View Full Version : obabilgesi / Bahçe (Balıkesir-Gönen)
feyzi_48
12-06-2020, 09:10
çok geçmiş olsun, vardır bunda da bir hâyır.
Elbereth
12-06-2020, 10:48
Çok geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum.
Portakal Rengi
12-06-2020, 13:00
Geçmiş olsun.
Ömrümüz yettiğince, yeniden başlarız.
Sağlıklı olalım yeter. Tohum da bulunur, fidede.
Geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.
selim_50
28-08-2020, 08:57
benim tüplü diktiğim naşi diktiğim yıl ateş yanıklığına yakalandı, aşının bir karış üstünden kestim, ama çıkan yeni sürgün de çok sağlıklı değil.
obabilgesi
28-08-2020, 15:55
benim tüplü diktiğim naşi diktiğim yıl ateş yanıklığına yakalandı, aşının bir karış üstünden kestim, ama çıkan yeni sürgün de çok sağlıklı değil.
Maalesef ateş yanıklığına karşı biraz hassas bir tür.
Bahçeyi yaparken hızımı alamayıp bir fidan da köy meydanına dikmiştim. Bir sene sonra dallarda kararma, yapraklarda kuruma başladı ve nihayetinde öldü. Bu hastalığı öğrenince anladım ki o da ateş yanıklığından ölmüş...
Ama bahçemdekinin keyfi yerinde, bu sene meyvelerinin tadına bile baktık. Son derece sulu ve lezzetli:)
İyi ki dediklerimden...
selim_50
31-08-2020, 10:32
sayın obabilgesi; hepimiz bahçede bir kaç edette ayva ağacı olsun diyoruz ama ayvanın sevdasına armutları hastalandırıyoruz. Biliyorsunuz dur ateş yanıklığının konaklayıcısı ayvadır.
Bu arada geçmiş olsun dileklerimi de iletiyorum, kendinize dikkat edin biliyorsunuz yaşımız artık kemalin üstünde:))
obabilgesi
04-09-2020, 11:44
sayın obabilgesi; hepimiz bahçede bir kaç edette ayva ağacı olsun diyoruz ama ayvanın sevdasına armutları hastalandırıyoruz. Biliyorsunuz dur ateş yanıklığının konaklayıcısı ayvadır.
Bu arada geçmiş olsun dileklerimi de iletiyorum, kendinize dikkat edin biliyorsunuz yaşımız artık kemalin üstünde:))
Merhaba, çok teşekkür ederim :)
Pandemi dolayısıyla ancak iki gün evvel ÖÇB ve menisküs ameliyatı olabildim. İlk gün tarifsiz ağrılı geçti, şükür şuan fena sayılmam. Ayrıca artık çok daha dikkatli olacağım da bir kesin...
Konakçının ayva olduğunu bilmezdim, ama ayva da armut kadar sevdiğim bir meyvedir. Şuan için bahçemdeki armutumda herhangi bir sıkıntı yok. Ayva ağacı ortalama 12 mt uzaklıkta dikili. Umarım ileride de sorun yaratmaz.
Unutmadan yaş konusunda da çok haklısınız :)
obabilgesi
08-09-2020, 13:51
Minik tohumları saklamada kullandığım yöntem...
Öncelikle tüplerin içerisine 3-5 adet pirinç ve çay kaşığının ucuyla odun külü koyuyorum. Tohumları da yerleştirdikten sonra ağzını tıpasıyla sıkıca kapatıp, iyice sallayarak külün tüm tohumları kaplamasını sağlıyorum. Bu şekilde hem fazla nemin, hem de oluşabilecek mantari enfeksiyonların önüne geçerek, tohumları daha uzun süre saklayabilmeyi hedefliyorum. Ayrıca tüplerin hepsi numaralı ve tohumlar için özel tuttuğum envanterden numara takibi yaparak;
tohumun cinsi, ne zaman hasat edildiği, nereden geldiği, bitkinin özellikleri vb. bilgilere ulaşıyorum.
