Bağlan

View Full Version : chntskn06 / Bahçe

Sayfalar : [1] 2

chntskn06
28-12-2020, 15:05
Merhabalar,
Araştırmalarımda ve hazırlıklarımda büyük katkı sunan tüm ağaçlar net üyelerine teşekkür ediyorum.
Ankara/Sirkeli de geçtiğimiz yaz aldık bahçemizi fakat haziran sonlarına denk gelmesi sebebiyle ekim dikime yetişemedik.
Önümüzdeki sezon ciddi araştırma ve emeklerle hazırlıklarımı yapıyorum. Daha önce pek tecrübem olmaması sebebiyle hatalı gördüğünüz veya tavsiyede bulunacağınız hususlarda yorumlarınızı eksik etmemenizi temenni ediyorum.
Bahçenin bulunduğu şehir : Ankara

Bahçenin büyüklüğü : 1000m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Yükselti fazla olması sebebiyle genelde serin (ankara merkeze göre)

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :36m2 bir amerikan panel prefabrik yapı, 30m sondaj kuyusu, 3ton depo ve hidroforu, iki cephesinde 50 adet leylandi ile çevrilmiş, sundurma ve üç dört adet asması olan bir bahçe

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 6ay

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Tasarım kısmen yaptım ve çalışmalarım devam ediyor, profesyonel yardım almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : autocad ortamında oluşturduğum çizimi ekliyorum.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? bahçe geçmişi kısmında ifade ettim.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Göz alıcı bir düzen kurup az emekli çok verim almak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : 53 leylandi, 3 vişne, 3 kiraz, 3 diken yapraklı çam, 3-4 gül, 4 asma, 1 leylak

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : ilk defa başlıyorum

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : 30m derinde sondaj kuyusu, su sıkıntısı yaşanmamakta

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :

Toprak özellikleri : Killi toprak

Kompost yapıyor musunuz? :

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Gülleci bulamacı

Bahçeniz organik mi? : tamamen organik olması yönünde gayret ediyorum

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : damlama planlıyorum

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : sağı solu düz ama genel olarak serin bölge

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :

chntskn06
28-12-2020, 15:15
SEBZE BAHÇE PLANINI EKLİYORUM GÖRÜNMEDİĞİ İÇİN BÜYÜK OLARAK AYRICA YAZDIM YORUMLARINIZI BEKLİYORUM.https://i.hizliresim.com/REGFtM.jpg (https://hizliresim.com/REGFtM)

chntskn06
28-12-2020, 15:21
BAHÇE SULAMAYI PLANLIYORUM HEM SEBZELER HEM AĞAÇLAR İÇİN YORUMLARINIZI BEKLİYORUM https://i.hizliresim.com/Ew6tEx.jpg (https://hizliresim.com/Ew6tEx) https://i.hizliresim.com/mlWqgK.jpg (https://hizliresim.com/mlWqgK)

chntskn06
28-12-2020, 15:25
FİDELERİ KENDİM YETİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUM DÜZENEĞİN ÖLÇÜLERİYLE İLGİLİ PLANIM HAZIR EKLİYORUM. YAKLAŞIK 350 FİDE OLARAK PLANLANDI.https://i.hizliresim.com/h35bxM.jpg (https://hizliresim.com/h35bxM)

chntskn06
28-12-2020, 15:28
BAHÇEYİ ALDIĞIMIZDA SUNDURMA 4 ADET TERS U PROFİLLERLE YAPILMIŞ SALLANIYORDU RESİMDE PAYLAŞTIĞIM ŞEKİLDE İLAVE KAYNAK ATIP BİRLEŞTİRDİK. ÖNÜMÜZDEKİ SENE EKİLECEK ASMALARI TIRMANDIRIP SUNDURMANIN ÜSTÜNÜ TAMAMEN KAPATMASINI ÜMİT EDİYORUM.https://i.hizliresim.com/2QEQ3Z.jpg (https://hizliresim.com/2QEQ3Z)

saleri
28-12-2020, 18:53
Sn chntskn06 . Bahçe sayfanız hayırlı olsun.

Gerçek resimleride bekliyoruz

Muda
28-12-2020, 20:26
Bahçeniz hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi olur. Aldığınız ve şu andaki resimleri arkadaşımızın dediği gibi bekliyoruz. Asma vs. fidanları şu anda dikebilirseniz fidanların yerlerine alışmaları ve baharla birlikte büyümeleri daha iyi olur.

alkan6363
28-12-2020, 21:03
Hayırlı olsun. bahçe tasarımı çok önemli umarım başarırsınız. (https://iyiyil.com/dekorasyon/bahce-dekorasyonu/)..

chntskn06
28-12-2020, 23:07
Çok teşekkür ederim inşallah ekleyeceğim gerçek resimleri de .
Sn Muda sert iklimi olan yerlerde budama ve dikimin bahara doğru bırakılmasının daha doğru olduğunu okudum birkaç yerde o yüzden şubat marta erteledim

Muda
29-12-2020, 06:34
Budama konusunda haklılık payı yüksek . Komşum sonbaharda budamalarını ve işlerini bitiriyor. Şu anda sadece baharı bekliyor. Her yıl çilek fidelerin ilkbaharda yapardı. Geçtiğimiz sonbaharda onları da söküp yeni yerlerine nakletmişti. Ancak bu yıl ilkbaharda almış olduğu verimi alamadı. Bahçesi bin üçyüz rakım. Kuzeye yakın. Soğuk ve don olayları fazla.
Fidan ve asma dikmek için ise sonbaharda yapılan dikim daha iyi. Kış döneminde fidan yerine alışıyor. Yağmur, kar toprağa işliyor. Fidanın kökleri hava iyi oldukça toprak altında çalışıyor. Asmada ve bazı fidanlarda başıma gelen olay fidan kökü kısa süreli değil ama uzun süreli açıkta kaldığı zaman çok güzel kök sistemi olsa da büyüyemiyor. Tokat'tan getittirdiğim yirmibir tane asma fidanından uyanan dörtte bir. Yaşayan şu anda hiç yok. Bu durumu bilseydim kalıcı yerlerine dikmek yerine tüpler sürekli suyunu takip ederdim. Çelik kesip suyunu vermiş olsam köklenirdi. Amasya'dan gelen deveci armut ve Amasya elması fidanları da aynı şekilde çok büyümediler. İki tane deveci armudunu takip ediyorum. Beşinci yılında var sanırım. Afyonkarahisar'dan aldıklarım şu anda kocaman ağaç oldular. Onlar bu yıl atak yapabildiler. Gelecek yıl artık yeterli kök yaptıkları için çok daha iyi olurlar. Bir arkadaşın çeşit değiştirmek için söktüğü elmaları verdiğim arkadaşlar diktiler. Sanırım Şubat ayı gibi idi. Birinde kökler açıkta bir hafta dışarıda kaldı. Şu anda hepsi tutturmuş durumda. Elma arsız olurtutar. Yeter ki suyunu eksik etme demişti. Karar sizin. Ben fırsat buldukça dikmeye çalışıyorum. Sizin yer bizden soğuk değildir. Buradaki fidancının söylediği sonbahar dikimi fidana bir yıl kazandırır. Tabi acele etmenin de bir mantığı yok . Yerlerini belirleyip çukurlarını açarsınız. Yağmur kar suları çukuru kabartır. İstediğiniz zaman dikimlerinizi yaparsınız.

Kolay gelsin.

chntskn06
29-12-2020, 11:02
Asma haricinde dikmeyi düşündüğüm on on bir kadar ağaç var onların çukurlarını açtım aslında dikecektim de iklimin sert geçmesi sakıncasıyla beraber sulama ile alakalı da tedirginliğim oldu açıkçası sulama hatlarını daha döşemedim. Bu arada yeni dikim fidanlar ve yıllanmış ağaçlarda bir sulama kriteriniz var mıdır sabit debili damlama sulama başlıklarından aldım hatta yukarıda planını da paylaştım leylandiler için 8l/h vişne ve kirazlar için 8+4l/h olacak şekilde sabit debili başlık koymayı düşünüyorum sebze bahçesinin sağ tarafında yeni dikmeyi düşündüğüm fidanlar var onlar için başlangıç olarak 8l/h bırakmayı düşünüyorum büyüdükçe ihtiyaca göre ilave ederim . Sulama rejimi ve miktarıyla alakalı tavsiyeniz var Mıdır? (Leylandiler 7-8 yaşında vişne ve kirazlar da aynı şekilde)

Portakal Rengi
30-12-2020, 09:20
BAHÇE SULAMAYI PLANLIYORUM HEM SEBZELER HEM AĞAÇLAR İÇİN YORUMLARINIZI BEKLİYORUM https://i.hizliresim.com/Ew6tEx.jpg (https://hizliresim.com/Ew6tEx) https://i.hizliresim.com/mlWqgK.jpg (https://hizliresim.com/mlWqgK)

Merhaba,
Bahçeniz hayırlı olsun.
Sulama konusunda birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Ana borular dış kenarlarda yer almalı. Böylece toprak sürülürken ana borular ile uğraşmazsınız. Kışın ana boruları tümü ile boşaltmak amaçlı bir çözümünüz olmalı. (Donma riski) Bu eğim ile sağlanamıyorsa boşaltma musluk veya vanaları ile yapılabilir.
Ağaçların ana borularını sebzelerden ayırmakta yarar var. Ağaç ana borularının vanası genellikle kapalı olur. Sebzeleri daha sık suluyoruz. Sebzelerin sulamasında ise iş karışık oluyor. Ana borudan adalara ayrılan ikincil borular oluşturmak ve bunlardan dağıtım yapmak esneklik sağlar.
İlk yapımda tam istediğinizi elde edemeyebilirsiniz. Yatırımı parça parça yapabilirsiniz. Planlamanız iyi olursa, ilerledikçe geliştirirsiniz. Çizim yapabilmeniz önemli avantaj. Farklı durumları çizip, üzerinde çalışabilirsiniz.
Sebze dikim aralıkları değişir. Aynı adayı değişik bitkiler ile nöbetleşe dikebilirsiniz. 20 cm aralıklı damlama boruları yeterli esnekliği sağlıyor. Damlama debisi düşük olan borular sulama süresini uzatsa da toprağa yayılımı iyileştiriyor.

chntskn06
30-12-2020, 10:03
Merhaba,
Bahçeniz hayırlı olsun.
Ana borular dış kenarlarda yer almalı. Böylece toprak sürülürken ana borular ile uğraşmazsınız. Kışın ana boruları tümü ile boşaltmak amaçlı bir çözümünüz olmalı. (Donma riski) Bu eğim ile sağlanamıyorsa boşaltma musluk veya vanaları ile yapılabilir.
Ağaçların ana borularını sebzelerden ayırmakta yarar var. Ağaç ana borularının vanası genellikle kapalı olur. Sebzeleri daha sık suluyoruz. Sebzelerin sulamasında ise iş karışık oluyor. Ana borudan adalara ayrılan ikincil borular oluşturmak ve bunlardan dağıtım yapmak esneklik sağlar.
İlk yapımda tam istediğinizi elde edemeyebilirsiniz. Yatırımı parça parça yapabilirsiniz. Planlamanız iyi olursa, ilerledikçe geliştirirsiniz. Çizim yapabilmeniz önemli avantaj. Farklı durumları çizip, üzerinde çalışabilirsiniz.
Sebze dikim aralıkları değişir. Aynı adayı değişik bitkiler ile nöbetleşe dikebilirsiniz. 20 cm aralıklı damlama boruları yeterli esnekliği sağlıyor. Damlama debisi düşük olan borular sulama süresini uzatsa da toprağa yayılımı iyileştiriyor.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim çok makbule geçti.

chntskn06
30-12-2020, 12:13
Merhaba,
Bahçeniz hayırlı olsun.
Bu arada zaman ayarlı otamatik sulama sistemim var, toplamda 6 adet selenoid vanam var. Vanaların bir tanesi leylandileri, iki tanesi çimleri, bir tanesi meyve ağaçlarını ve iki tanesi sebze bahçesini sulayacak şekilde planlandı. Her birinin ana borusu ayrı. Ana borular derine gömülü ve kenarda, tali borular ise toprak üstünde ve kenarda olacak şekilde planlandı. 20-25cm delikli damlamalar kanımca da yeterli olacaktır, yükseltilmiş yatak düşündüğüm için homojen bir sulama olduğunu okudum.
İllaki uygulama sonrası tecrübe kazandıkça şekillenecektir ama minimum toleransla halletmek istiyorum. O yüzden tavsiye ve tecrübelerinizi önemsiyorum.
Fasülye+salatalık+sakız kabak+biber bir vana, domates+patates+marul+karpuz+kavun+kabak+yeşillikl er+lahana+bamya bir vana olacak şekilde birbirinden ayrı planlıyorum. Bu konuda tavsiyeniz var mıdır?
Karık sulamada sulama sıklığıyla ilgili tavsiyelere rastladım ama damlama sulamada gözlem kazanana kadar ne sıklıkta ne kadar süre tavsiye edersiniz sulamada?

Portakal Rengi
31-12-2020, 08:11
Forumdaki deneyimli üyelerin önerilerinde en çok okuduğum; güneş doğmadan önce yapraklar sarkıyorsa sulamak gerekir şeklinde. Bence bu önerilerinin nedenleri şöyle:
Sulama sıklığı,
Toprağınızın su tutma kapasitesine göre değişiyor.
Her sulamada toprağın suya doyması aynı olmuyor.
Bitkinin büyüme durumuna göre kullandığı su değişiyor.
Havanın durumuna göre kullanılan su miktarı değişiyor.
Guruplama yaparken benzer bitkileri yan yana getirmeye çalışıyoruz ama yeşillikler, salatalık, saakız kabak için su istekleri benzer diyebilirim. Diğerleri için öngörmesi zor. Fasulye için hasat yap sonra sulama yap denir.(Çok sulama istenmez.)Domates,biber 2-3 gün ara ile sulanır. Kavun, karpuz için bir hafta bile oluyor.
Önerim; meyve ağaçlarını otomatik sulamadan ayırırsanız üç gurupla sebzeleri sulayabilirsiniz şeklinde olacak. Her gurubun damlama kollarının başına vana yerleştirerek ek kontrol yapabilirsiniz. Meyve ağaçlarını hasat yaptığınız sırada sularsınız.
Üçlü gurup; yeşillikler-marul-salatalık-sakız kabak, domates-biber-patlıcan, kavun-karpuz-bal kabağı-bamya şeklinde olabilir.

chntskn06
31-12-2020, 11:59
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Haklısınız tabiiki bunu ilk başlangıç referansım olarak uygulayacağım zaten zamanla toprak iklim ve bitkiyi gözlemledikçe gerekli revizyonları yaparım çok sağolun.

chntskn06
02-01-2021, 19:59
716013

716014

716015

716016

716017

EmineYıldız
02-01-2021, 20:36
Bahçeniz hayırlı olsun , umarım bütün hayalleriniz gerçekleşir. Benim size otomatik ayarlı sulama sistemi ile ilgili bir sorum olacak. Bahçem eve 2.5 saat mesafede ve her haftasonu gitme imkanım yok bu sistemi 3 güne ayarlama şansımız var mi? Cevabınızı merakla bekliyorum. İyi akşamlar dilerim.

chntskn06
04-01-2021, 07:32
Bahçeniz hayırlı olsun , umarım bütün hayalleriniz gerçekleşir. Benim size otomatik ayarlı sulama sistemi ile ilgili bir sorum olacak. Bahçem eve 2.5 saat mesafede ve her haftasonu gitme imkanım yok bu sistemi 3 güne ayarlama şansımız var mi? Cevabınızı merakla bekliyorum. İyi akşamlar dilerim.
Teşekkür ederim. Tabii ki. Bu sistemle haftanın 7 günü 24 saat her vanayı birbirinden bağımsız isteğiniz saat aralıklarında istediğiniz periyotta panel üzerinden ayarlayıp sulama yapabiliyorsunuz.

chntskn06
04-01-2021, 07:37
716008

716009

716010

716011

716012

chntskn06
04-01-2021, 07:43
Kusura bakmayın anlayamadığım bir şekilde resimler devasa çıktı :). Gördüğünüz kümesi kendim yaptım elimdeki mevcut malzemeyle ve malesef büyük bir trajediyle sonuçlandı. 12 adet tavuk koymuştum çevre tel çitin altlarından giren köpekler(birkaç km mesafede köpek barınağı var ve çok fazla sayıda aç kalmış köpek gezmekte bahçemin olduğu bölgede) kümesi hayli tahrip ederek folluk tarafındaki tahtasını koparmış tavukların altısını yiyip altısını boğmuştu. Kümesi deneme amaçlı yaptım. Zira ahşabın tavuklarda ciddi bit yaptığını söyledikleri için hazırladığım projemi erteleyip elimdeki mevcut ahşaplarla yapacağım kümesi bir sene tecrübe ettikten sonra projemdeki kümesi yapmayı planlıyordum. Sundurmanın da önceki halini çekmemiştim şuanki halini resimlerden görebilirsiniz. Onun haricinde bahçeye pek işlem yapılmadı sizlerle paylaştığım çalışmalar doğrultusunda düzenlemeler yapacağım.

chntskn06
04-01-2021, 07:46
Bu arada sundurmanın yanında görmüş olduğunuz asmaları dallarını tırpanlayıp sundurmanın üzerine bindireceğim, ancak profillerin aşırı ısınması sebebiyle asmaları yakabilir diye üstlerini kerestlerle kaplamaya başladım ancak birçok yerde doğrudan profile temas ettiği halde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığına şahit oldum. gördüğünüz gibi iki üç sıra kereste dizdikten sonra bıraktım sizlerin düşüncesi nedir profillerden dolayı asmaların veya yaprak-meyvelerinin yandığına şahit olan var mı?

EmineYıldız
04-01-2021, 11:12
Teşekkür ederim bilgilendirme için. Bahçeme kurmak istiyorum sistemi önereceğiniz bir marka var mıdır?

chntskn06
04-01-2021, 12:26
Teşekkür ederim bilgilendirme için. Bahçeme kurmak istiyorum sistemi önereceğiniz bir marka var mıdır?
Benim bahçemdeki rain bird ama tam olarak tecrübe ettiğim söylenemez bu sene daha iyi gözlemleme fırsatım olacak.

chntskn06
28-01-2021, 14:44
FİDE YETİŞTİRME DÜZENEĞİM HAZIR:cool:

s.serdar
01-02-2021, 19:23
Kusura bakmayın anlayamadığım bir şekilde resimler devasa çıktı :)

Resimleri https://i.hizliresim.com sitesine yükleyip ve bu siteden link verdiğiniz için devasa ve sinir bozucu büyüklük kazanıyor. :D

Doğru yöntem bu site ve form üzerinden yüklemeniz olacaktır.

chntskn06
03-02-2021, 07:11
Resimleri https://i.hizliresim.com sitesine yükleyip ve bu siteden link verdiğiniz için devasa ve sinir bozucu büyüklük kazanıyor. :D

Doğru yöntem bu site ve form üzerinden yüklemeniz olacaktır.

Yeniden düzenledim tavsiyeniz için teşekkür ederim ;)

ebd
04-02-2021, 07:02
Bu arada sundurmanın yanında görmüş olduğunuz asmaları dallarını tırpanlayıp sundurmanın üzerine bindireceğim, ancak profillerin aşırı ısınması sebebiyle asmaları yakabilir diye üstlerini kerestlerle kaplamaya başladım ancak birçok yerde doğrudan profile temas ettiği halde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığına şahit oldum. gördüğünüz gibi iki üç sıra kereste dizdikten sonra bıraktım sizlerin düşüncesi nedir profillerden dolayı asmaların veya yaprak-meyvelerinin yandığına şahit olan var mı?

Merhabalar,

Öncelikle hayırlı olsun planlı ve çok güzel ilerliyorsunuz. Bursa'da metal profil üzerinde asmalar sorunsuz ilerleyip büyüyebiliyor. Hatta kalınlaştıkça profil yüzey güneş görmediği için daha hızlı gelişiyor yan dalları. Zaten profiller arasında atlama yapıp gölge yapacak olanlar da bu yan dallar. Ankara için de çok büyük bir farklılık olacağını sanmıyorum.

Çevremde kümeste tavuk yetiştirenler bol bol toz kireç serpiyor kümes içinde kenara köşeye bite karşı. İşe ne kadar yarıyor detaylı araştırmadım ama atadan dededen gelen bilgiler çokta yanlış çıkmadı bugüne kadar. Küçük bir tavsiye sadece

chntskn06
04-02-2021, 13:29
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim baya zahmetli bir şekilde iki üç sıraya ahşapları bağlayıp bırakmıştım onları da sökmeyi düşünüyorum. Kümesin içini ben de kireçledim aslında daha büyük yapmak için projem hazır bunu mevcut çıkma kereste ile yaptım bitten dolayı sıkıntı olmazsa büyüğünü yapacağım inşallah

s.serdar
16-02-2021, 02:54
asmaları dallarını tırpanlayıp sundurmanın üzerine bindireceğim, ancak profillerin aşırı ısınması sebebiyle asmaları yakabilir diye üstlerini kerestlerle kaplamaya başladım ancak birçok yerde doğrudan profile temas ettiği halde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığına şahit oldum. gördüğünüz gibi iki üç sıra kereste dizdikten sonra bıraktım sizlerin düşüncesi nedir profillerden dolayı asmaların veya yaprak-meyvelerinin yandığına şahit olan var mı?

