View Full Version : 2016-2017 dönemi Tohum Paylaşımı Genel Yazışmalar
MeyveliTepe
13-10-2016, 15:35
Etkinlikle ilgili genel yazışmalara buradan devam.
MeyveliTepe
16-10-2016, 01:18
2016-2017 Etkinlik prensipleri güncellendi. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35301.htm)erişebilirsiniz.
Tohum talep edenler kargo adreslerini de göndermeye başlayabilirler. Adreslerin nasıl gönderileceği burada (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/40133.htm)tarif edilmiştir.
Lonicera
19-10-2016, 11:50
Dün paylaşıma sokmayı düşündüğüm şeker kamışı tohumlarını kontrol ederken poşet içerisinde bir sürü küçük kelebeği görünce çok canım sıkıldı. Sanırım güvelendi tohumlar. Hemen suya koyup yaklaşık 12 saat beklettim. Dibe çökenleri ayırdım ve mecburen ilaçladım. Üstü açık bir kaba koyup balkonda havadar bir yere koydum. Bu sabah kontrol ettiğimde ilaçlamama rağmen aynı kelebeklerin çok küçüklerini gördüm yine.
Karar veremedim paylaşıma sokayım mı diye. Veya bir yolu var mı tohumları kurtarmanın?
Lonicera
20-10-2016, 11:49
Oumlu olumsuz herhangi bir yanıt gelmedi. Ben de kurallar gereği (Tohum paylaşım etkinliği genel prensipleri gereğince)şeker kamışı tohumunu paylaşımdan üzülerek çektiğimi belirtmek istiyorum. Artık nasip olursa önümüzdeki yıl yeniden deneyeceğim.
g) Paylaşıma sunulacak tohumlar mutlaka sağlıklı bitkilerden alınmış olmalıdır. Herhangi bir fungal, bakteriyel veya virüs kaynaklı hastalık belirtisi gösteren bitkilerden tohum alınmamalıdır. Bahçede belirli bir tür bitkide virüs etmenli hastalık şüphesi olduğunda, o türe ait herhangi bir çeşit bitkiden sağlıklı görünse dahi tohum alınmamalıdır. (Örnek: Bahçede mozaik virüsü belirtisi göstermiş bir domates görülmüş ise hiç bir domatesten tohum alınıp paylaşılmamalıdır.)
MeyveliTepe
20-10-2016, 11:56
Dün paylaşıma sokmayı düşündüğüm şeker kamışı tohumlarını kontrol ederken poşet içerisinde bir sürü küçük kelebeği görünce çok canım sıkıldı. Sanırım güvelendi tohumlar. Hemen suya koyup yaklaşık 12 saat beklettim. Dibe çökenleri ayırdım ve mecburen ilaçladım. Üstü açık bir kaba koyup balkonda havadar bir yere koydum. Bu sabah kontrol ettiğimde ilaçlamama rağmen aynı kelebeklerin çok küçüklerini gördüm yine.
Karar veremedim paylaşıma sokayım mı diye. Veya bir yolu var mı tohumları kurtarmanın?
Bu tohumları poşetin içinde buzdolabında +4 derecede muhafaza ederseniz kalanları kurtarmak mümkün olabilir.
Lonicera
20-10-2016, 12:09
Ben yine de risk almak istemiyorum, eminim herkesin bahçesinde yeterince börtü böcek vardır bir de biz extradan böceklendirmeyelim:)))
İsmail Kuzucu
20-10-2016, 17:32
Oumlu olumsuz herhangi bir yanıt gelmedi. Ben de kurallar gereği (Tohum paylaşım etkinliği genel prensipleri gereğince)şeker kamışı tohumunu paylaşımdan üzülerek çektiğimi belirtmek istiyorum. Artık nasip olursa önümüzdeki yıl yeniden deneyeceğim.
g) Paylaşıma sunulacak tohumlar mutlaka sağlıklı bitkilerden alınmış olmalıdır. Herhangi bir fungal, bakteriyel veya virüs kaynaklı hastalık belirtisi gösteren bitkilerden tohum alınmamalıdır. Bahçede belirli bir tür bitkide virüs etmenli hastalık şüphesi olduğunda, o türe ait herhangi bir çeşit bitkiden sağlıklı görünse dahi tohum alınmamalıdır. (Örnek: Bahçede mozaik virüsü belirtisi göstermiş bir domates görülmüş ise hiç bir domatesten tohum alınıp paylaşılmamalıdır.)
Bu gibi tohumlar klordioksit ile dezenfekte edilse durum ne olur acaba?
birnefestoprak
21-10-2016, 14:24
Tohum tanıtımlarında "ilk paylaşan" bilgisi verilmiyor.
@ Lonicera paylaştığınız 'çeşme pembe domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1473928-post965.htm)' görünce iki yıldır paylaştığım ve sırf görüntüsü için bir kök ektiğim 'eva purple domates (http://www.agaclar.net/forum/1418565-post34.htm)' geldi aklıma. Bir heybetli, dester gibi ağızda eriyen mükemmellikte tada sahip değil ama kusursuz fiziği :) ile göz doldurucu. Çeşme domates gibi kabuğu kalınca ve oldukça dayanıklı. Bu yıl bir kökte yetiştirdiğim eva domateslerin hepsini kendiliğinden dalından yere düşmüş halde buldum ve üzerlerinde tek bir darbe, yumuşama, bozukluk yoktu.
Lonicera
24-10-2016, 13:49
@ Lonicera paylaştığınız 'çeşme pembe domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1473928-post965.htm)' görünce iki yıldır paylaştığım ve sırf görüntüsü için bir kök ektiğim 'eva purple domates (http://www.agaclar.net/forum/1418565-post34.htm)' geldi aklıma. Bir heybetli, dester gibi ağızda eriyen mükemmellikte tada sahip değil ama kusursuz fiziği :) ile göz doldurucu. Çeşme domates gibi kabuğu kalınca ve oldukça dayanıklı. Bu yıl bir kökte yetiştirdiğim eva domateslerin hepsini kendiliğinden dalından yere düşmüş halde buldum ve üzerlerinde tek bir darbe, yumuşama, bozukluk yoktu.
Aynen, görüntü kusursuz derecede düzgün. Kabuk sertliği ve dayanımı bende ticari hissi uyandırıyor ama bilemiyorum artık. Keşke Sn siğacik bu çeşit hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilse. En azından bu çeşidi paylaşımdan edinip eken diken varsa sonuçlarını da yazarlarsa daha aydınlatıcı bilgilere ulaşabilirdik.
Tohumluk ayırdığım biberlerin kimisinde bıçakla yarıp ayırmama rağmen küflenme olmuş. Tohum rengi kararanlarda sanırım yapacak bir şey yok ancak tohumlarında bozulma olmayanları kullanabilirim diye düşünüyorum.
cagataykara.
01-11-2016, 17:12
Öncelikle herkese merhaba. Ben foruma yeni kayıt oldum ve tohum paylaşım etkinliğinden tohum almak istiyorum fakat yeni üyelerin tohum alamayacağına dair bir madde gördüm.Bunun için ne yapmalıyım?Adres bilgilerimi özel mesaj ile gönderdim.
Çeşme domates ile ilgili bir kaç cümle ilave edeyim paylaşımda yararı olabilir. Çeşme çarşısına yukarıdan girdiğinizde cadde üzerinde sağ kanatta, eski Dalyan yol sapağından sonra, balıkçıların olduğu sokaktan evvel eski bir bakkal dükkanı vardır. Bu dükkan sahibi kapının önüne koyduğu sepette kendi tarlasından gelen sebzeleri ( domates-biber- vb.) satar. Burada satılan domates Çeşmeye has bir domatestir. Şekil olarak çiçek kısmı olmayan orta boy narı andırır. Kalın kabuklu ve etlidir. Salatada insanı cezbeden özelliği ise kaba aşırı miktarda saldığı suyudur. Bu sebepten lezzeti zaten yüksek olan bu domates ile yapılan salataya doyulmaz.
Bu yaz önünden geçerken hep niyetlendim bir kaç kilo alarak tohum ayırayım diye ancak öyle çok domates yetişiyordu ki bahçede elim gitmedi. Çeşme domatesi diye bahsettiğiniz domates o ise ( rengi pembe değil kırmızıdır bu domatesin) tohumlarını paylaşmaktan kaçınmamak lazım.
MeyveliTepe
01-11-2016, 19:51
Öncelikle herkese merhaba. Ben foruma yeni kayıt oldum ve tohum paylaşım etkinliğinden tohum almak istiyorum fakat yeni üyelerin tohum alamayacağına dair bir madde gördüm.Bunun için ne yapmalıyım?Adres bilgilerimi özel mesaj ile gönderdim.
Tam olarak ne gördünüz, o maddeyi buraya alıntılar mısınız?
idris şenol
01-11-2016, 21:19
o maddiyi bende gördüm hocam ama sanırım hayali:)
banada burdan tohum almak zor gibi geliyor;)
ParlakYıldızlar
01-11-2016, 22:16
Yine forumdan öğrendiğim fakat kendim test etmedim,evde saklanan mercimek,fasulye pirinç olsun çoğu bakliyatlarin olduğu kavanoz veya poşet bir miktar kaya tuzu serpil ise kurtlanma,guvelenme olmadığı yönünde bilgi vardı,işinize yarayabilir belki.
Lonicera
02-11-2016, 05:58
Çeşme domates ile ilgili bir kaç cümle ilave edeyim paylaşımda yararı olabilir. Çeşme çarşısına yukarıdan girdiğinizde cadde üzerinde sağ kanatta, eski Dalyan yol sapağından sonra, balıkçıların olduğu sokaktan evvel eski bir bakkal dükkanı vardır. Bu dükkan sahibi kapının önüne koyduğu sepette kendi tarlasından gelen sebzeleri ( domates-biber- vb.) satar. Burada satılan domates Çeşmeye has bir domatestir. Şekil olarak çiçek kısmı olmayan orta boy narı andırır. Kalın kabuklu ve etlidir. Salatada insanı cezbeden özelliği ise kaba aşırı miktarda saldığı suyudur. Bu sebepten lezzeti zaten yüksek olan bu domates ile yapılan salataya doyulmaz.
Bu yaz önünden geçerken hep niyetlendim bir kaç kilo alarak tohum ayırayım diye ancak öyle çok domates yetişiyordu ki bahçede elim gitmedi. Çeşme domatesi diye bahsettiğiniz domates o ise ( rengi pembe değil kırmızıdır bu domatesin) tohumlarını paylaşmaktan kaçınmamak lazım.
Sn sigacik' ın paylaşmış olduğu benim de bu yıl yetiştirip az miktarda da olsa paylaşıma soktuğum domatesin temin edildiği yer bozcaada. Dolayısıyla çeşme domatesi ile uzaktan yakından bir alakası olmadığını düşünüyorum. Sizin bahsettiğiniz domatesin tohumuna ulaşmayı bizzat ben de çok isterdim. Kim bilir belki bir arkadaşımız bize bir sürpriz yapar:))
cagataykara.
02-11-2016, 08:05
Etkinliğe tohum paylaşmadan talep eden olarak katılabilmek için üyenin en azından kendini tanıttığı bir mesajı bulunmalıdır. Sadece alış veriş bölümünde mesajı bulunması yeterli değildir. Talep geçerliliğinin analiz edildiği günde sıfır mesajı bulunan talep sahiplerinin talepleri iptal edilecektir.
Böyle bir madde var.Ne yapmam gerekir?
erkanbey
02-11-2016, 08:16
Etkinliğe tohum paylaşmadan talep eden olarak katılabilmek için üyenin en azından kendini tanıttığı bir mesajı bulunmalıdır. Sadece alış veriş bölümünde mesajı bulunması yeterli değildir. Talep geçerliliğinin analiz edildiği günde sıfır mesajı bulunan talep sahiplerinin talepleri iptal edilecektir.
Kendinizi burada tanıtarak işe başlayabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
MeyveliTepe
02-11-2016, 08:40
Yazıdan da anlaşılacağı üzere "yeni" üye diye bir ifade yok, forumda bulunup da henüz bir "merhaba"sı bulunmayan üyeler için yazılmış. Merhaba (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm)diyen eski yeni herkese kapı açık.
Sayın MeyveliTepe;
Bu sene tohum etiketlerinin boyutu farklı olacaktı sanırım.
Yeni etiketlerin boyutlarını öğrenebilirmiyim.
Buna uygun poşet alacağım için soruyorum.
MeyveliTepe
02-11-2016, 20:37
Sayın MeyveliTepe;
Bu sene tohum etiketlerinin boyutu farklı olacaktı sanırım.
Yeni etiketlerin boyutlarını öğrenebilirmiyim.
Buna uygun poşet alacağım için soruyorum.
Etiket boyutu çok fazla değişmiyor maalesef. Etiketteki barkod'un yeri değişerek sol alt köşeye gelecek. Mümkün mertebe geçen seneki etiketlere göre poşet edinmenizde fayda var. Etiketlerin daha da küçülmesi durumunda yazılar sığmaz hale geliyor.
birnefestoprak
03-11-2016, 03:10
Sn sigacik, 2012'deki etkinlikte Bozcaada adıyla iki farklı domates tohumu dağıttı. Ben o zaman kendisini dağıttığı domatesler hakkında birkaç kez rahatsız etmiştim. Bana aktardığı bilgileri noktasına virgülüne dokunmadan yazıyorum:
Pembe Bozcaada domatesi - 2 sene önce Bozcaada ziyaretimde yine yaşlı bir yerliden almıştım . Ondan başka pembe domates satan yoktu ve yine eski bir çeşit olduğunu düşünüyorum . Oturak .
Pembe Çeşme/Bozcaada domatesi - Bozcada'dan aldığım domateslerden kendim ürettim . Aynı domates fidelerini Sığacığa da ektim ancak Çeşme sanırım iklim olarak daha serin olduğu için daha başarılı oldu . Oturak
Bir başka ifadeyle ikinci seçenekteki domatesin tohum kaynağı açısından Çeşme'yle ilgisi bulunmuyor. Çeşme'de iyi sonuç verdiği için domatesin adına onu da eklemiş.
Bunun dışında ilk seçenekteki domatesi 2015'te yetiştirmişim. Ne yazık ki oturak mı sırık mı olduğunu not almayı unutmuşum ama Brix'ini 6 olarak ölçmüşüm ki çok iyi bir değer. Domatesin kesiti ve büyüklüğü hakkında aşağıdaki resim fikir verecektir:
631788
Sn Sigacik'in o etkinlikte dağıttığı domateslerin tamamı çok değerli. Bir daha yetiştirip tohumlarını sağlama aldıktan sonra dağıtacağım. Sn Lonicera da bir tanesini paylaşıyor zaten, eline sağlık.
Bunun dışında Vedat Milor'un 2012 yılında Gökçeada'da çektiği Tadı Damağımda programlarından birisinde bir domates var ki tohumunu bulmaya gücüm yetmedi. Aranızda adaya giden olursa belirteyim dedim :)
http://www.youtube.com/watch?v=0grYFi1fYWM&t=1m40s
Aynen, görüntü kusursuz derecede düzgün. Kabuk sertliği ve dayanımı bende ticari hissi uyandırıyor ama bilemiyorum artık. Keşke Sn siğacik bu çeşit hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilse. En azından bu çeşidi paylaşımdan edinip eken diken varsa sonuçlarını da yazarlarsa daha aydınlatıcı bilgilere ulaşabilirdik.
birnefestoprak
03-11-2016, 03:32
Sn cetincerezci'nin burda (http://www.agaclar.net/forum/1483380-post7.htm) paylaştığı kavun, çok büyük ihtimalle on dilimli Kavşut kavunu. Çok değerli bir çeşit bu. Kendisinin de belirttiği gibi, verimi de oldukça yüksek. Yeri olanlar lütfen değerlendirsinler.
Sn cetincerezci'nin burda (http://www.agaclar.net/forum/1483380-post7.htm) paylaştığı kavun, çok büyük ihtimalle on dilimli Kavşut kavunu. Çok değerli bir çeşit bu. Kendisinin de belirttiği gibi, verimi de oldukça yüksek. Yeri olanlar lütfen değerlendirsinler.
Aynı kavun bana bir tane olarak Kırkağaç'ın asıl kavunu olarak geldi. Hatta tohumlarını paylaşıp paylaşmamakta tereddüt ettim. Tanıdığımın ailesinin yıllardır yetiştirdiği bir kavun olması nedeni paylaşılabilineceğini düşündüm. On dilimli idi. Lezzet olarak ben beğendim. Sn cetincerezci'nin paylaşımında bu bilgiyi tanıtım sayfası olması nedeni ile yazamadım. Uzun yıllardır bu kavun orada kışlık kavun olarak yetiştiriliyormuş.
Kırkağaç kavununda hasat başladı - Dünya Gazetesi (http://www.dunya.com/sektorler/tarim/kirkagac-kavununda-hasat-basladi-haberi-288680)
Kırkağaç Altınbaş | Kırkağaç Altınbaş Tohumları, Kırkağaç Altınbaş Kavunları (http://www.kavuntohumlari.com/Kirka%C4%9Fac-Altinbas.aspx)
Kavun Nasıl Seçilir? (http://www.hayatkolay.com/hayat/kavun-nasil-secilir/)
Bana hediye olarak tohum almam için gelen kavun.
632046
632047
birnefestoprak
05-11-2016, 01:35
Bu, Ege'nin kışlık kavunlarından evet ama Kavşut Kavunu değil.
