View Full Version : Galla çiçeği
Galla çiçeği gölge ortamda çiçek açar mı,güneşli ortamı daha mı çok seviyor kararsız kaldım.Çiçeklerini spatifulumun çiçeklerine çok benzetiyorum.Spatifulumun yetiştiği gibi aydınlık ortam acaba daha mı iyi sonuç verir.
Sebahattin Sargın
01-12-2007, 12:35
Galla bitkisi hakkında bilgi;
"Bu gösterişli bitki kesinlikle bahçeye ayrı bir hava verir. Suyu çok sevdiği için havuz kenarlarına veya fazla sulak yerlere dikilebilir. Son zamanlarda çok değişik renklerde gala üretilmekle beraber dış mekan için en dayanıklı olan beyaz çiçeklilerdir.
Rizomları yaz sonuna doğru ayrılarak humuslu toprakla doldurulmuş bir saksıya dikilir. Üzerinde yaprağı olabilir. Önceleri az sulanır. Bitki büyümeye başlayınca artırılır.Saksıda yetişebilir. Yahut humuslu toprağa bahçeye de dikilebilir. Bahar ve yaz boyunca çiçekleri geçene kadar toprağı hep ıslak tutulmalıdır. Daha sonra suyu azaltılır."
Kaynak: http://www.humeyraozdamar.net/soganli2.htm#gala
handanhanım
28-01-2008, 19:53
Sevgili Ela, bende de var bir tane aydınlık olunca daha güzel açıyor. Benimki şimdi gölgede kaldı ağacın altına açmıyor.
Lale gibi bunun da soğanlarını topraktan çıkarmak gerekiyor mu?
İstanbul'da bahçeye ekilebilir mi?
Koyu yeşil
29-01-2008, 13:57
Merhaba, soğanları topraktan çıkartmanız gerekmiyor. Yıılar boyunca orda kalabilirler, kendiliğinden çoğalıyorlar. İstanbul'da da sanırım bahçede yetiştirebilirsiniz. Yazın çok bol su istiyorlar. Gölge yerleri seviyorlar diye biliyorum. Ben kendi bahçemde ağaç altına diktim. Güneş direkt gelirse yapraklar yanıyor.
Özellikle Hollanda da renk renk açanlarını üretmişler. Sarı, kırmızı, mor... Türkiye'de beyaz bulunuyor sadece. Benim en sevdiğim çiçeklerden biridir. Bence onun asaleti hiçbirinde yok :)
Koyu yeşil
29-01-2008, 14:16
Biraz resim ekleyeyim de gözümüz bayram etsin. Bu arada sanırım bu çiçeğin adının doğru yazılışı Kalla. İnanılmaz güzel bir bordo ve pembe de yapmışlar ama resim bulamadım şimdi.
Bu arada yetiştirenler bilirler bu beyaz çiçeğin koyu yeşil yaprakların arasından başını uzatıp bir açışı var ki gerçekten görmeye değer bir güzellik bence.
Koyu yeşil
29-01-2008, 14:19
Küçük bir ek: Hollanda da yaşayan biriyle tanışmıştım çiçek yetiştiricisiydi. Bu çiçeği ev içinde de rahatlıkla yetiştirebileceğimi söylemişti. Bahçesi olmayan arkadaşlara duyurulur :)
Zamanı geçince yaprakları da gidiyor mu lale vs.. gibi?
Çok hoş bir çiçek, nereye dikmeli diye düşünüyorum da durumuna göre karar vericem :)
Benim bir türlü üç yapraktan fazla büyütemediğim çiçeğim, sonunda ölmüştü:(Kokusu varmı acaba:confused:
Koyu yeşil
29-01-2008, 17:42
Kokusuz, ama görüntü harika. Bol su ve gölge bir yer **** az güneş alan bir yer mesela sadece sabah. Benimkiler ortancaların yanındalar örneğin. Yapraklar tamamen kaybolmadı ama biraz azaldı. Bir de büyük ve güçlü görünmesine karşın yapraklar narin epey. Rüzgar **** yaramaz kediler yüzünden çabuk kırılabiliyor. Esintisiz bir köşeyi tercih etmenizi öneririm.
Harun Parlak
29-01-2008, 17:45
Benimkiler çok güzel şımarmışlardı bir kısmını mandalar yedi burda sürüyle var büyük saksımı seraya aldım ama geçengün olan donlardan yprakları biraz etkilendi yaza canlanır diye ümid ediyorum.
Vaay demek adı galla çiçegiymiş. Bizde ben bildim bileli var bu çiçekten beyaz olanından. Bahçede. kışın yaprakları geçiyor ama yinede güneşi görünce resmen yerden fışkırıyorlar ok gibi. Kökleri yumrulu ,kokularıda çok güzel:) ama renkli olanları da muhteşem görunuyor renkı olanlarından yetstren var mı?? Bizdeki beyaz olan rahat 20 yıllık kökü...
Buket Aknar
29-01-2008, 20:34
Benimde bahçemde beyaz calla var. Biz Kıbrıs'ta Zambak veya Kaymak Tabağı da deriz. Geçen yıl kırmızı renkli calla rizozomu almıştım. Çok özenmeme rağmen yetiştiremedim. Benim gibi birçok arkadaşım da uğraştılar ancak henüz yetiştirenini görmedim.
Koyu yeşil
30-01-2008, 10:36
Botanik bahçesinin bahçıvanı renkli olanların pek dayanıklı olmadığını söylemişti bana.
Bizim arka bahçede de sanırım en az 25 yıllık kalla'lar var. Aslında çok dayanıklı kolay pes etmeyen bir çiçek.
flyactivediver
30-01-2008, 14:05
Bende de beyaz gala var,soğuğa dayanıklı bir bitki.Geçen sene mısır çarşısının yanındaki çiçekçiden kırmızı,sarı çiçekli gala yumrulardan aldım,yapraklandı ama çiçek vermedi.
beyaz orkide
30-01-2008, 16:56
Ben bu guzel cicegi gecen seneden beri yetiştiriyorum soganlarını bauhaseden almıştım.sarı-kırmızı- pembe ve beyaz var. ben sorun yaşamadım saksıda oldugu halde üstelik ben aldıgımda ekim zamanıda gecmisti. buna ragmen ciceklendiler.
Koyu yeşil
30-01-2008, 17:00
Birkaç güzellik daha ekliyim. Belki bahçelerdeki callalar çoğalır böylece;)
Karışık renklisini de yetiştirmişler. Keşke bulabilsek.
Cimbomlular için de sarı-kırmızı :)
fatmadundar
31-01-2008, 08:52
Evet renklileri de çok güzel.Umarım renkliler de çoğalır Türkiye'de.Bugüne kadar sadece beyazını gördük.Onun için biz de bunun yöresel adı "Yoğurt Kepçesi" .
Resimleri koymakla çok iyi yapmışsın Koyu Yeşil.Herkesin dikkatini çekmesi bakımından.
Çok kolay çoğalan bir çiçek.Annem bahçesindekileri sık sık seyreltir.Geçtiğimiz sonbaharda ben de getirdim apartmanın bahçesine diktim.
Koyu Yeşil, tebrikler harika renkleri var.Daha önce beyaz haricinde görmemiştim. Evimizin duvar dibinde var,belkide ilgilenilmeyen tek çiçek.Buna rağmen her yıl bolca çiçek açarlar.;)
Ferda Ülkümen
04-03-2008, 01:04
Birkaç sene önce sarı ve pembesini almıştım, ama renklilerin çiçekleri daha küçük oluyor.
Sevgili Ferda, ben de sarılarından almıştım. Ilk 2 sene bayağı büyük açtılar (saksıda) sonra yavaş yavaş çiçekleri küçüldü daha sonrada kayboldular. Saksıyı boşalttığımda hiçbir soğana rastlamadım. Toprak ana onları halletti galiba.
Arkadaslar ben daha yeni Bauhaus'a gittim 2gun once Beylikduzu'nde halen kırmızı ,sarı ,ebruli mor ve yesil beyaz renli olmak uzere pembe bu sene yok goremedim ancak oradan halen temin edebilirsiniz.Gecen sene babama hediye olarak aldıgım kalla halk dilinde gala cicegi mor renkliydi tam 3 tane cicek acti darısı bu senenin basına hem bu sene diger renkleride aldım bakalım ama sanırım buyutmede bakımında bir zorluk yok saygılar:)
Hangi aylarda çiçek açıyor? Lale,sümbül gibi bir kez açıp geçiyor mu yoksa yaz boyunca çiçekli mi kalıyor?
Koyu yeşil
10-04-2008, 10:12
Aslında pahalı bence. Tabi ithal olduğu düşünülürse ve zor bulunduğu....
Abk, Calla ilkbaharda çiçek açmaya başlar ve bütün yaz çiçek açar, biri solarken diğeri açar. Bende şu anda aynı kökten 5-6 çiçek aqçmak üzere ve çiçekleri de epey uzun süre dayanıyor. Öyle çabuk solmuyor.
Bende de bir adet Kalla var . Asya Lalenin 100 soğanlık paketinden çıktı ve bu çiçekle ilk defa tanışacağım . Saksıya dikmiştim ancak yazılanları okuyunca ve sağlam bir bitki öğrendikten sonra hemen yarın bahçemde yerini ayıracağım . Bilgi
veren arkadaşların tamamına çok teşekkür ederim .
Aslında pahalı bence. Tabi ithal olduğu düşünülürse ve zor bulunduğu....
Abk, Calla ilkbaharda çiçek açmaya başlar ve bütün yaz çiçek açar, biri solarken diğeri açar. Bende şu anda aynı kökten 5-6 çiçek aqçmak üzere ve çiçekleri de epey uzun süre dayanıyor. Öyle çabuk solmuyor.
Bana fidanlıkta, bu mevsim açtığını sonra açmadığını söylediler. Ama yaprakları her mevsim yeşil kalıyormuş dediler. Çiçekler yeni tırdan inmişti. Belki de tam bilgi sahibi değillerdi.
Buket Aknar
13-04-2008, 13:18
Benim geçen ekim ayında bahçeme diktiğim beyaz Gala'larım çiçeklendi. Geçen yıl aldığım kırmızı gala eriyip gidince bu yıl onlardan tekrar denemedim ama beyazlar yüzümü güldürdü. Fotoğraflarını ekleyeceğim.
Sevgili limon dediğin gibi çiçekleri geçtikten sonra yeşil yaprakları hep yeşil kalıyor.
