Bağlan

View Full Version : Cattleya ve türevi hybridler

Sayfalar : [1] 2 3

praecox
07-03-2007, 22:40
Cattleya, Brassolvan ve Laelia ile üretilmiş değişik BL BLC vs. gibi hybridler'i hakkında bilgiler...

İzmirli
07-03-2007, 23:03
6 yıl önce fransada büyük bir serada görüp aşık olmuştum:):) 13 yaşındaydım sadece fotğrafını çekebildim kokusunu hala hatırlıyorum.Ailem cattleyaya bakamayacağımı düşünüp almamıştı bende bakınmakla yetinmiştim.Burada cattleya aradım bulamadım 1 aya yakın oluyor izmirde bir serada cattleya satıyorlardı pahalı geldiği için alamadım :( yine bakınmakla yetindim:) Sera sahibine nasıl geldiler diye sordum o da bana sipariş vardı o yüzden getirdik dedi.O kadar güzellerdi ki ve çok güzel kokuyorlardı sera sahibi benim cattleyalara gösterdiğim ilginin sebebine anlam veremedi:)Bakımına gerçekten gereksinimimiz olacak!

denizakvaryumu
08-03-2007, 15:03
dün haberlerde bir orkide serası tanıtıldı...
sahibi cattleya için ancak sabahtan öğleye kadar koktuğunu belirtti,kokusunu şimdiye kadar hiçbir parfümde rastlamadığı muhteşemlikte diye tarif ediyordui..

cattleya meraklılarına duyurulur.

İzmirli
08-03-2007, 20:25
Sera sahibi orkidelerden çok para elde etmeye odaklı olduğunu zaten kendiside ima etti ben hesap işleriyle uğraşırım,çalışanlar bakımını bilir dedi:(

ataman
07-05-2007, 22:07
2 yıl bekledim ama değdi :)

İlk açtığında beyaz renkliydi, şimdi biraz pembeleşti. Öğlene kadar keskin bir kokusu oluyor, tüm salonu kaplıyor.

ataman
07-05-2007, 22:14
Bu da akvaryumdan bozma cam önü seram :)

ataman
07-05-2007, 22:26
Farklı açıdan ikinci çiçek sürgünü. Büyümeyi durdurmazsa, tahminen, 1 ay içinde yeniden açacaktır.

ataman
07-05-2007, 22:37
İki yıl önce cattleyayı aldığım serada çektiğim fotoğraflar. Evde çektiklerime göre daha net ve anlaşılırlar, bitkinin isminin ne olabileceğini tahmin etmek bağlamında.

Cattleyalar doğrudan toprağa dikilmişlerdi, tabi toprak altı kısımlar kararmış vaziyetteydi. Saksının dışına çıkan kökler ve havadaki yüksek nem oranı sayesinde hayatta kalmayı beceriyorlardı tahminen.

praecox
08-05-2007, 10:55
Şimdi burdan sadece kafadan atıyorum akşama doğrusunu yazarım bu, se- veya petallerini çok açık görüp değerlendirememe rağmen.
labiata, alba olmıyan gasskeliana veya bir leslie pigors hybridine benzettim.
kompakt bir bitki olduğunu görebiliyorum petallerin uzunluğu çapı kaç cm. öğlen vakitlerinde çiçek koku salgılıyor mu?

bir de rica etsem şu yoncaları ve yabancı otları yollarmıydınız. (hani benimkilerde bu yoncanın yayılmasına ben takıyorum da :) )

saygılar.

ataman
08-05-2007, 14:55
İçinde yonca olan saksılar bana ait değil, 2 yıl önce cattleyayı aldığım seranın saksıları. Bitkilerin normal toprağa ekili oldukları düşünüldüğünde, saksıda yonca yayılması ikinci derece bir sorun olabilir en fazla :)

ataman
08-05-2007, 17:15
Çiçeğin petal ve sepalleri yaklaşık 10ar cm. Sabahtan öğlene kadar kokuyor (salonu dolduracak kadar). Fotoğraf çekmek için saksıyı yerinden oynatmaya korktum, çiçekler pek narin duruyor. Fotoğrafını çekmek de oldukça zor, ne yazık ki benim görebildiğim güzelliği size fotoğrafla yansıtmayı beceremedim :(

ephesos
22-05-2007, 13:52
Sayın hocam tamam serası İstanbulda . :eek:
Peki bizim bir cattleya sahibi olmamız için bir önerisi olan var mı ? Bu mükemmel yaratığa bende sahip olmak istiyorum bu benimde hakkım.
Bu mesajı okuyan tüm ilgili ve bilgili arkadaşlardan tavsiye ve teklif bekliyorum. İstanbulda yaşamamamız bir cattleya sahibi olmamıza engel olmamalı.:mad:

praecox
22-05-2007, 14:41
Sayın ephesos,

istanbulda olmak da pek farketmiyor zira bu sera kesme çiçek olarak kullanıyor. mezatta kandilini 10 TL den satığı tek tür bankok güzeli pembe cattlarının saksısına satmamak adına fahiş fiyatlar istiyor.250 ve üzeri.
yurt dışında en yeni ödül almış meristemli hybridler 25€ cıvarı...

ataman
23-05-2007, 20:45
Bunlar da Ziya Soner Beyin serasındaki cattleyalar...

ataman
23-05-2007, 22:02
Bunlar da minyatür cattleyalarım :)

ataman
23-05-2007, 22:04
Bu kızın rengi çok güzel, çiçekleri minicik :)

ataman
23-05-2007, 22:07
Bu arkadaş da sabahtan öğlene kadar çok güzel kokuyor, çiçekleri küçük ama boyundan büyük kokusu var :)

ephesos
23-05-2007, 23:06
Yavuz bey süperler bunlar
bende cattleya almaya çalışıyorum doğal olarak çok yüksek fiyatları ama.
200 den aşağı kapı açan yok

ataman
23-05-2007, 23:27
Yavuz bey süperler bunlar

Süper olmayan orkide var mı? :)

Daha önce de belirttiğim gibi, 6-9. mesajlarda fotoğrafı görülen catt. türünden elimde bir miktar olacak birkaç hafta içinde. Bu türden isterseniz temini konusunda yardımcı olmaya çalışırım.

Minyatür cattleyalarım yeni sürgün vermeye başladılar ama bölünebilme aşamasına gelmeleri zaman alır tahminen. Diğer cattleyalardan ise (serada fotoğrafladıklarımdan) ne yazık ki elimde yok :) Zaten onlar gerçekten büyük bitkiler, evde (cam önünde vs.) muhafaza etmek çok zor olabilir, sera ortamına daha uygunlar bence.

Bu arada, cattleyalar hakkında biraz daha bilgi edinmeye çalışın derim, bakımları phal.lerden farklıdır, iyi ışık isterler ama güneş altında yakmamak gerekir (bendeki minyatür cattleyalardan birinin yapraklarını yakmışlar serada), iki sulama arasında köklerinin, neredeyse tamamen, kuruması gerekir ama ortamdaki nem seviyesinin çok düşük olmaması lazım, kökleri kurutacağım derken bitkiyi kurutmamak gerekli :) İngilizce çok fazla kaynak var aslında, Türkçe yok ne yazık ki :( Aslında el birliğiyle Türkçe dökümanlar da hazırlanabilir belki (American Orchid Society Culture Sheet benzeri), biraz vakit biraz da işbirliği lazım, neden olmasın ki.

batukhan
24-05-2007, 01:54
aaa herkes resim eklemiş bende benimkilerden ekliim o zaman:)

saim ergin
24-05-2007, 11:27
ataman bey bu cattleya merakı benim sizin yaşlardaki merakımı ve elde etme hırsımı hatırlattı hala aynı arzuyla ve zevklen devam ediyorum serada bıraktığınız cattleyaları ben aldım onun icin yabancıya gitmedi ziya beyin orkideleri evet satıyor ama cok yüksek fiata serada gördüğünüz cattleyalar 2 veya 3 sene sonra bölünebilecek hale geliyor orası bir sır bende anlıyamadım selamlar

saim ergin
24-05-2007, 13:14
senelerdir seralara cattleya için sıpariş veriyorum olmadı bu oldu ama yanlış getirdi genede aldım bu sera istanbuldaki perakende cicekcilerden cekındiği için bu şekilde deşifre olmasını istemiyor siz ziya beyın serasını gezdinız mi tanışıyormusunuz

praecox
24-05-2007, 14:59
Digital teknoloji ile pekde barışık değilimdir özelikle de cep telefonu ile fotoğrafçılık konusuna. en azından seçilemezse dahi çiçekleri kuru değil Botyris lekeleri yok vede kurumamış, prematüre çieçkler olmadığını belirtmeliyim bare...
türü ise belli... Cattleya jenmanii (Molly taco)
11514
11515

ataman
24-05-2007, 15:05
Sanırım dinlenme süresini fazla uzattım,çünkü yaprakların arasındaki çiçek filizi (? kabul türkçe çok zor) kurudu. Bu sene hiç bir şekilde dinlenme süresi vermemeye karar verdim,ne dersiniz?

Ben dinlenme süresi vermiyorum, elimdeki hybridin tam adını bilmiyorum, bu nedenle özgün bir ihtiyacı olup olmadığından emin değilim, daha genel bir bakımla gidiyorum.

Batı cephe cam eşiğinde çok mutlu oldu, öğleni biraz geçe güneş almaya başlıyor ve 5-6 saat kadar devam ediyor. Sabah erkenden kalkıp orkideleri sulamak zor gelmeye başladığı için sulama sıklığını azaltmıştım (akşam sulamaları birkaç crown rot - taç çürümesi ? - vakasına sebep oldu), sulama sıklığı azalınca orkideler kendine geldi :)

Geçen yılki çiçek sürgünü benimkinde de kurumuştu, ben yetersiz ışıktan şüpheleniyorum.

praecox
24-05-2007, 15:14
Cattleya'larda yazın ilkbaharki sürgünhden sonra ciddi bir dinlenme zamanına sokmak şart. (türe göre değişebilir bu zaman) en azından sonbahar-kış çiçek açmaları adına. tüm senede gece gündüz ısı farkı 5 °C olması da şart gibi...
bunun olmadığı yıllarda bende de çiçeklenme olmadığını olan zarın dahi kuruduğunu, ve ışık yetersizliğinde hatta tek yapraklı türlerde iki yaprak verdiği anormal gelişimleri de gözlemledim. cattlar ışık ısı ve veya ısı farkları konusunda ciddiler... bir de benim bu yıllki büyük bir hatam da farkına varmadan güvenerek kullandığım bir gübrenin azot oranının yüksek olmasından adeta bir yıl içinde aynı gözden ard arda iki rizom ve yaprak oluşumunu gözlemleme de hem gübrenin etkisi hemde yeni kurduğum drenaj ısıtma rezistansını akşamları kapamadığımdan olduğunu türetebilirim.
saygılar

saim ergin
24-05-2007, 21:54
yurt dışında adres verebilirim önümüdeki aylarda işciler avrupadan getırebilirler en rahat yolu bu getirende cicek sevgisi olacak hırpalamadan onun için böyle birisini bulman lazim ben haziranda bekliyorum

praecox
24-05-2007, 22:00
dilek erbil yazın nerde bulunduruyorsunz cattleyalarınızı bodrum sıcağına nasıl dayanıyor bitkiler kac senedir bodrumda cevaplarsanız memnun olurum selamlar

Sayın Saim bey,

anlıyamadım cattleya'ları bodrumun sıcağında rahatsız olacakları ne var?
geldikleri ülke çok daha sıcak. ben mi yanlış biliyorum?
Dilek hanımın olsa olsa Coelogynth ile bazı dendrobiumlarla sıkıntısı olabilecekmiş gibime geliyor ancak catt.larla...:( :confused:

ataman
24-05-2007, 22:54
Sayın Saim Hocamın yolladığı resimleri ekte sunuyorum. Kendisine çaya gitmek farz oldu :)

ataman
24-05-2007, 23:32
bu bölüm cattleya bölümü olmaktan çıktı gösteriş bölümü olmaya döndü.

Gösteriş yerine paylaşım demek daha doğru olur bence. Türkiye'de cattleya bulmak ne kadar zor derken aslında elimizde birçok çeşit bulunduğunu görmüş olduk. Bu paylaşımı gösteriş diye tanımlayarak sadece ilerideki olası paylaşımlara engel olmuş oluruz.

william cattle adlı bir ingiliz amatör botanikçi aristokrat bir para babası.malum o dönemlerde şimdiki gibi formumuzda bende şu türü bende şutürü var kimsede yok demek çok modaymış

Aristokrat ifadesi, bildiğim kadarıyla, pek de kötü bir ifade değil, ama para babası vurgusu yapılınca iş burjuvaya dönüyor tabi :) Gördüğüm kadarıyla forumda şu ana kadar yapılan paylaşım "bende var, olmayan sefiller - veya avam :) - çatlasın" şeklinde gelişmedi. Bazılarında cattleya olup da bazılarında olmaması bir suç değil, nihayetinde insanlar ellerindeki hazineleri (ki aslında bu hazineye pek paha da biçilemez, nihayetinde bir tutku-takıntı karışımından bahsediyoruz) bizlerle paylaşıyorlar. Bugün resimleri paylaşanlar, yarın orkideleri de paylaşacaklardır. En azından benim beklentim bu, beklenti sahibi olmak güzel bir olay :)

Dilek Erbil
25-05-2007, 10:54
dilek erbil yazın nerde bulunduruyorsunz cattleyalarınızı bodrum sıcağına nasıl dayanıyor bitkiler kac senedir bodrumda cevaplarsanız memnun olurum selamlar

Saim Bey,umarım bir dijital makine bulurda resimler ekleyebilirim yakında.Yazlık ve kışlık residansları var :)))malum yer sıkıntısı! Marttan beri terasda sadece sabah güneşi (o bile yetiyor kırmızı yaprak oluşumuna) artık storla biraz gölgelemeye başladım 1 haftadır.Bir adet zamanayarına bağlı nebulatör günde 5 kez onlara sis yapıyor,sabah çok erken saatlerde birde elle fısfıslıyorum (onlarla temas etmeden olmuyor :)) saksının kuruluğuna bağlı olarak her pazar kovada duş alıyorlar.
Kışın ise evin bir köşesinde aynı düzeneğe ek olarak halojen ışıklandırma var.Sisleme sayısıda bire düşüyor;çürümeye karşı önlem olarak.
Şuanda pek keyifli olarak sürgün veriyorlar.
Saygılar,

Dilek Erbil
25-05-2007, 11:17
Dilek hanımın olsa olsa Coelogynth ile bazı dendrobiumlarla sıkıntısı olabilecekmiş gibime geliyor ancak catt.larla...:( :confused:

Sayın Praecox,
Haklısınız, dendrobiumlar bu sene terasda kışlamalarına rağmen bol bol sürgün verdi çiçek yerine. Coelogyne cristata ise beni kendine hayran bıraktı 2 salkım çiçek,şimdi bulblar çok büzüldü umarım toparlar,sözümü unutmadım :))
Rica etsem önümüzdeki hafta içinde cattleyalarımı listelesem bana tavsiyede bulunurmusunuz; dinlenmeye alalım mı almıyalım mı diye? Kararsız kaldım,şimdi siz gece gündüz farkını işaret edince,evin içinde malum pek fark olmuyor kışın.
Saygılar,

praecox
25-05-2007, 11:35
Bulunduğunuz ortamı çok fazla bilemiyorum ancak Cattleya'ları artık sabah güneşinden dahi çok iyi korumak gerek. sanki bir kuzey cephesi veya iyice gölgelenmiş üstü kapalı bir balkon çok uygun olacak gibi. zaten bu sıcaklarda pekde çiçeklenmez catt.lar sonbahara kadar biz istesek de istemesekde bir müddet dinleniyor olmalılar.

saygılar.

Dilek Erbil
25-05-2007, 11:35
Sayın Batukhan,
tabii ki gösterip gösterip herkesi heveslendireceğiz ve talep yaratacağız.Böylelikle orkide severler artacak,herkesin sadece orkide almak için yurtdışına gidebilme şansı yok,mutlaka bir işler bağlantılı olarak çıkılıyor yurtdışına. Fenamı olurdu Amsterdam'daki çiçekpazarının bir eşininde Istanbul'da olması ? Onun için herkes orkidelerini sergilesin iştahımız kabarsın;fikrimiz olsun bir dahaki alışverişlerimizde hangisini seçelim diye:))
Saygılar,

Dilek Erbil
25-05-2007, 12:15
Bulunduğunuz ortamı çok fazla bilemiyorum ancak Cattleya'ları artık sabah güneşinden dahi çok iyi korumak gerek. sanki bir kuzey cephesi veya iyice gölgelenmiş üstü kapalı bir balkon çok uygun olacak gibi. zaten bu sıcaklarda pekde çiçeklenmez catt.lar sonbahara kadar biz istesek de istemesekde bir müddet dinleniyor olmalılar.

saygılar.

