View Full Version : Salon tülü-Tül kuşkonmaz (Asparagus plumosus)
9615
www.infojardin.com
Bu bir salon tülü veya tül kuşkonmaz. Latincesi Asparagus plumosus. Sinonimi, Protasparagus plumosus.
Eski evlerde hep bulunurdu. Kesme çiçekçilikte buketlere dolgu malzemesi olarak seralarda çok yetiştirildi. Sonra moda değişti, çiçekçi dükkanlarında yeşillik olarak başka bitkiler kullanılmaya başladı ve tüller de seralardan söküldü.
Evet, salon tülünü de selluka gibi çoğaltıp tekrar salonlarımızdaki yerlerine yerleştirelim mi?
Elinde salon tülü olan var mı?
Kaybolmaya yüz tutan çiçekleri yaşatma ekibi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1264) işbaşına :)
çoban püskülü
20-04-2007, 23:01
Evet, salon tülünü de selluka gibi çoğaltıp tekrar salonlarımızdaki yerlerine yerleştirelim mi?
Elinde salon tülü olan var mı?
Kaybolmaya yüz tutan çiçekleri yaşatma ekibi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1264) işbaşına :)
Bende var, hem de tohumdan yetişti başka çiçeğin saksısında, şu anda 6 senelik kocaman bir çiçek. 7 senede açıyormuş. Açınca muhteşem gözüküyor. Benim 1 senem kaldı.
Bu durumda nasıl bir işbirliği yapabiliriz acaba? :)
Çiçeğinizin fotoğrafını görebilir miyiz?
çoban püskülü
20-04-2007, 23:22
özür dilerim sevgili aybala ben fotoğraf eklemeyi bilmiyorum,öğrenir öğrenmez hemen ekleyeceğim.saygılar.
Çok şekerler .Güzel bir bitkiymiş.Çiçeği nasıl ki...
çoban püskülü
21-04-2007, 22:42
Çok şekerler .Güzel bir bitkiymiş.Çiçeği nasıl ki...
evet çok güzeldir.çiçeği ise o ince tül gibi yapraklara dizilmiş inci taneleri gibi oluyor sevgili elfogi.sonra onlar tohum haline gelip ekince çiçek oluyor.benim 1 senem var.tohumlanınca tohum bankasına yatırıcam.üretmeyi bilsem sana yollardım.ben tohumdan yetiştirdim.
:)
Bu bitkinin çiçeği mi var?
BenBen1967
21-04-2007, 23:33
Çok yıllar önce ben çocukken;)teyzemde vardı bundan adını kuşkonmaz diye bilirdik.Hep düşünmüşümdür çocukken, neden buna kuşkonmaz derler diye?Yıllar sonra fark ettim ki gerçektende kuş konamıyor;)Ama çiçek açtığını hiç görmemiştim
çoban püskülü
21-04-2007, 23:37
evet var ben karşı komsumda gördüm böyle yapraları inci inci,komşum bana o incilerden verdi bir süre sonra,bu tohumdur ek dedi.ben inanmadım rastgele bir saksıya soktum tohumu ve unuttum.baktım bir müddet sonra minik bir yavru olmuş.aldım ektim yedi senede açarmış.bu da benimkinin resmi;
Bitkiniz çok güzel büyümüş, tebrikler.
Belki dibinden minik köklerden de çoğaltılıyordur...çoğaltılması hakkında bilgi bulmak lazım. Olmadı, bitkinizin tohumlarına talibiz :)
çoban püskülü
21-04-2007, 23:53
tabii hay hay tek o açsın tohumlansın altı sene oldu gözünün içine bakıyorum,zaten tohumların hepsi tohum bankasına bağışlayacağım.komşum sadece tohumdan ürer bu demişti ama dediğinizi bir denerim tutarsa yavru sizin olur.:rolleyes:
Teşekkürler ama şimdilik siz dibindeki sürgünlere müdahale etmeyin. Bunca zaman beklemişsiniz bitkiye bir zarar gelmesin. :(
çoban püskülü
22-04-2007, 00:10
tamam.ben bunu karşı komşuda gördükçe yalvarırdım,o da olmaz bu öyle üremez derdi.sinir olurdum,şimdi madem amaç yaygınlaştırmak bu güzeli, deneyeyim diyordum,hem isteyen ve isteyecek arkadaşlar sevinsin.neyse belki bir süpriz yapar bize,ben konuşurum onunla bu konuyu.menekşelerim öyle açtı ama bu türkçe bilmiyor :D sanırım.
2-3 haftadır Eskişehir deki bir pazarda fideleri 50 kuruştan satılıyor. Ben 3 tane aldım.
ufuksinel
25-04-2007, 16:00
Geçen yıl Hereke pazarında görmüştüm hemen aldım. Bu da anneannemin çiçeklerinden balkonum kapalı yerini o kadar sevdi ki kocaman oldu sürekli yeni filizler veriyor.
Sayın çoban püskülü çiçek açması için bol çiçek açtıran gübre versek nasıl olur.
Kuşkonmaz hem dayanıklı hem de nazlı olan bir bitkidir. Dayanıklı çünkü biraz sulamayla yaşamını sürdürür (Tabii göz alıcı bir güzelllikte olmaz). Nazlıdır, üremesi köklü parçaların ayrılmasıyla yapılır, köklerin zedelenmesi ana bitkinin ölümüne de neden olabilir.
Elimdeki kuşkonmaz on yıllık. Çiçek açtığını görmedim. Açan türü, kesme çiçekçilikte kullanılan, tülleri daha kalın olanı. Çiçekler sonra beyaz tohumlara dönüşüyor.
Halk arasında her zaman çiçeklerle ilgili söylenceler yan yana gider: Dünya yaratılırken bir ağaç türü kendisini öyle çok beğenirmiş ki, güzelliğini bozacak diye hiçbir canlıyı yanına yaklaştırmazmış. Yaratıcı'ya şikâyet edilmiş. Yaratıcı durumu yakından gözleyip "dalların öyle ince ve güçsüz olsun ki, kuş bile konamasın dalına" demiş. Ve böylece kuşkonmaz olmuş adı.
Tülkuşkonmaz böyledir. Ama diğeri, çiçekli ve meyveli olanına, kuşlar konar.
Sn Tiya,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1299&page=3&highlight=YE%DE%DDL+HURAFELER
diye bir kısım var.. Bu halk söylencesini isterseniz oraya da yazın.
Saygılar.
Bu da benim kuşkonmazım. Annemdeki saksısından kök ayırmak suretiyle elde etmiştim. Benim bildiğim kadarıyla suyu çok seven bir bitki. Yapraklarına su püskürtülmesinden de çok hoşlanıyor. Suyunu az verip püskürtme işlemi yapmadığımda yapraklarını oluşturan ince yeşil iğnecikler sararıp dökülmeye başlıyor.
Bu bitkinin en çok hoşuma giden tarafı kökten çıkan yeni dalları izlemek. Yeni çıkan filizler inanılmaz hızla büyüyor. Sap olarak uzayan bu dallar iğneli kısımlarını çıkarmaya başladığında ise gelişim biraz daha yavaşlıyor. İzlemesi çok zevkli. Bir gün içerisinde yaklaşık 2 cm uzadığına şahit oldum. Benimkinin çiçek açtığını görmedim. Çoğaltılması ile ilgili bilgiler geldiğinde dağıtıma hazırım. Selamlar
çiçeksever
14-10-2007, 12:08
bu çiçekten bende de var.Bayağı sürgün verdi.Bende budadım.Ben geçen sene baharda fide şeklinde almıştım.Bu sene beyaz çiçek açtı.Bezelyeye benzeyen ürünü var.
öğretmen
21-10-2007, 22:21
Benim de tülüm vardı.Geçen gün rüzgarda perde tüle takılmış,tümüyle kurudu (yapraklarına dokunursanız kuruyor)...Sularken dalın bir tanesi tekrar yeşerdi..Bakalım kurtarabilecek miyim??Selamlar
Bir komşumuzda gördüm yaprak uçlarında minik tohumcuklar vardı bende2-3 tane kopardım.Daha önce tülümün olmasına rağmen hiç tohum verdiğini görmemiştim.Acaba şimdi eksem çıkarmı **** nezaman ekmeliyim.Bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.
