View Full Version : Lisianthus
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
tasdelenmurat
12-05-2007, 23:34
Lisianthus (lalegül)/Genel Bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17323)
Lisianthus ( lalegül ) denen çiçeği ilk gördüğüm andan beri çok hoşuma gitti.
Lalenin zerafeti ile gülün güzelliğini birleştirin. ( Tabi böyle bir birleşimde ikisindende bazı şeyleri feragat etmek zorunda :D )
Çiçekle ilgili Türkçe, detaylı bilgiler için aşağıdaki linki tıklayın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17323&highlight=lisianthus
Site üyelerinden kgursan adlı arkadaşımız lalegül fideleri satmaktadır. Bayağıda uygun fiyata onunla irtibata geçebilirsiniz.
LİSİANTHUS ( LALEGÜL) RESİMLERİ aşağıdadır. iyi seyirler.
http://www.freshroses.com/lisianthus.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=103154&d=1253185751
http://www.aboutflowers.com/florallibrary/Fresh_Cut_Flowers/eust173.jpg
http://www.imagecache.co.uk/images/lisianthus.jpg
http://www.extension.umn.edu/yardandgarden/YGLNews/images/lisianthus.jpg
http://www.dontveter.com/howtogrow/eustgran9.jpg
BenBen1967
01-06-2007, 11:49
Gerçekten de çok güzelmişler.Tamda kahvemi içerken gördüm ,keyifle kehvemi yudumlarken izledim ;)
corbusier
21-06-2007, 10:39
Merhaba, bir donem Lisianthus yetistirdim, Sakata Seeds firmasindan tohumunu temin etmistim. Tohumlari cok kucuk (1gr da yaklasik 1000 adet var), o yuzden tohum alirken kaplanmis tohum olmasina dikkat edin yoksa ekim icin cok ugrasmaniz gerekir. Yalova'daki ureticiler Lisianthus yetistiriciliginde basi cekiyorlardi, su anda Antalya ve Izmirde de oldukca fazla yetistiricisi var. Mor renkli olanlarla baslamanizi oneririm, iki renkli olanlara gore daha kanaatkar. Vazo omru 3 hafta gibi oldukca uzun. Bu bitkilerdeki sikinti tohum ekiminden fide haline gecene kadar uzun bir sureye ihtiyac duymalari, 4 gercek yaprak gosterdikten sonra is hizla ciceklenmeye dogru gidiyor. Bunlar olmadi buyumuyor diye sakin endise etmeyin, sabredin.
Buket Aknar
22-06-2007, 00:11
Selamlar, ben bahçeme nisan ayında lisianthus ekmiştim. Fidelerini Kıbrıs'ta bir çiçekciden aldım. İlk çiçekler geçtiğimiz günlerde açtılar. Çiçek ile ilgili çok fazla bilgiye sahip değilim ve kökeni , bakımı, tohum elde etme ile ilgili bilgileri araştırıyorum. Önceki gün forumda bu bitkinin adı nedir? bölümünde bu bitki ile ilgili ayrıntılı bilgisi olan var mı ? diye araştırıyordum, ardından böyle bir bölümü farkedince oldukça sevindim. Ayrıntılı bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevineceğim.Bahçemdeki lisianthus'ların fotoğrafları forum'da bu bitkinin adı nedir? bölümünde yüklenmiştir. Buraya yükleyemiyorum. Bugünden sonra çiçeklenenleri de buraya yüklemeye çalışacağım.
Buket Aknar
29-06-2007, 13:59
Bahçemdeki Lisianthus'lardan....
Ben de çok seviyorum bu çiçeği. Bundan dört sene evvel evlenirken gelin çiçeği için morlarını düşünmüştüm ama bir türlü çiçekçiye anlatamadım. İsmini de bilemiyordum. Şimdi bu başlığı görünce aklıma geldi. Çok kibar bir görüntüsü var.
tasdelenmurat
22-09-2007, 03:21
Buket aknar arkadaşım. valla gözüm kaldı bahçendeki lalegüllere( Lisianthus ) Allah nazarlardan saklasın. hele en son resimdeki beyaz , yaprak uçları mor olana bittim resmen.
"buket akner" , "corbusier" arkadaşlarımız inşallah yardımcı olurlar bizlere ellerinde fide/tohum varsa.
Lisianthus (Eustoma) grandiflorum Hybr.F1
Ekim zamanı: Temmuz-Ekim.
Gelişim zamanı: 22-26 haftadır.
Çimlenme: Çimlenme 20-23ºC’de gerçekleşir. 24ºC üzeri ısılar çimlenme olumsuz etkilenir. Çimlenme gerçekleştikten sonra hastalık sorunlarından kaçınmak üzere tabla veya viyoller, havalandırması iyi olan daha serin (15-20ºC) bir ortama nakledilir.
EC: Düşük derece tuzluluk oranları uygundur.
Nem: Tohumun kaplamasının eriyebilmesi için yüksek nem oranı gerekir.
Tohum kapağı: Tohumun nemini koruyabilmek içi kapak oluşturulur.
Gelişim sıcaklığı: Üretim, gündüzleri 20-27ºC, geceleri 15-18ºC değerleri korunarak sonuçlandırılır.
PH: 6,2-6,5
Bitki boyu 25-30cm’dir. Saksı ve bordür bitkisi olarak yetiştiriciliği yapılabilir. Uniform bir bitkidir.
http://www.istanbultohum.com.tr/CicekTohumlariDetay.asp?ID=247&kID=1
Selahattin Yılmaz
22-09-2007, 19:48
Sevgili GLCN, lisianthus istersen kapalı çarşıda tuz pazarı camisinin yanında Tohum Market var onlarda yetişmiş saksılı bitki olarak ve ayrıca tohum olarak mevcut eğer bitki almaya karar verirde gidersen ve dükkanda kalmamışsa dükkan sahibine benim ismimi verin size seralarından getirsinler ama elemana değil dükkan sahibine söyleyin (Ender bey), yok eğer işi yokuşa sürerlerse bana haber verin ben size saksıda bitkilerini seralarından alır size temin ederim.
Nasıl bakıyorsun sevgili buket?Benim gibi almak üzere olanlara fikir olur...
Bugün bende 3 renk aldım ama sizin tarif ettiğiniz yerden değil sevgili Selahattin hocam çiçekçiler pazarından artık sizin yardımlarınızla öğrenirim nasıl bakmam gerektiğini yarın resimde eklerim....
Çok teşekkür edrim selahattin hocam sayenizde bu güzelleri buldum..
sinaninci1
03-10-2007, 15:06
Sayin GLNC
Cok guzeller gule gule buyutun
Ciceker kokuyormu ?
Saygilar
Teşekkürler sinaninci1..Hayır ne yazıkki kokmuyor..
Buket Aknar
24-10-2007, 21:01
Sevgili arkadaşlar, benim lisianthuslarım artık tohuma kaçtılar başarabildiğim derecede biraz tohum aldım. Ancak zamanı gelince yetiştirebilecekmiyim bilmiyorum... Tohumlar, çiçeğin ortasında kapsül içerisinde iğne başı kadar küçük. Bir miktarını topladıktan sonra kedimin çarpması sonucu toprağa döküldü. Onların yeşerip yeşermeyeceğini bilmiyorum. Ancak az bir miktarını ayırabildim ki onları da nasıl ve ne zaman ekeceğimi bilmiyorum. Bilen varsa ve bana yardımcı olursa memnun olacağım.
Selahattin Yılmaz
24-10-2007, 22:49
Lisianthus tohumlarının çimlenmesi optimum sıcaklık şartlarında 1-1,5 ay gibi uzun bir sürede çimleniyor veya daha uzunda sürebilir çimlenme olmazsa endişelenmeyin sadece sulamaya devam edin...
songül nazlım
26-10-2007, 10:16
inan bilgi için gerçekten teşekkur ederım
songül nazlım
26-10-2007, 10:17
elfogi lisiyantus için verdigin site cok ısıme yaradı sagol
Hangi site sevgili Songül?
songül nazlım
30-10-2007, 13:04
istanbul tohum diye google yazarsanız cıkar orda nerede satıldıgı yazıyor ayrıca ıst eminonu kapalı carsıda bakırkoydede satılıyor
Buket Aknar
02-11-2007, 19:28
Arkadaşlar, ben tohuma kaçan lisianthus'ları tohumlarını aldıktan sonra kökten sökmeye kıyamadığım için toprağın biraz üzerinden kestim, yeniden yeşerirlerse diye beklemeye başladım. Acaba yeşerecekler mi?
Selahattin Yılmaz
02-11-2007, 21:30
Sevgili Buket Aknar, gelecek sene lisianthuslarınız birden fazla sürgün patlatarak gelişmesi lazım.
peki bu arada nasıl bakım uygulamalıyız Selahattin hocam?
Hasan Lalezar
14-12-2007, 23:36
Çok güzel bir çiçekmiş. Lalegül'ün Ankara'da bir semt ismi olduğunu düşünürdüm sadece , böyle bir çiçeğin adı olduğunu öğrendiğimde utandım açıkcası. Ceza olarak yetiştirmem lazım en kısa zamanda bu çiçeği :))
merhaba,
Elimde biraz Lisianthus tohumu var.Şöyle 10cm yüksekliğinde torf/perlit karşımı harçla bir yatak yapıp, üzerine serpeyim diyorum, doğru olur mu? Madem çimlenmesi sıcaktan etkileniyor, havalar Adana'da ısınmadan şu işi yapsam doğru olacak sanırım.
Çok yıllık bir çiçek mi, ortalama ömrü ne kadar, ytişen fidelere nasıl bir saksı seçeyim?
Bir de 1000mt rakımlı yaylada olur mu acaba, kışın yerde öldürmeyelim.
Teşekkürler,
Buket Aknar
30-01-2008, 17:56
merhaba,
Elimde biraz Lisianthus tohumu var.Şöyle 10cm yüksekliğinde torf/perlit karşımı harçla bir yatak yapıp, üzerine serpeyim diyorum, doğru olur mu? Madem çimlenmesi sıcaktan etkileniyor, havalar Adana'da ısınmadan şu işi yapsam doğru olacak sanırım.
Çok yıllık bir çiçek mi, ortalama ömrü ne kadar, ytişen fidelere nasıl bir saksı seçeyim?
Bir de 1000mt rakımlı yaylada olur mu acaba, kışın yerde öldürmeyelim.
Teşekkürler,
MSaygın, merhaba
Lisianthus ile ilgili tecrübelerimi size aktarayım.
Ben geçen yıl nisan ayında çiçekciden fide olarak aldım ve sabah güneş görmeyen öğle saatlerinden itibaren direk güneş gören bir yere (birşey bildiğim için değil, sadece uygun yer orası olduğu için) diktim. Yaz boyunca görenin imrendiği oldukça güzel çiçekler açtılar. Çevremde saksıya dikenlerin çiçek boyları kısa kalmasına rağmen benimkiler destek ihtiyacı duyacak kadar uzadılar. Sonbahar mevsiminde biraz tohum toplamaya çalıştım. Kuruyanları da sökmeye kıyamadığım için kökünden biraz yukarıdan kestim. Şu anda yeniden yeşermeye başladılar gibi ama Kıbrıs'ta kar soğukları var (dün yüksek yerlere kar bile yağdı) ve bundan sonra ne olur bilmiyorum. Bu arada evim 1000 metre değil ama aşağı yukarı deniz seviyesinden 500-600 metre yüksek bir yerdedir. Umarım bu bilgiler işinize yarar.
Çok teşekkürler Buket hanım :)
Bu durumda tek yıllık değil, seneye de aynı kökten sürgün verebilecek demek ki.
Benim bulduğum bilgilerde mutlaka yüksek ph'lı bir toprak istediği yazılı, düşük ph derecelerinde hastalık riski artıyormuş.Fazla miktarda ışık istiyor, hatta ideali 16 saat kadarmış, yapay ışıkla desteklense iyi olurmuş.Bir de çiçeklenme döneminde yüksek sıcaklık sevmiyor, az çiçekli, gösterişsiz oluyormuş.
Tohumdan çimlenme de çok uzun sürüyormuş, çiçeğe dönmesi 20 haftadan fazla sürebiliyormuş, Ocak ayı gibi ekilmesi öneriliyor, biraz geciktik bile yani.
Bu durumda burada çimlendirip, baharda hava sıcaklaşınca yaylaya götürebilirim demek sanırım.
Cevabınız için teşekkürler :)
Buket Aknar
01-02-2008, 10:34
Bahçemde; baharda sökmeye kıyamayıp kestiğim lisianthusların bugünkü durumları. Tekrar çıkmayacaklarını düşünerek yanlarına kadife çiçeği dikmiştim.
