View Full Version : Şebboy (Erysimum, Matthiola)
Fatih Çelik
09-07-2012, 15:28
http://img812.imageshack.us/img812/7264/sam5075.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/1471/sam5057g.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/7760/sam5053.jpg
http://img542.imageshack.us/img542/2817/sam5052v.jpg
Bunlarda benim şeboylar 2,5 ay önce tohumdan ekmiştim
Fatih Bey, benim de tohumdan ektiğim lakin ne olduğunu bilemediğim çiçeklerim var 2. resminizin aynısı inşallah şebboydurlar benimkilerde.
Fatih Çelik
10-07-2012, 08:35
inşallah şebboydur yeşim hanım .
Sevgi Durul
21-07-2012, 14:06
Sanırım çiçek açmaz:(
Baharda açar.:)
327516
327517
327518
bunlarda benim öylesine toprağa gömdüğüm şebboylarım bu kadar çabuk ve kolay olacağını hiç düşünmediğimden öbek öbek atmışım tohumları.
Bu görüntüyü gördükten sonra daha da sevdim, şebboyları. Bir evin bahçe duvarında, betonun arasında ve açmış. Soğuğa dayanıklı olduğu gibi, her şartta yetişebilen nazsız bir bitki.
207034
bu resme inanamıyorum ben balkonda saksılara nisanda ektim hepsi çıktı ama eylül geldi hala bi açamadılar.şaşırtmada yaptım sıvı bitki besini ilede gübreledim gün aşırıda suluyorum inadına açmıyorlar nerde yanlış yaptım bilmiyorum yerinimi sevmedi naptıysa.konya iklimi mi iyi gelmedi? bu arada konyada kış çok soğuk saksıları içermi alsam acaba? bitki gençleştimek için şebboy budaması nasıl yapılıyor? sorularım hakkında gerçekten bilgisi olan paylaşırsa memnum olurum.şimdiden teşekkürler:confused:[QUOTE]
İŞTE BENİM ŞEBBOYLARIM
ayazkentli
18-09-2012, 14:05
Aynı soruları, Şebboy acemisi iken bende sormuştum. Arkadaşlarımızın cevapları ile öğrendim.
Önce ki sayfalarda cevapları uzun uzun bulabilirsiniz ama kısaca iki madde de anlatayım. Siz önce ki sayfaları detaylıca okuyun.
1). Şebboylar 2. yıl çiçek açarlar.
2). Şebboylar soğuğu çok seviyorlar. Korkmayın, daha iyi oluyor.
kelebek çalısı
06-03-2013, 01:34
Bahçede dört sene önce şebboy denemiştim. Bu sene çiçekçide renk renk şebboylara rastlayınca yeniden denemek istedim.
Şebboy fidelerini diktikten sonra etrafına karışık olarak Lobelia fidelerinden ve tohumdan yetiştirdiğim california poppy( Eschscholzia californica ) fidelerinden yerleştirdim.
375319
ipektuğçe
22-03-2013, 19:50
Tohumunu sonbaharda ektiğim şebboylarım 1 aydır çiçeklerini açıyor, bu yıl sanki erken açtılar :rolleyes: kokusu o kadar güzelki.
Cymbelina
22-03-2013, 20:56
1). Şebboylar 2. yıl çiçek açarlar.
Bunu şimdi okudum ve yıkıldım:( Geçen yıl tohumdan denedim, filizlenenler kurudu gitti. Daha bugün bu yıl için şebboy tohumu ektim ve şimdi de bunu okudum. Çok merak ediyor, görmek istiyordum çiçeklerini halbuki:(
Yaktın beni şebboy, alacağın olsun.
ayazkentli
22-03-2013, 21:26
İlk yıl bende yanmıştım.
Hatta bazılarını (kayınvalidemin verdiklerini), çiçek açmıyor diye söküp atmış ve yerlerine domates fidesi dikmiştim.
O yıldan beri artık her yıl çiçek açan şebboylarım var. Her yıl tohumlardan üredikleri için, hiç boş kalmıyor.
Bazı şebboylar çiçek açarken, bazıları 1 yıl kendilerini geliştiriyorlar. Açacak olanlar, bu günlerde yeni yeni çiçek açmaya başladılar.
Önümüzde ki yıldan itibaren, sizinde her yıl açan şebboylarınız olacak.
Merhaba sebboy severler..
Bu sene bende tohumdan,degisik sebboylar ektim.
Daha yeni ektim,elbet.Ciceklenmelerini sabirsizlikla bekliyorum.
Guzel,sebboy kokulu cicekler dilegi ile...
Cymbelina
23-03-2013, 00:24
Daha yeni ektim,elbet.Ciceklenmelerini sabirsizlikla bekliyorum.
Guzel,sebboy kokulu cicekler dilegi ile...
Sayın sarıgöz ben de sabırsızlanıyor - idim....Ama 1 senedir sabrettim, geçen seneki mesajım bile yukarıda. Şimdi 1 sene daha nasıl bekleyeceğim? Vicdansız şebboy! Bu bana yapılır mı?:mad: Ne varsa kafidem de, kozmosum da var, onlar böyle "yok 1 sene bekleyin, 1 sene sonra canım isterse çiçek açarım" gibi sosyetik triplere girmezler. Daha da ekmem şebboy.
Sayın ipektuğçe, siz sonbaharda ektim yazmışsınız, sizinkinin türü farklı mı? 1 aydır çiçek açtı demişsiniz. Benimki Cherianthus cheri, mealen Vicdansız Sabuha da denebilir:) Tohumları turuncu - açık kahverengi arası birşey, bit kadar minicikler. Susam tanesinden çıkan yarım susam gibi birşey.
Sayın ayazkentli, demek siz de yananlardansınız:) Seneye çiçeklenir diyorsunuz da bakalım o zamana kadar firesiz büyürler mi? Geçen yıl çimlendi, filizler öldü sonra. Mağdurum, şimdi 1 yıl olayını öğrendim, duble mağdurum:dilli:;)
ipektuğçe
23-03-2013, 12:38
Sevgili Cymbelina, bendeki şebboyun cinsi; MATTHIOLA ( Bodur şebboy ), Sizdeki türden de var bende, çok yıllık bir tür sizdeki, son 2 yıldır açıyor onlar. ;) Tohumunu yeni ektiyseniz, çiçekler seneye :(
Cymbelina
23-03-2013, 19:27
Forumun giriş kapısına bu ve bunun gibileri yazıp asıp teşhir etmek lazım o vakit, ben yandım başkaları yanmasın:(:dilli:
Bakalım çimlenince ne gibi kaprisler yapacaklar?;)
http://www.agaclar.net/forum/365661-post92.htm Burada yazmışım 92 no lu mesaj
Sevgi Durul
24-03-2013, 20:01
Soğuğa dayanıklı, nazsız, kaprissiz, mis kokulu şebboy.
Tohumunu geçen bahar ekmiştim, bu bahar açıyor.
381301 381302
Bu da hiç uğraşmadan, dökülen tohumlardan taş duvarda çimlenmiş. Pembe iki yılını doldurdu, ikinci açışı.
381303 381304
Sevgi Durul
26-03-2013, 21:53
Bunlar da balkondan.
