PDA

View Full Version : chntskn06 / Bahçe

Sayfalar : 1 [2]

Portakal Rengi
07-03-2023, 06:42
Bunların inanış olduğunu düşünüyorum.
Eski ay bir hafta sürse, yeni ay da bir hafta sürse arada iki hafta kalır.
İki haftada tohum için ne değişebilir. Çimlenmesi 10 gün süren tohumu nasıl planlayacaksınız ?
Ayın, yıldızların durumuna bakarak ekmek İlkçağ a kadar gider. Ancak, bitki büyümesinde Ay'ın etkisi konusunda bir çalışma bilmiyorum.
Bu arada tohumlara bir şey olmasın.

chntskn06
07-03-2023, 07:48
Tohumların saksılara dikimini gerçekleştirdim. Ben zaman planlamasında hata yaptığımdan bu şekilde hareket etme durumunda kaldım. Açıkçası bu konu üzerine bilimsel bir araştırma yapılıp yapılmadığına dair pek inceleme fırsatım olmadı ancak gözlemsel olarak bazı konular tecrübe edilebilir diye düşünüyorum. Eski ay yeni ay süreçleri yaklaşık 14 gün sürüyor her biri. Tohumlar üzerinde çatlama ve çimlenme olasılıklarında artış söz konusu zira kökü olmayan bir şeyin gelişimiyle alakalı birşey iddia etmek mantıklı olmayacaktır dediğiniz gibi. Ayın yenisinde dal kesiminde bitkiden eski ay sürecine göre daha fazla sıvı kaybı olduğu gözlemlenebiliyor. Ayrıca med cezir konusu herkesin malumu. Tabiiki tabularla hareket etmek bazı dayanağı olmayan şeylere körükörüne inanmak tasvip ettiğim birşey değil ancak bazı gözlemlerle eskilerin tavsiyeleri bahsetmiş olduğum hususlarla örtüşmekte.

Portakal Rengi
08-03-2023, 06:44
Tohumların saksılara dikimini gerçekleştirdim. Ben zaman planlamasında hata yaptığımdan bu şekilde hareket etme durumunda kaldım. Açıkçası bu konu üzerine bilimsel bir araştırma yapılıp yapılmadığına dair pek inceleme fırsatım olmadı ancak gözlemsel olarak bazı konular tecrübe edilebilir diye düşünüyorum. Eski ay yeni ay süreçleri yaklaşık 14 gün sürüyor her biri. Tohumlar üzerinde çatlama ve çimlenme olasılıklarında artış söz konusu zira kökü olmayan bir şeyin gelişimiyle alakalı birşey iddia etmek mantıklı olmayacaktır dediğiniz gibi. Ayın yenisinde dal kesiminde bitkiden eski ay sürecine göre daha fazla sıvı kaybı olduğu gözlemlenebiliyor. Ayrıca med cezir konusu herkesin malumu. Tabiiki tabularla hareket etmek bazı dayanağı olmayan şeylere körükörüne inanmak tasvip ettiğim birşey değil ancak bazı gözlemlerle eskilerin tavsiyeleri bahsetmiş olduğum hususlarla örtüşmekte.

inanmak kendi seçiminiz, siz bilirsiniz.
Astronomisi şöyle : Ay'ın güneşe bakan yüzü bize dönük değilse karanlık, bize dönükse dolunay görünümünde. Bu demektir ki ay hep orada. Bazen parlak, bazen karanlık. Parlak olması çekim etkisini değiştirmiyor. Dolunay da olması med cezir büyüklüklerini değiştirmiyor ki. Biz göremesek de orada ve olası etkilerini sürdürüyor.
Kütle çekimini ölçebilmek o kadar zor ki. Bildiğim kadarıyla İtalya ve ABD de laser ışınıyla çalışan iki dev gözlem evi var. Gezegenlerin sıralanması bile o kadar küçük çekim değişiklikleri oluşturuyor ki 0,0.... şeklinde yazılamıyor.
Ay ışığı ayrıca etkili oluyor diyene rastlamadım. Ancak, aydınlık varsa foton geliyor ve klorofillere enerji transfer ediyordur. Bitkinin yaşam döngüsü içinde bu durumlar süreğen olarak var. Bitkileri astroloji olmadan yetiştirebiliriz :)

chntskn06
08-03-2023, 07:24
inanmak kendi seçiminiz, siz bilirsiniz.
Astronomisi şöyle : Ay'ın güneşe bakan yüzü bize dönük değilse karanlık, bize dönükse dolunay görünümünde. Bu demektir ki ay hep orada. Bazen parlak, bazen karanlık. Parlak olması çekim etkisini değiştirmiyor. Dolunay da olması med cezir büyüklüklerini değiştirmiyor ki. Biz göremesek de orada ve olası etkilerini sürdürüyor.
Kütle çekimini ölçebilmek o kadar zor ki. Bildiğim kadarıyla İtalya ve ABD de laser ışınıyla çalışan iki dev gözlem evi var. Gezegenlerin sıralanması bile o kadar küçük çekim değişiklikleri oluşturuyor ki 0,0.... şeklinde yazılamıyor.
Ay ışığı ayrıca etkili oluyor diyene rastlamadım. Ancak, aydınlık varsa foton geliyor ve klorofillere enerji transfer ediyordur. Bitkinin yaşam döngüsü içinde bu durumlar süreğen olarak var. Bitkileri astroloji olmadan yetiştirebiliriz :)

