View Full Version : Paphiopedilum
Merhaba!:)
Bende iki adet Paphiopedilum var biri dört yıldır benimle diğeri ise 1.5 aydır benimle.Türleri farklı.Bakımı,cinsin istekleri hakkında bizi aydınlatırsanız sevinirim;)
Siz elinizdekilerin türünü ve deneyimlerinizi anlatarak başlasanız derrdim...
batukhan
08-03-2007, 11:46
Merhaba Izmirli.hoşgeldin:)
bende paphiopedilum yetiştiriyorum 4-5 cins var bende.bakımları zor bitkiler değillerdir.phaleanopsis bakabiliyorsan paphioda da bir sorun yaşayacağını sanmıyorum.bir tek dikkat etmen gereken btikinin yapraklarının dü yeşil mi yoksa alacalı mı olduğu.alacalı yapraklı olan bitkiler düz yeşillere göre daha çok ışığa ihtiyaç duyar.paphiopedilum lar ayrıca fazla kuru kalmayıda sevmezler çünkü pek çok orkide gibi su **** mineral depolama organları olan pseudobulb ları bulunmaz.çiçeklenmeden sonra çiçek dalını mümkün olduğunca dipten kesmeni ve bundan sonra bitkiyi biraz dinlenmeye almanı öneririm.yani biraz daha serin bir yere koyman ve daha az su vermen gerekir.böylelikle bitkin gelecek sezonda tekrar güzel çiçekler açabilecektir.eğer resim eklersen cinslerine bakıp daha detaylı bilgi vermek mümkün olabilir.başarılar diliyorum
Batu
Teşekkürler!Benim gözlemlediğim kadarıyla yavaş büyüyor,aydınlığı seviyor.Çiçek açmaya başlayınca sırayla açıyor uzun sürüyor ve çiçeklerin şekli oldukça ilginç .Şu an için aklıma gelenler bu kadar:)
Fotoğrafınıda ekliyorum:
http://img119.imageshack.us/img119/3707/img0130lh3.th.jpg (http://img119.imageshack.us/my.php?image=img0130lh3.jpg)
http://img68.imageshack.us/img68/7509/img0131id0.th.jpg (http://img68.imageshack.us/my.php?image=img0131id0.jpg)
batukhan
11-03-2007, 23:42
merhaba izmirli.resimler çok büyük değil ama orkidelerin oldukça sağlıklı görünüyor.en son ne zaman çiçek açtılar?çiçeklenmeleri yeni geçtiyse daha öncede söylemiş olduğum gibi iyice dinlendirilmeleri lazım.biraz daha az ışık az su ve 0 gübre.bunu ne kadar iyi yaparsan gelecek çiçekler o kadar büyük olacaktır.hatta bazı paphiolar bir dalda birden fazla çiçek açabiliyor.bunlarda öyleler ise çiçek sayısınıda etkileyecektir.gelişmeleri bekliyoruz.malum phalden farklı orkidesi olan pek çok insan yok.heyecanlı oluyor:)
saygılar
Bu konuda sayın batukhana katılmakla beraber bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.
Az ışık derken yazın gölgede geçirecek doğrudan güneş almıyacak ancak çok da aydınlık olmıyan karanlık yere almayın zira bu bitkilerin yaprakdan çürüme olayı çabuk farkedilmeyebiliyor.
:) Teşekkürler!Aldığımda çiçeksizdi açalı uzun süre olmuş herhalde çiçek sapları kesilmiş.Toprağının üstünde yosun gibi oluşumlar var.
Merhaba=)
5 yıldır benimle olan Paphiopedilum son zamanlarda çok sağlıksız gözükmeye yavaş yavaş ölmeye başladı. Paphiopedilum toprağını bulamadığım için değiştiremedim saksı harcını. Paphiopedilum kötü durumda ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
İyi Geceler
Saksı harcınız vasfını kaybetmiş. Derhal bir substrat değişimi gerekli. Sulamada da sorunlar yaşamışa benziyor bitkiniz. Substrat da aşırı tuzlanmış kökler de beslenmede veya su çekmekte zorlanıyor gibi...
Teşekkür ederim =)
Paphiopedilum için harç nasıl hazırlanmalıdır. İstediği harç özelliği nedir?
Paphiopedilum'da Cymbidium gibi terestrik bir orkidedir. (tabii tropikler içinde zira salepgiller de ciddi bir terestrik sınıftır) Bu bağlamda benim terkibim
%50 kadar ağaç kabuğu
%10 kadar Odun veya mangal kömür kırıntısı
%10 Kadar pomza taşı kırıntısı ( seramis hydrokültür granülleri de olur)
%20 kadar torf
%10 kadar kompost
tabii bu terkip çok eğişkenlik göstermektedir. Bu biraz da sulama ile de alakalı.
Saf cocospeat e de dikilenine rastladım. ama bu kez de hydroponik gibi sulama suyunu devamlı seyreltik gübre eklemek gerekli.
Saygılar
Teşekkür ederim. =)
Saksı boyutu eski saksıya benzer mi olmalı?
İyi Günler
Teşekkür ederim. =)
Saksı boyutu eski saksıya benzer mi olmalı?
İyi Günler
Sağlam kalmış kök durumuna bağlı. Sökmeden bir şey söylemek zor ama sanırım yeterli olacaktır aynı boy bir saksı.
Şayet aynı saksıya ekecekseniz bulaşık makinesinde yıkamanızı salık veririm veya elde yıkadıktan sonra alkolleyin.
Önemli not: Orkidelerde de kök kesim işlerinde ellerinizi de alkolemeyi veya latex eldiven takmayı, kök kesimlerinde veya temizlemelerinden sonra tüm açık yaraları olduğu gibi tüm kök sistemini de kömür tozuna bulamayı ihmal etmeyin.
Teşekkürler =)
Saksıdan sökünce kök fotoğraflarını da ekleyeceğim. Kömür tozu odun kömürü tozu mu olmalı?
Bu kömür tozu tercihan aktif kömür tozudur. Burda fiyatı yüksek olmasına rağmen tavsiye edeceğim bir ürün de hastahanelerde mide yıkanmasında kullanılan aktif kömür süspansyonlarıdır :D
Çoğunuza lüx kaçabilir ama hastahende çalışan bir yakınları varsa raf ömrü dolmuş bu süspansyonları rahatlıkla istetip kullanabilirler.
Aktif kömür içerikli sindirim bozuklukları için de tavsiye edilen kömür haplarını da ufalayıp kullanabilirsiniz.
Sıradan bir vatandaş için ise, mangal kömürünü bir torbaya koyup çekiçle ufalamak da yeterli olur. Bu işlemde de kullancağınız en lüx kömür bulabilirseniz kayın ağacı odunundan mamul mangal kömürü kullanmaktır :D
:) Akvaryum filtrelemesinde kullanılan kömürlerden var elimde onlarda yeterli olur sanırım.
Teşekkürler
Perşembe günü alacağım paphiopedilum.
Güzel çok. Benim paphiopedilumlarımdan bir tanesi bu şekilde açıyor.
denizakvaryumu
14-02-2008, 12:34
Paphiopedilum seven arkadaşlar bu ara Bauhaus a mutlaka uğrayın 29 YTL ye bu muhteşem orkideye sahip olabiilirsiniz.( eğer sevgililer gününden kalırsa :)
denizakvaryumu
14-02-2008, 12:58
İnşallah bu çeşitleri de ( paphiopedilum ) gelir.
http://img184.imageshack.us/img184/9977/111q112wy0.gif (http://imageshack.us)
http://img184.imageshack.us/img184/4104/111s11yy4.jpg (http://imageshack.us)
denizakvaryumu
14-02-2008, 14:00
Paphiopedilum larda gözlemlediğim husus saksılarının phal.da olduğu gibi şeffaf olmaması.
Bu türde köklerin ışığa ihtiyacı yok mu?
Her çenesi olan terestrik orkide Phapipedilium olması gerekmiyor :D
phragmy-si cypriped- si ve daha bir dizi olanı var.
Uzun bıyıklı vede çift ve üsrei goncası varsa phragymedilium olma ihtimali var.
Bir de psykopsisi de var :D
Bu türler genelde terestrik olduğundan saydam saksı pek istemiyebilirler.
denizakvaryumu
14-02-2008, 15:14
Bauhausda satılanlar 19 nolu mesajdaki ilk resim.
Sn.praecox bu tür için önerileriniz nedir?
İlgi alanınızda ise bu fiyata kaçırmayın derim.
Dayanamadım bende bir tane aldım fakat bu bitkilerin ciddi bir şekilde son dayanma sınırına kadar hormonlandığı kanısındayım.
denizakvaryumu
14-02-2008, 17:34
Evet bu muhteşem güzelliğe dayanamadım ve bir Paphiopedilum da ben aldım :)
sn.praecox Phalaenopsis lerden farklı olarak Paphiopedilum bakımı için ek ne önerirsiniz?
paph.lar epiphyt değildir. Bu da onların bizim çeşme suyuna daha tahül gösteren bir tür yapıyor. Yağmur suyu ile sulamalarda zaman zaman adeta kireç katkısı istiyebiliyorlar. Substratlarına zeolit tufa v.s gibi mineral salgılıyan maddeler de eklenebilmektedir. Gübrelemeye phal.lere nazaren daha az hasas, ancak elbetteki afrika menekşesinden de daha duyarlıdır. Saksı harcının çok kurumaması gerekir yazın daha sık kışın ise ortama göre 3-5 günde bir sulanmalıdır. Aydınlık ancak doğrudan güneş almıyan sıcak yerler tercih edilmelidir. Yazın balkonda gölgelik bir yerde dinlenmeye alınabilir. Çiçeklenmiş anaç bitki bir daha çiçek açmaz ancak verdiği yavru bitkilerden tekrar çiçeklenecektir. Anaç bitki yavruların büyümesinde destek olacak vede zaman içinde ölecektir.Yani phal.lerdeki gibi tekrar seney o bitkinin çiçeklenmesini beklemeyin. Çiçek sapı çiçek kuruduğunda oldukça kısa kesilmelidir.
Bu tür orkideler bakteryel veya yaprak çürümelerine karşı daha yatkındır. Tabii kök çürümeleri göbek düşmesi v.s. gibi hastalıklara da açıkıtr.
