View Full Version : Saksı Aranjmanları (Tek Saksıda Birkaç Bitki)
Selam Arkadaşlar,
Ben tek saksında birkaç değişik çiçek yetiştirmek istiyorum.Çok güzel görünüyorlar.Ama bitkilerin yaşama koşulları birbirinden farklı oluyor.Kimi bol güneşi kimi de bol suyu seviyor.Hangi bitikleri aynı saksıda toplayabileceğimizi bir bilene sormak istedim.Bu konuyla ilgili bir başlık bulamadım.Malina düzeltir nasıl olsa diye işin kolayına kaçtım galiba.:D
Mesela petunyalarla sardunyaları aynı saksıda tutabilir miyim? Sakız sardunyaları aşağıya doğru uzadıkça saksının arka kısmında bir sürü yer boş kalıyor; sardunyaların yanına arap saçı eksem olur mu? Annemin yaparağı güzel dediği çiçekleri vardı onları hangi balkon bitkileriyle dikebilirim.Fikri olan ya da deneyimi olan var mı? Bulabilirsem bir kaç örnek fotoğraf da eklemek istiyorum.Şimdiden teşekkürler...
İnternette bulduğum bir kaç fotoğrafı ekliyorum.
http://www.provenwinners.com/
İnanılmaz güzel arajmanlar bayıldım doğrusu. Ben de bu konuyu merak ediyordum. şuanda benim de balkonumda ayrı saksılarda sakız sardunya ve petunyalar var ama maalesef balkonuma güneş çok az uğruyor ve sürekli esinti var. Bu nedenle pek ümitli de değilim.
Selam Selen,
Öncelikle hoşgeldin.Mutlaka bu konuyu bilen tecrübeli arkadaşlar vardır.:p Ben de merakla bekliyorum.
BenBen1967
12-04-2007, 18:00
Ben bu şekilde bir saksı yapmıştım dikkat edilecek nokta beraber ekilecek çiçeklerin aynı ışığı vede aynı suyu isteyenler olması biri güneşi seven biri gölge isteyen çiçek oldumu beraber yaşamaları biraz zor oluyor, heleki kimi az kimi çok su istiyorsa o da ayrı problem oluşturuyor .Kısaca bitkilerin aynı tarz yani su ve güneş ihtiyacı aynı olanlardan seçin.Sonrada seyredin çok güzel görüntü veriyorlar;)
Bir arkadaşım bütün saksılarının toprağına menekşe yaprağı yerleştirmiş; menekşeleri azman olmuş diyebilirim.Çiçek de açmışlar.Ben de kauçuğumun saksısında arap saçı ve patos ve de hedera helix yetiştiriyorum.Şu ana kadar sorunum olmadı.
Ben arap saçını bir çok defa denedim.Her defasında kurdu.Kışın kuruyor galiba.Bitkiler ölünce çok üzülüyorum.Yetiştirmekten vazgeçmiştim ama tekrar denemeye karar verdim.
Hedera Helix çok güzel bir bitki.Bilgiler için teşekkürler Zerrin.
Ben ilk olarak arapsaçı ve Lobelia erinus ( Türkçe ismini bilmiyorum) bir de cam güzeli bitklerini aynı saksıda düzenlemeyi planlıyorum.Sanırım bu üç bitki de fazla güneşten hoşlanmıyor.Bilgisi olan varsa lüften yazsın arkadaşlar.
Lobelia yerine bordo rengine yakın yaprağı olan bir bitki var.Annemin "yaparağı güzel" dediğini hatırlıyorum.Onu da kullanabilirim.
Olmaz diyen hemen söylesin.Ya da sonsuza kadar sussun.:p
Ben arap saçını bir çok defa denedim.Her defasında kurdu.Kışın kuruyor galiba.Bitkiler ölünce çok üzülüyorum.Yetiştirmekten vazgeçmiştim ama tekrar denemeye karar verdim.
Hedera Helix çok güzel bir bitki.Bilgiler için teşekkürler Zerrin.
Arap saçı kışın kesinlikle kurumaz.Soğukta ve hava akımında bırakırsanız ondan kurur. Üstüne bir de fazla su verirseniz çiçek sizlere ömür ,ruhuna Fatiha.
Bu konu da ilginizi çekebilir...
Bonsai yanısıra yapabilecekleriniz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2987)
Yukarıdaki adrese bakarsanız göreceksiniz. Patates'i ben de denemek istemiştim. Difenbahyanın saksısına patatesi koydum sonra ilgilenmedim... Daha doğrusu, bana hiç çimlenmeden öyle duruyor gibi geliyordu. Kaldırıp atmaya da üşeniyordum :)
Geçen gün birden farkettim, difenbahyanın yanında, bir karıştan uzun başka bir bitki... İlginç bir ikiliydi :)
Lobelia, arap saçı ve cam güzelini aynı saksıda yetiştirmem mümkün mü acaba? Galiba bu üç bitki de gölge seviyorlar...
Bence de mor, turuncu ve sarı vazgeçilmez üçlü oluyor. Birbirine bu kadar yakışan 3 renk daha düşünemiyorum. Hele turuncusuz bir dünya düşünemiyorum :)
Sevgili elfogi bu çiçeklerin isimleri nedir?Mor olanından arıyorum izmini bilmem aramamı kolaylaştırır diye düşünüyorum..
glcn sorduğunuz, cam güzeliyle begonya değil mi?
Ben de bu sene bir kaç deneme yaptım ama öyle istediğim gürlüğü yakalayamadım. Seneye inşallah :) Ben şu arsız mı arsız buz çiçeğini hemen her askılı saksılarıma diktim. Sakız sardunyalarla birlikte. Sakızların üzerine de birer dal normal sardunlayalardan kırıp ektim. Hatta bir iki saksıya da cezayir menekşesi ektim. Şu anki durumlar şöyle; sakızlarımdan bir saksıdaki hariç diğerleri pek keyifsiz fakat buz çiçekleri onları kamufle ediyorlar, neredeyse 50-60 cm sarktılar. Cezayir menekşesi saksıda pek gürleşmiyor devamlı uzuyor. Ben kısaltıyorum o iki günde yine cılız cılız uzuyor.
Seneye burdaki örneklemelerden yapmayı düşünüyorum. (Unutmazsam ;) )
Limon eminim unutmazsınız. Unutsanızda biz size hatırlatırız. Ben işin bu yanını hiç düşünmemişim. Dış mekanda ve çalı formlarında neler yapılabilir belki bir iki deneme yapabilirim. Herkese başarılar.
Saygıyla.
Sayın Limon fotograf lüfen.:))
Benim aranjman internetteki fotoğraflara göre basit kalıyor ama fotoğraflarını siz istediniz :) Bu arada ben seneyi beklememeye kış çiçekleriyle bir iki aranjman yapmayı kafaya koydum. Bir iki hafta sonra seraları bir dolaşıp bakayım ne var ne yok :)
2018120183
Yaprağı güzel ( bilimsel adını bilmiyorum), petunya ve hedera helixle düzenlenmiş bir saksı. Harika görünüyor. Sanırım bu düzenlemeden yapacağım. Tabi yaprağı güzel bulabilirsem.:o
Bu fotograftaki sepet de harika. :rolleyes:Sepetimi aldım geriye çiçekler kaldı.
Sevgili Limon, fotografta senin buz çiçeklerinden var galiba.:)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=480&catid=member&imageuser=524
Zenfree, buz çiçeklerim bu mevsim bir coştu bir coştu önüne geçilemiyor :) Fotoğrafta buz çiçeğini göremedim ama arkadaki küçücük pembe çiçek olabilir gibi :) Küçük çiçekli hercai, ipek çiçeği tanıdıklarım. O küçük mavi açan çiçeğin adı nedir?
Ben de kış mevsimliklerinden hazırlamak istiyorum, fakat henüz fidanlıklara gelmedi çiçek çeşitleri.
Mavi olanlar sanırım lobelya.
Ben ipek çiçeklerini buz çiçeği sandım galiba.:o
Buz çiçeklerimin yaprakları iyice devleşmeye başladı. Bu arada onlarla aynı saksıda olan sakız da açmaya başladı. Daha bol çiçeklense aranjman tam olacak :)
2215522156
Bu arada fotoğraftan tam belli olmuyor ama buz çiçeklerim neredeyse 70-80 cm sarktılar aşağıya doğru.
Ben bu yaz tüm saksılarımda(özellikle büyük olanlarda)aranjmanlar hazırladım.
Gerçekten çok hoş oluyor.Ama bitkiler gelişinceye dek saksı biraz boş duruyor.O yüzden bende aranjmana ipek çiçeği,kuduz otu gibi çok arsız olan bitkilerden ekleyip,diğerleri gelişince onu çıkardım.Sakız sardunyalarımla normal sardunyalarım aynı saksıdaydılar.Amerikan sarmaşığı da daha yüksekte duran saksılarda aranjman içinde güzel duruyor.Ama en güzel duran alçı otu oldu.Arkadaşlar bunu tavsiye ediyorum,lütfen deneyin.Hele kırmızı renkli çiçeklerin yanına çok yakışıyor.Benim içinde alçıotu bulunan aranjmanım saksıyla kırmızı gülün yanında duruyordu.O kadar hoştu ki,gelecek yıl güllerimin dibine alçı otu ekmeye karar verdim.
Çok uğraşmama rağmen cipsoyu bir türlü üretemedim
Arajmanlarda hedera ve kurdela çiçeği güzel oluyor. Bir de sardunyalarda petunya ve lobelya çok güzel karışım sağlıyor, ikisi de hem güneş hem de su seviyor. Arajman yaparlen su ve güneş isteklerini iyi ayarlamak lazım bence.
ceviz ağacı
16-10-2007, 11:16
Sevgili Güler
Ben de sizin tavsiyeleriniz üzerine bir saksıya arkaya normal sardunya öne 2 adet sarkan sardunya diktim .' sarkan sardunyanın arasına da petunya diktim . Şimdi merakla baharı bekliyorum çok güzel olacağına eminim . Ayrıca sizin bütün bitkilerinize hayranım ellerinize sağlık
Evet Güler,haklıymışsın.Kontrol ettim,gypsophylla.;)
http://www.hangingbaskets.com/planting_info.html
Aşama aşama saksı düzenlemesini fotograflamışlar.
Bu da yaklaşık 8 hafta sonraki görüntüsü.:rolleyes:
Arzu Kasapoğlu
16-10-2007, 19:48
Biz resimdeki saksılardan bulamayız herhalde ama küçük plastik kovalara resimdeki gibi daireler açıp bitkilerimizi yerleştirebiliriz.
Evet iyi fikir. Nasıl açabiliriz acaba?;)
Penelophe
16-10-2007, 19:55
Çok güzel görünüyor.:) Bu saksıyı kendimizde yapabiliriz. Uygun ebatta, plastik bir saksıyı önce dıştan işaretleyip, daha sonra ateşte ısıttığımız sapı ısıdan etkilenmeyecek bir kesici aletle eriterek kesersek sanırım istediğimiz saksıya sahip oluruz.;) Dairelerin dıştan görünümü belki milimetrik şekilde estetik olmaz ama zaten çiçekler uzayınca kapatacak o kısmı. :cool:
Gerçekten saksı konusunda Türkiye'de ciddi açık var galiba. Girişimcilere duyurulur.;)
Penelophe denemek lazım. Sen şimdi denersin bunu.:p Fotografları bekliyoruz.