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/195898
Türkiye ormancılık dergisinde yayınlanmış bir araştırma makalesi birtakım deneysel gözlemlerle de bu durumu destekler neticelere ulaşmış, sonuç kısmında bu konuyla alakalı yeterli araştırma olmadığını ifade etmiş. Bahsettiğiniz çekim etkisinin çok düşük olduğu hususunun baz aldığı nokta önemli açıkçası, zira kayda değer bir etki olmasa devasa kütle ve hacimdeki denizler göller vs. üzerinde bu denli yükselme etkisi oluşturamazdı sanırım.
Bilim keşfedilmiş, tecrübe ve ispat edilmiş gerçekler bütünüdür, geniş çaplı bir kabulü kati olarak reddetmek için aksini ispat eden birçok materyale ihtiyaç var. Aksi halde çağlar öncesine dayanan ve tecrübe edilmiş koca toplumsal bir kabulü göz ardı etmek mantıklı olmasa gerek diye düşünüyorum.

chntskn06
02-05-2023, 13:57
Merhabalar.
Bahçede oluşturmuş olduğum sera alanında yetiştirmeye çalıştığım fideler gayet iyi seyrediyor, bu haftasonu dikimleri yapmayı planlıyorum. Diğer yandan fide standında büyüttüğüm fideler de büyümeye devam ediyor ancak haftada bir kez bakıp sulamama rağmen sera alanındakiler çok daha güzel büyüyor.
Diğer yandan arı kovanlarından beş tanesini Konyada bulunan köyüme götürdüm zira köyde evin hemen önünde kanola tarlası yer alıyor faydalanmak istedim önümüzdeki hafta geri getirmeyi planlıyorum. Bu sene ana arılarımı almış olduğum ana arı üretme kutularında kendim yetiştirmeyi planlıyorum. Bahçede kiraz vişneler çiçek açmış durumda diğer ağaçlar daha önceleri açmıştı çiçek dökümü çok iyi görünüyor umarım bu sene güzel meyve verir. Geçtiğimiz ay asmaları budadım ve çok sayıda aşı uygulaması yaptım umarım başarılı olurum. Bahçeyi üçüncü kez çapaladım sürekli yağış sebebiyle ne kadar da çapalasam tekar tekrar otlar canlandı. Fasülye mısır bezelye ve kıvırcık marulları dikmiştim, fasülyeyi ve mısırı soğuk vurdu tekrar yaprak açmaya çalışıyorlar, bezelye ve marul gelişimi devam ediyor. Çilekler oldukça güzel çiçeklenmiş durumda bu sene epey çilek yiyeceğiz gibi görünüyor. Bahçe yataklarını çapalayıp gübreledim malç ve sulama borularını serip dikime hazır hale getirdim. Patatesleri dikmiştim filizlenmiş durumdalar. Güncel vaziyetle ilgili inşallah resim paylaşımında bulunacağım.

feyzi_48
03-05-2023, 07:45
Maşallah, emeğinize sağlık. En güzeli üretmektir.

yenibahceci
10-05-2023, 08:27
merhaba @chntskn06 bahçeniz çok güzel görünüyor. Konunuzu en başından başlayarak okudum. Sanki dizi izliyor gibi hissettim. Her sezonda farklı bir tecrübe farklı sorunlar ama güzel mutluluklar olmuş. Darısı bizim bahçemize:) gerçi bizim çok çok daha küçük bir alamız var ekim yapmak için ama olsun çocuklarımız dalından 2 çilek 3 domates koparıp yesin yeter bize:) Bahçenizi takipteyim paylaşımları ihmal etmeyin lütfen, sevgiler..

chntskn06
10-05-2023, 08:34
merhaba @chntskn06 bahçeniz çok güzel görünüyor. Konunuzu en başından başlayarak okudum. Sanki dizi izliyor gibi hissettim. Her sezonda farklı bir tecrübe farklı sorunlar ama güzel mutluluklar olmuş. Darısı bizim bahçemize:) gerçi bizim çok çok daha küçük bir alamız var ekim yapmak için ama olsun çocuklarımız dalından 2 çilek 3 domates koparıp yesin yeter bize:) Bahçenizi takipteyim paylaşımları ihmal etmeyin lütfen, sevgiler..

Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Esasen işin mutluluğu büyük veya küçük alan olmasından ziyade el emeğiyle ekip dikip ilgilenip büyüttüğünüz bir bitkiden ürün alabilmek, ben bahçeden önce balkonda saksılarda yapmaya çalıştım o bile güzel bir his veriyor. Eğer yapabilecek ve koyacak yeriniz varsa mutlaka bir arı kolonisi de alıp koymanızı tavsiye ederim. Bahçeden de eğlenceli keyifli benim için açıkçası.

chntskn06
10-05-2023, 08:48
Seradaki fideler iyice coşmuş durumda. Bu hafta kanola tarlasına götürdüğüm arılarımı getirmek durumunda kaldım. Zira yoğun bal ve polen gelmiş arılar yavru çıkan her göze ana arı yumurtlamadan bal polen basmışlar. Kabartması için verdiğim ve bal alabilirim ümidiyle verdiğim karakovan çıtalara komple yavru basmak durumunda kalmış, daha fazla beklemesi halinde oğula meyletmesi söz konusu olduğundan arıları getirip tekrar bahçeye koydum. 6 adet her birinde de 2 bölme olan ana arı üretim kovanı almıştım seleksiyon çıtaları birleştirip kabartması için vermiştim onları alıp 6 bölmeye pay ettim. Kaygılı olduğum husus petek gözlerinde polen ve bal hiç olmaması üstten kek takviyesi yaptım ancak tarlacı olmayacağından onca yumurta ve larvanın bakımını yapabilirler mi kaygılıyım. 5. gün gidip kapalı ana gözlerini keseceğim. 4 kovanım kat atılacak seviyeye geldiği için kat verdim. Kanolaya götürdüğüm koloniler bal ve polen bol olunca çok hızlı gelişti bahçede bıraktığım iki koloni çok yavaş ilerliyor şeker kek takviyesi arının gelişimi için yeterli değil. Varroa alametleri gördüğüm için formik asit uygulaması yaptım 5-6ml.
Tel çit kenarındaki toprağı düzenleyip gübreledim ve odun külü serptim, sulama hatlarını döşedim.
Bu hafta kavun, karpuz, marul, salatalık, domates, biber, patlıcan, mısır, fasülye, patates dikimlerini gerçekleştirdim. Fideler o kadar çok ve büyük olunca dikimi gerçekleştirmesem daha fazla büyüyeceğinden şaşırtma sırasında tutmama durumu söz konusu olabilirdi. Çok fide olunca da kıyamadım tel çit kenarlarına biraz daha sık da olsa fazla fazla diktim. Salçalık domateslerimi de tel çit kenarına diktim. Geçen sene bahçenin boş alanına diktiğim kavun karpuzları düzenli sulanan ama az su giden leylandilerin olduğu tarafa diktim zira geçen sene az su ihtiyacı var diye sulama konusunda ihmal etmiştim umarım bu sene verim olur.
Fotoğraf yoğun çalışmadan çekme fırsatım olmadı önümüzdeki hafta inşallah çekip paylaşırım.

chntskn06
29-05-2023, 10:30
Fidelerin durumu part 1

chntskn06
29-05-2023, 10:37
fidelerin durumu part 2
Kıymetli arkadaşlar yoğun yoğuşların seyrinde güncel fidelerin durumu bu şekildedir. Geçen çıkan fırtınada barbekünün bacası yıkılmış, armut ağacı aşı yerinden gövde kısmından kırılıp düşmüş, sera olarak kullandığım kısımdaki destek kırılmış, malç naylonlarımı süpürüp toplamış. Malç naylonlarını düzeltip altta kalıp ezilip kırılan fideleri elimde yedek bulundurduğum fidelerden takviye ederek eksikleri tamamladım. Bir defa magnezyum sülfat gübresi uyguladım, yağıştan bir fırsat bulup gülleci uyguladım.

chntskn06
29-05-2023, 10:41
Bu sene meyve tutumu çok iyi olmasada biraz var, ancak gördüğünüz üzere yoğun meyve tutumu olduğu halde bir kısmı büyümüş yine bir kısmı kuruyp ölmüş sebebi ne olabilir? Kiraz ağacında her sene olduğu gibi bitlenme başladı. Siyah bitler yaprak özsuyunu emip kıvrılmasına sebep oluyor yağıştan fırsatta hızla yayılıyorlar. Uyguladığım gülleci bir nebze fayda etti ancak hala bazı yapraklarda bir miktar var. Ağaçları bizden önce budayan olmamış ve gövde kısımlarında çatallaşmalar olmuş bu kısımlarda kabukta yarıklar oluşmuş tahmin ediyorum ki bu bitlenme işinin altında bu sebep yatıyor. Kıyıp da kesemedim kocaman dalları iki üç ağaç aynı şekilde. Bana herhangi bir öneriniz olur mu çözüm olarak???

