View Full Version : Topraksız tarımda amatörler için gübre ve besleme tekniği
megbilgi
10-05-2016, 18:28
Merhaba
Ben yaklaşık 1 - 1,5 senedir amatör olarak topraksız tarımla ilgileniyorum.
İlk başladığımda herkes gibi internet üzerindeki bilgiler ile birşey yapabilirimiyim dedim ve ilk uygulamayı durgun su tekniği ile yaptım.
Bir kovanın kapağında 3 delik açarak buraya delikli saksı içinde domates fideleri yerleştirerek başladım. Bu forumda çoğu kişinin yaptığı gibi ilk olarak kudret beyden gübre temin ettim.
Durgun su kültürünün amatör başlangıç için iyi olduğunu ancak tatmin edici bir yetiştiricilik yapılamıyacağını anladım. Özellikle domates gibi bir seçenek amatör topraksız tarımcı için uygun olmadı. Birkaç domates aldım ama pek birşey anlamamıştım.
Daha sonra bu iş için en iyi tekniğin dutch bucket tekniği olduğu araştırmalarımda gördüm. Amatör bir topraksız tarımcı kesinlikle bu yöntemle başlamalı ve bu şekilde bir düzenek kurmalı. Birçok prof. serada bile kullanılmakta.
Dutch bucket sistemindeki saksıları tartes den temin ettim. Balkonda bunlara uygun bir düzenek kurdum. Balkonum çok büyük olmadığı için ancak 14 saksıyı biraz sık olarak hesap kitap yaparak yerleştirecek şekilde bir sistemi kendim dizayn ettim. Fotoğraflardan belki biraz görünüyordur.
Dutch bucket sistemlere en güzel hindistan cevizi kabuğunun uygun olabileceği bu şekilde üsten verilen sulama suyunun hızla alt kısımdan alınabildiğini tesbit ettim yani bir nevi yıkama ile beslemeyi bu şekilde yapabilirdim.
Bunları geçen sene bitirdim ve ilk uygulamayıda badem salatalık fideleri ile yaptım.
Bu arada daha önceki uygulama kullandığım gübreler bittiği için nasıl bir gübreleme tekniği kullanılabilir bunu araştırdım. Burada anlatılan tüm teknikler tamamen uzman seralar için kullanılan tekniklerdi ve uygulamasıda oldukça zorluklar gösteriyordu. Amatör bir topraksız tarımcının bu hesap kitapla uğraşması uygun görünmüyordu.
Yurtdışı sitelerinde yaptığım araştırmalarda ve bir kaç sera gezintisi sonrası araştırmalarımda gübrelemenin seralarda kullanılan şekilde yapılabilmesi için bitkiye verilen gübrenin verildiği kadar bitkiye ne kadar geçtiğininde hesaplanması lazımdı. Yani PH - EC yi ölçtüğünüz gibi bitkinin yaprağında bu gübre ne kadar alınıyor bunuda hesaplamanız lazım aksi durumda tüm o hesapları yapmanızın bir anlamı yoktu.
Bunun üzerine dutch bucket sistemini kurduktan sonra kendi geliştirdiğim bir gübreleme sistemini uygulamaya karar verdim.
Bir ziraat kitabında iz elementlerin bitki üzerindeki etkilerini okurken bu elementlerin NPK denilen temel gübre elementinin bitki üzerinde yayılması amacı ile kullanıldığını okumuştum.
Bunun üzerine gübretaşın combi iz element gübresi ( yapraktan verilen ) nin bu iş için kullanılabileceğini düşündüm ve o şekilde uyguladım. İlk uygulamamda 2-3 kez uyguladım, ancak daha sonra bitkiye bunun bir yararını görmediğim için 2. 3. uygulamalarımda bir kez yapılmasının yeterli olduğunu gördüm.
Amatör kullanımda mikro elementi bitkiye bir kez vermeniz yeterli olur.
Onuda yaprak gübresi ( combi olanlar ) ile yapabilirsiniz.
Mikro elementler bitkide dönüşümler ile aşağı yukarı hareket ederler ( kök - sap - yaprak )
Makro ( NPK ) ise yaprak ve meyvede birikir. Bu nedenle NPK yı sürekli takviye etmeniz gerekli. NPK nın taşınmasında ise mikrolar devreye girer. Mikrolar olmazsa NPK taşınması yavaş olacaktır.
Mikrolar insan vucudundaki akyuvarlara benzerler, oksijenin taşınması gibi NPK nın taşınmasını sağlarlar...
Hiç kullanmamanız durumunda bitki size bunu söyler. Sararır, solar yavaşlar.
Dediğim gibi sisteme bir kez mikro vermeniz evdeki uygulamalar için yeterde artar bile.
...
Benim kullandığım yöntem bu.
Bitkiye 30-40 günlük olduğunda bir kez yapraktan sıvı combi gübre veriyorum.
...
İz elementlerinin çoğunu içeren bir combi sıvı gübreyi yapraktan bir kez uygulamanız yeterli. Takip edersiniz eğer bir şekilde bitkide bir eksiklik oluşursa yenilersiniz. Uygulamasıda oldukça kolay...
Önemli olan NPK nın sisteme dahil edilmesi ve çalışması idi. NPK olarak piyasa satılan birçok çeşit mevcut. Bunların arasında en kuvvetli gördüğüm NPK 20-20-20 gübresini besleme suyu içinde eriterek kullandım. Bu şekilde bitkiye uyguladığımda hiçbir sorun çıkmadı.( NPK nın gelişme - çicek - meyve dönemlerinde oransal olarak çeşitlerinde bu dönemlere uygun kullanabiliriz sanırım ama buna hiç gerek olduğunu bizler için düşünmüyorum, onu bu işten para kazanmak isteyenler düşünebilir. )
Yaptığım araştırmada Kalsiyum ve Magnezyum elementleri mikro element ( combi içinde yoktu ) eksikliği olacak diye bekledim ama olmadı. Sanırım kullanma suyunun içinde yeteri kadar kalsiyum ve magnezyum bulunuyor. Eğer bir eksiklik görülürse aynı şekilde sıvı kalsiyum-magnezyum besinini yapraktan vermek mümkün ama gerek kalmıyor.
Su deposunda da hava taşı ile su içine hava eklemesinide yapmayı ihmal etmedim.
Bu şekilde şu anda dutch bucket sistemimde 4. sebze dönemini geçiriyorum ve sistemde şu anda domates ekili durumda ve aynı şekilde gübreleme uygulanıyor.
Gübreler oldukça ucuz ve çabuk elde ediliyor. Gübretaşın sitesinden çok uygun fiyata online satın alabilirsiniz.
Biz amatörler için en uygun yöntem bana göre bu şekilde...
Dutch bucket sisteminde 1 yılı değişik zamanlara bölerek hiç boş zaman bırakmadan aşağıdaki ürünleri yetiştirdim. Sistemde tek tip ürün beslenmesi önemli çünkü besinler buna göre alınıyor ( İzmir için )
Ekim - Ocak - Salatalık
Ocak - Şubat - Fındık Turp
Şubat - Nisan - Marul
Nisan - Eylül - Domates
Sistem hiç boş kalmadan bu şekilde 1,5 senedir çalışıyor.
Hergün PH ve EC si mutlaka ölçülüyor ve bir EXCEL dosyada tutuluyor ayrıca notlar alınarak bir sonraki üründe hataları azaltma yoluna gidiliyor. Burada da PH ın o kadar önemli olmadığını asıl EC nin topraksız tarımda önemli olduğunu tesbit ettim, tabii ki amatörler için... PH o kadar çok yükselmiyor zaten bu nedenle ölçmenizin bir anlamı yok. Bitki %30-40 ph toleransı ile gayet güzel beslenmeye devam ediyor.
...
Besleme yönteminde yukarıdaki sistemden ayrı olarak çalıştığım ve dünyada ilk kez denenecek bir yöntem üzerinde de çalışıyorum. Eğer uyguladığım yöntem sağlıklı çalışırsa sanırım seracılıkta bir çığır olabilir. 10 kata kadar verim artışı yaşanabiliyor ve hasada gelme süreside oldukça azalıyor. ( Elementlerin iyonlaşma ve bitkiye geçmesi ile ilgili bir teknik, biraz mesleğimle ilgili )
...
Aşağıdaki salatalık görüntüleri geçen seneki yetiştirme dönemine ait ve yukarıda anlatığım teknik ile beslendiler. 14 fideden yaklaşık 350 - 400 badem salatalık elde edildi. Salatalıkların cinsi gereği ( badem salatalık ) ağırlıkları 150 - 200 gr arasında değişiklik gösterdi.
Not : Topraksız tarım ve diğer tarım çalışmaları ile ilgili olarak sitemizde sosyal paylaşımlar yapıyoruz
Sizide aramızda görmek isteriz.
https://bahcetohum.com
...
megbilgi
10-05-2016, 19:24
Yetiştirme döneminin ikinci ürünü olarak fındık turp yetiştirdim ancak onların fotoğraflarını bulamadım. Onlardaki ürün 14 saksı için 6 şar adet yetiştirdim ve oldukça güzel bir ürün hasadı oldu. Hatta son günlerde çicek bile açtılar.
...
Üçüncü dönemde ise aynı teknikle Marul yetiştirdim aşadaki fotoğraflar bu marullardan 3 çeşit marul denemesi yaptım. Yine 14 adet saksıda
Kıvırcık - Baş salata - Iceberg ( En iyi ürün kıvırcık marulda elde edildi. )
Iceberg de oldu ancak havaların sıcak gitmesi nedeni ile iceberg göbeği dağınık hale geldi.
611299
611300
611301
...
Sistemde şu anda domates ekili ve tohumdan itibaren 34. gününde ve yine aynı teknikle beslenmekte. İlk temel element yaprak uygulaması dün yapıldı.
611302
611303
...
Yetiştirmekte olduğum tüm bitkiler tohumdan itibaren kendi tarafımdan yetiştirilmekte dışarıdan fide alınmamaktadır.
...
Teknik hakkında sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.
...
selimkuntay
10-05-2016, 19:40
Önemli olan NPK nın sisteme dahil edilmesi ve çalışması idi. NPK olarak piyasa satılan birçok çeşit mevcut. Bunların arasında en kuvvetli gördüğüm NPK 20-20-20 gübresini besleme suyu içinde eriterek kullandım. Bu şekilde bitkiye uyguladığımda hiçbir sorun çıkmadı.
Kaç gram gübreyi, kaç litre suda eriterek kullandınız. EC değerini. Ne oldu? Domates, hıyar, kıvırcık için aynı oranı mı kullandınız?
megbilgi
10-05-2016, 19:48
Kaç gram gübreyi, kaç litre suda eriterek kullandınız. EC değerini. Ne oldu? Domates, hıyar, kıvırcık için aynı oranı mı kullandınız?
Ben EC yi baz alıyorum.
Hangi bitki hangi EC değeri istiyor ise sulama suyunun EC si o değere gelene kadar NPK eklemeye devam ediyorum. EC değerine ulaşınca kesiyorum.
Salatalık için 2
Marul için 1,5
Domates için 3
alıyorum
Yani litre - gram oranı geçerli değil. EC yi 1 litre içinde bu değerlere getirebilirsiniz. 100 litre içinde size kalmış.
...
kiziltan
10-05-2016, 19:57
Tesekkurler.
Su besin isini basitlestirmekte ikinci baslik oldu, moda oldu galiba !
Sistem basit, gubre basit !
Dutch Bucket sistemi kurulumu ve sulama sekil/rejimi hakkinda bilgi verirseniz basliga gelenler baska yere gidip ugrasmadan tam olarak fikir edinirler.
Saglicakla kalin, bizimle kalin.
megbilgi
10-05-2016, 20:04
Tesekkurler.
Su besin isini basitlestirmekte ikinci baslik oldu, moda oldu galiba !
Sistem basit, gubre basit !
Dutch Bucket sistemi kurulumu ve sulama sekil/rejimi hakkinda bilgi verirseniz basliga gelenler baska yere gidip ugrasmadan tam olarak fikir edinirler.
Saglicakla kalin, bizimle kalin.
Yukarıda dediğim gibi 1,5 senedir kullanıyorum.
Dutch Bucket saksılar mevcut bunlardan tartes alınarak yerinize göre bir sistem kurabilirsiniz. Saksıların çıkış yerlerine 50 mm lik pis su borusunu delerek üste gelecek şekilde ekleyebilirsiniz.
Youtube da bir çok örnek mevcut.
Bir örnek
https://www.youtube.com/watch?v=FJpxiEXPkXQ
Sulama şekli üsten ve rejimide ortam sıcaklığına göre değişmekle birlikte günde 4-5 kez 15 dk yeterli oluyor.
idris şenol
10-05-2016, 20:12
sayın megbilgi desenize boşuna bir birimizi üzüyoruz:))
topraksız tarımda yapılan en büyük hata örnek 10 litre suya 100 cc besin ec 2000 civarı oluyor...! yetiştirmek istediğimiz üründe 2000 ec yeterli deyip geçiliyor
suyumuzun kalitesi hava sıcaklığı ec yi en üstlere çıkarıp bitkimizi öldürüyor
oysaki ph ortalam 6 00 ec bitkiye göre en düşük ec başlasak sorun olmayacak
megbilgi
10-05-2016, 20:22
sayın megbilgi desenize boşuna bir birimizi üzüyoruz:))
topraksız tarımda yapılan en büyük hata örnek 10 litre suya 100 cc besin ec 2000 civarı oluyor...! yetiştirmek istediğimiz üründe 2000 ec yeterli deyip geçiliyor
suyumuzun kalitesi hava sıcaklığı ec yi en üstlere çıkarıp bitkimizi öldürüyor
oysaki ph ortalam 6 00 ec bitkiye göre en düşük ec başlasak sorun olmayacak
Aynen öyle bitkinin EC si ve PH ı önemli.
PH - EC ölçme cihazınız mutlaka olmalı, onsuz takip etmeniz çok zor.
...
PH yükselmesi çok olmuyor. Yani 8-9 lara çıkması çok nadir, hatta hiç olmaz. Su eklemeyi otomatik hale getirdiğinizde buda meydana gelmiyor zaten.
Ben yukarıdaki sistemde su eklemesini direkt musluğa eklediğim bir şamandıra ile otomatik hale getirdim. Nerede ise 4-5 aydır ph 6,5 nin üstüne çıkmadı.
...
idris şenol
10-05-2016, 20:33
çeşmeye deyilde bir tank vasıtasıyla ihtiyaca göre 100 litreli bir su tankına şamandıra ile ph 6.00 ayarlayıp sisteme verirsek bize sadace ec ayarlamak kalıyor
1,5 litreye ph 7 ,40 olan çeşme suyuna 2 damla sülfürik asit ortalama ph 5, 80 ile 6 arasında tutuyor
megbilgi
11-05-2016, 08:10
Yukarıda söz ettiğim gübreleri online bu siteden satın alabilirsiniz.
Fiyatları diğer yerlerden çok daha uygun.
Tarımsal Ürünler (http://www.gubretasbahcem.com.tr/tarimsal-urunler)
...
Benim kullandığım combi gübre
http://www.gubretasbahcem.com.tr/combi-1-kg
ve NPK gübre
http://www.gubretasbahcem.com.tr/202020-1-kg
...
idris şenol
11-05-2016, 09:56
SAYIN megbilgi çalışmalarınızı ilgi ile izledim ancak kimseyi yanlış yönlendirmeyelim
Dünyada kabul görmüş formül ve sistemleri yabana atmayalım
sudaki olması gereken ppm deyerleri topraksız tarımın olmazssa olmazları
sizin bahsettiğniz şekilde ürün yetiştirlebileceğnizi bize gösterdiniz
geçen ay agro topraksız tarımın serasını uzaktanda olsa dolaştım şu ağna kadar gördüğüm topraksız tarımın muhteşem oluşumu beni hayretler içersinde bıraktı
durmak insana yakışmaz DURMAK DEMEK GERİLEMEK demektir sloganı ile
ilk başlarda 20.20.20 dengeli gübre ile daha doğrusu yeni başlayanlar için muhteşem bir refaranssınız elinize emeğnize sağlık
yine söylüyorum affınıza sığnarak bu şekilde ticari anlamda yetiştircilik mümkün deyil
megbilgi
11-05-2016, 10:54
SAYIN megbilgi çalışmalarınızı ilgi ile izledim ancak kimseyi yanlış yönlendirmeyelim
Dünyada kabul görmüş formül ve sistemleri yabana atmayalım
sudaki olması gereken ppm deyerleri topraksız tarımın olmazssa olmazları
sizin bahsettiğniz şekilde ürün yetiştirlebileceğnizi bize gösterdiniz
geçen ay agro topraksız tarımın serasını uzaktanda olsa dolaştım şu ağna kadar gördüğüm topraksız tarımın muhteşem oluşumu beni hayretler içersinde bıraktı
durmak insana yakışmaz DURMAK DEMEK GERİLEMEK demektir sloganı ile
ilk başlarda 20.20.20 dengeli gübre ile daha doğrusu yeni başlayanlar için muhteşem bir refaranssınız elinize emeğnize sağlık
yine söylüyorum affınıza sığnarak bu şekilde ticari anlamda yetiştircilik mümkün deyil
Zaten ticari olarak bir şey demedim :)
Amatör olarak yazdım tüm herşeyi. Ticari yapacaksanızda en fazla %10 fark yaratacaktır ( 10 ton üretimde 1 ton gibi... ). Çok yüksek üretimlerde belki bu fark ticari olarak işe yarar ancak evde bizim için bir anlam ifade (10 kiloda 1 kilo ) etmiyor...
...
kiziltan
11-05-2016, 11:32
Son gunlerde acilan iki baslik amatorler icin cok detayli gubre gerekmedigi konusunu isledi, bence dogru. Ticari olmadikca fazlasina gerek yok. Ticari yapanlar sadece formulle degil yaprak analizi gibi islerle de ilgilenmek durumunda. Ticari yapmak cok zor.
Arkadaslardan dogru birimlerde besin uretenler de ticariye girmiyor zaten. Ilgi alanlari kimya, ve dogru karisimlar hazirliyorlar. Diger arkadaslar cok ugrasmadan balkonda birseyler yetistirme pesinde, yapiyorlar.
Benim icin bu arkadaslarin hepsini tebrik ve takdir etmekten baska birsey olamaz. Hepsinin yaptigi dogru kendi icerisinde dogru. Baslangic gerekceleri ve tercihleri farkli okadar, hepsinn yaptiklarini tebrik ediyorum.
kiziltan
12-05-2016, 13:16
Link verdiginiz NPK 20-20-20 ve Combi gubreler birer kg.lik ambalaj.
Bunlari hangi oranlarda kullaniyorsunuz, NPK 20-20-20 kac lt solusyonda kac gr ? Bir defada verdiginiz Combi seyreltigi nekadar, seyreltinin oran gram/lt nekadar ?
Birer kg alirsak nekadar solusyon gubremiz olacak hesabini yapmak istiyorum.
Elbette mevsim ve ceside gore degisecektir ama, bu solusyonlarla kac kok hiyar yapabiliriz ?
Saglicakla kaliniz.
megbilgi
12-05-2016, 13:50
Link verdiginiz NPK 20-20-20 ve Combi gubreler birer kg.lik ambalaj.
Bunlari hangi oranlarda kullaniyorsunuz, NPK 20-20-20 kac lt solusyonda kac gr ? Bir defada verdiginiz Combi seyreltigi nekadar, seyreltinin oran gram/lt nekadar ?
Birer kg alirsak nekadar solusyon gubremiz olacak hesabini yapmak istiyorum.
Elbette mevsim ve ceside gore degisecektir ama, bu solusyonlarla kac kok hiyar yapabiliriz ?
Saglicakla kaliniz.
Combi yi üzerinde yazan değere göre kullanıyorum 1 litreye 1 tatlı kaşığı ( 1-2 gram geliyor ) gelecek şekilde. Elimde 2 litrelik su püskürtücü var. Onu doldurup 2 kaşık kullanıyorum.
1 kg combi sanırım bana yıllarca yeter :)
NPK yı ilk denemek amacı ile 1 kg almıştım onuda yukarıda yazdığım gibi benim su deposu 70 litrelik onu günlük EC değerini ölçüyorum üretimdeki sebzenin istediği EC değeri ne ise ona gelinceye kadar ekliyorum.
Burada bir ek yapayım NPK yı daha önce yüksek konsantrasyonlu olması için 1,5 Litrelik pet şişe içinde karıştırıp stok olarak tutuyorum böylece her seferinde eritmek zorunda kalmıyorum. Bu konsantre çözeltiden 50 - 100 ml kullanarak EC yi istenen değere getiriyorum.
1,5 Litrelik NPK çözeltisi için 250 gram NPK kullandığımda bu konsantre çözeltinin EC si 20.0 ye kadar çıkabiliyor. NPK toz olduğu için konsantre çözeltiyi istediğinin yoğunlukta elde edebilirsiniz ne kadar çok toz koyarsanız elinizdeki çözelti o kadar yoğun olacaktır.
Daha önceki salatalık denemesinde 14 kök salatalık tahmini olarak 500 - 600 gram kadar NPK yediler. Tahmini diyorum çünkü bu şekilde bir değer tutmuyorum...
NPK 1 kg olanı bana 3 dönem sebze sezonunu tamamlattı şimdi 5 kg olandan sipariş vereceğim böylece daha ucuza da gelmiş olacak.
...
Deneme yanılma ile çok başka yöntemler bulabilir. Önemli olan gözlem ve bitkiye istenileni nasıl verebilirim arayışı.
Mesleğim ( Elek - Elektronik Müh - 25 yıllık ) gereği araştırmayı çok severim ve pratik yöntemleri kullanırım ( sistem programcılığından gelen birşey sanırım )
...
Yazmışken devam edeyim...
Ülkemizde benim bildiğim 60-70 civarı üniversitede ziraat bölümleri var. Ancak bu ziraat bölümleri ne iş yapıyor anlamış değilim. Topraksız tarımla ilgili elle tutulur 4-5 yayın haricinde ( onlarda sanırım prof olmak için zorla yazılmışlar ) doğru düzgün birşey yok. Çok zayıf...
Araştırdım taradım tez konuları bile çok çok az.
Yurtdışı kitap ve kaynak istemediğiniz kadar fazla, hatta o kadar çok ki detaylarına varıncaya kadar inmişler amazon.com dan bir kez aramanız basitce ne olduğunu anlamanıza yetiyor.
( Linkinide ekleyeyim belki isteyen olur
http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_n_11?fst=as%3Aoff&rh=n%3A283155%2Ck%3Ahydroponics&keywords=hydroponics&ie=UTF8&qid=1463054164&rnid=2941120011
)
Ziraat bölümlerinin bu konulara acil yer vermeleri ve buradaki öğretim elemanlarının bir an önce yayınlara başlamaları lazım.
Başka bir başlık altında kesme çicek üretiminde topraksız tarım kullanılabilir diye bu forumda konu açmıştım. Orada kimse bilmediği için yorum bile yapılamadı :)
O konuda burada
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/35411.htm
Hollanda kesme çicek konusunda topraksız olarak üretim yapıyor ve dünyada zaten birinci olduğu konuyu artık bizim ulaşabileceğimiz boyutlar aşmış olarak karşımızda. Bugün Türkiyede satılan kesme gülllerin birçoğu hollandadan geliyor. Türkiyede kesme çicek konusunda topraksız üretim yapan sayısı ne kadar bilmiyorum ama oldukça azdır...
...
