Bağlan

View Full Version : Çimlerde yaşanan sorunlar




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

arman.b
11-08-2008, 12:03
Sayın Feyzan,

Açıklamanız için teşekkür ederim.

Askerde çimleri özellikle geceleri sulardık ve bir sorun yaşanmazdı. Bundan dolayı, gece sulamasının sorun olacağını hiç düşünmemiştim.

Bundan sonra çim ekeceğim zaman tarihlere uyacağım konusunda şüpheniz olmasın zaten.

Ancak şu anki durumla ve ne yapabileceğim konusunda (ilaç **** gübre kullanımı gibi) somut yardımlar olursa daha çok sevinirim.




Güler
11-08-2008, 12:48
Sevgili Limon, arman.b şu an dışarı çıkmak zorundayım. En kısa zamanda müşterek dertlerimiz üzerinde konuşuruz.

limon
11-08-2008, 13:02
Ben gece sulamıyorum. Otomatik sulama var sabah 5'e ayarlı. Ayrıca ara ekim de yapmadım. Köpek çişi de olamaz. Ancak gece sulaması yapmasam da geceleri ısı farkından dolayı yoğun ıslaklık oluyor. Bu da mantar hastalığını tetikliyordur muhakkak. Yalnız ben düzenli mantar ilacını da kullanmıştım. Boz kelebeklerden sonra hızla bu hale geldi benim bahçem. Ya çim kökleri kurtlandı ya tırtıllar dadandı galiba? Bir de bozulan yerlerde çok yoğun karınca yuvaları var.

burakerturk
11-08-2008, 16:33
dünkü mesajınızdan sonra çimleri kaldırarak köklerine bakmaya çalıştım ancak pek bişey anlayamadım.çimleri döşedikten sonra üstünden silindirle geçmedim ama sularken sürekli üzerinde yürüdüm bunun yeterli olup olmayacağını düşünüyorum ayrıca şimdiye kadar sulamalarımın tamamını gece yaptık bu sararmaların nedenin bu olabileceğini düşünmeye başladım forumları okurken.tekrar çim tabakalarının altının fotolarını gönderiyorum.
ne yapmam gerekiyor.bu sarı duran çimler daha sonradan düzelirler mi yoksa yeni çim mi çıkar??

burakerturk
11-08-2008, 16:37
...devamı
bu durumdan sonra ne yapmam gerekiyor bilmiyorum çimleri biçmemin gerektiğini düşünüyordum artık sizden gelecek önerilere kadar dokunmayacağım.bu bir hastalık mı yoksa çimlerimin tutmamış olmasından kaynaklanan bir sararmamı?yoksa kısa kesmiş olabileceğimden olabilir mi?
yardımınız için çok çok teşekkür ediyorum...

burakerturk
11-08-2008, 17:37
...devamı
bir de bunlara ek olarak çimenlerim biçildikten sonra sararıyor.çim biçme makinesinin giremediği yerleri en son biçtiğimde çim makasıyla kesmedim. kestiğim yerlerde sararmalar olurken kesmediğim yerlerde problem olmadı.acaba benim biçme biçimimden mi kaynaklanıyor olabilir.çimleri viking marka çim biçme makinesiyle yapıyorum. acaba biçerken mi bir hata yapıyorum??

Güler
11-08-2008, 19:00
Sevgili burakerturk, bu konudaki eski mesajları okumuşsanız ''çimin mi var derdin var'' demektir tabirini mutlaka görmüş olman lâzım.
Ben hazır rulo çim hiç ekmedim, nasıl olduğu konusunda da bu yüzden bir fikrim yok. 1985 senesinde Silivri'deki yazlığı aldık ve o zamandan beri çimlerle haşır neşir oldum, problemlerse hiç bitmiyor. Önceleri üç senede bir çim değiştiriyordum. Daha sonraları bu süreler uzadı. Ama iyi bir çim alan istiyorsan en fazla 7 sene diyebilirim. Ben amatörüm, yine de istersen hocalarımıza sor.
Çim tesisinde alt yapı ve drenaj çok mühim. Bu yüzden başlarda çok sorunumuz oldu. Önceleri çimlediğim alan 250-300 metrekare bir alandı. Ben bunu tek başıma hallettim. Buna alt yapı da dahil. Daha sonra 980 m2 ilk bir alanı benim gibi acemi 2 kişiyle yaptık. Ama 3 sene sonra sökmek zorunda kaldık. Çünkü evvelce otomatik sulamanın ne kadar elzem olduğunu eşime bir türlü anlatamamıştım. Dank ettikten sonra, buna karar verildi, çim söküldü, otomatik sulama sistemi kuruldu. Şimdi ön bahçedeki bir dönüm yer iki kademede birinci hat 7 kafa ikinci hat 8 kafa ile (11 m çaplı) sulanıyor. Bilgisayarı sabah altıda yirmişer dakika sulamaya ayarladık. Kullandığım tohum beşli karışım. Ben de viking 45o benzinli makina ile biçiyorum. Bıcaklarının keskin olmasına dikkat etmelisin, çimi koparmak yerine kesmeli. Kopan çim, tiftik tiftik ve üstü beyazımsı oluyor.
Geçen sene bana da hastalık geldi, resimlerini bahçemde yana yakıla göstermiştim. Hocalarımızın talimatlarını harfiyyen yaptım. Biraz geç olmakla beraber büyük ölçüde düzeldiler.
Senede iki defa aeratör çekiyorum, daha sonra direnle en az 15-20 cm lik delikler açıyorum ki havalansınlar diye(bu iki işlem bana göre bahçedeki en zor ve yorucu iş)
ondan sonra suni gübreleme geliyor ve akabinde hemen sulama. Gübre atıp da sulamazsan yanma oluyor. Bir de çimi biçerken bu biçişte hep boylama olarak yaptıysan ikinci seferki biçimde mutlaka hep enleme yapki hasır gibi birbirlerine tutunsunlar.
Arkadaşımız Limon dezenfektan kullanmak istememiş, ben kurtarmak için mecbur kaldım ve aynı sene içinde iki defa kullandım.
Sanma ki şu an problem yok, çooookkkkkk. Kaynaş veya su otları ile boğuşuyorum.

Mine Pakkaner
12-08-2008, 17:02
...
Yazmayı istemiyordum ama, Güler Hanım bahsedince yazmak istedim. Dezenfaktanı satan bayii bu ürünün sanayi için olduğunu bahçede kullanmanın çok riskli olduğunu söyleyince almadım. Aslında bundan sonra organik olmayan gübre ve ilaç kullanmak istemiyorum.

İyi ki yazdınız. Bu son derece yanlış. Bayinin teknik bilgisi de eksikmiş. Benim sizlere markalarıyla önerdiğim dezenfektanlarla ilgili bunca çalışma ve araştırmadan da haberi olmamış. Bitki aktivatörleri konusunu da bilmiyormuş.

Huwasan bitki aktivatörü olarak bakanlıktan ruhsatlıdır da. Peras da Huwasan da E.Ü.Ziraat Fakültesinde denendi. Bu denemelerden sadece birini http://155.223.83.252/edergiziraat/2005/s2/45-56.pdf adresinde mevcut.

Sizlere denemediğim ve etkisinden emin olmadığım hiçbir ürünü önermemekteyim.

Mine Pakkaner
12-08-2008, 17:07
...devamı
bir de bunlara ek olarak çimenlerim biçildikten sonra sararıyor.çim biçme makinesinin giremediği yerleri en son biçtiğimde çim makasıyla kesmedim. kestiğim yerlerde sararmalar olurken kesmediğim yerlerde problem olmadı.acaba benim biçme biçimimden mi kaynaklanıyor olabilir.çimleri viking marka çim biçme makinesiyle yapıyorum. acaba biçerken mi bir hata yapıyorum??

Burak Bey bu tamamen hastalık. Hemen daha önce pekçok kez yazmış olduğum bu başlıkta bulacağınız önerileri uygulayın.

Biçilen yerde hastalık oluşmasına gelince, hastalıklı alanı biçtiğiniz makiyaı sağlam bölgeye sokarsanız enfeksiyonu yayarsınız. Hastalıklı alanı kesince makinayı durdurup tekerlekleri, bıçağını ve bıçak yatağını çamaşır suyu ile ıslatılmış bezle silip dezenfekte ediniz. Bıçağınız hep keskin olsun. Yoksa biçim yerindeki yara düzgün açılmaz ve buradan geriye doğru kuruma başlar.

Ugur Erden
15-08-2008, 11:37
Tum uyelere merhaba,

oldukca kalıtelı ve bılgı dolu bır forum yaratıldıgı ıcın yonetıcılere cok tesekkur edıyorum.bende kucuk bır alanda da olsa cımlerle ugrasıyorum.
Cım sorunlarıyla ılgılı yazısmalara baktıgımda bır cok kısının benzer sebeplerle ugrastıklarını gordum.sagolsun mıne hanımda oldukca bılgılendırme yaparak yardımcı oluyor.benımde sorunum mantar.ve cok sulamadan manta oldugunu yenı ogrenıyorum.ben cımın bol suyu cok sevdıgını zannedıyordum.bır bahcevanımız var ancak yetersız kaldıgını bu hastalık oldugunda fark ettım.bahcevanın kafasına gore yaptıgı bır ılaclama ıle 1 hafta bekledım duzelır dıye.(1 kez uyuglama yapıldı)
ancak sonucsuz kalınca arastırmaya basladım ve bu forum oldukca yardımcı oldu.mıne hanımın onerılerıyle dun acılen ızmır doga ltd. Sırketınden huwasan ve turfset aldım.bunları uygulamaya baslayacagım. Ancak konuyla ılgılı tum yazıları okumama ragmen anlamadıgım/bulamadıgım seyler oldu.bazı teknık terımlerı bılmememden olsa gerek.sayın mıne hanımdan rıca edecegım bılgıler olacak.
Mıne hanım;
*fungusıt ve dezenfektanın ne anlamda olduklarını anlayamadım.ılac tabırı bunlar ıcınmı gecerlı?
*okuduklarıma gore once hastalıklı alana ılk basta dezenfektan uygulanmalı sonra fungusıt ve sonra gubreleme.bu uygulamalar hangı aralıklarda yapılmalı?yanı dezenfektan surecı ne kadardır? Fungusıt surecı ne kadardır? Bu surec ıcındemı fungusıt yapılacak yoksa bıtıncemı? Aynı sey turfset ıcınde gecerlı..
*gubreleme bunların hepsı bıtıncemı yapılır arada yapılırmı?
*bu uygulamaların gun asırı veya gun ıcı gıbı zamanları mevcutmudur?
*bu uygulamalar yapılırken sulama ne zaman yapılmalı? Uygulamadan hemen sonramı? Bellı bır saat aralıgı mevcutmu?
*turfset uygulamasında map karısımından bahsedılmıstı.bu nedır ve bu ısımle bulabılırmıyım?ızmır doga ltd. Dekı beyefendının bu uygulamaların oranları ve karısım sekıllerı ıcın anlattıklarına guvenebılırmıyım yoksa yınede sıze danısıp yoralımmı:)

saygılar.

Güler
16-08-2008, 00:06
İyi akşamlar ugur erden, sizin de çimleriniz ile sorununuz olduğunu okudum. Aynı olayları ben de yaşadım. Bu konuda sitemizde hocalarımızın çok güzel açıklamaları var, hepsini okudum diyorsunuz, tekrar okumanızda fayda var. Hocalarımızın zamanları çok değerli, büyük uğraşları da var, bu yüzden ben kendi bahçemde yaptıklarımı size anlatayım, belki faydası olur, çünkü bana oldu.

Mantar hastalığı yavaş yavaş başladı ama hızla büyüdü. Sulamayı akşam geç saatlerde yaptığım için olduğunu sanıyorum. Hemen sulamayı kestim, toprağı kuruttum.

Çimleri biçtikten sonra, aeratör çekerek havalandırma yaptım, yığınla kurumuş ve çürümüş çim çıktı.

Daha sonra dezenfektan Huwasanı kullandım, hastalıklı ve hastalıksız bütün alana yaptım, yani 980 m2 yi dezenfekte ettim. Bunu akşam yap ki çim içine çeksin. Bunu yaparken ilaca yapıştırıcı filan katma, 3-4 saatte ilacı alır. Sulamayı en fazla yirmi dakika dezenfektandan beş saat sonra veya sabah erken saatte yap.

Dezenfektandan iki gün sonra mantar ilacı Sportak+Benlate uygula.(sportak elini yakar mutlaka eldiven giy)

Mantar ilacından iki gün sonra da Turf-set ile M.A.P karışımını sırt tulumbasıyla uygula, M.A.P bulamazsan 10 litre suya 15gr.üre katabilirsin ama M.A.P daha iyi sonuç verir.
Bozulmalar durursa Turf-seti 15 gün ara ile iki kez kullan.

Ben bu dediklerimi iki defa yaptım, bahçem otomatik sulama ile sulandığından sulama saatlerini sabah altıya ve yirmişer dakikaya göre programladım.
Bu şekilde başarılı oldum, çok bozulan yerlere de baharda yama yaptım.
Bu sorunum halledildi ama şimdiki sorunum su otları ile. Ne demişler çimin mi var derdin var.
Benim çimler artık miyadını doldurdu, dokuz sene oldu. Bütün alanı kendi başımıza yaptığımız için ne kadar yorucu ve meşakkatli bir iş olduğunu iyi biliyorum. Bu yüzden bu sene yeniden ekmeyi göze alabilir miyim bilemiyorum. O gücü kendimde bulursam, kolları sıvamam gerekecek.
Size kolay gelsin, inşallah yardımcı olabilmişimdir.

Ugur Erden
18-08-2008, 10:32
iyi akşamlar ugur erden, sizin de çimleriniz ile sorununuz olduğunu okudum. Aynı olayları ben de yaşadım. Bu konuda sitemizde hocalarımızın çok güzel açıklamaları var, hepsini okudum diyorsunuz, tekrar okumanızda fayda var. Hocalarımızın zamanları çok değerli, büyük uğraşları da var, bu yüzden ben kendi bahçemde yaptıklarımı size anlatayım, belki faydası olur, çünkü bana oldu.
Mantar hastalığı yavaş yavaş başladı ama hızla büyüdü. Sulamayı akşam geç saatlerde yaptığım için olduğunu sanıyorum. Hemen sulamayı kestim, toprağı kuruttum. çimleri biçtikten sonra, aeratör çekerek havalandırma yaptım, yığınla kurumuş ve çürümüş çim çıktı. Daha sonra dezenfektan huwasanı kullandım, hastalıklı ve hastalıksız bütün alana yaptım, yani 980 m2 yi dezenfekte ettim. Bunu akşam yap ki çim içine çeksin. Bunu yaparken ilaca yapıştırıcı filan katma, 3-4 saatte ilacı alır. Sulamayı en fazla yirmi dakika dezenfektandan beş saat sonra veya sabah erken saatte yap. Dezenfektandan iki gün sonra mantar ilacı sportak+benlate uygula.(sportak elini yakar mutlaka eldiven giy)
mantar ilacından iki gün sonra da turf-set ile m.a.p karışımını sırt tulumbasıyla uygula, m.a.p bulamazsan 10 litre suya 15gr.üre katabilirsin ama m.a.p daha iyi sonuç verir.
Bozulmalar durursa turf-seti 15 gün ara ile iki kez kullan.
Ben bu dediklerimi iki defa yaptım, bahçem otomatik sulama ile sulandığından sulama saatlerini sabah altıya ve yirmişer dakikaya göre programladım.
Bu şekilde başarılı oldum, çok bozulan yerlere de baharda yama yaptım.
Bu sorunum halledildi ama şimdiki sorunum su otları ile. Ne demişler çimin mi var derdin var.
Benim çimler artık miyadını doldurdu, dokuz sene oldu. Bütün alanı kendi başımıza yaptığımız için ne kadar yorucu ve meşakkatli bir iş olduğunu iyi biliyorum. Bu yüzden bu sene yeniden ekmeyi göze alabilir miyim bilemiyorum. O gücü kendimde bulursam, kolları sıvamam gerekecek.
Size kolay gelsin, inşallah yardımcı olabilmişimdir.


merhaba,
guler cok tesekkur ederım.tum sorularımın cevaplarını vermıssınız.umarım cımlerım eskı hallerıne doner.ıcmın ugrasısı konusunda hem fıkırım.bu yazı guzelce gecırtırsem seneye baharda bende bır kısım yerı cımden arındırıp cım alanı daraltacagım.aslında bu kararımın sebebı sadece mesakatı degıl, bızım sıtemızde su problemı var.artezyende suyumuz tukendı ve sehır suyuyla sulamak zorundayım.acıkcası buda ıcımı burkuyor.kuraklık gelıyor derken,sular bıttı derken cım ıcın su harcamak uzucu.
Yenı bır sey ogrendım umarım dogru degıldır ve bılgısı olan arkadaslarımın yorumlarını rıca edecegım.sehrımızdekı yesıl alanlar(beledıyeye aıt) sehır suyu ıle sulanıyormus.sadece buca beledıyesı alanlarını artezyen ıle suluyormus.gercı bana gore artezyenın sehır suyundan farkı yok mesele kuraklık oldugunda.

Ugur Erden
21-08-2008, 09:37
Merhabalar,
mantar sorunumla ılgılı gelısmelerı aktarıyorum ve fıkırlerınıze ıhtıyacım var.
Huwasan ıle dezenfektan uyguladım.ılac olarak sayın mıne hanımın ısrarla onerdıgı sportak ısımlı ılacı bır turlu bulamadım ve acele etmem gerektıgınden bahcevanımın onerdıgı bır ılacı uygulamak zorunda kaldık.ılacın adı alfatılın.
Daha once belırtılen sıralamayı yapacakken araya bu problem gırdı.ılacı satan zıraatcı bey'ın ne huwasan'dan ne de turf-set'ten haberı var.alfatılın sızlerın belırttıgı uygulama seklıne uygun bır ılacmıdır? Turf-set'ı bu ılacın uzerıne uygulayabılırmıyım?
Fıkırlerınız ve onerılerınız ıcın sımdıden tesekkur ederım.

Güler
21-08-2008, 21:24
Sevgili Ugur Erden, Huwasan dezenfektan, sportak fungasit, turf-set de aktivatör. Alfatılın'i bilmiyorum, hocalarımıza sormalısınız. Eğer, mantar ilacı ise akşam üzeri turf-seti aktivatör olarak onbeşgün ara ile iki defa kullanabilirsiniz.

goktem
25-08-2008, 19:45
Selam, arkadaşlar.
Çimlerimde birçok defa hastalık yaşadım ve maalesef bu konuda Türkçe hemen hemen hiç kaynak bulunmadığını gördüm. İnat edip yabancı kaynakları inceledikten sonra çimlerimi kurtardım.
Burada çimlerinde hastalık olan arkadaşların koydukları resimleri incelediğimde çoğunluğunda çökerten dediğimiz (Pythium blight) hastalığı mevcut. Bence bu hastalığa karşı en etkili ilaç ''previcur''. Henüz dirençde bildirilmemiş.
Hastalık bulunan alanlardaki sararmış çimleri yaklaşık 3 cm derinlikte kazarak uzaklaştırın. Previcur adlı ilacı uygulayın. Gece sulaması kesinlikle yapmayın. Hastalığın ilerlemediğine emin olduğunuzda boş alanlara ekim yapın.

Güler
26-08-2008, 23:56
Benim çim alanım yaklaşık bir dönüm. Geçen sene yaptığım ilaçlar ki iki defa tekrarladım, sonuç vermişti. Çok bozulan yerlere bu sene yama yaptım. Yama yaptığım yerler de aşağı yukarı 200m2 bir alanı tutuyordu. Geçen hafta birkaçgün tatile gittim. Geldiğimde yama yapılan alanlardaki çimlerde kurumalar başlamış. Otamatik sulama ile her sabah erken saatte 25 dakika sulanıyor oysa. Başımın derdi olan su otlarının yanında bu manzara sıkıntıma tuz-biber ekti sanki. Eşim de bolca ''gel inat etme bas ayrık tohumunu'' diyor. Onu dinlemeye neredeyse karar verecek duruma geldim.
Son bir daha, bütün alana Randop basıp, temizledikten sonra. Hazır çapa makinası da aldık, güzelçe toprağı bir alt üst yapıp sunî gübre verip, tekrar beşli bir karışım çim tohumu atayım mı diye ciddi ciddi düşünmeye başladım. Hiç yardımcım yok, sanırım Oğuz da onu dinlemiyorum diye işin bir ucundan tutmayacak, şaşırdım kaldım.
Alanı üçe bölsem, kapak toprağını da evvelden hazırlarsam sanırım 3-4 günde bitiririm, tabî başka hiçbir iş yapmadan. Ha gayret Güler diyeyim mi?

sabah
27-08-2008, 09:24
Hesap basit:

çim alandan aldığınız keyif / bunun için harcadığınız enerji
Aldığınız keyif çoksa yeniden yapın. :rolleyes:

Burada biz daha çok çim ile ilgili sorunlarınızı, yaptığınız işleri okuduğumuz için keyif kısmını bilemiyoruz.

Açıkçası yazdıklarınızı okudukça ben de size kıyamayıp, Oğuz Bey'e katılıyorum.:rolleyes:

Güler
27-08-2008, 11:05
Sevgili sabah, eğer bir iki kişi daha sizin gibi düşünüyorsa, sanırım hiç düşünmeden ayrığa döneceğim. Onu da bol bol sulayıp biçersen görünümü yemyeşil bir saha. Dertsiz dertsiz, tepe tepe kullan.

Filiz
27-08-2008, 12:26
Merhaba,

Ayrıktan kurtulmak için kök boğazı çapalaması yapmanız gerekmektedir. Kökünden sökerseniz artırmış olursunuz. Ayda 3 kere yapacağınız çapalama ile ayrık sorununu halledebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

handanhanım
09-10-2008, 22:02
Sevgili Filiz,
"kök boğazı çapalaması" terimini rica etsem açılayabilir misiniz? Ayrık sorunum var.

İkinci sorum, bahçemizin küçük bir kısmına hazır rulo çim ektik. Ancak bu çimler ayrık gibi uzayarak büyüyorlar ve etraftaki çiçeklerin etrafını da sarıyorlar. Ancak ayrık gibi kalın yapraklı değil incecikler.

Acaba hata edip yanlış şey mi ektik?

emaskulasyon
15-11-2008, 09:59
huwasan ve turfseti pendikte bir zirai ilaç bayısınde buldum. telefonu 491 07 58- 491 57 91

yekadam
04-12-2008, 18:31
havalar güzel gidiyor ben çim kesmeye devem ediyorum

nariçi
04-12-2008, 18:48
Yağmur etkiliyor nedense, yağmurdan sonra yer, yer sararma ve gerileme oluyor gibi ama hava açınca normalleşiyor.

Hacer Yılmaz
19-02-2009, 18:12
Mine hanım ve diğer arkadaşlar
Artık gözüm yoruldu demem lazım hepsini okudum. Fakat şu anda yani şubat sonu itibari ile ne aşamayı takip etmeliyim.Çünkü tüm yazılanlar yazın uygulanmış. Resimleri şu andaki görüntü ve geçen yazki görüntü olarak ekliyorum. Ayrıca tüm dezenfektan,ilaç ve gübre uygulaması dışında ; şöyle bir sorum var kaç dakika sulama yapmalı.


Fotoğrafları yüklerken biraz sorun oldu.
1. resim çim ekildikten bir sene sonrası
2. resim ilk ekildiği zaman
3. resim 1 hafta kadar önce
4. resim ise yazın çekildi.
Anladığım kadarı ile çökerten denen hastalık.
Teşekkürler

Mine Pakkaner
21-02-2009, 00:43
Hacer Hanım, çimde çökerten hastalığı ilk tohum ekildiğinde çimlenme devresinde görülür. Sizinki çökerten değil. Zaten çökerten çok hızlı ilerler ve elinizden hemen çıkar. Çiminizin karışımında neler kullandınız? Bu arada sizde şu anda hastalıktan ziyade bakım ve imalattan kaynaklanan sorunlar var gibi de görünüyor.

Bu aşamada sakın çok sulamayın. Zaten havalar yağışlı ve soğuk, suyu vermeye başladığınızda toprak kurumaya başlamış hatta hafifçe kurumuş olmalı. 1 saat su vermeniz önemli değil, 1 saatte ne kadar su verdiğiniz önemli. Bahçe kaç m2, otomatik sulamanız mı var, yoksa elle mi suluyorsunuz? Bir saatte suyu yarım parmak bir bahçe hortumuyla mı veriyorsunuz? Mil çimi sıkar ve bir süre sonra yanlış bakım da olursa yoluk yoluk boşalmalar olur. Gübrelemeniz ne durumda?

Daha önce yazdığım kimyasallardan Huwasan'ı kullanın bu hastalık etmenlerini minimalize eder. Bionem' i de deneyebilirsiniz. Bionem' in diğer özellikleri yanı sıra bazı hastalıkları durdurucu etkisi var.

Hacer Yılmaz
21-02-2009, 14:14
Sayın Mine Hn.
1000 metrekare bir alan,günlük 4 ton su veriliyor.Otomatik sulama sistemi ile sulanıyor. Yaklaşık olarak 1 sa. veya 45 dk. sulanıyor. Verilen miktarı depo yoluyla kontrol ediyoruz. Su sıkıntımız çok olduğu için ne kadar verdiğimizi tonaj olarak tutuyoruz. Şeker gübresi, toprak gübresi diye adlandırılan ziraatçilerde satılan gübrelerden verildi. Ama ne kadar aralıkla verildiğini tam olarak söyleyemiyorum. Çünkü bunlar yazın yapılan gübrelemeler, ekim ayından beri bir bakım uygulanmadı, sulamada yapılmadı.
Ben şimdiden sonra ne yapmalıyım diye araştırma yapıyorum. Sitedeki yazılanlardan okuduğum kadarı ile şöyle bir şeyler çıkardım bir inceleyebilirseniz çok memnun olurum;
1- Dezenfektan uygulaması (akşam yapılacak - Huwasan 10lt. suya/20 cc. karıştırılarak sırt pompası ile 20cm. yükseklikten uygulanacak.)
2- Sabah sulama yapılacak
3- 2 gün sonra Fungusit yapılacak(Sportak+Pilben veya Benlate uygulanacak. Sulama ne zaman ?)
4- 2 gün sonra Turfset + MAP uygulanacak (Gün battıktan sonra)
5- 1 hafta sonra tekrar Turset + Map uygulanacak
6- 2 gün sonra tekrar Fungusit yapılacak.
7- 2 gün sonra gübre uygulanacak (nasıl bir gübre ??)

