Bağlan

View Full Version : Saksı Aranjmanları (Tek Saksıda Birkaç Bitki)

Sayfalar : 1 [2] 3

Sibel11
12-08-2008, 13:45
Geçen gün muhteşem fotoğrafları görünce hemen gidip çeşitli tohumlar aldım. Aslında siteyi araştırıp not aldığım isimleri bulamadım. Aldığım tohumlar yetiştiğinde kökleri birbirine zarar verir mi ya da başka zararı olur mu bilmiyorum. Genel olarak ekim zamanları aynı. Sizce ekmelimiyim? :(

44976
44977
44978
44980

hüsnüyusuf
12-08-2008, 14:34
Geçen gün muhteşem fotoğrafları görünce hemen gidip çeşitli tohumlar aldım. Aslında siteyi araştırıp not aldığım isimleri bulamadım. Aldığım tohumlar yetiştiğinde kökleri birbirine zarar verir mi ya da başka zararı olur mu bilmiyorum. Genel olarak ekim zamanları aynı. Sizce ekmelimiyim?

Sibel Hanım, bence tohum ekimi için geç kalmışsınız.Çiçek tohumları genellikle bahar aylarında ekiliyor. Tohum paketlerinin üzerinde hangi aylarda ekim yapılması gerektiği yazılır. O zamanlarda ekerseniz iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Sibel11
12-08-2008, 15:41
Zamanına dikkat ediyorum. Sabırsızlansamda daha ekmeyi düşünmüyorum. :o Genelde şubat gibi ekilen tohumlar. :( Sadece aynı saksılara ekip ekemeyeceğimi düşünüyorum.

hüsnüyusuf
12-08-2008, 16:23
Sibel Hanım, küçük saksılara ekmediğiniz sürece bir problem olmaz zannediyorum. Aranjman konusunda deneyimli olanlar size mutlaka yardımcı olacaklardır.Kendi tespitlerime dayanarak şunu söyleyebilirim; karasal iklim koşullarında en ideal zaman nisan ortaları gibi.Bunu tohumları şubatta ev koşullarında yetiştirmeye çalışıp birçoğunu telef eden:( biri olarak söylüyorum.

moso
18-09-2008, 11:21
Bu da benden olsun.
Aynı saksının ön ve arka tarafından fotoğrafları...

http://img98.imageshack.us/img98/5977/xxxag8.jpg (http://imageshack.us)

http://img529.imageshack.us/img529/922/yyynv5.jpg (http://imageshack.us)

Nariel
04-10-2008, 15:37
Merhaba arkadaşlar, kardelen-nergis soğanlarımı ve kardelen tohumlarını diktiğim saksıların üçünü birden büyük bir saksı altlığına yerleştirdim. Sonra ormandan getirdiğim taşları öylesine boşluklara yerleştirdim.
Şimdi de taşların arasını da toprakla doldurdum, aralarına getirdiğim yosunları koydum ve toprağa "taşkıran" tohumlarını serptim. (Tohumlar inanılmaz küçük, çoğunu farkında olmadan heba etmişimdir. Toz zerresi kadardılar.)
Tohumlar genelde bu zamanda ekilmez, paketinde da baharda ekilmesi gerektiği yazıyordu ama ben daha önce zamanında ektiğim tohumlardan hiç sonuç alamadığım için bu mevsimde ektim. Umarım hem kardelenler, hem nergisler, hem de taşkıranlar güzelce çiçeklenir..

bitkiseli
04-10-2008, 16:26
Nariel, taşkıran dediğiniz gelinteli denen bitki mi? eğer öyleyse tohumunu nereden aldınız? kolay bulunan bir tohum mu?

Nariel
04-10-2008, 17:16
Hayır bitkiseli gelinteli değil, yosunumsu bir bitki bu. "saxifrage mossy". Johnsons marka, koçtaş ve kipalarda görebilirsiniz.

Minem
31-10-2008, 15:34
Bunlar da çok hoş saksılar arkadaşlar

51461

51462

zenfree
01-11-2008, 20:06
Sevgili Minem çalışmalarını bekliyoruz.:)

Minem
01-11-2008, 21:25
Saksıyı yaptım Sayın Zenfree. Gelin teli ve adını tam bilmediğim (sanırım yıldız çiçeği annem öyle diyor:)) ektim. Fakat biraz sarkması gerekiyor:) Çünkü hala yoğurt kabını boyamadığım için üstünde yazıları duruyor:)

zenfree
01-11-2008, 22:32
Olsun. Her aşamasını görüntülerseniz. Gelişimini de takip etmiş oluruz.

Minem
03-11-2008, 15:30
İlk iki fotoğraf saksımızın boyanmadan önceki aşaması

51764

51765

Boyanmış ve sadece gelinteli çiçeği ekilmiş hali

51769

Ve işte saksımızın son hali :)

51770

51771

Evet biliyorum gösterişli bir saksı değil. Ama işyerinde sizin yazdıklarınızı okurken bir hevesle elimde olan malzemelerle yapabileceğim bu kadardı :)

ardabora
04-11-2008, 20:27
Bunlar da benim mecburiyetten yaptığım aranjmanlarım.

Eylül sonu yağan yağmurdan sonra, drenajı iyi olmayan birkaç saksıdaki ve bahçedeki bazı çiçekler, su içinde kaldı.Ben de onları iki saksıda topladım.Yaklaşık bir ay sonra büyüyüp serpildiler,saksıları doldurdular ve içlerinden bazı çiçekler de aramızdan ayrıldılar...:(

Orkun Kırcı
04-11-2008, 21:10
İlk iki fotoğraf saksımızın boyanmadan önceki aşaması

51764

51765

Boyanmış ve sadece gelinteli çiçeği ekilmiş hali

51769

Ve işte saksımızın son hali :)

51770

51771

Evet biliyorum gösterişli bir saksı değil. Ama işyerinde sizin yazdıklarınızı okurken bir hevesle elimde olan malzemelerle yapabileceğim bu kadardı :)

Son iki fotonuzdaki sivri yapraklı çiçeğin adı nedir acaba?

Minem
04-11-2008, 22:03
Sayın Orkunkırcı (bu sefer doğru yazdım:)) Annem ona yıldız çiçeği filan derdi ama kurdela çiçeği imiş adı. (Chlorophytum)

51938

Orkun Kırcı
04-11-2008, 22:31
Teşekkür ederim Minem. Evet bu kez doğru hehehe. Geçen de benim elime bir kök geçti de ne olduğunu merak ediyordum.

hüsnüyusuf
05-11-2008, 14:21
Bunlar da benim mecburiyetten yaptığım aranjmanlarım.

Eylül sonu yağan yağmurdan sonra, drenajı iyi olmayan birkaç saksıdaki ve bahçedeki bazı çiçekler, su içinde kaldı.Ben de onları iki saksıda topladım.Yaklaşık bir ay sonra büyüyüp serpildiler,saksıları doldurdular ve içlerinden bazı çiçekler de aramızdan ayrıldılar...:(

Bir de mecburiyet olmasa kim bilir nasıl olurdu:) Çok güzel gözüküyorlar.Saksı olarak kullandığınız kovaları da çok beğendim. Siz mi boyadınız?

ardabora
05-11-2008, 18:10
Teşekkürler hüsnüyusuf.. ;)

Okullar açılınca 3 hafta izin almıştım eylülde.Ne hayallerim vardı..Bahçede bir takım düzenlemeler yapacaktım ama 3 hafta boyunca yağmur yağdı. Üstüne bir de fırtına...

Çamur içindeki bahçeyle ilgilenemeyince yoğurt kovalarını boyamaya başladım. Evde kırmızı ve mavi boya vardı,azıcık da beyaz. Doğal olarak eflatun-pembe tonlarında bir sürü saksım oldu. Ne bulduysam boyadım; yoğurt kabı,minik masa,tabure,sepetlerim...Tahta sandığı da boyayacaktım ama ıslaktı.:dilli:

"Şekerci dükkanı gibi oldu her yer" diye eşim elimden fırçayı aldı da kurtulduk.:D

Minem
17-11-2008, 12:25
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Altı delik olmayan saksıları hangi bitkiler de kullanabiliriz? Sonuçta kullandıklarımız hep altı delik saksılar, delik olmayanları kullanmak gibi bir şansımız var mı?

Orkun Kırcı
17-11-2008, 21:40
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Altı delik olmayan saksıları hangi bitkiler de kullanabiliriz? Sonuçta kullandıklarımız hep altı delik saksılar, delik olmayanları kullanmak gibi bir şansımız var mı?

Sucul bitkilerde olabilir. Mesela japon şemsiyesi...

limon
18-11-2008, 10:44
Altı delik olmayan saksıların içine önce 4-5 cm kadar ince mıcır seriyorum. Siyah en ucuz plastikten saksıya bitkiyi dikip, onun içine yerleştiriyorum. Eğer plastik saksı yüksek kalırsa bıçaka kesip boyunu kısaltıyorum. KArşıdan bakılınca siyah plastik saksının görünmemesi gerek. Hem altı delik olmayan seramik saksı toprak neminden etkilenip, deforme olmuyor, hem çiçeğin toprağını yenilemek istediğimde kolaylık sağlıyor. İçindeki saksının görünmesini de istemiyorsanız, plastik saksıyı yerleştirdikten sonra, üzerini dekoratif taşlarla kapatıp, doğrudan delik olmayan seramik saksıya dikilmiş görünümünü sağlayabilirsiniz.

Veya yine altına ince taş serip, toprak doldurup, kaktüslerimden aranjman hazırlıyorum. Kaktüsler çok az sulandığından hiç sorun olmuyor.

altinediz
18-11-2008, 22:57
Merhaba arkadaşlar. Saksı arajmanları için şöyle bir şey de yapılabilir. Mesela diyelimki 3 adet bitkimiz var elimizde. Fakat bunların her biri farklı su nem isteklerine sahip. Yalnız bu 3 bitkinin bir arada çok hoş görünüşde olabileceğini düşünüyoruz. Yani kısacası illaeki o 3 bitkiyi aynı yere ekmeye kararlıyız:) O halde yapmamız gereken işlem şu;

Bitkilerimizi 3 farklı saksıya dikiyoruz. Fakat saksıların bı,oyunun çok büyük olmamasına dikkat etmeliyiz. Daha sonra büyükce bir saksı daha alıyoruz. Tabanına bir mikrat ince çakıl yani kalın nehir kumu koyuyoruz. Çiçeklerimizi diktiğimiz saksıları bu hazırlamış olduğumuz saksının içine yerleştiriyoruz. Daha sonra etrafını toprak **** torf ile dolduruyoruz. Saksılarımız gözükmeyecek şekilde üst kısımlarına kadar toprağımızı dolduruyoruz. Daha sonra isteklerine göre sulama işlemini yapabiliriz. Bu yöntemde su problemi sorun olmayacaktır. Çünkü her bitki aslında kendi saksının içinde olduundan dalayı diğer bitkiye verdiğimiz **** vermediğimiz sudan etkilenmeyeceklerdir.

zenfree
18-11-2008, 23:05
Sayın Altinediz güneş isteklerini göz ardı etmemek lazım. Güneş istekleri aynı olan bitkiler için iyi bir çözüm olabilir.

altinediz
18-11-2008, 23:08
Sayın Altinediz güneş isteklerini göz ardı etmemek lazım. Güneş istekleri aynı olan bitkiler için iyi bir çözüm olabilir.

