View Full Version : Çimlerde yaşanan sorunlar
Dost acı söyler sayın pooly_ares, ben yerinizde olsam eylül sonu ekim başı yeniden tohumdan çim ekerim.
Madem bahçenizdeki çim alan 300 m² ve siz bunun 200 m² ni yenilemek istiyorsunuz, gelin hepsini yeniden yapın derim.
Nedenlerini kendimce sıralayayım.
Topalak dediğiniz berbat bir şeydir, önlenmesi hemen hemen imkânsız veya çok zordur.
Son fotoğrafınızda onların tohuma geçtiğini bile gördüm. Bunlar genelde su kenarlarından alınan milli toprakla gelirler. Çim gibi görünseler de gövdeleri daha kalın ve köşelidir. Elle yolmak istediğinizde sanki yolduğunuzu hatta kökünden çıkarttığınızı sansanız bile kılcal köklerinin ucunda göreceğiniz minik soğanlar hızla çoğalmasını sağladığından çok zorlanırsınız. Bu başlıkta 295 numaralı mesajda fotoğrafını yüklemiştim, bir bakınız.
Ayrıca hızla yayılırlar. Suladıkça çimden daha hızlı büyüdüğünden görünümleri de hoş olmaz. Bence ayrık otundan da daha belâlıdırlar.
Bahçenizin fotoğraflarını inceledikçe gördüklerimi de belirteyim.
Çimler geniş yapraklı ağaçların ve çam ağaçlarının altında pek verimli olmazlar, güneşi az alırlar.
Arkadaşımız limon da size yazmış, bu sıcakta üreyi neye dayanarak size tavsiye etti ve neden miktarını belirtmedi. Ayrık otu ve topalak-su otu gübreden dolayı değildir, topraktan gelir, tohumdan gelir. Sanki size serilen rulo çim pek de kaliteli değilmiş gibi geldi bana.
Siz hastalığı bertaraf etmeden ne kadar gübre de verseniz çiminiz düzelmez. Önce hastalığı gidereceksiniz sonra gübre işini ele alacaksınız.
Limon, size yabani otları ilaçla değil elle toplayın demiş ama yevmiyeli biri ne kadar titiz davranır bilemem. Ya kendiniz yapın ya da geniş yapraklı otlar için Tordon kullanın.
Çim alan hazırlanmasında toprağı en iyi düzenleyenin yanık hayvan gübresi olduğunu kabul ederiz ama o zamanda çeşitli otlar çıkıyor maalesef.
Mil de kullanıyoruz ama mil de hem çimi sıkar hem de beraberinde baş edemeyeceğimiz tohumlar da getiri eğer güvenilir ve temiz bir yerden alınmazsa.
İşte bu yüzden ben çim alanda kullanılacak toprağın elendikten sonra bir torba kireç tozu atılarak üzerinin naylonla kapatılması ve bir sene bekletilmesi ve kullanılacağı zaman yeniden elenerek kullanılması taraftarıyım.
Kullanılacak tohum da iyi seçilmeli, bahçenin güneş alma durumu, sıcaklık durumu da göz önüne alınarak tohum seçilmeli.
Ekim, Eylül sonu Ekim başı olursa hem metrekareye daha az miktarda tohum atılır hem de karıncaların taşıma olayı olmaz. Çim, genelde serin hava sevdiğinden bütün kış rahatlıkla kök salarak bahara - yaza daha sağlam, güzel girer.
Siz yine de ne yapacağınıza bir karar verin, ben de kendi bahçemde yaptıklarımdan edindiğim bilgiye göre size yardımcı olmaya çalışırım.
Yeniden çim ekimi de olur, ara ekim de olabilir.
pooly_ares
27-08-2012, 11:07
Sn Limon, Sn Güler
Cevabınız için cok teşekkürler.
Yabani otlar ile ilgili olarak ayrık otlarının roudup , topalak (ben hızlı büyüyen çim diyorum) için de inpul 75 wg adında bir diğer ilaç kullanılması gerektiğini okudum. Roundup'un tüm bitkileri öldürdüğünü öğrendim ancak topalak ilacı kullanımının çimlere zarar verip vermediğini tam olarak netleştiremedim. Eğer vermeyecekse kullanmak iyi olabilir zira yaygınlık alanı çok fazla ve şu anda tohumları çıkıyor :(- Sn Güler bu mesajı yazarken sizin cevabınız geldi. Tordon ayrıklar için mi kullanılmalı ?)
Ayrık otları ozellikle çimenler yandıktan sonra bahçeyi istila etti. Ortada görmüş olduğunuz yeşillilerin tamamı ayrık. Bunları elimle sökmeye çalıştığımda yarısı elimde yarısı toprakta kalıyor. Kök sökücü aley kullandığımda ise sanki tam temizleyemiyormuşum gibi geliyor. Bu sebeple ilaç kullanmak ilk başta mantıklı gelmişti. Çim ekimi için daha 15-20 günlük bir zaman olduğu için bu sürede ilaçlar etkisini gösterir ve tamamen kurtulurum diye düşünüyordum. Ancak El ile yapmak gerekiyorsa aynı şekide oturur kendim yapmaya çalışırım.
Kapak toprağı ile ilgili olarak Kemalpaşada doğal toprak satan bir yer buldum bu topraktan alıp kapak toprağı yaparım diye düşünüyordum. ama gübre kum vs yapmak zor olacak en iyisi hazır almak galiba (Praktiker veKoçtas ta satılan torflar kapak toprağı olarak kullnılamaz değil mi?)
Birde sararan çimlerin ayıklanması ile ilgili. Anladığım kadarı ile tırmıkla toprak kalana kadar çimleri temizleyeceğim. Çim havalandırma makinası bu işi yapar mı (Az bilenin garip sorusu sararan çimleri topladığını yazıyordu bizim bahçemiz bu kapsama girer mi) yoksa bileğe kuvvet temizlik mi yapmalıyım.
Tekrar Teşekkürler
Saygılar
Roudup star, bütün alanı kurutur. Inpull'u da bulmak zor. Siz bulabildiniz mi? Bana sayın Mine Hanım da Inpull'u tavsiye etmişti.
Tordon geniş yapraklı otlar için kullanılır, ayrık ve çime faydası gelmez.
Aeratör çekmek, çimlerin köklerinde birikmiş ölmüş yaprakları temizlemek içindir, çim dipleri temizlenirse daha rahat nefes almaları içindir. Bahar ayında çekilir.
Alt toprağı attığınızda üzerinden silindir geçin satıh düzelsin sonra tohum atın, kapak toprağını attıktan sonra da silindir geçerek yağmurlama sulama yapın. Ama dediğim gibi önce hastalığı bertaraf edin. Toprağınızı dezenfekte edin.
(Praktiker veKoçtas ta satılan torflar kapak toprağı olarak kullnılamaz değil mi?)
Torf olmaz. Bauhausda "Kapak Toprağı" diye hazır karışım satılıyor çuvalı 15 TL. Bauhausda varsa diğerlerinde de vardır muhakkak. Bahçe bölümündeki yetkililere danışırsanız yardımcı oluyorlar.
Birde sararan çimlerin ayıklanması ile ilgili. Anladığım kadarı ile tırmıkla toprak kalana kadar çimleri temizleyeceğim. Çim havalandırma makinası bu işi yapar mı (Az bilenin garip sorusu sararan çimleri topladığını yazıyordu bizim bahçemiz bu kapsama girer mi) yoksa bileğe kuvvet temizlik mi yapmalıyım.
Bence çim havalandırma makinası yeterlidir.
.
Bence çim havalandırma makinası yeterlidir.
Yani, eski çimi yok edip yeni çimleri ekmek için mi?
Bence olmaz. Önce mutlaka dezenfekte edip, eski bozuk çimleri kökten atmak gerekir. Aeratörle bu ne kadar yapılır ki.
Yeni ekilecek alan mutlaka iyice temizlenmeli. Yeniden bir alt toprağı serilmeli hatta eski sağlıklı çimlerin üzerine bile hafifçe toprak gelse sorun olmaz. Satıh silindirlenip düzeltilmeli, ekimden sonra ince bir kapak toprağı kapatıldıktan sonra silindirleyip yağmurlama sulama yapılmalıdır. Hatta ben sizin yerinizde olsam ekeceğim tohumu da karıncaların ve başka böceklerin şerrinden korumak için toz insektif ilaçla biraz ilaçlarım.
pooly_ares
27-08-2012, 13:55
Yardımlarınız için teşekkürler
Sırası ile anladığımı yazsam;
(Güler Hn Dezenfekte işlemini ayrıkların temizlenmesi olarak algılıyorum doğru mudur)
1-Sararmış çimleri toprak görünene kadar tamamen kaldırıyorum.
2-Bahçenin tamamen yeniden ekilecek kısımını belirliyorum ve roundup ile ne varsa kurutuyorum - Burada en önemli soru toprağa ne kadar zararı var ve ne kadar zaman sonra tekrar ekim yapılabilir zira yeniden eklilenler de kurursa ne yaparım bilmiyorum
3- Round up etkisi geçtikten sonra kurumuş otları temizliyorum.
4- 1 cm kalınlığında alt toprağı seriyorum (bu toprak normal toprak mıdır yoksa bahsettiğiniz kireçli toprakmıdır. Normal toprak değilse nereden temin edilir?)
5- Silindirliyorum (silindir bulamazsam üzerine basarak olur mu ?)
6- Çimi ekiyorum (miktarını nasıl ayarlamak lazım?)
7- Üzerini aldığım kapak toprağı ile 0,5 cm kapatıyorum
8- Fıskiye ile suluyorum (otomatik sulamayı kapattırmam gerekiyor değil mi?)
9- Yaşayan çimler için Inpul uygulaması yapıp (Inpul bulmaya çalışıyorum alırsam paylaşacağım) topalaklardan kurtuluyorum ayrıkları elle temizliyorum. (Buraya da tohum atmak mantıklı olur mu ?)
Yukarıdaki işlem sıralamasındaki hata/tavsiyelerinizi bekliyorum.
Çok teşekkürler/iyi ki varsınız ...
Sayın pooly_ares, 25 dakikadır size yapmanız gerekenleri yazdım ama tam gönderecektim ki elektrikler kesildi ve yazdıklarım da uçtu. Biraz sonra tekrar yazmaya çalışırım.
Yukarıdaki mesajınızda yazdıklarınız doğru değil, henüz bir şey yapmayın lütfen.
Güler hanım yazana kadar dezenfektanla ilgili eski yazıları okumanızı tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/104655-post12.htm
http://www.agaclar.net/forum/108260-post16.htm
Rulo çim döşendikten sonra dikkat edilmesi gerekn bir konu daha var. Serildikten bir süre sonra kurtlanma başlıyor. Çok veya az sulama sanırım neden oluyor.
Öğrendiğime göre,
Çimin üstünde uçan arılar belirtisi oluyormuş,kurtlanmanın. 15 günde bir dursban 4 adlı ilaçla ilaçlanıyor.
Bir hafta arayla da kök yapmasını sağlayan ve besleyen bir gübre kullanıyoruz.
Bazı döşenen parçalar sadece ayrık sanki,allahtan küçük bir bölümde. Önümüzdeki günlerde o bölümü kaldırıp aynı cins çimle kaplayacağız. Rulo çimin arasına tohum ayrı cinsten olacağı için ,tohum atmayı düşünmüyorum.
Benim de bu yıl aldığım evin bahçesine rulo çim döşenmişti ,haziran ayında. Firma aceleye getirdi,yabani ot ilaçlaması yapılamadı. Muhatabı ben değil,müteaahit olunca.Teslim etmekte acele davrandılar.
Sonbaharda sorunu çözeceğimizi sanıyorum.
Şu an ayrık olan bölge hariç, zümrüt gibi.:)
Sayın pooly_ares, dezenfektan işi ayrıkların temizlenmesi olayı değildir.
Roundup starı öyle istediğiniz gibi kullanamazsınız. Eğer çim alanı tamamen yenileyecekseniz kullanmalısınız. Yoksa buraya rounduplayayım şurayı rounduplamayayım diyemezsiniz. Kuvvetli bir ot öldürücüdür. Rüzgârın tesiri ile uçan zerrelerin bile etraftaki bitkilere zararı gelir. Toprağa pek zarar vermez ama bitkileri öldürür.
Roundup kullanılınca sulama filan yapılmaz, bitki yeşil aksamından aldığı zehiri yavaş yavaş köküne iletir ve bitki ölür. Bu da aşağı yukarı 20-25 gün sürer.
Madem siz ara ekim (yama ) yapacaksınız onu unutun.
Dezenfektan için Huwasan Tr.50 kullanıyoruz. Sağlıklı veya sağlıksız bütün çimleri ilaçlıyoruz.
10 litre suya 20cc Huwasan koyup karıştırıyoruz. İçine herhangi başka bir madde yapıştırıcı filan koymuyoruz. Bu hazırladığımız solüsyonunun bir litresi ile 10m² yi ilaçlayınız. Yani 10 litre ile hazırladığınız solüsyon ile 100m² yi ilaçlayacaksınız.
Huwasan bulamazsanız bunu Peras ile de yapabilirsiniz. İlaç 3-4 saatte emilir. Sabah sulama yaparsınız. Bunu yaptıktan iki gün sonra ilaçlama yapın. Bu ilaç mantara iyi gelecektir.
Sportak + Pilben veya Benlate kullanın. İlaçlamayı akşam saatlerinde yapın ki daha iyi verim alırsınız. Fungasitten sonra yine sabah erken sulama yapın ama çok sulamayın toprağın biraz kuruması daha iyi netice verecektir. Fazla su mantarî hastalıkları tetikler.
Bu ilaçlamadan iki gün sonra da Turf set (çimin gelişmesini sağlar) kullanın. Bunu yaparken M.A.P ilave ederseniz bu gübre ile daha iyi verim alırsınız.
İkisini karıştırarak kullanabilirsiniz.
Sayın Mine Hanım 10 lt suya 30 gr MAP mutlaka katın sırt tulumbasına derdi.
Baktınız ki hastalık durdu, bir hafta sonra yine bir Turf-set + M.A.P uygulaması yapın.
Eveeet, şimdi diyelim ki hastalığı bertaraf ettik, gelelim yeni ekime.
Bozuk alanın çimlerini iyice temizleyin. Yerinizde olsam oradaki bozuk yerleri bel küreği ile toprağı alarak temizler ve temiz alt toprağı koyar ve eski seviyesine gelene kadar silindirlerim. Ayakla ezmek pek de doğru olmaz. Silindir her zaman lâzım olur. 50 cm uzunluğunda kalınca bir pimaş boruyu çimento ile doldurun bir de sap taktınız mı oldu size güzel bir silindir.
Eylül veya Ekim ayında yapacağınız ekim için m² ye 60-70 gr.çim tohumu bence yeterlidir, hem karınca faktörü olmaz hem de kardeşleneceğini düşünmek gerekir.
İsterseniz siz tohumu herhangi bir toz insectisit ile de karıştırabilirsiniz. Bu durumda haşereler de kuşlar da pek yanaşmaz.
Boş alana tohumu müsavî bir şekilde serptikten sonra kapak toprağını da kapatın. Kapak toprağının durumuna göre 1-2,5 cm kalınlığında olabilir. Otomatik sulama ile de olur yağmurlama ile de yeter ki tohumlar yerlerinden oynamasın.
Kapak toprağından sonra yani sulamadan evvel yine bir silindir çekerek tohumların sıkışmasını temin etmelisiniz.
Daha sonra dikkat edilecek husus, çimlerin sabah erken saatlerde sulanması, geceye çim alanın kuru olarak girmesi olmalıdır.
Ağustos ve Eylül aylarında çimlerde mantarlar kadar rastlanan ve istenmeyen bir durum da kurt ve böceklenmedir. Çim alana çok miktarda kuşlar iniyorsa bu sizi kontrol etmeye yöneltmelidir. Boz kelebekler de uçuşuyorsa mutlaka çimden biraz tabaka gibi kaldırıp kontrol edin. Baktınız ki kurtlanma var, hemen ilaçlama yapmalısınız.
Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, umarım size faydam dokunur.
Ben de bütün bunları burada değerli hocalarımızdan öğrendim ve bahçemde bire bir tatbik ettim ve çok da faydasını gördüm.
Gel gelelim şu an bahçemdeki çim alan pek de güzel değil, hastalık yok ama bu topalaklar su otları ile başım dertte. Onlardan kurtulmak da çok kolay değil, ancak yeni bir ekim yapmam gerekiyor. 1000 m² alanı yeniden çimlemek şu an gözümü korkutuyor. Yine de pes demiyorum, bakarsınız birdenbire kolları sıvayabilirim. Ben, birebir yapmayı sevdiğimden bir peysaj firması ile anlaşma yapmak istemiyorum. Rulo çimi ise hiç düşünmüyorum.
Size kolaylıklar dilerim.
pooly_ares
27-08-2012, 22:01
Sn Güler Hn,
Verdiğiniz detaylı açıklama için cok teşekkürler
Bugün işten çıkınca tarım ilaçları satan bir dükkana uğradım ve Roundup ile Inpul satınaldım (sizin mesajınızı henuz okumamıştım- Inpul arayan arkadaşlara yardımcı olabilirim)
Roundup ile ilgili ilk düşüncemı aşağıda anlatmak istiyorum
http://img823.imageshack.us/img823/4758/95007718.jpg
kırmızı ile işaretlemeye çalıştığım alanı tamamen kaybettim. Uzerinde canlı kalan otlar, sadece ayrık ve topalaklar. Tektek uğraşmak yerine Bu kısmı tamamen kurutup yeni çim uygulaması yaparım diye düşünmüştüm. 20 gün içerisinde bu alan temizlenirken diğer alanlara topalak için inpul uygulayıp sararan kesimleri temizleyip ekim yapmayı planlıyordum
Anladığım kadarı ile bu düşünce geçerli olmayacak ama çizdiğim alanı zaten yeni çim ekimi gibi düşünmek doğru olmaz mı?
Muhtemelen "4 defa yazdım hala anlatamadım" diye düşüneceksiniz ama taşları tam yerine oturtana kadar sizi rahatsız ediyorum.
Ilginiz ve sabrınız için tekrar teşekkürler
Saygılar
Inpul'u bulduğunuz adresi ve telefon numarasını bana da yazarsanız sevinirim.
Ben bu işin eğitimini almadım, forumda hocalarımızdan öğrendiklerim ile yola çıkarak ve deneyerek yaptıklarımı size yazdım. Siz isterseniz yine de hocalarımıza sorun, eminim ki benden daha çok faydaları olacaktır.
pooly_ares
27-08-2012, 23:20
Arama (http://www.hisaronuziraat.com/satis/index.php?route=product/search&filter_name=inpul)
internetten yaptigim arastirmada bu firmayi buldum. Telefon ettim ellerinde mevcut. 65 TL ve gonderim yapiyorlar. Ben ise ure gubresini aldigim yerden aldim 50 +kdv ama gonderim yaptiklarini zannetmiyorum (zannedersem firma ismi Menemen Tarim)
bahce ile ilgili olarak ise goruslerinize cok deger veriyorum. Lutfen yanlis anlamayin. Bilgili olmadigim konularda tecrubeye saygim ve guvenim sonsuzdur. ozellikle sizin gibi hic tanimadigi kisilere yardimci olmak icin saatlerini ayiran kisilere...
Tekrar tesekkurler, Saygilar
Sevgili pooly_ares, alınacak bir şey yok, ve ben de alınmadım. Bildiklerimi paylaşmayı severim. Ben de burada öğrendim pek çok şeyi, başarabildiklerimi de yazarım, başarı olamadığım şeyleri de paylaşırım. Yaptığım hataları başka arkadaşlar yapmasınlar isterim.
Her frsatta da benim bu konuda eğitimli olmadığımı deneyerek yaptığımı da belirtmem gerektiğini, arkadaşların yine de hocalarımıza danışmalarını yazarım.
Inpul için verdiğiniz bilgilere de teşekkür ederim.
merhabalar; rulo çimlerimde kuruma ve mantar üreyince internette çare ararken bu siteyle karşılaştım.bendeki sorun diğer kişilerle aynı olup olmadığını bilemediğim için,fotoğraf yükleyip danışmak istedim. 2. kez rulo çim döşendi.ilki de kurumuştu.bizim bahçe çok güneş gördüğü için çim tutmaz deniyor ama kurak ayrık otlarla dolu bahçe de içime sinmediği için temmuzda otlar temizlenip toprak getirtip tekrar döşettim.birinci haftadan itibaren yer yer daha sonra yaygınlaşan kurumalar başladı. bu sırada sabah akşam olmak üzere günde iki kez bahçeyi suluyordum.tek tük beyaz mantarlar üremeye başlayınca çok sulandığı için olduğunu söylediler sulamayı azalttım.birkaç gün sulamadım şimdi üç dört günde bir sabah suluyorum.çimler toprakla daha birleşmedi bana kuru gibi de geliyor..ilaç kullanmam gerekir mi? tamamen kuruyan rulolar da var,ara yerlerde canlı kalabilen yerler de var?ne yapabilirim,birinci ayında olan çimleri kabaca ve de koparttığım mantarın bir görüntüsünü ekledim.yardımcı olabilirseniz sevinirim.teşekkürler.
Bahçemde hiç rulo çim kullanmadım bu yüzden size pek yardımcı olamayacağım ama bu başlıktaki mesajları okumaya gayret edin, rulo çim döşeyen arkadaşların karşılaştıkları sorunlara hocalarımızın verdiği cevaplar mevcut.
teşekkür ederim güler hanım; hepsini okumaya gayret ediyorum,mantar konusunda da ilaçları not ettim.fakat aynı sorunlar mı bu mantar türü için de aynı işlemleri mi yapmam gerekir acaba, onu bilemedim..
Bende de bu kadar olmasa da benzer sorunlar var. Her ne kadar rulo çim her mevsim olur dense de yaz mevsimi hiç uygun değil aslında. Biz de döşediğimizde hava 40 dereceydi. Sulamasına gereken önemi gösterdimse de tam gün güneş alan alanlar sizinki gibi oldu. Yani çimler alttan ne kadar nemli olurlarsa olsunlar üstten kavruldular.
Biz hem oluşan çukurları doldurmak hem de ara ekim yapmak için Eylül ortalarını bekliyoruz. Geçen sene de aynı tecrübeyi yaşamış, ara ekim yapmadığım halde bu bahar zümrüt gibi çimlere sahip olmuştum.
bütün uğraşım işten geldikten sonra iki gram yemeği şuncacık yeşilliğe karşı yemek,daha yeni ekilen ve bu hale gelen çimleri görmek sinir bozucu..şimdi benim diğer alanları korumak için(pek de kalmadı aslında) burada okuduğum dezenfektan ilaçları uygulayıp,kuruyan yerleri daha sonra değiştirmem mi gerekiyor..ya da böyle kalacağını varsayıp sonbahar da kuruyan yerleri mi değiştirsem bilemedim.ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim limon..
Bence de çim ekimi için ideal zaman Eylül-Ekim ayı. Rulo için her zaman ekilebilir diyorlar ama bu durumda da rulo çimde kullanılan tohum cinslerini bilmekte fayda var gibi düşünüyorum. Çok güneşi sevmeyen tohum cinsleri olduğu gibi kışın da kuruyan cinsler var diye duymuştum.
Sayın mirayf, eğer çiminizde yabancı otlar yoksa, ara ekim yapabilirsiniz, zaten eylül ayına girdik, havalar da serinlemeye başladı.
Kuruyan terleri temizleyin, dezenfektanı ve ilaçlamayı yapın, ince bir taban toprağı serip satıhı düzleyin daha sonra güvendiğiniz iyi bir tohum elde ederek ekim yapıp ince bir kapak toprağı kapatarak sıkılaştırın.
Bütün kış kendini besler ve bahara güzel bir çiminiz olur.
Çim kültürüm hiç olmadığı için bu forumda okuduğum kadarıyla öğreniyorum.ilk fotoğrafta sağ üst köşede çimlerden daha uzun ve bolca yer tutmaya çalışan yabancı otlar var.ama bunlar topalak mı ayrık otu mu ayrımını hiç bilmiyorum.sadece güler hanım topalak diye gönderdiğiniz fotolarda kökünde soğan gördüm bunu görürsem bu topalak derim artık:)
Burada çim tutmaz diye babamın bütün karşı çıkmalarına rağmen ektirdiğim çimleri düzeltmek boynumun borcu.buralarda peyzaj işleriyle uğraşan yer çok,gölge yere çim ekilmez diyerek bunlar döşendi,çok güneş aldığını da söyledik ona göre ekim yapılmıştır sanırım bilemiyorum..
İlginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim güler hanım..
temucinozturk
02-09-2012, 17:41
Bende rulo çim döşedim bu sene.hemde temmuz sonunda .ancak ince uganda diye bir cins.Bahçeniz güneş alıyorsa tavsiye ederim.kışın sararır ancak üstten tohumlama yaparsanız buda sorun olmaz.Bu cins hastalıklara karşıda dirençli.ve diğer rulo çimlere göre ucuz.
Geçen haftaki yağmur ve havaların 25-27 derecelerde seyretmesiyle bu kadar kısa sürede hiçbir uygulama yapmadığım halde çimlerde gözle görülür iyileşme ve kuruyan yerlerden yemyeşil sürgünler gelmeye başladı. Belki arada bir uyguladığım humik asitin olumlu etkisi olmuştur.
Hava serin diye çimlerinizi sulamamazlık etmeyin. Çok rüzgarlı ve nem oranı az olduğundan toprak çabuk kuruyor. 3-4 günde bir sulama şu zaman için çok az gelecektir.
Havanın bulutlu ve serin gitmesine güvenerek bu akşam çimleri gübreledim. Ben 2 çeşit sıvı gübreyi beraber kullanıyorum. (tavsiyeyle) Haftaya da humik asit vereceğim.
harfuzmani
05-09-2012, 10:41
Şu çimenlerin nasıl gübreleneceğine dair net bir kaynak bulamadım.Birinin A dediğine öteki B diyebiliyor.Sanırım herkes tecrübe ederek deneme yanılma yoluyla bazı doğruları buluyor.
