PDA

View Full Version : Tohumdan Hoya Yetiştirmek

esmaesma
22-11-2014, 18:21
Arkadaşlar ben de dün yabancı bir siteden hoya tohumları aldım. Maddi olarak daha uygundu. Çelik almak biraz pahalı çünkü. Umarım kargoda uzun süre kalmaz. Çünkü tohumları mümkün olan en kısa sürede ekmek gerekiyormuş. Yetişirler mi bilmem ama şansımı denemek istiyorum. Eğer yetiştirebilirsem çok mutlu olacağım . Tohumlarla ilgili bilgisi olan, varsa paylaşırsa sevinirim.

edelvays58
23-11-2014, 22:06
Ne tesadüf Esma hanım. Dün benim elime de bir kaç tohum geçti ve şöyle bir uygulama yaptım:kabın içine normal nemli hoya toprağı karışımı koydum,tohumları bunun üzerine yerleştirdim ve üzerine de yine nemli hindistan cevizi torfu serptim. Bugün baktım üzerindeki hindistan cevizi torfu kurumuş ve hemen yine nemlendirdim. Okuduğuma göre çok kısa sürede çimleniyorlarmış. 6-12 saat,ya da bir veya iki gün sonra. Bu kadar çabuk. Ama tohumlar bayat ise çimlenmeyebiliyorlarmış. Benimkiler 24 saati geçti ve henüz çimlenmediler. Bekliyorum.

esmaesma
23-11-2014, 23:02
Sayın edelvays58 ,
Umarım çimlenirler . Çok teşekkür ederim cevapladığınız için . Bakalım benimkiler de gelirse hemen ekeceğim . Deneyimlerimi de paylaşırım sizinle . Bir de birkaç sitede görüntüler buldum yabancı dilim olmadığından anlayamadım ama görseller kafamda az çok fikir oluşturdu. Linklerini ekliyorum belki size de yardımcı olur.

Hoya Pachyclada seeds - Hoya Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/load/hoya/msg0811581914658.html) - Hoya Seed Pod (http://www.natureloveyou.sg/Plant%20Story/Plant%20Story%20-%20Hoya.html)

esmaesma
24-11-2014, 11:38
Çok güzel olur sayın maki01 ben de tohumlarım elime ulaşır ulaşmaz (acaba çok geç kalır mı? sabırsızlıkla kargoyu bekliyorum :) ) yetiştirmeyi başarabilirsem hergün resimlerini paylaşmayı planlıyorum : Bana şans dileyin arkadaşlar ...

esmaesma
24-11-2014, 12:18
Bu arada tohum çimlendirmeyle ilgili bir site daha buldum ekliyorum arkadaşlar ... The Accidental Quilter: Summer Hoya Fun (http://theaccidentalquilter.blogspot.com.tr/2014/02/summer-hoya-fun.html)

edelvays58
24-11-2014, 12:32
Neyse ben buraya yazayım bildiklerimi. Yeni başlık açılınca oraya taşınır. Esma hanım, mum çiçeği tohumlarını alırken her şeyden önce güvenilir bir yerden almanız gerekiyor. Çünkü ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Hangi tür ya da türlerin tozlaşması ile elde edilen tohumlardır? Ne zaman toplanmışlar? Tohumların tazeliği çok önemli. 3. haftadan sonra çimlenmeleri çok zor. Benim tohumlar Pubicalyx tohumları,ama o esnada lacunosa ve obscura da açıktı. Tozlaşmanın bu türler arasında yapılmış da olabilir,ya da sadece pubicalyx çiçeği de tozlaştırılmış olabilir. Onun için benimkisi sadece merak:ne çıkacak:-))

edelvays58
24-11-2014, 12:35
Bu arada tohum çimlendirmeyle ilgili bir site daha buldum ekliyorum arkadaşlar ... The Accidental Quilter: Summer Hoya Fun (http://theaccidentalquilter.blogspot.com.tr/2014/02/summer-hoya-fun.html)
Teşekkür ederiz Esma hanım. Demek ki üzeri örtüldüğünde nem ve sıcaklık artacağı için çimlenme şansı daha yüksek.

maki01
24-11-2014, 13:44
Son linkte her ne kadar toprak karışımı dense de sfagnum yosununda çimlendirilmiş gibi duruyor.

edelvays58
24-11-2014, 13:54
Her iki ortamda da aynı oranda başarı sağladığını ifade etmiş :hoya karışım toprağı ve vermiculit sfagnum yosunu ortamı. Kapalı sera ile başarı daha yüksekmiş....

sinanus
24-11-2014, 13:55
merhabalar
bende 3 ay önce kadar 120 adet kadar degişik tür hoya tohumu aldım.10 gün gibi bir sürede elime gectiler.hepsini 2 tohum olacak sekilde vermikülit ve coco peat karısımına diktim.(karısımı kaplara döktükten sonra tohumları bırakıp ustune yarım santim kalınlıgında tekrar karısım döktüm:)
tohumları suladıktan sonra akvaryum icerisinde bakıma aldım.2 hafta sonra 2 tanesi yeserdi.fakat yeserdikten sonra cok hassas oluyolar sanırım 4 günde ikiside soldu.sanırım tohumların kalitesiz oluşundandı.

esmaesma
24-11-2014, 14:53
Asıl ben teşekkür ederim sayın edelvays58 . Bu arada tohumlarda bir gelişme oldu mu acaba?

esmaesma
24-11-2014, 14:53
Arkadaşlar acaba tohumları hangi siteden aldığımızı paylaşmamızda bir sakınca var mı çünkü ben çok da güvenilir bir siteden almadım. (sadece fiyat olarak uygun geldiği için şansımı denemek istedim ) . Sayın edelvays58 de yazmış güvenilir site olmalı diye çünkü . Eğer paylaşmamızda sakınca yoksa Sayın edelveys58 ve sayın sinanus da nereden aldıklarını yazabilirlerse sevinirim . Teşekkürler.

