PDA

View Full Version : -Esin- / sukulentlerim

Sayfalar : 1 [2]

YeniGine
30-06-2014, 23:31
Sevgili Esin maşallah maşallah Frithia hem kendisi güzel çiçeğiyle birlikte daha da bir güzel... Ellerine sağlık.
Hiç öyle de düşünme 'yine mi' diyebileceğimizi. Yine yine her daim zevkle.

-Esin-
01-07-2014, 00:03
Sevgili YeniGine, yüreklendirici sözler için çok teşekkürler. Farkettim de son zamanlarda sık sık Frithia'dan bahsetmişim, insanları bıktırıyor muyum diye endişelenmedim değil :) Sağolasın beğenin için :)

lusoari
01-07-2014, 10:53
Sevgili Esin sıkmak ne kelime bu görselleri hepimiz seviyoruz. Büyük bir zevkle okuyup, öğreniyoruz hem de gözümüz, gönlümüz açılıyor. :D

Seabert74
01-07-2014, 12:13
Sevgili Esin,
Zamansız bölünen lithopsunuzun son durumunu merak ettim ben..
Bölünmesine yardımcı olmanızı "suni sancı vererek dogum yaptırmaya" benzetmiştim de :)

-Esin-
01-07-2014, 13:19
Sevgili Seabert, benzetmeniz çok güzel olmuş ama umarım o kadar acılı bir durum olmamıştır zavallı lithopsçuk için :D Pek bir değişiklik yok. Biraz çirkin bebekler doğurdu kendisi, eski yapraklardan kurtulmaya çalışan yavrular biraz fazla uzamışlar. Bu nemli yaz günlerinde toprağa gömmek de istemediğimden ikiz kulelere benzer bir görüntü yok değil :D Henüz eski yapraklar da kurumadı. Sağ salim atlatabilirse bu süreci, yapraklar tamamen kuruyunca yana genişleme de başlar ve görüntü düzelir diye umuyorum.

Sizinkinin durumu nedir?

Seabert74
01-07-2014, 14:45
Yaklaşık 20 günlük değişimi bu benimkinin de..
Henüz hiç değişim olmamış gibi görüyordum ama, fotograflara bakınca değişimi farkettim..
Sizin paylaşımınızdan sonra ben de benimkine minicik bir "suni sancı" verdim ve kenarını pırtlattım (uygun kelimeyi bulamadım) !!
Aldıktan 3 gün sonra bir kez sulamıştım, durumunu o zaman tam kavrayamamıştım ama, artık su vermiyorum :)
Benim ilk dogumum olacak, onun için size sorayım ;
İkiz mi geliyor sizce ???

-Esin-
01-07-2014, 17:00
Evet evet ikiz geliyor :D Yavrular bir an önce aydınlığa çıkmak için yarışta, diğer taraftan da biraz suni sancı verirseniz nur topu gibi doğacaklar :D

-Esin-
05-07-2014, 16:57
Echeveria glauca

O belki de echeveriaların en çok bilineni ve en hızlı büyüyeni :) Şimdiye kadar hakkında yazmadığımı farkettim ve bence bir sukulent sayfası E. glauca'sız asla kalmamalı ;)

Sevgili musbet'in gönderdiği yavru E. glauca şimdiden oldukça büyüdü ve saksısını doldurdu. Yakında yeni ve büyük bir saksıya geçecek ve eminim ki kısa sürede boyutu ikiye katlanacak.;)

523626

Glauca latince mavi anlamına geliyor. İsmiyle uyumlu olarak diğer echeverialardan çok farklı, mavimsi bir renk tonuna sahip olan E. glauca'nın rozet çapı 30 cm'i bulabiliyor. Yaşlandıkça boyu da uzamaya başlayan E. glauca, birsürü yavru vererek güzel bir küme oluşturabilmesiyle meşhur :)
İlkbahar sonundan yaz ortasına kadar çiçeklenebilir ve çiçekleri pembe-sarı renkli, çiçeklerin sap kısmına doğru turuncu tonlarda.

-10 dereceye kadar dayanıklı ama form bozukluğu yaşanmaması için don görmemesi tercih edilir.

523627

-Esin-
05-07-2014, 17:05
Adromischus rupicola çiçek açmaya niyetlendi ama korkuyorum çiçekten sonra ölürse diye :rolleyes: Hele bir açsın da o çiçekler gidecek mecburen :D

523628

523629

523630

-Esin-
05-07-2014, 17:15
Bugün bazı sukulentleri bir saksıda topladım. Hem yer tasarrufu olmuş oldu hem de daha göz okşayıcı bir görünüm çıktı ortaya ;)

523631

523632

523633

523634

523635

-Esin-
05-07-2014, 17:36
Aranjmandan birkaç poz daha

523636

523637

523638

523639

523640

-Esin-
05-07-2014, 17:53
Kalanchoe daigremontiana

523641

Çoğalma konusunda inanılmaz derecede başarılı bir bitki. Her yaprağının üstünde küçük küçük yavruları, her an toprağa düşüp köklenmeye hazır vaziyette bekliyorlar. Bu yüzden ona binlerin anası, hatta daha uygun bir ifadeyle milyonların anası da deniliyor :D

523642

-5 dereceye kadar dayanıklı. Kırmızı, çan şeklinde, uzun bir dal üstünde şemsiyeye benzer öbekler halinde açtığı çiçekleri var. Çiçeklenmesi için yazı dışarda geçirmesi ve kışın 10 derecenin altında soğuklanmış olması gerekiyor. Toprak seçmiyor, taşların üzeri dahil her yerde büyüyebiliyor! Yeter ki kökleri çok sulu çamurlu yerde beklemesin, onun için başka koşullar çok da sorun değil. :D Tam güneş ve yarı gölgede ideal gelişim gösteriyor.

Bu karizmatik bitki tam bir üreme ustası. Her tarafa dağıttığı binlerce yavrusundan ürediği yetmiyormuş gibi, gövdesinden, yaprağından, solmuş çiçeklerinden, döktüğü tohumlardan kısacası her bir parçasından hızla üreyebiliyor. Bu özelliği yüzünden Avustralya'da bir numaralı işgalci tür ilan edilmiş durumda ve 10 yıldır bu bitkiyi toplayıp imha etmelerine rağmen bitki yayılımını azaltmış bile değiller :eek: O açıdan aynı zamanda korkutucu da bir bitki kendisi :D Aranjman saksımı ele geçirmemesi için arada düşen yavru kontrolü yapmam lazım sanırım :rolleyes:

523643

523644

523645

-Esin-
05-07-2014, 17:59
Kalanchoe delagoensis

Bu bitki de K. daigremontiana'nın kardeşi bir bitki. O da yaprak uçlarında yavrular oluşturduğu için binlerin anası olarak anılıyor. Diğer bir adı da avize bitkisi.

523646

Yaprakları uzun silindirik bir şekilde ve yalnızca uç kısmından yavru üretiyor. K. daigremontiana gibi tırtıklı yaprakları yok. Büyüme hızı da görece biraz daha yavaş. Fakat bunların dışında tüm özellikleri aynı diyebiliriz :)

Fotoğraftaki henüz küçük bir fidan. Büyüdükçe yaprakları siyah çizgilerle süslenmiş olacak.

523647

akçabardak
05-07-2014, 18:34
Sevgili -Esin- ellerine sağlık aranjmanlar çok güzel olmuş, hepsi de çok harika bitkiler, güle güle sevgiyle büyüt hepsini.

-Esin-
05-07-2014, 19:23
Teşekkür ederim sevgili akçabardak :)

Ritulan
05-07-2014, 23:02
Esin hanım, elinize sağlık çok güzel olmuşlar çok beğendim özellikle siyah yapraklı adını bilmediğim:) gerçekten sizin sayfanızda ne görsem beğeniyor benimde olsun istiyorum,tabi bunda sukulentlerinizin güzel olması ve güzel fotograflamanızın etkisi büyük.sizin sayfanızda görmüştüm ilk defa titanopsisleri,zenfideden sipariş verdim benimkilerde geldi ama sizinkiler daha güzeldi :)

yalper
06-07-2014, 02:19
bende zenfideden fındık ve çam kokulu ıtır fideleri sipariş ettim, kargoyla fide sağlıklı ulaşıyor mu diye merak ediyordum, gelenlerde bir iki ince dal ve çiçekler sıkışmadan dolayı zarar görse de kısa zamanda toparlar kendisini heralde. ama yine de ne kadar olsa gözle görüp seçmek gibisi yok, ne geleceği sürpriz oluyor.

-Esin-
06-07-2014, 11:43
Esin hanım, elinize sağlık çok güzel olmuşlar çok beğendim özellikle siyah yapraklı adını bilmediğim:) gerçekten sizin sayfanızda ne görsem beğeniyor benimde olsun istiyorum,tabi bunda sukulentlerinizin güzel olması ve güzel fotograflamanızın etkisi büyük.sizin sayfanızda görmüştüm ilk defa titanopsisleri,zenfideden sipariş verdim benimkilerde geldi ama sizinkiler daha güzeldi :)

Teşekkür ederim sevgili Ritulan. Ben de zaman zaman sukulent sayfalarında gezerken daha önce dikkatimi çekmemiş bir bitkinin çok sağlıklı ve güzel gelişmiş fotoğraflarını görünce çok beğenip kısa zamanda edinmeye çalışıyorum;) Hepimize oluyor bence bu durum. :)

Titanopsisler güneşte durdukça renkleri güzelleşiyor. Size gelenler hangi türler? Fotoğrafları yayınlayın da bir bakalım isterseniz :)

Siyah renkli olan Echeveria affinis "Black Knight" bu arada.

-Esin-
06-07-2014, 11:44
bende zenfideden fındık ve çam kokulu ıtır fideleri sipariş ettim, kargoyla fide sağlıklı ulaşıyor mu diye merak ediyordum, gelenlerde bir iki ince dal ve çiçekler sıkışmadan dolayı zarar görse de kısa zamanda toparlar kendisini heralde. ama yine de ne kadar olsa gözle görüp seçmek gibisi yok, ne geleceği sürpriz oluyor.

Bana zenfideden gelen kargo çok güzel paketlenmişti ama kargoda her zaman zarar olabilir tabii. Size kesinlikle katılıyorum, görerek almak gibisi yok ama o da her zaman mümkün olmuyor :(

Ritulan
06-07-2014, 13:16
Teşekkür ederim sevgili Ritulan. Ben de zaman zaman sukulent sayfalarında gezerken daha önce dikkatimi çekmemiş bir bitkinin çok sağlıklı ve güzel gelişmiş fotoğraflarını görünce çok beğenip kısa zamanda edinmeye çalışıyorum;) Hepimize oluyor bence bu durum. :)

Titanopsisler güneşte durdukça renkleri güzelleşiyor. Size gelenler hangi türler? Fotoğrafları yayınlayın da bir bakalım isterseniz :)

Siyah renkli olan Echeveria affinis "Black Knight" bu arada.

Sevgili Esin,iyiki sayfanızda görmüşüm diyorum itiraf etmek gerekirse titanopsisler içinde hugo ydu sanırım çok beğenmiştim ve gelmeme ihtimaline karşı 6 tane sipariş ettim meğer ellerinde 3 tür titanopsis varmış sağlık olsun fazla titanopsisten zarar gelmez diye düşünüyorum :D523648

Ritulan
06-07-2014, 13:20
Güneş görmeleri gerekiyor sanırım .sizin sayfanızda okumuştum yazın su vermiyoruz doğru değil mi ?523649

Ritulan
06-07-2014, 13:24
Bendekiler çok küçük 5,5 cm lik saksıdalar fotografda yakın çektim.saksı değişimini de yapıp göndermişler.zenfide sağolsun.ben çok memnun kaldım.523650

-Esin-
06-07-2014, 18:54
İlki Hugo schlehteri, diğer ikisi de calcerea'nın farklı varyeteleri olması lazım. Sulama konusunda titanopsislerde bir karmaşa var. Doğada bazı türler kış yağmurları bazıları da yaz yağmurları alan bölgelerde. Büyüme dönemleri de bu yağmurlu zamanlarda oluyor. Hugo-schlechteri normalde kışın sulanıp yazın dinlendirilen, calcerea ise tam tersi yazın sulanıp kışın dinlendirilen türden. Fakat zannedersem farklı iklim koşullarına uyum gösterebiliyorlar. Benimkilerin hepsi şu an büyüme döneminde, o yüzden sulamayı sürdürüyorum. Hugo schlechteri de yaz sulama rejimine uyum sağlamış gözüküyor.

Ritulan
07-07-2014, 00:19
Bendekiler sulanmamıştı sizce sulamalımıyım?

-Esin-
07-07-2014, 01:30
Evet sulamalısınız yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyorlar, şu an büyüme zamanları

yalper
07-07-2014, 22:38
titanopsisi tohumdan yetiştirmeye karar verdim, forumda bir başlıkta da gördüm, lithopslardan 4-5 kat çabuk yetişiyorlar anlaşıldığı kadarıyla. bakalım tohumları bekliyorum birkaç güne gelir sanırım

aloinopsis ler alıştılar ve büyüyorlar görüntü olarak oldukça benzerler daha önce ismini belirleme amacıyla yazmıştık

-Esin-
08-07-2014, 02:33
Titanopsis başlığında tohumdan titanopsis yetiştiren üye çok başarılı olmuş gerçekten. Benim titanopsis tohumlarım çıkmadı ne yazık ki. Yeni çimlenen lithopsların olduğu yere ekmiştim, büyük ihtimal streçle kapatamadığımdan yeterli nem olmadı ve çimlenemediler. Bazı çimlenenler olmuş olsa bile ilk aşamada lithopslardan görüntü bakımından ayrılmıyorlar ve o ara musallat olan küften de bazı yeni çimlenenleri kaybetmiştim. Velhasılı kelam, başarılı bir deneme olmadı. Siz de çimlendirme serüveninizi aşama aşama paylaşmayı düşünürseniz güzel olur, takip etmek isterim şahsen.

Aloinopsiste tohumlar vardı galiba, onları ektiniz mi?

-Esin-
08-07-2014, 19:03
Şaşılası bir tesadüf, tam da dün akşam titanopsisler çıkmadı demiştim ama içlerinden bir tohum beni yalancı çıkardı. Sırf bu anı kollamış, çıkmadılar dememi beklermiş gibi :p

Bugün bebek lithopsları sularken sayıda bir fazlalık farkettim ve çok şaşırdım. İnceleyince bir minik titanopsisin dalga geçer gibi bana baktığını gördüm :D

3-4 gün önce saksının yerini değiştirip gölgeli bir yere almıştım. Çimlenmeyi tetikleyen bu oldu sanırım :)

523651

yalper
08-07-2014, 19:43
kaç tohum ekmiştiniz, ne zaman ekmiştiniz, ben mi kaçırdım yoksa tohumdan yetiştirme ile ilgili entrylerinizi :)

-Esin-
08-07-2014, 21:48
Paniğe mahal yok, ben açıklayayım :) Sadece bir cümle bir not düşmüştüm sanırım, kaçırmış olabilirsiniz. Tohumları ekeli baya oldu aslında, iki ay geçmiştir üstünden. Aldığım titanopsisin üstünde tohum kesesi vardı. İçinde az miktarda tohum kalmıştı, 15 civarı falan. Ben de o sırada onlara yeni saksı hazırlamaya üşendiğimden lithops kreşine (:p) serpiştirmiştim tohumları.

