View Full Version : Şebboy (Erysimum, Matthiola)
Sebahattin Sargın
28-04-2007, 18:04
Arkadaşlar geçenlerde okulun serasından şebboylar aldım. Çok güzel kokuyorlar. Evimde birsürü şebboy olmasını istiyorum. Bu yüzden tohumdan şebboy yetiştirmeye çalışacağım. Fakat şebboyların bakımı ve özellikleri hakkında hiç bir bilgim yok. Bu konuda bilgisi ve deneyimleri olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
9914
9915
9916
Fotoğraflar için özür dilerim cep telefonun kamerasıyla ancak bu kadar oldu.
Merhaba Sebo,
Bende de birkaç küçük filiz var henüz yeni tutmaya çalışıyorlar. Umarım tutarlar da sendekiler gibi güzel çiçek açarlar. Ben de merak ediyorum bakımlarını, arkadaşlar yardımcı olur kanısındayım. Güle güle büyüt şebboylarını.
ilkbahar05
28-04-2007, 23:09
Hepinize merhaba,
Yaklaşık 3 hafta önce ben de 3 çeşit şebboy tohumu diktim. Sebo'nun fotğraflarını gönderdiği cinste sanıyorum diktiklerimin arasında. Hepsi çimlendi:)
tarimtedarik.com sitesinden satın aldığım markanın (Thompson & Morgan) kullanım kılavuzunda aynen şunlar yazıyor:
================================================== =======
Gece açan, nefis kokulu leylak renkli çiçekler. Böylesine hoş bir kokudan yararlanmak için evinize olabildiğince yakın bir yere dikin.Pencere altlarına, patika yanlarındaki saksılara, pencere önü saksılarına hatta askılı saksılara da ekilebilir.
• Yıllık Bitki
• Tohum ekimi ilkbahar ile yaz arasında yapılır.
• Bol güneşli alanları tercih eder.
• Yazın çiçek açar.
• Yükseklik 30cm
Tohum ekim talimatları:İlkbahar başlangıcı ile yaz başlangıcı arasında çiçeklenecekleri dış ortama dikin.Toprağın hazırlığını iyi yapın ve ekmeden önce toprağı tırmıkla iyice düzeltin,çimlenme için önemli olduğundan, ışıktan uzaklaştırmayın. 6mm derine, birbirinden 30cm uzaklıkta sıralar halinde ekin.
Yetiştirme talimatları:Taşınacak kadar büyüdüğünde, araları 8cm olacak şekilde seyrekleştirin. Güneş ışığı alan açık alanları tercih ederler, ancak çoğu yerde ve toprak türünde büyüyeceklerdir.
================================================== =======
Profesyonel arkadaşlardan daha detaylı bilgi gelirse ben de ayrıca sevinirim tabii...
Hepimize nefis kokulu şebboycuklar diliyorum.
Selamlar
Sevgili ilkbahar,
Bilgilendirmen için teşekkür ederim. Benimkiler daha minicil biraz büyüsünler ben de saksılarına alacağım. Kokuları hakikaten çok güzel bir tanıdığımdan beyaz ve morunu aldım.
ilkbahar05
29-04-2007, 00:11
Rica ederim. Agaclar.net'ten çok şey öğreniyorum ben de gerçekten. Bu siteye üye olduğum için çok mutluyurm :)
Ben 3 çeşit şebboy diktiğimi yazmıştım. 2 katmerli, bir de resmini göderdiğine benzeyen var. Insallah ben de şebboylarımı güzel güzel yetiştirmeyi başarırım da o güzel kokularını duyarım :)
Sevgili ilkbahar,
Bilgilendirmen için teşekkür ederim. Benimkiler daha minicil biraz büyüsünler ben de saksılarına alacağım. Kokuları hakikaten çok güzel bir tanıdığımdan beyaz ve morunu aldım.
Sebahattin Sargın
29-04-2007, 10:28
Hepinize merhaba,
Yaklaşık 3 hafta önce ben de 3 çeşit şebboy tohumu diktim. Şebo'nun fotğraflarını gönderdiği cinste sanıyorum diktiklerimin arasında.
Sn.ilkbahar ilk olarak verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir yanlışı düzeltmek istiyorum benim ismim sebahattin, bende kısa diye genellikle sebo olarak kullanıyorum. Fakat bazen bu şebo olarak anlaşılıyor tıpkı sizim mesajınızdaki gibi, mesajınızı düzeltirseniz sevinirim. Bilgiler için tekrardan teşekkür ederim. Bu arada ben henüz şebboy tohumu almadım ama en yakın zamanda alacağım. Evimin şebboylarla dolmasını istiyorum ;)
Sebahattin Sargın
29-04-2007, 10:29
Merhaba Sebo,
Bende de birkaç küçük filiz var henüz yeni tutmaya çalışıyorlar. Umarım tutarlar da sendekiler gibi güzel çiçek açarlar. Ben de merak ediyorum bakımlarını, arkadaşlar yardımcı olur kanısındayım. Güle güle büyüt şebboylarını.
Merhaba selen,
Umarım tutarlar ve çok güzel çiçeklere sahip olursun. Çok güzel kokuyorlar gerçekten... Sevgili selen ve ilkbahar elinizde bulunan minik şebboyların ve çiçekli şebboyların resimlerinide bekleriz.... ;)
ilkbahar05
29-04-2007, 11:29
Bilmeden yaptığım bu hata için özür dilerim. Mesajımı düzelttim. En kısa zamanda resim göndermeye çalışacağım.
Selamlar
Sn.ilkbahar ilk olarak verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir yanlışı düzeltmek istiyorum benim ismim sebahattin, bende kısa diye genellikle sebo olarak kullanıyorum. Fakat bazen bu şebo olarak anlaşılıyor tıpkı sizim mesajınızdaki gibi, mesajınızı düzeltirseniz sevinirim. Bilgiler için tekrardan teşekkür ederim. Bu arada ben henüz şebboy tohumu almadım ama en yakın zamanda alacağım. Evimin şebboylarla dolmasını istiyorum ;)
Sebahattin Sargın
29-04-2007, 13:44
Bilmeden yaptığım bu hata için özür dilerim. Mesajımı düzelttim. En kısa zamanda resim göndermeye çalışacağım.
Selamlar
Mesajınızı düzelltiğiniz için teşekkür ederim Sn. ilkbahar05.....
Sevgili Sebo,
Öncelikle teşekkür ederim ben de sabırsızlanıyorum çiçek açmaları için. Ama henüz minicik filizler. Biraz büyüsünler bebiş şebboylar tabi resimlerini koyarım. Birisin seninkinin mor olanından diğerleri de beyaz olacak kısmetse.
Sevgiler.
Sergüzen
30-04-2007, 21:03
Benim bahçemde 10 yıldır şebboylar eksik olmuyor.Bakımları için hiç de özen göstermiyorum.Ayni bitki ertesi yıl tekrar çiçek açıyor.Her yıl bir miktar tohumu bahçeye serpiyor ve çepin ile karıştırıp bırakıyorum.Ertesi baharda tohumlarım yeşilleniyor.5-10cm olunca da fideleri söküp dikeceğim yerlere dikiyorum.20-25 gün sonra da fidelerim çiçek açmaya başlıyorlar.Etraf mis gibi kokuyor.Digital makinem olmadığı için resimleri koyamıyorum.
Sebahattin Sargın
30-04-2007, 21:10
Sn. eyüp1 bahçeniz mis gibi koktuğuna eminim. Bu çiçeği okulun serasından alıp kokladığımda kokusuna hayran kaldım. Hemen tohumlarını alıp bende yetiştirmeye çalışacağım. Bütün evin şebboylar ile dolmasını istiyorum :)
merhaba,
Ben bu sene paketli tohumlardan alıp bir deneme yaptım, şimdilik bardaklar içinde yavaş yavaş büyüyorlar, ne kadar daha bu bardaklara sığarlar bilmem :)
Tüm umudum katmerli beyaz çıkması içlerinden.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/sebboylar.jpg
Selamlar,
Sercanoral
02-05-2007, 12:45
Sn. MSaygin maşallah çok güzel ve sağlıklı görünüyolar. Umarım sebo nunkilerde böyle olur. Hepinize başarılar dilerim :)
Sebahattin Sargın
02-05-2007, 16:38
Sevgili Msaygin maşallah çok güzel gözüküyorlar, umarım istediğiniz gibi çiçek severirler. Sevgili sercan sağol iyi dileklerin için.....
ceviz ağacı
02-05-2007, 19:14
bunlarda benim şebboylarım katmerlisi , pembesi ,moru güzeller dimi
Sevgili Msaygın maşallahları var sizin fideciklerin umarım dilediğiniz gibi katmerli beyaz vardır içlerinde mis gibi kokar eviniz sayesinde. Sevgiler
Sebahattin Sargın
02-05-2007, 20:18
Sn. ceviz ağacı gerçekten güzel gözüküyorlar. Ben evimi onlarla doldurdum müthiş kokuyorlar. Herkese tavsiye ederim, kokulu çiçek isteyenler şebboyu mutlaka denesinler....
Buket Aknar
08-09-2007, 16:23
Geçen yıl, bahçeme ekmiştim. Baharda esintiyle birlikte şebboy kokuları o kadar güzeldi ki!
Bugün yeni lasanlar aldım. Ektikten sonra fotoğraflayıp buraya ekleyeceğim. Nasıl çıkacaklarını merakla bekliyorum.
Bildiğim kadarı ile mor, pembe, eflatun,beyaz renk şebboylar var. Ayrıca katmeri ve yalın kat dediğimiz türleri de var. Benim bahçemde geçen yıl her ikisinden de vardı. Ne olur ne olmaz diyerek bu yıl daha aldım. Bakalım geçen yıldan kalanlar ayni şekilde açacak mı?
Bazen önceki yıl yalın kat açanların sonraki yıl arıların da yardımı ile katmeri olduğu oluyormuş. Ancak ben henüz rastlamadım. Bu yıl takip edip sizlerle paylaşırım.
En güzel kokan beyaz şebboy..:)
Sebahattin Sargın
16-09-2007, 21:06
Bu sene şebboy yetiştiren varmı acaba? Çiçeklerime gelen hastalıklar sonucunda onlarıda kaybettim :(. Elinde şebboy tohumu olan arkadaşımız varmı? Şayet mevcut ise paylaşmasını rica edeceğim. İstanbula gittiğimde bauhausa uğradım, fakat şebboy tohumu bulamadım orada...
çekirdek
16-09-2007, 22:47
Sebo'cuğum,
Geçen yaz sonunun tohumları var elimde. Katmerli mi değil mi bilmiyorum ama, arkadaşım vermişti. Bu yaz bazıları tek kat bazıları katmerli çıkmıştı. Ben de tek katlıları ayırıp arkadaşıma vermiş, katmerlileri kendime ayırmıştım. Onlar da tohum vermediler. İstersen gönderebilirim.
Geçen kış başına kadar beş yıl, hiç abartısız, bütün kış boyunca bile açıp duran katmerli morum vardı. Bu kış başı havalar sıcak olmasına rağmen birden kuruyuvrdi, hem de beş yıl hiç tohum vermeden
sinaninci1
05-12-2007, 12:46
Arkadaşlar şebboyları şimdi çimlendirsem olurmu.
Ferda Ülkümen
05-12-2007, 13:16
Sevgili çekirdek
Katmerli şebboy tohum vermez, tohumlar katmersizlerden alınır. Elde edlecek tohumların katmerli olabilmesi için , katmerliyle katmersiz yan yana dikilir. Elde edilen fidelerin düz kazık köklü olanları katmersiz, kökleri daha saçaklı olanları katmerlidir.
Çiçekçilerden aldığımız bazı çiçeklerin tohumları çiçek vermezmiş bir daha alalım diye hiç duydunuzmu:confused:Geçtiğimiz yaz bende şebboy dikmiştim,tohumunu daha önceki seneden almış olduğum şebboydan elde etmiştim ve gerçekten hiç açmadı bende sökmüştüm.Mis gibi kokusunu çok seviyoduk oysa.Çiçek tomurcuğu oluştu ama içi sanki kurumuş gibiydi.Halbuki daha önceki yıl dikmiştim nasıl olduysa katmerli beyaz çıkmıştı.
Ferda Ülkümen
05-12-2007, 13:29
Arkadaşlar şebboyları şimdi çimlendirsem olurmu.
Elimdeki kitapta şebboy için, tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7aydır diye bir bilgi var. Normal tohum ekme zamanı Temmuz-Ağustos.
sinaninci1
05-12-2007, 14:03
Elimdeki kitapta şebboy için, tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7aydır diye bir bilgi var. Normal tohum ekme zamanı Temmuz-Ağustos.
Teşekürler ben geç kaldım, ama ben gene deneyecegim.
Ferda Ülkümen
05-12-2007, 14:06
Ben de olsam denerdim. Yalova özel bir şehir, herşey daha hızlı gelişebiliyor.
Arkadaşlar benim eklediğim resimdeki şebboylarım hala yeşil.Solmadı mayısta tohumu saçmıştım.Sizce bahara çiçek açarmı?
Sebahattin Sargın
16-01-2008, 11:08
Ben bir türlü beceremedim şebboy çimlendirmeyi Sevgili Olay9, sanırım yanlış mevsimde başlıyorum. Elimde katmerli şebboy tohumları var paketin üzerinde Şubat-Nisan arası ekin diyor. Bu seferde böyle deniyeceğim inşallah açar.
Arkadaşım saksıyı toprakla doldur.Tohumu saç.Üstüne çok az toprak koy ve elinle yağmurlama yapar gibi bolca sula.Sera vazifesi görsün diye tohumlar çıkana dek poşet giydir saksına. Arada suyunu kontrol et. Sıcaklık önemli çimlendirmeyi evdeki çiçeklerinin yanına koyarak yapabilirsin.Havalar ısınıncaya kadar dışarıya çıkarma.Birde çimlenme oldu ya hemen poşeti çıkarma. Bir kaç yerinden del poşeti havaya yavaş yavaş alışsınlar. Direk güneş ışığıylada temas etmesinle birden yakıyor filizleri...
1 'er karış kadar olunca boyları ekmek istediğin yere kaldırırsın.
Sebahattin Sargın
17-01-2008, 17:21
Sevgili OLay9 bu güzel bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim. En kısa zamanda yeniden deniyeceğim sonuçları yazarım.
Sevgiler ;)
menekşemehtap
18-01-2008, 23:12
Şebboy tohumu hakkında sanırım kesin ve net bir ekim tarihi mevcut değil.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=99537&postcount=3
Sorunuzun cevabı burada mevcut.
menekşemehtap
19-01-2008, 00:13
Bu bilgiden sonra kafam karışmıştı yardım için teşekkür ederim.
Haklısınız benim kafamda karıştı şimdi:)
Ferda Ülkümen
19-01-2008, 02:37
Şebboy - Cheiranthus (Erysimum)
Kullanım amacı: Iki yıllık kışa dayanıklı, bu türün boylu çeşitleri saksılı olarak kullanılır. Ulkemizde Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında, yeşil alanlarda kullanılmak üzere poşetlerde yetiştirilir. Saksılı ve kesme çiçek olarak da ülkemizde kullanılmaktadır.
Kültür süresi: Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7 aydır. Tohum ekiminden poşette çiçeksiz bitki olarak satışına kadar geçen süre 4-5 aydır.
Tohum ekimi: Temmuz-Ağustos aylarında kasalara ekilir. Tohumların üzerine hafifçe kapak atıldıktan sonra kasaların üzeri tohumlar çimleninceye kadar camla örtülür ve gölge bir yerde bırakılır.
Şaşırtma: Tohumlar ekildikten bir ay sonra veya fideler 5 cm. boya geldiğinde 8 cm. poşet veya saksılara, bundan 1 ay sonrada 12 cm. saksılara, kesme çiçek olarak yetiştirilecekse 25x25 cm. aralıklarla yastıklara şaşırtılırlar.
Yetişme ortamı: Tohumlar 18°C koyu gölge veya karanlık bir yerde 8-14 günde çimlenirler. Çimlenmeden sonra fidelerin ışık alması sağlanır. Sıcaklık önce minimum 1 2°C’ye, bundan bir ay sonra da 8-1 0°C’ye düşürülürse çiçek taslağı daha çabuk oluşur.