sinanus
24-11-2014, 15:06
ben taylanddan aldım aliexpress uzerinden ama pek tavsiye etmem,

edelvays58
24-11-2014, 15:31
Esma hanım, inanmayacaksınız ama yarım saatte bir tohumları kontrol ediyorum. Henüz yeşile benzer bir şey göremedim. İlk çıktıkları anda fotoğraflayıp burada paylaşacağım. Benim tohumlarım güvenilir bir arkadaştan hediye. Oluşan tohumları da gördüm. O anda çiçek açan hoyaları da biliyorum ama şu da var:bazı tohumlar taze de olsa çimlenmeyebilirmiş. Bana gelen tohumlar sayıca 40 a yakındı. Ama bazıları daha küçük,bazıları daha büyük. İçi boş olanlar da çıkabilir. Her şey mümkün..

esmaesma
24-11-2014, 15:51
Sayın edelvays58 ,
inanın ben de hergün hoya carnosama çıkıp bakıyorum evim karanlık olduğundan binamızın son katında çünkü . Sizi çok iyi anlıyorum insan bir an önce geliştiğini hatta çiçek verdiğini görmek istiyor . Siz de sanırım biran önce çimlendiklerini görmek istiyorsunuz . Umarım başarırsınız . Kolay gelsin

esmaesma
24-11-2014, 15:53
Sayın sinanus maalesef bende aynı yerden aldım.

sinanus
24-11-2014, 17:19
eger aliexpresden aldıysanız biraz zor.uzun zamandır o siteden degişik ürünler alıyorum ama 3 ay öncesine kadar hoya tohumu yokdu bir anda onlarca satıcı cıktı hoya tohumu satan,süpheliydim alırken ama denemek istedim ve sonu husran,ama yinede birkacı cıkabilir dikkatli olunda mantar hastalıgı olusmasın.

esmaesma
24-11-2014, 17:56
Yine de denemeye değer . Ama kargo çok geç gelirse şansım daha da azalır diye düşünüyorum . Mantar oluşmaması için önerileriniz varsa lütfen paylaşın. Deneyip hep birlikte göreceğiz ...

sinanus
24-11-2014, 18:37
sera benzeri bir ortam yaratacagınız kesin ama içerdeki nemi kontrol etmezseniz kısa surede bitkileriniz **** tohumlarınız zarar görür havalandırmanız ve tohumu ektiginiz topragın kurumasına izin vermeniz gerekiyor.

esmaesma
24-11-2014, 19:08
Çok teşekkürler sayın sinanus. Tohumlar elime ulaşır ulaşmaz her aşamasını da sizlerle paylaşarak fotoğraflayacağım.

sinanus
24-11-2014, 19:26
yardımcı olabildiysem sevinirim.kolay gelsin dilerim hepsi yeserir.

maki01
24-11-2014, 22:03
Her iki ortamda da aynı oranda başarı sağladığını ifade etmiş :hoya karışım toprağı ve vermiculit sfagnum yosunu ortamı. Kapalı sera ile başarı daha yüksekmiş....

Metinde dediğin gibi ancak sfagnumlu tohum çalışmasında vermikulit fotoğrafta hiç görünmüyor. Belki sfagnumun altında nem tutucu olarak kullanmıştır.

Menekşeler için kullandığım sfagnumun pH'ı 4.5 civarında idi, vermikulit ise nötr yani pH'ı 7. Akla vermikuliti pH yükseltmek için kullandığı da geliyor :)

maki01
24-11-2014, 22:10
Sevgili sinanus,

Pek çok kaynak hoya tohumu çimlendirilen toprağın nemli ama ıslak olmaması gerektiğini yazıyor.

Haklısınız hassas bir konu. Aşırı su ile tohumu çürütmemek lazım ancak toprağın kurumasına izin vermek de bana çok doğru gelmiyor.

sinanus
24-11-2014, 22:30
evet haklısınız aslında ama, ben bunu sulamak yerine tohumların içinde tutuldugu kabın nemlendirilmesi ve( kap toprakta eriyen kucuk saksılardansa) o saksıları nemlendirmekle çözmeye calıstım.aslında sonuc aldım ama sanırım yinede nem ve sulama sorununu çözemedim ki bitkiler cıkar cıkmaz curudu.
bir dahaki denememi aleyagardendaki videoya göre yapmayı dusunuyorum.

maki01
24-11-2014, 22:36
Hassas sayılan tohumlardan sadece afrika menekşesi tohumu ile ilgili deneyimim var. O da sürekli nem istiyor. Pastanelerin kullandığı şeffaf kapaklı kutularda arada ince başlıklı fısfısla toprağı nemlendirerek yetiştiriyorum.

Bu arada Aleya video linkini paylaşırsanız sevinirim :)

edelvays58
24-11-2014, 22:55
evet haklısınız aslında ama, ben bunu sulamak yerine tohumların içinde tutuldugu kabın nemlendirilmesi ve( kap toprakta eriyen kucuk saksılardansa) o saksıları nemlendirmekle çözmeye calıstım.aslında sonuc aldım ama sanırım yinede nem ve sulama sorununu çözemedim ki bitkiler cıkar cıkmaz curudu.
bir dahaki denememi aleyagardendaki videoya göre yapmayı dusunuyorum.

Sn sinanus,merak ettiğim tohumları arada hiç havalandırmış mıydınız ,yoksa uzun süre kapalı kalıp birden mi kapağı açtınız?

sinanus
24-11-2014, 23:31
tohumlar surekli hava alıyorlardı.akvaryumda hava alabilecekleri kadar acık bölüm vardı.uzun sureli kapalı kalmaları sakıncalı olabilir.

evet sevgili maki01 bende fıs fıs kullanarak nemlendirme yapıyorum,ilk dikim anında sadece hafif bir sulama yapmıstım.

link asagıda:
sanırım toprak **** benzeri materyaller kullanmadıkları için mantar sorunu olmuyor.