Bir de akordeon tipi yaprak gelişmesi gözlemlerseniz de bu da sulamanızda bir hata yaptığınız anlamına gelebilir.
denizakvaryumu
16-02-2008, 13:47
Paph. yani lady slipper ile ilgili sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
1-Yılda bir kere koruyucu amaçlı captan uygulamak hastalıkları önlemede yeterlimidir? Başka bir önlem var mı?
2-Akordeon tipi yaprak gelişmesi
suyun niteliği ile mi ilgili yoksa sulama periyotlarının yanlış olduğunu mu gösteriyor?
3-Bu orkide tohumdan üretilebilr mi?Eğer üretilirse çiçekde erkek ve dişi organları nerede? (açıkçası ben göremedim diğer çiçeklerde olduğu gibi değil)
4-Çiçek açan soğan bir daha çiçek açmıyor ise ve bir yavru soğan veriyorsa bu durumda bu orkideyi hiç çoğaltamayacakmıyız?
5-Bu çiçek paphiopedilus adını neden Kıbrıs'dan almış?
6-Türkçe olarak bu orkideye; bayan terlik mi afroditin terliği mi demeliyiz?
Teşekkürler
Ludisa Excellence
16-02-2008, 18:06
Sn. denizakvaryumu,
3-Bu orkide tohumdan üretilebilr mi?Eğer üretilirse çiçekde erkek ve dişi organları nerede? (açıkçası ben göremedim diğer çiçeklerde olduğu gibi değil)
4-Çiçek açan soğan bir daha çiçek açmıyor ise ve bir yavru soğan veriyorsa bu durumda bu orkideyi hiç çoğaltamayacakmıyız?
Tohum konusu diğerlerinden farkı değil. Siteril bir dikim işlemi ile yetiştirilebilinir. Ama sanırsam bu türlerde tohumdan üretim (ticari açıdan) daha çok tercih edilen bir yöntem.
Dikkatli bir şekilde bitkinin çanağının üst kısımlarına bakarsanız bir çift (biri sağda biri ise sol tarafta) olmak üzere erkek(polen) hücrelerini göreceksiniz.
Diğer bir üretim yöntemi ki genelde amatör çapta, bu tercih edilmekte; vegetative yoldan üretim. Cym. orc. lerdeki durumun aynısı. Saksıdaki rizom sayısı arttıkça bölünüz. :)
Şansınız var ise ( aslında bu genelde bitkinin pisikolojisi ile ilgili) bir gövdeden birden fazlada bitki elde edebilirsiniz. Ben genelde çift sürgüne rastlıyorum ama...:D
Teşekkürler.
denizakvaryumu
16-02-2008, 19:13
...Şansınız var ise ( aslında bu genelde bitkinin pisikolojisi ile ilgili) bir gövdeden birden fazlada bitki elde edebilirsiniz. Ben genelde çift sürgüne rastlıyorum ama...:D
Bilgiler için çok teşekkür.
Sn.Ludisia_Bahya , bir gövdeden birden fazla ürün elde ediyorsanız, sizin paph.ler çok mutlu olmalı :)
Bu durumda paph.ler için sizin önerdiğiniz bakım (gübreleme-sulama-ışık-torf vs) şartları ne olabilir?
Ludisa Excellence
16-02-2008, 19:41
Bu durumda paph.ler için sizin önerdiğiniz bakım (gübreleme-sulama-ışık-torf vs) şartları ne olabilir?
Şunu samimiyetle söyleye bilirim ki hocamın tavsiyelerine uymaya çalışıyorum.Ve çokta memlunum.Daha öncede defalarca belirtildiği gibi orc. lerde herşeyden önce ( özellikle epifit türler için) nem çok önemli.Benimkiler genellikle kapalı kısmen siteril ve yüksek nem oranına sahip(%70-85),sıcaklığın ise 22C ile max 30C olduğu bir çeşit terr. da yetişmekteler.Kışın bu ortamı pek sağlıyamasamda kış mevsiminden sonra bitki gelişimi için önemli bir faktör.Fakat bu aralar orkide için gerekli olan karışımlara konrollü bir şekilde fazlaca torf,hindistan cevizi torfu veya lifli (ph7) olan mataryeller(örn. kaya yünü vs.) karıştırmaktayım.Buradaki torf faktörü daha öncelerde zaten tartışılmış idi.Saksıların yapısını ise baya bir değiştirdim.Şimdilerde saksı yüzeylerine bile bol miktarda delik açmaktayım ( özellikle phl.,odon.,cym.).Yanlız fazla miktardaki torf azami derecede sulama demek ki zaten saksı gövdesindeki delikler ile bunu dengelemeye çalışmaktayım.Oluşturduğum ortamdaki nemide bu deliklerden ala bilmekte ki zaten daha öncede belirttiğim gibi bazı dönemlerde sulamayı nerdeyse 0(sıfır) a indire bilmekteyim(Tabiyki bu gene epf. türler için geçerli.örn:phal).
Zaten bunlar bilinen şeyler ama fikir vermesi açısından bir kez daha yazmayı tercih ettim.
Saygılar.
denizakvaryumu
16-02-2008, 20:11
http://paphiopedilums.netfirms.com/imagepages/image255.html
İşte güzel bir terlik daha.
Kollarını açmış şapkalı bir kıza da benzettim :)
Bu arada terlikler genelde kokusuz olmalarına rağmen aralarında muhteşem kokulu olanları da varmış.
İşte terlikler arasında kokuları muhteşem olanlar:
kolopakingii
malipoense
delenatii
hangianum
http://img90.imageshack.us/img90/9940/11b12ik0.jpg (http://imageshack.us)
.
5-Bu çiçek paphiopedilus adını neden Kıbrıs'dan almış?
Kim nerde yazmış adını kıbrıstan aldı diye ;)
bu soru şekli cevabını da bildiğinizi göstermiyor mu? :)
6-Türkçe olarak bu orkideye; bayan terlik mi afroditin terliği mi demeliyiz?
İlaa da Türkçe bir isim konacaksa burda Venüs terliği yazmak daha doğru olur.
Paphio = Venüs'ün yan adı. Pedilum = terlik anlamlarından...
Labellumu terliğe benzediğinden bu ad verilmiştir. Kıbrıs ile alaksıa da Venüs'ün mitolojik ikameti ile ilgili olabilir :)
Ancak akademik çevrelerin bu türe bu bağlamda bir isim takmış olması gerektiğini düşünüyorum ancak ne olduğunu hiç araştırmadım.
denizakvaryumu
17-02-2008, 21:01
The Paphiopedilum (lady slipper orchid) are closely related to the hardy, North American lady slippers, and get their name from “Paphos; a city in Cyprus associated with Venus” and “pedilon; slipper or sandal.”
http://home.howstuffworks.com/paphiopedilum.htm
Yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan problemi gibi bir şey bu.
Ancak benim bu kadar kaynaktan anladığım sanki paphos kenti adını Venus paphios dan almış gibi. şehrin adını venus'e ithafen de verilmiş olabilir.
Maalesef mitolojik, archeolojik, tarihsel bilgilerim ve kaynaklarım bunları tam olarak açıklığa kavuşturacak düzeyde değil :(
Merhaba
Benim bildiğim kadarı ile Afrodit(Romalılarda Venüs) Kıbrıs'ta denizin köpüklerinden doğmuştur. Belki de Paphiopedilum Afrodit'in ismi ile bağlantılı olabilir.
denizakvaryumu
15-03-2008, 21:36
http://img397.imageshack.us/img397/3852/resim380hs6.jpg (http://imageshack.us)
30 gün önce aldığım terlik orkidesinin çiçeği eklediğim resimdeki gibi 30 gündür bozulmadan duruyor, muhteşem bir güzellik.
Ben 30 YTL ye almıştım, bugün fiyatı 19 YTL ye düşmüş...İlgili arkadaşların Bauhausa uğramasında fayda var derim ...
erenatac
23-06-2008, 00:41
Çiçeklenmiş anaç bitki bir daha çiçek açmaz ancak verdiği yavru bitkilerden tekrar çiçeklenecektir. Anaç bitki yavruların büyümesinde destek olacak vede zaman içinde ölecektir.Yani phal.lerdeki gibi tekrar seney o bitkinin çiçeklenmesini beklemeyin.
Bu yavrular ana gövdeden nasıl ayrılmalı **** ayrılmalımı ne yapılmalı? Yavrulama ve sonrasındaki süreç hakkında biraz bilgi verirmisiniz rıca etsem?
Bu yavrular ana gövdeden nasıl ayrılmalı **** ayrılmalımı ne yapılmalı? Yavrulama ve sonrasındaki süreç hakkında biraz bilgi verirmisiniz rıca etsem?
Bundan evvel de yazdığım gibi anaç bitki yavrularını oluşturur ve destekler. Bunu ayırmak doğru değil. Ancak bir kaç jenerasyon fazladan yavrular oluşmuş ise dikkatlica ikiye aıyrmak mümkün.
Öncelikle orkidesini bir kaç yıl yaşatmayı becerenlerin bu ayırma işlemlerine girişmesi doğru olur. Acemilerin hemen ilk bitkide çoğaltıp, dağıtma hevesleri bu bitkilerde hüsranla bitebilir.
Sardunya kadar kolay bir bitki değil. Öncelikle bunu akıldan çıkartmayın.
erenatac
23-06-2008, 23:29
Sayın praecox,
Elimdeki bitkinin yaklaşık 6 ay once çıkmaya başlayan 2 adet yavrusu var,bu koşullar altında yavruları ayırmadan olduğu gibi bırakmalıyım sanırım.Ancak ayıracağım zaman ayırma işleminin nasıl yapılacağını ve ayrılan yavruyu nasıl dikmem gerektiğini merak ediyorum.yardımınız için teşekkür ederim.
İkiyıl bekledikten sonra preacox'tan aldığım minik papiolarım çiçek vermeye başladı ve bu çiçeklenme yıl boyu sürecek, uzayan çiçek sapı geçen çiçeğin yerine yenisini oluşturacak.
2 aydır açmasını beklediğim Paphiopedilum um nihayet beni sevindirdi.