Daha basit olanı da var. Bunu yapmak daha kolay gibi.
http://www.hangingbaskets.com/planting_info.html
Arzu Kasapoğlu
16-10-2007, 20:15
Evet, bunu bir yoğurt kabına deneyebilirim.;)
Penelophe
16-10-2007, 20:37
Gerçekten saksı konusunda Türkiye'de ciddi açık var galiba. Girişimcilere duyurulur.;)
Penelophe denemek lazım. Sen şimdi denersin bunu. :p Fotografları bekliyoruz.
... :D
Penelophe inanılmazsın.:eek:Bu ne hız.;)
Harika olmuş. Fotograftaki bıçakla oydun galiba.
Penelophe
16-10-2007, 21:04
Evet, o bıçaktır suç aleti.:p
Eee, ne olacak şimdi bu saksı. İçine dikecek çiçek olmadıktan sonra. Sevgili Zenfree, saksıyı yaptırdın bana, tohumlar da ellerinden öper.:D
Tamam.:)
Memnuniyetle. Sana petunya ve lobelya tohumu göndereyim.
Hemen sonuç almak için sonbahar bitkleri bulmak lazım. Ben bir araştırayım.
Penelophe
16-10-2007, 21:39
Sonbahar olması şart değil, baharı da beklerim.:)
Petunya ve lobelya tohumları şu an için elinde mevcutsa, adres göndereyim.:p
Petunya tohumlarım var. Lobelya kendim için alacağım sana da gönderirim. Adresini yaz lütfen. :)
Penelophe
16-10-2007, 22:17
Tohumlar büyüsün, çiçekler saksıdan sarksın, Plastik ve Teneke Saksılara Ucuz ve Dekoratif Çözümler başlığına da ekleriz.;)
Sanırım şu saksıya benzeyecek.;)
Uygulamasına linkten bakabilirsin. Ama bunda 3 tür bitki var. Nemesia, petunia ve lobelia.
http://www.provenwinners.com/combinations/combos.cfm?comboID=638&s=1&sKeywords=lobelia&btnSearch=go
Penelophe
16-10-2007, 22:40
Zenfree bu pembeler sarkan petunya mı? Bana göndereceğin tohumlar tek renk mi?
Arzu Kasapoğlu
16-10-2007, 22:49
Tebrik ederim Penelophe, gerçekten harikasın.
Penelophe
16-10-2007, 22:51
Zenfree, ama bunlar pek sarkmamış.:p
Arzu hanım, teşekkür ederim.:cool: Sizde değişik renk sarkan petunya tohumu var mı Arzu hanım? Yanlış anlamayın sırf çekeceğim fotoğrafta renk cümbüşü olsun diye, yani balkonum güzel olsun, renk renk çiçeklerle dolsun felan diye değil.:D
Lobelya tohumu alırken diğer renklere de bakarım. Ayrıca elimde sardunya ve karanfil tohumları da var. İstersen onlardan da gönderebilirim.
Bu saksılara camgüzeli ve küpe de çok güzel olur.
Penelophe
16-10-2007, 23:01
Zenfree, çok naziksin fakat ben istedim diye almanı istemem. Elinde olanlardan gönder yeter.:)
Teşekkür ederim.:)
Sen böyle bir görüntü istiyorsun galiba. ;)
http://www.provenwinners.com/combinations/default.cfm?s=1&sPotStyle=Hanging%20Basket&page=3
O saksıda verbena da var. Ve harika durmuş.
http://www.pac-elsner.com/uk/beet-und-balkon/beet-und-balkon-verbena.html
Arzu Kasapoğlu
16-10-2007, 23:20
Sevgil Penelophe bendekiler yabani tür sanırım, çok hoş kokuyorlar. Renkleri pembe ve açık mor. Büyüdükçe aşağıya doğru sarkıyor. Adresini özelime gönderirsen tohumlardan yollarım.
Sevgili Zenfree, sardunya tohumun fazlaysa birkaç tane yollayabilir misin?
Penelophe
16-10-2007, 23:39
Teşekkür ederim Arzu hanım.;)
Hımm, pembe, açık mor tamamdır. Birde beyaz olsa süper olacak. Tohum bankasına başvuracağım.;)
Geçen bahar,5 lt.lik bir pet şişeye delikler açarak çiçekler ekmiştim.Ancak ben toprak doldurduktan sonra çiçekleri ektim.Oysa Zenfree nin 48 nolu mesajında belirttiği gibi ekseydim daha iyi sonuç alabilirdim.Pet şişenin ağız kısmı dar olduğu için sulamada da problem yaşadım.Önümüzdeki bahar ben de saksılara deneyeceğim.Delikleri hayva ile açmak daha kolay olur sanırım.
Güzel bir dekorasyon için mevsimlik çiçeklerin kullanıldığı sepetler idealdir. Kökeni Ingiltere` ye dayanan çiçeklerle bitkilendirme çalışmaları, yıllardır popülerliğini korumaktadır. Başlangıçta sadece dış mekanlar için düşünülmüş olan askılı sepetler, daha sonraları iç mekanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Sepetler içerlerine yerleştirilen çeşitli renk ve kombinasyonlardaki çiçekleriyle, düzenli bakımları yapıldığında bulundukları çevre içerisinde uzun süre estetik görünümler sunacaklardır.
Kullanım ve bitkilendirme: Askılı sepetler kapı önleri, bahçe içerisi, pergola üzerleri, balkonlar gibi pek çok farklı mekanlarda kullanılabilirler. İyi bir bakım ve sepeti asmak için doğru ve sabit bir yerin seçilmesi gerekir. Yer seçiminde; nemli toprağın ve bitkilerin sepeti ağırlaştıracağı göz önünde tutulmalıdır.
Sepet seçimi: Çiçeklerin dikilmesinde metal, metal tel, plastik malzemeler veya gerçek sepetler kullanılabilir. Sepetlerin boyutları kullanılacak bitki miktarına ve bitkiler için gerekli olacak yere göre değişecektir. Daha çok toprak alacak, büyük ve derin sepetler seçilmelidir. 35cm çapındaki sepetler genel kullanımlar için en uygun olanlardır. Bu sepetlerin kenarları genellikle açıktır ve içerlerine toprak koymadan önce astarlanmalıdır.
Son zamanlarda çevresel endişeler nedeniyle, sepetler içerisinde kullanılan yosunlara alternatif olarak hindistan cevizi ağacı elyafı ve koyun yünü gibi malzemeler kullanılmaktadır. Sepetler içerisinde var olan suyu daha iyi depo eden kenarları kapalı sepet modelleri de kullanılabilir. Bu sepetler daha az sulama gerektirirler; direk güneş ışığı alan ve daha çok dikkatin gerektiği mekanlar için idealdirler.
Toprak seçimi: Kaliteli bir bahçe toprağının seçilmesi gerekir. Toğrağın %25-30` una kil karıştırılmalıdır. Kil suyu tutacak ve bitkinin iyi gelişmesini sağlayacaktır.
Bitki seçimi: Büyük sepetler için aynı yetişme koşullarına sahip bitkilerin bir arada kullanılması gerekir. Küçük saksılar için her sepette aynı bitkinin kullanılması daha iyi olacaktır. Çok küçük saksılar için ise bir tane iyi görünümlü bir bitkinin dikilmesi yeterli olacaktır. Sepetlere dikilen mevsimlikler sadece 1 yıl yaşayacaktır, her bahar yeniden dikilmeleri gerekecektir. Yapraklı bitkiler bitki türüne bağlı olarak sepetlerde birkaç yıl yaşayabilirler. Bazı çok yıllık bitkiler saksılarda iyi gelişebilirler, fakat kış boyunca soğuk hava koşullarına dayanamayabilirler.
Bitki kombinasyonlarında yöresel iklim koşullarına en iyi uyum sağlayacak türlerin seçilmesi önemlidir. Tek renkli veya özel kontrastların kullanıldığı doğru renk kombinasyonları kullanılmalıdır. Çok renkli kombinasyonların kullanılması ile de etkili kompozisyonlar oluşturulabilir.
Kırmızılar, yeşiller veya sarılar, morlar gibi zıt renkler; maviler, morlar, yeşiller gibi uyumlu renkler; sadece kırmızılar gibi tek renkli görünümler kullanılabilir. Çiçeklerin renklerini vurgulamak için sarmaşık, eğrelti otu gibi yeşil yapraklı bitkiler idealdir. Sepetin renginin de düşünülmesi gerekir. Sepetin rengi çiçeklerin rengi ve sepetin asılacağı yer ile uyumlu olmalıdır.
Kompozisyonlarda bitkilerin yapraklarının şeklinin ve tekstürünün göz önünde tutulması gerekir. Sarılıcı ve sarkan bitkiler askılı sepetler için ideal olanlardır. Yukarı doğru yükselen bitkiler sadece sepet içerisinde 45º açı ile dikildiklerinde iyi bir görünüm verirler. Zıt bitki formlarının kullanılmasıyla da etkileyici görünümler oluşturulabilir. Örneğin; sarkan lobelia ile kombine edilmiş yukarı doğru dik gelişen sardunya zıt formlu bir kompozisyon oluşturacaktır.
Sepet tipine ve bitki kompozisyonuna bağlı olarak askılı sepetler için kullanılacak çalışma yöntemleri değişecektir. Öncelikle sepetin içine biraz yosun (Sphagnum), ikinci olarak da yosunun üzerine plastik parçaları konulur. Suyun plastik içerisinde hareket edebileceği birkaç küçük delik bırakılmalıdır. Sepet kısmen toprakla doldurulur. Çiçekler sepetlerin öncelikle yan kısımlarındaki boşluklarına teker teker dikilir ve boşluklar toprakla doldurulur. Bitki gövdesinin iyice oturması için toprak iyice sıkıştırılır. Tekrar biraz yosun konulur ve biraz daha toprak eklenir. Ardından çiçekler sepetin üst kısmına dikilir. Sepetin üst kısmında yukarı doğru gelişen bitkiler kullanılabilir. Sepet toprakla doldurulur. Son olarak sepet yüzeyi biraz daha yosunla örtülür.
Sepetlerde kullanılabilecek tür seçimi
Dış mekan kullanımlarında mevsimlik çiçeklerin çoğunluğu uygundur. Örneğin; sakız sardunyalar, petunyalar vs. kullanılabilir. Hedera (Kaya Sarmaşığı), eğrelti otları gibi yeşil bitkiler kombinasyonlarda iyi birer tamalayıcıdırlar ve çiçeklerle beraber uyumlu görünümler oluştururlar.
Bakım
Işık ve su istekleri benzer türler bir arada kullanılmalıdır. Yanlış tür seçimi ile bazı bitkiler diğerlerine göre daha baskın gözükebilir ve saksının dengesi orantısızlıktan bozulabilir.
Sepetlerin her gün sulanması gerekir. Günde iki kere sulanmaları daha da iyi olacaktır. Sepetler genellikle gölge yerleri severler ve yağmurlu havalarda dahi sulanmalıdırlar. Haftada bir kere gübre verilmesi, eski ve solmuş çiçeklerin, kötü yaprakların en az haftada bir toplanması gerekir.
Bitkilerin bakımında yavaş nüfuz eden gübreler kullanılmalıdır. Bitki dikilirken, granüler veya tablet formdaki gübreler toprağa karıştırılmalıdır. Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için jeller kullanılabilir. Kuru olan kristallere su eklendiğinde suyu çekerler birkaç sulamada şişerler. Jelatinimsi parçalar toprak kuruduğunda suyu dışarı verirler.