Benim tül mum çiçeği ile yarışa başlamıştı.Onun üç katı uzadı.Yaklaşık 3 metre ama hiç yaprağı yok. Bu normal midir.?
Koyu yeşil
03-11-2007, 13:50
Benim de iki saksı tülüm var. Narin ve kırılgan halleri çok hoşuma gidiyor. Büyüsünler isteyenlerle paylaşırım. Bu arada hisarönündeki çiçekçilerde de satılıyor.
Benim salon tülü sadece uzuyor.Yaprak çıkartmıyor.Sebebi ne olabilir.İp gibi uzadı.2 m
çiçeksever
27-11-2007, 14:01
bu çiçekten bende de var.Bayağı sürgün verdi.Bende budadım.Ben geçen sene baharda fide şeklinde almıştım.Bu sene beyaz çiçek açtı.Bezelyeye benzeyen ürünü var.
işte resmi,budanmış olduğunu hatırlatırım.
sinaninci1
27-11-2007, 14:18
Çiçegini merak edenlere, bende yeni ğördüm.
http://www.dipbot.unict.it/orto-botanico/scheda.aspx?i=236
denizakvaryumu
27-11-2007, 15:34
"Asparagus yani salon tülü için yerim yok " diyenler için salon tülünden bonsai yapmalarını öneririm.
http://www.gigusa.com/Green%20Plant/Bonsai/Others.htm
Çok güzel çiçek açan kuşkonmazım,kurumak üzere, bende suyunu azalttım. Çok fazla ümidim yok.Kök hizasından budasam canlanabilir mi?
26052
Sempe'nin yolladığı salon tülü ancak bu kadar büyüdü.
Arkadaşlar ben bu salon tülünün açtığını hiç görmemiştim. Kendimi bildim bileli rahmetlik annemde vardı, bu çiçeği babamın görevi gereği gittiğimiz her yere taşıyordu. Yerini sevdimi harika bir şekilde büyüyor, ama açanını hiç görmedim.Sizlerinki açarsa resmini koyarmısınız?
Harun Parlak
05-12-2007, 19:19
Buralarda yol kenarlarında bolca var ben birtane sökmüştüm şu an doğadaki olanların üzerinde bezelye büyüklüğnde yeşil renkli meyveleri var.
papatyam
06-12-2007, 07:50
Sevgili Aybala :)
Benim salon tülüm çiçeklendi :)))
26052
Sempe'nin yolladığı salon tülü ancak bu kadar büyüdü.
Fotoğraf isteriz, yok öyle :)
(Aslında kargolar karışmış, o benimkiymiş :))
papatyam
06-12-2007, 07:56
En kısa zaman da fotoğrafı burada göreceksiniz, yaklaşık 5 gün oldu çiçeklerini göreli minicik minicikler :)
Benim ki de boya gitti 60cm civarında uzadı.:)
Mucip Gürbüz
07-12-2007, 11:21
Sevgili Sempe,
Yaygın büyüsün isterseniz serbest bırakın, uzamasını isterseniz iple tutturun o kendisi gider, yapraksız büyürse ışık az demektir yerini değiştirin. Kolay gelsin hoşçakal.
Teşekkürler, haklısınız ben bir destek çubuğu kullandım. Şimdi kendi haline bırakıyorum.
Bakalım soğukla arası nasıl olacak? Serin bir yerde duruyor.
Mucip Gürbüz
07-12-2007, 11:30
Evde soğuk bir yerde ise bir şey olmaz, dışada oranın soğuğuna dayanamaz.
Sevgili arkadaşlar hepinize selamlar ,
Yakın bir zamanda bir arkadaş vasıtasıyla kuşkonmaz buldum ve onun bitkisinden köklü olarak fide kesip aldım. İlk günlerde bir sorun yoktu. (Bitkiyi şu anda görevim yaptığım Elazığ'da bulmuş ve bir pet şişeye ekerek izine geldiğimde ,evime, İstanbul'a transfer etmiştim. )
Yaklaşık 20 gün kadar oldu.Ben tekrardan Elazığ'a görev başına döndüm. Şu anda ise yapraklarında sararma mevcutmuş. (Evdekiler senin özleminden solmaya başladı diyorlar :rolleyes: Valla evdekilerin halini hatırını sorarken ve hasret giderirken bitkilerin de halini soracağım hiç aklıma gelmezdi. Bu site bizi ne hale getirdi :D:p)
Acaba sorun nedir ve ne yapabilirim? Şu anda tekrar Elazığ'da olduğumdan fotosunu gönderemiyorum Bana da evdekiler haber verdi. Eğer foto çekerlerse burada veririm ama bitkiyi kurtarmak adına şu an için sorun ne olabilir ve ne yapabilirim?
Saygılarımla...
Koyu yeşil
08-01-2008, 14:10
Evdekilerin çiçeğinize ne şekilde baktıklarını öğrenip yazarsanız belki daha kolay yardımcı olabiliriz. Böylece bir yanlış varsa düzeltmek de mümkün olur.
Arzu Kasapoğlu
08-01-2008, 19:36
Kuşkonmazınız susuz kalmış olabilir. Eğer sıcak ve kuru bir ortamda ise yapraklarına fıs fıs yapılması lazım.
Evdekilerle görüştüğüm kadarıyla sulamayı ihmal etmiyorlarmış . Hatta fazla su vermiş olabileceklerini bile söylediler.
Bitki şu anda bazı yaprakları sararmış olsa da bazıları hala yeşil vaziyetteymiş. Ev kaloriferli olmasına karşın kaloriferden uzak sabah güneşi alan bir yerde.
Ben bitkinin yeni yerine adaptasyon sürecinde olduğunu düşünüyorum. İnşallah toparlar.Yine de dip suyunu biraz azaltıp yapraklara su püskürtmelerini önerdim. Başka öneriniz olursa seve seve kabul ederim...Sağlıcakla kalın...
Koyu yeşil
09-01-2008, 14:54
Ben de fazla su vermiş olabileceklerini düşünmüştüm. Kış olduğu için evdeki bitkilerimiz biraz daha az su istiyorlar. Bence direkt güneş almaması da gerekiyor. Tülün yaprakları narin olduğundan az bir güneş bile yakabilri belki. Aydınlık bir yer yeterli olacaktır. Toprağı kontrol edip, kuruduğu zaman su verilmeli. Bu da yaklaşık haftada 1 kere. Ben yaprakları da fısfıslıyorum.
resimde gördünüz nazik dalı bir arkadaşımın bahçesinden aldım şunu ögrenmek istiyorum:confused:ustundeki yuvarlak tohumlardan bende üretebilirmiyim bırtanesinin içini açtım beyaz bir sıvı cıktı,,bırde nezaman ekebilirim tabi o şekilde yetişiyorsa konuya vakıff olan arkadaşlarım beni bilgilendirirse çok sevinirim.
fatmadundar
14-01-2008, 23:34
Sevgili tugrulS,
Fotoğrafta görüldüğü kadarıyla o tohumlar henüz olgunlaşmamış.Siyah, karabiber gibi olması lazım.Onları ekince oluyor.Siz onların olgunlaşmasını takip edin bence.
Okulda belki 10-15 yıllık bir kuşkonmaz var. Eskiden odamızdaydı. Taşınmalar sırasında nasıl olduysa bizden ayrı düştü; binanın kuzey-doğu girişinde, camekanlı ve kalorifersiz bir ortamda belki saksısı 5-10 yıldır değişmeden, kendi halinde, biraz terk edilmiş bir şekilde yaşamakta. Ayda mayısta bir hizmetlinin aklına galacek de sulanacak. Görünümü mükemmel, her yaprağından sağlık fışkırıyor... Çelik almak için baharı mı beklemeli? Şimdi alıp suya koysam köklenir mi?