Durum bu :)
...
kiziltan
13-05-2016, 09:54
Mikro elementler hakkinda, bunlar asagi yukari hareket ederek diger elementleri bitkinin bolumlerine tasir aciklamasini yapmissiniz.
Bu durumda bunlarin surekli olarak verilmesine gerek kalmadigini neticesine varmissiniz.
Biz surekli verirsek , bitki ihtiyaci olandan fazlasini alip depoluyor mu ?
Ihtiyacini aldiktan sonra solusyonda kaliyorsa bu sefer EC yukselmesi olacaktir ki bunu diger elementlerin sirkulasyonu nedeniyle anlayamayiz. Anlamamiz icin atomic absorption ile sivida analiz yapip konsantronlari bulmali ve artis varmidir diye bakmaliyiz.
\bitki buyudukce alyuvarlar gibi calisan bu elementlerin bitki icerisindeki miktarini artirmaya gerek yok mu? Varsa tek bir uygulama yetersiz kalir belli araliklarla vermek gerekir. Ya yapraktan bir kac sefer vermeli, ya da solusyonda bulunmali ve gereken eklemeyi bitki kendisi solusyondan almali.
Konu onemli, bununla ilgili makale ve ya link varsa lutfen bildiriniz. Belki birlikte baska seyler buluruz.
Ziraat fakültelerinin bütün denemelerine bakın hiçbiri farklı birşey denemez. Ya uygulanan azot miktarını değiştirir ya da ortam denerler. Aslında bunda üniversitelere ayrılan ödeneğinde yetersizliği var. Yüksek lisans denemesi için 5000 tl lik bir bütçeniz var. Var olan sistemin üzerine birşeyler denemeye itiyor bu sizi. Yeni bir sistem denerseniz bu para yetmeyecektir. Hiçbir özel firmada sponsor olmuyor. Sonrada dediğiniz gibi profesörlük puanını doldurmak için yazılmış uyduruk makaleler çıkıyor ortaya. Normal bir vatandaşta serasında azot miktarını değiştirerek deneme yapabilir ozaman üniversitelerin ne anlamı kalıyor?
kiziltan
13-05-2016, 10:52
Universitelerin ve ogretim elemanlarinin yazdigi seracilik ve topraksiz tarim kitaplarinin birkismini inceledim. Tamami dis kaynaklardan gelme ve uzerine konan bir bilgi yok.
Aklima takilan seyler var, belki yanlis dusunuyorum ama bazilarini yazayim.
1- Hersene sel nedeniyle ozellikle Kumluca`da elden giden sera ve mahsul oluyor. O bolgede arazi zaten tasli, toplamaniz gereken tas var. Neden kimse bunlari toplayip topraksiz tarim serasinin tabanini 1-1.5 metre yukseltmez ? Dolu aylonu parcalasa bile iceri gelecek su olmayinca tabanda sisteme zarari 100 % olmayacak.
2- Seralar ve kullanilan naylon bu isin oncusu Hollanda standartlarinda. Onlarin ortalama, max ve min gunisigi alim degerleri bizden dusuk oldugundan isik gecirgenligi yuksek malzeme kullaniyor. Bizde yazin golge yapsin diye surekli golgelik atiliyor. Neden hesap yapip bastan ona gore yapmiyoruz ?
3- Antalya zaten toprakli tarima uygun, yaylaya dogru cikip tarima elverisli olmayan yerlerde tabani betonlayip topraksiz serasi kurmuyoruz?
4- Kendi cesitlerimizi, ornegin Canakkale domatesini bu sistemlerde deneyip gelistir miyoruz?
5- 20.000 m2 topraksiz seranin tamamina domates dikip, musteri olmayinca neden aglasiyoruz, neden kimse urun cesitliligini anlatmiyor ?
6- Neden sera otomasyon sistemleri icin bir ziraatci ile bir mekatroncu birlikte tez yazmiyor ? Prototip gelistir miyor?
7- Topraksiz tarim urunlerinin raf omru konusunda tek arastirma , disaridan kopyala tercume et yapistir haric , var mi ?
8- Neden kendi endemik urunlerimizin F1 leri yapil miyor ?
Bu nedenler bitmiyor ki. Kucucuk Hollanda neler neler uretip satarken biz bakiyorsak biryerlerde hata var, hata belli, arastirmaya baslayan ogretim uyesini adamlar bulup kapiyor, vizesini muracaat etmeden onune koyup, gel bizde calis diyorlar.
Internetten bakin, 1000 donumu 1 milyon TL araziler var, kimsa besiciye al burayi yap kendi merani, sut 25 krs malolsun, besi hayvaninin buzagi alim sonrasi masraflarini yariya indir demiyor. Sut 25 Krs olsa , 6kg sut i kg peynir dersek , peynir kilo 150 Krs, uretim ve ambalay olsun okadar eder peynir Kg maliyeti 3 TL. 17 Kg peynir toptan fiyati 150 TL civarida olduguna gore hesabi siz yapin. Ureticiye sut maliyeti 80 Ks satis 1 TL o da alabilirse. Merasi olsa uretse tenekede 100 TL kar demek 17x6=102 kg sutte 100 TL kar demek. Yani sutu 10-20 krs karla satacagina peynir yapsa litrede 1 TL karla satacak. Var mi 5-6 sut uretiisini biraraya getirip bir mandira kurduran ?
Bu sene zeytin ve zeytin yagi tavan yapti, bakin interette m2 si 3-4 TL ye zeytinlik satiliyor. Paranin nasil kazanilacagina bilmeyen ciftci birakiyor, yol gosteren yok.
Isletme, ziraat, sanayi egitimi alanlar ve verenlere gorev dusuyor ama herkes ekmek derdinde kosmaktan birsey yapamaz halde.
Ne devlet ne universite bu islerin pesinde, sonumuz ne olacak bakalim.
megbilgi
13-05-2016, 10:53
Mikro elementler hakkinda, bunlar asagi yukari hareket ederek diger elementleri bitkinin bolumlerine tasir aciklamasini yapmissiniz.
Bu durumda bunlarin surekli olarak verilmesine gerek kalmadigini neticesine varmissiniz.
Biz surekli verirsek , bitki ihtiyaci olandan fazlasini alip depoluyor mu ?
O kadarına vakıf değilim ne yazık ki.
Bu elementler işleri bitince ne oluyor bilmiyorum. Suda mı kalıyor, bitkide mi. Okuduğum bazı makalelerde yaprak analizlerinde bu elementlere rastlanıyor. Böyle düşünürsek bir kısmı bitkide, bir kısmı suda kalıyor diyebiliriz.
Sürekli vermenin bir anlamı yok diye karar verdim. Çünkü ilk denememde sizin dediğiniz gibi 4-5 kez uyguladım. Daha sonraki uygulamada takip ettim bitkide bir istek olmadı. Bende uygulamadım. Baktığımda sonuç değişmedi ( bana göre )
...
megbilgi
13-05-2016, 14:04
Burada bir yüksek lisans bitirme tezi mevcut.
Organik gübre ile Kimyasal gübre yi topraksız tarımda karşılaştırmış.
Burada yaprak analizi bölümünde dediğim kısımları okuyabilirsiniz.
http://library.cu.edu.tr/tezler/7210.pdf
...
megbilgi
13-05-2016, 14:28
Biraz sistemle ilgili küçük tüyo ve bilgiler vereyim.
Belki işine yarayan olacaktır.
Başıma gelenleri paylaşayım.
...
Su motoru büyük sorun...
Burada söz edilen akvaryum motorları ile bu işi yapmak resmen insana eziyet oluyor.
Hem su debisi zayıf hemde kontrolleri zor. Ayrıca arıza yapma ihtmalleri yüksek.
Ben akvaryum motoru yerine 1 parmak su motoru kullanıyorum.
Burada bir örneği var.
Pkm-60 1 Parmak Su Motoru Su Pompası GittiGidiyor'da 214115986 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/pkm-60-1-parmak-su-motoru-su-pompasi-214115986)
Tüm hırdavatcılarda bulunan bir çeşit.
Bu motor ile yüksek basınçlı su dönüşümünü yapabilirsiniz.
Akvaryum motoruna göre biraz gürültülü çalışıyor ancak günde 4-5 kez 15 dk sesi fark etmiyorsunuz bile.
Bu motorla sulama hem litre olarak yüksek miktarda suyu dönüşütürüyorsunuz hemde motor su dşında olduğu için bakım ve ayarlamalar daha kolay.
Sulama kısmında da her saksıya gelecek şekilde 5 mm lik boruların ucuna takdığım ayarlı kapaklar yardımı ile suyun gelişini ayarlayabiliyorsunuz.
Akvaryum motoru ile uğraşıp durmayın bence hem fiyat olarakda oldukça ucuz.
...
Bu motor çok kuvvetli sayın megbilgi. Yapacak arkadaşlara tavsiyem ana hattan depoya bir bypass sistemi kurmaları yoksa patlatabilir borunun biryerinden. Balkonda değilde terasta 15-20 saksıyla yapacak arkadaşlar kullanabilir bu pompayı bence. Bende okulda denememde kullandım bu pompayı oradan biliyorum.
kiziltan
13-05-2016, 15:10
Soyle bir baktim, domates icin yapilan yaprak analizlerinde domates yetistikce mikro element konsantrasyonu artmis, yani bitki gittikce daha fazla ( ornegin ) Fe tutmaya baslamis.
Bu durumda bitkinin gelistikce besinden daha fazla Fe aldigi anlasiliyor, yani katalizor olarak kullandigini ve Fe tuketmedigini bilsek bile bitki buyudukce kullanacagi ana element miktari artinca kullanacagi katalizor miktari da artacagindan daha fazla mikro element almis ve saklamis.
Gubre solusyonunda mikro element bulunmasi iyi, vazgecmemek lazim, ileri donemlerde de bunu saglamak lazim ama eger yapraktan uygulanacaksa yine de bir kac evrede, yesillenme, cicek acma, meyve ve hasata yakin devrelerde mikrolari vermek lazim diye anladim.
Yine de dikkatle tekrar okuyup baska kaynaklara da bakmam gerek, hem yanilmak istemem , hem de yaniltmak istemem.
Saglicakla kaliniz.
megbilgi
13-05-2016, 15:48
Bu motor çok kuvvetli sayın megbilgi. Yapacak arkadaşlara tavsiyem ana hattan depoya bir bypass sistemi kurmaları yoksa patlatabilir borunun biryerinden. Balkonda değilde terasta 15-20 saksıyla yapacak arkadaşlar kullanabilir bu pompayı bence. Bende okulda denememde kullandım bu pompayı oradan biliyorum.
Ben 14 saksı için 1 seneye yakın kullanıyorum, bir sorun olmadı.
1 parmak çıkışı 1/2 parmak su borusuna dönüştürüyorum böyle olunca basınç daha da artıyor. Tıkanma, suyun az gelmesi gibi bir sorun da yaşamadım.
Sulama uçlarında her saksı için ayrı ayarlamada yaptığım için bir sorun olmuyor.
Oldukça memnunum.
...
14 saksı değil sanırım 100 saksı olsa bana mısın demez. Önemli olan suyu ayarlamak onu ayarlayabildiğiniz sürece bir şey olmuyor.
...
kiziltan
13-05-2016, 15:56
Sn Efe ayni seye yakin soyluyor, emniyet icin motor cikisina bit T baglayip bunun bir ucunu sisteme verin, digerine bir vana koyup sonrasini depoya dondurun. Bu koyacaginiz vanayi kisip acarak sulama hattiniza giden su miktarini ( debi ) ayarlarsiniz risk kalmaz, ayrica geri donen sivi deponun icerisinde bir girdap olusturup cokelmeye izin vermez, deponun uzerinde bir miktar bosluk varsa siviyi havalandirmis da olursunuz. Ileride ayri saksi hatti eklerseniz o cikisi ikinci hatta verebilirsiniz.
Ekrem Çelikcan
13-05-2016, 16:14
bu motor çok iyiymiş benim aldığım ile aynı fiyat neredeyse bendeki şuan işimi görüyor 100 bitkiyi besliyor ama arttırmak istesem gücü yetmez. Bendeki motor bu Hailea Kafa Motoru Hx-6510 720lt /h GittiGidiyor'da 217538877 (http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/hailea-kafa-motoru-hx-6510-720lt-h-217538877). Aslında bu motor 4 metreye su basar ise damdaki drenaj suyunu alt katta balkonda toplayıp tekrar dama depoya yollayabilirim.
megbilgi
13-05-2016, 17:04
Motordan gelen suyun debisi şu şekilde çıkıyor.
Bu orta derecede kapatılmış hali, biraz daha açmak mümkün.
611764
...
Fotoğraf çekmişken domateslerin durumunuda ekleyelim.
Bugün 40. gün bitmiş durumda.
Bakın bakalım bir eksiklik var mı...
...
611761
611762
611763
611765
...
kiziltan
13-05-2016, 17:14
Bu baslikta mi yoksa baska yerde mi bilemiyorum, topraksiz tarim kesme cicekten bahsederken incir fotograflari vardi. Arsivimde olan ve kaloy bir topraksiz incir uretim makalesini buldum. Size gondermek isterim ama dosya pdf olarak bilgisayarda nasil yollarim bilemedim. Oradan link olarak verebilir miyim ? Ben link vermeyi beceremiyorum, aciklarsaniz gondereyim.
Cakisma incir celigini dikerek uc ayda m2 de 3 kg birinci urun, ayni yil icinde ik inci bir 3 kg urun veriyor. Yani yilda iki urun aliniyor boylece m2 de yilda iki partide toplam 6 kg x 2=12 kg ve ya dikim sekline gore 6 kg x 3= 18 kg urun veriyor ki birisi mutlaka erkenci oluyor ve pahali zamana geliyor. Sera sartlarini ayarlayip birisini erkenci digerini sezondan sonra yine pahali zamana almak mumkun. Sonrasinda kesip ikinci sefere celik dikilecek.
Bunlar arastirmad alinan sonuclar ancak ticari yapildiginda yani hektar bazinda dikim yapilinca alinan sonuclar dusuk, yine de bir yil icinde 2 urun aliniyor topam urun donumde ( 1000 m2 ) 8.1 ton incir.
megbilgi
13-05-2016, 17:18
Bu baslikta mi yoksa baska yerde mi bilemiyorum, topraksiz tarim kesme cicekten bahsederken incir fotograflari vardi. Arsivimde olan ve kaloy bir topraksiz incir uretim makalesini buldum. Size gondermek isterim ama dosya pdf olarak bilgisayarda nasil yollarim bilemedim. Oradan link olarak verebilir miyim ? Ben link vermeyi beceremiyorum, aciklarsaniz gondereyim.
Link vermek kolay...
Cevap için alıntıla kısmına basın ayrıntılı editör açılacak
orada linki yapıştırın kendisi link alır.
...
kiziltan
13-05-2016, 17:26
Preliminary results on fig soil-less culture (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423806004389)
Umarim olmustur
Bende iki calisma var, birisi basili, bunun linki calismiyor, o arastirma lab sartlarinda ve yuksek verimli, burada verdigim ticari sartlarda verim dusuk ama donumde 8.1 ton turfanda ve son turfanda urunler.
kiziltan
13-05-2016, 17:44
Su pompa konusunda aklima geleni yazip birakayim. Siz elektrik/elektronik cisiniz bu islem size kolay.
Motorun uzerindeki amp degerini ve sizin su andaki sisteminiz calisirken cektigi amp degerine bakiniz. Bir kere de su cikisindaki hortumu cikarip amp degerine bakiniz yani cikista direnc olmadanki degere. Son iki deger farkliysa dusuk olan faydali kullanim olur. Burada bu deneyi yazmama sebep bir arkkadasin 4 metreye basmak istemesi ozaman motora cok baski olursa cok fazla amp cekebilir, hem masrafli hem yipratici olur. Ama degerlerde farklilik yoksa sorun yoktur, oldugu gibi devamedersiniz.
Saygilarimla
kiziltan
13-05-2016, 17:50
Su incir olayi benim icin onemli, denemem lazim.
Burada cole cok yakin bir bagimiz var, 11 hektar cagla, erik ve kayisi var. Su 130 metreden kuyu suyu, cok az ve sadece baharda dagdan gelen kaynak suyu var.
Kuyu suyu cok kotuledi EC 9 a yakin artik kuruyor bag, son seneleri yasiyor, tek yapabildigimiz buyuk bir depo havuz insa edip kuyu suyunu karistirarak EC yi dusurmek okadar. Buna dayanamayiz sanirim 2 yil icerisinde bag kuruyacak, EC surekli yukseliyor.
Burada birkac sera kurup sadece kaynak suyu ile inciri topraksiz yapsam yeter. Eskiden burada incir vardi zaten, bir hastalik geldi bolgedeki tum incirler kesilip atildi. Sera kurup topraksiz incir yapmak iyi olur.
Hem iscilerim calismaya para kazanmaya devam eder hem biz masraflari cikaririz. Hayirlisi artik
Denemem lazim.
Saglicakla kaliniz
megbilgi
22-05-2016, 12:37
Domateslerde 50. gün tamamlandı.
İlk çicek tomurcukları belirdi. Birkaç güne ilk çicekler açmış olur.
...
613807
613808
613809
613810
613811
...
Besleme aynı şekilde NPK (20-20-20) ile devam ediyorum, başka bir besleme kullanmıyorum.
EC = 3 - 3,5 arası değişiyor.
PH = 5,5 - 6 arası değişiyor.
...
kiziltan
22-05-2016, 14:50
Kolay gelsin.
Siz NPK 20-20-20 ve ya NPK 20-20-20 ME kullaniyor ve basariyorsunuz. ME ve ya bazi firmalarin TE dedikleri gubrelerde mikro elementler var. Siz bitkinin buyume asamasinda bir kere mikro element verdiniz ve yeterli dediniz, gelismeler gosteriyor ki yetmis.
Hic mikro el. vermeyen arkadaslar var ve biz mikro el kullanmadik bu is oluyor diyorlar. Bu olay literature ve mantiga aykiri gibi geliyor ama sanirim aciklamasi var. Onlar mikro element kullaniyorlar ama farkinda degiller !
1- Kullandiklari su, hele kuyu suyu ve ya cesme suyuysa icerisinde bu elemetler var zaten.
Filtre edilmis sise icme sularinin uzerindeki analizlere bakarsaniz iz elementlerin bulundu-
gunu gorursunuz. Kuyu suyu geldigi topraktan zaten alarak geliyor, musluk sularimizsa
zaten buyuk oranda baraj ve kuyu suyu karisimi oldugundan elementleri kapsiyor.
2- Kullanilan fideler. Aldiginiz fideler buyutulurken bu iz elemetleri aliyor zaten ve siz diyor-
sunuz ki bir kere alsa yeter. Ozaman sorun yok, yeterli iz elemet var sistemde.
3- Kullanilan cocopeat. Bunlarin analizlerine bakiniz iclerinde iz elementler var zaten.
4- Kullanilan NPK 20-20-20, analizlerinde zaten iz elementler var, az, kirlilik derecesinde
ama var. Hammaddeleri topraktan alindigi ve cok ozel bir islemden gecmediginden bu
iz elementler var iclerinde.
Simdi bu saydigim 4 kaynaktan gelen iz elementler kurulan sistemde toplaniyor, yani siz ayrica vermeseniz bile varlar.
Bu bulunma, hesaplanan formul degerlerinde mi yoksa eksik mi ? Bilmiyoruz cunku analiz yapamiyoruz, imkanimiz yok. Belki gereginden az ama varlar. Ornegin 10 ppm degil ama 7-8 ppm var diyelim. Minimum yasasina gore, bitki tam gerekli olan besini alamayacak ama birazini alacak. Oyleyse gelisecek. Tam olsaydi daha iyi olurdu ama ne yapsin zavalli bitki ! Bu eksik elementlerle gelisip meyve vermesi sasirtici degil. Elverissiz toraklarda, elverissiz atmosfer sartlarinda bile doga bir yol buluyor, bakiniz desti domatese, o sartlarda yetisiyor. Serada 50-60 ton oluyor a zor sartlarda birkac ton ama sifir degil. Doga yolunu buluyor, yeterki biz zorla yok etmeyelim bize sunulan nimetleri ve turleri.
Saglicakla kaliniz.
Ekrem Çelikcan
22-05-2016, 16:11
Kullandığımız mikro elementleri ve ihtiyaç oranlarını başta sayacak olursak
Bor - 0.3 mg/lt
bakır - 0,05 mg /lt
demir - 3 mg / lt
mangan - 0,5 mg/lt
molibden - 0,05 mg / lt
çinko - 0,07 mg / lt
Adana su idaresinin (aski) nin internet sitesine girip çeşme suyu analiz sonuçlarını incelediğimde şu sonuçlar ortaya çıktı
mikro elementler
bakır - 0,1 mg/lt
demir - 0,02 mg /lt
mangan - 0,02 mg/lt
makro elementler
Potasyum - 8 mg/lt
kalsiyum - 30 mg/lt
magnezyum - 32,8 mg / lt
Dediğiniz gibi mikroların ve makroların bir kısmı suyun içinde zaten mevcut.
kiziltan
22-05-2016, 16:38
Tesekkurler Sn Ekom84.
Asagida cocopeat icin analiz de var. Sizin yukarida verdikleriniz ile burada gorulenler ve uzerine NPK dan gelecek olanlari toplamak lazim.
Fide alindiysa onun icerisinde barindirdigi cabasi.
613828
Farkina bile varamadan neler kullaniliyormus.
Bu iz elementlerin ppm degerleri icin cok hassas olunmasi gerekiyorsa eger, burada olanlari tahmini olarak hesaplayip formul degerlerinden dusmek gerek herhalde.
Isin asil dogrusu su ve ozellikle drenaj suyunu analiz edebilmek, elbette amator icin neredeyse imkansiz. Drenajdan gelen suyun icerisinde bitkinin almadigi tum elementler kaliyor, uzerine tam formul ekleniyor. Bu durumda ilk ilaveden sonra artik formule edilen degere ulasmak asla mumkun degil !
Saglicakla kaliniz
iyi besin değerlerine sahip bir sebze yetiştirmek ve bu sebzenin size faydalı olmasını istiyorsanız makro ve mikro elementleri dengeli olarak bitkiye vermelisiniz.
kiziltan
23-05-2016, 10:31
Sn Tartes`in soyledigi dogru, itiraz eden yok zaten.
Yazdiklarim hic iz element kullanilmadigi soylenen calismalarda bazi kaynaklardan farkina varilmadan kullanildigi.
Bu arada aklima takilan ise son paragrafi.
Drenaj suyunu EC ve PH ayarlayarak tekrar kullanmak. Burada bitkinin aldigi elementler nedeniyle belli bir EC degisimi olacak, ama biz hangi elementin azalmasindan dolayi dusme oldugunu bilemedigimizden , homojen bir azalma varmis gibi, formulu aynen ekleyrek tamamlarsak ne olur ?
ppm degerlerine cok ama cok onem vererek calismak isteyen burada sorun yasayacak, nasil tutturacaksiniz degerleri ? Elementlerden birisi az kalinca, minimum yasasi uyarinca bitki az beslenecek ve gosterilen hassasiyet heba olacak.
Kurulan sistemde ilk bastaki solusyon sonrasi hicbir zaman ayni formulasyon tutmayacak, imkansiz.
Bu nedenle akilli vana sistemi eniyi sistem oluyor, mantiken. Akansu , durgunsu, kratsky gibi sistemlerde kacinilmaz sonuc birince besleme sonrasi, yani ilk birkac saat sonrasi hicbir sekilde istenilen ppm degerlerinde sivi bitkiye sunulmuyor. Kalite nasil saglanacak ?
