View Full Version : Çuha Çiçeği (Primula sp.)
çiçeksever
11-04-2007, 11:44
ben 2 sene önce çuha aldım.Şu anda bahçenin bir kısmını sardı.yetiştirmesi kolay ve çoğu çiçeğin açmadığı şubat-mart aylarında çiçek veriyor.
Merhaba,
Ben her seferinde ölmelerine sebep oluyorum.
Aldıktan sonra küçük saksılarında yaşamalarını istiyorum ama bir şekilde ölüyorlar.Toprakları kurudukça suluyorum.Ölmelerine sebep ne olabilir acaba?
çiçeksever
12-04-2007, 11:35
benimkiler bahçede yanıda elma ağacı var,resmin sol tarafında.resmin sol tarafında gözüken küçükler tohumdan kendileri çoğaldı.Ben birşey yapmadım.3-4 tane almıştım 10-12 kadar oldu.Bahçeyi sularken onları da suluyorum.Başka birşey yok.
Aynen bendekide öldü.Sanırım bahçe istiyor.Saksıda gelişemiyor.
BenBen1967
13-04-2007, 19:39
******* bahçeyi istiyorlar 2 sene önce apartmanın bahçesine diktiklerim yaşıyor ama onlarcası saksıda öldü:(
Abant yaylalarında yöresel olarak "yoğurt çiçeği" denen bir çiçek var.Sarı renki olur aynı çuha çiçeğine benzer.Çok derin kökleri olur.2-3 tane bahçemize dikmiştik.Birkaç yıl sonra inanılmaz şekilde çoğaldılar bahçenin bir kısmı tamamen onlarla doldu.Üstelik hiç bir bakıma da gerek olmuyor.Tam bu mevsimde açıyorlar.
Yıldız Parkında da bir sürü çuha çiçeği var ve çok neşeli görünüyorlar.Söylediğiniz gibi galiba bahçeyi seviyorlar.
çuhalarımın çiçek saplarının tepesinde yeni bir oluşum farkettim,zannedersem tohum kesesi gibi birşey (yanlış birşey söylüyorsam lütfen bu konudaki cehaletimi bağışlayın :( ).solan çiçekleri kopardıktan belli bir süre sonra kopan çiçeğin sap kısmının üzerinde fotoğraftaki şişkinlikler oluşuyor.bunlar gerçekten içinde tohum mu barındırıyor? eğer öyleyse bunları ne zaman toplamam ve nasıl değerlendirmem gerekir? yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler...
çuha çiçeği ile 11 ay çiçeği ayni familya bitkisi mi ben 11 ay çiçeğinin latincesinin primula olduğunu zannediyordum da :(
Vildan Hanım
Tohumlarınız hayırlı olsun.Dokunmayın kendisi kurusun.Daha yeni oluşuyorlar.
Vallahi Maşallah biz yaşatamıyoruz.Siz Tohum almayı başardınız.Tebrikler.Bahçede mi Saksıda mı ?
çiçeksever
15-04-2007, 12:12
vildan hanım sizinkiler çuhanın değişik bir cinsi mi.benim çuhalara benzemiyor
çiçeksever
15-04-2007, 12:13
çuha çiçeği ile 11 ay çiçeği ayni familya bitkisi mi ben 11 ay çiçeğinin latincesinin primula olduğunu zannediyordum da :(
herhalde öyle olmalı,bunu ben de birkaç yerde okudum.
BAĞDAGÜL
15-04-2007, 18:20
emes hastalığında çuha çiceği yağını öneriyorlar
yetiştirmenizde çok fayda var yağı nasıl çıkarılıyo bilgisi olan .
Vallahi Maşallah biz yaşatamıyoruz.Siz Tohum almayı başardınız.Tebrikler.Bahçede mi Saksıda mı ?
teşekkürler Sn. Elfogi,
saksıda yetiştiriyorum. kışı kapalı balkonda geçirdiler, şimdi de gölgelik ve hafif rüzgarlı bir cam dışında tutuyorum. Tohum olmasına çok sevindim :)
umarım sizinkiler de yaşar ve tohum verirler. mutlu günler dilerim.
vildan hanım sizinkiler çuhanın değişik bir cinsi mi.benim çuhalara benzemiyor
merhaba Sn. çiçeksever,
Sizin bahçe fotografınızdaki mor ve turuncu çuhalarla benim çuhalarım aynı cins. diğerleri hakkında bir fikrim yok. ben benim çuhalarımı bauhaus'dan almıştım, epey de oldu alalı, sizinkiler de bahçede çok şirin duruyor. Güle güle büyütün :)
diğer çuhalarımın resimlerini de koyuyorum...
Ay ay ne şirin şeyler bunlar Vildan. Benim çuha çiçeğim sararıp soldu.
Bildiğim kadarıyla çuha, kışın toprak üstü kaybolan, baharda köklerinden yeniden süren bir bitki.
Bu bakımdan sararıp soldu diye üzülmeye gerek yok, kış uykusuna yatmıştır:p uyanınca tekrar güzel renkli çiçeklerini açar.(inşallah.):D
Ayrıca, çuha, biraz gölgeyi, ağaç altı gibi yerleri seviyor.
Solan çuhanız için çok üzüldüm Sn.Sevelim :( çuhalar çok güzel ve insana gerçekten enerji aşılayan çiçekler;renkleri,hiç durmadan açan çiçekleri ile benim en sevdiğim bitkilerim arasında yer alıyorlar. özellikle sarı ve kırmızı olan nasıl güzel kokuyorlar anlatamam size,tıpkı bir gül gibi... inşallah onlar da tohum oluştururlar da evimdeki çuha populasyonunu giderek arttırabilirim ;)
sizinkiler neden soldu sarardı bilemiyorum ama benimkilerin en sevdiği şey "SU". neredeyse günde iki posta su veriyorum onlara.susuzluğa hiç dayanamıyorlar,bir de sıcağa :( bu iki koşulu elimden geldiğince normal seviyede tutmaya çalışıyorum onlar için.inşallah yeni çuhalarınız olur ve onlar da bu resimdekiler gibi mutlu mesut yaşarlar sizinle ;)
işte bunlar da diğer çuhalarım.bordo gibi olanın ortasındaki tüm yeşil saplar çiçek doluydu,şimdi sadece bir tane kaldı.umarım o da tohum oluşturur...
Sizin bu resimlerdeki çuha çiçeklerinizi sadece saksıda mı yetiştirebiliriz yoksa bahçeye diksem olur mu?Geçende serada görmüştüm çok hoşuma gitmişti.
Sizin bu resimlerdeki çuha çiçeklerinizi sadece saksıda mı yetiştirebiliriz yoksa bahçeye diksem olur mu?Geçende serada görmüştüm çok hoşuma gitmişti.
tabi ki olur,bahçeye de ekebilirsiniz.hatta diğer arkadaşlarımızın deneyim ve görüşleri doğrultusunda bahçede daha iyi yetiştikleri söyleniyor.yukarıda da dediğim gibi;serin havalarını,bol sularını ve sınırsız sevgimi onlardan eksik etmediğim sürece saksıdaki çuhalarım da bahçedeki arkadaşları kadar mutlu olarak hayatlarına devam edecekler sanırım.tercih sizin ;)
Arkadaşım bana verdiğinde üzerinde 1-2 cm su vardı. Saksının altı delik olmadığı için de fazla su akamıyordu. Ben hemen altında delik açtım ve toprağın kuruması için bir süre su vermedim. Bana geldiğinde çiçekleri zaten solmuştu ama yaprakları oldukça neşeliydi. Yarıdan fazla yaprak sararıp soldu.
Çocukluğumdan beri bizim bahçede yani annemlerin bahçede çuha çiçeği vardı. Hala duruyorlar. Bunca yıldır hep aynı kök mü bilemiyorum ama eve giriş yolunun iki kenarı çuha çiçeği ve yonca çiçeği ile selamlar gelenleri.
Suyu sevip sevmediğini bilemediğim için bol suyu kesmiştim kendimce. Demek hata yapmışım, gidip biraz daha su vereyim bari.
Benim de çuhalarım var. Sarı turuncu ve bordo renk olanları çok neşeli.Ama fuşya rengi bir tane var. Hepsi aynı yerde olduğu halde onun yaprakları canlılığını yitirdi ve ölmek üzere olduğunu gözlemledim. Ve bol sulamaya başladım. Su onu biraz kendine getirdi. Şimdi kendine geldi ama çiçekleri hem küçüldü hem de rengi pembeye döndü. Benimkiler saksıdalar. Size resmini göndericem. Bana çok ilginç geldi renk değiştirip küçülmesi.:(
Vildan Hanım Ne kadar güzeller.Hepsi çok sağlıklılar .Maşallah..
Sayın Bağdagül Çiçekçiler de bolca var.Fidanlıklara da bakabilirsiniz.
Çuhanın sararan alt yapraklarını ve solan çiçeklerini koparırsanız daha çok coşarlar. Çok fazla yaprak varsa çiçeği azsa dipteki fazla yapraklarını koparın. Bol çiçeklenecektir. Havalar ısınmaya başlayınca çuhalar bozulmaya başlarlar. Gölge yere koyarsanız bir dahaki kışa kadar kalabilir.
Saksıda veya bahçede rahatlıkla yetişir aslında.
Saksıda yetiştiremeyen arkadaşlar acaba sıcak evlerinde mi yetiştirmeye çalışıyorlar?
Evin içinde değil fakat balkonda saksılarınızda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
9868
Fakat bu mevsimde sakın çuha çiçeği satın almaya kalkmayın. Artık baharlık ve yazlık çiçekleri alma zamanı. Cam güzeli, begonya, petunya, hercai vb....
Yeşilparmak
11-05-2007, 21:17
Merhaba çiçekseverler.:o
Çuha çiçeği hakkında acizane yaşadıklarımı sizinle paylaşacağım. Aşağı yukarı 6-7 senedir bahçemde ağaç altında yaşıyorlar. Kesinlikle direkt güneş ışığı onlara göre değil. Zaten eğer ormanda gezmeyi sevenlerdenseniz onlara çok benzeyen pembe çiçekli hemcinslerini görmüşünüzdür.
Onlar gibi yarı loş fakat nem oranı yüksek toprağı çok seviyorlar, bendekiler kökten çoğaldılar. Yazın kesinlikle gün aşırı sulayın ve çoğalan kökleri yaz sonunda ayırarak başka yerlere ekebilirsiniz. Çiçek açtığında çiçeğe su değmesin aman dikkat.