chntskn06
29-05-2023, 10:53
Erik ağacında da yapraklarında kıvrılma ve sararmalar mevcut sebebini anlayamadım. İlk çilek hasadından bir görüntü...Tel çit kenarlarına bu sene patates, arta kalan salatlık domates fideleri, marul, karpuz, kavun ve kabak diktim.
Arıların güncel durumu... Koloni gelişimleri malesef çok yavaşladı, besleme takviyesine rağmen istediğim performansta ilerleme olmuyor, kata çektiğim kolonilerde haftalık iki çıta ilave etmem gerekirdi bu zamanda ama malesef seyir yavaş olduğu için hiçbir ilave yapamadım. Bir koloni oğula meyletmişti kat çekip rahatlattım ana yüksüklerini bozdum seyrine girdi. Bir koloniyi kontrol ettiğimde anasını göremedim yumurta da yoktu bir açık biri kapalı iki ana yüksüğüyle karşılaştım, yüksükleri bozdum zayıf 4 çıta bir kolonim vardı anasını alıp bu koloniye verdim bigudi içerisine kek koyarak ertesi gün kontrolünde ne ana ne de yumurta ile karşılaştım (ana kabullendirme yöntemlerinin dışında yaptığım bir uygulamaydı). Şuan 6 adet katta biri 10 çıta olmak üzere 7 kolonim var. Anasını aldığım koloniyi iki iki olmak üzere iki kovana böldüm ana ürettirmek için. 7 koloninin 6 sını destek koloni yöntemi uygulamak üzere 3 tanesine 3 tane destek olacak şekilde birinden kapalı yavru alıp diğerini diğerinden açık yavru alıp bu tarafa aktardım kademe kademe iki üç hafta bu şekilde yapacağım. Bu sene ana arı üretme kutusu almıştım, geçen haftalarda kolonilerere kabarttırıp yavru atımından sonra seleksiyon çıtaları bölüp aldığım ve ana arı üretim kovanlarına koyduğum çıtalarda yavru çürüklüğü, yağma, besin ve tarlacı arı yetersizliği sebebiyle başarısız oldum. Son halde iki bölmeye yoğun arı olacak şekilde ana ürettiymeyi deniyorum.

chelik26
29-05-2023, 15:16
Arılarla aranız iyi galiba çok yakın çalışıyorsunuz, benimkiler beni 20 metre ötede de olsa bulup ensemden sokuyorlar :))
Aynı yerde hanımla çalışıyoruz, hnma hiç elleşmiyorlar, ama beni her seferinde ensemden sokuyor.

chntskn06
29-05-2023, 15:26
Arılarla aranız iyi galiba çok yakın çalışıyorsunuz, benimkiler beni 20 metre ötede de olsa bulup ensemden sokuyorlar :))
Aynı yerde hanımla çalışıyoruz, hnma hiç elleşmiyorlar, ama beni her seferinde ensemden sokuyor.

Esasen ben de o konudan kısmen muzdaribim. Geçen sene bahçede fileli başlık olmadan çalıştırmıyorlardı mutlaka gelip dadanıyorlardı o gün kontrol yapmamış bile olsam. Bu sene çok fazla olmasa da arada gelip çatanlar oluyor. Bazen elleşmeyince birkaç çarpıp gidiyorlar bazense inatla sokmadan bırakmıyorlar. Geçen sene sokmadan bırakmıyorlardı ve bir iken üç beş artıp peşime takılıyorlardı :)
Kendi adıma alıştım her kontrolde birkaç tane sokuyor ancak çocuklara musallat olmaları pek iyi olmuyor.

Birdayı
29-05-2023, 19:50
fidelerin durumu part 2
Kıymetli arkadaşlar yoğun yoğuşların seyrinde güncel fidelerin durumu bu şekildedir. Geçen çıkan fırtınada barbekünün bacası yıkılmış, armut ağacı aşı yerinden gövde kısmından kırılıp düşmüş, sera olarak kullandığım kısımdaki destek kırılmış, malç naylonlarımı süpürüp toplamış. Malç naylonlarını düzeltip altta kalıp ezilip kırılan fideleri elimde yedek bulundurduğum fidelerden takviye ederek eksikleri tamamladım. Bir defa magnezyum sülfat gübresi uyguladım, yağıştan bir fırsat bulup gülleci uyguladım.
Çok emek vermişsiniz. Güzel görünüyor bahçeniz. Bol hasatlariniz olsun insalah

chntskn06
30-05-2023, 08:04
Çok emek vermişsiniz. Güzel görünüyor bahçeniz. Bol hasatlariniz olsun insalah

Teşekkür ederim. İnşallah sizlerin de...

chntskn06
13-06-2023, 09:04
Bahçeden güncel durumlar...1

chntskn06
13-06-2023, 09:05
2...

chntskn06
13-06-2023, 09:05
3...

