View Full Version : Kapari / Gebereotu
Merhaba Ziraatçi .Kapari Meyve reçelini merak ettim.Tarifi nasıl.Karpuzlar yeşil hamkenmi yoksa olgunlaşınca mı yapılıyor.bilgi verirseniz sevinirim.
24821
Sebahattin Sargın
10-03-2007, 10:11
Bursadaki gıda fuarına gittiğimde görmüştüm kapariyi çok ilginç bir tadı vardı. Bize kapari ile ilgili bir tanıtım broşürü vermişlerdi orda vardı kapari ile ilgili ilginç yemek terifleri.
Sebo17 teşekkür ederim.Yemek tariflerini ve salataları biliyorum.Ama reçelini ilk defa duydum.
Sebahattin Sargın
10-03-2007, 10:22
Sevgili Elfogi ben elimde olan yemek tariflerini yazacağım mutfak bölümüne. Elimde olan katalogta kapari reçelinin faydalarıda yazıyor bunları ekliyeceğim mutfak bölümündeki konuya...
Sağol Sebo .Bekliyorum....
ziraatcı
10-03-2007, 23:42
Sevgili Elfogi
Geçen yıl Antalya Fuarında bakmıştım kapari reçelinin tadına.Ama nasıl yapıldığını şu anda biliyorum diyemem.Ancak karpuzların yeşil iken toplandığı kesin.Vaktimiz çok dardı.Daha sonra da fırsatım olmadı.Ama kesinlikle araştıracak ve cevap vereceğim.
Teşekkür ederim.Sabırla bekliyecem..Ben biraz baktım bulamadım.
ziraatcı
14-03-2007, 20:21
Teşekkür ederim.Sabırla bekliyecem..Ben biraz baktım bulamadım.
Sevgili Elfogi
Günlerdir kapari reçelinin tarifini bulmaya çalışıyorum ama sır gibi saklıyorlar.Sadece fiyatlarını söylüyorlar,ama yapılşını bir türlü söylemiyorlar ama eninde sonunda bulacağım.Hiç bulamazsam kendim yaparak deneyeceğim.Eşim gıda teknikeri.Onunla karar verdik bu işi mutlaka çözeceğiz.
ziraatcı
14-03-2007, 20:23
İnsanlarımız niye bilgilerini saklıyorlar anlayamıyorum.
Bu gün 10 adet kapari fidanım geldi..Nisanın başlarında dikeceğim yerlerine inşallah..
Tutarsa seneye kapariler benden;)
bende nette çok aradım..Sonunda bulacağız tarifi :cool:
antienflamatuar
14-03-2007, 22:30
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı?
Yücel Özlem
14-03-2007, 22:46
Bu gün 10 adet kapari fidanım geldi..Nisanın başlarında ekeceğim yerlerine inşallah..
Tutarsa seneye kapariler benden;)
bende nette çok aradım..Sonunda bulacağız tarifi :cool:
Sayın aer fidanlarınızı sağlıkla dıkiniz efendim. Bereketli olsun. Gelişmelerden de bizi haberdar ederseniz seviniriz.
Tabii, kaparilerden de isteriz.:) :)
denizakvaryumu
15-03-2007, 08:34
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı?
tadından dolayı Türkiye de tutulmuyor ancak yurt dışında alıcısı çok..
.
Bence güzel dağişik bir aroması var.Patates salatası ile güzel oluyor.
Sayın Ziraatçi sabrınıza hayranım.Siz bu gidişle çözersiniz.Ben kaparileri olamsını bekliyecem .Kendim deniyecem.Normal reçel nasıl yapılıyorsa bir deneriz.
ziraatcı
15-03-2007, 22:35
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı?
Aldığınız kapariyi nasıl ürettiler bilmiyorum ama biz çok seviyoruz.Ama turşusunu kendimiz yapıyoruz.Tomurcukları toplayarak % 20 'lik salamurada yaklaşık 3 ay bekleterek acısını alıyoruz.Daha sonra tuzlu sudan çıkartarak sirkeli,sarmısaklı,limon tuzlu turşusunu yapıyoruz ve tüketiyoruz.Görev yaptığım köyde daha önce hiç bilmiyorlardı,şu anda herkes kapari tüketiyor.Zeytinyağı ile muamele edilir ve domates kurusu ile karıştırılınca da güzel bir kahvaltılık malzeme ortaya çıkıyor.Üzerine biraz da kekik,nane eklerseniz daha güzel olur.Özellikle turşusu çiğ köftenin yanında çok güzel oluyor.Ama dediğim gibi yapılış şekli önemli.