Ankara Gölbaşı civarında hafta sonu evi bahçemdeki asmalar, 20 yıldır profilden imal çardak ve iskeletlerin üzerinde üzerinde durular ve bu güne kadar hiç bir şikayetleri olmamıştır. Ancak sundurmanın altında oturup bir şeyler de yiyip içecekseniz, yukarıdan bir şeyler düşmesin diye kaplama yapmak akıllıca olur. Profillerin ısınmasından dolayı asmanın yanması gibi bir endişeniz olmasın.

Yörenizi biraz tanıdığımı zannediyorum. Yıllar önce Güvenç Köyü ve göleti civarında çok gezinip arazi aramıştım. O tarihlerde yörede tilki çoktu. Kümes zeminini mümkünse beton, değise tel çitörgü malzemesi yalıtın. Köpek ve tilkiler zemini kazarak kümes içine girmekte oldukça yeteneklidirler.

Bahçeniz hayırlı olsun.

chntskn06
03-03-2021, 10:20
Bahçe yatakları için gerekli taşları aldım. Resimde gördüğünüz taşın kırmızı renkli olanından. Biraz tuzlu oldu ama sonunda güzel bir görüntü ve işlevsel bir hal kazanacağını hayal edebiliyorum(tabii epey bir emekten sonra :)). 5mm'lik elek teli aldım . bahçeyi çapaladıktan sonra sebze yataklarında kullanacağım toprağı eleyeceğim. 3 yıllık yanmış sığır gübresi aldım sonrasında bu gübreyi eleyeceğim. Bahçe yatakları için toprağım çok killi olduğu için 1/3 oranında toprak 1/3 oranında dere mili kalan 1/3 ise torf+umdemin zeolit+leonardit ve ilave olarak kemik tozu kükürt ve kül uygulayacağım. Bahçe yataklarının başına ve sonuna birer metrelik (70cm toprağa gömülü ve çimento dökülmüş) profil bırakıp daha sonradan 5x5 kerestelerle oluşturacağım T 'leri bitki desteği amaçlı araya tel çekerek kullanacağım. Bahçe yollarına ise bir kısım elimde mevcut olan kablo sarmak için kullanılan plastik malzemelerden uygun drenaj aralıkları bırakarak serip üzerlerine çakıl dökeceğim. Son olarak yatakların toprağını hazırlayıp fideleri diktikten sonra malçlama için saman kullanacağım. Saman konusunda acaba sap şeklinde büyük haliyle mi yoksa saman makinasında öğütülmüş haliyle mi kullansam karar veremedim tavsiyelerinizi bekliyorum.
Yukarda yapmayı düşündüğüm işlemlerle alakalı değerlerindirme ve tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum...

feyzi_48
04-03-2021, 07:10
Emeğinize sağlık, ilgili işlemleriniz yoğun iş gücü gerektiren süreçler olcaktır. Ancak severek yapan için aynı zamanda yaparken keyif alınarak yapılır. Sizin anlattığınız aşamalarda gayet güzel olacaktır. İlgili işlemlerin süreçlerini fotoğraflayarak bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Kolaylıkla diliyorum.

chntskn06
17-03-2021, 20:29
Vişne ve kiraz ağaçları budamadan önce ve sonraki halleri peşine %1'lik bordo bulamacı uygulaması yapıldı

chntskn06
17-03-2021, 20:46
mevcut asmalar budanarak sundurmaya alındı ve bordo bulamacı uygulandı. Manisadan hususi gönderilen 4 çeşit asma çeliği dikildi. Bahçe çapalandı ve göreceğiniz üzere üzerinden bir kış geçmiş olan kesekler olduğu gibi duruyor, 3 defa dolaşarak anca eridi erimiş halini de ekliyorum. Eleme işlemi için gerekli olan elek hazırlandı

chntskn06
17-03-2021, 20:50
Çapa işlemi yapılır yapılmaz gelen yağışlar ve hava muhalefeti endişesiyle hızlı bir şekilde eleme işlemine başlandı. Hayli yorucu ve zorlu olsa da sebze adalarının tamamlanmış ve bahçenin nihai halini gözlerimde canlandırdıkça azmimi diri tutmaya çalıştım :) tatlı misafirlerimiz de zaman zaman eşlik edip moral oldular bize :)

chntskn06
17-03-2021, 20:54
Resimlerden de göreceğiniz üzere kah dolu kah yağmur kah kar kah güneşli hava karmaşası içerisinde eleme işleminin %90'lık kısmını tamamlayıp kalan iki küçük adanın çok ıslanmaması ve havanın biraz düzeldiği zamanı beklemek üzere üstüne branda serdim. Fırsatını bulduğumda taşları dizmeye başlarım düşüncesiyle de taşları getirttim. Dua ve kolaylık dileklerinizi temenni ediyorum :)

trilye
19-03-2021, 19:46
Merhaba bahçeniz hayırlı olsun. Bende kendi bahçemde bu tarz bir sebze adası yapmayı planlıyorum. Bims tuğla kullanmayı düşünüyordum. Fakat sizin kullandığınız taş daha uygun görünüyor. Taşın ismi ve fiyatı konusunda bilgi verebilir misiniz?

chntskn06
20-03-2021, 10:28
Merhaba bahçeniz hayırlı olsun. Bende kendi bahçemde bu tarz bir sebze adası yapmayı planlıyorum. Bims tuğla kullanmayı düşünüyordum. Fakat sizin kullandığınız taş daha uygun görünüyor. Taşın ismi ve fiyatı konusunda bilgi verebilir misiniz?

Teşekkür ederim. Sebze adasını yapmak için kullanılacak malzeme ne olsun diye hayli düşündüm ve araştırdım. Bims tuğla vs de olabilirdi maliyeti az ve uzun ömürlü fakat istediğim estetiği ve düzeni sağlayamayacağı için tercih etmedim. En nihayetinde emprenyeli 30cm yüksekliğinde 3-4 cm genişliğinde tahtalarla bu malzeme arasında kararsız kaldım fiyatlarını da aldım tahta bin-binbeşyüz gibi daha uygun ancak sürekli doğrudan suyla temasta olacağı için açık arazide sadece yağışlarda ıslanacak keresteler kadar uzun ömürlü olmayabilir endişesiyle vazgeçtim. Bu aldığım malzemenin ismi şev bordürü diye geçiyor Ankara’da tek firma var bunu üreten emsalini aradım ancak bu incelikte ve hafiflikte bulamadım 20kg ağırlığında bu taşlar adet fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 13,5 gibi bi rakama geldi siz bulunduğunuz şehirdeki imalatçılardan emsal bakabilirsiniz defolu olması halinde yarı fiyata düşüyorlar bu taşın defolusu yoktu

chntskn06
21-03-2021, 17:35
Eleme işlemi tamamlanıp hizalama için ipler çekildi

chntskn06
21-03-2021, 17:38
Biber tohumları ekildi kadife çiçeği ve fesleğenler ekildi

tekin01
21-03-2021, 17:51
Şimdiden harika görünüyor, yaz aylarındaki görüntüsünü sabırsızlıkla bekliyorum emeğinize sağlık.
Tavsiyem bulabilirseniz iri yapraklı fesleğen ekmelisiniz, rüzgar estikçe yayılır kokusu.
Hangi tür olduğunu bilmiyorum ama daha önce 1 metre boyunda çalı formunda fesleğen görmüşlüğüm var.

chntskn06
21-03-2021, 18:58
Fesleğenleri sebzelerin arasına dikmek için ektim ama tavsiyenizi değerlendireceğim teşekkür ederim

chntskn06
27-03-2021, 19:47
Biberlerim yavaş yavaş uyanmaya başladı😊

chntskn06
31-03-2021, 19:18
Hayli yorucu bir çalışmanın sonunda bahçe yatakları tamamlandı. Nasıl olmuş?😊

ihsan0959
31-03-2021, 22:34
güzel görünüyor elinize sağlık,
damla sulama mı çekeceksiniz?

feyzi_48
01-04-2021, 07:19
Bahçe yataklarınız gayet güzel olmuş emeğinize sağlık. Umarım hayalinizdeki ekim dikimlerinizi yapmakta nasip olur. Bizimle paylaşırsınız.

chntskn06
01-04-2021, 09:39
güzel görünüyor elinize sağlık,
damla sulama mı çekeceksiniz?

Teşekkür ederim. Evet yatakların içerisine ilave edeceğim karışım var sonrasında sulama hatlarını çekeceğim

chntskn06
01-04-2021, 09:40
Bahçe yataklarınız gayet güzel olmuş emeğinize sağlık. Umarım hayalinizdeki ekim dikimlerinizi yapmakta nasip olur. Bizimle paylaşırsınız.

Teşekkür ederim daha iyisi sizlerin olsun . Umarım 😊

chntskn06
03-04-2021, 21:25
Toprak karışımını hazırlamaya başladım. Öncelikle üç yıllık yanmış sığır gübresi ilavesini yapıyorum... Esasında gübreyi de elemeyi düşünüyordum içerisinde olabilecek zararlılara karşı ama gübreyi incelediğim iyice yandığı için herhangi bir zararlıyla karşılaşmadım o yüzden elemeden ilave ettim

Portakal Rengi
04-04-2021, 08:19
Toprak karışımını hazırlamaya başladım. Öncelikle üç yıllık yanmış sığır gübresi ilavesini yapıyorum... Esasında gübreyi de elemeyi düşünüyordum içerisinde olabilecek zararlılara karşı ama gübreyi incelediğim iyice yandığı için herhangi bir zararlıyla karşılaşmadım o yüzden elemeden ilave ettim

Özenli bir bahçe görünüyor.
Gübre içindeki zararlılardan çekiniyorsanız, fermente edilmiş gübre kullanabilirsiniz.
Kolaylıklar diliyorum.

Asia
04-04-2021, 12:06
Sayın chntskn06 bahçeniz hayırlı olsun. Özenli bir bahçe olduğu her halinden belli. Emeğinize sağlık. Bereketli, bol çiçekli günler dilerim. İyi çalışmalar.

tekin01
04-04-2021, 22:01
Muhteşem ötesi, planlı ve tertemiz bir bahçe.
Bahçenin bir köşesinde hanımeli çeşitleri ve clematis vb. çiçekli çalılar görmek hoş olur hocam.Emeğinize sağlık... :)

chntskn06
04-04-2021, 22:35
Muhteşem ötesi, planlı ve tertemiz bir bahçe.
Bahçenin bir köşesinde hanımeli çeşitleri ve clematis vb. çiçekli çalılar görmek hoş olur hocam.Emeğinize sağlık... :)

İltifat ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Önerilerinizi değerlendireceğim 👍🏻

chntskn06
08-04-2021, 20:39
Kükürt-iz element serpiştirildi, kum ilave edildi, yumurta kabuğu ve kül ilave edildi, umdemin ilave edildi ve son olarak leonardit ilave edildi karıştırma safhasına geçildi.

devrann
08-04-2021, 22:31
Umdemin gübreyi tutup uzun süreli salınım yaptırması, leonardit'in ise bbe'lerini şelatlama özelliği topraktaki bbe'lerinin etkin kullanılmasını sağlamak için çok güzel bir ikili.Umdemin'in bu kadar gözenekli olması iyi bir havalanma ve su tutma özelliği ile kök blgesinde nem sağlayacaktır ancak acaba bu materyal kağıt üstünde olduğu gibi sahada da iş yapabiliyor mu? Umarım güzel sonuç alırsınız.

chntskn06
08-04-2021, 22:56
Umarım temennimiz o yönde.

chntskn06
11-04-2021, 19:14
Kar yağışı altında toprak burgu motoru ile bitki desteklerini saplamak için kullanacağım profiller yerleştirildi

HAKAN_O
12-04-2021, 00:07
Yabani ot mücadelesi nasıl olacak .Yatakların altı toprağa temas ediyor mu ?

chntskn06
12-04-2021, 05:10
Yatakların altı tamamen toprağa temas ediyor. Yabani ot için malçlamayı planlıyorum

chntskn06
12-04-2021, 20:35
Ağaçlar dikildi mevcut ağaç ve asma diplerine gübre leonardit ve umdemin uygulandı bitki destekleri için çakılan profillere harç döküldü çakıl serimine başlandı ve toprak karışımı ikinci kez altüst edildi

rossgeller
15-04-2021, 09:55
Ağaçlar dikildi mevcut ağaç ve asma diplerine gübre leonardit ve umdemin uygulandı bitki destekleri için çakılan profillere harç döküldü çakıl serimine başlandı ve toprak karışımı ikinci kez altüst edildi

Elinize sağlık sebze yataklarını çok güzel yapmışsınız, beton blok onlar sanırım dimi hazır öyle?
heyecanla takip ediyorum bahçenizi, inşallah gönlünüzce olur bu yaz her şey.

chntskn06
15-04-2021, 10:12
Elinize sağlık sebze yataklarını çok güzel yapmışsınız, beton blok onlar sanırım dimi hazır öyle?
heyecanla takip ediyorum bahçenizi, inşallah gönlünüzce olur bu yaz her şey.

Evet hazır bloklar. Şevlendirilen yerlerde kullanılıyor ama ben uzun ömürlü olur düşüncesiyle kullandım. Teşekkür ederim umarım hepimizin gönlünce verimli bir sene olur.

chntskn06
21-04-2021, 08:16
Çakıl serimi tamamlandı. Sulama hatlarının döşenmesine başlandı. Diğer yandan fideler büyümeye devam ediyor domates ve biberler saksılara şaşırtıldı.

tekin01
21-04-2021, 22:14
Hocam öyle güzel gelişmelerle devam ediyorsunuz ki,sürekli takip ediyorum...
Bu yaz şahane geçecek gibi görünüyor ama mutlaka hoş kokulu (hanımeli vb.) ve aromatik bitkiler ekmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıklı huzurlu vakitler geçirmeniz dileğiyle

chntskn06
22-04-2021, 00:00
Üstadım bahçenin bir kenarında hanımeli var tel örgüye sarılı şekilde büyümeye devam ediyor. Sebze yataklarıyla ilgilenmekten o kısımlara yoğunlaşamadım pek bundan sonraki aşamada peyzaj işlerine yoğunlaşacağım tavsiye ve beğenileriniz için teşekkür ederim. Umarım öyle olur ��

chntskn06
25-04-2021, 19:31
Sebze yatakları son defa karıştırılarak toprak düzeltildi damlama çekimine geçildi. Damlama sulamayla alakalı basınç problemim var bilgisi olanlar bağlantı aparatlarının çıkmaması için maksimum kaç bar basınç olmalı, internette 1,2 diyor hidrofor pompa kullanıyorum duruk şalter belli bir basıncın altına düştüğünde tesisatta su kalmasa bile devreye girmiyor. Genleşme tankında kaç bar hava olmalı ? Duruk şalter alt ve üst basınç kaça ayarlanmalı?

Portakal Rengi
26-04-2021, 07:52
Hidrofor basınçları ile oynamasanız da olur. (Fark basıncı sabit olduğu için alt basıncı düşürseniz de istediğinizi elde edemeyebilirsiniz.) Tank hacminin küçük olması nedeniyle sık sık devreye girip çıkabilir. Bu durumda hem hidrofor yıpranır, hemde borulardaki basınç dalgalanır.
Basınç düşürücü olarak adlandırılan bir cihaz var. Girişindeki basınç yüksek olduğu sürece çıkışındaki basınç sabit kalır. Basınç düşürücü ve üzerine takılan manometreyi alın. Altta alyen anahtarla döndürülen vidayı döndürerek istediğiniz basıncı elde edersiniz. (Evlerde sayaç çıkışına takılır. )
Damlama noktasında istenen basınç 1 bar. (Debiler bu basınca göre veriliyor.) Yolda kaybedeceğiniz 0,5 bar ı geçmez düşüncesindeyim. Basınç düşürücüyü 1,5-2 bar düzeyinde ayarlayarak başlayabilirsiniz.

chntskn06
26-04-2021, 14:40
Hidrofor basınçları ile oynamasanız da olur. (Fark basıncı sabit olduğu için alt basıncı düşürseniz de istediğinizi elde edemeyebilirsiniz.) Tank hacminin küçük olması nedeniyle sık sık devreye girip çıkabilir. Bu durumda hem hidrofor yıpranır, hemde borulardaki basınç dalgalanır.
Basınç düşürücü olarak adlandırılan bir cihaz var. Girişindeki basınç yüksek olduğu sürece çıkışındaki basınç sabit kalır. Basınç düşürücü ve üzerine takılan manometreyi alın. Altta alyen anahtarla döndürülen vidayı döndürerek istediğiniz basıncı elde edersiniz. (Evlerde sayaç çıkışına takılır. )
Damlama noktasında istenen basınç 1 bar. (Debiler bu basınca göre veriliyor.) Yolda kaybedeceğiniz 0,5 bar ı geçmez düşüncesindeyim. Basınç düşürücüyü 1,5-2 bar düzeyinde ayarlayarak başlayabilirsiniz.
Teşekkür ederim yardımınız için. Tanka kaç bar hava basmak lazım bu durumda tavsiyeniz nedir. duruk şalter alt basınç değerinden yüksek değerde hava basıncı olursa sanırım motor geç devreye giriyor veya hiç devreye girmiyor.

Portakal Rengi
27-04-2021, 06:52
Teşekkür ederim yardımınız için. Tanka kaç bar hava basmak lazım bu durumda tavsiyeniz nedir. duruk şalter alt basınç değerinden yüksek değerde hava basıncı olursa sanırım motor geç devreye giriyor veya hiç devreye girmiyor.

Siz oraya girmeyin derim. O basıncın hesabı var ama bu foruma karışık gelir.
Standart bina tipi hidrofor değerleri size yeterli olur. İdeal olan hidrofor seçimi pompa-tank hacmi-tank basıncı birlikte değerlendirilerek yapılır. Böyle yapılırsa iyi olur, diyenlere bakmayın. Sınama-yanılmalık bir durum yok aslında. Uygun debili pompayı seçip, tank hacmini büyüterek başlamadıktan sonra sonuç pek değişmez. Zaten sık devreye girip çıkacak. Pompa debisi harcanan suya yakın oldukça sorun azalır. (Damlama sayısı x Damlama debisi <= Pompa debisi olmalı.) Basınç düşürücü ile sorun yaşamazsınız.
Pompa debisi yetersiz gelirse, bölge bölge sulama yaparsınız.
Güzellikler üretmeye, merak etmeye devam. Kolaylıklar diliyorum.

chntskn06
27-04-2021, 21:47
Damlama borularının serimi tamamlandı. Su verme işlemi denendi. Sayın Portakal Rengi sanırım benim problemim basınçtan ziyade ana besleme borusunun çapı düşük 32mm musluğu takınca nerdeyse borunun sonuna varıyor haliyle aşırı sıkışma olunca contadan fışkırıyor. Çıkışları hırsız kelepçe+ Kürtajız vana dedikleri civatalı vanayla almaya karar verdim sanırım bu şekilde çözülür.

Muda
28-04-2021, 06:26
Bütün damlama borulara aynı anda mı su veriyorsunuz. Fotoğrafta görebildiğim her bir adadaki damlama borularının başına vana takmışsınız. Siz her ada için araya damlama borusu vanası takıp onları açıp kapatarak sulamayı deneyin. Her seferinde bir veya iki ada suladığınız zaman muhtemel su basıncınız yeterli gelecektir. Bazı bitkiler az su ile iktifa ederken bazı bitkilere daha fazla su vermeniz gerekiyor. Bu sayede problemi de çözmüş olursunuz.
Benim yerim şebeke suyu ile sulanıyor. Bu aylarda basınç çok yüksek. Ancak suya ihtiyaç duyduğumuz yaz aylarında ise basınç düşük. Yüksek basınçta bazı yerler çıkabiliyor. İnce galvaniz tel alıp kerpeten veya pense ile ek yerlerini sıkıştırırsanız basınçtan atma durumu da ortadan kalkıyor.

chntskn06
28-04-2021, 08:28
Bütün damlama borulara aynı anda mı su veriyorsunuz. Fotoğrafta görebildiğim her bir adadaki damlama borularının başına vana takmışsınız. Siz her ada için araya damlama borusu vanası takıp onları açıp kapatarak sulamayı deneyin. Her seferinde bir veya iki ada suladığınız zaman muhtemel su basıncınız yeterli gelecektir. Bazı bitkiler az su ile iktifa ederken bazı bitkilere daha fazla su vermeniz gerekiyor. Bu sayede problemi de çözmüş olursunuz.
Benim yerim şebeke suyu ile sulanıyor. Bu aylarda basınç çok yüksek. Ancak suya ihtiyaç duyduğumuz yaz aylarında ise basınç düşük. Yüksek basınçta bazı yerler çıkabiliyor. İnce galvaniz tel alıp kerpeten veya pense ile ek yerlerini sıkıştırırsanız basınçtan atma durumu da ortadan kalkıyor.
Adaları iki gruba ayırdım sık ve seyrek sulanan olarak. Her sıraya vana koymamın sebebi her sene aynı adaya aynı sebzeyi ekmeyi düşünmediğim için alternatif olabilsin su miktarı ayarlanabilsin diye. Basınçla alakalı yeterli olmama gibi bir durum yaşanmaz sanırım ana borulardaki su kaçağı işini çözdükten sonra hidrofordan ayarlayabilirim. 16'lık borulardan kaçırma durumu yok 20'lik boru çok yumuşak olduğu içn ek yerlerinde sıkıntı olabiliyor bir ana su boru bağlantılarında. Tavsiye ve yorumlarınız için teşekkür ederm.

