View Full Version : -Esin- / sukulentlerim
Herkese merhaba!
Çiçeği burnunda bir sukulent meraklısı olarak ben de bir sayfa açmak istedim. Henüz daha dün evimize ulaşan minicik saksılardaki sukulentlerim ve lithopslarımla ilgili yorum ve düşünceleriniz, önerileriniz benim için değerli, umarım beni ilginizden ve deneyimlerinizden mahrum etmezsiniz. Ben de burada her türlü gözlemimi ve edindiğim bilgileri paylaşmayı düşünüyorum. Elimdeki türlerle ilgili kısa kısa bilgiler vermek, benim gibi yeni başlayanlar için faydalı olabilecek bir başlık oluşturmak şu anki dileğim, umarım bunu hakkıyla yerine getiririm ;).
Lithopslardan başlayayım. Ben bu yaşayan taşlara bayıldım!
İlki Lithops lesliei
Cole number sıralamasına göre hangi numara olduğu çoğu satıcı tarafından belirtilmiyor ama internetteki kaynaklardan yararlanarak elimdeki lithopsun C047 Lithops lesliei ssp. lesliei v. venteri olduğunu düşünüyorum.
523341
523343
Lithops lesliei diğer lithops türlerine nazaran yetiştirmesi daha kolay ve suyu daha iyi tolere edebilen bir tür olarak geçiyor. Doğal habitatı Güney Afrika'daki bir nehir yatağının iki tarafındaki taşlık şerit olarak tanımlanıyor. Çiçekleri ise altın sarısı ve gövdesini tamamen örtecek kadar büyükmüş, onu da görürüz umarım :)
Edindiğim bilgilere göre lithopslar her sene kendini yenileyerek adeta yılan derisi değiştirir gibi eski yapraklarını yenileriyle değiştiriyorlar. Bitki eski yapraklardaki suyu yeni yapraklarına aktarıncaya kadar da asla su verilmiyor, taa ki eski yapraklar kuru bir kabuk gibi kalıncaya dek. Bu aşamadan sonra azar azar su verilmeye başlanıp lithops çiçek açana kadar su verilmeye devam ediliyor. Çiçek açtığı dönemden sonra ise su vermeyi tekrar kesiyoruz. (Yanlışsam düzeltin sevgili lithops yetiştiricileri)
Bu bilgilere dayanarak dün lesliei elime geçtiğinde eski yapraklarının yeterince kurumuş olduğunu düşündüm (Ayrıca yeni yapraklar da bana biraz buruşuk gibi geldi) ve lithopsumu suladım! ;) Bir kaç saat sonra gözlerime inanamadım. Sevgili lithops'um birden büyümüş, döktüğüm suların bir zerresini ziyan etmeden tamamen depolamıştı! :eek: Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz kurumuş yapraklar ben sulamadan önce yeni yaprakların üstündeydi. Dip kısımlarda görülen yeşil yerler tamamen kuru yaprakların altındaydı ve gözükmüyordu. Böylelikle suyu tutma kapasitesinin ne kadar fazla olduğunu muhteşem bir şovla ilk günden bana ispatladı :D
523342
Hoşgeldiniz..Sayfanız hayırlı olsun..
Bir diğer lithopsum ise Lithops salicola
Bunun Cole numarası konusunda biraz daha şüphedeyim, acaba C086 - Lithops salicola maculata mı diyorum. Bendeki açıkça görüldüğü üzere üstü noktalı ve salicola cinsleri içinde noktalı form yalnızca bu (maculata : noktalı) ama renk itibariyle çok benzetemedim. Yine bir deneyimli göze ihtiyaç duyuyorum :)
523344
523345
Lithops salicola da kolay yetişen ve sahibini üzmeyen bir lithopsmuş. Hatta suya en dayanıklı lithops olarak yorumlanıyor. Çabucak kümelenmeye yatkın olduğu, ana bitkinin dibinden yavru lithopsların görünmesinin hiç de ender rastlanan bir durum olmadığı belirtiliyor. Doğal habitatında 350 tanesinin birarada olduğu büyük bir salicola kümesi bile görülmüş. Başka birçok lithops türünün öldüğü sıklıkta bile yaşamını sürdürmeye devam ediyormuş. Her ne kadar onyıllar sürse de ana koloni 25 cm çapına çıkabiliyormuş :eek: Tuzlu topraklara daha dayanıklı bir tür. Çiçekleri büyük ve beyaz;)
Bu lithopsun henüz eski yaprakları tamamen kurumamış olduğu için hiç sulamadım ama aldığım yerde sulanmış, toprağı nemliydi. Lithopsların susuz geçen kış dönemlerinden sonra hepsinin aynı zamanlarda sulanmaya başlanacağını okudum ama şu durumda bu lithops sanırım ki bir süre daha sulanmamalı. Belki de biraz erken sulanmaya başlandığı için eski yapraklarını atamamış olabilir mi? Bir de çok yaklaşınca duyulabilen pek hoş olmayan bir koku mevcut. Acaba çürüyor mu diyorum ama üstten görünen kısım gayet iyi duruyor, bir belirti yok. Bu konuda lithops severlerden yorumlarını bekliyorum :)
Teşekkürler sevgili sonkez, ben de sizin başlığınızı izliyorum, nergisleriniz harika!
Madem lithopsla başladık, üçüncü ve şu an için son lithopsumla bu günlük bitiriyorum. Karşınızda Lithops fulviceps aurea :p
(C363-Lithops fulviceps v. fulviceps 'Aurea')
523346
523347
Lithops fulviceps aurea doğada bulunmaz, Japonya veya Amerika'daki (kimin daha önce yetiştirdiği belli değilmiş:rolleyes:) lithops yetiştiricilerinin çaprazlamayla elde ettikleri bir varyetedir. Diğer Lithops fulviceps varyetelerinden yeşil gövdesi ve sarı-yeşil baş rengiyle ayrılır. Bu yüzden kendisine altın taş da denmektedir. Ayrıca diğer fulviceps varyetelerinin sarı çiçekleri varken fulviceps aurea'nın çiçeği beyazdır. Lithops fulviceps genel olarak çoğu lithopstan daha küçüktür.
Benim ufaklık da boyuna posuna bakmadan çiçek açmış ama ne yazık ki çiçeği çoktan geçmiş. Diğer iki lithops gibi o da bu sene ikizlenerek çoğalmış. Aklıma takılan soru; üstündeki kurumuş çiçeğini koparmalı mıyım koparmamalı mıyım? Tohum yapıp yapmadığını merak ediyorum :rolleyes: Konu lithops olunca her şeyde kararsızım:o
Üç silahşörler :p
523348
Yarın Echeveria, Gasteria ve Pachyphytum ile devam...
Lithopsların suya karşı hassaslıklarını biliyorum ama bu kabuk değiştirme olayını bilmiyordum;) Benim de ilk lithopsum yarın gelecek kargoyla, aslında bugün gelecekti ama sanırım kargoda gecikti. Sizin konunuzu görünce iyice heyecanlandım, bu kaktüs ve sukulentlerin dünyası bir başka... Güle güle besleyin Esin Hanım, sayfanız hayırlı olsun.
Aramıza hoşgeldiniz.
Sayfanız hayırlı olsun. Takipte olacağız :)
Yaşasın benim gibi yeni bir lithops sahibesi daha! Gülay Hanım sizin lithopsun da fotoğraflarını bekliyorum, şimdiden söyleyeyim :) Kaktüsler beni çok cezbetmiyor açıkçası ama sukulentlere ilgim çok, özellikle de lithopslara. Teşekkür ederim, bilgi alışverişimiz daim olsun :)
Teşekkür ederim, hoşbuldum sevgili Hira, çok memnun olurum :)
Echeveria dondo
Echeveria dondo bir Echeveria derenbergii ve Echeveria setosa hibritidir. Kompakt formu ve açık yeşil rengiyle gönlümü çaldı kendileri ;) Yaprak uçları zaman zaman kızarabiliyor. Tüm sukkulentler gibi kuraklığa dayanıklı ve bol ışık sever ama Echeveria dondo soğuklara karşı dayanıksız. Kışın minimum 5-10 derece arasını tolere edebiliyor. Çiçekleri sarı-turuncu-kırmızı renklerindeymiş. Boyu 20 cm ve rosetleri 15 cm çapa ulaşıyormuş, yani görece minik bir tür. Bendeki henüz 6-7 cm çapında ve şipşirin ;)
523349
İkinci bir echeveria, Echeveria purpusorum
523350
523351
Doğrusunu söylemek gerekirse bu echeverianın en az öncekinin boyutunda olmasını bekliyordum ancak bana bu yapışık ikiz kardeşler geldi. Zaten bu arkadaş echeverialar içinde en yavaş büyüyenlerden biriymiş ama aynı zamanda yaprak güzelliğiyle sıradışı. Benim minikler biraz sırt sırta verdiklerinden pek gözükmüyor ama yapraklarının altı çok güzel kırmızı beneklerle dolu. Kökeni Meksika çölleri olan bu "chica bonita" soğuklara karşı dayanıklı değil. Kendisi artık evimizin balkonunda bahar güneşinin tadını çıkarıyor ve geceleri üşümüyor;)
Gelelim bir diğer favorim Gasteria bicolor var. Liliputana'ya. Liliputana nadir ve ayrıca endemik bir tür. Yalnızca Güney Afrika Eastern Cape dağlık bölgesinde yetişiyor.
523352
Çok güzel bir minyatür bitki kendisi. Boyu 6-7 cm'i geçmiyor ama sürekli yavrulayarak çoğalan ve yayılan bir tür. Gölgeli güneş alan yerleri seviyor ama tam güneş altında da büyüyebilir. Yetiştirmesi kolay, öldürmesi zor :D Yapraklarının güzelliği onu çok çekici kılıyor. Güneş ışığının çokluğunda yapraklar turuncuya dönüyor. Çiçekleri kırmızımtıl bir pembe ve hoş görünümlü.
Sırada narin çiçek sapıyla birlikte uzun yol katedip bana gelen Pachyphytum compactum hibriti var. Hibrit olması sebebiyle yaprakları çok tombul ve sımsıkı büyümüş değil.
523353
523354
Çiçeklerinin kısa zamanda açacak olmasıyla beni en çok heyecanlandıran sukulentim şu an. Merakla bekliyorum açmasını. Adeta fener tutar gibi uzattı çiçek sapını. Yaprak uçlarındaki koyu kırmızı, morumsu renkleriyle ayrıca çok güzel. Kolay yetişen ve dallanarak çoğalan bir tür. Güneş ve yarı gölge ortamı seviyor ve kısa süreli -5 derecelere dayanabiliyor.
Son olarak hepsi birarada bir poz verdiler bize :p
10 farklı tür daha sipariş verdim, onları da gelince ekleyeceğim.
523355
Lithops fulviceps aurea (http://www.agaclar.net/forum/1257211-post5.htm)'nın üstündeki kurumuş çiçeğini kopardım. İçinden bir sürü tohum çıktı, çok sevinçliyim ;) Umarım çimlendirmeyi başarırım.523356
Hoşgeldiniz Sayın -Esin-. Lithopslarla ilgili genel olarak şunları diyebilirim. Kasım başı-Mart sonu arasında kesinlikle su yok. Cinsine göre bazısı mart sonunda bile bölünmesini tamamlamamış oluyor, onlara bölünme bitesiye kadar su yok.
Bölünmesi tamamlanmamış ama sulanmış lithopsunuzun akıbetini merak ediyorum. Ben de lithops macerema ilk olarak L. leslei venteri ile başlamıştım. Bu yıl 3.'ye bölünüyor, Benimkinde bölünme yeni başladı. Diğer türlerimde bir kıpırtı yok, onlar daha geç kalıyorlar.
Bir de bol güneş almalarını sağlayın yoksa güneşe doğru uzayıp ve yamulup şekillerini kaybediyorlar. Bir yerde okumuştum lithopsun en sağlıklı hali, toprak yüzeyinden en az görünen haliymiş.
Bol çiçekler, bir de minik tohumlarınızı firesiz çimlendirin inşallah. Güzel bir süpriz olmuş size. ;)
Verdiğiniz bakım bilgileri ve bitkilerin tanıtımlarını da ayrıca beğendiğimi söylemek isterim. Sadece fotoğraf eklemek biraz yavan kalıyor.
Sayfanız ve sukulentleriniz bereketli olsun.
Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkürler.
Sayenizde lithops aşkım depreşti:)
Gül Batur
10-03-2014, 21:27
Aramıza hoş geldiniz .
Sevgi Durul
10-03-2014, 21:35
Net fotoğraflar, bilgilendirici tanıtımlarınızla hoş geldiniz.:) Devamını diliyorum.
Sn Sakdağ, hoşbuldum, teşekkür ederim beğeniniz ve lithops konusunda bilgilerinizi paylaştığınız için. Lithops salicola'yı güneşe koydum toprağının kuruması için. Toprağın nemi azalınca koku da çok hafifledi, yok gibi şu an. Yalnız ufacık saksıda olmasına rağmen bir türlü tam olarak toprak kurumuyor, tam artık kurudu diyorum, 1 saat sonra yine hafif nemli. Bu durumda lithopsun kendisi suyu toprağa veriyor olmalı. Tahminimce bölünmeden önce sulandığı için eski yapraklardaki suyu artık transfer edemiyor ve o yapraklar da suyunu yeni bitki yerine azar azar toprağa veriyor sanki:confused: Bunun sonucunda da ortadaki yeni lithops eski halinden oldukça küçük oldu, gelişim durumunu 1 yıl geriye attı gibi. Yani verilen su öldürmese de süründürdü :(
Lithops tohumlarını ekim için toprağın üstüne yayılması gerektiği söylenen quartz kumunu henüz temin edemedim. Gerçi onları çimlendirdikten sonra yaşatması daha zor ama şansımı bir deneyeceğim, belki olur :)
Sn Cemo, teşekkür ederim ama nerde o sizin bahçenizdeki muhteşem sukulentler! Benimkiler minicik, daha çok yol katetmeleri gerek :) Lithopslar fena, bir kez sevdirdiler mi kendilerini bir daha bırakılmıyor galiba ;)
Sn Gül Batur, Sn SDurul hoşbuldum, sizin gibi sukulentleriyle harikalar yaratan kişilerin arasında olmak çok güzel ;)
Balkonu şenlendiren Kalanchoe blossfeldianaları sizle paylaşmadan edemedim. :) İlk foto geçtiğimiz yaz sonu 10 yıllık emektar kalanşomuzun yanlışlıkla kırılmış bir sürgünüyken ekilen, şimdiyse kendi yavruları olan turuncu kalanşomuz. Diğeri ise fuşya renk katlı kalanşomuz, yaklaşık 6 aydır bizimle.
Kalanchoe blossfeldiana doğal olarak Madagaskar dağlarında yetişen ve ordan tüm dünyadaki çiçekseverlerin evine konuk olan bir tür. Dayanıklılığı ve çiçeklerinin güzelliğiyle popüler bir ev bitkisi. Her sukulent gibi susuzluğa dayanır ama fazla su ve mantar en büyük düşmanıdır. Aydınlık fakat öğle güneşini direk olarak görmeyen yerlerde daha güzel yetişir. Dondan korunmalıdır. Bol çiçek açar ve çiçekleri haftalarca üstünde kalır ama çiçek tomurcuklarını yaptıktan sonra yaklaşık bir ay kadar çiçekleri görmek için sabretmelisiniz.
523357
523358
523359
Sadece bitki resimlerini değil, bakım bilgilerini de paylaşmanız çok faydalı doğrusu. Teşekkürler.
Rica ederim, faydalı olduğuma sevindim :)
Bugün sukulentlerim kargoyla geldi. Bayaca zayiat var. Alt türlerini bilmediğim bir pachyphytum ve bir sedum(büyük ihtimalle rubrotinctum veya sedum pachyphyllum) yaprakları dalları var şu an elimde. Bunlardan yavru elde etmek için toprağa ne şekilde bırakmamı, ne kadar sulamamı önerirsiniz? Forumda bazı yerlerde öylece toprak üstünde bırakılanlar da var, yan bir şekilde toprağa hafif gömülmüş olanlar da. Ancak bu yöntemler her tür için yapılabilir mi? Bu konuda deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var:o
523363
Hafif nemli toprağın yüzeyine bırakın, toprağa gömmeye gerek yok. Ara sıra fısfıslayarak sulayın. Ben kazara kopan yapraklar için ayrı saksı oluşturmuyorum, genellikle başka saksılardaki bitkilerin diplerine bırakıyorum yaprakçıkları. Hem kısmen gölgeli, hem de nemli bir ortamda çabucak yavru veriyorlar. Bazen balkon zeminine düşüp unutulan yapraklar bile kendi kendine yavrulamış oluyor.
