View Full Version : Açelya
açelyamın üzerine titredikçe yeni sorunlar çıkıyor :( tomurcuklanmıştı, iki tanesi açtı, birkaçı kurudu, bir kaçtanesi de öylece duruyor. yaprakları sararmadan yeşil haliyle dökülüyor. dalların ucunda çok az yaprak kaldı :( kurtarmak için ne yapmalıyım?
Sayın Eticin !
Aynı sorun bende de var. Merak etmeyin en kısa zaman da arkadaşlarımız bizlere bu konuda tecrübelerini aktaracaklardır.
Ben kısmen sorunu çözdüm, ama yine de çok sağlıklı değiller. Fanus yöntemiyle kısmen sorunu çözdüm, ama sürekli fanusta tutmam çok zor olacak.
Saygılarımla;
Valla arkadaşlar ben bu koçtaş'da diğer yerlerde gelişi güzel bakılan açelyaları öyle görünce bizde fazla ilgi göstermesek mi diyorum açıkcası şımarıyorlar sanırsam
Arkadaşlar 24 kasımda öğrencimin hediyesi olan beyaz açelyamın çiçekleri soldu. Şu an balkonda, yağmur suyu da alıyor. Asıl merak ettiğim, toprağını değitirmek için baharı mı beklesem? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler...
yaprak 92
03-01-2010, 20:09
Arkadaşlar öncelikle hepinizin yeni yılını kutlarım,
Bu yılbaşında bana saksıda açelya hediye olarak geldi,bu bitkinin nazik bir çiçek oldugunu biliyorum.evde nereye koymalı ve ne sıklıkta sulamalıyım,bakımı nasıl olmalı ,
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardım ederseniz sevinirim,teşekkürler
TuruncuHis
10-01-2010, 21:33
Açelya'yı ben de bir türlü mutlu edemeyenlerdenim. Yaprakları birden dökülüyor ve tomurcukları açamadan kuruyor. Bu yıl hava zaten hem nemli hem de ılık. Daha ne ister ki?
Açelya'yı ben de bir türlü mutlu edemeyenlerdenim. Yaprakları birden dökülüyor ve tomurcukları açamadan kuruyor. Bu yıl hava zaten hem nemli hem de ılık. Daha ne ister ki?
Klorsuz bir kova suya günde bir kez bir kaç dakika daldırılmayı ve asidik karakterli toprağı sever.
merkürvenüs
20-01-2010, 15:50
Merhaba ben aranıza yeni katıldım. Çok güzel bir açelyam var ama hastalandı üzerinde beyaz küçük şeyler oluştu ayrıca yaprakların yüzeyinde yapışkan sıvılar var minik böcekler var örümceğe benziyor araştırdım ama ne yapacağımı bulamadım. Bir yerde ılık su ile yıkayın yazıyordu 2 gün önce onu denedim şuan bekliyorum. Sorunun ne olduğunu bilen varsa ve bana yardımcı olursa sevinirim...
Goncagül
20-01-2010, 22:06
Bugün aldığım pembe açelyam. Üzeri bol tomurcuklu.
merkürvenüs
24-01-2010, 20:24
Merhaba ben açelyalarımı ve gardenyamı bir bardak suya 1-2 damla limon suyu oranıyla sulama suyu hazırlayarak suluyorum iyi geldiğini düşünüyorum, açelyamın biri dışında hepsi sağlıklı. Açelyalarımdan birinde 267 numaralı mesajda yazdığım gibi bir zararlı oluştu ismini bilmiyorum o yüzden ilaçlayamadım.
Arkadaslar, yapimarketlerden acelya alip, saksisini degistirerek yasatabileniniz var mi? Neredeyse kuru dali diksem koklenir, ama bu acelyalari bir turlu yasatamiyorum! Her yil inatla bu yil basaracagim diyerek aldigim acelyalardan kalan saksilar neredeyse 100'u buldu :(
Selamlar,
Yeni bir açelya sahibiyim,
Bu çiçegi çok sevmeme rağmen cesaretimi ancak toplayıp alabildim.
Aldıktan sonra yaprak dökmeye başladı.Kurumasından korkuyorum.
Yaprak dökme sebebi ne olabilir? cevaplarsanız çok mutlu olacağım.Şimdiden teşekürler.
merkürvenüs
03-02-2010, 21:10
Arkadaşlar merhaba, açelyalarımdan birinde yaprak bitleri buldum. Bazı yaprakların altını kaplamıştı. Açelyamı öncelikle duşun altında güzelce yıkadım sonra forumda verilen ev yapımı arap sabunu-yağ-sarısaktan oluşan karışımla ilaçladım. Bunu bikaç kez tekrarlıcam bakalım sonuç ne olacak? Başka bir önerisi olan varsa duymak isterim...
ben sitenize yeni girdim ve bu siteyi gördüğüme ççok sevindim açelyayı çok seviyorum ama içeriyi onlar sevmiyor dışarıda da olmuyor nasıl bakacağımı bilemedim
Merhaba;bende açelya bakımından habersiz görünümüne kanıp 2 gün önce bir tane bol çiçekli açelya aldım,ancak yazılanları okuyunca gerçekten moralim bozuldu,yazılanlalrı okuyunca şimdi solacakmış gibi sanki son günlerini yaşayacakmış gibi bir his oluştu,ben araştırmasını yapıyorum ancak,yinede ilk etapta bilir kişilere sormak daha iyi olur sanırım;
Şuan ilk etapta yapmam gereken neler var?Çiçeklerini azaltsam mı?Daha büyük bir saksıya mı koysam?Şuan balkonda yerini sevmiş gibi ama bana tavsiyeleriniz neler olur?
fotoğrafını da koydum,bu arada ilk defa açelya aldım,diğer çiçeklerim bu kadar hassas değiller,ama açelyam için endişeliyim:(
Buda benim 1 ay önce aldığım açelyam;)
126921
Sayın stylee, endişelenmenize gerek yok açelyanız çiçeklerini dökmeden hiç bir müdahalede bulunmayın. Serin bir yere taşıyın açelyanızı ve sularken çiçeklerine su değmesin. Son önemli bir uyarı; çiçekleme bitmeden kesinlikle gübreleme yapmayın yeter.
Sayın stylee, endişelenmenize gerek yok açelyanız çiçeklerini dökmeden hiç bir müdahalede bulunmayın. Serin bir yere taşıyın açelyanızı ve sularken çiçeklerine su değmesin. Son önemli bir uyarı; çiçekleme bitmeden kesinlikle gübreleme yapmayın yeter.
merhaba PeGaSuS@01;öncelikle cevabın için teşekkür ederim;
aldığımda malesef ben gerekli araştırmayı yapmadan çiçeğe biraz sıvı gübre verdim,çünkü genelde heryerde sıvı gübre verilmesi gerektiği yazıyordu,ama forumu biraz okuyunca bu durumda vermemem gerektiğini anladım,şuanda kapalı balkonda durumu iyi gibi,yağmur yağınca yangın merdivenine aldırıyorum,şimdi torflu toprak aldım,doğru zamanda toprağını değiştirmek istiyorum,umarım çiçeği kaybetmem,sıvı gübre çok zarar verir mi acaba?
Zühre Demir
24-02-2010, 22:42
İşte bu da benim açelyam :rolleyes:
126989
126990
Sayın stylee,
Çok fazla gübreleme yapmadıysanız bir şey olacağını sanmıyorum ancak çiçekleri sıvı gübreden dolayı çürüyüp dökülebilir.
Bende pembe açelyamda o çoklu hataları yapmıştım.Sıcak yerde tutmamak gerekliymiş,gübre vermemek gerekiyormuş çiçeklenme döneminde, ve yapraklarına her akşam fısfıs yapmaya çalıştığım için çiçekleri çürüyormuş.
Şimdi bu hataları yapmıyorum.Çiçekçi arkadaşımın tavsiyesi üzerine sularken az miktarda limon suyu veriyorum gayet güzel çiçekleniyor..
Zühre Demir
25-02-2010, 17:17
Limon suyu mu? Bunu ilk kez duyuyorum Hemen uygulayacağım.
Zühre Demir
25-02-2010, 17:27
Bu hayatımdaki ikinci açelya denemem. Umarım bu kez uzun yıllar benimle birlikte olur :)
Sayın stylee,
Çok fazla gübreleme yapmadıysanız bir şey olacağını sanmıyorum ancak çiçekleri sıvı gübreden dolayı çürüyüp dökülebilir.
çok fazla gübre koymadım,bugun çiçekeler daha da açmıştı,şuan sağlıklı duruyor ama bakalım böyle gider umarım
Antoryum
27-02-2010, 00:55
Burada sıvı gübre denilen azot ,fosfat ,potasyum karışım mı oluyor.
1 saksı bembeyaz gelin gibi Açelyam oldu ama forumu okuyunca korkmaya başladım..İnşallah sağ salim öldürmeden bakabilirim..
Sevgili Mirbe inanın bazen yazılanları okuyunca benimde içim kararıyor.Fakat bizim sitede işin ehli yüzlerce ,binlerce üye var.Şimdi korkmadan herhangi bir çiçeği yetiştirebilirim. Biliyorum ki deneme yanılma bir yere kadar.Elimin altında binlerce üyeli bir hazine var.
Açelyalar kapalı iç mekanlardan pek hoşlanmıyor. Hele iç mekanların kuru sıcağına hiç gelemiyorlar..Kuruyan çiçekleri ve dökülen yaprakları temizleyin,suyunu ben daldırma usulü veriyorum.Ve bitki toprağı kurudukça...Böyle bir rotasyon verin hiçbişey olmaz...
Güle güle büyütün beyaz güzeli...
Sevgili Mirbe inanın bazen yazılanları okuyunca benimde içim kararıyor.Fakat bizim sitede işin ehli yüzlerce ,binlerce üye var.Şimdi korkmadan herhangi bir çiçeği yetiştirebilirim. Biliyorum ki deneme yanılma bir yere kadar.Elimin altında binlerce üyeli bir hazine var.
Açelyalar kapalı iç mekanlardan pek hoşlanmıyor. Hele iç mekanların kuru sıcağına hiç gelemiyorlar..Kuruyan çiçekleri ve dökülen yaprakları temizleyin,suyunu ben daldırma usulü veriyorum.Ve bitki toprağı kurudukça...Böyle bir rotasyon verin hiçbişey olmaz...
Güle güle büyütün beyaz güzeli...
Umıt79 öyle bir cesarete geldim ki yazdıklarınız üzareine dün gördüğüm Gardenyaya dayanamadım aldım..Dediğiniz gibi böyle bir hazineye sahipken insan almayıp bakmayıp mahrum kalacağına alayım büyüteyim sitemin ekurilerilerinden öğreneyim dedim.
Açelyamda dediğiniz şekilde bakımını yapıyorum oldukçada sağlıklı..
Mirbecim gardenyanı sıcakta tutma sakın balkonda dursun açelyada çok sevmiyor ama benimki mutasyona uğradı kaç senedeir alıştı sıcağa :)P
Sevgili Hhatice'cim hemmen aldım ikisini de balkona sağol canım..
_kardelen_
24-03-2010, 11:00
Benim iki saksı açelyam içeride serin bir odada durdular ve devamlı çiçekli idiler (çiçekli halde almıştım 2 ay kadar önce) Daha sonra çiçekleri ve sonra da yaprakları tamamen döküldü. Dallarını budadım ben de, hala iç mekandalar. resim ekliyorum. Öldüler mi yoksa canlanırlar mı ne yapmalıyım. Toprak değiştirmek için zaman uygun mu?
131840
benim acelyalarimda evin icinde,isidan bir sikayetleri olmadi,
iyide cicek verdiler acaba disari mi alsam?
ozgurbilgin
08-04-2010, 08:34
Merhaba,
Açelya İstanbul'da bahçede dışarıda olur mu acaba?
Kışn muhakkak içeri mi almak lazım?
_kardelen_
08-04-2010, 08:51
Soğuğa pek dayanıklı değiller bildiğim kadarıyla, Benimkiler kışın soğuk odada durdular, sanırım ondan oldu, öldüler. Geride çıtır çıtır kırılan odun gövdeleri kaldı
Açelyanın iç mekanda soğuktan öleceğini sanmıyorum. Aksine kaloriferli yerleri sevmiyorlar. Başka bir ölüm nedeni olmalı.
Saksısını değiştirmiş miydiniz?
merkürvenüs
08-04-2010, 14:11
Merhaba,
Benim açelyalarım kapalı-kuzey balkonda ve oldukça soğuk bir ortamda sadece sabahları iki saat kadar güneş görüyorlar. Sadece biri ile yaprak biti problemi yaşadım. Soğuk ortamdan son derece memnunlar...
yaprak 92
08-04-2010, 17:32
sanırım güneşi pek sevmiyorlar ama çok sogukda da 0 ın altındaki bir sıcaklıkta da bırakmamak en dogrusu
Kar ve don yemiş açelyalarımın üstü çiçek dolu:))
merkürvenüs
08-04-2010, 18:21
Evet bende açık balkonda ve bahçede karın altında birçok açelya gördüm çok sağlıklılardı...
evet bende biraz arastirdim
serinde olmalari daha saglikliymis
sicagi fazla sevmiyorlarmis
ozgurbilgin
09-04-2010, 08:33
Çelikten üretilebiliyor mu açelya?
merkürvenüs
09-04-2010, 12:17
Evet ozgurbilgin açelya çelikle üretiliyor ama oldukça zor. 6-7 cm boyunda yarı odunlaşmış tepe çelikleri ile üretiliyor ve oldukça nemli ortam istiyor. Haziran-temmuz arası üretim için uygun, ben şubat ayında birkaç çelik denemesi yaptım başarılı olamadım.
Üretim şartları ile ilgili ayrıntılı bilgi sitede var bence iyice inceleyin, başarılar diliyorum...
benim açelyamada bir haller oldu.1 ay önce aldığım gibi değil nedense.özelliklerine uygun yetiştirmeye çalışıyorum ama anlamadım gitti.çiçekçide gübre veriliyo falan denmiş.ona bağlıyorum bende.yaprakları yemyeşil ama çiçekleri sararıyo,kuruyo .normal mi çiçeklerinin sararması bu mevsimde.gerekli msj sayımı doldurayım resimlerini paylaşacağım sizlerle
uemmue birşey merak ettim.beyaz saksıdaki değilde camdaki açelya o kadar az toprakta nasıl duruyo?hoş olmuş, çok beğendim
7.03 de yazdığım Açelyam maalesef bir odun halinde çok üzüldüm çookk...
5 günlüğüne şehir dışındaydım susuz kalınca kurumuş çok kızdım kendime çoookkkk:(((
Sayın nesne,
Açelyanızı görmeden yorum yapmak saçma olabilir aslında ama bozulmaların nedeni genelde suyun az gelmesi ya da ortamın sıcak gelmesi oluyor. Bunlara dikkat etmenizi öneririm.
Sayın MİRBE,
Geçmiş olsun.
Evden uzak olduğunuzda açelyayı su dolu bir kaba oturtursanız sorun olmaz.
Çiçekleri normal seyrinde bozuluyor gibi geldi bana.
Çok buruşanları görüntü açısından toplarsınız. Suyuna ve serinliğine dikkat ederseniz şu an bir sorunu var gibi görünmüyor.
açelyalarınız çok güzel benim de bir açelyam var şimdilik sorun yok gözüm gibi bakıyorum her gelen imreniyor nazar değecek diye korkuyorum
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134738&stc=1&d=1270708886
Erikçiçeği
22-04-2010, 00:34
Merhaba ben siteye yeni dahil oldum da yardımlarınızı bekliyorum:(
Önceki yılarda da hep açelya alır bilinçsizce birkaç hafta seyreder sonra da ölüp gitmesine engel olamazdım.(Evde de pek az duruyordum ama.)Yine bir hafta önce Eminönü'nden aldığım kocaman açelyayı evimizin kuzey cephesindeki kapalı balkona koydum.Direkt ışık gelmese de oldukça aydınlık tabii yeterli bilgiye sahip olmadığımdan alır almaz saksını da değiştirdim.Şimdi yapraklar cansızlaştı.Bir iki güne kadar hepsi dökülür gibi geliyor.
Yerini değiştirip doğudan ışık alan odaya almayı düşünüyorum.Lütfen yardım edin, kurursa artık ağlayacağım.
Merhaba ben siteye yeni dahil oldum da yardımlarınızı bekliyorum:(
Önceki yılarda da hep açelya alır bilinçsizce birkaç hafta seyreder sonra da ölüp gitmesine engel olamazdım.(Evde de pek az duruyordum ama.)Yine bir hafta önce Eminönü'nden aldığım kocaman açelyayı evimizin kuzey cephesindeki kapalı balkona koydum.Direkt ışık gelmese de oldukça aydınlık tabii yeterli bilgiye sahip olmadığımdan alır almaz saksını da değiştirdim.Şimdi yapraklar cansızlaştı.Bir iki güne kadar hepsi dökülür gibi geliyor.
Yerini değiştirip doğudan ışık alan odaya almayı düşünüyorum.Lütfen yardım edin, kurursa artık ağlayacağım.
Sayın Erikçiçeği,
Bence şu an koyduğunuz yer direk güneş almayan ama aydınlık bir yer olarak çok uygun. Kuzey olduğu için serindir de sanıyorum. Bu da çok iyi çünkü açelya serini sever. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da suyunu hiç eksik etmemek.
