View Full Version : İstanbul'daki en büyük kauçuk ağacı
Ateş Öztan
12-03-2007, 19:09
İstanbul'daki en büyük kauçuk ağacı nerededir?
gökceada
13-03-2007, 04:38
İstanbul'daki en büyük kauçuk ağacı nerededir?
Sevgili dost Ates bey,lütfen cevabi siz ciklayin. Ve lütfen sakin beni yalnis anlamayin, bu kaucuk agacinin resmini sitemizde yayinlayin.Lütfen beni mazur görün;bu kadar doga sevgisi olan ben;agaclar ve doga konusunda cok cahilim. Ve bilgisizligimin farkinda olmam en büyük servetim olmali ki;aranizda bulunmak ve sizlerden bir seyler ögrenmek icin inanin cirpiniyorum. Selam ve sevgilerimle.
tourkana
13-03-2007, 20:46
onu bilmiyorum ama latince adı Ficus Elastica idi sanırım...
İstanbul ikliminde, dışarıda kauçuk ağacı yaşar mı diye sorsam, cehalet mi sergilemiş olurum?:p
sukranayalp
13-03-2007, 20:57
Benim bildiğim Ficus elastica kışın minimum 15 derece sıcaklık ister. Bu yüzden de açıkta yaşaması mümkün değildir.
Halit Togay
13-03-2007, 21:14
Benim bildiğim Ficus elastica kışın minimum 15 derece sıcaklık ister. Bu yüzden de açıkta yaşaması mümkün değildir.
Benim bildiğim Marmaris Mares Tatil Köyü'nde (eski altınyınus) bir tane vardı, açıkta 12 senede 7-8 m yüksekliğe ulaşmıştı. Ancak 2 sene evvel kestiler. Marmaris'te sıcaklık 15 derecenin altına çok düşer.
Ben de güney sahillerinde, altlarında kahvehaneler olan çok sayıda kauçuk ağacı görmüştüm.
Belki zamanla, iklime uyum sağlamışlardır.
Antalya'ya ilk gittiğimde evimizin nadide çiçeği, kauçuk ağacını sokaklarda gördüğümde çok şaşırmıştım.
İstanbul'un en büyük kauçuğu arkadaşımın evinde yaşıyor desem (3 m boyunda 2 m eninde) :p
Ateş Öztan
14-03-2007, 21:28
Konu, İstanbul'daki kauçuk ağacıdır.
Bilinenler doğru, açıkta değil. Ama, açıkta gibi bir durumu var.
??
Benim bildiğimden daha büyüğü olabilir diye yazmadım.
Resim çekmiştim. Arıyorum.
Yoğunluğum var. Bir iki gün içinde koyacağım.
melevcan
22-03-2007, 17:57
Bizim evin içinde kocaman bir saksının içinde var. Resmini çekebilirim. Yalnız şu ara pcye fotoğraf aktarma gibi bir sorunum var, en kısa zamanda halletmeye çalışacağım. Yaklaşık 1,5 m. boyunda ve oldukça canlı bir görüntüsü var... Tabi aynı kauçuk ağacından bahsediyorsak.
Erguvan Muhibbi
04-04-2007, 16:16
Çok eskiden dolmabahçede ve bazı kasırların camekanlı salonlarında Kauçuk görmüştüm. Fenerbahçedeki Turingin Camekanlı kafesinde iki tane gayet güzel büyük kauçuk var.
gökceada
13-04-2007, 16:45
Konu, İstanbul'daki kauçuk ağacıdır.
Bilinenler doğru, açıkta değil. Ama, açıkta gibi bir durumu var.
??
Benim bildiğimden daha büyüğü olabilir diye yazmadım.
Resim çekmiştim. Arıyorum.
Yoğunluğum var. Bir iki gün içinde koyacağım.
