PDA

View Full Version : Sûz-i Dilârâ / Balkon, ev

Sayfalar : 1 2 3 [4]

Sûz-i Dilârâ
30-04-2018, 17:29
Sümbül kokulu Muscari macrocarpum ambrosiacum :dilli: tohumlarından yetişen soğanlar. Bu birkaç taneyi yaprakları yumuşadığı için söküp bakayım dedim sağlamlar mı diye sıkıntı yok şükür. :)

Anaçların çiçek açmış halleri burada (http://www.agaclar.net/forum/1496714-post528.htm)

672216

Bunlar da kışın diktiğim menekşe yaprakları. Kayıpsız bir şekilde yavru verdiler, şişe seranın etkisi tartışılmaz.

672217
672218

Sûz-i Dilârâ
03-05-2018, 09:04
Bıldırcın yumurtasından az küçük olan bu patatesi kendim yetiştirdim.:D

Evdeki sebze atıklarını siyah bir poşetin içine doldurmuş, içine biraz da toprak ilave edip sulayıp bağlayıp güneşli balkona koymuştum.

İşte o atıklardan patates kabukları nemli ve sıcak ortamı görünce bir güzel filizlenmişler, poşetin deliklerine ulaşarak ışığa çıkmayı başarmışlardı. Nasıl olsa yakında kuruyup çürürler dedim ama iş öyle olmamış. Aşağıda yumru yapmışlar.

Solan yaprakları görünce acaba sulasam mı diye düşünürken merak edip solan dallardan birini yukarı çekince işte bu fotoğraftaki patatesçikle karşılaştım.

Bir sevindim anlatamam, kediye yumurta haşlarken cezvenin içine bunu da attım. Yarısını yedim, tadı harika, yarısını da eşim yedi. Patatesin nereden geldiğini söylemeden tadını sordum, "10 numara" dedi. Zaten bana "yenecek şeyler yetiştir, bırak şu otları" deyip duruyordu. :D

Şimdi özellikle patateslerin torbada büyümelerini bekliyorum, tadını beğendim ya çoğaltacağım:D Torbayı size sonra fotoğraflarım.

Önce şu leziz patatesimi göstereyim. :D (Lonicera abi, dikkat kesildiğini tahmin ediyorum, belki sana da son partide birkaç adet yollarım:D )
672564

Asoo
03-05-2018, 12:03
Bir süredir sayfanızı ihmal etmiştim. Bu sene patatesle çok ilgilendiğimden midir bilmem, beni bir şeyler buraya çekti. Bir baktım yukarıdaki mesaj var.

Bu cüssede bir patatesin nasıl keyif verdiğini pek az kişi bilir.

Afiyet olsun.

esemeral
03-05-2018, 14:01
Sayın Suz-i Dilara

Muhteşemsiniz. Size sürpriz yapan patatesin büyük hallerini de bekliyoruz. Maşallah
sevginize bol karşılık buluyorsunuz. Sardunyalarınız ise harika ötesi. Akşama pirinç pilavı yapılacak kesinlikle(üç kök sardunya için). Diğer çiçeklerim de sebeplenirler belki.

Lonicera
03-05-2018, 14:08
Bir sevindim anlatamam, kediye yumurta haşlarken cezvenin içine bunu da attım. Yarısını yedim, tadı harika, yarısını da eşim yedi. Patatesin nereden geldiğini söylemeden tadını sordum, "10 numara" dedi. Zaten bana "yenecek şeyler yetiştir, bırak şu otları" deyip duruyordu. :D

Tam tahmin ettiğim gibi, yalnız değilmişim, enişte işi biliyor:D:D:D

Batı Rüzgarı
03-05-2018, 16:13
çocukluğumda çok patates yetiştirmişimdir. evde çimlenecek ne varsa nohuttur patatestir soğandır dikiyordum toprağa...tabi diktiğim yer mekan olarak müsait ama fazla güneş alamayan bir ağacın altıydı...
sonuç olarak diktiğim koca koca patatesler minik minik parçalara bölünmüş gibi yavrulayarak kendisi yok olurdu... zararına bir çalışma ama tabi ki insanın kendi yetiştirdiği çok farklı oluyor kabuktan filizlenmesi olayını da bilmiyordum. ilginç geldi...
domates de yetiştirirdim belki misketten az bişey daha büyük o domateslerin tadı da bi ayrı güzel oluyordu :D

gel gelelim şimdi bir apartman dairesinde sinir bozucu bir ortamda çiçek yetiştirmeye çalışıyoruz.
artık yenecek bişeyler yetiştirmek bana pek cazip gelmiyor. hemen altımızda market ve onun baya bi geniş meyve sebze reyonu var. alıyorsun yiyorsun :D tabi bu biraz da kısıtlı alandan kaynaklanıyor. bir bahçe olsa en azından o güzelim kokulu domatesleri dikmez mi insan... veya başka yenebilir şeyler...
millet balkonu eve katar ben evi balkona katmayı düşünüyorum o kadar daraldım :D

Sûz-i Dilârâ
03-05-2018, 18:12
Bu sene patatesle çok ilgilendiğimden midir bilmem, beni bir şeyler buraya çekti. Bir baktım yukarıdaki mesaj var.

Telepatik durumlar çok ilgimi çeker. Çok da sık yaşarım:D Evrende döneduran enerji nasıl bir enerjidir mahiyetini anlayamasam da hissiyatımla algılıyabiliyor ama anlatamıyorum da aynı zamanda. Her şey enerjiden ibaret ve bu enerji gidiyor geliyor ve üzerimizde birtakım sonuçlar doğuruyor. O yüzden dikkat etmek ve çevreye saldığımız enerjinin olumlu olmasına gayret etmek lazım.:D

Cadı, büyücü ya da astrolog gibi konuşuyormuş hissine kapılsam da olaya bakış açım böyle:D

Hayalbağı takipteyim, en başından beri izlediğim için biraz sahiplenme de oluyor:D nasıl şekil alacağını merak ediyorum, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Allah ağız tadıyla yaşamayı nasip etsin.

Benim patates tarlası işte, biraz ahı gitmiş vahı kalmış ama bunda dengesiz havaların da payı yok değil. :D Öğleden sonra yaprakları böyle görünce poşeti açıp içine baktım. Allahım sarı sarı patatesleri gördüm, başkaları da var. Toprakla üzerini örttüm. :D

672601

Zararlısı bile var. Yaprakları kemiriyordu.
672602

Son olarak da kum zambaklarım.
672603

Sûz-i Dilârâ
03-05-2018, 18:19
Sayın Suz-i Dilara

Muhteşemsiniz. Size sürpriz yapan patatesin büyük hallerini de bekliyoruz. Maşallah
sevginize bol karşılık buluyorsunuz. Sardunyalarınız ise harika ötesi. Akşama pirinç pilavı yapılacak kesinlikle(üç kök sardunya için). Diğer çiçeklerim de sebeplenirler belki.

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Aslında muhteşem olan bu site ve buradaki ortam. Bunca üye bildiklerini paylaşmasaydı bunların hiçbiri olmazdı. Üzerimdeki emeği çok büyük bu ortamın. O yüzden de her ferdi ve her cümlesi çok değerli. ;)

Ümit ediyorum siz de güzelliklerinize güzellik katarsınız.

Sûz-i Dilârâ
03-05-2018, 18:22
Tam tahmin ettiğim gibi, yalnız değilmişim, enişte işi biliyor:D:D:D

Sizin kesin tanışmanız lazım zaten. Gurmeyim diye geçinir ama bir acaip gurme. Ne zaman baştan savma bir yemek yapsam bayılır, özene bezene yaptığım yemeğe de burun kıvırır.:dilli:

Bu arada dayanamayıp karakafesin tadına bakmıştım, yenmemesi gerektiğini sonra öğrendim:dilli::o Sana gülerken :rolleyes:

esemeral
04-05-2018, 09:34
Kesinlikle katılıyorum. Bu forum ve paylaşım yapan arkadaşlar sayesinde bitkilere daha bilinçli yaklaşıyorum. Fakat eşimde bana kızmaya başladı. iki gün önce yağan yağmurda işyerimdeki odam teras katında olduğundan çatıdan akan yağmur suyunu biriktirdim(boş odadaki çöp kutusunda) evden 5lt su bidonları getirip dün eve götürdüm. İşyerindeki arkadaşlarım bile tuhaf bakmaya başladılar farkediyorum.
Evde beni bekleyen narin güzellerim beni sevsin diye tüm çabam.

Bol çiçekli günler dilerim

Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 11:34
İşyerindeki arkadaşlarım bile tuhaf bakmaya başladılar farkediyorum.

Zamanla alışırlar, belki onlara da bulaşır çiçek, böceklerinizden paylaştırırsınız.