Teşekkür ederim, bakalım birsürü yavru üretebilecek miyim :)
Dün gelen lithopslarımdan biri, Lithops olivacea.
Cole number'ı tespit etmek zor çünkü Desmond ve Naureen Cole tarafından numaralandırılan lithops olivacea arasında C055'e benzediği gibi Steven Brack tarafından numaralandırılmış SB1998 varyetesi de olabilir.
523364
Lithops olivacea bir quartz-severdir ve doğal habitatında her zaman quartz taşlarının arasında bulunmuştur. Quartz fazla ışığı ve ısıyı yansıtarak Lithops olivacea için daha uygun bir ortam oluşmasını sağlar. Fazla güneşte kolayca güneş yanığı olabilir ve suyunu kaybederek oldukça küçülebilir. Yarı gölgede yetiştirmek için idealdir.
Lithops olivacea bölünme aşamasında şu an. Oluşan yarığın altı boş ve içinden yeni gelen yapraklar görülebiliyor. Bu lithopsum da yine ikizlenerek bölünüyor.
523365
Yeni gelen lithopslardan diğeri de Lithops schwantesii
Tahminimce taksonomisi C106-Lithops schwantesii ssp. schwantesii v. schwantesii
Lithops schwantesii 10-15lik kümeler halinde yaşayan bir lithops çeşidi. Sonbaharda çapı 2-3 cm olan sarı çiçekler açar. Yeni oluşan yaprakları öncekilere göre daha pembemsi olur.
Bendeki henüz bölünme aşamasında, yeni yaprakları merakla beklemedeyim :)
523366
523367
Uzun zamandır istediğim türlerden birini sonunda aldım, Haworthia attenuata
Haworthia attenuata kolay yetişir ve hızlı büyür. Sürgün vererek çoğalır. Doğada yoğun kümeler halinde bulunur. Aldığı ışık şiddetine göre yapraklarının açıklığını değiştirir. Bol ışık gören bir yerde yetiştirilirse yapraklarını kapalı tutar ama gölgeye koyarsanız ışıktan daha fazla faydalanabilmek için yapraklarını açar.
Haworthia attenuata'yı H.fasciata'dan ayıran özelliklerden biri yapraklarının hem iç hem de dış yüzeylerinde beyaz kabartılardan bulunması. Ayrıca yaprakları daha uzun ve dar. Bendeki H. attenuata'nın beyaz bantlarının belirgin bütün bir çizgi halinde olduğu bir varyetesi. Dipten birsürü sürgünü var ;)
523368
523369
Çok güzelmiş Esin Hanım, güle güle büyütün...
Teşekkürler Gülay Hanım, gerçekten de haworthiam şu an evdekilerin de gözdesi oldu :)
GuneSunar
19-03-2014, 16:07
Maşallah nazar değmesin, çok güzelmiş. Bu arada sayfanız hayırlı olsun ;)
Kargoda kırılan pachyphytumdan geriye sağlam kalan tek dal :(
523370
Tam tür adı büyük ihtimalle Pachyphytum glutinicaule veya onun hibritlerinden.
Pachyphytum genusu içinde yalnızca 20 tür barındıran küçük bir grup. Tüm türlerinin kökeni Meksika'ya dayanıyor. Echeveria ve sedumlarla akraba. Soğuğa oldukça dayanıklı, -7lere dayanabiliyor. Güneşi severler ancak tam öğle vakti biraz gölge istiyorlar. İyi ışık aldıklarında yaprak renkleri gri-mor tonlarından koyu kırmızılara kadar renk geçişleri gösteriyor. Aynı zamanda ışık bitkinin daha kompakt bir form almasını sağlıyor. Graptopetalum ve Echeverialar gibi Pachyphytum da dokunulmaya karşı hassas. Cildimizdeki yağ partikülleri yapraklara zarar veriyor. (Gerçi pachyphytuma bakınca bende dokunmaktan çok yeme isteği oluşuyor:D)
Kolayca yapraklarından veya kesilmiş dallarından çoğalıyormuş, inşallah öyledir de kopan yapraklardan (http://www.agaclar.net/forum/1260273-post26.htm) fire vermeden yeni bitkiler elde edebilirim.
Fotoğrafını çekmelere doyamadım :D
523371
Maşallah nazar değmesin, çok güzelmiş. Bu arada sayfanız hayırlı olsun ;)
Teşekkür ederim GuneSunar, sayfama hoşgeldiniz :)
Echeveria globulosa
Bakımı diğer Echeverialarla aynı. Kompakt bir tür ve sanırım daha kolay yavru verip daha hızlı büyüyor. Çiçeklerimiz yoldalar ;)
523372
523373
523374
Echeveria affinis
Nam-ı diğer "Black Knight", yani Kara Şövalye :p Koyu rengiyle açık renk Echeveria dondo ile çok güzel kontrast yaratıyor. Soğuğa oldukça dayanıklı.
523375
523376
523377
523378
523379
Alt türünü bilmediğim bir sedum, ama büyük ihtimalle Sedum rubrotinctum. Sedumlar çok geniş alt tür gruplarına ve onların varyasyonlarına sahip olduğu için tam olarak ayırt etmek çok zor, yine de tüm araştırmalarım rubrotinctum'u işaret etti :)
523380
Sedum rubrotinctum, diğer adıyla jelly bean, sedum pachyphyllum ve sedum stahlii hibriti. yapraklarından çok kolay üretilen bir tür. Sıcak yaz aylarında rengi kıpkırmızı oluyor. Bahar sonuna doğru sarı çiçekler açıyormuş, henüz bendekinde bir kıpırtı yok ne yazık ki :( Dona dayanıklı değil. Sulayınca çamurlaşan, süzek olmayan topraklar dışında her türlü toprakta yetişebiliyor. Yarı gölge ve tam güneş alan yerlerde mutlu mesut yaşıyormuş :) Yine de oldukça kanaatkar, farklı iklim tiplerini de tolere edebiliyor. Boyu 20-25 cm'e kadar uzuyor, yayılmacı bir tür. Ayrıca özsuyunun cilde bulaşması durumunda iritasyon yapabileceği belirtiliyor.
Bu arada kargoyla gelirken ne yazık ki yapraklarının yarısını kaybetmiş ama zaten yaprakları düşmeye çok müsait. Büyük ihtimalle yol sarsıntısına dayanamayıp döküldüler ama olsun, onlardan da yeni yavrular üretme aşamasındayım. Gerçi henüz bir gelişme göremedim. Ne kadar sürede yavrulamasını beklemeliyim, bilmiyorum:confused:
523381
523382
Echeveria Blue Prince, yapraklarının altı kırmızı-koyu mor, rosetin iç kısmına doğru mavimsi bir renkte olan çok yeni bir Echeveria hibriti. Ebeveyn bitkilerini bilmiyorum. Çiçeklerinin rengi koyu kırmızı ve inanılmaz derecede dayanıklı çiçekleri var. Uygun koşullarda tam 5 ay boyunca üzerinde kalabildiğini okudum :eek: Kışın -4 derecelere dayanabiliyor. Ayrıca hızlı büyüdüğü belirtiliyor.
523383
523384
523385
Crassula coccinea "Campfire"
Güney Afrika kökenli bu güzel Campfire'ın yaprakları adı ile uygun olarak kışın ateş kırmızısına döner. Yazın yeşildir. Tam güneş ve yarı gölge ortamlarda yetiştirilir. Su ihtiyacı orta derecededir. Kısa süreli -5 derece soğuğa dayanıklıdır.
Beyaz çiçekler açar. Karşınızda kollarını açmış bir Crassula campfire :p
523386
Crassulaceae familyasına ait bitkilerin yaprak simetrisini çok beğeniyorum.
523387
Kanaatkar , Kalender, kisa boylu, kocaman etli yaprakli güzeller, göze hep sevimli güzel geliyorlar, dertsizler, suyu az gübreyi az aydinligi cok seviyorlar. Göz banyosu icin tesekkürler Esin
Mini lithops koleksiyonuma 4 yeni üye daha kattım. Gittikçe bir tutkuya dönüşmeye başladı bende lithopslar :)
Lithops dorotheae ile başlayayım.
Cole numarası C300
İlk olarak 1935te bulunan bu tür Güney Afrika kökenli. Koyu renk lekelerinin içindeki kırmızı çizgileriyle sıradışı ve de en çok beğenilen ve aranan lithopslardan biri kendileri. Büyük ve sarı çiçek açıyor.
Bendeki eski yapraklarından kurtulmaya çalışıyor. Yeni yapraklar henüz asıl rengini almadı, büyüdükçe şimdi pembemsi olan rengi kreme dönecek ve koyu renk lekeler de biraz açılarak kırmızı çizgileri çok daha belirgin hale gelecek. Bayaca buruşmuş olsa da eski yapraklarla yenilerin renklerini karşılaştırabiliyoruz.
523388
Lithops villetii ssp. kennedyi ile devam ediyorum.
Cole numarası C199
Bu lithops doğal ortamında çok sert kalkerli toprakta, hatta topraksız sırf kalker tabakasında çok zor koşullarda yaşayan bir tür. Genelde tek başına veya ikili halde bulunuyor. Beyaz çiçek açıyor.
Kırmızı/bronz rengiyle diğer lithopslardan farklı. Bendeki çok ilginç bir şekilde bölünmüş. Adeta ortadan kırılıp yavru çıkarmış gibi :)
523389
523390
Lithops pseudotruncatella ssp. dendritica
Cole numarası C073
Namibya kökenli. Erken çiçek açan bir varyete imiş, yazın bile çiçek açabildiği belirtiliyor. Çiçekleri oldukça büyük (5 cm çap) ve sarı.
523391
Son olarak Lithops julii ssp. fulleri var. brunnea
Cole no. C179
Koyu kırmızı renkli lekeli yapraklarıyla güzel bir varyete. Büyük beyaz çiçekli.
Bu lithops ailesiyle beraber aramıza katıldı :p En küçük olanda küçük bir hasar var ama zaten şu an bölünme aşamasında. Yeni yaprakta bir sorun olmayacağını düşünüyorum, yine de gözüm üstünde ;)
523392
523393
Echeveria Set-Oliver
Echeveria setosa ve Echeveria harmsii hibriti. Yaprakları tüylerle kaplı ve yaprak uçları kırmızı. ;) Çabuk dallanan ve sık yapraklı bir Echeveria türü. Boyu 30 cm'e ulaşabiliyor. Yapraklarından ve kırılan dallarından üretilebiliyormuş. Tek çiçek dalında 10dan fazla çiçeği oluyormuş ve çiçeklenme zamanı Ağustos.
523394
Azcık yapraklarımız topraklı henüz, yoldan yeni geldik :p
523395
Yaprakları tüylü olunca dayanamadım ve bir makro foto çektim.
523396
Sırada Crassula conjuncta var. Ben ona çöp şiş bitkisi de diyorum :D Yaprakları bir çöpe geçirip toprağa saplamışsınız gibi duruyor :)
523397
Nette Crassula conjuncta'nın Crassula perforata'nın sinonimi olduğunu belirten yazılara denk geldim ama bana oldukça farklı görünüyorlar. Belki bir varyasyonudur:confused: Zaten sukulentlerin sıralamasında literatürde bayaca sıkıntı var. Neyse, C. conjuncta Güney Afrika kökenli, yayılmacı ve kompakt bir tür. Bol güneş istiyor ve kuraklığa dayanıklı. Fazla su ve/veya az güneş gövdenin fazla uzayıp yaprak aralarının uzamasına ve bitkinin formunu kaybetmesine neden oluyor. Küçük, beyaz ve tatlı kokulu çiçekleri varmış, genelde kışın çiçek açıyor.
523398
Yaprak üstleri noktalı, değişik bir varyasyon. Yapraklar güneşte kırmızıya dönerse çok daha güzel olacak:)
523399
Sırada Crassula conjuncta var. Ben ona çöp şiş bitkisi de diyorum :D Yaprakları bir çöpe geçirip toprağa saplamışsınız gibi duruyor :)
Gerçekten de öyle. :eek:Harika bir yakıştırma olmuş Sevgili Esin. :D:D:D
Echeveria'lardaki çeşit bolluğunun ve hepsinin ayrı güzellikte olmasının cazibesine kapılıp yenilerini edinmekten kendimi alıkoyamıyorum. İşte yine bir başka güzellik, Echeveria pulidonis
523400
Güneşte yaprak kenarları sanki çevresine hat çekilmiş gibi kırmızı oluyor. Hava birkaç gündür bulutlu olduğu için tam güneşi henüz göremedi bizimki ama iyi de oldu, yer değişikliğine alışmış olur bu sürede :)
Çiçekleri tamamen altın sarısı. Büyüme hızı yavaş ve yukarı doğru uzamayıp yere yakın hizada yavrulayarak çoğalıyor.
Echeverialarımı sularken genelde üstlerine de fısfıslıyorum ama pulidonisin yapraklarının üzerindeki koruyucu pruinose tabakası (beyaz pudrayla kaplanmış gibi görünümü veren) daha fazla olmalı ki suyla beraber birazı damlacıklarda toplandı. Bundan sonra ona fısfıs yok.
523401
Yaşatabileceğimden emin olamadığım bir tür, Crassula capitella thyrsiflora
523402
C. capitella thyrsiflora'nın bir çok farklı formu ve o formların da farklı çeşitleri var. Bendekiyle ilgili çok fazla bilgi bulamadım açıkçası. Kurak veya yarı kurak yerlerde, daha büyük bitkilerin gölgesinde yetişiyormuş. Çiçek açacağı zaman rozet kısmı yukarı doğru uzuyor ve yaprakların üstünde inci gibi duran güzel kokulu beyaz çiçekleri varmış. Kargoda topraktan çıkmış halde geldi ve ekerken bile zorlandım. Gövdesi yok gibi, tutmaya yeri yoktu. Rozetleri yatay mı konumlandırsam, dik olarak mı eksem diye ikilemde kaldım ama yataysa da artık kendi yatsın diyerek dik ektim:)
Bu bitkiyi yetiştirenler varsa önerilerine açığım :)
O bir assolist :p Karşınızda Echeveria Huth's Pink
523403
Aslında Echeveria Huth's Pink onun sahne adı. Eh assolist diye boşuna demiyorum :D Gerçek ismi xGraptoveria Douglas Huth, kendisi bir Graptopetalum paraguayense ve Echeveria hibriti. Yapraklarının rengi ışık şiddetine ve yaprak yaşına bağlı olarak değişiyor. Nisan-Haziran arası çiçeklerini açıyor, çiçekleri krem rengi ve yıldız şekilli. Şaşırtıcı bir şekilde soğuğa dayanıklı, -10 derecede bile hasar görmüyor.
523404
523405
523406
Seabert74
26-03-2014, 09:56
Esin hanım ben bu sahne güzeli echeveriaya bayıldım.. Nereden aldıgınızı sorsam?? Taner bey'den mi??
Evet, Taner Bey'den aldım, hala satışta olması lazım sevgili Seabert74.
akçabardak
26-03-2014, 22:13
Sevgili Esin aramıza hoş geldiniz, sayfanız hayırlı olsun. Sukulentleriniz harika bereketi bol olsun.
Teşekkür ederim sevgili akçabardak, sizin de bahçeniz çok güzel :)
Bol çiçekli günler diliyorum...
Haworthia attenuata çiçek sürprizi yaptı :) Dipten çıkardığı sürgünler de 8 tane olmuş :eek:
523407
523408
Pachyphytum compactum hibritinin (http://www.agaclar.net/forum/1257502-post14.htm) çiçekleri açtı da geçiyor bile. Yer değişikliğinden olsa gerek, çok küçük tomurcukları kurudu, ben de onları kestim. Geriye kalan 3 tomurcuk açtı. Artık bir dahaki çiçeklenmede daha fazlasını görücez umuyorum.
