PDA

View Full Version : 2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Yazışmalar

Sayfalar : [1] 2 3

MeyveliTepe
02-10-2019, 23:42
Bu yıl, bu haliyle 7.sini düzenlediğimiz Tohum Paylaşım Etkinliğinin, tohum tanıtımları ve tanıtılan tohumlara talep süreci başlamıştır.

Tohum paylaşacak arkadaşlarımız katalog alanında başlık açarak her yıl uyguladığımız formatta tohum tanıtımlarına başlayabilirler.

incirli
03-10-2019, 08:47
merhaba. bu yıl etkinlik olmaz diye düşünüyordum
bu yeni çıkan yönetmelik etkinlik için bir engel oluşturur mu?
yani ilerde başımız ağrır mı?

TCM
03-10-2019, 09:30
merhaba. bu yıl etkinlik olmaz diye düşünüyordum
bu yeni çıkan yönetmelik etkinlik için bir engel oluşturur mu?
yani ilerde başımız ağrır mı?

Yeni çıkan yönetmelik? Bu tip organizasyonlar için sorun yok zaten (en son bilmediğim bir şey çıkmadıysa) sadece her önüne gelen, nereden bulunduğu belli olmayan Hafize Baliç pembe domatesini satmasın, satamasın, tohumun karakteri korunsun diye yapılan bir uygulama var sadece. Yoksa kökeni belli yerli tohumlar satılıyor zaten piyasada.

AkisSoftware
03-10-2019, 09:45
Sorun cikacagini hic sanmiyorum ama cikarsa da sonuna kadar sonuclarina katlanmaya hazirim.
Bu etkinlikte nasip olursa ilk defa paylasim yapacagim. Sabirsizlikla bekliyorum

Asoo
03-10-2019, 12:09
Kanunu ne okudum, ne de takip ettim. Lakin bizde kanunlar muhatap bulduğunda değil uygulanmak istediğinde uygulanır.

Büyük tohum üreticilerinin piyasasını daraltacak boyuta gelmemiş hiç bir organizasyonun sıkıntıya gireceğini sanmam.

Şeftali çiçeği
03-10-2019, 13:25
Bu yıl, bu haliyle 7.sini düzenlediğimiz Tohum Paylaşım Etkinliğinin, tohum tanıtımları ve tanıtılan tohumlara talep süreci başlamıştır.

İyi günler, yeni tohum etkinliği hepimize hayırlı olsun.

Bu sene ilk defa katılacak biri olarak, kargo adres bilgilerini ne zaman göndermeliyim?

Çünkü önceki sene tarif ettiğiniz gibi göndermeye çalıştım fakat bana hata komutu verdi. Lojistik merkezin mesaj kotası ne zaman açılır acaba? Sorun yeni mesaj için yer olmaması sanırım.

bilenyum
03-10-2019, 15:22
Umarım bir şey atlamamışımdır. İlk defa tohum talebinde bulunacağım.
Etkinliğin devam ediyor olmasına çok sevindim. Şimdiden emek verenlerin ellerine sağlık

elifaydin
03-10-2019, 16:22
Bu sene ilk defa paylaşım yapacağım, çok heyecanlıyım, nasıl sayfa açacağım konusunu çalışmam lazım sanırım, uzman ve tecrübeli arkadaşlardan gelecek yardıma hiç hayır demem.

aloe
03-10-2019, 19:07
Hayırlı olsun sn elifaydın. Ben de eğer uygun görürlerse 3çeşitle katılım yapayım diyorum. Sn MeyveliTepe yalova yağlık kapya biber, garnet domates ve yabani semizotu ile paylaşıma katılmam mümkün müdür? Yalnız tohumlarda çok bol değil sanki.

tropikalist
03-10-2019, 20:26
hayırlı olsun hepimize ben çok heyecanlıyım bakalım bu sene ilk defa katılıyorum adresi nereden göndereceğiz okudum yazılanları ancak anlayamadım yani kısaca öz bir şekilde anlatabilir misiniz

Zekoş
03-10-2019, 20:53
Benim gibi evinde internet olmayıpta telefonla paylaşım yapmak isteyenlere ben yardımcı olayım öncelikle tapatalk uygulamasını indirmeniz gerekiyor.Baska türlü resim yuklemek mümkün olmuyor..Szii cok iyi anliyorum çunkü ilk katılımımda bende de aynı heyecan ve endişe vardı;)
Sevgili Aloe 1 cesitle bile katılabilirsiniz onrmli olan prensiplere uymak..

Güne-bakan
03-10-2019, 21:38
Merhaba, bu yıl ilk kez tohum paylaşacaklar arasında yer alıyorum ve heyecanlıyım. Verimli bir paylaşım etkinliği olmasını diliyorum.

MeyveliTepe
03-10-2019, 21:44
Bu sene ilk defa paylaşım yapacağım, çok heyecanlıyım, nasıl sayfa açacağım konusunu çalışmam lazım sanırım, uzman ve tecrübeli arkadaşlardan gelecek yardıma hiç hayır demem.

Geçen yılki katalog sayfalarını (http://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/42509.htm)örnek alabilirsiniz.

Şeftali çiçeği
03-10-2019, 22:57
Geçen yılki katalog sayfalarını (http://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/42509.htm)örnek alabilirsiniz.

Sn. Meyvetepe,
Öğleden beri kargo adres bilgilerimi yollamaya çalışıyorum. Ben de geçen yılki katalog sayfalarındaki bilgilendirmelerden faydalanarak en az 3 defa bilgilerimi yolladım. Her seferinde Lojistik Merkezin özel mesaj kotasını aştığını bildiren hata mesajını verdi. Hala sistemde temizlik yapılıp yer açılmasını bekliyorum. Lütfen birisi yardımcı olabilir mi? Yoksa henüz kargo bilgileri istenmiyor mu? En azından bir bilgilendirme rica ediyorum.

MeyveliTepe
04-10-2019, 00:56
Sn. Meyvetepe,
Öğleden beri kargo adres bilgilerimi yollamaya çalışıyorum. Ben de geçen yılki katalog sayfalarındaki bilgilendirmelerden faydalanarak en az 3 defa bilgilerimi yolladım. Her seferinde Lojistik Merkezin özel mesaj kotasını aştığını bildiren hata mesajını verdi. Hala sistemde temizlik yapılıp yer açılmasını bekliyorum. Lütfen birisi yardımcı olabilir mi? Yoksa henüz kargo bilgileri istenmiyor mu? En azından bir bilgilendirme rica ediyorum.

Gönderebilirsiniz. Tohum paylaşacaklar e-posta adreslerini de göndersinler lütfen.

Şeftali çiçeği
04-10-2019, 08:30
Sn MeyveliTepe teşekkür ederim, bu sabah bilgilerimi yollayabilidim. Lojistik Merkez kayıtlarında da görünüyordur inşallah. Bunun takibi de sonra liste yayınlanarak yapılacaktır herhalde.

Herkese kolaylıklar dilerim.

fella
04-10-2019, 09:31
Öncelikle hepinize selamlar arkadaşlarım ,

İlk mesajımı buraya saklamak istedim. Forumu yaklaşık 3 aydır takip ediyorum ve severek her sabah okuyorum. Birçok yeni şey öğrendim , İnşAllah yeni tohumlara ulaşarak başlamak ve bende ekmek istiyorum.

Teşekkürler ; Kolaylıklar.

aloe
04-10-2019, 11:56
sn fella öncelikle hoşgeldiniz. Tohum talep edebilmek için kendinizi aşağıdaki linkte tanıtmanız gerekiyor
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm?highlight=%FCyeler+tan%FD%FE%FDyor

aloe
04-10-2019, 12:02
Benim gibi evinde internet olmayıpta telefonla paylaşım yapmak isteyenlere ben yardımcı olayım öncelikle tapatalk uygulamasını indirmeniz gerekiyor.Baska türlü resim yuklemek mümkün olmuyor..Szii cok iyi anliyorum çunkü ilk katılımımda bende de aynı heyecan ve endişe vardı;)

Sn Zekoş size karşı da oldukça mahcubum. Ama elimde kalan tohumuda önümüzdeki sene direkt koridor şeklinde ki bahçede yetiştirip telafi edeceğim kısmetse. Şimdiden ev sahibiyle konuştum.

ebd
04-10-2019, 15:08
Hayırlı olsun sn elifaydın. Ben de eğer uygun görürlerse 3çeşitle katılım yapayım diyorum. Sn MeyveliTepe yalova yağlık kapya biber, garnet domates ve yabani semizotu ile paylaşıma katılmam mümkün müdür? Yalnız tohumlarda çok bol değil sanki.

Merhaba Sayın Aloe,

Belki yeri değil ama görünce dayanamayıp yazmak istedim. Şu sıralar bahçedeki yabani semizotu(pimpirim de deniliyor Bursa'da) yapraklarının neredeyse tamamı minik siyah toplar oluşturdu. Bunlar tohumları mı yoksa başka bir şekilde mi tohumu temin ediyorsunuz? Sarımsaklı yoğurt ve salatalık ile harika oluyor. Temizleyip atmak yerine ben de toprağa geri döndürebilirim belki bu küçük arkadaşları :)

fella
04-10-2019, 15:48
sn fella öncelikle hoşgeldiniz. Tohum talep edebilmek için kendinizi aşağıdaki linkte tanıtmanız gerekiyor
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm?highlight=%FCyeler+tan%FD%FE%FDyor

hoş buldum teşekkürler , kısaca birşey yazmaya çalıştım.

http://www.agaclar.net/forum/1575509-post16040.htm

aloe
04-10-2019, 16:47
Merhaba Sayın Aloe,

Belki yeri değil ama görünce dayanamayıp yazmak istedim. Şu sıralar bahçedeki yabani semizotu(pimpirim de deniliyor Bursa'da) yapraklarının neredeyse tamamı minik siyah toplar oluşturdu. Bunlar tohumları mı yoksa başka bir şekilde mi tohumu temin ediyorsunuz? Sarımsaklı yoğurt ve salatalık ile harika oluyor. Temizleyip atmak yerine ben de toprağa geri döndürebilirim belki bu küçük arkadaşları :)

Tohumlar o minik siyah topların içinde daha da küçükler. Aman diyim sn ebd toplarken çok dikkat edin, zira çabucak dağılıyorlar.

Sahi bende de vardı az biraz tohum paylaşımına koyayım bari :)

nazlı06
06-10-2019, 08:30
Merhabalar
Bu yıl kısmet olursa ilk defa tohum göndereceğim.
Katalog nasıl olusturacagim ?
Cep telinden resim yükleyeceğim
Tohumları hangi adrese kargo edeceğim
Hangi tarihler arasında gobdermeliyim
Bilgilendirirseniz sevinirim
Tesekkurler

nazlı06
06-10-2019, 08:35
Lojistik merkezine mesaj gönderirken hata veriyor sizlerde de durum aynı mı acaba

Jasmine Tea
06-10-2019, 09:01
Lojistik merkezine mesaj gönderirken hata veriyor sizlerde de durum aynı mı acaba

2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)

Şu linkteki kataloglar bölümünün ''yeni konu aç'' seçeneğinden oluşturulduğunu düşünüyorum. Ben mesaj gönderdim bir problem oluşmadı.

Bir de şurdaki linkte tohum gönderecek kişiler için konu açma ile igili bilgilendirmeler var.
http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/31320.htm

nazlı06
06-10-2019, 09:40
2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)

Şu linkteki kataloglar bölümünün ''yeni konu aç'' seçeneğinden oluşturulduğunu düşünüyorum. Ben mesaj gönderdim bir problem oluşmadı.

Bir de şurdaki linkte tohum gönderecek kişiler için konu açma ile igili bilgilendirmeler var.
http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/31320.htm

Tesekkurler

MeyveliTepe
06-10-2019, 11:05

Ne hatası veriyor?

Şeftali çiçeği
06-10-2019, 15:00

Ben Lojistik Merkez adlı kullanıcıya giderek sol üst tarafta yer alan "Lojistik Merkez" kullanıcı adını tıkladım. Açılan pencereden "özel mesaj gönder" seçeneğini kullandım. Eğer hala sorun çıkıyorsa bunu da bir deneyin.

yasinercan
07-10-2019, 10:18
Zahmetleriniz umarım güzel neticeler verir. İmkansızlıktan dolayı ziraat ile ilgilenemiyorum. Umarım ileride bu çalışmalara katılabilirim.
Bu çalışma yanlış bilmiyorsam ücretsiz tohum dağıtıyor. Saksılara dikilebilecek tohumlardan almak istiyorum. Zonguldak'ta ikamet ediyorum. Buranın hava şartlarına uygun bitki tavsiye edebilir misiniz? Eski buzdolabını ters çevirip ufak bir sera yapsam diyorum bu hususta fikriniz nedir?
Son olarak bu çalışma için para taleb edilmese de, sosyal çalışmalar için karınca kararınca tohum hususunda olmasa da maddi hususta destek olmak isterim.
Mesela bir arkadaş kargo ile gönderdiği tohumların bir kısmının geri geldiğini ve iki kargo ücretini de ödemek zorunda kaldığını beyan etmişti forumda. Bu tarz aksaklıklar elbet olacaktır fakat bu hususun tohum paylaşanların şevkini kırmasına müsade etmemek gerekir. Bunu da benim gibi "bu çalışmada işe yaramayan" arkadaşlar destekleyebilir.
Bu konu ile uğraşan arkadaşlardan biri özelden ulaşırsa bizde cezamızı ödeyelim.

yasinercan
07-10-2019, 10:28
Zahmetleriniz umarım güzel neticeler verir. İmkansızlıktan dolayı ziraat ile ilgilenemiyorum. Umarım ileride bu çalışmalara katılabilirim.
Bu çalışma yanlış bilmiyorsam ücretsiz tohum dağıtıyor. Saksılara dikilebilecek tohumlardan almak istiyorum. Zonguldak'ta ikamet ediyorum. Buranın hava şartlarına uygun bitki tavsiye edebilir misiniz? Eski buzdolabını ters çevirip ufak bir sera yapsam diyorum bu hususta fikriniz nedir?
Son olarak bu çalışma için para taleb edilmese de, sosyal çalışmalar için karınca kararınca tohum hususunda olmasa da maddi hususta destek olmak isterim.
Mesela bir arkadaş kargo ile gönderdiği tohumların bir kısmının geri geldiğini ve iki kargo ücretini de ödemek zorunda kaldığını beyan etmişti forumda. Bu tarz aksaklıklar elbet olacaktır fakat bu hususun tohum paylaşanların şevkini kırmasına müsade etmemek gerekir. Bunu da benim gibi "bu çalışmada işe yaramayan" arkadaşlar destekleyebilir.
Bu konu ile uğraşan arkadaşlardan biri özelden ulaşırsa bizde cezamızı karınca kararınca ödeyelim.

kaktüs
07-10-2019, 14:15
Herkese merhaba, bu sene kismetse ben de tohum paylasacak kisilerden olacagim. Bu seferki biraz sinirli sayida olacak ama gene de baslangictir diye dusundum. Simdi beni aldi bir telas neyi nasil ne sekilde yapacagim diye :)

musa_ekrem
08-10-2019, 14:21
merhaba,
talep ettiğimiz tohumları üyelik sayfamızda bir yerde görebiliyor muyuz yoksa kendimiz mi not almamız gerekiyor.
Teşekkürler, iyi çalışmalar

AkisSoftware
08-10-2019, 14:29
merhaba,
talep ettiğimiz tohumları üyelik sayfamızda bir yerde görebiliyor muyuz yoksa kendimiz mi not almamız gerekiyor.
Teşekkürler, iyi çalışmalar

Kendinizin not alması gerekiyor. Ya da beğendiklerim kısmından görebilirsiniz. Lakin bu sefer de normal beğendiğiniz konularda orada görüntülenecektir.

kavil
09-10-2019, 12:00
Merhaba, bu sene 2. kez etkinliğe katılacağım. Geçen sene oldukça güzeldi, bu etkinliğin varolmasında devamında emeği geçen, katılan herkese, her şey için teşekkürler

kavil
09-10-2019, 12:01
Herkese bol bereketli verimli bir sezon diliyorum. 2020 etkinliğimiz hayırlı olsun. teşekkürler

bahcedenn
11-10-2019, 17:56
Geçen sene etkinlikten gelen haşlamalık kırmızı mısır.

Kaç yıldır hem haşlayıp hem de közleyebileceğimiz mısır arıyorduk, epey çeşit denedik ama istediğimiz gibi bulamadık maalesef. Etkinlikten gelen minik darılar lezzet açısından bir numaraydı ama küçük :) sen yiyeceksin ben yiyecem diye başında kavga mı edelim. Çapraz tozlaşma olasılığı yüksek olduğu için çeşit sayısını mümkün olduğunca azaltmak gerek. Sonuçta çeşidi ikiye indireceğim seneye, biri resimdeki kırmızı olan, diğeri de iki yıl önce bölgemden temin ettiğim sarı mısır. 50 tane çeşit olunca, ona dokunmayalım, buna dokunmayalım tohum alalım diye diye tadına da bakamıyoruz.

Her iki çeşit 20 şer cm. boyunda, diş yapısı güzel, pek boş yok, bir tanesi rahat bir kişiye yeter,her kökte birer tane oldu, her ikisinin de lezzeti güzel, ancak kırmızıya her bakımdan bir tık önde diyebiliriz, tek kötü tarafı közlerken piştiğini anlamak zor. Bir de haşlanmış yerken iyi de közlenmiş yerken dişlere yapışıyor, kırmızı bu açıdan da bir tık önde.

699599

En üstteki farklı cins..

699600

Sayın TCM, bu paylaştığınız çeşit geçen sene Sayın Atilgan'in paylaşmış olduğu Tatlı Mısır "Soltera Morado" (http://www.agaclar.net/forum/1555763-post12.htm) çeşidi mi?

Maalesef aynı bahçe içerisinde 2 çeşit ile 50 çeşidin hibritlenmesi açısından hiçbir fark yok. :( Yoksa bu yüzden mi Tatlı Mısır "Soltera Morado" olarak paylaşmadınız?

TCM
11-10-2019, 18:55
@ bahcedenn, geçen sene çok farklı mısır aldım ve bir kısmını ekmeye yer ve zamanım olmadı. Dolayısıyla geri dönüp bakmadım ama şimdi sizde görünce hatırladım, paylaşımdaki bilgileri de değiştireyim, uyarı için teşekkürler. İki çeşidin birbiri içinde çaprazlaşmasının benim için sıkıntısı yok, benzer özellikteler, ortaya daha kötü bir şey çıkacağını sanmıyorum ama @birnefestoprak ın gösterdiği mısırların farklı tozlaşmasını önleyen yöntemi de başarabilirsem uygularım.

obabilgesi
12-10-2019, 19:09
Merhaba;
Bu sene ilk defa etkinliğe katılıyorum ve cevap bulamadığım birkaç sorum var. Tohum tanıtımı yaptığımız paylaşımın altındaki beğeni sahipleri, aslında o tohumu taleplerine ekleyenler oluyor değil mi? Ve biz o beğenenlerin isimlerine ve taleplerine göre paketler hazırlayıp merkeze göndereceğiz, doğru mudur?

MeyveliTepe
12-10-2019, 19:51
Merhaba;
Bu sene ilk defa etkinliğe katılıyorum ve cevap bulamadığım birkaç sorum var. Tohum tanıtımı yaptığımız paylaşımın altındaki beğeni sahipleri, aslında o tohumu taleplerine ekleyenler oluyor değil mi? Ve biz o beğenenlerin isimlerine ve taleplerine göre paketler hazırlayıp merkeze göndereceğiz, doğru mudur?

Evet, beğenenler talep edenler oluyor. Geçerli taleplere göre etiketler hazırlanıp sizlere gönderilecek, siz de etiketlere göre hazırlayıp merkeze göndereceksiniz.

dongyul
12-10-2019, 20:46
Merhaba arkadaşlar bu yıl ki tohum paylaşım etkinliği herkese hayırlı olsun.

Bende elimden geldiğince paylaşım yapacağım şuan için bir önerim olacaktı.

ilk olarak tohum paylaşan arkadaşların tohumların açıklamalarını şu konulara değinmelerini istiyorum.

- örneğin; biber paylaşacaksa biberin acı mı? tatlı mı? olduğu hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz. Tatlı ise yakınların da acı biber yetiştirildi mi ve tohum alırken dikkat edinildi mi?

- Domates içinse ise oturak mı? sırık mı? büyüklüğü hakkında detaylara yer verirseniz ayrıca çok mutlu olurum.

- Fasulye için ise sırık mı? oturak mı? kılçıklı mı? kılçıksız mı? tazesi kurusu tüketilebilir mi tarzında. Örneğin; paylaşım yaparken genelde barbunya fasulye deniliyor ama bazı barbunya fasulyelerin tazesi de tüketiliyor bunu dile getirirseniz benim için tazesi kurusu olan barbunya yetiştirmek daha çok işime gelir. Eminim bir çoğunuz içinde bu geçerlidir.

- Ayrıca bence bazılarımız tohum çok tercih edilsin mi diye mi bilmiyorum ama bazı bilgilerin çok doğru olmadan yazılması hoş bulmuyorum örneğin verimli bilgisi, bu yetiştirilme durumunu ortam iklime bağlı olarak tabi ki de değişiyor ama verimli denilip de yetiştirdiğim bazı tohumlardan hiçte memnun kalmadım açıkçası. Tohum yapısı sanırım hibritlenme sonucu değişmişte olabilir bilemiyorum.