Bu sene çimlerimle geçirdiğim ilk yıl olmasına rağmen buradan da edindiğim tecrübeler ile neredeyse kayıpsız bir yaz geçirdim diyebilirim.Sadece şu gübreleme olayında edinemediğim,yetersiz kalan bilgi sayesinde bazı bölgelerde hafif sararmalar oldu bunu da gayet normal karşılıyorum,çünkü o sıcağın altında biz insanlar bile ne hale geldik.
Benim edindiğim tecrübeye göre çimenler baya bi gübreleme istiyor.İlk etapta çimeni yakarım korkusuyla ne kadar da atılacağı hakkında pek bilgim olmadığından,çimenlerin hafif sararmaya başlamasını görerek gübreleme yaptım.Fakat anladım ki düzenli olarak Nisan başından itibaren her 3-4 haftada bir 100 metre kareye 2-3 kg amanyum nitrat atmak(26'lık),sonrasında iyice sulamak gerekiyormuş. aralarda da Fe-Cu-Mn-Zn vs içeren iz elementler kullanmak gerekiyor.
Bunlar benim bu sene edindiğim tecrübelerim.Umarım seneye daha sağlıklı çimlerim olacak.Tabi hocalarımız yaptığım uygulamalara ne der bilemiyorum...
ediponan
06-09-2012, 15:36
Sevgili Arkadaşlar Merhaba
izmirde yaşıyorum Sportak + Pilben veya Benlate bulamıyorum ayrıca Turf-set + M.A.P isimli ilaçlarıda bulamıyorum. izmirde bu yazdığım ilaçları bulabileceğim bir yer biliyormusunuz.
Saygılar
Mine Pakkaner
06-09-2012, 16:23
Turfset'in adı değişti Greenset oldu. Satıcısı Doğa Tohumculuk' a 0232 4464392 den ulaşabilirsiniz. MAP ilaç değil gübredir. Mono amonyum fosfat açılımıdır. Seferihisar, Menderes, Menemen,Urla vs gibi çevre ilçelerdeki gübrecilerde var. 25 kg 110 Tl civarında.
Sportak İzmir' de zor, Manisa, Balıkesir vs. illere sorun. Benlate ise bütün zirai ilaççılarda bulunur.
pilott146
15-09-2012, 12:24
merhaba formda yeniyim nereye nasıl yazacağımı bilemedim ama sorunum bahçe çimleri ile ilgili. sorun yer yer çim mantarı var bahçemde yer yerde kuruma ve sararma oluştu resimlerde görüldüğü üzere bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.
pilott146
15-09-2012, 12:30
merhaba formda yeniyim nereye nasıl yazacağımı bilemedim ama sorunum bahçe çimleri ile ilgili. sorun yer yer çim mantarı var bahçemde yer yerde kuruma oluştu resimlerde görüldüğü üzere bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. sulamayı günlük akşam yapıyordum ama onu kestim şimdi sabah erken saatlerde yapıyorum ayrıca gün aşırı yapıyorum. teşekkürler
hasanova
03-10-2012, 20:36
Herkese selamlar. Benim yaklaşık 250-300 m2 alanda kikuyu çimim var. İzmir/Urla/Bademler tarafında oturuyorum. Çimi bu sene enteresan bir şekilde kurt bastı. Yaklaşık 10 gün önce farkettik, hemen ilaçla müdahale ettim, çimler ciddi sararmıştı, 2-3 gün ard arda ilaç yaptıktan sonra kurtlar öldü, çimler şu anda yeşerdi ve büyüyorlar. Ancak geçen gece çimi sularken farkettim ki çimin için kelebek kaynıyor. Bir ilaç daha yapıp 2 gün beklettim. Az evvel yine kontrol ettim yine çimin içi kelebek dolu. Kelebekler ufak güvelere benziyor. Bu noktadan sonra ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Aşağıya kelebeğin resmini ekliyorum. İlaç olarak da önce pestban ardından dursban uyguladım.
http://g1210.hizliresim.com/12/3/dmpg4.jpg
blacklife07
04-10-2012, 13:06
Turfset'in adı değişti Greenset oldu. Satıcısı Doğa Tohumculuk' a 0232 4464392 den ulaşabilirsiniz. MAP ilaç değil gübredir. Mono amonyum fosfat açılımıdır. Seferihisar, Menderes, Menemen,Urla vs gibi çevre ilçelerdeki gübrecilerde var. 25 kg 110 Tl civarında.
Sportak İzmir' de zor, Manisa, Balıkesir vs. illere sorun. Benlate ise bütün zirai ilaççılarda bulunur.
Sitenizde yeniyim. Bilgi paylaşımı için teşekkür ederim. Yaklaşık 200 m2 rulo çim bahçem var. Benimde sorunum mantarlar. Yazılanları baştan sona okudum. Uygulanacak prosedürleri anladım. Fakat ilaçları bulamıyorum. (Yer : Bursa) Yukarıda verilen tf.dan ilaç satışımız yoktur diye cevap veriyorlar. Başka temin edilebilecek yer var mıdır?
Şimdiden teşekkürler......
Arkadaşlar Merhaba,
Siz değerli arkadaşlarıma sormak istediğim bir konu var. Sitede eskiyim fakat yeni yazıyorum:) Samsundan Tolga Arpacı ben.
Bu agustos ayında 100 metrekare olan bahçeme vilmorin marka spor saha çimi ektim. Ekim için yanlış bir ay olduğunun farkındayım. Ama havalar sıcak değildi ve yağışlı bir dönemdi. İlk tomurcuklanmalar 10 gün içinde başladı. 15cm boyuta ulaşınca biçtim ve üzerinden 1 kat daha silindir geçtim
Gün geçtikçe çimlerim seyrelmeye ve zayıflamaya başladı. Buna istinaden genta granül gübre kullandım. Çok işe yaramadı. Şu anda bir tohumdan birden çok yaprak çıkması gerekirken çoğu çimim tek yapraklı ve çok zayıf. Kökleri de zayıf.
Çimlerimi güçlendirmek , yapraklarını kalınlaştırmak , köklerini güçlendirmek için ne yapmalıyım?
Sayın toto82, dediğiniz gibi hiç olmayacak bir ayda tohumdan çim ekmişsiniz. Rulo çim olabilirdi de tohumdan ekim için olmayacak bir ay.
Sanırım çimleriniz fazla kök yapamadan yeşil aksama geçti hava sıcakları yüzünden. Çim aktivatörü Turfset deneseniz belki daha iyi olur. Çünkü Turfset hem köklenmeyi güçlendirir hem de kardeşlenmeyi-sürgünü arttırır.
Hocamız sayın Mine Pakkaner, Turfset'in artık Greenset olarak piyasaya sürüldüğünü yazmıştı, araştırmakta fayda var.
Yerinizde olsam bir iki sefer Greenset'i dener sonra M.A.P kullanırdım.
Siz yine de hocalarımıza sorun isterseniz.
Sayın hasanova, mesajınıza hocamızın bir mesajı ile cevap vereyim.
http://www.agaclar.net/forum/153507-post176.htm
Sayın blacklife07, Turfset'i İzmir'den bulamadıysanız bir de İstanbul Pendik'te Marmara Tohum'a sorun. Telefon numarası 0216 491 57 91
osman ateş
07-11-2012, 13:24
merhaba
umarım doğru yere yazıyorum
sevgili bahçeseverler bahçeme 4. kez çim ekimi denemesi yaptım.ancak her seferinde çıkıyor bir üre sonra zayıflıyor ve yere yapışıyorlar. gübre ve çeşitli ilaç uygulamaları yaptım ama nerde hata yapıyoryum bilmiyorum. bahçem kuzeye bakıyor güneşi yeterli alamıyor diye düşünüyorum ama resimlerini ekliyorum bana önerebileceğiniz ne olabilir. tek istediğim bahçemin yeşil olması dayanıklı gölgede büyüyebilen arsız bir türe ihtiyacım var sanırım **** mevcut çimleri kuvvetlendirebileceğim ne önerebilirsiniz acaba ? saygılarımla
osman ateş
07-11-2012, 13:35
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090-12.htm
osman ateş
07-11-2012, 13:36
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090-12.htm
daha önce çim konusunda resimlerimi yüklediğim için tekrar buraya yükleyemedim o yüzden alıntıladım affınıza sığınarak...
daha önce çim konusunda resimlerimi yüklediğim için tekrar buraya yükleyemedim o yüzden alıntıladım affınıza sığınarak...
Sayın osman ateş, size yardımcı olabilmeyi çok isterdim ama ben bu işin eğitimini almış biri değilim. Kendi bahçemde 1 dönümlük alanı kendi başıma çimledim, ilaçladım, bakımını yapıyorum ama güneşi iyi alıyor, drenajı oldukça iyi, fıskıyeler ile sabahları sulanmakta, 5 li bir karışım (diye hatırlıyorum).
Sizin de bir yerde yaptığınız bir hata var demek ki, başlığı yeniden okusanız. İnanın belki ben on kereden fazla okumuşumdur. Benim için bulunmaz bilgi kaynağı.
Sayın Mine Hanım yoğun ve bu araları çok seyahatleri oluyormuş, zaman zaman siteye giriyor ama her başlığa bakıp da yazabilmesi imkânsız ve özel mesajlara hiç cevap vermez.
Umarım konu ile ilgisi ve bilgisi olan bir arkadaşımız size kısa zamanda cevap verir.
Nuri Murvet
07-11-2012, 18:27
merhaba
umarım doğru yere yazıyorum
sevgili bahçeseverler bahçeme 4. kez çim ekimi denemesi yaptım.ancak her seferinde çıkıyor bir üre sonra zayıflıyor ve yere yapışıyorlar. gübre ve çeşitli ilaç uygulamaları yaptım ama nerde hata yapıyoryum bilmiyorum. bahçem kuzeye bakıyor güneşi yeterli alamıyor diye düşünüyorum ama resimlerini ekliyorum bana önerebileceğiniz ne olabilir. tek istediğim bahçemin yeşil olması dayanıklı gölgede büyüyebilen arsız bir türe ihtiyacım var sanırım **** mevcut çimleri kuvvetlendirebileceğim ne önerebilirsiniz acaba ? saygılarımla
Merhaba sayın osman ateş hoşgeldiniz.
Bahçenizdeki sorun bahçe toprağınızın yapısı ve sulama sıklığı ile oluşan problemlere benziyor. Tabii ki, seçilen çim tohumu cins ve türlerininde yüzeyi kaplama etkiside çok önemlidir.
Bahçeniz kuzey yönünde olduğunu söylüyorsunuz. Doğal olarakta bahçenizin sulama ihtiyacı, güneşli alanlara göre daha az olmalıdır.
Aynı şekilde çimin gelişimi için kullandığınız azotlu (N) gübreninde bu oranlarda az verilmesi gereklidir.
Gelişimi için verilen aşırı gübre, çimin gelişimini yavaşlatır. Çim dokusunun bozulmasına ve toprağın yapısının bozulmasına sebebiyet verir. Bahçenize 5g/m2/ay NPK (25 g/m2/yıl NPK) gübre dozu uygulaması yeterlidir.
Bahçenizde bu bakım kurallarını yerine getirdiğinizde, fazla bir sorunla karşılaşmıyacağınıza inanıyorum.
Bahçeniz için ; Festuca arundinacea ağırlıklı (%70) ve Lolium perenne (%30) karışımını tavsiye ederim. Sert dokulu, koyu yeşil, basılmaya dayanıklı, gölgeye dayanıklı, yoğun bir örtü oluşturur.
Kolay gelsin...
Sayın toto82, dediğiniz gibi hiç olmayacak bir ayda tohumdan çim ekmişsiniz. Rulo çim olabilirdi de tohumdan ekim için olmayacak bir ay.
Sanırım çimleriniz fazla kök yapamadan yeşil aksama geçti hava sıcakları yüzünden. Çim aktivatörü Turfset deneseniz belki daha iyi olur. Çünkü Turfset hem köklenmeyi güçlendirir hem de kardeşlenmeyi-sürgünü arttırır.
Hocamız sayın Mine Pakkaner, Turfset'in artık Greenset olarak piyasaya sürüldüğünü yazmıştı, araştırmakta fayda var.
Yerinizde olsam bir iki sefer Greenset'i dener sonra M.A.P kullanırdım.
Siz yine de hocalarımıza sorun isterseniz.
merhaba,
değerli görüşleriniz için teşekkürler. ekte çimlerimin fotolarını gönderiyorum. değerli hocalarımızdan görüşlerini bekliyorum. şunu anladımki çim büyütmek bebek büyütmekten daha zor:)
sevgiler, saygılar
semihfoter
09-04-2013, 16:48
Merhabalar,
Sitenin yeni üyesiyim.
Geçen yıl dikimini yaptırdığımız çimlerimle bahçıvan sorunundan dolayı başbaşa kalmış bulunmaktayım.
Aşağıda resimlerini paylaştığım çimlerimin neden böyle göründüğü konusunda bilgisi olan varsa ve benimle paylaşırsa çok mutlu olacağım.
Zaman ayıran herkese şimdiden teşekkür ederim.
seyyah69
29-04-2013, 12:03
Merhabalar,
Rulo çim uygulaması yaptırdığım ev etrafındaki bahçemde ne yazıkki kötü uygulamdan dolayı yer yer boşluklar ve ciddi sararmalar mevcut .Uygulayıcı firma yetkilileri hata kabul etmekte ve DAP uygulaması ile sorunsuz bir çim dokusu elde edileceğini savunmakta.Ancak uygulama ile ilgili çok ciddi endişelerim var serilen ruloların önemli bir kısmı geç biçimden dolayı sapa dönmüş durumda . Çim biçimi ile kalın dokuların düzelme olasılığı varmıdır ayrıca DAP uygulama şekli ve miktarı hakkında bilgi rica ediyorum...
Teşekkürler
Süleyman
sındırgılı
08-05-2013, 21:40
ben de cimlerde asagidaki sorunu yasiyorum. Granul gubreden sonra da bolca sulama yapmis idim.
cuneyt1977
13-05-2013, 13:36
Merhabalar..Geçen yıl evimizin bahçesinde tesis ettiğimiz çim alan geçen yazı ve kışı çok iyi geçirdi.Ancak yaklaşık 2 aydır bölge bölge sararma problemi var.Yardımlarınızı ve değerli yorumlarını bekliyorum..
Saygılarımla.
http://thumbnails108.imagebam.com/25436/e85465254351100.jpg (http://www.imagebam.com/image/e85465254351100)
http://thumbnails106.imagebam.com/25436/b3bcbf254351849.jpg (http://www.imagebam.com/image/b3bcbf254351849) http://thumbnails102.imagebam.com/25436/f472e4254351876.jpg (http://www.imagebam.com/image/f472e4254351876) http://thumbnails103.imagebam.com/25436/67fca2254351886.jpg (http://www.imagebam.com/image/67fca2254351886)
emrullah mutlu
13-05-2013, 18:54
bölüm bölüm sararmalar çimin çeşidinden de olabilir Türkiye de genel kullanılan akdeniz karışımında 3 çeşit çim var biri yeşilken diğer 2 si sararma gösterebiliyor bu yüzden çimlerinizde sararma olmuş olabilir diye düşünüyorum
saygılarımla....
kosturdurma
14-05-2013, 07:07
merhaba,
2,3 hafta once beykoz daki bahcemizin duzenlemesini yaptık. tohum çim attık. cimler cıkmadan ilk basta 2 yaprakli yavas yavas 3 yapraga donusen bbitki/otlar cıkmaya basladı. ilk basta anlama vermedik ancak anladıgımız kadari ile yabani ot. inanilmaz hızla uruyorlar. gubre kullanmadık. sanırım toprak ile gelmis olmalı.
bunun icin tordon uygulamayı dusunuyorum. ekimden ne kadar zaman sonra yapmalıyım. var olan yeni cıkacak cimlere zararı olur mu?
ayrıca bu bitkinin adını bileniniz var midir?
tesekkurler
cuneyt1977
14-05-2013, 11:20
bölüm bölüm sararmalar çimin çeşidinden de olabilir Türkiye de genel kullanılan akdeniz karışımında 3 çeşit çim var biri yeşilken diğer 2 si sararma gösterebiliyor bu yüzden çimlerinizde sararma olmuş olabilir diye düşünüyorum
saygılarımla....
İlginize çok teşekkür ederim.
Çim'de geçen yaz sararma gibi bir sorun yaşamadık.Karışımdan kaynaklanan sararma ihtimali biraz daha az gibi geliyor bana.Bu sararma olayından bir hafta kadar önce çim alanlar için yabancı ot ilacı kullanmıştım ama bölgesel sararmalar var,kökler canlı..Mantar problemi de var,tartışılanları ve önerileri iyice değerlendirip ona göre hareket etmek istiyorum.
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 ay önce ektiğim çimlerimi yine yaklaşık 10 gün kadar önce büyük bahçe makasıyla biçtim. Ardından da havalar çok yağışlı gitti. Açık yeşile doğru döndü çimin rengi. Diplerinde çürümeler var, ayrıca yine diplerinde kısım kısım örümcek ağı benzeri oluşumlar var.
Dün tüm konuyu okudum ve edindiğim bilgiler ışığında bugün ziraatçiye gidip Captan aldım. Huwasan yoktu. Göztaşı ile de dezenfekte olur dedi ziraatçi, 100 gr kadar da ondan verdi. Sizin önerileriniz nelerdir? Alanım küçük 20 m2 kadar.
405251
405252
405253
405254
405255
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 ay önce ektiğim çimlerimi yine yaklaşık 10 gün kadar önce büyük bahçe makasıyla biçtim. Ardından da havalar çok yağışlı gitti. Açık yeşile doğru döndü çimin rengi. Diplerinde çürümeler var, ayrıca yine diplerinde kısım kısım örümcek ağı benzeri oluşumlar var.
Dün tüm konuyu okudum ve edindiğim bilgiler ışığında bugün ziraatçiye gidip Captan aldım. Huwasan yoktu. Göztaşı ile de dezenfekte olur dedi ziraatçi, 100 gr kadar da ondan verdi. Sizin önerileriniz nelerdir? Alanım küçük 20 m2 kadar.
405251
405252
405253
405254
405255
Yardımcı olacak kimse yok mudur??
Sevgili jeozuu, çimlerin boyu çok uzun. Hep böyle uzun mu bırakıyorsun? Kökleri nasıl güneş alacak ki?
Tabii ki nemden örümceklenme yapıyor.
2 veya üç tertipte boylarını kısalt. Yani çimin boyu 20 cm ise önce 1/3 ünü biç. Geriye kalır 14 cm. Ondan 2 gün sonra yine 1/3 ünü biç , geriye kalır 9 cm cm.
Çim için ideal boy 4-5 cm kadardır. Bazı yerlerde 3.5 tercih edilir. Ondan sonra kök durumunu kontrol et. Güneş aldığında düzelme var mı bak. Yoksa ilaçlamaya geçersin.
Bu arada çim bıçağını bileylemelisiniz, kestim diyorsunuz ama çim uçlarına bakılınca kesilmiş gibi değil de koparılmış gibi püskül püskül. (2.fotoğrafta)
Sulamayı da mutlaka sabah erken saatlerde yapın. Çim geceye kuru girsin. Ancak bu durumda mantar hastalıklarını önlersiniz.
Biçme işlemleri bittikten yani ideal boya gelince akşam üstü elinizi iyice çim alan üzerine yaklaştırın , avcunuz çimlere hafifçe değsin. Bakın bakalım bir sıcaklık hissedecek misiniz?
kosturdurma
19-05-2013, 06:50
Sevgili jeozuu, çimlerin boyu çok uzun. Hep böyle uzun mu bırakıyorsun? Kökleri nasıl güneş alacak ki?
Tabii ki nemden örümceklenme yapıyor.
2 veya üç tertipte boylarını kısalt. Yani çimin boyu 20 cm ise önce 1/3 ünü biç. Geriye kalır 14 cm. Ondan 2 gün sonra yine 1/3 ünü biç , geriye kalır
sn Guler,
ben aksam 22:00 de sulama yapıyorum. daha cok yeni bir bahce oldugu icin bir sorun yok ama notunuzu okuyunca yanlis mi yapıyorum dedim. sulama sabah mi olmali? sulama icin ideal saat nedir?
Not: benim ilk attigim mesaj da birkac mesaj yukarda. onun icin de bir yorumunuz var midir acaba?
Tesekkurler
Sayın kosturdurma, çiminizde sorun yaratan bitki bana çok tanıdık geliyor.
Çimden önce çıkan ve hızla boy atan bu bitkinin adını bilmiyorum ama sorun etmeyin. Elle çektiğinizde kolayca çıkıyor değil mi?
Alanınız geniş değilse elle toplayın, yok geniş alan ise bırakın çimleriniz 10 cm kadar boylansınlar ondan sonra geniş yapraklı ot ilacı atın. Tordon çimlere zarar vermez geniş yapraklı otları öldürür.
Çim alanların sulanmasını hocalarımız sabah erken saatlerde tavsiye ederler.
Benim çim alanım 1000 metre kare. Sabah 05.30 da otomatik sulama ile sulanmakta.
Sprinkle sulama ile 2 tertipte yirmişer dakika suluyorum. Yani su çim köküne 20 cm kadar işliyor.
Genelde, gece sulamaları tercih edilmiyor. Çim alan geceye kuru girerse mantarî hastalıkları önlersiniz.
Bahçe fotoğrafınızı inceledim. Metre kareye ne kadar tohum attınız? Drenaj durumunuz nasıl? Sulamayı elle mi yapıyorsunuz?
İlk çim boyunu biraz uzun tutun, 10-12 cm kadar olsunlar. Biçeceğiniz makinenin bıçakları mutlaka keskin olsun ki hem kökü oynatmasın hem de çimi kessin- kopartmasın, yolmasın.
Önce 1/3 ünü kesin, ve makine hep aynı yönde gitsin. Yani boylamasına yol tuttuysanız hep boylamasına hareket edin, çim üzerinde makineyi dans ettirmeyin.
Birkaç gün sonra yine 1/3 ünü keserek boyu biraz daha kısaltın. İdeal çim boyunuz 3-4 cm i geçmesin ki kökler de güneş alarak güçlensin.
Uzun bırakılan çimlerde köklerde (diplerde) hep sararmalar olur.
Bu ikinci biçmede de makineyi hep enlemesine doğru kullanın. (Yani önce bahçeyi boydan boya sonra da enine biçin, bu durum kafeslenmeyi andırır ki çimler birbirine daha güzel girişerek kardeşlenme daha kolay ve güzel olur)
Çim biçileceği zaman kuru olmalı. O zaman sabah sulaması yapmayın, biçmenin akabinde iyice sulayın ve bırakın, akşama kadar zaten toprak suyunu çeker ve kurumaya yüz tutar.
Umarım size izah edebilmilşimdir. Özellikle belirtmek isterim ki ben bu işin eğitimini almadım. Kendi bahçemde yaptıklarımı paylaşmaktayım, ancak çim alanınımı kendi başıma tanzim ediyorum.
Silivri'deki yazlığımızda 550 metre kare alanı 3 defa, Manyas'daki 1000 metre kare alanı da 3 defa tohumdan çimledim. Çok uğraştım, Forumdaki hocalarımızdan çok destek gördüm, okudum, öğrendim.
Şu anda Manyas'daki çim alanım güzel değil, yani istediğim gibi değil, herkese güzel geliyor ama bana gelmiyor. Kadife gibi çim alan istemiştim.
Alan geniş ve açık arazi. Kuşlar da tohum taşıyor, rüzgâr da. Yabani ot bende de çok var. Biraz da yoruldum, işi tembelliğe sürüyorum.
Belli olmaz, bakarsınız sezon sonu atarım bir ot ilacı, hepsini kökten yok eder yeniden kolları sıvarım. Güler aklı bu hiç belli olmaz.... ;)
Yağmur çok yağdı, o kadar ki toprak üstünde kaymaklama yaptı ve akabinde birden bire ısınan hava da toprağı çatlattı. Bu çatlaklar bahçelerde hiç de istenilmeyen durumdur.
Çim alanda toprağı inceledim bayağı kuruma var. Aynı zamanda da sertleşme. Çimini yeni yapmamışlar için yazıyorum. Ben şimdi çatallama yapacağım.
4 dişli dirgen ile sıra sıra çim alanı 15-20 cm kadar deleceğim, havalandırma yapacağım.
Nasıl olduğunu size göstermek isterdim, scannerım İstanbul'da kaldığı için kitaplarımda bulduğum şekli fotoğrafladım. Pek güzel olmadı ama yine de fikir verir.
Tercihim 1.şekil.
Evde 3 tane dirgen var, iki kişi daha ayarlayarak çim alanda sıra oluşturup, ayağımızla basa basa yapmamız gerekiyor.
Yani bu gün de böyle geçecek....:p
3. şekil çok sığ oluyor, bilmiyorum belki yeni çim yapanlara faydası olabilir ama mutlaka hocalarımıza sorsunlar.
406346
Sevgili jeozuu, çimlerin boyu çok uzun. Hep böyle uzun mu bırakıyorsun? Kökleri nasıl güneş alacak ki?
Tabii ki nemden örümceklenme yapıyor.
2 veya üç tertipte boylarını kısalt. Yani çimin boyu 20 cm ise önce 1/3 ünü biç. Geriye kalır 14 cm. Ondan 2 gün sonra yine 1/3 ünü biç , geriye kalır 9 cm cm.
Çim için ideal boy 4-5 cm kadardır. Bazı yerlerde 3.5 tercih edilir. Ondan sonra kök durumunu kontrol et. Güneş aldığında düzelme var mı bak. Yoksa ilaçlamaya geçersin.
Bu arada çim bıçağını bileylemelisiniz, kestim diyorsunuz ama çim uçlarına bakılınca kesilmiş gibi değil de koparılmış gibi püskül püskül. (2.fotoğrafta)
Sulamayı da mutlaka sabah erken saatlerde yapın. Çim geceye kuru girsin. Ancak bu durumda mantar hastalıklarını önlersiniz.
