View Full Version : Orkidemin Türü ne?
krkguide
08-03-2007, 20:49
Sevgili arkadaşlar,
Bugün yine bir orkide daha fotoğrafladım. Daha önce "Bir Bilene Soralım" başlığı altında "276 no.lu" iletideki fotoğraflarını eklediğim orkidelerin hangi türe ait olduğunu hala bulamadım. Yardım ederseniz sevinirim. Bugün fotoğrafladıklarım başka bir yerden. Bu orkidenin de hangi türe ait olduğunu elimdeki kaynaklardan tespit edemedim. Orkidenin toprak üstünden itibaren boyu yaklaşık 10-15 cm idi. Çiçekleri serçe parmağının uç kısmı kadardı. Kızılçam ormanında ve deniz seviyesinden yaklaşık 50 m yüksekte idi.
Bu bir Ophrys, ama türünü bilmiyorum
çok güzel :)
krkguide
08-03-2007, 21:04
Bu fotoğraftaki Orchis anatolica mıdır (Anadolu salebi)?
sukranayalp
08-03-2007, 21:05
Sn Krkquide , Ophyrs holosericea (Deşdiye salebi) 0-1550 m. rakımda yetiştiği yazıyor kitapta. Ayrıca Mart-Nisan -Mayıs aylarında çiçek açıyor ve Türkiye'de yagın bir bitki.(En çok benzerlik bulduğum bu, dilerim yardımcı olmuşumdur)
Orchis Anatolica doğrudur, önden bir fotoğrafı var mı? asıl güzelliği orada :)
sukranayalp
08-03-2007, 21:11
3 nodaki de üzerindeki benekleri ile O. morio (yeşil kanatlı salepe ) benziyor.
sukranayalp
08-03-2007, 21:13
sn Dortyuz Anadolu sahlepinin çiçek kurulu daha dolgun ve çiçek rengi de daha şarabimsi değil mi? Sadece üzerindeki benekleri benzettim.
krkguide
08-03-2007, 21:13
Teşekkür ederim Sayın sukranayalp, tespitiniz ilk gönderdiğim fotoğraflar için sanırım (276'daki)Sn Krkquide , Ophyrs holosericea (Deşdiye salebi) 0-1550 m. rakımda yetiştiği yazıyor kitapta. Ayrıca Mart-Nisan -Mayıs aylarında çiçek açıyor ve Türkiye'de yagın bir bitki.(En çok benzerlik bulduğum bu, dilerim yardımcı olmuşumdur)
sn Dortyuz Anadolu sahlepinin çiçek kurulu daha dolgun ve çiçek rengi de daha şarabimsi değil mi? Sadece üzerindeki benekleri benzettim.
Sayın sukranayalp,
şu (http://www.orkidelerimiz.com/orkidelerimiz/images/orkideler/pages/DSCN1859_JPG.htm) linkin yalancısıyım :)
krkguide
08-03-2007, 21:20
Maalesef bitkinin yaprakları ile birlikte çektiğim fotoğraf oldukça bulanık. Diğer yakın çekim fotoğrafları ekliyorum. Üstteki iletide eklediğim gibi bitkinin dip yapraklarında benekler vardı.
Merhaba!
Bende kitaptan şimdi merak edip baktım Ophrys phrygia'ya da benzettim
krkguide
08-03-2007, 22:01
Doğrusunu söylemek gerekirse fotoğraflardan tanımlamak oldukça zor. İşin içinden çıkamadım. Sanırım benim fotoğrafladıklarım tam olgunlaşmamış Ophrys türlerinden biri/birkaçı. En son eklediğim daha çok Orchis anatolica'ya benziyor.
Yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Sayın krkguide,
sizi kıskanıyorum bu kadar türün içinde bir yerde oturduğunuz için gıpta etmemek bir orkidesever olarak, mümkün değil. 1000 lercesi türünden hangisi olsa olsun objektivinize poz veriyorlar ya (halen) :(
ona değer...
saygılar
Her konuda olduğu gibi bu konuda da bizden başka diğerlerinin çok daha sistematik çalışmaları var.
Salepgiller konusunda sistematik düzgün ve varyasyonları ile işlenmiş devamlı baş vurabileceğimiz bir Kaynak (http://www.orchis.de/orchis/docs/d002a.htm)... tabii akademik çalışma sistemlerini, disiplinlerini, ciddiyetliklerini ve prensiplerini gıpta ederek izlediğim birilerinden... Alman'lardan ;)
krkguide
09-03-2007, 17:36
Sayın praecox,
Son derece haklısınız. Onları görebilmek büyük şans ve oldukça zor. Doğada iyi kamufle oluyorlar ve sayıları 1 ya da 3. Gezdiğim yerlerde varolup ta göremediğim, farkedemediğim kimbilir kaç tür var. Bu fotoğrafladıklarım sadece bana "merhaba ben buradayım, ben varlığımı sürdürüyorum" diyenler.
Verdiğiniz link için çok teşekkür ederim.
SaygılarSayın krkguide,
sizi kıskanıyorum bu kadar türün içinde bir yerde oturduğunuz için gıpta etmemek bir orkidesever olarak, mümkün değil. 1000 lercesi türünden hangisi olsa olsun objektivinize poz veriyorlar ya (halen) :(
ona değer...
saygılar
Arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım.Ekim 2006 tarihinde fotarafını çektiğim orkidemidir.orkide ise hangi türdür.
Evet sınıf olarak petalleri pek seçemediğimden ancak bir salepgil olduğunu emin olarak yazabiliri. ancak orchis olabileceği gibi dachtylorizia sp. de olabileceğini belirtmem gerek .yaprakları bana nedense "macalatum" kelimesini çağrıştırdı ama...
sadece tahmin
saygılar
Bana kalırsa da bir Dactylorhiza olabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu. Tporaktan çıkarıp yumru kök taşıyıp taşımadığına bakmak. Eğer kökü yumru şeklinde ise bir Orchis, parçalanmış ise bir Dactylorhiza'dır. Ben rengini de merak ettim. Gerçekten bu kadar mor mu? Yoksa fotoğraf çekilirken rengi koyulaşmış olabilir mi? Size iki kitap önerebilirim. Birincisini ancak Kütüphanelerde bulabilirsiniz. Oldukça eski Prof. Dr. Ekrem Sezik'in yazdığı Orkidelerimiz, Türkiye'nin Orkideleri. Sandoz Kültür Yayınları No:6, 1984. Diğeri daha yeni, çok kapsamlı ve bol resimli. Aynı zamanda son bulunan orkideleri de bulabilirsiniz (birçok yeni tür ilave edildi). Ancak yurt dışında basıldığı için temini biraz zor ve pahalı olablilir. C.A.J. Kreutz, Die Orchideen der Türkei, 1998 Netherlands, 1998. yaklaşık 760 sayfalık oldukça kalın bir kitap.
Bana kalırsa da bir Dactylorhiza olabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu. Tporaktan çıkarıp yumru kök taşıyıp taşımadığına bakmak. Eğer kökü yumru şeklinde ise bir Orchis, parçalanmış ise bir Dactylorhiza'dır. Ben rengini de merak ettim. Gerçekten bu kadar mor mu? Yoksa fotoğraf çekilirken rengi koyulaşmış olabilir mi? Size iki kitap önerebilirim. Birincisini ancak Kütüphanelerde bulabilirsiniz. Oldukça eski Prof. Dr. Ekrem Sezik'in yazdığı Orkidelerimiz, Türkiye'nin Orkideleri. Sandoz Kültür Yayınları No:6, 1984. Diğeri daha yeni, çok kapsamlı ve bol resimli. Aynı zamanda son bulunan orkideleri de bulabilirsiniz (birçok yeni tür ilave edildi). Ancak yurt dışında basıldığı için temini biraz zor ve pahalı olablilir. C.A.J. Kreutz, Die Orchideen der Türkei, 1998 Netherlands, 1998. yaklaşık 760 sayfalık oldukça kalın bir kitap.
Evet bay Kreutz'un kitabına ulaşamadım yayımcıda da sanırım kalmamış.
bence türünü anlamak için orkideyi sökmesek mi acaba diyorum. akademik bir çalışma değilse bu işleme özendirmenin sonuçları ne olabilir...?
kaldı ki Ophrys de olabilir.
www.orchis.de yi bir ziyaret edin derim.
Sayın Praecox, çok haklısınız. Eğer geçerli bir neden yoksa sökmemek gerekir. Benimkisi kötü bir alışkanlık. Daha dikkatli olmam gerekiyor.
Sayın ada,
beni yanlış anlamadığınız için sevindim.
ama sanırım şu konuda hemfikiriz ki Ophrys, Orchys, Dactylorhiza... laxiflora macalatum militaris mascula her ne ise hangisi ise yinede nefis bir parça bunu canlı görmek resmini çekmek de çok doyurucu.
özeliklede gittikçe nadirleşen bu çiçeği farkeder gözlerin çoğalması en azından da bu forumda...
beni sevindiriyor.
tabii sayın mbilen'in şahsına değil... geneler ... düşünür isek...
düşünsenize arkadaş sümbül olmadığının farkına varmış... bence bu bilince ulaşınca bazı kişilerin, asırlık çınarların baltalanıp golf sahası yapma yolları kesilmiş olur
Arkadaşlar Merhaba ,
İlginize teşekkür ederim,cocukluğum ve ilk gençlik yıllarım doğa ile iç içe geçmesine rağmen doğal hayatı yeniden keşfetme,anlama ve korunması için için neler yapabilirim sorularının cevaplarını bulmaya çalışıyorum.Yoksa sırf kendi merakım veya ticari kaygularla doğanın tahribatına karşıyım.Onun için soğanına bakmaktansa çiçek açma zamanını beklerim.Fotaraflarını birlikte etüt ederiz.Ayrıca kitap tavsiyeleriniz için teşekkürler.
denizakvaryumu
30-03-2007, 18:51
orkide ...
özel bir tür.
batukhan
30-03-2007, 18:52
benimde var aynısından benimde:D hahahah
Sayın batu siz nerden buldunuz acep?
muz ağacı filizine de pek benzemiyor ne tarçın ne pasiflora nede herhangi bir turunçgill...! :) ;)
suyuna CH3-COOH ekliyormusunuz?
p.s. siz kaşındınız sayın batukhan :)
Orkide uzmanı **** hocası olsam bilirdim ne olduğunu, cahil cesaretinde olan bir talebe de değilim... Ne ola ki bu güzellik ?