Şimdilik bu kadar artık önümüzdeki sene çiçek açtıklarında resimlerinide eklerim..:cool:
Bilgiler için teşekkürler Yeşilyaprak.
İlk defa çuha çiçeğimin tohumlarını topladım. Fotoğraftaki saksıyı gölge bir köşeye kaldırmıştım unutup gitmişim. Tohumların yarısı toprağına dökülmüş, kalanları ben topladım. Ama ne zaman ekmem gerekir bilmiyorum. Kış sebzelerinin tohumlarını Ağustos ayında atıyoruz genelde acaba bunun tohumunu da Ağustosta mı eksem torfa?
"Tohum ekim talimatları:Şubat’tan Temmuz’a kadar ekilir. Tohumu suyu iyi çeken torfun yüzeyine yerleştirin ve torf ile üzerini örtün. Kabı polietilen torba içerisine yerleştirin ve genellikle 10-30 gün arasında gerçekleşecek çimlenme işlemine dek 15-20˚C’de tutun. Çimlenmeye yardımcı olduğundan ışığı kullanmaya çalışın." http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4716
Temmuz ayı uygunmuş. Torf alır almaz ekicem tohumları. Gelişmeleri beraber takip ederiz.
Ancak bugün fırsat bulup ektim tohumları. Gelişmeleri takip ederiz.
dirty_bluee
22-12-2007, 19:05
Çuha Çiçeğinin Faydaları
Çuha Çiçeği (Oenethera biennis) çeşitli alt türleri olan önemli bir bitkidir. Kuzey Amerika ve Avrupa'da yetişir. Bitki ve kökü eskiden beri tedavi amaçlı kullanılmıştır. Bununla beraber tohumundan elde edilen ve Gamma-Linolenik Asit (GLA) içeren yağının kullanımı yenidir. Çuha çiçeği yağı, tohumlarının preslenmesi sonucu elde edilmiş tamamen doğal bir üründür. % 9 oranında Gamma -Linolenik Asit (GLA), % 0,72 oranında omega-6 (Cis-Linoleik Asit), % 8 oranında omega-9 (Cis-Oleik Asit), potasyum ve magnezyum içerir. GLA önemli yağ asitlerinden biridir. GLA sağlık için gereklidir çünkü vücuttaki bütün organları kontrol eden ve hormonlara benzer etki gösteren bileşiklerin (Prostoglandin-PGS) üretiminde kullanılır. Bu bileşikler özellikle kalp, dolaşım, deri ve savunma sisteminde etkilidir. Ek olarak, GLA hücre zarının (cell membrane) önemli bir bileşenidir.
Bazı yiyecekler, temel yağ asitleri metabolizmasıyla ilgili enzimleri engeller. Aşağıda belirtilen durumlarda veya hastalıklarda da delta-6-desaturaz denen enzimin etkisi azalmaktadır. Bu enzim (delta-6-desaturaz), beslenme yoluyla alınan linoleik asidin (LA), gamma-linolenik aside (GLA) dönüşmesini sağlayan önemli bir enzimdir.
Doymuş yağlardan zengin diyet (Aşırı hayvansal yağ kullanımı)
Kolesterolden zengin diyet (Aşırı proteinli yiyecek tüketimi)
Aşırı alkol alımı
Çinko eksikliği
Stres, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları (Stres hormonu Cortisol düzeyini artırır.)
Viral enfeksiyonlar (Bulaşıcı hastalıklar)
Radyasyon
Kanser
Yaşlılık
Şeker hastalığı
MS hastalığı
GLA vücutta bir dizi reaksiyonla Prostaglandin 'e (PGE1) dönüştürülür. Prostaglandin' ler hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde hayati öneme haizdir. Hormonlara benzerler fakat etkileri daha bölgesel ve ömürleri daha kısadır. Yukarıdaki durumlarda dışardan (beslenme yoluyla) GLA alınması hem vücudun GLA gereksinimini karşılar hem de eğer varsa besin alerjisi belirtilerini de azaltabilir.
Çuha Çiçeği Yağı 'nın Faydaları ve Kullanım Alanları:
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bayanların özel günlerindeki baş ve karın ağrılarının (PMS ağrıları ve mensturel kramplar) giderilmesine yardım eder.
Hanımlardaki adet düzensizliklerinin giderilmesinde faydalı olabilir.
Menopoz semptomlarını azaltıcı etkisi vardır.
Egzema ve sedef hastalarının ciltlerini sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardımcı olabilir. (Günde:3x2 softgel)
Çinko (mineral) ile birlikte alındığında ergenlik sivilcelerini (Akne) iyileştirebilir.
Aşırı alkol ve sigara kullanımı sonucu oluşan toksik (zehirli) etkileri azaltır.(Anti-oksidant etki)
Yaşlılık etkilerinin geciktirilmesine faydalıdır. (Anti-aging etki)
Romatizma ve mafsal (eklem) iltihabı ağrılarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kireçlenme sonucu meydana gelen bel, sırt, diz, omuz ve boyun ağrılarınaa karşı faydalı olabilir.
Yorgunluğu azaltmak ve çalışma isteğinizi artırmak için yararlıdır.
Güçsüz ve kırılgan tırnakları güçlendirir.
Çuha çiçeklerim martla birlikte neşelendiler.:)
Seyrine doyum olmuyor değil mi sevgili zenfree? Tadını çıkart bol bol.
Çok güzel görünüyorlar zenfree eline sağlık . Kışın bakımını nasıl yaptın. Tohumdan mı ürettin ?
Gerçekten çok güzel Zenfree;)Ben hiç çuha çiçeği yetiştirmedim pek de ilgim yoktu doğrusu ama sizin çuhayı görünce seneye yetiştirmeye karar verdim(inşallah tabii). Demek ki saksıda böyle güzel olabiliyor.
Teşekkürler arkadaşlar. Tohumdan yetiştirmedim. Eminönünden aldım.
Bütün kış dışardaydı. Kar yağdığında da karın altında kaldı. Saksı ne kadar derin olursa sanki o kadar çok çiçekleniyorlar. Renk gerçekten çok göz alıcı. Bütün bir kış, soğukta size gülümsüyor sanki.:)
Buket Aknar
06-03-2008, 15:22
Ben de geçenlerde iki tane Çuha çiçeği aldım. Geçen yıl yine almıştım ancak yaşatamadım. Bu bölümü başından itibaren okudum ve direk güneş sevmeyip, bol su istediklerini öğrendim. Aldığım günden beridir gözüm gibi bakıyorum ama sanırım yine başarılı olamayacağım. Yaprakları inanılmaz kötü durumda ne yapmam gerekiyor?
BenBen1967
07-03-2008, 10:34
Dün 20 tane birden aldım.Koçtaş'ta 0,80 krş a düşmüştü fiyatları.Evdede 6 tane vardı zaten heryer çuha doldu.Gerçi bir kısmı güneşten yanmış ama olsun ben onları budadım sararmış yaprakları kurumuş çiçekleri kestim.40 lt toprak 11 ytl ye inmişti bir torbada toprak aldım.Balkonda renk renk dizildiler.Bir saksıyı sığdıramadım ,oda cam önünde .İnşallah yönetimden gene kızmazlar.Cam kenarına çiçek saksı koyunca kızıyorlar da;)
Buket Aknar
07-03-2008, 11:12
Ben de kuruyan dalları kessem mi? Ama kesersem sanırım sadece çiçekleri kalacak daha da kötü görünecekler.
BenBen1967
07-03-2008, 11:17
Tüm yaprakları kesme sararmışların bir kısmını buda .Yani çok sararmış olanları ,yeniler çıktıkça eskileri kesersin .Hepsi ozaman sağlıklı olurlar .Genede siz bilirsiniz;)Birde üstünde kuru çiçek bırakma ,çiçeği kurumaya, solmaya yüz tutar tutmaz kopart ,ozaman çok çiçek veriyor;)
Ben de kuruyan dalları kessem mi? Ama kesersem sanırım sadece çiçekleri kalacak daha da kötü görünecekler.
Sevgili Buket, bence kurumuş dalları ve çiçekleri kes. Bir hafta içinde kendini toparlar. Ben öyle yapıyorum. Nemi ve suyu seviyor, ama acaba verdiğin su çok gelmiş olabilir mi?
Buket Aknar
07-03-2008, 13:11
Arkadaşlar; dediğiniz gibi kuru yaprakları temizlemeye çalıştım. Ancak yaprağın tümü kuru değil sadece uçları kuruydu, ben de kuru kısımları makas ile temizledim. Yaprağı dibinden kesmedim.
BenBen1967
07-03-2008, 13:25
Merak etme yeni yapraklar çabucak çıkar,ozaman kalan kuru yaprakları tamamen kesersin.En fazla 15 güne kalmaz toparlar kendini;)
Buket Aknar
07-03-2008, 13:34
Ohhh! Rahatladım. Ben dün 3 güne kalmaz bunları kaybedeceğim diyordum. İnşallah dediğiniz gibi olur da güzelleşirler.
Buket Hanım Kıbrıs ısınmaya başladıysa çiçeğin bu durumu normaldir. İstanbul güneşli de olsa
serin henüz. Bu yüzden çuhaların ve hercailerin en güzel zamanları burada. Havaların ısınmasıyla bizimkilerin de yaprakları bozulmaya başlayacak. Ama arkadaşların da söylediği gibi alttaki büyük boylu bozulan yaprakları dibinden koparırsanız ve solan çiçekleri de şayet tohuma bırakmayı düşünmüyorsanız toplarsanız yeni yapraklar hızla büyüyecektir. Çok yaprağa giderse de aradaki fazla yaprakları koparırsanız bol çiçeklenecektir.
Ben geçen seneden kalan 4-5 kök çuhayı çam ağacının dibine dikmiştim. Geçen gün baktım çam iğnelerinin altında güzel bir şeyler var. İğneleri temizleyince çuhaların en güzel zamanlarını yaşadığını gördüm. Bulundukları yer yazın hemen hiç güneş almayan çamın dibi.
Zamanla belki doğadaki çuhalar gibi çoğalırlar diye umuyorum.
Buket Aknar
07-03-2008, 13:58
Kıbrıs'ta havalar ısınmaya başladı. Zaten bu kış doğru dürüst yağmur da yağmadı. Geçen yıl çuhalarımı; üzeri kapalı balkonda(hep gölge) tutmuştum ve ölmüşlerdi. Bu nedenle bu yıl; daha kontrollü ve güneş de görebilecekleri bir yerde tutayım dedim. Artık kısmet diyeceğiz, bakalım şansım varsa yetiştirebileceğim.