Aynı kavun bana bir tane olarak Kırkağaç'ın asıl kavunu olarak geldi. Hatta tohumlarını paylaşıp paylaşmamakta tereddüt ettim. Tanıdığımın ailesinin yıllardır yetiştirdiği bir kavun olması nedeni paylaşılabilineceğini düşündüm. On dilimli idi. Lezzet olarak ben beğendim. Sn cetincerezci'nin paylaşımında bu bilgiyi tanıtım sayfası olması nedeni ile yazamadım. Uzun yıllardır bu kavun orada kışlık kavun olarak yetiştiriliyormuş.
Kırkağaç kavununda hasat başladı - Dünya Gazetesi (http://www.dunya.com/sektorler/tarim/kirkagac-kavununda-hasat-basladi-haberi-288680)
Kırkağaç Altınbaş | Kırkağaç Altınbaş Tohumları, Kırkağaç Altınbaş Kavunları (http://www.kavuntohumlari.com/Kirka%C4%9Fac-Altinbas.aspx)
Kavun Nasıl Seçilir? (http://www.hayatkolay.com/hayat/kavun-nasil-secilir/)
Bana hediye olarak tohum almam için gelen kavun.
632046
632047
hidemirci
05-11-2016, 17:19
iyi aksamlar , sitenin her tarafina baktim bir turlu tohum talebinde bulunamadim.
metinata
05-11-2016, 19:52
istediğin çeşitin sağ alt tarafında taleplerime ekle ikonuna tıkla yeter
birnefestoprak
06-11-2016, 02:10
Yöremizin yıllanmış çiftçilerinden Debbie ve Jon Butts'ın çiftliğinden Köpek Hayası resimleri. Sebzenin yanında mis gibi bufalo sütü ve şeker kamışından yaptıkları pekmez gibi çok değerli iki ürünleri daha bulunuyor.
Debbie Butts, daha önce Köpek Hayası tohumuyla kendilerini tanıştırdığımdan dolayı defalarca teşekkür etmişti. Bu sabah resimlerle birlikte bir e-posta göndermiş. "Nerdeyse pazarda satmayacağız, tamamını kendimiz yiyeceğiz. Kuru havada (buranın sonbaharını kastediyor) çok daha iyi sonuç verdi" demiş. Zararlıların yoğun olduğu ilkbahar sonunda, olgunlaşmaya yakın meyveleri hemen topladıklarını ve bu meyvelerin çabucak olgunlaştığını da eklemiş.
Bu vesileyle, bu çok güzel yerli domates için Taşlıbahçe'ye tekrar teşekkür ederim.
Sayın birnefestoprak; bu çeşidin daha fazla yayılması gerekiyor benim kanımca dört dörtlük bir çeşit sosluk, taze tüketime, salçalık, kurutmalık her şeye çok uygun... Verimli, az çekirdekli oluşu ve etli olması mükemmel bir tadı da mevcut asit oranı yüksek değil...
Bu çeşit verimli ve çok fazla çiçek açması ancak çiçeklerin tutma oranı düşük yüksek sıcaklıkta çiçek tutumu çok düşük sulamaya çok hassas suyu biraz kaçırdınız mı hemen çiçek dökümü meydana geliyor...
Bu tohum bana geçen yıl geldi iki defa deneme fırsatı yakaladım ilkbahar ekimine uygun ikinci ekimi haziran temmuzda yaptım verim alamadım, sıcaklıkların yüksek ve nem artması çiçek düşüklüğü yaptı...
Bir kısmınıda bağda oturak olarak yetiştirmek istedim ancak oturak olanlar verim düşüklüğü ve meyvelerde hasar meydana geldi...
Domatesleri güneş yanıklığına çok hassas eğer toplamayı yapamazsanız erken, meyvelerde çatlama yarılma meydana gelebiliyor.. Bu sene daha fazla alanda ekip daha fazla ürün elde etmek istiyorum...
Benim gözlemlediklerim bunlar...
Ayrıca sayın Taşlıbahçeye çok teşekkür ederim bu çeşitle bizi tanıştırdığı için ve tohum miktarı en fazla gönderdiğiniz için çok mutlu oldum....
Sayın Muda; bu çeşidi bizlerle tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim...
Eğer imkanı, yeri olan arkadaşların mutlaka bu çeşitle tanışmasını çok isterim çok lezzetli, tadı mükemmel, çekirdeklenme olasılığı çok azdır...
İsminin tam olarak "Yerli Afyonkarahisar patlıcanı" olarak anılması tartışılır çünkü bu çeşit uzakdoğu kökenli, hatta sayın Gilan bu çeşitten sayfasında bahsetti....
Patlıcan yetiştirmeyi balkonda denemiştim ama çok beğenmemiştim. Bütün yaz boyunca besleyip büyütüp Ağustos sonunda ürün almak çok çekici gelmemişti. Gerçi belki de balkonda saksıda olduğu için öyle oldu. Bu sene patlıcan fidesi almayı düşünmüyordum. Ama bu Millionaire cinsinin açıklamasında çok erkenci olduğu, diğer türler henüz çiçek bile açmadan ürün vereceği yazıyordu. Ben de denemek için aldım. İlk çiçeğini açtı bile, gerçekten de bir patlıcan için çok erkenci. :)
614367
- Ben bu çeşit patlıcanı belki 8 yıl önce bahçemde yetiştirdim ve tohumu Japonya'dan gelmişti... Ancak bu çeşit nasıl Afyona kadar ulaştı tartışılır..
Benim, Sayın Muda ve Gilan'ın gözlemleri üçümüzünde ürettiği patlıcanın aynı olduğunu görüyoruz...
Benim gözlemlediğim çok erkenci olması, çok verimli ve diğer patlıcanlara hatta topan patlıcandan bile lezzetli olduğunu arkadaşlarım ve benimde dikkatimi çekti... Bu çeşidin diğer bir güzelliği diğer patlıcanlar çiçek dökümü çok fazla yapıyor olması... Ancak bu çeşitte çiçek dökümü çok çok az oluyor ve meyve tutum oranı çok yüksektir.
Diğer patlıcanlara oranla ilk ürünler bunlar veriyor ayrıca kar yağana kadar ürün vermeye devam ediyor... Eğer sera ortamında ise ya da dışarıda iyi bakılırsa 1 1,5 metreye kadar büyüyebiliyor... En hassas noktası kırmızı örümcek eğer kırmızı örümcek ile mücadele iyi bir şekilde yapılırsa hayatınızda başka bir patlıcanı yetiştireceğinizi düşünmüyorum. Bol güneş, sıcaklık yeterli ise ilk ürünler küçük küçük olsa da zamanla 10-15 cm uzunlukta meyveler verebiliyor. Sera ortamında verim daha da yükseliyor.
En büyük hatam patlıcanın tohumunu kaybetmem oldu...
Yerli Afyonkarahisar patlıcanı
520161
520162
520163
Daha sonra çektiğim resimler
520165
520166
Katolagdaki yeri;
http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/40122.htm#post1485335
Tam olarak nerede yazmam gerektiğini bilemedim o yüzden bu kısım da yazdım eğer uygun yer varsa taşınabilir...
hidemirci
09-11-2016, 14:57
iyi günler, yerel karpuz görüntüsünü koymanız mümkün müdür?
suteresi
10-11-2016, 08:19
Merhabalar. Tohum etkinliğinde ilk baktığım isimdiniz. Ve şansıma en çok merak edip aradığım biberlerden ikisi elinizde varmış. :)
Bir de Antep (veya Urfa) biberi arıyorum. Çok kıvrımlı, basık ve yuvarlak bir dolmalık biber gibi. Etli kısmı normal dolmalık biberden daha ince. Sizde olma ihtimali vardır belki diye düşündüm.
Teşekkürler.
@ Zekoş, bu arkadaşın (http://www.agaclar.net/forum/1485380-post5.htm) bal kabağı olduğuna emin misiniz? Aynı bende de (http://www.agaclar.net/forum/1479011-post908.htm) var epey büyük, ben tatlı kabağına benzetemedim, kıvrımları çok gerçi de.
Sayın MeyveliTepe;
Tohum paylaşım etkinliği kaç yıldır devam ediyor? 2012 etkinliğinde paylaşılan tohumları nasıl öğrenebilirim?
Aldığım tohumların, ilk paylaşanlarını da öğrenmek istiyorum.
MeyveliTepe
13-11-2016, 21:19
2012 yılında düzenlenen etkinlik hayli problemliydi. Zaten o yüzden etkinliği bu şekilde yeniden tasarladık. Dolayısıyla sağdan soldan topladıklarımızla oluşturduğumuz kayıtlar hayli kısıtlı. O dönemde toplanan tohumların kime gönderilip kime gönderilmediği muğlak olmasına rağmen tohum gönderenler ve ne gönderdiklerinin kayıtları var.
Bilmek istediğiniz tohum isimlerini buraya yazarsanız aynı isme sahip tohumların kim veya kimler tarafından gönderilmiş olduğunu belirtebilirim.
2013 ve sonraki yıllara ait kataloglar zaten forumda mevcut. Ayrıca veritabanı formatında tüm kayıtları tutuyoruz.
Şuan için ilk öğrenmek istediğim, biraz sonra paylaşımda bulunacağım spagetti kabak.
Ben 2015-2016 etkinliğinde Sayın Sevoş'tan aldım. Sayın Sevoş'ta 2013-2014 etkinliğinde Sayın h_dogan'dan almış. Sayın h_dogan'da 2012 etkinliğinden aldığını söylüyor ama kimden aldığını belirtmemiş.
MeyveliTepe
13-11-2016, 22:08
Spagetti Kabak 2012 yılında iki kişi tarafından etkinliğe gönderilmiş. Biri ben, diğeri Limon Sever. h-dogan bu çeşiti benden talep etmiş. Gönderilen de muhtemelen benden giden tohumlardandır. Muhtemelen diyorum çünkü o dönemde paylaşımcılar talep edenlere özel tohum poşetleri hazırlamıyorlardı. Eldeki kayıtlara göre böyle :)
Şimdi sizinde nereden aldığınızı araştırsam:) Çok uzayacak sanırım...
Öyleyse...
İlk paylaşan olarak sizin isminizi yazıyorum:D
@ telato, spagetti kabağınız pek güzel, bende de bu yaz bi kabak çıktı ama spagetti gibi sarı (içini kesmedim daha) ebat olarak benzese de sizinki gibi iyice sivri değil. Kendi başına çıktı geldi, bir tek kabak yaptı ve geçti gitti.
Spagetti kabağı ne zaman koparıp yemeli, yani tatlı kabağı gibi aylarca beklese olur mu? Bir de nasıl yiyelim, gerçekten diğer kabaklardan farklı mı?
MeyveliTepe
14-11-2016, 08:35
Şimdi sizinde nereden aldığınızı araştırsam:) Çok uzayacak sanırım...
Öyleyse...
İlk paylaşan olarak sizin isminizi yazıyorum:D
Ben yurt dışından getirmiştim.
@ telato, spagetti kabağınız pek güzel, bende de bu yaz bi kabak çıktı ama spagetti gibi sarı (içini kesmedim daha) ebat olarak benzese de sizinki gibi iyice sivri değil. Kendi başına çıktı geldi, bir tek kabak yaptı ve geçti gitti.
Spagetti kabağı ne zaman koparıp yemeli, yani tatlı kabağı gibi aylarca beklese olur mu? Bir de nasıl yiyelim, gerçekten diğer kabaklardan farklı mı?
Sayın TCM;
Siz söyleyince , şimdi banada Sayın Sevoş (http://www.agaclar.net/forum/1412435-post8.htm) ve Sayın h_dogan (http://www.agaclar.net/forum/1200171-post16.htm)'ın kabaklarına göre benim spagetti kabak, daha ince ve uzun geldi.
Spagetti kabak sararmaya başlamadan kesilmelidir. Sarı halini alan kabak zor kesilmektedir. Benim de ilk deneyimim olduğu için ilk olanları sararttım(fotoğraftakiler), diğerlerini daha erken hasat ettim.
Kış kabağı olduğu için kilerde saklayabilir, yıl boyunca tüketebilirsiniz.
Spagetti kabak ile yapılan yemeklere gelince; ben işin biraz kolayına kaçtım. Haşlayıp, sarımsaklı yoğurt ile karıştırdım.
Spagetti kabak ile hangi yemekler yapılmıyor ki;)
Spagetti kabak yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/28920.htm)
Tohumluk ayırdığım biberlerin kimisinde bıçakla yarıp ayırmama rağmen küflenme olmuş. Tohum rengi kararanlarda sanırım yapacak bir şey yok ancak tohumlarında bozulma olmayanları kullanabilirim diye düşünüyorum.
Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?
birnefestoprak
14-11-2016, 17:51
Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.
Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.
Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.
Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.
Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.
Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?
birnefestoprak
15-11-2016, 00:45
Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.
Olgunlukla tohum olgunluğunu kastediyorum. Biberin tohum olgunluğundaki rengi neyse, meyveler o renge boylu boyunca ulaştığında tohum alınmalı. Biliyorsunuz, biber tohum olgunluğuna ulaşmamış haliyle de ulaşmış haliyle de tüketilebiliyor.
Bunun böyle olmadığı, yani meyvelerinin tohumlarının olgunlaştığı anda tüketim kalitesinin oldukça düştüğü patlıcan, kabak gibi sebzeler de bulunuyor.
Meyveler olgunluk aşamasına ulaştığında aynı zamanda tüketilebildiği domates, kavun, karpuz gibi bitkiler de başka bir kategori oluyor.
Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?
Küflenmeden kastınız beyaz bir tabakaysa bunları yayıp kurutabilirdiniz. Söz konusu durum, çimlenme oranlarını nasıl etkiler bir fikrim yok. Kötü huylu bir "küflenme" değilse sanırım kullanılabilirler. 20-25 tane kadar tohum alıp bir çimlenme testi yapın. Tavsiyem, derince bir kabın içine oturttuğunuz bir pasta eleğini kullanmanız (tohumların hem alttan hem üstten hava alması için). Eğer tohum miktarı çoksa, ya bunları eleğin üstüne yayacaksınız ya da elek yüzeyi yeteri kadar büyük değilse her gün tohumları elinizle alt üst edip öyle kurutacaksınız.
MeyveliTepe ilgimi çekti.
Ebaydan aldığım Moso Bamboo (http://www.ebay.com/itm/272419978399?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) tohumları yeni elime geçti. Etkinlik kurallarına ticari tohum alıp paylaşılmıyor ama 100 den fazla tohumu ekemeyeceğim. Fazlalık tohumları paylaşıma açabilirmiyim .
Ebaydan aldığım Moso Bamboo (http://www.ebay.com/itm/272419978399?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) tohumları yeni elime geçti. Etkinlik kurallarına ticari tohum alıp paylaşılmıyor ama 100 den fazla tohumu ekemeyeceğim. Fazlalık tohumları paylaşıma açabilirmiyim .
Etkinlik kuralları gereği benim bildiğim olmuyor. Ancak Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünde veya etkinliğe göndereceğiniz tohumlar içerisine ayrıca koyarak paylaşabilirsiniz. Bana göndereceğiniz tohumlar arasına koyabilirseniz ben de denemek isterim. :D
http://www.agaclar.net/forum/1486291-post79.htm
MeyveliTepe
17-11-2016, 20:57
Dikkat!
Lütfen katalog başlıklarına ilgili paylaşımcının tohum tanıtımları dışında mesaj yazmayınız.
Lütfen, katalog başlıklarının birinci mesajına beğen/taleplerime ekle tuşuna basmayınız. Kazara basanlar lütfen geri alsınlar.
Bu gibi şeyler tohum taleplerini işleme almamıza engel oluyor. Lütfen dikkatli olalım. Orada yazdığı halde ilk mesajda taleplerime ekle tuşuna basanlar var.
erkanbey
19-11-2016, 08:16
Etkinlikte taleplerimizi iptal etmek istediğimde kimden hangi tohumu talep etmişim,tek tek bakmam mı gerekiyor,yoksa daha kısa yolu var da benmi bilmiyorum?
Üye taleplerine eklediği tohumları,nasıl ki hızlı ulaşım'dan abone olduğumuz konuları görüyoruz,o şekilde toplu göremez mi?
Adınıza tıkladığınızda sağda çıkan panelde "beğendiklerim" altındaki sayıya tıklarsanız tüm beğenilerinizi (yani taleplerinizi) görebilirsiniz. Oradaki linke tıklayarak tohumun tanıtıldığı mesaja gidebilir ve talebinizi iptal edeblirsiniz.
erkanbey
19-11-2016, 16:52
Adınıza tıkladığınızda sağda çıkan panelde "beğendiklerim" altındaki sayıya tıklarsanız tüm beğenilerinizi (yani taleplerinizi) görebilirsiniz. Oradaki linke tıklayarak tohumun tanıtıldığı mesaja gidebilir ve talebinizi iptal edeblirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler,ama bu pek kolay bir yöntem değil.Bir ay önce değişik günlerde bulunduğum talepleri iptal etmek istiyor olabilirim ve son bir ay içinde yüzlerce beğeni yapmışta olabilirim.Benim demek istediğim direk etkinlik taleplerinin görüntülendiği ve değişiklik yapılabileceği, istatislik tutan bir bölüm var mı,yoksa eklenmesi mümkün mü?
MeyveliTepe
19-11-2016, 17:02
Ay sonunda talepleri bir tablo halinde yayınlayacağız.
erkanbey
19-11-2016, 18:48
Ay sonunda talepleri bir tablo halinde yayınlayacağız.
Bu aşamadan sonra talep ettiğimiz ürünleri anlık,güncel olarak ekleyip çıkarma yapabilecekmiyiz?
Demek istediğim şu bir buton olsa ona tıkladığımızda etkinlikteki talep ettiğimiz ürünler gözükse,iptal etmek istediğimizde butona tıklayıp anında veyahut o ürünün olduğu sayfaya yönlendirilip,oradan talebimizi iptal edebilsek,böyle birşey mümkünmüdür?