Evet biz severek tüketiyoruz.
ziraatcı
15-03-2007, 22:42
Sayın Ziraatçi sabrınıza hayranım.Siz bu gidişle çözersiniz.Ben kaparileri olamsını bekliyecem .Kendim deniyecem.Normal reçel nasıl yapılıyorsa bir deneriz.
Sevgili Elfogi
Ben de kaparinin olmasını bekleyeceğim için sabretmem lazım.Burda bir acılık söz konusu.Önemli olan o acılığın giderilmesi.Kapari için özel bir yöntem var mı?Onu bilmiyoruz.Acılık olmasa reçel yapmak zor değil.Materyal oluncaya kadar araştıracağız.Kapari olunca kendimiz de deneyeceğiz.Şu anda elimizde kalmadığı için deneyemiyoruz.Piyasadan da almak istemiyorum.Biz doğadan topluyoruz kapariyi.Turşusunu yaparak tüketiyoruz.
Acılığı tuzla gideriliyor.Ama sonra tuzlu bir reçel nasıl olur bilemiyorum.:)
Sezon bir gelsin toplar deneriz.
ziraatcı
16-03-2007, 15:45
Ben de sezonu bekliyorum zaten.Ama o zamana kadar da birşey bulabilirsem payalşırız.
Mine Pakkaner
16-03-2007, 16:14
Acılığı tuzla gideriliyor...
Gökçeada'da bir Rum köyünde yaşlı bir amcanın bana anlattığı gibi yaparsanız acısını tuzsuz giderirsiniz Elfogi :)
Tomurcukları suya koyuyorsunuz sonra bu suyu acısı çıkana kadar hergün değiştiriyorsunuz. Yalnız bu arada diriliğini yitirtmeyin. Sürekli elinizle kontrol edin.
Acı suyu çıkınca salamura yapıyorum, demek salamura yapmadan reçel yapılıyor diye düşünüyorum.
Mine Pakkaner
16-03-2007, 16:15
Bu mesajları konuyu dağıtmaması amacıyla taşıyacağım :)
Mine Hanım Teşekkür ederiz.
Sezon gelsin denerim.Sonrada denememi burda anlatırım..:)
Sayın aer fidanlarınızı sağlıkla dıkiniz efendim. Bereketli olsun. Gelişmelerden de bizi haberdar ederseniz seviniriz.
Tabii, kaparilerden de isteriz.:) :)
Sn.Yücel Özlem, kapari seçme amacım reçelden çok erezyonu önlemesi nedeniyle olsada reçel tarifini bulunca ****** paylaşırız meyvesini..
Hava güzel olunca, yakında olan fidanlıkta buldum kendimi..
iki zeytin ve şimşir aldım..Şimdilik balkonda keyif sürecekler..
Esnaf abimin, bozukluğu olmayınca 1 ytl ye 2 adet sümbül verdi..
Keşke sümbüllerin hepsini alsaydım.. Salon harika kokuyor..
Yücel Özlem
17-03-2007, 22:26
Sayın aer Efendim çok çok teşekkür ederim.
Size, fidanlarınıza, çiçeklerinize sağlık ve esenlik diliyorum.
Sevgilerimle.
Yücel Özlem
17-03-2007, 22:30
Forumda bir başka Kapari (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275) daha var bu normal bir durum mu acaba?
Yıllar önce yabani incir reçeli yapımını görmüştüm. Yabani incirin acılığını almak için önce kaynatıp süzülmüş, sonra mavi renkli bir madde( doğru hatırlıyorsam göztaşı dedikleri) koyup 1-2 saat kadar bekletmişlerdi. Ve ardından bol su ile yıkanıp normal reçel yapım işlemine tabi tutmuşlardı..
Kapari içinde aynı yöntem olabilir mi acaba :confused:
miskenacar
14-09-2007, 14:36
Bu sene enteresan biçimde tarlanın her tarafında kapariler ortaya çıktı. Belki de ayrık otları ve diğer yabani otlar kuraklığa tahammül edemedikleri için kapariler yeşerme olanağı buldular. 50-60 kök kadar varlar. Tatil dönüşü keşfettiğim için meyveler olgunlaşmış durumdaydı. Dolayısıyla topladıklarım zeytin büyüklüğünde, hatta bazıları biraz daha büyük.