523409
523410
523411
Alt türünü bilmediğim bir sedum, ama büyük ihtimalle Sedum rubrotinctum. Sedumlar çok geniş alt tür gruplarına ve onların varyasyonlarına sahip olduğu için tam olarak ayırt etmek çok zor, yine de tüm araştırmalarım rubrotinctum'u işaret etti :)
477566
Sedum rubrotinctum, diğer adıyla jelly bean, sedum pachyphyllum ve sedum stahlii hibriti. yapraklarından çok kolay üretilen bir tür. Sıcak yaz aylarında rengi kıpkırmızı oluyor. Bahar sonuna doğru sarı çiçekler açıyormuş, henüz bendekinde bir kıpırtı yok ne yazık ki :( Dona dayanıklı değil. Sulayınca çamurlaşan, süzek olmayan topraklar dışında her türlü toprakta yetişebiliyor. Yarı gölge ve tam güneş alan yerlerde mutlu mesut yaşıyormuş :) Yine de oldukça kanaatkar, farklı iklim tiplerini de tolere edebiliyor. Boyu 20-25 cm'e kadar uzuyor, yayılmacı bir tür. Ayrıca özsuyunun cilde bulaşması durumunda iritasyon yapabileceği belirtiliyor.
Bu arada kargoyla gelirken ne yazık ki yapraklarının yarısını kaybetmiş ama zaten yaprakları düşmeye çok müsait. Büyük ihtimalle yol sarsıntısına dayanamayıp döküldüler ama olsun, onlardan da yeni yavrular üretme aşamasındayım. Gerçi henüz bir gelişme göremedim. Ne kadar sürede yavrulamasını beklemeliyim, bilmiyorum:confused:
477567
477568
Sevgili Esin sayfan hayırlı olsun, sukulentlerin ve litopsların cok güzel ve bakınlı gözüküyorlar.
Resimdeki seduma uzun zamandır sahibim kışı hep dışarıda geçirdi dona oldukça dayaníklı bir tür, hatta kışın sogukta kıpkırmızı oluyor harika bir rengi var ama malesef benim sedumumda hiç açmadı:(
Yapraktan köklendirme konusunda hiç acele etme bence köklenmeleri biraz zaman alıyor. Yaprakları toprağın üzerine öylece bırak ve unut, ben köklendirme yaptığım toprağı sulamadığım zaman daha iyi sonuç alıyorum, toprağı suladığım zamanlarda daha çok yaprak kayıpları yaşıyorum çürüme vs durumları oluyor.
Size bol, sağlıklı ve birbirinden güzel bitkiler diliyorum.
Sevgili musbet, güzel dileklerin için teşekkür ederim, bilmukabele. Ben ilk defa yapraktan köklendireceğim için baya heyecanlıyım, sabah akşam kontrol ediyorum desem yeridir :) Bu sabah baktığımda sedum yapraklarının bazılarının kırmızı kırmızı havai kökler çıkardığını gördüm, çok mutluyum :) Bir de minik minik yaprakçıklar çıkarıp yavruladığını görsem tamamdır :) Pachyphytum yapraklarında ise henüz bir kıpırtı yok. Toprağı arada bir fısfısla nemlendiriyorum ama çok sulamıyorum, şu an bir çürümeyle karşılaşmadım.Tecrübelerini benimle paylaştığın için teşekkürler, sevgiler..
Herkese merhabalar,
Ne yazık ki dün aynı yerden aynı zamanda aldığım Echeveria dondo ve Pachyphytum compactum hibritinin toprağında minik kurtçuklar farkettim. Kesinlikle çok sulanmış değillerdi, topraklar hafif nemliydi ama özellikle E. dondo'nun kökünü tamamen yemişler, gövdesini bile oyup içerden kemirmeye devam etmişler.:( Bu dehşet manzara karşısında tüm saksıları elden geçirdim ama sorun yalnızca aynı yerden gelen bitkilerdeydi. Zaten o satıcının iletişimi ve konuşma üslubu konusunda rahatsızlığım vardı, üstüne böyle bir durum olunca sinirlendim doğrusu. Gerçi bitkilerin topraklarını değiştirmeme hatasını yaptım ben de. Neyse asıl sormak istediğim, şu anda elimde hiç kökü olmayan ve gövdesi bayaca hasar almış bir Echeveria rozeti var. Dünden beri toprağın dışında bekletiyorum. Gövdenin sağlam yerine kadar kesmek için rozetin alt yapraklarını tamamen almam gerekiyor ama pek kıyamıyorum onları koparmaya :( Ne yapmamı önerirsiniz? Yaprakları ayırıp gövdeyi keseyim mi yoksa azcık kuru falan da olsa ekildiğinde köklenebilir mi?
Esin hanım merhabalar, öncellikle geçmiş olsun. Echeveria'nın alt yapraklarını toprağa yatırıp çoğaltın. Gövdeyi kuru toprağa dikip 1 hafta sonra azar azar sulamaya başlayın. Emin olun ki tutacaktır, yapraklar da size bir sürü yavru verecektir. Sap ne kadar kısa olursa olsun oradan kök verir. Tecrübeyle sabittir. Pachyphytum compactum da hiç böyle bir şey denemedim ama ben aynısı ona da uygulayın derim. İtirazı olan varsa buraya yazar herhalde.
Satıcı konusunda ise; benim de dayanamayıp - aldığım ürüne aldandığım alış-verişlerim oldu. Bizler kibarlık edip onları burada karalamıyoruz ama inanın benim yaşadığım sorunların aynısını- başka kişi veya kişilerde yaşıyorsa orada problem var demektir. Kendim adına oranın neresi olduğunu bilmek isterim ki oradan alışverişim olmasın. (Satıcıyı özelime de yazabilirsiniz)
Unutmayın ki bunların hepsi birer deneyim! Hoşçakalın...
Teşekkür ederim Handan Hanım, dediklerinizi uygulayacağım. Ne yazık ki Pachyphytum pek kurtarılır gibi değil, kökleri duruyor ama içten gövde tamamen gitmiş. İlginçtir ki topraktaki kurtçukları farketmesem görünüşünden hiç bir şey anlaşılmıyordu, o halde çiçek bile açtı ama daha elime aldığım an kağıttan kulenin yıkılması gibi çoğu yaprağı düştü. Daha üzerindeyken küçük küçük kökler uzatmışlar bile. Echeveria'nın ise toparlayacağını umuyorum.
Bitki kayıpları herkesin başına geliyor ve böyle böyle tecrübe de kazanılıyor ama keşke bitki satan yerler de bitkilerin o anlık pazarlanabilir, satılabilir olması yanında toprakta böcek, mantar vs. olmaması, bitkinin sağlıklı olması gibi konulara da aynı özeni gösterseler de böyle kandırılmışlık hissi olmasa. En iyi seralarda bile zaman zaman hastalıklar baş gösterebilir ama o bitkiler dikkatle ayıklanıp satışa sunulmazsa, gerekli önlemler zamanında alınırsa alıcılar ile aralarında güven problemleri ortaya çıkmaz diye düşünüyorum.
İlginiz için çok teşekkürler, iyi günler dilerim.
Sizin dediğinizi yapsalar her sene bitki satamazlar. :) Bazen bilerek yapıyor olabilirler günahlarını almayayım ama öyle.
Doğru, ticarette yapılıyor böyle şeyler ama etik değil.
Neyse bu sıkıntılı havayı biraz dağıtayım. Echeveria globulosa'nın çiçek açması iyice yaklaştı.
523412
En sevdiklerimden biri çünkü onu tek bir yapraktan yetiştirdim ;)
Schlumbergera truncata ya da bilinen adıyla yılbaşı çiçeği.
Brezilya kıyılarında yetişen endemik bir bitkidir ama bakımının kolay olması sebebiyle çok popüler bir saksı bitkisi olarak yetiştirilir. Kaktüs ailesindendir. Hafif gölgeyi sever. Yerinin değiştirilmesinden pek hoşlanmaz. Kış dönemini dinlenmede geçirir. Baharla birlikte uyanır ve kasım-aralık aylarında çiçeklerle bezenir.
523413
523414
Minik kırmızı canavarlarımız :p
523415
Bir başka Schlumbergera, Schlumbergera Reginae Group "Bristol Queen"
S. orssichiana ve S. russelliana hibriti. Yaprak şekli ve çiçek yapısıyla S. truncata'dan farklı ama onun dışında diğer tüm istekleri aynı. Aynı şekilde tek yapraktan yetiştirildi o da ;)
523416
Çok güzel olmuş, elinize emeğinize sağlık.
Ben de o günleri görecekmiyim bakalım..
Teşekkür ederim sn. arıkuşu, daha güzeli sizin olsun. Schlumbergera kolay büyüyor, endişelenmeyin. Sadece biraz sabır :)
Botyris mantarına kurban verdiğim bir kalanchoe blossfeldiana'dan kurtarabildiğim çeliklerden bir tanesi, tuttu da minicik boyuna rağmen çiçek bile açtı ;) Rengi uçuk, tatlı bir pembe ve çok muntazam bir şekilde açıyor.
523417
523418
Gelelim evlerin demirbaşlarından nostalji yüklü bitkiye, Sanseviera trifasciata laurentii ya da hepimizin bildiği adıyla Paşa Kılıcı :)
Şu anda en uzun yaprağının boyu bir metreyi geçti, 110 cm civarı. Ufukta yeni bir ev mi görünüyor nedir :p
523419
Sanseviera rizomlarından sürdüğü yeni rozetlerle yıllar geçtikçe saksısında çoğalarak büyür. Gitgide saksısının küçülmesi Sanseviera'yı durdurmak için yeterli bir engel değildir, gerekirse saksıyı patlatır, yine büyümesine devam eder :D Aynı zamanda yaprak çelikleri ile çoğaltılır, tek bir yaprağı 5-10 cm uzunluklarında bölseniz her yaprak parçasından yeni bir bitki oluşur. Aslında kulağa arsız bir bitki gibi gelse de öyle değildir, her ne kadar çoğalma yeteneği fazla olsa da oldukça yavaş büyür. Kışın dinlenme dönemine girer. Çok fazla güneş istemez, ideal bir iç mekan bitkisidir. Soğuğa karşı dayanıksızdır. Çiçeklerinin muhteşem bir kokusu olduğu söyleniyor, bizim paşa kılıcımız belki 10 yıldan fazladır bizle olmasına rağmen çiçeğini hiç göstermedi. Bir yerde içerde dururken çiçeklenmesinin bir hayal olduğunu okudum. Eğer doğruysa (ki bizimki de her zaman içerde durdu) bu sene mayıstan itibaren açık havaya alıp çiçek açana kadar işkence etmeyi planlıyorum :dilli:
Maşallah harbiden çok güzel görünüyor. Soğuğa kesinlikle dayanıksız, geçen sene dışarıda kalmıştı kışın hakkın rahmetine kavuştu. :)
Çiçek açtığını hiç görmedim ama sizinkiyle farkı bizim kılıcımız genelde dışarıdaydı.
Teşekkürler sn h_dogan. Galiba biraz kafasına göre takılan bitkiler bu kılıçlar, canları isterse açıyorlar :)
Balkona muhabbete kumru gelmiş, sandalyeye tünemiş.;) Aslında kapalı bir balkon ama açık olan camından girivermiş içeri. Ben de geçtim karşısına oturdum, hiç ürkmedi. Bir süre bakıştık, sonra yine sakin sakin sandalyenin arkasından yürüye yürüye açık cama yaklaştı ve uçtu gitti :)
523420
akçabardak
13-04-2014, 16:01
Çok güzel bir kumrucukmuş, nasıl da sakin sakin duruyor orada.
Değişik bir hava vermiş
Havalar soğukken ekmek kırıntıları koyuyorum bir cam önüne, kumrular gelip yiyorlar. Bu kumrucuk da ordan alışmış sanırım bana. Aslında bu balkon binanın güney cephesinde, ekmek kırıntıları koyduğum camsa kuzey tarafta. Yine de bulmuş bizim balkonu :) Bazen kırıntılar bittiyse camlara hafifçe tıklıyorlar yem ver bize demek için :) Balkona girince benden korkup panikle kapalı camlara çarpar mı, saksıları devirir mi diye tereddüt ettim ama sanki her zaman karşılıklı oturup çekirdek çitlermişiz gibi bir havadaydı :D
Kalanchoe blossfeldiana'lar güneşi gördükçe coşuyorlar :)
523421
Turuncu renklinin dibindeki yavruların 1 ay önceki hali böyleydi (http://www.agaclar.net/forum/1259425-post22.htm)(Sonuncu fotoğraf). Şu an bu hale geldiler :)
523422
Koyu fuşya renklinin ilk çiçekleri geçmeye başladı ve renkleri açıldı. Aralardan çıkardığı birsürü yeni çiçek tomurcuğu açmak üzere.
523423
Yeni açanlardan, baharla birlikte tam anlamıyla rengini buldu.
523424
Kalanşonun yaprağından bir detay
523425
Lithops fulviceps aurea'nın benekleri güneşten renk değiştirdi. Eski hali için bir tık (http://www.agaclar.net/forum/1257211-post5.htm)
523426
Cumhur Tonba
13-04-2014, 18:46
Tanrı misafiri sayın beni. Sayfanızdaki fotoğrafı inceledim. Çok harikalar. Sukulentler (Çok yakın zamana kadar hep sulukent der ve öyle yazardım) harika. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Kumru bile gideceği yeri bilmiş.
İnşallah Paşa Kılıcı da yeni bir eve sebeb olur.
Yapraktan yavru üretme denemelerim. Şu ana kadar hiç fire yok, yalnız bazıları tombik tombik yaprakçıklar çıkarmalarına rağmen köklenmedi. Gözlemlerime göre önce kök yapıp sonra yaprak çıkaranlar daha hızlı büyüyorlar.
523427
523428
523429
523430
Merhaba Cumhur Bey,
Beğeniniz için teşekkür ederim. Sukulentler çok "sulu"lar zaten, sulukent de güzel bir tabir olmuş bence, yakışmış :) Paşa kılıcı için öyle bir rivayet dolanıyor ama henüz umut vadeden bir durum yok, bakalım :D
Her zaman beklerim sayfama, sizi ağırlamaktan memnun olurum :)
Sayın Esin, Merhaba.
Yapraktan üretimde, yaprakları toprağın üzerine öylece yatırmak , uç kısımlarını toprağa gömmekten daha hızlı sonuç veriyor gözlemlerime göre. Kök oluşumunu gördükten sonra kökleri hafifçe toprağa gömüyorum.
Merhaba Sn. elta,
Ben de zaten sizin dediğiniz gibi yapmıştım. Bazı yaprakları toprağa bırakalı yaklaşık bir ay oluyor aslında. Şu an nerdeyse hepsi kök çıkardı ve bugün toprağa daha iyi tutunmaları için uçları nazikçe toprağa gömdüm. O yüzden toprağa yatırılmış değiller ama çoğu köklü ve yavrulu onların. Yalnızca Echeveria dondo yapraklarında (mesela ikinci fotoğraf, ortadaki büyük yapraktaki gibi) ucundan yapraklar çıkmasına rağmen kök yok. Bir de ilginçtir ki aynı saksıda olmalarına rağmen son fotoğraftaki iki büyük yapraktan soldakinde birsürü yavru var kök yok, sağdakinde ise kök var yavru yok :)
Herhalde yavru yapraklar verip kök çıkarmamazlık yapmazlar? İlk kez yapraktan yetiştirdiğim için sürekli tepelerindeyim, kontrol ediyorum. Bakalım ne olacak :)
Minik kırmızı canavarlarımız hızla büyüyor. Schlumbergera truncata'nın yeni yapraklarını böyle kıpkırmızı çıkarmasına bayılıyorum. Üşenmedim saydım, şu an tam 47 yeni yaprağı aynı anda büyütüyor :D
523431
İlk Echeveria çiçeğim açtı. E. globulosa'nın keyfi yerinde bugünlerde :)
523432
523433
523434
Haworthia attenuata çiçek sapını hızla uzatıyor. Daha ne kadar uzayacak merak ediyorum :)
523435
Echeveria Huth's Pink çiçeklerini açmaya başladı
523436
523437
523438
E. globulosa çiçeklerinin bolluğuyla beni kendisine hayran bıraktı ;) Fotoğraflamaya doyamıyorum bu güzelliği
523439
523440
523441
523442
akçabardak
20-04-2014, 19:48
Çok güzel görünüyorlaaar, maşallah bayıldım...
Teşekkür ederim sevgili akçabardak, sizin bahçenizin yanında benimkilerin lafı mı olur :)
GuneSunar
21-04-2014, 12:26
Yapraktan yavru üretme denemelerim. Şu ana kadar hiç fire yok, yalnız bazıları tombik tombik yaprakçıklar çıkarmalarına rağmen köklenmedi. Gözlemlerime göre önce kök yapıp sonra yaprak çıkaranlar daha hızlı büyüyorlar.
Bu yapraktan yavru vermeleri ortalama kaç haftada oluyor acaba?
Benimkilerde halen bir gelişme yok :(
Sukulentin türüne göre değişiyor ama ortalama 2-3 haftada kökleniyorlar. Sizin ne kadar zaman oldu yaprakları alalı?