Bahsettiğim çuhalarım:
32017
Geçen kış sonu bahçecim çöpe atmak üzereyken yakalayıp çam ağacın altına dikmiştim. Bu kadarı yaşadı. Belki zamanla çoğalırlar.
Ferda Ülkümen
12-03-2008, 17:48
Buket hanım
Çuhalar hava sıcaklıkları 15 C derecenin üzerine çıkınca yeni tomurcuk oluşturmuyorlar.
Ben kışın pencere önüne koydoğum çuhaları, ilkbaharda götürüp bahçede fazla güneş almayan bir yere dikiyorum, ertesi kış çok güzel açıyorlar.
Buket Aknar
12-03-2008, 20:21
Ferda Hanım, tavsiyenizi okudum ve onları dikebileceğim yeri buldum bile...
Onları, çiçekleri geçince mi dikmeliyim? Ayrıca yaz mevsiminde tamamen yok oluyorlar mı? ve sulamaya devam edecekmiyim?
Ferda Ülkümen
12-03-2008, 20:45
Topraklarını bozmadan hemen dikin. Yazın tamamen yok olmuyorlar ama çiçek de açmıyorlar, sadece yeşil yaprakları kalıyor. Ben bahçeyi sularken onları da ihmal etmiyorum. Suyu seven bir bitki.
Buket Aknar
12-03-2008, 20:50
Teşekkür ediyorum. Daha önce yazılan tavsiyeleri uyguladım. Kuruyan çiçekleri temizledim, çiçekler güzelleşti. Şu anda iyi görünüyorlar ama sanırım yakında bozulacaklar, çünkü Kıbrıs'ta havalar ısınmaya başladı.
çiçeksever
13-03-2008, 13:30
2 sene önce diktiğim çuhalar.Soğuktan zarar gördüler.Yeni yeni toparlanıyor.
nuran berna
24-03-2008, 13:00
Bendede bir tane çuha var nerdeyse soldu derken kökten ayrı bir yaprak çıktı iki tanede çiçek açtı yazılanlar gibi solan yaprak ve çiçekleri temizledim şimdi dört gözle yeni yaprak ve çiçekler bekliyorum bu arada çuhaları tohumdan nasıl yetiştirebilirim kuruyan çiçeklerden tohum alabilirmiyim?
nuran berna
24-03-2008, 13:13
çuha çiçeğimin alt kısmında(toprağın üst kısmındaki sap bölümünde) örümcek ağı gibi birşeyler var başka kısımlarda yok buna nasıl engel olabilirim başka yerlere yayılırmı ne yapmam gerek işte çiçeğim
Kuruyan çiçekleri koparmazsanız, hepsinden olmasa da bazılarından tohum alabilirsiniz. Ben geçen sene denedim ama tohumunu çimlendiremedim.
nuran berna
24-03-2008, 21:17
Sevgili limon kuruyan çiçekler saksının dibine dökülerekmi çimlenmeli yoksa ayrı saksıya alıp ordamı denemeli?Sen nasıl denedin?
Kuruyan her çiçekte tohum olmuyor. Tıpkı sardunya tohumu gibi tohum verecek çiçek ok çıkarıyor. Çiçek üzerinde iyice kuruduktan sonra, çok ince olan tohumları toplayıp, ayrı bir saksıda torfta çimlendirme yapmak gerek. Ama hangi ay uygun bundan pek emin değilim. Ben Ağustos başında denemişim, çimlenmediler.
çiçeksever
27-03-2008, 13:56
Çuhalarım bayağı kendine geldi.Gün geçtikçe çiçeği çoğalıyoır.
inci gül
17-05-2008, 21:46
Çuha Çiçeğinin Faydaları
Çuha Çiçeği (Oenethera biennis)
sn. dirty_bluee,
Vermiş olduğunuz bilgiler kendinizinde belirttiğiniz üzere latince Adı "Oenethera biennnis" ve İngilizce ismi (Evening Primrose) aittir. Bilgilerini almış olduğunuz sitenin alt tarafında ek bilgi bulunmaktadır.
EK AÇIKLAMA
Latince Adı "Oenethera biennnis" ve İngilizce ismi (Evening Primrose) olan bu bitkinin Türkçe tercüme karşılığı "Akşam Çuhaçiçeği" dir. Türkçe' de Çuhaçiçeğigiller familyasından"Çuhaçiçeği, Tıbbi Çuhaçiçeği, Çoban Çiçeği, Tutya" olarak bilinen ve Latince adı "Primula officinalis, Primula veris" olan bitkilerle ve bazı kitap ve kaynaklarda kullanılan "Evliya Otu", "Korunga", "Gece Sefası" veya "Akşam Sefası" bitkileriyle ilgisi yoktur. Prof.Dr Turhan Baytop' un "Türkiyede Bitkiler ile Tedavi" isimli kitabına göre Türkçe ismi " Eşek Otu" dur. Fakat Türk Dil Kurumu' nun sözlüğüne göre ise "Eşek Otu" ile "Evliya Otu (Onobrychis)" eş anlamlı kabul edilmektedir. Bu şekilde bazı bitkilerin Türkçe isimlerinde farklılıklar veya benzerlikler bulunabilmektedir. Bu nedenle ismi konusunda tereddüte düştüğünüz bitkilerin latince ismiyle bir uzmana danışmanızda yarar vardır.
http://www.bitkisel-tedavi.com/cuhacicegi.htm
Eklenen bitki resmi:Oenethera biennnis
Kaynak:www.swsbm.com/HOMEPAGE/GenusIndex.html
hüsnüyusuf
07-11-2008, 14:10
Tohumdan çuha yetiştirmeyi deneyen arkadaşlar, sonuçları paylaşabilir mi? Kolay mı yetişiyor yoksa zahmetli mi?
Çuha çiçeğini kökünü bölerek(botanikte hangi terim kullanılır bilmem) denedim geçen sene. Yaprakların ve onların ortasındaki çeçekleri ayrı bir bitki düşünerek çıkardığım çiçeği maket bıçağı ile kökünden dikey olarak çiçek ve yaprakların çıktığı yere zarar vermeden ayırdım(sonbaharda).Ayırdığım her kök tuttu ve çiçek açtı. Tesadüfen mi tuttular yoksa böyle bir üretme yöntemi var mı?
denizakvaryumu
15-02-2009, 22:29
Çuha çiçekleri (primula)*
Soğuk ve ıslak kış mevsiminde sevmediğimiz, kısa, karanlık günlerin içinde koşturur dururken gözümüz ansızın yol kenarındaki çiçekçilerin ya da seraların vitrininde açılmakta olan rengârenk çiçeklere takılır. Nasıl da afacan, nasıl da iyimserlik veren görünüşleri vardır; dünya gününe gelmelerinin nedeni sanki karanlık günleri aydınlatmak!
Çuha çiçekleridir bunlar. Büyük kentlerde yaşayanlar onu görmezden gelemez. Güneşli bir kış günü onlarla birlikte uzak bahar yakınlaşır, paltoların yakası açılır, boyun atkıları fora edilir...
Karanlık günlere gelince; bir ışık, bir renk, ne renk ama...
Oysa günlerin bahara devşirmesine daha çok zaman vardır.
Ne renk cümbüşü sunar bu Afrika menekşesini andıran çuha çiçekleri... Durmadan gülen oynak kızlar gibi kışkırtıcı bir güzellikleri vardır; oynak ama bir o kadar da kendi halinde. Sarılar, kırmızılar, mor, morun en moru (tam ortadaki sarı benek o yok mu, o), kişi kendini her kavanoza saldırdığı şekerlemeci dükkânında sanır. Karın altındaki görünüşlerine ne demeli, beyazı delen o incecik upuzun boyundan fışkıran renkleri: 'Bana bakın ben pes ediyor muyum?' deyişleri.
Evet sevgili okurlar bu yazıyla birlikte, bugüne değin yapamadınızsa evinizin balkonuna ya da varsa bahçenizin görüş alanınıza en yakın yerine çuha çiçekleri dikeceksiniz umarım.
Bahçıvan önerisi:
Çuha çiçeklerinin yaklaşık 400 türü vardır. Türlerine göre, doğal olarak bataklıklar ve ılıman bölgelerinden tutun, Himalayalar'a değin geniş bir yaşam alanları vardır. Yetiştirme olanlar da dayanıklıdır; bahçede, havuz kenarında, kayalık bahçelerinde, çimen aralarında, ağaç diplerinde onlardan yararlanmak mümkündür.
Bakımına gelince, zengin çiçeklenme ve geniş yapraklar su isteğinin belirtisidir, düzenli sulama yapın, toprak yüzeyi kurur kurumaz ince uzun hunili sulama kaplarıyla sulayın ve yapraklarına su değdirmemeye dikkat edin. Dip kısmına yerleştirdiğiniz kapta asla su olmamalı, bunu hiç sevmezler. Işıklı bir yer olma koşuluyla ev içinde de tutabilirsiniz. Ne var ki sıcaklık 15 üzerine çıkmamalıdır, 12-15 ideal sıcaklıktır. Gece serin yere taşıyıp istediği serinliği sağlayabilirsiniz. Solan çiçeklerini çok ince bir makasla dibinden kesin, haftada bir vereceğiniz çiçekli bitkiler gübresi çiçeklenmeyi sürdürür.
İlkbaharın sonuna doğru çiçeğinizin yorulduğunu anlarsınız; yaprakları dökülür, tüm özeninize karşın çiçeklenme biter. Onu bir süre, gelecek güz başlangıcına değin rahat bırakın. Toprak hizasından budayın ve olanağınız varsa bahçenin kuytu bir yerine toprağa dikin zamanla kendi kendilerine yeni melezler oluştururlar ya da arada bir sulama koşuluyla balkonun bir köşesinde kendi haline bırakın. Çuha çiçekleri birkaç yıl arka arkaya çiçek açabilir.
Bu güzel bitkinin yabani türlerinden kimileri daha uzun saplı olup şifalı bitkiler sınıfına da girer. Eskiden özellikle göz hastalıklarında kullanılırdı.