Benimde kıyamayıp kestiklerimden biri filizlenmeye basladı ama diğeri kökünden kurudu acaba tekrar sürermi?
Buket Aknar
14-04-2008, 21:11
Bu sene açarlarsa seve seve ayırırım. Geçen yıl topladığım tohumlardan bir kısmını taşdelenmurat'a gönderdim hala eline geçmemiş. Elimde kalanları kendim ektim. Benimkiler de halen çimlenmedi. Şu anda diğerleri yeşerdi. İnşallah geçen yıl ki gibi çiçek açarlar.
Dilek Erbil
16-04-2008, 13:06
Buket Hanım,benim Lisianthus tohumlarımdan hiç çimlenen olmadı.Alttan ısıtlamalı,arada buhar veriyorum, aydınlık yerde,şubattan beri tık yok....Galiba bişeyleri yanlış yaptım :(( Şayet tohumlarınızdan artarsa bana da gönderebilirmisiniz;ben artık ümidi kestim bu seneden.
bu çiçek hakkında bilgisi olan varmı.çok zarif çok güzel bir çiçek çiçekçiden almak işime gelmiyor.yetiştirmek istiyorum fakat tohumunu **** soğanını bulamıyorum.
arkadaşlar ben istanbul tohumculuğu aradım 1000 lik paket lisianthus profesyonel sera yetiştiriciliği için satılıyormuş eminönündeki şubelerinde de yokmuş.amatörce bahçede veya saksıda yetiştirmek amaçlı bir miktar tohumu nasıl temin edebileceğim konusunda bilgisi olan varmı?
Arkadaşlar bu sitede tohum satışı yapılıyor.
http://www.erciyestohum.com/kategori.asp?cats=17&department=%C7i%E7ek+Tohumlar%FD Henüz bende de yok :( ama ellerinde var sanırım...Saygılar
venus merhaba ,
Ben arayıp sordum.hibrit satıyorlar ve profosyenel paket 1000 tohum 45 ytl.
sayın firuzan ben istanbul tohum u aradım onlarda bana 1000 lik pakete 25 ytl dediler aradaki farka bakın sayın uzman16 2 ytl kardayız.
bu tohumu 50'lik satan yokmudur???.Birleşip almak güzel fikir ama katılım olurmu? az evvelde bauhausa baktım standlarda göremedim ve görevli ziraat müh. ne sordum lisianthus soğanlı bitkidir tohumu olmaz soğanı olur elimizde kalmadı mevsimi bitti dedi bana ilginç geldi bildiğim kadarıyla tohumu var ama enteresan...:confused:
Evet kesinlikle olabilir tohumun ekim ayı yalnız ekim ayında başlıyor kışın açan bir çiçekmi acaba?
öğrenmemiz lazım eğer gönüllü arkadaşlar varsa ben yapabilirim şu an izne ayrıldım ve ilgilenebilirim.İş bir Kayseriyi aramak :)
acaba tohumlarının büyüklüğü nasıl? Petunya tohumu gibiyse bilmiyorum :) şu yeşil adamları yapmayı bilmiyorum yoksa uygun bir şekil yapardım.
bu arada paketlerde 3 renk varmış
Buket Aknar
02-05-2008, 20:06
Arkadaşlar benim geçen yıldan yetiştirdiklerimde gördüğüm tohumlar, iğne ucu kadar minicik noktalar şeklindeydiler. Bu arada ne zaman çiçeklendiğini sormuşsunuz. Lisianthus yaz mevsiminde açan bir çiçek.
firuzan sizcede soğanlımı bu bitki? benim hiç bilgim yok taa
sayın buket aknar yetiştirmiş tohumları varmış demekki müh. karıştırdı bilgilerini.başkalarınında kafası karışmasın
eylemms 1977 , işareti yanlışlıkla tıkladım bilgilerinize
"istanbul tohum diye google yazarsanız cıkar orda nerede satıldıgı yazıyor ayrıca ıst eminonu kapalı carsıda bakırkoydede satılıyor" diye yazıyor formda 1.sayfada onada bakıcağımm
sayın firuzan sağolun.
en büyük servet sağlıkmış meğer.bu arada affınıza sığınarak ''hak geçmesin diye sayarsınız tohumları tek tek''şeklinde bir şaka yapmak isterim size. gr.usulü paylaşım sanırım en uygunudur yinede kararı size bırakıyorum ben her şarta uyarım.saygılarımla iyi geceler
sayın firuzan ben aradım orasını bugün.serada çimlendirmek üzere profesyoneller için 1000 lik tohum var elimizde dediler ve fiyatı 25 ytl dediler ayrıca eminönü şubelerinde şuanda satışı yokmuş bana bu şekilde dediler bilemiyorum isterseniz birde siz arayın
Buket Aknar
02-05-2008, 22:28
Evet ben Kıbrıs'lıyım. Arkadaşlar Kıbrıs'ta çiçekcilerde 1 YTL'ye fideleri satılıyor. Oralardaki çiçekcilerde fidesini ararsanız sanırım daha başarılı olacaksınız. Bana göre tohumdan başarılı olma ihtimali düşük. Ben başaramadım. Ama bu sizi korkutmasın belki de ben acemiliğimden dolayı başarılı olamamışımdır.
tasdelenmurat
03-05-2008, 15:28
Tohumdan çıkartmak zormuş bir çok yazıda öyle diyor.
Oldum olası şu mikroskobik tohumları sevmemeşimdir. "unicorn horn" diye bir tohum vardı elimde. 20 tane. poşette gözükmüyorlar. arkasına beyaz bir fon koyup iyice dikkatlice bakınca gözüküyorlar :P. hepsine toprağa attım. çıkarsalar çıkarlar. nefes alıp verirken bile havada uçuşur hale geliyorlar.
Akebia chocolate vine, golden bleeding hearts adlı sarmaşıklarım, ve blue picotee adlı çiçeklerim tohumlarımdan çıktılar. Önümüzdeki sene isteyenlere tohumlarını gönderebilirim. Bu sene 79 dolarlık tohum siparişi verdiğim için artık tohum siparişlerine pek katılmak istemiyorum. Tohum verebileceklere karşılığında bayağı güzel çiçek tohumları verebilirim. Duyurulur.
Arkadaşlar, tohum konusunda bende şüpheliyim ancak Kayseri'li bir üyemiz gidip bir baksa tohum büyüklügüne de öyle alsak ne iyi olurdu.;)(Renklerin mix olması harika ama cok kucukse tohumlar oda bir sorun.:()
Bir de Sn.Tasdelenmurat, ben de tohum ektim ,hangileri cıkacak bilmiyorum ancak bahcemizde degisik türler var birgün resimlerini ya da türlerini söylerim ve sizin sarmaşıklarla takas yapabilirim ya da sizin cok isteyipte bulamadıgınız bir tür varsa ben de bakınıyım ki benim de elinizdeki türlerden birer tane olsun.:cool:Saygılar
Geçenn sene açan çiçeklerimin tohum kapsülerini gelişi güzel aynı saksıya serpmiştim ve buyrun...:D
beyaz orkide
03-05-2008, 18:03
Arkadaslar lısıantusu bende basaramadım tohumdan üretmeyi.Sanırım fidesini almak daha mantıklı.Sanırım tohumlar taze olmalı cimlenmesi icin.Ama fidesini 1ytlden bulmak mumkun olmaz burada.(Kıbrısa mı gitmeli ne yapmalı)Bizde olsun olsunda 5ytlden alırız herhalde.Başka caremiz yok anlaşılan.
Arkadaşlar bence lısıantus bitkisini buralarda yeşermemesinin nedeni sıcak yer sevmesi gibi geliyor bana çünkü Kıbrıs yani kış yok ki oralarda
Buket Aknar
03-05-2008, 20:58
Arkadaşlar, ben geçen yıl fideden yetiştirdim ve bu yıl yeşerenler geçen yıldan kalan, sökmediğim ayni fideler. Kışın onları çok dipten kesmiş ama yerlerinden sökmemiştim. Yeniden yeşerdiler. Tohumlarda başarılı olamadım. yani anlayacağınız sıcak ile ilgisi yok.
Açıkcası ben formda gezerken resminden görüp çok beğendim ve tohumla yetiştirme işine yeni başladım.Petunya diktim yeşerdiler.Bütün yazılara baktğım zaman bu tohumdan çimlendiremeyenler baya fazla nedeni ne olabilr acaba.tohumlar küçük olduğunda, tohumlar üst üste geliyor ve çimlenmiyor olabilir mi **** uçuyorlar mı? hani soğan ne kadar büyük olusa çiçek açar tohum da da böyle bir şey var mı?ne dersiniz :)
Forumlardaki arkadaşlarımızın deneyimlerinden anladığım kadarıyla tohumdan çimlendirmede başarı oranımız düşük görünüyor.Seracı bir arkadaşımız lisianthus fidesi üretse ve bizlerde üreten seracı arkadaşımızdan temin etsek daha iyi olur diye düşünüyorum.Aramızda bu konuya ilgi duyan seracı arkadaşlarımız yokmu:confused:
Buket Aknar
04-05-2008, 09:31
Lisianthuslarımın bugünkü durumları.
sayın buket aknar
lisianthuslarınız güzel büyüyorlar güzellikleri ile bu yaz bahçeniz şenlenecek kıskandırıyorsunuz beni.Maşallah diyeyimde aman nazarım değmesin.
Buket Aknar
04-05-2008, 11:11
Teşekkürler. İnşallah çiçeklendiklerinde de buradan sizlerle paylaşırım.
fatmadundar
06-05-2008, 23:08
Evet, ben de çok istiyorum lisianthus ama geçen yıl çok aradım ne tohum ne de fide bulamadım :(
Buket Aknar
07-05-2008, 19:26
Bu yıl başarılı olup da toplarsam ben size göndereceğim. Ama başarılı olup olamayacağınızdan emin değilim.
fatmadundar
08-05-2008, 12:38
Teşekkürler Buket Hanım.
Siz yanlızca bir kez satın aldığınız tohumlardan ektiniz, daha sonra tekrar olduğu yerden yeşerdi değil mi? Onların tohum yapmaları da selluka gibi zor mu oluyor acaba?
Ve ben hala bir selluka tohum ya da fidesine ulaşamadım Buket Hanım. Sahip olunca size de sözüm var ya.
Buket Aknar
08-05-2008, 21:22
Ben tohumdan yetiştirmedim. Geçen yıl fidelerinden almıştım. Topladığım tohumlardan ise hiç biri çimlenmedi. ( bir miktarını taşdelenmurat'a göndermiştim ama eline ulaşmamış)
Tohumdan çıkan lisianthus um boyuna bakarmısınız..Aldığımda mor ve sarım tek katlı fakat pembem katmerliydi fakat katmerli olan nedense kurudu tohumunu rast gele aynı saksıya ekmiştim içlerinden sadece bu çıktı yaşasınki oda pembeymiş ama katmerli değil sanırım..:o
Mart mı sevgili uzman? ben geçmiş mesajlara baktımda mayıs ayında tuz pazarının sonunda hep duran çiçkçilerden almısım yani mayısa kadar çiçekçilerde görmemiştim isterseniz başka yerlere daha bakın..:confused:Ayrıca hangi şehrin Cumhuriyet cad. sorabilirmiyim?
Buket Aknar
22-05-2008, 21:18
Sevgili GLCN yukarıdaki fotoğrafı incelediğimde bu çiçeğin lisianthus olmadığı hissine kapıldım. Bu çiçek rozete benziyor.
Çiçeğinizi ben finka yani rozete benzettim. İlk sayfalardaki fotoğraflarla sizin çiçeğin fotoğraflarını karşılaştırırsanız sanırım ayni olmadığını siz de farkedeceksiniz.
Evet haklısınız tamamen açınca bende benzettim ama değil sevgili Buket fidenin boyu yaklaşık 10 cm(ki bu yakıstırmayı ben yapıyorum daha da küçük olabilir) çok küçük bir fide, diğer lisianthuslarla karşılaştırıyorum yaprakları falan herşeyi aynı sadece çiçeği bir garip eğer ölmezse boyu uzarsa sanırım yaşlanınca gerçek çiçek açıcak bundan önceki resimde boyutunu gördünüzmü bilmiyorum ama nerdeyse çiçeği toplu iğne kadar bitkiyi tanımasam ve kıyaskama yapacak baska bir bitkim olmasa bende rozet çiçeği oldugunu düşüneceğim:):rolleyes:(ayrıca benim hiç rozetim olmadı bunun tohumu nerden gelebilir ev içerisine)
Sayın Buket Aknar (Sevgili meşlektaşım), sizin lisianthuslarınız ne durumdalar? fotoğraflarını eklesenizde gözlerimiz bayram etse.Bu çiçeğin fotoğrafına bile bakmak bana haz veriyor, birde saksımda olsa.Nikahımda gelin çiçeğimi lisianthus demeti düşünüyorum çok zarif bir çiçek.