Terasın üstü kapalı ve yanlardan bambu storlarla gölge yapmaya başladığımdan beri biraz daha canlandılar sanki,umarım sonbaharda sevindirirler beni.Bulblar iyice belirginleştikten sonra mı dinlendirmeye başlıyayım?şuan sadece yapraklar belirgin.Kusura bakmayın sizi çok yoruyorsam ama benden tecrübelisiniz.
Saygılarımla,

praecox
25-05-2007, 12:19
Aslında çiçekten sonra dinlenmeye almak gerek yani bu aylara kadar. catt.larda da türüne göre değiştiği için tam bir zaman vermek imkansız. ama şöyle ki sürgünü sürüp rizom dolgunlaştıktan sonra dinlenmeye giren de var. sürgün oluşumu başlamış ise (saksı değişimi bölme vs. için de en uygun zaman olduğu söylenir) gübrelemyi suyu kesmek pek uygun olmaz. şimdilerde gübrelemek gerek sonrası kısa bir dinlenme vede çiçek zarını verecektir (umarım) bunu yapmazsanız rizom yaprak peşi sıra rizom yaprak verecektir.

praecox
25-05-2007, 13:52
Bu bitkilerin özelikle cattleya ve türevlerinin ana vatanı genelde brezilya gibi orta ve güneyamerikadır. ne yani buralar Bodrum'dan daha mı soğuk.?
bu bültenlerde verilen değerler bir ortalama değerdir. arada 30 da geçer bir şey olmaz önemli olan burda nem ve sulama... vede tabii ki yazın ortasında güneşin altında bakılmıyacaklar kaktüs misali...
burda bu fransız bültenlerinde bizi bağlıyan konuyu (en azından catt. türünde) ben anlıyamıyorum.?

batukhan
25-05-2007, 14:19
preacox a katılıyorum.brezilya daha mı serin yani bodrum'dan:D.azıcık geçiversin 30 u bişeycik olmaz:D.bu fransızlar hep ukalalık yapıyor böyle işte.:)bu arada dilek hanık 2 hafta sonra amsterdam daki çiçek pazarıma kavuşuyorum çok mutluyum:).

saygılar

ephesos
26-05-2007, 17:00
www.mendelu.cz/arboretum/orchids/all.html
bu sitede cattleya türleriniizleye bilirsiniz hepsi mükemmeller sanırım sparişte verilebiliniyor ama nasıl olur bir bilgim yok.
saygılar...

ephesos
27-05-2007, 12:23
Hocam o sitede sipariş formu falanda var ama , hatta telefonları falan bile var.
Ayrıca ben manavgatta bir seradaha keşfettim bakalım uygun ürünleri olursa buradan yazarım.
Ne cattleyaymış bu cattleya ...
Bulunmaz hint kumaşı halt etmiş oysa yabancı sitelerde dediğiniz gibi en pahalısı 25 - 30 avro civarında.bakalım manavgattan birşey çıkacak mı ?
teşekkürler.

praecox
27-05-2007, 20:15
Bu manavgattaki seranın adı sanı bir şeyi var mı? hani bende olaki arasam da sorsam diye....

ephesos
27-05-2007, 21:00
Hocam aslında yetiştiriciş değil italatçı serası bu sera . Üretim yok yani sadece pazarlama yapılana kasdar malların bekletildiği bir yer aslında serada denmez.
Merak etmeyin hocam bilgilendireceğim ilkkişi siz olacaksınız.

Dilek Erbil
28-05-2007, 09:54
Sayın Praecox,
benim dinlendirme isteyip istemediklerinden emin olamadığım Laeliocattleya Tokyo Magic "Moonbeam"(LC.Irene Finney X L.briegeri ) ve LC.Longriver Compton"Golden Star" FCC/AOS( Shellie ComptonXMount Pilchurk).
Tokyo Magic'i açtırmayı başarmıştım,güzel bir kokusu var;ama bu sene sanırım gece ve gündüz farkını fazla yaşayamadılar;siz hatırlattınca gözüme çarptı.
Longriver Compton bol bol sürgün veriyor;çiçekzarı da ortaya çıkıyor ve kuruyor:((Sizce ne zaman dinlenmeye sokmalı?

praecox
28-05-2007, 10:26
Sayın Dilek erbil hanım,

cat.ların vegetasyon cyclusları göz başına NŞA şöyledir. bir filiz oluşturur yaprağını açar (türe göre tek **** çift) sonra az biraz dinlenir. ki bu tüm yaz sürebilir. vede sonbaharda önce çiçek zarını açar sonradan içinden tomurcukları açar. çiçek zarı türe göre uygunsuz bir zamanda ise kuruyabilir. hatta bazı türler açar dahi ancak bu çiçeklerin renkleri hiç iyi olmaz örneğin kırmızı açması gereken bir blc kirli kahverengi dahi açabilir. ancak zarın kuruyup çürümeihtimali çiçek açmaması yüksek. bazı hybridler senede iki kez açabilirsede bunlar tamamen sıradışı catt.lardır.
bu senede bende bir gözden iki rizomlu yaprak arka arkaya açtı bunun iki sebebi olabilir kışın evde dahi gereken ısı ışık farkının kış/yaz doğru dürüst oluşmadığı bir de bendeki hata bundan evvelde yazdığım gibi devamlı kullandığım amerikan malı bir gübrenin terkibi ben farketmeden değişmiş olduğu (en azından ben yanlış türden bir gübre almışım) vede azot miktarı çok fazla K daha düşük bu da bitkiyi yaprağa sürdü.
bu şu demek de olmıyabilir. gelecek sonbahar her iki rizomlu yaprak da çiçeklenecek demek değil en son çıkan çiçeklenir. ama rizom ikinci gözü oluşturup iki ayrı gözden sürgün vermişse bu durumda her iki rizomlu yaprak çiçeklenir.
sizdeki LC.Longriver Compton"Golden Star" FCC/AOS büyük pembe sarı lekeli dili olan bir LC sanırım onun ilkbahar sonu yaz başı çiçek açmaması olasılığı yüksek. zar kuruyor haklısınız. bende de bu sene BLC husky boy ikinci yaprak zarını verdi bakalım açıcak mı açarsa bu yıl ikinci kez olıcak ancak o sürgün değişik bir gözden olduğu için açma olasılığı var geç kalmış olsa da... meristemden üretilen cat. ve türevelri böyle sympodial tek gözden ilarliyen sökülünce kolay tanınır bir rizoit kökleri olamıyabiliyor ilk 5 yılında 3-5 gözden sürüyor. sonra kesmek gerek yani ayırmak gerek yoksa tüm bitki bu 3 gözü beslemeye yetemiyebiliyor vede o göz körleşiyor ama bunu kesip ayırınca (hemen o yılı) körelmeden süren bir rizomunuz olur.
saygılar

Dilek Erbil
28-05-2007, 11:00
Sayın Praecox,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler,umarım bir gün Longriver Compton'unda çiçeğini görmek nasip olur.
Bol çiçekli günler,

praecox
28-05-2007, 12:31
peki bu sizdeki LC.Longriver Compton"Golden Star" FCC/AOS dediğiniz LC mi BLC mi?
nerden aldınız? yaşlı ingiliz bir çiftden mi? :)

Ek.:
pardon haklısınız LC imiş vede en pahalı tür...

Dilek Erbil
28-05-2007, 16:08
LC leri Thorsten Stute 'den aldım www.orchideenshop.de ; iyi çalışıyor,hazırladığı paketler gayet iyi.Ama en ucuz yol yine eşe dosta gönderip onların getirmesi.
Saygılar,

ataman
28-05-2007, 18:05
Cattleyaları böldüm, hadi hayırlısı :)

İlk koli (çıplak köklü olarak) İstanbul'a yola çıktı, yarın teslim edilir tahminen :)

ataman
28-05-2007, 19:01
http://jimmortensen.com/?p=42 ve http://jimmortensen.com/?p=59 adreslerinde resmi olan "Alicia" (Cattleya clarius X Brassavola digbyana) bendeki cattleya ile yakın akraba olabilir mi?

praecox
28-05-2007, 20:03
william cattle adlı bir ingiliz amatör botanikçi aristokrat bir para babası.malum o dönemlerde şimdiki gibi formumuzda bende şu türü bende şutürü var kimsede yok demek çok modaymış

atlamışım sayın ephesos
Evet de bu çok bilmişlik değil zaten bu nebatat adını da bu beyfendinin soyadından alıyor W.Cattle-> Cattley'a yani :)
bu alıntıladığım mesajınızın bir üstünde çok bilmişlik diye nitelendirdiğiniz şey aslında bu orch.sınıfının genel kültürü...:o

ataman bey,

evet bu hybridde 13'mesajımda da söylediğim gibi Brassasolva digbyana gennleri var bu alice'nin alba'sı olabilir. ancak bu bitkiler genetik olarak o kadar karmaşık ki atalarını bilseniz de sonradan çaprazlamak aynı bitkiyi oluşturmuyor. bundan dolayıdır ki bir kez güzel bir bitki tutturuldu mu bunu meristemle yani doku kültürleri ile çoğaltılması gerekiyor.

praecox
28-05-2007, 20:57
Sorun yok ben sadece her ilgilendiğim bitki sınıfının adını nerden neden aldı alıyor diye bir araştırma takıntım var bunu da anlatırken bildiğim gibi, kadarı ile anlatmıya çalışıyorum nedense bu sınıfda*) bunu atlamışım ben sadece sizin yazınızı atladığımı gördüm bunu tamamlamak, toparlamak açısından yazdım. bildiğinizi okuduğunuzu paylaşmaktan çekinmeyin.
yani bu mesajımda bir art niyet yok bilakis sizin yazınız üzere ben eksik anlatımımın farkına vardım ondan...
lütfen yine yanlış anlaşılmıyayım...
saygısızlık olarak algılamadım zaten
... algılıyamam ...
saygılar

*) okul sınıfı gibi değil yani bitki sınıfı... yanlış anlaşmalar olasın

ataman
28-05-2007, 22:15
Bugün bir yetkiliyle görüştüm, kendisi 20 yıldır cattleyayı aldığım yerde çalışıyormuş ve işe ilk başladığında cattleyalar orada varmış. Tahminen en az 25-30 yıldır Ankara'da cattleya varmış yani :)

Kim ne zaman getirmiş belli değil, sadece bir hocanın vaktiyle bu bitkileri incelediğini öğrendim, kendisine ulaşabilirsem (düşük bir ihtimal ama neyse) belki seceresini öğrenebiliriz.

praecox
28-05-2007, 22:18
Kısa sorayım ücreti karşılığı bu bitkilerden elde etme imkanımız nedir?
tabii değişik türleri üzerinde durdum ben ama... varsa...

ataman
28-05-2007, 22:41
Kısa sorayım ücreti karşılığı bu bitkilerden elde etme imkanımız nedir?
tabii değişik türleri üzerinde durdum ben ama... varsa...

Ellerindeki cattleya ailesinden olan tek orkide bu. Stanhopeaları ve bir tür cymbidiumu da (cymbidium pendulum galiba, 1-2 adet küçük yumru şeklinde) oradan almıştım.

ataman
28-05-2007, 22:45
... kendisi 20 yıldır cattleyayı aldığım yerde çalışıyormuş ...

Burası bir kuruma ait sera, ticari bir sera değil. Galiba yukarıdaki ifadem yanlış anlaşıldı. Resmi bağlamda satış yok, gayri resmi olarak almak da imkansız değil ama ... :)

praecox
28-05-2007, 22:51
Ek bilgi.:
Stanhopea'nın adı London Medico-Botanikal society'nin kurucusu ve ilk başkanı olan P.H. Earl Stanhope'ye ithafen ingiliz botanikçi J. Frost tarafından bu orch.sınıfına verilmiştir .
---

cinsi belli mi bendekini iki sepet oluşturmuştum takas edebiliriz şayet isde de fazla ise ben benimkinin türünü de bilmiyorum gerçi. oculata olacağını tahmin ediyorum

ataman
28-05-2007, 23:09
Cinsini bilmiyorum, aldığımda üzerlerinde eski-kurumuş çiçek sapları-sürgünleri vardı. Henüz evde açtırmak nasip olmadı :(

Ekteki resimlerde kurumuş çiçek sapları görülebiliyor, belki türünü anlayabilen çıkar :)

batukhan
06-06-2007, 15:34
buyrun efendim çeviri hazır

IŞIK

Cattleyalar çiçek acabilmek ve iyi gelişebilmek için bolca ışık isterler.bitkinin yeterince ışık alıp almadığının en iyi göstergesi yaprakların rengidir.yapraklar koyu parlak yeşildense.daha açık orta tonlarda yeşil olmalıdır.bitkinin pseudobulbları desteğe ihtiyaç duymaksızın yukarı doğru ve düz olmalıdır.micro ve mini cattleyaların ışık gereksinimleri diğerlerinden daha azdır ve flouresan altında gayet iyi gelişebilir.**** doğu,batı ve filtrelenmiş güney pencereleri önünde.diğer cattleyalar çiçek açmak için daha fazla ışığa ihtiyaç duyabilirler.özelliklede tek yapraklı cattleyalardansa.2 yapraklı cattleyaların ışık gerksinimi tek yapraklılardan daha azdır.eğer büyük cattleyanız açmıyorsa daha aydınlık bir doğu batı veya daha az filtrelenmiş güney penceresi deneyin.onun dışında kullandığınız gübrenin azot oranınıda kontral etmelisiniz.gereğinden fazla azot çiçeklenmeyi engelleyebilir.

SICAKLIK

Cattleyalar gelişmesi ve çiçeklenmesi için en iyi sıcaklık gündüz 27C gece 16C dir.Fakat yinede cattleyalar oldukça farklı sıcaklıklarada töleranslılardır tabii nem ve sulama uygun ayarlanırsa.en iyisi sıcaklık yükseldiğinde nemi ve sulamayı arttırmak,sıcaklık düştüğünde ise bunları azaltmaktır.daha düşük sıcaklıklar kırmızı mini cattleyalara daha parlak renklenmesini sağacyacaktır.daha yüksek sıcaklıklarda özellikle geceler sıcaksa kırmızı cattleyanız turuncu açabilir.

Sulama Ve Nem

Cattleyalar su depolama organlarıyla donatılmışlardır(pseudobulb).böylelikle kendi doğal ortamlarındaki periyodik kurak dönemlere dayanıklılardır.bu nedenle sulamalar arasında bitkinin neredeyse kuru kalmasına izin verilmelidir.yetişkin bitkilerin genellikle haftada 1 defa sulanmaları yeterlidir.daha küçük bitkiler ise her 4-5 günde bir sulanmalıdır.yılın daha soğuk zamanlarında bitkiler biraz daha seyrek sulanabilir.emin değilseniz sulamak için bir gün daha bekleyin.iyice suladıtan sonra suyun süzülmesini sağlayın.saksıların altında drenaj delikleri olmalıdır.

batukhan
06-06-2007, 15:34
bu da ingilizcesi.

Light

Cattleya plants need a good amount of light to grow and flower well. A good guide to whether or not a plant is getting the proper light is the colour of the leaves. They should be a medium green, rather than a dark lush green. The pseudobulbs should be straight and upright, without needing support. Micro-mini and Mini types typically require less light, and can be grown very well under fluorescent lights, an average east or west window or filtered south window. Compact and standard catts may require more light to bloom, especially if they are unifoliate. Unifoliate means that they never have more than one large leaf at the top of the pseudobulbs. Bifoliates (2 or more leaves at the top) have a lower light requirement. If you find that your larger cattleyas aren't blooming, then try a brighter east or west window, or less filtered south window. You might also verify that your fertilizer does not contain too much nitrogen, which could suppress blooming.

Temperature

The best temperature range for growth and flowering is 27 ° C during the day, and 16 ° C at night. However, these plants are very resilient and can tolerate a wider range of temperatures if the humidity and watering are adjusted. A good rule of thumb is to increase humidity and watering at higher temperatures, and reduce both of them at lower temperatures. Lower temperatures will give brighter and more uniform coloration of the orange and red mini-catts, because of the Sophronitis in their backgrounds. At higher temperatures, especially night temperatures, your red cattleya could produce blooms that are more orange in coloration.