MeyveliTepe
19-11-2016, 19:44
Aralık sonunda ve önceden bildirilinceye kadar taleplerinizde ekleme çıkarma yapabilirsiniz.
Hayır, öyle bir şey şimdilik mümkün değil. Öyle yapmak istiyorsanız profilinizdeki beğendiklerim'i tıklayıp paylaştığınız tohumların listesindeki linklerden tohum tanıtımlarına ulaşarak talep iptali yapabilirsiniz.
Sayın hcorak mor domates paylaşımınızı cherokee purple mor domatesi olarak deyiştirebilirmisiniz?
birnefestoprak
22-11-2016, 01:19
Sn aslama1994'ün burda (http://www.agaclar.net/forum/1487052-post3.htm) paylaştığı Çiftehan Fasulyesi, çok nadir ve Türkiye'nin en lezzetli fasulyeleri sıralamasında ilk 10'a girebilecek kalitede bir fasulyedir. Bol miktarda tohum çoğaltılabilecek şekilde, çok sayıda üyenin talep etmesini tavsiye ederim.
Tohum taleplerimin istatistiğini tutan bir alan yok sanırım. 25 sınırına yaklaşmış olabilirim. Kimi üyeler öyle güzel tanıtıyor ki tohumlarını beğenip, talep etmemek elde değil. Umarım sınırı aşıp, etkinliğin "arsız"ı olmam :)
Beğendiklerim butonuyla geçen seneki tohum paylaşımında talepte bulunmak isteyince tanıştım. Geçmiş döneme ait beğendiklerimi silersem, kalanlar bu yıl beğendiklerim olacak.
Sosyal medyadan uzak olmanın yararı...
Sayın cetincerezci, son mesajda yer alan kavun tanıtımınızın tür kısmında " bamya" kaydı geçiyor, düzeltmeniz mümkünmü?
aslama1994
22-11-2016, 17:04
Bu yıl yeni üye oldum.Tohum paylaşımı etkinliğine katılıyorum.Paylaşımlarıma 38 talep olmuş. 38+19 çeşit tohum mu talep edebiliyorum. Yoksa 25+19 mu ?
MeyveliTepe
22-11-2016, 17:13
38+19
doktorwho
23-11-2016, 19:38
Merhabalar yeni oluşturmaya çalıştığım bahçemiz için ben de tohum almak istiyorum. inşallah seneye buradan tohum verenler grubuna dahil olabilirim.Kaç çeşit tohum alabilirim ve bunları nasıl ekeceğim. Yardım ederseniz çok sevinirim
Merhabalar yeni oluşturmaya çalıştığım bahçemiz için ben de tohum almak istiyorum. inşallah seneye buradan tohum verenler grubuna dahil olabilirim.Kaç çeşit tohum alabilirim ve bunları nasıl ekeceğim. Yardım ederseniz çok sevinirim
Şu linke (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35301.htm) bir göz atın. Gerekli kurallar mevcut.
Umarım hayallerinizi gerçekleştirirsiniz.
Tohum paylaşan kimi arkadaşların yazılarına baktığımda sağolsunlar ekim-dikim-hasat-yetişme şartları hepsini yazıyorlar ama kendilerinden katkı yok. Domatesin biberin kabağın vs. türe özel ayrıcalığı yoksa ekim yetiştirme şartları sulama ilaçlama gübreleme vs. genelde aynı. Tüm domates türlerinin altına aynısını yazmak yerine herkes bir link vermeli boşalacak sayfaya da tadı şöyleydi, görüntüsü böyleydi, şunu çok sevdik ama bunu hiç sevemedik vs. gibi ayrıntıyı verseler daha iyi olmaz mı?
gecen sene katılmıştım ilk kez etkinliğe, bu sene ben de sakladıklarımı paylaşıyor olacağım :-)
4 aralık itibariyle tohumların yanına gidebileceğim ve o hafta kataloğa yazacağım ben de...
hasanoglan
28-11-2016, 08:41
cok guzel bir etkinlik...
cagataykara.
02-12-2016, 11:03
Herkese merhaba bazı kişi sınırlı dağıtılan tohumlarda sınırdan fazla isteyen oluyor.Kişiler neye göre seçiliyor?
Herkese merhaba bazı kişi sınırlı dağıtılan tohumlarda sınırdan fazla isteyen oluyor.Kişiler neye göre seçiliyor?
Tamamen tohum paylaşanın takdirine göre. Karşılıksız yardımın , sınırsız özgürlüğü :p
Sıraya dikkat ederek yollamak gerekmez mi?
MeyveliTepe
02-12-2016, 14:50
Sıraya dikkat ederek yollamak gerekmez mi?
Öyle bir şart yok. Tamamen paylaşımcıya kalmış.
Merhaba,
Bu yıl ben de paylaşım etkinliğine katılmak istedim ancak benim paylaşım sayfamda "taleplerime ekle" butonu yerine "beğen" butonu çıkıyor.
Bunu nasıl düzeltebilirim.
MeyveliTepe
03-12-2016, 17:31
Merhaba,
Bu yıl ben de paylaşım etkinliğine katılmak istedim ancak benim paylaşım sayfamda "taleplerime ekle" butonu yerine "beğen" butonu çıkıyor.
Bunu nasıl düzeltebilirim.
Bir sorun yok, başkaları "taleplerime ekle" butonunu görüyorlar. Tanıttığınız mısır tohumuna bir sürü talep yapılmış bile.
MeyveliTepe
03-12-2016, 22:20
Sn.Sweetnure83,
Tohum tanıtımlarınızda tohum isimlerini mesaj başlıklarına koymamışsınız. Etkinlikteki talepleri yayınlamak üzere sistemden çektiğimde tohum isimleri boş gelince gidip baktım. Hepsinin isimlerini sizin yerinize teker teker mesaj başlıklarına koydum.
Bu arada paylaştığınız tohumları da inceleme fırsatı buldum.
Bir çok tohum için "Ziraatten fide olarak aldım" veya "Ziraatten tohum olarak aldım" demişsiniz. Bunların hibrid olup olmadığını biliyor musunuz? Şayet hibrid ise, dağıttığınız tohumlar talep edilenler tarafından ekildiğinde aynı meyveyi vermez, açınım gösterir.
Biber çeşitlerini paylaştığınız mesajlarda bitkilerin resimlerinden gördüğüm kadarıyla bakteriyel hastalık olmuş. Bakteriyel hastalıklar tohumla bulaşan hastalıklardır. Bu sebeple biber tohumlarını paylaşmasanız daha iyi olur.
MeyveliTepe
03-12-2016, 23:18
Halihazırda paylaşılmış tohumlar ve bunlara gelen talepleri bu adresteki (https://docs.google.com/spreadsheets/d/15R_5tqYA4QcD12E2t9W2ePF3BLFRK1NcI-m8IMftXNc/edit?usp=sharing) tablodan inceleyebilirsiniz.
aslama1994
04-12-2016, 08:39
Halihazırda paylaşılmış tohumlar ve bunlara gelen talepleri bu adresteki (https://docs.google.com/spreadsheets/d/15R_5tqYA4QcD12E2t9W2ePF3BLFRK1NcI-m8IMftXNc/edit?usp=sharing) tablodan inceleyebilirsiniz.
Bazılarını sonradan bulduğumuz için almaktan vazgeçiyoruz.Onlar ne zaman güncellenir ?
2 sene önce paylaştığım tohumun bu sene başka bir üye tarafından paylaşıldığını görmek gerçekten çok harika bir his :D
sweetnurse83
06-12-2016, 00:39
Sn.Sweetnure83,
Tohum tanıtımlarınızda tohum isimlerini mesaj başlıklarına koymamışsınız. Etkinlikteki talepleri yayınlamak üzere sistemden çektiğimde tohum isimleri boş gelince gidip baktım. Hepsinin isimlerini sizin yerinize teker teker mesaj başlıklarına koydum.
Bu arada paylaştığınız tohumları da inceleme fırsatı buldum.
Bir çok tohum için "Ziraatten fide olarak aldım" veya "Ziraatten tohum olarak aldım" demişsiniz. Bunların hibrid olup olmadığını biliyor musunuz? Şayet hibrid ise, dağıttığınız tohumlar talep edilenler tarafından ekildiğinde aynı meyveyi vermez, açınım gösterir.
Biber çeşitlerini paylaştığınız mesajlarda bitkilerin resimlerinden gördüğüm kadarıyla bakteriyel hastalık olmuş. Bakteriyel hastalıklar tohumla bulaşan hastalıklardır. Bu sebeple biber tohumlarını paylaşmasanız daha iyi olur.
Mesajınızı yeni okudum teşekkür ederim ilginiz için mesaj başlığı kısmını yeni gördüm dikkatimden kaçmış kusuruma bakmayın
Tohumlara gelince onları ilk aldığım yer orası ama onlardan aldığım tohumlardan tekrar üretim yaptım ve bir açılım gözlemlemedim açıkçası
Biberlerin tohumlarını ilk ürünlerinden aldıktan ve epey bir zaman geçtikten sonra fotoğraf çekme fırsatım oldu hatta paylaşıma koymak için çektim fotoğrafı yalnız dediğiniz gibi bir hastalık sorunu yaşamadım ve aşırı derecede verimli bir dönem geçirdim turşularım ve bol bol kışlık dolmalık ürünlerim çıktı İnanın biber dolması yemekten bıktık artık yani o yüzden bir sorun olduğunu zannetmiyorum
Tekrar teşekkür ederim [emoji1317]
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sarf ettiğiniz ciddi emek için şahsım adına teşekkür ederim.
Kendi excel listem ile karşılaştırdım eksik ya da fazlalık yok. ;)
aslama1994
06-12-2016, 17:07
elimde yesil sultani(en cok tutulan cins) BAMYA tohumu vardır almak isteyenler ozelden ulassın
Elinizde ki tohumları tohum paylaşım etkinliğine açabilir misiniz ?
birnefestoprak
06-12-2016, 17:55
Etkinlik başlığına gelip özel paylaşım yapan da oldu sonunda.
elimde yesil sultani(en cok tutulan cins) BAMYA tohumu vardır almak isteyenler ozelden ulassın
MeyveliTepe
06-12-2016, 18:02
Etkinlik başlığına gelip özel paylaşım yapan da oldu sonunda.
Satışa çıkmış, dükkanı yanlış yerde açmış.
arkadaşlar şimdi ben tohum taleplerinde bulundum sayıya bakmadım ama bayağı mesaj beğendim
az önce farketttim ki çoğunun bi anlamı yok sanırım
Etkinlikten bu yıl paylaşım yapmadan tohum talep eden katılımcının tohum talebi sayısı 25 ile sınırlıdır
Etkinliğe aynı zamanda paylaşımcı olarak katılanlar, kendi paylaştıkları tohumlara olan geçerli taleplerin en fazla %50si kadar daha fazla tohum talebinde bulunabileceklerdir. Üst sınır 150 dir. Daha fazlası talep tarihine göre geçersiz kabul edilecektir
paylaşıma sunduğum tohumlara 4 kişi talepte bulunmuş
talep edebileceğim tohum sayısı 6 mı oluyo şimdi?
MeyveliTepe
07-12-2016, 16:19
arkadaşlar şimdi ben tohum taleplerinde bulundum sayıya bakmadım ama bayağı mesaj beğendim
az önce farketttim ki çoğunun bi anlamı yok sanırım
Etkinlikten bu yıl paylaşım yapmadan tohum talep eden katılımcının tohum talebi sayısı 25 ile sınırlıdır
Etkinliğe aynı zamanda paylaşımcı olarak katılanlar, kendi paylaştıkları tohumlara olan geçerli taleplerin en fazla %50si kadar daha fazla tohum talebinde bulunabileceklerdir. Üst sınır 150 dir. Daha fazlası talep tarihine göre geçersiz kabul edilecektir
paylaşıma sunduğum tohumlara 4 kişi talepte bulunmuş
talep edebileceğim tohum sayısı 6 mı oluyo şimdi?
Geçen yıl tohum paylaşmamışsınız ama talep eden olarak katılmışsınız.
Geçen yıl tohum paylaşımcısı olmuş olsaydınız 25 talep hakkınız vardı. Geçen yıl sadece talep eden olduğunuz için bu yılki paylaşımızda sizden yapılan taleplerin %50'si fazlasına kadar. Yani yazdığınız gibi şimdilik 4+2.
Fakat ay sonuna kadar başka talepler gelebilir, ya da siz belki başka bir tohum da paylaşırsınız, ona da talepler gelir.
Kelevera
10-12-2016, 16:07
İyi akşamlar,
Tohum paylaşımında talep ettiğim tohumları nasıl görebilirim hangisini nerden talep ettiğimi tam hatırlayamıyorum Bir de talebimin kabul edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim. Kabul edilmemişse başka tohumları talep edebilir miyim acaba?
Listede ismimi görünce daha da sabırsızlandım...Dağıtım günü gelsin artık :)
Arkadaslar merhaba,
cook uzun bir aradan sonra yeniden agaclar.net'yim bu kez baska heyecanlarla buradayim.
:) hep hayalini kurdugum bahceli eve simdilik nail olabildim, bir de kucuk sebze bahcesi duzenlemeyi dusunuyorum. Bu konuda yerli tohumlara nereden ulasabilirim derken, eski dost agaclar.net cikti gene karsima.
Yeniden araniza gelebilri miyim ;) Tohum paylasimi icin gec mi kaldim? Ya da ilk kez paylasima katilacak birisi icin ne yapmam gerekiyor. yardimlariniz icin simdiden tesekkurler
Benimde sormak istediğim sorular var;birincisi bir arkadasa katalogda paylaşmadığım bir tohumu talep ettiği tohumlarla birlikte gönderebilirmiyim?
İkinci olarak da izolasyon konusuyla ilgili..mesela 5 çeşit karpuz seçtik bunun dikimini nasıl yapıyoruz?Ben şimdiye kadar ekimlerimde bu konuya hiç dikkat etmemiştim o yüzden hiç bilgim yok denilebilir.
MeyveliTepe
15-12-2016, 17:27
Benimde sormak istediğim sorular var;birincisi bir arkadasa katalogda paylaşmadığım bir tohumu talep ettiği tohumlarla birlikte gönderebilirmiyim?
İkinci olarak da izolasyon konusuyla ilgili..mesela 5 çeşit karpuz seçtik bunun dikimini nasıl yapıyoruz?Ben şimdiye kadar ekimlerimde bu konuya hiç dikkat etmemiştim o yüzden hiç bilgim yok denilebilir.
İlk sorunuz için kime hangi tohumu göndermek istediğiniz hakkında beni önceden bilgilendirin.
İkinci soru için de her türün hibridlenmemesi için aynı türde başka çeşitlere uzak olması gereken mesafe standartları var. Ona uyulup uyulmadığı mevzusu. Siz uymadıysanız bunu açıkça belirtin ki, talep edenler bilerek talep etsinler.
Sayın Meyvelitepe ben kendi tohumlarımdan birkaç çeşit domates ,salatalık ve fasulye ektim hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.Sadece fasulye de dikkat etmiştim toplarken karışmaması için..Karpuz ve kavundan ilk defa bu kadar çeşit ediniyorum sanırım izolasyon şart..Izolasyon uygulamasında araya konulan mesafelere başka çeşit tohum ekilebilir diye düşünüyorum.
Diğer konu için de sizi önceden bilgilendiririm tesekkürler Sayın Meyvelitepe. ..
@ Zekoş, bu arkadaşın (http://www.agaclar.net/forum/1485380-post5.htm) bal kabağı olduğuna emin misiniz? Aynı bende de (http://www.agaclar.net/forum/1479011-post908.htm) var epey büyük, ben tatlı kabağına benzetemedim, kıvrımları çok gerçi de.
Sayın TCM mesajınızı yeni farkettim kusura bakmayın.Paylaştığım bu kabak kesinlikle balkabağı ve sadece tatlısı yapılıyor.Buranın eskiden beri ekilen yerli kabağı.Resimdeki kabağı bu sene hiçbir bakım yapmadan sadece çekirdeğini ektim ve diğer sebzelerle birlikte suladım 10 kilo geldi..tam olgunlaşmış olanı tıkız (yani sulu degil) ve lezzetli oluyor..
aslama1994
15-12-2016, 19:29
Bizde de vardı. Ben çocukken kara kabak.Normal bal kabağı gibi olmuyor. Taş gibi sert ama tatlı.
Evet bir sorum olacak... Antep mutfaginda egri kabak diye adi gecen su fotograftaki kabak, haylan kabagi midir?
birnefestoprak
20-12-2016, 15:03
Resimdeki de Haylan gibi su kabağı fakat Haylan meyveleri gençken bile böyle bodur ve geniş enli meyveler vermiyor.
Evet bir sorum olacak... Antep mutfaginda egri kabak diye adi gecen su fotograftaki kabak, haylan kabagi midir?
MeyveliTepe
21-12-2016, 14:25
20 Aralık 2016 itibarıyla Taleplerin son durumunu bu adresten (https://docs.google.com/spreadsheets/d/15R_5tqYA4QcD12E2t9W2ePF3BLFRK1NcI-m8IMftXNc/edit?usp=sharing) topluca görebilirsiniz.
Tüm katılımcıların taleplerini gözden geçirmeleri için faydalı olacağını umuyorum.
Tohum tanıtım ve talepler için son 10 güne girmiş bulunuyoruz.
Birden fazla üyelik kullanarak tohum talep edenler varsa lütfen sadece tek üyelikten talep yapsınlar. Bu şekilde olanları çoğunlukla tesbit ediyoruz.