Arzu Kasapoğlu
15-01-2008, 23:16
Bence baharı bekleyin, suda köklendirmeye de gerek kalmaz.
Kuşkonmaz,ayırma yöntemiyle ve tohumdan kökleniyor diye biliyorum.Benim kuşkonmazım tamamen öldü,ben çok fazla suluyordum.:(
BenBen1967
22-01-2008, 13:19
Kızım buna kuş konar yaz diye tutturdu ;)
Ela hanım çok doğru bende kış başı gibi ektiğim tohumlardan şimdi 4 tane yavru kuşkonmazlarım oldu.Hergün minik minik büyümelerine tanık olmak çok heyecan verici.
ezgili dünyam
03-02-2008, 19:55
Annemin kuşkonmazı, biraz önce fotoğrafını çektim.
Penelophe
09-02-2008, 01:07
Kuşkonmazlar sarılıcı özelliğe sahip midirler?
Penelophe
09-02-2008, 13:44
Kuşkonmazlar sarılıcı değillerse bile benim ki sarılıcı.:P
Ortalığı temizlerken koltukları çekerim, ama her defasında aynı yöne çektiğim için gözümden kaçan bir şey olmuş. Benim tül koltuğun hemen yanında duruyor. Bir sürgün uzatmış benden habersiz, koltuğun sandığının içinde büyütmüş bu sürgünü.:eek: Sürgün herhangi bir daldan değil direk topraktan uzamış. Dün gece birşeyler aramak için koltuğun sandığını açtığımda gördüm. Şok oldum.:D Daha da şaşırtıcı olan ise; bu sürgün 3 m 20 cm. Akşam baktığımda hemen hemen tamamı kel olan bu sürgünde 2 dal vardı, bu sabah baktığımda ise 4 dal. :eek:
-Acaba bütün gözler sürgün verir mi?
-Bu normal mi?
29881
29879
29880
29882
fatmadundar
09-02-2008, 21:18
:DSevgili Penelophe,
Çiçeklerin hep şakacı mı?:D Koltuk içine metrelerce uzayan bir Kuşkonmaz....O hep öyle kendi istediği yöne uzamak ister. Benimki de mutfak balkonunda pencere içinde.O da kısa bir sürede iki sürgün verdi .Pencerenin köşesinde yumak oldu.Ben de duvara misina uzattım ki sarılsın uzasın.Uçları kuruyuverdi.
Seninki de gizli köşeler aramış.Yanlız o gösterdiklerin dal değil yaprak olacak.
Penelophe
10-02-2008, 00:58
E şimdi bunu sandığın içine mi sokacağım ben. :eek:
Çiçeklerimin normal olmadıklarının farkındayım ama kime çektiklerini bulamıyorum birtürlü.:D
Ayrıca ben onların dal olduğunu, uçlarındakilerin de yaprak olduğunu düşünüyorum.:p
Ustalar daha iyi bilir ama bana kalırsa kuşkonmazlarınız güneş istiyor. Güneş gördüğünde ancak o sevimli görünüşe sahip olur. Küçük ağaç görünümüne.
fatmadundar
10-02-2008, 20:20
:D Benim de su kaplumbağam havuzundan kaçmıştı.Çek-yatın içinde bulmuştum.
Ne olursa olsun, o kadar uzun sürgün vermesi sağlıklı olduğunun göstergesidir.Hem saksısı senin evinde olduktan sonra nereye uzarsa uzasın.Güler Hanımın Maviş çiçeği saksısıyla yok oldu :(
*** arkadaşlar ben sitede yeni sayılırım siteye yeni yeni alışıyorum.Yaşadığım yerde tül çiçeğinden araştırmaya başladım umarım bulabilirim.
İklimsiz
19-02-2008, 15:11
Aramıza hoşgeldiniz sevgili kutay48. Önce bu başlığa bir uğrayıp kısaca kendinizi tanıtırsanız hepimiz çok mutlu olacağız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
Kuşkonmaz için ise, tohumdan yetiştirebilirim diyorsanız bir miktar verebilirim.
sinaninci1
19-02-2008, 15:40
Aramıza hoşgeldiniz sevgili kutay48. Önce bu başlığa bir uğrayıp kısaca kendinizi tanıtırsanız hepimiz çok mutlu olacağız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
Kuşkonmaz için ise, tohumdan yetiştirebilirim diyorsanız bir miktar verebilirim.
İklimsiz tohumları ektinmi.
İklimsiz
19-02-2008, 15:44
Bir kısmını ektim Sinan bey. Bir görseniz minicik minicik öyle şirin kollar uzattıklar ki;)
Şimdilik resimde birşey belli olmuyor, biraz büyüsünler göstereceğim:p
sinaninci1
19-02-2008, 15:49
Bir kısmını ektin Sinan bey. Bir görseniz minicik minicik öyle şirin kollar uzattıklar ki;)
Şimdilik resimde birşey belli olmuyor, biraz büyüsünler göstereceğim:p
Ben daha ekmedim kaç günde çıkıyor.
Sevgili İklimsiz öncelikle ilgine teşekkür ederim.Sen tohumları nasıl çimlendirdin? Tohumdan yetişen kuşkonmaz daha dayanıklı oluyormuş ve daha çok büyüyormuş.
İklimsiz
19-02-2008, 18:30
Özel bir şey yapmadım sevgili Ela
Çok derin olmamak koşuluyla toprağa koyup, üzerini ince bir tabaka toprakla kapatıp birazcık su verdim. Uygulamayı pet bardakta yapıp, bardağın ağzını streç filme kaplayıp kalorifer peteğinin altına koydum üşümesin diye:)
Minik yaprakçıklar görünmeye başladığında streç filmi kaldırdım.
Bu kadar:p Kolay gelsin.
Ben de sizin uyguladığınız yöntemi uygulayacağım.:)
Bende tohumdan çimlendiriyorum tam 5 tane yavru kuşkonmazım oldu.Ben İklimsizin yaptığı gibi herhangi özel bir şey yapmadım.Camın önünde duran saksıya tohumları gelişigüzel serpiştirdim birazda toprakla örttüm ve suladım. Camın önü soğuk olmasına rağmen yaklaşık 5 cm oldular.Bir haftaya kadarda minik bir saksıya ayırmayı düşünüyorum.
sinaninci1
19-02-2008, 19:03
Kaç günde çimleniyor.
İklimsiz
19-02-2008, 19:05
Çimleneceği varsa her koşulda oluyor demek ki:)
Aman arkadaşlar, iyi bakalım kuşkonmazlarımıza. Çoğaltıp yaşatalım. Artık her yerde bulunmuyor çünkü. Kaybolup gitmesine izin vermeyelim.
Arzu Kasapoğlu
19-02-2008, 20:55
Gülerciğim kuşkonmazın hayırlı olsun. Ben sana vermeden önce bulmuşsun. Tohumlarından varsa 2-3 adet bana ayırır mısın?
Bendekinin durumu iyi değil.
İklimsiz
20-02-2008, 00:30
Sevgili Arzu, Mucip abiyi ziyarete gidip de kuşkonmaz tohumu edinmemek olur muydu hiç;):p
Rezerven yapılmıştır:D
Sinan bey, yaklaşık 10 günde çimlendi tohumlar.
Sanırım benim tohumlar bir buçuk ila iki ayı buldu çimlenmesi nerdeyse unutmuştum.;) Demekki daha iyi bir ortam oluşturulduğunda çok çabuk çimleniyor.Denemek isteyen arkadaşlar İklimsizin yaptığını yaparlarsa çok çabuk sonuç alabilirler.
Birde kendimi bildim bileli annemin kuşkonmazı olmuştur.Ama daha şimdiye kadar hiç tohum verdiğini görmemiştim.Ben tohumlarımı Eskişehir'de bir teyzeden almıştım.Yaprakları iri ve anneminkine oranla daha tüylüydü.