Biçme işlemleri bittikten yani ideal boya gelince akşam üstü elinizi iyice çim alan üzerine yaklaştırın , avcunuz çimlere hafifçe değsin. Bakın bakalım bir sıcaklık hissedecek misiniz?
Teşekkürler Sevgili Güler teyze,
Çimimin boyunu bu kadar uzun tutmuyorum ama hem sürekli yağmur yağmasından ve de bir cevap gelmeden müdahale etmek istemeyişimden bu boya geldi. Makası daha ilk aldığımda önce çimlerde kullandım ama başlarda güzel keserken sonra zorlanmaya başladı ve çimlerim yoluk yoluk oldu. Bir de çimi daha ilk budayışımdı, biraz acemiliğimin de etkisi olabilir.
Şimdi öyleyse ilk olarak kademeli bir şekilde çimlerimi biçmeliyim.
kosturdurma
21-05-2013, 07:08
Sayın kosturdurma, çiminizde sorun yaratan bitki bana çok tanıdık geliyor.
Çimden önce çıkan ve hızla boy atan bu bitkinin adını bilmiyorum ama sorun etmeyin. Elle çektiğinizde kolayca çıkıyor değil mi?
Alanınız geniş değilse elle toplayın, yok geniş alan ise bırakın çimleriniz 10 cm kadar boylansınlar ondan sonra geniş yapraklı ot ilacı atın. Tordon çimlere zarar vermez geniş yapraklı otları öldürür.
Çim alanların sulanmasını hocalarımız sabah erken saatlerde tavsiye ederler.
Benim çim alanım 1000 metre kare. Sabah 05.30 da otomatik sulama ile sulanmakta.
Sprinkle sulama ile 2 tertipte yirmişer dakika suluyorum. Yani su çim köküne 20 cm kadar işliyor.
Genelde, gece sulamaları tercih edilmiyor. Çim alan geceye kuru girerse mantarî hastalıkları önlersiniz.
Bahçe fotoğrafınızı inceledim. Metre kareye ne kadar tohum attınız? Drenaj durumunuz nasıl? Sulamayı elle mi yapıyorsunuz?
İlk çim boyunu biraz uzun tutun, 10-12 cm kadar olsunlar. Biçeceğiniz makinenin bıçakları mutlaka keskin olsun ki hem kökü oynatmasın hem de çimi kessin- kopartmasın, yolmasın.
Önce 1/3 ünü kesin, ve makine hep aynı yönde gitsin. Yani boylamasına yol tuttuysanız hep boylamasına hareket edin, çim üzerinde makineyi dans ettirmeyin.
Birkaç gün sonra yine 1/3 ünü keserek boyu biraz daha kısaltın. İdeal çim boyunuz 3-4 cm i geçmesin ki kökler de güneş alarak güçlensin.
Uzun bırakılan çimlerde köklerde (diplerde) hep sararmalar olur.
Bu ikinci biçmede de makineyi hep enlemesine doğru kullanın. (Yani önce bahçeyi boydan boya sonra da enine biçin, bu durum kafeslenmeyi andırır ki çimler birbirine daha güzel girişerek kardeşlenme daha kolay ve güzel olur)
Çim biçileceği zaman kuru olmalı. O zaman sabah sulaması yapmayın, biçmenin akabinde iyice sulayın ve bırakın, akşama kadar zaten toprak suyunu çeker ve kurumaya yüz tutar.
Umarım size izah edebilmilşimdir. Özellikle belirtmek isterim ki ben bu işin eğitimini almadım. Kendi bahçemde yaptıklarımı paylaşmaktayım, ancak çim alanınımı kendi başıma tanzim ediyorum.
Silivri'deki yazlığımızda 550 metre kare alanı 3 defa, Manyas'daki 1000 metre kare alanı da 3 defa tohumdan çimledim. Çok uğraştım, Forumdaki hocalarımızdan çok destek gördüm, okudum, öğrendim.
Şu anda Manyas'daki çim alanım güzel değil, yani istediğim gibi değil, herkese güzel geliyor ama bana gelmiyor. Kadife gibi çim alan istemiştim.
Alan geniş ve açık arazi. Kuşlar da tohum taşıyor, rüzgâr da. Yabani ot bende de çok var. Biraz da yoruldum, işi tembelliğe sürüyorum.
Belli olmaz, bakarsınız sezon sonu atarım bir ot ilacı, hepsini kökten yok eder yeniden kolları sıvarım. Güler aklı bu hiç belli olmaz.... ;)
Sayin Guler,
tecrubelerinizi paylastiginiz ve guzel cevabınız için cok tesekkur ederim.
aynen bahsettiginiz gibi. koku cabuk gelen bir bitki. cimlerin ilk kesiminden sonraki kesim doneminde ilaclamyı dusunuyortum. umarim dogrudur? kesimden once mi sonra mı ilaclamalıyım?
bahcenin drenaji var ve sulama sistemi otomotik.
ayrıca m2 80 gr çim tohumu attık. ama malaesef su anki goruntuye bakarsak az gibi geliyor bana. peki ben acık yerlere simdi tekrar tohum atsam mı?
tekrar cok tesekkurler.
Sayın kosturdurma, geniş yapraklı ot ilacını, çimi biçmeden atın. O gün sulamayın ki bitki yapraklarından aldığı ilacı köküne ulaştırsın.
Hangi ayda yapmıştınız tohumdan ekimi bilmiyorum ama metre kareye 80 gr. tohum az değil. Karıncalar da taşımış olabilir.
Bence bu sıcaklarda yeniden tohum atmayın, kardeşlenmeye bırakın.
gübre yanığı geçermi?
Biraz daha açar mısınız? Ne çeşit bir gübre verdiniz, ne kadar zaman oldu?
Yeni üyeler önce aşağıda linkini verdiğim başlıkta kısaca kendilerini tanıtırlar, lütfen siz de ihmal etmeyiniz.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
Merhaba güler,
İyi akşamlar öncelikle. Öylesine deneme için mesaj yazmıştım cevap geleceğini düşünmemiştim:)
İstanbul kurtköyde 210 metrekare Bahçeli bir bahçe katı dairem var. 125 metrekare çim alanım var. Çimler Nisan ilk haftası seçildi. Çimlerim yemyeşildi sararmaya başladı. Peyzajcı arkadaşı aradım oda bana gübreleme yap bol sula dedi. Söylediği gübreyi bauhaustan aldım. Vilmorin engraıs gazon aldım. Elle serperek dün gübrelere yaptım ve bol suladım. Bügünde iyiy yağmur yağdı . 2-3 yerde 2 karış uzunluğunda yanmalar olmuş. Bu yanan çimlerin düzelme şansı varmadır? Çimlerim suzuzluktan **** başka bir sebepten dolayı sararan çimler düzeltebilirmiş toparlarmı?
Ek bilgi 3 hafta önce haşere bit ilacı ve mantar ilacı yaptım.
[QUOTE=ekotti;1169512]İyi akşamlar öncelikle. Öylesine deneme için mesaj yazmıştım cevap geleceğini düşünmemiştim:)
O zaman ben de hemen cevap yazmamayım bari....;)
Sayın ekotti, çimi ekeli çok kıza bir zaman olmuş neden hemen haşere ilâcı yaptınız? Bir zararlı mı gördünüz yoksa önlem almak için mi yaptınız?
Bildiğim kadarı ile zararlı görülmeden ilaçlama yapmak pek doğru değil.
Yeni ekilen çimlerin susuz kalmamaları gerekir. Verilen gübre de köklendirmeyi güçlendirici olmalıydı.
Çimlerinizin durumunu fotoğraflayabilir misiniz, veya başlıkta olan fotoğraflardan hangisi sizin bahçenizdeki gibi. Lütfen başlığı bir inceleyin-okuyun.
Sayın güler merhaba,
Gece sulama olduğu için mantar oluşumu olduğunu söyledi sitenin bahçıvanı ve ağaçlarda bit ve örümcek vardı ilaçlama yaptım.
Ben genelde bu evde kalmıyorum hafta sonları gidiyorum bahçeme. Otomatik sulama sabah saat 5:15'e 5 dakika kuruluydu. Fakat sitede yaşanan su probleminden dolayı 3-4 gün su verilmemiş ve çimlerim hemen sarardı.
Peyzajcı arkadaş tarafından Bol sulama ve gübreleme ile toparlanma olacağı söylendi bende uyguladım. Bauhaustan gübreyi aldım ve gübrelemeyi yaptım. Yanan çimler düzelirmi? Nasıl kurtarabilirim yardım lütfen:(
Gübre Paket içeriği: 5 kg
250 metrekare alanlar içindir.
Yeni ekilen çim sahalarında ilk ekim ve bakım olarak uygulanır. Çimin kök yapısını güçlendirir. Yaprak aksamının uzun süre yeşil kalmasına destek olur.
borakiris
24-06-2013, 12:15
Selamlar,
Benim bahçem yaklaşık 600 m2 ve 500 m2 lik bölümü çim.
Çimi Nisan ayında ektik ve çok güzel çıktı.
Fakat şu sıralar bazı yerlerde sararmalar oluyor. Otomatik sulama olmadığından genelde geceleri sularım.
Mantar dendi 2 kere mantar ilacı yapıldı.(başka hiçbir ilaçlama yapılmadı)
Sararmalar neden kaynaklı olabilir.
Sayın borakiris, sulamayı gece yapmanız çok yanlış. Hele İzmir ne kadar da sıcaktır. Bitki gece sulaması ile ıslak toprakla geceliyor, mantara davetiye bundan daha iyi olur mu?
Dikkat etmemiz gereken bitkilerin geceye kuru toprakla girmesini sağlamak olmalı.
Sizin çimlerdeki sorununuzun cevabı Forumumuzda bol bol ve detaylı anlatıldı. Önce hastalığı nasıl bertaraf etmenizden tutun da kullanacağınız ilaçlar, gübreler, dezenfektanlar bir bir ölçüleri ile yazıldı.
Lütfen bu başlıkları okumaya gayret edin.
borakiris
24-06-2013, 13:13
Selamlar Güler Hanım,
Forumdaki bahsettiğiniz başlıkların çoğunu okudum okumaya da devam ediyorum.(çok faydasını görüyorum).
Benim öğrenmek istediğim bu sararmalar sadece mantar hastalığından mı?
Sabah sulamayı keseceğim ok.
Son bir soru olarak kafamda, bu ayda gübreleme yapmalımıyım? Birde forumda turfset ten bahsediliyor? Oda bir çeşit gübremidir? Sorumlarım için şimdiden teşekkürler.
Sabah sulamayı keseceğim ok., hayır gece sulamasını keseceksiniz ve sabah erken saatlerde en az toprak 20 cm derinlikte ıslanana kadar sulayacaksınız.
Birinci ve ikinci fotoğraflarda hastalık mantar gibi görünmekte ve hızla da yayılır.
Önce hastalığı yok edin, bu durumda çime takviye olur diye gübre vermeyin.
Turfset çime özel bir aktivatördür.
Bir de dikkat edin bakın bakalım, çiminizin üzerine kuşlar sık sık iniyor mu? Eğer kuşlar çokça ve sık sık çim üzerindeyseler, çim alanın bir yerinden ufak bir kapak kaldırarak toprağı inceleyin, çiminiz kurtlanmış ve kuşlar da bu kurtları yemek için çime iniyor olabilirler.
Hastalıkla mücadeleye başlayacaksanız önce 2-3 gün sulamayın toprak kurusun sonra mücadeleye başlayın.
borakiris
24-06-2013, 13:37
Kusura bakmayın yanlış yazmışım. Sabah sulama yapacağım yazacaktım.
Mantar hastalığının geçtiğini nasıl anlarım. Geçen haftasonu mantar ilacı atılmıştı üzerlerine.
Kuşlarında dün sabah çokça çim üzerinde olduğunu görmüştüm.Hatta bahçe taşlarının altında bir tane beyaz bir kurt gördüm. İlaçlamayı mantar için ayrı kurt için ayrı mı yapmalıyım? Kurt için ilaç tavsiyesinde bulunabilir misiniz?
Evet ayrı ayrı ilaçlama yapmanız gerekecek.
Sayın Mine Hanım'ın çok güzel açıklamaları var Forumda.
Mantar hastalığını da bir kere ilaçlama ile kesemezsiniz. Bu akşam yemeğe misafirim var, size şimdi uzun uzun açıklama yapamayacağım ama yarın sabah sorunlarınıza cevap vermeye gayret ederim. ;)
borakiris
24-06-2013, 14:39
Teşekkür ederim zamanınızdan çaldım çok.
Bu haftasonu önce mantar ilaçlaması sonrasında kurt ilaçlaması yapacağım.
borakiris
27-06-2013, 08:06
Selamlar,
İzmirde mantar ilacı olarak Huwasan **** Peras ı bulamadım. Daha önceki yazılardan İzmirde Doğa tohumculukta olduğu yazılı fakat aradığımda zirai ilaç satmadıklarını söylediler.
Nerede bulabilirim? Ayrıca Turf-set i de bulamadım :(
Sayın borakiris Huwasan bir dezenfektandır, yerine Peras veya pomarsol de kullanabilirsiniz.
Bunları bulabileceğiniz elimde olan listeyi yazayım.
Huwasan....İmalatçı Belga Sağlık ve Zirai üretim ltd.şti. Antalya 0242 3128559
Baş bayii... TAMAY SAĞLIK 0216 574 2687
Perakende.... Uzman Tarım Kartal Maltepe.İst.
Peras.... İmalatçı...Timsel Kimyasal 0232 463 76 51
Dağıtıcı... Çamlı Yem İzmir 0232 436 2021/617
Bu başlıkta bir yerde okumuştum Mine Hanım'ın bir mesajı var; Turf-set de başka bir ad altında çıkıyormuş.
Sanırım onun için de ith.firma ALLTECH 0232 4720950
İst.grup bayii Marmara grubu Pendik.... 0216 491 5791
İnşallah yardımcı olabilirim.
borakiris
28-06-2013, 15:44
Selamlar Kemeraltında hiçbir zirai ilaç satısında Huwasan bulamadım.
Maxim XL isimli bir ilaç verdiler. Sizce bunu kullanmalı mıyım? Daha beter yapmasın sonra çimleri :(
Huwasan bir dezenfektan, peras veya pomarsol de mi bulamadınız?
Maxim XL içeriğini bilmiyorum, isterseniz Mine Hanım'a, Nuri Murvet Bey'e sorun.
borakiris
28-06-2013, 17:58
Peras ve pomarsolü internette araştırıyorum orda bile pek bilgi yok. Maxim XL nin içeriğinde 25 gr Fludioxonil, 10 g Mefenoxam varmış. Bilmiyorum bir anlam ifade ediyor mu ama
esrarengiz7007
30-06-2013, 06:45
Çimleri bu yıl 12 Mayıs'ta ektik. Sanırım biraz geç kaldık; ama alt yapı hazır değildi, olduğu yerde havuz ve çardak vardı. Yıkım ve havuz kapatma çalışmalarından dolayı mayısa kaldık. Yani çimlerimiz 1.5 aylık. Kuyu suyuna fıskiyeyi bağladık, o şekilde sulanıyor. Boş alanlar var, sebebi eşimin kapak toprağını kalın tutması. Alanı düzleştirmek isteyen eşim bazı yerlere fazla toprak atmış. Bu forumu okuyana kadar akşam üzeri sulama yapıyorduk ne yazık ki. Sayın Mine Pakkaner'in yazdıklarından çıkardığım, sanırım çimlerimiz gece nemli kaldığı için mantar oldu. Çoban çökerten hastalığı çim alanın tamamen elden çıkmasına neden oluyormuş çünkü. Yine de fikrinizi almak istiyorum. Bu arada İstanbul Büyükçekmece'de, denize çok yakın bir yerde oturuyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
esrarengiz7007
30-06-2013, 07:01
Fotoğraf yüklemeye çalışıyorum ama boyutu büyük olduğundan hata veriyor. Boyutu nasıl küçültebilirim?
esrarengiz7007
30-06-2013, 11:27
Az önce bahsetiğim sorunlarla ilgili fotoğraflar aşağıda:
Merhaba,
sitenin yeni üyesiyim.Hatam olursa özür dilerim.
Sorunuma yanıt bulabilirsem sevinirim.
Geçen sene yapılan RULO ÇİM mükemmeldi.Son bir haftadır
toprakta ıslak görünüm var.ve Rengi kırmızılaştı.Çim inde görünümü bozulmaya başladı.Acaba mantar mı başlıyor.Sanırım acil bakım istiyor.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
bahcemdeki cim alani mantarlar kaplamis vaziyette. nasil kurtulabilirim acaba? 1 ay once tek tuk cikan mantarlar yayildikca yayiliyor. cesit sayisi da 3'e cikti. 300 metrekareden her gun bir tencere topluyoruz. otomatik sulama sabah 6 da calisiyor 5 dakika boyunca.
mavisedir
02-07-2013, 16:58
Güler hanım,
Komsumun çimlerinde yer yer açılmalar vardı. Çimin bazı yerlerini kaldırıp baktım kurtlanmış.
Hangi ilacı kullanabilirim?
Nuri Murvet
03-07-2013, 20:33
Merhaba sayın borakiris, urlam, esrarengiz7007
Mevsim itibari ile çimlerde mantari hastalıkların görüldüğü en yoğun dönemdeyiz.
İlk olarak en önemli tedbir, gece sulama yapmamaktır.
Sabah gün başlangıcında(5-8) saatlari arasındaki zaman en ideal zamandır.
Hastalık görüldüğü zaman, vakit geçirilmeden hemen etkin fungusitlerle biz (mancozep) kullanıyoruz. Bu fungusiti organik toprak düzenleyici (Bitkisel menşeili sıvı haldeki humik asitle) beraber kullanıyoruz. Çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Sizlerede tavsiye edebilirim.
Erken teşhis çok önemli ve hemen tedaviye başlanmalı...
Hastalık iyileşmeden gübreleme işlemini , özellikle yüksek azot oranlı gübrelerden kaçınılmalıdır.
Hastalıklardan uzak sağlıklı çimlerinizin olması dileği ile...
Kolay gelsin...
http://www.agaclar.net/forum/857709-post417.htm
s.serdar
06-07-2013, 04:06
Çim metres gibidir.
Para ister, zaman ister, gübre ister, ilaç ister, vitamin ve mineral ister, su ister, havalandırma ister... ister ister... ister...
Ben sekiz yıldır çimimi gece suluyor ve bu güne kadar asla mantar sorunu yaşamadım. Komşuda ve yakın toprakta ve ortamda mantar sorunu varsa ister sabah, ister akşam, ister geceleyin sulama yapın soruna engel olamazsınız. Çiminizi gereken gübre ile destekledikten, senede 2-3 defa periyodik mantar ilaçlaması yaptıktan sonra, mantar ve buna dayalı sararma ve kök kuvveti kayıpları yaşamayacağını umuyorum.
Çok uzun zamandır buyana aralıksız 45 gündür bahçemdeyim. Bu sene 11 yıllık çimim her yıl kınden çok daha sağlıklı, gösterişli ve mükemmel vaziyette. Sebep düzenli dikkati sulama, ilaçlama ve gübreleme ve biçilmede olduğunu düşünüyorum
Benim çimlerimde bir koyulaşma oluyor ve ardından bu bölgye basıldığında çinler yatıyor. Yapış yapış bir görüntüsü oluyor. Zamanla da bu bölgedeki çimler kuruyor. Bahçeyi sabahları suluyorum. İstanbul Sarıyer'deyim. Sabahları küçük bölgeler halinde pamukumsu bir dokuyla karşılaştım. Nasıl bir önlem ve tedavi yapabilirim? Yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ederim.
" Çim metres gibidir.
Para ister, zaman ister, gübre ister, ilaç ister, vitamin ve mineral ister, su ister, havalandırma ister... ister ister... ister..."
Sayın s.serdar, hiç böyle bir tanıtım duymamıştım ama ne kadar da doğru bir tesbit, kutlarım sizi. :D :D
Mine Pakkaner
09-07-2013, 17:29
Mantari hastalık. Gördüğünüz pamukçuklar da hifler. Basf firmasının Signum WG isimli bir ilacı var. 150 gr/ 100 lt / da oranında kullanabilirsiniz. 10 ar gün arayla 3 ilaçlama yapın. ilk ilaçlamadan sonra etiket dozunda Green Set çim aktivat örüde kulanın. Ekim ayında çimi biçip üzerine 0.5 cm Hepyeşil organik kompost serin. Fırçalayarak veya süpürerek çim köküne indirin. Fosfor ve potasyumu yüksek bir gübre de verin bu arada. Ara ekim gerekirse bu dönemde yapabilirsiniz. Bol sulayın. Geçmiş olsun.
Mantari hastalık. Gördüğünüz pamukçuklar da hifler. Basf firmasının Signum WG isimli bir ilacı var. 150 gr/ 100 lt / da oranında kullanabilirsiniz. 10 ar gün arayla 3 ilaçlama yapın. ilk ilaçlamadan sonra etiket dozunda Green Set çim aktivat örüde kulanın. Ekim ayında çimi biçip üzerine 0.5 cm Hepyeşil organik kompost serin. Fırçalayarak veya süpürerek çim köküne indirin. Fosfor ve potasyumu yüksek bir gübre de verin bu arada. Ara ekim gerekirse bu dönemde yapabilirsiniz. Bol sulayın. Geçmiş olsun.
Mine Hanim,
Tesekkur ederim. Soylediklerinizi harfiyen yapacagim.
s.serdar
12-07-2013, 20:07
ilk ilaçlamadan sonra etiket dozunda Green Set çim aktivat örüde kulanın.
Green Set'in içeriği, mahiyeti ve sağladığı yararlar ve nereden temin edilebileceği hususlarında bilgi vermeniz mümkün mü?
Saygılarımla.
Sevgili s.serdar, Turfset şimdi Green Set olarak çıkmaya başladı.
İzmir'de Doğa Ltd.Şti. 0232 446 4392 de satışı vardı, ama halâ var mı bilmiyorum.
İthalâtçı Firma ALLTECH İzmir...0232 472 0950
İst.Grup Bayii. Marmara Grubu Pendik 0216 491 5791 (Sait Bey ile görüşün, ben oradan 32.- TL almıştım)
SeniorHun
13-07-2013, 23:43
Bu bahsedilen mantar ilaçlarını koçtaş, bauhaus, praktiker gibi yerlerde bulabilir miyiz? Envayi çeşit gübre koymuşlar reyonlara fakat mantar için ilaç bulamadım. Genel bir ilaç mı almak lazım?
Sayın SeniorHun, yukarıda bahsettiğimiz Green Set, çim aktivatörüdür, çime özel bir ürün. Çimi geliştirmek ve korumak için yapılır.
Huwasan veya Peras dezenfektandır.
Sportak, Pilpen veya Benlate mantar ilacıdır.
Yukarıda 570 numaralı mesajımda ilaçları temin ettiğim yerlerin adreslerini verdim.
neyzendede
14-07-2013, 22:43
Merhabalar;
Siteye bugün üye oldum konuların bir çoğunu okumaya çalıştım.Anladığım kadarıyla çimlerde çok çeşit hastalıklar ve tedavi yöntemleri var.Tekirdağ Çorlu'da yaşıyorum yaklaşık olarak 1000m2 kadar çim alanım var;3 sene önce rulo çim uygulaması yaptım bu zaman kadar sadece 2 sefer kontrollü gübre uyguladım bunun dışında sadece biçiyorum.Tabi sabah ve akşam olmak üzere 15'şer dakika otomatik sulamayla suluyorum.Yakında dönemde bahçe işleri yapan bir arkadaşla çalıştım bir kaç tane rotor ilavesi yaptı.İlave yaptığı hatlarda yetirdiği topraktan kaynaklı bir takım yabancı otlar çıkmaya başladı daha sonra bazı noktalarda ise ayrıklar çıkmaya başladı.Eğer yüklemeyi başara bilirsem resimleride görebilirsiniz.Ayrıca bu sene aldığım manolya ağaçlarımında yaprakları nedense sani yanık gibi(diplerine koyun gübresi atıldı???)sebep olabilir mi?Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum. Çok teşekkürler.(bu arada bahçe ve çim gerçekten acısız keyif verici bir hastalık gibi) :))
s.serdar
15-07-2013, 00:20
Sevgili s.serdar, Turfset şimdi Green Set olarak çıkmaya başladı.
Sayın Güler
Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.
Ancak Turfset'i de hiç kullanmadım. Ne yarar sağladığı veya sağlayacağı konusunda hiç bir fikrim ve bilgim yok. :(
Sayın neyzendede, agaclar.net'e hoş geldiniz.
Benim burada paylaştıklarım kendi bahçemde yapmaya çalıştıklarım. Başarılı olduğum şeyleri de yazdım, olamadıklarımı da. Ben bu konuda eğitim almış biri değilim. Yapmaya çalıştıklarımın çoğunu buradaki hocalarımızdan öğrendim.
Kitaplar karıştırdım, bu konudaki yabancı basını bol bol okudum.
Bildiğim, öğrendiğim şeyleri yazarım ama sonunda siz yine de hocalarımıza danışın diyerek konuyu kapatırım. Size de aynı şeyleri söylemek istiyorum.
Rulo çim hakkında bilgim yok. Bahçemdeki 1000 m² çim alanı kendim tesis ettim, çimi tohumdan ektim.
Karşılaştığım zorluklarda bana hem hocamız Mine Pakkaner Hanım hem de konusunda bilgili arkadaşlar yardımcı oldular.
Çim, sabah erken saatlerde otomatik sulanıyor. Bozulan yerler için ben de yamalar yapmıştım, bana gelen kapak toprağında da maalesef yabani otlar varmış. Su otları-kanyaş otu gibi şeyler çıktı ve hızla yayılmaya başladı. Önlemek çok zor oluyor, aman siz de dikkat edin.
Manolya ağaçlarınız çim alanı içinde mi?
Sayın Güler
Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.
