View Full Version : Açelya
Selma_321
20-03-2016, 07:56
Püf noktası yok. En azından benimkilerde yok. Bu sıcaklarda özellikle sardunyalarım (sakızlar hariç), limonum zarar gördü. Yani sıcak sevenler bozuldu fakat açelyalar coştu.
Yanlış mı Biliyorum açelyalar sıcağı sevmiyor
Benol Hazaroğlu
20-03-2016, 15:20
Hazır aldığınız Açelyaların toprağını değiştirmezseniz torfta oldukları için bir müddet sonra ölürler.
Gardenias
26-03-2016, 20:18
Açelyam uzun zamandır tomurcukta fakat açtığını bi göremedim. Nerde hata yapıyorum bilmem. Limon tuzu verdim, sıvı gübrede verdim düzenli olarak. Şu günlerde ise, ısıtılmayan iç mekanda.
AÇMAYAN AÇELYALARI AÇTIRMANIN PÜF NOKTASI :
Acelyalariniz açmıyorsa üzülmeyin... Aslında açelyalara çiçek açtırmak ;şayet yöntemini bilirseniz en kolay şey...
1 Litre suya 0,5 cc. Gibberellic asit koyup geceleyin açelyanızı bununla fısfıslayın ,sonra şeffaf bir naylon poşet ile dışarıdan hiç hava almayacak ve tüm açelyanızı da içine alacak şekilde sarıp sarmalayın.Bir nevi sera oluşturdunuz şimdi. .Bu şekilde 24 saat poşetle sarılı bir vaziyette beklesin.Sonra poşeti çıkartabilirsiniz.Açelyanız en kısa sürede müthiş bir şekilde açacaktır. Bu yöntemle açtıktan ve çiçekleri bittikten sonra, çiçek açan uçları hafifçe kesip, ondan sonra tekrar bu yöntemi yaparsanız bir kez daha açtırma şansı olabiliyor.
Elinde Gibberellic asit olmayanlar ;sırf su ile de açelyayı fısfıslayıp , poşetleyip 24 saat bu şekilde bekletebilirler..
Açelyanızı sularken de genişçe bir plastiğe su doldurun (kireçsiz su olması tercih edilir).Açelyayı,saksısının çok büyük bir kısmı, bu su dolu plastiğin içinde olacak şekilde içine daldırın;-kökleri tamamen suyu emsin- 1 saat dursun,sonra çıkartın.Sulaması bu şekilde oluyor.Suyu seviyorlar..Bir de sık sık fısfısla yapraklarına su püskürtün..Kışın klima,kalorifer vs. sıcakta değil, limonluk gibi mutedil ve serin bir yerde dursunlar..
Herkese güzel açelyalarıyla ,bol çiçekli güzel günler dilerim..
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben bu gün pazardan iki tane Açelya aldım alırkende sipilde yaylaya bahçeye dikerim diye düşündüm.Biraz bakımı için araştırayım dedim ama sitede bahçeye diken yok .Aldığım Açelyanın birisi yukardaki 490 mesajdaki Gazi üniversitesinin bahçesindeki ile birebir aynısı acaba bende yere diksem eksi 15 dereceye dayanırmı ,tecrübesi olanlardan cevap bekliyorum lütfen,şimdiden teşekkürler.
arkadaşlar şu an açelya alınır mı veya saksıda mı alınması gerek, tohum mu? Pek bilgim yok maalesef ama yetiştirmek isterim açelya...
çiçeksever
01-04-2016, 09:42
Saksıda alabilirsiniz fakat serin yerde bakmak kaydıyla.
Örneğin bahçeniz varsa ağaç altı olabiliyor.
Mücevher Çalısı
01-04-2016, 12:23
Ben bu gün pazardan iki tane Açelya aldım alırkende sipilde yaylaya bahçeye dikerim diye düşündüm.Biraz bakımı için araştırayım dedim ama sitede bahçeye diken yok .Aldığım Açelyanın birisi yukardaki 490 mesajdaki Gazi üniversitesinin bahçesindeki ile birebir aynısı acaba bende yere diksem eksi 15 dereceye dayanırmı ,tecrübesi olanlardan cevap bekliyorum lütfen,şimdiden teşekkürler.