Yapısı ve rizomu gereği bir "Ophrys" türü ancak 100'lercesinin içinden hangisi olduğunu biraz da çiçeğini açınca tahmin edebileceğiz.
Yüzlerce tür mü ? Anlaşıldı. Ben bu güzelleri merak ettikçe ufak ufak bilgilendikçe git gide artan bir merak içersinde ...... Yüzlercesiyle olmasa dahi onlarca zarif, mütevazi hanımefendi **** beyefendilerle haşır neşir olmak isteyebilirim.
Evet bay Kreutz'un kitabına ulaşamadım yayımcıda da sanırım kalmamış.
bence türünü anlamak için orkideyi sökmesek mi acaba diyorum. akademik bir çalışma değilse bu işleme özendirmenin sonuçları ne olabilir...?
kaldı ki Ophrys de olabilir.
www.orchis.de yi bir ziyaret edin derim.
Sayın Praecox tekrar merhaba,
Orkide türünü belirlemek için onların oradan çıkarılmasına gönlüm razı olmadığını belirtmiştim.28/02/2007 tarihinde aynı bölgeye yaptığım gezide biraz araştırma yapınca resmini çektiğim çiçekleri buldum. Sayılarının benim sandığım gibi bir adet olmadığını görünce çok sevindim.Yaklaşık 20 m2 içinde 20 kök kadar var.Bölgeyi çok aramama rağmen o bölgeden başka yerde rastlayamadım. Bulundukları yer köylülerin ve piknikçilerin geçtiği ve dolaştığı bir yol kenarında olması beni endişelendirdi.Türünü tespit etmek için ****** daha çiçeklenmemişler.Ama yinede size bir bilgi verir düşüncesiyle köklerden birinin resmini ekliyorum.İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Evet biliyorum zamanımızda İzmit'ten sizin bulunduğunuz Düzce ve civarı bu türlerin cenneti. Bir zamanlar İstabul'da da çok endemik olan türler vardı, son zamanımızda araba yarış pistine kurban gittiler. Kayboldukları dahi pek bilinmiyor araştıranı da sanırım azdır.
Ben bu konuda uzman değilim akademik eğitimim de bu konu için çok yeterli değil. Ama tabii bu benim amatör bazda ilgimi engelemez. Bu resme bakarak bir tahmin dahi çok zor. Salepgilleri talan edenlerin elinden kaptığım ve bahçemde saksıda yetiştirdiğim, adını dahi koyamadım yukarıdaki resimde tür de onlardan biri.
Bildiğim buna karga soğanı dendiği (geldiği yöreden) ama diktiğimde Oprhys'olduğu çok belli idi...Ama burada hala bir patates yerelması relasyonu mevcut, ikisi de nişasta içermekle beraber patates ve yer elması malum iki değişik sp.
Zaten bu zavallı saleplerin sadece rizomları oğlan çocuk testislerine benzediğinden ilk tür olduğunu varsayabileceğim ve de tüm orkide sınıfının isim babası Orchis mascula nın milattan önce sadece bugüne kadar kanıtlanmamış bir aphrodizyak etki veya erkeklik gücünü artırabileceği hurafesi bu türlerin talanına neden olmuştur.
Halit Togay
31-03-2007, 20:06
Bu çiçek orkide midir? Orkide ise hangi türdendir. Türkiye'de doğal ortamda yetişen orkideler hakkında kaynak tavsiye eder misiniz?
Erdoğan Tekin'in kitabını tavsiye ederim. Türkiye'nin En Güzel Yaban Çiçekleri.Erdoğan Tekin. İş Bankası Yayınları 70 YTL. 50 den fazla orkide fotografları ile mevcut.
Redhouse yayınevinden çıkmış Orkidelerimiz diye bir kitap da vardı. Fotograflar Ersin Alok'a aitti yanlış hatırlamıyorsam. Acaba Ekrem Sezik'in kitabı ile aynı kitap mıydı?
Erguvan Muhibbi
31-03-2007, 23:48
Bende Prof.Dr.Eczacı Ekrem Sezik in orkidelerimiz kitabı var.
1984 yılında Sandoz İlaç firması da yayınlamış Renkli resimlerle 168 sayfa bir kitap. Ciltli kuşe kağıt ve dergi boyutunda.
Bilginize.
Ve... Ophrys'im açtı. Elinde kitabı olanlar bir tahminde bulunabilir mi?
mamosa fusca insectifera v.s....
8815
sukranayalp
02-04-2007, 19:31
Sn Praecox;
mamosa değil, çünkü mamasolarda beyaz şerit kolye yok.Fusca değil, bunda 2 kol uzantısı var.İnsectifera 'yı bilmiyorum. Elimdeki kitaptan en çok uyanı O. antalyensis : Kollarını açmış, başına sarı bone takılmış zenci bir bebeğe benziyor.Antalya kır orkidesi olarak da Türkçe isim verilmiş.En fazla 800 m. yükselytiye dek yayılış gösteren 20-30 cm. boyunda bir çiçeğimiz.
denizakvaryumu
02-04-2007, 20:01
meşhur Adana orkidesi
Mammosa
ve SubSpleri
8818
8819
8820
Şükran hanım beyaz şerit kolye dediğiniz nedir?
Uff diyorum .... muhteşem
sukranayalp
03-04-2007, 10:03
Sn Praecox, beyaz şeritli kolye dediğim, sizin 24 nolu mesaj da gönderdiğiniz 3. fotoğrafta görünen mavi renkli şerit. Elimdeki kitaplarda mamosa için bu şerit görünmüyordu. Onu belirtmek istedim. Ama siz bu türün mamaso olduğundan eminseniz, alttürler ortaya çıkıyorsa bir şey diyemem.
bir tane de benden :)
haftasonu açmış, bu akşam işten geldiğimde çok güzel bir hoşgeldin oldu :D
Dortyuz çiçeğiniz çok güzelmiş. Baktıkça içiniz açılsın.
yasarulutas
17-04-2007, 20:13
Sayın adaemine avatar olarak kullandığın resimdeki çiçeklerin tam boy resimleri nerede ve bu çiçekleri nerede çektin, adı ne. Böyle bir resimde ben ekledim siteye bir bakarsan. Adını eğri lale koydum ama değildir herhalde.
fritillaria
18-04-2007, 15:51
Orkideler her zaman güzel ve özel olmuştur. Resimlerini görünce içim gidiyor.
Dortyüz nereden buldunuz bu güzelliği.
Arkadaşlar merhaba..
Bu akşam güneş batmak üzere iken resimlediğim için netliği çok iyi olamsada çiçek formları harika olan bu çiçeğin ( orkidenin ) türü konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Orchis militaris sbsp. stevenii ancak bu renk varyasyonu ile hiç görmedim.
Orchis simia subsp. simia da var bu petalin adam şekli ve ekstremetilerin koyu renk farklılıkları. türe has değil renk anomalileri diye sayılmaktadır.
korkarım başka bir tür olabilir.
Volkan beyin de bir fikrini alalım hele...
Orchis militaris sbsp. stevenii ancak bu renk varyasyonu ile hiç görmedim. korkarım başka bir tür olabilir.
Volkan beyin de bir fikrini alalım hele...
Teşekkürler,
Bu orkideye akşam geç saatlerde rastladım.Bilginiz için teşekkür ederim.İnternette http://jdevos.club.fr/Htm_Orchis/Or_simia_5.htm adresinde benzer renk ve formda Orchis simia ismine rastladım.Fikrinizi öğrenmek istiyorum.
Ve... Ophrys'im açtı. Elinde kitabı olanlar bir tahminde bulunabilir mi?
mamosa fusca insectifera v.s....
8815
Bu hafta çok şanslıyım.İkinci orkide türünüde canlısını görme şansım oldu.Praecos çiçek formu senin orkidenle aynı.
Merhabalar mbilen göndermiş olduğun pembe-beyaz çiçekli orkidenin türü Orchis simia (Türkçesi: Maymun orkidesi)
Bu türleri nereden buluyorsunuz?
trekker48
18-06-2007, 15:26
bu bir orkide.fakat ekim ayında olması çok ilginç.Bir hata olmasın?İsmi konusunda yorum yapmak zor.Yaprakları o.anatolicaya benziyor.Ama o değil elbette.
:confused: Sayın preacox sizin bir fikriniz var mı ben bildiğim herhangibi türe benzetemedim
Hani ekim ayı demeseler sümbül diyeceğim:D
yok bunun sümbül olmadığı çok kesin. bir orchis veya dactyro. olduğunu düşünüyorum bende çiçekleri tam değerlendiremiyorum bu resimden...kocaeli düzce arası olması da doğal ancak ekimde açmış olması konusunda bende ihtimal vermiyorum ama olabilir de... sonuçta bende bu konuda çok exper sayılmam... :)
üzerinde etiketi yok muydu :D
Sümeyye Polat
10-07-2007, 22:29
Bu orkide... Benim değil malesef :( İnternette araştırırken rastladım.Ama türünü bilmiyorum.Dendrobium olabilir mi acaba?
Evet sanırım bu Dendrobium büyük bir ihtimalle de Dendrobium densiflorum.
Çiçeklerini yakından görme şansımız olsa idi bu salkım halinde iki sarı renkde açan Dendrobium griffithianum Dendrobium chrysotoxum türeler arasından da bir yaklaşımda bulunabilrdik. benim favorim Dendrobium harveyanum ise de bu resimdeki o değil. :)
Sümeyye Polat
11-07-2007, 12:42
Biraz daha araştırdım,dediğiniz gibi densiflorum muhtemelen.İlgilendiğiniz için teşekkürler...
karaselvi
26-09-2007, 23:30
Bu orkidemidir?
Teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5839
Ülkemizde Muğla , Kastamonu ve Sinop çevrelerinde bulunur .Mbilen sizin eklediğinizede ülkemizde rastlamak mümkün arı orkidesi **** arı çiçeği denir halk arasında .
İklimsiz
09-11-2007, 10:59
Bu orkide midir?
http://img214.imageshack.us/img214/450/bunedirsu9.jpg
Sayın iklimsiz,
evet bu bir dendrobium türü orkidedir.