Ancak Turfset'i de hiç kullanmadım. Ne yarar sağladığı veya sağlayacağı konusunda hiç bir fikrim ve bilgim yok. :(
Tohumdan ilk ektiğim çim çok da güzel olmuştu ve beni 9-10 sene idare etmişti. Sanırım kaşındım ve çimi yenilececeğim diye tutturdum.
İkinci sefer de yine tohumdan ekmeği yeğledim. Çok ama çok uğraştım, daha güzel olsun dedim ama yeni gelen eskiyi arattı desem yeridir.
Çimler kel kel çıktı, oysa metrekareye hatırı sayılır tohum atmıştım. İstanbul Tohumdan aldığım tohum, söylediklerine göre çok kaliteliydi iyi de para ödemiştim ama içinden çıkan tohumlarda bir ben eksiktim sanki.
Karıncalarla mücadele ettim, onlar taşıdar ben ilaçladım-tohum ilave ettim. Kuşlar tohumları götürmesinler diye bayraklar astım. Millet adak tepesi diye alay eder oldu. Velhasıl tam çimi toparladık derken içi boş sarımsı kırmızımsı halkalar belirdi ve daha niceleri.
Öğrendim ki mantar hızla yayılıyor.
Hemen Huwasan Tr.50 ile dezenfektana başladık. Hastalık olsun olmasın bütün çimi dezenfekte ettik.
Daha sonra mantar ilacı olarak Sportak ve Pilpen'i beraberce uyguladık-bunlar kök boğazı çürüklüğü içindi.
Sulamayı iyice azalttık, sabah erken saatlerde toprak iyice kuruyunca su vermeye başladık.
Daha sonra bir hafta ara ile iki defa gün battıktan sonraTurfSet uyguladık. Turfset'i uygularken M.A.P de ilave ettik.
Bildiğim kadarı ile TurfSet (şimdi GreenSet olmuş) çimi geliştiren bir aktivatör.
Hastalık kontrol altına alındıktan 15-20 gün sonra TurfSet'i yineledim.
Hastalığı yenmesine yendik, ama ara ekimler yüzünden kapak toprağı ile gelen su otları ile mücadele edeyim derken neredeyse kafayı üşütüyordum. 1000 m² alandaki su otlarını tek tek ilaca batırmayı düşünen benden başka biri olamaz hayatta.
Oğlum bir yandan, eşim bir yandan kafamın etini yediler. Rüyalarıma bile girer oldu yabani otlar. Kış gelip de İstanbul'a döndüğümüzde bile aklım onlarlaydı. Mart ortalarında Manyas'a geldiğimizde çimdeki su otları almış başını gitmişlerdi. Çimin boyu 4-5 cm ise onların boyu 15cm olmuştu.
Mücadeleyi kestim. Haftada iki kere çimi biçince manzara güzel, etraf yemyeşil ama yarısı çim yarısı yabani ot. Çıplak ayakla istediğince dolaş, yat yuvarlan, koş oyna.
İstediğim zümrüt yeşili, kadife gibi çim mi... hayır değil.
Arkadaşlar herkese merhaba. Ben Antalya yaşıyorum.
İlk defa geçen sene ekimde çim ektim. Yapı market'ten aldığım "Vİlla ve spor alan çimi" 1kg / 50m2 alana ektim. İlk tesis, ilk deneme için çokta fena bir iş çıkmadı.
Kış boyunca hafta da 2-3 sefer suladım. Yazin ise hergün akşam suladım.
Haziran ayında çimleri keserken çok kısa kestim. Ondan sonra çimler kendine gelmedi, Duvar dibindeki bölümler yine kendini bir nebze topladı ama güneş gören yerler neredeyse kurudu.
Kuru dediğim bölümler sarı ve yatmış olmasına rağmen kupkuru değiller. Güneşi az gören (günde 2-3 saat) bölümde ise sarılıkların yanında toprağın tamamen göründüğü bölümde ise yosunlaşmalar da mevcut.
Yaz boyunca yapabileceğim birşey var mıdır? Eylül ayında tüm bahçeyi yeniden mi tesis etmeliyim yoksa başka bir öneriniz var mıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
neyzendede
15-07-2013, 18:38
Sayın Güler cevabınız için teşekkür ederim.Aşağıda bahçemin son resimlerini görebilirsiniz.Evet Manolyalar çimin içerisinde resimlerini yollayacağım.
neyzendede
15-07-2013, 18:40
Resimler
neyzendede
15-07-2013, 18:41
Manolyalarım.. :)
Sayın Mine Hanım veya Nuri Murvet Bey sorununuza cevap vermeye çalışırlar ama benim gördüğüm kadarı ile çimde işiniz hayli zor gibi.
Yosunlaşmayı fazla sulama yapar, yosun olan yerlerde de bu tabakanın altında çimin çıkması çok zor, o kısımlarda yosunu kaldırmanız gerekir.
Çim suyu seven bir bitkidir, çim içine dikilen ağaçlar ne yazık ki fazla dayanamazlar ölürler. Ağaçlar hergün hergün sulanmaz çünkü.
Yerinizde olsam bahçeyi güzelce dezenfekte eder, hastalıklı çimleri kaldırır, yeniden çim ekerim ama bu arada drenaj işini de gözden geçirin, yosunlaşma oluşuyormuş madem.
Sulamaları da sabah erken saatlere alın, çim geceye kuru toprakla girsin.
Siz yine de hocalarımıza danışın.
Otomatik sulama saatinin siparişini verdim. 1 hafta öncesine kadar hortumla suluyordum. ! haftadır fıskiye kullanıyorum. Saatin gelmesine müteakip sabah sulamasına başlayacağım.
s.serdar
16-07-2013, 04:07
Arkadaşlar herkese merhaba. Ben Antalya yaşıyorum.
İlk defa geçen sene ekimde çim ektim. Yapı market'ten aldığım "Vİlla ve spor alan çimi" 1kg / 50m2 alana ektim. İlk tesis, ilk deneme için çokta fena bir iş çıkmadı.
Kış boyunca hafta da 2-3 sefer suladım. Yazin ise hergün akşam suladım.
Haziran ayında çimleri keserken çok kısa kestim. Ondan sonra çimler kendine gelmedi, Duvar dibindeki bölümler yine kendini bir nebze topladı ama güneş gören yerler neredeyse kurudu.
Kuru dediğim bölümler sarı ve yatmış olmasına rağmen kupkuru değiller. Güneşi az gören (günde 2-3 saat) bölümde ise sarılıkların yanında toprağın tamamen göründüğü bölümde ise yosunlaşmalar da mevcut.
Yaz boyunca yapabileceğim birşey var mıdır? Eylül ayında tüm bahçeyi yeniden mi tesis etmeliyim yoksa başka bir öneriniz var mıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın doğus06.
4,5 ve 6 lı karışımlı çim tohumları genellikle bir metre kareye 40-50 gram önerilir. Dolayısı ile 1 kg. tohum ancak 25 metre kareye yeter. Siz bunun yarısını kullanmışsınız.
Çim biçildikten sonra sonra hemen sulama gerektirir. Çimi sabah biçer, hemde kısa keser ve kesimden sonra ilk sulamayı akşam saatlerinde yaparsanız benzeri sararmaları yaşarsınız.
Bahçeyi yeniden tesis etmek yerine, sararan çimleri ortan uzaklaştırıp sararan ortamları bolca sulayıp, çimin kardeşleşmesini beklemenizi öneririm.
Bu şartlar altında çiminize bir süre manul sulama uygulayıp bol güneş alanlara çokça, az güneş alanları daha az sulama uygulamanızı, ayrıca kök gelişimi için hümik asit, yosun alanlara da yosun ilaç uygulamanızın yararlı olabileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla.
s.serdar
16-07-2013, 04:33
Sayın Güler.
Turfset ve green-set konusundaki açıklamalarınız, çim konusunu yeni eğilen üyelerimiz için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Umarım okur ve dikkate alırlar.
Çim kökleri çok derinlere ulaşmadığı için her türlü besin ve su ihtiyacını yüzeyden karşıladıkları için, sulama, kesim ve gübrelendirme işlemleri için dışarıdan çok yoğun bir destek beklediğini anımsatmadan geçemeyeceğim.
Sayin S.Serdar cok teşekkür ederim. Umarim en kısa zamanda cimlerim düzelir.
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
neyzendede
16-07-2013, 23:05
Herkese iyi akşamlar çimlerimdeki yabancı otları koklerini kopartıp temizleme kararı aldım ama bir kaç sorum daha olacak koparttığım yerlere ara ekim yapabilirmiyim? Birde bu sezonda nasıl bir gübre kullanmamı önerirsiniz?
Emre Albayrak
17-07-2013, 02:35
temizliği yaptıktan sonra bahçenizi olabilecek en kısa şekilde biçin.. sonrasında metrekare hesabına 100-150 gram çim tohumu alın.. tohum üzerini 0,5-1 santim kapatacak kadar kapak toprağınızı serin sprey şeklinde bol bol sulayın.. ara ekimden yani yeni çimleriniz çıkmaya başladıktan 2 hafta sonra çim biçme işini yeniden yapın ve toprağınıza üre serpip tanecikler yok olana kadar sulayın.. üre işini sıcak zamanda yapmayın akşam serininde yapın..
s.serdar
17-07-2013, 04:46
çimlerimdeki yabancı otları koklerini kopartıp temizleme kararı aldım ama bir kaç sorum daha olacak koparttığım yerlere ara ekim yapabilirmiyim? Birde bu sezonda nasıl bir gübre kullanmamı önerirsiniz?
Çim içindeki yabani otları koparıp değil köklerinden sağlamca sökerek temizleyiniz. Temizlenmesi sonrasında boşalan alanların 20 x 20 cm yi geçmediği müstakil alanlarda, yeniden ekime hiç gerek olmadığını düşünüyorum. Mevcut ve bakımlı çim bu alanı en geç 1 ay içerisinde kapatır ve doldurur.
neyzendede
17-07-2013, 11:18
Cevaplarınız için çok teşekkürler.Peki bu zaman da nasıl bir gübreleme yapmamı önerirsiniz?
Emre Albayrak
17-07-2013, 11:21
çiminize üre alacaksınız.. 50 kiloluk paketi 170 lira.. akşam serininde buğday serper gibi çiminizin üzerine serpin.. 3 adımda bir avuç = ) . sonra bol bol sulayınçç
Bence Temmuz ve Ağustos ayı çimlerin en çirkin göründükleri aydır. Çimlerde hastalık varsa, hastalığı yok etmeden gübre vermek hata olur. Ara ekim yapılabilir ancal m² ye 150 gr.çim tohumu fazla. s.serdar'ın yazdığı gibi ufak alanlar kardeşlenme ile arayı doldurur ama bu mevsimde büyüme azdır. Bir sezon sonra bol bol kardeşlenme ile kapanır pek çok yer.
Üre verildiğinde hemen bol bol sulama yapılmalı ve ürenin iyice eridiğine kanaat getirilmelidir yoksa yanma olur çimlerde.
M.A.P çim için güzel bir gübredir. Yanık hayvan gübresi toprağı ıslâh eder ancak onunla da yabani pekçok ot tohumu gelir.
Ayrık, su otu, kanyaş haricindeki geniş yapraklı diğer yabani otlar için Tordon güzel bir geniş yapraklı ot ilacıdır ve çimlere zararı dokunmaz.
(Bütün bunlar bahçemde defalarca denenmiştir)
Emre Albayrak
17-07-2013, 12:09
tohumdan çimde metrekareye 100-150 gram yeterlidir.
ömer seven
17-07-2013, 14:23
çimlerin içerisindeki yabancı otları nasıl yok edebilirim
neyzendede
17-07-2013, 14:39
Sayın Güler bahsettiğiniz gübre aşağıda yazan mıdır?Ayrıca üre uygulaması mı yoksa MAP gübre uygulaması mı önerirsiniz?Üreden sonra ne kadar sulama yapmalıyım? Teşekkürler.
MAP gübresi nedir?
MAP (12-61-0) suda tamamen eriyen bir gübredir. Formülü NH4H2PO4 - %12 N (azot) + %61 P2O5 (fosfor) şeklindedir. Fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübre türüdür. İçeriğindeki düşük azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur. Klor, sodyum ve ağır metaller gibi, bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde içermediğinden, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. MAP gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
Kullanım şekli
Sulama suyunun kalitesine bağlı olarak 1 litre suda 200 gr ya da daha fazla MAP eritilebilir. MAP, eriyebilen başka her türlü gübreyle rahatça karıştırılabilir ve çeşitli formülasyonlarda “çok besinli” damla sulama ve yaprak gübreleri yapılabilir. Ancak içeriğinde kalsiyum (Ca) bulunan gübrelerle birlikte kullanılmamalıdır.
MAP kullanımı sayesinde damla sulamada kullanılan gübreli suyun pH değerinin hafif asit civarında tutulmasıyla, verilen tüm ana ve iz elementler bitkiler tarafından daha kolay alınır. Bünyesindeki fosfor (H2PO4) -1 değerlikli olduğundan, bitki tarafından tercih edilen fosfor formudur ve kolaylıkla alınabilir.
tohumdan çimde metrekareye 100-150 gram yeterlidir.
Bence 1 m² ye 150 gr. tohum fazla. Mart sonu nisan başı ekecekseniz 50 gr. yeterlidir. Mayıs sonuna kalırsanız bunu 60 gr-70 gr. yapabilirsiniz çünkü karınca faktörü başlar. Ama 150 gr. herhâlukârda fazladır.
Sevgili Emre Albayrak, size de mesleğinize de saygım büyük, Silivri'deki yazlığımızda bahçeye çim ekerken m² ye 120-130 gr. çim tohumu attığımda sonuç hüsran oldu. Daha sonra danıştığım ziraatçılar, tohumun fazla atıldığından gelişemediklerini söylediler.
Emre Albayrak
17-07-2013, 16:52
Bence 1 m² ye 150 gr. tohum fazla. Mart sonu nisan başı ekecekseniz 50 gr. yeterlidir. Mayıs sonuna kalırsanız bunu 60 gr-70 gr. yapabilirsiniz çünkü karınca faktörü başlar. Ama 150 gr. herhâlukârda fazladır.
Sevgili Emre Albayrak, mesleğinize saygım büyük, ancak Silivri'deki yazlığımızda m² ye 120-130 gr. ektiğim çim tohumları çok sık olduğundan beni hüsrana uğratmışlardı.
Sevgili Emre Albayrak, size de mesleğinize de saygım büyük, Silivri'deki yazlığımızda bahçeye çim ekerken m² ye 120-130 gr. çim tohumu attığımda sonuç hüsran oldu. Daha sonra danıştığım ziraatçılar, tohumun fazla atıldığından gelişemediklerini söylediler.
Yahu takılıyorum.. = ) yoksa bir saygısızlığınızı görmedim efendim.. Şimdi ben genelde uygulamalarımda 3lü karışımı 10 metre kareye 1 - 1,5 kilo çim tohumuyla yapıyorum.. Belki dediğniz gibi coğtrafi farklılıklardan dolayı ya da toprak yapısından ötürü benim tohumlarımın bir kısmı heba oluyor olabilir.. bu konuda bir bilgim yok.. Ama işte hani her eşşeğin bellediği bir yol olurmuş ya.. Benim de güvenli diye yaptığım bazı alışkanlıklarımdan biridir efendim.. Yoksa sırf sataşmak amaçlıydı mesajı tekrarım.. Alındıysanız affola..
Sayın neyzendede, bahçe işlerine başladığımdan beri 3 defa Silivri'deki yazlığın 550 m² lik bahçesine, 3 defa da Manyas'a 1000 m² lik çim alanı kendim tanzim ettim.
Hata yapmadım mı, çok kereler.... ama okuyarak, sorarak bu konuyu biraz öğrendim.
Ben bu konuda eğitim almadım, şu gübrenin içeriğinde şunlar vardır diye bir fikir yürütemem.
Silivride çim alanı yaptığımda kullandığım gübre asroy du çok faydasını gördüm. Alan da çok büyük değildi zaten.
Manyas'da ilk çimlemede Wolf Garten'in Start'ını kullandım. 9 sene beni idare etti.
Daha sonra yine çimi takviye etsin diye Green Top'ı kullandım.
Manyas'daki en son çim uygulamamda da Mine Hanım'ın tavsiyesi ile M.A.P kullandım. Kutusunu aradım ama bulamadım, belki de bitmiştir. O yüzden size fotoğraf yükleyemiyorum. İçeriğini ziraatçi arkadaşlar yazarlar.
M.A.P'ı önce yarım çuval almıştık, o bitince tarım ilaçları satan bir yerde kutu içinde görünce almıştım. Yine de arayacağım, bulursam fotoğraflarım.
[CENTER]427176
427177
427180
Fotoğrafları cep telefonu ile çektiğimden biraz bozuk çıktı, kusura bakmayın.
Estağfurullah sevgili Emre Albayrak, neden alınayım?. Siz bu konunun tahsilini yapmışsınız, ben ise bilgileri deneme-yanılma-öğrenme aşaması ile elde ettim. ;)
Ben de hep 5 li karışım kullandım.
Emre Albayrak
17-07-2013, 17:38
efendim demdem hep derdi tahsil cehaleti alır eşşeklik baki kalır diye.. = ) tecrübe her daim daha fazla akçe etmektedir.. = )
Sevgili arkadaşlar, yabancı basından da öğrendiklerimden size mini bilgiler vereyim.Yine de bazıları hocalarımıza ters gelirse lütfen beni uyarsınlar.
Çim bitkisi gelişimini en güzel 20-22 ° sıcaklıkta yapar. İlık havalar gelişim için idealdir.
Çimin kardeşlenmesi kök saçaklarından ve saptan olur, kökleri toprak altında 25-30 cm kadar ilerler. Bu yüzden çim yapılacak alanların üst tabası sıyrılarak buraya 25-30 cm temiz ve güzel, organik maddece zengin toprak eklenmesi uygundur. Çim bitkisi azot, fosfor ve potasyuma gelişirken çok ihtiyaç hisseder.
Güzelce hazırlanmış bir taban toprağına ekilen tohumlar, su ile buluşunca patlarlar. Toprak altında çimler sarımsı-beyaz renkte olurlar, ne zamanki hava ile temas eder, toprak yüzeyine çıkarlar yeşil renge dönerler.
Sıcaklıklar arttıkça çimin gelişmesi yavaşlar. Bu yüzden ekim mevsimini havaların ılık geçtiği aylara göre ayarlamak gerekir.
Çim tohumu atarken çim tohumunun kardeşlenme özelliğine de dikkat edilmeli buna göre tohum atılmalıdır. Az atılan tohumlar alanda yeterli kardeşlenme yapamadığından (ilk sene) kellikler görünür, çok tohum atılırsa da bitki çok sıkıştığından kafi oksijen alamaz bu da güzel görünümü engeller.
Bitkinin hava alması için baharda aeratör çekilmesi hatta toprağın delinmesi gerekir.
http://www.agaclar.net/forum/1157040-post553.htm
Drenaj çim alanlarda çok önemlidir. Sulama yaparken çim alanın her defasında 3-4 cm derinlikte sulanması doğru değildir, köklerinin durumunu göz önüne alarak ara sıra da olsa en az 20-25 cm derinliğe işlemesi gerekir sulamanın.
Çimde hastalık varsa, mutlaka önce bu hastalığı bertaraf edip öyle gübreleme yapılmalıdır.
Çimlerin boyu fazla uzatılmadan biçilmelidir, aksi takdirde uzun çimlerin dip kısımları güneş almadığından sararma yapar.
Çim boyu 15-20 cm olmuşsa hemen ilk kesimde 10-15 cm kesilmemelidir. 1/3 oranı takip edilmelidir.
Biçilen çimler üzerinde kalan kesik çimler varsa tırmıkla taranmalı, artık bırakılmamalıdır.
Çimleri mantarî hastalıklardan korumak için alanın geceye kuru toprakla girmesi önerilmektedir. Çim alan sabahları erken saatlerde sulanmalıdır.
(Bu bilgileri Alan Titchmarsh ve Dr.D.G. Hessayon'ın kitaplarından edindim)
427197
427198
s.serdar
18-07-2013, 03:03
İzin verirseniz bende kişisel bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak isterim. Hemen belirteyim ki ne ziraatçiyim ne de peysajcı...
Ancak çok sayıda çim alanın oluşturulmasında, gerek teklif almak gerek ihaleye çıkılmak, gerekse piyasa araştırması yapmak suretiyle oldukça deneyimlenmiş bir son kullanıcıyım dersem oldukça doğru olur.
Çim alan oluşturulmasında 1 m2 için gereken miktar, genellikle tercih edilen 4 lü, 5 li 6 lı karışımlar için ortalama 40- 60 gram arasıdır. Bu da; tohum karışımının miktar ve oranına bağlı olarak değişmektedir. 60 gramın üstünde kullanılacak her miktar israftır, zarardır.
Torba içinde alacağınız hazır karışımlarda, bu rakamları torba üzerinde verilen kullanım bilgilerinden de rahatça doğrulayabilirsiniz. Metre kareye 100 gram ve üstünde kullanacağınız tohum 2. yılın sonunda kesinlikle başınıza kesinlikle dert olur.
Üre gübresini hiç kullanmadım ve kullanmayı da asla düşünmüyorum. Zira üre gübresi salt yüksek miktarda azot içeren ancak çim için oldukça yavan bir gübre olduğunu düşünüyorum. Çimin hem kök, hem de gövde yapısının yanı sıra yeşil renginin sağlanabilmesi için başta demir, magnezyum, çinko, fosfor, mangan gibi vs. element ihtiyacı duyar. Bu tür desteği sağlamayan gübreler benim için kesinlikle tercih dışıdır.
Bir çuval (50 kg.) üre gübresi için 100 TL nin üstünde para ödemek deliliktir diyebilirim. 17 Temmuz 2013 tarihi itibariyle fabrika çıkış fiyatı nakliye hariç 40-45 .-TL olan ve yine 17 Temmuz 2013 günü parakende satış yapan çeşitli firmalardan 60-70 .-TL arası fiyat aldığım üre gübresi için bu rakamın üstünde para ödemek bana nedense pek doğru gelmiyor.
Ayrıca tek düze azot ve içeren üre ve şeker isimli gübrelerin çimleriniz için hiç yeterli olmayacağını düşünüyorum.
mavisedir
18-07-2013, 08:04
Çimlerim pas hastalığı olmuştu, ziraate gidip ilaç sorduk bize captan verdi.
İlaçlama yaptık hastalık azaldı ama geçmedi. Son bi haftadır iyice yayılmaya başladı. İnternetten araştırma yaptım içeriğinde choraktnil (isim yazılışı yanlış olabilir.) bileşimli bi fungisit kullanılması öneriliyor.
Captanın içeriğinde bu elementi göremedim paketin üzerini okudum.
Bana ilaç ismi verebilir misiniz? Neler yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın mavisedir, pas hastalığı hızla yayılır. Captan'ı bir kere mi yaptınız?
Ben Captan'ı Tennis ile beraber karıştırarak kullanırım. Bitkiler ilaçlara kolayca bağışıklık kazanırlar. Bir keresinde Captan yapmış iseniz bir hafta sonra yine aynı türü denemeyin.
Çim alanınızın büyüklüğünü bilmiyorum ancak hastalıklar bir kere ilaçlama ile geçmiyor, bir hafta veya on gün ara ile tekrarlamanız gerekir. Sulamayı da iyice azaltın, toprak iyice kuruyunca sulama yapın. Hastalık geçmeden de çime gübre vermeyin.
Bahçemde yaptığım hatalardan biri de toprak karışımını iyi düzenlememek oldu.
Çim alanı tesis edeceğim zaman 1/3 yanık hayvan gübresi, 1/3 yıkanmış dere kumu, 1/3 de toprak kullandım.
Karışımı sererken bazı yerlerde dere kumu fazla olmuş. Çimler çıktıktan sonra o bölümlerde çimlerin yeşilden ziyade daha sarıya yakın bir renkte olduklarını gördüm. Oysa sulama her yere eşit miktarda yapılıyordu.
Sıcaklar iyice bastırınca, kum ısınıyor, suyu daha çabuk aşağıya veriyor ve bu alandaki çimler kumun ısınması ile canlılıklarını koruyamıyordu.
Çimi kaldırmak da zor olacaktı, o bölümdeki çimleri çok kısa kestik, gübre + toprak karışımını ince bir tabaka halinde serip, silindirledik. Çok az miktarda tohum atarak tırmıkla karıştırdık, kapak toprağı atamadık çünkü seviye yükselecekti. Bol sulama ile yeni çıkan çimler daha sağlıklı, kum alan da toprak altında kalmış oldu.
mavisedir
18-07-2013, 12:40
Captanı bi kere yaptım. 2. defa yapmadan önce sizlere sorayım dedim. Çim alanım 400 metrekare kadar. Bu konuyu araştırırken şöyle bişe okudum. İlaç yapılır peşinden azotlu gübre verilip çimin hızlı uzaması sağlanır. Bizde ilaçtan sonra % 26 azot die granül bi gübre verdik. O hafta düzeldi gibi oldu ama şimdi bi anda hastalık çimin heryerinde görünür oldu.
Güler Hanım tennis ilacını alayım ziraatten. Captanla hangi ölçülerde karıştırıcam? Yarı yarıya mı?
Bildiğim kadarı ile pas hastalığında azotlu gübre verilmesinden kaçınılır.
Ben akşam üstüne doğru saat 17.00 gibi, 100 lt.suya 200 gr.Captan 150 cc.Tennis karıştırarak bütün alanı ilaçladım. 10 gün sonra da tekrarladım.
Ancak sorununuz için sayın Mine Hanımla görüştüm, kendileri arazide çok yoğun meşgüller.
Öğrendiğime göre hastalığın pas hastalığı olduğundan mutlaka emin olmanız gerekirmiş.
Çim yaprağını yukarıya doğru eliyle çeksin, bu durumda portakal rengi eline bulaşacaktır. Eğer durum öyle ise hemen sportak yapmalı.