Watering Hoya seeds sown on paper towel - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5uqXivLOpIc&feature=plcp)

maki01
25-11-2014, 01:40
Mantar oluşmaması için önerileriniz varsa lütfen paylaşın. Deneyip hep birlikte göreceğiz ...

Kullanacagın toprak karışımını fırında +100 derecede 15 dakika tutup , fırın soğuyuncaya kadar içinde bekleterek strelize edebilirsin.

maki01
25-11-2014, 17:23
Videoda tohumun sadece ilk çimlendirme işlemi anlatıliyor, devamında neler yapılıyor?

sinanus
25-11-2014, 17:56
iyi aksamlar
devamını blog sayfalarında okudugum kadarıyla söyle anlatıyolardı.
tohumlar cimlendikten sonra ekim yapıyolarmış ama onuda dikim degilde daha cok toptagın ustune bırakmak olarak yazmıslardı.cok az torf ekliyolarmıs tohumların uzerine,ama yinede tam bilgi vermemişler.

edelvays58
25-11-2014, 22:12
Arkadaşlar,müjde verebilirim. Tohumlar çatlamaya başladı,yani kabuğun altındaki beyazlıkları görünmeye başladı, ama fotoğraf çekmek için çok erken.

maki01
25-11-2014, 22:41
Gözümüz aydın :)

Kaçıncı saatte ?

sinanus
25-11-2014, 23:27
tebrikler, fotografları bekliyoruz.

edelvays58
25-11-2014, 23:29
Kargom Cumartesi günü 13 gibi geldi. 13.30 da ektim ve bugün 12 gibi beyaz noktaları gördüm. Yani tam 3 günde çimlenme başlamış oldu. Eh, kış başlangıcı için iyi sayılır. Ama sanırım kabın altına koyduğum elektrikli yastık etkili oldu. Gece üzeri kapalı,gündüz tamamen açık bırakıldı. Gece ışık olsun diye el lambası,şarjı bitene kadar kapağın üzerinde kaldı. Bakalım kaç tanesi çimlenecek. Yaklaşık olarak 35-40 tohum saymıştım. Bazılarının boş olduğu çok belliydi ama yine de kullandım. Şu anda görebildiğim 6-7 tane çimlenmekte olduğu.

edelvays58
25-11-2014, 23:31
İlk fotoğrafı çektim. Sanki görülebiliyor gibi. Özellikle soldaki beyazlıklar.

527645

sinanus
26-11-2014, 00:08
net anlasılmıyor sanırım biraz bekleyecez:))))

esmaesma
26-11-2014, 10:18
Ayyyy çok sevindim sayın edelvays58 . Darısı başımıza hoş daha benimkiler gelmedi bile ama :)

maki01
26-11-2014, 19:23
Ben 8 tanesini sayabildim, süper :)

sinanus
26-11-2014, 19:25
sayın edelvays58 siz tohumları nereden aldınız acaba?

edelvays58
26-11-2014, 20:45
Sinanus, bir arkadaşımın çiçek açan pubicalyxi tohum verdi. Bu tohumlardan bana da gönderdi. Ben deneme amaçlı istedim. Yoksa pubicalyxler bende var. Tohumlar çok tazeydiler. Çimlenme olacağını biliyordum.
Sevgili maki01, sayı bugün arttı:9 oldular. Tamamen toprak yüzeyine çıktıklarında tekrar fotoğraflarım.

edelvays58
28-11-2014, 15:52
Artık toprak yüzeyine çıkmaya başladılar. Çimlenenlerin sayısı da çok arttı:29 tane. Yapraklarını ilk çıkartana baktığımda , uzun olmaları pubicalyxe benzettim. Havalar da açıldı,daha fazla ışık görüyorlar ve daha çabuk çıkıyorlar.

527870

sinanus
28-11-2014, 16:03
tebrikler cok guzel gorunuyorlar:)

esmaesma
28-11-2014, 16:55
Büyüyüp çiçek verdikleri günleri de görürüz inşallah . Benim tohumlardan hala ses yok ya :(
ne zaman gelecekler ki ? Sayın sinanus siz de benimle aynı yerden almıştınız . Kaç günde geldi acaba ?

sinanus
28-11-2014, 17:00
esma hanım yanlıs hatırlamıyorsam 25 gunde gelmişlerdi.

esmaesma
28-11-2014, 17:13
Çok teşekkürler . Bilmem 25 gün sonra çimlenirler mi ? Hadi hayırlısı :)

sinanus
28-11-2014, 17:19
bende 120 kadar tohumdan 2 tanesi yeserdi onlarda 3 gunde öldüler,dilerim siz daha basarılı olursunuz.

esmaesma
09-12-2014, 14:39
Sayın edelvays58 tohumlarınızın son durumu nasıl acaba ? Sağlıklı büyüyorlardır eminim :) Paylaşırsanız sevinirim.

edelvays58
09-12-2014, 16:24
Sizi mi kıracağım Esma hanım:). Yavaş yavaş büyüyorlar. Bir tanesi öldü,kök kısmının hemen üzeride bir siyahlık oluştu. Mantar olabilir. Bazıları daha iri,bazıları daha cılız. Tohumlar da öyleydi zaten. 3 tanesi çok küçük ,minyon. İki tanesi topraktan çıkmaya uğraşıyor.
Kabın bir köşesinde küfe benzer bir şey oluştu ama havalandırarak bertaraf ettim onu.