Sayın -Esin-,
Bitkileriniz çok bakımlı, sağlıklı ve mutlu görünüyorlar. Fotoğrafları hangi makineyle çekiyorsunuz? Lens kullanıyor musunuz?
Teşekkür ederim Sn. yağmur. Fotoğraf makinem Canon Powershot S3 IS, yarı profesyonel bir makine. Harici lensi yok ama makro özelliği çok iyi. Aslında eski bir makine, başka makineler de zaman zaman kullandığım oldu ama hiç birini bu emektar makinemi sevdiğim gibi sevemedim :) Dolayısıyla şimdi hep bunu kullanıyorum, artık bir nevi uzvum gibi hissediyorum :D
GuneSunar
21-04-2014, 16:40
29 Mart ta ektim, ama köklerini bayağa derine ekmişim yaa, 12 Nisanda siz dediğinizde çıkardım. Olmaz mı şimdi vermez mi yavrularını?
Olur bence sevgili GuneSunar, telaş yapmayın :) Biraz yavaş gelişiyorlar, bir süre kendi hallerine bırakın. Ben de ilk günlerde çok dolandım çevrelerinde ne zaman yavrulayacaklar diye, sonra birden patır patır hepsi çıkıverdi :D Topraklarını azcık nemli tutun, çok güneş altında olmayan sıcak bir yerde daha da hızlanıyor yavrulamaları. Yaprak uçları zarar görmediyse eminim sizinkiler de çıkar.
Ama o zaman ben ağlamak istiyorum, benim makinamda Canon Powershot S3130 IS. Manuel ayarlamayı seçiyorum ama beceremiyorum böyle güzel çekmeyi. Marifet makina da değilmiş :)
Sevgili yağmur,
Kendinize haksızlık etmeyin, gayet güzel fotoğraflarınız var. Sayfanıza baktım, ilk gözüme çarpan turuncu katmerli begonya fotoğrafı oldu. Kadraj, netlik ve ışık açısından çok iyi bir fotoğraf mesela. Fotoğraf çekmenin aslında tek bir püf noktası var; bol bol tecrübe. Ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar iyi makinenizi tanır, nerde nasıl fotoğrafın daha güzel olacağını kolayca görmeye başlarsınız. Bu sürekli devam eden bir öğrenme süreci, uzun yıllardır fotoğraf çekiyorum ama benim de daha öğreneceklerim var. Sizin makineniz güzel bir makine, zamanla fotoğraf tekniğini daha da oturtacağınıza inanıyorum. Özel olarak sormak istediğiniz olursa yardımcı olabilirim :)
altintasna
21-04-2014, 21:42
Çok güzel çiçekler açmış bitkileriniz. =)
Teşekkürler sn. altintasna, darısı başınıza ;)
Bugün çiçekler Haworthia attenuata'dan :) Minik minik, kibar çiçekleri var.
523443
523444
Çiçekli sap uzamaya devam ediyor, daha çok tomurcuğu var ucunda. Bu gidişle bağlamam gerekecek sanırım.
523445
Fakat asıl sürpriz çiçekler değil, çiçek sapından yeni yavru çıkarmaya başladı :eek: Tombik yaprağın sırtında beyaz kabarcıkları görünmeye başladı bile ;)
523446
Bugün bir de sedum gördüm yol kenarında, bayaca bir alana yayılmıştı. Ufak bir kök aldım. Fotoğraftakilerin hepsi tek bir gövdeden uzamış dallar aslında. Sürünücü gövdeli, her çıkardığı dalın altından saçak kök uzatmış. Alt türü hakkında tahmini olan var mı?
523447
523448
Uzun zamandır istediğim Pleiospilos nelii'me sonunda kavuştum. Kendisine "yarık taş" da deniliyor, bu isim zaten görünümünü tam anlamıyla açıklıyor :)
523449
Doğal ortamında kumlu ve taşlı ortamda yetişen P. nelii için bol dere kumlu geçirgen bir toprak hazırladım. Kökleri uzun, kazık köke benzer. O yüzden en az 10 cm derinliğinde bir saksı gerekiyor.
P. nelii'nin büyüme döngüsü tıpkı lithopslara benziyor. Her sene ortadan yeni bir çift yaprak çıkarıp eskileri kuruyana dek sulanmaması gerek. Bölünmesini tamamlamış, sağlıklı bir P.nelii'de yalnızca iki çift yaprak bulunmalı bu yüzden. Bendeki üç taneden ikisi bölünmesini tamamlayamamış henüz.
Bol güneşli veya hafif gölgeli yerlerde yetiştirmek için uygun. Sulanma isteği de hemen hemen lithopslarla aynı, tek farkı kışın bir ya da iki kez azıcık su verilmesi ilerde çiçeklenmesi için gerekliymiş. Yaprakları lithopslardan daha büyük ve kalın, bu yüzden çok uzun süreler hiç sulanmasa bile herhangi bir susuzluk belirtisi göstermiyor. Hatta Avrupa ikliminde (burdan daha serin, daha nemli) bir yıl boyunca hiç sulanmadan rahatlıkla yaşamını sürdürebiliyormuş :eek:
Çiçekleri 7,5 cm çapına ulaşabiliyor ve kokonut kokulu. ;) Çiçeklerinin rengi kırmızı, turuncu, sarı, pembe, yavruağzı ve nadir de olsa beyaz olabiliyor. Bendekilerin renkleri sürpriz olacak ;) Lithopslar tek bir çiçek açarken P. nelii aynı anda 4 çiçek sapı bile çıkarabiliyormuş, bu da bir artı.
Yalnızlığı sevmeyen bir bitki bu. Arkadaşlarıyla bir arada olduğu zaman daha mutlu olup daha iri ve güzel çiçekler açıyormuş :D
523450
Üzerindeki noktalarla çok süslü görünen P. nelii ;) Zaten adı da burdan geliyor, "pleiospilos" (full of dots), noktalarla dolu demek.
Yarığın ortasında gözüken minik şey -kurcalamadım ama - araya sıkışmış bir şeyler mi yoksa tomurcuk mu bilemiyorum doğrusu :D
523451
Yine bir süredir peşinde olduğum bir güzellik, Echeveria Perle von Nürnberg yani Nürnberg'in incisi :)
523452
Bahçe kökenli bir Echeveria potosina ve Echeveria gibbiflora metallica hibriti. Metalik mor rengini de burdan alıyor. Echeveria Perle von Nürnberg'in muntazam yapraklarının yanısıra bir diğer güzel özelliği de çiçek veriminin fazla olması. Tek bir rozetten ortalama 6 adet çiçek sapı çıkardığı belirtiliyor.
523453
523454
523455
Aloe'ler içindeki favorim, Aloe variegata :cool:
Yapraklarının çizgili-benekli olması sebebiyle kaplan aloe ya da keklik göğsü aloe de deniliyor.
523456
Kurak veya yarı kurak bölgeye adapte bir bitki olduğu için çok sulama kolayca kök çürümesine yol açabilir. Hafif asidik toprakta (pH 5.5 -6) güzel gelişim gösteriyor. Boyu 30-40 cm'i geçmiyor, bodur Aloe'ler arasında sayılabilir. Dipten yeni rozetler sürerek çoğalıyor.
Çiçeklenmesi kışın veya erken ilkbahar döneminde gerçekleşiyor. Turuncu-kırmızı renkte çiçekleri var. Yaprak kenarları dişsiz ama çok nadiren minicik dişli olabiliyor.
Anavatanı Güney Afrika'da bu bitkinin adı "kanniedood", tercümesi ise "ölemeyen bitki"ymiş. Bu ismin sebebi başlangıcı 1600lü yıllara dayanan bir gelenekten ileri geliyormuş. Bazı kabilelerde genç kızların barakalarının önüne bu bitkiden asılırmış. Toprak dışında olmasına ve hiç bakılmamasına rağmen bitki ölmez ve üstüne üstlük çiçek bile açabilirmiş. Eğer çiçek açarsa barakada yaşayan şanslı bayanın (:p) ileride bir sürü çocuğu olacağına bir delalet sayılırmış Aloe çiçekleri. Bazı yerlerde ise Aloe variegata sonsuz yaşamın simgesi olarak kullanılırmış :)
523457
523458
Echeveria purpusorum
523459
523460
523461
Sukulent cenneti Güney Afrika'dan çok ilginç bir endemik bitki, Frithia pulchra. Bebek parmakları veya fil ayağı da deniliyor.
523462
Frithia pulchra geçirgenliği oldukça yüksek, iri taşlı, kumlu ve sığ topraklarda, kayalıklar arasında yaşayan bir bitki. Yazın sulanıyor, kışın seyrek olarak fısfısla hafifçe nemlendirmek dışında hiç su verilmiyor. Yaklaşık 3cm çapında, ortası beyaz fuşya renkli, çok güzel çiçekleri var. Bu minik bitki şaşırtıcı olarak kışın -4 dereceye kadar dayanıklı. Bölünmeyle çoğaltılabiliyor.
523463
Frithia pulchra doğal habitatında nerdeyse tamamen toprağa gömülü olarak bulunuyor. Yapraklarının en üst kısmında ışığın girmesini sağlayan saydam kısmı görmek mümkün.
523464
Yaprak yüzeyi oldukça ilginç, aşırı sıcaklarda küçülüp toprağa gömülmeye uygun
523465
Seabert74
28-04-2014, 16:28
Bu ansiklopedik aktarımlarınızdan çok faydalanıyorum Esin hanım bilesiniz :)
Özellikle benim gibi yolun çok başında olanlar için nimet nimet , teşekkürler :)
GuneSunar
28-04-2014, 16:53
Seabert74 hanıma katılmamak elde değil, bir çok konuda da sorularıma yanıt bulduğum için ayrıca Esin hanıma teşekkürlerimi sunarım.
Sevgili Seabert, sevgili GuneSunar,
Rica ederim, ben teşekkür ederim beğeniniz için. Faydalı olduğuma çok sevindim. Ben bu sayfayı oluşturmaya karar verdiğimde bir nevi "bir sukulentseverin seyir defteri" gibi bir materyal oluşturma amacındaydım. :D Sayfayı gezenler için de yararlı bişeyler olsun, sadece bitki fotoğraflarına bakmak yerine deneyim ve bilgilerin paylaşılması da aynı derece ön planda olsun istedim. Aslında buraya edindiğim bitkilerle ilgili bilgileri yazarken ben de en az iki-üç kaynağa göz gezdiriyorum. Onlardan öğrendiğim yararlı ve önemli şeyleri, bazen de ufak tefek tarihi ya da kültürel yönden bitkiyle alakalı anekdotları buraya aktarırken o bitkiye dair hatırı sayılır derecede bilgi edinmiş oluyorum ve her şeyi deneyerek öğrenmeme gerek kalmıyor. İleride unutursam da tekrar araştırma yapmak yerine gelip buraya ne yazdığıma bakıyorum, benim için de çok pratik oluyor :)
Bitkileriniz harika görünüyor her ne kadar ansiklopediden yararlansanız da hatırı sayılır derecede bilginiz de var.
Bitkilere iyi bakın lazım olabilir yavrular.
Biz daha çok yüzsüzlük yaparız.
Sevgili Esin izmitten sizin oralara gidecek bir dolu bitki var, fırsat bulup bir türlü yola çıkamadılar:)
Size göndereceğim bitkileri geçen hafta seçtim ayırdım, haftasonu geçsin öyle gördereyim dedim.
Kısmet bugün çocuklarımında ikiside grip oldular bütün gün onlarla ilgilendim.
İnşallah yarın sukulentcikleri paketleyebilirsem bir aksilik olmazsa çarşamba kargoya vereceğim.
Bir aksilik olmazsa ve sizin içinde uygun olursa tabi.
Nürnbergin inciside harikaymış hani:)
Sevgili musbet,
Çocuklara çok geçmiş olsun, yeter ki onlar iyi olsun. Benim için uygun tabii, önemli olan sizin için uygun olması :) Benim için zahmete gireceksiniz zaten, bir de kendinizi sıkıştırmayın. Ne zaman isterseniz ben alabilirim, sorun değil.
Sevgiler :)
Lithops fulviceps aurea'dan aldığım tohumları (http://www.agaclar.net/forum/1257670-post16.htm) 1 hafta kadar önce ekmiştim. Tam çıkacaklarından şüphelenmeye başlamıştım ki bu manzarayla karşılaştım ;)
523466
Diğer ebeveyn lithopsu bilmediğimiz için yavruların nasıl olacaklarını çok merak ediyorum, tabi o kadar yaşayabilirlerse :rolleyes:
Bakalım :)
GuneSunar
06-05-2014, 12:58
Bebekleriniz hayırlı olsun ;)
Tillandsia ionantha variation Fuego
523467
Tillandsia türleri hava bitkileri olarak adlandırılır çünkü yaşamak için toprağa ihtiyaçları yoktur. Hatta toprağa ekilirse ölür. Ben bu yüzden ona sukulentlerin kraliçesi diyorum :cool: Bir bitki köke bile ihtiyaç duymuyorsa daha ne kadar sukulent olabilir ki? :D
Tillandsialar epifit bitkilerdir, yani köklerini yalnızca kendilerini bir yere sabitlemek için kullanırlar. Doğada genellikle ağaç dalları üzerinde veya taşlar arasında tutunmuş olarak bulunur. Parazitik değildir. İhtiyaç duyduğu suyu yapraklarının üzerinde kadife gibi gözüken küçük yapılar sayesinde alır.
Çoğu yerde yanlış olarak aktarılan bir bilgi Tillandsiaların çok az su istediği ve havanın neminin bitkinin su ihtiyacını karşıladığıdır. Halbuki havanın nemli oluşu yalnızca Tillandsia’nın kuruma sürecini uzatır. Bitki suyu yalnızca su yapraklarının üzerinde kalırsa alabilir. Bu yüzden haftada en az 2-3 kere bitki tamamen ıslanıp üstünden şıpır şıpır damlalar akıncaya kadar sulanmalıdır. Spreyleme çoğu zaman yeterli gelmez. Hava sıcaklığına bağlı olarak sulama sıklığı arttırılabilir ancak önemli bir nokta da bitkinin iki sulama arası tamamen kurumasıdır. Tillandsia uzun süre ıslak kalmaktan dolayı da kolayca çürüyüp ölebilir. Bu yüzden bitki yeterince havadar ve çok soğuk olmayan bir yerde durmalıdır. Ayrıca 2-3 haftada bir birkaç saatliğine Tillandsia’yı tamamen su dolu bir kaba batırmak bitkiye iyi gelen, canlandırıcı bir uygulamadır (Çiçek tomurcuğu olduğu zaman hariç)
Tillandsia için su kalitesi önemli değil yeter ki su pH’ı 8’in üstünde olmasın ve su yapay olarak yumuşatılmış olmasın. Yani bildiğiniz çeşme suyuyla rahatça sulayabilirsiniz.
Tillandsia’yı sağlıklı bir şeklide yetiştirmek için ikinci önemli faktör de ışık şiddetidir. Bitkiyi evinizin mümkün olan en aydınlık, en parlak ışıklı yerine koymalısınız ancak güneş ışığı hiçbir zaman direk üstüne gelmemeli. Dolayısıyla pencere kenarından 1 metreden fazla uzaklaşmadan ama güneşi de ancak tül perde arkasından gördüğü bir yer Tillandsia için uygundur. Güneş altında bitki çok çabuk su kaybedeceğinden ya da havalandırmasız yerlerde fazla sıcak tillandsia için bir fırın vazifesi göreceğinden bitkinin ölmesi kaçınılmazdır.
Tillandsia bir çok iklime uyum sağlayabileceğinden dolayı yaygın olarak yetiştirilir. 2-3 dereceden 37 dereceye kadar değişen sıcaklıklarda bakılabilir ama optimal sıcaklık aralığı 10-30 derecedir. Dona dayanıksızdır, maximum 1-2 saatlik dona dayanabilir ama hasar görür. Daha fazla süren donlar bitkiyi öldürür.
Tillandsia ionantha’nın çiçek açma zamanı iç kısımdaki yaprakları kırmızıya döner. Ben de merakla çiçek oluşumunu beklemekteyim. İngilizcede bu bitkiye bu özelliğinden dolayı “blushing bride” yani (utançtan) kızaran gelin adı verilmekte :)
İlk geldiğinde bitkiciğim biraz hırpalanmış haldeydi. Bir süre bakımdan sonra toparladı ve daha da kırmızıya döndü. Elimde gözüken fotoğraf ilk geldiği zamanki hali, diğerleri de bir hafta sonrası.