Annemde asıl kuşkonmazın o olduğunu ve çiçek açtığını söyledi.Biraz uzun oldu galiba ama sizinlede paylaşmak istedim.:rolleyes:
Arslan KAMAOGLU
21-02-2008, 12:37
http://www.dipbot.unict.it/orto-botanico/scheda.aspx?i=236
Bu resimdeki çiçek sizinmi? Nazar etmesinler.Çok güzel bakımlı.Bende 23 yıldan beri var ama böyle güzel görünümlü değil.Bakımı ile ilgili bilgi alabilirmiyim sizden.
Teşekkürler.
sinaninci1
21-02-2008, 12:57
Bu resimdeki çiçek sizinmi? Nazar etmesinler.Çok güzel bakımlı.Bende 23 yıldan beri var ama böyle güzel görünümlü değil.Bakımı ile ilgili bilgi alabilirmiyim sizden.
Teşekkürler.
Yok degil farkındaysanız netten bir fotograf. Galiba iki tür çiçek açan ve açmıyan, bizdede vardı senelerce çiçeklisini bende sizin gibi yeni gördüm varmış.
Aradım ve çiçek açanın tohumunu buldum ve ekttim, çimlenmesini bekliyorum.
çiçeksever
21-02-2008, 14:10
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi sinaninci1
http://www.dipbot.unict.it/orto-bota...eda.aspx?i=236
Bu resimdeki çiçek sizinmi? Nazar etmesinler.Çok güzel bakımlı.Bende 2-3 yıldan beri var ama böyle güzel görünümlü değil.Bakımı ile ilgili bilgi alabilirmiyim sizden.
Teşekkürler.
Benim kuşkonmaz geçen sene bunun gibi (bunun kadar olmasa da)çiçek açtı.Bir de kuş üzümü gibi tohum vermişti.
Tohumlarım geldi,ilk defa kuşkonmaz tohumu gördüm,kocamanmış,şaşırdım. Hemen diktim,suladım,üstünü örttüm,kaloriferin üstüne koydum.Şimdi sabırsızlıkla çıkmalarını bekliyorum.Çok teşekkürler.
İklimsiz
22-02-2008, 14:30
Gözünüz aydın sevgili Ela, artık bundan sonrası size kalmış:p
Tohumlar sağlıklı ve taze kolay çimlenirler. Kalorifer peteğinin üzerine koydum demişsiniz. Çok sıcak olmaz mı? Ben peteğin altına yerleştirmiştim. Eğer yer uygun değilse, peketle saksı arasına orta kalınlıkta bir kitap koyun. Sanıyorum bu şekilde toprak iç ısısı 22-23 derece civarında olur.
Kolay gelsin;)
çiçeksever
27-03-2008, 13:48
Benim çiçeğim habire boya gidiyor.Acaba ışık veya su problemi olabilir mi?
Herkese merhabalar, annemin yıllardan beridir tül çiçeği var. Hep tohum vermesini bekledim ama olmadı. Sonunda dayanamayıp kendimce bir uygulama denedim. Tülün bir uzantısını altı delik yoğurt kabından geçirip toprakla örttüm. Merakla bekliyorum, belki köklenir. Olmazsa banada tül tohumu gönderebilecek biri varmı? Teşekürler.;)
Merhabalar sevgili iklimsiz bana kuşkonmaz tohumu göndermişti sağolsun ama 1 aydır çimlendirme çabasındaydım ve nihayet 1 hafta önce çimlendiklerini gördüm ama dün birde baktımki çimlenenlerden 2 tanesi sapsarı solmuş:( acaba diğer aynı saksıya ektiklerim de çimlenirmi böle bir ihtimal varmı ne yapacağım ben şimdi?Çok canım sıkıldııı:(
Sn.Burcind bende tohumdan çimlendirdiğim kuşkonmazlarımı şaşırtarak başka saksıya diktim ve sabah güneşi gören kapalı balkona çıkardım.Ama o güzelim yaprakları sarardı ve bir çok minik dallarını kesmek zorunda kaldım.Demek istediğim çok güneş gören bir yerde duruyorsa daha gölge bir yere koymanız fayda edebilir.Zira İzmirin sıcakları başlamıştır artık.Birde yapraklarına fıs fıs yaparsanız nemini yapraklardan alması hoşuna gidecektir.
İşte buda benim tohumdan yetiştirdiğim nazlı tülüm :)
45953
Merhabalar;
Ben de kuşkonmaz yetiştirmek istiyorum ancak çiçekçilerde bulamadım. Bir kaç tane yan yana dikilmiş ve bir hayli yaşlı kuşkonmaz var işyerimin bahçesinde.Şimdiye kadar tohum görmedim. (zaten kısa bir süredir burdayım :) )
Acaba çelikle çoğaltmam mümkün müdür? Bir tavsiyesi olan var mı??
SAYGILAR
Sevgili İklimsiz banada kuşkonmaz tohumu göndermişti sağolsun ama ben beceremedim yaşatmayı.Çok güzel çimlendiler fakat birsüre sonra kaybettim öldüler.:(
selam arkadaşlar benimde minik bir kuşkonmazım var bu aralar yaprakları saramaya başladı ne yapmayımm??
İzmirde yaşayan **** gelebilecek arkadaşlara kuşkonmaz temin edebilecekleri açık bir adres verebilirim. Annem bu bitkiyi bahçede yetiştiriyor ve şu an çiçeklerini açmış. Yıllardır annemle ve sarılıcı diyor annem onun için şu an boyu bir metreden fazla:) Yarın fotoğraflarını çekmeyi düşünüyordum sizler için birkaç fotoğraf çekip eklerim.
Crocus Şen
16-02-2009, 11:32
Merhabalar;
Ben çok küçükken salonumuzu süsleyen devasa ebatlarda bir kuşkonmazımız vardı,ne olduysa birdenbire ölmüştü,çok üzülmüştüm.Şimdilerde kendi salonumu süsleyen bir kuşkonmazım olsun istiyorum,fakat hiçbir yerde bulamıyorum:(Zamanla çiçeklerin modasıdamı geçiyor anlayamadım:(
Nerden,nasıl sahip olabilirim?Bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen!!
Tül kuşkonmazım 7 yıldır bizimle yaşıyor ve çok büyüdü, birçok bitki severle paylaştım, paylaştıkça coştu, kış olmasına rağmen yeni sürgünler veriyor ve dibine dökülen tohumlar da çimleniyor.
Elimde hala tohumları mevcut isteyen olursa ulaştırabilirim.
Akşam çektiğim fotoğraflarını paylaşayım.(Soğuk odada kalıyor, henüz bakımı da yapılmadı.)
Kuşkonmazımın üstünde hala bol miktarda çiçek var, yeni tohum oluşumunda bildiririr isteyen arkadaşlara gönderirim.[/QUOTE]
Sayın Ülker, gelecekteki kuşkonmaz tohumlarınızdan mümkünse ben de istiyorum. Bir de bir arkadaşta kuşkonmaz çiçeği varmış, çelik yöntemiyle kuşkonmazı üretmek mümkün mü acaba? Teşekkürler....;)
Tül kuşkonmaz tohumu, mora yakın ve yuvarlaktır, biraz kuş üzümüne benzer.
Hafifçe toprağa bastırın yeter, çok ince üstü kapansın. Nemini muhafaza ederseniz size 1 ya içerisinde cevap verecektir, sakın çimlenmedi diye de korkmayın, neme göre süre uzayabilir.
Bu arada çimlenip çimlenmediğini kontrol etmek için toprağını da karıştırmayın, çok zariftir gözünüzle göremeyebilir zarar verirsiniz. (tecrübeyle sabittir:D)
Sayın dtgt, ben de bu çiçeğe sahip olana kadar hakkında fazla şey bilmiyordum. Ama 8 yıl önce aldığım küçücük çiçek hala benimle yaşayıp, çoğaldığına göre eminim siz de çimlendirip, büyüdüğünü görebilirsiniz.
Hafif güneşli bir yere koyun, nemli tutun ve kendi haline bırakın.:rolleyes:
çiçeksever
02-03-2009, 13:45
Benim çiçeğim 2 metreye yakın uzamıştı.Budadım.Şimdi yine eskisi kadar oldu.Ana kısım biraz sarardı.Fakat yeni çıkanlar yeşil ve canlı.