Koyu yeşil
13-04-2008, 16:46
Botanik bahçesindeki görevliye birkaç ay önce renkli calla olup olmadığını sorduğumda bana renklilerin ithal olduğunu ve çok dayanıklı olmadıklarını söylemişti. Ama Hollanda da çiçekçiçilik yapan biriyle sohbetimde de kışın saksıda ev içinde, yazın balkonda **** bahçede rahatça yaşayabileceğini söyledi. Benim fikrimce, beyaz callalar yerli olduğundan çok dayanıklı yaz-kış bahçede yaşıyorlar. Ama renkli callalar ithal olduğundan büyük saksılara ekmek daha sağlıklı olacak. Bu nedenle ben de Bim'den aldığım sarı calla soğanlarını büyük saksılara ektim. Bugün meraktan kontrol ettim. Epey köklenmişler:) Yazı balkonda kışı da ev içinde geçirmelerini planlıyorum. Tabii bu ilk renkli calla denemem olacak...Biraz uzun oldu ama demek istediğim beyaz callalar ile renkliler arasında bakım ve yaşam şartlarında değişiklik var sanırım. Mesela beyazlar yaz boyu çiçek açıyor acaba renkliler gerçekten bir kere mi açacak? Görücez hepberaber:)
Buket Aknar
13-04-2008, 19:30
İşte benim Gala'larımdan biri...
Çok güzel açmış negüzel..Benimkiler yapraklanıyor ama ****** Ankara'da biraz daha geç açıyor.Birde bizim galla çiçeğimiz biraz daha küçük ve kokuyor.
Sevgili Buket,
bahçendeki çiçekler açmaya başlamış, ne güzel görünüyorlar, gözüm şenlendi :) Beyaz callanın koktuğu yazılmıştı, doğru mu? Ben bauhaus'dan soğan aldım, ebrulisinden. Ama hareket yok henüz. Sabırla bekliyorum:)
Buket Aknar
14-04-2008, 21:04
Ekin97; benim Calla'larımın hiç kokusu yok. Koktuğunu da hiç duymadım.
Koyu yeşil
14-04-2008, 21:10
Ben de öyle. Tanıdığım bütün beyaz callalar kokusuz :)
denizakvaryumu
15-04-2008, 07:38
34880
Yerli beyaz calla larda,
tarifsiz, fresh tabir edilen muhteşem bir koku var, bendeki callayı sabahları koklamadan dışarı çıkmam :)
Koyu yeşil
15-04-2008, 09:21
Denizakvaryumu bir resim rica edebilir miyiz kokulu callanızdan. Gerçekten merak ettim iyice. Acaba görüntüde de fark var mı? Büyüklükleri aynı mı? Ben hiç kokulusuna denk gelmedim. Belki de yöresel bir farktır.
sevgili Limon tamamdır ozaman :) bu arada gala yumru gibi birsey nasıl cogalıyor ?Affınıza sıgınarak hani sogan yavru sogan veriyor bu da yumru yavru yumru mu veriyor?sakın gulmeyin ne olur !:confused:
Buket Aknar
15-04-2008, 21:11
Sayın Denizakvaryumu;bu mesajı okuyunca bahçeye çıktım ve calla'larımı kokladım. Doğrusu koku almadım ve çok da merak ettim. Sanırım sizinki özel bir cins.
denizakvaryumu
15-04-2008, 21:59
Sabahları erkenden tekrar bir deneyin derim.
Bazı orkideler öğleye kadar kokar öğleden sonra kokmaz, melisa-parfüm çalısı sadece akşamları kokar, vs.
Calla da sabahları kokuyor.
Koyu yeşil
16-04-2008, 10:10
Venüs yumrular tıpkı soğan gibi çoğalıyor. Bahçenin bir köşesine 1 yumru ekince seneye o bölgede 3-4 ayrı callanız olabilir. O yüzden saksıda yetişecekse büyük saksı kullanmakta fayda var.
Denizakvaryumu bilgiler için teşekkür ederiz.
ben soğanlı çiçeklerin nasıl gübreleneceğini öğrenemedim bilen varsa anlatsın
Merhaba,
benim galamın yumrusu cogalmadı tek kaldı ancak yumru buyudu ikiye kesebilir miyim:confused: halk dilinde soylenisi galadır.Kalla, Calla hepsi aynı bitki ancak canna farklı sadece isimler birbirine yakın en azından ben oyle biliyorum saygılar
Koyu yeşil
16-04-2008, 16:29
Yumrunun kesildiğini pek zannetmiyorum. Zarar verebilirsiniz bence.
Benim galayı daha ekemedim saksı tasımak istemedigim icin ancak bugun ekicem ulasım sorunum kalktı ama bu yumruda 7-8 tane filizlenme var bunun anlamı o kadar cicek mi olacagıdır:confused:
Buket Aknar
16-04-2008, 19:19
Sabahları erkenden tekrar bir deneyin derim.
Bazı orkideler öğleye kadar kokar öğleden sonra kokmaz, melisa-parfüm çalısı sadece akşamları kokar, vs.
Calla da sabahları kokuyor.
Sayın denizakvaryumu; bu sabah denedim. Sabah sabah kalktım saat 7:00 de bahçedeydim. Gala'ları kokladım ama benimkiler kokmuyor. Akşam üzeri yine kokladım artık eminim kesinlikle kokmuyorlar.
Koyu yeşil
16-04-2008, 22:10
Hava ısındığı için bir an önce ekmelisiniz. O filizler kök **** yaprak sapı yani yaprak gelişimi olabilir. Calla önce uzun gevrek dallar ve ucunda büyük yapraklar çıkaracak. Sonra koyu yeşil yapraklar arasında ince kıvrımlı bir beyazlık başını uzatacak. Beyazlığından çiçek olduğunu anlayacaksınız. Beyazlığın boyu uzadıkça kıvrımlar da azar azar açılacak ve sonunda harika bir güzellik ortaya çıkacak.
Biraz uzattım ama ben bu çiçeği çok seviyorum napıyım:)
denizakvaryumu
17-04-2008, 07:44
Sayın denizakvaryumu; bu sabah denedim. Sabah sabah kalktım saat 7:00 de bahçedeydim. Gala'ları kokladım ama benimkiler kokmuyor. Akşam üzeri yine kokladım artık eminim kesinlikle kokmuyorlar.
Yukarda linkini verdiğim forumda da bahsedildiği gibi büyük beyaz çiçekleri olanlar değil küçük beyaz çiçekli olanlar kokuyormuş.
Sizdeki sanırım büyük çiçek açanlardan.
Buket Aknar
17-04-2008, 15:00
Yukarda linkini verdiğim forumda da bahsedildiği gibi büyük beyaz çiçekleri olanlar değil küçük beyaz çiçekli olanlar kokuyormuş.
Sizdeki sanırım büyük çiçek açanlardan.
Haklısınız, bu yıl ilk kez çiçek açmalarına rağmen çiçekleri iri. Bu durumda koku meselesi açıklığa kavuşmuştur. Küçük çiçekliler kokulu oluyor.
Sevgili denizakvaryumu,
calla'nızı nereden aldınız? ben bauhaus'dan yumrusunu aldım ama kokusuz tür. Bulabileceğim bi yer var ise edinmek isterim.
denizakvaryumu
21-04-2008, 12:56
Ulustaki bent deresi fidancılarından aldım.
Bugün akrabamızın oğlunun yaşgününü kutlamak için Aydın ' a gitmiştim .
Bahçede gezinirken yan komşunun bahçe duvarından içeriye göz attığımda ne göreyim . Beyaz Calla 'lar bütün güzelliğiyle , ihtişamlı yaprakları ve çiçekleri ile
bana göz kırpıyordu . Hemen akrabamın yakasına yapıştım ve bize gelirken bunlardan birkaç kök getirmezsen gözüme görünme dedim ve söz aldım .
Aydın bahçelievlerde oldukça yaygınmış ve güzelde kokusu varmış . Ben Calla
gördüm dediğimde onlar hayır yoğurt kepçesi dediler , halk arasındaki adı buymuş.
Anlayacağınız beyaz Calla **** böylece sahip olacağım .
36843Merhaba arkadaşlar bende callamı bauhaustan aldım rengi çok degişik çıktı daha saksıda ayın 15 inden sonra yazlıgın bahçesine dikecegim .Selamlar.Tüm annelerin Anneler gününü kutluyorum.
38246
Bir senedir arıyordum, sonunda bu ilkaharda buldum. Aldığımda üzerinde solmuş çiçekleri vardı, serada olduğu için erken açmışlar. Bu sene açacağından şüpheliydim ama çok güzel açtılar.
Forumda da belirtildiği gibi gölgede duruyor, çok az güneş alıyor, toprağını nemli tutuyorum.
Çok hafif de kokusu var.
Bende de beyazı var. Daha doğrusu ben Gala olduğunu sanıyordum hep ama şimdi bu resimleri görünce biraz kafam karıştı. Yapraklar farklıymış, yani pek benzemiyor. Olabilir mi? Benimkiler daha açık yeşil renk ve daha geniş... Henüz çiçek açmadılar... Başka bişey olabilir mi ki?
Erberk, farklı yapraklılar da olabilir. Benim ilk aldıklarımın yaprakları çok farklı, kalp şeklinde değil, uzun ve düz. Kandırıldım mı diye merak da ediyorum, Haziran ayında açarsa göreceğim.
Sayın erbek benimkilerde öyle galla çiçeği o da.Ama bu sene sanırım benim çiçeklerim açmıyacak baharda soğuk vurdu yapraklarına hala toparlanamadılar.
denizakvaryumu
30-05-2008, 07:40
Galla çiçeği, devamlı salonda yetiştirilebilir mi?
Birkaç sene evvel aldığım sarı Galla'lar geçen seneye kadar çok sağlıklı ve güzel çiçek verdiler. Büyükçe bir saksıda ve bahçedeydiler. Hatta dikkatlice bakarsanız bahçemdeki 129 numaralı mesajda görebilirsiniz. Geçen sene ne oldu bilmiyorum birdenbire yok oldular. Ha açtılar ha açacaklar diye bekliyorum, en ufak bir kıpırtı yok. Dayanamadım saksıyı boşalttım. Ne çürük ne sağlam soğan diye birşey yok. Sırra kadem bastı. Çok da güzellerdi.
Bu sene sarı bulamadım, aldıklarım değişik renkteler. Yapraklar çıktı ama daha çiçeklerinden ses seda yok.
Devamlı salonda olurlar mı bir fikrim yok, ama neden olmasınlar...
denizakvaryumu
30-05-2008, 08:44
Soğanları mantardan çürümüştür diye düşünüyorum.
Bu durum lale-sümbü-nergiz soğanlarında da görülüyor.
Sümbül, nesgisler benim bahçede toprakta , hadi onlar yayılıp, küçülüp yok oldular diyeceğim ama bu saksıda olduğu halde yok oldu.
Devamlı salonda olurlar mı bir fikrim yok, ama neden olmasınlar...