Talep eden olarak adıma 8 parça kayıt var listenizde ancak ben 15 adet talepte bulundum. Limit aşımı yapmış olamam diyorum ama çokta emin değilim ?
MeyveliTepe
21-12-2016, 15:12
Talep eden olarak adıma 8 parça kayıt var listenizde ancak ben 15 adet talepte bulundum. Limit aşımı yapmış olamam diyorum ama çokta emin değilim ?
Tabloda 14 adet talebiniz olduğunu görüyorum (dün itibarıyla). Limit aşımları vs. şu anda söz konusu değil. Onlara etkinlik tamamlandıktan sonra bakılacak.
Bügün yeni talepte bulunduysanız tabloda görülmez.
aslama1994
21-12-2016, 15:46
Tabloda 14 adet talebiniz olduğunu görüyorum (dün itibarıyla). Limit aşımları vs. şu anda söz konusu değil. Onlara etkinlik tamamlandıktan sonra bakılacak.
Bügün yeni talepte bulunduysanız tabloda görülmez.
Benim kara kabak istediklerim de listede gözükmüyor.
MeyveliTepe
21-12-2016, 15:59
Ne zaman talep ettiniz?
MeyveliTepe
21-12-2016, 16:05
85 adet talebiniz içinde bir çok kabağın yanısıra,
635865
bu da görünüyor.
MeyveliTepe
21-12-2016, 16:07
Dikkat! yayınladığım adreste iki adet tablo var. Tabloların isimlerine dikkat edin, "Talepler 20 Aralık 2016" isimli tablo 20 Aralık durumunu gösterir.
Bu yıl börülce yetiştirmeye daha fazla ilgi göstermek istiyorum.
Sayın Lonicera; paylaşımda bulunduğunuz "Kara börülce" çeşidi kılcıklanıyor mu? (iplikleniyor mu?).
Ayrıca sayın Taşlıbahçe'nin paylaşmış olduğu "Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi" ile benzer fasulyeler mi? ben ikisini de birbirine benzettim..
Sayın Taşlıbahçe; sizin paylaştığınız bu çeşit kılcıklanıyor mu?
Lonicera
21-12-2016, 18:20
Sn dongyul, paylaşıma açmış olduğum kara börülceyi taze olarak yani dış kabuğuyla beraber tüketme imkanımız olmadı. Tane olarak satın alıp pişirmiştik, içinden bir kaç tanesini de denemek için saksıya ekmiştim. Oluşan 3-5 baklanın da tohumlarını paylaşım için ayırdım. Bu nedenle kılçık yapıp yapmadığını bilemiyorum.
Sayın Lonicera çok teşekkür ederim.
Sayın İsmail Kuzucu; paylaşmış olduğunuz "sırık börülce" kılçıklımıdır? hiç gözlemlediniz mi? taze olarak tüketiliyor mu?
Haklısınız ilk olana bakmışım. Özür.
Sayın Dongyul benim paylastıgım fasülyelerin hepsi kılcıksız oluyor yani hem yesili hem de kuruyunca ici kuru fasulye olarak yenilebiliyor.Reklama girmez umarım:)Sadece börülce tursuya daha cok yakısıyor.Ve bütün fasülyeler olgunlasmaya yakın kılcıklı gibi olur eger ki yesilken yenmek isteniyorsa toplama zamaninı fazla gecirmemek lazım.
divitsizhokka
21-12-2016, 20:56
Tohum paylaşım etkinliğine katılım süresi doldu mu? yanlış konuya yazdımsa kusura bakmayın.
aslama1994
21-12-2016, 21:01
Dikkat! yayınladığım adreste iki adet tablo var. Tabloların isimlerine dikkat edin, "Talepler 20 Aralık 2016" isimli tablo 20 Aralık durumunu gösterir.
Evet altta iki tane tablo varmış. Yeni fark ettim Teşekkürler.
İsmail Kuzucu
21-12-2016, 21:05
Sayın İsmail Kuzucu; paylaşmış olduğunuz "sırık börülce" kılçıklımıdır? hiç gözlemlediniz mi? taze olarak tüketiliyor mu?
Biz neredeyse sadece sirkeli salata yapıp tüketiyoruz. Hiç kılçık yaptığını hatırlamıyorum.
aslama1994
21-12-2016, 21:07
85 adet talebiniz içinde bir çok kabağın yanısıra,
635865
bu da görünüyor.
85 çeşit çok tercih yapmışım.Umarım hepsini ekerim.200 metrekare bahçe var.1, 5 dönüm tarlada bostan var.
Taşlıbahçe
21-12-2016, 21:51
Sayın Lonicera; paylaşımda bulunduğunuz "Kara börülce" çeşidi kılcıklanıyor mu? (iplikleniyor mu?).
Ayrıca sayın Taşlıbahçe'nin paylaşmış olduğu "Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi" ile benzer fasulyeler mi? ben ikisini de birbirine benzettim..
Kılçıklanmıyor, gayet iyi.
kerkenez
22-12-2016, 07:41
Tohum paylaşım etkinliğine katılım süresi doldu mu? yanlış konuya yazdımsa kusura bakmayın.
Bu ay sonuna kadar devam ediyor.
Artık İstanbul'dan kurtuldum..vaktimiz çok bol..yazın köyde çok çeşitli güzel bi bahçe yapmam gerek fidanlığımda..bizler için en güzel hobi bu artık..
Biraz geç kaldım talepte bulunabilmek için..aradığım herşeyi buldum ama sadece tatlı kıl biber'de şansım yok gibi..Sayın kerkenez ve saleri'nin tatlı kıl biberlerinde kontenjan dolmuş ama belki bir şansım olabilir diye yine de talepte bulundum..
Olmazsa da sağlık olsun..:)
bahcedenn
22-12-2016, 12:36
Artık İstanbul'dan kurtuldum..vaktimiz çok bol..yazın köyde çok çeşitli güzel bi bahçe yapmam gerek fidanlığımda..bizler için en güzel hobi bu artık..
Biraz geç kaldım talepte bulunabilmek için..aradığım herşeyi buldum ama sadece tatlı kıl biber'de şansım yok gibi..Sayın kerkenez ve saleri'nin tatlı kıl biberlerinde kontenjan dolmuş ama belki bir şansım olabilir diye yine de talepte bulundum..
Olmazsa da sağlık olsun..:)
Tatlısını da acısını da ekleyeceğim kıl biberlerin, Sn. Pria. Kontenjan sorunu da yok. Akşama yetiştiremezsem Pazartesi'ye falan kalır. Hafta sonu köyde olacağım çünkü. Başlığı takip edersiniz.
Çok çok teşekkürler sayın bahcedenn..Selamlar.
birnefestoprak
22-12-2016, 16:12
Hatırlatmamda fayda var. Siyah Tohumlu Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi, aslında genelgeçer fasulye değil, halk arasındaki adıyla bir arşın börülce çeşidi ve tür olarak da Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis.
Arşın börülce bir halk kategorisi. Buna benzer bir durum sultani kategorisinde var. Sultani bamya, çeşit adı değil, kategori adı. Yani sultani bamya dediğinizde, hangi çeşidi tanımladığınız belli olmuyor. Örneğin Akköy Bamyası, sultani bamya kategorisine ait bir bamya. Benzer şekilde sultani tanımlaması bezelyeler için de kullanılıyor.
birnefestoprak
22-12-2016, 16:20
Benden tohum talep edecek olanların taleplerini 25 Aralık 2016 gün sonuna kadar bildirmelerini rica ederim (ben sizden 8 saat gerideyim). Şimdiden sonra başkaca bir tohum eklemeyeceğim.
birnefestoprak
22-12-2016, 16:31
Sn TCM, burda tanıttığınız küçük karpuz ne kadar zamanda meyve tutuyor? http://www.agaclar.net/forum/1320515-post7.htm
Sayın Birnefestoprak bir mesajınızda lezzet bakımından ilk ona giren fasulyelerden biri demissiniz mumkunse bu fasulyeleri tanıtırmısınız?
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
birnefestoprak
22-12-2016, 17:21
Şöyle demiştim: http://www.agaclar.net/forum/1487075-post59.htm
Maalesef Türkiye'nin böyle listeler yapacak, o mesaiyi harcamaya gönüllü kurumları yok ama listeyi yapanların arasında olsaydım, Çiftehan'ı ilk 10 için teklif ederdim. Benim ilk 10'uma girer, bence başkalarının ilk 10'una da girer.
Böyle listeler hazırlanırken, kullanım alanları da düşünülmeli. Örneğin Hanımteni çok iyi turşuluk mahsul verir. Sarıkız, hem erkenci hem kılçıksız hem de çok lezzetli bir yeşil fasulye. Sazova çok iyi bir filet fasulye. Maraş'ın Turtul fasulyesi çok iyi. Kızılcahamam'ın kuru fasulyesiyle Erzurum'un İspir'i ve acaraları, bunun dışında yine kuru fasulyelik olarak Dermason çok önemli çeşitler.
Sayın Birnefestoprak bir mesajınızda lezzet bakımından ilk ona giren fasulyelerden biri demissiniz mumkunse bu fasulyeleri tanıtırmısınız?
aslama1994
22-12-2016, 17:29
Şöyle demiştim: http://www.agaclar.net/forum/1487075-post59.htm
Maalesef Türkiye'nin böyle listeler yapacak, o mesaiyi harcamaya gönüllü kurumları yok ama listeyi yapanların arasında olsaydım, Çiftehan'ı ilk 10 için teklif ederdim. Benim ilk 10'uma girer, bence başkalarının ilk 10'una da girer.
Böyle listeler hazırlanırken, kullanım alanları da düşünülmeli. Örneğin Hanımteni çok iyi turşuluk mahsul verir. Sarıkız, hem erkenci hem kılçıksız hem de çok lezzetli bir yeşil fasulye. Sazova çok iyi bir filet fasulye. Maraş'ın Turtul fasulyesi çok iyi. Kızılcahamam'ın kuru fasulyesiyle Erzurum'un İspir'i ve acaraları, bunun dışında yine kuru fasulyelik olarak Dermason çok önemli çeşitler.
Sarıkızın lezzeti muhteşem.Bir kızartmasını yedim.Yok böyle bir lezzet dedim.İki tabak yedim.
Sarıkızın lezzeti muhteşem.Bir kızartmasını yedim.Yok böyle bir lezzet dedim.İki tabak yedim.
Bir tanede geç döken bir fasulye var.O da muhteşem. Karadeniz kökenli.Ama tohum alamadım.Ben Ereğli'ye geldim. Annem de pek önemsememiş geç döktüğü için. Şuan o fasulyenin tohumundan bul diyor.
Birde boz fasulye deriz.Onu çok severdim.Çocukken bir onu birde kırmızı barbunyanın yeşili yenenin lezzetini unutamam.
Sn TCM, burda tanıttığınız küçük karpuz ne kadar zamanda meyve tutuyor? http://www.agaclar.net/forum/1320515-post7.htm
Maalesef bu tip ayrıntıları yazacak kıvamda değilim daha :) Ancak şunu söyleyebilirim ki, domateslerin cherry si diyebiliriz, önceki sene beş - altı çeşit ekmiştim en erken bu ufaklıklar olmuştu.
aslama1994
22-12-2016, 17:41
Sayın Birnefestoprak bu saydığınız fasulyelerin tohumlarının resmi var mı? Brnde cok çeşitli fasulye tohumları var.Ama adlarını bilmiyorum.
birnefestoprak
22-12-2016, 17:48
60 gün oldu, henüz meyve tutmadı. Havalar serinliyor, onun da etkisi vardır.
Maalesef bu tip ayrıntıları yazacak kıvamda değilim daha :) Ancak şunu söyleyebilirim ki, domateslerin cherry si diyebiliriz, önceki sene beş - altı çeşit ekmiştim en erken bu ufaklıklar olmuştu.
Sayın Birnefestoprak; konu açılmışken yazmak istedim erken dönem serada salatalıkların içine oturak nazende fasulye ektim... Daha önceki yıllarda da bu fasulyeyi ekmiştim ancak bu kadar lezzetli olduğunu görmemiştim..
Bu yıl tek fark seradaki salatalık ve fasulyeyi hodan (Kaldirik) bitkisinden elde ettiğim irfan çayı ile sulama yaptım... Salatalıklarda bu tat lezzet oranını yakalamadım ancak fasulyedeki o tat halen ailem ve fasulye satışı yaptığım ailelerin dilinde.
Sonrasında pero fasulye (Barbunya yeşil ve kurusu tüketiliyor) aynı besinli suyu uyguladım aynı lezzeti o fasulyelerde de yakaladım.
Hatırladığım kadarıyla bu lezzet konusuna Sayın Meyvelitepe'de değinmişti...
Eğer imkanınız varsa hodan bitkisi ile elde edilen su ile sulama yapmanız ve fasulyenin tadına bakmanız..
Pero fasulyesi ayrıca ticari bir fasulye ama diğer ticari fasulyelerden daha farklı ve güzel....
birnefestoprak
22-12-2016, 19:37
Lezzeti etkileyen faktorlerin en basinda genetik geliyor. Yetistirilen cesidin lezzet kapasitesi yuksek degilse, ne yapilirsa yapilsin belli bir seviyeden yukari cikarmak mumkun degil.
Kendi tecrubeme gore, diger iki cok onemli etken sulama miktari ve bitkiye verilen ikincil besin maddeleriyle iz elementler. Bunlar da Irfan Cayi ya da belli bir sicakligin altinda islenmis (yani mineral zenginligi korunmus) sivi balik gubresi gibi malzemelerle bitkiye saglanabilir. Bu son iki konunun uygulanma biciminin sonuclarinin en carpici oldugu bitki benim icin domates. Daglar kadar fark yaratiyor (domateslerle ilgili yazimda da belirtmistim).
Fasulyelerde de mineral dengesi, kilciklanma ve lezzet dahil bircok faktoru etkiliyor. Ornegin besleme yaptiginiz malzeme, gerektiginden fazla Ca iceriyorsa ve yetistirdiginiz cesidin genetigi kilciklanmaya gorece daha egilimliyse, hasadiniz da bol kilcikli olacaktir. Oysa ki, Irfan Cayi gibi malzemelerde zaten Ca dahil mineraler dengeli sekilde yer aliyor.
Sayın Birnefestoprak; konu açılmışken yazmak istedim erken dönem serada salatalıkların içine oturak nazende fasulye ektim... Daha önceki yıllarda da bu fasulyeyi ekmiştim ancak bu kadar lezzetli olduğunu görmemiştim..
Bu yıl tek fark seradaki salatalık ve fasulyeyi hodan (Kaldirik) bitkisinden elde ettiğim irfan çayı ile sulama yaptım... Salatalıklarda bu tat lezzet oranını yakalamadım ancak fasulyedeki o tat halen ailem ve fasulye satışı yaptığım ailelerin dilinde.
Sonrasında pero fasulye (Barbunya yeşil ve kurusu tüketiliyor) aynı besinli suyu uyguladım aynı lezzeti o fasulyelerde de yakaladım.
Hatırladığım kadarıyla bu lezzet konusuna Sayın Meyvelitepe'de değinmişti...
Eğer imkanınız varsa hodan bitkisi ile elde edilen su ile sulama yapmanız ve fasulyenin tadına bakmanız..
Pero fasulyesi ayrıca ticari bir fasulye ama diğer ticari fasulyelerden daha farklı ve güzel....
Resimdeki de Haylan gibi su kabağı fakat Haylan meyveleri gençken bile böyle bodur ve geniş enli meyveler vermiyor.
Tesekkur ederim yanit icin... Benim en buyuk hobilerimden biri eskiye ait yemeklere ait tarifleri toplamak ve denemek. Bazi tariflerde kullanilan bitkileri/sebzeleri hic gormedim, kaybolup kaybolmadiklarini bile bilemiyorum. Elimden geldigi kadarina ulasmak, yetistirip denemek en buyuk hayalim...
Bu durumda, Antep'in egri kabagini aramaya devam :)
birnefestoprak
23-12-2016, 04:00
Eğer ulaşabilirseniz Ayfer Ünsal'ın "Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme" adlı güzel bir tarif kitabı bulunuyor, tavsiye ederim. Burda Haylan Kabağı dolması tarifi de var.
Tesekkur ederim yanit icin... Benim en buyuk hobilerimden biri eskiye ait yemeklere ait tarifleri toplamak ve denemek. Bazi tariflerde kullanilan bitkileri/sebzeleri hic gormedim, kaybolup kaybolmadiklarini bile bilemiyorum. Elimden geldigi kadarina ulasmak, yetistirip denemek en buyuk hayalim...
Bu durumda, Antep'in egri kabagini aramaya devam :)
Sayın Birnefestoprak , mineral dengesiyle alakali mesajınızda son kısma katılmıyorum.Domates konusunda haklı olabilirsiniz ama mineral eksikligi verimine, lezzetine hatta pisme süresine bile etken olabilir ama asla kılcıklanmaya sebep olmaz tamamen tozlasmayla ilgili bir durum..Yakınında eger ki kılcıklı bir fasülye varsa hem kıkcıklıya donüsüyor hem tohumun rengi bile degisiyor..
MaynaVira
23-12-2016, 12:52
Önümüzdeki aylarda gemiye gitme ihtimalim var. Eğer öyle olursa, etkinlikten talep ettiğim tohumları -bizzat- yetiştiremeyebilir, haliyle de vicdan azabı çekerim.
Sizce ne yapsam değerli arkadaşlar, taleplerimi iptal mi etsem?
Not: Tohumların tamamını ekecek birisini bulmam şu an için çok zor görünüyor.