İnternetin altını üstüne getirdim (desem biraz abartmış olurum) yine de kapari meyvesinden neler yapıldığına dair açık bir tarife rastlamadım. Devlet sırrı gibi korunuyor. Hatta bir yurttaşımız dünyada ilk kez reçelini kendisi yaptığı için patentini bile almış, kutlarız kendisini. (Kimbilir, belki de herkez yapıp yiyebilse daha çok yaygınlaşacak ve daha çok satacak.) Sitenin birinden yemek tariflerini buldum ama yemeklere hangi biçimde konacağına dair açık bir bilgi yok. Bir yerde %20 oranda salamura yapabileceğimiz yazıyordu. Yani beşte bir oranda tuzu kastediyor sanırım. Belki de bir hata yaptım çeşme suyu kullandım, herhalde kaynamış su daha doğru olacaktı. Şu anda bir haftadan beri
kavanozların içindeler. Bir tanesi açıp baktım, kırmızımtırak ve kurumakta olan yemiş görünümünde. Sonucu sizlere bildireceğim.
Bu hafta toplayacaklarım konusunda her türlü öneriye açığım.
Sevgiyle kalın
Ben geçen sene topladığım kaparileri kalın kayatuzunda 15 gün beklettin.Renkleri koyu yeşil olunca sirkeli suda salamura yaptım.Yarı su yarı sirke.
ferahzade
19-09-2007, 18:14
Selamlar
Geçenlerde şarküteriden kapari reçeli aldım. Severek tüketiyoruz.
miskenacar
21-09-2007, 09:06
Dün akşam salamura yaptığım kapari kavanozunu açtım ve yemek yanında tadı nasıl oluyor diye bir tanesini kestim. Kaparilerim biraz iri olduğu için çekirdekleri havyar görünümündeydi, onları bıçağın ucuyla sıyırdım ve bordo rengindeki etli kabuğunu yedim.
Hızımı alamadım dört tane daha yedim. Kızıma da verdim tadını yadırgamadı. Eşim merak etmediği için onu kendi haline bıraktım. Neme lazım hemen biter miter. :)
Sonuç, bu hafta sonu tarladaki tüm kapariler son ferdine kadar toplanacak ve çevrelerindeki böğürtlen vs. gibi yabancı otlar temizlenecek.
ilker_eroglu
11-11-2007, 23:19
Merhaba;
Kapari üretimiyle ilgilenen varmı suana kadar mesaj yazanlar içinde ?
İlker
aksitcan
28-11-2007, 14:10
Arkadaşlar bu kapari bitkisinin sadece meyvelerimi yeniyor.Yaprak ve filiz kısımları kullanılmıyormu?
sukranayalp
28-11-2007, 16:35
Kaparinin salamura olarak tüketilen kısmı çiçek tomurcukları.
Küçük yumurta şeklindeki meyveleri ve sürgün uçları da yemeklik olarak değerlendiriliyor.
İstanbul'da ya da yurdumuzun kuzeyinde yetiştirilecek kaparinin özellikle güneyde, İran-Irak sınırına yakın bölgelerde yetişen kapariden fark gösterdiğini duymuştum. Yaprak yüzeylerinde benek oluyormuş. Yine de gözümle görmediğim için çok doğru bir bilgi diyemeyeceğim.
2 tür ile temsil edilen cins. Güneyde yetişenler ve sıcak iklim isteyenler Capparis spinosa adı ile biliniyor. Capparis ovata ise , sanırım kuzey kesimlere uygun tür.
bengi_su
28-05-2008, 14:47
Bizim burda bi çeşit bitki var tıpkı kapari tarifindeki gibi ama resimleri biraz farklı uzun uzun yumurta şeklinde ama internetten araştırdığım resimlerde çicek bamyasına benziyor görünümü acaba bu bitki kaparimi yoksa farklı bişeymi.