Resimler pek iyi değil ama ben çok mutluyum. :p
Ben de yeni aldığım Paphiopedilumu sizlerle paylaşmak istedim.
Orkide sevgim yavaş yavaş bu cinse doğru kayıyor.Şu an da açmasını beklediğim üç farklı Paphiopedilumum daha var onlar da açınca sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sayın Özbek paphiopedilum unuzu nereden aldınız aceba??
Sayın talar_ bitkiyi E - BAY dan aldım. Elime 4 gün de sağlıklı bir şekilde geçti.
http://cgi.ebay.com/Paphiopedilum-callosum-orchid-hybrid-1-plant_W0QQitemZ250384732693QQcmdZViewItemQQptZUK_H omeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN?hash=item2503 84732693&_trksid=p4634.c0.m14.l1262
Saygılar
Sonun da ikinci Paphiopedilum da açtı.
Kim nerde yazmış adını kıbrıstan aldı diye ;)
bu soru şekli cevabını da bildiğinizi göstermiyor mu? :)
İlaa da Türkçe bir isim konacaksa burda Venüs terliği yazmak daha doğru olur.
Paphio = Venüs'ün yan adı. Pedilum = terlik anlamlarından...
Labellumu terliğe benzediğinden bu ad verilmiştir. Kıbrıs ile alaksıa da Venüs'ün mitolojik ikameti ile ilgili olabilir :)
Ancak akademik çevrelerin bu türe bu bağlamda bir isim takmış olması gerektiğini düşünüyorum ancak ne olduğunu hiç araştırmadım.
Mesajların üzerinden çok zaman geçmiş ama ekteki resmi görünce yazmak istedim.
Ben çiçeği ilk gördüğümde bana kıbrıs kıyılarında elinde büyük bir midye taşıyan venüsü çağrıştırdı. Sonra benzer bir heykel resmi buldum. Bu heykelin imgesi çiçeğinkiyle örtüşüyor gibi.
Sayın Preacox bir ilişki kurulabilir mi acaba?
Benzerlik gözlemlenebilinse de adı konduğunda bu heykele istinaden mi kondu veya bu heykel isim babasının aklına mı gelmiş onu bilemem.
Venus fly trap yani Dionaea muscipula için de var mı bir heykel öneriniz :D
Hocam bu sefer soru çalışmadığım yerden çıktı :D
Cevap veriyorum:
Dione denilen zat Afroditin annesiymiş, Afrodit çok güzel tabi ona bu orkideyi layık görmüşler. Ancaaaak, annesi demek ki pek enteresan bir kadınmış ki bu bitkiciğin adını layık görmüşler. Venüs adının eklenmesi ise zannımca annesini pek kimse tanımadığından kızının adıyla bir ipucu vermek amacıyla.
Ancak dediğniz gibi bitkinin adı anneye mi istinaden kondu ya da isim babası "hep venüs var afrodit var bir de bunun annesi var" mı dedi bilemeyeceğim.
Henüz heykelini bulamadım, konuyu görselle destekleyemiyorum. Hocam bilginize.
Orta avrupanın karasal soğuk ikliminde terestrik olarak yetişen Cypripedium'lar için ne dersiniz. :)
Adı nerden turemiş olabilir?
Bunlara da lady slipper deniyor. :D
Sanırım venüs çarığı demek istiyorsunuz hocam. Valla artık bunu da siz söyleyin ne olur?
Cypripedium adını nerden aldığını tam bilemekle, sanki latince de cypros ve pedis kelimelerinden oluşuyormuş gibi geliyor bana. Cypros Kıbrıs Pedis ayak ya da terlik.
Ama cevap bitkinin varlığını ve türünü sürdürmesinde gizli gibi. Venüs ismine bakınca aşk ve güzellik kavramları öne çıkıyor. Venüs fly trap beslenmek için güzel ve çekici olmak zorunda ki avı üzerine konsun. Diğer yandan orkidenin tohum yapabilmesi için uçarılara ihtiyacı var. Bunun için de hayvanı kendisine çekmesi gerek. Ya da dişi yaban arısına benzeyecek (adını vermiyorum eminim siz biliyorsunuzdur).
Sonuç:
Bir çeşit cezb ile hayatta kalma mücadelesi işin içindeyse bitkinin adına venüs ekliyoruz.
Mesajların üzerinden çok zaman geçmiş ama ekteki resmi görünce yazmak istedim.
Ben çiçeği ilk gördüğümde bana kıbrıs kıyılarında elinde büyük bir midye taşıyan venüsü çağrıştırdı. Sonra benzer bir heykel resmi buldum. Bu heykelin imgesi çiçeğinkiyle örtüşüyor gibi.
Sayın Preacox bir ilişki kurulabilir mi acaba?
Merhaba :)
Bu resimdeki heykel sular alında kalabilecek olan Allioni antik şehrindeki heykel mi?
e-bay'den bitki getirtmek ne kadar güvenli hastalık açısından?
Teşekkürler
Sayın talar_ bitkiyi E - BAY dan aldım. Elime 4 gün de sağlıklı bir şekilde geçti.
http://cgi.ebay.com/Paphiopedilum-callosum-orchid-hybrid-1-plant_W0QQitemZ250384732693QQcmdZViewItemQQptZUK_H omeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN?hash=item2503 84732693&_trksid=p4634.c0.m14.l1262
Saygılar
Gümrükte sıkıntı çıkacak diye cesaret edip de sipariş veremiyordum. Türkiye'de bulunamayacak şahane türleri çok ucuza satıyorlar.
Şu e-bay hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Paphiopedilum orkide bendede var şu ana kadar bir sorun yoktu fakat anaç bitkinin yanından çıkan yavru bitkinin yaprakları akordion gibi kıvrımlı çıkıyor...daha önce sulama ile ilgili yazmışsınız, biraz açar mısınız litfen konuyu..
nasıl bir yanlış yapıyorum acaba?
teşekkürler
Uzun zamandır büyümesi duran bir Paphiopedilum var. Yapraklarının arkasında siyah noktalar var ve sanki yol gibi beyaz izler...resimlerini de yolluyorum, bir hastalık mı var, büyümesi bu nedenle durmuş olabilir mi diye merak ediyorum.
Bilgisini paylaşmak isteyenler olursa memnun olurum.
Teşekkürler..
Çin'den getirttiğim paphiopedilum armeniacum'un şurada (http://www.fortunecity.co.uk/amusement/frisbee/39/paph_parvisep.htm#arm) yazdığı üzere litofit olduğunu ve 2000 metre rakımda yaşayan, soğuk seven bir orkide olduğunu öğrendim. Bu da paph.lar için bir standarttan bahsedilemeyeceğini gösteriyor.
Kendimi ters köşeye yatmış hissediyorum.
Asya_lotus
04-12-2010, 00:14
Çin'den getirttiğim paphiopedilum armeniacum'un şurada (http://www.fortunecity.co.uk/amusement/frisbee/39/paph_parvisep.htm#arm) yazdığı üzere litofit olduğunu ve 2000 metre rakımda yaşayan, soğuk seven bir orkide olduğunu öğrendim. Bu da paph.lar için bir standarttan bahsedilemeyeceğini gösteriyor.
Kendimi ters köşeye yatmış hissediyorum.
Sorun nedir? Ince nehir kumu bir kısım, bir kısmı perlit, bir kısım torf karışık substrati onu koyun. Pot küçük çaplı 5-7 sm. kullanın. Hafif gölgeli bir yerde pencere üzerinde tutun. Nisan ayında balkona hafif gölgeli yere getirin, sonbahara kadar orada yaşasın. Yumuşak su ile sulama, alt tavada genişletilmiş kil biraz koymak, ve kil her zaman nemli olmalıdır.
Sorun nedir? Ince nehir kumu bir kısım, bir kısmı perlit, bir kısım torf karışık substrati onu koyun. Pot küçük çaplı 5-7 sm. kullanın. Hafif gölgeli bir yerde pencere üzerinde tutun. Nisan ayında balkona hafif gölgeli yere getirin, sonbahara kadar orada yaşasın. Yumuşak su ile sulama, alt tavada genişletilmiş kil biraz koymak, ve kil her zaman nemli olmalıdır.
Sorun yok, aksine gayet memnunum. Fakat 2 aydır bitkiye terestik muamelesi yapıyordum o yüzden şaşırdım biraz.
Tavsiyeler için teşekkür ederim, harcına kum koymak iyi bir fikir. Ama kil mevzuunu tam anlayamadım. Tabağına normal çakıl taşı koymak kafi değil mi? Yoksa kilde bilmediğim bir özellik mi var?
Asya_lotus
06-12-2010, 20:29
Sorun yok, aksine gayet memnunum. Fakat 2 aydır bitkiye terestik muamelesi yapıyordum o yüzden şaşırdım biraz.
Tavsiyeler için teşekkür ederim, harcına kum koymak iyi bir fikir. Ama kil mevzuunu tam anlayamadım. Tabağına normal çakıl taşı koymak kafi değil mi? Yoksa kilde bilmediğim bir özellik mi var?
Çakıl taş koyabilirsiniz. Ben tuf kullanıyom.
Asya_lotus
28-05-2011, 23:49
Çok etkileyici! İkinci tomurcuk var mı onda?
Asya_lotus
21-06-2011, 15:29
Bugün paphiopedilum godefroyae birinci çiçek açtı. :rolleyes:
226980
226981
Paphiopedilum hybrid Maudiae 'Prieta' FCC/AOS ve Paph. lawrenceanum ('Huge Dorsal' X 'Giant') olduklarını düşünüyorum..
Asya_lotus
03-12-2011, 19:48
Bu hafta paphiopedilum henryanum çiçek açtı. :rolleyes:
258135
Sayın Asya Lotus,
çiçeğiniz muhteşem.Acaba yavrusu yok mu yanından çıkan?Bana göndermeniz mümkün müdür yavrularından?
Asya_lotus
03-12-2011, 23:16
Sayın Asya Lotus,
çiçeğiniz muhteşem.Acaba yavrusu yok mu yanından çıkan?Bana göndermeniz mümkün müdür yavrularından?