Evliya Çelebi de Bingöl dağlarında yetişen çuha çiçeklerinden söz etmişti, okumayanlarınız için yineliyorum: "Sarı tutya**, kırmızı tutya, mor tutyalar vardır ki güzel kokusundan adamın dimağı kokulanır. Bu tutyaları toplayıp göz ağrısına tutulanların gözüne sürme ederler. Allah'ın emriyle görme kuvveti ve uzağı görme hasıl olur. Taze yaprakları çıban tedavisinde çıbanın üstüne sarılır ve bu işlem sık sık yeni koparılmış yaprakla değiştirilir".***
Büyük kentlerde yetiştirme ve bodur çuha çiçeklerinin şifalı yönünden ne denli yararlanabiliriz bilmiyorum ama gözümüze, gönlümüze iyilik verdiği kesin.
* Primula: Latince prima vera ilkbahar başlangıcı anlamına gelir.
** Tutya: Çuha çiçeği
*** Geçmişte ve Bugün Bitkilerle Tedavi, Prof. Dr Turhan Baytop.
Gülnar Onay
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=5412
toprak12
17-02-2009, 16:35
benim çuha çiçeğim var ama pek keyifli değil.
çok yavaş yaprak çıkarıyor hemen de alttaki yaprakları döküyor
sadece 3 yaprağı kaldı bu çuha çiçeklerinin açma zamanı şubatdeğil mi?
**** martta mı açıyor? çiçek çoşturanlı su veriyorum ama etki etmiyor durmadan yaprak döküyor bulunduğu yer peteklerden ve aşırı sıcaktan uzakta pek güneş görmüyor ama olduğu yer bol bol aydınlık.saksını biraz büyük fazla geliyor heralde
ne çiçeği var ne yaprağı git gide yokoluyor.bu çuha çiçeğimi ben geçen sene aldım direk bahçeye dikmiştim çiçek açmıştı.yazın da kurumuştu.sonra tekrar sonbaharda çıktı ve hemen saksıya aldım 2 kere saksı değiştirdim.toprağı da baçhe toprağı ile satın topraklar ve torfla karışık ama yaprak çıkarmıyor
çiçeksever
25-02-2009, 13:21
Çok dayanıklı ve bereketli bir çiçek.Etrafına habire yayılıyor.Yeni yeni çiçek açmaya başladı.Şu an için açanlar açı sarı ve açık mor.
çiçeksever
25-02-2009, 13:25
Tohumdan çuha yetiştirmeyi deneyen arkadaşlar, sonuçları paylaşabilir mi? Kolay mı yetişiyor yoksa zahmetli mi?
Ben tohumdan kendim özenerek yetiştirmedim.Rüzgardan savrulduğu yerde kendiliğinden çıktı.Özenseniz,takip etseniz bu gibi olmaz.
Doğal ortamında görüntülediğim yabani çuha çiçekleri:
çiçeksever
12-03-2009, 13:32
Çuhalarımın son durumu
Benimde balkonum renklendi çuha çiçeklerimle.Mis gibi kokuyorlar.
Kedşim Fıstık'ta çok mutlu
çiçeksever
12-03-2009, 14:30
Maaşallah.Renkler güzel ve canlı
Bunlar da benim bahçemde kendiliğinden yetişen çuhalar. Burada Mart Çiçeği adıyla biliniyor.
denizakvaryumu
12-03-2009, 16:51
Doğal ortamında çuhaların yaprakları yazın tamamen kuruyarak yok oluyor mu?
Nemli olan kısımlarda kalıyorlar.Yaz kurak ve sıcak geçerse yapraklar tamamen kuruyor.Bulunduğu ortama bağlı .Dere kenarları kalıyor.
beyaz orkide
13-03-2009, 15:16
Arkadaşlar prımulanın(cuha) katmerlisi de oldugunu biliyormuydunuz? ben hic görmemiştim.Taki bugune kadar.Hemen 3 farklı rengini aldım.Hic affetmedim:)
yabennım de cuha cıcekjlerım var onları cıcek acması bıtınce nereye dıkıyım:confused:
Çiçeklenme bitince, gölge bir yere dikin ve yazın sulamayı ihmal etmetin. Yaz sonunda gerçek yerlerine tekrar dikebilirsiniz.
Katmerlililerde güzelmiş.Güle güle büyütün.
[QUOTE=beyaz orkide;379101]Arkadaşlar prımulanın(cuha) katmerlisi de oldugunu biliyormuydunuz? ben hic görmemiştim.
Çok güzeller.:)
beyaz orkide
14-03-2009, 17:56
Bende cok begendim.Teşekkur ederim.İnşallah bunları kaybetmem bide tohum alabilirsem süper olur.
hassoman
14-03-2009, 21:03
Kışın bahçe ve balkonlar renksiz kaldığı için pek mahzunlaşırlar. Allahtan bu mevsimde hercai menekşe ve çuhaçiçeği var. Pencere önlerine koyacağınız, pencere demirlerine asacağınız saksılardaki çuhaçiçekleri bu renksiz kış mevsiminde gözünüzü, gönlünüzü şenlendirecektir. Küçük mutluluklar, küçük heyecanlar gibisi var mı? Bir saksı çuhaçiçeği isterseniz daha fazlasını bile verebilir size... Azıcık özen ve bakımla nisan ayı sonuna kadar renklerini çoşkulu biçimde cömertce sunacak, size şirin küçücük duygular yaşatacaktır.
Evet, gerçi çuhaçiçeği hakkında bilgiler verilmiş ama ben meraklısına bir hatırlatma yapayım:
67067
Efendim, çuhaçiçeği, primulaceae (çuhaçiçegiller) familyasının Primula cinsini oluşturur. 500 ortak türü vardır. Genel olarak çok yıllık türleri varsa da bazı türleri iki yıllıktır. Ülkemizde doğal ortamında yetişebilen 8 türü saptanmış. Bazı yörelerimizde bu türlere tutyaçiçeği, ayıkulağı, evvelbaharotu, felçotu, çobançiçeği, suçiçeği denir. Çuhaçiçekleri genel olarak 25-50 cm boylarında olduğu gibi 5 cm kadar kısa olanı ve 120 cm kadar boy vereni olurmuş. Şifalı bitkiler arasında hatırı sayılır bir yere sahip.
Çiçekleri, yeşil çanakları ile birlikte ilkbaharda toplanır ve hemen gölgede kurumaya bırakılırmış. Strese bağlı gerginliklere, baş ağrılarına, uykusuzluğa iyi geliyormuş. Sinirsel spazm çözücü, yatıştırıcı ve rahatlatıcıymış. Çiçek açmadan önce sökülerek kurutulan köklerinin ise göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü özelliği varmış. Bronşite, soğuk algınlığına, üşümeye bağlı öksürük ve nöbet titremelerine iyi gelmesinin yanı sıra idrar söktürücü, kanı temizleyici, gaz giderici özellikleri varmış. Çiçeklerinden reçel ve şarap yapılırmış. Yapraklan salatalara katılır, dolmada kullanılırmış... Bunları 'mış' diye anlatmamın nedeni denemediğim içindir.
Ayrıca bu konu için mutlaka bknz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4864&highlight=ay%FDkula%F0%FD
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4614&highlight=%E7uha+%E7i%E7e%F0i
Sûz-i Dilârâ
14-03-2009, 21:09
Kedicik de en az çuha kadar renk katmış kareye.:p Çok şirin bi'şeymiş.;)
çiçeksever
15-03-2009, 11:53
Vallahi.Dün pazarda görünce dayanamadım.5 tane farklı renklerde aldım.Çiçek çeşitlerimi 3 senedir aynı çiçekçiden aldığım için çiçekçiyle ahbap olduk.Bana indirimde yapıyor.10 farklı rengi vardı.Fakat katmerli görmedim.
Bahçemde yaklaşık 8 renk çuha çiçeği var. Ancak birşeyler musallat oldu yapraklarını yiyorlar. Kimi zaman çiçekleri yenmiş oluyor. Çiçeği inceledim inceledim suçluyu bulamadım. Yaprak altlarına diplerine baktım börtü böcük yok. Salyangoz veya sümüklüböceklerden şüpheleniyorum ama onları nasıl uzak tutacağımı bilemedim.
hassoman
15-03-2009, 20:14
"........" Yaprak altlarına diplerine baktım börtü böcük yok. Salyangoz veya sümüklüböceklerden şüpheleniyorum ama onları nasıl uzak tutacağımı bilemedim.
Şuraya göz atın:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6564&highlight=bisk%FCviti
Bira uygulamasını bir deneyin bakalım... :) Şimdi yağmur mevsimi ya ortaya çıkarlar artık.
Aslında sürekli geceleri dışarıdalar ama ben çuhaların olduğu bölümde görmedim onları. Genellikle bahçede beslediğim kedilerin mamalarının yanındalar. Derin kaptan süt içerken bile gördüm onları. Maşallah kaba gayet güzel tutunup boğulmuyorlar. Yiyeceklere ilaç karıştırıp atmam mümkün değil çünkü etraftaki kedi ve köpekler için ölümcül olabilir.
Bira yöntemini bir deneyeyim. Bakalım ilgi odakları değişecek mi? Bahçede başka çiçekler de var ama inatla çuhaları tercih ediyorlar sanırım. Diğer bitkilerde bir hasar göremedim
çiçeksever
16-03-2009, 14:26
Vallahi.Dün pazarda görünce dayanamadım.5 tane farklı renklerde aldım.Çiçek çeşitlerimi 3 senedir aynı çiçekçiden aldığım için çiçekçiyle ahbap olduk.Bana indirimde yapıyor.10 farklı rengi vardı.Fakat katmerli görmedim.
Bunlarda resimleri
beyaz orkide
16-03-2009, 18:27
Yalınkatlı cuhalara göre katmerliler daha dayanıklı arkadaşlar cıcekleri bozulan hic olmadı.Üstelikde devamlı olarak acıyorlar.
ciceksever70
24-03-2009, 12:32
Herkese iyi günler... Sorum cuhalarini bahceye eken arkadaslara olacak. Sicaklar bastirip ciceklenme dönemi gecince toprak hizasindaki yapraklari da dahil olmak üzere buduyor musunuz yoksa yapraklari kaliyor mu? Simdiden tesekkürler.
Bahçede olduğu yerde olduğu gibi bırakıyorum. Zaten çok güneş almayan yerdeler. Marul gibi yaprakları olduğundan budanmaya ihtiyacı olmuyor. Yazın suluyorum. Zaman zaman yanlarından yeni yavrular beliriyor.