Watering and Humidity

Cattleya plants have evolved water storage organs to withstand periodic drying in their native habitats. For this reason, it is recommended that plants in cultivation be allowed to go nearly dry between waterings. Mature plants generally need to be watered about once per week, smaller plants perhaps every 4-5 days during most of the year. At cooler times of the year, plants may be left a little longer between waterings. When in doubt, wait a day to water. Always water thoroughly, allowing water to drain well through the drainage holes in the bottom of the pot.

ephesos
07-06-2007, 12:11
Katleya (Cattleya trianae)
İLGİLENEN ARKADAŞLARIN DİKKATİNE

Genel Özellikler

Anavatanı Kolombiya olan iç mekanlarda yetiştirilen süs bitkisidir. Yalancı soğanı 12.5-25 cm boyunda ve tek yapraklı; çiçekleri 20 cm uzunluğundaki bir sap üzerinde, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, 2-3 tane, soluk pembe renkli ve çok gösterişli olan bitkilerdir.

Tabiatta 60 türü bulunan Cattleya cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri C.bowringiana,C.dowiana,C.labiata,C.mossiae ve C.violacae’dir.
İklim Özellikleri

Geceleyin optimum gelişme gösterdiği sıcaklık 15 C, gündüz ise 20-21 C sıcaklığa gereksininim gösterir. Çiçek oluşumu döneminde 2-3C kadar düşürülür. Sıcaklık optimum 10 C olmalıdır.
Büyüme ve gelişme döneminde yüksek orantılı neme ihtiyacı vardır. Yakıcı güneş ışığı dayanmaz ve bitki yanmaya zarar görmeye başlar. Aydınlık, yarı gölgeli yerlerde bulundurulmalıdır.
Toprak Özellikleri

Hacim olarak 2 kısım öğütülmüş ağaç kabuğu ve 1 kısım sphagnum yosununun karışımıyla elde edilir. Bir başka harç ise,yine hacim olarak 3 kısım omsunda kökü ve 1 kısım sphagnum yosununun karışımından oluşur.

Üretim Tekniği

Katleya’nın üretimi tohum ve ayırma ile yapılır. Tohumla üretim teknik ve pratik bilgiye, özel sera koşullarına ve uzun zamana gereksinim gösterir. Ticari yetiştirilicilikte üretim, daha çok ayırma ile İlkbaharda saksı değiştirme sırasında yapılmaktadır.
Rizomları sürünücü olduğu ve yatay olarak geliştiği için, bu orkide saksının bir kenarına doğru dikilir ve zamanla gelişen rizomlar saksının diğer ucuna erişirler. Bundan sonra istenirse saksı değiştirilir. Rizomlar her biri en az iki yalancı soğan içerecek şekilde büyüme kompostu bulunan saksılara dikilebilir. Saksıların, sıcaklığı 23-25C ve orantılı nemi yüksek bir yerde bulundurulması gerekir.
Gübreleme

Her 3-4 yılda bir Mart Nisan aylarında yapılır. Mayıs-Ağustos ayları arası iki haftada bir kez 1 g/1 kompoze gübre verilir. Cattleya yüksek orantılı nemle birlikte sürgünlerin gelişimi sırasında bol suya gereksinim gösterir.
Sulama

Sulama suyunun kesinlikle kireç ve klordan arındırılmış temiz olması gerekir. Çiçeklenmeden sonra verilen su azaltılır. İki sulama aralında toprak ve yüzeyindeki hafif kurumalar bitkiye zarar vermez. Dinlenme döneminde ise, yalnızca yalancı soğanların büzüşmemesini sağlayacak kadar su verilmelidir. Fazla su verilmesi bitkinin boğulmasına ve enfeksiyon kapmasına sebep olunur.

Hastalık ve Zararlılar

En önemli hastalığı Virüs, zararları ise Yaprak bitleri,Kabuklu ve Unlu Bitler’dir.
Virüslü hastalıkların ilaçla mücadelesi yapılamamaktadır. Ancak taşıyıcı ve hastalıklı bitkilerin yetiştirilmemesi, toprağın virüs bulaşıklı olmaması gerekir.
Yaprak bitleri, püseron, ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri yeşil, siyah, sarı, kırmızı, beyaz ve kahverengimsidir.
Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virüs hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar.
Mücadelesi, aşağıda adı ve kullanım dozu verilen ilaçlardan birisi su ile karıştırarak uygun bir pülvizatörle bitkiye püskürtülmelidir.
Parathion-methyl 35 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Malathon 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 25 cc’lik 10/1 suya preparat kullanılabilir.
Kabuklu bitler; koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir.
İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür.
Mücadelesi,

Azinphos-methyl 25, W.P.(Su ile karışabilen toz halinde), 10/1 doz 20 g preparat
Methidathion 40, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 7.5 cc preparat,
Chlorprifos-ethyl 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat,
Ethion 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 15 cc preparat, şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır.
Unlu bitler; kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür.
Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır;
Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat,
Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat,
Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat,
Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.

Dilek Erbil
16-07-2007, 09:50
Sayın praecox SOS !!
galiba "black root " denen illet musallat oldu :((( Ben ne yapacağım şimdi?
yeni sürgünleri ( Lc Tokyo Magic Moonbeam ) kapkara oldu ve çürümüş,ben şimdilik steril bir bıçakla kestim her ikisini ve tarçınladım.Ama başka sürgün yok :(( Buna başka ne yapabilirim?Ne kadar üzgün olduğumu anlatamam;bu cattleyamı kaybetmek istemiyorum,yardımcı olursanız sevinirim.Maalesef resim çekemiyorum ,makineyi kaptırdık çocuklara...
Teşekkürler,

praecox
16-07-2007, 11:20
Derhal bir fungicide tatbik edin. mümkünse sistematik bir fungicide olsun systhane gibi...
tarçın değil de aktif kömür tozu veya mide yıkamada kullanılan aktif kömür suspansyonu ulgulayın. catt.ların saksı harcı çok ıslak olabilir bu sıcak günlerde saksıyı sulamayın sadece gündüzleri gölgede üzerlerine su püskürtün. bende de iki vakaa gözlemledim. size tavsiye ettiklerimi bende tatbik ettim yeni sürgün bekliyorum.
su püskürtmeleri akşam saatlerinde yapmayın catt.lar açıkta mı terra da mı hal böyle ise dışarı çıkartın havadar bir yere koyun. biraz saksı harcını kuru bırakın saksı harcını yenilemekte de fayda var 5 yaşını aşkın bir bitki ise vede mümkünse sadece ağaç kabuğu kullanın catt.larda...

praecox
21-07-2007, 14:04
Sayın Dilek Erbil,

Lc Tokyo Magic Moonbeam'inize ne yaptınız bir değişim veya gelişim gözlemlediniz mi?

En azından enfekte lezyonların yayılımını bastırabildiniz mi?

Dilek Erbil
23-07-2007, 08:55
Sayın praecox,
maalesef çok çabuk yayılıyor,pek umudum kalmadı,diğerlerinden ayırdım.Bekliyorum ama bu sabah eski bir bulb daha kararmaya başlamış.
Galiba geçiktim :((
İlginize teşekkürler...

praecox
23-07-2007, 09:32
Sayın Dilek Erbil,

size bende geçen günlerde benim BLC Mae hawkins'de ve bir potinarada da arazları gördüğümü söylemiştim. ben bu catt.ları önce systhane gibi bir fungicide ile püskürtüm.

sonra çürüme derecesine gelmiş bulb ve filizlerini radikal bir şekilde geriye doğru kestim. Bulundukları terredan çıkartıp biraz daha kuru az nemli bir ortama aldım.

Catt.lara yazın bu sıcaklarda yaptığım yaprak püskürtmelerini kestim. sonuç gayet iyiye benziyor. BLC Mae hawkins'im bir önden kestiğim yeni filizinden sürmeye başladı bir de arka kararan rizomu kestiğim yerin altındaki bir gözden sürüyor.

Belki bu durum sizin de LC.nize korkmadan müdahle etmenize cesaret verir.

saksı harcını da değiştirin derim ben... şayet bir iki senelik ise... benimkiler yeni dikilmişti ondan böyle bir müdahale düşünmedim.
Belki sizin durum değişik bilemiyorum.
Tabii bu tavsiyelerim almanacada söylendiği gibi "Ohne gewaehr..!" :D

ephesos
19-08-2007, 23:26
çiçek açma ihtimali nedir arkadaşlar sizce ? bu arada bence bu bir çiçekzarı.
yoksa değil mi?

ataman
23-08-2007, 09:11
çiçek açma ihtimali nedir arkadaşlar sizce ? bu arada bence bu bir çiçekzarı.
yoksa değil mi?

8. mesajdaki ikinci resimde benzer bir çiçek sürgünü resmi yollamıştım. Teknik isminden tam emin değilim ama çiçek zarı demek uygun olur diye düşünüyorum, daha sonra zar içinde sürgün gelişmeye başlıyor ve çiçek açıyor. Bu arada elinizdeki cattleya yılda iki kere açıyor olabilir. 8. mesajda fotoğrafladığım sürgün (nisan ortası gibi zar gelişmişti) uzunca bir süre hareketsiz durduktan sonra temmuz ortası-sonu gibi açtı. Normalde, seradayken, bitkiler şubat-mart gibi açıyordu ama evdeki ışık seviyesi nedeniyle ilk çiçeklenme nisan ortasına kaymış olabilir. Şubatı baz alırsak, temmuzda açan sürgün yılda iki dönem açtığının işareti olarak kabul edilebilir veya küresel ısınmanın bir etkisi de olabilir tabi :) Önümüzdeki yıl da gözlemleyip karara varmak lazım.

Elinizdeki bitki ilk yıl çiçek açmayabilir, bende çiçek açmaları 2 yılı bulmuştu. Önce ciddi bir kök gelişim süreci oluyor, bu süreçte bendeki bitkilerin çiçek zarları bir müddet sonra kurumuştu.

ataman
23-08-2007, 09:17
8. mesajda fotoğrafını yollamış olduğum sürgünün temmuz ortası gibi açmış hali

ataman
23-08-2007, 09:20
Yakın çekim resimler

ataman
23-08-2007, 09:30
Her güzel şeyin bir sonu var ne yazık ki... 8 ağustosta çektiğim resimler. İkinci tur çiçekler nisanda açanlar kadar sağlıklı olmadı, çiçekler açmaya başladığında arada boya vb. tadilat nedeniyle bitkinin yerini değiştirmem gerekti, bu da bitkiyi strese sokmuş olabilir. Nisanda açan çiçekler yaklaşık 1 ay yaşamıştı, ikinci tur çiçekler ise 2,5 hafta kadar dayandılar. Kuru çiçekler bile çok güzel (kargaya yavrusu şahin görünürmüş :) )

ataman
23-08-2007, 09:39
Bu arada bitki 3 yeni sürgün vermeye başladı, bir terslik olmazsa (sürgünlerin vaktinden önce harekete geçmiş olmaları gibi) önümüzdeki bahar 6 adet çiçek bekliyorum :)

praecox
24-08-2007, 14:39
Senede iki kez açabilen nadir hybridler var. bazıları ise sanki zoraki açıyor vede yazın açan çiçekleri ısı ve ışık nedeni ile ciddi farklılıklar gösteriyor.
Yazın ben bunlara kısmen şaşırmış çiçekler diyorum ki bu çiçekler sayın ataman'ın da farketiği gibi kısa ömürlü oluyor veya tek tük olup küçük de olabiliyor. kırmızı olanlar kötü bir kahverengi de açabiliyor.
bu hafta açan bu catt hawwaian düğün şarkısı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=10026&c=580)normalin de altında bir büyüklükte ve tek çiçek.
bu yazın ortasında husky boy um tekrar çiçek zarı oluşturdu ise de açamadan kurudu zarı.
sanırım yazın açtırmamaya özen göstermek gerekiyor.
bunu da dinlenme zamanlarını ciddiye almakla oluyor. diye bir deneyimim oluştu.

ephesos
24-08-2007, 16:23
Ataman senden aldığım hybrit in resimleri yukarda bende çiçek bekliyorum.Bu arada başka hybritlere ulaşabildin mi?

ataman
31-08-2007, 09:16
Yazın ben bunlara kısmen şaşırmış çiçekler diyorum ki bu çiçekler sayın ataman'ın da farketiği gibi kısa ömürlü oluyor veya tek tük olup küçük de olabiliyor. kırmızı olanlar kötü bir kahverengi de açabiliyor.

Ben sadece çiçek ömrünün kısalığını (normalden 1-1,5 hafta daha erken soldu) gözlemledim, onun dışında boyut ve renk tamamen kış sonunda açan çiçekler gibiydi. Zaten umutlanma sebebim de budur :) Bu arada yolladığım resimler, ne yazık ki, sadece çiçeklerin açmaya başlaması ve solması aşamalarını içeriyor, çiçeklerin tam boya ulaştığı dönem boya-badanaya denk geldi :(

sanırım yazın açtırmamaya özen göstermek gerekiyor.
bunu da dinlenme zamanlarını ciddiye almakla oluyor. diye bir deneyimim oluştu.
Cattleya sürgün vermeye başladıktan sonra nasıl bir yöntem uygulanabilir? Phalaenopsislerde çiçek sürgünü kesilebiliyor ama cattleyada müdahale nasıl olmalı? Çiçek zarı yaprağın içinde, fiziksel müdahale bitkiye zarar verebilir gibi. Dinlenme zamanlarını ciddiye aldığımız halde bitki çiçek açabilir belki, böldüğüm bitkilerin bazıları -aynı şartlarda ve ortamda bakım aldıkları halde- farklı hareket ediyorlar, kimisi çiçek açıyor kimisi ise hareketsiz bekliyor.

Ataman senden aldığım hybrit in resimleri yukarda bende çiçek bekliyorum.Bu arada başka hybritlere ulaşabildin mi?
Sayın hocam, evde sayı biraz arttı :) Yeni çiçekler açtıkça sizlerle paylaşacağım, şu an ne veya neler almış olduğumdan ben de emin değilim :)

Not: Cevabım bu kadar geciktiği için özür dilerim, bu aralar çok yoğun-yorucu bir tempodayım, eve aldığım yetim kedilerle uğraşıyorum, 3 haftadır her öğlen işten eve koşup emzirip sonra tekrar işe koşmak insanın enerjisini bitiriyor. Annelerinizin kıymetini bilin, annelik zor işmiş :)

praecox
02-09-2007, 14:47
Yazın çiçeklenen cattleyaların çiçek renklerinde ve büyüklüklerindeki farklılıkların bende literatürün yalancısıyım. ancak boydaki farklılığı vede ömrünün kısalığını bizzat yaşadım.
sonbahar kış gibi çiçeklerinin geçmesinden sonra genelde bir dinlenme dönemine giriyor catt.lar bunu daha az sıcak bir yerde dinlenmesini sağlamak gerek. ilkbahara yakın sürgünün oluşumu ile normal bakıma alınıp gübrelemeye başlanmalıdır. bu sırada azoyu yüksek bir gübreleme yapmak filizleri artırıp çiçeklenmeyi bastırabileceğinden gübre seçiminde dikkatli olmak gerekir. (gerçi bunu çoğaltmak amaçlı yapanlar var)
bazıları sürgün tam gelişip çiçek zarı da oluşunca kısa bir dinlenme dönemine daha girebiliyor. sonrası çiçeklenme...
burda bazı hybridlerin çiçek zarını yırtması zorlanmalara filizin hasar görmesine de yol açabiliyor, özelikle kompakt yetişen ve çok iri çiçek açan hybridlerde bu sıkça yaşanıyor, burda yapılacak müdahale bir tür sezarien gibi o çiçek zarını filiz içerde sıkışmadan ucundan kesmek sureti ile filizin gelişim yolunu açmak olacak....
saygıalr

Mine Pakkaner
01-10-2007, 13:28
Cattleya severler. Derginin bu ayki sayısında nefis bir yazı ve fotoğraflar bulacaklar.
http://www.agaclar.net/dergi/ekim07.html

praecox
12-10-2007, 15:26
Sanırım bu bitkilerle ilgilenen arkdaşlarımız pek yok. Zira müspet menfi e-dergideki cattleyalar hakkında hiç bir yazı almadım :(

Ramazan bayramınız kutlu olsun.
Buyrun efendim BLC Eagl eye - kartal gözünü açıyor. Bakın bakalım.
22414 22415

2241722416

ephesos
13-10-2007, 12:41
BLC sınıfının seçkin bir örneği , açtırması kadar bakımıda çok zorlu.
Tebrikler , sanırım bu bahar ayrılabilinecek duruma ulaşacaktır.
Arif olan anlar.

praecox
13-10-2007, 14:54
BLC sınıfı hybridlerde Brassovola ve cattleyanın yanı sıra Laelia türü de çaprazlanmış. yani işin aslı kod adı leyla : Evet bu sene çiçekten sonra bölünecek durumda zira yeni filizler saksı dışına taşmış durumda da
ne adım ne de göbek adım arif de değil... :D
22434

praecox
05-11-2007, 06:10
Sonbaharla beraber Cattleya'lar da peşi sıra çiçek zarı ve filizlerini oluşturdu.
23800 23801
Türünü tam belirliyemediğim iki Cattleya ki buna Cattleya miskcis-trace
23802
Buna da malum sebeplerden Cattleya saydemiriensis olarak kayıtlarıma geçmiş bulunmaktadır.