Ben onu geçen sene aldım, iklime adaptasyon için en az 2-3 sene gerektirecektir. Yeni yavrusu daha vermedi...
peki nereden bulabilirim bu çiçekten?
Asya_lotus
03-12-2011, 23:27
http://www.ebay.com/itm/Paphiopedilum-henryanum-/330610471896?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBu lbs_JN&hash=item4cf9eb73d8#ht_3971wt_905 burda bakabilirsiniz...
Sayin Tarumok,
Cok yakin bir zamanda site yonetimi ile gorusup cesitli orkide cinsleri satisina baslayacagim.
nılgun_dogan
04-12-2011, 11:39
Bu habere çok sevindim en yakın zamanda olur inşallah.
Asya_lotus
04-12-2011, 13:23
Sayin Tarumok,
Cok yakin bir zamanda site yonetimi ile gorusup cesitli orkide cinsleri satisina baslayacagim.
Çok güzel bir haber, ben de sevindim! Yıllardır, orkide sevenler en sevdiğini bitki satın alma farklı yollarını arıyoruz, ama daha iyi yerer iklim alışık hazır orkide bitki almak. :cool:
Birinci derece melez (veya birincil melez, Türkçesi konusunda emin değilim, İngilizce "primary hybrid" olarak adlandırılıyor), "Paphiopedilum spicerianum × Paphiopedilum insigne" melezi.
258259
Elimdeki birkaç bitkiden ilk açanı bu. Rizom üzerinde 7-8 veya daha fazla gövdeye/sürgüne sahip yetişkin boy bir bitki, üzerinde iki çiçeği var.
258260
Henüz açmamış olan gonca
258261
Çiçeğin yandan ve arkadan görünümü
258262
258263
Çiçekleri çok hoşuma gitti.Bendeki Paphiopedilum goncası sizinkine benziyor gibi.Acaba aynı açar mı?İsterim gerçekten:)
Maaşallah diyeyim.Güle güle büyütün.Oldukça yakışıklı:)
Buda bendeki;
Çok güzeller.Bu çiçekten istiyorum:)
Goncaları benziyor, aslında bitkilerin yapıları da benzer gibi ama çiçeği görmeden kesin birşey söylemek de pek mümkün değil. Sonuç birkaç güne belli olur gibi, siz de güle güle büyütün :)
Çiçekleri çok hoşuma gitti.Bendeki Paphiopedilum goncası sizinkine benziyor gibi.Acaba aynı açar mı?İsterim gerçekten:)
Maaşallah diyeyim.Güle güle büyütün.Oldukça yakışıklı:)
Buda bendeki;
Ataman Bey; bence desen ve renkler de farklar var gibi.
Dün geldi bana.Çok güzel bir orkide.
Acaba çiçekte bir sorun mu var?Bazı yapraklarında sararma,dipteki küçük yapraklarda kararma ve bazı yapraklarında nokta şeklinde kararma mevcut.Substrat ta pek sağlıklı görünmüyor ama substratı değiştirmek pek mümkün görünmüyor çünkü üzerinde bir adet açmış çiçek ve iki adet gonca mevcut.Ne yapmamı önerirsiniz?İnşallah bir sorun yoktur.
Sayin Tarumok
Daha once paphiopedilum leeanum yetistirmedim. ben phalaenopsis yetistiricisiyim. Benden cok daha tecrubeli uyeler de var forumda ancak gonderdiginiz son mesajin en alttaki fotografindaki goruntu bana ''pseudomonas'' i animsatiyor. o koyu renk lekenin etrafinda belirgin bir sari cerceve ve islak(hafif yagli gibi) bir goruntusu varsa ve gunden gune buyuyorsa kesin pseudomonastir. Eger o koyu lekecige yakindan baktiginizda, sanki yanmis da sonradan kurumus gibi bir gorunum varsa da, fizyolojik bir tepki oldugunu soyleyebilirim.
Ne yapmaniz gerektigi konusunda; Pseudomonas ise, o bolgeyi kesip ondan kurtulmaniz en dogrusu olur. Zira bu bitkinin yakinlarinda baska bitkiler var ise bulasma olasiligi vardir.
En alttaki yapragin kararmasiyla alakali olarak, gormeden, pek yardimci olabiliecegimi sanmiyorum. umarim bir kok rahatsizliginin belirtisi degildir...
Kolay gelsin...
paphiopedilum substratına dikkatli baktığımda,kırk ayaklı diye tabir edilen böcek türüne benzer bir kaç böcek gördüm.Almaya çalıştım fakat saksının içine kaçtılar.Sayın hocam ne yapmam gerekli acaba?
Bu hafta paphiopedilum henryanum çiçek açtı. :rolleyes:
258135
Sayın asya lotus,
paphiopedidum henryanum size geldikten ne kadar süre sonra çiçek açtı?Siparişiniz ne kadar sürede geldi?
Nur hanımdan 3 ay önce aldığım Paphiopedilum 2 ay çiçekli kaldıktan sonra 20 gün önce çiçekler düşmüştü.Şimdi ise yeni goncalar oluşmaya başladı.
3 ay önce
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/258274d1323037381-bora22.jpg
Şimdi iki adet daha gonca verdi.:)
Bora Bey,
demekki paphiopedilumlarda tıpkı phalaenopsisler gibi yıl boyunca çiçekleniyor.Yanılıyor muyum?Bakımı konusunda neler yapmaktasınız?
Sayın Torumok;
Yıl boyunca demeyelim.Phalaenopsisler de yıl boyunca açmıyorlar.Ama 2 kere iyi bakımla Pah.ler 3 kere görüldüğü bilgisi var.
Öncelikle nasıl bakım yaptığımdan önce elimdeki orkideleri iyi tanımaya ve isteklerini en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalışıyorum.
Örneğin elimdeki bu Paphiopedilum, Paphiopedilum insigne "Harefield Hall".
Bakım:Yüksek dereceli bakım isteği
Çiçeklenme dönemi:Erken bahar ve geç kış.
Sıcaklık isteği: 11 c ye kadar dayanan optimal 22-24 C.Gece gündüz sıcaklık farkı ister.Fark derin olabilir.11 C kadar.Ancak benim uyguladığım gece 16-17C gündüz 21-22 C.Yani genelde ılık ve kontrollu sıcaklık isteği var((ağırlıklı çiçeklenmede serinlik isteği)
Nem:Yazın yüksek nem.Ortalama %50 nem oranı.Ben %40-55 uyguladım.
Ph isteği:5,5-8.Genelde 7-7,5 gübrelemede, 6,5 düz sulamada uyguladım.
Sertlik:Gübrelemede 350-400 microsiemens, düz sulamada 50-150 microsiemens aralığı uyguladım.
Işık:Sabah güneşi alan aydınlık salon ortamımda kaldı.Işık ölçerim güneş aldığı zamanda 2000 Fc, güneş almadığı sırada 750-1000Fc ışıklanma.Salonum Kuzey Doğu cephedir.Günde 3 saat çapraz güneş alır.Saat 8 ile 11 aralığı.Öğleden sonra Kuzay cephe güneş yansımasına açıktır.
Gün ışığı süresi:15 saat ışıklanma, 9 saat kesintisiz karanlık.
Sakın ola bunlar kafanızı karıştırmasın.Bu ölçümler benim kişisel merakımdan yapılmış ölçümlerdir.sabah güneşi alan bir yerde nem ve sıcaklık ile sulamaya dikkat ederseniz de olacağından eminim.
Arkadaşlar bir konuyu atlıyorsunuz.
B.Unver bey bakın bakalım çiçeklenme nerden oluyor?
Bakın bakalım phap.lar da Phal.ler gibi aynı bitkiden çiçekleniyor mu?
Balki o zaman senede bir kaç kez çiçeklenmenin nedenini anlarsınız.
Phap.lar Vandalar veya Phal.ler gibi değiller. Monopodial değil sympodial dırlar.
dolayısı ile ne kadar yavru rizom, rizoid o kadar çiçek.
bu cyclusu kaydırmak memnun edici olmaz genelde ileriki yıllarda.
hormonal veya lethal sorunlar yatar kökünde.
saygılarımla
Sayın Hocam,
Bu noktada sizin derin bilginizden yararlanmamız gerekli.
Ben yanlızca kısa sürede bitkinin genel isteğine göre neler yaptığımı anlatmaya çalıştım.Elbette sizin bakım prosedürünüzle kıyaslarsak bizimki ilk okul seviyesinde kalabilir.:)
Sizin sorunuza ben şu anki bilgimle cevap veremem.Ama öğrenmeye de hazırım:)
Sayın Hocam,
Anladığım kadarıyla pah. lar yavru rizomlarından çiçeklenecek.Bu yavruların büyümesi ve çiçek verecek duruma gelmesi ne kadar sürmektedir?Bitkinin cinsine göre farklılık göstermekte midir?
saygılarımla.
Sayın Hocam,
Anladığım kadarıyla pah. lar yavru rizomlarından çiçeklenecek.Bu yavruların büyümesi ve çiçek verecek duruma gelmesi ne kadar sürmektedir?Bitkinin cinsine göre farklılık göstermekte midir?
saygılarımla.
Normali bir senedir. Cattleyalar gibi bromeliadlar gibi önce filiz gelişir bir müddet dinlenme moduna girer sora sonbahar kış aylarında çiçeklenir. dinlenme fazları değişkenlik gösterir türüne göre. örneğin Cattleyalarda bazı türler çiçeklenmeden hemen sora filiz verip yeni sürgünü geliştirdikten sora dinlenmeye geçer ve mütekaibinde bu sürgünden çiçeklenirken. bazı türler çiçeklendikten sora dinlenmeye geçer sora sürgün verip çiçeklenir.
Normali bir senedir. Cattleyalar gibi bromeliadlar gibi önce filiz gelişir bir müddet dinlenme moduna girer sora sonbahar kış aylarında çiçeklenir. dinlenme fazları değişkenlik gösterir türüne göre. örneğin Cattleyalarda bazı türler çiçeklenmeden hemen sora filiz verip yeni sürgünü geliştirdikten sora dinlenmeye geçer ve mütekaibinde bu sürgünden çiçeklenirken. bazı türler çiçeklendikten sora dinlenmeye geçer sora sürgün verip çiçeklenir.