Yalnız saksısını nasıl değiştirdiğiniz çok önemli. Ben daha önce pek çok açelyamı saksı değişiminde kaybettim. En önemli noktalar:
- Açelya asidik toprak seviyor, pH 4-5 civarı. (Yapı marketlerde açelya toprağı adıyla satılıyor.)
- Gevşek toprak seviyor. Saksı değişiminden sonra sıkıştırmak için üstten pek bastırmamak lazım.
Siz nasıl bir toprak değişimi yaptınız?
benimde aldığım açelyamın 2 ayı oldu;o zamanlar bolca çiçek açmıştı;şuan çiçekeleri solunca kopardım hepsini;yeni sürgünler verdi ve şimdi biraz daha yapraklandı;ama yeni çiçekler açmadı;bu aralar yeniden çiçeklenme olacak mıdır?
imiathiel
29-04-2010, 20:23
Merhaba, bugün çok tatlı pembiş bir açelyayı cesaret edip aldım ben de Bauhaus'tan.
Herkes katmerli pembelere gidiyordu, bu zavallım başka büyük bir saksıda misafir gibi, bi başına oturuyordu. Bana kısmetmiş.
Serin balkona aldım, kapalı balkon ama penceresi devamlı açık. Ancak benim sıkıntım şu; 6 günlüğüne evde olmayacağım, evdekilere de sürekli hatırlatma yapmak istemiyorum.. Su dolu kaba oturtun demişsiniz, resim ekte; ne boyutta ne kadar su yeterli olur acaba? Bir de boğulmasın gariban? :)
Merhabalar, çiçeklerle ilgilenmeye yeni başladım, çok acemiyim. Forumu okuyarak bilgilenmeye çalıştım, ama sonunda ben de aranıza katıldım. Fidancıda açelyaları görünce bayıldım,bu serüvenime pembe katmerli açelyayla başladım. Tabağın altında hergün su kaynatıp soğuduktan sonra veriyorum. Her şeyin yolunda gittiğini görünce beyaz ve daha sonra bir de kırmızı aldım. Pembe yavaş yavaş kurumaya başladı, sıcaktan olduğunu düşünüyorum, evim güney cephe. Beyaz olan ise kurumadan boyunları büktüler, çiçeklerin hepsi aşağıya bakıyor. Kırmızı ise hala açıyor. Sadece beyazımda bir problem olabilir diye düşünüyorum. Gölgeye alsam da ev sıcak doğal olarak. Ama diğerleri etkilenmemişken sadece beyazın ekilenmiş olması normal değil gibi geldi bana. Ne yapmalıyım?
Bir şey daha soracağım: Açelyalarımı iş yerine getirsem, serin bir yerde tutsam yaz sonuna kadar, havalar serinleyince eve geri götürsem olur mu? Yer değiştirmemek gerekir, değiştirince huysuzlanırlar derler ya, bu doğru mu? Onlar ilk gözağrılarım benim, kaybetmek istemiyorum. Ne yapacağımı da bilemiyorum, kulaktan dolma şeyler yapmak istemiyorum.
Arkadaşlar beyaz açelyam git gide kötüleşiyor, ne yapmam gerektiğine dair yardımcı olabilir misiniz, lütfen? Özellikle yer değiştirme konusunda ne yapmalıyım.
Sevgili açi, resim ekleyebilirseniz belki daha iyi yardımcı olabiliriz. Kötüleşen sadece çiçekleri mi yoksa yaprakları da mı?
Açelyanın temel olarak istediği 3 şey var:
- Bol su
- Serinlik
- Gevşek asitli toprak
Bunlara uydunuz mu?
Serinlik harici hepsine uydum, evimde yeni yeni sıcak olmaya başladı aslında, bu zamana kadar gelin gibiydi çiçeğim, son 1 haftada oldu hepsi. Yaprakları şimdilik yeşil, sadece dökülen çiçeklerin altındaki yapraklar daha açık yeşil. Ama kuruma yok yapraklarda
Fotoğraflarını da ekliyorum. Teşekkür ederim ilginiz için.
benimde açelyam aynı beyaz açelyanız gibi oldu benim ki de beyaz kenarları kırmızı şeritli sanırım sıcaklardan oldu yapraklar sağlam çünkü
Sevgili açi, açelyanız çok çok sağlıklı görünüyor. :)
Sıcaktan çiçekleri çabuk geçmiş olabilir ama bitkinin sağlık durumunu çiçekler değil yapraklar gösterir. Açık yeşil olanlar yeni çıkan yaprakları. Demek ki bitkiniz çiçeklerini döküp büyümek istemiş. :) Dikkat ettiyseniz çiçekleri sağlam olan diğer açelyalarınızda yeni çıkan yaprak şimdilik yok.
Bu habere o kadar sevindim ki :) Çok teşekkür ederim. Farkında olmadan onlarla değişik bir bağ kurmuşum. İlk göz ağrım onlar benim. Çiçeklere ilgim yeni başladığı için fazla özeniyorum galiba :) Evi zaten seraya çevirdim: açelyalar, menekşeler, gül, domates, biber, salatalık, patlıcan :)
Peki o çiçekler ucunda öylece duruyor, koparmalı mıyım yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?
Bence biraz daha solduktan sonra toplayın.
Bu arada madem bitkilere merak sardınız, sizi forumda daha çok görmek isteriz. :)
İlk olarak da burada:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
bu soruyu sormanız benim içinde iyi oldu:D tamam tamamen solunca bende çiçeklerini toplarım :D
Açelyalarımdan son haberler :) Tüm çiçekleri soldu ve hepsini topladım. İkisinin yeni yaprakları çıkıyor üstünden, beyaz olan aldı başını gidiyor, kocaman oldu. Acaba saksını değiştirmeli miyim? Diğer ikisinin de dibiden yeni sürgünler geliyor. Şimdi ne yapmalıyım?
Budanması gerekir diye okumuştum. Doğru mudur? Nasıl yapmalıyım?
Çok soru sordum galiba.
herkese merabalar,
benim cok güzel çiçekli göreni hayran bırakan açelyamin önce cicekleri soldu sonra yaprakları kurudu bende canlansın diye budadım ama budarken farkettim ki dallar odunsulasmıs artık oyle kurumus :(
yine de canlanır belki diye hep suladım onu hiç bir faydası olması
lütfen bana akıl verin
kıyıp atamıyorum da böyle cansız bir cicek tekrar canlanır mı köküden cıkan 8 kuru dal var resmen içi de kuru.
çiçeksever
27-05-2010, 16:33
Açelyaların acı sonu.Ben 3 senedir aynı sorunu yaşıyorum.Yazı geçiremiyorum.
Merhabalar, ben dün açelyalarımı aldığım yere uğradım. Ne kadar doğru bilgi verdi bilmiyorum, çünkü ticari amaçlı yanıltıyorlar bazen. tomurcuklarını ve çiçeklerini temizle, şekil vermek için gerekirse dağınık dallarını buda, aynı şekilde sulamaya devam et, bir şey olamz dedi. Sonucu göreceğiz.
Bir de not düşmek istiyorum. İş yerinde bir arkadaşa hediye aldık, koyduğu yer aydınlık ancak güneş direk vurmuyor ve çok serin. Maşallah çiçekleri aynen üzerinde duruyor.
2 açelyamın yaprakları da döküldü. Ben de budadım onları. Ne olur bilmem, pek bir çirkin oldular böyle ama yine de gözlerinin içine bakıyorum belki canlanırlar diye. Sadece sabah güneşi alan açık bir balkonum var. Bazen rüzgarlı olabiliyor ama, sizce açelyalarımı, hem yaprakları dökülmüş hem de dökülmeyenleri, dışarıya alıyım mı? Şuan bulundukları oda öğlen ve öğleden sonra güneş alıyor, sıcak oluyor tabii. Tavsiyelerinizi rica ediyorum.
imiathiel
30-06-2010, 16:24
Benim açelyalarım öğleden sonra güneş alan kapalı balkonun serin köşesinde. Yaz olduğundan malum, camlarını açık tutuyoruz. Alttan suyunu veriyorum, arada bir gidip selam da veriyorum onun dışında kendi halinde. Çiçek zamanı olmadığından çiçeği yok ama yaprak veriyor bol bol, keyfi de yerinde gibi. Aldığım saksı içinde hala, pek bir küçük; değişmek için uygun zaman mıdır diye sormak istedim.
Sevgiler
Merhaba. Aralık ayında pembe açelya aldım. Bir hafta sonra çiçekleri kurumaya başladı. Ancak sonra toparlandı ve mayısa kadar sürekli çiçek açtı. Fakat son iki ayda yapraklarının bir kısmı sarararak bir kısmı ise yeşil hâliyle döküldü. Şimdi üstünde kalan yapraklar ise yeşil ama yumuşamış durumdalar. Belki eksiği vardır diye vitamin verdim ama onun da faydası olmadı. Başka çiçeklerim de var hiç birisinde böyle sorun yaşamadım. Tavsiyede bulunursanız sevinirim. İyi günler dilerim.
kar-topu
10-08-2010, 20:15
Arkadaşlar benim açelyalar tomurcuklanmaya başladı hatta iki tanesi açtı bile bu mevsimde bu durum doğal mı?
Açelyamın çiçekleri döküldü ama sürgünler veriyor :)
merkürvenüs
14-08-2010, 10:56
Sıcaklardan dolayı üç saksı açelyamı kaybettim, kurudular. Budama yaptım dallar tamamen kurumuş ama bir umut kökler sağlam kalmış olabilir ve tekrar sürgün verebilir diye dokunmuyorum:confused::(:(:(
Yazın muhakkak dışarı çıkarın evin veya bahçenin en rüzğarlı ve serin bir yerine
Güneş görmesine gerek yok toprağını nemli tutun ve yaprak gübresi kullanın
Sulama suyuna haftada bir defa yarım limon suyu ilave edin
Sabah akşam yumuşak bir su ile fıs fıslayınız Kolay gelsin
Hem ismini hem de görüntüsünü çok beğendiğim bi çiçek. Kızım olursa ismi Açelya olucak :)
Arkadaşlar nasıl sardunya güneş sever açelya da tam tersi gölgeyi serinliğ isever. Tecrübeyle sabittir. Bitlenen, kuruyan, çiçek açamayan açelyamın yerini değiştirince her şey tersine döndü, dördüncü çiçeğini açacak bu ara;)
Sıcaklardan dolayı üç saksı açelyamı kaybettim, kurudular. Budama yaptım dallar tamamen kurumuş ama bir umut kökler sağlam kalmış olabilir ve tekrar sürgün verebilir diye dokunmuyorum:confused::(:(:(
Dallarına bol bol su fısfıslayın, hatta bitkiyi iyice sulayıp, dallarına su fısfısladıktan sonra beyaz bir naylonla sarın . Naylon içi rutubetli olsun, su damlalarını farkedin. (Bu işlemleri güneş almayan ama havadar bir yerde yapın)
Çabucak patlamalar yapacağını göreceksiniz.
(Umarım dallar kurumamıştır)
merkürvenüs
20-08-2010, 15:49
Dallar kurumuş Güler hanım ama toprağın alt kısmında sağlam kalan kısım olabilir diye tutuyorum. Tavsiyenize uyup naylon poşete alıp iyice nemlendirecem. Teşekkür ederim.
Tüm yazı balkonda, sadece sabah güneşi görerek geçirdi açelyalarım, sanırım sağlıkla atlattık yazı. Maşallah diyeyim de ama hala bir kıpırtı yok benimkilerde.
Sayın cellin bugün Ankara Koçtaş ta bol miktarda vardı. 3.95TL
umutyolcusu
28-09-2010, 16:19
Bende açelya almayı düşünüyordum.Bursa Koçtaş' tada varsa hemen almalı.
ardaçiğdem
28-09-2010, 19:59
Bende bir çok çiçeğimle birlikte açelyamıda kaybetim bu yaz :( Burda Koçtaş ta yok :(
Bursa koçtaşa açelya gelmiş.Dün akşam iki tane aldım.Biri katmerli pembe diğeri bordo çokta güzelller.İnşallah bakmayı becerebilirim.Büyük saksılar 9,95 küçük saksılar 4,95 tl.
"Açelya" baharda açar sanırdım. Senede 2 kez mi çiçeklenir?
umutyolcusu
03-10-2010, 21:20
Bursa koçtaşa açelya gelmiş.Dün akşam iki tane aldım.Biri katmerli pembe diğeri bordo çokta güzelller.İnşallah bakmayı becerebilirim.Büyük saksılar 9,95 küçük saksılar 4,95 tl.
Ben de bu gün koçtaş'a gittim ve açelyaları gördüm ama güvenipte alamadım.Daha öne yetiştirmediğim için korktum açıkçası.
umutyolcusu
11-10-2010, 21:59
10 ekimde gittiğim bauhaus'tan açelyasız dönemedim.Umarım yaşatabilirim onu.
Gülbeşeker
15-10-2010, 22:37
bu gün bende bir tane açelya aldım pembe çiçekli çok mutluyum inşallah uzun yıllar beraberliğimiz sürer
Bergolya
16-11-2010, 12:21
Arkadaşlar iyi bayramlar, birşey danışmak istiyorum sizlere; 4 büyük saksı açelya geçti elime. Bu mevsimde toprak ve saksı değişikliği yapmam sizce uygun olur mu? Yoksa geldikleri saksılarda koruyup baharda mı değiştirmeliyim? Bir de bazı dallarında yaprak yok onları budamalı mıyım?
iyi günler. ben 2 ay önce biri pembe biri beyaz 2 tane açelya aldım. beyaz olan çiçekleri solmuş ve yapraklarının çoğu kurumuştu bende buradan aldığım bilgilerle çiçeklerini ve yapraklarını temizledim ve saksısını değiştirdim. diplerden sürgün vermişti. sonra sıvı gübre verip balkona serin ve güneş görmeyen bir yere koydum. ama 2 aydır pek bir gelişme göremedim.pembe olan açelyamda bazı çiçekleri kurudu ve temizledim oda balkonda duruyor onda pek bir değişiklik yok. açelya çokmu yavaş gelişen bir çiçek bilemiyorum.
Merhaba, Açelyaların üzerinde çiçek varken yapraklarına su püskürtmemizin bir sakıncası varmı acaba?
Bu ara en güzel açelyayı İkeada gördüm. Ancak oda kokusuzdu. Benim bildiğim açelya kokar yanlış mı biliyorum acaba? Haftasonu çiğli praktikerdede gördüm yanlız onların durumu içler acısıydı. Neticede hala açelya sahibi olamadım. Bayındıra yolumu düşürebilirsem :)) gönlüme göresini bulurum ama...
Açelya sahibi olanlar güle güle büyütün bol çiçeklerini görün. Sevgiler...
Sayin cellin,
Acelya kokmaz. Sanirim rhododendronla karistiriyorsunuz. Katmer katmer, bol cicekli ithal olanlara aldanmayin. Omurleri bir ciceklenme. Ben ne yaptiysam daha uzun sureli yasatamadim. Daha ciliz gorunen tek katli olanlar sizi uzmez.
artemisia10
17-12-2010, 13:39
Üzüldüm şimdi ben de katmerlilerden almıştım şu anda mutfakta duruyor petekleri kapattım çok sıcak değil mutfakta havalanıyor kapalı balkona çıkarsam 10-12 derece civarı Güler hanım 15-18 C arsında durmalı yazmış acaba çıkarsam olur mu?
Balikesir'in havasi kurudur ve soguk olur ( Ben boyle soguk gormemistim hayatimda, kis doneminde askerlik yapmistim orada ). Nem acisindan mutfaginizda kalmasinda fayda var. Bu mevsimde cok sorun olmuyor. Karadeniz'de asiri sicak olmamasina, havanin nemli olmasina ragmen bendekileri hep yazin kaybettim.
İyi akşamlar budadığım beyaz açelyam gelişmeye başladı çok sevinçliyim ama çok yavaş gelişiyor.
yine açelya aldım yine öldü :( yaprakları yeşilken birer birer düşüp ölüyor. sulanması, ışığı vs okuduklarıma göre hareket ediyorum ama yine de yaşatamıyorum :( nerde hata yapıyor olabilirim?
Merhaba eticin,
Benim açelyamda evin içindeyken her gün su istiyordu yoksa hemen soluyordu, bende Ankara'da yaşıyorum ve bu sene açelyama kıyıp balkona koydum bu soğuklarda bile çok mutlu kasımdan beri açıyor ve sürekli yeni tomurcuklar çıkarıyor. Bence sende balkonda çok güneş almayan bir yere koy, benimkisi sadece sabah güneşi görüyor. Suyuna da dikkat etmeyi unutma.
artemisia10
07-01-2011, 16:00
Balikesir'in havasi kurudur ve soguk olur ( Ben boyle soguk gormemistim hayatimda, kis doneminde askerlik yapmistim orada ). Nem acisindan mutfaginizda kalmasinda fayda var. Bu mevsimde cok sorun olmuyor. Karadeniz'de asiri sicak olmamasina, havanin nemli olmasina ragmen bendekileri hep yazin kaybettim.