382170 382171
Sayın SDurul,
Bu kına rengi şebboydan ben küçükken bizim yaylanın bahçesinde vardı. Şimdi bundan bulamıyorum. Tohum olarak aldığım şebboylar da katmersiz çıkıyor. Ben köylerde olan top top katmerli şebboy istiyorum. Ne adla araştırmalıyım acaba? Onların adı nedir?
bu resme inanamıyorum ben balkonda saksılara nisanda ektim hepsi çıktı ama eylül geldi hala bi açamadılar.şaşırtmada yaptım sıvı bitki besini ilede gübreledim gün aşırıda suluyorum inadına açmıyorlar nerde yanlış yaptım bilmiyorum yerinimi sevmedi naptıysa.konya iklimi mi iyi gelmedi? bu arada konyada kış çok soğuk saksıları içermi alsam acaba? bitki gençleştimek için şebboy budaması nasıl yapılıyor? sorularım hakkında gerçekten bilgisi olan paylaşırsa memnum olurum.şimdiden teşekkürler:confused:[QUOTE]
İŞTE BENİM ŞEBBOYLARIM
2012 mart ta ektiğim şebboylarım 2013 mart sonunda açmaya başladılar çok mutluyum:))))
YeniGine
30-03-2013, 01:27
Sevgili şebboy çok güzeller; mutluluğunuz daim olsun, hep açsınlar inşallah. Şebboyların birkaç cinsi varmış; sizin şebboylarınız da benim sevdiğim cinsleri. Cins ve renkleri ile gerçekten çok güzeller... Ellerinize sağlık.
teşekkürler tam açtıklarında yine resmederim
YeniGine
30-03-2013, 01:36
Çok güzel; inşallah görmek isteriz tabi. Ben de geçen sene tohum atmış idim tabi açmadılar bir çoğu da zaten büyüyemedi; fakat elde kalıp büyüyenler bu sene güzel açtılar, tam da görüp istediğim cins ve renkteler. İnşallah seneye daha çokları olur.
YeniGine
30-03-2013, 01:39
Sevgili şebboy; siz de benim şebboyumu görün istedim.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-10.htm
denizcem
30-03-2013, 07:07
[QUOTE=şebboy_;1020081]bu resme inanamıyorum ben balkonda saksılara nisanda ektim hepsi çıktı ama eylül geldi hala bi açamadılar.şaşırtmada yaptım sıvı bitki besini ilede gübreledim gün aşırıda suluyorum inadına açmıyorlar nerde yanlış yaptım bilmiyorum yerinimi sevmedi naptıysa.konya iklimi mi iyi gelmedi? bu arada konyada kış çok soğuk saksıları içermi alsam acaba? bitki gençleştimek için şebboy budaması nasıl yapılıyor? sorularım hakkında gerçekten bilgisi olan paylaşırsa memnum olurum.şimdiden teşekkürler:confused:
Sanki kokularını bile duydum... Çok severim...Bol çiçekli günler....
ayazkentli
08-04-2013, 15:58
Şebboylar peşpeşe çiçeklerini açmaya başladılar ama beni en çok şaşırtan olay, henüz bu yıl çimlenen şebboy'un çiçek tomurcukları oluşturması oldu.
Geçen yıl üreyen (yani, bu yıl çiçek verecek olan 2 yaşında olanlar) şebboy'lar.
387148
Bu ise, henüz bu yıl tohumdan çimlenen şebboy ve çiçek vermek üzere. (!)
O kadar da "1. yıl'da çiçek vermez, 2. yıl veriyor" yazdıydık oysa.
Yalancı çıktık iyi mi:)))
387149
Hemen yanında, daha küçük olan kardeşi var.
387150
fındıkkurdu
08-04-2013, 18:00
Bugün bende şebboy tohumları ektim, inşallah büyürler.
Sevgili şebboy; siz de benim şebboyumu görün istedim.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-10.htm
baktım hepsi süper. darısı başıma:)
şebboylarımın yeni halleri
YeniGine
12-04-2013, 00:29
Sevgili şebboy; çok da güzel şebboylarınız. Benim 5-6 kök var sadece 1 tanesi açtı diğerlerinde hiç tomurcuk bile yok ki geçen senenin tohumdan büyüyenleri. Hergün inceliyorum tek tek ama hiç tomurcuk belirtisi yok. Sizin şebboylarınız maşallah çok güzel olmuşlar, ellerinize sağlık...
teşekkürler
şimdiki halleri dahad agüzel oldu durmadan açıyolar maşallah.
Allah'ım yarabbim deli olucimm şebboyunda çiçeklenmesi için 2. yılı mı bekleyeceğim yani?
YeniGine
15-04-2013, 23:52
teşekkürler
şimdiki halleri dahad agüzel oldu durmadan açıyolar maşallah.
Sevgili şebboy; geçen sene tohumdan yetiştirdiğim şebboyların fidelerini aynı sene açmayacak diye öğrenince komşulara dağıtmış idim nereden bileyim tam da istediğim renkte cinste olacaklarını. Elimde kalanlardan da 4-5 tanesi büyüdü bir tanesi de bu sene çiçeklendi. :( Şimdi ne kadar pişmanım dağıttığıma. Onun için şimdi de geçen çiçekleri kopartmıyorum ki tohum yapsınlar diye çabalıyorum, gözlerinin içine bakıyorum.
YeniGine
15-04-2013, 23:53
Allah'ım yarabbim deli olucimm şebboyunda çiçeklenmesi için 2. yılı mı bekleyeceğim yani?
Sevgili hira; evet lütfen inatla 2. yıllarını bekle derim, seneye sevineceksin çünkü. Tecrübe...
tamam ablacım beklieyeceğim ama neredeyse tohumdan yetişen çiçeklerin tümü 2,yılda açıyor:(
edis2209
17-04-2013, 01:08
Nif ovasında arkadaşımın bahçesinden :)
Kemalpaşa,İzmir
16 Nisan 2013
YeniGine
17-04-2013, 01:13
tamam ablacım beklieyeceğim ama neredeyse tohumdan yetişen çiçeklerin tümü 2,yılda açıyor:(
Sevgili hira; tohumdan yetişen her çiçek 2. yılda çiçeklenmiyor bazıları 2. yıl çiçekleniyor. Olsun sen ek tohumları çiçeklenirler ise sevin, çiçeklenmezler ise bekle diğer seneye sevin. Benim gibi pişman olma!..
Allah'tan çimenmesi kısa zaman aldı, 3 günde fırladılar topraktan:)
Şimdiye kadar sadece erysimum'un sarı ve kırmızı ya da karışık alacalısını yetiştirmiştim, kokusu esansı harikaydı , bu baharda matthium diktim , matthium un da kokusu çok daha başka , ilkbaharda geceleri kırda açan eflatun bir çiçek vardı 'gece çiçeği' diye isim takmıştı bizimkiler bir demet toplarlardı , vazoda tüm salonu koku kaplardı ablamların evinde...onu anımsattı matthium...birşeyi merak ediyorum : mathium ile erysimum melezlenebilir mi ??
labradorit
25-05-2013, 11:49
Tohumdan yetiştirdiğim şebboylar 2 fırtına, 1 dolu felaketine rağmen berelenselerde doğaya yenilmediler. Mis gibi de kokuyorlar :)
emrahinaski
23-06-2013, 11:31
Arkadaşlar merhaba 2 hafta önce tohumlarını ektiğim şebboylar gördüğünüz gibi çimlendi ama bu işte çok acemiyim bu güzelleri asıl saksılarına ne zaman almalıyım ve nasıl almalıyım orası da bir muamma benim için çok nazikler koparlar diye korkuyorum nasıl çıkarıp başka bir saksıya ekeceğim
420101
maşallah acemisiniz ama benden başarılısınız:) benim şebboylar çoktan mortu çekti:D
emrahinaski
23-06-2013, 12:12
maşallah acemisiniz ama benden başarılısınız:) benim şebboylar çoktan mortu çekti:D
geçmiş olsun ;) bende şaşkınım aslında :D heveslendim buradan okuduğum ve anladığım kadarıyla tohumları serptim üzerini 1 cm toprakla örttüm ilk 3 gün streç film ile kaplıydılar her gün damlama yöntemi ile suladım ve hep balkonun direk güneş almayan bir köşesinde duruyorlardı. Bu benim ilk tecrübemdi ve maşallah başarılı oldular ama bundan sonra ne yapacağımı bilmiyorum :rolleyes:
bu konuda benim yardımın olamayacağı kesin:) arkadaşlar yardımcı olurlar sanırım:)
emrahinaski
23-06-2013, 14:34
bu konuda benim yardımın olamayacağı kesin:) arkadaşlar yardımcı olurlar sanırım:)
Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar başlığından okudum şimdi bu yapraklar cotyledon yapraklarmış asıl yapraklar çıkınca şaşırtma yapacakmışım. Örneğin bir saksıya kaç fide dikmeliyim acaba bir kaç fide birden dikebilir miyim bir sürü fidem oldu tohumların hepsini saçtığım için hepsini nereye dikicem bilmiyorum :eek: tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum
emrahinaski
29-06-2013, 13:07
421812 Bakın şebboylarım için yaptığım çeşitli kutulardan saksı takımım ;) nasıl olmuşlar sizce
Sevgi Durul
29-06-2013, 13:11
421812 Bakın şebboylarım için yaptığım çeşitli kutulardan saksı takımım ;) nasıl olmuşlar sizce
Saksılarınız güzel ama şebboylar için uygun değil. Şebboy için saksının biraz derin olması gerekiyor.:)
emrahinaski
29-06-2013, 13:15
bende onu araştırıyordum şimdi teşekkürler :) ben şark görevimdeyim 1 yılım kaldı aslında o yüzden saksı almak istemiyorum bunlardan sadece yoğurt kabı uygun sanırım değil mi? konserve kutusu da birazcık derin o da olur mu acaba? miniklere de menekşe dikerim artık
limon_sever
06-12-2013, 12:19
Kar altında kalan eflatun şebboy ;)
458981
458982
celalim01
06-12-2013, 21:00
Harika benimde mor renkli şebboyum var ama yakın zamanda diğer renkleri de elde etmeye çalışacağım.Şuan 4-5 tane yavru fidem oluştu tohumdan ve güzel büyümeye başladılar.
