Bağlan

View Full Version : Topraksız tarımda amatörler için gübre ve besleme tekniği




Sayfalar : 1 [2]

megbilgi
27-01-2022, 23:37
Test ve geri dönüşler neticesinde topraksız tarım için bazı fikirler :

Hidroponik yetiştiricilerin önemli bir kısmı, besin çözeltisinin bitkilerden geçtiği ve daha sonra kaybolduğu atıklara giden kurulumları kullanmasına rağmen, endüstri şimdi hem su kullanımını hem de gereksiz çöpü azaltmak için devridaimli hidroponik sistemlerin uygulanmasına doğru ilerliyor. gübrelerin kanalizasyon sistemlerine Bir devridaim düzeneğinin birçok avantajı vardır ve çözümün büyüme döngüsü boyunca uygun şekilde yönetilmesi ve değiştirilmesi koşuluyla, atıktan boşa giden düzenlerden daha iyi verim sağlayabilir. Bu yazıda, bu tür bir sistemi kullanırken besin çözümünüzü başarılı bir şekilde yönetmenize yardımcı olacak beş ipucundan bahsedeceğim.

1 :
Rezervuar hacminin, tek bir sulama için gerekli hacmin en az 10 katı olduğundan emin olun. Bir rezervuarın toplam hacmi, devridaim düzeninde anahtardır, çünkü çözümün büyük kısmının, her besleme sırasında bitkilerin neden olduğu besin değişikliklerinden etkilenmemesini istersiniz. Bu, her sulama yapıldığında çözümün çoğunun medyanın içinde değil tanklarınızın içinde olmasını istediğiniz anlamına gelir. Basit bir kural, ilk rezervuarınızın hacmini, tüm mahsulünüzü tek bir sulamayı gerçekleştirmek için gereken hacmin en az 10 katı yapmaktır. Bunu yaparsanız, su ve besin emilim etkileri yavaş olacak ve bitkilere herhangi bir zarar vermeden çözümünüzü yönetmeniz için size zaman tanıyacaktır.

2:
pH ve EC'niz sabit olana kadar solüsyonunuzu sirküle edin . Bir sulama döngüsü başladıktan sonra, çözelti önce ortam içindeki son sulama döngüsünün kalıntılarıyla karışacak ve bu da dönüşün pH ve EC'sini ana tankınkinden farklı hale getirecektir. Bitkinin kök sisteminin istenen besin konsantrasyonlarına maruz kalmasını sağlamak için, devridaim işlemini tankın EC ve pH'ı sabit kalana ve dönüş pH'ı ve EC'si ile eşleşene kadar gerçekleştirdiğinizden emin olun. Bu gerçekleştiğinde, ortam içindeki koşulların artık daha büyük çözelti gövdesiyle eşitlendiğini bilirsiniz ve sulama işlemini durdurabilirsiniz. Bu nedenle, bu tip kurulumda tank içindeki pH ve EC'nin sürekli izlenmesi gereklidir.

3:
EC her sulamada arttığında besin değil su ekleyin . Normal bir devridaim kurulumunda, ana tanktaki çözeltinin EC'si her sulamada artma eğiliminde olurken çözeltinin toplam hacmi azalacaktır. Bunun nedeni, sağlıklı bitkilerin her zaman besinlerden daha fazla su emmesidir; bu, konsantrasyonla orantılı herhangi bir ölçümün - EC gibi - su miktarı azaldıkça artma eğiliminde olacağı anlamına gelir. EC'yi istenen EC'ye getirmek için yeterli su eklemek istiyorsunuz ancak bu suyla besin eklemek istemiyorsunuz ve bu EC'yi artıracak veya çözelti içindeki besin dengesizliklerine katkıda bulunacaktır. Daha az eklemeniz gerekeceğini unutmayın. Bitkiler tarafından emilen miktardan daha fazla su, çünkü bitkiler bazı besinleri de yanlarında alırlar, bu da EC'yi eski haline getirmek için gereken su miktarının daha düşük olacağı anlamına gelir. İlk çözeltide 1000 litre varsa, hacim ilk sulamada 950 litreye düşebilir, ancak orijinal EC'ye geri getirmek için yalnızca 20 litre eklemeniz gerekebilir, bu da sonunda toplamı 970 litre yapar. Her sulama ve su ilavesinden sonra tankın pH'ının da düzeltildiğinden emin olun .