Veya hiç alışamazlar size isimler de takmaya başlarlar, bu durumda da aldırış etmeyin. Onlar alışamasa bile siz onların alışamamalarına alışıyorsunuz. :D

Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 14:42
çocukluğumda çok patates yetiştirmişimdir. evde çimlenecek ne varsa nohuttur patatestir soğandır dikiyordum toprağa...tabi diktiğim yer mekan olarak müsait ama fazla güneş alamayan bir ağacın altıydı...
sonuç olarak diktiğim koca koca patatesler minik minik parçalara bölünmüş gibi yavrulayarak kendisi yok olurdu... zararına bir çalışma ama tabi ki insanın kendi yetiştirdiği çok farklı oluyor kabuktan filizlenmesi olayını da bilmiyordum. ilginç geldi...
domates de yetiştirirdim belki misketten az bişey daha büyük o domateslerin tadı da bi ayrı güzel oluyordu :D

gel gelelim şimdi bir apartman dairesinde sinir bozucu bir ortamda çiçek yetiştirmeye çalışıyoruz.
artık yenecek bişeyler yetiştirmek bana pek cazip gelmiyor. hemen altımızda market ve onun baya bi geniş meyve sebze reyonu var. alıyorsun yiyorsun :D tabi bu biraz da kısıtlı alandan kaynaklanıyor. bir bahçe olsa en azından o güzelim kokulu domatesleri dikmez mi insan... veya başka yenebilir şeyler...
millet balkonu eve katar ben evi balkona katmayı düşünüyorum o kadar daraldım :D

Benim çocukluğumda da vardır bu tür anılar. Biz daha çok nohut ekerdik, yeşilini çok severdik ya. Çimlendiklerini hatırlıyorum ama büyüyüp büyümediklerine dair bir anı zihnimde yok. Herhalde çocukluk hevesi biraz büyütüp sonra arkasını bırakıyorduk. ;)

Bir köyüm var Allah'a şükür, bir gün döneceğim tarla, bahçe ekeceğim ümidiyle yaşadığım. Nasip.

Senin yetimler geldi az önce. Böylece çiçek evlat edinen ilk ağaçlar.net üyesi de oldum.:p

Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 14:46
Bugün çiçek odamda biraz temizlik yaptım, orkideleri, menekşeleri ve diğerlerini suladım, tabaklarını temizledim. Sizin için de biraz fotoğraf çektim.

Menekşeler son kış budamasından sonra toplanmaya ve çiçeklerini açmaya başladılar yeniden. Üç tanesi öldü bu arada katmerlilerse çok üzülürüm.

672714
672715

Bu menekşemi çok zarif buluyorum. Yerini sevince topluca açtı. ;)
672716

Bunlar da üretimler. İnşallah ölenlerin yavrularından da çıkar.
672717

Batı Rüzgarı
05-05-2018, 00:36
Benim çocukluğumda da vardır bu tür anılar. Biz daha çok nohut ekerdik, yeşilini çok severdik ya. Çimlendiklerini hatırlıyorum ama büyüyüp büyümediklerine dair bir anı zihnimde yok. Herhalde çocukluk hevesi biraz büyütüp sonra arkasını bırakıyorduk. ;)

Bir köyüm var Allah'a şükür, bir gün döneceğim tarla, bahçe ekeceğim ümidiyle yaşadığım. Nasip.

Senin yetimler geldi az önce. Böylece çiçek evlat edinen ilk ağaçlar.net üyesi de oldum.:p

sağ salim ulaştığına sevindim. Bazı türler gerçekten bende de çok az. o yüzden damızlık niyetine 1er tane koydum. artık büyütüp çoğaltmak size düşer :)
candida soğanları çok çabuk çoğalan bilindik beyaz zıpçıktı. saksıyı küçülttüğüm için fazla olanları size gönderdim :D fazlasını eşe dosta dağıtabilirsiniz.çöpe gitmesinden iyidir. sizde varmıydı onuda bilmiyorum :)

drummondi rosea citrina lindleyana çok nadir bulunan türler ülkemizde.drummondii ve lindleyana tohumdan yetişme soğanlar.

rosea küçük soğanlı biraz gevşek topraklarda hızlıca çoğalıyor. ama benim gibi toprak hatası yapıp sert kötü toprağa dikerseniz çoğaltmak bir yana soğanları çürütebilirsiniz bile. tabi geçen senenin temmuzda anca gelen yazının etkisi de büyük..

Citrina soğanlarını ne siz sorun ne ben söyleyeyim.çok zor yavrulayan bir tür.
tohumdan yetiştirdiklerim kumlu toprağa sanki pek uyum sağlayamadılar. ve tohumların hepsi çimlenmedi bile .2 senede tek yavru verdi onu da size gönderdim. pek çoğaltamıyorum belki siz çoğaltabilirsiniz...

bu gönderdiklerimin hepsi saf türler. çiçek açma zamanlarını tutturabilirseniz hibrit tohumlar elde şansınız var. her tür her türle melezlenmiyor gerçi. ama şans olmaz diye bişey yok. bu arada resim ekledim ilham olsun :)
672772

Sûz-i Dilârâ
05-05-2018, 17:44
Balkonumdan yeni görüntüler.
Bitkileri balkonu yıkarken bir yere toplamıştım (kuzey kısım), sonrasında fırtına çıkacak gibi olunca yerlerine taşımadım, kuzeydeki serinlik iyi geldi, canlanıp açtılar. ;)
672798
672799

Sarmaşık full arap yaseminim mis kokulu çiçeklerini açıyor.
672800

Bu da çalı formlusu, yeni toparladı ve çiçeğe hazırlanıyor.
672801
Gelelim beni en çok sevindiren gelişmeye. Madagaskar yaseminim tomurcuklandı, bu gelişme için iki senedir bekliyordum :D Bunun gibi birkaç tane daha var. Mis kokulularım.

672802

Sûz-i Dilârâ
05-05-2018, 17:55
Tohumdan üretme bebek amaryllislerim.

Şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/1524513-post621.htm) çiçeklere kulak çöpü yardımıyla tozlaştırma yapmıştım.

Tohum kapsülü oldukça şişkin bir şey olmuştu.

672803

Tek kalan adeniumum çiçek hazırlığında.

672804
672805

esemeral
07-05-2018, 12:41
Menekşeleriniz ne güzel coşmuşlar Maşallah. Yeni evlat edindiğiniz bebişlerinizde hayırlı uğurlu bol çiçekli olsun İnşallah. Bizlerede nasip olması dileklerimle tabikisi.
mis kokulularınızda formda görünüyor, adenium ağaç olma yolunda ilerliyor gibi.

Bol çiçekli günler dilerim.

Selma_321
10-05-2018, 12:46
Sevgili Suzi Dilara, ısırgan özütünü nasıl yaptığını anlatabilir misin, rica etsem.

Selma_321
30-05-2018, 07:34
Sevgili Suzi Dilara, ne zamandır, sayfana uğramıyorsun, umarım bir yaramazlık yoktur.Bir dünya bizimle paylaşacağınız balkon resimleriniz vardır, eminim.:rolleyes:Balkonunuzdaki bitkilerinizi görmeyi özledim, özledik mutlaka :rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
01-06-2018, 15:11
İki haftadır yoktum, arada her şeyi olduğu gibi bırakıp çocukları alıp köye kaçırıyorum, sokak görsün biraz çocuklar niyetiyle. Hem bahar ayı geldi köyün en güzel zamanları dedim;)

Çiçeklerimi eşime emanet etmiştim, arada soruyordum "suluyor musun" diye "merak etme senden iyi bakıyorum" deyip lafı ağzıma tıkıyordu.

İki hafta sonra geldim ne göreyim bitkilerim can çekişiyor, bazıları bembeyaz unlu bit olmuş, bazıları sapsarı kesilmiş susuzluktan, bazılarının tomurcukları dökülmüş vs. de vs.

Üzerlerinde biriken toz toprağı saymıyorum bile. Bir yandan evi temizle, bir yandan balkonu, çiçekleri derken burası epey aksadı.

Temizledikten sonra bir iki fotoğraf çektim ama bu sefer de eşimin mö kalma bilgisayarı donup duruyor, kaç gün de onu bekledim.

Sonunda biraz rahatladım biraz dinlenip inşallah fotoğrafları eklemeyi planlıyorum.

Sûz-i Dilârâ
04-06-2018, 09:21
Sevgili Suzi Dilara, ısırgan özütünü nasıl yaptığını anlatabilir misin, rica etsem.

Bu mesajı görmemişim,

Isırgan otunu iri veya küçük doğra, bir şişeye doldur, ağzını kapatarak, güneşe koy, bir süre sonra suyunu salmaya başlayacak, işte o suyu seyreltip bitkilerine verebilirsin. Ölçü veremiyorum benim her şey göz kararı.

Başka bir yöntem beş lt şişenin yarısına kadar ısırgan otunu temizle ve doğrayarak doldur, üzerine su ilave et, şişenin ağzında dört parmak boşluk kalsın, ağzını tülbentle bağla güneşe koy, arada karıştır, on gün sonra bu suyu süzüp bitkilerine verirsin.