Kaynaklar
1. Flowers and plants, Hanging baskets, www.dutchflowerlink.nl
2. Hanging baskets, http://www.raringtogrow.com
3. Greenhouse Production of Flowering Hanging Baskets, 1997-2006 by the Alabama Cooperative Extension System, http:// www.aces.edu/
http://www.ekolojimagazin.com/?s=magazin&id=276
O saksıda verbena da var. Ve harika durmuş.
http://www.pac-elsner.com/uk/beet-und-balkon/beet-und-balkon-verbena.html
Bende kadife rengi varda ben bunu mine olarak biliyordum...
Sevgili GLCN, haklısın. Verbena mine çiçeğiymiş. Teşekkürler...
şükran ünal
18-10-2007, 09:31
Sevgili Zenfre,o güzelliklerden eğer hala varsa bende isteyebilir miyim? Nasıl böyle hem sarkmış hemde renkler adeta özenle seçilmiş gibi uyumlu olmuş hayran kaldım.Eğer kalmadıysa da canınız sağolsun.
Şükran Hanım, buraya yüklediğim fotograflardaki çiçekler malesef benim değil. Zaten dikkat ederseniz link verdim. Fotografları oradan aldım. Tohumlarla ilgili cevabımı ilgili başlığa yükledim sevgiler...:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=162992&posted=1#post162992
Zenfree, Şükran Hanım'a cevabına bir ekleme de benden olsun. O fotoğraftaki çiçekler bahar ve yaz çiçekleri. Bu mevsimde ancak kış çiçekleriyle ve çok yıllıklarla yapabiliriz aranjmanı. Ama düşünüyorum düşünüyorum kışın sarkan ve açan bir çiçek gelmiyor aklıma. (Bende bol miktarda bulunan buz çiçeği dışında, onu da çok soğuklarda pergola altına almak gerekiyor) Çiçekçilerde şu sıra sırf kasımpatı var.(Bahçemde çok var) Bir kaç hafta sonra da hercai ve çuha olur.
Hep aynı şeyleri görmekten ben de sıkıldım aslında değişiklik arayışlarıma devam ediyorum :)
Bir yerde daha yazmıştım ama tekrarlayayım. Bu değişik delikli saksı çeşitlerini ben İstanbul'da bir tek Ümraniye Şile yolu üzerinde (karşıyı pek bilmem) Dudullu muydu acaba semt ismi??? Neyse orada çok büyük bir toptancı sera vardı. Anormal derece güzel ağaçları ve dev bonsai çeşitleri vardı(kapalı seranın girişinde duruyorlardı), orada görmüştüm bu saksı çeşitlerini. Ama bir daha git o serayı bul deseniz hayatta bulamam sanıyorum. Bu kabataslak tarifimle belki bir bilen olur da tam adını adresini verir bize diye umuyorum :)
Sevgili Limon, bence o serayı bulmalıyız.;)
Bir gün buluşup gidelim. Ne demişler;"sora sora Bağdat bulunur.":p
Arkadaşlar arajman yaparken kök durumlarını incelemek gerekirmi yani bir bitkinin kökleri diğier bir bitkiye zarar verirmi?
şükran ünal
18-10-2007, 13:40
Limon ve Zenfre, her ikinizede teşekkür ederim. Yaz çiçekleri olduğunu biliyorum. Daha öncede petunyalarım vardı.Size yazdıktan sonra aslında kargo masrafına değmeyeciğini ve bu arajmanları oluşturacak çiçek tohumlarını hemen her yerde bulabileceğimi düşünmüştüm. Önemli olan o düzenlemeye kendi zevkimizi ve yeteneğimizi katabilmek. O sera bulunursa İstanbul a geldiğimde bende gitmeye çalışırım. Sevgiler.
Şükran Hanım, Johnsons firmasının içinde 6 değişik bitki tohumu olan paketleri var. Bu yaparken, tohum ekim zamanlarına, su ve güneş ihtiyaçlarına bakarak takım yapmışlar. 5 YTL. fiyattan satılıyor. İsterseniz size alıp gönderebilirim. Ben bir paket aldım içinde şu bitkler var.
Coleus ( Yaprağı güzel)
Busy Lizzie ( Türkçe adını bilmiyorum)
Lobelia ( Lobelya)
Petunia ( Petunya)
Verbena ( Mine)
Marigold ( Kadife çiçeğini andırıyor ebruli ve daha gösterişli)
şükran ünal
18-10-2007, 14:40
Sevgili Zenfre, ben Ankara da da bulabilirim herhalde. Yazdığınız markayı ve karışımı bir arayım eğer bulamazsam sizden rica ederim. Çok teşekkür ederim. Her iki durumdada burada belirtirim.
Penelophe
18-10-2007, 17:10
Arkadaşlar, bu başlıkta tohum isteyerek bir hata yaptım ve görüyorum ki bu hatama hepinizi de ortak ettim.:(
Lütfen tohum paylaşımları için, Tohum Bankası (Fazla tohumlarınızı verip olmayanları arayabilirsiniz) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=163270#post163270) başlığını kullanalım..
Arzu Kasapoğlu
18-10-2007, 17:48
Sevgili Uzman9, bendeki yabani tür. Saksıdaki kadar gösterişli ve iri çiçekli değil ama kokusu çok güzel. Eğer yinede istersen adresini yazabilirsin.
ceviz ağacı
30-10-2007, 09:04
Sevgili Zenfree
Sabah işe geldiğimde bir paket buldum , açtığımda sizin yolladığınız tohumlarla karşılaştım . Bu sitedeki arkadaşlara inanamıyorum , hiçbir karşılık beklemeden ve tanışmamış olduğu bir insana dahi yardımcı oluyorlar . Çok mutluyum demek ki insani duygularımız hala ölmemiş . Zenfree zahmetlerin için çok teşekkür ederim .
ceviz ağacı
02-11-2007, 10:15
Sevgili Arkadaşlar ,
Sizlerle kendi yaptığım bir uygulamayı paylaşmak istedim .
Ceviz ağacı tebrikler. Çok güzel görünüyor.
Görebildiğim bitkiler sardunya, 2 renk begonya ve cezayir menekşesi. Doğru değil mi?
Nasıl yerleştirdiğini, bakımını nasıl yaptığını, nasıl bir mekanda olduğunu paylaşırsan sevinirim.
Bir de o saksıya doğrudan mı diktin? Yoksa içinde başka bir saksı mı var?
Penelophe
02-11-2007, 11:00
Arkada sardunya da var sanırım.;)
ceviz ağacı
02-11-2007, 11:22
Evet 2 renk begonya , kırmızı sarkan sardunya ( henüz bebek büyümedi ) cezayir menekşesi ve (fotoğrafta yok , yeni ektim ) ismini bilmediğim çok güzel yaprakları olan bir bitki direk güneş ışığı almayan bir ortam . Sabah ve akşam üzeri güneş yalayıp geçiyor , kurudukça su veriyorum ve 20 günde bir bitki besini veriyorum .Zenfree gönderdiğiniz tohumları diktim onlarla da aranjmanlar yapmayı düşünüyorum . Saksıya direk dikmiştim içinde başka saksı yok ama hepsini bir anda dikmedim önce begonyayı , onlar büyüyünce açık kalan yerlere zaman içinde hepsini diktim
Hepsini aynı anda dikmediğine göre, 2. grup bitkileri dikerken begonyaların köklerini zedelememek için bir yöntem kullandın mı? Nasıl diktin?
ceviz ağacı
05-11-2007, 12:10
Yok herhangi birşey yapmadım sadece toprağı açtım ve diktim zaten sonradan diktiklerim çok küçük olduğu için çok yer açmam gerekmedi . Bu saksıyı da 2006 sonbaharında saksının iki ucuna arapsaçı ,ortaya da sarkan sardunya dikerek yapmıştım . Şu anda böyle görünüyorlar .
Tohumdan yetiştirmeyi beklemeden hazır fidelerden bir saksı da ben yaptım. Fotografları akşam çektim. Flaşlı olan çok parladı. Flaşsız çektiğim de biraz karanlık oldu.
Kutlarım Zenfee , rengarenk bir saksı olmuş nede güzel görünüyor. Bende Sar
dunyanın bir arajmanını yapacağım. Sarkan ve dikine büyüyeni bir arada görmek istiyorum.
Mucip Gürbüz
06-11-2007, 17:00
Sevgili Zenfree, bu tür arajmanı naylon poşetlerde de yapabilir ve asabilirsiniz. Yanlarından açacağınız deliklere fideleri yerleştirip asın, her tarafına yapabileceğiniz gibi tek yönünede yapıp duvara da asabilirsiniz. Hatta bu şekilde evde çilekte yetiştirebilirsiniz. Selamlar.
Koyu yeşil
07-11-2007, 14:46
Merhaba arkadaşlar,
Ne güzel arajmanlar olmuş böyle. Ellerinize sağlık, gözlerim bayram etti. Ben de denemek istiyorum hemen :)
Deneyimlerinizden yola çıkarak bana yardımcı olursanız sevinirim. Şu delikli saksılardan yapıp, maviş tohumları eksem içine (Çan çiçeği) diye düşündüm.
Daha önceki örneklerdeki gibi çıkar mı acaba saksının her yanından. Tabi çan çiçekleriyle uyumlu başka bir-iki çeşit önerebilir misiniz bana tohum olarak ekleyebileceğim? Benim aklıma petunya geldi ama olur mu acaba?
Sayın Koyu yeşil,
Başlığı baştan beri incelediyseniz bizlerin de daha önce bu tür düzenlemeler yapmadığımızı okumuşsunuzdur. ;)
Bitkilerin ışık, su, çiçeklenme vs. özelliklerine bakarak güzel düzenlemeler yapabiliriz. Daha önceki sayfalarda, bu düzenlemelerle ilgili linkler var. Orada bitki adları ve saksılara ne şekilde yerleştirileceği ayrıntılı bir şekilde anlatılmış.
Biz de baharda, hep birlikte güzel saksılar hazırlarız diye düşünüyorum.
Sizin de yazdığınız gibi petunyalar bence bu tür saksıların vazgeçilmez çiçekleri.:rolleyes: Bahar gelse de bir an önce saksılarımızı hazırlasak diyorum.
Resimde gördüğünüz saksıda aşağıda koyu renklerle yazılan çiçekler kullanılmış. Yazdığım linke girerseniz bu bitkilerin saksıya nasıl yerleştirildiği de şekille gösterilmiş.
A Efanthia
Euphorbia (Wood Spurge)
Qty: 1
B Dolce® Peach Melba
Heuchera (Coral Bells)
Qty: 1
C Strike it Rich® Gold
Heucherella (Foamy Bells)
Qty: 1
D Color Spires™ White
Lobelia (Cardinal Flower)
Qty: 1
E Stargazer® Mercury
Tiarella (Foamflower)
Qty: 1
http://www.provenwinners.com/combinations/combos.cfm?comboID=88&s=1&sKeywords=lobelia&btnSearch=go
İşte benim aranjmanım
24115
çok keyfli, göndermeden edemedim:p
Çok güzeller tebrik ederim ayrıca bu son resimdeki kırmızı şçiçekleri olan ağac gibi bitkinin adı nedir çok güzel kendisi...
Sevgili GLCN, ortadakini aldığım fidanlıkta ismini bilmiyorlardı. Yarı aydırlık bir yerde toprağı nemli kalmak koşuluyla yaz-kış açtığını söyledi satanlar. Yaprakları da mum çiçeğininkine benziyor, etli. Adını bilen varsa ben de öğrenmek isterim.
Selenn gönderilecek bir şey olsa inan denerdim ama astarı yüzünden pahalıya gelir. Bu arada unutulmuş bir aranjman daha yolluyorum.