- Ayrıca paylaşacağınız tohum eğer eski ise bu senenin değilse lütfen belirtin. Çünkü bazı arkadaşların eski tohumda dağıttığına şahit oldum bir çok tohumun kıvırcık soğan gibi tohumların ömrü çok az o yüzden iki yıl geçmişse bile çimlenme yüzdeleri düşüyor hatta hiç çimlenmiyor.

- En son olarak lütfen arkadaşlar paylaşacağınız tohum miktarı az ise kota koyun ki fazla kişi tercih etmesin edince de herkese yetsin diye paket başına düşen tohum sayısı düşürüyorsunuz sanırım geçen senelerde örneğin bir pakette 4 adet domates çekirdeği geldiği oldu.

Anlayışınız için teşekkür ederim ^^

kaktüs
15-10-2019, 12:50
Merhaba arkadaşlar bu yıl ki tohum paylaşım etkinliği herkese hayırlı olsun.

Bende elimden geldiğince paylaşım yapacağım şuan için bir önerim olacaktı.

ilk olarak tohum paylaşan arkadaşların tohumların açıklamalarını şu konulara değinmelerini istiyorum.

- örneğin; biber paylaşacaksa biberin acı mı? tatlı mı? olduğu hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz. Tatlı ise yakınların da acı biber yetiştirildi mi ve tohum alırken dikkat edinildi mi?

- Domates içinse ise oturak mı? sırık mı? büyüklüğü hakkında detaylara yer verirseniz ayrıca çok mutlu olurum.

- Fasulye için ise sırık mı? oturak mı? kılçıklı mı? kılçıksız mı? tazesi kurusu tüketilebilir mi tarzında. Örneğin; paylaşım yaparken genelde barbunya fasulye deniliyor ama bazı barbunya fasulyelerin tazesi de tüketiliyor bunu dile getirirseniz benim için tazesi kurusu olan barbunya yetiştirmek daha çok işime gelir. Eminim bir çoğunuz içinde bu geçerlidir.

- Ayrıca bence bazılarımız tohum çok tercih edilsin mi diye mi bilmiyorum ama bazı bilgilerin çok doğru olmadan yazılması hoş bulmuyorum örneğin verimli bilgisi, bu yetiştirilme durumunu ortam iklime bağlı olarak tabi ki de değişiyor ama verimli denilip de yetiştirdiğim bazı tohumlardan hiçte memnun kalmadım açıkçası. Tohum yapısı sanırım hibritlenme sonucu değişmişte olabilir bilemiyorum.

- Ayrıca paylaşacağınız tohum eğer eski ise bu senenin değilse lütfen belirtin. Çünkü bazı arkadaşların eski tohumda dağıttığına şahit oldum bir çok tohumun kıvırcık soğan gibi tohumların ömrü çok az o yüzden iki yıl geçmişse bile çimlenme yüzdeleri düşüyor hatta hiç çimlenmiyor.

- En son olarak lütfen arkadaşlar paylaşacağınız tohum miktarı az ise kota koyun ki fazla kişi tercih etmesin edince de herkese yetsin diye paket başına düşen tohum sayısı düşürüyorsunuz sanırım geçen senelerde örneğin bir pakette 4 adet domates çekirdeği geldiği oldu.

Anlayışınız için teşekkür ederim ^^

Aciklamalarimi onerileriniz dogrultusunda yapmaya gayret edecegim. Biraz bocaliyorum ne yazsam, nasil yazsam diye. Yalniz verim konusu goreceli olabiliyor, verimli olarak aldigim tohumlardan, ilk iki sene neredeyse hic urun vermeyen, 3.sene ise tam randiman urun veren cesitlerim oldu. Biraz da adaptasyon oluyor sanirim. Acikcasi yazarken biraz cekinmistim ama gene de ben verim aldigim cesitleri verimli olarak belirttim.

Meraklıdr
24-10-2019, 15:05
Çok teşekkür ederim, ben de cep telefonundan yüklemeye çalışıyordum olmuyordu, böyle deneyeceğim

TCM
26-10-2019, 18:10
Annemlerin tohumunu Trabzon daki komşularından alarak yine Trabzon'da yetiştirdiği caanım karadeniz ürünü. Geçen yıl sadece taze olarak yiyip biraz da tohumluk ayırmıştık, bu yıl yemelik dışında, mısır unu ve mısır çorbalığını da kendi ürünlerimizden yapmak kısmet oldu, tabii en başta buranın hakkı ayırıldı. Bahçede herhangi başka mısır cinsi olmadığından tohum saflığı sorunu olmayacaktır. Herhangi ilaç uygulaması yapılmadı, az miktarda yanmış büyük-küçükbaş hayvan gübresi kullanıldı. Trabzonda boyları gerçekten çok uzun oluyor bizimkiler 3- 4 m civarlarındaydı, çok sulak olmayan yerlerde muhtemelen bu kadar uzamaz. Üzerlerinde 1 - 2 - 3 meyve olabiliyor. Tabii ki su seviyor bulsa güneşe de hayır demez. Baharda direk toprağa ekilir , boyları bir karışı aşınca seyreklemesi yapılır ve fırsat buldukça devrilmesinler diye (uzun olduklarından yağmurda-rüzgarda yerlere serilme eğiliminde oluyorlar) dipleri doldurulur. Merveleri 8 sıralı ve düzensiz dizimlidir. Ağustosta yenir. Eylül sonunda kartlaşmaya başlarlar mısır unu ve çorbalığı için kurutmaya geçilir

@ Meraklıdr, karadeniz mısırlarının resmi yok mu hiç? Bir de yemeklik derken nasıl tüketiyorsunuz, haşlamalık-közlemelik vs.. Yıllardır közlemelik mısır arıyorum yerken dişlere yapışmayan, çok güzel haşlamalıklar var ancak közleyip yeyince dişlere yapışıyor, sizin böyle deneyiminiz oldu mu?

seyfeddinuysal
26-10-2019, 18:58
@i.sunaz Öncelikle tohum etkinliğine yoğun katılımınız için tebrik ve teşekkürler. Sanırım paylaştığınız tohumlara ilk talip olanlardanım.
Paylaşımla ilgili naçizane fikir belirtmek isterim. Alt mesajlarda başlık (tohum ismi) olması sanırım benim gibi ilk talep edenler için kolaylık olur.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

i.sunaz
26-10-2019, 19:31
@i.sunaz Öncelikle tohum etkinliğine yoğun katılımınız için tebrik ve teşekkürler. Sanırım paylaştığınız tohumlara ilk talip olanlardanım.
Paylaşımla ilgili naçizane fikir belirtmek isterim. Alt mesajlarda başlık (tohum ismi) olması sanırım benim gibi ilk talep edenler için kolaylık olur.

Bu yıl ilk kez tohum paylaşıyorum.Acemiliğimden resim bile paylaşamadım.İsimleri geçen yılki etkinlikten edindiğim tohumların adını aynı şekliyle paylaşmaya çalıştım.Fotoğraf atabilmeyi başarabilirsem daha faydalı olacak .Umarım onu da başarabilirim.

seyfeddinuysal
26-10-2019, 20:00
@i.sunaz Sanırım yanlış anlaşıldım. Söylemek istediğim;
Mesala tohum tanıttığınız yedinci mesaj hangi ürüne ait?
Ben hokoido kabağı olduğunu tahmin ediyorum ama mesajda ilk cümle Hokoido Kabağı- şeklinde başlasa daha anlaşılır olur diye düşünüyorum.
Naçizane fikrimi söylüyorum. Yoksa siz bu kadar emek verip gayret ediyorken gayretinizi olumsuz etkilemek istemem.

Meraklıdr
27-10-2019, 13:25
@ Meraklıdr, karadeniz mısırlarının resmi yok mu hiç? Bir de yemeklik derken nasıl tüketiyorsunuz, haşlamalık-közlemelik vs.. Yıllardır közlemelik mısır arıyorum yerken dişlere yapışmayan, çok güzel haşlamalıklar var ancak közleyip yeyince dişlere yapışıyor, sizin böyle deneyiminiz oldu mu?

Sayın Tcm, eve gidince koçanların resmini paylaşacağım, biz her iki türlü de tüketiyoruz , beni rahatsız eden bir yapışma durumu yok ama yine de hassasiyetler farklı olabiliyor. Umarım kendiniz deneyimlersiniz :)

Meraklıdr
27-10-2019, 13:36
Bir de şımarıklık demezseniz, geçen yıl sn Atılganın paylaştığı painted mountain mısırı paylaşma niyetinde olan kimse var mı acaba? Geçen yıl çok heves etmiştim bana kısmet olmamıştı da.

Meraklıdr
27-10-2019, 13:52
Bu yıl dikkatimi çeken bir şey de henüz maydanoz, dereotu paylaşan kimse olmadı. Geçen sene vardı diye hatırlıyorum, baş kereviz havuç falan da görmedim. Hani ellerinde olanlar varsa diye , heveslileri var hatırlatayım dedim ��

TCM
27-10-2019, 20:28
Bir de şımarıklık demezseniz, geçen yıl sn Atılganın paylaştığı painted mountain mısırı paylaşma niyetinde olan kimse var mı acaba? Geçen yıl çok heves etmiştim bana kısmet olmamıştı da.

Ben geçen sene aldım ve bu dönem ektim, ancak randıman alamadım, yanılmıyorsam bir kaç koçan dolu dolu olmasa da aldım ve bir yere kaldırdım dağıtım için, bulabilirsem paylaşayım. Şurada (http://www.agaclar.net/forum/1575870-post10.htm) 'en üstteki' dediğim o olmalı..

kaktüs
28-10-2019, 02:29
Benim bir sorum var, mesela sinirli sayida tohum var dagitabilecek diyelim 10 kisilik ve 13 kisi begendi. Ilk begenenleri nasil gorebiliyoruz begenenlerin icinde?

AkisSoftware
28-10-2019, 05:50
Benim bir sorum var, mesela sinirli sayida tohum var dagitabilecek diyelim 10 kisilik ve 13 kisi begendi. Ilk begenenleri nasil gorebiliyoruz begenenlerin icinde?

Merhaba. Sanirim siralama; soldan saga dogru oluyor..

TCM
28-10-2019, 07:51

Sıralama, tohumu dağıtanın inisiyatifinde; 40 kişi talep etti ama elinde 10 kişilik tohum var ise istediği 10 kişiye verebilir, 'kıyamadım tohumlarımı dağıtmaya' deyip kimseye de vermeyebilir...Tabi burada yapılan iş gönüllülük esasına dayanıyor, yerel tohumları mümkün olduğunca yaymak isteyenler paylaşım etkinliğini oluşturuyor. Dolayısıyla 'inisiyatifinde' derken, 'kafasına göre takılır' şeklinde anlamamak lazım. Kısıtlı tohumu olan arkadaşın forumda sürekli yazılarını-resimlerini-paylaşımlarını kısaca 'emeğini-sevgisini' gördüğü arkadaşları tercih etmesi mantıklı, tabi bunu da paylaşımda mümkün olduğunca belirtmesi gerek ki boşuna 'talep hakkı' kaybına yol açmasın.

kaktüs
28-10-2019, 11:30
Sıralama, tohumu dağıtanın inisiyatifinde; 40 kişi talep etti ama elinde 10 kişilik tohum var ise istediği 10 kişiye verebilir, 'kıyamadım tohumlarımı dağıtmaya' deyip kimseye de vermeyebilir...Tabi burada yapılan iş gönüllülük esasına dayanıyor, yerel tohumları mümkün olduğunca yaymak isteyenler paylaşım etkinliğini oluşturuyor. Dolayısıyla 'inisiyatifinde' derken, 'kafasına göre takılır' şeklinde anlamamak lazım. Kısıtlı tohumu olan arkadaşın forumda sürekli yazılarını-resimlerini-paylaşımlarını kısaca 'emeğini-sevgisini' gördüğü arkadaşları tercih etmesi mantıklı, tabi bunu da paylaşımda mümkün olduğunca belirtmesi gerek ki boşuna 'talep hakkı' kaybına yol açmasın.

Anladim... Zaten sanirim siralama degisiyor, simdi baktim en son paylasimimda ilk begenen kisinin siralamasi degismis durumda. Sistem neye gore siraliyor onu bilemedim. Dediginiz mantikli tabii, ama biraz da cetrefilli o zaman. Yeni baslayan ve gonullu insanlari tesvik etmekle, yayilmasini saglayacak garanti kisilerin arasinda kalabilir insan :) Bu arada tabii bir soru daha geldi aklima. Mesela ilk kez talep edenlerin 25 tohum hakki oluyor ama paylasimda bulunmazsa ertesi sene isteyemiyor ya. Onu nereden anlayabiliyoruz?

bahcedenn
28-10-2019, 13:24
Anladim... Zaten sanirim siralama degisiyor, simdi baktim en son paylasimimda ilk begenen kisinin siralamasi degismis durumda. Sistem neye gore siraliyor onu bilemedim. Dediginiz mantikli tabii, ama biraz da cetrefilli o zaman. Yeni baslayan ve gonullu insanlari tesvik etmekle, yayilmasini saglayacak garanti kisilerin arasinda kalabilir insan :) Bu arada tabii bir soru daha geldi aklima. Mesela ilk kez talep edenlerin 25 tohum hakki oluyor ama paylasimda bulunmazsa ertesi sene isteyemiyor ya. Onu nereden anlayabiliyoruz?

Onu anlayamıyoruz. Bunu takip etmemize ve anlamamıza da gerek yok zaten. :D:D Bunun sorumluluğu bizde değil. Eğer o kritere uymuyorsa biz şu anda orada gördüğümüz herkese tohum hazırlamayacağız. Bize hazırlamamız gereken tohum listeleri Lojistik Merkezi'nden bu talepte bulunan kişiler elenmiş şekilde gelecek ve sonrasında ise eğer varsa sizin kriterleriniz başlayacak.

AkisSoftware
28-10-2019, 13:32

Mesaj sayısına veya aktifliğine göre değerlendirebilirsiniz... Bu da bir nevi adalettir.

Meraklıdr
28-10-2019, 14:59
Ben geçen sene aldım ve bu dönem ektim, ancak randıman alamadım, yanılmıyorsam bir kaç koçan dolu dolu olmasa da aldım ve bir yere kaldırdım dağıtım için, bulabilirsem paylaşayım. Şurada (http://www.agaclar.net/forum/1575870-post10.htm) 'en üstteki' dediğim o olmalı..

Çok teşekkür ederim. Sn atılgan paylaşırken 8 sıralı uzun koçanlar demiş, bir de rengarenk taneleri gerçekten çok eğlenceli, sizin linkteki fotoğraf pişmiş halleri olduğu için anlaşılmıyor, sn atılganın paylaştıklarının fotosu bu

ibrahimbaykal
28-10-2019, 16:52
Merhaba, Kantalup Kavun ve Dinozor Kavun için 10 kişi sınırlı demissiniz ve öyle görünüyor ki sınır asılmış bile bu durumda taleplerime ekle yapmamam gerekiyor sanırım.forumu yeni keşfettiğim için sormak istedim,kurallarda bu durum ile ilgili birşey görememiştim gozumden kaçtıysa peşinen özür dilerim, iyi günler.

şehirliköylü
28-10-2019, 19:17
Selamlar, bu sene ilk defa tohum paylaşıyorum. Hayıt otu tohumu konusunda emin olamadım. Yan bahçede epeyce çalı var, olgunlaşmış bir sürü tohum topladım. Bizim bahçede de klimanın suyunun aktığı yerden kendiliğinden çıktı ama henüz tohuma geçmedi. Kendi topladığım tohumları çimlenme süresini görmek için viyole ektim. Bahçemdeki bitki etkinlik süresince belki tohuma geçebilir ama acaba bu tohumu paylaşımdan çıkarmalı mıyım? Doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin ör. bilyalı kekik, gelincik, vb. tohumunu paylaşabiliyor muyuz? Vakit geç olmadan paylaşımı kaldırayım.

MeyveliTepe
28-10-2019, 20:43
Selamlar, bu sene ilk defa tohum paylaşıyorum. Hayıt otu tohumu konusunda emin olamadım. Yan bahçede epeyce çalı var, olgunlaşmış bir sürü tohum topladım. Bizim bahçede de klimanın suyunun aktığı yerden kendiliğinden çıktı ama henüz tohuma geçmedi. Kendi topladığım tohumları çimlenme süresini görmek için viyole ektim. Bahçemdeki bitki etkinlik süresince belki tohuma geçebilir ama acaba bu tohumu paylaşımdan çıkarmalı mıyım? Doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin ör. bilyalı kekik, gelincik, vb. tohumunu paylaşabiliyor muyuz? Vakit geç olmadan paylaşımı kaldırayım.

Yan bahçeden topladığınız tohumların hayıt tohumu olduğundan eminseniz paylaşabilirsiniz tabii.

kaktüs
29-10-2019, 02:13

Hayit tohumu, cimlenmesi zor olan turlerden. Soguk katlama istiyor, uzun da suruyor. Ben hayiti tavuk kumesimde kullanmak icin cok aramistim ve burada dogal olarak yetisen bir olmadigindan bulamamistim. Zar zor buldugum tohumlardan denedim, 15 kadar tohumdan bir tanesini yetistirmeyi basarmistim. Diger uyelerimizi bilmem ama benim bahcemde her zaman dogada yetisen yararli bitkilere yer oluyor :)

denizayda
29-10-2019, 12:43

Sayın şehirliköylü, bahçenizde doğal yetişen bilyalı kekik varsa, etkinlikte paylaşırsanız beni çok memnun edersiniz :p

thescorpionn
29-10-2019, 17:14
Herkese merhaba. 2017 yılından beri forumu çeşitli konularda (özellikle meyve fidanı yetiştiriciliği) takip ettim. Tohum etkinliğinden ilk kez haberim oldu. Gereken neyse yapıp Atalık tohumlara ulaşmak istiyorum. Fakat az evvel kataloglara bakarken fark ettim ki paylaşımcı arkadaşlarin bir çoğunda tohumlar 1-2 yıldır mevcut ve evveli hakkında malûmat yok. Hatta zengarden gibi kaynaklar belirtilmiş. Tereddüt ettim. Zengarden'dan alınmış tohum yerli tohum mudur?

TCM
29-10-2019, 18:14
Herkese merhaba. 2017 yılından beri forumu çeşitli konularda (özellikle meyve fidanı yetiştiriciliği) takip ettim. Tohum etkinliğinden ilk kez haberim oldu. Gereken neyse yapıp Atalık tohumlara ulaşmak istiyorum. Fakat az evvel kataloglara bakarken fark ettim ki paylaşımcı arkadaşlarin bir çoğunda tohumlar 1-2 yıldır mevcut ve evveli hakkında malûmat yok. Hatta zengarden gibi kaynaklar belirtilmiş. Tereddüt ettim. Zengarden'dan alınmış tohum yerli tohum mudur?

Zengarden bildiğim kadarıyla ülkemizin en çok çeşide sahip satıcısı. Önceki yıllarda çiçek-sebze-meyve belki 40 çeşit alışverişim oldu; bir kavun çeşidi (beş adetti galiba) hiç çıkmadı, bir domates minyatür çıktı (belki benim hatamdı) onun harici sorun yaşamadım. Tohum almasanız dahi site içerisindeki bilgiler dahi süper. Mısırın ana vatanı amerikadır, zengarden de kızılderililerin mısır tohumunu dağıtıyor, daha ne kadar yerli-atalık olabilir ki ;)

En ideal sorunsuz tohumlar mutlaka gönüllü işi yürütenlerin tohumlarıdır bana göre. Bunların içinde de ağaçlar.net bana göre en önde gelir. Tonla üyesi olup saçma sapan kriterlere göre tohum dağıtan, 'kaç yıldır buradasın neden soru soruyorsun' diye üyesini donduran astığım astık kestiğim kestik yöneticileri olan sanal alemin grupları var.

Alınan-dağıtılan tohumları nereden geldiği, ne olduğu bilgisi yeterli değil mi...Misal 'buena mulata biberi' ni foruma @bahcedenn getirmiş 2016 da, oradan bizler alıp çoğaltıp dağıtıyoruz, biberler cinsinin özelliğini taşıdıktan sonra çok ileri geri gitmenin gereği var mı, soy ağacı çıkarılmayacak sonuçta..

şehirliköylü
30-10-2019, 08:18
Sayın şehirliköylü, bahçenizde doğal yetişen bilyalı kekik varsa, etkinlikte paylaşırsanız beni çok memnun edersiniz :p

Bahçemde bilyalı kekik var ama tohumları nasıl toplanıyor bilmiyorum, araştırayım, eğer tohum vermişlerse elbette paylaşırım

Şeftali çiçeği
30-10-2019, 13:04
Çok teşekkür ederim. Sn atılgan paylaşırken 8 sıralı uzun koçanlar demiş, bir de rengarenk taneleri gerçekten çok eğlenceli, sizin linkteki fotoğraf pişmiş halleri olduğu için anlaşılmıyor, sn atılganın paylaştıklarının fotosu bu

Ben de painted mountain mısırını bekleyenler arasındayım :) Sayın tcm ayrıca forumu ve sizi de her gün takibetmekteyim. Bu paylaşımınızı da sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkürler.

TCM
30-10-2019, 13:29
Bahçemde bilyalı kekik var ama tohumları nasıl toplanıyor bilmiyorum, araştırayım, eğer tohum vermişlerse elbette paylaşırım

Kurumuşlarsa tohum veriyorlardır artık, ben bahçemdeki kekikleri naylon poşetin içerisine sokup silkeleyerek tohumlarını alıyordum, uffacık tohumları oluyor zaten, beyaz kağıdın üzerine dökerseniz görürsünüz.