Bu iki yöntemden ben birinciyi daha çok tercih ediyorum.

Selma_321
05-06-2018, 00:06
Çok teşekkür ederim Suzi Dilara, verdiğin bu formülleri uygulacağım inşallah, çokta kolaymış.

ahmeter
09-07-2018, 06:01
Başarılarınızın devamını dilerim
Yazınızı okudum umudunuzun yerine gelmesi arzusuyla iyi günler

Mahmut Tebir
19-09-2018, 14:29
Sayfanızı yeni gördüm. inanın çiçekleriniz bir birinden güzel.
Kokulu çiçekleri çok seviyorum. Ama kokusuz bazı çiçeklerin görüntüsü de insanı kendine bağlıyor.
Çiçek coşkunuz hiç bitmemesi dileği ile.

Batı Rüzgarı
19-09-2018, 17:21
bu yaz hiç çiçek göremedik buralarda...

Sûz-i Dilârâ
20-09-2018, 16:59
Sayfanızı yeni gördüm. inanın çiçekleriniz bir birinden güzel.
Kokulu çiçekleri çok seviyorum. Ama kokusuz bazı çiçeklerin görüntüsü de insanı kendine bağlıyor.
Çiçek coşkunuz hiç bitmemesi dileği ile.

Çok teşekkür ederim, ben de özelde kokulu bitkiseverim ama dediğiniz gibi görüntüsüyle meftun edenler de az değiller, şimdilik şartlarım seçim yapmaya zorluyor. Umut ediyorum bir gün seçim yapmadan (tek şartı iklim olsun) bütün bitkilerden gönlümüzün istediğince bahçeler yapmak. :)

Sevgili BatıRüzgarı, elimde çekilmiş çok sayıda çiçek fotoğrafı var bahara ve yaza ait. Onların seçilmesi ve boyutlarının ayarlanması gerekiyor. Eve birkaç günlüğüne geldik, az önce mesajını görünce tadımlık bir iki tane foto atayım dedim, eşim bilgisayarı güncellemiş benim fotoğraf düzenleme programım gitmiş. :( Onu tekrar yüklemek gerekiyor ama şu an zaman az ilgilenemiyorum. Dönüşte inşallah seçer seçer yüklerim:D

Senin zıpçıktılardan bu yaz beyaz olanı açtı köye yanımda götürmüştüm. Bir tanesi daha açacaktı ama yaramaz kedi yavrularından biri kırmış. "Açsaydı bari öyle kırsaydın rengini görürdüm hiç değilse" dedim ama nereden anlasın, beni saksının başında gördükçe içine atlayıp duruyor, "kız bak seni yerim, uzak dur saksılarımdan" diye kızıyorum ama nafile durdurmak ne mümkün :D

birol baser
20-09-2018, 20:51
Tebrik ediyorum sizi sayfanizi inceliyordum bir suru bilgi edindim uygulayacagim zaman nasil gecti anlayamadim aydinlikti sayfaniza daldigimda hava kararmis ellerinize kollariniza saglik ondanda bundanda almaliyiz dedigimiz cicekler oldu size kolay gelsin diyoruz muhtesem balkonunuzu takibe aldik biz simdi princ islamaya gidiyoruz sardunyalar icin :) tum cicekleri sulaya biliyormuyuz o karisimla

Sûz-i Dilârâ
29-10-2018, 08:02
Sayın birol baser çok teşekkür ederim ve her zaman beklerim. ;)

Balkonumda saksıda olmayan bazı bitkilerimi, şifalı bitkilerimi ve uzun ve serin bahar dönemini seven saksı çiçeklerimi (heuchera, siklamen, hercai menekşe gibi)köye götürmüştüm. Kayınvalidem bahçesinden küçük bir bölümü bana verdi. Çiçeklerim topluca orada yetişiyorlar.

Önce güllerden başlayalım, hepsi minyatür gül, seradan alındı, saksıda başlarına ne geleceğini bildiğim için uzun etmeden bir köy yolculuğu ayarladım ve mini bahçeme geçirdim hepsini.

Sûz-i Dilârâ
29-10-2018, 08:05
Güllerden devam, benzer fotoğraflar demeyeceğim ekleyeceğim hepsini, sayfam iyice renklensin:D

Sûz-i Dilârâ
29-10-2018, 08:16
Aslında nar çiçeği ve beyaz renkli güller de var ama o sıralar açmıyorlardı, genel olarak da çiçek konusunda cimri davrandılar bütün sezon.

682991
682992

Bu da zengarden'dan aldığım iki renk amaryllisten biri, bahar döneminde iki renk (turuncu ve kırmızı) birden açmışlar, benim akrabalar, eşimin akrabaları bahçeye serbestçe girebildikleri için gelip gidip bakmışlar, fotoğraflamışlar, hepsi de yavru soğanları için sıraya girdiler. Yavaş yavaş da olsa çiçek sevgisini etrafıma bulaştırmaya başladım, hepsinin saksı sayıları azar azar artmaya başladı:D
682993

Hep çiçekli olacak değil ya, nergislerim çiçekleri açıp geçtikten sonra koyu yeşil, canlı yapraklarıyla güzel bir köşe oluşturdular.

682994

Heucheralarım, yaprak renklerine hastayım, ağaç dolu bir yamaca sonbahar geldiğini düşünün, kızıl, turuncu, sarı, yeşil renklerle tabloyu andıran pastel tonları heuchera dolu bir saksıda görebilirsiniz.

Heucheralar, serin-soğuk havaları ve uzun süren ilkbaharı seviyorlar, sıcaktan hoşlanmıyorlar. Renkli yaprak severlere ve soğuk iklim sakinlerinin bilgisine.

Bu fotoğraflarda bitkilerim daha küçükler, yeni geçirmiştim büyük saksıya sonra büyüyüp saksılarını doldurdular ama ben foto çekemedim. Bu ekipte bir de mor yapraklı olacaktı ama stoğa yetişemediğim için iki kırmızı göndermiş hz. zengarden.;)

682995

Sûz-i Dilârâ
29-10-2018, 08:23
Bu da heuchera saksısını diğer kısmı
682996

Şifalı bitkilerim:

Melissa (oğul otu), sakinleştirir, uyku getirir.
682997

Ak pelin otu, yaprakları kurutularak ya da taze baharat olarak yemeklerde kullanılabilir.
682998

Mercan köşk,
682999

Muscari comosumlar, bizim köyde doğal ortamda bol miktarda var, tarladan biraz toprak getirdiğimde çıkan soğanları atmayıp dikmiştim, sonra da köye getirip bahçeye geçirdim, coştular, rengi çok hoş.
683000

Sûz-i Dilârâ
29-10-2018, 08:37
Bahçemde çalıştıktan sonra fotoğraf çekerken bu muscariyi yakından çekeyim dedim.
683001

Akçabardak ablamdan gelen gül çelikleri, aslında bir sürü vardı ama akrabalarımdan kapan bir saksıyı götürdü bana da bu ikisi kaldı birini daha alacaklardı ama vermedim.:D
683002

Lonicera ağabeyimden gelen karakafeslerden biri toplamda iki büyük bir de ufaklık rizom göndermişti, kısa sürede kocaman oldular hem de yanlardan sürdüler. Suya bu kadar düşkün bitki yoktur, azıcık susuz kalsın hemen bütün yapraklar salınıyor.

683003

Mini bahçemin soğanlı bölümünden bir kare, aslında bir milim bile boş yer yoktu ama bazı soğanlılar çıkmayınca böyle boş boş kaldı, bu sene sürecektim ama abim "bir sene daha bekle, ters laleler bazen ikinci seneye de çıkabilir" demişti, beklemeye karar verdim, boşluklarda ters lale, sarı ters lale ve kırmızı botanik lale var bizim dağlardan.

683004

Karakafes yapraklarından toplayıp enzim yapmıştım, oldukça büyük yaprakları var boşuna eşek kulağı dememişler:D Ölçü olarak koyduğum şey tatlı kaşığı gibi çıkmış ama bildiğiniz yemek kaşığı.

683005

Büşra baser
29-10-2018, 09:32
Ablacım sizin yaptıgınız sardunyalara verdiginiz bir enzim vardı.ısırgan otlu eldivenleri giydim ince ince dograyıp 5 litrelik pet şişeye doldurdum üstüne de suyu burda kilitlendim okuduğum yeri bulamadım bekleme süresi varmıydı direk mi veriyorduk sulandırıp mı anlayacağız cesaret edip veremedim çiçeklerimi kaybederim diye kısa bi özet geçmeniz mümkün mü aşamaları :)

Sûz-i Dilârâ
29-10-2018, 09:47
Ablacım sizin yaptıgınız sardunyalara verdiginiz bir enzim vardı.ısırgan otlu eldivenleri giydim ince ince dograyıp 5 litrelik pet şişeye doldurdum üstüne de suyu burda kilitlendim okuduğum yeri bulamadım bekleme süresi varmıydı direk mi veriyorduk sulandırıp mı anlayacağız cesaret edip veremedim çiçeklerimi kaybederim diye kısa bi özet geçmeniz mümkün mü aşamaları :)

Büşracım, ısırgan özütünden bahsediyorsun sanırım kaldığın yerden söylüyorum,

*pet şişenin ağzına bir tülbent bağla (kapağını kapamayacaksın), güneş alan bir köşeye bırak, bir hafta ya da on gün süreyle evde varsa bir şiş yoksa çubuk yardımıyla karıştırırsın.