(büyük tohumları saklama yöntemimi ayrıca paylaşacağım)
obabilgesi
23-10-2020, 20:43
Bu da büyük tohumlarımı sakladığım kutu...
Aslında çivi, vida gibi iş gereçlerinin veya hobi malzemelerinin düzenlenmesi için üretilmiş. Toplam 26 adet çekmecesi mevcut ve küçük çekmeceleri portatif bir parçayla ikiye bölünmüş. Nasıl kullandığıma gelince;
Öncelikle tüm çekmeceleri numaralandırdım ve her bir çekmeceyi guruplandırıp yerleşim yapıyorum (salatalık türleri, domates türleri, şifalı bitki türleri vb). Bu arada tuttuğum envanter defterime hangi çekmecede hangi türler var, nereden gelmiş ve ne zaman hasat edilmiş gibi bilgileri de not ediyorum..
Tohumları ise içerisinde odun külü ve pirinç de dahil ettiğim etiketli-kilitli poşetlere koyup, dahil olduğu grubun çekmecesine yerleştiriyorum.
Sonrasında ise envanter defterim sayesinde çekmecelerle hiç oynamadan tüm bilgilere ulaşabiliyorum.
Kısacası etkinlikte gönderdiğiniz tohumlar emin ellerde, hiç merak etmeyin :)
Merhaba, çok teşekkür ederim :)
Pandemi dolayısıyla ancak iki gün evvel ÖÇB ve menisküs ameliyatı olabildim. İlk gün tarifsiz ağrılı geçti, şükür şuan fena sayılmam. Ayrıca artık çok daha dikkatli olacağım da bir kesin...
Konakçının ayva olduğunu bilmezdim, ama ayva da armut kadar sevdiğim bir meyvedir. Şuan için bahçemdeki armutumda herhangi bir sıkıntı yok. Ayva ağacı ortalama 12 mt uzaklıkta dikili. Umarım ileride de sorun yaratmaz.
Unutmadan yaş konusunda da çok haklısınız :)Geçmiş olsun bende de var öçb kopuğu ve menisküs yırtığı 5 yıldır bu şekilde idare ediyorum. Ameliyat önerirmisiniz.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
obabilgesi
23-10-2020, 22:45
Geçmiş olsun bende de var öçb kopuğu ve menisküs yırtığı 5 yıldır bu şekilde idare ediyorum. Ameliyat önerirmisiniz.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba;
Çok teşekkür ederim, şöyle izah edeyim...
Öncelikle 50 yaş üzerinde ve aktif spor hayatınız yoksa oçb ameliyatını önermem. Dikkatli bir yaşam ve düzenli egzersizlerle dizi güçlü tutmanız yeterli olabilirdi. Fakat işin içine menisküs girerse iş yaşa bakmıyor, durum değişiyor.
Öçb ameliyatı basit görünen ama rehabilite süresi uzun olan bir operasyon. Yani eski sıhhatinize kavuşmanızda ameliyat %50 önemli ise, kalan %50 sizin disiplinli egzersizlerinize bakıyor. Aman ağrı oldu bu egzersizi yapamıyorum veya bugün kaytarayım derseniz iş kötüye gider.
Ben şuan iyiyim, ağrım sızım yok. Ama doğal olarak henüz koşma, zıplama, dizüstü oturma mümkün değil. Uzun yürüyüşlere başladım, sıkıntısız egzersizlerimi yapabiliyorum.
Öneri konusuna gelince, mr sonuçlarınızı inceleyecek iyi bir ortapedist buna karar verecektir. Bana sorarsanız ve doktorunuz önerirse yaşlılığınızı düşünerek kesinlikle ameliyat olun.