523468
523469
523470
Tillandsia ile ilgili güzel bir türkçe kaynak olmadığından uzun uzun yazdım, umarım sıkılmamışsınızdır :rolleyes:
Seabert74
08-05-2014, 07:41
Çok ilginç.. Hiç sıkılmadan büyük bir merakla okudum :) Özel saksısı da (sepet sanırım) çok güzel olmuş, umarım çiçeğini de görürüz..
Ayrıca sizin elinizde utangaçlıgı daha da artmış maşallah :)
Sevgili musbetin gönderdiklerinden, Crassula perforata variegata;)
Daha önce paylaştığım Crassula conjuncta'nın yakın akrabası :)
523471
Güneş altında kenarlarına bir de kırmızı renk ekleniyor. 40-50cm'e kadar uzayabiliyormuş ama istenirse belli bir boydan kırılıp çeliklenebilir. Beyaz veya krem renkli çiçekleri varmış. Bu ufaklık şu an köklenmekle meşgul, umarım tutar çünkü ben kendisini çok sevdim;)
Crassula conjuncta demişken, çöp şişim kayda değer bir büyüme gösterdi, keyfi çok yerinde :)
523472
akçabardak
08-05-2014, 16:04
Sevgili esin çok güzel maşallah, valla sizler sukulentçileri böyle gördükçe bizim de canımız çekmeye başladı, hayatımda sadece iki tane dikenli kaktüsüm olmuştu, şimdi sizlerden özenerek benim de bir kaç tane sukulentlerim oldu dillerinden pek anlamam ama bundan sonra onlarla çok iyi anlaşacağıma eminim, daha isimlerini bile bilmiyorum bir kaç tanesinin dışında, bir ara hepsinin fotoğraflarını çekip sayfama yükleyeyim bende.
Çok ilginç.. Hiç sıkılmadan büyük bir merakla okudum :) Özel saksısı da (sepet sanırım) çok güzel olmuş, umarım çiçeğini de görürüz..
Ayrıca sizin elinizde utangaçlıgı daha da artmış maşallah :)
Utansın o :) Çiçeğini açsın da yavru vermeye başlasın, baya planlarım var onunla ilgili ama gerçekleştirebilmem için çoğalması lazım. Durduğu yer saksı değil, rattan masanın alt kısmı :D Nereye yerleştirsem diye elimde gezdirirken masanın örgüsünün boşluklu oluşunun tillandsia için çok uygun olduğunu farkettim. Üstü de cam olduğu için ışık sorunu yok. Masa yavaş yavaş çiçeklerime teslim olmaya başladı anlayacağınız :)
Sevgili akçabardak, benim de sukulent sevgim bu foruma katılmamla beraber başladı. Üç - beş derken anlamadan koleksiyon büyümeye başladı, her gittiğim yerde sukulent arar oldum :) Şimdi nerden ne kadar yer kazanayım da bir kaç tane daha sukulent sıkıştırayım aralara derdindeyim. Diyeceğim o ki dikkatli olmak lazım, bu tombul yapraklılar kendilerini çok fena sevdiriyorlar zamanla :)
Musbet'ten gelenlerle devam ediyorum. Bazılarının isimlerini bilmiyorum bazılarından da emin değilim. Tam tür adlarını tayin etmeden haklarında bilgi yazmam doğru olmaz. Musbet, sağolsun o kadar emek verip gönderdi, bir de isimleri ona sormayalım :)
Bana isimlendirmede yardımcı olursanız çok sevinirim.
Aeonium kiwianum
523473
Lenophyllum guttatum
523474
523475
Kalanchoe daigremontiana (Aşkın gözyaşları)
523476
Graptopetalum paraguayense
523477
İsmail Kuzucu
08-05-2014, 18:49
Hepsi bir harika, fotoğraflar da kaliteli olunca bir başka olmuş :)
Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Bol çiçekli günler :)
Cotyledon tomentosa
523478
Aşağıdakiler hakkında hiç bir fikrim yok :)
523479
523480
523481
Sağdaki minik üstteki fotoğraftakinden
523482
Crassula ovata
523483
523484
Echeveria glauca
523485
Öndeki Hatiora salicornioides, arkadaki de sanırım crassula lycopodioides
523486
confuest
08-05-2014, 21:54
Sevgili Esin, 123nolu mesajdaki 1. Resimdeki Aeonium Kiwianium. Gunesi cok sever tam gunes isigi alirsa renkleri daha bir canlilasir.
Teşekkür ederim, hemen ekliyorum. Kenarlarının kırmızısı çok belirgin değil diye şüphede kalmıştım :) Şu an köksüz olduğu için direk güneş gören yerde değil ama ileride bol güneşli bir yere koyacağım, sağolun.
Dün kaldığım yerden devam.
Anacampseros rufescens
523487
Dipteki yavrusu ektiğim gibi yeşile döndü :)
523488
Yavru Echeveria'lar. Tam türünü tahmin edebilen var mı?
523489
523490
Bunlar da iki çeşit leş kaktüsü çelikleri. İlki dört kanatlı. Üstü yumuşak, dokununca kadife hissi veriyor. Stapelia türlerinden olabilir mi? Galiba çiçeğini görmeden türünü bilemeyeceğiz...
523491
İkinci bir tür. Bir tanesi üstten sararmaya başladı ama aynı zamanda alttan minik bir sürgün çıkarmış.
523492
523493
10.Yıl toplantısı için İstanbul'a gittiğimde Cotyledon tomentosayı bir serada görmüştüm, ilginç ve çok sevimli geldi, kedi patisine benziyor sanki :)
Bu arada zenfide'de sukulent satışı başlamış, haberiniz ola :)
Ordan sipariş verdiğim sempervivum ve titanopsislerim elime ulaştı. Yalnız tam tür adı belirleme sorunsalım onlarda da devam ediyor. Yardımlarınızı bekliyorum :)
Sempervivum
"Hen and chicks" (Tavuk ve civcivleri) adı da veriliyor sempervivumlara, eh göründüğü üzere bu isim ona yakışıyor bence. Anne bitki tavuk, yanlardan uzattığı yavruları da çevresine toplanan civcivleri hakikaten :)
523494
Sempervivumlar soğuğa dayanıklı türler, ülkemiz ikliminde de dışarda kış geçirebilirler. Zaten doğal habitatları arasında Türkiye de var. Güneşin direk üstlerine gelmediği yarı gölge veya gölge ortamda yetişirler. İlkbahar ve yaz aylarında toprağı kurudukça, kışın ise ayda bir sulanırlar. Hızlı büyür, yayılmacıdır. Sempervivumlar monokarpik bitkilerdir, yani yalnızca bir kere çiçek açarlar, çiçek açtıktan sonra formları çok bozulur ve ölürler. Ancak çok yavrusu olduğu için ve bunlar hızla büyüyüp kendileri de yavru vermeye başladıkları için boşluklar kısa sürede doldurulur ve bu durum bir sorun teşkil etmez.
523495
523496
523497
Bu güzel de zannediyorum Sempervivum tectorum ya da onun varyetelerinden.
523498
523499
523500
523501
523502
confuest
09-05-2014, 16:47
134. mesajdaki sempervivuma bayıldım nerden aldınız acaba. Bu arada ust mesajdaki stapelianin durumu hic iyi gorunmuyor sanki cok fazla gunes yemis gibi.
10.Yıl toplantısı için İstanbul'a gittiğimde Cotyledon tomentosayı bir serada görmüştüm, ilginç ve çok sevimli geldi, kedi patisine benziyor sanki :)
Evet, ingilizce adı Bear's paw zaten, herkes bir patiye benzediğinde mutabık ama benzetilen hayvanlar değişiyor sadece :D
134. mesajdaki sempervivuma bayıldım nerden aldınız acaba. Bu arada ust mesajdaki stapelianin durumu hic iyi gorunmuyor sanki cok fazla gunes yemis gibi.
Sn. confuest 133. mesajda nerden aldığımı yazdım. Stapelia'nın ise şu an kötü görünmesi çelik olmasından kaynaklı sanıyorum. Ne kadar sürede kök yapacak bilmiyorum ama köklendiği zaman düzelecek diye umuyorum.
Esincim yeni sukulentlerini ve sempervivumlarını güle güle büyüt canım. Utangaç kırmızın süpermiş ilk kez görüyorum, bakalım daha neler göreceğiz:)))
Stepella kışı dışarda geçirdiği için öyle, kış vurgunu yemiş, kök salması uzun sürmez hatta büyük ihtimalle bu yaz çiçeğini bile görebilirsin.
Sevgiler...
Crassula ovatanın altındaki echeveria sevgili sakdağın 22.sayfasındaki echeveria ağacının torununun torunudur kendisi. Ben türlerini bilmem hiç, ama bu konuda sevgili sakdağ oldukça iyidir...
Teşekkür ederim musbetcim, senin yavrucuklar yeni yerlerine alıştı sayılır. Bugün çoğunda minik minik kökler gördüm, toprak üstünde kalan gözlerinden uzatıyorlardı. Toprağın içinde daha erken başlamıştır :)
Stapelia'dan şüphem yok, olur o kadar buruşma vs. Canlılığını yitiriyor olsaydı minik sürgünler çıkarmazdı. ;)
Echeveria demek sakdağ'ın ağacının torunlarından, ne güzel! Echeveria glauca o zaman kendisi, yaprak yapısından biraz şüphelenmedim değil ama tam büyümüş halini görmeden iyice tanıyamıyorum henüz :o
Tekrar teşekkür ederim. Utangaç tillandsia'nın gelecekteki yavrularından biri şimdiden sana rezerve :D
Not: Sevgili Sakdağ, bak bitkinin torunlarından biri bana kadar ulaşmış meğersem :) Artık büyüyüp çoğalmasına burdan da devam edecek, bu güzel paylaşım zincirini kırmaya hiç niyetim yok :)
Öndeki euphorbia türlerinden gibi geliyor, arkadaki de sanırım crassula lycopodioides
490844[/QUOTE]
Sevgili Esin, öncellikle bitkilerini güle güle büyüt. Öndeki bana Rhipsalis ailesinden gibi geldi. Hatta benim de alma gibi planlarım var.
Sempervivum için 'Güneşi çok sever ama yarı gölgede de yetişir.' demişsin üç yıldan beri sempervivum'larımı güneş yüzünden öldürüyorum. Yaz güneşini inan ki hiç sevmiyorlar. Bu sene onları gölge ve de kışın yağmurun altında tuttum. İnanılmaz derecede azmış durumdalar, fotoğraflarını kendi sayfama yükleyince görürsünüz. Almanya'da da bu bitkinin çokluğu ve de güneş durumu malum. Tavsiyem yaz güneşinden sakının!
Sevgiler...
Teşekkürler Handan Hanım, ben onu kalem ağacına benzettiğim için ona yakın başka bir euphorbia mı acaba diye düşünmüştüm. Bilgim yok tam olarak. Rhipsalis'tir o zaman. Eğer bekleyebilirim derseniz büyüdüğünde size ayırabilirim ondan.
Sempervivum içinse ben sukulent sitelerinin yalancısıyım :) Ama bence her zaman deneyim sitelerde yazandan önce gelir. O kısmı da hemen değiştiriyorum, sağolun.
Titanopsis Hugo-Schlechteri
Titanopsisler lithopslarla aşağı yukarı aynı iklimden geliyorlar. Dolayısıyla bakımları da çok benzer.
523503
Titanopsis doğal habitatında kalkerli ve kireçli topraklarda yetişiyor. Kolay büyür ve kümelenir, yer örtücüdür. -10 dereceye kadar dayanıklıdır.
Hugo-schlechteri türü kışın büyüyen gruptadır, kış sonu veya erken ilkbaharda açar. Yazın dinlenme dönemindedir, sulanmak istemez. Sulama sonbahar ve kış aylarında yapılır. Çiçekleri ekseriyetle sarı, nadiren de açık pembe olabilir. Bitki yaşlandıkça daha koyu tonda çiçekler açar.
523504
Aldığımda çiçeği geçmişti ve tohum kesesi üzerinde duruyordu. Gerçi tohumların çoğu dökülmüş ama içinde hala 15-20 adet tohum vardı ;) Hemen ektim, bekliyorum çıkmalarını :)
Tam emin olmamakla beraber Titanopsis calcerea varyetelerinden olduğunu düşündüğüm titanopsisim :)
523505
Titanopsis calcerea erken sonbaharda çiçek açar ve yazın büyür. Kış boyunca dinlenmededir. Bu yüzden sulaması hugo-schlechteri ile uyum göstermez.
523506
523507
Son olarak da günden güne ilginç renk tonlarına bürünen Graptoveria Douglas Huth, nam-ı diğer Huth's Pink'i paylaşmak istedim.
523508
Çiçeklerinin çoğu geçti ama görüntüsü hala güzel :)
523509
Dipten yavrular geliyor;)
523510
Gerek bitkileriniz, gerekse fotoğraflama şekliniz oldukça güzel ve imrenilesi. Nice güzel yeni sukulentleri koleksiyonunuzda görmek dileğiyle
Teşekkür ederim, yeni sukulentleri koymaya yer bulabilirsem alacağım :p
YeniGine
17-05-2014, 00:04
Sevgili Esin merhaba. Ben daha çok bahçede olabilecek çiçeklerle ilgilendiğimden öyle sukulent, kaktüs pek ilgilenmiyorum. Fakat üyelerimizin sayfalarında gördükçe, imrendikçe de az biraz çeşitim de yok değil.
Sayfanızı yeni farkettim. Ve gördüğüm o ki sukulentler sevenin ve bilir kişinin ellerinde. Hepsine maşallah, emeklerinize sağlık.
Dikkatimi çekti ve ben özellikle su damlacıklı çiçek fotoğraflarını çok seviyorum sizin sukulentlerin üzeri hep damlacıklılar. Su mu püskürtüyorsunuz yapraklarına? Dedim ya ben de de az biraz var ve hep toprağı suluyorum zira.
Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Merhaba sevgili YeniGine,
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bazı sukulentlerin üstlerine su fısfıslamamın öncelikli sebebi onları tozundan toprağından arındırıp yıkamak :) Özellikle kargoyla yeni gelmiş veya saksısı değiştirilmiş olanları birkaç gün su fısfıslaya fısfıslaya temizliyorum. Fotoğrafları da taze taze çektiğimden bazılarında bu su damlacıklarını görmek mümkün :) Daha sonraları da haftada bir falan aynı şeyi yapıyorum. Bu arada üstleri kendinden koruyucu bir tabakayla kaplı sukulentleri (yapraklarına incecik bir pudra tabakası dökülmüş gibi gözükenler) es geçiyorum ki o tabaka suyla beraber akıp gitmesin. Bir de eğer çelik ekmişsem çeliklerin kökleri olmadığı için arada üstlerine su püskürtmek köklenme dönemlerini daha rahat atlatmalarını sağlıyor. Yapraklarını sarkıtıp ayım bayım olmuyorlar.
Tabi bu su püskürtmeyi bir sulama yöntemi olarak uygulamıyorum, topraktan suluyorum hepsini.
Sevgiler
Konu dışı bir paylaşım yapacağım ama keşke şu an benim duyduğum bu muhteşem kokuları herkese göndermek mümkün olsaydı. Tekirdağ'dan selamlar, iyi pazarlar :)
523511
523512
523513
Sedum rubrotinctum'un yaprak simetrisinin döngülü oluşunu seviyorum;)
523514
523515
Sağı solu belli olmayan sukulentim Crassula capitella thyrsiflora'nın (Crassula picturata veya Crassula caput minima olarak da adı geçiyor, daha önce yetiştirenlerin deneyimlerini paylaşması ricam halen geçerli. Bunu da bu araya sıkıştırayım:) son hali
523516
İlk aldığımda ise böyleydi.
523517
Okla işaretlediğim minik rozet, yeşerdi ve uzadı da uzadı :)
523518
Öte yandan ana rozet, yerinde saymaya devam ediyor.
523519
Büyüyen rozetin renk ve form farklılığı da cabası. İki ayrı bitki gibiler :rolleyes:
523520
Birde üstüne üstlük en orta göbekten 3 ayrı dal çıkarıyor gibi :D Fotoğrafta çok gözükmedi ama ben görebiliyorum. Alt yapraklarının da hepsinde yeni dal başlangıçları var. Acaba tüm bu değişimler çiçek açacağı için mi oluyor diye şüphelerdeyim:rolleyes:
523521
Echeveria Set-Oliver'ım büyümesiyle beni mutlu edenlerden.