Şimdi 1. sorum Huwasan karışımı 1000metrekare için uygunmu?
2. sorum bunları şu mevsimde yani mart başı uygulamak doğrumu?
3. sorum yoksa hiç uğraşmayıp ayrık tohumumu atalım? Çünkü 3 senedir artık yaka silktik.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.

acelyakan
26-02-2009, 09:09
İyi günler diliyorum.Belçika’dan yazιyorum;çimlerle ilgili bilgim kιsιtlι olduģu için sizlere danιşmak istedim.
Sorunumuz kayιnvalidemin bahçesindeki çimler.İki adet resim ekledim.Çimlerin aralarinda yer yer yosunlar oluştu.Belçika çok yaģιş alan bir ülke.Kayιnvalidem yeniden çimlendirme yapmak istiyor.Ben belki kurtarabiliriz diye sizlere danιşmayι uygun gördüm.Bahçe gölge deģil.Bana ne önerebilirsiniz?Neler yapmam gerekiyor?:confused:
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sulbiye Van der Heyden

Hacer Yılmaz
02-03-2009, 16:53
Sayın Mine Hn.
1000 metrekare bir alan,günlük 4 ton su veriliyor.Otomatik sulama sistemi ile sulanıyor. Yaklaşık olarak 1 sa. veya 45 dk. sulanıyor. Verilen miktarı depo yoluyla kontrol ediyoruz. Su sıkıntımız çok olduğu için ne kadar verdiğimizi tonaj olarak tutuyoruz. Şeker gübresi, toprak gübresi diye adlandırılan ziraatçilerde satılan gübrelerden verildi. Ama ne kadar aralıkla verildiğini tam olarak söyleyemiyorum. Çünkü bunlar yazın yapılan gübrelemeler, ekim ayından beri bir bakım uygulanmadı, sulamada yapılmadı.
Ben şimdiden sonra ne yapmalıyım diye araştırma yapıyorum. Sitedeki yazılanlardan okuduğum kadarı ile şöyle bir şeyler çıkardım bir inceleyebilirseniz çok memnun olurum;
1- Dezenfektan uygulaması (akşam yapılacak - Huwasan 10lt. suya/20 cc. karıştırılarak sırt pompası ile 20cm. yükseklikten uygulanacak.)
2- Sabah sulama yapılacak
3- 2 gün sonra Fungusit yapılacak(Sportak+Pilben veya Benlate uygulanacak. Sulama ne zaman ?)
4- 2 gün sonra Turfset + MAP uygulanacak (Gün battıktan sonra)
5- 1 hafta sonra tekrar Turset + Map uygulanacak
6- 2 gün sonra tekrar Fungusit yapılacak.
7- 2 gün sonra gübre uygulanacak (nasıl bir gübre ??)

Şimdi 1. sorum Huwasan karışımı 1000metrekare için uygunmu?
2. sorum bunları şu mevsimde yani mart başı uygulamak doğrumu?
3. sorum yoksa hiç uğraşmayıp ayrık tohumumu atalım? Çünkü 3 senedir artık yaka silktik.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.


Ben bu uygulamaları yapmakta geç kalmak istemiyorum. Lütfen bu aşamaların doğru olup olmadığını bana bildirirseniz çok sevineceğim.Gerçekten çimleri kurtarmak benim için çok önemli.LÜTFEN YARDIM.

Güler
02-03-2009, 18:04
Ahhh, ah benim gibi bir detli daha.
Ben yukarıda söylediklerinizin hepsini harfi harfine yerine getirerek yaptım.
Çok bozuk olan yerlere, aşağı yukarı 200-300 m2 yere yeniden tohum ektim. (bu kısımda çok büyük bir hata yaptım, dereden gelen milli toprağı, çim kapağı olarak kullandım-kullanmaz olaydım- Ondan sonra bütün çim alanı topalak sardı (felaket bir ot, dibindeki soğanlarla üredikçe de ürüyor).
Sonra mı ne yaptım, bastım ot ilacını. Şimdi ne çim var ne de ot. Her yer sapsarı.
Eşim, atalım ayrık tohumunu diyor ama ben sanırım son bir defa daha çim ekeceğim. Ekeceğim ama nasıl, uykularım kaçıyor.

Hacer Yılmaz
02-03-2009, 21:23
Güler hn.
İyide okadar emek verilip yapılınca insan kurtulurmu acaba diye düşünüyor.Aslında benim eşimde bırak böyle kalsın tozdan topraktan kurtulduk ona şükür diyor. Bizde kapak olarak sadece mil kullandık oda yaktı kavurdu çimi.Şimdi bende sizi dinledikçe hiç uğraşmasam mı diyorum. Ayrık at bitsin.Çünkü kise çim için bir daha uğraşacak motivasyonu ve enerjiyi bulamaz. Valla Allah yardımcımız olsun ne diyim.

Güler
02-03-2009, 21:48
Ama bir de çimin o pırıl pırıl, yemyeşil, okşama hissi veren yumuşaklığını düşünün.
Yalın ayak, rahat rahat yürüdüğünüzü. Sulama anınında kırlangıçların vals edercesine fıskıyeler altında yıkanma bahanesi ile uçmalarını gözünüzde canlandırın.
Hiç ayrık tohumu ile mukayese edilir mi?

Hacer Yılmaz
03-03-2009, 23:09
Ahh ahhh!
Dokundunuz bam teline. İşte bu yüzden uğraşmak istiyorum..... Yani şu yukardaki sıralamalar doğrumu? Artık bu hafta sonu itibari ile başlasak diyorum. Ne dersiniz. Sizce uygun mu?

Güler
04-03-2009, 15:57
Sizin toprağın durumu nasıl bilemiyorum. Ama benim toprak vıcık vıcık su. Drenajdan da bileğim kalınlığında su aktığı halde.
Siz yeniden mi yapacaksınız, eskisini kaldırdınız mı? Yoksa yama ile idare edebilecek misiniz?
Benim işim çok uzun. Bu ayın onbeşinden sonra başlamayı düşünüyorum. Bir ay içinde, tohum atabilsem çok iyi olacak. Yoksa karıncalar ile başım dertte olur ayrıca m2 de daha fazla tohum atmam icabeder.

k0900
04-03-2009, 19:45
Herhangi bir mantari hastalık belirtisi çıkmalı gibi olur olmaz veya çıkmadan Huwasan veya PERAS veya OXY kullanınız. Bu uygulama topraktaki patojenlerin etkinliğini iyice azaltacak veya yok edecektir. Daha sonra fungusit olarak Sportak + Pilben veya Benlate ( İkisi de Benomyl etkili maddelidir.) uygulayınız. Sportak kökboğazı çürüklüklerinde çok etkili bir ilaçtır.

Sulamayı iyice seyreltiniz ve sadece sabah erken saatte veriniz. Alan kurumadan su vermeyiniz. 1 hafta arayla iki TURFSET uygulamasını gün battıktan sonra yapınız. İki gün sonra tekrar fungusit veriniz. Bir kaç gün sonra fosforlu gübre uygulaması yapınız.

Sn. Pakkaner, Sportek + Pilben ve Benlate yı bulamadım.

Alternatif olarak satıcının önerdiği Captan ile Curzeb yi aldım.

Doz ve uygulama önerisi : Captan 50 gr. + Curzeb 100 gr. karışım 20 litre suya karıştırılacak.

150 m2 alana püskürtülüp 4 ve 8 gün sonra tekrarlanacak.

İçime sinmedi uygulamayı durdurup, sizinde fikrinizi almak istedim.

Hacer Yılmaz
05-03-2009, 10:06
Sizin toprağın durumu nasıl bilemiyorum. Ama benim toprak vıcık vıcık su. Drenajdan da bileğim kalınlığında su aktığı halde.
Siz yeniden mi yapacaksınız, eskisini kaldırdınız mı? Yoksa yama ile idare edebilecek misiniz?
Benim işim çok uzun. Bu ayın onbeşinden sonra başlamayı düşünüyorum. Bir ay içinde, tohum atabilsem çok iyi olacak. Yoksa karıncalar ile başım dertte olur ayrıca m2 de daha fazla tohum atmam icabeder.
Valla Güler hn. bizim toprak kaya gibi sert ve kumlu.Sarı renkli garip bir şey yetiştirmek için oldukça uğraş istiyor.Toprak böyleyken birde kapama toprağını sadece mille yapmışlar. Yani anlıyacağınız çimlerin ustü yanıyor, altı da sıkılıyor.
Açıkçası çimi kaldırıp tekrar yapmak mümkün gözükmüyor. Hem madden hem manen. Ama önce şu kurtarma operasyonunu bir yapıp, arkasındanda boş alanlara yama yapmayı düşünüyorum. Zaten bahçenin geneline üstten bir parça toprak gezdireceğim(bahçe toprağı). Ama öncelikle havalandırma işlemi uygulayıp ondan sonra da , yukarıdaki aşamaları uygulamak gerekecek.
Bu hafta sonu gittiğimde başlamak istiyorum, bakalım gerekli malzemeyi bulabilirsem başlıycam. Sizce zamanlama bu işlemler için uygunmu?

Hacer Yılmaz
12-03-2009, 13:27
Merhaba!
Bu hafta sonu gittiğimde hayal kırıklığına uğradım. Çünkü artık çim yerine yabani otlar dikenler sarı papatyalar var.Zaten ilaçlarıda bulamadım. Ne Keşan'da ne İstanbul'da. Aslında resim çekip getirecektim ama makineyi İstanbul da unuttuğum için onu da yapamadım. Ama artık çim değilde başka bir şey düşüneceğimiz kesin. Çim için kimsenin hevesi ve enerjisi yok. Bionem'i bir şekilde bulup onu atıktan sonra......
Yonca atsak diyorum,ayrık ta düşünmüştüm ama Güler hn. hevesimi kırdı. Gerçi artık dedim ya heves kalmadı, yeşil olsunda ne olursa olsun.
Güler hn. ve diğer arkadaşlar yazın nekadar sulama yapıyorsunuz?

Güler
13-03-2009, 11:26
Sevgili Hacer, ne olur beni üzmeyin.
Ben ayrık kötüdür demedim,çimin ipek gibi kadifeliği varken ben düşünemiyorum dedim.
Ama inanın, bahçesine ayrık ekerek yemyeşil tutan yığınla insan var.
Yonca da ekebilirsiniz tabi, ama onlar da boylanacak ve biçilmek isteyecek.

Ben bu sene de çim yapacağım. Son kez deneyeceğim.
Benim çim alanım da 975-980 m2 aşağı yukarı bir dönüm.
Bizim de sulamamız otomatik sulama. Nisan-Mayıs aylarında tek günlerde (yani gün aşırı), Hazirandan itibaren hergün sabahları yirmişer dakika (üç parti halinde) sulama yapılıyor.
Kısacası, çimi kontrol ettiğimde 20-25 cm derinliğe kadar su emilmiş oluyor.
Bilgisayarda yağmur sensörü de var, yağmurlu havada sulama yapmıyor.

Haydi siz de gaza gelin de üşenmeden kolları sıvayın, bir kere daha deneyin derim.
(size bir de sorum var, eğer avatarınızdaki sizin bahçeniz ise, çim alan içine ektiğiniz bu ağaçlar, çimin hergün sulanması neticesinde zarar görmüyor mu? Benim köşede bir erguvan ağacım vardı, kurudu gitti.)

Hacer Yılmaz
14-03-2009, 22:34
Üzülmeyin, çünkü bende sizin gibi düşünüyorum. Ama gidipte orayı görünce bütün gücüm kuvvetim bitti. Kışın en azından normal çim haline dönüyordu. Ama bu sene olmamış yabani ot başmış. Ayrık konusunda aslında acayip bir tecrübeye sahibiz, çim yaptığımız kısım bölge bölge ayrık otu idi. Temizleyinceye kadar neler çektik bir bilseniz. Onun içinde, hafta sonu ayrık yapsak fikrim oranın bakımını yapan aile tarafından korku ile karşılandı. Onlarda bari yonca olsa dediler ama yoncada uzayıp biçilince çirkin oluyormuş. Tekrar
kendine gelmesi nekadar sürer bilmiyoruz. Yani velhasılı kelam biz hala kararsısız.
Birde sulama için bizim alanda 1150 mekrekare ve sabit fıskiyelerle vana açıp kapama usulu (çünkü hepsini hidrofor kaldırmıyor) akşamları 45 dk. ila 1sa. arası sulanıyordu. Biz de çok sulama yaptık heralde,gerçi bizim toprak daha öncede bahsettiğm gibi kötü bir toprak ve kapaması mil. Suyu az geliyor diye verdik Allah verdik. Cahillik işte...
Evet gördüğünüz yer bizim çimin ilk senesi, Ağaçlarımızda sorun yok hatta gelişiyorlar. Ama mazı hiç büyümüyor gibi bi şey. Akasyalar, çamlar ve çınarda sorun yok iyi gelişiyor gibiler, ama tabi daha yavaş.

Güler
14-03-2009, 23:21
Siz yine de çim olayını düşünün derim. Biraz yorulursunuz ama seyretmesi bile güzel.
Çim de çam ağacı dediniz, değil mi? Hadi çınar suyu sever ama çam çok sulanmayı sevmez diye bilirim.
Silivri'de bizim bahçede, çimin ortasında güzel bir mavi ladin vardı. (Evi aldığımızda öyleydi)
Boyu ancak 3-4 m olmuştu, şekli de çok güzeldi.
Bir kış baktık ki boylu boyunca yerde yatıyor. Bahçıvan, çok sulandığı için köke fazla gitmemiş üzerindeki kar ağırlığı ile fırtınaya dayanamamış demişti. Ne kadar doğru bilemiyorum.

Mine Pakkaner
18-03-2009, 21:30
İyi günler diliyorum.Belçika’dan yazιyorum;çimlerle ilgili bilgim kιsιtlι olduģu için sizlere danιşmak istedim.
Sorunumuz kayιnvalidemin bahçesindeki çimler.İki adet resim ekledim.Çimlerin aralarinda yer yer yosunlar oluştu.Belçika çok yaģιş alan bir ülke.Kayιnvalidem yeniden çimlendirme yapmak istiyor.Ben belki kurtarabiliriz diye sizlere danιşmayι uygun gördüm.Bahçe gölge deģil.Bana ne önerebilirsiniz?Neler yapmam gerekiyor?:confused:
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sulbiye Van der Heyden

Drenajı iyileştirin, çimi havalandırın. Bunun için aeratör ve vertikut makineleri kullanılır. Bir profesyonel şirketten yardım alabilirsiniz. Kimyasal olarak da bakır sülfat size yardımcı olur. 12 lt suya 90 gr ekleyip bunu da 100 m2 alana püskürtünüz.

Mine Pakkaner
18-03-2009, 21:30
Ben bu uygulamaları yapmakta geç kalmak istemiyorum. Lütfen bu aşamaların doğru olup olmadığını bana bildirirseniz çok sevineceğim.Gerçekten çimleri kurtarmak benim için çok önemli.LÜTFEN YARDIM.

Mine hn.
Çim başlığı altında sormuştum ama gözünüzden kaçmış olabilir diye birde burdan sormak istedim.Çimlerimize ne kadar su vermeliyiz.Ve aşağıdaki aşamalar doğrumudur. Birde yer örtücü olarak yonca gibi veya çim kadar sorun çıkarmayacak mevcut çimin üstüne ne gibi bir şey(bakımı zor olmayan) ne önerebilirsiniz.


Sayın Mine Hn.
1000 metrekare bir alan,günlük 4 ton su veriliyor.Otomatik sulama sistemi ile sulanıyor. Yaklaşık olarak 1 sa. veya 45 dk. sulanıyor. Verilen miktarı depo yoluyla kontrol ediyoruz. Su sıkıntımız çok olduğu için ne kadar verdiğimizi tonaj olarak tutuyoruz. Şeker gübresi, toprak gübresi diye adlandırılan ziraatçilerde satılan gübrelerden verildi. Ama ne kadar aralıkla verildiğini tam olarak söyleyemiyorum. Çünkü bunlar yazın yapılan gübrelemeler, ekim ayından beri bir bakım uygulanmadı, sulamada yapılmadı.
Ben şimdiden sonra ne yapmalıyım diye araştırma yapıyorum. Sitedeki yazılanlardan okuduğum kadarı ile şöyle bir şeyler çıkardım bir inceleyebilirseniz çok memnun olurum;
1- Dezenfektan uygulaması (akşam yapılacak - Huwasan 10lt. suya/20 cc. karıştırılarak sırt pompası ile 20cm. yükseklikten uygulanacak.)
2- Sabah sulama yapılacak
3- 2 gün sonra Fungusit yapılacak(Sportak+Pilben veya Benlate uygulanacak. Sulama ne zaman ?)
4- 2 gün sonra Turfset + MAP uygulanacak (Gün battıktan sonra)
5- 1 hafta sonra tekrar Turset + Map uygulanacak
6- 2 gün sonra tekrar Fungusit yapılacak.
7- 2 gün sonra gübre uygulanacak (nasıl bir gübre ??)

Şimdi 1. sorum Huwasan karışımı 1000metrekare için uygunmu?
2. sorum bunları şu mevsimde yani mart başı uygulamak doğrumu?
3. sorum yoksa hiç uğraşmayıp ayrık tohumumu atalım? Çünkü 3 senedir artık yaka silktik.

İlginize şimdiden teşekkür ederim

Hatice Hanım sizin bahçenizde hemen dezenfektan uygulayın. Huwasanı yukarıda yazdığınız dozda uygulayabilirsiniz.

Akabinde 2 gün sonra da ilaç verin. Turfset ve Map uygulamasını da bundan ikigün sonra yapın. Bir hafta sonra yeniden ilaçlama yapın. Sonrasında gübre vermeyin. Gübrelemeye 1 ay sonra başlayın.

Suyu sabah erken verin. Nemli havalarda ve çiğ düşerken su vermeyin.

Yalnız sizin suyunuz çok az, bir m2 ye 4 lt su veriyorsunuz demektir. Bu da yaz döneminde çimi strese sokar. Su stresi hastalığa da neden olur. Çok iyi bir toprağınız olursa ve bol s tutarsa o zaman ancak idare eder. Sizin bu sulama koşullarında bir dönümün hepsini çim yapmamanızı öneririm. Kışın ve baharda sorun değil ama yazın ne olacak. Biz ayrık türü çimlere bile yaz sıcağında 10-15 lt su veriyoruz. Siz daha serinde olsanız bile bu miktarı yazın 8-10 lt den aşağıya düşürürseniz sapsarı, yoluk, ölen zayıf bir çim alanınız olur.

bayoglu
23-05-2009, 19:15
Merhabalar,

Aranıza yeni katıldım. Kendimi aşağıda linkini verdiğim mesajla tanıtmaya çalıştım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428683&postcount=7579

Geçen hafta evimin etrafındaki çimlerde makinayla gübreleme yapıldı. Geç olduğunu biliyorum ama anca yaptırabildim. Zaman bulmak çok zor. Bundan iki hafta önce de eksik yerlere tohum atılmıştı. Yavaş yavaş çıkmaya başladılar. Çimende bol miktarda ayrık, yonca vs. de var ama geniş yapraklıları yaşatmamaya çalışıyorum...

Gübreleme işini yapan vatandaşın sulama yapması konusunda anlaşmıştık ama arkadaş sağolsun salla pati iş yapıp gitmiş. Netice olarak çimende yer yer kurumalar oldu. Aşağıda iki fotoğraf var. Drenaj eksikliği ve toprak azlığı sebebiyle fotoğraftakine çimen demeseniz yeridir ama evin önünde bir yeşillik olması şimdilik mutlu ediyordu beni. Vakit ve para bulunca belki tümden çimlendirme yapabilirim. Şimdi bu lokal kurumalara karşı ne yapmamız gerekiyor? Yeniden tohum mu atmalı ya da sulamaya devam ettikçe buralardan tekrar çim çıkar mı acaba?

80823

80824

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Saygılar.

schiba
23-05-2009, 19:53
Yukarıda Güler hanımın da bahsettiği topalak otu hakkında çözümü olan var mı acaba?
çimin içinde çıkanları uzun demir çubuk ile kanırtarak 10-15 cm dibe doğru giden soğanlarını çıkartmak sureti ile mücadele etmeye çalışıyorum ama hem çimi mahvediyorum hem de çoğunda kopmalar oluyorsoğanı içinde kalıyor ve sonra yine çıkıyor.Bir komşu enjektör ile zehir zerkedildiğini anlattı ama adını bilmiyordu ilacın

Remzi Sarıoğlu
24-05-2009, 09:31
Herkeze merhabalar
Sağlıklı bahçeler yaratırken uğraşmak hakikaten çok zevkli, bir o kadar da meşakkatli. Hayvan gübrelerinin bahçelere taşıdığı otlarla uğraşmak tam bir felaket oluyor. Bir ara Tuncay hocam bahçelerdeki bazı bitkilerin bakımların da önerilerde bulunmuştu. Bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Denemenizi öneririm. Çünkü ben faydasını gördüm. Her keze gönlünce bahçeler dilerim. Saygılarımla,

Kimden : “TUNCAY DEMİRER”
Kime: resarioglu@hotmail.com
Konu: Gübreleme

Merhabalar Remzi bey;
ÇİMLER;
leonardit’le (World humus) çim ekiminde toprak üç defa gübrelenmelidir.
Bunun için şu sıra takip edilebilir,
1. Eğer çim yeni ekiliyorsa çimin alt toprağı leonardit le (World humus) gübrelenmelidir. Yani alt toprak 10-15 cm derinlikten sürülerek karıştırılmak şartıyla dekara 75 kg leonardit (World humus) ve dekara TSP kullanılırsa 25 kg, DAP kullanılırsa dekara 20 kg, 20-20-20 kullanılırsa dekara 45 kg kimyasal atılıp toprağa karıştırılmalıdır.
2. Tohum yatağı için dekara25 kg (World humus) leonardit atılıp yüzey düzeltilmeli ve ekim yapıldıktan sonra kapak toprağına dekara 40 kg leonardit (World humus) serpilmelidir.
3. Bakım yapılırken yeni ekilen veya eski çime yılda iki defa 75 er kg leonardit (World humus) kışa girerken ve yaza girerken serpilmeli ayrıca her biçimden sonra çim yüzeyine serpilerek sulamak şartıyla dekara 50 kg leonardit (World humus) kullanılmalıdır.

SÜS BİTKİLERİ;
1. Süs bitkilerinde saksılı veya saksısız bitki dikiminde saksı veya dikim çukur toprağının % 30-35’i leonardit (World humus) olmalıdır.
2. Saksı veya çukur toprağının ağırlığı üzerinden % 1-1,5 kadar kimyasal (DAP, TSP veya 20-20-20 katılmalıdır.
3. Bitki boyu ve yaşına göre yüzey toprağına bitki başına 100-200 gr toprak pH sına göre %21 AS, %46 ÜRE veya %33 AN gübreleri leonardit (World humus) karıştırılarak serpilip sulanmalıdır.

ÇALI, FİDAN VE AĞAÇCIKLAR;
Çalı ve ağaççıklarda hem dikim hem de bakım işlerinde aynı işlem ve uygulamalar yapılmalıdır.

Kolay gelsin dileklerimle
Doc.Dr. Tuncay Demirer
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Bitki Besleme ve Gübreleme Uzmanı

Güler
15-07-2009, 19:18
Sevgili arkadaşlar daha sonra çimlerle ilgili deneyimlerimi ve bahçemdeki çim alan için yapmayı düşündüklerimi ve yaptıklarımı paylaşacağım.

Şu an bahçemde çim yok. 1000m2 alan çimlenmeyi bekliyor.
Geçen sene ot ilacı atarak herşeyi öldürmüştüm. Bu sonbaharda yeniden çim ekeceğim. Şimdi toprak sürüldü ve yanmasını bekliyorum. Bu arada bir de yedili patlatma çekildi.

Sürüldükten sonra meydana çıkan ufak tefek taşları toplamak için çizmelerimi giyerek tezeklerin (iri toprak parçaları) arasına daldım. Yine sağda solda patlamış birkaç semizotu ve başka bitkileri incelerken birdenbire gözüme topalak (ki ben bütün bahçeyi sırf bu ot yüzünden ilaçlamıştım) çarptı. Ne yalan söyleyeyim, bastım okkalı bir küfürü. Ve hemen bel küreğini alarak bunu kökünden çıkarttım.
Hafifçe yıkayıp temizledim ve bu belâ otu tanımayanınız varsa, tanıyın diye fotoğrafladım.

Esasında, bu soğanlar diğer kılcal kökler üzerinde de var. Siz yolduğunuzda soğan toprakta kalıyor ot kısmı çıkıyor. Topraktakiler de aynen fotoğrafta gördüğünüz gibi bire iki-üç vererek çoğaldıkça çoğalıyorlar.

Bahçemin ve çimin en büyük derdi.



93000

93001

93002

93003

93004

Kiraz
16-07-2009, 08:53
Tahmin ettiğim gibi, benim arka bahçede tek tük çıkan otlar, sizin meşhur otunuzmuş. Güneş almayan alanda olduğu için pek çoğalmamış. Bundan sonra daha dikkat ederek soğanıyla çıkarayım, zaten normal çekmeyle de kolay kolay gelmiyor.

Güler
17-07-2009, 10:37
Sevgili arkadaşlar,
Çoğunuz biliyorsunuz bu çimlerlerle başım nasıl dertte.
Topalak denilen bu dert yüzünden başıma gelmedik kalmadı. Hani derler ya akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş. Benim sadece ayaklarım değil beynimden başlayarak bütün uzuvlarım çekiyor.

Roundop star(ot ilacı) yaparak bütün çim alanda yeşil aksam ne varsa öldürdüm. Uzun bir müddet bekledim.
Daha sonra toprağı sürdürerek iyice havalanmasını, düşen diğer yabancı ot tohumlarının da yanması için bu sene beklemeye karar verdim.

Toprak güneşten iyice yandıkça tekrar sürdürdüm.

Geçen hafta yedili derin patlatma çekildi. Böylece hem drenaj daha iyi olur, hemde daha derine kadar toprak yumuşar dedik.
70-90cm arası bir işleme tabii oldu.

Şimdi biraz daha bekleyip bu alana iki-üç römork yanmış hayvan gübresi (tercihen keçi) atarak iyice bir sulama yapıp tekrar sürdürmeyi düşünüyorum. Genelde hayvan gübrelerinden (keçi bulamazsam) ot çok çıkar. Bu ot işini de hallettikten sonra veya hayvan gübresi olmazsa başka bir takviye gübre atıp sürdükten sonra yavaş yavaş taban toprağı hazırlamayı ve toprağı ıslah etmeyi deniz yosunu kullanmayı düşünüyorum.

Taban toprağı ve çim kapak toprağı hazırlıklarına başladım.
Toprak bulmak bir dert oldu. 25-30m3 toprak lâzım.
Gönen'den başladım aramaya.
Manyas'da tanıdık biri güzel toprak var abla deyince adeta bayram ettim. Aman dere yatağından olmasın dedim. Yok yok tarladan dedi.
Koca bir kamyon toprak geldi ve bahçeye elenip ıslah edilmek üzere yığıldı.
Bu sırada bahçede çalışan köylülerden biri "abla bunda kanyaş var" dedi. Hiç tanımadığım bir ot.
Aldı beni bir telaş. Bu ot da neyin nesi, nasıl diye sarıldım internet sayfalarına, sitemizdeki dostlara.
Aldığım her haber beni adeta yıktı. Moral bırakın sıfırı eksilere düştü.
Daha çim ekimine başlamadan dertleri başladı.

Eğer bahçeye yığılan bu yığın, işime yaramayacaksa bir de bundan kurtulma derdi var.
25m3 toprak az da değil. Verilen para da cabası.

Toprak içinden çıkarttığım birkaç yabancı maddenin fotoğrafını yüklüyorum.
Bu bitkiyi tanıyan varsa, veya bu kanyaş mı değil mi beni aydınlatırsanız müteşekkir olurum.