Buket Aknar
23-05-2008, 13:28
Sevgili eylems; benim lisianthuslarım boylanmasına rağmen henüz çiçeklenmediler. Sizin için bugünkü durumlarını fotoğraflamaya çalışacağım.
Sayın Buket Aknar, ilginiz için çok teşekkür ederim.İsterseniz çiçeklendiklerinde fotoğraflayın o zaman daha cezbedici gözükürler.
Buket Aknar
30-05-2008, 15:42
Arkadaşlar; bugün Lisianthuslarımdan bir tanesi tomurcuk verdi. İşte Lisianthuslarımın bugün itibarı ile durumları.
Ayy, ne güzel, maşallah. Benimkilerde daha tomurcuk yok.
Sevgili Buket, gözünaydın.:) Ben senden daha çok bekliyorum lisianthusunun çiçek açmasını. Gerçekten harika bir çiçek. Bulsam hemen ben de alacağım.
Lisianthusları bende çok seviyorum. Tohumunu veya fidesini buralarda bulamadım:( Çiçekçiden aldığım kesme çiçekler solunca, ortaki kapsüllerini toplayıp, kurutuyorum. Tohumdan üretmek zormuş ama denemek istiyorum. Umarım başarılı olurum :p
Merhaba ben forum da yeniyim ve ilk kez yazıyorum öncelikle herkese sevgilerimi gönderiyorum
Ben İngiltere den lisiantus tohum sıparişi vermiştim yaklaşık 20 gün önce geldiler5-6 çeşit istemişim mevsim geç gibi gözüktüğünden sadece 1 türü ektim ve bekliyorum henüz çıt yok .Alım yaptığım site NICKYS NURSERY Ltd 5 çeşit seçtim bu arada çok güzel bulduğum başka çiçek tohumlarıda aldım 10-15 gün içinde elime ulaştılar pound ile satış yapılıyor 30 tohum ortalama 3 ytl ye geliyor
Sevgili Şaziment aramıza hoşgeldiniz. Dilerim lisianthuslarınız bol çiçekli olur. Aşağıya alıntı yaptığım Selahhatin Hocamız'ın yazdığı gibi geç çimlenebilirmiş. Sulamaktan vazgeçmeyin. Selamlar.:)
Lisianthus tohumlarının çimlenmesi optimum sıcaklık şartlarında 1-1,5 ay gibi uzun bir sürede çimleniyor veya daha uzunda sürebilir çimlenme olmazsa endişelenmeyin sadece sulamaya devam edin...
FS-LI026 Lisianthus Cinderella Ivory 30 Pellets. 2.21
FS-LI035 Lisianthus Cinderella Blue 30 Pellets. 2.21
FS-LI011S Lisianthus Lisa Blue 16 seeds. 1.23
FS-LI039 Lisianthus Heidi Wine Red 30 Pellets. 2.21
FS-LI013S Lisianthus Lizzy Series Mixed 16 seeds. 1.23
Birde çok hoşlandığım bazı tohumları istedim onlarıda yazıyorum copy -paste google görsellerde hemen resimlerini görebilirsiniz .
FS-ME001S Meconopsis Betonicifolia. 1.2
FS-SC007 Schizanthus The Clown Schizanthus grahamii. 2.21
FS-DE014 Delphinium Summer Morning 40 seeds. 2.21
teşekkür ederim Zenfree bende başlamadan önce tüm forumu neredeyse okudum tohumlar pilastik şişeciklerde ve kaplanmış şekilde geliyor fakat çok kırılganlar inşallah çıkar eğer istetdiğim tüm çiçekleri büyütüp tohum alabilirsem hepsini sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alırım herkese sevgilerim le
Geçenler de okulumuzun şiir dinletisi vardı.Oraya aranjmanlar falan gelmişti.Bizim arkadaşlar da bitimde aranjmanlardan çiçekleri almışlardı.O aranjmanlarda lisianthus da vardı.Şimdi o çiçekler yaklaşık 2 haftadır suda duruyorlar.Ve gayette güzel görünüyorlar.Bir çok tomurcuğu var ve yavaş yavaş açıyorlar.Şimdi benim asıl sormak istediğim acaba dalını diksem biter mi ya da çiçekler tohum oluşturtabilir mi?
Buket Aknar
08-06-2008, 22:34
Geçenler de okulumuzun şiir dinletisi vardı.Oraya aranjmanlar falan gelmişti.Bizim arkadaşlar da bitimde aranjmanlardan çiçekleri almışlardı.O aranjmanlarda lisianthus da vardı.Şimdi o çiçekler yaklaşık 2 haftadır suda duruyorlar.Ve gayette güzel görünüyorlar.Bir çok tomurcuğu var ve yavaş yavaş açıyorlar.Şimdi benim asıl sormak istediğim acaba dalını diksem biter mi ya da çiçekler tohum oluşturtabilir mi?
Sevgili Nihal; dalından yetiştirmeni imkaansız gibi görüyorum ama dene bakalım ne olacak? Tohumdan bile yetiştirmek oldukça zor bir bitki.
Denemekten zarar çıkmaz o zaman:)Eğer olmazsa bir yerden bu bitkiyi bulmam lazım.Çok hoşuma gitti çünkü;)
Buket Aknar
13-06-2008, 20:56
Arkadaşlar az önce eve geldiğimde lisianthusların çiçek açtığını gördüm ancak karanlık olduğu için fotoğraf çekemedim. İnşallah yarına fotoğraf da ekleyeceğim. Şimdilik beyaz olan çiçeklendi inşallah diğerleri de çiçeklenir.
:)Gözünüz aydın Buket Hanım.
Buket Aknar
14-06-2008, 09:23
İşte çiçeklenen ilk lisianthus'um.
Dilek Erbil
14-06-2008, 09:47
Ama olmazki böylede yapılmaz ki....sabah sabah :))) 6 ay evvel tohumlarını ektim,sadece 2 cılız mı cılız fidecik çıkardı bir hafta önce.Şimdi bunları görünce onlara özen göstermem gerektiğine inandım,böyle güzel olacaklarsa bakmaya devam,ama çok nazlılar ve de çok güzeller.
Buket Aknar
14-06-2008, 09:55
Dilek Hanım; ne mutlu size ki iki tane cılız da olsa fideciğiniz oldu. Benim gerek dökülen, gerekse benim ektiğim hiç bir tohum çimlenmedi. Çiçek açanlar geçen yıldan budayıp koruduklarımdır.
Siz şanslısınız benim ekmek için tohumum bile yok:(Bu arada Buket Hanım tomurcukların hepsi açınca muhteşem olacak gibi görünüyor.Kıskandım şimdi:);)
Arzu Kırlangıç
15-06-2008, 00:24
Benim bahçem olmadığı için bu güzel çiçeğe vazomda yer veriyorum .
Buket Aknar
15-06-2008, 00:57
Masa, çiçekler ve mücevher kutusu inanılmaz bir uyum içerisinde. Doğrusu Lisianthus'lara Lilliumlar pek yakışmış.
Buket Hanım çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar lisiantuslar:p
Arzu Kırlangıç
15-06-2008, 12:19
Teşekkür ederim Buket Hanım . Masa , seramik kutu ve tabağı kendim boyadım . Sizin lisianthuslarınızda çok sağlıklı maaşallah . Keşke benimde bir bahçem olsaydı..
Buket Aknar
15-06-2008, 13:20
Bugün diğer lisianthuslarım da çiçek açmaya başladılar. Geçen yıldan kenarı mor şeritli olanı yanlışlıkla söktüğümü sanıyordum. Bugün çiçeği görünce define bulmuş gibi sevindim. Pembe renkli olan da açtı. Şimdi mor renkliyi bekliyorum. Umarım o da çiçeklenir, o zaman geçen yıldan kaybettiğim olmayacak.
Çoooook güzeller maşallah buket hanım...Bisürü tomurcuk var...
Harika görünüyorlar. Buketciğim tebrikler.:)
Buket Aknar
17-06-2008, 20:37
Arkadaşlar lisianthus bulabildiğinize çok sevindim. Haydi hayırlısı olsun. Güzel güzel çiçekler görmeniz dileğiyle...
beyaz orkide
18-06-2008, 08:15
Arkadaşlar lisianthus bulabildiğinize çok sevindim. Haydi hayırlısı olsun. Güzel güzel çiçekler görmeniz dileğiyle...
Sayın Buket Aknar hep sizin ciceklerinize imrenerek bu hayat gecmezdi.Artık bende **** bizde edindik.Yakında bizde sizi kıskandıracagız.Sevgiyle kalın Buket hanım.
Buket Aknar
18-06-2008, 20:02
Arkadaşlar, ben bugün başka bir çiçek almak için bir seraya gittim. Gitmişken lisianthus var mı ?diye sordum. Seracı bana
"artık zamanı geçti, seneye Mart-Nisan gibi bulunabilir. Bu yıl zaten pek yetiştirmemişler." dedi.
Bu nedenle alacağınız fideleri yetiştirirken çok dikkatli olun.
beyaz orkide
18-06-2008, 20:35
Arkadaşlar, ben bugün başka bir çiçek almak için bir seraya gittim. Gitmişken lisianthus var mı ?diye sordum. Seracı bana
"artık zamanı geçti, seneye Mart-Nisan gibi bulunabilir. Bu yıl zaten pek yetiştirmemişler." dedi.
Bu nedenle alacağınız fideleri yetiştirirken çok dikkatli olun.
Buket hanım nelere dikkat etmeliyiz? ne yapmalıyız? lisiantusların üstünde birden fazla goncası var.Sizinkilerde öyle.Yapraklarıda yemseyil.
Buket Aknar
18-06-2008, 21:00
Goncaları da varsa çok güzel. Demek ki çok yakında sizin de çiçeklerinizi göreceğiz. Ben forumdan da takip ettiğiniz gibi özel birşey yapmadım, yalnızca hergün sulandılar.
beyaz orkide
19-06-2008, 20:51
sayın Buket Aknar size bir sorum olacaktı bu cicegi yetiştiren biri olarak size sormak istiyorum.Lisiantusun yaprakları sizde cok seyrek acaba yaprakların dibinden yine filizlenmeler var mı acaba? benim lisiantusların her yapragın altından yaprak fışkırmakta alttaki büyük yaprakları kopartırsam o minik yapraklar hızlanır mı ne dersiniz böyle bir deneyim yaşadınız mı? belki sararan yaprakları aldıysanız üstünden diye size sormak istedim.
Buket Aknar
20-06-2008, 11:36
sayın Buket Aknar size bir sorum olacaktı bu cicegi yetiştiren biri olarak size sormak istiyorum.Lisiantusun yaprakları sizde cok seyrek acaba yaprakların dibinden yine filizlenmeler var mı acaba? benim lisiantusların her yapragın altından yaprak fışkırmakta alttaki büyük yaprakları kopartırsam o minik yapraklar hızlanır mı ne dersiniz böyle bir deneyim yaşadınız mı? belki sararan yaprakları aldıysanız üstünden diye size sormak istedim.
Sn Beyaz Orkide; bahsettiğiniz gibi sararan yaprak durumu yaşamadım. Dediğiniz gibi yaprakların altından fışkıran oluşumları farkettim, bugün iyice incelediğimde o oluşumlardan tomurcukların da belirdiğini gördüm. Bence hiç bir yaprağına dokunmayınız.
Bu arada ayni yerlerden mi bahsediyoruz? Bakınız fotoğraflayarak bahsettiğim kısmı işaretledim.
beyaz orkide
20-06-2008, 13:08
Hayır buket hanım aynı yerden bahsetmıyoruz.Daha alttakı yaprakların dibinde yeni yaprak gelisimleri oluyormu? diye sormustum.elimdekilerin hepsinde mevcut bütün yaprakların dibinde yeni yapraklar var.
Buket Aknar
20-06-2008, 13:18
Bugün itibarı ile çiçeklerin durumunu eklemeyi düşündüm.
Sevgili beyaz orkide bu fotoğraflar belki size yardımcı olur. Bir inceleyin; bahsettiğiniz oluşumları görürseniz bana da bildirin. (Özellikle birinci fotoğafta uzaktan çekim yaptım ki yaprakları ve boyları da görülsün) O zaman üzerlerinde ben de inceleme yapayım.
