View Full Version : Galla çiçeği
bunlarda benim galalarım sonbaharda bölüp bahçenin diğer kısımlarına dikmeyi düşünüyorum
Sevgili FİRÜZAN maşallah gallalarınız çok güzel.
Buda benim gallam filizlendi ,bekliyorum.
bettyycim
01-06-2011, 20:56
Arkadaşlar bugün Akdoğa Çiçek Serasına gittim Bauhouse için hazırlık yapıyorlardı harika renklerde Galalar da vardı :D
Gülbeşeker
08-06-2011, 22:08
galalarımda hala ses yok birdaha alırsam saksılı filizlenmiş alacağım
bettyycim
08-06-2011, 22:45
Bence telaşlanmayın benimkiler 15 gün önce uyandı, iklim farkı düşünülürse sizinkisi de 15 güne kadar hareketleneceklerdir :p
Gülbeşeker
09-06-2011, 23:44
bende umudumu yitirmedim ama bir ay sonra memlekete gideceğim o yüzden bir an önce filizlenip büyümesini istiyorumki biraz daha dayanıklı osun geldiğimde sağ salim bulayım
nurguldk
10-06-2011, 09:14
Sevgili Gülbeşeker,
Benim Galalar da Birol beyinki gibi epey gelişti. Sizinkilerin de artık uyanması gerekirdi diye düşünüyorum. Benimkiler daha derinde ekili. Yumrunun buyu kadar var. Bir de yüzeye yakın olursa köklerini dışarı veriyor.
Yumruyu ters ekmiş olabilir misiniz?
Ben ilk ektiğimde ters ekmişim , birkaç gün içinde buradaki bilgilerden farkedince hepsini çıkarıp tekrar ektim. Bir de artık sıcaklıklar arttı. Çok ıslak olmasa da toprağın nemli olması gerekir diye düşünüyorum.
Birol Ketenci
10-06-2011, 10:38
Aradan gecen iki haftada gallalarım çiçeklerini açtılar. İlk anda çiçekler ebruli olup tam açık duruma gelene kadar gerçek renklerini alıyor.
222460
nurguldk
10-06-2011, 13:26
Birol Bey, harikalar. Ben de bekliyorum, darısı başıma :))
Gülbeşeker
10-06-2011, 21:33
beni iyice kıskandırdınz gidip galaarıma biraz sitem edeyim belki halime üzülürlerde hareketlenirler
Birol Ketenci
10-06-2011, 22:59
Birol Bey, harikalar. Ben de bekliyorum, darısı başıma :))
Yakında sizinkilerde açacaktır. Ben bu kadar erken açmalarını beklemiyordum. Çiçekler neredeyse yapraklarla beraber çıktılar hatta kırmızı renkli (şu an turuncu gibi duruyor) olanda iki yaprak iki çiçek var.
beni iyice kıskandırdınz gidip galaarıma biraz sitem edeyim belki halime üzülürlerde hareketlenirler
Ters ekim konusunda tereddütünüz yoksa sizinkilerinde artık filizlenmesi gerekir. Kulaklarını hafiften çekmek te işe yarayabilir tabii :)
Zantedeschia albomaculata
Çok geç oldu biliyorum,
geçen gün Kızlarağası hanından geçerken satıcı "3 yumrusu 10 lira" deyince dayanamadım aldım.
Mor, kırmızı ve beyaz ;)
Yumrular sürmeye başlamıştı bile.
Ektim aynı gün, hayırlısı.
İzmirde bunlar açar bu yıl bece, yaşayıp göreceğiz.
Mutlu Kutlu
19-06-2011, 20:46
Bahar dikimi gallalardan elimde kalanları saksılara dikmiştim. 15-20 gün önce açmaya başladılar, hemde bir kökten 3-5 çiçek çıkarıyor arsızlar:)
Yerli malı yurdum malı bu olsa gerek. Geçen yıl hipermarketlerden üreteyim diye aldığım bir sürü galladan hiç biri açmamıştı, resmen soğumuştum.
Bu renkli yerli üretim gallalardan da şüpheliydim ama hiç bir işlem yapmadan kendi kendilerine açtılar.
Artık Hollanda malı hiç bir çiçek soğanı neyim alıp dikmem artık:)
bettyycim
20-06-2011, 10:01
İlk Gallam merhaba dedi ama rengi pembemi kırmızımı karar veremedim ;)
nurcanaybay
20-06-2011, 12:21
Mutlu bey ;
renkli gala'ların çiçeklenme dönemini öğrenebilirmiyim bir de küçük saksıları kaç günde bir suluyorsunuz ,güneş alma süresi ne kadar ?
Bilgi verirseniz sevinirim.
Bu arada siz'den aldığım gala 2.çiçeğini açmak üzere ,tekrar teşekkür ederim.
Mutlu Kutlu
22-06-2011, 07:35
Galla sıcak ama gölge ortamları seviyor. Çiçeklenme dönemi dikim tarihine bağlı olarak 2 aydan sonra çiçeklenme dönemine girebiliyor.
Günlük 1 saat sabah veya akşam güneşi alan aydınlık yerler bitki için ideal. Sulama yaparken bütün bitkilerde olduğu gibi, toprak yüzeyi kurudukça sulama yapmak lazım.
Bende teşekkür ederim, saygılarımla.
Satı Uğurtan
22-06-2011, 12:28
Bunlarda benim beyaz gallalarım.
Zafer İnandıklı
22-06-2011, 21:45
Bunlar da benden
Gülbeşeker
25-06-2011, 21:06
benim galam nihayet filiz verdi iki üç aydır uğraşmalrım sonunda edindiğim tecrübeye göre patateslerin üzerine 5-6 santim toprak bırakılacak vesadece toprağın üzeri biraz ıslatılacak patateslerin çürümemesi için toprağın altına kadar sulanmıyacak sadece üst yüzey sulanacak nihayet filizlenmeyi sağlamak için yapılacakları çözdüm bakalım mevsimi geçmeden çiçeklenmesinide sağlamayı becerebilcekmiyim
nurguldk
26-06-2011, 19:18
Hiç beklemediğim bir şekilde favorim oldular ;)
228334
228335
228336
228337
228338[/QUOTE]
15 haziranda 3 renk almıştım.
İşte onlardan biri:p
231422
Ben ağustosta bekliyordum ama o ağustosu beklemek istemedi:D
İlk çiçeğimizi gördük , ebruli görünüyor.Sonuç nasıl olacak bilmiyorum.
Siyah soğandı aldığım.
Benol Hazaroğlu
08-07-2011, 11:35
Genelde renkli gala yaprakları beyaz benekli oluyor. İlk defa beyaz beneksiz renkli gala yaprağı sizinkinde gördüm.
Sadece sabah güneşi alan balkondaydılar önceleri. Ama çok yavaş geliştiklerini görünce, öğleden itibaren bol güneş alan balkona taşıdım. Derken gelişimleri hızlandı ve çiçekler göründü:)
Çıkmayanlar da var henüz. Renklerini umutmuşum, çıktıkça sürpriz oluyor:)
Bunlar çok hızlı
234102
,
234103
.
Benol Hazaroğlu
15-07-2011, 10:34
234243
Benol Hazaroğlu
15-07-2011, 10:36
Beyazlar gibi açamıyor.
Benol Hazaroğlu
21-07-2011, 17:04
Renk siyaha yakın mürdüm eriği rengi. Fotograf çekmesini bilemiyorum galiba. Renk farklı çıkıyor.
Sizde nasıl bilmiyorum ama benimkilerin hiç biri ambalajında yazan renk çıkmadı.
Yine de beyaz benekli yaprakları çok güzel.
Benolcüğüm çok güzeller;)
asbilgiç
21-07-2011, 20:25
Benim gallalar daha yeni yaprak vermeye başladı.Çiçeklerini bu yıl görebilirmiyim acaba?
Begonvil-71
29-07-2011, 12:23
Ben de mayısta fide olarak dikmiştim.Bol bol yaprak veriyor ama hala açamadı.Son günlerde yaprakları da sararıyor.Sabahtan saat 14.30 a kadar güneş alan doğu cephesinde balkonda duruyorlar.Rüzgar da alıyor. Neden açmıyor acaba yerini değiştirmeliyim?
Mutlu Kutlu
29-07-2011, 14:26
Çok fazla güneş alıyor, bu şekilde çabuk göçerler.
Biraz serin yerde yaşayabilirlerse açma ihtimallleri var. İthal hollanda galası ise boşuna, ben 2-3 yıl çiçek açtıramadım dı.Ben de mayısta fide olarak dikmiştim.Bol bol yaprak veriyor ama hala açamadı.Son günlerde yaprakları da sararıyor.Sabahtan saat 14.30 a kadar güneş alan doğu cephesinde balkonda duruyorlar.Rüzgar da alıyor. Neden açmıyor acaba yerini değiştirmeliyim?
Begonvil-71
01-08-2011, 10:37
Yerini değiştirdim. Artık sadece sabah 1 saat kadar güneş alıyor. Sararan yaprakları da kestim bakalım bundan sonra ne olacak yeni yaprak çıkarıyor ama.İthal olduğunu sanmıyorum bildiğimiz beyaz gala. Cevabınız için teşekkürler Mutlu bey.
Genelde renkli gala yaprakları beyaz benekli oluyor. İlk defa beyaz beneksiz renkli gala yaprağı sizinkinde gördüm.
Evet bende bakıyorum hep benekli .Birkaç noktada var sadece.Pembe olan çiçekler siyaha dönüştü tam siyahta değil garip bir renk oldu.
Sizin çiçeklerdede böyle dönüşümler oldu mu ?
Sadece sabah güneşi alan balkondaydılar önceleri. Ama çok yavaş geliştiklerini görünce, öğleden itibaren bol güneş alan balkona taşıdım. Derken gelişimleri hızlandı ve çiçekler göründü:)
Çıkmayanlar da var henüz. Renklerini umutmuşum, çıktıkça sürpriz oluyor:)
Sevgili kartol , açan çiçeğinizin turuncu rengi harikaymış .Maşallah çok canlı görünüyor.
alacakaranlik
15-02-2012, 16:09
Gecen sene yetiştirdiğim, bir iki tanesinin resmi. Diğerlerinide buldukça ekleme yapacağım
Geçen yaz bir bahçede gördüğüm gala nın hem çiçekleri hem yaprakları bildiğimiz galaların 3 katı büyüklükteydi. Çiçek sapının uzunluğu 1,5 metre vardı, çiçeği de çok iriydi. Babasının bahçesinde çok fazlalaşınca yumrularından kendi bahçesine de ekmiş. Gördüğümden beri aklım kaldı. Hiç denk gelen oldu mu?
Benol Hazaroğlu
16-02-2012, 10:07
Benimkiler bahçede 20 senelikler haliyle soğanlar büyüdüğü için yapraklar ve çiçekler e çok büyük oluyorlar.
Ama renkli galalarda ayni büyüklüğü ve açmayı yakalıyamıyorum.
Ben de büyük yapraklı arıyordum, benimkilerin yaprakları istediğimden çok küçüktü. Cinsine de bağlı olabilir ama uzun zaman dikili kalınca yani yumruları iyice büyüyünce yaprak ve çiçekleri de büyüyor. Geçen sene yaprakları ve çiçekleri önceki seneler göre oldukça büyümüştü.
Azman olması yeri ile de ilgili olabilir. Oldukça gelişmiş galası olan bir arkadaşım, benim bildiğimin aksine güneşli bir yere dikmiş ama veranda sık yıkandığı için dibi sürekli nemli, en azından yedi senedir aynı yerde . Bana geçen sene bir kök ayırdı, şimdilik benimki çok cılız.
Belladonna
23-03-2012, 20:06
Bugün ben de Mısır Çarşısı'ndan iki adet galla rizomu aldım. İkisi de pakette ithal gallalardı. Ekerken bir de baktım bir tanesinde baya bir mavi gri küflenme olmuş. Az da olsa yumuşama var gibi geldi ama buna rağmen ikisini de ektim. Umarım hafif yumuşak olan da yaşar...