Dendrobium başlığına göz atınız lütfen.
Vildan Sönmez
09-11-2007, 12:08
Enez ve Evreşe kırlarından bu iki çiçek orkide türü olabilir mi? Teşekkürler.
Vildan Sönmez
09-11-2007, 12:12
Artvin yaylalarından bu çiçek orkide türü müdür ?
herbaryum
09-11-2007, 12:16
Enez ve Evreşe kırlarından bu iki çiçek orkide türü olabilir mi? Teşekkürler.
Sanırım üstteki Serapias sp. alttaki Orchis sp.
herbaryum
09-11-2007, 12:19
Artvin yaylalarından bu çiçek orkide türü müdür ?
Sanırım Dactylorhiza sp.
Vildan Sönmez
09-11-2007, 14:26
Teşekkürler Herbaryum. O halde kırlarda daha dikkatli olmalıyım,kır çiçeği sandığım bazıları orkide sınıfına giriyor.
İklimsiz
09-11-2007, 14:50
Teşekkür ediyorum sayın praecox. Hemen saksı toprağından alıp orkideler için uygun bir karışıma aktarıyorum.
Koyu yeşil
20-11-2007, 11:01
Arkadaşlar,
Bu çiçeği alırken orkide hemoria olduğunu söylediler. Üzeri tomurcuk dolu. Ama ben ilk kez bu bitkiyi yetiştiriyorum ve tanımıyorum. Orkide hemoria mıdır gerçekten?
Bu isim bana hiç bir şey ifade etmiyor. Ancak yandan da resim çekerseniz saplarını veya pseudo bulplarını ve/veya rizomunu görüntüliyebilirseniz aklımdaki tahminin doğruluğunun sağlamasını almış olurdum.
Koyu yeşil
21-11-2007, 09:19
İstediğiniz resimleri çekmeye çalıştım. Teşekkürler.
Resimleri çok net görememekle beraber "Ludisia discolor"a (Mücevher orkide) benziyor gibi
Benim de tahmini jewels orchids yönünde ancak hala emin değilim.
Koyu yeşil
21-11-2007, 14:40
Yaprakları kadife gibi ve çok güzel değişik bir yeşil. Satın aldığım yerde malesef kireçli suyla sulandığı için yapraklarında da kireç lekeleri oluşmuş. Yeni gelen yapraklarda özellikle kireç lekesi olmadığından yeşil rengi ve kadife dokuusnu daha net farkedebilirsiniz.
Bakımını nasıl yapmam gerektiği ve nelere dikkat etmem gerektiği konusunda bilgi almak için orkide başlığını okumam yeterli midir yoksa ek bir bilgi gerekir mi acaba bu tür için?
Koyu yeşil
21-11-2007, 15:03
Emin olabilirsiniz. Siz jewel orchids diye bilgi verince internette baktım. Jewel orchids başlığı altında haemaria discolor **** ludisia discolor olarak verilen çeşitlere çok benziyor.
Beyaz çiçekler açıyormuş.
Orkide olduğunu sanıyorum. Türü nedir? Önceden çiçek toprağındaydı. Çoğunluk Normal çamkabuğu tavada kavurdum. Biraz mangal kömürü birazda normal çiçek toprağına diktim.
Ablamdan aldığımda yaprakları daha çok daha geniş daha kısa ve aşağıya doğru sarkıyordu. Sonra bütün yaprakları kurudu. Gereksinimlerini ve orkide olduğunu burda öğrendim. Üç köktü 2si sizlere ömür. Birçokta yavrusu oldu bu arada sanırım ölmeden çoğalayım diye. Yavrulardan İkisi hala duruyor.
Clivia veya Amarylis sınıfı soğanlı bitkilere bakın sanırım elinizdeki bu tür bir soğanlı bitki
Vildan Sönmez
04-01-2008, 08:37
Bu çiçek geçen yıl,papatyaların arasında kendiliğinden çıktı.Orkide cins midir ?
Sayın Vildan hanım,
bildiğim tanıdığım herhangi bir tür orkideye benzetemedim. En azından salepgillerden olması olasılığı dahi çiçeğin görüntüsü itibarı ile uzak gibi gelirken bana, papatyaların arasında kendiliğinden çıktı yazmanız orkide olma olasılığını çok düşük göstermekte. Orkideler salep giller de olsa çayır orman çimen demeden doğal ortamda gelişseler de behçemizde genelde bu bağlamda kendiliğinden ortaya pek çıkmıyorlar.
Umarım sayın herbaryum veya Mine Pakkaner hanım eya diğer başka bir bilgili üye arkadaşımız bu bitkiyi tanımlar.
Arzu ederseniz bu çiçeği tanıyan var mı gibilerden diğer başlıkda da sorun.
Saygılar
Vildan Sönmez
04-01-2008, 19:37
Teşekkürler sayın Prarcox. Başka başlığa taşıyacağım.Ben doğadan aldığım toprakla gelmiş olabileceğini düşünmüştüm.
Sayın Vildan hanım,
bildiğim tanıdığım herhangi bir tür orkideye benzetemedim. En azından salepgillerden olması olasılığı dahi çiçeğin görüntüsü itibarı ile uzak gibi gelirken bana, yazmanız orkide olma olasılığını çok düşük göstermekte. Orkideler salep giller de olsa çayır orman çimen demeden doğal ortamda gelişseler de behçemizde genelde bu bağlamda kendiliğinden ortaya pek çıkmıyorlar.
Umarım sayın herbaryum veya Mine Pakkaner hanım eya diğer başka bir bilgili üye arkadaşımız bu bitkiyi tanımlar.
Arzu ederseniz bu çiçeği tanıyan var mı gibilerden diğer başlıkda da sorun.
Saygılar
sukranayalp
04-01-2008, 20:48
Sn Vildan Hanım, Orobanche olduğunu sanıyorum.
ibrahim37
04-01-2008, 22:51
******* bu bir Orobanche olması gerekir. (canavar otu)
'Orobanche hederae' İstanbul ve Kurklareli bölgesinde bulunuyor.
ibrahim37
04-01-2008, 23:00
Buda benim Çatalcada çektiğim bir orkide.
Beyazı ve mor olanı vardı. Ben bunun bir 'Dactylorhiza romana' olduğunu düşünüyorum. Bilmem farklı bir fikri olan varmı?
Alt dilin çentikleri Dactylorhiza romana subsp. romana çok benzemiyor gibi daha çok Dactylorhiza romana subsp. romana x Dactylorhiza sambucina doğal çaprazı gibi...
Aslında çok da önemli değil ne olduğu... önemli olan, beni de sevindiren bu değerlerimizin hala var olduğunu görmek duymak... benim için...
Sizi de açıkçası böyle güzeliklerin resimlerini çektiğiniz için gıpta ediyorum.
Teşekkürler...
Saygılar.
Sayın ibrahim37 , sizinle aynı fikirdeyim.
kaynak :http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/famgenustur/or/da/ro/index.htm
Sayın VİLDAN SÖNMEZ , sizin eklediğinizde orobanche alba
kaynak :http://www.parasiticplants.siu.edu/Scrophulariaceae/images/OrobancheAlba3.jpg
ibrahim37
05-01-2008, 10:03
Sayın EPHESOS bilgi ve ilgi için çok teşekkür ederim.
Ancak Vildan hanımın çiçeği Orobanche Alba olduğunu sanmıyorum.
Aynı kararımda ısrarlıyım. Aşağıdaki linke bakarsanız sanırım aynı kanıya varacaksınız. Bence tıpatıp aynısı.
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.floralimages.co.uk/images/orobanche_hederae_279.jpg&imgrefurl=http://www.floralimages.co.uk/porobaheder.htm&h=500&w=375&sz=92&hl=tr&start=1&tbnid=3pzHprmo-rdbJM:&tbnh=130&tbnw=98&prev=/images%3Fq%3DOrobanche%2Bhederae%26gbv%3D2%26svnum %3D10%26hl%3Dtr%26sa%3DG
Arkadaşlar bu bitki bizim bahçede bolca çıkıyor, bahçe zararlısı olarak biliyordum ,seneye iyice bir inceleyeyim .......;)
aslında dogada buldugum butun bitkileri incelerim ama bu bitkiyi nasıl atladım aklım almıyor dogrusu....;(
Sayın VİLDAN SÖNMEZ , sizin eklediğinizde orobanche alba
kaynak :http://www.parasiticplants.siu.edu/Scrophulariaceae/images/OrobancheAlba3.jpg
Gerci botanikde taxonları belirlemek bana düşmez ancak alba, albens "Albescens" gibi kelimelerin çiçeklerin latince adlarının arkasına eklenmesi bunların asıl tür renginden beyaza doğru sapmalarına delalettir. alba varyeteleri beyaza doğru gider.
Alba latincede beyaz, boş, ağartılmış anlamına gelir.
Aynen bazı insanlardaki deri pigmentlerindeki eksikliklerden oluşan bir tür genetik değişikliğinden kaynaklanan görüntülerine albino dediğimiz gibi...
Tabii burda Albinoni'nin adagiosu konumuzla alakasız... :D
Sayın vildan hanımın çiçeği pembe mor arası olduğundan pekde bir alba'lık göremedim.
Sadece "alba" kelimesine burdan genel bir anlatım, ek bir bilgi olsun diye yazmak istedim bunu da...
ibrahim37
05-01-2008, 15:16
Sayın praecox. yazınızı yeni farkettim. Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz ikinci tür (Dactylorhiza sambucina)
Tübives'in kayıtlarına göre Türkiyede yok. Ayrıca doğada melezlenme yok denecek kadar az. Öncelikle melez olması için 2 türün aynı bölgede bulunması lazım.
Albino açıklamanıza aynen katılıyorum. Fakat Tübives'te Orobanche alba olarak farklı bir tür mencut. Oysa alba ve albino farklı bir tür değil!!.
Alba konusundaki açıklamalar için teşekkürler , ancak tekbaşına alba olamayacağına hemfikirim sizinle litaretürde alba dan sonra rengine göre isim devam ediyor ancak farklı sitelerde yani farklı ülkelerde farklı isimlerle sınıflandırılmış .
Son noktayı hocalarımız koyacaktır .
Teşekkürler.