Doğru söylüyorsunuz ben mutfak yeterince soğuk olmadığı için korkarak da olsa kapalı balkonuma çıkardım ama bayıldı oraya sürekli çiçek açıyor:) (nem oranı yüksek olduğu için sanırım) bakalım ben de yaz aylarında ne olacak diye düşünüyorum...
10 günden fazladır açelyam harika bir şekilde duruyordu. Gece yattıgımıza hiç birşey yoktu sabah uyandım bütün çiçekler üzerinde ama bir tane bile yapragı kalmamışdı hepsini dökmüştü yani bildiginiz kuru dal ama çiçekleri üzerinde neden olabilir ki?
sevgili cey, öneriniz içn teşekkürler. balkonum yok maalesef, sanırım içerisi de sıcak geliyor. bir süre açelya bakmayı unutsam daha iyi, en azından ölmezler. :(
menekşegül
22-01-2011, 11:18
Merhabalar buda benim açelyam, dün kipada gördüm ve hayran kaldım ****** hemen aldım..Bu çiçek hakkında pek bilgim yok onu mutfağıma koydum doğuya bakıyor fakat pencerenin uzağında bi yerde burası onun için uygun mu? lütfen bana fikir verebilir misiniz?
189728
Merhabalar buda benim açelyam, dün kipada gördüm ve hayran kaldım ****** hemen aldım..Bu çiçek hakkında pek bilgim yok onu mutfağıma koydum doğuya bakıyor fakat pencerenin uzağında bi yerde burası onun için uygun mu? lütfen bana fikir verebilir misiniz?
189728
Merhaba Açelyanızı güle güle büyütün benimde 2 tane açelyam var. direkt güneş görmeyen serin ve aydınlık bir yere koyabilrsiniz. açelya suyu çok sever saksı altlığında sürekli su bulundurun.
nurguldk
04-02-2011, 15:26
3 yıldır açelyalarım var. İnsanlar zor yetiştiğini söylediklerinde şaşırıyorum.
Etmediğim eziyet kalmadı zavallılara..Köklerini ayırdım, kestim budadım, yazın cam kenarında kaldı, çok suladım, az suladım. :)) Kurudu diye sakın vazgeçmeyin, defalarca yapraklarını kaybetmesine rağmen tekrar yeşilleniyor.Zaten ana dalları kurumuş gibi duruyor her daim.
Ama onlar mutlu, her şartta açmaya devam ediyorlar, tabii kışın. Hani çiçek yerini sevdi derler ya..Sanırım durum bu :)
Mutfakta balkonun heman yanında cam kenarında duruyorlar. Kapı ve cam mutfakta sık sık açıldığı için serin oluyor. Sanırım mutfakta olduğu için nem ihtiyacını da rahat karşılıyor. genelde bol suluyorum.
bu kış aldığım açelya nın çiçeklenme dönemi bitti sanırım. forumdan okuduğuma göre de tomurcuklarını çiçeklerini topladım üzerinden. şimdi balkona koydum. cam balkon olduğu için don olmaz sanırım.
bi kaç sorum olacak.
1. bitkiyi naylonlama yapacam ama boyu baya büyük. nasıl yapmalıyım bilemedim.
2. bi arkadaşım toprağın üstünü aşacak kadar su dolu bi kaba koy dedi. böyle yaparsam kökleri çürümez mi.
3. açelyanın şekline baktığımda bonsai olur gibi. sizce de olurmu.
(özellikle mine hanımın cevaplarını bekliyorum)
herkese bol çiçekli günler..
193532
193533
açelyalarımın yaprakları dökülüyor neden acaba çiçekçiye sordum yeni yapraklar çıkacak ondan dedi ama bu cevap beni tatmin etmedi bu sene ilk defa yetiştirmeye başladım ondan dolayı deneyimli degilim
ne yapmalıyım ne eksik acaba şu anda evin içinde dışarı alsam dogru olur mu cevap bekliyorum saygılar....
Mersin ikliminde açelyaları bütün sene dışarda ağaç altı veya gölge yerde bulundurun
Teşekkür ederim özel besin vermem gerekiyormu ne dersiniz
Ayda bir defa verdiğiniz suya yarım limon sıkın
http://i1105.hizliresim.com/2011/5/3/15242.jpg
Bu da benim açelyam
Kedi Tırnağı
04-06-2011, 22:05
Sanırım 2 ay oldu açelyalarımı alalı. 2 küçük saksı. Koyu ve açık pembe olarak 2 ayrı renkte almıştım. Forumdaki bilgilere uymaya çalıştım. Nemini eksik etmedim. Saksı tabağına su koymadım ama. Salonda cama yakın bir yere koymuştum. Sabah güneş alıyor. Camı da sürekli aralık bıraktım gece gündüz. Oda fazla ısınmasın diye. Zambak ve Dahlia saksılarım da salonda olduğundan camı kapatamıyorum zaten. Aldığımda yarı açık haldeydi çiçekler. Bir süreliğine çok güzel iri çiçekler açtı ama sonra döküldü. Yeni çiçek açmadılar. Saksılar küçük olduğundan besini kalmadı veya hava ısındı diye düşündüm. Yapraklarının durumu iyi şimdilik. Ben bu 2 ayrı küçük açelya saksılarımı daha büyük bir saksıya birlikte almak istiyorum. Bu dönem uygun mudur? Paket torflardan kullanmayı planlıyorum. 2 farklı renkteki açelyayı aynı saksıya almam sorun olur mu? Renk kontrastı olsun istiyorum. Özellikle, kışın da açtığını duyunca daha bir heveslendim. Umarım benimkiler de heba olmaz. Deneyimli arkadaşlar bilgilendirirse çok sevinirim.
Açelya bir orman gülü türüdür. Bolu dağları, İstanbul gibi nemi bol, havalı yerleri sever.Bir kere havanın kuru olduğu yerlerde yaşayanlar boşuna alıp çiçeği kurutmasınlar. Ben içim acıyor, gittiğim yerde ölmek üzere, can çekişen çiçekleri gördüğümde. Bu çocuğa alınan kedinin sevicem diye her türlü işkenceye katlanmasına benziyor. Bolu-Karadeniz ormanlarında istesekte uzaklaştıramadığımız türdür orman gülleri. Oysa sizin evinizde bu çiçek pörsüyorsa bilinki ya çok sıcak yerde, ya susuz, **** kötü sulanıyordur.
Birileri sağlıklı bitkinizden dal isterse önce kestane çürüntüsünün olup olmadığını sorun! Başka hiç bir şeyde kolay köklenmiyor.
ceyhande
17-06-2011, 00:34
http://i1106.photobucket.com/albums/h369/ceyhande/DSCF3925.jpg:(
Benim açelya tüm çiçeklerini döktü tam kuruyacak derken yeniden yapraklar yeşillenmeye başladı. Açelya nasıl çoğaltılır? Bilen var mı?
bettyycim
21-06-2011, 20:09
http://i1106.photobucket.com/albums/h369/ceyhande/DSCF3925.jpg:(
İyi de ne oldu bir anlatın Açelyanızın derdini, yardım olabileceksek olalım ;)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=227570&d=1308811219
bu resimdeki bitki açelya mı? bu saksıda daha önce açelya vardı, açelyam kurudu, arkasından bu bitki çıktı, bunun yaprakları açelyaya göre biraz uzun gibi, acaba açelya mı?
arkadaşlar yorumlarınızı okudum Güler hanım tebrik ederim sizi açelyanızı ağaca dönüştürmüşsünüz. benim sıkıntım çok büyük Mart ayında hediye gelen açelyalarımı 2 günde bir yarım çay bardağı su ile üzerinden dökerek suluyordum birde üzerine su püskürtüyordum netten nasıl bakılacağıyla ilgili yapılması gerekenleri okudum nerede durması gerek vs .. aradan 3 hafta geçti çiçekler dökülmeye başladı ardından yaprakları sararmaya başladı 6 ay kadar çiçek veren bitki olduğunu bildiğimden çok şaşırdım ama sulamaya devam ettim dökülen yapraklarınıda ellerimle aldım aradan zaman geçti çiçeğim soldu :( toprağına bakmak aklıma geldi ve solucanla birlikte top böceklerden gördüm attım onları sonra metalle toprağı havalnsın diye delikler açtım :S sonra sürekli alttan üstten su vermeye üzerine su püskürtmeye başladım :S ama son hali aşağıda ki resimde bu çiçeği kurtarmak istiyorum ne yapabilirim lütfen yardımcı olun :'(
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=227570&d=1308811219
bu resimdeki bitki açelya mı? bu saksıda daha önce açelya vardı, açelyam kurudu, arkasından bu bitki çıktı, bunun yaprakları açelyaya göre biraz uzun gibi, acaba açelya mı?
Bitkiniz açelya değil ama ne olduğuna dair fikrim de yok.:)
bettyycim
30-06-2011, 08:21
arkadaşlar yorumlarınızı okudum Güler hanım tebrik ederim sizi açelyanızı ağaca dönüştürmüşsünüz. benim sıkıntım çok büyük Mart ayında hediye gelen açelyalarımı 2 günde bir yarım çay bardağı su ile üzerinden dökerek suluyordum birde üzerine su püskürtüyordum netten nasıl bakılacağıyla ilgili yapılması gerekenleri okudum nerede durması gerek vs .. aradan 3 hafta geçti çiçekler dökülmeye başladı ardından yaprakları sararmaya başladı 6 ay kadar çiçek veren bitki olduğunu bildiğimden çok şaşırdım ama sulamaya devam ettim dökülen yapraklarınıda ellerimle aldım aradan zaman geçti çiçeğim soldu :( toprağına bakmak aklıma geldi ve solucanla birlikte top böceklerden gördüm attım onları sonra metalle toprağı havalnsın diye delikler açtım :S sonra sürekli alttan üstten su vermeye üzerine su püskürtmeye başladım :S ama son hali aşağıda ki resimde bu çiçeği kurtarmak istiyorum ne yapabilirim lütfen yardımcı olun :'(
Öcelikle toprağını değiştirin, direkt güneş ışığı almayacak bir yere koyun ve dışarı alın bitkinizi, açelya suyu sever toprağını nemli bırakın yaşarsa ne ala :o
sevgili bettyycim önerin için teşekkür ederim toprağını değiştireceğim dün dallarını biraz temizleyim kendisine gelsin dedim ama her kırdığım dalda kuru kuru sesler geldi içim parçalandı bu benim ilk açelyam eşimin hediyesi ve kurtarmak istiyorum :(
bettyycim
30-06-2011, 09:56
Köklerini kontrol edin hala canlılık varsa kurtulabilir.
kökleri nemli suyun içinde tutuyorum sürekli, ofisimde yetiştirmeye çalışıyorum bu bitkiyi, aşağımızda ki bahçevancıya götürdüm atın bunu dedi :'( kurumuş bu çiçek bakın dalları kırılıyor dedi :( ama kökleri nemli toprak almam gerekir mi saksısını değiştireceğim bir de yeni bir tane daha alayım düşünüyorum belki ona bakarak açar :( bir umut ama nerede bulabilirim bilmiyorum :(
bettyycim
30-06-2011, 12:48
Evet toprak almalısınız suda tutmayın, çıkarıp bir bakın köküne anlarsınız ölüp ölmediğini serine koyun kökler sağlamsa düzelecektir.
tamam yarın sabah toprağını değiştireceğim inşallah kendisini biran önce toparlar toprağını asit yapmak için ne gerekiyorsa yapacağım limon domates ne varsa deneyeceğim :S
nhymphas
30-06-2011, 15:40
benimde kışın aldıgım bır acelyam var 15-20 gun oncesıne kadar gayet saglıklı bır sekılde yasıyordu ancak su gunlerde kurumaya basladıgını gordum. Ölmesini ıstemıyorum, gecen sene de bu sorunu yasadım. Bu cıcege yazı bır türlü atlatamıyorum. İzmirde yaşıyorum, sıcak bır yer ancak onu güneş almayan serın bır balkonda da tutuyorum,duzenlı püskürtmesını de yapıyorum. Umarım yazı atlatır. Bunlar dısında yapmam gereken bırsye var mı bunu ogrenmek ıstıyorum, ben hıc gubre, besın falan vermedım de bunlar gereklı saksı değiştirmek,toprak degiştırmek? Tsekkurler...
merkürvenüs
30-06-2011, 17:12
Maalesef bende açelyalarıma yazı geçirtemiyorum. Geçen yaz üç saksı açelyam kurudu, bu yıl sadece bir saksı açelya aldım ama iki hafta kadar önce yaprakları kurumaya başladı. Ne yaptıysam düzeltemedim. Son çare olarak çamaşır kuruttuğum odaya pencereye yakın bir yere koydum nem oranı yüksek olur diye ama şuan tamamen yapraksız kalmış durumda, bende kendi haline bıraktım umarım kurtulur:((((
bettyycim
30-06-2011, 21:45
Ben hergün suluyorum yapraklarınada fısfıs yapıyorum, topraklarını değiştirmek lazım çiçekçiler kar amaçlı satış yaptıklarından genelde çimlendirme torfu kullanıyorlar besinde 15 günde bir veriyorum 6 adet açelyam var ve yaşıyorlar ;)
nhymphas
02-07-2011, 18:00
Ben hergün suluyorum yapraklarınada fısfıs yapıyorum, topraklarını değiştirmek lazım çiçekçiler kar amaçlı satış yaptıklarından genelde çimlendirme torfu kullanıyorlar besinde 15 günde bir veriyorum 6 adet açelyam var ve yaşıyorlar ;)
nasıl bır toprakla değiştirmelim ve hngı besını kullanmam lazım bunlr hkkında bılgım yokta ısım ve markalarını verırı mısn
Azelia Kara
05-07-2011, 16:05
Çok sevdiğim bir bitki olmasına rağmen cesaret edip alamıyorum.
Yetiştiren arkadaşların ellerine sağlık.
Öncelikle herkese selamlar, verdiğiniz bilgiler çok değerli, hepsini heyecanla okudum.
Ben de açelyayla tanışır tanışmaz aşık olanlardanım. Bu birlikte geçirdiğimiz 2. yazımız, sağolsun beni hiç üzmedi.
Bu bahar annemin de yardımlarıyla çiçeklerinden aldığımız tohumlarını filizlendirmeye niyetlendik. Açelyam da istekliymiş sanırım, tohumlardan ikisi fide haline geldi. Ancak bir kaç gündür gördüğüm görüntüyle içim eridi desem yeridir. Gözünün içine baktığım fidelerimden birine ne olduğunu bilmediğim bir böcek dadandı. Yaprakları inceldi. Bu sabah böcek beyi/hanımı yakaladım ama bir hışımla alıp öldürdüğüm için fotoğrafını çekmeyi akıl edemedim o sinirle. Küçücük yeşil tırtıla benzer bir şeydi, internette aradım ama bulamadım.
Ne olduğunu ve nasıl çözüm getirebileceğimi söyleyebilirseniz çok memnun olurum.
Çok teşekkür ederim =)
Fotoğraflardakiler de ana açelyam(yanındaki yabani otla birlikte, onu da sökmeye kıyamadım sizce açelyaya zararı olur mu?) ve kızancıkları.
http://i1107.hizliresim.com/2011/7/10/3404.jpg (http://goo.gl/mc9cY)
http://i1107.hizliresim.com/2011/7/10/3428.jpg (http://goo.gl/mc9cY)
http://i1107.hizliresim.com/2011/7/10/3437.jpg (http://goo.gl/mc9cY)
umut2007
15-07-2011, 12:56
benimde biri arkadaşımın hediyesi olan 4 değişik renkli açelyam var..kedi tırnağı arkadaşımızın bahsettiği, iki renkli açelyayı bir saksıda birleştirdim..biri beyaz diğeri de pembesi rengi ağırlıklı beyaz kırçıllı..açtığında çok güzel bir görüntüsü oluyor..mutfak penceremin dışında öğleden sonra saat 3 gibi güneş üzerine vuruyor..İzmir' in bu sıcak havasına dayanabiliyor ne yapsın başka yerim yok..ama yaklaşık 4-5 yıldır burada olduğuna bakılırsa yerini sevmiş demekki..toprağını kuru hissettiğimde suyunu veriyorum ve üstten sulama yapıyorum..kırmızı olan en küçük saksıdakinde şuan bile çiçeği var..çiçekten tohum alındığını bilmiyordum şimdiye kadar neden aklıma gelmedi ki..evin heryerini doldururdum sanırım..bu yazı kısmetse Karaburun da geçireceğim giderkende tüm çiçeklerimi götürmeyi düşünüyorum, umarım orda bozulmazlar..sanırım bugüne kadar yetiştirmeyi başardığım (kayıp vermeden) tek çiçek..
ebrar nisa
19-07-2011, 11:14
merhabalar.bu bilgiler çok aydınlatıcı ama hepsini okumak içn vakit bulamıyorum.ben büyük ve çiçekli bir açelya aldım beyaz çiçekleri vardı.şimdi çiekler sarardı ve yaprakları kuruyup dökülüyor.mevsim gereği böylemi olması lazım yoksa ben mi bakamıyorum.çünkü çiçek yetiştirmeye de yeni başladım.evde camın önünde duruyor.bilgi verebilirseniz sevinirim.teşekkürler
arkadaslar selamlar
uzun zamandır açelyalar üzerine yazışmalar mevcut tümünü okumaya çalıştım ama çok fazla var kaçırıp tekrar günden yaratıyor olabilrim bunun için özür dilerim ama benim 5 tane açelyam var en küçüğü fotoğraftan görebilirsiniz ölmüş atılan bir saksıdan çıkardığım işaret parmağım kadar bir daldan oldu
hem çiçekli hem de şu andaki çiçeksiz hallerinin fotağraflarını paylaşmak istiyorum, hepsine ayni davrandığım halde bazısı gayet iyi durumda bazısı yaprak döküyor bazısı sararıyor... sararma için demir eksikliği olabilir mi? bilen var mı acaba? bir de benim açelyalarımıntopraklarında ve saksının üzst kısmında bolca ağaç kabuğu mevcut, işe yarıyor sanıyorum, kökleri serinliği seviyor o yüzden sürekli ıslak tutuyorum hatta çok sıcaklarda dolaptan çıkan sı ile karıştırma yapıyorum...önümüzdeki çiçek dönemini başarıyla atlatırsak tamamdır demektir ama sararma ve dökülme için paylaşımlarınızı bekliyorum teşekkürler...
artemisia10
16-08-2011, 21:07
Yaz çiçeklerim pek sönük geçiyor olmasına rağmen açelyamın üstünde 4-5 tane tomurcuk belirdi :D...