93318

93319

93320

Funda Kalaycıoğlu
22-07-2009, 18:50
Sevgili arkadaşlar,
Silivri'de, yörenin çim konusunda oldukça ünlenmiş (çekirdekten yetişme) bahçevanlarına çimlendirttiğimiz 800m2 kadar bahçemiz var. Her sorunu hallederler. Yöredeki 120 kadar bahçenin çim bakımını özenle yapıyorlar ve herkes çok memnun. Fakat şimdi bizim bahçede, onların hiç görmediklerini söyleyerek şaşırdıkları bir sorunla karşılaştık. Bana "Siz bunu bilgisayara bir sorsanız. Çünkü biz hayatımızda böyle şey görmedik" dediler.

Bahçemin ön taraftaki 600m2 kadarlık bölümünde 15 gün önce garip bir mantara benzer oluşum peydah oldu. Daha önce fazla sulama nedeniyle bildiğimiz mantarlar ara ara görünürdü ama sulama ayarıyla hallediliyordu. Aşağıda pek de iyi çekilememiş resimlerini eklediğim bu oluşum önce birbirine yakın mantar şapkaları gibi kendini gösterip, ertesi gün avuç içi ya da daha büyük boyutlarda kedi köpek kusmuğu gibi garip bir hale geliyor. Bir iki gün sonra kararmaya başlıyor. Elinizi sürünce kömür közü gibi un ufak olup siyah bir toz halinde her yana yayılıyor. Giderek artmaya başladı. Neredeyse 3-4 m2de bir tane oluşuyor.

Bu garip oluşumu tanıyan varsa yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar.

Güler
22-07-2009, 22:36
Bu oluşumlar her tarafta mı oluyor, yoksa gölge kısımlarda mı?
Bahçenizin en güneşli kısmında da var mı?

Cumhur Tonba
22-07-2009, 22:58
Güler Abla. Yarın size tavsilatlı olarak yazarım.

Funda Kalaycıoğlu
23-07-2009, 10:50
Sevgili Güler Hanım,
Soruyu bana sorduysanız, bahçenin o bölümü tamamen güneş. Doğuştan batışa kadar tam güneş alıyor. Minik ağaçlarımın gölgesi oralara erişemiyor.
Saygılar.

Cumhur Tonba
23-07-2009, 12:51
Güler Abla,
Fotoğrafları biraz yakından çektiniz herhalde. Onlar Ayrık otu.
Çok mu? Toprağı yaydınız mı? Toprak fümigasyonu yapabilirsiniz. Ayrık otu ile mücadelede kullanılan ilaçları, dozonu, ne zaman kullanılacağını ayrıntılı olarak yazmamı ister misiniz.

Mine Pakkaner
23-07-2009, 13:31
Cumhur Bey ayrıntılı olarak yazacağınız bilgilerden bütün üyeler faydalanacaktır.

Güler
23-07-2009, 17:09
Hayır ayrık otu değil, ayrığı çok iyi tanıyorum.
Bunların gövdeleri kamış, saz gibi.
295 numaralı mesajımdakiler topalak. Onların da yeni fışkıranları ayrık gibi ama onların köklerindeki her kılcal kökte de bu yumrular var.

297 numaralı mesajımdaki resimlerin kanyaş olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bu otu tanımıyorum. Yeni toprağın içinde daha doğrusu milin içinde bunlardan var.
Eğer kaynaş ise bunlar da tohum döker mi? Eğer öyle ise bu yeni gelen 25m3 toprağı kullanmayacağım.
Öğrendiğime göre kaynaş, topalaktan daha da çok dert veriyormuş.
Toprağın içindekileri eleyerek temizlerim ama eğer tohum yapıyorlarsa ve toprağa dökülmüş ise lânet olsun der hiç kullanmadan atma yolunu düşünürüm.

Funda Kalaycıoğlu
23-07-2009, 18:00
Sevgili arkadaşlar,
Silivri'de, yörenin çim konusunda oldukça ünlenmiş (çekirdekten yetişme) bahçevanlarına çimlendirttiğimiz 800m2 kadar bahçemiz var. Her sorunu hallederler. Yöredeki 120 kadar bahçenin çim bakımını özenle yapıyorlar ve herkes çok memnun. Fakat şimdi bizim bahçede, onların hiç görmediklerini söyleyerek şaşırdıkları bir sorunla karşılaştık. Bana "Siz bunu bilgisayara bir sorsanız. Çünkü biz hayatımızda böyle şey görmedik" dediler.

Bahçemin ön taraftaki 600m2 kadarlık bölümünde 15 gün önce garip bir mantara benzer oluşum peydah oldu. Daha önce fazla sulama nedeniyle bildiğimiz mantarlar ara ara görünürdü ama sulama ayarıyla hallediliyordu. Aşağıda pek de iyi çekilememiş resimlerini eklediğim bu oluşum önce birbirine yakın mantar şapkaları gibi kendini gösterip, ertesi gün avuç içi ya da daha büyük boyutlarda kedi köpek kusmuğu gibi garip bir hale geliyor. Bir iki gün sonra kararmaya başlıyor. Elinizi sürünce kömür közü gibi un ufak olup siyah bir toz halinde her yana yayılıyor. Giderek artmaya başladı. Neredeyse 3-4 m2de bir tane oluşuyor.

Bu garip oluşumu tanıyan varsa yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar.

Benim bahçemde sabahtan akşama kadar kızgın güneşin altında olmasına rağmen hızla üreyen bu garip oluşumları tanıyan yok galiba... Acaba resimler net olmadığı için anlaşılamıyor mu?

Cumhur Tonba
23-07-2009, 19:36
Güler Abla. Bunları şimdi bahçenin kenarında çekip geldim. Demekki benzettim. Siz emin olduğunuza göre değildir. Kökleri çıkarıp ana bitkinin üzerine koydum.

94587

limon
23-07-2009, 20:27
1-Çim ekilecek toprak nasıl hazırlanmalı?
2.Çim alan nasıl oluşturulur?
3.Ekme çim nasıl sulanır?
4.Ekme çim nasıl biçilir?
5.Ekme çimin sararmaması için nelere dikkat etmeliyiz?
6.Çim için doğru tohum tercihi nasıl yapılır?
7.Çimi ne zaman ekmeliyiz?
ile ilgili çok güzel videolar buldum. http://www.uzmantv.com/cim-ekilecek-toprak-nasil-hazirlanmali

k0900
23-07-2009, 21:19
Güler Abla,
Fotoğrafları biraz yakından çektiniz herhalde. Onlar Ayrık otu.
Çok mu? Toprağı yaydınız mı? Toprak fümigasyonu yapabilirsiniz. Ayrık otu ile mücadelede kullanılan ilaçları, dozonu, ne zaman kullanılacağını ayrıntılı olarak yazmamı ister misiniz.

Bizde isteriz, Sn. Tonba:)

Cumhur Tonba
24-07-2009, 14:36
Arkadaşlar,
Yazmadan evvel bir araştırma yaptım. Forum da daha evvel yazıldı mı? diye. Ayrıntılı ve güzel bilgiler var. Adres aşağıda. fmt79 un yazmış olduğu bilgiler linkte.

Fluazifob P Butyl (Fusilade Super) 100 ml.dekar?

Glyphosate İsopropilamin 48 (Raundup) duruma göre 400 gr.dan 600 ve hatta 800 gr. kadar

Glyp hosate Trimecium (Toucdown) fmt 79 un bahsettiği total herbisit.

http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=58122&postcount=17

a320p
31-07-2009, 09:36
Bahcemizde yeni yeni cimlerin arasinda bembeyaz mantarlar türedi. Gecen hafta fungizid döküldügü halde yeniden geldiler? ve ayni zamanda cimin baska bir noktasinda kahverengi bir leke var. Lekenin ortasinda yumusak ve kahverengi ile beyaz birsey vardi. Mantarmi veya bir böcek gövdesimi bilemedim. fotoraflari ekliyorum. Yardimci olursaniz sevinirim. Tesekkürler

Eser İlhan
31-07-2009, 10:51
Merhaba,
Bahçemi bu yıl çimlendirdim. Ama çatıdaki bir tamirden ötürü (bahçeye inşaat artıkları dökülüyordu) biraz geç kaldık (mayıs başı) ve sonuç : Mantar....
Arkadan da karıncalar tohumları toplayıverince kel bir bahçeyle baş başa kalıverdik :(
Şimdi eylül gibi yeniden çim yapmayı düşünüyorum.Sizlere sormak istediklerim; Eylül yerine acaba ilkbaharı beklemek daha mı doğru olur ve yine ekme çimi mi denesem yoksa ekimle filan uğraşmayıp eskisini toptan kaldırıp rulo çim mi yapsam.Bahçe işlerinde çok yeni olduğum için henüz ikisi arasında bir ayrım yapamıyorum (Rulo çimde kenar kesmeleri vs.nin daha düzgün yapılabileceğini düşünüyorum) Bir de resim ekliyorum felaketi görebilin diye..

Kiraz
31-07-2009, 11:10
Sn. jel77, biz de taşındığımız sene aynı problemi yaşadık. Çimi taşınmadan mayısta yaptırmıştık, sulaması için bulduğumuz kişi sulamayı aksattı, kuşlar, karıncalar derken çim çok seyrek oldu.

Eylülde çim kısa biçildi, yanlış hatırlamıyorsam biraz tırmıklandı, ince bir kat toprak atıldı (eski çimi örtmeyecek kadar),çim ekilip kapak toprağından sonra bastırılıp sulandı. Çim ekimi eşit serpme olarak değil de kötü bölgeler yoğun olacak şekilde yapıldı. Yanlışım varsa bilen arkadaşlar düzeltecektir.

Baharda çim çok güzel oldu, ilkbaharda yeni ekilen çimin zorluklarını hiç yaşamadık. Yine de eski çimden ya da altyapıdan memun değilseniz köklü değişim gerekebilir.

Kenar kesmelerinin düzgün olmasını istiyorsanız, toprak daha kurumadan ilkbaharda veya sonbaharda keskin bir küreğin ucuyla kolaylıkla yaparsınız. Yaza kalıp toprak kuruyunca iş çok zorlaşıyor.

Bu sene rulo çim yaptırdım, üzerine çabuk basıldı iyi ama onun da zorlukları ve kuruma tehlikesi var, iyice güçlenene kadar düzenli sulama ve bakım istiyor. Uygulamanın iyi yapılması gerekiyor, yapışmayan bloklarım var araları boşluk kaldı. Tahmin ettiğim kadar da çok çok problemsiz, pratik değimiş ama uygun mevsimi kaçırınca mecburen tercih ediliyor.

kgursan
31-07-2009, 11:38
Merhaba,
Şimdi eylül gibi yeniden çim yapmayı düşünüyorum.Sizlere sormak istediklerim; Eylül yerine acaba ilkbaharı beklemek daha mı doğru olur ve yine ekme çimi mi denesem yoksa ekimle filan uğraşmayıp eskisini toptan kaldırıp rulo çim mi yapsam...

1. Sahada su göllenmeyecek, drenaj iyi olacak
2. Tesviyesi düzgün olacak bazı yerler çukur, bazı yerler tümsek olmayacak
3. Uygun türler (karışım) kullanılacak, bazısı dik büyüyecek, bazısı sürüngen olacak
4. Islatma değil "Sulama" yapılacak. Sulama genellikle sabah serinliğinde (toprak soğukken) yapılır. Gece sıcak ve ıslak çimlerde hastalık etmenleri de kolay çoğalır. Verilen su toprağın 5-10 cm. derinliğine işleyecek miktarda doyurucu olmalıdır (Yeni ekilen tohumlar hariç). Sulama aralıkları seyrek olmalıdır.
5. Tohum ekme zamanı: En uygunu Eylül-Ekim aylarıdır. Ocak-Şubat-Mart da olabilir. Eylülde ekilen tohumlar hava serin olduğu için fazla sık sulama gerektirmez, ot az çıkar veya çıkmaz, karıncalar çekmez, en önemlisi çim bitkisinin kökleri ilkbahar ve yaza kadar toprağa iyice yerleşir ve kuvvetlenir sıcak yaz aylarına güçlü girer. Çim bitkileri GENELLİKLE serin iklim bitkileridir. Serin zamanlarda daha iyi gelişir.
Martta ekilen tohumlar, sıcak yaz aylarına kadar kökleri tam gelişemez, sıcakta gelişemez, çok sık sulama isterler bu durum hastalıklara davetiye çıkarır, Yabancı otlar da ilkbaharda ve yaz aylarında çok çıkar,
Bu nedenle serin iklim tohumları,karışımları sonbaharda ekilmesi önerilir ancak sıcak iklim tohumları (uganda çimi vb.) ilkbahar-yaz aylarında ekilir.

kgursan
31-07-2009, 11:45
Sevgili güler hanımın kapak toprağı olan mil içindeki kamışımsı yapı KANYAŞ denilen bir bitkinin rizomlarıdır, farklı bir ayrık türüdür. Fusilade isimli ilaç (dar yapraklıları öldüren seçici ot ilacı) bunların rizomlarına kadar öldürür ama çimleri de öldürür!! Kanyaş rizomların parçalanmasıyla öbek şeklinde çoğalması yanında süpürge tohumu gibi olan tohumlarından da çoğalabilir.

limon
31-07-2009, 12:47
4. Islatma değil "Sulama" yapılacak. Sulama genellikle sabah serinliğinde (toprak soğukken) yapılır. Gece sıcak ve ıslak çimlerde hastalık etmenleri de kolay çoğalır. Verilen su toprağın 5-10 cm. derinliğine işleyecek miktarda doyurucu olmalıdır (Yeni ekilen tohumlar hariç). Sulama aralıkları seyrek olmalıdır.

Bu sene sulama ayarlamasını tamamen değiştirdik. Geçtiğimiz yıllarda her sabah (saat 5 te) her bölge için, 10 ar veya 15 er dakikalık sulama yapıyorduk. Geçen Tekin Bey'le sohbetimiz esnasında, o tür yüzeysel sulamanın çimleri tembelleştirip, köklerinin güçlenmesini engelleyeciğine karar verdik. Bu yaz sulamayı haftada 3 kere, gölge yerlerde 1/2 saat, çok güneş alan bölgede 1 saate ayarladık. Yine sabah 5 te yapıyoruz. Yine hafif hafif bölgesel sararmalar var ama bu bizim bölgedeki gece gündüz sıcak farkından (nemden) kaynaklanıyor. Sorun yaşamayan hemen hemen hiç yok.

Kiraz
31-07-2009, 13:32
Geçen sene inşaat durumu ve susuzluk olduğu için çimlerle ilgilenemedim. 2-3 günde bir en fazla 30 dk suladım. Sıcaklarda sarardı ama sonbaharda çok güzel olmuştu ve can sıkıcı bir hastalığa da rastlamadım.

Oturduğum yer ve bahçenin konumu nedeniyle nemimiz çok fazla. Karadenizin ve boğazın nemini alıyoruz, bahçe de biraz kuytu olduğu için sabah 9.00'a kadar çimler ( evin camları dahi) çok ıslak oluyor. Bu nedenle akşam sulamıyorum ki sulama suyu da buna eklenmesin, sabah çok ıslak olduğu için çok erken sulamıyorum. Güneş saat 8.00 den sonra kademeli olarak geldiği için bu saatlerde suluyorum. Yaptığım uygulama uygun mu? Daha erken saate alayım mı?

Bu sene çim yeni döşendiğinde sulamayı her gün yaptım, su miktarı fazla olmadığı halde mantarlar çıktı. Şimdi 3 günde bir suluyorum yine de sabahları çimlerin arasında köpük gibi oluşumlar oluyor. Müdahale etmezsem problem olur mu? Elimde captan var işe yarar mı?

Derdim mükemmel çim değil, yazın biraz sararmasına razıyım, yeter ki hastalık-ilaç devreye girmesin.

Eser İlhan
31-07-2009, 19:02
Verdiğiniz biligiler ve aktardığınız deneyimleriniz için hepinize teşekkürler. Söylediklerinizden eylül 15 gibi ilave çim yapmanın iyi bir fikir olacağı sonucuna vardım.
Bahçede otomatik sulama var. Sabah 6.00 ve akşam 20.30 da 4er dk.sulama yapılıyor. Başlangıçta çim yapan firma sabah akşam 2şer dk.ya ayarlamıştı mantarı azdırmamak için ama bahçe çok güneş olduğundan dilkili diğer bitkiler susuz kalmaya başladılar ben de hortumla destek vermek zorunda kaldım ve sonuçta da önce 3 son sıcaklardan beridir de 4 dk.ya çıkardım. Çimde de herhangi bir kötüye gidiş gözlemedim.

kgursan
01-08-2009, 21:54
Hayır ayrık otu değil, ayrığı çok iyi tanıyorum.
Bunların gövdeleri kamış, saz gibi.
295 numaralı mesajımdakiler topalak. Onların da yeni fışkıranları ayrık gibi ama onların köklerindeki her kılcal kökte de bu yumrular var.

297 numaralı mesajımdaki resimlerin kanyaş olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bu otu tanımıyorum. Yeni toprağın içinde daha doğrusu milin içinde bunlardan var.
Eğer kaynaş ise bunlar da tohum döker mi? Eğer öyle ise bu yeni gelen 25m3 toprağı kullanmayacağım.
Öğrendiğime göre kaynaş, topalaktan daha da çok dert veriyormuş.
Toprağın içindekileri eleyerek temizlerim ama eğer tohum yapıyorlarsa ve toprağa dökülmüş ise lânet olsun der hiç kullanmadan atma yolunu düşünürüm.

Resimdekiler kanyaşın rizomları, Bu otun resimlerini BURADA demeyi beceremiyorum :o dolayısıyla Çim başlığında fotoğrafladım. Bu bitki ve tohumları orada görebilirsiniz.


http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=93320&d=1247819631

Hatice Tarhan
02-08-2009, 23:30
tema evindeki çimlerimizin büyük bölümünü kaybettik çimde kurtlanma diye bir şey söylüyor bilenler daha önce böyle bir sorunla karşılaştınızmı ne yapılabilir çimler tamamen saman gibi oldu yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

gece
03-08-2009, 02:31
Dün (02.08.2009, Pazar) Anadolu yakası hobi bahçemizde konuştuğumuz Güler'den kanyaş rizomlu toprak sorununu öğrendim. Bitki konusunda emin değildi.

Güler'in yüklediği fotoğraflara (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=463610&postcount=297) baktığımda kuşkum kalmadı, bu benim kanyaşı olarak öğrenip, söylediğim, fotoğraflardan kgursan'ın da tanıdığı ve Selahattin Yılmaz'ın da burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=115843&postcount=3) tanıttığı Sorghum Halepense bitkisi. İngilizce'de johnsongrass olarak biliniyor.

Fena özellikleri var, tek bir rizomdan, tek bir sezonda 80.000 (seksenbin) tohum üret(ebil)mek, bu tohumların 4-5 yıl çimlenebilmesi gibi.

Zaten sadece tohumla çoğalmıyor, rizomları unutmamak gerek, rizomla çok etkili olarak yayılıyor. Söküp atarsanız, atıldığı yerde yeniden canlanacaktır.

Ancak Güler'in bahçesinde yayılabileceğini sanmıyorum. Yine de kolay gelsin.


gece
tokalağı da bilen, kanyaşını daha tehlikeli bulan forum kişisi!

Güler
03-08-2009, 08:27
Ahh, okudukça moralim daha da bozuluyor. Ama açıklamalarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

gece
03-08-2009, 15:32
Rica ederiz, bakın ne buldum (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=162799&postcount=6). Kolay gelsin.


Allelopatiden özellikle iyi tarım uygulamalarında ve organik tarımda yaralanmak üzere araştırmalar yapılmakta.Hatta geçen sene bu konuda bir çalıştay da düzenlendi. Üniversitelerde allelopatinin pratikte yaygın kullanılabilmesi için sürekli bilimsel araştırmalar ve denemeler yapılmakta.

Dogada bazı bitkilerin çesitli bitkilere oldugu kadar,
fungus, bakteri ve omurgalılara karsı da zararlı yönde
etkileri oldugu bilinmektedir. Bu olay ilk kez 1937 yılında
“Molish” tarafından allelopati olarak adlandırılmıs ve
tanımı; Yüksek bir bitkinin, diger bitkilerin çimlenme,
büyüme veya gelismesi üzerine zararlı etkileri seklinde
yapılmıstır. Günümüzde allelopati kavramı daha genis
bir kapsamda ele alınmakta ve bitkinin bitkiyi
etkilemesinin yanında, bitkilerin patojenlerin
morfogenezisi üzerine etkileri konularını da içerdigi
savunulmaktadır.

Kaynak: Bazı Bitki Ekstraktlarının In Vitro Antifungal Etkileri Üzerine Arastırmalar (http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-98-22-3/tar-22-3-8-96052.pdf)

Ben size bir örnek vereyim, kanyaş mücadelesinde brokkoli kullanılabilmektedir.




gece
hep moral bozmayan forum kişisi!

Güler
03-08-2009, 19:29
O zaman belâlı kanyaş da benden korksun artık.

yavuz11
20-08-2009, 18:05
İskenderun'dan selamlar,
Ben Çağatay

Bir hafta önce ekmiş olduğumuz çimler 3.günden itibaren çıktı ve bugün
aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi kurumaya başladılar.

20.08.2009 da Captan'h uyguladım bugün itibariyle hastalığın yayılımı azalmış durumda, ilk sulamayı bu sabah 24.08 de yaptım, ancak hala yosun görüyorum, tekrar ne zaman ilaç vereyim. Doğru ilaci kullanıyormuyum. (200 M2 Alana 50lt solüsyon kullandım)

Yardımlarınızı bekliyorum.

kgursan
20-08-2009, 21:47
tema evindeki çimlerimizin büyük bölümünü kaybettik çimde kurtlanma diye bir şey söylüyor bilenler daha önce böyle bir sorunla karşılaştınızmı ne yapılabilir çimler tamamen saman gibi oldu yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

İzmir Seferhisar da bir site bahçesinde bu durumla karşılaşılmış, Bazı böcek veya kelebek yumurtaları çimlere bırakılmış ve çıkan larvalar (kurtçuklar) çimleri yemek suretiyle sarartmışlar. Zaman geçirmeden Zirai mücadele uzmanı birinden yardım alıp ilaçlayınız.

Tabi aradan 15 gün geçti. ilaçlamadıysanız yeşil kalmamıştır.

cesmealtı
23-08-2009, 11:30
İzmir-Çeşmealtı ndan selamlar.. Geçen Eylül ayında evimin önündeki 35 mt.kare bahçemi çimlendirdim.çim ekiminden önce otomatik sulama sistemini de yaptırmayı ihmal etmedim..2 ay öncesine kadar herşey çok güzel iken temmuz ortalarında başlayan gölgesel sarar ma ve ardından kurumalarla karşılaşmaya başladım.Yakınlarda ki bir ziraai işletmeden edindiğim mantar ilacını tatbik ettim fakat net bir sonuca ulaşamadım.bugunler de mantarlanma bahçemin % 40 ına hakim bir durumda ve bu durum beni çok üzüyor..Bu saatten sonra bahçeyi kurtarabilme ihtimalim varmı dır .? Mantarlanma bahçenin orta kısımlarından başlayıp kenarlara dogru ilerleme eğiliminde.Mayıs ayında da aynı problemle karsılasmıstım.O zaman yaptıgım ilaçlama ve sulamayı azaltarak hastalıgı durdurmustum..Şuan bahçenin %40 lık bir bölümü tamamen kurumuş bir halde.Bana yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim..

Güler
23-08-2009, 11:45
Sevgili cesmealtı, çimlerinden dertli olanların arasına hoş geldiniz.
Çimin görüntüsü ne kadar hoş oluyorsa derdi de o kadar çok oluyor.

Yazınızı okudum. Sizin başınıza gelen site üyelerimizin çoğunun da zaman zaman derdi olmuştu.
Sorularınıza cevabı daha evvelki sayfalarda bulabileceksiniz. Lütfen bu başlığı iyice bir okuyun. Eğer tatmin olmazsanız yine sitemizde Bir Bilene Soralım başlığına müracaat edebilirsiniz.

cesmealtı
23-08-2009, 16:10
aslında mesajı yazmadan önce diğer açıklamalarıda okudum da sanırım okuduklarımı toparlayamadım :) Yaz basında mantar için aldıgım bir ilaç vardı.Bugün tekrar bütün bahçeyi ilaçladım. 3 gün sulamaya yaptırmayacagım.Sanırım benım zeminde drenaj sorunu var.Bu kadar sıcak havalarda bile şu an çim zemini haddinden fazla ıslak.Son olarak öğrenmek istediğim bir şey var..Kurumuş bölgeler ilaçlamadan sonra mantar geçtiği takdir de tekrar çimlenme olur mu ?

Mine Pakkaner
25-08-2009, 19:35
Sadece mantarları düşünmeyin, zararlılar da sorun. Örneğin şimdi çayır tırtılı zamanı. Çeşmealtında da yaygın. Zararı şu şekilde;

http://www.winnipeg.ca/cms/bugline/insect_information/images/turf_damage.jpg

Danaburnu zararı ise bu şekilde,

http://www.lawnprojoburg309.co.za/images/633791353550621250633791353550621250.jpg

cesmealtı
29-08-2009, 15:58
Mine hanım resimlerdeki sorun benim çimlerde kine çok benziyor.Danaburnu için tavsiye edebileceginiz bir ilaç var mı ?

Güler
29-08-2009, 18:04
Sevgili çeşmealtı, verdiğim linke bakınız.

Ben de danaburnu ilacını: Bayer'in Endasulfanı veya Hektionex 35 WP ile hazırlıyorum. Bu tozu kepek ile karıştırıyor, tozşekerli su ile hafifçe nemlendiriyorum. İçine biraz da sıvı yağı katarak iyice karıştırıyorum. Çok ıslak değil nemli oluyor. Bu karışımı bir poşete koyup bir gece bekletiyorum ki heryerine sinsin.
Ertesi akşamüstü, ceviz kadar parçaları ilgili alana serpiştiriyorum. Sonra da maşa ile ölmüş veya baygın gibi olanları topluyorum.


http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&p=26026

eyakut
04-09-2009, 23:35
Çimin mi var? derdin var :)

Bugün çimlerimi biçmeye ve sulamaya yazlığa gittim.Çimlerim sapsarı olmuş öbek öbek ölmüş çimler.sırayla kontrole başladım :
1-Su eksikliğini kontrol ettim.Toprağın su durumu çok iyiydi.
2-Ajandamdan en son gübre verdiğim tarihe baktım.1 ay olmuş o da değil.
3-Mantar olabileceğini düşünüp kontrol ettim.Küflenme,pamuklaşma ya da kök boğazında bir ize rastlanmadı.
4-Zararlı kontrolü yaptım.Binlerce minik beyaz pire zıplamasına benzer şekilde uçan kelebek gibi bir zararlıya rastladım ve hemen suprasit ile müdahale ettim ama çimlerimin % 40'ını kaybettim.15 gün sonra 6 karışımlı tohum ile ek yapacağım umarım sorunsuz hallederim bahçeyi komple tekrar çim yapmayı gözüm almıyor artık :(

Çimim var , derdim var...

Kiraz
22-11-2009, 11:05
Bu baharda yapılan rulo çimim sonbaharda çok canlıydı ve haftada bir kere biçilecek şekilde uzuyordu. Şimdi ise yaprakları çok inceldi, üzerine basınca yatıyor ve bir iki güne kadar yapraklar kalkmıyor. Bu mevsimde pek güneş almıyor ama eski çimimde bu problemle karşılaşmamıştım. Cinsinden olabilir mi? Gübre takviyesi yapayım mı?