Sevgili Ates bey ve tüm dostlara Merhaba,
Ates bey bizi unuttunuz galiba! Kaucuk resmini hala göremiyoruz...
maktas61
17-04-2007, 15:22
Sayın üyeler, Ben Trabzon'da yaşıyorum. Burda begonvil sahilde donmadan kışı atlatabiliyor(herzaman değil tabi) ama kauçuk dışarıda donuyor. İstanbul'da da dışarıda olmaz diye düşünüyorum(askerliğimi orda yaptım az çok tahmin edebiliyorum.)
ufuksinel
17-04-2007, 16:57
Benim gördüğüm en büyük kauçuk Karşıyakada sahilde bir evin önündeydi. Umarım hala duruyordur. Karşıyakadaki çiçeksever dostlarımız Bostanlıya dogru yürürken Girne caddesini geçince mutlaka göreceklerdir. İzmirime sevgiler.
melevcan
24-04-2007, 16:28
Evimdeki kauçuk ağacının bir fotoğrafını ekleyeyim. Sonunda pc ye aktarmayı başardım :p Yaklaşık 1,5 m. boyunda, belki biraz daha uzun olabilir, tam olarak ölçmedim. Bu akuçuk, 14 yaşında...
http://img58.imageshack.us/img58/8193/dsc00385001fa1.jpg
halilkamber
05-05-2007, 16:18
İstanbul'un dersem belki ayıp olur, Türkiye'nin en büyükleri arasına girebilecek kauçuk ağacı şu an ofisimde ve benim karşımda duruyor..
Yaklaşık 24 yaşlarında (benden büyük :)
ne varki 22 sene ikamet ettiği babaannemin nadide salonundan çıkarıp, ofis gibi bir ortama getirmem nedeniyle yapraklarını dökmeye ve sararmaya başladı..
vicdan azabı çekiyorum..
Boyu asgari (uzantılı dalları ile birlikte 4-5 metre..
ama evimizdeki oda buna müsait olmadığı için, 3. metresinden sonra tavana yapışık gitti bir nevi kamburlaştı :)
en yakın zamanda resmini çekip sizlere göndereceğim..
yalnız gövde üstünde ve uç kısımlarında yaprak barındırdığından (şu an için) ağacı bu şekilde görüpte bana kızmazsınız umarım...
(bu ağacın salon bitkisi olduğundan dolayı güneş görmesi gerektiğini biliyorum.Ofisimizde etkili güneş oranını yakalayamadığımı düşündüğümden dolayı, yapraklarının sararmış olabileceğini düşünüyorum. Tabi gerekli minarelleri alamdığını da düşünüyorum..
yaprak uçlarında meydana gelen yanmaların sebebi hakkında fikir beyanında bulunabilecek büyüklerimizden yardım bekliyorum..
saygılar, sevgiler...
Ateş Öztan
07-05-2007, 11:29
Gecikme için özür dilerim.
İki kere resmi çektim. Fakat dijital kamerada silindi. Resmi koyacağım.
Kapladığı alanı hesap ettim. Yaklaşık 100m2 lik bir alanı kaplıyor. Bu ağacı ilk gördüğmün üzerinden 25 yıla yakın bir süre geçti. O zaman da büyüktü.
Yer konusunda küçük bir ipucu; İstanbul Avrupa yakasında bir lokantanın içindedir.
halilkamber
07-05-2007, 13:09
Selamlar...
Doğrudur efendim..
Peyzaj mimarlığı dersinde hocamızın da dediği gibi, anavatanında boyları 30m'leri bulabilen bu ağaçların, Türkiye'de optimum şartlar altında 7-8 m'ye kadar ulaştığı gözlenebilmekteymiş..
Yaşı da o kadar olunca dediğiniz olabilir..
Ama 100 m2 alan bana biraz fazla geldi, ama emiin olmadan konuşmamakta fayda var benim açımdan..
Saygılarımla
Ateş Öztan
07-05-2007, 19:49
Şu resimleri bulabisem koyacağım.
Cep telefonunda yok.
Kameranın hafızasında yok.
Fotoğraf makinesinin kendisi yok:)))
Bulursam belki onda olacak.
100m2 alan doğru, hadi 90 olsun daha az değil.
papatyam
08-05-2007, 10:32
Edirnekapı tarafında mı?