Ne kadar harika değil mi çimlenmek için bunca zaman uygun koşulları beklemiş olması ;)

yalper
08-07-2014, 23:06
oldukça sakinim sanırım :)
bende 2 ay önce kolyos ve çörek otu ekmiştim. kolyoslar hemen çıktı, ama çörekotları yeni çimleniyor :) deneme amaçlı kolay çimlenen bitkilerden seçmiştim lithopsları kotarabilir miyim diye :) sanırım artık zorunu denemenin zamanı geldi, yoksa mevsim geçecek

-Esin-
08-07-2014, 23:11
Kolyoz gibi hızlı çimleniyorlar da bir türlü büyümek bilmiyorlar. Spreyin elinizden düş(e)meyeceği günlere doğru yol alıyorsunuz sayın yalper, benden söylemesi :)

-Esin-
09-07-2014, 09:03
Adromischus rupicola'nın çiçeklerini merak edenlere :)

523652

523653

523654

523655

523656

-Esin-
09-07-2014, 09:10
Crassula capitella thyrsiflora da açıyor. Daha önce ilginç bir şekilde uzadığından bahsetmiştim ve bu uzamanın çiçeklenme dönemine girdiği için olduğu anlaşılmıştı.

Şu anki görüntüsü biraz dağınık olsa da çok narin bir güzellik :)

Minik çiçeklerinin çok da hoş olmayan ama iyice yaklaşıp koklamadıkça duyulmayan bir kokusu var.

523657

523658

523659

523660

523661

-Esin-
10-07-2014, 21:42
Güneşten kıpkırmızı olan Aeonium Kiwi

523662

-Esin-
10-07-2014, 21:44
Echeveria globulosadan pozlar :)

523663

523664

523665

523666

-Esin-
14-08-2014, 11:54
Bir süredir sayfayı boşlamıştım, bu yaz çok iyi geçmiyor. Bitkilerim de çok mutlu değil, kırmızı örümcekle savaş halindeyiz. Neyseki onlar daha çok otsu tek yıllık bitkilere saldırıyorlar da sukulentlere pek bulaşmıyorlar. Havaların çok sıcak olmasından dolayı sukulentlerin de genel olarak büyüme hızları minimum seviyede. Fakat aralarında bir tanesi var ki çok çalışıyor, aynı anda hem yavrular verip hem çiçek açmaya çalışıyor. Bir tane çiçek sapı yetmiyor, arka arkaya üç tane daha yetiştirmeye çalışıyor. Karşınızda Echeveria Blue Prince ;)

523671

523667

523668

523669

523670

-Esin-
14-08-2014, 11:57
Tacitus bellus oldukça yavaş büyüyor ama keyfi yerinde. Yapraklarından üretmeyi de başardığım için mutluyum :)

523672

523673

-Esin-
14-08-2014, 12:28
Graptopetalum superbum

Bu sukulentim ilk kez görücüye çıkıyor :) Bir süredir bende ama ilk alındığı zaman beklediğimden çok küçük boyutta gelmesi sebebiyle beni biraz hayal kırıklığına uğratmıştı. Geçen zaman içinde biraz gelişim göstererek güzelleşti.

Graptopetalum pentandrum ssp. superbum olarak bilinse de daha sonraları pentandrum'un alt türü olmaktan çıkıp G. superbum adıyla tür statüsüne yükseltildi. Graptopetalum superbum "Güzel Graptopetalum" anlamına geliyor. Yaprak sıralamasının kompakt olması, gümüşi rengi gerçekten de onu çok güzel gösteriyor. Tam güneş altında yetiştirildiğinde lila bir renge bürünecektir diye düşünüyorum.

523674

lusoari
14-08-2014, 12:46
Ellerine sağlık ve kocaman bir maşallah, ne iyi ettinde bu güzellikleri bizlerle paylaştın gerçektende özlemişiz. :D

maya
14-08-2014, 12:57
Çok güzeller çoookkk :)

Ritulan
14-08-2014, 13:17
Esin hanım ellerinize sağlık çok güzeller :) arayı baya açmıştınız ama nedenini duyunca hak verdim.arada böyle foto yayınlayın bizde bakalım aaa bundan bende istiyorum diyelim :)

-Esin-
14-08-2014, 13:43
Teşekkür ederim hepinize:) Sıcak havalar, tatil falan derken ara biraz açıldı ama ileriki günlerde telafi etmeye çalışırız. Sukulent sevgisini sizlere de bulaştırabiliyorsam ne güzel, ne kadar çok kişi bu hobiyle ilgilenmeye başlarsa hepimiz için o kadar iyi diye düşünüyorum ;) Sevgiler...

-Esin-
14-08-2014, 21:39
Bu arada daha önce haklarında bilgi girmediğim minikleri sizlerle paylaşayım. İlk geldiklerinde minik birer çeliktiler. Artık hem biraz büyüdüler hem de tür adları belli oldu.

Crassula mesembryanthemoides

Beyaz tüylü, minik, şirin bir bitki. Sonbaharın sonuna doğru sarı renkte çiçekler açıyormuş. Büyüme zamanı ilk ve son bahar. Yazın uykuda. Dallanmaya meyilli. Bol güneşi seviyor, dona dayanıksız.

523675

523678

523677

523676

yağmur
14-08-2014, 21:43
O Blue Prince'e hayran kaldım!!!

-Esin-
14-08-2014, 21:54
Lenophyllum guttatum

Çilli güzelimiz :) İsmi konusunda baya uğraştırdı beni. Anavatanı Teksas ve kuzey Meksika olan bu minik çok yavaş büyüyen bir bitki. Zaten 10-15 cm yüksekliğinde oluyormuş en fazla. Yaprakları çok sert ve kırmızı beneklerle süslü. Kayaların arasında nerdeyse hiç topraksız yerlerde bile büyüyüp küçük kümeler oluşturabiliyor. Uzun bir sap üstünde açtığı sarı çiçekleri var.

523679

523680

523681

-Esin-
14-08-2014, 23:53
O Blue Prince'e hayran kaldım!!!

Teşekkürler sevgili yağmur, Blue Prince yerini sevdi ve şu an çok aktif bir dönemde. Hızlı büyüyen bir tür, ilk aldığımda şöyleydi. (http://www.agaclar.net/forum/1262101-post40.htm) Şu an boyutu onun 4 katına çıkmış durumda ;)

Ritulan
15-08-2014, 11:00
Esin hanım bu guttatum U çok beğendim.çok güzelmiş sanırım bunu daha önce fotograflamamıştınız.nerden aldınız? :)

-Esin-
15-08-2014, 11:19
Sevgili Ritulan, L. guttatum forumdan bir arkadaşın hediyesiydi. Ben satışta göremedim hiç bu bitkiyi ama belki angay kaktüste vardır, oraya sorabilirsiniz. Birazcık büyük olsa ben göndereyim diyeceğim de zaten ceviz kadar bişey :)

april_burcu
15-08-2014, 11:25
bugün sukulentlerim kargoyla geldi. Bayaca zayiat var. Alt türlerini bilmediğim bir pachyphytum ve bir sedum(büyük ihtimalle rubrotinctum veya sedum pachyphyllum) yaprakları dalları var şu an elimde. Bunlardan yavru elde etmek için toprağa ne şekilde bırakmamı, ne kadar sulamamı önerirsiniz? Forumda bazı yerlerde öylece toprak üstünde bırakılanlar da var, yan bir şekilde toprağa hafif gömülmüş olanlar da. Ancak bu yöntemler her tür için yapılabilir mi? Bu konuda deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var:o

476569

esin hanım merhaba konu biraz eskimiş ama genede sormak istedim sukulent çeliklerini nerden sipariş ettiniz.

-Esin-
15-08-2014, 11:42
Merhaba april burcu, sorduğunuz mesajdakiler çelik olarak sipariş edilmiş değillerdi, saksıda köklü bitki olarak almıştım ama yaprakları kargoda kırılmıştı. Reklam olmaması açısından aldığım yeri özelden size yazayım, önerdiğim bir yer değil zira :)

Sonradan gelen edit: Siz özel mesaj seçeneğini kapatmış olduğunuzdan yazamıyorum fakat sukulent temini için bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-alinacak-mekanlar-seralar-etkinlikler/22743.htm) göz atabilirsiniz.

april_burcu
15-08-2014, 11:57
merhaba april burcu, sorduğunuz mesajdakiler çelik olarak sipariş edilmiş değillerdi, saksıda köklü bitki olarak almıştım ama yaprakları kargoda kırılmıştı. Reklam olmaması açısından aldığım yeri özelden size yazayım, önerdiğim bir yer değil zira :)

sonradan gelen edit: Siz özel mesaj seçeneğini kapatmış olduğunuzdan yazamıyorum fakat sukulent temini için bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-alinacak-mekanlar-seralar-etkinlikler/22743.htm) göz atabilirsiniz.

esin hanım size yazdıktan sonra üşenmedim 10 sayfayıda nerdeyse bütün yazdıklarınızı okudum.
Sizi kıskanmamak elde değil.
Bitkilerinizin hepsi kıymetli mücevherler gibi. Emek vermenin karşılığı sanırım. Umarım ilerleyen zamanda benimde böyle bir koleksiyonum olur. :)
tebrik ederim sizi.
Bu sitenin ayarlarını pek bilmiyorum bakıcam ama

-Esin-
15-08-2014, 12:22
Teşekkür ederim beğenileriniz için. Bitkilerim benim için değerlidir, hepsiyle tek tek ilgilenirim. Türlerini araştırırım, okurum, isimlerini tayin etmeye çok önem veririm. Onlar da bana karşılığında mutluluk verirler, yorgunluk ve stresi atmaya birebirdirler. Durdukları yerden şirin şirin, öyle sevimli gülümserler bana ;) Tabi ki siz de bu tombik güzellerden edinip kendi koleksiyonunuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz, yeter ki isteyin :) Bir kere başlayınca zaten devamı gelir, emin olun.

-Esin-
15-08-2014, 15:21
Anacampseros rufescens

523682

Antik Yunan'da bu bitkinin kaybedilen aşkı geri getireceğine inanılırmış. Daha sonraları gövdesinde beyaz uzun tüylerin oluşu ve buruşuk görünen yaprakları olması sebebiyle "Yaşlı Adam" da denilmiş. Aşkının geri dönmesini bekleye bekleye yaşlanmıştır belki, kimbilir :p Bastonuna dayanmış yaşlı bir adam görüntüsü gerçekten de yok değil, değil mi? :)

523683

O bir çöl çiçeği aslına bakarsanız, çok kurak olan bölgelerde bile yaşayabiliyor. Yapraklarının alt kısmı kırmızımtıl bir renk. Çiçekleri pembe ve çapı 2-3 cm kadar. İlkbahar sonu-yaz başı civarı çiçekleniyor ama çiçek açması için rozetlerin belli bir boya erişmesi gerek. Çiçekler öğle vakti bol güneş ışığı altında açıp hava kararınca kapanıyor.

Yer örtücü, sarkıcı bir gelişim gösteriyor. Kışın uyku döneminde olduğu için çoğunlukla toprağı kuru tutulmalı. Yaz sonları da sulaması oldukça azaltılarak yarı-uyku dönemine sokulmalı. Kışın 5 derece soğuğa kadar dayanıklı ama eğer toprağı kuruysa çok hafif donları da atlatabileceği belirtilmiş.

523684

-Esin-
15-08-2014, 15:39
Kalanchoe laetivirens

523685

Bir tür "binlerin anası" bitkilerinden biri. İsmini bugün uzun uğraşlar sonucu bulabildim :)

Bahçe orjinli bir tür. Kalanchoe crenata ve K. daigremontiana çaprazlaması sonucu elde edilmiş, stabil hale getirilmiş bir tür. Bazı sitelerde "Eşek kulağı" dendiğini gördüm :D Genel olarak geniş yapraklı ve yaprak kenarlarında yavruları olan kalanchoe türlerine bu isim verilmiş. Bol güneş ışığı aldığında yaprak kenarlarının ve de yavruların rengi kırmızıya dönüyormuş. Bendeki bitkiyi çok geniş yapraklı olması sebebiyle güneş altında bırakmamıştım fakat şimdi bol güneş gören bir yere koydum. Bekleyip göreceğiz :)

Yavruların yapraklarda sıkışık bir sıralamayla dizilmiş olması bu bitkiyi çekici kılan en önemli özellik. Ayrıca K. daigremontiana gibi büyüdüğünde desteklenmesi gerekmeden gayet sağlam, oturaklı bir şekilde büyüyor.

523687

Çiçek açma olgunluğuna gelmesi 2-3 yıl sürüyor. Hızlı büyüyen bir bitki fakat boyu K. daigremontiana kadar uzamıyor, daha kompakt bir duruşu var. Çiçekler şemsiye formunda ve koyu pembe, çan şekilli. Dona dayanıksız.

523686

akçabardak
15-08-2014, 16:49
Sevgili -Esin- verdiğiniz bilgiler ve detaylı anlatımlarınızı zevkle okuyorum, bazen bana böyle hikaye okuyormuşum gibi geliyor, özellikle sayfalarınızı okumak çok hoşuma gidiyor hem de bir şeyler öğrenmiş oluyoruz sayenizde, değerli anlatımlarınız için kendi adıma çok teşekkür ediyorum, ne mutlu bizlere vermiş olduğunuz bilgiler için.

hnd76
15-08-2014, 18:26
Esin hanım, Anacampseros rufescens hakkında verdiğiniz bilgilere ek olarak ben de kendi deneyimimi aktarmak istedim. Bitkim yaz başından bu yana bugün bile hala çiçeğini açıyor . Her çiçeği 1 gün süre ile açık, 3 -4 gün sonrasında kuruyup beyaz tohum oluşturuyor. Tohumdan üretim konusunda çok başarısız olduğum için ben de önemsemeyip tohumları saksısına toprağa döktüm. Uzun bir zaman sonra bir de baktım ki tohumlar hep yavru oluşturmuş. Kısacası tohumu çok kolay çimleniyor. Belki siz de aynı tecrübeyi yaşamışsınızdır, paylaşmak istedim.
Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkürler
Sevgiler...

dexar
15-08-2014, 22:22
Hepsi çok güzeller.

Ritulan
15-08-2014, 22:28
Esin hanım ,fotograflara baktım yazılarınızı zevkle okudum gerçekten dönüşünüz muhteşem oldu :) iyiki döndünüz.