Bitki harcı ve gübreleme: Tohumlar bir kısım kumlu, tınlı ve bir kısım torf karışımı içerisine ekilir. Torfun her litresi için harca 2 gr. CaCO3 karıştırılarak pH’nın yükselmesi sağlanır. pH 6,8-7,5 arasında olması gerekir. Şaşırtma veya yetiştirme harcı 3 kısım tınlı toprak, bir kısım torf karışımından oluşur. Bu karışıma katılan her 1 litre torf için 2 gr. CaCO3 verilir. Fideler kök gelişimini tamamladıktan sonra sulama suyunun litresine potas ağılıklı 2 gr. kompoze gübre gelecek şekilde hazırlanan suyla her hafta bir defa gübrelenir.
Hastalık ve zararlılar : Solgunluk hastalığı, Plasmodiophora brassicae, mildiyö, Botrytis, beyaz pas (Cystopus candidus), Phyllotrea sp. ‘dır,
Önemli Seri ve Çeşitleri
Riesen Goliath, kadife görünümünde, kahverengi-kırmızı renkli, çiçekleri yalınkat, büyük, bitki boyu 50-60 cm. ‘dir. Yalınkat çiçekli kesme çiçek alternatifleri arasında en fazla tercih edilen bir çeşittir.
Zwerg-Busch-Goldlack Serisi
Yeşil alanlarda, çiçek parterlerinde ve saksılı yetiştiricilikte kullanılan 25-30 cm. boyunda bir seridir.
Önemli Çeşitleri
Tom Thump Viollett, menekşe,
Tom Thump Karmensinrot, karmen kırmızısı,
Tom Thump Braunrot, kahverengi - kırmızı,
Tom Thump Goldgelb, altınsarısı rengindedir.
Cheiranthus Cinsi ve Önemli Türleri
Cheiranthus ismi, Arap lisanında bu bitkiye verilen “khiri” kelimesi ile Yunanca çiçek anlamına gelen “anthos” kelimelerinin birleşmesinden kaynaklanmaktadır. Yaklaşık 10 kadar türü, Türkiye, Akdeniz Bölgesi, Iran ve buradan Hindi Çin yarımadasının kuzeyindeki Yunnan bölgesine, oradan da Kuzey Amerika’nın sahillerine kadar uzanan geniş bir bölgede doğal olarak bulunur. Otsu ve yarıotsu karakterlerde, çalı formunda büyüyen bitkinin çiçekleri, sarı, kahverengi, erguvan renginde ve bal gibi kokar. Ayrıca tavşanların zevkle yediği bitki olduğunu da, bahçede tavşan besleyenlerin unutmaması gerekir.
Önemli Türü
Cheiri, Türkiye ve Güney Avrupa’da bulunur. Çiçeklenme zamanı Nisan-Haziran, 25-80 cm. boyunda, yarı çalı formunda büyür. Iki yıllık çiçekleri sarı, kahverengi ve menekşe renginde olabilir. lslah edilmiş çeşitlerin boyları 20-80 cm., renk alternatifleri de oldukça fazladır. •
Kaynak;Tek ve çok yıllık Mevsimlik çiçekler, Prof. Dr. A. Hatipoğlu & Dr. B. Gülgün
Ferda Ülkümen
19-01-2008, 02:54
CHEİRANTHUS-Erysimum (Şebboy)
Fransızlar’ın Jirofle dedikleri Şebboy, ulusal çiçeklerimizdendir. Şebboy, pek eskidenberi bahçelerimizde bölmelerin süslenmesinde ve genellikle saksı içinde pencere, balkon ve salonların süslenmesinde kullanılmaktadır. Sarı ve koyu kahve renkli kadifeleri andıran çiçekli çeşitleri kadınlar arasında Ana Kokusu adıyla ün kazanmıştır. Son yıllarda Şebboy’un yüzü ‘geçen çeşiti elde edilerek bunların hepsi dört cinse sokulmaktadır. Dört cinsin her birinde ait olan çeşitler, renk ve şekilce birbirinden oldukça farklıdırlar.
Yaz Şebboyları:
1 — Karanten cinsi: Bunların değişik çeşiti vardır. Bu çeşitlerin her biri katmerii, ayrı ayrı renklere ve şekillere sahiptirler.
Şebboy’un Pariziyen çeşiti, çiçekler için daha çok elverişlidir.
2 — Yazlık Ekselsiyor cinsi: Bu cinsin değişik renklerde yedi çeşiti makbuldür. Bütün bu çeşitler bir yıllık olup, kısmen Karanten cinsi vasıflarına sahiptirler. Vaktinden önce meydana çıkarlar, hepsi katmerli ve demet yapımına pek elverişlidir. Fidanlar 30-50 cm. kadar yükselir.
Kış Şebboyları:
3 — Gros veya Grand Flör, Jirofle Diver isimleriyle ün kazanmış olan bu cinsin otuz kadar çeşiti üretilmiştir. Bu çeşitlerin en güzelleri, değişik renkte melezler olup, bol çiçekleri ile bütün yaz açarlaı. Kokardo çeşitleri ise katmerli ve büyük çiçeklidirler. Saksıda yetiştirilmek için salık verilir. Bu çeşitin bodur olan çeşitleri de vardır. Kış
Şebboyları’nın hepsi ömürlü olup, kalınlaşan kökleri iyi korunursa fidanları kuvvetli ve seri bir şekilde büyüyerek bol çiçek açarlar.
4 — Sarı Şebboy cinsleri.: Ilkbaharda erkenden açan bu cinsin yirmibeş çeşiti vardır. Bu cinsi, iki yıllık ya da ömürlü çeşitlere sahiptir. Parsiyen, Bodur ve Katmerli olan çeşitleri iyidir. Bunlar 40-70 cm. boylanırlar.
Şebboy çeşitleri aynı şekilde yetiştirilmez.
Karanten cinsi: Bu çeşitin tohumu Ağustos’ta (6) sayılı toprak harcını taşıyan kasalara ekilir. Üzerine bir cam levha kapatılır. Onbeş günde tohumlar çimlenir. Fideler 2-3 yapraklı olunca, bunları aynı cins toprağı taşıyan saksıların köşelerine yakın bir şekilde, her saksıya 3-4 fide dikmelidir. Dikilen fideleri suladıktan sonra, bunları yanyana lodosa ve kuzey rüzgrlarından korunmuş siperli bir yere sıralamalıdır. Ekim’ in sonuna doğru bu saksıları camlı çerçevelerle yapılacak bir sayvan ile üzerini ve etrafını kapamalıdır. Bu şekilde .kıştan korunan Şebboy’lar Şubat’tan başlayarak çiçek açarlar.
Fidanlan Piramit ve top top şekillerde yapılabilmek için orta dalının tepe tomurcuğu, daha şekil almaya başlar başlamaz hemen koparmalıdır. Bu sayede yan dalları kolaylıkla şekil alır ve cisimlenir.
Pariziyen ve Kokardo çeşitlerinin tohumu Temmuz’da Karanten çeşitleri gibi ekilerek aynı şekilde kışın korunur.
Kış Şebboyları’nın hepsi Haziran’da tohumdan yetiştirilir. Tohumları (6) sayılı toprak harcını taşıyan kasalara ekmelidir. Fideleri aynı toprağa birer ay ara ile şaşırtma etmelidir. İkinci şaşırtmada herbir saksıya yalnız bir tane fide dikilir.
Tarla halinde yetiştirilecek, ya da bölmelere dikilecek ise, fidanları 30-40 cm. aralıkla dikmelidir. Saksılara dikilmiş olanları Karanten cinsi gibi kışın korumaya almak gerekir. Güneye karşı yerlerde fidanların yalnız üzerlerini hasırla örtmek suretiyle, kışın yağmur ve kırağılarından korunmaları mümkündür. Bu çeşitin çeliği de yapılır. Çelik mevsimi Mart’tadır.
Sarı Şebboy çeşitleri: (6) sayılı harç karışımını taşıyan kasalara Haziran’da tohum ekilir. Temmuz’da aynı toprağı taşıyan fideliğe seyrekçe şaşırtma edilir. Eylül sonuna kadar fidelikte sulatılmasına dikkat olunur. Kış gelmeden dikilir. Şubat’tan başlayarak çiçeklenirler. Bu cinsin katmerli çeşitleri yalnız dikilirse tohum vermezler. Kesinlikle katmersizlerle beraber bulunmaları gerekir ki, tohum versinler. Ya da Mart’ta çelik yaparak katmerli çeşitler çoğaltılır.
Tohum Tutmak Yöntemi: Şebboy’lann katmersizleri tohum verirler. Katmerli çeşitler çoğunlukla tohum vermezler. Bunun için katmerli fidanlar ile beraber kesinlikle katmersizler de birlikte dikilmelidir ki, bu katmersizlerin verecekleri tohum ile kısmen katmerli fidan yetiştirmek olanaklı olsun. Katmersiz fidandan alınan tohumların yüzde 25-30 arasında bir miktarı katmerli olarak çıkar. Bazı katmerli çeşitlerin çiçek tomurcuklarının hepsi kesilerek bunları tohuma yatırmak olanaklıdır. Fakat herhalde katmerli fidanın yanında bir iki katmersiz bulunması koşuldur.
Kaynak; Süs ve salon bitkileri, Lütfi Arif Kenber
Sergüzen
19-01-2008, 15:13
Çok uzun süredir (10 yıl) şebboy yetiştiriyorum. Bana göre çok arsız çiçekler. Bakımları için özel hiç bir işlem yapmıyorum, hatta gübre bile vermiyorum. Her yıl oluşan tohumlardan bir miktarını bahçenin sakin ve yağmur alan bir köşesine ekiyorum ve unutuyorum. Ekim işlemini Eylül ayında yaparsam bu tohumlar baharda mutlaka çiçek veriyorlar. Ekim işlemini Kasım ayında yaparsam bu tohumlar yaz ortalarına doğru cılız çiçekler veriyorlar. Ertesi bahar tam kapasite çiçek açıyorlar. Tohumdan çıkan fideleri 4-5 cm olunca esas yerlerine şaşırtıyorum. Tohumları şu anda da ekebilirsiniz, fakat çiçek açmaları zor veya çok cılız olacak.
Veya tohumları plastik çay bardakları içine tek tek ekiyorum. Bunları da 4-5 cm olunca ya esas yerlerine dikiyorum veya dostlara hediye ediyorum.
Çiçek dalında güzeldir mantığı ile, çiçekler tohum olana kadar dalında kalıyor.
selamlar,
9.ayda (eylül) şebboy tohumlarını sabredemeyip seraya ektim.. Elimde 1000 civarı çiçeklenmiş şebboy var.. sarı olanları da muthiş kokuyor..
ancxak su mevsimde dısarı dilkmeye çekiniyorum.. ancak çiçeklerini de dökecek gibi görünüyorlar.. gayet sağlıklılar aslında ama hafif bir sararma da yok değl..
ne yapmalıyım.. dikim için ne zamana kadar beklemeliyim..
ben istanbulda dikim yapacağım..
teşekkürler
Tohum hakkındaki yazısmalarınızı okudum bende bu sene şebboy tohumu almıstım komsumdan ''eyvah ya benimkilerde çıkmazsa'' diyerek bir kısmını gecenlerde ektim şimdiki hallerine bakın..;)
Buket Aknar
01-02-2008, 10:38
Şebboylarımdan biri çiçek açtı üzgünüm ama katmerli değil. Bakalım diğerleri nasıl çiçek açacak.
Katmerli değil diye üzülmeyin.Sizde tohumunu alırsınız elinizdekinden.Benim geçen sene vardı.Katmerliydi.Fakat geldi geçti ne tohum verdi nede kendi var şimdi...
Açması için bir şeyler verdiniz mi? Ben geçen sene mayısta saçmıştım hala çiçek yok.Bekliyorum.Eve aldım bu arada.Malum gece eksilerde oluyor sıcaklık...
Buket Aknar
09-03-2008, 12:41
Şebboy'larım çiçeklenmeye başladı demiştim. Bazıları katmerli bazıları yalın kat. İşte katmerlilerden bir tanesi. Bahçemdeki koku süper.
sadeniz2004
26-03-2008, 09:46
arkadaşlar pazarlara gelen çiçekcilerden 30 adet şebboy aldım. Hepside kurudu.Acaba bu pazarcılara güvenmiyeceğiz yoksa, ben yanlış bir şey mi yaptım anlamadım. Çiçekci arkadaş eğer şebboyları bir erkek, bir dişi dikersen gelecek yıl şebboyların çoğalır dedi. Erkek ve dişileri şöyle ayırdı Uzun boylu olanlar erkek ,küçük ve çok çiçeği olanıda dişi diye ayırdı. <lütfen bana yardımcı olun şebboylar nasıl toprağı sever, onlara hangi vitaminleri verebilirim.Bütün bilgileri sizlerden öğrenmek istiyorum. teşekkürler
sadeniz2004
26-03-2008, 09:47
şebboylar hakkında çok geniş bilgi istiyorum.hangi toprakları severler, yazın öğle güneşini görse bitki için kötü mü olur. İlaçlama nasıl yapmalıyım
Arkadaşlar şeyboy alırken tohum olsun diye bir yalın kat birde katlı alın.Arı bunları dölleyip öyle tohum olurmuş.Geçen sene bende aldım. Katlıydı. Kurudu gitti...
Ama geçen sene mayısta ektiğim tohumdan şebboylarım çiçek verdi.
Şebboy bahçede saksıda güzel oluyor.Özel bir toprağa gerek yok. Ben bahçe toprağı kullandım. Besin olarak npk 20-20-20 den haftada bir toprağa yarım çay kaşığı verdim. Havalar soğuyuncaya kadar çiçek açtılar. Yeride ne çok güneş nede gölgeydi.
Gerçekten çok güzel kokuyorlar.Renkli olanlar fazla kokmuyor.Beyaz ve sarı olanlar kokuyor.Çiçekçiden beyaz olanlardan aldım.Katmerli ve düz.:)
Buket Hanım sizin pembe beyaz da çok şeker miş.
sukranayalp
27-03-2008, 13:05
Sevgili arkadaşlar, resimlerini ekledikleriniz Cheiranthus değil. Hepsi Matthiola.
Cheiranthus cherii'nin genel olarak çiçekleri yoğun kırmızı, bordo ve sarı renklerde olur. Matthiola'nın yaprakları gri ve tüylüdür. Bilginiz olsun.
Teşekkür ederiz.
Cheiranthus pek olmuyor.Genelde çiçekçilerde Matthiola var.
Buket Aknar
27-03-2008, 14:32
Şebboylarımdan manzaralar...
Şükran Hanım; Cheiranthus değil dediğiniz bunlar mı? Benim aldığım yerde bunların üzerinde Şebboy yazıyordu. Ama bilmiyorum! Doğrusu uzman olmayınca çiçekci ne derse kabulleniyoruz.
sukranayalp
27-03-2008, 15:29
Sn Buket Aknar, Latince doğru adı Matthiola.
Ama yerel olarak halkımız hem Matthiola için hem de Cherianthus için şebboy kelimesini kullanıyor.
Sizin fotoğraftakiler de şebboy ama Cherianthus değil, Matthiola.
Konunun başlığı Cheiranthus cherii olarak açılmış. Matthiola fotoğrafları konmuş. Bunu belirtmek istedim.
Wikipedi'den de aradaki farkları görebilirsiniz.
Buket Aknar
27-03-2008, 19:46
Bende iki çeşit şebboy var. Biri fotoğraflarını gördüğünüz. Diğeri ise komşumdan tohum ile elde ettiğim; çiçekleri katmersiz olan sanırım onlar da farklı çünkü yapraklarını incelediğimde sanki yaprakları o kadar da gri değilmiş gibi geldi. Onlar henüz çiçeklenmediler. Onların fotoğrafını da ekleyeceğim.
sadeniz2004
29-03-2008, 10:01
şebboylar hangi türtoprağı severler. nasıl gübre kullanmalıyım.ilaçlama nasıl yapmalıyım.şebboy hakkında bütün bilgileri istiyorum.şimdiden teşekkürler
Buket Aknar
29-03-2008, 10:16
Ben aldığımda doğrudan bahçemin çeşitli yerlerine diktim. Bazı yerler doğrudan gün boyu
güneşli, bazı yerler ise yarı gölge ve tüm gün gölge idi. Güneşli ve yarı gölge olan yerlerdekiler daha erken çiçeklendiler ancak tam gölge olan yerlerdekiler henüz şimdi şimdi çiçeklenmeye başladılar. Geçen yıldan kalanların tohumları dökülen yerlerde yenileri de çıktı, onları da ayırıp başka yerlere diktim, şu anda takip ediyorum. Bu arada sadece dikerken gübreli toprağa diktim sonrasında ise özel bir gübre kullanmadım. Sulamaya çok dikkat ettim.