Belladonna
23-03-2012, 20:18
Gala ekimini araştırdığımda şu bilgileri edindim: Gala suyu ve güneşi seven bir bitki ama güney yörelerimize güneşin yakıcı olduğu bölgelere indikçe kısmen gölge olan yerlere ekilmesi daha iyi olur. Rizomları göz verdiği yerler dik gelecek şekilde 10-12cm derinliğe ekilir. Eğer göz görünmüyorsa yatay biçimde ekilmesi uygundur. İki rizom arası 30-45cm arası bırakılması daha sonra bitki gelişiminde bitkiye yer kalması açısından iyidir. Aşağıdaki bağlantıda galla ekim videosu bulunmakta:
Video: How to Plant Calla Bulbs | eHow.com (http://www.ehow.com/video_5706730_plant-calla-bulbs.html)
ardabora
01-05-2012, 14:18
Kışın dışarıda kalan galaları pet şişelerle,naylon örtülerle kapadım ama 2 hafta aralıksız kar altında kalınca tek bir yaprağı bile kalmadı.Kaybettiğimi düşünürken baharla birlikte kendilerine geldiler...
Bu haldeydiler...
289569
Bu hale geldiler..
289570
289571
Geçen yıl soğandan yetiştirdiğim gallam yavaş yavaş yapraklarını açmaya başlıyor , beklemedeyim.
kelebek çalısı
07-05-2012, 01:00
Bahçemdeki kala zambağı kuzey cephesinde ve güneş görmüyor diyebiliriz. Yerinde çok mutlu. Kışın bir kaç ay yok olup, sonra yeniden merhaba diyor :)
Galeriye yüklemiştim. Birincisi eski sezonlardan kalan bir fotoğraf. Makro olan bu sezonun. Bu sezon genel olarak fotoğraflamadım. Ama kalitesi değişmiyor. Sorunsuz bir bitki. Çiçeğinin heykelsi bir formu olduğunu düşünürüm hep, severim kala zambağını.
Zantedeschia Aethiopica - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41246&catid=member&imageuser=24773)
Arum Lily - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41483&catid=member&imageuser=24773)
Benim gala zambağım da kuzey bahçemde öğleden sonra az güneş alıyor. Ama her zaman keyfi yerinde.
Benol Hazaroğlu
12-05-2012, 15:43
Buyrun bu sezonun ürünleri bunlar.
tatlı bezelye
14-05-2012, 22:27
Merhaba,
Bizim de galamız yaprak verdi ancak salyangoz ve tırtıllara besin oldu.
Dİğer kısımlarda yazılan toprak içinde kağıt bardakta kahve veya bira çözümü mü uygulamalıyım acaba. Güllere komşu oldukları için bit ilacından da sebeplendi gerçi. Yine de kahve önlemi almalı mıyım.
Selamlar.
ardabora
15-05-2012, 19:44
Benim galalarım tomurcuk yaptı,şimdilik 5 tane. ;)
Geçen yıl, babam ve bir akrabamızdan 4-5 yumru almıştım, hepsi saksı içinde sonbaharı ve kışı geçirdi.
Babamın verdiklerinde 2-3 çiçek vardı ve çiçekler oldukça büyüktü. Şimdiki tomurcuklar pek küçük...
Bu yıl aldığım pembe galam ilk çiçeğini gösterdi. Aslında pembenin daha açık bir tonunu aramış ama bulamamıştım. Bu pembe de güzelmiş.
296843
Eski picasso galamı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35757&catid=member&imageuser=14854) geçen yıl küstürmüştüm, bu yıl barışacağız gibi. Onun çiçeğini de özlemle bekliyorum.
labradorit
21-05-2012, 11:04
Merhaba Arkadaşlar,
foruma yeni üye oldum. Yumru olarak aldığım birçok renkteki galalarımı mayısın ortasında ektim. Bu yıl açar mı? Hazır olarak alınan yumrular yavruluyor mu? Hibrit değiller değil mi?
Ayrıca, çabuk ve sağlıklı gelişmeleri için neler yapabilirim?
Şimdiden teşekkürler :)
ardabora
21-05-2012, 17:39
Açtık..İlk sene olduğu için mi acaba, çiçekleri bana küçük gibi geliyor.
Bir de bazı çiçekler açarken yaprak uçları yapışık oluyor, tam açıldığında da yırtılıyor.İkinci resimde net bir şekilde belli..
İlk senesi ise çok iyi, seneye çok daha güzel ve iri olacak.
ardabora
22-05-2012, 18:14
İnanın kaç kök olduğunu bilmiyorum.
Büyük bir saksıda,yapraklı olarak geçen yıl babam verdi. Bir de kardeşimin kayınvalidesi saksı içinde minik yapraklı olarak bir kaç kök verdi. Her iki saksıdakiler de ana kökten ayrılmış yavrulardı.
Merhaba Arkadaşlar,
foruma yeni üye oldum. Yumru olarak aldığım birçok renkteki galalarımı mayısın ortasında ektim. Bu yıl açar mı? Hazır olarak alınan yumrular yavruluyor mu? Hibrit değiller değil mi?
Ayrıca, çabuk ve sağlıklı gelişmeleri için neler yapabilirim?
Şimdiden teşekkürler :)
Çiçek açmaları yumru gelişimi ile ilgili olabilir. Yaprakları gelişmiş bir şekilde açarsa çiçek de açabileceğini tahmin edebilirsiniz. Yumrular yavrular, yavrular da gelişince çiçek açar.
sevil_24
23-05-2012, 16:03
Gala bitkimin geçen yılki fotoğrafı
http://d1205.hizliresim.com/x/r/6k6s4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bu yıl çok zayıf ve az çiçek açtı.
sevil_24
24-05-2012, 14:40
Bu yıl 1 tane çiçek verdi.Yaprakları da çok zayıf.Neden olduğunu anlayamadım.
sevil_24
24-05-2012, 14:52
Bir arkadaşıma vermek için kökten yavru ayırmıştım.
Çok mu hırpaladım acaba :((
labradorit
25-05-2012, 13:28
Bir arkadaşıma vermek için kökten yavru ayırmıştım.
Çok mu hırpaladım acaba :((
Sanmıyorum, nasıl ki ağaçlar budanınca daha sağlıklı olur, bu da ona benzer durum. Mesala ben aldığım hazır gala soğanlarının büyüklerini, cücükleri her bir ayrı kesime gelecek şekilde patates gibi ikiye keserek ektim. Baktım hepsi de filizlenmiş. Hatta biri çıkmış bile...
Çiçeğinin toprağı vitamin kaybetmiş olabilir, rizonlarının bir kısmını kurt yemiş olabilir ya da güneş alma açısı değişmiştir.
Toprağını kaz ve organik gübre ekle... Eski toprağını yenilemeye çalış ve toprak hava alsın... Hatta solucan falan bulursan saksısına koyabilirsin. Solucanlar toprağı havalandırır. Bakalım ne olacak?
sevil_24
25-05-2012, 13:55
Toprağını değiştirmiştim martta ama kontrol edeceğim.Önerileriniz için teşekkürler.
tatlı bezelye
03-06-2012, 10:55
Merhaba,
Sonbaharda Phlox rizomu almıştım. Burada fazla bilgi göremedim, yapraklarını da bilmiyorudum. Birden havalı bir hanım gelince bahçeye şaşırdım. Pembe calla da dikmiştim. Unutmuşum, büyük bir sürpriz oldu birden çiçek açmış görünce. Renklilerin açma performansı düşük diye okuyuncahiç bir beklentim kalmamıştı. Zaten kötü planlamışım komşulukları, bir de calla sürdü, bu bölge daha da karıştı. Aman neyse bunlar tatlı dertler herhalde:)
Karşınızda pembe calla hanım. Bir tomurcuk daha verecek. Paylaşmak istedim calla sevenlerle.
Selamlar.
Çok keyifli görünüyor. Gerçekten de yaprağıyla da çiçeğiyle de pek havalı bir bitki. :)
Phlox, Floks olarak var sitede. Başlık Phlox olarak değişse daha iyi olacak, olduğunu bildiğim halde bazen başlığı neydi acaba diye ben de bulamıyorum. :)http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/14940.htm
Picasso gallamın yumrusu bir önceki kış çürüyordu. Küçük bir parçasını kesip kurtarabilmiştim. Bu yıl beni üzmedi ve çiçeğini açtı.
kelebek çalısı
08-06-2012, 14:14
Calla zambaklarını üretmek isteyenler için.
Bitkinizin çiçeklerini solduktan sonra üzerinde bırakarak, kesmezseniz, bu şekilde tohum poduna dönüşebilirler. Bitkiyi kendi doğal kuruma sürecine bırakırken, normal sulama işleminize devam edebilirsiniz.
Tohumlar yeşil olarak görünmekte, zamanla sararmaya başlayacaklardır. İçinden alacağınız bu minik meyve görünümündeki yeşil veya sarı etli yapının içinde ekimini yapacağınız asıl tohum vardır. Elinizle etli kısmı hafifçe ezerek, bu tohumu çıkarabilirsiniz.
Ektiğiniz tohumu torfun içinde nemli olarak tutmayı ihmal etmeyin. Kısa sürede faaliyete geçecektir. Önümüzdeki bahar aylarında saksınıza, bahçenizdeki yerine alabilir, alırken minik soğan oluşumunu da gözlemleyebilirsiniz. İki sene veya ilerleyen yıllar içinde de çiçek alacak duruma gelecektir.
Bahsettiğim işlemleri bu sezon uygulayacağım. Sonuçlarını da elbetteki bu sayfada paylaşacağım.
Pembe gallam aldı başını gidiyor. Çiçek içinde çiçek açtığını ilk kez görüyorum.
307379307380
Benim Zantedeschia...
307798
gölgede kaldı, boy maşallah da çiçek tek...
Bahcede saksı içine dikmiştim. 10 kadar yaprak büyüdü. Saksı çok büyük değil. Bu şekilde kalmasında sakınca var mıdır. Bir de bu sene çiçek verir mi.
labradorit
14-06-2012, 13:28
Benim pembe ve beyaz galalar hepsi çıktı. Hatta ikiye keserek ekmiştim. Ancak turuncu ve sarı galalarım çürüyorlar. Onları değerlerinden iki hafta sonra ekmiştim. Sıcaklara kaldılar. Kurtarmaya çalışıyorum, ancak nafile ;(
Calla zambaklarını üretmek isteyenler için.
Bitkinizin çiçeklerini solduktan sonra üzerinde bırakarak, kesmezseniz, bu şekilde tohum poduna dönüşebilirler. Bitkiyi kendi doğal kuruma sürecine bırakırken, normal sulama işleminize devam edebilirsiniz.
Tohumlar yeşil olarak görünmekte, zamanla sararmaya başlayacaklardır. İçinden alacağınız bu minik meyve görünümündeki yeşil veya sarı etli yapının içinde ekimini yapacağınız asıl tohum vardır. Elinizle etli kısmı hafifçe ezerek, bu tohumu çıkarabilirsiniz.
Ektiğiniz tohumu torfun içinde nemli olarak tutmayı ihmal etmeyin. Kısa sürede faaliyete geçecektir. Önümüzdeki bahar aylarında saksınıza, bahçenizdeki yerine alabilir, alırken minik soğan oluşumunu da gözlemleyebilirsiniz. İki sene veya ilerleyen yıllar içinde de çiçek alacak duruma gelecektir.
Bahsettiğim işlemleri bu sezon uygulayacağım. Sonuçlarını da elbetteki bu sayfada paylaşacağım.
Sevgili Kelebek çalısı,
Bende sayfaya bu konu ile ilgili soru sormak için girmiştim. Tesadüf siz de benim soruma ben sormadan cevap vermiş oldunuz. Teşekkürler.Devamındaki süreci sizin paylaşımlarınız la öğrenip, uygulamaya geçeceğim :))
Benol Hazaroğlu
27-06-2012, 22:26
Bir pembede benden.
labradorit
28-06-2012, 11:07
Çok güzelmiş Benol Hanım... [...] :)
Benimkiler büyümeye çalışıyor. Çok geç ektim... Sıcaklara kaldılar. Turuncuları kaybettim maalesef... Sarı ise çıkmaya çalışıyor.:rolleyes:
labradorit
04-07-2012, 20:00
Bu da başka bir sarı... Çürümekte olan sarı rizomlardan diğerini de kurtadım. Yaprak çıkardı. Ancak turuncuları kurtaramadım.
Bir başka derdim ise, terasta çiçeklerime kargaların dadanmış olması... :( Büyük-küçük demeden sürgünleri yiyorlar! Pembe ve beyazları biçmişler :( Artık açmaları çok uzayacak...