* Vakit dolunca süzer sulama suyuna bu sudan karıştırıp bitkilerini sularsın. Ölçü kullanmıyorum ben göz kararı karıştırıyorum, fazlası zarar vermez.

Sûz-i Dilârâ
06-11-2018, 08:51
Cılız mılız ama çiçek açtı ancak tohum bu sene de yok:( Bu sene selluka işine bir eğilmem gerekecek.

Aysel Yavuz
06-11-2018, 11:43
Nedense sizin sayfanızı ayrı bir severek takip ediyorum.. Sanırım samimiyetiniz güzel bir sayfa yapıyor.. Sevgilerimle..

Sûz-i Dilârâ
06-11-2018, 18:37
Nedense sizin sayfanızı ayrı bir severek takip ediyorum.. Sanırım samimiyetiniz güzel bir sayfa yapıyor.. Sevgilerimle..

Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Ağaçlar.nette 11. yılı devirdim, kendimi sitenin ak sakallılarından (tabi kadın olunca ak saçlı diyelim) gibi hissediyorum. :D

Yurdumuz yuvamız burası oldu, bir de toprak, ağaçlar, çiçekler, böcekler, kendi evimde bunalır oldum topraksızlıktan, çimensizlikten. Hal böyle olunca yazıyorum da yazıyorum:D İçimden geldiği gibi, anlaşıldığımı hissettiğim tek yer burası samimiyetimin görünür olması sizin de samimiyetinizden kaynaklanıyor. Sevgiler benden, minik orman perinizi benim yerime de öpün lütfen. ;)

Aysel Yavuz
06-11-2018, 19:10
Öperim tabi.. Bence de kendinizi burda güzel ifade ediyorsunuz. Bende 6 yıldır burdayım ama Eylül sayesinde hep ara vermek zorunda kaldım. Çok zor bir çocuk allah eksik etmesin..

Sûz-i Dilârâ
27-01-2019, 11:06
Sayın hocam100'den 3-4 sene oluyor almıştım bu yabani siklamenin yumrusunu, senelerce saksısında yattı durdu, minicik bir hayat belirtisi yaprak bile vermedi.
"Yumru kurusu seni başıma kaldın" deyip duruyordum, bu yaz sonu sıkılıp saksısını boşalttım, yumruyu da çöpe atmaya kıyamayıp teyzenin (ev sahibemiz, yaz sıcaklarında bunalıp küçücük toprak alandaki ota çiçeğe sarar ne bulursa yolup atar:D) bahçesine gömdüm.

Unutmuş gitmişim, saksılarımdaki eski toprakları bu alana boşalttığımdan arada kontrol ederim eski topraklardan çıkan eden var mı diye. Çünkü tohum çimlenir arada, küskün soğanlar filiz verir:dilli:

Bir gün bakarken minicik sıklamen yaprağını görünce tohum çimlenmiş sandım, birkaç gün sonra baktım yan taraflarında birkaç yaprak daha, "tohum çeneği olduğu gibi düşmüş heralde topluca çimleniyorlar" diye düşündüm, birkaç gün sonra baktım bir dolu yaprak, bunları topluca söküp saksıya oturtayım, teyzenin gazabına uğramasınlar dedim.

Toprağı kalıpla söküp aldım, kalkarken dengemi kaybettim toprak kalıbı elimden pat diye yere düştü darmadağın oldu vee ne göreyim bizim yumru kurusu, gıcık oldum, onca sene bende yat dur, "senden yahni yapardım ama dua et zehirlisin" dedim:D

"Hadi yaşama seni çöpe atarım" diye tehditler savura savura saksıya aldım ve sonunda dört çiçek açtı. :D

İşte arkadaşlar o vatandaş.

nevgül
27-01-2019, 12:02
İlginç olmuş. Demek ki filizlenmeyen yumruları hemen atmamak lazım. Sabırla keyfini beklemek gerek belki de:p
Çok güzel olmuşlar. Güle güle büyütün...

Sûz-i Dilârâ
13-02-2019, 09:15
Frezyalarım, iki gün önce bakmıştım bu kadar başak yoktu.
Bu kış bitkilerime Allah baktı. :D Ben hiç sulamadım, yağmur yağar yağmaz (ki hep yağdı) saksıları balkon kenarına çektim.

Karşı komşum Necla teyze geçen yıllardan çiçeklerimin kokusuna alıştı, bu sene de bazen karşılaşıyoruz "arpa çiçeklerin açsın, atıcam sandalyemi balkona akşama kadar koklayacam" diyor. Çiçeklerin sefasını benden çok sürüyor :D

Melisa16
13-02-2019, 09:50
Frezyalarım, iki gün önce bakmıştım bu kadar başak yoktu...

Maşallah, ben de bakıp bakıp duruyorum ama şimdilik sadece yaprak. :) Sn. Dumlupınar'ın dediği gibi önümüzdeki günlerde çıkar diye ümit ediyorum.

Sûz-i Dilârâ
15-02-2019, 13:05
Melisa16, önümüzdeki günlerde sevindirirler sizi;)

Tohumdan yetiştirdiğim siklamenler, 4. yıla döndük bazıları 3. yılında. Aslında iyi bir bakımla ikinci yılında çiçek almak mümkün benimkilerden bazıları iki bazıları 3. yılında ilk çiçeklerini verdiler. Bu sene de iyice coştular. ;)

Sûz-i Dilârâ
15-02-2019, 13:07
Bunlar da coşamayanlar:D
687229

Genel görünüm eklememişim.

687236

umutyolcusu
15-02-2019, 22:04
Ben de geçen yıl tohumdan sıklamen ektim şu an bir yaşını doldurmuş durumdalar ama çok küçükler, sabırla bakımına devam ediyorum inşaallah çiçeklerini de görürüm sizin gibi, emeklerinize sağlık

Sûz-i Dilârâ
17-02-2019, 07:40
Siklamende yazın suyu tamamen kesin deniyor ama o şekilde çok yumru öldürdüm. Son beş yıldır yazın ara ara da olsa su veriyorum, toprağın takır takır kurumasına izin vermiyorum. Bu söylediğim tamamen torfta dikili yumru için.

Toprak karışımlı saksılarda ıslaklık kalması yaz sıcaklarında çürümeye neden oluyor. Yaz sıcaklarında torf suyu hızlıca çekip çabuk kuruduğu için çürüme olmuyor ve ****** torf toprağa göre daha gevşek ve daha havadar bunun da etkisi yadsınamaz.

Artık bazı soğanlılarımı sadece torf+perlit+solucan gübreli toprağa dikip enzimle suluyorum (mesela aztek zambaklarım, peru nergislerim, frezyalarım, siklamenler).

Bir de gölge ve esintili yerde tutuyorum saksıyı.

Sûz-i Dilârâ
17-02-2019, 09:14
Pitayanın saksısı büyütülecek, geçen yaz bu saksıda tek çiçek açtı, meyve tutmadı. Bakalım büyük saksıda ne olacak?

687287

Mavişler canlanıyor, kazılmış yerler hayranları için söküldü:)
687288
687289

Cumhurbaşkanlığından gelen karaçam tohumları,
687290

Batı Rüzgarı'ndan 2 sene önce gelen kum zambakları,

687296

Sûz-i Dilârâ
17-02-2019, 09:24
Aztek zambakları ve peru nergisleri, yavrularından ayrıldı, anaçlar saksılara alındı, yavruların bir kısmı yeni sahibine gitmek için ayrılacak, kalanlar da yavru saksısına dikilecek.

687297

687298

Oğlum, bir şeyler üretmeyi, icat etmeyi çok seviyor, kendi kendine kartonlardan, legolardan, boya, su, çer çöpten sürekli bir şeyler tasarlar.

Bu sabah yanıma gelip karton ve kâğıt istedi, bu şeyi yapmış. Bana hediye etti. "Mutfağına as anne" dedi.

- Aaa ne güzel bir tablo yapmışın oğluşum,
-Tablo mu,
-Eveeet çok güzel şekiller görüyorum,
-Ne şekli?
-Merdiven basamakları üzerinde yükselen bir ağaç, emek, yükseliş, alınteri ve çalışkanlık görüyorum. (Çocuklara sürekli olumlu mesajlar vereceğim ya!)

- Hayır anne onlar boru...