Atilgan
30-10-2019, 18:29
Sayın Asoo Black from Tula domatesine ait bilgiler bana değilde sayın Bahcedenn e aitdir lütfen bu şekilde düzeltin.

Asoo
30-10-2019, 21:26
Sayın Asoo Black from Tula domatesine ait bilgiler bana değilde sayın Bahcedenn e aitdir lütfen bu şekilde düzeltin.

Etkinliklerden aldığım tohumlarla ilgili bilgileri, bilgisayarımda oluşturduğum bir formatta saklama adetim var.

Bilgisayardaki formata uydurabilmek için bazı sadeleştirmeler yapıyorum. Bu arada bazı yorumların Sn Bahçedenn'den geldiği bilgisini kendi notlarıma aktarmamışım. Tanıtım bilgilerini forumdan değil bilgisayardan kopyalayınca bu yanlışlık olmuş.

Sn. Atilgan'ın nazik uyarısı üzerine, bu seneki Black from Tula tanıtımında konuyla ilgili düzeltme yapılmıştır.

kaktüs
01-11-2019, 01:55
Zengarden bildiğim kadarıyla ülkemizin en çok çeşide sahip satıcısı. Önceki yıllarda çiçek-sebze-meyve belki 40 çeşit alışverişim oldu; bir kavun çeşidi (beş adetti galiba) hiç çıkmadı, bir domates minyatür çıktı (belki benim hatamdı) onun harici sorun yaşamadım. Tohum almasanız dahi site içerisindeki bilgiler dahi süper. Mısırın ana vatanı amerikadır, zengarden de kızılderililerin mısır tohumunu dağıtıyor, daha ne kadar yerli-atalık olabilir ki ;)

En ideal sorunsuz tohumlar mutlaka gönüllü işi yürütenlerin tohumlarıdır bana göre. Bunların içinde de ağaçlar.net bana göre en önde gelir. Tonla üyesi olup saçma sapan kriterlere göre tohum dağıtan, 'kaç yıldır buradasın neden soru soruyorsun' diye üyesini donduran astığım astık kestiğim kestik yöneticileri olan sanal alemin grupları var.

Alınan-dağıtılan tohumları nereden geldiği, ne olduğu bilgisi yeterli değil mi...Misal 'buena mulata biberi' ni foruma @bahcedenn getirmiş 2016 da, oradan bizler alıp çoğaltıp dağıtıyoruz, biberler cinsinin özelliğini taşıdıktan sonra çok ileri geri gitmenin gereği var mı, soy ağacı çıkarılmayacak sonuçta..

Sayin TCM'ye kesinlikle katiliyorum. Ben bir suredir zamansizliktan forumu uzaktan takip eden eski bir uyeyim. Burada tohumlara, cesitlere sahip cikildigi gibi baska yerde sahip cikilmiyor. Yetistirdikleri urunleri iyi bilip, iyi koruduklarini dusunuyorum acikcasi, ayrica gordugum en iyi kataloglama duzenine sahip. Bazi tohumlarda sahip olma suresi 1 yil olarak gorunse de gecmisine gidildiginde muhtemelen daha eski kataloglarda ilk paylasimi yapilmis, dagila dagila gitmis oluyor, o uyede ilk kez yetistirilmis olabiliyor. Yani o tohum aslinda son 1 yilda ortaya cikmis olmuyor, gerek agaclarda, gerek ilk paylasan kiside mazisi oluyor.

Kendimden ornek verirsem, ben henuz yeni yeni cesitler deneyip, en begendigim turleri tespit etme asamasindayim. Bu durumda bir cesitten tohum alip, tohumu nispeten guvenli bir yerde sakladiktan sonra, bir sonraki sezon diger ceside geciyorum. O yuzden elimde cogalttigim tohumlarin cogu 1 sene yetistirdiklerim. Ancak bunlari edindigim yerler ya guvenilir heirloom seed firmalari, ya da tohum takas gruplari. (Bizim ulkemizden degil bu arada paylasim yaptigim takas gruplari, yerli olarak baska gruplari bu anlamda ben de cok tercih etmiyorum hem tutumlari acisindan hem de paylasilan urune olan guvensizligimden. Yerli hiyar, yerli domates, yerli fasulye olarak etiketlenmis tohumlar paylasiyorlar. Ben kataloglama konusunda takintiliyim oysa)

Bu atalik / yerel tohum turu tanimlamasi biraz kafami karistiriyor, (Heirloom kelimesinin tam karsiligi yok sanirim bizde) yerli tohum denince siz ulkemize ait tohum mu istiyorsunuz yoksa, baska ulkelerin atalik tohumlari da istekleriniz arasina dahil olur mu? Ben mesela Italyan sebzeleri her zaman cok severek yetistiririm, hem verimli hem lezzetli olurlar, son zamanlarda asya yesilliklerine bulasmaya basladim. Ama ilk onceligim agaclar.net te gordugum Anatohum projesindeki cesitleri denemek.. (Bu sene henuz cok paylasan olmadi :( )

malina
01-11-2019, 11:53
Mercanköşk tohumu hiç dağıtılmadı diye hatırlıyorum... Yetiştirip tohumunu alan var mı? :)

TCM
01-11-2019, 14:21
Mercanköşk tohumu hiç dağıtılmadı diye hatırlıyorum... Yetiştirip tohumunu alan var mı? :)

Bunu emir telakki etmeliyiz diye düşünüyorum, öyle düşününce de içimi bir telaş ve ürperme kaplamıyor değil. Annem pek sever, çocukluğumun ilacıdır mercanköşk, karnımız ağrıyor demeye korkardık, kaynatıp bir çay bardağı içirirdi, çocukken de içilmezdi ki mübarek. Bir bahçeye bakayım bulunur mu..

Muda
01-11-2019, 14:38

Bende var mercanköşk. Ancak farklı varyeteleri olduğu tohumu da henüz yeşil olduğu için paylaşıma açmadım. Oldukça da fazla tohum oluşmuş durumda. Halen beyaz çiçekler açıyor.

Kaynatılıp içilmemesi gerekiyor. Kaynar suda çok az bekletilirse gayet güzel demlenip içilebilir. Kaynatılırsa çok acı olur sanırım.

Şeftali çiçeği
01-11-2019, 16:07

Tohum paylaşacak arkadaşlarımız katalog alanında başlık açarak her yıl uyguladığımız formatta tohum tanıtımlarına başlayabilirler.

Sn Meyvelitepe, başlık açmak için "Kataloglar" alanının altındaki "Yeni konu aç" butonuna tıklayıp mı başlık gireceğiz?

Bir de Genel Prensiplerde "gelişmiş editör"den bahsedilmiş, ikisi aynı şey mi acaba?

MeyveliTepe
01-11-2019, 16:16
Sn Meyvelitepe, başlık açmak için "Kataloglar" alanının altındaki "Yeni konu aç" butonuna tıklayıp mı başlık gireceğiz?

Bir de Genel Prensiplerde "gelişmiş editör"den bahsedilmiş, ikisi aynı şey mi acaba?

Evet. Tohum paylaşımlarınızı gelişmiş editör seçeneği ile girin ki, tohum adını belirten mesaj başlığını yazabilesiniz. Aksi halde sorun oluyor.

Şeftali çiçeği
01-11-2019, 17:59
Sn. MeyveliTepe çok teşekkür ederim.

Şeftali çiçeği
06-11-2019, 08:10
İyi günler, etkinlikteki taleplerimi gözden geçiriyordum ve "obabilgesi" rumuzlu katılımcıyı kataloglar listesinde bulamadım. Acaba ben mi göremiyorum, yoksa başka bir durum mu oldu? Bilgilendirirseniz sevinirim. (Kendisinden taleplerim olmuştu, ona göre ayarlama yapacağım) Teşekkürler.

seyfeddinuysal
06-11-2019, 08:28
Muhtemelen göremediniz.
Son güncelleme 8 ekim, alt sırada kaldığı için görememiş olabilirsiniz. Katologda sondan üçüncü sırada.

Şeftali çiçeği
06-11-2019, 09:58
Muhtemelen göremediniz.
Son güncelleme 8 ekim, alt sırada kaldığı için görememiş olabilirsiniz. Katologda sondan üçüncü sırada.

Sn Seyfettin Uysal, katılımcı listesi 2. Sayfaya geçmiş, evet ben görememişim. İlginiz için teşekkür ederim.

TCM
06-11-2019, 13:18

Ben de painted mountain mısırını bekleyenler arasındayım :) Sayın tcm ayrıca forumu ve sizi de her gün takibetmekteyim. Bu paylaşımınızı da sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkürler.

Buyrun. (http://www.agaclar.net/forum/1577199-post22.htm)

SedaDeniz
07-11-2019, 03:00
Ben de en sonunda köy evime taşındım ve yıllardır okuduğum forumunuza üye oldum. Bu güzel platform için emeği geçen herkese teşekkür ederim 😊

AkisSoftware
07-11-2019, 12:52
Bu sene gördüğüm bir sorunu iletmek istiyorum. Tohum paylaşan arkadaşlar şablonlara hiç uymuyor. Ne tohum hakkında bir görsel ne de detaylı bilgi veriyorlar. Bu durumda talep etmek isteyenler neye göre talep edecekler?

Yönetici arkadaşlar uyarıda bulunuyor fakat bir kısım arkadaşlar bu şekilde. İnşallah daha düzenli olur.

TCM
07-11-2019, 13:55
Bu sene gördüğüm bir sorunu iletmek istiyorum. ..

Bu sene benim de bir sorunum var, kataloglarda paylaştım (http://www.agaclar.net/forum/1577081-post21.htm) tigernutların dibinde yumru oluşumu çok az ve küçük, sizinkiler ne alemde hiç kazıp baktınız mı?

AkisSoftware
07-11-2019, 14:18
Bu sene benim de bir sorunum var, kataloglarda paylaştım (http://www.agaclar.net/forum/1577081-post21.htm) tigernutların dibinde yumru oluşumu çok az ve küçük, sizinkiler ne alemde hiç kazıp baktınız mı?

Tabi ki... Tohumlar(yumrular) şuan dağıtıma hazır durumda

Benim ilk hasadım olmasına rağmen yeterince verimliydi. Üstelik soğuk bir iklimde ve erken söküm (1 ay önce) yapmama rağmen. Ayrıca çok sık dikim yaptığımı fark ettim. Çok sayıda ufak yumru oluşumu da vardı. Daha erken vakitte ve seyrek olarak dikip bu aylara kadar sökmemek en iyi verimi almamıza sebep olacak diye düşünüyorum.

Meraklıdr
08-11-2019, 14:51
Merhabalar, danışmak istediğim bir iki şey var. Birisi, kırmızı Malabar ıspanağı tohumları epeydir bitki üzerinde kararmış durumda ama kurumuyorlar. Toplayıp güneşte mi kurutmalıyım?
Biri de geçen yıl bu etkinlikten kudret narı tohumu talep etmiştim ama gelen 4 tohumdan biri bile çimlenmedi. Bu sene paylaşan arkadaşımız kolay çimlenir diye belirtmiş. Bu durumda geçen seneki tohumları mı sorgulamalı? Özel bir çimlendirme koşulu varmıdır? Bu sene yine talep ettim bu senekileri ziyan etmeyeyim diye sormak istiyorum. Cevaplarınıza şimdiden teşekkür ederim.

MeyveliTepe
10-11-2019, 18:16
Merhabalar, danışmak istediğim bir iki şey var. Birisi, kırmızı Malabar ıspanağı tohumları epeydir bitki üzerinde kararmış durumda ama kurumuyorlar. Toplayıp güneşte mi kurutmalıyım?
Biri de geçen yıl bu etkinlikten kudret narı tohumu talep etmiştim ama gelen 4 tohumdan biri bile çimlenmedi. Bu sene paylaşan arkadaşımız kolay çimlenir diye belirtmiş. Bu durumda geçen seneki tohumları mı sorgulamalı? Özel bir çimlendirme koşulu varmıdır? Bu sene yine talep ettim bu senekileri ziyan etmeyeyim diye sormak istiyorum. Cevaplarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Toplayıp kurutmaya alın. Tohumların gönderileceği tarihe kadar kururlar.

Kudret narı tohumlarının ilkbaharda 18-20 C derece sıcaklıkta hafif nemli torfa, 1 cm kadar derinliğe ekildiklerinde 15 gün içinde çimlenmesi lazım.

MeyveliTepe
10-11-2019, 20:58
Değerli paylaşımcılar;

Paylaştığınız tohumlarda karışık sebze tohumu gibi bir paylaşımda bulunmayın lütfen. Bunun bir anlamı yok. Tohum alan tam olarak ne tür, ne çeşit tohum aldığını bilmelidir. Bitkisinin, meyvesinin özelliklerini tam olarak bilmelidir. Mümkünse o çeşidin geçmişini bilmelidir. Etkinliğin amaçlarından biri de budur.

şehirliköylü
10-11-2019, 22:04
Selamlar,
Bazı tohumlar için paylaşımın kapanmış olduğunu fark ettim. Etkinlik takvimine göre:
---------
4.3 Etkinlik Takvimi
Paylaşımcıların başlık açarak tohum tanıtımına başlaması ... 3 Ekim 2019
Taleplerin başlaması ... 3 Ekim 2019
Talep edenlerin kargo adreslerini LojistikMerkezi'ne özel mesaj ile göndermesi ... Hemen
Taleplerin veri tabanında toplanıp işlenerek paylaşımcıları bilgilendirme başlangıcı ... Ekim sonu (her ay sonu tekrarlanacak)
---------
Bilgilendirme nerede yapılıyor? Teşekkürler

MeyveliTepe
10-11-2019, 22:32
Selamlar,
Bazı tohumlar için paylaşımın kapanmış olduğunu fark ettim. Etkinlik takvimine göre:
---------
4.3 Etkinlik Takvimi
Paylaşımcıların başlık açarak tohum tanıtımına başlaması ... 3 Ekim 2019
Taleplerin başlaması ... 3 Ekim 2019
Talep edenlerin kargo adreslerini LojistikMerkezi'ne özel mesaj ile göndermesi ... Hemen
Taleplerin veri tabanında toplanıp işlenerek paylaşımcıları bilgilendirme başlangıcı ... Ekim sonu (her ay sonu tekrarlanacak)
---------
Bilgilendirme nerede yapılıyor? Teşekkürler

Ne kapanmış?

bilenyum
10-11-2019, 22:35
Kafam çok karıştı. LojistikMerkezi'ne şuan mı adres bilgisi atmak gerekiyor? Birde tahminen son tarihler nedir tohum talebi için. Bir çok paylaşım yapılıyor lakin talep edeceğimiz alt mesajlar yok. Kaçıracağım diye endişe ediyorum :(

Keşke paylaşım yapacak arkadaşlar tüm tohumlarını tanıtsa bir an önce <3

şehirliköylü
10-11-2019, 22:50
Ne kapanmış?

AkisSoftware
Aronia (Aronya) Bitkisi Tohumu
Önemli Not: BU TOHUM İÇİN PAYLAŞIMLAR SONLANMIŞTIR.

Dikkate alınacak talep sahipleri;
adiyez, Zekoş, lfkaya, sernur, _constantine_, Musa Gündoğan, bakidilek, devrann, zir.mühendis, ismailakgoz

Bu tohumu talep edemiyoruz diye anlıyorum. Diğer tohumlar için etkinlik takvimine göre nereden bakıyoruz?

MeyveliTepe
11-11-2019, 08:33
İlk defa tohum paylaşan paylaşımcılarımız sürecin nasıl çalıştığını bilmedikleri için kendilerince öyle bir şey yapmış ama pek bir anlamı yok.

O tohum için yapılmış taleplerin yarısını kurallar gereği iptal edersek ne olacak?

"Talep edecek kişi sayısı doldu, artık başka talep etmeyin" diye bir şey yok. Süreçte böyle bir aşama da yok.

Geçerli talepler, talep etme süreci tamamlandıktan sonra topyekün inceleme sonucunda ortaya çıkar ve her yıl ham taleplerin ortalama %30'u elenmektedir.

Kalan geçerli talepler için paylaşımcılara etiketler hazırlanır ve gönderilir. Etiket gönderilmeyen tohum için o talep iptal edilmiş demektir. Paylaşımcı bu aşamada kendi koşullarına ve kriterlerine göre bazı talepleri karşılar veya karşılamaz.

Paylaşımcı, isterse bu aşamada bir tohumu tamamen paylaşımdan çıkarabilir. Ancak süreç tamamlanmadan paylaşım bitti, yeni talep yapmayın gibi bir şey yok yani.

bilenyum
11-11-2019, 08:44
Kafam çok karıştı. LojistikMerkezi'ne şuan mı adres bilgisi atmak gerekiyor? Birde tahminen son tarihler nedir tohum talebi için. Bir çok paylaşım yapılıyor lakin talep edeceğimiz alt mesajlar yok. Kaçıracağım diye endişe ediyorum :(

Keşke paylaşım yapacak arkadaşlar tüm tohumlarını tanıtsa bir an önce <3

Bu durum içinde bilgi alabilir miyim MeyveliTepe

DiPoLe
11-11-2019, 11:38
Sadece isim adres bilgilerini vermişim. diğer metni de kopyalayıp bir kez daha lojistik merkezine gönderim yapacağım artık :)).

MeyveliTepe
11-11-2019, 16:46
Bu durum içinde bilgi alabilir miyim MeyveliTepe

Etkinlik prensiplerinde hepsi yazılı.

Anadolu2019
13-11-2019, 12:03
Sadece isim adres bilgilerini vermişim. diğer metni de kopyalayıp bir kez daha lojistik merkezine gönderim yapacağım artık :)).

siteye bugün üye oldum. lojistik merkezi nedir? adres bırakabileceğimiz veritabanı neresidir acaba? Teşekkürler

Tolga Özmeral
20-11-2019, 18:51
İyi günler, etkinlikteki taleplerimi gözden geçiriyordum ve "obabilgesi" rumuzlu katılımcıyı kataloglar listesinde bulamadım. Acaba ben mi göremiyorum, yoksa başka bir durum mu oldu? Bilgilendirirseniz sevinirim. (Kendisinden taleplerim olmuştu, ona göre ayarlama yapacağım) Teşekkürler.

Sayın Şeftali çiçeği,
Heybetli Domates tohumunu hem benden (http://www.agaclar.net/forum/1576309-post2.htm) hem de Sayın ygorer (http://www.agaclar.net/forum/1578060-post2.htm)'den talep etmişsiniz. Bir yanlışlık oldu sanırım.

Not: Size özel mesaj gönderemediğim için burada yazmak durumunda kaldım.

Şeftali çiçeği
21-11-2019, 13:57
Sayın Şeftali çiçeği,
Heybetli Domates tohumunu hem benden (http://www.agaclar.net/forum/1576309-post2.htm) hem de Sayın ygorer (http://www.agaclar.net/forum/1578060-post2.htm)'den talep etmişsiniz. Bir yanlışlık oldu sanırım.

Not: Size özel mesaj gönderemediğim için burada yazmak durumunda kaldım.

Yanlışlık yok Tolga bey, bir cins sadece bir tek kişiden istenir diye bir etkinlik kuralı görmediğim için bazı tohumlarda ikinci bir istek yaptım. Sonuçta bu çok istediğim bir domates türü ve diğer paylaşımcıdan temin edememe ihtimaline karşı böyle yaptım.

Çeşitli sebeplerden dolayı taleplerin yüzde 30 kadarının alınamayabildiği belirtilmiş durumda yukarıda Sn MeyveliTepe tarafından. Yani talep ettiğimiz her ürünü garanti alacağız diye bir şey yok anladığım kadarıyla.

Ayrıca bu bir sorunsa taleplerimi tekrar gözden geçirebilirim. En azından sizinkini.

AkisSoftware
21-11-2019, 16:28
AkisSoftware
Aronia (Aronya) Bitkisi Tohumu
Önemli Not: BU TOHUM İÇİN PAYLAŞIMLAR SONLANMIŞTIR.

Dikkate alınacak talep sahipleri;
adiyez, Zekoş, lfkaya, sernur, _constantine_, Musa Gündoğan, bakidilek, devrann, zir.mühendis, ismailakgoz

Bu tohumu talep edemiyoruz diye anlıyorum. Diğer tohumlar için etkinlik takvimine göre nereden bakıyoruz?

Ben paylaşımları herkese açtım. Ama toplam paylaşım yapacağım tohum sayısı o şekilde kısıtlıdır.

Tolga Özmeral
21-11-2019, 16:33
Ayrıca bu bir sorunsa taleplerimi tekrar gözden geçirebilirim. En azından sizinkini.

Her iki talebinizde onaylanırsa Siz, ben ve sayın ygorer iletişim halinde olalım ki aynı tohumu talep eden başka bir üyemiz tohumsuz kalmasın.
Bu nedenle duruma dikkatinizi çekmek istemiştim.
Herhangi bir kural hatası olduğunu düşündüğüm için değil.
İyi akşamlar dilerim.

MeyveliTepe
21-11-2019, 16:43
Yanlışlık yok Tolga bey, bir cins sadece bir tek kişiden istenir diye bir etkinlik kuralı görmediğim için bazı tohumlarda ikinci bir istek yaptım. Sonuçta bu çok istediğim bir domates türü ve diğer paylaşımcıdan temin edememe ihtimaline karşı böyle yaptım.