Sevgili hcorak, 490. mesajdaki Açelya'nın Ankara soğuğuna dayandığını düşünürsek Manisa Spil yer toprağında da rahat yetişeceğini düşünüyorum...
Aşağıdaki sitede biraz ayrıntılı bilgi var, -20 ile -35 arasında dayanıklılığı olduğu yazıyor...
Açelya bakımı yetiştirilmesi | Adan Zye Bitkiler Dünyası (http://azbitki.com/acelya)
Teşekkürler Sayın Mücevher çalısı cevabınız için.Hemen ilk fırsatta yaylaya ekeyim kökleri kuvvetlensin yerine alışsın.
merhaba açelyanın budamasını tam olarak nasıl yapıcaz resimlerle tarif edebilirmisiniz
Arkadaşlar görselini paylaştığım açelyamın sizce problemi nedir. Genç yapraklar kararıp kahverengileşip kurumaya başladılar hemde tomurcuk verme arefesinde...
Şartları çok iyi ve bakımını iyi yapıyorum
Serin yerde
Gölge ortamda
Havadar
Toprağı asitli arada sıvı gübre takviyesi yapıyorum
Nem oranı iyi geceleri fısfıs yapıyorum yağmur suyunu depolayıp
Sulama dengesi düzenli
Sizce problem ne olabilir? Element eksikliği vs
Batuhan Yılmaz
25-03-2018, 20:40
Merhabalar konu ne yazık ki çok gerilerde kalmış. Ben de bu hafta bir katmerli açelya ağaççığı aldım ama bu çok pahalı olup homon basılmışlara hiç benzemiyor 3-4 tane dalı olan ve üstünde sadece 2 çiçeği olan yavru bir Açelya sizlere bir kaç sorum var.
1- Yaprak gübresi nedir kendim elde edebilir miyim edemezsem nerde satılır ?
2- duyduğum kadarıyla çayın bayatlamış posası ve çay suyu çok faydalıymış çayın artan demini sulandırıp açelyamı onunla sulayabilir miyim ve hatta açelyamı fısfıslayacağım zaman içine bu çay suyundan eklemeli miyim bir faydasını görür müyüm ?
3- En iyi saksı değiştirme zamanı çiçekler geçtikten sonra mıdır yoksa 1 sene daha plastik saksısında yaşayabilir mi ?
4- Forumda eski mesajları okuduğum kadarıyla her açelya ölümü tadar şeklinde muhakkak 1 yılı geçiremeden ölümler başlıyor bunun sebebi aşırı hormon kullanımından bitkinin şoka girmesi sanırım bitkisel kompost çürüntü ve çay posası gibi asitik humuslarla bitkim memnun olur mu yoksa kimyasal hormonlara mı başvurmalıyım ?
Değerli arkadaşlarım yorumlarınız benim için çok değerli şimdiden hepinize teşekkür ederim.
Batuhan Yılmaz
25-03-2018, 20:43
Ayrıca bitkimin yeri camekan balkon sabah 8 gece 11 esinti alıcak şekilde açık cam önünde duruyor akşam 11 sabah 7-8 e kadar cam kapalı duruyor ve kuzeydoğu cephe sabah 7 den öğlen 12 ye kadar güneşten faydalanabiliyor. Bitkinin gereksinimlerini böyle bir ortam karşılar mı ?
http://www.agaclar.net/forum/214104-post89.htm
Balkonumdaki açelya böyleydi.
Aşağı yukarı yirmi seneden fazla beraber yaşadık, kapalı balkondaki yerinde çok mutluydu zamanla saksıya sığmadı, hem ene hem de boya gitti.
Balkona koyabileceğim en büyük saksı içinde yaşamını devam ettirdi. Sanırım saksı çapı 70-75 cm di. Ondan daha büyük bir saksı balkonu tehlikeye sokacak diye korktum hep.