Güneş isteği konusunda size hak veriyorum. Bu yüzden sadece su ve nem isteklerini ön planda tuttum. Fakat güneş isteği içinde şöyle bir çözüm önerisi getirebilirim. Güneş isteği çok olanı güzeşe az olanı ise diğerlerinin arkasına gizlemek bir nepze çözüm olabileceğine inanıyorum. Tam anlamı ile çözüm değil ama işe yarayabilecek bir öneri bence ki daha önce denemeleri yapılmış.

Minem
12-12-2008, 17:38
Çiçek bakmak ve büyütmek için çareler tükenmiyor arkadaşlar :) İşte yurdum insanından bir inci :D

55676

zenfree
12-12-2008, 23:48
Çok beğendim. Zihni Sinir "procesi" gibi görünüyor.:))))

Minem
13-12-2008, 14:33
İzmir Mordoğan'da bir cafenin bahçesinden çektim bu fotoğrafı arkadaşlar. Çok hoşuma gitti benim de :) Ama valla ben bu kadar akıllı değilim :D

zenfree
19-04-2009, 20:35
İki çeşit sardunyayla yaptığım saksı. Çiçek sakız sardunyaya ait. Diğer sardunyanın yaprakları çok gösterişli. Sanırım çiçeklenmesi fazla olmayacak.

zenfree
10-05-2009, 23:03
Renk uyumu çok güzel.
77662

Kullanılan bitkiler
Coleus Solenostemon hybrid (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=coleus+Solenostemon+hybrid&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=)
Ceratostigma (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=Ceratostigma&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=)
Euphorbia pithyusa (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=Euphorbia+pithyusa&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=)
Hedera (Ivy) (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=hedera+ivy&aq=f&oq=)
Ophiopogon planiscapus (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=Ophiopogon+planiscapus&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=)
Pennisetum (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=Pennisetum+&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=)

Kaynak (http://www.provenwinners.com/combinations/combos.cfm?comboID=369&s=1&sPotStyle=Upright%20Container&page=4)

zenfree
10-05-2009, 23:28
77663

Kullanılan Bitkiler

Petunya (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&lr=lang_tr&um=1&sa=1&q=petunia+blue&aq=f&oq=)

Coleus (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Solenostemon%20scutellarioides&lr=lang_tr&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)

Mayasıl Otu (http://www.agaclar.gen.tr/forum/image-vp110.html?sid=9bfbdfff7c1ee5b1c205910184374782)

Kaynak (http://www.provenwinners.com/combinations/combos.cfm?comboID=73&s=1&sSeason=Summer&page=4)

limon
11-05-2009, 12:03
Çok güzeller Zenfree. Senin Sardunyalarla hazırladığın da çok güzel, ne kadar güzelmiş yaprakları, heuchera gibi.

Ben de bir kaç aranjman hazırladım ama bitkilerin biraz gelişip yerlerini doldurmasını bekliyorum. Yakında fotoğraflayıp paylaşacağım. (Güzel olurlarsa tabii ;) )

zenfree
11-05-2009, 20:28
Keşke her aşamasını yüklesen, gelişmeleri de takip ederiz.

hüsnüyusuf
13-05-2009, 16:05
Heuchera bitkisi ve hasekiküpesi aranjmanlarda çok hoş duruyor.

7820178202

78203
78210

http://www.provenwinners.com/combinations/default.cfm?s=1&sSeason=Early%20Spring&page=1

COYOTE
16-05-2009, 15:37
Pek çok aranjman var burada (http://www.gardencrossings.com/index.cfm/fuseaction/products.index/catID/8/index.htm):))

yesim ozgun
24-05-2009, 15:09
bunlarda benden :) petunyalarim gecen seneden actilar nihayet :)
aradalarina kurdele cicegi ektim sarkitlaridaki yeni filizlerini alarak pek gorunmuyorlar.

80968

80969

Sebahattin Sargın
27-05-2009, 22:54
Uzun süredir bu aranjman çalışması ile ilgilenmek istiyorum ama bir türlü vakit bulamadım. Mor yapraklı oxalisim var bir kaç çeşit daha oxalis bulup onlardan aranjman yapacağım Bursaya gidince. Umarım güzel bir aranjaman yapabilirim...

Sevgiler ;)

feneradasi
29-05-2009, 21:28
Aynı saksıda ya da yanyana birkaç bitkiyi birlikte yetiştirmek üzere sadece görselliği açısından değil bitkilerin birbirlerine verdikleri fayda açısından da yaklaşan bir literatür var. Örneğin bir bitki zararlısına yatkınlığı olan bir bitkiyi, sözkonusu zararlıyı uzak tutan bitkiyle birlikte ekmek üzerine çalışıyolar.
Geçen sene her süs bitkisi için hem ışık su toprak istekleri, hem kök derinlikleri hem de birbirlerine olan faydaları açısından "companion plant" (arkadaş bitki, eşlik eden bitki) öneren bir site bulmuştum arada bir bakıyordum ama bu sene tekrar bulamadım o siteyi ama şöyle bir site var, daha çok sebzelerden hangilerinin birlikte ekilmesinin iyi olduğuna ilişkin değerli bilgiler veriyor
http://www.sgaonline.org.au/info_companion_planting.html

sayfanın altına doğru bir tablo var, bitkilerin birbirine kattığı faydaları da yazmışlar, sebze yetiştirenlerin çok işine yarayacağını düşündüm. Bir bitkiyi bir diğeriyle korumak organik içerikli bitki ilaçlarından bile daha faydalı bence.

Bunun dışında ben geçen sene bazı bitkileri aynı saksılara ekmeyi denedim yer darlığından dolayı. Daha çok da lobelya ekmiştim boş kalan yerlere. Passiflora'nın ve limon diye aldığım mandalina ağacının dibinde çok güzel büyüdüler ama ıtırın dibine ektiklerim birkaç hafta içinde öldü. Sanırım lobelya ve ıtır (dolayısıyla sardunya da) çok uyumlu bitkiler değil. Aynı zamanda mandalina ağacının dibine lobelyalarla birlikte ektiğim ve ismini bilmediğim bir karanfil cinsi de kısa sürede kurudu.

Bir de pembe, beyaz ve siyaha yakın çok koyu mor renkte sakız sardunyayı aynı saksıya ekmiştim, bu sene mor olanın çingene pembesine yakın bir kırmızı tonu aldığını gördüm, sanırım top sardunyalar gibi sakızlar da birbirinin rengini değiştiriyor.

Gülüm yok ama gülün dibine sarımsak ekildiği zaman gülün kokusunu ve çiçeklerini arttırdığını duydum. Gülü olanlar için denemeye değer bence.

Aynı zamanda maydonoz da domates için iyi bir arkadaş bitki imiş, birbirlerinin aromasını arttırıyorlarmış, önümüzdeki günlerde üç domates fidemi geniş bir saksıya alıp dibine de maydonuz tohumları serpmeyi düşünüyorum.

Nejla K.
29-05-2009, 21:49
Arkadaşlar, ben yer darlığından dolayı begonyalarımı büyük bir saksıda toplamak istiyorum. Deneyen **** fikri olan varsa ve benimle paylaşırsa çok sevinirim. İşte bir saksıda toplamayı düşündüğüm begonyalarım...

İklimsiz
29-05-2009, 22:41
Nejla hanım bu kombinasyonu yarın gün ışığında sizin için fotoğraflayacağım.

Nejla K.
29-05-2009, 23:14
Çok sevinirim sabırsızlıkla bekleyeceğim... Düşündüm çiçek geçmişim çok uzun değil, o çiçek bununla bir arada olur mu bilgisine sahip değilim, belki bir çiçeğin farklı türleri bir arada hoş olur mu demekten kendimi alamadım. Hadi bakalım heyecanla beklerim ben yarını...

İklimsiz
31-05-2009, 13:19
Malzeme ve yerden kazanmak istiyorsanız...:p

82627

Nejla K.
31-05-2009, 14:14
Sayın iklimsiz, çok hoş bir görüntü... Teşekkürler... Begonyalardaki bu çalışmadan sonra aynı işlemi birkaç çeşidi elimde olan yaprak güzelleri için de düşünüyorum, ne dersiniz?

İklimsiz
31-05-2009, 14:53
Yaprak güzeli uygulamasını da yapmıştım. Rengarenk bir saksınız oluyor:)

Nariel
31-05-2009, 21:56
Ben de geçen sene begonyaların her rengini bir araya dikmiştim. Şahane olmuşlardı: İşte öncesi ve sonrası:

82780
82779

gilan
01-06-2009, 10:05
Öncesi ve sonrasını çok beğendim :)
İki resim arasında geçen zaman ne kadar?

optimus
01-06-2009, 10:55
Çiçeklerin renk olarak birbirinden etkilendiğini duydum, doğru mu?..

bence etkileniyorlar gibi, benim 3 farklı begonyam aynı saksıda, her seferinde yeni çıkanlar farklı renkte çıkıyor :D

Nariel
01-06-2009, 20:41
Öncesi ve sonrasını çok beğendim :)
İki resim arasında geçen zaman ne kadar?

İki fotoğraf tarihi arasında tam tamına 3 ay var. Ama çok uzun süre güzelliğini korudu, tavsiye ederim. Şu sıralar her yerde minik begonya fideleri satılıyor.

optimus
03-06-2009, 15:24
hypoestes ile yelken çiçeği bir saksıda olur mu acaba? ikisininde bakım koşulları aynı. az su, az gölgeli bir alan ve nem... aynı istekler. yine aynı özellikleri isteyen 1-2 çiçekle daha güzelleştirilebilir diye düşünüyorum...

kanatsız-meleq
03-06-2009, 15:37
hepsi çok güzel gözüküyor ama ben biraz da yer bakımından çok fazla gelişememelerinden korkuyorum **** bazıları çok gelişip diğerlerinin az gelişmesinden bu yüzden bakım zorlaşabilir :( acaba böyle bi sorun çıkar mı **** böyle bi sorun çıkmaması için ne yapılabilir ?

limon
15-06-2009, 15:29
Aranjmanlarda henüz açmamış çiçekler var ama dayanamadım fotoğrafladım yine de :)

"Pembeli Aranjman" Arkada Lalegüller de var boylarının uzun olacağını düşünerek arkaya diktim fidelerini. Açınca pek güzel olacak. Bu saksıya pembenin değişik tonlarını açan çiçekler dikmeye çalıştım. Aslanağzı, Petunya, Cam Güzeli, Petunya, Lisianthus, İpek Çiçekleri var. Bodur sazları da diktim ama yaprakları keyifsiz gelince budamıştım, henüz yeni yaprak vermedi, verir mi bilmiyorum.
86945

Bu saksıya da sarı-turuncu tonlu çiçekleri diktim. En arkaya Gün güzelleri diktim, bol tomurcuktalar şu anda, sırayla Aslanağzı, Yıldız ve İpek Çiçekleri dikili.
86946

kirazçiçeği
26-06-2009, 16:15
bu aranjmanlardan bende oluşturmak istiyorum. kıskandımda. ama çiçek yetiştirme olayında yeniyim. ne zaman ekeceğim, tohumlar nerede satılır ve nasıl bakılır. lütfen yardımcı olun.

maki01
26-06-2009, 19:40
Kendisine 4-5 boy büyük gelen bir saksıda benjaminim var. Acaba saksıyı zinnia elegance ile paylaşsa sorun olur mu?