Bunlar da benim şebboylarım :)
1 ve 2. fotoğraftakiler yeni çimlenmeye başlayan tohumlar,bugün 8. gün :D
3. fotoğraf biraz daha büyükleri;onları seradan aldım.
4. fotoğraf yıllarca saksıda bakıp sonra sitenin bahçesine ektiğimiz şebboy ;)
Sebahattin Sargın
29-03-2008, 21:13
Yahu ben çimlendirirken bir hatamı yapıyorum, neden benimkiler çimlenmiyor. Tekrar deniyeceğim bakalım, tohumları torfa ekiyordum bu sefer direk toprağa ekeceğim. İnşallah sağlıklı bir şekilde çıkıp büyürler. Sevgili pshyke çok güzel şebboylarınız var, inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz.
Sevgiler ;)
Sebahattin Bey,
ben anladım ki çok ilgi gösterince olmuyor. Mesela bu çimlenen tohumları lale soğanlarının dibine serptim üzerine de çok az toprak serptim hatta yok denecek az :p ve bir haftada çimlendiler. Mutfakta duruyorlar,sabah güneşi alıyorlar. Biraz daha büyücünce başka yere aktaracağım. Size de şebboy denemelerinizde başarılar dilerim ;)
Evet tohum ekilince güneş görmesi şart.Bende özenmemiştim.Hemde bahçe toprağına. Üstüne çok az toprak attım.Saksıyı sulayıp poşet bağladım. Güneş gören yerde durdu. Suyunu kontrol ettim. O kadar. Şuan 2 tanesi yaşıyor. Biri yarım metre oldu.Çiçek açtılar.Heryeri tomurcuk...
Buket Aknar
30-03-2008, 12:14
Bu da bugün görüntülediğim bej renkli (yoksa sarı mı demeliyim?) şebboyum. Çok güzel kokuyor.
Buket Hanım ,
çiçeğiniz coşmuş :D
Buket Aknar
30-03-2008, 12:57
Haklısınız, katmerli olunca böyle çok çiçek açıyorlar. Bir de tohum verseler. Geçen yıl katmerlilerden hiç tohum alamamıştım.
Katmerli şebboylar, katmersiz olanlar ile birlikte ekilirse tohum verir diye duymuştum :confused: Belki yakınlara bir yere yalınkat ekmekte fayda vardır.
Buket Aknar
30-03-2008, 16:22
Hemen yanında beyaz renk bir yalıkkat var bakalım seneye o yalınkat katmerli olacak mı?
Sümeyye Polat
08-04-2008, 16:13
Tohum hakkındaki yazısmalarınızı okudum bende bu sene şebboy tohumu almıstım komsumdan ''eyvah ya benimkilerde çıkmazsa'' diyerek bir kısmını gecenlerde ektim şimdiki hallerine bakın..;)
Gülcan Hanım merhaba. Bu minik fidecikler size bir yerden tanıdık geliyor mu? :p Geçen yıl gönderdiğiniz tohumlar çimlendiler, hem de hiç nazlanmadan. Sizinkiler şimdi ne durumdalar?
huzunperest
21-04-2008, 23:00
Sabahın erken saatinde, en yüksek sesiyle onları okşayıp seven, koklayan, eli nasırlı ama yüreğinde binlerce çiçek filizlendiren insanımıza, bu güzelliğini göstermesin de ne yapsın Şebboy?
Benim bahçemde sarı-turuncu karışık renkli şebboy var. 3 sene önce yaz sonu tohumlarını serpmiştim. Ama bu başlıktaki resimlere pek benzemiyor ve çok yıllık. Sanırım türü farklı. Her sene çiçek açıyor ve şu anda da çiçekteler. Kokulular. Solan çiçeklerinin bir taraftan tohumları oluşmaya başladı bile.
Geçen sene resimlerdeki şebboylardan üç renk katmerli ben de almıştım. Ama hiç tohum oluşmadı. Bitkinin kendisi de kalıcı olmadı.
Bu sene karışık renkli tohumlarından aldım. Tohum paketinin üzerindeki resimde hem yalınkat hem de katmerli görünüyor. Markası Vilmorin. Üzerinde şöyle yazıyor:
1-Tohumları Şubat ayından itibaren fideliğe ekin.
2-Fideleri 10 cm lik aralarla şaşırtın.
3-Kese halinde Nisan ayında yerlerine dikin.
4- Bitkiler haziran ayından itibaren çiçek açacaklardır.
Ben ancak bir hafta önce ekebildim. Direk bahçeye öğlene kadar güneş alan bir yere ektim. Şu anda topraktan çıkmaya başladılar. Bu yaz açarlar mı bilmiyorum.
Benim bahçeme 3 yıl önce ektiğim şebboylarda bu tür ve bu renk. Fotoğraflar internetten alınmadır.
35362
35363
ardabora
22-04-2008, 21:17
Benim de şebboyum var-mış...:p:dilli::o
Şebboyu sürekli çiçekçilerde görür koklar dururdum.Benim bildiğim şebboy katmerli ve kokulu bir çiçekti (sanki her çiçeği çok iyi bilirmişim gibi :dilli:).
Bahçeme geçen sene kimden aldığımı hatırlayamadığım bir bitki diktim,üç kök...Üçü de sarı turuncu tonlarda açtılar.Onlarla hiç ilgilenmedim,bu sene yine açtılar, demek ki ilgi istemiyor bu çiçek..;)
Akşam galeriye birinin resmini yükledim,internetten de adının wallflower-erysimum olduğunu buldum ama bir şebboymuş.galeriye yorum yapan bir arkadaş "biz buna şebboy diyoruz" diye yazmış.
Benim de kafam karıştı ve şebboy-wallflower-erysimum şeklinde arama yapınca hepsinin aynı çiçek olduğunu gördüm.
Şimdi bu çiçeğim bir şebboydur diyebilir miyiz?Hafif, güzel bir kokusu var ama çiçekçilerde satılan katmerli şebboylar gibi yoğun kokulu değil...
imza: kör cahil :(
ardabora
22-04-2008, 21:22
Ayrıca internette resim ararken bu rengini de gördüm ve aşık oldum,acaba elinde bu karışık renkli şebboydan olan var mı? :confused: :rolleyes:
Şimdi bu çiçeğim bir şebboydur diyebilir miyiz?Hafif, güzel bir kokusu var ama çiçekçilerde satılan katmerli şebboylar gibi yoğun kokulu değil...
imza: kör cahil :([/QUOTE]
Evet ben o çiçeği bahçeme şebboy diye ekmiştim ve sarı-turuncu renkte bir önceki mesajımda yolladığım resimdeki gibi açtılar. Ayrıca nette Cheirantus cheiri diye arama yapınca yine o resimdeki çiçekler çıkıyor.
Merhaba gece şebboy tohumu aldım.gece açarmış.Tohum ekimi için ilkbahar ile yaz arasında yapılır diyor yazın çiçek açarmış,şimdi ekersem sizce çimlenir mi ? havalar hala İstanbulda ısınmadı .Yoksa seneye kadar beklemelimiyim?teşekkürler
Şimdi ekerseniz seneye kadar ölmezse eğer çiçeğini o zaman görürsünüz.Bnece tohum ekimde eylülde ekilmeli. Ben geçen sene mayısta ektim. Bu sene nisanda çiçek açtı.Kışın soğuk camlı bir yerde muhafaza ettim.
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 14:05
Bende katmerli mor ve beyaz olanı var . Beyazı daha yoğun kokuyor.
Arkadaşlar bu şebboy gölgeyimi yoksa güneşimi sever...
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 19:33
Güneşi seviyorlar sevgili olay9
ardabora
27-05-2008, 22:26
Benim turuncu yalınkat şebboyun çiçekleri gitti,taze fasulyeye benzeyen tohum keseleri oluşmaya başladı,yoksa börülce mi demeliyim? ;)
Ama diğer şebboylarımdan biri beyaz biri şeker pembe açtı,özellikle beyaz olanın kokusu daha yoğun...
Benimkinde de var aynı şeyler. Zamanı gelince toplayıp. Ekimde tohumları ekmek gerek.
Ertangm sağolun.
Sevgili Ardabora ,son yüjklediğiniz şebboyları tohumdan mı yetiştirmiştiniz ? Yoksa fide olarak mı almıştınız?
ardabora
28-05-2008, 19:42
Sevgili Filiz,bu şebboylar bana İzmit'ten geldi,eşimin halası yollamıştı.Birkaç fide daha var,ama onlar daha küçük,renklerini merak ediyoum,dilerim mordur...
ardabora
05-06-2008, 19:45
Benim bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=228000&postcount=74) şebboyumun tohum keseleri...
Buket Aknar
05-06-2008, 22:01
Sevgili ardabora; haydi hayırlısı. Demekki seneye bol bol şebboy'un olacak ( rengi süper ). Ben geçen yıl tohumlar iyice kurmadan almadım. Bazıları da kendi yere döküldü ve çimlendi.
Yahu ben çimlendirirken bir hatamı yapıyorum, neden benimkiler çimlenmiyor. Tekrar deniyeceğim bakalım, tohumları torfa ekiyordum bu sefer direk toprağa ekeceğim. İnşallah sağlıklı bir şekilde çıkıp büyürler. Sevgili pshyke çok güzel şebboylarınız var, inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz.
Sevgiler ;)
Sayın Sebahattin Sargın bende şebboy konusunda sizinle aynı fikirdeyim.Benim torfa ektiklerim çimleniyor ama hemen ölüyor.Direk toprağa ekip deneyeceğim.
Nisan ortasında ektiğim şebboylardan biri tomurcuk yaptı. Bu yaz çiçeklerini görebileceğim, çok mutluyum :).
ardabora
07-07-2008, 22:32
Arkadaşlar,benim bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=241132&postcount=84) şebboylarımın diğerleri hala çiçek açmadı.Acaba bu yıl çiçeklenmeyecekler mi? Neden ikisi çiçek açtı da toprağa geçirdiğim diğer akranları açmadı? Küçükler mi,çiçek açma ihtimalleri var mı?
Bilen varsa aydınlatsın beni lütfen...:(
Küçük bu sene açmazlar. Tohumu ekimde ekmek gerekirdi. Benim tohumdan çıkanları mayısta ekmiştim. Seneye çiçek verdi. Tabi kışın soğuktan korudum. Camekanlı bir yerde duruyordu.
Buket Aknar
08-07-2008, 18:16
Arkadaşlar; bu yıl çiçeklenen şebboylarımın katmersiz olanları tohum yapmıştı ben de geçenlerde tohumları elimle ufaladım. Bugün farkettim ki ufak ufak çimlenmeye başlamışlar. Havalar da oldukça sıcak nasıl gelişeceklerini çok merak ediyorum.
Arkadaşlar,benim bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=241132&postcount=84) şebboylarımın diğerleri hala çiçek açmadı.Acaba bu yıl çiçeklenmeyecekler mi? Neden ikisi çiçek açtı da toprağa geçirdiğim diğer akranları açmadı? Küçükler mi,çiçek açma ihtimalleri var mı?
Bilen varsa aydınlatsın beni lütfen...:(
Benim nisan ayında tohumdan ektiğim şebboylar çiçek açtı Sevgili Ardabora. Ama bazılarının boyu çok ufak büyüyemiyor bir türlü. Ona rağmen çiçek açanlar var. Fakat durumlarından çok memnun değilim açıkçası çiçekleri tek tük açıyor . Biri tek tük çiçek açıp hemen tohum yaptı mesela.
Ben de şunu merak ediyorum bu şebboyların otları kışın kuruyacak mı ? Tohumdan tekrar mı ekmek gerekecek?
Sergüzen
05-08-2008, 14:57
Her sene tohumdan tekrar ekmek gerekiyor. Bu sene çiçek açmayan bitkiler seneye kalıyor ve çiçek açıyorlar. Tohumları sonbahar sonu veya kış başı ekerseniz bahara çiçek açıyorlar. Bu sene çiçek açan bitkilerin büyük bir kısmı kuruyacak.
Teşekkürler Sevgili Sergüzen. Tohumları olgunlaşınca ekmeli o zaman.
63007Merhaba arkadaşlar resimdeki şebboylarım, tohumdan yetiştirdiğim ve şuan hala açmakta olan şebboylarım.
Şebboy Başlığını ve mesajların tümünü okudum.Kokulu çiçeklere olan merakımızı da daha iyi anladım. Bu durumda şebboy türleri ve nasıl yetiştirilir? sorularının cevaplamaya çalışalım.
Yaygın olan 2 tür şebboy vardır:
1. Cheiranthus cheiri, çok yıllık, Bahçelerde sonbaharda tohumları ekilir, ilkbahar-Yaz başına kadar çiçekleri açar ve tohum bağlar. genellikle yalınkattır. Sarı-kahverengi, mavi,beyaz çiçekleri vardır. Kısadır, çok dallıdır. Kışa dayanıklıdır.
2. Mathiola incana: Bu tür, genellikle tek sap-dal yapar kesme çiçek olarak geliştirilmiştir. Çiçekçilerde görülen ve yetiştirilen bu tür dür. Katmerli ve yalınkat çiçeklileri vardır. Kısa veya uzun boylu olanlar vardır, renkli (Mavi, sarı, kırmızı, pembe,mor vb.) olanı da vardır Beyaz olanı da vardır.
Şu anda yaygın olarak kullanılan (seralarda ve çiçekçilerde) Mathiola incana nın değişik çeşitleridir. Mesajlarda da belirtildiği gibi yalınkat olanlar tohum bağlar. Ancak tohum almak için çok uzun zaman , tohum kapsullerinde tohumların tam olgunlaşmasını beklemeniz gerekir. Bu süre içinde bitki sararıncaya kadar sulama yapmanız gerekir, çiçek başağının uç kısmını 1/3 oranında kırmanız gerekir. sonra suyu azaltıp kurumasını beklemeli, kurumaya başlayınca bitkiyi söküp ktohum kapsullerini serin yerde muhafaza etmelisiniz. kapsuller tam kuruyunca da kabuklarını ayırıp içindeki tohumları toplamanız gerekir.
Genelde üreticilerin kullandığı %95 katmerli olan çeşitlerden (Genellikle beyaz) yalınkat olan çiçekler tohum bağlar. Bunlardan alınan tohumlar %40-50 katmerli çıkar.
Renkli şebboy çeşitlerinde ise tohumların katmerlilik oranı % 40-50 arasındadır. Yani yarısı yalınkat, yarısı katmerli çıkar. Ancak bu çeşitlerde tohumlar çimlendikten sonra 2-3 gün soğukta kalırsa bazıları yeşil yapraklıi bazıları sarı yapraklı olur. İşte burada yeşil yapraklı olanlar yalınkat, yaprakları sarı olanlar katmerlidir:rolleyes:
Çiçekleri %95 katmerli çıkan çeşitler (Sıcak yaz ayları Haziran-Temmuz, hariç ) herzaman Ekilebilir. Renkli şebboy tohumları ise genellikle Ekim-Kasım aylarında ekilir, soğuk yedikten sonra yeşil yapraklı olanlar aradan sökülür, sarı yapraklı yani katmerli olan fideler büyütülür. 2-4 yapraklı olunca esas yerlerine dikilirler.
Esas yerlerinde saksı,sera,bahçe, kışı geçirdikten sonra Nisan-Temmuz arasında çiçek açarlar.
Beyaz katmerli olan çeşitler ise, Ağustos-Eylül-Ekim aylarında ekilirse, kapalı yerlerde Ocak-Nisan arası çiçek açar, Ocak-Şubat ta tohumları ekilirse, yaklaşık Nisan-Mayıs, Haziran aylarında çiçek açar.
Şebboy tohumlarının ekilişi: Şebboy tohumları pahalı olduğu için genellikle tek tek 150-200 gözlü viyollere ve her göze 1 adet tohum gelecek şekilde ekilirler.
