PDA

View Full Version : Madensulu kıymalı börek




Güler
02-11-2016, 14:11
Sizde de öyle mi olur bilmiyorum; her sene yeni bir şeye dadanır sık sık onu yaparım.
Daha önceleri patatesli börek yapmadığım hafta olmazdı, geçen sene istiridye şeklindeki böreğe dadanmıştım bu sene de bu kıymalı tepsi böreğine.
Gelen gidenimiz de çok olunca bayağı yasak savar oldu.

Sizlere şimdi tarifini vereceğim ama şu an evde yufka olmadığı için yapamıyorum, hafta sonu pazardan yufka alınca yapacağım o zaman da fotoğraflarım, gerçi çok kolay bir tarif.

Malzemeleri:

5 adet yufka
2 orta boy kuru soğan
1 irice patates
250 gr. kıyma
3 veya 4 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 şişe maden suyu
tut, karabiber kekik.

Tavaya az bir zeytinyağı koyup küçük küçük doğranmış soğanları hafifçe pembeleştiriyorsunuz, daha sonra bu soğanları tavanın kenarına doğru çekip aynı tavanın içine kıymayı koyup biraz kavuruyorsunuz, kıymanın rengi döndüğünde soğanla beraber karıştırarak biraz daha kavuruyorsunuz.
(Çok fazla kavrulmasın)
Sonra buna tuz, kekik ve karabiber ilave edip ateşin altını söndürüyorsunuz.

İrice bir patatesi soyup yıkadıktan sonra rondoda çekin veya rendeleyin ve çiğ durumda tavadaki kıymalara ilave edin ve bu iç malzemesinin soğumasını bekleyin.

İç malzeme soğuyunca bunu tava içinde üç eşit parçaya bölün yani kaşıkla işaretleyin.

Fırın tepsisini yağlayın ve bir bütün yufkayı kenarlarından taşarcasına serin.
İkinci yufkayı hiç taşırmadan büzerek fırın tepsisine yerleştirin.
İkinci yufka üzerine tavada üçe böldüğünüz malzemelerin birincisini serperek yerleştirin.
Sonra üçüncü yufkayı da yine büzerek serin ve tavadaki ikinci malzemeyi üzerine serpin.
Sonra dördüncü yufkayı yine büzerek yayın ve tavada kalan son malzemeyi de yerleştirdikten sonra beşinci yufkayı yine büzerek serin ve tepsi kenarlarından sarkan en alttaki yufkanın kenarlarını bohça gibi katlayın.

Ayrı bir kap içinde çırptığınız yumurtalara önce yarım çay bardağı zeytinyağını sonra da iki şişe maden suyunu (oda sıcaklığında) ilave edin.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar.

Bu malzemeyi tepsi içindeki yufkaların üzerine yavaş yavaş boşaltın, bir çatal ve kaşık yardımı ile de yufka üzerinde sık sık delikler (yufkayı aşırı parçalamadan) açarak malzemenin alt katlara işlemesini sağlayın.

170 derece turboda ısıtılmış fırına sürerek böreğin kızarmasını sağlayın. aşağı yukarı 30-35 dakikada pişiyor, alt kısmına bir bakın hafifçe pembeleşmiş ise fazla kurutmadan fırından alın ve 50 gr. kadar sert tereyağını çatal yardımı ile kızarmış böreğin üstüne gezdire gezdire sürün.
Eğer böreğinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız bir başka tepsiyi börek üzerine kapatarak 10 dakika kadar bekletin ama ben bekletmeden sıcacık çay eşliğinde bayıla bayıla yiyorum.
(işte kilolar da böyle geliyor dermişim)




eoe1234
02-11-2016, 19:38
Afiyet olsun Güler hanım .

yalper
02-11-2016, 20:41
Keyifli bir anlatım, afiyet olsun

Güler
02-11-2016, 20:42
Afiyet olsun Güler hanım .

Buyrun beraber olsun. ;)

eoe1234
04-11-2016, 17:07
Teşükürler bende şimdi sizin böreği bişircem. Sizide bekleriz.

Güler
12-11-2016, 16:01
Yufkayı aldım ve bu gün böreği pişirirken sizlere kolaylık olsun diye fotoğrafladım.,

2 adet soğanı rondadan geçirip çok az bir zeytin yağında hafifçe pembeleştirdim

632919

Güler
12-11-2016, 16:03
Soğanları tavanın bir kenarına çekerek kıymayı ilave ettim ve kıymaları da biraz kavurdum

632920

632921

Güler
12-11-2016, 16:05
Bir adet irice bir patatesi de çiğ olarak rondadan geçirdim. (hafifçe, çok ufaltmayın)

632922

Güler
12-11-2016, 16:09
Altını söndürdüğünüz soğanlı, kıymalı iç malzemesine biraz tuz, karabiber, kekik ve çiğ patatesi de ilave ederek iyice karıştırın ve malzemeleri üçe bölün.


632923

Güler
12-11-2016, 16:10
Hafifçe yağladığınız fırın tepsisine bir adet yufkayı taşırarak serin.

632924

Güler
12-11-2016, 16:12
İkinci yufkayı tepsiye büzerek yerleştirin ve üçe böldüğünüz iç malzemesinin birincisini serperek yayın.,

632925

632926

Güler
12-11-2016, 16:15
Daha sonra üçüncü yufkayı da büzerek yine iç malzemesini serpin, dördüncü yufkayı da büzerek yerleştirin ve kalan son iç malzemesini de yerleştirin.

632927

Güler
12-11-2016, 16:17
Son kalan beşinci yufkayı da yine büzerek tepsiye yerleştirdikten sonra taşırdığınız ilk yufkanın kenarlarını da içe doğru bohçalıyarak kapatın.

632928

Güler
12-11-2016, 16:23
4 adet yumurtayı çırptıktan sonra 1/2 çay bardağı zeytinyağını ilave edin ve biraz daha çırpın, daha sonra iki şişe maden suyunu da ilave ederek hızla çırpın.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar, bu malzemeyi tepsi içindeki yufkanın üzerine boşaltın ve bir çatal ile yufkanın üzerinde delikler açarak (yufkayı yırtmadan) malzemenin alt kısma geçmesini sağlayın ve bir kaşık yardımı ile de malzemeyi her tarafa yedirmeye gayret edin.

632929

632930

632931

632932

Güler
12-11-2016, 16:26
Böreğimiz fırına girmeye hazır.
170 derece turboda ısıtılmış fırına sürün. 30-35 dakika pişmesi için kafi.

632933

Güler
12-11-2016, 16:30
Altı da hafifçe pembeleşen böreği fırından çıkartır çıkartmaz 40-50 gr. kadar bir tereyağını üzerine sürerek yedirin.
(Daha da yumuşak olsun istiyorsanız diğer bir tepsiyi böreğin üzerine kapatın 5-10 dakika kadar bekleyin)

632939

632940

Güler
12-11-2016, 16:31
.....ve afiyet olsun

632941

Ozlem A
13-11-2016, 09:10
Süper olmuş, sadece fotoğraflara bakarak yapabiliriz. Ellerinize sağlık :)

YeniGine
14-11-2016, 22:44
Maşallah; her zamanki gibi yine harikasınız sevgili Güler Hanım. Emeklerinize sağlık... Teşekkürler.