Bu arada Mor renkli de çiçek açtı. Onu da sizlerle paylaşmak istedim.
beyaz orkide
20-06-2008, 16:18
Yok maalesef farkedemedim Buket hanım.Bende resim yüklemeyi cok österdim ama şu aralar pek mumkun degil ne yazık ki.
beyaz orkide
21-06-2008, 09:03
Bu sabah Yaradana sıgındım büyük yapraklarını koparıp aldım.Ne yalan söyleyeyim cok da keyiflendim.Sanki bunu yaparsam daha cok dayanacagını hissettim.Hem kökü bende degilmi seneye nasılsa cıkar yine.Biraz komik görünüyolar kel oldular.Dalın üzerindeki bütün gözlerden yaprak cıkıyor bunların hızlanacagını düşünüyorum.gelişmeleri sizlere anlatırım buradan.
beyaz orkide
22-06-2008, 09:53
Lısıantuslardan biri tohum oluşturmaya başladı.Acaba ne zaman almalıyım tohumunu? olgunlaştıgını nasıl anlayacagım?
Buket Aknar
22-06-2008, 17:22
Çiçekleriniz benimkiler kadar mı? Eğer benimkiler kadarsa tohum için erken diyorum. Tohumlar çiçeklerin ortasında, çiçekleri geçince oluşur. Tohum kapsülü tamamen kuruyunca tohum kapsülünü aldığınızda ve iki parmağınızla tohum kapsülünü çatlattığınızda içerisinden yüzlerce minicik ama çok çok minicik tohum göreceksiniz. Ben geçen yıl bu işlemi ağustos- eylül gibi yaptığımı hatırlıyorum.
beyaz orkide
23-06-2008, 08:32
Çiçekleriniz benimkiler kadar mı? Eğer benimkiler kadarsa tohum için erken diyorum. Tohumlar çiçeklerin ortasında, çiçekleri geçince oluşur. Tohum kapsülü tamamen kuruyunca tohum kapsülünü aldığınızda ve iki parmağınızla tohum kapsülünü çatlattığınızda içerisinden yüzlerce minicik ama çok çok minicik tohum göreceksiniz. Ben geçen yıl bu işlemi ağustos- eylül gibi yaptığımı hatırlıyorum.
Buket hanım sanırım cıcekleri hormonladılar ve bu sure bıttıgı ıcın cıcegınde zamanı gecıyo. Acan cıcegın dıbınden tohum kapsulu olustugu dusuncesındeyım.
Birinci fotografınızda sol tarafta yaprak dibinden sizinde minik yaprak cıkacak sanırım suan fark ettim.
Arkadaşlar bir soru sormak istiyorum.Biliyorum çok soru soruyorum ama lalegülün lisianthustan başka adı var mı acaba?Bugün çiçekçiye sordum ben böyle bir çiçek bilmiyorum dedi.Başka bir adı olmasın dedi bende birşey diyemedim.
Buket Aknar
27-06-2008, 20:23
Ben başka bir isim bilmiyorum. Lalegül'ü de buradan öğrendim. En bilinen isim Lisianthus'tur ama pek çok kişi de bu bitkiyi henüz bilmiyor. Ben geçen gün sera da sordum şu anda zamanı değil dendi. Sevgili Nihal; belki de zamanı olsaydı senin de sorduğun bilecekti.
Haklısınız zamanı olsa bilebilirlerdi.Ama en azından tohumunu bulabilirim diye düşünmüştüm.O da yoktu.
Muğla'da bir serada cok az miktarda bulmuş annem tanesi 15 ytl onlar melek gülü diye satmışlar anneme...:)
2 tane almıştı pembe ve mor...Pembe olanın öldüğünü söylediginde anneme sakın atma kendini yenileyebilir demiştim ve bugün yanılmadığımı anladım yeniden yeşillenmeye başlamış...tabi çiçek verir mi bilmem...;)
tasdelenmurat
02-07-2008, 13:02
Lalegül ismi için konuşuyorum.
İstanbulda bağcılarda bahçe malzemeleri satan bir alışveriş merkezinde gördüm bu çiçeği ilk olarak. Üzerinde Lalegül yanında lisianthus yazıyordu. Sonrada bir filmde bir replik olarak geçtiğini hatırlıyorum. Yerel adlar Türkiyede bayağı çok. Ortak bir ad bulunaması herzaman için kötü oluyor. Özellikle bilim alanında bu tarz problemler çok yaşanıyor. O yüzden latince adlar bayağı faydalı oluyor. Başlık adınada lisianthus şeklinde o yüzden koydum.
Almanyada teyzem yaşıyor. O bu çiçeğe Gelin Gülü diyor. Avrupada gelinlerin ellerindeki çiçeklerde çok kullanıldığı için.
Lalegül, melekgülü, gelingülü 3 tane adımız oldu. Benim oyum lalegül'den yana. Gerçekten lalenin zarafeti ve gülün güzelliğini yansıttığı için. Hanımlar herhalde melekgülü **** gelingülü diyecekler. Duygusal oldukları için :P
1000 tohum meselesine gelince. Tohumları toz gibi neredeyse. Yani o 1000 tohumu aldığınızda elinizde birkaç gram tohum olacak. 1000 sayısı sizi korkutmasın. Bu tarz tohumları sayarak koyamazlar. Takriben size satılan gramajda o kadar tohum en az bulunmaktadır.
Benim sarı ve morda açtı fakat pembe katmerli olan kurudu bu sene bulursam başka renkte almak istiyorum çok kibar bir bitki:D
tasdelenmurat
09-07-2008, 16:36
Arkadaşlar bir şey hatırlatmakta fayda görüyorum. Lalagül'lerin, **** gelin güllerinin **** nam-ı diyar lisianthus'ların katmerli olanları maalesef hybrid lerdir. Bunlardan elde edilecekler tohumlar sizin aslında vermek istediğiniz tohum olmayacaklardır.
Katmerli bir lisianthusunuz varsa bu zevkden sadece siz yararlanabilirsiniz. :(
Küçük, küçücük, hatta nerdeyse mikrosbik tohumlarda ( bkz : unicorn horns sipariş ettiğim tohumlardan biridir ) yaşanan en büyük problem, ektiğimiz toprakda, bizim ektiğimiz yerde pek kalmamaları, sulandıkça yerleri hareket etmektedir. Toprakda daha derine inebilmektedirler. Biz 1-2 cm derinliğe ekiyoruz. Ama onlar dahada aşağı iniyor. Bazı tohumlarda bu yüzden hiç başlarını topraktan çıkaramıyorlar maalesef. Lisianthus denemem yok ama diğer mikrosbik tohumlar için dikilen toprakta çok ince hafif bir katman bildiğimiz kum tabakası koyulması, sulamanın kenarlardan çok hafif bir biçimde olması tavsiye edilir.
Unicorn horns tohumlarıyla ilgili bir deneyimim. Adı geçen tohumlar tam anlamıyla mikrosbik tohumlar, Beyaz bir kağıt arkasına koyduğunuzda ve gözlerini kısıp, odaklandığınızda ancak gözüküyorlar. Herneyse bunları ektiğim küçük margarin kutusundan hiç ses seda çıkmadı. 1 ay kadar. Bu tarz toprakları dökmem. Başka bir seyin içine boşaltırım ne olur olmaz diye. O gün balkona taşırken balkon kapısında tül yüzünden elimden düştü. Allah kahretsin falandan sonra. Toprağı bir miktar avuçlayarak yerden kaldırdım. Balkon temizliği yapmadım. Kullanılmayan kapalı bir balkon deliğimiz. O tarafa doğru yerde kalan toprağı süpürdüm. Geçen gün ne görem. Tıkalı balkon deliğinde bir fide. Plastik tabaklarada ektiğim topraktan çıkan 2 unicorn horns fidesine benziyor. Neye niyet neye kısmet. Çıkardığım sonuç bu tarz tohumları plastik tabaklara dikmek en güzeli, derinlik maksimum 2 cm. Tohumun kayabileceği maksimum noktada o kadar.
can17can
10-07-2008, 15:25
arkadaşlar bu lisantusları antalyada treylerde fide olarak satıyorlar diye biliyorum bende bu teylerden topyan alan birinden ricayla bu trey lerin içinden 5 adet alıp yetiştirdim bu gün yarın resimlerini yayınlayacağım isteyen olursa daha detaylı araştırırım beyaz köpük trey deydi detayını bilmiyorum ama siz tohumu veriyorsunuz otomatik makinalarda ekim yapıp çimlendirip satıyorlar antalyada
arkadaşlar bu lisantusları antalyada treylerde fide olarak satıyorlar diye biliyorum bende bu teylerden topyan alan birinden ricayla bu trey lerin içinden 5 adet alıp yetiştirdim bu gün yarın resimlerini yayınlayacağım isteyen olursa daha detaylı araştırırım beyaz köpük trey deydi detayını bilmiyorum ama siz tohumu veriyorsunuz otomatik makinalarda ekim yapıp çimlendirip satıyorlar antalyada
Sayın Can17can, trey nedir? Detayları araştırabilirmisiniz?
can17can
10-07-2008, 20:31
Belki yanlış tabir kullanmış olabiliirm beyaz buzdolabı koruma kartonlarının içine koyulan maddeden aşağı yukarı 1cm 1cm gözlerden oluşan bir blok KÖPÜK DENEN MALZEME HERHALDE
can17can
13-07-2008, 08:40
aldığım 5 adet fide den üçü çiçeklendi biri mor ikisi beyaz açtı ikisini bekliyorum bakalım işte açanlar
Buket Aknar
14-07-2008, 21:31
can17can; hayırlısı olsun. Çubuklara bağlamakta çok iyi etmişsiniz. Ben de ayni uygulamayı yapmayı düşünüyorum. Benim pembe renkli lisianthuslarım yere doğru eğildiler.
tasdelenmurat
20-08-2008, 21:57
Hiç aranjmana bile gerek yok. durduğu yerde aranjmanik duruyor. bende kıskandım can17can. Senmi fotograf ustasısın, çiçekmi güzel poz veriyor anlamadım. Evet evet çiçek güzel poz veriyor.
Arkadaşlar bir kaynakta bu çiçeğe Lisianthus yerine Eustoma denilmiş. Bilginize.
Adalet Yağcı
12-11-2008, 07:23
Yaklaşık iki ay önce ektiğim Lisianthus tohumlarından yalnızca iki tanesini çimlendirmeyi başardım, ama hâlâ ilk çıkan minik yaprakları ile bekliyor.
Miniklerimi içerde tutuyorum, dışarı çıkarsam dahamı iyi olur acaba.
Sanki hiç büyümeyeceklermiş gibi görünüyorlar.
Buket Aknar
12-11-2008, 10:01
Adalet Hn; Şu anda Lisianthus'ların zamanı geçti. Bence oldukları gibi korumaya bakın belki gelişip nisana kadar kalırlar da çiçeklerini görebilirsiniz. Ben geçen hafta sonu onları toprak hizasından 4 parmak yukarıdan kestim. Dün ise üzerini toprak doldurmaya karar verdim. Ancak cesaret edemedim.Kesilen saplar toprakla örtülürlerse erimeden diğer mevsime kalabilir mi?
Adalet Yağcı
12-11-2008, 10:03
Sevgili Buket Aknar, teşekkürler, tavsiyenize uyacağım.
Merhaba
Ben yurtdışında bir siteden lisianthus tohumu aldım 7-8 tür seçtim.sitede daha pekçok tür mevcut.üretmeyi becerebilirsem tohumları paylaşabilirim.ama sipariş vermek isteyenler varsa sizler için ilgilenip hem çiçekleri tanıtır hem fiyatlarını öğrenebilirim.Ben çok panik olduğumdan bu ay tüm tohumlarımı bahçemin çeşitli yerlerine ektim.Çünkü artık tohum ekiminde kalbimin sesini dinliyorum üreticinin uyarıları sanırım bizim doğa koşullarımızla uyuşmadığından hep farklı şeylerle karşılaştım örnek olarak beyaz salkım tohumu almıştım.Üzerinde 6 hafta soğutucuda bekletip ekin 3-4 ay da çıkar yazıyordu ama ben 5 tohumdan birini hemen ektim ve 5-6 gün içinde kocaman bir fidanım oldu
Lisianthus konusunda yorumları okudum ve bazı bilinmeyen veya yanlış bilinenleri açıklamak gereğini hissettim. Ben yaklaşık 6-7 yıldır serada lisianthus yetiştiriyorum. Kesme çiçekler (genellikle Çelenk, sepet, buket, aranjmanlarda kullanılan )konusunda araştırmacı olarak 25 yıllık bir bilgi birikimim var ve bu bilgileri paylaşmaktan keyif alırım. Hayatımda ilk kez bir siteye üye oldum kısacası acemiliğimi bağışlayın. Gelelim lisianthus (Eustoma rusellianum) a. Lisianthus Türkiyede ve dünyada yeni bir çiçek türü. Genellikle KESME çiçek olarak kullanılmakla birlikte ıslahçılar saksı çiçeği olarak kullanılan ve bordürlerde mevsimlik çiçek olarak kullanılan (Bodur) tiplerini ıslah ettiler. Tohumla çoğaltılır. tohumları çok minik olup tuzlukla :) serpilir.!Tohum ekme zamanı yalova koşullarında Ocak-Mayıs arasındadır. Tohumlar 21-22oC da çimlenir, çimlenen bitkicikler 16-18oC da 3 ay büyümeden genişlerler genişleme süresinin ardından sürgünlerini uzatarak çiçeklenirler. 3-4 yaprak çifti oluştuğu zaman bitkide 2 yaprak çifti kalıcak şekilde tepeleri kopartılırsa bir kökte 3-5 dal çiçek olur. ilk çiçekler Haziran temmuz da olursa (Fideleri Nisanda ekilirse)İkinci el çiçekleri Eylül Ekim aylarında açar.yerim doldu teşekkürler.