Çeşitli sebeplerden dolayı taleplerin yüzde 30 kadarının alınamayabildiği belirtilmiş durumda yukarıda Sn MeyveliTepe tarafından. Yani talep ettiğimiz her ürünü garanti alacağız diye bir şey yok anladığım kadarıyla.

Siz aynı zamanda paylaşımcısınız. Halihazırda sizin paylaşımlarınıza 69 talep görünüyor. Elbette bunların bir kısmı iptal edilebilir. Diyelim ki sizden 55 net talep olsun. Bu durumda 83 adet geçerli talebiniz olabilir.

Elbette, sizin taleplerinizin karşılanıp karşılanmaması son kertede paylaşımcıların elindeki stoklara ve kendi kriterlerine bağlıdır.

Şeftali çiçeği
21-11-2019, 21:42
Her iki talebinizde onaylanırsa Siz, ben ve sayın ygorer iletişim halinde olalım ki aynı tohumu talep eden başka bir üyemiz tohumsuz kalmasın.
Bu nedenle duruma dikkatinizi çekmek istemiştim.
Herhangi bir kural hatası olduğunu düşündüğüm için değil.
İyi akşamlar dilerim.

Tolga bey, öyle bir durum olursa gereğini yapmaya hazırım. Yeter ki siz veya sn. ygören bana bildirsin. Teşekkür ederim.

Murat Uysal
23-11-2019, 17:07
Selamlar. Elimde babannemden kalma 30 yıllık tohumlar var.. ben çimlendiremedim.. paylaşım etkinliğine sokabilirmiyiz...

its_just_a_ride
24-11-2019, 16:52
Selamlar. Elimde babannemden kalma 30 yıllık tohumlar var.. ben çimlendiremedim.. paylaşım etkinliğine sokabilirmiyiz...

Çimlendirme testine tabi tutup ona göre paylaşmakta yarar var.

hakan035
26-11-2019, 15:12
Merhabalar arkadaşlar ;etkinlikle alakalı, tohum talep edip hak kazananlar listesi hazırlandımı acaba merak içindeyim..

bitkicicocuk
29-11-2019, 14:32
ilk defa bu etkinliğe katılacağım bamya tohumu verebilirim:D

BİTKİ TÜRÜ:SEBZE
BİTKİ ÖMRÜ:TEK YILLIK
TOHUM TÜRÜBAMYA
TOHUM ÇEŞİT ADISULTANİ BAMYA
TOHUM KAÇ YIDIR SİZDEDİR3 AY
TOHUM NERDE YETİŞTİERZİNCAN
Tohumun kökeniANNEANEMDEN

MeyveliTepe
29-11-2019, 15:53
ilk defa bu etkinliğe katılacağım bamya tohumu verebilirim:D

BİTKİ TÜRÜ:SEBZE
BİTKİ ÖMRÜ:TEK YILLIK
TOHUM TÜRÜBAMYA
TOHUM ÇEŞİT ADISULTANİ BAMYA
TOHUM KAÇ YIDIR SİZDEDİR3 AY
TOHUM NERDE YETİŞTİERZİNCAN
Tohumun kökeniANNEANEMDEN

Böyle olmuyor.

AkisSoftware
29-11-2019, 16:56
Merhabalar arkadaşlar ;etkinlikle alakalı, tohum talep edip hak kazananlar listesi hazırlandımı acaba merak içindeyim..

Bununla ilgili bilgiler ilgili sayfada yaziyor.

hakan035
30-11-2019, 09:40
Bununla ilgili bilgiler ilgili sayfada yaziyor.

sevgili AkisSoftware bu ilgili sayfayı bulamıyorum:confused: tekrar yardımcı olurmusun:rolleyes:

AkisSoftware
30-11-2019, 09:44
sevgili AkisSoftware bu ilgili sayfayı bulamıyorum:confused: tekrar yardımcı olurmusun:rolleyes:Listenin hazirlanmasina daha cok var. Ama aklinizdaki diger bir cok sorunun cevabi icin asagidaki linkteki yazilari inceleyebilirsiniz...

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=43496

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hakan035
30-11-2019, 09:53
Listenin hazirlanmasina daha cok var. Ama aklinizdaki diger bir cok sorunun cevabi icin asagidaki linkteki yazilari inceleyebilirsiniz...

https://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=43496

çok teşekkür ederim

şehirliköylü
30-11-2019, 22:20
Listenin hazirlanmasina daha cok var. Ama aklinizdaki diger bir cok sorunun cevabi icin asagidaki linkteki yazilari inceleyebilirsiniz...

https://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=43496

"Listenin hazırlanmasına çok var" ise tam tarihi biliyor olmalısınız. Kaç kişiye yeterli sayıda tohum hazırlamalıyım konusunda çok tedirginim, bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrıca yönlendirdiğiniz linke tıklayınca ben bunu görüyorum, normal mi?

701304

MeyveliTepe
30-11-2019, 22:33
Aralık ortasında bir liste yayınlayacağım, ancak talep süreci Ocak ortasına kadar devam edeceği için fazlasıyla değişecektir.

Verilen link https olarak verildiği için öyle görüyorsunuz, http olarak denerseniz problem olmaz. Linkte etkinlik prensipleri var.

AkisSoftware
01-12-2019, 05:09
"Listenin hazırlanmasına çok var" ise tam tarihi biliyor olmalısınız. Kaç kişiye yeterli sayıda tohum hazırlamalıyım konusunda çok tedirginim, bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrıca yönlendirdiğiniz linke tıklayınca ben bunu görüyorum, normal mi?

701304Tapatalk uzerinden linki verdigim icin otomatik kendisi cevismis. Meyvelitepe'nin soyledigi gibi acarsaniz sorun olmaz.
Gerekli bilgiyi zaten kendisi vermis.

AkisSoftware
01-12-2019, 13:59
Ben başka bir soru sormak istiyorum yönetici arkadaşlara.

Tohum paylaşım konusu açtığımızda bir tohum için maksimum paylaşım adedi seçiyoruz. Örneğin 10 adet. Bu belirlediğimiz adet ne zaman belirleyici oluyor? Mesela bazı açtığım başlıklara fazla rağbet olunca, adet bazında tohum sayısını azaltıp daha fazla kişiye paylaşmak istiyorum. Bu durumda önceden belirlediğim 10 kişi sınırı 15 ya da 20 olabiliyor.

Bu konu hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Başka bir deyişle; Paylaşım anında bize gelecek etiket adeti tam olarak ne zaman belirleniyor?

MeyveliTepe
01-12-2019, 15:29
Paylaşımcıların koyduğu sınırlar yine paylaşımcının kendisi tarafından uygulanır.

Merkezi olarak iptal edilecek talepler iptal edilip sadece geçerli talepler için etiket düzenlenerek paylaşımcıya gönderilir. Şayet, belirli bir tohum için paylaşımcıya gönderilen etiket sayısı paylaşımcının paylaşmayı düşündüğü üst sınırdan fazlaysa paylaşımcı kendi kriterlerine göre insiyatif kullanarak, bazı etiketler için tohum göndermez veya poşetteki tohum sayısını azaltarak daha fazla talep karşılamaya çalışır ya da her ikisini de uygular.

tropikalist
02-12-2019, 06:28
Merhaba ben bir şey merak ediyorum acaba talep ettiğim tohumlar ne zaman gönderilecek daha ilk defa böyle bir şeye katıldım I yüzden bilmiyorum bilgilendirir misiniz şimdiden teşekkürler

AkisSoftware
02-12-2019, 08:10
Merhaba ben bir şey merak ediyorum acaba talep ettiğim tohumlar ne zaman gönderilecek daha ilk defa böyle bir şeye katıldım I yüzden bilmiyorum bilgilendirir misiniz şimdiden teşekkürler

Bu konularla ilgili gerekli takvim aciklamalari bir kac haftaya duyuru olarak yayinlanacaktir.

ladyofthegreens
02-12-2019, 12:29
Kaktus ve sukulent tohumu arıyorum 05308526333 Meryem açıl

yusuf55
02-12-2019, 21:22
İyi akşamlar.Yeni üye oldum.Doğru başlığa mı yazdım bilmiyorum, ama okul müdürü olduğum okulumda kendi çapımızda çiçek,sebze yetiştirmek ve bol meyve ağacı dikmek istiyoruz. Bu konuda bu güzel sitedeki değerli üyelerimizden nasıl destek alabiliriz?

MeyveliTepe
02-12-2019, 23:24
İyi akşamlar.Yeni üye oldum.Doğru başlığa mı yazdım bilmiyorum, ama okul müdürü olduğum okulumda kendi çapımızda çiçek,sebze yetiştirmek ve bol meyve ağacı dikmek istiyoruz. Bu konuda bu güzel sitedeki değerli üyelerimizden nasıl destek alabiliriz?

Etkinlikten 25 çeşide kadar tohum talep edebilirsiniz. Etkinlik prensipleri (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/43496.htm)ni okumanızı tavsiye ederim, etkinlik için gerekli her türlü bilgi var.

Öncelikle burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-538.htm)kendinizi tanıtmanız gerekiyor. Kısaca okulunuz, tohum ve toprakla yapmak istedikleriniz, bu bakımdan beklentilerinizi anlatırsanız faydalı olur.

bitkicicocuk
03-12-2019, 13:43
Böyle olmuyor.
nasıl oluyor ki
:confused:

mzmen16
03-12-2019, 15:33
İzmir sarmaşığı selluka tohumu gönderen var mı zengarden den aldığım tohumlarımdan çiçek değil kurt çıktı ��

tropikalist
03-12-2019, 18:48
acaba dağçileği tohumunu denediniz mi elinizde olan yani liçide meyve dışına çıkan tohumlar çimlenmiyorda onun gibi olmasın

Şeftali çiçeği
04-12-2019, 13:25
nasıl oluyor ki
:confused:

Forumda "2019- 2020 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensipler" başlığını iyice okumanı tavsiye ederim. Orada paylaşımcı olmak isteyenler için verilen formatı doldurup "2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği Kataloglar" başlığı altında kendi gönderini yapacaksın. Önce Prensipleri iyice oku ama.

Limonçiçekleri
07-12-2019, 13:17
Merhaba arkadaşlar. Tohum paylaşım etkinliğine nasıl katılınıyor. Yardımcı olursanız. Nereye tıklamam ya da giriş yapmam gerekiyor? Adresimi nasıl bırakırım? Nasıl ve ne zaman seçebilirim gibi. Benim gibi teknoloji özürlüler için yol haritası gösterirseniz memnun olurum. Ne kadar incelediysem de sayfaları çözemedim. Sevgilerimle..

Jasmine Tea
07-12-2019, 13:59
Merhaba arkadaşlar. Tohum paylaşım etkinliğine nasıl katılınıyor. Yardımcı olursanız. Nereye tıklamam ya da giriş yapmam gerekiyor? Adresimi nasıl bırakırım? Nasıl ve ne zaman seçebilirim gibi. Benim gibi teknoloji özürlüler için yol haritası gösterirseniz memnun olurum. Ne kadar incelediysem de sayfaları çözemedim. Sevgilerimle..

Merhaba aramıza hoşgeldiniz. Öncelikle http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/43496.htm linkindeki prensipleri okuyunuz.
Adres ve kargo bilgileri için ise http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/40133.htm linkteki yazıyı okuyunuz.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm buradaki linkten ise kendinizi tanıtınız.

kaktüs
11-12-2019, 02:03
Bu sene Anatohum projesindeki tohumlar yok mu, az mi paylasildi, bana mi oyle geliyor?

bahcedenn
14-12-2019, 13:17
Tohum satın aldığımda yanında hediye tohum olarak gönderilmişti.o yüzden detaylı bilgiye sahib değilim gübresi ve ilaç kullanıldımı yetiştirilirken vs.diye.

Tohumu alalı bir iki ay olmamıştır belki , üzerinde son kullanma tarihi belirtilmemiş idi.

Ürünü sadece tek kişiyle paylaşabileceğim miktarda elimde mevcuttur.

Zannedersem ağaç görünümünde bir bitkidir.

Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensipler sayfasında ''Siz yetiştirmemişseniz, çeşidi bilmiyorsanız, hangi koşullarda yetiştirildiğini bilmiyorsanız, kullanılan gübre ve ilaçları da bilmiyorsanız'' etkinlik kuralları gereği bu tohumların paylaşılmaması gerekiyor.

MeyveliTepe
14-12-2019, 16:06
Haklı olabilirsiniz ,bende bu konuda kötü örnek teşkil etmek istememekdeyim fakat bu tohumu sadece boşa gitmesin istemiş idim o sebeble paylaşima koydum,karşılığında herhangi birşey talep etmek amacında değildim.nitekim bu durum aşikar.Ama bu konuda elbette açıklama imkanı bulunmasına rağmen bundan kaçınılmasını bende hoş bulmamakdayım.
Genede yönetim silinmesini uygun görürse bunuda anlayışla karşılamakdayım

Bence bunları katalogtan çıkarın. Zaten birer kişi ile paylaşacak kadar varmış. Dağıtım sırasında istediğiniz birer kişiye fazladan gönderirsiniz. Bana önceden bildirirsiniz, onlar için özel etiket gönderirim size.

bahcedenn
14-12-2019, 17:27
Sayın Musa Gündoğan, etkinlikteki Girit Kabağı, Siyah Sakız Kabak, Sakız Kabak ve Spagetti Kabak adı altında paylaştığınız çeşitlerin hepsi de Cucurbita pepo ailesine ait kabaklardır ve her biri için de açıklama olarak Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazmışsınız. Bu kabak ailesi için izolasyon mesafesi olarak eğer saf tohum elde etmek istiyorsanız türe bağlı olarak en az 1000 - 1500 m mesafe bırakılması tavsiye edilmektedir. Özetle demek istediğim 400 m2 bahçe içerisinde bu söylediğiniz 4 çeşidi birbirleri ile hibritlenmeyecek şekilde üretmeniz maalesef mümkün değil. Sanırım formlarının bozulmadığını gördüğünüz için gönül rahatlığı ile paylaştınız. Fakat formlarının bozulması zaten sizin yetiştirdiğiniz ürünlerde değil, maalesef bu tohumu alacak olan kişilerin ektiği tohumların meyvelerinde yaşanacak, yani önümüzdeki sezon. :(:(

sinuhe
17-12-2019, 21:31
Merhabalar,
Herkese gönülden selamlarımla bir kaç sorum olacak.
Toplamda kaç adet tohum talebinde bulunduğumu takip etmedim şimdi acaba 25 oldu mu diye düşünüyorum. Hepsini birden kontrol edebileceğimiz bir yer var mı, yoksa kataloglar da tek tek gezip neleri talep ettim diye bakmak mı gerekiyor? Lojistik merkezine adresimi gönderdim ama ulaşıp ulaşmadığından emin değilim, bunun listesi yayınlanacak mı? Geçen senenin etkinlik başlıklarına bakarken gönüllü arandığını gördüm. İstanbul'da ikamet ediyorum ve tohum paylaşım etkinliğinde elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.

MeyveliTepe
17-12-2019, 22:02
Merhabalar,
Toplamda kaç adet tohum talebinde bulunduğumu takip etmedim şimdi acaba 25 oldu mu diye düşünüyorum. Hepsini birden kontrol edebileceğimiz bir yer var mı, yoksa kataloglar da tek tek gezip neleri talep ettim diye bakmak mı gerekiyor? Lojistik merkezine adresimi gönderdim ama ulaşıp ulaşmadığından emin değilim, bunun listesi yayınlanacak mı? Geçen senenin etkinlik başlıklarına bakarken gönüllü arandığını gördüm. İstanbul'da ikamet ediyorum ve tohum paylaşım etkinliğinde elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.

Kendi profilinize gidip beğendiklerinize bakın, topluca görürsünüz.

AkisSoftware
18-12-2019, 08:46
Merhabalar,

Ya da bir Excel sayfası hazırlayıp beğendiğiniz tohumların isimlerini yazarak toplam sayısını görür, bu sayede hangi tohumları talep ettiğiniz hakkında topluca bilgi sahibi olabilirsiniz...

fth0507
19-12-2019, 11:28
tüm arkadaşlara merhaba. Bu yıl ilk paylaşımlarımı yapacağım için mutluyum. Lakin biraz acemilik var ******. Bu arada yeni tohum taleplerim de olacak. Bu durumda yine msj, kargo bilgileri vs. yapacak mıyım yoksa geçen yıldan sistemde bilgilerim var mı. Yardımcı olursanız sevinirim.

MeyveliTepe
19-12-2019, 16:27
tüm arkadaşlara merhaba. Bu yıl ilk paylaşımlarımı yapacağım için mutluyum. Lakin biraz acemilik var ******. Bu arada yeni tohum taleplerim de olacak. Bu durumda yine msj, kargo bilgileri vs. yapacak mıyım yoksa geçen yıldan sistemde bilgilerim var mı. Yardımcı olursanız sevinirim.

Paylaşım da yapacaksanız hem adres ve telefon bilgilerinizi hem de e-posta adresinizi göndermeniz gerekiyor.

Musa Gündoğan
19-12-2019, 20:59
Sayın Musa Gündoğan, etkinlikteki Girit Kabağı, Siyah Sakız Kabak, Sakız Kabak ve Spagetti Kabak adı altında paylaştığınız çeşitlerin hepsi de Cucurbita pepo ailesine ait kabaklardır ve her biri için de açıklama olarak Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazmışsınız. Bu kabak ailesi için izolasyon mesafesi olarak eğer saf tohum elde etmek istiyorsanız türe bağlı olarak en az 1000 - 1500 m mesafe bırakılması tavsiye edilmektedir. Özetle demek istediğim 400 m2 bahçe içerisinde bu söylediğiniz 4 çeşidi birbirleri ile hibritlenmeyecek şekilde üretmeniz maalesef mümkün değil. Sanırım formlarının bozulmadığını gördüğünüz için gönül rahatlığı ile paylaştınız. Fakat formlarının bozulması zaten sizin yetiştirdiğiniz ürünlerde değil, maalesef bu tohumu alacak olan kişilerin ektiği tohumların meyvelerinde yaşanacak, yani önümüzdeki sezon. :(:(
sevgili bahçedenn,
burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum. ancak siz kesin hibritlenmiş derseniz seneye tekrar ekeceğim hibritlenip hibritlenmediğini de alenen görüp söylerim elbette. burada amacımız ömür boyu tohum saklamak değil aslına bakarsanız. tohumların hiçbirinin %100 saflıkta tohumlar olmadığını herkes bilir. yani siz ne kadar önlem alırsanız alın hibritlenme ya da mutasyon olma ihtimali her zaman vardır. dolayısıyla paylaşımın amacı denemek amaçlı yetiştirme ve tohumların geleceğini devam ettirmek. tohum formu seneye bozulursa dahi bunu yetiştiren kişiler ticari amaçlı yetiştirmedikleri için ellerinde yine güzel bir çeşit olacağı en azından garanti. siz benim 400 m2 de yetiştirdiğimi düşünüp kesin hibrit ben böyle yetiştiremem derseniz onu da anlayışla karşılarım elbette.

400 m2 de şu ana kadar yetiştirdiğim ve paylaştığım tohumların hiç birinde bir önceki seneden kaynaklı hiç bir form bozukluu ya da çeşit farklılığı olmadı. ama olmaz da demiyorum olursa da paylaşımın amacının bu nedenle daha verimli olabileceği kanaatindeyim. eğer ki yetiştirince form bozukluğunu söyleyen olursa ve o tohumu illa istiyorum derse önceki seneden kalanlardan gönderebilirim

obabilgesi
21-12-2019, 03:51
Merhaba;
Tohum saflığı ve izolasyon bilgisi vermemişsiniz. Hibritlenmeye karşı önlem alabildiniz mi? Teşekkürler :)

bahcedenn
22-12-2019, 02:13
sevgili bahçedenn,
burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum. ancak siz kesin hibritlenmiş derseniz seneye tekrar ekeceğim hibritlenip hibritlenmediğini de alenen görüp söylerim elbette. burada amacımız ömür boyu tohum saklamak değil aslına bakarsanız. tohumların hiçbirinin %100 saflıkta tohumlar olmadığını herkes bilir. yani siz ne kadar önlem alırsanız alın hibritlenme ya da mutasyon olma ihtimali her zaman vardır. dolayısıyla paylaşımın amacı denemek amaçlı yetiştirme ve tohumların geleceğini devam ettirmek. tohum formu seneye bozulursa dahi bunu yetiştiren kişiler ticari amaçlı yetiştirmedikleri için ellerinde yine güzel bir çeşit olacağı en azından garanti. siz benim 400 m2 de yetiştirdiğimi düşünüp kesin hibrit ben böyle yetiştiremem derseniz onu da anlayışla karşılarım elbette.

400 m2 de şu ana kadar yetiştirdiğim ve paylaştığım tohumların hiç birinde bir önceki seneden kaynaklı hiç bir form bozukluu ya da çeşit farklılığı olmadı. ama olmaz da demiyorum olursa da paylaşımın amacının bu nedenle daha verimli olabileceği kanaatindeyim. eğer ki yetiştirince form bozukluğunu söyleyen olursa ve o tohumu illa istiyorum derse önceki seneden kalanlardan gönderebilirim

Sayın Musa Gündoğan,

Söylediğiniz bazı şeyler size göre doğru olabilir. Fakat bize göre de doğru olması gerekiyor. :) Benim söylemek istediğim konu hakkında sizi ikna edemeyeceğim sanırım. Size hayırlı takaslar dilerim.

Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazınıza istinaden;

İşin doğrusunu öğrenmek isteyen arkadaşlar için yazmış olayım. Eğer yetiştirdiğimiz üründe bir çaprazlanma olduysa ya da olmadıysa bunu ancak bir sonraki nesilde görebilirsiniz. Tohumunu aldığınız nesilde bunu görmeniz mümkün değildir. Bundan dolayı ''Burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum.'' şeklindeki düşünceniz kesinlikle yanlıştır.

şehirliköylü
23-12-2019, 11:30
Paylaşım da yapacaksanız hem adres ve telefon bilgilerinizi hem de e-posta adresinizi göndermeniz gerekiyor.

Genel kuralları bir kaç kez okudum ama tohum paylaşanlar hangi formatta adres ve e-posta adreslerini bildirecekler bilgisini bulamadım maalesef :o. Geçen sene:
-------------
Aşağıda verdiğim bilgiler doğrultusunda, içinde talep ettiğim tohumlardan paylaşımcılar tarafından şahsıma özel hazırlanacak ücretsiz tohum poşetleri bulunan kargonun, ödemesi bana ait olmak üzere tarafıma gönderilmesini kabul ve rica ederim.

Aldığım tohumlardan yetiştirdiklerimden elde edeceğim tohumları, gelecek yılın agaclar.net etkinliğinde paylaşmaya gayret edeceğim.

forum kullancı adı;Ad Soyad;kargo adresi;irtibat telefonu
----------
şeklinde bir metinle adresimi yollamıştım. Paylaşımcılar için farklı bir metin var mı? E-posta adresi için kurallar vardır ama bulamadım, linki paylaşabilir misiniz?

MeyveliTepe
23-12-2019, 14:31
e-posta adresi için kural yok, sadece yazıp göndereceksiniz.

dongyul
23-12-2019, 17:05
Sayın Kenger; paylaşıma koyduğunuz Girit kabağı isimli kabak malasef Girit kabağı değil. Kara kabak olarak isimlendirilebiliniyor. Girit kabağı yuvarlak bir çeşittir. Ben bu şekilde biliyorum ve o yüzden geçen seneler kara kabak olarak paylaşımını yaptım.

Şeftali çiçeği
23-12-2019, 20:43
e-posta adresi için kural yok, sadece yazıp göndereceksiniz.

Lojistik Merkez'e özel mesaj olarak yollasak olur, değil mi?

MeyveliTepe
23-12-2019, 21:45
Lojistik Merkez'e özel mesaj olarak yollasak olur, değil mi?

Evet, öyle yapılması gerekiyor zaten.

Resul GÖKMEN
24-12-2019, 10:26
Tohum nasıl talep ediyoruz

Musa Gündoğan
24-12-2019, 19:03
Sayın Musa Gündoğan,

Söylediğiniz bazı şeyler size göre doğru olabilir. Fakat bize göre de doğru olması gerekiyor. :) Benim söylemek istediğim konu hakkında sizi ikna edemeyeceğim sanırım. Size hayırlı takaslar dilerim.

Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazınıza istinaden;

İşin doğrusunu öğrenmek isteyen arkadaşlar için yazmış olayım. Eğer yetiştirdiğimiz üründe bir çaprazlanma olduysa ya da olmadıysa bunu ancak bir sonraki nesilde görebilirsiniz. Tohumunu aldığınız nesilde bunu görmeniz mümkün değildir. Bundan dolayı ''Burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum.'' şeklindeki düşünceniz kesinlikle yanlıştır.
sevgili bahçeden
ben burada tohumları iyi ürün yetiştirmek için paylaşıyorum. aslına bakarasanız bu tartışmayı her sene bir şekilde yaşıyorum. geçen senede bir nefestoprak ile yaşamıştık. tohum paylaşmanın bu kadr önemli olduğu bir zamanda hibrit **** saf farketmemesi gerektiğini düşünüyorum. zira bu tohumların hiç biri bir laboratuvar ya da fabrikasyon üretim değil. dikkat etmemeliyiz fikrini savunmuyorum elbette sadece demek istediğim iyi yetişrdiğim bir ürünü paylaşmak istiyorum. açıklama da gerek görmedimden kastım da aslına bakarsanız dikkat edilmedi demek istiyorum fakat yine de dikkat edilmedi yazılması sizin için daha doğru ise öyle de yazabilirim.

burada herkesin fikirleri benim için değerlidir. ancak bu sene de buradan da belirtmemde fayda var ben tohum tasnifçisi değilim. iyi bir yetiştirici olmak için çaba sarf ediyorum.

Musa Gündoğan
24-12-2019, 19:15
sevgili iyiğit yetiştirmiş olduğunuz sarı kokteyl domateste en fazla turuncu renge ulaşmışsınız sanırım bende her sene o domatesin 3 rengi de oluyor. ama bende de kırmızı çok az oluyor ama turuncu ve srı çok oluyor. 1 tane kök neredeyse tüm çeri ihtiyacımızı karşılıyor. sizde de bu kadar verimli olmasına sevindim

birnefestoprak
24-12-2019, 21:36
Anadolu köylerinde kimisi binlerce kimisi yüzlerce yıldır yetiştirilerek emanetçiliği yapılan tohumların nasıl bugüne geldiğine baktığımızda her köyde öncülüğü yapılan zirai bitkilerin çeşitlerinin sınırlı sayıda olduğunu görüyoruz.

Köylerin yalnız belli birkaç tohumla bilinmesinin nedeninin arkasında büyük bir tevazu ve aslında teknik konular yatıyor. Tevazu çünkü birkaç çeşit hayatı devam ettirmek için yetiyor, ondan fazlasında gözü olmamış köylülerin. Teknik konu çünkü hangi tohumların hangi tohumlarla çaprazlandığı ve tipik özelliklerini kaybettiği köylüler tarafından bilinir. Bu bilgi nesiller boyu aktarılır. Bir de tabii landrace kavramı var. Örneğin nesiller boyu özellikle karışık ekilen kabaklar vardır. Bir mevsimde şekil, renk, et rengi ve kalınlığı bakımından geniş bir skalada çeşitlilik gösterirler. Bu durumlarda dahi gen havuzu, bilinçli şekilde meyve seçimiyle korunmuştur.

Bu tohumların tamamının sofra değerinden çok daha önemli olan kültürel değeri var. Tohumun kaybolması bir kültürel erozyon hadisesi ve Türkiye'de buna neden olan köylüler değil :) Önlem alıp yine de kazaya engel olamamakla göz göre göre ve gözümüzün içine sokarak yapmak arasında dünya kadar fark var.

Sayın Musa Gündoğan,

Muda
24-12-2019, 23:11
Burası aslında belki yeri değil ancak birkaç yıl önce vefat eden bir kişinin anlattığını yazmak istedim. Bizim yerli bal kabağının et kalınlığı daha ince ve dilimleri derin olmazmış. Adapazarı tabir edilen kabak ise et kalınlığı fazla ve çok dilimli olurmuş. Kendisinin bana anlattığı daha iyi döllenmesi, daha verimli olması için her iki kabağın da aynı tarlaya ekiminin yapıldığını söylemişti. Ancak koca tarlada yıllardan beri sadece iki çeşit kabak ekiyormuş. Bende de bu yıl bizim yerli kabaktan gübre içerisinde gelmiş ve kabakları oldu.
Ben her iki kabağın da melezleşeceğini düşünüyordum.

Büyükkalecik, Tınaztepe ve Şuhut domatesi olarak tanıtımını ve dağıtımını yaptığım domateslerde ise şu anda sadece Şuhut'ta yaşayan yaşlı kadının haricinde diğer iki yaşlı kadın tarafından ekilen ve bu güne kadar gelen her üç domates de tek çeşit olarak kendi annelerinden edindikleri tohumları her yıl ekerek tek çeşit olarak devam etmişler. Bu da tohumun saflığını sağlamış. Her yıl kendi beğendikleri domateslerin tohumlarını alarak gelecek yıllarda onları kullanmışlar. Benim birisini göremediğim, diğerini gördüğüm ancak yaşlı olarak vefat eden, halen hayatta sağ olan tek yaşlı kadın şu ana kadar kendi atalarından miras kalan tohumları devam ettirmişler. Şimdi elimde bir sürü tohum var. Bu tohumların tamamını olmasa da bir kısmını ekiyorum. Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da arılar ve rüzgar sayesinde melezlenmesi ihtimali bulunmakta. Tınaztepe domatesini arkadaşım çatının yıkılmak üzere olması üzerine tamir yapılırken bulmuş. Çok fazla olan tohumdan sadece 6 adet domates çıkıp ürün vermiş. Benim ilk kez paylaştığımda ise ikinci nesil domateslerden küçük ve büyük domateslerden alınan tohumların hangileri olduğunu karıştırdığım için ikisinden de göndermiştim. 4. nesil olarak yetişen domateslerin bulunduğu tarlalara gittiğim zaman çoğunluk aynı karakterde olmasına rağmen arada tek tük farklı domatesler de olduğunu arkadaşım göstermişti. Pembe domatesler de çıkmıştı. Altı adet tohumdan yaklaşık 65 yıl öncesi alındığı tahmin edilen tohumlardan bile çok az da olsa farklı bireyler çıkabilmekte. Tahminin yüzde bir bile değil. Ekmiş olduğu tarlaları birlikte gezdik. Ancak tohum alınacak domatesleri seçerken kapalı olarak döllenen hibritlenme olasılığı düşük olan domatesten bile belki çekinik genlerin gelmesi ile biçimleri, boyutları farklı domatesler çıkabilmekte.

Sn. Zekoş'tan gelen bir kısım fasulye tohumları bizde de yıllardır yetişmekte. Burada bir arkadaşın babası ondan gelen tohumlardan bir tanesini görünce kendilerinin de yıllardır yetiştirdiği çok verimli ve lezzetli bir fasulye olduğunu söylemişti. Ben de gelen tohumları olduğu gibi daha iyi yetiştirebileceğini düşünerek kendisine vermiştim. Tohumları küçük ve beyazdı. Bu yıl zekoş arkadaşımızdan ve diğer arkadaşlarımızdan gelen yetiştirdiğim tohumlardan düzenli bir kataloğlama yapamadığım için sadece tohum almaya çalıştım. Beş altı çeşit ektiğim için hangileri olduğunu karıştırdım. Ancak muhtelif yerlerde başka adlarla da olsa yetiştirdiği beğendiği tohumları devam etmişler.

Murat Uysal arkadaşımızın Empürme Fasülye (Safranbolu) olarak paylaştığı fasulye de bizim burada arada gördüğüm bir fasulye. http://www.agaclar.net/forum/1579376-post3.htm Aralarında çok az da olsa sanki farklılık bulunmakta.
Sn. Pria 2013 döneminde bu fasulyeyi paylaşmıştı. http://www.agaclar.net/forum/1214262-post8.htm Onun geldiğini söylediği yer Dazkırı ilçesinin bir dağ köyü. Benim gördüğüm ve aldığım yer ise Dereçine ve Çay ilçeleri. Onlar da çok eski zamanlardan beri ektiklerini söylemişlerdi. Karşılaştırma yapabilmek için Murat Uysal arkadaşımızdan talepte bulundum.

Dağıtmış olduğum Afyonkarahisar kışlık mor soğan tohumlarının Anadolu'nun değişik yerlerinde de yetiştiğini öğrendim. Eskiden Afyonkarahisar'da kışlık soğan olarak tek çeşit olarak ekilirdi. Diğer soğanlar yetiştirilip satılmazdı. Bu yıl ben kilosu sanırım 2.5 liradan 40 kğ aldım. Normalde 4 liradan satılıyor. Diğer soğanlar 1 lira ve altında satılıyor. Eskiden
çocukluğumda hatırladığım bu soğanlar acı ve keserken çok fazla göz yakardı. Şimdi o kadar göz yakmıyor. Biz mi yaşlandık. Yoksa soğanlar mı hibritlendi. Bir tanıdığımın vasıtası ile Tokat ilinde de aynı soğanların olduğunu, bulundukları yerde başka soğan ekilmediğini söylemeleri üzerine bir miktar getirtebilirlerse aradaki farka bakmak istediğini söylemiştim. Bu gece bir miktar soğan geldi. Görüntü olarak aynı yassı soğan. Bizim burada basık olanın dışında daha uzun olan da bulunmakta. Ancak lezzet olarak bana farklı geldiği için ben çok daha fazla ödeyerek kışlık soğan ihtiyacımı karşılamak için bu soğanlardan aldım. Çocukluğumdan beri en sevdiğim salata şekli acı yakan bu soğanların tuz ile biraz ezilip acısının giderilerek domates, zeytinyağı limonsuyu ve tuz ile yapılan salatası. Bizde artık çok az kişi bu morumsu acı kışlık soğanları yetiştiriyor. Gelen soğanlardan ekerek tohum almaya çalışacağım. Lezzet ve acılık konusunu test ettiğimiz zaman tohum paylaşımda yazarım.

Bizde eskiden havucun adı deperotu idi. Şu anda Afyonkarahisar ile birleşen köyün adı deper idi. Orada yetiştiği kaynak orası olduğu için adı deperotu olarak biliniyordu. Benim bildiğim eski havuçlar çok uzun yıllardır görmüyorum. Onlar da sanırım Ankara ilinin bildiğimiz ilçesinde yetişen havuçlara yenildiler. Ancak Profesör İbrahim Saraçoğlu'nun anlattığı üzere bu tohum da bulunarak Tohum gen bankasına o zamanın başkanı sayesinde konulmuş. Ben bahçeme giderken her zaman içinden geçip gidiyorum. Halen bulabilmiş değilim.

Hepimizin amacı aynı. Yerel kaybolmaya yüz tutmuş tohumları toplayıp paylaşabilmek.
Tabi ki saflığını bozmadan. İçimizde olan havesi kırmadan, birbirimizi incitmeden, yanlış bildiklerimizi öğrenerek ve doğru bildiklerimizi birbirimize öğreterek ilerleyelim.

birnefestoprak
24-12-2019, 23:58
Ben artık şu sonuca vardım ki her birimiz etkinlik kurallarından farklı şeyler anlıyoruz. Bu nasıl oluyor?

Şöyle yazıyor:
Paylaşımcının kendisinin yetiştirmediği tohumlar,
Hibrid sebze tohumları,
Ne olduğu, çeşiti, nasıl yetiştirildiği tam olarak bilinmeyen tohumlar,
Karışık domates, karışık fasulye vb. çeşiti tam olarak bilinmeyen, ekenin yetiştiridiğinde ne çıkacağı belirli olmayan tohumlar,
Yetiştirilmesi, ücretsiz de olsa dağıtılması kanunlarca yasaklanmış veya kısıtlanmış bitkilere ait tohumlar
kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar.

Bu etkinlik kapsamında saf tohum, aynı türe ait kendinden başka bir çeşitten polen almadan yalnızca kendi poleniyle tozlaşan bitkiden alınan tohum oluyor.

Bunun dışında mutasyon, somatik mutasyon mümkündür. Kars'tan fasulyeyi İzmir'e getirip yetiştirirsiniz, toprak sıcaklığındaki farklılıktan ertesi sene tohum rengi değişir. Domates çiçeğini bohçalarsınız, bahçenizde arı faaliyeti yoğunsa ve stigma dışardaysa ağır bir arı bohçanın boşluğunu bulup içeri girer, başka çiçekten getirdiği polenle o çiçeği tozlar. Yine farklı iklimden getirdiğiniz tohumu bahçenize ekersiniz, sizin ikliminize uyum sağlarken meyve boyutu ve şekli değişir.

Bütün bunlar başka, Anadolu'nun bir köyünde köylülerin yüzyıllar boyu kendi yöntemleriyle saflığını koruyarak yetiştirdiği tohumu aynı türdeki birçok tohumla doldurduğunuz bahçenizde hiç bir izolasyon önlemi almadan yetiştirip çaprazlamanıza göz yummak ve buna türlü türlü bahaneler bulmak başka. Deneysel tohum ıslah çalışması yapıyorsak bunu bilmek isterim.

Köylülerin özenle koruduğu bir tohumu kasabadaki genişçe bahçesinde ya da büyük şehirdeki apartmanının arka bahçesinde özenle bozan yetiştiriciler saf tohum takası işine niye giriyor samimi şekilde anlamaya çalışıyorum. Tozlaması son derece kolay iki kabak çiçeğini elle tozlamak zor mu geliyor? Eğer bilgi eksikliği varsa nasıl yapıldığını göstermek için tekrar link verebiliriz ya da tekrar anlatabiliriz. Bilgi eksikliği mi vurdum duymazlık mı bunu anlamaya çalışıyorum.

tropikalist
25-12-2019, 06:21
Acaba tohumlar ne zaman gönderilecek merak ettim daha ilk senem tohum paylaşımda hiç bilmiyorum bu konuları

istcallst
25-12-2019, 07:34
Acaba tohumlar ne zaman gönderilecek merak ettim daha ilk senem tohum paylaşımda hiç bilmiyorum bu konuları

burada bütün bilgileri bulabilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/43496.htm

Kenger
25-12-2019, 17:49
Sayın Kenger; paylaşıma koyduğunuz Girit kabağı isimli kabak malasef Girit kabağı değil. Kara kabak olarak isimlendirilebiliniyor. Girit kabağı yuvarlak bir çeşittir. Ben bu şekilde biliyorum ve o yüzden geçen seneler kara kabak olarak paylaşımını yaptım.

Sayın dongyul. Bir ziraat mühendisi arkadaşıma sordum, kara kabak daha koyu olurmuş, bu da girit kabakmış.

Murat Uysal
25-12-2019, 19:54
Elimde en az 30 yıllık babannemin sandığından çıkan çimlendiremediğim tohumlar var... Paylaşmak istiyorum.. Etkinlikde paylaşım mümkünmü.

MeyveliTepe
25-12-2019, 21:36
Elimde en az 30 yıllık babannemin sandığından çıkan çimlendiremediğim tohumlar var... Paylaşmak istiyorum.. Etkinlikde paylaşım mümkünmü.

Sizin çimlendiremediğiniz tohumu başkaları nasıl çimlendirecek?

Belki bu konuda çok deneyimli birine verseniz daha iyi.

Murat Uysal
25-12-2019, 22:58
Teşekkürler haklısınız

evandevan5
26-12-2019, 09:02
Burası aslında belki yeri değil ancak birkaç yıl önce vefat eden bir kişinin anlattığını yazmak istedim. Bizim yerli bal kabağının et kalınlığı daha ince ve dilimleri derin olmazmış. Adapazarı tabir edilen kabak ise et kalınlığı fazla ve çok dilimli olurmuş. Kendisinin bana anlattığı daha iyi döllenmesi, daha verimli olması için her iki kabağın da aynı tarlaya ekiminin yapıldığını söylemişti. Ancak koca tarlada yıllardan beri sadece iki çeşit kabak ekiyormuş. Bende de bu yıl bizim yerli kabaktan gübre içerisinde gelmiş ve kabakları oldu.
Ben her iki kabağın da melezleşeceğini düşünüyordum.

Büyükkalecik, Tınaztepe ve Şuhut domatesi olarak tanıtımını ve dağıtımını yaptığım domateslerde ise şu anda sadece Şuhut'ta yaşayan yaşlı kadının haricinde diğer iki yaşlı kadın tarafından ekilen ve bu güne kadar gelen her üç domates de tek çeşit olarak kendi annelerinden edindikleri tohumları her yıl ekerek tek çeşit olarak devam etmişler. Bu da tohumun saflığını sağlamış. Her yıl kendi beğendikleri domateslerin tohumlarını alarak gelecek yıllarda onları kullanmışlar. Benim birisini göremediğim, diğerini gördüğüm ancak yaşlı olarak vefat eden, halen hayatta sağ olan tek yaşlı kadın şu ana kadar kendi atalarından miras kalan tohumları devam ettirmişler. Şimdi elimde bir sürü tohum var. Bu tohumların tamamını olmasa da bir kısmını ekiyorum. Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da arılar ve rüzgar sayesinde melezlenmesi ihtimali bulunmakta. Tınaztepe domatesini arkadaşım çatının yıkılmak üzere olması üzerine tamir yapılırken bulmuş. Çok fazla olan tohumdan sadece 6 adet domates çıkıp ürün vermiş. Benim ilk kez paylaştığımda ise ikinci nesil domateslerden küçük ve büyük domateslerden alınan tohumların hangileri olduğunu karıştırdığım için ikisinden de göndermiştim. 4. nesil olarak yetişen domateslerin bulunduğu tarlalara gittiğim zaman çoğunluk aynı karakterde olmasına rağmen arada tek tük farklı domatesler de olduğunu arkadaşım göstermişti. Pembe domatesler de çıkmıştı. Altı adet tohumdan yaklaşık 65 yıl öncesi alındığı tahmin edilen tohumlardan bile çok az da olsa farklı bireyler çıkabilmekte. Tahminin yüzde bir bile değil. Ekmiş olduğu tarlaları birlikte gezdik. Ancak tohum alınacak domatesleri seçerken kapalı olarak döllenen hibritlenme olasılığı düşük olan domatesten bile belki çekinik genlerin gelmesi ile biçimleri, boyutları farklı domatesler çıkabilmekte.