eceyıldız
07-12-2013, 09:58
Benim şebboylar kocaman oldu ama çiçek açmıyorlar ne zaman açar şebboylar acaba.
limon_sever
07-12-2013, 10:44
Benim şebboylar kocaman oldu ama çiçek açmıyorlar ne zaman açar şebboylar acaba.
İlk senelerinde genelde açmıyorlar.
eceyıldız
09-12-2013, 08:15
Yaaa peki yaza açacaklar mı? Eskiden annem çok yetiştirirdi ama şimdi hatırlamıyorum ne zaman açıyorlardı.
limon_sever
09-12-2013, 09:36
Yaaa peki yaza açacaklar mı? Eskiden annem çok yetiştirirdi ama şimdi hatırlamıyorum ne zaman açıyorlardı.
Baharda tomurcuklanıp yaza doğru çiçeklenir. Çiçeklerini solduktan sonra çiçek saplarını budarsanız tekrar çiçek sapları oluşturup çiçek açarlar.
loveforlife
09-12-2013, 11:05
Tohumları geçen yıl ektiysen baharda sevindirirler seni Sevgili Eceyıldız... İkinci yılında çiçek açıyor.
eceyıldız
11-12-2013, 08:27
Hadi bakalım bekliyorum inşallah kazasız belasız kışı geçiririz de çiçeklerini görürüm.
turkanatalay
17-02-2014, 00:26
Arkadaşlar, nihayet ben de şebboylandım. Bu yaz sefalarını süreceğim inşallah bol bol. Gerçi daha yeni sipariş verdim, ne zaman dikerim ne zaman açar da koklarım bilmiyorum. Artı bir de biraz abarttım galiba, o kadar saksıyı nereden bulacağım, onu düşünüyorum şimdi. Neyse, apartmanın bahçesine dikerim birazını da. İlk sayfada bir üyenin yazdığı gibi, mümkün olduğunca kendime yakın yerlerde tutacağım ki bolca alayım kokularını.Pencere önlerine, balkonlara ve bahçeye.
Herkese iyi geceler ve güzel kokan rüyalar diliyorum.Bu saatte ve bu topikte ancak bu dilenir ne de olsa.
turkanatalay
17-02-2014, 18:59
Tohumları geçen yıl ektiysen baharda sevindirirler seni Sevgili Eceyıldız... İkinci yılında çiçek açıyor.
Sevgili loverforlife, bu yıl ekeceklerimden çiçek göremeyecek miyim yani şimdi?
Cymbelina
21-02-2014, 03:09
Sevgili loverforlife, bu yıl ekeceklerimden çiçek göremeyecek miyim yani şimdi?
Sayın turkanatalay, aynı üzüntüyü ben de yaşadım. 9. sayfadaki mesajları okuyun, hatta ardından bazı arkadaşlar "2. sene dediler ama 1. senede açtı" bile dedi, biraz da şans herhalde. Ama genelleme yaparsak 2. senede açıyor deniyor.
Ben de bu vesileyle daha önce saksıda şebboy yetiştirenlere şunu sorayım: 2.senesindeki şebboylarım daha hala 1 karışlar. Saksı küçük kabul ediyorum. Peki nasıl bir saksı önerirsiniz? 1,5 litrelik pet şişeyi kesip ona aktarayım mı? Dar olur ama gayet derin olur. Bahçeye dikme şansım yok. Ya da her bir fideyi 2 kiloluk yoğurt kabına dikeyim mi?
Rana+miraç
23-02-2014, 17:19
Sayın turkanatalay, aynı üzüntüyü ben de yaşadım. 9. sayfadaki mesajları okuyun, hatta ardından bazı arkadaşlar "2. sene dediler ama 1. senede açtı" bile dedi, biraz da şans herhalde. Ama genelleme yaparsak 2. senede açıyor deniyor.
Ben de bu vesileyle daha önce saksıda şebboy yetiştirenlere şunu sorayım: 2.senesindeki şebboylarım daha hala 1 karışlar. Saksı küçük kabul ediyorum. Peki nasıl bir saksı önerirsiniz? 1,5 litrelik pet şişeyi kesip ona aktarayım mı? Dar olur ama gayet derin olur. Bahçeye dikme şansım yok. Ya da her bir fideyi 2 kiloluk yoğurt kabına dikeyim mi?
Sevgili cymbelina,
Benim de 2. senesinde olan şebboylarım var ve boyları bir karış bile değil. Balkonda saksıdalar bu yazin onlardan iyi bir bir performans ve çiçek bekliyorum. Saksıları da yaklaşık iki kıloluk yoğurt kabı kadar ve saksı büyüklüğünün yeterli olduğunu düşünüyorum. Benimkiler kına renginde açacak inşallah, parlak yeşil yaprakları var. Belki cinslerine göre çiçeklenme zamanı değişiyordur ? Umut fakirin ekmeği !
Cymbelina
25-02-2014, 01:52
Sen de az kirli çıkı değilsin, sen yok musun sen?:)) Ben bunun tohumunu da eklerim diye düşünüyordum, sende varmış, yok yok sende de, maaşallah:)
Her bir saksıya bir fide mi diktin yoksa birkaç tane beraber mi aynı saksıda? Şu an birkaç ayırdığım yoğurt kabım var da, eğer her fideyi tek dikmem gerekirse biraz daha biriktirmem gerekir.
turkanatalay
09-03-2014, 17:56
Pet şişe dar olabilir bir de şeffaf kaplarda problem çıkabilir diye düşünüyorum.Yoğurt kabı daha koyu renkli ve kalın olacağı için ve daha geniş tabi ki de, daha iyi olabilir. Gene de siz bilirsiniz. Güzel çiçekler görmeniz umudu ile!
turkanatalay
09-03-2014, 18:00
Şebboylarım. İlkini satın aldım.Mor da var ama onun resmini çekmemişim maalesef. Diğer resimde ise bir sürü minik şebboy tohumu var. Şu anda çimlendiler. Bakalım nasıl gelişim gösterecekler.
Son resim ise okulumdaki çalışma. Doğa kulübündeyim okulda. Her hafta bir çiçek seçip haftanın çiçeği olarak tanıtmaya karar verdik. Hafta sonu İstiklal Marşı'nda tanıtım yaptık ve belirlenen yerlere de bu resmi astık. Öğrenciler ne kadar duyarlılık gösterirler bakacağız artık. Umarım önümüzdeki hafta içinde şebboy getirirler de okul güzelleşir :)
Şebboylarımdan birkaçı. :)
Merhaba; koyu pembe şebboyum 5-6 senedir devam ediyor.Katmerli olduğu için tohum alamıyorum.Açık renkli olanı da geçen sene almıştım .O da kurumadı.Şebboyların çok yıllık olduğunu sanıyorum ,ya da iklimle ilgili.Şimdilik resim koyamıyorum.daha sonra belki.
limon_sever
20-03-2014, 17:39
Çok yıllık kadife şebboy bu sene dört yaşını doldurdu. Kim bilir belki ileride ağaç formu verebilirim.
