View Full Version : Yalnızca sarmalık yaprağı için asma fidanı
Merhaba,
bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak :) . Hiç bakım yapılmıyorlar, çok az sulanıyorlar, gübre-ilaç asla yok, her sonbahar neredeyse kökten budanıyorlar ancak ısrarla her yaz her yeri kaplıyorlar.
Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç.
Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu.
İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi?
Saygılar
İstanbul-Manyas iklim bakımından pek farklı değil, belki bir iki derece ısı farkı olabiliyor.
Manyas'da bahçemde çok güzel sarmalık bir asma var. Otoparkın üstünü tamami ile kaplıyor.
Yaprakları ipek gibi, tüysüz ve parçalı değil. Asma üzüm vermiyor. Hemen hemen bütün köylü gelip benim asmamdan toplar sarma yapar veya salamura hazırlar.
Ben yaprakları körpe körpeyken toplar ve sarma yaparım, kış için hazırlamam.
Yarın sabah bakayım eğer yapraklanma başlamış ise ve fotoğraflanacak gibi olmuşsa çeker size gösteririm.
Beğenirseniz çelik zamanı size çelik de gönderebilirim.
İlginize çok teşekkürler :)
Birkaç "çelik"i suda köklendirme denemem oldu ama sonuç hüsran. :( Türü belli olsa idi yazardınız sanırım.
Saygılar
İlginize çok teşekkürler :)
Birkaç "çelik"i suda köklendirme denemem oldu ama sonuç hüsran. :( Türü belli olsa idi yazardınız sanırım.
Saygılar
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var.
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var.
Çok memnun olur eşim :) Uygun bir yer bulurum onlara. Saygılarımla.
Çok memnun olur eşim :) Uygun bir yer bulurum onlara. Saygılarımla.
Asma yavaş yavaş yapraklanmaya başlamış.
Üzerinde minik minik üzüm salkım oluşumu göreceksiniz ama onlar üzüme dönüşmeden dökülme yapıyor.
Yapraklarından iki tane kopardım, size fikir verebilir.
605761
605762
605763
Neden suda köklendirmeyi denediniz ki. Bu konuda genel olarak çelik köklendirme bilgisinden fazlasına sahip olmayan ben, bir sardunya çeliği dikercesine hazırladıgım iki tane asma dalını gelişi güzel sokuşturdum bahçeye.. Hiç itirazları olmadan köklendiler. Basit yani anladıgım kadarıyla. Çelikleride komşu budama zamanı asmasını budayıp kaldırıma atmıştı dalları, oradan kırmıştım.
ibrahimes
17-04-2016, 05:58
Guler hanim Eskisehir iklimine uyum saglar mi acaba? Celik zamani mumkun olursa bende istiyorum.
s.toprak
17-04-2016, 10:30
]
Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz.
keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik.Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı.
Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.
bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak :) . Hiç bakım yapılmıyorlar, çok az sulanıyorlar, gübre-ilaç asla yok, her sonbahar neredeyse kökten budanıyorlar ancak ısrarla her yaz her yeri kaplıyorlar.
Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç.
Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu.
İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi?
Saygılar
s.toprak
17-04-2016, 10:35
Merhaba,
Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım.
Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba''
sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır.
Selamlar.
Arkadaşlar,
Sarmalık yaprak konusu benim de merak ettiğim bir konudur. Bu yüzden başlığı görünce sevindim.
Bu konuda bilgisi olanlar bilgilendirirlerse sevinirim.
Şöyle sorular akllıma geliyor:
1-Pazarda satılan yapraklar özel asmalardan mı toplanıyor, bunlar üzüm veriyorlar mı?
2-Bildiğim kadarıyla, her üzüm asmasının yaprağı sarmalık olarak kullanılabiliyor. Bu konuda elverişlilik açısından bir sıralama yapılabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım.
Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba''
sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır.
Selamlar.
Her şeyi alıntı içine yazarsanız o mesaj gönderilemez. Kısa uyarısı verir. Bu nedenle alıntı yapıp, onun altından devam etmelisiniz.
Yukarıdaki mesaj da iyice karışmış. Alıntıyı sildim ki anlaşılsın.
Merhaba,
Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz.
keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik.
Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı.
Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.
...............
Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.