Suratımı varın siz hayal edin. :D:D:D

Batı Rüzgarı
18-02-2019, 18:58
kum zambakları iyi büyümüşler maşallah diyelim :)
oğlunuz belki madalyonun arka yüzünü görüyor olabilir. sonuçta çiçeklerimizi bahçemizdeki ağaçları hep borulardan gelen suyla hayat veriyoruz. bu gün seralarda topraksız tarımda çokca boru tesisatı kullanılıyor. oğlunuzun bence borular gibi suya yani hayata yön veren bir bakış açısı var belliki :)

Sûz-i Dilârâ
24-02-2019, 15:44
Buralara bahar geliyor;) Kar yıldızım mavi renkli çiçeğini açtı. ;)

Sûz-i Dilârâ
25-02-2019, 18:27
Orkidelerimden ikisi çiçek açtı. Diğerleri tomurcukta.

Bu arada bir tanesinin çiçek sapını ben sakar çat diye kırdım:(:(:( Rengini bilmiyordum sürpriz olacaktı. :(

derin35
11-03-2019, 00:49
Siklamende yazın suyu tamamen kesin deniyor ama o şekilde çok yumru öldürdüm. Son beş yıldır yazın ara ara da olsa su veriyorum, toprağın takır takır kurumasına izin vermiyorum. Bu söylediğim tamamen torfta dikili yumru için.

Toprak karışımlı saksılarda ıslaklık kalması yaz sıcaklarında çürümeye neden oluyor. Yaz sıcaklarında torf suyu hızlıca çekip çabuk kuruduğu için çürüme olmuyor ve ****** torf toprağa göre daha gevşek ve daha havadar bunun da etkisi yadsınamaz.

Artık bazı soğanlılarımı sadece torf+perlit+solucan gübreli toprağa dikip enzimle suluyorum (mesela aztek zambaklarım, peru nergislerim, frezyalarım, siklamenler).

Bir de gölge ve esintili yerde tutuyorum saksıyı.

Bende siklamene yazın su veriyorum ancak 2. 3. yılda bol çiçeklenme olmuyor. Yani ilk satın aldığım zamanki kadar yoğun çiçek açmıyor. Acaba yazın suladığım için mi bitki dinlenemiyor verim düşüyor diyordum. Sulamadığımda bir saksımı kaybettim maalesef. Sizin çiçeklenme durumunuz nasıl acaba?

Sûz-i Dilârâ
11-03-2019, 08:25
Toprağı kurudukça suluyorum yazın, bu da haftada bire denk geliyor. Tarsus'ta başka bitkiler için haftada bir sulama susuzluktan kuruma demek. Ancak siklamende bu düzenle öldürmeden yazı çıkarabiliyorum.

Çiçeklenmede de sıkıntı olmuyor. Her geçen yıl artarak ilerledi. Özellikle tohumdan yetişenler bu bahar coştu.

Sûz-i Dilârâ
12-03-2019, 07:43
Tohumdan ters lâle denemeye karar verip köyde bulduğum tohuma durmuş ters lâleden tohum almıştım. Tohum fotoğrafını ekleseymişim çok iyi olurmuş ama arada kaynamış.

Zambak tohumlarına benzeyen siyah, kâğıt gibi incecik, hiç de çimlenecek bir görüntüye sahip olmayan tohumlardı.

Sonbaharda tohumdan yetiştirdiğim bebek amaryllis, ve bebek muscari armeniacum soğancıklarıyla birlikte saksıya serpiştirmiştim. İki tanesi çimlenerek beni şaşırttı.

Henüz prematüre diyebileceğim ters lâle bebeği. ;)

688689

Sûz-i Dilârâ
12-03-2019, 08:48
Orkidelerim çiçek açıyorlar;)

688693
688694
688695
688696

Bu da mis kokulum.

688697

Sûz-i Dilârâ
12-03-2019, 08:50
Bir tepsi menekşe.:) Çiçeklenme yeni başlıyor.
688698

ahmeter
13-03-2019, 16:46
Diplomanızı gönderiyorum BRAVO

Sevgi Durul
28-08-2019, 22:16
Biz teşekküre geldik.;) Nelerle besledin, büyüttün annesi? :pSoğanları dikerken bu kadar çabuk açacağını hiç düşünmemiştim.;) Bir haftada iki çiçek ve iki tomurcuk daha var.:cool:

698142

Sevgiler...

Sûz-i Dilârâ
29-08-2019, 08:50
Bebişlerim açmış mı :)) Rengi harikaymış.

Ablacım bu soğanların tohumları bana sevgili Batı Rüzgarından gelmişti. Üçüncü senelerinde ilk defa sende açtılar. :) Soğanları sökmüştüm topraklarını değiştirmek için ama tekrar dikmeye bir türlü fırsatım olmamıştı. Şimdi görünce heveslendim çabucak dikeyim de açsınlar. :))

Bu arada büyük babamız Batı Rüzgarına da buradan teşekkür edelim. :))

Batı Rüzgarı
30-08-2019, 09:32
Bebişlerim açmış mı :)) Rengi harikaymış.

Ablacım bu soğanların tohumları bana sevgili Batı Rüzgarından gelmişti. Üçüncü senelerinde ilk defa sende açtılar. Soğanları sökmüştüm topraklarını değiştirmek için ama tekrar dikmeye bir türlü fırsatım olmamıştı. Şimdi görünce heveslendim çabucak dikeyim de açsınlar.

Bu arada büyük babamız Batı Rüzgarına da buradan teşekkür edelim.

eywallah :D. bu açanlar benim torun yani zephyranthes primulina olması lazım.
ne güzel vatana millete hayırlı bir nesile vesile olmuşuz var mı ötesi :p

yanlız sana verdiklerim 3. senesine kalmaması gerekirdi.kendim denedim 12. ayında açıyorlar uygun şartları sağlarsanız tabi. çiçeğin açması adı üstünde yağmur zambağı olduğundan yağmur bağıl nem vs çok etkiliyor. hadi 1. sene açmadı ama 2.sene açmaması imkansız :) bildiğimiz pembe zıpçıktılardan daha cömert çiçek konusundan. bişeyler ters gitmiş olabilir :)
gerçi benimde oluyor genelde bende açmayan çiçeği başkasına veririm orda daha güzel çiçeklenir ve gelişir felan :) biraz konuşup gönlünü almak işe yarayabilir

Sûz-i Dilârâ
02-10-2019, 13:43
Şimdiiii, az önce balkonu yıkarken yoluma çıkan çin hanımeli (bindallı) nin dalını kenara alırken ne göreyim, bizimki tomurcuk vermiş. Sevinçten aniden içimde bir patlama oldu, hiç beklemiyordum yani herhalde açtıramayacağım diye ümitsizdim ama bu görüntü beni şok etti.

İçimdeki sevinç patlamasını sadece kocaman bir sırıtık suratla dışa yansıtabildim çünkü ev cadde kenarı hoplayıp zıplamaya bağırmaya uygun bir yer değil. :D O kadar uzun zaman beklediğim bir görüntüydü ki anlatamam hele o kokusu için meraktan çatlıyordum desem yeridir:D:D:D

Hemen içeri koşup makineyi aldım fotoğrafladım, çiçeğin bulunduğu bölüme geçilmeyecek, dallar rahatsız edilmeyecek, acep kaç günde açar bu çiçekler, hem bir değil birçok dalda tomurcuk var:D

Sûz-i Dilârâ
02-10-2019, 13:59
Gelelim bir sabır taşı hikayesine daha, geçen sene sevgili Batı Rüzgarı'nda görünce yavru paylaşımı için sıraya girmiştim, sağolsun bir süre sonra ablası için büyüttüğü yumruyu bana gönderdi. Lâkin bir türlü memnun edemedik soğancığı, o toprak, bu saksı, o yer bu yer derken yumru kahverengileşti, suyu çekildi ama ben öyle atamam bitkiyi hemen. Yine saksı ve toprak değişimi yaptım ve yerini yine değiştirdim, artık son raddedeydi yaşamazsa bir mucize olup; ölecek gibiydi.

Beni şaşırttı ve o da yeşeriverdi şimdilerde ikinci yaprağını da çıkardı. İşte amazon zambağım.