523522
Dal uçlarından minik yavrular çıkarmakla kalmadı, onları büyüttü bile ;) Saksı doldu diyebilirim.
523523
523524
Amaaaaa aralardan uzattığı köklerin çokluğu ve uzunluğu diğer gelişmeleri solda sıfır bırakır. Ben köklenmekte bu kadar obsesyon derecesinde inatçı bitki görmedim :D Ne yaptımsa o kökleri uzatmaya devam etti, başa çıkamadım. :rolleyes:
523525
Kalanchoe blossfeldiana'nın katlı fuşya rengi havaların ısınmasıyla, güneş ışığının artmasıyla beraber çok güzelleşti.
523526
Ancak gelgelelim mutant oldu :D Çiçekleri eskiden gayet normalken, şu an birleşik çiçek gibi tek çiçekte 3-5 adet dişi organ var, dolayısıyla da çiçekler orta kısımlarından ayrık gibi duruyorlar :rolleyes:
523527
523528
Frithia pulchra'm çiçek açacak!:eek:
Hiç beklemiyordum, az önce farkettim ve bu mutlu haberi sizle paylaşmak için koşup geldim :D Çiçeğini en çok merak ettiğim bitkim olduğu için heyecan yaptım şu an baya ;)
YeniGine
21-05-2014, 00:26
Sevgili Esin maşallaaah, Kalanchoe blossfeldiana'nın katlı fuşya rengi ne kadar güzel olmuş ne kadar. Valla kesinlikle maşallah demeli. Ellerine sağlık.
Teşekkürler sevgili YeniGine. Gerçi ben pek de bir şey yapmadım, bu arkadaşın kendisinde var bir delilik :D Zaten acayip bir şekilde ekim ayından beri durmadan açıyor, içsel saati şaşmış bir vaziyette. Çiçeklerde de şu an mutasyon gözüküyor. Bu gidişle ilerde yürüyüp konuşmaya da başlarsa şaşırmam :p
YeniGine
22-05-2014, 23:27
Demek ki birşeyi çok sevmiş sevgili Esin, maşallah demeli...
merhabalar, dün bendeki kaktüs merakından ilham almış, yakın bir arkadaşım çalışma masası için bir kaç kaktüs almak istediğini söyleyince uğradığımız bir satıcıda, üst iki sıra yaprak altından kırılmış bir "çöp şiş" :)) sukulenti gördüm ve satıcı bunu bana verdi. bende 2 cm kadar olan çöp kısmını toprağa gömdüm, sizce Crassula conjuncta cığı bu şekilde yaşatmak mümkün olur mu?
Merhaba sn yalper,
Evet crassula conjuncta anlattığınız gibi çoğaltılıyor zaten, kolay köklenen bir bitki. Yeter ki toprağı sulanınca çamurlaşmayan, yumuşak ve geçirgen tipte olsun. İlk bir hafta az su verin, sadece toprağı hafif nemli tutacak kadar. Zaten sonra yapraklarının sertleştiğini gördünüzde köklenmiş demektir.
Güle güle büyütün "çöp şiş"inizi :)
Echeveria purpusorum çiçeklendi.
523529
Üstteki fotoğrafı 1 hafta önce çekmiştim. Bütün tomurcuklar açık değildi.
Aşağıdakileri de yeni çektim. Dün bir suluboya fırçası yardımı ile yapay tozlaştırma yaparak Echeveria globulosa'yla purpusorum'u çaprazladım. Bu sabah baktığımda çiçekler kapanmıştı. Bu da demek oluyor ki tozlaştırma başarılı, çiçekler tohum hazırlığına girdi ;)
Bakalım nasıl bir hibrit elde edeceğim:rolleyes:
523531
O şimdi gururlu bir anne :D
523530
Bu arada tohum tutan çiçeklerin kapanışı ömrü bitip de kapanan çiçeklerin kapanışından farklı, onu farkettim. Tohum yapacaklar aşağıda görüldüğü gibi uçları bohça gibi büzüşerek kapanıyor. Adeta mantı kapatır gibi :D
Kendiliğinden kuruyanlarda ise çiçeğin boru gibi açık ağız kısmının aralığı daralıyor yalnızca.
523532
Crassula capitella thyrsiflora'daki garipliğin sebebi anlaşıldı. Tam da şüphelendiğim gibi, çiçek açıyormuş meğerse bizimki ;)
523533
523534
Çiçek tomurcuğuyla bana sürpriz yapıp beni heyecanlandıran Frithia pulchra. Tomurcuk sayısı 2'ye çıktı. İlki için gün sayıyoruz :D
523535
523536
Bu ilginç bitkinin ismi artık netleşti, o bir Hatiora (Rhipsalis) salicornioides.
Bunun haricinde çok eğlenceli isimler takılmış ona. "Danseden Kemikler" bunlardan biri. Bitkinin segmentleri şişeye benzediği için de "Sarhoşun Rüyası" da deniliyormuş :D
523537
Aslında o bir epifit bitki, yani toprağa ihtiyaç duymuyor. Doğal habitatında (Brezilya ormanları) ağaç tepelerinde asılı bir halde yaşamını sürdürüyor. Fakat toprakta yaşamaya da uyum sağlayabiliyor. Bol humuslu, geçirgen ve hafif asidik toprakta mutlu.
Bol bol dallanıp sarkmaya meyilli bir bitki. Bahar başında her dalın ucunda küçük, koyu sarı renkli çiçekleri var. Çiçekleri saydam renkli ve uç kısmına doğru kızaran meyveler izliyor. (Yenilebilir değil)
Soğuğa dayanıklı değil. Yarı gölgede yetişiyor. Direk güneş ışığına maruz kalmadıkça yüksek sıcaklık ve aşırı nemli havaları güzel tolere ediyor. Yazın su isteği klasik kaktüslere göre biraz daha fazla. Kışınsa nadiren sulanıyor.
Bendeki çeliğin tuttuğunu söylemekten çok mutluyum, çok sevdim kendisini. Minik minik yeni segmentler çıkarmaya başladı ancak gözüme çok ince ve zayıf geliyorlar, normali bu mudur şimdilik bilmiyorum. Artık viyolden çıkarıp kalıcı yerine ekme zamanı geliyor :)
523538
523539
Bu arada bitki isimleri için pratik ve ucuz bir yol buldum. İnce tahtadan çay karıştırma çubuklarından bir paket aldım. 100 adedi yalnızca 90 kuruştu. Ayrıca toprağının üstü lav taşıyla kaplı bitkilerin sulanmak isteyip istemediklerini anlamamda da çok büyük fayda sağladılar. Tahta çubuğu çekiyorum, çubuk nemliyse sulamıyorum. Bu avantajıyla sadece bir isim çubuğu olmaktan çok daha öte oldular :)
Adeta mantı kapatır gibi :) :)) bu saatte bunu okumasam iyiydi :)
Lithopslara bir süredir ara vermiştim. Koleksiyona taze kan katmanın zamanı gelmişti :)
C036 - Lithops lesliei ssp. lesliei
523540
Bu türün iki varyasyonu var, çiçek açmadan hangi varyasyon olduğunu belirlemek imkansız.
C036A - albinica- Beyaz çiçekli
C036b - Storm's albinigold - Sarı çiçekli
Bekleyip göreceğiz artık :)
Çiçek çapı 3-5 cm. Yaz ortası ve eylül arası açtığı söyleniyor.
523541
523542
C219 - Lithops fulviceps v. fulviceps (syn. lydiae)
523543
Bu arkadaş top gibi yusyuvarlak yüzüyle kalbimi kazandı. ;) Sarı çiçekli, çiçek çapı 3-3.5 cm arasıymış.
523544
Lithops karasmontana var. laterita
523545
Çok nadir bir lithops türü. Kırmızı renkleriyle çok göz alıcı ;)
Beyaz çiçekli, çiçekleri büyük. (3.5 -4.5 cm)
523546
C139 - Lithops lesliei ssp. lesliei v. lesliei
523547
Cole numarasını belirlemek zor oldu, lesliei çok fazla çeşit barındıran bir tür.
Çiçekleri büyük ve sarı. çiçek çapı 5 cm.
523548
Lithops bromfeldii glaudinae
523549
İsmi tartışmalı, çok farklı bir lithops. Bazıları bunu ayrı bir tür olarak Lithops glaudinae adı altında bazıları da L. bromfeldii'ni alt türü olarak alıyor.
Cole numaralı örneklerin hiç birine benzemiyor bendeki :) Sanırsam farklı bir varyete.
Üstü metalik ve parlak, lithopsun pencere ve ada kısımları çok net gözükmüyor.
Çiçekleri sarı, çapları 2.5-4.5 cm arası.
523550
Bu arada bitki isimleri için pratik ve ucuz bir yol buldum. İnce tahtadan çay karıştırma çubuklarından bir paket aldım. 100 adedi yalnızca 90 kuruştu. Ayrıca toprağının üstü lav taşıyla kaplı bitkilerin sulanmak isteyip istemediklerini anlamamda da çok büyük fayda sağladılar. Tahta çubuğu çekiyorum, çubuk nemliyse sulamıyorum. Bu avantajıyla sadece bir isim çubuğu olmaktan çok daha öte oldular :)
Bir süre sonra çürüyerek mantar, bakteri üremesine neden olabliyor.Plastik olanlardan kullanmakta fayda var.
Bunlar da bebek lithopslarım :D
523552
En büyükleri mercimek kadar.
Bu arada büyük bir badire de atlattılar. Çimlendirmelerini quartz kumu kaplı, üstü streç filmle kapalı bir kapta yapmıştım. Çimlenme nerdeyse %100 oranında gerçekleşti fakat streç filmi sonradan açmama rağmen bir çeşit beyaz renkli küf yine beyaz renkli quartz taşlarının arasında sinsice yayılmış. Yeni çimlenmiş lithopsların bazıları bir anda ölmeye başlayınca dikkatle inceledim ve çok çok ince beyaz küf uzantılarını gördüm. Suya karıştırılıp kullanılan küf ilacı hali hazırda vardı fakat lithopsların toprakları oldukça nemliydi ve ilacı uyguladığımda bu sefer de küften değil de çok sudan patlayıp öleceklerdi. Ben de tam bir deli işi yaptım ve gözümü karartıp minicik lithopsların hepsini çıkarıp başka bir yere ektim :dilli::D Yeni toprağı önce küf ilacıyla ilaçladım tabii. Bir iki fire dışında çoğu bu olayın üzerinden 2 hafta gibi bir süre geçtikten sonra hayatta.
Ortadaki büyük koyu renkli kendini kurtarmış durumda. Diğerlerinin de renkleri öyle koyulduğu zaman en tehlikeli dönem geçmiş olacak.
523553
Lithopsları aktardıktan sonra üstü quartz kaplı kabı da ilaçladım. Orda da henüz çimlenmeyen tohumlar çimlendi ve küf müf de tarihe karıştı.
523554
523555
Bir süre sonra çürüyerek mantar, bakteri üremesine neden olabliyor.Plastik olanlardan kullanmakta fayda var.
Uyarı için teşekkürler sevgili maki. Diğer bitkiler için dediğiniz risk çok fazla fakat sukulentlerin ve özellikle lithopsların toprakları çok uzun süreler ıslak kalmıyor, çoğu zaman kuru duruyor. Bir de ben periyodik olarak küf ilacıyla ilaçlıyorum, o yüzden sorun yaratacağını sanmam.
Her almak istediğimde stokta kalmadığını öğrendiğim Adromischus maculatus bu sefer elimden kaçamadı :D
Onun da ismi yanlış olarak kullanılagelenlerden. Asıl adı Adromischus rupicola. A. maculatus aslında çok daha farklı bir bitkiyken çok yaygın olarak satılan bu güzel bitkiye de sanırım üzerindeki noktalarından dolayı (maculatus: noktalı) A. maculatus denilmiş.
523556
A. rupicola yer örtücü, kümelenen bir bitki fakat büyüme hızı oldukça yavaş. Geçirgen toprakta yarı gölge alanlarda büyütülür. Aniden öğle güneşine çıkarılırsa yaprakları yanar ama alıştırılırsa güneşi de tolere edebilen bir bitkidir. Kökünde su depolar ve bitki yaşlandıkça depo kök kendisine göre muazzam boyutlara ulaşabilir. Minimum 5 derecede tutulması tavsiye edilir ama kısa süreli -7 derecelere kadar dayanıklıdır.
Sulaması ilkbahar ve sonbaharda yaza göre daha çok yapılır. Kışın az sulanır, toprağın tamamen kurumasına izin verilmez. Depo kök fazla sudan çürümeye yatkın olduğundan saksının dibinden sulanması daha iyidir. A. rupicola'nın 3 yaprağı yolda gelirken kırılmış ama iyi haber, yapraklarından çok kolay üretilen bir bitkidir :)
Çiçekleri küçük, beyaz ve gösterişsizdir. A. rupicola'yı sevdiren şey yer yer çikolata renkli, kenarlara doğru da çok koyu bir mor renkteki benekleridir. Çiçek açtığı zaman çiçeklerinin üstünde kurumasına izin verilmemelidir çünkü bitkinin kendisi de çiçekleriyle birlikte ölmeye karar verebilir!
523557
523558
sn.-Esin- scullentlerinizin hepsi çok güzeller güle güle büyütün bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle.
güzel haber, çöp şişim minik minik kök uçları vermeye başlamış bile :)
Gözünüz aydın sn. yalper :) Siz yine de çok fazla yerinden çıkarıp bakmayın, o kendi kendine halleder gerisini :)
Sn. Bayçalı, teşekkür ediyorum, size de bol çiçekli günler dilerim.
Graptopetalum bellum veya Tacitus bellus
İki isim de aynı bitkiyi ifade ediyor. Bilimsel olarak da adı yıllarca bu iki isim arasında gitmiş gelmiş. Sanırım en son olarak G. bellum kabul ediliyor :)
523559
Meksika'da yaklaşık 4500 metre yükseklikte dağ yamaçlarında ve kayalıklarda yetişen bir bitki. Doğal habitatında üzerine güneş ışığının neredeyse hiç bir zaman direk olarak gelmediği yerlerde bulunuyormuş. Bu yüzden yarı gölge ve gölgede yetiştiriliyor.
Ait olduğu Crassula familyasının en büyük ve en parlak çiçekleri onda. Koyu kırmızı, çok güzel çiçekleri var. Görüntüsüyle de adını hak eden bir bitki.
Çiçek açması için kışın en az bir ay boyunca 15 derece veya altı sıcaklıkta kalması şart. Kısa süreli -5 derecelere de dayanan bir bitki ancak formunun bozulmaması için hiç bir zaman don görmemesi gerekir.
Sulaması diğer sukulentlerle aynı ancak yapraklarının toprak üstüne nerdeyse tamamen yatık olması sebebiyle daha dikkatli sulamak gerekiyor. Sadece saksının altından sulamak daha mantıklı bana göre. Ekim-mart ayları arası yalnızca yapraklarının yeşil kalmasını sağlayacak kadar, çok az sulanıyor. Havanın nemine karşı hassas bir bitki. Özellikle kışın, toprağı kuru olsa bile çok nemli havadan ölebiliyormuş. Havadar, esintili yerde durması önemli o yüzden.
Dipten yavru vererek veya yapraklarından kolayca çoğaltılabiliyormuş. Yine kargoda üç yaprak kaybımız var, onlardan çoğaltmaya çalışacağım, bu narin ve güzel bitkinin yedeklerinin olmasında büyük fayda var ;)
523560
akçabardak
30-05-2014, 21:51
Görüntüsü çok güzel, hayırlı olsun sağlıkla büyüyüp çiçeğini de görmek ümidiyle.
Teşekkür ederim, bu sene herhalde açmaz ama inşallah sağ salim seneye çıkarırım da o güzelim çiçeklerini görürüz hep beraber :)
Sayın Esin, son aldığınız bitkilerin hepsini güle güle büyütün. Ben de bu güzel sukulenti (Graptopetalum bellum) bu kış edinmiştim. Aldıktan hemen sonra bolca alttan yavru verdi. Çiçeği de açmak üzere bekliyorum. Altından sulamak konusunda yabancı bir kaynakdan ben de kesinllikle böyle sulanmasını okumuştum. Üstten suladığımda hep yaprakları zarar gördü-görecek kaygısını yaşamıştım.
Yaprakdan hiç denemedim, siz tecrübenizi aktarırsınız. Sanırım Şenol beyin sayfasındaydı çiçek tohumundan çoğalttığını görselleriyle vermişti.
En kısa zamanda alttan verecek yavrularıyla sizi de sevindirsin temennisiyle...