-----------------------------------------------------------------------------
Bir gün sonra gelen güncelleme: Her neyse, bir çaresine bakacağım artık. -_-
aslama1994
23-12-2016, 13:24
Önümüzdeki aylarda gemiye gitme ihtimalim var. Eğer öyle olursa, etkinlikten talep ettiğim tohumları -bizzat- yetiştiremeyebilir, haliyle de vicdan azabı çekerim.
İlgilenen bir arkadaşınıza verin.Yalnız bir şartla verin.Ektikten sonra tohum alsın size iade etsin.
birnefestoprak
23-12-2016, 15:36
Etkinlik başlığı altında bu konuyu uzun uzun konuşamayız ama kısaca şunu söyleyeyim: Ben, "fasulyede kılçıklanma, mineral eksikliğinden kaynaklanıyor" demedim.
Sayın Birnefestoprak , mineral dengesiyle alakali mesajınızda son kısma katılmıyorum.Domates konusunda haklı olabilirsiniz ama mineral eksikligi verimine, lezzetine hatta pisme süresine bile etken olabilir ama asla kılcıklanmaya sebep olmaz tamamen tozlasmayla ilgili bir durum..Yakınında eger ki kılcıklı bir fasülye varsa hem kıkcıklıya donüsüyor hem tohumun rengi bile degisiyor..
aslama1994
25-12-2016, 08:42
Ben şunu merak ediyorum. Bazı üyeler birinci yıl tohum istemiş. İkinci yıl paylaşımcı olarak katılmış tohumda istemiş. Bu yıl sadece paylaşımcı olarak katılmıştır. Birde geçen yıl tohum istemiş bu yıl paylaşımcı olarak katılmadan tohum istemiş. Bu şekilde kilerin istedikleri tohumlar geçersiz mi sayılacak.Geçersiz sayılırsa tohum katılımcısı olarak katılan üyeler tohum isteklerini azaltacak mı ?
aslama1994
25-12-2016, 08:54
Not: Tohumların tamamını ekecek birisini bulmam şu an için çok zor görünüyor.
-----------------------------------------------------------------------------
Bir gün sonra gelen güncelleme: Her neyse, bir çaresine bakacağım artık. -_-
Bir yıl sonra ekme ihtimaliniz yok mu ? Çünkü belki bu yıl istediklerinizi gelecek yıl bulamayabilirsiniz.
MaynaVira
25-12-2016, 20:57
Sayın aslama1994;
Bir yıl sonra ekme ihtimaliniz yok mu ? Çünkü belki bu yıl istediklerinizi gelecek yıl bulamayabilirsiniz.
Bir yıl sonra hayatta olur isem, bir aksilik de olmazsa, çok yüksek ihtimalle ekerim. ;)
Beni asıl endişelendiren ve düşündüren; burada tohum talep edip de, aldıklarımı -bir ihtimal- yetiştiremeyip,
Bir sene boyunca o mahcubiyeti taşımak;
Bana göre nispeten büyük olan bu sorumluluğu almak veya almamak...
İlgilenen bir arkadaşınıza verin.
Bu önerinizi de -kendi kendime- değerlendirmiştim ancak cevap yazmamışım her nedense.
İlgilenen hiçbir arkadaşım yok maalesef. En iyi ihtimalle birinci veya ikinci dereceden yakınlarımı devreye sokabilirim,
-ki zaten B planım da bu yönde. ;)
aslama1994
25-12-2016, 21:31
Sayın aslama1994;
Bir yıl sonra hayatta olur isem, bir aksilik de olmazsa, çok yüksek ihtimalle ekerim. ;)
Beni asıl endişelendiren ve düşündüren; burada tohum talep edip de, aldıklarımı -bir ihtimal- yetiştiremeyip,
Bir sene boyunca o mahcubiyeti taşımak;
Bana göre nispeten büyük olan bu sorumluluğu almak veya almamak...
Bu önerinizi de -kendi kendime- değerlendirmiştim ancak cevap yazmamışım her nedense.
İlgilenen hiçbir arkadaşım yok maalesef. En iyi ihtimalle birinci veya ikinci dereceden yakınlarımı devreye sokabilirim,
-ki zaten B planım da bu yönde. ;)
Birazda ilgi meselesi. Şehirdeki insanların ekecek yeri olmuyor.Köydekiler de hazır fideye alışmış.Amcama dedim hazır domates tohumu vereyim.Yok dedi ben sitil ekeceğim.Sen bilirsin amca dedim.
MaynaVira
25-12-2016, 21:43
Bir de denizin ortasında yetiştirmeye çalışanlar var. Onlara hiç değinmeyelim. :D
Tabii astronotları da unutmamalı...
Bu arada; daha önce benzer bir soru sorulmuş ancak ben kapsamı biraz genişletmek istiyorum:
Elimde üç adet -ticari- selluka tohumu var. Bu sene en iyi ihtimalle bir tanesini yetiştirmeyi deneyebileceğim.
Acaba geriye kalan iki tohumu, -açıklamada özellikle belirtmem kaydıyla- paylaşıma açmama müsaade edilir mi?
Mücevher Çalısı
26-12-2016, 08:52
Bir de denizin ortasında yetiştirmeye çalışanlar var. Onlara hiç değinmeyelim. :D
Bu arada; daha önce benzer bir soru sorulmuş ancak ben kapsamı biraz genişletmek istiyorum:
Elimde üç adet -ticari- selluka tohumu var. Bu sene en iyi ihtimalle bir tanesini yetiştirmeyi deneyebileceğim.
Acaba geriye kalan iki tohumu, -açıklamada özellikle belirtmem kaydıyla- paylaşıma açmama müsaade edilir mi?
5. Sıkça sorulan sorular
Köydeki kuzenlerim için de tohum talep edebilir miyim?
Hayır, sadece kendiniz için kendi yetiştirme ortamızda yetiştireceğiniz kadar ve kurallarda belirtilen kısıtlamalar çerçevesinde çeşit tohum talep etmeniz beklenir.
Tohum poşetinden az tohum çıktı. Gelen filan çeşit tohumdan bir tarla dolusu ekemedim.
Etkinlikten amaç, sizde olmayan bir çeşide ait tohumun size ulaştırılmasıdır. Siz isterseniz ilk senesinde sadece tohum almak için eker, ertesi sene kendi ürettiğiniz tohumlardan bir tarla ekebilirsiniz.
Mısır çarşısından veya marketten tohum satın alıp etkinlikte paylaşabilirmiyim
Hayır, buna gerek yok. Kendi yetiştirdiğiniz ve başkalarının da yetiştirmeyi isteyebileceği tohumları paylaşınız.
Yoldan geçerken bir fasulye tarlası gördüm. Kurumuş fasulyeler vardı. Sahibinden izin alarak bunlardan toplasam etkinlikte paylaşabilir miyim?
Hayır. Siz yetiştirmemişsiniz, çeşidi bilmiyorsunuz, hangi koşullarda yetiştirildiğini bilmiyorsunuz.
Pazardan bir domates aldım, yerli diye satıyorlardı. Tadını çok beğendim, çekirdeklerini çıkarıp paylaşabilir miyim?
Hayır.
Parkta, ne olduğunu bilmiyorum ama çok güzel bir ağaç gördüm, olgunlaşmış tohumları vardı, toplayıp paylaşabilir miyim.
Hayır, ne olduğunu dahi bilmiyorsunuz.
Komşumun bahçesinde nikotin çiçekleri vardı, resimlerini çekmiş, komşumun kullandığı gübre ve ilaçları izlemiştim. Komşumun izniyle tohumlarından toplayıp paylaşabilir miyim?
Evet.
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35301.htm
MaynaVira
26-12-2016, 15:12
Sn. Mücevher Çalısı;
Alıntıladığınız bölümü okumuştum, kuralları biliyorum. Zaten soruyu sormamın nedeni de bu.
Yoksa tohumları direkt paylaşıma sokmaya kalkışırdım. ;)
Kendimi ifade edememiş de olabilirim. Merak ettiğim, bir esneklik yapılıp yapılmayacağıydı.
İlk sorunuz için kime hangi tohumu göndermek istediğiniz hakkında beni önceden bilgilendirin.
Buradaki örnek benim durumumu tam olarak karşılamıyor elbette, farkındayım.
Şu başlık (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/40197.htm) altında selluka tohumu talep eden olmuş. Şimdiye kadar paylaşımcı da çıkmamış. Bu saatten sonra da çıkacağını zannetmiyorum. Niyetim, tohumların elimde boş boş beklemesindense; bir yerlerde, birilerinin ihtiyacını gidermeye yardımcı olmasını sağlamaktı.
Her neyse, vize çıkmayacak gibi görünüyor. Sağlık olsun... :rolleyes:
sweetnurse83
28-12-2016, 00:03
Keşke selluka tohumu paylaşan olsaydı bende istiyordum
sweetnurse83
28-12-2016, 00:39
Bende heyecanımı sizinle paylaşmak istedim 😁 2 sene önce tohum talep etme etkinliği geçmişti ve geçen sene tohum paylaşım etkinliğinin gelmesini 4 gözle bekledim yurt dışında olduğum için de endişelerim vardı acaba gelir mi sorun çıkar mı nasıl yapabilirim acaba gelen tohumlara gereken ilgi ve alakayı gösterip onları hakkıyla ekip büyütüp bir sonraki sene bende tohum paylaşmaya gönderimde bulunabilir miyim diye türlü çeşit endişelerim vardı çünkü birçok tohumun Türkiye nin birçok yerinden siz değerli arkadaşların özenle onları seçerek göndermesi ve onların benim evime gelmesi beni çok heyecanlandırıyordu tohumlarımın geldiği gün tıpkı bir bebek gibi heyecanlanmış ve çok mutlu olmuştum şimdi de aynı heyecanı tohum paylaşımında bulunacağım için yaşıyorum bu durum benim için olağanüstü Harika bir durum umarım tohumlarımı talep eden arkadaşlarımda en güzel verimle tohumlardan faydalanırlar ve bebeklerimin bebeklerini görürüm ve mutlu olurum inanılmaz heyecanlıyım bu etkinliği düzenleyen ve gerçekten büyük emek isteyen bu işe gönül veren arkadaşlarıma tekrar tekrar teşekkür ederim allah sizden razı olsun
MeyveliTepe
28-12-2016, 01:30
Tohumların kendi yetiştirdiğiniz bitkilerden alınması kuralı özellikle sebzeler gözetilerek konmuştur. Selluka için bu kural esnetilebilir. Ancak tohum hakkında yeterli bilgiyi vermelisiniz.
MaynaVira
28-12-2016, 13:58
Tohumların kendi yetiştirdiğiniz bitkilerden alınması kuralı özellikle sebzeler gözetilerek konmuştur. Selluka için bu kural esnetilebilir. Ancak tohum hakkında yeterli bilgiyi vermelisiniz.
Sn. Meyvelitepe;
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Selluka tohumlarını geçen sene buradan (http://www.zengardentr.com/Kokulu-selluka-tohumu-vigna-caracalla-sarmasik,PR-44.html) temin etmiştim. Paketi hiç açmadım, geldiği gibi duruyor.
Eğer müsaade olursa, yine geçen sene aldığım ylang ylang (http://www.zengardentr.com/Ylang-ylang-cananga-odorata-tohumu-parfum-agaci-Chanel-N5,PR-287.html) ve tatar hanımeli (http://www.zengardentr.com/Tatar-hanimeli-tohumu-yogun-parfum-kokulu-lonicera-tatarica,PR-1310.html) tohumlarından da paylaşmak isterim.
Ben çimlendirmeyi başaramamıştım, muhakkak atladığım bir yerler olmalı. Muhtemelen sizin gibi tecrübeliler başarır.
Sn. sweetnurse83 benim duygularıma da tercüman olmuş bir nevi. Umarım ben de onun gibi, -bebişleri görünce- aynı heyecanı yaşar ve paylaşırım. ;)
Sayın hberbul; paylaştığınız "pazı" tohumu ise ancak resimdekiler pazı değil...
O resimdekiler farklı bir ot.... Adını şuan bilmiyorum ancak diğer üyelerde bakarsa anlayacaklar farklı olduğunu...
bahcedenn
28-12-2016, 14:36
Sayın hberbul; paylaştığınız "pazı" tohumu ise ancak resimdekiler pazı değil...
O resimdekiler farklı bir ot.... Adını şuan bilmiyorum ancak diğer üyelerde bakarsa anlayacaklar farklı olduğunu...
Emin değilim ama ben de labadaya benzettim.
birnefestoprak
29-12-2016, 01:04
Dediğiniz gibi olabilir ama Balkanlar'ın resimdeki gibi, bildiğimiz pazıdan daha küçük ve yuvarlak yapraklara ve düz dokuya sahip bir çeşidini tesadüfen bir yemek videosunda görmüştüm. Yalnız, anladığım kadarıyla, benim gördüğüm yabani değildi.
Emin değilim ama ben de labadaya benzettim.
Sayın Bahçeden; Bende anneme filan gösterdim fotoğrafı evet onlarda labada dedi. Yemeği yapılıyor dediler ancak buralarda pazı denmiyormuş.
bahcedenn
29-12-2016, 11:49
Sayın Bahçeden; Bende anneme filan gösterdim fotoğrafı evet onlarda labada dedi. Yemeği yapılıyor dediler ancak buralarda pazı denmiyormuş.
Bence de labada. :) Onun da sarmasını yapıyorlar bildiğim kadarı ile. Belki Sn. hberbul da o yüzden bağlantı kurmuştur.
Belki de Sn. birnefestoprağın dediği gibi Balkanlar'da yetişen bir çeşidi de vardır.
Cevremizde labadaya evelek derler efelek diye de geciyor..belki de o yörede kısaca pazı diye isimlendirilmis olabilir..ama labada bitkisi oldugu dogru..Mesela cevremde ıspanak, pancar yapragı, labada ve pazı gibi yesillikleri ekmek icine koyarlar ve hic ayrı isimle ugrasmayıp direk mancarlı ekmek derler:)) Sonuc olarak burada da pazı yesilliklere verilen genel bir isim olabilir.
İsmail Kuzucu
29-12-2016, 12:09
Bu hafta pazarda görmüştüm labada bitkisini. Sanırım onların cinsi değişikti yapraklar çok daha küçük oluşmuş ve bildiğimiz semiz gibi çok tazeydi.
MaynaVira
29-12-2016, 16:26
Önceki mesajlarıma itiraz gelmediğine göre, evrensel hukukun tanıdığı "rebus sic stantibus" ilkesine de dayanarak,
tohumları bu gece paylaşıma açmayı düşünüyorum. Ne olur ne olmaz diye bilgi vereyim dedim. :rolleyes:
Sabırsızlıkla bekliyordum özellikle de ylang ylang ve tatar hanımelisini...cok guzel kokuya sahipmis birazda ondan heveslendim..tesekkürler Sayın MaynaVira;)
sweetnurse83
30-12-2016, 17:21
Çok üzüldüm [emoji17] ben yetişemeden paylaştıklarınızın kotası dolmuş sayın maynavira
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
alya_2013
30-12-2016, 18:46
Merhaba, bu sene bana bir şans daha verebileceğinizi düşünerek bu yıl da tohum talebinde bulunuyorum. Geçen sene ilk defa tohum talep etmiş ve tohumlara sahip olup Hopa'daki arazime dikmiştim. Devlet memuru olduğum için Temmuz iznimi alıp 15 Ağustosta emekli olacaktım. İzinlerimi ara ara kullanarak temmuza kadar bahçemi uzaktan kontrol ettim. Ancak 15 Temmuzda olan darbe nedeni ile emeklilik izinleri dahil tüm izinler kalktığı için emekli olmak üzere izin alıp tohumlarımın, yani bitkilerimin hepsini bahçemde zorunlu olarak terk etmek zorunda kaldım. Dolayısıyla paylaşacak tohumlara sahip olamadım. Bu yıl Mayıs başında bir aylık yıllık iznimi alıp emekli olup, yaşayacağım yer olan Hopa'ya yerleşeceğim. Çok rica ediyorum, bu yolda beni yalnız bırakmayın.Tohum paylaşımı için son gün olan bu günde bana bir şans (yeni yıl-yeni yaşam) şansı vermenizi saygılarımla arz ediyorum. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünde Proje Mühendisi (İnşaat Mühendisi) olarak çalışıyorum, iş yerimden beni teyit edebilirsiniz. Saygılarımla,
MaynaVira
31-12-2016, 00:30
Çok üzüldüm [emoji17] ben yetişemeden paylaştıklarınızın kotası dolmuş sayın maynavira
Siz taleplerinize ekleyin Sn. sweetnurse83
Zaten -bir istisna dışında- henüz kime, hangi tohumu yollayacağım belli değil. Son anda karar vereceğim.
Kendimce, belki haddim olmayarak, birçok ölçütü göz önünde bulundurmaya çalışacağım.
Tohumun yetişeceği iklim ve ortam; talep eden kişinin tecrübesi, foruma yaptığı katkı vesaire...
Keşke elimde çok daha fazla tohum olsaymış da, tüm talepleri kaşılayabilseymişim.
Bu vesileyle, tohum gönderemeyeceğim kişilerden de -şimdiden- özür dilemek isterim.
Doğrusu önceleri sellukaların ikisini paylaşmak niyetindeydim. Mesajınızı (http://www.agaclar.net/forum/1490911-post143.htm) ve heyecanınızı gördükten sonra, kendime ayırdığımı da paylaşma kararı almış, yani tohumu size ayırmış; fakat listenize ekleyeceğinizi düşünerek, sizi ayrıca bilgilendirme gereği duymamıştım. Siz de büyük incelik gösterip, zaten limiti geçen sayıyı artırmak istememişsiniz. Sağ olun...