Bu hastalık hızla yayılır, sulama ile yayılır, çimde ayakkabı ile dolaşırken ayakları ile yayılır, çimi makine ile biçerken makine bıçağı ile bile hızla yayılır dediler.
Sportak kullanırken ben Pilpen ile karıştırmıştım, Benlate de olur.
Sağol sevgili Kiraz, başka arkadaşlar ne durumda?
mavisedir
18-07-2013, 21:00
Güler hanım, öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.
Pas hastalığını ilk farkettiğimde dediğiniz gibi elim portakal rengi oluyodu. Az önce bahçeye çıktım dediğinizi uyguladım. Elime portakal rengi bulaşmadı bu sefer. Bugün çok yağmur yağdı belki ondandır.
Hastalıklı çimden kopartıp fotografladım bende.
İsterdim ki Mine Hanım veya Nuri Mürvet Bey vakit bulup da başlığınıza bakabilsinler.
Yerinizde olsam sulamayı keser, sportakı tatbik ederdim, zira hastalık hayli ilerlemiş.
mavisedir
18-07-2013, 23:33
Çimlerimin şuan biçilmesi gerekiyor, ilaçlamayı biçildikten sonra yapayim değil mi?
Sportak ilacını da hemen alayım ziraatten o zaman.
Mine Pakkaner
19-07-2013, 07:18
Mavi sedir eğer alanın tümü hasta değilse bu biçim hertarafı hastalandırmanıza sebep olacak. Durum riskli.
Önce peras kullanın hastalık etmenini düşürün. Ertesi gün sportak ve pilben kullanın. Greenset de uygulamanız çimin kendisini çok hızlı toplamasına yardımcı olur. Geçmiş olsun.
mavisedir
19-07-2013, 08:38
Teşekkür ederim. Hemen uygulamaya başlıyorum.
Burada fotoğrafları görünmeyen mesajları taşıdım:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/24488-5.htm#post938572
mavisedir
19-07-2013, 13:16
Bu ilaçları hangi ölçülerde uygulayacağımı da söyler misiniz? İlaçları aldığım kişinin bilgisine güvenim azaldı:(
Sayın mavisedir, bizler sorunlarınıza cevap vermek için uğraşıyoruz ama siz de bu başlıktaki mesajlara bir göz atın lütfen. Sorularınızın cevapları daha önceki mesajlarda verilmiş olabilir, örneğin bu başlıktaki 510 numaralı mesaja bir bakın. ;)
mavisedir
20-07-2013, 08:54
Aslında mesajları okumuştum ama ilaç isimlerine dikkat etmemişim demekki.
510 n. lı mesajı okudum, ölçüleri öğrendim fakat, ilaçların bi tanesini bile bulamadım sapancada.
Artık satışta degilmiş o ilaçlar, satıcı böyle söyledi.
İzmite gidebilirsem ordan bakacağım.
Sevgili mavisedir, yine bu başlıkta bir mesajım olacak; bu ilaçları bulabileceğiniz adres ve telefon numaralarını yazmıştım.
Konu içinde kolay arama yapmak için, bu sayfanın (aslında her sayfanın) üst tarafında yer alan Bu konuda ara bölümünü kullanabilirsiniz. Bunun için aradığınız şeye uygun anahtar kelimeleri denemelisiniz.
s.serdar
20-07-2013, 19:43
Bir yıldır her türlü bitki için (meyve, sebze, çim vs.) fungisit olarak Hektaşın HEKTANEB M-22 ıslanılabilir toz ilacını kullanıyorum ve başta çimler olmak üzere son derece memnunum.
Amacım Malatya ve Isparta'da üreticilerin kullandığı Captan'ı almak için zirai ilaç satan firmaya gidip talebimi belirtmiştim. Ne için nerede kullanacaksınız deyince ağzımdan çim çıktı. Satıcı Captandan daha etkin olduğunu ancak fiyatının diğer fungisitlerden biraz pahalı olduğunu belirttiği ve ter türlü bitkide pas da dahil sorunsuzca kullanabileceğimi belirterek söz konusu ilacı verdi. 800 gr lık paketin üzerinde 32.40 TL yazıyor. Captan ise sanırım 15.00 TL kadardı.
Ancak geçen sene Isparta Senirkent'te 800 gr Captan'ın Kooperatif satış fiyatının yaklaşık 8.00 TL olduğunu biliyordum.
Eğer fungesit'inden memnun olmayan ve değişik türev kullanmak isteyenlere tavsiye ederim.
borakiris
24-07-2013, 15:06
Selamlar
Bahçedeki çimler giderek sararıyor. Mantar ve böcek ilaçlamalarını yapıyorum ama sonuç değişmiyor. Sorun toprakta olabilir mi? Toprak killi bir toprak. Ne yapmam lazım acaba? Delikler açıp ara ara içine dere kumu doldursam ?
s.serdar
25-07-2013, 01:22
Selamlar
Bahçedeki çimler giderek sararıyor. Mantar ve böcek ilaçlamalarını yapıyorum ama sonuç değişmiyor. Sorun toprakta olabilir mi? Toprak killi bir toprak. Ne yapmam lazım acaba? Delikler açıp ara ara içine dere kumu doldursam ?
Sayın borakiris.
Sararmaların durumunu gösteren fotoğrafları ekleseydiniz belki kısa sürede daha sağlıklı bir yanıt ve tavsiye alabilirdiniz diye düşünüyorum.
Çim alanının boyutu, sararmaların durumu ve oranı, m2 verdiğiniz su miktarı, sulamama zamanı, drenaj, kullandığınız gübre, biçme şekli ve periyodu, kullandığınız suyun menşei, çimin yaşı, tür ve karışımı gibi detayları bilmeden verilecek her yanıt ve önerilecek çözümün çok sağlıklı olabileceğini düşünmüyorum.
Delik açıp kum doldurmanın pek fayda sağlayacağını Ummuyorum. Ama zamanınız ve olanağınız varsa küçük bir alanda deneyip sonucunu beklemek yine de düşünülebilir. Eğer bu sürede sararmalar daha vahim hal almayacak ise.
Saygılarımla.
borakiris
25-07-2013, 10:19
429367
429368
Selam Serdar bey
Fotografları koydum çim türü 4 karışım olarak aldığım sanırım festuca rubra ağırlıklı çim.
Sulamayı her sabah 5 de 50 dk olarak ayarlıyorum. Su olarak şebeke suyu kullanıyorum.
Çim ayrıca bu sene Nisan ayında ekildi.
s.serdar
27-07-2013, 01:53
429367
429368
Selam Serdar bey
Fotografları koydum çim türü 4 karışım olarak aldığım sanırım festuca rubra ağırlıklı çim.
Sulamayı her sabah 5 de 50 dk olarak ayarlıyorum. Su olarak şebeke suyu kullanıyorum.
Çim ayrıca bu sene Nisan ayında ekildi.
Sayın borakiris.
Öncelikle şunu belirteyim. Ben ne ziraatcıyım, ne çim tohum satıcısı, nede peysajcı. Bu bakımdan bu meslek sahiplerinin öneri ve tavsiyelerini dikkatle takip etmenizi öneririm.
Ancak nihai ve tecrübeli bir kullanıcı ve çim konusunda uygulama ve sonuçları konusunda 14 yıllık çim sahibi olarak kendi deneyim ve tecrübelerime dayanarak bazı kişisel görüşlerimi paylaşmaya çalışırsam;
Çiminizin ince yapraklı ve sıcağa çok dayanıklı olduğu söylenemez. Nisan ayında ekilmiş çiminizin henüz emekle çağında olduğunu düşünüyorum. Bir kaç aylık bir taze çim için günde 50 dakikalı tek bir sulamanın çok doğru olmadığını düşünüyorum.
Birkaç aylık çim kökleri çok derinde olmayacağı için, günde 50 dakikalık tek sulama yerine 25 dk iki ayrı sulama ya da 15 dakikalık 3 farklı zamandaki sulama daha uygun olacaktır. İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde karışımın cins, oran ve bulunduğunuz coğrafyaya göre m2'ye 6-7 litre su fazlası ile yeterli olacaktır. Bana göre tek seferde 50 dakikalık bir sulamanın oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Eğer sulamanız otomatik ve orta debili ise 50 dakikalık sulama m2 15 litre kadar su verir ve bu miktarda su çimleriniz için aşırı fazla olduğunu sanıyorum. Hele toprağınız killi ise, bu miktarda su kök derinliği az olan çim köklerinde boğulmaya ve dolayısı ile ölümlere, sonuç olarak da yaşadığınız sararmalara yol açmasını kuvvetle muhtemel görüyorum.
Sararan alanları havalandırma tırmığı ile temizleyip hümikasit ve fosfor yoğunluklu gübreleme ile desteleyip, sulama sürenizi azaltıp ve bu süreyi en azından sabah akşam iki periyoda bölmenizi tavsiye ediyorum.
Saygılarımla.
borakiris
27-07-2013, 06:51
Çok teşekkürler Serdar Bey. Söylediklerinizi dikkate alacağım. Birde benim merak ettiğim konu bu parklarda falan dikili olan yer örtülüleri neler. Çim gibi ama beyaz küçük çiçek açıyorlar. Olmadı ona geçiş yapacağım.
s.serdar
28-07-2013, 03:40
Çok teşekkürler Serdar Bey. Söylediklerinizi dikkate alacağım. Birde benim merak ettiğim konu bu parklarda falan dikili olan yer örtülüleri neler. Çim gibi ama beyaz küçük çiçek açıyorlar. Olmadı ona geçiş yapacağım.
Bu konuda çok bir bilgim yok. Zira Ankara'da Belediyeler genellikle yer örtücü olarak çim kullanıyorlar. Ancak çimin derdinden bıkıp usananlara genellikle bodur yonca ya da yer minesi önerildiğini biliyorum. Belki bunlardan biri olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/3681.htm
borakiris
11-08-2013, 14:40
Tekrar selamlar, bu çim olayına nasıl bulaştım diye düşünmeye başladım artık iyice .
Şimdi de çimde kurtlar var ve çimi sapsarı yaptılar. Durbsan ı attım ama sorum şu, bunu attıktan sonra kaç gün sulamasak gerekiyordu. Ben ertesi gün suladım ama
s.serdar
11-08-2013, 16:54
Şimdi de çimde kurtlar var ve çimi sapsarı yaptılar. Durbsan ı attım ama sorum şu, bunu attıktan sonra kaç gün sulamasak gerekiyordu. Ben ertesi gün suladım ama
Dursban'ı toz mu, yoksa sıvı formunda mı kullandınız ?
Ben Dursban'ı gece atarım ve sulamayı da en erken 6-8 saat sonra yaparım. Ayrıca bir defa yapmak da fayda vermiyor çoğu kez ikilerim.
Sıvı halde tulumba ile kullanıyoruz.
Gece atmamızdaki sebep de bu kurtlar geceleri çalışırlarmış.
borakiris
11-08-2013, 19:10
Durbsan sıvı halde 16 lt lik pompaya 20 cc koyuyorum.
Acaba bunu mantar ilacı ile karıştırıp atsam olur mu
Bu ilaçların karışabilirlikleri hakkında bir bilgim yok, yerinizde olsam bir gün ara ile yapardım.
s.serdar
12-08-2013, 23:05
Durbsan sıvı halde 16 lt lik pompaya 20 cc koyuyorum.
Acaba bunu mantar ilacı ile karıştırıp atsam olur mu
İlacın prospektüs dekara 150-200 ml önerilmiş. Bir dekara kullanılacak su miktarı sırt pompası ile ortalama 50-60 litre kabul edildiğinde, sizin pompaya en az 50 cc ilaç koymanız gerektiğini düşünüyorum.
Ben daha etkin gördüğümden, Dursban'ın etkin maddesi Chlorpyrıfos Ethyl'in tozunu kullanmayı tercih ediyorum.. Akşam üzeri çimleri çok az nemlendirip tozu serpiyor güneş doğmadan az önceye kadar bekletiyor ve ardından sulamayı başlatıyorum. Bu şekilde başta dana burnu gibi tüm toprak altı zararlıları olmak üzere çim içindeki tüm zararlılara karşı son derece memnuniyet verici sonuç alıyorum. Ancak ilaçlamayı 14 gün sonra tekrarlamak gerekiyor. 28 günden sonra yani ikinci ilaçlamanın bekleme süresi sonrasında netice alınmış ise kesiyor, zararlılar tek tük de olsa görülmesi halinde 3. ilaçlamayı da ihlal etmiyorum.
İlaçlamanın serin saatlerde, Güler hanımında belirttiği gibi akşamın başlangıç saatlerinde yapılması daha yararlı olacaktır. Sizin kurt olarak tanımladığınız zararlının ne olduğu pek bilemiyorum ama kurda kuşa yem olmamak için dana burunları gündüzden çok akşam başlangıçında aktive olmaya başlıyorlar.
Dursban'ın prospektüsünde; kuvvetli alkali karakterdeki ilaçlar hariç bilinen diğer insektisit, akarisit, fungisitlerle karışabilir deniyor.
borakiris
13-08-2013, 14:57
O günün akşamında durbsan ı uyguladım. Henüz karşılaşmadım kurt ile. Birde alanda güve kelebeği deniyor sanırım ondan da vardı. O kurtların başkalaşım geçirdikten sonraki halleri sanırım.
Selamlar herkese
Bahcemde resimdeki gibi mantar hastaligi olustu. Zirai ilaclar satan bir sirketten 3 ayri mantar ilaci aldim. Ilaclama tum alana mi yapilmali yoksa mantarin olustugu yerlere mi?
Birde ilaclama doneminde ne siklikta sulamaliyim?
Tesekkurler
Merhaba arkadaşlar,
Haziran başında bahçeme rulo çim uygulaması yaptırdım. 140m2 Bermuda çim.
Buradaki dikkat çekilecek nokta ; çimleri ektiğim alanı bu sene 1 metre yükselttim. Yani dolgu yaptım. Bu dolgunun 85cm- 80cm i bypass (mıcır gibi birşey), 10 cmi elenmiş toprak ve son 5 cm i 4 lü karışım (toprak,gübre,torf,curuf). Ev sınırlarına drenaj boruları döşendi. Üstüne rulo çim uygulaması.
Her şey çok güzeldi. İlk başlarda 2 ayrı istasyonda 10 ar dakika otomatik sulama ile suluyordum. Daha sonra 8 er dakika olarak ayarladık. Akşam 23:00 da sulama sistemi çalışıyor.
Yaklaşık 10 ile 15 gün arasında çimleri makine ile biçiyorduk.
Sadece köpeğimizin tuvaletini yaptığı yerler ve köşede su almayan yerde sararmalar vardı.
Fakat yaklaşık 15 gündür çimlerimin bir kısmı uzamıyor ve sararmalar oluşuyor. İlginç bir şekilde gölge yerler sanki uzuyor ve yeşil.
Acaba sulama mı yetersiz ?
Yoksa bir hastalık mı kaptı çimlerim ?
En korktuğum şey ise yaklaşık 15cm toprak çim için yeterli değil mi?
433731
433732
433733
433734
433735
Not: Bugün çimleri biçtirip çevredeki ziraatçiden aldığım gübreler ile gübrelemeyi düşünüyorum. Yavaş salınımlı gübre aldım. Fotosunu çekmemiştim akşam gönderirim. Küçük küçük siyah toplar şeklinde =)
borakiris
15-08-2013, 11:23
Benim yaşadığım soruna benzer gibi geldi sizin sorun. Çim üzerinde gri kelebekler uçuşuyor mu? Eğer var ise çimde kurt var büyük olasılıkla. Ben durbsan ile 3 defa ilaçladım şimdi geçti gibi ama sarı çimler kaldı öyle. Tırmıkla alıp ölü çimleri artı yayılmasını bekleyeceğim
s.serdar
15-08-2013, 14:26
Buradaki dikkat çekilecek nokta ; çimleri ektiğim alanı bu sene 1 metre yükselttim. Yani dolgu yaptım. Bu dolgunun 85cm- 80cm i bypass (mıcır gibi birşey), 10 cmi elenmiş toprak ve son 5 cm i 4 lü karışım (toprak,gübre,torf,curuf). Ev sınırlarına drenaj boruları döşendi. Üstüne rulo çim uygulaması.
Her şey çok güzeldi. İlk başlarda 2 ayrı istasyonda 10 ar dakika otomatik sulama ile suluyordum. Daha sonra 8 er dakika olarak ayarladık. Akşam 23:00 da sulama sistemi çalışıyor.
Yaklaşık 10 ile 15 gün arasında çimleri makine ile biçiyorduk.
Sadece köpeğimizin tuvaletini yaptığı yerler ve köşede su almayan yerde sararmalar vardı.
Fakat yaklaşık 15 gündür çimlerimin bir kısmı uzamıyor ve sararmalar oluşuyor. İlginç bir şekilde gölge yerler sanki uzuyor ve yeşil.
Acaba sulama mı yetersiz ?
Yoksa bir hastalık mı kaptı çimlerim ?
En korktuğum şey ise yaklaşık 15cm toprak çim için yeterli değil mi?
Sayı alien.
Verdiğiniz bilgi ve açıklamalara göre, kuvvetli bir drenajınız olduğu dolayısıyla da sanki bana sulama yetersizliği var gibi geliyor. Bunu en sağlıklı belirleme yolu m2 için sarf ettiğiniz su miktarını hesaplamak olmalıdır. m2 için içinde bulunduğumuz bu aylarda normal sarfiyat 6-7 litre kadar olmalıdır. Ancak yüzeydeki 15 cm lik toprağın su tutma gücü yeterli değil ise verdiğiniz su mıcır içine kayabilir. dolayısıyla bu rakamlar sizin çiminiz için yetersiz kalabilir.
Sararmaların yoğun olduğu bir kaç noktada 15 cm lik yüzey toprağın aralayıp, mıcırın hemen üstünden başlayan yüzey toprağının nem ve ıslaklık durumunu kontrol ediniz. Toprağın oldukça nemli hatta ıslak olması gerekmektedir. Bunu da akşam saatlerine doğru yapmanın daha isabetli olacaktır. Yeterli nem ve ıslaklığı göremedi iseniz, sulama süresini arttırmanızı öneririm.
Sulama sisteminde kullandığınız boru kalınlıklarını, şebeke basıncını, sprinker, sprey veya rotorların sayı ve debilerini bilmemekle birlikte, konutsal alanlarda kullanılan bu tür teçhizatla 10 dakikalık sulama periyodunda m2 yaklaşık 3 litre kadar su düşürebileceğinizi sanıyorum.
Saygılarımla.
s.serdar
15-08-2013, 22:44
Çim sulama debinizi dolayısıyla sulama sürenizi belirlemeye kolaylık olsun diye; piyasada oldukça tutulan ancak emsallerine göre biraz pahalı olan İsrail malı ELGO marka çarmalı sprinkerlerin performans tablosunu aşağıya kopyalıyorum.
Aşağıdaki tablo; şebeke basıncı, sprinkerin 1 saatte tükettiği su ve Φ m yani boru çapı büyüklüğüne göre sıralanmıştır.
433929
Söz konusu konut tipi sprinkerler 3 farklı memeye sahiptir. En dar ağızlı meme mavi renkte, orta genişlikte olan kırmızı ve en genişi siyah renktedir.
433930
Örneğin yukarıdaki tabloya göre; 2,5 barda kırmızı memeli sprinker 20 lik boru üzerinde bir saatte 670 litre su veriyormuş.
Merhabalar foruma yeni uye oldum bahceli bir eve tasininca bahce konularida hobim oldu oncelikle tum yazilarinizi zevkle okuyorum hic birsey bilmiyorken biraz bir seyler ogrendim sayenizde ve hocalarimizdan ama is uygulamaya bilgisiz oldugum icinde caresiz kaliyorum
Kisaca resimlerde gordugunuz bahcemin bir bolumu ve bahcemin drenaji cok iyi yapildi. 12 gunluk tatil donusunden sonra bahcemde belli bir bolgede soluk ve sanki curume basladi hemen cimleri biraz kaldirdigimda alttaki topragin yogun dere kumu ile kapli oldugunu ve cok kuru oldugunu gordum daha derinlere bakmadim ama cimlerin koklerinde bozulmalar vardi sanki birde yesil cok kucuk topcuklar gordum elinizle sikinca patliyor ne oldugunu bilmiyorum aklima takilanlar sunlar kok curugu mantar olabilir veya nematodmu acaba yoksa cim altinda zararli boceklermi yapiyor bunu en son olarak o kisma sulama sistemim azmi suluyor olabilir. Kisaca o bolumler nedense cok sert yani toprak cok sert ve kati durumda. Degerli goruslerinizi rica ediyorum
Tekrar merhaba sizlere yakin cekim bir resim daha ekliyorum belki boyle daha iyi cozumleriz diye dusunuyorum
Almancı76
19-08-2013, 15:02
Merhaba arkadaşlar,
öncelikle bu forumu bulduğum için çok mutluyum ve size şimdiden gelecek yardımlarınız için teşekkür ederim.
Ben yaklaşık 2 ay önce 100m² bahçeme hazır rulo (Uganda) çimi ektim. İlk başlarda çim yemyeşil ve sağlıklı görünüyordu fakat bu aralar çimin bazı yerleri sararmış durumda ve kurtlanma var.
Bana ne yapmamı önerirsiniz? Çimi kurtamanın imkanı varmı?
Resim ekledim
Çimde çıkan kurtlar!
http://o1308.hizliresim.com/1d/m/rp19n.jpg
http://k1308.hizliresim.com/1d/m/rp17z.jpg
http://k1308.hizliresim.com/1d/m/rp18n.jpg
http://j1308.hizliresim.com/1d/m/rp18s.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/m/rp19c.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/m/rp19h.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/m/rp19p.jpg
borakiris
20-08-2013, 13:47
Bendede aynı o kurtlardan vardı acele edin bence yoksa çok çabuk yayılıyorlar. Ben 3gün arayla durbsan attım şuan yok gibi ama ara ara atarım gene de, tedbir amaçlı
Selamlar,
Genel olarak mesajları okudum. bende haziran ortasında 150 m2 rulo çim serdirdim. Bahçem çınarcıkta. ilk 1 ay çimler coştu parlak yeşil ve çok sık. fakat son 1 aydır ufak boşluklar oluşmaya başladı. resimlerde çok benzer örnekler gördüm. çimi aldığım yer bir ilaç önerdi. ikacın resmini ekledim. Bu ilacı forumda hiç geçmediğini sanıyorum bulamadım çünkü. birde oldukça zehirli gibi geldi üzerindeki yazılardan o yüzden sormak istedim.
ek olarak bir adet çim yaprağının yakın fotosunu çekip ekliyorum. çimler uçlarından sararıp tel tel olmuşlar. sulamayı azalttım ve sabaha aldım. önerdiğiniz ilaçlardan birini mi almalıyım emin olamadım.
https://www.dropbox.com/s/ucjj9a63u0lthfk/IMAG0995.jpg
https://www.dropbox.com/s/bdgiym9yebzc2h0/IMAG0993.jpg
https://www.dropbox.com/s/ekvpvxjhmbmsn7d/IMAG0976.jpg
Serkandemir
23-08-2013, 13:01
Merhaba değerli arkadaşlar,
Başlangıç düzeyinde bitki ve bahçe bakımı bilgim var ve hobi bahçemde bilgi artırmaya çalışıyorum. Şu anda ciddi bir problemim var. Problemden önce bahçeyle ilgili bir miktar bilgi vermek istedim.
Tuzla'daki evimin bahçesinde yaklaşık 500m2 bir çim alanım var.
Güney cephede sürekli güneş alan yaklaşık 400m2 bir alan ve yanlarda doğu batı cepheli 50m2 'li alanlar bulunuyor. Ön bahçe sürekli güneş alıyor, yanlarda ise nispeten daha az güneşlenme var.
1.5 ay önce 5 karışımlı rulo çim yaptırdım. Toprak yapısı maalesef sert. Kapak olarak yaklaşık 10cm'lik gübreli bir karışım kullandık. Düz, engebesiz bir bahçe olduğu için ön bahçede ortadan geçen bir drenaj kanalını yeterli gördüm, aynı zamanda evin etrafında da güzel bir drenaj var. Sulama olarak ise 6 istasyonlu otomatik sulama sistemim var. Ve günde iki kez ( sabah 6 akşam 7 şeklinde) her istasyon bir seferde 10dk olacak şekilde suluyorum.Yaklaşık aylık 110m3'lük bir su harcamam var. Çimin tamamının sulandığını düşünüyorum.
Rulo çim uygulamasını yapan firma her hafta düzenli çimleri biçiyor. Firma Rulo çim uygulamasından bir kaç haftasonra da gübreleme de yaptı. Şu anda çimlerimde sararmalar var. Firmadaki arkadaş çimin güzel oturduğunu, sıcaklardan dolayı ara ara sararmalar olduğunu, sonbahardaki yapacağı gübrelemeyle tam kendini bulacağını söylüyor. Benim forumdaki benzer durumlardan anladığım kadarıyla bana mantar hastalığının olabileceğini düşündürüyor. Akşam 7'deki sulamayı kapatıp günde 1 kez sulama yapmayı düşünüyorum ancak havalar sıcak olduğu için cesaret edemiyorum. Bahçemin resimlerini ekliyorum.
Sizlerin değerli yorumlarınıza ihtiyacım var, sizce çimde bir hastalık mı var yoksa sıcaklara bağlı kurumalar mı var ? Peyzaj firmasından garantili bir uygulama satın almıştım ve henüz ücretinin tamamını ödemedim. Uygulamada bir yanlışlık olabilir mi ?
Mantar hastalığı ise fungusit ilacı olarak öneriniz var mı ?
Saygılar, sevgiler,
Serkan
Sayın Serkandemir, bu ay çimlerin en gösterişsiz bulunduğu zamandır. Sizin rulo çim tohumunuzda kullanılan bir tohum da bu mevsimde daha ziyade kuruyan türden de olabilir.
Madem garantili iş yaptınız ve parasının da tamamını ödemediniz biraz daha bekleyin. Mantar hastalığı varsa ve haftada bir biçmeye geliyorlarsa mutlaka anlarlar ve ona göre uygun fungasiti uygularlar.