Önce evdeki yardımcımın azizliğine uğradı; habersiz gelişi güzel budandı. Toparlamak için çok uğraştım, toparlandı da ama zamanla iyice yaşlandı daha sonra da bizi terketti.
Yerine aldığım açelyanın çiçekleri hiç onunki kadar iri ve katmerli olmadı ama yine de güzel güzel yaşıyoruz.
Açelyalar kireçsiz suyu severler. Toprakları nemli olsun. Bol ışık isterler ama direkt güneş pek hoşlarına gitmez. Havadar bir yerde alacakları birkaç saatlik sabah güneşi hoşlarına gider. Susuz kaldıklarında yaprakları büzülür, hemen su verirseniz düzelirler ama bunu alışkanlık haline getirmemeniz gerekir.
Çiçeklerini döktüklerinde yaprakları da dökülüyorsa, açelyanızı beyaz bir plastik torba ile sarın ama torba geniş olsun ve yapraklara değmesin aynen şişirilmiş bir balon düşünün.
Çıplak dallarına, yapraklarına su fısfıslayın, eğer içine biraz yaprak gübresi koyarsanız daha verimli olur. Balonun içi buhar damlaları ile dolu dolu olursa bu nem ile bitki toparlanacaktır. Gündüz sabah erken saatlerde suyu fısfıslayıp sarın ama gece açın hava alsın.
Sık sık yerini değiştirmekten hiç bir bitki hoşlanmaz. Çiçeklenme bittiğinde yarı gölge bir yere alarak dinlenmesini sağlayın, bitkiye çiçekli haldeyken vitamin-gübre vermeyin.
Size şaka gibi gelecek ama çiçeklerinizle konuşun, benimki kadar olmasa da onlara iltifat edin sizi sevindirirler.:D
Batuhan Yılmaz
26-03-2018, 01:28
Sevgili Güler , değerli mesajınız o kadar içten ve yaşanmıştı ki gerçekten her satırını yavaşça ve yaşayarak okudum sanırım geçenlerde size DM atmıştım ve sizde cevabı aslında burda benimle paylaştınız o güzelliği kaybetmenize gerçekten çok üzüldüm zahmet edip bana ve amatör diğer değerli arkadaşlarıma bu güzel açıklayıcı bilgiyi verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Umarım ben de sizin gibi güzel çiçeğimle uzun yıllar geçiririm. Vede sizi yeni açeşyanızda çok mutlu eder. Her şey için çok teşekkür ederim .İyi akşamlar dilerim .
celalim01
26-03-2018, 09:26
Kolaylıklar dilerim. Ben fazla bilgim olmadığından bu konuda fikir söyleyemiyorum.
Toprakişleri
15-04-2020, 10:13
Merhaba. Hediye olarak Açelya geldi bana intertte araştırdığımda sulayıp güneşte bekletmem yeterli olcak gibi şeyler yazıyordu. Bende öyle yaptım. Tabi yaprakları çiçekleri büzüştü dökülmeye başladı saksısı küçük herhalde deyip açelyaları köklerinden bölerek üçe ayırdım farklı saksılara diktim (ilk çiçek deneyimim) ilk başta güzel gidiyordu ama evin içinde durunca yaprakları çiçekleri hepsi gitti balkona güneşe koydum daha kötü oldu. Şimdi bir tanesi tamamen dal ve sadece ufacık yapraktan oluşuyor ve dalın çok az kısmı yeşil, bir tanesinde çiçekler gitti yapraklar aşağı bakarak duruyor bir tanesinde bu forumda okuyarak su püskürtme yaparak limon su vererek kendine gelmesini sağladım sanırım suyu çok geldi hafif çiçekleri kahverengileşti ama aşağıdan bir yaprak çıkartmaya başlamış. İnanın çok üzülüyorum bir canlıya yanlışlıkla bilgisizce zarar verdiğim için. Yapabileceğim bir şeyler var mıdır? Kökü olan dalı olan çiçek hala canlıdır diye düşünüp atmakta istemiyorum. Cevap verirseniz sevinirim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.