(not: bu operasyon çok daha fazla el alışkanlığı ve pratiklik istiyor, o yüzden kendinizi mümkün mertebe sürekli bu operasyonların gerçekleştiği bir devlet hastanesinin ekibine teslim edin)
Susuz, gübresiz şu kadarcık bir alanda ekiliydi ama bir süre sonra kaç kilo hasat ettiğimizi tartmayı bir kenara bırakıp, stok fazlasını da komşu kazlarına yem ettik:)
Sn.Obabilgesi bu bitkiyi malesef taniyamadım.Susuz deyince ilgimi cekti;)
Bu arada cekmeceli tohum kutunuza da bayıldım.Bimden alet cantasi aldik ama bu daha kullanisliymis.Ben de tohumlarim icin eski tahtadan vitrini kullaniyorum.
obabilgesi
24-10-2020, 08:10
Sn.Obabilgesi bu bitkiyi malesef taniyamadım.Susuz deyince ilgimi cekti;)
Bu arada cekmeceli tohum kutunuza da bayıldım.Bimden alet cantasi aldik ama bu daha kullanisliymis.Ben de tohumlarim icin eski tahtadan vitrini kullaniyorum.
Merhaba :)
O bahsi geçen bitki bakla sn Zekoş :) Malum ekildiği mevsim sebebiyle yağmur ve kar ile sulandı. Gübrede ise kendinden önce ekilen sebzelerden arta kalanla yetindi. Hem nazsız, hem de pek bereketli bir sebze...
Evet bu kutu gerçekten çok kullanışlı, hele ki benim gibi düzen hastaları için inanılmaz konforlu. Malzemesi de gayet kaliteli, kalın plastik olduğu için ömürlük kullanırım gibime geliyor.
Vitrin, kutu veya herneyse tohum saklarken düzen önemli diye düşünüyorum sn Zekoş, yoksa sonradan işin içinden çıkmak gerçekten zor olacaktır.
Bakla da hic aklıma gelmezdi Sn.Obabilgesi okuyunca kendime güldüm; Ne bileyim öbek seklinde görünce meyveli bir çalı zannettim:)
Bakla da hic aklıma gelmezdi Sn.Obabilgesi okuyunca kendime güldüm; Ne bileyim öbek seklinde görünce meyveli bir çalı zannettim:)
Bende ilk defa öbek halinde gördüm. Sayfanın sahibine de geçmiş olsun.
obabilgesi
24-10-2020, 22:28
Aslında sıralı fakat sık ekim yapmıştık ama haklısınız, hem fotoğrafın çekim açısı, hem de biraz sık ekim olunca çalı gibi görünüyor.
Bu arada teşekkürler sn @ozlem39
Sayın Obabilgesi gelmiş geçmiş olsun. Tohum saklamadaki titizliğiniz için kutlarım sizi. Çok beğendim
Betgam40
28-10-2020, 21:44
Çok güzel tohumları saklamadaki yönteminiz.Elinize sağlık.
obabilgesi
30-10-2020, 15:12
Yazdan Kalanlar (1)
Şifasının yanı sıra görüntüsüyle de çok sevdiğim adaçayı varyetelerim.
Henüz ufak oldukları için yabani otlar boğmasın diye diplerine lav taşı serdim. Dona yarı dayanıklı oldukları için de bulundukları tarhı soğuktan korunaklı bir kıyıda konumlandırdım, tahmin ederim kışı kolayca atlatacaklardır. Haklı çıkarsam seneye bol bol çelik alıp üretmeyi planlıyorum.
Tohumdan yetiştirdiğim onlarca ingiliz adaçayı fidelerini ise malum kazada kaybetmiştim. Sağlık olsun tabi, ama adaçayı bitkisini yetiştirmek gerçekten çok keyifli, seneye kesinlikle tekrar ekeceğim...
obabilgesi
07-11-2020, 23:23
Eğer kısıtlı bir alanınız varsa ve tercih yapmanız gerekirse kesinlikle hurma ağacını tercih edin.