chntskn06
13-06-2023, 09:18
Yoğun yağışlar hala devam ediyor. Domateslerin pek çoğunda kara leke var. Ağaçların 4-5 tanesinde bitlenme var. Yağış devam ederken tekrar gülleci uygulamak durumunda kaldım. Geçen sene de yağışlardan dolayı pekçok bitkimi kaybettim ve yoğun bit istilasına maruz kalmıştım. Tel diplerine diktiğim sebzeler yoğun otlanmaya maruz kaldığından ot ayıklama işlemi yaptım. Geçen sene o bölgeye domates dikmiştim her taraftan domates fışkırıyor adeta. Elimde kalan son domates fidelerini ve yedekli diktiğim patlıcan fidelerini de sağa sola diktim. Sera olarak kullandığım kısmın naylonunu kaldırdım artık bu hafta salatalık yeriz diye düşünüyorum.
Çilek güzel bir şekilde vermeye devam ediyor ancak yağışlardan o da payını aldı, malç naylonunun üzerinde toplanan suyun içinde kalan pekçok çilek dalında küflendi.
Arılarımdan 5 tanesini bala hazırladım, ancak farkediyorum ki şekeri bala katmamaları amaçlı erken kesmem sebebiyle arılar aç kalmış, sağda solda uçamayan sürünen pek çok arı görüyorum. Ayrıca kireç hastalığı var bir kısmında umarım sezonda verimi çok etkilemez. Tecrübeli arıcılar çok yoğun şeker verilmediği müddetçe şekerin balla karışmayacağını hemen tüketileceğini ifade ediyor ve özellikle kapalı havalarda beslenmesini öneriyor seneye bunu dikkate alacağım.
1 kovanım daha oğula meyletti kapalı gözlü kuluçkasını iki kovana bölüp arılarını önüne çırptım kendi anasını öldürüp yeni ana üretmesi için oğula meyletmeyen bir kovandan kuluçkalı petek verdim. Bir kısım arıyı da ana arı kutularına çırpıp orada ana ürettiriyorum.
Umarım bu yoğun yağışlar bal akım sezonunda sürmez... Herkese bereketli sezonlar...

chntskn06
06-07-2023, 13:34
Bu sene çok fazla olmasa da hayli kiraz yiyoruz. Kirazlar iyice kızardı. Geçen hafta 4-5kg kadar dün de 7-8kg kadar bezelye topladım hayli dolu ve iri bezelyeler. Salatalık 2-3 gün önce 3kg kadar dün de 5kg kadar topladım haftasonu sanırım iyice coşmuş olacaklar. Sebzelerim iyice toparladı domateslerde kırmızı bit gördüm bir kısmında tekrar gülleci uyguladım.
Arılarla ilgili yazmayalı pekçok işlem yaptım; 21 haziran itibariyle ana arı ızgarası atıp 4 tanesinden bölme alıp bala yürüttüm 5 kolonimi. 1 koloni ana vermeme ve ana yumurtlamasına rağmen yeni anada ısrarcı oldu anayı birkaç çıtayla alıp bölme yaptım yeni ana üretmesi için bıraktım. Bir bölmeye yanlışlıkla anayı koymuşum anayı alıp tekrar eski kovanına koydum 27 haziranda 3 bölme 1 temmuzda da 4 bölme daha aldım. Bu yöntemle maksadım bal birikmesini çoğaltmak Muhsin Doğaroğlu yöntemi. Aldığım bölmelerin üzerinde yeterince arı olmasına ve hatta sonraki bölmelerde arı da çırpmama rağmen bir kısmında yavruları besleyememiş bir kısmında yavru çürüklüğü olmuştu. Bir kolonim anası ölüp oğula meylettiği için yeni ürettirdiğim ana vermiştim o anayı öldürmüş yine oğul memesi dikmiş memeleri bozup başka ana verdim zira eski ana çok verimli değildi bu sırada epey bal toplamış tüketici olmadığı için 2-3 çıta verir sanırım. Diğer bala yürttüğüm kolonilerin 3 tanesi tüm çıtalara 2 tanesi çıtaların yarısını bal doldurmuş iyice doldurup sırlamalarını bekliyorum. Umarım iyice doldurup sırlayabilirler. Bahçeyi yoğun basan otları çapaladım. Bahçe yollarındaki otları yoldum. Bu arada 4 civciv 1 yavru ördek almıştım evde kutuda bakmaya devam ediyorum bahçeye gidince salıyorum güzel güzel dolanıyorlar. Saksağanlardan muzdaribim bir civcivi öldürdü sürekli civcivleri takip etmem gerekiyor. Arılarım bu sene de hırçınlık yapıyor saldırıyorlar. Geçen sene 4-5 karniyol aldım sakin arı diye bunlar daha hırçın çıktı hırçınlık işini çözemedim bir türlü. Herkese bereketli sezonlar...

TCM
07-07-2023, 13:06
...Arılarım bu sene de hırçınlık yapıyor saldırıyorlar...

"Al bir atarax rahat uyu yatarax" derdi bi meslektaşımız, insanlardaişe yarıyor belki arılarda da :D

Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler ama ürün hasadı için kilo hesabına girmesek fazla, olan var olmayan var, olanları kurtlu olan var...

chntskn06
07-07-2023, 14:07
"Al bir atarax rahat uyu yatarax" derdi bi meslektaşımız, insanlardaişe yarıyor belki arılarda da :D

Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler ama ürün hasadı için kilo hesabına girmesek fazla, olan var olmayan var, olanları kurtlu olan var...