240846
artemisia10
15-09-2011, 20:17
Çok güzel açıyorlar kırmızı olan henüz açmadı ama sanki tomucuklar oluşuyor gibi.
245859245860
zencefil cicegi
16-09-2011, 10:50
merhabalar ben bu yaz iki saksi acelya aldim fakat bilgim olmadigi icin bahceye ekdim ikisinide ama hic bir sekilde gelisme yok tomurcuklaniyor bazen ama acmiyor
sizin forumunuzda okudugum kadariyla saksida yetistirilmesi daha saglikli oldugunu ögrendim ve hasas oldugunu
ben almanyadayim öyle cok sicaklar olmuyor burda yagmur hemen hemen hergün yagar ama acelyalarimdan biri neredeyse tamamen ölmüs gibi ben bunlari saksiya alsam kurtarabilirmiyim?
Bu cikardigim neredeyse kurudu dedigim acelyam
http://b1109.hizliresim.com/11/9/16/6844.jpg
http://c1109.hizliresim.com/11/9/16/6542.jpg
http://b1109.hizliresim.com/11/9/16/6595.jpg
kök resmi
http://b1109.hizliresim.com/11/9/16/6747.jpg
buda buna nazaran daha iyi durumda olan
http://b1109.hizliresim.com/11/9/16/6775.jpg
Arkadaslar acelya konusunda uzman var mi aramizda bilmiyorum ama yakin zamanda elime bir kitap gecti, ve acelyalar hakkinda bilmedigim bir suru sey cikti, ben hepsine ayni davraniyordum ve bana anlatildigi sekilde, köklerin nemli degil erdeyse ıslak kalması gerekiyor diye anlatmislardi, aldigim yerde. ama indian acelyalari mesela ki benimkinin biri bundan az sulanmalıymış, hatta sonbahar kış döneminde ayda bir yeterli diyor (bu dugruysa ben koklerini curuttum sanıyorum), bir turu de kışın yaprak dökermiş ????
zencefil cicegi
21-09-2011, 09:35
bu konuyla ilgili bilgi verecek kimse yokmu acaba yardimci olabilirmisinizß?
artemisia10
21-09-2011, 10:54
Biraz susuz kalmış gibi geldi bana sizinki. Direk güneş almayan bir yerde duruyor benimkiler bol suluyorum kurumalarına izin vermiyorum nemi seviyorlar benim bildiklerim bunlar.
ceylin61
22-09-2011, 10:24
merhabalar,
açelyamı nisan gibi adapazarından almıştım, muhteşem renkte çiçekleri vardı, çiçekleri bitti, ama yaprakları gelişmeye devam ediyordu taa ki ankaraya taşınana kadar,yeni çıkan yaprakları açık yeşil hatta sarı gibi,ama çıktıktan 4-5 gün sonra koyulaşıyorlar sadece uçtakiler sarı kalıyor birde bu sarı yaprakların arasında bir sürü küçük tomurcuk verdi,
ilk başta musluk suyuyla suladım şimdi hazır içme suyuyla suluyorum burda balkonda yarı gölgede,dibine biraz güvercin gübresi koydum,suyunu eksik etmiyorum,demir eksikliği gibi geldi ama sonradan koyulaşan yapraklar kafamı karıştırdı, sizce ne olabilir? tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum....246964
246965
zencefil cicegi
28-09-2011, 21:23
Benim acelyamda iki haftalik salonum kuzey tarafta sadece aksamlari günes aliyor oldukca serin yazdiklarinizi harfiyen uyguluyorum yapraklarina su püskürtüyorum 3 günde bir suluyorum insallah yerini sever degisik renklerindende almayi düsünüyorum.
artemisia10
28-09-2011, 22:11
Ben yazı atlatabilecekler mi diye düşünüyordum ama hiç sorun yaşamadım 3 ' de iyi durumda ama kışın içeride tutmadım kapalı balkonunuz varsa oraya alabilirsiniz.
mavisedir
19-10-2011, 23:13
Yaklaşık 3 hafta önce açelyamın tomurcuklandığını gördüm. Tomurcuklar küçük ve cılız geldi gözüme, bende havalar soğuyunca daha kuvvetlenir düşüncesiyle tomurcukları topladım. Sonra da tedirgin oldum ya bir daha tomurcuklanmazsa diye. Acaba yanlış mı yaptım arkadaşlar?
Benim açelyam da tamamen tomurcuk olmuş durumda bu kotu mudur bu mevsimde :(
bilemedim bir taraftanda heyecanla bekliyorum, dışarda duruyor açık havada. içeri almayı da dusunmedim, bildiğim kadarıyla açelya serinliği seviyor...
mavisedir
21-10-2011, 21:55
Benim açelyam da tamamen tomurcuk olmuş durumda bu kotu mudur bu mevsimde :(
bilemedim bir taraftanda heyecanla bekliyorum, dışarda duruyor açık havada. içeri almayı da dusunmedim, bildiğim kadarıyla açelya serinliği seviyor...
Ben bilmeden böyle bişe yaptım sayın emily14, çok pişman oldum. Aman ellemeyin sakın tomurcukları. Ama benimki tekrardan daha fazla tomurcuklanırsa, seneye uygularsınız.
Kasımpatı çiçeğinde böyle bişe yapıldığını okumuştum, oradan yola çıkarak topladım tomurcukları:( Şimdi merakla bekliyorum, bakalım ne olacak.
Hediye geldi, umarım bu sefer yaşatırım.
Benim için çok zor bir bitki.
255027
.
maysan80
12-11-2011, 02:20
açelyalar kokulu mudur?
artemisia10
12-11-2011, 17:35
Hediye geldi, umarım bu sefer yaşatırım.
Benim için çok zor bir bitki.
255027
.
güle güle büyütün ben nedense sizin büyütemeyeceğiniz bir bitki bulunduğunu düşünmüyorum sevgili Jezebel...:)
maysan80
12-11-2011, 22:56
açelyalar kokulu mudur?
artemisia10
13-11-2011, 18:41
maalesef kokulu değiller...
Sevgili artemisia10, teşekkür ederim.
Bunu yaşatmak için çabalayacağım, nem oranı düşük bir memleket İzmir, açelya burada çok mutlu olmuyor.
Fısfıslamanın faydası mu oluyor yoksa zararı mı kestiremiyorum.
maysan80
13-11-2011, 22:21
teşekkürler
acemifüsun
26-12-2011, 17:22
Bu güzeller 2,5 aydır bizim balkonda:) Kış mevsiminde balkonumuza neşe getirdiler:)Yazı sağ salim atlatırsak, seneye beyazını ve değişik renklerini de edinmeyi düşünüyorum.
Sevgili artemisia10, teşekkür ederim.
Bunu yaşatmak için çabalayacağım, nem oranı düşük bir memleket İzmir, açelya burada çok mutlu olmuyor.
Fısfıslamanın faydası mu oluyor yoksa zararı mı kestiremiyorum.
Merhabalar, İzmir için nem oranı düşük demişsiniz. Deniz kenarı yerlerde nem oranı iç kesimlere göre çok daha yüksek oluyor aslında.Şu sebeple söylüyorum yanlış anlaşılmasın
Acaba Açelyanın Karasal iklim şartlarında (Gümüşhane) yetişmesi mümkün değil mi? Ya da daha mı zor?
Kışın iklim şartları İzmirde çok güzel, nem oranı da uygun.
Ancak yazın sıcaklık 42 C olduğunda bitkiler su kaybından kavruluyor.
Burada haziran -eylül arası olan iklim koşulları çok korkunç, tüm canlılar etkileniyor.
Klimasız nefes alınmıyor.
Gümüşhanede hiç bulunmadım, yorum yapamam.
Kışın iklim şartları İzmirde çok güzel, nem oranı da uygun.
Ancak yazın sıcaklık 42 C olduğunda bitkiler su kaybından kavruluyor.
Burada haziran -eylül arası olan iklim koşulları çok korkunç, tüm canlılar etkileniyor.
Klimasız nefes alınmıyor.
Gümüşhanede hiç bulunmadım, yorum yapamam.
Yine de teknik bir sıkıntı var Sayın Jezebel, Nefes alamıyorsanız hava aşırı nemlidir. Klimasız nefes alamıyorsanız da hava nemlidir,çünkü klima havayı kurutan bir cihaz. Nemin de aşırı yüksek oluşu, hissedilir sıcaklığı arttırıyor. Dolayısıyla tüm canlılar olarak aşırı su kaybediyoruz. Bir yorgunluk hissiyatı oluyor her canlıda.
Gümüşhane şartları için de forumdan bir başka arkadaş; uyum sağlar, belki yaprak yapısı çok az değişir dedi.
güle güle büyütün ben nedense sizin büyütemeyeceğiniz bir bitki bulunduğunu düşünmüyorum sevgili Jezebel...:)
:p;)aynen katılıyorum bazı insanlar yeşil ele sahiptirya sizinki de öyle sevgili jezebel...
benim açelyam yapraklarını önce kuruttu sonra da döktü nedeni ne olabilir.
bir de hiç çiçek açmadı. çiçeğimi nasıl kurtarabilirim.
fotosu aşağıda
alperfect
06-02-2012, 09:05
Yine de teknik bir sıkıntı var Sayın Jezebel, Nefes alamıyorsanız hava aşırı nemlidir. Klimasız nefes alamıyorsanız da hava nemlidir,çünkü klima havayı kurutan bir cihaz. Nemin de aşırı yüksek oluşu, hissedilir sıcaklığı arttırıyor. Dolayısıyla tüm canlılar olarak aşırı su kaybediyoruz. Bir yorgunluk hissiyatı oluyor her canlıda.
Gümüşhane şartları için de forumdan bir başka arkadaş; uyum sağlar, belki yaprak yapısı çok az değişir dedi.
Anavatanının karadeniz olduğuna göre çok daha kolay yetişir diye düşünüyorum Sn. yssahin
Arkadaşlar hava kuru derken kafamdan uyduruyor gibi görünüyor sanki .
Hava kuru derken nem oranını higrometre' den bakarak söylüyorum % 30-40 civarında,
bu da optimalin yarısı ;)
Saygılar.
alperfect
20-02-2012, 13:27
Nihayet ben de açelya aldım, 3 kök aynı saksıda değiştirmem gerekiyor mu bilmiyorum. Daha önce miyatür gülleri ayırmıştım sonrasında öldüler açelyada cesaret edemedim o yüzden tomurcuk var üzerinde ne rengini biliyorum ne de katmerli mi nasıl olduğunu açaınca göreceğiz
alperfect
25-02-2012, 13:55
Önceki hafta aldığım açelyanın nihayet fotoğraflarını çektim. Boyut fikri versin diye bir asetat kalemini yanına koydum oldukça küçük zaten, saksıda 3 bitki var gibi görünüyor ayırıp ayırmama konusundan emin değilim birarada daha iyi yaşarlarsa bırakcağım eğer ayrı ayrı daha rahat gelişir derseniz ayırıp dikdörtgen bir saksıya dikeceğim.
Ben alırken üzerinde çok fazla tomurcuk vardı ama sanki kurumuş gibi görünüyorlar onları temizleyeyim mi? Belki de donmuşlardır çünkü çiçekçi '30 C leri gördüğümüz soğukta çiçeklerin yarısını kaybettik' demişti.
Aldığım toprağı ile duruyor toprağını ne zaman değiştireyim, aldığımdan beri yaprak döküyor yerdeğişikliği stresi diye düşünüyorum başka bir şey olma ihtimali var mıdır?
Sonraki mesajda iki fotoğraf var birinde açmış kuru görünümlü bir gonca diğerinde yeni gelişen bir gonca (galiba beyaz )
Ben bu çiçeği duğun altına tutup faşır fuşur yıkamak istiyorum nemi de seviyor ya şu aşamada zararı/faydası ne olur
Daha ilk küçük fidanda bu kadar başınızı ağrıttım kusura bakmayın
alperfect
25-02-2012, 13:58
Çiçek ve tomurcuk
umutyolcusu
15-03-2012, 09:22
Bir problemde benden.Geçen yıl aldığım açelyayı kapalı balkonda,terasta,mutfakta denedim.Ama yaşatamadım.Dün eşim hediye olarak açelya almış sevinemedim:(
Acaba direkt terasamı çıkarsam,yoksa kapalı balkona mı? Bütün çiçekleri açılmış ama tomurcuklu dallar kurumuş durumda.Şimdiden sos veriyor zavallı açelya,nasıl kurtarabilirim?
acemifüsun
15-03-2012, 09:37
Sevgili umutyolcusu, alperfecet açelyalarınız susuz kalmış. Torfun suyu kaçtığı için, üsten sulasanız, hemen alttan akar gider. Saksıları ilk önce kreçsiz, klorsuz su dolu, saksıyı içine alacak büyüklükte bir kapta 15- 20 dakika bekletin. Torfun suyu yerine gelsin. Daha sonra Güler hanımın önerdiği şekilde büyük bir naylon poşeti nemlendirip, açelya yapraklarına vitamin uygulayıp, sarın. Her gün havalandırmak şartı ile. Direk güneş gören yere koymayın, açelya suyu çok seviyor, klorsuz ve kireçsiz su ile sulayın. Açelyalarınız bence don haricinde dışarıda serin bir yerde durmalılara.
umutyolcusu
15-03-2012, 09:52
Sevgili acemifüsun,toprağı ıslak ama yine de dediklerinizi yapacağım.Çünkü geçen yıldan zaten kötü bir tecrübem var.Üzerinde 15-20 tane çiçek var.Poşetle sardığımda zarar görmez mi çiçekleri?
Ayrıca bir dalından çelik alıp başka bir saksıya diksem mi?Nasıl yapabilirim?
acemifüsun
15-03-2012, 13:49
Poşete girince çiçeklerin ne olacağını bilemiyorum. İsterseniz siz yine de torfa dediğim şekilde su uygulayın, biraz da yapraklarını nemlendirip, vitaminleyin, bakalım nasıl bir değişiklik olacak? Çelikten açelya denemem hiç olmadı, bilemiyorum.
alperfect
17-03-2012, 11:16
3 hafta önce fotoğrafını yüklediğim açelyaların son durumu;
iki kök beyaz bir kök de beyaz üstüne pembe serpme tanecikli açtı :D açmaya da devam ediyorlar.
Yaprakların dökülmesi durdu, önceki mesajı tazdıktan sonra elimi dalların arasına sokup iyice silkeledim dökülenler döküldü sonra bonyoya götürüp duşun tazyiğini düşük ayarda tutup iyice bir yıkadım biraz yaprak da orda döküldü sonra getirip pencerenin önüe koydum (yazın bile direkt olarak güneş göremez zaten) altına da daha büyük saksı altlığı çoğunlukla altlıktan suluyorum arada fısfıslıyorum goncalara gelmeyecek şekilde.
Şimdilik keyifli görünüyor baklalım.
Çiçekleri geçsin hem yerine alışmış olur ondan sonra değiştireceğim saksıyı
Bir kaç çelik aldım, üzerini streçledim, arada fısfıs.
Bu yöntemle hep köklenmiştir. Bir de perlitte denemek istiyorum, belki süreyi kısaltabiliriz.
Bunca yıldır ellerimde çok açelya öldü.
Sebepleri aradım durdum...
Bu sefer hediye gelen Açelyaları saksıdan çıkarıp hemen bahçeye aldım, duvar dibine gölgeye...
1-2 aydır izlemedeyim, umarım uzun ömürlü olurlar;)
276650
,
276651
.
Benol Hazaroğlu
26-03-2012, 19:10
Sevgili jezebel,
Kesinlikle sıcak sevmiyorlar ve de güneş.
Burada bile zor yaşıyor. Benim de kayıplarım oldu.
Sevgili arkadaşlar, açelyaya tijli form vermek için ne yapmak gerekir ? Tijli formdaki her bitkiye hayranım ;)
Birşey sormak isterim.Bahceye dikilen açelyalar ve saksıda büyüyen açelyaların türleri aynımıdır.
merkürvenüs
16-04-2012, 12:49
Merhaba,
Güler hanım geçmiş sayfalarda tecrübelerinizi paylaşırken açelyanız için yaprak gübresi kullandığınızı yazmıştınız. 15-20 gün kadar önce bauhaustan sordum bu tarz gübreleri yokmuş. Açelyanızın yapraklarına püskürterek kullandığınız yaprak gübresi hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.