Drenajın tekrar kullanıldığı sistemlerde drenaj oranı %15 civarındadır.
Bu yüzden çok fazla etkisi olmaz.
Akıllı vana sisteminde de köklerin almadığı elementler saksı içerisindeki ortamda birikir.
Önemli olan gübre karışımınızın mümkün olduğu kadar ideale yakın olmasıdır.
Böylece sapmalar daha az olur.
Drenajın tekrar kullanıldığı sistemlerde drenaj oranı %15 civarındadır.
Bu yüzden çok fazla etkisi olmaz.
Akıllı vana sisteminde de köklerin almadığı elementler saksı içerisindeki ortamda birikir.
Önemli olan gübre karışımınızın mümkün olduğu kadar ideale yakın olmasıdır.
Böylece sapmalar daha az olur.
Sayın tartes. Bilgiler için teşekkür ederim.
%15 drenaj oranı ne anlama geliyor. 100 litre besin akıttığımızda 15 litresi bitkilerde, 85 litresi tanka geri mi dönüyor? Tam anlayamadım.
85 litresi bitkilere, 15 litresi geri dönüş
kiziltan
23-05-2016, 12:08
Sn Tartes % 15 cok buyuk rakam ! Elinizde 50 lt tank varsa ve bunu gunde sadece 3 sefer cevirseniz eder 150 lt, % 15 demek 22.5 lt bastaki formul disina cikmis besin var. Nerede ? 50 litrede, neredeyse % 40. Buharlasmadan dolayi olusan kaybi tam formul besin ile tamamlayinca hesaplanan %45 den biraz dusuk hesaplarsak boyle. Simdi minimum yasasina gore en az olan elemente oranla digerlerinide az alacak.
Cozum drenajin analizi, bunu yapma imkani yok.
Ozaman iki mantikli yol kaliyor. Mumkun oldugunca drenaji azaltmak. Ikinci yol ana depoyu buyuk yapmak. 500 litre depodan gunde 150 litre ceker buradan 22.5 lt drenaj alirsaniz , 22.5 / 500 olur ki epeyce dusmus olur. ( % 5 in altinda bir miktar asil formulun disina cikti.)
Akilli vana icin soylediginiz cokme dogru, arada sirada temiz suyla flas yapip atmak gerek. Aksi olursa saksi icerisinde elementler istenilenden fazla olacak , cokenler yeni gelen sivi icinde cozunup EC artacak. Cilek koklerindeki birikimi onlemek icin arada bir suyla flash yapildigi gibi saksi dibinin de yikanmasi gerek.
Saglicakla kaliniz
her sulamada geri dönen 7,5 litre drenaj bir sonraki sulamada 42,5 litre yeni besin ile karışıyor.
megbilgi
23-05-2016, 22:21
Benim kullandığım npk içinde az miktarda me var zaten. Ancak topraksız tarım formüllerindeki kadar değil.
Bitki gerekli besini tam almamış olsa zaten kaliteli bir ürün oluşturması mümkün olmaz. Ya şekil bozukluğu ile belli eder veya olgunlaşmasında sorun olur. Yetersiz beslenme sonucunda oluşan ürün bozukluklarını internet üzerinden bulabilirsiniz.
Benim uyguladığım yöntemde böyle ürün bozukluğuna rastlamadım henüz.
Deranaj suyunu sürekli döndürerek kullandığımız için yukarıdaki mesajlarımda da yazdığım gibi eğer tam anlamı ile bir topraksız tarım uygulaması olması için suyun ec sini ölçdüğümüz gibi bitkiye ne kadarının geçtiğini yaprak ve meyve üzerindede analiz edilmesi lazım.
Aksi durumda üstüne eklediğimiz besinle artık hiç bilmediğimiz değerlerde bir besleme suyumuz oluşacak. İçinden bitki gelişme dönemine göre hangisini daha çok çekmiş bilmemiz için yaprak analizi gerekiyor.
Bu yöntemlerin hepsi amatörler için uzak mesafede. Fazla detaya girmeden işin zevkine varmak daha iyi :) Ben halimden oldukça memnunum....
Sent from my iPad using Tapatalk
kiziltan
23-05-2016, 23:20
Amator icin hedefe ulastirmis oluyor. Bazen falan element icin 185 ppm olmaz 186 olacak deniyor, benim israrim burada. Hazirlanan besin bir tur sulama yaptiktan sonra kalitesi surekli azaliyor zaten artik ilk degere ulasmasi mumkun degil. Cok cok israrli olmanin geregi yok diye dusunuyorum. Isin keyfini surmek onemli.
http://www.wageningenur.nl/upload_mm/8/c/0/aa4b4486-a9db-429f-8b03-f19d4cec3ee6_Fertigation%20and%20Substrate%20Manag ement%20in%20Closed%20Soilless%20Culture.pdf
http://www.wageningenur.nl/upload_mm/b/0/2/fe7d361a-f64a-4f48-9192-2c59731e8c86_SIMULHYDRO%20v2.3%20reference%20manua l.pdf
Çok teşekkürler Sayın Tartes. Biz neleri tartışıyoruz, adamlar nerelerde ( ki bunlar İtalyan ),
Biz amatör tartışıyoruz onlar profesyonel ilerliyor bunda yadırganacak birşey yok ki :) Türkiye'de de profesyonel topraksız tarım yapılıyor ancak bu tarz forumlar profesyonel topraksız tarımın anlatıldığı veya anlatılacağı yerler değil. Bakın sayın Tartes bu işi profesyonel yapıyor. Gidipte gübrenin kaç gram hangi gübrelerden katıldığını nasıl uygulandığını paylaşıyor mu?
Ama insanlar amatör çalışmaların yanlış olduğu kanısında ki evet haklılar çoğu yanlış modern tekniklere göre ama evde anca bu kadar oluyor :D
Ben diyorumki evde yaparken 0,05 ppm molibdeni vermeyin kardeşim ama herkes diyorki haklı olarak oooo olur mu öyle şey. Peki sizin eklediğinizi ben ölçsem ve 0,05ppm i tutturamadığınızı söylesem ne dersiniz. Evet bunu yapamam çünkü evde çalışıyoruz ve bunları ölçme şansımız yok :D demek istediğim evde yaparken çok profesyonelliği kafaya takmayın bitkileriniz solmuyor sararmıyorsa çokta sıkıntı yoktur ev için :D
Tekrar yineliyorum profesyonel yapan yapsın evde yapmak isteyen kendi gübresini kendi yapsın 3-5 kilo domates yesin keyfine baksın.
Ben de 20 yılı aşkın süredir amatör olarak tek besin karışımı ile sadece EC değerini değiştirerek değişik bitkileri yetiştirdim ve yetiştiriyorum.
Bazı amatörlerin profesyonellerden daha çok bilgili olduğunu unutmayalım.
Kimilerine amatör olsalar bile sadece ürün almak yeterli olmayabilir, detayları araştırmak daha keyifli olabilir.
Gübre karışımı formülleri internet üzerinde çok rahat bulunabilir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hoagland_solution
Zor olan bitkinin durumuna göre bu formüllerde hangi elementin arttırılıp hangi elementin azaltılacağının bilinmesidir.
kiziltan
24-05-2016, 23:45
Vermis oldugunuz liklerden birisini okudum, drenajin sadece EC ayarlamasi ile kullanildiginda keyfiyetinden ve icerdigi element konsantrasyonlarindan kaybettigi orada da yazili.
Baslangicta hazirlanan besin daha ikinci gune girilmeden ozelliklerini kaybetmeye basliyor ve ikinci hafta sonunda degistirilmesi gerekiyor. Orada, sadece EC ayarlamanin sorunu ortadan kaldirmadigi, eksilen elementin makro ve ya mikro olmasina gore EC olcumunde yanilmaya sebep oldugu da yazilmis. ( Sanirim syf 45 ila 50 olacak ).
Sizin yazdiginiz, bitkinin gelisme durumuna gore element konsantrasyonlarini degistirmek isin asli, cok detayli arastirma ile bitkinin almak istedigi elementleri bilmek gerek.
Saglicakla kaliniz
Kudret Tezel
25-05-2016, 07:10
Sevgili arkadaşlar bu konuyu kısır bir tartışma haline dönüştürmeyelim. Kimse benim hazırladığım besin eriyiği en kolayıdır en pratiğidir en ucuzudur gibi fikre kapılmasın. Anlatılanların hepsi doğrudur. İlk hazırlanan besinle kullanıldıkça değişen kullanılmadığı halde var olan elementler vs vs tabii ki mantıken doğrudur ancak hani bir tabir vardır ya eğriyi doğruya denk getirmek işte bu iş tam manasıyla odur. Eğer formülünüz ve besleme tekniğiniz sisteminiz beslediğiniz bitkinizin istediğiyle uyumlu veya uyumsuzluğu boyundan posundan yaprağından çiçeğinden meyvesinden veriminden tadından kalitesinden vs vs size bilgi verecektir. İş aslında çok ama çok hassas bir iştir. Onun için diyorum ki Amerika yı yeniden keşfettiğimizi düşünerek hayal kurmayalım, iş amatörlük işi değildir. Amatörlük literatürü takip edip üniversiteleri takip edip onların çalışmalarını elimizden geldiğince imkanlar dahilinde yapabildiğimiz kadar takip ve tatbik edebilmektir. Topraksız tarım amatörce ucuz neticeler elde etmek yerine idealleri yakalayabilmek çaba ve ruhuyla yapılmalıdır diye düşünüyorum. Ama iş gönül eylemekse diyecek bir şey yoktur. Herkes istediğini yapmakta serbesttir.
Daha önce belirttiğim gibi yavaş bir değişim oluyor.
10 - 15 gün aralıklarla suyu dışarı atarak hiç analiz yapmadan da oluyor.
Bir günde %45 değişmiyor.
Drenajı tekrar kullanmanın nedeni gübre tasarrufundan daha çok bazı ülkelerde sera drenaj suyunun atılmasının sınırlandırılmış olmasıdır.
Sirkülasyonlu sistemlerde elementler arası denge kadar sodyuma da dikkat etmek gerekiyor.
Kullandığınız suda sodyum oranı yüksek ise bitkiler çok az kullandığı için her su eklediğinizde sodyum artarak birikim oluşuyor.
Kullanılan su içerisinde ne kadar düşük ise sistemdeki gübreli suyu o kadar geç değiştirebiliyorsunuz.
Kullanım suyunda 12 ppm'i geçmemesi gerekiyor.
Gübreli su içerisindeki sodyum oranı marul için 30ppm, hıyar için 45ppm, domates için 90ppm'i geçmemesi gerekiyor.
Örneğin İstanbul şehir sularında bu değer 16 ile 50 ppm arasında.
http://www.iski.gov.tr/web/assets/SayfalarDocs/sukalite/sukalite_nisan2016t.pdf
Klor için de aynı şey geçerli.
İmkân var ise ters osmoz suyu kullanmak en iyisi.
idris şenol
25-05-2016, 19:52
Amatörce başlıcağız profosyenel yapacağız
topraksız tarım bize göre deyilse. yapmayalım bizim için daha hayırlı olur
nekar kabul etmesekte dünya sıtandartlarında ne ise bizim içinde de o standart olmalı
yarım yamalak yapılan her işin sonu hüsran biter
Almanların disiplin anlayaşına hepmiz hayranız geldikleri noktaya bakın
çin haala ihracatta Almnayayı geçemedi
iş icabı almanlarla çalışıyorum ve bizzat çalışmalrını yakından görüyorum
her ters giden işte kaçamak tekliflerimizde olsa dikkatte almıyorlar
yarım doktar adamı candan yarım hoca adamı dinden edermiş
hedeflerken 1 dönümde 80 ton dometes hedeflemezsek 8 ton bile alamazsın
1 kg süt için bir inek beslenmez:)
megbilgi
26-05-2016, 11:26
Sayın modaretor, sanırım topraksız tarımın bir alt forumunu açmanın zamanı gelmiş.
Sera sahipleri ve bu işten para kazanmak için topraksız tarım yapanların tartışabileceği alt forum olabilir.
Balkonunda 4-5 saksı ile yapanlarla fikir tartışması olmasın...
Sent from my iPhone using Tapatalk
kiziltan
26-05-2016, 11:54
Sn Megbilgi
Siz forum icerisinde sera sahibi, profesyonel topraksiz tarim yapan gordunuz mu ? Kac tane var ?
Sanirim soylemek istediginiz sizin basliginizda bizler yazmayalim. Sanirim o tip yazismalara blog diyorlar ve sahibi istemedigi mesaji gostermiyor.
Basliginizin devami hayirli olsun, basarilar.
megbilgi
30-05-2016, 08:20
Sn Megbilgi
Siz forum icerisinde sera sahibi, profesyonel topraksiz tarim yapan gordunuz mu ? Kac tane var ?
Sanirim soylemek istediginiz sizin basliginizda bizler yazmayalim. Sanirim o tip yazismalara blog diyorlar ve sahibi istemedigi mesaji gostermiyor.
Basliginizin devami hayirli olsun, basarilar.
İzindeydim mesajınızı yeni görüyorum...
Siz yanlış anlamışsınız sanırım... Benim söylemek istediğim bu işi profesyonel olarak yapan kişilerin tartışabileceği bir alt forum olması. Benim başlığım altında istediğiniz gibi yazabilirsiniz.
Profesyonel olarak işlem yapan kişilerin tartışmaları farklı olacağının yukarıdaki mesajlarda ve forumun topraksız tarım başlığı altında görüldüğü gibi... Zaten amatör olanlar için bir alt başlık açılmış " Evde topraksız tarım " neden profesyonel olanlar içinde bir başlık açılsın demek istedim ama farklı anlaşılmış :) canınız sağolsun...
...
megbilgi
02-06-2016, 21:08
9 günlük izin sırasında kendi kendine otomatik sulaması devam eden domatesler almış başını gitmişler.
Bir domates ormanına doğru yol alıyorlar.
Çiçekler 5-6 şar lı olarak açmaya başlamışlar. Meyve tutumu sanırım oluyor tam göremiyorum henüz çok küçükler.
NPK 20-20-20 beslemeye devam ediyorum.
Gövde kalınlıkları oldukça iyi durumda boyu bir metreyi geçmiş olmasına rağmen tek başına ayakta durabiliyorlar.
Bu fotoğraflardan sonra biraz budama yaptım. Güneş ışığı tam olarak eşit dağılsın... ( Yerim dar olduğu için başka çarem yok )
...
60. gün domatesler.
615861
615862
615863
615864
615865
Yanlış giden birşeyler var yazarsanız sevinirim... Bu yöntemle ilk kez domates denemesi...
...
Ekrem Çelikcan
02-06-2016, 22:00
"Aşırı Azot kullanımında
Güçlü bitki, iri bitki oluşur, bitkinin gövdesi kalınlaşır, yapraklar irileşir."
Bu bilgiye göre acaba bitkilerin 1 metreyi bulmasına rağmen askıya alınmadan dik duracak kadar güçlü olmaları besin tankındaki yüksek azot mudur.
megbilgi
02-06-2016, 22:07
"Aşırı Azot kullanımında
Güçlü bitki, iri bitki oluşur, bitkinin gövdesi kalınlaşır, yapraklar irileşir."
Bu bilgiye göre acaba bitkilerin 1 metreyi bulmasına rağmen askıya alınmadan dik duracak kadar güçlü olmaları besin tankındaki yüksek azot mudur.
Olabilir...
Domates azotu seven bir bitki hızla yaprak ve gövde yapıyor sanırım, 20-20-20 NPK gübre ile de bu gelişme şekli bunu sağlıyor olabilir.
Bakalım meyve olayında ne yapacak.
Şu anda bende gövde kalınlığı karşısında şaşırmış durumdayım.
Birde saksıda keçeleşme başladı. Sanki saksı tamamen kök dolmuş hissi uyandırıyor... Sulama da bir sorun henüz yok, köklerin derenaja gitmesin korkmaya başladım...
...
Ekrem Çelikcan
02-06-2016, 23:26
"Aşırı Azot kullanımında
Güçlü bitki, iri bitki oluşur, bitkinin gövdesi kalınlaşır, yapraklar irileşir.
İri meyveler ve meyvelerde boşluklar oluşur.
Meyvelerde yumuşama görülür.
Lekeli olgunluk (Blotchy Ripening) görülür.
Toplam ürün miktarında artış olur.
Sonuç olarak aşırı azot kullanımında;
genel olarak VERİM ARTAR, KALİTE DÜŞER.
Aşırı Potasyum kullanımında
Normal yapıda bitki oluşur ve sınırlı büyüme görülür.
Meyveler düzenli ve küçük oluşur.
Meyve sertliği artar ve raf ömrü uzar.
Daha iyi meyve rengi oluşur.
Daha iyi tad, lezzet ve aroma oluşur.
Toplam üründe azalma olur.
Sonuç olarak aşırı potasyum kullanımında;
Genel olarak VERİM AZALIR, KALİTE ARTAR"
İlk verdiğim bilginin tamamını kaynağından aynen kopyalayıp paylaşmak istedim. Bir öngörü sağlayabilir.
megbilgi
03-06-2016, 10:53
1 sene kadar önce aldığım ve çok faydalı bulduğum bir kitabı tavsiye etmek isterim.
Tüm bitki besin elementlerinin bitki üzerindeki etkileri araştırılıp konu başlıkları ve örnekleri ile verilmiş.
Piyasadaki türkçe kitaplar arasında bunun kadar ayrıntılı anlatan bir kitap görmedim.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/bitki-besleme/77256.html
...
megbilgi
10-06-2016, 17:22
70. gün sonunda domates tavana ulaştı. boyu 2 metre civarında.
Bundan sonra yanlamasına büyüyebilecek.
Üzerinde domates tutumu salkım başına ortalama 3-4
Meyve büyüme hızı normal görünüyor.
NPK 20-20-20 ile devam ediliyor.
PH 5,5-6
EC 3-3,5
617307
617308
617309
617310
617311
Domateslerin beslenmesinde sulama sayısı günde 6 adet süresi 15 dk.
Bu sistemde ilk kez domates yetiştirdiğim için herşeyi not alıyorum ilerdeki yetiştirilecek domatesler için referansolsun.
...
Ekrem Çelikcan
10-06-2016, 20:26
Maşallah çok iyi boy atmış domatesler. Tavsiye ettiğiniz kitabı aldım pazartesi gelecek inşallah.
selimkuntay
10-06-2016, 20:50
Bizim domatesler de hayli yayıldı ama hala meyvelerini göremedik :(
617331
kiziltan
10-06-2016, 21:37
Sulama icin gunde 4-5 defa 15 er dakika demistiniz.
Suyu damlatarak mi veriyorsunuz ? Mumkunse 15 dalikada kac cc su verildigini olcebilir misiniz. ( 1 dakika ... cc x 15 hesabi da olur ). Elbette sicaklik ve nem etkisiyle buharlasma da etkili olacak ama bir fikir olsun diye sordum.
Tohumdan fide asamasina kadar olan bolumde ayni gubre ve sulama rejimi mi gecerli ?
Saygilarimla.
Ekrem Çelikcan
10-06-2016, 22:03
Maşallah sn selimkuntay sizin bitkide bayağı gür, gördüğüm kadarıyla koltuk alma işlemi yapmamışsınız belki bitki gelişimini koltuklarda sürdürdüğü için çiçek verme ihtiyacı duymuyordur şimdilik.
megbilgi
11-06-2016, 14:45
Sulama icin gunde 4-5 defa 15 er dakika demistiniz.
Suyu damlatarak mi veriyorsunuz ? Mumkunse 15 dalikada kac cc su verildigini olcebilir misiniz. ( 1 dakika ... cc x 15 hesabi da olur ). Elbette sicaklik ve nem etkisiyle buharlasma da etkili olacak ama bir fikir olsun diye sordum.
Tohumdan fide asamasina kadar olan bolumde ayni gubre ve sulama rejimi mi gecerli ?
Saygilarimla.
Geçen su miktarı oldukça fazla dakikada 500 cc civarı belki daha bile fazla
Sulama her 10 günde bir 15 dk artırılıyor ilk hafta bir kez 15 dk idi şimdi 70 günde ve 6x15 dk
Gübreleme hep npk 20-20-20 devam ediyor
Sent from my iPhone using Tapatalk
kiziltan
12-06-2016, 10:41
Sulamanin artirilarak yapiliyor olmasi faydali bilgi, tesekkurler.
Siz tek gubre kullaniyorsunuz, A ve B konsantre solusyonlari degil, boyle olunca sera bekcisi sizin icin cok faydali olur.
Kendiniz de yapabilirsiniz, seviye gostergesi ( tercihen manyetik distan takmali hem min hem max seviye olcer ) gubre solusyon pompasi, su giris vanasi, besin pompasi, EC olcer. Bunlari baglamak size sorun o;maz, asit ayarlamasi yapmaya pek gerek yok dediginiz icin sorun kalmiyor, manuel olarak yaparsiniz.
Bunlar bir PLC uzerinde baglansa programlanabilir olur ve istatistik bilgi de verir.
Isterseniz bir fiyat arastirmasi yapin.
Calismanizin basarisinin devami dilegiyle.
Sn. megbilgi
Drenaj suyunu tekrar tekrar kullandığınızı söylemişsiniz bu suyu ne adar sürede değiştiriyorsunuz
tuzluluk sorunu görülüyor mu
tuzluluğu azaltmak için ortamı şebeke su ile yıkıyor musunuz ?
Yıkama yapıyorsanız ne kadar sürede
Çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum
Saygılarımla.
kiziltan
12-06-2016, 11:38
Bakalim anlamismiyim
Drenajin degismesi icin pek bir neden yok, azalinca su ekleyip EC istenen degere gelene kadar NPK 20-20-20 eklenecek. Iyice azalinca eklemekte fayda var.
Ph fazla degismiyor dendigine gore arada bir turnusol kagidi ile bakilsa yeterli olur.
Yikamadan kasit hortum ve uclarda olusacak tuzlanmaysa kolay, vakit buldukca yapilir.
Koklerde birikim olursa , besin hortumu degil de baska bir hortumla birkac saat temiz su verilse temizlenebilir.
Umarim dogrudur.
Sn. kiziltan
bitkinin hangi elementi ne kadar kullandığını bilmiyoruz, suyun EC değerini okuyoruz ama içerdiği element miktarı belirsiz, bu yüzden sadece üzerine NPK 20-20-20 ekleyerek ne kadar süre kullanabiliriz onu merak ediyorum.
Bitkinin kök bölgesindeki tuzluluğu anlatmaya çalışmıştım, dediğiniz gibi ayrı bir düzenekle yıkama yapılabilir, aklıma takılan kısmı ise bu yıkama işlemi ne kadar sürede yapılmalıdır bir ölçüsü kriteri var mıdır
saygılarımla.
kiziltan
12-06-2016, 12:23
Bu baslikta tartisilan konu sadece NPK 20-20-20 ile surekli besleme ve kompoze mikro elementlerin sadece bir defa yapraktan uygulanmasi. Yoksa sizin endiseniz yerinde.
Sizin bahsettiginiz konuyu uzun uzun tartistik ve yaprak analizi ile drenaj suyunun analizini yapamadigimiz icin bu element bazinda olusan eksilmeyi tam olarak telafi edemeyecegimiz uzerinde fikir birligi olustu.