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 14:26
Henüz saksıyı doldurmayan yeni aranjmanım;

KARADENİZ37
14-08-2009, 10:03
Herkese merhaba bütün düzenlemeler çok güzel ben henüz yeniyim onlara bakıp fikirler ediniyorum benim mor bir telgraf çiçeğim var yanına aynı şekilde yeşil bir telgraf çiçeği dikmek istiyorum ama henüz bulamdım.Başka hangi çiçekler olabilir.Yardım edebilir misiniz?

berduray
14-08-2009, 10:11
Sitede galeri bölümünde aranjman fotoğrafları var, fikir edinmek isterseniz, bir göz atın derim.

Bu elinizdeki malzeme ve hayal gücünüzle alakalı bir mevzuu.

Su istekleri aynı bitkileri koyarsanız daha mantıklı olur, bir sarmaşık ve bir kaktüsü aynı aranjmanda kullanırsanız yüksek ihtimal kaktüs fazla sulanmadan çürür, sarmaşık güzel gelişir...gibi.

Nurdan Öz
04-09-2009, 22:40
sayın zenfree ben yeni üyeyim. Karışık çiçek tohumlarını nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? Ben de almayı düşünüyorum.

zenfree
04-09-2009, 23:12
Yanlış hatırlamıyorsam İstinye Carrefour'un yanındaki Hobby Plant'dan almıştım.

Ancak aranjmanları hazır fidelerle hazırlamak daha pratik.

züleyha
05-09-2009, 13:53
Arkadaşlar,
Ufak saksılarda birkaç çeşit çiçeğim var. Hepsini aynı saksıya toplamak istiyorum acaba uyumlular mı diye size danışmak istedim. Japon küpesi, buz çiçeği, gün güzeli, 2 çeşit yaprak güzeli, petunya, begonya. Hepsi henuz kuçukler ve buyuk bir saksıya dikmek istiyorum acaba uygun olurlar mı, ya da hangileri uygun olur? yardımcı olursanız sevinirim.

femrahh
09-09-2009, 00:38
Arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım.Hep dış mekan bitkilerden arajman yapılmış iç mekan bitkilerden arajman yapan yokmu? BEn iç mekan bitkilerden arajman yapmak istiyorum.Mesela benim rahatlıkla kullanabileceğim dief cameilla,kalonşe, spathillum, kroton, marginata gibi çiçeklerim var.Aslında çiçek bulmak sorun olmuyor sağdan soldan çiçekçiden her yerden temin edebilriz. ama bunları uydurmak mesele hangi iç mekan bitkilerini kullanarak bir arajman yapabiliriz.sizlerde görüşlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.

fellez
13-09-2009, 17:26
Arkadaşlar,
Ufak saksılarda birkaç çeşit çiçeğim var. Hepsini aynı saksıya toplamak istiyorum acaba uyumlular mı diye size danışmak istedim. Japon küpesi, buz çiçeği, gün güzeli, 2 çeşit yaprak güzeli, petunya, begonya. Hepsi henuz kuçukler ve buyuk bir saksıya dikmek istiyorum acaba uygun olurlar mı, ya da hangileri uygun olur? yardımcı olursanız sevinirim.

buz çiçeği hepsini örtüyor...tıpkı benim saksıda olduğu gibi...

limon
16-01-2010, 19:16
Ne zamandır bitki, çiçek vs.. araştırması yapmıyordum. Ben rahat, kafam rahat...

Taaa ki biraz önce bunları görene kadar.Bir aranjmanlar buldum ki inanılmaz güzellikteler... Izdırabımı paylaşın diye fotoğraflarını paylaşmaya karar verdim ;)
122141
THRILLER
Weeping yucca (Yucca recurvifolia, USDA Hardiness Zones 7–9)

FILLERS
Pencil tree (Euphorbia tirucallii, not hardy below Z 11)
Paddle plant (Kalan*choe thyrsiflora, Z 11)
‘Zwartkop’ aeonium (Aeonium arboreum ‘Zwartkop’, Z 9–11)

SPILLER
‘Angelina’ sedum (Sedum rupestre ‘Angelina’, Z 6–9)

122142
THRILLER
Rex begonia vine (Cissus discolor, Z 11)

FILLERS
Purple shamrock (Oxalis triangularis, Z 6–10)
Shadow Dancer™ Ginger fuchsia (Fuchsia Shadow Dancer™ Ginger, Z 9–11)

SPILLER
Velvet Moon™ wishbone flower

122143
THRILLERS
Sun Parasol® Giant Crimson mandevilla (Mandevilla Sun Parasol® Giant Crimson, Z 11)
‘Amazing Red’ New Zealand flax (Phormium ‘Amazing Red’, Z 8–11)

FILLERS
‘Giant Fantasy’ coleus (Solenostemon scutellarioides ‘Giant Fantasy’, Z 11)
Papyrus (Cyperus papyrus, not hardy below Z 11)

SPILLERS
Callie® Deep Yellow million bells (Calibrachoa Callie® Deep Yellow, annual)
Bonfire® begonia (Begonia boliviensis Bonfire®, Z 11)

122144
TRILLERS
Purple fountain grass (Pennisetum setaceum 'Rubrum', Zones 8-11)
Caladium (Caladium bicolor cv., not hardy below Zone 11)

FILLERS
'Kilimanjaro' Senecio (Senecio 'Kilimanjaro', Zones 9-11)
Sweet alyssum (Lobularia maritima cvs., annual)
Meadow sage (Salvia nemorosa cv., Zones 5-9)
'Patriot White' geranium (Pelargonium 'Patriot White', Zone 11)

SPILLERS
Purple heart (Tradescantia pallida 'Purpurea', Zones 8-11)
'Sweet Caroline Light Green' sweet potato vine (Ipomoea batatas 'Sweet Caroline Light Green', Zone 11)
Supertunia® Royal Velvet petunia (Petunia Supertunia® Royal Velvet, annual)
'Bronzita' sedge (Carex flagellifera 'Bronzita', Zones 7-9)
Nemesia (Nemesia caerulea cv., Zones 9-10)
Bacopa (Sutera cordata cv., annual)

122145
THRILLERS
Purple fountain grass (Pennisetum setaceum 'Rubrum', Zones 8-11)
'Black and Blue' blue anise sage (Salvia guaranitica 'Black and Blue', Zones 7-10)

FILLERS
'Fishnet Stockings' coleus (Solenostemon scutellarioides 'Fishnet Stockings', Zone 11)
'Dizzy Gillespie' coleus (Solenostemon scutellarioides 'Dizzy Gillespie', Zone 11)
'Dipt in Wine' coleus (Solenostemon scutellarioides 'Dipt in Wine', Zone 11)

SPILLERS
Superbells® Red calibrachoa (Calibrachoa 'USCALI28', annual)
'Sweet Caroline Red' sweet potato vine (Ipomoea batatas 'Sweet Caroline Red', Zone 11)

Siteye muhakkak göz atın derim. :) http://www.finegardening.com/design/articles/2007-container-challenge-results.aspx?imgurl=http://www.finegardening.com/CMS/uploadedimages/Images/Gardening/Web_Only/04196778-01_med.jpg&imgrefurl=http://www.finegardening.com/WorkArea/linkit.aspx%3FLinkIdentifier%3Did%26ItemID%3D96778&usg=__HATvT7-LCvZDNXhtNJkWBUCy_hk=&h=306&w=256&sz=26&hl=tr&start=180&sig2=XcKrqivE6tmWIb6gCfZ0Bw&um=1&tbnrefer=_HTMibE4rQstzM:&tbnh=117&tbnw=98&prev=/images%3Fq%3Delephant%2Bear%26ndsp%3D18%26hl%3Dtr% 26rlz%3D1G1GGLQ_TRTR348%26sa%3DN%26start%3D162%26u m%3D1&ei=q_hRS-u_H4eTjAfoupidCg

gilan
05-02-2010, 19:06
http://heathersgarden.typepad.com/heathers_garden/herb_garden/

Bu sitede de pek çok aromatik bitki aranjmanı var.
Fesleğenler, kekikler, ada çayları...

Bir örnek:

124244

Güngör Salman
05-02-2010, 21:47
Ağustos 2009, Almanya'da gördüğüm saksı aranjmanları çok hoştu.

gilan
07-05-2010, 09:16
Değişik aranjmanların olduğu bir site:
http://planetplant.net/?p=276

Örnek resimler:

142050

142051

142049

thisisme
21-05-2010, 14:55
bu da benim aranjmanım.

zenfree
23-08-2010, 15:15
http://blog.shokubutsu-freak.com/?month=200611

Bitiklerle ilgili bilgi veremiyorum. Kaynak japonca.:)

zenfree
23-08-2010, 16:38
http://blog.shokubutsu-freak.com/?month=200612

mavisedir
27-08-2010, 12:37
Yazlık çiçeklerle yapmıştım bende, kadife çiçeklerinin yanlarına mor kraliyet halıları ekmiştim, aralara papatyalar falan.Bunu uzun bir sakasıya uygulamıştım çok şık olmuştu ama, kısa süre sonra çiçekler bozulmaya başladı. Sonra siteden öğrendimki, kadife çiçeğiyle aynı saksıya çiçek ekmemek gerekiyormuş. Aranjmanı bozdum ve çiçeklerim sağlığına kavuştu tekrar. Aranjman yapacağımız çiçekler hakkında bilgi sahibi olmamızın gerekliliği şart gerçekten.
Bu fotoğraflarla fikir sahibi olmamızı sağlayan arkadaşlara da teşekkürler..

Kiraz
27-08-2010, 15:54
Zenfree, fotoğraflarını beğendim. Menekşeler bol kullanılmış, mevsimi geliyor, kış saksılarını kolayca hazırlayabiliriz. Lale ile menekşeyi beraber kullanıyorum ama fotoğrafları görünce başka bitkileri de kullanmayı deneyeceğim. Diğer çiçekleri ben de merak ettim.

zenfree
02-09-2010, 00:25
Selamlar resimlerdeki kırmızı mini mini çiçekli bitkinin adı nedir acaba?