çiçeksever
24-03-2009, 13:47
Bende budamıyorum.Burada Nisan sonu gibi çiçeklenme bitiyor.Şubat başında yeni yaprak çıkarınca eski kötü gözüken yaprakları koparıyorum.
Bunlar da benim çuhalarım...
Oturduğum ev iki katlı bir apartman. Fotoğraftakiler hergün girip çıktığım bahçenin kel olmasına dayanamayıp, biraz renk gelsin diye ektiğim çuhalar. Yaşar mı diye cesaret edip çok sayıda alamamıştım çünkü bahçedeki toprak alanda, topraktan çok moloz var. Ne kadar kazmaya çalışırsam çalışayım hep moloz parçalarına rastladım ve elimle temizleyebildiğimi temizledim, kalan topraksı yere bu çuhaları diktim. Annemlerin apartmanın bahçesindeki kadar gür ve keyifli olmasalar da yaşamayı başardılar ve Kasım'dan beri çiçekliler. Havalar biraz ısınır gibi olduğunda çiçekleri bitecek gibi göründü ancak peşinden gelen serin hava ile yeniden tomurcuklanıp çiçeklendiler. Muhtemelen bunlar son çiçekleri olur.
Bu sene çok yağmurlu geçtiğinden midir nedir en büyük sorunum sümüklüböcek ve salyangozlar. Bahçede beslediğim kediler olduğu ve kendimin de köpeği olduğu için zehirli birşeyler kullanmak istemiyorum. Kaldı ki sümüklüböcekleri de öldürmek istemem. Bira yöntemini deniyorum ama yanında salata olarak gene de çuhaların yapraklarını yemeye devam ediyorlar. Fotoğrafta çiçekleri ve yaprakları kemirilmiş bazı çuhalar da görülüyor.
Katmerli olan çuhalara bayıldım,
Benimde mutfak balkonumda 4 adet çuham var. Yılbaşından evvel almıştım.
O kadar çok coştular ki, :) her sabah konusuyorum onlarla, fotoğraflarını paylaşırım yarın sizlerle, fakat ilginçtir ki; onca açmış çiçek ve tomurcuk varken üzerinde yaprakları kalmadı birkaçında.
Neden olabilir ?
Benim bahçedekilerin yaprakları yok oluyor. Ben suçlusunun sümüklüböcek ve salyangozlar olduklarını düşünüyorum.
Sûz-i Dilârâ
28-03-2009, 18:38
Benim çuhalar.;) Çiçekçiden tanesi 4,00 TL'ye aldım, iki gün sonra seracılar gelip yol kenarında satış yapmaya başladılar, çuhanın tanesi 75 kuruştu.:o:(
Neyse gitti giden, çuhalarımı, peteğini kapattığım, açelyaların bulunduğu odaya aldım, saksılarını da değiştirip daha derin bir saksıya aldım, hallerinden memnunlar, sürekli yeni çiçekler açıyorlar.;) Bu da bana teselli oluyor. Aynı paraya 16 tane çuha alınabileceğini düşününce...
çiçeksever
03-04-2009, 16:29
Hafta başından beri havalar sıcak olunca çuhalar etkilenmeye başladı.2 gündür yağmur yağınca biraz kendilerine geldiler.
Orkun Kırcı
04-04-2009, 22:20
Bende bugün Trabzon Forumdaki Koçtaştan biri krem diğeri turuncu iki çuha aldım. Daha önce hiç çuham olmamıştı.
Sûz-i Dilârâ
04-04-2009, 22:31
Resim isteriz Orkun Bey. :)
1 kasa çuhayı aldım,yeni yapmakta olduğum bahçemin girişine ektim (Fethiye'de).
tam güneşin altına.burada okuduklarımdan öğreniyorum ki direkt güneş ışığı sevmezlermiş.
Şu anda gayet iyiler ama tabi hava da gayet ılıman;yazın buranın müthiş kuvvetli güneşinden çuhaları kaçırmak gerek değil mi? Yerlerinden söküp;uygun yarı gölge bir yere ekmek çözüm olur mu? b işlemi yaparken öldüreceksek kalsınlar oldukları yerde gittiği yere kadar mı??
Sûz-i Dilârâ
05-04-2009, 09:49
Sn. schiba, benim de geçen yıl çokça yaptığım bir hatayı yapmışsınız, burdaki bilgileri okumadan kendi kafama göre hareket ettiğim ve bitkilerimin isteklerini gözardı ettiğim için pek çoğunu kaybettim.
Şimdi bitkimin saksısını bile değiştirecek olsam gelip önce burda ilgili sayfayı okuyorum, notlar alıyorum, sonra harekete geçiyorum ve faydasını da çok gördüm. Bu yıl bitkilerim kıştan çıkmamıza rağmen geçen yılkinden çok çok daha iyi durumdalar.
Benim çuhalarım pencerenin önünde sabah güneşi alan yerde duruyorlardı, güneşin ısısı arttıkça çiçekleri solmaya başladı, ben de saksıyı gölge yere aldım, şimdi çiçekleri tekrar canlandı ve yeni tomurcuklar geliyor.
Başka arkadaşlar ne diyecek bir de onların fikrini almak lâzım ama ben sizin yerinizde olsam çuhaların köklerini dışarda bırakmadan toprağını tamamen kapsayacak şekilde kalıp halinde çıkarır gölgeli alanlara taşırdım. Bir de daha nisan başındayız, sonuçta saksı değişimleri, budamalar gibi bitki bakımları bu mevsimde yapılıyor, böyle bir yer değişimi için en uygun mevsimdeyiz.
Orkun Kırcı
05-04-2009, 11:29
İşte fotoları:
70932
Orkun Kırcı
05-04-2009, 21:44
Krem ve turuncu demiştim. Umarım doğru adlandırmışımdır. :))
Sûz-i Dilârâ
05-04-2009, 22:00
Bendekinin aynıları, ben kreme beyaz demeyi tercih ediyorum. :)) Bu iki rengin uyumuna bayılıyorum, genişçe bir saksıya karışık dikeceğim. :) Güle güle büyütün, ama en kısa zamanda derin bir saksıya almanızı öneririm. Derin seviyorlar. :)
Çiçek ve bitki hastalığına ben de yakalandım :) Bunlar da çuhalarım
Çuha çiçeklerini bahçemdeki meyve ağaçlarının gölgelendirdiği yere dikebilir miyim ve dikim zamanı nedir?
Çuhalar genellikle kışın açarlar. Artık bendekilerin de çiçekleri geçmek üzere
Balkondaki çuha çiçegim saksida Mart-mayis arasi cok guzel cicekler verdi. Su anda tek tuk cicek kaldi.
1- Ben kuruyan cicekleri sapindan kopariyorum. Dogru mu?
2-Su anda dedigim gibi cok az cicek var ve hala yaprak uretiyor. Bundan sonra bakimini nasil yapmaliyim.
Tesekkurler.
kar-topu
21-05-2009, 21:07
Bendekilerin de çiçekleri kalmadı.Umarım bir dahaki kışa tekrar çıkarlar.
Benim bu bahar alıp bahçeye diktiğim 3 renk çuha çiçeğimde artık solmaya başladı. Ama bir tanesi tersine çiçeklerini döktükten sonra yaprakları coşmaya başladı. Ortadan uzun ve kalın bir sap uzayarak uzun yapraklar çıkarmaya başladı. Ne olduğunu da tam olarak anlayamadım. Ne de olsa bu çiçeğin acemisiyim. Bu iyiyemi işaret tam olarak onuda bilmiyorum.
çiçeksever
11-06-2009, 15:37
Benimde bu sene aldıklarımdan biri öldü.Bir tanesinde hala çiçek var.Diğerleri dinlenmeye çekildi.
arkadaşlar. çuhalarınıza bayıldım, ben de bu kış beslemeyi düşünüyorum hangi ayda satılır çiçekçilerde acaba?
Çuha çiçeğime ne oldu bilmiyorum yaaa :( bütün yaprakları soldu bi anlam veremedim. bana yardımcı olabilirmisiniz arkadaşlar:confused: Çiçeği beğenmemin yanı sıra bende manevi bi anlamı var onun solup ölmesini istemiyorum :(
kopshtar
28-09-2009, 08:03
Sn yildiss; çok geç kalmışsınız gibi görünüyor. Bu duruma fazla sulamadan gelmiş olabilir. Ben çuhalarımı yazın bahçede gölge bir yere alıp üzerlerine malçlama yapıyorum ve çok sık sulamıyorum. Sonbahar yağmurlarıyla beraber tekrar çoşuyor ve yaza kadar çiçekleri eksik olmuyor.
çiçeksever
28-09-2009, 16:22
Çuha çiçeğime ne oldu bilmiyorum yaaa :( bütün yaprakları soldu bi anlam veremedim. bana yardımcı olabilirmisiniz arkadaşlar:confused: Çiçeği beğenmemin yanı sıra bende manevi bi anlamı var onun solup ölmesini istemiyorum :(
Fazla su vermeyin.Benimkiler de yazın yaprakları kötü olsa bile sonbahardan sonra yeni yaprak vermeye başlıyor.
Sn yildiss; çok geç kalmışsınız gibi görünüyor. Bu duruma fazla sulamadan gelmiş olabilir. Ben çuhalarımı yazın bahçede gölge bir yere alıp üzerlerine malçlama yapıyorum ve çok sık sulamıyorum. Sonbahar yağmurlarıyla beraber tekrar çoşuyor ve yaza kadar çiçekleri eksik olmuyor.
Bilgi için teşekkürler. Malçlama yapıyorum derken ne demek istediğinizi anlamadım? Hergün sulamam gerektiğini sölemişlerdi bende hergün suladım yaaa bilseydim sulamazdım :( Umarım tekrar kendine gelir:(
Fazla su vermeyin.Benimkiler de yazın yaprakları kötü olsa bile sonbahardan sonra yeni yaprak vermeye başlıyor.
Bundan sonra fazla sulamayacağım. Bakalım inşallah tekrar düzelir. :( Teşekkür ederim tavsiye için.
kopshtar
29-09-2009, 19:52
Bilgi için teşekkürler. Malçlama yapıyorum derken ne demek istediğinizi anlamadım? Hergün sulamam gerektiğini sölemişlerdi bende hergün suladım yaaa bilseydim sulamazdım :( Umarım tekrar kendine gelir:(
Malçlama derken yazın üzerlerini yapraklarla örtüyorum. aslında ben örtmüyorum sadece dökülen ağaç yapraklarını üzerlerinden almıyorum o kadar :) Arada bir aklıma geldikçe de suluyorum. tohumla da çok kolay çoğalıyorlar.