(Sonuç olarak artık haberiniz var. ;))
bahcedenn
31-12-2016, 16:46
Birkaç gündür yaşadığımız olumsuz hava şartları ve elektrik kesintileri yaşanmasından ötürü paylaşmaya yetiştiremediğim birkaç çeşit için talebim üzerine Tohum Paylaşım Etkinliği tanıtım ve talep tarihi 7 Ocak 2017 Cumartesi, saat 23:59:59'a kadar uzatılmıştır. Sn. MeyveliTepe ile konuşmam üzerine kendisi de elektrik kesintisinden ötürü bağlanamadığı için bu bilgiyi onun adına yazıyorum.
bahcedenn
31-12-2016, 16:46
Birkaç gündür yaşadığımız olumsuz hava şartları ve elektrik kesintileri yaşanmasından ötürü paylaşmaya yetiştiremediğim birkaç çeşit için talebim üzerine Tohum Paylaşım Etkinliği tanıtım ve talep tarihi 7 Ocak 2017 Cumartesi, saat 23:59:59'a kadar uzatılmıştır. Sn. MeyveliTepe ile konuşmam üzerine kendisi de elektrik kesintisinden ötürü bağlanamadığı için bu bilgiyi onun adına yazıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/40121-6.htm#post1491336
palmiye_sever
31-12-2016, 17:57
Bulgaristana tohum gonderme sorunu olmayan arkadaslar bende de cesitli cicek tohumlari var passiflora brugmansia bende cesitli cicek tohumlari palmiye tohumlari ariyorum
bahcedenn
31-12-2016, 20:32
Bulgaristana tohum gonderme sorunu olmayan arkadaslar bende de cesitli cicek tohumlari var passiflora brugmansia bende cesitli cicek tohumlari palmiye tohumlari ariyorum
Etkinlikte üyeler ayrı ayrı şahıslara tohum göndermiyorlar. Tohumlarına talep edilen üyeler tohumları Lojistik Merkezi'ne gönderiyorlar. Lojistik Merkezi de gelen tohumları tasnif edip tohum talep eden üyelere gönderiyorlar. Eğer sizin etkinlikten talep etmek istediğiniz tohum varsa siz talepte bulununuz. Ben Lojistik Merkezi adına gönderirim size tohumları. Geçen sene de yurt dışında yaşayan bir üyemize bu şekilde göndermiştik. Ayrıca sizin de paylaşmak istediğiniz tohum varsa Tohum Paylaşım Etkinliği Kataloglar (http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/) sayfasında kendi adınıza bir sayfa açıp paylaşımda bulunabilirsiniz. Paylaşabilirseniz özellikle domates ve biber çeşitlerini görmeyi çok isteriz. :)
palmiye_sever
01-01-2017, 00:53
Etkinlikte üyeler ayrı ayrı şahıslara tohum göndermiyorlar. Tohumlarına talep edilen üyeler tohumları Lojistik Merkezi'ne gönderiyorlar. Lojistik Merkezi de gelen tohumları tasnif edip tohum talep eden üyelere gönderiyorlar. Eğer sizin etkinlikten talep etmek istediğiniz tohum varsa siz talepte bulununuz. Ben Lojistik Merkezi adına gönderirim size tohumları. Geçen sene de yurt dışında yaşayan bir üyemize bu şekilde göndermiştik. Ayrıca sizin de paylaşmak istediğiniz tohum varsa Tohum Paylaşım Etkinliği Kataloglar (http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/) sayfasında kendi adınıza bir sayfa açıp paylaşımda bulunabilirsiniz. Paylaşabilirseniz özellikle domates ve biber çeşitlerini görmeyi çok isteriz. :)
Cok sevinirim efendim sitenin calisma prensipini bilmedigim icin kusuruma bakmayin ogrenmeye calisacagim...
MaynaVira
01-01-2017, 21:06
Tohumları gönderirken kullanmak üzere; kilitli, küçük poşetçikler edindim.
Almadan danışsam, -çevre için- daha güzel olurmuş aslında. Zira elimde 1.500'den fazlası var.
Vakit biraz erken gibi ama yine de sormadan edemeyeceğim.
(Görece aceleci olmamın nedeni, poşetleri ancak internetten temin edebilmemdir).
Acaba etiketleme sistemi, geçen seneki (http://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi-kapanmistir/38639.htm) gibi mi olacak?
Sizce etiketler, fotoğrafta örneği görülen paketlere sığar mı? (Boyutları 5,5x7 cm diye tahmin ediyorum).
Sayın MaynaVira;
Geçen seneki etiketler 6 cm x 2 cm boyutlarındaydı.
Aldığınız poşetler uygundur.
Eğer ulaşabilirseniz Ayfer Ünsal'ın "Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme" adlı güzel bir tarif kitabı bulunuyor, tavsiye ederim. Burda Haylan Kabağı dolması tarifi de var.
benim icin cok ozel bir kitabi bulmak uzere Izmir'e gitmis insanim. Eminim ulasmanin yolunu bulurum...
Sonrasinda da unutulmaya yuz tutmus tariflerdeki, bitkileri bulmakta ama.. o kisim daha cetin gorunuyor.... Uzun bir listem var, aranacak bulunacak bitkilerle ilgili. ki henuz haylan kabagina bile ulasmis degilim :)
Benim bir sorum daha olacak... :)
Ben yurtdisinda olmamin yanisira mevsim olarak size ters bir yerde yasiyorum. Su an yaz ayindayiz ve bahcemdeki bitkiler tam gaz buyuyor. Bu sene talep edenlerden biri olarak katildigim etkinlige seneye tohumlarla katilmak isterim ama ben tohum topladigimda bir sonraki etkinlige daha aylar olacak. Tohumlari topladiktan sonra, topluca lojistik merkezine gonderebilir miyim? Bir sonraki etkinlige kadar orada saklanma sansi olur mu?
Bir sonraki etkinlige kadar orada saklanma sansi olur mu?
Olur.
Umarım tekrar bulamayacak kadar iyi saklamam :)
MaynaVira
02-01-2017, 16:29
Tekrardan merhabalar;
Yine ben ve yine soru işaretleri... :rolleyes:
(Sanırım bu başlığı en çok meşgul eden üyelerden birisi ben oluyorum).
Bu sene yurt dışına gitme ihtimalim vakit geçtikçe kuvvetleniyor.
Hem emekler, hem de tohumcuklar ziyan olmasın diye;
paylaşımcılar tarafından "sayısı sınırlı" şeklinde belirtilenler başı çekmek üzere,
taleplerimin büyük bir bölümünü iptal ettim (aferin bana).
Sağ kalanlara ilişkin şu şekilde bir olasılık zinciri tasarladım:
Türkiye'de olursam, ekerim.
Yetiştirmesi için bir yakınıma veririm.
Bir sene bekletir veya forumdan bir başka kişiye gönder(t)irim.
İşte esas soru burada devreye giriyor: Tohumlar bir sene bekler mi?
Konuyu burada dile getirmemi lütfen bedavacılık olarak algılamayın.
Birçok kaynağı araştırdım, farklı bilgiler mevcut.
Sizin de görüşlerinize başvurmak iyi olur diye düşündüm.
Tohum türleri: Domates, biber, karpuz, fasulye, akşamsefası, melisa otu, kadife.
Bana hepsi bir sene dayanır gibi geliyor. Ne dersiniz? :rolleyes:
Bal_Arısı
02-01-2017, 20:38
Merhabalar, paylaşım etkinliği için lojistik merkezine gönderdiğim mesaj(kargo-adres bilgisi) uzunca bir süredir okunmamış görünüyor. Acaba bir sıkıntı mı var? adres bilgimi ulaştırıp ulaştıramadığımdan emin olamadım, danışmak istedim.teşekkürler.
MeyveliTepe
02-01-2017, 23:49
Merhabalar, paylaşım etkinliği için lojistik merkezine gönderdiğim mesaj(kargo-adres bilgisi) uzunca bir süredir okunmamış görünüyor. Acaba bir sıkıntı mı var? adres bilgimi ulaştırıp ulaştıramadığımdan emin olamadım, danışmak istedim.teşekkürler.
Gönderdiyseniz gitmiştir.
Gönderdiyseniz gitmiştir.
Bu konuyla ilgili benim de korkularim var. ya adres gitmezse ya hakkimi kacirirsam diye :) Gonderdim ama ya gitmediyse, sorular sorular
kerkenez
03-01-2017, 07:28
Benim bir sorum daha olacak... :)
Ben yurtdisinda olmamin yanisira mevsim olarak size ters bir yerde yasiyorum. Su an yaz ayindayiz ve bahcemdeki bitkiler tam gaz buyuyor. Bu sene talep edenlerden biri olarak katildigim etkinlige seneye tohumlarla katilmak isterim ama ben tohum topladigimda bir sonraki etkinlige daha aylar olacak. Tohumlari topladiktan sonra, topluca lojistik merkezine gonderebilir miyim? Bir sonraki etkinlige kadar orada saklanma sansi olur mu?
Bildiğim kadarıyla Avustralya' ya yurt dışından tohum sokmak çok zor. Gümrüklerde de bu konuda çok sıkı kontroller yapıyorlar. Yakalanırsa ağır para cezaları da var.
çamkokusu
03-01-2017, 19:33
Acaba tohumlar ne zamn gönderilmye başlanacak?Saksıları hazırlayacağım da :)
sweetnurse83
05-01-2017, 08:17
Sayın maynavira daha bilgili arkadaşlar eminim size sorularınız ile ilgili daha yardımcı olacaklardır ama mantıken elinize gelecek olan tohumlar bence dayanır 1 sene nedir ki senelerce bekleyip eski evlerden çıkan ana tohumlar olduğunu duyuyorum onlar dayanıyorsa seninkilerde dayanır yalnız serin ve rutubet olmayan bir ortamda saklaman gerekecek sanırım sana kolay gelsin
Erdal Hoca
06-01-2017, 21:50
Talep ettiğim tohumlar için adres bilgilerimi öm ile LojistikMerkezi'ne gönderdim. Kendim de erguvan tohumunu paylaşıma açmıştım. Bu tohumların talep eden üyelere ulaşması için ne yapmam gerekiyor?
Talep ettiğim tohumlar için adres bilgilerimi öm ile LojistikMerkezi'ne gönderdim. Kendim de erguvan tohumunu paylaşıma açmıştım. Bu tohumların talep eden üyelere ulaşması için ne yapmam gerekiyor?
Lojistik merkezinden adresinize sizden tohum talep edenlerin olduğu bir email gelecek. Onun çıktısını alıp tohumlarla birlikte kilitli poşetler koyup tohum merkezine kargolayacaksınız. Tarifi kabaca yaptım. Geçen seneki etkinlik sayfalarını kurcalarsanız örnekler var.
MeyveliTepe
07-01-2017, 07:25
Etkinliğin tohum tanıtım ve talep faslı bu gece yarısı bitiyor.
Elektriklere bir şey olmaz ise talepleri değerlendirme ve etiket hazırlama faslı başlayacak.
Sayın hberbul paylaşıma açtığınız kornişon salatalıklar
benim daha önce paylaştığım wautoma salatalığımı?
Etkinliğin tohum tanıtım ve talep faslı bu gece yarısı bitiyor.
Elektriklere bir şey olmaz ise talepleri değerlendirme ve etiket hazırlama faslı başlayacak.
Şu an itibariyle fazladan eklediğim tohumları sildim. Önceden çıkmış bir liste yoktur umarım. İyi çalışmalar.
Olabilir sayın atılgan...Tohum aldığım kişilerin listesini taşınırken kaybettiğim için isim veremedim. Çok emin olduklarım dışında.
Peki şimdi paylaşım etkinliğinde belirlenen kural gereği kimin ne kadar tohum talep edecebileceği nasıl tespit edilecek.Ben talep edilen tüm tohumları hazırlayıp gönderecek miyim talep hakkı olup olmadığına bakmazsızın?
Peki şimdi paylaşım etkinliğinde belirlenen kural gereği kimin ne kadar tohum talep edecebileceği nasıl tespit edilecek.Ben talep edilen tüm tohumları hazırlayıp gönderecek miyim talep hakkı olup olmadığına bakmazsızın?
Lojistik merkezi kimlere tohum gideceğini belirleyecek... e-mail adresinize pdf formatında etiketleri gönderecek. Siz yazıcıdan çıktısını alacaksınız. Etiketleri keseceksiniz, tohumla birlikte poşetlere koyup, lojistik merkezine göndereceksiniz.
Bende şöyle bir soru sorayım mesela benim tohum 5 kisiye yeterli ise bunu da belirtmisim diyelim.Talep sayısı 5den fazlaysa ve bunlar da geçerli talepse ne yapmam gerekir?
MeyveliTepe
08-01-2017, 22:27
Bende şöyle bir soru sorayım mesela benim tohum 5 kisiye yeterli ise bunu da belirtmisim diyelim.Talep sayısı 5den fazlaysa ve bunlar da geçerli talepse ne yapmam gerekir?
Ben size geçerli taleplere ait etiketleri göndereceğim. Hepsine gönderemeyecekseniz içilerinden gönderebileceklerinizi seçeceksiniz.
MeyveliTepe
08-01-2017, 22:30
Geçersiz talepler ayıklandıktan sonra kalanlar için size etiket hazırlayıp göndereceğim. Buna rağmen etiketlerin hepsine tohum göndermeniz şart değil. Gönderebildiğinizi gönderirsiniz.
LojistikMerkezi
08-01-2017, 22:32
Dikkat!
Tohum paylaşan katılımcılarımızdan e-posta adreslerini bana özel mesaj ile göndermelerini rica ediyorum.
Etiketleri bu adreslere göndereceğimden en kısa sürede göndermeniz önemlidir.
LojistikMerkezi
09-01-2017, 00:47
Dikkat!
Henüz kargo adresini göndermemiş durumdaki katılımcıların acilen kargo adreslerini göndermeleri gerekiyor. Aksi halde tohum talepleri geçersiz sayılacaktır.
MaynaVira
09-01-2017, 19:11
Etkinlik için yollayacağım tohumlarla birlikte, bazı üyelere etkinlik kapsamı dışında tohum göndermeme müsaade var mıdır?
Üye | Tohum 1 | Tohum 2 | Tohum 3
Milla | Akebia quinata | - | -
Zekoş | - | Nicotiana sylvestris | Gardenia sp.
Merhaba,
Küçük tohum poşetlerinden nerede bulabilirim?
Bir de tohumları saklamak için bir şeye ihtiyacım var. Ne önerirsiniz, siz nasıl saklıyorsunuz? Bu kutu olabilir, kavanoz olabilir, poşet olabilir, zarf olabilir.
Hepsiburada.com-kilitli torba (http://www.hepsiburada.com/ara?q=kilitli+torba)
Kilitli Torba - n11.com (http://www.n11.com/arama?q=kilitli+torba)
6x7 cm kilitli torba
2000 Adet (iki bin) = 15 TL
Doğuş Plastik
Uzun Çarşı Caddesi, Büyük Okur Han, No:135 TAHTAKALE-EMİNÖNÜ / İST
637145
637146
MeyveliTepe
09-01-2017, 22:35
Dikkat!
Geçerli talebi olduğu halde kargo adresini LojistikMerkezi'ne göndermeyenlerin listesi aşağıdadır.
10 Ocak geceyarısına kadar adres göndermeyenler için maalesef etiket düzenleyemeyeceğim, dolayısıyla talepleri iptal sayılacak.
Önemle duyurulur.
Adres Göndermeyenler
aderol
aeeylul
agaccsever
alıcan
avedud
B_1
battalgazi71
bayramyildiran
bülent16
cccyavuz
celalim01
chailiac
ciftci_aga55
D.ekin
demir06
doktorwho
eceyıldız
ekinnaz
ekolojikdenge
eneskrky
Ereny
erhanzim
evdeçiçek
eylulll
ggne
hira
hk50
hüseyindeniz
ikizesi
ilknur-
İpekböcegi
İSAK
jamak
joenblack
M.aksu
Mahmutcan1970
Mincel
Murat Uysal
murtazatez
nazlı06
nightowl
orucoğlu
ozlems
Sadetn
serpil D
sevdam
suteresi
Sûz-i Dilârâ
Taşlıbahçe
Vizeli39
yasenya
YasinKısa
mhmet_do
10-01-2017, 11:00
Sevgili meyvelitepe, tohum paylaşım etkinliğine ilk kez katılıyorum. Biraz da acaba yanlış bir şey yaptım mı diye evhamlıyım çünkü talep ettiğim birkaç tohum beni çok heyecanlandırdı. Lojistik merkezine adres bilgilerimi talimatlara uygun şekilde yolladım . Ancak yine de emin olamıyorum. Lojistik Merkezine bir teyit mesajı da attım ancak yanıt alamadım. Birde talepleri geçerli olan herhangi bir aksaklık olmayan üye listesini paylaşmanız mümkün müdür ? Ki rahat nefes aslın benim gibiler :)
MeyveliTepe
10-01-2017, 11:33
Yukarıdaki listede adınız yok ise adres bakımından sorun da yok demektir. Talep geçerliliği bakımından da etkinliğe ilk defa katılıp en azından kendini tanıtım mesajı bulunan herkesin 25 çeşit tohum talep etme hakkı var.
Merhaba,
Bir de tohumları saklamak için bir şeye ihtiyacım var. Ne önerirsiniz, siz nasıl saklıyorsunuz? Bu kutu olabilir, kavanoz olabilir, poşet olabilir, zarf olabilir.
Sayın Anarius tohum saklama konusunda en pratik olanı kilitli posetler oluyor.Bezelye, bakla, fasulye gibi iri taneli olanlari miktarına göre sectigim su petlerine iyice kurutup koyuyorum hem icini görme şansım oluyor hem de ikinci yılından sonra böceklenme sorunu olabildigi icin digerlerine gecmesi önleniyor.Diger seceneklerde dökülme şansi fazla oldugundan bunlar daha pratik geliyor..