Sorunuzu yeni farkettim.
Hani fotografı kastettiğinizi anlayamadım, ancak bahsettiğiniz mesajdaki linki tıklarsanız ilgili sitede bitkilerin isimleri var.

zenfree
03-09-2010, 15:13
Sorduğunuz bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=94269&postcount=2)mesajdaki kırmızılar ise aşağıdaki linke bir bakın isterseniz.

http://www.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&tbs=isch%3A1&sa=1&q=Super+Bells+Red+Calibrachoa+Hybrid&btnG=Ara&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

zenfree
03-09-2010, 15:14
Burda da var.

http://www.provenwinners.com/plants/detail.cfm?photoID=5808#Images

zenfree
03-09-2010, 15:20
Kolyoz Kaleydoskopu harika renkler. Sonbahara çok yakışan renkler.

http://www.provenwinners.com/combinations/combos.cfm?comboID=340

cemo
04-09-2010, 09:40
Fide olarak aldığım rengarenk kolyosları tek saksıya dikmiştim. Aralara sarkıcı türler ilave etseydim, daha güzel olurdu sanırım.

zenfree
04-09-2010, 11:32
Böyle de çok güzel görünüyor Cemo. Bu arada bahçendeki kaladyumlara da bayıldım.

cemo
04-09-2010, 11:52
Sevgili Zenfree

Kış gelince bu saksıları içeri alıp, baharda yeniden aranjman yapmak istiyorum.
Caladıumlar cok mutlu etti bizi bu yıl. Gecen yıl cürütmüştüm:( inşallah bu kış birşey olmaz.
Onlarla da güzel aranjmanlar olur diye düşünüyorum.

limon
17-09-2010, 17:57
Şimdiden gelecek bahar için planlar yapmaya başladım. Göz görünce gönül katlanamıyor. Güzel aranjmanlar buldum.
171762

171763

171764

171765

171766

limon
17-09-2010, 18:00
Bu bitkilerden de çoğu tanıdık ama şimdi yazmaya üşendim, sonra tamamlarım.
171767

171769

171770

Bu da "Arabaranjman" ;)
171771

limon
17-09-2010, 18:05
"Google" da "container gardening" olarak aratırsanız derya gibi güzelliklerle karşılaşacaksınız. Tavsiye ederim.
http://www.google.com.tr/images?hl=tr&rlz=1G1GGLQ_TRTR348&=&q=container%20gardening&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=926&bih=482

limon
17-09-2010, 18:18
En beğendiklerimi unutmuşum :) Bunlar internetten değil, "Better Homes and Gardens" dergisinden. (Derginin yarısı reklam da olsa arada güzel şeyler olabiliyor)
171773

171774

171775

Kiraz
17-09-2010, 18:57
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=696565&postcount=467

Limon, ilk fotoğraftaki sarıgüzel (sarıkız) değil mi? Yanında da yenigine var. Her ikisi suyu seviyor, sarkan kısım yüksek saksıyı dengeliyor ve üzeri çiçekli. Yapılması kolay.

Bu sene sarıkızımın yanında lobelya çimlendi, güzel durdu, lobelya ve camgüzeli de ilave edilebilir.

limon
17-09-2010, 19:15
Her saksıda, her köşede Sarıkız var bende de. Kökleri çok ince olduğundan hiç bir bitkiyi rahatsız edeceğini sanmıyorum. Suyu çok seviyor ama ortalama sulamayla da arası iyi. Baktım da aranjmanlarda çok kullanılmış. Heuchera ve Yaprak Güzeli de öyle... Bu sıra Yaprak Güzeline merak saldım. Yabancı sitelerde çok değişik çeşitleri var, Heucheradan daha güzel diyebilirim. Kışın tohumlarını alıp, evde çimlendirip, bahara bahçeye geçirmek gerek.

günebakan
19-09-2010, 17:49
Buda benim sarkıcılardan yaptığım saksı arajmanı. Alacalı Hedera ve Tradescantia Sillamontana var ama mor yapraklının adını bilmiyorum.

171994

zenfree
20-09-2010, 09:38
Sevgili Limon "arabaranjman'a" bayıldım. Aslında arabaların tavanını teras olarak kullanmak iyi fikir. Denemek lazım.:)

zenfree
20-09-2010, 16:22
Çok uyumlu olmuş. Büyüyünce daha güzel görüneceğine eminim.

günebakan
23-09-2010, 17:26
İşte bunlar sarkıcı arajmanının farklı birkaç resim:)

172600

172601

hozat
30-09-2010, 00:22
Sevgili Arkadaşlar,

Saksıda yetiştirdiğiniz arajmanlar o kadar güzeller ki, bakmaya doyamadım.

Ne yazık ki, benim toprakta yetişen böyle bir saksı arajmanı yok. Yetiştirmeye çalışsam uzun zaman alacak.

Ben de bu özentimi, suda yüzen günlük arajman olarak bir çanakta sergileyerek giderdim.

Bahçemde yetişen bazı çiçeklerim suda yüzüyorlar.
birkaç gün sonra yenilerini koyacağım.

hozat
30-09-2010, 00:26
Bunlar ilk denemelerim, bir sonrakini daha düzenli yapacağım.

173301

173302

günebakan
30-09-2010, 17:47
Bunlar su arajmanı olmuş ama harika olmuş sevgili Hozat rengarenk:)

limon
30-09-2010, 19:21
Sevgili Hozat, çok güzel rengarenk, elinize sağlık. Tv'de görmüştüm, yuvarlak ortası boş olan kek kalıbında bu uygulamayı yapıp, içinde ev yapımı dondurmayı servis etmişlerdi. Küçük buz kalıplarında da uygulanabilir. Mesela çiçekli buzlu bir bardak limonataya kim hayır diyebilir? :)
173365

hozat
30-09-2010, 20:37
Teşekkürler sevgili Günebakan,sevgili Limon.

Benimki çakma arajman oldu ama, inanın masanın üstünde çok güzel duruyor.

Kemal abiniz, "bahçede çiçek bırakmayacaksın"yorumu ile ilk muhalefetini yaptı ama,
arkadaşına gösterip" bak bizim hanım ne güzel şeyler yapmış" diyerek hoşlandığını belli etti şükür.

dlk
30-09-2010, 21:20
değişik ama güzel bir fikir.uzun balkon saksılarında menekşelerden oluşan aranjman görmüştüm.çok güzel görünüyordu.yapraklar aynı çiçekler değişik renklerde.ben sevdim.

hüsnüyusuf
14-10-2010, 17:03
Sonbaharda yapılabilecek aranjmanlar (http://www.blackrhinoservices.com/beautifulfallcontainers.html)da kasımpatılar, süs lahanaları, menekşeler ve daha birçok bitki birarada kullanılmış, çok güzeller...

bpınar
21-03-2011, 15:09
Arkadaşlar bu saksılarda bu aranjmanlar ne kadar süre kalıyor,saksı değişimi nasıl yapılıyor zamanla...

zenfree
21-03-2011, 23:32
Genellikle mevsimlik bitkiler kullanılıyor. O nedenle saksı değişimine gerek kalmıyor. Sezon sonunda bitkiler ömürlerini tamamlıyor.

Sardunya gibi çok yıllık bitkiler kullanılırsa, baharda normal bakımları yapılıp toprak değiştirilebilir. Ya da saksı değiştirilebilir. Bu işlem yapılırken yeni bitkiler ilave edilebilir.

Kiraz
05-04-2011, 17:39
Cam içine bitki dikildiğinde, kireç ve yosunlanma nedeniyle zamanla görüntü kötü oluyor. Köklerin de karanlıkta olması daha sağlıklı diye biliyorum. Cam yerine başka delikli kapları da kullanabiliriz.

zenfree
13-04-2011, 13:45
Nurcan Hanım'ın güzel bahçesindeki güzel aranjmanı, çok beğendim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=711218&postcount=453

gilan
21-04-2011, 18:01
Fittonia aranjmanları:

204925

Sanki kırmızılar çiçeğiymiş gibi olmuş. :)

204924

Fittonia + peperomia + hedera:

204926

zenfree
28-04-2011, 14:01
Sevgili Gilan farklı yapraklı düzenlemeler çok şık oluyor.

zenfree
28-04-2011, 14:02
206832
206833
206834

zenfree
28-04-2011, 14:03
206835

cemo
28-04-2011, 19:21
Bu sayfaya girmeyi kendime yasaklıyorum zenfree:))

Kuzum, sen beni öldürecekmisin. Deli gönül yarın kalk erkenden, taşkıranlardan bir aranjman yap diyor:) OFFFFF offffff

gilan
28-04-2011, 21:39
Hiç sırası değil ama gelecek kışa unuturum kesin. :D

Buyrun efendim kışlık saksı aranjmanları:
Fotoğraflar Kasım ayında Almanya'dan. Bir evin 4 penceresinin her birinde değişik bir kombinasyon vardı, bayılıp fotoğraflarını çekmiştim. Kim demiş kışın doğa uyuyor diye. :)

207029

207030

207031

207032

gilan
28-04-2011, 21:40
Bu arkadaşı da ben alıp yengeme hediye etmiştim.

207037

nurcanaybay
29-04-2011, 17:13
Nurcan Hanım'ın güzel bahçesindeki güzel aranjmanı, çok beğendim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=711218&postcount=453

Sn.Zenfree ;
teşekkür ederim.Bitkiler güzel gelişti ,şu an aşağıda ki gibi..

nurcanaybay
29-04-2011, 17:18
Sevgili Gilan'a daha önce bahsetmiştim.Ben hostalar'la birlikte orman menekşesini kullanmıştım.Onlar da iyi anlaştılar.Saksı daha büyük olsaydı
kenarlara da cam güzeli dikecektim ,yer kalmadı .

Eğer hostam mor yapraklı olsaydı çok güzel olurdu diye düşünüyorum.

gilan
29-04-2011, 17:20
Sn.Zenfree ;
teşekkür ederim.Bitkiler güzel gelişti ,şu an aşağıda ki gibi..

Hepsi çok güzel gelişmiş, sarkmış, hiç boşluk kalmamış.

Bu artık olmuş! :D

nurcanaybay
29-04-2011, 17:25
Büyük saksımın alt kısmı kırılmıştı .Onu boyayıp menekşe dikmiştim ,kenarına da sukulent ( ismini bilmiyorum ) diktim.Menekşeler geçince saksı boş kalmamış olacak.Fikir vermesi açısın dan paylaşıyorum.