Merhaba,
Gala çiçeği sever olarak bende gala soğanlarını Temmuz'da Hollanda'dan aldım. Alırken zorlandığımı söylemeliyim çünkü ilk defa renkli olanları görüyordum. Evet zorlandım çünkü o kadar güzel renkleri vardı ki hepsinden almak istedim :)) ama malasef bu mümkün değildi. 2 soğanım var ve yanında 3 tane ismini bilmediğim bir çiçeğin soğanı. Bunları büyüttüğüm zaman bende fotoğraflarını seve seve ekleyeceğim.
Bu güzel çiçeği ben evde saksıda yetiştireceğim ve bunun en uygun dikilme zamanı-ayı ne zamandır?
arkadaşlar merhaba bendede kırmızı gala çiçeği var ben dışarıya saksıya ekiyordum yazın çok güzel yeşeriyor çiçeğini açıyor ve kuruyordu şimdi içeri aldım kurumadı çok şükür ama yaprakları inanılmaz uzadı ve yeni yaprak çıkarmıyor hiç. saksıları değitirdim hala sadece olan yaprakların boyu uzuyor ne yapabilirim??
Sevgili Benol hanımın hediyesi irili ufaklı galla soğanları üç buçuk ayda bu forma ulaştı. :) Tekrar teşekkürler..
345227
ilksenozturk
18-11-2012, 21:52
ben de suda yetiştiriyorum farklı bir türünü
ağustosta;
http://www.agaclar.net/forum/1040232-post279.htm
ve şimdi;
http://www.agaclar.net/forum/1049839-post282.htm
labradorit
19-01-2013, 14:36
ben de suda yetiştiriyorum farklı bir türünü
ağustosta;
http://www.agaclar.net/forum/1040232-post279.htm
ve şimdi;
http://www.agaclar.net/forum/1049839-post282.htm
İlksen Hanım, valla bravo... Galanız ne kadar sağlıklı görünüyor. ;)
Benol Hazaroğlu
20-01-2013, 09:33
Sevgili Benol hanımın hediyesi irili ufaklı galla soğanları üç buçuk ayda bu forma ulaştı. :) Tekrar teşekkürler..
345227
Sevgili Sudenur,
Onları hemen seyrekleştir soğanlar çok büyüyüp derine iniyor sonra topraktan çıkaramazsın.
Sevgili Benol Hazaroğlu siz bu galla konusunda ciddi uzmansınız. Bahçenizde gallalarınızın olduğu yerdeki güneş konumu nasıl?
Ben bir mevsim çiçek açtırıp sonra kaybediyorum. Gerçi beyazı hiç denemedim, ölenler renkliydi. Bu yıl yine alacağım da, ne istediklerini bilsem iyi olacak. Dilini bir türlü çözemediğim birkaç bitkiden biri de, galla.
Sabah güneşi yeterli oluyor mu, daha fazla mı güneş istiyorlar. Bu konuda çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler okuyorum.
Benol Hazaroğlu
20-01-2013, 15:39
Sevgili nevsune
Teşekkür ederim ama uzman değilim sadece galalarım hibrit değil. 20 sene evvel 3-5 soğan arkadaşımdan alarak diktim beyaz galaları. Duvar dibindeler. Mayıs ayında 1 ay çiçekliler. Yaprak dökmedikleri için kış mevsimi yeşillikleri yeterli oluyor.
Öğleden sonra güneş alan konumdalar. Suyu seviyorlar. Ayni şeyleri renkli galalar için söyliyemeyeceğim.
Her sene renkli gala alıyorum 3.5 tane ama onlar çoğalmadıkları gibi toprakta kayboluyorlar. Beyazlar sorunsuz ve çok yavru veriyorlar.
Sevgili Benol hanım, galla'larımın durumundan pek umutlu değilim. :(
Çok soğuk ve don olmadı bu yıl Ankara'da ama don yemiş gibi görünüyor.
363018
Sizce durum nasıl? Malçlama yapmam da fayda etmedi, erimiş gibi görünüyor yapraklar, dip budaması yapsam ve havalar biraz daha ısındığı vakit ayırsam soğanları nasıl olur dersiniz? :o
Benol Hazaroğlu
21-01-2013, 09:13
Hiç korkma. Kar 1 gün bile yağsa benim kilerde öyle olur. Önce onları seyrelt dibe yakın buda. Zamanı gelince yine yapraklarını çıkaracaklar.
Ben öyle yapıyorum.
kelebek çalısı
06-02-2013, 01:58
Zantedeschia aethiopica, bahçede dördüncü senesini bitirdi.
367568
367569
ilksenozturk
06-02-2013, 07:05
sn kelebek çalısı, bu türü ben yapımarketten sucuk calla diye almıştım.
sizinkinin su ile arası nasıl? kışın yapraklarını atıyor mu?
kelebek çalısı
06-02-2013, 20:26
sn kelebek çalısı, bu türü ben yapımarketten sucuk calla diye almıştım.
sizinkinin su ile arası nasıl? kışın yapraklarını atıyor mu?
Doğrudur. Bu bitki su kenarı ya da sulak alanlar için müsait, suyu seven bir tür.
Yaprakları yazdan çıkarken kurumaya başlıyor ve sonbahar sonu gibi bitki tamamen gözden kayboluyor.
Yaklaşık bir ay kadar sonra ise yapraklarını yeniden filizlendiriyor ve en görkemli, keyifli olduğu mevsim kış ve bahar diyebilirim.
Benim gallaların mevsimi farklı yaşıyor şimdi daha iyi anladım.
Soğanını aldığımda ne zaman ekilsin yazıyorsa öyle ekmiştim.Ertesi yıl yaprak açtı ,çiçek açtı .İki yıldır açtı kapandı.Ama yazın yaprakları çıkıyor ,sonbaharda açıyor.
Buradakşlerden ne kadar farklı ,şuan benim galla soğanı uykuda .
Mevsimini normala döndermek için ne yapabilirim ?
Bilgilendiren arkadaşım olursa sevinirim.
kelebek çalısı
30-03-2013, 00:08
Calla lily
383346
Sevgili kelebek çalısı , maşallaha maşallah çok güzeller.En çok beyazını seviyorum nasılda asil görünüyor...Muhteşem...
ebrulim77
15-04-2013, 20:41
tekzenden aldığım soğanları nisan 5-6 gibi toprağa gömdüm.çevremde bahçelerde açmış deli gibi yapraklanmış galaları görünce üzüldüm.daha benimki çıkacakta yeşerecekte çiçeklenecek.ama ekim zamanı mart nisan mayıs yazıyordu.kafam karıştı sanki
bende hiç gala yok, ben öleyim o zaman:)
ebrulim77
15-04-2013, 21:56
demeyin öyle lütfen..soğan ekimi için sanırım uygun zaman...lakin ben paketin üzerinde yazanların yalancısıyım :))))
Merhaba. Renkli gala çiçekleri çok hoşuma gidiyordu bende kırmızı, pembe, siyah renklerin rizomlarından aldım, evd9e saksıda büyütmeyi düşünüyorum, gala konusunda çok acemiyim inşaallah büyütebilirim. Ankara'da bahçede büyütülebiliyor mu acaba? Beyaz hibrit olmayanı nerden temin edebiliriz?
k_donmez
23-04-2013, 11:22
Merhaba. Renkli gala çiçekleri çok hoşuma gidiyordu bende kırmızı, pembe, siyah renklerin rizomlarından aldım, evd9e saksıda büyütmeyi düşünüyorum, gala konusunda çok acemiyim inşaallah büyütebilirim. Ankara'da bahçede büyütülebiliyor mu acaba? Beyaz hibrit olmayanı nerden temin edebiliriz?
Ankara'da bahçede yetişiyor. Kışın ilk eksilerde yapraklar ölüyor. Baharda tekrar yapraklanıyor. ;)
bende siyah gala aldım nisanın başında ektim ama hiç hareket yok dayanamayıp soğanı çıkardım ve alt kısımdan çürümeye başlamış. Bende çürüyen yanını kestim tekrar diktim.Acaba doğrumu oldu yoksa nasıl kurtarabilirim. Yardım ederseniz sevinirim.
labradorit
29-04-2013, 19:22
Sağ olsun, Benol Hanım'ın hediyesi olan galalarımın hepsi yapraklandı. Ancak bu sene çiçeklenecekler mi çok merak ediyorum. Her sabah sanki birden bire büyüyeceklermiş gibi taraçaya çıkıyorum. Tabii çıt yok!
Merhaba edasu, yaptığın uygulamanın doğru olduğu kanısındayım. Benim de geçen yıl böyle bir sorunum olmuştu. Aynı işlemi yaptım. İşe yaradı. Ancak yumrunun kök ve filiz verecek bölümlerinin hasar görmemiş olması gerek. Ayrıca çürümeye neden olan faktörleri ortadan kaldırmalısınız.
Sağolun ama yumrunun kök kısmını kestm az kaldı kök kımı filiz kısmında şimdilik sorun yok İnşallah dediğiniz gibi olur.
ebrulim77
02-05-2013, 14:20
benim soğanda hiç ses seda yok..umudumu kaybediyorum..eşeleyip bakmıyorum da.ondan sonra diktiğim glayöller bile çoktan topraktan çıktılar.
benim soğanda hiç ses seda yok..umudumu kaybediyorum..eşeleyip bakmıyorum da.ondan sonra diktiğim glayöller bile çoktan topraktan çıktılar.
bence soğan yumrunuza bakın. ben ektim yaklaşık 1 ay oldu ses yok baktım alttan çürümüş kestim tekrar ektim bakalım?
ebrulim77
05-05-2013, 22:19
bence soğan yumrunuza bakın. ben ektim yaklaşık 1 ay oldu ses yok baktım alttan çürümüş kestim tekrar ektim bakalım?
evet bence de bakmalıyım artık bu zamana kesin sürgün vermeliydi.yıldız çiçeklerim bile yapraklanıp sürdüler. yarın işten dönünce bir bakayım teşekkür ederim:rolleyes:
gökçegökçem
06-05-2013, 04:34
galalarınız harika ben de bikaç tane edinmek istiyorum ve araştırma yapıyorum terasıma ya da saksıya ekeceğim veya dikeceğim
labradorit
12-05-2013, 18:31
Benol Hanım hediyeniz olan gala çiçekleri sizce bu sene açar mı? Gelişimleri biraz yavaş... Organik gübre bulmam lazım da nasıl bilmiyorum!? Yumrular için yeniden teşekkürler... Galaları gördükçe hep sizi anıyorum.
;)
labradorit
20-05-2013, 17:19
Dün korkunç bir biçimde dolu yağdı ve tüm çiçeklerimi parçaladı. :( Bir kısmını biçti. Kalanlarınsa yaprakları paramparça... Tabii en çok da galalarımın... Zira yaprakları geniş olduğu için, delik deşik oldular. :( Neyse ki toparlayacaklar
Benol Hazaroğlu
20-05-2013, 19:12
Onların soğanları çok güçlüdür. Soğanların büyük olanlarında çiçek olabilir.
Bizim burada Nisan ve Mayıs ayında açıyorlar. Şu anda bahçe bembeyaz Gala dolu.
Belki seneye çiçek görebilirsin. Suyunu ihmal etme. Martta Bol gübre diplerine.
labradorit
22-05-2013, 10:37
Sağ olun Benol Hanım, gönderdiğiniz yumrular da sanırım bu sene açacaklar... Son yazdığım dolu olayından sonra toparlansınlar diye sıvı gübre verdim, biraz torf ekledim. Havalar da hafif serin geçti. 5 günde inanılmaz değiştiler. Zaten galalar bizim burada geç açıyorlar, mayıs - haziran gibi... Bakalım, kefeni yırtıcaz gibi :D
Siz de şu çiçeklerinizin bir fotoğrafını yayınlayın lütfen, gözümüz gönlümüz açılsın :D
Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 11:19
Duvar boyunca.
Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 11:25
İstek üzerine.
labradorit
22-05-2013, 14:26
Oooo maşallah maşallah :D Darısı başımıza :D
menekşeci
22-05-2013, 16:35
çok güzeller bu çiçekten bende yetiştirmek istiyorum nerede bulabilirim.