Güler hanım ben geçen sene aldım ve saksıya ektim.Çiçek de açtı sonbaharın sonunda yaprakları soldu kurudu.Bu sene tekrar çıktı.Evin içinde neden olmasın ki teyzemin vardı beyaz. Hiç dişarı çıkartmazdı ve herdem yeşil kalıp baharda çiçek açardı
Teşşekkür ederim Nurbahar ve Dal... Benim de bitanesi çok küçük kaldı, diğerinin şimdilik gelişimi iyi...Daha toparlanır belki...Hemen kırmayın umutlarınızı...;)
Benim mor kallamın bugünkü durumu.Kırmızı olanı çok geç kaldı daha yeni topraktan çıkıyor.Sorun nedir acaba:(
Sevgili Koyu Yeşil'in taa İzmir'den gönderdiği Gala(cala-gala konusunda kararsızım) fideleri son derece keyifli dev yapraklar vermeye devam ediyorlar. Oldukça büyük boy saksıya dikmiştim fideleri. Üzerinde 6-7 kocaman yapraklar vardı, geçen geceki fırtınada bir kaç yaprağı zarar görmüştü, koparmak zorunda kaldım, bir çok yeni yaprak çıkmaya çalışıyor.
Sizlere sorum şu; Ben bu çiçeği saksıda mı yetiştirmeliyim? Kuytu bir köşeye diksem kışın zarar görür mü? Yaz kış hep yapraklı mı kalır bu çiçek?
Orkun Kırcı
22-09-2008, 15:59
Demek saksıda oluyo ha. Kendimi bildim bileli avlumuzda var bu çiçek. Şimdi ağaçların gölgesinde kaldı birkaç yıldır açmıyor. İlk işim tatile gittiğimde soğanlarından alıp saksıya dikmek olacak.
Ferda Ülkümen
22-09-2008, 18:53
Sevgili Koyu Yeşil'in taa İzmir'den gönderdiği Gala(cala-gala konusunda kararsızım) fideleri son derece keyifli dev yapraklar vermeye devam ediyorlar. Oldukça büyük boy saksıya dikmiştim fideleri. Üzerinde 6-7 kocaman yapraklar vardı, geçen geceki fırtınada bir kaç yaprağı zarar görmüştü, koparmak zorunda kaldım, bir çok yeni yaprak çıkmaya çalışıyor.
Sizlere sorum şu; Ben bu çiçeği saksıda mı yetiştirmeliyim? Kuytu bir köşeye diksem kışın zarar görür mü? Yaz kış hep yapraklı mı kalır bu çiçek?
Benim bahçemde kuytu bir köşede yıllardır yaşıyor. Soğuk kışlarda yaprakları ölsede baharda yeni yapraklar veriyor.
Ama en büyük düşmanı ot yolmaya çağırdığım yardımcılar, hep onu yılanyastığı zannedip yoluyorlar.
Zaten o kısa zamanda yavrular verecektir.
Bence yavrularını ayırıp dene sevgili limon
Çok sağolun Ferda Hanım. Aynı saksıda iki kök var, bir kökünü ayırıp dikeceğim. Çiçek açmasa bile yaprakları çok gösterişli. Sevgiler.
Ben de 10 gün önce praktikerden aldığım kırmızı gala soğanını ektim. 10 gündür bir hareket yok bakalım ne zaman çıkacak küçük hanım?
İstanbul'lu arkadaşlarımızın ilgisini çekebilir. Bugün Metro marketten 2 küsür liraya iki değişik renkte Kalla soğanı aldım. Pakette 1 adet soğan var.
Adalet Yağcı
19-03-2009, 11:32
Bahar geliyorya, maşallah bi hareket bi hareket...
Ben de geçen sonbaharda 1 Eylülde sayın Tummuivam dan aldığım 10 adet iri çiçekli gallalarımı dikmiştim.
Çok güzel filizlendiler, hatta birisi çiçek bile açtı, ancak bu sene bir ay önce bahçeye gittiğimde yaprakların çürümüş olduğunu gördüm, kar ve soğuğa dayanamamış olmalılar.
Halen umutluyum, havalar ısındığında yeniden yapraklanır diye düşünüyorum, bu arada kırmızı, pembe, koyu pembe, sarı, turuncu ve küçük çiçekli beyaz galla soğanlarım oldu, onları sevgili Güler gibi saksıda yetiştirmek istiyorum.
Şimdilik küçük saksılara diktim, çok az nemlendirdim, şeffaf bir poşetle bağlayıp hava delikleri açtım, ısı ve ışık alması için.
Filizlenme başlayıncaya kadar Mersin'deki balkonumda kendi haline bırakmaya karar verdim, daha sonra esas saksılarına alacağım.
Daha önce Galla yetiştiren arkadaşlarımdan tavsiyelerini bekliyorum.
Şubatın ilk haftasında ektiğim kırmızı gala soğanımı kontrol etmek istedim. Bu zamana kadar yaprak vermesi gerekiyordu. Saksı toprağını döktüm. Ne yazık ki soğanı çürümüş :(....
Çok üzgünüm çok.
Adalet Yağcı
20-03-2009, 17:17
Sevgili Meraklı, ben de şimdi benimkileri merak ettim, yarın toprağı bir kurcalıyayım bakayım ne alemde, ben de bu ayın başlarında dikmiştim soğanı.
buzmavisi
20-03-2009, 18:28
Aynı sorunu lalelerimde yaşadım .Hepsi eridi. Pembe galam hiç köklenmeden duruyor ve kokmaya başladı ama diğerleri köklendi. Devamlı kontrol ediyorum.Meraktan deliricem bir büyüse : )))
Adalet Yağcı
21-03-2009, 09:54
Kötü haber, kırmızı galla soğanım hem çimlenmiş hem de çürümeye başlamış.
Bu sabah merak edip toprağı karıştırdım, soğanı çıkarıp kontrol ettiğimde gördüm ki, yumuşamış, çürümeye başlayan kısımlarını temizleyip, toprağını değiştirdim, perlit ilaveli bir torfta olması sanırım çürümeyi başlatmış.
Şimdi yeniden sağlıklı filiz vermesini bekliyorum, yumrunun yarısı çürüktü, sağlam olan yerden çimlenme başlamıştı.
Galla soğanı diken arkadaşlara tavsiyem, toprağı kesinlikle ıslak tutmayın, gerektiğinde üstünden biraz fısfısla nemlendirin yeter.
Rizomları yaz sonuna doğru ayrılarak humuslu toprakla doldurulmuş bir saksıya dikilir. Üzerinde yaprağı olabilir. Önceleri az sulanır. Bitki büyümeye başlayınca artırılır.
Saksıda yetişebilir. Yahut humuslu toprağa bahçeye de dikilebilir. Bahar ve yaz boyunca çiçekleri geçene kadar toprağı hep ıslak tutulmalıdır. Daha sonra suyu azaltılır.
Yetiştirmede sulama ile ilgili benim bulduğum bilgiler bunlar ama ilk dikildiğinde ne yapmak gerektiği yazılmamış. Yine de, suyu ilk dikimde kontrollu tutmakta yarar var galiba.
muhacir07
22-03-2009, 23:06
Yarın,ağaçlarnet'ten siparişle aldığım kırmızı ve pembe calla soğnlarımı saksıya ekmeyi düşünüyorum.2 soğanı da aynı saksıya eksem gelişmelerinde bir problem olur mu acaba?Calla yetiştiren arkadaşlar;ekeceğim bu soğanları ne sıklıkta sulamam uygun olur?Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim:)
Sayın Adalet Yağcı;
Umarım sizin soğanlarınız sağlam kalabilmiştir. Aldığım soğan çürüyünce praktikerden bir tane daha aldım, bu sefer pembe. Ama eve dönüp saksımı hazırlayıp paketi açtığımda yeni aldığım soğanın da küflü olduğunu gördüm. Artık bu iş inada bindi dedim. Ertesi gün tekrar gittim aldığım soğanı değiştirdim. Görevli çok ilgilendi, tek tek paketleri kontrol etti bu arada rafta küflenmiş soğanları ayıkladı.
Nihayetinde yeni bir soğanla eve döndüm. Bakalım bunun akibeti ne olacak?
Adalet Yağcı
24-03-2009, 08:51
Sayın Meraklı, ben de soğanımın çürüdüğünü görünce dayanamayıp bir tane daha kırmızı aldım, bahçede açmış çiçeklerin duruşunu hayal ettiğimde her şeye değer diye düşünüyorum.
Yeni aldığım soğan eskisenden çok daha iriydi, neredeyse iki katı irilikte, aynı marka soğan neden böyle oluyor anlayamadım, ama soğan sanki biraz küflenmiş gibiydi, dikimden sonra çok az su verdim, toprağın nemli kalmasına yetecek kadar, tekrar su vermeyeceğim, ancak fısfıs yaparım, bakalım bu sefer başarıyı yakalayabilecekmiyiz.
Sayın Muhacir07, başlığı baştan okursanız ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz, siz de yaşadığınız tecrübeleri buradan paylaşırsanız hepimiz faydalanırız.
Adalet Hanım; ne kadar zamanda yaprak verir sizce?
tolgahann
24-03-2009, 12:46
Kötü haber, kırmızı galla soğanım hem çimlenmiş hem de çürümeye başlamış.
Bu sabah merak edip toprağı karıştırdım, soğanı çıkarıp kontrol ettiğimde gördüm ki, yumuşamış, çürümeye başlayan kısımlarını temizleyip, toprağını değiştirdim, perlit ilaveli bir torfta olması sanırım çürümeyi başlatmış.
Şimdi yeniden sağlıklı filiz vermesini bekliyorum, yumrunun yarısı çürüktü, sağlam olan yerden çimlenme başlamıştı.
Galla soğanı diken arkadaşlara tavsiyem, toprağı kesinlikle ıslak tutmayın, gerektiğinde üstünden biraz fısfısla nemlendirin yeter.
Sn.Adalet Yağcının başına gelenlerden sonra bende gala soğanlarımı kontrol ettim.Hepsi son derece sağlıklı , sürgün verenleride mevcut.Ben %50 torf %50 bahçe toprağı karışımına ekmiştim.Direk torfa ekilirse çürüme riski çok fazla oluyor.Herkese bol galalı günler dilerim.
Adalet Yağcı
24-03-2009, 14:15
Sayın Meraklı, benim geçen sonbaharda bahçeme diktiğim Gallalarım, 30 derecede 20 günde çimlenmişlerdi, ancak bu aldıklarımız biraz daha naif görünüyorlar, çok dikkat etmeliyiz soğanın çürümemesi için.
çürüyen kırmızı Galla soğanı tam olarak çimlenmemişti, ama soğana baktığımda filizler belli olmuştu, yani yine de yirmi gün diyelim.
Sayın Tolgahann, aman ihmal etmeyin, nazlanmayı seviyor bunlar.
Selam.
İstanbulda beyaz Galla yetiştirmek kolay sadece dona maruz kalmasın yeterli suyu oldukca seviyor .
ben kışın formu bozuldugu icin söktügüm saksideki galanın bu sene yavruladıgını gördüm toprakta kalan kökleri sayesinde tekrar cıkmış.
renklileri deniyorum sürekli eriyor bozuluyor sanırım sera ortamında özel şartlarda yetiştiginden istanbul icin uygun olmuyor siyah olarak satılan koyu bordoları 2 yıldır alıyorum cicegi acmış olarak ne yazıkki 15 20 gün sonra tamemen ölüyor.
renklileri yetiştiren varmı aramızda ?
selamlar saygılar
Benim galla çiçeğimin son günlerde yaprakları hafif sarardı. En dış kısımdaki yaprak ve sapına bakınca erimiş olduğunu gördüm, yumuşak kısım köke doğru devam ediyor. İç kısımdaki yapraklar sağlıklı.