699141

Bu da en son gardenya maceram, bilirsiniz forumcak gardenya ve açelya özürlüleriyiz:D tövbekârları çoktur. :)

Bu gardenyayı yine geçen yılki az kalsın yaşatacak olduğum gardenyamı öldürdükten sonra gaza gelip almıştım. Tabii bu da yaprak sararttı, tomurcuk döktü yavaş yavaş alışık olduğum sona doğru ilerleyince bi daha alırsam noluyum nedametleri eşliğinde balkon demirinin kenarına koyuverdim. Boş saksı, içindeki kara kuru çöpler rahatsız etse de yine de atamadım. Meğer bizimki yerini ararmış, tesadüfen yolu izlerken gözüm takıldı ne göreyim minik minik filizler:eek: Hemen mutfağa seyirtip sürahiyle su kapıp başına dikildim (epeydir sulamamıştım) bir güzel suladım. Oradan kıpırdatmıyorum.
Meleğim Sevgi Durul ablamla da paylaşmıştım mutluluğumu şimdi de sizlerle paylaşayım işte sabreden derviş, muradına ermişin fotoğrafı :)

699142

Sevgi Durul abla, hazır bilgisayar başına geçmişken ve fotoğraf yüklerken senden gelen bu çiçeği de sorayım dedim adı nedir bu miniğin:)
699143

Çılgın Havva teyzem (burada bir çiçekçide tanıştık), evinde yok yok on iki yıllık ağaçlar.net üyesi benim göremediğim çiçekler onun evinde:) Kokulu orkide türlerinden biri ve yavrularını paylaştı benimle ve arkadaşımla.

Geçen bahar dikildiler yazı ne sıkıntıyla atlattığımızı ne siz sorun ne de ben söyleyim, ölecekler diye ödüm koptu.

699144

Sûz-i Dilârâ
02-10-2019, 14:07
Sevgi Durul ablamdan gelen hoya australis, filiz verdi sanırım köklenme başladı aşağıda.

Sevgi Durul
02-10-2019, 20:45
Gardenya tövbekârlarından biri de benim. Gözün aydın, Sevgili Sûz-i Dilârâ.

O minik, Hoya nummullarioides. Senin eline geçti ya kaçarı yok, yakında çiçek fotoğraflarını da görürüz.

Malûm Sonbahar geldi, soğuklar yaklaşıyor. Adenium kışı nerede (ısıtılan- ısıtılmayan ortam) ve hangi sulama şartlarında geçirmeli?

Belladona dışında tüm soğanlar yeşerdi. Frezyalara terastaki misafirliğini hiç bitirmeyen beyaz sinekler musallat oldu. Çok üzülüyorum. Ne yaptımsa kökünü kazıyamadım. :) Bir de unlu bitler. Bazen tüm bitkilerden vazgeçesim geliyor. :(

Sûz-i Dilârâ
02-10-2019, 21:06
Ablacim, adenium ısıtmasız, ışıklı ortamda ve sulanmadan geçirecek kışı.

Gardenya ve acelyaları yazarken aklımdaki isimlerden biri sendin:)

Minik hoyaya çok sevindim, çok tatlı bişey inşallah çiçeğini beraber görürüz.

Üzülme ablacım o böcekler hepimizin belası, yazın balkonumu görsen unlu bit fabrikasına dönüşüyor. yakında soğuklar başlar frezyalar da rahat eder, börtü böcek soğuktan kırılır. Forumda çok az kişi kaldık sanki kimseden ses çıkmaz oldu, sen, ben birkaç eski dost:( Sen bu forumun köşe taslarindansin bitkilerden istesen de vazgeçemezsin bence vazgeçsen bile bir süre sonra dayanamaz yine bitki almaya baslarsin. :p

Sevgi Durul
02-10-2019, 21:14
Isıtılmayan odam yok, çatı arası penceresinin önüne koysam, soğuk gelir mi ki?

Evet forumda eskilerden kimse kalmadı, herkes Facebook'ta. :( Hiç kimse kalmasa da biz bize yeteriz. Paylaşımlarımızı da yaparız.;)

nanemolla
03-10-2019, 06:49
Gardenyanın tövbe tutamayan tövbekarıyım ben sanırım. ;)) . Yine hepsi harika maşallah. Böceklerden bende yıldım bitkilerden bir kısmını dağıttım. Bu bahar başı o kadar dua ettimki ne olur Allahım bu sene böceklenmesinler diye. Bir de bir kerelik yarım yamalak ilaç sıktım. Vee bu bahar yaz böceklenmediler çok şükür. Bir kaç unlu bitle uğraştım o kadar.

Sûz-i Dilârâ
03-10-2019, 08:34
Isıtılmayan odam yok, çatı arası penceresinin önüne koysam, soğuk gelir mi ki?

Ablacım ısıtmalı, aydınlık oda da olur, ben bir sene güneş alan pencerenin önündeki masanın üzerinde baktım, yan odadan soba ılığı ve pencereden güneş aldı. Yalnız suyunu çok çok azalt, toprağı iyice kurudukça sularsan kök çürüğü olmaz diye tecrübe ettim ben. Suladigin zaman saksınin bir tarafı kalkık olacak şekilde bir yere dayarsan fazla suyu tahliye etmiş olursun bitki sağlıklı ilerler. Toprağın ıslak kalmaması gerekiyor. Bütün kaktüs sukulent grubunda olduğu gibi su akacak geride nem kalacak.

Adeniuma susuzluk değil de fazla ve sık sulama zarar veriyor.

Ben Tarsus gibi düşünerek dış ortam için yazmıştım aklım oraya gitti. Kaloriferli, havası kuru, aydınlık ortamda da güzel bir kış geçirir bence.

Sûz-i Dilârâ
16-10-2019, 11:46
Gardenyanın tövbe tutamayan tövbekarıyım ben sanırım. ;)) . Yine hepsi harika maşallah. Böceklerden bende yıldım bitkilerden bir kısmını dağıttım. Bu bahar başı o kadar dua ettimki ne olur Allahım bu sene böceklenmesinler diye. Bir de bir kerelik yarım yamalak ilaç sıktım. Vee bu bahar yaz böceklenmediler çok şükür. Bir kaç unlu bitle uğraştım o kadar.

O kadar değerli bir bitki ki kaç kere öldürsen yine gidip alıyorsun. Kokusu, zarif, beyaz çiçekleri, parlak yeşil yaprakları bir bitkiden ne beklersen var. Sadece dilini çözmek için tecrübe gerekiyor bunu da alıp alıp kurutarak ediniyoruz. Ben sanırım dilini çözdüm artık (yine de iddialı konuşmayım bir gün kafası bozulur, senin havanı da istemiyorum deyip kuruyuverir):D

Artık yılların tecrübesiyle çiçek zevkimiz de rafine oluyor. Bitkiler konusunda zihnim çok berrak ve rahat artık. Hangisini neyden ötürü istiyorum çok netleştim ve bu halimi eski obur, bitki delisi halimden daha çok sevdim.

Neyse uzatmayım, madagaskar yaseminim iki tane tohum yaptı. Küçük olanın büyüklüğü nohut kadar, diğerini ona kıyasla düşünün.

699749

Çin hanımelim çiçek açtı ya hiç koku alamadım, bende mi sorun dostlarım niye kokmaz bu:confused: :( Tomurcuk yaptığını görünce ne kadar mutlu oldumsa şimdi o kadar mutsuzum:(
699750

Batı Rüzgarı
16-10-2019, 13:18
O kadar değerli bir bitki ki kaç kere öldürsen yine gidip alıyorsun. Kokusu, zarif, beyaz çiçekleri, parlak yeşil yaprakları bir bitkiden ne beklersen var. Sadece dilini çözmek için tecrübe gerekiyor bunu da alıp alıp kurutarak ediniyoruz. Ben sanırım dilini çözdüm artık (yine de iddialı konuşmayım bir gün kafası bozulur, senin havanı da istemiyorum deyip kuruyuverir):D

Artık yılların tecrübesiyle çiçek zevkimiz de rafine oluyor. Bitkiler konusunda zihnim çok berrak ve rahat artık. Hangisini neyden ötürü istiyorum çok netleştim ve bu halimi eski obur, bitki delisi halimden daha çok sevdim.

Neyse uzatmayım, madagaskar yaseminim iki tane tohum yaptı. Küçük olanın büyüklüğü nohut kadar, diğerini ona kıyasla düşünün.

699749

Çin hanımelim çiçek açtı ya hiç koku alamadım, bende mi sorun dostlarım niye kokmaz bu:confused: :( Tomurcuk yaptığını görünce ne kadar mutlu oldumsa şimdi o kadar mutsuzum:(
699750

koku için kolanya çiçeği yetiştirmelisin. benim tek sıkıntım çoğaltamamış olmam. müthiş bir kokusu oluyor. kokusu insanı o kadar rahatlatıyor ki o kokuyu hissederken olumsuz hiç birşey düşünemiyorsun.

Sûz-i Dilârâ
16-10-2019, 15:41
Melisadan mı bahsediyorsun, eğer oysa bana çok ağır geliyor. Gerçi artık melisa hangisidir karıştırır oldum, bir bahçede bildiğim melisayla alakası olmayan bir melisa kokladım kokusu çok güzel ve rahatlatıcıydı. Senin dediğinin fotoğrafını atman mümkün mü, bakayım benim söylediklerimden hangisi.

** Sayfana baktım bana ağır gelen melisanın fotoğrafı vardı o sanırım, gerçek anlamda mide bulantısı ve boğulma hissi yaratıyor o yüzden çiçek açtıktan iki üç gün sonra ondan kurtulmuştum.