Portakal Rengi
28-04-2021, 08:30
Damlama borularının serimi tamamlandı. Su verme işlemi denendi. Sayın Portakal Rengi sanırım benim problemim basınçtan ziyade ana besleme borusunun çapı düşük 32mm musluğu takınca nerdeyse borunun sonuna varıyor haliyle aşırı sıkışma olunca contadan fışkırıyor. Çıkışları hırsız kelepçe+ Kürtajız vana dedikleri civatalı vanayla almaya karar verdim sanırım bu şekilde çözülür.

Anlatmaya çalıştığınızı tam anlayamadım. (Tüm alanı sulamaya çalıştığınız için yüksek basınca gerek duyuyor olabilirsiniz ama hidrofor basıncını yükselttikçe debiniz azalır.)
Fotoğraftan görebildiğim kadarı ile damlama boruları ile dağıtım boruları aynı veya çok yakın çapta.
Kural olarak yapılması gereken : Dağıtım borusu kesiti, hizmet verdiği damlama borularının kesitine eşit veya büyük olmalı. Sizin örnekte; 4 adet 16 lık damlama borusunu besleyen borunun çapı şöyle hesaplanıyor.
4 (boru sayısı) x 16 (çap) x 16 x 3,14 /4 = dağıtım borusunun kesiti.
Kısaltılmış olarak ( 4 x 16 x16 ) nın KAREKÖK ü dağıtım borusu çapını verir. 32 mm bulunur. Aynı şekilde hesap yapılırsa dağıtım borularını besleyen ana borular da 40-50 mm olarak bulunur.
Buradaki dağıtımda dikkatimi çeken bir konu daha var. Her fideye 2 boru, dolayısı ile 4 damlama düşüyor. Verilen su toprağın emme hızından fazla olacağı için kısa sürede çamur oluşacak. Fide sırası için 1 damlama borusu yetiyor. Sulama süresi uzuyor ama sulama toprak derinliğine kadar yayılıyor.
Her ada için iki damlama borusu kullanırsanız, adayı besleyecek borunuz 25 lik seçilmeli. 2 adet 25 lik boruyu 40 lık, 4 adet 25 lik boruyu 50 lik boru ile besleyebilirsiniz. Basit bir tablo oluşturalım. Üst sıra besleme borusu çapı.
25 32 40 50
2x16 4x16 6x16 10x16
Benzer su gereksinimi olan bitkileri aynı adaya dikeceğinizi varsayarsak, her ada aynı zamanda sulanmayacak demektir. Bu durumda borulama şekliniz uğraştırıcı. Önerim daha esnek bir sulamaya olanak sağlayacak ancak, daha pahallı düzenek kurmak.
Hidroforun çıkışı 50 ya da 63 mm çapındaki kollektör borusunun ortasından bağlanmalı. Bu kollektörden birkaç adaya yetecek besleme boruları (vanası olacak şekilde ) yerleştirilmeli. Her adaya vana takılmış ikincil besleme borusu bağlanmalı. Ada sayısına göre, tablodan besleme borusu çapı seçebilirsiniz.
Bu düzeni sağlarsanız:
İstediğiniz ada ya da adaları sulama seçimini elde etmiş olursunuz.
Daha küçük pompa-hidrofor gereksiniminiz olur. Sırayla sularsınız, aynı gün biter. Genel olarak fidelerin sulama süresi 1-2 saat oluyor.
Borularda sorun oluşursa, bir bölge ya da 1 ada durdurulur. Diğer bölüm sulanırken sorun giderilir. Sulama aksamaz.
Yüksek basınçlara gerek duyulmadığı için sorunlar azalır.
Uzun erimli çözüm isterseniz, kollektörü pprc Te parçalarını birbirine ekleyerek oluşturabilirsiniz. Besleme borularının bağlanacağı uca küresel vana kullanabilirsiniz. Küresel vanadan sonra hortum rakoru ile besleme borusu bağlanır.
Sn Muda' nın önerisini dikkate almalısınız. Her ek yerinde boruları tel ile sabitlemek gerekiyor. Önerim galvanizli yumuşak tel kullanmanız.

chntskn06
28-04-2021, 09:21
Anlatmaya çalıştığınızı tam anlayamadım. (Tüm alanı sulamaya çalıştığınız için yüksek basınca gerek duyuyor olabilirsiniz ama hidrofor basıncını yükselttikçe debiniz azalır.)
Fotoğraftan görebildiğim kadarı ile damlama boruları ile dağıtım boruları aynı veya çok yakın çapta.
Kural olarak yapılması gereken : Dağıtım borusu kesiti, hizmet verdiği damlama borularının kesitine eşit veya büyük olmalı. Sizin örnekte; 4 adet 16 lık damlama borusunu besleyen borunun çapı şöyle hesaplanıyor.
4 (boru sayısı) x 16 (çap) x 16 x 3,14 /4 = dağıtım borusunun kesiti.
Kısaltılmış olarak ( 4 x 16 x16 ) nın KAREKÖK ü dağıtım borusu çapını verir. 32 mm bulunur. Aynı şekilde hesap yapılırsa dağıtım borularını besleyen ana borular da 40-50 mm olarak bulunur.
Buradaki dağıtımda dikkatimi çeken bir konu daha var. Her fideye 2 boru, dolayısı ile 4 damlama düşüyor. Verilen su toprağın emme hızından fazla olacağı için kısa sürede çamur oluşacak. Fide sırası için 1 damlama borusu yetiyor. Sulama süresi uzuyor ama sulama toprak derinliğine kadar yayılıyor.
Her ada için iki damlama borusu kullanırsanız, adayı besleyecek borunuz 25 lik seçilmeli. 2 adet 25 lik boruyu 40 lık, 4 adet 25 lik boruyu 50 lik boru ile besleyebilirsiniz. Basit bir tablo oluşturalım. Üst sıra besleme borusu çapı.
25 32 40 50
2x16 4x16 6x16 10x16
Benzer su gereksinimi olan bitkileri aynı adaya dikeceğinizi varsayarsak, her ada aynı zamanda sulanmayacak demektir. Bu durumda borulama şekliniz uğraştırıcı. Önerim daha esnek bir sulamaya olanak sağlayacak ancak, daha pahallı düzenek kurmak.
Hidroforun çıkışı 50 ya da 63 mm çapındaki kollektör borusunun ortasından bağlanmalı. Bu kollektörden birkaç adaya yetecek besleme boruları (vanası olacak şekilde ) yerleştirilmeli. Her adaya vana takılmış ikincil besleme borusu bağlanmalı. Ada sayısına göre, tablodan besleme borusu çapı seçebilirsiniz.
Bu düzeni sağlarsanız:
İstediğiniz ada ya da adaları sulama seçimini elde etmiş olursunuz.
Daha küçük pompa-hidrofor gereksiniminiz olur. Sırayla sularsınız, aynı gün biter. Genel olarak fidelerin sulama süresi 1-2 saat oluyor.
Borularda sorun oluşursa, bir bölge ya da 1 ada durdurulur. Diğer bölüm sulanırken sorun giderilir. Sulama aksamaz.
Yüksek basınçlara gerek duyulmadığı için sorunlar azalır.
Uzun erimli çözüm isterseniz, kollektörü pprc Te parçalarını birbirine ekleyerek oluşturabilirsiniz. Besleme borularının bağlanacağı uca küresel vana kullanabilirsiniz. Küresel vanadan sonra hortum rakoru ile besleme borusu bağlanır.
Sn Muda' nın önerisini dikkate almalısınız. Her ek yerinde boruları tel ile sabitlemek gerekiyor. Önerim galvanizli yumuşak tel kullanmanız.
Bağlantı sıralamam 16'lık 20cm aralıklı damlama hatları>4 hattın birleşimi için 16'lık boru>16'lık boruları besleyen 20'lik hat>32'lik ana sulama borusu şeklinde. Esasında sistemi devreye aldığımda çamur oluşturacak düzeyde bir damlamaya şahit olmadım, hatta bazı hatların sonundaki kör tapadan su kaçırınlar vardı basınçtan dolayı ama uzun vadede dediğiniz durum tedirginlik oluşturdu bende açıkçası. Debi sıkıntısını sebzelerde değil de ağaç sulamalarda fıskiyelerden gelen hava sesinden hissettim. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. İlginiz için teşekkür ederim. Umarım sulama işi beni sebze adalarının yapımından daha çok yormaz :)

Portakal Rengi
29-04-2021, 08:21
2 adet 16 lık hattı besleyecek boru çapı 25 olmalı. 4 adet 16 lık için ise 32.
Toprak kuru ise çamurlaşma görülmez. Düzenli sulama yaptığınızda toprağınız nemli oluyor. Çamurlaşma o zaman görünüyor. Çünkü 20 cm de bir saatte 2 lt su aktarıyorsunuz. Sizin uygulamanızda 4 lt su oluyor. 1 metre uzunlukta 20 lt demek. Bir kova suyu 1 m alana verdiğinizi düşünün. Hem hidrofor pompasını hem de boru çaplarınızı etkiler.
Denemeleriniz sırasında aklınızda bulunsun.

chntskn06
29-04-2021, 09:41
2 adet 16 lık hattı besleyecek boru çapı 25 olmalı. 4 adet 16 lık için ise 32.
Toprak kuru ise çamurlaşma görülmez. Düzenli sulama yaptığınızda toprağınız nemli oluyor. Çamurlaşma o zaman görünüyor. Çünkü 20 cm de bir saatte 2 lt su aktarıyorsunuz. Sizin uygulamanızda 4 lt su oluyor. 1 metre uzunlukta 20 lt demek. Bir kova suyu 1 m alana verdiğinizi düşünün. Hem hidrofor pompasını hem de boru çaplarınızı etkiler.
Denemeleriniz sırasında aklınızda bulunsun.

Göz önünde bulunduracağım mutlaka. Sulama uzunluğunu azaltıp sıklığı arttırma konusunda ne düşünüyorsunuz

Portakal Rengi
30-04-2021, 08:01
Göz önünde bulunduracağım mutlaka. Sulama uzunluğunu azaltıp sıklığı arttırma konusunda ne düşünüyorsunuz

Damlama aralıklarını 20 cm seçmenin bizim ölçeğimizdeki tarımcılara faydası çok. Değişik bitkileri farklı aralıklar ile dikeceğimiz ve her dönem farklı bitkiler dikeceğimiz için esneklik sağlıyor. Bu nedenle 20 cm kullanıyorum.
Boru uzunluğunun hidrofora yükü diğer kayıpların yanında çok çok küçük kalır. Asıl kayıplar dirsek, te, vana vb yerel kayıplardır ve boru içindeki su hızının karesi ile orantılı artar. Önerdiğim çaplarda su hızı 1 m/s değerini geçmediği için hıza bağlıdır demek pek yanlış olmaz. Pratik değer olarak, 100 m uzunluktaki 16 lık damlama borusunun kaybı (yerel kayıplar dışında) 6-8 mSS= 0,6-0,8 bar düzeyinde oluyor. (Tabloya uyarsanız diğer borular da benzer değerde kayıp yaratır.) Nereye sereceğiz bu uzunluktaki boruyu ?
Sizin uygulamanızda, adayı besleyen damlama borusu tek boru olarak U şeklinde sulama yapsa farkı anlayamayız düşüncesindeyim. İsterseniz bir ekleme parçası kullanarak (Hatta hidrofordan en uzaktaki adada) bir ada için deneyin. Hatta 2 dirsek kullanarak U şeklini oluşturun ki yerel kaybınız da artsın. (Boruyu şeklini bozmadan döndürebilirseniz dirsek etkisi oluşmaz.)
Hidrofor için önerim: Basıncı standart değerinde bırakın.(Mambran arkasındaki basınç ona göre ayarlanmıştır.) Suladığınız adaların sayısını arttırıp azaltarak hidroforun devreye girip çıkmasını azaltmaya çalışın. (Ömür uzatmak için) Bu basınç yüksek geliyor ise basınç düşürücü kullanın.

chntskn06
06-05-2021, 11:32
Arkadaşlar fidelere magnezyum sülfat uygulanması ile alakalı bilgisi olan var mı? dozu? yapraktan mı kök etrafından mı ? yoksa şaşırtma sırasında toprağına mı ilave etmek daha makul. Ben domateslerimi şaşırtırken açtığım çukur dibine çay kaşığının yarısı kadar koydum her fideye üzerine de biraz toprak attım ama fidelerim öldü. Biberlerimi daha önceden şaşırttığım için gövde etrafına serpiştirdim bir iki tane haricinde sıkıntı olmadı. Tabi ben magnezyum sülfat kaynaklı olabilir mi diyorum torfum da çok iyi değildi açıkçası. Karışım olarak 4 birim torf 2 birim solucan gübresi 1/2 birim vermükilit 1/2 birim perlit ve iki avuç kadar leonardit ile hazırlamıştım.

Portakal Rengi
07-05-2021, 09:48
Arkadaşlar fidelere magnezyum sülfat uygulanması ile alakalı bilgisi olan var mı? dozu? yapraktan mı kök etrafından mı ? yoksa şaşırtma sırasında toprağına mı ilave etmek daha makul. Ben domateslerimi şaşırtırken açtığım çukur dibine çay kaşığının yarısı kadar koydum her fideye üzerine de biraz toprak attım ama fidelerim öldü. Biberlerimi daha önceden şaşırttığım için gövde etrafına serpiştirdim bir iki tane haricinde sıkıntı olmadı. Tabi ben magnezyum sülfat kaynaklı olabilir mi diyorum torfum da çok iyi değildi açıkçası. Karışım olarak 4 birim torf 2 birim solucan gübresi 1/2 birim vermükilit 1/2 birim perlit ve iki avuç kadar leonardit ile hazırlamıştım.

Fidelere doğru davranmak istiyorsanız, linkteki konuyu iyice irdelemelisiniz.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm

Fazla kimyasal içerik, doğal ürün de olsa zehirler. Doğal malzemeler de kimyasal bileşikler çünkü. Çözünürse toprağın kimyasını etkiler. Doğanın temeli denge üzerine. Çok müdahaleci olmamak gerek.
"Toprak analizi yaptırmadan gübrelemeye geçmeyin !" Tüm deneyimlilerden aynı öneriyi okuyoruz. Konuyu okuyunca göreceksiniz. Fide aşamasında gübre yok. Su ve güneş.
Hayvan gübrelerinin içerdiği NPK oranlarına bakabilirsiniz. Değişik oranlarda içerirler ve erken aşamada fidelerinizi öldürürler. Kökleri gider.
En iyi toprağı hazırlayayım derken, üretmeye çalıştığınız bitkinin doğasına ters bir şeyler yapıyor olabilirsiniz. Farklı istekleri olan bitkiler olabilir.
Biraz sabır. Biraz sakinlik.
Doğal yollar ile bitki büyütmeyi pekiştirdikten sonra denemelere geçmeli. Deneme yaparken önce bir kaç bitkide denemeli ki, diğerleri ile karşılaştırılmalı. Hem işe yarayıp yaramadığını görürsünüz hemde tüm bitkileri kaybetmezsiniz.

chntskn06
07-05-2021, 15:45
Kesinlikle haklısınız acı bi tecrübe oldu onca emek bu tecrübe için harcandı

chntskn06
10-05-2021, 00:48
Leylak çiçek açtı muhteşem bir koku ve görsel ziyafet sunuyor.
Tecrübesi olan arkadaşlar daha önce conta ile doğrudan çıkış alma işini su kaçağı yüzünden iptal edip hırsız kelepçe ve dişli vana ile çözmeye çalıştım. Sebze sulamalar için bir sıkıntı yok ancak ağaç sulamalara giden vanaların kelepçelerinden sızıntı var kelepçeler sıkıntılıdır diye değiştirdim hiçbirşey değişmedi ne önerirsiniz problemin çözümü için?

Portakal Rengi
10-05-2021, 08:13
Su kaçağı olan noktanın fotoğrafını yükler misiniz ?

chntskn06
10-05-2021, 12:42
Fotoğraf yok ama sızıntı şeklinde seri damlalar akıyor tam noktasal sızıntı yerini tespit mümkün değil kelepçenin içerisinde contası var tork ayarlı akülü vidalama ile iyice sıkıyorum nasıl sızıyor anlamadım ilave bi conta veya tam oturduğu yere uygun plastik bi malzeme kesip koysam faydası olur mu acaba

Portakal Rengi
11-05-2021, 06:54
Hırsız kelepçeden damlamanın nedeni, plastik boru yeterince sert olmadığı için conta görevini yapamıyor olabilir. Metal borudan su almak için tasarlandığından conta malzemesi sert olabilir. Plastik boruda yüzey düzgünsüzlüğü varsa boşluğu kapatamıyordur. Conta değiştirmek, daha yumuşak malzeme ile desteklemek çözebilir. Daha çok sıkmak, plastik boru şekil değiştirdiği için işe yaramayabilir hatta sızıntıyı arttırabilir de.

chntskn06
17-05-2021, 11:56
Arkadaşlar bahçeye şaşırttığım sakız kabak, salatalık, domates, karpuz, kavun fidelerinin yapraklarında bu şekilde bir beyazlaşıp kuruma var neden kaynaklı olabilir fikri olan var mı? Güneş veya soğuktan olabilir gibi geliyor bana. Soğuk daha muhtemel gündüz 32-33 dereceye kadar çıkan sıcaklık gece 5-6 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklıkta fideleri biraz erken aktarmış olabilirim ama fide toprağından kaynaklı sıkıntım sebebiyle erken almak durumunda kaldım.

TCM
17-05-2021, 12:09
Zamanla düzelir, kabakgilleri direk yere ekin, ayrı yere ekeyim sonra şaşırtayım diye uğraşmayın hiç, çünkü yere ekilenler daha sağlıklı oluyor, erken ekeyim diye yapsanız dahi kısa zamanda diğerlerini geçiyorlar.

its_just_a_ride
17-05-2021, 22:43
Zamanla düzelir, kabakgilleri direk yere ekin, ayrı yere ekeyim sonra şaşırtayım diye uğraşmayın hiç, çünkü yere ekilenler daha sağlıklı oluyor, erken ekeyim diye yapsanız dahi kısa zamanda diğerlerini geçiyorlar.

Toprak ısısı doğru ayarlanırsa en az 2-3 hafta kazandırıyor iç mekanda ekim. Daha erken ekilmiş direkt ekilenleri bile geçiyorlar.

chntskn06
17-05-2021, 23:06
Toprak ısısı doğru ayarlanırsa en az 2-3 hafta kazandırıyor iç mekanda ekim. Daha erken ekilmiş direkt ekilenleri bile geçiyorlar.

Ben flouresan lambalarla üstelik çadırın içine alarak kimi zaman 10 gün kadar 24 saat ışığı açık bırakarak gözlemledim büyüme hızlarında bir değişiklik göremedim. Sonradan kullandığım torf sıkıntılıydı belki ama ilk kullandıklarımda cocopeat kullandım onlarda da hızlı büyüme gözlemleyemedim. Atalık tohum olmalarından mıdır bilemedim

its_just_a_ride
19-05-2021, 11:01
Ben flouresan lambalarla üstelik çadırın içine alarak kimi zaman 10 gün kadar 24 saat ışığı açık bırakarak gözlemledim büyüme hızlarında bir değişiklik göremedim. Sonradan kullandığım torf sıkıntılıydı belki ama ilk kullandıklarımda cocopeat kullandım onlarda da hızlı büyüme gözlemleyemedim. Atalık tohum olmalarından mıdır bilemedim

Mesele tam olarak aynı sürede tarladakiyle kıyaslamak değil aslında. İç mekanda erken başlayıp zaman kazanmak. Ayrıca olası geç donlara karşı da yedekte fide bulundurabilmek. Çimlendirme ortamınız (iç mekanda) serin olursa yavaş büyürler ve yavaş çimlenirler. Buna çözüm olarak ısıtıcı mat kullanıyorlar viyol altlarına. Çimlenme için de nem faktörü önemli.

chntskn06
30-05-2021, 21:09
Yabani otları kendi silahıyla vurdum :) bahçedeki yabani otları ve tedarik ettiğim bir miktar çim ile malçlama işlemi yaptım. Bitki desteklerinin yapımına başlandı. Ağaçlar ve asmalara gülleci bulamacı uygulandı. Fide diplerine magnezyum sülfat serpildi. Üç kirazdan birinde sadece meyve var diğer ağaçlar çiçeklenmiş olmasına rağmen meyve olmadı. Vişnelerde de az meyve var çiçekler meyveye dönmemiş tamamı. Resimde de gördüğünüz üzere çileklere karga dadanmış herhalde çözüm öneriniz var mı bir de semiz otlarında delikler var neden olabilir tavsiyeniz nedir.

feyzi_48
31-05-2021, 08:03
Yabani otları kendi silahıyla vurdum :) bahçedeki yabani otları ve tedarik ettiğim bir miktar çim ile malçlama işlemi yaptım. Bitki desteklerinin yapımına başlandı. Ağaçlar ve asmalara gülleci bulamacı uygulandı. Fide diplerine magnezyum sülfat serpildi. Üç kirazdan birinde sadece meyve var diğer ağaçlar çiçeklenmiş olmasına rağmen meyve olmadı. Vişnelerde de az meyve var çiçekler meyveye dönmemiş tamamı. Resimde de gördüğünüz üzere çileklere karga dadanmış herhalde çözüm öneriniz var mı bir de semiz otlarında delikler var neden olabilir tavsiyeniz nedir.