İlk kez çelikten açelya yetiştirmeyi denedim, yaklaşık 20-25 gün önce iki açelyamdan birer çelik aldım. Yoğurt kovasını yarısına kadar torf doldurdum çelikleri diktim, üzerlerine streç filmle sera yaptım iki tane minik hava deliği açtım. Şuan ikiside yeni filizler vermeye başladılar:)
zharugba
19-04-2012, 16:16
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/20415.htm
Rhododendron'un bir alt varyetesi olan Açelya fidanımda bazı işlemler uyguladım.
1) MART ortasında tomurcuklar kabarmaya başladıkları dönemde belirlediğim dalları bıraktım,diğerlerini budadım. %30 oranında bir dal azaltımı yaptım.
2) Toprak yüzeyinde hindistan cevizi kabuğu liflerini kaldırdım, daha çok su tutan Sphagnum yosunu yerleştirdim. Bunu mutlaka yapmalısınız, Açelyaların toprak yüzeyinde de kökleri bulunuyor, ve toprak yüzeyinde nemli ortam bulunması gerekiyor.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar,
-Açelyaları yarı gölge ortamlarda tutmalıyız,
-3 derece altı sıcaklıklarda korumaya almalıyız.
-Ph düşük (5-5,50 gibi)toprak karışımları tercih etmelisiniz,bunlar kiraçsiz topraklardır, funda toprağı olarak satılan topraklar işinize yarayabilir.
-Kireçli suyu sevmediklerinden ya içme suyu ile ya da yağmur suyu kullanmalıyız.
-Çiçekli olduğu dönemlerde çiçeklerine su değmemesi için özen göstermeliyiz.
-Geliştirmeyi düşündüğümüz açelyalarda tüm çiçekler açıldıktan sonra çiçekleri toplamalyız( çiçeğin altındaki tohum kesesiyle beraber)
-Tomurcuk etrafından çıkacak 5 sürgünde çamlardaki tenkniği uygulayarak iki sürgüne düşürmeliyiz. Bu teknik güçlü bölgelerde 2 güçsüz ya da kısa sürgün, güçsüz bölgelerde 2 güçlü sürgün bırakmak şeklinde.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/373-2.htm
Akadama volkanik bir tüf dür.
Japonyanın aktif bir volkanik karaparçası olmasından kaynaklanır.
Ülkemizde volkanik yapısı ile bilinir.
Peki akadama yı özel yapan nedir?
Akadama malum bonsai geliştiği ülke topraklarından biri.
Aslında bonsai da kolay kulanımı ve ticari amaçından dolayı sık sık geçer.
Saksı altına direk kulanıldığı gibi toprak akrışımının içinede eklenir.
Özeliği torpak drenajını desteklediği gibi hidrokültür olarak avantaj sağlar.
Hidrokültür demek şudur?
Volkanik tüf olsun pomza olsun perlit olsun bunlar hidrokültür mazemelerdir.
Görevi şudur.
BU tür mazeme bünyesinde kendi hacminini çok daha fazlası suyu taşır bir nevi sünger gibi.
Suyu bünyesinde tutar.Eğer bitkinin suya ihtiyaçı var ise bu suyu geri verir.
Yani sıcaklıgın yogun oldugu dönemlerde bu malzeme toprağın nemli kalmasını sağlar.
Toprak karışımda özelikle bonsaide drenaj en önemli unsurdur.
Çünkü sığ bir saksıda bulunan kökler sık yapılan sulama sonuçunda kök çüremesi ile bonsai kayıpları sıkca raslanır.
Bu yüzden toprak karışımlarında ağırlık drenaja yönelik malzemein kulanılmasıdır.
4 ila 5 mm çapında dere milleri **** çakılı.
2ila3 milim granit.
**** 4 ila5 milim volkanik tüf.
bu yeterli bir drenaj sağlar
bu karışamıa torf ve humuslu **** bildiğimiz siteril toprak eklenerek desteklene bilir.
Bonsai besinine gelince piyasada bonsai besini olrak satılan sıvı besinler mevcudur ama ticari ve kulanım kolaylığıdır.
Lakin her ağaçın besin isteği farklı olduğu için genelde benim önereçeğim
kompozit yani içinde her türlü gerekli kimyaslarrın olduğu eşit orandaki karışımlardır. Özelikle granür olrak üretilenler hem kulanım kolaylıgı hemde risk almama bakımından mantıklıdır.
Saygıalr sunarım.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/373-2.htm
Bonsai perlit sadece bonsai olacak adayla çeliklerinin ya da havai köklendirme uygulanacak dalların köklenmesidne teşvik edilecek bir malzeme olarak kullanılır.
Bonsai uygun gelişim ve sağlıklı bir yapı göstermesi için köklerin içinde bulunduğu toprağın su tutmayan özelikde olması gerekir.
Yani kulanacağınız karşım suyu tutmamalıdır.
Çünkü bir bonsai düzenli bakım ister yani bu şu demekdir. Sulama bonsaide esasdır.
Japonyada bonsailer kışın hafdada bir, ilkbaharda günde bir yazın günde iki kere son baharda ise günde bir **** 2 günde bir sulanırlar.
Bu şu demekdir.
Perlit, pomza, kedi kumu suyu içinde apsorbe eden yani tutan hidro küldür dediğimiz ürünlerdir.
Bünyeleridne yoğun bir su tutarlar.
Ver her sulağıdınızda dahada fazla suyu tutarlar ve kökler bu aşırı suyu kaldıramaz.
Bonsai kökleri torpak havasına ihtiyaç duyar..
Farklı bonsai sutaları farklı bonsai toprak karışımları kulanılr bu ağaçın türü için farklı karışımlardır.
Örnek bir karışım japonyada çamlar için..............
Genç çam bonsai adaylarında 3 ölçek akadama 7 ölçek dere kumu...
Yaşlı çam bonsaileride 5 ölçek akdama 5 ölçek dere kumu...
Akdama bulunması zor olduğu için farklı formüler vereyim size...
Yaprak döken ağaçlar için......
1 ölçek torf....
2 ölçek derekumu....
2 ölçek dereçakılı 8mm
1 ölçek torf
2 ölçek çam topğrağı 50 cm derinden alınaçak
1 ölçek dere çakılı
Yukarıdaki çakıl ve kum yerine akvaryumcularda satılan akvaryum kumları granit gibi mazeme kulanılabilir.
Çiçekli türler ve mevve ağaçlarında
2 ölçek torf
1 ölçek derekumu
1 ölçek dereçakılı.
Benim kulandığım formül
çamlarda
1 ölçek torf
2 ölçek derekumu
1 ölçek dereçakılı
1 ölçek volkanik tüf.
Çiçeklilerde yaprak dökenler
2 ölçek torf
1 öçlek derekumu
1 ölçek dereçaklı
1 ölçek volkanik tüf.
BU karşımın herhangi birini hazırlayın ve su tutup tutmadığını deneyin.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/373-3.htm
Bu başlık altında pek çok faydalı bilgi verildi ama konuyu genel olarak bir toparlamak adına bonsaisever'in "bonsai kitabı" için hazırlamamı istediği yazıyı bu bölüme de ekliyorum. Baştan belirtmem gereken şey burada var olan bilgilerin, çok büyük bir kısmı kitabi ; çok küçük bir kısmı ise kısa bonsai geçmişimdeki tecrübelerime dayanıyor.
Bonsai sanatında en çok tartışılan konulardan biri de toprak karışımlarıdır. Çünkü ağacın bir sonraki saksı değişimine kadar sürdüreceği yaşam için en önemli etkenlerden biri topraktır. Saksının içerisindeki birkaç avuç toprak, bir sonraki saksı değişimine kadar kök sistemini içinde barındıracak ve gelişimine destek olacak özelliklere sahip olmalıdır. Yani ağacın görünmeyen kısmının “yaşam ortamı”dır.
Bonsai’de kullanılan toprak karışımları bahçelerimizde veya evlerimizde kullandığımız topraklardan farklıdır. Bonsai toprağının en büyük özelliği iyi drenaj sağlamasıdır. Aslında hemen hemen her bitki suyun iyi drene edilmesini fakat hızlı bir şekilde ortamdan tamamen uzaklaşmamasını ister. Canlılık için en gerekli şey olan su , bitkinin kılcal kökleriyle buluştuğunda topraktaki mineralleri de beraberinde taşır. Bu yüzden köklerdeki madde alışverişi bitene kadar suyun ortamı tamamen terketmemesi istenir. Bu da bonsai toprağının istenen bir diğer özelliği, gerekli suyu yani nemi tutmasıdır. Buradaki “gerekli” ile anlatmaya çalıştığım şey, kılcal köklerdeki gaz alışverişini durdurmayacak ama ağacımız için de gerekli olan kadar sudur. Bonsai toprağına bu özellikleri kazandıran ise toprağı oluşturan tanelerin boyutu ve porozitesidir( tanelerin içerisindeki boşluk miktarı). Bonsai toprağında kullanılan toprak karışımının tane boyunun 2-8 mm büyüklüğünde ve yaklaşık 2-3 gün tamamen kurumayacak kadar su tutması, nemli kalması istenir ( Bu zaman aralığı yaz aylarında daha da daralacaktır).
Bonsai toprağının temel sırrı yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip olmasıdır. Ortam, yani kullandığınız malzeme değiştikçe uygulanması gereken bakım (sulama ve besleme sıklığı ve biçimi) da değişecektir. Uygun bakım ile, bir bonsai bulaşık süngeri, kırık oyuncak parçaları, talaş vb. malzemelerden oluşan bir karışım içerisinde dahi hayatta kalabilir. Tabi bu malzemeler bonsai felsefesine uygun olmayacaktır. Geleneksel olarak bonsai sanatında sadece doğal malzemeler kullanılmaktadır.
Gerekli özelliklere sahip, dünyada bonsai toprağı olarak kabul görmüş, doğal ve kullanımı en yaygın toprak “akadama” adı verilen volkanik kildir. Bu malzeme Japonya’da yaşlı japon sediri ormanlarının bulunduğu bölgelerden alınıp pişirilmiş ve sterilize edilmiş bir topraktır. Gerekli su tutumuna ve drenaja sahip bu toprağın yüzyıllardır bonsai toprağı olarak kullanılmasının bir başka nedeni ise katyon değişim kapasitesir. Yani magnezyum, potasyum, kalsiyum vb. katyonları suya verebilme özelliğine sahiptir.
Akadama dünyada yalnız Japonya’daki küçük bir bölgeden elde edilebildiği için hem bulması zor hem de yüksek fiyatlı bir malzemedir. Bu yüzden farklı malzemeler bonsai toprağı için kullanılmaktadır. Bahçe toprağı, bitkisel torf, dere kumu, dere çakılı, killi toprak, çam kabuğu , turba ve hindistan cevizi turbası (coco peat), diyatomit, zeolit, perlit, pomza, vermikülit, skorya gibi malzemeler bunlardan yalnız birkaçını oluşturur. Ayrıca fırınlanmış killer (çoğu haydite, seramis, hydroton gibi özel markaların isimleriyle biliniyorlar) ve fırınlanınca genleşen tüm diğer doğal malzemeler ( örneğin flogopit, illit, serizit, montmorillonit) bonsai toprağı için gerekli özelliklere sahiptir. Tarımsal perlit, pomza ve vermikülit de yüksek ısılarda genleşmiş ve porozitesi artmış doğal malzemelerdir.
Bonsai toprağı seçiminde ya da karışım yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey kullanılacağı ağaç türüdür. Basit bir genelleme ile ; ibreliler için asidik ve humuslu nispeten daha iyi drenajlı, yaprak dökenler için organik malzemece zengin, çiçek açanlar için ise iyi havalanma sağlayabilecek toprak karışımları sağlanmalıdır.
Konuyu bitki türlerine göre biraz daha derinleştirecek olursak yaklaşık oranlarla organik ve inorganik malzeme miktarı şöyle belirtilebilir:
Açelya, orman gülü (rhododendron), servi , kızılağaç, kurtbağrı, tropikal ve yarı-tropikal bitkiler için ¼ organik ve ¾ inorganik malzeme kullanılabilinir.
Huş, kayın, alıç, gürgen, karaağaç ve akçaağaç türleri için 1/3inorganik ve 2/3 organik malzeme kullanılabilinir.
Ateşdikeni, morsalkım, incir, çobanpüskülü, şimşir, elma, şeftali, armut, kiraz, erik ve diğer meyve ağaçları için ½ inorganik ve 1/2organik malzeme kullanılabilinir.
Karaçam, kızılçam, mabet ağacı, mazı, leylandi, köknar, ladin, japon sediri gibi ağaçlarda 2/3 inorganik ve 1/3 organik malzeme kullanılabilinir.
Meşe, çam, ardıç , okaliptüs, söğüt ve sukkulent türleri için ise ¾ inorganik ve ¼ organik malzeme kullanılabilinir.
Bu karışımı oluştururken kullanacağanız organik ve inorganik maddelerin toprağa hangi özellikleri katacağını bilmek önemlidir. Bu sebepten bulunması akadamaya göre daha kolay olan ve bonsai toprağında kullanılabilinecek doğal malzemeleri, basitçe tanıtmanın faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Organik malzemeler:
Bitkisel torf : Su tutma ve havalanma kapasitesi yüksek organik bir maddedir. pH değeri değişkendir ama geneldepH değerini düşürür.
Turba : Su tutma kapasitesi yüksek torf benzeri yüksek organik malzeme içerikli koyu renkli topraktır. Kömürleşmeye başlamış bitki parçalarından oluşmuştur.
Killi toprak : Su geçirgenliği yok denecek kadar azdır. Yarısından daha fazlası kil boyutunda malzemeden oluştuğu için içerisinde neredeyse yok denecek kadar az boşluk vardır ve su tutma özelliği çok düşüktür.
Hindistan cevizi torfu (Cocopeat): Hindistan cevizinin kabukları ve lifleri küçük parçalara bölünerek oluşturulan doğal bir subtrat’dır. Yetiştirme ortamının doğal pH sı 5.5-6.4 arasındadır. Cocopeatin Hazırlanma aşamasında parçalara bölünen Hindistan cevizi iki defa yıkanarak tuzdan arındırılır, kalsiyum ve magnezyum ilave edilir.
İnorganik malzemeler:
Dere kumu ve çakılı, kırılmış granit parçaları : Dere kenarlarından, bazı fidanlıklardan, inşaat malzemesi ya da akvaryum malzemesi satan yerlerden kolaylıkla bulunabilir. Su tutma özelliği yoktur ve toprağın drenaj özelliğini arttırır. pH değeri değişkendir. (2mm’den büyük taneler çakıl olarak adlandırılır.)
Kuvars kumu : Özellik olarak dere kumundan farkı, tanelerin su veya topraktaki herhangi bir madde ile çözünmesidir ve toprağın niteliğini/kimyasını değiştirmesi söz konusu değildir.
Diyatomit : Organik kökenli bu malzeme günümüzden milyonlarca yıl önce sığ sularda yaşamış silis kavkılı bir canlı türünün fosillerinden oluşmuş bir kayaçtır. İçerisindeki boşluk miktarı yüksek olduğu için çok iyi su tutar ve su ile etkileşime girmez. Aynı zamanda iyi ısı izolasyonu sağlar. Akadama benzeri yapıdadır. Kedi kumu olarak kullanıldığından kolay bulunabilinir ve ucuza satın alınabilinir. Tek başına kullanılabileceği gibi diğer malzemelerle beraber de bonsai toprağı olarak kullanılabilinir. Beyaz-gri-şeffaf renklidir.
Zeolit : Sodyumca zengin mikro gözenekli yapıya sahip olduğu için su tutma kapasitesi yüksek volkanik mineral grubunun adıdır. Toprak kalitesini yükseltmek için tarımda kullanılır. Tarımsal malzeme satan yerlerde bulunabilir. Daha çok sukkulent bonsailerin toprak karışımı için uygundur.
Perlit : Yüksek ısılarda patlatılarak, genleştirilen ve tarımda kullanılan bir mineralidr. Çok hafif ve beyaz-gri renkli olduğu için yanlız başına bonsai toprağı olarak tercih edilmeyen ama karışımlara katıldığında, toprağın havalanmasını ve nemli kalmasını sağladığı için toprak kalitesini yükselten bir malzemedir. Fidanlıklardan ve tarımsal malzeme satan yerlerde tarıma uygun formları uygun fiyata satın alınabilir.
Pomza : Ponza, topuktaşı ya da pumis olarak da bilinir. Bir volkanik camdır ve içerisinde kılcal boşluklar bulunur. Yapısı sayesinde su tutma özelliği yuksek, zeolit ve perlite alternatif olarak tarımda kullanılır. Griye yakın renklidir, yalnız başına bonsai toprağı olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Skorya : Oluşum biçmi ve yapısı ile pomza taşına benzer özelliktedir. Volkanik taş veya volkanik kum adı ile akvaryum malzemesi satan yerlerden ve fidanlıklardan uygun fiyata bulunabilir. Kahverengi-siyah renklerdedir. Su tutma kapasitesi perlit, pomza ve diyatomite göre düşüktür ama boşluklu yapısı ile dere kumundan yüksektir, drenajı arttırıt. Bonsaide saksı dibinde veya toprak yüzeyinde, karışımın içerisinde kullanıldığından daha çok kullanılmaktadır.