Not.: Yapraklarda görünen su lekeleri kireç kalıntısı değildir. Sistemik bir mantar ve böcek ilacının bakiyeleridir.

praecox
23-11-2007, 11:04
Ve açmış hali de bu...

25316

praecox
06-05-2008, 17:11
Cattleya'lar başlığı yine sesizliğe bürünmüş. Canlandırma adına benim yeni çiçek açan BLC. husky boy "Romeo" mun resmini ekliyerek biraz olsun ilgi uyandırmak, ağız sulandırmak istedim. :)
36503

Dilek Erbil
08-05-2008, 08:39
Valla kurtuluşu yok bu hastalığın,pek kaliteli bir resim değil,kusura bakmayın.
Bu güzellik de diğer aldığım orkidelerin yanına promosyon olarak verildi,isimsiz olduğu için.Sayın Praecox sizce nedir? Bu sene yılbaşından beri 2. kez çiçeklendi,devamı gelir mi artık bilmem.

ilknur aşık
08-05-2008, 08:50
Bütün sayfaları okudum. Ama kafam karıştı. Evimde güney, batı ve kuzey cephesini gören pencerelerim var. Güney cephesi çok aydınlık, bazı yerlerine direk güneş ışığı alıyor, batı cephesi öğlen 12 den sonra storları kapatmazsam güneş evin içinde, kuzey cephesi de aydınlık ama, güney cephesi kadar değil, yarı gölgede sayılamaz. Hiç direk güneş ışığı almıyor. Bu durumda iki cattleya ve bir oncibidumu nereye koymalıyım? Daha sonra kışa doğru yerleri değişiyormu? Onlarıda phal gibi sulamalımıyım? Bu aylarda dinleniyor sanıyorum. Vitamin vermelimiyim? Yapraklarına fıs fıs yapılmalı mı?Biliyorum çok şey sordum. Ama onca sayfayı ve dergiyi okuyunca hepten kafam karıştı. Dergiyi okuyunca güney cephesine karar verdim. Sonra forumu okudum,tam evet kuzey cephesi uygun phal kadar aydınlık istemiyor diye karar verdim, sonra sn praecox'un mine hanıma kuzey cephesi ile ilgili cevabını okudum. Cattleyalar hariç diyordu kuzey cephesi için. Bu arada orkidelerle ilk defa tanıştığımdan tecrübe ve genel bilgi 0 km.

praecox
08-05-2008, 11:38
Sayın Dilek Erbil,

Sizin orkide bir Laelia'ya çok benziyor. En azından atalarında ciddi bir laelia ağırlığı var. Cattleya labiata veya maxima havası da var ama sepalleri uymuyor. Çok değişik çok güzel bir tür.

Sayın ilknur aşık,

Sizi "0" km den 100 km ye 6 sn de çıkartmıya calışacağım. :) Cattleyalar çok ışık gereksinimleri olan orkidelerdir. En uygunu güney penceresidir, ancak güneşi doğrudan fazla almaması gerekir. sıcaklığı 21-30 C derecelerde iyi gelişim gösterirler. Biraz sulaması Phal.lere nazaran daha sık olması gerekebilir. Yazın bazen bu 3 günde bir sulama gerekliliği doğurabilir. Sulama için kullandığım en iyi yöntemlerden biri ( gerçi biraz el alışkanlığı gerektirir ama kolayca edinebilirsiniz bunu) saksı sulandıktan sonraki ağırlığı ile ciddi bir ağırlık farkı hissetmeniz gereklidir. Saksıyı kaldırmaya çalıştığınızda kendini çok hafif hissetmelisiniz. Bir de Catt.larda ortam nemi yüksek olmalıdır. Bunu da sağlamak amacı ile taşlarla doldurulmuş bir leğenin içine ters çevrilmiş diğer bir saksının üzerine konması uygun olur. Bu şekilde hem köklerin suda kalmasını önlemiş olursunuz hemde ortam nemi istenilen derecelere yükseltgenmiş olur.
Oncidium da bakımı bu bağlamda çok değişik değildir. Bende de Catt.larla Oncidiumlar aynı yerde bulunmaktadır. Ancak ışık isteği Catt.lar kadar değil bundan dolayı pencerenin ilk sırasını Catt.lara ikinci sırayı Oncidiumlara verin. :)
Güneşde gölgelemeyi unutmayın.

Saygılar

ilknur aşık
08-05-2008, 15:54
Sn praecox açıklamalarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. iyiki varsınız

ahmeter
11-05-2008, 17:18
Cattleya severler umarım bu resimleri beğenirsiniz.

praecox
11-05-2008, 17:59
Sizin Cattleya'lar mı bunlar?
Özelikle beyazı çok sevdim. Benim beyaz veya albescens Cattleya türevlerine zaafım büyük.
Çok güzeller her ikisi de. Güle güle büyütün.

Ent
12-05-2008, 10:25
Evde, artık bir koleksiyon haline gelmeye başlayan Phalaenopsis, Paphiopedilum, Oncidium, Dendrobium ve pek iyi durumda olmasalarda hayat mücadelesini sürdüren Cymbidium ve Vanda cinslerinden orkidelerim var. Evin sunabildiği yaşam alanına ve benim sunabildiğim zaman ve ilgi/bilgi niteliğine göre hangilerinde başarılı olabildiğimi görmek, hem de ihtiyaçlarını ve birbirlerine göre farklarını öğrenmeye çalışmak güzel bir uğraş oluyor.

Bunların arasına bir de Cattleya dahil etmek isterim. Gerçekten çok güzel görünüyorlar. İstanbul'da uygun fiyata Cattleya edinebileceğimiz bir yer var mıdır?
Teşekkürler.

Ent
12-05-2008, 10:40
Bir de karşıma çıkan bir Cattleya resmini paylaşmış olayım. Kıyaslamak pek doğru değil belki ama sanki mavi Vanda'ya karşı beğenimi de aştı bu. ;)

praecox
12-05-2008, 16:20
Cattleya labiata var. coerulea hiç görmemiştim. Çok teşekkür ederim, nefis bir parça. Böyel bir Cattleyam yok olsaydı isterdim ancak size bir Lc. Chyong Guu Swan bulmak konusunda yardımcı olabilirdim. Veya başka bir tür.
36905

Dilek Erbil
12-05-2008, 17:02
Sayın Praecox,
bu da nefismiş...Lc. Chyong Guu Swan nasıl sahip olabiliriz buna ? Benim uykum kaçar şimdi...Türkiye'de varmı bir yer ? Cattleya labiata var. coerulea bu da tüm çabalara değer yani.....Bulan diğerlerine haber versin...

ahmeter
12-05-2008, 21:02
tekrar 2 değişik cattleya isimlerini bilmiyorum çalıştığım firma sahibinin serasından selamlar

Ent
13-05-2008, 11:18
Sn. Praecox çok güzelmiş son gönderdiğiniz. Ben böyle beyaz fon üzerinde sanki fırça ile boya atılmış gibi pembe/mor/bordro renkler barındıran çiçekleri çok beğenirim. Yalnız bir de 172. mesajda gönderdiğinizin rengi müthişti, onu da söylemiş olayım bu vesileyle.

Bunlardan edinemezsem Sn. ahmeter'in çalıştığı firmanın sahibinin serasına gizlice girmeyi planlıyorum. ;)

ilknur aşık
13-05-2008, 11:57
Sn praecox 190 nolu mesajdaki Lc. Chyong Guu Swan mıdır? Eğer öyle ise ve bana gönderdikleriniz de değilse, bulma imkanınız varsa bende isterim.

ahmeter
13-05-2008, 20:32
tekrar 2 değişik cattleya isimlerini bilmiyorum çalıştığım firma sahibinin serasından selamlar
Cattleya severler . sizlerden devamlı özel mesajlar geliyor .Buradan yazmayı uygun gördüm tamamen amatör cattleya yetiştiren bir şahıs satış düşünmüyor selamlar

ephesos
16-05-2008, 00:06
Bu senenin ilk çiçeği.

ephesos
18-05-2008, 23:19
Birkaç gün içinde rengini topladı lila ortası sarı.

ataman
20-05-2008, 14:51
Ben bu kızı bir yerden tanıyorum galiba :) Çok güzel açmış, gözünüz aydın :)

Birkaç gün içinde rengini topladı lila ortası sarı.

ilknur aşık
24-06-2008, 10:15
Cattleyayı sularken saksı içinde ya kırk ayak yavrusu **** duvar balığı tabir edilen hayvanı gördüm. Daha çok kırkayağa benziyordu. Saksının içinde ne aradığıyla ilgili hiç bir fikrim yok. Sulama işleminden sonra saksıyı boşalttım. Saksı içinde iki tane böyle hayvan ve bir adet beyaz, yuvarlak, şeffafımsı yumurta buldum. Bu hayvanlar orkideye zararlımıdır? Eğer öyleyse ne yapmalıyım?

praecox
24-06-2008, 10:25
Evet bu bir sorun. benim hiçbir saksımda hiç bir hayvanata tahamülüm yoktur. Bitkiye değilse de size zararlı olabilir. Saksıyı DDVP li suya oturtun 10 dk kadar. Bu duvar balıkları nemli odunları sever. heryerden gelip orayı istila edebilir. bitki için zararsız ise de bu şartlar akreplere de bir davetye demek olur.
Saksıyı ortaçağ şatoları gibi altı su dolu kaba oturtmanın bir diğer avantajlı yönü de bu. hem karıncalardan hemde bu tarz börtü boceğin ulaşımınız sorlaştırır.

ilknur aşık
24-06-2008, 10:44
Teşekkür ederim sn praecox. Saksı altına çakıltaşları koyup bir başka kabın içine koymuştum nemi sağlamak için, ama tabi ortaçağ şatoları gibi de su dolu değildi. Ama tabi böyle bir sorunla karşılacağımı hiç düşünemedim. Derhal sistem değiştiriyorum.

ahmeter
10-09-2008, 19:13
Bu senenin açan ilk cattleyası

Güler
10-09-2008, 21:02
Çok güzeller, ellerinize sağlık. Hastalığım yavaş yavaş bu yöne mi kayıyor nedir.

saydemir
12-09-2008, 22:34
Cattleya'mın saksısına baktığımda küçük beyaz noktacıklar şeklinde kümelerin olduğunu gördüm. Sanırım mantara benzer oluşumlar ama tam emin değilim. Birde saksı küçük mü geliyor acaba, kökler tüm saksıyı doldurmuş neredeyse. Ama köklerin çoğu ölü sanırım.
Ne yapmam lazım Cattleya'm için?:(

ephesos
14-09-2008, 00:00
Sayın Saydemir, cattleyanızın köklerinde bir sorun görünmüyor, görünen o küf mantarı kolonilerinin, köklere zararı olmaz.Saksı harcının yani ağaçkabuğunun çürümesinden dolayı oluşur.
Saksı harcınızı değiştirin, eski harcı temizledikten sonra herhangibir fungusit uygulayabilirsiniz,yeni saksınında eskisinden birkaç santim fazla olmasında fayda var.Ölü kökler konusunda rengi beyazdançok sarıyadönmüş olanları kesebilirsiniz, çürüyen köklerin rengi sarımtırak olur ve dışkabuk kökün içerisinde bulunan sertbir ipliğe benzeyen şeritten ayrılmış olur bunları temizleyebilirsiniz.

saydemir
14-09-2008, 10:24
Teşekkürler ephesos, saksı harcı değişimine ihtiyacı olduğu beli oluyor. Daha kötü bir sorun olmasından korkmuştum bende.

ahmeter
10-10-2008, 08:26
Yeni açan bir cattleya

callypso
07-11-2008, 17:14
Merhaba, ben de "cattleya" çiçeği almak istiyorum ve internett'ten bakımıyla ilgili bilgi toplamaya çalışıyorum, fakat once bu bitkinin şanslı sahiplerine seslenmek istedim (heppinizin cattleya çiçekleri çok güzel ve bakımlı) : bakımın (özellikle çiçek açması için) temel ve en onemli kurallar nedir?
yardımınız ve tavsiyeleriniz için onceden teşekkür ederim
syg

praecox
07-11-2008, 17:39
Merhaba, ben de "cattleya" çiçeği almak istiyorum ve internett'ten bakımıyla ilgili bilgi toplamaya çalışıyorum, fakat once bu bitkinin şanslı sahiplerine seslenmek istedim (heppinizin cattleya çiçekleri çok güzel ve bakımlı) : bakımın (özellikle çiçek açması için) temel ve en onemli kurallar nedir?
yardımınız ve tavsiyeleriniz için onceden teşekkür ederim
syg

temel ve en onemli kurallar nedir? Biliyormusunuz?
Ben söyliyeyim...

Öncelikle bu sayfaları burdaki mesajları okumak. Bu bitki sınıfı ile ilgili pek bilginiz yoksa Orkideler genel konusunun diğer alt başlıklarını da... okuyun. e-dergimizin (http://www.agaclar.net/dergi/ekim07.html) geçen seneki ekim 2007 sayısında da Cattleyaların genel bakım bilgilerini içeren bir de yazım var onu da okumanızı önemle tafsiye ederim.
Anlaşılmadık veya kafanızın çok karıştığı noktalar olursa da sorularınıza burdan yine size açıklık getirmeye hazırız.

Ne kadarını bilip bilmediğinizi bizler burdan bilip anlıyamıyacağımız için sizin bilgilerinizi bilmeden herşeyleri baştan sarıp yazmak genel forum olgusuna uymıyan bir şekil.

Saygılarımla

Moderatör notu: Forum kuralarına ve Türkçe yazım imla kurallarına uymanız ve ***. ***. v.d leri gibi kısaltmaların kullanımı bu forumun kuralarına aykırılık teşkil etmektedir. Bu tür kısaltmalardan kaçınmanızı elden geldiğince de yazılarınızda imla ve yazım hatalarını düzeltmenizi rica ediyorum.

callypso
08-11-2008, 17:40
teşekkür ederim, sayın moderatör, hiçbirşey bilmeseydim -bu bitkiyi almak istemezdim, ama madem heppinizin bakımlı ve çiçek açan bitkiler var - ben de sadece tavsiye istedim , internette yeterince yazılı bilgi var ama hepsi şablondur,
ben soruyu sorduğum zaman çiçeklenmesi için temel kurallar neler diye sordum,bazı "cattleya" sahipleri yıllarca çiçek elde edemiyor , yanlış ısı , sulama, ışık ...gibi şeyler bitkileri etkiliyor

callypso
10-11-2008, 10:47
Cattleya'larda yazın ilkbaharki sürgünhden sonra ciddi bir dinlenme zamanına sokmak şart. (türe göre değişebilir bu zaman) en azından sonbahar-kış çiçek açmaları adına. tüm senede gece gündüz ısı farkı 5 °C olması da şart gibi...

diyelim ki ben bu ay -kasım- yeni sürgünü ve çiçek filizi olan (ama daha gelişmemiş,sadece 2-3 mm.ebatlarında yaprağın içinden gözüküyor) cattleya satın aldım, ozaman bitkiye dinlnmeyi ayarlamam lazım mı ? yoksa bitkinin "tavırlarından" mı anlayacağım yapmam gerekenleri ?
yurtdışından iki tane bitki sipariş ettim,onları bekliyorum bugün-yarın , onun için sordum.."in advance"
saygılarımla

praecox
23-11-2008, 18:09
Bu hafta yine açtı bu Dr. Miskçiyan'ın mirası... :D C.Trianae hybridi olduğuna kanaat getiriyorsam da tam çaprazlanan ebeveyinleri kesin bilemiyorum.
53657
Çiçek açmıya pek hevesli, dolayısı ile kolay çiçeklenen bir tür.