Öncelikle emeğinize sağlık; ağaçlardaki çiçeklerin meyvelere dönüşüm sırasında gündüz gece sıcaklık farklılığı çok önemlidir, tutumsuzluk bu sebeble olabilir. Çileklere tavsiyem; "CD" ile olabilir. Bahçenize cdleri rüzgarla birlikte dönüş yapabilecekleri şekilde asınız. Bu yöntem çaydırıcı olabilecektir.

chntskn06
31-05-2021, 08:13
Elimde bolca kullanmadığım cd var tavsiyenize uyup bitki desteklerini yaptığım kerestelere asacağım teşekkür ederim.
Öncelikle emeğinize sağlık; ağaçlardaki çiçeklerin meyvelere dönüşüm sırasında gündüz gece sıcaklık farklılığı çok önemlidir, tutumsuzluk bu sebeble olabilir. Çileklere tavsiyem; "CD" ile olabilir. Bahçenize cdleri rüzgarla birlikte dönüş yapabilecekleri şekilde asınız. Bu yöntem çaydırıcı olabilecektir.

feyzi_48
31-05-2021, 09:29
Elimde bolca kullanmadığım cd var tavsiyenize uyup bitki desteklerini yaptığım kerestelere asacağım teşekkür ederim.

Uygulamanın başarısı; cd lerin rüzgarla dönmesine istinaden güneş ışınlarının kırılımlarını yansıtmasındadır. Bu püf noktayı dikkate alınız. Kolay gelsin.

chntskn06
08-06-2021, 19:52
Bitki destekleri tamamlandı galvaniz teller çekildi malesef hesaba katmadığım gerdirildiğinde kerestelerin bu kadar bükülmesi. Pek hoş gözükmedi ve fazla gerdirme sonucunda kırılabileceği endişesiyle bu haliyle bıraktım. Tavsiyeniz üzerine karga ve Kuşlara karşı elimdeki cd leri arkalı önlü yapıştırıp birbirine ekleyip astım bahçemin küpeleri oldu 😄

TCM
08-06-2021, 22:36
Yük binince ahşaplar daha da eğilecektir. Kalın demirler bulup tersine toprağa gerdirin.

feyzi_48
09-06-2021, 14:37
Bitki destekleri tamamlandı galvaniz teller çekildi malesef hesaba katmadığım gerdirildiğinde kerestelerin bu kadar bükülmesi. Pek hoş gözükmedi ve fazla gerdirme sonucunda kırılabileceği endişesiyle bu haliyle bıraktım. Tavsiyeniz üzerine karga ve Kuşlara karşı elimdeki cd leri arkalı önlü yapıştırıp birbirine ekleyip astım bahçemin küpeleri oldu 😄

Emeğinize sağlık. Bahçesel çalışmanız çok güzel olmuş. Umarım cd ler çaydırıcı etki gösterebilirler.

Portakal Rengi
10-06-2021, 09:48

Öncelikle telleri gerdirmeyin. Asma köprüleri aklınıza getirin. Askı kablolarını yay gibi yaparlar. Bitkiler asıldığında benzer bir durum oluşmalı. Köprü kadar gerilmiş yay görünümü olmasada eğimli olmalı. Rüzgar estiğinde ek yükler binecek. (Hiç ek yük düşünülmeyen elektrik tellerine benzesin, en azından.)

chntskn06
10-06-2021, 09:58
Öncelikle telleri gerdirmeyin. Asma köprüleri aklınıza getirin. Askı kablolarını yay gibi yaparlar. Bitkiler asıldığında benzer bir durum oluşmalı. Köprü kadar gerilmiş yay görünümü olmasada eğimli olmalı. Rüzgar estiğinde ek yükler binecek. (Hiç ek yük düşünülmeyen elektrik tellerine benzesin, en azından.)

Bende 1,5-2m inşaat demirlerinden alıp ahşap kereste ve profile boydan boya bağlayarak esnemesine mani olmak için bağlayayım diye düşünüyordum.

Portakal Rengi
11-06-2021, 05:34
Bende 1,5-2m inşaat demirlerinden alıp ahşap kereste ve profile boydan boya bağlayarak esnemesine mani olmak için bağlayayım diye düşünüyordum.

Yere paralel görüntü istiyorsanız, profil ya da ahşap mertekler ile yapabilirsiniz. Tel yatay olmaz. Seçenek olarak, iki direğin ortasına direk eklemek düşünülebilir.

chntskn06
14-06-2021, 08:17
Isparta ve sarmaşık güllerim açtı yükseltinin fazla olması sebebiyle biraz geç açtı. Musurlar daha erken dikmiş olmama rağmen yeterince uzamadığından dolayı fasülyelerden kement atanları ipe almak durumunda kaldım. Bahçelerin olmazsa olmaz misafirlerinden bir arı kolonisi aldım. Patlıcan ve salatalık yapraklarında yarılmalar var sebebi ne olabilir? Konteynırın köşesinde de sarmaşık Gül var ve hayli yoğun bitlenmiş gülleci bulamacı uyguladım bir yarı yarıya nerdeyse azaldı ama hala var ne tavsiye edersiniz Arap sabunu genelde tavsiye olarak rastladım.

tekin01
15-06-2021, 02:19
İklimlerde epey bir kayma var gibi, her sene yaz mevsimi daha da azalıyor gibi,özellikle Ankara'da...
Geçen sene bu aylarda sebzelerimi,meyvelerimi topluyordum,dalları hep çiçek basıyordu ama mevsim normalleri dışında aşırı yağış ve şiddetli rüzgar yüzünden benim bitkilerimde de yapraklarda yarılmalar,burulma ve sararmalar mevcut.
Sanırım ekim zamanını nisan-mayıs değilde haziran başına çekmemiz gerekecek.

chntskn06
20-06-2021, 20:21
Bahçede hayli boylanan otlar biçilerek çapalamaya uygun hale getirildi. Tüm bitkilere magnezyum sülfat gübresi uygulaması yapıldı. Domates ve salatalık koltukları alındı kısmi otlar temizlendi. Sarmaşık güllerde meydana gelen bitlenme birinci aşama gülleci bulamacı ikinci aşama arap sabunuyla temizlendi.

chntskn06
28-06-2021, 21:58
Bahçenin son durum resimleri... her tarafı bitlenmiş olan yediveren güldeki bitler için gülleci bulamacı ve arap sabunu uygulamaları sonucu temizlendi ve bu hafta gayet güzel ve iştahlı açmış durumda. Yoğun yağışlar sonrası nerdeyse kara leke olmayan domates kalmamış gibi %1 gülleci bulamacı uygulandı umarım kesin sonuç olur alternatif tavsiyesi olanlar paylaşırsa memnun olurum. Kirazlara dadanan kuşları belliki cd ler pek ürkütmüyor yemelerini anlıyorum ancak koparıp birde yerlere atıyorlar ne önerirsiniz. İri papatyalarım gayet güzel açmış durumdalar sebze yataklarındaki kadifeler baya gelişmiş durumdalar biraz seyreltme yapmam gerekti. Malesef bir türlü çapacıyı denk getiremedim otlar bu hafta sonuna kadar muhtemelen önceki boylarına dönecekler.

chntskn06
28-06-2021, 21:59
Resimlerin devamı...

chntskn06
28-06-2021, 22:01
Kabaklar vahşi bit şekilde her yeri işgal etmiş durumdalar yaprakların yarısından fazlasını kesip attım seneye zinhar yataklara dikmem

chntskn06
28-06-2021, 22:07
Resimlerin devamı

feyzi_48
29-06-2021, 08:13
Maşallah, bahçeniz çoşmuş. Emeğinize sağlık. Tohum ekip büyütüp, Çalışıp üretmenin vermiş olduğu haz bambaşkadır.

Portakal Rengi
29-06-2021, 09:17
Kolaylıklar :)
Her tarafta bir şeyler yetişmiş. Nasıl başa çıkacaksınız ? Toplamaya destek gerekecek.
Direkleri düzeltmemişsiniz. Kış soğuklarında teller daha çok gerilecek. Gevşetmeyi unutmazsanız iyi olur.

chntskn06
29-06-2021, 09:20
Kolaylıklar :)
Her tarafta bir şeyler yetişmiş. Nasıl başa çıkacaksınız ? Toplamaya destek gerekecek.
Direkleri düzeltmemişsiniz. Kış soğuklarında teller daha çok gerilecek. Gevşetmeyi unutmazsanız iyi olur.

Umarım toplamaya yetişilemeyecek seviyede olur :)) Umarım hepimiz için bereketli olur. Kışa girerken telleri toplamayı düşünüyorum tavsiyeleriniz için teşekkürler.

chntskn06
04-07-2021, 20:47
Domatesler ipe alındı. İlk sebzeler anca görülmeye başlandı. Magnezyum sülfat uygulaması yapıldı. Saldırgan tavırla büyüyen kabaklarla baş edemeyip sebze adalarından söküp attım yerine domates diktim.

chntskn06
04-07-2021, 20:52
10 çıtaya ulaşan arılarımı başka bir kovana böldüm. Fesleğen ve kadifeler hayli coştu güzelleştiler. Fasulyeler hakeza bitki desteğini aştı. Geçen hafta uyguladığım gülleci bulamacı uygulaması kara leke hayli faydası oldu bu hafta kırmızı bit görüldü bazı domateslerde gülleci bulamacı tekrarlandı ve Arap sabunu uygulandı ayrıca salatalıkların bazı yapraklarında da resim de gördüğünüz gibi yanma benzeri durumlar var sebebi ile alakalı fikri tavsiyesi olan var mıdır.

chntskn06
04-07-2021, 20:53
Domateste görülen Kırmızı bit

devrann
04-07-2021, 21:30
Karaleke için bordo bulamacı daha etkili olur.

chntskn06
04-07-2021, 21:32
Karaleke için bordo bulamacı daha etkili olur.

Ağaçlar için %1-2 oranları uygulanıyor ancak sebzeler için bu oranı bulamadım genelde hazır ürünler kullanılıyor ben kendim yapıyorum oranı ne olmalı?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

chntskn06
12-07-2021, 10:05
Kovanlarımı yerden yükseltmek için mevcut ahşapları kullanarak birşeyler yapmaya çalıştım. Fesleğen,kadife, reyhan ... çiçeklerimin güzelliğini sizlerle paylaşmak istedim. Fesleğenin muhteşem rayihasına dayanamayıp birisini saksıya alıp eve götürdüm.

chntskn06
12-07-2021, 10:12
Mısırlar ve fasülyeler bitki desteklerini aştı 3 metreyi buldu nerdeyse ancak daha yeni yeni ufak tefek fasülyeler gözükmeye başladı acaba çok sık mı oldu daha erken vermesi gerekmez miydi yeteri kadar güneş alamıyor mu acaba seneye mısırlarla dikmem herhalde. Patlıcan marul ve domateslerin son durumları. Marullar umarım karta kaçmaz marulları hasat ederken kök toprakta kalacak şekilde gövdeden kesiyorum kökten tekrar çıkma durumu olmuyo gördüğüm kadarıyla tekrar hasatı oluyor mu diye denemek istedim. Domatesler hayli büyüdü öyle ki sırıkların koltuk alma işlemine yetişemiyorum zira bir hafta sonra hayli büyümüş oluyor kıyamıyorum oturak domateslere bir işlem yapılıyor mu? Sarımsak dikmiştim ama yaştı sarımsaklar malesef filizlenmediler...

TCM
12-07-2021, 10:55
Marulları daha sık bakliyatı seyrek ekip dikmeniz gerek. Bakliyatlar hava almalı, sıraların araları 90 cm. gibi köklerin arası ise 40 cm. gibi olmalı ve her ocakta cinsine göre iki üç kök kalmalı. Sanki çok suluyor gibisiniz, bu da azdırmış olabilir. Domateslerin üzerinde domates göremedim ama onları da sulamışsınız. Meyve görünmeden aşırı kurak olmadığı sürece domatese su vermemek gerek ki kök yapısı gelişsin. Sırıklarda koltuk almaktan çekinmeyin, yoksa kontrol edemezsiniz ki her dala bir ip ile yakında sorun olacak gibi duruyor. Koltuk alarak belki ürün biraz azalacak ama bitkinin ve hastalığın kontrolü de olmak üzere pek çok bakımdan avantajlı duruma geçeceksiniz. Oturaklara bir şey yapmıyoruz.

chntskn06
12-07-2021, 13:36
Marulları daha sık bakliyatı seyrek ekip dikmeniz gerek. Bakliyatlar hava almalı, sıraların araları 90 cm. gibi köklerin arası ise 40 cm. gibi olmalı ve her ocakta cinsine göre iki üç kök kalmalı. Sanki çok suluyor gibisiniz, bu da azdırmış olabilir. Domateslerin üzerinde domates göremedim ama onları da sulamışsınız. Meyve görünmeden aşırı kurak olmadığı sürece domatese su vermemek gerek ki kök yapısı gelişsin. Sırıklarda koltuk almaktan çekinmeyin, yoksa kontrol edemezsiniz ki her dala bir ip ile yakında sorun olacak gibi duruyor. Koltuk alarak belki ürün biraz azalacak ama bitkinin ve hastalığın kontrolü de olmak üzere pek çok bakımdan avantajlı duruma geçeceksiniz. Oturaklara bir şey yapmıyoruz.

Bakliyatla kastettiğiniz sarımsak mı anlayamadım. Sulama rejimini tam oturtamadım açıkçası hava bir çok sıcak oluyor. Domatesler için damlama sulamada gün ve süre sıklığı ne önerirsiniz? Domates tutmama olayı benim de dikkatimi çekti üstlerde görünmüyor altlarda domatesler var hepsinde ama beklediğim kadar çok değil açıkçası. Hatta salatalıklarda bile beklediğim gibi bir gelişim yok hala doğru düzgün salatalık vermedi.

TCM
12-07-2021, 15:26
Bakliyat = baklagil; fasulye - barbunya vs.

Sarımsak için ekim zamanı kış başı gibi olacaktı, şimdi ekerseniz taze yersiniz, ama çimlenmesi lazımdı, toprağı çapalayıp üç parmağınızın arasına alarak girdiği kadar iteleyecektiniz toprağa, tabi süğen = filizlenen kısmı üste bakacak şekilde.

Sulamada genel kanı; toprağı sıktığında (alt kısmı, yüzeyi değil) top kalmıyorsa sula. Tabi bilimsel olarak bir kök ne kadar ister, sizin damlama saatte ne kadar su verir delik başına hesap kitap zor iş. Son gördüğüm; forumumuzdaki arkadaşlar az az sık sık der, ancak o zaman da derin kökler nasıl oluşacak bilemedim. Kendi adıma sezonda üç günde bir birer saat açıyorum. Domateste su çok olursa bitki sürekli dal budak atacak meyve yapmayı ve kök geliştirmeyi aklına getirmeyecektir.

Bahçeye bakınca ilk hallerimi görüyorum sizin bahçede; bahçenin her alanını kullanmaya çalışan, olabildiğince ürün almak için sık ve çok ekim-dikim yapan, budamaya korkan-üzülen. Ama resimden bakınca bile domatesleriniz insanın içini sıkmıyor mu; sanki oturak domates gibiler; daha büyüyünce her dal bağımsızlığını ilan ederek dört bir tarafa yatacak.

Mısır ve fasulyelerin arasına giren yolunu şaşıracak, gökyüzünü göremeyecek.

Yazdıklarıma bakıp ta halen matah bi şey yaptığımı sanmayın :) İlk sırık domates ektiğim yıllarda başıma gelenleri, bakliyatlardan çektiklerimi bahçeme gidip bi okuyun, çoğunu paylaştım çünkü. Hele bi sezon domatesler öyle kontrolden çıkmıştı ki, benzin döküp hepsini yakasım gelmişti. Zaman en büyük yardımcı, tabi boş geçirilmezse. Kolaylıklar dilerim.

chntskn06
12-07-2021, 15:37
Bakliyat = baklagil; fasulye - barbunya vs.

Sarımsak için ekim zamanı kış başı gibi olacaktı, şimdi ekerseniz taze yersiniz, ama çimlenmesi lazımdı, toprağı çapalayıp üç parmağınızın arasına alarak girdiği kadar iteleyecektiniz toprağa, tabi süğen = filizlenen kısmı üste bakacak şekilde.

Sulamada genel kanı; toprağı sıktığında (alt kısmı, yüzeyi değil) top kalmıyorsa sula. Tabi bilimsel olarak bir kök ne kadar ister, sizin damlama saatte ne kadar su verir delik başına hesap kitap zor iş. Son gördüğüm; forumumuzdaki arkadaşlar az az sık sık der, ancak o zaman da derin kökler nasıl oluşacak bilemedim. Kendi adıma sezonda üç günde bir birer saat açıyorum. Domateste su çok olursa bitki sürekli dal budak atacak meyve yapmayı ve kök geliştirmeyi aklına getirmeyecektir.

Bahçeye bakınca ilk hallerimi görüyorum sizin bahçede; bahçenin her alanını kullanmaya çalışan, olabildiğince ürün almak için sık ve çok ekim-dikim yapan, budamaya korkan-üzülen. Ama resimden bakınca bile domatesleriniz insanın içini sıkmıyor mu; sanki oturak domates gibiler; daha büyüyünce her dal bağımsızlığını ilan ederek dört bir tarafa yatacak.

Mısır ve fasulyelerin arasına giren yolunu şaşıracak, gökyüzünü göremeyecek.

Yazdıklarıma bakıp ta halen matah bi şey yaptığımı sanmayın :) İlk sırık domates ektiğim yıllarda başıma gelenleri, bakliyatlardan çektiklerimi bahçeme gidip bi okuyun, çoğunu paylaştım çünkü. Hele bi sezon domatesler öyle kontrolden çıkmıştı ki, benzin döküp hepsini yakasım gelmişti. Zaman en büyük yardımcı, tabi boş geçirilmezse. Kolaylıklar dilerim.
:DDD Ya bakliyat bakliyat aklım hep sarımsaklarda fasülye yeşil olunca bakliyat olduğu aklıma dahi gelmedi :D Aslında forumu ve birçok farklı siteyi karıştırdım ekim sıklığını sulama rejimini belirlemek için. Özellikle dediğiniz az az sık sık konusunda bende sizle aynı kaygıyı duydum geçen haftaya kadar domatesleri haftada iki gün sabahları 15dk açıyordum derinlere su gitmeden yüzeyden buharlaşabilir diye sonra gün aşırı yani bir gün sula bir gün sulama mantığıyla yarım saat sulamaya başladım şuan bu şekilde salatalık vs. kısımlar için ise hergün suluyorum toprakta çamurlaşma olmuyor. Domatesler vahşileşmeye başladı farkındayım aslında budamaktan çekinmiyorum ama bir hafta sonra gidip baktığımda budama sırasında olmayan koltuk büyümüş koca dal olmuş işte o zaman biraz kıyamıyorum üzerinde de biraz meyve tutumu görüldüğü için. Ben bu hafta gidip domatesleri haftada iki gün yarım saat olarak değiştireyim diyorum. Bir yerde de meyve tutumu görüldükten sonra domates bol ve daha sık sulanmalı diye de okumuştum açıkçası...