Çok güzeller tebrik ederim ayrıca bu son resimdeki kırmızı şçiçekleri olan ağac gibi bitkinin adı nedir çok güzel kendisi...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3959
Glcn verdiğim linkte bu bitki ile ilgili yazıları görebilirsiniz.
Esen Hanım çok güzellermiş gerçekten. Zenfree, seninkiler de çok güzel olmuşlar. Büyüyüp serpilip saksıyı tam doldurunca çok daha güzel olacaklarından eminim :)
Şimdiii, bu fotoğrafları görünce, haftasonu şöööyle fazla derin olmayan, yayvanca bir saksı edinip, oğlumun kaktüsleriyle bir aranjman denemeye karar verdik ;) Fotoğraflarını paylaşırım.
Esen, 94 no'lu mesajdaki saksının üzerinde delikler var değil mi? Onarı sen mi açtın? Ve nasıl yaptın?
GLCN sakısın çok güzel görünüyor. Keşke biraz daha net olabilseydi. Tomurcukları farkedemedim ne yazık ki.
Zenfree evet ben açtım. Daha önce forumda bu konu konuşulmuştu sanırım. Ben de bıçağı ateşte kızdırdım ve öyle açtım delikleri. Sonra da üstten bir çelik alıp delikten içeri doğru diktim. Yaklaşık 1 aydır var o aranjman ve tuttu çelikler
Koyu yeşil
09-11-2007, 22:04
Sevgili adaşım ve hemşehrim,
Metal saksıda bile delikler açıp çelik yerleştirdikten sonra kim tutar sizi :) Daha nice güzel arajmanlar yaparsınız kim bilir... (Bu arada sevgili Zenfree çok dikkatlisiniz ben ilk bakışta desen zannetmiştim saksının ön yüzündeki yaprağı, siz yazınca bir daha bakıp yandaki dalı gördüm)
merhaba ben ankara unıversıtesı peyzaj mımarlıgı 2. sınıfta okuyorum.benım bu konuda bır cok fıkrım var ve hocalarım da onayladı.bunun deneyını horoz ıbıgı ve aslan agzı ıle yaptım sonuc ıyı ıdı.tabı bakımlarını hıc aksatmadım.
sız hangı cıcegı ıstıyorsanız ınternetten bakım kurallarını okuyarak rahatlıkla saksınızı dızayn edebılırsınız.hangısının nasıl toprak ıstedıgını de bulabılırsınız.mumkun oldukca aynı toprak ısteklı olanları secın kı bıtkıler bırbırlerıne zarar vermesınler.
yalnız gubrelemeyı unutmayın bazı bıtkıler ıcın gubreleme sorun cıkarır.
arap sacını fazla kullanmayın dıger bıtkılere zarar verır.hedera helıxler,yucca(hancer cıcegı),fıcus elastıca(kaucuk) gıbı kalın govdelı ve alttan surgun fazla vermeyen bıtkılerın govdesınde sarılıcı olarak kullanılabılır.
cam guzellerı ıle petunyalar cok guzel ve uyumlu cıfttırler.
dızayn ederken ve seyrederken zevklı vakıtler
ESEN kırmızı damarlı olan bıttı fıtonyadır.hedera ıle guzel durmuz ancak hederanın gelısımını sureklı takıp etmek gerekır cunku fıtonyanın ustunu ortebılır.hedaralar kaya sarmasıgıdır ve koklerı bıtkı ustunde duvar ve bıtkılere tutunmak ıcındır.yalnız koklerıyle bıtkılerın suyunu emer bu yuzden kurak ıklım bıtkılerı ıle daha cok kullanılır.
Sevgili Yuppo teşekkürler, zaman içinde göreceğiz kim kime zarar veriyor, engelliyor. Ona göre aranjmanda bir değişiklik yapılabilir. Biri diğerlerinden ayrılıp daha geniş bir mekana çıkarılabilir;)
hedaralar kaya sarmasıgıdır ve koklerı bıtkı ustunde duvar ve bıtkılere tutunmak ıcındır.yalnız koklerıyle bıtkılerın suyunu emer bu yuzden kurak ıklım bıtkılerı ıle daha cok kullanılır.
Özellikle bunu öğrenmem iyi oldu.
Bilgiler için teşekkürler yuppo.
Aranjmanlar çok güzel. Yaratanların ellerine sağlık. Ben de deneyeceğim.
Sevgili Buket, senin bahçendeki Lisianthus (lalegül)'larla denesen acaba saksıda olurlar mı? Harika olacağını düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim fotoğraf makinam olmadığı için cep telefonuyla bu kadar oluyor napalım...Ayrıca saksımda ayıptır söylemesi plastik boya ile boyanmış oje ile süslenmiş bir yoğurt kutusu...
Buket Aknar
10-11-2007, 20:38
Sevgili Buket, senin bahçendeki Lisianthus (lalegül)'larla denesen acaba saksıda olurlar mı? Harika olacağını düşünüyorum.
Sevgili Zenfree, ben de ayni şeyi düşündüm.Geçen yıl Lisianthus'ları saksıda denemiştim, fazla yükselmemiş ve bodur kalmışlardı. Bu yıl direk bahçeye diktim ve oldukça gösterişli oldular.Aranjman çalışmasını ancak herhalde önümüzdeki ilkbaharda deneyebileceğim. Lisianthuslardan tohum aldım, ama yetiştirmenin oldukça zor olduğunu da öğrendim. Zamanı gelince gerekirse yeni fidanlar alacağım ve mutlaka deneyeceğim. Sonucu burada paylaşacağım.Lisianthusla kullanabileceğim hangi çiçek olabilir bilen varsa ve paylaşırsa sevineceğim.
Mucip Gürbüz
11-11-2007, 00:04
Özellikle bunu öğrenmem iyi oldu.
Bilgiler için teşekkürler yuppo.
Hedera sarmaşıklar, sert zeminlere yapışır genellikle, bunlar duvar, kabuklu ağaç gövdesi, tahta, toprak olarak sayılabilir. bitki aranjmalarında kullanmakta hiç bir sakıncası olmamakla birlikte estetik görüntüye katkısı önemlidir.
Buda galeriye eklediğim bir arajman...
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9281
Ne de güzel yapmışsınız, ellerinize sağlık. Çok zevkli ve zarif olmuş. Saksı gondol şeklinde çok orijinal . Nereden aldınız acaba? Bayıldım.
Çok güzel olmuş. Harika görünüyor. Saksının altı delik mi? Saksı hazırlama aşamalarını da görüntüleseydin keşke. Bir de kaktüslerin isimleri nelerdir? Bunlar geç gelişen türler mi? Yani anlamak istediğim uzun süre o saksıda kalabilecekler mi? :o
Sağolun arkadaşlar. Saksıyı Praktikerden aldım. 5,5 YTL fiyatı. Küçük boyları da var ama derinliği çok az. Aslında onlara da mumlar konulabilirdi şimdi aklma geldi. Küçük boyları 3 YTL civarıydı. Kaplumbağa ve kurbağa da 1,5 YTL. Bence oldukça maliyeti düşük oldu.
Zenfree, ben o sorulara çalışmadım ama ;) Kaktüslerin türlerini bilmiyorum ama araştırım bir ara. Bunlar senelerdir küçücük mumluklarda dikiliydiler. Oğlum sulamayı unutuyordu.
Hayatımda ilk defa bu kaktüslerin ikisi de bu yaz açtı. Sanıyorum geç gelişen türler en az
3 sene olmuştur alalı. Saksının altı delik değil. Daha önceki saksılarının da altı delik değildi ve camlardı. Suyu zaten çok az verdiğimiz için sorun olmuyor. Hazırlama aşamasında ikinci bir kişinin fotoğraf çekmesi gerekiyor. Topraklı ellerimle çeke çeke fotoğraf makinamı bozdum sonunda. :)
"Ağaçlar net saksı düzenleme günleri " düzenlemek lazım baharda. :) Yöneticilerimize duyurulur.
Bol bol fotograf çekeriz.
Bitkileri de paylaşırız saksıları da.
1- Solenostemon 'Palisandra', coleus (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Solenostemon+&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
2- Plectranthus argentatus (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Plectranthus+)
3- Senecio cineraria (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Senecio+cineraria&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
4- Colocasia 'Black Magic' (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Colocasia+%27Black+Magic%27&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
5- Dahlia 'Bishop of Llandaff' (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Dahlia+%27Bishop+of+Llandaff%27&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
6- Zinnia elegans 'Envy' (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Zinnia+elegans+%27Envy%27&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
7- Antirrhinum majus 'Black Prince' (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Antirrhinum+majus+%27Black+Prince%27&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
8- Furcraea foetida 'Mediopicta' (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Furcraea+foetida+&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
9- Ipomoea batatas 'Pink Frost' (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Ipomoea+batatas+%27Pink+Frost%27&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
10- Helichrysum petiolare (http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&q=Helichrysum+petiolare&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
Kaynak (http://www.bbg.org)
29044
Başlık hernekadar saksı aranjmanı ise de bu aranjman güzel bir yemek sofrasını daha da şıklaştırır düşüncesiyle sizlerle paylaşmak istedim.
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=169832&postcount=109)saksı kışı dışarıda geçirdi. Karların altında kaldı ama hala aynı şekilde çiçekleniyor.
Kullandığım bitkiler:
Cezayir Menekşesi
Çuha Çiçeği
Hercai Menekşe
Sedum
Sonja Varol
06-03-2008, 00:33
http://img214.imageshack.us/img214/4049/175bis25052006bahceden0fg5.jpg
Bahce icin degisik bir saksi modelini tasarliyordum. Düsündügüm gibi de gerceklestirdim. (http://wilderrose.blogspot.com/2006/04/ilginc-bir-saksi-modeli.html)
Ilginc bir Saksi Modeli Yapimi.. (http://sonia1.blogspot.com/2006/04/ilginc-bir-saksi-modeli-yapimi.html)
Sonja Hanım, çok güzel bir tasarım. Geniş balkonlarda bile uygulanabilir.:)
şükran ünal
06-03-2008, 14:39
Arkadaşlar bende buradaki arajmanları çok beğenmiştim, hatta evirip çevirip zaman zaman bakıyorum. Kışın da uygun çiçek bulamadım. Hem mevsim bunu uygulamak açısından uygun, hem de kendim ekip büyümesini adım adım göreceğimi umduğum bir arajmanı yapmaya karar verdim. Sevgili zenfre'nin 2.mesajındaki 4. resimdeki uygulamayı bu hafta sonu hazırlayacağım. Elimde olan kan kırmızı petunya tohumu, sarı margarita veya iri papatya diyebileceğim bir tohum mevcut. birde saksı önünden sarkan alacalı minik yapraklı hedera var onu da bulmaya çalışacağım. Bunun için ben evde bulunan kare ve kadeh ayaklı plastik saksımı kullanacağım. Yazında bahçe de oturma bölümüne çıkartacağım.
http://www.youtube.com/watch?v=AhOZdcb42WM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=cnjvhjSBA4A&feature=related
Sevgili Esen özledik seni.:) Düzenlememi beğendiğine çok memnun oldum. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=170979&postcount=131) mesajdaki saksın ne durumda bitkilerin büyüdü mü?