Sayın kgursan, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Fide zamanı bizlere lisianthus fideleri temin edebilir misiniz?
Adalet Yağcı
17-01-2009, 20:49
Sayın Kgursan, geçen sene 9. ayda ektiğim beş lisianthustan yalnızca ikisini çimlendirebildim, dör tane minicik yaprağı ile yaşama direnmeye çalışıyor.
Aslında pek ümidim kalmadı, sanki sonsuza kadar öyle kalacak gibi geliyor bana.
Yazdıklarınızdan epeyce bilgi edindim, geri kalan lisianthuslarımı hemen ekeceğim, lütfen biraz daha konu ile ilgili bilgiler verin, bizim sorularımızı cevaplarsanız çok mutlu oluruz.
Bu arada sitemize hoş geldiniz, birde şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) sayfayı ziyaret edin olmazmı.
Sevgili kgursan, hoş geldiniz.
Lütfen önce, yeni üyeler kedinizi tanıtın, başlığına uğrar mısınız.
Yazacağınız mesaj için ''yerim doldu'' diye not düşmüşsünüz. Yazınız uzun oluyorsa, önce Gelişmiş Moda tıklayın, yazma alanınız daha geniş olacaktır.
Başbahcivan
18-01-2009, 18:18
Bahçemdeki Lisianthus'lardan....
Sayın Buket Aknar tebrik ederim gerçekten imrenilecek bir bahçe.Kolaygelsin
Buket Aknar
18-01-2009, 18:34
Sn Başbahçıvan; şu anki hallerini bir görseniz, inanamazsınız. Sonbahar başında onları toprağın biraz üzerinden kesmiştim, bugün incelediğimde soğuklardan bayağı etkilendiklerini gördüm. İnşallah havalar ısınmaya başlayınca onlar da yeniden canlanır.
sayın Güler, Adalet yağcı ve Eylems. lisi yi tohumdan üretmek oldukça zahmetlidir bu nedenle fide dikmenizi öneririm. Açık bahçeye dikeceğinize göre Mayıs ayında fideler hazır olurlar. Şu anda 22 oC da tohumları ekip mayısa kadar özen göstermeniz gerekir ve zor iştir. Mayıs da fide isteyenlere mektup-yazışma adreslerine kargo ile gönderme şansım var kargo ücreti tarafınıza ait olmak üzere. Mayıs da Yalovaya yolunuz düşerse buradan da alınabileceğimi düşünüyorum.Haberleşme ile sorununuzun çözülebileceğini düşünüyorum.Mayıs da dikilen fideler dikildikten yaklaşık 20-30 gün sonra tepeleri kırılarak dipten kardeşlenmesi sağlanır bunlar da temmuz-ağustos gibi çiçeklerini verirler tepeleri kırılmayanlar daha rkrn fakat tek dal çiçek verir. Çıkan çiçek dallarını diplerine saplanacak 50-60 cm lik bir çubuk parçasına bağlanarak destek verilirse devrilmez,yıkılmaz.Çünkü bunlar kesme çiçek amaçlı çeşitlerdir ve uzun boy yaparlar.Çiçekler açtıktan sonra dipten saplarını keserek vazonuza koyabilirsiniz. Havalar uygun giderse dipten koparılan yerden tekrar filiz (çiçek sapı) verir ve Eylül- Ekim de tekrar çiçek açar.
Fide konusunda; zamanı geldiğinde haberleşelim. Saksıda büyütebilir miyiz bu konuda da bilgi verebilir misiniz?
Sayın kgursan dipten kardeşlenme nedir?
sn zen free, dipten kardeşlenme toprak seviyesindeki yaprakların dibinden sürgün ve çiçek vermesidir.
sn arkadaşlar , önce lisi fideleri ortaya çıksın (Nisan sonu- mayıs) o zaman detayları görüşürüz .Türk toplumu çiçeğe o kadar meraklı ki onları memnun etmek başlı başına bi zevktir. Neden? Yalovada deprem de araştırmamızın bahçesine çadırlar kurulduğu zaman gördüm ki vatandaşım çiçeğini de kurtarmış çadırının önünde havalandırıyordu!! Bu çiçek sevgisine ben daha ne diyem? saygılarımla
Başbahcivan
20-01-2009, 20:24
sn arkadaşlar , önce lisi fideleri ortaya çıksın (Nisan sonu- mayıs) o zaman detayları görüşürüz .Türk toplumu çiçeğe o kadar meraklı ki onları memnun etmek başlı başına bi zevktir. Neden? Yalovada deprem de araştırmamızın bahçesine çadırlar kurulduğu zaman gördüm ki vatandaşım çiçeğini de kurtarmış çadırının önünde havalandırıyordu!! Bu çiçek sevgisine ben daha ne diyem? saygılarımla
Sayın arkadaşım böyle değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürederim.
Sayın Kgursan, geçen sene 9. ayda ektiğim beş lisianthustan yalnızca ikisini çimlendirebildim, dör tane minicik yaprağı ile yaşama direnmeye çalışıyor.
Aslında pek ümidim kalmadı, sanki sonsuza kadar öyle kalacak gibi geliyor bana.
Yazdıklarınızdan epeyce bilgi edindim, geri kalan lisianthuslarımı hemen ekeceğim, lütfen biraz daha konu ile ilgili bilgiler verin, bizim sorularımızı cevaplarsanız çok mutlu oluruz.
Bu arada sitemize hoş geldiniz, birde şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) sayfayı ziyaret edin olmazmı.
Sn.A.Yağcı, Lisianthus tohumları çok küçüktür. Bu nedenle badem şekeri gibi kaplanarak irileştirilirve tane ile satılır.Toz halindeki tohumları tuz tanasi kadardır.Tohumlar 22-24 oC da yaklaşık 1 ayda çimlenir ve 2 ayda büyür. Fide oluncaya kadar 3 ay geçer.Çimlendikten sonra sıcaklığı 15-17 oC düşürülür. Bol ışık hafif hafif gübreleme ve hastalıklara karşı zaman zaman ilaçlama gerektirir. ortam nemi % 75 civarında olmalıdır.Sulamada dikkatli olmalı, ortam kurutulmamalı aynı zamanda çok ıslak da olmamalıdır. Kısaca sabır ve ilgi ister.Fotolarımda tohumları ve ekilişini görebilirsiniz. Toz tohumların yanındaki siyah tohum çörek otudur. Karşılaştırmanız için koydum.
Adalet Yağcı
01-02-2009, 18:27
Sayın Kgursan, detaylı anlatımlarınızı fotoğraflarla güçlendirmişsiniz, tam da olması gerektiği gibi.
Gerçekten Lisianthus tohumları çok minikler, ben kaplandıklarını bilmiyordum, kaplama maddesi kırılmış olanlardan da ümidimi kesmiştim, yinede ektim, dilerim çimlenirler.
Benim tohumlarım açık pembe katmerli, sizden alacağımız fideleri bütün arkadaşlarım gibi ben de sabırsızlıkla bekliyorum.
Okadar zarif bir çiçekki, bahçede ya da saksıda çok güzel duracaklarından eminim.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sn Arkadaşım zor bir işe soyunuyorsunuz. İnşallah başarırsınız. Tohumlar çok minik. 21-24 oC da 20-30 günde çimlenir, sonra 2 ay kadar 18 oC sıcaklıkta büyüsün diye beklersiniz .
Arzu Kasapoğlu
07-02-2009, 17:24
Sn Arkadaşım zor bir işe soyunuyorsunuz. İnşallah başarırsınız. Tohumlar çok minik. 21-24 oC da 20-30 günde çimlenir, sonra 2 ay kadar 18 oC sıcaklıkta büyüsün diye beklersiniz .
Evet, gerçekten çok eziyetli görünüyor. Ama yinede denemek isterim.
Bu konuda en büyük güvencemiz sizsiniz. İnşallah sizinkiler büyüyünce sizden temin ederiz.
;)
27 Ocak da ektiğim lisianthus tohumlarının 9 şubattaki durumunu fotoğrafladım .Henüz tık yok! Ancak çimlenecekler. Sıcaklık 20-24 oC arası ve sık sık püskürtme -Sisleme sulama.
Adalet Yağcı
10-02-2009, 12:19
Sayın Kgursan, siz oldukça büyük üreticisiniz demekki, fotoğraftan bu anlaşılıyor, bitkilerinizin tamamını görebilmeyi çok isterdim, siteniz varsa lütfen link verirmisiniz.
Lisilerimizi sabırsızlıkla bekliyorum, katmerli olanlardan vardır umarım.
Bu arada galeriye yüklediğiniz fotoğraflar da bir harika, symbidiumlarınız muhteşem görünüyorlar, neden onları da orkide başlığında tanıtmıyorsunuz.
Sayın Kgursan, siz oldukça büyük üreticisiniz demekki, fotoğraftan bu anlaşılıyor, bitkilerinizin tamamını görebilmeyi çok isterdim, siteniz varsa lütfen link verirmisiniz.
Lisilerimizi sabırsızlıkla bekliyorum, katmerli olanlardan vardır umarım.
Bu arada galeriye yüklediğiniz fotoğraflar da bir harika, symbidiumlarınız muhteşem görünüyorlar, neden onları da orkide başlığında tanıtmıyorsunuz.
Sn Adalet Yağcı. Ben büyük üretici falan değilim. Hepsi hepsi 500 m2. Lisianthus dikmeye çalışıyorum. Galerideki cymbidiumlar komşuların Sadece resimleri benim:). Cymbidiumları resimleri orkide altında gönderiyorum. yetiştiriciliğini tam bilmiyorum. Gönlüm isterdi ki Cumartesiye kadar isteyen herkese birer orkide göndereyim. Ama mesajım yetmedi. teşekkürler.
Adalet Yağcı
11-02-2009, 08:29
Sayın Kgursan, mesajlarınızdan anlıyorum ki, zengin bir gönlünüz var, sağolun varolun.
Siz bizlere Lisianthus yetiştirmek konusunda bilgilerinizi aktarın yeter, yoksa herkese Orkide dağıtmaya kalkarsanız, Yalova'daki tüm orkideleride toplasanız bu siteye yetiştiremezsiniz.
Komşunuzun Orkideleri gerçekten çok hoş, kendisi siteye üye olmayı düşünmezmi, o nun da bilgilerinden istifade ederdik, sitede satışını da yapabilirdi.
Sayın Kgursan, mesajlarınızdan anlıyorum ki, zengin bir gönlünüz var, sağolun varolun.
Siz bizlere Lisianthus yetiştirmek konusunda bilgilerinizi aktarın yeter, yoksa herkese Orkide dağıtmaya kalkarsanız, Yalova'daki tüm orkideleride toplasanız bu siteye yetiştiremezsiniz.
Komşunuzun Orkideleri gerçekten çok hoş, kendisi siteye üye olmayı düşünmezmi, o nun da bilgilerinden istifade ederdik, sitede satışını da yapabilirdi.
Sn.Adalet Yağcı.Komşumun bilgisayar internet ile fazla ilgisi yok. Bilgilerini benim aktarmam gerek ama o da zor. Ama çiçeklerinin fotoğraflarını aktarabiliyorum. Çiçeklerini de aktaracağım:) . Tabi isteyen olursa.
Ocak ayı sonunda ektiğim Lisianthus tohumlarının durumu fotolarda. Fotoğraflar 14 Şubat ta çekildi. Sn Adalet yağcı sizin tohumlar ne durumda?
Tohumların ekim tarihi 27-29 Ocak, Sıcaklık 21-24 oC arasında alttan ısıtmalı.
Çimlenme gerçekleşmiş. Heyecanla bekliyorum fidecikleri.
İnşallah hepside çimlenir. Emeğinize sağlık.
Adalet Yağcı
18-02-2009, 09:27
Sayın Kgursan, çimlenme başlamış, harika...