Güler
22-11-2009, 17:12
Sevgili Kiraz rulo çim hakkında pek bilgim yok, eski çimin tohum çimiydi değil mi?
Biliyorsun çim kökleri 25 cm kadar toprağa giriyor acaba senin rulo çim kökleri taban toprağına ulaşıp da uyum sağlamamış olabilir mi? Hiçbir bilgim olmadan bunu yazıyorum, ben de merak ettim.
Mine hanıma bir sorsana?

Kiraz
22-11-2009, 19:38
Evet Güler Hanım, eskisini tohum atarak yapmıştık. Çimdeki zayıflama son iki haftadır daha belirgin oldu. Kökler sık ama yapraklar çok zayıf. Bir ay önce gübre verdim, daha önce verdiğim Vilmorin marka gübreden değil de büyük torbalarda satılan, ismini hatırlamadığım suni gübreden kilo ile alarak vermiştim ama çimde yanma, kuruma yok.

Güler
23-11-2009, 11:45
Sevgili Kiraz, ben daha evvel yaptığım çimde yaprakları zayıf ve uçuk renk sergileyen bölümlere ASROY diye gübre vermiştim. Çok da faydasını gördüm, içeriği ne diye soracaksın ama emin değilim kutusu Manyas'da olacak sanırım, gittiğimde bakar sana yazarım.

Mısır Çarşısında İstanbul Tohum'dan bir arkadaş vermişti, istersen adını ve telefon numarasını özeline yazabilirim veya sen Mine Hanıma danış muhtemelen biliyordur.

Kiraz
23-11-2009, 12:27
Teşekkürler Güler Hanım, gerekirse bu bilgileri sizden isteyeceğim.

Mine Pakkaner
27-11-2009, 18:58
Sayın Kiraz, hazır çim ortalama 10 gün içerisinde ana toprağa tutunur. Bundan sonra oradan beslenir ve bahçenizin dikilen herhangi bir fidan, ekilen herhangi bir tohum gibi parçası olur.

Rulo çim ve tohumdan tesis edilen çimin hastalık zararlı ve bakımları hep aynıdır. Burada önemli olan çeşit özelliğidir. Rulo çimler de farklı çeşitlerin tohumları kullanılarak hazırlanıyor veya tek tipte stolondan üretiliyor. Eğer sizinki bol güneş seven bir çeşitse şu anda bahsettiğiniz ışık problemi sıkıntı yaratır.

Bir ay önce verdiğiniz gübreden şimdi bir sıkıntı yaşamazsınız. Gübreden kaynaklansaydı hemen etkisi görülürdü.

Bundan başka birdenbire zayıflama akla hastalık ve zararlı sorunu getirse de şimdilik sadece Turf-set çim aktivatörü uygulamanızı öneririm.

Kiraz
28-11-2009, 21:12
Teşekkür ederim Mine Hanım.

adnanu
26-01-2010, 20:38
çim sahalarda ürünün çok güzel olmasını ve dayanıklı olmasını istiyorsanız LEONARDIT kullanmanızı tavsiye ederim

ÖzgünVadi
09-03-2010, 22:14
çim sahalarda ürünün çok güzel olmasını ve dayanıklı olmasını istiyorsanız LEONARDIT kullanmanızı tavsiye ederim
Merhaba,

Bilgi için çok teşekkürler.

Peki bu Leonardit'i sadece çim ekim esnasında mı kullanabiliyoruz, yoksa çim sahamızın bakımı esnasında da periyodik olarak kullanabiliyor muyuz?

Eğer cevap "evet" ise;

Leonardit kullanırken gübre kullanmaya devam ediyor muyuz? Yoksa artık gerek kalmıyor mu?

Çim için Leonardit'i herhangi bir zaman (yaz-kış..vs) kullanabiliyor muyuz, yoksa kullanılması tavsiye edilen belli bir zaman aralığı var mıdır?

Kusura bakmayın, soruları ardı ardına sıraladım; yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla;

Eser İlhan
14-03-2010, 18:34
Bugün kıştan sonra ilk kez bahçeyi biçtik. Kısalan çimlerin arasından bütün bahçenin çeşitli yerlerine serpilmiş vaziyette sanki mazot lekesine benzer siyah lekeler ortaya çıktı. Hatta çimin seyrek olduğu veya hiç bulunmadığı yerlerde bile var.
Bunların ne olabileceği konusunda fikri olan var mı? Mantari bir hastalık olabileceğini düşündüm,ama emin de değilim.
Birkaç resim ekliyorum.
Yardımlar için şimdiden teşekkürler..

Mine Pakkaner
16-03-2010, 12:07
Fotoğraflarınız bana bir fikir vermedi. Lekeler toprağın ne derece altına işlemiş bakar mısınız? Bir de toprak renk değiştirmiş, küflenmiş gibi mi yoksa başka türlü bir görüntü var mı elinizle de yoklayıp bakıp izah ederseniz sevinirim.

Kiraz
16-03-2010, 13:30
Kedi pisliği olan yerlerde çimde bozulma olur mu? İki kedi her gün sadece çimlerin üzerine bazen de çiçeklerin ortasına(üzerine) pisliyor, temizlemekle başa çıkamıyorum, bazen uzun süre çimde kalıyor. Şimdi yağmurların etkisiyle çim iyi durumda ama bu kısımlar yaza doğru kelleşir mi? Bozulmaya karşı alabileceğim önlem var mı?

Eser İlhan
16-03-2010, 17:26
Fotoğraflarınız bana bir fikir vermedi. Lekeler toprağın ne derece altına işlemiş bakar mısınız? Bir de toprak renk değiştirmiş, küflenmiş gibi mi yoksa başka türlü bir görüntü var mı elinizle de yoklayıp bakıp izah ederseniz sevinirim.

Şu sıralar bahçeye ancak hafta sonları gidiyoruz. Cumartesi toprağı ve lekeleri iyice tekrar inceler size yazarım.
İlginiz için çok teşekkürler. Başımız her sıkıştığında yanımızda olduğunuzu bilmek çok güzel. İyi ki varsınız :))

Özden
08-04-2010, 21:14
Çim alan içinde yoncalar lokal olarak çoğalmaya başladı. Bu bir sorun mudur bilemiyorum ama diğer taraflardan daha hızlı uzadıkları için bütünlüğü bozuyorlar. Tek tük olduklarında köklerinden temizliyorum, ancak bu kadar yaygın olunca ne yapmalıyım? Önerilerinizi bekliyorum. Sevgilerle..
(Fotoğrafını daha önce çim başlığına eklemiştim, sanırım aynı fotoğraf tekrar eklenmiyor)

Güler
08-04-2010, 21:37
Yoncalar çok hızla yayılırlar, geniş yaprakları öldüren ilaç bile yapsanız kolay kolay baş edemezsiniz. Benim de çok sıkıntım olmuştu yoncalarla. Siz yine hocalarımıza sorun ama ben elle toplamanızı, çok yaygın yerlerde ise bel küreği ile çıkartarak yama çim yapmanızı öneririm.
(Çimin mi derdin var gurubuna hoş geldiniz ;))

Özden
08-04-2010, 21:48
Gerçekten en dertli gruplardan biri burası Sn. Güler. Ama yine de hoşbulduk :))
Demek geniş yapraklılar için ilaçlama da tam çözüm olmuyor, zaten ben de en son çare olarak ilaç kullanmak istiyorum. 3 yıldır hiç kimyasal bir madde kullanmadık bahçede.

serus10
19-06-2010, 11:05
karışık çimlerim sarardı nedendir.

bişey
22-06-2010, 09:48
iyi günler. sarıyerdeki bir bahçede rulo çim uygulaması yaptık alan güneş görmektedir. çimlerin aralarında boşluk kalmadı uygulama bittikten sonrada sulayıp silindirledik lakin 4 -5 gün olmasına rağmen çimlerde hemen bir kuruma oldu bunun için ne yapabiliriz?

Güler
22-06-2010, 22:41
Sevgili arkadaşlar, çimim sarardı nedendir? veya kuruma oldu nedendir? gibi sorularınıza cevap verebilmek çok zor.

Verdiğiniz bilgiler o kadar az ki hele fotoğraf hiç yok.

Hangi tohumları kullandınız? Sulama sisteminiz nasıl? Toprak durumuz nasıldır? Bahçede kedi-köpek gibi hayvanınız var mı? Kuruma nasıl oldu, yer yer mi kuruma var?
Bu gibi bilgileri detaylı olarak verebilirseniz arkadaşlarımız sizlere daha yardımcı olabilirler.
Veya
Bir bilene soralım başlığında hocalarımıza sorun.

cemustun
11-07-2010, 12:11
Herkese iyi gunler demek istiyorum. Bende bahcemde kucuk bir sorunla karsi karsiyayim sanirim. Ben cimlerimi 8-9 ay once ektirdim fakat sararmalar basladi. Sararan kisimlar belli bir bolgede degil de cimin genelinde ve homojen olarak dagalmis durumda. Cimlerime ekim yapildigindan beri gubre ve ilac takviyesi yapmadim. Birkac tane capi 20 cm olan karinca yuvasi buldum. Cimlerim hergun aksam 9 ve sabah 5 olmak uzere 2 kere 15er dakkalik programlarla otomatik olarak sulaniyor. Resimleri basarabilirsem ekliycem. Bahcem yaklasik 600 m2. Nasil bir yol izlemeliyim? Simdiden tesekkur ederim

Güler
11-07-2010, 16:33
Kolay gelsin.
Bana göre günde iki kere sulamak doğru değil. Hele akşam sulamasını hocalarımız hiç tavsiye etmiyorlar. Mantara zemin hazırlıyorsunuz diyorlar.
Çimlerinizin boyu bu kadar uzun mu yoksa yakın çekim mi? Boylarını uzun tutarsanız alt kısımlar güneş almadığı için sararır.

Sulama yaptığınızda toprağınız 20-25 cm kadar ıslanıyorsa (ki çimin kökü kadar) zamanı ona göre ayarlıyarak kontrol ediniz ve sulayınız.

8-9 aydır gübre vermedim diyorsunuz, toprak havalandırması yapıyor musunuz? Bence hem gübre vermeli hem de İlkbahar da ve sonbaharda havalandırma yapmalısınız.

Sararmalar mantardan da olabilir o zaman mutlaka toprağınızı dezenfekte etmelisiniz.

Bu konuda başlığımızda güzel bilgiler var, siz bir okuyun. Baktınız olmuyor o zaman hocalarımıza sorun.

Mine Pakkaner
11-07-2010, 18:32
Çİm yapraklarını göremediğimiz için değerlendirebilmek de kolay değil ama sadece sararma değil, kuruma da görüyorum. Bir kısım çim bitkicikleri kuruduğu için çim sararmış görünüyor yanılmıyorsam.

Öncelikle, sulamanızı Güler Hanım' ın dediği gibi sabaha alın. Tek sulama yapın. Sabah saat 6 da sulayın. m2 ye 10- 12 lt su gelecek şekilde zaman ayarını yapın.

Çimi düzenli azotlu gübre ile gübrelemeniz gerek. Sürekli olarak kesip attığınız yeşil aksamla birlikte bitki fotosentez yapıp kendini beslemesi güçleşiyor dışarıdan takviye etmek zorundasınız. İlk bahardan sonbahar sonuna dek her 3-4 haftada bir gübreleme yapın.

Ben sizin yerinizde olsam şu aşamada Peras veya Huwasan kullanırım. Konudaki daha önceki yazışmaları ve önerilerimi de okuyun. Ancak şu anda çimde pas hastalığı da yaygın. Bunu da kontrol edin. Çim yaprakçıklarının arka yüzlerinde sarı - pasrengi ele bulaşan tozlar var mı? Eğer varsa Tebuconazole etki maddeli ilaçtan 100lt suya 50 ml/ da oranında kullanın.

cureker
13-07-2010, 13:14
Çimin mi var? derdin var :)

Bugün çimlerimi biçmeye ve sulamaya yazlığa gittim.Çimlerim sapsarı olmuş öbek öbek ölmüş çimler.sırayla kontrole başladım :
1-Su eksikliğini kontrol ettim.Toprağın su durumu çok iyiydi.
2-Ajandamdan en son gübre verdiğim tarihe baktım.1 ay olmuş o da değil.
3-Mantar olabileceğini düşünüp kontrol ettim.Küflenme,pamuklaşma ya da kök boğazında bir ize rastlanmadı.
4-Zararlı kontrolü yaptım.Binlerce minik beyaz pire zıplamasına benzer şekilde uçan kelebek gibi bir zararlıya rastladım ve hemen suprasit ile müdahale ettim ama çimlerimin % 40'ını kaybettim.15 gün sonra 6 karışımlı tohum ile ek yapacağım umarım sorunsuz hallederim bahçeyi komple tekrar çim yapmayı gözüm almıyor artık :(

Çimim var , derdim var...

supracide ile çimin ne alakası var arkadaşım size kim önerdi.supracide kabuklu bit veya yaprak bitleri için kulalnulan bir ilaç.pire için atacağınız ilaç avantaj eğer bir yerden atomizör bulup atabilriseni ztoprakta bit pire adına hiç birşey kalmaz

kureoglu78
13-07-2010, 19:41
meraba previcur iyidir ama tek başına pek etki etmez pomarsol wp 35 le cupravit i karıştşrın çimlere uygulayın 2 gün sulama yapmayın 1 hafta sonra 20x20 ile 33x33 gübreyi karıştırıp çimlere atın ve sulamayı açın gübrelemeyi akşam saatlerinde yapın ilaçlamayı gün tepede iken havanın en sıcak olduğu zaman yapın

bitle prenin çimdeki kurumasıyla ne alakası var anlamadım ya kedi köpek işemiştir öbek öbek sapsarı ise **** mantar olmuştur ilaçlama yapılıp 1 hafta sonra gübre atılır

merhaba resimden anladığıma göre çimde vitamin eksikliği var 33x33 gübre atarsanız ve hemen arkasından sularsanız 1 hafta içinde düzelme olur

sık görülen bir hastalık yaz aylarında sulamaya bağlı mantar oluşmuş birde çim biçilirken makine çim döküyorsa dökülen çimde mantar yapar çözüm ilaçlama pomarsolwp35 previcur ve captan ı karıştırın 10 gün ara ile 2 kez uygulayın

çimde oluşan siyahlıklar yosun oluşmuş genelde aşırı sulamave yetersiz gün ışığına maruz kalan yerlerde olur hızlı netice almak isterseniz vilmorin in yosun gübresi var onu uygulaya bilirsiniz uzun vadede sulamayı kısıp kurumasını bekleyin

737
19-07-2010, 13:33
merhaba benim iki sorum olucaktı.
Birincisi bu mantar ilacını illaki spreyleme aparatı ilemi yapmak zorundayız yoksa sulama yaptıgımız 10 lt lik sulama bidonlarıyla yapsak olmazmı.
İkincisi ilacın üzerinde örneğin 100 lt için 300gr demiş tamamda bu ne kadarlık alan için geçerli 100 m2 mi bi dekarmı. 100m2 lik bi alan için ne kadar yapmam lazım göz kararımı çimler iyice ıslanana kadarmı toprak göl olana kadarmı biraz saçma oldu ama fazlası çimi yakarmı.
Şimdiden teşekkürler.

Mine Pakkaner
20-07-2010, 21:39
gübrelemeyi akşam saatlerinde yapın ilaçlamayı gün tepede iken havanın en sıcak olduğu zaman yapın...

Hasta çim geceye ıslak girmez, hele ki toprak mantarlarının çok faal olduğu şu dönemde. Dolayısıyla gece gübreleme ve sulama yapmak sorunu arttırır. İlaçlama sabah erken yapılır. Sıcakta yapılan ilaçlama toksik etkiye sebep olur.
pomarsol wp 35 le cupravit i karıştşrın çimlere uygulayın

Pomarsol bakırlı ilaçlarla karışmaz. Hiç olmazsa etiket bilgisini okuyun.

barisbolat
27-07-2010, 21:29
Cem bey sizin çim alanınızın esas sorunu iyi bilenmemiş çim makinası.
Benim düşüncem önce makinanızın bıçağını iyice biletin , tırmıkla sarı bölgeleri tarayın,çinko oranı yüksek bir yaprak gübresiyle gübreleme yapın ve en son 15-15-15 tarzı bi gübreyle dönüme 30 kg civarı gübreleme yapın.(benim önerim compo entec 25-15)

marmara bölgesinde çim alanların taranma zamanı gelmiştir önemle duyrulur :)

limon
28-07-2010, 11:13
marmara bölgesinde çim alanların taranma zamanı gelmiştir önemle duyrulur :)

Tam da bunun için girmiştim siteye, iyi olacak hastanın doktor ayağına gelmiş meğer. :) Daha pratik geldiği için ben önce tarayıp sonra biçiyorum çimleri. Sıralamanın önemi var mıdır?

uzman16
28-07-2010, 13:52
Cem bey sizin çim alanınızın esas sorunu iyi bilenmemiş çim makinası.
Benim düşüncem önce makinanızın bıçağını iyice biletin , tırmıkla sarı bölgeleri tarayın,çinko oranı yüksek bir yaprak gübresiyle gübreleme yapın ve en son 15-15-15 tarzı bi gübreyle dönüme 30 kg civarı gübreleme yapın.(benim önerim compo entec 25-15)

marmara bölgesinde çim alanların taranma zamanı gelmiştir önemle duyrulur :)

Merhaba,
Tarama nedir,ne işe yarar ve nasıl yapılır? Ben de yeni bahçe sahibi olarak merak ettim.
Benim çimlerimde de yer yer sararmalar ve açılmalar var. Bunu araştırırken yazınızı görünce sorup öğrenmek istedim.
Teşekkürler

limon
28-07-2010, 16:40
Denk gelince yazayım istedim.

Tarama, tırmıkla (bunun tırmığı biraz daha sık dişli oluyor ve biz bayanları oldukça zorluyor) tüm bahçenin elden geçirilmesidir. Böylece sararıp toprağın hava almasını da engelleyen kurumuş çimler alandan uzaklaştırılır. Tırmık işi çok zorlayınca geçen sene Bosh marka çim tarama aletini almıştım. Çok memnunum, sararmış otları toplarken toprağı da havalandırıyor, en önemlisi avuçlar su toplamıyor, hiç yormuyor.
163136

Ugur Erden
19-08-2010, 14:06
Herkese merhabalar,
Uzunca bir süredir siteye girmemiştim.Aslında itiraf etmek gerekir ise çimlerde sorun olana kadar..
Daha önce çimlerimde mantar hastalığı yüzünden sıkıntı yaşamış ve buradan fikirleri uygulamıştım.Başarılıda olduk ancak bu kezde bir bahçevanın elinden çimler gitti.Vakitsizliğim sebebi ile gübre atmasını istemiştim.Oda atmiş sağolsunda attıktan sonra sulamamış:) ben sularım sanmış..bu kezde öyle gitti..
Sonrasında komple kaldırdık bahçeyi yeni toprak getirdik sulama sistemi yapıldı.Çokta güzel ve bahçeme uygun çimde bulup ektik.her sey çok güzelken 3 hafta önce küçük sararmalar başladı,hemmen huwasan+ilaç yapıldı..ancak durmadı meğerse kurtmuş..
Bunu anlayana kadar yarısı gitti çimlerin.sonra durdurduk böcek ilacı ile.Bittiğini sanarken 1 hafta geçti yine başladı.Ben şehir dışından geldikten sonra hepsi gitmiş çimlerimin 3 gün içinde hemde..Dört senede üçüncü çimlerimin gidişi.Bu yüzden canımda çok sıkkın.Aslında soracağım fazla bir şey yok ama bu sıkkınlık içinde hem yazarak dertleşmek hemde belki katkısı olur diye bir kaç konuyu belirtmek istedim.
Aldığım dersleri sıralarsam;
1-Mine Hanım'ın hastalıklarla ilgili uygulamalarını başka hiç kimseye sormadan veya dinlemeden direkt olarak yapın.Çünkü her kafadan bir dünya ses çıkıyor ama net çözüm sadece onlar.
2-Bence, temmuz ve ağustos ayları en dikkatli olunacak zamanlar.Çünkü bahsettiğim tüm yokoluşlar bu aylarda oldu.Bu iki ay her gün ve hatta sabah akşam çimlerinizi komple kontrol edin.En ufak bir şey gördüğünüzde vakit geçirmeden müdahele edin..
3-Bu iki ayda hastalık olmasa bile düzenli olarak dezenfektanı uygulayın derim.
4-Dezenfektan uygulamadan ilaç vermeyin bence çünkü etkisi zorlaşabiliyor.Siz ilaç attım rahatım derken hastalık devam edebiliyor..
5-Kurtlanmalarda ilacı tek seferde bırakmayın.Devam ettirin.Çünkü yan komşuda veya site içinde var ise yine geliyorlar.Hatta aynı ilacı arka arkaya kullanmayın sanırım bağışıklık kazanıyorlar:).Bende öyle olduda..
6-Çok sıcaklarda arada bir(ama her gün değil) salma suyu tavsiye ederim.
7-Burada yazılmış olan dezenfekta,ilaç vb. isimler haricinde markalara pek güvenmeyin,muadili konusu biraz kafaya göre çünkü.
8-Burada ismi verilen Doğa ltd şirketinde hepsini bulabilirsiniz.
9-Çimi olup hastalığı olmayan varsada şimdiden alıp deposuna koysun derim.Vaka esnasında zaman kalmayabiliyor:)
Ayrıca bir not,
Güzelbahçe mevkiinde şu sıralar çok ama çok fazla bir şekilde kurt olayı var.Aman dikkat.
Başınızı ağrıttım ama bana oldu size olmasın, azıcıkta katkısı olsun diye bir şeyler yazdım.Sevgili uzmanların düzeltecekleri şeyler mutlaka vardır.Ama dedim ya yaşananlardan çıkardıklarım bunlar sadece.
Sevgiyle kalın.

Güler
19-08-2010, 22:54
Çok defalar çimlerle büyük sorunlarım oldu. Benim derdim daha ziyade taban toprağı ile ilgili.
Dezenfektan olayı çok mühim. Ben de sık sık yapıyorum.
Mine Hanım'ın köklü bilgileri her zaman bizlere yol gösteriyor, kendilerini de sık sık rahatsız ediyoruz.
Bu aylar çimlerin görünüm olarak pek hoş olmadıkları zaman bunun yanında çim alanda çıkan yabancı otlar da çok can sıkıcı ama ben çimde kurtlanmaya rastlamadım.
Siz bu olayı fotoğraflayabildiniz mi? Neden oluşuyormuş?

worker
18-09-2010, 17:22
Yaklaşık 2500 metrekare çim alanımız var.Burada ani kurumalar meydana gelmişti.Bunun üzerine ben de bu forumdaki her bilgiyi okumuştum.Sonra edindiğim bilgiler ışığında kendime bir takvim hazırladım ve ilk partisini uyguladım.Çok iyi sonuç aldığım için,hem yardımcı olan arkadaşlara teşekkür etmek (Sn.Mine Hanım,Sn.Güler,Sn.Limon),çözüm arayanlara referans olmak ve bir ufak bilgi eklemek istiyorum.
Öncelikle iş işten geçmeden tedbirli davranmak en iyisi,bunu öğrendim.
Uygulamam şöyle oldu :
1-DURSBAN (Çayır tırtılı için) Gece 22:00 dan sonra atıldı.10 lt ye 30 cc
2-HUWASAN (Dezenfektan) Akşam saatleri atıldı.15 lt suya 35 cc (Eldiven kullanmak şart)
3-TAGİANT (Antifungus) 15 lt suya 20 cc
4-TURF SET (Aktivatör) 10 lt suya 10 cc ( MAP ekleyemedim,bulursanız ekleyin bence)
Bunları ikişer gün ara ile uygulattım.Tekrar bir doz daha yapılacak,ancak daha ilk seferde,inanılmaz bir başarı sağlandı.
Yabancı ot ilacı mücadelesinde kullandığım herbisitler :
1-Yonca için TORDON
2-Topalak ve su otu için İNPUL (Zor bulunuyor ama kesinlikle tavsiye ederim.Bir haftada kesin çözüm sağladı.Biraz pahalı ancak 15 lt suya 1,5 çay kaşığı şeklinde kullandım.15 litre 250 metrekareye yetiyor.Ancak ben 100 metrekareye kullandım.)
Çim alanım için çok üzülüyor ve umutsuz idim.Ama şimdi çok memnunum.Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkürler.Eğer istenirse,maliyet bilgisi de veririm.Çünkü,bizimki gibi geniş sahalarda pek dişe dokunmaz ama,küçük bahçelerde maliyet ağır olabiilir.

limon
19-09-2010, 12:41
Topalak ve su otu için İNPUL 'u diğerleri gibi tüm bahçeye mi uyguladınız?

worker
21-09-2010, 15:26
Hayır,İnpul'u zararlıların görüldüğü yerlere uyguladık.Tamamına gerek olmadığını düşünüyorum...

worker
21-09-2010, 15:39
Denk gelince yazayım istedim.

Tarama, tırmıkla (bunun tırmığı biraz daha sık dişli oluyor ve biz bayanları oldukça zorluyor) tüm bahçenin elden geçirilmesidir. Böylece sararıp toprağın hava almasını da engelleyen kurumuş çimler alandan uzaklaştırılır. Tırmık işi çok zorlayınca geçen sene Bosh marka çim tarama aletini almıştım. Çok memnunum, sararmış otları toplarken toprağı da havalandırıyor, en önemlisi avuçlar su toplamıyor, hiç yormuyor.
163136

kesinlikle gerekli bir alet.Bendekinin tırnakları aşınmış ve kırılmıştı.59,00 TLye komple değiştirdik tırnaklarını.Gayet basit.Kışlık gübre uygulanmadan,havalandırma mutlaka yapılmalı bence.

Benol Hazaroğlu
22-09-2010, 12:07
15 evlik deniz kenarında bir sitedeyim. Hepimiz birkaç defa çim değiştirdik. Sorunumuz çimde yanmalar oluşuyor yanan bölgelere tekrar çim ekiyorduk bu seneki sıcaklarda baş edemedik alan büyüdü söktük. Yayla toprağı takviye yapacağım çim ekmeden uygulamam gereken ne vardır acaba arkadaşlarım yönlendirirse çok sevinirim. Deniz kenarında mı bu çim oluyor acaba sapsarı sararıyor ilk mesajdaki görüntüyü alıyor.

worker
25-09-2010, 22:39
Sayın Benol,kritik bir soru sorayım.Deniz kenarı dediğiniz için.Çimlerinizin üzerine,tuzlu su serpintisi oluyor mu?Eğer öyle ise farklı bir şey önereceğim.
Ancak,çimlerin yanması her zaman sıcaktan olmuyor.(Hatta belki de hiçbir zaman)Bu forumdaki,bu başlıktaki tüm konuları okumanızı tavsiye ederim.Ben çareyi burada buldum.Bölgeniz itibarı ile farklılık arzedermi bilmiyorum ama,İzmirdeki çim alan sorunlarının % 90 nedeni,kurttan kaynaklanıyor.Çözümünü de tecrübeli arkadaşlar burada önermişler.Ben de bilmiyordum ama sayelerinde öğrendim.Sağolsunlar.Tecrübeli arkadaşlarımın tavsiyeleri doğrultusunda,birkaç mesaj yukarıdaki,oluşturduğum takvimi uyguladım.Sonucunu da aldım.Deneyip,sonuç alan bir kişi olarak,tavsiye edebilirim belki,ama uzmanlar varken bana düşmez.