Kullanilan sadece NPK olunca EC yi ayarlamak ideale yakin ama asla ideal olmayacak bir besin solusyonuna goturuyor.
Tam analiz yaparak ideal formulasyonu surekli saglamak elbette istenen ama ulasamadigimiz konu olarak kaldi.
Yine de bu konuda israrli olmak istenirse sistemin acik olmasi tercih edilmeli, yani drenaj suyunu geri dondurmeyip hep hazir ideal formulu vermek, drene olan siviyi bir yerde biriktirip konsantrasyonunu azaltarak bahcedeki bitkilere vermek seklinde, ancak topragin EC degerini artirmamaya dikkat etmek gerek.
Kok yikama icin gozlemleyerek karar vermek gerek saniyorum.
Saygilarimla
Sn. kiziltan
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.
İlginç olanda kısım da o sadece NKP 20-20-20 uygulamak ve fotoğraflara bakınaca gelişmesi iyi ama verim ve kalite sonucunu merakla beklediğim bi çalışma var.
Tuzluluk ile ilgili sorumun amacı bitki bu uygulamaya toleransı, ne kadar sure bıtkı strese sokulmadan uygulama devam edilebilir veya hiç yapmasak olur mu?
saygılarımla.
kiziltan
12-06-2016, 13:20
Bu soruyu Sn Kudret Tezel ve Sn Ateskaptan cevaplarsa hepimiz ogrenmis oluruz.
Sn. Ateşkaptan çilek denemesinde 7-10 gün arayla yapılmalı diyor.
bu durum tüm ortamlar için mi geçerli acaba.
Sn.tabiat ın katlı sistem marul denemesinde de besin eriği değiştirileceği gün sistem sadece su ile calıstırılıyor du besın erıği ilave edilmiyordu.
Sanırım bu tüm uygulamalar için geçerli.ayrıca önemli bir durum ki ticari işletmeler gezmiştim bu durumdan hiçbiri bahsetmedi.
Yıkama işlemi ortamda tuzluluk artınca yapılacak bir uygulama. Bunu anlamanın yolu drenaj suyunun EC değerini ölçmek. Eğer verdiğiniz EC değerinden yüksek bir sonuç alıyorsanız yıkama yapılabilir. Ben hiç yıkama yapmıyorum. Bunun sebebi drenajın iyi olması. Drenajda bir problem olursa ortam tuzluluğu artar ve yıkama gerekir.
Sn. efe446 çevabınız için teşekkür ederim.
Kudret Tezel
12-06-2016, 18:31
Sevgili arkadaşlar bu konuyu kısır bir tartışma haline dönüştürmeyelim. Kimse benim hazırladığım besin eriyiği en kolayıdır en pratiğidir en ucuzudur gibi fikre kapılmasın. Anlatılanların hepsi doğrudur. İlk hazırlanan besinle kullanıldıkça değişen kullanılmadığı halde var olan elementler vs vs tabii ki mantıken doğrudur ancak hani bir tabir vardır ya eğriyi doğruya denk getirmek işte bu iş tam manasıyla odur. Eğer formülünüz ve besleme tekniğiniz sisteminiz beslediğiniz bitkinizin istediğiyle uyumlu veya uyumsuzluğu boyundan posundan yaprağından çiçeğinden meyvesinden veriminden tadından kalitesinden vs vs size bilgi verecektir. İş aslında çok ama çok hassas bir iştir. Onun için diyorum ki Amerika yı yeniden keşfettiğimizi düşünerek hayal kurmayalım, iş amatörlük işi değildir. Amatörlük literatürü takip edip üniversiteleri takip edip onların çalışmalarını elimizden geldiğince imkanlar dahilinde yapabildiğimiz kadar takip ve tatbik edebilmektir. Topraksız tarım amatörce ucuz neticeler elde etmek yerine idealleri yakalayabilmek çaba ve ruhuyla yapılmalıdır diye düşünüyorum. Ama iş gönül eylemekse diyecek bir şey yoktur. Herkes istediğini yapmakta serbesttir.
BU konu hakkında düşündüğümü daha önce açıklamıştım.
20-20-20 gübresi takviye gübresidir. Ülkemiz topraklarında potasyum eksikliği pek görülmez, ama azot ve fosforun ilave edilmesi lazımdır.20-20-20 gübresinde de bol miktarda azot ve fosfor vardır. Ancak siz bitkinize kalsiyum vermezseniz meyve alamazsınız. Zira verdiğiniz kalsiyum sadece kullandığınız sudan gelen kalsiyum dur. o da sudan suya çok değişir.Öyle seralarımız varki hiç kalsiyum ve magnezyum kullanmıyoruz. zira sularda yeterince mevcut ama öyle sularımız da var ki EC leri neredeyse sıfır. Yani kalsiyum ve magnezyum açısından çok fakir. Ayrıca dal döl bal dediğimiz simgelerde ürün potasyum ağırlıklıdır 20-20-20 gübrede ürün alma beklentisi biraz yanlıştır. Fakat 20-20-20 gübresini kullanarak çok güzel gübreler yapabilirsiniz ama malzeme mevcut ise illede kullanmak için bir miktar 20-20-20 kullanmakta bence luzumsuz olur.
megbilgi
12-06-2016, 21:21
Sulamayı sanırım yukarıdaki mesajlarda detaylandırmıştım.
Besin tankı direkt şamandıra ile musluk suyuna bağlı, bu nedenle besin suyunda tuzlanma meydana gelmiyor. Besin tankındaki suyu hiç değiştirmiyorum. Su azaldıkça otomatik musluktan tamamlandığı için sisteme taze su girmiş oluyor.
EC değeride sürekli düşüş durumunda buda sistemden besin çekildiğini ve sisteme taze su girişi nedeni ile EC nin düşmekte olduğunu gösteriyor.
...
NPK 20-20-20 ve İlk TE besin verilmesinde eksik olan yine yukarıda yazdığım gibi kalsiyum ve magnezyum du buda halen sistemdeki domates fidelerinde bir eksiklik göstermedi. Muhtemel sudan tamamlanmakta...
...
Domates meyvelerinin salkım tutumu ve büyüme hızı şu anda normal görünüyor. Kızarma ve dolgunlaşmada bir sorun olacağını sanmıyorum...
...
Bir not da kullandığım tohum sırık tipi ziraatcilerde satılan paket tohumlardan.
...
idris şenol
12-06-2016, 22:16
internet ortamında onlarca alışveriş siteleri ve çokaz kullanılan mikro elementler biz amatörlerde sorun olcağnı sanmıyorum,
kalsiyum eksikliği dometes ve biberlerde ciddi sorun, dib çürüklüğü ve diyer minerlleri alamam veya eksik alma gibi meyve üzerinde olumsuzluklar
Sayın megbilgi cevaplarınız için teşekkür ederim.
Merak ettiğim nokta, bitki kök bölgesinde tuzlanma noktasıydı anladığım kadarıyla sorun yok muş.
Saygılarımla.
megbilgi
13-06-2016, 07:34
Sayın megbilgi cevaplarınız için teşekkür ederim.
Merak ettiğim nokta, bitki kök bölgesinde tuzlanma noktasıydı anladığım kadarıyla sorun yok muş.
Saygılarımla.
Sulama su miktarı oldukça fazla geldiği için ayrıca yıkamada oluyor. Damlama şeklinde olsa idi belki bir miktar tuzlanma meydana gelirdi. Dakikada yarım litreden fazla su saksı içinden geçiyor.
...
megbilgi
21-06-2016, 00:19
Merhaba
Tohumdan itibaren 80.gün de doldu.
Domateslerin son durumları şu şekilde.
619202
619203
619204
619205
619206
14 kök domates saksısından 10 tanesinde meyve bağlama normal şekilde olmakta.
Yerin çok dar olması nedeni ile arkada güneş görmeyen alanda kalan 4 kök domatesde çicek olmasına rağmen ürün bağlama olmuyor. Çicekler kuruyarak düşüyor.
Çiceklenme 6. boğumu tamamladı. Tavana kadar uzayan kısımlar gidecek yer olmadığı için mecburen körleşecekler. Boy uzunluğu 2,5 metre civarında.
Fotoğraflarda domatesleri bilerek alt kısımları görünecek şekilde çektim ki korkum olan kalsiyum eksikliği belirtisi olup olmadığını görebilelim...
Şu anda bir sorun yok gibi... ( Tabii domatesin iç kısmını henüz görmedik )
Besleme durumu
Günde 6 x 15 dk sulama
NPK 20.20.20 Gübre
EC = 3-3,5 Arası
PH = 5-6 Arası
kiziltan
25-06-2016, 19:54
NPK surekli uygulamasindaki basariyi aciklayabilecek bir makale buldum.
Dik eksen ppm olarak N,P,K ve Na konsantrasyonunu gosterirken yatay eksen gun olarak sureyi veriyor. Kucuk siyah noktalar drenajdan donen sivinin ilk formuldeki degerlerle tekrar tamamlanmasini ( gubre sivisi eklemek ) gosteriyor.
Ilk 20 gunde tum degerler cok cok dusuyor ve sifira yaklasiyor, surekli taze gubre ile yenileme siklastirilmasina ragmen N,P,K ppm olarak derhal sifira iniyor.
Incelemekte fayda var, ornegin 35-40 gunluk marul icin bile yirminci gunden sonra degerler sifira yaklasmis olurken, daha uzun soluklu domates icin sorun olacak derecede, sanirim bu nedenle 3-4 asamali formuller kullaniliyor.
619880
www.researchgate.net/figure/258515119_fig1_Fig-2-Nutrient-concentration-in-a-recirculating-hydroponics-solution-The-initial
Detayli bilimsel aciklamalar var.
Sanirim geri donusumu olmayan yani drenaj sivisinin tekrar kullanilmadigi acik sistemler tek care.
Saglicakla kaliniz.
kiziltan
26-06-2016, 17:45
Baska bir arastirmanin sonuclarini yazacagim, makale cok uzun ve agir bir Ingilizce, sadece sonucu yazayim.
Iki sistem karsilastirilmis. Ikisi de NFT , akansu diyelim.
Birincisinde dolasan sivi drenajdan ana depoya alinip artik EC degeri iyice dusunce depo tamamen bosaltilip tekrar doldurulmus.
Ikinci sistemde derenaj sivisi yine depoya alinip, EC degeri kabuledilemez hale dusunce analizi yapilip eksilen elementler eklenerek orijinal formule ulasilip devamedilmis.
Sonucta hasata ulasan marullarda, erkencilik ve ya agirlik farki olmamis.
Saglicakla kaliniz.
beşiktaşlı
27-06-2016, 00:36
+++++++
megbilgi
27-06-2016, 09:35
Dün üç kök kendi üzerine yıkıldı :)
Ağırlık sanırım fazla geldi, yerde dar olduğu için biraz hasar meydana geldi.
Bakalım nasıl etkilenecekler...
.
Sayın kızıltan
Gönderdiğiniz yazıyı okudum. Sanırım aynı NPK etki durumu bende de oluşuyor. Suyun EC değeri çok hızlı bir biçimde düşüyor ve bitkilerde yeşil aksam çok fazla büyüyor. Muhtemel o yazıdaki etki ile azot ve potasyum alımı çok hızlı oluyor. Aynı şekilde kök kısmınında çok fazla büyüdüğünü düşüyorum çünkü saksıda keçe gibi bir görüntü meydana geldi. saksının içi kök dolu gibi :)
Daha önce Salatalık ve Marul da bu şekilde olmamıştı. Muhtemel domates kök ve yeşil aksamı daha fazla geliyor. Yerimin darlığı nedeni ilede bu şekilde çok fazla sıkışık bir hal aldı.
Domateslerin meyve tutumları oldukça iyi artık ucunu alarak çicek oluşumunu kesmem gerekecek yoksa salkımların beslenmesi olmayabilir. Çok fazla domates salkımı oluştu.
NPK beslemesini daha geniş alana ve daha büyük yere sahip olan birisi domates için denerse sonuçlar farklı çıkabilir. Dar alanda bile bu kadar sonuç elde ediliyor ise muhtemel geniş alanlarda çok daha iyi sonuçlar elde edilecektir. Son olarak da domates tohumu seçimide oldukça önemli tarla tipi domates tohumu kullanmayıp sera tipi domates tohumu kullanmak daha iyi olacak. ( Benim tohumlar muhtemel tarla tipi sırık domatesler... )
...
kiziltan
27-06-2016, 10:22
Sn Megbilgi
Bonsai yetistirenler ve buyuk kovalarda incir, elma, armut gibi agaclari yetistirenlerin uyguladigi bir metodu yazayim belki isinize yarar.
Bitkiyi delikli kovaya dikiyorlar, ikinci sene kovayla birlikte daha buyuk bir kovaya dikiyorlar. Kokler deliklerden gecerek ikinci kova icerigine ulasinca ilk kovayi bitkiyle birlikte cikarip kova disina kacan kokleri trasliyorlar ve yeniden buyuk kovaya yerlestiriyorlar.
Siz fazla gelisen kokleri boyle traslasaniz ne olur ? Deneyen var mi ? Domateslerden birisinde denerseniz enfazlasindan bir domates gider.
Bu agac yetistirenler bitkini kokleri cok gelisirse odunsu yapiyi yani govedeyi buyutur, traslarsak gucunu meyveye verir diyorlar. Bu domates ve hiyar icin de belki dogrudur.
Tarla domatesi tohumu konusunda farkli dusunuyorum. Uzerinde oynanip baska bitkiye asilanmis sera icin olan tohum yerine mis gibi Canakkale domatesi yeglerim, az olsun, sekli bozuk olsun ama kesip bakinca, koklayinca insan domates yedigini anlasin ! Hazir fide domateslerin icinden cikan dise benzer beyazlik domates yeme arzumu sifirliyor.
Buyuk para tutmayacaksa NPK 20-20-20 yerine 10-8-10 ve ya farkli oranlari deneseniz, kok ve govdeye yarayan eleent azalsa meyve tutumuna ve buyutmeye yarayan cogalsa fark olmaz mi ?
Saglicakla kaliniz.
megbilgi
27-06-2016, 11:00
Gelecek sezon domateste farklı bir yöntem izleyeceğim NPK nın değişik oranlı olanlarını bitkinin gelişim dönemlerine göre kullanacağım.
Şu anda NPK 20-20-20 de bir sorun yok. Ancak farklı bir deneyim olması için belki daha iyi bir sonuç elde edebiliriz. Muhtemel dengeli gübrede gelişim bitkinin tüm ihtiyaçları karşılandığı için bitki neye öncelik verirse ona göre gelişiyor. Bunu biz kısıtlayıp yönlendirirsek sonuç değişecektir.
NPK 10.30.10 - İlk çiceğe kadar
NPK 20.20.20 - Gelişim boyunca
NPK 10.5.40 - İlk meyve tutumundan sonra
Bu şekilde bir deneme domates nasıl olacak bakacağım.
kiziltan
27-06-2016, 12:51
Mesaj 85 de olan grafik gosteriyor ki bitki N, P ve K istiyor, besin sivisi yenilendikce aliyor. Insandan baskasi ihtiyacindan fazlasini almadigina gore ihtiyaci var demektir.
Bir de Minimum Yasasi var, diyor ki, bitki her maddeden ihtiyaci olan kadarini alacak ama bunlardan birisi yeteri kadar bulunmuyrsa digerlerinide o oranda az alacak. Buna fici kanunu da deniyor.
Soyle diyelim, manti yapacagiz, tarifi diyorki 3 bardak un 1 bardak su ve 1 yumurta. Simdi bizde 2 bardak un varsa ama digerleri tam varsa ne yapacagiz ? 2 bardak una 1 bardak su ve 1 yumurta mi koyacagiz ? Hayir 2 bardak un, 2/3 bardak su ve orantili yumurta koyacagiz. Iste bitki bunu yapiyor.
Peki bitki N, P ve K aldi bitirdi, eklenince aldigina gore demekki ihtiyac var hala, ozaman diger elementleri de o oranda az alacak, alamayacak demektir.
Stressiz bitki deyip, donumde 80 ton veren domates seralari kuruluyor. Hep sordum kendime stressiz ne demek ? Belki de bu olaydir. Bitkinin neye ihtiyaci varsa istedigi an ve miktarda ver, mutlu bitki, iyi urun.
Hidroponik sistemlerde drenaj suyunu kullanmamak ve atip hep yeni sivi kullanmak mantikli oluyor.
Sizin sistemde depoda bulunan samandira ile sivi seviyesini hep koruyorsunuz, depodan once tam besin dolu baska depo olsa ve son depoda eksilen miktari oradan yuklese sorun
azalir Ec istenilen seviyeye ulasmaz ama yakin olur. Simdi siz vakit bulup ulastiginizda manuel larak gubre yukleme ve EC ayari yapiyorsunuz. Sizin basvurmalariniz arasinda bitki stresli oluyor.
Tartes`in bahsettigi otomatik gubre ve asit yukleme makinasi olsa, sulama aralarinda otomatik olarak depoyu ilk orijinal gubre ile doldururdu.
Saglicakla kaliniz
megbilgi
27-06-2016, 12:58
Yanlış anlaşılmasın :)
NPK 20-20-20 beslemede bir sorunum yok. Diğer NPK gübreleme çeşitleri sadece fantezi olsun diye deneyeceğim.
.
Benim tek sorunum yeterli yerimin olmaması :)
.
IZMIR de ortak arsa alabileceğim arkadaşlar varsa beraber Güzelbahçe - Seferihisar arasında 3-4 dönüm yer almak isterdim... Böyle bir faaliyet daha önce forumda yapıldımı bilmiyorum. Ortak arsa almak gibi...
.
kiziltan
27-06-2016, 13:03
Mesaj 85 de olan grafik gosteriyor ki bitki N, P ve K istiyor, besin sivisi yenilendikce aliyor. Insandan baskasi ihtiyacindan fazlasini almadigina gore ihtiyaci var demektir.
Bir de Minimum Yasasi var, diyor ki, bitki her maddeden ihtiyaci olan kadarini alacak ama bunlardan birisi yeteri kadar bulunmuyrsa digerlerinide o oranda az alacak. Buna fici kanunu da deniyor.
Soyle diyelim, manti yapacagiz, tarifi diyorki 3 bardak un 1 bardak su ve 1 yumurta. Simdi bizde 2 bardak un varsa ama digerleri tam varsa ne yapacagiz ? 2 bardak una 1 bardak su ve 1 yumurta mi koyacagiz ? Hayir 2 bardak un, 2/3 bardak su ve orantili yumurta koyacagiz. Iste bitki bunu yapiyor.
Peki bitki N, P ve K aldi bitirdi, eklenince aldigina gore demekki ihtiyac var hala, ozaman diger elementleri de o oranda az alacak, alamayacak demektir.
Stressiz bitki deyip, donumde 80 ton veren domates seralari kuruluyor. Hep sordum kendime stressiz ne demek ? Belki de bu olaydir. Bitkinin neye ihtiyaci varsa istedigi an ve miktarda ver, mutlu bitki, iyi urun.
Hidroponik sistemlerde drenaj suyunu kullanmamak ve atip hep yeni sivi kullanmak mantikli oluyor.
Sizin sistemde depoda bulunan samandira ile sivi seviyesini hep koruyorsunuz, depodan once tam besin dolu baska depo olsa ve son depoda eksilen miktari oradan yuklese sorun
azalir Ec istenilen seviyeye ulasmaz ama yakin olur. Simdi siz vakit bulup ulastiginizda manuel olarak gubre yukleme ve EC ayari yapiyorsunuz. Sizin basvurmalariniz arasinda bitki stresli oluyor.
Tartes`in bahsettigi otomatik gubre ve asit yukleme makinasi olsa, sulama aralarinda otomatik olarak depoyu ilk orijinal gubre ile doldururdu.
Bitki Fabrikasi basliginda Sn Tartes tarafindan atilan Mesaj No 47 de sistem var.
Saglicakla kaliniz
megbilgi
01-07-2016, 07:50
Bir sorum olacak...
Topraksız tarımda humik asit ve amino asit kullanan var mı aramızda ?
Sonuçları ne oldu ?
Forumda aramama rağmen bulamadım. Belkide hiç denenmemiş.
Ne gibi bir fayda veya zarar verir bir denense iyi olacak.
PH dengeleyici olarak bile asit türevi olduğu için kullanılabilir belki.
Ben hasata yaklaştığım için deneme yapamıyorum şu an, ancak yeni sezonda bir kez deneyeceğim.
...
idris şenol
01-07-2016, 08:09
Bir sorum olacak...
Topraksız tarımda humik asit ve amino asit kullanan var mı aramızda ?
Sonuçları ne oldu ?
Forumda aramama rağmen bulamadım. Belkide hiç denenmemiş.
Ne gibi bir fayda veya zarar verir bir denense iyi olacak.
PH dengeleyici olarak bile asit türevi olduğu için kullanılabilir belki.
Ben hasata yaklaştığım için deneme yapamıyorum şu an, ancak yeni sezonda bir kez deneyeceğim.
...
amino asit kullanan var yapraktan veriliyor
humik asit te yapraktan verilebilir kanatindeyim
bunlar genel olarak bitki gelişim düzenleyciler bir sıkıntı yaratmaz verilmesinde fayda vardır
fakat sizin dometesler hasata gelmiş bundan sonraki periotta denenebilir
soğuk havalarda deniz yosunu stresi azalltığını duymuştum
asıl benim aklımdan geçen, naçizane bu gibi ürünler deneme parseli veya saksı içersinde şahit alanlar oluşturup hatrı sayılır fark görüceğzmi bunu göstermek isterim
kiziltan
01-07-2016, 11:01
Humik asit icin okuduklarimdan aklimda kalan ana besin tankina katilirsa bir cesit selatlama etkisi oldugu ve elementlerin bitki tarafindan alimina yardimci oldugu, kok gelisimine yardimci oldugu. Ancak bu bilgi resmi ve ya universite sitesi uzerinden teyit edilmis degil. Kullanim miktari ve faydalari icin buralara bakmak lazim.
Saglicakla kalin
Ben amino asit kullanıyorum hem yapraktan hemde damlama ile. Kullanmadığım alan olmadığı için fark göstermem mümkün değil ancak yaprakların parlaklığı fark edilir derecede.
beşiktaşlı
01-07-2016, 23:18
-----------------------------------------------------
Yapraktan 1 litreye 1,5 ml damlamadan 4 ml uyguluyorum 2 haftada 1 kez
beşiktaşlı
02-07-2016, 20:59
------------------------------------------------
megbilgi
10-07-2016, 16:14
Domatesler tohumdan itibaren 100. gününde...
Kızırma ve dolgunlaşma devam ediyor henüz kesim yapmadım.
Salkımda hepsinin kızarmasını bekliyorum.
Domateslerde uç kırımını yaptım ve çicekler kesildi. Bundan sonra çicek vermesine izin vermeden devam edeceğim.
6-8 arası çicek dalı oluşturdu. Bazı çicek dallarında 4-5 bazılarında 1-2 meyve oluştu. Yer darlığı ve üst üste büyümelerine rağmen yinede bana göre iyi bir sonuç.
Aşağıda kızarmaya devam eden domates salkımları görülüyor.
NPK 20-20-20 devam ediliyor. İlk mikro elementlerden sonra ilave hiç bir gübre ve takviye kullanılmadı.
EC 3 - 3,5 arasında devam ediyor
Sulama sıklığı günde 6 x 15 dk şeklinde.
...