4:
Hacim %40 düştüğünde suyu besinlerle yenileyin, bunu solüsyonu değiştirmek için bir fırsat olarak kullanın . Son ipucunda tartışıldığı gibi, orijinal EC'ye geri dönmek için biraz su eklense bile çözeltinin hacmi zamanla azalacaktır. Bir noktada hacmin %40'ından fazlası harcanmış olacaktır ve bu noktada tankı tam hacmine kadar su artı besinlerle doldurmanız gerekir. Bu fırsatı, besin oranlarını değiştirmek ve bitkilerinizin beslenme açısından izlemesini istediğiniz yöne eğmek için de kullanabilirsiniz. Örneğin, çiçekli bir mahsulde, bitkinin çiçeklenme evrelerinde potasyum miktarının arttırılması yaygındır, bu nedenle bu, bitkiler tarafından tüketildikten sonra besin solüsyonu yenilendiğinden yapılabilir. Bu işlemin süresiz olarak gerçekleştirilemeyeceğini unutmayın, çünkü hem besin dengesizlikleri hem de bitki eksüdaları ana çözelti içinde birikecektir . Çoğu devridaim yapan mahsul, bu sorunlardan kaçınmak için her 3-4 haftada bir çözümü tamamen değiştirecektir, ancak kimyasal analiz yapıldığında - besin takviyesini özelleştirmek için - çözümün ömrü daha da uzatılabilir ve bitkilerin katkıda bulunduğu maddeleri çıkarmak için yeterli filtreleme uygulanır.

5:
Sıralı UV filtreleri ve karbon filtreleri ekleyin . Besin solüsyonunuzu hiçbir mikroorganizmanın kirletmemesini sağlamak esastır. Bu nedenle, besin solüsyonunu mümkün olduğunca steril tutmak için çevrimiçi UV filtreleri gereklidir. Karbon filtreler ayrıca çözeltiyi kirletebilecek ve ürünün kendisinde sorunlara neden olabilecek bitki atıklarını temizledikleri için çok kullanışlıdır. Bu eksüdaların çoğu mikroorganizmalar için besindir, diğerleri ise bitkilerde istenmeyen tepkilere neden olabilecek bitki hormonlarıdır. Bununla birlikte, hem karbon filtrasyonu hem de UV filtreleri, ağır metal şelatlarının yok edilmesi ve adsorpsiyonu gibi bazı sorunlara neden olabilir; bu nedenle, bu sorunları hafifletmek için UV'ye daha dirençli ve karbon filtrelere daha az afinitesi olan şelatların kullanılması önemlidir.

Son...

Devri daimli hidroponik çözümün yönetiminde yukarıda detaylandırdıklarımdan kesinlikle çok daha fazlası vardır, bu ipuçlarının bazılarının basitleştirmeler olduğunu ve her durumun uygun bir analiziyle çok daha iyi özel çözümlerin mümkün olduğunu belirtmek önemlidir . Bunlar, devridaim sistemlerinin kullanımına yönelik değişikliğinizi çok daha kolay hale getirmenizi ummak için sadece bazı basit ipuçlarıdır ve devri daimli hidroponik kurulumlar dünyasında başarı şansınızı büyük ölçüde artırmalıdır.

Bol şanslar...




s1nay88
16-07-2022, 15:02
Tekrar yeniden paylaşım yapsanız çok güzel anlatıyordunuz

megbilgi
22-07-2022, 16:38
Tekrar yeniden paylaşım yapsanız çok güzel anlatıyordunuz

Artık topraksız tarım denemeleri yapmıyorum :)
Hepsini denedim.
.
Artık kendi bahçemde topraklı tarım yapıyorum daha güzel :)
.
Sorulara cevap verebilirim sadece.
.

emirhancoban
03-10-2023, 10:08
Artık topraksız tarım denemeleri yapmıyorum :)
Hepsini denedim.
.
Artık kendi bahçemde topraklı tarım yapıyorum daha güzel :)
.
Sorulara cevap verebilirim sadece.
.