Öncelikle Orobanche alba hatta Orobanche'lerin tümü zaten benim ilgi alanım dışında olduğundan hiç bir şey söylemek istememişdim.
Dactylorhiza sambucina konusunda haklı olabilirsiniz. Ben zaten bu salepgillerin günümüzdeki varlığını yürütmelerini hele hele istanbulun yanı başında var olma çabalarını hayretlerle izliyorum.
Beni yanıltan aşağıda eklediğim 2 değişik D.r.ssp.romana varyeteleri ve D.sambucina resimlerindeki benzerlikler oldu. Zaten bu işler pek böyle resimden bakarak kesin bir şey denemiyor.
275372753827539
Böyle yan yana bakınca siz haklısınız benim Gargano dağlarımdaki d.sambucina hybridimin konu ile hiç de alakası yok... Haklısınız :D
O bir Orobanche
Canavar otu
Emre Albayrak
05-01-2008, 21:24
Arkadaşlar Orkideleri gözümde çok mu büyüttüm acaba. Yetiştirmek imkansıza yakındır, sadece Singapur'da yetişir gibi şeyler söylenmişti bana. Acaba onların dedikleri tek bir varyete için mi geçerli? Yoksa hakkatten evde Orkide yetiştirmek basit bir iş mi?
Zor işler genelde hemen halledilir de... imkansızlar biraz zaman alır. :D
Evde orkide bakımı Dieffenbachiadan zor ama bazen gardenia bakmaktan da kolay olabiliyor. Bazı türler Coryanthes veya Dendrophlax gibileri bakmak imkansız gibi ise de bunların eldesi de çok zor. Buralarda alabileceğiniz orkide hybridleri ev şartlarında (bazı noktalara dikkat etmek kaydı ile) bakımı kısmen kolay. Forumun bu başlığına bir göz gezdirin. Göreceksiniz. :D
Aramıza hoş geldiniz....
İklimsiz
06-01-2008, 14:09
Evde orkide bakımını gözünde fazla büyütme sevgili Emre. Burada paylaşılan bilgiler ışığında kolaylıkla başarabilirsin. Kışa girerken benim de gözüm korkmuştu biraz, ama uygun sıcaklık ve nem sağlanınca onlar da gereklerini yerine getiriyorlar.
çekirdek
07-01-2008, 21:19
Uzun yıllardır orkide yetiştirmemek için çaba harcıyordum.
Dün yenildim.
Sadece torf almaya gittiğim yerden iki adet orkideyle kasa başında gördüm kendimi.
Mecburuz artık.. Dönüşü kolay olmayan bir yola daha girdim..
Şimdilik bonzailere karşı direniyorum ama..
Ustalarımız, fotoğraflarını koyduğum türlerin isimlerini söyleyebilirler mi acaba?
Ve bir de beni bakımı konusunda yönlendirirseniz sevinirim.
Aldığım yerdeki kişi torfta yetişebilen cinsten olduklarını söyledi ama ben ciddiye almadım.
Taba renkli olanın kökleri çok sıkışmış durumda, değiştirmeliyim değil mi?
Beyaz olan zaten değişmeli, nasıl bir saksı ve harç önerirsiniz?
Sayın çekirdek,
İki orkideniz de Cymbidium sp.'leri. Şimdilik çiçekli halde saksı değişimleri doğru olmaz. Fazla sıcak, kalorifer yakınına bir yere koymazsanız vede fazlaca aydınlık bir yer olursa çiçeklerini uzun süre yakıştırma şansını bulursunuz. Cymbidiumlar için tavsiye edilen ısı aralığı 18-21 dereceler çok optimaldir. Saksı değişimini ilkbahar yazbaşı gibi yapmanız doğru olur.
çekirdek
07-01-2008, 22:23
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Dün gece sabah altıya kadar orkideler bölümünün hepsini okudum. Forumda da galeride de Cymbidium fotoları yok.
Tamam, ısı durumu zaten uygun demektir. Ancak ışığı az alacaklar malesef, evin yönü kuzeybatıya dönük çünkü. Biraz da geriye çekince... Olsun, yaşatırım ben onları.
Sevgili Ludisia Bahya, evet haklısınız. Oradaki paketlerde de yukarıya doğru duruyordu ama etiketlerindeki resimlerde aşağı sarkıyor şeklindeydi. Anımsattığınız iyi oldu. Hatta etikette Hang Orkide yazıyordu galiba. Ve bu da sarkan demek galiba.
beyaz orkide
08-01-2008, 12:27
Bu orkıdeyı tanıyan bir arkadasım varmı acaba? bana bakımı hakkında bilgi verebilirmisiniz.İlginize simdiden tesekkur ederım.
Koyu yeşil
08-01-2008, 14:01
48-51 nolu mesajlara bir göz atar mısınız? Mücevher orkide grubunda yer alıyormuş. Ben toprağı kurudukça suluyorum. Aydınlık bir yerde duruyor. Kaprissiz bir tür, sizi üzmeyecektir. Bendekinin üzeri yomurcuk dolu.
Ludisia discolor (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4012) bir orkide türü olmakla beraber bu bitki sayın lerdemir tarafınca çok güzel anlatılmaktadır. Şimdilik orkideler başlığının altında işlenmesi konusunu görmezzden geliyordum, bu bağlamda evdeki bitkilerimiz başlığını takip ederseniz orda bir dizi faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
beyaz orkide
10-01-2008, 14:05
Anladım tesekkur ederım sızlere.
trekker48
22-01-2008, 21:03
kesinlikle orchis anatoliaca
trekker48
22-01-2008, 21:05
bu bir ophrys umbilicata
kesinlikle orchis anatoliaca
bu bir ophrys umbilicata
Hangi bitkileri isimlendiriyorsunuz? Belirtirseniz anlamak daha kolay olacak.
trekker48
02-02-2008, 14:35
krkguide arkadaşamızın 8.3.2007 tarihinde gönderdiği ophrys ve orchis türünden olan orkideler için isim tahmininde bulunmuştum.
arkadaşlar sizlerin de yardımıyla birkaç aydır çok güzel phal.ler yetiştiriyorum ancak aralarına yeni bir dost eklendi hediye olarak.bu çiçeğin taç yaprakları farklı yapıda.acaba türü nedir,yine phal.mi phal.lerin de ayrı bi sınıflaması mı var?resmini ekliyorum yardımlarınız için teşekkürler.
Bu bir Phalaenopsis Golden Potential hybridi. ilk yıllarda kesme çiçek olarak değişik türlerle çaparzlanarak üretime başlanılan sarı türün bugünki son hallerindendir.
Teşekkür ederim sayın Praecox
sanırım iki yıl önce anneler gününde anneme bir orkide almıştım. Bugün ziyaretimde gördüm ki bu bitki coşmuş durumda. Belki 10 tane dal var ve hemen hepsinde çiçek tomurcukları var. Bazı dallarda da kökleriyle yeni yavrular (Sayın Praecox beni bağışlasın, teknik adını hatırlamıyorum) oluşmuş. Birisini kopartıp daha önce aldığım orkide subtratına diktim. Şimdi cinsini belirlemeye çalışıyorum. Annemin bitkisi küçücük bir saksıda olmasına rağmen adeta bir jungle görüntüsü oluşturmuş durumda. Ne yazık ki fotoğraf makinam yanımda değildi, görüntüleyemedim.
http://bonsaist.org/images/S7300049.jpg
http://bonsaist.org/images/S7300051.jpg
Bu türün ne olduğunu söyleyebilir misiniz?
Bu da bir Dendrobium nobile hybridi tahmini beyaz veya pembe çiçek açıyordur.
Anlaşılan anaç bitkide dal üzerinde çok keikiler oluşmuş. Onları ayırıp uygun bir saksı harcına dikebilirsiniz.
ibrahim37
22-03-2008, 12:44
Bu orkidelere bende yavaş yavaş ısınmaya başlıyorum!!
Bende benim minik orkidemin resimlerini ekliyorum.
'Ophrys lutea subsp. minor'
Kitabı olan arkadaşlar bir bakarsa iyi olur yanlışlık varsa hemen düzeltiriz.
Orkide'nin bu kadar çok çeşidi olduğunu bilmiyordum.Bu ailede baya genişmiş.:p
Merhaba,
Ekte fotoğraflarını göndermiş olduğum bitki orkide olabilirmi acaba? Eğer orkide ise türünü çok merak ediyorum. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
Resminizden bu bitkiyi Cephalanthera epipactoides olacağını düşünüyorum. Ancak Asla emin değilim. Başka bir Cephalantera ssp.si de olabileceği gibi çok daha değişik bir sınıf da olabilir.
ibrahim37
21-04-2008, 16:24
Evet bende praecox'a katılıyorum. Ayrıcada detaylı olmasada çekildiği ili söylerseniz tübives'in illere göre bulunan türlerinede bakabiliriz. Ben genellikle buradaki bölgesel kayıtlardan oldukça faydalanıyorum. Bazen bazı türler bu kayıtlarda bulunmasada çevre illerden bakıyorum ve gerçek ismini buluyorum. Mesela cumartesi günü bende aynı türün bir başka üyesinin resmini çekmiştim. Tübives'ten baktım İstanbul'da sadece bir türü vardı. Oda benim resmi aynen doğruluyor. İyi incelenmemiş bölgelerin florasında oldukça eksikler olsada İstanbul florası çok iyi incelenmiş, dolayısıyla birebir tamamen tutuyor.
Benimde galeriye eklediğim resim aşağıda.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16354&catid=favorites
Orkideyi Manisa civarında dolaşırken fotoğrafladık bir birine yakın 2 adet vardı biz sadece 1 tanesinin bütün açılarından fotoğrafını çektik. Çiçek yapısından ordaki duruşundan orkide olduğunu söylüyor sanırım çok güzel bir çiçek çok teşekkür ederim. İzmir çevresinde bulunan bu orkidelerin aslında türlerini ve fotoğraflarını bulabileceğim link gönderebilirseniz çok sevineceğim. Kardeşimin bu bitklerin fotoğraflarını çekmek gibi bir planı var. Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar
ibrahim37
22-04-2008, 01:58
Evet tübives'ten baktım. Manisada bu türe ait kayıt yok. İzmirde bunun iki türü görünüyor.