Merhaba... Benol hanım çiçekler harika ;) benimkiler daha yeni yaprak açmaya başladılar ben şimdilik saksıda yetiştiriyorum gerçi benimkiler hibrit, bakalım nasıl olacaklar, bahçeye dikmeye korkuyorum malum Ankara soğukları :D
Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 18:45
Verim alamazsanız size de gönderirim.
labradorit
25-05-2013, 09:55
Benol Hanım, valla sizin şu paylaşımcı yönünüz takdire şayan! Sizi tebrik ediyorum. :D
benimde artık bir galam var,hemde pembe.yine mutluyum:)
labradorit
26-05-2013, 10:07
Tebrikler... Gala çiçeği diğer çiçeklere benzemez. İnsanı kendine aşık eder. Ayrılmak zordur! :)
vildan25
28-05-2013, 01:15
yıllar önce adanadayken gala çiçeği oturduğumuz evin bahçesinde vardı ve çok güzeldi burdaki resimleri görünce soğan almadığıma çok üzüldüm erzurumda bulmak pek mümkün olmuyor maalesef nerden bulabilirim bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim...
labradorit
28-05-2013, 09:18
yıllar önce adanadayken gala çiçeği oturduğumuz evin bahçesinde vardı ve çok güzeldi burdaki resimleri görünce soğan almadığıma çok üzüldüm erzurumda bulmak pek mümkün olmuyor maalesef nerden bulabilirim bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim...
Sevgili vildan25, gala ekimi için artık çok geç... Ancak Erzurum'da rakım yüksek olduğundan ve hava serin giderse hibrit türleri hemen ekersen bir ihtimal yetişebilir. Asya Lale'nin Tekzende hala satılıyordu.
Not, hibritler dayanıksızdır. Aynı rizomdan seneye verim alman zor. Genelde bir sonraki seneye çıkmazlar.
Organik türleri İstanbul'da Eminönü Mısır Çarşısının yanındaki çiçek pazarında bir adam satıyor. Oradan ya da site içinde:
Soğan, Yumru, Rizom Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/)
linkinden bulabilirsin. ;)
vildan25
28-05-2013, 13:05
sevgili labrodorit,ilgin için çok teşekkür ederim.
labradorit
28-05-2013, 15:32
sevgili labrodorit,ilgin için çok teşekkür ederim.
Rica ederim.
ozgursahin
08-06-2013, 12:37
açmaya başladılar
ozgursahin
08-06-2013, 12:38
devam
Galalar yapraklandı.. Açmalarını bekliyorum. :)
hocam100
10-06-2013, 21:05
Galalarımdan açan ilk renk pembe oldu:
gokcegokce
13-06-2013, 22:03
Picasso Gallamın ilk açan çiçeğinin üreme kısmı yoktu diğer açan çiçekleri normal.
ozgursahin
14-06-2013, 02:05
siyah gala çiçegim
mtgokduman
14-06-2013, 15:28
Ahh..bu Calla zambakları ve küpeliler yetiştirmeyi bir türlü beceremediğim 2 tür...Ne Datçaya annemlere gönderdiklerim ne de ankarada bahçe ve balkona ektiğim rizomlarlar hep çürüdü 3 yıl deneme 3 yıl hüsran.. Bakalım bu yıl yeniden deneyeceğim...
Sümeyye Polat
15-06-2013, 18:29
23 Nisan'da diktiğim rizom 31 Mayıs'ta ancak filizlenebildi. İlk resmi o gün çekmiştim. İkincisi bugünkü görüntüsü. Artık küçük de olsa bir yaprağımız var. :rolleyes:
3 renk soğan dikmiştim,turuncu olan önce açtı.
418102
Zafer İnandıklı
17-06-2013, 22:53
İlk açanlar.
labradorit
25-06-2013, 10:40
Benim de ilk açanlardan hibrit krem oldu. Organik olanlarda henüz tık yok. Açmayacaklar mı acaba? Sadece yaprak çıkarıp duruyorlar!
İki rengi daha açmaya başladı.
421031
Yeşil rengi,
daha çok küçük.
421032
labradorit
28-06-2013, 10:08
Açmış hali
3 renk soğan dikmiştim,turuncu olan önce açtı.
418102
Çok beğendiğim bir çiçek, bende yalnızca beyazı var kısmet olursa önümüzdeki sezon diğer renklerinden edineceğim, sizinkilerde çok güzeller
labradorit
09-07-2013, 17:56
Güzel sözlerin için teşekkürler Pares.
Nedense Pembe galamın boyu bodur kaldı. Fazla güneş aldı herhalde... :D Arkadan 1-2 tane daha çiçek verecek. Bakalım onların uzunluğu nasıl olacak!?
Mayıs ayında çiçekli olarak satın aldığım gala'm çiçekleri ve yaprakları solmuş halde şuan hala saksıda duruyor, toprağı açıp hiç kontrol etmedim. Diğer soğanlılar gibi vakti geldiğinde yeşerecekmi? ne yapmam gerekir bu durumda? balkonda kendi halinde duruyor, yağmur yağarsa sulanıyor. toprağın kuru mu kalması gerekir? aksi takdirde yumrular çürürmü?
Galla'm yeşermeye başlamış arkadaşlar. kendi kendine solana dek öylece bırakmıştım, solduktan sonra saksıyı balkonun bir köşesine sessizliğe terketmiştim, geçen gün baktığımda yerermeye başladıklarını gördüm ve az su verdim. satın aldığımda torfta dikili vaziyetteydi ve ben çiçeğin kök kısmından tutarak saksıyı ters çevirip kalıp gibi çıkarttım ve daha büyük bir saksıya alarak üzerine bahçe toprağı eklemiştim, şimdi yine aynı saksısında kalmasının bir muhsuru olurmu? soğanları temizleyip başka bir saksıya almak iç,in geç mi kaldım?
Tam olarak bundan bahsediyorum
yusuf miraç
12-04-2014, 19:33
Arkadaşlar ben yeni katıldım bugun bende gala diktim çiçeklenmesini dört gözle bekliyorum
labradorit
01-05-2014, 15:00
Benol Hanım'ın geçen yıl yumrusunu göderdiği organik gala çiçeği ilk meyvesini verdi. Sırada açmayı bekleyen bir çok gonca var.
Çok mutluyum. Benol Hanım, yeniden teşekkürler; tekrar tekrar teşekkürler :)
Ancak biraz bodur kaldılar. Sanırım fazla güneş banyosundan :D Seneye saksılarını değiştirmeliyim.
pomodoro
03-05-2014, 00:16
30 senedir Erenköy'lüyüm (Kadıköy/İstanbul). Fakat artık Erenköy'ümüzün sokakları şantiyeye dönmüş durumda. Her sokakta en azından 2 inşaat var. 30 yıldır bildiğim 4-5 katlı apartmanlar 8-10 katlı her telden çalan yüksek binalara dönüşüyor. Neyse, uzun sözün kısası annemlerin evi müteahhite veriliyor. Evet, artık depreme dayanıklı ve yeni bir evimiz olacak ama bunca zamanın hatıralarını geride bırakmak da zor.
Apartmanın kuzeye bakan giriş bahçesinde sağlı sollu calla'lar var. Şu anda boyları 1 metre civarında ve inanılmaz güzellikte çiçekleriyle salınıyorlar. Bu çiçeği çok sevdiğim için ve 30 yıllık evimizden bir hatırayı yaşatmak istediğimden hafriyat kepçeleri arsaya girmeden bitkiyi himayeme almak istiyorum. Bir kaç sorum olacak:
1_Bahçem yok, bitkiyi ancak büyük saksılara alabilirim. Saksıda yaşar mı?
2_İnşaatın başlamasına 3 ay kadar var sanırım. Şimdi o kadar neşeli ki nasıl topraktan çıkarırım bilemiyorum. 3 ay içinde solmaya başlar diye düşünüyorum. Topraktan çıkarmak için uygun zaman mıdır?
3_1 metre kadar boylu olduğu için acaba ne kadar derine kök salmıştır diye kara kara düşünüyordum. Ama netten yaptığım araştırmalar sonucunda soğanlı bitki olduğunu ve soğanı taşımanın kafi olduğunu öğrendim, doğru mudur?
4_Kafamdaki plana göre 3 ay kadar sonra yaprakları kararmaya başladığında tüm yeşillerini kesip, bitkiyi topraktan çıkartıp, rizomları temizleyip, saksılara alacağım. Bu plan işler mi?
Bu bitki konusunda tecrübeli olan arkadaşlar ne yapmam gerektiğini, ne zaman yapmam gerektiğini ve ne gibi tersliklerle karşılabileceğimi 2 satır yazarlarsa çok mutlu olacağım. Okuduğum kadarıyla yerini severse çok uzun seneler bize arkadaşlık eden bir bitkiymiş. Evimden böyle bir yadigarı kurtarmak ve yaşatmak benim için çok önemli.
Çok teşekkür ederim...
labradorit
07-05-2014, 18:34
Sevgili Pomodoro,
1) Büyük saksılarda yetiştirebilirsin. Ben de öyle yapıyorum.
2) Çiçekte değilse şuan bile kök ve gövdesine zarar vermeden sökmek kaydıyla yapraklı olarak hemen saksıya aktarıp bir süre toprağa tutunana kadar sıkça suladığında 'eğer yumruları büyükse' seneye açacaklardır. Ben aynı tür yumrulu birkaç hostayı çiçek açmadan köklü ve yapraklı olarak ektim. Hemen tuttular. Yumrulu olduğundan galalar da tutunacaktır. Ancak bu sene açmalarını bekleme; zira köklerini onarmaya çalışacaklardır. Ayrıca sularken yapraklarına su değmemesine özen göster. Güneş ıslak yapraklarını kurutur. Dik gelen öğle güneşinden koru.
Çiçek açtıysalar beklemende fayda var. Çiçekleri geçsin, sararmaya başlasın öyle sök!
3) Gala soğandan çok papates ya da yerelması gibi yumrukök bir bitkidir. Yumruyu taşıman yeterlidir; ancak yumruda sürgün vereceği gözün olması gerekir.
4) Planınız uygundur. Fakat 3 ay sonra sökecekseniz rizomları (yumruları) kurutun, bir süre dinlendirin ve sonbaharda ekin.
Sorularınızın yanıtını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Zantedeschia%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
Eğer ekeceğinizden fazla rizom varsa, ekemediklerinizi de sökerek dağıtırsanız doğaya ve organik türlerin yaşamasına katkı sağlamış olursunuz. Hatta gönderirsen seve seve ben de alabilirim. :)
Bu çiçeğin uzmanlarına iletilmek üzere başka arkadaşlara da mesaj atacağım. Duyarlılığınıza hayran kaldım. Bu duyarlılık çiçeğinizin yaşamasını sağlayacaktır. Size başarılar dilerken, gelişmeleri de yine bu sayfada yazmanızı diliyorum. Merakla bekleyeceğim. Şansınız bol olsun :)
30 senedir Erenköy'lüyüm (Kadıköy/İstanbul). Fakat artık Erenköy'ümüzün sokakları şantiyeye dönmüş durumda. Her sokakta en azından 2 inşaat var. 30 yıldır bildiğim 4-5 katlı apartmanlar 8-10 katlı her telden çalan yüksek binalara dönüşüyor. Neyse, uzun sözün kısası annemlerin evi müteahhite veriliyor. Evet, artık depreme dayanıklı ve yeni bir evimiz olacak ama bunca zamanın hatıralarını geride bırakmak da zor.
Apartmanın kuzeye bakan giriş bahçesinde sağlı sollu calla'lar var. Şu anda boyları 1 metre civarında ve inanılmaz güzellikte çiçekleriyle salınıyorlar. Bu çiçeği çok sevdiğim için ve 30 yıllık evimizden bir hatırayı yaşatmak istediğimden hafriyat kepçeleri arsaya girmeden bitkiyi himayeme almak istiyorum. Bir kaç sorum olacak:
1_Bahçem yok, bitkiyi ancak büyük saksılara alabilirim. Saksıda yaşar mı?
2_İnşaatın başlamasına 3 ay kadar var sanırım. Şimdi o kadar neşeli ki nasıl topraktan çıkarırım bilemiyorum. 3 ay içinde solmaya başlar diye düşünüyorum. Topraktan çıkarmak için uygun zaman mıdır?
3_1 metre kadar boylu olduğu için acaba ne kadar derine kök salmıştır diye kara kara düşünüyordum. Ama netten yaptığım araştırmalar sonucunda soğanlı bitki olduğunu ve soğanı taşımanın kafi olduğunu öğrendim, doğru mudur?