Vermikülit : Magnezyumca zengin bir mineraldir. Yüksek ısılarda genleştirilerek tarımda, özellikle çimlendirmede kullanılır. Akadama benzeri boşluklu bir yapıdadır. İyi drenaj ve su tutumu sağlar. Aynı zamanda toprağın havalanmasına yardımcı olur. Su veya topraktaki diğer maddler ile bozulmaz ve özelliğini kaybetmez. Yalnız kullanılabileceği gibi organik malzemelerin içerisinde toprak kalitesini arttırmak amaçlı da kullanılabilinir.
Seramis : Fırınlanmış kil tanecikleridir. Kahverengi-turuncu renktedir. Dünyada bonsai toprağı olarak akadama kadar kabul görmüş bir malzemedir. Perlit, diyatomit, vermikülit kadar su tutmaz. Çok iyi bir drenaj sağlar. Toprağın havalanmasını sağlar. Tek başına bonsai toprağı olarak kullanılabileceği gibi saksı dibinde veya toprak yüzeyinde kullanılabilir.
Hydroton : Küresel biçimli fırınlanmış kil tanecikleridir. Koyu ve açık kahverengindedir. Daha çok topraksız tarımda kullanılmasının yanı sıra düşük su tutma kapasitesine sahip bir malzeme olarak bonsai toprağı karışımlarına girebilir veya saksı diplerinde çakıl veya dere kumu yerine drenajın kolaylaştırılması amacı ile kullanılabilir.
Bu malzemelerin büyük bir kısmı modern tarımın gelişmesiyle beraber, bonsai topraklarına da girmeye başlamıştır. Bonsai toprağı olarak kullanılması mümkün, gibi birçok malzeme sayılabilir fakat yukarıda bahsi geçen malzemeler içinde hem ulaşması kolay hem de ihtiyaca cevap veren en basit karışım eşit miktarlarda kum, torf ve bahçe toprağı ile hazırlanabilir.
Unutmayın en iyi toprak, çalışmalarınız ile elde ettiğiniz tecrübeler sonucu ağacınıza özel hazırladığınız topraktır.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/777.htm
Acelya Yani siizn ve ya herhangib bitki severin piyasadan satın aldığı acelyalar.
Alındıklarında çok güzel çiçekleri ve canlı görünümleri ile dikkat çeker.
Acelyanıınz aniden kuruması onun çok su istemesi ile ilgili değil onun çok sulanması ileilegili bir problemdir.
Acelyanızız aldığınızda dikatli bakar isenzi dikli olduğu saksıda kulanılan toprak karışımı
Sadece tofdur.
Torf en klay bulunan ve su tutması konusunda iyi biinen ve aynı zmanda yapısında kaynaklanan mikro organizmaların gelişimi için çok uyugn bir materyaldir.
Acelyada uzun bir ömür istiyor iseniz yaz aylarında yarı gölgede ona bakmalısınız.
Mümkünse toprak saksı kullanın.
Torpak karışımı olarak torf dere çakılı ve dere kumunda oluşam 1 'e bir ölçek de hazırlanmış bir karışım kullanınız.
Acelyada sulamayı normal zamanda toprak kurdukdan sonra yapın
sadece çiçeklenme döneminde norlam olarak torağı nemli tutun yani kurmasını beklemeyin.
Keisnlikle çiiçeklenme zamanıda gübre vermeyin.
Çiçeklenme işlemi biter bitmez bitki üzerinde kalan açmamış tüm tomurçukları koparın.
Aynı zamanda ağaçı 2 ila3 sürgün gereiden budayın ve çiçeklenmeden sonra 3 hafdada bir gübreleyin.Üzerinde çiçek var iken kesinlikle gübre vermeyin.
Çİçeklenme işlemi biitği zaman ağaçı saksıdan çıkarın tabi bu gerekiyor ise uyugn bir biçimde ve oranda köklerini budayın.Ağaçı yeni toprak karışımı kullanarak tekrar saksılayın.
Saksılama işmeli biitğinde ağaçı sulayın ve gölge bir yerde 2 hafda kadar bekletin.
1 ay sonra gübre verin ağaç kış aylarında +8 derecelik ısılara dayana bilir.
daha altında donar.
Ağaçı bu şekilde çiçeklenme dönemi yani çiçek tomurçukları oluşmasını gördüğünzü anda gübrelemeyi kessin.
Bu anlatığım şekilde bir uygulama ile uzun yılar bir aelyay baka bilirsiniz.
Not:Acelyada sık çiçek tomurçukları oluşur..
BU yüzden her sürügün uç kısmada 3 ila 4 adet çiçek tomurçuğu görürsünüz.
BU tomurçuklardan sadece en büüyk olanını bırakın diğer lerini alın.BU sayede çok büüyk ve güçlü ve daha uzuzn ömürlü çiçekleri olaçakdır.
Bu uyuglamayı tüm uç sürügnlerde aynı şekilde yapın.
Saygılar.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/777-3.htm
Iyi gunler.
Isyerinizdeki acelyadan alacaginiz celikler ona zarar vermez(Budanan acelya daha fazla cicekler acar)
Alacaginiz celikler 10cm den uzun olmasin, celikler uzerinde cicek tomurcuklari olmasin. Celigin topraga gomulecek ucunu keskin ve temiz bir bicakla duz kesiniz(hemen iki yapragin altindan) yine bicaginizi kullanarak celigin topraga girecek tarafini 2cm kadar cevresini kaziyiniz (Kabuk altindaki yesil kisim yer yer gorunecek sekilde) , koklendirme tozunuz varsa kullaniniz, celigin ucunu budayiniz. kum ve torf karisimi bir bir topraga dikiniz. toprak surekli nemli olsun ama camurlasmis bir toprak olmasin.
Dogrudan gunes gormiyen, ama bol isikli bir yerde tutunuz(saksinin uzerine palstik gerip saksi icerisinde sera etkisi yapabilirsiniz) 2-4 ay icerisinde koklenecektir.
Bu mevsim de celik alabilirsiniz(acelyalar sogugu seven bir tur)
Celikleriniz koklenirse onlardan birini de bonsai yapmiyai deneyiniz.
Kolay gelsin.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/777-3.htm
Bulursanız rhododendron indicum denilen açelya türünden alın... Kalın gövdelidir, ve sizdeki türe oranla daha dayanıklıdır.
Açelyaların toprak yüzeyinde de kılcal kökleri olduğundan yüzey seviyesindeki katmanı daha nemli tutacak bir toprak karışımın hazırlanması lazımdır.(Tavsiyem sphagnum yosunlu toprak karşımı)...
Çiçeklendiğinde çiçeklere üstten su verilmemesi, beslemesi için ise çiçekli türlere uygun gübre vermeniz gerekmektedir.
Ayrıca Sitede açelya bonsailer ilgili ayrıntılı bilgi verilmişti.
Şu başlıkta
Kolay gelsin.
http://www.agaclar.net/forum/319348-post216.htm
Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali aksami geceli, daha sadece iki gun oldu. Yoksa yazmakta gec mi kaldim? Saka bir yana, kimi arkadaslarin sali yazilarini merakla beklediklerini bildigim icin dun aksam yazacaktim ama olmadi. vakit gec olmustu bu gune kalmis yazacaklarim.
Kasim ayi 3. sali aksami toplantisi cok renkli gecti. Yogun bir uye katilimi ile gerceklesen toplantida, uzunca bir zamandir cesitli nedenlerle toplantiya katilamiyan bircok uyenin olusu, toplantinin rengini degistiren nedenlerin biri .
Bir digeri ise gundemdeki konu acelya(Azalea) olunca ciceklerle etraf renk, renk oldu.
Soze Margaret basladi. yillar once arkadasinin biri, yapraklari sararmis hastalikli gorunren bir acelyayi ona getirmis. "ben demis ne yapti isem bunu saglikli buyumesini sagliyamadim al ona sen bak belki yasatirsin" Margaret eve geldikten sonra ilk is acelyayi saksidan cikarip, evde kullanilan kucuk bir ph tahlil kiti ile(ph "Power of Hydrogen"= "Hidrojenin gucu" ph tahlili tibda, biyolojide, yiyecek teknolojisinde ve daha bir cok yerde kullanilan, ari suyu baz alip(7) 7nin us tarafinda cikacak rakamlarin olculen maddenin kireclilik oraninin yuksek, 7 nin altinda cikacak rakamlarin da asitlilik oraninin yuksek oldugu olculur. Kimi bitkilerin topraktan gerekli besini ve mineralleri su ile cozup topraktan alabilmeleri bu asitlilik ve kireclilik durumuna baglidir.) acelyanin toprak durumunu olctugu zaman toprak yapisinin cok kirecli oldugunu gormus. Hemen bitkinin koklerindeki topragi su ile yikamis ve asitli bir toprak ile (ph6) acelyayi saksiya tekrar dikmis. Kisa bir sure sonra acelya gelisip yeni yapraklar ve ardindan da guzel cicekler acmis. Acelyalar icin ph 5.5 ve 6.5 arasi olmalidir.
Margaret burda topragin acelya icin ne kadar onemli oldugunu vurguluyordu.
Acelyalar asitli topraklari seviyor. Acelyalar kirecli bir topraga dikilmisse sagligi hic de iyi olmiyacaktir diye uzerine basarak soyluyordu.
Margaretten sonra Ted, ve esi acelyalarin bakimi hakkinda, bildiklerini bizlerle paylastilar.
Acelyalar gun boyu dogrudan gunes isigini seven bitkiler degidirler. O yuzden yari golge yerlere dikilmelidirler, Uzerlerinde cikek oldugu zaman gubre verilmemeli, cicek tomurcugu etrakindaki yapraklar budanip tomurcuklar ortaya cikarilirsa agac sadece ciceklerle bezenir. ciceklenme bittigi zaman budama yapilmali ve gubrelenmeye baslanmali. Budamadan sonra acelyanin her tarafindan yeni surgunler cikacaktir. Acelya cicekli iken yukaridan su verilmez(suyun degdigi cicekler hemen bozulur) bozulan cicekler suratle agac uzerinden alinmalidir akisi taktirde diger cicekler de bozulacaktir.
Acelyalar asitli toprak yani sira suyu suzen bir toprak yapisini severler. bonsai yapacaginiz bir acelyayi saksiya dikerken bunu goz onunde bulundurmaliasiniz.
Acelyanin dikili oldugu topragin tam kurumasina izin vermeyin acelya koklerinin nemli olmasini sever.(camurlu degil)
http://www.agaclar.net/forum/yapilacak-isler-takvimi/11135.htm
Ocak 2. HAFTA
-AHUDUDU: Yanmış sığır gübresi ver.
-KASIMPATI: Çiçekleri bitmişse toprak hizasında buda. Kuru ot veya yapraklarla murç yap.
-ACEM BORUSU: Yanmış sığır gübresi ver.
-GARDENYA: Çiçekleri bitmişse yarı yarıya buda. Özellikle tepe çelikleriyle çoğaltmak istiyorsan dik. Ve üstünü kapat.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt. Uç al.
Ocak 4. HAFTA
-BODUR LİMON: Azot-potasyum karışımı gübre ver.
-AÇELYA: Daha önceden tutturulmuş açelya çelikleri varsa özel gübresiyle gübrele.
-YASEMİN: Çoğaltmak için daldırma yöntemini uygula.
Şubat 2. Hafta
-GARDENYA: Tepe uç al.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulama az olarak devam edecek.
-BÜTÜN GÜL CİNSLERİ: Hafif buda ve gül gübresi ver.
-BÖĞÜRTLEN: Fosfat-potasyum karışımı gübre ver.
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele
Şubat 4. Hafta
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulama az olarak devam edecek
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele
Mart 2. Hafta
-LİMON TUZLU SULAMA YAPILACAKLAR: Gardenya, Açelya, Mum çiçeği, Ortanca, Kamelya
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele. Çiçek bitimine gelen açelyalarda uç al.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum çiçeği, Cam güzeli, Gazania, Küpe çiçeği, Yıldız çiçeği.
-BUDANACAK OLANLAR: Küpe çiçeği ve Sardunyaları yarı yarıya buda. Böğürtlenlerde zayıf sürgünleri dipten çıkar. Limon, Acem Borusu, Yıldız Çiçeği, Karanfil cinsleri (karanfillerin tepelerini derin buda) sürgün uçlarını buda.
-KAMELYA: Gübrele
-YILDIZ ÇİÇEĞİ: Çoğaltmak için 15 cm.lik sürgün kes. Ve dik.
-SAKSI DEĞİŞTİRİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Onbiray çiçeği, Sardunya saksı değiştir.
-AĞAÇ MİNESİ: Derin budayarak şekillendir. Yanmış sığır gübresi ser. Budadığın çeliklerle çoğalt.
-KÜPE: Toprak tazele.
-BÖĞÜRTLEN: Saf azot ver.
-GÜLLER: Gül gübresi ver.
-YILDIZ ÇİÇEĞi: Soğan dikim zamanı.
-ONBİRAY ÇİÇEĞİ: Kompoze gübre ver.
Mart 4. Hafta
-LİMON TUZLU SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Gazania, Küpe Çiçeği, Yıldız Çiçeği.
-BEGONYA: Balkona veya bahçeye çıkar.
-PENTAŞ (BEŞİZ ÇİÇEĞİ): Köklerini buda. Yeniden dik.
Nisan 2. Hafta
-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-AÇELYA GÜBRESİ VERİLECEK OLANLAR: Açelya, Gardenya, Kamelya.
-GARDENYA: Tutan gardenya çeliklerine kompoze gübre ver.
-MUM ÇİÇEĞİ: Olgun dalları daldırma yöntemiyle çoğalt.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Gazania, Küpe Çiçeği, Yıldız Çiçeği.
-KÜPE: Çoğaltmak için Küpe Çiçeğinin yan dallarını daldır.
-YASEMİN: Derin buda.
-AHUDUDU: 3 çubuk hariç zayıf olanları dipten çıkar.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Onbiray Çiçeği, Sardunya (bu tarihten itibaren her hafta 3'er gr.), Ahududu.
-ORTANCA: Derin buda. Tepe çeliği alıp kök hormonuyla dik.
-KASIMPATI: Kökten ayırarak çoğalt.
-HANIMELİ: Yanmış sığır gübresi ver. Gerekirse yaşlı dalları buda.
Nisan 4. Hafta
-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Yasemin, Onbiray Çiçeği, Sardunya.
Mayıs 2. Hafta
-LİMON TUZLU SUYLA SULANACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Sardunya, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Begonia, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Onbiray Çiçeği, Gardenya, Açelya, Kamelya.
-KARANFİL: Yanmış sığır gübresi ver. Sürgün uç alımı yap.
-BODUR LİMON: Azot-potasyum (1'e 1 oranında) ver.
Mayıs 4. Hafta
-LİMON TUZLU SUYLA SULANACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Sardunya, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gazania, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Begonia, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Onbiray Çiçeği, Sardunya.
Haziran 2. Hafta
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gazania, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Begonia.
-AÇELYA GÜBRESİ VERİLECEK OLANLAR: Açelya, GArdenya, Kamelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Onbiray Çiçeği, Sardunya.
-AHUDUDU: Zayıf sürgünleri kes. Uç alımı yap.
-KASIMPATI: Tepe sürgünlerini az derin kes.
-KARANFİLLER: Potasyum sülfat ver.
Haziran 4. Hafta
-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Sardunya, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gazania, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Begonia.
-SARDUNYA: Kompoze gübre ver.
-BODUR LİMON: Potasyum-azot karışımı ver.
Temmuz 2. Hafta
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Açelya, Gardenya, Cam Güzeli, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği.
-KARANFİL: Potasyum sülfat ver.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Onbiray Çiçeği.
-BÖĞÜRTLEN: Tepe ucu al.
Temmuz 4. Hafta
-LİMON TUZLU SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Açelya, Gardenya, Cam Güzeli, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği.
Ağustos 2. Hafta
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Küpe Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gardenya, Onbiray Çiçeği, Sardunya, Yasemin, Ahududu.
-GÜLLER: Gül gübresi
-KAMELYA: Açelya gübresi ver.
-KARANFİL: Yanmış sığır gübresi ver.
-GARDENYA: Uç alımı yap.
-KASIMPATI: Uçtan düzgün buda.
Ağustos 4. Hafta
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Küpe Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
Eylül 2. Hafta
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği, kasımpatı.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Gardenya.
Eylül 4. Hafta.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Gardenya.
Ekim 2. Hafta
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gardenya, Sardunya.
-BÖĞÜRTLEN: Saf fosfor ve potas.
-AÇELYA: Fazla tomurcukları al (Çiçeklerinin daha iri ve uzun süreli olması için).
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt. Uç alımı yap.
Ekim 4. Hafta.
-SIVI GÜBRELEME YAPILACAK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gardenya, Sardunya.
Kasım 2. Hafta.
-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya, Gazania.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Karanfil
-GARDENYA: 10 cm uzunluğunda tepe çelikleri alınır. Yan sürgünlerden budama yapılır. Uç alımı yapılır.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt.