Yağmurların çok olması neden olabilir mi? Kasım ayından beri plastik saksıda duruyor, soğuk hava da buna neden olabilir mi?
Saksıdan çıkarıp köküne bakma konusunda tereddütüm var, şimdilik yağmur almayacağı bir yere koydum. Ne yapmamı önerirsiniz?
buzmavisi
24-03-2009, 19:58
Gala tohumunu hiç duymamıştım. Hep soğanla yetiştirdim ama bir de tohumu varmış.Buğün Amerikadan geldi. Ekicem bakalım neler olacak...:dilli:
http://img208.imageshack.us/img208/8458/dsc00819g.jpg
tolgahann
24-03-2009, 20:41
Benim galla çiçeğimin son günlerde yaprakları hafif sarardı. En dış kısımdaki yaprak ve sapına bakınca erimiş olduğunu gördüm, yumuşak kısım köke doğru devam ediyor. İç kısımdaki yapraklar sağlıklı.
Yağmurların çok olması neden olabilir mi? Kasım ayından beri plastik saksıda duruyor, soğuk hava da buna neden olabilir mi?
Saksıdan çıkarıp köküne bakma konusunda tereddütüm var, şimdilik yağmur almayacağı bir yere koydum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Sn.Nurbahar galanız renkli mi?
Dayanıklı olsun diye beyaz almıştım.
Selam.
beyaz Gala hakında pratik bir kac bilgi vereyim.
suyu seviyor kapalı ortamı sevmiyor evde yetiştirecekler bodur ve gücsüz ciceklere sahip olucak geniş saksılara dikin fide 2ci yılında formunu buluyor güneşi seviyor benim baklonumda kışım iceri alıyorum dondan korumanız gerekiyor kışı soguk gecen illerimiz icin gecerli .
kışım donan ana bitkiyi kesin ve bekleyin ilk baharda daha sık bol yavru size merhaba diyecek :)
saygılarımla
Abdullah
İstanbul
Teşekkürler Sn. İris41.
Sanırım yazdığınız gibi soğuktan etkilendi, toprakta olsaydı belki daha çok korunacaktı ama plastik saksıda bekliyordu. Birkaç gün daha bekleyip kesip kesmemeye karar vereyim çünkü içinden çıkan sürgünler şimdilik sağlıklı.
Galla gölgeyi sever diye biliyordum.
Nurbahar hanım galanız tamamen erimemişse kesmek gerekmiyor .
o yeşerecektir .
benim galalar kış haric yıllardır balkonda güneşi bol bol görüyor bir sorunla karşılaşmadım.
güneşi sevmeyen **** sıcaga dayanıksız cicek ve calı türleri genelde soguk iklim bitkileri yanılıyormuyum _?
Saygılarımla
nurcanaybay
07-04-2009, 15:39
Sanırım yerlerini çok sevdiler:)
Galla gölgeyi sever diye biliyordum.
Sevgili Kiraz, ben de dün bütün gün galla ne sever diye araştırıp durdum. Kimi kaynak tam güneş derken kimi kaynak yarıgölge diyordu. Ben de bunları okudukça habire bir balkondan bir pencere önüne kadar kaç kere yer değiştirdim:) Sonunda ikisinin ortasına karar verip, güneşle yarıgölge arasında bir yere aldım.
Sanırım yerlerini çok sevdiler:)
Gallalarını bu kadar güzel yetiştiren Nurcan Hanımdan doğrusunu öğrenelim.
Adalet Yağcı
07-04-2009, 16:28
onbeş gün önce diktiğim çeşitli renkli galla soğanlarında hâlâ tık yok, onlarla birlikte diktiğim değişik renkli liliumlarım canlandılar.
Toprağını çok dikkatle nemli tutmaya çalışıyorum, biliyorsunuz bir ay önce bir tane kırmızı galla soğanımı çürütmüştüm.
Bu sefer de çimlendirmeyi başaramazsam, bir daha galla malla yok :)
mormenekşe
07-04-2009, 16:39
Merhaba Adalet abla benim gallada da bi gelişme olmadı bugün çıkarıp baktım tık yok acaba yumruyu yanlışmı diktim.Nasıl dikileceğine dair fotoğ. aradım ama bulamadım :(
mormenekşe
07-04-2009, 16:44
71334
toprağa böyle dikmiştim
nurcanaybay
07-04-2009, 18:06
Nevsune hanım ,ben o gallaları saksılı almıştım.31 ocakta ,aldığım gün toprağa geçirdim.
Yeni aldığım tprağa kum ve gübre karıştırıp diktim.2 ayda çok hızlı gelişti,mevsimden dolayı güneş görmüyor ,sürekli de yağmur yağdı.Benim yaptığım tek şey ,rüzgardan korumak için
ön kısmı naylon ile kapatmak oldu.Beni şaşırtan durum,seradan çıkan çiçeğin kış günü
dikilip bu kadar güzel gelişmesiydi.Bu yüzden onları çok sevdim.
16 mart ta diktiğim 3 galla soğanında ise hiç hareket yok.
nurcanaybay
07-04-2009, 18:09
Mormenekşe,soğanın çukur kısmı(halkalı gibi) üst tarafa gelecek şekilde dikilmesi gerekiyor
diye hatırlıyorum.
Bana da gurbik67'den kökü dışarda bir şekilde tomarla soğanlar gelmişti. Soğanın birinin ucunda iki yeşil sap vardı ve ben ne olduğunda bilmiyordum işin doğrusu. Sonra o saplardan biri kururken diğeri içinden yemyeşil bir yaprak çıkarttı. O zaman anladım bir galla çiçeğimin olduğunu:) O yaprak da içinden bir yaprak daha çıkartıyor şimdi. Kapalı balkonda güneş alan bir konumdaydı.
Nurcan hanım, siz kışın pek güneş almadı diyorsunuz ama İzmir'in kışından ne olacak:) Ankara bile bu kışı hani nerdeyse günlük güneşlik geçirdi. Bulmuştur o yeterli güneşi ve gerçekten harika gelişmiş (ellerinize sağlık). Yine de yarıgölge iyi bir seçim galiba.
Adalet Yağcı
25-04-2009, 19:38
Nihayet...
Yayladaki galla soğanlarımın kışın iyice çürüdüğünü görüp çok üzülmüştüm.
İki hafta önce hepside yeniden canlandılar, demekki sert kışlara da dayanabiliyorlar, okuyanları yanıltmamak için galla soğanlarımın Mersin'den 950 metre yükseklikte bulunan, kışın sert rüzgarlara ve kara maruz kalan yaylada olduğunu söylemeliyim.
Ayrıca, ikinci kez aldığım kırmızı Galla soğanıma gözüm gibi baktım, hani o çok iri olan.
Kırmızı, sarı, pembe gallalarım Mersin'deki balkonumda çok güzel çimlendiler.
Şimdi iki soğanım kaldı, koyu pembe ve turuncu, onları da merak edip bir kaç gün önce topraktan çıkarınca gördüm ki, bolca kök yapmışlar, ama kökler aşağı değil yukarı bakıyor yani soğanın üstte kalan kısmı köklenmiş.
Anladım ki, ters dikmişim, hemen yeniden düzgün bir şekilde diktim, yakında onlarda filizlerini gösterecekler.
Sevgili Mormenekşe, siz de benim gibi soğanı dikkatlice çıkartıp doğru şekilde dikilip dikilmediğini kontrol edin.
günebakan
25-04-2009, 19:47
Başbahçıvanın verdiği 2 tane gala yapraklanmaya başladılar sanırım. İzmir bu mevsim bahar için biraz geç kaldı:)
Benim pembe galam 3 tane filiz verdi, gayet güzel köklenmeye başladı. Çok az su veriyorum, şimdilik durum iyi gibi.
Adalet Yağcı
06-05-2009, 08:42
Diktiğim beş ayrı renk galladan üç tanesi filiz vermiş durumda.
Karar verdim bahçeye değil saksıya dikeceğim, kontrol etmesi daha kolay olsun diye.
nurcanaybay
06-05-2009, 16:08
Ben 3 adet dikmiştim , hepsi filizlendi.Yalnız çok yavaş büyüyor .Aşağıda ki ilk diktiğim
Adalet Yağcı
06-05-2009, 16:14
Aman yavaş büyüsün, hiç büyümemesinden iyidir sevgili Nurcanayabay, çok nazlılar bunlar.
Bana pek naz yapmadı benimki ama salyangozlar yapraklarını çok yediler, yaprak henüz açılmamışken rulo halinde yiyorlar, yaprak açılınca delik deşik. Neyse ki bu sıralar biraz rahat bıraktılar da yaprakları artmaya başladı.
nurcanaybay
07-05-2009, 12:02
Ben de her gün salyangoz topluyorum , gerçi benimkilerin tadını pek sevmediler sanırım
zarar vermediler.
Siz saksıya mı bahçeye mi dikmiştiniz ?
Bahçeye diktim Nurcan Hanım. Bir kaç gündür havanın ısınmasıyla gelişimi hızlandı.
Bu da benimki. Bir türlü açmıyor. Ortadaki beyaz kısım çiçek mi yaprak mı bir türlü anlayamadım.
Adalet Yağcı
09-05-2009, 18:10
Çiçeğe çok benziyor sevgili Zenfree, biraz açık havada kalsa açar sanırım.
Açık havadalar.:) Umarım çiçektir.
tolgahann
09-05-2009, 19:31
Sevgili zenfree bitkiniz çiçek açıyor.Tomurcuk geç açıyor merak etmeyin benim beyazımda şu an altı tane çiçek var ve sürekli dipten yeni tomurcuk veriyor. Renklilerde ise henüz tomurcuk söz konusu değil.
nurcanaybay
09-05-2009, 20:13
Kesinlikle çiçek açıyor.En geç pazartesi çiçeğini göreceksiniz.Gözünüz aydın.
Ama saksınız küçük gelecek , çok çabuk gelişiyor.
günebakan
11-05-2009, 14:01
Sizinkini görünce sevgili Zenfree bende kendi galla'ma baktım ve işte çiçeği:)
77753
Arkadaşlar merhaba,
Sizlerin gallalarını inceliyorum bendeki de galla mı acaba? Yaprakları aynı gibi görünüyor ama dalları çok uzun sizlerinkilerin yaprak dalları kısa kısa? Benim galla ise canavarlaşmış hali galiba:p
78177
78178
nurcanaybay
13-05-2009, 13:24
Sn. Mine sizinki de galla , saksıyı büyütseniz daha da gelişir.
Aman sevgili Nurcanaybay saksıyı biraz daha büyütürsem nasıl bakarım ben buna :)
Teşekkür ederim. Sanırım bütün gücünü yaprağa veriyor hâlâ çiçek yok.