Elim de alaca yapraklı küpeli var onu da yine cam güzeli ile birlikte dikeceğim.Hazırladığım da paylaşırım.

nurcanaybay
29-04-2011, 17:27
Teşekkür ederim sevgili Gilan :))

Mavi çim ile de mor yoncayı kullandım ,gelişmesini bekliyorum.

zenfree
29-04-2011, 20:30
Nurcan Hanım, tek kelimeyle harika. Başlığa eklediğiniz için teşekkürler.:)

zenfree
12-05-2011, 00:29
211286

A. Zinnia (Zinnia 'Magellan Orange') -- 1

B. Lamium maculatum -- 1

C. Pansy (Viola 'Panola Orange') -- 1

D. Rosemary (Rosmarinus officinalis) -- 1

E. Celosia 'Prestige Scarlet' -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:31
211287

A. Bronze fennel (Foeniculum vulgare 'Rubrum') -- 2

B. Nasturtium (Tropaeoleum 'Scarlet Gleam') -- 4

C. Sweet potato vine (Ipomoea batatas 'Tricolor') -- 1

D. Sage (Salvia officinalis) -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:33
211288

A. Petunia 'Supertunia Royal Velvet' -- 4

B. Salvia guarantica 'Black and Blue' -- 2

C. Angelonia 'Serena Lavender' -- 2

D. Nierembergia 'Purple Robe' -- 6

E. Nemesia 'Blue Lagoon' -- 6

zenfree
12-05-2011, 00:34
211289

A. Zinnia haageana 'Persian Carpet' -- 2

B. Petunia 'Ultra Blue' -- 3

C. Coleus (Solenostemon 'Alabama Sunrise') -- 1

D. Spanish flag (Ipomoea lobata) -- 1

E. Vinca 'Illumination' -- 2

zenfree
12-05-2011, 00:36
211290

A. Calibrachoa Starlette Yellow -- 2

B. Coleus (Solenstemon 'Colleen') -- 1

C. Petunia 'Baby Compact Coral' -- 1

D. Daisy (Argyranthemum 'Madeira White') -- 1

E. Nicotiana 'Saratoga Deep Rose' -- 1

F. Coleus (Solenostemon 'Autumn') -- 1

G. Sanvitalia 'Sunbini' -- 1

H. Strawflower (Bracteantha 'Sundaze Flame') -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:37
211291

A. New Guinea impatiens (Impatiens 'Sonic Red') -- 4

B. Croton (Codiaeum variegatum 'Petra') -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:39
211292

A. Black-eyed Susan vine (Thunbergia alata 'Suzie hybrids') -- 2

B. Coleus (Solenostemon 'Goldie') -- 1

C. Lantana (Lantana 'Landmark Yellow') -- 1

D. Abutilon pictum 'Thompsonii' -- 4

E. Osteospermum 'Lemon Symphony' -- 1

http://www.blackrhinoservices.com/bolddramaticcontainergardens.html

zenfree
12-05-2011, 00:44
211296

A. Sweet potato vine (Ipomoea batatas 'Margarita') -- 2

B. Gerbera 'Festival Semi Double Orange' -- 1

C. Gerbera 'Festival Yellow' -- 1

D. Pansy (Viola 'Majestic Giants Deep Blue') -- 3

E. Viola cornuta 'Velour Blue Dawn' -- 3

F. Grape hyacinth (Muscari armeniacum 'Cantab') -- 3

G. Geranium (Pelargonium 'Score Red') -- 2

H. Marigold (Tagetes patula 'Hero Gold') -- 1

I. Dracaena marginata -- 1

http://www.blackrhinoservices.com/RecipesCharmingContainerGardens.html

zenfree
12-05-2011, 00:45
211297

A. Sedge (Carex siderosticha 'Variegata') -- 2

B. Kale (Brassica oleracea 'Osaka') -- 2

C. Verbena 'Tuscany Violet with Eye' -- 2

D. Coral bells (Heuchera 'Pewter Moon') -- 2

zenfree
12-05-2011, 00:48
Devam ediyoruz.:)

211298

A. Coleus (Solenostemon 'Stained Glassworks Copper') -- 1

B. Lantana 'Dallas Red' -- 1

C. Bear grass (Xerophyllum tenax) -- 2

D. Coleus (Solenostemon 'True Red') -- 1

E. Coleus (Solenostemon 'Stained Glassworks Big Blond') -- 1

F. Licorice vine (Helichrysum petiolare) -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:49
211299

A. Petunia 'Ruffle Pink' -- 2

B. Verbena 'Aztec Raspberry' -- 3

C. Coleus (Solenostemon 'Frilly Milly') -- 1

D. Sweet potato vine (Ipomoea batatas 'Marguerite') -- 2

E. Angelonia 'Angelface White' -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:50
211300

A. Bacopa (Sutera 'Bridal Bouquet') -- 4

B. Torenia 'Catalina Blue' -- 1

C. Calibrachoa 'Cabaret Purple' -- 2

D. Shrimp plant (Justicia brandegeana) -- 1

E. Heliotrope (Heliotropium 'Marine') -- 2

F. Daisy (Felicia 'Read's White') -- 2

G. Licorice vine (Helichrysum petiolare) -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:51
211301

A. Sweet potato vine (Ipomoea batatas 'Margarita') -- 2

B. Snapdragon (Antirrhinum 'Floral Showers Rose Pink') -- 2

C. Browallia 'Blue Bell' -- 1

D. Pentas 'Graffiti Pink' -- 1

E. Snapdragon (Antirrhinum 'Floral Showers Apricot') -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:52
211302

A. Geranium (Pelargonium 'Orbit White') -- 1

B. Ivy (Hedera helix 'Glacier') -- 4

C. Bacopa (Sutera 'Snowstorm') -- 3

D. Impatiens 'Xtreme White' -- 2

zenfree
12-05-2011, 00:54
211303

A. Geranium (Pelargonium 'Bullseye Light Pink') -- 2

B. Petunia 'Supertunia Bermuda Beach' -- 1

C. Lobelia 'Riviera Blue Eyes' -- 2

zenfree
12-05-2011, 00:55
211304

A. Pansy (Viola 'Delta Beaconsfield') -- 3

B. Nasturtium (Tropaeolum 'Fordhook Favorites') -- 1

C. Lobelia 'Riviera Midnight Blue' -- 1

D. Dracaena marginata -- 1

zenfree
12-05-2011, 00:58
211305

A. Pansy (Viola 'Matrix' series) -- 3

B. Scented geranium (Pelargonium 'Rober's Lemon Rose') -- 1

C. Nasturtium (Tropaeolum 'Alaska') -- 2

D. Everbearing strawberry (Fragaria 'Ozark Beauty') -- 3

E. Bell pepper (Capsicum 'Purple Belle') -- 1

F. Johnny jump up (Viola tricolor) -- 3

http://www.blackrhinoservices.com/EasyBeautifulWindowBoxesforSun.html

zenfree
12-05-2011, 01:02
Biraz da askılılara bakalım.

211306

A. Calibrachoa 'Cabaret Purple' -- 2

B. Verbena 'Aztec Cherry Red' -- 1

C. Snapdragon (Antirrhinum 'Bells White') -- 2

zenfree
12-05-2011, 01:03
211307

A. Geranium (Pelargonium 'Designer Cherry') -- 1

B. Swan river daisy (Brachyscome iberidifolia 'Mini Yellow') -- 1

C. Nirembergia 'Purple Robe' -- 3

D. Marigold (Tagetes 'Lemon Gem') -- 3

E. Petunia 'Supercascade Rose' -- 1

zenfree
12-05-2011, 01:04
211308

A. Geranium (Pelargonium 'Designer Cherry') -- 1

B. Dracaena marginata -- 1

C. Lobelia 'Waterfall Blue' -- 4

D. Ivy (Hedera helix) -- 3

zenfree
12-05-2011, 01:07
211309

A. Osteospermum 'Serenity Sunburst' -- 3

B. Viola 'Sorbet Purple Duet' -- 4

C. Dianthus 'Cinnamon Red Hots' -- 2

http://www.blackrhinoservices.com/CreateStunningHangingBaskets.html

zenfree
12-05-2011, 01:09
211310

A. Beefsteak plant (Iresine herbstii) -- 2

B. Taffeta plant (Hoffmannia ghiesbreghtii) -- 1

C. Dracaena 'Song of India' -- 2

zenfree
12-05-2011, 01:10
211311

A. Canna 'Phasion' -- 1

B. Canna 'Tropicanna' -- 1

C. Caladium 'Florida Red Ruffles' 1

D. Geranium (Pelargonium 'Happy Thought') -- 1

E. Impatiens balsimina 'Ice' Series -- 1

http://www.blackrhinoservices.com/EasyAllFoliageContainerGardenRecipes.html

Fatoş
13-05-2011, 10:19
Ah Sevgili Zenfree, bu resimlerle bizi çıldıratacaksın, iyi ki akşam bilgisayarım yavaşlamışta bu senin gösterdiklerini görmemişim yoksa uykum kaçacaktı. Canım hepsi birbiriden güzel, inşallah bizde bu güzel uygulamaları yapmayı başarırız.

nurcanaybay
13-05-2011, 12:34
Açtığınız başlıkların müptelası olmaya başladık :))
Çoğu bitkiyi tanımasam da ufkumu genişletiyor.

Teşekkür ederim.

Kiraz
13-05-2011, 12:38
Lobelia her yere ne kadar yakışıyor değil mi? Benimkilerin hepsi öldü, bulursam hemen alacağım, geçen seneler denedim, başka çiçekler arasında bir kökü bile bütün saksının havasını değiştiriyor.

Bu arada, saksılar yine çok güzel.

cemo
13-05-2011, 12:41
Ufuk genişledikce, cüzdan daralıyor:D:D:D

Kafayı yeme noktası da cabası. Bu sabah rüyamda, çimlerin arasından sukulent yoluyordum da:p

nurcanaybay
13-05-2011, 17:58
:))) Zenfree 'den borç alırsın .

Şaka bir yana , Cemo senin elinde bitki çeşitliliği çok .Bir arkana yaslanıp baksan...
o bitkilerle ne arajmanlar yapılır .Olmadı yürüyüşlerini sıklaştırırsın.:))

cemo
13-05-2011, 18:09
Bitki sıkıntı değil de, saksı coğalsın istemiyorum. Olanları bir araya toparlamaya calışıyorum. Saksı cekiştirmekten yoruldum:(
Herşeyi bahceye dikmeye calışıyorum. Bahcede aranjman olacak artık:)
Ama aklım hep bu başlıkta:))

Zenfree, batıracak benim ekonomiyi:))

zenfree
16-05-2011, 10:14
Arkadaşlar yazdıklarınız için teşekkür ederim.:) Sevgili Cemo emekli olunca senin evinin yanınada fidanlık açmaya karar verdim. Köşeyi dönerim.:)))

zenfree
16-05-2011, 10:18
Açtığınız başlıkların müptelası olmaya başladık :))

Teşekkür ederim.

Nurcan Hanım sağolun. Benim bahçem olmadığı için böyle fotograflarla idare ediyorum. Görünce de sizlerle paylaşmadan olmuyor. Sizlerin uygulamalarını görünce kendim yapmışım gibi mutlu oluyorum.:)

zenfree
16-05-2011, 10:24
Lobelia her yere ne kadar yakışıyor değil mi? Benimkilerin hepsi öldü, bulursam hemen alacağım, geçen seneler denedim, başka çiçekler arasında bir kökü bile bütün saksının havasını değiştiriyor.

Bu arada, saksılar yine çok güzel.