Gecikme için özür dilerim.
İki kere resmi çektim. Fakat dijital kamerada silindi. Resmi koyacağım.
Kapladığı alanı hesap ettim. Yaklaşık 100m2 lik bir alanı kaplıyor. Bu ağacı ilk gördüğmün üzerinden 25 yıla yakın bir süre geçti. O zaman da büyüktü.
Yer konusunda küçük bir ipucu; İstanbul Avrupa yakasında bir lokantanın içindedir.
Ateş Bey, Florya'da mı acaba bu lokanta?
papatyam
09-05-2007, 08:13
Hımm orası hiç aklıma gelmemişti:)
Ateş Öztan
09-05-2007, 11:22
Ateş Bey, Florya'da mı acaba bu lokanta?
EVET !
Yoksa biliyor musunuz?
Ateş Öztan
10-05-2007, 10:59
Evet bölge ve hedef belli oldu. BAkalım kaç kişi bilecek?
Bilenler yer ismini yazmasın.
papatyam
10-05-2007, 11:15
Lokanta falan var hani adını hatırlamıyorum deniz kenarında orada çok çiçekler vardı en son bir kaç sene evvel gitmiştim tam hatırlayamıyorum
Istanbulda Değil Ama Yakinda Izmit Derincede Salonda 20 Metrekarelik Alan Kaplayan Bir Kauçuk Biliyorum
Ateş Öztan
23-05-2007, 20:02
Evet bir resim koyabiliyorum.
O kadar büyük ki ancak atından bir kısını çekebildim.
Ateş Öztan
23-05-2007, 20:05
Büyüklüğünü görmek için altındaki garsonları ölçek olarak kullanabilirsiniz.
Halit Togay
24-05-2007, 21:15
Kosova galiba
Ateş Öztan
24-05-2007, 21:54
EVET !
Kosova Et Lokantası Florya - İstanbul
Merhabalar,
Konumuzun dışında bir şey sormak daha doğrusu yardım istiyorum (eğer mümkünse) ofiste yetiştirdiğimiz kauçuk ağacının yaprakları sarkıyor,dik durmuyor yapraklar çıktığında gayet güzeller ama bir müddet sonra sanki kendilerini salıyorlar.Bunun için yapabileceğim bir şey varmı?
Halit Togay
25-05-2007, 19:41
EVET !
Kosova Et Lokantası Florya - İstanbul
Bildimmm yaşasın. Bir de 500. mesaj.
Evet bir resim koyabiliyorum.
O kadar büyük ki ancak atından bir kısını çekebildim.
11636
Gerçekten çok güzel. Güzel de o üzerindeki ışıklar hiç olmuş mu?
Buna neden gerek görürler bilmem.
Ama ben bilmiştim.:))) Adını söyletmediler.
Ateş Öztan
26-05-2007, 14:13
Ama ben bilmiştim.:))) Adını söyletmediler.
Doğrudur.
Adını söyleminiz istemedik.
Bilenleri kutluyorum.
Ağacın buluınduğu alanın üstü camlı ve bu kısım yazın motorlarla açılıyor.
Ateş Öztan
26-05-2007, 14:14
Bildimmm yaşasın. Bir de 500. mesaj.
500 kere maşallah !
Halit Togay
26-05-2007, 16:15
Aaaa yer ismi yazılmayacak demişsiniz . zenfree den özür diliyorum.
Rica ederim Halit Bey. Sadece espri idi. :)
kahverengi
19-06-2007, 23:39
burası bi et lokantası...burann sahplerinden biri babamın arkadaşı.. gerçekten görülmeye değer bi yer..
Ateş Öztan
20-06-2007, 11:08
Altında bir yemek organize eden olur mu acaba?
Düzenlense ne güzel olur. Hem belki oraya gittiğimizde ışıkları sökmelerini önerir görselliği artıracak başka ışıklandırma ya da yöntemler öneririz...(belki de sökülmüştür.)
Ateş Öztan
25-06-2007, 16:21
isteyen olursa neden olmasın.
Ateş Öztan
26-06-2007, 12:47
Ben hepsine varım.