papillon22
29-05-2008, 18:24
Kapari ülkemizde çok az alanda yetiştirilmekte genelde doğada kendiliğinden çıkan bitkilerden açmamış çiçek tomurcuğu toplanmakta. internetten arama yaptığımızda çıkan www.kapari.com sitesindeki bilgiler dışında daha geniş bilgiye pek rastlayamadım. Bir de www.ascimurat.com diye bir site var. Bu kişi de kendi işini kendi yaratanlardan. Ama tabii tarım ve gıda alanında tutunabilmek, pazarlama ve satış konularında aşama kaydetmek insanın yıllarını alıyor. birden bire para kazandırmıyor butür iç piyasada gitmeyen ürünler. Toplatmaya kalksanız doğadakileri köylüleri organize etseniz bile mesela İzmir'den yurt dışına kapari ihracatı yapan iki kişinin de yahudi olduklarını pazarın bu kişilerin elinde olduğunu üzülerek öğrendim. Yani işin içinde başka işler de var. Kaymağını başkaları yiyecek siz toplatıp yorulduğunuzla kalacaksınız. Ama e-ticaret konusunda bilginiz varsa ve yabancı dilinize güveniyorsanız aynı zamanda dış bağlantılarınızda varsa o zaman başarılı olabilirsiniz. Birkaç hafta önce urla tarafına gittik dolaşmaya şöyle bir araştıralım dedik. kapari com sitesinde yazan mayıs başı eylül sonu hasat zamanıyla gördüğümüz 4-5 bitkinin uzaktan yakından alakası yok arkadaşlar. Neden mi? Bitkilerin üzerinde Mayıs 18 itibariyle hemen hemen hiç tomurcuk oluşmamış, oluşanlarda toplanmaya değmeyecek kadar küçük ve toplasanız 10 gr. etmez. Halbuki kapari com sitesinde ve buna benzer birkaç sitede daha sezonda yapılan 20 hasattan bakımı yapılmayan doğal çıkmış bitkiden ortalama 10 kg. bakımı yapılan yani kültürü yapılmış sulaması gübrelemesi yapılmış bitkiden ise bitki başına 20 kg. a kadar verim alındığı bildirilmiş. Gözümüzle görüp tesbit ettiğimiz kadarıyla sezonda ortalama 10 hasat yapılsa bile her hasatta bitki başına yarım kilo ürün bile elde etmek zor görünüyor. bunun pazarlama zorluğu da cabası. İzmir'de kapari işleyen işletmeler ürünü işçilik maliyetleri çok düşük olan Türki cumhuriyetlerinden alıyorlarmış. Bunu da işletme sahibinin kendisinden öğrendik. Yani aslında ancak kooperatif olup (8-10 kişi ortak) kendi yeri olan ve işlemeyen ve sulayamayan kişiler için cazip olabilir. Yoksa tek başına tarla kiralayıp girdi'ye para döküp emek harcayıp hasatı için her hafta işçi ayarlayıp toplatıp satmak çok ama çok zor.
Bulduğumuz bitkilerden çektiğim fotolar burada. Ayrıca marketten aldığım kapari turşusundanda yaptığım salatanın fotoğrafını yükledim. Ben tadını beğendim. en azından ticaretini yapmasakta doğada bulduklarımızı toplayıp kendi turşumuzu yapabiliriz. Çünkü 100 gr. ı 2,5 ytl ye satılıyor. Sağlık için yemek gerektiğine inanıyorum. Turşu severlere yeni bir alternatif olur belki.
saygılar...
copur 09
12-08-2008, 16:40
Kendiliğinden yetişmiş Kapari tomurcuklarını yarım kğ. kadar topladım. 8 - 10 dakika kadar haşladım. Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı tuz olmak üzere su hazırlayıp içine koydum. Yaklaşık 2 ay kadar durdu. Tattığımda biraz acılık vardı. Tarifte bir eksiklik var herhalde bilen arkadaşlar tarif vereilir mi?
onurpasazade
20-08-2008, 08:21
frozen ben kapari üretimi yapmak istiyorum.yardımcı olabilirmisiniz acaba?iklim şartları,toprak yapısı gibi konularda soru işaretleri var?????
onurpasazade
30-09-2008, 15:20
frozen ben kapari üretimi yapmak istiyorum.yardımcı olabilirmisiniz acaba?iklim şartları,toprak yapısı gibi konularda soru işaretleri var?????