Sevgi Durul
15-08-2014, 22:36
Kalanchoe laetivirens
Bir tür "binlerin anası" bitkilerinden biri. İsmini bugün uzun uğraşlar sonucu bulabildim :)

Sevgili Esin, sayenizde bitkimin adını buldum. Ben onu kalanchoe daigremontiana çeşidi sanıyordum. Bir de ince yapraklısı var, adını öğrenebilsek.:)

Bilgilendiren paylaşımlarınız için teşekkürler... Sevgiler... Ayrıca fotoğraflar da süper. Makinanızın markası nedir?

alaoğlu
15-08-2014, 23:27
Esin hanım tebrikler.Sadece sabah güneşi alan balkonumda ümitsizce bazı türleri adını bilmeden yetiştirmeye çalışıyorum.Ama bugün sizin yazdıklarınızın tümünü okuyup güzelliklerin fotoğraflarını görünce bir heves aldı beni de.Teşekkürler emeklerinize ve verdiğiniz bilgilere.

-Esin-
16-08-2014, 01:11
Sevgili -Esin- verdiğiniz bilgiler ve detaylı anlatımlarınızı zevkle okuyorum, bazen bana böyle hikaye okuyormuşum gibi geliyor, özellikle sayfalarınızı okumak çok hoşuma gidiyor hem de bir şeyler öğrenmiş oluyoruz sayenizde, değerli anlatımlarınız için kendi adıma çok teşekkür ediyorum, ne mutlu bizlere vermiş olduğunuz bilgiler için.

Sevgili akçabardak, teşekkür ederim öncelikle, beğenmenize sevindim :) Bilgi paylaştıkça artar derler, hele de sizin gibi doğasever dostlarla paylaşınca daha da güzel oluyor. Ben de sizlerden yeni şeyler öğreniyorum. Bahçenizi gezdikçe içim açılıyor, kendi bahçemmiş gibi mutlu oluyorum sağlıklı güzel bitkilerinizi gördükçe ;) Bir nevi bahçe özlemimi gideriyorsunuz, az mı? :)

-Esin-
16-08-2014, 02:15
Esin hanım, Anacampseros rufescens hakkında verdiğiniz bilgilere ek olarak ben de kendi deneyimimi aktarmak istedim. Bitkim yaz başından bu yana bugün bile hala çiçeğini açıyor . Her çiçeği 1 gün süre ile açık, 3 -4 gün sonrasında kuruyup beyaz tohum oluşturuyor. Tohumdan üretim konusunda çok başarısız olduğum için ben de önemsemeyip tohumları saksısına toprağa döktüm. Uzun bir zaman sonra bir de baktım ki tohumlar hep yavru oluşturmuş. Kısacası tohumu çok kolay çimleniyor. Belki siz de aynı tecrübeyi yaşamışsınızdır, paylaşmak istedim.
Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkürler
Sevgiler...

A. rufescens'in çiçeğini henüz göremedim maalesef. Tomurcuk var mı diye kontrol ediyorum arada ama yaprak çıkarmakla meşgul benimkisi hep:) Hava biraz serinleyince de bir kıpırtı olmazsa seneye kalacak artık çiçeklenmesi. Aslında rozet çapının yaklaşık 20 santimi bulmasından sonra çiçek açacağı yazıyordu bir yerde ama daha küçük rozetlerin de çiçekli fotoğraflarını gördüğümden o bilgiye pek itibar etmedim. Sizin tohumların çıkmış olması çok güzel, belki büyüdüklerinde geniş bir saksıyı tamamen kapatacak şekilde ekebilirsiniz. O zaman görüntünün çok daha iyi olacağını sanırım.

Teşekkür ederim paylaşımınız için.

Sevgiler :)

Hepsi çok güzeller.

Teşekkür ederim, sayfama hoş geldiniz.

Esin hanım ,fotograflara baktım yazılarınızı zevkle okudum gerçekten dönüşünüz muhteşem oldu :) iyiki döndünüz.

Sevgili Ritulan, çok teşekkür ederim. Bence sizin de döneceğiniz bir sayfanız olmalı artık diyorum :)

Sevgili Esin, sayenizde bitkimin adını buldum. Ben onu kalanchoe daigremontiana çeşidi sanıyordum. Bir de ince yapraklısı var, adını öğrenebilsek.:)

Bilgilendiren paylaşımlarınız için teşekkürler... Sevgiler... Ayrıca fotoğraflar da süper. Makinanızın markası nedir?

Bu bitkinin adını bir ara bulmalıyım diye aklımdaydı zaten. Bu gün önce sizin sayfanızda aynısını gördüm sonra da yine tesadüf eseri hira'nın da bu bitkinin adı nedir başlığında aynı bitkiyi sorduğunu görünce forumda bu bilgiye ihtiyaç var deyip kolları sıvadım :D Bayağı bir kalanchoe taradım ama değdi. İnce yapraklı dediğiniz bendekinden mi acaba?

Kalanchoe delagoensis (http://www.agaclar.net/forum/1302816-post263.htm)

Tabi burda küçük halinin fotoğrafı vardı, son halini de eklerim.

Fotoğraf makinem eski bir makine aslına bakarsanız ama çok alıştım kullanmaya, başka makine istemiyorum. Marka ve modeli Canon Powershot S3 IS. Benim emektar, ben nereye o da oraya :)

Esin hanım tebrikler.Sadece sabah güneşi alan balkonumda ümitsizce bazı türleri adını bilmeden yetiştirmeye çalışıyorum.Ama bugün sizin yazdıklarınızın tümünü okuyup güzelliklerin fotoğraflarını görünce bir heves aldı beni de.Teşekkürler emeklerinize ve verdiğiniz bilgilere.

Sn alaoğlu, teşekkür ederim. Sayfama hoş geldiniz. Balkonunuz sabah güneşi alıyorsa size aşırı güneşten hoşlanmayan Aloe, Haworthia, Gasteria türlerini öneririm. Tacitus bellus olabilir, hem çok güzel çiçek açıyor. Leş kaktüslerini deneyebilirsiniz, gözlemlediğim kadarıyla onlar da çok güneş aramıyor. Hava bitkisi de denilen tillandsia türleri de sizin için uygun olur. Topraksız yetiştikleri için uygun gördüğünüz yerlere monte edip güzel bir düzenleme de yaratabilirsiniz. Yılbaşı kaktüsleri, atlaslar, rhipsalisler, bu gibi bitkilere bir göz atın derim.

Selamlar..

-Esin-
16-08-2014, 02:39
Binlerin anası bitkilerinden 3 tür var elimde. Biri yukardaki Kalanchoe laetivirens.
Diğerleri de K. daigremontiana ve K. delagoensis. O minik yavrularını en ufak bir dokunuşta hemen attıklarını düşünürsek bu üç türü kontrol altında tutmak zor oluyor cidden. Her saksıdan çıkıyorlar :)

K. daigremontiana

523688

Gece gündüz balkonun dışında duruyor. Geçen gün orta yaprakları bir şey tarafından yenmiş olarak buldum. Faili meçhul ısırıklar yaprak üzerinde görülebiliyor. Ama tabi K. daigremontiana bu durumu kaale almışa benziyor mu? Yeni yaprakları çıkardığı göbek kısmı mı gitmiş, hiç sorun değil. Hemen ertesi güne 4 ayrı göbek çıkarıp büyümesine 4 koldan devam eder. Böyle bir bitki işte :)

K. delagoensis

523689

Bu arkadaşın da diğerinden hiç aşağı kalır yanı yok. Yavrularından biri komşu saksının altlığına düşmüş. Ben de o saksıyı boşaltıp içindekileri başka bir yere aktarmışım, saksı tabağındaki yavruyu da farketmemişim. Dolayısıyla boş saksı vb. gibi malzemeleri koyduğum kapalı şöminenin altına saksı tabağında duran yavru da girmiş. Belki üstünden bir aydan fazla geçti, lazım olup da tekrar aldığımda gördüm ki o kadar süre kapkaranlık yerde, ne toprak ne su var ama yavru sapasağlam duruyor, kök çıkarıp bildiğiniz plastiğe tutunmuş. :eek:

Cidden korkutucu bu bitkiler, başka bişey diyemiyorum :D

Seabert74
18-08-2014, 09:17
Çok güzeller sevgili Esin..
O yaprakları yiyen "şey" salyangoz olabilir.. Benimkinin her yapragına bir salyangoz yerleşmiş buluyordum sabah erken saatlerde..

Üstelik yavruları bile olmuş :)
http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/6564-9.htm#post1312701

Ama dediğiniz gibi, bizim annenin gücü hepsine yetiyor :)

-Esin-
18-08-2014, 20:12
O minik salyangoz çok şirinmiş yahu, beslenir ki o! :) Pet olarak tutardım ben onu, binlerin anasının yavrularını yedirirdim :D Fotoğrafta kabuğu metalik gibi parlamış, gerçekten öyle miydi?

Benim bitkiyi yiyen nedir bilmiyorum, saksıyı aradım taradım, bişey bulamadım. Salyangoz değil ama sanırım, çünkü yaprak üstünde baya diş izleri görünüyor. Yoldan geçerken uğrayıp karnını doyurmuş, sonra da uçmuş gitmiş bir gecelik misafir gibi duruyor :)

Seabert74
19-08-2014, 07:11
Fotografta oynama yok sevgili Esin.. Aynen göründüğü gibiydi.. Ben de uzaklaştıramadım o miniği, ama bir daha da göremedim.. Ya toprak altında biryerlerde, ya da gitti ..

-Esin-
20-08-2014, 18:13
Balkona giren kelebek onu elime almama da itiraz etmedi, tıpış tıpış yürüyerek parmağıma bindi ve bir-iki pozdan sonra uçtu gitti :)

523690
523691

-Esin-
23-08-2014, 11:34
Sarışın Kalanchoe blossfeldiana :)

Tüm kalanchoe'ları bir saksıda topluyorum. Fuşya,turuncu ve pembenin arasına bir sarı lazımdı :)

523692

523693

523694

-Esin-
23-08-2014, 11:40
Geçenlerde Kalanchoe laetivirens'i güneşte bırakacağımdan bahsetmiştim. Güneş sayesinde yaprak kenarlarına kırmızı kontur çekmiş gibi olduk, çok da güzel oldu :)

523695

523696

-Esin-
23-08-2014, 11:53
Önceleri Pachyphytum glutinicaule zannettiğim bitkinin adı sanırım bu değil. Henüz çiçek açmadığı için kesin olarak tür tayin edemiyorum ama tahminimce ya Graptoveria "Royal Flush" ya da Pachyveria "Blue Mist" olmalı.:rolleyes:

Bu saksıdakiler kargoda gelirken kırılan dallar ve yapraklardan büyüyenler :)

Bknz: Kargodaki zayiat (http://www.agaclar.net/forum/1260273-post26.htm)

523697

gokselcetin
23-08-2014, 11:57
Bu kadar güzel bir zayiat görmemiştim. :)
Emeğinize sağlık.

-Esin-
23-08-2014, 12:06
xGraptosedum Francesco Baldi

523699

Graptopetalum paraguayense ve Sedum pachyphyllum hibriti.

Pembe rengini G. paraguayense'den, hızlı büyüme özelliğini ve sarı renkli sedum çiçeklerini de S. pachyphyllum'dan almış, güzel bir bitki kendisi.

Oldukça hızlı gelişiyor. Tam güneş altında çok mutlu. Yapraklarından çok kolay üretilebiliyor. Soğuğa dayanıklı, kısa süren donları atlatabiliyor. Kısacası sizi üzmeyen zahmetsiz bir bitki:)

523698

-Esin-
23-08-2014, 12:17
En sevdiğim Echeveria'lardan, E. glauca. Dayanamadım bir tane daha edindim. Bu seferki biraz yaşlı :)

523700

523701

523702

-Esin-
23-08-2014, 12:41
Aslında daha önce bir Echeveria pulidonis almıştım (http://www.agaclar.net/forum/1262844-post50.htm) ama meğerse aldığımı sanıyormuşum. Gerçek E. pulidonis ise bu:

523703

Yaprak kenarlarının belirgin ve düzgün bir şerit halindeki kırmızılığı, renginin daha koyu yeşil oluşu, yaprakların daha dar ve uzun şekilli olması gibi özellikler E. pulidonis olduğunu anlamamızı sağlıyor.

523704

523705

sonkez
23-08-2014, 12:49
Harikalar..

-Esin-
23-08-2014, 12:50
E. pulidonis adı altında satılan önceden aldığım echeverianın son hali ise şöyle:

523706

523707

Asıl E. pulidonis olmasa da onun bir hibriti olmalı. Onun da yaprak kenarları kırmızı ama gerçek E. pulidonis kadar belirgin değil. Çok daha fazla pudra tabakasına sahip, dolayısıyla daha fazla sıcaklığa toleranslı. Yaprakları açık renk ve daha tombiş :) Süper kompakt bir Echeveria, kendini asla bozmuyor diyebilirim :D Zarafetle büyümesine devam ediyor ;)

523708

-Esin-
23-08-2014, 13:04
Bu kadar güzel bir zayiat görmemiştim. :)
Emeğinize sağlık.

Teşekkürler Göksel Bey, aradan bayaca süre geçince zayiat olmaktan çıkıp "bonus"a dönüştüler gerçekten :)

Harikalar..