Bugün, balkonlarda bulunan su tahliye borularına asılmak için tasarlanmış saksılara yumrulu begonya, yaprak güzeli ve hedera'dan oluşan bir düzenleme yaptım. Henüz bir şeye benzemiyor ama, umarım büyüdüklerinde güzel olur.:)
Sevgili zenfree, o saksıda şimdi parlak mustafa diye bilinen başka bir çiçek var. Çünkü yaprak güzellerimi çürüttüm:(((
Bu da benim aranjmanim. Hedera, simsir, ask merdiveni, 2 cesit arapsaci, sansli bambu, akvaryumdan soktugum japon sazi, bir de kara yosunu mevcut. Bulabilirsem japon semsiyesi ve parmak arayla eklemek istiyorum. Saksinin tabaginda devamli su bulunduruyorum. Resimde gorulen sarilasan 2 bambuyu saksidan cikardim.
http://img209.imageshack.us/img209/3076/img5200xi8.th.jpg (http://img209.imageshack.us/my.php?image=img5200xi8.jpg)
Sayın Samowan, bu saksıyı yeni mi hazırladınız?
Fotografi cektigim zaman aranjman yaklasik 1 haftalikti(meyveli arapsaci daha sonra eklendi).Bugun itibariylede 2 hafta kadar oldu ve hepsi cok saglikli gorunuyorlar. Biraz daha zaman gecsin yeni fotograf eklerim. Umarim kayipsiz mutlu mesut yasarlar.
Çok güzel görünüyor. Bana ormanın derinliklerini hatırlattı. :)
Yanlız fotograf çok zor görüntüleniyor. Keşke foruma yükleseydiniz.
Arkadaşlar bende buradaki arajmanları çok beğenmiştim, hatta evirip çevirip zaman zaman bakıyorum. Kışın da uygun çiçek bulamadım. Hem mevsim bunu uygulamak açısından uygun, hem de kendim ekip büyümesini adım adım göreceğimi umduğum bir arajmanı yapmaya karar verdim. Sevgili zenfre'nin 2.mesajındaki 4. resimdeki uygulamayı bu hafta sonu hazırlayacağım. Elimde olan kan kırmızı petunya tohumu, sarı margarita veya iri papatya diyebileceğim bir tohum mevcut. birde saksı önünden sarkan alacalı minik yapraklı hedera var onu da bulmaya çalışacağım. Bunun için ben evde bulunan kare ve kadeh ayaklı plastik saksımı kullanacağım. Yazında bahçe de oturma bölümüne çıkartacağım.
Şükran Hanım, bahsettiğiniz çalışmanıza başlayabildiniz mi? Ben merakla bekliyorum.:)
Penelophe
27-03-2008, 13:28
Bu da benden, aslında sarı laleler erkenden açıp geçmeseydi daha güzel olacaktı ama kısmet.;) Süsen ve laleler..
33240
Ooooo esas resim burdaymış.Çok güzel.Bu evin içindemi açtı böyle.Maşallah.Yanına mor iris de dikseydin.:)
Penelophe
27-03-2008, 13:57
Hıhım, aslında cam kenarındaydı ama fotoğrafını çekmek için aldım buraya.;) Mor iris yoktu onuda seneye alırım.
Çok güzel görünüyorlar Penelophe.
Hazırladığın bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=162475&postcount=57)saksıyı düzenlemeyi düşünüyor musun?;)
Penelophe
27-03-2008, 19:11
Evet ama önce petunya tohumlarını ekmem lazım, yarın toprak almayı düşünüyorum. Petunyalar kaç günde çimleniyordu?
Bu mevsimde en geç bir hafta içinde çimleniyorlar.
05/11/2007'de (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=169832&postcount=109) düzenlediğim aranjmanım hemen hemen 5 aydır sağlıklı. Bütün bir kış güzelliğini seyrettim.:)
Penelophe
29-03-2008, 23:23
Gerçekten muhteşem görünüyor Zenfree. Ben de dün petunya tohumlarımı ektim, diğerlerini de.. Bomba aranjmanlar gelecek benden de.:p
Sebahattin Sargın
29-03-2008, 23:40
Bu aranjman işine bende gireceğim, ilk önce kaktüsler ile basit bir denemem oldu. Şimdide diğer bitkilere el atacağım bakalım. Sevgili Zenfree güzel çalışmalar olmuş tebrik ederim.
Sevgiler ;)
Zenfree çok güzel olmuş gerçekten.
Ben bu sayfaya girince aklıma bir sürü fikir geliyor da, çiçek veya saksı almaya gittiğimde unutuyorum aranjman meselesini. Tam konsantre olmuyor muyum nedir? ;) Hep acele etmem gerekiyor duygusu var içimde. Alışveriş ederken de, tohum dikerken de. Mesela tohum dikerken acele acele oraya buraya atıveriyorum tohumları, sonra unutuyorum aynı saksıya boş diye başka bir tohum daha atıyorum vs.. :) Anlayacağınız benim kafam olmuş aranjman :D
ardabora
30-03-2008, 09:22
Sevgili zenfree, ellerinize sağlık.
Ben de bugün eski bir örme sepete, mavi-beyaz nemesia,fare kulağı ve yaban patlıcanı ektim.Sarı ve mavili bir sepetim olucak kısmetse,ama nemesiaların tohumları o kadar minikti ki, tek tek tutup da dikmek zor geldiğinden, sepeledim gitti. :dilli: Artık ne çıkarsa bahtıma. ;)
ardabora
30-03-2008, 17:59
İnternetten bir kaç resim buldum, saksı aranjmanı yapmak isteyen arkadaşlara fikir verebilir.
Ben 1. ve 4. resimleri beğendim, özellikle ilk resmi...Pembe-mor tonları birbirine çok yakışıyor.Dördüncü resimdeki gibi tezat renkler de çok canlı görünüyor...
Bu resimlerdeki bazı çiçeklerin isimlerini bilmiyorum.Mesela ilk resimde,pembe yer minesi,küpeli,petunya var. Minik şeker pembe ,ortasında beyaz lekesi olan çiçek acaba nemesia mı?
Renk uyumları harika gerçekten. Sorduğun bitkiyi lobelyaya (http://plants.thompson-morgan.com/uk/en/product/3955/1?SA=1303)benzettim.
ardabora
01-04-2008, 01:44
http://www.weekendgardener.net/container-ideas/main.htm
Bu link kombinasyonlar için örnekler vermiş, çiçekleri hangi bölüme yerleştireceğinizi de gösteriyor.
Harun Parlak
01-04-2008, 19:37
Bunlarda benim bahceden bir cadde de çeşitler.
Tekin Bey, sizinki saksı aranjmanı değil de bahçe aranjmanı.;)
Harika görünüyorlar.
Farketmeden bahçede aranjman yapmışım ben :)
33878
Uzun boylu olanlar Erengül mor-sarı-turuncu renkteler.
Kısa boylu olanlar düz sarı hercai menekşeler.
Ortalarında da Oya Ağacı var. :)
Tekin Bey, şahane çiçekleriniz. Soldakiler yerde mi dikililer?
Üstekini bahçesi olanlar deneyebilir.Güzel ve değişik.Başka değişik bitkilerle denenebilir.
Harun Parlak
02-04-2008, 19:04
Sayın zenfree evet benimkiler bahce arajmanı Sayın limon bir evin içinden söktüğüm büyükce
fibergılas su depoları vardı bütün sökemedik bende tam ortadan ikiye böldün kesik tarafları yukarı çevirip içine toprak doldurdum kocaman uzunca bir saksı haline geldi oralara çiçek diktim.
Aynı şekilde bir kamyon lastiğim var eski atacak yer bulamayınca onuda saksı yapıp içine papatya ektim.
Burası şenlenmiş.:))
Limoncuğum aranjmanının rengi harika görünüyor.
Oğuzhan ilk fotograftakiler camgüzeli galiba. Pembe sardunyalarla mor petunyalar çok yakışmış.
Tekin Bey, papatyalarınız çok güzel görünüyor, ancak lastik saksısı görünmemiş.:)
Harun Parlak
02-04-2008, 19:39
Yarın saksıyla beraber çekerim resmini Sayın zenfree şimdi çiçekli değil ama yeşerdiler en azından.
Bugün çimlendirdiğim petunyalardan, mine ( verbena) ve bodrum papatyasından (Osteospermum) oluşan bir saksı yaptım. Umarım büyürler. Bodrum papatyası diğerlerine baskın çıkar diye endişeleniyorum.:) Fotografını hafta sonu eklerim.
Harun Parlak
03-04-2008, 18:17
Burası şenlenmiş.:))
Limoncuğum aranjmanının rengi harika görünüyor.
Oğuzhan ilk fotograftakiler camgüzeli galiba. Pembe sardunyalarla mor petunyalar çok yakışmış.
Tekin Bey, papatyalarınız çok güzel görünüyor, ancak lastik saksısı görünmemiş.:)
Henüz açmadılar bu yıl ama az kaldı açmasına lastik saksıda sağa sola yayılmıyor.
Bakalım benim aranjmanım nasıl olucak henüz yeni diktim hepsini, peygambergülümde bu defa tuttu:p Biraz boşluk var ama başka çeşitlerle doldurmayı düşünüyorum.
33993
Sevgili Günsu hangi bitkileri kullandın, yazabilir misin? Boşluklar bitkiler büyüdükçe kaybolur.
Tekin Bey lastik saksı güzel ve pratik bir çözüm. Galeride bir de böyle (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=13493&catid=searchresults&searchid=3609) bir uygulama var gördünüz mü?
Sevgili Günsu hangi bitkileri kullandın, yazabilir misin? Boşluklar bitkiler büyüdükçe kaybolur.
İki tane çuha sarı ve sıklamen,menekşe,mor olanın adını bilmiyorum birde dağsümbülü, daha çok üzümsümbülüne benziyo bu beyazı olanıymış ve kokuluymuş, en çokta onu merak ediyorum açınca nasıl olucak diye gerçekten kokulumu acaba, ben mor olanını biliyorum çok güzel rengi vardır.
Harun Parlak
03-04-2008, 20:23
Siz linki verince şimdi gördüm güzel fikir yüksek duvarları yeşillendirmek için. Onların içine birde cezair menekşesi ve acem halısı cs ekeceksin çiçekden duvar olur.
Aranjmanlarını yapacağım çok yıllık bitkilerimi sizlerle tanıştırmak isterim. Çok beğendim-sevdim kendilerini :)
34292
34293
34296
34295
Bitkilerle ilgili açıklamaları ve biraraya geliş aşamalarını fotoğraflarla paylaşıcam sizlerle.
Bugün sabahtan beri bilgisayarın başındayım. İşleri yetiştirmeye çalışıyorum. Bir bitse bir hafta bilgisayar görmek istemiyorum ;)
Sabah güzel bir uyku çektikten sonra düzenlemeyi yapıcam. Küçük beyaz çiçekleri olan (O görünenlerin hepsi tomurcuk tüm yaz çiçekli kalacakmış) Kekik Yapraklı Kumotu, Arenaria leptoclados'muş. Altuni Saz dedi diğerinin adına. Pembelinin adını hatırlamıyorum sabah etiketine bakarım.
Çok güzel çiçeklermiş Limon. Nereden aldın?
Çimlendirdiğim petunyalardan, mine ( verbena) ve bodrum papatyasından (Osteospermum) yaptığım saksı.