Adalet Yağcı
13-05-2009, 21:59
Sevgili Minem, Gallaya içerde çiçek açtıramazsınız, dışarıya çıkartın bitkiyi gün yüzü görsün zavallıcık.
Adalet hanımcığım ne bahçem nede balkonum var. Yine annemin bahçesine atacağım galiba zavallıyı bu gidişle.
Daha önce güneş mi sever, gölge mi diye konuşmuştuk. Tam güneş altında bırakmıştım. Yaprak uçlarında sararmalar gördüm ve bugün sabah güneşi alan yere geçirdim. Buradaki gelişme nasıl olacak bir bakacağım.
nurcanaybay
14-05-2009, 12:33
Soğandan diktiğim gallalarım için yavaş gelişiyor ,sabırsızlanıyorum derken köpeğim 2
gallayı da mahvetmiş.Soğanın birini dışarı da buldum , neredeyse 30 cm uzamıştı:(:(
Adalet Yağcı
14-05-2009, 15:56
Ay çok üzüldüm, ben olsam köpeğime esaslı bir ceza verirdim.
Özellikle renkli gallaları yetiştirmek oldukça zor görünüyor, ama açtığı zaman seyrine doyum olmuyor.
Sadece koyu pembe gallam filizlenmek için bekliyor, diğerleri filizlendi çok şükür.
Adalet Yağcı
14-05-2009, 16:09
Darısı diğerlerine, en büyüğün bir boy küçüğü olan saksılara diktim.
Cumhur Tonba
14-05-2009, 16:33
Sayın Minem. Sizin galla ışığa yönelmiş. Ha bire boy atıyor.
tolgahann
14-05-2009, 17:18
Bana kalırsa calla en güzel sabah güneşi gören yerlerde oluyor. Bunun ispatı aşağıda bahçemden biraz önce çektiğim fotoğraflar.İkiside aynı yıl ekildiler aynı gübreyle beslenip aynı zamanlarda sulandılar.Biri sabah güneşi alan diğeri ise günün büyük çoğunluğunda güneş alan yerlerde duruyor.
tolgahann
14-05-2009, 17:26
Bu saksıda da kırmızı ve sarı galalarım var.Biri diğerine göre daha gelişkin ama gelişkin olanın hangi renk olduğunu bilmiyorum.Pembe olan ise neredeyse 20 cm oldu.
Hiç güneş almayan , ağaçlarla kapli bir bahçede dev gibi callalar gördüm . 100 m2 lik
bir alana yayılmıştı .
tolgahann
14-05-2009, 20:52
Renkli callaları beyaz callalar gibi kışın bahçede bıraksak donarlarmı.
Oceanheart'ın bahçesindekiler suyun içindeler ve çok keyifliler. Gördünüz mü?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=419384&postcount=104
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=419998&postcount=111
Ben fotografları gördükten sonra daha çok su vermeye başladım.
tolgahann
15-05-2009, 21:23
Gerçekten çok güzeller.Ben fazla su soğanlara zarar verir diye aşırı sulamıyordum ama renkli olanların ekili olduğu saksının tabağında sürekli su bulunuyor.Demekki aşırı suya karşı hassas değil.
Artık bende daha fazla su veriyorum, bir tanesi halen topraktan çıkmak konusunda direniyor.
Merak ettiğim özellikle Oceanheart'ın bahçesindekiler tüm gün güneş olan bir konumda mı bulunuyorlar. Sayın Oceanheart bilgilendirirseniz galalarıma büyük iyilik etmiş olacaksınız, iklim koşullarımızın çok benzer olduğundan aynı uygulamayı yapmam doğru olacaktır.
Bu bitkiyi tüm gün güneş ışığında bırakmak (özellikle akdeniz güneşi) doğru olur mu?
Tecrübesi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Adalet Yağcı
24-05-2009, 23:49
Bence bitki güneşi seviyor, ama renkli gallalarınızı sularken aman dikkatli olun derim, burada okuduklarıma dayanarak renkli gallalarımı da bolca sulamıştım, bu gün gördüm ki, bir kaç filizden bir tanesi ortası ile birlikte çürümüş.
tolgahann
24-05-2009, 23:52
Artık bende bolca suluyorum ve çürümeye rastlamadım.:) Bitkinin sabah güneşi alan alanları sevdiği konusundaki iddeamıda hala sürdürüyorum.:p:p
Adalet Hanım,
Burası o kadar sıcak ki, her gün sulasamda toprak kuruyup çatlıyor.
Gün boyu direk güneşin altında olduklarından ve sıcaklar daha da artacağından endişem sudan çok güneş konusunda.
Tolgahann,
Bahçemizin sabah güneşi alan kısmı konum olarak çiçekler için pek uygun değil, yani biraz gözden ırak. Ama her ihtimale karşı bu sene için saksıdalar mecbur kalırsak taşınacağız :)
Adalet Yağcı
25-05-2009, 10:30
Sevil hanım, ben toprak harcına perlit karıştırmıştım bolca, benim renkli gallalarım büyük saksılarda, sanırım perlit suyu iyi tuttuğu için su fazla geldi.
Bir hafta sonra bile baktığımda toprağı yeterince nemliydi.
Lonicera
25-05-2009, 18:35
Sonunda bu güzelliği de görebildim:))Şimdiden 4 tane yavru vermiş, onlar da filiz çıkarmışlar.
tolgahann
25-05-2009, 19:26
Sanırım renklilerin çiçekleri beyazlar kadar büyük değil.
Lonicera
25-05-2009, 19:38
Evet, çiçekler bir avuç büyüklüğünde. Ayrıca yaprakları da ince uzun ve kenarı yeşil, orta kısmı çiçeği gibi kırmızı.
Bu da benim Gallam birde evde duran versiyonunu görün diye ekledim.
Evde Galla
Hocam100'den aldığım galalar çiçek açtı.
Lonicera
29-05-2009, 07:15
Sn sevil güle güle büyütün. Gerçekten çok şirinler maaşallah. Ben de renkli olanları hocam100 den almıştım. Şimdi sizdekini gördüm de dikkatimi bir şey çekti. Bu renkli galla bitkilerinin yapraklarında mekanik aşınmaya benzer oluşum var. Sizinkilerde olduğu gibi bendekilerde de mevcut. Oysa bildiğimiz beyaz gallalarda böyle bir durum yok. Bitki özelliği midir acaba ? Taze çıkan yeni sürgün yapraklarda aynı şekilde.
hocam100
29-05-2009, 16:15
Evet Lonicera bu yapraklarındaki beyazlar cinsinden kaynaklanan bir durum.
Sayın Lonicera,
Hocam100 dediği gibi bunlar cinsinden kaynaklanan oluşumlar.
Benim gözlemim sarı renkte bu oluşumun kesinlikle olduğu,
nedenine gelince geçen sene asya lalenin pramit paketinden aldığım sarı galanın yapraklarıda tamamen aynı.
Bu sene Hocam100'den aldığım 4 renk (malesef renk karışıklığı olmuş)
Sarı ve beyaz açtılar diğer ikisinden biri halen toprak yüzeyine bile çıkamadı, bir diğeri ise bir kaç yapraklı, yaprak yapısı beyaz açan galaya benziyor.
Umarım o da beyaz açmaz.
Hocam100'den yanlışlıkla gelen beyaz gala bildiğimiz diğer galaların yaprak ve çiçek yapısından farklı. Yaprakları ince uzun sapsız denebilir vede beneksiz, çiçeği ise renkli galalardan bile küçük.
hocam100
29-05-2009, 22:39
Sevil hanım galalar bazen ortamından bile farklı şekilde boy atabilirler mesela içeri güneşi az gören bir saksıya ekseniz boyu çok iri olurdu.Güneşli ortamda ise hemen çiçeğe yöneldiği için boyu ufak yaprağı da küçük olabiliyor.Ayrıca iklimlerin de etkisini unutmamak lazım.Sera da yetiştirseniz durum tamamen farklı olurdu.O da mümkün olmaz.
tolgahann
30-05-2009, 00:03
Sevil hanım galalar bazen ortamından bile farklı şekilde boy atabilirler mesela içeri güneşi az gören bir saksıya ekseniz boyu çok iri olurdu.Güneşli ortamda ise hemen çiçeğe yöneldiği için boyu ufak yaprağı da küçük olabiliyor.Ayrıca iklimlerin de etkisini unutmamak lazım.Sera da yetiştirseniz durum tamamen farklı olurdu.O da mümkün olmaz.
Yetiştiği ortama bağlı renk değişikliği de olabilir mi Sn.hocam100.
Sn. Hocam100,
Sorunumu alışveriş bölümünde dile getirip uyarı almanıza sebep olduğum için üzgünüm, özür dilerim.
Ben çiçek gelişimlerini kendi başlıklarında dile getirip, alışverişteki karışıklığı o başlıkta dile getirmenin uygun olacağını düşünmüştüm yanılmışım.
Keşke beni ilk mesajımda uyarsaydınız da siz uyarı almasaydınız. Üzüldüm.
Beyaz galanın yaprak yapısına gelince, ben anlatımımdaki bir kelime eksikliği **** hatasından,
"bildiğimiz diğer galaların..." yerine "bildiğimiz beyaz galaların..." demeliydim.
Haklı olarak sizde bulundukları ortama göre bitki gelişiminin farklı olacağını yazmışsınız.
Ben konuya açıklık getirmek adına iki farklı beyaz galanın yaprak fotoğraflarını yüklüyorum.
Sağdaki geniş yaprak yerli olarak bilinen yaygın türe ait.
Aşağıdaki adreste limon arkadaşımızın fotoğfladığı galanın aynısı. Bu fotoğrafı seçmemin nedeni çiçek büyüklüğünün net anlaşılması.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=425706&postcount=250
Soldaki ince uzun yaprak sizden aldığım galaya ait.
Birde "Sera da yetiştirseniz durum tamamen farklı olurdu." derken ne gibi farklılıklar olurdu açıklık getirirmisiniz.
ve ayrıca "O da mümkün olmaz." derken neyi kast ettiniz anlamadım.
hocam100
30-05-2009, 23:29
Sevil hanım galalar değişik cinslerdedir.Sanıyorum beyaz farklı cins gelmiş size.Sera ortamında ısı ve nem kontrolü yapılabildiği için daha güzel çiçek yetiştirldiğini söylemek istemiştim.O da tabi mümkün olmuyor herkes çiçek için özel sera kuramaz epey pahalıya malolur onu söylemek istemiştim.Uyarı için söyledikelrine katılıyorum .Ama site kuralları malesef öyle.Onun için ilgili başlıkta yazmak güzel hem diğer çiçekseverler de bilgilensin.
Kırmızı ve turuncu galalarım :) Büyük olan ****** beyaz olan. havuzumun yanına ektim baya serpildi.
Şans diye buna denir.
Ben ona minyatür gala diyeceğim artık.
82838
Ve sarı galanın son durumu!!!
Evet renk değiştiriyor, bu kadar şikayete dayanamadı :)
Turuncu değilsede kavuniçi diyebiliriz.