Lobelyaları ben de çok seviyorum. İki saksımı onlara ayırdım. Fidanlıklara henüz gelmedi.

canannuman
18-05-2011, 14:48
Baştan sona okudum nefis bir konu ve nefis paylaşımlar elinize emeğinize sağlık hepinizi tebrik ederim.
En çok ta top şeklindeki saksılıklarda çiçekler enteresan geliyordu hep görüyordum. Şimdi çözdüm teşekkürler.(kafes teli gibi saksılıklara samanımsı birşeyler kullanılarak dipten ekilen üste çıkan fideler.) Samanımsı şey nedir acaba? Arasak ne diye ararız?
Ben bauhausta gördümdü ancak videolardan birinde adam pamuk parçalar gibi didikleyerek dizayn etti. Bilmem gördünüzmü teşekkürler paylaşımlara.

zenfree
20-05-2011, 00:14
Sayın canannuman bahsettiğiniz videonun linkini ekleyebilir misiniz?

zenfree
20-05-2011, 00:15
214266

limon
21-05-2011, 13:26
214672

214673
214714
214715
214716

limon
21-05-2011, 16:13
214717

214718

gilan
25-05-2011, 10:27
216294

216295

gilan
25-05-2011, 17:26
Sarıkızlar (lysimachia) ne kadar da yakışmış, saksıdan sarkmış...

216450

zenfree
27-05-2011, 00:53
Sardunya ve lobelya

217210

http://blog.oregonlive.com/kympokorny/2007/08/pruning_butterfly_bush_and_oth.html

nurcanaybay
27-05-2011, 13:34
Gerbera -Lobelya -şeker begonya

limon
27-05-2011, 14:59
Gerbera bu hafta semt pazarında satılıyordu. Bodurlardı, üzerleri çiçek doluydu. Taşınacağım diye almadım ama aklım kaldı.

nurcanaybay
27-05-2011, 16:49
Bura da ki seralara ilk bu yıl geldi ,sadece çiçek aranjmanlarında görür fidelerini bulamazdım.Küçücük bir saksı bahçeye renk katıyor ,taşınınca alırsınız.

gilan
27-05-2011, 17:11
Gerberanın çiçekli kalma süresi uzun mu?

nurcanaybay
27-05-2011, 19:42
Yaz boyunca açar dediler ,ben ilk kez yetiştireceğim.Yaşatabilirsem gözlemlerimi paylaşırım.

(Gerbera ekim ayının sonuna dek çiçek açmayı sürdürdü.)

(Mart'ta tekrar çiçeklenmeye başladı )

zenfree
27-05-2011, 21:28
Nurcan Hanım çok güzel olmuş. Sanırım iki kök lobelya var. Büyüdüklerinde daha da güzel bir görüntü olacak.

cemo
27-05-2011, 21:36
Bugün,elimde olan fideleri 2 saksıya aranjman yaptım. Bodrum papatyası, buz ciceği, lobelya, sedum, alacalı hedera, petunya, gazanya, clarkia aklıma gelenler. Ben aranjman değil, çorba yaptım sanırım:)

Fotoğraf cekmeyi unutmuşum:(

nurcanaybay
28-05-2011, 14:06
Nurcan Hanım çok güzel olmuş. Sanırım iki kök lobelya var. Büyüdüklerinde daha da güzel bir görüntü olacak.

Evet ,her iki tarafına birer kök diktim.
Teşekkür ederim ,benim de hoşuma gitti :)

ardabora
30-05-2011, 00:12
sevgili nurcan, gerberaların tonu çok güzelmiş,resimde mi öyle çıktı? nar çiçeği gibi...

ve cemo..senin çorban bile kimbilir nasıl güzel olmuştur ha...resim bekliyoruz...

nurcanaybay
30-05-2011, 13:16
Biri nar çiçeği kırmızısı ,diğeri turuncu açtı.Fotoğrafta tam rengini yansıtmıyor ,biraz soluk çıkmış.

nuray
30-05-2011, 15:24
bende peygamber kılıçı ile barış çiçeğini aynı saksıya diktim çok güzel bir görüntü oluşturdu resmini çektiğimde yükleyeceğim hemen.

zenfree
14-06-2011, 10:23
Sayın lir'in galeriye eklediği güzel düzenlemeleri.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39821&postid=23981#post23981

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39820&c=

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39707&catid=newposts&cutoffdate=lastvisit

ardabora
14-06-2011, 17:42
Lir'in saksılarla düzenlemelerini çok beğendim ben ya,renkler ve çiçeklerin formları bir harika...hele ilk linkteki resim,sanki dergilerden fırlamış gibi,muhteşem...

jineop
14-06-2011, 21:47
Sevgili zenfree,
Sevgili ardabora
güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Çaya beklerim.
Diğer bir saksım beyaz bodrum papatyası , arada küçük beyaz papatya , altta beyaz sedum ve vazgeçemediğim lobelyadan oluşuyor.

günebakan
14-06-2011, 22:26
Bu da diğerleri gibi çok güzel sevgili Lir ellerinize sağlık:)

jineop
15-06-2011, 20:37
Bu da diğerleri gibi çok güzel sevgili Lir ellerinize sağlık:)

Sevgili günebakan teşekkür ederim. Sevgiler...
Bu saksıda da kenarlarda sedum album ortada tohumdan yetiştirdiğim Nemophila menziesii var. Sedum album beyaz açtığında resim çekmemişim. Görüntü çok güzeldi...

Sevgi Durul
15-06-2011, 20:43
Saksı düzenlemeleriniz çok hoş, sevgili lir. Ellerinize sağlık. Nemophila ayrı bir güzel, çok yıllık mı?

jineop
15-06-2011, 21:14
Saksı düzenlemeleriniz çok hoş, sevgili lir. Ellerinize sağlık. Nemophila ayrı bir güzel, çok yıllık mı?

Çok yıllık değil ama her yıl döküldükleri topraktan kendiliğinden tekrar çıkıyorlarmış. Kolay ve yüksek çimleniyor. Kuraklığa dayanıklı, verimsiz toprak seviyor. Denemenizi öneririm. Teşekkürler ve sevgiler.

zenfree
16-06-2011, 20:44
Lir'in saksılarla düzenlemelerini çok beğendim ben ya,renkler ve çiçeklerin formları bir harika...hele ilk linkteki resim,sanki dergilerden fırlamış gibi,muhteşem...

Çok haklısın. Ben de öyle düşünüyorum.
Sayın lir bu düzenlemeleriniz herhangi bir yerde yayınlandı mı?

jineop
17-06-2011, 10:16
Çok haklısın. Ben de öyle düşünüyorum.
Sayın lir bu düzenlemeleriniz herhangi bir yerde yayınlandı mı?

Sevgili Zenfree herhangi bir yerde yayınlanmadı. Yayınlanacak kadar güzel bulmanız ayaklarımı yerden kesti, daha bir motive etti. Yeni düzenlemeler yaptım. Çok teşekkür ederim. Saksıların diğer tarafındakileri yakından çektim. Bu saksıların arkasında açmayı bekleyen turuncu renkli begonvil ve ada begonvili var. Onlar açınca kare tamamlanacak.
Sevgiyle...

jineop
17-06-2011, 10:55
Aynı saksının yüksekten , diğer plandan ve çiçeklerin yakından görünüşü. Latinler açınca tekrar görüntüleyeceğim.

zeyzeynep
20-06-2011, 20:04
amatörden bir saksı aranjmanı=)

zenfree
20-06-2011, 22:41
Zeynep Hanım harika görünüyor. Sakız sardunyalar biraz daha büyüdüklerinde daha da güzel olacak. Fotograflar için teşekkürler.:)

zeyzeynep
21-06-2011, 10:04
Rica ederim Zenfree Hanım. Ben de sabırsızlıkla sardunyaların ve telgraf çiçeğinin büyümesini bekliyorum.

zenfree
22-06-2011, 14:26
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39991&postid=24140#post24140

jineop
01-07-2011, 12:02
Latinler açtı, benim hoşuma gitti. Sevgili ardabora beklediğiniz görüntüye yakın mı?

ardabora
09-07-2011, 21:43
Bu yıl ilk kez calibrachoa (http://www.google.com.tr/search?q=calibrachoa&num=100&hl=tr&newwindow=1&safe=off&prmd=ivns&lr=lang_tr&biw=1280&bih=643&wrapid=tlif131023995817831&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi) satın aldım ( sanırım bu çiçeğin Türkçe ismi yok ,varsa da ben bilmiyorum)

Ve yine ilk kez veronica repens (http://www.google.com.tr/search?um=1&hl=tr&lr=lang_tr&newwindow=1&safe=off&biw=1280&bih=643&tbs=lr%3Alang_1tr&tbm=isch&sa=1&q=veronica+repens&image_url=&encoded_image=&image_content=&filename=&um=1&hl=tr&lr=lang_tr&newwindow=1&safe=off&sa=N&biw=1280&bih=643&oq=veronica+repens&aq=f&aqi=&aql=undefined&gs_sm=e&gs_upl=321644l326832l0l15l15l0l6l1l0l235l1334l0.8. 1l9) gördüm çiçekçide,ne olduğundan emin değildim ama satıcı bunun yayılıcı olduğunu söyleyince,sepetten sarkması için iyi olacağını düşündüm. (Bunun da Türkçe ismini bilmiyorum bu arada :p)

Sepetime tek kök beyaz alyssum ve tabi ki vazgeçilmezim cezayir menekşesi de ekledim.

Calibrachoa, Petunya gibi sorunlu değil,yaprakları yapış yapış olmuyor,tam benlik...Sepetteki tek sorun,veronicanın suyu fazla sevmesi,ekstradan ona daha sık su veriyorum.

5 haftadaki gelişim harika...

zenfree
11-07-2011, 10:08
Çok güzel görünüyor. 5 haftada ne kadar güzel gelişmiş. Sepette de çok yakışmışlar. Cezayir menekşesinin bitki aranjmanlarına çok yakıştığını düşünüyorum. Veronica repens beyaz beyaz açınca kimbilir nasıl görünecek.:)

fooflower
12-07-2011, 12:20
Temmuz ayının ilk haftası yapılan:1. sarkan saksıda 2. sepette olan iki aranjmanımın fotolarını bahçeye yüklediğim için buraya koyamadım. Yarın gelişmiş hallerinin fotolarını yüklerim.

bunlar harika fikirler....Ne kadar geç kalmışım....

fooflower
13-07-2011, 10:05
petunya ve rozet.Çok iyi gelişme göstermediler. İYİ ANLAŞAN 2 ÇİÇEK DEĞİLLER HERHALDE.
233815

233816
SEPETTEKİLER: SAKIZ SARDUNYA-KEDİ TIRNAĞI-YER MİNESİ-YAPRAĞI GÜZEL
233817

233818

armeria
13-07-2011, 13:30
sayın Fooflower, yaprak güzeli ile düzenlediğiniz sepete bayıldım.ellerinize sağlık

fooflower
15-07-2011, 08:54
Teşekkür ederim armeria..Tadını alınca daha farklı sepetler yapmak istiyor insan.Gelişmelerini beklediğim bi kaç aranjmanım daha var.

zenfree
15-07-2011, 10:07
Sepetler çok güzel görünüyor. Renkler harika görünüyor.

fooflower
15-07-2011, 11:07
Sizin sayenizde zenfree. Şimdi de sıra sukulentlerde. Alışkanlık yapıyorlar. Tatlı telaş yaşamak güzel oluyor.. Teşekkür ederim....

ardabora
19-07-2011, 00:20
netten alıntıdır...