Crocus Şen
02-03-2009, 14:03
Arkadaşlar,sevgili Ulker'in gönderdiği tohumların bir kısmı daha bir hafta dolmadan çimlenmeye başladı.:p
İnanılmaz çabuk oldu;)Çok mutluyum çookk..Darısı diğer arkadaşların başına..
Crocus Şen
01-04-2009, 21:37
Kendimi çok kötü hissediyorum,sevgili Ulkerin bana göndermiş olduğu kuşkonmaz tülü tohumlarını çimlendiremedim,moralim çok bozuk!Nerde hata yaptım anlayamadım,oysaki ne kadar çok istiyordum..:(
Sevgili Crocus Şen, üzülmeyin tekrar gönderirim.
Tohumlar gereksinim duydukları ısı ve nemi yakalayamamışlardır belki, umudunuzu kesmeyin belki hala bir şansları vardır, havalar ısınıyor.
Crocus Şen
23-04-2009, 10:59
Sevgili Ülker'in gönderdiği tohumlardan çıkan minikler..:p
(İkinci resim biraz kötü çıktı..)
İklimsiz
23-04-2009, 12:47
Rahmetli Mucip abinin hediye ettiği tohumlardan yetişmiş, 1.5 yaşında bir kuşkonmaz bu.
Çok badireler atlattı, yoksa daha da gelişmiş olurdu.
74170
çiçeksever
24-04-2009, 13:32
Sayın İklimsiz;sizin ki çok yavaş büyümüş,benim ki 3 senelik yak.2 metre kadar oldu.2 kere budadım.Ama böyle daha iyi.Çok uzayınca gücünü yenilere veriyor.Alt daları sararıyor.O da çirkin görüntü veriyor.
Crocus Şen
29-04-2009, 11:33
Bir haftada oldukça hızlı gelişiyorlar..:p
Crocus Şen
07-05-2009, 21:53
Sevgili Ulker,kuşkonmazlarıma her baktıgımda size birkez daha tesekkür ediyorum.Umarım gelisimleri daha hızlı olurlarda ilerde isteyen arkadaşlara gönderirim.
kuşkonmaz çiçeğinin toprak ihtiyacı nedir? birkaç gün önce İzmir'den aldım,saksıya dikmek istiyorum. Annem kumla karışık bahçe toprağına dikmiş ama onunkinin durumu çok iyi değil.
Crocus Şen
11-06-2009, 18:43
Kuşkonmazlarımın son hali..Bu saksıda yaklaşık 20-22 adet var..
İklimsiz
11-06-2009, 23:07
Kuşkonmaz, çıtır ve tül kuşkonmaz olmak iki çeşit. Sizinki çıtır kuşkonmaz gibi görünüyor.
85884
Crocus Şen'in kuşkonmazı tül kuşkonmazdır, eminim, çünkü anneleri bende.
Crocus Şen
12-06-2009, 09:36
Crocus Şen'in kuşkonmazı tül kuşkonmazdır, eminim, çünkü anneleri bende.
Sevgili Ülker,nasıl buldunuz yavruları?
Çok güzel olmuşlar, biraz daha büyüdüklerinde ayırırsınız artık.
Hatta paylaşabilirsiniz bile.
Crocus Şen
12-06-2009, 09:52
Sevgili Ülker,3 yere sözüm var zaten,ama biraz daha büyüsünler bakalım..Bu arada saksı boyutu nasıl size göre?
Tüller hallerinden memnun bence, renkleri de çok canlı, hiç kıpırdatmayın.
Crocus Şen
12-06-2009, 10:24
Tesekkür ederim sevgili Ülker..
Nail Sarı
23-07-2009, 16:51
Salon Tül'ünün iki farklı cinsini üretip satan bir bey var.
İzmir-Bornova Metro'nun hemen karşısındaki sinema sokağının başında soldan ikinci tezgah olması gerek. İzmir'li arkadaşların, özellikle Bornova'da oturanların bu güzel tezgahı mutlaka görmesini tavsiye ederim.
Fiyatları çok çok uygun.
Hatta Paşakılıcı ve Aşkıngözyaşları çiçeklerini de satıyor.
Bu çiçeklerin başlıkları altınada yazayım hemen. :)
sanyasin
30-08-2009, 21:52
Arkadaşlar ben de tülkuşkonmazı çok severim.Çocukken bizim evde hep olurdu.Bu sebeple çok severim kuşkonmazı.Ama uzun zamanır hiç görmüyorum.Elinde tülkuşkonmaz tohumu olan var mı? Sevgi ve şükranlarımla
bir kaç ay önce babama gittiğimde kuşkonmazına küçük bir operasyonda bulunarak birkaç kökünü kendime almıştım. 1 kökü kurudu, bununla beraber 2 kök de yeni verdi. Tabi çok bakımsız oldukları için biraz cılız görünüyor.
Ben bundan ne zaman tohum alacağım? Tohumları nerelerinde oluyor acaba?
Sayın Optimus, yaz sonu beyaz ve çok küçük çiçekleri açar. sonra da renkleri yeşilden koyu kahverengine dönen tohumları oluşur.
Tohumlar nohut tanesinden biraz daha küçük olur.
Bitkinizin kuruyan dallarını budarsanız rahat eder. :)
Allah Allah ben hiç bu bitkinin babamda çiçek açtığını görmedim (gerçi o zamanlar ilgilenmezdim ama)...
O halde çiçek açması yakındır değil mi? Eğer tohum alabilirsem ilk defa ben de bir paylaşımda bulunmak istiyorum..
Teşekkürler sn. Ülker
Sayın Optimus, benimki de açmadı daha, güneş alıyorsa açacaktır.
Sevgi Durul
25-09-2009, 12:19
Kuşkonmazım bir yıldan fazla zamandan beri bende, surpriz yaparak çiçek açtı. Sizlerle paylaşmak istedim.
ne kadar hoş, ilk defa görüyorum çiçeklerini, inşallah benimkiler de açar ama sanmıyorum... siz evdemi bakıyorsunuz sayın sdurul? güneş görüyor mu?
Sevgi Durul
25-09-2009, 20:11
Teşekkür ederim, sayın optimus. Kuşkonmazım geçen kış batıya bakan mutfak camının önündeydi, güneşli günlerde öğleden akşama kadar güneş alıyordu. Burayı çok sevmiş olacak ki yeni sürgünler verdi. Bu sürgünlerden bir tanesi çok uzadığı için yerini değiştırmek zorunda kaldım. Salonumda kuzeye bakan cam kenarına koydum, şimdiki yerinde hiç güneş almıyor. Ama oldukça aydınlık.
Çiçek açmasını Oğuz Alper beyin göndermiş olduğu Roa Plus ile sulanmasına borçlu.
İnşallah en kısa zamanda siz de çiçeklendiğini görürsünüz.
Orkun Kırcı
07-10-2009, 18:49
Evimin karşı sokağındaki bir sitenin bahçe duvarından dışarı sarkan bir kuşkonmaz var. Üzerinde birkaç boncuk gibi birşeyler gördüm. Tohumları bunlar mı acaba. Bunlarsa ne zaman toplanmalı.
Bende de bir kuşkonmaz var ama hiç ilerleme kaydetmiyor.
Ve de sararan dallarını budamam yüzünden çok şekilsiz oldu:(:(
Ne yapabilirim de onu rahat ettirebilirim nolur bana akıl verin!!!
Foto.sunu en kısa zamanda eklerim..
lastmohikan
16-10-2009, 08:33
Annem hep üzerine titrerdi salonu işgal etcek diye şaka yapardım bir taşınma sırasısında olan oldu
keşke işgal etse... ben hiç rahatsız olmazdım :)
querelle
03-11-2009, 18:15
Benim kuşkonmazım yaz-kış dışarda arkadaşlar. O kadar büyüdü ki sonunda pencerenin dışındaki demir parmaklılara sarıla sarıla üst kata uzanmaya başladı. Fotoğrafları birkaç gün içinde paylaşacağım.