daha öncede yazmıştım.frozen ordamısın?mail adresim onurpasazade@hotmail.com
artangül
30-09-2008, 21:46
Topladığınız kaparileri %23 lük tuzlu salamura hazırlayıp ,bu salamura içinde 15 gün kadar bekletirseniz acılığının gittiğini görebilirsiniz.
ulus-barut
20-10-2008, 20:18
copor 09 sana kapari tarifi bir de benden
kapparinin makulu yeni çıkan sürgünlerdir.yeni sürgünleri toplayıp fazla gecikmeden (kapparıler solması halinde dikenleri daha zor kırılır)dikenlerini kırıp,(isteğe bağlı)delikli yaprakları ayıkladıktan sonra acısı azalması için bir kovaya yerleştirip kaparilerin üzerleri örtülecek şekilde su ilave edilip hergün de suyu değıştirilecek.
kapariler hemen yenecekse bu işlem en az yedi gün yapılacak. bekletılecekse bu işlemin üç gün yapılması yeterlidir.
acısı azalan kappariler kovadan alınıp temiz su ile yıkandıktan sonra suları süzülmesi için bir bezde bekletilir. istenmesi halınde üzerine biraz tuz atılarak daha çabuk su atması sağlanır.daha sonra kapparıler turşunun yapılacağı kapa alınarak üzerlerine sirke ve tuz ilave ederek beklemeye alınır.kapparı turşusu servis yapılacağı zaman üzerine biraz zaytin yağı ilave edılırse yenmesı daha hoş olur.
kapparınin tomurcuklarını ve meyvelerini de turşu yapabılırsınız. onları ayrıca tatlılandırmaya gerek yoktur. afiyet olsun
Eşimin memleketinde dünya kadar kapari yabani olarak yetişiyor. Madem bu kadar iyi birşey faydası ne? Sadece damak tadı mı? Marketlerde görürdüm, adını da çok duydum ama yeniliklerde biraz ketumumdur. Sonuçta turşu ve reçeli dışında başka kullanım tarifi olan var mı? Gidince toplayıp denemek istiyorum. En azından bir seferlik. Ve dondurarak saklama koşulları nelerdir,bilenler paylaşırsa memnun olurum.
ASLA ASLA DEME
13-07-2009, 16:19
merhaba, siteye yeni üye oldum. kapari bitkisi reçelini araştırıyordum maalesef hiç bir yerde bulamadım. ancak kapari reçeli satan bir sitede reçelin tanımından anladığım kadarıyla reçeli çiçeğinden yapılıyor sonucunu çıkardım. hala araştırıyorum. Ülkemizde çok yetişmesine rağmen faydalanmak en doğal sonuç değilmi.?
kolay gelsin
KAPARİ REÇELİ NEDİR ?
Kapari bitkisi yaklaşık 5 ay boyunca çiçek veren bir bitkidir. Bu çiçekler açmadan önce ve açtıktan sonra tuzlu suda bir süre fermante edilir ve daha sonra reçel haline getirilir.
Merhabalar,
Şimdi kaparilerin bol bol tomurcuk ve meyve döküm mevsimi.Filizlerinden yirmi gün kadar önce toplayıp salamurasını yaptım ama bilmeyenler için yeni sürdgünlerden toplıyabildiğim kadar tplayıp resimlerini ekledim.
Toplanan malzemeleri güzelce yıkadıktan sonra meyvelerin sapları ayıklanır,
İster karışık olarak, ister sadece meyve, filiz ayrı, tomurcuk ayrı olarak
bir kavanoza koyup üzerine bir litre suya beş çorba kaşığı tuz hesabı ile hazırlanan salamura suyu ilave ederek bir hafta on gün kadar beklemeden sonra bu su süzülür suda bol miktarda hardal yağı olduğu için acımsı bir tadı vardır.Bu acılığı azaltmak için bu işlem yapılır.Yoksa hiçbir zararlı etkisi yoktur.
Süzülen suyun yerine yüzde 4-6 lık salamura suyu hazırlanır.Bir litre salamura suyuna 150-200 cc sirke ilave edilerek elde edilen karışım ile kavanozlar malzemelerin üzeri kapanacak şekilde doldurulur gölge ve serin bir yerde fermantasyon için beklemeye alınır.Bir ay kadar sonra o mis gibi lezzeti ile yenmeye hazırdır.Afiyet olsun.