Güler
25-09-2010, 23:23
Sevgili worker, tabii ki hocalarımıza danışacağız ama çim alanları ile uğraşan üyeler de yaptıklarını anlatmalı bence. Hem hatalarını hem de başarılarını.
Bakın siz, bütün başlığı bir bir okudum ve çok faydalandım diyorsunuz. Aldığınız sonuç da iyi olmuş, bundan iyi referans olur mu?
Paylaşmaya devam edin ki arkadaşlarımız da faydalansınlar.

Benol Hazaroğlu
26-09-2010, 11:01
Sayın worker

Kesinlikle tuz oluşumu ve yabancı zararlı çimlerde veya sökünce altında yok. Kuyu suyu ile sulanıyor.Bahçıvan ısrarla akşam serinliğinde sula dediği halde ben bu sene sabah sulaması yaptım.
Şu anda sökmediğim alanlar çok güzel yeşil.Hortumla fıskiye sulaması yapıyorum. Hepimiz aynı sorunu yaşıyoruz. Site çevresinde yan yana başka sitelerde var onlarda da ayni sorun yaşanıyor. Sahilden yüksek yerlerde ki sitelerde bu sorun yokmuş.

worker
28-09-2010, 17:24
Sayın worker

Kesinlikle tuz oluşumu ve yabancı zararlı çimlerde veya sökünce altında yok. Kuyu suyu ile sulanıyor.Bahçıvan ısrarla akşam serinliğinde sula dediği halde ben bu sene sabah sulaması yaptım.
Şu anda sökmediğim alanlar çok güzel yeşil.Hortumla fıskiye sulaması yapıyorum. Hepimiz aynı sorunu yaşıyoruz. Site çevresinde yan yana başka sitelerde var onlarda da ayni sorun yaşanıyor. Sahilden yüksek yerlerde ki sitelerde bu sorun yokmuş.

Yabancı zararlı yok demişsiniz.Çokta göstermiyorlar kendilerini aslında.Koca çim alanımı yedikleri halde,ben şu ana kadar sadece tek bir kurt gördüm.
Eğer bahçenize kuşlar daha fazla geliyorsa,üzerinde kelebekler uçuşuyorsa,kurt vardır mutlaka.Bunlar da gece 22:00 den sonra piyasaya çıkıyorlar.Biz bu yüzden ilk ilaçlamamızı gündüz yapıp başarılı olamamıştık.Fakat gece 22:00 den sonra ilaçladığımızda başarılı oldu.

worker
28-09-2010, 17:32
Yukarıda 365 numaralı mesajda yazdığım planlamada,çimlerle ilgili tüm mücadeleler var.İnsektisit,antifungus,dezenfektan,aktivatör,he rbisit.Sorun içlerinden biriyse,muhakkak işe yarayacaktır.Hepsini bir arada uygulamak ta bir şey kaybettirmiyor zaten.

sezer09
16-05-2011, 20:26
arkadaşlar selamlar herkese.ben didimde bi otelde bahçe bakım şefi olarak işe başladım ve bu benim ilk işim henüz .otelin bahçesinde çok büyük bir alanda çim döşenmiş durumda.çimlerde bazı bölgelerde sararmalar var çimin alındığı firma yetkilisiyle görüştüm suyun az olmasındandır dedi bahçıvanlara bolca su uygulamalarını söyledim ama bu seferde fazla sudan mantar olabilir diye korkuyorum.bi kaç güne siteye fotoğrafları ekleyeceğim.sorunlu bölgelerimde hafif sararmalar başladı ve korkuyorum bu sararmaların devam etmesinden.anlattıklarım ne kadar açık bilmiyorum **** bu anlattıklarımdan yola çıkılarak bi tavsiye verebilirmisiniz bilmiyorum ama yardım istiyorum

Mine Pakkaner
23-05-2011, 23:08
Yeni tesis edilen hazır çim toprağa kök atana kadar bol sulanır. Geceye ıslak sokmayın.

Sararan bir parçayı kaldırıp altına bakın kökler ne durumda? Gerekirse fungusit uygulamaktan hiç kaçınmayın. Çim aktivatörü de kullanın. Hem dozajları hem kullanılacak maddeleri bu başlıkta daha önce yazdım lütfen okuyun.

TarıkK
09-06-2011, 22:25
Öncelikle herkese selamlar...

Bu sene bahçeli bir ev sahibi olmuş bir acemi olarak, hayatımda ilk kez geçtiğimiz mayıs başında 120 m2 bahçeme çim ektim...Tabi ki bu siteden okuduğum bilgilerin çok faydası oldu...Öncesinde drenaj , tesfiye , otomatik sulama sistemi gibi işler halledildi.Çimlerimle ilgili düne kadarki tek sorunum orta kısımda bazı bölgelerin kel kalmış olmasıydı ki , ilerde tamamlar **** sonbaharda yama yaparım diye çokta dert etmedim. Bu arada birkaç bölgede yuvarlak şekilde sarı-kızıl daire şeklinde boşalmalar oldu ama bilen bir arkadaşımın uyarısı ile sulamayı azaltarak o durumun ilerlemesini kestim.

Ama asıl beni ürküten durum dün başlayan ve bazı bölgelerin büyük parçalar halinde renklerinin açılması ve sararmaya doğru yönelmesi ile oluştu. Bu kısımlarda ki çimlerin büyüme göstermiyor olmasıda diğer dikkatimi çeken durum. Çimleri ilk defa geçen haftasonu ctesi günü biçtim ve sonrasında gübreleme yaptım. Hatta gübrelemeyi biraz abartıp dozajı aştığımıda itiraf etmeliyim. Durumun aşırı gübreden kaynaklı olduğunu düşünürken , bu akşam bahçede otururken küçük beyaz kelebekçiklerinde farkına vardım. Daha net anlaşılması açısından aşağıya bir kaç fotoğraf ekliyorum.

Sizce bu durumun asıl sebebi aşırı gübreleme mi yoksa kelebeklerin habericisi olduğu tırtıl problemi mi buna sebep oldu ? Direk dezenfektan + tırtıl ilacına başlamayı düşündüm ve akşam sulamasını kestim (hoş bu akşam okuduklarımdan sonra tamamen kesmem gerektiğini anladım) fakat durum aşırı gübreden kaynaklı isede bildiğim kadarıyla bol su vermem gerekecek...

Beni bu durumdan kurtarmaya yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkürler...

TarıkK
09-06-2011, 22:29
Evdeki bilgisayardan fotoğrafları yüklemem mümkün olmadı , bu sebeple fotoğrafları sabah ekleyeceğim...İyi geceler.

TarıkK
10-06-2011, 11:25
Fotoğrafları aşağıya ekliyorum...Konu başlığı altında okuduklarımdan dezenfektan + mantar ilacı + çayır tırtılı ilacı uygulamam gerektiğini biliyorum (önerilen ürünlerle tabi ki)...Yalnız son oluşan büyük boyutlu rengi açılan sararmaya doğru giden yerler için kafam karışık...Bunlar gübre yanığımı yoksa mantar ya da tırtılın sebep olduğu bir durummu...Fotoğraflar üzerinden yorum yapacak biri varsa , çok memnun olurum.


222480

222481

222482

222483

222484

TarıkK
11-06-2011, 11:01
Benim için daha geç olmadan, fotoğraflara bakıp yorum yapabilecek uzman bir arkadaşımız yokmu ?

Mine Pakkaner
16-06-2011, 21:16
Bu mantar hastalığı. Hemen ilaçlı uygulamalara başlayın. Gece sulaması yapmayın. Sabah sulayın, gün içinde çim kurusun ve geceye kuru girsin.

TarıkK
17-06-2011, 09:43
Bu mantar hastalığı. Hemen ilaçlı uygulamalara başlayın. Gece sulaması yapmayın. Sabah sulayın, gün içinde çim kurusun ve geceye kuru girsin.

Çok teşekkürler Mine Hanım...Dün akşam ilaçlama yaparken kelebeklerin arttığını ve çim aralarında yeşil tırtıllar olduğunu gözlemledim...Hem mantar hem çayır tırtılı ile aynı anda uğraşmam gerekiyor anlaşılan...:(

Tırtıl için kullanmam gereken "durbsan" ilacından tek sefer uygulamam yeterli olurmu , yoksa bir süre sonra ikinci bir ilaçlama daha yapmalımıyım ?

TarıkK
17-06-2011, 09:47
Bu arada İstanbul'da "Huwasan" dezenfektan temin etmekte zorlanan arkadaşlar için; markanın İstanbul-Trakya bölgesi temsilcisi firmayı Okmeydanı-Perpa ticaret merkezinde buldum...Aşağıda firmanın web sayfası linkini veriyorum , dileyen buradan kolaylıkla temin edebilir.

http://www.megesaglik.com/

ferzan
13-07-2011, 22:20
merhaba,

çimin var mı derdin var kulübüne ben de katıldım.
Bugün hiç bir iş yapmadım.13 sayfanın her bir kelimesini okudum.
çimde görünen bütün hastalıklar bizim çimlerde de var

http://www.flickr.com/photos/ferzan1/5933992671/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/ferzan1/5934552206/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/ferzan1/5933992057/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/ferzan1/5933991727/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/ferzan1/5933993117/in/photostream/
Bahçem 400m2 civarinda, yeri Antalya , sulama otomatik yapiliyor, kuyusuyu (antalya suyu kireçlidir) m2 ye düşen su miktarını bilmiyorum. Akşam saatlerinde sulama yapiyordum. Sabaha karşı yapmaya karar verdim.
3 çeşit çim kullanıldı. festuca,lolium,bermuda fakat hangi festuca,lolium olduğunu bilmiyorum. Bahçıvan getirdi karışımı. Çimler mayıs 2011 tarihinde yapıldı.
Bir süre sonra resimde de görünen otlar sardı.
Bu duruma gelen çimlerin kurtuluşu olabilir mi?

Güler
14-07-2011, 19:22
Sayın ferzan, fotoğraflarınız görünmüyor ki yorum yapalım.

ferzan
14-07-2011, 19:29
Güler hanım merhaba,
Dün çim kulübüne:) bahçemde ki sorunlarımı yazdim, 13 sayfayı okuğunca sizi merak ettim, en son yaziniz da 1000m2 ye tekrar çim ekme aşamasındaydınız.sonra yazılarınız o bölümde kesilmiş. durum nasıl?
10 senedir bahçemize çim ekme hayali kuruyorduk bu sene yapabildik tabii olmadı..
çimler gidiyor.belki de gitti.çim bölümünde müsait olduğunuzda tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
sevgi sağlıkla kalın.

ferzan
14-07-2011, 19:31
Güler Hanım , size yazarken cevabınızı gördüm, bende açılıyor görünüyor.ne yapmam gerekiyor,sorunu düzeltmem için flickr sitesine yükledim.

ferzan
14-07-2011, 20:13
çim hastalıkları ile ilgili forumda ki bilgileri bir çizelge altında topladım eksikler var.
maalesef exsel formatında dosya yükleme olanağım yok sanırım.
http://www.filesonic.com/file/1445234634/cimhastalikilacları.odt
bu adrese yükledim. faydası olur sanıyorum.

Dursban etken madde= Chlorpyrifos
Huwasan etken madde= TR50 hidrojen peroksit-kolloid gümüş
Sportak LT/450gr etken madde = saf prochloraz
Benlate %50 etken madde = benomyl
Turf-set etken madde = biyostimulant
M.A.P etken madde = Mono Amonyum Fosfat
olarak araştırdım, bu ilaçlar kaç litre suya karıştırılıyor açıklamaları net değil.
Bu ilaçların etken maddelerini baz alıp, başka firmalardaki muadillerini kullanmam da mahsur var mı?
Akdeniz bölgesine uygun mu?
da/ olarak bir oran verilmiş. sanırım bu oranı kullanılacak m2 ye uygulayıp. Mine hanım ın anlattığı şekilde ilaç püskürttüğümüz tankın içine su koyup kaç m2 yi sulayabiliyorsak bu orana paylaştırmak.
Doğru anlamış mıyım?
sevgi ve sağlıkla kalın.

ferzan
14-07-2011, 20:34
merhaba,
resimleri yüklemeye çalıştım.

sezer09
13-08-2011, 20:11
çim alanım içinde kurtlanma başladı hatta kurtlar yollara çıkmaya başladı .. yeşil renkli kurtlar var ne yapmalıyım

sezer09
13-08-2011, 20:38
Çim alan sahibi bütün üyelerimize hala yapmadılarsa çok acil çayır tırtılı mücadelesi yapmalarını öneririm. Çiminize insektisit atınız. Özellikle boz kelebekler, çime inip kalkan kuşlar, duvara- terasa çıkan tırtıllar varsa başınız dertte demektir.

mine hanım duspan 4 atsam yararlı olur mu peki

cantokuri
24-08-2011, 08:38
Merhaba Arkadaşlar,
Bakımına yeni başladığım bir alanın çimlerinde mantar oluşmuş, bütün çim alanlara yayılmış ve şimdi tekrar rulo çim uygulaması yapılacak. Ben gelmeden önce bir alana yeni uygulama yapmışlar fakat burada da hastalık oluşmuş(ben kök çürüğü olabileceğini düşündüm ama size danışmak istedim) Alanda ölü doku temizliği yaptım, Antracol(PROPINEB) ve humik asit uyguladım, çim henüz çok az kök salabilmiş. Gece sulamasını kestim. Sorunlu bölgelerde ki çim küf kokuyor ve çektiğinizde elinizde kalıyor. Taramadan önce sararan bölgeler yatmış durumdaydı.

Şimdi 1500m2 lik bir alana rulo uygulaması yapacağım bu alan benim referansım olacak yeni işimde(Bakü'de) referans bozuk olursa kötü olacak yani benim için(:

Alandan sökülen çimleri maalesef atmak yerine olduğu yere gömmüşler): Olabildiğince bütün alanı temizlettim önce, daha sonra Captan ve Antracol ile ilaçlattım (elimde tanıdığım sadece bu ikisi var diğerleri buralardan alınmış yerel ilaçlar, üstlerini okuyamıyorum bile) Zemin oldukça kumlu bu nedenle torf sermek istiyorum ama mantara ortam hazırlayacağı için de tereddütlüyüm. Bio humus alınmış daha önce, steril edilmiş yazıyor üzerinde ama yine tanımadığım ve güvenemediğim için kullanmak istemiyorum, kokladığımda bile küf kokusu geliyor sanki): Ben de sonunda bir şey sermeden direk kum üzerine uygulamayı düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, fikirlerinizi bekliyorum. fotoğrafları paylaşacağım.

cantokuri
24-08-2011, 08:43
tamam sanırım boyutları büyük geliyormuş.

mustafar
24-08-2011, 08:50
çok sağolun efenim

Güler
24-08-2011, 13:10
Bildiğim kadarı ile bu ayda çim ekimi yapılması doğru değildir, ama siz rulo çim döşetecekmişsiniz bu olabilir.

Hastalıklı çimleri toprağa gömdüklerini ama siz alanı temizlettiğinizi yazıyorsunuz. Sırf kum alana serdirmek ne kadar doğru olabilir diye düşünüyorum.

Ben de kendim 1000m² çim alan yaptım bahçemde, gerçi bu son yaptığımda hiç de istediğim başarıyı elde edemedim ama (ilk yaptığım bayağı uzun idare etti 9 sene, sonraki 5 sene bu da ikinci senesi) tohumun karışık olması bizleri üzdü.

Her ekimlerde hep tohum kullandım, rulo düşünmedim.

Toprağın hazırlanması çok mühim, drenaj olayı da tabii.
Ekim zamanı düşünülerek metre kareye kaç gr. atılacağı da hesaplanmalı.

İkinci çim ekişimde hazırlattığım toprak iyi karıştırılmadığı için aşırı kumlu kısımlardaki çimlerin çok sıcaklarda karardığını adeta yandığını farkettim. Kum aşırı ısınınca bitkiye zarar vermeye başlamıştı, bunu gözlemledim.

Sulamayı asla akşam üzeri yapmamayı da yine burada, bu sitede öğrendim. Çim geceye kuru bir toprakla girmeli ki mantar olayından kurtulsun.

Aeratör de çekilmeli ve çimin hava alması sağlanmalı. Bu iş genelde ilk baharda yapılır ve bu sayede ölü kökler temizlenmiş olur.

Çiminizde hastalık, mantar gördüğünüzde hemen gübreye baş vurmayın, önce hastalığı tesbit edip, bertaraf etmeye bakın. Gübre işi sağlıklı alanda olmalı.
Dezenfektan yapmayı da ihmal etmeyin.

Çim kesme makinesinin bıçağının keskin olması gerekir. Keskin olmayan, kör bıçak çimi kesmez adeta koparır ve siz çimin üzerinde beyazlıklar görürsünüz. Birkaç çim yaprağını incelerseniz uçlarının beyaz ve püskül püskül olduğunu farkedersiniz.

İlk ekilişinde çim boyu 10cm olabilir ve bunu kökleri sarsmamak için ufak alanlarda büyük el makasları ile yaparız, ama geniş alanlarda bu mümkün olmaz. Kesim boyu ilk ekimlerde pek mühim olmamakla beraber daha sonraki kesimlerde dikkate alınarak önce çimin 1/3 ü kesiler. Yani çim boyu 15 cm olmuş ise (ki bu tavsiye edilmez çünkü toprağa yakın olan kısım güneş almayınca sararma başlar) önce 5 cm.lik kısmı kesilir daha sonra da 5 cm.lik kısım kesilir. Bir anda hemen 10cm, veya 12 cm kesilmemelidir.

Sulama esnasında çim her yeri eşit olacak şekilde sulanırsa güzel görünüm verir. Çim kökü toprakta 20-25 hatta 30 cm kadar uzar bu yüzden sulama miktarını buna göre ayarlamalısınız. Toprak suyu iyi emmeli.

Ben çimlerimi sabah erken saatlerde sulanacak şekilde ayarladım sulama sistemini. Sulama esnasında elliden fazla kırlangıç kuşu da sprinkelerin arasında adeta vals eder gibi uçuşurlar, bu manzara benim hep hoşuma gitmiştir. Ama bu sabah daha sonraki saatlerde pek çok kuşu çimlerin üzerinde gördüğümde bunun bir uyarı olduğunu anladım. Hemen çimlerin arasına girip bir iki yerde toprağı hafifçe kaldırdım ve aradığımı buldum çimler kutlanmaya başlamış. Hemen ilaç yapacağım.

Siz de çimlerinizin üzerinde kuşların dolaştığını farkederseniz bir inceleme yapmalısınız.

Arkadaşlar velhasıl çim işi zor iştir. Çimin mi var, derdin var diye hep söylerim ve değerli hocamız Mine Pakkaner'in daha evvel yazdığı şu satırlar hiç aklımdan çıkmaz.

" Ben bütün müşterilerime çim talep ettiklerinde hemen "peki bakabilecek misiniz, ne kadar vakit ayırabilecekiniz, bahçıvan tutacak mısınız, bakımı için de bütçe ayırmaya hazır mısınız, bu plastik değil, canlı materyal, hastalığı, zararlısı ile uğraşacaksınız, çimin ağzı dili yok, ama siz dilinden anlamaya hazır mısınız?" sorularını sorarım."

cantokuri
25-08-2011, 08:18
Çok sağolun Güler, geniş bir bilgilendirme yapmışsınız eminim bir çok kişinin işine yarayacaktır bu deneyimler. ben de elimden geldiğince deneyimlerimi paylaşacağım.

Söylediğiniz gibi ben de öncelikle çimde ki hastalığı tespit edip kontrol altına almak istiyorum, gübre uygulaması yapmadım. Fotoğrafları da hastalığı tespit edebilmek için paylaştım aslında ve tabii kullandığım ilaçların faydalı olup olamayacağına. Burada istediğim ilaçları bulabilir miyim bilmiyorum geleli henüz 4-5 gün oldu. Örneğin dezenfektanı hangi isimle bulabilirim, gördüğüm kadarıyla buradaki ilaçlar genelde Rus malı, araştıracağım.

Aslında bugün fotoğraflarını paylaştığım alanda yeni yuvarlak sararmalar tespit ettim canım sıkıldı): Sararan bölgelerdeki çim hortumla su tutulmuş gibi yere yatıyor.

Yeni yapacağım bölgeye torf kullanmıyorum çünkü malzemeyi tanımıyorum paketli torflar ama içlerinde çok lif var ve küf kokuyor gibi geldi. Zaten sorunum mantarken, tekrar mantara yol açacak malzeme kullanmak istemedim. Serimden sonra humik asit ve dikkatli sulamayla kumun dezavantajını yok edebilirim diye düşündüm.

Ek olarak, çim bakımının meşakkati konusunda Mine hocam çok haklı, bunu en iyi golf sahalarında ki greenkeeperlar bilir sanırım, ayrı bir uzmanlık konusu(:

Kiraz
25-08-2011, 08:49
Sn. Cantokuri, eski mesajlarda dezenfektan için Huwasan tavsiye edilmişti.

Güler
25-08-2011, 09:56
Sayın cantokuri, ben bu işin eğitimi almış biri değilim. Kendi bahçemde bitkilerim ile o kadar haşır neşir oluyor, okuyor ve hocalarımıza danışıyorum ki, tahmin edemezsiniz. Durum böyle olunca gözlemlerimi de yazıyor ama sonunda da yine siz hocalarımıza danışın diyerek cümlelerimi bitiriyorum.

Sıcak havalarda geceye ıslak toprakla giren çimlerde çoğu kez mantar hastalığı görülmektedir. Bu yüzden mutlaka sulamayı sabah erken saatlerde yapmalısınız. İsterseniz daha sonra da yapın ama geceye toprak nemli girmesin.

Kökboğazı çürüklüğü hızla yayılan bir hastalık. Bu yüzden derhal müdahale edilmeli. Bunun için de sulamayı kesin veya sulama aralıklarını genişletin. Önce dezenfektan yapın. Bana tavsiye edilen Huwasan dı. Huwasan bulamazsanız yerine geçebilen Peras da olabilir oxy de. Bununla topraktaki patojenler temizlenecektir. Bundan iki gün sonra ilaçlama yapabilir yani fungasit kullanabilirsiniz. Ben Sportak kullandım. Buna da Pilpen veya Benlate eklemem tavsiye edilmişti, ben benlateyi buldum onu kullandım.
Sportak kökboğazı çürüklüğü için çok iyi netice verdi. Daha sonra da hastalık bertaraf edilince iki kere Turf Set (çim aktivatörü) ile devam ettim.

Bunlar benim bahçemde denediklerim. Siz yine de hocalarımıza sorun. Ondan da daha iyisi onların yazdıklarını bu başlığın ilk sayfalarında bulacaksınız onları okumaya gayret edin.

Kolay gelsin. (Çimlerinden derdi olanlar kulübüne hoş geldiniz)

cantokuri
25-08-2011, 12:06
Sn. Cantokuri, eski mesajlarda dezenfektan için Huwasan tavsiye edilmişti.

Teşekkür ederim Kiraz, diğer sayfaları okudum tabii kimseyi boşa uğraştırmak istemem. Benim tereddütüm Bakü de bu isimlerle bulamayacak olmam. Ferzan da benden önce sormuş, acaba etken maddeleri baz alarak başka ilaçlar kullanabilir miyim? Huwasan yerine hidrojen peroksit içeren başka bir ilaç örneğin.

cantokuri
25-08-2011, 12:10
Tekrar teşekkür ederim Güler, az önce de yazdığım gibi bütün önerileri okudum aslında, sanırım şuan tek derdim bu kök çürüklüğü mü ve bu ilaçları burada bulabilecek miyim(:

yaşadığınız deneyimleri taze tutmanız ve hataları tekrarlamamanız çok önemli mutlaka, siz bunu başarmışsınız sanırım tebrikler.

Kiraz
25-08-2011, 12:16
Teşekkür ederim Kiraz, diğer sayfaları okudum tabii kimseyi boşa uğraştırmak istemem. Benim tereddütüm Bakü de bu isimlerle bulamayacak olmam. Ferzan da benden önce sormuş, acaba etken maddeleri baz alarak başka ilaçlar kullanabilir miyim? Huwasan yerine hidrojen peroksit içeren başka bir ilaç örneğin.


Yanlış ifade etmişim, bu durumu ima etmek istememiştim. Bazen ben de bir çok sayfa okuyunca arada unuttuklarım oluyor, hatırlatmak amacı ile yazmıştım. Çim konusunda fazla bilgim yok, Huwasanı ayrıca köpeğimin alanında da kullanabildiğim için memnunum.

Selahattin Yılmaz
25-08-2011, 21:05
Sevgili cantokuri, Tüm çim alanlarınıza rulo çim uygulamasından önce torfla karıştırın, sornasında bir ton suya bir buçuk kilo hesabıyla oksijenli suyla sulayın (Okisjenli suyu tıbi amlezme satan yerlerden alırsanız çok hesaplıya gelir, bulmazsanız bana özel mesajla bildirin ben size bedelini ödemeniz kaydıyla gönderirim genel olarak oran 100 litre suya 150 gr veya cc) ve patojenleri öldürün. Bu süreçte bir kaç gün zaten tava gelmesi sürer bu arada toprağı tesviye edip rulo çim uygulaması yapınız. Çim bakımında hastalık patojenleri bakımından kontrol altına almak için mutlaka gübeleme programınıza B5A, dico, Etkin mikro organizma veya daha farklı organik veya mikrobiyal kökenli sıvı gübrelerden uygulama yaparak toprağın faydalı mikroorganizmalarla gübreleyin çok iyi sonuç alırsınız (Yalnız dikkat edin mikrobiyal gübreler yabancı ot tohumlarını çilendirebilirler). İlaç her zaman çözüm olmuyor ama alternatifleri de her zaman elinizin altında bulunduruj, oksijenli suyu da yaz aylarında ayda bir sulamadan verebilrisiniz ama çok sık verdiğinizde çimleriniz açık sarı olabilir.

Rulo çim seriminde humik asit, yosun gübresi ve dengeli gübreler kullanabilirsiniz ama mikrobiyal gürbeler sizin adınıza sonradan patojenlerle mücadele edecektir.

cantokuri
26-08-2011, 09:01
Yanlış ifade etmişim, bu durumu ima etmek istememiştim. Bazen ben de bir çok sayfa okuyunca arada unuttuklarım oluyor, hatırlatmak amacı ile yazmıştım. Çim konusunda fazla bilgim yok, Huwasanı ayrıca köpeğimin alanında da kullanabildiğim için memnunum.