Benim tohumlarım sanırım çimlenmeyecek, yirmi gün olduğu halde hâlâ bir kıpırtı yok. oda sıcaklığında nemi muhafaza etmeye çalışıyorum ama hiç umudum yok.
Bütün umudum sizin Lisilerde, Lisilerimize iyi bakın ;)
Sevgiler.
Merak etmeyin. Mayısa kadar yerlerini hazır edin,
günebakan
19-02-2009, 09:15
Ellerinize sağlık Kgursan hep beraber mayısı bekliyoruz ozaman:)
Değerli arkadaşlar. Ağır bir sorumluluk aldığımın farkındayım. O fidelerin başına 2 ay içinde birşey gelmemesi gerekiyor. Pek çok arkadaşın beklentisi var. Yalnız isteyen arkadaşlar burada yazmasa iyi olur. Çünkü Kural gereği talepleri satış bölümünde yazmak gerekiyor. Ancak ben henüz satış bölümüne başlık açmadım. Atasözü "Doğmamış çocuğa don biçilmez" derler ya! Hele bir gelişsinler de Nisan ortalarına doğru başlık açarız.
Sormayın dostlar başıma geleni??? Yeni çimlenen fidelerimi (fideciklerimi) FUNGUSGNATLAR (Torf sinekleri ) yediler. Farkettim ama biraz geç kaldım. % 30 kadar fide kayboldu. detaylı bilgi için http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?goto=newpost&t=12884 buraya bakın.
Ocak ayı sonunda ektiğim Lisianthus tohumlarının durumu fotolarda. Fotoğraflar 14 Şubat ta çekildi. Sn Adalet yağcı sizin tohumlar ne durumda?
Tohumların ekim tarihi 27-29 Ocak, Sıcaklık 21-24 oC arasında alttan ısıtmalı.
27 Ocak 2009 da ekilen Lisianthus tohumlarının, 26 Mart tarihinde (60 gün sonra) durumları Fotolarda. Daha 30-40 gün büyüyecekler.
Adalet Yağcı
28-03-2009, 19:07
Çok neşeli görünüyorlar, benim son ektiğim tohumlar çıkmadılar.
Geçen sene Eylülde ektiklerimden iki tanesi yaşıyor, bu gün saydım çok canlı ve büyük altı yaprakları olmuş, onlardan korkum kalmadı artık.
Darısı sizin Lisianthusların başına, ben bir daha Lisianthus çimlendirmek isteyeceğimi sanmıyorum, çok uğraştırdı beni.
Adalet Yağcı
30-03-2009, 14:09
Nazlı Lisianthuslarımın bu günkü fotoğrafı, artık gece gündüz balkonda duruyor.
Ne dersiniz sayın Kgursan, adam olacaklar gibimi?
Nazlı Lisianthuslarımın bu günkü fotoğrafı, artık gece gündüz balkonda duruyor.
Ne dersiniz sayın Kgursan, adam olacaklar gibimi?
Olmuş olmuş., Ama iç içe 2 saksı niye? Kök gelişmesini rahat tamamlasın. Sürgünler uzadığı zaman isterseniz uç alma yapıabilirsiniz. Böylece kardeş sayısı artar tabi çiçek dalı da artar. Uç almazsanız çiçekler açtıkları zaman trih temmuz ise, çiçekler en dipten koparılırsa tekrar 2. el çiçekler verebilir. yani çiçekler dalında Temmuz sonunda geçince dipten koparın yeniden gelsin.
Adalet Yağcı
31-03-2009, 21:12
Sayın Kgursan, içteki saksı, bitkiyi ilk ayırdığım karton viyol, kök gelişimine hiç bir zararı yok.
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım, teşekkürler.
Eylülden bugüne iyi sabretmişsiniz. Ama bu sabra değer değil mi tohumdan bir bitkinin serpilmesini izlemek
Adalet Yağcı
05-04-2009, 23:54
Gerçektende sabrettim sevgili Kaktüs, ama çiçekleri öyle güzel ki.
Gerçektende sabrettim sevgili Kaktüs, ama çiçekleri öyle güzel ki.
Adalet hanım fideler henüz sürgün uzatmamış. Benim endişem şu ki; aşırı sıcakta yetişen lisianthus fideleri ROZETLEŞME yapar. İnşallah Mersin de bu olmaz. Fidelerin ortasından sürgün uzatması lazım. Gönderdiğim fidelerde de bunu merak ediyorum ve bir anlamda deneme yapmış olacağız. Sıcak bölgelerde lisianthusun en önemli sorunu rozetleşmedir. Yapraklar rozet şeklinde gelişir fakat sürgün uzatmazlar. İzleyelim bakalım ne olacak.
Sayın Kgursan daha bu nazlılar büyümedi mi? Bize ne zaman gelecek?
Sayın Kgursan daha bu nazlılar büyümedi mi? Bize ne zaman gelecek?
Sanırım Mayıs da olacak. Fide dönemi 3 ay gibi çok uzun süren bir bitki türü.
Adalet Yağcı
16-04-2009, 23:16
Sayın K.Gursan, mesajınız beni düşündürüyor, Pazar günü bütün Lisianthuslarımı toplayıp yaylaya götüreceğim, risk almak istemiyorum.
Sayın K.Gursan, mesajınız beni düşündürüyor, Pazar günü bütün Lisianthuslarımı toplayıp yaylaya götüreceğim, risk almak istemiyorum.
Bildiğim kadarıyla Lisianthus tohumlarının çimlenmesi için 21-24 oC sıcaklık, fidelerin büyümesi için 16-19 oC sıcaklık istiyor. Ancak bazı çeşitler farklı reaksiyon gösteriyor. örneğin yazın gelişen kışın gelişmeyen vb. çeşitler ıslah ediliyor. Lisianthus da bilinmeyen çok noktalar var.
Lisianthus fidelerinin 90 gün sonundaki resimlerini yükledim. Sanıyorum 10-15 mayıs da dikime gelecekler. Satış bölümünde sipariş için sayfa açıyorum. İsteyenler oradan izleyebilir.
Lisianthus ile ilgili tecrübelerimi size aktarayım.
Ben geçen yıl nisan ayında çiçekciden fide olarak aldım ve sabah güneş görmeyen öğle saatlerinden itibaren direk güneş gören bir yere (birşey bildiğim için değil, sadece uygun yer orası olduğu için) diktim. Yaz boyunca görenin imrendiği oldukça güzel çiçekler açtılar. Çevremde saksıya dikenlerin çiçek boyları kısa kalmasına rağmen benimkiler destek ihtiyacı duyacak kadar uzadılar. Sonbahar mevsiminde biraz tohum toplamaya çalıştım. Kuruyanları da sökmeye kıyamadığım için kökünden biraz yukarıdan kestim. Şu anda yeniden yeşermeye başladılar gibi ama Kıbrıs'ta kar soğukları var (dün yüksek yerlere kar bile yağdı) ve bundan sonra ne olur bilmiyorum. Bu arada evim 1000 metre değil ama aşağı yukarı deniz seviyesinden 500-600 metre yüksek bir yerdedir.
Buket Hanım "Lisianthus"ları çiçekleri geçince dipten budamış, ertesi yıl yeniden yeşermiş bitki. Acaba İstanbul'da da kalır mı ertesi yıla? Olmazsa bahçeye değil de saksıya dikip, kışın korumalı yere almalı.
Tebrikler, teşekkürler sayın kgursan.
Buket Hanım "Lisianthus"ları çiçekleri geçince dipten budamış, ertesi yıl yeniden yeşermiş bitki. Acaba İstanbul'da da kalır mı ertesi yıla? Olmazsa bahçeye değil de saksıya dikip, kışın korumalı yere almalı.
Sn. Limon., Kışın soğuktan ziyade hastalık nedeniyle kuruyor. Kışın çalışmayan fideye hastalık etmenleri kolay giriyor. sanırım Rizoctonia ve Mildiyö hastalıkları zarar yapıyor.
Adalet Yağcı
29-04-2009, 23:36
Sayın Kgursan, ben geçen yıl Lisianthus tohumlarını ektim, çimlendirebilmek neredeyse imkansız gibi bir şey, çok büyük çabalarım sonucunda ancak iki adet çimlendirebilmiştim.
Siz bu çok güzel çiçekleri çimlendirip hem de çok cüz'i bir fiyata satıyorsunuz, çiçekçilerdeki fiyatının 14 tl. olduğunu duymuştum.
Son derece asil ve zarif çiçekleri olan bu bitki (http://www.freshroses.com/lisianthus.jpg)herkesi mutlu edecek bence.
Peki yazın da Midilyö hastalığı görülme olasılığı var mıdır?
Peki yazın da Midilyö hastalığı görülme olasılığı var mıdır?
Yaz aylarında pek olmuyor ama sonbaharda ve kış aylarında görülebiliyor. Tabi fideler iyi kök yapmış ise, güzel çalışıyorlarsa mildiyö biraz zor çalışıyor. fide kendini kurtarabiliyor. Ertesi yıla da kalabiliyor.
Çiçekçilere bakmayın Adalet hanım., 14 TL abartılı. Ayrıca ben ticari düşünmüyorum. Yüzüme gözüme bulaştırmadan herkesin fidesini (şu anda 25 kişi) teslim edebilirsem rahat olacağım.
ocuklebocuk
03-05-2009, 16:17
Hani çiçeklerin resmini koyacak olan yok mu :) endamlarınıda görseydik :D
Tam emin olmamakla beraber böyle bişey galiba.
Bu günlerde Lisianthus dikimi için fideler hemen hemen hazır durumda. Fotoğrafları aşağıda. Tam istenen kalitede olmasa da dikilebilir nitelikte. Tohum ekiminden itibaren yaklaşık 100 gün geçti.
SN.kgursan bu çiçek melezleme yöntemiyle elde edilmiş bi türmüdür ?
Doğal olarak Texas da bulunduğu söyleniyor. Bir diğer adı da Texas Bluebell, Sonradan ıslah yolu ile çeşitli renk ve serileri geliştirilmiş.
Sn Adalet Yağcı., Lisi fideleri ne durumda merak ediyorum. Kökler viyolün altından çıktılarsa dikime gelmiş demektir. Tekrar daha büyük viyole aktarmanız (benim yaptığım gibi) gerekmez. Ben büyük viyole aktardım çünki yolda (kargo da) geçecek sürede köklerin zarar görmesini önlemek için.
Adalet Yağcı
11-05-2009, 19:04
Sayın Kgursan, lisilerim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=77795&d=1242060558) bu haldeler, aslında on gün kadar önce fırtınaya maruz kaldılar, kurtulabilenler bunlar, bu gün fotoğrafladım.
Bunlar da benim lisiler, artık esas yerlerine almanın zamanı gelmiş değilmi?
Ben bir saksıya beş- altı fide düşünüyorum, doğru olurmu?
Ooooo, çok keyifli görünüyorlar maşallah. Saksı sorusunu ben de merak ediyorum. Fidelerim (nasıl sahiplendim ama) gelince, bir kaçını saksılara dikmeyi planlıyorum da..
Adalet Yağcı
11-05-2009, 20:11
Bu zarif çiçeği çok seveceğimizden eminim sevgili Limon, bahçede de oluyormuş biliyorsunuz ama benim bahçem bazan çok rüzgarlı olabiliyor.
Sayın Kgursan, lisilerim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=77795&d=1242060558) bu haldeler, aslında on gün kadar önce fırtınaya maruz kaldılar, kurtulabilenler bunlar, bu gün fotoğrafladım.
Bunlar da benim lisiler, artık esas yerlerine almanın zamanı gelmiş değilmi?
Ben bir saksıya beş- altı fide düşünüyorum, doğru olurmu?
Saksının büyüklüğü önemli. 10-12 cm. çapındaki saksıya ancak 1 fide dikilebilir. Biz burdaki uygulamada seraya 1m. Genişlikteki yastıklara 6 adet dikiyoruz. Yani 16-18 cm aralık yeterli oluyor. Yerde daha iyi kök yapar ve daha gürbüz gelişir. Uç alma yapılırsa 1 fideden 3-5 dal çıkar. Ancak çiçeklenme 15-20 gün gecikir. Uç alma dediğimiz şey: Bitkinin üzerinde 2-4 yaprak çifti bırakacak şekilde tepesini kopartmaktır. Böylece kalan yaprakların dibinden (sapa birleştiği yerden) yeni sürgünler gelir ve bir kökten 3-5 çiçek dalı gelir. Uç almazsanız bir birkiden 1 dal gelir ve üzerinde 5-10 çiçek olur.
Sanırım sizin bitkiler temmuz gibi çiçeklenir. Uçlarını kırarsanız 15-20 gün gecikir. Yarın göndereceğim fidelerden uç alınmaz ise Temmuz başında, uç alınırsa Temmuz sonu Ağustos gibi çiçekler gelecektir.