82840
Not: Fotoğrafta koyu çıkmış şuanki rengi daha açık ama sonra ne olur bilinmez.
hocam100
01-06-2009, 18:42
Açıkcası şaşırdım ne şanslı insanmışsınız Sevil hanım .Entererasan bir olay bu.Galalalrın büyük küçük açması da soğanalrın yerinde kalarak iyi bakım yapılmasına bağlıdır.Suyu çok severler.
Bakalım sonunda kırmızıya dönerse neden hepsi böyle değil diye şikayet ederim artık :)
Şaka bir yana bu gün içinde farkedilir derecede koyulaştı, bakalım sonunda ne renk olacak.
Bakımları iyi, sularıda bol. Ama bir tanesi halen güneşe merhaba demedi.
Sabırla bekliyorum bakalım o ne süprizler yapacak.
tolgahann
04-06-2009, 13:37
145 nolu mesajımdaki renkli galalarımdan gelişkin olanı birsürü tomurcuk tuttu.Bol sulamayla 20 günde coştular.Yaprağı benekli olan sanırım sarı.O daha tomurcuk çıkarmadı ama yakın zamanda o da çiçeklenir diye ümit ediyorum.
Beyaz galam ise hala dipten tomurcuk çıkartıp açıyor.:)
Adalet Yağcı
04-06-2009, 13:45
Benim gallam (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=83711&d=1244114637) da açmış, yaprak yapısına baktığımda Lonicera arkadaşımızınki ile aynı olduğunu görüyorum, benimki de renk değiştirecekmi acaba, merakla bekliyorum.
Herkese Merhaba;
Galalarımızın çiçeklendiğini görmek çok güzel, herkesi tebrik ederim. Benim pembe galam da açmak üzere, yaprakları tolgahann'ın pembe galasına benziyor, uzun ince. Çiçeğim pembe ama goncası şu anda beyaz. İlk gördüğümde ben de çok şaşırdım. Forumda inceleyince renk değiştirdiğini gördüm. Bu durumda benimki de bukalemun cinsinden :D
Beyaz gonca hafta sonu pembeye dönmeye başladı :).
Adalet Yağcı
08-06-2009, 12:15
Dün baktığımda renginde değişiklik olmamıştı, ayrıca çiçek boyu da hâlâ küçük.
Galla (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=84785&d=1244444864)
Lonicera
11-06-2009, 14:46
Benim renkli gallalar sürekli çiçek veriyor. Kırmızı olan iyice çıldırmış durumda. Beyaz gallanın çiçeği 1 hafta sonra pörsürken renkli olanların 3 haftadır dipdiri olması çok şaşırtıcı. Sadece koyu kırmızıdan pembeye doğru bir renk açılması oluşuyor.
tolgahann
11-06-2009, 15:10
Sevgili Lonicera maşallah galalarınız çok güzel görünüyor.Bunlar da benim pembe callalarım.:)
tolgahann
11-06-2009, 15:13
Bunlar da bauhaustan aldığım pink rehmanii cinsi hiç paketin üzerindeki gibi açmadı.:(
Lonicera
11-06-2009, 15:15
Sevgili tolgahann, benimkiler seninkiler yanında sönük kalmış. Güle güle büyüt. İyi bir fotoğraf makinesi almak şart oldu:))
"Gala" lar tüm yaz çiçeklenmeye devam eder mi?
tolgahann
12-06-2009, 00:04
Sevgili limon benim beyaz olanı haziran sonuna kadar çiçekli kalıyor ama renklileri bilmiyorum.Şu anda çiçeğe yeni geçtiler ve uzun süre de çiçekli kalacağa benziyorlar ama yaz sonuna kadar çiçekli kalacaklarını sanmam.
Benimkide bu, kırmızı diye almıştım pemboş açtı... :D
Adalet Yağcı
14-06-2009, 22:33
182 Nolu mesajımdaki gallamın (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86432&d=1244916727) rengi koyulaşmış, ama çiçekleri aynı boydalar, bir haftadır dayanıyorlar, bakalım ne kadar kalacak üzerinde.
Kırmızı ve turuncu diye aldığım gallalarım..
kopshtar
06-07-2009, 12:54
Arkadaşlar şükredin yine renkli çıkmışlar en azından. Benim gallaların tamamı beyaz çıktı :( Hocam sesimiz geliyor mu :)
harbour of tears
07-07-2009, 13:38
Arkadaşlar,beyaz galalarımın yaprakları sarardı.Sabah güneşi alıyorlar ve düzenli bol su... Nedendir bilen var mı?
Arkadaşlar,beyaz galalarımın yaprakları sarardı.Sabah güneşi alıyorlar ve düzenli bol su... Nedendir bilen var mı?
Gala her yıl kendini yeniler, çiçeklenme dönemi bittikten sonra yaprakları sararıp kurur ve baharda yeniden canlanır. Eğer sizin galanız da beyaz çiçek açan türden ise ve dış mekanda duruyorsa büyük ihtimalle zamanı geçtiği için toprak üstündeki yapısı kurumaya başlamış olabilir.
kopshtar
09-07-2009, 21:26
Benimkiler biraz geç kaldı anlaşılan. Daha yeni açıyorlar. Bir tanesinin de açmaya hiç niyeti yok. rengini öğrenseydim bari :)
Arkadaşlar şükredin yine renkli çıkmışlar en azından. Benim gallaların tamamı beyaz çıktı :( Hocam sesimiz geliyor mu :)
Şükredinki Siznki açmış.Benimkiler hiç açmadı :))
kopshtar
10-07-2009, 21:53
Sn Nuzel gallalarınız tam güneşte mi duruyor?
Benimkiler de açmayacak diye düşündüğüm için tam güneşten duvar kenarına, yarı gölge bir yere aldım. bir hafta sonra çiçek sapı göründü. Belki işe yarar :)
Lonicera
30-07-2009, 14:00
Bugün bahçede gezinirken kırmızı gallalarımın bir tanesinin dibinde şişlik gördüm. İçini aralayıp baktığımda ise hayrete düştüm. Sanırım tohum bağlıyorlar:) Beyaz gallalarda buna benzer bir şeyi hiç görmemiştim. Elinde bu cins bitkiden olan arkadaşlardan bu şekilde gelişim gösteren oldu mu?
harbour of tears
30-07-2009, 16:50
Gala her yıl kendini yeniler, çiçeklenme dönemi bittikten sonra yaprakları sararıp kurur ve baharda yeniden canlanır. Eğer sizin galanız da beyaz çiçek açan türden ise ve dış mekanda duruyorsa büyük ihtimalle zamanı geçtiği için toprak üstündeki yapısı kurumaya başlamış olabilir.
Çok teşekkürler sayın Meraklı.Cevabınızı şimdi gördüm ve içim ferahladı. Bende sudan veya güneşten zarar gördüler diye üzülüyordum.
Bugün bahçede gezinirken kırmızı gallalarımın bir tanesinin dibinde şişlik gördüm. İçini aralayıp baktığımda ise hayrete düştüm. Sanırım tohum bağlıyorlar:) Beyaz gallalarda buna benzer bir şeyi hiç görmemiştim. Elinde bu cins bitkiden olan arkadaşlardan bu şekilde gelişim gösteren oldu mu?
Sayın Lonicera,
Sizin yazdıklarınızı okuyunca gidip baktım, evet benzer oluşumlar bizimkilerde de mevcut. Küçük tip açan beyazlarda da aynı oluşum var.
Lonicera
02-08-2009, 17:19
Teşekkürler Sn sevil, merakımı gidermiş oldum sayenizde. Bu tohumları değerlendirmek lazım o zaman:) Tohumdan da nasıl yetiştirilecekse, araştırmak lazım.
kopshtar
05-08-2009, 21:01
Sn Lonicera; neredeyse açan tüm çiçekler tohuma dönüşme eğiliminde. Ben enerjisini almasın diye her gövdede sadece 1 çiçeği tohuma bıraktım. Diğerlerini koparıyorum.
Lonicera
05-08-2009, 21:06
Sn kopshtar, bendeki çiçeklerin sadece 2 tanesinde bu tohumlaşma olmuş( toplam 8 çiçek var). Merak ettiğim bu tohumları nasıl kullanacağız? Herhangi bir işlem gerekecek mi? Soğuk katlama vb. Ayrıca çiçeklenmesi hangi sürede olacak? Yani bin tane soru:) Tohumdan yetiştirmek çok zorsa tohumları için çiçekleri bekletmeyeceğim.
merhabalar herkese.. iki sene önce Almanya dan iki mor galla soğanı getirmiştim.eylül sonunda dikmeme rağmen iki hafta içinde o güzel çiçeklerini göstermişti. saksını değiştirmedim.bu senede çok güzel çiçek açtı:rolleyes:.Sayın Lonicera aynı sizinki gibi benim çiçeklerde tohum vermeye kalkışıyor;). şu an saksıda 10 kadar bitki var ve ne zaman nasıl ayıracağımı bilmiyorum...yardım ederseniz sevinirim...;)
Lonicera
06-08-2009, 15:36
Sn halil33, ah bir bilebilsem ne yapacağımızı:) Sanırım konu hakkında bilgi sahibi yok ya da burayı henüz okumadılar. Artık iş başa düşerse tohumların yeşilden koyu renge dönüşmesini bekleyip ardından toplayacağız, sonra da soğuklama ihtiyacını gidermek gerekecek herhalde.
ben torflu bir toprağa tohumları koyup kendi başlarına bırakmayı düşünüyorum. tohumlar ne zaman çıkmak isterlerse o zaman çıksınlar:rolleyes:. Doğa ana hadi çabuk iş başına tohumlar seni bekliyor:p:D...
Sevgili arkadşalar;
Benim de renkli galalarımda tohum oluşumu var ama tam oluşmuş gibi değil. Bana göre bu tohumlardan yeni bitki olmazmış gibi geliyor.
Bir de şu günlerde benimkilerin yaprakları canlı yeşil rengini kaybetti ve sarıya dönmeye başladı. Acaba bu yaprakları kesip soğanı dinlenmeye almak gerekir mi?
Merhaba
Saksısıyla aldığım gala soğanlarımı bahçeme ektim Ancak yumruları oldukça küçüktü seneye çiçek açar mı? Yaprakları da sararmaya başladı sulamayı nasıl yapmalıyım artık .
acaba bu mevsimde saksıını değiştirmek mümkünmüdrü. yıllardır aynı saksıda ve hiç açmıyor yaprakları çok kaliteli parlak ve yemyeşil.
toprak yapısı nasıl olmalı.? teşekkürler.
acaba bu mevsimde saksıını değiştirmek mümkünmüdrü. yıllardır aynı saksıda ve hiç açmıyor yaprakları çok kaliteli parlak ve yemyeşil.
toprak yapısı nasıl olmalı.? teşekkürler.
Normalde bu mevsimde yaprakları sararmalı ve hatta kurumalıdır. Çiçek açmamasının sebebi yeteri kadar güneş görmemesi olabilir. Saksıda iç mekanda bakıyorsanız çiçek açmaması olağan. Bir de bu tip soğanlı veya yumrulu bitkilerin çiçek açması için soğuklanması gerek. Bu nedenle de dış mekanda kalması daha iyi olur.