4_Kafamdaki plana göre 3 ay kadar sonra yaprakları kararmaya başladığında tüm yeşillerini kesip, bitkiyi topraktan çıkartıp, rizomları temizleyip, saksılara alacağım. Bu plan işler mi?
Bu bitki konusunda tecrübeli olan arkadaşlar ne yapmam gerektiğini, ne zaman yapmam gerektiğini ve ne gibi tersliklerle karşılabileceğimi 2 satır yazarlarsa çok mutlu olacağım. Okuduğum kadarıyla yerini severse çok uzun seneler bize arkadaşlık eden bir bitkiymiş. Evimden böyle bir yadigarı kurtarmak ve yaşatmak benim için çok önemli.
Çok teşekkür ederim...
sn pomodoro, gala benim konum değil ama sn labrodorit mesaj attı bu nedenle çok az bilgimi paylaşmak isterim.
Gala yumrulu bir bitki, soğuk bölgelerde kışın yumruları donabilir, ama ege gibi sıcak yerlerde donmaz ve toprakta kalır. İstanbul, yalova gibi sahil bölgelerinde donmaz.
bildiğim şu: Yaprakları sararınca yumruları çıkarın isterseniz ayırıp dikin daha sağlıklı olur. Bitkiniz çok yaşlı olduğu için birçok yumrusu olabilir ve ana yumru da epeyce irileşmiştir.
Yumrular kışı muhafaza altında dinlenerek geçirebilir ve ilkbaharda toprağa dikilir veya kış don olmaz ise sonbaharda toprağa dikilir ve ilkbahar aylarında sürgün ,yaprak ve çiçek verir.
yani 3 ay kadar sonra yaprakları sdararır ve sökülür yumrular serin yerde muhafaza edilir. ve baharda dikilebilir.
kolay gelsin
pomodoro
07-05-2014, 21:16
Sevgili Pomodoro,
1) Büyük saksılarda yetiştirebilirsin. Ben de öyle yapıyorum.
...
Merakla bekleyeceğim. Şansınız bol olsun :)
Sevgili Labradorit,
Detaylı cevabınız için çoook teşekkür ederim. Hele gösterdiğiniz kaynak inanılmaz. En kısa zamanda satır satır okuyacağım.
Bitkiler şu an çiçekli. Çok da neşeliler. Zaten inşaatın başlamasına da vakit var gözüküyor. Bahçeyi hemen talan etmenin manası yok. Sizin de onayınızla bitkileri gözlemleyip sararmaya yüz tuttuklarında operasyona başlayacağım.
Bahçeden ne kurtarabilirsem kurtarmayı tasarlıyorum. Epey calla var gözüküyor. Seve seve isteyenle paylaşırım. Gelişmeleri de mutlaka aktarırım.
Callalar bir şey değil. Esas arka tarafta arsa sınırında 40 yıllık bir ceviz ağacı var. Fakat kapalı otopark arsa sınırına yaslanacağından (büyük ihtimal) onu nasıl kurtarabilirim diye düşünüyorum. Hiç bir şeyi doğru düzgün yapamıyoruz. Evet, binalar yenileniyor, artık depreme dayanıklı olacaklar sözde ama artık ağaç yetişecek karış toprak kalmıyor. Arabalar kaldırımlara sığmıyor. Kapalı otoparklarla yerin altını dolduruyoruz. Temele zarar verecek diye ağaçları kesiyoruz. Yağmur suları nasıl drene olacak? Bu şehrin havası nasıl temizlenecek? Arsa kenarındaki ağaçların korunması için sokak cephesinden olduğu gibi yan ve arka sınırdan da bodrum katlara sınırlama getirilmesi çok mu zor? Yaparken bozuyoruz. Yakında hiç yeşil kalmayacak... Bu konuda çok karamsarım, çook...
pomodoro
07-05-2014, 21:22
sn pomodoro, gala benim konum değil ama sn labrodorit mesaj attı bu nedenle çok az bilgimi paylaşmak isterim.
...
kolay gelsin
Sayın Kgursan,
Çok teşekkür ederim. Kafam da kurdukça bu operasyonun başarılı olacağına inancım artıyor :)
Kışın don olmaz ise sonbaharda da ekilebilir demişsiniz. Başka bir şey sorayım. Saksıda olacağı için İstanbul'un donundan etkilenebilir. Peki bu bitki salon çiçeği olarak yetiştirilebilir mi? Yani deneme amaçlı bir kaç tanesini hemen sonbahar başında eksem, evin içinde tutsam...
Tekrar teşekkürler...
Bu yıl biz Pendik'te sitemizde bahçe düzenlemesi yaparken, benim de huyunu suyunu pek bilmediğim bu galla'ları yöneticimiz şubat ayında kümeler halinde bulundukları yerlerden mümkün olduğu kadar köklerini bozmadan söktürerek onları yarı gölgeli alanlara toplu veya sıralar halinde ektirdi..Söküldüklerinde, bu yıl ılıman kış geçirdiğimiz için yaprakları 20-30 santim kadardılar..
Ben bunların böyle yapraklı olarak zamansız dikildiğinde yapraklarının kuruyacağını sanmıştım ama bir iki sulamadan sonra azıcık afallamış, sarkık yapraklar dikiliverdiler ve canlanıp yeni yapraklar vermeye başladılar..
Belki bu şekilde 70-80 kök galla yer değiştirdi..İçlerinde tek kuruyan yok..ve..hepsi açtı ve hala açıyorlar..
Paylaşayım istedim..Bizimkiler hepsi beyaz..Gördüğüm kadarıyla bunların değişik renkleri varmış..Keşke bu diğer renklerden de olsaydı..Ama, gerçekten güzel çiçekler bunlar.
http://www.agaclar.net/forum/1246430-post47.htm
pomodoro
07-05-2014, 22:54
Bu yıl biz Pendik'te sitemizde bahçe düzenlemesi yaparken, benim de huyunu suyunu pek bilmediğim bu galla'ları yöneticimiz şubat ayında kümeler halinde bulundukları yerlerden mümkün olduğu kadar köklerini bozmadan söktürerek onları yarı gölgeli alanlara toplu veya sıralar halinde ektirdi..
...
Ama, gerçekten güzel çiçekler bunlar.
http://www.agaclar.net/forum/1246430-post47.htm
Sevgili Pria,
Bir süredir netten epey calla araştırması yapıyorum. Buradan mı okudum başka sitelerden mi emin değilim ama yaygın ve dayanıklı olan beyaz çiçek açan cinsi. Renkli çiçekliler biraz nazenin oluyor ve güneşli bir köşe seviyorlar. Aksine beyazlar hem gölgeli/yarı gölgeli alan seviyorlar, hem de suya bayılıyorlar.
Benim bahsettiklerim avan klasik beyaz çiçekli calla'lar. Umarım yerlerini değiştirme konusunda ben de başarılı olurum. Açıkçası, çiçeğin çok da müşkülpesent olmamasına güveniyorum. Hem bu kadar dayanıklı hem de bu kadar güzel... Yaşamayı hak ediyor :)
Emine Akman
08-05-2014, 14:15
3 kökü bile bahçede şenlik bu çiçeğin 60,70 kök muhteşem ötesi olurdu herhalde.
vildan25
08-05-2014, 15:30
Sevgili Emine Akman,
Bu nasıl bir güzelliktir..
Benol Hazaroğlu
08-05-2014, 20:42
Sayın pria, bence bu galalardan sitenizin muhtelif yerlerine dikin. Kış mevsimi yapraklar yeşil kalır, baharda büyük bir görsel şölen izletir sizlere.
Ve artarak çoğalırlar. Renkliler çok nazlı.
Benol Hanım,
En az 70-80 kök var muhtelif köşelerde..Bu yıl sadece çok kalabalık olanlar ayıklanıp dağıtıldı..Yarın kalabalık gruplardan çekebilirsem bir foto eklerim..
Harika bitkiler bunlar..Kalabalıklaştıça, çimden daha güzel yer örtücü oluyorlar adeta..Her daim yemyeşil koca koca yapraklarıyla..
labradorit
09-05-2014, 10:18
Sevgili Pompodoro,
siz Ceviz Ağacı'nın sonunu anlatınca içim acıdı; karamsarlığınız bizlere de bulaştı. Aklıma NAZIM HİKMET RAN'ın "CEVİZ AĞACI İLE TOPAL YUNUS'UN HİKÂYESİ" şiiri geldi. İçim daha da karardı. :(
Duyarlılığınızı bir kez daha tebrik ediyorum. Gala'lar kurtuldu, ancak Nazım'ın dediği gibi bizi "Güneşte gölgesi hain" olarak sıcaktan koruyan dostumuz cevize ihanet ediyoruz ne yazık ki.
Burada şehrin çıkışına üniversite kampüsü yaptılar. Anemonların doğal yaşam alanı olan yerler tecavüze uğradı. Şimdi hiçbiri kalmadı. Çarpık yapılaşma, fauna ve floranın korunması ve nüfus artışı konularında bilinçlendiren dernek ve vakıflara desteğimizi eksik etmemeliyiz. :(
Kgursan Bey size de ilginiz ve yanıtınız için teşekkürler. Profesyonel bakış açısı her zaman en sağlıklı olanı. Benol Hanım'ın dediği gibi renkli türler çok nazlı; organik olan beyazları korumamız gerek.
labradorit
09-05-2014, 10:31
Emine Hanım, galalarınız muhteşem :)
Benol Hazaroğlu
09-05-2014, 11:12
Nasıl ama.
Benol Hazaroğlu
09-05-2014, 11:13
Kar beyaz.
labradorit
09-05-2014, 11:31
Harikalar Benol Hanım :)
Emine Akman
09-05-2014, 20:57
Hakikaten harikalar Benol Hanım. Bir de, sizinkilerde hiç salyangoz vs. ısırığı yok. Benimkileri ille kıtırdatıyorlar. Etraflarına ufalanmış yumurta kabuğu, filtre kahve serpiştirdim.....Vazgeçmiyorlar kıtırdatmaktan:)
kelebek çalısı
09-05-2014, 21:25
...sizinkilerde hiç salyangoz vs. ısırığı yok. Benimkileri ille kıtırdatıyorlar. Etraflarına ufalanmış yumurta kabuğu, filtre kahve serpiştirdim.....Vazgeçmiyorlar kıtırdatmaktan:)
Kurutulmuş lavantayı ufalayarak serpiştirmenizi öneririm. Salyangozların hoşlanmadığı bir ortam.
Benol Hazaroğlu
10-05-2014, 15:49
Ben yağmur yağınca her sabah kalktığım anda bahçede salyongoz avına çıkıyorum.
En çok ta Clematislerimi seviyorlar.
vildan25
16-05-2014, 22:32
Sevgili Benol Hazaroğlu,gelip gidip sizin ve Emine Akman'ın galalarına bakıyorum ve bakarken de Erzurum dan taşınmadan önce gelip galalarınızdan çalmayı düşünüyorum:).
Şaka bir yana çok güzeller nolur daha fazla fotoğraf yükleyin ki gözümüz bayram etsin.
Emine Akman
17-05-2014, 23:08
Teşekkürler Vildan Hanım, ben de güzel çiçekler gördüm mü aynı duyguları yaşıyorum. Laf aramızda Benol Hazaroğlu'nun callalarını görünce benimkiler evde kalmış kız kurusu gibi geldiler gözüme:) Maşallah diyeyim nazar değmesin. Emeksiz güzellik olmuyor çünkü, bu sayfalarda paylaşım yapan herkesin ellerine gönüllerine sağlık.
Ve bu arada sevgili Kelebek çalısı, kuru lavanta fikri çok hoşuma gitti, ben kuruttuğum lavantalarımı nasıl değerlendireceğimi bilmiyordum veya beceremiyordum. Bu ise tam ihtyacım olan şey, çok makbule geçti, teşekkür ederim.