Tekrar sağolun, ben kötü bir anlam çıkarmamıştım zaten iyi niyetinizden eminim(: dün buradaki ziraatçileri gezdim fakat ne Huwasana ne de etken maddesini içeren başka bir ilaca rastlayabildim):

cantokuri
26-08-2011, 09:23
Selahattin Bey çok teşekkürler, size uzun bir cevap yazmıştım ancak bağlantı sıfırlandı dedi ve hepsi silindi): bu sefer biraz özet geçmek zorundayım, oksijenli su önerinize sevindim benim için çok uygun çünkü burada kesin bulabileceğimi düşünüyorum, tıbbi olarak kullanıldığından dolayı. Dün ilaç satan yerleri dolaştım sadece Hektaş ın bordo bulamacını ve gübre olarak NPK 16:16:16 bulabildim. Gübreyi aldım ama bordo bulamaçdan emin olamadım.

yeni gelen çimde aynı yuvarlak sararmalar var. Getiren adam alanda su birktiğini ve güneşten yandığını, hastalık olmadığını, yayılma göstermediğini söyledi. Bu bölgeleri hemen kestirip aldırıyorum çimin içinden. 10 gün kadar sonra kök salmaya başladıktan sonra da humik asitli toprak düzenleyici, elimdeki fungusitleri ve 16:16 gübreyi kullanmayı düşnüyorum. Diğer çim yapılacak alanlar için oksijenli su temin edip toprağa uygulayacağım. havalarda iyi gidiyor umarım tekrar sorun yaşamam. Çok sağolun ilginiz için

Güler
26-08-2011, 12:16
Eğer hastalık varsa önce bu hastalığı bertaraf etmeniz lâzım gibi geliyor bana.

ulkerol
26-08-2011, 14:02
merhabalar

benimde bahçemde sararmalar oluşmaya başladı. çimler bu sene nisan sonu mayıs başı gibi ekildi. ortalama 100m2 bir alana hergün 1 ton su 17dk gibi bir zaman diliminde verilmekte. (sistemi yapan ustanın söylemesi) hayatımda ilk defa toprak ve bahçeyle uğraşmaktayım. yazılarınızı okudukça doğru yaptığım hiçbir iş olmadığını fark ettim ve çimlerin bukadar süre dayanmasına bile şaştım doğrusu. çimleri kısa kestiğimde yer yer sararmalar olduğunu ama uzamaya başladığında yeşerdiğini fark ettim. bu çimin bir özelliğimi yoksa hastalıkmı ve hastalıksa çözümü nedir acaba. (çim 7'li karışımmış) yardımlarınız için teşekkürler

ulkerol
26-08-2011, 14:06
bahçemin resimlerini ekledim.

şimdiden teşekkürler

cantokuri
27-08-2011, 07:11
Eğer hastalık varsa önce bu hastalığı bertaraf etmeniz lâzım gibi geliyor bana.

haklısınız eski çimde öyle yapıyorum ama yeni serilen çimde hastalık olabilecek bölgeleri zaten hiç serdirmiyorum. Bir de ilaçlama yapmak için kök salana kadar beklemek gerekir diye düşündüm. hızlı köklenmesi için humik asit yapıp kök saldıktan sonra fungusit ve gübreleme yapayım dedim.

cantokuri
27-08-2011, 07:13
Merhaba Ulkerol,
Kendimi konunun uzmanı olarak görmesemde, ilk bakışta yanma gibi algıladım. Sulama zamanı da bana biraz fazla geldi açıkçası. sulama ne zaman yapılıyor ve sulamadan sonra su birikmesi oluyor mu acaba?

ligustrum
27-08-2011, 07:41
Sayın ülkerol;Görünürdeki ortancada da bir iştahsızlık var.
Sulama öncesi azotlu göbrelemeyi yapalım.
Sulamanın miktarını da gözlemleyerek belirleyelim. Mesela; tavında toprak gibi.
Sık biçelim ama çok alçaktan biçmeyelim.
Çiminizde kayda değer olumsuz bir durum yok.

ulkerol
28-08-2011, 10:08
ortancalar tanıdığımın balkonunda saksıda duruyordu resimlerin çekildiği gün ekildiler. umarım toparlarlar.
sulama zamanına gelince önceden (kuluktan duyma bilgilerle) akşam sulunması gerekir diye biliyordum ama sizlerin yazılarını okuduktan sonra sabah 06:45 başlayıp 07:00 bitecek şekilde ayarladım. 7 adet yağmurlama sprink ile 1 ton su veriyorum çok az miktarda 1-2 bölgede su birikiyor. bahçe 115 m2 toplam. birde resim çektiğim tarafta yoncalar çıkmaya başladı bunun için ne kullanmalıyım. ilginize teşekkürler.

ligustrum
29-08-2011, 13:52
Çim kardeşlenerek kendini sıklaştırmadığında, alçaktan da biçtiğimizde; ufak alanlar şeklinde de olsa, çıplak toprak zemin görülmektedir. Bu görüntü olarak istenmeyen durumdur.
Bu görülen çıplaklık alanlarda, dışarıdan uçuşan ot tohumları rüzgarla gelip, çimlenir ve tutunurlar. Çimimizi sık sık ve alçaktan biçersek; bu çimlenen yabancı otlar güneşten istifade ettiği oranda gelişir, büyürler ve de çimle alan mücadelesine girerler.
Hangisi daha baskın gelirse alana hakim olur.

Bizim yapmamız gereken de bu süreçte çime yardım etmektir.
Çimde oluşan geniş yapraklı yabancı otlara " Tordon" ilacı ile rüzgarsız bir havada ve de diğer bitkilerinize hiç gelmeyecek şekilde,
100 m2 ye 8-10 cc gibi ilacı; tahminen 8-10 litre su ile sulandırıp, tüm alana yeknesak paylaştırarak ilaçlaya bilirsiniz.
İlaçlama sonrası bir iki gün sulanmasa daha iyi olur.

Gübreleme ve ilaçlama ciddiyet ve tecrübe isteyen işlerdir.
Önerilen dozların azlığında bir problem yoktur fazlalığında ise; çim çok olumsuz etkilenir.

Sağlıklı günler dilerim.

ulkerol
02-09-2011, 07:44
yardımlarınız için teşekkürler

muratman
09-09-2011, 11:26
Merhaba,

200m2'lik bir çim alanım var. Bahçemin yaklaşık 75m2 lik kısmında ayrık otları ve topalak denen otlardan çokça çıkmaya başladı. Hatta çimlerden daha fazla var. Bu bölgeyi daha sonra tamamen ilaçlayıp yeniden çim ekmeyi planlıyorum.

Ancak çoğunlukla bu otlu bölgede olmak üzere, bir kısım yerlerde aşağıdaki resimdeki gibi delikler oluştu. Bir değil, 3 değil. 10-15 tane var. Bu deliklere girip çıkan örümcekler gördüm. Bahçede sabahları uçuşan kuşlar da cabası. Mine Hanım, temmuz ağustos ayından sonra zararlılara dikkat edin demişti ve boz renkli kelebeklere dikkat çekmişti. Ben ara sıra beyaz renkli küçük kelebekler görüyorum. Bu kelebeklerin bahçe ile ilgili olup olmadığını bilmiyorum ama yine de gözlemlerini aktarmak istedim. Biraz bakındım ama kurtçuk da pek görmedim.

Bu duruma nasıl çözüm bulabilirim. Yorumlarınız nedir?

Not: Resimde görülen çiçek hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum. Kendi kendine arada bir çıkıyor. Kesiyorum. Eşim kızıyor. Yine çıkıyor, yine kesiyorum. yine kızıyor. Böyle bir döngü içerisindeyim.


http://img849.imageshack.us/img849/1069/img0580j.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/849/img0580j.jpg/)

Saygılarımla,
Murat

ligustrum
09-09-2011, 12:15
Sayın muratman: Resimde görülen çiçek çok güzel miş. İnsan onu biçmeye bile kıyamaz.
Çime ayrı bir hava katıyor gözüyle de bakılabilir.
Döngü de güzel miş.
Çimdeki delikler, bir böceğin yaşam ve barınak olarak kullandığı alanlar olmuş. Girip-çıkanlara bakıp izlemek lazım. Delikler çimin genel görünümünü bozmuyorsa, böceğin çime de zarar vermedikleri kanısı oluşursa; doğal yaşamlarına devam etmelerine müsaade edilir.
Yaşam düzenini bozmak için; delikleri tavlı toprakla doldurulup, sulamak yeterli olur.

Ayrıklı olan alanda ilaçlamayı, ayrığın aktif olduğu dönemde yapmalı, Belki de bir yaz dönemini bu mücadele sürecine ayırmalı. İlaçlama yapılsın ve ya yapılmasın bu alan düzgünce bellenmeli ve her çıkan ayrık kök kolları itina ile toplanmalı.

ediponan
10-09-2011, 16:01
Arkadaşlar merhaba;
Benim çimlerimde kurt var vede mantar hastalığı varmış forumdan da takip ettiğim kadarıyla şu ilaçları aldım Huwasan , Dursban4 , sportak muadili bir mantar ilacı buldum ancak Turf-set isimli ilacı izmirde bulamadım.

sizlerden ricam Turf set isimli ilacı nerden temin edebilirim birde Huwasan isimli ilacı 10 Lt lik süzgüm ile kaç cc kullanmam lazım?

saygılar

Mine Pakkaner
10-09-2011, 16:54
Turfset'in adı değişti Greenset oldu. Kemeraltı' nda Doğa Tohumculuk' tan alıyorun. Ana firması Ares Organik. Huwasan 10 lt süzgüye hastalığın derecesine göre 25 ila 40 cc koyabilirsiniz.

ediponan
12-09-2011, 09:12
Teşekkürler Mine Hanım

celtis
12-09-2011, 12:09
Ferzan,
Festuca, Bermuda, Lolium kesinlikle Akdeniz bölgesi için uygun. tabi türleri de bilinse idi daha da bariz cümleler kurabilirdim.
Sayfalarda paylaşılan verilen bilgiler uygulansa kurtarılabilir diye düşünüyorum.
sorununuzla ilgili çözümler ise şüphesiz sitedeki uzmanlardan gelecektir.
bol şans...

eyakut
26-09-2011, 00:38
Mine hanım, bizi çimlere uygulanan kumlama hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.Çime sonradan kumlama uygulamanın herhangi bir faydası olur mu?

abrakadabra
05-10-2011, 19:32
Sevgili meslektaşlarım ve forum üyeleri,

Aramızda bizim gibi bahçelerinde problem olan kişilere danışmanlık yapan, yani yaptığı iş bu olan üyelerimiz varsa, ücret karşılığı yardımcı olunursa en doğru çözümü en kısa zamanda bulabileceğimize inanıyorum. İzmi Kemalpaşa semtinde oturuyorum ve buradaki zirai ilaç satan yakın arkadaşım bu konuda çok bilgili değil, oyüzden yardım da alamıyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilecek bir üyemiz var mı acaba?
20 yıllık ziraat mühendisiyim. yıllarca karşılık beklemeden bildiğimi ve yaşayarak öğrenmekte olduklarımı aktarmaktayım. ücret istemek aklımdan geçmez. sevinerek elimden geleni yaparım.
birincisi hastalık **** sorunu tespit. sonrası bu hastalık **** soruna karşılık yazılacak reçete.. mazur görün bizim işimiz doktor gibi dili olanı dinlemek değil gördüğümüze ses vermek. belki daha zor. karaciğere göze beyine öksürüğe nasıl ayrı ayrı doktorların ihtisas dalları bakar bizimkide aslen öyle. ama ziraat mühendisi deyince fidandanda topraktanda buğdaydanda çimdende aklınıza gelen her şeyle ilgilenir bilir anlaşılıyor. ama bizdede ihtisaslaşma olduğu halde bilmediğimizi öğrenerek sizlerin bu anlayışına saygısızlık etmöemeye çalışıyoruz. meslektaşlarımda buna katılırlar.
sorun mantarimi yoksa bir yabancı otamı bağlı yoksa toprakta bazı kısıtlayıcı sebeplermi var yoksa sizin uygulama yanlışlığınızmı var bunların bir doktora derdinizi anlatmanız hibi yerinde görülüp tespit edilecek şeyler. size tecrübeli meslektaşlarımın peşinde azıcık nazlansalarda (inanın çok canımızı sıkan durumlar var ama yardımdan kaçmayız) yardımcı olacaklardır.

abrakadabra
05-10-2011, 19:37
mine hanım duspan 4 atsam yararlı olur mu peki
ÇİMİNİZDE BÖCEK -KURT- SİNEK GÖZLEMLİYORSANIZ ETKEN MADDESİ CYHERMETHRİYN OLAN (SİPERMETRİN), BİR İLAÇ KULLANMANIZI ÖNERİRİM. ÇİMLERDE GENİŞ YAPRAKLI OTLAR GÖRÜYOR CANINIZ SIKILIYORSA BUNUNDA ÇARESİ FLORASULAM ETKEN MADDELİ ALTERNATİFLİ İLAÇLARDIR. OTOMATİK SULAMA SİSTEMİNİZİ KURMANIZI YERLİ YERSİZ SULAMA YERİNE MEVSİME GÜNEŞE YAĞIŞA HASSAS PROGRAMLAR UYGULAMANIZI ÖNERİRİM. bu saatte yorgunluktan büyük harfle yazmışım üşendim. kusura bakmayın..

abrakadabra
05-10-2011, 19:39
bu arada dursban 4 adlı ilaç kullanımı uzmanı tarafından yapılması gereken gerçekte ekin kambur böceğine etkili bir ilaçtır. toprağın biraz altına kadar nüfuz ettiğinden fayda sağlarsınız. ancak kullanımını bilen birine uygulattırırsanız siz daha emniyette olursunuz.

abrakadabra
05-10-2011, 19:42
Merhaba Arkadaşlar,
Bakımına yeni başladığım bir alanın çimlerinde mantar oluşmuş, bütün çim alanlara yayılmış ve şimdi tekrar rulo çim uygulaması yapılacak. Ben gelmeden önce bir alana yeni uygulama yapmışlar fakat burada da hastalık oluşmuş(ben kök çürüğü olabileceğini düşündüm ama size danışmak istedim) Alanda ölü doku temizliği yaptım, Antracol(PROPINEB) ve humik asit uyguladım, çim henüz çok az kök salabilmiş. Gece sulamasını kestim. Sorunlu bölgelerde ki çim küf kokuyor ve çektiğinizde elinizde kalıyor. Taramadan önce sararan bölgeler yatmış durumdaydı.

Şimdi 1500m2 lik bir alana rulo uygulaması yapacağım bu alan benim referansım olacak yeni işimde(Bakü'de) referans bozuk olursa kötü olacak yani benim için(:

Alandan sökülen çimleri maalesef atmak yerine olduğu yere gömmüşler): Olabildiğince bütün alanı temizlettim önce, daha sonra Captan ve Antracol ile ilaçlattım (elimde tanıdığım sadece bu ikisi var diğerleri buralardan alınmış yerel ilaçlar, üstlerini okuyamıyorum bile) Zemin oldukça kumlu bu nedenle torf sermek istiyorum ama mantara ortam hazırlayacağı için de tereddütlüyüm. Bio humus alınmış daha önce, steril edilmiş yazıyor üzerinde ama yine tanımadığım ve güvenemediğim için kullanmak istemiyorum, kokladığımda bile küf kokusu geliyor sanki): Ben de sonunda bir şey sermeden direk kum üzerine uygulamayı düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, fikirlerinizi bekliyorum. fotoğrafları paylaşacağım.
alana sportak uygulaması (çimli alana ) fayda sağlayabilir. tebukonazole ve türev formüllü ilaçlarıda bir araştırın. ulaşabileceklerinizle konuşursak daha sağlıklı olur kanaatindeyim

sezer09
25-11-2011, 20:30
tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum arkadaşlar.Galiba tavsiye almaya devam edeceğim.çimlerimde mevsimsel sararmalar başladı bermuda lolium festuca poa karışımı çimlerim var karışımlar yer yer farklılıklar gösterdikleri için hepsini yazdım.büyük bi otelin bahçesi olduğu için truzim sezonu içinde çok fazla müdahele şansım olmuyodu ama oteli kapattık ve kış sezonunda daha rahatım..çimlerde kış döneminde olmazsa olmaz diyebileceğimiz uygulamar nelerdir

Douglas Fir
25-11-2011, 23:46
Dünyanın azalan kaynakları gözönüne alındığında, geniş alanlarda çim yetiştirmek ve tesis etmek tartışılan bir konu haline gelmiştir. Harcanan su, biçerken atmasfere salınan karbonmonoksit gazı dünyaya zarar veriyor. Çimi azaltıp yerine neredeyse hiç bakım gerektirmeyen ve çok az su isteyen iklime uygun yöresel yerörtücüleri kullanmak daha akıllıca olacaktır.

Mevcut çim bakımı için kesinlikle kimyasal ilaç ve gübreleri tavsiye etmiyorum. Kimyasal ilaçlar özellikle çocuklar ve evcil hayvanlar için tehlike arz ediyor. Nitrojen bazlı gübreler yüzeysel köklü çimlere yol açarak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Organik çözümler şular olabilir; Mevcut çimlerdeki yabani otlarla mücadele için sık tohumlama yapılarak otlara yer bırakılmamalı. Mısır gluten bazlı doğal gübre ile çimler beslenirken yabani otların tohumlarının çimlenmesi engellenmeli. Kimyasal gübre yerine kompost çayı ya da hümik asit verilmeli. Yanmış koyun gübresi unutulmamalı. Nitrojen ihtiyacı için kesilen çimler dekompoze olarak toprağa tekrar dönmeleri için çimde bırakılmalı, toplanıp atılmamalı.

Çim işi zor iş. Kolay gelsin...

barisapa47
07-03-2012, 22:55
Arkadaşlar,
Fazla güneşli olmayan ufak bir bahçem var. Bahçemdeki ekme çim zeminim seyrek bir şekilde dağılmış. Parmaklarınızla toprağa rahatça temas edebiliyorsunuz yani. Bahçıvanıma, çimleri sıkılaştırmanın bir yolu olup olmadığını sordum. Aralara tamir çimi ekip üzerini kapama toprağıyla örterek sıkılaştırma yapılıp yapılamadığını sordum. Bana, var olan çimlerin de bu şekilde ölebileceğini söyledi. Bu bilgi doğru mudur? Çimleri tamamen sökmeden sıkılaştırma imkanı var mıdır?
Bahçıvanım, gübreleme işlemiyle çimlerin daha sıkılaşacağını belirtti; ama bu bana pek mantıklı gelmiyor. Sonuçta gübreleme, kökü güçlendirir, yeni filizler çıkartmaz diye düşünüyorum.
Ne yapmam lazım? Desteklerinizi bekliyorum.

Güler
11-03-2012, 09:10
Sayın barisapa47, sorunuzu geç farkettiğim için ancak cevaplayabiliyorum. Gerçi ben bu işin tahsilini yapmadım ama bahçemde birkaç sefer çim ektiğim için işi biraz biliyorum.
Ben kendi fikrimi yazayım ama siz isterseniz yine de hocalarımıza sorun.

Tohumunuz pek taze olmamış olabilir veya ekim sırasında müsavi bir şekilde dağıtım yapılmamış veya m² ye mevsimine göre daha az tohum ekmişsinizdir.
Bu arada karınca unsurunu da düşünmek gerekir, o ufacık şeyler gece gündüz çalışarak tohum taşırlar.

Bu durumda ya çıkmamış yerlere ara ekim yaparsınız, ya da yine çim çıkmamış yerlere tohum atarak ince bir tabaka halinde bahçeye kapak yapabilirsiniz. Bu kapağı ince tuttuğunuz takdirde daha evvelce çıkmış çimlerinize bir şey olmaz.
Mümkünse ve bahçeniz ufaksa ilk biçimi el makası ile yaptığınız takdirde çim kökleri yerlerinden oynamaz. Daha sonraki biçmelerde makine kullanabilirsiniz.
Çimlerinizi biçerken de birden bire dipten biçmemelisiniz. Örneğin; çiminizin boyu 15 cm ise ki bu çim için çok uzunluktur (kökleri güneş görmediğinden sararma yapar) önce 5 cm kadar kesmelisiniz, yani 1/3 ü olmalıdır. Biraz sonra geride kalan 10 cm lik çimin de 4 cm lik kısmını keser boyunu 6 cm e indirmiş olursunuz yani ben 1/3 oranını korurum genelde.

Kesim yaparken de makinenizi bir sağa bir sola doğru değil de hep aynı istikamette sürün, yani hep boyuna. Bir sonraki kesimde ise tam tersi hep enine doğru biçin ki hasır gibi kardeşleme yapsınlar.
Belirttiğim gibi ben bahçemde böyle yapmaktayım.
(Çimin mi var, derdin var kulübüne hoş geldiniz...:D )

Mine Pakkaner
13-03-2012, 09:32
Barışapa Güler Hanım tüm söylenecekleri söylemiş, ilaveten ara ekim yapmadan önce mevcut çimi biçin 2-3 cm boyunda biçin. Arkasından silindirleme yapın. Silindirlemeden bir hafta sonra da ara ekim yaparsınız. Silindirleme kardeşlenmeyi teşvik edecektir. Sorun yaşamaya devam ederseniz mevsim geçmeden profesyonel destek alın.

barisapa47
01-04-2012, 23:09
İş dolayısıyla siteye uzun zaman giremedim. Cevabı şimdi yazabiliyorum. İlginize teşekkürler GÜLER ve MİNE PAKKANER.

Kapama toprağını ince tutmak mantıklı geliyor. Yalnız bir sorum daha var: Zemin oturmuş zemin, yani sert. Tohum ekmeden önce ince bir tabaka toprak atmalı mıyım? Yoksa sadece tohum ekip üzerine kapama toprağı eklemek yeterli olur mu?

Güler
01-04-2012, 23:59
Parça ekim yapacaksanız, bozuk yerlere biraz taban toprağı koyabilirsiniz ama silindirleyin ki diğer zeminle farklılık yapmasın.
Tohum atmakta geç kalmayın, hem karınca faktörü var hem de daha geçe kalırsanız daha fazla tohum kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Sulamayı yağmurlama olarak yapmaya dikkat edin.

skynet
20-05-2012, 23:42
merhaba arkadaşlar biz bahçemize geçtğimiz nisan ayında çim ekim işlemi uyguladık tohumumuzu istanbul tohumculuktan temin ettik yanlız eminönündeki değil balat hastane karşısındaki gerçek istanbul tohumculuktan herneyse hemen konuya gireyim..tahumlama işlemi bittikten hemen sonra istanbula döndük arkamızdan 1 hafta yağmur yagdı sonra 1 ay sonra gittitiğimizde tokumlar ortalama 10 santim olmuştu biçtikten sonra bazı yerlerin %70 alanda seyrek olduğunu farkettim tohunlama esnasında ilaçlamada yapıldı zararlı sözkonusu değil acaba 40 mk. bahçeye 1,5 kg tohum azmı geldi **** sağanak yagmur yeni işlem görmüş toprağa tohumların hareket etmesinemi neden oldu fotoları aşağıda bakabilirsiniz sizce zamanmı lazım yoksa ara ekimmi yapılacak yorumlarınızı bekliyorum saygılar..





http://i556.photobucket.com/albums/ss2/menzil_echo/SAM_0932.jpg




http://i556.photobucket.com/albums/ss2/menzil_echo/SAM_0913.jpg




http://i556.photobucket.com/albums/ss2/menzil_echo/SAM_0910.jpg




http://i556.photobucket.com/albums/ss2/menzil_echo/SAM_0881.jpg

skynet
20-05-2012, 23:51
http://i556.photobucket.com/albums/ss2/menzil_echo/SAM_0913.jpg

harfuzmani
22-05-2012, 10:28
Bu işin ne kadar masraflı olduğunu burayı okuyunca daha iyi anlamaya başladım :D
Çimlerimi Kasım ayında diktim ve şu an gayet sağlıklılar.Ancak herhangi bir sorun yaşamadan bahsi geçen dezenfektan ve fungusitleri (bu terimlerin hepsini burdan öğrendim) temin etmek istedim ancak henüz bir başarı elde edemedim.
Alan arkadaşlar nerelerden temin ettiklerini yazabilirlerse herkes faydalanmış olacak...
Şimdiye kadar alınması gerekenlerin listesini yaptım.

Huwasan
Sportak
Benlate
Turf-set(greenset)
MAP(kendi ilimizde heryerde bulunmakta)
Durbsan
tordon
İnpul

Güler
23-05-2012, 01:06
Sayın skynet, çim kardeşlenme yapar ama dediğiniz gibi yağmur biraz da tohum taşımış. Genelde çardağın altında kalan kısımlar daha kel, sebebi de güneşi az gördüklerinden olabilir.
Ara tohum ekimi yapabilirsiniz. Sıcaklara kaldınız ama isterseniz deneyin. Bu durumda m² ye 70 gr. hesap etmeniz gerekir. (sıcak zamana kaldığınız için)
Tohumu atarken iyice yıkanmış dere kumu ile (az miktarda) tohumu karıştırarak atın daha iyi olur. Bu durumda çok ince bir kapak toprağı işinizi görür.

İstanbul Tohumculuğu çok iyi tanırım. Serdar Bey'e de selamlarımı iletin.
Mısır çarşısındaki yeri kapatıp, tamamen Balat'a geçtiler. Arka kısımda ekili numune çim adalarını gördünüz mü?

Güler
23-05-2012, 01:22
Sayın harfuzmani, sevgili hocamız Mine Pakkaner hep der ki " çim alanı mı yapacaksınız? Sabrınız-vaktiniz-paranız var mı?"

Mesajınızı okurken başladım gülmeye. Hani bir tabir vardır; doğmamış bebeğe don biçmek " derler.
Maşallah çimleriniz sağlıklıymış ama siz şimdiden önlemlerinizi almak istiyorsunuz.
Inpul bulmakta zorlanabilirsiniz, ama listenizdeki diğer malzemeleri İzmir'den getirtebilirsiniz.
Ben de Mine Hanım'ın tavsiyeleri ile oradan aldım.
Doğa Ltd.Şti. 0232 446 43 92

Bence siz şimdiden ilaçları almayın, bakarsınız bir problem yaşamazsınız ve aldığınız ilaçların kullanım süreleri geçebilir.
Siz, bu başlığı fırsat buldukça baştan okuyun. Sulama zamanına dikkat edin.

Ben vakit buldukça tekrar tekrar okurum.

harfuzmani
23-05-2012, 11:47
Sayın Güler Hanım
Haklısınız belki benimkisi doğmamış çocuğa don biçmek ancak görünen köyde klavuz istemez! : )
Bu hastalıklara ani müdahale etmek söz konusu olduğu için ilaçları alayım dedim.Bakın kaç gün olmasına rağmen hala bişey elde edebilmiş değilim.En azından ilerlemeyi durdurmak adına, dezenfekte için huwa-san ı devamlı elde bulundurmam gerektiği inancındayım.Fungusit i bulana kadar zaman kazanmış olurum.
Bu konuyu başından beridir bir kaç kez okudum,çimi ekmeden önce ve sonra;çok faydası olacağı inancındayım.Herkese de tavsiye ederim.
Vermiş olduğunuz telefon numarasını geçtiğimiz günlerde aradım fakat artık o ilaçları satmadıklarını söylediler.Başka bir telefon vererek yönlendirme de bulundular.Fakat oradan da henüz bir netice elde edemediğim için paylaşma gereği duymuyorum.
En son Huwa-san ı istanbul Şişlide satan bir yer ile görüşme yaptım.1kg lıkları kargo edemeyeceklerini söylediler.Artık bende bir arkadaşımı yönlendirerek alım yapacağım heralde...

skynet
24-05-2012, 01:35
hımm dkkatimi çekemiş acelem vardı cevabınız için teşekürler güler hanım evimizin ilerisindeki bir villanın bahçesinde belliki ev sahibi adamla selamlaştık bahçesindeki çimler çok bakımlı ve muntazamdı sohbet falan derken bende konuyu çimleme işine getirdim kendisine nasıl ?diye soru yönelttiğimde bana dediki -Ben çıkan bitki örtüsünü (doğal) çimbiçmeyle biçiyorum özel olarak çok ugraşmıyorum dedi suladığınıda ekledi..bende diyorumki madem çim işi çok özveri istiyor bizde bu yolu takip edebilirmiyiz doğal yeşilliği çim görünümü olabiliyor ikinci sorum demir çapağı agaç diplerine uygulanırsa faydalıymış diye duydum aslı astarı varmıdır ?birde kimyasal ilaç yerine arap sabunu uygulanabilirmi çokmu soru sordum bilmiyorum :)

shaman_
26-05-2012, 11:20
Herkese selamlar
1 yıl önce rulo çim olarak uygulama yaptığımız bahçemizde böyle bir sorun oluştu. Tesbit ve çözüm için önerileriniz bekliyorum. İyi günler.
http://imageshack.us/f/269/dsc4647f.jpg/

shaman_
26-05-2012, 11:20
http://imageshack.us/f/269/dsc4647f.jpg/

shaman_
26-05-2012, 11:21
Imageshack - dsc4647f.jpg (http://imageshack.us/f/269/dsc4647f.jpg/)

Güler
26-05-2012, 15:30
Sayın shaman, Imageshack'tan yüklediğiniz fotoğraflar açılmıyor. Forumdan yüklemeye çalışın.
Bakın ben de siteye yeni üye olduğumda fotoğrafları ımageshack'tan yüklüyordum (bilmediğimden) daha sonra (bir sene kadar) tekrar fotoğraflara bakmak istediğimde karşıma kocaman bir kurbağa fotoğrafı çıkıyordu.
Sayın malina hep söylüyordu, forumdan yükleyin diye, hemen bütün fotoğrafları kopyalayarak yeniden forumdan yükledim.
Sizin de başınıza gelebilir.