Bakalım bodrum papatyaları diğerlerinin gelişmesini engeleyecek mi? Yaklaşık 10 gündür gayet keyifliler.:)
Minelerin yakından görüntülerini galeriye ekledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16182&c=524
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16181&c=524
Merhaba arkadaşlar. Çalıştığım fidanlıkta birsürü bitki var bende arajman hazırlamaya çalışıyorum.Umarım ilerleyen günlerde size konuyla ilgili fotoğraflı örnekler sunabilirim. Sarkıcı bitkilerle yayılıcı bitkileri aynı saksıda kullamak daha zengin bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.Örneğin sakız sardunya ve ada çayı aynı saksıda kullanılabilinir. Su , güneş vs. gibi konularda da bu iki bitki benzer özellikler taşıyor. Petunya ve kekik de birbirine uyum sağlayacak bitkiler arasında.Çin karanfili ve petunya **** sakız sardunya da olabilir. Soğanlı ve rizomlu bitkilerle saçak kök yapan bitkileri aynı saksıda kullanmak iyi sonuç vermiyor. Genel olarak soğanlı bitkilerin daha az suya gereksinimi oluyor çünkü.
Ben aranjmanımı hazırladım. Aldığım o bitkilerin yanına kendi yetiştirdiğim fideleri de ekmeden duramadım :) Benim fideler henüz pek minikler ama hızla büyüyecekler inşallah. Akşam taşlarını da koyup öyle fotoğraflayacağım. Yalnız yukardaki fotoğraflardaki üst yaprakları pembe olan bitkinin etiketi yok üzerinde. Ancak fidanlığa gittiğimde sorup yazabileceğim. Bu arada aldığımda pespembe olan üst yaprakları açık yeşil oldu zamanla koyu yeşil olacağını söylemişlerdi alırken. Pembe hali daha güzeldi.
Bu da benim geçen hafta hazırladığım , balkon duvarına monte ettiğim saksım. İçinde hedera ve mine var. Saksı ile oturttum içine çiçekleri, haftasonu torf alıp yeniden düzenleyeceğim.
Sevgili Uzman16 ne kadar şık olmuş. Tebrikler.:)
Saksının demirlerinin arasından da bitkileri çıkarabilirsin. Bunun için çok uygun bir sepet. Ben de bu tür bir sepet almayı düşünyorum.
Dün iki ara bi derede yazdıklarım silinmiş. Baştan yükleyeyim yeni cicilerimin fotoğraflarını. Aldığım bitkilerin yanlarına kendi yetiştirdiğim fideleri diktim ama çok küçük olduklarından fotoğrafta görünmüyorlar. Yerlerine iyice alışıp, yayılınca daha güzel olacaklar. Şimdilik durumları budur:
35123
35124
35125
Bunların dışında pergolada asılı saksılarıma(geçen sene sakızların olduğu) da açık pembe sakız sardunya, beyaz yumrulu begonya, cezayir menekşesi ve buz çiçekleriyle değişik aranjmanlar da hazırladım. Onların fotoğraflarını henüz çekmedim.
Hepsi çok güzel ellerinize sağlık.
Merak ettim sn limon son resimdeki mor minik çiçekler ne acaba?
Zenfree sana da buz çiçeğinin bendeki türü ve diğer küçük yapraklı türü, Ankara çiçeği ve Didiscus Caeruleus (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4972) ten oluşan aranjman hazırladım. Hepsi gölgeyi seven bitkiler. Daha önceden sana verdiğim tür olan Buz Çiçeği pek keyifli büyümüş. Diğerlerinin hepsini tohumdan kendim yetiştirdim, henüz küçücük fideler. Biraz daha büyüsünler sahibine teslim edicem :)
Coyote, Sorulacağını tahmin ederek dün alırken sordum ama satan çocuk bilemedi :)
Zenfree sen biliyor musun? O saksıyı geçen sene maviye boyamıştım, bu çiçeklere ne renk gider karar veremedim. Sarı mı boyasam?
Teşekkür ederim. Nasıl olsa bir bilen çıkar. Bu arada saksınıza ufak bir photoshop müdehalesi yaptım:D:D belki böyle daha kolay karar verirsiniz.
Arzu Kasapoğlu
20-04-2008, 21:39
Sarı renk mor çiçekleri daha belirgin yapmış.
Zenfree sana da buz çiçeğinin bendeki türü ve diğer küçük yapraklı türü, Ankara çiçeği ve Didiscus Caeruleus (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4972) ten oluşan aranjman hazırladım. Hepsi gölgeyi seven bitkiler. Daha önceden sana verdiğim tür olan Buz Çiçeği pek keyifli büyümüş. Diğerlerinin hepsini tohumdan kendim yetiştirdim, henüz küçücük fideler. Biraz daha büyüsünler sahibine teslim edicem :)
Ne diyeceğimi bilemedim. Çoook teşekkür ederim.:rolleyes:
Coyote, Sorulacağını tahmin ederek dün alırken sordum ama satan çocuk bilemedi
Zenfree sen biliyor musun? O saksıyı geçen sene maviye boyamıştım, bu çiçeklere ne renk gider karar veremedim. Sarı mı boyasam?
Minik mor çiçekleri lobelyaya benzettim.
Limoncuğum sakıyı sarı ya da çimen yeşiline boyasan nasıl olur? Bence yakışır. Çok canlı bir renkle boyarsan, saksı ön plana çıkabilir. Örnek bir fotograf (http://www.provenwinners.com/combinations/combos.cfm?comboID=457&s=1&viewAll=1&page=4) ekledim.:)
Teşekkür ederim arkadaşlar. Büyüdükçe daha güzelleşecekler inşallah :) Sarı da güzelmiş, Zenfree nin fotoğrafındaki çimen yeşilini de sevdim. Fırsat bulunca alıcam fırçayı elime :)
Hazırladığım iki aranjman daha.
Kırmızı Sakız Sardunya-Cezayir Menekşesi-Beyaz Yumrulu Begonya
Ben pek beğendim :)
35877
Pek güzel çekememişim ama Açık Pembe ve Ebruli Sakız Sardunya-Beyaz Yumrulu Begonya35879
Zenfree senin Buz Çiçeğin dev yapraklı oldu :) Diğer fideler henüz küçük görünmüyorlar.
35878
Bir tane daha varmış :) Sardunya (rengini hatırlamıyorum saksısını değiştirmiştim)
ve Buz Çiçeği;
35892
ardabora
28-04-2008, 21:18
Oooo..sevgili limon sen bu işte oldukça başarılı oldun valla,tebrikler...Darısı başımıza inşallah...Ayrıca şu cezayir menekşesi her saksıya yakışıyor gerçekten,ayrı bir hava katıyor...Ellerine sağlık...
Sağolun Ardabora :) Gerçekten ben bu aranjman işini çok sevdim, cezayir menekşeleri de geçen sene pek keyifli değildi ancak bu yıl saksıdakilerin bile yaprakları büyüdü ve keyiflendi.
Bu arada, saksıdaki aranjmanlarda kullandığınız Cezayir Menekşelerinizin ince cılız bir şekilde aşağıya doğru uzamasını istemiyorsanız, ucunu dalın uzunluğuna göre makul bir şekilde keserseniz, dallarının gürleşmesini ve yağraklarının daha büyük olmasını sağlayabilirsiniz.
Limoncuğum, senin ektiğin tüm bitkilerin yaprakları devleşiyor sanırım. Sarmaşıklarda da aynı şey olmuştu.
Abk'cığım gübrelerim sizin ordan geliyor her sene :) Biraz gübre- biraz su - çokça sevgi :)
Sevgili Limon, çok çok güzeller. Ne kadar şık olmuşlar. İyiyce çiçeklendiklerinde gözlerini alamayacaksın. Ellerine sağlık.
merhabalar benimde bir denemem oldu hani şu delikli saksılar vardıya bende evde kendim bıçak yardımıyla kendime onlardan yaptım.ve ona verbanalar ve yer mineleri ektim ustalar bi baksın nasıl olmuş:confused: umarım beğenirsiniz;)
36043
36044
teşekkürler uzman16 sularına dikkat edeceğim.
gülgün hanım denizlide bu aralar hava kapalı ve balkon perdeside ışığı iyice engelliyordu ama daha ışıklı bi fotoğraf ekleyeceğim
hemen bi fotoğraf çektim güneş balkondan yine kaçmıştı ama daha net sanırım36122
Sevgili Cybel, çok güzel renkler seçmişsiniz. Bitkiler büyüdüğü zaman harika görünecek.
Ben saksımı bir türlü delmeyi başaramadım. ;( Bakalım deli günlüğüne malzeme olmadan bir çözüm bulabilecek miyim! ;)
açıkçası zenfree ben deldim ama çok yamuk oldu delikler daire şekliyle hiç alakası yok.hem bıçağı mumla ısıtıp delmeyi denedim ondada başarılı olamadım keskin bi bıçakla çizdiğim dairelerden delmeye çalıştım.benim saksı çok adi bi plastik oyüzden kolay delindi.eminim sizde bi yöntem bulabilirsiniz kendinize. kolay gelsin.
bu arada renk seçimi için teşekkürler.orada tam sekiz ayrı renk var. beş tanesi saksının etrafında üçtaneside saksının ortasında.umarım dediğiniz gibi büyüdüklerinde de harika görünürler. o zaman fotoğraflarını çekip gönderirim hep beraber seyine bakarız:)
ahsencemre
03-05-2008, 10:55
Merhaba nacizane bir fikir oluştu mesajları okuyunca, metal bir daire şekli ısıtılıp delmek istediğiniz yere değdirmek yeterli olur sanırım böyle bişi işte:)
Bu sakıdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=220256&postcount=189) menekşeler ve çuha çiçekleri soldular. Ben de onları çıkartıp tohumdan yetiştirdiğim petunya ve yaprak güzellerini diktim. Çok güzel büyüyorlar. Petunyaların açmasını heyecanla bekliyorum.
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=214981&postcount=175) çiçeklerim de büyümeye devam ediyor.
Fotograf makinamı arkadaşımda unutmuşum. Telefonla çektim malesef.
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=225580&postcount=228) düzenlemem çok güzel olmaya başladı. Petunyalar da açarsa sanırım harika görünecek.;)
Şahaneler Zenfree'ciğim. Özellikle son fotoğrafta olanlar biraz daha büyüdükleri için pek güzel görünüyorlar. İlk fotoğraftaki Cezayir Menekşelerinin ip gibi uzayan uç kısımlarını makasla kesersen, alttan yeni dallar verdiğini ve yapraklarının daha da büyüdüğünü göreceksin. İstersen birinde dene, farkı farketmek için ;) (garip bir cümle oldu ama bu sıralar farkındalık modası var ;) )
Teşekkürler arkadaşlar. Limoncuğum söylediğin iyi oldu ben o kuru dalların yaparaklanmasını bekliyordum.;) Hemen keseyim.
Teşekkürler arkadaşlar.