Önce viyollere tohum torfu doldurulur. Gözlerin üzerine tek tek parmakla bastırılarak torf sıkıştırılır. Tekrar üzerine torf atılarak düzlenir. Düzlendikten sonra parmakla hafifçe gözlerin üzerine bastırılarak çukurlaştırılır, parmak çukuruna tohumlar tek tek bırakılır ve üzerleri tekrar torf ile kapatılıp düzlenir. Ekilmiş viyol 15-20 oC cıvarında ışıklı, havadar bir yere konarak süzgeçle, yoksa iğne ile ince delikler delinmiş poşet içine su doldurularak (süzgeç gibi) sulanır. 7-10 günde tohumlar çimlenir ve kafalarını çıkarır. Fazla sudan kaçınarak hafif ve ince sulama ile sulama gün aşırı devam eder. Tohum yaprakları (Cotiledon) geliştikten sonra gerçek yapraklar çıkarmaya başlar. Bu aşamada Çökerten veya mildiyö hastalıkları yeni çıkan bitkileri öldürür, önlemek için bir FUNGUSİT (Mantar öldüren) ilacı püskürtülmelidir. Bu Captan ilacı olabilir. Fideler 3-5 yaprak çıkarınca yerlerine şaşırtılmalı (dikilmelidir).
Tohumları serpme ekmek için, saksı, kasa vs. 7-10 cm kalınlıkta torf konur ve bir düz tahta ile bastırarak sıkıştırılır. tohumlar seyrek olarak serpilir (aralarında 1 cm. kadar mesafe olmalıdır) üzerine 0,5 cm. kalınlıkta torf (kapak) atılır tekrar bastırılarak sıkıştırılır ve süzgeçle yavaş yavaş sulanır. büyüyen fideler çubukla kabartılarak kökleri koparmadan sökülüp yerlerine dikilir.
Şebboy fidelerinin dikimi ve bakımı: Toprak önceden kabartılmış olmalıdır. Şebboy fideleri 15-20 cm. aralıklarla dikilir. dikimden sonra can suyu ile sulanır, Fideler 10-12 cm kadar boylanınca yine MİLDİYÖ ilacı ile ilaçlanmalıdır. Çok hafif gübreleme yapılır. Büyünce devrilmemesi için yanlarına çubuk dikilerek bağlanır.
Sn. Kgursan,
Benim geçen ilkbaharda diktiğim Mathiola incana'lar karışık tohumdu. Tek tük çiçek açtılar ve açanlar yalınkatlı çıktı. Ben kışın donarlar diye bekliyordum ama çok küçük olanlar biraz soğuktan örselendi onun haricindekiler hala hayatta ve yapraklılar. Üzerlerinde hem tomurcuk var hem de kurumamış tohum kapsülleri var. Şu anda tek tük de çiçek açıyorlar. Bu türün çok yıllık olmadığını zannediyordum. Yaprakları çok yıllık tür olan Cheiranthus cheiriden de farklı.
Mathiola incana'larda çok yıllık mıdır? Şimdi benim bu çiçeklere bu aşamadan sonra nasıl bir muamele yapmam gerekir? O tomurcuklar havalar ısınınca çiçek açacak mı ve bitki yaşamaya devam edecek mi? Diğer türleri budadığım zaman yeni dallar fışkırıyor tekrardan. Bunda ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.
Çok hafif gübreleme yapılır.
Çiçek açan bitkilerde hangi gübreyi tercih ediyorsunuz?
Sn. Kgursan,
Benim geçen ilkbaharda diktiğim Mathiola incana'lar karışık tohumdu. Tek tük çiçek açtılar ve açanlar yalınkatlı çıktı. Ben kışın donarlar diye bekliyordum ama çok küçük olanlar biraz soğuktan örselendi onun haricindekiler hala hayatta ve yapraklılar. Üzerlerinde hem tomurcuk var hem de kurumamış tohum kapsülleri var. Şu anda tek tük de çiçek açıyorlar. Bu türün çok yıllık olmadığını zannediyordum. Yaprakları çok yıllık tür olan Cheiranthus cheiriden de farklı.
Mathiola incana'larda çok yıllık mıdır? Şimdi benim bu çiçeklere bu aşamadan sonra nasıl bir muamele yapmam gerekir? O tomurcuklar havalar ısınınca çiçek açacak mı ve bitki yaşamaya devam edecek mi? Diğer türleri budadığım zaman yeni dallar fışkırıyor tekrardan. Bunda ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.
Tesbitiniz doğru. Mathiola incana, cherianthus dan farklı. Çok yıllık değil. Fideyi diktikten sonra yaprak verecek, tomurcuk oluşturacak ve tomurcuklar çiçek açıp geçecek, yalınkatlar tohum bağlayacak katmerliler ölecek. Tohumlar olgunlaştıktan sonra yalınkatlar da kuruyacak. Ömrü yaklaşık 3-5 ay. genellikle Yalınkat çiçekli fideler katmerlilerden daha erken açarlar. Katmerliler daha sonra açar. Katmerliler de çiçek topuzu yaptıysa onlar çiçeğe dönüşecek. Sanırım 1 ay içinde çiçek açarlar.
Çiçek açan bitkilerde hangi gübreyi tercih ediyorsunuz?
Şebboy için Fosfor+ Potasyum (Potasyum fosfat) iyi geliyor. Çok az da azot gerekiyor.
mustafacolakoglu
23-02-2009, 22:42
sayın ardabora
bende birzamanlar mesaj 70 te eklediğiniz resimde ki renginden yetiştirdim.
Ama ismini şebboy olarak değilde annemin bildiği ismiyle Mısır Menekşesi olarak.
Hala benim dilimde öyledir. Kokusu çok hoş beni mest eder. Taaa gerilere götürür.
Size çok teşekkürler.....
Arkadaşlar benim bu eklediklerim 3 yıllık oldular. Tohumdan ürettim. Tohumdan ekmek için geç oldu. Ekerseniz seneye çiçeklenirler. Tohumu ekim ayında ekmeliydiniz. Kışın soğuktan etkilenmesin diye camlı ama ısıtması olmayan yerdeler. Gübre vermedim hiç. Kış mevsimi diye ama gübre olarak ayda bir npk 20-20-20 de veriyorum...
Sn. Kgursan verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
sukranayalp
24-02-2009, 15:26
Sn Kgursan, Yalova toplantısında her ne kadar konuşma fırsatımız olmasa da, sizinle tanıştığıma çok memnun oldum.
Çok değerli bilgiler veriyorsunuz.
Benim tohumdan yetiştirdiğim mathiola'lar çok yıllık olarak devam ediyorlar. Gövde kısımları bir parça daha odunumsu yapıda oluyor. Cherianthus'lar zaten çok yıllık. Ondan da yetiştirmiştim. Mathiola'larda tür farkı mı var acaba?
bendeki şebboylar da böyle...mor, pembe , sarı ve kına renkler var. Gövede leri 2 farklı renkte, sarı ve kınanın gövde ve dalları yeşil, çiçeklenmeleri nisan başından başlıyor. Mor ve pembe renkteki ise şubatın sonu martın başı gibi açmaya başlıyor ve uzun süre çiçekli duruyor. Her sene minicik fasulyeler halinde tohum veriyor. Çok bereketli, hiç bitmeyen, susuzluğa dayanıkl bir çiçek tavsiye ederim...Sanırım sezon sonu bolca tohumum olacaktır, dileyenle renk takas edebiliriz veya olmayan arkadaşlarada gönderebilirim...sevgiler...
Buket Aknar
27-04-2009, 19:35
Sn Yaman; şebboylarınız katmerli ise tohumlarınıza ben talibim. Genellikle katmerlilerin tohumları pek olmaz diye biliyorum ama yine de belli olmaz. Fotoğraflarından sizinkiler katmerli görünüyor.
Bunlarda benim şebboylarım.İnşallah Haziran da çelik yapacağım özellikle kırmızı çok güzel yaz kış yeşil hiçbirşey istemiyor. Sadece salyongoz ilacı ile böceklendiğinde intektisit yapmıştım. Belki de gübre versem nasıl olurdu 1 yıl önce tohumdan üretmiştim. Çok yıllık olduğunu düşünüyorum.
Hakkı Şen
28-04-2009, 08:24
Arkadaşım üç tane fidan vermişti ikisi tek katlı, biri de katmerli çıktı. Tek katlılar oldukça fazla tohum tuttu. Katmerli ile tozlaşma olduğu için tek katlıların tohumlarından katmerli de çıktığını söylemişti.
Benim sarı turuncular açtılar artık yavaş yavaş sezonları geçiyor, Mathiola incana'larda açmaya başladılar. Geçen sene ektiklerimden tek tük katmerli çıktı onun haricinde çoğu yalınkat.
Sn Jineop ,hiç kırmızısını görmemiştim. Benim sarı turuncular arasında bir tane kiremit kırmızısı var ama sizin kırmızı gibi değil. Tohumlarından ayırabilir misiniz bir miktar, ben de size benim şebboyların tohumlarından ayırırım.
Bunlar benim iki kök olan şebboylarım, tohumlarını alıp seneye daha çok dikme planım var.
Seyfi Dağdeviren
25-05-2009, 09:04
Arkadaşlar; Dün yaylada, arkadaşımın bahçesinde, otların arasında sarı ve leylak renginde çiçekleri olan yabani şebboylara rastladım.
Leylak renkli 2, sarı renkli 8-10 tane. Çevreyi dolaştım, başka yerde yok. Çayırın içinde belli ki çoğalamamış. Tohumunu alıp o yörede çoğalmasına yardımcı olmak istiyorum.
Tohumu ne zaman, nasıl alırım? Bilgilerinize ihtiyacım var.
Saygılarımla.
Merhaba.
Şebboy tohumu ekme zamanı geldi mi ? Yani seneye yaza açması için :o
neconeco
16-09-2009, 00:26
Selamlar. (kgursan) Çok güzel bilgi vermişsiniz. Bu bilgileri kullanmama izin verir misiniz?
attaleia
25-11-2009, 22:03
Ben de, şimdiden şebboy tohumlarını ektim. Hepsi 4 yaprak oldular.
Büyük ihtimalle katmerli olurlar.
Çünkü yanlarında katmerlilerim vardı. O kadar çok çıktılar ki, artık fidanları dağıtmak zorunda kalacağım. Çünkü onların yaşamasını, insanların bu güzellikleri görmesini çok isterim..
İsteyen olursa şebboy tohumlarını paylaşabilirim.
attaleia
20-12-2009, 12:30
şebboylarım yeni olanları resimlemedim 6,7 yaprak oldular......
Sn. attaleia şebboylarınız çok şekerler. Güle güle büyüyün.
Bu başlığa uzun zamandır uğrayamamışım. Burada yalınkat ve katmerli ayırımına tekrar değinmek istiyorum. Bazı renkli 10 haftalık şebboylarda tohumlar ekildikten sonra çıktıkları zaman 1-2 gün 5 oC sıcaklıkta (soğukta) tutulurlarsa katmerli olan fideler sararır, yalınkat olanlar yeşil kalır. Tabi bütün çeşitlerde bu ayrım yapılamaz. Katmerli çiçekler hiçbir zaman tohum bağlamaz. Katmerlilerin arasındaki yalınkat çiçeklilerden tohum alınınca %20-50 arasında katmerli çıkar. Bu yıl ekmeye karar verirsem fidelerini temin ederim isteyenlere. Satış bölümünde takip edebilirsiniz.
k_donmez
03-02-2010, 17:20
Bu da karlı Şebboy. Ankara'da bugünkü kar yağışından sonra.
kumyaka2010
03-02-2010, 17:33
Sayın atallieia !
Resimlerini gordugum , mavi şebboylarmı ? Çok guzel kokarlar butun bahardan , yaz sonuna kadar açarlar . Bende çok renkli katmersiz , fakat çok kokan cinsleri var . Ucretsiz yollayabilirim . Arzu edenlere Selamlar .
bizde iki çeşit şebboy var. 1. şebboy baharda çok fazla çiçekleniyor ve üzerindeki
çiçeklerden bitki görünmüyor. aynı zamanda neredeyse tüm bahçeye müthiş
bir koku yayıyor. kötü tarafı ise ikinci senede çiçekleniyor ve çiçekleri sadece
baharda güzel gözüküyor.
ikinci çeşit ise katmerli olanı , bu tür diğer tür kadar yayılmıyor ve kokusuda
diğeri kadar iyi değil. ekildiği sene çiçeklenmesine rağmen , katmersiz şebboy
kadar sevdiğimi söyleyemem.
baharda çiçeklenen şebboyu kısa bir çit gibi kullanıyoruz , baharda muhteşem
gözüküyor , onunla beraber aynı yere karanfiller ektik , şebboyun çiçeği bitince
o başlıyor açmaya ve onların arkasında büyük papatyalar var karanfiller biter
bitmez yaz boyunca onlar açıyor.
papatyaların fotoğraflarını bulamadım ama karanfilleri ve şebboyları buldum.
bunlarda bizimkinler :
acemifüsun
03-02-2010, 23:54
Arkadaşlar şebboylarınız, diğer çiçekleriniz çok güzel görünüyor, hele Sn. duvar'ınkiler harika:) Ellerinize sağlık. Benim de balkonda büyük bir saksıda sevgili Yayla Hanımın hediye ettiği şebboylarım var, keyifleri gayet iyi, bakalım ne renk ve ne zaman açacaklar:)
k_donmez
13-02-2010, 18:21
Yukarıda karlı bir fotoğrafını eklediğimi şebboylarım toplam 4 kök idi. Bunlar bahçemde halen canlı ve çiçekli durumdalar. Bunları yerlerinden sökerek farklı bir yere almak istiyorum. Sökmek için uygun zamanı öğrenmek istiyorum. Mor renkli olan çok sayıda tohum vermesine rağmen beyaz olanında hiç tohum oluşmadığını görüyorum. Bu durum normal midir?
attaleia
18-02-2010, 23:32
sayın k dönmez
tohum verenler yalınkat vermeyen ise katmerlidir,onları yanyana tutarsanız çıkan tohumlar %70 katmerli olurlar .
Sevgili attaleia, göndermiş olduğun şepboy tohumlarından üç tanesi çimlendi diyer üçünden hiç ber kıpırtıyok.
k_donmez
19-02-2010, 08:34
sayın k dönmez
tohum verenler yalınkat vermeyen ise katmerlidir,onları yanyana tutarsanız çıkan tohumlar %70 katmerli olurlar .
Sayın Attaleia, doğru söylüyorsunuz. Tohum verenler yalınkat, vermeyen ise katmerli. Çıkan tohumlara bakacağız. Ancak tohum verenlerin hepsi de eflatun renkliydi. Bakalım yeni renk olarak ne yakalayacağız?
dikilisardunya
23-03-2010, 15:40
arkadaşlar ben şebboylar ile ilgili bir şey soracağım . bilgisi olan varsa sevinirim. ben şebboylardan bir iki çelik alarak çoğaltmayı denemek istiyorum acaba deneyen var mı. deneyen varsa lütfen deneyimlerini yazabilir mi. Şimdiden teşekkür ediyorum
ben yeni denedim bakalım bekliyorum sanki tutmuş gibi görünüyor inşallah çiçeklerini de görürüm
kumyaka2010
23-03-2010, 16:56
Benim şebboyda 15 gundur çiçekli ,ben tohumdan yetiştirdim .
Şebboyun en güzel rengi bu (mor-bembe arası) bence mis gibi de kokuyordur şimdi. Sn. kumyaka2010 bu güzellik için teşekkürler.
dikilisardunya
24-03-2010, 21:13
ben yeni denedim bakalım bekliyorum sanki tutmuş gibi görünüyor inşallah çiçeklerini de görürüm
ben de deneyeceğim umarım başarılı oluruz:)
natu-doğa-rel
24-03-2010, 23:28
arkadaşlar bende bu konuya değinmek istiyordum şebboy ile ilgili bütün yazıları hemen hemen okudum.Ama gördümkü herkes tohumdan yetiştirmeye calışmış.
Sİzlere tavsiyem şu ki özellikle sarı şebboy çelikle köklenebilen bir türdür.nisan ayı şebboy dan çelik almak için en ideal aydır.
Ben yaklaşık 30 tanesi üzerinde denedim ve % 90 başarı sağladım.
İkinci yılını dolduran sarı şebboylardan 10 ar cm lik alıcağınız tüm çelikler köklenme için ideal çeliklerdir.
dikilisardunya
25-03-2010, 18:45
arkadaşlar bende bu konuya değinmek istiyordum şebboy ile ilgili bütün yazıları hemen hemen okudum.Ama gördümkü herkes tohumdan yetiştirmeye calışmış.
Sİzlere tavsiyem şu ki özellikle sarı şebboy çelikle köklenebilen bir türdür.nisan ayı şebboy dan çelik almak için en ideal aydır.