Bakım olarak özel birşey yapmıyorum. Haftada 1 defa filan toprağı kurumuşsa sularım, bazen de aklıma eser daha sık sularım; bugüne dek hiç kötü bir tepki vermedi, aksine hızla büyümeye devam etti.
Su olarak akvaryum suyu verdiğimi belki de belirtmem gerek; akvaryum suyum da yağmur suyunun değerlerine yakın çok yumuşak bir su olduğu için belki de kuşkonmazın hoşuna gitmiş olan odur.
Crocus Şen
08-11-2009, 12:56
Sevgili Ülker'in Mart ayı civarında tohumlarını gönderdiği kuşkonmazlarım..
Sayın Crocus şen,
Kuşkonmazlarınız çok sevimliler;)
Ne büyük mutluluktur onları öyle büyürken seyretmek.
Emeğinize sağlık..
querelle
19-11-2009, 15:30
Bu da benimki arkadaşlar :)
2 senedir dışarda, yaz kış farketmedi, hiç içeri almadım. Aklıma estikçe tepeleme su veriyorum, gördüğünüz gibi filiz ata ata sonunda apartmanın ikinci katına ulaştı.
Daha ne kadar büyüyecek merakla izliyoruz...
http://img5.imageshack.us/img5/2130/kukk.jpg
candyelmas
05-12-2009, 21:22
*** arkadaşlar benimde bi kuşkonmazım var izmirde yaşıyorum hava hala ılık ama dışarda donarmı diyede korkuyorum acaba içeri alsam mutsuz olurmu. evim kaloriferli çok güzel güneş alıyo. şu an durumu gayet iyi ama dediğiniz gibi çok narin olduğundan korkuyorum incitmeye. bilgilendirirseniz sevinirim.
querelle
06-12-2009, 00:34
Benimki İstanbul'da yaz kış dışarda durup böylesine büyüyebildiğine göre siz İzmir'de neden çekinesiniz ki, bence hiçbir şey olmaz merak etmeyin. Bir üstteki mesajda resmi var benimkinin, bu mevsimde de filiz vermeye devam ediyor...Gerçi havalar tam soğumadı hâlâ.
Orkun Kırcı
11-12-2009, 13:15
Arkadaşlar tohumlar ne zaman toplanıyor kuşkonmazda. Az önce yaklaşık 6-7 metre büyüklüğünde bir kuşkonmaz gördüm. Üzeri yeşil tohum dolu. Sahibinden istiycem. Zaman olarak uygun mu?
Nejla K.
14-12-2009, 10:50
Orkun, kuşkonmaz (tül çiçeği) nin tohumları tane karabiber gibi ve siyah olur. Yeşil tohuma ancak başlayacak olması nedeniyle olabilir. Sen tül çiçeği sahibi olmak istiyorsan bir yakınımın bahçesinde var, senin için köküyle çıkarabiliriz. Aynı şehirde olmamız eline ulaşmasını kolaylaştırır. İlla tohumdan istiyorum dersen , ben tohumları hep baharda gördüm, beklemen gerekecek...
Sayın Dudi, size de köklü göndermek için araştırırım. Aynı bahçede varsa... Ama havaların soğuk olması kargoda bozulmasına neden olabilir, bahar aylarında bana hatırlatırsanız, benim tül çiçeğim uygunsa benimkinden, değilse eş dosttan sizin için ararım...
GothiCat
18-03-2010, 19:55
Edit: Yeni yerine alıştı tülüm fakat bahçeye almayı düşünüyorum ben :o Böylece ferforjeye tırmanmasını sağlamayı planlıyorum Yıldız çadırı ile birlikte.Bu da foto
http://i40.tinypic.com/2nsav68.jpg
http://i39.tinypic.com/2h81jwi.jpg
Sevgi Durul
17-07-2010, 09:05
Kuşkonmazım bir yıldan fazla zamandan beri bende, surpriz yaparak çiçek açtı. Sizlerle paylaşmak istedim.
Çiçek açan kuşkonmazım aldı başını gidiyor. Tavana kadar uzadı, bir yandan da uçlarda sararma var. Uçlarını kessem büyümesini etkiler mi?
161172
161173
Benim Asparagus balkonda , evde minik minik tozlar dökülüyordu şimdi hem o hem ben rahatız .
Balkon demirini ve tel örgüleri sardı .
Rengi yalnız biraz açık yeşil , aşırı güneştenmidir ?
Çiçeğini göremeden tohumların oluştuğunu gördüm , demek ki benden habersiz açmış ;)
Sevgi Durul
13-09-2010, 13:48
Kuşkonmazım yine açıyor. Bakalım, bu sefer tohum verecek mi?
170233
170234
170235
Ayşe Yıldız
25-11-2010, 20:23
Kuşkonmazım yine açıyor. Bakalım, bu sefer tohum verecek mi?
170233
170234
170235
Bununda çiçek açtığına inanamıyorum. Şaşırdım.
Sevgi Durul
28-11-2010, 01:57
Önceden de açmıştı. Fakat her iki açışında da tohum yapmadı.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=104251&stc=1&d=1253873803
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=104254&stc=1&d=1253873803
****** arkadaşlar benimde bir kuşkonmazım var sevgili annemden kalma kaç senelerdir var doğrusu benim kuşkonmazım sizinki kadar olmasada ama yakın sayılır görüntü olarak :( en kısa zamanda da resmini koyarım.bu bitkiyi çok seviyorum ve daha güzel olsun istiyorum önceleri hatırlıyorum annemin balkonundaydı ve ordayken çok güzeldi şimdilerde salonumda güzel güneş alıyo ama arada yapraklarında ve gövdesinde kahverengileşmiş ve dökülmüş olanlar yoğunlukta bende onları kestim onu tekrar eski o güzel haline getirmem için ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
yedikaranfil
18-01-2011, 08:11
merhaba ben aranıza yeni katıldım. kuruyan çiçeğimin kuş konmazın bir türü olduğunu bu sitede öğrendim.Resimleri görünce gözlerime inanamadım adını da bilmediğim için bulamadım. Bu çiçekle ilgili bilgisi olan arakadaşlara sormak istiyorum? Benimkinin tohumları olduğu zaman salona çok güzel koku veriyordu ve heryere uzanıyordu dalları sizinkinde de koku varmı? ve elinde bu sarıcıdan tohumları olan varsa bana gönderebilirmi. Şimdiden teşekkür ederim.
yasemins
23-01-2011, 21:55
Ben salon tülümü nisan-mayısta terasa, gölgeli bir yere koyuyorum, sık sık fıs fıs yapıyorum ılık suyla ve haftada bir besin veriyorum. O zaman harika oluyor, sürekli yeni sürgünler verip çiçek açıyor. Birkaç kere tohumları da oldu, ama hiç toplamadım.
Kışın mutlaka içeri alıyorum, bunlar soğuğa dayanıklı değildir, yumruları donar. Salonumuz fazla sıcak ve havası çok kuru olduğu için neredeyse bütün "iğne"lerini döker. Ama mart ayına doğru eski dallarını kesiyorum, toprağını da değiştiriyorum ve her zaman daha da güzel oluyor.
Geçen yazdan kalan birkaç görüntü (üstleri biraz hırpalanmış, kedi yavrularımın marifetiydi - üstüne çıkıp saklambaç oynuyorlardı :mad: )
189942
189943
kaktüssevdası
24-01-2011, 13:42
salon tülü ile kuşkonmaz aynı bitkimidir???
şayet aynı bitkiyse YASEMİNS senin bitkin nedir ;) (çok değişik yaaa güzelmiş)
bendede bir kuskonmaz var, tüyleri çok aşırı ince ve sık...
budamak istiyorum neresinden tutup kescem bilemiyorum :)))
yasemins
24-01-2011, 22:34
Kuşkonmazın (Asparagus) herkesçe bilinen 2 grubu var -
1. bahçelerde ve doğada yaşayan 1-1,5 m.'lik "Asparagus officinalis" (hani taze yeşil ve beyaz sürgünleri sebze olarak tüketilen, uzun olgun dalları çiçek buketlerini süsleyen) ve
2. evde yetiştirilen birkaç tür kuşkonmaz. Aslında benimkine tam olarak uzmanlar "salon tülü" derler mi, bilmiyorum. Çünkü bu adla sanki genellikle "Asparagus Plumosus Nanus" anılıyor.