477182
Gazi Barış
20-03-2014, 21:03
Çok yıllık kadife şebboy bu sene dört yaşını doldurdu. Kim bilir belki ileride ağaç formu verebilirim.
Hep dikine gitse iyi de belli bir büyüklükten sonra gövde güçlü bir yapıya sahip olmadığından yamulup yana yatmaya başlıyor.
limon_sever
20-03-2014, 21:37
Hep dikine gitse iyi de belli bir büyüklükten sonra gövde güçlü bir yapıya sahip olmadığından yamulup yana yatmaya başlıyor.
Bu şebboyun gövdesi kalın ama yeterli değil. Bu sene güzel bir budama ile gövdeyi biraz daha kalınlaştırmasını sağlayacağım. 2-3 tane daha var. Onların gövde dediğiniz gibi ince, sağa sola yatıyolar.
Sayın Pria'dan hediye gelen tohumlar ile bu sene yetiştirdiğim şebboylarım.
Ben kendimi 2. sene açacakları konusunda iyice hazırlamıştım ama sanırım onlar bu sene açmaya hazırlanıyorlar:p
479314
479315
Bunlar da şebboyların yanında gelen adsızlar, inşallah çiçek açtıklarında ne olduklarını anlayacağız..
479317
Seabert74
31-03-2014, 12:14
Sn Revnak,
Ne kadar sürede bu hale geldiler?? Ben tohumları içeride çimlendirdim ama 3 aydır henüz 2.yapraklarını çıkaramadılar. İstanbul'da hava soguk, dışarı çıkarsam mı diye düşünüyorum ama o kadar güçlü görünmüyorlar. Tohumları dış mekanda mı ekmek gerek?? teşekkürler
Sayın Pria'dan hediye gelen tohumlar ile bu sene yetiştirdiğim şebboylarım.
Ben kendimi 2. sene açacakları konusunda iyice hazırlamıştım ama sanırım onlar bu sene açmaya hazırlanıyorlar:p
479314
479315
Bunlar da şebboyların yanında gelen adsızlar, inşallah çiçek açtıklarında ne olduklarını anlayacağız..
479317
Adsız dedikleriniz de şebboya benziyor. Bende de 2 çeşit yapraklı var bazıları tüylü gibi diğerleri de aynı sizin adsızlar gibi. :)
Sn Revnak,
Ne kadar sürede bu hale geldiler?? Ben tohumları içeride çimlendirdim ama 3 aydır henüz 2.yapraklarını çıkaramadılar. İstanbul'da hava soguk, dışarı çıkarsam mı diye düşünüyorum ama o kadar güçlü görünmüyorlar. Tohumları dış mekanda mı ekmek gerek?? teşekkürler
Herhalde Aralık-Ocak gibi terasımdaki geçen seneden kalma biberlerimin dibine serpiştirdim tohumları. Sürekli dışardaydılar ara ara yağmur yağdı, ara ara ben suladım, büyüdüler geliştiler epey de kuvvetli oldular. Zaman içinde ayırdım, şaşışırttım, geldiğim durum bu.
Eskiden ben de içeride çimlendiriyordum ama sonradan dışarıya alıştırmayı beceremiyor kaybediyordum bütün bitkilerimi. Bu sene eskisi kadar özen göstermemeye karar verdim. Sonuçta doğada bunlara kimse fısfısla su vermiyor, şeffaf örtüler örtmüyor.
Muhtemelen çıkıp gelişmeleri havalardan dolayı daha geç oluyor ama emin olun içeride olduklarından daha sağlıklı gelişiyorlar -bence-.
Bu sene domates ve biberlerimi de viyole ekip terasa koydum. Güneş daha şimdiden ciddi ciddi yakıcı olduğu için sadece gölgelendirme amaçlı olarak kedi taşıma kaplarımın delikli olan üst kapağını koydum viyolün üzerine. Hemen hemen 1 ay olacak ekeli 2. yaprakları çıkarmaya hazırlanıyorlar, ve güçlü duruyorlar. Şaşırtmadan sonra gölgeleme için de çok ciddi bir şey yapmayı düşünmüyorum ki alışsınlar güneşe..
Adsız dedikleriniz de şebboya benziyor. Bende de 2 çeşit yapraklı var bazıları tüylü gibi diğerleri de aynı sizin adsızlar gibi. :)
Öyle mi dersiniz, hayırlısı bakalım ;)
Daha gonca yok onlarda, beklemedeyiz..
Seabert74
31-03-2014, 14:49
Şu aralar yeniden sogudu hava, biraz ılınsın bakalım ben de açık havayla tanıstırayım. Umarım başarırlar büyümeyi, teşekkürler
31 Mart'ta ektiğim 15 çeşit tohumdan şu ana kadar sadece şebboylar çimlendi. Çimlenme işi hızlı fakat okuduklarıma bakarsam boy atmaları epeyce uzun zaman alacak.
482065
482066
Annemin mor şebboyu.Bizim köyde katmerli şebboya mantı,katmersize menekşe denir.Şebboy desen hö derler :rolleyes:
Bu güzellikler için Pria'ya teşekkür ederim;)
482073
482074
482075
bizim bu aşamadayız henüz;)
YeniGine
10-04-2014, 23:34
Sevgili hira aşama önemli değil, nasıl olsa bu sene çiçek açmayacaklar. İnşallah büyüsünler, çiçeklerini seneye görelim...
Seabert74
11-04-2014, 09:36
Ben de yaklaşık 1,5 aylık hallerini paylaşayım şebboylarımın. İçeride tutuyordum ama, burada okuduklarımdan sonra "Soguk havayı görün de aklınız başınıza gelsin" deyip attım dışarı :)
İçerideyken çok cılız duran fidecikler dışarıya cıkınca güçlendiler ve fark attılar.
Ortada işaretli olan ise neredeyse yılbaşında içeride çimlendirdiğim tohumlardan kalan tek.. Ama sanırım pek dayanıklı değil gibi..
Ben üstlerine titredikçe tohumdan çıkanlar teker teker ölüyor.
içindekilerden bazıları 3. yazına giriyor. kış boyunca cam dışında cam önünde açmaya devam ettiler. Sanırım güneş alan bir pencere ve pencereden oluşan ısı kaybı onlara sağlıklı bir kış geçirmeye yetti.
En güzel yanı da camı açtıkça mis gibi kokuları odaya doluyor.
Bu güzellikler için Pria'ya teşekkür ederim;)
482073
482074
482075
Sayın revnak ,
bu senede ben tohumlarınıza talip olabiilirmiyim? Gerçi tohumdan yetiştirme konusunda oldukça başarısızım ama denemeye devam .
Büyüsünler tohum yapsınlar seve seve paylaşırım sizlerle sdk;)
Bu seneye kadar ben de tohum yetiştiremiyodum, daha doğrusu yetiştiriyor sonra ya ısı, ya güneş, ya su fazla geliyor cılız oluyorlardı. En sağlıklı dediklerimi bile açık havaya alıştırmaya çalışırken kaybediyordum.
Artık tohumla uğraşmayacağım demiştim.. aslına bakarsanız uğraşmadım da geçen seneden hala yeşil olan biber saksımın dibine attım, onlar çıktılar, sonra bir zahmet saksılarını değiştirdim ben :D
Elma Kurdu
21-04-2014, 20:17
Ben de bugün bu güzelliklerinden bir paket tohum aldım. Bu akşam da viyollere ektim. Bakalım başarılı olabilecek miyim? Hep birlikte göreceğiz :)
485015
485016
Ya volna
07-05-2014, 11:04
Merhabalar,
Ben de tohumdan şebboy yetiştirmeyi deniyorum şuan iki minik yaprak halindeler. Fakat uzun süredir (15-20gün) aynı şekildeler hiç büyümüyorlar sanki onlar için zaman durmuş :)
Düzenli suyunu veriyorum aydınlık bir yerdeler, yanlış veya eksik yaptığım birşeyler mi var? Yardım bekliyorum....