621425
621421
621422
621423
621424
...
kiziltan
10-07-2016, 20:16
Dutch bucket sisteminde 1 yılı değişik zamanlara bölerek hiç boş zaman bırakmadan aşağıdaki ürünleri yetiştirdim. Sistemde tek tip ürün beslenmesi önemli çünkü besinler buna göre alınıyor ( İzmir için )
Ekim - Ocak - Salatalık
Ocak - Şubat - Fındık Turp
Şubat - Nisan - Marul
Nisan - Eylül - Domates
Sistem hiç boş kalmadan bu şekilde 1,5 senedir çalışıyor.
Sn Megbilgi " ... tek tip urun beslenmesi onemli cunku besinler buna gore aliniyor ( Izmir icin ) " derken kastiniz, her bitki icin farkli EC ve PH degerleri oluyor mu, baska bir neden mi var ?
megbilgi
10-07-2016, 20:18
Sn Megbilgi " ... tek tip urun beslenmesi onemli cunku besinler buna gore aliniyor ( Izmir icin ) " derken kastiniz, her bitki icin farkli EC ve PH degerleri oluyor mu, baska bir neden mi var ?
izmir iklimi için demiştim.
Kalsiyum eksikliği yaşamamanız çok iyi. Ben bazen vermeme rağmen yaşıyorum bu sorunu :D
megbilgi
11-07-2016, 09:15
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160711/cbfe4335071ebb3caf4f90f65f2fd7d4.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160711/5a92da7850a9a1789fdbc17cd35e5563.jpg
Deneme ve durum tesbiti için bir örnek domatesi koparttım.
230 gr geldi.
Sululuk ve ekşilik oranı mükemmel
Olgunlaşma ve tat koku herşey istenilen şekilde.
Kahvaltıda tükettim ve çok memnun kaldım.
Meyvede de hiçbir sorun olmadığı görülüyor.
Benim tek sorunum yer darlığı nedeni ile tahmin edemediğim bitki büyüklüğüne ulaşmam ve bu nedenle bitkileri stressli ışığa ulaşma istekleri sonucu tam verimlş bir üretim olmaması.
Şu an bu örnek domates gramajı ile bitki başına 2-2,5 kilo civarı bir üretim oluşacak gibi.
NPK 20-20-20 gübre ile hiç bir sorun olmadan domatesi üretmiş oldum.
Daha geniş ve daha havadar bir yerde çok daha mükemmel sonuçlar elde edilebilir.
Sent from my iPhone using Tapatalk
kiziltan
11-07-2016, 09:41
Sn Efe446
Kalsiyum takviyesini nasil yapiyorsunuz ?
200 ppm kalsiyum var besin eriyiğinde başka herhangi bir ekleme yapmıyorum. Arada tek tük çiçek burnu çürüklüğü yaşıyorum ama sorun olacak düzeyde değil.
Ekrem Çelikcan
11-07-2016, 10:26
NPK 20-20-20 bünyesinde magnezyum barındırmadığı için magnezyum fazlalığından kaynaklı kalsiyum eksikliği görülmüyor olabilir suyun bünyesindeki kalsiyum yeterli oluyordur, sn efe446 kapalı devre sistemde domatesleri büyütüyorsa suda magnezyum birikimi kalsiyum eksikliğini dönem dönem ön plana çıkarıyor olabilir.
kiziltan
11-07-2016, 10:58
Sistemin isleyisini anlayabilmek icin soruyorum.
Kalsiyum klorur ve ya kalsiyum karbonat dogrudan solusyona katilirsa, bu bitkinin alabilecegi form mudur ? Yoksa demir icin oldugu gibi selatlanmis olmasi mi gerekiyor ?
Bu tip tek element eksikligi durumunda hazir solusyona ppm degeri hesaplanip katma yapilirsa faydasi var midir, bitki alabilir mi ?
Kalsiyum klorür ve kalsiyum karbonatı daha önce hiç kullanmadım. Formları nasıldır onuda bilmiyorum açıkçası. Kalsiyum nitrat tarımsal amaçlı kullanılan kalsiyumun esas kaynağıdır. Hangi zirai malzeme satan dükkana giderseniz bulabilirsiniz. Ben fazla yaşamıyorum bu durumu arada tek tük oluyor. Birde gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olması bitkide fizyolojik bozukluklara neden olabiliyor. Benim açımdan sebep bu diye düşünüyorum.
Ekrem Çelikcan
11-07-2016, 14:01
Okuduğum kaynakta bitkiler kasiyumu Ca+2 iyonu şeklinde alır diyor. Kalsiyum kaynağı olarak CaCO3 (kalsiyum karbonat - kireçtaşı) , CaCO3+MgCO3 (Dolomitli kireçtaşı), CaO (kalsiyum oksit), Ca(OH)2 (kalsiyum hidroksit) kalsiyumlu gübre olarak kullanılmaktadır. Toprakta klor kaynağı olarak CaCl2 (kalsiyum klorür) belirtiliyordu oda aynı zamanda hem kalsiyum hem klor kaynağı olabilir. Anladığım kadarıyla suya eklediğiniz madde Ca+2 iyonu olarak çözünüyorsa bitki bünyesine alabilir.
kiziltan
11-07-2016, 14:13
Yapraktan uygulanabilen selatli kalsiyum icin bulduklarim.
621558
621559
Eksiklik varsa yapraktan uygulanabilir sanirim.
megbilgi
20-07-2016, 07:48
Tohumdan itibaren 110. Gündeyiz.
İlk hasat 1. Ve 2. Salkımlardan yapıldı.
4.350 gr geldi.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/66e52cd4420f9467b3e2fb7bbf232de3.jpg
Domateslerin olgunlaşması devam ediyor herhangi bir sorun yok.
Yeşil aksam tamamen sağlıklı bir biçimde duruyor.
Besleme 3 - 3,5 ec olarak 20-20-20 npk dan devam ediyor.
Sulama sıklığı günde 6x15 dk
Sent from my iPhone using Tapatalk
MustafaTepe
20-07-2016, 08:18
622427
Ec 2,5 Besin şuruplarını kudret beyden alıyorum. Bu zamana kadar hiç ph sıkıntısı çekmedim. Şebeke suyu ve besin eriyiği PH 6-6,5 Terasta amatör yapıyorum ilk hasat 2kğ dün ikinci hasadı yaptık 5 kğ herşey şimdilik yolunda
megbilgi
09-09-2016, 15:22
Sistemde temizlik yapıldı ve sonbahar için Salatalık dikimine geçilecek.
.
Aynı sistemi kullanacağım ancak bu sefer farklı bir şey denemek amacı ile NPK nın üç değişik karışımını kullanacağım.
Tohumdan direk sisteme ekme yöntemi ile bayramdan sonraki hafta içinde yerleştireceğim.
Aynı şekilde buradan durumunu takip edebilirsiniz.
...
megbilgi
25-09-2016, 13:24
Salatalık tohumlarını ektik.
Tohumdan itibaren 10. gündeler.
Bu sene salatalık için farklı bir gübreleme tekniği deneyeceğim.
Tohumların ekim anında aminoasit ( içinde humik asitte mevcut) ile ilk sulaması yapıldı.
Aminoasit eklemesi yapıldıktan sonra ilk yeşil yapraklar görünene kadar sulama yapılmadı. Böylece aminoasitin ilk köklerde yoğunlaşması ve bitkinin kök kısmının daha kuvvetlenmesi sağlanacak.
ilk yeşillikler göründükten sonra bir iki gün sulama yapılmadı. Saksıdaki nem miktarı yeterli olduğu için kökler hızla büyüdüler.
Gübreleme tekniğinde daha önce tüm sezon boyunca kullandığım 20-20-20 NPK yerine bu sefer dönemsel NPK kullanacağım.
İlk sulama suyuna COMBI mikro element karışımını ekledim. Böylece sulama suyunda mikro element ihtiyacı tamamlanmış oldu. Artık ikinci kez kombi element karışımını eklemeye ihtiyaç olmayacak.
İlk 4 hafta 10-30-10 NPK karışımı ile devam edeceğim.
4. haftadan sonra ilk çiceklere kadar 20-20-20 NPK devam edecek.
Salatalıklardan ilk üç ürün toplanmasından sonra 10-5-40 NPK ile ürünün sürekliliği sağlanarak devam edilecek.
Kullanacağım tüm gübre ürünlerinin fotoğrafınıda aşağıya ekledim.
Hepsi 1 er kg paketler halinde ve oldukça ucuz ürünler. Ayrıca bu gübreler uzun süre yeterli olacak.
Sulama suyunun ilk değerleri şu şekilde...
EC = 2
PH = 7
Sulama adet = günde 15 dk olarak 1 sefer.
Gelişmeleri zaman zaman eklerim.
.
628471
628472
628473
628474
.
beşiktaşlı
26-09-2016, 10:56
----------------------------------------
megbilgi çalışmaların takip edeceğim inşallah iyi sonuçlar alırsın bizde senden öğreniriz
megbilgi
26-09-2016, 15:41
Geçen senede aynı şekilde sadece kokopit kullandım bir sorun olmadı.
.
Aslında saksı başına 4 adet düşünmüştüm.
Kök sistemini yeni teknik ile yüksek seviyede köklendirebileceğimi tahmin ediyorum.
Beslenme konusunda da bir problem olmaz dedim.
.
Ama iki ve üç adetle devam edeceğim bakalım nasıl olacak.
.
NPK sistemde dönemsel olarak fosfor ve potasyum ayrıcalıklı olacağı için beslemenin daha doğru olacağını varsaydım. Bakalım bitkiler ne düşünecekler :)
...
Salatalik tohumlari normal tohum mu f1 tohumu mu
megbilgi
27-09-2016, 09:21
Salatalik tohumlari normal tohum mu f1 tohumu mu
F1 Galiba ziraatten geçen sene cengelköy salatalık diye poşet olarak alınmıştı.
Tohumları kavanoza aktardığım için etiket bilgisi kayıp olmuş.
.
megbilgi
27-09-2016, 09:27
Okuduğum bir yazıda tohum ve filizlenme aşamasında PH ın yüksek olması kök gelişimine pozitif yönde etki ediyormuş. Bitki besin alımında zorlandığı için daha fazla kök ucu açıyor ve dallanma meydana getiriyormuş.
Salatalıkta ilk kökler oldukça önemli.
Eğer az kök oluşumu meydana gelirse bitki stress altına gireceği için sürekli erkek çiceğe dönüyor ve dişi çicek beslemesini yapamayacağım diyerek salatalık vermiyor.
Bu nedenle salatalıkta ilk 4 hafta çok önemli.
PH ı bu nedenle bir iki hafta 7 civarında tutuyorum.
Daha sonra 6 ya indireceğim.
Toplam üretim süresini 100 gün olarak planladım.
100. günden sonra sökülecek...
.
beşiktaşlı
04-10-2016, 21:27
----------------------------------------------------------------
megbilgi
05-10-2016, 17:11
Genelde 10 gün ara ile durumları buraya yazmaya çalışıyorum.
Bugün salatalıkların tohumdan itibaren 20. günleri.
Yeni yöntem oldukça başarılı olacak gibi görünüyor.
Geçen sene ile mukayese ettiğimde bu seneki salatalık yaprak büyüklüğü ve gövde kalınlığı daha fazla.
Aminoasit uygulaması köklendirmenin artırılmasında başarılı bir sonuç vermiş gibi duruyor.
20. günde salatalık fideleri üzerinde çicek tomurcuklarını seçmeye başladım.
Gübreleme NPK 10.30.10 vermeye devam ediyor. Ancak sulama sayısını azaltım. Sadece kuruluk hissedersem vereceğim. Bu aşamada köklendirmenin artması gerekli olduğu için mümkün mertebe aşırı sulama yapmamaya çalışıyorum.
Kokopit oldukça nemli kalabildiği için şu aşamada yeterli geliyor.
Aminoasit uygulamasını şimdiye kadar iki kez yaptım. 5 ml - 2 litre suyla karıştırarak saksılara eşit olarak suladım. Dranaj suyu ile su takına dönmüş oluyor aynı zamanda.
Fotoğrafla görüleceği gibi yaprak yeşiliği ve büyüklüğü oldukça güzel. Bir sorun görünmüyor.
Çicek tomurcukları belirmeye başladı. Erkek çicek oluşmaması için besinin birden yüksek hale getireceğim şu an EC=2 ile gidiyor. Bu haftanın sonunda 2,5 çıkaracağım. ( Bu şekilde giderse 30. gün civarlarında ilk çiceği görmemiz lazım. Buda geçen seneki uygulamaya göre 10 gün erken demek olacak. )
Bir hata olarak boğum araları beklediğimden daha fazla oluyor. Bunun sebebide yine sanırım yer darlığı sebebi ile gün ışığına ulaşma istekleri böyle olunca boyları ve boğum araları fazla oluyor. Ancak benim ortamım için doğal diye kabul ettim. Yeri geniş olanlar farklı sonuçlarla karşılaşabilir.
PH ı da mümkün mertebe 7 nin üstünde tutmaya çalışıyorum. Ancak aminoasit PH ı oldukça düşürüyor. ( Burada not olarak ekleyelim. PH ı düzenlemek için asit yerine aminoasit kullanırsanız hem bitkiler memnun kalacak hemde PH ınızı dengelemiş olacaksınız. Diğer asit çeşitleri besleme suyunun kalitesini bozuyor. )
4. haftanın sonunda 20.20.20 NPK ya başlamış olacağız.
.
629258
629259
629260
629261
629262
Besleme durumları
EC = 2
PH = 7 - 7,5
Sulama sayısı = gün aşırı saksı kuruluğu kadar.
Gübre = NPK 10.30.10
megbilgi
05-10-2016, 17:22
10 günlük farkı görebilmek için hemen hemen aynı açıdan çekmeye çalıştığım iki fotoğrafı karşılaştıralım.
...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/628471d1474802613-img_0736-large-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/629258d1475679999-img_0750-large-.jpg
...
beşiktaşlı
06-10-2016, 20:26
----------------------------------------------
kiziltan
06-10-2016, 21:41
Sn Besıktaslı ılk mesajlara bakarsanız acıklanmıs zaten. EC degerıne ulasana kadar eklenecek. Gubre zaten hazır alınmıs.
megbilgi
06-10-2016, 22:08
ELİNİZE SAĞLIK HOCAM
verdiğiniz bu gübre çözeltisi bir dizilimi olması gerekir
yağni 1000 litre su içersdinde N.P.K ORANI ....şu
belki buna cevap verecek sn kudret tezel bey sanırım
Oran moran yok :)
Hazır gübre kullanıyorum.
En baştan okuyun lütfen...
.
Kudret Tezel
06-10-2016, 22:10
Sevgili arkadaşlar ben her zaman oyunu kuralına göre oynamak isteyen, 200-300 hatta 400 yıllık süreçte yapılan deney araştırma ve bilimsel bütün çalışmalara değer ve önem veren biriyim. Şimdi birileri çıkarda ben sadece NPK gübre ile bitki besledim derse ben demek ki kullandığınız suda kullandığınız gübrede iz elementlerde varmış derim. Bitki kalsiyum almadan beslene bilir mi, beslenemez o halde demek ki suyunuzun kalsiyumu da yeterliymiş derim Magnezyum da yeteliymiş derim
ama nereye kadar. Süreç tohumdan başlıyor ve bitkiden alabileceğimiz maksimum verimi alınca bitiyor. Bunu alamıyorsak eksikliği aramamız gerekiyor. Aramaya gerek yok ben memnunum diyorsanız kim ne diyebilir ki. Ama istediğimiz verimi yakalayamadık sebep nedir acaba derseniz işte orada o yol kavşağında buluştuk demektir.
Örneğin sayın megbilgi nin yaptığı çalışmada % 10 azot yeterli midir değil midir % 30 fosfor azmıdır çokmudur % 10 potasyum yeter mi yetmez mi irdelemesine girdiğimizde olayı çözüyoruz demektir.
Kimsenin çalışmalarını tenkit etmek, çalışma şevkini kırmak diye bir fikrimiz asla olamaz.Ama tarım sabır ve en önemlisi zaman isteyen bir olaydır. Amerika keşfedilmiştir bence yeni bir Amerika aramaktansa , Amerika ya gidecek yolları bulmakta bir an önce amerika yı görmekte fayda vardır diye düşünüyorum. Keşke çalışmalarımız bizi, şimdiye kadar bulunan elementlerin yanına birde şunu ekleyince çok çok mükemmel verim alıyoruz bizde bu eksiği bulabildik Topraksız Tarıma buda bizden olsun diyebilsek.
Bütün arkadaşlarımın çalışmalarında başarılar dilerim.
megbilgi
06-10-2016, 22:21
Keşke çalışmalarımız bizi, şimdiye kadar bulunan elementlerin yanına birde şunu ekleyince çok çok mükemmel verim alıyoruz bizde bu eksiği bulabildik Topraksız Tarıma buda bizden olsun diyebilsek.
Bütün arkadaşlarımın çalışmalarında başarılar dilerim.
Yeni bir uygulama denediğimde yazıyorum. Konuyu baştan takip edilmediği için arada bu şekilde farklı yorumlar gelebiliyor...
Örneğin geçen sene 20.20.20 NPK kullanarak salatalık denedim.
Bu sene dönemsel NPK uygulaması ve Aminoasit kullanıyorum.
Deneme sonuçlarınıda eksik ne olmuş bitkide ne durumda bunları da ekliyorum.
Benim ki deneysel bir üretim.
Gelecek sene belki başka bir şey denerim kim bilir...
Benim amacım konu başlığında yazdığım gibi " Amatör " duyguları daha fazla körüklemek ve bu işi en basit ve kolay şekilde yapmak...
Buradan fikir alarak daha çok kişinin eline topraksız tarımı bulaştırmak.
Arkadaşlar yorum yazarlarsa birlikte belki daha farklı şeyleri denemeye çalışırız.
...
Kudret Tezel
06-10-2016, 22:53
Sayın megbilgi sakın yanlış anlamayın çalışmalarınızı asla tenkit etmiyorum ne haddime. En kötü deney denememek ten iyidir. Ancak sadece bir NPK gübre kullanarak topraksız tarım yapmaya çalışmanıza mana veremiyorum. Geçen sezon 20-20-20 gübreyi denediniz, Bu sezon10-30-10 gübre deniyorsunuz. Rica etsek gözlemlerinizi iki gübrenin mukayesesini kısaca yazarmısınız belki faydalanabileceğimiz ip uçları çıkar. Teşekkürler kolaygelsin.
beşiktaşlı
06-10-2016, 22:59
-----------------------------------------
megbilgi
06-10-2016, 23:12
Geçen sezon 20-20-20 gübreyi denediniz, Bu sezon10-30-10 gübre deniyorsunuz.
Kudret bey sanırım forumda yazdıklarımı okumadınız.
Dönemsel olarak NPK kullanmaktayım.Sadece 10.30.10 kullanmayacağım...
10.30.10 Gübresi ile başladım. ( fide aşaması )
20.20.20 ile devam edeceğim. ( Gelişme aşaması )
10.5.40 ile final yapacağım. ( Hasat ve sonrası )
20.20.20 ile yapılan dikimden 10.30.10 gübre ile başlangıçta yukarıda yazdığım gibi tomurcuk görme aşaması 10 gün öne geldi. Henüz çicek görmedim ama daha çok dişi çicek görmeyi bekliyorum. Bakalım...
Herşeyi yukarıda önceki mesajlarımda yazdım.
Aradaki farkı ve eksik yerleride yazıyorum.
Ayrıca kullandığım sudaki kalsiyum ve magnezyum sizin yazdığınız gibi çok değil sanırım EC değeri 0,5 oldukça içilebilir bir su...
Tüm gübreler NPK tabanında değerlendirilmekte. Okuduğum kitap ve tezlerde bu şekilde.
Hazır gübreler zaten bitki besleme amaçlı hesaplanmış ona göre değerlendirilmiş. Bizimde rahatlıkla ulaşabileceğim gübreler bu nedenle NPK tabanlı gidiyorum.
Örnek yurtdışında bu işi sadece humik gübrelerle organik yapanlarda mevcut onlarda ürün alıyorlar...
Hiç gübre kullanmadan balık kullananlar var... vs...
.
Kudret Tezel
06-10-2016, 23:46
Kudret bey sanırım forumda yazdıklarımı okumadınız.
Dönemsel olarak NPK kullanmaktayım.Sadece 10.30.10 kullanmayacağım...
10.30.10 Gübresi ile başladım. ( fide aşaması )
20.20.20 ile devam edeceğim. ( Gelişme aşaması )
10.5.40 ile final yapacağım. ( Hasat ve sonrası )
20.20.20 ile yapılan dikimden 10.30.10 gübre ile başlangıçta yukarıda yazdığım gibi tomurcuk görme aşaması 10 gün öne geldi. Henüz çicek görmedim ama daha çok dişi çicek görmeyi bekliyorum. Bakalım...
Herşeyi yukarıda önceki mesajlarımda yazdım.
Aradaki farkı ve eksik yerleride yazıyorum.
Ayrıca kullandığım sudaki kalsiyum ve magnezyum sizin yazdığınız gibi çok değil sanırım EC değeri 0,5 oldukça içilebilir bir su...
Tüm gübreler NPK tabanında değerlendirilmekte. Okuduğum kitap ve tezlerde bu şekilde.
Hazır gübreler zaten bitki besleme amaçlı hesaplanmış ona göre değerlendirilmiş. Bizimde rahatlıkla ulaşabileceğim gübreler bu nedenle NPK tabanlı gidiyorum.
Örnek yurtdışında bu işi sadece humik gübrelerle organik yapanlarda mevcut onlarda ürün alıyorlar...
Hiç gübre kullanmadan balık kullananlar var... vs...
.
Sayın megbilgi hiç gübre kullanmadan denince burada bir eksiklik olduğunu düşünüyorum ister istemez . Gübre nedir öncelikle bunu tarif etmek lazım.
megbilgi
07-10-2016, 08:21
Sayın megbilgi hiç gübre kullanmadan denince burada bir eksiklik olduğunu düşünüyorum ister istemez . Gübre nedir öncelikle bunu tarif etmek lazım.
Haklısınız orada bir yanlış ifade olmuş.
" Sadece Balık kullananlar " şeklinde olacak...
Sonuçta balıkta bir gübre üreticisi...
.
Buralara takılmayın ifade yanlış olabilir ancak demek istediğim anlaşılmış olmalı...
.
beşiktaşlı
09-10-2016, 18:27
--------------------------------------
Freehayat
10-10-2016, 02:59
Siz denemeye devam edin.biz izliyoruz.Başkalarının bulguları ndan ötede daha iyi sonuçlar vardır. Mesela edisonla nikola Tesla nin hikayesi gibi
megbilgi
16-10-2016, 12:14
Salatalıklarda tohumdan itibaren 30. güne ulaştık.
İlk çicekler açtılar
28. günde ilk dişi çicek açmış oldu. Geçen seneye göre 12 gün erken çicek açmış oldu.
Şu anda 10.30.10 NPK aşaması tamamlanmış oldu.
Bundan sonraki aşamada 20.20.20 NPK ile gübre işlemi ile devam edeceğiz.
Bu aşamada yaklaşık 30 gün sürecek.
Sulama sayısını 2 ye çıkarmıştım. ( 15 dk )
Sanırım bugünden sonra 3 e çıkaracağım.
Salatalıkların boyu 1,5 metreyi geçmiş durumda.
Meyve bağlama oranı çok yüksek hemen hemen her boğumda 3-4 çicek ucu görünüyor. Fotoğraflarda dikkat ederseniz bunu gözleyebilirsiniz. Açan çiceklerin yan kısımlarındada açmaya hazır 2-3 çicek ucu mevcut.