Adalet Yağcı
11-05-2009, 21:07
Anladım sayın Kgursan, peki bu iki bitkinin uç alma zamanı gelmişmi? Nasıl kıyıp koparacaksam, bol sürgün verip bol çiçek açsınlar istiyorum.
Benim 60 kök lisianthusum olacak, böylece bir kısmını bahçede bir kısmını da terasımda yetiştirmek istiyorum.
Her şey için bir kez daha teşekkürler, bizleri bilgilendirmeye devam edin lütfen.
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 22:28
Uç alma uygulamanızı şimdi okudum da ilk aklıma gelen şu oldu;
Ben her renkten 5'er adet aldımya bunların her renkten 2'şer veya 3'er adetinin uç alma işlemini yapsam, diğerlerine dokunmasam. Temmuz'da çiçeklenme başlar, Ağustos'a kadar sürer, yani çiçekli bulunulan dönem uzamış olur. Gerçi çiçekler seyrek durur ama çiçekli dönemin uzamış olması daha iyi olmaz mı?
Bende aynı şeyleri düşündüm.
Birde bu uc alma zor anlayanlar için mümkünse fotoğraflı olsa :)
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 22:40
Anladığımı düşünüyordum ama bende bir eksiklik hissettim:)
Uç alma işlemini ortalama kaç yapraklıyken yapmamız gerekir. Yani bitki ilk dört yaprağı tamamladıktan sonra her zaman olur mu? Yoksa 8-10 yaprağı tamamladıktan sonra mı ilk dört yapraktan yukarısını keseceğiz?
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 22:45
Benim "uç alma" işleminden anladığım aşağıdaki fotoğrafta (Sn. Adalet hanım Beni bağışlar umarım onun fotoğraflarını kullandım) kırmızı ile işaretlediğim şekilde kesmek. Fakat bitkinin daha yapraklanmasını beklemek gerekecek mi? Yoksa bu forma geldiğinde kesmeli miyiz?
Adalet Yağcı
12-05-2009, 07:59
Uç almayı ben şöyle anladım, bitki zaten iki veya dört yapraklı iken uç almak imkansız, bundan sonraki gelişiminde ortadaki filiz yukarı doğru bir hamle yapıyor, ve bir sap oluşturuyor, işte bundan sonra alt bölümde 2 veya 4 yaprak bırakıp bitkinin ucunu tırnaklarlarımızı kullanarak(öyle hatırlıyorum)koparmak gerekiyor.
Uç alınan bitki doğal olarak gücünü yeni sürgünlere veriyor, bu da yeni çiçek saplarının oluşması demek, ben hepsinden uç almayı düşünüyorum.
Bu arada, çiçeğimi konu mankeni olarak kullandığınız için telif hakkı talep ediyorum :D
Sevgili arkadaşlar., Uç alma (tepeyi koparmak) dır. Tepe koparılınca sn. Adalet hanımın dediği gibi altta kalan yaprak çiftlerinden yeni sürgünler (birden fazla) oluşur bunlar çiçek verir. Sn Balıkçı serdarın fotoğrafladığı şekil doğrudur. Uç almayı daha yukarıdan yaparsanız Daha zayıf dallar gelir. Bitki üzerinde 3-4 çift yaprak kalması yeterlidir. yok kıyamam koparmaya derseniz, Kuvvetli tek dal gelir. Yarısında uç alma yaparsanız çiçeklenme kademeli olur. Doğal olarak uç alınan bitkilerde çiçeklenme 20 gün kadar gecikir.
Lisianthus fidelerini aldıktan sonra; Yerleri hazır ise hemen dikebilirsiniz (Not. Sn cemo ilave 2şer taneyi 1 hafta sonra dikmenizi öneririm). Fideleri viyolden çıkartmak için parmağınızla eya kurşun kalem kalınlığında bir çöp ile dipten yukarıya doğru ittirin ve kulaklarından (yapraklarından) çekip çıkarın. ANCAK FİDELER HAFİF KURUMUŞ OLMALI ki kolay çıksın. Islak yaş fide viyolden kolay çıkmaz.
Toprağınız işlenmiş, kabarık olmalı ve PH sı 6.7 cıvarında olmalı!! Phsı 6,5 dan düşük olan topraklarda yetiştirme sorunları var. Kısacası Ortanca toprağında Lisianthus yetişmez. Ortanca 5,5-6,0 Ph ister ki sararmasın buna karşın Lisianthus Ortanca toprağına (veya pek çok saksılı bitki toprağına) dikilince düşük PH da bazı besinleri çok alırken bazılarını alamaz ve sararır.
Dikerken fazla gömmeyin. Yerini açık fideyi dikip fidenin boğazına gelen toprağı biraz sıkın. Çok derine gömmeyin, havada da bırakmayın. Yaprakları toprağa gömülmesin.
Dikimden yaklaşık 10 gün kadar sonra kökleri ana toprağa girmeye başlar. 20 gün kadar sonra hafif sulandırılmış (1lt suya 1 çay kaşığı) suni gübre verebilirsiniz. suda kolay eriyen gübreler olabilir.
Bu çeşitler Kesme Çiçek için geliştirilmiştir. Uzun sap yapar. Yanında bir çöp-çıta ile uzayan çiçek saplarını bağlamanız gerekebilir.
Dikim aralık ve mesafeleri 16-18 cm. cıvarındadır (Biz seralara 1m. genişlikte yastığa 6 adet dikiyoruz)saksıda büyütenler için,10-12 cm çaplı saksıya 1 adet dikilebilir. Saksının çapı büyüdükçe sayı artabilir. Uzun balkon saksılarına dikerseniz 18cm cıvarında aralık verin.
Bütün bitkilerde, soğanlı veya fide baştan en önemli iş; İyi bir KÖKLENME ORTAMI sağlamaktır. Kabartılmış toprak, verilen suyun akıp gitmesi (Drenaj) önemlidir. Bu bağlamda saksı altlıklarında biriken suyu dökünüz. Su birikmesin.
SULAMA; İlk 2 hafta bitkileri nemli tutun, kurutmayın. Toprağı kurutursanız köklerin bulunduğu torf kurursa tekrar su almaz ve torfun içindeki yeni kökler zarar görür. ilk 15 gün suyuna dikkat edin tabi ki calla gibi de vıcık vıcık sulu olmasın toprak. Köklerin havaya da ihtiyacı var.
Aslında Lisianthus kolay bir bitki, Kalender. Hastalık ve zararlısı çok az. Ben hemen hemen hiç ilaç kullanmıyorum desem yalan olmaz. ANCAAAK:; Temmuz sonu- Ağustos dan itibaren yeşil kurtlara dikkat. Kurtlar kelebeklerin yumurtalarından çıkan tırtıllardır. Ağustosdan itibaren çok zarar yapabilir. Temmuz sonunda bitkilerinizi iyi gözlemleyin.
Şimdilik ilk aklıma gelenler bunlar.
Âyine-i Esma
12-05-2009, 20:48
Sn. kgursan lale güllerin bazılarını direk bahçeye eksek sorun yaşarmıyız. Saygılar
Sn. kgursan lale güllerin bazılarını direk bahçeye eksek sorun yaşarmıyız. Saygılar
Normalde yaşanmaması gerekir. Belki daha da iyi olur. Toprağınız iyi ise saksı yerine yerde daha iyi kök yapar. Doğal olarak da daha iyi bitki olur.
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 14:30
Açıklamalar için teşekkürler Sn. Kgursan.
Bu arada, çiçeğimi konu mankeni olarak kullandığınız için telif hakkı talep ediyorum :D
Sn. Yağcı;
Telif hakkı vermeyi reddediyorum:p
Mesajımdan çiçeklerinizin fotoğraflarını siliyorum:p
Çiçeklerinizin çok güzel gelişmekte olduğunu söyleyim, bir de maaşallah deyim, telif hakkını ödemiş olur muyum;)
Selamlar, saygılar.
Sn. Kgursan,
Lisi fidelerini bahçeye dikeceğim. Lisiler güneşi mi sever , gölgeyi mi/ yarı gölgeyi mi , günde kaç saat civarında güneş alması gerekir , bu konuda ne tavsiye edersiniz?
Bir de iyi drenajlı bir toprak demişsiniz. Lisi suyu , nemi sevmiyor mu, susuzluğa dayanıklı mıdır? Nasıl , ne sıklıkla sulamak gerekir ?
Ben sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yere dikmeyi düşünüyorum uygun mudur?
Adalet Yağcı
14-05-2009, 15:50
bir de maaşallah deyim, telif hakkını ödemiş olur muyum
Tamam o zaman, anlaştık :p
İçim sızlayarak lisilerimde uç alma yaptım, ben de çoğunu bahçeye dikeceğim.
Sn. Kgursan,
Lisi fidelerini bahçeye dikeceğim. Lisiler güneşi mi sever , gölgeyi mi/ yarı gölgeyi mi , günde kaç saat civarında güneş alması gerekir , bu konuda ne tavsiye edersiniz?
Bir de iyi drenajlı bir toprak demişsiniz. Lisi suyu , nemi sevmiyor mu, susuzluğa dayanıklı mıdır? Nasıl , ne sıklıkla sulamak gerekir ?
Ben sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yere dikmeyi düşünüyorum uygun mudur?
Sn passion., Lisiler bol ışık sever. Yarı gölge olabilir fakat tam gölgede cılız ve zayıf olur. Drenaj fazla suyun akması demektir. Nemli toprak tamam fakat ıslak.çamur toprak hayır. Durgun su da bütün bitkilerin kökleri zararlanır. Suyu vereceksiniz, toprak ıslanacak, fazla su derinlere akıp gitmeli. Saksı tabaklarında biriken su köklere zarar yapar. Susuz kalırsa: cılız bitki olur.
yeni dikilen fideleri 15 gün kadar her gün sulayın. Kökler toprağa geçtikten sonra suyu azaltın ve korkmayın. bitki kendini ayarlar.
Adalet Yağcı
14-05-2009, 20:51
Buna göre ben lisilerimi ancak Haziran ortaları veya sonu gibi yerlerine dikebileceğim demektir çünkü, yaylaya diktiğimde ancak haftada iki defa sulanabilir.
Esas yerlerine dikimde gecikmek sorun olurmu sayın Kgursan?
Teşekkür ederim Sn. Kgursan...
Sn kgursan
Aras kargo bitkileri altüst ettiği için hepsini dikmek zorunda kaldım:(
Artık tutan bahtıma diyeceğim::)) sağolun
Lalegüller yerlerine kavuştular, burada okuduklarımdan yola çıkarak onlara özel yer hazırladım. Nilüfer Havuzunun önündeki alanı genişlettim, toprağı belledim, fideleri diktim, sulamalarını yaptım. Bir kaç fideyi saksıya, 3 adetini de komşuma ve anneme hediye etmek için tekli uzun saksılara diktim. Çiçeklene kadar büyütüp sonra hediye edeceğim.
Süt kuzularının gözünün içine bakıyorum :)
78680
Sn kgursan
Aras kargo bitkileri altüst ettiği için hepsini dikmek zorunda kaldım:(
Artık tutan bahtıma diyeceğim::)) sağolun
Sn cemo hepsi tutar merak etmeyin. Köklenmeleri güzeldi. yeter ki dikimden sonra susuz bırakmayın. yeteri kadar sulayın. başka şey gerekmez.
Bu arada tüm arkadaşlara: Lisianthus yavaş büyüyen bir bitkidir. Sabırsızlanmayın. Şu anda diktileriniz, TEmmuz ortası çiçeklenecektir, Uç alma yaparsanız (20 gün kadar sonra) Ağustos gibi çiçeklenecektir. içiniz rahat olsun.
Buna göre ben lisilerimi ancak Haziran ortaları veya sonu gibi yerlerine dikebileceğim demektir çünkü, yaylaya diktiğimde ancak haftada iki defa sulanabilir.
Esas yerlerine dikimde gecikmek sorun olurmu sayın Kgursan?
Esas yerlerine dikimi çok geciktirip fideleri yaşlandırmasanız iyi olur. Yaşlandıktan sonra kök yapması zorlaşır. Kök zayıf gelişince bitki de zayıf gelişir. Bana göre bir an önce toprağa dikin köklenmesi oluşsun.
Lisianthus cular, fideler ne alemde? Hiç ses gelmiyor. herhangi bir fideyi parmağınızın ucuyla köke yakınyerde toprağı hafifçe açıp eşip bakın bakalım kökler toprağa geçiş yapmış mı? Tabi fideyi oynatmadan eşin.
Benimkiler gayet sağlıklı.
herhangi bir fideyi parmağınızın ucuyla köke yakınyerde toprağı hafifçe açıp eşip bakın bakalım kökler toprağa geçiş yapmış mı?