Gece sulamalarını kesmeniz bence daha iyi, gündüz yaptığınız sulama zamanını biraz daha uzatırsınız.
Sayın gknasr, sanırım fotoğrafları forumdan yüklemediniz. Fotoğraflar görünmüyor.
s.serdar
23-08-2013, 23:59
Selamlar,
Genel olarak mesajları okudum. bende haziran ortasında 150 m2 rulo çim serdirdim. Bahçem çınarcıkta. ilk 1 ay çimler coştu parlak yeşil ve çok sık. fakat son 1 aydır ufak boşluklar oluşmaya başladı. resimlerde çok benzer örnekler gördüm. çimi aldığım yer bir ilaç önerdi. ikacın resmini ekledim. Bu ilacı forumda hiç geçmediğini sanıyorum bulamadım çünkü. birde oldukça zehirli gibi geldi üzerindeki yazılardan o yüzden sormak istedim.
ek olarak bir adet çim yaprağının yakın fotosunu çekip ekliyorum. çimler uçlarından sararıp tel tel olmuşlar. sulamayı azalttım ve sabaha aldım. önerdiğiniz ilaçlardan birini mi almalıyım emin olamadım.
Önerilen ilaç Odeon 50 wp. Etkin maddesi oldukça bilinen % 50 oranında Captan olan bir mantar ilacı. Captan'ın bu forumda oldukça bilinen klasik bir fungusit olduğunu düşünüyorum. Tarım ilaçlarının pek çoğu insan sağlığı için zararlı olduğu gibi etkin madde captan da zehirlidir.
S,
ek olarak bir adet çim yaprağının yakın fotosunu çekip ekliyorum. çimler uçlarından sararıp tel tel olmuşlar. sulamayı azalttım ve sabaha aldım. önerdiğiniz ilaçlardan birini mi almalıyım emin olamadım.
Gönderdiğiniz fotoğraftan çok net anlaşılamıyor ama yaprak ucundaki sararma, çimin biçilmesi esnasında yaprağın kesilmesi değil, sanki yolunmasına yol açılmış durumunu çağırıştırıyor. Makina bıçağınızın keskinliğini kontrol etmenizde yarar var.
Saygılarımla.
s.serdar
24-08-2013, 00:32
Tuzla'daki evimin bahçesinde yaklaşık 500m2 bir çim alanım var.
Güney cephede sürekli güneş alan yaklaşık 400m2 bir alan ve yanlarda doğu batı cepheli 50m2 'li alanlar bulunuyor. Ön bahçe sürekli güneş alıyor, yanlarda ise nispeten daha az güneşlenme var.
1.5 ay önce 5 karışımlı rulo çim yaptırdım. Toprak yapısı maalesef sert. Kapak olarak yaklaşık 10cm'lik gübreli bir karışım kullandık. Düz, engebesiz bir bahçe olduğu için ön bahçede ortadan geçen bir drenaj kanalını yeterli gördüm, aynı zamanda evin etrafında da güzel bir drenaj var. Sulama olarak ise 6 istasyonlu otomatik sulama sistemim var. Ve günde iki kez ( sabah 6 akşam 7 şeklinde) her istasyon bir seferde 10dk olacak şekilde suluyorum.Yaklaşık aylık 110m3'lük bir su harcamam var. Çimin tamamının sulandığını düşünüyorum.
Rulo çim uygulamasını yapan firma her hafta düzenli çimleri biçiyor. Firma Rulo çim uygulamasından bir kaç haftasonra da gübreleme de yaptı. Şu anda çimlerimde sararmalar var. Firmadaki arkadaş çimin güzel oturduğunu, sıcaklardan dolayı ara ara sararmalar olduğunu, sonbahardaki yapacağı gübrelemeyle tam kendini bulacağını söylüyor. Benim forumdaki benzer durumlardan anladığım kadarıyla bana mantar hastalığının olabileceğini düşündürüyor. Akşam 7'deki sulamayı kapatıp günde 1 kez sulama yapmayı düşünüyorum ancak havalar sıcak olduğu için cesaret edemiyorum. Bahçemin resimlerini ekliyorum.
Sizlerin değerli yorumlarınıza ihtiyacım var, sizce çimde bir hastalık mı var yoksa sıcaklara bağlı kurumalar mı var ? Peyzaj firmasından garantili bir uygulama satın almıştım ve henüz ücretinin tamamını ödemedim. Uygulamada bir yanlışlık olabilir mi ?
Mantar hastalığı ise fungusit ilacı olarak öneriniz var mı ?
500 m2 uygulama yapan bir firmanın gerek görseydi 8-10 liralık mantar ilacında kaçınacağına ihtimal vermiyorum.
Yetişmiş ve yeterli kök derinliğine ulaşmış bir çimin yaz aylarında m2 ye 6 litreden az su ile yetinebileceğini sanmıyorum. Çiminizin aylık su tüketimi 500 x 6 x 30 = 90 ton ediyor. Evde ve diğer bahçe ortamında ne kadar su tükettiğinizi bilemiyorum ama yeni uygulaması yapılmış bir çim için sanki bana yetersiz sulama var gibi geliyor. Bu nedenle günlük 20 dakikalık sulamanızı, akşamı kesip yarıya indirmenizin pek doğru olmayacağını düşünüyorum.
Çimde dahil tüm çiçek, bitki ve ağaçlarınızda güvenle kullanabileceğiniz Hektaneb M-22 isimli kendimin de kullandığım fungusit ilacını tavsiye edebilirim. Çiminiz de mantar sorunu yoksa bile, söz konusu ilacı tedbiren kullanmanız, çiminizde ilaveten hiç bir olumsuzluk yaratmayacaktır.
Saygılarımla.
Sevgili s.serdar, siz gknasr'ın 661 numaralı mesajında bahsettiği fotoğrafları görebiliyor musunuz?
Ben de X olarak gözükmekte.
serkan bey 5 li karışım olarak aldığınız rulo çimin içindeki türleri söylermisiniz.
ayrıca resimlerden anladığım kadarıyla problem mantari hastalık değil. karışımda kullanılan türlerin yaz sıcağına dayanamayıp ölmesi.ama bundan kesin emin olmak için karışımdaki türleri bilmem lazım.
Merhaba değerli arkadaşlar,
Başlangıç düzeyinde bitki ve bahçe bakımı bilgim var ve hobi bahçemde bilgi artırmaya çalışıyorum. Şu anda ciddi bir problemim var. Problemden önce bahçeyle ilgili bir miktar bilgi vermek istedim.
Tuzla'daki evimin bahçesinde yaklaşık 500m2 bir çim alanım var.
Güney cephede sürekli güneş alan yaklaşık 400m2 bir alan ve yanlarda doğu batı cepheli 50m2 'li alanlar bulunuyor. Ön bahçe sürekli güneş alıyor, yanlarda ise nispeten daha az güneşlenme var.
1.5 ay önce 5 karışımlı rulo çim yaptırdım. Toprak yapısı maalesef sert. Kapak olarak yaklaşık 10cm'lik gübreli bir karışım kullandık. Düz, engebesiz bir bahçe olduğu için ön bahçede ortadan geçen bir drenaj kanalını yeterli gördüm, aynı zamanda evin etrafında da güzel bir drenaj var. Sulama olarak ise 6 istasyonlu otomatik sulama sistemim var. Ve günde iki kez ( sabah 6 akşam 7 şeklinde) her istasyon bir seferde 10dk olacak şekilde suluyorum.Yaklaşık aylık 110m3'lük bir su harcamam var. Çimin tamamının sulandığını düşünüyorum.
Rulo çim uygulamasını yapan firma her hafta düzenli çimleri biçiyor. Firma Rulo çim uygulamasından bir kaç haftasonra da gübreleme de yaptı. Şu anda çimlerimde sararmalar var. Firmadaki arkadaş çimin güzel oturduğunu, sıcaklardan dolayı ara ara sararmalar olduğunu, sonbahardaki yapacağı gübrelemeyle tam kendini bulacağını söylüyor. Benim forumdaki benzer durumlardan anladığım kadarıyla bana mantar hastalığının olabileceğini düşündürüyor. Akşam 7'deki sulamayı kapatıp günde 1 kez sulama yapmayı düşünüyorum ancak havalar sıcak olduğu için cesaret edemiyorum. Bahçemin resimlerini ekliyorum.
Sizlerin değerli yorumlarınıza ihtiyacım var, sizce çimde bir hastalık mı var yoksa sıcaklara bağlı kurumalar mı var ? Peyzaj firmasından garantili bir uygulama satın almıştım ve henüz ücretinin tamamını ödemedim. Uygulamada bir yanlışlık olabilir mi ?
Mantar hastalığı ise fungusit ilacı olarak öneriniz var mı ?
Saygılar, sevgiler,
Serkan
s.serdar
24-08-2013, 17:09
Sevgili s.serdar, siz gknasr'ın 661 numaralı mesajında bahsettiği fotoğrafları görebiliyor musunuz?
Ben de X olarak gözükmekte.
Güler hanım merhabalar.
Arkadaşımız resimleri dropbox isimli siteye yüklemiş ve bu sitedeki resimlerin linkini 661 numaralı mesaja eklemiş. Bizim forumda resimler nedense gözükmüyor. Ancak o X 'leri sağ tıklayıp link adresini kopyala seçeneği ile browserin adres çubuğuna yapıştırınca, dropbax sitesi açılıyor ve oradan görebiliyorum.
Ya da görünmeyen o resmi yine sağ tıklayıp browserinizin türü ve versiyonunu göre, resmi yeni sayfa veya yeni sekmede aç seçeneği ile görebilmek de mümkün.
Saygılarımla.
Harikasın s.serdar, tam benlik yazdıkların, çok güldüm.
Özür dilerim ama arkadaşlara elimizden geldiğince yardımcı olmak için adeta çırpınıyoruz, bir zahmet şu resimleri forumdan yükleseler de şu söyledikleriniz için bu kadar uğraşmasak.... derim.
s.serdar
24-08-2013, 19:12
bir zahmet şu resimleri forumdan yükleseler de şu söyledikleriniz için bu kadar uğraşmasak.... derim.
gknasr yeni üyemiz. 661 numaralı o mesaj, daha 2. mesajı. Forumu sever ve kalıcı olursa sanırım sizi fazla uğraştırmazlar. Oğuz beye de saygılarıma.
Ne diyeyim sevgili s.serdar siz de haklısınız. :D
Yine de Forum Kullanma Kılavuzunu okumaya yönlendirsek daha iyi olur sanki.
seyyah69
28-08-2013, 11:40
Güler Hanım;
Sizin çimleriniz arasında yayılan su otlarının son hali ne oldu,kurtulabildiniz mi ? Geçen Nisan ayında bende 110 m2 çim serdirdim ancak işi yapan firma baştan savma bir iş ortaya koyduğundan zaman içinde zaten seyrek olan çimler arasından muhtelif yabani otların yanısıra ayrık otları ve su otları bahçenin yarıdan fazlasını sardı. O yüzden son 1,5 aydır çimleri kurtarmaya çalışmaktan vazgeçip Ekim ayında tohumdan yeniden kendim düzenleme yapmayı planlıyorum ancak ekimin yapılacağı zamana kadar yabanilerle nasıl bir mücadele yapmam gerektiği hususunda karar veremiyorum çünkü ilaçlama yapmam halinde mevcut meyve ağaçlarının yanısıra doğal çit olarak yerleştirmiş olduğum leylandi ve alev ağaçlarının ilaçlamadan etkilenip toprakta kalıntıların doğuracağı muhtemel zararlardan endişe ediyorum diğer yandan da mekanik mücadele neticesinde aynı sorunun nüksedeceği kaygısı kararsızlığı iyice arttırıyor. değerli yorumlarınızı paylaşmanızı rica ediyorum.....
herkesin gönlündeki bahçeye sahip olması temennisiyle kalın sağlıcakla..
Süleyman
GürayKaya
07-09-2013, 13:08
Merhaba, aranıza yeni katıldım. Eskişehir'de 600 m2 bir bahçem var ve 10 gün önce bir peyzaj firması tarafından otomatik sulama sistemi kuruldu ve tohumdan çim ekildi. Çim atılmadan önce bahçenin 4 kamyon toprak ile tesviyesi yapıldı ve çimin üstü bir kamyon kapak ile örtüldü. İlk bir hafta çim çıkıncaya kadar sabah 6 ve akşam 19 olmak üzere iki defa 20 dakika sulama yapıldı. Çim çıktıktan sonra bazı bölgelerde çimlerin uçlarından başlayarak köklerine doğru sararma ve solma meydana gelmeye başladı. Bunun üzerine sulama süresi sadece sabah 5'de 15 dk olacak şekilde firma tarafından yeniden ayarlandı. meydana gelen kurumayı gösteren bazı fotoğrafları ekliyorum. Tüm forumu birkaç defa okudum, mantar ve kurt ile ilgili yaşanan kötü tecrübeleri forumdan takip ettim. Benim durumumun farklı bir problem olduğunu düşünüyorum. Çimler bugün itibari ile tam 2 haftalık. Firmanın dediğine göre ilk biçimimi kendileri yapacaklar. Biçimden iki gün önce sulamayı kesip silindir çekecekler ve daha sonra çimleri biçip gübre atacaklar. Çimlerimin mevcut durumu ve firmanın takip edeceği süreç ile ilgili yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
GürayKaya
07-09-2013, 13:14
Arkadaşlar, birde çimin bazı yerlerinde çimler dipten sararmış ve resimdeki gibi toprak üzerine yatmış. Birden fazla resmi maalesef aynı anda yükleyemiyorum. Bir önceki ve bununla ilgili resimleri ve bahçenin genel durumunu gösteren resimleri ayrı ayrı yüklemeye çalışacağım. Şimdiden yorum ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
GürayKaya
07-09-2013, 13:15
Uçları bu şekilde kuruyor
GürayKaya
07-09-2013, 13:19
Çimin bir bölümünde resimdeki gibi kuruma başladı
GürayKaya
07-09-2013, 13:21
Çimin genel görünümü bu şekilde
GürayKaya
09-09-2013, 20:07
Herkes problemlerini çözmüş anlaşılan, yardım edecek kimse yok mu?
Nuri Murvet
09-09-2013, 20:39
Merhaba, aranıza yeni katıldım. Eskişehir'de 600 m2 bir bahçem var ve 10 gün önce bir peyzaj firması tarafından otomatik sulama sistemi kuruldu ve tohumdan çim ekildi. Çim atılmadan önce bahçenin 4 kamyon toprak ile tesviyesi yapıldı ve çimin üstü bir kamyon kapak ile örtüldü. İlk bir hafta çim çıkıncaya kadar sabah 6 ve akşam 19 olmak üzere iki defa 20 dakika sulama yapıldı. Çim çıktıktan sonra bazı bölgelerde çimlerin uçlarından başlayarak köklerine doğru sararma ve solma meydana gelmeye başladı. Bunun üzerine sulama süresi sadece sabah 5'de 15 dk olacak şekilde firma tarafından yeniden ayarlandı. meydana gelen kurumayı gösteren bazı fotoğrafları ekliyorum. Tüm forumu birkaç defa okudum, mantar ve kurt ile ilgili yaşanan kötü tecrübeleri forumdan takip ettim. Benim durumumun farklı bir problem olduğunu düşünüyorum. Çimler bugün itibari ile tam 2 haftalık. Firmanın dediğine göre ilk biçimimi kendileri yapacaklar. Biçimden iki gün önce sulamayı kesip silindir çekecekler ve daha sonra çimleri biçip gübre atacaklar. Çimlerimin mevcut durumu ve firmanın takip edeceği süreç ile ilgili yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Merhaba sayın GürayKaya
Tohumdan çim ekimi için yanlış bir zamanlama yapılmış...
Çiminizdeki hastalık kök çürümesi(Damping-of)...
Kaçınılmaz son....
Çiminiz bu vaziyetteyken kesinlikle gübreleme yapmayınız, yaptırmayınız.
Vakit geçirilmeden etkin fungusitlerle biz (mancozep) ve organik toprak düzenleyici (Bitkisel menşeili sıvı haldeki humik asitle) beraber kullanıyoruz. Çok başarılı sonuçlar alıyoruz.
Bu uygulamadan bir hafta, (eylül 15'inden-Ekim 15 kadar) sonra ara ekim yaparak bu olumsuz görünümden kurtulabilirsiniz.
Kolay gelsin....
Hocam hoş geldiniz.
Sayın seyyah69, başlığa bakamadığım için bana sorduğunuz soruyu okumamıştım.
Sizin çim alanınız küçük, ben de yerinizde olsam yeniden yapardım.
Ot öldürücü ilaç yapmaktan çekiniyorsunuz galiba, ama ilacı pompa ile mümkün mertebe aşağıdan ve diğer bitkilere sıçramayacak şekilde yapabilirsiniz.
Benim 1000 metre karelik çim alan içinde 2 tane oya ağacı, bir tane japon lalesi çalısı var, etrafında da berberislerden bir çit. Ot öldürücüyü kullanırken bu alanlara çok yaklaşmadım ve sıçratmadığım için ağaçlara bir şey olmadı.
Ot öldürücü ilaç, ilacı yaprağından alarak köküne ulaştırıyor, topraktan almıyor. Ama tereddütünüz varsa yine de hocalarımıza danışın.
GürayKaya
10-09-2013, 00:23
Herhangi bir mantari hastalık belirtisi çıkmalı gibi olur olmaz veya çıkmadan Huwasan veya PERAS veya OXY kullanınız. Bu uygulama topraktaki patojenlerin etkinliğini iyice azaltacak veya yok edecektir. Daha sonra fungusit olarak Sportak + Pilben veya Benlate ( İkisi de Benomyl etkili maddelidir.) uygulayınız. Sportak kökboğazı çürüklüklerinde çok etkili bir ilaçtır.
Sulamayı iyice seyreltiniz ve sadece sabah erken saatte veriniz. Alan kurumadan su vermeyiniz. 1 hafta arayla iki TURFSET uygulamasını gün battıktan sonra yapınız. İki gün sonra tekrar fungusit veriniz. Bir kaç gün sonra fosforlu gübre uygulaması yapınız.
Sayın Nuri Murvet, cevabınız için çok teşekkür ederim. Çimin üstten başlayarak kuruması yanlış zamanda ekimden kaynaklı anladığım kadarıyla. Bunun için yapabileceğim bişey yok herhalde. Kök çürümesi ise ikinci mesajımda verdiğim resimlerdeki çimlerin köklerinin sararması oluyor. Yanlış anladığım bişey varsa lütfen düzeltin. Kök çürüğü ile ilgili kaçınılmaz son derken yanlış ekim zamanına mı değindiniz? Evet ise tam olarak arasındaki bağlantı ne şekildedir açıllarmısınız? Çim ile ilgili herşeyi daha yeni öğreniyorum. Bu konu başlığı altındaki tüm mesajları okumamın çok faydası oldu. Sormak istediğim bişey var, alıntı yaptığım mesajda ve konunun yarısına kadar olan mesajlarda mantar hastalıklarıyla mücadele konusunda aynı yöntem ve ilaçlardan bahsediliyordu, fakat sonlara doğru tavsiyede bulunan kişiler yöntem ve kullanılan ilaçlar değişti. Yöntemsel değişikliğin sebebi ne acaba? Acemi olduğum için belki saçma bir soru sormuş olabilirim kusura bakmayın. Sadece konuya olan ilgimden dolayı bilgimi arttırmak için soruyorum. Sayın Nuri Murvet, bahsettiğiniz ilaçları hangi oranlarda kullanırsam en iyi sonucu alabilirim. 600 m2 için oranları verebilirmisiniz. Tüm alana mı uygulama yapmamı tavsiye edersiniz? Dikkat etmem gereken başka birşey varmı? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim
ahmet2481
10-09-2013, 11:55
Merhabalar;
Bahçe ile ilgilenmeye yeni başladım.Yaklaşık 5-6 ay önce bahçemize hazır çim döşendi İlk başlarda herhangi bir sıkıntı yoktu. Ancak aradan 1-2 ay geçtikten sonra çimlerde kelleşmeler ve sararmalar başladı. Özelikle çimlerin diplerini sararan çimler sardı.. Ayrıca bazı alanlar yer yer kelleşti. Bu sorunları çözebilmem adına sizlerden yardımlarınızı ve önerilerinizi rica ediyorum. Bahçeyi her akşam yaklaşık 10-15 dakika suluyorum. Bahçe konusunda yeni olduğum için hiç bir bilgiye sahip değilim.
Ekte resimleri bulabilirsiniz.
Bunların dışında birkaç sorum daha olacaktır.
Hazır çimin bakımı ekme çime göre değişiklik gösterebilir mi?
Birde bazı alanlarda çökmeler oluştu. Çöken yerleri nasıl düzeltebilirim?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
GürayKaya
10-09-2013, 12:08
Sayın Ahmet2481,
Bende sizin gibi işin henüz başındayım. Bu konuya ait mesajları başından itibaren okuma şansınız olursa çok faydalı bilgiler mevcut. Özellikle sizin sorunumuzda ilgilide farklı tecrübeler anlatılmış. Umarım probleminizi bir an önce çözer ve sağlıklı çimlere kavuşursunuz.
ahmet2481
10-09-2013, 14:21
Merhaba Güray bey öncelikle ilginiz için ******. Daha önceki sorunları inceledim o kadar çok bilgi karışıklığı varki, ne yapmam konusunda bilgi edinemedim. Ancak ilk önemli sorun olarak Drenaj problemi olmasından şüphe duyuyorum. Çünkü bahçenin orta bölümlerinde yürürken yer yer çukura denk geliyorum. Bu sorunu acaba nasıl çözebilirim? Bunun dışında ilk yapmam gereken nedir?
Mine Pakkaner
10-09-2013, 15:07
Bahsettiğiniz drenaj değil, tesviye sorunu. Çim döşendikten sonra kök tam atmadan içinde gezinmişsini veya çim tesis edenler tesviyeye dikkat etmemiş ya da ilk silindirleme düzgün yapılmamış. Siz çim yaşken içinde çok geziyor da olabilirsiniz.
Sorun drenaj olsa çimde su toplanır ve gitmez, o bölgede toplu ölüm ve su birikiminden dolayı alg oluşumu meydana gelirdi. Tesviye sorununda ise çökme olan bölgeler vardır, ancak toprak süzekse su buralarda göllenmez.
Ne yapabilirsiniz konusuna gelince;
Seviye çok farklı değilse toprak nemliyken silindirleyip yüksek bölgeleri oturtursunuz,
O bölgedeki çimi kaldırılıp dolgu yapar ve yeniden yerleştirirsiniz,
Ya da çok yüksek seviye farkı olmayan küçük çukurluklarda çim kapak harcı ile çukuru doldurur tesviye eder, gerekirse ara ekim veya dikim ile yama yaparsınız.
ahmet2481
10-09-2013, 15:50
Mine hanım ilginiz için ******. Diğer sorun kelleşme ve sararma için şu andan itibaren ne yapmalıyım. Yeni başlayan birisi olduğum için önceki konulardan bişey anlayamadım. Eğer mümkün ise yeni başlayan biri olarak olarak ne yapmam gerektiğini sade bir anlatımla sıralarsanız srvinirim. Yardımlarınız için ******
Nuri Murvet
10-09-2013, 18:02
10 gün önce bir peyzaj firması tarafından otomatik sulama sistemi kuruldu ve tohumdan çim ekildi.
İlk bir hafta çim çıkıncaya kadar sabah 6 ve akşam 19 olmak üzere iki defa 20 dakika sulama yapıldı.
Çim çıktıktan sonra bazı bölgelerde çimlerin uçlarından başlayarak köklerine doğru sararma ve solma meydana gelmeye başladı. Bunun üzerine sulama süresi sadece sabah 5'de 15 dk olacak şekilde firma tarafından yeniden ayarlandı.
Çimler bugün itibari ile tam 2 haftalık. Firmanın dediğine göre ilk biçimimi kendileri yapacaklar. Biçimden iki gün önce sulamayı kesip silindir çekecekler ve daha sonra çimleri biçip gübre atacaklar.
Çimlerimin mevcut durumu ve firmanın takip edeceği süreç ile ilgili yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Merhaba sayın GürayKaya
Bahçenize çim eken peyzaj firması, bu zamanda ekilen çimin hastalanıp, bu hale geleceğini size söylemesi gerekirdi.
Bu açıklamayı çimde yaşanacak sorunları, nedenleri ile birlikte sizi bilgilendirmeleri gerekirdi..
Bu gün itibari ile çimin ekimi yapılsaydı bu sıkıntı yaşanmazdı..!
Ekim zamanı yanlışlığından sonra sulama hatası ve hastalık görüldükten sonra sulama zamanının ayarlanması, bu aşamadan sonra etkin ziraii ilaçlarla tedavisini yapmak varken, birde ilk biçimden sonra gübre uygulaması yanlışlığı...
Uygulama yapan peyzaj firmasının takip edeceği süreci bizim söylememiz trajikomik bir durum...
Sonuçta siz profosyenel bir firmaya bir iş yaptırmışsınız sorunu çözümlemesi gerekenlerde firma yetkilileridir.
Kusuruma bakmayın konuya böyle yaklaştığım için...
Doğrusu böyle olmalı idi...
Gelelim sorunuza, gece ve gündüz zaman aralıklarındaki ısı farkının açılması ile birlikte toprakta fungus (Mantar) hastalıkları gerilemeye ve durağan bir seyir göstermeye başladı... Bu ne demek, şimdi ekilen çim tohumundan yeni çıkan çim filizlerinin hastalanma olasılığı askariye düşer hatta hiç görülmez.
Çim alanınızda kardeşlenme ile kapanmayacak, çok seyrek ve tamamen açık kalmış bölgeleri çim tırmığı ile iyice tırmaladıktan sonra çıkan artıkları alandan uzaklaştırın.
Çiminizi 3 cm kısalığında kestikten sonra Benomyl etkili maddeli bir fungusitle alanı güzelce ilaçlayın, daha sonrada tohumdan çim ekimini yapınız.