Salatalıkta hata olarak sadece boğum araları çok fazla.
Bu durumda önceki mesajımda yazdığım yer darlığı nedeni ile güneş ışığına ulaşma isteği. 1,5 metre bitkide 10-12 boğum mevcut.
Henüz meyve aşamasına geçmediği için meyve durumu hakkında bilgi veremiyorum. Ancak birkaç güne salatalık oluşumu tamamlanır diye umut ediyorum ( Geçen sene çicekten sonra salatalık oluşumu çicek sayısı kadar olmamış, bazı çiceklerde salatalık büyümemişti. )
Şimdilik bu kadar.
Sizlerde fotoğraflardan kontrol edebilirsiniz.
Herhangi bir bulgu görürseniz iletirseniz sevinirim.
.
630479
630480
630481
630482
630483
Besleme durumu
PH = 6-7
EC = 2,5 - 3
Sulama sayısı = 2 x 15 dk
Gübre = 10.30.10 NPK
...
megbilgi
16-10-2016, 12:51
10 ar gün ara ile alt alta koyarak bakalım isterseniz.
Daha net bir gelişme aşaması görünür...
.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/628471d1474802613-img_0736-large-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/629258d1475679999-img_0750-large-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/630483d1476612778-img_0766-large-.jpg
...
megbilgi
21-10-2016, 17:14
Bugün biraz fotoğraf çekeyim dedim.
Salatalık boğumlarındaki dişi çicek açmaya hazırlanan tomurcuklar.
Her boğumda en az 3 - 5 arası tomurcuk mevcut.
Hepsi birden salatalığa durursa besleme nasıl olacak bakalım.
.
Şimdilik 1. ve 2. boğumlarda hasata hazır hale gelmek üzere salatalıklar mevcut. Bir iki güne hasat edilecek.
Böylece 37. günde salatalık hasatına başlamış olacağız.
.
630821
630822
630823
630824
megbilgi
23-10-2016, 17:19
Biraz daha fotoğraf...
Salatalıklar hasat edilmeye başlandı.
Bugün 10 adet kestim. ( ilk ürün 37. günde hasad edildi. )
Çengelköy cinsi olduğu için fazla büyütmeden çıtır çıtır yeniyor.
Oldukça zevkli :)
Bu mevsimde yaz havası verdi...
.
630909
630910
630911
...
megbilgi
24-10-2016, 16:58
Evet artık günde 8-10 arası salatalık almaya başladık.
Bugünün hasılatı bir fotoğraflayım istedim buyrun tadı nefis :)
İşten geldiğimde çerez niyetine götürüyorum...
...
631000
...
megbilgi
25-10-2016, 17:00
Bugün tohumdan itibaren 40. gün.
Hasata devam ediyoruz.
Artık hasata geçtiğimiz için fotoğraf ekleyerek tekrar etmek istemiyorum sadece durumu not almak için yazıyorum.
NPK 20.20.20 ye geçmiştik o şekilde devam ediyoruz 60. güne kadar o şekilde gideceğiz. Bu 20.20.20 durumu bitkinin azot ve potasyum ihtiyacını dengelemek amaçlı. Yeşil aksamın devam etmesi gerekli olduğu için.
60. günden sonra yeşil aksam önemini kayıp edeceği için potasyum ağırlıklı 10.5.40 NPK ya geçeceğim böylece üründen aynı oranda verim elde etmeyi amaçlıyorum.
Şu anda günde 8-10 arası salatalık hasatı var ( henüz 3-4 gün oldu ) bu sayı 2-3 katına çıkacaktır.
Fide sayısı 14 saksıda 25 kök şeklinde.
...
Besleme durumu
PH = 5,5 - 6
EC = 2,5 - 3
Sulama sayısı = 4 x 15 dk
Gübre = 20.20.20 NPK
...
kiziltan
25-10-2016, 20:32
Hasatta adetle birlikte yaklasik agirlik olsa mumkun mu ?
Basarilariniz umutlandirici, devamini dilerim.
megbilgi
28-10-2016, 12:59
Gramaj olarakda bir görüntü ekleyelim.
3 adet salatalığı tartım ortalama 70-75 gram arasında geliyorlar.
...
631368
631369
631370
...
Fotoğraflar ters yüklendi kusura bakmayın...
...
kralmahmut
30-10-2016, 10:33
sayın megbilgi. kıvırcık için kullandıgız hangi gübre çeşidi idi.. kıvırcık beslemesinden bahsedebilirmisiniz.. ph ec ve (20.20.20) mi (15.15.15) mi bunun gibi hangi formul..
şimdiden teşekkürler
megbilgi
31-10-2016, 16:56
sayın megbilgi. kıvırcık için kullandıgız hangi gübre çeşidi idi.. kıvırcık beslemesinden bahsedebilirmisiniz.. ph ec ve (20.20.20) mi (15.15.15) mi bunun gibi hangi formul..
şimdiden teşekkürler
Ben 20.20.20 kullandım...
ph = 6-7
ec = 1,5 - 2
...
Ama 15.15.15 nin fark edeceğini sanmam ikiside dengeli gübre 20.20.20 seçmemin sebebi yoğunluğunun fazla olması.
...
beşiktaşlı
01-11-2016, 18:47
-----------------------------
megbilgi
02-11-2016, 07:57
verimden memnunmusunuz
Merhaba
Verim olarak oldukça memnunum geçen seneden çok daha iyi ve daha uzun süre hasat olacak gibi.
Ticari olarak bu işi yapanlar ne derler bilmem ama bana göre verim iyi...
Şöyle açıklayayım belki biraz fikir verir.
Şu anda hasata başladığımın 11. günündeyim
134 salatalık toplamışım
15 tanesi yaklaşık 1 kg geliyor.
Şu anda günde 12-15 arası salatalık almaya devam ediyorum. Sürekli topluyorum. ( Bu sayı sanırım bir hafta içinde maksimuma ulaşıp 15-20 arasında gelir daha sonra düşmeye başlar )
Fide sayısı 25 ( Ancak bunlardan 4 tanesinde ürün oluşmuyor, sebebi arkada kaldıkları için ışığı az görüyorlar - yer darlığının sonucu ) 21 adet hasat eden fide var anlayacağınız. Buna göre değerlendirin...
Tohumdan itibaren 48. gündeyim...
...
beşiktaşlı
03-11-2016, 18:20
*--------------------------------------------------0r
megbilgi
04-11-2016, 16:50
hocam şeker dometes diye dometes mevcut
bu tohumu bulabilirseniz şeker dometes in burda kg fiyatı8.5 tl
ben arıyorum bulursam sizinle paylaşırım
topraksız serada sonuçlarını görmek isterim
not: şeker dometes migroslarda küçük bardaklarda satılıyor
Arkadaşım sen kadar boş birisin anlamadım.
Bu forumda yazdığın tüm mesajlara baktım. Hepsi boş laf...
Hani derler ya forum trolü, aynı öylesin.
Burada sana cevap olsun diye üsteki soruna cevap yazdım.
Şimdide yazdığın şeye bak.
Bence senin vaktin bol, işin yok...
Böyle lay lay lom geçinip gidiyorsun.
Buranın moderatörüde buna izin veriyor.
...
Bence bir daha buraya yazma çünkü yazdıklarını dikkate almayacağım...
...
İsmail Kuzucu
04-11-2016, 17:00
Sayın megbilgi,
Potasyum ağırlıklı gubrelemeye daha erken geçmeniz daha iyi olmaz mıydı? 16.10.2016 tarihinde bitkinin potasyum isteği gözüküyor.
megbilgi
04-11-2016, 17:23
Sayın megbilgi,
Potasyum ağırlıklı gubrelemeye daha erken geçmeniz daha iyi olmaz mıydı? 16.10.2016 tarihinde bitkinin potasyum isteği gözüküyor.
Teşekkürler.
Eksikliğimizi görüp söyleyen birisi çıktı sonunda.
...
Deneme yaptığım için ilk önce periyod süresini çıkarmaya çalışıyorum.
30 ar günlük süre vermiştim.
Potasyumu ağırlıklı beslemeye mümkün oldukça geçiktirerek hasata uzun tutmayı amaçladım. Zaten bugün tohumdan itibaren 50. gündeyiz 10 gün sonra 10.5.40 potasyum ağırlıklı gübre geçmiş olacaktım. İkazınız üzere daha erken vereceğim.
Daha sonraki salatalık üretimde periyotları biraz daha farklı yapacağız anlaşılan.
Tekrar teşekkürler
...
İsmail Kuzucu
04-11-2016, 18:17
Sera dikimleri kasım ayı sonunda bitecek, ondan sonra kısmetse topraksız tarım serası yapacağım. İlerleyen zamanlarda kısmetse bende denemeler yapacağım.
Şöyle bir durumda var, illa gübreyi değiştirmeyede gerek yok. Yaprak gübresi ile bu besin eksikliği çözülebilir. Cins olarakta bu süreler değişir sanırım, mesela silor cinsler diğer uzun cinslere göre 10 gün daha erken hasada geliyor ve daha çok potasyum tüketimi yapıyor.
Bu alanda topraklı tarımlı ile ilgili;
"Normal serada hasadı uzatmak için, boğum arasını kısaltıp çiçeklendirmeyi arttırmak gerekiyor. Bunun için ilk önce düşük azotlu ürünler kullanıyorum. (5-24-12 gibi.)
Bitki böyle kısa boğumlu oldukça meyveler artıyor ve azot ihtiyacı başlıyor, bu dönemde azot ,kalsiyum, bır ile gübreleme yapılıyor. İlk hasat ilede potasyum uygulaması yapılıyor. "
beşiktaşlı
04-11-2016, 22:41
neyse. sizin formunuzdaki benim yazılarımı sildim
megbilgi
07-11-2016, 08:46
Topraksız tarımla ilgili paylaşımlar ve bilgiler.
Tüm bilgi paylaşımları (http://www.birbahce.com)
...
Kendi kişisel sayfanızdan kendi topraksız tarım denemelerinizide paylaşabilirsiniz.
Yeni bir site ancak paylaştıkça çoğalacaktır.
.
megbilgi
19-11-2016, 22:21
Tohumdan itibaren 65. gündeyiz...
Salatalıkların uzunluğu 4 - 5 metrenin üzerinde. Yatay olarak sarmaşığa döndüler :)
.
Ürün alımına devam ediyorum.
20 kök salatalıktan günde 12-13 salatalık alıyorum.
Beslemeye 10.5.40 NPK dan devam ediyorum.
Şu an için bitkide yaşlılık belirtileri başladı. Sararan yaparaklar artıyor.
100 günlük süreyi çıkarabilecek mi bilmiyorum. Görünen daha erken bitecek gibi.
633760
Artık yaprak vermeyi bıraktı tamamen salatalık tomurcuğuna döndüler.
633761
633762
Up uzun bir salatalık fidesi :)
kiziltan
20-11-2016, 07:20
Merhaba
Fotograflardan tam cikaramadim, dikim sikliginiz fazla mi ?
megbilgi
20-11-2016, 08:45
Merhaba
Fotograflardan tam cikaramadim, dikim sikliginiz fazla mi ?
Evet saksı başına 2-3 fide düşüyor.
14 saksı var 20 fide var ( Tohum ekilirken çıkmama ihtimaline karşı saksı başına 2-3 tohum atmıştım, sonra kıyıp koparamadım... )
Birde yer dar zaten böyle olunca bitkiler üst üste büyümek zorunda kalıyorlar.
Başka çarem yok, bir tarla-bahçe alıncaya kadar bu şekilde balkonda uğraş devam edecek.
İzmire yakın uygun fiyatlı tarla-bahçesi olan varsa talibim ( ortak bir yerde olabilir 4-5 kişi bir araya gelir bir tarla alabiliriz... ) :)
...
İsmail Kuzucu
20-11-2016, 09:39
Maşallah hıyarlar almış başını gitmiş. Yapraklar azot eksikliğinden dökülmeye başlamış. Hıyarların uç kısımlarının daha sivri olması bunu işaret ediyor.
megbilgi
20-11-2016, 19:12
Maşallah hıyarlar almış başını gitmiş. Yapraklar azot eksikliğinden dökülmeye başlamış. Hıyarların uç kısımlarının daha sivri olması bunu işaret ediyor.
Teşekkürler uyarı için.
Zaten planladığım 100 günlük bir süreçti.
Bundan sonrası için gelecek ürün yeterli gibi.
.
İsmail bey siz topraklı tarımda bu tip salatalık yetiştirdiğiniz için soruyorum, acaba 1 kök salatalıktan ne kadar ürün alabiliyorsunuz. Sera veya açık tarla ortamında.
Karşılaştırma için soruyorum ne oranda başarılı olabiliyor bu sistem.
.
megbilgi
22-11-2016, 07:37
Bitkinin uç sürgünlerinde salatalık oluşumu devam ederken alt kısmında kök tarafında yeniden salatalık oluşmaya başladı.
İlk boğumdan itibaren salatalık ve çiceklenme devam ediyor. İkinci ürün gibi oldu. Bu normal mi ?
633919
.
Bugün topladığım salatalıklar.
İrice iki tanesi yaprakların arasında gizlenmişler o nedenle aşırı büyümüşler. Ama fazla gizlenemeden yakaladım :)
633917
...
kralmahmut
22-11-2016, 08:09
sayın megbilgi kök başı kg verim olarak ne kadardır sizce..
İsmail Kuzucu
22-11-2016, 08:19
Seralarda tel boyuna ulaşan bitkilerin uç kısımları koparılır ve fosfor ve çiçeklendirici ağırlıklı gübreleme yapılır. Böylece bitki alt dallardan meyve ve dallanma yapar. Kısaca normal bir durum.
Kök başına silor cins için 4-5 kg ürün alınması gerekli, bitki iyi beslenir ise bunu geçmek bile mümkün.
megbilgi
22-11-2016, 08:29
Seralarda tel boyuna ulaşan bitkilerin uç kısımları koparılır ve fosfor ve çiçeklendirici ağırlıklı gübreleme yapılır. Böylece bitki alt dallardan meyve ve dallanma yapar. Kısaca normal bir durum.
Kök başına silor cins için 4-5 kg ürün alınması gerekli, bitki iyi beslenir ise bunu geçmek bile mümkün.
Ben besleme suyunu hiç değiştirmediğim için sanırım sudaki fazla fosforun etkisi olabilir.
Daha önceki ekimde böyle olmamıştı şaşırdım açıkcası. Sanki bitki yeniden hayat bulmuş gibi alt kısımlarından yaprak olmayan boğumlardan çicek açmaya devam ediyor.
.
Kök başına şu an 1,5 kg yaklaştım sanırım 20 kök üzerinden ortalama hesap yapıyorum. Toplamda 26 kg ürün almışım. 35 gün daha var ortalama 2 kg civarında olacak gibi. Bakalım...
Demek ki pek başarılı olmuyor :)
Yerin darlığı ve acemilik ile bana göre iyi sayılır...
@kralmahmut sizin sorunuza da cevap oldu sanırım.
Teşekkürler...
megbilgi
22-11-2016, 08:45
Salatalıktan sonra Aralık sonu, Ocak başı gibi yeni ürün olarak Çilek denemesi yapmak istiyorum.
Çilek için düşüncem yer darlığı nedeni ile sarmaşık tip çilek fidesi kullanmak.
Öneri ve çilek için NPK gerekliliği nedir bilgilerinizi paylaşabilirmisiniz ?
Teşekkürler
İsmail Kuzucu
22-11-2016, 08:48
Bunda güneş ışığının etkisi çok önemli, boğum arası kısaldıkça bitkide meyve sayısı artıyor. Bence ev ortamında iyi bir sonuç, dalından taze olarak yenmesi bile yeterli.
Her yıl yeni bilgi ile ilerleme oluyor.
megbilgi
29-11-2016, 08:54
Otomatik EC kontrol cihazı yapmak isteyenler için bir kontroller.
Bu kontrol aygıtı EC değerini ayarladığınız aralıklar arasında sabit tutacak şekilde dizayn edilebilir.
Aletin iki röle çıkışı mevcut.
High ve Low şeklinde, bu çıkışları röle ile pombalara bağladığınızda besleme tankından ana tanka sıvı akışını yapabilirsiniz. Ana tankta ölçüm yaparak HIGH - LOW aralığını kontrol edersiniz.
http://www.china-total.com/Product/meter/PH-ORP-CONTROLLER/PSC-150_Extended%20Range%20EC%20TDS%20Controller_ShowR ange.jpg
Şu an araştırma yapıyorum.
Sadece EC kontrolünü basitce bu çeşit bir aygıtla yapabilirmiyiz diye.
PH için otomatik kontrolde amatör kullanım için gerek yok, bu aletin PH ı kontrol edeni de mevcut ancak fiyatı daha yüksek o nedenle uğraşmak istemedim.
Şu an vaktim olmadığı için uğraşamıyorum.
Ancak birkaç ay içinde bu cihazı getirterek çalışma yapıp yayılayacağım.
...
Cihazı alıp denemek isteyen olursa ebay adresi
HM Digital PSC-150 TDS/EC Controller Extended Range PPM conductivity Monitor | eBay (http://www.ebay.com/itm/HM-Digital-PSC-150-TDS-EC-Controller-Extended-Range-PPM-conductivity-Monitor-/131190360753?hash=item1e8b8e0ab1:g:VJIAAOxywFhTc4Y M)
...
Benzer bir cihaz hemen hemen aynı özelliklere sanırım Türkiyede satıcısıda mevcut.
http://www.tdsmeter.com/products/ps100.html
...
aşağıdaki linkteki cihazımızı da kullanabilirsiniz
MİNİ pH EC KONTROL CİHAZI - SULAMA VE GÜBRELEME (http://www.e-tartes.com/SULAMA_VE_GUBRELEME-MINI_pH_EC_KONTROL_CIHAZI.html)
idris şenol
02-12-2016, 18:21
sevgili arkadaşlar öncelikle sayın megbilginin affına sığnarkatan sayfa gerği konu geldiği için buraya yazıyorum:)
bu ve buna benzer cihazlar işim gereği fabrikamızda mevcut
şu var :bu cihazları tek başına alıp bir sistemde kullanamzsınız
sevebi öncelikle probları olmalı yağni ph ve ec sensörleri olmalı
bunlarda yetmez dozlama pompaları olmalı,hatta bir pano içine monta edilmeli
evet bunların hepsini yaparsak sistemimiz set deyerlerimizde çalışır
velakin maliyet nekadar olur$$$$$ bunu hesabını iyi yapmalıyız
sayın tartesin bahsettiği cihaz seralarda kullanıldığını biliyorum
bu haliyle MİNİ pH EC KONTROL CİHAZI - SULAMA VE GÜBRELEME (http://www.e-tartes.com/SULAMA_VE_GUBRELEME-MINI_pH_EC_KONTROL_CIHAZI.html)
fiayat bu
fakat bu haliye çalıştıramazsınız aynı sitede
MİNİ pH-EC DOZLAMA SİSTEMİ - GÜBRELEME CİHAZLARI (http://www.e-tartes.com/gubreleme-cihazlari-MINI-pH-EC-DOZLAMA-SISTEMI.html)
bu şekilde kullanabilirsiniz
malum mali durumumuz müsaitse birşey deyemem
anlatmak istediğim çok iyi araştırıp evdeki hesabı iyi yapmanızı tavsiye ediyorum saygılarımla
megbilgi
04-12-2016, 10:52
Tohumdan itibaren 80. günü de doldurmuş olduk.
Salatalık almaya devam ediyoruz.
Toplamda 35 kg yu geçtik ( 20 kök salatalık )
100. günde hasatı kesip kökleri çıkaracağım 20 günlük sürede ne verirse artık. ( Ocak başı çilek denemesine başlamak istiyorum. )
Şu anda üzerinde hala çicek vermeye devam eden kollar mevcut ve yapraktan çok çicek ucu veriyor. Bıraksak belki hasata devam eder.
Günde 9-10 arası salatalık alıyorum.
Son hasat fotoğrafını ekleyelim.
2 gün hasat edememiştim son hasat 30 salatalık çıktı. Biriside oldukça büyümüş.
634908
Sulamayı günde 1x15 dk haline getirdim. ( Havalar soğudu, güneş saatide azaldı )
Besleme 10.5.40 NPK ile başka hiçbir şey verilmiyor.
EC= 2,5 - 3
PH = 6-7 Arası
Sulama suyu baştan beri hiç değiştirilmedi. ( Eksilen su şamandıra yardımı ile sürekli ekleniyor )
ismailatmaca
18-12-2016, 14:05
sn megbilgi çalışmalarınızı heyecanla be ilgiyle takip ettim. Şu anda son durum nedir. Halihazırda ürün almaya devam ediyor musunuz? Havalarda soğudu sonradan oluşan çiçeklerinizi merak ediyorum.
ismailatmaca
18-12-2016, 14:12
bende kısmet olursa bu sezon domates dikimi yapacağım ufak ufak hazırlıklara başladım. ancak ilk çalışmamı hazır besin kitleriyle yapacağım daha sonraları inşaallah üstadlarında desteğiyle besin karışımlarını kendim hazırlayabilirim. buraya yazma sebebim bir kök domatesi sizin metodunuzla ayrı bir sistemde mukayeseli yapmayı düşünmeye başladım.
aynı ec ve ph değerleriyle aynı periyotta sulama rejimiyle bir tarafta formül besin çözeltisi diğer tarafta npk 202020. umarım başarılı bir çalışma olur.
çilek çalışmanızı da ilgiyle takip edeceğim başarılar dilerim kolay gelsin
megbilgi
18-12-2016, 17:51
sn megbilgi çalışmalarınızı heyecanla be ilgiyle takip ettim. Şu anda son durum nedir. Halihazırda ürün almaya devam ediyor musunuz? Havalarda soğudu sonradan oluşan çiçeklerinizi merak ediyorum.
Hasat devam ediyor...
Hala günde 8-10 arası alabiliyorum.
Artık sonuna geliyoruz
1-2 haftaya sökeceğim.
Balkon camla kaplı olduğu için soğuklardan çok fazla etkilenmiyor.
.
megbilgi
19-12-2016, 11:29
Aranızda topraksız katı sistemde çilek yetiştiren çok fazla sanırım.
NPK gübre sisteminde çilek yetiştirmek için bilgi topluyorum.
Çileğin Kalsiyum, Fosfor ve Potasyum ihtiyacının yüksek olduğunu okuyorum.
Buna göre NPK gübre sisteminde ilk önce 10.30.10 NPK ile başlayıp
Meyve tutumu başladığında 10.5.40 NPK ile devam etmeyi düşünüyorum. 20.20.20 NPK yı kullanmayacağım.
Yüksek Kalsiyum ihtiyacını sağlamak için bu sefer sisteme ilave kalsiyum takviyesi yapmak zorunda kalacağımı düşünürek toz kalsiyum veya sıvı kalsiyum gübresi alacağım.
Çilek yetiştirenler yukarıdaki bilgilere ilave edecekleri başka bilgileri mevcut mu ?
Çilek fide siparişi vereceğim ( 25 adet ) bu konuda da yardımcı olacaklar varsa bilgilerini ekleyebilirler.
...
megbilgi
28-12-2016, 11:39
Daha önce tartışıldımı bilmiyorum.
NPK 20.20.20 Gübresinde orantısal olarak %60 lık kısım gübre elementlerinden oluşuyor.
Geriye kalan %40 lık kısım neden oluştuğu yönünde herhangi bir bilgi bulamadım.