Cephalanthera damasonium (MILLER) DRUCE
Cephalanthera longifolia (L.) FRITSCH (sizin resim buna benzemiyor.)
Sayın praecox'unda söylediği
Cephalanthera epipactoides'in bulunduğu iller;
Antalya, Balıkesir,Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Isparta, Kastamonu, Aydın.
Bence sizin resimdeki tür bu ikisinden biri olması gerekir.
Herkese merhaba,
Fotoğrafları Perihan hanımla beraber çektik. siteye bende yeni üye oldum. Yardımlarınız için öncelikle çok teşekkür ederim.Cephalanthera'ların fotoğraflarını gördüğüm kadarıyla bütün türlerde çiçek yapısı hemen hemen aynı sanırım. Fakat çiçeklerin dal üzerinde dizilişleri ve yapraklarının şekillerine göre adlandırılmış olabileceklerini düşünüdüm bizim çektiğimiz fotoğraflarda göreceğiniz gibi yapraklar daha kısa yuvarlak hatlı ve daha odunsu diğer fotoğraflarda gördüklerim daha otsu duruyor. Tür ayrımı için bu bir unsur olabilirmi?
cancan08
04-08-2008, 16:55
Merhaba bu orkidenin türü nedir acaba?
Merhaba bu orkidenin türü nedir acaba?
Orkidenizin türü bir Phalaneopsis hybridi. Bakımı için bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=263969#post263969)okuyun.
cancan08
05-08-2008, 09:53
çok teşekkürler..
Merhaba herkese,
Orkideler konusunda çok acemiyim ve yetiştirmeyi hiç düşünmüyordum ama ucuz sayılabilecek bir fiyata bu küçük ve çiçeksiz orkideyi görünce almadan edemedim. Görevlinin söylediği isim aklımda kalmadı ama buradaki orkide türlerinin isimleri de çağrışım yapmadı.
Şeffaf plastik bir saksıda, saksının içi yosun tutmuş gibi görünüyor. Bu zararlı mıdır? Yeni karışıma geçirmeli miyim?
cello_001
09-10-2008, 15:00
Sanırım bu bi Phalaenopsis subsratı konusuna gelince özelliğini yitirmiş gibi değiştirirseniz iyi olur die düşünüyorum.
Teşekkür ederim cello 001. Harç temin etmeye çalışıp, şimdiki harcını değiştireceğim.
cello_001
09-10-2008, 22:29
Rica ederim Nariel
Merhaba arkadaslar asagiya resmini ekledigim orkidenin cinsi hakkinda bana yardimci olurmusunuz. Bu orkide bir tanidigima ait. Saksida cok SIKISIK duruyordu neredeyse hic toprak kalmamis . Bende orkide topragi var bitkiyi ayirip topragini degistirmek icin eve getirdim. Sürgünleri birbirinden ayirdim ( 1 tanesinide kendime aldim :p ) topragini degistirdim . 2 Gündür forumda arastirma yapiyorum ama Orkide Cattleya mi yoksa Dendrobium mu ? karar veremedim. :confused: Birde orkide bana pek saglikli görünmedi. Saplarin bazilarinda kuruma, büzülme var ve yapraklarin bazilarinda hafif sararma mevcut. Sizce canlandirmak icin ne yapilabilir. :(
http://img356.imageshack.us/img356/5373/cimg3800ju0.jpg
Ludisa Excellence
12-10-2008, 10:19
Sn. liliz;
Orkidenizin cinsi Epidendrum sp.
Size sağlıklı görünmemiş olsada sol öndeki rizom un çiçek vermeye başlamış olması onun gayet sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Bir süre sonra gövenin içini çekmesi doğal.
Kuruma ve büzülme ömrünü tamamlamış rizomlarda gerçekleşir.Foto. danda anlaşıldığı üzere yaşlı rizomlar ömürlerini tamamlamış ve yeni 3 adet sürgün meydana getirmişler.Çiçeklenme işlemini o yeni sürgünler yerine getirecek.Ve bu döngü sürekli bu şekilde devam edecek.Bu açıdan cattleya **** benzemiyor değil hani. :)
Ayırma işlemini çiçeklenmeden sonra veya eski rizomlar sürgün yapmaya başladığı anda yapmalıydınız ama madem artık onları böldünüz özellikle çiçek sürgünü vermiş olanı biraz daha nemli bir ortamla muhafaza etmeye çalışın.Gerçi ben buradan doğal olarak, diğer iki sürgün de çiçeklenmeye hazırlanıyormuş gibi bir izlenim edindim ama...
Ludisa Excellence yardimin icin tesekkür ederim.
Gerçi bakım şartları farklı değil ama ben nedense Dendrobium sp. sine benzetiyorum.
Degerli praecox googlede orkide türlerini yazip resimlerine bakiyorum ama ben hic birine benzetemiyorum. Daha dogrusu bunlarin hepsi birbirine benziyor . :D simdi benim kafam allak bullak oldu . Bu cinsleri birbirinden ayiran bir özelligi yokmu :confused: hani orkideleri satin aldigimizda topraklarina bakimlari ile ilgili bir not eklerlerler orada o cicegin cinside yazar ama bunda sadece Orchidee yaziyor. Aslinda bende resimlerde en cok Dendrobium benzettim ama dedigim gibi türleri hakkinda hic bir bilgim yok sadece resimleri ve cicegi karsilastirarak bu kaniya vardim. ;)
cello_001
12-10-2008, 23:05
Sayın liliz siz en iyisi çiçeğini açmasını bekleyin.
Degerli praecox googlede orkide türlerini yazip resimlerine bakiyorum ama ben hic birine benzetemiyorum. Daha dogrusu bunlarin hepsi birbirine benziyor . :D simdi benim kafam allak bullak oldu . Bu cinsleri birbirinden ayiran bir özelligi yokmu :confused: hani orkideleri satin aldigimizda topraklarina bakimlari ile ilgili bir not eklerlerler orada o cicegin cinside yazar ama bunda sadece Orchidee yaziyor. Aslinda bende resimlerde en cok Dendrobium benzettim ama dedigim gibi türleri hakkinda hic bir bilgim yok sadece resimleri ve cicegi karsilastirarak bu kaniya vardim. ;)
Sayın liliz,
bunu kesin bir şekilde belirleyebilmek günümüzde pekde kolay değil aslında, zira benzer sınıftaki orkidelerde kendi aralarında çaprazlanmakta. Hatta bir üç beş derken yeni adlar türetilmekte.
Örneğin Brasovolan X Cattleya X Laelia BLC. diye kısaltılsa da bundan fazla tür karışımlarına Potinara da deniyor. Yani bir tür sp. "kazan"ı.
Bitkiniz de bir Epidendrum ile çaprazlanmış olma ihtimali var. Ancak rizoid yapısı ve yaprakların habitusu daha çok Dendrobium'u andırır gibi.
Gövdesine bakarsanız etli rizoid şekli Daha çok Dendrobium sp. sini bana andırdı. Saf Epidendrum'lar daha cılız etsiz bir gövdeye sahipler. Yaprakları da bu gövde üserinde eşit aralıklarla karşıt dizilmiş bir habitus gösterir.
Ancak dediğim gibi bunu ayırt etmek çok zor artık. Özelikle de bitki ile ilgili bir isim veya secere eklenmemiş ise.
Saygılarımla
Aciklamalar icin tesekkür ederim praecox . Cello arkadasimizin da dedigi gibi sanirim cicegi beklemek iyi bir fikir. Belki Tomurcuk acinca bize türü hakkinda bir ip ucu verebilir. Tomurcuk actigi zaman cicegin resmini sizlerle paylasacagim. ;)
BLACKICE
28-10-2008, 14:09
Cok tesekkur ederim bu eşsiz paylasımarınız icin.
Çiçekçiden çiçeksiz olduğu için ücretsiz aldığım orkidem sonunda çiçek açmaya karar verdi.Resimden cinsinin ne olduğunu söyleyebilir misiniz?
Sanki çiçek sapı fazla uzamadan açacakmış gibi duruyor. ??
Sayın talar_,
orkideniz bir Paphiopedilium (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3540)çiçek sapını desteklemeniz gerekli. Fazla uzamadan açsa da çiçeği iri olan bir hybride benziyor. çiçek açtığında eğilip kırılabilir açmadan sapı destekleyin bir çubuk saplayıp bağlayın.
Teşekkür ederim.
Saygılar
İklimsiz
24-04-2009, 14:56
Orkidemin türü ne? :p
74409
Bu hali ile ancak yaklaşık, Epidendrum tahmininde bulunabilirim.
ademyagiz
05-05-2009, 22:09
Gebze / Eskihisar'da kırda gördüm. rengi ile hemen dikkatimi çekti. Türünü bilmek isterim. teşekkürler
http://img19.imageshack.us/img19/60/iek43.jpg
Anadolunun birçok yerinde yetişen birtür, latince adını bilmiyorum ama bizdeki adı arı orkidesi.
ademyagiz
05-05-2009, 22:23
Teşekür ederim :)
Gebze / Eskihisar'da kırda gördüm. rengi ile hemen dikkatimi çekti. Türünü bilmek isterim. teşekkürler
http://img19.imageshack.us/img19/60/iek43.jpg
Sayın adem yağız, sorduğunuz salep orkidesinin adı: Ophrys ciliata
Buradan (http://www.orkidelerimiz.com/orkidelerimiz/oph_spe_photo_eng.htm) bakabilirsiniz.
ademyagiz
06-05-2009, 08:02
Teşekkür ederim, bir yerde Ophrys speculum denildiğini gördüm. Birbirine çok benziyorlar galiba.
bu orkidelerin türleri nelerdir acaba?
cello_001
31-05-2009, 20:13
İkinci resimdeki oncidium.
bu orkidelerin türleri nelerdir acaba?
1. sini Dendrobium non nobileye benzettim. ( ana gövdede çiçeklenmeyen phalaenopsis gibi çiçek dalı çıkartan dend. türleri)
2 si ise aşikar oncidium.
Ayrıca 1. sini nerede bulduğunuzu da çok merak ettim.:D
1. sini Dendrobium non nobileye benzettim. ( ana gövdede çiçeklenmeyen phalaenopsis gibi çiçek dalı çıkartan dend. türleri)
2 si ise aşikar oncidium.