Beğenileriniz için teşekkür ederim sn. sonkez

-Esin-
23-08-2014, 13:25
Yaprak yapısı tıpkı Echeveria Perle von Nürnberg'e benzeyen bu echeverianın türü henüz belli değil. Büyüdükçe rengi göbekteki yapraklar gibi kırmızıya dönecek diye bekliyorum. Pudra tabakası bir şekilde alt yapraklarda silinmiş ve normalde gözükeceğinden daha yeşil gözüküyor bu yüzden. Bekleyip göreceğiz :)

523709

523710

523711

-Esin-
23-08-2014, 14:04
Gasteria bicolor var. Liliputana

Bu çok sevimli gasteria'nın başına gelmeyen kalmadı. İlk sukulentlerimden olma talihsizliğini yaşadı kendisi, tüm acemiliğimi ilk 3-4 çeşit bitki üzerinde attım ama tabi bu arada olanlar onlara oldu :D

523712

523713

Biricik gasteriam önce güneşten yandı. 2-3 yaprağını o zaman kaybetti, bir tanesinde ise hala o yanmanın izini taşıyor. Sonra, aldığımda toprak değişimi yapmadığımdan toprağında var olan zararlı kurtçuklar yüzünden kökleri hasar gördü. Neyse ki fazla zarar görmeden o kurtçuklardan kurtardım onu. Sonra büyük bir saksıya yanında birkaç echeveria ile beraber ekeyim de geniş geniş dilediği gibi yayılsın büyüsün dedim. Oysa ne su ne toprak isteği echeverialarla örtüşüyordu ama ben bunun bilincinde değildim o zamanlar :o Dolayısıyla bir de üstüne kök çürümesi yaşadı.
Hatamı anlayıp hemen küçük bir saksıya geçirdim, zar zor kurtulacak mı derken kırmızı örümcek istilasına uğradı.:dilli: Sonunda örümcekleri de başarıyla savdık ve son bir aydır bu şekilde müthiş bir yavru patlaması yaşıyoruz :D Orta kısımda fıkır fıkır duran yavrular hep sonradan oldu. Daha hala da her yaprak altında çıkmaya çalışan bir sürü yavru var, nereye sığışıp da büyüyecekler merak ediyorum:rolleyes:

523714

523715

yalper
23-08-2014, 19:19
benim kalanchoe yu hormon denizine atsam bu kadar çiçek açamaz, resmen pörsümüşlüğün kitabını yazıyor tek çiçeği kalmadığından beri :(

-Esin-
25-08-2014, 18:30
Benimkini hormon denizine atmışlar zaten sn yalper, ondan bu zamanda böyle bol çiçekli. :) Önemli olan o çiçekler geçtikten sonra kendine gelip gelemeyeceği. Ticari amaçlarla verilmiş bol gübrenin sonucu genelde kötü oluyor. Sizdeki kalanşo da böyle bir kaderden muzdaripse havadar ve aydınlık bir yerde tutup sonbaharda yeni yapraklar çıkarmasını beklemekten başka yapacak bişey yok. Yeni alınmış değilse de pörsümüşlüğün kitabı ya çok az sudan ya da çok fazla sudan yazılır, bilginiz olsun ;)

h_dogan
26-08-2014, 13:23
Zaten amaç hemen yetiştirmek ve mümkünse çiçekler bittikten sonra bir daha kendine gelmemesini sağlamak değil mi? :) Yoksa adamlar nasıl size bir daha satacak aaaa. :)

-Esin-
28-08-2014, 01:15
Amaç öyle de bakalım el mi yaman bey mi yaman :D Onlar ne kadar kısa sürede öldürmeye çalışırsa ben de o kadar uzun yaşatmaya çalışıyorum. Fakat ticaret etiğine uygun olsa her şey çok daha güzel olurdu :)

litoriachloris
29-08-2014, 09:59
Balkona giren kelebek onu elime almama da itiraz etmedi, tıpış tıpış yürüyerek parmağıma bindi ve bir-iki pozdan sonra uçtu gitti :)

514194
514195
Sayfanızı bir solukta okudum ve bu eski dostu görünce yazmadan edemedim. Tür "Güzel İparhan". Yakından tanımak isterseniz :

TRAKEL kelebek fotoğrafları, kelebek türleri, kelebekler hakkında detaylı Türkçe bilgi (http://www.trakel.org/kelebekler/?fsx=2fsdl17@d&tur=G%C3%BCzel%20%C4%B0parhan)

Sayfanızı ilgiyle takip edeceğim :)

-Esin-
29-08-2014, 11:38
Sayfanızı bir solukta okudum ve bu eski dostu görünce yazmadan edemedim. Tür "Güzel İparhan". Yakından tanımak isterseniz :

TRAKEL kelebek fotoğrafları, kelebek türleri, kelebekler hakkında detaylı Türkçe bilgi (http://www.trakel.org/kelebekler/?fsx=2fsdl17@d&tur=G%C3%BCzel%20%C4%B0parhan)

Sayfanızı ilgiyle takip edeceğim :)

Kelebeğin türünü öğrendiğime çok sevindim, teşekkür ederim. Nickinizden hayvanlar alemiyle ilgili biri olduğunuz zaten anlaşılıyor sn. Litoria chloris :)

Ritulan
09-09-2014, 17:07
Esin hanım,bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bugün yapı marketten bir kaktüs aldım sanırım gymnalcyum türü çok güzel koyu pembe çiçeği vardı şekli biraz tuhaf olmasına rağmen dayanamadım aldım.şimdi bunun nasıl ayıracağım **** ayırsam daha mı iyi ,büyük bir saksıya alsam böyle mi kalmalı bu türe ne yapacağımı bilemedim.yardımınızı rica ediyorum523716

-Esin-
11-09-2014, 00:57
Ayırıp ayırmamak sizin bileceğiniz iş sn. Ritulan. Lithopsları makasla kesen bir arkadaş vardı siz yine ona bir danışın isterseniz.

Bu aralar bitkilerimden uzakta, tatildeyim. Bensiz umarım keyifleri yerindedir. Ben de bu arada aileye yeni üyeler kattım, tatil bitene kadar beraberimde gezdirip duruyorum yeni bitkilerimi :) Böylelikle benim gibi bitki delileriyle tanışmak da çok kolay oluyor, kucağımda bir koli saksıyı gören hemen gelip muhabbete başlıyor. Bir nevi turnusol kağıdı görevi görüyor bitkiler :D En son, kaldığımız yerin sahibesiyle 10 dakikada can-ciğer dost olduk çıktık. Karşılıklı bitki paylaşımımızı da yaptık. Bu arada bahçede rastladığım orbea variegata da "Beni çek, beni çek!" diye bağırıyordu resmen. Buyrun:)

523717

523718

523719

akçabardak
11-09-2014, 08:08
Rengi deseni çok güzelmiş sevgili -Esin- kadife gibi parlıyor, bu arada tatilde bile bitkilerle haşır neşirsiniz ne güzel, nerede olursak olalım bitkilerden vazgeçilmiyor bir türlü.
Yeni edindiklerinizi merakla bekliyoruz, koliden neler neler çıkacak acaba, kim bilir ne hazineler vardır şimdi o kolide çok merak ettim. Bu arada size iyi tatiller dilerim.

-Esin-
11-09-2014, 12:23
İzmir'e gidince Ünal Kaktüs'e uğramamak, Ünal Kaktüs'e gidince de koliyi doldurmamak olmazdı sevgili akçabardak :D Ünal kaktüs tam bir cennet bu arada, gitme imkanı olan herkese şiddetle tavsiye ederim. Aradan bir hazineyi hemen paylaşayım, bu güzel gelin bekletilmez çünkü :)

Lithops fulviceps Aurea

Tomurcuklar açmaya hazır

523720

Ve sonunda biri açmaya başladı

523721

İkincisi de neredeyse açmayı tamamlayacak

523722

Herkes denize karşı gün doğumu/batımı izlerken ben lithops açışı izliyorum :p

523723

Mutlu son ;)

523724

akçabardak
11-09-2014, 12:48
Önce maşallah diyeyim, sonra İzmir'e gidip te Ünal kaktüse uğramamak olur mu olmaz tabi kide... gerçekten çiçekleri çok güzelmiş insan seyretmeye doyamaz bu minikleri, güle güle iyi günlerde sağlıkla, huzurla, zevkle seyret, büyüt, çoğalt lithopslarını, onların dilinden çok iyi anlıyorsunuz yakışır size gerçekten çok zarifler, hayırlı olsunlar sevgili Esin

-Esin-
11-09-2014, 19:36
Teşekkürler sevgili akçabardak ;) Bugün lithopsların çiçekli 5. günü. Her gece kapanıp ertesi gün tekrar açıyorlar. Yalnız ilginçtir ki Frithia pulchra gibi direk güneş aldıkları zaman değil, güneş batmadan 1-2 saat önce açıyorlar. Gece 11-12 gibi de kapanıyorlar. Her akşam hiç şaşmadan durum böyle :)

İsmail Kuzucu
11-09-2014, 19:40
Forumdaki en kaliteli sayfalardan biri. Fırsat buldukça incelemeye çalışıyorum. Emeğinize sağlık, çeşitlerin çoğalması dileğiyle :)

akçabardak
11-09-2014, 20:17
Teşekkürler sevgili akçabardak ;) Bugün lithopsların çiçekli 5. günü. Her gece kapanıp ertesi gün tekrar açıyorlar. Yalnız ilginçtir ki Frithia pulchra gibi direk güneş aldıkları zaman değil, güneş batmadan 1-2 saat önce açıyorlar. Gece 11-12 gibi de kapanıyorlar. Her akşam hiç şaşmadan durum böyle :)

Sevgili Esin siz bu güzel anlatımlarınızla sizin adınıza ben de çok seviniyorum, sizinle birlikte bu heyecanı aynen bende yaşıyorum, şu Allahın işine bak ne güzel şeyler yaratmış, gerçekten çok ilginçmiş vakti gelince açıyor vakti gelince kapanıyor, sevindirici tarafı da en azından bir iki gecelik değilmiş, bu yaşımda daha neler öğrenecekmişim sizlerin sayesinde, çok mutlu oluyorum. Sevgilerimle

-Esin-
11-09-2014, 22:10
Forumdaki en kaliteli sayfalardan biri. Fırsat buldukça incelemeye çalışıyorum. Emeğinize sağlık, çeşitlerin çoğalması dileğiyle :)

Çok teşekkür ederim İsmail Bey, fırsatını buldukça yeni bitkilerle beraber hem koleksiyonumu genişletmeye hem de sayfadaki bilgileri zenginleştirmeye çalışıyorum. Fakat asıl emeğin büyüğü sizde, benim üç-beş sukulentle uğraşmamla sizin binlerce bitkiyi son derece sağlıklı biçimde yetiştirmeniz arasındaki emek farkı kıyas edilemez bile :) Örnek bir üreticisiniz, ben de size tebriklerimi sunarım.
Selamlar..

-Esin-
11-09-2014, 22:22
Sevgili Esin siz bu güzel anlatımlarınızla sizin adınıza ben de çok seviniyorum, sizinle birlikte bu heyecanı aynen bende yaşıyorum, şu Allahın işine bak ne güzel şeyler yaratmış, gerçekten çok ilginçmiş vakti gelince açıyor vakti gelince kapanıyor, sevindirici tarafı da en azından bir iki gecelik değilmiş, bu yaşımda daha neler öğrenecekmişim sizlerin sayesinde, çok mutlu oluyorum. Sevgilerimle

Sevgili akçabardak, paylaşımın güzelliği burda, birbirimizin sevinçlerine ortak olabiliyoruz. Ben de sizin bahçe sayfanızı gezdikçe çok mutlu oluyorum, en sevdiğim bahçelerden biri sizinkisi. Sizin mutluluğunuz da aynen bana geçiyor. Lithopslara gelince, onlar çiçek açmasalar da bana göre yeterince güzeller ama üstüne o nadide çiçeklerini görmek de ayrı bir zevk veriyor. Kaynaklara göre 2 hafta gibi bir süre çiçekleri geçmiyor. Bakalım, şu ana kadar en ufak bir bozulma belirtisi yok. Şu an yine kapadı çiçekleri. Hep birlikte bekleyip göreceğiz :)

Selamlar, sevgiler...

Aysel Yavuz
20-09-2014, 13:53
Merhaba sevgili Esin..Uzun süredir siteye girememiştim. Dolayısıyla paylaştıklarınızı yeni gördüm.. Aynı zamanda hemşeriyiz :) Gerek balkon sayfanız gerekse kaktüs ve sukulentleriniz gerçekten görülmeye değer.. Tebrik ediyorum..

-Esin-
20-09-2014, 16:03
Merhaba sevgili Aysel, forumda hemşehrilerle karşılaşmak çok güzel, çok memnun oldum. :) Beğenileriniz için teşekkür ederim.

Maude
20-09-2014, 17:36
Sevgili Esin, müthiş keyif alıyorum sayfalarını turlamaktan. Dün gece yine terapi gibiydi benim için. Sitemize üye olduğum 2008 den bu yana, yurtdışında olduğum son birkaç yılı saymazsak, hatırı sayılır bir kaktüs ve sukulent meraklısıyım. Son yıllarda da daha bir ilerleme kaydettim onlara iyi bir bakım sağlamak hususunda. Bir tek toprak konusunda yeterli olamıyorum, onu da artık memlekete dönmüş olduğumdan halledeceğim.

Öyle ki gittiğim yerlerde ve oturduğum çevrede ki genelde bahçeli evlerin olduğu bir muhitteyim, gözlerim anında seçiyor bu türleri. Geçen gün gözüme kestirdiğim bir evin balkon camını tıklatmamın sonucu, ev sahibi teyzenin bana kocaman bir saksı dolusu sedum palmeriyi gönlüyle hediye etmesi oldu. Sadece bir rozet alabilir miyim diye sormuştum :). Eşimin memleketinde gittiğim çanak çömlek atölyesinde bahçenin çeşit çeşit kaktüslerle dolu olduğunu görünce alacaklarımı unutup nazımın geçtiği işyeri sahibinden aldığım bıçakla dalıverdim saksılara. Senin sayfalarından öğreniyorum birçoğunun adını, bakım şartlarını. Sağol.

Bu kadar anlattın, niye bir sayfan yok dersen, çok denedim başarılı olamadım. Site yöneticileriyle de yazıştım. Sıkıntı yok görünmesine rağmen bu başlıkta konu açamıyorum. Yine de arada denemeye devam ediyorum. Paylaşımlarını sabırsızlıkla bekliyorum.

-Esin-
20-09-2014, 17:42
Faucaria felina subsp. britteniae

523726

Faucaria türleri içinde nadir bir tür kendisi. Yaprak kenarlarındaki dişler kısa ve küt, yaprak yüzeyi pürüzsüz ve pudra gibi gözüken koruyucu tabakayla kaplı. Bu özellikleriyle diğer Faucaria felina türlerinden ayrılıyor.

Faucaria'lar mesembler içinde nispeten bakımı kolay olan türler. Dinlenme dönemleri kış ve bu yüzden kışın çok çok az sulamak gerekiyor. Sabah ve akşam güneşini alıp öğlen güneşinden korunacakları bir yer bitki için ideal. Drenajı iyi olduğu sürece toprak seçiciliği pek yok. Hafif donlara dayanıklı, -5 derece soğuğu atlatabilir.

Çiçeklenme döneminin sonbahar boyunca sürdüğü söylenmiş fakat bendeki bitkinin çiçekleri açıp geçti bile. Direk güneş ışığı altında çiçeklerini açıp geceleri kapattığı belirtiliyor, bende burda da yine bir deviasyon söz konusu :) Güneş batmadan 1-2 saat önce açtığını gözlemledim, gece 10-11 civarı da kapanıyordu. Bir çiçek 2 hafta boyunca açmasını sürdürüyor. Çiçekleri sarı, hatta fosforlu gibi neon sarısı :cool:

523725
523727
523729
523728

-Esin-
20-09-2014, 17:47
Bazı mesemb türleriyle bir aranjman yaptım. Faucaria felina brittaniae de bu aranjmanın içinde fakat çiçeği şu an geçmiş durumda.

523730

523731

523732

-Esin-
20-09-2014, 20:42
Sevgili Esin, müthiş keyif alıyorum sayfalarını turlamaktan. Dün gece yine terapi gibiydi benim için. Sitemize üye olduğum 2008 den bu yana, yurtdışında olduğum son birkaç yılı saymazsak, hatırı sayılır bir kaktüs ve sukulent meraklısıyım. Son yıllarda da daha bir ilerleme kaydettim onlara iyi bir bakım sağlamak hususunda. Bir tek toprak konusunda yeterli olamıyorum, onu da artık memlekete dönmüş olduğumdan halledeceğim.