Seabert74
07-05-2014, 16:07
Kapalı alandaki tohum denemelerim pek başarılı olamadı benim. Tohumdan çıktılar ama bir türlü gelişim gösterememişlerdi (daha evvel burada paylaştım).. Sonra yeni tohumları açık havada ektim, sonuç başarılı, hatta ilk çimlenenleri geçti sonradan ektiklerim.. Havanın sogukluguna aldırmayın, tohum ekim işleminizi dışarıda yapın, çok farkediyor. Yagmur suyu, rüzgar sanki hepsi yaradı benimkilere :)
Ya volna
07-05-2014, 23:14
Teşekkür ederim Seabert74
Benimkileri de dışarı koydum bir ara ama hemen yere serildiler, yan yattılar vs. Mecbur içeri aldım ben de... Gövdeleri o kadar ince ki iki minik yaprağı bile zor taşıyor, hatta kürdanla destek yaptım. Şimdi yeni bir parti daha ektim :) Dediğin gibi onları dışarı atacağım yağmur, rüzgar biraz akıllanırlar belki..
Biz evde el bebek gül bebek büyütünce dışarıya alıştırmaya çalışırken narinliklerinden güneşten rüzgardan ölüyorlar, oysa çimlenme açık havada olursa iklim koşullarına kendilerini alıştırıp ona göre güçleniyorlar ve daha iyi gelişim gösteriyorlar.
10.Yıl Toplantısının ganimetlerinden, aldığımda küçücüktü ama eve gelince rahatladı serpildi kocaman abla oldu maşallah ;)
Seabert74
14-05-2014, 07:41
Tohumlarımın 1 aylık gelişimini paylaşıyorum sizinle..
11 Nisan'da ilk fotograftaki hallerini paylaşmış, içeride çimlendirmeye çalıştıgım tohumları dışarıya atıp "ne haliniz varsa görün" demiştim..
İçeride çimlenenler yaşamadı, (yuvarlak içine aldıgım tek kalan içeride çimlenendi, yaşadı mı bilmiyorum) Diğerleri dışarıda ektiğim tohumlardı..
Bu arada İstanbul yağmura doydu, rüzgarı yedi.. Bu tohumları da hiç sakınmadım.. Son halleri bu şekilde sanırım oldular bu sefer :)
Hem de çok güzel olmuşlar ;)
YeniGine
14-05-2014, 23:35
10.Yıl Toplantısının ganimetlerinden, aldığımda küçücüktü ama eve gelince rahatladı serpildi kocaman abla oldu maşallah ;)
Sevgili A NOMAD maşallah gerçekten çok güzel olmuş şebboyların. Ve tohum kesecikleri de oluşmuş. Şimdi merak ederim, tohumu nasıl alacaksın, sonra budayacak mısın, nasıl budayacaksın?
Benim şebboylarımda da var tohum kesecikleri ve yemyeşil duruyorlar. Bekliyorum ne zaman kuruyacaklar da ben budayacağım, nasıl budayacağım diye.
Merhaba Sevgili YeniGine.
Tohum keseleri olgunlaşınca eğer çiçeklenme devam ediyor olursa sadece tohum kapsüllerini alırım sanırım ama çiçekler geçince radikal budama yapmayı planlıyorum...
Daha vakti var nasılsa diye çokça da düşünmedim aslına bakarsan budama olayını.
Çok güzeller değil mi? ;) Koklamaya, seyretmeye doyamıyorum...
YeniGine
15-05-2014, 00:20
Benim işte tohum kesecikleri oluştu fakat çiçeklenme de yok. Tamam ben de bekleyeyim o halde.
Sapsarı şebboyumun bir dalında mor çiçekler açıyor, şaşırdı mı ne :D
Ya volna
19-05-2014, 23:16
Kapalı alandaki tohum denemelerim pek başarılı olamadı benim. Tohumdan çıktılar ama bir türlü gelişim gösterememişlerdi (daha evvel burada paylaştım).. Sonra yeni tohumları açık havada ektim, sonuç başarılı, hatta ilk çimlenenleri geçti sonradan ektiklerim.. Havanın sogukluguna aldırmayın, tohum ekim işleminizi dışarıda yapın, çok farkediyor. Yagmur suyu, rüzgar sanki hepsi yaradı benimkilere :)
Seabert, benim şebboylar sizlere ömür :( bayağı da direnmişlerdi aslında..
Seabert74
20-05-2014, 12:43
Ankara havası sebep olabilir Sn Ya volna..
Bir de tohum yerine fide almayı deneyin bence.. Tohumdan çıkışı yaşamak, büyütmek çok keyif verici ama, bir o kadar da zor.. Mesela tohumdan sedum denemelerim var, ömür geçti sanki olmuyorr, olmuyor... :)
Ya volna
20-05-2014, 22:01
Teşekkür ederim Sn Seabert,
Geçen gün yapımarketlerden birine uğradım mecbur:(
Şebboy bulamadım, kafama göre takıldım, balkonum şenlendi :)
Sarı şebbeoyum 'mor'dan sonra bir de bu rengi denemek istedi :D
Sayın Pria'nın gönderdiği hediye tohumlardan, aynı yıl içinde çiçeklenme başladı.
Sayın Pria'nın gönderdiği hediye tohumlardan, aynı yıl içinde çiçeklenme başladı.
Sayın musk,
Ben de hayret ettim bu yıl..
Geçen yıl ektiklerim ancak bu yıl çiçeklendiler ama bu yıl gelecek yıla hazırlık olsun diye ektiklerimde minik te olsa yer yer çiçekler var..
Havaların iyi gitmesinden olabilir mi acaba diyorum..
(Oluşacak tohumları kesip atmak lazım)
Sayın musk,
Ben de hayret ettim bu yıl..
Geçen yıl ektiklerim ancak bu yıl çiçeklendiler ama bu yıl gelecek yıla hazırlık olsun diye ektiklerimde minik te olsa yer yer çiçekler var..
Havaların iyi gitmesinden olabilir mi acaba diyorum..
(Olşacak tohumları kesip atmak lazım)
Sayın Pria,
Hiç bilgim yok. İlk kez şebboyu sizin gönderdiğiniz tohumlarla edinmiş oldum :).
Hatta koktuğundan dahi haberim yoktu bi çiçeğin . Sayenizde tanışmış oldum .
Bu arada notunuz iyi olmuş. Tohum keselerinin alınması gerektiği hakkında da bilgim yoktu.
sardunaki
07-07-2014, 23:15
Merhaba ,bahçemizdeki şebboylarda yüzlerce tohum kesecikleri var.Alt kısımda olanlar kurumaya başladılar,sanırım artık koparılmak istiyorlar.Bu güzel çiçekle ilgili hiçbir bilgim yok o yüzden tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirmi bana,
Tohumları ne zaman almalı ve nasıl korumalı?
Ayrıca isteyen dostlar varsa seve seve istediğiniz kadar yollarım.
Tohum sahibi Şebboylar çok sağlıklılar ve renk kokuları bir harika.
Sarı şebbeoyum 'mor'dan sonra bir de bu rengi denemek istedi :D
Ben Yalova'dayken ne olduysa olmuş, bendeki kardeşi gitmiş.. Çok üzüldüm. Oysa ki ne anıları vardı 10. yıl toplantısından o şebboyun :(
Evet 'şebboy' dendikçe ömrüm boyunca hep ilk aklıma gelen 10.yıl toplantımız, sen ve sevgili evdeçiçek olacak :D Kardeşe üzüldüm ama yerine başka kardeş buluruz sanıyorum...