Ayrıca 1. sini nerede bulduğunuzu da çok merak ettim.:D
ilginiz icin tesekkür ederim sayın eylems
1. orkidenin adı orkide mix tir :D bende mısır çarşısındaki satıcı abinin yalancısıyım çok komik isimler uyduruyorlar orkide mix çok cikss :D
ayrıca fiyatı 40 1.sinin
2.si 150 ytl
Merhaba, Almanyadan bir dostum gönderdi, dış mekanda bakılabileceğini, soğuğa dayanıklı olduğunu, çiçeklerinin cymbidyuma benzediği söyledi fakat latince ismini bilmiyor. türü ve bakım konusunda bilgisi olan varmı?fotoğrafları ekte sunacağım.
kazablanka
28-09-2009, 23:42
Merhaba danışmak istediğim bir konu var.
Orkidem;
Henüz ona nasıl bakmam gerektiğini bulamadım.
Suyunu ,ışını bir türlü ayarlayamadım.
Bana yardım edebilirmisiniz?
Sayın kazablanka,
size nasıl yardım edebileceğimizi tam anlıyamamakla beraber bu başlıktaki sorunun cevabını almakla başlıyabiliriz.
Orkidenizin türü ne?
Büyük ihtimal Phal ise bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=502393#post502393)okumakla başlayın. Değil ise resim eklemeyi deneyin.
kazablanka
19-05-2010, 20:31
Türü merak ediyorum ve nasıl çiçek açıcak çubuğu çıkartta bilirim
Sayın kazablanka,
Orkidenizin türü elbetteki bir Phalaneopsis sp.'si. tek tük sağlam kök uçlarını seçebiliyorum ancak yaprakları paçavra gibi serili. Yumuşal göek kısmı da çürümüş gibi görünüyor resimden. Öyle mi?
Canlı yeşil kök uçlarının kök boğazına bağlandığı kısım ne durumda yumuşak hatta çılk mı?
Resimden göründüğü kadarı ile ciddi bir çürüme söz konusu.
kazablanka
20-05-2010, 22:59
İki hafta önce bu site diğer resimleri eklediğim zaman çekmiştim bu resmi...
Üzerinden yaklaşık 20 gün geçti..
Bu iki büyük yaprak bavulda taşındığı için bu hale gelmiş..
Bana geldiğindede aynı durumdaydılar..
Ama bir küçük yaprak çıkıyor bu çürümeye rağmen
bu resmi çektikten sonra..
Kökleri ve çürüyenlerini kestim..
1 Haftadır sulamıyorum..
çürümeyi durdurdum mu bir fikrim yok :(
kazablanka
21-05-2010, 21:56
Harcı değiştirdim..
Köpük fırınlanmış çam kabuğu, biraz mangal kömürü ,
Birazda torf..
Kökleri temizledim çürüyenleri kestim...
Şimdi benim sorum nasıl çiçek açma çubuğu çıkartabilirim..
Ne kadar beklemem ve bu esnada nasıl yardım etmem gerek
http://www.fotokritik.com/2066977
bu orkidenin türünü bilen yardımcı olabilir mi?
teşekkürler
Asya_lotus
22-05-2010, 21:48
Harcı değiştirdim..
Köpük fırınlanmış çam kabuğu, biraz mangal kömürü ,
Birazda torf..
Kökleri temizledim çürüyenleri kestim...
Şimdi benim sorum nasıl çiçek açma çubuğu çıkartabilirim..
Ne kadar beklemem ve bu esnada nasıl yardım etmem gerek
Kazablanka, çiçek filizi biraz beklemen lazım. Genelde falenopsis çiçek filizler eylül-ekimde çikmaya başlıyo. Şu an saksi cama yakın bir yere koymanız lazım, en uzak 1 metreye kadar. Fazla şu an rahatsız etmeyın onu ve haftada bir bardak su ona yeter.
kazablanka
23-05-2010, 23:14
Swetlana;
Bu bilgiden anladığım bu çiçek filizinin kendiğinden çıktığı...
Ben ilk kez bakıyorum...
O yüzden çok bilgisizim bu konuda cevap için teşekkür ederiö...
Eylül'e az kaldı yaşasın :)
alihan_furkan
05-07-2010, 16:26
http://img231.imageshack.us/img231/8039/piknik106.jpg
http://img816.imageshack.us/img816/1379/piknik099.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/425/piknik002.jpg
bunu şans eseri buldum bana orkide gibi geldi ama hiç biyerde ne olduğunu bulamadım nedir bunun cinsi?şimiden teşekkürler
http://www.fotokritik.com/2066977
bu orkidenin türünü bilen yardımcı olabilir mi?
teşekkürler
epidendrum'un bir türü gibi
Epidendrum olamaz. Epidendrum epi dendro ağaçın üzerinde anlamına gelir. Yanılmıyorsam terrestrik bir orkide. Nerden buldunuz? Doğa da mı? Çiçekçi de mi?
Doğa da ise nerde olduğu da önemli.
Resimleri açamıyorum zor iniyor Lütfen foruma yükleyin.
Yarım yamalak görebildiğim kadarı ile Orchis veya Dachtylorhiza sınıfı bir salepgille benziyor.
Asya_lotus
06-07-2010, 23:13
http://img231.imageshack.us/img231/8039/piknik106.jpg
http://img816.imageshack.us/img816/1379/piknik099.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/425/piknik002.jpg
bunu şans eseri buldum bana orkide gibi geldi ama hiç biyerde ne olduğunu bulamadım nedir bunun cinsi?şimiden teşekkürler
Bana göre - Orchis tridentata.
Asya_lotus
06-07-2010, 23:19
http://salep.atspace.com/index_dosyalar/Page396.htm - burda bakabilirsiniz.
alihan_furkan
07-07-2010, 12:58
teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için ama bu orkide Orchis tridentata değil zaten bulduğum çiçek Orchis tridentata ya göre de küçük ve çok benzetemedim.ayrıca türkiyede çıkan tüm orkide çeşitlerini detaylı inceledim ama bulamadım :(((((
alihan_furkan
07-07-2010, 13:12
http://img20.imageshack.us/img20/8039/piknik106.th.jpg (http://img20.imageshack.us/i/piknik106.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img227.imageshack.us/img227/7127/piknik100.th.jpg (http://img227.imageshack.us/i/piknik100.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img824.imageshack.us/img824/425/piknik002.th.jpg (http://img824.imageshack.us/i/piknik002.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) buyrun...
alihan_furkan
08-07-2010, 23:37
sonunda orkidemin türünü buldum.dactylorhiza iberica imiş.acaba türkiyede bulunan bi tür mü.şimdiden teşekkürler :)
Asya_lotus
27-07-2010, 22:14
İnternetten buldum bir fotograf:
Benim merak ettiğim özel bir konu orkide var. Aranızdan bilen var mı acaba? Cam vazo içinde topraksız kokleri hava ile temas eden bir tür idi bu tür hakkında bilgisi olan var mı?
Sayın İzolet,
Merak ettiğiniz orkide Vanda.
Çok teşekkür ederim sayın nrkrkmz.
1. Fotoğrafta sağ tarafta yer alan orkidemin türünün ne olduğunu söyleyebilirseniz çok sevinirim. Diğer orkidem açmasına rağmen yaklaşık 5 yıldır büyüttüğüm diğerinin Çiçeklerini görmek mümkün olmadı. Yeni bitkiler büyüyor ama çiçek açmıyor. Çiçekli fotoğraflarını gören varsa bana bildirirse sevinirim.
Bu resim yetersiz olsada, büyük ihtimalla bir cymbidium bu.
Asya_lotus
23-02-2011, 17:45
Üst fotografı - cymbidium, altta - phalaenopsis.
Teşekkürler. Cymbidium un da biraz farklı bir çeşidine benziyor sanırım, inşallah çiçek açarda çiçeğinin nasıl olduğunu da görürüm.
Asya_lotus
24-02-2011, 17:21
Teşekkürler. Cymbidium un da biraz farklı bir çeşidine benziyor sanırım, inşallah çiçek açarda çiçeğinin nasıl olduğunu da görürüm.
Evet, cym.dayanum benziyo :p:rolleyes:
Olabilir herhalde. Yaprakları biraz etli, diğer cymbidium larınki gibi ince değil ancak pha.ophis gibi değil. Bunlarıda şeffaf kaba ağaç kabukları ile koymuştum. Bauhaustan aldığım palmiye kabukları olan orkide toprağına diktim. Şimdi kış dönemi ölmediler ama bir kaç aydır bir gelişmede yok.
ssoliver
09-04-2011, 09:19
Benim orkidemin Phal. olduğunu sanıyordum ama çiçekleri sarı açıyordu, bunlar kaç farklı renkte olabiliyor?
Benim orkidemin Phal. olduğunu sanıyordum ama çiçekleri sarı açıyordu, bunlar kaç farklı renkte olabiliyor?
Beyazdan koyu kırmızıya sarı da dahil pek çok rengini görüyorum satıcılarda. Kesin ayrımı yapraklarından yapılabiliyor sanırım.
Orchis anatolica otörü kim acaba bana yardımcı olabilirmisiniz..
Orchis anatolica otörü kim acaba bana yardımcı olabilirmisiniz..
Pierre Edmond Boissier (1810 – 1885)
kopshtar
30-06-2011, 15:36
3 yıldır açmayan bu orkide ilk defa bu yıl açtı. Bulblar ancak yeterli olgunluğa erişti diye düşünüyorum.
Çiçekleri 25 kuruş çapında ve tek dal üzerinde sıralı.
Türünü ya da ismini bilen varmı?
Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler....
3 yıldır açmayan bu orkide ilk defa bu yıl açtı. Bulblar ancak yeterli olgunluğa erişti diye düşünüyorum.
Çiçekleri 25 kuruş çapında ve tek dal üzerinde sıralı.
Türünü ya da ismini bilen varmı?
Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler....
iLKER BU ORKİDEYİ BENDEN Mİ ALMIŞTIN? BU ORKİDE ONCİDİUM TÜREVLERİNDEN BİRİ.
kopshtar
22-07-2011, 15:00
Hayır senden almadım Eylems :) İsmini hatırlayamadım ama o dönem satış yapan üniversitede çalışan bir abimiz göndermişti . Bulblar irileşti ve ancak bu yıl açtı.