Teşekür ederim cevabınız için.Bora Bey deki paphi. yeniden çiçeklenmesi radikal bir durum anladığım kadarıyla.İnşallah bitkisinde bir sorun yoktur.
Sayın tarumok;
Bu durum extrem bir durum değil.Belki Garo bey benim eksik anlatımımdan dolayı durumu dün akşam değişik yorumlamış da olabilir.Bilemiyorum ama biraz daha derince araştırdığımda..............
Bendeki Paphiopedilum daki goncalar düşen çiçeklerin yerinden yeniden çıkmadılar.Bu çiçeklenme olan başak grubunun arkasındaki iki ayrı başak gurubundan ve diğer çiçekler düştükten sonra çıktılar ve de çieklenme dönemi bahar ve geç kış.Yani çiçeklenme dönemi de bitmedi.
Yani her bir ayrı başaktan tek tek açıyorlar(Unifloral).Burda tek sıradışılık belki aynı anda açması gerekirken sonra açmaları olabilir ki bu da extrem bir sıradışılık değil. :)Çünkü sera ortamında soğuktan aldıktan sonra ev ortamındaki daha sıcak ortamda önce oluşan goncalar daha önce, sonra mevcut olan ama kendini göstermemiş goncalar da sonra kendini göstermiş olabilirler.
Türüne göre Multifloral ve sıralı çiçeklenme(sequential blooming) özelliklileri de var.
Phaller değişik.Dünkü ilk sorunuzda Phaller ile paphiopedilumlar benzer olarak yıl boyumu açıyor dediğiniz sorunuza ayırt edici cevap yazmadığım için de Garo bey böyle yorumlamış olabilir.
Yani kısacası ben sihirbaz değilim:D
Sayın tarumok;
Bu durum extrem bir durum değil.Belki Garo bey benim eksik anlatımımdan dolayı durumu dün akşam değişik yorumlamış da olabilir.Bilemiyorum ama biraz daha derince araştırdığımda..............
Bendeki Paphiopedilum daki goncalar düşen çiçeklerin yerinden yeniden çıkmadılar.Bu çiçeklenme olan başak grubunun arkasındaki iki ayrı başak gurubundan ve diğer çiçekler düştükten sonra çıktılar ve de çieklenme dönemi bahar ve geç kış.Yani çiçeklenme dönemi de bitmedi.
Yani her bir ayrı başaktan tek tek açıyorlar(Unifloral).Burda tek sıradışılık belki aynı anda açması gerekirken sonra açmaları olabilir ki bu da extrem bir sıradışılık değil. :)Çünkü sera ortamında soğuktan aldıktan sonra ev ortamındaki daha sıcak ortamda önce oluşan goncalar daha önce, sonra mevcut olan ama kendini göstermemiş goncalar da sonra kendini göstermiş olabilirler.
Türüne göre Multifloral ve sıralı çiçeklenme(sequential blooming) özelliklileri de var.
Phaller değişik.Dünkü ilk sorunuzda Phaller ile paphiopedilumlar benzer olarak yıl boyumu açıyor dediğiniz sorunuza ayırt edici cevap yazmadığım için de Garo bey böyle yorumlamış olabilir.
Yani kısacası ben sihirbaz değilim:D
Şimdi daha iyi anladım Bora Bey,ayrıntılı açıklamalarınız için çok teşşekür ederim.Eminim bu bitkiye sahip olan ve sahip olmak isteyen forum sakinleri için çok faydalı oluyor bu açıklamalar.Tekrar teşekkür ediyorum.Bu arada goncaların açmış hallerini de görmek isteriz:D
Sayın hocam,
bu bitkinin ismi hakkında bir tahmininiz var mı?Gonca açmamış ama yine de tanıdığınız bitki olabilir mi?
saygılarımla
Hocam bu bitki paphiopedilum leenaum olabilir mi?
Asya_lotus
09-03-2012, 22:21
Sayın asya lotus,
paphiopedidum henryanum size geldikten ne kadar süre sonra çiçek açtı?Siparişiniz ne kadar sürede geldi?
S-n tarumok, kargo genelde 14-21 dünde evime ulaşıyo. Çiçek sapı 10 ay sonra çıkardı.
Asya_lotus
09-03-2012, 22:25
paphiopedilum substratına dikkatli baktığımda,kırk ayaklı diye tabir edilen böcek türüne benzer bir kaç böcek gördüm.Almaya çalıştım fakat saksının içine kaçtılar.Sayın hocam ne yapmam gerekli acaba?
S-n tarumok, en iyisı - substratı degiştirin :D
fzthalil
13-03-2012, 20:43
Sayın Praecox Hocam,
bu paphio'nun türü nedir internetten de bulamadım..
bende merak ediyorum seceresini
Sayın Praecox Hocam,
bu paphio'nun türü nedir internetten de bulamadım..
Ozur dilerim sayin Preacox,
sizin yerinize cevap veriyorum.
Paphiopedilum Keyeshill olamali veya caprazi
Hillsview Gardens: Paphiopedilum Keyeshill (Carl Keyes 'Surefire' B/CSA x Winston Churchill 'Redoubtable' FCC/AOS) (http://hillsviewgardens.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=HG&Product_Code=HP-07&Category_Code=Paph)
fzthalil
14-03-2012, 09:52
Ozur dilerim sayin Preacox,
sizin yerinize cevap veriyorum.
Paphiopedilum Keyeshill olamali veya caprazi
Hillsview Gardens: Paphiopedilum Keyeshill (Carl Keyes 'Surefire' B/CSA x Winston Churchill 'Redoubtable' FCC/AOS) (http://hillsviewgardens.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=HG&Product_Code=HP-07&Category_Code=Paph)
Çok teşekkür ederim Nur Hanım. Baktım resime de çok benziyor. Dün epey bakmıştım ama bu kadar benzer bulamamıştım:)
Nur hanımdan 3 ay önce aldığım Paphiopedilum 2 ay çiçekli kaldıktan sonra 20 gün önce çiçekler düşmüştü.Şimdi ise yeni goncalar oluşmaya başladı.
3 ay önce
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/258274d1323037381-bora22.jpg
Şimdi iki adet daha gonca verdi.:)
Şu andaki gelişimini eklemek istedim.
Süha Şendoğan
19-04-2012, 13:09
Bora bey sizin elinizden orkideler hayat buluyorlar, tebrikler..
Bu da yeni Paphiopedilum :)
Phaleonopsis başlığında yanlışlıkla paylaştığım Paphiopedilum Pinocchio yeni tormurcuklar oluşturdu.Bu tür gerçekten devamlı açması ile iyi bir tür.
Bu da açmış hali :)
Sayın B.UNVER;
Merak ettiğim bir şey var. Bu türde tek dalda tek çiçek olarakmı gelişim gösteriyor?
Ayrıca çok güzeller...
SAYGILARIMLA.
İkisininin de rengi çok güzelmiş...
Sayın B.UNVER;
Merak ettiğim bir şey var. Bu türde tek dalda tek çiçek olarakmı gelişim gösteriyor?
Ayrıca çok güzeller...
SAYGILARIMLA.
Sayın Sagen;
Yukarda bir mesajımda daha önce bahsetmiştim.
Her bir ayrı başaktan tek tek açıyorlarsa "Unifloral"
"Multifloral" ise tek başaktan sürer ve sıralı birden fazla çiçeklenme yapar.
Bendeki;
Paphiopedilum insigne "Harefield Hall" Unifloral çiçeklenmeye örnek.
Paph. Prince Edward of York ve Paph.Pinocchio, Paph.concolor Multifloral çiçeklenmeye örnek Paph. lardır.
Sayın Sagen;
Yukarda bir mesajımda daha önce bahsetmiştim.
Her bir ayrı başaktan tek tek açıyorlarsa "Unifloral"
"Multifloral" ise tek başaktan sürer ve sıralı birden fazla çiçeklenme yapar.
Bendeki;
Paphiopedilum insigne "Harefield Hall" Unifloral çiçeklenmeye örnek.
Paph. Prince Edward of York ve Paph.Pinocchio, Paph.concolor Multifloral çiçeklenmeye örnek Paph. lardır.
Sayın B.UNVER;
Cevap için teşekkür ederim. Ayrıca örneklerle anlatım çok hoştu bunun içinde ayrıca teşekkür ederim. Her gün yeni birşeyler öğrenip bilgi dağarcığıma eklemeye devam ediyorum sayenizde. Eeee ne demişler "EL ELDEN ÜSTÜNDÜR". :D
Büyüklerimizden faydalanmak lazım.
Son olarak resimde koyduğunuz örnek elinizde olan bir türmüdür yoksa sadece örnek resim olarakmı koydunuz? Tek kelimeyle harika.
SAYGILARIMLA.
.....................................
Son olarak resimde koyduğunuz örnek elinizde olan bir türmüdür yoksa sadece örnek resim olarakmı koydunuz? Tek kelimeyle harika.
SAYGILARIMLA.
Öncelikle teşekkür ederim.Son yüklediğim fotoğraf "Paphiopedilum Pinocchio".Elimde olan bir tür.Multifloral çiçeklenmeye örnek kendimin çektiği bir fotoğraf:)
Yaklaşık 3 ay önce edindiğim bir paphiopedilum melezi.Paphiopedilum rothschildianumxsanderianum çaprazlaması.Kökeni: Hindistan ve Filipinler. Almanca adı venüsçarığı dudak anlamına geliyor. Sıcak ve soğuk bakılabilir. sıcak (15-18 ° C gece, 20-28 ° C gün) - soğuk (gece 5-13 ° C, 16-21 ° C ) Bakım: Kış aylarında direk güneş(sabah veya akşam güneşi), yaz aylarında güneşli gölgeli bakılabilir. Haftada bir daldırma yöntemi ile sulanmalı. Mayıs'tan Eylül'e kadar iki sulamada bir gübrelenmeli.Bitkinin çiçeği alt resimdeki gibi olacak.
Hah işte çiçeklenmesi için buna en az 2-3 yıl var:)
Bu da bendeki paph.Prince Edward of York
Evet.Gerçekten çok yavaş büyüyor.Çiçeklenmesi 2-3 yıl sürecektir.2-3 yıl sonra bu başlığa çiçeklerini de eklemek dileğiyle.