Osteospermum'ların verbena ve petunyaların gelişimini engelleyeceği konusunda endişelerim var. Bakalım zaman gösterecek. Şu an çok güzel görünüyorlar.:)
Ben geçen sene bahçede bir köşe hazırlamıştım. O da aranjman ama saksıda değil yerde. Eski akvaryumdan kalan abanoz ağacını değerlendirmiştim. Bu sene daha bir güzelleşti, hele ortancalar açınca daha güzel olacak. Arkada ortancalar, Cezayir Menekşesi, sağdaki beyaz çiçek açan Gündüz Sefası, soldaki küçük nar çiçeği rengi açan bir çalı türü ama her zamanki gibi adını unuttum :) En sağa da Çan Çiçeğini diktim. Hepsi açınca bir daha fotoğraflarım. Bitkilerin hepsi çok yıllık. Bugünkü durum budur:
37217
Gündüz Sefasını geçen yıl almıştım, yaprakları gri tonlarında, çiçeklerinin ömrü bir gün, sabah açıp akşam soluyor;
37219
ceromaya
15-05-2008, 22:32
Bu bölümü dün keşfettim ve bayıldım. Hele o çizmedeki ve ayakkabılardaki çiçekler muhteşemler:)
Bugün Tansaş'ta dolaşırken bir de ne göreyim; rengarenk fideler dizi dizi sıralanmış bana göz kırpıyorlar. Dün buraya bakmasam almak aklımın ucundan bile geçmeyecek. Hemen eve geldim ve aranjman yaptım.:p
Ceromaya çok neşeli olmuş. Fincan mı o?
ceromaya
15-05-2008, 23:25
Sevgili Esen; teşekkürler. Evet fincan saksı :cool:
arkadaşlar bence bu arajman iş çok keyifli. çiçek yetiştirmekten korkan arkadaşlarım bile. yani korkan derken ben bakamıyorum hemen ölüyorlar diyen arkadaşlarım var ve sizlerin yaptığı bu birbirinden güzel arajmanları gördüklerinde hevesleniyorlar. herkesin eline sağlık.hepinize kolay gelsin.bol renkli günler
Sayın Ceromaya, aranjmanınız çok güzel görünüyor. Fincanın altında delik var mı? Drenaj sorun olmasın?
İklimsiz
19-05-2008, 22:18
Altında drenaj deliği olan fincan saksılar var. Ceromaya'nın fincan saksısı onlardan olabilir:)
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=214981&postcount=175) mesajdaki çiçeklerim büyümeye devam ediyor. Begonya ve petunyaların çiçeklenmesini bekliyorum..)
mormenekşe
20-05-2008, 12:27
merhaba inanın bayıldım hepsi çok harika fikirler ve güzel durmuşlar.aslında etrafımızda saksı olarak kullanabileceğimiz gözden çıkardığımız o kadar çok obje var ki .değerlendirmek adına çok iyi fikir vermişsiniz teşekkürler.
ceromaya
20-05-2008, 22:11
Sayın Ceromaya, aranjmanınız çok güzel görünüyor. Fincanın altında delik var mı? Drenaj sorun olmasın?
Evet saksının altında delik var, beğendiğiniz için de teşekkür ederim. Böyle güzel yorumlar almak çok hoş :)
Şu okullar bir dağılsın ben de çeşit çeşit aranjman yapmayı planlıyorum.Şimdi derslerin yoğunluğundan dolayı hiç birşey yapamıyorum.İnşallah benim yapacaklarım da sizlerin ki kadar güzel olur.
Sepetten yaptığım bir aranjmanı sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım bitkiler büyüdüğünde güzel olur.:)
38225
Kullandığım bitkiler üç renk petunya, üç renk lobelya
38226
Sepet bildiğimiz normal sepet.:)
38227
Sepete makas yardımıyla bitkilerin geçebileceği büyüklülükte kareler açtım.
38228
İçine siyah renk çöp poşeti yerleştirdim. Drenaj için poşetin altını deldim. Umarım bu doğru bir uygulamadır.:)
38229
Sonra bitkileri fazla hırpalamadan yerleştirdim. Her aşamada suladım.
38230
Bir iki gün gölgede bekletip asacağım.
Sevgili Zenfree,
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.
Yalnız drenaj için poşetin altını delince suyun o delikten aşağı gideceği ve balkon zemininin her sulamada kirleneceğini dikkate almanızı isterim.
Ayrıca akan suyun sepette çürümeye neden olacağı da ayrı mesele.
Bence iki seçenek var:
a- Drenaj deliği olmayan poşet kullanabilirsiniz.
b- Drenaj deliği olan poşetin altına, sepetin içine saksı tabağı oturtabilirsiniz.
Ayrıca yanlara açtığınız delikleri başka bir naylonla desteklemek ya da deliği küçük açmak da sulamada karşılaşacağınız sorunları minimize edecektir.
Benim duvara monte ettiğim sepetin içi de aldığımda naylon kaplıydı. Altta drenaj deliği yoktu. Çiçeklerim gayet sağlıklılar. (İlk hali http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=226815&postcount=234)
Arkadaşlar teşekkürler.
Sevgili Uzman16, zaten çok düşündüm drenaj konusunu. Senin kullandığın sepetleri Koçtaş'ta görmüştüm. Evet drenaj delikleri yok. Yanlış yaptım demek ki.:( Neyse denmiş oluruz. Daha sonraki sepetlerimizi hazırlarken tecrübe edinmiş oluruz.
Senin sepetin harika görünüyor.:)
Zenfree, eline sağlık, çiçekler büyüdükçe-serpildikçe çok daha güzelleşeği kesin. Bu yaz suyu alttan çıkmayacak kadar kontrollü (sen zaten bilirsin ne kadar vereceğini) verirsen sorun olmayacaktır. Kış aranjmanını uzman'ın yazdığı gibi hazırlarsın :) Her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz ;)
Uzman, sardunyalarınız çok keyifliler, elinize sağlık.
Bakın benim çiçekler de yerlerini doldurmaya başladılar. Turuncu karanfili iyi ki eklemişim yanlarına pek açtı renklerini :)
38368
Dün bende yapmayı denedim.Bir saksıya petunya,aslanağzı,hercai menekşe,hüsnüyusuf, sardunya ve de henüz adını bilmediğim kırmızı bir çiçekten diktim.Kısacası ne bulursam diktim;)
peaceseller
26-05-2008, 13:48
Merhaba,
Saksıda baston gülün dibine çiçek dikilebilir mi?
Yüzeysel köklü çiçeklerin zararı olmaz bence.
aykutalp
30-05-2008, 16:38
İleride bir saksı düzenleme çalışması yapmayı düşünüyorum. Şimdilik çok acemiyim, fakat şimdiden bilgi toplayıp o güne hazır olmak lazım... :rolleyes:
Söyle düşünün: 70X70 kare bir saksınız var. (Derinlik de 35-40 diyelim: Böyle saksı da olmaz gerçi ama yaptırılır.)
Bu saksıya temelde her dem yeşil, kışın çiçek açan, gölge ve nem seven, çalı/ağaççık dikeceksiniz. Araları da çeşitli otsu (mevsimlik de olabilir) bitkilerle süsleyeceksiniz. Belki toprak tabanını da yosun\çim ya da başka bir örtücü ile kaplayacaksınız.
Hangi bitkileri seçersiniz?
(Benim aklıma temel öğe olarak açelya ve kamelya geliyor. Gardenya olur mu bilmem.)
Arzu Kırlangıç
30-05-2008, 21:50
Yaprak güzellerinden yaptığım aranjman .
ardabora
01-06-2008, 18:29
Teşekkür ederim zenfree...;)
Benim bir sepetim daha var.Nihayet dün, beklediğim son çiçeği de açınca, bugün resmini çektim.:p
İlk resmi nisan ayında çekmiştim,iki kök pembe alyssum ve bir kök beyaz alyssum vardı sepette ama pembeler kurudu. Biri toz pembe,diğeri mor beyaz iki mine ekmiştim, onlar açtılar, yanlarında da cezayir menekşesi var...Yere düşen bir iki aster tohumunu da sepete atmıştım,asterler de fide oldu,biraz büyüsünler onları sepetten alıcam...
Benim iş yerimde 3 tane pencere var tam olarak şu dar uzun saksıları alacak boyuttalar.Bu pencereler yazın sabahtan saat14:00 a kadar tam olarak güneş alıyor.Kışın ise sabahtan biraz güneş alıyor ama,hem yağmuru hemde rüzgarı alacak kadarda açıkta bu pencereler.Bende bu saksıları ancak pencerelerin yapılışına göre ancak dışarı koyabilirim bu şartlara uygun olarak hangi çiçekleri dikebilirim bu saksılara,aranjman yapmak istiyorum aslında.
sevgili burcind; uzman değilim ama yaz için yazın çiçekli kalan çiçeklerden arajman yapabilirsiniz. Ama kış için yazlıkların zamanı geçince(tek yıllık bitkileri) söküp kış için uygun çiçekler ekip içeri alabilirsiniz.Tabii pencere önünde dışarıda bakmak istiyorsanız bir önerim yok(bu kadar yardımcı olabilirim). İzmirde her türlü çiçek yetişir diye düşünüyorum. Kış sıcaklıkları - lere pek düşmediği için.
ardabora
03-06-2008, 22:36
Teşekkür ederim Buket hanım..;)
Sevgili burcind,eğer güneşe dayanıklı olsun istersen kesinlikle MİNE (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18014&c=462)leri öneririm sana...Yanlarına da renklerine uygun sardunya dikebilirsin,ya da petunya...Petunya yetiştirmediğim için sulama ihtiyaçlarını bilmiyorum ama mineler susuzluğa oldukça dayanıklılar...
Teşekkürler ardabora ve cybel yardımlar için ama galiba sardunya özelliklede sakız iyi olur.Saksıları içeri alamam ama galiba dediğiniz gibi İzmirin kışına sardunyalar çok rahat dayanır.Yazında yanlara mine ekledikmi tamamdır.
Arzu Kırlangıç
04-06-2008, 10:49
Sevgili burcind ******* sardunyalar pencere önünde çok güzel duracaklardır . Ben olsam kırmızı ,pembe ve beyaz renkleri kullanırdım. Tabi farklı renkleri yanyana dikmemek gerekiyor . Bence aranjman yapma .Her saksıda tek renk olsun .
Benim iş yerimde 3 tane pencere var tam olarak şu dar uzun saksıları alacak boyuttalar.Bu pencereler yazın sabahtan saat14:00 a kadar tam olarak güneş alıyor.Kışın ise sabahtan biraz güneş alıyor ama,hem yağmuru hemde rüzgarı alacak kadarda açıkta bu pencereler.Bende bu saksıları ancak pencerelerin yapılışına göre ancak dışarı koyabilirim bu şartlara uygun olarak hangi çiçekleri dikebilirim bu saksılara,aranjman yapmak istiyorum aslında.
Saksılar için sarkan sukulentler, sakız sardunyaları (İzmirde içeri almak zorunda değilsiniz ) ipek çiçekleri de sarkmasalarda pencere kenarında renk renk muhteşem duruyorlar..Birde ben yer örtücülerinde kullanılabileceğini düşünüyorum..Yani buz çiçeği, verbena, kaz ayağı bile olabilir..Cezayir menekşesi de şimdi aklıma geldi,düşünsenize saksıdan mavi mavi aşağı sarkacaklar..
Bodrum papatyası da olabilir :) pembe ve beyazı ayrı saksılarda mesela..
Arapsaçı İzmir için sıcak olur mu bilemedim ama kullanabilirsiniz sanırım..
Ellerinize sağlık arkadaşlar.
Benim saksı değil ama bahçe aranjmanımdaki ortancalar açmaya başladılar ama şöyle bir durum oldu; Çan çiçekleri beklediğimden çok daha kısa ömürlü çıktılar. Ortancalar açarken onlar solmaya başladılar. Onun sol yanındaki Gündüz Sefaları tek tük açıyorlar. Yine de güzel görünüyorlar ama hepsi birden açsaydı çok daha güzel olacaktı. :)
39956
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=214981&postcount=175) aranjmanımın son durumu böyle. Sanırım gögede kaldığı için dev yapraklı oldu.
Bu saksıdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=225580&postcount=228)petunyalar açtılar.
Bu da petunya ve kolyozdan oluşan saksım.:)
Sevgili Nurbahar teşekkürler. Bu da sepetim.:)
ceromaya
08-06-2008, 16:01
Sayın Zenfree sepette müthiş durmuş çiçekleriniz.