Öyle ki gittiğim yerlerde ve oturduğum çevrede ki genelde bahçeli evlerin olduğu bir muhitteyim, gözlerim anında seçiyor bu türleri. Geçen gün gözüme kestirdiğim bir evin balkon camını tıklatmamın sonucu, ev sahibi teyzenin bana kocaman bir saksı dolusu sedum palmeriyi gönlüyle hediye etmesi oldu. Sadece bir rozet alabilir miyim diye sormuştum :). Eşimin memleketinde gittiğim çanak çömlek atölyesinde bahçenin çeşit çeşit kaktüslerle dolu olduğunu görünce alacaklarımı unutup nazımın geçtiği işyeri sahibinden aldığım bıçakla dalıverdim saksılara. Senin sayfalarından öğreniyorum birçoğunun adını, bakım şartlarını. Sağol.

Bu kadar anlattın, niye bir sayfan yok dersen, çok denedim başarılı olamadım. Site yöneticileriyle de yazıştım. Sıkıntı yok görünmesine rağmen bu başlıkta konu açamıyorum. Yine de arada denemeye devam ediyorum. Paylaşımlarını sabırsızlıkla bekliyorum.

Sevgili Maude,

Siz ve sizin gibi diğer forum arkadaşlarımdan gelen böyle güzel geri bildirimler de beni çok mutlu ediyor, zamanımı doğru bir şeye harcadığımı düşünerek daha fazlasını yapmak için hevesli oluyorum. Sukulentseverlerin sayısının arttığını görmek çok güzel, umarım böylelikle bu sınıf bitkiler de Türkiye'de daha yaygın hale gelip erişimi kolaylaşır. Zaten bu harika bir hobi, çeşit çeşit renk ve formlarıyla sukulentler hem görsellik yönünden hem de seçenek yönünden çok zengin. Başlayan bırakamıyor :) Dediğiniz gibi ben de sukulent yetiştirmeye başladığımdan beri gözüm hep balkonlarda, bahçelerde. Bazen hiç umulmadık yerlerde karşıma çıkan bitkiler çok güzel bir sürpriz oluyorlar bana, onları gördüğüm için mutlu oluyorum. Bir bitki delisinin hayatı hiç de fena sayılmaz öyle değil mi? :)

Forumun bu kısmında başlık açamayışınız kötü olmuş, sizin de bitkilerinizi görmek isteriz. Bu teknik aksaklık çözülene kadar başka bir kısımda başlık açıp moderatörlerden başlığınızı üyelerin sukulentleri kısmına taşımasını isteseniz nasıl olur? :rolleyes:

Sevgiler;)

-Esin-
20-09-2014, 22:09
Bergeranthus katbergensis

523733

523734

Bergeranthus katbergensis Güney Afrika South Cape bölgesinde, deniz seviyesinden 1100- 1750 metre yukarda yetişen yer örtücü bir sukulent türü. Doğal ortamında genellikle kaya aralarında veya kumlu-tınlı toprakta yetişir. Bulunduğu bölge ilkbahar ve sonbahar yağmurları alan ve yağmurları de genellikle sağanak ve fırtınalı şekilde alan bir bölge. Dolayısıyla B. katbergensis için dayanıklı ve ne zaman yağmuru bulursa o zaman büyüyen, adaptasyonu yüksek bir tür diyebiliriz.

523735

Sarı çiçekli ve yaz boyu bol çiçek açan bir tür. Öyle ki bitkinin üstü tamamen çiçekle kaplanıp kendisi görünmez oluyormuş. Zaten aldığımda da üstü tohum keseleriyle doluydu. Çiçek zamanı henüz bittiği için o görüntüyü bir dahaki yaza kadar akılda canlandırmakla yetineceğiz :)

Dinlenme dönemi kış. Yazın sıcakların en çok arttığı dönemde B. katbergensis fazla sıcaklığı pek umursamadan büyüyebilen bitkilerden. Aynı zamanda doğal habitatında yüksek rakımlı bir bölgeden geldiği için soğuğa da dayanıklı. -12 dereceye kadar dona dayanıyor ki bu bir sukulent ve özellikle mesemb için sıradışı bir özellik.

Yaprak yüzeyi ışığın girdiği mini pencereler ile dolu.

523736

523737

-Esin-
20-09-2014, 22:42
Aranjmandaki diğer bitkilerden bir kare

Önde Titanopsis calcerea
Sağ arkasında Frithia pulchra
Sol arka Hatiora salicornioides
En geride ise Faucaria felina subsp. britteniae

523738

Frithia pulchra, arkadan gelen ışık yaprak uçlarındaki pencereleri aydınlatıyor. Yarı saydam pencereler dolayısıyla sanki uç kısımlar beyaz renk gibi :) Ön tarafta yaz güneşinin yıprattığı vadesini doldurmuş bir yaprak, kızarmış bozarmış bir halde yorgun yorgun yatıyor.

523739

-Esin-
20-09-2014, 22:46
Echeveria secunda glauca, sonbaharı çiçekle karşılıyor;) Tam 4 adet baston formlu çiçek sapını yukarı kaldırmaya başladı.

523740

523741

Maude
20-09-2014, 23:11
Esin çok teşekkür ederim. Önerini en yakın fırsatta değerlendireceğim. Umarım sonuç alırım.

YeniGine
20-09-2014, 23:14
Sevgili Esin gerçekten ellerine sağlık; bu güzellikleri gördükçe imreniyor da imreniyorum. Ama işte ne yazık ki güneş gören bir balkonum yok.
Rastgelsin inşallah.

lusoari
21-09-2014, 07:17
Sevgili Esin, seni ve bitkilerini çok özlemişiz ne iyi ettinde geldin. Bana göre sen aramızda bulunan bilgili sukulentcilerden birisin, bu güzel paylaşımlarından dolayı tekrar teşekkür ederim. :D
Frithia pulchra bitkisini çoğaltmayı denedin mi, nasıl bir yol izlemeli? Görseli çok güzel bir sukulent, daha önce canlı olarak hiç karşılaşmadığım bana göre nadide ve estetik türlerden birisi.

münevver48
21-09-2014, 10:03
sevgili Esin,kaktüs ve sukulentlerinize bayıldım. hepsi birbirinden güzel.bana da sukulent ve kaktüs hastalığını bulaştırdınız. galiba sukulentlere daha ilgiliyim.kaktüslerinde dikeni fazla olanlardan uzak duruyorum. şimdilik elinde 5,10 çeşit oldular.çoğunun ismini bilmiyorum. sizin sukulentlerin yanında benimkiler sadece yeşillik gibi duruyorlar.sizlerden çok öğreneceklerim var.sevgiler.

-Esin-
21-09-2014, 12:10
Sevgili Esin gerçekten ellerine sağlık; bu güzellikleri gördükçe imreniyor da imreniyorum. Ama işte ne yazık ki güneş gören bir balkonum yok.
Rastgelsin inşallah.

Sevgili YeniGine, gölgede de olabilecek sukulentler var. İlgini çekerse Aloe, Gasteria, Haworthia türlerini yetiştirebilirsin. Ayrıca Tacitus bellus var, harika çiçekli bir sukulent. Bende var ama henüz açmadı. Direk güneş almaması gerekiyor o türün mesela. Forumda aratırsan bulabilirsin.

Selamlar

-Esin-
21-09-2014, 12:18
Sevgili Esin, seni ve bitkilerini çok özlemişiz ne iyi ettinde geldin. Bana göre sen aramızda bulunan bilgili sukulentcilerden birisin, bu güzel paylaşımlarından dolayı tekrar teşekkür ederim. :D
Frithia pulchra bitkisini çoğaltmayı denedin mi, nasıl bir yol izlemeli? Görseli çok güzel bir sukulent, daha önce canlı olarak hiç karşılaşmadığım bana göre nadide ve estetik türlerden birisi.

Sevgili lusoari, Frithia pulchra benim de favorilerimden. Görüntüsünün güzelliği yanında çok bol ve güzel çiçekler açıyor. Çoğaltması yapraktan olmuyor ne yazık ki. Yeni yapraklar çıkardığı büyüme odaklarından en az birini de alacak şekilde köklerinden ayırmayla çoğaltılabiliyor. Menekşeyi ayırır gibi düşünebiliriz. Gitgide yayılan, yer örtücü bir sukulent olduğu için ben onu kendi haline bırakmayı tercih ediyorum, ayırma esnasında kökler bayaca zedeleneceği için hiç riske girmedim :)

-Esin-
21-09-2014, 12:25
sevgili Esin,kaktüs ve sukulentlerinize bayıldım. hepsi birbirinden güzel.bana da sukulent ve kaktüs hastalığını bulaştırdınız. galiba sukulentlere daha ilgiliyim.kaktüslerinde dikeni fazla olanlardan uzak duruyorum. şimdilik elinde 5,10 çeşit oldular.çoğunun ismini bilmiyorum. sizin sukulentlerin yanında benimkiler sadece yeşillik gibi duruyorlar.sizlerden çok öğreneceklerim var.sevgiler.

Sevgili münevver, o zaman size sukulentlerin harikalar diyarına hoş geldiniz diyeyim :D Ben de yer sıkıntısı nedeniyle itinayla kaktüslerden uzak durmaya çalışıyorum ama ileride geniş bir alana kavuşursam ilgilendiğim kaktüs türleri de yok değil ;) Sukulentlerinize biraz zaman verin, eminim mevsim değişimiyle renk değiştirenler, sonbaharda büyüme dönemine girip gelişecekler vardır. İsimlerini ilgili başlıkta sorarsanız bildiklerim varsa yardımcı olurum.

Sevgiler..

-Esin-
25-09-2014, 22:10
C338 - Lithops hookeri var. marginata

523742

Lithops hookeri diğer lithops türlerine nazaran daha büyük boylara ulaşan bir tür. Suya toleransı da biraz daha fazla. Çiçekleri sarı renk.

Şu an balkonumda ikamet eden lithopsların içinde o bir şampiyon :) Üst yüzeyinin ölçüleri 4.5 cm x 3.5 cm. En az bir yaşında olan lithopslar onun yanında iyice yavru kalıyorlar :)

523744

Heyecan içinde çiçeğin açmasını bekliyordum ki...

523743

... beni yarım açtığı çiçeğiyle başından savdı bugün. Bakalım yarın tamamen açabilecek mi? :)

523745

523746

-Esin-
25-09-2014, 22:27
Lithops lesliei

523747

Burdaki ikizlerin Cole numarası C28- Lithops lesliei ssp. lesliei var. lesliei

Elimde farklı Cole numaralı L. lesliei çeşitleri toplanmaya başladı. Güvenilir bir tür olduğunu söyleyebilirim, sudan aşırı korkanlardan değil.
Çiçeklerimiz yolda, ileriki günlerde sayfada boy gösterirler ;) Umarım L. hookeri marginata'nın çiçeğine yetişirler de hibritleştirme fırsatı doğar bana ;)

Unutmadan, çiçekler sarı renk olacak :)

523748

litoriachloris
26-09-2014, 12:50
Sayın -Esin- zamanla harika bir koleksiyonunuz olacak gibi görünüyor. Sayfanız da başvuru sayfası niteliğine bürünüyor. Sizin bitkilerinizi gördükçe bahçemde daha çok sukulente yer vermek istiyorum :)

Acaba büyüme dönemi kışın olup sulanan titanopsis türleri Marmara kışını bahçede geçirebilirler mi. Sizde böyle bir tür vardı hatırladığım kadarıyla. Belki benimkilerin içinde de bu türlerden vardır bir bakayım :) Çünkü diğer türler kışın sulanınca çürümeye başlıyorlar, tecrübe ettim :)

Selamlar...

-Esin-
26-09-2014, 13:30
Teşekkür ederim sn. litoriachloris, koleksiyona katmak istediğim daha çok bitki var. Zaten ne zaman koleksiyon harika oldu, tamamlandı dersek o zaman koleksiyonerlik ruhuna ihanet ederiz gibime geliyor :)

Kışın büyüyen titanopsislerden Hugo-Schlechteri var bende, kaynaklarda -10 dereceye kadar dayanabildiği söyleniyor. Bu bilgiye dayanırsak Marmara'da kışı atlatabilir ama birebir tecrübem yok bu konuda, zaten bitkiyi henüz geçtiğimiz yaz almıştım:)

Aslında bu türle ilgili sıkıntı yaşıyorum, yaz dönemi başlangıcında yeni yapraklar çıkarıyor ve sulanmadığında buruşarak sürekli su isteğini belli ediyordu. Daha sonraları uyku dönemine geçti fakat zannedersem o dönemde tam gölgede kalmalı. Bendeki güneş gördüğü için büzüşüp toprağın içine doğru çekildi, küçüldükçe küçüldü. Durumu farkedip gölgeye aldığımda hiç bir düzelme göstermedi, hafif hafif sulamanın da hiç etkisi olmadı. Ayrıca nemli havadan hiç hoşlanmıyor. Havaların soğumasıyla da bir değişim olmazsa Abbas yolcu demektir :) Bölgemiz için problematik bir tür, bahçeye ekerseniz de çok sayıda ekmedikçe boyutlarının küçüklüğü sebebiyle gözükmeyebilir :)

litoriachloris
26-09-2014, 14:43
Teşekkür ederim sn. litoriachloris, koleksiyona katmak istediğim daha çok bitki var. Zaten ne zaman koleksiyon harika oldu, tamamlandı dersek o zaman koleksiyonerlik ruhuna ihanet ederiz gibime geliyor :)

Kışın büyüyen titanopsislerden Hugo-Schlechteri var bende, kaynaklarda -10 dereceye kadar dayanabildiği söyleniyor. Bu bilgiye dayanırsak Marmara'da kışı atlatabilir ama birebir tecrübem yok bu konuda, zaten bitkiyi henüz geçtiğimiz yaz almıştım:)

Aslında bu türle ilgili sıkıntı yaşıyorum, yaz dönemi başlangıcında yeni yapraklar çıkarıyor ve sulanmadığında buruşarak sürekli su isteğini belli ediyordu. Daha sonraları uyku dönemine geçti fakat zannedersem o dönemde tam gölgede kalmalı. Bendeki güneş gördüğü için büzüşüp toprağın içine doğru çekildi, küçüldükçe küçüldü. Durumu farkedip gölgeye aldığımda hiç bir düzelme göstermedi, hafif hafif sulamanın da hiç etkisi olmadı. Ayrıca nemli havadan hiç hoşlanmıyor. Havaların soğumasıyla da bir değişim olmazsa Abbas yolcu demektir :) Bölgemiz için problematik bir tür, bahçeye ekerseniz de çok sayıda ekmedikçe boyutlarının küçüklüğü sebebiyle gözükmeyebilir :)

Calcarea'lardan birini bahçeye diktim denemek için bakalım ne olacak. Ama görünmeme meselesinde haklısınız taşların arasında kaybolup gitti. Binanın girişine ufak bir "crevice garden" yapmayı planlıyorum. Eğer kışı atlatırsa orada ufak bir koloni oluşturabilirim. Bendeki türleri yaz boyunca bolca suladım hepsi olumlu tepki verdiler ve güzel geliştiler. Bolca da güneş aldılar. Ama aralarında Hugo-Schlechteri yok sanırım. Tohumdan ilk defa titanopsis üretme denememde vardı sanırım ama o denememdeki birçok bitkiyi tecrübesizlikten yaşatamamıştım. Zor bir tür olabilir. Bakalım deneme yanılma ile pek çok şey öğreneceğiz gibi geliyor bana :p

Selamlar...