Sayın Malina,
ilginiz ve eleştiriniz için çok teşekkürler :) Belirttiğim gibi yıllardır koruk vermiyor. Memnuniyetsizliğim; eşimin ve kayınvalidemin, asmanın tüm bahçeyi, ağaçları, gülleri, telsiz anten direğimi, köpeğimin kulubesini vs. saracak kadar büyümesine izin vermeleri. Yaprağı da sert biraz ve tadı yok bana göre. Tüm mesele bu :)
Saygılar.
aydemiraydın
13-08-2016, 13:46
karadenizin ısebella üzümü sarmaya uygun dediler. fakat yaprakları kalın ve tüylü. gerçekten isabellanın yaprakları böyle kalın ve tüylü bişeymi? yoksa yine kandırıldıkmı?
Taşlıbahçe
13-08-2016, 15:05
karadenizin ısebella üzümü sarmaya uygun dediler. fakat yaprakları kalın ve tüylü. gerçekten isabellanın yaprakları böyle kalın ve tüylü bişeymi? yoksa yine kandırıldıkmı?
Üzüm çeşitlerinden pek anlamam ama Karadeniz'in kalın kabuklu, iri çekirdekli kokulu üzümünden bahsediyorsanız alt yüzleri tüylü ve gün boyu güneş alanlar kartlaştığında oldukça kalınlaşıyor ama gölgedekiler yumuşak ve yaprak sarması güzel oluyor. Severek tüketiyoruz.
aydemiraydın
13-08-2016, 16:28
Üzüm çeşitlerinden pek anlamam ama Karadeniz'in kalın kabuklu, iri çekirdekli kokulu üzümünden bahsediyorsanız alt yüzleri tüylü ve gün boyu güneş alanlar kartlaştığında oldukça kalınlaşıyor ama gölgedekiler yumuşak ve yaprak sarması güzel oluyor. Severek tüketiyoruz.
teşekkürler. sorunu anladım. şu an küçük fidan olduğundan tam güneşte henüz ağaçlara sardıramadık.
Yapıncak çeşidi. Yaprakları Narince gibi kalın değildir ve daha lezzetlidir. Tek geçerim.
İstanbul-Manyas iklim bakımından pek farklı değil, belki bir iki derece ısı farkı olabiliyor.
Manyas'da bahçemde çok güzel sarmalık bir asma var. Otoparkın üstünü tamami ile kaplıyor.
Yaprakları ipek gibi, tüysüz ve parçalı değil. Asma üzüm vermiyor. Hemen hemen bütün köylü gelip benim asmamdan toplar sarma yapar veya salamura hazırlar.
Ben yaprakları körpe körpeyken toplar ve sarma yaparım, kış için hazırlamam.
Yarın sabah bakayım eğer yapraklanma başlamış ise ve fotoğraflanacak gibi olmuşsa çeker size gösteririm.
Beğenirseniz çelik zamanı size çelik de gönderebilirim.
Merhaba yazınızı yeni farkettim bahsettiğiniz ince yapraklı asma ağacından bir kaç dal çelik gönderebilirseniz çok sevinirim .
Teşekkürler...
Selma_321
03-06-2017, 01:33
Güler hanımın asması Amerikan asması olabilir mi?Aynısını görmüştüm anneciğim salamura yapmıştı sarmasını yaparken yaprak çok hoşuma gitti cinsini sorduğumda Amerikan asması demişti.
Sn. Selma_321
Güler hanımın resmini yayınladığı asma Amerikan asma anaçlarından. Benim bahçemde oldukça fazla asma anaçları var. Ancak o gibi ince ve büyük yapraklı asma anacı yoktu. Allah rahmet eylesin geçtiğimiz yıl idi sanırım vefat etmiş olan Mehmet amcanın kendi köklendirdiği asmalardan iki tanesini diktim. Biraz da budama sırasında çıkanlardan alarak kendim köklendirdim. Şu anda küçükler ancak birkaç yıl içinde daha büyüyüp bizim yaprak ihtiyacını giderirler herhalde.
akçabardak
04-06-2017, 22:37
Sarmalık yaprak asmam, üzüm yapmıyor ama yaprakları incecik, tüysüz ve iri.
Çardağın üstünde ki yapraklar bir hafta önce toplanmasına rağmen bir hafta
içinde yapraklar yine yetişti.
650427
650428
650429
Bir hafta önce toplanan yapraklar temizlenip yıkandıktan sonra iç hazırlanıp
sarmalar sarıldı.