Allah daha çok versin sizlere :) verimliliği ifade etme babında kilo hesabından bahsettim. Kirazlarda bu sene epey kurtlu olan varmış sanırım. Gülleci bulamacının bu konuda etkili olduğu kanaatindeyim.

chntskn06
10-07-2023, 10:21
Bahçenin güncel durumu...

chntskn06
10-07-2023, 10:23
Bahçenin güncel durumu... Dün bir 9lt'lik kovayı dolduracak kadar bezelye çıktı yine. Ancak pek çiçek göremiyorum bezelyenin ömrü bu kadar mı oluyor acaba.
İki ağacın kirazlarını topladım bu ağaçlarda seyrek meyve vardı öyle olunca da hayli iri gösterişli güzel kirazlar oldu yoğun meyve olan ağaçtaki kirazlar daha küçük. Turşuluk salatalık ve olgunlaşmış salatalıklar toplandı... Bitki desteklerini sağlamlaştırınca bitkiler daha düzenli hal aldı...

chntskn06
10-07-2023, 10:31
Yaptığım ve tutan aşıdan bir kesit. Çelikleri yerinden oynayanlar tutmamış. Papatyalarım bu sene çok güzel oldular. Yoğun yağışlar sırasında gülleci uygulaması yaparken gülü ihmal etmiştim hastalanmış, bir önerisi olan var mı?
Arılarla ilgili güncel durum; Ana arısı ölüp ana arı yüksüğü diken arım keyifsiz yoğunluğu iyi olmasına rağmen ne petek örüyor ne bal getiriyor ilk zamanlar ballıktaki tüm peteklere serpmişti şimdi olduğu gibi duruyor çiçek yoğun olmasına rağmen, sanırım anasız kalmak onları strese sokmuş olabilir. Diğer bala yürüttüğüm kolonilerim iyi bir şekilde bal getiriyor ancak oradaki hatam kuluçkalıktaki peteklere bal akımı öncesi kemer yaptırmadım önceliği oraya doldurmaya çalışıyor ballığa çok az aktarıyor umarım sezon bitmeden aşağıyı tamamlayıp üste geçebilir. Dün siftah yapıp bir petek aldık...

ahmeter
13-07-2023, 11:32
Tebrik eder başarılar dilerim Kalb dömates ,,

chntskn06
10-08-2023, 09:32
Bal sağımını iki aşamalı olarak gerçekleştirdim. Umduğum kadar olmasa da Allah bereket versin 50kg kadar bal aldım. Bu sene ilk kez satayım dedim kapış kapış gitti hala soranlar oluyor.
Salatalık hasadına devam. Salatalık bol olunca bu sene biraz da salatalık sattım epey taliplisi çıktı. Tabi anca haftasonu gittiğimden bu salatalıklar neden bu kadar büyük eleştirilerine maruz kaldım, bol bol esasında ikram ederken pek kimsenin sesi çıkmamıştı :)
Köyden ördek ve civcivler için buğday getirmiştim, bizim çocukluğumuzda kazanlarda kaynatıp bulgur yaptığımız hedikten kaynattım.
Çilekler tekrar çiçeklenmeye başladı haftalık yarım kilo kadar veriyor ancak hiç umduğum verimi alamadım bu orman şeklinde gördüğünüz yaşlı yaprakların hepsini budadım belki ondandır diye. Umarım faydası olur.
Biber bir iki kilo fasülye bir iki kilo anca toplamışımdır. Domates de geçen hafta bir tabak çeri topladım o kadar. Bu sene durum geçen seneler gibi değil. Domates hala kızarmadı ve verim o kadar yok gibi. Patlıcan 3 tane topladım onda da durum aynı. Mısırlar oldu epey mısır topladık. Patatesler bu sene çabuk soldu geçen seneler bol çiçeklenirdi bu sene pek çiçek de görmedim.

TCM
10-08-2023, 10:48
Paşabahçe balları, müthiş görünüyor. Bu arada niye süzüyorsunuz, petekli satın uygun olanları.

chntskn06
10-08-2023, 12:30
Suni temel peteklerde parafin olma ihtimali yüksek, kendi tüketmediğim ve güvenmediğim şeyi insanlara satmak istemiyorum. Karakovan olarak hazırladığım petekler sırlanmadı nektar akımının yetersiz kalması sebebiyle kendim tüketiyorum. Sırlanmayan petek alıcıya hoş ve makul gelmez diye satmadım.