Asya_lotus
23-07-2011, 20:36
Hayır senden almadım Eylems :) İsmini hatırlayamadım ama o dönem satış yapan üniversitede çalışan bir abimiz göndermişti . Bulblar irileşti ve ancak bu yıl açtı.
sn. kopshtar, bana göre - bu encyclia türü:rolleyes:
:) benzerini satmıştım o sebeple sormuştum.
kopshtar
08-09-2011, 14:47
:) benzerini satmıştım o sebeple sormuştum.
Eylems; arkadakilere değil öndeki tek çiçeğe bakacaksın :)
Arkadaki senin oncidium. beni her yıl 2 defa açarak ve tüm odayı kokuya boğarak mutlu etmeye devam ediyor.
Bir de oncidium başlığına bakarsan ilginç üreme şeklini de görebilirsin. :))
https://lh5.googleusercontent.com/-Zz25foCnI4s/TnC963iBxCI/AAAAAAAAAC0/ZY2Srrqh4wU/s640/2011-09-14%25252019.37.45.jpg
Arkadaşlar inşallah resim yüklemesini bu sefer başarmışımdır acaba cinsi nedir bu orkidenin
:) çok bilnen bir phalaenopsis bu. Tabi ki fotoğraftakiler canlı değil yapması.
Ziya Soner
14-09-2011, 17:15
Sayın NİLGÜN DOĞAN.,
Telefonla da aradığınız için çabuk cevap veriyorum.
Orkidenin türü,halk arasındaki kelebek orkide diye bilinen ,ambalajına aldanmayın PHALAENOPSİS tir.
Saygılarımla
nılgun_dogan
14-09-2011, 17:54
Çok teşekkürler Ziya bey
nılgun_dogan
14-09-2011, 18:00
Sayın Eylems bu resim yapma değil arkadaşım bana almak için resimledi yolladı hatta Ziya beyden cevap almadan aldırmadım değişik orkide bulursan al demiştim ama burdakilere çok benziyordu onun için fikirlerinizi almak istedim özellikle orkide ustamız Ziya beyi aradım fikir edinmek için sizler böyle diyorsanız sipariş iptal edildi.
nılgun_dogan
15-09-2011, 22:18
http://lh6.googleusercontent.com/-57QD0Fhmw8U/TnJdyv9RquI/AAAAAAAAADA/8TGF00kak9s/s512/IMG_2883.JPG
http://lh5.googleusercontent.com/-IjwkDOsck44/TnJeCR_FhQI/AAAAAAAAADE/piOGy1YcF9s/s512/IMG_2880.JPG
Arkadaşlar biraz acemi olduğum için sorularım çok oluyor bunların 2 sinin adını bilmiyorum bilgide pek sağlıklıklı alamıyorum yardım ederseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
1. si bir dendrobium.
2. si ise oncidium türevi bişey :) cambria da olabilir. Çiçekleri olsa idi daha da kolay yardımcı olurduk.
nılgun_dogan
17-09-2011, 01:28
2.sinin yaprağın ortasından çiçek sapı vermiş ve bitmiş bu dalı yaprağın dibindenmi kesicem.
2.sinin yaprağın ortasından çiçek sapı vermiş ve bitmiş bu dalı yaprağın dibindenmi kesicem.
evet. zaten çiçek veren rizom bir daha çiçek vermeyecek yeni yavruya anaçlık yapacak yeni çiçek dalı yeni oluşacak rizomdan oluşacak.
nılgun_dogan
18-09-2011, 02:54
1. resimdekini kesmiyecem değilmi dibinde kesilmiş varda ondan merak ettim.
1. resimdekini kesmiyecem değilmi dibinde kesilmiş varda ondan merak ettim.
1. ci fotodaki gördüğüm kadarı ile ana daldan çiçek veren dendrobium
(dendrobium nobile) cinsinden. Phaller gibi çiçek dalı veren cinsten değil. 1. fotodakine dokunmayın. Bunlarla ilgili benim bloğumda bilgi vardı. Adresi;
http://orkideci.blogcu.com/dendrobium-nobile/4973935
kadirin annesi
25-12-2011, 23:39
arkadaslar bu orkide turunun fotosunu forumda bulamadim cok hos bi kokusu var. limon gibi
denizakvaryumu
25-12-2011, 23:56
Miltonia yani hercai menekşe orkidesine benzese de
http://www.agaclar.net/forum/orkide/15230.htm
Bu bir Beallara (Cambria)
http://www.flickr.com/photos/hijima/158035839/
kadirin annesi
26-12-2011, 22:14
tesekkur ederim sayin denizakvaryumu. Demek ki Miltonia (Pansy Orchid) konu basligi altinda orkidemin bakimi hakkinda bilgi edinebilirim.
Merhaba,
Yılbaşında Bulgaristana gittmiştim ordan çok hoşuma giden bi orkide aldım ancak türü hakkında satıcıdan bilgi alamadım. Resimleri aşağıdaki gibi türü hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
263599
263600
sanırım cambria türü orkideniz.Güle güle büyütün.
fzthalil
26-01-2012, 16:21
arkadaşlar öndeki orkidem miltonia mıdır sizce? başka bi tür olabilir mi? encylia ya da cambria olma ihtimali var mı?
fzthalil
01-02-2012, 20:35
kimse cevap vermemiş mi:( bu aralar bi durgunluk var ama hadi hayırlısı..
sanırım miltonia.Üstadlar cevap verecektir.
fzthalil
02-02-2012, 18:39
Tesekkur ederim sayin tarumok.
Arkadaşlar resimlerini koyduğum çiçek orkidemidir. Zira bana resmi çektiğim bahçe sahibi (bahçe sahibi olduğunu sandığım) ısrarla orkide olduğunu söyledi.
Bilen varsa cevap verirse sevinirim.
Bu arada sayın PRAECOX sizinde cevabınızı önemle beklemekteyim.
SAYGILARIMLA.
Sayın SAGEN,
Bunların Lillium olduğu her halinden belli, sanırım bahçe sahibi şaka yapmış
Uzun yıllardır yetiştirdiğim orkidemin bir kaç kökünü kardeşime vermiştim. Onun evinde çiçek açmış. Daha önce türünü cymbidium dayanum olarak öğrendiğim orkidenin adını teyit edebilirseniz sevinirim.
344510
Uzun yıllardır yetiştirdiğim orkidemin bir kaç kökünü kardeşime vermiştim. Onun evinde çiçek açmış. Daha önce türünü cymbidium dayanum olarak öğrendiğim orkidenin adını teyit edebilirseniz sevinirim.
344510
Yaklaşık 7 yıldır çiçek açacağı günü bekliyordum. Çok güzel bir süpriz oldu benim için.
Sayın SAGEN,
Bunların Lillium olduğu her halinden belli, sanırım bahçe sahibi şaka yapmış
Bende zaten hemen akabinde yaptığım araştırmada gerçeği öğrendim.:p
SAYGILARIMLA.
Arkadaşlar resimlerini koyduğum çiçek orkidemidir. Zira bana resmi çektiğim bahçe sahibi (bahçe sahibi olduğunu sandığım) ısrarla orkide olduğunu söyledi.
Bilen varsa cevap verirse sevinirim.
Bu arada sayın PRAECOX sizinde cevabınızı önemle beklemekteyim.
SAYGILARIMLA.
Tabii ki Lilium. Bu tür 1990 larda mor pembe siyah noktalı hafif leopard desnelileri kesme çiçek satılırdı nedense o senelerde Orkide zambağı denirdi. Soğanı temin etmek de imkansızdı. Ozamanların bir iki sera cını tekelinde idi ve patentli idi...
Beyazı borulusu ve diğer değişik renk desen ve büyüklüklerde türevleri üretilip satıldı ise de...
sanırım tek yanılgı o yıllardan kalan orkide zambağı adıdır. ha bugün o adı anımsıyanınız var mı bilemem :D
Tabii ki Lilium. Bu tür 1990 larda mor pembe siyah noktalı hafif leopard desnelileri kesme çiçek satılırdı nedense o senelerde Orkide zambağı denirdi. Soğanı temin etmek de imkansızdı. Ozamanların bir iki sera cını tekelinde idi ve patentli idi...
Beyazı borulusu ve diğer değişik renk desen ve büyüklüklerde türevleri üretilip satıldı ise de...
sanırım tek yanılgı o yıllardan kalan orkide zambağı adıdır. ha bugün o adı anımsıyanınız var mı bilemem :D
Sayın PRAECOX;
O halde bahçe sahibinin orkide tanımı için küçük bir nebzede olsa doğru diyebiliriz. Sanırım onunda o zamanlardan kalma bir alışkanlık veya adlandırma ile söylemiş olabileceğini düşünüyorum şimdi. Yani o da kendice haklıymış.:p
344510
Sayın Praecox,
Orkidemin adını teyit ederseniz çok sevineceğim. Acaba farklı bir ismi varmıdır. Aynı orkidenin http://www.agaclar.net/forum/759272-post178.htm
nolu mesaj da da resimleri var.
Sayın Praecox,
Orkidemin adını teyit ederseniz çok sevineceğim. Acaba farklı bir ismi varmıdır. Aynı orkidenin http://www.agaclar.net/forum/759272-post178.htm
nolu mesaj da da resimleri var.
verdiğiniz linkde arkadaşların tahmini doğru diyebilmekten öte ben de bişi ekliyemiyeceğim. Ancak cymbidium un rizomlarını göremedim siz derine gömmek gibi bir yanlışa düşmediyseniz ve de ciddi bir rizoid yapı yok ise, türü ancak çiçek açarsa kesine yakın bir tahmin yapılabilir...
verdiğiniz linkde arkadaşların tahmini doğru diyebilmekten öte ben de bişi ekliyemiyeceğim. Ancak cymbidium un rizomlarını göremedim siz derine gömmek gibi bir yanlışa düşmediyseniz ve de ciddi bir rizoid yapı yok ise, türü ancak çiçek açarsa kesine yakın bir tahmin yapılabilir...
Sayın Praecox 215 nolu mesajda http://www.agaclar.net/forum/1044290-post215.htm çiçek resmi olan orkide. Çiçekleri pek büyük değil. Fotoğraftan ötürü büyük gibi gözüküyor. Böceğe benzer bir şekildeki çiçek yaprak dallarının arasından, ortadan ve dipten değil yanlardan çıkmış.