Sn. Zekoş'tan gelen bir kısım fasulye tohumları bizde de yıllardır yetişmekte. Burada bir arkadaşın babası ondan gelen tohumlardan bir tanesini görünce kendilerinin de yıllardır yetiştirdiği çok verimli ve lezzetli bir fasulye olduğunu söylemişti. Ben de gelen tohumları olduğu gibi daha iyi yetiştirebileceğini düşünerek kendisine vermiştim. Tohumları küçük ve beyazdı. Bu yıl zekoş arkadaşımızdan ve diğer arkadaşlarımızdan gelen yetiştirdiğim tohumlardan düzenli bir kataloğlama yapamadığım için sadece tohum almaya çalıştım. Beş altı çeşit ektiğim için hangileri olduğunu karıştırdım. Ancak muhtelif yerlerde başka adlarla da olsa yetiştirdiği beğendiği tohumları devam etmişler.

Murat Uysal arkadaşımızın Empürme Fasülye (Safranbolu) olarak paylaştığı fasulye de bizim burada arada gördüğüm bir fasulye. http://www.agaclar.net/forum/1579376-post3.htm Aralarında çok az da olsa sanki farklılık bulunmakta.
Sn. Pria 2013 döneminde bu fasulyeyi paylaşmıştı. http://www.agaclar.net/forum/1214262-post8.htm Onun geldiğini söylediği yer Dazkırı ilçesinin bir dağ köyü. Benim gördüğüm ve aldığım yer ise Dereçine ve Çay ilçeleri. Onlar da çok eski zamanlardan beri ektiklerini söylemişlerdi. Karşılaştırma yapabilmek için Murat Uysal arkadaşımızdan talepte bulundum.

Dağıtmış olduğum Afyonkarahisar kışlık mor soğan tohumlarının Anadolu'nun değişik yerlerinde de yetiştiğini öğrendim. Eskiden Afyonkarahisar'da kışlık soğan olarak tek çeşit olarak ekilirdi. Diğer soğanlar yetiştirilip satılmazdı. Bu yıl ben kilosu sanırım 2.5 liradan 40 kğ aldım. Normalde 4 liradan satılıyor. Diğer soğanlar 1 lira ve altında satılıyor. Eskiden
çocukluğumda hatırladığım bu soğanlar acı ve keserken çok fazla göz yakardı. Şimdi o kadar göz yakmıyor. Biz mi yaşlandık. Yoksa soğanlar mı hibritlendi. Bir tanıdığımın vasıtası ile Tokat ilinde de aynı soğanların olduğunu, bulundukları yerde başka soğan ekilmediğini söylemeleri üzerine bir miktar getirtebilirlerse aradaki farka bakmak istediğini söylemiştim. Bu gece bir miktar soğan geldi. Görüntü olarak aynı yassı soğan. Bizim burada basık olanın dışında daha uzun olan da bulunmakta. Ancak lezzet olarak bana farklı geldiği için ben çok daha fazla ödeyerek kışlık soğan ihtiyacımı karşılamak için bu soğanlardan aldım. Çocukluğumdan beri en sevdiğim salata şekli acı yakan bu soğanların tuz ile biraz ezilip acısının giderilerek domates, zeytinyağı limonsuyu ve tuz ile yapılan salatası. Bizde artık çok az kişi bu morumsu acı kışlık soğanları yetiştiriyor. Gelen soğanlardan ekerek tohum almaya çalışacağım. Lezzet ve acılık konusunu test ettiğimiz zaman tohum paylaşımda yazarım.

Bizde eskiden havucun adı deperotu idi. Şu anda Afyonkarahisar ile birleşen köyün adı deper idi. Orada yetiştiği kaynak orası olduğu için adı deperotu olarak biliniyordu. Benim bildiğim eski havuçlar çok uzun yıllardır görmüyorum. Onlar da sanırım Ankara ilinin bildiğimiz ilçesinde yetişen havuçlara yenildiler. Ancak Profesör İbrahim Saraçoğlu'nun anlattığı üzere bu tohum da bulunarak Tohum gen bankasına o zamanın başkanı sayesinde konulmuş. Ben bahçeme giderken her zaman içinden geçip gidiyorum. Halen bulabilmiş değilim.

Hepimizin amacı aynı. Yerel kaybolmaya yüz tutmuş tohumları toplayıp paylaşabilmek.
Tabi ki saflığını bozmadan. İçimizde olan havesi kırmadan, birbirimizi incitmeden, yanlış bildiklerimizi öğrenerek ve doğru bildiklerimizi birbirimize öğreterek ilerleyelim.

hazırda tohumunuz varsa bende alabilir miyim.

malina
26-12-2019, 09:58
hazırda tohumunuz varsa bende alabilir miyim.

Burası tohum isteyeceğiniz başlık mı?

Muda
26-12-2019, 11:53
http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/

http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/43516.htm

bahcedenn
26-12-2019, 19:59

Ne kadar ve hangi çeşit tohumlar bunlar?

istcallst
27-12-2019, 17:32
Kırmızı-bordo yapraklı Dağ ıspanağın tohumu paylaşabilecek birisi var mi?

kaktüs
28-12-2019, 01:33
Kırmızı-bordo yapraklı Dağ ıspanağın tohumu paylaşabilecek birisi var mi?

Nasil birsey oldugunun fotografini gosterebilir misiniz?

AkisSoftware
28-12-2019, 09:03
Ayni duygu ve hevesleri tasiyan insanlari gordukce cok mutlu oluyorum. Halen calistigim icin cok fazla urun yetistiremesem bile elimden geleni yapmaya calisiyorum.

Sizler gibi bu ise gonul vermis arkadaslara cok cok tesekkur ediyorum...

Zekoş
28-12-2019, 20:36
Arkadaslar tohum paylasimimdaki kırmızı taneli bezelyeyi böceklenme sebebiyle silmek zorunda kaldım:(
Herkesten cok özür dilerim.

TCM
29-12-2019, 08:11
Arkadaslar tohum paylasimimdaki kırmızı taneli bezelyeyi böceklenme sebebiyle silmek zorunda kaldım:(
Herkesten cok özür dilerim.

Haydaaaa, ben önümüzdeki sene için tüm bahçeyi 'kırmızı taneli bezelye'ye göre ayarlamıştım...

Zekoş
29-12-2019, 09:07
Sn.TCM vakit cok gec degil yeni bir ayarlama yaparsınız artik:))

istcallst
29-12-2019, 10:51
Nasil birsey oldugunun fotografini gosterebilir misiniz?

Yeşil yapraklı dağ ıspanağı gecen senedeki etkinlikte edindim ve çok beğendim. İnternete bulduğum resim kırmızı renkte. Red orach - atriplex hortensis.

AkisSoftware
29-12-2019, 18:54
Yeşil yapraklı dağ ıspanağı gecen senedeki etkinlikte edindim ve çok beğendim. İnternete bulduğum resim kırmızı renkte. Red orach - atriplex hortensis.

Etkinlikte bu bitkinin tohumunu paylasabilir misiniz?

istcallst
29-12-2019, 19:12
Etkinlikte bu bitkinin tohumunu paylasabilir misiniz?

Evet, paylaşıma koydum;

http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/43500.htm

AkisSoftware
29-12-2019, 19:16
Evet, paylaşıma koydum;

http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/43500.htm

Resimdeki renge bakarak farkli bir cesit oldugunu dusundum. Tesekkur ederim

Tolga Özmeral
29-12-2019, 22:42
Aralık ortasında bir liste yayınlayacağım

Sayın MeyveliTepe,
Bu listeyi nereden görebiliriz?

tropikalist
30-12-2019, 06:23
Arkadaşlar ben bir şey soracaktım ben ilk başta lojistik merkezine gönderdim ancak Kargo belirtmedim şimdi ise PTT ile göndermek istiyorum yani Kargo belirtmek istiyorum ama ne yapmam lazım bilmiyorum

kaktüs
30-12-2019, 11:55
Orach bende var, ancak bu sene etkinlikte paylasma sansim yok. Ama onumuzdeki sene paylasabilirim saniyorum.

Ekleme: Yukaridaki cumleyi yazmistim ama sonra farkettim ki siz zaten paylasmissiniz. Ben ariyorsunuz sanmistim

GINNİ
30-12-2019, 19:55
Herkese merhaba,
İlk kez bu yıl yaklaşık 40 m2 bir alanım olacak bir şeyler ekmek için. İzmir ikliminde yarı güneşli ve bir kısmı da gölgeli. Toprağı hazırlamaya başkadım. Neler ekebilirim, önerilerin olursa çok sevinirim. Ve tohum paylaşım etkinliği hala devam ediyor mu? Talep edeceğim yeri site de bulamadım. Şimdiden teşekkürler

MeyveliTepe
30-12-2019, 23:45
Talep kayıtlarının son durumunu buradan (https://docs.google.com/spreadsheets/d/15R_5tqYA4QcD12E2t9W2ePF3BLFRK1NcI-m8IMftXNc/edit?usp=sharing)inceleyebilirsiniz.

Kayıtlar 31.12.2019 saat 01:30 itibarıyladır.

Listede henüz hiç bir eleme yapılmadığında geçerli-geçersiz tüm talep kayıtları görünmektedir. İnceleme sonucunda geçersiz kayıtlar listeden silinecektir.

Tohum tanıtımı ve talepler 15 Ocak 2020 günü saat 24:00'de sona erecektir.

bilenyum
31-12-2019, 21:41
Talep kayıtlarının son durumunu buradan (https://docs.google.com/spreadsheets/d/15R_5tqYA4QcD12E2t9W2ePF3BLFRK1NcI-m8IMftXNc/edit?usp=sharing)inceleyebilirsiniz.

Listede henüz hiç bir eleme yapılmadığında geçerli-geçersiz tüm talep kayıtları görünmektedir. İnceleme sonucunda geçersiz kayıtlar listeden silinecektir.

Ellerinize sağlık. İyi bir yıl geçirmeniz dileğiyle. Gün içinde talep ettiğim tohumlarda düzenleme gerçekleştirdim ve bazılarını çıkartmam gerekti.

Tolga Özmeral
01-01-2020, 23:32
talep kayıtlarının son durumunu buradan (https://docs.google.com/spreadsheets/d/15r_5tqya4qcd12e2t9w2epf3blfrk1ncı-m8ımftxnc/edit?usp=sharing)inceleyebilirsiniz.

Emeğinize sağlık.

hobiciakvarist
05-01-2020, 01:56

Bunu görünce çok sevindim. Hemen kataloğumu oluşturuyorum.

hamit-3
05-01-2020, 13:06
Tohum talebimde adres bilgilerimi nereye bildireceğim veya yazacağım.

Batuhan Yılmaz
05-01-2020, 16:39
Sevgili dostlarım hepinize güzel huzurlu bir yıl diliyorum. Sayın Meyveli Tepe elinize emeğinize sağlık. Tohum paylaşım etkinliğinde ki tüm arkadaşlarıma da teşekkür ederim.

Şeftali çiçeği
06-01-2020, 12:18

Sn. Meyvelitepe,

Sizin ve bütün ağaçlar.net ailesinin yeni yılı kutlu olsun.

Kargo adres bilgilerimizin ve e-mail adreslerimizin Lojistik Merkez'e sağlıklı bîr şekilde ulaşıp ulaşmadığı da bildirilecek mi acaba? Ona göre biz de gerekiyorsa düzeltmemizi yapalım.

Bir de, kayıt listesinin en son hali yayınlanacak mı? Tahminim herkes yeniden düzenlemeler yaptığı için epey değişiklikler olmuştur.

Her şey için çok teşekkürler.

MeyveliTepe
06-01-2020, 13:31
Sn. Meyvelitepe,

Sizin ve bütün ağaçlar.net ailesinin yeni yılı kutlu olsun.

Kargo adres bilgilerimizin ve e-mail adreslerimizin Lojistik Merkez'e sağlıklı bîr şekilde ulaşıp ulaşmadığı da bildirilecek mi acaba? Ona göre biz de gerekiyorsa düzeltmemizi yapalım.

Bir de, kayıt listesinin en son hali yayınlanacak mı? Tahminim herkes yeniden düzenlemeler yaptığı için epey değişiklikler olmuştur.

Her şey için çok teşekkürler.

Sizin de yeni yılınız kutlu olsun.

Lojistik merkezine gelen tüm adres bilgileri için geldi/gelmedi diye teker teker bildirimde bulunmak olanaklı değil. Bunun yerine, talepler kapandıktan sonra geçerli talebi olup adresi olmayanlar ilan edilerek 2-3 gün süre verilerek tamamlanması istenecek.

mutlu_inan
07-01-2020, 09:24
ILGİNÇ BİR OLAY :

Bir iki gün önce evimizin yakınına yıldırım düştü.(komşuların demesine göre odamın tepesine düştüğünü görmüşler sözde, fakat öyle olsaydı tuz buz olurdum muhtemelen).
Apartmanın en üst katındaydık ve binada(tam odamın olduğu yerde) ciddi hasar var.çevredeki bir çok binanın elektrik tesisatı bile zarar görmüş galiba ve aparmanda neredeyse elektronik bütün cihazlar yanmış.

İlginç olan şey ise odamın içi hiç bir şey olmamış gibiydi fakat binanın iç demiri bile kısmen kopup betonuyla birlikde düşmüş,çatıda anten vs.tuz buz olmuş.

Ben bu olayı şuna yordum;tohumlar odamdaydı,acaba buradaki talep sahiblerinin hatrı için mi Allahu teala beni ve tohumları korudu diye aklıma gelmedi değil.

NOT:
Bu mesajı,bir tanıdıktan yazmakdayım,bana whatsap ile ulaşmaya çalışan arkadaşlarım varsa ulaşamayabilirler.Ya normal msj ile ya da site üzerinden ulaşabilirler.

Tohumları nasipse mutlaka usulüne uygun şekilde yöneticiye göndereceğim.o konuda şimdilik bir sorun yok.

Geçmiş olsun..

pares
07-01-2020, 16:11
ILGİNÇ BİR OLAY :

Bir iki gün önce evimizin yakınına yıldırım düştü.(komşuların demesine göre odamın tepesine düştüğünü görmüşler sözde, fakat öyle olsaydı tuz buz olurdum muhtemelen).
Apartmanın en üst katındaydık ve binada(tam odamın olduğu yerde) ciddi hasar var.çevredeki bir çok binanın elektrik tesisatı bile zarar görmüş galiba ve aparmanda neredeyse elektronik bütün cihazlar yanmış.

İlginç olan şey ise odamın içi hiç bir şey olmamış gibiydi fakat binanın iç demiri bile kısmen kopup betonuyla birlikde düşmüş,çatıda anten vs.tuz buz olmuş.

Ben bu olayı şuna yordum;tohumlar odamdaydı,acaba buradaki talep sahiblerinin hatrı için mi Allahu teala beni ve tohumları korudu diye aklıma gelmedi değil.

NOT:
Bu mesajı,bir tanıdıktan yazmakdayım,bana whatsap ile ulaşmaya çalışan arkadaşlarım varsa ulaşamayabilirler.Ya normal msj ile ya da site üzerinden ulaşabilirler.

Tohumları nasipse mutlaka usulüne uygun şekilde yöneticiye göndereceğim.o konuda şimdilik bir sorun yok.
Geçmiş olsun sayın Üçcin

Meraklıdr
07-01-2020, 16:13
Merhabalar bakla tohumu paylaşan oldu mu acaba, defalarca baktım ama yine gözümden kaçtıysa kimin paylaştığını öğrenmek isterim. Benim gördüğüm üzere henüz paylaşan olmadıysa, paylaşabilecek kimse varsa çook mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum.

AkisSoftware
07-01-2020, 16:33
Geçmiş olsun.

Size bir şey olmasında kendi adıma ben tohum istemem. Yerine gelmeyecek şeylerden birisi sağlıktır. Rabbim muhafaza etsin.

ILGİNÇ BİR OLAY :

NOT:

DiPoLe
07-01-2020, 16:36
ILGİNÇ BİR OLAY :

NOT:

Geçmiş olsun. Bu doğa olayının sizin başınıza gelmesi büyük talihsizlik olmuş. Şükür sağlığınızda bişey yok. Allah beterinden korusun.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Selma_321
07-01-2020, 17:39
Geçmiş olsun sayın üçcin, Allah sağlık versin inşallah

istcallst
07-01-2020, 18:09
Merhabalar bakla tohumu paylaşan oldu mu acaba, defalarca baktım ama yine gözümden kaçtıysa kimin paylaştığını öğrenmek isterim. Benim gördüğüm üzere henüz paylaşan olmadıysa, paylaşabilecek kimse varsa çook mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum.

ben paylaşıma koyarım, 10 kişiye yeterli tohumum var

Havuç tohumu paylaşan ar mı?

Meraklıdr
07-01-2020, 19:24
ben paylaşıma koyarım, 15 kişiye yeterli tohumum var

Çok teşekkür ediyorum, çok sevindirik oldum 😍
Evet malesef havuç ve baş kereviz de yok paylaşımda ☹️

aloe
07-01-2020, 19:47
ILGİNÇ BİR OLAY :

NOT:

Geçmiş olsun sn üçcin.

tropikalist
07-01-2020, 20:17
Geçmiş olsun sn Üçcin

Muda
07-01-2020, 20:52
Geçmiş olsun sn. Üçcin.

Umarım hiçbir şey olmamıştır. Allah beterinden saklasın.

şehirliköylü
07-01-2020, 22:12
Sayın Üçcin, çok çok geçmiş olsun. Küresel ısınmanın etkileri olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz küresel ısınma nedeni ile şiddetli hava koşullarını yaşamaya devam edecek ne yazık ki.

ben paylaşıma koyarım, 15 kişiye yeterli tohumum var

Tohum paylaşımı başladığında havuç tohumu paylaşacaktım ancak tohumlarım çimleniyor mu diye kontrol edeyim derken elimdeki tohumların yarısını ektim. Evet çimleniyorlar ama elimdeki tohum paylaşmaya açılmayacak kadar az kaldı. Yarın sabah tohumları sayıp belki çok az bir paylaşım yapabilirim.

istcallst
08-01-2020, 07:31
Çok geçmiş olsun sayın Üçcin

elifaydin
08-01-2020, 07:38
Çok geçmiş olsun sayın Üçcin

Meraklıdr
08-01-2020, 13:37
Tekrar merhabalar, benim de merak ettiğim şey talepler kapanmadan tarafıma yapılan tohum isteklerinin ne kadarının geçerli olduğunu görme şansım olacak mı? Öyle hevesliyim ki sanki bütün istekler geçerliymiş gibi %50 fazlası talepte bulundum bile. Bana yapılan isteklerin geçersizliği sebebiyle talep eksiltmem gerekecekse en azından çıkarılacak olanları kendim seçebilecekmiyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Bu arada sn. Üçcin çok geçmiş olsun

MeyveliTepe
08-01-2020, 13:51
Tekrar merhabalar, benim de merak ettiğim şey talepler kapanmadan tarafıma yapılan tohum isteklerinin ne kadarının geçerli olduğunu görme şansım olacak mı? Öyle hevesliyim ki sanki bütün istekler geçerliymiş gibi %50 fazlası talepte bulundum bile. Bana yapılan isteklerin geçersizliği sebebiyle talep eksiltmem gerekecekse en azından çıkarılacak olanları kendim seçebilecekmiyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Bu arada sn. Üçcin çok geçmiş olsun

Geçerli taleplerin belirlenmesi talep süreci kapandıktan sonra yapılıyor. Dolayısıyla şimdiden bilemezsiniz. Geçersiz talepler sebebiyle sizin taleplerinizde azaltma yapmak gerekirse tarihe göre yapılıyor. Yani kesintiler son tarihli olanlardan olur.

Meraklıdr
08-01-2020, 16:38
Geçerli taleplerin belirlenmesi talep süreci kapandıktan sonra yapılıyor. Dolayısıyla şimdiden bilemezsiniz. Geçersiz talepler sebebiyle sizin taleplerinizde azaltma yapmak gerekirse tarihe göre yapılıyor. Yani kesintiler son tarihli olanlardan olur.
Çok teşekkür ediyorum cevabınız için, o zaman risk alıp ısrarla istediğim bakla tohumundan olmamak için şimdiden bi talep azaltması yapmam daha mantıklı olacak gibi. Tekrar teşekkür eder, kolaylıklar dilerim

şehirliköylü
08-01-2020, 19:48
Ben de bir konuyu merak ediyorum: hazırladığımız tohum paketlerinin içine "kişiye özel" fazladan başka bir paket daha koyabilir miyiz? Örneğin 10 adet çiçek tohumu paketini hazırladım, Ağaçlar.Netten gelen etiketleri de kurallara uygun pakete koydum ama paketin birinin içine -hediye gibi- başka bir paketcik daha koymak kurallara aykırı mıdır?

MeyveliTepe
08-01-2020, 22:51
Ben de bir konuyu merak ediyorum: hazırladığımız tohum paketlerinin içine "kişiye özel" fazladan başka bir paket daha koyabilir miyiz? Örneğin 10 adet çiçek tohumu paketini hazırladım, Ağaçlar.Netten gelen etiketleri de kurallara uygun pakete koydum ama paketin birinin içine -hediye gibi- başka bir paketcik daha koymak kurallara aykırı mıdır?

Lojistik merkezinde binlerce poşetin tasnifini yaparken kafa karıştırır, hata olasılığını arttırır.

Kimlere ne tohumu göndermek istediğinizi bana bildirirseniz onlar için de standart etiket hazırlarım, bir problem olmaz.

Tunga38
09-01-2020, 13:58
Merhaba , aranıza yeni katıldım , tohum talep edebilir miyim yoksa süre bitti mi.

aloe
09-01-2020, 15:59
Merhaba , aranıza yeni katıldım , tohum talep edebilir miyim yoksa süre bitti mi.