TCM
11-08-2023, 09:27
Suni petek derken sadece üst tarafta bir kaç cm lik yeri hazır petek bağlıyorduk, kalanını arı hallediyordu, alıcıya söylersiniz üst kısmın mumunu yemeyin diye yazarken parafin çiğnendiğinde sorun çıkarır mı bilemedim. Süzme bal da bal gibi gelmiyor hiç bana o açıdan yazdım. Sırlanmış (sırlanmasa da olur ya çok uzak yere gönderecek değilsiniz sonuçta) olanların alt taraflarını kesip paketleyerek satın, üst tarafları da süzersiniz. Daha pahalı gider hem. :)

chntskn06
11-08-2023, 11:22
Suni petek derken sadece üst tarafta bir kaç cm lik yeri hazır petek bağlıyorduk, kalanını arı hallediyordu, alıcıya söylersiniz üst kısmın mumunu yemeyin diye yazarken parafin çiğnendiğinde sorun çıkarır mı bilemedim. Süzme bal da bal gibi gelmiyor hiç bana o açıdan yazdım. Sırlanmış (sırlanmasa da olur ya çok uzak yere gönderecek değilsiniz sonuçta) olanların alt taraflarını kesip paketleyerek satın, üst tarafları da süzersiniz. Daha pahalı gider hem. :)

Yok kastettiğim temel petek verilip kabartılan normal petekli bal. Dediğiniz doğru aslında da eleştiri almak istemedim. Zira yukarıda da ifade ettiğim gibi ikramlık salatalığa en ufak eleştiri gelmez ve her ne kadar biraz ebat olarak büyük olup yoğun eleştiriye maruz kalınca girmedim o işe :) Kendim afiyetle yerim.
Siz sağım yaptınız mı sizin bölgede nasıl durumlar?

TCM
11-08-2023, 13:16
Ben güccükken yapıyordum 10 kovan bal vardı, peşinden dolaştık bir kaç sene, baktık 10 kovanla olacak iş değil vazgeçtik. Önceki sene de tek kovan yaylaya koydum tozlaşmaya yardımcı olsun, bir kaç petek te yeriz diye, ilk sene yedik, ikinci sene kovanı emanet verdiğimiz arkadaş ile zamanlama uymadı. Sen bana bir petek ver keyfine bak dedim ben de. Arıcılık zevkli iş. Kolay gelsin size.

chntskn06
11-08-2023, 14:09
Ben güccükken yapıyordum 10 kovan bal vardı, peşinden dolaştık bir kaç sene, baktık 10 kovanla olacak iş değil vazgeçtik. Önceki sene de tek kovan yaylaya koydum tozlaşmaya yardımcı olsun, bir kaç petek te yeriz diye, ilk sene yedik, ikinci sene kovanı emanet verdiğimiz arkadaş ile zamanlama uymadı. Sen bana bir petek ver keyfine bak dedim ben de. Arıcılık zevkli iş. Kolay gelsin size.

Şahsen büyükbaş, küçükbaş hayvancılık hatta 1000 adet hindi dahi yapmışlığım var, envai çeşit tarımsal faaliyet bahçecilik vs. ile meşgul oldum hiçbirisi arıcılığın vermiş olduğu zevki vermedi. Herkese tavsiye ederim. İşin ticari boyutu bir yana gelişim ve çalışmalarını gözlemlemek çok büyük haz veriyor doğrusu, bal almak da işin ballı tarafı :) Kamuda çalışıyorum imkanım olsa işi gücü bırakır arılarla yaşarım o denli :)

TCM
11-08-2023, 14:58

Laf lafı açıyor, evlendik, ilk ev sahibimiz arıcılık yapan bir öğretmendi. Benim esas mesleğim arıcılık derdi. Büyük varillerle geceleri vermek üzere şerbet hazırlayıp arılara vermeye giderdik. Ben de ilk öğretmenimiz o ya, bu iş böyle oluyor sanıyorum hep. Pazarda satarken alıcı sorardı şeker veriyor musunuz arılara diye. Yemin ederdi bizimki şeker vermiyorum diye, sonra bana gülerek derdi ben şeker vermiyorum ki şerbet veriyorum. Zevkli ve kazançlı.

chntskn06
11-08-2023, 16:20
Laf lafı açıyor, evlendik, ilk ev sahibimiz arıcılık yapan bir öğretmendi. Benim esas mesleğim arıcılık derdi. Büyük varillerle geceleri vermek üzere şerbet hazırlayıp arılara vermeye giderdik. Ben de ilk öğretmenimiz o ya, bu iş böyle oluyor sanıyorum hep. Pazarda satarken alıcı sorardı şeker veriyor musunuz arılara diye. Yemin ederdi bizimki şeker vermiyorum diye, sonra bana gülerek derdi ben şeker vermiyorum ki şerbet veriyorum. Zevkli ve kazançlı.

Çok insan var bu şekilde yaklaşım sergileyen. Böyle yaparak insanları aldattıkları yetmezmiş gibi arıcıya olan güveni de zedeliyorlar. Benim için gerçek arıcı doğa tabiat aşkıyla arıya bakan arıcıdır. Sadece getiri esaslı ticari anlayışla arıcılık yapan kişiler arının da insanın da tabiatın da hakkına riayet etmiyor pek.

chntskn06
14-08-2023, 09:04
Son hasattan bir görüntü...
Domates yeni yeni biraz topladık. Domates ve bazı biberlerde mantara benzettiğim bir hastalık var ayrıca bazı domateslerin yaprakları komple kurumuş sizin yorumunuz nedir. Sebebi nedir önerilerinizi bekliyorum...