Yapraklar epey varmış, sarılması bütün günümü aldı, dörtte birini pişirdim
geri kalanlarını buz dolabı poşetine dizdim ve pişirmeden dipfrize koydum.
Bunu ilk defa yapıyorum, kısmetse bayramda ziyaret için gelenlere ikram edilecek.
Dipfrize koyduklarımda bir değişiklik olmaz ise eğer, memnun kalırsam şayet bundan sonra sarar sarar atarım dipfrize ırtıksız ve iri.
650430
Sevgili akçabardak aynı asma bizde de var.
Arabayı park ettiğimiz otoparkın üstünü bu asma ile sardırdık. Üzüm yapmıyor ama hani o minik minik sarımsı üzüm olmadan dökülen şeyler olduğu zaman arabayı altına park etmiyoruz, arabayı temizlemek zor geliyor ama yazın bütün sıcaklarında araba asmanın altında serin serin duruyor.
Yaprakları parçasız iri, ipek gibi. Ben de taze taze toplayıp sarıyorum dolmayı. Hele bol su verin yeni sürgün dallarındakiler daha da ipekimsi oluyor.
Hemen hemen bütün köylü de buradan topluyor. Eee nereden baksan yirmi senelik bir asma. Otoparkın üstünü saran kısmından daha fazlası, bahçe duvarından dışarı taşmış durumda. Yol boyunca da ilerliyor maşallah. Köylü de memnun bundan.
Sayın recobey,'in sizin sayfanızda yazdığı talebi şimdi gördüm.
Kendileri ile temasa geçeceğim. ;)
akçabardak
05-06-2017, 14:00
Sevgili Güler hanım, ben bu asmayı edindiğimde bana çeliğini veren kişi kuş üzümü bu ama Ankara'da hiç meyve tutmuyor, Adana'da akrabasında varmış onun asması meyve tuttuğunu söylemişti, ne kadar doğru bilemiyorum, kimileri delice dediler aşı yapılırsa çok verimli olduğunu söylediler.
Ankara'da yaklaşık 10 sene kadar yetiştirdim, sonra bu yazlığı aldıktan sonra ilk diktiğim bu asma çeliği oldu, 16 senedir sarmasını afiyetle tüketiyoruz, evet dediğiniz gibi ilk uyandığında ilk yapraklarıyla beraber sanki üzüm verecekmiş gibi salkımlar oluşturuyor ama sonra o çiçeklerini döküyor.
Bu sene okadar güzel ve iri salkımlar verdi ki, ne olur bir salkımında bari bir kaç tanecik meyvecik görsem ne olur dedim ama nafile hepsini döktü.
Dediğiniz gibi çok coşkulu, bıraksam her tarafı saracak, yaprakları her zaman taze ve kadifemsi, toplandıkça daha çok veriyor.
Erdem 01
06-06-2017, 10:57
Sayın Akçabardak maşallah çok güzel yaprakları var. Köklü fidanı varsa veya bu zamanda aşı olursa çelik almak isterim. Adana'da apartmanın önünde asma var ne çekti bayanların elinden. Sarma krizi gelen yapraklarını yoluyor. Yaprak topluyorlar diye ilaç da yapamıyoruz. Üzüme hastalık geliyor. Bu asma tam bayanlara göre.
Güler hanım gönderdiğiniz çelikler elime ulaştı.İlgi ve emeğinize sağlık.Umarım çelikler tutarda verdiğimiz emeğin karşılığını alırız.
Teşekkür ederim...
mutoberk
09-06-2019, 18:28
Arkadaşlar Adana dan yazıyorum,biz burda tarsus aşması kullanıyoruz,deneme amaçlı başka bir yoredeki aşmayı bahçeme ekmek istiyorum,bir dr evin damında saksida damda gölgelik yapacak şekilde asma edebilirmiyim acaba,bana güzel bir dolmalık sarma çeliği gönderebilecek olan var mi
Morçiçek
09-07-2020, 22:48
Sarmalık yaprak asmam, üzüm yapmıyor ama yaprakları incecik, tüysüz ve iri.
Çardağın üstünde ki yapraklar bir hafta önce toplanmasına rağmen bir hafta
içinde yapraklar yine yetişti.
650427
650428
650429
Bir hafta önce toplanan yapraklar temizlenip yıkandıktan sonra iç hazırlanıp
sarmalar sarıldı.