Batı Rüzgarı
16-10-2019, 17:00
Melisadan mı bahsediyorsun, eğer oysa bana çok ağır geliyor. Gerçi artık melisa hangisidir karıştırır oldum, bir bahçede bildiğim melisayla alakası olmayan bir melisa kokladım kokusu çok güzel ve rahatlatıcıydı. Senin dediğinin fotoğrafını atman mümkün mü, bakayım benim söylediklerimden hangisi.

** Sayfana baktım bana ağır gelen melisanın fotoğrafı vardı o sanırım, gerçek anlamda mide bulantısı ve boğulma hissi yaratıyor o yüzden çiçek açtıktan iki üç gün sonra ondan kurtulmuştum.

çok enteresan. demek ki iklim şartları kokunun karakteristiğini değiştiriyor. çünkü geçen yaz balkonda durdu. kokusu hiç kimseyi rahatsız etmedi. hatta herkesin çok hoşuna gitti. ankaraya akdeniz iklimini getirdi diyebilirim. hani akdenizde geceleri bir çiçek kokusu sarar ya ortalığı...

zengarden de satılıyor şuan. bilmiyorum ama benim vazgeçilmezim oldu. sümbülteberi eve aldığımda kokusu bazen rahatsız ediyordu. sanırım kokunun iklim şartlarına göre yoğun olup olmamasıyla ilgili. ankaraya melisa çok yakıştı.zaten iklim gereği öyle çok kokulu çiçek olmuyor ankarada.
ilginç :)

Sûz-i Dilârâ
16-10-2019, 19:58
Forumda melisadan benimle aynı şeyi yaşayan üyeler var, şimdi gelmiyorlar sanırım.

Hiç turuncgillerin çiçek zamanı geldin mi akdenize? Özellikle sabahın sessizliğinde o muhteşem kokuyu anlatamam.

Koku demisken çin hanımeli kokmaya başladı şu an dört çiçek var ve ikisi koyu pembeye dönüşmüş durumda, ilk açarken beyaz sonra açık pembe ve son aşamada koyu pembe renge dönüyor. Tomurcuklar değişik vakitlerde açtığından aynı anda üç renkli çiçekler bitkiyi süslüyor.

Koku çok güzel, yumusak ve parfumlerden hatırladığım bir koku yine. Notumu veriyorum, sellukadan güzel, selluka koklarken bir anlık rahatsız edici bir koku da alıyordum ama bunun her anı güzel, rahatsız edici hiç bir anı yok, dayayin burnunuzu çekin icinize:D

Sûz-i Dilârâ
04-11-2019, 11:07
Zygopetalum: Bir başka koku kraliçesi, inanılmaz güzellikte parfümlü kokusu şu an odayı doldurmuş durumda, bu satırları yazarken kokuyu da doya doya içime çekiyorum. ;)

Gardenya, full, selluka vs. gibi kokulu bitkilerin forumda fazla fazla hayranı ve yetiştirmeye çalışanı varken bu bitkinin fanatiği olmamasına şaşıyorum. Hem çiçek görseli harika hem kokusu.

Bulabilsem diğer renklerinden de toplayacağım.

700427
700428

Çin hanımelimden geçenlerde çektiğim kareler, inşallah tohum da tutar. Süper olurdu.
700429
700430

Batı Rüzgarı
04-11-2019, 11:32
orkide bakımı zor. bi hevesle dendrobium aldım.aldığımda çiçekliydi. hafif kokuları da vardı. çiçekleri geçtikten pek kendine gelemedi. bazı yaprakları sararıp dökülüyor. şuan yaşasam mı ölsem mi arada kalmış vaziyette. araştırdığıma göre yeniden çiçek açması da zormuş.

normal bildiğimiz orkideler de var evde. gerçi onlarla ben ilgilenmiyorum ama her daim gözümün önünde. köklerine iyi bakmak gerekiyor. bulunduğu ortam nem ısı hepsini iyi ayarlamak gerekiyor. en sevmediğm çiçek tipi... bana gamsız çiçek lazım. :D böyle herşeye küsen çiçekleri sevmiyorum.

bir çok orkide çeşidi var. Zygopetalum nasıldır emin değilim. güzel kokan bir çiçek gerçekten insana farklı bir ruh hali kazandırıyor. güzel bir manzara sizi mutlu edebilir. güzel bir müzik veya sesler de sizi mutlu edebilir. ama kokunun verdiği huzur ve mutluluk daha bir başka...şu aralar benim de yeni aldığım yasemin çiçeğim açtı. kokusu güzel olmakla beraber kolonya çiçeğim kadar sevmedim. kokusu da kolonya çiçeği kadar yoğun değil. zaten bu sene kokulu çiçeklere sardım.belki Zygopetalum cinsi bir orkide edinebilirim. tabi önce bir araştırma yapmam lazım. kaybettiğim çiçeklerlerden botanik bahçesi yaratabilirdim...

Sevgi Durul
04-11-2019, 11:38
Hayran kaldım, hem zygopetaluma hem bindallina. Ellerine emeğine sağlık.

Zygopetalum, soğanlı bir bitki midir? Cahilliğimi mazur gör. Orkide çesidi olabilir mi diye de düşünmedim değil. :) Sevgilerimle...

Sûz-i Dilârâ
05-11-2019, 11:07
orkide bakımı zor. bi hevesle dendrobium aldım.aldığımda çiçekliydi. hafif kokuları da vardı. çiçekleri geçtikten pek kendine gelemedi. bazı yaprakları sararıp dökülüyor. şuan yaşasam mı ölsem mi arada kalmış vaziyette. araştırdığıma göre yeniden çiçek açması da zormuş.

normal bildiğimiz orkideler de var evde. gerçi onlarla ben ilgilenmiyorum ama her daim gözümün önünde. köklerine iyi bakmak gerekiyor. bulunduğu ortam nem ısı hepsini iyi ayarlamak gerekiyor. en sevmediğm çiçek tipi... bana gamsız çiçek lazım. :D böyle herşeye küsen çiçekleri sevmiyorum.

bir çok orkide çeşidi var. Zygopetalum nasıldır emin değilim. güzel kokan bir çiçek gerçekten insana farklı bir ruh hali kazandırıyor. güzel bir manzara sizi mutlu edebilir. güzel bir müzik veya sesler de sizi mutlu edebilir. ama kokunun verdiği huzur ve mutluluk daha bir başka...şu aralar benim de yeni aldığım yasemin çiçeğim açtı. kokusu güzel olmakla beraber kolonya çiçeğim kadar sevmedim. kokusu da kolonya çiçeği kadar yoğun değil. zaten bu sene kokulu çiçeklere sardım.belki Zygopetalum cinsi bir orkide edinebilirim. tabi önce bir araştırma yapmam lazım. kaybettiğim çiçeklerlerden botanik bahçesi yaratabilirdim...

Şimdiye kadar kokladığım hiçbir bitkinin kokusu kolonyanınki kadar yoğun değil. Zaten rahatsız eden de bu kadar yoğun olması, kokunun neye benzediği ikinci sırada. Hacı yağı kokusuna benziyor. Çocukluğumdan hatırladığım yaşlıların siyah yuvarlak bir kutu içindeki parmaklarını bastırıp kokuyu bıyıklarına sakallarına sürmesi. O koku işte, o zaman da sevmezdim. :)

Ama hanımeli, frezya, selluka, sümbül, zambak, yasemin, bindallı, full, madagaskar, kum zambağı, (ylang ylangın yağını alıp kokladım, bir türlü sahip olamayınca, o da erkek parfümlerinde kullanılan bir kokuymuş) bunlar ve unuttuğum diğerleri gerçekten zarif, kaliteli, yumuşacık, insanı saran ve mutlu eden kokular.

Bu arada gönderdiğin kum zambakları da çiçek açtı. Dur bulursam ekleyeyim. (Bulamadım çok aradım ama Allah bilir nerededir, o kadar çok fotoğraf var ki!) Yapraklar sararınca sorun mu var diye söküp temizleyip kurutayım diye gazeteye sermiştim. Topraksız ortamda öylece iki adet çiçek açtı aynı soğan. Kokuya bayıldım. ;)

Sûz-i Dilârâ
05-11-2019, 11:09
Hayran kaldım, hem zygopetaluma hem bindallina. Ellerine emeğine sağlık.

Zygopetalum, soğanlı bir bitki midir? Cahilliğimi mazur gör. Orkide çesidi olabilir mi diye de düşünmedim değil. :) Sevgilerimle...