Cansunarya
01-12-2008, 20:48
Ziya Soner beyden aldığım Cattleya'mın çiçek zarflarından ilki bu hafta açtı :) . Orkidelerin zarftan çıkmaları yaklaşık 5 gün sürdü (foto 1), bir haftadır açık durumdalar. Çok güzeller ve öğlen 2-3 e kadar mis gibi koku yayıyorlar, evimi şenlendirdiler :)

praecox
03-12-2008, 23:01
Ve... Ziya Soner beyden aldığım BC pastoral "Doris" açtı. İki çiçek zarı peşi sıra patlayıp açtılar, iki kapalı zarf da yakın takipteler. :)

54777

oceanheart
04-12-2008, 09:27
Sn.Praecox.
E-dergideki cattleyalar hakkındaki muhteşem resimlerle süslenmiş yazınızı okudum ve bu çalışmanız için sizi gerçekten tebrik ederim.Sanırım bu yazı ve özellikle resimlerle beraber hastalık bana da bulaştı.Şimdi en kısa zamanda phal. cymbidium, oncidium ve dendrobiumlarımın yanına (baş köşesine) cattleya temin etmemin zamanıdır.27 Aralık 2008 de sınıf yemeğimiz için İstanbula vardığımda belliki ilk adres Sn. Ziya Soner hocamın serası olacak.
Saygılarımla,

Ludisa Excellence
04-12-2008, 15:57
Sn. Cansunarya, Sn Preacox;

Tek kelime ile muhteşem!Tebrikler.
Böyle her tarafta catt. görmek, çok alışkın olduğum birşey değil. :(
Bu ekteki de Sn. Güler Hanım'ın .
(Havadisini aldım ama, foto. ların yerini bulmak çok kolay olamadı. :D )

Ek 1 . (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=326565&postcount=1418)
Ek 2. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=326567&postcount=1419)

Sn. Güler Hanım ın izni ile. ;)

54827

Güler
06-12-2008, 07:58
Şimdi açık zarflar bu durumda, yeni zarf da bayağı doldu, dördüncü de yolda.

55061

55062

Güler
06-12-2008, 07:58
Sayın hocam ben bu işi kıvırabilecek miyim?

Oğuzhan
06-12-2008, 10:01
Maşallah.Siz çoktan usta olmuşsunuz.:)

praecox
06-12-2008, 16:32
Sayın hocam ben bu işi kıvırabilecek miyim?

Oğuzhan'a katılıyorum. :D
Goncalarından pembe açıcaklarını sanıyorum. Neyse hep beraber göreceğiz.

Sayın Ahmeter,

Geç de olsa anca şimdi farkettim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=284169&postcount=198)mesajınızdaki Catt. benimki ile aynı. siz nerden almıştınız? Ben mi vermiştim yoksa? İnanın hatırlamıyorum.
Ama tıpa tıp aynı bitki.
Tuhaf olan hatta tek görebildiğim fark sizinkinde gonca zarı var. Bendeki ise zar oluşturmadan açıyor.

Güler
11-12-2008, 22:57
Sayın hocam, cattleyamın zarftan çıkışlarının fotoğraflarını yüklemiştim. Şimdi üçüncü zarf da iyice açıldı, diğerleri biraz daha kurtuldular zarftan, ama ben sabah akşam renkleri ne diye gelip gidip bakıyorum. Hiçbir belirti yok, beni fıtık ettiler. Ne zaman iyice renk belirlenmesi olacak, yani çiçeklerini açmış olarak ne zaman göreceğim?
Bu yüzden biryere gidemiyorum, aklım onlarda. Ne hastalıkmış yaaaa.
Bu arada dördüncü zarf da oluşmaya başladı, üç adet de sürgün var, yaprak mı zarfa mı dönüşecek bilemiyorum. Sanırım, yeniden ilk başa dönüp, başlığı tekrar okumam gerekiyor.

Güler
12-12-2008, 09:33
Sayın hocam halâ bu durumdalar.
55634

Güler
12-12-2008, 10:25
Bunlar da yeni yaprak sürgünleri sanıyorum.
Çiçeklerine gübreli su gelmesin diye gazeteden külah geçirip, yapraklara fıs fıs yapıyorum.
İnşallah doğru yoldayımdır.
55637

55638

55639

Oğuzhan
13-12-2008, 15:07
Güler Abla ,
Maşallah.Açmış halini görmek isteriz.Merak ettim.

Güler
13-12-2008, 16:57
Ahh Oğuzhan, derdimi depreştirme. Hasta ettiler beni. Ludisa da demez mi daha bir hafta bekle diye....
Biran evvel açsınlar diye, sabah balkon kapısını açıyorum, salonun bütün sıcaklığı balkona geçiyor, akşam da kapatıp balkonun camını azıcık açarak soğutuyorum, yani ısı farkını elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.
Eminol hiçbir çiçek beni bu kadar yormamıştı. Hoş yorulmaya razıyım da neticesini bir görebilsem.
Şimdi iş kaldı Bemikse....

Oğuzhan
13-12-2008, 17:09
Sabrın sonu selamet .Sonu güzel olacak inşallah.Şimdiden şirinler.Açınca nasıl olur .Bu sıkıntılara değer gibi görünüyor.Allah kolaylık versin.

ahmeter
13-12-2008, 17:41
Oğuzhan'a katılıyorum. :D
Goncalarından pembe açıcaklarını sanıyorum. Neyse hep beraber göreceğiz.

Sayın Ahmeter,

Geç de olsa anca şimdi farkettim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=284169&postcount=198)mesajınızdaki Catt. benimki ile aynı. siz nerden almıştınız? Ben mi vermiştim yoksa? İnanın hatırlamıyorum.
Ama tıpa tıp aynı bitki.
Tuhaf olan hatta tek görebildiğim fark sizinkinde gonca zarı var. Bendeki ise zar oluşturmadan açıyor.
sayın Praecox bendeki cattleyaları şu iki firmadan alıyorum DİNGER,s gardencenter KÖLN diğeri CLOUD,s orchids CANADA selamlar

ephesos
13-12-2008, 22:09
Bu başarı sayın Ziya Soner'e ayit.Bana ise sadece hazır goncaların birer birer açılmasını izleyip bir gün bu boyutlarda cattleyalar yetiştirmeyi hayel etmek kalıyor.

Güler
15-12-2008, 11:04
Ya bu güzele ne demeli?
Sayın hocam nasıl buldunuz?

55944

praecox
17-12-2008, 17:20
Benim Sn. Ziya Soner'den aldığım bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=326476&postcount=210)mesajımdaki Catt. saksımın diğer zarları da patlayıp çiçeklenince şu sürprizle karşılaştım.
56324

Bir saksıda iki varyete.
Resmin tam ortasında arkalarda duran zarın da patlamasını bekliyorum, ancak bu durumda o da değişik bir renk çıkarsa hiç şaşamam :D çok değişik bir sürpriz oldu bu bana.

Ent
18-12-2008, 09:51
Sn. praecox sizde de yaprak gübrelemesi beyazlığını görmek içimi rahatlattı. Kendim için bunlar sıkıntı yaratır mı diye düşünmekte idim. :)

Birkaç sorum olacak müsait olursanız... Cattleya'da çıkan bir yaprağın (ya da dal mı demeli) çiçek zarfı oluşturmaması birşeylerin eksikliğini mi gösterir yoksa doğal bir olasılık mıdır?

Çiçek zarfı oluşup da uzun süre en azından görünürde çürümemesine rağmen çiçek oluşumuna da gitmiyor olması için de aynı soruyu sormak isterim.

Bir de, çiçek oluşum dönemi için bu mevsimde hafif ılıtılmış kapalı balkon mu daha iyi olur (maks 20-21 derece civarı) yoksa evin içinde, aşağıdan kalorifer sıcaklığı alan bir cam kenarı mı? Kapalı balkon normal süreçte yaprak oluşturma, kök sağlığı gibi açılardan iyi performans gösterdi ama çiçek oluşumu daha sıcak bir ortam mı ister, tereddüt ettim.

Şimdiden teşekkürler.

praecox
19-12-2008, 11:41
Cattleya'lar türüne veyahut cinsine göre çiçeklenmesi bir kaç şekilde olabiliyor. Rizoid dalı yaprağını açtıktan sonra içinde çiçek zarfı oluşup dinlenmeye geçenler var. veya yaprağını açıp zarfı oluşturana değin dinlenmeye geçenler var ve hatta hiç zarf açmadan, örneğin bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=169470&postcount=165)mesajımdaki catt. hiç zar oluşturmadan çiçek goncaları verebiliyor.

Cattleya'ların çiçek açmamasının ilk sebebi genelde ışığın yetersizliğidir. Cattleya'lar doğrudan güneş olmamak kaydı ile çok fazla ışığa gereksinim duyarlar. Ev ortamında gölgelenmiş güney penceresi en uygun yerdir.
Diğer sebepleri türüne ve/veya cinsine bağlı olarak dinlenme peryodunun tam uyulamamasındandır. dinlenme oeryodu yukarıda da belirtiğim gibi türe bağlı olarak genelde çiçeklenme sonrası rizoid oluşumundan hemen sonra veya oluşmadan sonra gibi değişiklikler gösterebilir. her Catt. veya hybridinde bu değişiktir. Phal.lerdeki gibi değil ciddi uyulması gereken dinlenme peyotlarına ihtiyaç duyarlar. Bu peyotda çiçeklenmeyi tetiklemek için asgari 5'C azami 10'C gece gündüz ısı farklılıkları gereklidir. Çiçek zarfları dolduktan sonra serince ancak fazla soğuk olmıyan bir yerde tutlmaları çiçeğin ömrünü uzatır. Isı istekleri ve gübreleme peryotları konusunda Ziya Soner beyin tafsiyeleri referans alınabilir.

Saygılarımla

Ludisa Excellence
25-12-2008, 16:52
Sanırım, en sona da ben kaldım!

Ağustos sonu, Sn. Soner gezisinde aldığım catt. nihayet tam 4 ay sonra açacak gibi. :)

Zarflardan biri bu gün yırtılmış. Onu yakından takip eden, 8-10 güne kadar yırtılacak, 2 zarf daha var. Onları da takip eden 3 zarf daha. :)
Ve hızla gelişen bol miktarda sürgün ve yeni zarflar... :)

57134

Güler
26-12-2008, 09:17
Evet Ludisa Excellence, geçen gün hocamız da bana soruyordu, Ludisa'nın cattleyalarının açmaları neden bu kadar gecikti diye?
Geç gelen saadet'leri oynuyorsun, ne güzel....

ephesos
29-12-2008, 08:44
Ziya Hocadan cattleya alanlar, ilkbaharda elimizdeki farklı renklerin rizomlarını takas
yapmayı teklifediyorum.

Güler
29-12-2008, 19:10
Benim iki tane cattleyam var, ikisi de çok güzel, koyu renk olanda ise harika bir koku var.
Çiçekleri bittiğinde hocamdan söz aldım, saksı ayırımlarını kendileri yapacak. Ayırdıklarından bir tanesinin sahibi var, bir arkadaşımıza hediye edeceğim. Bir adedini de hocamıza vereceğim. Bana her ikisinden de bıraksınlar, kalan olursa neden olmasın?

ephesos
29-12-2008, 23:15
Küçük ama çok güzel çiçekleri var.

callypso
30-12-2008, 09:09
Arkadaşlar,Iyı seneler dilerim,Yeni Yılınız kutlu oslun.
Benim 3 küçük yumrudan oluşan bir cattleyam var,fakat hiç yeni kökler vermiyor.Çiçeklemeden sonra anaç bitkiden ayrılan bir "rizom"dur ve maalesef ne köklerinde ne de yeni sürgünlerde hiçbir hareket yok.bu problemi çözmek için herhangi bir yöntem bilen varsa, lütfen benimle paylaşırmısınız
saygılar

praecox
30-12-2008, 10:05
...
Benim 3 küçük yumrudan oluşan bir cattleyam var,fakat hiç yeni kökler vermiyor.Çiçeklemeden sonra anaç bitkiden ayrılan bir "rizom"dur ve maalesef ne köklerinde ne de yeni sürgünlerde hiçbir hareket yok.bu problemi çözmek için herhangi bir yöntem bilen varsa, lütfen benimle paylaşırmısınız
...

Kaç aydır bu bitki bu halde? Ne zaman ayrıldı nasıl bir saksı harcına dikildi? yaprakları sağlam mı? En son rizoide yaprak var mı?
Bunların cevabını bilemesem de 3 yapraklı bir Catt.ın sürmesi zor gibidir. Hele bir de arka rizom parçasından bir üçlü rizom ise ve de aktif süreceği bir göz uyanmamış ise bu daha da zordur ki sizin rizom parçasının böyle bir şey olduğunu anlıyorum.
Yapabileceğiniz en iyi şey bu toprak altındaki rizom parçasını saf sphagnuma sarıp saksı harcınıza ekmek. Çürütmeden sphagnumu nemli tutarak sıcak bir yerde bitkinin uyanmasını, uyarılmasını beklemek.
Zaman zaman ben hormon tatbiki ile de denemeler yaptı isem de pek bir fark gözlemliyemedim. GA3, IBA, α-NAA veya benzyl-purinol gibi phytohormonlar uygun olabilir.

Cattleya'ların her sene normal şartlarda bir rizoidli yaprak açıp çiçeklendiğini var sayar isek en erken 9 yaşındaki bir catt. bölme işlemine uygun demektir. Ancak saksıda 9 rizoid var ise bölmemiz uygun olur. Şöyle ki en arkadaki genelde yaprağını kaybeden rizoid ayrılır kalan düz sürmüş 8 yaparklı parça dörderden ikiye ayrılır. ön sürgün normal sürmesine devam eder arkadaki dörtlü ise er **** geç bir ön gözden sürer. en son ayrılan tekli yapraksız rizoid atmaktan ise, düşük olasılıkla dahi olsa sphagnuma sarılıp gözün uyanması için dikilir.. Normal durumlarda Catt.ların ayırma işlemi budur. Çatallanmış rizomlu cattleyalarda durum az biraz daha değişik ise de 4 yaprak kuralı esas alınır.

Saygılarımla.

callypso
30-12-2008, 11:24
Hocam,çok çok teşekkür ederim ilginiz için. Doğru anladınız ki yaprakları yok, bitki 9 yumruluydu, bu 3-lü olan parça da en eski yumrulardan oluşuyor, kalan 6 yumrulu bitkide 5 tane uyanmış "göz" var. Bu 3-lü cattleya 1 aydır anaç bitkiden ayrılmıştır,saksı harcı :kömür parçacıkları ve cam kabuğu,sphagnum yosunu nerde bulunur bilemiyorum...Bauhaus'ta ve Praktiker'de bulamadım,çiçekçilerde ve fıdancılıklardaa hiç duymamışlar boyle birşeyi :)
Şimdilik oda sıcaklığında aydınlık bir yerde duruyor,harcını nemli tutuyorum,vitaminli ve orkide besinli suyu püskürtüyorum.
Dediğiniz gibi :bu bitkiyi atmaya kıyamadım, düşük olsa bile bir umut vardır
Teşekkür ederim

p.s.Hocam,bölmenin sebebi ise-cattleya'nın 4-cü kattan aşağıya düşmesi ve kırılmasıydı.........

praecox
30-12-2008, 11:31
Bitkiyi bence şimdi hiç gübrelemeyin. Olası tek tük köklere de bu etapda tuzlanma sonucu hasar verilebilir.
Sphagnum bulmak hem çok zor hemde pahallı bir olay. Bitki kök salana dek veya göz uyanana değin bir müddet torfa da ekebilirsiniz. Tabii tercihan sarı beyaz sphagnum torfuna. Bu torf pH'ı kireçle ayarlanmış substrat diye satılan torf olabilir. torfa diktiğinizde ise saksı altına 1-2 cm styropor levha kırıntıları ile drenaj yapmayı da ihmal etmeyin.