Güler
26-05-2012, 15:41
Sevgili skynet, dediğiniz kolay yolu seçmektir.
Tabii olur, yemyeşil bir görüntü elde edersiniz, varsın çim değil de karışık ot grubu olsun. Derdi de az olur, ilaç istemez bakım istemez, basın suyu, vakti gelince de biçersiniz olur biter.
Varsın kadife gibi yumuşacık çim olmayıversin derseniz eğer. ;)

Demir tozunu ben çim için alt yapı hazırlarken toprağa karıştırmıştım. İnşaat demirleri için kafes yapan bir arkadaşımız vardı bana çuval dolusu biriktiriyordu.

Arapsabununu kullanan pek çok arkadaşımız var, başlığı okuyunca göreceksiniz, ben hiç kullanmadım.

Sevgili harfuzmani, Huwasan'ı Pendik'te de satan bir firma vardı, notlarımdan telefon numarasını bulabilirsem size yazarım.

shaman_
26-05-2012, 21:14
Sayın Güler
Forumda yeniyim o yüzden forumdan yüklemeyi bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Güler
27-05-2012, 08:09
Tabii, sayın shaman.

Siz lütfen önce bu başlığa bir göz gezdirin, orada açık açık anlatılıyor, yine de takılırsanız yazın, yardımcı olalım.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm

harfuzmani
29-05-2012, 11:07
Huwasanı temin ettiğim linki veriyorum.

Huwasan TR 50 Hastane dezenfeksiyonu - Hijyen Ürünleri ve Tıbbi Sarf Malzemeler sahibinden.com'da - 87366081 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-medikal-urunler-sarf-malzemeleri-huwasan-tr-50-hastane-dezenfeksiyonu-87366081/detay/)

Greenset'i de 0232 472 09 50;0532 296 82 81 nolu telefonlardan sipariş edebiliyoruz.

Diğerleri için arayıştayım...

Bu arada huwasan 10lt 20cc koyulacak, peki bu 10lt kaç m2 alana kullanılıyor?

Güler
29-05-2012, 21:37
Sayın harfuzmani, ben de 10lt. suya 20cc. huwasan koydum. l lt.lik solüsyonla 10m² lik alanı ilaçladım. Yani 100m² lik alanı 10lt. ile dezenfekte edersiniz.

(Mini not: metre kare - derece işaretlerini yazmak için Ascii kodlarına bakabilirsiniz.)

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/12050.htm

shaman_
02-06-2012, 10:31
Herkese selamlar
1 yıl önce rulo çim olarak uygulama yaptığımız bahçemizde böyle bir sorun oluştu. Tesbit ve çözüm için önerileriniz bekliyorum. İyi günler.
303584

Güler
02-06-2012, 10:40
Fotoğraf uzaktan çekildiği için pek bir şey söylemek benim için zor. Ama sağlıklı görünmediği aşikâr.
Yeşil olan yerlerdeki çim kökleri bile sarı sarı görünüyor.
Siz buralardan hiç yabancı ot yoldunuz mu? Yoksa bu toprak görünen yerlerdeki çimler mi kurudu?

shaman_
02-06-2012, 17:58
Hayır o bölgeden ot yolmadım biraz drenaj problemi olabilir. Hastalık olabilir mi?

Nuri Murvet
02-06-2012, 19:41
Merhaba sayın shaman_

Bir yıllık çim için fazla yorgun görünüyor.

Sizin sorununuz alt yapı ile ilgili...

Alan dolgu yapılmış, çim serilirken çökme hesap edilmeden düz zemine rulo çim serilmiş, toprak oturunca çanak gibi bir yapı oluşmuş, orta kısım yüzeysel suyu tahliye edemediğinden fazla su toprağın yapısının bozulmasına ve mantari hastalık oluşumuna ayrıca toprağın alkâli olmasına yol açıyor. Bu oluşumda sorunlar bitmez.

Çözümü, drenaj yapılmasıdır.

İkinci alternatif, çökme yapan orta kısım hafif, balık sırtı gibi dolgu yapılarak yanlara eğim verilerek ortaya su toplanması önlenir tohumdan veya rulo çim uygulaması yapılır.

Bu iki işlemin uygulanması en doğru olanıdır.

Kolay gelsin...

harfuzmani
09-06-2012, 10:29
Sanırım kendi kendime çimlerime nazar değdirdim.
Hafifçe sararmaya başlayan çimlerime gübre ilavesi için gittiğim gübreciler bu mevsimde 33 lük amonyum nitrat vermemi söylediler.yeni aldığım gübre makinası ile attım fakat acemilikten kimi yerlere fazla kaçırdım.O bölgelere otomatik sulama haricinde elle bolca su verdim ancak o bölgeler kupkuru olmuş.ilk yaptığım bölümlerde var diğer bölümler makinaya elim alıştığı için gayet güzel olmuş.Peki diğer kısımlar için, yani gübre dolayısı ile yanan kısımlar için şimdi ne yapabilirim.Bi fikri olan var mı acaba?

shaman_
17-06-2012, 12:18
Merhaba
Fusarium lekesi hastalığı için kullanılması gereken ilaçlar ve ne şekilde tedarik edilebileceği ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

Güler
17-06-2012, 12:33
Çimlere granür gübre verildiğinde mutlaka bol bol sulama yapılması gerekir ki granürler çözülsün ve eriyerek fayda sağlasın. Aksi takdirde çimde yanma yapar. Yanan çimler için de bence yeni tohumla ek yapmanız gerekir, veya beklersiniz sağlıklı çimler kardeşleşme yapsın.

Nuri Murvet
17-06-2012, 21:50
Merhaba
Fusarium lekesi hastalığı için kullanılması gereken ilaçlar ve ne şekilde tedarik edilebileceği ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.


Merhaba sayın shaman_



Fusarium lekesi - Fusarium çürüğü Hastalığını doğru tespit edebildinizmi.? bilemiyorum.

Hastalık en fazla nemli sıcak sonbaharda, kışın ve ilkbaharda ortaya çıkar.

Hastalık tanımı, başlangıçta bitki üzerinde ve yapraklarda pamuksu bir oluşumla başlar, sonra sarımsı ve kahverengi lekelere döner ve gittikçe 3-20 cm çapında daireler oluşturarak yayılır.

Nemli havalarda mantar (fungus) etkisini arttırarak keçeleşmiş beyaz ya da soluk pembe renge bürünür ve çimlerin küçük gruplar halinde ölümüne neden olur.

Hastalık tespitiniz buysa..

Sulama zamanı akşam değil sabah erken gün başlangıcında yapılmalıdır.

Çim alanı nemli olmalı, fakat ıslak tutulmamalıdır.

Fazla azotlu gübre kullanımı nem ve havasızlık hastalığı teşvik eder.

Şiddetli bir gelişim gösteren hastalığı durdurmak kolay değildir.

Kullanılan ilaçlar; Benomyl, Thiabendazole, Thiophanatemetyl ya da Quintozene içerikli fungisitlerle kontrol sağlanabilir.

Hastalığın seyri ve şiddetine göre, karışım ve kullanma oranı ve uygulama, ilaç üreten firmaların kullanış önerilerinde belirtilen şekilde yapılmalıdır.

Genelde bu mevsimde Dip Çürümesi (Damping off) hastalığı sıkça görülür.

Hastalık belirtisi; Bitki üzerinde sararma, küçük bronz lekelerle kendini belli eder ve fide sapının dipten çürüyerek kopması ve kurumasıyla son bulur.

temucinozturk
21-06-2012, 15:02
merhabalar izmir urladan yazıyorum.yaklaşık 20 gün önce 4 lü karışım çim ektim .torf+steril sığır gübresi+mil+kum karışımıyla kapak yaptım ve toprağı hiçkurutmadan suladım.çimler çıkmaya başladı çok sevindim anca çıktıktan 1 hafta sonra gölge yerlerin dışındaki yerlerde çimler sararıp yattı ve herhalde öldü neden olabilir kurulma şansı varmı?

Güler
21-06-2012, 20:27
Ben sizin yerinizde olsan çim ekimini (eğer tohumdan yapıyorsam) bu zamanda yapmazdım. Hele İzmir daha da sıcaktır. Ekim için çok geç kalmışsınız, bu mevsimde bence rulo çim ekebilirdiniz.

Yeni yeni çıkan çimler, bu sıcağa nasıl dayanabilir ki, ancak gölge yerlerde köklenenler kendilerini kurtarabilmiş.

temucinozturk
22-06-2012, 12:08
rulo uganda döşemeye karar verdim ne dersiniz..

Güler
22-06-2012, 12:26
rulo uganda döşemeye karar verdim ne dersiniz..

Rulo çim hiç döşemedim ve bu türler hakkında da en ufak bir bilgim yok.

Nuri Murvet
22-06-2012, 21:20
rulo uganda döşemeye karar verdim ne dersiniz..

Merhaba sayın temucinozturk

Tohumdan ekim yapılmış yeri suladıktan sonra Previcur Mantar ilacı ile ilaçlayın, daha sonra alana, ince1 cm kadar çim üst kapak toprağı serin, sonra rulo çim uygulamasını yapın...

Rulo çim ekimi yapıldıktan sonra, çimin toprağa teması için silindir veya benzeri aletlerle sıkıştırın...

Rulo çim uygulamasından sonra sulama çok önemlidir.

Eker, ekmez silindirledikten sonra hemen sulamaya başlayın...

Günde bir kere sabah erkenden olursa daha iyi olur, bolca sulayın...

Rulo çiminiz toprağa tutunduktan sonra kompoze gübreler verebilirsiniz.

qualchevolta
24-06-2012, 20:20
merhaba bir hafta önce bahcemin çimlerinde fotograftakı gıbı sorunla karsılastım sorun nedır sızce tecrubelı arkadaslar yardımcı olabılırse sevınırım

selamlar , tesekkurler

Eren

temucinozturk
25-06-2012, 15:28
Merhaba sayın temucinozturk

Tohumdan ekim yapılmış yeri suladıktan sonra Previcur Mantar ilacı ile ilaçlayın, daha sonra alana, ince1 cm kadar çim üst kapak toprağı serin, sonra rulo çim uygulamasını yapın...

Rulo çim ekimi yapıldıktan sonra, çimin toprağa teması için silindir veya benzeri aletlerle sıkıştırın...

Rulo çim uygulamasından sonra sulama çok önemlidir.

Eker, ekmez silindirledikten sonra hemen sulamaya başlayın...

Günde bir kere sabah erkenden olursa daha iyi olur, bolca sulayın...

Rulo çiminiz toprağa tutunduktan sonra kompoze gübreler verebilirsiniz.
İlginize teşekkür ederim.

Güler
25-06-2012, 20:01
Sevgili arkadaşlar, şu sıralar hepimiz bahçelerimizde pek çok problemlerle uğraşıyoruz. Hocalarımızın işleri yoğun, siteye girebildiğimiz vaktimiz kısıtlı. Ve bizleri bekleyen işler de var.
Hepinizi anlamaya çalışıyoruz, sizlere de yardımcı olmak istiyoruz ama sorularınızı sormadan evvel lütfen ilgili başlıktaki mesajlara bir göz gezdirin, biraz araştırın.

Aynı sorunlarla karşılaşmış olan arkadaşlarımıza verilen cevapları bir okuyun eğer cevap bulamadıysanız problemlerinizi dile getirin.

Örneğin, Sayın qualchevolta , sizin sorununuzun cevabı başlığın 6. sayfasında mevcut, lütfen bakar mısınız?

demirgonenc
04-07-2012, 08:07
Geçen yıl kasım ayı gibi ekim yapılan bahçemde bu yıl bahar aylarından itibaren fotograftaki gibi görüntüler belirdi. Mantar olduğu söylendi, 20 gün aralıklarla ilaçlama yapıldı fakat yine var...

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce3.jpg

yine aynı bahçeden

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce2.jpg


Bahçede yer yer aşağıdaki görüntü de var...

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce1.jpg


Tedavi için forumdaki bilgileri de kullanarak sabah sulamasına geçtim. Sabah 6'da 10 dk olarak ayarladım sistemi, bu kez de başka bitkilerin yapraklarında kararmalar olmaya başladı.


Zaman ve sabrınız varsa çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Nuri Murvet
04-07-2012, 21:14
Geçen yıl kasım ayı gibi ekim yapılan bahçemde bu yıl bahar aylarından itibaren fotograftaki gibi görüntüler belirdi. Mantar olduğu söylendi, 20 gün aralıklarla ilaçlama yapıldı fakat yine var...

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce3.jpg

yine aynı bahçeden

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce2.jpg


Bahçede yer yer aşağıdaki görüntü de var...

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce1.jpg


Tedavi için forumdaki bilgileri de kullanarak sabah sulamasına geçtim. Sabah 6'da 10 dk olarak ayarladım sistemi, bu kez de başka bitkilerin yapraklarında kararmalar olmaya başladı.


Zaman ve sabrınız varsa çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Merhaba sayın demirgonenc

Bahar aylarından beri bu belirtiler var diyorsunuz.

Lokal olarak çimlerde çökmeler görünmüyor.

1-2 ci fotoğraflardaki ağsı oluşumların altı temiz görünüyor, yüzeysel bir oluşum gibi görünüyor. Örümcek ağı gibi...

Bu oluşumun altı yapış, yapış gri, kahverengi ise o zaman çok tehlikeli Pythium blight - Kök çürüklüğü hastalığı olması kuvvetle muhtemeldir.

Değilse, işiniz biraz daha kolay olacaktır.

Azotlu gübrelerden uzak durun...

Sulama periyotlarını sabah gölge ve güneşli alanlarda toprağın nemi kaybolduğu zamanlarda yapalım.

Toprağın nemini düzenli olarak kontrol edin aşırı sulamalardan kaçınalım..

İhtiyaca göre sulama yapalım...

Yaz sıcakları bitene kadar 10- 15 günlük periyotlarda Previcur - Captan karışımı veya AGRIFOS 400 kullanalım...

Gelişimi paylaşırsınız.

...... başka bitkilerinizde nasıl bir kararma oldu.?

Sizin sulama periyodunuzdaki değişimle alâkalı olmadığı kanaatindeyim...

demirgonenc
05-07-2012, 08:20
Sn. Nuri Murvet,

İlginize çok teşekkür ederim. Her ne kadar profilde Ankara yazsa da 3-4 yıldır İstanbul'dayım. Oturduğum bölge denize ve ormana yakın. Nemli bir bölge.

Bahar aylarında küçük öbekler halinde bu ağımsı madde görünmeye başladı. Önlem olarak da mantar ilacı önerildi ve uygulandı. 20 gün arayla yeniden ilaçlan fakat şu an daha çok yerde ve daha çok bu maddeden var.

Sabah sulamasına da geçildi bu arada. Otomatiği sabah 5.45 ve 10 dk olarak ayarlattım.

Bitkilerdeki kararmaya, sabah sulaması sonrası yapraklarda kalan suyun neden olduğunu sanıyorum.

Çimlerdeki maddeyi nette aramaya çalıştım. "Snow mould" olarak tanımlanıyor yabancı sitelerde. Sonuçta mantar fakat başka bir türü gibi. Yabancı forumlar "fertilizer" uygulanmasını öneriyor. Bayer'in bir ürünü de öne çıkıyor.

Bu üründen kısa sürede elimde olacak. Küçük bir bölgede deneyip sonra genele uygulamak istiyorum. Bunun için sizin araştırmanızı beklemeyi düşünüyorum.

Sanıyorum sizin önerdiğiniz ilaç kullanıldı bahçede ve belki de bizim yanlış uygulamamız nedeniyle sonuç alamadık. Siz de zamanınız varsa, bu maddeyi tanımlamak için, snow mould konusunda nette bir inceleme yapabilir misiniz? Sonuçta tarım ve ilaçlar konusunda sınırlı bilgim olduğu için, fotograflardaki madde ile tanımlanan hastalığın ne kadar ayn olduğu konusunda kesin karar vermem mümkün değil.

Yeniden bilgi verirseniz memnum olurum, ilginize teşekkür ederim.

Güler
05-07-2012, 10:30
Sayın Nuri Mürvet, çim yapraklarındaki sararmalar pas gibi göründü bana, ne dersiniz?

Çim makinesinin bıçağı da sanki körelmiş gibi, çimlerde kopmalar olmuş ki uçları püskül püskül.

Nuri Mürvet hoca size açıklamayı yapacaktır ama bence çim boylarını iyice kısaltın ve toprağın daha iyi güneş alamasını sağlayarak biraz kurutun ki mantar ilaçlaması işe yarasın.
Sizin yerinizde olsam önce iyi bir dezenfektan yapar sonra mantar ilaçlarına yönelirdim.
(Hocam, eğer hatam varsa lütfen beni de uyarın)

Nuri Murvet
05-07-2012, 23:12
Merhaba sayın demirgonenc

"Snow mould" olarak tanımladıkları Fusarium spp. yanıklığı - Fusarium çürüklüğüdür.

Bayer "fertilizer" uygulaması denilen, uygulama 8-11-5 yavaş salınımlı gübredir.

Çiminizdeki bahsettiğiniz oluşumlar başlar başlamaz Huwasan veya Peras kullamanız gerekirdi.

Bu uygulamadan sonra dediğim gibi fungusit uygulaması yapılmalı Previcur - Captan veya Sportak + Pilben karışımı kullamanız gerekirdi.

Sizin ilaçlama periyodlarınızın aralıkları biraz uzun olmuş..

Hastalık var ama kullanılan fungusitlerin etkisi ile hastalık ağır ilerliyor gibi...

Fungusit uygulama periyotlarının haftada bir yapılması gerekli....

Önceki mesajda paylaştığım sulama periyodlarına dikkat edelim ve azotlu gübre kullanmayalım...

Çim alanın metrajını belirtmemişsiniz, alan küçükse kontrol kolay olacaktır.

Merhaba sayın Güler

Pas hastalığı var gibi fakat Fusarium spp. hastalığının artıkları olması daha muhtemeldir.

Çim makinasını bıçağı kör kesimi ezerek yapmış, bu kesim patojenlere davetiye çıkarır...

Çim makinasını bıçağı bilenmesi gerekir.

Dezenfektanlar hastalık oluşmadan veya hastalık başlangıçlarında daha etkili olmaktadır.

Çim kesim uzunluğu kademeli olarak 3-3,5 cm'ye düşürmek hastalık kontrolü için gereklidir.

Ani derin çim kesimi ve toprağın gün ışığını görmesi hastalık kontrolünü zorlaştırır

Selam ve saygılarımla...

demirgonenc
06-07-2012, 08:54
Sn. Güler ve Sn. Murvet,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Öncelikle bir düzeltme yapmam gerekiyor. Ben fertilizer olarak Bayer'in veya başka bir markanın ürün önerdiğini anlatmak istemedim, amacım yabancı forumlarda bu tür hastalık için fertilizer önerildiğini aktarmaktı, bir markanın ürününü değil. İki kez bir firmanın önerdiği ilacı kullanıp sorun almayınca şimdi bir Bayer ürünü denemeye karar verdim. Sanıyorum konu karıştı.

Fakat, buradan anladığım markadan çok benim veya bu işi yapan bahçıvanın uygulamasında hata olduğu. Çünkü biz ilaç uygulamasında bayağı ara vermişiz ve çim makinası dahi düzgün değil. Zaten bu yüzden artık kendi işimi kendim yapmaya karar verdim.

Dün, akşam ilaçlamayı yaptım bir arkadaşımla, çim alanı yaklaşık 500 metrekare. Bu sabah baktığımda ağımsı maddeden yer yer vardı. Perşembe gününden itibaren çim sulanmadı ve cumartesi sabah erken saatte sulanacak. Bir hafta sonra ilacı yeniden denemeyi düşünüyorum. Bir makina alarak çimi de artık kendim biçeceğim, çünkü sitenin makinası veya ustanın getirdiği makina bana hastalık dışında birşey getirmiyor, çevredekileri de bulaştırıyor.

Gelecek hafta sonuç alamazsam bu kez, dezenfekte ederek yeni bir ilaçla, sizin önerdiğiniz ilaçları kullanırım. Bu arada çime bilmiyorum fazla mı ilaç uygulamış olacağız?

Son yaptığımla 3. uygulama oldu fakat haftada bir yapılması gereken bir uygulama için 3 kez sanıyorum fazla değil.

Bu arada gönderdiğim fotograflardaki ağımsı madde tam olarak mantar mıdır? Bu konuda bir yorum alamadım, komşular, bakarak kendilerinde de aynı maddenin olduğunu söylüyorlar ve mantar teşhisinde bulunuyorlar.



Bu arada kullandığım ürün

Ürün Grubu : Fungisitler
Etken Madde : % 50 Trifloxystrobin
Formulasyon : WG (Suda Dağılabilir Granül)
Ambalaj Çeşitleri : 100 g, 150 g

bilgisini içeriyor.

Esasında amacım forumda yazılanları okuyunca, Huwasan kullanmaktı. İnternette buldum önce ilacı denemek istedim fakat sanıyorum hata yaptım, şimdi başladığım uygulamayı sonuçlandırmayı düşünüyorum.

Notunuzda, Huwasan-peras karışımı dediğinizi görüyorum, bu karışımın oranı ne olacak? Bu ilaçları nedense İstanbul'da kolay bulamıyoruz veya bulunan yere gidip gelmek ciddi sorun. Bu ürünler ayrı ayrı sonuç vermiyor mu?

Gelecek hafta çimin durumuna bakarak,

- Önce çimi biçerek belirli bir seviyeye getirmeyi,
- Biraz toparlamasının ardından dezenfekte etmeyi,
- Tamamen sabah sulamasına geçmeyi,
- Captan ile ilaçlamayı

düşünüyorum. Yine bazı sorularım olacak..Dezenfenkte edilir edilmez, sulama aralıkları nasıl olmalı, ilaçlama kaç gün sonra yapılmalı, çim kaç gün biçilmeden durmalı?

Dikkatinize sunmak istediğim bir konu da, mantar vs sorunu öncesinde çimi Vilmorin ile gübreledik. Ben gübreden çok bölge, nem ve çim makinası ile gelen mantardan endişe ediyorum.

İlginize teşekkür ederim.

Nuri Murvet
08-07-2012, 22:17
Merhaba sayın demirgonenc

Huwasan-Peras karışımı olarak yanlış yazmışım...

Doğrusu, hastalık başlangıcında Huwasan veya Peras kullanmalıydınız... Olmalıydı..!

Kullanım dozu 10 litre suya- 20 gr Huwasan veya Peras kullanalım bu solüsyonu 100m2 alan için hesap ediniz.

Bu uygulamadan iki gün sonra fungusit olarak Previcur - Captan karışımını firmanın tavsiye ettiği ölçülerde kullanalım.

Sulama periyodlarını, toprağınızın kuruduğu zaman aralıklarında yapın ve çiminizin uzunluğunu 3-3,5 cm arasında tutalım...

Çim hastalıkları ihmale gelmez, hastalık görüldüğü an müdahale edilmesi gerekir.

Hiç zaman kaybetmeden dezenfektan ve fungusit uygulamasını yapmalısınız.

limon
08-07-2012, 22:34
. Boz renkli kelebeklere dikkat! Görüldüğü çimde insektisit uygulamasına başlamazsanız bir iki gecede çimi talan eder kuru, yanık,ölü bahçeniz olur. İlaçlamayı gece yapmanız tavsiye edilir.



3-4 gün önce bir iki tane rastladığım boz kelebeklerin sayısı sayısı dün birden çok arttı. Bugünse milyonlarcalar. Sadece bizim çim alanda değiller, tüm ormanlık alana yayılmış durumdalar. Bu gece dışarda oturmak mümkün olmayınca, şu sinek çeken ışıklı aleti taktık, yarım saatte yüzlerce hatta binlerce kelebek toplandı.

Bir de yine 2 günde birdenbire inanılmaz artan sayıda, tüm taflanları, ağaçları saran, pamuklu bite benzeyen ama onun gibi sevimsiz değil de sırtında tüye benzeyen oluşum olan minik beyaz, pire gibi zıplayan böcekler var.

Hemen bahçeci çocukları aradım, yarın ilaçlanacak bahçe ama onlar da şaşırmışlar, her yerde varmış bu böcekler ve kelebekler. Hadi bahçeyi ilaçladık, etraftaki ormanlık alandan ve araziden yine gelmeyecekler mi?

Mine hanımın 2 günde çimleri sarartırlar (zaten yeni yeni adapte olmaya çalışıyor) yazısını hatırlayınca panik oldum. Aynı sorunları yaşayanlar var mı merak ettim?

limon
08-07-2012, 22:45
Bir sorum daha olacak...

Bahçe sulamasını çimlerin altına serdiğim terleyen hortumlarla yapabiliyorum ve bunun için ayrı bir su deposu ayırdık. Hangi böcek ilacını su deposuna ekleyip terleme hortumlardan direkt çimlerin köküne verebilirim?

Meyve ağaçlarımı ilaçlamak istemiyorum, bunlar için doğal mücadele yolları yok mudur?

Güler
09-07-2012, 06:37
Sevgili limon, bu kelebekler bizde de başlamışlardı ama ertesi günü sanki birden bire azaldı.
Sebebini şimdi anladım.
Bizim buralarda çok sivrisinek oluyor, hele saat 18.00 - 21.00 arası felâket. Salıncaklara cibinlik geçirdik, yemek yerken de Raid spiral yakıyoruz.

Bahsettiğin elektrikli mavi ışıklı aletten koymuştuk, neredeyse yangın çıkacaktı. O kadar çok sinek yapıştı ki tellerin ara boşluğu kalmadı ve kısa devre yaparak alet ateş aldı.
Aman dikkat edin, aleti açık bırakıp da bir yere gitmeyin.

Bu sivrisineklerden şikayetimiz için Oğuz " ben bütün bahçeyi insektisit ile ilaçlayacağım " dedi. Sivrisinekler otlar arasında saklanırlarmış.
Ne çim kaldı, ne taflan ne de amerikan sarmasığı. Nerede ot gördüyse bastı ilacı. İki gün üst üste yaptı.
Valla dün biraz ohh dedik.
Ben de çim üzerindeki kelebeklerin uçuşmadığını gördüm.
Tafların üzerinde dokundukça zıplayan beyaz beyaz pire gibi olanlar da yok artık.