Hazır sizi yakalamışken ki umarım görürsünüz yazımı, arada bitkilerle ilgili yazılara yorum yaparken bahçenizden de resimler ekliyorsunuz. Kişisel bir bahçe sayfası açmadığınızı biliyorum ama eklediğiniz resimlerden arka planda oldukça güzel bir bahçeniz olduğunu düşünüyorum...pek de merak ediyorum...Umarım haddimi aşmamışımdır ama çok da samimiyim bu dediklerimde, sevgiler.
vildan25
08-06-2014, 13:46
Sevgili Emine Akman yazınızı okuyunca çok güldüm.Evde kalmış kız kurusu çok güzeldi:) Ben evde kalmış kız kurusunada razıyım:)
vildan25
08-06-2014, 14:05
Bitkiler şu an çiçekli. Çok da neşeliler. Zaten inşaatın başlamasına da vakit var gözüküyor. Bahçeyi hemen talan etmenin manası yok. Sizin de onayınızla bitkileri gözlemleyip sararmaya yüz tuttuklarında operasyona başlayacağım.
Bahçeden ne kurtarabilirsem kurtarmayı tasarlıyorum. Epey calla var gözüküyor. Seve seve isteyenle paylaşırım. Gelişmeleri de mutlaka aktarırım.
Sevgili pomodoro galalarınıza şimdiden talibim:)
Ceviz ağacınız içinde inşallah bir çözüm bulursunuz:(Tüm ağaçları severim ama ceviz ağacı başkadır. Ben Bulgaristan göçmeniyim,orada da bahçeli bir evimiz var ve bahçesinde nerdeyse 100 yıllık bir ceviz ağacımız vardı ama babaannem sağ olsun ne istediyse koca ağaçtan kökünden kestirmiş:( Çok üzüldüm ama yapacak birşey yok maalesef inşallah ağacınizi kurtarabilirsiniz.
Yapraklar solduktan sonra topraktan çıkartmadım soğanını (belkide yumru:p) minikte olsa bir çiçek açtı neyseki
504380
Benim gallalarım da yapraklanıyor. Cok yakında çiçeğini göreceğimi umuyorum. Bu resimdeki beyaz gallam ama yaprakları çok gösterişli değil sanki. Acaba acele mi edıyorum? Gelişim aşamasında olduğu için mi böyle? Yoksa cinsinden mi?
Kar beyaz.
Bu arada Benol Hazaroğlu, Gallalarınız mükemmeller, tam istediğim formdalar maşallah... Bayıldım...
Değerli arkadaşlar,
Benim bahçemde de beyaz Calla var. Haziran ortalarında kuruyup, bahara doğru tekrar çiçek açıyorlar.
Bu sene ilginç bir olay oldu. Çiçeğin solmaya başlamasıyla birlikte, ortasındaki sarı çubuk şeklindeki kısmın etrafında yeşil yeşil yumrular belirmeye başladı ve bu yumrular zamanla büyüdüler. Bu yumrular nedir? Tohum mudur? Toprağa diksem filizlenir mi?
506578
kelebek çalısı
03-07-2014, 15:44
Ben 3-5 yıl çiçek göremeyeceğimi öğrendikten sonra tohum ile uğraşmak istemedim.
Youtube bu konuda güzel videoları yayınlıyor.
"Growing calla from seed" ya da "Calla seed pod" gibi başlıklarda aratırsanız hem görsel olarak hem de bilgilenme açısından faydası olur.
kelebek çalısı
04-07-2014, 23:26
Calla zambaklar yaz sezonunun sıcak ve kurak etkili günlerinin gelişi ile birlikte uykuya geçtiler.
Yaprakları kuruyana dek suladım. Şimdi dipten bu kurumuş yaprakları kesebilirim. Ya da kendisi ayrılana dek doğal haline bırakabilirim. Her sezon bu şekilde bir döngü yaşıyoruz. Artık istirahat zamanı.
506917
Maalesef bu bitkiden çok istememe rağmen hiçbir yerde bulamıyorum.Geçen gün bir çiçekçi de koyu bordolarından gördüm çok sevinmiştim ama fiyatının 75 tl olduğunu görünce hevesim kursağımda kaldı.Neyse artık önümüzdeki sezonu bekleyeceğiz belki bim ya da A101'e falan gelir.
kelebek çalısı
24-07-2014, 15:38
Kıbrıs' ta da renkli ve bodur cinslerden çiçekçide görmüştüm. Fiyatı 80 lira idi. Bana da astronomik geldi.
evandevan5
24-07-2014, 15:44
bu arsız çiceğin adı galla mıymış evimizin bahçesinde kesiyorum yine çıkıyor ben yoruldum o bıkmadı. vallahi.
Calla yumruları 8-9 lira civarında satılıyor, yetişmiş çiçek yerine yumru alınabilir. 70-80 lira fiyatlar tamamen çiçekçilerin uçması gibi geldi bana :)
Calla yumruları 8-9 lira civarında satılıyor, yetişmiş çiçek yerine yumru alınabilir. 70-80 lira fiyatlar tamamen çiçekçilerin uçması gibi geldi bana :)Aynen çiçekçilerde biliyorlar çünkü Denizlide yumrusunun satılmadığını o yüzden bu kadar fiyatları uçurabiliyorlar.Ama yılmak yok nasıl olsa eninde sonunda bir yapımarkette ya da markette satışa çıkacak yumruları.:D
Bugün sonunda buldum beyaz galaları o kadar mutluyum ki anlatamam.Hemde kocaman saksıda bayağı uzun boylu 5 tl'lerdi.
bu arsız çiceğin adı galla mıymış evimizin bahçesinde kesiyorum yine çıkıyor ben yoruldum o bıkmadı. vallahi.
aşkolsun size!
Dün a101'den bir tane gala soğanı aldım fakat paketteki ekim tarihine güvenemiyorum. Ne zaman ve nasıl ekecegim konusunda yardımcı olurmusunuz. Ne tarafı aşağı gelecek anlamadım :o Tuhaf bir yumru. Fotoğrafta ekleyemiyorum maalesef.
Tersini düzünü hala tam olarak anlayamamış olsamda mantık yürüterek bugün gala soğanını ekiyorum. Umarım yanlış yapmam.
https://www.youtube.com/watch?v=Gym0td2XjDk
Değerli dostlar bahar başında saksıya ektiğim kallaların yapraklanışını severek izliyorum, lakin resimlerde görülen şeffaf noktacıklar oluşmaya başladı. Yapraklarda herhangi bir zararlı göremedim, acaba çok güneş alan biryere koydum oyüzden mi oldu. Görülen noktalar delik değil lakin saydam bir tabaka.
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/901/U8XQDF.jpg (http://imageshack.com/f/p1U8XQDFj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/903/gMdttl.jpg (http://imageshack.com/f/p3gMdttlj)
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Değerli dostlar bahar başında saksıya ektiğim kallaların yapraklanışını severek izliyorum, lakin resimlerde görülen şeffaf noktacıklar oluşmaya başladı. Yapraklarda herhangi bir zararlı göremedim, acaba çok güneş alan biryere koydum oyüzden mi oldu. Görülen noktalar delik değil lakin saydam bir tabaka.
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/901/U8XQDF.jpg (http://imageshack.com/f/p1U8XQDFj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/903/gMdttl.jpg (http://imageshack.com/f/p3gMdttlj)
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Bazı renklerin yapraklarında gördüğünüz beyazlıklar oluyor. Ben de arkadaşımda bulunan gallada gördüğümde şaşırmıştım. Orjinal hali o şekilde.
Bana daha çok deformasyonmuş gibi geldi ama büyüdükçe bakacaģiz herhalde. Çok güneş almayan aydinlik biryere kaldirdim şimdilik.
şaşkın hira yine yaptı yapacağını :) 16 nisanda ektigim gala yumrusundan ses seda çıkmayınca dün toprağı eşeleyip baktım ne var ne yok diye.. Birde baktım bizim gala kökleri yukarı, yapraklar aşağı büyümeye başlamış :o hemen çevirdimde sorun kalmadı. Bugun toprak üstüne yol aldı filizler :o
fatmadundar
06-06-2015, 07:55
Galla çiçeği sevenler bu sayfada satış yapmaktayım. http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/37364.htm
Lonicera
08-06-2015, 12:08
Donmuş olanın yerine yenisini alıp koymuştum. 2 adet çiçek sapı oluşturmuş :)))
Lonicera
11-06-2015, 11:39
3 günde açıldı...Bu rengi daha çok beğendik.
Rana+miraç
12-06-2015, 23:37
Benimde siyah galam acti:D
serpilcelik17
13-06-2015, 00:20
2 ay önce bende markette satılan gala yumrusunu ekmiştim yapraklar oluştu ama küçük küçük ne zaman çiçeklenir acaba ve balkonda böyle güzel olurmu?
2 ay önce bende markette satılan gala yumrusunu ekmiştim yapraklar oluştu ama küçük küçük ne zaman çiçeklenir acaba ve balkonda böyle güzel olurmu?
Bende 16 Nisanda a101den aldığım yumruyu ekmiştim, sanıyorum çiçeklenecek.
Benim bildiğim galalar böyle değildi, bunların yaprakları şerit halinde. Galaların yaprakları geniş ve pırıl pırıl oluyor. Bunlar neden böyle? Haa bide paketin üzerinde yaprakların benekli oldugunu gösteriyordu ama çıkanlar düz yeşil.
serpilcelik17
16-06-2015, 13:48
işte benim siyah galla çiçeğim gelişimi normaldir umarım :rolleyes:
Dün evde yoktum, geri geldigimde 2 tane beyaz çiçekle karşıladı beni galam. Sn Serpil, sizinkide yakındır.
serpilcelik17
16-06-2015, 23:25
İnşallah sabırsızlıkla bekliyorum :)
melek yüzlü
19-06-2015, 13:55
Arkadaşlar
Ben bu çiçeğin tohumunu A10 den çok uygun bir fiyata aldım. Bahar başında ettim güneşli yere koydum kırk gün bekledim çıkmadı. Olmayacak diye toprağıyla garaj attım bir ay orda durdu hiç sulanmadığı halde kendi kendine bir baktım bir ay sonra çıktı.
Dumlupınar
22-06-2015, 15:08
Asya Lalenin Galalarını çiçekliyken fotoğraf çekemedim.
Böylede güzeller ☺
serpilcelik17
26-06-2015, 13:23
işte açan galla çiçeğim beklediğime değdi tam siyah değil ama çok güzel :)
a_fan_of_barca
29-06-2015, 19:50
Bu da benim miniatür kalla çiçeğim. Geçen yıl sonbahar'da almıştım. Şimdiye kadar devleşti. Fotoğrafı kendi masamın üzerinde çektim. Şimdiye kadar hiç çiçek açmadı. Artık açmaya hazırlandığını düşünüyorum. Çiçeğini aldığım yerde başka açan kallalarda görmüştüm. Beyaz, küçük, tipik kalla çiçeği gibi açıyor. Acaba türünü bilen var mı ? Çünkü internetde arayınca böyle yaprakları küçük, kalp şeklinde olanları değil, daha uzun yapraklıları buluyorum. Üçüncü resim de en büyük yarpağı gösteriyor.
hobiciakvarist
30-06-2015, 02:26
Bu da benim miniatür kalla çiçeğim. Geçen yıl sonbahar'da almıştım. Şimdiye kadar devleşti. Fotoğrafı kendi masamın üzerinde çektim. Şimdiye kadar hiç çiçek açmadı. Artık açmaya hazırlandığını düşünüyorum. Çiçeğini aldığım yerde başka açan kallalarda görmüştüm. Beyaz, küçük, tipik kalla çiçeği gibi açıyor. Acaba türünü bilen var mı ? Çünkü internetde arayınca böyle yaprakları küçük, kalp şeklinde olanları değil, daha uzun yapraklıları buluyorum. Üçüncü resim de en büyük yarpağı gösteriyor.
Sizin bitkiniz calla'dan cok anthurium'a benziyor. Arum ailesinden olan bir bitki (calla ile ayni aileden).
Birkac resme bakinca internetten, beyaz calla'ya da benziyor bitkiniz... cicegini hatirliyorsaniz burda faydali olacaktir. Cicegini tarif edebilirmisiniz?
a_fan_of_barca
30-06-2015, 23:10
Sizin bitkiniz calla'dan cok anthurium'a benziyor. Arum ailesinden olan bir bitki (calla ile ayni aileden).
Birkac resme bakinca internetten, beyaz calla'ya da benziyor bitkiniz... cicegini hatirliyorsaniz burda faydali olacaktir. Cicegini tarif edebilirmisiniz?