TCM
14-08-2023, 11:03
Dallarda siyahlaşma var mı kontrol eder misiniz.

TCM
14-08-2023, 12:51
Phytophthora infestans nette aratıp bi resimlere bakın, sizinkine benziyorsa hemen ilaç başlayın, hatırlatın akşam ilacın ismini yazayım.

chntskn06
14-08-2023, 13:33
Dallarda siyahlaşma var mı kontrol eder misiniz.

Siyahlaşma gibi bir duruma şahit olmadım dallarda

TCM
14-08-2023, 15:56
Onu sıkı takip edin, dediğiniz gibi mantari hastalığa benziyor, şimdi yazarken aklıma geldi, üstte yazdığım hastalığa dönerse ilaç ismi quadris max. Pis bir hastalık, çabuk yayılıyor.

chntskn06
18-09-2023, 08:41
Arılarımın bir kısmını ayçiçeği tarlasının olduğu bir bölgeye götürdüm, neticesinde 20 kg kadar bal aldım ve kendilerine yetecek kadar stok yaptırdım. Arılarda bu sene yoğun bir şekilde varroa var her gittiğim sönen koloniler oluyor, biraz daha geciksem sanırım arı kalmayacaktı. Şuan 20 kolonim var ama zayıf koloniler, umarım toparlarlar. Yoğun varroa bir yandan, sarıca arılar bir yandan, polen kıtlığı bir yandan bu sene hayli zor işleri. Üzümleri serçeler ve eşek arıları talan ediyor sadece izliyoruz.
Belki paylaşmışımdır baharda 4 civciv 1 ördek almıştım daha önce tavukları yedirdiğim kümesi güçlendirip kümese koymuştum. 2 ay kadar bir sıkıntı olmadı, bu hafta gittiğimde bir şok daha 2 tanesini komple yemişler 3 tanesini öldürüp ayaklarını yemişler. Bu sefer folluk kapağını zorlayıp ordan girmiş ama giren tilki mi köpek mi bilmiyorum. Ördeğin geçen hafta tırnağı kırılmış yürümekte zorlanıyordu pek üzülmüştük ailecek. Bu durumla karşılaşmak iyice moral bozukluğu oldu ve hemen kümesi söküp betonarme yapmak üzere çalışmalara başladım... Önerilerinizi alabilirim.

chntskn06
18-09-2023, 08:49
Bahçenin güncel durumu ise;
Salatalıklar iyice kurumaya yüz tuttu bu hafta 3-4 kg kadar birşeyler çıktı, daha önce tohumdan diktiklerimi fidelemiştim yavaş seyirde devam ediyor. Patlıcanlar vahşi şekilde büyüyüp deva boyutlara ulaştı ancak şimdiye kadar 3-4 patlıcan anca alabildik malesef bu sene tamamen hayal kırıklığı oldu. Fasülyeler olmadı toplamda 1-2 kg anca toplamışımdır. Domateslerde meyve tutumu geçen seneye göre az ve çok geç kızardı hala geçen sene haftalık aldığımız domatesi alabilmiş değilim. Kapya biber konusunda verim iyiydi. Diğer biber türleri de geçen sene kadar verim olmadı. Tel çit kenarlarına patates dikmiştim tam bir hüsran ayrıca fare dadanmış bütün çit kenarını alttan dolana dolana keyfince talan ediyor, zehir koymama rağmen çözüm olmadı. Kenarlara diktiğim domates salatalık patlıcan kavun karpuz kabaktan bir tanesi dahi olmadı desem yeridir.
Velhasıl sebze işi bu sene mevsimsel olsa gerek pek tat vermedi, mevcut çıkana da şükür ancak randımanlı olmadı. Havalar serin gidiyor diye naylonu açıp domateslerin ve yeni diktiğim salatalıkların üzerine serdim ki domatesler soğuk vurmadan kızarsın belki salatalıklar da biraz daha hızlı büyür yetişir diye.

Musa Gündoğan
18-09-2023, 11:56
merhaba patlıcanları sulamayı bırakmalısınız sık sulandığı için sadece yaprak verimi oluyor. sulamayı iyice azaltıp tamamı çiçek açar ardından da hemen meyveye dönerler sonrasında düzenli sık sulama yapılmalı

chntskn06
18-09-2023, 13:00
merhaba patlıcanları sulamayı bırakmalısınız sık sulandığı için sadece yaprak verimi oluyor. sulamayı iyice azaltıp tamamı çiçek açar ardından da hemen meyveye dönerler sonrasında düzenli sık sulama yapılmalı

Sulama rejiminin pek çok bitkide verimle alakalı sıkıntı olduğunun farkındayım, ancak vana işi sınırlı olduğu için bunu aşmak pek mümkün olmuyor. Yorumunuz için teşekkürler bilmiyorum bu vakitten sonra yetişirmi ama ilk iş gidince vanalarını kapatmak olacak.