Bu da bendeki paph.Prince Edward of York
Sayın B.UNVER;
Öncelikle işallah çiçeklenmiş halinide görürüz dileklerimle. Sormak istediğim anladığım kadarıyla elinizde farklı türler var. Bu türleri dışardan mı getirtiyorsunuz yoksa İstanbulda alabileceğimiz bir yer varmıdır?
Bir kaç sefer yurt dışandan getirtmek istedim ancak sağlam gelip gelemeyeceğine güvenemediğim için sipariş veremeyip kararsız kaldım.
SAYGILARIMLA.
Sayın B.UNVER;
Öncelikle işallah çiçeklenmiş halinide görürüz dileklerimle. Sormak istediğim anladığım kadarıyla elinizde farklı türler var. Bu türleri dışardan mı getirtiyorsunuz yoksa İstanbulda alabileceğimiz bir yer varmıdır?
Bir kaç sefer yurt dışandan getirtmek istedim ancak sağlam gelip gelemeyeceğine güvenemediğim için sipariş veremeyip kararsız kaldım.
SAYGILARIMLA.
Elimdeki orkidelerden klasik olan cattleyalar Ziya Soner Bey'den aldığımı herkez biliyor.
Daha sonra cattleya türleri ve paphiopedilumun bazı çeşitlerini Nur Korkmaz hn im serasından aldm.Bu serayı devamlı izlerim.Araliklarla ilginç orkidelerden getirmektedir Nur hn.
5 adet cattleya Ankaradan Ataman Bey'den aldım.
Yurt disından getirttigim (Almanya Schwerter) 3 adet cattleyalar soğuktan donmuş halde geldigi icin bu kötü tecrübeyi de ekleyeyim.Simdi de sıcak hava var.Sonbaharin ilk aylarında belki tekrar son bir deneme burdan yapabilirim.ayani aslında getirme problemim yok.Yurt dısı getirme olarak yıllardır kendime çok sayıda hobimle ilgi malzeme ve canlı getirdiğim icin hem iletişimi hem nasıl getirileceğini hem de ucuz yerler neresidir biliyorum.Ancak kısın ortasında acurluk yaparsanız Alman da gözünüzün yasına bakmıyor elbette.300 TL niz çöpe gidebiliyor :):):)
Ama asıl elimdeki orkide çeşitleri Hong Kong ziyaretimde aldığım türlerdir.
Elimde 1 yılda topladığım 40 adet orkide bulunmakta.
Bu da elimdeki diğer bir saf tür.Herhangi bir çaprazlama yapılmamış.Bakım şartları diğer paph. lardan farklı değil.Çiçeği alt resimdeki gibi olacak.
Elimdeki orkidelerden klasik olan cattleyalar Ziya Soner Bey'den aldığımı herkez biliyor.
Daha sonra cattleya türleri ve paphiopedilumun bazı çeşitlerini Nur Korkmaz hn im serasından aldm.Bu serayı devamlı izlerim.Araliklarla ilginç orkidelerden getirmektedir Nur hn.
5 adet cattleya Ankaradan Ataman Bey'den aldım.
Yurt disından getirttigim (Almanya Schwerter) 3 adet cattleyalar soğuktan donmuş halde geldigi icin bu kötü tecrübeyi de ekleyeyim.Simdi de sıcak hava var.Sonbaharin ilk aylarında belki tekrar son bir deneme burdan yapabilirim.ayani aslında getirme problemim yok.Yurt dısı getirme olarak yıllardır kendime çok sayıda hobimle ilgi malzeme ve canlı getirdiğim icin hem iletişimi hem nasıl getirileceğini hem de ucuz yerler neresidir biliyorum.Ancak kısın ortasında acurluk yaparsanız Alman da gözünüzün yasına bakmıyor elbette.300 TL niz çöpe gidebiliyor :):):)
Ama asıl elimdeki orkide çeşitleri Hong Kong ziyaretimde aldığım türlerdir.
Elimde 1 yılda topladığım 40 adet orkide bulunmakta.
Bora bey maaşallah diyelim nazar deymesin. İnşallah bende çoğaltırım bu kadar. O yönde çabalyorum. Bir ara Nur hanımın ve Ziya beyn seralarını mutlaka ziyaret edeceğim.
SAYGILARIMLA.
Bu da elimdeki diğer bir saf tür.Herhangi bir çaprazlama yapılmamış.Bakım şartları diğer paph. lardan farklı değil.Çiçeği alt resimdeki gibi olacak.
Sayın TARUMOK;
Tek kelimeyle çok güzel. Gerçi iki kelime oldu galiba :D ama güzel gerçekten.
SAYGILARIMLA.
Evimde olan diğer bir Paphiopedilum türü; Paphiopedilum Concolor
Nemi ve kontrollu sıcağı sevmesine rağmen cılk ıslaklığı sevmeyen bir tür.Aslında genel Paph.lar gibi ancak daha çok sıcağı sever.Aldığımda (2 ay önce)tomurcukları yok iken şimdi artık ilk tomurcuğunu verdi.
Asia da Tayland, Kamboçya, Mayanmar da doğal ortamları deniz seviyesinden 1000 m yüksekliğe kadar.Kontrollu sıcaklığı sevmesi de bundan zaten.Ancak gündüz ve gece ısı farkı mutlaka ister.Aşırı gübre ve dolayısı ile tuz birikimine kökleri hassas.
Açtığı zaman çiçekleri en alttaki gibi olacak.
Bora Bey,
bir ekleme yapayım.Paph. concolor çiçeği elma kokusuna benzer tatlı bir koku yayar.Ayrıca çiçek gonca gölgede fazla kalırsa,çiçek rengi daha belirgin ve zengin olur.İyi seyirler dilerim.
Bora Bey,
bir ekleme yapayım.Paph. concolor çiçeği elma kokusuna benzer tatlı bir koku yayar.Ayrıca çiçek gonca gölgede fazla kalırsa,çiçek rengi daha belirgin ve zengin olur.İyi seyirler dilerim.
Öncelikle katkınız için teşekkürler.Ben de zaten elma kokusu için almıştım:) ve gölge derken güneşi direk almayan ancak yansımaların olması gerek.Yoksa gonca göreme şansınız azalabilir.Onun için evimin Kuzey cephesinde ve daha yan taraftadır.
Daha tam açmadı ancak zamanım müsaitken paylaşayım dedim:)
Ziya Soner
07-07-2012, 12:33
Müthiş güzel.
Tebrikler Bora bey.
Daha tam açmadı ancak zamanım müsaitken paylaşayım dedim:)
Sayın B.UNVER;
Ziya hocama kesinlikle katılıyorum. Çok güzel maaşallah diyelim. Artık sizin çiçeklerinize diyecek birşey bulamıyorum. Önünüzde saygıyla eyiliyorum. :p
SAYGILARIMLA.
Müthiş güzel.
Tebrikler Bora bey.
Ziya Bey çok teşekkür ederim.Yıllarını orkideye vermiş, orkide tutkunu birisinden bu güzel sözleri duymak bana oldukça fazla mutluluk verdi.
Sayın B.UNVER;
Ziya hocama kesinlikle katılıyorum. Çok güzel maaşallah diyelim. Artık sizin çiçeklerinize diyecek birşey bulamıyorum. Önünüzde saygıyla eyiliyorum. :p
SAYGILARIMLA.
Aman Sayın Sagen bunu latife olarak alayım.Ne eğilmesi:)
Benimki sevdiğim hobiyi tutkulu, ciddi ve bıkmadan sistematik olarak yapabilmeye çalışmak.Bu hobiye başlarken 20 senelik tutkum olan discus hobisini evimde tek akvaryum bırakmamak kaydı ile terk ettim.Çünkü bölünürseniz ne onu ne de bunu tam yapabiliyorsunuz.En azından ben yapamıyorum.
Orkidede iddialı değil ama kafamda planladığım ideallerime ulaşmak için çabalıyorum.Bakalım ne kadarını gerçekleştirebileceğim??:)Bunu umut etmek bile benim için zevk:):):)
Asya_lotus
12-07-2012, 23:17
Ben ısı seviyorum, hatta, çok :p
Sıcaklık arttıkça, hemen vurdu tomurcukları.
317823
317824
Başlığı canlandıralım.
Sonbaharın ilk çiçekleri.Bir paphiopedilum glaucophyllum x paphiopedilum philippinense çaprazı.Çok farklı renkli,saçaklı ve tek daldan sıralı açan çiçekleri var.Bakımı başlıkta bahsedilen paph. bakımından farklı değil.Şu an iki çiçeği mevcut.Üçüncü yolda.Buyrun...
fzthalil
07-10-2012, 01:22
müthiş.. Murat Bey emeğinize sağlık.
iyi seyirler diliyorum:)
teşekür ederim Halil Bey,gerçekten çok keyifli onları izlemek.
paphiopedilum leenaum terlik orkidemden bana bayram hediyesi,2 adet gonca var.Açtı açacak:)
Bu arada tüm forum sakinlerinin bayramını kutluyorum.
nılgun_dogan
24-10-2012, 14:05
Maşşallah çok güzel önce gözlerimiz bayram etti bugün hayırlı bayramlar öbür orkideyide merak ediyorum açmış hallerini bekliyoruz.
Önceki sayfalarda Sayın Bora Ünver'e bu paph. melezini çok aradığımı yazmıştım.Sonunda buldum ve aldım.Çiçek açar açmaz resimlerini paylaşacağım.Çiçeklerinin renk kombinasyonu bir harika.Bir görüşte vuruldum galiba:)Renklerine ve çiçek yapısına aşık oldum sanırım:)
Çiçekleri şöyle olacak.
Gerçekten de izlemeleri birbirinden keyifli sayın tarumok.
Gerçekten de izlemeleri birbirinden keyifli sayın tarumok.
Kesinlikle sayın sagen,kesinlikle çok güzeller.Bence her yaşayan insan onları en az bir kez bile olsa görebilmeli(Tamamen kendi fikrim.Çünkü ben böyle güzelliklere çok az şahid oldum).Çiçekler açtıkça herkesin görmesi için,buraya resimlerini koyacağım.Tabi canlı görmek daha bakşa :)
Leenaum çiçeği açmaya başladı.Bir iki güne tamamen açılmış olur.Buyrun...