Hoşçakalın.
Teşekkürler Handan Hanım. Sizin G. bellum'unuzun çiçeklerini ben de heyecanla beklemedeyim:) Sulama konusunda beni onaylamanız içimi daha da rahatlattı. Graptopetalum bellum'un kopan yaprakları şans eseri tam diplerinden kopmuş görünüyor. Umarım çoğalırlar. Şenol Bey'in sayfasına da göz atayım, söylediğiniz çok iyi oldu. Tohumdan yetiştirebildiyse bu bitkiyle ilgili iyice tecrübe edinmiştir. Siz kışı nasıl geçirttiniz? Açık havada korunaklı bir yerde mi kaldı?
Selamlar...
Teşekkürler Handan Hanım. Sizin G. bellum'unuzun çiçeklerini ben de heyecanla beklemedeyim:) Sulama konusunda beni onaylamanız içimi daha da rahatlattı. Graptopetalum bellum'un kopan yaprakları şans eseri tam diplerinden kopmuş görünüyor. Umarım çoğalırlar. Şenol Bey'in sayfasına da göz atayım, söylediğiniz çok iyi oldu. Tohumdan yetiştirebildiyse bu bitkiyle ilgili iyice tecrübe edinmiştir. Siz kışı nasıl geçirttiniz? Açık havada korunaklı bir yerde mi kaldı?
Selamlar...
Kapalı ısıtılmayan, güneye bakan ve bol ışıklı odada kışı geçirdiler. Su konusunda da havalar güneş gördükçe kışın bolca sulamıştım. Hiç problem yaşamadım; tabii geçtiğimiz kışın ne kadar ılık geçtiği de malum.
Çiçeklenir çiçeklenmez fotoğrafını yüklerim.
Sevgiler...
Aeonium Kiwi ya da bilinen şekliyle A. kiwianum
523561
Yalnızca biz ona Aeonium kiwianum diyoruz bu arada :D Muhtemelen bu bitkiyi Türkiye'ye ilk getirip satan kişinin yanlış isimlendirmesi. Avrupa'da A. kiwionium olarak biliniyor. Aslında soyu Atlantik Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları'na dayanan bir güzel :) Aeonium haworthii hibritlerinden, üç renkli Aeonium Kiwi :)
Renklerinin iyice belirginleşmesinin güneşten mi yoksa son zamanlardaki soğuktan mı olduğunu farkedemedim ama çok güzelleştiği kesin :)
Yazın çok sıcak geçtiği yerlerde uyku dönemi yazdır. Daha ılıman iklim kuşaklarında hiç yaz uykusuna yatmayabilir. Yine yazın yıldız şekilli sarı çiçekler açar. Bitki yaş aldıkça gövdesi odunsulaşıp uzar. Rozetlerin yanlarından bolca dallanır.
Yarı gölge yerler yetiştirilmesi için idealdir, çok nemli ve çok sıcak havalardan hoşlanmaz. Dona dayanıklı değildir.
523562
523563
GuneSunar
05-06-2014, 18:35
Offf çok güzelmiş bu yaaa
sumeyra47
07-06-2014, 09:09
Merhaba, sayfanızı beğenerek takip ediyorum. Adını bilmediğim sukulentleri sizin sayenizde öğreniyorum.Detaylı bilgileriniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.
Aeonium kiwianum bende de vardı. Evime gelen bir arkadaşim ben görmeden sökmüş sonradan bak bunuda götürüyorum demişti, bende gönülsüzde olsa tamam götüre bilirsin demiştim. Topraktan söküp almıştı bende kıramadım. Şimdi keşke onu değilde sade yeşilinden alsaydı diye söylenip duruyorum. İki renkli olduğu için çok beğeniyordum neyse artık olan oldu sevgiler..
476135
476136
476137
Benim bu çiçeğim siyah siyah böceklendi. Sizde böyle bir olay yaşadınız mı?
Nasıl kurtuldunuz?
Merhaba, sayfanızı beğenerek takip ediyorum. Adını bilmediğim sukulentleri sizin sayenizde öğreniyorum.Detaylı bilgileriniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.
Aeonium kiwianum bende de vardı. Evime gelen bir arkadaşim ben görmeden sökmüş sonradan bak bunuda götürüyorum demişti, bende gönülsüzde olsa tamam götüre bilirsin demiştim. Topraktan söküp almıştı bende kıramadım. Şimdi keşke onu değilde sade yeşilinden alsaydı diye söylenip duruyorum. İki renkli olduğu için çok beğeniyordum neyse artık olan oldu sevgiler..
Merhaba sevgili sümeyra,
Beğeniniz ve ilginiz için ben teşekkür ederim. Arkadaşınız size kötü bir emirvaki yapmış. Açıkçası ben bu tarz davranan kişileri ayıplıyorum. Halbuki size söylese, siz zaten uygun bir şekilde bir dalını kırıp veya bir süre sonra çoğaltıp kendiniz verirdiniz. Bence siz o arkadaşınıza bir ziyarette bulunun ve emanetimi almaya geldim deyin :D Belki bir daha böyle şeyler yapmaktan vazgeçer. :)
Benim bu çiçeğim siyah siyah böceklendi. Sizde böyle bir olay yaşadınız mı?
Nasıl kurtuldunuz?
Sn. ozlemkaragoz, sorduğunuz bitkiye hiç bir zararlı gelmedi bugüne kadar. Fakat olsaydı, dediğiniz siyah böcekler ne böceğidir bilemiyorum ama elle temizlenemeyecek boyutta bitkiyi sardılarsa ben derhal bir böcek ilacı alıp üstüne fısfıslardım. Bitkiyi kaybetme ihtimaline karşı da çiçeksiz yan dallarından iki üç tane kırıp çeşmenin altında uzun süre yıkayıp ekerdim. Zaten çok kolay köklenen bir bitki, aklınızda olsun.
Uzun süredir beklediğim Frithia pulchra'nın çiçeğini dün açık olarak yakalayabildim. Tam güneş altında açıyor, ışık biraz azaldığında ise tekrar kapatıyor çiçeğini. Geçen hafta sürekli yağmurlu ve kapalı hava sebebiyle açamamıştı. Bu hafta da apartmanımızın dış cephe mantolaması yapıldığı için mecburen içerde durmak zorunda kaldığından çok fazla açık göremedik ama çok dayanıklı bir çiçekmiş, solmadan uzun süredir bekliyor ve fırsat bulduğu gibi hemen açıyor.
523564
523565
523566
Bugün ayrıca moralimi çok bozan bir olay yaşandı. Mantolama yapıldığından evin tüm camları da naylonlarla örtülmüş durumda. Dolayısıyla ev içi de loş hale geldiğinden, çiçekler bozulmasın diye fırsat buldukça güneş almaları için balkona taşıyordum sukulentlerimi. Ustalar balkonda çalışacakları zaman da tekrar içeri alıyordum. Bugün baktım ustanın biri balkona girmiş, sigarasını içip sukulentlerimi inceliyor. Size engel olur alayım içeri dedim, yok yok çok bişey yapmayacağım, zararı olmaz dedi. Ben yine de almaya niyetlendim, bir zarar görürlerse üzülürüm sonra dedim. Usta da genç biriydi, bayaca ilgilendi bitkilerle, ben dikkat ederim uğraşmayın boşuna hiç birşey olmaz diyince eh iyi madem deyiverdim. Zaten ustanın çalışacağı yerden uzakta, alakasız bir köşecikte duruyorlardı. Bırakıverdim işte. :(
Daha üstünden iki dakika geçmedi, lithopsun biri saksıdan çıkmış yerde yatıyor, gözünün içine baktığım Aeonium kiwi kırılmış ve Frithia pulchra'nın kendisi gözükmüyor ama yerde kopuk parmakları yuvarlanıyor! Meğer düşürüp de gazetelerin malzemelerin arasına saklamış onu da o işini bitirip gidene kadar görmeyeyim diye. Ben sana demedim mi alayım bunları diye girdim balkona ama artık iş işten geçmiş, ne desem boş. Zaten aymazlığıma gelip onları orda bırakan da benim, suçun büyüğü bende. :( Başka bir şey söylemeden hepsini toplayıp çıktım ama canım da çok sıkıldı :(
Frithia'nın düşmeden sonraki hali
523567
Bu moral bozukluğuna azıcık da olsa iyi gelen Aloe variegata'nın yavruladığını farketmem oldu. Lava taşlarının arasından başını uzatmış, yeşil yeşil bakıyor.
523568
523569
Bu arada çok şaşırtıcı olarak lithopslarımdan iki tanesi bölünmeye başladı! Bu sene zaten şubat-mart gibi bir kere bölünmüşlerdi. Şimdi bu zamanda tekrar bölünmeye çalışmaları çok acayip geldi bana. Tam sıcak havalar başlarken, sulamayı kesmeli miyim bu durumda? :confused: :confused:
Bölünenlerden biri Lithops julii fulleri brunnea
523570
523571
Yanında bu minik de var. Bu ufaklığın çizgileri daha belirgin, çok şirin buluyorum onu :) Şimdi yanındaki büyük bölünüyor diye sulamayı kesersem bu miniğin de rahatını bozup saksısını ayırmak gerekecek.
523572
Yaşadığınız olay çok sinir bozucu... Büyük geçmiş olsun. Üzülmeyin, tekrar toparlanırlar.
Lithops bölünmeden ziyade çiçek açmaya da hazırlanıyor olabilir.Oluşan yarıktan dikkatli bir şekilde bakın.Tomurcuk kendini belli eder.
Sağolun Handan Hanım. En çok Frithia'ya üzüldüm, hızlı büyüyen bir bitki değil ve ilk etapta kırılmamış gibi gözüken parmakların da aslında en diplerinden kırık olduğunu farkettim. Toplamda 15-16 parmak gitmiş yani, zaten ne kadarcık bir bitki ki :(
Usta da yani sanki iki dakika önce hiçbir şey olmaz diyen kendisi değilmiş gibi, dönüp bir kusura bakmayın bile demedi. Halbuki kazara oldu falan dese, ne bileyim bir üzüntü belirtse daha az sinir bozukluğu yaşardım. Neyse, bu da böyle bir gündü işte.
Sevgili sakdağ, ben de baştan çiçek mi acaba diye umutlandım ama yarıktan yavru lithops gözükmeye başladı. Ne yapacağımı bilemiyorum şu an, sulayıp sulamamak, güneşin altında bırakıp bırakmamak gibi kararsızlıklar içindeyim.
o miniği yeni saksıya almanız gerekirse
Lithops repot in pumice - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=zMxA6hRNEqg)
Teşekkür ederim Yavuz Bey. Videodaki toprak çok kuru, granüllü olduğu için kökler kolayca giriyor içine de benim kullandığım toprakta bu yöntem biraz hunharca olur :D
özlemsoylu
14-06-2014, 16:53
Sağolun Handan Hanım. En çok Frithia'ya üzüldüm, hızlı büyüyen bir bitki değil ve ilk etapta kırılmamış gibi gözüken parmakların da aslında en diplerinden kırık olduğunu farkettim. Toplamda 15-16 parmak gitmiş yani, zaten ne kadarcık bir bitki ki :(
Usta da yani sanki iki dakika önce hiçbir şey olmaz diyen kendisi değilmiş gibi, dönüp bir kusura bakmayın bile demedi. Halbuki kazara oldu falan dese, ne bileyim bir üzüntü belirtse daha az sinir bozukluğu yaşardım. Neyse, bu da böyle bir gündü işte.
Esin hanım çok geçmiş olsun üzülmeyin sizdeki bu çiçek sevgisi eminim o kökü tekrar canlandırır.Ustaya gelecek olursak onu bi ot gibi görmüşdür oysa biz de otun bile ayrı bi değeri var önemsememişdir ...ki çiçek ve çocuk sevgisi olmayan kişide vicdan da olmaz hiç üzülmeyin canınız sağ olsun ...
Artık bekleyeceğiz, hem de uzuuun uzun. Başka yapacak birşey yok, napalım olacağı varmış. Çok sağolun Özlem Hanım...
Çok güzel türleriniz var maşallah. keyfini sürün bu güzelliklerin.
Teşekkür ederim sn. hira, daha güzelleri sizin olsun :)
tarla kuşu
15-06-2014, 21:35
Allahım! Allahım!..... Sukulentleriniz müthiş sevgili Esin.... Çok keyifli bir hobi - mi? Hastalık- mı ? desem :)) Sağlıkla kalın...
Foruma girdiğimde beğeni sayısıyla şaşkınlığa uğradım, çok teşekkür ederim sevgili tarla kuşu :) Beğen tuşuna tıklayan parmaklarınız dert görmesin :D Sukulent sevgisi bende hobi ve hastalık arasında dalgalı bir seyirde devam ediyor. Ara ara kendimi zapt-u rapt altına almaya çalışıyorum ama kontrol edemediğim zamanlar da olmuyor değil. :D Hangimiz böyle değiliz ki, bu sitede toplanmış olmamız da buna bağlı değil mi? ;) Aslında birbirimizin sayfalarında gezindikçe içimizdeki bitki canavarını daha da çok uyandırmış oluyoruz. Böylelikle o canavar da hep aç, hep daha fazlasını ister hale geliyor. :) Aslında ben halimden memnunum da cüzdanlardan duman çıkmıyor değil, laf aramızda :)
Selamlar, sevgiler...
resimsel
16-06-2014, 06:46
Sn.Esin, yukardaki duadan payıma düşeni almak istedim:)) ellerinize sağlık.
Sevgili Esin ,hepsi çok güzeller özelliklede frithia pulchra ilk defa bu kadar ayrıntılı gördüm çok beğendim.siz bu türleri nereden alıyorsunuz??
3 sayfada yeni ekdiğiniz lithopslar için küf ilacı kullandığınızı yazmışsınız bir marka var mı?
Sn.Esin, yukardaki duadan payıma düşeni almak istedim:)) ellerinize sağlık.
:D Sağolun sn. resimsel, sizin de elinize sağlık
Sevgili Esin ,hepsi çok güzeller özelliklede frithia pulchra ilk defa bu kadar ayrıntılı gördüm çok beğendim.siz bu türleri nereden alıyorsunuz??
3 sayfada yeni ekdiğiniz lithopslar için küf ilacı kullandığınızı yazmışsınız bir marka var mı?
Teşekkürler Ritulan, küf için Captan 50 WP kullanıyorum, hem koruyucu hem tedavi edici bir fungusit olduğu için öneririm ama başka marka da kullanabilirsiniz.
Leş kaktüsü çeliklerinin son durumları. Tabi artık çelik olmaktan çıkıp köklendiler, geliştiler, güzelleştiler :) Bir de çiçek açsalar da türlerini netleştirsem çok süper olacak :)
523573
Bu da bir diğer leş kaktüsü türü. Üstü çok yumuşak, tıpkı kadife gibi olduğundan hep sevesim geliyor onu :D Geldiğinden beri boyu uzadı, ucunda yeni büyüyen kısım belli oluyor.
523574
Bir de yanlardan bir aktivite var:) Yeni dal mı yoksa tomurcuk mu bilemedim?
523575
523576
Echeveria Blue Prince çok büyüdü. Yeni alındığındaki hali burada. (http://www.agaclar.net/forum/1262101-post40.htm) Saksısını daha bir ay önce değiştirip bir boy büyütmüştüm ama bu son bir ayda inanılmaz bir atak yaptı. Yeni saksısının içine göreydi fakat şu an saksı görünmez halde. Çiçek de açacağız, bakalım bu yeni hibrit türün çiçeği nasıl olacak :)
523577
Frithia pulchra'da sürprizler bitmiyor. Eyvah düştü kırıldı derken bugün yeni farkettim üç yeni çiçek tomurcuğu daha çıkarıyor. Gönlümü aldı yine :) Bir tane açmak üzere olan vardı, bir de sürekli açanla beraber tam 5 tane çiçeği oldu. :eek: bu kadar küçük bir bitkiden böyle bir performans hiç beklemiyordum :)
Düşme sırasında ilk çiçek de biraz zedelenmişti ama hala açıyor :)
523578
Bu da bir diğer leş kaktüsü türü. Üstü çok yumuşak, tıpkı kadife gibi olduğundan hep sevesim geliyor onu :D Geldiğinden beri boyu uzadı, ucunda yeni büyüyen kısım belli oluyor.
502473
Bir de yanlardan bir aktivite var:) Yeni dal mı yoksa tomurcuk mu bilemedim?