YeniGine
08-07-2014, 00:25
Şebboylarını budayan birileri var mı acaba? Benim şebboylarım uzun bir dal üzerinde tohum keseleri ile duruyor, sırf o dalları mı budamam gerekiyor acaba? Artık tohum keselerini ilk fırsatta toplayacağım, iyice olgunlaştılar kendiliğinden açılanlar bile mevcut.
Sayın YeniGine,
Ben ilkbaharda çiçekler geçince bir budama yaptım, yeni filizler verdiler ve az ve cılız da olsa onlardan da açan oldu..Şimdi gerekli tohum bırakarak, kalanları tekrar budayacağım, sulandıkça yeniden filizlensinler..
Budama için biraz geç bile kaldım ihmalkarlıktan.
Evet 'şebboy' dendikçe ömrüm boyunca hep ilk aklıma gelen 10.yıl toplantımız, sen ve sevgili evdeçiçek olacak :D Kardeşe üzüldüm ama yerine başka kardeş buluruz sanıyorum...
Aynı şekilde bende evdeçiçek ve seni ve de masayı (;)) hatırlıyorum :) Tohumlarından bulursam ilk fırsatta kardeş isterim..
YeniGine
09-07-2014, 00:04
Sayın YeniGine,
Ben ilkbaharda çiçekler geçince bir budama yaptım, yeni filizler verdiler ve az ve cılız da olsa onlardan da açan oldu..Şimdi gerekli tohum bırakarak, kalanları tekrar budayacağım, sulandıkça yeniden filizlensinler..
Budama için biraz geç bile kaldım ihmalkarlıktan.
Sayın pria çok teşekkür ediyorum, sağolun. Benim tohumlar artık iyice kurudu o halde hepsini budayacağım da nasıl budayacağım onu da bilmiyorum her gün yanlarına gidiyorum bir tohum kesesi koparıp toprağa atıyorum sonra incelemeye başlıyorum şurdan yok yok burdan, ya da burdan budayayım deyip duruyorum. Ben de bilmemezlikten budayamadım.
aslıcanaydın
15-08-2014, 17:23
Ben de Şubat sonu Mart bası gibi yapı marketten şebboy tohumları aldım güzelce çimlendiler ben de saksılarına getirip Mayıs gibi dışarıya balkona aldım. Ama o günden beri suyunu ışığını eksik etmememe rağmen yükseklikleri bir türlü 5-6 cm yi geçmedi sanki ağır çekimde büyüyorlar. :( Bu sene çiçek alamayacağımı tahmin ediyordum ancak bu kadar yavaş büyümeleri sizce normal mi? Önümüz de kış bu halleri ile kışa dayanırlar mı? Ne yapmam lazım sizce? Şimdiden çok teşekkür ederim :)
yaz sıcaklarında gelişmesi durur havaların serinlemesiyle büyümeye başlar.
gelişir bahara açar ilk yıl çiçeklenmesi zor genelde ikinci yıl açıyor.. benimde martta ektiğim fideler aynı boy ve durumdalar güneşini suyunu eksik etmeyin.
MustafaSayın
11-09-2014, 12:48
Arkadaslar bu tohumlar yurtdısından sebboy tohumu dıye aldım sızce bunlar sebboy tohumumu resımdekıler
http://i.hizliresim.com/JELAjW.jpg (http://hizliresim.com/JELAjW)
http://i.hizliresim.com/Od2Ajz.jpg (http://hizliresim.com/Od2Ajz)
http://i.hizliresim.com/zER5NO.jpg (http://hizliresim.com/zER5NO)
http://i.hizliresim.com/G1nRjN.jpg (http://hizliresim.com/G1nRjN)
mısır menekşesi denilen şebboy cinsini nereden temin edbilirim
Gül Batur
19-03-2015, 18:58
Kokusu güzel kendi güzel şebboyum.
Çok güzel Gül Teyze, aynısından bende de var, tohum tutacak mı merak ediyorum. Zira katmerli olanların tohum tutmadığını okumuştum biryerlerde. Üstelik soğuklara da dayanıklı bir çiçek.
541723
Gül Batur
19-03-2015, 21:59
İyi geceler kızım. Tohum yalın katlarda oluşuyor.
gülsümkaya
23-04-2015, 03:04
çok güzeller
Merhabalar çicekleriniz cok guzel. Bende Mart ayinda sari renkte sebboy ektim. Simdilik filizler boy gösterdi. Gunesli bir yere aldim. Bakalim zaman ne gosterecek. Hepinize bol çiçekli günler diliyorum.
kuşların didiklemesiyle birlikte ömürleri ne kadar olacak acaba?
çok güzeller, annemde şebboy var ancak hiç çicek açmıyor 1 yıldır... saksıda yapraklı olarak aldık, hala aynı duruyor, neden açmaz kii?
Batı Rüzgarı
04-04-2016, 18:29
karanfil sandığım çiçeklerin şebboy çıkması beni biraz rahatsız etse de iki yıllık bir bitki olduğunu duymak kadar rahatsız etmedi...
geçen yıl etkiğim tohumdan şebboylarım.
kokusu güzel ama yoğun değil.beğendim.
sarılar önce açtı bordolar da var.
ankarada dışarıda geçirdi kışı bişey olmadı.tabi üzerine ince bir naylon geçirdim
bazıları yoktan yere ölüyor hiç bir anlam veremedim.
bitanesi öyle bir büyüdü ki yaprakları etli etli oldu gövdesi odunlaşmıştı.
sonuçta ilk yılında öldü gitii.çok sık yapraklanmıştı oysaki.
çoğu zaman yer değişritmeye karşı oldukça hassas
biraz stabilitesi bozuk bir bitki.ne zaman öleceği belli olmuyor.kışa dayanır ilk baharda güneş açar ölür.
genel olarak fakir toprakta da büyüyor.
evdeki iki kök tomurcuklanmadı.dışarıdakilerin hepsi tomurcuklandı.sanırım biraz kış iyi geliyor.
şimdi bu sene son senesiyse şebboyları kökünden söküp atıcam.
resimden anlayanlar cevap verebilirse mutlu olucam.
Batı Rüzgarı
25-05-2016, 00:45
çiçeği geçenler tohumlaşmıştı baya.bende hepsini koparıp attım tohumları.şimdi tekrar çiçek açma olasılığı varmı acaba?
Batı Rüzgarı
30-07-2016, 21:41
bu sene kimsenin ağzını bıçak açmıyor maşallah.foruma ne olduysa artık...
neyse kendi deneyimlerimi iliştireyim belki bi okuyana faydası olur.zira çok karışık ve hatta gıcık bir çiçek şebboy...
şebboyun iki ana cinsi varmış.ilki Cheiranthus (Erysimum) diye bilinen bahçe şebboyu...
iki yıl önce diktiğim tohumlardan ikinci yıl çiçek alabildim.istisnasız ilk yıl çiçek veren olmadı.dikkat etmeniz gereken şey şebboyun çiçek açması için soğuk görmesi gerekiyor.ankara ayazına güvenemediğim için içeriye almıştım bir kaç kökünü...evet gelişimleri oda koşullarında gayet iyiydi ama bu ayaz yemeyen şebboylar hiç çiçek açmadı...zaten korkmanıza gerek yok ankara kışından sağ sağlim çıktılar balkondakiler.