Ben yaklaşık 30 tanesi üzerinde denedim ve % 90 başarı sağladım.
İkinci yılını dolduran sarı şebboylardan 10 ar cm lik alıcağınız tüm çelikler köklenme için ideal çeliklerdir.
evet ben de bunu öğrenmek istiyordum işte. teşekkürler resimleri varsa görebilir miyiz?
acemifüsun
25-03-2010, 18:54
Sadece sarı şebboylarda mı bu çelikle üretim uygulanabilir?
natu-doğa-rel
25-03-2010, 23:48
sayın dikilisardunya evet resimleri var ama bugün ekleyemeyeceğim maalesef ama söz kısa zaman içinde yüklerim resimleri.
sayın acemifüsun ben sadece sarı şebboy üzerinde denedim ve başarılı oldum.size tavsiyem elinizdeki türden denemekten korkmayın minimum üç adet alıcağınız çelikle sadece üç adet sürgün kaybedersiniz.ama çelikleriniz tutarsa üç adet daha şebboyunuz olacağını ve mütakiben sevincinizi düşleyebilirsiniz...
acemifüsun
27-03-2010, 17:12
Teşekkür ederim Sayın natu-doğa-rel, deneyeceğim:)
acemifüsun
30-03-2010, 23:29
Sevgili Yayla Boztaş'ın hediye fidelerinin çoşkusu:)
attaleia
03-04-2010, 12:27
selamlar şebboylar çelikten tutma şansı yüksek iyi bir bakımla muradınıza erersiniz,şu anda yaklaşık 100 kök ürettim tohumdan 5 rengim mevcut 3 ay sonra tohum dağıtmaya başlarım bu hafta resimleri eklerim dağıttığım arkadaşlardan yetiştirenler varsa lütfen resim koyarlarsa bende çok sevinirim.sevgiyle kalın
Sayın acemifüsun,
Şebboylarınıza bayıldım ;) Ben de bugün pazarda bir çiçekçiye rastladım. Duruyorum ama burnuma bir güzel koku geliyor bir güzel koku ki sormayın :p Sordum Şebboy dediler :) Beyaz 1 tanesini verdiler elime. Şimdi eve getirdim, diktim hemen. Yalnız anneannem balkon çiçeği mi ev çiçeği mi emin olamadı. Doğal olarak ben de :( Ölmesine de kıyamam çok narin, çok hoş kokuyor. Nerede büyütülür ?? Kaç günde bir sulamak gerek ??
Ben bahçeye ektim. Kışı bahçede geçiriyor. Çok dayanıklı bir bitki.
Ben bahçeye ektim. Kışı bahçede geçiriyor. Çok dayanıklı bir bitki.
Çok sağolun cevabınız için.. Ben de balkonda bıraktım bakalım. Ama ölürse çok üzülürüm :( Kaç günde bir suluyorsunuz ?
Benimki bahçede olduğu için yaz ayları hariç yağmur yağdıkça sulanıyor. Özel bir bakım gerektirmiyor. Diğer çiçeklerinizi sulama sıklığında sulayabilirsiniz.
Adalet Yağcı
03-04-2010, 21:24
Çok komik, aslında trajikomik bir şey yaşadım.
Geçen sene lavanta ekmiştim, bir yıl gözünün içine baktım, mis kokusunu hayal ettim, bu sene bir de baktım ki, çıkanlar şebboy (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=131670&d=1269355607)muş :eek:
Şebboy ekmediğimden kesinlikle eminim, böyle bir yanlışlığı nasıl yaptılar anlayamadım.
Şimdi renk renk şebboylarım oldu, lavanta aramaya devam :(
acemifüsun
04-04-2010, 22:55
Sayın acemifüsun,
Şebboylarınıza bayıldım ;) Ben de bugün pazarda bir çiçekçiye rastladım. Duruyorum ama burnuma bir güzel koku geliyor bir güzel koku ki sormayın :p Sordum Şebboy dediler :) Beyaz 1 tanesini verdiler elime. Şimdi eve getirdim, diktim hemen. Yalnız anneannem balkon çiçeği mi ev çiçeği mi emin olamadı. Doğal olarak ben de :( Ölmesine de kıyamam çok narin, çok hoş kokuyor. Nerede büyütülür ?? Kaç günde bir sulamak gerek ??
Arkadaşımın kış başı bahçesinden söküp ayırdığı, topraksız, açık kök halde bana hediye ettiği şebboy fidelerini, aynı gün saksıya diktim. Balkonda ilk bir hafta gölgede, sonra hep güneşte bütün kışı geçirdiler. Baharın gelmesiyle ve İzmir şartlarında iki günde bir suluyorum. Kesinlikle dışarıda durması gerekiyor. Siz de şebboyunuzu güle güle büyütün, bol bol çiçeklerini koklayın:)
acemifüsun
04-04-2010, 23:06
Bugün arkadaşların tarif ettiği şekilde şebboylardan 10cmlik çelikler alıp, diktim. Bir süre gölgede duracaklar, umarım başarılı olurum.
dikilisardunya
05-04-2010, 16:00
başarılı olacaksın sayın acemifüsun. çünkü benimkiler tuttu. 4 çelik ektim.
natu-doğa-rel
05-04-2010, 22:02
Hiç şüphe yoturdur ki tutucaktır çelikleriniz:)
inşallah mayıs sonu haziran başı gibide çiçek açmış şebboylarınızın resimlerinide yüklersiniz:))
ben resimlerimi çektim siteye eklemek için hazırladım fakat problem oldu ve eklenmedi problemin sebebinide anlamış deilim...
acemifüsun
05-04-2010, 22:29
Sayın natu-doğa-rel resimlerinizin boyutları mı büyük? İlk önce istenen boyutlara getirmemiz gerekiyor. Sizin gibi şebboy konusunda deneyimli bir kişinin şebboylarını görmek isteriz:)
natu-doğa-rel
05-04-2010, 22:50
sayın acemifüsun ilginiz için teşekkür ederim.
Evet yanılmıyorsam boyutlarla ilgili bir problem var yoksa da eğer sitenin genel resim ayarlarına bakıp yüklemeye calışacağım.
nacizane deneyimlerimi herkes gibi bende paylaşmayı gönülden isterim.
:confused:Çok komik, aslında trajikomik bir şey yaşadım.
Geçen sene lavanta ekmiştim, bir yıl gözünün içine baktım, mis kokusunu hayal ettim, bu sene bir de baktım ki, çıkanlar şebboy (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=131670&d=1269355607)muş :eek:
Şebboy ekmediğimden kesinlikle eminim, böyle bir yanlışlığı nasıl yaptılar anlayamadım.
Şimdi renk renk şebboylarım oldu, lavanta aramaya devam :(
Migrostan Tat Tohumculuğun tohumlarından aldım.Paketin üzerinde VIOLACIOCCA-nana yazıyor arkada ekim takvimindede ŞEBBOY yazıyor.
Tohumları çimlendirdim iki yaprak verdiler beklemedeyim.
Açıkçası ne çıkacakları konusunda hiç bir fikrim yok.Sizce?
Arkadaşımın kış başı bahçesinden söküp ayırdığı, topraksız, açık kök halde bana hediye ettiği şebboy fidelerini, aynı gün saksıya diktim. Balkonda ilk bir hafta gölgede, sonra hep güneşte bütün kışı geçirdiler. Baharın gelmesiyle ve İzmir şartlarında iki günde bir suluyorum. Kesinlikle dışarıda durması gerekiyor. Siz de şebboyunuzu güle güle büyütün, bol bol çiçeklerini koklayın:)
Teşekkür ederim ;) Umarım en kısa zamanda büyüyecek... İyi geceler..
Pazardan aldığım şebboy. Harika kokuyor.
ozgurbilgin
06-05-2010, 13:26
Ben tohumları mart başında ekmiştim. Çimlendiler ve boyları 2-3 cm kadar oldu. Okuduklarımdan anladığım kadarı ile zamanlamayı yanlış yapmışım sanırım. Tohumları tam olarak ne zaman ekmek gerekir?
Şebboy tek yıllık olmadığı için yanlış zamanda ekmeniz sorun olmaz sanıyorum. En kötü ihtimalle çiçeklerini görmeniz gecikir, gelecek sene bu zamanları bulabilir.
bloodflower
06-05-2010, 21:00
Bir haftada filizlenen iki şebboyum (Matthiola):
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=633141&postcount=21
bugün internetten aldığım tohumlar elime ulaştı. direk bahçeyemi eksem yoksa torfa ekip şaşırtsammı bilemiyorum lütfen yardım edin. (torfa ekilen tohumları çürütme konusunda üstün yeteneğimide söylemeden geçmiyim.)
k_donmez
10-06-2010, 18:33
Geçen yılın tohumlarından ektiğim şebboylar büyüdü. Çiçek vermeye ve güzel kokusunu yaymaya başladı. Birinin yanına aslanağzı da katılmış. Beraber büyüyorlar.
Eskiden Şebboylarım vardı. Şimdi resimlerinizi görünce hatırladım. Mis gibi kokarlardı geceleri.
Keyifle büyütün çiçeklerinizi.
k_donmez
28-06-2010, 20:31
Teşekkür ederim Sayın Fizban.
Bu yıl tohumdan ektiğim şebboylar, aynı renk çiçekleri olan kekik ve yayılıcı minelerin arasında güzel gelişiyor. Çiçekler ve tabi ki kokuları harika.
Kedi Tırnağı
05-08-2010, 17:41
164457
Mayıs başında ektiğim tohumlardan çıkan filizler. Büyük saksıya şaşırtamadığım için bu halde kaldılar. Önceki gün bu geniş saksıya torf içine aldım onları. Bu saatten sonra gelişirler mi sizce? Cılız bir haldeler zaten. Büyüseler de bu sene çiçeklerini göremem sanırım? Şebboyum da olsun istiyordum halbuki:)
acemifüsun
05-08-2010, 19:51
164457
Mayıs başında ektiğim tohumlardan çıkan filizler. Büyük saksıya şaşırtamadığım için bu halde kaldılar. Önceki gün bu geniş saksıya torf içine aldım onları. Bu saatten sonra gelişirler mi sizce? Cılız bir haldeler zaten. Büyüseler de bu sene çiçeklerini göremem sanırım? Şebboyum da olsun istiyordum halbuki:)
Keşke torfa değil de, gübreli bahçe toprağına alsaydınız onları. Bence fidecikleri aralıklı olarak gübreli bahçe toprağına geçirin sonra da en az 15 gün gölgede tutun, toprağı kurudukça su verin.
Kedi Tırnağı
06-08-2010, 01:26
Keşke torfa değil de, gübreli bahçe toprağına alsaydınız onları. Bence fidecikleri aralıklı olarak gübreli bahçe toprağına geçirin sonra da en az 15 gün gölgede tutun, toprağı kurudukça su verin.
Sn. acemifüsun, çok cılız gövdeli oldukları için pek ümidim kalmamıştı bu filizlerden. Zarar vermemek için olduğu gibi çıkarıp, kalıp halinde, torfun üzerine yerleştirdim. Ayırmaya kalksam koparlar diye endişeliyim. Bahçedeki toprak epey killi. Bir miktar bu killi toprağa biraz torf katıp ve kompost tavuk gübresi de karıştırıp olduğu gibi oturtsam olur mu acaba?
acemifüsun
06-08-2010, 14:42
Sevgili arkadaşım bu durumda çok cılız olarak nereye kadar devam edecekler bilmiyorum. Bahçe toprağı bitkileri güçlendiriyor bu kesin, yanlız sıcaklığın yüksekliği beni düşündürüyor. Kış başı arkadaşım bahçesinden söktüğü, çıplak kök, şebboy fidelerini bana hediye etti, aynı gün akşamı saksıya, bahçe toprağına kökleri hafif sıkıştırarak diktim, ümitsiz olmama rağmen, inanılmaz güzel oldular, hala çiçek veriyorlar:)
Sizin iyi bahçe toprağı bulabilme imkanınız yok mu? Saksıyı toprağı ile boşaltıp, bol su tutarak, kökleri hiç zedelemeden, fideleri ayırabilirsiniz. Bence bahçe toprağına tavuk gübresi karıştırmayın, bu sıcaklarda iyice yakarsınız. Daha sonra Eylül gibi koyun gübresi şerbetine başlarsınız. Fideleri diktikten sonra epey bir süre mutlaka gölgede tutun.
Şimdi bu kadar yazdıktan sonra fidelerinizi kaybederseniz de çok üzülürüm, inanın:)
Kedi Tırnağı
06-08-2010, 22:12
Sn. Acemisfüsün, o zaman aşırı sıcakların biraz dinmesini bekleyip dediğiniz uygulamayı yapayım. Bahçede gölge yere dikerim. Doğrudan yakıcı güneş ışığı almayan ama aydınlık bir kısım uygundur sanırım. İyi bahçe toprağı bulmam da çok zor. Zaten çevredeki bir çok bahçeli evi yıkıp yerine apartman diktiler. Daha fecisi; bu yeni binaların bahçe katını fayansla kaplıyorlar. Nasıl bir manyaklıktır anlayamıyorum:(
Üzülmeyin, dediğim gibi ben zaten bu fidelerimi gözden çıkarmıştım. Benimkisi kurtarma çabaları işte:) Yaşarsa da ölürse de canınız sağolsun.
acemifüsun
06-08-2010, 22:53
Şebboy güneş seviyor, fideleri şaşırttıktan sonra 10 gün kadar gölgede tutun, kalıcı yerleri bence güneşte olsun:)
ayazkentli
07-08-2010, 12:35
Ben, şubat ayında bim market'ten şebboy tohumu almıştım (paketin üzerinde şebboy yazıyordu, resimleri ve açıklaması'da vardı). Ektim ve bu hale gelinceye kadar büyüdüler (henüz çiçek yok).
Ama sizin şebboylar ile aralarında çok fark var (özellikle yaprakları çok farklı).
Kayınvalidem'de devamlı bunların -mantı çiçeği- olduğunu söylüyordu. Bunlar şebboyun başka bir çeşidi olabilir'mi arkadaşlar? Yoksa yalnış'mı paketlenmiştir?
acemifüsun
07-08-2010, 14:08
Bence şebboy sevgili ayazkentli, ellerinize sağlık, bol bol çiçeklerini görün:)
ayazkentli
25-09-2010, 16:26
Teşekür ederim füsun hanım.
Ama, galiba bu yıl çiçeklerini göremeyeceğim. Bu sabah itibarı ile son durumları böyle.
162 no.lu mesajda'ki (07 ağustos), yani 2 ay önce yayınladığım fotoğraflarda'ki durumlarından hiç farkları yok.
Çiçek ve haliyle tohum olmadığı için, bunları söküp saksılara alıp, kışı içeride geçirmeleri sağlamayı düşünüyorum.
acemifüsun
25-09-2010, 17:01
Yerinden söküp, saksıya alabilirsiniz, saksı toprağını normal bahçe toprağı ile biraz koyun gübresi karıştırarak hazırlayın isterseniz, saksıları bir hafta kadar gölgede tutun, daha sonra bol güneş gören bir yerde dursunlar. Saksıları içeride tutmayın, kışın donlarda bile benimkiler balkonda durdular, hiç bir şey olmadılar. Biraz demir, daha sonra da NPK verirsiniz, toprağı kurumaya başlayınca az az sularsınız:)
Sn Ayazkentli, benim bildiğim ki aynısı bende de oldu, şebboylar ikinci senede çiçekleniyorlar. Kışı ev ortamında geçirebileceklerinide zannetmiyorum. Sonuçta dış mekan bitkisi.
ayazkentli
11-10-2010, 15:19
Sn. füsun ve Cenan hanımlar, bilgiler için teşekür ederim. Bunlar toplam dört kök. İkisini saksıya alacağım, diğer ikisini olduğu yerde bırakıp, camekan ile korumaya alacağım. Olmaz ise, B planım devreye girecek, yani çiçekçiden hazır alıp dikeceğim.
Ben bunların şaşırtmasını şöyle yapmıştım:
Çıkan fideleri, bahçe'de dikecek yer kalmayınca (sebze ve çiçeklerden ektiğim ve ekeceklerimin yerlerini ayırınca, bunları şaşırtacak yer kalmamıştı) ben'de bunları söküp, yerlerini çapa ile karıştırıp, belleyip tekrar aynı yerlerine dikmiştim.