502474
502475
Bu yeni sürgün sevgili Esin:)
Bu yeni sürgün sevgili Esin:)
Yaa çiçek yok yani :( Gerçi üzülsem mi kararsızım, leş kaktüsü çiçekleri huylandırıyor beni :D
YeniGine
16-06-2014, 23:59
Sevgili Esin; Frithia pulchra (Adını bilmiyordum tabi yorumundan kopyaladım) başına gelenleri okuyunca çok üzülmüştüm ve bir üstte de fotoğrafını görmüştüm, kendimce yorum yaptım 'Kesin nazar değmiştir'. Ama maşallah tekrar çiçekleniyor ve sağlıklı görünüyor. Çiçeği harika imiş maşallah!..
Çok cefakar ve vefakar çıktı kendisi :) Türkçe ismi de "Bebek parmakları" sevgili YeniGine. Son fotoğraftaki parmakçıklarının bir kısmı kırık aslında, tam olarak kopmamışlar ama ayrılmak üzereler. Bir umut belki kendini onarır diye üstünde bıraktım. Çok sağlıklı büyüyordu, düşmeden oldukça etkilenecek sandım ama dayanıklıymış. Üstüne birsürü çiçek tomurcuğu da yaptı, üzüntüm uçtu gitti :) Artık nazar boncuğu lazım sanırım:D
Lithops aucampiae ssp. euniceae
523579
523580
Taksonomisi C48-Lithops aucampiae ssp. euniceae v. euniceae
Karakteristik özelliği kenarlarının çok ince kahverengi çizgilerle tıpkı dantel gibi işli olması. Karizmatik :cool:
Kolay kümelenen bir tür. Çiçekleri sarı ve çiçek boyutu 4,5 cm çapa ulaşabiliyor. Doğal habitatında kendisi gibi kırmızımtıl, kahverengi renkli kum ve quartz taşlarının arasında yetişiyor.
523581
Lithops julii fulleri rouxii
523582
Rouxii varyetesine ait 4 çeşit lithops var fakat bendekinin C216- Lithops julii ssp. fulleri v. rouxii olduğunu düşünüyorum.
Rouxii'lerin de özelliği kenarlarının dikişli, teğel geçilmiş gibi gözükmesi :)
Çiçekleri beyaz ve çiçeklenme zamanı yaz ortasından sonbahara doğru, yani erken çiçeklenen bir tür. Ne yazık ki bendeki küçük bir lithops olduğu için ondan bu sene çiçek beklemiyorum.
Bu da kolay kümelenen bir tür, 15 gövdeye kadar çıkan gruplar oluşturabiliyor.
Ayrıca iki yaprak arasındaki yarığı çok derin
523583
523584
Lithops schwantesii
523585
Bu minik arkadaşın taksonomisinde cidden çok zorlandım, hala da emin değilim ama C77-Lithops schwantesii ssp. schwantesii v. schwantesii olduğunu düşünüyorum.
Sarı çiçekli, çiçekleri 2-3,5 cm arası. Sonbaharda açıyor. Gövdesi gri ama üst yüzeyi pembemsi, sarımtrak arası bir renk :)
523586
523587
Lithops olivacea
523588
Taksonomisi C55 - Lithops olivacea v. olivacea.
Çiçeklenme zamanı yaz sonundan sonbaha ortasına kadardır. Çiçekleri uzun süre dayanıklı, sarı renkli ve çapı 4,5 cm'e kadar varan büyüklüktedir.
Bölünme zamanı ise kesinlikle şu sıralar değil! Neden bazı lithopsların şu an bölünmeye çabaladığını hala anlamış değilim. Angay kaktüsten yeni aldığım bu lithops olivacea da bölündüğüne göre zamanını şaşıranların yalnızca bendeki bir-iki lithops olmadığını görmüş oldum. Bölünenleri süreç tamamlanana kadar sulamamaya karar verdim. Umarım bu aşırı geç bölünmeyi sorunsuz atlatabilirler.
523589
Lithops bromfeldii mennelii
523590
523591
Koyu renk kırmızı çizgileri açık krem rengi gövdesiyle çok güzel bir kontrast oluşturuyor.
2,5 - 4,5 cm çapında sarı çiçekleri var. 10 gövdeden oluşan kümeler oluşturabiliyor. Güney Afrika'daki bir nehir kenarından max. 2 km'ye kadar uzaklıkta olan yerlerde bulunuyormuş. Tabi ki bu durum ona diğer lithopslardan daha fazla su vereceğim anlamına gelmiyor :)
523592
Sevgili Seabert,
29. mesajdaki L. olivacea'yı maalesef kaybettim. Toprağında keçi gübresi varmış ve sanırım çok yanmış gübre de değilmiş. Ben farketmemiştim, bir gün aniden çöktüğünü görünce topraktan çıkardım. Toprağın altında kalan kısımdan mantar enfeksiyonu başlamıştı ve iş işten çoktan geçmişti. Tekrar L. olivacea'yı satışta görünce aldım fakat bu sefer de bölünmede aşırı geç kalmış bir adet geldi, tıpkı sizdeki gibi. Ya yanlış zamanda sulanmasından ya da yeterli güneş görmemesinden kaynaklı bu halde olabilir.
Şu an bölünme aşamasında olduğu için doğrusu sulamamak. Fakat zaman çok yanlış olduğu için biraz elle bölünmeye yardım ederek, biraz da çok güneşten koruyarak bu dönemi atlattırmayı düşünüyorum. Bölünme bitene kadar sulamaktan kaçının fakat hava çok sıcak olduğu için çok buruşursa biraz su dökülebilir.
Bu bölünmenin nasıl olacağını deneyip göreceğiz artık.
Mesajınızın benim açımdan hiçbir sakıncası yok, kalabilir, fakat siz bilirsiniz :)
Seabert74
19-06-2014, 08:55
Bu sabah kontrol ettiğimde gövdenin yanlarının burustugunu gördüm ve suladım..
Bakalım artık ne olacak..
Gelişmeleri paylaşmaya devam edin lütfen, takipteyim :)
teşekkürler
Sevgili Esin , merhaba
Yeni aldığınız lithopslar çok güzeller renkleri de çok canlı .bi an benim olsunlar istedim :) küçük demişsiniz kaç cm ler.
Çapları 2-3 cm arası değişiyor. Aslında son lithopslarımdan ben o kadar memnun değilim. İnternet üzerinden alışveriş yapmanın zararları :mad:
Şu bölünmesi zamanı geç kalmış olandan dolayı mı?olivacea çok güzel görünüyor ama bu gecikme zararlı mı ?bendede bir tane var bu şekilde ne yapacağımı bilmediğim ama sizinkinin alt yapraklar canlı duruyor.
...Artık nazar boncuğu lazım sanırım:D
Aman diyeyim, nazar boncuğu olayına girmeyin tecrübe konuşuyor :D Sonra bütün saksılarınıza nazar boncuğu almanız gerekiyor, surat asan bitkilere üzülmeniz ve sonrasında nazar boncuğu istediğini fark etmeniz ise ayrı bir sinir harbi...
Sevgili Esin; Bizler için üşenmeden, sıkılmadan o kadar güzel bilgiler veriyorsunuz ki bunun için size çok teşekkür ederim, bitkilerinizin güzelliği ise zaten tartışılmaz. :)
Rica ederim Sn. lusoari, ben zevk alıyorum her bitki hakkında kısa kısa notlar düşmekten, başkalarına faydası dokunuyorsa bu da ekstra mutluluk benim için. Çok sağolun beğenileriniz için.
@ Ritulan,
Bölünmenin geç kalması dolayısıyla lithops ölmez elbette ama bunu bir gelişim bozukluğu göstergesi gibi düşünebiliriz. Şu an bölünen lithops için büyüme dönemi geçmiş ve yavru lithopslar çok büyüyemeden yaz dönemine girmiş olacaklar, sıkıntı burda.
Ben de lithops olivacea'ya biraz yardım ettim. Eski yapraklarını iki yana çekmek suretiyle ayırabilirsiniz, bir bakarsınız içinden ikinci bir yavru size sürpriz yapar ;)
523594
523595
Sevgili Esin
bir tasla iki kus vurmak diye buna diyorlar sanirim:) 2 lithopsunuz olmus
Esin hanım ben görmeyeli ne güzel değişiklikler olmuş bitkilerinizde büyüyenler yeni gelenler, hepsi harika.
Yeni lithopslarınıza bayıldım, bir sürü bitkiye bakıyorum ama bir şu lithopsların dilinden anlamıyorum, okadar çok öldürdüm ki artık almaya korkuyorum.
Yeni bitkilerinizi güle güle büyütün.
Sevgiler...
Senin yavrucaklar bayaca büyüdüler, hepsi tuttu, hiç fire yok :) Çölde yetişen lithopsları kendi iklimlerine hiç benzemeyen, bol nemli iklime getirip yaşatmak zor hakikaten. Toprağını özel ayarla, havalandırmasını yap, ilacını ver mantardan kolla falan derken baya uğraştırıyorlar beni de. Bazen de çok güneşten yanacaklar mı korkusunu yaşatıyorlar bana ama tüm bunlara rağmen lithopsları çok sevdiğim için hepsine razıyım ;) Tabi sen bilirsin yine de ama bence bir kez daha denemeni hak edecek kadar güzeller, bakımı konusunda aklına takılan olursa ben yardımcı olabilirim. :)
Bu güzel Lithops karasmontana "Top Red" saksısını görünce dayanamayıp aldım :)
523596
523597
Her ne kadar yanyana bonibon şekerleri gibi dursalar da bu kadar sıkışık kalmalarına izin veremezdim tabi :) Zaten kökleri de bir an önce torftan kurtarmak gerekliydi. Yeni saksılara ekmenin inanılmaz zorlayıcı olduğunu söylemem gerek. Köklere çok zarar vermeden ayırmak için bol bol suladım. Fakat torf tamamen kuruyup kökler tarafından da bayaca sıkıştırıldığı için onca su toprağın üst bir santimlik kısmına bile işleyememişti. Yaklaşık yarım saat su içinde bekletmeme rağmen torf resmen su geçirmez hale geldiğinden yüzeyden bir iki milimlik yer dışında hiç ıslanmadı. Dolayısıyla bu minik lithopsların daha önce sulanmış olsalar dahi çok çok uzun süreler hiç susuz kaldıklarını anladım. O yüzden yeni yerlerine ektiğim gibi hepsini suladım.
Sonunda rahat bir nefes alan lithopsçuklar :)
523598
Susuzlukları yan kısımların buruşmasından ve üstlerinin çukurlaşmasından da açıkça belli.
523599
Birkaçına yakından bakalım.
523600
523601
Top redlerin arasına karışmış sağ üst köşede tahminen Lithops gracilidelineata olabileceğini düşündüğüm bir minikle orta kısımda solda Lithops salicola veya villetii olabilecek bir minik de var. ;)
523602
Pleiospilos nelii "Royal Flush"
523603
523604
P. nelii Royal Flush bahçe orjinli bir P. nelii kültivarı. Hem kendi rengiyle hem de ortası beyaz fuşya renkli çiçekleriyle birçok sukulentseverin gözdesi bir bitki :)
Kök gelişimi için uygun olmayan minik saksısından çıkarılıp biraz daha derin saksıya yer değişimi yaptım ona da. Henüz bebek olduklarından şimdilik bu boy yeterli fakat biraz daha büyüdüklerinde saksılarının da derinleşmesi lazım.
523605
Kalanchoe tomentosa
Bu sevimli bitki Madagascar Adası'nın endemik bitkilerinden. Panda bitkisi, kadife yapraklı kalanşo, kedi kulağı, beyaz leydi ona verilen isimlerden bazıları ;)
523606
Doğal habitatında granit kayalarının üstünde yetişiyor. Gövdesi ve yaprakları tamamen beyaz tüylerle kaplı, yumuşacık, peluş ayıcık kıvamında bir bitki kendisi :p Bu beyaz tüylerin işlevi çok aslında. Bitkiyi rüzgardan ve sıcaktan koruyup su kaybını çok azaltıyorlar. Ayrıca onu yemeye çalışacak hayvanlar için de tüyler caydırıcı rol oynuyor. Yaprak kenarlarının kırmızı noktalarla çevrili olması da insanlar üzerinde tam tersi bir etki yapıyor tabii :D
523609
523607
Saksıda 35-40 cm civarında boylanabilen bu tür aslında doğada 1 metreye ulaşabiliyormuş. Gövdesi gibi tüylü, çan şeklinde, beyaz renkli ve yapraklarının uçları kırmızı çok güzel çiçekler açıyor.
523608
10 dereceye kadar dayanıklı, dolayısıyla ülkemizde kışı içerde geçirtmek gerekiyor. Yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmeli çünkü yaprakların tüylü yapısı suyun kurumasını engelliyor ve uzun süre ıslak kalan yaprak çürümeye çok yatkın oluyor. Bir önemli nokta daha, unlu bitler bu bitkiyi seviyor! Üstelik beyaz tüyler unlu bitin farkedilmesini çok zorlaştırıyor, bu yüzden çok dikkat edilmesi gereken bir bitki.
523610
Sevgili Esin ,hepsi çok güzeller bayıldım.top red den bende aldım.çok güzel saksılamışsın,üstlerine lava taşı koymuşsun dere kumundan daha mı iyidir yoksa aynı mı?
Sizi takipteyim :)
Teşekkürler sevgili Ritulan,
Lav taşı çok daha iri parçalı olması sebebiyle toprağa ve dolayısıyla lithopsun dip kısmına daha fazla hava aldırıyor. Dere kumu da suyu çok iyi süzdürüyor ama daha uzun süreler ıslak kalıyor ve daha boğucu. O yüzden ben lav taşını tercih ediyorum.
Haworthia limifolia var. striata "Spider White"
523611
523612
Muntazam beyaz çizgileriyle Haworthia'ların en süslü, en göz alıcı türlerinden biri. :cool:
Dipten yavru vererek çoğalıyor. -5 derecelere kadar soğuğa dayanıklı. Yazınsa yarı gölge yerleri tercih ediyor fakat gün içersinde zaman zaman tam güneş altında kalmayı da tolere edebilir. Tüm Haworthia'lar gibi büyüme dönemi kış, çok sıcak havalarda uyku moduna geçiyor. Yaz boyu toprağı hafif nemli tutulmalı, fazla su kök çürümesine sebep oluyor. Kışın ise don olmadığı müddetçe toprağı kurudukça sulanmalı.
523613
523614
Bu güzelin ismini hala bulmuş değilim. Günden güne güzelleşip büyüdü ve şu an tam rengini de almış durumda. Önceki hali burada 2. ve 3. fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/1281476-post126.htm)
523615
Dipten yavrular da verdi.
523616
523617
523618
Yine mi bu demeyin, napiyim çok güzel açtı. :D Paylaşmadan edemeyeceğim. Artık favorilerimden olduğu iyice belli olan Frithia pulchra :cool:
523619
523620
523621
523622
523623
Çok güzel görünüyor. Hızlı büyüse bari. :D
Belki bize de bir yavrucak düşer.
Esin hanım, yine mi bu demiyoruz siz paylaşın lütfen .sizden gördüm frithia pulchra dan bende aldım:) o gözenekli yapraklara bayıldım sizinki çok güzel çiçek açıyor ,frithia güneşi seviyor mu? Sulaması nasıl yapılıyor?
Çok güzel görünüyor. Hızlı büyüse bari. :D
Belki bize de bir yavrucak düşer.
Aslında kırılmayaydı şu an daha büyük olacaktı. Yavaş büyüyor ama ileri doğru ayarlamaya çalışırım sn. h_dogan :)
Esin hanım, yine mi bu demiyoruz siz paylaşın lütfen .sizden gördüm frithia pulchra dan bende aldım:) o gözenekli yapraklara bayıldım sizinki çok güzel çiçek açıyor ,frithia güneşi seviyor mu? Sulaması nasıl yapılıyor?
Teşekkürler sevgili Ritulan :) Sizinki de açar, bol bol güneş alacağı bir yere koyun, güneşi çok seviyor. Direk güneş ışığı almadığı müddetçe tomurcuğunu bile açmıyor. Toprak gereksinimi ve sulaması lithopslara benzer ama biraz daha sık suluyorum. Yapraklarını hafifçe yoklayın, jelibon kıvamına gelmişse sulayabilirsiniz. :D Suladıktan sonra hepsi sert ve gergin oluyorlar.
O yapraklar yok mu .jelibon yapraklar : D.ilk onlara bayıldım zaten sizin sayfanızdan eşime gösterdim almadan önce bitkilerle arası olmayan eşim bile çok beğendi:)
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım .çok teşekkür ediyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.