Bu kadar seneden dolayı biraz tanışıklığımız var.
Arasıra, şirket yemeklerini de burada yapıyoruz. Kalitesini ve servisini hiç bozmadan bu kadar uzun süre götüren bir lokanta görmedim. Lüks olmayan mütevazi fakat her zaman temiz ve lezzetli yemek yapan bir yer. Reklam gibi oldu ama hakkını da vermek gerekir. değil mi?
İstenirse, Kosova ile konuşabilirim. fiyat alabilirim. Yakında başak birisi varsa o da bu işi yapabilir.
Gönüllüler kim?
Kosova Et Lokantası'nın web sayfalarına bakarken bu başlıkla ilgili bir mesaj atmıştım. "Ağacınız meşhur oldu" diye.;) Cevap geldi. Aşağıya mesajı aynen kopyalıyorum. Ağacın resmini de göndermişler ama bir türlü açamadım.
Öncelikle bizi ilgilendiren bu konuyu tarafımıza ilettiğiniz için teşekkür ederiz..Buarada ağacımız 29 yaşında olup 90-100 metrekare değil 144 mertrekare yeri işgal etmekteidr,özel olarak her hafta temizliği ve bakımı yapılmakta olup görsel açıdan bir renk vermesi dolayısıyla ışıklandırılmıştır;fakat forumda da farkettiğimiz üzere bu ışıklandırmadan fazla memnun kalmamışsınız,bunu saygıyla karsılıyoruz ve tum fıkırlere acık oldugumuzu bılmenızı ısterız.Sıze ağacımızın daha guzel cekılmıs bır resmınıde yolluyoruz.Ağaçlar.net forum uzerınden tum ıyı nıyetlerını bıldıren uyelere ılgılerınden dolayı tesekkur ederız.
Ateş Öztan
30-06-2007, 20:55
Geçen günlerde misafirimi havaalanına bırakınca orada bir kere daha yemek yedim. Kendilerini konudan bahsettim. Firma sahibi brunch ta yiyecekleri kauçuk altına koyduklarını ancak, biz istersek kauçuk altına da masa koyabileceklerini belirtti.
Ölçü konusunda kolonlar arasındaki mesafeden yaklaşık bir alan tahmin etmiştim. Fazla abartmamak içinde korkarak yazmıştım. Demek ki çok daha fazlası varmış
Ateş Öztan
30-06-2007, 20:55
Brunch için fiyatında 30 YTL/kişi olduğu bilgisini aldım.
ugur0548
01-11-2007, 15:36
arkadaşlar istanbulada dış mekanda kaucuğun yetişmesine imkan yok.ancak güzey sahillerinde dışarda ağaç omuş şekillerini görebilirsiniz ben en büyük kaucuk ağacını kıbrıs gezim sırasında pembe köşk denilenilen mekanın girişinde görmüştüm gercektende çok güzel bi bitkiydi saygılar...
baymehmet
23-11-2007, 14:14
Benim evimde büyüttüğüm bir kauçuğum var 5 mt sanırım daha uzunda olabilir ve sadece musluk suyu vererek büyüttüğüm çiçeğimin bir yaprağında bile çürük yok çok güzel ...
benimde var adını merak ediyordum hep resmini koyarım yakında, sürekli cogaltıyorum bu arada eşe dosta hediye ediyorum.
Benim evimde büyüttüğüm bir kauçuğum var 5 mt sanırım daha uzunda olabilir ve sadece musluk suyu vererek büyüttüğüm çiçeğimin bir yaprağında bile çürük yok çok güzel ...
Benimde bu büyüklükte bir kauçuğum vardı. Bu şekli ile dekoratif olmadığını düşünüp kauçuğu yerden 50 cm yükseklikten yukarı kısmını kesip attım. Kauçuğun kalan kısmının her yerinden yeni filizler patlamış ve çok hızlı bir şekilde forma girmişti. Tavsiye ederim bu yolla bitkiyi gençleştirmişte oluyorsunuz. Yeni yaprakların açması çok kısa zamanda gerçekleşiyor. Upuzun bir dal yerine bitkiniz ev içine uygun ağaççık formunu alıyor.