Bunu yapmayı çok riskli buluyorum. En iyisi beklemek. :)
Hepsi sağlıklı ve henüz yerlerine alışıyorlar :)
Neyi yanlış yaptım bilmiyorum ama benim fidelerden 5 tanesi öldü, su an 3 tanesi yaşıyor gibi. Çok üzüldüm.
Âyine-i Esma
20-05-2009, 22:10
Bizim lisianthuslarında durumu çok iyi. Ama daha uç almak için erken sanırım. Büyüttürüldükleri gözle farkediliyor. Bizde toprağı eşebilmeye cesaret edebileceğimizi hiç sanmıyorum.
Ferda Ülkümen
20-05-2009, 22:35
Benimkilerin durumu da çok iyi. Ay sonunda yazlığa gidene kadar oldukları yerde kalacaklar.
Gülerinkileri de gideceğim günlerde teslim edeceğim.
Kargoda uç filizleri kırılan birkaç tanesi (boyu uzun olduğundan morlar) birkaç sürgün birden vermeye başladı.
Benimkiler de hallerinden memnun gözüküyorlar. Gelişmelerini takip etmek çok keyifli.
Adalet Yağcı
21-05-2009, 00:22
Ben geçen hafta uç alması yaptım, hemen yeni filizler oluşturdu, bir çok dalda bir çok lisianthus, yaşasın :D
Fideciklerimin hepsi öldü. Toplu cinayet gibi, sebebi aras kargo:(
Bense hala suluyorum ya yeşerirse diye::(
Ben bugün bahçeye ektim lisilerimi.
Zararlısı az olan bir bitki demişsiniz Sn. Kgursan ama aynı yere diktiğim daturaların yaprak ve kökünü zararlılar yemiş. Yaprakları sülükten şüpheleniyorum. Geçen senelerde orada Danaburnu da vardı.
Danaburnu varsa lisilerin de kökünü yiyebilir değil mi ? :(
Bence danaburu herşeyi yiyebilir. Korkunç yaratıklar.:)
En kısa sürede danaburnu zehiri atmalıyım....
Neyi yanlış yaptım bilmiyorum ama benim fidelerden 5 tanesi öldü, su an 3 tanesi yaşıyor gibi. Çok üzüldüm.
Üzülmenize gerek yok ptesi yenisini gönderiyorum saygılarımla.
Sn arkadaşlar., Ölenlerin nedenini bilemiyorum. (sn züleyhanın gibi) onların yenisini göndereceğim ptesi günü.
Danaburnu ise kökleri yemez ama sebze fidelerinin gövdesini toprak seviyesinden keser. lisianthus da gövde toprağa girmediyse kesemez sadece fideleri yerinden oynatabilir. Toprakta dana burnu gezip toprağı kabartıyorsa danaburnu ilacı atmanız gerekir.
Kökler toprağa girdikçe bitki sürgünleri gelişecektir. Toprağa yerleştikten sonra suyu azaltınız. (dikimden 8-10 gün sonra).
İlk dikimde susuz bırakmayın derken günde 3-4 defa sulamayınız sakın. Sadece toprak çok kurumasın okadar.
Uç alma için acele etmeyin. Ana sürgün 5-6 cm uzasın. 3-4 ÇİFT YAPRAK bırakarak üstünü kesiniz bir bıçak yardımıyla.
Fidelerimin hepsi sağlıklı bir şekilde büyüyorlar, şimdilik hiç fire yok. İki gündür gözle görünür büyüme var.
tolgahann
22-05-2009, 19:11
Bunlarda benim fideciklerim.Gözlerinin içine bakıyorum büyüsünler diye.;):)
Benim fidelerim de çok güzel gelişiyorlar. Bir kısmı hediye vereceğim diye bir hafta kadar viyolde kaldı. Orada bile öyle güzel gelişti ki dayanamayıp bir iki tanesini çalıverdim:)
Sn cemo ve züleyha., Fidelerin ölmesi üzüntü verici. Pazartesi yenilerini göndereceğim. Ama ölme nedeni AŞIRI SULAMA olabilir mi acaba? Dikildikleri toprağın devamlı ıslak veya çamur halde kalması gibi bir neden olabilirmi? Eğer öyle ise topraktaki fazla su gitmelidir. toprak çok çamur olmamalıdır. drenaj denilen olaya önem verin. Verilen suyun fazlası akıp gitsinve suyun boşalttığı yere hava yani oksijen dolsun ki kökler havasız kalmasın.
Benim lisianthuslarımda da ölmeler başladı.:(
Adalet Yağcı
23-05-2009, 07:22
Benim lisilerim son derece sağlıklı gelişmelerini devam ettiriyorlar, bir problem yok.
Yarın bahçedeki esas yerlerine dikmeyi düşünüyorum.
Ayrıca ben de her gün sulama yapıyorum, ama fazla su dediğiniz gibi viyollerin altındaki delikten akıp gidiyor.
Teşekkürler Kgursan.
Âyine-i Esma
23-05-2009, 08:09
Biz 4 kişi ile bize gelen fideleri paylaştık. Bende kalan ve gullyabanideki fidelerin durumu çok iyi. Diğer 2 kişidekiler ise 2 şer tanesi sanırım ölmüş. Suyuna dikkat etmemiş olabilirler. Susuz kalmış olabilirler.
Sn. kgursan bu fotoğrafdaki Lisianthusmu?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428601&postcount=5552
Hergün sulayın derken , bazı arkadaşlar sanırım lisinin köklerini çürütmüş . Su tutabilen perlitli bir ortama şaşırttığım Lisilerime 10 gün içinde sadece cansuyu olarak verdiğim su dışında başka su vermedim . Kayıpsız halde büyüyorlar . Toprak yapınıza göre suyu ayarlamaya çalışınız .
Sn. kgursan bu fotoğrafdaki Lisianthusmu?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428601&postcount=5552
Bu bitki lisianthus değil. Ama ne olduğunu bilmiyorum.
Benim lisianthuslarımda da ölmeler başladı.:(
Nereye ve nasıl dikildiğini bilmiyorum ama aşırı su olumsuz etkilemiş olabilir. Bu durumda suyu azaltın.
Adalet Yağcı
24-05-2009, 23:54
Benim lisilerim bahçeyle buluştu bu gün, tam altmış kök, çok az vaktim olduğu için fotoğraflayamadım, haftaya inşallah.
Sn cemo, Züleyha, Ölen fideleriniz yerine yenileri bu gün kargoya verildi. Ücret ödemeyeceksiniz. Sn Farezya, ve Meliha kurt. Fideleriniz bu gün kargoya verildi. İzlerseniz sevinirim.
Fideler ölme nedeninini bilemiyorum. Kendime göre tahminlerde bulunuyorum:
1. aşırı sulama ve drenaj olmayışı nedeniyle kökler boğulmuş olabilir. dikilen toprağın üstü kuruyunca sizi aldatmasın. Alt tarfı yaş ise sulamayın.!!
2. Bolu torfuna dikildilerse tuzlu olabilir ve çok su tutabilir.
3. toprakta drenaj (verilen suyun fazlasının gitmesi) yok ise kökler yine gelişemez ve boğulabilir. Suyu az az verin.
4. saksılara dikildiyse altında tabakta su kalmasın. Boşaltın.
5. Bol güneş-ışık ister, Aşırı gölgede tutmayın.
6. Ortanca toprağına (PH sı düşük ) dikmeyin, veya daha önce kullanılmış toprağa dikmeyin.
Aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin.
Sayın Kgursan,
Bugün fideleri aldım, gerçekten çok teşekkur ederim, beni çok mahcup ettiniz. Fideleri hemen diktim, umarım bu sefer büyüteceğim.
Fideleri hemen diktim, umarım bu sefer büyüteceğim.
Bol ışık, bol güneş, yeterince su, fazla suyun akıp gideceği drenaj . Hepsi bukadar . Bu arada diktiğiniz toprağın pH sı düşük ise (yani ortanca toprağı) iyi olmaz fideler ph sı düşük toprakta iyi gelişemez. Kolay gelsin.
Sn Kgursan,
Fidelerimi özenle bahçeye diktim, çok özenle paketlemenize rağmen bazıları yine viyolden çıkıp hırpalanmışlardı. Kargo nasıl tepetaklak etmeyi başarıyor anlayamadım, üstelik pakete not düşmüşsünüz.
Verdiğiniz bilgiler ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Fotoğrafı çok net çekememişim ama yine de tepe budaması yapılınca yanlardan verdiği sürgünler görülüyor.
82445
Adalet Yağcı
30-05-2009, 10:00
Gayet güzel görünüyor sevgili Limon, çok da sağlıklı maşallah.
Haftaya Pazar günü ben de fotoğraflayacağım, yarın gidemeyeceğim, Adana'dayım.
Sevgili arkadaşlar., diktiğimiz lisianthuslara ziyaretçiler gelmeye başladı!. Güve kelebeklerinin larvaları (tırtılları) büyümekte olan lisianthusların tepelerine üşüşmeye başladı. Yakından gözlemleyin. Şimdilik tırtıl görürseniz elinizle temizleyin. Yemesin keratalar tepeleri. Kısaca: Lisianthusları yakından dikkatli izleyin. Tırtıllar varsa temizleyin.
Bende dün elimle kopartarak uç aldım.Şu an sağlıklılar.İnşallah uç almayı doğru yapmışımdır.Sonbaharda değil ama bu mevsimde budama yaparken içim cızlıyor.Alışamadım bir türlü.
Sn nuzel., üzülecek birşey yok. 5-10 gün içinde budadığınız yerin dibinden 3-4 yeni sürgün gelecek. Merak etmeyin.
Sn. kgursan, fotoğraftaki lisianthuslar tepe budaması yapılacak büyüklüktemi? Yoksa biraz daha büyümelilermi?
kgursan doğrusunu yazar ama sol alt köşedeki hariç sanırım biraz gecikmişsiniz.
Teşekkürler. Yarın budama yaparım:)
Merhaba,
Sevgili k0900,
En fazla istediğim iki çiçek var. Selluka ve lisianthus. Bilmem anlatabildim mi?:cool:
Detayları zamanı gelince özelinize atarım.Sevgiyle kalın.
k0900, burada gördüğüm kadarıyla sizin bitkilerin tepe budamaları zaten yapılmış. Eğer yapılmamış olsaydı, tek dal halinde uzamaları gerekirdi. Buradan gördüğüm yan dallar da gelişmiş, yanlış mı görüyorum?
KGursan, gönderdiklerinin bazılarının tepe budamalarını yapmıştı.
Ben çiçeklerini çok merak ettiğim için erken açmasını istediğim bir kaç tanesinin tepe budamasını yapmadım, diğerlerini budadım. Fotoğrafta da belli oluyor sanıyorum. Son günlerde büyümeleri hızlandı.
86884
Jineop, daha önce söyleseydin, saksıya diktiğim iki fideyi Kadıköy'e getirirdim.
Sn. limon, sizi tebrik ediyorum:)
Sabah budamak için yanlarına gittiğimde bazıları 2 dallıydı.
Bunlar budanınca 2 dal olacaklardı dedim kendi kendime.
Bir kaçtane yinede budadım:)
Sn. kgursan, fotoğraftaki lisianthuslar tepe budaması yapılacak büyüklüktemi? Yoksa biraz daha büyümelilermi?
Fotolar tepeden çekilmiş uzunluklarını anlayamadım, tepe budaması dediğiniz UÇ ALMA yı yapıp yapmamakta serbestsiniz ve istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Bu sorun olmaz.
Günün sürprizi ;)
88235
Tepe budaması yapmadığım fidelerden birisi bugün sürpriz yaptı.
Günün sürprizi ;)
88235
Tepe budaması yapmadığım fidelerden birisi bugün sürpriz yaptı.
Budama yapılmayanlar Temmuz da çiçeklenir.
Budama yapılmayanlar ortalama kaç çiçek açabilir Sn.Kgursan. Daha fazla çiçek açması için solan çiçekleri koparmalı mıyız ya da belli bir yerden budamalı mıyız ? Bunun gibi bir yöntem var mı önerebileceğiniz?
Sevgili Limon ne güzel ilk çiçek geliyor. Mor mu acaba? Merakla bekliyorum.
Budama yapılmayanlar ortalama kaç çiçek açabilir Sn.Kgursan. Daha fazla çiçek açması için solan çiçekleri koparmalı mıyız ya da belli bir yerden budamalı mıyız ? Bunun gibi bir yöntem var mı önerebileceğiniz?
Budama yapılmayanlar sağlam bir gövde üzerinde 5-8 çiçek verirler. Burada gövde sağlam ve kalın olur. Yatmaması için dibine çubuk dikmeniz ve buna bağlamanız gerekebilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.