Ben de bugün salatama koymak için kapari çiçekleri topladım. Tavsiye ederim nefis oluyor. Erkek milletine de 3-4 ayrı alanda faydası olduğunu bilimsel olarak kanıtlamışlar. Prostat, cinsel yeterlilik vs konuları.
bulunduğum bölgede bol miktarda doğada mevcut. yalnız bu fideden mi, tohumdan mı çoğaltılıyor. buradan ayrılırken yeni yere götürmek istiyorum. turşu harici kullanımını bilmiyorum. turşusunu sürekli yapıyorum, özellikle makarna ve salatada çok güzel oluyor. anamurda büyük kavanozu 5tl den satılıyor. demek ki başka yerlerde pahalıymış. filizlerini yeşil zeytinde olduğu gibi sürekli suyunu değiştirerek acısını alıyorum arada bir tadına bakarakta anlayabilirsiniz. acısı gidince yıkayıp bezin üzerine sererseniz suyu gidiyor. suyu ve sirkeyi aynı ooranda katıyorum ayrıca yaprakları için hazırlanan suya bıraz limon tuzu atarsanız aroması daha güzel oluyor. tomurcuklarıda bir kaba alıp siyah zeytinde olduğu gibi turşuluk tuz atıyorum. arada bir karıştırıyorum, kendi kendine sulanıp acı suyunu atıyor. arada bir bir tane yıkayıp acısını kontrul edebilirsiniz. acısı gidince yıkayıp biraz süzgecte bekletin. yarı oranda su ve sirke karışımına tuz ekleyerek beklemeye alın buna limon tuzu koymayın. meyve ve çiceğini hiç denemedim tam mevsimi deneyeceğim.
06doğaci
31-10-2013, 14:02
Merhaba kapari reçeli kan değerleri düşen hastalarada iyi geldiğini duydum.Kapari reçelini yapan varmı acaba almak istiyorum.
Antalya Serik Boğazkent mahallesinde bir ev aldığımdan beri bir ayağım Antalya'da. Haliyle arada bir Kale İçine de gidiyoruz. Dikkatimi çeken şey, ekseniz büyümez ama her nasılsa kale duvarları kapari kaynıyor. Karınca kardeşlerimiz kapari tohumlarını en olmadık yerlere taşımışlar. Ben de geçen yaz yine bin Kale İçi gezisinde esnafa çaktırmadan olgunlaşıp tohuma dönüşmüş kapari meyvesinden topladım. Üzerindeki milyonlarca sarımtrak karıncayı temişledim, tohumlarını kuruttum. Bir yazıda kaparinin kendi kendine çimlenmediği karıncaların taşırken asitle zedelediği kapari tohumlarının çimlenebildiğini okumuştum. Ben de Boğazkentteki evimin arkasında balkonun altına yuva yapmış olan karıncalara bu kuruttuğum kapari tohumlarını niyetimi belli etmeden döktüm. 10 dakikada hepsini yuvalarına taşıdılar. Tabi ki karıncaları kendi şahsi çıkarlarım için kullandım ve bundan vicdanen rahatsız oldum. :) Neyse ertesi sene geldiğimde inanamadım. Gerçekten kapariler büyümüştü.
Sizlere onların fotoğraflarını sunuyorum.
Ve son olarak önce Yivl i Minare yanındaki Yıkık Medresenin giriş kapışının üzerinde yetişmiş kapari bitkisi ile Kale İçinin duvarındaki enfes kapari bitkisi... Kale İçinde biraz dinlenip birer çay içtik ve ayağımın dibinde bir kapari fidanı olduğunu farkettim. Garsona çaktırmadan eğilip sökeyim derken kaparinin dikenleri elimi parçaladı bir hafta biber sürmüş gibi yandı. Eeee, kökü 50 metreye uzanabilen bir bitkiyi bir hamlede sökmek kolay değil... :)
Bir markette gördüğüm kapari turşusundan , burdaki methine dayanarak, merak edip aldım. Evdekiler beğenmediği gibi ben de hiç beğenmedim. Yukarda patates salatasında güzel olduğu yazılmıştı.Başka hangi yemeklerde işe yeniyor?
Et yemekleri ile yiyebilirsiniz... Bu arada kaparinin armut şeklindeki meyvesinden de turşu yapılıyor. O daha güzeldir. Ben de ilk yediğimde yanık lastik tadı almıştım ama bünye alışıyor...