@alpha
13-07-2021, 10:33
Kovanlarımı yerden yükseltmek için mevcut ahşapları kullanarak birşeyler yapmaya çalıştım. Fesleğen,kadife, reyhan ... çiçeklerimin güzelliğini sizlerle paylaşmak istedim. Fesleğenin muhteşem rayihasına dayanamayıp birisini saksıya alıp eve götürdüm.

kovanların diziliminde bir sıkıntı var gibi. öndeki iki kovan ile arkadaki çok yakın birbirine. ayrıca arkadakiler ile öndekiler farklı yönlere bakıyor anladığım kadarıyla giriş delikleri.
kovanları yan yana koyarak giriş deliklerini güneye veya güney doğuya çevirirseniz daha uygun olur.

bahçeniz harika bu arada

chntskn06
13-07-2021, 10:36
kovanların diziliminde bir sıkıntı var gibi. öndeki iki kovan ile arkadaki çok yakın birbirine. ayrıca arkadakiler ile öndekiler farklı yönlere bakıyor anladığım kadarıyla giriş delikleri.
kovanları yan yana koyarak giriş deliklerini güneye veya güney doğuya çevirirseniz daha uygun olur.

bahçeniz harika bu arada

Arkadaki kovanlar boş öndeki ikisinde arı var şuan güneydoğuya bakar pozisyondalar dikkat ve tavsiyeniz için teşekkür ederim

Portakal Rengi
14-07-2021, 09:29
Mısırlar ve fasülyeler bitki desteklerini aştı 3 metreyi buldu nerdeyse ancak daha yeni yeni ufak tefek fasülyeler gözükmeye başladı acaba çok sık mı oldu daha erken vermesi gerekmez miydi yeteri kadar güneş alamıyor mu acaba seneye mısırlarla dikmem herhalde. Patlıcan marul ve domateslerin son durumları. Marullar umarım karta kaçmaz marulları hasat ederken kök toprakta kalacak şekilde gövdeden kesiyorum kökten tekrar çıkma durumu olmuyo gördüğüm kadarıyla tekrar hasatı oluyor mu diye denemek istedim. Domatesler hayli büyüdü öyle ki sırıkların koltuk alma işlemine yetişemiyorum zira bir hafta sonra hayli büyümüş oluyor kıyamıyorum oturak domateslere bir işlem yapılıyor mu? Sarımsak dikmiştim ama yaştı sarımsaklar malesef filizlenmediler...

Dikim aralıklarınız çok sık. Ne çapa yapabilirsiniz ne gövdenin durumuna bakabilirsiniz.
Doğal olarak budamaya kıyamıyorsunuz. :) Öğrenme döneminde budayamama çok şey öğretiyor. Ürün alamadıkça bir şeyleri yanlış yaptığınızı kavrıyorsunuz.
Forumda yetiştirilecek her bitki için dikim sıklığı değerleri var. Onlara uyarak hatta daha seyrek başlayın. Büyüme şeklini kavradıktan sonra kendi yolunuzu çizersiniz. Bu sıklıkta dikim yaparsanız ara gübreleme kaçınılmaz. Toprak meyve durumundaki bitkiyi besleyemiyor. Meyve vermeye de zorlayamıyorsunuz zaten. (Basit düşünelim : Bitki öleceğini hissettiği zaman türünü sürdürmek kaygısıyla meyve veriyor. Aşırıya kaçmadan ölümü hissettirmek gerek. ) Bitkiyi zorlayabilmeniz için kök ve gövdenin gelişiminin iyi olması gerek. Sık dikimde gözlemlemek de çok zor.
Sulamayı denemek için farklı sulama aralığı bölgelerine aynı bitkiden dikmek yol gösterebilir.
Fasulyede meyve başlayana kadar az su, meyve başladığında arttırılmış az su. Hasat sonrası bol su şeklinde uyguluyorlar. Ben de yapabiliyor değilim ama buradan çıkarmak gereken sonuç var. Sulama ustalık işi. Bölgeye, toprağa, bitkiye vb etmenlere çok bağlı.
Önümüzdeki yıl (bu söz dizisi ölünceye kadar kullanılacaktır :) ) farklı sıklıkta, farklı sulama bölgelerinde, farklı çeşitler ile denemeler yaparak kendi çözümlerinize ulaşmayı denersiniz.
Kolaylıklar.

chntskn06
14-07-2021, 09:44
Dikim aralıklarınız çok sık. Ne çapa yapabilirsiniz ne gövdenin durumuna bakabilirsiniz.
Doğal olarak budamaya kıyamıyorsunuz. :) Öğrenme döneminde budayamama çok şey öğretiyor. Ürün alamadıkça bir şeyleri yanlış yaptığınızı kavrıyorsunuz.
Forumda yetiştirilecek her bitki için dikim sıklığı değerleri var. Onlara uyarak hatta daha seyrek başlayın. Büyüme şeklini kavradıktan sonra kendi yolunuzu çizersiniz. Bu sıklıkta dikim yaparsanız ara gübreleme kaçınılmaz. Toprak meyve durumundaki bitkiyi besleyemiyor. Meyve vermeye de zorlayamıyorsunuz zaten. (Basit düşünelim : Bitki öleceğini hissettiği zaman türünü sürdürmek kaygısıyla meyve veriyor. Aşırıya kaçmadan ölümü hissettirmek gerek. ) Bitkiyi zorlayabilmeniz için kök ve gövdenin gelişiminin iyi olması gerek. Sık dikimde gözlemlemek de çok zor.
Sulamayı denemek için farklı sulama aralığı bölgelerine aynı bitkiden dikmek yol gösterebilir.
Fasulyede meyve başlayana kadar az su, meyve başladığında arttırılmış az su. Hasat sonrası bol su şeklinde uyguluyorlar. Ben de yapabiliyor değilim ama buradan çıkarmak gereken sonuç var. Sulama ustalık işi. Bölgeye, toprağa, bitkiye vb etmenlere çok bağlı.
Önümüzdeki yıl (bu söz dizisi ölünceye kadar kullanılacaktır :) ) farklı sıklıkta, farklı sulama bölgelerinde, farklı çeşitler ile denemeler yaparak kendi çözümlerinize ulaşmayı denersiniz.
Kolaylıklar.
Sulama kesinlikle ustalık ve tecrübe işi tabi bu tecrübeler kişiden kişiye aktarılamıyor zira her toprağın niteliği farklı. Aslında dikim aralıklarını belirlerken hem forumdan hem birçok farklı siteden hem youtube paylaşımcılarının uygulamalarından bir kanaat edinerek belirledim. Fasülye için 8cm aralıklı deniyordu genel olarak ancak mısır faktörü yoktu sanırım. Domatesler için 60cm ben de o şekilde yaptım. Fasülye için mısırla dikiminin randımanlı olmadığı kanaatine vardım zira mısır iki hafta önceden tohumları çimlendirmeme rağmen hem yetişmedi hem fasülyeleri boğdu. Domatesler için alanın yetersiz olduğu kanaati yok bende açıkçası tabi ilerleyen zamanlardaki verimi de gösterecektir durumu. En çok sulama işi bir türlü netliğe kavuşmadı yarın gidip yeni bir formül deneyeceğim tabi dene dene bitkilerin de kafası karışıyor ama bu sene böyle olacak artık. Çapa konusunda da aslında toprağın geçirgenliği maksimum düzeyde yaparak çapalama gereğini ortadan kaldırmak istedim ve bunu başardığımı düşünüyorum zira toprakta sertleşme yok gayet gevrek elle kazabiliyorsunuz tabi dezavantajı kökler yeterince derine inemezse yan yatmalar daha kolay oluyor. Tabi şunu da itiraf etmek isterim ki kayınvalidenin de diktiği bazı bitkiler var ben ne kadar kök gelişimi ve meyve tutumu için sulamanın az olması gerektiğini ifade etsem de pek tecrübeleri olmamasına rağmen çok sulama yönünde beni teşvik edip tereddüte sürüklediler :)

chntskn06
15-07-2021, 20:48
Bir domates ağacı nedense sürekli yaprakları böyle kıvrık duruyor yaprak kıvrıklığı için magnezyum sülfat iyi geliyor diye biliyorum her hafta uyguluyorum çiçeklerinde de kuruma belirtisi var neden olabilir bilgisi olan var mı ? Domateste kırmızı bit için kesin çözümü olan var mı Arap sabunu gülleci uyguluyorum yoğun olmamakla beraber az miktarda birkaç domateste var

chntskn06
25-07-2021, 21:38
Kavun karpuzların son durumları çok fazla sayıda olmasa da fena değil tabi kavun karpuz daha seyrek sulanması gerek ancak vananın ortak olması meyvenin azlığına sebeb oldu diye düşünüyorum. Zinyalarım kadifeleri geçti çok da güzel açtılar muhteşem bir hava kattılar bahçeye araya iki tane lavanta da dikmiştim diktiğimde hepsinden büyüktüler ama büyümediler arada kaldılar. Ayçiçekleri de açmaya başladı...

chntskn06
25-07-2021, 21:44
Bahçenin son durumundan birkaç kesit. Domates meyve tutumu güzel ve çok hızlı büyüyorlar. Salatalık acur iki üç kez hasat edildi biber iki kez hasat edildi. Patlıcanlarda anlayamadığım bir şekilde meyve tutumu yok ve bir tanesi gördüğünüz üzere hasta sanırım. Kadifelerin muhteşem kokusu ve görsel şöleniyle beraber arılar da bayram ediyor:) son resimde ağaç gibi büyümüş olan biberler ne hikmetse hiç biber vermedi daha

chntskn06
25-07-2021, 21:47
Domatesler...

chntskn06
25-07-2021, 21:48
Biber domatesler ve 10kg ilk hasat turşusu...

chntskn06
25-07-2021, 21:51
Arkadaşlar domates salkımlarının ucundan da sürgünler çıkıyor sebebi nedir koparıyorum bunları uç kısmından doğru mu yapıyorum acaba?

TCM
26-07-2021, 07:38
Ucundaki değil yandan (ana gövdenin yanlarından) yaprak dalının üstünden gelen koltukları budayacaksınız. Sanırım doğrusunu yapıyorsunuz, netten domateste koltuk alma diye bakın.

chntskn06
26-07-2021, 10:01
Ucundaki değil yandan (ana gövdenin yanlarından) yaprak dalının üstünden gelen koltukları budayacaksınız. Sanırım doğrusunu yapıyorsunuz, netten domateste koltuk alma diye bakın.

Yaprak ile gövde arasındaki koltukları alıyorum ama bir de resimde görüldüğü üzere domates salkımının ucundan çıkanlar var onlrı soruyorum

TCM
26-07-2021, 10:51
Yukarı tek dal gidecek şekilde kalanları kesin, bazen hangisi ana dal hangisi koltuk karışıyor, veya ben karıştırıyorum. O zaman da çiçekler hangi dalda oluşmuşsa o ana daldır deyip diğerini kesiyorum.

devrann
27-07-2021, 10:54
Yaprak ile gövde arasındaki koltukları alıyorum ama bir de resimde görüldüğü üzere domates salkımının ucundan çıkanlar var onlrı soruyorum
Salkımda meyve tutumu yeterliyse koparabilirsiniz,yeterli değilse salkım ucundan çıkan filizlerden çiçek açmasını bekleyip meyve elde edebilirsiniz ancak bu meyveler biraz daha küçük kalabilir bitkinin yapısına göre yani o salkımları besleyemeyebilir bunun sebebi zaten yukarı salkımlarda yeterince meyve olmasından kaynaklanabilir veya bitki zayıflığından olabilir.

chimaera32
27-07-2021, 14:55
FİDE YETİŞTİRME DÜZENEĞİM HAZIR:cool:

Fide yetiştirme düzeneğini kime yaptırdınız birde mahsuru yoksa ne kadara maloldu

chntskn06
27-07-2021, 16:09
Fide yetiştirme düzeneğini kime yaptırdınız birde mahsuru yoksa ne kadara maloldu

Özel yapım değil hazır portatif internetten aldım 160₺ idi sanırsam internette

chntskn06
27-07-2021, 16:15
Bu arada sadece düzenek fiyatı o lambalar kablolama kasalar hariç

chntskn06
29-07-2021, 00:14
Arkadaşlar bugün bir domateste çiçekburnu çürüklüğü farkettim kalsiyum eksikliğinden kaynaklı deniliyor yumurta kabuğunu sirkede çözüp yapraktan uygulama düşünüyorum alternatif kesin çözüm varsa tavsiye alabilirim bir domates daha vardı sizlerle hasta diye paylaştığım onda hiç domates yok çiçekler kuruyup dökülüyor bu domatestede bu alamet var ayrıca her ikisinde örümcek ağları var aynı hastalık onda da olabilir mi? Bir kavun da resimde gördüğünüz üzere yarılmış daha olgunlaşmadan bilgisi Olan var mı sebebi ile alakalı?

Portakal Rengi
29-07-2021, 06:55
Kalsiyum eksikliğini bu hasat döneminde gidermek istiyorsanız yapraktan gübreleme yapmanız gerek. Hazır ürünler var. Hızla satın alabileceğiniz bir ürün bulsanız iyi olur. Sonrasında kendi hazırladığınızı kullanmayı sürdürürsünüz.
Toprağınız henüz tarım toprağı olmadığı için yaşıyorsunuz bu sorunu. (Analizde kalsiyum görülse de yeterli bakteri olmadığı için bitkiye uygun bileşiğe dönüşemiyor.) Bir kaç yıl boyunca, dikimden önce, toprağa kükürt-kalsiyum karışımı ekledim. Fide diker iken çukur çevresine serpmeyi sürdürüyorum. 25 kg lık torba 5 yılı doldurdu. 1-2 yıl daha gider.

TCM
29-07-2021, 08:40
Kalsiyum eksikliğini bu hasat döneminde gidermek istiyorsanız yapraktan gübreleme yapmanız gerek...

Daha önce de sizin için mi yazdım hatırlamıyorum, çünkü var bir kaç arkadaş daha böyle; ama yine yazayım yazdıysam da... Acil ilk yardım ekibi gibisiniz. Sıkıntı olduğunda hemen olay yerinde bitiyorsunuz. Sıyrıksa yara bandı, kanamaysa turnike, kırıksa atel, gittiyse kalp masajı-suni solunum vs. Bayılıyorum başkasının bahçesinde sayfasında sizin mesajları görünce. Forumun size bi müdahale aracı ayarlaması lazım, koş oraya, koş buraya... Elinize, bilginize sağlık, ömürler görün.

Benim bir kökte de gördüm dün, geçen sene de olmuştu bir kaç kökte. Artarsa kalsiyum kullanayım dediğiniz gibi. Bazı cinsler yatkın oluyor bu arada.

chntskn06
29-07-2021, 08:55
Daha önce de sizin için mi yazdım hatırlamıyorum, çünkü var bir kaç arkadaş daha böyle; ama yine yazayım yazdıysam da... Acil ilk yardım ekibi gibisiniz. Sıkıntı olduğunda hemen olay yerinde bitiyorsunuz. Sıyrıksa yara bandı, kanamaysa turnike, kırıksa atel, gittiyse kalp masajı-suni solunum vs. Bayılıyorum başkasının bahçesinde sayfasında sizin mesajları görünce. Forumun size bi müdahale aracı ayarlaması lazım, koş oraya, koş buraya... Elinize, bilginize sağlık, ömürler görün.

Benim bir kökte de gördüm dün, geçen sene de olmuştu bir kaç kökte. Artarsa kalsiyum kullanayım dediğiniz gibi. Bazı cinsler yatkın oluyor bu arada.

Katılıyorum bu yoruma bu bilgi ve tecrübe paylaşımı için çok teşekkür ederim Sn Portakal Rengi. Hazır olarak dediğiniz kalsiyum sülfat şeklinde uygulama yapılıyor diyordu bir videoda kastettiğimiz bu şekilde bir ürün herhalde

TCM
29-07-2021, 09:34
Katılıyorum bu yoruma bu bilgi ve tecrübe paylaşımı için çok teşekkür ederim Sn Portakal Rengi. Hazır olarak dediğiniz kalsiyum sülfat şeklinde uygulama yapılıyor diyordu bir videoda kastettiğimiz bu şekilde bir ürün herhalde

Kalsiyum sülfat olursa alçı olur suyla karıştığında, sorun olmasın. Kalsiyum nitrat olması gerek yapraktan verebilmek için.

chntskn06
29-07-2021, 09:38
Kalsiyum sülfat olursa alçı olur suyla karıştığında, sorun olmasın. Kalsiyum nitrat olması gerek yapraktan verebilmek için.

Teşekkür ederim

Portakal Rengi
30-07-2021, 08:50

Ürün içeriğini ekliyorum.
720771

Videoları izlerken reklam konusuna dikkat etmek gerekli. Size bir şey satmaya çalışıyor olabilir. İkinci konu, videoyu çeken kişinin bilgi düzeyini bilmiyoruz. İzlenirliği arttırmak için her saçmalığın yapılabileceği alan.
Diğer yanıltıcı olabilecek kaynak ise satıcılar. Satın almadan önce ürünün içeriği, ruhsatı vb araştırılmalı. Satıcılar kötüdür demiyorum. Bir çok yardımları olabilir ama dikkatli olunmalı diyorum.
Bilginin kaynağı akademiktir. Onlara ulaşmak uzun sürüyor ama değer.
Bu arada size ve sn TCM ye teşekkür ederim. Düşe düşe düşene yakınlaşıyorum dur. :)

chntskn06
30-07-2021, 18:29
Ürün içeriğini ekliyorum.
720771

Videoları izlerken reklam konusuna dikkat etmek gerekli. Size bir şey satmaya çalışıyor olabilir. İkinci konu, videoyu çeken kişinin bilgi düzeyini bilmiyoruz. İzlenirliği arttırmak için her saçmalığın yapılabileceği alan.
Diğer yanıltıcı olabilecek kaynak ise satıcılar. Satın almadan önce ürünün içeriği, ruhsatı vb araştırılmalı. Satıcılar kötüdür demiyorum. Bir çok yardımları olabilir ama dikkatli olunmalı diyorum.
Bilginin kaynağı akademiktir. Onlara ulaşmak uzun sürüyor ama değer.
Bu arada size ve sn TCM ye teşekkür ederim. Düşe düşe düşene yakınlaşıyorum dur. :)

Kesinlikle haklısınız video ile kastettiğim ağaçlarnet üyelerinden bir arkadaşımız hayli fazla ve eski paylaşımları olan bir arkadaş ürün ismi vermedi ama ben bir tarım marketten kalsiyum nitrat aldım ve alırken oradaki arkadaş hiçbir mildiyö alameti olmamasına rağmen ısrarla bunun mildiyö olduğunu iddia edip ilave takviyeler pazarlamaya çalıştı on onbeş dakika tartışmadan sonra kalsiyum nitratı alıp çıktım ben de dikkat ediyorum ürün reklamı amaçlı paylaşımlara tavsiyeleriniz için hususiyle teşekkür ediyorum. Bugün hasta olan domatese ve hastalığını tespit edemediğim bir domatese uygulama yaptım birkaç gün sonra tüm domateslere uygulamayı düşünüyorum uygulama sıklığı olarak ürün üzerinde iki üç hafta sonra iki üç kez daha uygulanır diyor bunu domateslerle beraber diğer tüm bitkilere( biber palıcan salatalık vs.)uygulamayı düşünüyorum siz ne önerirsiniz

chntskn06
30-07-2021, 18:31
İpek çiçeklerim...

Portakal Rengi
01-08-2021, 12:05
Kesinlikle haklısınız video ile kastettiğim ağaçlarnet üyelerinden bir arkadaşımız hayli fazla ve eski paylaşımları olan bir arkadaş ürün ismi vermedi ama ben bir tarım marketten kalsiyum nitrat aldım ve alırken oradaki arkadaş hiçbir mildiyö alameti olmamasına rağmen ısrarla bunun mildiyö olduğunu iddia edip ilave takviyeler pazarlamaya çalıştı on onbeş dakika tartışmadan sonra kalsiyum nitratı alıp çıktım ben de dikkat ediyorum ürün reklamı amaçlı paylaşımlara tavsiyeleriniz için hususiyle teşekkür ediyorum. Bugün hasta olan domatese ve hastalığını tespit edemediğim bir domatese uygulama yaptım birkaç gün sonra tüm domateslere uygulamayı düşünüyorum uygulama sıklığı olarak ürün üzerinde iki üç hafta sonra iki üç kez daha uygulanır diyor bunu domateslerle beraber diğer tüm bitkilere( biber palıcan salatalık vs.)uygulamayı düşünüyorum siz ne önerirsiniz

Yapraktan gübreleme için kalsiyum içerikli gübreler var. Bendeki 15 günde bir kez uygulanıyor. Kimyasal formülü uzmanlara bırakıyorum. İlçe tarım müdürlüğünden destek almıştım. Bileşiminde kalsiyum dışı elementlerden de var. (Markasız bu kadar açıklayabiliyorum.) Üretici kataloglarından yardım alabilirsiniz. :)

chntskn06
04-08-2021, 21:47
Yeşilliklerin hepsini 3mx120cm bir adaya ekmiştim ama hepsi birbirine giriyor bende hayli zamandır fırsat bulup da el atamadığım ahşapları ayıklayıp işe yarar olanlardan 40x80cm ebatlarında saksılar yaptım kısmetse toprağını da hazırlayıp bu saksılarda yetiştirmeyi düşünüyorum. Arkadaşlar resimde de görüleceği üzere bazı biberlerin dalındayken üzerinde çürüklükler var sebebi ne olabilir? Son yaptığım hasadı sizlerle paylaşmak istedim. Domatesler hala kızarmış değil bahçenin bulunduğu yerin yükseltisi midir sezonu çok geç kalmış olmasından mıdır anlamadım. Biber kavun karpuz domates ve asmalara kalsiyum uygulaması yaptım.

chntskn06
05-08-2021, 09:18
Yeşilliklerin hepsini 3mx120cm bir adaya ekmiştim ama hepsi birbirine giriyor bende hayli zamandır fırsat bulup da el atamadığım ahşapları ayıklayıp işe yarar olanlardan 40x80cm ebatlarında saksılar yaptım kısmetse toprağını da hazırlayıp bu saksılarda yetiştirmeyi düşünüyorum. Arkadaşlar resimde de görüleceği üzere bazı biberlerin dalındayken üzerinde çürüklükler var sebebi ne olabilir? Son yaptığım hasadı sizlerle paylaşmak istedim. Domatesler hala kızarmış değil bahçenin bulunduğu yerin yükseltisi midir sezonu çok geç kalmış olmasından mıdır anlamadım. Biber kavun karpuz domates ve asmalara kalsiyum uygulaması yaptım.

Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyormuş arkadaşlar.
Birkaç koltuklarını aldığım domates bitkisinin yapraklarından ikişer üçer adet sürgün veriyor hem de her yaprağından bu cinsiyle mi alakalı acaba ?

chntskn06
05-08-2021, 20:09
Havuç ve fasülye hasadından... turşuluk ektiğim keleği paylaşmak istedim uzunlamasına büyüyor ve salatalık kıvamında lezzetli bir tadı var .

chntskn06
07-08-2021, 18:39
Domates yapraklarından sürgün veriyor dediğime örnek resimler ekledim çok sayıda domateste her yaprakta üç dört adet sürgün çıkıyor hepsini koparıyorum. Marulların çok büyümesinden dolayı güneş göremeyen sarımsaklar kartlaşan marulları kesince açığa çıktılar marullarda kesilen yerden tekrar çıkmaya başladılar. Mısırdan da biraz erken davrandık ama beş altı adet hasat ettik . Bahçenin ortasındaki zinyalar coştukça coşuyor maşallah :) öyleki zinyadan çok kadife vardı ancak kadifeler gölgede kaldı...

chntskn06
08-08-2021, 19:30
İki gün ara ile yapılan hasat ...

chntskn06
15-08-2021, 23:11
Domateslerim nerdeyse iki metre boya geldiler tepe budamaları yapıldı. İkinci kez yapraktan kalsiyum nitrat uygulandı.
Bu hafta epey misafirimiz vardı kedi yavrusu patlıcanların içinde karşıladı bizi bu ufak hırçın kediciğe süt ikram ettik ama beğenmedi :)
Alttaki iki kirpi yavrusu da diğer misafirlerimiz bunlara da marul havuç ikram ettik ama beğenmediler bahçeden 200-300m uzağa salıverdik ancak ne hikmetse her taraf kirpi kaynıyor.

chntskn06
15-08-2021, 23:13
Bu da bu haftaki hasatımız. Domatesler hala çok yavaş kızarıyorlar...

chntskn06
23-08-2021, 08:21
Bu haftaki hasatımız... ayçiçeklerinin %90ı kuşlar tarafından talana uğramış kalan üçbeş tanesini poşet geçirerek korumaya aldık. Birkaç domateste böyle bir kurtlanma durumuyla karşılaştım tedirgin olmalı mıyım? Zinyalar coştukça coşmaya devam ...ikinci kalsiyum uygulamasını geçen hafta yapmıştım bu hafta magnezyum ve gülleci uygulaması yaptım...

chntskn06
23-08-2021, 08:23
Meyve tutumundan bir kaç kare... patlıcanlar nerdeyse 1,5 m ye ulaştı... lahanalar göbek tutmaya başladı...

feyzi_48
23-08-2021, 12:24
Maşallah, emeğinize sağlık, çeri domateslerinizin çeşidini merak ettim ? Verimli bir çeşide benzemekte olup çok beğendim.

chntskn06
23-08-2021, 12:43
Maşallah, emeğinize sağlık, çeri domateslerinizin çeşidini merak ettim ? Verimli bir çeşide benzemekte olup çok beğendim.

Badem çeri maşallah muhteşem bir meyve tutumu var...

feyzi_48
24-08-2021, 07:04
Badem çeri maşallah muhteşem bir meyve tutumu var...

Tohum paylaşım etkinliğinde badem çerinin tohumundan paylaşırsanız, talep edeceğim.

kızıl-çam
24-08-2021, 07:46
Meyve tutumundan bir kaç kare... patlıcanlar nerdeyse 1,5 m ye ulaştı... lahanalar göbek tutmaya başladı...

MaaşAllah çok güzel ve sağlıklılar.
Geçen sene ben de lahana denemiştim ama Mayıs'ta fide dikmeme rağmen Ocak ortası ancak göbek tuttu ve hasat oldu. Herhalde dikim vaktim yanlıştı ve yazın sıcaklardan etkilendi. Sizin lahanalar yazın sıcaktan etkiendi mi, durum nasıldı? Ayrıca, tahminen sizin rakım biraz yüksek gibi.

Teşekkürler,
Kolay gelsin :)

chntskn06
24-08-2021, 08:00
Tohum paylaşım etkinliğinde badem çerinin tohumundan paylaşırsanız, talep edeceğim.

Tabii inşallah

chntskn06
24-08-2021, 08:02
MaaşAllah çok güzel ve sağlıklılar.
Geçen sene ben de lahana denemiştim ama Mayıs'ta fide dikmeme rağmen Ocak ortası ancak göbek tuttu ve hasat oldu. Herhalde dikim vaktim yanlıştı ve yazın sıcaklardan etkilendi. Sizin lahanalar yazın sıcaktan etkiendi mi, durum nasıldı? Ayrıca, tahminen sizin rakım biraz yüksek gibi.

Teşekkürler,
Kolay gelsin :)

Rakım 1070 sıcaklarla ilgili bir problem yaşamadım. Ben de mayıs ayında fide dikimi yaptım ama bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor olabilir tabi. Siz de Ankara'dasınız aslında çok fark etmese gerek ama sulama düzeni de fark ediyor olabilir.

chntskn06
31-08-2021, 09:15
Hasatın ertesi günü kıyıda köşede kalanlar hasat edildi resimdeki mahsül toplandı... çörek otları toplanıp ayıklandı... domatesin maşallahı var iki hasatta 10-15 kg civarı domates toplandı...

kızıl-çam
02-09-2021, 16:09
Rakım 1070 sıcaklarla ilgili bir problem yaşamadım. Ben de mayıs ayında fide dikimi yaptım ama bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor olabilir tabi. Siz de Ankara'dasınız aslında çok fark etmese gerek ama sulama düzeni de fark ediyor olabilir.

Ben de 870 rakımdayım. Genelde mart veya Ağustos’ta dikiyorum. Yazın sulansa da çok başarı elde edemedim nedense. Belki her gün sulamak gerek, ben 2-3 günde bir suluyordum.

chntskn06
05-09-2021, 11:59
Bu hafta domates-Mısır hasatından. Resmini çekmemişim ama fasulyeler coştu toplamaya yetişemedim şu sıralar domates hariç tüm sebze hasatları düşüyorken fasulyenin coşması şaşırttı. Bazı domateslerde çatlamalar var neden oluyor bu bilen var mı?

TCM
06-09-2021, 14:25
...Bazı domateslerde çatlamalar var neden oluyor bu bilen var mı?

Resimlerini atar mısınız? Muhtemelen fazla sulamadan.

chntskn06
06-09-2021, 16:29
Resimlerini atar mısınız? Muhtemelen fazla sulamadan.

Yarılmalar daha ziyade çizgili domateslerde kabuklarda çizik şeklinde bende de fazla sulamadan olabileceği kanaati var açıkçası. Müstakil resim çekmemişim koyduğum resimde sağ alt köşede kalan domateslere dikkat ederseniz kısmen görünüyor...

TCM
06-09-2021, 18:32
Yarılmalar daha ziyade çizgili domateslerde kabuklarda çizik şeklinde bende de fazla sulamadan olabileceği kanaati var açıkçası. Müstakil resim çekmemişim koyduğum resimde sağ alt köşede kalan domateslere dikkat ederseniz kısmen görünüyor...

Evet gördüm, aynı bendekiler gibi, damlamaları iyi kontrol etmemişim, domatese denk gelen deliklerin üzerine yanmış hayvan gübresi koyunca oraların toğrağı yumuşamış ve daha çok su tutar hale gelmiş, dün aletle kontrol edince farkına vardım, artık domatesin damlamalarını yarıda kapatıyorum.

chntskn06
12-09-2021, 08:38
Haftanın mahsulü... salatalık biber ikişer kilo civarı anca çıkmıştır çekmemişim.

chntskn06
14-09-2021, 11:34
Hasat edilen fasülyelerin resmini çektim bu sefer yine 7-8 kilo kadar çıktı şimdiye dek hep bir iki kilo çıkıyordu göğe eriştikten sonra coştular mısırların mani olduğu gün gibi ortaya çıktı. Bir mısır koçanına in yapmış bitlere bakın...

feyzi_48
14-09-2021, 14:40
Bu hafta domates-Mısır hasatından. Resmini çekmemişim ama fasulyeler coştu toplamaya yetişemedim şu sıralar domates hariç tüm sebze hasatları düşüyorken fasulyenin coşması şaşırttı. Bazı domateslerde çatlamalar var neden oluyor bu bilen var mı?

Emeğinize sağlık. Maşşallah diyelim. Fasülyeler için yaz aylarına göre ilk bahar ve sonbahar meyve verimleri oldukça performanslı olur.

chntskn06
09-10-2021, 19:36
5-10 kök diktiğim patatesler hasat edildi kimi kökten iki üç kilo civarı çıkarken kimisinden çok az çıktı sebebini anlayamadım . İlk lahana hasadını da yapmış olduk domatesler soğuktan etkilenenler olsa da kuruma belirtileri olmadan devam ediyor geçen hafta üç kasa çıktı...
Bu arada fındık kadar patatesleri tohumluk ayırayım diyorum ama muhafazası mümkün mü seneye.kadar geçen sene denemiştim içleri tamamen kurumuştu nemsiz ortamda.

TCM
11-10-2021, 00:06
5-10 kök ise iyi ürün almışsınız. Tohumluk güzel değil ise, veya kimi kökler suyu az almışsa küçük meyve verebilir.

chntskn06
11-10-2021, 08:13
5-10 kök ise iyi ürün almışsınız. Tohumluk güzel değil ise, veya kimi kökler suyu az almışsa küçük meyve verebilir.

üstün körü beş altı patatesi dilimleyip koymuştum çok güneşte bekletip filizlendirme olmadı adet olarak daha fazla olsa da hepsi filizlenmedi. ben de çok şaşırdım bir kökten üç dört kilo patates çıktı nerdeyse.

chntskn06
01-11-2021, 07:40
Son bir hafta on güne kadar domateslerde bir sıkıntı yoktu soğuklar iyice hissettirince kalan domatesler toplandı hayli domates çıktı ...
Senenin özeti kabilinden domatesler verimliydi hastalık ve ufak tefek problemler çıksa da sizlerin de tavsiyeleri sayesinde hastalığa kaptırmadan güzel hasat elde edildi...

chntskn06
14-03-2022, 07:24
Tekrar merhabalar arkadaşlar...
Çalışmalar tüm hızıyla başladı bu sezon. Sebze yataklarının içleri temizlendi ve altüst edildi. Büyük çoğunluğunun toprağı yumuşaktı ancak bazı otunu yolamadığım yerler sertleşmişti ve otları ayıklamak uğraştırdı biraz. Tabi bu çalışmalarım sırasında da geçen sene eşlik eden ufak iki yavru köpeği vardı daha önce paylaştım, yine beni yanlız bırakmadılar sağolsunlar :) Toprak cıvıl cıvıl solucan kaynıyordu ve hayli semirmişlerdi açıkçası :) Kol atan çilekleri toplayıp fideledim. Fide yetiştirme standımı hazırladım ve bazı tohumları saksılara ektim. Bu sene bazı yenilikler yaptım ekipman ve bahçede. İlaçlama pompamı akülüye çevirdim kollu sistem hayli yorucu ve yıpratıcı oluyordu. Sebze yatakları için malç naylonu aldım. T5 lambalarla fidelerin arasındaki mesafe fazla oluyordu bu sene lambaları çıtalara sabiyleyip ayarlanabilir zincirler astım. Hidrofor pompasının aşırı soğuklardan genleşmesi sonucu geçen sene olduğu gibi kapağı çatladı ve yeni kapak almak durumunda kaldım(yalıtım yapmayı düşünüyordum ancak fırsatını bulup yapamadım).

chntskn06
19-04-2022, 11:02
Fidelerim hızla büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta geçen sene yapmış olduğum ahşap saksıların içini toprak doldurup yeşillikleri ektim ayrıca bazı sebze yataklarına malç naylonunu serdim çilek dikimi, patates dikimi, mısır dikimi ve elimde fazladan bulunan salatalık tohumu, birkaç domates ve biber fidesi diktim soğuk vurmazsa erken yeriz niyetiyle :). Bezelye de dikecektim ancak yetiştiremedim bezelyeleri sırık salatalıkların olduğu adaya tek sıra olarak dikmeyi düşünüyorum tavsiyeleriniz olur mu? Bazı çiçek türlerinden de ektim bakalım umarım çimlenirler...

ahmeter
19-04-2022, 12:16
Fidelerim hızla büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta geçen sene yapmış olduğum ahşap saksıların içini toprak doldurup yeşillikleri ektim ayrıca bazı sebze yataklarına malç naylonunu serdim çilek dikimi, patates dikimi, mısır dikimi ve elimde fazladan bulunan salatalık tohumu, birkaç domates ve biber fidesi diktim soğuk vurmazsa erken yeriz niyetiyle :). Bezelye de dikecektim ancak yetiştiremedim bezelyeleri sırık salatalıkların olduğu adaya tek sıra olarak dikmeyi düşünüyorum tavsiyeleriniz olur mu? Bazı çiçek türlerinden de ektim bakalım umarım çimlenirler...

Tebrikler başarılar gayet güzel

chntskn06
09-05-2022, 10:59
Bu sene fide dikim işini biraz erken yaptım elimde fazladan yedek fideler var diye. Son durum şu şekilde; çapa makinası ve tırpan motoru aldım ve bahçenin otlarını tırpanlayıp çapa işlemine başladım. Diktiğim fideler son on gündür serin geçen ve 0-1 derecelere kadar düşen havalarla mücadele neticesinde biraz beyazlamış yapraklarla kurtuldular. Patlıcan, domates, salatalık, mısır, fasülye, patates, yeşillikler, çilek dikimlerini yaptım. Geçen sene marul tohumlarından sağa sola saçılanlar fide boyutuna gelmiş onları da alıp fide olarak diktim. Bu sene sebze adalarına kavun karpuz kabak dikmedim bunları çapaladığım alanlara dikmeyi düşünüyorum. Biraz bezelye diktim ama kementler çıkıp bir süre bekledikten sonra bahçeye aktarma zamanım oldu ve küsmüş gibiler zira yükselip de tutunmuyorlar. Diktiğim patatesler ve yeşillikler çıktı. Açık kök ve yapraksız aldığım tüm çilekler tuttu ve çiçek açtılar. Geçen seneden bolca saçılan kadife tohumları yer yer yeşerdi bunları da alıp sebze adalarının kenarlarına diktim. Geçen sene iki adet arı kovanımdan biri öldü bu sene iki kovan daha alıp üç adede çıkardım ve önümüzdeki hafta iki tanesine kat atacağım inşallah. Gelişmeleri zamanla paylaşmaya devam edeceğim... Resimleri aşağıya bırakıyorum.

chntskn06
09-05-2022, 11:00
2. parti resimler

chntskn06
09-05-2022, 11:02
3. parti resimler

chntskn06
06-06-2022, 08:24
Bahçeden güncel durumlar...

chntskn06
06-06-2022, 08:26
Bahçeden güncel durumlar...2

chntskn06
06-06-2022, 08:27
Bahçeden güncel durumlar...3

chntskn06
06-06-2022, 08:29
Bahçeden güncel durumlar...4

chntskn06
06-06-2022, 08:30
Bahçeden güncel durumlar...5

chntskn06
06-06-2022, 08:46
Bahçedeki güncel vaziyeti yukarıda sizlerle paylaştım... Yağışların düzensizliği sebebiyle gübreleme ve gülleci bulamacı uygulamalarını geciktirdim ve geçen hafta güllerde ağaçlarda çok fazla domateslerde kısmi bit faaliyetiyle karşılaştım uyguladığım gülleci bulamacı bir hafta sonra gözlemlediğimde azalmış çok az kalmıştı tekrar uygulama yaptım. Magnezyum sülfat yapraktan uygulamaya devam ediyorum. Önümüzdeki hafta da kalsiyum eksikliği ihtimaline karşın kalsiyum uygulamayı düşünüyorum. Bahçenin bir tarafını komple 4 sıra (fesleğen, reyhan, zinya, akşam sefası, iri papatya, petunya, meramlı kız, ipek çiçeği ...gibi) muhtelif çiçekler dikmiştim onlar da çimlenmiş vaziyette. Tohumdan diktiğim kavun kabak tohumları, tel kenar kısımlarına diktiğim patates, kara lahana, turp, fasülye tohumları çimlenmiş durumda. Geçen seneki bitki desteği için yaptığım T'leri kısalttım telleri gerdim ve yatmaya yüz tutan sırık domatesleri ipe aldım. Gelişimleri iyice hızlanmaya başladı. Domates koltuk budaması salatalık ilk koltuk-meyve budamaları yapıldı. Fasülyeler çiçek açmaya başladı. Geçen seneden kalan bir kolonime ilave iki koloni daha almıştım bu iki koloninin iki katı da doldu 20 çıta oldu ve bal gelmeye başladı nerdeyse birer ikişer çıta bal tutmuş vaziyette ancak geçen seneden kalan arım naptım ne ettimse muhtelif yöntemler denememe rağmen oğuldan çeviremedim iki bölme aldım kalan kovanı bu hafta da devam ederse ana arısını öldürüp yeni ana arı ürettireceğim dolayısıyla bu kovandan pek bal beklentim yok belki yeni ana arı üretim süreci ve tarlacı nüfusun artmış olması sebebiyle bir iki çıta bal verir bakalım. Sert budama sonrası ikinci senesinde ve bu sene meyve tutumu iyi olur diye düşündüğüm kiraz ve vişnelerde meyve tutumu çok çok az geçen senenin sürgünleri de meyve tutmamış konuyla ilgili fikri olan var mı?

chntskn06
06-06-2022, 08:52
Bu da ilk çilek hasadından...

feyzi_48
06-06-2022, 13:40
Maşallah, emeğinize sağlık. Gülleci bulamacı kullanım sürecinizi ve hazırladığınız oranları paylaşır mısınız ?

chntskn06
06-06-2022, 16:00
Maşallah, emeğinize sağlık. Gülleci bulamacı kullanım sürecinizi ve hazırladığınız oranları paylaşır mısınız ?

Teşekkür ederim. Gülleci bulamacını geçen sene 14-15 günde bir kullanıyordum, şuan yağışların sürmesinden dolayı geçen sene olduğu gibi kara leke vs. durumuyla karşılaşmamak için her hafta uyguluyorum. Bit faaliyetinden dolayı dozu %1,5 uyguladım normal zamanlarda %1 uyguluyorum. Gülleci bulamacıyla ilgili daha önce yaptığım araştırmalar kısmi olarak koruma sağladığını ifade etse de ben çok faydasını gördüm neredeyse hiç bir hastalıkla karşı karşıya kalmadım.

TCM
07-06-2022, 07:45
...Sert budama sonrası ikinci senesinde ve bu sene meyve tutumu iyi olur diye düşündüğüm kiraz ve vişnelerde meyve tutumu çok çok az geçen senenin sürgünleri de meyve tutmamış konuyla ilgili fikri olan var mı?

Bizim bahçede birer vişne kiraz var, komşuda da ikişer tane durum bizde de aynı.

chntskn06
16-06-2022, 08:11
Yağışların dengesiz ve sürekli seyrinden kaynaklı ilaçlama işlemlerini yapamadım, kiraz ağacını komple bit sarmış vaziyette çözüm öneriniz var mı. Ayrıca bazı kiraz ve vişneler resimde de görüldüğü üzere olgunlaşmadan kuruyup dökülüyor. Kalan üçbeş kirazı da yine karga kuşlar yaralamış dökülüyor. Önerilerinizi bekliyorum.

chntskn06
16-06-2022, 08:13
Geçen sene olduğu gibi biber ve domateslerde yine kara leke görünüyor yağışlar sebebiyle, ilk meyve oluşumları da başlamış.

chntskn06
16-06-2022, 08:15
Yabani otlar ve kadifeler her tarafı sarmış durumda, birkaç kez temizlemiştim ancak yine yoğun bir otla mücadele süreci bekliyor beni.

feyzi_48
16-06-2022, 08:32
Maşallah. Emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler. Kuşlara çözüm için ağaçlarınıza cd yi sallanabilecek şekilde asabilirsiniz. Cd sallandıkça ışık kırılması olacak ve kuşlarda korku oluşacaktır. Ben kullandım, kullanıyorum. Tavsiye ederim. Böcekler için gülleci bulamacı, ısırgan özütü **** ceviz yaprağı, defne yaprağı, çok acı biber kaynat el yapımı zeytin yağı sabunu rendele karıştır püskürt. Ben üçüncü yöntemi uygulamaktayım, tavsiye ederim. Benim otlarla mücadelem çapalamaktır.

chntskn06
16-06-2022, 09:40
Maşallah. Emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler. Kuşlara çözüm için ağaçlarınıza cd yi sallanabilecek şekilde asabilirsiniz. Cd sallandıkça ışık kırılması olacak ve kuşlarda korku oluşacaktır. Ben kullandım, kullanıyorum. Tavsiye ederim. Böcekler için gülleci bulamacı, ısırgan özütü **** ceviz yaprağı, defne yaprağı, çok acı biber kaynat el yapımı zeytin yağı sabunu rendele karıştır püskürt. Ben üçüncü yöntemi uygulamaktayım, tavsiye ederim. Benim otlarla mücadelem çapalamaktır.