Tohum talep kapanış tarihi 15 Ocak'tır. Elinizi çabuk tutun. Bu tarihe kadar istekte bulunabilirsiniz.

ruru_ekin
09-01-2020, 20:39
Merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. Instagram'da Şehirlibahcivan isimli sayfada tohum paylaşım etkinliğinizi gördüm, bilgi aldım ve o sayede aranıza katıldım. Ancak yapmam gerekenler nelerdir ve ilk yıl sanırım tohum talep edebiliyorum değil mi? adres bilgimi? mail adresimi nasıl kime gönderebilirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılar

mutlu_inan
10-01-2020, 06:33
Merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. Instagram'da Şehirlibahcivan isimli sayfada tohum paylaşım etkinliğinizi gördüm, bilgi aldım ve o sayede aranıza katıldım. Ancak yapmam gerekenler nelerdir ve ilk yıl sanırım tohum talep edebiliyorum değil mi? adres bilgimi? mail adresimi nasıl kime gönderebilirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılar
aşağıdaki linkte genel prensipler var mutlaka okumalısınız bence..

http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/43496.htm

halcur
11-01-2020, 15:56
Merhaba,
Bu yıl Kara Buğday/Greçka paylaşan yok. Paylaşabilen olursa faydalanmak isterim.

Asoo
11-01-2020, 19:22
Bu sene pek çok bitkiden yeterli tohum alamadığım için sadece üç çeşidi paylaşacağımı ilan etmiştim.

Çerezlik kabak tohumlarını da küflendirdiğim için paylaşamayacağım.

Üzgünüm. :(

bluedreams
12-01-2020, 21:00

Merhaba , farklı günlerde talepte bulunmuştum. 14.12 yaptığım talepler listelenmiş ancak 31.12 saat 11 civarı 3 talebim de liste de yok. Belirttiğiniz saatten daha önce olmasına rağmen güncel olmama ya da hata durumu söz konusu olabilir mi? Teşekkürler

MeyveliTepe
12-01-2020, 21:12
Siz taleplerinizi daha geç yapmış olabilir misiniz?

Bahsettiğiniz tohumlar halen talep edilmiş olarak görünüyor ise sorun yoktur.

istcallst
13-01-2020, 06:56
Merhaba. Tohum paylaşanlar e-posta adreslerini ne zaman göndermeli? Etkinlik takviminde göremedim. Düzenli olarak buradaki mesajları kontrol edemiyorum. Bilgi verebilir misiniz?

Lojistik merkezine hemen göndermelisiniz

bluedreams
13-01-2020, 08:04
Siz taleplerinizi daha geç yapmış olabilir misiniz?

Bahsettiğiniz tohumlar halen talep edilmiş olarak görünüyor ise sorun yoktur.

Fotoğrafa göre saatler belirttiğim gibi. Ne yapmamı önerirsiniz

bahcedenn
13-01-2020, 09:12
Fotoğrafa göre saatler belirttiğim gibi. Ne yapmamı önerirsiniz

Hiçbir şey. Bir sıkıntı yok ki zaten.

Kayıtlar 31.12.2019 saat 01:30 itibarıyladır. Siz ise beğenilerinizi 31.12.2019 da saat 11:43, 11:51 ve 11:57'de yapmışsınız. Önce ve sonra durumunu karıştırıyorsunuz.

bluedreams
13-01-2020, 11:41
Hiçbir şey. Bir sıkıntı yok ki zaten.

Kayıtlar 31.12.2019 saat 01:30 itibarıyladır. Siz ise beğenilerinizi 31.12.2019 da saat 11:43, 11:51 ve 11:57'de yapmışsınız. Önce ve sonra durumunu karıştırıyorsunuz.

Haklısınız teşekkür ederim

Sevgi Durul
13-01-2020, 14:50
2014 @Sevgi Durul (http://www.agaclar.net/forum/1328601-post15.htm)dan gelmiş, önceki yıllarda da bir kez paylaşmıştım, geçen sene ekmedim, ancak ilginç fiziki görünüşü, her daim sert yapısı ile dolmalık hariç her şekilde kullanılabilir. Turşusu için bölmek lazım, 20 cm. e ulaşabiliyor uzunluğu.. Acılığı için ortaya yakın diyebiliriz.

Tohumlar önceki seneden, bir kaç sene daha geçse çimlenme yüzdesi düşecek. 'bu yıl ekelim nerede tohum' desek tohum bulamayacağız. Muhafaza ettiğim tohumlardan dağıtıyorum, çok fazla talep olmasın diye özellikle son anlarda dağıtayım dedim, fazla talep olursa karşılayamam. Forumda bakıştırdım hızlıca ama başka paylaşan göremedim. Böyle tohumları alıp sonraki yıllarda paylaşmayanları kulaklarından forumun ortasında tavana asmak lazım, bak bakalım bir daha yapıyorlar mı.. :p

702518

İlk bir kaçı karadüzen tohum dağıtımları dahil olmak üzere altı kez tohum paylaşım etkinliklerine katıldım. İlk kez dağıtımını yaptığım bir çeşidin paylaşılması, beni ziyadesiyle memnun etti. Bu yüzden size teşekkür etmek istedim, Sayın TCM.:p (Turşusu çok güzel oluyor. Tarifini burada (http://www.agaclar.net/forum/kiler/35791.htm) paylaşmıştım.)

Maalesef, (paylaşanları tenzih ediyorum) tohum talep edenlerin büyük çoğunluğunu dağıtımlarda göremiyoruz.:(

Bu vesileyle, etkinlikte görev alan herkesi tebrik ediyor, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.:)

AkisSoftware
14-01-2020, 08:04
İlk bir kaçı karadüzen tohum dağıtımları dahil olmak üzere altı kez tohum paylaşım etkinliklerine katıldım. İlk kez dağıtımını yaptığım bir çeşidin paylaşılması, beni ziyadesiyle memnun etti. Bu yüzden size teşekkür etmek istedim, Sayın TCM.:p (Turşusu çok güzel oluyor. Tarifini burada (http://www.agaclar.net/forum/kiler/35791.htm) paylaşmıştım.)

Maalesef, (paylaşanları tenzih ediyorum) tohum talep edenlerin büyük çoğunluğunu dağıtımlarda göremiyoruz.:(

Bu vesileyle, etkinlikte görev alan herkesi tebrik ediyor, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.:)

Benim de aradığım bir tür idi. Bu vesileyle size ve sayın Tcm 'ye tekrar teşekkür ediyorum.

WindWild
14-01-2020, 09:55
Merhabalar. Tohum paylaşım etkinliğinde çok fazla yabancı çeşitlerden tohum paylaşımı yapılmış. Amerikadan, avrupadan falan bayağı tohum var. Bunların yurdumuz içinde yayılması kendi orjinal çeşitlerimiz için tehlike arz etmiyor mu? Acaba bunların paylaşımına bir kısıtlama getirilmesi sizce de mantıklı olmaz mı?

MeyveliTepe
14-01-2020, 10:06
Merhabalar. Tohum paylaşım etkinliğinde çok fazla yabancı çeşitlerden tohum paylaşımı yapılmış. Amerikadan, avrupadan falan bayağı tohum var. Bunların yurdumuz içinde yayılması kendi orjinal çeşitlerimiz için tehlike arz etmiyor mu? Acaba bunların paylaşımına bir kısıtlama getirilmesi sizce de mantıklı olmaz mı?

Domates, biber, patlıcan, mısır, fasulye tamamını kaldıralım mı?

Batuhan Yılmaz
14-01-2020, 12:15

Patlıcan hariç o eski dünya bitkisi :) Ispanak Patates Ayçiçeği Yer Elmasınıda yeni dünya bitkilerine ekleyebiliriz. Ve hatta Ejder meyvesi daha yerli ve milli meyve sayılır domatesin yanında o sebepten böyle bir kısıtlama yapmak gereksiz olur sonuçta doğaya yayılıp istilacı tür olarak bölgenin genel florasını bozacak bitkiler değiller hepsi müşkülpesent ve nazlı bitkiler.

MeyveliTepe
14-01-2020, 14:05
Patlıcan hariç o eski dünya bitkisi :) Ispanak Patates Ayçiçeği Yer Elmasınıda yeni dünya bitkilerine ekleyebiliriz. Ve hatta Ejder meyvesi daha yerli ve milli meyve sayılır domatesin yanında o sebepten böyle bir kısıtlama yapmak gereksiz olur sonuçta doğaya yayılıp istilacı tür olarak bölgenin genel florasını bozacak bitkiler değiller hepsi müşkülpesent ve nazlı bitkiler.

Patlıcanın kökeni de Hindistan :)

WindWild
14-01-2020, 14:29

Domatesten bahsedelim mesela. O da patlıcan gibi patlıcangillerden ve patatesi de kapsayan cins şemsiyesi altında ayrı bir türdür. Tür olarak latincesi de Solanum lycopersicum'dur. Yabani olarak Solanum arcanum adından türler de vardır. Ben domatesi TÜR olarak komple kısıtlayalım demedim. Domates türünün binlerce varyantı yani çeşidi vardır. Misal halk dilinde çeri denilen kiraz domatesi bir varyanttır (Solanum lycopersicum cerasiforme). Ve bu varyantın amerika kıtasından çine kadar bir çok alt varyantı bulunur. Benim yabancı çeşitlerden kastım alt varyantlardır yani ırklar diyebiliriz buna. Irk demek; belli bir popülasyonda yaşayan, belli bir türdeki canlılar; yaşadıkları alandan ayrılmayıp, diğer "türdeşlerinden" izole olmuşsa bu toplulukta ırk kavramından bahsedilebilir. Yani amerikadaki çeri ile anadoludaki çeri köken olarak birebir aynı atadan gelirler ama bir kaç nesil boyunca aynı bölgede üremeye devam ettiklerinde bölgeye uyum sağlamak için farklı birtakım özellikler kazanırlar. Renk gibi koku gibi tat gibi kavramlarda değişimler gözlenir. Evet amerikadan gelen domates bizim anadoluda bu şekilde farklılaşıp bilmem nerenin köyü domatesi, ayaş domatesi vs olmuştur. Bu şekilde 200-250 yıllık bir farklılaşma sonucu oluşan kendi çeşitlerimizi koruyalım demek istedim kısacası.

Sezerakk
14-01-2020, 14:34
Tohum paylaşım etkinliğinde 3. Sezonum olacak. Her sene Lojistik Merkezine adres bilgilerimizi göndermemiz gerekiyor mu yoksa ilk sene gönderdiğimiz yeterli midir ? Bu aralar aşırı yoğunluktan foruma çok az girebiliyorum. Daha önceden sorulduysa kusura bakmayın lütfen. Teşekkür ederim.

WindWild
14-01-2020, 14:35

Hayır.

MeyveliTepe
14-01-2020, 17:47
Tohum paylaşım etkinliğinde 3. Sezonum olacak. Her sene Lojistik Merkezine adres bilgilerimizi göndermemiz gerekiyor mu yoksa ilk sene gönderdiğimiz yeterli midir ? Bu aralar aşırı yoğunluktan foruma çok az girebiliyorum. Daha önceden sorulduysa kusura bakmayın lütfen. Teşekkür ederim.

Evet, göndermeniz gerekiyor.

bilenyum
14-01-2020, 17:56
Sanırım yarın son günü talebin. Gerekli adımları gerçekleştirdim ve eğer uygun görürlerse altta ki tohumları talep ettim.
1.Karaçayır - Merveille de Quatre Saisons Marulu
2. yurtsever -Painted Mountain
3.halcur - Domates-Kamber Biber
4. bahcedenn - Blue Cream Berry Domates
5. Birnefestoprak - Big Cheef
6. istcallst - Holy basil - Tulsi ?????
7. Tolga Özmeral - Berkley Tie Dye domates
8. TCM - Bulgar Domatesi
9. ketenhelva - Margaret Curtain domates
10. saleri -Sungold Domates
11- telato - Kivano
12. telato- Gül biber
13- Tolga Özmeral - Heybetli Domates.
14. Güne-bakan - Sarkan horoz ibiği- Amaranthus cauadatus
15. Kaktüs -Domates Sunrise Bumble Bee ??
16- Betül Duman- Sugören Pembesi
17- Sezer Akk - Blue Beauty Domates
18. asoo- Black from Tula
19. Atilgan -Hafize Baliç Pembe Domatesi
20- Atilgna - Alakır Etlisi Domatesi
21- Atilgan - Mor Tatlı Biber (Kara At)
22. bahçeden - Fahrenheit Blues Domates
23. Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory
24.pupa-baski - Kırmızı bamya
25. iyigit- Kaibi Round Biber

devrann
14-01-2020, 18:16
Domatesten bahsedelim mesela. O da patlıcan gibi patlıcangillerden ve patatesi de kapsayan cins şemsiyesi altında ayrı bir türdür. Tür olarak latincesi de Solanum lycopersicum'dur. Yabani olarak Solanum arcanum adından türler de vardır. Ben domatesi TÜR olarak komple kısıtlayalım demedim. Domates türünün binlerce varyantı yani çeşidi vardır. Misal halk dilinde çeri denilen kiraz domatesi bir varyanttır (Solanum lycopersicum cerasiforme). Ve bu varyantın amerika kıtasından çine kadar bir çok alt varyantı bulunur. Benim yabancı çeşitlerden kastım alt varyantlardır yani ırklar diyebiliriz buna. Irk demek; belli bir popülasyonda yaşayan, belli bir türdeki canlılar; yaşadıkları alandan ayrılmayıp, diğer "türdeşlerinden" izole olmuşsa bu toplulukta ırk kavramından bahsedilebilir. Yani amerikadaki çeri ile anadoludaki çeri köken olarak birebir aynı atadan gelirler ama bir kaç nesil boyunca aynı bölgede üremeye devam ettiklerinde bölgeye uyum sağlamak için farklı birtakım özellikler kazanırlar. Renk gibi koku gibi tat gibi kavramlarda değişimler gözlenir. Evet amerikadan gelen domates bizim anadoluda bu şekilde farklılaşıp bilmem nerenin köyü domatesi, ayaş domatesi vs olmuştur. Bu şekilde 200-250 yıllık bir farklılaşma sonucu oluşan kendi çeşitlerimizi koruyalım demek istedim kısacası.

Bizim bu bahsettiğiniz durumu tohum paylaşımıyla sebep olmamız çok zor olur hele ki binlerce dönüm ekilen hibritler varken.Bu şöyle oluyor atıyorum diyarbakır karpuzu,diyarbakır sürme karpuzu çok sulu iri ve tatlı bir karpuz ancak olgunlaşma süresi çok uzun,e üretici ne yapıyor olgunlaşma süresi 115 gün süren diyarbakır karpuzu yerine 75-80 günlük mesela seminis firmasının daha verimli hibrit çeşitine yöneliyor.Ve zamanla sürme piyasadan siliniyor ve öylede olmuş.Bizse bu sürme çeşitini tohum paylaşım etkinliğinde paylaşıyoruz ve yanında mesela moon and stars paylaşıyoruz diye sürme yok oluyor diye bir şey yok çünkü sürme zaten yok olmuş.Bunun dışında paylaşım etkinliğinde uygun izolasyon mesafelerine dikkat ederek elde ettiğimiz tohumları paylaşmamız gerekiyor...

WindWild
14-01-2020, 20:33
Bizim bu bahsettiğiniz durumu tohum paylaşımıyla sebep olmamız çok zor olur hele ki binlerce dönüm ekilen hibritler varken.Bu şöyle oluyor atıyorum diyarbakır karpuzu,diyarbakır sürme karpuzu çok sulu iri ve tatlı bir karpuz ancak olgunlaşma süresi çok uzun,e üretici ne yapıyor olgunlaşma süresi 115 gün süren diyarbakır karpuzu yerine 75-80 günlük mesela seminis firmasının daha verimli hibrit çeşitine yöneliyor.Ve zamanla sürme piyasadan siliniyor ve öylede olmuş.Bizse bu sürme çeşitini tohum paylaşım etkinliğinde paylaşıyoruz ve yanında mesela moon and stars paylaşıyoruz diye sürme yok oluyor diye bir şey yok çünkü sürme zaten yok olmuş.Bunun dışında paylaşım etkinliğinde uygun izolasyon mesafelerine dikkat ederek elde ettiğimiz tohumları paylaşmamız gerekiyor...

Tohum paylaşımında yabancı ırklara ait tohumları paylaşarak yerli ırkları bitiriyoruz demiyorum. Yerli tohumlarımızı hiç paylaşmamak veya sadece yabancı çeşitleri paylaşmak mantıken aynı şeydir. Desteklemiyoruz demek istiyorum. Tohum paylaşımında yerli tohumları ön plana çıkaralım.. Ne kadar çok paylaşırsak o kadar çok hayat bulur neticede. Burda paylaşılan bilmem ne virginia çizgili domatesi vs. zaten hali hazırda pazarlanan ticari tohumlar bunları paylaşacağımıza nenem 20 yıldır yetiştiriyor tarzında tohumların ön plana çıkarılması çok daha iyi olur.

MeyveliTepe
14-01-2020, 21:28

Bu konuyu tartışmanın çok yeri değil ama kısaca belki şunlar söylenebilir.

Söylediğiniz, kavun, karpuz, buğday için düşünülürse kuvvetli argümanları olan bir tartışma olabilir. Anavatanı veya anavatanının kıyısı olan türlerin orijinal çeşitlerinin kaybedilmemesi, genetik kaynaklarının yaşayarak koruma altında olması vb. elbette çok önemli. Bunu da siyasi sınırlarla değil, coğrafi bölgelerle tanımlamak daha doğru olur. Bu bakımdan Anadolu, ortadoğu ve kuzey afrikanın bir kısmını içe alab bölgeyi belli bazı türlerin anavatanı gibi düşünmek doğru olur. Son yıllardaki bu gibi etkinliklerin az da katkısıyla eski çeşitlerin ortaya çıkmaya ve çoğalmaya başladığını söylersek çok yanlış olmaz.

Buna karşın bazı türlerin anavatanı Anadolu, ortadoğu değil. Güney Amerika, Hindistan vb. kökenli ve bugün için yaşamımızda vazgeçilmez olan bir çok tür var. Domatesin tadına tadına ilk bakan osmanlı padişahının kim olduğunu hep merak etmişimdir. Domatesin ortadoğuda ilk yetiştirilme tarihi olarak 19.yüzyılın hemen başı deniyor. 250 yıl olmamış daha. Buna rağmen belli bölgelerde yetiştirilmiş bazı çeşitler olduğunu biliyoruz. Çoğu kaybolmuşsa da bazılarının en azından adı bugünlere gelmiş. Kaç farklı ayaş domatesi var bilmiyorum. Maniye'yi yeniden keşfetmemiz çok yakın bir tarih.

37-38 yıl önce o zamanki küçük bahçemizde ilk defa cherry tip bir domates çeşiti yetiştirdiğimde o güne kadar ne duyulmuş ne de görülmüş bir şeydi. O sıralar yerli denebilecek bir cherry domates var mıydı bilmiyorum. Vardıysa da ben bilmiyorum. Bizim Alis's pembe kiraz bile 10 senelik stabil bir çeşit oldu. nereden nereye? Bugün bu haliyle yüzlerce kişinin elinde var.

Bir türün anavatanı, o türün en çok çeşitliliğe sahip, genetik olarak en güçlü olduğu coğrafyadır dersek yalan olmaz (buğdayda, kavunda başımıza gelenleri saymazsak). Domatesin bilinen 7500 çeşit atalık ve açık tozlanan çeşidi olduğu söyleniyor. Ne yapalım? Bizim ayaş domatesi (hangisi) tehlikeye girmesin diye Cherokee Purple çeşidini yasaklayalım, hatta toplayıp yakalım. Bu da bir yaklaşım tabii, ancak katılmam mümkün değil. Yerelleşme diye bir şey var tabii. Bundan 10 sene önce Kuzey Amerika kökenli siyah cherry domates, ilk yılında her salkımında 15-20 kadar domates verirken, takip eden yıllarda salkımda 200-250 domatese kadar çıktı. Bitkinin boyu, dalı budağı da ilk halinin 2-3 misli oldu. Yerelleşti mi evet, ama hala siyah cherry. Atalık ve açık tozlanan çeşitlerin hibridlere üstünlüğü de burada zaten.

Uzun lafın kısası. Çeşitlilik iyidir. Perunun 3 bin çeşit patatesine karşın Irlandanın bir çeşiti hastalandığında koca ülke aç kaldı, binlerce insan açlıktan ölmüştü.

MeyveliTepe
14-01-2020, 21:37
Tohum paylaşımında yabancı ırklara ait tohumları paylaşarak yerli ırkları bitiriyoruz demiyorum. Yerli tohumlarımızı hiç paylaşmamak veya sadece yabancı çeşitleri paylaşmak mantıken aynı şeydir. Desteklemiyoruz demek istiyorum. Tohum paylaşımında yerli tohumları ön plana çıkaralım.. Ne kadar çok paylaşırsak o kadar çok hayat bulur neticede. Burda paylaşılan bilmem ne virginia çizgili domatesi vs. zaten hali hazırda pazarlanan ticari tohumlar bunları paylaşacağımıza nenem 20 yıldır yetiştiriyor tarzında tohumların ön plana çıkarılması çok daha iyi olur.

"nenem 20 yıldır yetiştiriyor", "köy domatesi" (hangi köyse) çok paylaşıldı. Arkasındaki bilginin desteklendiği az sayıdaki çeşidin dışındakilerin çoğunun ticari kökenli, gerçek isminin devam ettirilmeyip başka isim yakıştırmalarıyla bağlamından koparılmış çeşitler vs. olduğunu da müşahade ettik.

