View Full Version : Cattleya ve türevi hybridler
Bu senenin ilk Cattleya' sı
Ludisa Excellence
10-12-2012, 22:21
353155
Kasım ayında Ziya Beyden aldığım catt. en nihayetinde İzmir'e geldi.
353156
Bugün de süpriz yapmış bana, umarım çiçeklerini de görebilirim:)
nılgun_dogan
11-12-2012, 22:34
Cattleyamı geçen yıl kaybetmiştim ve çok üzülmüştüm sağolsun Ziya bey nezaket gösterip üzüntüme ortak oldu ve bu yıl sevindirdi buradan teşekkür ederim
http://lh4.googleusercontent.com/--YYmae7Lydc/UMdygaVH1VI/AAAAAAAAA0E/MfGJrvjVuPo/s512/IMG_4211.JPG
Nigün abla büyüsün kocaman olsun sonra üretelim :)
Cattleyamı geçen yıl kaybetmiştim ve çok üzülmüştüm sağolsun Ziya bey nezaket gösterip üzüntüme ortak oldu ve bu yıl sevindirdi buradan teşekkür ederim
http://lh4.googleusercontent.com/--YYmae7Lydc/UMdygaVH1VI/AAAAAAAAA0E/MfGJrvjVuPo/s512/IMG_4211.JPG
Sayın NILGUN_DOGAN;
UMARIM SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE BÜYÜTÜR VE HER DAİM GÜZEL ÇİÇEKLERİNİ BİZLERLE BURADA PAYLAŞIRSINIZ.
SAYGILARIMLA.
nılgun_dogan
12-12-2012, 11:15
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim 1 tane kaybettim bu sefer daha temkinli olacam gelişimini sizlerle paylaşıcam.
Sayın praecox,sayın nur korkmaz,
cattleyada yeni çıkan sürgünden gelen şu oluşum bir çiçek oluşumuna benzer mi acaba?
saygılarımla.
nılgun_dogan
20-12-2012, 22:04
Çiçek oluşumuna benziyor merakla çiçeğini bekliyorum.
sormak istediğim ,bu güzel varlıkları nereden ve kaç liraya bulabilirim ,hollandadan istedim fakat bulamamışlar .bu güzelliklerden mahrum kalmak istemiyorum artık rüyalarıma giriyorlar ,lütfen bana yardım edermisiniz.
sayın zerre,
Ziya bey ve nur hanımdan tedarik edebilirsiniz.Kendilerine ulaşırsanız size her türlü konuda yardımcı olacaklardır.
cattleyada yeni çıkan sürgünden gelen şu oluşum bir çiçek oluşumuna benzer mi acaba?
saygılarımla.
Ha gayret sayın TARUMOK, inşallah güzel çiçeklerini göreceğiz bu güzel bebeğin...:p:p:p
SAYGILARIMLA.
saygılarımla.
Çiçek olması gerek ancak bu zarfsız ve prematüre bir oluşum ya hybrid atalarından geliyor veyahut da gelişim sırasında radikal bir çevre şartları, ısı, sulama değişimi yaşamış gibi...
Yeni yıla yaklaşırken ilk Cattleyalar açmaya başladı.Ziya beyden aldığım Cattlerdir.Bugün Nur hanımın serasını da uzun aradan sonra tekrar ziyaret ettim.İnanılmaz şenlenmiş.Catt ler cymbidiumlar ve diğer orkideler ile rengarenk bir ortam.Tam zamnı elbette:)
Hepinizin yeni yılını şimdiden kutlarım.Sevgi ve selamlarımla.
Sayın Bora unver,
öncelikle foruma tekrar hoş geldiniz.Cattleyalarınız muhteşem.Tebrik ederim.Bize bu bitkinin ev ortamında nasıl çiçek açtığını rica etsem anlatırmısınız?Biliyorum daha önce anlatıldı fakat siz çok açık ve detaylı bilgi veriyorsunuz.Yazdığınız yazıları zevkle okuyoruz.Örneğin hiç bitki kaybınız oldu mu?Bu çiçek açan bitki güney penceresinde mi durmakta vs.
saygılarımla.
Yeni yıla yaklaşırken ilk Cattleyalar açmaya başladı.Ziya beyden aldığım Cattlerdir.Bugün Nur hanımın serasını da uzun aradan sonra tekrar ziyaret ettim.İnanılmaz şenlenmiş.Catt ler cymbidiumlar ve diğer orkideler ile rengarenk bir ortam.Tam zamnı elbette:)
Hepinizin yeni yılını şimdiden kutlarım.Sevgi ve selamlarımla.
Bora bey tüm güzellikleri yine sermişsiniz ortaya. Yeni yıla bu güzellikler içerisinde gireceksiniz.
SAYGILARIMLA.