Hem bakımı kolay, hem verimli, hem estetik, hem lezzetli...
İyi ki dediklerimden :)
obabilgesi
12-11-2020, 08:44
Tam rengini almadan toplayıp evde olgunlaşmaya bırakıyoruz. Bu süre ortalama 1 ay sürüyor, tabi tadını bir kere alan için o 1 ayı beklemek tam bir zulüm olsa da, ara ara tozlarını alıp gün sayarak kendimizi avutuyoruz :)
obabilgesi
04-12-2020, 16:27
Bahçemde hicaz, keben ve katırbaş türlerinden toplamda 7 kök nar fidanım var. Henüz 3 yaşında ve 1 metre civarındalar...
Ailece nar ağacının o yaban görüntüsünü, özellikle çiçeklerini çok seviyoruz. Onlar da bizi seviyor olacaklar ki dikim yılından itibaren yüzümüzü hep güldürdüler...
(bu arada yabani otlarla kimyasal mücadeleye asla girmiyoruz. Sadece sürme, biçme veya malç örtüsü ile zehirsiz bir şekilde bu işin üstesinden geliyoruz.)
Bahçemde hicaz, keben ve katırbaş türlerinden toplamda 7 kök nar fidanım var. Henüz 3 yaşında ve 1 metre civarındalar...
Ailece nar ağacının o yaban görüntüsünü, özellikle çiçeklerini çok seviyoruz. Onlar da bizi seviyor olacaklar ki dikim yılından itibaren yüzümüzü hep güldürdüler...
(bu arada yabani otlarla kimyasal mücadeleye asla girmiyoruz. Sadece sürme, biçme veya malç örtüsü ile zehirsiz bir şekilde bu işin üstesinden geliyoruz.)
Ne kadar güzel. Mahsulünüz bol olsun. [emoji4]
Nar ağacının soğukla arasının iyi olmadığını biliyordum. Ama en azından güzün sergileyeceği muhteşem renklerinden istifade ederim diye dikmiştim. Üç senedir gövdesi soğuklara dayanamayıp kuruyor. Tam öldü derken, baharda iki üç karış sürgün veriyor. Oldukça sebatkar bir bitki.
Ağaçlarınıza maşallah, size afiyet olsun.
obabilgesi
04-12-2020, 19:18
Nar ağacının soğukla arasının iyi olmadığını biliyordum. Ama en azından güzün sergileyeceği muhteşem renklerinden istifade ederim diye dikmiştim. Üç senedir gövdesi soğuklara dayanamayıp kuruyor. Tam öldü derken, baharda iki üç karış sürgün veriyor. Oldukça sebatkar bir bitki.
Sağolun, çok teşekkür ederim...
Açık söylemek gerekirse, nar ağacının beklentilerini tam olarak bilemiyorum. Bildiğim tek şey nazsız ve arsız olduğu, kezâ benim de bahçede en ihmal ettiğim grup diyebilirim. Zararlısına denk gelmedim, hastalık görmedim veya beni düşündüren hiçbir problemiyle karşılaşmadım. Belki bunun şımarıklığıyla bakımlarında öncelik vermiyorum...
Acaba soğuklara dayanıklı varyeteleri var mı, araştırmak gerek. Gerçekten muhteşem renkleri ve görselliği var, bahçenizde deneyimleyebilmenizi çok isterim...
Dutlubahçe
05-12-2020, 08:30
Evinizin kuytusuna, güneye bakan ve güneş gören bir yere dikerseniz, donmadan kışı atlatabileceğini ümit ediyorum.
obabilgesi
05-12-2020, 09:07
Evinizin kuytusuna, güneye bakan ve güneş gören bir yere dikerseniz, donmadan kışı atlatabileceğini ümit ediyorum.