Allah'tan hiç Heuchera'm yok,yoksa böyle aranjmanlar yapmak için debelenir dururdum..;)

nurcanaybay
24-11-2011, 13:13
Pots & containers | Plants | Gardeners' World (http://www.gardenersworld.com/plants/pots-containers/category/autumn-winter/)

Saksı aranjmanlarını hazırlamaya başlıyacak arkadaşların işine yarayabilir.

zenfree
29-12-2011, 21:24
261803

How to Plant a Container Garden-By Marie Hofer | Hutimes (http://hutimes.com/?p=2635)

zenfree
22-01-2012, 22:31
Fine Gardening: Expert garden plant advice, tips, and ideas from Fine Gardening magazine, including design, care, and how-to garden techniques. (http://www.finegardening.com)

265392

265393

zenfree
22-01-2012, 22:33
Fine Gardening: Expert garden plant advice, tips, and ideas from Fine Gardening magazine, including design, care, and how-to garden techniques. (http://www.finegardening.com)

265394

1. ‘Excalibur’ caladium (Caladium bicolor ‘Excalibur’, USDA Hardiness Zones 10–11)
2. ‘Fairy’ Rex begonia (Begonia ‘Fairy’, not hardy below Zone 11)
3. ‘Mint Frost’ heuchera (Heuchera ‘Mint Frost’, Zones 4–9)
4. Creeping wire vine (Muehlenbeckia axillaris, Zones 8–10)

265395

1. ‘Sutherland Gold’ elderberry (Sambucus racemosa ‘Sutherland Gold’, Zones 3–7)
2. ‘Caramel’ heuchera (Heuchera ‘Caramel’, Zones 4–9)
3. Bowles’ golden sedge (Carex elata ‘Aurea’, Zones 5–9)
4. ‘Gold Tips’ spikemoss (Selaginella kraussiana ‘Gold Tips’, Zones 6–10)
5. Fiber-optic grass (Isolepis cernua, Zones 8–10)

zenfree
22-01-2012, 22:46
Fine Gardening: Expert garden plant advice, tips, and ideas from Fine Gardening magazine, including design, care, and how-to garden techniques. (http://www.finegardening.com/)

265398

265399

265400

265401

emily14
22-01-2012, 22:57
Selamlar,

Arajmanlara tam anlamıyla bayılıyorum ama bir sorum olacak, uygulamış veya bir şekilde deneyimi olan varsa cevaplarsa çok sevinirim.
Bu bitkiler çok sıkışık değil mi? Bitki başına ne kadar toprak, besin düşer? Acaba mutlular mı gerçekten. Yoksa ilk ekildikleri zamanki canlılık ve güzel görüntü mü?

Not: Sukulent ve kaktüslerin aşırı toprak ihtiyacı olmadığını biliyorum ama burda pek çok geniş yapraklı, kökleri büyük olan bitkiler var.

Şimdiden teşekkürler...

EMEL

zenfree
29-01-2012, 22:23
Mevsimlik bitkilerde sorun olacağını sanmıyorum.

Andora
20-02-2012, 12:10
Çok beğendiğim bir uygulamayı paylaşmak istedim, alanı benim gibi dar olanlar için biçilmiş kaftan ;)

Manolya_
20-02-2012, 12:14
Bütün çalışmalar çok hoş,
paylaşım yapan arkadaşlara teşekkürler. Örnek oluyor bizlere bu çalışmalar
Saygılar

Çiçeksever41
14-03-2012, 21:42
hepsi çok güzeller ama arkadaşlar sepete nasıl dikim yapıyoruz yani su tahlkiyesi vs. açısından altına poşet mi geçiriyouz

Çiçeksever41
14-03-2012, 21:43
petunya ve rozet.Çok iyi gelişme göstermediler. İYİ ANLAŞAN 2 ÇİÇEK DEĞİLLER HERHALDE.
233815

233816
SEPETTEKİLER: SAKIZ SARDUNYA-KEDİ TIRNAĞI-YER MİNESİ-YAPRAĞI GÜZEL
233817

233818

mesela bu fotodakilerde poşetmi var su tahliyesi naısl

kelebek çalısı
14-03-2012, 22:36
hepsi çok güzeller ama arkadaşlar sepete nasıl dikim yapıyoruz yani su tahlkiyesi vs. açısından altına poşet mi geçiriyouz

Bu tip saksıların bir kısmının iç kısmı naylon kaplı oluyor. Bazıları ise naylonsuz. Bu durumda siz kalınca bir naylondan veya ben en kalın çöp poşetlerinden kullanıyorum, saksının çapına ve derinliğine uygun olarak keserek, içine çeşitli yerlerden küçük kesikler atarak delik açma işlemini de tamamlarsanız, istediğiniz mevsimlik çiçekleri böyle sepet veya askılı saksılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

nurcanaybay
15-03-2012, 13:08
İlk 2 fotoğrafta ki askılı saksılara doğrudan toprak koyup dikim yapıyorum.
İki yıldır bir sorun yaşamadım.Diğerlerine göre daha sık sulanması gerekiyor sadece.

MİRBE
15-03-2012, 20:42
Bir sorum olacak kenarları oyuk basamaklı testilere nasıl ekim yapalirim? Tohum mu fidemi ekmeliyim tohumu ayarlamam diye endişeliyim.

kelebek çalısı
15-03-2012, 23:42
Bir sorum olacak kenarları oyuk basamaklı testilere nasıl ekim yapalirim? Tohum mu fidemi ekmeliyim tohumu ayarlamam diye endişeliyim.

Sn. MİRBE,

sanırım bahsettiğiniz saksı genelde mutfaklarda sık kullanılan kekik, fesleğen, v.b. herbal bitkiler dediğimiz bitkiler için tercih edilen toprak saksılardan olmalı. Benim bildiğim kadarıyla fide olarak temin edilen bitkiler saksının bölmelerine yerleştiriliyor.

Öncelikle toprak saksıyı bir kaç saat önceden su dolu bir kovanın içinde bekletmeniz tavsiye edilir ki, içine dolduracağınız torf karışımının nemini uçurmasını bu şekilde önlemiş oluyorsunuz.

Bu arada saksınızın sulama sistemi için çalışmaya başlayabilirsiniz. Saksınızın yüksekliğinden biraz daha uzunca keserek hazırlayacagınız ve saksınızın çapına göre uygun bulduğunuz pvc bir boruyu hazırlamaya başlamalısınız. Bu borunun saksının tabanına denk gelecek kısmı kapalı olmalı. Bir şekilde suyun hızlıca alttan akıp gitmesini önlemek amacıyla kapalı olması gerekiyor. Sonrasında boru uzunluğunca çeşitli yerlerden açacağınız delikler ile hazırlığınızı tamamlamış olacaksınız.

Birinci seviyedeki saksı deliğine kadar saksınızı toprak ile doldurup, hazırlamış olduğunuz pvc boruyu düzgün bir şekilde yerleştiriyorsunuz ve sonrasında dıştan içe doğru fidenizi yerleştiriyorsunuz, köklerin gelişiminin iyi olması için doğru bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olduktan sonra ikinci seviyedeki deliğe kadar toprak veya torf ile doldurmaya devam ettiğiniz saksınızı, sırayla tüm seviyelerdeki fide dikimini aynı şekilde tamamlayarak hazırlamış oluyorsunuz.

Sulama işlemini yaparken suyu borunun ağzına kadar doldurmanız saksınızın içindeki fidelere yeterli ve etkili miktarda su ulaşmasını sağlayacak, bitkileriniz sağlıkla büyüyecektir.

Size bu konuda resimli anlatımları ile daha yardımcı olabilecek bir sitenin linkini de aşağıda veriyorum. Kolay gelsin.

Redoing It - with DIY and PSE: Growing Herbs in a Strawberry Pot (http://redoingit.blogspot.com/2011/08/growing-herbs-in-strawberry-pot.html)

gilan
17-04-2012, 02:46
Gölge aranjmanı:

283831

Sambucus 'Sutherland Gold'
Cimicifuga 'Pink Spike'
Caryopteris 'Snow Fairy'
Heuchera 'Silver Scrolls'
Hosta 'Stained Glass'

nevsune
17-04-2012, 12:58
Geçen yıl Martha Stewart'da bu tür bir aranjman hazırlanmasına denk gelmiştim. Hosta, heuchera, diğer sarkanları pek hatırlamıyorum ama bir de saz benzeri bir bitki kullanmıştı. Sazlar çok güzel bir görüntü vermişti.

Bu tür saksı aranjmanları hazırlarken koşullarının uygun olmalarına dikkat etmek gerekir. Ben de geçen yaz heuchera saksısına maviş, sarıkız gibi sarkıcı bitkiler dikmiş, duruma göre bu yaz ilaveler yapmayı planlamıştım. Heuchera ve maviş soğuklara dayanamayıp dondular. Ki ben heucheranın soğuklara dayanıklı olduğunu biliyordum ama bitkilerin toprakta veya saksıda olmaları durumu değiştirebiliyor.

gilan
17-04-2012, 19:44
Maviş yanlış hatırlamıyorsam -15 civarlarına kadar dayanıyordu, bu seneki Ankara kışını atlatamamasını anlayışla karşılayabiliriz. Ama heuchera'ya çok şaşırdım Nevsun Abla. Hep -30 hatta -40'a kadar dayanır diye görüyorum çünkü. Geçen kış benimkilerden biri 8 cm'lik fide saksısında dışarıda geçirmişti kışı. Kökü bile meydandaydı. Sendekinin türü mü hassas acaba?

zenfree
19-05-2012, 21:01
Sevgili Gilan hazırladığı çok güzel aranjmanları kendi sayfasında paylaşmıştı. Ben de buraya link yazıyorum. Hepsi de çok güzel.

http://www.agaclar.net/forum/968213-post369.htm
http://www.agaclar.net/forum/968217-post370.htm
http://www.agaclar.net/forum/968218-post371.htm
http://www.agaclar.net/forum/968226-post375.htm
http://www.agaclar.net/forum/968614-post385.htm

gilan
20-05-2012, 18:36
Sağ ol zenfree, ben bir ara ekleyeyim diyordum, sen önce davrandın. :)

Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, 3 numara benim hazırladığım bir aranjman değil, onu bir tekniği anlatmak için koymuştum.

Bir de şunu da ekleyelim: http://www.agaclar.net/forum/968219-post372.htm

gilan
26-05-2012, 01:02
Açık yeşil otsu bitki Japanese Forest Grass aranjmanlara çok yakışıyor:

300627

300628

Bu da saksı aranjmanı değil de, saksıların aranjmanı: :p

300629

Saksı aranjmanı deyince akla gelen 1 numaralı bitki: yaprak güzeli!

300630

nurcanaybay
26-05-2012, 20:56
Geçen yıl hazırladığım 2 saksı arajmanı

1.saksı: carex - ruellia( 2 kök ) -begonya

Begonyayı kış'a dayanmaz diye baharda ilave etmeyi düşünmüştüm fakat

ruellia saksıyı doldurunca yer kalmadı.Uygun zamanda birini çıkarıp yer açacağım.Ruellia irice mor çiçek açan bir bitki.