Sabahleyin günde bir kez sulama periyodu ile yeterli derece zaman aralığında sulayın...
Çimler çıktıktan sonra 3 biçme zaman aşamasından sonra hastalık belirtileri yoksa kompoze gübre ile gübreleyin...
Hastalıklardan uzak bir bahçeniz olması dileği ile...
Kolay gelsin...
GürayKaya
10-09-2013, 19:43
Mine Hanım,
Sizin bir mesajınızdan alıntı yapıp bazı sorular sormuştum, zamanınız olduğunda cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Mantar hastalığı ile mücadelede takip edilecek işlemlerle ilgili son güncel tavsiyeleriniz nelerdir. Geçen zaman zarfında ilaç ve yöntem olarak değişiklikler varmı? Benim yaşadığım problemler ile ilgili yorumlarınız nelerdir. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
GürayKaya
10-09-2013, 20:17
Sayın Nuri Murvet,
Mevcut durum ve bilgilerle peyzaj firmasına kızmakta haklısınız fakat işin aslı biraz farklı. Yeni aldığımız bahçeye yaptırdığımız prefabrikte 1 yaşındaki oğlumuz ile çimlerin üzerinde zaman geçirmek için çok kısıtlı zamanımız vardı. En azından Eylül-Ekim aylarında bahçeyi kullanabilmek için çimlendirme işlemi için acele ettik. Firma tüm riskleri bize anlattı ve biraz daha beklememizi tavsiye etti, fakat biz hemen olsun istedik.
Benim buraya yaşadığım problemleri yazmamın ve tavsiye istememin asıl sebebi çimde yaşanan problemler ve müdahale yöntemleri hakkında tecrübe edinmek. Sonuç olarak er **** geç çimlerin bakımı benim sorumluluğuma geçecek.
Yapmış olduğunuz tavsiye ve yorumlar için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla peyzaj firması yine de çok tecrübeli değil. Çünkü mantar ilaçlaması gibi bir düşünceleri yok. Tavsiyenize uyup ilaçlama yaptırıp hastalık giderildikten sonra gübreleme yaptıracağım. İlk mesajınızda yazmış olduğunuz ilaç karışımının oranlarını 600 m2 için verebilirmisiniz. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
seyyah69
12-09-2013, 19:00
Hocam hoş geldiniz.
Sayın seyyah69, başlığa bakamadığım için bana sorduğunuz soruyu okumamıştım.
Sizin çim alanınız küçük, ben de yerinizde olsam yeniden yapardım.
Ot öldürücü ilaç yapmaktan çekiniyorsunuz galiba, ama ilacı pompa ile mümkün mertebe aşağıdan ve diğer bitkilere sıçramayacak şekilde yapabilirsiniz.
Benim 1000 metre karelik çim alan içinde 2 tane oya ağacı, bir tane japon lalesi çalısı var, etrafında da berberislerden bir çit. Ot öldürücüyü kullanırken bu alanlara çok yaklaşmadım ve sıçratmadığım için ağaçlara bir şey olmadı.
Ot öldürücü ilaç, ilacı yaprağından alarak köküne ulaştırıyor, topraktan almıyor. Ama tereddütünüz varsa yine de hocalarımıza danışın.
Teşekkür ederim,Uygulama sonucuna dair farklı değerlendirmeler olduğundan tereddüt ediyorum ancak ilaçlamadan başka çare olmadığından denemeye değer buluyorum. İlaçlama sonrasında soğuklar başlamadan zemin temizliği yapıp doğrudan tohum atıp üzerine kapak yapmayı düşünüyorum ilave bir çapalama veya belleme işlemi gözümü bayağı korkutuyor birilerine faydası dokunur unuduyla sonuçları buradan paylaşırım...
Kalın sağlıcakla
Nuri Murvet
12-09-2013, 22:02
Sayın Nuri Murvet,
Mevcut durum ve bilgilerle peyzaj firmasına kızmakta haklısınız fakat işin aslı biraz farklı. Yeni aldığımız bahçeye yaptırdığımız prefabrikte 1 yaşındaki oğlumuz ile çimlerin üzerinde zaman geçirmek için çok kısıtlı zamanımız vardı. En azından Eylül-Ekim aylarında bahçeyi kullanabilmek için çimlendirme işlemi için acele ettik. Firma tüm riskleri bize anlattı ve biraz daha beklememizi tavsiye etti, fakat biz hemen olsun istedik.
Benim buraya yaşadığım problemleri yazmamın ve tavsiye istememin asıl sebebi çimde yaşanan problemler ve müdahale yöntemleri hakkında tecrübe edinmek. Sonuç olarak er **** geç çimlerin bakımı benim sorumluluğuma geçecek.
Yapmış olduğunuz tavsiye ve yorumlar için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla peyzaj firması yine de çok tecrübeli değil. Çünkü mantar ilaçlaması gibi bir düşünceleri yok. Tavsiyenize uyup ilaçlama yaptırıp hastalık giderildikten sonra gübreleme yaptıracağım. İlk mesajınızda yazmış olduğunuz ilaç karışımının oranlarını 600 m2 için verebilirmisiniz. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba sayın GürayKaya,
Bahçenizde yaşanan sorunlarla beraber erkenden tecrubeler kazanıyorsunuz. Umarım sorunlarınız kısa sürer ve başarılı olursunuz.
Bahçenizde yaşadığınız sorunlarla ilgili kimyasal ilaç tavsiyelerini yapmaktan her zaman uzak durmaya özen gösteririm. Sonuçta adı üstünde kimyasal, doğal çevreye zarar veren bileşik maddeler.
Kullanılacak ziraii ilaçların Firmanın tavsiye ettiği, Kullanma şekli, Uygulama şekli, Kullanma dozu ve diğer ilaçlarla karışabirlilik durumunu dikkate alıp kullanmaya özen gösteriniz.
TACHIGAREN 30 L de çökerten hastalığı için etkili bir ilaçtır. Captan ve mancozep de olabilir. (Bitkisel menşeili sıvı haldeki humik asitle) le beraber kullanımı ilacın etkisine olumlu yönde katkısı olup ayrıca toprağın özelliklerinide geliştirir.
İlaçlama dozu bahçenizin alanınla ilişkili olması ile beraber ilaçlama yapacağınız ilaçlama pompasının kapasitesi ile de ilgilidir. 15 litrelik ilaçlama pompası için 20cc- TACHIGAREN 30 L +50cc humik asit = Captan yarım çay bardağı + 50 cc humik asit olarak kullanabilirsiniz.
Bahçenizdeki çim alanın hastalıkla mücadelesinden sonra seyrek ve geniş olarak kelleşen bölümlerine ara ekim yapmalısınız.
Bilge Kerem
12-09-2013, 23:06
Bahçemde durup dururken daire şeklinde, bölge bölge çimlerim kurumaya başladı.Bu neden kaynaklanıyo olabilir? ilk olarak küçük bir bölgeden başlayıp yavaş yavaş genişliyor ve bahçenin çeşitli yerlerinde aynı durum söz konusu:(
fotoğraf koyarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.kökçürüklüğünden olabilir.
lokal ve yakın resim koyun lütfen...
Günaydın sevgili Bilge Kerem, agaclar.net'e hoş geldiniz.
Yeni üye olduğunuzu farkettim, umarım Forum Kullanma Kılavuzunu okumuşsunuzdur.
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
Üyemiz noname3343, yukarıda alıntıladığınız soruyu 13.05.2007 senesinde sorarak başlığımızı açmış. Akabinde yüklediği fotoğraflara bakarak da arkadaşlarım da hocalarımız da sorun hakkında görüş bildirip, önerilerde bulunmuşlar.
Sizin alıntıladığınız mesajı okuyunca, insan sanki yeni bir mesaj yazılmış hissine kapılıyor.
Rica etsem, biraz daha dikkatli davranabilir misiniz? Arkadaşlarımızı yanıltabiliriz. :)
Doğa dostu arkadaşlarıma merhaba,
Uzun bir Apartman hayatından sonra izmir güzelbahçe ilçesinde bahçeli evimize mayıs ayında nihayet taşındık 150-200 metre kare arası bir bahçeye sahibim, hazır rulo 4 mevsim tabir edilen çim yaptırdım kenarlara da limon selvi koydum, sulamayı el ile geceleri yapmaktayım bu yaz başında bir kere organik toz gübreyi el ile serpme şekilde yaptım, düzenli çimleri kendim bana ait çim biçme makinası ile biçmekteyim 3 hafta önce de komşularda uçuşan kelebekleri görünce bende hemen ''SARBAN 4 '' alıp ilaçlama yaptırdım ama tekrarlamadım ilaçlamayı ve 1 hafta öncesine kadar herşey mükemmel iken uçuşan kelebekleri benim bahçem de de gördüm ''eyvah'' dedim ve çimleri inceleyince yeşil yeşil kımıl kımıl çayır kurtlarını gördüm, dün pazar günü olduğu için açık bir zirai ilaç satan yer bulamadım için komşularımdan yardım istedim ve onlarda olan '' Kung-fu 4 '' ilacını gece yarısı önce iyice sulayıp sonra sırt pompası ile çok iyi ilaçladığımı düşünürek tamamladım ama sabah uyandığımda kurtların hala yaşadığını gördüm panik halinde elimle öldürmeye başladım ama elle olacak gibi değil di :(
Şimdi bu gece sizlerin önereceği bir ilaç ile tekrar bir ilaçlama yapsam olur mu?,
ilaçlama sonrası yapmam gerekenler nedir?
bu konuyu tek tek okudum ama kafamda hiçbirinin sırası oluşmadı açıkcası, turf set, dezenfektan uygulaması, gübreleme gibi konular..Kısacası yardım ve önerilerinizi acil olarak beklemekteyim..Herkese saygılar
Eşim çimlere çok düşkün. Onları formda tutmak için yapamayacağı yok.
Bu yıl Mart ayından beri yazlığımız ve hobi bahçemizdeki çimleri adam etmek için epeyce uğraştı. Bir kısmını yeniledi. Tam güzelleştiler havalar ısınmaya başladı. Ve doğal sonuç bizim çimler de bozulmaya.
Hemen sitemize başvurup bu konu ile ilgili ne kadar yazı varsa hepsini okudum. Hobi bahçemizdeki Çim yaptığımız yerlere daha önce bahçeye vermek için gübre getirtmiş ve döktürmüştük. Sonra dağıtım buradan olmuştu. Çimlerde de sararmalar ve yer yer kurumalar olunca mantardan şüphelenip mine hanımın anlattığı biçimde mücadelemizi yaptık. Ama ne çare sararmalar ve kurumalar giderek artıp temelli kurumaya kadar vardı.
Eşimin morali doğal olarak çok bozuldu. Ne zamandır kara kara düşünürken dün öğleden sonra çapa makinesini çıkarıp çim alanını çapalamaya başladı. Toprağın altını üstüne getirip yeniden çim yapmaya karar verdi. Ben alanın bir kısmını yapma ben elimle çapalayayım belki başka bir durum vardır dedim.450877
450878
Ve çapalama başladım bir de ne göreyim. Kahverngi pupa şeklinde oluşumlar
tam olarak çimlerin köklerine yakın yere konuşlanmış hareket halinde idiler. Hemen hemen 2*4 m2 alanda 20 kadar buldum göremediklerim olabilir. Bu arada bazı gri renkli tırtıllar da aynı bölgeler de vardı.
450879
450880
450881
Tahminim bizim çimler koca yaz mantar tedavisi gördüğü halde aslında kurtlanmış. Artık çim diye bir şey kalmadı.Şimdi toprağı güzelce çapalayıp yeniden çim dikmeden önce bu hastalığın etkilerinden kurtarmak için ne yapmamız lazım. Yardım ve önerileriniz bizi aydınlatacak. Şimdiden teşekkürler
s.serdar
31-10-2013, 23:31
Madem en başa döndünüz, başlangıç için toprağınıza %15 kadar kum karıştırmanızı tavsiye ederim. Mevcut ve olası toprak altı zararlıları için farklı üreticilerin aynı etkin maddeye sahip Korban, Dursban, Killban gibi ilaçlarından biri ile ve toz haliyle toprağınızı ilaçlayınız. Ne tohum ekiminde ne de sonrasında hayvansal gübre kullanmayınız. Alanınız fazla büyük değilse ve maddi imkanınız el veriyorsa çim alanlarınızda drenaj uygulamasına gitmenizi öneririm.
Sayin s.serdar ilginize teşekkür ederim. Bu gun elimizde aslinda var olan dursban ile guzelce ilacladik. Birkac gun sonra tekrar ilacliyacagiz ve toprağı karistiracagiz. Eşim 15 gun sonra ilaci tekrarlayip biraz daha beklemeyi düşünüyor. Belki subat ayina kadar topragi dinlendirip kimyasal gubre ile guclendirdikten sonra cim ekmeyi dusunuyoruz
Umarim basarili oluruz
s.serdar
01-11-2013, 23:05
Sayin s.serdar ilginize teşekkür ederim. Bu gun elimizde aslinda var olan dursban ile guzelce ilacladik. Birkac gun sonra tekrar ilacliyacagiz ve toprağı karistiracagiz. Eşim 15 gun sonra ilaci tekrarlayip biraz daha beklemeyi düşünüyor. Belki subat ayina kadar topragi dinlendirip kimyasal gubre ile guclendirdikten sonra cim ekmeyi dusunuyoruz
Sayın Aysis.
İlaçlamayı bir kaç gün aralıkla yapmanız bence gereksiz. 15 gün ara en iyisi. Bu tür ilaçların etkisi bir hayli uzun. İlaçlama yaptıktan 24 saat sonra çok hafifçe sulayıp nemlendirmeniz yerinde olacaktır. Bu işlem hem dursban'ın daha etkili olmasını hem de varsa yabani ot tohumlarının çimlenip kendilerini göstermesine zemin hazırlayacaktır. Yabani ot çıkışı olduğu taktirde herbisit uygulaması yaparsanız baharda çim ekmek için temiz ve sağlıklı bir alanınız olur.
Saygılarımla.
Teşekkürler dediğiniz gibi yapalım. Haklısınız böylece yabancı otlar da disipline edilmiş olur.
irfanguder
11-03-2014, 18:06
İlkbaharın artık iyice yaklaştığı bugünlerde çim bakımı için yapılabilecekleri araştırırken forumda yazılanlardan toparladığım aşağıdaki gibi bir ilaç/gübre kombinasyonu oluşturdum. Geçen yıl bahçemde karşılaştığım kurt/kelebek sorununa da daha erken müdahale etmek için iyi olacağını düşünüyorum.
Sizlerin yorumunuz nedir? Bu kombinasyonun uygulanması uygun mudur sizce? Eğer öyleyse ne şekilde uygulamalıyım? Ayrıca bunları İzmir'de nereden temin edebilirim ya da bu tip malzemeler satan bir internet sitesi mevcut mudur?
Yardımlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Herkese yemyeşil bir ilkbahar dileklerimle.
Kelebek ve kurtlar için : Dursban (Korban) 4 / 25 W
Dezanfektan: Huwasan
Gübre : MAP
Çim aktivatör : Green-Set
ahmetdemirkan
24-03-2014, 12:21
Öncelikle merhabalar aranıza yeni katıldım. Çim hakkın da pek bilgiye sahip değilim yanlışımız olursa affola:) benim bi sorum olacak kayınpederim bahçe işlerine çok meraklıdır geçen sene yaklaşık 30 metre kare alanı çimlendirmek istemiş fakat işçilerin hiç bilgisi olmadığı için tohumu fasülye gibi sıraya ekmişler aralarda 3 er cm boşluk var ve çok kötü bi görüntü var şu an bahçede bi kaç biçimden sonra ara ekiğmde yapıldı ama durum hala kötü. önerileriniz nelerdir acaba nasıl düzeltebiliriz bu bahçeyi ?
mavisedir
08-04-2014, 12:24
Arkadaşlar bahçemin çimlerinde yoğun miktarda yosun oluşmuş. Tırmıkla bi temizlik yaptım ama bitiremedim. Bakır sülfat ve amonyum sülfatını birlikte uygulanacağını okudum internetteki araştırmalarımdan. Nasıl yapmam gerektiği hakkında ayrıntılı bilgi bulamadım. Bakır sülfatı toz halinde gübreye mi karıştırcam yoksa ilaç olarak hazılayıp spreyleyerek mi kullanıcam?
Bugün hava kapalı uygulamak istiyorum geç kalmadan.
s.serdar
08-04-2014, 23:24
Bakır sülfatı toz halinde gübreye mi karıştırcam yoksa ilaç olarak hazılayıp spreyleyerek mi kullanıcam?
Suyla karıştırıpi atılacak alanın büyüklüğüne göre spreyleyerek ya da pulvarizatörler atmak uygun olacaktır. Karışımın oranını biliyor musunuz?
mavisedir
09-04-2014, 09:36
Karışım oranını bilmiyorum sayın s.serdar. 8 litrelik bir ilaç pompası var onunla yapacağım. Buna göre bir miktar söyleyebilir misiniz?
Çimlere bunu uyguladıktan sonra hemen peşinden mi yapacağım gübrelemeyi ? Gübrelemenin peşinden bol sulama yapılınca ilacın etkisi gitmez mi ?
Arkadaşlar herkese merhaba. Benim yeni bir sorunum var ve size danışmak istiyorum. Bahçede balkonun altindaki taşları sökerek oraya su yalıtımı yapıp üzerinede 20cm toprak doldurdum. (Daha fazla toprak koyamiyorum) Sonrasinda ise bütün bahçeye çimi ektim. 5 ay sonra bütün çimler yemyeşil olmasına rağmen dolgu toprak olan yerde sararmalar mevcut. Ne yapabilirim. Şimdiden önerileriniz için teşekkürler. 482473
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
s.serdar
11-04-2014, 18:57
Karışım oranını bilmiyorum sayın s.serdar. 8 litrelik bir ilaç pompası var onunla yapacağım. Buna göre bir miktar söyleyebilir misiniz?
Çimlere bunu uyguladıktan sonra hemen peşinden mi yapacağım gübrelemeyi ? Gübrelemenin peşinden bol sulama yapılınca ilacın etkisi gitmez mi ?
Sayın mavisedir.
Çim için amonyum sülfat gübresinin pek yeterli olacağını düşünmüyorum. bunun
yerine kompoze gübre kullanmanız daha yerinde olacaktır.
Eğer elinizde hazırda amonyum sülfat varsa önce bunun kullanınız. Amonyum sülfatın çimleri yakıp sarartmaması için gübrelemeyi takiben bolca sulamanız iyi olacaktır. Gübrenin çim yaprakları üstünde fazlaca kalmasına müsaade etmeyin.
Gübreleme ve bolca sulama işlemi tamamlandıktan sonra bir kaç gün bekleyip çiminizi yine bolca suladıktan sonra bakır sülfat uygulamasına geçmenizi öneririm. Eğer Bakır sülfatı ambalajlı aldıysanız ambalajında tarif edilen oranda suyla karıştırın. Eğer açıktan kilo ile aldıysanız % 2 lik solüsyonun yeterli olacağını düşünüyorum. 8 litrelik pompa için yaklaşık 160 gr. toz bakır sülfatı 8 litre suyla karıştırınız. İlaçlamadan sonra bir kaç gün sulama yapmayınız ki ilaç etkili olsun. Hava durumunu da takip edip, ilaçlamadan sonra bir kaç gün yağmurun yağmayacağı günler tercih edin.
Saygılarımla.
mavisedir
11-04-2014, 19:50
Çok teşekkür ederim Sayın S.serdar.
Amonyum sülfat elimde vardı, artık ikinci gübrelemeyi kompoze gübreyle yaparım.Bakır sülfatı açık aldım, aldığım satıcının da pek bir bilgisi yoktu. Hava durumunu kontrol edip hemen uygulamaya geçeyim.
Serkandemir
13-04-2014, 17:53
Merhaba değerli dostlar,
Çim alanımda baharın gelmesiyle yoğun yabancı otlar farkediyorum. Resimlerini aşağıda eklediğim bu otların çok yoğunlukla ve görebildiğim kadarıyla tohum bırakıp çabuk çoğalıyorlar, bu otların mücadelesi için kullanabileceğim bir herbisit önerebilir misiniz ?
Bu arada uzman arkadaşlardan bu yabani ot türünü bileniniz var mı ?
Çok teşekkür ederim,
Saygılar,
Serkan Demir
mavisedir
16-04-2014, 14:43
Yosun için amonyum sülfat ve bakır sülfat uygulamasını yaptım. İlacı iki gün önce yaptım, bugün çimlerde sararmalar başlamış :(
Normal midir bu durum ? Çok canım sıkıldı, çimleri düzelteyim derken daha beter yaptım die.
ssregitoss
25-04-2014, 01:58
arkadaşlar ege iç bölgelerinde aydin nazilli denizli hattından bahsediyorum ; en uygun cim türü bermudadır.tecrube ile sabittir.10 yıl boyunca her türlü karışımı denedim fakat ne yazıkki karışımın içindeki bazı cinsler sıcağa dayanamiyor ve kelleşme başlıyor.bermudadan yüzde yüz sonuç aldim.kelleşme olsa bile mayıs sonunda jet gibi kapatıyor.cim alanınız varsa kesinlikle bütçeniz uygunsa yavaş salınımlı ithal gübrelerden kullanin.cim işi pahali iştir.bermuda ile ilgili bir ipucu vereyim şubat ayı gibi bermudalarinizi yakın ateşle göreceksinizki erken yeşermeye başliyacak.
Çimlerdeki yosun problemi hakikaten önemli. Benim çimlerde de bu yıl oldu yağmur çok yağınca drenaj da yeterli değilse bundan kaçış olmuyor.
Demir sulfat (Saçıkıbrıs) bölümünde sayın mine hanım 3 Nolu mesajında çimlere en az iki defa 1 litre suya 1 çay kaşığı Demir sülfat verilmesini öneriyor.
Bu uygulama yosun için mi yoksa çimler için gereken Demir için mi anlayamadım. Yukarıda amonyum sulfat ve bakır sülfattan söz ediliyor. Uygulama sonucunda çimlerin zarar gördüğü belirtiliyor.
Yosunu yok etmenin kesin ilacı nedir?
Ilk olarak bunu öğrenmem gerek. Önce yosunu yok edeyim daha sonra drenaj sorunu nu çözeceğim. Zaten uzun zamandır sulama yapmıyorum ama bu defa da yağmur dinmedi. Çimler de yosunlaşmaya devam ediyor.
Tüm mesajları taradım drenaj yapmanın dışında ilaç olarak açık seçik bir çözüm verilmemiş. Bu konuyu aydınlatırsanız sevinirim.
Çimlerdeki yosun problemi hakikaten önemli. Benim çimlerde de bu yıl oldu yağmur çok yağınca drenaj da yeterli değilse bundan kaçış olmuyor.
Demir sulfat (Saçıkıbrıs) bölümünde sayın mine hanım 3 Nolu mesajında çimlere en az iki defa 1 litre suya 1 çay kaşığı Demir sülfat verilmesini öneriyor.
Bu uygulama yosun için mi yoksa çimler için gereken Demir için mi anlayamadım. Yukarıda amonyum sulfat ve bakır sülfattan söz ediliyor. Uygulama sonucunda çimlerin zarar gördüğü belirtiliyor.
Yosunu yok etmenin kesin ilacı nedir?
Ilk olarak bunu öğrenmem gerek. Önce yosunu yok edeyim daha sonra drenaj sorunu nu çözeceğim. Zaten uzun zamandır sulama yapmıyorum ama bu defa da yağmur dinmedi. Çimler de yosunlaşmaya devam ediyor.
Tüm mesajları taradım drenaj yapmanın dışında ilaç olarak açık seçik bir çözüm verilmemiş. Bu konuyu aydınlatırsanız sevinirim.
Mesajıma cevap verecek kimse yok mu acaba?
mavisedir
08-05-2014, 18:35
Sayın Aysis, yaptığım bakır sülfatın yosunlara faydası oldu fakat çok ciddi bir bozulma oldu çimlerde. Bozulan çimlerin hastalıklı çimler olduğunu düşünüyorum. Bahçenin arka kısmında bozulma olmadı çünkü.
Benim drenaj yapma gibi bir imkanım yok geçici olarak oturuyorum, çim değil zaten çayır. Böyle olduğu halde hangi hastalığı ararsanız var çayırda, drenaj sorunu olunca ilaçlarda bi yere kadar fayda veriyor sonra yine aynı.
Sizin çiminiz hastalıksız sağlıklıysa bakır sülfat zarar vermeyebilir. Birde koçtaşta yosun önleyici gübre görmüştüm. Uyguladıktan bir kaç gün sonra yosunlar kararıyormuş daha sonra tırmıkla temizleniyor. Sanırım daha risksiz olur bu uygulama.
Teşekkür ederim. Bu gün sapatula ile yosunlu yerleri biraz kazıdım yarın koçtaştan aldığımız içinde Demir sülfat olan çim gübresinden atıp bol sulayacağız.
seabird65
02-06-2014, 11:04
Bu site sayesinde bir acemi olarak pek çok problemimi konu açmadan çözdüm, hepinize saygılar.
novalist
08-06-2014, 15:08
teşekkür ederiz
Selamlar
Bahçeme şubat ayı içerisinde euroseed marka çim tohumlarından ekim yaptım. 4 karışım olarak gelen çimi gayet rüzgarlı bir havada :) ekmeye çalıştım. Fena olmadı ancak bazı bölgelerde belirgin derecede eksik çıkan çimler oldu. Ekim yaparken doğal gübre kullanmıştım. Tekrar 2 kg aynı marka çim tohumu ekimi yaptım ve gübreledim fakat bu bölgelerde hala çim çıkmadı. Ayrıca bazı kısımlar sarı bazı kısımlar yeşil olmakta. Acaba ne yapabilirim? Saygılarımla.
novalist
11-06-2014, 21:03
Az önce yanlış yere açtım sanırım konuyu,özür dilerim herkesten.