-Esin-
26-09-2014, 15:03
T. calcerea bende de var. Yazın büyüyenlerden, onlarda hiç sorun yok, çok güzel gelişiyorlar. Güneşin altında çok susuz kaldıkları dönemler de oldu ama bana mısın demediler. Dona dayanıklılıkları aynı, eğer kış yağmurlarından etkilenmezlerse T. calcerea sizin için çok daha uygun bir tercih olabilir. Hazırladığınız kaya yatağı çok geçirgen bir ortam sağlıyor, yağmurların etkisini böylelikle engelleyebilirsiniz. Denemekte fayda var :) Crevice garden için güzel bir ekleme olurlar bence, umarım güzel sonuçlar elde edersiniz :)

Selamlar...

gürkan63
26-09-2014, 16:53
Sayın -Esin- tek kelime ile muhteşem ötesi...Sözün bittiği yer dedikleri bu olsa gerek.....Ellerinize sağlık.

asarp
26-09-2014, 22:22
Succulentleriniz gerçekten cok güzeller .Verdiginiz aydınlatıcı bilgiler yanında görsel desteklerle bütünleşince bize tebrik etmekten başka bir sey kalmıyor.

-Esin-
27-09-2014, 10:39
Çok teşekkür ederim sayın gürkan63 ve sayın asarp, daha güzelleri sizlerin olsun :)

Burada havanın iki gündür kapalı ve soğuk gitmesi biraz iç karartıcı etki yaptı üzerimde. Henüz bir hafta öncesinin güneşinde keyifleri yerinde duran echeveria fotoğraflarıyla günü aydınlatıp kötü moddan sıyrılalım ;)

E. pulidonis ve yanında hibriti, arkada ise henüz kimliği netleşmeyen ama gitgide E. Perle von Nürnberg görüntüsü alan bir başka Echeveria

523750

523749

-Esin-
27-09-2014, 10:43
Meksikalı güzel Echeveria purpusorum

523751

523752

523753

523754

-Esin-
27-09-2014, 10:52
Kara Prens Mavi Prens'e karşı adlı aranjmanım :p

Echeveria Blue Prince, Echeveria Black Prince ve Sedum Nussbaumerianum

523755

523756

523757

-Esin-
27-09-2014, 11:16
Echeveria Black Prince

Bir Echeveria affinis ve Echeveria shaviana hibriti. Kendisine çok benzeyen Echeveria Black Knight'a göre yaprakları daha geniş ve daha etli. Sonbahara girerken açtığı kıpkırmızı çiçekleri var. Dona dayanıklılığı -4 derece. Özellikle çiçek açma zamanı unlu bit saldırısına karşı tetikte olmada fayda var.

523758

523759

523760

523761

523762

-Esin-
27-09-2014, 11:37
Sedum Nussbaumerianum

523764

Doğal habitatı Meksika, ilk olarak bir sülfür yatağının çevresinde keşfedilmiş. Yaprak kenarlarının çok güzel bir turuncu renkte olmasından dolayı bakır renkli sedum olarak da biliniyor. Çiçeklenme dönemi Ocak ayından Nisan'a kadar sürüyor, top top açan beyaz çiçekleri var ve çiçeklerin hoş bir kokusu olduğundan bahsedilmiş. -3 dereceye kadar soğuğa dayanıklı. Hızlı büyüyen ve ve kolayca dallanan bir yapıya sahip.

Renklerinin diğer bitkilerle çok güzel bir kontrast oluşturmasından dolayı gözde bir bitki.

523763

-Esin-
27-09-2014, 11:58
Echeveria Blue Prince

Tam anlamıyla cool bir bitki:cool: Ne sıcağa aldırış ediyor ne susuzluğa. Çok aktif bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Çiçek sapı önce ortası tomurcuk dolu bir kase şeklinde, daha sonra bu kasenin içinden çatallanarak uzuyor. Ayrıca çiçekli kısım kırmızımtıl bir renge dönüşüp bitkinin mavi-yeşil rengiyle güzel bir kontrast sağlıyor.

523765

523766

523767

Çiçek sapından tam üç tane yavru çıkarmış.

523768

523769

Maude
27-09-2014, 12:33
Ne diyeyim, bu mavi beni çok etkiledi :) Dönüp dönüp baktım kendisine.

Laleci_03
27-09-2014, 12:47
Sn. -Esin- sizin lithopslarınızın o muhteşem çiçeğini görünce beni bir heves sardı en kısa zamanda bende bir lithops edineceğim :rolleyes:

-Esin-
27-09-2014, 14:00
Ne diyeyim, bu mavi beni çok etkiledi :) Dönüp dönüp baktım kendisine.

Kendisi benim de çok sevdiklerimden, diğer sukulentler yaz sıcağında oturuşup dururken mavi prens hep ataktaydı :)

Sn. -Esin- sizin lithopslarınızın o muhteşem çiçeğini görünce beni bir heves sardı en kısa zamanda bende bir lithops edineceğim :rolleyes:

Size lithopsları sevdirebildiysem ne mutlu bana :) Bakım bilgilerini okumayı ihmal etmeyin.

GuneSunar
27-09-2014, 21:02
Merhaba Esin hanım, uzun aradan sonra tekrar foruma geri döndüm. Yeni türleriniz hayırlı olsun. Yavrularınızda büyümüş güzelleşmiş. Benimkilerde büyüdüler bayağa, kısa süre içerisinde bende paylaşacağım resimlerini inşallah. Emeklerinize sağlık diyorum. Sevgiler...

-Esin-
28-09-2014, 14:47
Merhaba Esin hanım, uzun aradan sonra tekrar foruma geri döndüm. Yeni türleriniz hayırlı olsun. Yavrularınızda büyümüş güzelleşmiş. Benimkilerde büyüdüler bayağa, kısa süre içerisinde bende paylaşacağım resimlerini inşallah. Emeklerinize sağlık diyorum. Sevgiler...

Merhaba sevgili GuneSunar, ne zamandır yoktunuz, sizi tekrar gördüğüme sevindim :) Beğenileriniz için çok teşekkürler. G. paraguayense yetiştiriyordunuz hatırladığım kadarıyla, tahminimce bayaca büyümüşlerdir şimdiye dek. Fotoğrafları beklemedeyiz ;)

-Esin-
28-09-2014, 15:26
Lithops otzeniana cv. "Aquamarine"

523770

Cole numarası C128A. Nadir bir lithops türü. Doğal habitatı çok küçük bir bölgeyle sınırlı, endemik bir tür. Genellikle 3-5 gövdeden oluşan küçük kümeler oluşturuyor ama kültür koşullarında oluşturduğu kümeler sık sık 25 gövde sayısına ulaşabiliyor. Doğal ortamında çoğunlukla çalı altlarında yetiştiği belirtilmiş, üst yüzeyinde büyük pencereler olduğu için aşırı güneşe karşı dayanıksız. Bunu bizzat ben de tecrübe ettim, diğer lithopslara göre daha kolay su kaybedip buruşmaya başlıyor.

Çiçekleri 2-3.5 cm çapında. Ortası beyaz, sarı renkli. Bu özelliğiyle de güzel bir tür. Çiçeklenme zamanı erken sonbahar.

523771

-Esin-
28-09-2014, 18:06
C338 - Lithops hookeri var. marginata

... beni yarım açtığı çiçeğiyle başından savdı bugün. Bakalım yarın tamamen açabilecek mi? :)

Sonunda bugün, epey nazlandı ama, tüm görkemiyle çiçeğini açtı :)

Capcanlı bir sarı ve saten parlaklığında yapraklarıyla çok güzel. Üstelik çiçek çapı 4,5 cm'e yakın! :eek:

523772

523773

523774

523777

523775

-Esin-
28-09-2014, 18:09
L. lesliei çiçeğini yetiştirebilirse hibritleştirme çalışmaları başlayacak ;)

523776

-Esin-
01-10-2014, 22:09
L. lesliei de ilk çiçeğini açtı.

523778

L. hookeri marginata da çiçek açmaya devam ettiği için çapraz tozlaştırmayı deneyebildim, umarım sonuç alırım ;)

523779

-Esin-
01-10-2014, 22:11
Bugün ayrıca bir misafirimiz vardı :D

523780

523781

Seabert74
02-10-2014, 14:02
Tillandsia ionantha variation Fuego

490557

Tillandsia türleri hava bitkileri olarak adlandırılır çünkü yaşamak için toprağa ihtiyaçları yoktur. Hatta toprağa ekilirse ölür. Ben bu yüzden ona sukulentlerin kraliçesi diyorum :cool: Bir bitki köke bile ihtiyaç duymuyorsa daha ne kadar sukulent olabilir ki? :D

Tillandsialar epifit bitkilerdir, yani köklerini yalnızca kendilerini bir yere sabitlemek için kullanırlar. Doğada genellikle ağaç dalları üzerinde veya taşlar arasında tutunmuş olarak bulunur. Parazitik değildir. İhtiyaç duyduğu suyu yapraklarının üzerinde kadife gibi gözüken küçük yapılar sayesinde alır.
Çoğu yerde yanlış olarak aktarılan bir bilgi Tillandsiaların çok az su istediği ve havanın neminin bitkinin su ihtiyacını karşıladığıdır. Halbuki havanın nemli oluşu yalnızca Tillandsia’nın kuruma sürecini uzatır. Bitki suyu yalnızca su yapraklarının üzerinde kalırsa alabilir. Bu yüzden haftada en az 2-3 kere bitki tamamen ıslanıp üstünden şıpır şıpır damlalar akıncaya kadar sulanmalıdır. Spreyleme çoğu zaman yeterli gelmez. Hava sıcaklığına bağlı olarak sulama sıklığı arttırılabilir ancak önemli bir nokta da bitkinin iki sulama arası tamamen kurumasıdır. Tillandsia uzun süre ıslak kalmaktan dolayı da kolayca çürüyüp ölebilir. Bu yüzden bitki yeterince havadar ve çok soğuk olmayan bir yerde durmalıdır. Ayrıca 2-3 haftada bir birkaç saatliğine Tillandsia’yı tamamen su dolu bir kaba batırmak bitkiye iyi gelen, canlandırıcı bir uygulamadır (Çiçek tomurcuğu olduğu zaman hariç)

Tillandsia için su kalitesi önemli değil yeter ki su pH’ı 8’in üstünde olmasın ve su yapay olarak yumuşatılmış olmasın. Yani bildiğiniz çeşme suyuyla rahatça sulayabilirsiniz.

Tillandsia’yı sağlıklı bir şeklide yetiştirmek için ikinci önemli faktör de ışık şiddetidir. Bitkiyi evinizin mümkün olan en aydınlık, en parlak ışıklı yerine koymalısınız ancak güneş ışığı hiçbir zaman direk üstüne gelmemeli. Dolayısıyla pencere kenarından 1 metreden fazla uzaklaşmadan ama güneşi de ancak tül perde arkasından gördüğü bir yer Tillandsia için uygundur. Güneş altında bitki çok çabuk su kaybedeceğinden ya da havalandırmasız yerlerde fazla sıcak tillandsia için bir fırın vazifesi göreceğinden bitkinin ölmesi kaçınılmazdır.

Tillandsia bir çok iklime uyum sağlayabileceğinden dolayı yaygın olarak yetiştirilir. 2-3 dereceden 37 dereceye kadar değişen sıcaklıklarda bakılabilir ama optimal sıcaklık aralığı 10-30 derecedir. Dona dayanıksızdır, maximum 1-2 saatlik dona dayanabilir ama hasar görür. Daha fazla süren donlar bitkiyi öldürür.

Tillandsia ionantha’nın çiçek açma zamanı iç kısımdaki yaprakları kırmızıya döner. Ben de merakla çiçek oluşumunu beklemekteyim. İngilizcede bu bitkiye bu özelliğinden dolayı “blushing bride” yani (utançtan) kızaran gelin adı verilmekte :)

İlk geldiğinde bitkiciğim biraz hırpalanmış haldeydi. Bir süre bakımdan sonra toparladı ve daha da kırmızıya döndü. Elimde gözüken fotoğraf ilk geldiği zamanki hali, diğerleri de bir hafta sonrası.

490558

490559

490560

Tillandsia ile ilgili güzel bir türkçe kaynak olmadığından uzun uzun yazdım, umarım sıkılmamışsınızdır :rolleyes:

Esin hanım merhaba,
15 gün evvel Floransa'da bir evin camında gördüm Tillandsia'yı.. Hemen yanımdaki arkadaşlarıma gösterdim. Akşam üzeri idi ve 2.katın camı oldugu için fotograf çekmem cok zordu, ama aşağı yukarı buna benzer şekilde duruyordu , fikir vermesi için yüklüyorum ;

Sizin Tillandsia'nın durumunu paylaşırsanız sevinirim.

yalper
02-10-2014, 22:16
bunlar tilandsia dan çok alien filmindeki xenomorph lar gibi görünüyorlar :)) adamın suratına yapışıp bırakmazlar bir daha dikkatli olmak lazım :)

-Esin-
02-10-2014, 22:51
Esin hanım merhaba,
15 gün evvel Floransa'da bir evin camında gördüm Tillandsia'yı.. Hemen yanımdaki arkadaşlarıma gösterdim. Akşam üzeri idi ve 2.katın camı oldugu için fotograf çekmem cok zordu, ama aşağı yukarı buna benzer şekilde duruyordu , fikir vermesi için yüklüyorum ;

Sizin Tillandsia'nın durumunu paylaşırsanız sevinirim.

Ah sevgili Seabert, zaten hep bunun gibi dizaynları yapabilmek için uğraştım, Pinterest'te bu fotoğrafı da görmüştüm. Benim tillandsia sizlere ömür. Yazı çıkamadı, burada hava onun için aşırı sıcak ve kuru geldi. Azcık gölgeye alsam sarardı, biraz güneşe çıkarsam karardı. Bütün gün elimde fısfısla nemlendirmeye çalıştım, hiç kar etmedi. Hatta son zamanlarda o fısfıs işinden o kadar sıkılmıştım ki tillandsia öldüğünde bir rahatlama hissi geldi :D Zaten daha başlangıçta bayaca yıpranmış haldeydi, belki daha sağlıklı olsa daha uzun süre yaşayıp çoğalabilirdi ama gerçekten yaz dönemi büyük sıkıntı. Ben bir daha edinmeyi düşünmüyorum, o daha çok karadeniz iklimine uygun bir bitki. Beni en başta tillandsia almaya iten de şu fotoğraftı hatta :D

http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/0d/9e/a4/0d9ea4d5f83853fd87d892b96909cd62.jpg

-Esin-
09-10-2014, 17:56
Lithops hookeri marginata'nın çiçeği 12 gün boyunca açtı. Kaçınılmaz son geldiğinde bile ilginç görünüyor, öyle değil mi? ;)

523785

523786

-Esin-
09-10-2014, 21:45
Lithops schwantesii

523787

Bu arkadaşın Cole numarası emin olmamakla beraber C250 - Lithops schwantesii ssp. schwantesii v. schwantesii (grey form). Her ne kadar C147'ye de çok benziyor olsa da genel karakteristikleri açısından L. schwantesii olduğuna karar kıldım. Yine de çiçek açmadan tam olarak emin olamayacağım.