Küçücük olan kendi evimize taşınınca bir arkadaşıma hediye etmiştim.
Ficus Elastica benim bahçemdede var. Çokda hızlı büyüyor.
subutay78
30-03-2009, 16:35
arkadaslar bundan daha büyükleri güney sahillerinde örneğin alanyada var ama bende kıştan dolayı oralarda yetişemeyecegini düşünüyordum
Kauçuk gerçekte, bildiğimiz ağaçtır. Evde süs çiçeği olmak onun için olsa olsa kadersizliktir. En büyük kauçuk ağaçlarını Göcek sahilinde görmüştüm. Hem de çok sayıda. Uygun iklim ve ortamda özgürce büyümüşler. Lokantadaki kauçuktan da daha büyükler sanırım.
Alanyada çok sayıda kauçuk ağacı mevcut. Hatta bazılarının havadaki nemden dolayı üst dallarından aşağıya kadar sarkan köklerinide görmek mümkün..
Ateş Öztan
04-04-2009, 21:21
İstanbul'da açıkhavada kauçuk yaşamıyor. Tabii ki güney bölgemizde ağaçlar var. Yine de İStanbuldaki birçoğundan daha büyük ve gösterişli.
kartal124
17-07-2010, 18:44
Bir zamanlar bizimde bir hayli büyük kauçuk ağacımız vardı.Taşınırken evden çıkartamayıp orada bırakmak zorunda kalmıştık.Çok şık ve zarif bir cins.Salonları müsait olanlar mutlaka yetiştirmeli derim.
Kedi Tırnağı
18-07-2010, 00:32
15 yıl önce Adana' da dolanırken, salonlarda süs bitkisi olarak görmeye alıştığımız kauçuğu dev bir ağaç olarak karşımda görünce donakalmıştım:) Salonlarda tek dal halinde genelde bakımsızlıktan cılız şekilde uzayan kauçuğun o halini pek sevmezdim. Açıkta, bildiğimiz ağaç formundaki görüntüsü ise çok hoştu. İstanbul' da dışarda yetişebilseydi apartman bahçesine dikmeyi isterdim.
Kauçuk ağacını , Adana taraflarında hep ağaç olarak görüyoruz.Genelde bahçelerde yaygındır.Bayağı büyük boyutlarıda mevcut .
Denk getirip fotolamaya çalışayım,çekebilirsem eklerim buraya.
Haydarpaşa GATA nın bahçesinde büyük kauçuk ağaçları var...
aydindeniz
06-02-2014, 10:23
kauçuk ağaçları güneyde hatay ve adanada salon bitkisi değil başçe bitkisidir. dışarıda yol kenarlarında kaldırımlarda **** evlerin önünde bol miktarda bulunurlar. boyları 3-4 katlı apartmanların boyuna ulaşanlar mevcuttur. sadece yeşil yapraklı değil yeşil-beyaz yapraklı olanları da mevcuttur. salon içinde yetiştirilen kauçuk ağaçlarına sanırım biraz işkence diyorsunuz. boy atmayı seven bir ağaç olduğundan ince bir dal halinde uzadıkça uzar. salonda yetiştirmek isterseniz her yıl budamanız hem kökünü kuvvetlendirir hemde daha güzel bir görüntüye kavuşur. mini bir ağaç gibi olur. bahçede saksıya koyarsanız ki güneyde genelde tenekede ekerler o saksının pek şansı yok bir süre sonra saksıdan kökleri taşar toprağı bulur ve saksı kökler arasında kaybolur gider...
ataçınar
17-03-2016, 19:07
Benim babam Antalya da oturuyor ve bende Antalyayı iyi biliyorum oralarda o kadar çok kauçuk,muz,palmiye,avokado,pepino türü tropikal çiçekler ve ağaçlar var ki inanamazsınız ve bunlarda hep bahçelerde yetişiyor örneğin bizim sitenin bahçesinde avokado ağacı var :rolleyes:
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.