Ben de ilk aranjmanımı yaparken artanları küçük bir saksıya dikmiştim. Şimdi hepsi coşmuş durumda, sürekli açıyorlar. Petunya da mis gibi kokuyor.
Teşekkürler arkadaşlar. Sepeti burda görmüştüm. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=480&catid=member&imageuser=524
Ceromaya çok güzel görünüyor. Minik pembe çiçekler mine mi?
Ceromaya saksıdaki sarımsı bitkinin adını biliyor musunuz.?Bende de pembesi var ama adını bilmiyorum.
Horoz İbiği ydi galiba adı.
Ellerinize sağlık arkadaşlar. Zenfree, sepettekiler ne çabuk kapatmışlar maşallah. Soğan sepetimle ilgili hain planlarım var :) Ama önce soğanlara yer bulmam gerek ;)
ceromaya
08-06-2008, 22:56
Teşekkürler arkadaşlar. Sepeti burda görmüştüm. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=480&catid=member&imageuser=524
Ceromaya çok güzel görünüyor. Minik pembe çiçekler mine mi?
Sayın Zenfree; pembe çiçekler Alyssum
Sayın Nihal; sizin sorduğunuz sarı tüylü çiçek de Celosia Plumosa yani bildiğimiz horoz ibiği:)
Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 21:35
Sevgili Limon ; 248 nolu mesajındaki Buz çiçeklerine bayıldım . Yemyeşil ne güzel . Üretimini ne şekilde yapıyorsun . Çelik ilede üretimi oluyormu .
Arzu Hanım, çok arsızdır o çiçek. Dallarını kırıp kırıp dikiyorum, hemen kökleniyorlar. Suyunu bol verirseniz büyük yaoraklı oluyorlar. Şu anda çiçek açmaya başladılar. Çiçekleri küçük koyu pembe.
Arzu Kırlangıç
15-06-2008, 00:49
Teşekkür ederim Sevgili limon . Evet çiçekleri çok küçük ama yemyeşil çok güzel .Ben direkt dikeyim o zaman dalı . Suyunuda bol vereyim . Umarım sizinkiler kadar güzel olurlar .
Arkadaşlar bugün uydudan seyrettiğim bir programda(marta stewart show) sulukentlerle yapılan bir terrarium yaptılar. Çok güzeldi.Biraz araştırdım bunu ama daha çok hayvanlar için yapılan birşey olduğunu öğrenebildim. Aşağıdaki linkte videosu var yapılışının ama ingilizce. Yinede izlemek istersiniz belkide.
http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.3a0656639de62ad593598e10d373a0a0/?vgnextoid=b6aaf3babe5d7110VgnVCM1000003d370a0aRCR D&autonomy_kw=terrarium&rsc=image_1
Sebahattin Sargın
18-06-2008, 12:42
Merhaba aranjmancı arkadaşlar ;)
Bir sürü latin çimlendirdim arkadaşlar yaklaşık olarak 10 cm kadar oldular, tahmin edersiniz ki hızlı büyüyorlar. Bunları aranjman çalışmasında kullanacağım.
Acaba tek latinlerimi kullansam yoksa farklı çiçeklerdemi alsam?
Nasıl bir saksı alsam oval mi, yoksa düz uzun mu alsam?
Karar veremedim siz ne diyorsunuz bu konuda?
40988
Bu çalışma çok hoş olmuş balkonum çok dar bende dışarıya demirlere asıp aynısını yapmak istiyorum buna benzer birşey olacak sanırım. Ama sizinde fikirlerinizi alayım dedim...
Sevgiler ;)
Bence sadece latinler olsun..
Bence de sırf latin olsun sebahattin. Fotoğraftaki gibi durmasını istiyorsan uzun poşet saksılardan kullanman gerekecek sanıyorum. Vaktim olunca branda kumaşından dikip deneme yapıcam.
Nurbahar Hanım şahane olmuş aranjmanınız.
Sebahattin Sargın
18-06-2008, 13:48
Fikirleriniz için teşekür ederim arkadaşlar...
Uzun poşet saksılar nasıl oluyor, tam anlıyamadım. Sarkıtmak için yerimde yok yer hazırlamam lazım. Bakalım nasıl olacaklar...
Sebahattin Sargın
18-06-2008, 23:19
Ben sanırım poşet değil oval bir saksı kullanacağım, poşet pek aklıma yatmadı çünkü. Tek istediğim o resimdeki görüntüyü yakalayabilmek, inşallah olur...
Sevgili Sebo, normal bir saksıya delikler açarak böyle bir görüntü elde edebilirsin diye düşünüyorum. Böyle sarkması için mutlaka saksı ya da poşetlerin üzerinde delikler olmalı. Daha önceki sayfalarda Penelophe'nin bir çalışması vardı.:)
Ben saksılarda delik açmak için henüz iyi bir yöntem bulamadım. Zaten yöntem bulmakta çok iyi olduğum söylenemez. Biliyorsun bu konuda ödüllü bir deliyim. :oAma sen bulabilirsen biz de kullanmış oluruz.
Sebahattin Sargın
18-06-2008, 23:49
Bakalım artık delik açacağım derken kaç saksı feda ederim belli olmaz ;)
İlla delik mi açmak lazım saksıya hepsini dikip sarkıtsam olmaz mı ki acaba?
Sebahattin Sargın
20-06-2008, 11:29
Bugün çarşıya çıkacağım, bakalım bulabilecekmiiyim bu tür şeyler. Olmazsa hafta sonu koçtaş ve kipaya yol gözüküyor sanırım ;)
Sebahattin, eski eşyaların satıldığı bir yer yok mu Bursa'da? Ben vakit bulsam Topkapı'daki bit pazarına gidicem de. Pirinç, bakır veya metal kaplar çok güzel saksı oluyorlar. Hem herkeste olmayan orijinal saksılarımız olur. Ha bu arada ahşap-metal yuvarlak kuş kafesleri de şahane çiçeklik oluyorlar. İstediğimiz renge boyayabiliriz.
O yeşil delikli poşet saksılardan ben buldum ve siteye de yazmıştım., isteyen arkadaş var mı diye, ama ses seda çıkmadı. İçi topraklı ve petunya dikili olarak (8 adet) fiyatı 6 ytl idi ama ben 5 ytl den almıştım. Bir iki arkadaşa hediye verdim. Eğer istiyorsanız tekrar bir bakarım.
Sebahattin Sargın
20-06-2008, 16:46
Sebahattin, eski eşyaların satıldığı bir yer yok mu Bursa'da? Ben vakit bulsam Topkapı'daki bit pazarına gidicem de. Pirinç, bakır veya metal kaplar çok güzel saksı oluyorlar. Hem herkeste olmayan orijinal saksılarımız olur. Ha bu arada ahşap-metal yuvarlak kuş kafesleri de şahane çiçeklik oluyorlar. İstediğimiz renge boyayabiliriz.
Bizim bit pazarına bakmak hiç aklıma gelmemişti vallahi, yarın sıcaktan üşenmeyipte çıkabilirsem çarşıya orada bakıyım. Gerçi şimdiye kadar hep koltuk, makina gibi şeyler gördüm ama mutlaka bir yerlerde vardır. Fikir için teşekkür ederim Sevgili Limon...
Adam, topraklarını daha önce doldurmuş ve bitkileri dikmiş. Boş yok mu dedim, yok demişti. Bitkilerde daha küçükken ekiliyor dedi. Tekrar ararım, eğer varsa 5 YTL ye bitkili alayım mı?
Güler Hanım ben bu sene başka bir şeyler daha hazırlamayı düşünmüyorum. Aslında ben bu torbaları çilek için düşünmüştüm. Çilekleri bunlara dikip bahçe demirlerine asacaktım. Üzerlerine de sizin gönderdiğiniz damla sulamayı döşeyecektim. Böylece iki büklüm olmadan çileklerimi topraksız toplarım diye düşünmüştüm. Çiçekli olarak alacaklar için 5 YTL çok uygun ama bana topraksızı gerekiyor :) Buldun da bunuyorsun demeyin olur mu ;)
KaRaMeLa
27-06-2008, 19:35
Bunlarda benim mecburiyetten yaptigim arajmanlarim :) Hepsi ayri saksilardaydi ama balkonum kucuk oldugundan bu sekilde derleyip toparladim. Bakalim neler olacak. Kedi tirnaklarim acinca daha guzel olucak galiba..
İyiki böyle bir mecburiyet olmuş:p Çok sağılıklı görünüyorlar.Besin ve gübre olarak ne kullanıyorsunuz?
Suz-i Dilara güle güle büyütün :)
Karamela şahane olmuş renk cümbüşü, insana neşe veriyor. Elinize sağlık.
Benim aranjman da oldukça gelişmeye başladı. Değişikliği farkettiniz mi? ;)
41831
41832
Çok yıllıktır tüm yaz çiçek açar denilince aldığım iki kök Araneria (hani küçük beyaz çiçekler açan) tamamen kurudu. Toprakta sorun olsa diğer çiçekler bu kadar canlı olmazlardı. Sanırım o çiçek baharda açıyor, yazın kuruyor. O iki kökü çıkarınca saksıda çok boşluk oluşmuştu. Çiçekçimde neler var diye bakınırken (aslında niyetim iri yapraklı turuncu renkte begonya almaktı) aşık olduğum bu menekşeleri gördüm. Bir kök koyu mor (çiçekleri bozuldu bol tomurcuğu var açınca çekerim fotoğrafını) bir kök te yukardaki renkte aldım. Aranjmanın boşluğunu doldurdular ama bir dezavantajı oldu ki saksıya bakınca bir tek onları görüyorum :) Diğerleri küsecekler...
KaRaMeLa
29-06-2008, 08:11
İyiki böyle bir mecburiyet olmuş:p Çok sağılıklı görünüyorlar.Besin ve gübre olarak ne kullanıyorsunuz?
Tesekkur ederim sevgili Tubay. Liqua feed isimli bir sivi besin kullaniyorum. Cicek bakimi konusunda oldukca tecrubesizim aslinda. Gecen yaz denedigim saksilarda basariz olmustum ama bu sene balkonumu cicek bahcesine cevirdim :) Bu siteden daha ogrenecek cok seyim var. Sizlerin bilgi ve tecrubesinden epey yararlaniyorum..
Bu arada kedi tirnagim bu sabah cicek acmisti. Ise gitme telasiyla fotografini alamadim ama en kisa zamanda sizlerle paylasmak istiyorum..
Bol cicekli gunler..
Sevgili Zenfree arkadasimiz, galeriye yukledigim aranjman icin bakimini nasil yaptigimi sormus.Kendisine tesekkur ediyorum,aslinda cok kolay...ASK..Bu doga aski, yesil aski.
Her gun aksam suyunu veriyorum ve onlarla konusuyorum kizlarim benim diye diye,iki haftada birde gubreli su veriyorum, ben onlara sevgimi verdikce,onlarda beni uzmuyorlar.
Sevgili Poise07 teşekkürler. Galerideki fotograflar aşağıdaki linkte. Merak edeneler bakabilir.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18784&catid=member&imageuser=17885
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18881&catid=member&imageuser=17885
:p Bu sayfaya bayıldım. Çiçekleri yaşatmaya çalışmaktan işin estetik boyutunu gözardı etmişim. Saksı seçmek ya da yaratıcılığı kullanmak da bir o kadar önemliymiş. Bundan sonra atılacak şeyleri bir kez daha düşünüp atarım herhalde :D En çok çaydanlığı, fincanı ve sepeti yok yok hepsini beğendim hepsi muhteşem emeği geçen herkesin ellerine sağlık
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.