Kasım 4. Hafta.
-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Ortanca, Mum Çiçeği, Kamelya, Gazania.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt.
Aralık 2. Hafta.
-GARDENYA: Çiçekler bittiyse buda.
-MULÇ YAPILACAK OLANLAR: Kamelya ve Açelya.
-BÖĞÜRTLEN: Saf fosfor ve potas ver.
Limon tuzlu su hazırlamak için 1 lt. suya çok küçük taneler halinde 2-3 limon tuzu parçası atılır. Tanelerin büyüklüğü susam kadar diyebilirim. Buradan ölçü alabilirsiniz. Fazlası çiçekler için zararlı olur. Bu suyu çiçeklere bölüştürerek kullanabilirsiniz. Amaç çiçeklerin asit ihtiyaçlarını karşılamaktır.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/777.htm
Çiçekçiye gider, bir adet açelya alırsınız.
Üzeri çiçekle doludur, pek çok tomurcuk sıra bekler.
Yaprakları nasıl da koyu yeşil, canlı canlı.
Biraz pahalıdır, alırken içiniz cız edebilir.
Eve geldiğinizde onu en gösterişli yere koyarsınız.
Sularsınız.
Ama 1 ay sonra açelyanız artık yaşamamaktadır.
Üzülmek boşuna, çünkü siz zaten ölüme mahkum bir bitki satın aldınız.
Üretildiği serada bol çiçek vermesi için ona o kadar çok çiçeklendirme hormonu, yaprak gübresi vs verdiler ki....
Normal bir açelyada bütün yapraklar koyu yeşil değildir (Bknz. üstteki resim) ve çiçek sayısı aynı anda 3-5 i geçmez.
Açık havayı, rutubetli ve soğuk havayı sever. Ev içinde fazla şansınız yok.
Anavatanı Trabzon-Rize yaylalarıdır. Dünyaya buradan yayılmıştır.
Bu bölgede hala yabani açelya bulabilirsiniz. (Çiçekleri mor renkli ve tek katlıdır)
Her ne yapacaksanız bu yabani açelyayı kullanmalısınız.
(Bazı seralarda satış bölümü haricinde bulmak mümkün, rica ederseniz satarlar)
Açelyaya aşı yapılabilir. (Adapazarında kendi yabani açelyama 4 ayrı aşı yapmıştım. Her aşı ayrı renkti ve hepsi sera ortamında tuttu. 1 kök bitkinin her dalı farklı renk açelya veriyordu)
Ancak bu tür uygulamalar bitkinin ömrünü hızla kısaltıyor, dayanıklılığını azaltıyor.
Açelya yetiştirmek isteyenlere tecrübi önerilerim :
1. Bol rutubet sağlayın. Kuru bir şehirde iseniz yılın 3 mevsimi yapacağınız minik bir sera içinde kalmalı. Ama her gün havalandırmalısınız.
2. Yapraklarını su püskürterek her gün serinletin.
3. İlave gübre vermeyin.
4. Kışın kar yağarken altına atın. Ama aşırı soğuk, ayazda bırakmayın.
5. Balkonunuzda kuytu bir köşe varsa bütün kışı orada geçirsin.
6. ASLA DİREK GÜNEŞ IŞIĞI GÖRMESİN ama bol ışık alsın.
7. Saksıyı donmaya karşı koruyun. Köpük ve bezlerle sarın.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/4813.htm
Açelyayı köklendirmek için 5-7 cm tepe çeliği alınız.Yalnız kolay köklenmez, köklendirme hormonu uygulayın. Haziran veya Temmuzda yarı odunlaşmış bir sürgünden çelik yapın.
Çelikleri hazırlarken eğer yapraklar çok büyükse onları da yarıdan kesin ki su kaybı azalsın.Kabuk dokusundan fazla yaralamadan tırnağınızla bir mink parça kaldırın.
Sonra köklendirme hormonu uygulayın. Torf pelit karışımına dikin. Şeffa bir örtü kullanarak üzerini kapayın (mini sera gibi) Ancak havalanmayı, nemi sürekli kontrol edin. Harç asla çok ıslak olmasın, nemli olsun. Açelyalar asit toprak(ph 5-5.5) sever unutmayın. Bu yüzden kireçli olan çeşme suyunu kullanmayın.
Bu arada bozulan kararan yapraklar olursa toplayın, üzerinde bırakmayın.Çürümeleri kontrol için Aspirinli su ve oksijenli sulu solüsyon da kullanın.
Ben açelye çoğaltıyorum ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.Aslında forum içersinde biyerlerde bunu anlatmıştım.
Açelya çeliğini torflu bir toprağa diktikten sonra güneş görmeyen ama bol aydınlık bir yere koyuyoruz ****** neyi unutmadan, üzerine uzunca bir bardak kapatmayı unutmadan.Yanlız köklenmiş olmakla yaşayacak anlamına gelmiyor.açelyanız tutmuş olsada bardağı kaldırmak için kasım ayını bekleyin.Kasım ayını neden bekliyoruz, hafif bir soğuk yesin diye.Aşağıdada sölediğim gibi don olayı olmadığı sürece dışarda kalsın.Aşırı soğuklarda içeri alırsınız.Tabi burdande neyi anlıyoruz, açelyamız köklenme sürecinde dışarda duruyor.
Açelya suyu çok sever ve enteresandırki içmekan bitkisi olarak geçsede benim açelyalarım kışında dışarda olduğundan güzel çiçek açıyor ****** burdada neyi unutmuyoruz, dondan korumayı!
Açelya bakımı yetiştirilmesi | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/acelya)
Tepe çeliği</a> ile her zaman çoğaltabilirsiniz. Yeşil dallarının üst kısmından, en fazla 8 cm kadar dal parçası alın. Birkaç tane olabilir. Bu ince dallardaki yaprakları sadece en üstte dört – beş tane yaprak kalacak şekilde kesin. Yalnız yaprakları çekip kopartmayın, nazik dalı fena yaralayabilir. Keskin ince bir makasla yaprakları diplerinden kesmek daha iyi olur. Dalların diplerini çaprazlamasına kesmeniz tavsiye edilir.<br
/> Çelikleri diktiğiniz cam, plastik gibi kapalı kaplarda yoğun nem etkisiyle kısa zamanda yeni yapraklar çıkaracaktır. Köklenmesinin iyice kesinleştiğinden emin olmak için kavanoz içinde biraz büyümesini, en azından 6 yeni yaprağının tamamen gelişmesini bekleyin. bu sırada, her gün bir saat arttırarak kapağı açık bırakın. Sonra köklerine zarar vermeden dikkatlice ayırarak saksılara dikebilirsiniz. Yeni fidanları saksılara aldığınız bu aşamada onları çok havadar, nemli ve kuytu bir yerde bulundurmanızda ve ayrıca fazla sıcağa maruz bırakmamanızda yarar var.</p><p><span
style="text-decoration: underline;">Ne zaman yapılır:</span> Her zaman olabilir. Gerçi çiçek açma döneminde yapmamanız daha iyidir, çiçeklenme döneminin sonlanmasını bekleyeceksiniz. Alacağınız çeliklerde tomurcuk olmamalı. Varsa o tomurcukları dikkatlice yok etmelisiniz.</p><p><strong>Budama:</strong> Çiçeklenmesi bitince budayabilirsiniz, saksısını değiştirebilirsiniz. Fazla uzayan, biçimsiz uzayan dallarını çiçeklenme dönemi bittiği zaman budayabilirsiniz. En uygun zaman ilkbahar ortaları veya sonlarıdır. Bundan sonra yaz sonuna kadar az güneşli, bol rütubetli, serin, kuytu ve çok havadar bir yerde özenle bakın. Bu süreçte dallanıp budaklanması gerekiyor. Yazın çıkan yeni filizlere gelince: Bunlardan uygunsuz yerlerde çıkan kuvveti azaltacak, bitkinin şeklini bozacak olanları ilk göründüklerinde parmak tırnak uçlarınızla diplerinden koparın. Temmuzun sonlarına kadar bunu yapabilirsiniz. Daha sonra yapmayın. Yaz ortalarında ayrıca birbirine fazlaca bitişik uzayan dallarda azaltma budaması yapılabilir.</p><p><strong>Açelyaya aşı yapmak</strong> mümkündür. Farklı renklerde çiçek açan açelyalardan bir veya iki parça alıp açelyanızın bir veya iki dalını ayrı ayrı aşılayabilirsiniz. Böylece bir gövde üzerinde farklı renkli çiçekler açan açelyanız olur. Bu konuda deneyimim olmadığı için aşılaması nasıl oluyor bilgi veremiyorum. Ayrıca aşılamanın açelyanın ömrünü kısattığı, sağlığını bozduğu söyleniyor
Herkese merhaba... Bugün çiçekçiden açelya aldım. Üstü katmerli yapraklı çiçek dolu... Fakat toprağından karıncalar çıkıyor.Karıncaları nasıl yok edebilirim?
Saksıyı toprak üstüne gelecek yere kadar su dolu bir kaba oturtun. Bir kaç saat kalsın, toprak içindekiler dallarına tırmanacaktır, elinizle uzaklaştırabilirsiniz. Sonra saksıyı sudan çıkarıp, suyunun iyice süzülmesini sağlayın. (saksının dibi muhakkak delik olmalı)
fleabattery
01-05-2012, 20:16
Selamlar, geçen yaz ortalarında bir adet açelya almıştım.Üzerinde çiçek yoktu. Geçen yaz çiçek vermedi. Kışın mutfağa aldım. Benim mutfak sonradan eklemeyle genişletildiğinden baya soğuk oluyor. Zaten yapraklarda sararma yahut bir hastalık belirtisi görmedim. Sadece içme suyu verdim. Şu an terasta duruyor ve sürekli yeni yapraklar veriyor. Hala çiçek açmış değil. Acaba saksısında mı sorun var, ya da bitkide mi bir sorun var, ben mi bir hata yapıyorum bilemedim. Bugün birkaç fotoğraf çektim. Bilgisi olanlar bana yardımcı olabilir mi?
Çiçek açan bitkilere bol çiçeklenmesi için potasyum ve fosfor ağırlıklı gübre vermek olumlu sonuçlanıyor. Açelyalar için yapı marketlerde granül gübre satılıyor. Aynı gübreyi Orman gülü, Gül, ortancalarda da kullanabiliyorsunuz.
Bitkiniz oldukça keyifli görünüyor, biraz besin takviyesiyle bol çiçeklenecektir.
Kolay gelsin.
fleabattery
11-05-2012, 19:02
Teşekkür ederim içime su serpildi :)
2 hafta önce aldığım açelyamı direk güneş görmeyen fakat aydınlık bir ortama yerleştirdim. Her sabah nem sağlamak için fısfısladım. Yalnız kapalı balkonum olmadığı için evimde daha serin olan mutfakta. Şimdi ben biryerlerde yanlış yanlışlık yaptım ki açelyamın yaprak uçlarında kuruma ve dökülme başladı şu anda çok az ama fazlalaşabilir. Açelyayı alırken o kadar çok düşündüm korktuğum başıma gelicek herhalde. Yardımlarınızı bekliyorum.
dağçiçeği
02-11-2012, 11:28
Sayın Ezo ,bende geçen kışdan beridir açelya büyütüyorum.Su an açelyam sağlıklı gibi.Acelya rutubetli ortamı seviyor ama fazla sulamakta zarar verebiliyor.Saksı toprağı torf ise suyu çok tutacaktır.Bulunduğu ortam havadar değilsede zarar görmüş olabilir , ayrıca suladıgınız suyun kirecinin de önemi var diye düşünüyorum.Tabii ki bunlar benim düşüncelerim.Daha deneyimli birinden yardım almak lazım ama en azından fikir verir diyerek düşüncemi belirtmek istedim.Bol çiçekli günler
ayseldeniz
23-11-2012, 10:12
Sayın zharugba açıklamalarınız beni korkuttu. Dün marketten üzeri bol çiçekli iki tane açelya aldım. Cinslerini bilmiyorum.Açıklamalarınızı dikkate alacağım.Umarım başarılı olurum.Teşekkürler.
yeni bilgi-daha dogrusu acelya çiçekletme siri.akşamlari bi parça buz
ddogan06
01-03-2013, 15:33
Merhaba herkese. Acil yardımınıza ihtiyacım var. Benim beyaz bir açelyam vardı ve yapraklarında dökülme oluyordu. Hem mevsim değişikliği hem de dinleme dönemi olabilir dedim ama sanırım çiçeğim hasta :( Yapraklarında buruşma ve yanmalar var. Giderekte dökülüyor yaprakları. Ben işyerinde yokken sanırım çoğaltmak için bir dalını kesmişler ve küstü herhalde çiçeğim dedim ama bugün iyice baktım ve hasta olduğunu düşünmeye başladım. Resimlerini ekliyorum. Lütfen yardım edin :(
http://g1303.hizliresim.com/17/1/kmjss.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1303.hizliresim.com/17/1/kmjt5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1303.hizliresim.com/17/1/kmjts.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
tourkana
01-03-2013, 16:08
Sayın ddoğan06,
Bonsai bölümünde de yazmış olduğunuz aynı mesajı sildiğimi bilmenizi istiyorum.
Açelyanıza suyu tam verdiğinizden emin olun, yanlardan veya toprak çatlaklarından akıp gidiyor olabilir mi ?
Sadece toprağını sulayın, asla yaprak ve çiçeklerine su değdirmeyin.
ddogan06
03-03-2013, 10:22
Teşekkürler tourkana çiçeklerimi çok seviyorum telaşlandım iki tarafada yazdım farkettim silindiğinizi kusura bakmayın tekrar. Bende iki tane açelya var birinin yaprakları küçük o suya bayılıyor 1 seneyi geçti benimle yapraklarına su püskürtüyorum sürekli. erzurum gibi bir yerde sürekli de çiçek açıp beni mutlu ediyor :) bu açelyamı da ilk çiçeğime heveslenerek almıştım ağaçlar.netteki herşeyi okuyordum açelyayla ilgili buraya yazmadan önce. Suyu sevdiğini ve yapraklarına da su püskürtmek gerektiği yazılmıştı. Ama çiçeğimin ne zamandan beri böyle olmaya başladığını düşününce bu çiçeğimin suyu sevmediğini anladım ve yapraklarına su püskürtmeyeceğim artk. Birde öyle deneyeyim bakalım ne olacak. Teşekkürler tekrar ilginiz için ve tekrar kusura bakmayın konu başlığının dışında soru sorduğum için.
Bunlar da benim açelyalar:
http://www.agaclar.net/forum/1112766-post12.htm
ilknursaracbasi
11-04-2013, 14:22
merhabalar...bi japon açelyası aldım...asitli toprakta yetişirmiş..asitli toprak nedemek ve nereden bulabilirim...yardımcı olursanız sevinirim..şimdide
n teşekkürler cevap için...
arkadaslar benim yaklasik 1.5 aydir bir acelyam var aldigimda üzerinde dolu tomurcuk vardi hepsi acti ve dün aksam baktigimda hafif ciceklerinde büzüsme vardi kendi kendime dedim ki yarin sabah sularsin sus kalmisdir diye sabah su verdim lakin cicekleri daha da büzüstü acaba mevsimi geciyor diye mi olmusdur yaz geliyor diye cünkü onlar kis cicegi oldugu icin ona bagladim ciceklerin büzüsmesinden simdi gölge ama esen balkonuma aldim biraz orda dursun bakalim ne olacak cevaplariniz icin simdiden tsk ederim
sn shenile benimkiler döküldü bile bence çiçeklenme zamanı geçiyor:D
sn kilich bugun acik balkona ama gölgeye aldim acelyami esintili bir yere yine sanki canlandilar :) balkonda kalcak artik acelyam gece de balkonda kalcak :) bakalim ne olacak
evet açelyalar serin (aşırı soğuk olmaz) gölge ve esintili yerleri severler cam balkon gibi bende cam balkona koyardım ama aşırı şekilde güneş alıyor ve şu an içeriden memnuna benziyor
benimkisi komple acik üstünde sadece pergüle var cati katinda oturdugum icin biraz esintili oluyor :) bakalim gece de disarida kalsin ne olacak
inşallah kötü bir şey olmaz:D
Bugün ağaç aş den aldığım açelyam. İnşallah hep böyle çiçekli kalır.
burak_skry
25-04-2013, 22:36
benimde kış ortasında aldığım açelyam şuanda sadece kuru dallardan ibaret üzerinde tek bir yeşil kalmadı yaprak ve tomurcuklar döküldü mevsimsel bir değişimmidir acaba yoksa bir açelya yetiştirme girişimim daha çöpemi gidicek?
sn. burak_skry nin dedigi gibi benim de acelyam yesil yapraklarini döküyüt, acaba bu ölüyor mu demek yoksa insallah kisa yine acar mi demek dir ?
yardimci olursaniz cok memnun olurum .
benim acelyam acik balkonda gölge ve esintili bir yerde duruyor .
burak_skry
28-04-2013, 11:02
işte benin açelyam bu durumda şuan :(
http://img41.imageshack.us/img41/782/img02221.jpg
burak_skry
02-05-2013, 19:24
yok mu hiç yardımcı olabilecek birileri.şimdi ne yapmam gerekiyor açelyalarımın seneyede açması için?