529125

esmaesma
09-12-2014, 21:27
Maşallahları var. Teşekkürler paylaşımınız için.
Çok naziksiniz (Sizi mi kıracağım Esma hanım :))
Ölen için üzüldüm ama kalan sağlar bizimdir. :D

sinanus
09-12-2014, 22:07
tebrikler cok guzel gorunuyorlar:)

maki01
10-12-2014, 22:44
Çok güzeller :)

Toprak karışımında neler vardı, rengi çok iştah açıcı duruyor.

edelvays58
10-12-2014, 23:14
Altında normal hoya toprak karışımı,üstte ince bir hindistan cevizi torfu. Toprak karışımına orkide toprağı(çiçek coşturan), lav taşı,az perlit, hindistan cevizi torfu, az yarasa gübresi. Ama biraz endişeliyim :hindistan cevizi torfuna iyi tutundu kökler ama aşağıya doğru inebilecekler mi ? Bekleyelim bakalım. :-))

Karena
11-12-2014, 00:16
Tecrübe ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Hanımla yeni yeni başladık, bitkilerle haşırneşir olmaya. Tohumdan yetiştirmenin ne denli heyecanlı ve mutluluk verici olduğunu ise heyecanınızdan ve mutluluğunuzdan öğrendik, bizlerde denemelerimize başlayacağız. Umarım başarılı olabiliriz.

sinanus
15-12-2014, 12:59
merhabalar çok ilginç bir durumla karsılastıgım için yazma geregi hissettim.
durum sundan ibaret: gecen yazısmalarda bende tohumdan hoya yetiştirmeye calıstıgımı yazmıstım.fakat basarılı olamayınca bu dikim yaptıgım toprakları bazı hoyaların saksılarına ekleme yapmıstım.bugun farkettimki bu saksıların birinde hoya tohumu yesermiş:) yaklasık 3 ay önce dikimini yaptıgım tohum 3 ay sonra yesermiş.

esmaesma
15-12-2014, 22:24
Sizin adınıza çok sevindim sayın sinanus acaba resimlerini ekleyebilir misiniz ? mümkünse tabi. Demek ki erken ümidi kesmemek lazım :p . Benim için de iyi oldu bu paylaşımda bulunmanız. Çünkü ben tohumlar birkaç hafta çimlenmezse topraklarını büyük ihtimal bahçedeki çiçeklerimin dibine dökerdim :( ( Hoş daha gelmediler bile ya hadi neyse sabrede sabrede bir hal oldum ) Malum bu soğukta da çimlenmezlerdi.

sinanus
15-12-2014, 22:35
benim cicekleri sera gibi bir odada tutuyorum o nedenle cimlenme sansları vardı diye düşünüyorum.fotografları bir kac gun sonra tam belirginleşince yuklerim.net cıkmaz cunku.
demekki umudu kesmemek lazım:)

edelvays58
15-12-2014, 23:35
Ben de tohumları ekerken,bir kaç tanesini diğer mum çiçeği saksılarımın üzerindeki toprak yüzeyine etmiştim ve hiç bir sera ortamı yaratmadım. Bir tanesi toprağın yüzeyinde bulunan sfagnum yosunun içinden çıktı,diğeri de hoya toprağında. Bakalım onlar nasıl gelişecekler.
Sinanus türlerin isimlerini biliyor musunuz diye merak ettim.

sinanus
16-12-2014, 08:31
maalesef bilmiyorum,bana gelen tohumlar karısıkdı tür isimleri içermiyordu.bitkiler büyürse yapraktan **** çiçeğinden isimlendirilir diye düşünmüştüm:)

esmaesma
17-12-2014, 15:18
Arkadaşlar dün tohumlarım geldi sonunda internetle ilgili bir sorun olduğu için ancak şimdi yazabiliyorum. Neredeyse bir ay bekledim ama yine (daha önce de mum çiçeği diye ruj çiçeği almıştım :rolleyes: ) kötü bir süprizle karşılaştım. Paketten çıkan tohumlar hoya tohumu değiller en azından ben internette gördüğüm resimlerle karşılaştırınca olmadığını düşünüyorum . Sizce bunlar hoya tohumu mu ? Size sormadan birşey yapmak istemedim. O yüzden henüz toprakla buluşamadılar. Ne olur biri öyleler desinnnn ;)

maki01
17-12-2014, 15:48
Fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla bunlar hoya tohumu olamaz. Hoya tohumu daha mekik şeklinde, sardunya tohumunu andırıyorlar sanki.

sinanus
17-12-2014, 15:54
maalesef bunlar hoya tohumu degiller.yanlıs tohum göndermişler direk aliexpresse girip şikayetinizi belirtin size tekrardan tohum göndereceklerdir.

esmaesma
17-12-2014, 15:54
Çok teşekkür ederim sayın maki01 . Neyse hoya tohumum olmasa da en azından sardunya tohumlarım oldu. O zaman biraz sardunyalarla ilgili bilgi toplayıp ekeyim bu akşam. Daha önce hiç sardunya yetiştirmedim de :rolleyes:

esmaesma
17-12-2014, 15:57
Teşekkürler sayın sinanus o zaman dediğiniz gibi yapayım. Sağolsun kardeşim yapmıştı internetten alışverişi benim ingilizcem olmadığı için ona söylerim satıcıya iletir yanlış gönderdiğini . Belki dediğiniz gibi gönderir tekrar.

edelvays58
17-12-2014, 16:59
Günlerce beklediniz Esma hanım ve ne ile karşılaştınız. Çok ilginç. Baktım aralarında hoya tohumu var mıdır diye ama maalesef göremedim. Sanki farklı bitkilerin tohumları gibi geldi bana. Sardunya tohumları bu kadar iri olabiliyor mu bilmiyorum. Ama sonuçta tohum. Siz geri gönderseniz bile gelecek olan hoya tohumlarının taze olması uzak ihtimal .