Merhabalar,
Arazimin 250 metrelik sınırı boyunca devlet su işlerinin yapmış olduğu yaklaşık 3 metre yükseklikte ve % 80 civarı açıyla bir toprak bent var. Yağmur yağdıkça yumuşayan toprak, ağaçlarımın üzerine akıyor. Bir çoğu kök boğulması sonucu ölmüş. Buradaki benti kaldıramayacağıma göre, bu toprak kaymasını önlemenin çarelerine bakarken, kapariyi buldum. Fidan satışı var ama dikim sıklığı hakkında ve bu kadar meyilli bir arazide yetişir mi bilemiyorum. Yemekten çok erozyon kontrolü için dikmeyi düşünüyorum.
Bir site buldum. Kapari Bitkisi Yetiştiriciliği (http://www.kaparihapi.com/kapari-bitkisi-yetistiriciligi.htm)
Kapariyi ton balıklı başta olmak üzere salata ve acılı, bol sarmısaklı kuru domates ve zeytinli arabiaya vb soslu makarnalarda sıkıça kullanırım ve çok severim. Ağzıma koymam diyen eşim bile farketmeden kaç kere yedi, sormazsa söylememeye karar vermiştim, yıllardır bir kere bile bunda kapari mi var demedi.
Bildiğim kadarıyla kaparinin iki çeşit turşusu var; biri kapari çiçeği(daha doğrusu goncası) turşusu diğeri kapari karpuzu turşusu. Marketlerde yaygın olan kapari çiçeği turşusu. Ben bunu yoğurtla çok seviyorum. 1 kase yoğurda 1-2 yemek kaşığı kapari çiçeği turşusu, isteğe göre kuru toz nane, varsa haşhaş tohumu karıştırıp deneyin.
Kapari karpuzu turşusu: DOLCO KAPARİ KARPUZU 360 GR (http://www.gurmenet.com/DOLCO-KAPARI-KARPUZU-360-GR,PR-3379.html)
Kapari çiçeği turşusu: DOLCO KAPARİ 700 GR (http://www.gurmenet.com/DOLCO-KAPARI-700-GR,PR-435.html)
televisyon
22-03-2017, 11:26
Oldukça faydalı ve lezzetli bir bitki. Damak tadına önem verenler mutlaka salatalarda ve soslarda mutlaka kullanmalı.
adleronur
11-04-2020, 17:53
Merhabalar,
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. 3 aradan sonra konuya yazıyorum:)
Malum salgın dönemlerinde bağışıklık güçlendirici bulmak çok zorlaştı ve bende kronik ve yıl boyu süren alerjim sebebiyle kendi doğal bir formül bulma arayışındayım. aşağıdaki siteden kapari de yüksek oranda https://www.gaps-shop.com/quercetin kuersetin maddesi mevcut olduğunu gördüm ve konu ile ilgili bilginiz var mı? Aşağıdaki fideden bir adet alsam uzun saksıda yetiştirebilir miyim, İzmir de balkonda? :) teşekkürler şimdiden..
https://www.hepsiburada.com/plantistanbul-gebre-otu-capparis-spinosa-kapari-fidani-saksida-p-HBV00000OTPSI?magaza=PLANT%20%C4%B0STANBUL
ali ekber
22-09-2023, 22:51
Sayın Naci G, uzun süredir ağaçlar.net üyesiyim. Kapari konusunda paylaşımlarınızı ilgi ile izliyorum. Ben Ankara da yaşıyorum. Bulunduğum şehirde kapari tohumu veya bitkisi yok. Özellikle köyümde arazi kıraç, susuz ve verimsiz toprak bulunuyor. Yani köyümüz arazisi erezyona açık bulunuyor. Köyümüzün verimsiz arazisinde kullanmak için tohum aradım ama bulamıyorum. Sizden rica etsem 5-10 adet yani bir miktar tohum adresime gönderebilirseniz. Bir zarf içinde zaten tohumlar ufak olduğu için zarf ile gönderirseniz. Göndermeyi kabul ederseniz adresimi size yazarım. Şimdiden ilginiz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.
PrinceTusbabs
25-09-2023, 19:32
<a href="https://prochlorperazinen.com/">cost of prochlorperazine 5 mg</a>
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.