Meyve ağaçlarımız bodur, meyve ağaçlarına yaklaşmadı. Ama ben yine de sordum. Ziraat Müdürlüğü, elma-armut gibi meyvelerin toplanmasına daha çok var, en az bir hafta yememelisiniz dedi, sonrası için problem yokmuş ama zaten oralara ilaç yapılmadı, ben ilaç püskürtülürken zerre uçmaları için sormuştum.

(Bu mesajı daha sonra sileceğim)

limon
09-07-2012, 07:25
Güler hanım bence silmeyin mesajınızı, aynı sorunları yaşayanlar görüp faydalanabilir.

Alet tüm gece açıktı, olsa olsa sigorta atar dedik, riski aldık. Şu anda aletin etrafındaki kelebekler milyonlarca, öbekler oluşturmuşlar. Kelebek sinek gibi yapışmıyor, ses te çıkarmıyor ama ölüp dışarıya düşüyor. Bugünkü duruma göre ne yapacağımıza karar vereceğiz. Bu durumun bir anda ortaya çıkmasına çok şaşırdık, belki ömürlerini tamamlayıp bir anda yok olurlar diye umud ediyoruz ama nafile gibi... :)

vedat-guler
09-07-2012, 23:58
Dostlarım merhaba.

Geçen sene özellikle bahçesi olduğu için büyük heveslerle aldığım evimi evlilik, yeni eve yerleşmenin sıkıntıları ve iş yoğunluğundan bir türlü bahçeme vakit ayıramamıştım. Birkaç peyzaj firması ile görüşüp fiyat aldığımda sadece çim ekmek için 2000 liradan fiyat açınca bu sene kendi çapımda yarım yamalak edindiğim tecrübelerle bahçemi elden geçirmeye çalıştım.
Bahçe tamamen yabani otlarla kaplıydı ve toprağı akıl almayacak şekilde taşlıydı ve bir o kadarda inşaat molozu doluydu. Senelik iznimide erkenden kullanıp tüm zamanımı bahçede geçirdim, bugune dek elime kazma kürek almamış birisi olduğum için avuç içlerime kadar ellerim su topladı, tüm vucudum döküldü resmen ama değmişti. Aşağıda bahçemin kısa bir özeti var.

vedat-guler
10-07-2012, 00:06
Çimler tamamen olgunlaşıp her hafta düzenli şekilde biçilecek seviyeye gelince tüm yorgunluğum geçmiş artık işin keyfini sürüyordum. Ne varki geçen haftadan beri resimlerde göründüğü gibi bahçenin yarısında çimler kurumaya başladı. Ziraatçiye gittim durumu anlatıp fotografları gösterdim. Hastalık olabilir diyerek mantar ilacı verdi. Bugun ilaçlı su ile çimleri suladım.
Acaba bu sıkıntının sebebi tam olarak nedir? Hastalık mı bulaştı yoksa havaların sıcaklığından dolayı çimlerim ölmeye mi başladı.

Çimlerin cinsini tam olarak bilmemekle tavsiye üzerine poa oranı yüksek 6lı karışım tohum kullanmıştım. (gerekirse tohumların detayını net bir şekilde öğrenebilirim)

Birde dikkatimi çekti bu kuruyan çimlerin içinde hala sağlıklı kalan çimlerde var. Bu sağlıklı kalanların cinsini nasıl öğrenebilirim? ayrıca o konudada yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Çim konusunda çok tecrübesiz olduğumu fark ettim, her türlü bilgi ve fikriniz benim için çok önemli.

demirgonenc
10-07-2012, 09:54
Sayın Nuri Mürvet, ilginize teşekkür ederim. Huwasan'ı temin ettim. Uygulama için sorum olacaktı eğer zamanınız varsa. 468 numaralı mesajda fungusit öncesi dezenfekte edilmesi gerektiği, 470'de ise fungusit sonrası dezenfekte edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bahçenin bir bölümünü deneme amaçlı olarak dezenfekte ettim. 4 cm çim var, pompa ile yağmurlama yapar gibi, toprağa yakın tutarak uyguladım Huwasan'ı. Elimde yarım litreden fazla var hala. Ölçüyü biraz tutturamadım gibi, fakat fazlasının zararı olduğunu sanmıyorum veya var mı?

Bu uygulama sonrası, yaklaşık 7 saat sonra bahçe 7 dk sulandı bu arada.

Hafta sonu zamanım olacağını düşünerek, perşembe gününden itibaren esas ve düzenli uygulamayı başlatmayı düşünüyorum. Sıralamam şöyle sizce de uygunsa..

- Çimleri 3 cm'ye indireceğim.
- Sulamayı tamamen keseceğim.
- Alanı yapabildiğim kadar dezenfekte edeceğim.

Bu arada sulama yapılabilir mi veya sulama için süre nedir?

- 2 gün sonra fungusitle alanı ilaçlayacağım.
- Bir hafta sonra bu uygulamayı aynı sırayla yeniden yapacağım

Bu arada küçük çekirge veya bit gibi canlılar zıplayıp duruyor çimlerde, böcek ilacı da kullanabilir miyim veya bu uygulamada takvimi ne olmalı? Fungusit ile karışım yapılabilir mi?

İlginize teşekkür ederim.

Güler
10-07-2012, 10:06
Fotoğraflardan durumun hiç de iç açıcı olmadığı belli.

Bu aylar çimlerde en çok problem yaşadığımız zamandır.
Size tavsiyem lütfen biraz zaman ayırıp, Çim ve çimlerdki sorunlar başlığını sindire sindire bir okumanız. O takdirde nerelerde hata yaptığınızı daha iyi anlayacaksınız.
Daha sonra bunları yazarsınız ve beraberce neler yapabiliriz karar veririz.

(Böyle yazdığım için kusura bakmayın ama çim sorunu olan herkes hiç mesajları okumadan bir iki fotoğraf basıp veya hiç basmadan sorunuma çare diyor. Bizlerin de bahçe sorunları var, hocalarımız çok yoğun çalışma içindeler, yine de vakit ayırmaya gayret ediyorlar ama üyelerin de en azından evvelki mesajları okuyarak, neler yazılmış bir bakmaları gerekir diye düşünüyorum)

Nuri Murvet
10-07-2012, 22:08
Sayın demirgonenc

Perşembe gününden sonra...

-Sabah sulaması yapılacak ve hemen kullanım dozu 10 litre suya- 20 gr Huwasan -100m2 alan ilaçlaması hesabı ile dezenfekte edilecek

-İki gün sonra; Alan sabah erken sulanacak ve fungusit uygulaması yapılacak

-Çim yüksekliği 3-3,5 cm olacak

-Toprak nemini kaybettiği zaman periyotlarında sabah sulama yapılacak ....

-Hastalık kontrolüne kadar haftada bir gün fungusit uygulamasına devam edilecek, gelişime göre ilaçlama süresi uzatılacak..

Bu ilaçlama peridiyodunda zıplayan haşereler uzaklaşacaktır.

Nuri Murvet
10-07-2012, 22:15
Sayın vedat-guler

Çiminizdeki hastalık çökerten ve kök çürüklüğü hastalığı...

Hastalık oldukça ilerlemiş...

Sizde sayın demirgonenc'e tavsiye ettiğim dezenfektan ve ilaçlama tarifini uygulayın...

Bu ilaçlama periyodundan sonra boş kalan yerlere Eylül 15'inden sonra çiminize ara ekim yaparsınız...

Geçmiş olsun...

Kolay gelsin....

aaltaras
13-07-2012, 14:14
merhaba bir hafta önce bahcemin çimlerinde fotograftakı gıbı sorunla karsılastım sorun nedır sızce tecrubelı arkadaslar yardımcı olabılırse sevınırım

selamlar , tesekkurler

Eren
Merhaba,Yazmış olduğunuz sorunla aynı sorunu yaşamaktayım,
siz bir çözüm bulabildiniz mi?

ismettufan
16-07-2012, 18:33
Merhaba, 1,2 ve 3 aylılk 1'er ay ara ile ekilmiş yaklaşık 4000 m2 çim alanım var. profosyonel firmalardan yardım alıyorum fakat inanın ki bu siteden daha fazla bilgi ediniyorum. o yüzden sizinle paylaşmak istedim. son ekilen bölümün ekimi çok sıcaklara kaldığı için ekilen alan tam kapanmadı. Çimleri eken firma çimlerim kikiu olduğu için iyi sulanırsa kısa süre içinde çimlerin alanı kapatacağını söylüyor. Buradan öğrendiğime göre son ekilen çimlerimde dip çürümesi oluştu. Fakat eğer buna mantar sebeb oluyorsa, ilaçlanması gerekmez mi?
http://img.photobucket.com/albums/v299/ismet/cimler/IMG_1252.jpg
bu da ilk ekilen kısım
http://img.photobucket.com/albums/v299/ismet/cimler/IMG_1227.jpg

Nuri Murvet
16-07-2012, 21:42
Merhaba, 1,2 ve 3 aylılk 1'er ay ara ile ekilmiş yaklaşık 4000 m2 çim alanım var. profosyonel firmalardan yardım alıyorum fakat inanın ki bu siteden daha fazla bilgi ediniyorum. o yüzden sizinle paylaşmak istedim. son ekilen bölümün ekimi çok sıcaklara kaldığı için ekilen alan tam kapanmadı. Çimleri eken firma çimlerim kikiu olduğu için iyi sulanırsa kısa süre içinde çimlerin alanı kapatacağını söylüyor. Buradan öğrendiğime göre son ekilen çimlerimde dip çürümesi oluştu. Fakat eğer buna mantar sebeb oluyorsa, ilaçlanması gerekmez mi?

Merhaba sayın ismettufan


Hemen sulamayı durdurun...

Pennisetum clandestinum - Kikiu İlk çimlenme döneminde aşırı sulanmaya karşı çok hassastır. Kuraklığa toleranslıdır.

Çim alanınız tipik, Pythium spp. (Çökerten ) fungal patojen etkisi altında...

Pythium spp. (Çökerten ) Agresif hastalik etmenidir. Çimlerde çökerten, kök ve gövde çürüklüğü ve yanıklık hastalıklarına neden olmaktadır.

Vakit kaybetmeden, Sayın demirgonenc'e tavsiye ettiğim dezenfektan ve ilaçlama tarifini uygulayın...

Geçmiş olsun...

demirgonenc
20-07-2012, 11:57
Sn Murvet, Huwasan ve ilaçlama sonrası anladığım kadarıyla mantar gelişimi durdu. Şimdi çim tırmığı ile bayağı bir temizlik yaptım. Bu hafta sonu bir kez daha ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Kuruyan bazı yerleri neredeyse tamamen açıldı temizlik sırasında. Buraya bahçenin başka bölgelerinden çim aktarmayı düşünüyorum.

Temizlik bir süre daha devam edecet tırmıkla, sonra çimi desteklemek için gübre kullanabilir miyim? Veya ilaçlama ve tırmık temizliğine bir süre daha mı devam etsem?

3-4 haftalık ilaçlama sonrasında sanıyorum artık bahçeyi dinlendirmek gerekecek, mantar iyice geriler diye düşünüyorum, bu arada bu tür hastalık sonrası çimleri desteklemek için ilaçlama veya gübreleme, besin vs bir yöntem var mıdır? İlginize teşekkür ederim.

Nuri Murvet
20-07-2012, 18:59
Sn Murvet, Huwasan ve ilaçlama sonrası anladığım kadarıyla mantar gelişimi durdu. Şimdi çim tırmığı ile bayağı bir temizlik yaptım. Bu hafta sonu bir kez daha ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Kuruyan bazı yerleri neredeyse tamamen açıldı temizlik sırasında. Buraya bahçenin başka bölgelerinden çim aktarmayı düşünüyorum.

Temizlik bir süre daha devam edecet tırmıkla, sonra çimi desteklemek için gübre kullanabilir miyim? Veya ilaçlama ve tırmık temizliğine bir süre daha mı devam etsem?

3-4 haftalık ilaçlama sonrasında sanıyorum artık bahçeyi dinlendirmek gerekecek, mantar iyice geriler diye düşünüyorum, bu arada bu tür hastalık sonrası çimleri desteklemek için ilaçlama veya gübreleme, besin vs bir yöntem var mıdır? İlginize teşekkür ederim.


Merhaba sayın demirgonenc

Hastalık duraksadı ise; Mantar (Fungus) oluşumunu engellemek için önerilen fungusit ilaçlamasına şimdilik haftalık devam edelim...

15 gün sonra, çim alanınızdaki gelişmeleri takip ederek ilaçlama periyodunu 10-15 günlük periyodlara alabiliriz...

Çim alandaki sararmış ölmüş dokuları almışsınız, bundan sonra almayın...

Çim tırmığı ile yaptığınız mekanik temizlemede sağlam olan çimlere zarar verir, aniden köklerin açığa çıkmasını sağlarsınız.. İyi olsun diye yaptığınız işlem patojenlerin tekrar üremesine sebeb olabilir.

Sabırlı olun gelişmeleri takip edin...

Eylül ayının ortasından sonra, çim alanınızda açık kalan bölümlere veya tüm alanınıza tohumla ara ekim yaparsınız...

Hastalık gelişimini takip edelim...

İlerde organik toprak düzenleyici ve azot oranı düşük kompoze gübre kullanabiliriz...

Kolay gelsin...

demirgonenc
24-07-2012, 16:49
Sn Murvet, toprak düzenleyici olarak Google baktım, Leonartide görüyorum..Bu çimlerde işe yarar mı? Çimlerde, kışın evdekiler bahçede gezdiği için yer yer çukurlar var, 2-3 cm derinlikten yarım cm'ye kadar bu çukurlar, bunları sohbaharda, kış öncesi doldurarak bahçeyi düzgün bir hale getirmek için ne yapmam gerekiyor? Aklıma ilk gelen bütün bahçeyi hayvan gübresi ile kaplamak fakat birçok bitki tohumu bu nedenle bahçeye girer diye endişe ediyorum..Torf belki de ?

Güler
24-07-2012, 22:09
Ben de bu sorunu yaşıyorum ve aynen sizin gibi düşündüm; bahçeye elenmiş gübre+ elenmiş yıkanmış dere kumu + temiz toprak karışımını çimi kısa biçtikten sonra ince bir tabaka şeklinde sereyim.
Çukur olan yerler iyice dolsun. sonra üzerinden bir de silindir geçeyim. Kar, yağmur yardımı ile toprak beslenir.
Mutlaka çeşitli otlar çıkacaktır, erken baharda da Tordon (geniş yapraklı ot ilacı) yaparak bu geniş yapraklı otları temizlerim diye düşündüm.

limon
24-07-2012, 23:22
Aynı sorun bende de var. Dün Bauhaus bahçe bölümünde çok şeker ve bilgili bir genç vardı, çok yardımcı oldu bize. Bahçedeki çukurluklar için çim kapak toprağı ve çim tohumu aldık. Tohum için Eylül ayını bekleyeceğiz ama o zamana kadar boşlukları kapak toprağıyla dolduracağız.

Ayrıca bahçe sulaması için kullandığım depoya eklemek için bir kaç çeşit sıvı gübre aldık. Çimleri biçtim, ön sulama yaptım ardından da gübreli sulama yaptım. Çimlerin serilmesi fazla sıcaklara denk gelince zaten sarsılan çimleri yavaş salınımlı katı gübreyle gübrelememiştim. Uygulamadan memnun kalırsam isimlerini paylaşırım.

Her gelen çimlere laf attıkça bileniyorum, onları zümrüt gibi yapmak benim için onur meselesi oldu. :)

Güler
25-07-2012, 10:36
Sevgili limon, sana taaa ilk başlarda söylemiştim; Çimin mi var, derdin var kulübüne hoş geldin" diye hatırladın mı? ;)

Ama olsun, inan doyurucu ve hoş bir uğraş. Alan küçük olursa amenna, elle de doldurursun toprağı ve tohumu da ekersin çukurlara. 1000 m² lik çim alanda inan çok zor ve yorucu. O yüzden yukarıda yazdığımı tatbik edeceğim sonbaharda zaten alan şu an sadece çimlerle değil yer yer otların da istilâsına uğramış vaziyette ama yemyeşil. :)
Oysa kadife gibi yumuşacık çim yapabilmek uğruna ne kadar uğraşmıştım ama başaramadım. :(

Nuri Murvet
25-07-2012, 18:26
Sn Murvet, toprak düzenleyici olarak Google baktım, Leonartide görüyorum..Bu çimlerde işe yarar mı? Çimlerde, kışın evdekiler bahçede gezdiği için yer yer çukurlar var, 2-3 cm derinlikten yarım cm'ye kadar bu çukurlar, bunları sohbaharda, kış öncesi doldurarak bahçeyi düzgün bir hale getirmek için ne yapmam gerekiyor? Aklıma ilk gelen bütün bahçeyi hayvan gübresi ile kaplamak fakat birçok bitki tohumu bu nedenle bahçeye girer diye endişe ediyorum..Torf belki de ?


Merhaba sayın demirgonenc

Çim alanızdaki çukurları kapatmak için çim üst kapak toprağı (Toprak + yanmış koyun gübresi + torf + dere mili karışımı) kullanmanız gerekir. Üst kapak toprak karışımına Leonarditi ilave olarak kullanabilirsiniz.

Yalnız torf ve koyun gübresi kullanılmaz, yoğunluk olarak hafif ve gevşek olduğu için sulama ve hava koşullarından etkilenerek yer değiştirir veya kaybolur. Alana ekilen çim tohumuna baskı yapamadığı içinde çimlenme olmaz, çimlenme olsa bile çim makinası kökü ile yerinden söküp alır.

Sayın Güler hanım çim kapağı için kullanılacak toprağın özelliklerini ve uygulama aşmalarını doğru olarak paylaşmış sizde bu sekilde uygulamasını yapabilirsiniz.

Sayın limon, çiminiz daha bebek sonbaharda ve hele ki baharda zümrüt gibi olacağından eminim...

Kolay gelsin...

demirgonenc
26-07-2012, 09:17
İlaclama, sulama, şımartma, üzerine düşme, bakım, gübreleme vs dahil her türlü ilgiyi gören bahçenin durumunu son olarak görüntüledim.

Masraf ettiğim için vazgeçmediğim çimler, mantar saldırısı, bölgenin iklim yapısı vs derken, geçen yıl sonbaharda ekimin ardından temmuz ayında bu hale geldi..Çok kötü değiller fakat filmlerdeki gibi yemyeşil de değiller..

Hayat kalmaya devam edecek gibi görünüyorlar..

Esasında çimlerin durumu, tedavi süresince ismi geçen ilaçların etkinliği, Huwasan, Captan, Bayer vs, etkinliğini de gösterecek. Veya "ne yaparsan yap, sonuçta belirli bir hale geliyor çimler" diyenlerin haklı olup olmadığını da..

Mesele şimdi bu bahçe genel olarak homojen bir yapıya kavuşur mu veya ne yapmalıyız? Veya bahçeyi Pitos ormanına mı çevireyim

Bahçenin fotografları


Genel1


http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce10.jpg

Genel2

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/Copyofbah5.jpg

Genel3

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce6-1.jpg

Hasarlı bölgeler

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce7.jpg


Yaygın görüntü, bu yaprak uçlarındaki bozukluklar için yeni çim makinası aldım, temiz kesim için, belki destek gerekiyor bitkiye?

http://i1122.photobucket.com/albums/l528/cer47/bahce3-1.jpg



Evet bahçede durum böyle..Şimdi bu bahçeyi sohbaharda yeni bir hamleyle düzgün bir zemine kavuşturmayı düşünüyorum..Tabi bir sonraki sene aynı sorunlar yaşanmasın diye güçlendirmem, hastalık artıklarını temizlemem de gerekecek..Eğer sorun devam ederse, peyzaj numarası ile çok doğal taş kaplama, biraz çalı vs ekimi, bol Pitos, az çim alanı ile, bütün bitkilerden fazla bakım isteyen çimleri azaltmayı düşünüyorum...Bütün ilaçları da çöpe atarım herhalde..))

Güler
26-07-2012, 10:57
Çimin mi var derdin var kulübü size de hoş geldiniz der. Ammaaaa sakın moralinizi bozmayın. Vaktiniz varsa, sabrınız varsa bir bütçe ayırmayı düşünüyorsanız devam edin derim.

Yeni çim makinesi de almışsınız, bıçağı keskindir. Bundan böyle çimleri koparma-yolma değil de kesme yapar ve uçlardaki tiftik tiftik beyazlıklar oluşmaz. Arada bir de bıçağı dezenfekte etmek için çamaşırsuyu ile silin. Çim boylarını da 3 cm civarında tutsanız daha mı iyi olur acaba?
Kapak toprağında bence dere mili kullanmayın, nereden geldiği belli olmadığı için bahçeyi su otu ve kanyaş otu bir sarıyor ki mücadelesi adeta imkânsız.

Bir de bakmışsınız ki uğraşımınız netice vermiş; boyları 3 cm- 4cm i bulan zümrüt yeşili, kadife gibi çimlerinizin üzerinde çıplak ayakla dolaşıp-koşuyorsuz.
Öyle bir hoşunuza gidiyor ki dayanamayıp boylu boyunca kendinizi çimlerin üzerine atıp, ayaklarınızı-kollarınızı iki yana açıp gökyüzünün güzelliğini seyrediyor ve " çok yoruldum ama iyi ki yapmışım " diyorsunuz. ;)

harfuzmani
26-07-2012, 13:26
Herkese merhabalar..
Çimlerim gayet iyi durumdalar ancak yabani otlarla başım belada.Ben söküyorum onlar yine geliyor.Acaba tordonla ilaçlamamı yapsam diye bir sorayım dedim siz üstadlara..
Resimlerini ekliyorum,acaba bu otlar nedir?daha önceleri hiç yoktu son 20-25 gündür ben yoldukça onlar başka yerlerden peydah oluyolar bahçeye.

harfuzmani
26-07-2012, 13:30
...

Güler
26-07-2012, 13:47
Yakın çevreden rüzgâr vasıtası ile de bir sürü tohum gelebiliyor.
Geniş Yapraklı otlar için tordonun faydasını gördüm.

harfuzmani
26-07-2012, 13:57
Yakın çevreden rüzgâr vasıtası ile de bir sürü tohum gelebiliyor.
Geniş Yapraklı otlar için tordonun faydasını gördüm.

Sağolun Güler Hanım
Hiç bıkmadan herkese sabırla cevap yazıyorsunuz ya size gıpta ediyorum..İyi ki sitede sizin gibi bir büyüğümüz var.

Güler
26-07-2012, 15:10
Teşekkür ederim. Bildiklerimi yazıyorum, bilmediklerimi de bilgisi olan arkadaşlara yazarak "belki görmemişsinizdir ama ... arkadaşın yardıma ihtiyacı var" diyerek, yardım talep ediyorum.

Maksat paylaşım değil mi? ;)

pooly_ares
26-08-2012, 18:35
Değerli Arkadaşlar
Forumumuzu dün internette araştırma yaparken buldum ve sorulan sorulara hızlı,açıklayıcı ve güvenilir cevaplar verilmesi çok ilgimi çekti.

Sizlerin değerli bilgilerinden yararlanmak amacı ile problemimi ve açıklamaları aşağıda bilgilerinize sunuyorum. İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Kasım 2011 tarihinde evimizin bahçesine rulo çim uygulattık. Uzunca bir araştırmadan sonra 300m2 lik bahçe için temizlik+tesviye dahil 3000 TL lik bir maliyet ile bahçemiz aşağıdaki duruma geldi

http://img254.imageshack.us/img254/4163/bahceilkdurum.jpg

Hersey güzel giderken çimlerde yer yer küçük çaplı sararmalar meydana geldi (yaklaşık 20 gun once). Bu sararmalar ile ilgili ne yapacağım konusunda rulo çim uygulamasını yapan arkadas ile gorustuğumde üre gübresi atmam gerektiğini soyledi. Tavsiyesine uygun olarak hiçbir arastirma yapmadan ureyi attım bol su da vermeme rağmen çimler aşağıdaki hale döndü. Sordugumda ise fazla kullanmışsınız cevabını aldım. Şu anda çimlerimizin yerinde ayrık otları ve sonradan adının topalak oldugunu oğrendiğim bitkiler yaşıyor (sararan ve saman haline donusen çimler dısında)

Tekrar rulo dosemektense ara çim/yama yapılmasının daha uygun olacağı düsüncesi ile bu sefer ekim işlemini araştırmaya başladım. Şu anda verilen teklif 150-200 m2 civarı sararan çimlerin yerine yeni ekim ve zararlı otların temizlenmesi karşılığında 1000 TL

Sizlerden ricam bu fiyatın ne kadar makul olduğu, kendim birşekilde çozmeyi denesem yapmam gerekenler ve kullanmam gereken ilaç/aletlerin neler olduğu konusunda yol göstermeniz.

Saygılarımla

Bahcenin son durumu
http://img12.imageshack.us/img12/540/bahcesondurum.jpg

Yakın Plan Görünüm-1
http://img716.imageshack.us/img716/4324/rsz1rszbahceyakinplan.jpg

Yakın Plan Görünüm-2
http://img401.imageshack.us/img401/251/rszbahceyakinplan2.jpg

Topalak ve Ayrık
http://img715.imageshack.us/img715/9292/rsztopalak.jpg

Güler
26-08-2012, 21:08
Çimi dertliler kulübüne siz de hoş geldiniz sayın pooly_ares.

Şu an hiç müsait değilim ama umarım yarın sorularınıza cevap vermeye gayret ederim.

Bu arada siz de yeni üyelerin kendilerini kısaca tanıttıkları başlıkta kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

limon
26-08-2012, 21:55
Çözülmeyecek durum değil ama zümrüt gibi çimlerin yanlış yönlendirme sonucunda 20 gün içinde bu duruma gelmesi çok can sıkıcı.

Size o öneriyi getiren arkadaşın karşısına geçip "Bu sıcakta ne üresi kardeşim?" demek isterdim.

Ben olsam yabani otları ilaçla değil elle toplamayı tercih ederim. Gücünüz ve vaktiniz yoksa yevmiyesi 50 TL dan 1 genç alsanız yarım günde hallederler. Kalan yarım günde de daha önceden hazırladığınız kapak toprağını (kum, toprak, gübre karışımı yapı marketlerde çuvalı 15 TL'den kapak toprağı diye satılıyor) ve çim tohumunu atsanız işiniz tamam olur. Ara ekim dedikleri şeyi gözünüzde büyütmeyin, önce bozulan kısmı çim tırmığı ile sararmış otlardan arındıracaksınız. Sonra ince bir kapak toğrağı atıp biraz sıkıştırıp üzerine çim tohumunu atacaksınız ve en üste 3-5 mm. kapak toprağı atıp dikkatlice sulayacaksınız. (su toprağı dağıtmamalı, birikmemeli, hafifçe nemlendirmeli)

Ara ekim için de aceleci davranmayın, Eylül ayının ortaları hava sıcaklığının 20li derecelerde olduğu zamanlar en ideali. (Ben de zamanını bekliyorum) Biliyorum her görenin bozulmuş çimlerle ilgili yorum yapması moral bozuyor ama siz yine de sabredin ve doğru zamanı bekleyin.