Çimi biçtikten sonra iyici çıktı sarılıklar susuz mu kalmış hastalık mı var acaba?
lazuribere
14-06-2014, 21:12
Hazir rulo çim yaptirdim yaklaşik 80 m2 bir yere. İlk ay çok guzeldi sonra kestikten sonra yavas yavas çim seyrekleşti. Bu ikinci ay ve moralim bozuldu bahçeyi oyle gorunce. Peyzaj hakkinda hiç bir bilgim yok. Lütfen yardimci olabilir misiniz? Son durumu resim de olduğu gibi... Şimdiden teşekkur ederim yardimlariniz için
DMGURSOY
17-06-2014, 23:12
Mine Hanım, selamlar.
Ben siteye yeni üye oldum ama epey zamandır hariçten forumlardaki bilgileri takip ediyordum. Benim Şile'de 200 m2 kadar çim alanımda sararmalar olunca;
1) Huwasan TR 50
2) Ardından (1 gün sonra) SPOTLIGHT (prochloraz)+CONRAD ( AZOXYSTROBIN)-not benomyl bulunmuyor ben yerine conrad kullandım. sizin daha iyi bir öneriniz var mı?
3) Ardından (2 gün sonra) green set + map (dün yaptım)
uyguladım.
1 hafta sonra greense + map'ı tekrarlayacağım ve 2 gün sonra da tekrar fungusit atacağım.
Sorum şu; bu uygulamalar arasında sulamayı nasıl yapalım. Malum bu işlemin ilk bacağı 1 hafta sürüyor. Arada hiç mi sulama yapmayalım?
Mesela ben gece huwasan yapınca sabah sulama yaptım. fungusiti atınca sulamayı 2 gün kapattım. akşam 1 dakka hafif sulama yapıp aynı gece greenset+map uyguladım. sulamayı 2 gün kapattım yarın sabah ilk sulamayı yapacağım. Uygulama doğru mudur?
cevaplarsanız sevinirim.
Merhabalar huwasan tr50-turfset-map 3lüsünü nerden temin edebilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz.
DMGURSOY
21-06-2014, 00:14
Merhabalar huwasan tr50-turfset-map 3lüsünü nerden temin edebilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz.
Huwasan
Mege Salk | letiim (http://megesaglik.com/iletisim.asp)
Mege Sağlık Hizmetleri Kimyevi Madde ve Makine San. Tic. Ltd. Şti.
Perpa Ticaret Merkezi B Blok K:11 No:1843 Şişli – İSTANBUL
Tel:(0212) 222 42 66 Faks:(0212) 222 42 78 E-Posta : info@megesaglik.com
DMGURSOY
21-06-2014, 00:18
Merhabalar huwasan tr50-turfset-map 3lüsünü nerden temin edebilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz.
Greenset-Ares
Ares Organik Tarım Ürünleri San.ve Tic.Ltd.Şti.
Karacaoğlan Mah.6170/1 Sk. No:4/3
Işıkkent/İzmir / TÜRKİYE.
Tel: 0 232 .472 09 50
Fax:0 232 472 04 71
Ares Organik - Green-Set (http://www.aresorganik.com.tr/urungor.asp?id=845&urun=Green-Set)
DMGURSOY
21-06-2014, 00:20
Merhabalar huwasan tr50-turfset-map 3lüsünü nerden temin edebilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz.
MAP İÇİN
..:: Bisbey Kimya ::.. Trkiyede lk Kez 120 eit Kimyevi Gbre Sadece Bizde ...... Alminyum Hidroksit, Alminyum Oksit, Alminyum Slfat, Amonyum Klorr, Amonyum Nitrat %33, Amonyum Slfat %21 N, Amonyum Tio Slfat (ATS), Bakr Slfat (Gz Ta), Baryum Karbonat, (http://www.bisbeykimya.com/)
0212 426 3133
DMGURSOY
21-06-2014, 00:24
Merhabalar huwasan tr50-turfset-map 3lüsünü nerden temin edebilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz.
Hurcı selam,
Yukarıdaki mesajlarda benim bulabildiğim kaynakları ilettim.
Ben İstanbul'da olduğum için green set dışındakileri istanbul'dan temin ettim ama izmirde de vardır mutlaka... Internetten aratırsanız bulursunuz sanırım
suatkara
21-06-2014, 22:30
sevgili Arkadaşlar ve saygıdeğer uzmanlar. ismim Suat KARA. Balıkesir de yaşamaktayım ve oturduğum evin bahçesi ile ben ilgilenmekteyim. geçen sene ekmiş olduğum çimlerim bu sene sarardı ve diplerde aşırı derecede seyrelmeler meydana geldi. Bu baharda önce şeker gübresi attım. çok güzel uzadılar. ama sonra bahsettiğim konu ile karşılaştım. Çimlerimiz yaklaşık 20 günde bir biçiliyor, kendimiz yapamıyoruz ve ücretle biçtirdiğimiz için. belki bu bilgi öneriler açısından faydalı olur idye veriyorum. bana bir çözüm sunarmısınız çok acil bekliyorum . yoksa çimleriimi kaybedeğim. Saygılarımla....
s.serdar
21-06-2014, 23:38
Gübre seçimi yanlış. Kesim süreniz yanlış.
Çim biçme makinesinin bıçağının yeterince keskin olmaması da sararmaya oldukça etkendir. Yakından çekilmiş fotoğraf olmadıkça başka yorum yapabilmek oldukça zor. Yeterince sulanıp sulanmadığı hakkında da bir bilgi vermemişsiniz.
suatkara
22-06-2014, 22:34
sayın S. Serdar, bahsetmiş olduğum çimlerin fotolarını ekliyorum. ayrıca 1 hafta önce map **** mab denilen bir gübre atıım. sulama konusuna gelince geçen sene çok iyi sulayamadık ama bu sene için aynı şeeyi söyleyeyemem. fakat bu durum bir kış geçtikten sonra ortaya çıktı. yapılabilecek ne varsa söylermisiniz. saygılarımla....
s.serdar
23-06-2014, 14:39
Suat bey.
Fotoğraflardan sezinleyebildiğim kadarı ile çimleriniz oldukça seyrek ve güçsüz ve sanki susuz kalmış izlenimi veriyor. Son kullandığınız map gübre de sadece azot ve bolca fosfor içeriyor. Çimlerin ihtiyaç duyduğu diğer elementleri barındırmıyor. Bu bakımdan çimleriniz gıda yönünden sanki aç kalmış gibiler. Mutlaka içeriğinde demir, çinko, mangan, bor, kükürt, potasyum, magnezyum, mangan vs. içeren gübrelerden kullanmanız iyi olacaktır. Yine sezinleyebildiğim kadarı ile çimlerinizde sarartma yaratan mantari bir problem görünmüyor gibi. Çim normalde üstten 1/3 oranında biçilmelidir. Bununda ortalaması bahar ve yazın ilk aylarında haftada bir, gelişim ve büyümenin daha az olduğu dönemlerde 10 günde bir kesilmesidir. Günlük sulamada metrekareye en az 4-5 litre su verip vermediğinizi kontrol etmeniz yerinde olacaktır.
suatkara
23-06-2014, 20:40
ço ktşk ederim serdar bey, peki önerreceğniz bir gübre markası varmıdır. saygılarımla...
s.serdar
24-06-2014, 00:19
Ben uzun yıllar Lawn Care isimli gübreyi kulanmış ve fazlası ile memnun kalmıştım. Ancak firması kapandığı için artık temin etmek mümkün değil. Bende bu nedenle arayış içindeyim. Son kullandığım gübreler arasında Biocomp'un mikro element katkılı 12+12+12+Humus katkılı gübresi ile NovaTec Suprem 21+5+10+3+TE yer alıyor. Oldukça iş görüyorlar ama mükemmel olduklarını söyleyemem. Ama onlarca firmanın kimi ithal kimi yerli benzer türden çok sayıda ürünü var. Balıkesir'de ki satıcılardan temin edebileceğiniz bu bu tür gübreleri denemenizi öneririm.
lazuribere
24-06-2014, 10:30
daha önce de yazmıştım foruma ama bir cevap alamadım. 3 4 aylık hazır çimlerimin son durumu bu şekilde... ilaçlama ile sorunu çözebilirsem tavsiye edeceğiniz ilaçlarla sorunu çözmeye çalışacağım aksi taktirde söküp atacağım. lütfen yardımcı olurmusunuz..
şimdiden çok teşekkür ettim
s.serdar
24-06-2014, 12:17
Sn. lazuribere.
Rulo ve hazır çim uygulaması hakkında pek bilgi sahibi değilim. Belki yanılıyor olabilirim ama durumunuzun öyle bir iki ilaç kullanma ile düzelebilecek türden olduğunu düşünmüyorum. İlaçlar genellikle zararlı böcek ve mikro organizmalara karşı kullanılıp bunların başında da mantar hastalıkları geliyor.
Bunun için de önce bir dezenfektan uygulaması, ardından da mantar için ilaç uygulaması gerekebilir.
Acaba çimleriniz serildikleri bahçe zeminine kök atmamış veya iyi sıkıştırılmamış olabilirler mi? den başlayarak sayısız derecede neden yaşadığınız soruna sebep teşkil edebilir. Sulaması, gübrelemesi, biçimi konusunda gerekli bilgiler olmaksızın çözüm ve öneri getirmek bir hayli zor.
Uygulamayı yapan firma ve kurumla görüşüp durum tespiti yapmak bana göre en akılcı çözüm.
DMGURSOY
26-06-2014, 11:13
Selamlar.
Benim Şile'de 200 m2 kadar çim alanımda sararmalar olunca yine bu sitedeki eski bir forumdan aldığım tavsiyeyle;
1) Akşam Huwasan TR 50 dezenfektan
2) Ardından (1 gün sonra) SPOTLIGHT (prochloraz)+CONRAD ( AZOXYSTROBIN)-not benomyl bulunmuyor ben yerine conrad kullandım. sizin daha iyi bir öneriniz var mı?
3) Ardından (2 gün sonra) green set + map
4) 1 hafta sonra greenset + map'ı tekrar
5) 2 gün sonra da tekrar fungusit atttım
sorunum çözüldü.
Kolay gelsin
DMGURSOY
03-07-2014, 18:54
Sn. S. Serdar,
Çim için mevsimlere göre gübre seçimi konusunda önerileriniz var mı?
Örneğin ilk baharda azot ağırlıklı (N), yazın fosfor ağırlıklı (p), kışa girerken de potasyum ağırlıklı (K) gübreleme öneriliyor. Ama tabii ki her birinin yanında diğerleri de olmalı yani uygun oranda NPK olmalı deniyor. Bu orantı ne olmalı. Bir de iz elementlerin (demir vs) en uygun verilme zaman (mevsimsel olarak() nedir? Yoksa her biri, her gübrelemede verilmeli mi? Bir de gübreleme sıklığı ne olmalı?
Görüşlerinizi almak isterim
Saygılar
DMGURSOY
03-07-2014, 18:57
Ben uzun yıllar Lawn Care isimli gübreyi kulanmış ve fazlası ile memnun kalmıştım. Ancak firması kapandığı için artık temin etmek mümkün değil. Bende bu nedenle arayış içindeyim. Son kullandığım gübreler arasında Biocomp'un mikro element katkılı 12+12+12+Humus katkılı gübresi ile NovaTec Suprem 21+5+10+3+TE yer alıyor. Oldukça iş görüyorlar ama mükemmel olduklarını söyleyemem. Ama onlarca firmanın kimi ithal kimi yerli benzer türden çok sayıda ürünü var. Balıkesir'de ki satıcılardan temin edebileceğiniz bu bu tür gübreleri denemenizi öneririm.
Sn. S. Serdar,
Çim için mevsimlere göre gübre seçimi konusunda önerileriniz var mı?
Örneğin ilk baharda azot ağırlıklı (N), yazın fosfor ağırlıklı (p), kışa girerken de potasyum ağırlıklı (K) gübreleme öneriliyor. Ama tabii ki her birinin yanında diğerleri de olmalı yani uygun oranda NPK olmalı deniyor. Bu orantı ne olmalı. Bir de iz elementlerin (demir vs) en uygun verilme zaman (mevsimsel olarak() nedir? Yoksa her biri, her gübrelemede verilmeli mi? Bir de gübreleme sıklığı ne olmalı?
Görüşlerinizi almak isterim
Saygılar
s.serdar
03-07-2014, 20:40
Sayın DMGURSOY.
Çim konusundaki bilgim 15 yıldır hafta sonu evimin bahçesinde titizlikle ilgilendiğim kendi çimlerimden kaynaklanıyor. Çok uzun süre 12+12+12 oranlı Lawn Care isimli gübreyi kullanmış ve oldukça memnun kalmıştım. Söz konusu gübrenin numeriğinden de anlaşılacağı üzere azot, fosfor ve potasyum değerleri birbirine eşittir. Senede üç defa bu gübreyi kullandım ve bana 8-9 yıl hiç sorun çıkarmadı.
Benim çim alanım 300 metre kadar. Yazın fosfor, baharda azot, kışa girerken potasyum ağılıklı gübre kullanmam için üç ayrı tip gübreyi el altında bulundurmam gerekiyor. 300 metrelik alan için bu ada pek anlamlı değil. Zira ağzı açılan torbayı 3 yıl kadar bekletmek akılcı değil. Şu an yeni temin ettiğim As Power isimli kompoze gübreyi kullanmaya başladım.
Bana göre 12+12+12 çim için yeterli gibi. Eğer toprağınız zayıf ise 15+15+15 de kullanılabilir gibime geliyor.
Law Care'nin içeriğinde demir de bulunduğu için ben kışa girerken senede bir defa sıvı demir kullanıyordum. Kışın çimlerin yeşil rengini korumaya katkısı oluyordu.
Gübrelemeyi senede üç defa Nisan başında, Temmuz ayında ve Kasım ayında yapıyorum. Bunun haricinde çimde zayıflama görülen noktalara duruma göre çok az takviyeler yaptığım oluyor.
As Power'in prospektüs bilgilerini aşağıda sunuyorum.
Saygılarımla.
506627
506628
506629
506630
Çimlerimin içinde şu otlardan çıkıyor ve erken tohum verdiğinden sanırım hızla yayılıyor. Tek tek toplamak da zor. Sökerken çime çok zarar veriliyor. Önerisi olan var mı? Bu otun adını da bilmiyorum.
BahcedeMutlu
09-07-2014, 14:59
Herkese Merhaba,
Forumu iyice okudum, gönderilen resimlere verilen cevapları inceledim ama maalesef başta bahçıvanla, sonra da tarım ilacı satanla mücadele etmek zorunda kaldım. Bahçıvana göre çimlerde mantar yok, çok sulayınca geçecek. İlaç satan yere göre Sportak ve Pilben'e gerek yok (zaten elinde de yok) Spotlight yeter.
40 m2 bahçeye rulo çim serdim yaklaşık 3 ay çok güzel gitti, herkes hayran kaldı ama Haziran ayında gün ortasında dolu yağdıktan sonra çimlerim sararmaya başladı. Çimlerime asla akşam suyu vermedim. En çok sararan yer en çok güneş alan kısım. Bu forumda yazılan ilaçları bulamadım. Şöyle yaptım,
Akşam oksijenli su püskürttüm
2 gün sonra akşam Spotlight püskürttüm
2 gün sonra akşam hümik asit püskürttüm
şimdi 1 hafta geçmesini bekliyorum ama sarılık olan yer daha da sarardı. Acaba bir bilen resimlere bakıp çimlerde mantar mı var, yanma mı var, susuzluk mu var söyleyebilir mi? Her şeyi okusam da teşhisi kendim koyamıyorum. :confused: Şimdiden teşekkürler
resimsel
09-07-2014, 15:14
Herkese Merhaba,
Forumu iyice okudum, gönderilen resimlere verilen cevapları inceledim ama maalesef başta bahçıvanla, sonra da tarım ilacı satanla mücadele etmek zorunda kaldım. Bahçıvana göre çimlerde mantar yok, çok sulayınca geçecek. İlaç satan yere göre Sportak ve Pilben'e gerek yok (zaten elinde de yok) Spotlight yeter.
40 m2 bahçeye rulo çim serdim yaklaşık 3 ay çok güzel gitti, herkes hayran kaldı ama Haziran ayında gün ortasında dolu yağdıktan sonra çimlerim sararmaya başladı. Çimlerime asla akşam suyu vermedim. En çok sararan yer en çok güneş alan kısım. Bu forumda yazılan ilaçları bulamadım. Şöyle yaptım,
Akşam oksijenli su püskürttüm
2 gün sonra akşam Spotlight püskürttüm
2 gün sonra akşam hümik asit püskürttüm
şimdi 1 hafta geçmesini bekliyorum ama sarılık olan yer daha da sarardı. Acaba bir bilen resimlere bakıp çimlerde mantar mı var, yanma mı var, susuzluk mu var söyleyebilir mi? Her şeyi okusam da teşhisi kendim koyamıyorum. :confused: Şimdiden teşekkürler
Sn.BahçedeMutlu,ben hiç ilaç kullanmıyorum sadece yılda iki defa hümik asit sulandırıp veriyorum.
Bana göre sizin çimlerinizin havalandırılmaya ihtiyacı var(oksijen püskürterek değil) Bir tırmık vasıtasıyla ,dipten tırmıklatın çimleri örseleyin ve ardından verdiğiniz sunun iki katını verin zira sanırım(resimlere göre)yeterli su alamıyorlar.saygılarımla.
ozanemre
09-07-2014, 15:41
Herkese Merhaba,
Forumu iyice okudum, gönderilen resimlere verilen cevapları inceledim ama maalesef başta bahçıvanla, sonra da tarım ilacı satanla mücadele etmek zorunda kaldım. Bahçıvana göre çimlerde mantar yok, çok sulayınca geçecek. İlaç satan yere göre Sportak ve Pilben'e gerek yok (zaten elinde de yok) Spotlight yeter.
40 m2 bahçeye rulo çim serdim yaklaşık 3 ay çok güzel gitti, herkes hayran kaldı ama Haziran ayında gün ortasında dolu yağdıktan sonra çimlerim sararmaya başladı. Çimlerime asla akşam suyu vermedim. En çok sararan yer en çok güneş alan kısım. Bu forumda yazılan ilaçları bulamadım. Şöyle yaptım,
Akşam oksijenli su püskürttüm
2 gün sonra akşam Spotlight püskürttüm
2 gün sonra akşam hümik asit püskürttüm
şimdi 1 hafta geçmesini bekliyorum ama sarılık olan yer daha da sarardı. Acaba bir bilen resimlere bakıp çimlerde mantar mı var, yanma mı var, susuzluk mu var söyleyebilir mi? Her şeyi okusam da teşhisi kendim koyamıyorum. :confused: Şimdiden teşekkürler
Sayın BahcedeMutlu,
Detaylı şekilde yakın ve uzak ölçekli fotoğrafları paylaşmanızı rica ederim.
Esen kalın.
BahcedeMutlu
10-07-2014, 12:34
Cevap veren herkese teşekkür ediyorum. Forumda ilk tecrübem olduğu için resimleri eklemeyi becerememişim. İlk resim çimlerimin bana göre sağlıklı ve mutlu olduğu zamandan, daha sonra dolu yağdığı günün resmini ekliyorum. Diğer resimler doludan sonra sararan bahçenin yukardan ve yakın plan çekimleri. Sol tarafta büyük bir sarılık var, onu demirciler kaynak yaparken yaktı, tırmıkla temizledim, biraz yeşillenmeye başladı. O kısım canımı pek sıkmıyor. Bahçenin en son tarafı, minibüsün durduğu kısım sabahtan akşama kadar kesintisiz güneş alıyor, o kısım iyice sarardı ve kurudu ama dediğim gibi mantar mı susuzluk mu anlamıyorum. Oksijenli su sıkmadan önce çimlerin yeşili daha yoğun olan tarafını parmaklarımla araladığımda örümcek ağı benzer oluşumların hafiften başladığını gördüm ama ilaçlama yaptıktan sonra bir daha görmedim. Bir iki tane boz kelebek görüyorum, fazla değiller.
Umarım hümik asit onları kendine getirir. 1 hafta arayla bir kez daha Spotlight sıkayım mı, ne dersiniz?
DMGURSOY
12-07-2014, 04:30
Sayın DMGURSOY.
Çim konusundaki bilgim 15 yıldır hafta sonu evimin bahçesinde titizlikle ilgilendiğim kendi çimlerimden kaynaklanıyor. Çok uzun süre 12+12+12 oranlı Lawn Care isimli gübreyi kullanmış ve oldukça memnun kalmıştım. Söz konusu gübrenin numeriğinden de anlaşılacağı üzere azot, fosfor ve potasyum değerleri birbirine eşittir. Senede üç defa bu gübreyi kullandım ve bana 8-9 yıl hiç sorun çıkarmadı.
Benim çim alanım 300 metre kadar. Yazın fosfor, baharda azot, kışa girerken potasyum ağılıklı gübre kullanmam için üç ayrı tip gübreyi el altında bulundurmam gerekiyor. 300 metrelik alan için bu ada pek anlamlı değil. Zira ağzı açılan torbayı 3 yıl kadar bekletmek akılcı değil. Şu an yeni temin ettiğim As Power isimli kompoze gübreyi kullanmaya başladım.
Bana göre 12+12+12 çim için yeterli gibi. Eğer toprağınız zayıf ise 15+15+15 de kullanılabilir gibime geliyor.
Law Care'nin içeriğinde demir de bulunduğu için ben kışa girerken senede bir defa sıvı demir kullanıyordum. Kışın çimlerin yeşil rengini korumaya katkısı oluyordu.
Gübrelemeyi senede üç defa Nisan başında, Temmuz ayında ve Kasım ayında yapıyorum. Bunun haricinde çimde zayıflama görülen noktalara duruma göre çok az takviyeler yaptığım oluyor.
As Power'in prospektüs bilgilerini aşağıda sunuyorum.
Saygılarımla.
506627
506628
506629
506630
Sn. S.Serdar Çok teşekkürler...
GürayKaya
25-07-2014, 23:31
Sayın Mine Hanım,
Forumun çim sorunlarıyla ilgili başlığını farklı zamanlarda bir kaç kez okudum. Özellikle bir kaç konuda sorum olacak. Bir kaç yıl önce vermiş olduğunuz ilaçlardan pilben ve benlate artık piyasada bulunmuyormuş. Galiba benomyl etken madde yasaklanmış. Sportak halen üretiliyor galiba. Günümüz koşulları için ilaç tavsiyelerini ve uygulama şeklini miktar ve sıklık olarak güncelleyebilirmisiniz. Ayrıca temin edilebilmesi bakımından tavsiye edeceğiniz ilaçların temin edilebileceği güncel firmaların iletişim bilgilerini verebilirmisiniz. Ayrıca bir yıl boyunca ay bazında çimlerde yapılması gereken bakım, gübreleme ve ilaçlama ile ilgili bir takvim hazırlayabilirmisiniz. Bunu verirken hangi ürünlerin hangi oranlarda kullanılacağı ile ilgili de açıklama yapabilirseniz çok faydalı olacaktır. Vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Ben Ömer, Ankara'da yaşıyorum.
Yaklaşık 2 ay önce ekilen çimlerimiz gayet canlı ve yeşil bir şekilde büyürken son zamanlarda sararmaya başladı. Çimlerin ekili olduğu alan doğrudan güneş almayan bir bölge ve tohumu da ona göre almıştık. Ancak site görevlimiz kanaatimce suyu çok veriyor ve bu yüzden sararma yapıyor diye düşünüyorum. Tabi ki bu sadece benim öngörüm.
Yakından fotoğraf şuan elimde yok ancak geniş çekim fotoğrafını ekliyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Eğer aşırı sulama sebebiyle oluyorsa şu aşamada bunun bir geri dönüşü var mıdır?
Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
s.serdar
10-09-2014, 15:30
Çimlere ne kadar özen gösterirseniz gösterin, sıcak yaz aylarında çimlerde benzeri sararmalar yaşanabiliyor.
Sebepleri; aşırı sıcak ve güneş, fazla veya noksan sulama, kısa biçim, yeterince keskin olmayan çim makinesi bıçağı, yaz dönemi gübrelemesinin ihmal edilmesi gibi vs. vs.
Henüz iki aylık çimlerde, Ankara'nın Ağustos ayında sararma yaşamasını pek yadırgamamak gerekir. Ekim sırasında nasıl bir gübre kullandığınız pek bilinmeden, günlük metrekareye 8-9 litreden fazla su verildiği ortaya konulmadan, sararmanın salt aşırı sulamadan kaynaklandığını söyleye bilmek pek olası değil.
Saygılarımla.
Selamlar ...
Sürekli takip ettiğim bir başlık uzun süre mesaj yazılmadığına göre çimlerde bir sorun yok galiba :))
Benim kikiyu çimlerde aşağıdaki gibi sararmalar meydana gelmekte, belirtilen fungusitlerin hiç birisini bulamadım (sportak, pilben, benlate) bunların yerine etkin maddesi benomyl olan farklı isimde fungusit kullanabilir miyim??? (tarım bak.onay listesinde benofer, benofas, kalemyl, tipolet gibi bir sürü ilaç ismi var etkin maddesi benomyl) **** sizin kullanıpta faydasını gördüğünüz fungusit önerebilir misiniz???
Teşekkürler.
(Not. çimlerin durumuna bakarak tam olarak sorunu anlamış değilim ama sanırım fungusit kullanmam gerekecek)
[](http://hizliresim.com/8EPy2W)
http://i.hizliresim.com/nGjqkV.jpg (http://hizliresim.com/nGjqkV)
adini bilmiyorum ama galiba ayrik otu diyolar cimi ekeli 1 ay oldu durum bu nasil yok edebilirim bu otlari
s.serdar
05-10-2014, 01:07
adini bilmiyorum ama galiba ayrik otu diyolar cimi ekeli 1 ay oldu durum bu nasil yok edebilirim bu otlari
Kesinlikle ayrık otu değil.
Türkiye de çim içindeki bu tür geniş yapraklı yabani otlar için Tordon isimli ilaç kullanılıyor. Fransa'da bulunuyor ise gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.