Kaynatılacak karışımı anlayamadım hangilerini karıştırıyoruz seyreltme işlemi uygulanıyor mu? Tek sefer mi uyguluyorsunuz? CD uygulaması yaptım bahçe kısmı için çözüm oldu ama ağaçlarda çözüm olmadı.

Portakal Rengi
17-06-2022, 08:34

Bu karışımı hangi oranları kullanarak yaptığınız önemli değil mi ?

feyzi_48
20-06-2022, 07:33
Karışım oranları hakkında bilgi eklememişim. Yarım litre için 5 adet çok acı biber (benim kendi kuruttuklarım var) bir adet ceviz yaprağı, üç adet defne yaprağı, bir tatlı kaşığı zetin yağlı sabun rendesi kaynatılarak demleye bırakınız. Uygulama yapmadan önce bitkilerinizin zararlı böcek popülasyon yoğunluğuna göre seyreltip uygulayınız. Ben süreç içerisinde yapmış olduğum deneyimlerde beşyüz ml solüsyon için ikiyüzelli ml su ile seyreltme yapıyorum. Sizlerde deneyimleyerek kendi oranlarınızı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bu solüsyon içerisinde kekik eklerseniz mantari hastalıklara, dut yaprağı eklerseniz de kalsiyum eksikliğine iyi gelmekte olup tecrübeyle sabittir. Bu solüsyonun kullanım aralığı iki ya da üç günde bir olup ilgili sıkıntı kalkıncaya kadar devam edilmelidir. Yukarıda bahsettiğim konular kendi tecrübelerim olup, bilimsel analiz ve ölçümler yapılmamıştır.

chntskn06
28-06-2022, 13:58
Bahçe son durumlar...

chntskn06
28-06-2022, 14:01
devam...

chntskn06
28-06-2022, 14:03
devammmm

chntskn06
28-06-2022, 14:07
Fıstık, turp, kara lahana ekmiştim çıkmışlar, bezelyelerden bir miktar hasat ettim hayli lezzetli. İlk salatalığı geçen hafta aldım bakalım bu hafta biraz toplarız gibi, kıvırcık ve kırmızı marullar çok hızlı büyüyorlar. Arı bölme almaya devam ediyorum ancak haziran ayı ful yağışlı geçti ve malesef bal sezonunu çok kötü etkiledi umarım bal alabilirim bu sene hatta bir bölmedeki arı yavru çürüklüğü oldu serin havalardan dolayı. Tüm bahçeyi saran otlardan iki haftada temizlemişken yağışlar sebebiyle tekrar her yeri ot basacak sanırım. Bu sene mevsim hayli emeğimizi heba etti.

@alpha
28-06-2022, 14:31
Ben arılardan memnunum bu sene 2 kovan var bölme yapmadım. Bu sene bol çiçek vardı yağışlardan dolayı sanırım. Güzel nektar geliyordu

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

chntskn06
28-06-2022, 14:35
Ben arılardan memnunum bu sene 2 kovan var bölme yapmadım. Bu sene bol çiçek vardı yağışlardan dolayı sanırım. Güzel nektar geliyordu

Geliyordu derken hala geliyor mu? Yağışlar nektarı yıkıyor arı kovana hapsoluyor ve biriktirdiği balı tüketiyor, ayrıca oğula meylediyor. Sizi olumsuz etkilemedi herhalde.

@alpha
28-06-2022, 14:48
Sadece dün sıkıntı olmuş olabilir dün ve bugün hava arıyı etkileyecek derecede kapalı serin ve yağışlıydı. ama genel durumdan memnunum

chntskn06
04-07-2022, 10:17
Salatalık, bezelye, kırmızı-yedikule marul hasadından...
İkinci resimdeki kurtçuğa çok satlıyorum bahçe toprağını karıştırınca zararlı mıdır?

feyzi_48
04-07-2022, 12:37
Maşallah, Ürünleriniz bereketli olsun. Fotoğraftaki kurtçuğu; manas kurtçuğuna benzettim. Ben tecrübelerime dayanarak etkisiz hale getirirdim.

Musa Gündoğan
06-07-2022, 17:06
bereketli olsun toprakta muhtemelen attığıunız gübreden kaynaklı manas kurtçuğu oluşmuş veya aynı aileden bir üye gibi görünüyor. toprak için oldukça zararlı kurtçulardır. hatta genel olarak meyve ağaçlarının köklerinde kurumaya neden olabilir

chntskn06
21-07-2022, 08:03
bereketli olsun toprakta muhtemelen attığıunız gübreden kaynaklı manas kurtçuğu oluşmuş veya aynı aileden bir üye gibi görünüyor. toprak için oldukça zararlı kurtçulardır. hatta genel olarak meyve ağaçlarının köklerinde kurumaya neden olabilir

Üstat esasında bu kurtçuklarla sebze ekim alanının dışında karşılaşıyorum. Bahçeyi aldığımız kişi tüm her yere çim ekmiş belki onun attığı gübrelerden kaynaklı olabilir. Etkisiz hale getirmek için bir öneriniz var mı. Bu arada bir vişne ağacım kurudu belki de dediğiniz gibi bundan kaynaklıdır.

chntskn06
21-07-2022, 08:12
Kıymetli dostlar vermiş olduğum kimyasal kullanmama mücadelesine sarfettiğim onca emeğin heba olmaması adına bir seferlik yenik düştüm. Resimlerini çekmediğim için paylaşamadım. Kiraz ağacında oluşan yoğun bit faaliyeti havaların yağmurlu seyriyle iki kiraza daha ordan salatalık kabak karpuz kavunlara oradan domates patlıcan fasülyelere dağıldı. Ara ara uygulamalar yapmış olsam da yağmurun yıkaması ve sık ilaç uygulamasına müsaade etmemesi sebebiyle bit faaliyeti önü alınamaz duruma geldi. Arap sabunu ve gülleci ile yaptığım uygulamalar sonuç vermedi. Bir tanıdığın tavsiyesiyle bir atımlık bit ilacı aldım kendisinden (ismini hatırlayamadığım iki maddenin karışımıyla mavi renkli bir karışım elde ediliyor). 4-5 gün önce yapılan bu ilaçlama ve sonrasında gülleci uygulamasının dün sonuç verdiğini hayli yoğun miktarda bitin ölüp döküldüğünü gördüm. Tek temennim bitkilerin tabanında malç naylonu olduğu için toprağa karışmamış olması. Bu sene hava muhalefetinden kaynaklı hem arı hem bitkiler konusunda muzdaribim. Bala yürüttüğüm 3 kovanım vardı. Biri oğula meyletti bölmek durumunda kaldım, biri yalancı anaya gitti, biri anasını öldürdü. Yalancı(daha doğrusu ana yokluğundan kaynaklı işçi arıların yumurtlaması(arıcılar yalancı diye nitelediği için bu ifadeyi kullanıyorum)) ana olan kovanı adi çürüklük olan ve sonrasında çıta tabanlarında güve ile karşılaştığım zayıf kovanımla birleştirdim. Anasını kesen kovana yeni ana alıp verdim(umarım kabul eder zira çok hırçın bir arı).

chntskn06
21-07-2022, 08:16
Bit faaliyetiyle alakalı sizlerin görüş ve önerisini almak istiyordum ancak o kadarlık dahi zamanı olmadığı için ivedilikle bir karar vermem gerekti. Siz böyle bir durumda nasıl hareket ediyorsunuz?

Musa Gündoğan
21-07-2022, 13:36
şöyle söyleyim bit başlangıcından sonuna kadar takip edilmesi gereken bir durum özellikle taze filizleri yok ediyorlar kurutuyorlar. size tavsiyem aşırı yoğunsa bitleri önce anaç bölgelerde elle toplamanız ve varsa ağaç gövdesinde onlarıda kazıyarak toplamanız. ardından pek çok formül var benim tavsiye edebileceğim tütünlü olanıdır. denendi ve olumlu sonuç verildi hiç ilaç kullanmadan çözülüyor.
tariF: 1 yemek kaşığı kuru tütün
1 yemek kaşığı acı biber
1 yemek kaşığı arap sabunu
5 litre çeşme suyu
önce 1 litre suda tütün biber kayantılıp soğutulur üzerine kalan 4 litre su ve arap sabunu koyulup karıştırılır. ve bu şekilde kullanılabilir
(Tarif DONYUL a Aittir.)

bit ilacı kullanırsanız çok hızlı yok olurlar ancak pestisitle diğer bözek ve hastalıklara davetiye çaıkarısınız

kuruyan kiraz ya da vişnenin kök kısmını kontrol edin eğer alt kısımları tüketilmişse kök kalmamışsa bunları manas yapıyor bilginiz olsun

chntskn06
03-08-2022, 21:41
Hasattan bir görüntü. Salatalık ve fasülye toplamaya yetişemiyorum. Patlıcanda çiçeklenme var baya ama hala meyve görebilmiş değiliz. Bit istilasından kısmen kurtuldum sayılır. Bal hasadını da yapmak durumunda kaldım zira artık artış değil azalmaya başladı bu sene yağmur beklediğimiz verime mani oldu ama buna da şükür

chntskn06
04-08-2022, 21:35
Merhaba arkadaşlar kıymetli yorumlarınıza ihtiyacım var. Dalında kabakların bazısında çürüme var resimde gördüğünüz üzere aynı şekilde kavunlardan da daha yeni meyve tutmuş küçükken sararanlar var. Diğer yandan karpuzlara birşeyler dadandı ama anlamış değilim ne olduğunu ve ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum kirpi yahut kaplumbağa gibi geliyor üç beş taneyi oymuş koparıp attım ama hala sürüyor kavun kabakta birşey yok ama karpuzlara didiklemiş hep ne öneriyorsunuz...

@alpha
05-08-2022, 10:54
Hasattan bir görüntü. Salatalık ve fasülye toplamaya yetişemiyorum. Patlıcanda çiçeklenme var baya ama hala meyve görebilmiş değiliz. Bit istilasından kısmen kurtuldum sayılır. Bal hasadını da yapmak durumunda kaldım zira artık artış değil azalmaya başladı bu sene yağmur beklediğimiz verime mani oldu ama buna da şükürBereketli olsun. Bende 1 aydır kovanın kapağını açmadım yarın bakacağım ne yapmışlar durumlar nedir merak ediyorum.
Bal kovan başına ortalama kaç kg çıktı.

chntskn06
05-08-2022, 12:58
Bereketli olsun. Bende 1 aydır kovanın kapağını açmadım yarın bakacağım ne yapmışlar durumlar nedir merak ediyorum.
Bal kovan başına ortalama kaç kg çıktı.

3 kovanım vardı bala yönlendirdiğim biri daha 10 çıtayken oğula meyletti döndüremedim böldüm biri yalancıya gitti biri anasını öldürdü iki kovandan balaldım birinden 2-3 kg kadar birinden 10 kg kadar.

chntskn06
15-08-2022, 15:04
Karpuzlarımı yiyen hınzırı buldum sanırım. Alıp 100-150m uzağa bıraktım.
Bu sene domateslerimin bazıları dalında çürüyor( sanırım mildiyö), bazısında beyazlama, bazılarında kuruma var. Kavunların da bir kısmında kurumalar var. Keyifsiz durumlar yaşadım açıkçası. İhmal etmemeye çalıştım ama yine de bu tür şeylerle karşılaştım, bu dediğim 5-10 kök için söz konusu olsa da moral bozucu. Sizlerde durum nasıl?

TCM
16-08-2022, 08:50
Mildiyö ise 5-10 kökle kalmaz, 5 tane domates yiyemezsiniz, resim atın da bakmaya çalışalım. Bu afacandan da 100-150 m. ile kurtulamazsınız.

chntskn06
16-08-2022, 16:24
Mildiyö ise 5-10 kökle kalmaz, 5 tane domates yiyemezsiniz, resim atın da bakmaya çalışalım. Bu afacandan da 100-150 m. ile kurtulamazsınız.

Yine geri döner bulur mu diyorsunuz? Mildiyö dediğim kökler yanyana değil ayrıca aynı daldaki 4-5 domatesten 1-2 tanesi çürümüş oluyor başka hastalık olabilir mi? Bahçeye gidince çekeyim.

TCM
17-08-2022, 09:59
DOMATES MĠLDĠYÖSÜ HASTALIĞI - (Phytophthora infestans)

Nette aratın, bu ise hastalık, gitmez ki geri dönsün. Her yıl sporlarından tekrar dirilir. En azından bendeki öyle, ilaçsız kurtulan varsa çaresini öğrenmek isterim. Kükürt, kül, bordo bulamacı, gülleci bulamacı vs. vs. fayda etmiyor.

devrann
17-08-2022, 10:36
Yine geri döner bulur mu diyorsunuz? Mildiyö dediğim kökler yanyana değil ayrıca aynı daldaki 4-5 domatesten 1-2 tanesi çürümüş oluyor başka hastalık olabilir mi? Bahçeye gidince çekeyim.

Mildiyö genelde yağmur yağarsa nemle birlikte sıcaklıklar düşükse olur,serada kışın çok karşılaşırız cam seralar yağmurda biraz damlatır .Ama yazın olacağını veya çok fazla ilerleyeceğini düşünmüyorum ayrıca domatesin meyvesine geçmeden önce yapraklarda güneş yanığı şeklinde solgunluklar ve yanıklıklar görürsünüz.Birde hastalık çok hızlı yayılır yan yana bitkiler hastadır.Önü alınmazsa tamamen yapraklar kurur domatesler kırmızı yeşil çürür.

chntskn06
28-08-2022, 20:09
Haftanın hasadı...ve kuş evi çalışmam daha bitiremedim. Maşallah domates toplamaya yetişemiyorum. Salatalıklar iyice kurumaya başladı birkaç fide ve biraz tohum diktim bakalım yetişirse diye. Arılara kek ve polen keki takviyesinde bulundum çok açlar bu sene sezon pek yaramadıydı malumunuz. Çim ekim hazırlıkların sürüyor. Karışım konusunda karar veremedim tohum ile ilgili tavsiye alabilirim...

chntskn06
05-09-2022, 08:06
Bu hafta yapılan hasat...İki kasa kadar domates hafta içi toplanıp dağıtıldı ve detaylı toplayamama rağmen hayli bereketli çıktı. 3m2 alana dikmiş olduğum patatesleri kaldırdım bir çuval çıktı, yerine önceden hazırladığım salatalık fidelerini diktim. Salatalık artık bitti sayılır. Üç dört haftadır yoğun eşek arılarına karşı bu yöntemi uyguluyorum çok başarılı. Arıları çok rahatsız ediyorlar ve bitmek bilmiyorlar.

chntskn06
15-09-2022, 13:28
Ne kadar da hoş bir organik sanat eseri :rolleyes: Bahçemin bir yanında boş kalan kısma çiçek dikmiştim zinya, kadife, reyhan, papatya. Papatya haricindekiler coştu. Bu hafta yeni misafirlerimiz vardı, bu yavru köpek kasaların altındaki boşluğa yuvalanmıştı, kaplumbağa, kedi, kirpi... Şu domateslerin şekline bayıldım her görenin dikkatini çekiyor paylaşımda bulunan arkadaşa teşekkür ediyorum...

chntskn06
26-09-2022, 08:51
Bu sene asmalar ilk kez kayda değer üzüm çıktı 30-35kg kadar. Şırası yaklaşık 25-30lt civarı çıktı. Ekşiliği fazla olduğu için biraz fazla pekmez toprağı kattım tadı dengelendi fakat şırada hayli fazla tortu oluştuğundan baya bir kısmını dökmek durumunda kaldım buna rağmen beklediğim duruluğu elde edemedim. 5 saat civarı kaynatmanın sonunda 2,5lt civarı pekmez çıktı, pekmez tadında yine hafif ekşimsi bir aroma vardı ve rengi de hafif bulanıktı. Tecrübeli olanlarınız varsa önerilerinizi bekliyorum.

TCM
27-09-2022, 09:39
Yeşillere ve ekşi dediğinize bakarak zamanı gelmemiş denebilir mi?

cemilsisik
27-09-2022, 12:02
Üzümlere baktığımızda bizim meşhur kokulu üzüm çeşidi olduğu görülüyor. Bu üzümün de toplanma yenme zamanı gelmiştir. Salkımlarda arada yeşil kalanlar çok sık görülmekte olup pekmezi de yöresel olarak pek lezzetli olur:)

chntskn06
27-09-2022, 16:15
Yeşillere ve ekşi dediğinize bakarak zamanı gelmemiş denebilir mi?

Haklısınız ama geçen sene olduğu gibi kuşlara yem olsun istemedim bu yüzden biraz erken davrandım.

chntskn06
03-10-2022, 08:23
Bu haftaki hasılat...3-4 dal çok acı biber vardı onları topladım 9kg kovayı doldurdu 3-4 dal olmasına rağmen. Kurutup pul biber yapmayı düşünüyorum bakalım ilk kez tecrübe edeceğim. Sonradan diktiğim salatalıkların gelişimi hayli yavaş. Bu hafta arılara formik asit uygulaması yaptım. Ciddi varroa tahribatı gözlemlemeye başladım. Kısmen sıkıştırma işlemi yapıp iki haftadır yoğun şerbet takviyesi yapıyorum kış stoğu için.

Asoo
03-10-2022, 10:07
Başlığın bir kısmını keyifle okudum. Seneye bol, bereketli ürünler ve ağız sağlığıyla yemeniz nasip olsun.

Özellikle salatalıklar dikkatimi çekti. Kaç kök salatalıktan bu ürünleri aldığınızı söyleyebilir misiniz?

chntskn06
05-10-2022, 08:16
Başlığın bir kısmını keyifle okudum. Seneye bol, bereketli ürünler ve ağız sağlığıyla yemeniz nasip olsun.

Özellikle salatalıklar dikkatimi çekti. Kaç kök salatalıktan bu ürünleri aldığınızı söyleyebilir misiniz?

Daha iyisi sizlerin olsun iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. 25-30 civarı ama gelişimsel zaiyatlat oldu bitten kaynaklı yoksa daha fazla olabilirdi.

chntskn06
17-01-2023, 07:32
Merhaba arkadaşlar.
Bahçeyle bir süre ilgilenemedim. Birkaç haftadır bahçedeki tüm kalıntıları topladım, kurumuş çiçekleri söktüm ve muhtemel hastalıklara karşın toplayıp yaktım. Çilekleri taze yaprakları bırakmak suretiyle tıraşladım muhtemel mantar sporlarının ürememesi için. Sizler genelde kış sürecinde ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz. Bu sene yağış yok hayli kaygı verici. Arılar zaman zaman çıkıp temizlik yapıyor havanın durumuna göre, içerideki ölü arıları dışarı atıyorlar. Eşek arıları hala ortalıkta dolanıyor ve kovanlara girerken görüyorum. Bahçeyi çapalayıp havalandırayım toprağı diyorum. Malçlı sebze yataklarını da kar öncesi çapalayıp havalandırmak daha doğru olur değil mi?

TCM
17-01-2023, 20:02
Atıkları yakmak (ilk aklıma gelen zararları;karbon salımı, toprağın sıcakla temas eden üst kısmının ölmesi) hiç uygun değil. Hastalıklı olabileceğini düşünüyorsanız çöpe atabilirsiniz, yakında atabileceğiniz uygun yer yok ise farklı izole bir yerde yakabilirsiniz belki.