Fakat evde yetiştirilen tek tür bu değil. Birkaç tür daha (en az Avrupa'da ve Rusya'da) bir hayli popüler:
"Asparagus falcatus" ("iğnecikleri" çok uzun oluyor, dalları da 10 metreden fazla uzayabilirmiş - ben görmedim, başkalarının yalancısıyım :o ),
"Asparagus Meyeri" (bence en güzeli de bu, İngilizler buna "tilki kuyruğu" derler),
"Asparagus myriocladus" (onun da şekli çok güzel, "iğnecikleri" topak topak),
"Asparagus densiflorus Sprengerii" (hah! bu da benimki, işte :p . Onun dalları aşağıya doğru sarkık, uzun ve kolayca "kelleşir". Bir sürü de gerçek dikeni var. Ama meyveleri minik ve kıpkırmızı olurlar. :p )
Bir de sanki bir tür daha vardı, ama şimdi hatırlayamadım :o
Aşağıdaki resimlerde sırayla yazdığım bütün türleri göstermeye çalıştım...
yasemins
24-01-2011, 22:47
benimki yazın normalde en aşağıdaki resimde gibi oluyor. Bir tek geçen yaz güzelliğini göremedim,.. kediciklerim yüzünden...
bendede bir kuskonmaz var, tüyleri çok aşırı ince ve sık...
budamak istiyorum neresinden tutup kescem bilemiyorum :)))
Ben kuşkonmazlarımı kışın serin bir yerde tutmaya çalışıyorum son zamanlarda. Eğer olmadıysa da ve salonda tutmak zorunda kalırsam, martta bütün beğenmediğim dalları toprağa yakın yerden kesip atıyorum (bazen hepsi kesilmiş oluyor). Üstteki toprağı dikkatlice değiştiriyorum (köklere ve yumrulara zarar vermemek için). Saksıları pencere kenarına koyuyorum - sabahları/akşamları biraz güneş görsün ve sulamaya başlıyorum (ama sulamalar arasında azıcık toprağı kurusun). Haftada bir sulama suyuna bir de azar azar besin ekliyorum. Kuşkonmazlarım coşmaya başlıyor. Ha, bir de arada bir fıs fıs yapıyorum ılık kaynatılmış suyla (leke bırakmasın diye). Bir de bazen sulama suyuna biraz bira ekliyorum, benimkiler bayılıyor! :cool:
Sizin kuşkonmazın fotoğrafını görsem, belki daha başka bir şeyler de söyleyebilirdim. Her türün farklı numaraları ve kaprisleri olabilir çünkü.
kaktüssevdası
25-01-2011, 15:47
bilgi için kocamaaan teşekkür ediyorum sana ;)
çiçeklerimin fotolarını yarın çekeceğim, kuşkonmazımı burayada eklemeye çalışırım.
elifsirin
20-04-2011, 12:33
Tohumdan yetiştirdiğim tülüm bir senelik...
Ama bu haksızlık, tülüm hiç çiçek açmadı. :( Niye acaba?
Sürekli dibinden sürgün veriyor..
Mete Tiren
17-05-2011, 12:52
Benimde ortalama 14 yaşında bir tülüm var. Yıllardır balkonda aynı yerde büyüyor ortalama her sürgünü 5 metre civarında oluyor. Tecrübelerimi şu şekilde aktarabilirim: kök yapısı aşırı gelişmiş saçak kök şeklinde bitkinizin keyfinin yerinde olması için daima büyük saksıları tercih edin. Ben kuşkonmazımı büyütürken devamlı tavuk, güvercin ya da ördek gibi asitli gübrelerin suda bırakılarak elde edilen şerbetle suladım. Aman dikkat bu gibi asitli gübreleri kullanırken çok dikkatli olun bitkinizin fazla gübreleme sonucu yanması an meselesidir. Sürgün verirken suyunu eksiketmeyin zira sürgünler kuruyor. Benim kuşkonmazım orta ışık alan güneşsiz bir yerde yıllardır keyifle büyüyor.Birde son olarak kışın benim gibi dışarıda bırakan arkadaşlara tavsiyem sık su vermeyin ölmiycek sudan ötesi çok ağır tahribata sebep oluyor. Saygılar
_kevser_
17-05-2011, 13:49
benim de var bu çiçekten. Denildiği gibi suyu çok seviyor ama bazen su vermeyi unutsak da bunu tolore edebiliyo sanırım. Bir yıla yakın bi süredir bende ve çok seviyorum kendisini. Henüz bu kadar uzamadı, ancak yanlarından minik kökler ve sürgünler veriyor.
Bu çiçeğin tek dayanamadığı şey sanırım minik iğne yapraklarına dokunulması o yüzden hiç dokunmuyorum ara sıra su püskürtüp gölgede kurumasını bekliyorum.
Mete Tiren
17-05-2011, 13:59
Yapraklarına su püskürttüğünüz zaman güneş ışınlarına maruz kalmasın.Su damlacıkları mercek görevi görüp yaprakları yakabilir.
_kevser_
17-05-2011, 14:04
evet ben de bunu dikkate alarak gölgede bırakıyorum bu durumda
Mete Tiren
17-05-2011, 15:57
Umarım bir gün istediğiniz boyuta ulaştırabilirsiniz
_kevser_
17-05-2011, 20:31
umarım metetrn çok seviyorum ben bu çiçeğin görüntüsünü :)
Çocukluğumda annemin tülü vardı. Her gelen baka baka sonunda nazar mı değdi ne, kurudu. Sahip olmak isterdim.Aradığım bitkilerdendir.
Mete Tiren
18-05-2011, 13:34
Sn mirabel semt pazarlarında ve ya gittiğiniz hemen hemen her serada bulunabilen bir tür. Aramanıza hayret ettim
elifsirin
30-05-2011, 14:24
Bu da benimtülüm :D
Sn mirabel semt pazarlarında ve ya gittiğiniz hemen hemen her serada bulunabilen bir tür. Aramanıza hayret ettim
Antakya'da çok bilinmez, seralarda da belli şeyleri bulabiliyorsunuz sadece...
benimde var birtane ama alt yaprakları sararıp kuruyor neden acaba
AgacSevdalisi
28-02-2012, 10:49
Merhaba bu da bir kuşkonmaz türü olan asparagus fern.
çok güzelmiş paylaşmanız için sağ olun. ilk defa böyle bir tür gördüm.
AgacSevdalisi
29-02-2012, 09:06
çok güzelmiş paylaşmanız için sağ olun. ilk defa böyle bir tür gördüm.
ben teşekkür ederim. bu resimler netten alıntı ama ben tohumlarını getirttim bahar ayında ekeceğim. kısmetse o zamanda paylaşırım.
ben teşekkür ederim. bu resimler netten alıntı ama ben tohumlarını getirttim bahar ayında ekeceğim. kısmetse o zamanda paylaşırım.
inşallah başarırsınız. kolay yetişmesi dileğiyle..
AgacSevdalisi
19-03-2012, 07:02
inşallah başarırsınız. kolay yetişmesi dileğiyle..
Teşekkür ederim hepberaber göreceğiz.Çimlendirdikten sonra burada paylaşacağım.
Bu bitkiyi acilen ayırmam ya da bahçeye aktarmam lazım..
Yakında patlayacak.. :(
Herkese merhaba. Bu da benim salon tülüm.