Evet, doğru söylüyorsunuz. Ben de uzun süre inanmamıştım bu çiçeğin kalla olduğuna ama sonra bu çiçeği aldığım yerde bu bitkinin aynısından gördüm, çiçekliydi. Çiçeği aynı beyaz kalla çiçeği gibiydi, ama onun mini versiyonu gibi. Siz de beyaz kalla'ya benzettiğinize göre, demek oluyor ki bu bitki beyaz kalla, ama onun mini versiyonu. Internetde okumuştum, beyaz kalla'nın çeşitli boyutlarda kultivarları varmış. Yaprak şekline göre de çeşitli kultivarlar oluyor.
Sonuç : bu bitki kalp şekilli yaprağı olan, minyatür beyaz kalla kultivarı :)
a_fan_of_barca
02-07-2015, 00:08
İnternette araştırırken bulduğum bu fotoğraf ile calla'mın bir beyaz calla kultivarı olduğu kesinleşti :) Geriye calla'mın çiçek açması ve benim onun resmini buraya yüklemem kaldı :)
Benim de gallam var ama çiçek rengini bilmiyorum yaprak şekillerinden çiçek rengini ayırt etmem mümkün mü? Gallayı getirdiğimde elimde saksı yoktu bende 5 lt su bidonunu kesip ona dikmiştim saksı artık küçük geliyor saksı değişimi yapmak istiyorum ama saksı değişiminin nisan/mayıs aylarında yapılması öneriliyor sizin fikriniz nedir acaba saksıyı değiştireyim mi yoksa bekleyeyim mi?
a_fan_of_barca
25-08-2015, 00:36
Benim de gallam var ama çiçek rengini bilmiyorum yaprak şekillerinden çiçek rengini ayırt etmem mümkün mü? Gallayı getirdiğimde elimde saksı yoktu bende 5 lt su bidonunu kesip ona dikmiştim saksı artık küçük geliyor saksı değişimi yapmak istiyorum ama saksı değişiminin nisan/mayıs aylarında yapılması öneriliyor sizin fikriniz nedir acaba saksıyı değiştireyim mi yoksa bekleyeyim mi?
Hayır, yaprak şeklinden çiçek rengini kesin söylemek mümkün değil, ama sizin calla'nız büyük ihtimal beyaz çiçekli. Çünkü calla'ların büyük çoğunluğu beyaz çiçekli oluyor ve farklı renk açan calla'lar genellikle büyük ve farklı şekilli yapraklara sahip. Bu şekilde yaprağı olan renkli calla şimdiye kadar görmedim.
Saksısı küçük değil, eğer kabın altında delikleri varsa 1 yıl daha aynı kapta kalabilir. Yeni saksıya söylediğiniz gibi nisan-mayıs aylarında aktarırsınız. Saksı değişimi nisan-mayıs aylarında ya da ağustos-eylül aylarında yapılabilir. Saksı değişimi ile ilgili daha detaylı bilgi için bu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/4792.htm) ve bu (http://www.bitkivecicek.com/saksi-degistirme-zamani-yer-degisikligi-soklari) sayfalara bakabilirsiniz
Hayır, yaprak şeklinden çiçek rengini kesin söylemek mümkün değil, ama sizin calla'nız büyük ihtimal beyaz çiçekli. Çünkü calla'ların büyük çoğunluğu beyaz çiçekli oluyor ve farklı renk açan calla'lar genellikle büyük ve farklı şekilli yapraklara sahip. Bu şekilde yaprağı olan renkli calla şimdiye kadar görmedim.
Saksısı küçük değil, eğer kabın altında delikleri varsa 1 yıl daha aynı kapta kalabilir. Yeni saksıya söylediğiniz gibi nisan-mayıs aylarında aktarırsınız. Saksı değişimi nisan-mayıs aylarında ya da ağustos-eylül aylarında yapılabilir. Saksı değişimi ile ilgili daha detaylı bilgi için bu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/4792.htm) ve bu (http://www.bitkivecicek.com/saksi-degistirme-zamani-yer-degisikligi-soklari) sayfalara bakabilirsiniz
Evet saksının altında delikler var hatta bir deliğinden kök dışarıya doğru büyümeye başlamış , saksı değiştirmek için nisan ayını yine de bekleyeyim mi? Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler :)
a_fan_of_barca
25-08-2015, 12:22
Evet saksının altında delikler var hatta bir deliğinden kök dışarıya doğru büyümeye başlamış , saksı değiştirmek için nisan ayını yine de bekleyeyim mi? Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler :)
Saksı altındaki deliklerden köklerin dışarı çıkması her zaman saksının küçük olduğu anlamına gelmez. Eğer toprak çok iyiyse ve bitkinin gelişimi güçlüyse yine kökler dışarı çıkabilir. Köklere aldırmayın. Siz en iyisi saksı değiştirmek için Nisan ayını bekleyin. Hangi topraktan kullandığınızı bilmiyorum, ama bitkinin toprağı gördüğüm kadarıyla çok iyi bir toprak, bitki de bu toprakta gelişmekten çok mutlu, çok sağlıklı durumda şu an. O yüzden şimdi bitkiyi rahatsız etmek doğru olmaz. Eğer estetik açıdan da bir sorun yoksa, gelecek Nisan ayına kadar su bidonunda kalabilir
1 ay kadar memlekete gitmiştim geldiğimde 1-2 yaprağının uçlarında kuruma olduğunu fark ettim, diğer yapraklar yeşil. Kuruma olan yaprakları dikkate almam gerekir mi yoksa geçici bir şey midir?
a_fan_of_barca
04-10-2015, 17:45
1 ay kadar memlekete gitmiştim geldiğimde 1-2 yaprağının uçlarında kuruma olduğunu fark ettim, diğer yapraklar yeşil. Kuruma olan yaprakları dikkate almam gerekir mi yoksa geçici bir şey midir?
Hayır, dikkate almanız gerekmez. Onlar ya eski yapraklar, ya da susuzluktan zarar görmüş yapraklar. Bir süre sonra kuruyacaklar, önemli değil, esas olan bitkinin genel sağlığı, daha sonra bitki yeni yapraklar çıkararak gelişime devam edecek ve eskiyen yapraklar zamanı geldikçe kuruyacaklar
hobiciakvarist
26-10-2015, 06:49
Benim galla'mı ev tadilatta iken, tdilat işçileri fazla sulayarak yaprakların hepsinin dökülmesine neden olmuşlardı (çürümeden dolayı)... Galla su seven bir bitki olmasına rağmen çürüdü... Soğanı sağlam mı bilmiyorum ancak sorum şu: kışın saksısını içeriye almaya gerek var mı? Soğukta çürür mü? Mor çiçekli benekli yapraklı galla.
Diğer 2 saksıda buluan gala'larım soğandan çıkarak yaprak vermeye başladılar. İstanbul aralık-Ocak aylarında eksi dereceleri görüyor: soğa dayanıklı olurlar mı? Yosa içeri mi alayım. Beyaz çiçekli galla.
İlknurevren
05-05-2016, 22:00
Merhaba sanırım bu çiçek güneşi seviyor bir bahcede gördüm güneş tepesinde benim de bahcemin gölge yerinde duruyor ve yaprağı cansız koyu degil çiçekleri de ince narin birde o güneşte durana baktım kocaman çiçek ve koyu yeşil yaprakları
Merhaba arkadaşlar Nisan ayında sarı renkli Galla çiçeği almıştım.Renkleri gayet güzel sarılıktaydı,bir hafta on gündür çiçeklerin rengi sarıdan yeşile dönmeye başladı bu konuda bir bilgisi olan var mı acaba.Salonda bakıyorum, yeri oldukça aydınlık, öğleden sonra perde arkasından güneş görüyor.
http://i.hizliresim.com/JAR3qq.jpg
http://i.hizliresim.com/4r6l10.jpg
http://i.hizliresim.com/OAHMV0.jpg
Aynı sorunla karşı karşıyayız Azade.
2 hafta önce aldığım mor beyaz gala çiçeğimde, şu anda mor dış kısımlar yeşile döndü. Yapraklarda sararmalar nedeniyle 2 günde 1 yaprak koparıyorum neredeyse.
Köklerde çürüme mi var diye toprağı kontrol ettiğimde bir sorun görünmüyor. Evde aydınlık bir noktada ve sanırım hala yerine alışamadı.
Bu konuda forumdaki arkadaşlardan tavsiye alabilir miyiz?
Acaba daha esintili bir yere mi almak gerekli, daha çok mu su vermeliyiz, yoksa sadece beklemek mi en iyisidir?
İnşaallah arkadaşlar bu konuda bize yardımcı olabilirler yalper,zira beni çiçeğin sarı renginin canlılığı cezbetmişti, şu anda tamamen yeşile döndü,çiçek sadece yapraktan ibaret gibi görünüyor. Benim çiçeğin yapraklarında sararma ve dökülme yok gayet sağlıklı görünüyor evde bulunduğu yerde hem güneş alıyor hem esinti alıyor,su konusuna gelince toprağı kuru kalmıyor sürekli nemlilik istediğini okumuştum arkadaşların paylaşımlarından, o yüzden toprağını genellikle ıslak tutuyorum.
Şöyle bir şey var;ilk aldığımda 20 gün kadar sabah güneşi alan pencere tarafındaydı öğleye kadar güneş alıyordu,havalar ısınınca güneş yakıcı olmaması için ikindi güneşi alacağı pencere önüne aldım ondan sonra çiçekler yeşile dönmeye başladı.
İnternette yaptığım kısa araştırma sonucu, çiçeklerin ömrünün 3-5 hafta olduğu, ardından yeşile dönmesinin çiçek ömrünün tamamlandığı ve çiçek kapsülü içinde tohumların oluşmaya başladığının işareti olduğu belirtiliyor. Sizin çiçeklerin bu süre kadar canlı kaldığı anlaşılıyor, ben bitkiyi alalı ise 10 gün oldu, demekki almamdan 2-4 hafta öncesinde çiçeklenmişti sanırım.
Çiçekler yeşile dönünce toprağa yakın bir yerden kesilirse bitkinin yumru ve yapraklara gücünü vereceği, kesilmezse tohum yaparak sararıp solacağını ve bir sonraki çiçeklenmenin ancak ertesi yıl olacağını okudum.
Bir yıl çiçeklenmesi için beklemek hoşuma gitmedi doğrusu :/
Teşekkür ederim bilgiler için.Bu durumda tohumları görebilmek için bir iki çiçek bırakıp diğerlerini kesmek icap etti.Satın aldıktan sonra saksısını değiştirirken bir kaç kök de ayırıp bahçeye ekmiştim onların çiçeği ömrünü tamamlayınca kurudular.Bakalım bahçedekiler mi daha iyi gelişim gösterecek içeride saksıda baktığım mı bekleyip göreceğim :)
Bu sene bu çiçekten dikmeye karar verdim, soğan aramaya koyuldum. Türkiye'de bulamadım, Çin'e baktım, bulup siparişi verdim. Bugün geldi oğanlar ama yavru soğan göndermişler. Bu sene çiçek açmaları imkansız.
Tekrar yurtiçine döndük, soğanları bulabileceğim bir yer bilen var mı acaba?
hocam100
14-02-2017, 17:59
Daha erken her yerde bulursunuz
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Daha erken her yerde bulursunuz
Teşekkürler, aslında erken bulma peşindeyim yaşadığım yerden dolayı. Ama yoksa da yapacak bir şey yok, bekleyeceğiz.
Eminönü çiçekçilerinde gala soğanları satan bir iki dükkan var, soğanlar kestane büyüklüğünde olduğu için almadım
feast3874
16-02-2017, 09:18
elinde galla soğanı veya rizom resmi olan varsa yükleyebilir mi? yurtdışından satın almayı düşünüyorum. neye benzediğini bilmediğim için tereddüt ediyorum.2 çeşit resim var acaba hangisi öğrenirsem kandırılmamış olurum. *** ederim.
elinde galla soğanı veya rizom resmi olan varsa yükleyebilir mi? yurtdışından satın almayı düşünüyorum. neye benzediğini bilmediğim için tereddüt ediyorum.2 çeşit resim var acaba hangisi öğrenirsem kandırılmamış olurum. *** ederim.