Saksı değişimi konusunda da bu mevsimde yapabilirsiniz.
bu gallanın üzerinde pamuk gibi beyaz böcekler var nerden nasıl ürüyorlar aklım almıyor her gün bi kac tane topluyorum yine peydah oluyorlar. ne yapabilirim.!!!!!!
hocam100
24-11-2009, 14:56
Gala soğanı marta nisana dikilir o zaman bulunabilir.
Lonicera
25-11-2009, 14:21
1,5 ay önce ektiğim kırmızı galla tohumları çimlendiler.
Beyaz gallam mis gibi kokuyor.
Benol Hazaroğlu
19-03-2010, 08:41
arkadaşlar
bahçemi süsleyen gala çiçeğinden sizlere biraz bahsedeyim ben gala diyorum gerçek ismi kalla eşsiz bir güzellikte gelin çiçeğidir çok arsızdır kışın yaprakları yeşil kalır yine güzeldir kendi kendine çoğalır ben bahçemdekilerden yan sitelere de dağıttım belki 150 soğan onların da bahçesini süslesin diye bu yaz resilerini çekip sitede yayınlarım renklilerini kapalı çarşı ve koçtaştan aldım çok cılız ve paketteki renkte çıkmıyor kaç defa diktim olmuyor renkli yetiştiren muavvak olan varsa yazsın lütfen ben onların hastasıyım
Benol Hazaroğlu
19-03-2010, 08:59
sevgili lonicera
gala bölümüne yeni girdim dolayısıyla yazışmalardan yeni haberim oldu defalarca renkli gala diktim cılız ve paket rengi çıkmıyor bana toorak isteğini ve aldığınız yeri markayı burda yazarsanız sevinirim beyazlarım coşmuş harika iri açıorlar ve çoklar teşekkürler
Benol Hazaroğlu
19-03-2010, 09:09
sayın Mine pakkaner renkli gala yetiştirmede bize yardımcı olabilir mi acaba
Benol Hazaroğlu
20-03-2010, 19:48
Sayın mine Pakkaner
sitede yeniyim doğru yerde mi soruyorum bilmiyorum renkli gala soğanı aldım toprak ihtiyacı nedir hazır toprakta yetişirmi daha evvel birkaç defa daha diktim başarılı olamadım lütfen yardımcı olurmusunuz
Mine Pakkaner
29-03-2010, 16:11
Sayın mine Pakkaner
sitede yeniyim doğru yerde mi soruyorum bilmiyorum renkli gala soğanı aldım toprak ihtiyacı nedir hazır toprakta yetişirmi daha evvel birkaç defa daha diktim başarılı olamadım lütfen yardımcı olurmusunuz
Gala aslında çok kolay yetişir, toprak süzek olmalı ve aşırı su vermemelisiniz, su çürümeye neden oluyor.
querelle
30-03-2010, 19:55
Ben de fellik fellik "Zantedeschia" diye aranıyorum, "Galla" olabileceği hiç aklıma gelmemişti ;)
Bugün Bauhaus'ta (hiç niyetim yokken) gördüm ve vuruldum. Tabii hemen akabinde sepetimden bikaç parça çıkartıp yerine bu harika şeyi aldım.
Zannedersem bahçe için daha uygun ama denemekten bir zarar gelmez; hem Aşk güya kural tanımazmış :p
Yeni saksısına alınca resimlerini paylaşacam.
Benol Hazaroğlu
28-05-2010, 11:20
kırmızısınıda bekliyorum.
Ben bir adet turuncu gala aldım , üç sürgün verdi , bu saatten sonra açar mı ?
Ümidim var hala ama ...
Benim de yeni yapraklanan renklı galalarımdan sarısı boyuna bakmandan çiçeğini verdi, sevgili Jezebel sizin ki de açaçak.
zeynep dila
01-06-2010, 23:36
Bu sayfayı çiçeğin ismi yabancı geldiği için hep atlıyordum. Nihayet galla ile tanışma zamanı geldi dedim ve karşıma çocukluğumdan beri bahçemizde olan şu anda da bahçeme güzellik veren beyaz zambakla karşılaştım. Aslında biz ona adı biraz tuhaf olsa da kepçe zambak deriz. Nihayet burada görüp beğenip de yetiştirmek için uğraşmama gerek kalmayan bir çiçeğim varmış benim de, her ne kadar adını yeni öğrenmiş olsam da...
Turuncu değil , beyaz değil , sarı gibi ...
Açtı ya ona da şükür :p
153172
:rolleyes:
Benol Hazaroğlu
17-06-2010, 16:14
fazla açılmıyor beyazlar gibi
Lonicera
17-06-2010, 17:37
sevgili lonicera
gala bölümüne yeni girdim dolayısıyla yazışmalardan yeni haberim oldu defalarca renkli gala diktim cılız ve paket rengi çıkmıyor bana toorak isteğini ve aldığınız yeri markayı burda yazarsanız sevinirim beyazlarım coşmuş harika iri açıorlar ve çoklar teşekkürler
Sevgili Benol Hazaroğlu, siz mesajı yazalı aylar olmuş ben yeni farkettim :eek: Maaşallah sizin mor galla harika görünüyor. Sanırım toprak isteğini artık benden iyi biliyorsunuzdur. Elimde mevcut olanlar, kırmızı ve beyaz. Yanlış hatırlamıyorsam hocam100' den almıştım soğanlarını. Bu yıl kırmızılar çiçeklenmedi, turuncu da yağmur altında çürüdü. Beyazlar da çiçeklerini bitirmek üzere. Selamlar...
fazla açılmıyor beyazlar gibi
Evet ama bu sene İzmirde çok yağmur olduğundan mı bilinmez beyazlarımda hiç açmadı . Bu geç ektiğim için açtığına sevindim . Yavaş yavaş turunculaşmaya başladı kıyılardan . Mor galanız ;) harika görünüyor .
Benol Hazaroğlu
19-06-2010, 15:19
turuncu galla
finduk52
20-06-2010, 21:56
Bu sene 3 er taneden 2 paket galla soğanları aldım ve bahçeme ektim. Paketinde gösterdiği üzere beyaz renk almiştim. Ama çıkan yapraklara baktığımda beyaz gallaların yaprakları sade yeşil yapral görüyorum. Benimkiler ise benekli yeşil. Benim gallalarım beyaz değil mi acaba ? Ya da benekli yaprakları olup beyaz açan galla çeşidi de varmıdır ?
finduk52
21-06-2010, 09:55
Bahsettiğim gallalar..
http://img46.imageshack.us/img46/3570/foto866.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/7997/foto867.jpg
hocam100
22-06-2010, 20:24
Bunlar da benim galalarım .Daha açmayan renklerim var.
gala ...
155376
:rolleyes:
tatenkof
29-06-2010, 14:29
beyaz benekli olup yaprakları, beyaz çiçek açan var daha pazar günü aldıkk
Bunlar da benim galalarım .Daha açmayan renklerim var.
Sarı olanların yaprakları da mı sarı oluyor yoksa bir süre sonra yeşile dönüyor mu yapraklar?
hocam100
29-06-2010, 19:56
Sarı olanın yaprakları sarı olmuyor çiçeği sarı oluyor.
Galalarımdan birinin çiçeğini koparmamıştım içinde petek petek birşeyler oluştu bunlar tohum mu ? İyece sararınca ekersem büyür mü ? teşekkürler
İşaretlediğim çiçekten daha çok yaprağa benziyor. Hem dişicik tepesi yok.
Yorumları ve fotografları görünce çok sevindim,ismindende tahmin etmiştim aslında güzel çiçeklerinin olucağını, bugun çiçekçimin hediyesiydi gala çiçegi ve odamın en güzel yerinde o da yerini aldı umarım bende çiçeklerini görürüm sizler gibi :)
hocam100
13-09-2010, 18:12
Ahmet şahin bey dedğiniz gibi orası yaprak.Yaprak dahi çiçek renginde oluyor.
mustafaazizoglu
11-02-2011, 07:15
Ben bunların yumrularını daha yeni aldım ve bugün bahçeye dikeceğim ama bakalım bu mevsimde dikilmiş yumrular tutacak mı?
Bauhaus da sarı pembe ve beyaz galla soğanları vardı. Hafta sonu dayanamayıp pembe olandan aldım bir tane. Saksıya diktim. Balkona çıkartmalı miyim yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı bekleyeyim karar veremedim. Şimdilik evde duruyor. Tecrübeli arkadaşların yorumunu bekliyorum:rolleyes:
k_donmez
14-03-2011, 11:39
Sayın a1919
Ben beyaz renklinin yapraklanmış halini saksı içinde aldım. Geçen Ağustos'ta korunaklı bir yerde bahçeye diktim. Kış boyu yaprakları keyifsiz ancak yeşil kaldı. Hala canlılar. Dışarıda kalan saksıda kök ve yumrular soğuktan bozulabilir. Bahçeniz varsa hiç düşünmeden bahçeye dikin.
Maalesef bahçem yok. Apartmanınkini saymazsak :) O zaman soğuklar geçene kadar evde sonra balkonda bakayım. Bu arada balkonum kapalı ve korunaklı ama haliyle soğuk oluyor.
Küpe ve onbiraylık çiçeğim kış boyu balkondaydı. Onbiraylık sürekli açıyor. Bunları balkonun durumunu anlatmak için yazıyorum. Sanırım bu durumda seneye kışın balkonda bırakabilirim değil mi? Aslında soğanlı bitkiler sanki genel olarak sıcağı pek sevmiyorlar gibi geliyor bana. Gallada da durum aynı mıdır?
Sayın a1919;
Hafta sonu aynı mağazaya ben de gittim ve ilk dikkatimi çeken bitki soğanlarının satıldığı standlar oldu. Bende bir beyaz, bir pembe galla aldım ve hemen saksıya diktim. Aslında ikisini yanyana dikmek için almıştım ama üzerinde iki soğan arasında 40 cm. aralık bırakaın yazdığı için, büyümezler endişesi ile bir tanesini diktim.
Benim işyerinde kamkatım vardı fakat malesef bakamadım kurudu. Onun saksısına diktim, güneşli bir yerde. Eve götürmeyi düşünmüyorum, içerde de açar diye umut ediyorum..
Umarım bol bol açarlar...
İzmirdeki Gala'lar bahçelerde açmış durumda.
Yarın birkaç resim çekeyim de gönlümüz şenlensin.
Yoksa yaz yaz...:(
k_donmez
15-03-2011, 11:38
Maalesef bahçem yok. Apartmanınkini saymazsak :) O zaman soğuklar geçene kadar evde sonra balkonda bakayım. Bu arada balkonum kapalı ve korunaklı ama haliyle soğuk oluyor.