Mantığım, tam anlamı ile olmasa'da, yine'de şaşırtma olur, demişti. Umarım yalnış bir mantık yürütmemişimdir.
Ayazkentli; şebboylar soğuğa hassas bitkiler değil, hiç olmazsa dışarıdakileri camekâna alma. Bırak biyolojik saatleri tıkır tıkır işlesin.
Ben olsam; saksıya da almaz, saksıda da olsun istiyorsam birkaç dalından çelik alır, onları saksıda köklendirir, büyütürdüm. Şebboylar çelikle çoğalıyor.
Çiçeklenme konusunda da sizi mahçup edeceklerini düşünüyor, kolaylıklar diliyorum.
gece
şebboysever forum kişisi
ayazkentli
12-10-2010, 12:45
Tamam sevgili gece, önerine uyacağım.
Önümüzde'ki sezon için elimde tohum olmadığından, bari bunları korumaya alayım diye düşünmüştüm (1 yıl kazanmak için. Üzerinde 2 yıllık yazıyordu).
Ayrıca çelikten'de bir kaç kök daha yapayım, sayıları çoğalsın.
maysan80
03-01-2011, 22:51
ben de sarısından var
şimdiden çimlendirdim. esasında ümidim yoktu. ama nasıl olduysa çimlendi. şimdi bana tavsiyelerinizi söyler misiniz. çiçeğim ölür mü
izmitte yaşıyorum. dışarı diksem olur mu
lütfen yardım
Bende sarısından var,
şimdiden çimlendirdim. Esasında ümidim yoktu. Ama nasıl olduysa çimlendi. Şimdi bana tavsiyelerinizi söyler misiniz? Çiçeğim ölür mü
İzmit'te yaşıyorum. Dışarı diksem olur mu?
Lütfen yardım!
Biraz erken çimlendirmişsiniz. Sanırım (yazınızda belirtmediğiniz için 'sanmak'tan başka çare yok ne yazık ki!) iç mekanda çimlendirdiniz.
Önünde sonunda ölecektir de, salimen kışı geçireceğinden endişelisiniz sanırım (yine sanıyorum çünkü bu konuda da yeterli açıklama yok!). Bu da dışarıda olduğunu düşündürüyor. "Dışarı diksem" demişsiniz ama içeride sadece çimlendirdiniz mi, balkonda mı? Net olarak belirtirseniz, yanıtlar da daha net ve yararlı olacaktır.
Teknik, uzman bilgi olarak değil ama güneşi gören bir yerdeyse hele dışarıda çimlendiyse İzmit şartlarında kış için endişelenecek bir durum olmayacağını düşünüyorum.
Bitkinizin durumunu daha net açıklarsanız, bitkiyi daha iyi tanıyan arkadaşlarımızın daha yararlı bilgi ve önerileri olacağını göreceksiniz.
gece
Türkçe'nin ve biraz daha özene lâyık olduğunu düşünen forum kişisi
Ben de sonbaharda ektim, şu an boyları 2 cm civarında. Bahçede bırakacağım, iki sene önce de çimlendirdiklerim kışı dışarıda geçirmişlerdi.
k_donmez
04-01-2011, 11:00
Şebboylar Ankara şartlarında kışın yeşil ve çiçekli kalmaya devam ediyorlar. Yaz sıcaklarında çiçekleri çok zayıftı. Şimdi ise bolca çiçek var. Dış ortamda bırakmaktan çekinmeyin. Çok küçüklerse kardan ve ezilmekten koruyun.
Şebboylar Ankara şartlarında kışın yeşil ve çiçekli kalmaya devam ediyorlar. Yaz sıcaklarında çiçekleri çok zayıftı. Şimdi ise bolca çiçek var. Dış ortamda bırakmaktan çekinmeyin. Çok küçüklerse kardan ve ezilmekten koruyun.
Bir de salyangozdan koruyun, bayılıyorlar.
kokusu çok güzel
193096
5 gündür solmadılar;)
Katmerli şebboyumla yalınkatın rengi aynı olmak zorunda mı acaba? Tohumlar rengarenk mi olur?
Merhaba
Sayın Sercan1969'dan aldığım şebboy tohumlarımın bir kısmını ektim.
Formda Zeki Yağlı Bey'in tohum ekme ile ilgili açmış olduğu konu işlemlerini dikkatlice okudum.
Hazır satılan şişen tabletleri kullandım.Tabletleri suda 10 dk.beklettim sonra iki parmağımın arasına alarak sıktım.Böylece nemli kaldı diye düşünüyorum. :)
Mutfağımın cam kenarına mermer üstüne koymalı mıyım?Hem ışık alıyor hem de mutfağımın o kısmı balkondan içeri alındığı için serin bir bölge sizce uygun mudur?Yoksa balkondamı durmalı? Gece de içeri mi alacağım?
Kapaklarını havalandırma haricinde terleme açısından kapalımı tutmalı mıyım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. :)
Tohum dikimi için çok erken bir vakit.. Tam da çiçeklenme zamanı iken..Yaz sonu dikilmesi gerekmez miydi..? :cool:
sercan1969
08-03-2011, 14:46
Şebboylar erken ilkbahar ve sonbahar olarak iki dönemde dikilebiliyor.
Firuzan hanımda tohum bol olduğundan sanırım sorun olmaz.
Firuzan hanım tohumları torfa ekseniz daha iyi olmazmıydı? Bu şişen tabletler bana pek mantıklı gelmiyor.Ev ortamında tohumlar en geç 1 hafta içerisinde çimleniyor.Ama asıl sorun ondan sonra başlıyor.Fideleriniz yeterli ışık görmezse zayıf kalır ve o fidelerden istenilen randımanı alamazsınız. Seranız varsa gece 7-8 derece gündüzde 15-18 derecede sıcaklığı olan bir seranız varsa fideleriniz gayet sağlıklı büyür. Yoksa iyi güneş gören bir pencere kenarı da olur.
Torf da aldım viyollerede ekim yapacağım bir hafta sonra yapayım dedim.Seram yok ama dediğiniz gibi pencere önüne dizeceğim .Oturduğum evin mutfağına balkonun bir kısmı içeri katılmış pencere önünde kalorifer yok yani mutfağım evin diğer kısımlarından daha serin 18 derece gece de pencere önü olduğu için serinlik alır diye düşünüyorum.İstanbulda şu an kar atıştırıyor güneş yok ama pencere önü oldukca ışık alıyor çünkü önü açık.
Bu da bugün görüntülediğim bej renkli (yoksa sarı mı demeliyim?) şebboyum. Çok güzel kokuyor.
Merhaba Buket Hanım,
Şebboylarınız muhteşem görünüyor, tebrik ederim. Ben katmerli şebboy tohumu elde etmek istiyorum.Katmerli şebboyumla yalınkatın rengi aynı olmak zorunda mı acaba? Tohumlar rengarenk mi olur? Yanıtlarsanız çok mutlu olurum. Bu arada bej şebboy hiç görmemiştim. Kokusu da en az görüntüsü kadar muhteşem olmalı...
sercan1969
11-03-2011, 08:36
ŞEBBOY YETİŞTİRİCİLİĞİ
Brassicaceae ( turpgiller) familyasında yer alan şebboyun yabanilerine daha çok Avrupa’ nın güney kesimindeki çayırlık ve kayalık alanlarda rastlanır. Sarı ve turuncunun çeşitli tonlarındaki hoş kokulu çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir.
Şebboy, diğer kesme çiçeklerin çoğundan daha erken çiçeklenen iki ya da çok yıllık ir bitkidir. Serin iklimli yerlerde yetişen bitki ortalama 50 cm’ ye kadar boylanır. Dallanmış dik gövdesi şerit biçiminde, grimsi yeşil, sert yapraklar taşır.
Dalların ucunda kümeler oluşturan dört taç yapraklı çiçekleri vardır. Tümüyle açtığında çevreye hoş bir koku verir. Şebboy çiçeklerinin kokusu taşıdığı uçucu yağdan ileri gelir.
Değişik renklerde katmerli ya da yalınkat olmak üzere bodur, boylu, yaprakları tüylü ve tüysüz türleri vardır.
Yalınkat türleri (mathiola annua) kesme çiçekçilikte tercih edilmez. Daha çok bahçelerdeki düzenlemelerde kullanılırlar.
Şebboy Fide Üretimi
Kesme şebboy yetiştiriciliğinde katmerli ve uzun saplı çeşitler kullanılır. Tüm yıl boyunca şebboy üretimi yapmak mümkündür. Yaygın olarak mart sonundan hazirana kadar olan dönemde daha fazla yetiştirilir. Kış dönemlerinde kasım ve aralık ayında da şebboy yetiştirmek mümkündür.
En çok üretimi yapılan şebboy çeşidi mathiola incana (katmerli şebboy)’dır.
Tohum Ekimi
Şebboy tohumları viyollere tek tek atıldıkları gibi tohum kasalarına da atılabilirler. Ancak tohum kasalarına atılmaları pek tercih edilmez. Tohumların atımında kullanılan viyoller daha büyük gözlüdür. Bunun sebebi, bitkiler hızlı gelişme göstereceklerinden sıkışma meydana gelmemesidir. Genellikle 104 gözlü viyoller kullanılır. Viyolller torf ile doldurulur. Doldurma sırasında gözlerin sık doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Ancak gevşekte doldurulmamalıdırlar. Viyoller ilaçlı su ile sulanırlar. Tohumlar tek tek viyol gözlerinin tam ortasına gelecek şekilde ekilirler. Bunların üzeri hafifçe kapatılır ve daha sonra çimlenme yerlerine konulurlar. Sıcaklığının 15-18 0C olduğu çimlendirme ortamında üniform ve hızlı bir çimlenme görülür. Tohumlar çimlenir çimlenmez sıcaklık 10 0C’ ye düşürülür. Eğer tohum ekilen ortamın sıcaklığı 20 0C’ yi geçerse çimlenmede problemlerle karşılaşılır. Bazen katmerli ve yalın şebboy tohumları bir arada olabilir. Kışın yapılan şebboy yetiştiriciliğinde tohum ekimi sırasında sıcaklık 10 0C altında olur. Eğer sıcaklık 10 0C’ nin altına düşmezse fideler çimlendikten sonra 2-3 gün 7-8 0C’ lik depolara bırakılır. Bu sıcaklıklarda bazı fidelerde fark edilecek şekilde koyu yeşil renk ortaya çıkar.
Bu koyu renkli olan fideler yalınkat açacak olan fidelerdir. Bu fideler diğerlerinin yanından hemen çekilerek uzaklaştırılırlar. Diğer kalan fideler ise dikilecek olan katmerli şebboy fideleri olarak kalır.
Fidelerin Bakımı
Şebboy fideleri viyollerde kısa bir süre durduktan sonra yerlerine dikilirler. Bu süre evsime göre değişmekle birlikte 2-3 hafta içinde değişir. Süre kısa olsa da dikim anına kadar özenli bir bakım isterler. Özellikle sulamaya dikkat edilmelidir. Yapılacak fazla sulama fidelerde çökme meydana gelmesine neden olacaktır. Sulama genellikle sisleme şeklinde yapılır. Mümkün olduğu kadar gece bitki üzerinde su kalmamasına dikkat edilir. Fazla sulamadan dolayı ortamda nem oluşacağından havalandırmaya da dikkat edilmelidir. Havalandırmaya seranın cam açıklarından ya da vantilatörler yardımı ile sağlanır. Her gün düzenli olarak fidelerin mutlaka havalandırılması gerekir. Fidelerin bakımında diğer önemli bir konuda ilaçlamadır. Fidelerin hassaslığı göz önünde tutularak her hafta mutlaka düzenli olarak koruyucu amaçlı ilaçlama yapılmalıdır. Fidelerin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de fidelerin boya kaçmasına engel olmaktır. Bunun içinde fidelerin bol ışık alan yerlerde yetiştirilmesi gerekir.
Toprak ve Gübre İsteği
Şebboy yetiştiriciliği yapılacak toprağın pH değer i 6,5-7 arasıdır. Toprak drenajı iyi ve organik maddece zengin olmalıdır. Şebboy yetiştirmeye uygun olan topraklar sürülerek veya bel ile işlenerek kabartılmalıdır. Yabancı otlar, kökler temizlenmeli, kesekler parçalanmalıdır.
Eğer imkan varsa toprak sterilizasyonu sağlanmalıdır. Bu sayede rhizoctonia başta olmak üzere hastalık ve yabancı otlara karşı etkili bir mücadele sağlanacaktır. Şebboylarda güzel çiçek rengi ve hastalık riski düşük bir üretim için, yüksek miktarda potasyum içeren taban gübrelemesi yapmak gerekir. Yapılan toprak analizinde alınabilir potasyum miktarına dikkatlice bakmak gerekir. Yetersiz düzeyde potasyum varsa, mutlaka taban gübresi ile takviye edilmelidir. Nitrat seviyesi ise düşük tutulmalıdır.
Dikim Şekli ve Mesafesi
Şebboy fideleri 4-5 yapraklı ve boğum araları uzamadan dikilir. Dikim esnasında fidelerin boya kaçmamasına özellikle dikkat edilmelidir. 1-1.20 m. genişliğindeki tavalara 13×13 cm. aralıklarla dikim yapılırsa, metrekareye yaklaşık 80 bitki dikilir.
Ancak yetiştiricilikte daha çok 15×15 cm. aralıklarla yapılan dikim kullanılır. Bu şekildeki dikimlerde metrekareye 50 bitki dikilir.
Dikim esnasında fideler derin dikilmemelidir. Kök boğazına kadar toprağa yerleştirilip yanları toprakla doldurulup hafifçe bastırılmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.
Sıcaklık
Şebboy üretimi yıl boyunca devam edebilir. Yaz aylarında yüksek sıcaklıktan kaçınılması gerekir. Kış aylarında yapılan yetiştiriciliklerde, seralarda ısıtma sistemi mevcutsa ortam sıcaklığının 10 0C’de tutulmasında yarar vardır. Böylece ısıtmasız yetiştiriciliğe göre, hem daha erken hem de daha kaliteli üretim yapılmış olur.
Işık
Şebboy bitkisi bol ışıktan hoşlanır. Özellikle gelişmenin ilk döneminde fazla ışığın gelişim üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Kış dönemi yetiştiriciliğinde serada yeteri kadar ışık bulunmalıdır. Yaz dönemi yetiştiriciliğinde ise özellikle çiçeklenme döneminde seralara gölgeleme yapılmalıdır. Aksi taktirde çiçek boyları kısa olabilir.
Nem
Sera içi neminin aşırı olması, örtü yüzeyinde yoğunlaşması istenmeyen bir durumdur.Nemin artması halinde, hastalıklar artar. İyi bir havalandırma ile bu sorun önlenmelidir.
Ayrıca seranın içerisine ikinci bir kat naylon çekerek fazla nemin bitkilere zarar vermesi de önlenebilir. Sera neminin %70–80 civarında olması gerekir.
Havalandırma
İlkbahar ve erken yaz dönemindeki yetiştiriciliklerde devamlı havalandırma ile seranın serin tutulması sağlanmalıdır.
Kış üretiminde en önemli noktalardan biri bitkiye doğru, direk hava hareketinin engellenmesidir. Çok iyi bir havalanma ile üretimin başarısı artar.
Sulama
Şebboy özellikle gövde çürüklüğüne oldukça hassastır. Özellikle kış dönemindeki yetiştiriciliklerde sulamalara çok dikkat edilmelidir. Bunun için de sulama periyotları aralıklı tutulmalıdır. Üstten sulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Dikimden birkaç gün sonra dipten hortum ile sulama yapılmalıdır. Daha sonra damlama sulama yöntemine geçilir. Özellikle çiçeklenme döneminde bu hastalıklara karşı daha hassas davranmak gerekir.
Gübreleme
Toprak hazırlığının ilk devresinde iyi bir taban gübresi yapılmış ise, sıvı gübrelemeye gerek olmaz. Eğer gübreleme yapılacak ise gübreleme tanklarına, kompoze gübre konularak damlama sulama ile verilir.
Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübreler verilerek çiçeklenme teşvik edilmelidir.
Destek Sağlama
Şebboy bitkisinde gövdesinin dik durması için mutlaka destekleme sisteminin kurulması gerekir. Aksi halde boy yapan bitkiler yere yatarak, çiçeklerde kalitenin düşmesine neden olur.