Yapraklar epey varmış, sarılması bütün günümü aldı, dörtte birini pişirdim
geri kalanlarını buz dolabı poşetine dizdim ve pişirmeden dipfrize koydum.
Bunu ilk defa yapıyorum, kısmetse bayramda ziyaret için gelenlere ikram edilecek.
Dipfrize koyduklarımda bir değişiklik olmaz ise eğer, memnun kalırsam şayet bundan sonra sarar sarar atarım dipfrize ırtıksız ve iri.
650430
Merhaba rica etsem bana da bir fidan gönderebilir misiniz bende böyle bir bağ fidanı arıyordum. Resimlere hayran kaldım resmen
OrhanOzdag
14-09-2020, 12:20
Trakya ilkeren, sultani çekirdeksiz, Red globe, cirimson bunların hem yaprağı hemde üzümü güzeldir
Merhaba rica etsem bana da bir fidan gönderebilir misiniz bende böyle bir bağ fidanı arıyordum. Resimlere hayran kaldım resmen
Üzüm vermeyen omçanın yaprağı ince ve düzgün olabilir ama aroması ve damak tadı üzüm 🍇 veren bağ kadar olmaz.
İsterseniz bi deneyin
CilekFidesi
03-03-2022, 15:12
Asma yavaş yavaş yapraklanmaya başlamış.
Üzerinde minik minik üzüm salkım oluşumu göreceksiniz ama onlar üzüme dönüşmeden dökülme yapıyor.
Yapraklarından iki tane kopardım, size fikir verebilir.
605761
605762
605763
Merhaba bendeki bir asma da aynen böyle. Üzümleri küçükken dökülüyor. hatta bunlara arılar dadaıp talan ediyor. Yerlerde polen-üzüm taneciği yığını oluyor. Sizde üzümlere de arılar saldırıyor mu?
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var.
Merhaba celiklere ben de talibim
barışbey
18-07-2023, 22:03
İyi çalışmalar diliyorum. Aranıza yeni katıldım. Öncelkle hepinize katkılarınızdan dolayı teşekür ediyorum. Tokat yaprağı diye tabir edilen sarmalık asma yaprağı olan "NARİNCE" asma fidanı ekmek istiyorum. sizlerde bu fidandan olan var ise kargo bana ait olmak üzere gönderebilir misiniz? tekrar teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var.
Merhaba rica etsem aynı asmadan bana da çubuklar gönderebilir misiniz budama mevsiminde sonbahar gibi olabilir kışa doğru olabilir. Gönderebilirseniz çok sevinirim
İlk iki resim glenora çekirdeksiz üzümü. Bu yıl diktim henüz meyvesini görmedim. Amerikan üzümü melezi olduğu için mantari hastalıklara dirençli. İkinci ise meyvesi olmayan amerikan asma anacı. İkincinin yaprakları daha ince ve daha az damarlı gibi. Henüz sarma yapıp deneyemedik.
İlk iki resim glenora çekirdeksiz üzümü. Bu yıl diktim henüz meyvesini görmedim. Amerikan üzümü melezi olduğu için mantari hastalıklara dirençli. İkinci ise meyvesi olmayan amerikan asma anacı. İkincinin yaprakları daha ince ve daha az damarlı gibi. Henüz sarma yapıp deneyemedik.
Merhabalar paylaşım için teşekkürler. Glenora çekirdeksizin fidanını nereden temin ettiniz
Bursatarımmarket den almıştım ama şu an satışı yok.
Merhabalar paylaşım için teşekkürler. Glenora çekirdeksizin fidanını nereden temin ettiniz
çelik paylaşımı yaparsanız talibim.
çelik paylaşımı yaparsanız talibim.
Merhaba. Hangisi için belirtin isterseniz. Anlaşılmıyor.
Bu yıl sürgünler çok taze. Seneye takas olarak paylaşmaya çalışırım.
evandevan5
31-08-2023, 14:09
Trakya ilkeren, sultani çekirdeksiz, Red globe, cirimson bunların hem yaprağı hemde üzümü güzeldir
bende kınalı yapıncak çinsi üzüm asması aldım. bakalım kısmet.
Yukarda resmini paylaştığım glenora çekirdeksiz üzümünün sarmasını yaptık ve çok beğendik.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.