Küpe ve onbiraylık çiçeğim kış boyu balkondaydı. Onbiraylık sürekli açıyor. Bunları balkonun durumunu anlatmak için yazıyorum. Sanırım bu durumda seneye kışın balkonda bırakabilirim değil mi? Aslında soğanlı bitkiler sanki genel olarak sıcağı pek sevmiyorlar gibi geliyor bana. Gallada da durum aynı mıdır?
Balkonda küpe ve onbiray çiçeği kalabiliyorsa galla'da kalabilir. Bu kez de güneş altında sera ortamı gibi sıcaklığı engellemeniz gerekebilir. Kolay gelsin.
Ben patatese benzeyen, diğer tarafına oranla daha pürüzsüz olan kısmı alta; daha girintili çıkıntılı kısmı ise üste gelecek şekilde saksının ortasına yerleştirip üzerini tamamen toprakla kapattım. Aslında bana kalsa tam aksi şekilde yerleştirirdim. Ama burada bir yerde, bir arkadaşımız tam emin olmamakla birlikte böyle dikilmesi gerektiği hatırladığından bahsediyordu ve bu konuya ilişkin bulabildiğim başkaca bir detay yoktu.
O nedenle uzman arkadaşlarımız konuya açıklık getirebilirlerse faydalı olur diye düşünüyorum. Ben de hatalı bir iş yapmış isem yumruyu kurtarabilirim:D
Şimdiden teşekkürler...
Ben de aynı şekilde diktim ve sanki kökler üst kısmından çıkıyormuş gibi geldi. Ama aynı yerden yaprak da çıkartacak gibi. Fotoğraflı bir anlatım la destek bekliyoruz :)
bettyycim
18-03-2011, 11:03
Ben de yeni ektim bir kaç renk, bir tanesi filizlenmeye başlamıştı, pürüzssüz taraf alt kısmda idi o kısım alta gelecek şekilde ektim arkadaşlar ;)
Sanırım doğru yapmışız :p
Evet evet doğru yapmışız :D Yumruyu aldığım Sn. Mutlu Kutlu 'dan da teyidi geldi.:D
Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Bu işin acemisi olmak da ne zor şeymiş yahu :p
Ve bu durumda da sormadan geçemeyeceğim. Tüm yumrulu bitkilerde dikim şekli bu mudur ? Yoksa ayrıcalık arz eden yumrulular da var mı ?
teacher80
22-03-2011, 19:04
Bu Gala bitkisi ne muhteşem bir bitkidir. Bu sitede tanıdım gala'yı. İlk işim hemen gidip beyaz Gala almak oldu. Yaklaşık 10 gün oldu dikeli ama hala bir hareketlilik yok tabi. Merakla bekliyorum. Dikerken ben de çok emin olamadım altı neresi üstü neresi. Şimdilik saksıya diktim ve güneş alan bir yere koydum. Daha sonra Bahçeme dikmeyi düşünüyorum..Bir hareketlilik görürsem yazarım ben de.
teacher80
22-03-2011, 19:07
Ben de yeni ektim bir kaç renk, bir tanesi filizlenmeye başlamıştı, pürüzssüz taraf alt kısmda idi o kısım alta gelecek şekilde ektim arkadaşlar ;)
Merhaba bettyycim. Siz gala'larınızı ne zaman dikmiştiniz acaba? Benim 10 gün filan oldu. Ama bir hareket yok.
hocam100
22-03-2011, 22:08
Toprak ısıısı 15 dereceği aşınca hareket başlayacaktır.
bettyycim
23-03-2011, 07:44
Merhaba bettyycim. Siz gala'larınızı ne zaman dikmiştiniz acaba? Benim 10 gün filan oldu. Ama bir hareket yok.
Ben de 10 gün kadar önce ektim sevgili arkadaşım, güneş yüzünü gösterince fiizlenecektir. :D
teacher80
02-04-2011, 23:06
Evet 3 hafta oldu ve bitki hala çıkmadı.Maalesef. Bu arada yumruları ben saksıya dikmiştim yeşerince dışarı bahçeye almayı düşünüyordum.
Dün saksıyı deştim artık dayanamayıp yumruyu çıkardım inceledim ve tamamen yumuşadığını fark ettim. Bu ne demek oluyor acaba? Bir bilen cevap verirse sevinirim. Şimdiden teşekkürler..
hocam100
03-04-2011, 10:19
Evet , 3 hafta boyunca fazla su vermişsiniz çürütmüşsünüz demek.Gala sıcaklar arttığında kendiliğinden filizlenir. Filizlenme aşamasında fazla su verilmez.
k_donmez
03-04-2011, 16:49
Kış boyunca asla kurumadılar. İlk iyi havayla birlikte yapraklar hareketlendi. Çirkin göründüğüne bakmayın. Bahçenin en güzel çiçeklerinden birini verecekler.
nurguldk
04-04-2011, 16:38
Kış boyunca asla kurumadılar. İlk iyi havayla birlikte yapraklar hareketlendi. Çirkin göründüğüne bakmayın. Bahçenin en güzel çiçeklerinden birini verecekler.
Merhaba k_donmez,
Yanlış görmüyorsam Gala bahçede ekili.. Beyaz mı? Renkli mi?
Ankara donlarına, renkli türlerin dayanamayacağını düşünerek saksıya ektim. Sizin tecrübenizle hareket edebilirim :)
k_donmez
04-04-2011, 20:48
Sayın Nurguldk,
Bahçede ekili ve beyaz renkli. Geçen Ağustosta Yalova'dan saksı içinde getirerek bahçeye dikmiştim. Son halleri böyle. Güneybatı cephede korunaklı bir yerdeler.
12 gün önce saksıya diktiğim iki tane galla'dan pembe olanı sürgün verdi. Resimler cep telefonundan biraz kalitesi düşük :o. Saksılar iş yerimde dayanamadım hemen çekmek istedim. :))
İzmirin Zantedeschia' ları sokaklarda açalı çok oldu
201502
:)
201503
Bu gün öğlen yürüyüşümde çektim:rolleyes:
Gallalar 10 cm.i geçti bile ;)
bende ki gallalar bi türlü çiçeklenmiyorlar acaba neden? dev gibiler güneş d ealıyorlar ama çıt yok
Gallalar bahçede mi, saksıda mı sayın akon?
Güneş de alıyor dediğinize göre acaba saksısı küçük ya da büyükmü ? Veya toprağı uygun mu değil?
Soğanlı bitkiler konusunda deneyimli üyeler cevaplayacaktır kuşkusuz.
Daha önceleri hiç cazip gelmeyen galla buradaki fotoları gördükten sonra gözüme farklı güzellikte görünmeye başladı.
Bugün akşam Tekzenden siyah galla soğanı aldım, denemek istiyorum.
Önce bu bölümü inceledim ki soğanı ,nasıl ,nereye ,nasıl bir kaba yerleştireceğimi bileyim .
Balkonumda saksıya dikeceğim .Buradan anladığıma göre yarı yarıya torf ve gübreli toprak karışımı olacak.
Yarın dikerim, gelişmeleri sizlerle paylaşırım.
Evet arkadaşlar birkaç gün oldu , soğanımızda sürgün göründü.
Demekki 10 gün falan sürmüş.Bakalım gelişmesi nasıl olacak merakla bekliyorum.
Gülbeşeker
15-05-2011, 21:36
mutlu beyden aldığım galalar hala filizlenmedi evin içinde saksıdalar patatesleride çürümemiş dikeli iki ay oldu herhalde artık beklemekten bıktım neden çimlenmiyorlar benim gibi çimlendiremiyen varmı
Benim galla soğanı da çürüdü maalesef. Şimdi tekrar alıp diksem çok mu geç acaba?
bettyycim
27-05-2011, 15:44
Bauhosu da çiçeklenmiş olarak satılıyordu bu hafta ;)
bettyycim süper haber. İnşallah Ankara'da da vardır. Hafta sonu planı belli oldu :)
Teşekkürler...
nurguldk
27-05-2011, 16:09
mutlu beyden aldığım galalar hala filizlenmedi evin içinde saksıdalar patatesleride çürümemiş dikeli iki ay oldu herhalde artık beklemekten bıktım neden çimlenmiyorlar benim gibi çimlendiremiyen varmı
Benim galalar cam bölmedeydi. Havalar ısınınca dışarıya bol güneşli bir yere koydum. Yağmurlarla epey sulandılar. Şu anda gelişmeleri çok hızlandı.
Bence orada da havalar ısınmışsa, siz de dışarı güneşe alın ve sulamayı arttırın derim.
Birol Ketenci
27-05-2011, 16:32
mutlu beyden aldığım galalar hala filizlenmedi evin içinde saksıdalar patatesleride çürümemiş dikeli iki ay oldu herhalde artık beklemekten bıktım neden çimlenmiyorlar benim gibi çimlendiremiyen varmı
Mutlu Bey'den sizden bir hafta önce aldığım galaların hepsi filizlendi. Sizinkilerin ev içinde olmaları gecikmeye sebeb olmuş olabilir mi? Galaları aldığım günden beri balkondalar ve 5 dakika önceki durumları fotoğrafta.
217411
Gülbeşeker
27-05-2011, 21:03
sayın nurguldk ve birol ketenci benim galalarımda 15 20 gündür dışarıda çürümelerinden korktuğum için toprağın üzerini biraz fısfıslıyorum acaba toprağı güzelce bir ıslatsam dahamı iyi olur hiçbir filizlenme yok patatesleri olduğu gibi duruyor patateslerin üzerinde ancak bir santim toprak var yeterlimi acaba siz nasıl diktiniz
Birol Ketenci
28-05-2011, 12:10
sayın nurguldk ve birol ketenci benim galalarımda 15 20 gündür dışarıda çürümelerinden korktuğum için toprağın üzerini biraz fısfıslıyorum acaba toprağı güzelce bir ıslatsam dahamı iyi olur hiçbir filizlenme yok patatesleri olduğu gibi duruyor patateslerin üzerinde ancak bir santim toprak var yeterlimi acaba siz nasıl diktiniz
Filizlenene kadar çürütmemek için fazla su vermeyin diyorlar genelde. Benimkiler 2-3 cm kadar gömülü ve ilk günden bu yana balkondalar bir hayli yağmur gördüler. Filizlenmesi için toprak ısısının 15-20 derece olması gerekiyormuş. Saksı kenarından toprağın durumunu kontrol ederek filizlenene kadar bir kere su vermek ve bol güneş almalarını sağlamak ta işe yarayabilir.
Gülbeşeker
28-05-2011, 13:08
üzerine biraz toprak ekleyip birazda sulayıp bekleyelim bakalım lilyumlarımda aynı balkonda tomurcukları bayaca büyüdü neredeyse açacak
Birol Ketenci
28-05-2011, 17:09
Aynı gün ekilmelerine rağmen liliumlar galalara göre çok daha hızlı gelişiyorlar. Birkaç gün içinde liliumlar açmaya başlarlar. Gerçi ben her eve gelişimde açtımı diye kontrol ettikçe onlar daha çok nazlanıyorlar ama pes etmek yok. Ya onlar açacak ya da onlar açacak :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.