Destekleme sistemi tava genişliğine uygun olarak 100–120 cm yüksekliğinde T demirinden yapılır. Çerçeve şeklindeki demirin aralarına 15–20 cm aralıklarla demir parmaklıklar yapılır.. Çerçeveler tavaların 2 başına ve her 4 m’ de bir olacak şekilde yerleştirilir. Aynı seviyedeki karşılıklı basamaklara dış sıradan daha kalın, iç sıralardan ise daha ince olacak şekilde 15 cm aralıklarla teller çekilir. Bu teller enine ağ iplerle bölünerek her bir kafeste bir bitkinin gelişmesi sağlanır. Üst basamaktaki teller ve ağ ipleri bitkinin büyüme durumuna göre birkaç kez daha tekrarlanır. Genel olarak şebboylarda yatmaya karşı 2 kat ağ çekilir.
Hasat
Şebboy başaklarında alttan üç kandil açtığında hasat yapmaya başlanır. Eğer gönderilecek pazar yakınsa kandillerin sayısı daha da artabilir.
Şebboy hasadı ya bitki tamamen kökü ile çekilerek ya da toprak seviyesinden kesilerek yapılır; fakat toprak seviyesinden kesilerek yapılan hasatlarda daha sonra ikinci bir işçilik gerektiğinden uygulanmaz.
Daha sonra kesilen şebboy dalları alttan 2-4 yaprak çift koparılarak sapların alt kısmı temizlenir.
Tasnif
Alt yaprakları temizlenen şebboylar uzun, orta ve kısa olmak üzere boylandırılır.
Şebboy kandilleri aynı şekilde olmak üzere 5’erli olarak demetlenir.
Pazara Hazırlama
Şebboylarda pazara hazırlık demetlerin su çektirilmesi ile başlar. 15-20’ şerli şebboy demetleri kovalara konularak su çektirilir.
Şebboy demetleri kovalara konulurken gazete ile sarılır. Bunun sebebi şebboy çiçeklerinin kirlenmemesi ve çiçeklerin bozulmamasını sağlamaktır. Bir gün boyunca su çektirilen şebboy demetleri, ertesi gün pazara gönderilmek üzere kutulara yerleştirilir. Şebboyların pazara sunulmasında kullanılan kutular, 115 cm uzunluğunda, 45 cm genişliğinde ve 25 cm derinliğindedir.
Kutuların her tarafı çiçeklerin muhafazası ve hava almaması için gazete ile kapatılır. Şebboy demetleri 5’ li olarak karşılıklı gelecek şekilde kutunun en alt kısmına yerleştirilir. Üzerlerine çiçeklerin zarar görmemesi için gazete serilir. Bu şekilde kutu dolana kadar devam edilir.
Genellikle kutulara 30 - 40 demet şebboy konulur. Ancak çiçekleri fazla sıkıştırmaması için 30 demet tercih edilir. En üste konulan şebboylar kutunun kendi gazetesi ile kapatılır.
En son işlem olarak kutunun kendi kapağı geçirilir ve sağlı sollu iki yerden bağlanır. En son olarak gideceği yer kutu üzerine yazılır ve çiçek mezadına gönderilir.
Depolama
Şebboy çiçekleri narin olduklarından fazla bekletilmeye gelmezler. Bunun için serin
bir yerde (0-2 0C ) ancak 1-2 gün saklanabilirler.
sercan1969
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Ben henüz tohumları ekmedim. Ev ortamında büyütüp sonra dışarı almak istiyorum. Bir de tohumlardan
seneye bırakmak istiyorum. Bir sorun olmaz değil mi.
sercan1969
12-03-2011, 20:42
Firma tohumlar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilirse en az 3 yıl tazeliğini koruyacağını söyledi.
198050
198051Sercan Beyden aldığım Şebboy tohumları çimlenmeye başladı.Ekimden 4-5 gün sonra dünyaya merhaba dediler.
205202
205203
205204Şebboylarım büyümeye devam ediyorlar.
İlk defa beyazını gördüm..
acemifüsun
26-04-2011, 21:19
Sevgili selis ne kadar güzeller, kar gibi:) Kokuları belirgin mi?
Merhaba,
Şebboylarımı şaşırttım.Sanki biraz gövdeleri bana uzun ve zayıf geldi ama umarım büyürler.
acemifüsun
26-04-2011, 23:19
Ellerinize sağlık sevgili FIRUZAN, fideleriniz oldukça sağlıklı görünüyor:)
Şebboy kokusunu hiç bir çiçeğin kokusuna değişmem. Yer sorunundan bu yıl fidelerini almadım, fakat aklım kalmadı da değil:)
acemifüsun beyaz şebboylar komşumun bahçesindeler ve çok güzel kokuyorlar tohumlar oluşsun isterseniz yollarım..
Merhaba,
Şebboylarımı şaşırttım.Sanki biraz gövdeleri bana uzun ve zayıf geldi ama umarım büyürler.
Sn.FIRUZAN,
Bence gayet sağlıklı görünüyorlar. Umarım mis kokulu çiçeklerini görürsünüz.;)
Buralarda havalar soğuk gittiği için sanırım, benim çimlendirmeyi başardığım şebboylarımdan ancak 3-5 kök ayakta kalabildi :(
Az önce çektiğim resmi yükleyeyim ki fidelerinize daha bir güzel bakın :rolleyes: Henüz agaclar.net'i bulmadan önce serpiştirdiğim karışık tohumlardan yetişen şebboyum.. Şu anda yaklaşık iki yaşında olmalı, geçen yaz tek çiçek vermişti. 13-14 cm'lik bir saksıda 2 kök ve 4 çiçeği var.
206632
Tohumları ektiğim ilk saksıda uzunca süre hareket olmayınca saksıyı bir kenarda unutmuş, sonrasında çıkanları da birşeye benzetemeyip yabani ottur diye düşünerek yolmuştum bir güzel :( Bu 2 kökü de "kazara" ayırmış oldum, biraz boylanınca da ismini burada sorup öğrenmiştim ;)
Bit pire derdi yok, soğuktan nasıl korurum tasası yok, susuzluğa dayanıklı da diyebilirim. Bu kolaylıkların üzerine baş döndüren güzel kokusunu da eklersek... Benim favorilerimden biri oldu kesinlikle :p
ayazkentli
28-04-2011, 14:15
Füsun hanım size aynen katılıyorum.
Şebboy'un kokusu gerçekten müthiş imiş (bende ilk bu yıl öğrendim). Benim için daha önceleri mor zambak'ın (iris) kokusu favori idi ama şebboyları kokladıktan sonra, 1. sıraya şebboy geldi. Küçücük bir parçası dahi odayı günlerce mis gibi yapıyor (çiçekli bir dal kırıp, su vazosuna alıp odaya koyuyorum. İlk çiçekleri dökülse bile, minik minik çiçekler 10 gün kadar açmaya ve koku vermeye devam ediyorlar).
Sn. elek, sizin yüklediğiniz fotoğrafta'ki mor şebboy'un aynısı kayınvalidem'de var (kayınvalidemi en sonunda, bu çiçeğinin isminin şebboy olduğuna ikna etmeyi başardım. Burada'ki yazıları ve fotoğrafları kopyalayıp, evde'ki bilgisayardan gösterdim'de ikna oldu).
Onunki'de çiçeklenmiş ve geçen gün fotoğrafını çekmiştim. Benim şebboy'un fotoğrafı ile birleştirip yayınlıyorum. Çiçeklerin görüntüsü ve kokusu aynı ama yaprakları biraz farklı. Tıpkı, ortanca çiçeklerinin 2 farklı yapısı gibi.
Yaprakların renk ve yapıları;
1. Tür). Parlak-canlı açık yeşil ve ince (plastik yapma çiçek yaprakları gibi).
2. Tür). Daha koyu renkli (mat) ve kalın etli.
Üstte'ki sarı şebboy benim evde'ki, altta'ki mor-eflatun kayınvalidemin evinde'ki şebboy.
ayazkentli
28-04-2011, 14:44
Sevgili Füsun hanım ve sevgili gece şebboyların çelik ile çok kolay çoğaldıklarını yazınca, 3 saksıya şebboy çelikleri alıp dikmiştim.
Her 3'de tuttu ve gayet sağlıklı büyüyüp, çiçeklenmeye başladılar. Şimdi boş bulduğum her yere şebboy çelikleri dikiyorum. Komşuma, anneme ve kayınvalideme'de verdim çoğalmaları için.
Ne kadar çok olursa o kadar iyi olur, çünki birimizin bahçesindekilerin başına bir şey gelse, diğerlerinden tekrar çoğaltabiliriz.
cetasule
28-04-2011, 17:40
Bu da benim şebboylarım
Geçen sene tohumdan dikmiştim çiçek açmamışlardı
Çiçekli halini ilk defa görüyorum
206932
acemifüsun
28-04-2011, 18:16
acemifüsun beyaz şebboylar komşumun bahçesindeler ve çok güzel kokuyorlar tohumlar oluşsun isterseniz yollarım..
Çok sevinirim selisciğim:)
acemifüsun
28-04-2011, 18:25
Sevgili ayazkentli, elek, cetasule şebboylarınız çok güzel, benim için de bol bol koklayın:) Şebboya anne kokusu derlermiş:)
Benim gözlemlerime göre şebboy iki yıllık bitki deyip, açtıktan sonra sakın söküp atmayın, bilinçli bir budama ile bitki gençleştirilebilir. Çevremde apartman bahçelerinde epey yıllık şebboylar var özellikle gelip, geçerken gözlemliyorum.
Sevgi Durul
28-04-2011, 21:30
Bu görüntüyü gördükten sonra daha da sevdim, şebboyları. Bir evin bahçe duvarında, betonun arasında ve açmış. Soğuğa dayanıklı olduğu gibi, her şartta yetişebilen nazsız bir bitki.
207034
Merhaba..
Bende bahcemizde sebboy seven ve yetistirenlerdenim,Uygun zamanda fotograflarinida ekleyecegim
Makineden cekebildim sonunda fotograflari..
Bahcemizde yetisen sebboylardan iki rengi var.
kopshtar
05-05-2011, 16:01
Benim şebboyler da bu cinsten.
Saz şebboyu olarak biliyorum adını. Doğrumudur acaba?
Bilmiyorum sayin kopstar..Komsular vermislerdi ufak fidan olarak.
acemifüsun
05-05-2011, 21:40
Sevgili sarigoz sizin şebboylarınız da ayrı güzel:) Ellerinize sağlık.
Benimkiler tohuma kaçtı bile.. ;)
4 renk var.
Benim terasımdaki şebboylarım, arkadaşlar gerekli bilgileri yazdılar nasıl çoğaltılacağını öğrendim. Terasımın bir köşesini sadece şebboylara ayıracağım, kokuları mükemmel.
Sevgi Durul
21-05-2011, 10:53
Benim şebboylarım da tohum yapıyor. Peki tohumdan sonra, bitkinin ömrü bitiyor mu? Budansa yeniden sürgün verir mi?
214655
Sevgili SDurul, bende de aynı cins var. Bu bitki iki senelik mi, çok yıllık mı bilmiyorum. Geçen sene kuvvetli budamıştım, kuvvetli budadıklarımın hiç biri kalmadı, az budadığım şimdi üçüncü yılında ama bu sene çiçekleri çok açık renkte oldu.
Kısaca, budayınca yeni sürgün veriyor ama nasıl budanacağını ben de bilmiyorum. Her ihtimale karşılık bir miktar tohum ayırın, sonbaharda bir saksıya atıp unuttuğum tohumlar çimlenmişler.
günebakan
21-05-2011, 13:02
Bu sene mor şebboy tohumları ektim çiçekleri için seneyi bekliyoruz. Sizlerinkiler tohum oluşturmaya başlamış ne kadar güzel :)
ciceksever70
28-07-2011, 16:38
Bahcede orada burda cikiyor diye yabani ot sanip yoldugum bu bitki sebboy olabilir mi acaba? Burada cok aramama ragmen tohumlarini bulamadim. Istanbul`da verecegim adrese göndermek üzere tohum paylasmak isteyen birileri olursa cok sevinirim.
Elimde şebboy tohumları var, önümüzdeki bahar çiçek açmasını istiyorum fakat yazılanları okuyunca kararsız kaldım. Tohum atmak için herkes farklı bir zaman dilimi önermiş. En son sercan1969 sıcaklığın 20 C'yi geçmemesini söylemiş. Yanlış anlamadıysam sonbaharda tohumu serpiştirebilirim. Fakat başka bir iletide de temmuz ve ağustosu önermişler tohum atmak için. Aklım karıştı :(
kartal124
04-02-2012, 22:38
Arkadaşlar merhaba,
Ağaçlar net'in kasım ayındaki İstanbul perpa toplantısında bir arkadaşımız bol bol şebboy tohumu getirmişti.Üzerlerinde de dikim ayı olarak aralık ayı yazıyordu.Bekledim aralıkta ektim 2 günde çimlenmelerine rağmen bir türlü iki yaprağı geçmediler.Sonunda da kıvrılıp soldular.Ne yaptıysam gelişmediler.
Tohumları evde çimlendirdim ve evde tuttum.Pencere önünde aydınlık bir ortamda 20-22 derecede duruyorlardı.Acaba nerede hata yaptım?
Tohumları bize armağan eden sayın ağaçlar net üyesi bu işin uzmanıdır diye düşünüyorum.Acaba bize bir yol gösterir mi?
Saygılarımla.
Arkadaşlar merhaba,
Ağaçlar net'in kasım ayındaki İstanbul perpa toplantısında bir arkadaşımız bol bol şebboy tohumu getirmişti.Üzerlerinde de dikim ayı olarak aralık ayı yazıyordu.Bekledim aralıkta ektim 2 günde çimlenmelerine rağmen bir türlü iki yaprağı geçmediler.Sonunda da kıvrılıp soldular.Ne yaptıysam gelişmediler.
Tohumları evde çimlendirdim ve evde tuttum.Pencere önünde aydınlık bir ortamda 20-22 derecede duruyorlardı.Acaba nerede hata yaptım?
Tohumları bize armağan eden sayın ağaçlar net üyesi bu işin uzmanıdır diye düşünüyorum.Acaba bize bir yol gösterir mi?
Saygılarımla.
Yeni ekilmiş ve çimlenmiş fidelere Çökerten denilen bir mantar hastalığı musallat olur ve çimlenmiş tohumlar hastalanıp ölürler, Ayrıca şebboy mildiyö hastalığına duyarlıdır.
sonuç olarak hastalığı önlemek için fideleri (kaldıysa!!) previcur ile veya captan benzeri bir ilaçla ilaçlamak gerekir. İçeride sıcak ama havasız ortam da hastalık gelişimine yardımcı olmuş olabilir. Kolay gelsin.
kartal124
05-02-2012, 22:15
Sayın kgursan filizler fide dahi olamadılar.İlk defa bu kadar başarısız bir denemem oldu.Sorun nedir anlamadım ama, galiba mevsimi değildi.Mart-Nisan ayında birkez daha deneyeceğim.
Selamlarımla.
üzerlikotu
04-04-2012, 16:54
Bir hafta önce üzerinde çiçeklerle aldığım yalınkat şebboy fidelerini bahçenin güney kısmına daima güneş gören bir yere diktim. İlk kez şebboy yetiştireceğim ve çiçeklenme süresi hakkında en ufak bir fikrim yok. Konuyu baştan sona okudum başka yerlere de baktım fakat bu mevzuyu kafamda tam açıklığa kavuşturamadım. Şebboyların yaz başında çiçeklenmeleri bitecek mi yoksa tüm yaz çiçek açacaklar mı? Eğer yalnızca baharda çiçekli olacaklarsa önlerine yaz çiçekleri dikerek o bölümün yazın çiçeksiz kalmasını önlemeliyim. Tecrübeli yetiştiriciler bu hususta bilgi aktarırlarsa minnettar kalacağım.
Şebboylarımdan bir tanesinde kıvırcıklanma olmuş.. Baktım herhangi bir zararlı göremedim.. Başka bir hastalık olabilir mi?
Sevgili selis ,
Hastalık gibi görünmüyor. Yine de dikkatli olmalısın, bu mevsimde tırtıllar çıkıyor ve şebboyları çok seviyor. Gördüğünde hemen tedbir almazsan bütün yaprakları kısa zamanda yiyip bitiriyor.