çiçek performansına gelince ilk çiçeklendiği dönem yani ilk baharda gayet güzel bir görsel şölen ile birlikte kokusu da kesinlikle güzel.yanlız her renk çiçek aynı kokmuyor.bana göre en güzel kokan şebboy sarı ve turuncu tonlarına sahip olanlardı.kokuyu şahsen ben kayısı kokusuna benzettim.en azından onu andıran bir kokusu var.ama gel gelelim hiç bir şekilde bir mis zambağı ile yarışamaz.şebboy tarlanız yoksa koku şiddeti ve yayılımında mis zambağı her türlü tokatlar :))
çiçeklerin ömrünü ben şahsen tatmin edici buldum.öyle hemen saman alevi gibi geçmiyor.eğer bol tomurcuklanırsa bu süreci sürekli yeniliyor.yeni açan çiçekler eski çiçeklerin solmuşluğunu bastırabiliyor.
oluşan tohumları ben sürekli kestim.çiçekler tamamen geçince yapraksız mesafeden çiçek saplarını kestim.bu bağlamda ikinci kez çiçeklerini açtılar ancak ilk seferki gibi olmadı...%60-70 civarına denk geliyor sanırım.
son olarak bu türün iki yıllık olduğuna dair bir rivayet var.rivayet diyorum çünkü yeterli kanıt bulamadım çok yıllık olduğuna dair.şimdiki vaziyetleri yaprak dökmeye başladılar.eski yaprak sayısı kalmadı ve gövdesi iyice odunlaştı.o odunlaşan kısımlardan öbek şeklinde yeni yapraklar çıktığını da görüyorum.ama kuruyan kısımlarda var.şu noktayı netleştirebilecek birileri çıkarsa çok memnun olurum.zira şunada hiç çiçek yok ve saksıyı başka çiçeklerle değerlendirmek üzere çok kararsız kaldım...
diğer bir tür olan Matthiola yani diğer bir ismiyle bodur şebboyu farkında olmadan edinmişim.bu tür bahçe şebboyunun aksine ilk yıl çiçekleniyor.ve gerçekten bodur formdalar.yaprakları tüylü gibi duruyor ve diğeri gibi yaprakları kırılgan değil yumuşak...bahçe şebboyunun aksine saksıya yaprakları ve formu dolayısıyla saksıya daha iyi yakışıyor.gelgelelim çiçekleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.açan çiçekler düzgün bir formda olmuyor.çok asimetrik.ömrü bahçe şebboyuna göre çok kısa.bütüncül bir çiçek topluluğu göremedim bu yüzden.kokusu desen şebboyun %25i anca şiddet olarak...ama renk dağarcığı çok geniş.beyaz mesela kar beyaz değil.biraz krem rengine çalıyor.mat ve doygun renkleri var.
bu cinsin soğuklara karşı direncini hiç bilimiyorum.ve dahası ömrü konusunda da hiç bir fikrim yok.sorularıma cevap bulabilirsem gerekli müdahaleyi yapacağım.yani umarım...
Mücevher Çalısı
30-07-2016, 22:29
bu sene kimsenin ağzını bıçak açmıyor maşallah.foruma ne olduysa artık...
neyse kendi deneyimlerimi iliştireyim belki bi okuyana faydası olur.zira çok karışık ve hatta gıcık bir çiçek şebboy...
şebboyun iki ana cinsi varmış.ilki Cheiranthus (Erysimum) diye bilinen bahçe şebboyu...
iki yıl önce diktiğim tohumlardan ikinci yıl çiçek alabildim.istisnasız ilk yıl çiçek veren olmadı.dikkat etmeniz gereken şey şebboyun çiçek açması için soğuk görmesi gerekiyor.ankara ayazına güvenemediğim için içeriye almıştım bir kaç kökünü...evet gelişimleri oda koşullarında gayet iyiydi ama bu ayaz yemeyen şebboylar hiç çiçek açmadı...zaten korkmanıza gerek yok ankara kışından sağ sağlim çıktılar balkondakiler.
çiçek performansına gelince ilk çiçeklendiği dönem yani ilk baharda gayet güzel bir görsel şölen ile birlikte kokusu da kesinlikle güzel.yanlız her renk çiçek aynı kokmuyor.bana göre en güzel kokan şebboy sarı ve turuncu tonlarına sahip olanlardı.kokuyu şahsen ben kayısı kokusuna benzettim.en azından onu andıran bir kokusu var.ama gel gelelim hiç bir şekilde bir mis zambağı ile yarışamaz.şebboy tarlanız yoksa koku şiddeti ve yayılımında mis zambağı her türlü tokatlar :))
çiçeklerin ömrünü ben şahsen tatmin edici buldum.öyle hemen saman alevi gibi geçmiyor.eğer bol tomurcuklanırsa bu süreci sürekli yeniliyor.yeni açan çiçekler eski çiçeklerin solmuşluğunu bastırabiliyor.
oluşan tohumları ben sürekli kestim.çiçekler tamamen geçince yapraksız mesafeden çiçek saplarını kestim.bu bağlamda ikinci kez çiçeklerini açtılar ancak ilk seferki gibi olmadı...%60-70 civarına denk geliyor sanırım.
son olarak bu türün iki yıllık olduğuna dair bir rivayet var.rivayet diyorum çünkü yeterli kanıt bulamadım çok yıllık olduğuna dair.şimdiki vaziyetleri yaprak dökmeye başladılar.eski yaprak sayısı kalmadı ve gövdesi iyice odunlaştı.o odunlaşan kısımlardan öbek şeklinde yeni yapraklar çıktığını da görüyorum.ama kuruyan kısımlarda var.şu noktayı netleştirebilecek birileri çıkarsa çok memnun olurum.zira şunada hiç çiçek yok ve saksıyı başka çiçeklerle değerlendirmek üzere çok kararsız kaldım...
diğer bir tür olan Matthiola yani diğer bir ismiyle bodur şebboyu farkında olmadan edinmişim.bu tür bahçe şebboyunun aksine ilk yıl çiçekleniyor.ve gerçekten bodur formdalar.yaprakları tüylü gibi duruyor ve diğeri gibi yaprakları kırılgan değil yumuşak...bahçe şebboyunun aksine saksıya yaprakları ve formu dolayısıyla saksıya daha iyi yakışıyor.gelgelelim çiçekleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.açan çiçekler düzgün bir formda olmuyor.çok asimetrik.ömrü bahçe şebboyuna göre çok kısa.bütüncül bir çiçek topluluğu göremedim bu yüzden.kokusu desen şebboyun %25i anca şiddet olarak...ama renk dağarcığı çok geniş.beyaz mesela kar beyaz değil.biraz krem rengine çalıyor.mat ve doygun renkleri var.
bu cinsin soğuklara karşı direncini hiç bilimiyorum.ve dahası ömrü konusunda da hiç bir fikrim yok.sorularıma cevap bulabilirsem gerekli müdahaleyi yapacağım.yani umarım...
Bu kadar uzun bir metni soluksuz yazdığınıza göre Şebboy aşığı olmalısınız. Paylaşımınızın devamını diliyorum:)
Batı Rüzgarı
31-07-2016, 00:54
Bu kadar uzun bir metni soluksuz yazdığınıza göre Şebboy aşığı olmalısınız. Paylaşımınızın devamını diliyorum:)
deniyorum aslında her sene farklı şeyler ekmeye gayret gösteriyorum.sahip olduğum imkanlar dahilinde bana hangisi daha çok uygunsa onunla devam ediyorum yoluma...
şebboy ankara kışına dayanıklı olduğu için sevdim.eğer muhafaza edebilirsem devam ederim ama çok yıllıkmı değilmi orasından emin değilim.
yazıya gelirsek evet uzun ama 1-2 yıllık deneyimleri aktarınca böyle oluyor.hızlı yazıyorum ve arada bazı kelime tekrarları vs var.neyse maksat zaten edebiyat değil bilgi deneyim aktarmak.sahip olduğum bitkiler üzerinden deneyimlerimi aktarmayı seviyorum çünkü ben de bir çok kişiden birşeyler öğrendim.
fuaterkul
13-10-2016, 01:01
Bende ektim tohumum yeni çıkıyor yeni fotoğraflar ileri ki zamanlarda atarım :D
Ek : Jiffy şişen tablet ile torflu toprağa ayrı ayrı ektim torflu toprakta daha hızlı çıktı . Jiffyde biraz derine gömdüm tohumu galiba ondan dolayı tohum çıkmamış olabilir .
fuaterkul
21-10-2016, 01:19
Sebboy konusunda bilgili olan arkadaşlardan acil yorum bekliyorum .