Rizomların hiç birinde de mi yaprak yok?

callypso
30-12-2008, 12:02
Saolun,hocam,ben de Size "torf olur mu"- diye soracaktım şimdi:),styropor koydum,ben onu her saksıya koyuyorum
rizomların hiçbirinde yaprak yok...ama iki tane küçük göz var ! gerçi kurumuş gibi görünüyorlar,galiba "uçuş"tan sonra stress yaşıyor

Özbek
30-12-2008, 21:28
Ziya Hocadan cattleya alanlar, ilkbaharda elimizdeki farklı renklerin rizomlarını takas
yapmayı teklifediyorum.

Sayın ephesosun teklifine varım.

Benim ziya beyden aldığım cattleyada budur.

Saygılarımla

Ludisa Excellence
30-12-2008, 22:05
sn. Özbek çok güzeller. :)

Sn. preacox,
Sanırım daha öncede bahsetmiştim tam 4 aydır taklit yapan zarfların ele başı, aşağıdaki resimde mevcut.Zanallımı saylangozlar kevgire çevirmişler ama sonuna kadar -varım(!) der gibi. :)

Öncel olarak, zarfın içinde çiçek goncaları gelişmeden yarıya kadar bir zarf daha gelişti.

Burada zarfın üç kademe olarak geliştiği rahatça gözlenebiliyor. En içteki küçük karaltı/gölge gelişmekte olan kandillerin kendisi. Yarıya kadar dolu olan ise içten içe gelişen 2. zarf. Bu durumda en dıştaki hava ile temas edende 1. zarf oluyor.
Yaklaşık 1 ay önce çeklimiştir.
57580

Ama özellikle gelişen kandiller, içteki zarfı aştıktan sonra gelişimleri durdu gibi.
57581

Ve dıştaki zarf çürümeye, bozulmaya ve gözle görülür bir şekilde sararmaya başladı.(!)
57583

Şimdi, sizce bu zarfa hemen bir premature mudahile gerekir mi?
Yoksa bir müddet daha mı bitkiyi takipe alayım?
Birde şu zarfın içinde gelişen, ikinci bir zarf için yorumunuz nedir?

Teşekkürler.

ephesos
30-12-2008, 22:42
Tamam sayın Özbek.
Rengide çok güzelmiş, değişim kurallarını ayırma teknik ve kurallarını en iyi bilen hocamız sayın preacox sanırım belirler; rica edersek eğer.

Özbek
31-12-2008, 00:28
Belirtmekte fayda görüyorum,ben daha önce bu tür bir ayırma yapmadığım için sizlerin yardımına ihtiyacım olacaktır.

Tabi ki ricamız sayın preacox dan bizim için vakit ayırıp bu işi organize etmemize yardımcı olmasıdır.

Ludisa Excellence
31-12-2008, 00:37
Sn. Özbek izniniz ile, resminize birde şu açıyla bakınca.

57592

Hala, tam emin olamamakla birlikte,
sizin saksıda iki farklı cins/melez/varyet varmış gibi mi görünüyor yoksa ben mi yanılıyorum.
**** sadece görünmekle kalmıyor, hakikattede öyle mi? :)
Sanırım bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=331529&postcount=127) süprizden sizde çıkmış. :) (?)

Özbek
31-12-2008, 02:36
Sayın Ludisa Excellence, dikkatinizden kaçmamış.Sn.praecox un başına gelen güzel süpriz benim başımada geldi:D

Bu fotoğrafda beyaz olanın

callypso
09-01-2009, 10:26
Bir cattleya'mın rizomunda büyümeye başlayan yeni tomurcuklar-"gözler" var, fakat bugün beni endişelendiren birşeyi farkettim : tomurcuklar sanki kabuk bağlamaya başlıyor ,bazı yerlerinde kahve renkli kuru lekeler oluştu.
Bitki serin yerde duruyor, bir aydır sulamıyorum,sadece saksı harcına ılık su püskürtüyorum haftada bir (1 ay once çiçeklemesi bitmişti,dinlendiriyorum)
yeni tomurcukların kabuk bağlaması neden olabilir ?

acil yardıma ihtiyacım var :(

cevaplarınız için önceden teşekkür ederim
saygılar

praecox
09-01-2009, 11:06
Bir cattleya'mın rizomunda büyümeye başlayan yeni tomurcuklar-"gözler" var, fakat bugün beni endişelendiren birşeyi farkettim : tomurcuklar sanki kabuk bağlamaya başlıyor ,bazı yerlerinde kahve renkli kuru lekeler oluştu.
Bitki serin yerde duruyor, bir aydır sulamıyorum,sadece saksı harcına ılık su püskürtüyorum haftada bir (1 ay once çiçeklemesi bitmişti,dinlendiriyorum)
yeni tomurcukların kabuk bağlaması neden olabilir ?

Yukarıdaki eski mesajlarda da yazdığım gibi Cattleyaların dinlenmeye giriş şekli ve zamanları değişiktir. Bazıları çiçekten hemen sonra bazıları ise çiçekten sonra yeni rizoid ve hatta çiçek zarfı oluşturduktan sonra, girerler.
Sanırım siniki tamda bu ikinci tür dinlenmeye giren bir catt. cinsi olduğundan zoraki dinlenmeye almış olmanız yeni filizin gelişimini durdurdu. Korkarım yeni filiz kurudu.
Yine de kesin böyledir diyemiyorum resim ekliyebilirseniz daha kesin bir şey söylenebilir.

Bir de bu tarz devamlı üsten substratı su püskirterek sulama saksı altındaki harcın devamlı nemli kalmasına neden olup kök çürümeleri kaçınılmaz olacaktır. Bitkini böyle bir durumdan dolayı da kökleri kurumuş olacağından vegetasyonunu durdurmuş hatta ölüyor olabilir.

Dinlenmeye almak için Cattleyanızı devamlı ve iyi gözetlemeniz gerekir vegetasyonunun durakladığını gözlemlediğiniz an dinlenmeye almanız uygun olur.

Saygılarımla

İklimsiz
09-01-2009, 11:11
Ha gayret, az kaldı:)

58480

callypso
09-01-2009, 11:26
Yukarıdaki eski mesajlarda da yazdığım gibi Cattleyaların dinlenmeye giriş şekli ve zamanları değişiktir. Bazıları çiçekten hemen sonra bazıları ise çiçekten sonra yeni rizoid ve hatta çiçek zarfı oluşturduktan sonra, girerler.
Sanırım siniki tamda bu ikinci tür dinlenmeye giren bir catt. cinsi olduğundan zoraki dinlenmeye almış olmanız yeni filizin gelişimini durdurdu. Korkarım yeni filiz kurudu.
Yine de kesin böyledir diyemiyorum resim ekliyebilirseniz daha kesin bir şey söylenebilir.

Bir de bu tarz devamlı üsten substratı su püskirterek sulama saksı altındaki harcın devamlı nemli kalmasına neden olup kök çürümeleri kaçınılmaz olacaktır. Bitkini böyle bir durumdan dolayı da kökleri kurumuş olacağından vegetasyonunu durdurmuş hatta ölüyor olabilir.

Dinlenmeye almak için Cattleyanızı devamlı ve iyi gözetlemeniz gerekir vegetasyonunun durakladığını gözlemlediğiniz an dinlenmeye almanız uygun olur.

Saygılarımla

Hocam' çok teşekkür ederim, sanırım ben de yanlış onu dinlenmeye zorladım, çünkü çiçekler döküldükten sonra hemen yeni tomurcuklar harekete geçti, şu anda iki tanesi lekelidir, ama iki tanesi de sağlam !
birdaha üstten püskürtmeyeceğim asla,belli ki hoşuna gitmiyor...
çok teşekkür ederim
saygılarımla

p.s. fotografları çekmeye çalışıyorum,az sonra gönderirim

praecox
09-01-2009, 14:43
Bitkinin ilk resimdeki köklerinde ciddi sorun var. Acilen saksı harcı değiştirmeniz gerek. Bunun için normalde ilkbaharı dinlenme döneminden çıktıktan sonra vegetasyona başlamadan yaparsanız uygun olur. Ancak bitkiniz fazla dayanamıyacak gibi.
Histolojisi hakkında da bize birkaç bilgi verirseniz? Ne zaman elinize geçti açık kök olarak mı? Substrat değiştirdiniz mi? nasıl bir substratda dikili? Çiçek rengi türü nedir?
Bir de saksının genel görüntüsünü ekliyebilirseniz.
Saygılarımla

Güler
09-01-2009, 15:40
Sayın hocam, benim mor olan cattleyamın çiçekleri tamamen bitti.
İkincisindeki beyaz mor dilli olanda hala çiçek var ve açacak olan da var.
Saksı ayırımı için (bana sözünüz var biliyorsunuz) ikincisinin de çiçeklerinin bitmesini beklersem birincisi için çok mu geç olur? Yani sakıncası var mıdır bitki için?

İklimsiz
09-01-2009, 19:41
Sabahtan akşama bayağı bir yol aldı, asıl sürprizi sabaha bekliyorum.

58513

Oğuzhan
09-01-2009, 22:06
Maşallah.Göz kırpıyor.

callypso
13-01-2009, 09:19
Bitkinin ilk resimdeki köklerinde ciddi sorun var. Acilen saksı harcı değiştirmeniz gerek. Bunun için normalde ilkbaharı dinlenme döneminden çıktıktan sonra vegetasyona başlamadan yaparsanız uygun olur. Ancak bitkiniz fazla dayanamıyacak gibi.
Histolojisi hakkında da bize birkaç bilgi verirseniz? Ne zaman elinize geçti açık kök olarak mı? Substrat değiştirdiniz mi? nasıl bir substratda dikili? Çiçek rengi türü nedir?
Bir de saksının genel görüntüsünü ekliyebilirseniz.
Saygılarımla

Sayın Praecox,bu bitkiyi yurttdışından getirttim, 12 kasım 2008 bana ulaştırıldı,5-6 gün sonra sarı-kırmızı renklerde bir çiçek açtı (resim ektedir),yaklaşık 2 hafta sonra çiçeği kurudu ve ben saksı harcını değiştirmeye karar verdim, saksı harcı için cam kabuğu,mangal kömürü ve az miktarda hazır orkide toprağı kullandım (praktiker'den almıştım,sanırım içinde zaten de cam kabuğu vardır,ama değişik bir haldedir).
Galiba bitkiyi "dinlenmeye" zorlamakta hata yaptım,çiçeği kuruduktan sonra "gözler"-tomurcuklar uyanmıştı......
Hocam,tavisyeniz için tekrar teşekkür ederim, artık üstten suyu püskürtmeyeceğim, gerçekten zarardan başka bitkiye hiçbirşey vermiyor, bundan eminim artık :(
saygılarımla

praecox
13-01-2009, 15:05
Sayın Calypso,

özelden de görüştüğümüz üzre o adresten alınan bitkilerden bende çok menunum. Hem çok sağlıklılar ve iyi gelişmiş bitkiler. Bu bağlamda kaybedilmiş bir şey yok henüz ortada. Eminim normal bakımınıza devam ederseniz ve sulamıya özen gösterirseniz o bitki diğer gözlerinden sürmeye devam edecekitr.
Geçen sene bana gelen bir catt.ın ana rizomu zarfı ile kırılmıştı ancak yine de yeniden sürdü. Uzak doğu malı gibi hastalıklı bakımsız çelimsiz hatta raftaki sürüm malı gibi değiller. yetiştirdikleri her bir meristem özenle yetiştirilmiş.
Bize türlerin açık isimlerini ve/veya tanımlarını AOS kayıt isimlerini de verebilirseniz sevinirdik.
Bu resimden ben tür seçimi yapamadım. :(

callypso
13-01-2009, 15:43
Merhaba, arkadaşlar, sipariş ettiğim sitede ve gelen faturada bitkinin adı boyle yazıyordu : "BLC.Tainan Gold "ORCHIS" " , anlaşılan ,brassovola-laelia-cattleya'nın hybrididir
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de/produkt,1233,0,21,3,Blc_Tainan_Gold_ORCHIS_.htm

Sayın Praecox, umarım dediğiniz gibi olur ve bu güzel bitkiye iyi bakım şartları sağlayabilirim, ne istediğini anlayabilsem....
tvsiyeleriniz için teşekkür ederim
saygılarımla

praecox
13-01-2009, 15:52
Orada hybridine göre bakım tavsiyeleri de yazılı sini için veya diğer yabancı dil bilemiyen ler için burada tercümesini yazıyorum.

- ılık (geceleri 15-18°C; gündüz 20-28°C)
- sıcak da bakılabilir (geceleri 18-22°C; gündüz 25-29°C)
- güneşli

Yaz aylarında hafif gölgelendirmek sureti ile dışarıda da bakılabilir gece ve gündüz ısı farkının 5 derece olması gerekir.

Bakımı: kışın aydınlık ve güneşli yazın gölgeli. her 10-14 günde bir her iki sulama saksıyı tamemn kovaya batırmak sureti ile yapılmalı Ve her iki sulama suyundan birine mayıstan eylüle kadar gübrele katılmalı

ısı tercihan: 14-22°C;

Burada anlaşılacağı gibi bitki bahara kadar gelişimine devam edim mart nisan aylarında dinlenmeye gçecektir.

callypso
15-01-2009, 13:16
Arkadaşlar, rahatsız ettiysem-özür dilerim, reklam gibi olmasın, ama aşağıdaki linke bakarmısınız, sadece bu güzelliği görmenizi istedim ( ya fiyatlar !!! gerçek olamaz....)

http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de/products_new.php?page=1

boyle bir renk hiç görmedim!!
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de/product_info.php?products_id=3050

ephesos
15-01-2009, 14:20
Bu siteyi uzunzamandır biliyorum, sanırım siz buradan almıştınız.Şansınıza gümrüğe takılmadan elinişze ulaşmış bu gerçekten büyük şans.Bu siteden alış vberişi ancak Almanya içine gönderirseniz başarılı olabilirsiniz.
Malum böyle ilginç paketler doğal olarak gümrüklerimizde kurcalanır çok rahatça ticari mal,**** girişine izin olmayan bitki grubuna sokularak el konulabilir.Denemesi bedava artı 35 ile 40 avro kargo bedeli var.Kargo elinize ulaşmazsa bu satıcıyı bağlamıyor, para iyadesi yok.

Çok güzel türler var ama elinize ulaşma olasılığı çok düşük.Denemesi bedeva ama.

callypso
15-01-2009, 15:19
Ben satıcıdan gümrükte takılabilir diye bir uyarı almadım ama.Zaten de 30-40 euro nakliye bedeli tüm sertifika ve izinler için ödeniyor,neyse....ben sadece güzel bitkileri göstermek için vermiştim linki.

sphagnum yosunu ararken, boyle bir web-siteye rastladım, acaba boyle saksılarda orkide yetiştirilir mi ????

http://www.fidesas.com/jiffy/new01.asp

Özbek
15-01-2009, 23:31
Bu siteyi uzunzamandır biliyorum, sanırım siz buradan almıştınız.Şansınıza gümrüğe takılmadan elinişze ulaşmış bu gerçekten büyük şans.Bu siteden alış vberişi ancak Almanya içine gönderirseniz başarılı olabilirsiniz.
Malum böyle ilginç paketler doğal olarak gümrüklerimizde kurcalanır çok rahatça ticari mal,**** girişine izin olmayan bitki grubuna sokularak el konulabilir.Denemesi bedava artı 35 ile 40 avro kargo bedeli var.Kargo elinize ulaşmazsa bu satıcıyı bağlamıyor, para iyadesi yok.

Çok güzel türler var ama elinize ulaşma olasılığı çok düşük.Denemesi bedeva ama.

Sayın ephesos;
Bu siteden iki gün önce bir kaç siparişim oldu.Gümrükde bir sorun olması için yanılmıyorsam 100eur nun üstünde bir sipariş olması gerekiyor ki bunu da yüzde on gümrük vergisi ödeyerek halledebiliyoruz.

Bir kaç tanıdığım E-BAY dan sipariş vererek Tayland dan orkide aldılar,ve hiç bir sorunla karşılaşmadan iki hafta içinde kargolarını teslim aldılar.

Benim siparişimin sonucunu da burada sizlerle paylaşırım.

Saygılar

ephesos
16-01-2009, 00:03
Umarım hiç bir sorun olmaz ve hepimiz bu güzelliklere rahatça ulaşırız, beni temkinli davranmaya iten birkaç dostumun yaşadığı olumsuz girişimleri.
Sizinkiler gelirse benimde bir sipariş listem var hayata geçirmek için cesaret alacağım.

callypso
16-01-2009, 07:43
Merhaba,arkadaşlar!
Dün üreticiye mesaj yolladım,aldığım cevap aşağıdaki gibiydi :

Hello,

I think it will be march till we can send plants to Turkey. But may be there will be an other possibility if you have a big order. I think that there must be buses going from Dortmund to Istanbul every week. So if you can find a bus which will take the orchids from Dortmund to Istanbul we will bring the plants to the bus station in Dortmund. That way the plants could travel fast and warm. But ****** notice that this is only possible for big orders, because it will take about 2 hours to bring the plants to the bus station, find the bus and get back. Best way it would be when the bus takes the plants directly from our nursery.