Keşke ben de arada bir aklıma geldikçe sulasaydım. İnternette de çok araştırdım çuha çiçeği hakkında bilgiler hep aynıydı. Eğer bu siteyi daha önce görmüş olsaydım sizlerden bilgi alır ona göre bakardım. Büyük ihtimalle de çiçeğim bu hale gelmezdi. Şimdi beklemekten başka çarem yok sanırım. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim...
Şimdi de çiçeğin toprağında pamukçuğa benzer bişey oluşmuş :( offff ooffff :(
Çıldıracağım yaaa beyaz beyaz minik böcekler var. Bunlar nerden çıktı şimdi :(
İnternetten biraz araştırdım. Kırmızı örümcek mitaları diye bir hastalık varmış. Küçük kurtçuklar falan yazıyor ve ince örümcek ağları oluşturdukları yazıyor. Sanırım benim başımda da şuan onlar var. Ne yapacağım ben :( Bana yardımcı olabilir misiniz? Yoksa artık ümidi kesmeli miyim? :(
nurcanaybay
15-11-2009, 19:01
Çuha dikim zamanı geldi .Unutmayalım ,gölge ve nemli ortamı sever.
Ben çuhalarımı ,zeytin ağacının altına diktim.Renklerini bilmiyorum ,ne çıkarsa razıyım :)
ilksenozturk
16-11-2009, 16:36
koçtaşta 75 kuruştan satışa sunulmuş çuhalar,oldukça da sağlıklıydı (poşette değil, plastik saksıda, daha sonra köklendirmek istediğiniz bitkiler için kullanabilirsiniz)
henüz çiçekli değil, dolayısıyla rengini ayırt edemiyorsunuz. ama ilk çiçeklerini gösterdiklerinde biraz daha pahalı oluyorlar ve bence en güzel zamanı şimdi, hem sürpriz yapıyorlar hem de daha ömrünün başında bir zamanda size gelmiş oluyorlar. (reklam gibi olmuş :) )
ben çuha çiçeğini hiçbiryerde bulamadım
çoğu çuha ismini bilmiyor bile
istanbulda yaşıyorum
nerede bulabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim
birde çuha çiçeğinin başka bir ismi varmı,çiçekçilerde aktarlarda bilmiyor çuhayı
S Güngör
24-11-2009, 17:58
ben çuha çiçeğini hiçbiryerde bulamadım
çoğu çuha ismini bilmiyor bile
istanbulda yaşıyorum
nerede bulabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim
birde çuha çiçeğinin başka bir ismi varmı,çiçekçilerde aktarlarda bilmiyor çuhayı
baharı bekleyin almak için. çiçekçiler kasa kasa getirirler genelde.. görünce tanırsınız çiçekçilerin bilmesine gerek yok.
baharı bekleyin almak için. çiçekçiler kasa kasa getirirler genelde.. görünce tanırsınız çiçekçilerin bilmesine gerek yok.
teşekkür ederim
ben geçen hafta bir çiçekçide kasada çeşitli renklerde gördüm
merak ettiğim bu çuha çiçeklerinin renklerinin farklı olması ,özellik bakımındanda farklılık arzediyormu?
ilksenozturk
02-12-2009, 12:08
sn plant
özellik olarak fark yoktur. bakım koşuları aynıdır
sn plant
özellik olarak fark yoktur. bakım koşuları aynıdır
Teşekkürler.
Daha önceden sorulmuş fakat cevap olmadığı için tekrar sormak istedim. Tohumları ne zaman ekiliyor acaba?
Çok arandığım Çuha Çiçeğiyle bugün buluştuk.
Çok güzeller...
120717
120718
120719
120720
120721
devamı...
120722
120723
120724
120725
ilksenozturk
06-01-2010, 08:04
sn maki01
Çok güzeller, güle güle büyütün.
Benimkileri henüz çiçekleri açmamışken almıştım ama şanslıymışım hepsi farklı renkteler.
çiçeksever
17-02-2010, 11:37
Bahçedeki çuhalarım havayı güzel görünce açmaya başladılar.Buraya da bahar gelmeye başladı.
siniroluyorum
17-02-2010, 15:11
Ben de her renginden ekmiştim ama kırmızı olanlar dışında hepsi kurudu.Bir de bazı yerlerde çuha çiçeklerinin hava sıcaklığına göre kırmızı veya beyaz renkli olduğu yazıyordu?
çiçeksever
17-02-2010, 16:41
Eski yazılara bakarsanız, benimkiler 3-4 senelik oldu.Sadece beyazda sorun oluyor. Yanında başka renk olursa çiçeğin rengi değişiyor.Çoğu çiçekte böyle renk değişimi var. Örn;sardunya.
günebakan
19-02-2010, 18:16
Koçtaştan aldığım bir tanecik çuha çiçeğim:)
126073
siniroluyorum
20-02-2010, 16:57
Eski yazılara bakarsanız, benimkiler 3-4 senelik oldu.Sadece beyazda sorun oluyor. Yanında başka renk olursa çiçeğin rengi değişiyor.Çoğu çiçekte böyle renk değişimi var. Örn;sardunya.
Yanlış anladınız bu olay modifikasyona örnek olarak veriliyor.
siniroluyorum
20-02-2010, 17:08
Arkadaşlar bizim burada yer menekşesi denilen ve çiçeksever arkadaşın fotosunu koyduğu çiçeğin aynısı olan bir çiçek var ismini bilmiyorum.Acaba o çiçek için oralarda farklı bir isim kullanan var mı?
Bolu, Tavşansuyu'nda doğal ortamda kendiliğinden yetişen çuha çiçeği.
siniroluyorum
22-02-2010, 20:31
Primula auriculata ya benziyor ama bunun sapı kısa.
"Primula auriculata" nedir? Bir tür çuha çiçeği mi?
osman101
02-03-2010, 21:14
Geçen yaz aldığım evin bahçesindeki çuhalar.
Yaz kış yaprakları yeşil.
Yarı gölgede daha güzel oluyorlar.
Ay Kozalağı
04-03-2010, 20:21
Bir mezarın üzerinde gördüm bugün! ;)
Geçen yıl poşette aldığım çuhaların yaprakları çok küçük kaldılar. Büyür mü bilmem ama çiçek açmaya başladılar. Geçen yıl yaprakları bayağı büyüktü. Neden böyle olabilir. Ağaç dibine dikmiştim.
Geçen hafta 3 tane çuha aldım.Tanesi 1TL idi.Ellerim dolu olmasa daha çok alacaktım.Çok şekerler..İnşallah kötü olmazlar.
129138
İşte çuhalarım.Sararan yapraklarını kestim.Yeri biraz sıkışıkmı olmuş?
Hayırlı olsun Sese güle güle seyredin ve de çoğaltın inşaallah.
Birçok farklı türü olan bu çiçeğin insan yaşamında önemi çoktur. Bitki ve kökü eskiden beri kullanıla gelmiştir. Bununla beraber tohumundan elde edilen ve Asit içeren yağının kullanımı yenidir. Çuha Çiçeği Yağı, tohumlarının preslenmesi sonucu elde edilmiş tamamen doğal bir üründür. % 9.5 oranında Asit , % 72 oranında omega-6, potasyum ve magnezyum içerir. Önemli yağ asitlerinden biridir. Sağlık için gereklidir. Çünkü vücuttaki bütün organları kontrol eden ve hormonlara benzer etki gösteren bileşiklerin üretiminde kullanılır. Bu bileşikler özellikle kalp, dolaşım, deri ve savunma sisteminde etkilidir. Ek olarak, hücre zarının önemli bir bileşenidir.
Teşekkürler hüzün umarım çoğaltabilirim
idris şenol
10-03-2010, 00:15
sanırım kasım ayıdı göngeren belediyesi muhtelif yerlere soğanlı bitkiler dikmişti
ne diktiler diye merak etmiş fakat adamlara soramamıştım
fakat geçen ay bir baktım hepsi çuha çiçeğimiş:))
kendi saksıları gelişimleri için dar geldi diye düşünüp babaannemden kalan bu toprak kaba ektim
nurcanaybay
12-03-2010, 17:00
3 ay önce diktiğim çuhaların bu gün ki halleri..
Ben çuhaları çimde ağaçların dibine dikmiştim. Çiçek açıyorlar ama yaprak zayıf, hatta yok gibi.
merhaba arkadaşlar, ben bu sitenin yeni üyesiyim aslında üye olmadan takip ediyordum ama , bende katılıyım dedim sizlere, benim evimdede çeşitli çiçekler var bunlardan biride çuha çiçeği, ama benim çuham ne çiçek açıyor nede sizinkiler gibi yaprakları canlı ben ne yapabilirim çiçek açması ve yapraklanması için???
kumyaka2010
13-03-2010, 14:23
Bunlarda benim bahcedeki çuhalarım .Galalarda çiçek açmaya başladı . Havalar ısınmaya başladı ,bahçeler şenlenecek inşallah . Selamlar
siniroluyorum
13-03-2010, 17:52
Nurcanaybay konu dışı olacak ama kurdele çiçeğiniz kışın dışarıda mıydı.Bu arada çiçekleriniz çok güzel açmışlar ben geçe sene ekmiştim bi ara kurudular sadece kırmızı olanlar kaldı şu ana devasa boyutta açıyorlar nedenini anlayamadım...
gilaburu
16-03-2010, 21:06
bende kendi çuha çiçeklerimin resimlerini eklemek istedim
nurcanaybay
17-03-2010, 19:46
[QUOTE=siniroluyorum;596109]Nurcanaybay konu dışı olacak ama kurdele çiçeğiniz kışın dışarıda mıydı.
Sorunuzu yeni gördüm , kurdelalar bahçe de dikili .Ilıman bölgeler de
sorunsuz yaşıyorlar.Gölge alanlar da yer örtücü olarak kullanıyorum.
yalovaburaktarim
17-03-2010, 21:39
kışın favori bitkisi
gilaburu
17-03-2010, 23:14
kışın favori bitkisi
evet bundan erken çiçek açan bitki yok heralde değil mi yoksa ben mi bilmiyorum
Bunlar dışarda mı yoksa camekan gibi bir yerdede büyürmü...
gilaburu
18-03-2010, 10:55
Bunlar dışarda mı yoksa camekan gibi bir yerdede büyürmü...
genelde dışarıda yetiştiriliyor fakat içeridede yetişebilir
Bende 6 renginden alıp iş yerinin cam kenarına koydum sabah saatlerinde iyi güneş alıyor. Okuduğum kadarıyla bunlar güneşi pek sevmiyormuş doğrumudur.
nurcanaybay
22-03-2010, 13:40
Gölge , serin ve nemli ortamı seviyorlar.