Sevgi Durul
13-04-2012, 20:11
Bana göre kesinlikle yetiştirilmesi gereken bir bitki. Hem çok yıllık, hem de mis kokulu. Fotoğraftaki şebboyun üçüncü yılı ve üzerine çok sayıda tomurcuk var.:)
282690
ciceksever70
13-04-2012, 20:37
Bana göre kesinlikle yetiştirilmesi gereken bir bitki. Hem çok yıllık, hem de mis kokulu. Fotoğraftaki şebboyun üçüncü yılı ve üzerine çok sayıda tomurcuk var.:)
282690
Sevgili SDurul ilk yil acmiyor degil mi? Bu ay ben de tohum ekecegim. Sevgiler.
Sevgi Durul
13-04-2012, 21:02
Sevgili ciceksever70, evet ilk yıl açmıyor.:)
ciceksever70
13-04-2012, 21:08
Sevgili ciceksever70, evet ilk yıl açmıyor.:)
Gövdesi oldugu gibi mi kaliyor yoksa toprak yüzeyinden yokolup baharda yeniden mi cimleniyor?
Sevgi Durul
13-04-2012, 21:12
Gövdesi olduğu gibi kalıyor. Tohum aldığınızda budanmış gibi oluyor. Baharın başında hem yeni yapraklar, hem tomurcuklar veriyor.
Kedi Tırnağı
13-04-2012, 23:01
164457
Dile kolay 2 yıl geçti. 2010 Mayıs ayında tohumlarını ekmiş ama azıcık torfta çıkan filizleri bir türlü şaşırtamadığım için çok cılız şekilde kalmıştı zavallılar. Sonra bu üstteki mesajda olduğu gibi seramik tencerede torf üzerine oturtmuştum. Sayın acemifusun sağolsun önerilerde bulunmuş ama ben onları da yapma fırsatı bulamamıştım. Kışın balkonda kaldılar. Hatta epey zulüm gördüler benden. Çay poşetlerini o kaba yığıp durmuştum. Sürekli yağmura maruz kalınca bu poşet yığıntısı küflenmişti. Saksının dibi kapalı olduğu için toprak dahi küflenmişti. Geçen bahar, bu kadar eziyete direnip gelişen fideleri sonunda cam önündeki saksıya aldım. Yanlarında da muscarileri dikmiştim. Yazın öğleden sonra çok güneş aldığından ve ben düzenli sulayamadığımdan sürekli yaprak döktü kurudu. 2. yaz da çiçeklenmedi. Bu arada ben dayanamayıp şebboy tohumu alıp başka saksıya da dikmiştim. Onlar da geçen yaz yetişti ama açmadılar. Ve 3. yaza girerken zavallı şebboylarım güzelim çiçeklerini açtı. Geçen yıl ektiklerimle aynı dönemde hem de. Gerçekten müthiş bir süreç oldu benim için. Kışa çok dayanıklılar. Donlara bana mısın demediler.
282755
Kedi Tırnağı
13-04-2012, 23:16
Bu da geçen yaz ektiğim tohumlardan yetişen saksı. Genta marka tohum kullanmıştım her iki senede de. Geçen yaz doğrudan saksıya ekmiştim. Küçük bir kaba ektiğim fideleri de sonra bu saksıya aktardım. Epey kök var bu saksıda. Geçen yıl Genta marka bitkilerden topladığım onlarca tohumun hiçbiri çimlenmemişti. Bu sene 15 çeşit tohum aldım yeniden. Şebboylarımın çiçeklerini görünce dayanamayıp bir paket daha aldım. Apartman bahçesine de bolca dikmek istiyorum. Nasıl olsa soğuklara dayanıklılıklarını kanıtladılar. Aklım kalmadan rahatça bırakabilirim. Bir de kısır tohumlu olmayaydılar. Okulumun bulunduğu beldede epey evin önünde saksılarda görüyorum. Onların geleneksel tohumlu olmaları muhtemel. Onlardan bir iki kök ya da çelik alıp denesem iyi olur sanırım.
282756
ipektuğçe
13-04-2012, 23:44
Birkaç şebboyda benden olsun,geçen sene tohumdan yetiştirdim.Bu yıl çiçeklerini gördüm;)
Şebboylarımdan bir tanesinde kıvırcıklanma olmuş.. Baktım herhangi bir zararlı göremedim.. Başka bir hastalık olabilir mi?
Bir sene benim bitkilerimde de olmuştu, başka bitkilere de geçebiliyor. Virüs ya da çok küçük bitlerden olabileceğini duymuştum, emin değilim. Başka bitkilere kükürt atarken, kıvrık yapraklılara da atmıştım ve geçmişti. En iyisi uzmanlara danışın, yayılabilir.
geçen yıl fide olarak diktiğim şebboyun şu andaki hali ikitane şebboyum var
http://e1204.hizliresim.com/w/m/4n0wh.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ancak bugün a101 marketlerine tohumu geldi aldım resimleride çok hoş gösterdikleri gibi olurlar ***. a101 den aldığım tohumun hollanda dan ithal olarak gelmiş üzrende yazıyor
http://e1204.hizliresim.com/w/m/4n0w3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
çiçeksever
20-04-2012, 13:37
Sdurul çiçek bahçede mi,evde mi.Ayrıca Eskişehirdeyseniz kışı nasıl atlatıyor.
Bir güzel kokulu şebboy'da arkadaşımın bahçesinden gelsin.
limon_sever
21-04-2012, 10:06
Sayın çiçeksever,
Bahçede 6 kök çok yıllık kadife şebboy var. 2 sene önce tohumdan ekmiştim. Bu sene 3. yılları. Tomurcuktalar, açmak üzereler. Konya'da yetiştiğine göre Afyon ve Eskişehir'de de yeşir. Bu sene bazı dalları kurumuştu. Budadım. Bir sürü dal oluşturdu. Sonbaharda güneyden kuzeye taşıdım. Malum bu sene daha soğuk geçti. Ama soğuklara bana mısın demediler :)
ipektuğçe
23-04-2012, 17:37
Şebboylarım dan biri de bu renk açtı,bu rengi daha çok sevdim.
ipektuğçe
23-04-2012, 17:46
Diğer renklerde iyice coştu:p
Gül-bahar
23-04-2012, 19:33
İpektuğçe hanım, şebboylarınız pek de güzelmiş ellerinize sağlık. Kimbilir nasıl da kokarlar...
ipektuğçe
23-04-2012, 20:44
Teşekkür ediyorum Gülbahar hanım,sizin mesajı okuyunca hemen gidip kokladım:p üzgünüm bunlar kokmuyor,diğer cüce şebboylarda oldukça yoğun koku almama rağmen, bunlarda birşey hissetmedim.:p
denizakvaryumu
23-04-2012, 21:12
Türkiyede kaybolan çiçeklerden biri de kalıcı-çok yıllkı şebboy...
Marketlerde satılanlar artık tek yıllık.....
Eski bahçeli evlerde klasik çiçeklerden biri mutlaka kına renkli çok yıllık şebboydu...
Kesinlikle korunması ve çoğaltılması gereken çiçeklerden....
Sabah çiçekleri sularken fark ettim.. Aynı kökte hem sarı hem kırmızı.. Bazı daldaki çiçekler de sarı-kırmızı.. Anormal bir durum diye sevinmiştim.. Meğer herkesinki öyleymiş ;)
Bu beyaz şebboy bu sene üçüncü yılına girecek gövdesi minik ağaç gibi kalınlaşmış, kar yağdığında da üstünde bu şekilde çiçekleri vardı. Yazkış devamlı çiçekte sanki bana cinsi başka gibi geliyor . Kokusuda çok hoş.
287603
287604
Sayın Fatoş, çok güzel bunlar. Bu şekilde beyaz ilk kez gördüm.
Acaba hiç tohum aldınız mı bunlardan.
ipektuğçe
27-04-2012, 18:24
Sn.Fatoş hanım,sizinki bodur şebboymu acaba?Bende de var,henüz 1 yaşında yaprakları benziyor,birde 4 ay önce ektiklerim var.Yapraklarından tanıyabilirsiniz;)
Sayın Fatoş, çok güzel bunlar. Bu şekilde beyaz ilk kez gördüm.
Acaba hiç tohum aldınız mı bunlardan.
Sn. Tura teşekkür ederim. Bu şebboy kendi kendine çıktı. Tohumunu toplamıştım ama bir arkadaşıma verdim. Belki üzerinde vardır, bütün kış açtı, gerçi hiç fark etmedim ama olursa sizin için toplayabilirim.
Sn.Fatoş hanım,sizinki bodur şebboymu acaba?Bende de var,henüz 1 yaşında yaprakları benziyor,birde 4 ay önce ektiklerim var.Yapraklarından tanıyabilirsiniz;)
Sn. İpektuğçe, inanın bende bilmiyorum, geçen yaz aldıklarımızın hala gövdeleri otsu bunun gibi gelişim göstermediler, bu ise hemen gövdesini kalınlaştırmaya başlamıştı. Bunun görüntüsü bodur ağaççık şeklinde, yaprak şekli hemen hemen aynı ama diğerlerinden farklı çiçek gelişimi var. Boyu, benim karışımla(bu saate bahçeye indim:)) dört karışa yakın.
şeboylarım ilk çiçeklerini gösterdi kokusuna hasret kalmıştımhttp://c1205.hizliresim.com/x/2/56114.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Türkiyede kaybolan çiçeklerden biri de kalıcı-çok yıllkı şebboy...
Kesinlikle çoğaltılması gereken bir birki
Bendeki şebboyların çok yıllık olduklarına eminim.. Çünkü 3 yıldır oradalar.. Peki diğerlerini nasıl anlarım? Bazılarının yaprakları tüylü gibi..
Hastanenin bahçesinde aşağıdaki şebboylardan var.. Bunlar çok yıllıksa tohumlarını toplayalım ve çoğaltalım.. Kaybolup gitmesinler..
Kesinlikle toplayın diyeceğim ama çiçeklenmeleri bitince genelde söküyorlar. İnşallah tohumlar olgunlaşıncaya kadar kalırlar. Renler gerçekten güzelmiş. Hatta tohum alabilirseniz biraz fazlaca alın derim.:D
Sevgi Durul
03-05-2012, 16:06
Sayın çiçeksever, şebboy bahçede. Eskişehir'de değil, fakat Manisa'nın İç Ege'de bulunan bir ilçesindeyiz. Kışlar Eskişehir'deki gibi olmasa da oldukça sert geçiyor. Soğuğa dayanıklı bir bitki.
denizakvaryumu
03-05-2012, 17:46
Ankara'da eski evlerin bahçesinde görüyorum.
Bunlar kına renkli şebboylar.
Manisa'nın İç Ege'de bulunan bir ilçesindeyiz.
sayın SDurul; hangi ilçedesiniz, gördes, kula, demirci ?
Sevgili Şebboy seven arkadaşlar., Şebboy konusunda, bildiklerim kadarıyla, birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. ;
Şebboy un pek çok türü vardır ama en çok bilineni bahçe şebboyu (Cheiranthus cheri) ve Kesme çiçek (veya bordür çiçeği olarak kullanılan ) Mathiola incana.
Bu 2 şebboy birbirinden farklı. cheiranthus, çok yıllık, çevre koşullarına dayanıklı., Mathiola ise ( Bunun da ıslah edilmiş pek çok tür ve çeşidi var) dünyada en çok kullanılan şebboy. Islah yolu ile bazı gurupları % 95 katmerli çiçek açıyor. Bazıları % 40-50 Katmerli çiçek açıyor ancak bu bazıları katmerli ve yalınkat çiçekler fide döneminde ayrılabiliyor. Benim istanbulda dağıttığım tohumlar. bunlardandı. Bunlara 10 haftalık şebboy (ten weeks ) diyorlar, pek çok serisi içinde benimkiler Lucinda serisinden. Bunların Mor, pembe, lacivert, beyaz, kırmızı renkleri var. Biz bunlara renkli şebboy diyoruz. Genellikle Tohumları Ekim- Aralık arasında ekiliyor, fideler soğukta bazısı sararıyor, Sarı fideleri bırakıp Yeşil çıkan fideleri söküp atıyoruz. Sarılar katmerli. Ve Yaklaşık Nisan ortası - Mayıs ortası nda çiçekleniyorlar.
Diğer taraftan Katmerli, beyaz şebboylar çok sıcak yaz ayları hariç, yılın her ayında tohum ekilip, fide yapılabiliyor. Fide den çiçek açıncaya kadar 3-5 ay süre istiyor. Sonra sökülüp yenisi dikiliyor. Bunların ömürleri 3-5 ay kadar.
Tohum ekimi çok basit: Küçük gözlü viyollere torf doldurulup, gözlerin üzerine parmakla sıkıştırılır, gözlerin üzerine parmakla bastırılıp çukurlaştırılır, Tohum her göz için 1 adet ekilir ve üzerine kapak atılarak bastırılıp sulanır. 7-10 günde çimlenir, çökertene karşı yeni çıkan fideler ilaçlanır. 2-3 gerçek yaprak çıkarınca yerlerine dikilir.
diğer
Cymbelina
22-05-2012, 20:31
Sevgili Şebboy seven arkadaşlar., Şebboy konusunda, bildiklerim kadarıyla, birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. ;
Şebboy un pek çok türü vardır ama en çok bilineni bahçe şebboyu (Cheiranthus cheri) ve Kesme çiçek (veya bordür çiçeği olarak kullanılan ) Mathiola incana.
Bu 2 şebboy birbirinden farklı. cheiranthus, çok yıllık, çevre koşullarına dayanıklı., Mathiola ise ( Bunun da ıslah edilmiş pek çok tür ve çeşidi var) dünyada en çok kullanılan şebboy. Islah yolu ile bazı gurupları % 95 katmerli çiçek açıyor. Bazıları % 40-50 Katmerli çiçek açıyor ancak bu bazıları katmerli ve yalınkat çiçekler fide döneminde ayrılabiliyor. Benim istanbulda dağıttığım tohumlar. bunlardandı. Bunlara 10 haftalık şebboy (ten weeks ) diyorlar, pek çok serisi içinde benimkiler Lucinda serisinden. Bunların Mor, pembe, lacivert, beyaz, kırmızı renkleri var. Biz bunlara renkli şebboy diyoruz. Genellikle Tohumları Ekim- Aralık arasında ekiliyor, fideler soğukta bazısı sararıyor, Sarı fideleri bırakıp Yeşil çıkan fideleri söküp atıyoruz. Sarılar katmerli. Ve Yaklaşık Nisan ortası - Mayıs ortası nda çiçekleniyorlar.
Diğer taraftan Katmerli, beyaz şebboylar çok sıcak yaz ayları hariç, yılın her ayında tohum ekilip, fide yapılabiliyor. Fide den çiçek açıncaya kadar 3-5 ay süre istiyor. Sonra sökülüp yenisi dikiliyor. Bunların ömürleri 3-5 ay kadar.
Tohum ekimi çok basit: Küçük gözlü viyollere torf doldurulup, gözlerin üzerine parmakla sıkıştırılır, gözlerin üzerine parmakla bastırılıp çukurlaştırılır, Tohum her göz için 1 adet ekilir ve üzerine kapak atılarak bastırılıp sulanır. 7-10 günde çimlenir, çökertene karşı yeni çıkan fideler ilaçlanır. 2-3 gerçek yaprak çıkarınca yerlerine dikilir.
diğer
Sayın Kgursan,
yaklaşık 1- 1,5 ay kadar önce tohumunu ektiğim şebboylarda sorun oldu. Fotoğraf ekleme şansım şu an için yok. Başta gayet iyiydi halleri ama şu an kurumaya başladılar. Çimlendikten bir süre sonra şaşırtma yaptım ama büyük saksıya değil, çok ufak oldukları için gene bir aradalar ufak bir saksıda ama çok sıkışık vaziyette değiller. Boyları kısa, pek uzamadılar.Torftalar. 2 tanesi sararma olmadan yeşilken büzüldü ve kurudu, diğerlerinin de yaprak uçlarında çok minik de olsa sararma başladı. Bu arada aldıgım paketin üstünde yarı gölgeli yerde durmalı yazdıgı için direkt güneş alan pencere önüne koymadım. Unutmadan, türü Cheiranthus cheri, pakette böyle yazıyor. Kusura bakmayın, fotograf olmadıgı için böyle izah etmeye çalıstım. Bir tavsiyeniz olur mu? Teşekkürler.
Sevgi Durul
08-06-2012, 11:38
Şebboyun üzeri tohum kesesi dolu, bir yandan da son bir gayretle açmış.:)
306256
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.