sinanus
17-12-2014, 18:27
bu arada ürün elinize gecince aliexpressden satıcı için onay vermeniz gerekmekte,eger onay vermez iseniz satıcıya parası ödenmiyor.ve neden onay vermediginizi soruyorlar.bir diger durum ise onay verirsenizde en kötü notu verirsiniz ve yine size neden diye sorarlar.
müşteri kaybetme korkusuylada kimse kötü not almak istemiyor cunku her olumsuz not puanlarını düşürüyor ve tüm ülkelerden müşteriler tarafından görünüyor. alt bilgi olarak söyliyeyim dedim:)

esmaesma
17-12-2014, 19:42
Haklısınız sayın edelvays58 büyük ihtimalle taze olmayacaklar ama işte dedim ki şansımı deneyim gerçi henüz tohum türünü bile tutturamadım :D kardeşim satıcının profiline baktı en çok gül tohumları satıyormuş benimkiler de gül tohumu galiba .Sonuç olarak sabretmekten derviş olmuşken kötü bir süpriz oldu ama çiçeğin kötüsü olmaz. Belki benim de güzel gül bebişlerim olurrr :cool: Bakalım satıcı ne cevap verecek ona göre tohumlarımı ekip paylaşacağım sizinle

maki01
18-12-2014, 14:58
Çok teşekkür ederim sayın maki01 . Neyse hoya tohumum olmasa da en azından sardunya tohumlarım oldu. O zaman biraz sardunyalarla ilgili bilgi toplayıp ekeyim bu akşam. Daha önce hiç sardunya yetiştirmedim de :rolleyes:

Hoya tohumları, sardunya tohumuna benziyor demek istemiştim sevgili esmaesma, size gelenler farklı tohumlar sardunya da değil.

esmaesma
18-12-2014, 17:34
Evet sayın maki01 gül tohumu büyük ihtimalle bakalım henüz satıcı maile cevap vermedi.

esmaesma
19-12-2014, 21:05
Eveeeet satıcıyla konuştu kardeşim hoya tohumu olduğu konusunda ısrarcı. Kardeşim de olumsuz yorum yaptı profilinde. Bu aralar biraz işlerim olduğu için ilgilenemedim tabi bir de satıcının cevabını bekledim ama yarın ekeceğim inşallah. Gül tohumu hakkında bilgisi olanlar öneride bulunursa sevinirim. Neler yapmalıyım ekmeden önce, nasıl bir toprak kullanmalıyım vs. Şimdidien teşekkürler.

esmaesma
19-12-2014, 21:55
Bu arada araştırma yaparken bir kaynak buldum burada yazan uygulamayı yapmayı düşünüyorum ne dersiniz?
Gül Tohumu Çimlendirme %100GarantiYöntem | Plant-Home (http://www.plant-home.net/2013/11/gul-tohumu-cimlendirme-1.html)

Erdem 01
28-12-2014, 17:07
Adana'da mum çiçeğimin bulunduğu duvara parfüm döktüm. Çiçeğin kokusu gündüz olmuyor. Arılar da gelmiyor. Parfüm kokusu olunca arılar yaz boyunca üzerine geldi. İlk defa bu yaz tohum kesesi oluştu. Tohumlar çok küçük ve üzeri uçmasını sağlayan tüyler var. Bu özellikli tohumlar doğal olarak havada uçup düştüğü toprak üzerinde çimlenme özelliğinde olur.

esmaesma
28-12-2014, 20:51
Tebrikler sayın erdem 01,
Ben tohumdan hoya yetiştirmek gibi bir maceraya atıldım. Ancak beceremedim. Bilmiyorum tohumları ekmek gibi bir düşünceniz varmı, eğer ekerseniz umarım çimlenirler ki bence taze oldukları için çimleneceklerdir. Bu arada hoyanız kaç yıldır sizinle?

maki01
29-12-2014, 01:16
Parfüm sıkmak :D Kesinlikle baharda deneyeceğim, teşekkürler :)

sagoleragulo
29-12-2014, 01:56
aynı siteden bende baktım biraz önce ama esmaesma nın olayından sonra (geçmiş olsun bu arada ) almayı da düşünmüyorum .antalyada çelik verebilcek kimsecikler yokmu acaba elin çinlisiyle uğraştırmasalar :)

Erdem 01
29-12-2014, 09:40
Mum çiçeğimi 12 yıl önce yakınımızdaki apartmanda sokağa atılmış kurumak üzereyken buldum. Eve getirim bakımını yaptım. Yaşı 15 yıldan fazla olabilir. Tohumu bugüne kadar denemedim. Bir deneyeyim. Yeni bir cins yapmak isteyen merak eden denesin. Tohumu arılar yaptı çiçeğin neresi dişi erkek tozlar nerede anlamıyorum. Adana'da balkonda üzerine 3-4 saat sabah güneşi alır. Saksısını yıllardır değiştirmedim. Sadece kenarlarını açıp içine yeni toprak dökerim. Dökülen çiçek ve yaprakları tekrar toprağa karıştırırım. Sıvı gübre veririm. Çok sulamayın kuraklığa dayanıklıdır. 1 haftadan fazla su vermediğim olur. Hiç öyle gözünün içine bakar gibi yetiştirmem. Güneş ve aydınlık sağlayın çiçek açıp iyi büyür. Sebze artıklarını toprağa karıştırıp çürütür bu toprağı kullanırım. Duvara çivi çakıp ip gerdim. Dallarını bu iplere yatırıyorum. Sarmaşık türü olduğundan ipe yatırınca dallanıyor. Güneş aldığından ayda bir kez çiçek açar. Yaz boyunca 3-4 defa çiçeklenir. Bu yıl beyaz pamuk gibi böcek geldi. Çok az suya Sabun ve çamaşır suyu koyup yıkayıp temizledim. Biraz işe yaradı bazen de ilaç atıyorum. Arkadaşlar isteyince uzun çiçekli dalın en altına topraklı saksı veya toprak doldurulmuş naylon torba koyup köklendirip veriyorum. Bir ay içinde hemen kökleniyor. Dallarda kök gözleri var onları dalları kesmeden saksılayın kolay köklenir. Bazı fotoğraflarda dalları köklenmiş bitkiler gördüm sanıyorum bitkiye çok su püskürtmelerinden oluyor.

maki01
29-12-2014, 16:53
aynı siteden bende baktım biraz önce ama esmaesma nın olayından sonra (geçmiş olsun bu arada ) almayı da düşünmüyorum .antalyada çelik verebilcek kimsecikler yokmu acaba elin çinlisiyle uğraştırmasalar :)

Foruma bugün üye olmuşsunuz, hoşgeldiniz. İki mesajınız var, ikisinde de çelik talep ediyorsunuz :) Öncelikle sizi tanımamıza izin verir misiniz?

Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız ? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-459.htm)

edelvays58
29-12-2014, 18:43
Mum çiçeği sohbetine bayılıyorum:-))). Hiç parfümün de arıları çekebileceği aklıma gelmedi. Kesin denenecektir. Bildiğim kadarıyla,kokulu mum çiçekleri genelde gece koku yayarlar. Bu nedenle onları gece kelebekleri(moth(ing) döllüyor. Arada balkonda gördüğümde içeri atıyorum onları ama henüz başaramadım. :-)) Paylaşımınız için teşekkür ederiz Sn Erdem 01. Aldığınız tohumları ne kadar erken ekerseniz, çimlenme şansları o kadar çok. Bence deneyin. Adana gibi daha ılıman iklimde büyüme şansları fazla. Benim tohumdan yetiştirdiklerim gayet iyiler ama çok yavaş büyüyorlar. Yaşarlarsa baharda atak yaparlar.

edelvays58
19-01-2015, 10:27
Arkadaşlar, tohumların son halini merak edersiniz diye paylaşıyorum. Onlar artık tohum değil,fide oldular:). Çoğu 3. yapraklarını büyütüyorlar. Ağır büyüyecekler tabii,normaldir. Tohumdan yetişen bir carnosam var. Kocaman oldu artık. Merak ediyorum ne kadar zamanda çiçeğini göreceğim.

533338

sonkez
19-01-2015, 10:32
Bu hoya carnosamı..

edelvays58
19-01-2015, 10:33
Hayır Sn sonkez. Pubicalyx tohumları.

esmaesma
19-01-2015, 10:39
Çok tatlılar sayın edelvays58 inanın bir iki gün önce aklıma gelmişti sizin bebişler acaba nasıl büyüyorlar, gelişim durumları nasıl diye . Maşallah çok sağlıklı görünüyorlar. Sağlıkla büyütün.

sonkez
19-01-2015, 10:45
Çok güzeller,ne güzel bir sürü hoya Pubicalyx tohumlarınız olacak.İyi günlerde büyütün,bol çicekli günler..

edelvays58
19-01-2015, 11:04
Teşekkür ederim Sn sonkez ve esmaesma. Tohumdan yetiştirmek de bir başka keyifmiş gerçekten. Baharda atak yapacaklarını düşünüyorum.

hoyax
24-02-2015, 03:09
Selam,

internetten hoya carnosa tohumları aldım. Ekeli iki hafta oldu. Sonuç resimlerdeki gibi. Hoya mı değil mi anlayamadım. Sizin bir fikriniz var mı?

538306 538307

edelvays58
24-02-2015, 12:33
Sn hoyax, çok emin olmamakla birlikte ,bana carnosa gibi gelmedi...Az çok bu kadar büyüdüklerinde belli oluyor yapraklarından: carnosanın minyatür yaprakları gibi olması gerekiyor. Keşke tohumların resmini de paylaşsaydınız ekmeden önce.

edelvays58
24-02-2015, 12:53
Bebişler bu kadar büyüdü şu ana kadar. Çok değil ama gayet sağlıklılar. Bir kaç tanesi diğerlerine göre daha iri. Belli ki güzel anaç olacaklar. Suni ışık ya da ısı hiç uygulamıyorum artık. Sadece geceler çok soğuk olduğunda üzerlerini kapatıyorum. 4 yapraklı olduklarında şaşırtmayı düşünüyorum. Pubicalyx yapraklarını andırıyor. Tohumdan yetişenlere 'seedling' diyorlar yabancılar. Biz ne isim verelim diye düşünüyorum.:)

538322

maki01
24-02-2015, 14:23
Türkçeye çevrildiğinde tohumdan yetiştirilen anlamına gelen "seedling" e ben de menekşeyi tek kelime ile ifade edememiştim. Düşünelim, belki buluruz :)

hoyax
24-02-2015, 21:22
Selam,

Yorumunuz için teşekkürler edelvays58. Sanırım bir ay daha beklemem gerekecek ne olduklarını anlamak için en azından. Bu arada seedling in Türkçe karşılığı fide olması gerekiyor. Saygılar.

maki01
24-02-2015, 22:20
Haklısınız sevgili hoyax, sözlük karşılığı fide ancak tohumdan yetistirilen yetişkin hoyaların tür adının yanına da "seedling" kelimesini ekliyorlar.

aefsane
02-03-2015, 17:00
Arkadaşlar dün tohumlarım geldi sonunda internetle ilgili bir sorun olduğu için ancak şimdi yazabiliyorum. Neredeyse bir ay bekledim ama yine (daha önce de mum çiçeği diye ruj çiçeği almıştım :rolleyes: ) kötü bir süprizle karşılaştım. Paketten çıkan tohumlar hoya tohumu değiller en azından ben internette gördüğüm resimlerle karşılaştırınca olmadığını düşünüyorum . Sizce bunlar hoya tohumu mu ? Size sormadan birşey yapmak istemedim. O yüzden henüz toprakla buluşamadılar. Ne olur biri öyleler desinnnn ;)

hoya tohumu değil, orkide tohumu

ahmetaslar
16-09-2015, 17:04
Online Shop 100 hoya seeds / bag, potted seed, hoya carnosa flower seed Garden plants, perennial planting --- 100 seeds indoor plants|Aliexpress Mobile (http://m.aliexpress.com/item/32393963728.html?adminSeq=221638343&productId=32393963728&productId=32393963728&productId=32393963728&shopNumber=1391429&productSubject=100-hoya-seeds-bag-potted-seed-hoya-carnosa-flower-seed-Garden-plants-perennial-planting-100&productSubject=100-hoya-seeds-bag-potted-seed-hoya-carnosa-flower-seed-Garden-plants-perennial-planting-100&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail)