Best regards,

Volker Schöttler
--
Schwerter Orchideenzucht · Inh. Guido Schöttler · Bergstr. 8 · D-58239 Schwerte
Telefon: +49 (2304) 9 42 50-0 · Telefax: +49 (2304) 9 42 50-29
www.schwerter-orchideenzucht.de · info@schwerter-orchideenzucht.de

Gümrükle ilgili de soru sordum,cevabı aldığım zaman buraya aktarırım

saygılarımla

praecox
16-01-2009, 17:50
sphagnum yosunu ararken, boyle bir web-siteye rastladım, acaba boyle saksılarda orkide yetiştirilir mi ????

http://www.fidesas.com/jiffy/new01.asp

Bu saksıları ancak köklendirme amaçlı kullanabilirsiniz. Yine de içine bir substrat doldurmanız şart, o da tercihan sphagnum olacaktır.
Bu saksılar çok dayanıklı değildir ve zaman içinde en geç bir seneden degrade olmak (ayrışmak) üzere düşünülüp geliştirilen ürünlerdir.

callypso
19-01-2009, 08:49
Merhaba, arkadaşlar,aşağıdaki köklendirme yontemi ve özel konstruksyonu yorumlarınız için sunuyorum :

qte
koyu renkli bir pet şişenin yarısını kesiliyor,üst kısmında ve kapağında 2 sm.çapında delikler yapılıyor,1,5-2 sm çapında hydroton dolduruluyor ve köksüz bitki yerleştiriliyor,üzerine biraz daha hydroton ilave ediliyor,kesilmiş şişenin alt kısmına üst parçanın deliklerine kadar su dolduruluyor ve üst parça yerleştiriliyor.
unqte

Yöntemi icat eden kişi herhangibir köksüz bitkinin köklenebileceğinden emin olarak tavsiye ediyor

saygılarımla

zeynep örenk
27-01-2009, 12:16
Bende koçtaştan bir sera buldum. Nemi ve ısıyı dengelemek için gece nöbetinde kontrol ediyorum. Ziya Beyden aldığım emanetlere gözüm gibi bakıyorum. İnternetten koçtaş girip, yapay seraya bakıp fikir verecekler sevgiyle,saygıyla karşılanır.

ephesos
27-01-2009, 22:26
Yeni bir fıstık daha.

Güler
28-01-2009, 21:33
Bu güzelliklerin de kokusu var değil mi? Çok güzeller, ellerinize sağlık.
Baktıkça, daha çok bakası geliyor insanın.

ephesos
28-01-2009, 21:47
Teşekkür ederim Güler abla, evet sabahları tarçınla vanilya arası bir koku veriyorlar inceden.

Ent
31-01-2009, 23:11
Cattleyacılar kulübüne girdim ben de sonunda. ;) Geçen yıl Mayıs'ta ana bitkisinden ayrılan bu bitkiyi ben yazın edinmiştim. (Sn. ataman'a teşekkürler) Ayrılma sonrası ilk çıkan rizomu zarf oluşturan ancak çiçek oluşturamayan bitkinin ikinci rizomundan, bitkinin de daha oturmuş hale gelmesiyle güzel bir çiçek açtı. Çiçek açmayan zarf da resimde görünüyor.

ataman
03-02-2009, 13:25
Cattleyacılar kulübüne girdim ben de sonunda. ;) Geçen yıl Mayıs'ta ana bitkisinden ayrılan bu bitkiyi ben yazın edinmiştim. (Sn. ataman'a teşekkürler) Ayrılma sonrası ilk çıkan rizomu zarf oluşturan ancak çiçek oluşturamayan bitkinin ikinci rizomundan, bitkinin de daha oturmuş hale gelmesiyle güzel bir çiçek açtı. Çiçek açmayan zarf da resimde görünüyor.

Gözünüz aydın :)

Öğlene doğru oldukça güzel bir kokusu olacak. Umarım en az 2-3 hafta bu güzelliği seyredebileceksiniz :)

zeynep örenk
15-02-2009, 19:15
Dayanamadım. Bunları yeni aldım. Ziya Beyin katalogdan gösterdiği ismi
Wendy Patterson. Çok saf bir beyaz...

zeynep örenk
15-02-2009, 19:21
Biliyorum, bu güzel Cymbidium. Ama aynı gün aynı yerden aldım. Küçük hanımın adı La Bella Anabella. Tatlı bir kokusu var...

zeynep örenk
15-02-2009, 20:31
Bunlarda küçücük gonca olarak aldığım,açmamış oldukları için isimlerini o zaman soramadığım, elimde açan güzeller... Bakın ben ciddi acemiyim.Sağolun sitenizden çok şey öğrendim. Buradan bir kez daha Ziya Bey ve site yöneticilerine teşekkürlerimi sunarım... Evdeki aldıklarımın arasında bende iken oluşan küçük sürgün bile var. Acemi arkadaşlar korkmayın. Sadece bir gerçekten bilen bulun ve danışın. Bu çiçekler açıyor...
Kusura bakmayın fotoğraf kalitem elimdeki güzelliği yansıtmaya yetmedi...

malina
24-02-2009, 19:17
Orkidelerde Antraknoz (karaleke) hastalığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12716)

Buradaki son yazıları, başlığa bakarak takip edecekler için, yeni konu olarak taşıdım.

Oğuzhan
27-03-2009, 22:21
69356
69357
69358

Bunlarda benim yeni bebişlerim.Mis gibi kokuyorlar.:p
Catt severler arasındayım.:D

zeynep örenk
04-04-2009, 21:04
Her zaman güzellikleri değil yaşadığımız kötü tecrübeleride paylaşmak adına...[url]http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de

isimli sitenin güzel çiçeklerine inanıp bende getirtmek istedim. Sipariş verdiğim 5 bitki genelde yol parası dahil 360 ytl gibi bir fiyata geldi. 100 euro altında sipariş verdik ki gümrüğü geçsin. Artı hediye olarak site adlandırıp yolladı. 23 mart firmanın elinden çıktı. 26 mart DHL dediler,ama bu farklı bir firma imiş, normal posta yolunu kullanıyor. Topkapı yurt dışından gümrüğe girdi. Normalde 5 gün gümrükte kaldığını öğrendim. 2 nisan gümrüğe girdi. Allah yardım etti. Anlayışlı bir hanım memur sayesinde orkideler 4 nisanda oldukça sağlam elimdeydiler. Herşey çok iyi gitti. Sürpriz kutuyu açınca başladı. İlk güzel açmış çiçeklerimi Ziya Soner çiftliğinden almıştım. Büyük gelişmiş alımlı çiçekleri vardı. Yeni gelen bitkilerin yaprak kütleleri çiftlikten aldıklarımın yarısı ile 1/4 ü boyunda oldukça küçükler. Üzüldüğüm nokta 1 bitkinin çiçekleri üzerindeydi. Orijinal resimden öylesine küçük ve çelimsiz, ve bence resimdeki şipariş verdiğim tür ile bana gelen aynı ırk değil. Cattleya labiata semialba var. amesiana ( cattleya naturformen 1.ci sayfa--8 euro civarı fiyatı var.) Elimdeki bu bitkiye renk ve tip olarak daha çok benziyor. Çiçek onlarda açmış ve postalanmış. Hem orjinal çiçeği hem bendekini resimleyip koyacağım. İnanın bendeki çektiğim resimden küçük ve çelimsiz duruyor. Çiçek eni en fazla6-7 cm.Geri kalan siparişten vaz geçtim. Arkadaşlar resimdeki damızlıkları satmıyorlar. Gelenler farklı benzer küçük çiçekler gibi...Benzer yoldan bu siteden çiçek almış ve açtırıp mutlu olan arkadaşların yorumunu merak ediyorum. Umarım paramı ve emeğimi boşuna vermemişimdir. Diğer 4 çiçek açar ve güzel çıkarlar diye dua ediyorum...Aynı firmadan almış olan arkadaşların yorumunu merak ediyorum. Neden bu kadar farklı satıyorlar?Sitedeki aldığım çiçek dialaeliocattleya village chief perfume .Sitede 5. sayfa ortalarında. Site ile alışveriş için düşünün derim...

ahmeter
05-04-2009, 19:54
Üzüntümden bu sayfaya girmek istemiyordum yazınızı okuyunca dayanamadım
Aynı firmadan ve bir diğer firmadan geçen yaz getirtdiğim35 adet cattleyanın ancak 5 tanesi elimde kaldı
Mantar ve kök cürüklüğü ne yaptimsa önliyemedim
Ğecen hafta serayı boşalttım diğerlerini eve aldım
aynı olay phalaneopsis de oldu elimde hiç kalmadı
Özetle yurt dışından gelen her türlü orkide çiçeği geçtikden sonra bitkiyi muhafaza etmek cok zor tamamen tiçari düşünüyorlar
çiçek bitti saksı ile çöpe bu mevzu cok derin ve hassas üzülmenize gerek yok her olay insana ders oluyor selamlar

Oğuzhan
06-04-2009, 19:55
Üzücü bir durum .Geçmiş olsun.Üzüldüm.Büyük kayıp olmuş.

ephesos
06-04-2009, 20:19
Arkadaşlar şikayetlerinizi bahsettiğiniz sitenin müşteri yorumları bölümüne yazmanız daha mantıklı olacaktır.
Yaprak boy ve büyüklükleri her hybridin farklı olması normal, resmini eklediğiniz cattleyada zaten o büyüklükte açıyor bence normal, sayın ahmet bey bir ara sorduğumda cattleyaların sizin olmadığını patronunuzun olduğunu yazmıştınız ilgiç ama genede sizin adınıza üzüldüm.
Dediğim gibi şikayetlerinizi mail olarak **** direk bahsi geçen siteye yazabilirsiniz.

ahmeter
06-04-2009, 20:49
Arkadaşlar şikayetlerinizi bahsettiğiniz sitenin müşteri yorumları bölümüne yazmanız daha mantıklı olacaktır.
Yaprak boy ve büyüklükleri her hybridin farklı olması normal, resmini eklediğiniz cattleyada zaten o büyüklükte açıyor bence normal, sayın ahmet bey bir ara sorduğumda cattleyaların sizin olmadığını patronunuzun olduğunu yazmıştınız ilgiç ama genede sizin adınıza üzüldüm.
Dediğim gibi şikayetlerinizi mail olarak **** direk bahsi geçen siteye yazabilirsiniz.

Anladım

fsuzen
21-04-2009, 13:01
Sayın Praecox

Cahilliğimden soruyorum ; aşağıdaki oranları olduğu gibi kullanıyormuyuz yoksa seyrelterek mi kullanıyoruz? Yaprak gübreleme için farklı mı?

Kök oluşum dönemi: NPK 9:14:9

Yeni sürgün rizoid ve yaprak gelişimi dönemi: NPK 10:10:10

Çiçeklenme zarı oluşumu ve gonca gelişiminden çiçeklenme dönemi: NPK6:12:18

praecox
21-04-2009, 18:27
Aşağıda sizin saydığınız oranlardaki gübreyi kullanım klavuzundaki gibi kullanmanız gerek.

fsuzen
22-04-2009, 17:36
Yeni aldığım cattleya'nın köklerinin bir kısmı dışarda .Acemi orkidesever'e ne önerirsiniz?

geophyte
27-05-2009, 19:04
Bitkinizin yavrularını (Backbulb diye tabir ediliyor) ayırınız ve ayrı saksılara yeni harca dikim yapınız.

rrumeysaa
27-05-2009, 19:18
İnanmıyorum ben bu siteye bir girdim, her çiçeğin hayranı oldum ya (ama benim yok:( )
ne güzel br çiçekmiş cattleya bayıldım inanın, güle güle büyütün çiçeklerinizi ...

callypso
05-07-2009, 21:12
Arkadaşlar,sayın orkide severleri, değerli vaktinizi fazla almayıp yetiştirdiğim ve nihayet çiçek açtırdığım cattleya hybridimin resimlerini sunuyorum , hep beraber sevinelim lütfen , bunun için çok uğraştım, sonunda ümidimi kaybettim....ve (meğer hiçbirşey için gereğinden fazla uğraşmayacakmısın)

nrkrkmz
05-07-2009, 22:18
Gözünüz aydın :-)
Darısı bizlerin başına.

praecox
05-07-2009, 22:40
Sayın callypso,

sanırsam schwerterden aldığınız güzel bir hybrid. Yazın açtığı için biraz ufak ve kısa ömürlü olabilir. Tam adını yazarsanız seviniriz.
Heyecanınızı ve sevincinizi inanın bende en az sizin kadar hissediyor ve paylaşıyorum.

callypso
06-07-2009, 07:38
Merhaba,çok teşekkür ederim arkadaşlar!
evet bu "Schwerter"den aldığım potinaradır, tam adı "hasegawarra" olarak yazılmıştı.
Çiçekleri ufak olsa bile çok güzeller, fotoğrafta tam güzelliğini gösteremiyorum.Annem gibi bir kaktüs sever bile çok beğendi:), zaten bitki kendi de çok ufaktır, hem potinara hybridin genlerinde "sophrontis" varmış, o yuzden belli bir uyuku dönemi olmuyormuş
Çiçek zarı olan birkaç yeni sürgünü daha var,ama altlarından da yeni "göz"-tomurcukları büyümeye hazırlanıyor

zeynep örenk
06-07-2009, 11:58
Banada ümit oldunuz. Almış olduğum aynı firma çiçeklere umutla bakar oldum. Tebrikler...

callypso
06-07-2009, 12:10
sayın zeynep hanım hiç merak etmeyin, bitkiler anlatıldığı kadar zor değiller, çok abartılıyor..onemli olan suya boğmamak, biraz fazla kuru kalması fazla suda kalmasından daha iyidir, ben 10 günde bir ılık suya batırarak suluyordum, arada bir -çok kuruyorsa-ılık su ile yağmurlama yapıyorum - cuşuyor hemen
saygılar

kopshtar
06-07-2009, 12:46
Tebrikler callypso;
Bu mevsimde epeydir hareket görmeyen bu başlığı yeniden canlandırdınız :) Bize de heyecan aşılamış oldunuz.
Benim beyaz cattleyam bu yazı oldukça hareketli geçirerek 3 ad. yeni sürgün verdi. hatta bir tanesi ana gövdedekilerin boyuna yaklaştı. Bakarsınız bir sürpriz yapar ve beni de şaşırtır ;)

callypso
06-07-2009, 14:18
sayın kopshtar teşekkür ederim, adınıza sevindim, gerçekten bazı orkide sahiplerin yazdıkları gibi bu bitkiler zamanla bizim iklime alışıyormuş ve bazen beklemediğimiz zaman çiçeklerle sevindiriyormuş
açtığı zaman resmini eklemeye unutmayın lütfen

nrkrkmz
11-08-2009, 17:24
Nisan ayinda sonunda suya koydugum cattleya yapragi yanindan yavru vermisti. Haziran ortalarinda sphagnum yosununa sarip orkide harcina diktigim yaprak kokte verdi.Bende saksiya ektim.

Sevgili ustatlar
Bu yavrunun bu sene cicek acma olasiligi var mi?

praecox
11-08-2009, 19:55
Suda bir Cattleya rizoidini köklendirmek zaten büyük bir başarı.
Eh canım sizde şansınızı fazla zorlamayın :D
Çiçek açacağını hiç sanmam ama yine de beni şaşırtın... :D
Suda köklendirme büyük başarı tebrikler Nur hanım...

eylems
11-08-2009, 22:44
Sayın praecox, köklenen cattleyanın çiçek açmamasının sebebi ne olabilir ? Bu durum dendrobiumda da geçerli midir?

praecox
12-08-2009, 07:25
Cattleyaların yeni yaprak ve pseudobulbundan çiçek açması için asgari 4 eski yapraklı bulblarından destekleniyor, güç alıyor olması gerek.