Bu %40 lık kısım nedir bilgisi olan var mı ?
.
Veya orantısal oran bizim düşündüğümüz anlamda değil mi ?
.
İsmail Kuzucu
28-12-2016, 19:31
İçeriği tamamlamak için ne kullandıkları bilmiyorum ama zamanında bunun tecrübesini yaşadım. Farklı firmaların 20-20-20 gübre arasında ne fark olur deriz ama oluyormuş.
636355
kiziltan
28-12-2016, 20:25
Kemagro NPK (Suda çözünebilir gübre), Bitki Besleme Ürünleri | Doktor Tarsa Tarım (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?g%C3%BCbre=Kemagro-NPK)
Bu firma sayfa sonunda analizi vermis, mikrolari da yazmis. Sadece NPK kullanan arkadaslarin ayrica mikro kullanmadan birmiktar urun almalari baslica buradan gelen mikrolardan kaynaklaniyor, ayrica fidecinin verdigi mikrolar da var zaten.
Sanirim her firmada var analiz.
Hazir alinacak NPK uzerine istenilen formule ulasmak icin eklemeler yapilacaksa bu mikrolari da kayda alip hesaplamak gerek.
NPK 20-20-20 gubre analiz yazinca cikiyorlar.
megbilgi
29-12-2016, 09:42
Kemagro NPK (Suda çözünebilir gübre), Bitki Besleme Ürünleri | Doktor Tarsa Tarım (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?g%C3%BCbre=Kemagro-NPK)
Bu firma sayfa sonunda analizi vermis, mikrolari da yazmis. Sadece NPK kullanan arkadaslarin ayrica mikro kullanmadan birmiktar urun almalari baslica buradan gelen mikrolardan kaynaklaniyor, ayrica fidecinin verdigi mikrolar da var zaten.
Sanirim her firmada var analiz.
Hazir alinacak NPK uzerine istenilen formule ulasmak icin eklemeler yapilacaksa bu mikrolari da kayda alip hesaplamak gerek.
NPK 20-20-20 gubre analiz yazinca cikiyorlar.
O oranı zaten biliyoruz.
Orada verilen oranlar yüzdesel olarak içeriği veriyorlar
.
Benim merak ettiğim yukarıda yazdığım gibi gübrenin 20+20+20= %60 lık kısmı biliniyor. Geriye kalan %40 nedir ? Hangi malzemeden oluşuyor.
1 kg NPK 20-20-20 Gübresinin 600 gr mı NPK ise 400 gr nedir mesela ?
Bunu bulamıyorum...
...
megbilgi
08-02-2017, 07:37
Havaların soğuk gitmesi nedeni ile temizlik ve yeni döneme bir türlü başlayamadım. :)
Hafta sonu salatalık artıklarını ve saksıları biraz temizledim ama hala tam istediğim gibi olmadı.
Önümüzdeki günlerde çilek fidesi ile yeni döneme başlayacağım.
İlk defa çileğin NPK ile denemesi yapacağım, bakalım neler olacak.
.
megbilgi
30-03-2017, 10:41
Balkon ve Pencere tadilatı nedeni ile sistemi sökmek zorunda kaldım.
Yeni sistemi yapmak içinde vaktim yok.
Bir müddet bu şekilde topraksız tarımdan uzak kalacağız :)
Sonbahara doğru belki yeni sistem dizayn edebilirim...
...
Ancak NPK sisteminde yeni bir anlayış geliştirmek amaçlı formülasyona çalışıyorum.
Bakalım çıkan sonuçları buradan paylaşırım.
...
yunus2321
19-05-2017, 18:18
Hocam elinize sağlık zevkle okudum konunuzu.
Tez zamanda dönmeniz dileği ile...
Haylazster
29-05-2017, 05:27
Gubre degisimlerinde cocopeatlari yikiyormusunz acaba tuzluluk orani artmasin diye ?
megbilgi
31-05-2017, 09:19
Hayır yıkamıyorum.
Tuzluluk artışı olmaz merak etmeyin.
Su eklemesi otomatik olduğu için bir sorun olmaz...
.
Haylazster
04-06-2017, 23:21
Sayin megbilgi , yeni çalişmalarinizi 4 gozle bekliyorum ;)
Balkonumu kapatabilirsem ayni sistemi bende denemek istiyorum once balkonu kapatmam gerekiyor ;)
megbilgi
05-06-2017, 08:07
Sayin megbilgi , yeni çalişmalarinizi 4 gozle bekliyorum ;)
Balkonumu kapatabilirsem ayni sistemi bende denemek istiyorum once balkonu kapatmam gerekiyor ;)
Bundan sonra balkonda zor yaparım sanırım.
Balkonun düzeni değişti o nedenle saksıları koyamıyacağım :)
Ancak başka bir bahçede deneme çalışmaları yapabilirim.
Bundan önce NPK gübreleri ile besin oluşturmak için bir bilgisayar programı üzerinde çalışıyorum onu yapmak daha öncelikli. Herkesin işine yarasın...
Haylazster
05-06-2017, 10:47
Mehmet bey merak ettigim konu , orjinal yonteminde saksilari meyilsiz konulmuş olmasi. Ama siz meyil vererek koymuşsunz. Bu bir artimidir ? Meyil vermeden koysak drenajda eksiklik olmaz diye dusunuyorum
megbilgi
05-06-2017, 11:54
Mehmet bey merak ettigim konu , orjinal yonteminde saksilari meyilsiz konulmuş olmasi. Ama siz meyil vererek koymuşsunz. Bu bir artimidir ? Meyil vermeden koysak drenajda eksiklik olmaz diye dusunuyorum
Sorun olmaz benim saksılarımı koyduğum alt kısımdaki tahta ıslanıp eğildiği için o şekilde oldu :)
Haylazster
29-06-2017, 02:15
Geçen su miktarı oldukça fazla dakikada 500 cc civarı belki daha bile fazla
Sulama her 10 günde bir 15 dk artırılıyor ilk hafta bir kez 15 dk idi şimdi 70 günde ve 6x15 dk
Gübreleme hep npk 20-20-20 devam ediyor
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sayin megbilgi , her on gunde bir 15 dk artiyor demissinz ilk haftalardaki sulama şeklinizi yazarmisinz acaba
megbilgi
29-06-2017, 07:53
İlk on günde 1x15 şeklinde her on günde bir 15 dk artırın. Yani ikinci on günde 2x15 olacak.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Haylazster
30-06-2017, 00:30
Peki abi domates ve salatalik icin tohumdan itibaren baslangic ec ne verdin ?
megbilgi
04-07-2017, 21:04
Yeni sistemi bahçemde kuracağım açık hava şartlarında sanırım 15 temmuz gibi aktif olur.
İlk önce salatalık yetiştireceğim sonbahara kadar idare ederiz.
Kışın yapabilirizmiyiz bakacağım...
Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Haylazster
05-07-2017, 10:29
Yine ayni sistemi mi kurucaksin abi ? Nasil olucak peki etrafini fln kapatman gerekicek kisin izmirin şartlari nasil olur bilmiyorum ama
kiziltan
05-07-2017, 12:02
Dikeceginiz fideler sirik tipi olmazsa, saksi aralarini biraz acarak yapabilirsiniz sanirim, havalar serinleyince alcak bir naylon germeyle birsure daha gider herhalde. Plastik borulari kivirip iki ucunu topraga saplayip uzerine 1 metre kadar yukseklikte naylon cekebilirsiniz.
megbilgi
05-07-2017, 12:34
Aynı sistemi kuracağım. Zaten balkondan sökülen parçalarla devam edebiliriz.
Kışın marul vb şeylerle açık havada olur gibi bakalım deneyeceğiz :)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
megbilgi
24-07-2017, 08:39
Balkondaki sistemi bahçede kurmaya başladım.
Hindistan cevizi kabuğu ile bu sefer perlit kullanmaya karar verdim. Farklı bir uygulama olsun hemde kök sisteminde sıkışmayı engelleyeceğini düşünüyorum.
Bu hafta sonu eski malzemeler ile aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği gibi yerleşimi tamamladım. Ancak motor sorun çıkardığı için henüz devreye alamadım.
Gelişmeleri tekrar fotoğraflayarak göndereceğim.
.
654332
654333
654334
654335
İlk açık hava denemesini hıyar ile yapacağım onun tohumlarını hazırlıyorum.
.
megbilgi
24-07-2017, 11:49
Motor temin ederek tüm sistemi aktif ettim bu sabah :)
Geçici olarak eski akvaryumun su motorunu kullandım. Diğer her zaman kullandığım motoru tamir etmem gerekecek.
Tohumlarıda yerleştirdim...
Bu sefer sulamada tıkanıklığın önüne geçmek için su filtreside ilave ettim, detayları fotoğrafta mevcut. Filtre oldukça ucuz tıkanmaları önleyeceğini umut ediyorum :)
.
Henüz bir gübre ilavesi yapmadım. Sadece çeşme suyu ile sulanıyor günde 1 sefer 15 dk. Filizler çıkıncaya kadar bu şekilde...
.
Bu arada Çeşme - Dalyandayım tanışmak görüşmek isteyen yakında arkadaş varsa görüşelim...
654361
654362
654363
654364
654365
...
megbilgi
27-07-2017, 16:00
Dördüncü günde hıyar tohumlarının durumu bu şekilde ilk yapraklar geliyor hala besin ilavesi yapmadım.
...
Sistemin çalışması günde iki kez 15 dk sulama şeklinde
...
İlginç durum daha ilk yaprak kırmızı örümceklerin gelmesi oldu :)
Dışarıda dikimde işimiz zor olacak anlaşılan :)
655118
655119
Kırmızı örümcekler :)
655120
kiziltan
27-07-2017, 17:07
Terasin tam kenarindalar, yagmurdan nasil koruyacaksiniz ?
megbilgi
29-07-2017, 12:08
Yağmurdan ve diğer etmenlerden korumayı düşünmüyorum.
Dışarıda doğal şartlarda neler olacak onu görmüş oluruz :)
Yazın pek yağmur yağmaz zaten buralara...
Şimdilik takip ediyorum.
.
Kırmızı örümcekleri ilaç ile uzaklaştırtık. İlaç kullanmak istemesemde mecburen az miktarda kullandık. Başka çaremiz yok çünkü, kırmızı örümcek öyle kolay halledilebilecek bir asalak değil ne yazık ki.
.
İlk gübreyi bugün vereceğim bir haftayı tamamlamış olacağız. Kök gelişmi oldukça iyi...
.
Sulama günlük 3x15dk şeklinde devam ediyor.
megbilgi
29-07-2017, 16:24
Çeşme Dalyanda musluk suyunun EC si sizce kaç olabilir :)
.
Ölçüm yaptığımda gözlerime inanamadım :)
EC=4,3 çıktı...
Nasıl bir sudur anlamadım. Resmen kuyu suyu mu desem, yoksa besin çözeltisimi :)
Bu su ile nasıl bir topraksız tarım yapılabilir.
.
Birde musluk suyunun bu derece tuzlu olması normal midir ???
.
Haylazster
06-08-2017, 14:35
abi bence kuyu suyudur muhtemelen , gubre olarak ne kullanmaya basladin ?
megbilgi
07-08-2017, 07:48
Fideler rüzgarın çok fazla olması nedeni ile hepsi kırıldı.
.
Yeniden tohum ekmek zorunda kaldım. Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım için açık hava ortamında fideler narin oluyor. Rüzgar şiddetli olduğunda hemen kırılıyor.
Fideleri başka ortamda yetiştirip daha sonra dışarıya almak daha mantıklı ancak onunla uğraşmak istemedim. Birkez daha tohum ektim bakalım bu sefer ne olacak :)
.
Haylazster
08-08-2017, 20:51
Gubreleme yine npk 20 20 20 ile mi devam ediyorsun ?
megbilgi
09-08-2017, 09:31
Gubreleme yine npk 20 20 20 ile mi devam ediyorsun ?
Bu sefer farklı bir şey olsun diye beslemeyi Hogland formülünü NPK bazlı hazır gübreler ( Hazır gübrelerden kalsiyum ve potasyum ağırlıklı ikisinide kullanacağım ) ile hazırladığım bir içerik ile yapacağım.
İleride bu konuda yazacağım şimdilik daha başlangıç aşamasındayız.
Kendi sitemde ayrıca bu konudaki gelişmeleri yazıyorum.
Haylazster
25-08-2017, 15:26
656081
Sayin megbilgi , ilk defa cocopeat kullaniyorum ne kadar yikasamda besin tanki icinde bu renkte su oluyor durum normalmidir ?
megbilgi
26-08-2017, 19:11
Normal hindistan cevizi kabuğu rengi sürekli çıkar
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Haylazster
04-09-2017, 21:27
656633
Salataliklarim 10. Gunu doldurdular. Şuan 4. Yapraklarini çikartiyorlar hocam . Npk denemesi şuan başarili gozukuyor. İpe alma işlemini biyik biraktigi zaman başlicam kismetse. Gelişmeleri yazarim
megbilgi
04-09-2017, 22:09
Benim denemeyi iptal etmek zorunda kaldım. Dış ortamda aşırı rüzgar nedeni ile cocopeat içindeki yeni fideler salınım yapmaları nedeni ile kökleri zarar gördü ve gelişmeleri durdu.
Hepsini söktüm, iki defa daha denememe rağmen bulunduğumuz yerde şiddetli rüzgarlar olduğu için başarılı olamadı.
Yeni çıkan salatalık fideleri rüzgara karşı çok hassaslar...
Bu nedenle kapalı bir ortamda topraksız tarım başarılı olacak. Dış ortamda salatalık zor gibi...
.
Yeni bir deneme için farklı ortamlar arayışına başladık bakalım belki balkonda küçük bir saksı ile devam edebiliriz...
Haylazster
04-09-2017, 22:20
Diş ortam zor olur hocam malum kiş geliyor. Etrafini kapatma şansin yokmu ?
megbilgi
22-09-2017, 10:36
NPK denemesi yapan yok mu hiç :)
Deneyen varsa bir yorum yazabilir mi, sonuçlar neler...
.
Haylazster
26-09-2017, 19:01
Abi ben npk denemesi yapiyorm salatalik olarak , bazi fidelerde her koltuk altinda salatalik var bazilarinda hiç yok. Bol bol cicek var cicekleri actiklari zaman kopariyorum sulama 4x15 olarak devam ediyor ileride salatalik verirmi dersin ?
megbilgi
28-09-2017, 09:11
Çicek koparıyorum derken...
Erkek çicekleri koparabilirsin diğerleri dursun sorun olmaz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Haylazster
28-09-2017, 15:26
Disi cick salataligin ustundeki sanirim dogrumuyum ? Peki birde hiç salatalik olamayan fidelerim var onlar icin bisey yapmam gerekirmi ?
Haylazster
25-10-2017, 16:46
659849
659850
Sayin megbilgi ilk salataligimi kopardim 15 cm iken. Gerçekten çok lezzetliydi ;) ama bazi salataliklarda kuruma basladi ec olarak 2 veriyorum ust yapraklar kivrilmaya başladi ve ecyi yukselttigim zaman aksamlari yapraklardan damla damla su dusmuyor ve kivriliyorlar. 4x15 olarak sulama devam ediyor. Sulama ve ec azligi saniyorm haksizmiyim ? Ecyi 2.3 e cikartiyorm bu aksam kismetse fikirlernizi bekliyorum.
megbilgi
27-10-2017, 15:22
EC 3 Kadar çıkarabilirsin.
Suyu değiştiriyormusun aynı su ile mi devam ediyor ?
Eğer değiştiriyorsan EC 3 den büyük olabilir.
Değiştirmiyorsan 3 ü geçmemeye çalış.
PH önemli değil.
Yaprak kıvrılması Potasyum eksikliğini gösteriyor kullandığın gübrenin saflık durumunu nasıl acaba ?
...
Kurumadan kastın yaşlanma ise normaldir. Belli bir sürede ( 60-70 gün ) yapraklar sararmaya başlar.
...
Haylazster
27-10-2017, 15:45
Suyu hiç degiştirmiyorm abi 2 gunde ortalama 5 litre su ekliyorum ec 2.5 suanda fakat salataliklar ustunde curuyor saplari yumuşacik oluyor. Resimde goruldugu gibi Npk 20 20 20 koyuyorm abi ayni gubre
megbilgi
27-10-2017, 15:51
Güneş yetersiz sanırım.
Çürüme ortamdaki nemin fazlalığından da olur. Havalandırması nasıl...
.
Haylazster
27-10-2017, 16:34
Kapali pimapen balkon abi. Evin isisiyla isiniyor nem yogun olabiliyor bazen.
Haylazster
20-11-2017, 09:06
Malesef npk denememiz basarisizlikla sonuclandi salataliklarim uzerinde kurudular 16 kok salatalikdan 2 adet yiyebildik. Kalsiyum eksikligi yuksek ihtimal buyumeye firsat vermeden uzerinde kurudular. Sendeki suda kalsiyum magnezyum vs var demekki sayin megbilgi malesef bunlar olmadan bir gelisim elde edemedigmizi tecrube edinmiş olduk.
Malesef npk denememiz basarisizlikla sonuclandi salataliklarim uzerinde kurudular 16 kok salatalikdan 2 adet yiyebildik. Kalsiyum eksikligi yuksek ihtimal buyumeye firsat vermeden uzerinde kurudular. Sendeki suda kalsiyum magnezyum vs var demekki sayin megbilgi malesef bunlar olmadan bir gelisim elde edemedigmizi tecrube edinmiş olduk.
Kuruma besin maddesi noksanlığından kaynaklanmamıştır bence,ph veya ec'yi kontrol etmelisiz bunun yanında köklerde fungal bir hastalık olmasıda yüksek ihtimal
Besin maddesi noksanlıklarında gelişme geriliklerini yapraklarında,meyvede,çiçekte,kökte,gövede gözlemlersiniz ama tamamen kuruma olayı daha farklı bir sorunu gösteriyor.Mganezyum noksanlığında fosfor alımı düşer,verim ve meyve tutumu düşer ,yaşlı yapraklarda çeşitli şekillerde belirti gösterir vs yine kalsiyum noksanlığında tepe ve kök büyümesi azalır çiçekler azalır meyvelerde problemler ortaya çıkar vs ama bitkinin tamamen kurumasına sebep olmaz en fazla bitki ot gibi olur.
Haylazster
20-11-2017, 12:56
Tamamen kurumadi zaten olay baska bi boyut kazanmis. Ph ve ec de degerler normal degişkenlik gostermiyor pek fakat salatalik uzerind kuruyor suan hastalik soz konusu degil.
nk_tarim
20-11-2017, 13:12
Tamamen kurumadi zaten olay baska bi boyut kazanmis. Ph ve ec de degerler normal degişkenlik gostermiyor pek fakat salatalik uzerind kuruyor suan hastalik soz konusu degil.
Merhaba,
Sadece NPK 20-20-20 gübreyi ec kontrolü ile kullanarak mı çalışma yaptınız? Başka herhangi bir besin elementi kullanmadınız mı?
Haylazster
21-11-2017, 09:25
Combi gubre kullandim bir **** iki kere sulama suyuna karistirarak kullanma talimatina gore
nk_tarim
22-11-2017, 10:27
Combi gubre kullandim bir **** iki kere sulama suyuna karistirarak kullanma talimatina gore
Anladım...
Neden NPK 20-20-20 ve Combi? Hedeflediğiniz besin formülüne uygun olduğu için mi tercih ettiniz?
Haylazster
22-11-2017, 20:28
Uygun basit zahmetsiz bir deneme yapmak istedim hafife aldigimi dusunuyorum daha dogrusu durust olmak gerekirse kudret hocam dan gubre aldim onunla deneme yapicagim kismet olursa
megbilgi
23-11-2017, 07:52
Mesajları geç okudum...
Sayın Haylazster
3 yıl NPK Gübreler ile deneme yaptım hiç bir sorun çıkmadı.
Bu konuda da gün ve gün açık bir şekilde anlattım.
.
Kullandığım suda kalsiyumun yüksek olduğunu düşünmüyorum çünkü EC si 0,7 civarında.
Ancak yazılarımda eğer kalsiyum eksikliğinden şüpheniz varsa ilave edebilirsiniz demiştim.
.
Sizin uyguladığınız yöntem ve ortamınız hakkında fikrim yok ama kuruması ve meyve vermemesini iyi bir inceleyin derim.
EC niz düşük ise bitki beslenememiş olabilir. Meyve gelişiminin kalsiyum eksikliği ile değil potasyum eksikliği ile oluşmaması lazım...
.
Son durumun bir fotoğrafını ekleseydiniz keşke bir yorum yapabilirdik.
.
nk_tarim
23-11-2017, 08:55
Uygun basit zahmetsiz bir deneme yapmak istedim hafife aldigimi dusunuyorum daha dogrusu durust olmak gerekirse kudret hocam dan gubre aldim onunla deneme yapicagim kismet olursa
Merhaba,
Evet pratik bir yol olur düşüncesi ile tek bileşenle bir çözelti hazırlamak ve bu çözeltide sadece EC kontrolü ile yol almak düşüncesi cezbediyor ama sizin de ifade ettiğiniz gibi topraklı tarım için tasarlanmış NPK x-y-z ve mikro besin içeren bir besin karışımı ile bir topraksız sistemde başarı elde etmek düşüncesi topraksız tarımın teorisine tamamen ters düşüyor. Elde edilecek başarı tamamıyla şans eseri olacaktır desek yanlış olmaz. Şans eseridir çünkü; bitkinin besin ihtiyacı (ilgili akademik çalışmalarla belirlenmiş olan) göz önünde tutulmadan, bu ihtiyaca göre kimyasal tuz içeriği göz önünde tutulmadan yol almaya çalışmanın bir temeli yok. Kudret beyden malzeme tedarik etmenize sevindim. Eğer işin teorisine ya da Kudret beyin ifadesiyle "işin ruhuna" girmek istemiyorsanız bu şekilde tedarik ile çok zevkli ve rahat bir şekilde yol alabileceğinizi düşünüyorum. Yok eğer ruhunu yakalamadan olmaz diyorsanız forumumuz ve katkı koyan değerli insanlarımız sağolsun :) tüm bilgi burada... İyi çalışmalar...