L. schwantesii sarı renk çiçek açar. Genelde 1-3 gövdeden oluşan kümeler halinde bulunsa da bu sayı 15 gövdeye kadar çıkabilir.

523788

523789

Boyutları açısından oldukça büyük bir lithops. Şu an L. hookeri marginata ile hemen hemen aynı büyüklüğe sahip. Ayrıca saksısında sürpriz bir şekilde 3 adet minik lithops çimlendi. İleride büyüyebilirlerse nasıl olacaklarını şimdiden çok merak ediyorum ;)

523790

-Esin-
09-10-2014, 22:22
Lithops karasmontana

523792

Cole numarasının C223 - Lithops karasmontana ssp. karasmontana v. karasmontana olduğunu düşünüyorum. Çiçekleri beyaz ve küçük çaplı.
12 gövdeye ulaşan kümeler oluşturabiliyor.

Bu lithopsun çiçek açması biraz acayip oldu. Çiçek tomurcuğu yarıktan sığamadı ve lithopsu resmen yanlardan yırtarak uzadı! :mad:

523791

523793

Güneş ışığında yapraklar saten gibi parlak parlak ;)

523794

523795

-Esin-
09-10-2014, 22:28
Bu arada lithops lesliei iki çiçeğini de açtı.

523796

523797

523798

523799

Arada 2 gün hava bulutlu olduğu için hiç açmadılar ama bu süre içerisinde çiçek tomurcukları büyümeye devam etti. İki gün sonra açtıklarında çiçekler tam 5.5 cm çapına ulaşmıştı! :eek:

523800

-Esin-
09-10-2014, 22:36
Ve tabi hemen çapraz tozlaştırıldılar :cool: Bir sarı ve bir beyaz çiçekli lithops, sonucu gerçekten çok merak ediyorum.:rolleyes:

523801

523802

-Esin-
09-10-2014, 22:47
Delosperma cooperi tek bir dal olmasına rağmen yaz boyunca çiçek açtı durdu. Nedense şimdiye kadar hiç fotoğrafını çekmemişim. Bu üstünde görünen son çiçeği, artık bunu da kaçırmayayım dedim :D Gerçi yeni tomurcuklar yapması yakındır, çok cömerttir kendisi ;)

523803

Sarı renkle güzel bir ikili oluşturuyorlar.

523804

Hatta beyazı da yanlarına konduralım, alın size Güney Afrika kırlarından bir bahar esintisi, bir renk cümbüşü :p

523805

yalper
10-10-2014, 13:12
:dilli: ben bu işi bırakıyorum yahu pefff...

yalper
10-10-2014, 16:24
Hatta beyazı da yanlarına konduralım, alın size Güney Afrika kırlarından bir bahar esintisi, bir renk cümbüşü :p
520436

ben güney afrikaya gitmeye karar verdim, başka türlü bu cümbüşe katılamıyorum madem :p

-Esin-
10-10-2014, 18:34
:dilli: ben bu işi bırakıyorum yahu pefff...

Halbuki daha çok gaza gelesiniz diye yüklüyorum sayın yalper :D Ayrıca gördüğüme göre sizin lithopslar da boş durmamış :rolleyes: Tomurcuklar pıtır pıtır görünmeye başlayınca iyice bir sulayın derim, çok sürmez açması. Cem Yılmaz'a atıfla, buyrun bende açmışı var demek istiyorum :D :D

523806

C036 - Lithops lesliei ssp. lesliei'nin varyetesi çiçek rengine göre belli olacaktı. Beyaz çiçeği görünce mutlu oldum, böylelikle bu güzel üçlünün tam ismi daha nadir varyete C036A - Lithops lesliei ssp. lesliei v. albinica olarak belirlenmiş oldu.

523807

523808

523809

-Esin-
10-10-2014, 18:46
Bir çiçek de L. dorotheae'den geldi.;)

Bu lithops yaz döneminde hiç sulanmadığı halde gövdesinde bazı çatlaklar oluştu. Ben havanın fazla nemli oluşuna bağlıyorum bu durumu. Neyse ki görüntüyü bozmaları haricinde bir sorun oluşturmadılar.

523810

523811

523812

-Esin-
10-10-2014, 19:00
Çiçekli lithopslardan bir de toplu görünüm ;)

523813

523814

fdogru
14-10-2014, 10:15
Tebrikler, bitkileriniz çok sağlıklı. Özenen ama bakmayı beceremeyen biri olarak, küçük de bir sorum olacak.
lithops, sukkulent ve kaktüslerinizi aynı toprak karışımına mı ekiyorsunuz? ayrıca kullandığınız iri taneli karışım nedir?

YeniBON
14-10-2014, 10:56
Sayın Esin paylaştığınız resimleri gördükçe hayran oluyorum. Çiçeklerinize imrenerek bakıyorum.

Özellikle lithopslarınız baş döndürücü. Ben de evimde onlara bakmak, üretmek için gerekli şartları hazırlamaya çalışıyorum.

Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Herkese bol çiçekli günler dilerim.

-Esin-
14-10-2014, 12:01
İlginize çok teşekkür ederim sn. Yenibon, size de bol çiçekli günler.

Sn. fdogru, teşekkür ederim öncelikle. Sukulentler ve lithopslar için farklı toprak karışımları kullanmak gerekiyor. Lithopsların ve diğer mesemblerin toprağı çok hızlı drene olabilen ve humus içermeyen bir yapıda olmalı. O yüzden ben yaklaşık olarak %40 volkanik cüruf, %30 lava taşı ve %30 torf içermeyen saksı toprağı kullanıyorum. Hatta daha önceleri toprağı daha da azaltıp biraz dişli dere kumu da ekliyordum karışıma ama son zamanlarda kumu koymamaya başladım. Toprağı ağırlaştırıp kök gelişimini yavaşlattığını düşünüyorum.

Diğer Echeveria, Graptopetalum, Crassula türleri gibi sukulentler içinse %75 toprak ve %25 lava taşı yeterli. Böylelikle toprağın besin değerini fazla azaltmadan yeterince drenaj sağlanmış oluyor.

fatitoo
14-10-2014, 12:06
Lav taşını sadece saksının en üstüne mi koyuyorsunuz yoksa toprak karışımının içinde de var mı?

-Esin-
14-10-2014, 12:15
Tabii, toprak karışımının içinde de var yukarda yaklaşık oranlarda belirttiğim gibi. Lithopslar için toprağın üstüne de sadece lava taşı koyuyorum ki hem gövdeyle toprağın teması kesilip havadar bir ortam olsun hem de toprak birdenbire kurumasın, nem dengesi bir süre muhafaza edilebilsin.

Maude
16-10-2014, 13:30
Merhaba Esin,

Bir süredir eşimin yurtdışı görevi nedeniyle annem ve babamla kalıyorum. Evimde bıraktığım çiçeklerden biri de Aloe Juvenna idi. Sen de fotoğrafını gördüğünde çok beğenmiştin. Ancak son hali beni çok üzdü. Sana danışmak istedim. Görünürde birşey yok ancak kökte çürüme meydana gelmiş. Ben sulamasına dikkat ediyordum ama kızım su verdiğini itiraf etti. Yapmadığı şeydi ama çocuk işte. Gövde, yavrular hala sağlam hatta bir tanesi hariç köklerden de sağlam kısımlar var. Şimdi ben sapın en altındaki çürümüş kısmı kesip kurutup sonra toprağa diksem sonuç alır mıyım? Yani kaktüslere uyguladığımızın aynısını yapsam yeniden köklenir mi sence?

Diyeceksin ki fotoğraf koy ancak makinemdeki teknik bir sorun yaşadım. Yarın tekrar fotoğraf koymayı deneyeceğim. Şimdilik saksıdan alıp kökleri topraktan arındırdım, kuru bir yerde açıkta tutuyorum.

Önerilerine ihtiyacım var, sevgiler.

-Esin-
16-10-2014, 18:03
Sevgili Maude,

Çürüme yalnızca kök bölgesindeyse ve bir kısım kök sağlam görünüyorsa çürüyenleri temizleyip yeni bir saksıya ve temiz toprağa tekrar ek, kalan sağlam köklerin kurumaması için dışarda uzun süre bekletme. Toprak çok hafif nemli olabilir ama asla ıslak olmasın. Toprağı eline alıp iyice sıktığın zaman tek bir damla su damlamıyor olmalı. Toprağın kurumasına izin verip bir süre hiç sulamamak gerek sonrasında da. Ya da yalnızca saksı tabağının altından az az su verilebilir. Çürüme gövdenin iç kısımlarına doğru ilerlemişse yapacak bir şey kalmıyor maalesef :( Aloe'lerde gövdenin köklenmesi çok zor. Yine de deneme amaçlı çürüyen yerleri kesip kurut ve ek derim, zaten kaybedecek bir şey yok.

A. juvenna'nın başına böyle bir şey gelmesine üzüldüm, umarım çok fazla çürüme yoktur ve kurtulur.

Sevgiler

Maude
17-10-2014, 15:06
Sevgili Maude,

Çürüme yalnızca kök bölgesindeyse ve bir kısım kök sağlam görünüyorsa çürüyenleri temizleyip yeni bir saksıya ve temiz toprağa tekrar ek, kalan sağlam köklerin kurumaması için dışarda uzun süre bekletme. Toprak çok hafif nemli olabilir ama asla ıslak olmasın. Toprağı eline alıp iyice sıktığın zaman tek bir damla su damlamıyor olmalı. Toprağın kurumasına izin verip bir süre hiç sulamamak gerek sonrasında da. Ya da yalnızca saksı tabağının altından az az su verilebilir. Çürüme gövdenin iç kısımlarına doğru ilerlemişse yapacak bir şey kalmıyor maalesef :( Aloe'lerde gövdenin köklenmesi çok zor. Yine de deneme amaçlı çürüyen yerleri kesip kurut ve ek derim, zaten kaybedecek bir şey yok.

A. juvenna'nın başına böyle bir şey gelmesine üzüldüm, umarım çok fazla çürüme yoktur ve kurtulur.

Sevgiler

Sevgili Esin, teşekkürler. Ben de çok üzüldüm. Malesef gövdenin en alt uzunca çürümeler var ama yine de bir umut. Hatta bugün bir büyük ve ona bağlı bir yavruyu sitemizden Emmi arkadaşımıza verdim. Belki onu elinde can bulur. Hangimiz kurtarırsak o diğerine verir dedim ;). Kendisi bana kalanchoe fedchenko çelik ordusu getirdi bugün sağolsun. Bakalım zayiatı en az olanı için yazdıklarını uygulayacağım. Diğerini de kesip deneyeceğim. Iyi ki varsın.

-Esin-
17-10-2014, 17:00
Rica ederim sevgili Maude, sen de iyi ki varsın :) Dilerim kurtulur da tekrar eski ihtişamına döner. Kalanchoe fedtschenkoi güzel bir tür, iyi moral olmuştur sana. Bende minik bir tane var, daha küçük parmağım kadar yok boyu :) Çiçekli fotoğraflarını baharda sizden bekliyoruz o halde ;)

-Esin-
17-10-2014, 17:06
Kalanchoe tomentosa'ya bir hastalık gelip yapraklarında lekeler oluşturmuştu. Neyse ki o badireyi atlatıp tekrar toparladı.

523815

-Esin-
17-10-2014, 17:14
Graptopetalum paraguayense saksısının içinde crassula lycopodioides büyümüş. Ölmeye yuz tutmuş halde küçük bir çelikti, ne ara canlandı da büyüdü farkedemedim bile :) Değişik saksılarda birer ikişer dal olarak mevcut. Bir ara hepsini aynı saksıya toplayıp bu tür hakkında bir yazı eklerim.

523816

-Esin-
17-10-2014, 17:20
Paylaşacağım çok fotoğraf birikti. Vakit buldukça yükleyeceğim. Şimdilik şöyle bir toplu fotoğraf koyayım :)

523817

musbet
17-10-2014, 20:17
Oy oy oy Esincim maşallah...
Çok güzeller bayıldım hepsine, çok bakımlı gözüküyorlar.
Yakında olsan gelip çalasım var ama çok uzak oralar:)
Ellerine sağlık Esincim

Maude
17-10-2014, 21:21
Toplu fotoğraf kendimden geçmeme yetti. Maşallah!

-Esin-
18-10-2014, 19:23
Echeveria secunda glauca, sonbahar coşkusunda. Bence echeverialar içinde en güzel çiçek rengi onda :)

523818

523819

523820

523821

523822

-Esin-
18-10-2014, 19:32
Echeveria affinis(*) de E. secunda glauca ile yarışta. Koyu renk yapraklarla kıpkırmızı çiçeklerin tezatı güzel :)

523823

523824

* Daha önce Echeveria Black Prince olarak adlandırdığım bu bitkinin aslında E. affinis olduğunun farkına vardım. Hibrit türlerle ebeveyn bitkileri benzer olduğu zaman yaygın bir biçimde karıştırılıyor, gerçeğe ulaşmak zaman aldı :)

Seabert74
20-10-2014, 12:52
Bu güzel Lithops karasmontana "Top Red" saksısını görünce dayanamayıp aldım :)

504867
504868

Her ne kadar yanyana bonibon şekerleri gibi dursalar da bu kadar sıkışık kalmalarına izin veremezdim tabi :) Zaten kökleri de bir an önce torftan kurtarmak gerekliydi. Yeni saksılara ekmenin inanılmaz zorlayıcı olduğunu söylemem gerek. Köklere çok zarar vermeden ayırmak için bol bol suladım. Fakat torf tamamen kuruyup kökler tarafından da bayaca sıkıştırıldığı için onca su toprağın üst bir santimlik kısmına bile işleyememişti. Yaklaşık yarım saat su içinde bekletmeme rağmen torf resmen su geçirmez hale geldiğinden yüzeyden bir iki milimlik yer dışında hiç ıslanmadı. Dolayısıyla bu minik lithopsların daha önce sulanmış olsalar dahi çok çok uzun süreler hiç susuz kaldıklarını anladım. O yüzden yeni yerlerine ektiğim gibi hepsini suladım.

Sonunda rahat bir nefes alan lithopsçuklar :)

504871

Susuzlukları yan kısımların buruşmasından ve üstlerinin çukurlaşmasından da açıkça belli.

504872

Esin hanım merhaba..
Lithops karasmontana "Top Red" saksınızın güncel durumunu merak ediyorum.. Ne durumdalar?? Paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler

-Esin-
21-10-2014, 22:31
Esin hanım merhaba..
Lithops karasmontana "Top Red" saksınızın güncel durumunu merak ediyorum.. Ne durumdalar?? Paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler

Top Red'ler bayaca büyüdü, onun haricinde bir gelişme yok. Bu sene zaten çiçek açmazlar, henüz bölünme için de erken. Yarın fotoğraflarını çeker paylaşırım.