Ben aldım yurtdışından ama yavru soğan geldi ki onlar da bu sene açmaz. Alacaksanız anaç soğan almanızı tavsiye ederim. Bir kaç resim koyuyorum. Anaç soğan bunlar, çiçek açmaya hazır.
http://www.edenbrothers.com/store/media/Bulbs-Flowers/resized/calla-lily-bulbs-1_medium.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-RWj3sz87M1U/UeAUnzIfYQI/AAAAAAAATvI/BxCWgH53QSg/s400/calla+lily+bulb.jpg
http://www.callalilyguide.com/images/calla_lily_bulbs-4.jpg
https://weedgarden.files.wordpress.com/2008/01/handbulbs_042807.jpg?w=500
Bir de yavrular var, aynı sene çiçek vermezler genelde. Bana gelenler alttaki gibi. Hatta daha ufaklar.
http://www.shopandsavestore.com/wp-content/uploads/2016/02/10-pcs-Rare-Calla-Lily-Bulbs-Potted-Balcony-Plant-Calla-Bulbs-Indoor-Air-Purification-Radiation-18-3.jpg
Bana Zengarden'den "bahar soğanları geldi" bilgisi geldi.
http://www.zengardentr.com/index.php?do=catalog/results&q=gala%20so%C4%9Fan%C4%B1 üye olup ayırtabiliyorsunuz.
Farklı renk galalar var.
Ayrıca satışta marketlerde bile oluyor çiçekli olarak.
10TL ye mor/siyahını almıştım geçen yıl.
Alibeyköy bahçe markette orta küçük boy gala çiçekleri 35 tl.
Onlarcası her renkten satılmayı bekliyordu.
Fiyatlar bu sene aşrı yükseltilmiş bahçe markette maalesef.
feast3874
20-02-2017, 07:35
Ben aldım yurtdışından ama yavru soğan geldi ki onlar da bu sene açmaz. Alacaksanız anaç soğan almanızı tavsiye ederim. Bir kaç resim koyuyorum. Anaç soğan bunlar, çiçek açmaya hazır.
http://www.edenbrothers.com/store/media/Bulbs-Flowers/resized/calla-lily-bulbs-1_medium.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-RWj3sz87M1U/UeAUnzIfYQI/AAAAAAAATvI/BxCWgH53QSg/s400/calla+lily+bulb.jpg
http://www.callalilyguide.com/images/calla_lily_bulbs-4.jpg
https://weedgarden.files.wordpress.com/2008/01/handbulbs_042807.jpg?w=500
Bir de yavrular var, aynı sene çiçek vermezler genelde. Bana gelenler alttaki gibi. Hatta daha ufaklar.
http://www.shopandsavestore.com/wp-content/uploads/2016/02/10-pcs-Rare-Calla-Lily-Bulbs-Potted-Balcony-Plant-Calla-Bulbs-Indoor-Air-Purification-Radiation-18-3.jpg
Çok teşekkür ederim. benim yurtdışından alacağım soğanlar da son resimdeki soğanlar gibi. acaba gala soğanı mı değil mi diye tereddüt etmiştim.
Çok teşekkür ederim. benim yurtdışından alacağım soğanlar da son resimdeki soğanlar gibi. acaba gala soğanı mı değil mi diye tereddüt etmiştim.
Rica ederim, tekrar hatırlatayım. Ben aldım onlardan, diktim ama bu sene çiçek vermeyecekler, hatta seneye bile şüpheli.
feast3874
20-03-2017, 08:38
zengarden dan 2 adet rizom almıştım. rizomların üzerinde biraz küf vardı. rizomlar kuruydu. 2 hafta önce toprağa diktim. dün bakmak için çıkardım. rizomların bir miktarı küflenip yumuşamaya başlamış. bende küflenen yerleri sağlıklı yere kadar keserek uzaklaştırdım. iyice ılık suda yıkadım ve kağıda sararak oda sıcaklığında muhafaza ettim. kestikten sonra bu rizomlar yeşerir mi? rizomları toprağa ne zaman dikmeliyim. kestiğim yerlerin kurumsanı mı beklemeliyim. rizomlarda filizlenmeler başlamış.
Ben rizomları yosuna sarıp nemli tutarak poşette çimlenmesini beklemeyi düşünüyorum. sizler ne tavsiye edersiniz?
hocam100
20-03-2017, 08:46
Hemen topraga ekin derim
feast3874
20-03-2017, 08:58
#hocam100
teşekkür ederim. toprağa hemen dikersem kestiğim yerler halen ıslak ve taze. kesik yerlerden mantar bulaşma riski yok mu?
hocam100
20-03-2017, 09:13
Filizlenmesi önemli
feast3874
20-03-2017, 09:32
#hocam100
filizlenmeler başlamış. filizlenen yerlerde küflenme yoktu. filizler halen üzerinde duruyor. Şimdi diksem mi, yoksa kestiğim yerlerin kurumasını mı beklesem?
YeniGine
15-04-2017, 23:58
Galla soğanlarımı dikeli nerede ise 1 ay olacak, fakat hiçbir yeşerme, uç verme yok... Saksısı az biraz sabah güneşi alan yerde. Ne aralıklarla sulamam gerekiyor? Yardımcı olur iseniz sevinirim...
Mart başında zengarden'dan aldığım 4 gala yumrusundan 3'ü çimledi, biri çimlenmedi. Bakalım piyango hangi renge vuracak.
Mart başında zengarden'dan aldığım 4 gala yumrusundan 3'ü çimledi, biri çimlenmedi. Bakalım piyango hangi renge vuracak.
İlk rengi eledik, kırmızı :)
Çıkmayan rengin beyaz olduğu görülmüştür. Seneye artık.
İyi günler,
Ben sitede eski fakat forumda yeniyim.
Bahçede ve saksılarda oldukça çeşitli bitkilerimiz mevcut. Gala çiçeklerimiz bu ara çok güzelleştiler. Ama fotoğraflarda da görebileceğiniz bir böcek türü dadandı ve oldukça zarar veriyor gibi görünüyor. Böceğin adını da bulamadık. İlaç taraftarı hiç değiliz. Doğal çözümler konusunda yardımcı olabilecek olanlar var mıdır?
Şimdiden teşekkürler
670103
670104
670105
670106
İyi günler,
Ben sitede eski fakat forumda yeniyim.
Bahçede ve saksılarda oldukça çeşitli bitkilerimiz mevcut. Gala çiçeklerimiz bu ara çok güzelleştiler. Ama fotoğraflarda da görebileceğiniz bir böcek türü dadandı ve oldukça zarar veriyor gibi görünüyor. Böceğin adını da bulamadık. İlaç taraftarı hiç değiliz. Doğal çözümler konusunda yardımcı olabilecek olanlar var mıdır?
Şimdiden teşekkürler
670103
670104
670105
670106
http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4070-3.htm
Böceğiniz bakla zını.
Çiçek açma durumunda olan çiçeklere gelir. İki gün içinde erkek ve dişi polenleri yer gider. Mavi kap ve su ile bir dereceye kadar engellersiniz. Bahçeniz olduğu için bir kaba su doldurup farklı zamanlarda silkelerseniz su içinde kalıp bir süre sonra ölürler.
http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4070-3.htm
Böceğiniz bakla zını.
Çiçek açma durumunda olan çiçeklere gelir. İki gün içinde erkek ve dişi polenleri yer gider. Mavi kap ve su ile bir dereceye kadar engellersiniz. Bahçeniz olduğu için bir kaba su doldurup farklı zamanlarda silkelerseniz su içinde kalıp bir süre sonra ölürler.
Teşekkür ederim bu hızlı yanıtınız için.
Biz de önce pek sorun etmedik ama galamız sürekli çiçek açmaya devam ediyor ve böcekler sanırım birkaç haftadır varlar. İsimlerini öğrenmiş olduk sayenizde. Öldürme taraftarı değiliz ama yine de yazdıklarınızı deneyeceğiz. Tekrar teşekkürler.
Varlığını unutturan çiçek açtı.
676031
.
Migroslarda şu an
676319
14tl
Benim galalarım, geçen sene çiçekli bir şekilde almıştım, ne mutlu bana ki be sene topraktan çıkıp kendilerini gösterdiler, bakalım çiçeklerinide görebilecekmiyim ☺
Bu sene yaprakları çok güzel olmasına rağmen, çiçek açmadılar, neyi yanlış yaptım acaba ?
manolya100
08-02-2022, 19:55
Hepsi buradadan pudra ve somon renkleri aldım beyaz istiyordum aslında ama bulamadım. Burada yazılanları öğrenince renklilerin farklı bir tür olduğunu anladım ve üzüldüm açıkçası. İstanbul maltepe civarı bahçesinde beyaz gala çiçeği olup soğan paylaşabilecek kimse var mı? Ben de sıklamen çimlendirdim onlardan veririm.
ReadOnly
08-02-2022, 21:22
Çiçek soğanının ideal gelişme ısısı 15-21 C arasında olduğu belirtiliyor, ayrıca kışın soğuk ve ıslak toprakta soğanlar çürüyormuş. Bu durumda Gala soğanlarını kışın yeterince derin bir saksıda iç mekana alıp, baharda dış mekana aktarmayı deneyen oldu mu acaba?
Batuhan Yılmaz
10-02-2022, 23:56
Bu sene ben de Gala almaya karar verdim ne yazık ki kokusuzlarmış ama olsun renk gayet cezbedici.
manolya100
25-02-2022, 10:53
İstanbul anadolu yakasında(maltepe) beyaz bahçe galası nereden bulabilirim. Bilen var mı?
manolya100
02-03-2022, 18:31
Çiçek soğanının ideal gelişme ısısı 15-21 C arasında olduğu belirtiliyor, ayrıca kışın soğuk ve ıslak toprakta soğanlar çürüyormuş. Bu durumda Gala soğanlarını kışın yeterince derin bir saksıda iç mekana alıp, baharda dış mekana aktarmayı deneyen oldu mu acaba?
Ben ektim şimdiden ekince suladım tekrar sulamadım. İki farklı çeşit var bende soğan gibi olanlar hareketlendi sanki. patates gibi olanlarda hareket yok.
manolya100
07-03-2022, 11:07
Somon rengi soğanlarımdan birinin son durumu :( Ne yapmalıyım kurtarma şansı var mı sizce? Şimdilik tarçına buladım. Kurtup sakladım.
manolya100
08-03-2022, 17:41
Kendi kendime konuşuoyrum ama belki okuyan olur. Çürüyen kısmını tarçınlı bıraktım. sağlam kısmına ıslak peçete sardım dibinde su olan bir bardağa tarçınlı kısım yukarı gelecek şekilde koydum. Yani çürük kısım hava alacak. Sağlam kısım peçeteden nem çekip filizlenecek ben de ona göre ekeceğim.
Söktüğünüz soğanın çürümesini isterseniz ıslak bırakırsınız. Soğanlı bitkiler söküldükten sonra kuruması gerekir. Muhtemel çürüme başladıktan sonra sağlam kısımlar kaldı ise çürük kısımların temizlenmesi gerekir. Havadar ortamda soğan iyice kurutulur. Daha sonra toprağa dikersiniz.
manolya100
10-03-2022, 11:14
Söktüğünüz soğanın çürümesini isterseniz ıslak bırakırsınız. Soğanlı bitkiler söküldükten sonra kuruması gerekir. Muhtemel çürüme başladıktan sonra sağlam kısımlar kaldı ise çürük kısımların temizlenmesi gerekir. Havadar ortamda soğan iyice kurutulur. Daha sonra toprağa dikersiniz.
Çürük kısmı temizledim. Diş fırçasıyla ovdum tarçınlayıp bir gün beklettim. Bir gün de sağlam kısmı peçeteyle nemli, çürükten temizlediğim kısmı hava alacak ve kuru bir şekilde beklettim. Dün de çok hafif toprağa ektim. Bakalım ne olacak
Açık kalan çürümemiş yer üzerinde kuru bir tabaka oluşması gerekiyor. Çürümenin devam etmemesi için. Küçük yumrular halinde yaprak çıkaracağı yerler belli oluyor. Çürüme durursa bana göre en azından bir hafta bekletmek gerekli daha sonra toprağa dikersiniz. Havalar çimlenme için henüz yeterli sıcaklıkta değil. Zamanı gelince yapraklanacak ve büyüyeceklerdir.
manolya100
10-03-2022, 19:58
Teşekkür ederim cevabınız için. Sulamayayım o zaman. Evde zaten şu an.
manolya100
18-04-2022, 14:54
Ne zaman tekrar eksem çürüme başladı. Bahçeye ektim bıraktım. Belki bahçe kendine getirir ya da artık tamamen çürür.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.