Dendrobiumlar daha değişik bir durum. Nobileler tek saptan da açtırılıabilirken ikinci daldan sonra çiçeklenmesi dendroların olağan gelişimidir.

nrkrkmz
12-08-2009, 23:02
Tesekkur ederim :-)

Sabirla bekleyip gelismeleri paylasirim.

gentleman
25-08-2009, 09:05
Merhaba Arkadaşlar,
Ben aranızda yeniyim.Geçtiğimiz hafta internetten bir cattleya aldım.Orkidelerde de yeniyim ancak çok hevesliyim.Bugün burayı buldum ve Türkçe bu kadar çok kaynak bakım bilgisi bulmak çok güzel.Umarım benim cattleyamda yakında sizlerinki gibi çiçeklenir.Satıcının söylediğine göre büyük açık sarı ve çok kokulu çiçekleri varmış.Bakalım hevesle bekliyorum saygılar.

ilknur aşık
01-10-2009, 10:34
Cattleyalarımdan birinde bir çiçek tomurcuğu oluştu. 10 gündür sabırla gelişmesini izliyorum. Çiçek açtırabileceğimden hiç umudum yoktu. Benim için çok güzel bir sürpriz oldu. Çiçek açınca resmini yükleyeceğim.

praecox
18-10-2009, 12:44
Miskçiyan'ın mirası bu sene de açtı.
Sanırsam Molly tyler varyetesi olmalı.
108584

Oğuzhan
18-10-2009, 14:41
Süperrrr

kopshtar
18-10-2009, 23:30
Gerçekten muhteşem..
Cattleyalar çiçek vermeye başladı demek. Benim beyaz henüz yeni çiçek kılıfı verdi. Açması birkaç haftayı alır diye tahmin ediyorum. Yanılıyormuyum?

minegül
19-10-2009, 02:16
Selamlar
Güzel açmış.Benimde yakın zamanda bir orkidem oldu.Şu anda açmış durumda.Resminide sergileyeceğim.Çok güzel....Umarım uzun süre böyle kalır.

praecox
19-10-2009, 09:50
Ziya Soner'in bu senenin ilk kızları, ben bayıldım sizlerle paylaşmak istedim.
Aynı saksıda iki ayrı rengi görmüştük.
Bu sene aynı dalda iki ayrı rengi gördük.
108725

108726

108727

Oğuzhan
19-10-2009, 12:23
Gerçekten güzelmiş. Renk uyumlarıda çok güzelmiş.

ephesos
29-10-2009, 22:05
Blc Shinfong Luohyang, civciv sarısı beklerken galatasaraylı çıktı. Benim gibi bir fenerliye yapılır mı bu?

Oğuzhan
29-10-2009, 23:27
Ama olsun güzel süpriz. :)

ephesos
13-11-2009, 21:11
İlk açtığında lila idı,zamanla renk koyulaştı. Şu an siyaha yakın bir mor.
Blc king of taiwan chang-ju

Oğuzhan
13-11-2009, 21:27
Yeni rengi daha güzelmiş.:)

nrkrkmz
13-11-2009, 23:59
Muhteşem... Güle güle büyütün :-)

eylems
14-11-2009, 01:22
Oğuzhan, bendeki kırmızılar açmaya başladı seni cattleyanda açma eğilimi var mı?

kopshtar
14-11-2009, 21:27
Eylems seni tekrar forumda görmek güzel, hoşgeldin....
Benim beyaz cattleya 1 ad. çiçek kesesi verdi ancak havalar soğuyunca yerini değiştirdiğimden olsa gerek kesenin büyümesi 2 haftadır durdu. Umarım yerine alışıp büyümeye devam eder....

eylems
14-11-2009, 21:39
Teşekkür ederim kopshtar. Çiçek goncasında buruşma yoksa bende umarım büyümeye devam eder.

Oğuzhan
15-11-2009, 18:52
Oğuzhan, bendeki kırmızılar açmaya başladı seni cattleyanda açma eğilimi var mı?

Yok daha bir ses yok.Yeni filiz veriryorlar. :(

Eylems ,orkide satışı yok mu ?

ataman
21-11-2009, 21:33
Brezilya'da yetişen bir orkide türü. Cattleya loddigesii'ye aşırı benzerliği yüzünden Cattleya loddigesii var. harrisoniana olarak da adlandırılmış. Yaz sonunda 2-6 arası çiçek açan ve kokulu çiçekleri olan bir tür.

Çiçeği Ağustos başında açtı, yaklaşık 3 hafta çiçekli kaldı. 2 çiçek yumrusu vermeye başlamış ama ne yazık ki ben tatildeyken yumrulardan biri kırılmış.

İlk fotoğrafı kendimce ışıklandırma yaparak çektim, daha temiz bir görüntü aldım. İkinci fotoğraf ise biraz kalitesiz ama bitkinin formunu da gösterdiği için ekledim.

Oğuzhan
22-11-2009, 23:00
Çok şirin görünüyor.Maşallah.Güzel bir türmüş.

praecox
22-11-2009, 23:26
Sayın ataman,

Cattleya harrisoniana bir doğal bir tür olduğundan, bakımının evde sorunlu olacağını düşünmüşümdür hep. Bize evde nasıl baktığınızı da paylaşırsanız sevinirdik.
Sanırım gerek duyduğu aşırı nemi akvaryumunuzda karşılıyorsunuz. Temmuz kasım arası açan bu tür kışları 12C kadar tolerans tanıyabiliyor.
Bu türü nerden edindiniz?
Loddigesii'nin alt türü olduğu da hep söylenirdi de yine de çok benzerlerdir.
Cattleya çaprazlamasında iyi hybridler veren temel türlerdendir.

Güzel açmış. Bol cattleya çiçekli günleriniz olsun :)

ataman
24-11-2009, 17:14
Sayın ataman,

Cattleya harrisoniana bir doğal bir tür olduğundan, bakımının evde sorunlu olacağını düşünmüşümdür hep. Bize evde nasıl baktığınızı da paylaşırsanız sevinirdik.
Sanırım gerek duyduğu aşırı nemi akvaryumunuzda karşılıyorsunuz. Temmuz kasım arası açan bu tür kışları 12C kadar tolerans tanıyabiliyor.
Bu türü nerden edindiniz?
Loddigesii'nin alt türü olduğu da hep söylenirdi de yine de çok benzerlerdir.
Cattleya çaprazlamasında iyi hybridler veren temel türlerdendir.

Güzel açmış. Bol cattleya çiçekli günleriniz olsun :)

Sevgili Üstad,

Cevap gecikti kusuruma bakmayın, bebek aşı ateş derken 2 gündür uykusuz uğraşıyoruz.

Orkidelerimin bakımı konusunda çok fazla uğraşabildiğimi söyleyemem, özellikle bebek olduktan sonra tamamen kendi başlarına kaldılar :)

Harrisonia'yı 1 yıl kadar önce dışarıdan getirtmiştim. Çiçek açması biraz da şans eseri oldu gibi :) Yazın uzun soluklu bir tatile çıkmam gerektiği için ve evde orkideler çok dağınık oldukları için, eşe-dosta sulama kolaylığı sağlayabilmek bağlamında bitkilerin hepsini pvc ile kapatılmış balkona almıştım. Harrisoniana yeni gövde sürgününü (pseudobulb) ev içerisinde vermeye başlamıştı zaten, ama çiçeklenmeyi asıl tetikleyen dediğiniz gibi kapalı balkondaki aşırı nem oldu galiba. Balkondaki ısıtma tesisatını hala halledemediğim için bitkiyi tekrar ev içine aldım. Şu an hareketsiz duruyor, internet kaynaklarında bitkinin ciddi bir dinlenme dönemi olduğu belirtiliyor. Isıtma işini halleder halletmez tüm orkideleri balkona almayı planlıyorum, nem oranını arttırınca çok daha verimli olacaklar anladığım kadarıyla.

Ent
12-12-2009, 12:09
Sn. ataman bebek için tebrikler, analı babalı büyüsün inşallah.

Sn. praecox, tanıdık geliyor mu bu kuğu? :) Harcı konusunda daha önce benim hatamdan ötürü sıkıntı yaşadım ama bu yaz yeni harca koyup eski dalları da kesince kendini buldu, bu hafta da güzelliğini gösterdi.

praecox
12-12-2009, 12:46
Evet tanıdık geldi. :) Hatırlar gibiyim. :D
Bize saksı harcı hakkında deneyimlerinizi daha ayrıntılı paylaşırsanız sevinirdik.
Tek kandil mi açtı? sepallerin arası kaç cm kadar açtı gibi bilgileri de rica etsek.
Yanlış hatırlamıyorsam Lc. Chyong Guu Swan olmalıydı bu. doğru mu?
Artık kime ne gönderdiğimi karıştırıyorum da kusura bakmayın. :(

Ent
13-12-2009, 00:37
Estağfurullah; zaten de ta kendisi. Sizin yine bu başlığa koyduğunuz resimde yaprak uçlarında da hafif mor renk izler vardı ama bende bu açışta o makyajı yapmadı sadece.

Tek kandil açtı. Daha önce zarf oluşmadan dal çıkmıştı, bu sefer çiçek de verdi. Bir tane daha yeni bir dal da var (resimde soldaki), zarfa gidecek mi bu saatten sonra bilemiyorum. Bir tane de 2 santimlik yeni oluşmaya başlamış bir dal var. (çiçekli dalın dibinde arkasına doğru)

Sepal olarak alt beyazları mı kastettiniz bilemedim ama onların uçları arası 9 cm civarı, üst beyazlar ise sol uçtan sağ uca 12 cm civarında.

Harç olarak il başta hazır orkide topraklarından kullanmıştım, torbadaki iri taneli kısımları. Ama çok çabuk yapışıyor ve torf gibi hava geçirmez ve fazla nem tutar oluyor. Phaller için bile kullanmam artık o tip şeyleri... Erken teşhis ile hafif atlatılmış bir kök çürümesi yaşadım sonuçta. Şimdiki karışım çam kabuğu, coco husk chips, nohut büyüklüğünde kırılmış ponza taşları, odun kömürü (dip kısımda iri taneli ağırlıklı olarak) ve aralara az az serpiştirilmiş sphagnum; yüzeyde ise ince bir katman şeklinde sphagnum örtüsü. Kapalı balkonda, haftada 1 komple daldırma sulama ve azıcık besin ile mutlu mesut yaşıyor. :)

ephesos
29-01-2010, 20:21
Bunlar da yeni açan bebişler. Lila olan Ziya hocanın emaneti, bendeki 2. yılını doldurdu.

Oğuzhan
30-01-2010, 11:17
Maşallah.pek güzeller.

karaefsun
01-02-2010, 11:43
sayın ephesos
bu güzelliklerin keikileri yokmudur bizimle paylaşmak isteyebileceğiniz.:)

kopshtar
28-02-2010, 21:59
Bu da bu hafta açan cattleyam, geçit töreni yapıyor benimkiler :D kokusu belli belirsiz.

eylems
02-03-2010, 17:53
Bu da bu hafta açan cattleyam, geçit töreni yapıyor benimkiler :D kokusu belli belirsiz.

Kopshtar, çok güzel gözün aydın. Bu benden aldığın cattleya mı?

kopshtar
02-03-2010, 20:35
Teşekkür ederim Eylems. Evet ta kendisi :) Bugün ikinci tomurcuk da açtı. iki dalda toplam sekiz çiçek var. Tam beyaz değil çiçekleri, hafif sarımtırak. Yanlız koku yok :(

praecox
02-03-2010, 21:49
Sayın kophstar,

bitkinin tamamının bir resmini ekleyebilirmisiniz?

Kokusunun belli belirsizliği Epicattleya çaprazı olduğundan olabilir mi?

diye düşünüyorum da.
Çiçek yapısı da ona çok benziyor.

kopshtar
03-03-2010, 22:26
Preacox hocam bulblar tam görülmüyor ama belki bu foto işimizi görebilir. Olmazsa yeni çekerim.

OİR1938
08-12-2010, 10:25
Orkide severlerin Cattleya ile ilgili yazışmalarını bir süredir görememek dikkatimi çekti.
Halbuki bu harikulade çiçek için neler neler söylenebilir diye düşünüyorum.

delete61
08-12-2010, 16:17
Vallahi çok şey söylenir sayın OİR1938 ama malesef bende sadece 2 tane phal var. Benimde olsun isterdim fakat yok. Arkadaşlarımdan rica ediyorum elinde fazla olan varsa çiçekçiden almaktansa makul ücret karşılığı arkadaşlarımdan almayı tercih ederim. Bana yardımcı olabilecek arkadaşım olursa çok minnettar olurum.

ataman
31-12-2010, 16:42
BC Maikai x LC Memoria Robert Strait

Bitki 2008 yılından beri bende. 2 yıl boyunca oldukça güçlü bir kök yapısı geliştirdi, bu yıl Aralık ayının başında da 2 pseudobulb üzerinde toplam 3 çiçek açtı. Çiçeklerin hafif limoni bir kokusu var, ama günün hangi vaktinde koktuklarını tam olarak çözemedim, harekete duyarlıymışlar gibi sanki :)

2010 yılını çiçeklerle uğurladık, umarım 2011 yılı da herkes için bol çiçekli güzel bir yıl olur.

186677

186678

Dil detayı
186681

nrkrkmz
01-01-2011, 11:05
Yeni yılda ilk mesaj bu güzellikleri görmek ne kadar keyifli.. Güle güle büyütün :-)
Sizin ve ailenizin yeni yılını kutlarım .

Güler
01-01-2011, 11:15
Elinize sağlık, çok da güzel görünüyorlar. Sabah erken saatlerde bir koklamayı deneseniz.

katmer
26-04-2011, 14:29
Sonbaharda çiçeksiz olarak aldığım Cattleyamda bir hareketlenme var. Umarım açma hazırlığıdır.

Asya_lotus
26-04-2011, 18:18
Geçen yaz zarf oluşturan, amo çiçek oluşturamayan rizom cattleya aurantiaka bu sene bana sürpriz yaptı:

katmer
24-05-2011, 23:37
Merakla beklediğim tomurcuklar sonunda açtı.. Çok güzel kokuyor.

Asya_lotus
13-06-2011, 12:49
Benim cattleya aurantiaca nihayet çiçekleri gösterdi. :rolleyes:

224037

224038

224039

ataman
12-07-2011, 13:46
SLC Hsin Buu Lady 'Red Beauty'

233298

BLC Nippon Flag 'Akogare'

233299

233300

LC Nora's Melody 'Hsinying'

233301

Ziya Soner
13-07-2011, 17:53
İŞTE BUDUR.
Tebrikler Ataman.

ataman
15-07-2011, 14:01
İŞTE BUDUR.
Tebrikler Ataman.

Sevgili Ziya Bey, bu yıl çiçek bağlamında çok verimli geçiyor. Balkondan bozma amatör sera denemem, kendi çapında, oldukça başarılı oldu :)

aukesen
13-09-2011, 13:48
arkadaşlar bende de cymbidium var Cattleya almak istiyorum nerden temin edebilirim satan arkaşalar var mıdır varsa fiyatları nedir ayrıca katmer arkadaşın çiçeği ile BLC Nippon Flag 'Akogare' çok güzelmiş güle güle büyütün

a1919
13-09-2011, 13:58
Sayın ataman SLC Hsin Buu Lady 'Red Beauty' çok güzelmiş. Şahane bir rengi var. Ankara'da biryerlerden mi aldınız acaba?

nılgun_dogan
20-09-2011, 18:58
Ziya beyin sayesinde bende cattleya sahibi oldum kendisi bukonuda okadr yardım sever ilgili alakalıki şimdiye kadar korktuğum cesaret edemediğim çiçekti Ziya beyin sayesinde başarıcağıma inandım inşallah 10 15 gün sonra gelicek heyecanla bekliyorum gelince resimleyip sizlerle heyecanımı paşlaşıcam şimdiden çok teşekkür ediyorum Ziya beye benim gibi aranızdada kendinizi bakamam yapamam diyorsanız her konunun ustası var orkideninde ustası Ziya beydir emekleriniz için tekrar teşekkürler.
ataman bey süperler sizlerin paylaşımlarınızda bizi dahada cesaret veriyor paylaşımızın devamını dilerim

ataman
25-09-2011, 12:23
Sayın ataman SLC Hsin Buu Lady 'Red Beauty' çok güzelmiş. Şahane bir rengi var. Ankara'da biryerlerden mi aldınız acaba?

Foruma girmeyeli oldukça uzun zaman olmuş! Sayın hocam kusura bakmayın mesajınızı yeni okuyabildim. Söz konusu bitki Türkiye civarından değil, oldukça uzaklardan geldi.