Kesinlikle sayın sagen,kesinlikle çok güzeller.Bence her yaşayan insan onları en az bir kez bile olsa görebilmeli(Tamamen kendi fikrim.Çünkü ben böyle güzelliklere çok az şahid oldum).Çiçekler açtıkça herkesin görmesi için,buraya resimlerini koyacağım.Tabi canlı görmek daha bakşa :)
Sayın TARUMOK;
Mesajda yazdıklarınıza canı gönülden katılıyorum. Bana göre de orkide bakmayan çiçek baktım demesin. sayenizde güzelliklerini görme fırsatımız oluyor, canlı göremesekte :rolleyes:. Teşekkürler...
SAYGILARIMLA.
Tam olarak açıldı.Buyrun...
Tam olarak açıldı.Buyrun...
Maaşallah, maaşallah, maaşallah...
Başka söze gerek varmı sayın TARUMOK...:p
Maaşallah, maaşallah, maaşallah...
Başka söze gerek varmı sayın TARUMOK...:p
Evet sayın Sagen,söze gerek yok:) çiçek konuşuyor zaten değil mi:)
Şu an elimde bir kolleksiyon haline gelen 17 ayrı tür paphiopedilum orkidesi var.Bu sadece bir tanesi.Görecekleriniz çok daha muhteşem olacak.Çiçek açtıkça buraya resimleyeceğim.
Evet sayın Sagen,söze gerek yok:) çiçek konuşuyor zaten değil mi:)
Şu an elimde bir kolleksiyon haline gelen 17 ayrı tür paphiopedilum orkidesi var.Bu sadece bir tanesi.Görecekleriniz çok daha muhteşem olacak.Çiçek açtıkça buraya resimleyeceğim.
Paphiopedilum orkidesi olarak 17 ayrı tür mü? Gerçekten muhteşem bir görsel şölen olduğunu düşünüyorum. Nereden buldunuz bu kadar aynı cinsin farklı türlerini. İnşallah bende bir gün farklı türlere geçerek zengin bir koleksiyon yapmayı düşünüyorum.
Sayın TARUMOK;
Birde bu türlere evde nasıl bakım uyguladığınızla ilgili bilgi verebilir misiniz? Yani bulundukları ortamın gece ve gündüz sıcaklığı, nem durumu nedir, ışık durumu, nem durumunu nasıl sağlıyorsunuz? Terrarium ya da paludarium kullanımınız varmı? Gibi, gibi, gibi...:eek:
SAYGILARIMLA.
fzthalil
18-11-2012, 17:46
Murat Bey,
maşallah cidden:) iyi seyirler diliyorum ve inşallah diğerleri de açar bizler de görebiliriz;)
Sayın TARUMOK;
Birde bu türlere evde nasıl bakım uyguladığınızla ilgili bilgi verebilir misiniz? Yani bulundukları ortamın gece ve gündüz sıcaklığı, nem durumu nedir, ışık durumu, nem durumunu nasıl sağlıyorsunuz? Terrarium ya da paludarium kullanımınız varmı? Gibi, gibi, gibi...:eek:
SAYGILARIMLA.
Geç cevabım için özür dilerim.
Evdeki bakımları bilindik bakımlar.Nem oranı %50-60 arası tutmak için,bulundukları ortama nemli tüf taşları yerleştirdim.Bitkiler tamamen şeffaf kutular içinde bulunuyor.Sıcaklık gündüz 22-23,gece 15-16 derece(odanın penceresi her gece açık bırakılıyor.Çiçeklenme için çok önemli).Sabah güneş doğumundan saat 10'a kadar direk güneş ışığı(kış mevsimine girdiğimiz için) alan doğu penceresi.Bitkilerin tamamı aynı yerde durmakta.Bu da nemin korunumunu artırıyor.Hiç zor bitkiler değil.Herkes rahatlıkla ev ortamında bakabilir.Sayı fazla olunca sulama biraz uzun oluyor o kadar.Tabi o muhteşem çiçekleri görünce tüm yorgunluk bir anda bitiyor.Ayrıca onlarla uğraşmak beni çok rahatlatıyor.Günün tüm stresini onlara bakınca atıyorum.Sırada cattleyalar var.Onların çiçeklerini de açar açmaz ilgili başlığa koyacağım.
saygılarımla.
Selam arkadaslar,
Bundan bir ay önce iki tür Paphiopedilum almistim. Ikisinde de tomurcuk vardi. Yesili olan hemen bir hafta sonra cok güzel acti, diyeri koyu renkli olani 3 haftadir bu sekilde duruyor. Acaba Paphiopedilum türlerde de yer degisimi gibi bir sorun oluyormuki, ikiside ayni türden oldugu icin diyeri acaba acmayacak diye teredüt etmeye basladim dogrusu.
348717
348718
348719
sayın inci,
ikiside çok güzel.Bir sorun olduğunu düşünmüyorum.Gonca dolduruyor olmalı.Açmaya başlamış bile.Çiçek açmış halini de görmek isteriz:)
Cevabiniz icin cok tesekkür ederim, Sayin tarumok, icimi ferahlattiniz gercekten. Biri acipta diyeri acmayinca yavas yavas korkmaya baslamistim. Nazli fistigim hele bi acsin resimlerini de yüklerim insallah:))
nılgun_dogan
25-11-2012, 13:30
Malın iyisi kırk yılda çıkarmış diye tabir var o hesap renge bakarmısınız muhteşem o nazlanmıcakta hangisi nazlanacak maşşallah diyeyim.
Malın iyisi kırk yılda çıkarmış diye tabir var o hesap renge bakarmısınız muhteşem o nazlanmıcakta hangisi nazlanacak maşşallah diyeyim.
Evet haklisiniz güzel söz:))
Bende renk cok farkli oldugu icin üzerine cok fazla düstüm sanirim:)), Cicegini bende cok merak ediyorum,
Selam arkadaslar,
Bundan bir ay önce iki tür Paphiopedilum almistim. Ikisinde de tomurcuk vardi. Yesili olan hemen bir hafta sonra cok güzel acti, diyeri koyu renkli olani 3 haftadir bu sekilde duruyor. Acaba Paphiopedilum türlerde de yer degisimi gibi bir sorun oluyormuki, ikiside ayni türden oldugu icin diyeri acaba acmayacak diye teredüt etmeye basladim dogrusu.
348717
348718
348719
Sayın İNCİİ;
Tek kelimeyle çok güzeller. Biraz sabır oda açmak üzere. Kendini hazır hissettiği an oda tüm güzelliğini sergileyecektir diğerinde olduğu gibi.
SAYGILARIMLA.
Gecen hafta benim nazli fistigim acmayacak diye kara kara düsünürken bu hafta ici güzel bir yol katletti:)..
Nedenini bilmiyorum renkleri cok yogun oldugundan herhalde, yesil türünden tam 5 hafta sonra acti.
Son resimdede gördügünüz gibi boynu halen büyük, ama buda sanirim son gücünü acmaya harcadigi icin öyledir, actiktan sonra sanirim diyeri gibi basi dik duracaktir:)....
buyrun arkadaslar, bu hafta ici sali günden itibari ile adim adim......
350740
350741
350742
350743
350745
Simdi benim sadik Paphiodedilum sanki bana yan yan bakiyor gibiydi, yenileri gelince bizi uttu der gibi bakiyorlardi....
Beni bu yil ikinci kez mutlu edenleri de ekleyim dedim, olurya küserler sonra :)..
350747
350748
350749
Sayın İnci,
Hepsi çok güzeller,renk cümbüşü resmen.Bu sevince bizleri de ortak ettiğiniz için teşekkürler.Benden de bir katkı olsun.Nazlı fıstığınızın ismini biliyormusunuz bilmem.Ama ben yine de söyleyeyim.Paphiopedilum Maudiae Vinicolor.Bakımı konusunda yardımcı olacaktır bu isim size.
saygılar.
Sayın İnci,
Hepsi çok güzeller,renk cümbüşü resmen.Bu sevince bizleri de ortak ettiğiniz için teşekkürler.Benden de bir katkı olsun.Nazlı fıstığınızın ismini biliyormusunuz bilmem.Ama ben yine de söyleyeyim.Paphiopedilum Maudiae Vinicolor.Bakımı konusunda yardımcı olacaktır bu isim size.
saygılar.
Tesekkür ederim sayin tarumok. Bitkilerimle genelde (konusurken:)) de böyle isimlerle hitap ederken, gercek adini bilsem bile bir süre sonra unutuyorum. Ismini verdiginiz icin tesekkür ederim, bakimi icin mutlaka bir kac bilgi edinmem gerek. Saygilar
nılgun_dogan
02-12-2012, 16:53
Sayın incii oldumu bu şimdi akşam akşam yüreğime indirdiniz bu ne güzellik yaa maşşallahh.
4 yıllık bir Paphiodedilum var. Gözüne bakıyorum tabir yerindeyse. Sayın incii ne kadar güzerl açmış, benimki de ilk aldığımda bir kere açtı 4 senedir öylece bekliyor. Yaprakta çıkarmıyor, kökte vermiyor. Neyi yanlış yapıyorum anlamıyorum. Phaleneopsisler'de başarım %100 :))
4 yıllık bir Paphiodedilum var. Gözüne bakıyorum tabir yerindeyse. Sayın incii ne kadar güzerl açmış, benimki de ilk aldığımda bir kere açtı 4 senedir öylece bekliyor. Yaprakta çıkarmıyor, kökte vermiyor. Neyi yanlış yapıyorum anlamıyorum. Phaleneopsisler'de başarım %100 :))
Sayin rodoslu, size malesef bakim hakkinda birsey söyleyemem, bunlari bende bu yil ilk defa deniyorum, genelde Phaleneopsislerde bende basarili oldugum icin birde bu türleri deneyim dedim.
Ancak ne yayikki cok üzücü bir olay geldi P. Maudiae Vinicolor´un basina:(. Oglum eli ile takilmis, yere düsürmüs ve malesef cok üzerinde titredigim cicegide kopmus:(.