Bende hemen gölgeye aldım. İnanmazsınız beni sevdiler sanki. Birsürü tomurcuk oldu. Canlandılar. İnanılmaz derecede suyu seviyorlar. Susuzluğa dayanamıyorlar...
Sanırım bu da farklı bir çuha...
133626
nurcanaybay
03-04-2010, 12:47
Yaprakları benziyor ,eğer çuha değil ise bile çok güzelmiş.
umıt79 çok güzelmiş çiçeğiniz, oya gibi işlenmiş sanki
BEn çuhalarım biraz bozulduğu için bahçeye yarı gölge bir yere yerleştirdim, umarım güzelleşirler
133626
Ne güzel bir çuha bu. İlk kez görüyorum. Aman iyi bakın.
Yok yok bendeki çuhalar ebruli falan sıradan çuhalar. Bu fotoğrafı nette buldum paylaşmak istedim .Keşke bende olsaydı :)
Bunlarda benim prenseslerim ve farklı açılardan görüntüleri...
Teşekkür ederim arkadaşlar...
Bu site sayesinde oldu. Önceleri dillerinden anlamıyordum. Güzel göründüğüne inandığım yere koyuyordum. Fakat sizin gibi dostlarım sayesinde onlarla aynı dili konuşmaya başladım. yardım eden herkese çok teşekkür ederim tekrar.
Şuan 30 dk sabah güneşi alan bir cam önündeler. Bir kerede 4 litre suya 1 çay kaşığı oranında NPK 30-30-30 toz besininden verdim. Suya ihtiyaç duydukça hazır su ile suluyorum:)
Birde denemelerime ve izlenimime göre sararmaya yüz tutan alt yapraklarını solmuş çiçeklerini devamlı temizliyorum...Bu işlemin çiçeği büyüme teşvik ettiğine inanıyorum...
k_donmez
10-04-2010, 21:25
Güneşi sevmedikleri kesin. Birkaç güneşli günü güneş altında geçirince yapraklar keyifsizleşti. Son birkaç gündür hava kapalı seyredince yeni yapraklar gelmeye başladı. İşte çuhalar. Hava yeniden ısınınca gölgeye gidecekler.
k dönmez çuhalarınız çok güzeller bu tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum yarı güneş çıkarsa ben de balkona alacağım çuhalarımı (sadece sabahları 1 saat kadar güneş alacaklar)
Bugun minik çuha dostlarımın yapraklarında kırmızı küçük böcekler gördüm sararan yaprakları kopartıp çiçeklerinide bol suyla yıkadım merak etmeyin saksıya dolan suyuda döktüm, yalnız minik dostlarımı sömüren bu bip tarzı böceklerden pek fazla hazzetmedim sizdede oldumu böyle bir sıkıntı
Not: Yaprak altlarında her hangi bir şey yok sadece yaprak üzerinde geziyorlar ve yaprakları sarartıyorlar.
136193
136194
(Resimlerdeki küçük noktacıklar böcekler)
Merhaba arkadaşlar. Bunlarda benim çuha çiçeklerim.Eşime çiçek toprağı sipariş etmiştim bana süpriz olarak bu dünya güzellerinide almış.
138020
138023
kerime çok güzel, kıymetini bilin bol çiçeklerni görün inşaallah.
arkadaşlar aldığınız çiçekelre dikkat edin çuhalarım süperdi. Fakat yapışık bişeyler oldu. Yaprağın altına baktım birde ne göre bir sürü böcek... İlaçlama yapacağım inşallah kurtulurum. Herşey yolundaydı yapraklanmasıda çiçeklenmeside bu böcekler canımı sıktı...
Sevgili hüzün çok teşekkür ederim. Kıymetini bileceğimden emin olabilirsiniz. Çiçekleri çok severim.Buradan öğrendiğim tohum oluşumu gördüm bir tanesinde.Daha öncesinde koparıp atıyordum solan çiçekleri.Öğrenince gözüm gibi bakıp tohum elde edeceğim.
Çuha çiçeğini çim kenarına - ağaç dibine diktim, geriledi bende tekrar oralardan çıkardım.
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 10:11
Arkadaşlar,
Çuha çiçeklerimin bir kısmında tohum oluştu şişkin haldeler.Birisinin içini açtım ama tohumlar yeşil haldeydi..Ne zaman tohumlarını alabilirim ve ne zaman ekmeliyim?
zeynep dila
20-05-2010, 15:07
Ben çuhaların tohumlarının gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu duymuştum. Acaba yanlış bilgi mi edinmişim? Tohumları nasıl alacağımı bana da söylerseniz sevinirim.
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 15:34
Ben çuhaların tohumlarının gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu duymuştum. Acaba yanlış bilgi mi edinmişim? Tohumları nasıl alacağımı bana da söylerseniz sevinirim.
Sevgili Zeynep,
Çuhaların tohumu görülüyor küçük ve yeşil ama olgunlaşmasını mı bekleyeceğiz ben de onu sormuştum üstteki mesajımda.Tohumları ne zaman toplayacağız?
çiçeksever
20-05-2010, 16:02
Başka yere dikmeyecekseniz bırakın olgunlaşınca kendisi altına düşsün.Fidesini başka yere aktarırsınız.
zeynep dila
20-05-2010, 23:23
Başka yere dikmeyecekseniz bırakın olgunlaşınca kendisi altına düşsün.Fidesini başka yere aktarırsınız.
Merhaba çiçeksever,
Benim öyle ilginç bir bahçem var ki bir sene sonra ben ekili olan hiçbir şeyi görme şansına sahip olamıyorum. O nedenle bu sene ektiğim çuhaları da aynı sona kurban etmek istemediğimden tohumları nasıl alınacaksa öğrenmek istiyorum. Bana ve Yılmaz Yalçın'a bu konu da yol gösterirseniz sevinirim.
Yılmaz Yalçın
04-06-2010, 11:31
Arkadaşlar,
Çuha çiçeklerimin tohumlarını dün topladım,ne zaman bahçeye ekebilirim?
zeynep dila
04-06-2010, 11:39
Arkadaşlar,
Çuha çiçeklerimin tohumlarını dün topladım,ne zaman bahçeye ekebilirim?
Yılmaz Bey, ben de size gelecek cevabı dört gözle bekliyorum. Tohumları topladıktan sonra kuruyan kısımları söküp attınız mı yoksa toprakta mı bıraktınız?
Yılmaz Yalçın
04-06-2010, 12:37
Yılmaz Bey, ben de size gelecek cevabı dört gözle bekliyorum. Tohumları topladıktan sonra kuruyan kısımları söküp attınız mı yoksa toprakta mı bıraktınız?
Kuruyan derken tohum oluşturan sapı mı diyorsunuz?Yoksa yapraklarını mı?Yapraklar canlı ve gür şekilde duruyor,tohum oluşturan sap kapsülünü ufaladım elimle ve minik tohumlar döküldü onları biriktirdim ve şimdi bekliyorum cevabı.
zeynep dila
05-06-2010, 01:06
Kuruyan derken tohum oluşturan sapı mı diyorsunuz?Yoksa yapraklarını mı?Yapraklar canlı ve gür şekilde duruyor,tohum oluşturan sap kapsülünü ufaladım elimle ve minik tohumlar döküldü onları biriktirdim ve şimdi bekliyorum cevabı.
Tohum alındıktan sonra kuruyan tüm kısımları kastetmiştim. Yapraklar da dahil. Bir ikisi haricinde artık benimkiler yeni yaprak çıkarmıyor. Çoğu kurudu. Onlar sökülecek mi acaba merak ettim.
Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 00:11
Arkadaşlar,
Çuha çiçeklerimin tohumlarını geçen ay topladım,torfa ekmeyi düşünüyorum.Sizce çimlendirmek için uygun bir aymıdır?Eğer zamanı ise direk bahçeye eksem mahsuru olur mu?
limon_sever
13-09-2010, 17:03
Geçtiğimiz ilkbaharda fotolarını çekmiştim. Çiçeğin ismini yeni öğrendim o yüzden yeni ekliyorum :)
Yazın oldukça çoğaldı. Bahçenin kenar kısımlarına aktardım 2011 ilkbaharı da böyle güzel olur temennisiyle...
çuha bitki kışın cam kenarında az güneş gören yerde, yazın ise bahçede ağaç kenarlarında ya da isteğe bağlı gölge gören yerlerde yetiştirilir.
bitkinin çoğalmasını istiyorsanız:
1.Çiçek kuruyunca koparmadan kurutunuz sonra toprağa ekersiniz.
2.Acele etmek istemiyorsanız çiçek kendiliğinden çoğalacaktır.
187202
187203
Bu çiçekler kolay yetiştirilir.renkleri çok fazladır.Kışın evde yazın bahçede yetiştirilir.
Sıcağı sevmez.Bahçede gölgeli yerleri dikilebilir.Suyu severler, her gün düzenli sulanmalıdırlar
arkadaşlar merhaba ben sizlere sadece çuha değil lale sümbül nergis sıklamen de temin edebilirim bakımları cok kolay ve cok gösterişli çiçeklerdir hem de ucuz
diğer çiçeklerle ilgili konuşmak isterim...
k_donmez
03-03-2011, 22:47
Çuhalar serin havayı seviyorlar. Ancak Ankara'daki gibi şiddetli soğukları sevmiyorlar. Son soğuklara kadar iyiydiler. Soğukta yaprak kısımları donarak bozuldu. Hava ısınınca yeniden çiçek ve tomurcuklar geldi. Tabi perişan görüntüler eşliğinde.:(
çiçeksever
07-03-2011, 15:59
Geçen hafta dayanamadım 5 saksı çuha aldım.Satıcı yazlık olduğunu evde yetiştirebileceğimi söyledi.
k_donmez
07-03-2011, 19:59
Sayın Çiçeksever,
Çuhalar aslında serin ve açık havayı seviyorlar. Sıcak ve aşırı soğuktan hoşlanmıyorlar. Yanlarından yavrulayıp çoğalıyorlar. Çiçekler güzelmiş. Güle güle büyütün.