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=43232
buda benim kuşkonmazım yaklaşık 2 yaşında
ne olur bende istiyorum ufak bir parça yollayacak olan yok mu arıyorum bulamadım
cicekbuket
20-05-2013, 08:43
Ben iki senedir ariyorum ama malesef bulamadim cok uzgunum hepinizde var ne guzel bbana da yollayin
cicekbuket
20-05-2013, 08:54
Banada yollarmisinniz lutfen bulamiyorum
gittigidiyor sitesinde can17can adlı satıcı elinde oldugunu söyledi...yarın resm yollucak eğer tulkuskonmazsa yarın resmini koyarım fiyatları uygundu genelde bakalım buna ne fiyat koycak ...yarın paylaşıçam..mum ve arapsaçı aldım uygundu...
çiçeksever
14-06-2013, 15:58
Burada semt pazarında çiçekçiler fidesini 1 TL den satıyorlar.Sizler de bulunduğunuz yerde bulabilirsiniz gibi geliyor bana.
serpil D
14-06-2013, 16:36
Merhaba bu da bir kuşkonmaz türü olan asparagus fern.
sayın Ağaçsevdalısı tohumlarınızı çimlendirebildinizmi merakla bekliyorum...
turkankaragoz
20-06-2013, 18:25
Arkadaşlar pazardan aldığım bir kuşkonmazım var. Fakat üçlarından kurumaya başladı. Neden olduğunu anlayamadım. Kurudukça şuluyorum. Saat 18:30 gibi güneş alan konumda bulunuyor. Yanlış yaptığım bir şey mi var? Bilgi verirseniz sevinirim. Çok sevdiğim bir bitkidir. Kaybetmek istemiyorum.
turkankaragoz
20-06-2013, 18:29
419300
Forumdan alacakaranlik ta kuskonmaz var ..ben ondan edindim uygun fiyata...arayanlara..seyms cicekcilik net sitesi ...ulasabilirsiniz...
Crocus Şen
27-07-2013, 13:29
Kuşkonmazım kısa boylu ama dibi fıkır fıkır:p
ethem simekli
03-10-2013, 13:52
***.bende 25 yıldır kuşkonmaz var.ilk kez bu yıl çiçek açtı ve çok şahane olmuş harika kokusu var
ethem simekli
03-10-2013, 17:37
yarın kuşkonmaz,ımın resimlerini paylaşacam ilk kez çiçek açtı şahane bir görüntüsü var ve harika kokuyor büroya girdiğimde mest ediyor.
ethem simekli
04-10-2013, 15:40
çiçek açmış hali
Çiçeklerini açtı yaklaşık 1 ay sonra tohum yapmaya başlar.
İlkbahar
10-10-2013, 00:38
kuş konmaz bitkisini çok seviyorum ama bir türlü edinemedim.eğer elinde tohumu olan varsa lütfen benimle paylaşabilir mi?
mumittopcu
11-10-2013, 14:47
salon tülü isimli bu bitkiyi çok aradım ama bulamıyorum... paylaşan var mı acaba?
salon tülü isimli bu bitkiyi çok aradım ama bulamıyorum... paylaşan var mı acaba?
iki yıl geçmiş mesajınızın üzerinden ama ben yine cevaplayayım. BU sabah Bayrampaşa pazarında gördüm ve almadığım için çok pişmanlık duydum. Birazdan tekrar pazara gidip bundan ve aşk merdiveninden alacağım. poşetlerde 2 lira sanırım fiyatları tabii Şimdi fark ettim,siz Malatya'dasınız :)
Çok aydınlık bir yerde olmasa da mutlu gibi kuşkonmazım
hobiciakvarist
22-07-2015, 13:23
iki yıl geçmiş mesajınızın üzerinden ama ben yine cevaplayayım. BU sabah Bayrampaşa pazarında gördüm ve almadığım için çok pişmanlık duydum. Birazdan tekrar pazara gidip bundan ve aşk merdiveninden alacağım. poşetlerde 2 lira sanırım fiyatları tabii Şimdi fark ettim,siz Malatya'dasınız :)
Fiyatları çok uygunmuş. Kaybolmaya yüz tutmuş bir çiçek için çok makul bir fıyat bence... Keşke Bağcılar pazarına da gelse :(
Bendeki kuşkonmaz çiçeği biraz sararma yaptı ama düzelecek gibi
Merhaba, ben 3 gün önce kadıköyde fidanlıktan tül kuşkonmaz aldım, üzerinde de minik çiçeğe benzeyen tomurcuklar var, fotoğrafını paylaşacağım. Küçükler 10tl büyükler 15tl idi. Ben büyük boy aldım. Hayalim bu bitkiyle arkadaş olmaktı, bakalım beni sevecek mi? :)
Merhaba benimkinin fotoğrafını ekliyorum 600177
Bendeki de tavana kollar atmaya başladı, sardıracak bir yer bulamadım henüz.
merhabalar benim kuşkonmazım çok mutsuz, sararmaya başladı ve sararmasını durduramıyorum :( dipten başladı şimdi yukarılara doğru devam ediyor. gölge bi yerde ve hava akımına maruz bırakmıyorum, besini de var, toprağını da kurutmadan suluyorum. öneriniz var mı? sevgiler
kuskonmaz
29-08-2016, 09:17
Merhaba arkadaşlar,
Benim tül kuşkonmazım var ve hızlı bir şekilde büyüyor. Sanırım saksısını değistirmem lazım. Ama saksı değişim zamanı ne zaman bilmiyorum. Bilgisi olan söyleyebilir mi? Teşekkürler şimdiden..
KAPTANzst
28-09-2016, 08:37
Benim tül kuşkonmazım da çiçekte
seramist
04-11-2016, 23:33
merhaba kuşkonmaz çiçeğimi her gün sulama yapraklarına fısfıs yapmama ve direk güneş ışığına maruz kalmadan aydınlık bir yerde tutmama rağmen yaprakları böyle sararıp kurumaya başladı. çiçeğimi tamamen kaybetmemek için yardımınıza ihtiyacım var bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim :)
Uzun zamandır aklımdaydı bu bitki, sonunda buldum. İbb Alibeyköy fidanlığında boy boy kuşkonmazlar var. İsteyenlerin aklında olsun.
Mesut Temiz
09-07-2017, 23:25
Çocukken birkaç kez almış ve maalesef çok uzun süre yaşatamamıştım... Şimdi artık bitki bakımında yeterince ustalaştığıma göre, tekrar edinme zamanı geldi sanırım bu zarif bitkiden...
Mesut Temiz
06-01-2018, 18:38
Evet, bu akşam Koçtaş'ta görünce artık kuşkonmazımı alayım dedim...
Bu bebeğe uzun mutlu bir ömür diliyorum, en iyi şekilde bakmaya çalışacağım...
Bu akşam saksı değişimi ve bakımıyla ilgili araştırma yapacağım...
miniteraryum
15-04-2018, 17:12
bu da benim kuşkonmazım. uçlarından biraz sararmaya başladı neden olabilir? bir de ben bunu biraz daha büyük bir saksıya almayı düşünüyorum. kökleri iyice doldurmuş saksıyı. toprağını nasıl yenileyeceğim bilemedim kökleri çok fazla.
bugün saksını değiştirdim kökleri dışarda gibiydi
evandevan5
12-12-2018, 09:53
bu da benim kuşkonmazım. uçlarından biraz sararmaya başladı neden olabilir? bir de ben bunu biraz daha büyük bir saksıya almayı düşünüyorum. kökleri iyice doldurmuş saksıyı. toprağını nasıl yenileyeceğim bilemedim kökleri çok fazla.
siz deki kuşkonmazda saksının bir yerinden fırlamış çipil varmı ben almak isterim.de.:eek:
evandevan5
12-12-2018, 09:54
bugün saksını değiştirdim kökleri dışarda gibiydi
güzel görünüyor yanlardan fırlamış çipil varsa almak isterim teşekkür ederim.
Şu an yok saksısını değiştirmeden önce haberim olsaydı kökten ayırıp verirdim . Ama mutlaka size veririm aklımda kalsın .
Semra Bbcn
18-02-2021, 01:01
Tohum bağlaması için güneş mi görmeli ? Ben Konya'dayım donlara dayanıklımı ?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.