Kudret Tezel
23-11-2017, 17:23
Sayın megbilgi tabii ki yaptığınız denemelere ve çalışmalarınıza saygımız sonsuz. Hepimiz topraksız tarımı bir adım daha ileriye götürebilmek bir damla daha katkıda bulunabilmek için uğraşıyoruz. Ama her zaman dediğim gibi önemli olan işin ruhunu bilmek. bakınız yukarıda bir lafınız var kalsiyumun yüksek olduğuna inanmıyorum zira suyun EC si 0,7 diyorsunuz. Şimdi işin sırrını açıklamak için bu yetiyor. Zira 0,7 ec li su demek içinde kalsiyumu ve magnezyumu bol olan su demektir. Sudaki kalsiyumun fazla olduğuna inanmıyorum dediğinizde bitki sanki kalsiyum olmadan da büyüye bilir manası çıkıyor. Hani bir arkadaşımız amatörce bitki büyütmek için iz elementlere gerek yok demişti de bende bitki büyütmenin amatörcesi nası oluyor demiştim. Sizce bitki iz elementler olmadan büyüye bilir mi. O zaman nereye gitti minumum yasaları. Nereye gitti 300-400 yıllık çalışmalar. böyle birşey olmaz ne olabilir, olsa olsa biz bitkiye verdiğimiz iz elementlerin farkında değiliz. Bakın Üniversitelerde bitki büyüme deneyleri yapılırken içinde bor olmayan cam kaplar kullanılıyor. niye biliyor musunuz, camdaki bor besine karışır diye sizce bu düşünce akla zarar değil mi. Ancak bilim af etmiyor. o kadarcık bir borun bile bitki beslenmesine tesiri düşünülüyor. O halde işi hafife almayalım. Ha belki benim söylediklerim çok uç noktalar bu kadar uç noktalar bizi ilgilendirmeye bilir ama bilelim ki bitkinin büyüye bilmesi gelişe bilmesi için 16 temel elemente ihtiyacı vardır. biz bunun üçünü veriyor bitkiyi sorunsuz büyüte biliyorsak bu üç elementin yeterli olduğu anlamına değil diğerlerini farkına varmadan verdiğimiz manasındadır. Ayrıca topraksız tarımda tek cins gübre örneğin 20 20 20 kompoze gübresiyle her şey beslene bilir düşüncesi de yanlıştır zira beslenme , tabii ki sağlıklı büyüme besin elementlerinin birinin bitimine kadar devam eder sonra denge bozulur. Gayemiz eğer topraksız tarıma katkıda bulunmak istiyorsak bir çins gübre ile mükemmel bitki beslemek değil, bitkiyi sağlıklı max verimli mükemmel yetiştirebilmek için en güzel formülü bulmak olmalı. Herkese başarılar dilerim kolay gelsin selamlar sevgilir.
cemcem43
24-11-2017, 02:28
NPK denemesi yapan yok mu hiç :)
Deneyen varsa bir yorum yazabilir mi, sonuçlar neler...
.
Ben yaptım.Sayın megbilgi.
Geçen sene, evin terasında,Temmuz ayında başladım,eylül sonu gibi sonlandırdım.
Tohumdan 5 adet saksıda salatalık yetiştirdim.Tarımın T sinden anlamam.Bişeyler üretmek insanı çok mutlu ediyor.
Sadece perlit ve 20-20-20 NPK ile(Gübretaş tan aldım.),başlangıçtan sonuna kadar.İlk tohum attığımda,0,4 ec 6,5 ph ile camsil şişesinin içine koydum,ilk yapraklar çıkana kadar fısfıs ile besledim.Sonra 1,8-2,5 arası ec ile 6,5-7,0 ph ile(içme suyunun ec si 0,7)
sonuna kadar devam ettim.Bazen günde bir defa,bazen günde 2 defa,her saksıya 2 litre civarı besin verdim,elle yavaş yavaş dibine döktüm.Geri dönüş yok alltan akanı kullanmadım.Birer ay arayla iki defa,bolca sadece su verdim. budama yapmadım hiç.Ana boyu 3 metreyi geçti.yan sürgünler 1 - 1,5 metre civarıydı en son.Tohumlar F1 di ama ne cins olduğunu bilmiyorum.İşlerim dolayısı ile,bir gün baktım 2 gün bakamadım,2 gün baktım 3 gün bakamadım,çok fazla ilgilenemedim,açan her çiçek salatalık verdi, baya bi salatalık yedik.Lezzezide çok güzeldi.Çok anormal bi sorunla karşılaşmadım.birde, gene gübretaş dan combi gübrede aldım,combi yi sadece bir defa yapraklardan verdim.
Bu sene kudret hocam dan da,taze sarımsak üretmek için besin kiti aldım,onuda sadece perlitte yaptım,pazardan aldığım iri boy taşköprü sarımsak dişlerini ektim,çok güzel yetiştiler ama,sarımsak yaprakları çok ince geldi bana,yani yeşil soğan gibi olacak zannettim ben.Bu şekilde taze soğan bağı gibi bağlamaya kalkarsak,epey bi sarımsak gidecek.Taze sarımsak fiyatlarını bilmiyorum ama Ticari için biraz zor görünüyor. Tadı mükemmel ötesi.
Köyde değersiz tarlamız çok ama maddi durumum iyi olmadığı için yapamıyorum.
Anlatım bozukluğu için kusura bakmayın.Yazmayı beceremiyorum,okumayı çok seviyorum.Bir çok konuya,bu yüzden yazamıyorum.
Bi fotoğraf kalmış pc de.
cemcem43
24-11-2017, 05:14
Sayın megbilgi tabii ki yaptığınız denemelere ve çalışmalarınıza saygımız sonsuz. Hepimiz topraksız tarımı bir adım daha ileriye götürebilmek bir damla daha katkıda bulunabilmek için uğraşıyoruz. Ama her zaman dediğim gibi önemli olan işin ruhunu bilmek. bakınız yukarıda bir lafınız var kalsiyumun yüksek olduğuna inanmıyorum zira suyun EC si 0,7 diyorsunuz. Şimdi işin sırrını açıklamak için bu yetiyor. Zira 0,7 ec li su demek içinde kalsiyumu ve magnezyumu bol olan su demektir. Sudaki kalsiyumun fazla olduğuna inanmıyorum dediğinizde bitki sanki kalsiyum olmadan da büyüye bilir manası çıkıyor. Hani bir arkadaşımız amatörce bitki büyütmek için iz elementlere gerek yok demişti de bende bitki büyütmenin amatörcesi nası oluyor demiştim. Sizce bitki iz elementler olmadan büyüye bilir mi. O zaman nereye gitti minumum yasaları. Nereye gitti 300-400 yıllık çalışmalar. böyle birşey olmaz ne olabilir, olsa olsa biz bitkiye verdiğimiz iz elementlerin farkında değiliz. Bakın Üniversitelerde bitki büyüme deneyleri yapılırken içinde bor olmayan cam kaplar kullanılıyor. niye biliyor musunuz, camdaki bor besine karışır diye sizce bu düşünce akla zarar değil mi. Ancak bilim af etmiyor. o kadarcık bir borun bile bitki beslenmesine tesiri düşünülüyor. O halde işi hafife almayalım. Ha belki benim söylediklerim çok uç noktalar bu kadar uç noktalar bizi ilgilendirmeye bilir ama bilelim ki bitkinin büyüye bilmesi gelişe bilmesi için 16 temel elemente ihtiyacı vardır. biz bunun üçünü veriyor bitkiyi sorunsuz büyüte biliyorsak bu üç elementin yeterli olduğu anlamına değil diğerlerini farkına varmadan verdiğimiz manasındadır. Ayrıca topraksız tarımda tek cins gübre örneğin 20 20 20 kompoze gübresiyle her şey beslene bilir düşüncesi de yanlıştır zira beslenme , tabii ki sağlıklı büyüme besin elementlerinin birinin bitimine kadar devam eder sonra denge bozulur. Gayemiz eğer topraksız tarıma katkıda bulunmak istiyorsak bir çins gübre ile mükemmel bitki beslemek değil, bitkiyi sağlıklı max verimli mükemmel yetiştirebilmek için en güzel formülü bulmak olmalı. Herkese başarılar dilerim kolay gelsin selamlar sevgilir.
Hocam şimdi bu açıklamayla,topraksız tarıma başlayacakların önüne geçiyorsunuz.
Bizim gibi insanların penceresinden nasıl göründüğünü söyleyeyim.
Youtubede,merhum Levent ali beyin videosu ile bu forumu keşfettiğimi daha önce yazmıştım.Topraksız tarım sabit konu başlıklarından başlayarak,bişeyler öğrenmeye çalıştım,32 yıl önce EML kimya bölümünü bitirdim, bazı elementlerin simgesini dahi unutmuşum.Sırf bunun için okumaya devam ettim,aslında ilk aklımdan geçen direk ALT F4 oldu açıkcası.Çünki konu başlıklarının içerikleri profesyonellere hitap ediyor.Derken diğer konuları okumaya başladım,biraz cesaret aldım ve sayın Ateşkaptan hocamızın sayfasını defalarca okudum ve iyice cesaret aldım ama besin kitinde tıkandım.Sonra ara ara girmeye başladım foruma.
Sonra Sayın megbilginin bu başlığı görünce ve okumaya başlayınca,içimi büyük bi sevinç kapladı ve hergün bişeyler yazmışmı diye büyük heyecanla foruma girmeye başladım.Hem pratik hem hesaplı,kafa karıştırmıyor,çok basit geliyor insana,işlerimi güçlerimi aksatmadan, hiç bilmeyen bile bu şekilde çok rahat başlar.Ve megbilgi sayesinde ilk gübremi tohumumu ve perliti alıp başladım ve çok çok memnun kaldım.İlk defa bişey üretip yemek nasip oldu,hemde bolca yedik.Ayreten sayın megbilgiye çok çok teşekkür ederim.
Ben bu başlığın sabite alınmasını hatta sürekli başta tutulması istiyorum,aksi takdirde,sadece topraklı tarım profesyoneli sayın İsmail kuzucu gibi insanlar topraksız tarıma devam eder.
Bizler megbilgi ile 2 dal üreterek başlayıp,kudret hocamızla,Ateşkaptan hocamızla dağları üretmeye devam edelim.
Bu cennet ülkemizde dışarıya bağımlı kalmayalım.
Kusurum varsa affola.
Kudret Tezel
24-11-2017, 07:26
Sayın cemcem43 Herkesin bir hedefi vardır ve hedefi yakaladığında mutlu olur. Hedef yakalandıysa sorun yok demektir. Ben çıtayı yükseltiğinizdeki durumdan bahsediyorum. çıtayı yükseltmeden mutlu olabiliyorsak gerisi teferruat. Ellerinize sağlık yaptım oldu diyorsanız ne mutlu. Herkesin olaya bakış açısı farklı olabilir ve her kesin penceresinden farklı görüne bilir. Konumuz amatörce bitki yetiştirmek değil konumuz TOPRAKSIZ TARIM
dır.Kolay gelsin başarılar dilerim.
nk_tarim
24-11-2017, 08:44
Merhaba,
NPK hazır kompoze gübreler ile yapılan çalışmaların netice vermesi tamamen şans eseridir fikrimi tekrar dile getiriyorum. Siz NPK çalışmışsınızdır, kullanım suyunuzda Ca, Mg, S içeriği çalıştığınız bitkiye yeterli gelmiştir, yapraktan besleme de anladığım kadarıyla tamamen rasgele bir sulama rejimi ile çalışmışsınızdır bir sonuca ulaşmışsınızdır. Diğer bir kişi de aynı gübre ile farklı kullanım suyu ile farklı sulama rejimi ile çalışmıştır meyve aşamasına geldiğinde sorun çıkmıştır ya da farklı sorunlar oluşmuştur.
Şu an topraksız tarımla yeni ilgilenen bir kişi için şurada bakıyorum siz bir sonuca ulaşmışsınız ancak bir sulama programı sunamıyorsunuz. Deneme yapmak isteyen bir kişiye hangi verileri sunabiliriz bu şekilde? Bu bir yöntem değildir. Ve bu topraksız tarım da değildir. Bilimsel temelli bir yöntem uygulandığı her an aynı sonucu verir. Ve besin çözeltisi üzerine bitki ihtiyaçlarının tespit edildiği akademik çalışmalar sonucu ortaya çıkmış formülleri ve sulama, iklim şartlarını temel alarak yapılacak her çalışma neticeye ulaşacaktır ya da olası problemlere müdahalede nereye bakılması gerektiği bilinecektir.
Her ilgilenen kişi bu yolları kesin olarak aşabilir, aşmalıdır diye bir gereklilik olduğunu da düşünmüyorum.
Ülkesel bağımlılık noktasında şu bahsettiğimiz durum zaten bağımlılığın temel sebebi. "İşin ruhunu, bilimini, tekniğini kavramadan hazır gübrelerle, herkesin kendisine göre rasgele besleme rejimi uyguladığı bir topraksız tarım". Bu topraksız tarım değildir. Bana göre bir "tüketim"dir, bir üretim değildir. Ve bu forumdan yol alıp gerçek ticari işletmelere evrilen durumlar var ki işte gerçek ülke katkısı, gerçek üretim böyle bir şeydir.
Tek bileşenli hobi çalışmaları için zaten hazır hidroponik gübreler mevcut. Risksiz. Seyreltin, verin EC ayarını kullanın. NPK topuna girmenize gerek yok. Ha yok eğer biz besin çözeltimizi hazırlayacağız dersek, bu kolay değil evet. Kolay olmadığı ölçüde zevkli zaten.
Ve ayrıca forumda besin çözeltisi adına gram değerlerine kadar bilgiler mevcut. Bunlara ayıracak vaktimiz yok ise bu kişisel problemimiz. Ama bu forum topraksız tarıma dair paylaşımlar için. Ve NPK hazır kompoze gübre ya da farklı hazır gübre karışımları ile bitki besleme paylaşımları bence senelerdir bu foruma katkı sağlamış, meseleyi derinlemesine inceleyerek, araştırarak, denemeler yaparak, sonuçlar ortaya koyup bu sonuçları bir kaygı duymadan paylaşan onlarca kişiye saygısızlık oluyor.
O zaman bu forum dışında bir başlık açılsın, piyasada ki hazır gübre karışımlarını deneyen arkadaşlar orada güzelce paylaşsın. Topraksız tarımla gerçekten ilgilenmeyi düşünen bir kişi için esas önüne geçilişin bu şekilde hazır gübre çalışmaları ile konunun basit indirgenmesi olduğunu düşünüyorum. Topraksız tarım önemlidir, zordur ve güzeldir. Gerçeklikten uzaklaşmayalım, ne kadar zor ve rahatsızlık verici olsa da.
Saygıyla...
trenci10
24-11-2017, 17:57
pH 6,84
Ec (iletkenlik ) 0,732 milisimens 20 derecede
Magnezyum 44,74 mg / litre
Sülfat
Kalsiyum 126,4 miligram / litre
Nitrat 7,4 miligram / litre
Potasyum 7,5 miligram / litre
Fosfor
Demir 349,7 mikrogram / litre
Bor 715,5 miligram / litre
Mangan 155,8 mikrogram / litre
Çinko 114,9 mikrogram / litre
Bakır tespit edilemedi
Sodyum 20,05 miligram / litre
Molibden
Merhaba,
yukarıda yazanlar içtiğimiz ve kullandığımız pınardan alınan suyun yaptırdığım analiz sonuçlarıdır.
Şimdi ben bu suyu kullanıp 20 -20 - 20 gübreyle bitkilerimi beslesem hiç magnezyum, hiç bor, hiç çinko vermedim mi demeliyim?
Siz kullandığınız suyun tahlilini yaptırdınızmı?
Neyi tartışıyoruz anlayamıyorum.
Siz birşeyler ürettiğinizi sanıp tamam oldu diyebilirsiniz.
Başta sayın Kudret hocam olmak üzere birçok kişi bunun nasıl olması gerektiğini anlatıyor, asıl işin bilinmesi gereken yönü bence bu.
Topraksız tarımla ilgili bana bölgemde yardımcı olabilecek kişiler aradım bulamadım. Bir arkadaşım antalyada bir tanıdığı olduğunu , görüştürebileceğini söyledi.
Bense o işin profösörüdür bana lise düzeyinde ders verecek hoca lazım dedim.
Eee herkesin seviyesi farklı farklı.
megbilgi
04-12-2017, 13:55
Tebrikler :)
3 senedir kullandığım ve başarılı sonuçlar aldığım uygulamayı çöpe attınız yani :)
...
Ben amatörlere yol göstermek amacı ile yazmıştım ve o şekilde açık açık yazdım.
Uygulama hatasından kaynaklı olan yanlışlar nedeni ile buradan okuyarak başlamak isteyeceklerin umutlarını kırmaya hakkınız yok.
En azından bir deneyin yukarıdaki tüm mesajlarımda gerekli uyarılar ve nasıl yapılacağı anlatılmış durumda okumadan yola çıkmayın. ( Kalsiyum eksik geliyorsa onu ilave edin )
..
Ben şu an yeni deneme yapacak ortamım yok malasef.
Ancak yakın zamanda bir şekilde yeni denemeleri eklemeye devam edeceğim...
Tabii yeni yöntemlerle ( basit ve herkesin yapabileceği şekilde )
...
bülent özkök
21-10-2018, 20:20
su kültüründe marul yetiştirmek için besin formullerini bilen arkadaşlar varmıdır acaba
bülent özkök
21-10-2018, 20:24
kudret bey marul için suyun ce si 08-1.2 civarında olması gerekiyormuş ,
ölçtük 1.5 geldi nasıl düşürürüm veya nasıl yükseltirim ,
yardımcı olumusunuz
bülent özkök
21-10-2018, 20:30
megbilgi size birşey sorayım ,
100 lt su kültüründe marul yetiştiriyorum ,ateş hocamın besin formulleriyle ,
suyun ph yükseldiğinde nasıldüşürebilirim.
Kudret Tezel
21-10-2018, 21:03
Sayın Bülent Özkök, anladığım kadarı ile daha işin başındasınız. Suyun EC si derken kullanma suyunuzdan yani çeşmenizden akan sudan veya kuyu vs den kullandığınız sudan mı bahsediyorsunuz. Marul hassas bir bitkidir EC olarak 1,3 ms/cm civarında iletkenlik ister ancak kullanma suyunuzun EC si 0,5 ten yüksek olursa beslenmede sıkıntılar çıkabilir. problem çıkıp çıkmayacağını ancak su tahlili ile anlaya biliriz.Besin eriğini su tahliline göre hazırlamanız gereke bilir.Hazırladığınız besin eriğinin toplam EC si yani su + gübre EC sinin 1,3 civarlarında olması lazımdır. Düşükse A ve B stoklarından eşit miktarda besin ilave ederek yükseltirsiniz zaten bunu devamlı takip etmek durumundasınız.Bitkiniz besin aldıkça EC düşecektir.yüksekse temiz su ilave ederek düşürürsünüz. Kolay gelsin.
Narin_Tic
26-10-2018, 21:56
Çok teşekkürler
yunus yeter
17-04-2019, 09:20
Arkadaşlar. hepinizi bu uğraşlarınız dan ve insanları bilgilendirmenizden dolayı teşekkür ediyorum.
Armagan77
09-06-2019, 04:33
Hocam bu domates besinini kimden alabilirim? İnternette çıkıyor ama kimisinde ekstra sıvı besin var kimisinde yok. Kafam çok karıştı oranlar çok farklı. Kudret Tezel'bey den temin edenler var bu konuda yardım alabilir miyim.
nk_tarim
09-06-2019, 08:46
Hocam bu domates besinini kimden alabilirim? İnternette çıkıyor ama kimisinde ekstra sıvı besin var kimisinde yok. Kafam çok karıştı oranlar çok farklı. Kudret Tezel'bey den temin edenler var bu konuda yardım alabilir miyim.
Merhaba.
Kudret bey temin ediyor halen diye biliyorum. Kendisine mesaj gönderin size dönüş yapacaktır. Mesaj gecikirse ki bazen siteden kaynakli olarak mesaj kutusu dolu denk gelince gonderdiginiz mesaj kayniyor arada, tekrar mesaj atin bir kaç gun sonra.
megbilgi
10-06-2020, 23:17
Konuyu hortlatayım :)
.
kiziltan
13-06-2020, 14:44
Projeniz ilgincti, NPK kullanarak ne sonuc aldiniz kisaca ozetlerseniz gelenler volur sistemin artisi ve eksisi neydi ozet hatirlatsaniz lutfen.
megbilgi
16-06-2020, 14:03
Amatör hevesli topraksız tarımcılara bir öneri olması için bu yöntemi yazmıştım.
İşe ilk kez başlayacaklar basitce bu yöntemi deneyebilir, daha sonra öğrendikleri ile daha başka yöntemler deneyebilir.
.
Ben artık topraksız tarım uygulaması yapmıyorum.
Kendi bahçemde topraklı tarım yapıyorum, daha zevkli ve zahmetsiz.
.
Topraksız tarımı karışık hale getirmek yeni başlayacakları korkutmasın.
Basit yöntemleri araştırın ve uygulayın.
Sonra bakarsınız ticari işletmeye dönersiniz.
.
Ticari olarak topraksız tarım artık çok büyük paralar kazandıracak bir şey değil.
Çok fazla aynı tür ürün mevcut, bu yüzden fiyatlar düşük.
Hiç üretilmeyen mevsimi dışında olan bir ürün piyasada yeterli talebi bulur.
Bugün yüzlerce marul ve çilek üretici var. Çoğu seraları terk ediyor.
.
Topraksız tarımda kesme çicek üretimi Türkiye için çok iyi bir pazar yaratır. Mevsim dışı üretim yapmakta çok kolay. Deneysel olarak çok istememe rağmen yapamadım. Kesme çiceği deneyin mutlaka. Gül olsun garbera olsun büyük alıcıya sahip ( yaz ayların gül bulmak mesele sürekli dışarıdan geliyor )
.
idris şenol
29-06-2020, 01:57
megbilgi
Ticari olarak topraksız tarım artık çok büyük paralar kazandıracak bir şey değil.
Çok fazla aynı tür ürün mevcut, bu yüzden fiyatlar düşük.
Hiç üretilmeyen mevsimi dışında olan bir ürün piyasada yeterli talebi bulur.
Bugün yüzlerce marul ve çilek üretici var. Çoğu seraları terk ediyor.
Bu fikre neye dayanarak verdiniz
Ülkemizde bağzı şeyler ters gidişin sorumlusu topraksız tarım deyil :confused:ürettiğinizi satmamaktan,
dünya pazaralrında yer bulamadığımız içindir:confused:
Bugün Hollanda %98 topraksız tarımla üretim yapıyor
çok uzun uzun yazıp kimseyi sıkmak istemem ama gelecek topraksız tarım yapmak ihtiyaç olacak o bakımdan nasıl topraksız tarımı geliştiriiz çalışmalarına hız kazandırıp dünya sıralarında yer bulmamız gerekli
megbilgi
13-07-2020, 17:23
Türkiyede gördüğüm topraksız üreticilere göre yorum yaptım.
Topraksız başlayıp işi bırakan çok kişi var. Henüz Türkiyede üretilen topraksız tarım sebzeleri normal tarım ile baş edecek durumda değil.
Topraklı sera domatesi üretiminin boyutları çok yüksek. O kadar yüksek ki rusya domates almadığı anda çoğu zarar ediyor. İç piyasa bu domatesi tüketemiyor.
.
Hollanda da topraksız sebze üretiminde azalma mevcut. Hollanda fide ve kesme çicek üretimine geçmeye başlamış.
.
Çok araştırdım. Topraksız üretimde fiyatı yüksek ve mevsim dışı üretim ekonomik olabilir.
.
Domates, marul, çilek ile bu işi Türkiye şartlarında sürdürmek çok zor.
Bunu demek istedim.
megbilgi
27-08-2021, 17:09
Bir sene geçmiş hiç mesaj yazılmamış.
Topraksız tarım sevdalıları ne alemdeler acaba :)
.
Artık topraksız tarımla uğraşan kalmadı mı, yoksa buraya mesaj yazanlar mı azaldı.
.
Forumlar yavaş yavaş ölüyor sanırım. Burayı da etkilemiş...
İnsanlar youtube video seyretmekten daha çok hoşlanıyor.
.
Neyse bir not bırakmış olayım.
Herkese kolay gelsin...
.
kiziltan
29-08-2021, 20:01
Domates, salatalik, marul, cilek, dolma biber.
Herkes ayni seyi yapiyor. Isletmeler olcek olarak kucukse sorun buyuk oluyor. Yatirim masrafli olunca da baslayan az. Kesme cicek konusuna katiliyorum , yapanlar var, duyduguma gore iyi para yapiyor .
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.