Sayın Anarius tohum saklama konusunda en pratik olanı kilitli posetler oluyor.Bezelye, bakla, fasulye gibi iri taneli olanlari miktarına göre sectigim su petlerine iyice kurutup koyuyorum hem icini görme şansım oluyor hem de ikinci yılından sonra böceklenme sorunu olabildigi icin digerlerine gecmesi önleniyor.Diger seceneklerde dökülme şansi fazla oldugundan bunlar daha pratik geliyor..
Detaylı cevabınız için çok teşekkürler öncelikle.
"Su petleri"=pet şişe mi, o kısmını tam anlayamadım doğrusu.
Tohumların kurtlanması nasıl oluyor? Yumurtaları tohumların içine mi bırakılmış oluyor?
Aynen Sn.Anarius..bildigimiz 500 ml lik su petleri...daha kücügünü bulabilirseniz daha iyi olur ****** cogaltana kadar...Tohumlar kurtlanmıyor bahsettigim kücük siyah böcek..ben pek fasülyede görmedim genelde bezelyede bitlenme oluyor nedense..Kücük yuvarlak delikler açarak icini yiyorlar.Onu da ilacliyorlar galiba ...ben gerek görmüyorum sonucta o ilac topraga karısacak..öylece ekiyorum kalan sağlamlar cimleniyor.
Kilitli poşet bilgileri için teşekkür ederim.
Peki üzerine ne tohumu olduğunu, ne zaman hasat edildiğini yazabileceğimiz yapışkan etiketler nereden temin edilebilir?
birnefestoprak
10-01-2017, 15:48
Bugüne kadarki yetiştirme tecrübelerim, toparladığım genel bilgiler kapsamında ve halkın genel sınıflandırmasına/kullandığı isimlendirmeye bakarak, kestane ve bal kabakları arasındaki farkları derlemeye çalıştım (düzeltmeye açıktır).
1) Türkiye'de kestane kabağı olarak adlandırılan kabaklar Cucurbita maxima türüne aittir. Adapazarı Kabağı bal değil kestane kabağıdır.
637153
2) Kestane kabaklarının şekli genelde basık ve yuvarlaktır. Bu kabaklar yine genelde dilimli olurlar.
3) Kestane kabaklarının et rengi genelde turuncu olur. Kabukları kalındır, depolama süreleri oldukça uzundur.
4) Yine Türkiye'de bal kabağı olarak adlandırılan kabakların türü Cucurbita moschata'dır. Örneğin; Armut Kabak (resim telato'dan alıntıdır).
637155
5) Bal kabakları basık ve yuvarlak olabilecekleri gibi armut, uzun vb şekilli (bkz 4. madde) de olabilirler.
6) Bal kabaklarının kabuğu, kestane kabaklarınınkine göre daha incedir; depolama süreleri de kestane kabaklarına göre genelde daha kısa olmalı (birebir karşılaştırma yapmadım).
7) Kestane ve bal kabaklarına aynı zamanda kış kabağı denmesi, bu kabakların yazın yetiştirilip kışın depolanmasından/kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
8) Moschata ve maxima tohumları birbirinden tipik şekilde farklıdır. Aşağıda Cucurbita moschata (ilk resim) ve Cucurbita maxima (ikinci resim) tohumlarını görüyorsunuz.
637156
Cucurbita moschata tohumu, bal kabağı (ör. Armut)
637157
Cucurbita maxima tohumu, kestane kabağı (ör. Adapazarı)
9) Kestane kabaklarının şeklinin genel olarak basık ve yuvarlak olduğundan bahsetmiştim. Yetiştirdiğim uzun şekilli istisnaları var.
10) Elinizdeki kabağın kestane mi bal kabağı mı olduğunu anlamak için, çekirdeklerini, 8. maddedeki resimlerle karşılaştırabilirsiniz.
11) Elinizdeki çekirdekler, 8. maddede üstteki resimdekilere benziyorsa kabağınız bal kabağı, alttaki resimdekilere benziyorsa kestane kabağı oluyor.
12) Yaygın olarak yetiştirilen bir diğer kabaksa yemeklik kabak (yaz kabağı, Cucurbita pepo).
13) Bir tane Cucurbita peponun (yemeklik kabak), bir tane Cucurbita maximanın (kestane kabağı) ve bir tane Cucurbita moschatanın (bal kabağı), izole edilmeden yan yana dikilmesinin çapraz tozlaşma açısından bir sakıncası yoktur. Bu üç tür için birden fazla çeşidi yan yana yetiştiriyorsanız, o durumda, çapraz tozlaşmaya engel olmak için izolasyon yapmanız gerekmektedir.
Sayın birnefestoprak ın söylediklerine ek olarak
http://http://garden.lofthouse.com/how-to-identify-squash.phtml (http://garden.lofthouse.com/how-to-identify-squash.phtml)
sayfasıda oldukça bilgilendirici. Türkçe deyil ama
resimler oldukça faydalı. Çekirdek, sap, yaprak ve çiçek yapısı
itibariyle sınıflandırma yapılmış.
Bu kısımda da yazısı çok resmi az bilgi var.
http://158.42.127.92/taxonomy_intro.html
birnefestoprak
10-01-2017, 17:00
Çok güzel özetlemişler.
Bir ayrıntıyı özellikle vurgulamak istiyorum. Kestane ve bal kabağı terimleri, Türkiye'ye özgü terimler. Dikkatimi çeken bir konu, eğer bir yöreye ait çok eski bir kışlık kabak tohumu varsa, o kabağın tanımlanma şekli çekirdek tipiyle (yani kabağın türüyle) tutarlı oluyor.
Atalık tohumları bizlere bırakanların, kabuk kalınlığına bakarak kestane ya da bal kabağı tanımı yaptıkları anlaşılıyor.
Etkinlikten daha önce kışlık kabak tohumu edinenler, ellerindeki tohumları onlara tohum dağıtanların tanımlarıyla karşılaştırabilirler. Hikayesi ve geçmişi bilinir şekilde dağıtılanların çekirdek yapısı, tohumu dağıtanın yaptığı kestane veya bal kabağı tanımına uyuyor.
Sayın birnefestoprak ın söylediklerine ek olarak
http://http://garden.lofthouse.com/how-to-identify-squash.phtml (http://garden.lofthouse.com/how-to-identify-squash.phtml)
sayfasıda oldukça bilgilendirici. Türkçe deyil ama
resimler oldukça faydalı. Çekirdek, sap, yaprak ve çiçek yapısı
itibariyle sınıflandırma yapılmış.
birnefestoprak
10-01-2017, 17:05
Bir konuyu daha açayım: Örneğin kendi yöresinde kestane kabağı olarak adlandırılan, çekirdeği de Cucurbita maxima'ya ait olan ama uzun şekilli bir kabağa rastlarsanız, çok nadirdir. Yani çoğu kestane kabağı yuvarlak ve basık şekilli olmasına rağmen görülen diğer şekil istisnalarında, yine kabuk kalınlığına bakarak bir sonuca varabilirsiniz. Bu durumlarda, çekirdeğin yapısı kafanızı karıştırmasın.
Taşlıbahçe
10-01-2017, 18:13
Bugüne kadarki yetiştirme tecrübelerim, toparladığım genel bilgiler kapsamında ve halkın genel sınıflandırmasına/kullandığı isimlendirmeye bakarak, kestane ve bal kabakları arasındaki farkları derlemeye çalıştım (düzeltmeye açıktır).
1) Türkiye'de kestane kabağı olarak adlandırılan kabaklar Cucurbita maxima türüne aittir. Adapazarı Kabağı bal değil kestane kabağıdır.
637153
2) Kestane kabaklarının şekli genelde basık ve yuvarlaktır. Bu kabaklar yine genelde dilimli olurlar.
3) Kestane kabaklarının et rengi genelde turuncu olur. Kabukları kalındır, depolama süreleri oldukça uzundur.
4) Yine Türkiye'de bal kabağı olarak adlandırılan kabakların türü Cucurbita moschata'dır. Örneğin; Serhat ve Armut kabakları (resimler Taşlıbahçe ve telato'dan alıntıdır).
637154 637155
5) Bal kabakları basık ve yuvarlak olabilecekleri gibi armut, uzun vb şekilli (bkz 4. madde) de olabilirler.
6) Bal kabaklarının kabuğu, kestane kabaklarınınkine göre daha incedir; depolama süreleri de kestane kabaklarına göre genelde daha kısa olmalı (birebir karşılaştırma yapmadım).
7) Kestane ve bal kabaklarına aynı zamanda kış kabağı denmesi, bu kabakların yazın yetiştirilip kışın depolanmasından/kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
8) Moschata ve maxima tohumları birbirinden tipik şekilde farklıdır. Aşağıda Cucurbita moschata (ilk resim) ve Cucurbita maxima (ikinci resim) tohumlarını görüyorsunuz.
637156
Cucurbita moschata tohumu, bal kabağı (ör. Serhat)
637157
Cucurbita maxima tohumu, kestane kabağı (ör. Adapazarı)
9) Kestane kabaklarının şeklinin genel olarak basık ve yuvarlak olduğundan bahsetmiştim. Yetiştirdiğim uzun şekilli istisnaları var.
10) Elinizdeki kabağın kestane mi bal kabağı mı olduğunu anlamak için, çekirdeklerini, 8. maddedeki resimlerle karşılaştırabilirsiniz.
11) Elinizdeki çekirdekler, 8. maddede üstteki resimdekilere benziyorsa kabağınız bal kabağı, alttaki resimdekilere benziyorsa kestane kabağı oluyor.
12) Yaygın olarak yetiştirilen bir diğer kabaksa yemeklik kabak (yaz kabağı, Cucurbita pepo).
13) Bir tane Cucurbita peponun (yemeklik kabak), bir tane Cucurbita maximanın (kestane kabağı) ve bir tane Cucurbita moschatanın (bal kabağı), izole edilmeden yan yana dikilmesinin çapraz tozlaşma açısından bir sakıncası yoktur. Bu üç tür için birden fazla çeşidi yan yana yetiştiriyorsanız, o durumda, çapraz tozlaşmaya engel olmak için izolasyon yapmanız gerekmektedir.
Yine karıştı :) Serhat kabağı için son olarak "C. maxima" da anlaşmıştık. Çekirdek yapıları da bunu destekler görünüyor. Kabak yetiştiriciliğiyle ilgili konuya birazdan fotoğrafları eklerim.
Taşlıbahçe
10-01-2017, 18:14
Bir konuyu daha açayım: Örneğin kendi yöresinde kestane kabağı olarak adlandırılan, çekirdeği de Cucurbita maxima'ya ait olan ama uzun şekilli bir kabağa rastlarsanız, çok nadirdir. Yani çoğu kestane kabağı yuvarlak ve basık şekilli olmasına rağmen görülen diğer şekil istisnalarında, yine kabuk kalınlığına bakarak bir sonuca varabilirsiniz. Bu durumlarda, çekirdeğin yapısı kafanızı karıştırmasın.
Böyle bir kabak bizde de var, iki yıldır yetiştiriyoruz. Onu da tanıtırım yakında.
Hiç patates tohumu paylaşılmadı ben bu yıl bir kaç ticari tohum edinip seneye nasip olursa paylaşacağım. Yerli türler edinebilsek güzel olurdu.
aslama1994
10-01-2017, 19:06
Hiç patates tohumu paylaşılmadı ben bu yıl bir kaç ticari tohum edinip seneye nasip olursa paylaşacağım. Yerli türler edinebilsek güzel olurdu.
Bende kırmızı patates vardı. Bir arkadaş yolladı.Ama hiç onemsemedim.Donmuştur.
birnefestoprak
10-01-2017, 19:52
Serhat yok, düzeltiyorum (daha önceki karışıklıktan kalma bir yanlışlık bu). Doğru olanı maxima, evet.
Yine karıştı :) Serhat kabağı için son olarak "C. maxima" da anlaşmıştık. Çekirdek yapıları da bunu destekler görünüyor. Kabak yetiştiriciliğiyle ilgili konuya birazdan fotoğrafları eklerim.
Patatesler genelde kısır oluyor. Bazı türlerde çapraz tozlaşma ile meyve tutumu oluyor. Bazıları ise tümüyle kısır. Kendi kendini tozlayan türlerde bile açılma oluyor yani tohumlar genelde hibrit oluyor. Ne çıkarsa bahtıma deyip dikmek lazım.
Bende kırmızı patates vardı. Bir arkadaş yolladı.Ama hiç onemsemedim.Donmuştur.
birnefestoprak
10-01-2017, 20:16
Siz sanırım "gerçek patates tohumu"ndan bahsediyorsunuz. Onu açıklarsanız karışıklığın önlenmesi açısından iyi olur.
Patatesler genelde kısır oluyor. Bazı türlerde çapraz tozlaşma ile meyve tutumu oluyor. Bazıları ise tümüyle kısır. Kendi kendini tozlayan türlerde bile açılma oluyor yani tohumlar genelde hibrit oluyor. Ne çıkarsa bahtıma deyip dikmek lazım.
Evet gerçek patates tohumu. Domates tohumu gibi.
Siz sanırım "gerçek patates tohumu"ndan bahsediyorsunuz. Onu açıklarsanız karışıklığın önlenmesi açısından iyi olur.
aslama1994
10-01-2017, 20:24
Patatesin yumrusundan çoğaltma yapıyoruz. Sizin dediğiniz tepesindeki domates şeklinde tohumlar mı ? Onlardan çoğaltınca sıfır tohum oluyor.İlk defa ekilen yani Yumrudan çoğaltınca ikinci ekim oluyor.Her sene sayısı artıyor. En cok beş defa ekilebiliyor.Zaten ondan sonra verim vermiyor.
MeyveliTepe
10-01-2017, 20:34
Eksik adresler için son iki saat. Sonra adresi gelmemişlerin talepleri sıfırlanıyor ve geri dönüşü yok.
Sıfır tohum iyiymiş ben bu ismi duymamıştım. Bende ilk kez bu yıl deniyeceğim sıfır tohumdan büyütmeyi.
Tohum elde edip paylaşabilirseniz güzel olur.
Patatesin yumrusundan çoğaltma yapıyoruz. Sizin dediğiniz tepesindeki domates şeklinde tohumlar mı ? Onlardan çoğaltınca sıfır tohum oluyor.İlk defa ekilen yani Yumrudan çoğaltınca ikinci ekim oluyor.Her sene sayısı artıyor. En cok beş defa ekilebiliyor.Zaten ondan sonra verim vermiyor.
birnefestoprak
11-01-2017, 03:04
Evet, çiçekten sonra tohum alınabilir ama çimlenme oranı hem çok düşük hem de sonuç stabil olmuyor. Yine de oldukça ilginç bir konu.
Bildiğim kadarıyla Avustralya' ya yurt dışından tohum sokmak çok zor. Gümrüklerde de bu konuda çok sıkı kontroller yapıyorlar. Yakalanırsa ağır para cezaları da var.
Adresim Turkiye icinde :) daha once tohum getirdim ben Turkiye'den cesitli prosedurleri var. :) maliyetli ama mumkun
Bu seferki paylasima dahilim ve heyecanim dorukta. umarim adres bilgilerimde bir problem yoktur diye kurup duruyorum. defalarca tekrarladiysam heyecanima verin. Ilk adimi hallettikten sonra burasi icin lojistik calismalarina baslayacagim.
Benim bahçe aldığım bölgede eskiden çok güzel lezzetli patates yetişirmiş. Hiç sulama yapmadan. Buradaki arkadaşın anlattığı o patetesler tohum verirmiş. O tohumları ekip yeniden patates elde edilebilinirmiş. Şu anda hiç bir patateste tohum olduğunu görmedik. Kaç yıldır dikkatle takip ediyor. O patateslerin nesli artık kalmamış durumda. İnternette patatesin tohum verdiğinden bahsedenler çıkıyor. Patates ıslahında da patatesin çiçeğinden yeni patatesler çıkarıp patatesin üretildiği ile ilgili bir belgesel seyretmiştim. Yerli türler dışarıdan gelen türlere kurban gittiler. Keşke bulabilsek. Kendi tohumunu veren yerli patateslere.
Bulundugum yerde patates ekmeyen yoktur ve yıllarca da ekerler.Benim de ilgimi çekti bu tohum konusu.Ama hic tohumdan üreteni görmedim.Cicek actığını biliyorum .Cicek açtığı dönemde toprakta yumrular oluşuyor diye bilinir.Ama bu sene daha dikkat ederim kesinlikle;)
aslama1994
11-01-2017, 16:38
Benim bahçe aldığım bölgede eskiden çok güzel lezzetli patates yetişirmiş. Hiç sulama yapmadan. Buradaki arkadaşın anlattığı o patetesler tohum verirmiş. O tohumları ekip yeniden patates elde edilebilinirmiş. Şu anda hiç bir patateste tohum olduğunu görmedik. Kaç yıldır dikkatle takip ediyor. O patateslerin nesli artık kalmamış durumda. İnternette patatesin tohum verdiğinden bahsedenler çıkıyor. Patates ıslahında da patatesin çiçeğinden yeni patatesler çıkarıp patatesin üretildiği ile ilgili bir belgesel seyretmiştim. Yerli türler dışarıdan gelen türlere kurban gittiler. Keşke bulabilsek. Kendi tohumunu veren yerli patateslere.