Toprağı çok kurcalamak doğru değil bence. Bir avuç toprağı elinize aldığınızda milyonlarca canlı var yaşayan ve bunlar kendi kurdukları düzende mutlu mesut yaşıyorlar. Üzerinde yürüyüp durmak bile zarar verir. Hal böyleyken traktör, çapa makinesi ile aklımıza estikçe üzerinde koşturup durduğumuzu düşünelim. Kendi adıma şöyle yaptım geçen sene; sezon sonunda bi kazık yardımıyla elimle bakla ektim toprağı sürmeden. Baklalar baharda sezona doğru çiçeklenmeye başlayınca havadan aldıkları azotu toprağa aktarsınlar diye toprağı derin sürdüm. 4-5 yılda bir toprağı derin sürmek gerekiyor, çünkü yüzeyin altında biriken sular zamanla geçirmez/az geçirgen tabaka oluşturarak toprağa zarar veriyor ve bunu kırmak gerekiyor. Ekimden önce de çapa makinesi ile toprağı hazırlayıp tohum ve fideleri toprakla buluşturdum. Bu yıl sezon sonunda toprağa tarım kireci attım, çünkü bir kaç yıldır kimi domates çeşitlerinde az sayıda da olsa çiçek burun çürüklüğü oluşmakta. Tarım kirecini toprakla karıştırmak gerektiği için çapa makinesini kullandım fazla derine indirmeden. Bu arada baklaları da ekmiş oldum. Nasip olur da baklalar büyürse meyve dökümüne başlamadan yine çapa makinesiyle sürülerek toprağa karıştırılacak. İhtiyaç olmazsa bir, olursa da iki kez bahçe çapalanarak bu iş tamamlanmış olacak.

Çilekleriniz pek güzel,, yıllardır bi düzen tutturamadık. Altını naylonumsu ile kapattık yine düzgün olmadı.

chntskn06
18-01-2023, 07:31
Atıkları yakmak (ilk aklıma gelen zararları;karbon salımı, toprağın sıcakla temas eden üst kısmının ölmesi) hiç uygun değil. Hastalıklı olabileceğini düşünüyorsanız çöpe atabilirsiniz, yakında atabileceğiniz uygun yer yok ise farklı izole bir yerde yakabilirsiniz belki.

Toprağı çok kurcalamak doğru değil bence. Bir avuç toprağı elinize aldığınızda milyonlarca canlı var yaşayan ve bunlar kendi kurdukları düzende mutlu mesut yaşıyorlar. Üzerinde yürüyüp durmak bile zarar verir. Hal böyleyken traktör, çapa makinesi ile aklımıza estikçe üzerinde koşturup durduğumuzu düşünelim. Kendi adıma şöyle yaptım geçen sene; sezon sonunda bi kazık yardımıyla elimle bakla ektim toprağı sürmeden. Baklalar baharda sezona doğru çiçeklenmeye başlayınca havadan aldıkları azotu toprağa aktarsınlar diye toprağı derin sürdüm. 4-5 yılda bir toprağı derin sürmek gerekiyor, çünkü yüzeyin altında biriken sular zamanla geçirmez/az geçirgen tabaka oluşturarak toprağa zarar veriyor ve bunu kırmak gerekiyor. Ekimden önce de çapa makinesi ile toprağı hazırlayıp tohum ve fideleri toprakla buluşturdum. Bu yıl sezon sonunda toprağa tarım kireci attım, çünkü bir kaç yıldır kimi domates çeşitlerinde az sayıda da olsa çiçek burun çürüklüğü oluşmakta. Tarım kirecini toprakla karıştırmak gerektiği için çapa makinesini kullandım fazla derine indirmeden. Bu arada baklaları da ekmiş oldum. Nasip olur da baklalar büyürse meyve dökümüne başlamadan yine çapa makinesiyle sürülerek toprağa karıştırılacak. İhtiyaç olmazsa bir, olursa da iki kez bahçe çapalanarak bu iş tamamlanmış olacak.

Çilekleriniz pek güzel,, yıllardır bi düzen tutturamadık. Altını naylonumsu ile kapattık yine düzgün olmadı.

Bahçeye yakın belediyenin topladığı bir çöp kutusu yok. Onca kuru otu taşımakta mümkün olmadığından yakında bir yere atacak olursam rüzgarla taşınabilir endişesiyle yaktım. Yaktığım yer imarda yol olarak görünen tarım yapılan bir yer de değil.
Toprağı kurcalama işi zahmetli olduğundan zaten kimsenin keyfi uygulamalar yapacağını pek düşünmüyorum açıkçası. Ancak malumunuz toprak üst katmanında sulama ve yağış etkisiyle kaymaksı bir tabaka oluşmakta ve toprağın havalanmasına mani olmakta. Bu durumda asıl alt katmanda yer alan canlı ve bakteriler açısından dezavantaj teşkil etmez mi?

TCM
18-01-2023, 09:26
...Ancak malumunuz toprak üst katmanında sulama ve yağış etkisiyle kaymaksı bir tabaka oluşmakta ve toprağın havalanmasına mani olmakta. Bu durumda asıl alt katmanda yer alan canlı ve bakteriler açısından dezavantaj teşkil etmez mi?

Üstte yazdığım gibi, bu geçirimsiz sert tabakanın oluşması dört beş yıllık süreçte oluyor, belki damlama sulama yapınca bu süre artıp, vahşi sulama ile azalıyordur bilmiyorum. Ayrıca alt tabakada kayda değer ve bizi ilgilendirecek yaşam yok zaten, önemli olan üst tabaka.

Kendi gözlemim ve inandığım; milyonlarca yıldır doğa işleri rayına oturtmuş devam ettiriyor. Bu süreci bozmaya çalışan, bozan, sekteye uğratan tek canlı biziz maalesef. Mümkün olduğunca olaya müdahale etmemeliyiz diye düşünüyorum. Çevrede aklına esince tarlayı bahçeyi süren heyecanlı arkadaşlar da var, yumuşasın kına gibi olsun diyor. Tamam da bi elleme da, garibimin sesi çıkmıyor ki, belki yarılıp içine alıveresi geliyor seni. :rolleyes: Sonuçta onların ekip diktiği de oluyor. Kayınpedere gübre atma tarlaya, bozacaksınız toprakları derim atar 'yıllardır atıyoruz hani bozuldu mu' derdi. Artık emekli oldu, son bir kaç yıldır kimi çiftçi arkadaşların artık eski patates kalitesini alamıyoruz bu topraklardan dediğini duyuyorum. Doğa yıllardır dağda kırda karda kışta azıcık toprağın içinde kekik yetiştiriyor, kantaron yetiştiriyor, adaçayı yetiştiriyor ama bozulma yaşamıyor...

Bence bahçede hastalık yoksa tüm atıklar kalsın bahçede, yılda bir kez derleyip toplarsınız. Hafiften budadığımız dalları bir köşeye yığmıştık, geçenlerde bir baktık ki kuş dolu içinde, yuva edinmişler oynaşıp dururlar.

Çok yazdım kusura bakmayın. İşim dolayısıyla ara ara dönüp yazıyorum, bazen bir paragrafı yazmam bir kaç saati buluyor, anlam kopukluğu olursa idare edin artık. Bence diyerek yazdıklarım tartışmaya açık tabi, 'hadi canım sen de' diyebilirsiniz. ;)

MeyveliTepe
18-01-2023, 09:41
Domates, salatalık, vb. sebze kalıntıları ile sökülmüş ayrık otları ya da genel olarak bünyesinde yoğun nematod yumurtası, fungus sporları, toprakta tekrar çimlenme yetisi olan işgalci artıkları toplayıp yakmak iyi bir tedbir. Fakat bunların dışındaki budama artıkları dahil bitkisel artıkların tamamı toprağın kalıcı organik madde akümülasyonu için yegane doğal ve bedava girdi. Kompost vb. şekillerde yönetilebilirse daha iyi tabii fakat hiç bir şey yapılmasa bile doğanın döngüsü er geç onları organik madde olarak toprağa döndürür.

TCM
18-01-2023, 12:53
...Çok yazdım kusura bakmayın...

Kusura bakmayın dedik ama direk dekana şikayet etmişsiniz be ya. Ayıp yav adam anında damlamış buraya...

...genel olarak bünyesinde yoğun nematod yumurtası, fungus sporları, toprakta tekrar çimlenme yetisi olan işgalci artıkları toplayıp yakmak iyi bir tedbir...

Hocam hazır gelmişken, kim bu arkadaşlar, çimlenme yetisi 50 yıl da olsa geçmeyen ayrığı biliyoruz da, diğerleri kim..

Bahçede domateslerdeki mantar (Phytophthora infestans) geçmedi bir türlü, iki kez sistemik ilaçlama yapıyorum üç yıldır, ilerlemeden bir kaç kök kayıpla hallediyoruz. Bu sebeple domates atıklarını direk çöpe atıyorum. Mantarla ilişki kurmaya bayılan yılışık kabakgiller için de aynı tarife geçerli. Dahliyalar da bayılıyor küllemeye; ortam hazır olmaya görsün beyazları giyip bekliyorlar kısmetlerini. Onları da sezon sonu duruma göre bahçeye veya çöpe yönlendiriyorum. Kimi bitkilerin kökleri çok zor çıkıyor; patlıcan - ayçiçeği gibi onları toprak yaşken ancak çıkarabiliyorum. Ayçiçeği ve mısır kökleri kuruyunca güzel yanıyor onlar ocağın kenarına. Biber kökleri en sorunsuz olanlar, bakliyatlar da öyle; onları da kompost bölgesine atıyorum. Bakliyatları seneye bırakmamak lazım sürerken çapa makinesine dolanıyor. Elmaların çürüyenlerini, küçüklerini hemen bahçenin dört bir tarafına fırlatıyorum hanım görmeden; görürse bahçeye çöp mü atılır deyip toplayıp çöpe atıyor, bu yıl biraz biraz alıştı artık. Dahliyaların atıklarını sordu 'bahçeye mi atılacak çöpe mi'...

MeyveliTepe
18-01-2023, 14:14
Bazı bitkiler var ki, hem tohum, hem toprak üstü kalıntı hem de rizomlarıyla çoğalabiliyorlar. Kalıntıları çürümeyip uygun ortam buluncaya kadar bekleyebiliyorlar. Türleri bölgelere göre değişir tabii, bizde böyle ayrık, kanyaş, öksürük otu ve cüce mürver var. Yabani böğürtlen köklerini de buna ekleyebiliriz. Toprak işleme bu işgalcilerin yayılmasını arttırıyor. Toprağı sürmeyi, çapalamayı bıraktığımızdan bu yana yayılmaları hemen hemen sıfırlandı.

Sebzelerde fungal hastalıklar (ve hatta domateste nematod) son 2-3 yıldır üzerinde çok çalıştığım bir konu. Herhangi bir sentetik toksin hiç kullanmadan baş etmenin yollarını önce literatür taraması, sonra da sahada çok tekrarlı denemelerle çalıştım. Şimdilik sonuçlar çok umut verici. Son iki yıldır Mayıs ayında ektiğim salatalıklara Kasım ayına kadar (sökülene kadar) hiç mildiyö uğratmamayı başardım. Sadece mildiyö da değil, deneme altındaki hiç bir sebzede hiç bir fungal/bakteriyel hastalık görülmedi. Benzeri bir formülasyon ile önceki yıllarda nematod zararı gördüğüm yerlerde ekili domates ve salatalıklarda nematod zararının sıfırlandığını gördüm. Nematod uygulamasını bu yıl, nematoddan başı dertte olan başka bir arazi ile birlikte paralel olarak deneyip tesadüfi olup olmadığını ölçeceğiz.

Yapılan uygulamaların ne menem bir şeyler olduğunu blog ana sayfa (https://blog.meyvelitepe.org/)da "Zehirsiz Tarım, Bitki Koruma Yöntemlerinde Yeni Arayışlar" başlıklı 4 yazıda görebilirsiniz. Seri henüz tamamlanmadı tabii. Çok tekrarlı uygulama sonuçlarından emin oldukça yeni yazılar gelecek.

chelik26
19-01-2023, 21:03
Sn Meyvelitepe,
Diatomit yerine kaolin kullansak benzer etkii elde edebilirmiyiz?

MeyveliTepe
19-01-2023, 21:07
Sn Meyvelitepe,
Diatomit yerine kaolin kullansak benzer etkii elde edebilirmiyiz?

Diatomit'in hangi kullanımından bahsediyorsunuz?

chelik26
19-01-2023, 21:52
Diatomit'in hangi kullanımından bahsediyorsunuz?

Tavuk bitleri için

MeyveliTepe
19-01-2023, 22:22
Tavuk bitleri için kaolin, diyatom yerine geçmez. Diyatom, fosil deniz kabuklarından oluşan son derece aşındırıcı bir malzemedir. Tavuk bitlerini bertaraf eden de bu aşındırıcı özelliktir. Bitlerin dış iskeletlerini kolayca parçalayabilir. Buna karşılık kaolin son derece yumuşak bir malzeme.

chelik26
20-01-2023, 08:27
Sn Meyvelitepe,
Tavuk bitleri için D-limonen çok etkili olduğunu öğrendik, ancak deriye de zararlı olduğunu biliyoruz, Yani tavukalra direk uygulamıyoruz.
Bizim arıcılar olarak varroa diye bir problemimiz var, tıpkı tavuk bitlerine benzer arının kanı ile baslenen bir akar. Formik ve oksalik asit uyguluyoruz, bilimsel başarısı %90 olarak lanse ediliyor, D-limoneni arı üzerine uygularsak ki, tavuk gibi bit ve arıyı ayırma ihtimali yok çünkü.
Bu uygulamada arııyı da devre dışı bırakırmıyız? **** karışım dozunu ayarlama ihtimali olabilir mi?

MeyveliTepe
20-01-2023, 10:02
Varroa için d-limonen kullanılmaz. Arıya değerse zarar verebilir.

Varroa için kekik uçucu yağı kullanmalısınız. Onu da, bazı emici malzemelere (söz gelimi küçük parçalar halinde kesilmiş hazır mutfak bezleri) kekik yağı emdirip, kovanın alt tarafında köşelere yerleştirip, haftada bir yenileyerek uygulayabilirsiniz. Buharlaşan kekik uçucu yağı parazitleri temizler.

chntskn06
21-02-2023, 08:05
Bu sene ufak bir amatör sera yapma niyetindeyim. Resimde de göreceğiniz üzere bir tek naylon geçirmesi kaldı. Maksadım fidelerimi burada ve evde yetiştirip eğer sera işi başarılı olursa seneye sadece burada yetiştirmek. Tabi pek malumat sahibi değilim konuyla alakalı. Sera için herhangi bir ısıtma yapmayacağım böyle bir durumda en düşük sıcaklık hangi derecelerdeyken ekim yapılabilir, çok maliyetli olmayacak şekilde sıradan bir şeffaf naylon kullanma düşüncesindeyim böyle bir durumda içeride oluşacak nem ve damlacıkların bitki üzerine düşmesi büyük bir risk oluşturur mu? sadece hafta sonları bahçeye gideceğimden haftasonu sadece havalandırma işlemi yapabilirim bu durum ne kadar sağlıklı? gibi konularda tereddütlerim var. Daha önce bu konuda uygulamalar yapmış yahut bilgisi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum.

chntskn06
21-02-2023, 08:10
Varroa için d-limonen kullanılmaz. Arıya değerse zarar verebilir.

Varroa için kekik uçucu yağı kullanmalısınız. Onu da, bazı emici malzemelere (söz gelimi küçük parçalar halinde kesilmiş hazır mutfak bezleri) kekik yağı emdirip, kovanın alt tarafında köşelere yerleştirip, haftada bir yenileyerek uygulayabilirsiniz. Buharlaşan kekik uçucu yağı parazitleri temizler.

Sn. Meyvelitepe kekik yağıyla beraber pek çok uçucu yağ karışımından elde ettiğim çubukları uzun süreli uygulamama rağmen varroa açısından ciddi bir etkisini görmedim açıkçası. Koruyuculuk açısından çok düşük oranda fayda sağlıyor olabilir ama varroanın üreme hızı bunun çok üzerinde. Pek çok yaptığım doğal uygulama içerisinde en tesirli olanı formik asit oldu. Birkaç hafta içerisinde gözle ciddi farkedilir şekilde arıların toparlamasını sağladı.

devrann
22-02-2023, 20:23
Bu sene ufak bir amatör sera yapma niyetindeyim. Resimde de göreceğiniz üzere bir tek naylon geçirmesi kaldı. Maksadım fidelerimi burada ve evde yetiştirip eğer sera işi başarılı olursa seneye sadece burada yetiştirmek. Tabi pek malumat sahibi değilim konuyla alakalı. Sera için herhangi bir ısıtma yapmayacağım böyle bir durumda en düşük sıcaklık hangi derecelerdeyken ekim yapılabilir, çok maliyetli olmayacak şekilde sıradan bir şeffaf naylon kullanma düşüncesindeyim böyle bir durumda içeride oluşacak nem ve damlacıkların bitki üzerine düşmesi büyük bir risk oluşturur mu? sadece hafta sonları bahçeye gideceğimden haftasonu sadece havalandırma işlemi yapabilirim bu durum ne kadar sağlıklı? gibi konularda tereddütlerim var. Daha önce bu konuda uygulamalar yapmış yahut bilgisi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum.

Merhaba
Öndeki ve arkadaki t biçimli tahta kısımlarıda mavi borudan yaptığınız şekilde yaparsanız daha iyi olur.Naylonu örtünce bu şekilde pek düzgün olmayacaktır zaten.
Sadece haftasonu uğrayacaksanız fideler yanar. Hava verseniz bile ön taraftan içeride sıcaklık baya artar ayrıca o sürede bitkiler sıcağında etkisiyle sulanması gerekeceği için fideleri solmuş halde bulursunuz en iyi ihtimalle.Birde çiğ damlaları örneğin domates üzerine damlaması ve domateslerin havasız ve çok nemli bir ortamda kalması neticesinde mildiyö hastalığına yakalanacaktır.
Bazen cam balkon kapalı oluyor ben fideleri cam kenarına koyuyorum 2 gün uğrama hemen kuruyorlar.

chntskn06
02-03-2023, 12:59
Biber, patlıcan, domates tohumları ıslatıldı haftasonu tohumların bir kısmını evde hazırladığım fide standına bir kısmını bahçeye kurduğum serada ekimini yapacağım. Doğa canlanmaya başladı. Arı kontrollerimde yumurta atımının başladığını ve hızla genişlediğine şahit oldum, doğadan da taze polen gelmeye başlamış. Bu sene arı kaybım 1 koloni oldu ve aldığım haberlere göre genelde %40-60 arası zayiat veren arıcılar var, onların kaybına üzülmekle beraber 8 kolonimin kıştan çıkmasına sevindim. Havaların sıcak seyrine rağmen arıların ölmeyişini varroa hususundaki başarıma ve kovan giriş deliği haricinde kapak altında cereyanı sağlaması için açmış olduğum havalandırma deliğine borçlu olduğumu düşünüyorum. Bu yöntem muhsin doğaroğlu hocanın yöntemi ve önerisiydi herkesin uygulamasını tavsiye ederim.

chntskn06
06-03-2023, 09:01
Kıymetli arkadaşlar,
Tohum ekimi yapacağımı paylaşmıştım ama yapmadım ve ıslatılan tohumları pamuk bezlerin içerisinde nemli ortama bıraktım. Sebebini de muhtemelen çoğunuz buna dikkat ediyordur ama faydalanmanız amacıyla paylaşıyorum.
Belki forumda çok yerde bu konuya dair paylaşım mevcuttur ancak tekrarının faydalı olacağını düşünüyorum.
Tabiat üzerinde en büyük etkilere sahip hususların başında ayın süreçleri geliyor. Bunu atalarımız çok iyi takip edip referans almışlar ve tüm işlerini bu doğrultuda yürütmüşler.
Ayın eskisi ve ayın yenisi!
Ayın eskisi; Gökyüzü gözlemlendiğinde ayın dolunay halinden hilal şekline doğru günden güne küçülmesidir. Hicri ayın 16'sı ile 1'i arasındaki süreçtir. Bu süreçte su bitki gövdesinden aşağı yani toprağa doğru çekilir ve köklere kuvvet verir.
Ayın yenisi; Ayın hilal şeklinden dolunay şekline doğru günden güne büyüyerek 14'ünde dolunay halini almasıdır. Hicri ayın 1'i ile 14'ü arasındaki süreçtir. Bu süreçte su bitki gövdesinden yukarıya doğru hareket eder.
Ayın yeni halinde budama yapılması halinde bitkide su yukarı yürüdüğünden su kaybı çok olur, ayrıca bitki özünden beslenen böceklerden dolayı böceklenme çok olacaktır. Ayrıca bitki, ağaç, tohum dikimi vs. su yukarı yürüdüğünden köklenme açısından problem oluşturuacak, aşı yapılması halinde başarısız olma ihtimali yüksek olacaktır. Bu süreçte toplanan meyve, sebzeler daha sulu ve lezzetli olacaktır.
Ayın eski halinde ise yukarıda ifade edilen durumların tam tersi meydana gelecek dolayısıyla ekme, dikme, çelikleme, budama, aşı vs. hususlarının bu süreçte yapılması gerekmektedir.
İfade ettiğim hususlardan eksik veya hatalı olanlar varsa düzeltebilirsiniz. Bu yüzden hicri ayın 14'ü sonrasında ekim dikim faaliyetini gerçekleştireceğim.

TCM
06-03-2023, 16:31
@chntskn06, netten bakınca hicri ayın 14 ü olarak buldum bir kaç kaynaktan, bugün başlanabilir o halde. Kendimce bir yorum yapayım; toprağa ekim-dikimlerde bahsettiklerinizde hemfikirim ancak evde tohum ekiminde bu tip etkilerin olacağından şüpheliyim.