Topraksız tarımdan vezgeçmenizin sebebi nedir acaba ?

megbilgi
27-10-2023, 20:29
Türkiye için fazla lüks bir üretim şekli olduğunu düşünüyorum.
Pahalı ve istenileni elde etmeniz için çok daha fazla emeğe ihtiyaç var.
.
Türkiye'nin doğası, iklimi ve toprağı yeterli bir seviyede. ( Sadece hastalıklar yönünden negatif bir durum mevcut ) Topraksız tarım yerine topraklı tarımı çok rahat bir biçimde kullanmak yeterli.
.
Bu konunun başından beri savunduğum herkesin yaptığı gibi domates, marul, çilek yerine çok daha yüksek getiriye sahip kesme çiçek üzerinde topraksız tarım yapmak Türkiye şartlarına uygun olacaktır.
.

Topraksız tarımdan vezgeçmenizin sebebi nedir acaba ?

Yakın bir zaman topraksız Garbera kesme çiçeği denemesi yapacağım bunu burada paylaşabilirim.
.

tcoalngsau
28-12-2023, 09:30
sayın megbilgi; ben de çok araştırıyorum ama sizin gibi istekli birisi bulamadım beraber hareket edecek. Tek başına da amatörden öte geçmiyor. Topraksız su kültüründe Lale üretimi de harika sonuçlar veriyor. Antalya çiçek üretimi için ideal yer

megbilgi
23-01-2024, 12:43
sayın megbilgi; ben de çok araştırıyorum ama sizin gibi istekli birisi bulamadım beraber hareket edecek. Tek başına da amatörden öte geçmiyor. Topraksız su kültüründe Lale üretimi de harika sonuçlar veriyor. Antalya çiçek üretimi için ideal yer

Lale için topraksız tarım zor bir alan olabilir. Lalelerin hastalık ve kök çürütmesi çok daha fazla olduğu için topraksız tarımda çok iyi bir teknik bulmak gerekecektir.

Hollanda bile kesmelik laleyi toprakta üretmeye devam ediyor. Lale için iyi araştırmanızı tavsiye ederim.
.
İkinci konu çok kısa sezonluk bir çiçek ve soğuklatma ( soğan için ) ihtiyacı...

furk
03-05-2024, 18:58
Merhaba, hobi amaçlı evimde topraksız tarım yapmayı düşünüyorum ve başlangıç için durgun su kültürü ile başlamaya karar verdim. NPK gübre kullanarak durgun su kültürü yapabilir miyim, yapılabilirse nasıl yapabilirim, bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Portakal Rengi
11-05-2024, 07:04
Merhaba, hobi amaçlı evimde topraksız tarım yapmayı düşünüyorum ve başlangıç için durgun su kültürü ile başlamaya karar verdim. NPK gübre kullanarak durgun su kültürü yapabilir miyim, yapılabilirse nasıl yapabilirim, bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Yapabilirsiniz.
Topraksız tarım için formüller ve besin hazırlama forumda var. Bunların tümünü okuyup, anlamanız gerekiyor.
Gübre üreticisi firma satış sitelerinde iz elementler dahil satılan ürünlerden formülleri elde etmek olanaklı.

megbilgi
23-10-2024, 21:34
Yeni bir forum sitesi çalışması yapıyoruz
Katılmak isterseniz bekleriz.

https://meg9.com

.

ekremselcuk
21-05-2025, 14:08
Elinize sağlık sayın megbilgi. Çok güzel işler başarmışsınız. Ben de 6 aydır topraksız tarım ile uğraşıyorum damda. Ama benim salatalıklarımın neredeyse hepsini kuş yemiş. Ben de CD astım. Şimdilik iyiler. Birkaç salatalık da yedik.