Sn Burak yapabileceğiniz şeyler;
bol su verip toprağı nemli tutmak
gölge ve serin yere koyup
bol bol dua etmek.:D
dalların bir tanesinde hafif yeşilimsi bir yaprak gördüm tek umut kaynağınız diye düşümüyorum.:(
ben benim acelyami daha genis bir saksiya alip gölgede tutuyorum ve bahce topragina ektim ve suanda iyi :). yesil yapraklari hala duruyor. bence sizde deneyin gölge esintili bir yere alin, saksisini degisitirin, biraz büyük saksiya alin ve bahce topragina ekin sn. burak_skry.
saygilarimla
ddogan06
05-05-2013, 13:07
yok mu hiç yardımcı olabilecek birileri.şimdi ne yapmam gerekiyor açelyalarımın seneyede açması için?
Bende forumda yazılanlara göre açelyamın yapraklarını fıs fısla suluyordum ve güzelim beyaz açelyamın yaprakları dökülmeye başladı. Bakmadığım forum kalmadı. Bende iki çeşit açelya var biri daha ince yapraklı biri de biraz iri yapraklı. İnce yapraklı olan suya bayılıyor ama diğeri özellikle de yapraklarına sıkılan suyu sevmiyorlar. Yabancı bir forumda okudum. Burada da aynı sorunla karşılaşan çok kişi var. İş yerindeki bir arkadaşımda aynı sorunu yaşamış yapraklarına su sıktım dedi. bana getirmişti ne yapabilirim diye yapraklarını budadım hep. Çiçekleri ziyan ediyoruz. Bir daha da tövbe yapraklarına su vermem. Sizde büyük ihtimalle açelya bakımından yola çıkarak yapraklarını sulamışsınız. İri yapraklı açelyalat suyu fazla sevmiyor. Özelliklede toprağı torfsa mümkün olduğunca toprağı kurudukça sulayın. Benim yaprakları dökülen açelyam kendine geliyor yavaş yavaş umarım sizinkide kendine gelir ama tamamen kurumuş gibi görünüyor. Dallarını budadığınızda saplarda yaşam belirtisi var mı?
yalınkat
07-05-2013, 00:27
Geçen sonbahar diktiğim Stewartstonian Gable Hybrid Azalea türü açelyam kışı çok güzel geçirdi. 20-25 gün önce üstü tomurcuk doldu. Ancak bir türlü açamadılar. Tomurcukların bir çoğu büzüştü. Benzer bir sorunla karşılaşan oldu mu? Olduysa çözümü nedir, fikri olan varsa çok sevineceğim.
burak_skry
10-05-2013, 22:15
aynı saksi içersinde balkonun gölge bir köşesinde bekletiyorum bakalım arada kireçsiz suyla suluyorum bu yazı orda geçirsin kışa canı isterse açar yoksa yeni açelya alıcaz demektir:(
bay tömürcek
10-05-2013, 22:20
aynı saksi içersinde balkonun gölge bir köşesinde bekletiyorum bakalım arada kireçsiz suyla suluyorum bu yazı orda geçirsin kışa canı isterse açar yoksa yeni açelya alıcaz demektir:(
Açelyanız normalde de orda güneşte mi duruyor yoksa foto çekmek için mi aldınız oraya? Açelya en ufak bir güneşe bile gelemez hemen yanar yaprak döker aslında açelyanız için yapacak pek te birşey kalmamış gibi duruyor hani sağlıklısını bile zor ayakta tutuyoruz bunun hayata dönmesi biraz mucize olur heralde ;)
Ama yide de serin güneş almayan aydınlık bir yere koyun Limon tuzlu suyla sulayın oran olarak ta dilinizi değdirdiğinizde hafif o ekşi tadı almanız yeterli olmuş demektir. Sonra normal olarak rutin sulamaları içme suyuyla yapın aradan 20 gün falan geçince bu sefer aynı oranda suyun içine elma sirkesi karıştırın ekşi tadı alın bunda da. O sirkeli suyla sulayınbelki kurtarabilirsiniz kolay gelsin :)
Açelyalı yol
Bitkiler 50 senelik
birtanecik
23-09-2013, 08:41
Hocam sizi kutluyorum. Süper ötesi
Derya Hanim
23-09-2013, 17:02
Kaynanamin komsusunun uc tane acelyasi var enine boyuna 1 metreden fazla. Bunlardan bir tanesi surekli gunes alan acik bir alanda ve hem cok uzun sure cicekli kaliyor hemde yapraklari surekli yesil kaliyor. Sanirim kimi azelyalar gunese dayanikli olabiliyor
:( Zavallı açelyalarım, Nisan ayında aldığım zamanki hallerinden eser kalmadı. Tek tesellim sadece bir tanesinin de olsa halen canlı olması ve yeni yapraklar vermeye başlaması. Sabırla bekliyorum...
Saat henüz 21 olmadı fakat ben yavaş yazıyorum hazır olsun
Resimlerde hazır
birtanecik
01-10-2013, 18:58
Hocam iyiakşamlar,
Sizin ve diğer açelyalar arsındaki fark bariz bir şekilde gözüküyor. Nasıl oluyor az sonra anlayacağız. Açelya almadım çünkü iyice öğreneyim bitkiyi daha sonra.
Sevdiğiniz ve çelik almaya niyetlendiğiniz açelyayı yazdan iyi bakmanız lazım
Orta yerde henüz açmaya hazırlanan çiçeğin sağından ve solundan uzayan 2 tana sürgün var çeliği bunlardan yapacağız
Bu sürgünlerin daha fazla büyümesini beklemiyaçeğiz tam zamanı
O sürgünü elimizle oradan alacağız bıçak makas asla
Bunu size canlı göstermek ne kadar iyi olurdu
Perlit karışımlı yumuşak toprağa dikiyoruz üzerine fanus geçiriyoruz
Sulayıp toprağı nemli kalacak şekilde tutup ilk yaprağın sürdüğünü gördüğümüz
zaman , zaman zaman fanusu kaldırıp havalandırıyoruz
Yeni çiçek başını gördüğümüz zaman kökünü havalandırmadan yeni saksısına alıyoruz
Güneş göstermiyoruz bol ışık en fazla 15 en düşük 10 bir ortamda baharı buluyoruz
Esas bol çiçeğini önümüzdeki sene bu aylarda vareçek
Limonata sever ama şekersiz yaz boyu ayda bir defa,bende bir limonata hakettimmi ?
birtanecik
01-10-2013, 20:01
Hocam biz acemilere bu çiçek bir boy büyük değilmi? bakımı zor gibi geldi bana? Ben limonata değilde bol köpüklü orta kahve hakkettiniz.
edelvays58
03-10-2013, 10:03
Açelyanın çoğaltılması ile ilgili açıklamalarınıza bayıldım Saim bey. Hemen uygulayacağım. Ve gelişmeleri buradan paylaşacağım. Begonvilin çoğaltılması ile ilgili bilgileri uygulamıştım ve olumlu sonuç almıştım. Köklendirdiklerimi komşuma verdim:-))
Teşekkürler.
gokcegokce
06-10-2013, 14:53
Ben de bugün kendinden geçmiş ve bunun için fiyatı düşmüş 2 tane açelya aldım/kurtardım KİPA'dan. Şimdilik saksı değişimi yapıp funda toprağına diktim, solmuş çiçeklerini topladım, kurumuş dallarını budadım. Yaprakları aşağıya sarkmış durumda, açmayan tomurcukları var. Umarım toparlar.
Deniz Guler
17-02-2014, 18:43
Merhaba,
Acelyami ilk aldigim iki hafta gayet guzel gitti, mutlu gorunuyordu:) Ustten dusun telefonu ile suluyorum, ya hergun ya da gunasiri, yapraklarini bukmesine bagli olarak...iki gun sulamamisim, cicekleri porsumus, bunun uzerine ayni gun icinde iki kez suladim, sonra da cicekleri ve tomurcuklari kahverengiye donmeye basladi..
Benim sorum, ciceklerin ve hatta tomurcuklarin kahverengilesip 'kurumasinin' sebebi ne olabilir acaba? Ben fazla su verip curuttum, sandim, ama tomurcuklar kupkuru oldu..
SImdiden tesekkurler!
çamalti topragi.vegerektigi kadar su .suyun karari önemli
jasminne
09-03-2014, 23:57
Açelyam bir aydır tomurcukta çiçek vermedi bu normal mi?
Dün Sapanca'da bu güzelliğe rastladım. Almasaydım aklım onda kalırdı. :D
Ocak ayında satın aldığım açelyanın saksı ve saksı harcı güzel göründüğü için değiştirmemiştim fakat çiçeğin durumu gün geçtikçe içler acısı bir hal aldığından toprak değişimi yapmaya karar verdim. Kendimce uygun olan harcı hazırlayıp çiçeği saksıdan çıkardım ki ne göreyim; daha evvel bulunduğu küçük saksısından kalıplaşmış torfu ile büyük bir saksıya almışlar ve üzerine bahçe toprağı eklemişler. bahçe toprağıda gayet süzek ve güzel olduğu için kurudukça su vermişim bende. Kökteki torfsa bütün suyu hapsedip çiçeği mutsuzlaştırmış. Şuan yeni toprağında çok keyifli gözüküyor.
Herkese merhaba
Çiçek yetiştirmek konusunda son derece acemiyim, eşimin bana aldığı bir açelya vardı, üzerinde çiçekleriyle geldi ve uzun süre çiçekli kaldı, nerede hata yaptığımı bilmiyorum ama sanırım fazla sudan kökleri çürüdü. Önce çiçekler ve yapraklar tamamen gitti, budadığımda köklerin içinde yeşillik var, ama şimdi ne yapmam gerektiğini bilmiyorum, şu an kök üstünde çokkısa bir dal kaldı ama içi nokta şeklinde de olsa yeşil. torf ekledim ve saksı değiştirdim, ne pahasına olursa olsun açelyam canlansın istiyorum, ne yapabilirim bir fikri olan var mı?
şimdiden teşekkürler.
Ya volna
27-06-2014, 13:59
Merhaba gülayça
Bir acemi olarak ben de aldığım açelyamı ölüm noktasına getirip sonradan kurtarabilmiştim. Forumun ilk sayfaları okursan çok fayda göreceksin. Açelyamın önce çiçekleri sonrasında da - neredeyse- tüm yaprakları döküldü. Forumu okuyunca anladım ki az su verip sıcak yerde tutuyormuşum. 1-2 hafta forumda tarif edilen 'sera uygulamasını' yaptım ve minik minik filizler çıkmaya başladı. Ayrıca toprağını kontrol edersen de iyi olur. Umarım yardımcı olmuşumdur.
kelebek çalısı
11-07-2014, 20:24
Açelyam çiçeklerini artık bitirdi. Formu gayet güzel, dengeli ve kompakt bir görünümde. Üstelik yeni yapraklanmalar da başladı. Budamak istemiyorum. Çünkü budanacak bir nokta dahi göremiyorum. İlk kez açelya bakıyorum. Sadece saksı değişimi ve toprak tazeleme yapma fikrim var. Çiçekler geçtiğine, yeni yapraklanmalar başladığına göre doğu bir zaman diye düşünüyorum.
Sormak istediğim konu, açelyayı gerekli olmadıkça budamamak gibi bir hareket doğru mudur?
Bu da benim kızım ;) Şimdi çiçeksiz yemyeşil gerçi ama olsun :)
eneskrky
29-09-2014, 17:51
merhabalar bende de açelya çiçeğinden varda ben bunu bahçeme diktim kışım soğuklara dayanıklı bir bitkimidir bu ? (istanbuldan)
İki tane açelyam var, baharda çiçekliyken almıştım. Çiçekleri döküldükten sonra yazın tekrar çiçeklendi. Bu arada bir tanesi yeni sürgün verdi, diğeri daha yavaş gelişiyor. Saksıları küçük, toprakları az. Tam saksı değişimi ne zamandır, budamayı nasıl/ne zaman yapmalıyım diye forumu karıştırmaya başlamıştım ki tekrar yeni tomurcuklanmalar gördüm. :S Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Deneyimli arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.Yardımcı olursanız sevinirim.
iki adet açelyam var biri beyaz biri kırmızı beyazı çiçekler yapraklardan daha fazla ve capcanlı
kırmızısı oda bol çiçekli fakat çiçekleri bozuluyor küfleniyor sanki çok çelimsiz acaba çözümü nedır
orkide-filizi
02-01-2015, 12:36
iyi günler. İnternette dolaşırken tijli açelya diye bir şey gördüm. Biraz daha araştırınca tijli güllerin de olduğunu gördüm. Bir gövdenin üstündeki bitkiler şeklinde bunlar. Peki bunlar açelyanın farklı bir türü mü yoksa açelyanın aşılanması yöntemiyle filan mı elde ediliyorlar?
Açelyam uzun zamandır tomurcukta fakat açtığını bi göremedim. Nerde hata yapıyorum bilmem. Limon tuzu verdim, sıvı gübrede verdim düzenli olarak. Şu günlerde ise, ısıtılmayan iç mekanda.
casperia
21-03-2015, 16:30
iyi günler.
3 ay önce aldığım açelya Bolu 'da yarı kapalı balkonumda +5 ile 25 derece arasında duruyor.saat 14 e kadar güneş görüyor. Önünde başka bir bitki yarı gölgeleme yapıyor.
Toprağını hiç kuru bırakmamak şartı ile günaşırı suluyorum.
Şimdiye kadar 2 kez açelya-ortanca için olan sıvı gübrelerden verdim.
İlk başlarda muhtemelen iklim değişikliğinden olsa gerek üzerindeki çiçek tomurcuklarına rağmen sürgün verdiler. çiçekleri açmadı.
Fakat son zamanlarda eski ve yeni yapraklarında kuruma oluşmaya başladı. Sebebi konusunda fikri olan var mı ?
şimdiden teşekkürler
bağ bahçe
22-03-2015, 21:40
Daha serin, esintili ve gölge bir yere alıp, yapraklarını da sulayın. Kullandığınız suyu 2-3 gün dinlendirip öyle kullanın.Toprağını kontrol edin, sıkışık olabilir.25 derecede mutlu olmaz. Kolay gelsin.
Bende iki hafta önce pazardan iki tane fide olarak açelya aldim. Küçük siyah poşetteydi eve getirip hemen torfa ektim. Bilmiyordum onun başka toprak sevdigini, okuyarak arastirarak ögrendim ki sivi besini de farkliymis.internetten siparis vericem ama sizce ne zaman toprak degisimi yapmam gerekir?? Şuan da İstanbul tam da esintili hava yirmili derecelerde seyrediyor.henuz uzerinde tomurcuk yok ve torfta olmasinin da eksikligini gözlemlemedim yani yeni yaprak çıkarmaya devam ediyor ikisi de. Bu durumda ne önerirsiniz?? Yardiminiza ihtiyacım var...
2 tane açelyam çiçekçiden aldığım haliyle çiçek açtı kurudu şimdi hiç tomurcugu yok ne yapmam gerekiyor **** yazın asla çiçek açmazmı?
Mücevher Çalısı
02-06-2015, 15:04
556755
556756
Beni 50 metre öteden çeken güzellik. Yaşadığı yer Gazi Üniversitesi...
sıdıkaakgül
02-06-2015, 19:09
556755
556756
Beni 50 metre öteden çeken güzellik. Yaşadığı yer Gazi Üniversitesi...
bende Ankarada yaşıyorum ama kaç tane açelya aldıysam kurudu,bende sanırım ankarada yetişmiyor diye düşünüyordum,ama bu çiçek gazi ünüversitesinin bahçesinde maşallah çok güzel olmuş,inanın gidip göreceğim,vede en kısa zamanda açelya alacağım.
cengizildas
05-06-2015, 21:03
Sn. Mücevher Çalısı, o resimdeki bildiğim kadarı ile yer açelyası. Saksı açelyasından farklı.
irmakysel
07-06-2015, 16:19
açelyamın çiçekleri kuruyup dökülüyor biri bana neden olduğunu yazabilir mi.
irmakysel
07-06-2015, 16:44
biri nedenini söyleyebilir mi
cengizildas
10-06-2015, 15:23
Sn. İrmakysel, bu sayfayı başından itibaren okursanız size çok sağlıklı bilgiler bulabilirsiniz. Belki suyuna dikkat edeceksiniz, belki yerine. Ama çiçeklenme zamanını da okumalısınız. Kalın sağlıcakla.
hasan_26
10-06-2015, 19:47
çok güzel maşallah
ALLAHTAN ümit kesilmez siz bakıma devam edin,,,,
Bugdaytanesi
01-08-2015, 13:12
Benim minik açelyam da böyle. Baharda arkadaşım vermişti. Aldığımda çiçeği yoktu. Yeni sürgünler verdi ve şimdi tomurcukları var. Paylaşılan mesajlarda çiçeklenme dönemi kış gibi görünüyor. Şimdi tomurcuklanması normal mi? Sıcaktan dolayı tomurcukları kurumaz umarım. Çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum
Yoksa sizin açelyalarınız açmıyor mu? Hıhhh :o şimdi burda üzeri çiçekler kaplı fotoğraflar yağarmış, bende deli olumuşum :D
Bugdaytanesi
09-01-2016, 21:28
Amacım delirtmek değil, yanlış anlaşılmasın.. Açelyamı şımartmak istedim ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.