Merhaba arkadaşlar, orkidemin türü hakkında bilgisi olan varmı? Orkidemi yeni aldım ilk defa orkide yetiştiricem ve hiç bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla.
Merhaba arkadaşlar, orkidemin türü hakkında bilgisi olan varmı? Orkidemi yeni aldım ilk defa orkide yetiştiricem ve hiç bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla.
Sayın DALYA35;
Hayırlı olsun ilk orkideniz.
Orkidenizin türü Phalaenopsis'dir. Vermiş olduğum linkleri http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm ve http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm incelemenizi öneririm.
SAYGILARIMLA...
Sayın DALYA35;
Hayırlı olsun ilk orkideniz.
Orkidenizin türü Phalaenopsis'dir. Vermiş olduğum linkleri http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm ve http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm incelemenizi öneririm.
SAYGILARIMLA...
Çok teşekkür ederim sayın SAGEN:)
bülent ünal
01-03-2013, 11:09
merhabalar,
orkidelerimden ikisinin "phalaenopsis" olduğunu biliyorum. Eflatun olanın yaprak yapısı biraz değişik, bilgilendirirseniz sevinirim.
saygılar,
bülent ünal
senayyazici
02-03-2013, 11:28
Arkadaşlar orkidemin türünü formda bulamıyorum benzeyen var ama emin değilim yardımlarınızı bekliyorum. Türü bakımı toprağı konusunda bilgiye ihtiyacım var
senayyazici
02-03-2013, 11:31
Diğer resimler
serkan_istanbul
02-03-2013, 11:32
Arkadaşlar orkidemin türünü formda bulamıyorum benzeyen var ama emin değilim yardımlarınızı bekliyorum. Türü bakımı toprağı konusunda bilgiye ihtiyacım var
bende var aynısı cambria. bakımı sitede var . sayfamda görebilirsiniz. bol aydınlık ve arada orkide besini. çok aşırı sulamayın. arada yapraklarını nemlendirin. sevgilerimle
senayyazici
02-03-2013, 11:45
bende var aynısı cambria. bakımı sitede var . sayfamda görebilirsiniz. bol aydınlık ve arada orkide besini. çok aşırı sulamayın. arada yapraklarını nemlendirin. sevgilerimle
Sizin sayfalarınızın bir kısmına bakmıştım çok çeşitli bitkileriniz var hayran kaldım. Ağaçlar kaktüsler harikaydı. Bu orkideyi görmemiştim gözümden kaçtı demekki teşekkür ederim
PembeOrkide
26-03-2013, 22:28
Herkes çok güzel ve daha önce görmediğim cins orkide resimleri paylaşmış özellikle oncidium cinsini çok beğendim, istanbul da nerede bulabilirim, fiyatı yaklaşık olarak nedir, bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim...
serkan_istanbul
27-03-2013, 08:34
Herkes çok güzel ve daha önce görmediğim cins orkide resimleri paylaşmış özellikle oncidium cinsini çok beğendim, istanbul da nerede bulabilirim, fiyatı yaklaşık olarak nedir, bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim...
İstanbulda yapı marketlerde buluna biliyor. ben bauhaustan almıştım. bayrampaşa bauhaus, praktikerde görmüştüm baya oldu ama, tekzendede vardı merterde . ordanda bir arkadaşa aldık. şu anda varmıdır bilmiyorum. sevgiler
metushaley
05-05-2013, 11:31
Merhaba,
Baumaxten bir orkide satin aldim ama türünü bilmiyorum. Phaleonopsis olabilir mi?
bana göre bu bir phalaenopsis türü
serkan_istanbul
05-05-2013, 14:39
yapraklarını koyun çiçekten net bilgi alamazsınız. sevgiler
orkidecik
05-05-2013, 16:27
selamlar. orkidelerimin resimlerini çektim. az sonra başarabilirsem link vereceğim :)
orkidecik
05-05-2013, 16:42
Merhabalar, orkide yi hep görürdüm; fakat hiç sahip olmamıştım. Yeni evim için dün bir tane aldım. Torf da satın aldım. İnternetten edindiğim bilgiler ile minik şeffaf saksılarını değiştirdim. Geniş yeri olsun istedim. (Saksısından çıkarınca her bir kökünü temizledim. Hiç kahverengi kök yoktu neyse ki...) Çiçek çok hoşuma gidince bu gün bir tane daha aldım :) Onun da aynı işlem ile saksısını değiştirdim. İki tane orkidem var. Resimleri aşağıda. Öncelikle cinslerini ve onları uzun yaşatabilmem için tavsiyelerinizi bekliyorum. Her şekilde çekmeye çalıştım. Sağlıklı mı iyice görünsün istedim. Yanlış bir işlem yaptıysam da destek olursanız bana, sevinirim. bir de merak ettiğim bir husus var; bir orkide max.iyi şartlarda bakıldığında ömrü ne kadar oluyor? (Çiçeğinin ömrünü sormuyorum, bitkinin ömrünü merak ediyorum. Yani doğduğundan, yaşlılığına kadar olan ömrü.)
Saygılarımla, Serdar.
http://j1305.hizliresim.com/19/5/msmpb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://k1305.hizliresim.com/19/5/msms0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1305.hizliresim.com/19/5/msmst.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://m1305.hizliresim.com/19/5/msmt8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://m1305.hizliresim.com/19/5/msmtr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1305.hizliresim.com/19/5/msmuf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
orkidecik
05-05-2013, 16:44
Resimler çok kocaman olmuş. kusuruma bakmayın :(
sar-dunya
05-05-2013, 21:46
Saksılardan kare olan sanki altında deliksiz bir saksı gibi görünüyor. Diğerini bilemedim. Genel pratik, drenajı iyi bir saksı kullanmak şeklinde. Dipleri delik delik orijinal saksılar bu konuda çok iyi. Sizin kare saksı suyu tutacakmış gibi duruyor.
Bir de torf demişsiniz ama sanırım en az iki katman var, üstü ağaç kabuğu gibi duruyor, arada da başka bir katman mı var?
Merhabalar, orkide yi hep görürdüm; fakat hiç sahip olmamıştım. Yeni evim için dün bir tane aldım. Torf da satın aldım. İnternetten edindiğim bilgiler ile minik şeffaf saksılarını değiştirdim. Geniş yeri olsun istedim. (Saksısından çıkarınca her bir kökünü temizledim. Hiç kahverengi kök yoktu neyse ki...) Çiçek çok hoşuma gidince bu gün bir tane daha aldım :) Onun da aynı işlem ile saksısını değiştirdim. İki tane orkidem var. Resimleri aşağıda. Öncelikle cinslerini ve onları uzun yaşatabilmem için tavsiyelerinizi bekliyorum. Her şekilde çekmeye çalıştım. Sağlıklı mı iyice görünsün istedim. Yanlış bir işlem yaptıysam da destek olursanız bana, sevinirim. bir de merak ettiğim bir husus var; bir orkide max.iyi şartlarda bakıldığında ömrü ne kadar oluyor? (Çiçeğinin ömrünü sormuyorum, bitkinin ömrünü merak ediyorum. Yani doğduğundan, yaşlılığına kadar olan ömrü.)
orkidecik
05-05-2013, 21:50
minik bir soru: Yukarıda gördüğünüz saksıların altında mıcır var 2cm. (orkideler için satılan taşlardan) mıcır olduğu için, alt tabağına su koysam, nasılsa kökler suda kalmayacak. böylelikle hem nem ihtiyacını hem de su ihtiyacını karşılamış olur muyum? hep tabağına suyunu koyarım, emeceği için suyu, şok vs. şeylerde yaşamaz. su ihtiyacını da mütemadiyen tabaktan emse? düz mantık, ok diyor; ama sizlerin profesyonel mantığı bu fikre nasıl bakar?
syg.
orkidecik
05-05-2013, 21:52
2 çeşit orkide torfu aldım. biri lifli yumuşak, diğeri kabuk evet. annemin yorumu: ortaya yumuşakları koyalım ki kökler istediği gibi gezsin dedi.
Shelbymustang
07-05-2013, 14:17
Merhabalar;
Sincan'da bir bahçede gördüm bu güzellikleri. Bahçe sahibi bu çiçeği ev yapılacak olan bir arsalarından yıllar önce alıp bahçesine dikmiş. Bitkinin toplam boyu 1 metre civarındaydı. Acaba bir orkide türü olabilir mi?
http://i43.tinypic.com/33m8mq1.jpg
serkan_istanbul
08-05-2013, 00:23
Merhabalar;
Sincan'da bir bahçede gördüm bu güzellikleri. Bahçe sahibi bu çiçeği ev yapılacak olan bir arsalarından yıllar önce alıp bahçesine dikmiş. Bitkinin toplam boyu 1 metre civarındaydı. Acaba bir orkide türü olabilir mi?
http://i43.tinypic.com/33m8mq1.jpg
Hayır yabani glayöl soğanlı bir bitki
dr.zeynep
08-05-2013, 23:32
orkidemin türü nedir acaba?
fzthalil
09-05-2013, 20:38
orkidemin türü nedir acaba?
Phalaenopsis...
dragonfly
07-06-2013, 14:01
merhaba, ben orkide bakmnda çok yeniyim ve elimdeki orkidelerin cinsini öğrenmek istiyorum, teşkkür ederim :
dragonfly
07-06-2013, 14:45
sanırım beyaz olan Phalaenopsis...
:))
serkan_istanbul
07-06-2013, 22:12
sanırım beyaz olan Phalaenopsis...
:))
İkiside phaleneopsis sadece renkler farklı. sevgiler.
Bugün Baumax dan çiçeğinin rengini çok beğendiğim ama çok da sağlıklı görünmeyen bir orkide çeşidi aldım. Ancak türünü bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
serkan_istanbul
18-06-2013, 13:26
Bugün Baumax dan çiçeğinin rengini çok beğendiğim ama çok da sağlıklı görünmeyen bir orkide çeşidi aldım. Ancak türünü bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
buna benzer bende var cambria orkide sevgiler
dragonfly
01-07-2013, 10:55
İkiside phaleneopsis sadece renkler farklı. sevgiler.
teşekkürler :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.