Banada hoya carnosa diye bu tohumlar geldi acaba dogrumudur yoksa bende forumdaki diğer bayan gibi sardunya **** başka bir çiçekle mi karşılaşacağım. Fikri olan arkadaşların yorumlarını alabilirmiyim .

salihcan
16-09-2015, 18:10
Sizi üzmek istemem fakat hoya tohumu değil bence bunlar hoya tohumunu Sn Erdem 01 paylaşmış burada (http://www.agaclar.net/forum/1343406-post71.htm) elinizdeki tohumlar tüylerin ucundaki gibi mi ?

edelvays58
16-09-2015, 18:29
Kesinlikle hoya tohumu değil..Sardunya tohumu da değil ama kayısı çekirdeğine benzettim...

salihcan
16-09-2015, 18:45
Kayısı çekirdeğinden çok küçük bence elma veya armut çekirdeği...

Erdem 01
18-09-2015, 19:23
Carnosa tohumu değil. Bir kez tohum aldım. Başka bir mum çiçeği cinsinin tohumlarıysa hiç görmediğimden bilmesemde Carnosaya göre genel konuşursak bunların yapıları çok farklı. Hoya tohum özellikleri şöyle. Hoya tohumları sivri biber görünümünde bir kesenin içinde havada uçmasını sağlayan üst kısmında tüyler olur. Uçması için çok hafif olur irileri yarım milim kadardı ve ince uzun yapıdadır.

ahmetaslar
28-09-2015, 16:15
Cevaplar için teşekkür ederim. Sanırım bende bekleyip ne çıkacağını görücem. Neyse yapacak birşey yok belki çıkacak olan çiçek ya da ağaç güzel bir şeydir. Yaşarlarsa resmini paylaşırım.

cliper
10-03-2016, 13:00
Selamunaleykum Geçen sene mayıs ayında 40cm boyunda 7 adet carnosa ve tricolor edinmiştim.3 ayda herbiri 2 şer 3 er kollu 2-3 mt boya erişip hepsi çiçek verdi.Sonra bitişiğimizdeki binanın tamamen yanması sonucu oldukça zarar gördüler.Bazılarının dalları yandı kurudu,yaprakları haşlandı döküldü neyse büyük tehlike atlattık zaten.Ben kışın ufak olan terasımı naylonla kapatırım genelde.Mum çiçeklerim atıl bi vaziyette kış boyu durdu.Bir ay evvel onlarla biraz ilgilenip toparlamak istediğimde gördüm ki bir tanesi tohum veriyor.Buna ilk defa rastladığım için bilen arkadaşlara sormak istiyorum.Kese şuanda oldukça büyüdü.Ben müdahele etmessem kendisi patlar dökülürmü,yoksa üzerinde kurur ben koparıp ekim yapabilirmiyim.Saygılar

SPakize
06-04-2016, 11:28
Sayın edelvays58 ,
Umarım çimlenirler . Çok teşekkür ederim cevapladığınız için . Bakalım benimkiler de gelirse hemen ekeceğim . Deneyimlerimi de paylaşırım sizinle . Bir de birkaç sitede görüntüler buldum yabancı dilim olmadığından anlayamadım ama görseller kafamda az çok fikir oluşturdu. Linklerini ekliyorum belki size de yardımcı olur.

Hoya Pachyclada seeds - Hoya Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/load/hoya/msg0811581914658.html) - Hoya Seed Pod (http://www.natureloveyou.sg/Plant%20Story/Plant%20Story%20-%20Hoya.html)

Bu sitede gördüğüm tohumlara benzemeyen hoya tohumlarım var aliexpressten aldığım.
603813

Hoya tohumu değil galiba bana yolladıkları. Yoksa cinslerine göre farklılık görteriyor da bir ihtimal elime geçenler hoya tohumu olabilir mi?

Erdem 01
06-04-2016, 12:41
Mum çiçeği tohum kesesi gelişmesini tamamlayınca kabuğu kuruyup açılıyor. İçinden üstü tüyle kaplı ince uzun kahve rengi tohumlar çıkıyor. Bendeki Mum çiçeği Carnosa kesesi evde yokken açılmıştı. Rüzgarla uçma özelliği var. Keseyi bez torbaya alırsanız açıldığında uçmalarını engellersiniz. Tohumları hemen dikilmesi gerekiyormuş. Bendeki kese açılması sonbaharda olunca oda soğukta kaldı çimlenme olmadı.

heartmaker
21-04-2016, 14:16
Bende dün itibariyle malum Çin sitesinden Alışveriş yaptım fiyat çok uygun olduğu için. Muhtemelen birkaçı alakasız tohum gelecek daha önce Adenium tohumu aldım böğürtlen tohumuna benzer bişey yolladılar. Ektim bakalım nasıl bişey çıkacak bekliyorum.
Beni Çinden alışverişe iten olay Hoyaseverlerin çelik paylaşmak istememeleri ve yüksek fiyatları, bakalım tohumlarla merakımı giderebilecek miyim yoksa balkonumdaki harika Carnosamla yetinecek miyim.

sinanus
24-04-2016, 22:50
merhabalar uzun zamandır yazamıyordum,arada bakarken tohum konusunun devam ettigini gördüm birşeyler yazmam gerektigini düşündüm.
öncelikle aliexpressten alınıp fotografı paylaşılan hiçbir tohum gercek hoya tohumu degil,
diger bir husus ise o siteden aldıgınız ürünler gercek degilse fotografını cekip siteye yollayarak ürünün parasını geri alabilirsiniz.
ben aliexpressden clivia,adenium,plumeria,orkide,hoya,amaryllis ve daha birçok tohum almama ragmen yuzde doksanı sahte cıktı.