Çok haklısınız sn Dutlubahçe, bende bu şekilde üçyaprağa aşılı mayer limon dikeceğim. Fidan hazır saksıda beklemekte, fakat kuytusuna dikeceğim yeni ev hazır değil :) Proje şuan belediyede onay bekliyor, sağolsun yetkililer geçmişte yapılmış ahıra da proje isteyince işler biraz uzadı...
Kısacası sn Asoo ve benim dert aynı, türler farklı:) İnş önümüzdeki sezon bahsettiğiniz şekilde dikim yaparak bu işin de üstesinden geliriz.
Evin kuytusuna dikilmek için bekleyen o kadar çok tür var ki. :)
obabilgesi
06-12-2020, 14:10
Bence dünyanın en güzel sarmaşık türü...
Üretimi çok zor bir bitki olduğu için kolay bulunmuyor, biraz da nazlı... Ben de yedeklemek amacıyla dalda köklendirmeyi deniyorum. Zamanlamam iyi olmayabilir ama heyecanıma verin artık:)
(bitkiyi tanımayanlar internette görsellerini bulup incelerse neden bu kadar heyecanlandığımı anlayacaklardır)
akçabardak
06-12-2020, 15:45
Bahçe sayfanız hayırlı, bereketi bol olsun. Kolay gelsin.
obabilgesi
06-12-2020, 16:15
Bahçe sayfanız hayırlı, bereketi bol olsun. Kolay gelsin.
Sağolun, çok teşekkür ederim...
Bence dünyanın en güzel sarmaşık türü...
Üretimi çok zor bir bitki olduğu için kolay bulunmuyor, biraz da nazlı... Ben de yedeklemek amacıyla dalda köklendirmeyi deniyorum. Zamanlamam iyi olmayabilir ama heyecanıma verin artık:)
(bitkiyi tanımayanlar internette görsellerini bulup incelerse neden bu kadar heyecanlandığımı anlayacaklardır)
Türü nedir merak ettim. :)
obabilgesi
13-01-2021, 01:01
Türü nedir merak ettim. :)
Quis qualis indica (bindallı sarmaşığı)...
obabilgesi
01-12-2022, 15:09
Sanmayın ki kenara çekildim, boş boş oturuyorum. Bu geçen zamanda çok iş hallettim ben :)
Sonunda bahçeme hayalimdeki mini evi yaptırdım, henüz eksiği çok ama bundan sonrası hem kolay, hem keyfi. Mesela mutfağın önündeki verandayı komple pvc ile kapatıp kış bahçesi yapayım istiyorum. Sonra dış cepheyi taş veya yalı kaplama ile ile kaplatmak vs vs vs, hayaller ve istekler hiç bitmiyor ki :)
Malûm prosedürler, ustalar, maliyetler herbiri birbirinden meşakatli ama hani derler ya “Allah ev yapanla evlenene yardım eder” diye, bizimki biraz öyle oldu. Yavaş yavaş aktı gitti işimiz...
Darısı tüm isteyenlerin başına...
(bu arada benim arsam imarlı ve içinde yıkık ev olan bir yerdi. O yüzden resmi işlemlerde çok zorlanmadık. Benzer durumda olup prosedürle alakalı bilgi ihtiyacı olana “bilgim dahilinde” seve seve yardımcı olurum...)
Çok şirin bir şey olmuş. Daha da şirinleşeceği belli. Güle güle oturun.
DERYA KOÇHAN
02-12-2022, 06:32
Ayyy harika bayıldım Rabbim içinize sindirsin bizimde köyde evimiz var ama okul ve işlerden dolayı gidemiyoruz sizleri gördükçe mutlu oluyorum
obabilgesi
02-12-2022, 09:29
Çok çook teşekkür ederim, dediğim gibi daha yapılacak işler var ama en azından ev ortaya çıktı. Ve ortaya çıktıkça insanın bazı şeyleri hayal edebilip o yönde hareket etmesi daha da kolaylaşıyor...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.