Sebboyumu yanlışlıkla elektrikli sobanın karşısına koymusum sıcaktan bir yaprağı kurudu su damlattim biraz açıldı ama diğer yaprağa yapıştı son görüntüsü bu şekilde bir şey olmaz değil mi ? :( şuan ağlamak istiyorum :(
Batı Rüzgarı
21-10-2016, 03:53
Sebboy konusunda bilgili olan arkadaşlardan acil yorum bekliyorum .
Sebboyumu yanlışlıkla elektrikli sobanın karşısına koymusum sıcaktan bir yaprağı kurudu su damlattim biraz açıldı ama diğer yaprağa yapıştı son görüntüsü bu şekilde bir şey olmaz değil mi ? :( şuan ağlamak istiyorum :(
yaprakları sarı gibi geldi yani bu yapraklar bitkinin hayati ilk yaprakları olduğundan bence güneşe koyun fotosentez yapmalı ve bitki hayatına devam edebilmeli...
diğer türlü başka bir şebboy tohumu arasanız iyi olur...:(
fuaterkul
21-10-2016, 14:08
yaprakları sarı gibi geldi yani bu yapraklar bitkinin hayati ilk yaprakları olduğundan bence güneşe koyun fotosentez yapmalı ve bitki hayatına devam edebilmeli...
diğer türlü başka bir şebboy tohumu arasanız iyi olur...:(
Bulunduğum yer güneş görmüyor normal dışarı koysam aynı etki olur mu ? ,:(
fuaterkul
21-10-2016, 15:52
Şuan ki hali resimlerde olduğu gibi :(
Batı Rüzgarı
30-04-2017, 21:24
üçüncü senesinde olan renk renk boy boy şebboylarım...:D
bahçe şebboyu deniyor sanırım.
646158
Batı Rüzgarı
10-05-2017, 11:23
şebboyumun en çiçekli hali :P
647545
Hazergok
11-05-2017, 08:26
İyi günler dilerim. Bir konuda kafam çok karıştı, seradan 3 fide şebboy aldım ve bana çok yıllık olduğu söylendi internette kimi yazıda çok yıllık kimisinde tek yıllık olarak geçiyor. Aldığım şebboy cinsi matthiola incana buradaki bilgilerde de çok yıllık olarak belirtilmiş. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
gülümseyenbulut
20-05-2019, 20:49
tohumları ektim, şu an heyecanla bekliyorum çimlenmelerini. Diğer çiçek tohumlarım da var. şimdi aşama aşama çimlenmeye başladılar. hayırlısı ile büyüsünler bende sizlerin deneyimlerinden faydalanabileyim bu vesile ile :)
Bu sebboyuma bayılıyorum..Bir metre kadar boylandı..yan dallarıyla bırlikte kocaman oldu..müthış kokulu..bu yıl nergis soğanı alan herkese tohum gönderdim..2 aydan fazla çiçek verdi..vazoda bile uzayıp yeni tomurcuklar yapıyor..muhteşem.
Serdars1
26-03-2025, 07:53
Dün a101 den sebboy tohumu aldım bu şekil çıktı alışık olduğumuz sebboy tohumlarına benzemiyor
Dün a101 den sebboy tohumu aldım bu şekil çıktı alışık olduğumuz sebboy tohumlarına benzemiyor Bu sebboyuma bayılıyorum.. Daha fazlasını burada (https://paribahisgiris-tr.com/) bulabilirsiniz Bir metre kadar boylandı..yan dallarıyla bırlikte kocaman oldu..müthış kokulu..bu yıl nergis soğanı alan herkese tohum gönderdim..2 aydan fazla çiçek verdi..vazoda bile uzayıp yeni tomurcuklar yapıyor..muhteşem.
En azından bir şeyler büyüyecek - sadece ne olacağı önemli.
emiratie
17-04-2025, 10:28
Dün a101 den sebboy tohumu aldım bu şekil çıktı alışık olduğumuz sebboy tohumlarına benzemiyor
Dereotu ya da kimyona çok benziyor.
Serdars1
23-04-2025, 09:54
Ektim bakalım nasıl çıkacaklar
Serdars1
23-04-2025, 10:20
En azından bir şeyler büyüyecek - sadece ne olacağı önemli.
Kesinlikle ama şebboy cıkarsa cok makbule geçer
megbilgi
24-04-2025, 09:26
Maydonoz tohumu bunlar.
.
Şebboy tohumu alacaksanız profesyonel F1 Şebboy tohumu satan bu siteden alabilirsiniz.
.
https://www.bahcetohum.com/index.php?pagename=search&q=%C5%9Febboy&lang=tr
.
Serdars1
25-04-2025, 11:31
Maydonoz tohumu bunlar.
.
Şebboy tohumu alacaksanız profesyonel F1 Şebboy tohumu satan bu siteden alabilirsiniz.
.
https://www.bahcetohum.com/index.php?pagename=search&q=%C5%9Febboy&lang=tr
.
Tohum paketi bu
Serdars1
25-04-2025, 12:09
Az önce tekrar a101 gittim sebboy tohumu aldım bir pakette bildiğimiz sebboy tohumu diğerinde ise bu şekilde
ToprakBilge
30-04-2025, 14:05
Sebze tohumu değil, resmen piyango olmuş bu iş. Bir dahaki sefere markette açıp bakmak gerekecek galiba!
You might as well try your luck here https://bahsegel-turkiye.com/
Serdars1
30-04-2025, 15:49
Sebze tohumu değil, resmen piyango olmuş bu iş. Bir dahaki sefere markette açıp bakmak gerekecek galiba!
Alttaki sebboy ama üsteki berilsiz
tihumlari dogrudan topragami serpiyorsunuz. ben de tohumdan yetistirmek istoyrum ama pek bilgim yok,
Ben de Şubat sonu Mart bası gibi yapı marketten şebboy tohumları aldım güzelce çimlendiler ben de saksılarına getirip Mayıs gibi dışarıya balkona aldım. Ama o günden beri suyunu ışığını eksik etmememe rağmen yükseklikleri bir türlü 5-6 cm yi geçmedi sanki ağır çekimde büyüyorlar. (https://nasilgezdim.net/2025/05/19/andorra-gezi-rehber-andorra-gezilecek-yerler/) :( Bu sene çiçek alamayacağımı tahmin ediyordum ancak bu kadar yavaş büyümeleri sizce normal mi? Önümüz de kış bu halleri ile kışa dayanırlar mı? Ne yapmam lazım sizce? Şimdiden çok teşekkür ederim :)
Serdars1
22-05-2025, 20:19
tihumlari dogrudan topragami serpiyorsunuz. ben de tohumdan yetistirmek istoyrum ama pek bilgim yok,
Sebboy Tohumu Ekim Talimatı:
1. Gevşek, humuslu ve hafif nemli toprak hazırlayın.saksiyi doldurun
2. Tohumları toprağın üzerine serpin.
3. Üzerini çok ince bir toprak veya torf tabakasıyla (0.5 cm’den az) hafifçe örtün.
4. Sprey ile toprağı nemlendirin (suyu bastırmadan).
5. Saksıyı aydınlık ama doğrudan güneş almayan bir yere koyun.
10 15 güne çıkar
Sebboy Fidelerini Ayırma (Şaşırtma) Talimatı
Ne zaman yapılır?
Fideler 3–4 gerçek yaprak çıkardıysa ve boyları 4–6 cm civarına geldiyse.
---
Nasıl Yapılır?
1. Toprağı hafif nemlendir:
Ayırmadan 1–2 saat önce sulama yaparsan kökler daha kolay çıkar.
2. Fideleri nazikçe ayır:
Küçük bir çubuk veya kaşık yardımıyla köklerine zarar vermeden, tek tek çıkar.
3. Yeni yerlerine dik:
Ayrı saksılara veya bahçeye 30 cm aralıklarla dik. Kökleri düz olacak şekilde yerleştir, toprağı hafifçe bastır.
4. Can suyu ver:
Diktikten hemen sonra az miktarda su dök. Toprağın nemli ama çamur gibi olmamasına dikkat et.
5. İlk birkaç gün gölgede tut:
Fideler yerlerine alışana kadar doğrudan güneşten koru.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.