Siz 4 yil beklemissiniz demekki bende birdaha görmek icin bir okadar bekleyecegim. Neyse saglik olsun.....
Üzüldüm, nazar değmiş :(. Bu konuda çok tecrübeli üyeler var, umarım bakımla ilgili paylaşımda bulunurlar.
İki fıstık daha geliyor:)
İki fıstık daha geliyor:)
Sayın TARUMOK;
İkiside birbirinden şirin görünüyor. Maşallah nazar deymesin bu fıstklara. İYİ SEYİRLER.;)
SAYGILARIMLA.
orkide
Sayın AHMETER;
Muhteşem bir güzellik. Tebrik ederim.
SAYGILARIMLA.
Sayın TARUMOK;
İkiside birbirinden şirin görünüyor. Maşallah nazar deymesin bu fıstklara. İYİ SEYİRLER.;)
SAYGILARIMLA.
Teşekkürler:)Hep beraber izleyelim...
fzthalil
24-12-2012, 23:19
Sanırım bunlar leenaum:) eğer öyleyse benimki de kardeş geliyor:D
nılgun_dogan
25-12-2012, 00:33
Ellerinize emeğinize sağlık bunlar gece ve gündüz sıcaklık farklılığı istiyorlarmı.
zencefil cicegi
14-01-2013, 19:24
merhabalar
bu kadar güzel Paphiodedilumlari bir arada görünce neden benim orkide ailemde eksik olsunki dedim:D ve bugün birtane aldim
alti ay deneme süresi veriyorum kendime
bakmayi becerebilirsem cesitlendiririm insallah
hadi hayirlisi.
Alttaki 3 resmin güzelligine vuruldum paylasmadan edemedim :)
Sayın zencefil,
çiçek açınca da görmek isteriz.Diğerlerine de hayran olmamak elde değil.4. resimdeki açarsa hep beraber görebiliriz belki:)
zencefil cicegi
14-01-2013, 19:53
Sayın zencefil,
çiçek açınca da görmek isteriz.Diğerlerine de hayran olmamak elde değil.4. resimdeki açarsa hep beraber görebiliriz belki:)
büyük bir zevkle paylasacagimdan hic süpheniz olmasin
sabirsizlikla bekliyorum acmasini.
Aslinda tomurcuklari acmis olanlarida vardi ama almak istemedim
her asamasini gözlerimle görmek beni daha cok mutlu edecek.
merhabalar
bu kadar güzel Paphiodedilumlari bir arada görünce neden benim orkide ailemde eksik olsunki dedim:D ve bugün birtane aldim
hadi hayirlisi.
Sayın TARUMOK'a katılmamak elde değil. Çiçekli hallerinide görmek nasip olur inşallah sayın Zencefil çiçeği.
bu güzelliklere insan aşık oluyor. Bakmaktan kendini alamıyor.
SAYGILARIMLA.
merhabalar
hadi hayirlisi.
Masallah!! insan bu güzelikleri seralarda görünce, tüm rafdakileri alip eve getiresi geliyor:). Benimklilerin cicekleri cok erken kurudu bu kez, artik birdahaki sefere insallah. Simdilik sizin güzel ciceklerle yetinecegiz. Sayin zencefil, ciceklerinizi saglikli ve uzun bir süre keyfinizi cikarmanizi dilerim ....
( uzun diyorum cünkü ben daha doyamadan P. Maudiae Vinicolor´a, oglum düsürmüstü ve cicegi kirilmisti:()
zencefil cicegi
15-01-2013, 22:45
Masallah!! insan bu güzelikleri seralarda görünce, tüm rafdakileri alip eve getiresi geliyor:). Benimklilerin cicekleri cok erken kurudu bu kez, artik birdahaki sefere insallah. Simdilik sizin güzel ciceklerle yetinecegiz. Sayin zencefil, ciceklerinizi saglikli ve uzun bir süre keyfinizi cikarmanizi dilerim ....
( uzun diyorum cünkü ben daha doyamadan P. Maudiae Vinicolor´a, oglum düsürmüstü ve cicegi kirilmisti:()
Güzel dilekleriniz icin tesekkür ederim
sizin ciceginiz icinde cok üzüldüm
dilerim daha güzellerini görürsünüz.
Yaklaşık 2 ay aradan sonra tekrar açıyor.2 çiçeği var üzerinde.
zencefil cicegi
22-01-2013, 10:21
Yaklaşık 2 ay aradan sonra tekrar açıyor.2 çiçeği var üzerinde.
Sayin tarumok
Cok sanslisiniz
Benim tomurcuk oldugu gibi duruyor hala bir hareket yok
nekadar zamanda aciyor acaba tomurcuklar
deneyimli oldugunuz icin bilgilerinizi paylasirmisiniz lütfen
Tabi ki:)Yabancı bir kaynakta okumuştum.Goncanın zarfından çıkıp olgunlaşma ve çiçek açma süresi türe göre bile değişebiliyor.Benim bitki çiçek sapı çıkardığından beridir,güney penceresinde durmakta.Yani iyi ışık alıyor.Sanırım en önemli ihtiyacı şu an için ışık.Goncanın zarfından çıkıp,açma süreci yaklaşık 3-4 haftayı buluyor.
Umarım yardımcı olmuşumdur...
zencefil cicegi
22-01-2013, 16:14
Tabi ki:)Yabancı bir kaynakta okumuştum.Goncanın zarfından çıkıp olgunlaşma ve çiçek açma süresi türe göre bile değişebiliyor.Benim bitki çiçek sapı çıkardığından beridir,güney penceresinde durmakta.Yani iyi ışık alıyor.Sanırım en önemli ihtiyacı şu an için ışık.Goncanın zarfından çıkıp,açma süreci yaklaşık 3-4 haftayı buluyor.
Umarım yardımcı olmuşumdur...
sayin tarumok
Cok tesekkür ederim
Herzamanki gibi sabir yani :)
Paphiopedilum leenaum tekrar iki çiçek açtı.
nılgun_dogan
25-01-2013, 23:25
Murat bey çok teşekkür ederim orkide için nasıl görünüyor bir yanlışlık gözüküyormu.
http://lh6.googleusercontent.com/-Lt7C2KO0bjY/UQMEyWtNlbI/AAAAAAAAA5A/ljf2vwOwI3k/s640/IMG_4446.JPG
zencefil cicegi
26-01-2013, 08:11
Paphiopedilum leenaum tekrar iki çiçek açtı.
Masallah cok güzel.Ne sanslisiniz ikinci kez ciceklerini görüyorsunuz
Ben hala bekliyorum:(
sayın zencefil çiçeği,
çiçeğin resmini çekip buraya koyar mısınız?
zencefil cicegi
26-01-2013, 11:17
sayin tarumok
Sanirim benimki eve alisim sürecinde hala
tomurcuk cok yavasta olsa büyüyor ve asagi dogru sarkmaya basladi
galiba 2-3 haftaya anca acar :D
Birsey daha sormak istiyorum size
bunu alirken siyah ciceklileride vardi
tamamen ayni fakat cicek rengi siyah
gövde yapraklari benekli
onlarin bakimi bunlardan farklimidir?
En geç 10 gün içinde goncanın açması lazım.Şu an gonca dolduruyor.Bahsettiğiniz benekli yapraklı paph. türlerinin bakımı da aynı,sadece ışık istekleri farklıdır.Onlar genelde daha saf(çaprazlanmamış) türlerdir.
fzthalil
26-01-2013, 14:53
Daha fazla ışık isterler:)
Nur hanımdan geçen sene aldığım Paph..İri çiçeği ile bayağı seviyorum bu türü
zencefil cicegi
11-02-2013, 17:31
nihayet:D
Paphiopedilum saint swithin.philippinense x rothschildianum çaprazı.Buyrun...
Bu terlik orkidenin kesesi,gerçek bir terliğe çok mu benziyor ? Ben mi yanlış düşünüyorum :)
veee yeniden paphiopedilum.Başlık öksüz kalmıştı.Bir yılı geçmiş.Uyandıralım.
Muhteşem paphiopedilum sanderianum.Bence bu türün kralı.Aslında çiçek açalı 5-6 ay oldu.Ancak fırsatım oldu.Olağan üstü çiçekleri var.buyrun...
Maşallah Sayın Tarumok, bu nasıl bir güzelliktir böyle!
Maşallah Sayın Tarumok, bu nasıl bir güzelliktir böyle!
Valla dünyanın en güzel şeylerinden biri sanırım :)
genel görünüm
Murat bey yine döktürmüşsünüz. Süper bir güzellik...
Murat bey yine döktürmüşsünüz. Süper bir güzellik...
teşekkürler sayın sagen,
şu ana kadar gördüğüm en güzel çiçekler diyebilirim.Sapelleri 70 cm civarına ulaştı.
söğütsalkım
11-02-2015, 14:34
Merhabalar bende bir paphiopedilum sahibi olmak istiyorum nereden bulabilirim Bauhaus veya koçtaş gibi yerlerde varmıdır saygılar
Sayın söğütsalkım, yapımarketlerde hiç denk gelmedim fakat kimi zaman bazı seralar getiriyor.
söğütsalkım
12-02-2015, 19:04
Sayın söğütsalkım, yapımarketlerde hiç denk gelmedim fakat kimi zaman bazı seralar getiriyor.
peki hangi seraların getirtigini biliyormusunuz acaba saygılar:confused:
En son İstanbul Sera'da görmüştüm.
söğütsalkım
14-02-2015, 12:07
En son İstanbul Sera'da görmüştüm.
Verdiğiniz bilgiler için teşekürler saygılar.:)
söğütsalkım
19-02-2015, 15:25
genel görünüm
Sayın Tarumok bende bir orkide meraklısıyım :) İzmir de oturuyorum. uzun süredir bu orkide türünü Arıyorum acaba elinizde Paphiopedilum türü varsa talibim saygılar.:D
Başlık 2 yıldır unutulmuş.Canlandıralım.Artık her ne kadar orkideseverler bu siteyi terketse de ben bu siteyi terketmeyeceğim.Çok emeği var bu sitenin bende.Buyrun yeni açan güzel.Güzel gerçekten çok güzel:)))
Sayın tarumok orkideniz çok güzel. Bu yıl da açtı mı bu güzellik?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.