2.Saksı : Cordyline - bronz carex - bahçe külü -menekşe - cezayir menekşesi

Bu saksıyı sonbahar renklerinde hazırlamaya çalışmıştım.Ama hangi akla hizmet bahçe külünü ekledim bilmiyorum :) . Cezayir menekşesi de yakışmadı.

Her ikiside çıkacak yerine mor çiçekli bir bitki eklenecek .

gilan
26-05-2012, 21:16
Çok güzel olmuşlar. :) Bahsettiğiniz modifikasyonlarla daha da güzel olacaklar.

İlk saksıdaki altta köşedeki mor yapraklar nedir? Her ne ise begonyayla süper bir uyum yakalamış.

İkinci saksıdaki kül çiçeği renk tonundan başka, ileride fazla büyümesiyle de sorun yaratabilir diye düşünüyorum. Bordo ya da turuncu tonlarında yaprak güzeli nasıl gider acaba?

nurcanaybay
26-05-2012, 21:37
İlk saksıda ki mor yapraklı çalı türü ,yaz kış gölge de **** güneşte rengi değişmiyor.
Kış aylarında çeliklemiştim.

Üzgünüm ismini hatırlayamadım :)

İkinci saksıya bordo renk bir bitki eklersem cordyline ile aynı tonlarda olur ama turuncu
çok yakışır .Aramaya başlıyacağım ,teşekkürler :)

gilan
29-05-2012, 05:25
Bugün tam oraya göre bir yaprak güzeli gördüm. Keşke yollayabilseydim. :)

301917

ciceksever70
29-05-2012, 07:15
Saksidaki zeytin agacinin etrafina hangi bitki uyabilir aranjman icin?

kelebek çalısı
29-05-2012, 12:07
Latin çiçeği olabilir.

nurcanaybay
29-05-2012, 13:26
Bugün tam oraya göre bir yaprak güzeli gördüm. Keşke yollayabilseydim. :)

301917

Bu kadar olur ...sera gezileriniz sırasında sanırım bu rengi görmüş ,içimi
sızlatacak kadar beğenmiştim :)) Gerçekten çok güzel , balkona bir tane alın lütfen.

O saksıda ki cezayir menekşesini ve bahçe külünü çıkarıp yerine sarı suculentten diktim ( şimdi adını
hatırlayamadım ) .Menekşelerin zamanı geçince bitki ilavesi yapacağım.O yaprak güzeli nasılda yakışırdı.

agozce
29-05-2012, 13:32
Ben de nette bunu gördüm. Saksıları artık tek tip ekmemek gerek değil mi?

302055

gilan
28-08-2012, 02:52
Bir dergide rastladığım, "Başarılı bir aranjman saksısı nasıl hazırlanır?" konulu bir yazı:

Kabaca Türkçe çevirisi:

1. Saksının altını file ile kaplayın. (Bu amaçla satılan 'landscape fabric' adı verilen, suyu geçiren ama toprak geçmesini ve yabani ot çıkmasını engelleyen kumaş benzeri bir örtü var. Her yerde bulunabiliyor mu bilmiyorum ama benzer çözümler bulunabilir.) Örtünün üzerine 2.5 cm yüksekliğinde çakıl taşı doldurup bir kat daha örtü serin. Bu toprağın saksıın altından akmasını ve delikleri tıkaması engelleyecektir.

2. Saksıyı yukarıda 10cm kalacak kadar iyi kaliteli bir toprakla doldurun. Böylece bitkileriniz hali hazırda var olan toprakları ve kök sistemleri için yer bırakmış olursunuz. Eğer bitkiler daha küçük saksılarda ise daha az yer bırakın.

3. Toprağın üstüne yavaş salınımlı gübre ekleyin. Ellerinizle ya da kürek yardımıyla gübreyi toprağın 15-20 cm derinliğine kadar eşit olarak karıştırın.

4. Önce büyük bitkileri yerleştirin. Saksının kenarlarına doğru geldikçe küçük bitkileri ekleyin. Bitkileri ekledikçe saksıyı da toprakla doldurun. Bitkilerin mevcut toprak hizalarını üstüne 1 cm'den daha fazla toprak koymayın.

5. Saksıyı hortuma yağmurlama ucu takarak yavaş yavaş 10 dakikaya kadar sulayın. Toprağın suyu iyice emmesini sağlayın. Su saksını altından rahatça akmaya başlayınca sulamaya son verin.

327631

günebakan
28-08-2012, 11:24
Küpe çiçeği ile aynı saksıda ne yetişir acaba?

gilan
28-08-2012, 19:36
Begonya, yaprak güzeli ve cam güzeli bence en uyumlu oldukları.
Ama küpe çiçeğini her çeşit aranjmanda gördüm, pek çok değişik kombinasyon denenebilir. Sardunya, calibrachoa, sarıkız... :)

limon
28-08-2012, 20:41
Yazbaşında sarıkızı arsızlığına güvenerek, tuğladan yaptığımız yolun aralıklarına dikmiştim. İlk başta görünen kısımlar büzüştü, kayboldu gitti yine de sulamaya devam ettim. Şimdi her yerden sürgünler vermeye ve yayılmaya başladı. Çim tohumu ekecektim ama biçmesi zor olur diye düşünüyordum, sarıkız sararsa çimden çok daha güzel olacak.

Bir de Sarıkızın fazla uzayan dallarını istediğiniz uzunluktan kesin, budadığınız bir dalın yerine 10 a yakın çatallaşıp gelen sürgünler göreceksiniz. Fena yayılmacı bir bitki. Bir kere saksınıza veya bahçenize girdi mi kökünü kazımak imkansız.

nurcanaybay
28-08-2012, 21:30
Küpe çiçeği ile aynı saksıda ne yetişir acaba?

Bacopa ve mor oxalis ile dikilebilir ya da ikisinden biri tercih edilebilir.
Örneklerini görmüştüm.

günebakan
28-08-2012, 21:31
Çok teşekkürler Gilan ve Nurcan hanım:)

Capricorn
27-09-2012, 20:12
Ben de nette bunu gördüm. Saksıları artık tek tip ekmemek gerek değil mi?

302055

Çok zengin durmuş bu aranjmanlar, saksının toprağı görünmüyor bile.
Harika.

nurcanaybay
28-09-2012, 14:15
Sıcak renkler

nurcanaybay
28-09-2012, 18:46
Bir kaç örnek daha...

nurcanaybay
28-09-2012, 19:32
Kışlıklar

nurcanaybay
04-10-2012, 13:06
Google Translate (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=tr&prev=/search%3Fq%3Dalissum%2Bbianco%26hl%3Dtr&rurl=translate.google.com.tr&sl=es&u=http://m.pinterest.com/susanedghill/gardens-containers-planters-quiet-corners-etc/&usg=ALkJrhjgVHvQ9YsZzZzExO1_uoS5S_xzHQ)

farpali
14-10-2012, 01:45
Çok sevimli

farpali
25-11-2012, 00:50
Çift katlı saksı

farpali
25-11-2012, 00:50
Güzel olmuş

farpali
25-11-2012, 00:51
Galiba en güzeli bu.

farpali
08-12-2012, 09:57
Harika bir manzara...

farpali
09-12-2012, 22:54
Sayın farpali sizi tebrik etmek istiyorum, uzun zamandır sayfayı sessiz sedasız takip ediyorum. Sayenizde çok değişik aranjmanlar ve sukulentler görüyorum, hayran oldum açıkcası. Ellerinize sağlık.

Sayın delete61 teşekkür ederim..Elimden geldiğince bende bu fotolardan feyz alıyorum,faydalanıyorum...Paylaşarak benim gibi doğa dostu olanlarada bir faydam olsun istedim..İnsanın bildiği sadece kendine kalırsa hiç bir işe yaramaz...,bir adım bile ilerliyemeyiz düşüncesindeyim.Saygılar

farpali
10-12-2012, 22:36
İzlerken dinleniyor insan...

farpali
11-12-2012, 13:59
Renk cümbüşü

farpali
11-12-2012, 14:00
Cümbüşe devam

farpali
13-12-2012, 18:23
Seyret dur...

farpali
13-12-2012, 18:24
Sonbaharın renkleri

farpali
13-12-2012, 18:25
Çok güzel

farpali
15-12-2012, 00:16
Çok zarif olmuş...

farpali
20-01-2013, 03:45
....

nkutsay
14-04-2013, 10:21
Ilk sayfadan itibaren bayildim paylasimlara. Hepsi ilham verici.

Tika
14-04-2013, 11:38
Ben de saksı büyütme işlemlerine devam etmeden önce sayfaya bir göz gezdirmek istedim. :)
Birazdan iki tür Difenbahya ve 3 tür fitonyayı aynı saksıya dikeceğim.

gokcegokce
09-05-2013, 22:04
Bu da benim sardunya aranjmanım.

gilan
23-05-2013, 08:55
Çok değişik tonlarda bir aranjman:
Hoşuma gitti. :rolleyes:

408524

Kaynak: http://www.deborahsilver.com/blog/wp-content/uploads/2012/11/Sept-22-2012-005.jpg

Angels Sour
12-06-2013, 17:24
416966
Bir aranjman da benden
Hypoestes "pembe, kırmızı,beyaz"
Hedera helix
Pilea silver tree
Peperomia clusiifiolia

Angels Sour
12-06-2013, 17:26
Hypoestes "üç renk"416977

Jezebel
30-12-2013, 11:26
Aylar oldu bu 3 bitkiyi buluşturalı.
Önce bozuldular şimdilerde gelişmeye başladılar.

462700

Umarım kimse kimseyi sindirmeye çalışmadan geçinip giderler.

Mücevher Çalısı
29-04-2015, 12:14
Yapım aşamamda böyle bir renk beklemiyordum. Hercailerin karışık renkli olması gerekiyordu...

549505

549506

1. Plectranthus australis (Parlak Mustafa)

2. Viola tricolor (Hercai Menekşe)

3. Sedum reflexum (Dam Koruğu)

4. Vinca major variegata (Alacalı Cezayir Menekşesi)

5. Salvia coccinea (Kırmızı Adaçayı Çiçeği) misafir bitki

6. Tulipa (Lale) misafir bitki

zehra evin
11-06-2015, 13:18
Sayın Jezebel;saksı arajmanınızdaki geniş,parlak yapraklı çiçeğinizin adı nedir acaba?Bir arkadaşım hediye getirmiş adını bilmiyorum.Keyfi çok güzel hep boya gidiyor.Çiçeğin adını bilmediğimden nasıl bakım uygulayacağımıda bilemiyorum.

Jezebel
16-06-2015, 19:10
Sayın Jezebel;saksı arajmanınızdaki geniş,parlak yapraklı çiçeğinizin adı nedir acaba?Bir arkadaşım hediye getirmiş adını bilmiyorum.Keyfi çok güzel hep boya gidiyor.Çiçeğin adını bilmediğimden nasıl bakım uygulayacağımıda bilemiyorum.

Dev telgraf çiçeği (Tradescantia zanonia)