Bu yıl da var epeyce "köy" domatesi, mısırı, hıyarı.

kaktüs
15-01-2020, 02:08

Sevgili WindWild,
Kataloglarda sizin yerli tohum paylasiminiza rastlayamadim.. Yerli tohumlari yaymaya calisiyorsunuz da ben mi kacirdim....

kaktüs
15-01-2020, 02:30
"nenem 20 yıldır yetiştiriyor", "köy domatesi" (hangi köyse) çok paylaşıldı. Arkasındaki bilginin desteklendiği az sayıdaki çeşidin dışındakilerin çoğunun ticari kökenli, gerçek isminin devam ettirilmeyip başka isim yakıştırmalarıyla bağlamından koparılmış çeşitler vs. olduğunu da müşahade ettik.

Bu yıl da var epeyce "köy" domatesi, mısırı, hıyarı.

Agaclar.net etkinliginin en sevdigim ozelligi Anatohum projesi dahilindeki yerli cesitler idi. Ben uzaktan takip eden kisilerdendim, bu sene birkac cesit Anatohum ben de ureteyim, elimde urettigim cesitlerin yerine onumuzdeki sene onlari ekeyim hevesiyle katildim etkinlige. Ancak bu sene neredeyse yok gibi Anatohum projesinde gecmis yillarda paylasilmis cesitler. Bu baglamda aslinda, yerel cesitlere, ozellikle de daha once paylasilmis, kokeni taihi ismi var olan cesitlerin paylasilmaya devam edilmesi gerektigine katiliyorum ben de.

Ama yabanci cesit korkusu da yasamaya gerek yok bence. Burada bu paylasima katilan cogu uyenin, tohum alirken mumkun mertebe izolasyona dikkat edip safligini saglamaya calistigini dusunuyorum. Veya buradaki edinilen yeni/yabanci cesitlerin tum yerel cesitleri riske atacak boyutta bir tehlike icermedigini de. Kaldi ki, bugun internete girdigimizde onlarca tohum sitesi cikiyor karsimiza, ticari olarak yabanci tohum satan. Ulasmak isteyen nereden isterse ulasabiliyor yani bunlara... Ayrica kesinlikle ticari hibrit tohumlara gore bin kat daha tercih nedenim olur, nereye ait olursa olsun atalik, 'open pollinated' tohumlar...

WindWild
15-01-2020, 09:33
Sevgili WindWild,
Kataloglarda sizin yerli tohum paylasiminiza rastlayamadim.. Yerli tohumlari yaymaya calisiyorsunuz da ben mi kacirdim....

Tohum paylaşımı etkinliğinde fikir belirtmek için tohum mu paylaşmamız gerekiyordu? Forumların temel amacı herkesin fikirlerini diğerlerine sataşmadan paylaşabilmesidir. Paylaşanlardan alıp yetiştirmek de emek isteyen bir iş. Ben yeterince talepte bulunarak bu sene katkımı sağladım. Seneye de paylaşırız inşallah.

WindWild
15-01-2020, 09:45
Bu konuyu tartışmanın çok yeri değil ama kısaca belki şunlar söylenebilir.

Söylediğiniz, kavun, karpuz, buğday için düşünülürse kuvvetli argümanları olan bir tartışma olabilir. Anavatanı veya anavatanının kıyısı olan türlerin orijinal çeşitlerinin kaybedilmemesi, genetik kaynaklarının yaşayarak koruma altında olması vb. elbette çok önemli. Bunu da siyasi sınırlarla değil, coğrafi bölgelerle tanımlamak daha doğru olur. Bu bakımdan Anadolu, ortadoğu ve kuzey afrikanın bir kısmını içe alab bölgeyi belli bazı türlerin anavatanı gibi düşünmek doğru olur. Son yıllardaki bu gibi etkinliklerin az da katkısıyla eski çeşitlerin ortaya çıkmaya ve çoğalmaya başladığını söylersek çok yanlış olmaz.

Buna karşın bazı türlerin anavatanı Anadolu, ortadoğu değil. Güney Amerika, Hindistan vb. kökenli ve bugün için yaşamımızda vazgeçilmez olan bir çok tür var. Domatesin tadına tadına ilk bakan osmanlı padişahının kim olduğunu hep merak etmişimdir. Domatesin ortadoğuda ilk yetiştirilme tarihi olarak 19.yüzyılın hemen başı deniyor. 250 yıl olmamış daha. Buna rağmen belli bölgelerde yetiştirilmiş bazı çeşitler olduğunu biliyoruz. Çoğu kaybolmuşsa da bazılarının en azından adı bugünlere gelmiş. Kaç farklı ayaş domatesi var bilmiyorum. Maniye'yi yeniden keşfetmemiz çok yakın bir tarih.

37-38 yıl önce o zamanki küçük bahçemizde ilk defa cherry tip bir domates çeşiti yetiştirdiğimde o güne kadar ne duyulmuş ne de görülmüş bir şeydi. O sıralar yerli denebilecek bir cherry domates var mıydı bilmiyorum. Vardıysa da ben bilmiyorum. Bizim Alis's pembe kiraz bile 10 senelik stabil bir çeşit oldu. nereden nereye? Bugün bu haliyle yüzlerce kişinin elinde var.

Bir türün anavatanı, o türün en çok çeşitliliğe sahip, genetik olarak en güçlü olduğu coğrafyadır dersek yalan olmaz (buğdayda, kavunda başımıza gelenleri saymazsak). Domatesin bilinen 7500 çeşit atalık ve açık tozlanan çeşidi olduğu söyleniyor. Ne yapalım? Bizim ayaş domatesi (hangisi) tehlikeye girmesin diye Cherokee Purple çeşidini yasaklayalım, hatta toplayıp yakalım. Bu da bir yaklaşım tabii, ancak katılmam mümkün değil. Yerelleşme diye bir şey var tabii. Bundan 10 sene önce Kuzey Amerika kökenli siyah cherry domates, ilk yılında her salkımında 15-20 kadar domates verirken, takip eden yıllarda salkımda 200-250 domatese kadar çıktı. Bitkinin boyu, dalı budağı da ilk halinin 2-3 misli oldu. Yerelleşti mi evet, ama hala siyah cherry. Atalık ve açık tozlanan çeşitlerin hibridlere üstünlüğü de burada zaten.

Uzun lafın kısası. Çeşitlilik iyidir. Perunun 3 bin çeşit patatesine karşın Irlandanın bir çeşiti hastalandığında koca ülke aç kaldı, binlerce insan açlıktan ölmüştü.

Yani şimdi burda ben 200-250 yıllık bir farklılaşma dediğim için, domatesin ortadoğuya gelmesi(anadoludan bahsediyoruz halbuki) 19. yüzyılın hemen başı deniliyor deyip 250 yıl olmamış demişsiniz. Sizin hesabınıza göre 19. yüzyılın hemen başından başlarsak 220 yıl olmuş Ben size 200-250 yıl aralığını verdim. Yani sırf cevap vermek için de cevap vermeyin Allah aşkına. Bahsettiğiniz patates olayı 1800 lerde yani, insanların milyonlar düzeyinde grip salgınlarından öldüğü bir dönemde gerçekleşmiş. O zamanın şartlarıyla hareket etme fikriniz yani her şeyi yetiştirelim demeniz çok doğru bir fikir değil şu anki zaman için. Neyse ben fikrimi belirttim. Yabancı tohumlarda kısıtlamaya gidersek iyi olur. Yönetim kabul eder ya da etmez.

MeyveliTepe
15-01-2020, 13:44
Tohum tanıtım ve talep süreci bu gece yarısı bitiyor. Adresini göndermemiş olanlar için sondan bir önceki çağrı.

MeyveliTepe
15-01-2020, 14:29

"Orijinal" çeşitlerimiz için tehlike arz etmesinden kısıtlanması.

Tohum paylaşımında yabancı ırklara ait tohumları paylaşarak yerli ırkları bitiriyoruz demiyorum. Yerli tohumlarımızı hiç paylaşmamak veya sadece yabancı çeşitleri paylaşmak mantıken aynı şeydir. Desteklemiyoruz demek istiyorum. Tohum paylaşımında yerli tohumları ön plana çıkaralım.

Etkinlikte, hibrid olmayan ve yetiştiricinin kendisinin yetiştirip tohumunu aldığı atalık veya açık tozlanan sebze çeşitlerinin paylaşılmasında hiç bir kısıtlama yoktur.

"kısıtlama" lafı ile kastedilen ne tam olarak anlaşılmasa da (engellenmesi, yasaklanması, kota konarak azaltılması vs.), orijini ve hayat hikayesi bilinen Anadolu dışı kökenli bir çeşitin paylaşımının yasaklanması, adına "köy domatesi" denerek paylaşılan bir çeşitin değerini arttırmaz ,"tehlikelerden" korumaz, öne çıkartmaz.

Kökeni ve hikayesi bilinen yerli olma vasfına sahip çeşitlerin başımız üstünde yeri var. Bugüne kadar (bu yıl da dahil), bu etkinlikte böyle çok tohum ortaya çıktı.

Bir tehlikeden söz ediyorsak ezici bir çoğunlukla ekilip hasat edilen, piyasa için geliştirilmiş hibridlere bakmak lazım.

Yani amerikadaki çeri ile anadoludaki çeri köken olarak birebir aynı atadan gelirler ama bir kaç nesil boyunca aynı bölgede üremeye devam ettiklerinde bölgeye uyum sağlamak için farklı birtakım özellikler kazanırlar. Renk gibi koku gibi tat gibi kavramlarda değişimler gözlenir.

Burada biraz dikkatli olmak lazım. Arazimde 12 yıldır yetiştirdiğim çok lezzetli bir domatesi kökeninden koparıp Kesikkavak Moru diye paylaşıma çıkarsam eminim çok ilgi uyandırır ama bahsettiğiniz tüm adaptasyonlara sahip cherokee purple'dir. Zaman zaman paylaştığım ve tohumunu aldığım kişi çoktan öldüğü için izini takip edemediğim, 30 yıldır bende olan ve adına mecburiyetten Meyvelitepe Turuncusu dediğim çeşit de öyle. Bugüne kadar yerli/yabancı bilinen çeşitler içinde birebir aynısına rastlamasam da "bizim köyün domatesi", "yerli", vs. gibi sıfatlar yakıştıramam. Sadece geçmiş hikayesiyle beraber paylaşırım ve başkalarının da o geçmişe ve hikayesine saygı göstermesini beklerim. Oysa 30 yıl az değil (sadece bende geçen süre), 40 yıl olunca atalık deniyor galiba.

Yabancı tohumlarda kısıtlamaya gidersek iyi olur. Yönetim kabul eder ya da etmez.

Atalık ve açık tozlanan çeşitlerde kökenine bakılmaksızın herhangi bir anlamıyla "kısıtlama yoktur", en çok hassasiyet gösterilen nokta ise paylaşılan her çeşitin bağlamı ile beraber, kökeninin, adının, hikayesinin kaybedilmeden paylaşılmasıdır. Karar böyle :)

WindWild
15-01-2020, 15:49
"Orijinal" çeşitlerimiz için tehlike arz etmesinden kısıtlanması.

Etkinlikte, hibrid olmayan ve yetiştiricinin kendisinin yetiştirip tohumunu aldığı atalık veya açık tozlanan sebze çeşitlerinin paylaşılmasında hiç bir kısıtlama yoktur.

"kısıtlama" lafı ile kastedilen ne tam olarak anlaşılmasa da (engellenmesi, yasaklanması, kota konarak azaltılması vs.), orijini ve hayat hikayesi bilinen Anadolu dışı kökenli bir çeşitin paylaşımının yasaklanması, adına "köy domatesi" denerek paylaşılan bir çeşitin değerini arttırmaz ,"tehlikelerden" korumaz, öne çıkartmaz.

Kökeni ve hikayesi bilinen yerli olma vasfına sahip çeşitlerin başımız üstünde yeri var. Bugüne kadar (bu yıl da dahil), bu etkinlikte böyle çok tohum ortaya çıktı.

Bir tehlikeden söz ediyorsak ezici bir çoğunlukla ekilip hasat edilen, piyasa için geliştirilmiş hibridlere bakmak lazım.

Burada biraz dikkatli olmak lazım. Arazimde 12 yıldır yetiştirdiğim çok lezzetli bir domatesi kökeninden koparıp Kesikkavak Moru diye paylaşıma çıkarsam eminim çok ilgi uyandırır ama bahsettiğiniz tüm adaptasyonlara sahip cherokee purple'dir. Zaman zaman paylaştığım ve tohumunu aldığım kişi çoktan öldüğü için izini takip edemediğim, 30 yıldır bende olan ve adına mecburiyetten Meyvelitepe Turuncusu dediğim çeşit de öyle. Bugüne kadar yerli/yabancı bilinen çeşitler içinde birebir aynısına rastlamasam da "bizim köyün domatesi", "yerli", vs. gibi sıfatlar yakıştıramam. Sadece geçmiş hikayesiyle beraber paylaşırım ve başkalarının da o geçmişe ve hikayesine saygı göstermesini beklerim. Oysa 30 yıl az değil (sadece bende geçen süre), 40 yıl olunca atalık deniyor galiba.

Atalık ve açık tozlanan çeşitlerde kökenine bakılmaksızın herhangi bir anlamıyla "kısıtlama yoktur", en çok hassasiyet gösterilen nokta ise paylaşılan her çeşitin bağlamı ile beraber, kökeninin, adının, hikayesinin kaybedilmeden paylaşılmasıdır. Karar böyle :)

Önerim hakkindaki yazımın her cümlesine ayrı ayrı odaklanıp cevap yazmak tartışma yapmak bence gereksiz. Kısıtlamadan kastım adı üstünde kısıtlamaya gitmek yani belirli bir kota koymak. Siz mantıksız bulduysanız tamam o zaman. benimkisi sadece bir öneriydi. Konu kapanmıştır :)

Meraklıdr
15-01-2020, 16:10
Merhabalar, tohumlarımı paylaşmak ve başka tohumlarla da kavuşacak olmanın heyecanı içimi kapladığından biraz erken kazırlamışım galiba tohum poşetlerini. Mısır tohumları buzdolabından çıktığı gibi güvelenmeye başlamış, merak etmeyiniz erken müdahale ile kurtarıldılar, sadece birşey rica ediyorum, tohumlar lojistik merkeze ulaştığında buzdolabına ya da soğuk bir yere konabilirlermi acaba? Ev ısısında bir iki günde bile güvelenmelerinden korkuyorum.
Bir bilenimiz de bu güve mevzusu için ekstra aydınlatma yapabilirse ne kadar güzel olur. Trabzonda yüksek nem sebebiyle fasülyelerin dalında güvelendiğini söylüyor annem, sağlıklı bir engelleme yöntemi varsa öğrenmek isterim.
Bir de geçen yıl sn. lojistik merkezinin destek talebine tarihi uyduramam sebebiyle olumlu yanıt verememiştim, bu sene becerebilirsem şimdiden destek gönüllüsü olmak istiyorum , işi gerçekten çok zor görünüyor belki bir faydam dokunur. İstanbul'daydı diye hatırlıyorum, doğruysa ve desteğe ihtiyacı olursa büyük bir sıkıntı olmazsa ben burdayım��*♀️

AkisSoftware
15-01-2020, 16:18
Tohum talep etme süresi tamamlandıktan sonra, bilgilerde eksiklik varsa duyuru yapılacak mı?

MeyveliTepe
15-01-2020, 16:54
Tohum talep etme süresi tamamlandıktan sonra, bilgilerde eksiklik varsa duyuru yapılacak mı?

Evet

tropikalist
16-01-2020, 06:28
Merhaba ben sn loniceradan parfüm kutusu talep etmiştim ben ilk on kişinin içinde yani gerekli olan kişi sınırında talebimi yapmama rağmen yoğun bende geçersiz sayılmaktadır lütfen bu yanlışı en yakın zamanda düzeltebilir misiniz ayrıla sizin dediğinize göre dün saat 24.00 da biteceğini demişsiniz ben iki tane tohum talebi yapana rağmen dökümanda görünmüyor en kısa zamanda cevap bekliyorum

AkisSoftware
16-01-2020, 07:00
Merhaba ben sn loniceradan parfüm kutusu talep etmiştim ben ilk on kişinin içinde yani gerekli olan kişi sınırında talebimi yapmama rağmen yoğun bende geçersiz sayılmaktadır lütfen bu yanlışı en yakın zamanda düzeltebilir misiniz ayrıla sizin dediğinize göre dün saat 24.00 da biteceğini demişsiniz ben iki tane tohum talebi yapana rağmen dökümanda görünmüyor en kısa zamanda cevap bekliyorum

Bu gibi taleplerde -prensiplerde yazıldığı gibi- tohumu paylaşan kişinin inisiyatifine kalmıştır. İlk 10 kişi ile paylaşırım gibi bir şey yazıldığını zannetmiyorum. Lakin ilk 10 kişi yazılsa bile siz 15. olarak talep etseniz dahi, sizden önceki 5 kişinin talebi geçersiz sayılırsa siz de tohum alabilirsiniz...

Ama tohumu 5'er tane paylaşacağı yere 4'er tane paylaşarak 10 kişi yerine 13 kişi ile paylaşabilirler de. Ben bazı durumlarda bu seçeneği kullanacağım.

Şeftali çiçeği
16-01-2020, 07:37
Sn Tropikalist hangi dokümandan bahsediyorsunuz acaba?

Zekoş
16-01-2020, 09:01
Sn.Tropikalist oncelikle gecerli talep listesi yeniden güncellenmedikten sonra yayinlama tarihinden sonraki talepleriniz listede gorünmez eger gozden kacma ya da hata olmadiysa...Sn.Meyvelitepe etiketleri göndermeden once son haliyle birkez daha paylasacaktir.
Yanlıs anlasilan diger bir konuda kisi 10 kisiyle sinirlasa bile uyelerin taleplerinin hepsi listede gorünür.Kisinin insiyatifine ve tohum sayisina bagli olarak tohum vermesi gonderme asamasinda belli olur.Yani size tohumun verilmesinin yonetimle alakasi yok.Sadece gecersizleri eler o kadar...
Aciklama yapmak benim üstume vazife degil ama o yogunlukta yonetime bir nebze de olsa katkida bulunmak istedim;)

MeyveliTepe
16-01-2020, 10:45
Mevcut liste 31.12.2019 günü itibarıyladır ve güncel değildir.

Güncel liste, hazırlığına başlanmıştır. Ancak, 300 kadar adresin mesajlardan teker teker alınıp, çoğunun formata uygun hale getirilip (bir çoğu belirtilen formata hiç uymamış), teker teker sıfır mesaj kontrolü yapılması, talep edenlerin geçen yılki durumlarının kontrol edilmesi, herkes için olması gereken en fazla talep sayılarının belirlenmesi, fazla ve geçersiz olanların silinmesi, etiket hazırlıklarının yapılması vs. yapılacak hayli iş var.

Bu yüzden takvimde belirtilen zamanlara göre ilerleyeceğiz.

tropikalist
16-01-2020, 14:29
Tamam teşekkürler okuldaydım biraz geç oldu kusura bakmayın ben zaten ilk senem olduğu için biraz cahilliğime gelmiş ve listenin yenisi be zaman yayınlanacak acaba

TCM
16-01-2020, 15:10

Güncel liste, hazırlığına başlanmıştır. Ancak, 300 kadar adresin mesajlardan teker teker alınıp, çoğunun formata uygun hale getirilip (bir çoğu belirtilen formata hiç uymamış), teker teker sıfır mesaj kontrolü yapılması, talep edenlerin geçen yılki durumlarının kontrol edilmesi, herkes için olması gereken en fazla talep sayılarının belirlenmesi, fazla ve geçersiz olanların silinmesi, etiket hazırlıklarının yapılması vs. yapılacak hayli iş var.

Mesaj anlaşılmıştır...maaşa zam istiyorsunuz siz...Patron da gözükmüyor ki epeydir...

AkisSoftware
16-01-2020, 16:05
Mesaj anlaşılmıştır...maaşa zam istiyorsunuz siz...Patron da gözükmüyor ki epeydir...

Bu özveri ile yapılan işlerin karşılığı para ile ödenecekse epey yüklü olmalı maaşı :)

pares
16-01-2020, 16:31

Bir kaç yıldır takas etkinliğime katılmamam rağmen ben bile adresimi formata uygun göndermediğimi fark ettim 😕güncelleme yapıp tekrar gönderdim ☺hakkınızı helal edin kusura bakmayın

Ginseng35
16-01-2020, 19:45
Arkadaşlar merhaba.Salep yumrusu paylaşmak isteyen varmı? Salep yetiştirmeyi çok isterim.

tropikalist
16-01-2020, 21:17
Varda bende alırım :)

zoobe
16-01-2020, 21:24
Merhaba, ben geçen sene tohum talebinde bulunmuştum, ancak adres belirtmemiştim, uyarıyı gördüğümde çok geç olmuştu. Her işte bir hayır vardır galiba, sonraki iki ay içinde tüm bitkilerim hastalandı ve böceklendi. Mekanik mücadeleyle (tabii ki kapalı balkonda, sera falan hayal şu an) galeri sineği ve beyaz sineği bitirdim ama beyaz sinek sağ (?) olsun mantara yenik düştüm. Bir süre bitkilerden elimi çektim. Bu sene tekrar talepte bulundum ama geçen sene yaptığım talep sayılır mı, şimdiki taleplerim geçersiz olur mu bilmiyorum. Cevap alabilirsem sevinirim.