Bahçemdeki çuhaların bu pazarki görüntüleri :)
princess48
03-04-2011, 16:45
ayy ne kadar güzel çiçekelriniz maşallah, saksıda olanlara hayran kaldım açıkçası... :) benimkiler de saksıda ama nedense öldüler diyebilirim. birisini 1 hafta susuz bırakmıştım evden ayrıldığımda, gelince su verdim ama 3aydır çiçek vermiyor, çiçek verecek saplar bile çıkmıyor,yaprakları da marul gibi oldu yaprağa gitti gücü sanırım :( onun için ibşey yapamaz mıyım :(
Gülbeşeker
06-05-2011, 22:39
çuhalar acaba açelya veya sardunya gibi asitik toprağı suyu seviyorlarmı acaba içinizde deneyen arkadaşlar varmı
Songül Ateş
15-06-2011, 09:31
Benim de çuhalarım var. Sarı turuncu ve bordo renk olanları çok neşeli.Ama fuşya rengi bir tane var. Hepsi aynı yerde olduğu halde onun yaprakları canlılığını yitirdi ve ölmek üzere olduğunu gözlemledim. Ve bol sulamaya başladım. Su onu biraz kendine getirdi. Şimdi kendine geldi ama çiçekleri hem küçüldü hem de rengi pembeye döndü. Benimkiler saksıdalar. Size resmini göndericem. Bana çok ilginç geldi renk değiştirip küçülmesi.:(
Benim çuhalarımın da önceki hali resimdeki gibiydi. Daha sonra sizin dediğiniz gibi çiçekleri küçülmeye ve rengi değişmeye başladı. Sonra giderek yaprakları ve çiçekleri soldu. Çok az dibinden yeni yapraklar çıkıyor, onun haricinde çok fena bir görünüme sahip. Hemen onu alıp bahçeye, gölgelik bir alana dikicem. Umarım kurtulur.
Songül Ateş
15-06-2011, 09:56
133626
Çiçekleri harika görünüyor.
Benim çuhalarımın da önceki hali resimdeki gibiydi. Daha sonra sizin dediğiniz gibi çiçekleri küçülmeye ve rengi değişmeye başladı. Sonra giderek yaprakları ve çiçekleri soldu. Çok az dibinden yeni yapraklar çıkıyor, onun haricinde çok fena bir görünüme sahip. Hemen onu alıp bahçeye, gölgelik bir alana dikicem. Umarım kurtulur.
Fotoğraf görmeden yorum yapmak biraz zor tabii ama anlattıklarınızdan yola çıkarak çuha çiçeğinizde bir sorun olmadığını düşünüyorum. Çuha sonuçta kış çiçeği, bu mevsimde çiçeklerinin geçmesi, yapraklarının küçülmesi normal. Bahçedekiler de varla yok arasındalar, havalar serinleyince tekrar coşacaktır. :)
limon_sever
16-06-2011, 20:43
Çuhaları yazın sık sularsanız yeşil kalabiliyolar. Ama yapraklarda küçülme oluyor.
Songül Ateş
17-06-2011, 13:16
Fotoğraf görmeden yorum yapmak biraz zor tabii ama anlattıklarınızdan yola çıkarak çuha çiçeğinizde bir sorun olmadığını düşünüyorum. Çuha sonuçta kış çiçeği, bu mevsimde çiçeklerinin geçmesi, yapraklarının küçülmesi normal. Bahçedekiler de varla yok arasındalar, havalar serinleyince tekrar coşacaktır. :)
Şu andaki hali bu. Saksıda kalsa da eski haline döner mi acaba
Hiç meraklanmayın, hepimizinkiler bu durumda. Benim de 5-6 çuhamdan sadece bir tanesi çiçekli, o da son demlerini yaşıyor. Zorlanarak açıyor sanki. Diğerlerinin yaprağı bile kalmadı.
Çuha çiçekleri, havalar ısındığında dinlenmek istiyorlar. Kışın yine o güzel çiçekleriyle içimizi ışıtacaklar.
Ama tamamen kurutmayın, ufak ufak sulamayı ihmal etmeyin. :)
Bahçede olunca suyu ayarlamak kolay oluyor. Saksıda da kışa doğru düzelecektir ama fazla sulayıp çürütmemek ya da kuru bırakıp öldürmemek lazım.
Songül Ateş
19-06-2011, 22:53
Bahçeye dikip çoğaldıklarını görmek istiyorum. Açınca çok güzel oluyorlar. İzlemeye doyum olmuyor.
Arkadaşlar elimde bir miktar çuha tohumu var. Bu aralar ekmek için uygun mudur? Ev içinde mi çimlenir balkonda mı? Gölgede mi çimlenir güneşte mi? Kısacası tohumdan eken arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler...
Bugün Koçtaş'ta Çuha çiçeği vardı. Kokmadıklarını bildiğim halde birini kokladım. Çok hoş bahar kokuluydu. İlk defa kokulu çuha çiçeğine rastladım. Diğerlerini de bir ümit kokladım, kokmuyor. Kokanı aldım.
acemifüsun
04-02-2012, 17:53
Benim de rekgarenk çuhalarım var, sadece sarı olanın frezyaya benzer hafif, güzel bir kokusu var:)
Evet, Internet'te araştırdım. Sarılar kokuyormuş. :)
acemifüsun
05-02-2012, 15:56
Kardeşim güzelliklerine dayanamamış , bir ay önce çuhaları toplamış getirmiş:)
acemifüsun
05-02-2012, 16:02
Bu güzelleri oldukça büyük dikdörtgen saksıya diktim. Bol, bol da fotoğraflarını çektim:)
acemifüsun
05-02-2012, 16:12
...
Bu güzelleri oldukça büyük dikdörtgen saksıya diktim. Bol, bol da fotoğraflarını çektim:)
Cok guzeller.cuhalari cokk severim. Iyi seyirler Fusun.Umarim ben donunce de fidelerini bulurum.
Selamlar.
acemifüsun
06-02-2012, 12:26
Hülyacığım teşekkür ederim:) Kış kışlığını yapıyor, sen dönünce de fideleri buluruz sanıyorum.
Hiç bu kadar rengi bir arada görmemiştim mor ve sarı oluyor buralarda, HEPSİ ÇOK GÜZELMİŞ.
bugün 3 renk çuha çiçeği aldım.:)
*** arkadaşlar inci çiceğiarıyorum lütfen bana yardım..
somon rengi ve uçuk pembe olanları çok güzel görünüyor.
sinem kamalı
24-05-2012, 00:09
Bu da benim minik çuham:).Burda öğrendiğime göre güneş sevmiyormuş hemen gölgeye alacağım sabah.Umarım sizlerinki gibi büyürler.Hepinizin emeğine sağlık.
http://f1205.hizliresim.com/x/s/6lnpl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Benim misss kokan çuhalarım yazı böyle coşkulu geçirdi. Bu aralar toprakta kalan kökleri tekrar yeşermeye başladı yoksa yeniden açacaklarmı;)
göknarcı2
25-01-2013, 18:24
oo cok güzel hepside beyaz heralde
göknarcı2
25-01-2013, 18:30
Bunlar da benim bahçemde kendiliğinden yetişen çuhalar. Burada Mart Çiçeği adıyla biliniyor.
hepsi beyaz heralde
YeniGine
27-01-2013, 00:20
364583
YeniGine
27-01-2013, 00:22
364584
YeniGine
27-01-2013, 00:23
Peki bu dönemde; Çiçek Coşturan sıvı gübre verilebilir mi?
çiçeksever
20-02-2013, 13:32
Çuhalarım kendini göstermeye başladı.Tek tük çiçek açıyor.
Sarı cuhaların koktugunu hic bilmiyordum :rolleyes:
Mis gibi kokuyor hem de.. ;) ;)
Velinimet
21-02-2013, 01:19
saksı istermisiniz
Koktugunu hic bilmiyordum Sudenur hafta sonu Agac A.ş den bir kac saksı alayım kışa renk katsın ;)
tekomusti
21-02-2013, 21:58
133626
Çok güzel siyah beyaz çuha nerede buluruz acaba
Sayın İris, ben çok beğendim kokusunu. ;) Hafta sonu bahçeme dikerken koklaya koklaya bir hal oldum, Nergisi andırıyor hafiften.
371888
Sayın Sudenur sabah ilk işim belediyenin diktigi sarı cuhaları koklamak oldu ama kokmuyorlar :(
maysan80
24-02-2013, 00:05
kokulu olanı var mı bu çuhaların
Sayın İris, koyu sarı olan kokulu. Oradakiler niçin kokmuyor bilemem ama bahçemdekiler eğilip kokladığım vakit misk gibi.. :) ;)
maysan80
24-02-2013, 01:33
turuncuya kaçanları mı kastediyorsunuz
Evet, turuncuyu andırıyor. :)
Çuhalar içinde sadece sarılar kokuyor. Özlerine en yakın olduklarından mıdır bilemiyorum. Petunyalardan da sadece o kadife gibi olan mor renklileri baygın baygın kokar, diğer renklileri kokmaz her nedense. Başka bitkilerde var mı bu durum bilmiyorum ama bu iki bitkide böyle.
Çuhaların kültürle elde edilmiş çok güzel renklileri var. Ebruliler, iri çiçekliler, hele bu yıl ilk rastladığım aşağıdaki fotoğrafta görünen lacivert-beyaz çizgili olanlar var ama sarının güzelliği bir yana bir de harika kokulu. Ben de diğer renkleri güzellikleri için alırım ama sarıları Sudenur gibi içime çeke çeke koklarım.
Kokulu olmaları güzel birde seneye eski hallerini alsalar giderek kücülüp formu degişiyor. Koca koca acan sümbüllerde bir daha öyle al benili acmıyor .
Size katılıyorum Sayın İris41, geçen yıllardan kalan ne çuhalar, ne sümbüller ilk alınanlar gibi açmadı. Hayal kırıklığı yaratıyor. Hele geçen yıl salkım gibi çiçekli olarak alınan sümbüller bu yıl birer ikişer çiçekli, cılız cılız.
Malesef öyle oluyor Sayın sakdag markette görüp hangimiz almıyoruzki bu muhteşem bitkilerden sonrası kücüldükce kücülüyorlar :(
Dün Agaclar.A.Ş deydim sarıları kokladım nafile bana denk gelmedi .
serkan_istanbul
25-02-2013, 08:00
çuhaların cidden sarı olanları hafif kokuyor .
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.