-Esin-
21-10-2014, 22:58
Crassula "Spring Time"

523825

Bir Crassula rupestris ve C. perfoliata var. minor (falcata) hibriti. Ortası koyu pembe, yaprakları toz pembe renkte yıldız şekilli, tatlı kokulu, gösterişli çiçekleriyle en güzel Crassula hibritlerinden bir tanesi. Kış sonu, ilkbahar başlangıcı gibi çiçekleniyor. Hatta bazı kaynaklar sonbahar hariç yıl boyu çiçekli kalabildiğini yazmışlar. Küçük boydan itibaren çiçeklenip her yıl çiçek açması beklenen bitkilerden.

Soğuğa dayanıklılığı -1 derece. Yavaş büyüyor. Her ne kadar yaprak üstündeki pütürlü beyaz yapılar güneşten bir nebze korunma sağlasa da çok sıcak yaz aylarında direk öğlen güneşinden korunmalı.

Çiçeklenmesini sabırsızlıkla bekliyorum :)

523826

-Esin-
21-10-2014, 23:55
Sinocrassula yunnanensis

523828

Anavatanı Çin ve Myanmar'ın kuzeyi olan bir sukulent türü. Daha çok Çin'in Yunnan Bölgesi'nde yaygın. Zaten ismi de buradan geliyor. 2500- 2700 metre yükseklikte yetişiyor.

Küçük rozetler halinde büyüyen bu tür 10-12 cm kadar boya ulaşıyor. Yoğun kümeler halinde, hatta rozetlerin üst üste büyüdüğü bir gelişim gösteriyor. Yaz ve sonbahar boyunca açtığı minik beyaz çiçekleri var. Yaprak yüzeyi tüylü, bu da onun güneşe dayanıklılığını arttıran bir özellik. Tam güneşli alanlarda veya yarı gölgede de yetiştirilebilir. Dona dayanımı ise -7 olarak belirtilmiş.

523827

523829

-Esin-
22-10-2014, 19:33
İstek üzerine Lithops karasmontana "Top Red" :)

523830
523831
523832

Aynı kultivarı belirttiğini düşündüğüm L. karasmontana var. lateritia dilini çıkardı :p

523833

-Esin-
22-10-2014, 19:38
L. lesliei var. albinica, üçü de aynı anda açtı :cool:

523834

523835

523836

-Esin-
22-10-2014, 19:41
L. dorotheae de çiçekte. Çiçekler ilk açtıkları gün küçük olsalar da her gün gitgide daha büyük açmaya başlıyorlar.

523837

523838

523839

-Esin-
22-10-2014, 20:15
C253 - Lithops terricolor (localis) (syn. peersii)

523841

523842

Bu çiçek bolluğunun altında gizlenen L. terricolor, aslında çiçeksiz haldeyken de doğal ortamında bulunması en zor lithops türlerinden biri. Gövdesinin boyutu çoğu lithopstan daha küçük. Bendekiler de ölçmedim ama 1.5 cm civarında çaplarıyla çiçek açan, erişkin boylarında olduklarına göre tohumdan yeni yetişen hallerini varın siz tahmin edin ;)

523843

Genellikle 6-10 gövdelik kümeler halinde bulunsa da 20 veya üzeri gövde sayısında da küme oluşturmaları mümkün. Çiçekler 3 cm çapında, sarı renk ve ortası beyaz. Ayrıca çiçeklerin müthiş tatlı bir kokusu var, oldukça yoğun. ;)

Şu an çiçekleri geçti ve kalıcı yerine aktarıldılar.

523844

523840

-Esin-
22-10-2014, 20:19
Hem birbirleriyle hem de kendileriyle tozlaştırma yapıldı, yalnız sorun şu ki çiçek bol olunca hangisini hangisiyle tozlaştırdığımı unuttum! :mad:

523845

-Esin-
22-10-2014, 20:55
Echeveria agavoides var. corderoyi

523846

Aynı zamanda E. agavoides "Red Edge", "Lipstick", "Ebony" gibi isimlerle de biliniyor. Kökeni Meksika, doğal habitatında kırmızı kenar rengi baskın olan bir bitki alınarak uzun süren seleksiyonlar sonucu bu kultivar elde edilmiş. Sert yapraklı, çapı zamanla 20 cm'e ulaşabilen bir bitki. Yapraktan üretimi çok zor ve ayrıca çok nadir yavru verdiği için kolay çoğaltılabilen bir tür değil. Genellikle tek başına büyüyor. Büyüıme hızının bir echeveria için yavaş sayılmayacağı belirtilmiş.

Çiçeklenme dönemi yaz. Dışı koyu pembe, içi sarı, klasik echeveria çiçeğinden biraz daha dar ve boru şekilli çiçekleri var.

Yaprak renginin tam olarak korunabilmesi için bol güneşli bir yerde yetiştirilmeli. Dona dayanıklılığı çok iyi, -9 dereceye dayandığı belirtiliyor.

523847

523848

-Esin-
22-10-2014, 21:18
Crassula "Buddha Temple"

523849

Bir Crassula pyramidalis ve C. perfoliata var. falcata hibriti. Üst üste sıralanmış, kenarları dört köşeden yukarı doğru kıvrılan yapraklarıyla aynen Çin pagodalarının çatı tipine benziyor. İsmi de bu yüzden "Buddha Temple", yani "Buda Tapınağı".

523850

523851

Yaklaşık 4 cm genişliğinde kare şeklinde sütunlar halinde büyüyor. Yavru verdiğinde veya gövdeyi kesip köklendirerek çoğaltması yapılabilir. Yaklaşık 20 cm boyuna geldiğinde farklı kısımlardan yavru verebiliyor. Uygun boya geldiğinde şartlar da elverişliyse yılın her zamanı çiçek açabilir. Çiçekler en üst kısımda yoğun bir küme halinde oluşuyor, önce kırmızı olan tomurcuklar çok açık pembe veya beyaz renkte çiçeklere dönüşüyor.

Görünümü itibariyle müthiş bir ornamental değere sahip bir bitki fakat bir o kadar da nazlı. Yapraklarının sıklığı nedeniyle üstüne su gelmemesine dikkat edilmeli, su yaprak aralarına girip uzun süre kurumayacağı için mantara yakalanma riski yüksek. Yazın da aynı sebeple unlu bit saldırısında ilk kurtarılması gerekenlerden :p

Yakıcı yaz günlerinde direk öğlen güneşinden korunmalı. Dona dayanıklılığı ile ilgili bir bilgiye rastlamadım, zaten bahçeye ekmek için fazlasıyla değerli :)

523852

Seabert74
23-10-2014, 09:07
Harikalar maşallah..
Karasmontana top red'ler hiç bölündü mü sevgili Esin?? Ne zaman bölünecekler? Sabırsızca bekliyorum :)

Buddha Temple'ın son fotografına bayıldım, tapınaga yaraşır şekilde .. Çok sanatsal, tebrikler..

-Esin-
23-10-2014, 12:27
Harikalar maşallah..
Karasmontana top red'ler hiç bölündü mü sevgili Esin?? Ne zaman bölünecekler? Sabırsızca bekliyorum :)

Buddha Temple'ın son fotografına bayıldım, tapınaga yaraşır şekilde .. Çok sanatsal, tebrikler..

Teşekkür ederim sevgili Seabert. L. karasmontana minikleri henüz bölünmediler, ki bu iyi bir şey :D Daha zamanları var, kış bitiminde bölünmeleri gerek.

Buddha Temple'ın son fotoğrafta yer değiştirip torftan kurtulmuş hali var, ondan güzel gelmiştir :p Teşekkürler...

maya
23-10-2014, 12:28
Buddha Temple'ınız kesinlikle müthiş!

sonkez
23-10-2014, 12:44
Çok güzeller...

yalper
23-10-2014, 14:13
Hem birbirleriyle hem de kendileriyle tozlaştırma yapıldı, yalnız sorun şu ki çiçek bol olunca hangisini hangisiyle tozlaştırdığımı unuttum! :mad:

522381

arada bir buraya uğrayıp, stres atıp gülümseyerek ayrılıyorum :)

-Esin-
23-10-2014, 17:42
Teşekkürler sevgili sonkez, maya ve milla.

@yalper, öyle bir ifade etmişsiniz ki sanki daha çok stres oluyormuşsunuz gibi geldi bana. O gülümsemeler sinir seğirmesi mi yoksa? :) Hiç de sebep olmak istemediğim bir hal halbuki :rolleyes:

gürkan63
24-10-2014, 15:23
Sayın-Esin- Lithopslarınız bir harika,bende edindim kendime bir kaç adet.Şimdi sizden müsaadenizle biraz kopya çekmek (isim için) isterim....:)
Buddha deseniz ayrı bir harika,maalesef benim Buddha sizinki gibi öyle muhteşem değil.

Ellerinize sağlık.

Buda benim Buddha

gürkan63
24-10-2014, 15:24
Ama son anda ne fark ettim gördünüzmü ? ..:))

Çok sevinçliyim.....

-Esin-
24-10-2014, 20:49
Sayın-Esin- Lithopslarınız bir harika,bende edindim kendime bir kaç adet.Şimdi sizden müsaadenizle biraz kopya çekmek (isim için) isterim....:)
Buddha deseniz ayrı bir harika,maalesef benim Buddha sizinki gibi öyle muhteşem değil.

Ellerinize sağlık.

Buda benim Buddha

Sayfam emrinizde, dilediğinizce gezin dolaşın :p Buddha Temple'ınız için niye öyle diyorsunuz, bence gayet muhteşem. Ayrıca benimkinden de yaşlı, görüyorum ki 2013'ten bu yana gayet sağlıklı bir şekilde bakıyorsunuz, tebrik ederim. Bir çok yerde Buddha Temple'ın bakımı çok zor bir tür olduğunu okuyorum. Yaşatabilen az. Sizinki yavru bile veriyor, gözünüz aydın :)

-Esin-
24-10-2014, 23:20
Echeveria lilacina

523856

Meksika'da yüksek rakımlı bölgelerde yetişen E. lilacina beyaza yakın gri renginden dolayı hayalet echeveria olarak anılıyor :) Çapı 20 cm'e ulaşabilen bu sevimli hayalet, yaz döneminde açtığı koyu pembe çiçekleriyle çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Hafif donları atlatabilse de formunu bozmamak için donlardan korunması gerekli. Genellikle tek başına büyüyor, sıkça yavru yapan türlerden değil. Fakat oldukça kompakt bir yapısı ve düzgün simetrisiyle göz dolduruyor. Ayrıca yaprakları yazın güneş altında pembemsi, lilaya benzer bir renk alıyor ;)

523857

523858

-Esin-
24-10-2014, 23:47
Lithops pseudotruncatella

523860
523859

Güzel yüzlü lithopslardan, beğendiğim bir tür :) Cole numarası ve tam ismiyle C67- Lithops pseudotruncatella ssp. pseudotruncatella v. pseudotruncatella.

Gövdesinin 4 cm'i geçen çaplara ulaşabilmesiyle lithopslar arasında oldukça büyük sayılan türlerden. Nispeten hızlı büyüyor ve sık sık yavrulayarak bölündüğü belirtiliyor. Dolayısıyla da 20 gövde sayısına ulaşan kümeler oluşturabiliyor. Yaz başında bile çiçeklenecek kadar erken açan bir tür. Sarı çiçekli.

-Esin-
24-10-2014, 23:54
Graptopetalum superbum dipten yavru yapmakla meşgul :)

523861

523862

523863

-Esin-
25-10-2014, 00:13
Gitgide bu türü daha çok beğenmeye başladım. Adı ya Pachyveria Blue Mist ya da Graptoveria Royal Flush. İsmi kesinleştirmek için çiçek açmasını bekliyorum ama içimden bir ses Graptoveria diyor :) Havalar soğudukça lilaya benzer bir renge büründü.

523864

Saksıda misafir olarak yapraktan yetişen Echeveria Black Knight ve E. dondo yavruları da var :)

523865

-Esin-
25-10-2014, 00:22
Haworthia attenuata çok yavaş büyüse de son aylarda gözle görülür bir gelişme var. Daha önceki hali için buraya bir tık (http://www.agaclar.net/forum/1270669-post86.htm).

523866

Çiçek sapı üstündeki yavrular diğerlerine kıyasla biraz daha az büyüdü.

523867

lusoari
09-11-2014, 17:37
Esin'ciğim ellerine sağlık arkadaşım, ailene yeni katılan üyelere gerçekten bayıldım. Onları resimlerden görünce bile insan kendinden geçiyor, yakından görsem herhalde kendime gelemem. :D
Sukulent ustasına kocaman maşallah. :D

sakdag
09-11-2014, 18:27
Hepsi çok güzeller Esin hanım, benim lithopslarım hep sarı açıyor, sizin beyaz çiçeğini görünce acaba pembe renk açanı var mı diye düşünmeden de edemedim.

Yılbaşının çiçeklenmiş halini merakla bekliyorum. Bu türe küstüm artık, yetiştirmek için çaba göstermeyeceğim. Yaz aylarında kaybediyorum yılbaşılarımı hep.

-Esin-
09-11-2014, 21:27
Sevgili sakdağ, lithopsların normalde sarı çiçekli ve beyaz çiçekli türleri var. Bazıları ise ortası beyaz sarı renkli çiçekler açıyor. Bendekilerden lithops terricolor da o şekilde açtı, buradaki fotoğrafta (http://www.agaclar.net/forum/1327180-post425.htm) en altta gözüken o. En belirgin şekilde sarı-beyaz renkli çiçek açan lithops ise L. otzeniana. Bendeki henüz açmadı, fotoğraf netten

http://flowerinfo.org.ua/wp-content/uploads/2011/03/Lithops_otzeniana_IMG_96323.jpg

Yalnızca bir lithops kültivarı pembe çiçekli açıyor. Lithops verruculosa "Rose of Texas"

http://www.lithops.hu/kepek/verruculosa/verruculosa%20%27rose%20of%20texas%2714.jpg

Bu kültivar, çiçek renginde çok fazla varyasyon gösteren L. verruculosa glabra'dan üretilmiş. L. verruculosa glabra'nın sarıdan turuncuya, bazen de pembeye çalan tonlarda çiçek açanları mevcut ama "Rose of Texas" kültivarı her zaman pembe renkli açıyor.

L. verruculosa glabra'nın turuncu çiçeklerine örnek

http://www.lithops.hu/kepek/verruculosa/verruculosa%20%27glabra%275.jpg

Yılbaşı çiçeği ise aslında çok zor bir tür değil. Hele ki siz atlas yetiştiriyorsunuz, yılbaşını da bir kez daha denemelisiniz bence :) Yaz aylarında aydınlık ama direk olarak güneşi görmeyen bir yerde durmalılar. Toprağı da hiç bir zaman kurumamalı, bir kaktüs türü gibi değil de normal otsu bitkiymiş gibi sulama düzeni sağlamak gerekiyor. Başka da pek bir istekleri yok. Çiçekli halini ben de dört gözle bekliyorum, açtığında buraya da ekleyeceğim. :)

Sevgiler..