Baitarian
04-05-2016, 13:06
Merhaba, ben de malum siteden Hoya tohumu aldım. Önce 24 saat suda beklettim, sonra törfe ekimini yaptım. Bir parmak bile değiller şimdi, günden güne patlıyor tohumlar. Biraz daha toparlansınlar, görselleri paylaşacağım. Az daha büyüdüklerinde Çorum'a ulaşabilecek birileri olursa seve seve paylaşırım.

heartmaker
30-05-2016, 09:41
Merhaba, Hoya tohumu olarak ümit ettiğim tohumları ektim iki günde filizlendiler acaba ne çıkacak çok merak ediyorum. Hoya tohumu değilse farklı satıcılardan aldığım tohumlar neden birbirine benziyor, hepsi mi sahtekar bu Çinli satıcıların. :)

Bayrakgil
02-06-2016, 16:33
Sonuç alan oldu mu acaba tohumlardan

Bayrakgil
02-06-2016, 16:36
Baitarian ben corum dayim acaba tohumlarını zn ne asama büyüdüler mi sahte mi yoksa gerçekmiş ayu heyecan yaptım hoya çeliğini zaman varsa paylaşır mısınız benimle

Erdem 01
03-06-2016, 08:31
2 yıl Önce Karnosamda oluşan tohumlar böyle. Bu bölümde 3. sayfa 71 nolu mesajda kese ve tohumlarını gösterdim. Ucunda havada uçmasını sağlayan tüyler var. İnce uzun çok hafif yapıda. Tahminim diğer türlerin de tohumları böyledir.

Bayrakgil
05-06-2016, 10:35
2 yıl Önce Karnosamda oluşan tohumlar böyle. Bu bölümde 3. sayfa 71 nolu mesajda kese ve tohumlarını gösterdim. Ucunda havada uçmasını sağlayan tüyler var. İnce uzun çok hafif yapıda. Tahminim diğer türlerin de tohumları böyledir.

Hediye etmeyi düşündünüz mü hıc:)

cliper
14-06-2016, 00:15
Selamunaleykum.Mum çiçeğimin tohum kesesini bir torba içine aldım.Kurudu ve kese patladı.İçinden çok miktarda uçurak çoğalmasını sağlamak amacıyla olsa gerek uçları tüylü çok miktarda toğum çıktı.Hepsini patlar patlamaz taze iken torfa ektim.Firesiz tamamı tuttu.Şuan 3 yapraklı haldeler.Bende şaşırtmak için 4 yaprak olmasını beklesemmi.Yoksa şuanda şaşırta bilirmiyim.Bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim.Edindiğim izlenim taze tohumun hiç fire vermeden filizlenmesi oldu.Saygılar

tubaa_1
15-06-2016, 10:27
ve aleykümselam sayın cliper bende tohumları netten alıp ektim şimdi birşeyler filizlendi ama ne olduğunu anlayamadım rica etsem sizdeki filizlerin fotolarını da ekleyebilir misiniz karşılaştırma yapsak

cliper
16-06-2016, 00:47
Tohumdan hoya carnosaların şu anki durumu

cliper
16-06-2016, 00:52
Sadece 1 resim yükleyebildim.Bi bu kadarda şaşırttım.Yani bir keseden 50 adet filan çıktı.Hepside firesiz tuttu.Tohumları taze iken ekmenin faydası çok bence.
carnosa tohumundan çimlenmiş fidelerdir.

Bayrakgil
16-06-2016, 07:47
2 3 yaşında bir carnosam var ne çiçek açmaz derdinde nede tohum verme. Free takılıyor

tubaa_1
16-06-2016, 21:08
BEnimkiler daha cok ahmetaslar'in filizlerine benziyo boylari yaklasik 15 cm ve uc kisminda tomurcuklar olusmaya basladi bakalim nasil bi cicek acacak sanirim netten tohum maceram yine husran

tubaa_1
01-09-2016, 09:57
selamunaleykum sayın cliper acaba sizin filizler ne durumda benimkilerin hoya olmadığı kesinleşti. eğer paylaşmayı düşünürseniz bir filiz tane rica etcem sizden

oğuz13
22-02-2017, 08:47
Kesinlikle Çin sitelerinden tohum almayın. ben o kadar çok çeşit spariş verdim hepsi sahte çıktı 1-2 hariç yani güvenilirlik %1. Satıcıların çoğu sahte satıyor. Hatta bazı gönderdikleri tohumlar şekil itibariyle orjinale benziyor ama maalesef sahte.

Erdem 01
02-03-2017, 08:21
Mum çiçeği ile Zakkum bitkileri aynı aileden. Tohum keseleri ve tüylü tohum yapıları aynı birbirinin benzeridir. Mum çiçeğini tohumdan çimlendirmek isteyenler bence önce Zakkum tohumları üzerinde deneme yapsınlar.1.foto iri yapraklı olan Mum çiçeği Carnosa kesesi. 2.-3. fotolar Zakkum kese ve tohumları.

hasret-zambak
19-01-2019, 03:06
Kesinlikle Çin sitelerinden tohum almayın. ben o kadar çok çeşit spariş verdim hepsi sahte çıktı 1-2 hariç yani güvenilirlik %1. Satıcıların çoğu sahte satıyor. Hatta bazı gönderdikleri tohumlar şekil itibariyle orjinale benziyor ama maalesef sahte.

*** bana bugun gelen tohumlar cok degisik demek aldatildim kara biberden iri ayni karabibere benziyor