Ben çocukken patatesin tepesindeki domates benzeri tohumlar ile savaş yapardık.Ama artık maalesef Göremiyorum. Büyük ihtimal tozlaşma ile alakalı. Hibrit olmasından da olabilir.
aslama1994
11-01-2017, 19:15
Tohumları paketledim.Etiketleri bekliyorum :)
Merhaba,
İlkbahar için toprak, gübre vb. hazırlıkları yapıldı, nereye ne dikeceğimizin planını yapmak var sırada. :)
Yalnız endişe uyandırıcı bir bilgi edindim forumda son günlerde, o da tohum paylaşacak kişilerin, tohumları her talep eden veya ilk talepte bulunan X adet kullanıcıya değil, sadece kendilerinin seçeceği, takdir göreceği kullanıcılara tohum göndereceği.
Örneğin, kendimden örnek verecek olursam, talep ettiğim tohum çeşidi kadar hazırlık yaptım ama elime hiç tohum ulaşmaya da bilir. O yüzden şimdiden boşuna umutlanmamak, beklentileri arttırmamak daha doğru olabilir.
Bu konuda yanlış bildiğim bir nokta varsa lütfen aydınlatabilir misiniz? İşleyiş bu şekilde midir? Şu anda belli midir mesela bana hangi tohumların geleceği?
Teşekkürler.
Merhaba,
İlkbahar için toprak, gübre vb. hazırlıkları yapıldı, nereye ne dikeceğimizin planını yapmak var sırada. :)
Yalnız endişe uyandırıcı bir bilgi edindim forumda son günlerde, o da tohum paylaşacak kişilerin, tohumları her talep eden veya ilk talepte bulunan X adet kullanıcıya değil, sadece kendilerinin seçeceği, takdir göreceği kullanıcılara tohum göndereceği.
Örneğin, kendimden örnek verecek olursam, talep ettiğim tohum çeşidi kadar hazırlık yaptım ama elime hiç tohum ulaşmaya da bilir. O yüzden şimdiden boşuna umutlanmamak, beklentileri arttırmamak daha doğru olabilir.
Bu konuda yanlış bildiğim bir nokta varsa lütfen aydınlatabilir misiniz? İşleyiş bu şekilde midir? Şu anda belli midir mesela bana hangi tohumların geleceği?
Teşekkürler.
Bu kadar karamsar olmayın.
Ben geçen sene sadece talep edendim. 5 kişi sınırlı olup benimde talep ettiğim , yoğun talep edilenler hariç , diğer talep ettiklerimin hemen hepsi gelmişti.
Bu sene bende paylaştığım tohumlara "Talep sona ermiştir " yazsamda gönderilen tüm talepleri karşıladım. Özellikle müdavim diyeceğim daha öncede etkinlikte paylaşım yapmış üyelerin, tüm gelen geçerli talepleri bir şekilde karşılayacağına inanıyorum.
Bu kadar karamsar olmayın.
Ben geçen sene sadece talep edendim. 5 kişi sınırlı olup benimde talep ettiğim , yoğun talep edilenler hariç , diğer talep ettiklerimin hemen hepsi gelmişti.
Bu sene bende paylaştığım tohumlara "Talep sona ermiştir " yazsamda gönderilen tüm talepleri karşıladım. Özellikle müdavim diyeceğim daha öncede etkinlikte paylaşım yapmış üyelerin, tüm gelen geçerli talepleri bir şekilde karşılayacağına inanıyorum.
Anladım, paylaşımcının durumuna göre ama genel ortalama olarak götürdüğümüzde çoğu paylaşımcı iyi niyetli bir insan olacağı için çoğu tohum bize ulaşacaktır. Bilgi için teşekkür ederim. ;)
MeyveliTepe
13-01-2017, 23:16
Dikkat!
Aşağıdaki listede ismi görünen paylaşımcıların e-posta adresleri LojistikMerkezi'ne ulaşmamıştır. Etiketlerin gönderilebilmesi için acilen e-posta adreslerini LojistikMerkezi'ne göndermeleri gerekiyor.
e-posta adresi olmayanlar
Antiocos
aysozbek
cetincerezci
Erdal Hoca
firdevs-i
hosseda
huso93
İsmail Kuzucu
kaknus
mgunsili
nkutsay
Selçuk Boz
Vizeli39
YasinKısa
Yerel bahçem
Geçen hafta talep edildiğinde bildirmiştim ve giden mesaja da baktım gittimi diye.
Şimdi tekrar yolladım ve gene baktım giden mesajlara yenisi var ama eskisi yok olmuş.
Mühim olan sizin almış olmanız bunda da terslik olursa haberdar edilelim lütfen diye yazdım buraya.
Etiketler geldi. Teşekkür ediyorum.
Lonicera
14-01-2017, 11:56
Bugün itibarıyla, paylaşmış olduğum tohumlara yapılan taleplerin , kurallar gereği geçerli olanların tamamını (tarafıma gönderilmiş olan etiketlerin tamamı) karşılamış ve paketlemiş bulunuyorum. Çok kısıtlı olan tohumları da diğer talep edenlerden araklayıp:D, kendime ayırdığım tohumlardan da ekleyerek tüm talepleri iyi kötü karşılamaya çalıştım.
Bunu niye belirtmek istedim, biliyorum ki (özellikle ilk defa tohum talep edenler ) hepimizin kafasında paylaşımcılardan talep ettiğimiz tohumların hangisinin elimize ulaşıp ulaşmayacağına, karşılanıp karşılanmayacağına dair bir merak var. Şahsım adına benden tohum talep edenleri merakta bırakmak istemedim. Eğer ki benden talep ettiğiniz bir tohum size ulaşmadı ise bilin ki kural ihlaline takılmıştır.
Biliyorum bu mesaj arada kaynayıp gidecek büyük ihtimalle. Ama yine belirtmek istiyorum ki tohumları alan arkadaşlar büyük heyecan ve sevinçle bazı şeyleri gözden kaçırabilirler. Basit tohumlar( biber, domates vb. tohumlar) dışında bazı ön işlem gerektiren tohum türleri var. Bunları paylaşan arkadaşların paylaşım sayfasındaki bilgileri yeniden gözden geçirip ne yapılması gerekiyorsa ona uymaları tohumların çimlenmesi için önemli. İlgili sayfalarda gerekli bilgiler bulunmuyorsa hiç üşenmeden net'te araştıralım.
Şimdiden herkese kolaylıklar diliyorum. İnşallah tüm tohumlarımız sorunsuzca çimlenir ve bol mahsül alırız. Ve bir sonraki tohum paylaşım etkinliğine kendi yetiştirdiğimiz ürünlerden alınmış tohumlarla, paylaşımcı olarak katılıp daha çok kişiye ulaştırabilmenin heyecan ve mutluluğuna ortak oluruz.
MeyveliTepe
14-01-2017, 13:01
e-posta adresi olmayanlar
aysozbek
cetincerezci
firdevs-i
huso93
mgunsili
Vizeli39
Dikkat, listede görünen paylaşımcıların e-posta adresleri olmadığı için tetiketleri gönderilememiştir.
Bu üyeler dışında paylaşımcı olup etiketleri ulaşmamış varsa lütfen bildirsin.
aslama1994
16-01-2017, 14:06
sorun ne neden giremiyorum ağaçlar nete iki üç kere girmeye çalıştım sayfadan attı.Dedim yine mi aynı şey başka bir gruptan tohumlarımı gönderdikten sonra atılmıştım.Neyse ki atılmamışım.Şuan girebiliyorum.Şimdiye kadar iki gruptan atıldım. Tohumlarımı gönderince atıyorlardı.Dedim yine mi atıldım. Biran korktum.Ağaçlar nete güveniyorum.Umarım tohumlarımı alıp beni atmazlar.Tohum beklerken avcumu yalamayayımda.
birnefestoprak
16-01-2017, 14:59
Tohumlarınızı alıp ne yapacaklar ki sizi atsınlar (nereye atacaklar onu da anlayamadım)? Forumu ve sizden eski üyeleri biraz daha inceleyin lütfen.
sorun ne neden giremiyorum ağaçlar nete iki üç kere girmeye çalıştım sayfadan attı.Dedim yine mi aynı şey başka bir gruptan tohumlarımı gönderdikten sonra atılmıştım.Neyse ki atılmamışım.Şuan girebiliyorum.Şimdiye kadar iki gruptan atıldım. Tohumlarımı gönderince atıyorlardı.Dedim yine mi atıldım. Biran korktum.Ağaçlar nete güveniyorum.Umarım tohumlarımı alıp beni atmazlar.Tohum beklerken avcumu yalamayayımda.
Biz adamın tohumunu alırızz :D
Tohumların gelmesini bekliyoruz. Sonra aslama1994 ü atalım :)))
aslama1994
17-01-2017, 11:19
Tohumların gelmesini bekliyoruz. Sonra aslama1994 ü atalım :)))
Beni atmasınlar :))))) Her sene tohum gönderirim. Fasulyeler benden seneye
Sayın aslama1994; tohumları kargoya verdim şeklindeki bildiriminizi bekliyoruz. Sonra sizi bilinmeyen bir yere atacağız. :P
MeyveliTepe
17-01-2017, 11:53
Başıma geldiğim için korktum.Grubun birisi benden tohum aldı.Hatta tohum paylaşım etkinliğinde gönderdiğim tohum resimlerimi de kullandılar.Bu soruyu bana değil beni atan gruba sorun tohumları ne yaptıklarını.Ve beni nereye attıklarını.
Bu bahsettiğiniz yer neresiydi, herhangi bir gerekçeleri var mıydı?
Ben tohum paketlerini verilen adrese PTT kargo ile gönderdim.Gerekiyorsa gönderi numarasınıda verebilirim.Yeni sezonda bereketli ve sağlıklı ürünler yetiştirelim güzel günlerde.
aslama1994
17-01-2017, 14:30
Sayın aslama1994; tohumları kargoya verdim şeklindeki bildiriminizi bekliyoruz. Sonra sizi bilinmeyen bir yere atacağız. :P
Az önce verdim.Yarım saat uğraştım.Sıralamaya.Sıraya girdim.Şu kutuya bir bant yapıştırır mısın ? dedim. Oradaki adam ne var içinde dedi.Tohum dedim .bir döktü.Yarım saatlik emeğim boşa gitti.Lojistik merkez kusuruma bakmasın.
aslama1994
17-01-2017, 14:38
Bu bahsettiğiniz yer neresiydi, herhangi bir gerekçeleri var mıydı?
Öyle grupların ismini anmaya gerek yok reklam olmasın.Gerekçeleri üyelerden tohum istemekmiş.İkinci grup ise bu kişinin üye olduğu bir grup. Oradan da o kişi attırmıştır.Duvara yazmışlar aramızda tohum firmasının elemanları sızıyor yabancı ajanlar filan diye. Ajan varsa bütün tohumları elinde toplayan sizsiniz dedim.İkinci grubun açıklaması güvenini kaybetmişim.Madem öyle ne diye benim gönderdiğim salatalığın resmini kullanıyorsun.
birnefestoprak
17-01-2017, 15:13
Facebook grubu olan UTTM'den mi bahsediyorsunuz? Lütfen adını yazın, ne olduğunun bilinmesinde çok büyük fayda var.
Eğer UTTM'se, yerli tohum tasnifine büyük zarar veren grupların başında geldiğini söylemem gerek. Tohum listelerinde brokoli dahil yerli olmayan tohumları ve "yerel tohum" olarak sınıflandırdıkları çok sayıda yabancı tohumu Türkiye'ye aitmiş gibi dağıtıyorlar. Anadolu tohumlarına babalarının malı muamelesi yapmaları da cabası.
Öyle grupların ismini anmaya gerek yok reklam olmasın.Gerekçeleri üyelerden tohum istemekmiş.İkinci grup ise bu kişinin üye olduğu bir grup. Oradan da o kişi attırmıştır.Duvara yazmışlar aramızda tohum firmasının elemanları sızıyor yabancı ajanlar filan diye. Ajan varsa bütün tohumları elinde toplayan sizsiniz dedim.İkinci grubun açıklaması güvenini kaybetmişim.Madem öyle ne diye benim gönderdiğim salatalığın resmini kullanıyorsun.
aslama1994
17-01-2017, 15:29
Facebook grubu olan UTTM'den mi bahsediyorsunuz? Lütfen adını yazın, ne olduğunun bilinmesinde çok büyük fayda var.
Eğer UTTM'se, yerli tohum tasnifine büyük zarar veren grupların başında geldiğini söylemem gerek. Tohum listelerinde brokoli dahil yerli olmayan tohumları ve "yerel tohum" olarak sınıflandırdıkları çok sayıda yabancı tohumu Türkiye'ye aitmiş gibi dağıtıyorlar. Anadolu tohumlarına babalarının malı muamelesi yapmaları da cabası.
beni atan gruplardan biri o.
aslama1994
17-01-2017, 15:31
beni atan gruplardan biri o.
yalnız tohumlarımı alıp atan diğer grup
birnefestoprak
17-01-2017, 15:37
Onun adını da yazın lütfen. Yerel Tohum Derneği'nden mi bahsediyorsunuz?
Bir de "Tohumlarımı alıp attılar" derken ne demek istiyorsunuz? Siz tohumlarınızı takas yapmak için onlara gönderdiniz ve sonrasında tohumlarınızı size geri vermeden sizi grup üyeliğinden mi çıkardılar?
yalnız tohumlarımı alıp atan diğer grup
aslama1994
17-01-2017, 15:46
Bir de "Tohumlarımı alıp attılar" derken ne demek istiyorsunuz? Siz tohumlarınızı takas yapmak için onlara gönderdiniz ve sonrasında tohumlarınızı size geri vermeden sizi grup üyeliğinden mi çıkardılar?
ikinci grup bana tohum gönderdi. Ektim onlara geri gönderdim. Farklı tohumlar ekleyerek.Dediler işte güzel tohumlar var ister misin diye .bende resmine bakayım isterim dedim. sonra 360 derece döndü. Niyeyse Sonra duvara bir şeyler paylaştım sonra ne oldu anlamadım.Atmışlar .Sebep söylemeden.Atmadan duvara yazmışlar aramıza ajanlar sızıyor diye.bende birinden ajan diye şüphelenilecek ise sizden şüphelenilmeli diye attılar.Tohum resmimi ile kullanmış salatalık resmimi .
aslama1994
17-01-2017, 15:49
ikinci grup bana tohum gönderdi. Ektim onlara geri gönderdim. Farklı tohumlar ekleyerek.Dediler işte güzel tohumlar var ister misin diye .bende resmine bakayım isterim dedim. sonra 360 derece döndü. Niyeyse Sonra duvara bir şeyler paylaştım sonra ne oldu anlamadım.Atmışlar .Sebep söylemeden.Atmadan duvara yazmışlar aramıza ajanlar sızıyor diye.bende birinden ajan diye şüphelenilecek ise sizden şüphelenilmeli diye attılar.Tohum resmimi ile kullanmış salatalık resmimi .
belli ki birileri adama bir şeyler dedi ki adam 360 derece döndü.
birnefestoprak
17-01-2017, 15:50
İkinci grubun adı nedir, lütfen yazar mısınız?
aslama1994
17-01-2017, 15:52
Onun adını yazarsam burdan bir kişi tohum göndermeyebilir tcm ama olsun yazayım oda ödemiş yerel tohum gönüllüleri çıkmam lazım.
MaynaVira
17-01-2017, 17:42
360 derece dönünce, teknik olarak aynı noktaya varıyorsunuz. ;)
Ok.
Silence mode: ON
Öncelikle Forum Aktivasyon Mode: ON konumuna getirelim tekrar.
Onun adını yazarsam burdan bir kişi tohum göndermeyebilir tcm ama olsun yazayım oda ödemiş yerel tohum gönüllüleri çıkmam lazım.
Öncelikle 'herhangi bir sebeple' birisine az tohum gönderme veya göndermeme bana göre bir davranış olamaz. Bu iş tamamen 'gönül işi' Sadece forumdan diyaloğumuzun fazla olduğu arkadaşlara çeşidine göre üç-beş adet fazla gönderiyorum torpil olarak. Bu etkinlikte geçen sene @telato dan yediğim fırça sonrası ;) sadece ona maksimum miktarda göndermeye çalışıyorum tohumları.
Ödemiş yerel tohum gönüllüleri konusuna daha sonra değineyim.
Ne fırçası;) Sayın TCM; fırça attığım falan yok.
Geçen senede ''Forumdan diyaloğumuzun fazla olduğu arkadaşlara çeşidine göre üç-beş adet fazla gönderiyorum''dediniz. Ama sizden talep ettiğim domates tohumundan 6 adet gönderdiniz. Bende size bana 6 adet tohum gönderdinizse diğer arkadaşlara kaç adet gönderdiğinizi sordum sadece...
Gönderdiğim tohumlarla alakalı bir kaç notum olacak talepte bulunan arkadaşlarımıza :
1) Kokulu kavun için önceki yıldan kalan çekirdekten de ilave koyacağım demiştim ancak onları bulamadım. Hafta sonuna tekrar aramaya vakit kalmadı poşetlerdekilerin tamamı son yaz alınan ürünlere ait ( bu kavunun meyvesini üretecek arkadaşlardan ricam, kavunun çekirdek dokusu hakkında vakti gelince bilgi aktarmalarıdır. Mümkün olursa tabii.).
2) Yerli pijamalı karpuz çekirdek sayısı yetersiz oldu bu sebepten sadece 5 adet çekirdek koyabildim poşetlere (aman iyi bakın onlara).
3) Bize yollanan etiketlerde sadece kavun yazılı olan poşetlerdeki çekirdekler Çeşme kavununa aittir. Cins ve çok lezzetli bir kavundur ve yöresel adı da budur. Gelecek dönemlere aktarırken hatalı bir isim verilmesin diye bu izahatta bulunuyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.