Çok teşekkür ederim ablacım :)

Zygo orkide cinsi abla doğru düşünmüşsün. Sana da anlattıydım kokusu çok güzel yavrularsa ilk sen varsın aklımda demiştin, sen de ben yaşatamıyorum ama kardeşim orkidelere güzel bakar, ona veririm demiştin, hatırladın mı bilmem. :)Sevgiler benden ;)

ahmeter
05-02-2020, 14:48
Gezdim güzel çiçekler gördüm bende olmıyan ZYGOPETALUM orkide gördüm ZENGARDENİ aradım biz satmıyoruz dedi
Lütfen yazarmısınız nerde bulabilirim iyi günler

Sûz-i Dilârâ
05-02-2020, 15:55
Sadi abim zygopetalum orkideyi burada bir seraya getirmişlerdi. Çok nadiren değişik bitkiler getirirler denk gelince sevine sevine alıyorum. Zygopetalum da öyle denk gelmişti almıştım. Bir daha görmedim maalesef.

ahmeter
06-02-2020, 13:40
Sadi abim zygopetalum orkideyi burada bir seraya getirmişlerdi. Çok nadiren değişik bitkiler getirirler denk gelince sevine sevine alıyorum. Zygopetalum da öyle denk gelmişti almıştım. Bir daha görmedim maalesef.

Teşekkür ederim

Sûz-i Dilârâ
06-02-2020, 16:51
Yeni aldığım bitkiler :)

Sûz-i Dilârâ
06-02-2020, 16:55
Devam
702960

Sevgi Durul ablamdan gelen achimenesler gelişmeye çok hevesli çıktılar. Aynı saksıda dikili benim kohleralarımı geçtiler.
702961

Bu da sevgili BatıRüzgarı'ndan gelen amazon zambağının son hali.
702962

Bu da arajman denememin son hali :)
702963

Sevgi Durul
06-02-2020, 17:42
Güle güle büyüt yeni bitkilerini.:)

Benden gelenler achimenes değil, kohlerianın farklı renkleri. Senin eline geçen daha bir güzelleşiyor. ;) Emeklerine sağlık. :p

Sûz-i Dilârâ
16-03-2020, 11:12
Yeni sezonun ilk cimcimeleri;

Önce tohumdan yetiştirdiğim ve artık yetişkin olup bana çiçekleriyle teşekkür eden koca bebeklerim :)

Dördüncü ya da beşinci senelerinde (belki de altı) tohumdan yetiştirdiğim siklamenlerim. Bu çiçekler ilerleyen günlerde iyice artacak.

704125
704126

Mor salkımım bu da üç ya da dört sene oldu ekeli, bu sene çiçeklenmeye karar verdi. Kokulu deniyordu bakalım nasıl kokacak?
704127

Ortaya karışıktan devam edelim.

704128
704129

Sûz-i Dilârâ
16-03-2020, 11:14
Devam...

Sûz-i Dilârâ
16-03-2020, 11:17
Yaylada zeytinliklerin kenarında ormandan arta kalan ve sürülmekten kurtulan Kafkas gülünü görünce hemen kökledim. Yoksa o da bir gün traktörün kurbanlarından olacaktı.

704135

Gardenyayla kör topal ilerliyoruz. Neler neler yaptıktan sonraki gıdım gıdım ilerleme. Olsun ilerliyor ya:D buna da şükür.

704136

Sûz-i Dilârâ
13-05-2020, 11:15
Amazon zambağında son durum ortadaki yeni çıkan yaprak biraz daha büyüdü.
Bir yıl boyunca öldüm öleceğim diye uğraştıktan sonra yaşamaya karar vermişti.

708085

Zygopetalum bendeki üçüncü yılında ikinci çiçek sapını çıkardı ve açtı. İlki aldığım yıl zaten üzerindeydi. Mis mis kokuyor;)
708086

Hem rengine hem kokusuna aşık olup aldığım gülüm. Aslında kokusuna aşık olmadım Zengardenda yoğun kokulu yazınca dayanamayıp aldım şimdi hatırladım. Gerçekten de öyle tam anlamıyla yoğun bir gül kokusu. ;)
708087

Sûz-i Dilârâ
13-05-2020, 11:25
Öyle resimleri ekleyip geçeceğim şimdi, zamanım değerli eşim çocukları dışarı çıkardı, aylar sonra devlet izin verdi. Ben de hazır onlar çıkmışken zamansızlıktan yapamadığım konulara eğileceğim.

Sûz-i Dilârâ
13-05-2020, 11:34
.....
708097

708098

abk
13-05-2020, 12:54
.....
708097

708098

Bayıldım, kıpkırmızı, harika.:);)

Batı Rüzgarı
13-05-2020, 21:00
maşallah amazon zambağına çok güzel bakmışsın. nerdeyse ergenlikten çıkıp çiçek açma pozisyonuna gelmiş. yazın amazon zambağının gelişimi hızlanıyor baya. eminim bu sezon çok daha iyi gelişecektir.

diğer çiçeklere diyecek bi şeyim yok zaten. çok güzel görünüyorlar. bol çiçekli bir sezon dilerim.

Sûz-i Dilârâ
13-05-2020, 21:11
Bayıldım, kıpkırmızı, harika.:);)

Canlı kırmızı rengini ben de çok seviyorum yeşil yaprakların arasında hayat dolu görünüyor. ;)

maşallah amazon zambağına çok güzel bakmışsın. nerdeyse ergenlikten çıkıp çiçek açma pozisyonuna gelmiş. yazın amazon zambağının gelişimi hızlanıyor baya. eminim bu sezon çok daha iyi gelişecektir.

Çiçekleri bir yana yapraklarını da çok seviyorum, ev içerisine çok yakışan tropik görüntüsü beni hayran bıraktı.

Bu arada çiçek açtı mı sende hiç? Koku yoğunluğunu merak ettim.

Sûz-i Dilârâ
13-05-2020, 21:37
Fotoğraflara devam..

708116

708117

708118

Kum zambaklarım mis kokulu çiçeklerini açacakları günü sabırsızlıkla bekliyorum.
708119

Bu fotoğraftaki çiçekli arkadaş ve hemen yanındaki beyaz etiketli arkadaş ve birkaç tane daha rahat iki senedir (fazlası da vardır) yatıştaydılar ne bir yavru ne bir çiçek. Tamam sabırlıyım, merhametliyim ama iyi niyetimin bu şekilde hem de birkaç bitki tarafından böyle kullanılmasından bıkmıştım.

Bu kış bunları aldım, atmaya niyetlendim. Sonra içimden bu bahar da bekle olmadı atarsın dedim. Bitkilere de "bu son şansınız ona göre ya yeni yavru verirsiniz ya da çiçek açarsınız" diye tehdit ettim.

Tehdidimdeki samimiyeti hissetmiş olacaklar ki yıllardır kıpırtısız duran arkadaşların sağından solundan çiçek tomurcukları çıkmaya başladı istisnasız hepsinden. :D Üstelik hepsi de çiçek açmaya karar vermişler yavruya niyetlenen yok, herhalde o tatlı, minik beyinleriyle şöyle düşünmüşlerdir: Çiçeklerimizi görürse bizden vazgeçemez:D Nitekim öyle de oldu bu kırmızılı arkadaş kalıyor:D

708120

Sevgi Durul
13-05-2020, 21:42
Kohlerialarına bayıldım. Başaramadım bir türlü, hâlâ açtıramadım. Ellerine sağlık.

Zygopetalum da konuşuyor adeta. Bitkiler senin elinde daha bir güzel.:p

Bugün benim ufaklıklar da çıktı. Nasıl sevindiler. Çocuklar da şaşkın, nasıl bir zamana denk geldiler, üzülüyorum.

Batı Rüzgarı
13-05-2020, 22:38
Canlı kırmızı rengini ben de çok seviyorum yeşil yaprakların arasında hayat dolu görünüyor. ;)

Çiçekleri bir yana yapraklarını da çok seviyorum, ev içerisine çok yakışan tropik görüntüsü beni hayran bıraktı.

Bu arada çiçek açtı mı sende hiç? Koku yoğunluğunu merak ettim.

bikaç sefer çiçek açtı ama bu sene kışa doğru açması gerekirken açmadı. bir tane yavru vermişti sanırım fazla suladım. o yavru da kayboldu.
susuz kalacak korkusunu atmam lazım :) çok suluyorum sanırım...

yılda 2-3 sefer çiçek açıyor. kokusu var ama ankarada çiçek kokusunu duyabilmek için kolonya çiçeği gibi güçlü bir koku olması lazım. yaseminim var çiçekli olmasına rağmen burnumu dayamadan kokusunu duyamıyorum.
amazon zambağı da böyle. kokusu var ama burnumu dayamam lazım. bazıları yoğun kokudan evin dışına çıkardıklarını okudum eminim akdeniz ikliminde de yoğun kokacaktır...

Düzeltme: Amazon zambağımı bahsi geçmişken bir kontrol edeyim dedim. Çiçek tomurcuğu olması muhtemel bir şey gördüm :)

derin35
14-05-2020, 01:19
Sayın Suzi Dilara çiçekleriniz muhteşem, sayın Batı Rüzgarı melisa kadar etkili ve yoğun koku veren bitki var mı ben bilemiyorum. Bazen pek çok çiçeğe ben de burnumu dayıyorum da...