Bora bey tüm güzellikleri yine sermişsiniz ortaya. Yeni yıla bu güzellikler içerisinde gireceksiniz.
SAYGILARIMLA.
Teşekkür ediyorum.Yeni yılda mutluluklar dilerim.
Sayın Bora unver,
öncelikle foruma tekrar hoş geldiniz.Cattleyalarınız muhteşem.Tebrik ederim.Bize bu bitkinin ev ortamında nasıl çiçek açtığını rica etsem anlatırmısınız?Biliyorum daha önce anlatıldı fakat siz çok açık ve detaylı bilgi veriyorsunuz.Yazdığınız yazıları zevkle okuyoruz.Örneğin hiç bitki kaybınız oldu mu?Bu çiçek açan bitki güney penceresinde mi durmakta vs.
saygılarımla.
Murat Bey;
Benden 1 yılı yazmamı istiyorsunuz.Ama zaten ben ne yaptıysam bu başlıkta yazdım.Şimdi bana bu eziyeti tekrar yaptırmayın.
Bu başlıkta incelerseniz 1 yıl içinde yaptıklarım nedir göreceğinizden eminim.
Hiç orkide kaybım olmadı.Ne yurt içi ne yurt dışı aldıklarımdan.
Aslında bir çok kez yazdım benim tüm orkidelerim salonumdadır ve salonum Kuzey Doğu yönlüdür ve çift pencerelidir.
Size de yeni yılda mutluluklar dilerim.
Bora Bey,
teşekkür ederim.Sizin ve tüm forum sakinlerinin yeni yılını kutlarım.Bol orkideli günler dilerim.
nılgun_dogan
02-01-2013, 13:38
Tecrübeli hocalarım arkadaşlarım bu orkidelerim yurt dışından hediye gelenler baya bir kök çürüğü oldular bende yosuna diktim ama dikimi sizce nasıl oldu hemde bulundukları aydınlık ortamıda yorumlarsınız mutfakta oldukları için baya bir nem aldıklarına inanıyorum sanki yosuna biraz gömülmüş gibi duruyorlar ama ana gövdenin üstüne yosun doldurmadım.
http://lh5.googleusercontent.com/-SspkHa43zKk/UOQnoG_o39I/AAAAAAAAA28/Kfu02Exef8k/s640/IMG_4367.JPG
http://lh6.googleusercontent.com/-g_qzjBsGplQ/UOQnr98ua9I/AAAAAAAAA3E/IqshDs5_tZ0/s640/IMG_4368.JPG
http://lh3.googleusercontent.com/-ixoGgJEKasc/UOQn6lq0VoI/AAAAAAAAA3Y/VKdPlvoyJTw/s640/IMG_4371.JPG
http://lh4.googleusercontent.com/-z_AqWUSzbgA/UOQn8RQeRxI/AAAAAAAAA3g/mlb4sb0gagg/s640/IMG_4372.JPG
nılgun_dogan
02-01-2013, 13:41
Arka taraftaki cattleyam Ziya beyden gelen cengaverim şimdilik mutlu eee okadar elimde dolaşıyor sabah mutfağa gece soğuk salona taşınıyor :)
nılgun_dogan
02-01-2013, 14:41
Ziya beyden gelen cattleyam yeni sürgünü var maşşallah sürgün gayet sağlıklı ilerliyor inşallah çiçeğini görürüm.
http://lh6.googleusercontent.com/-v_B5XPtvIcc/UOQ4cqRbxpI/AAAAAAAAA34/KbsSmMNLsug/s640/IMG_4373.JPG
http://lh3.googleusercontent.com/-i9lCgnNd_Iw/UOQ4clHoyGI/AAAAAAAAA30/lxr7STTQ7JQ/s512/IMG_4374.JPG
Nilgün hanım,
gördüğüm kadarıyla güzel iş çıkarmışsınız:)Gayet güzel görünüyorlar.Ektiğiniz saksılar biraz daha küçük olsaydı daha iyi olurdu ama bunlar da güzel.Aldıkları ışık ta resimlerden anladığım kadarıyla gayet yeterli.Umarım çabucak köklenirler ve çiçeklerini görürsünüz.
ilksenozturk
07-01-2013, 07:26
cinsleri konusunda yardımcı olur musunuz?
Yaklaşık 1 yıl önce Ziya beyden aldığım Catt.ler.Hepsi ev ortamında ve aynı renk dağılımı ile büyüklükte tekrar açtılar.
Masallah sayin B.Unver bayildim Cattleyaniza ne kadar güzel ciceklenmis böyle müthis!...ellerinize saglik
Benimkinin hic acmaya niyeti yok daha öylece duruyor, bakimi hakkinda daha önce yazmissiniz aksam müsait oldugumda bakimla alakali yazilarinizi mutlaka tek tek inceleyecegim, Saygilarimla....
Bora Bey,
kutluyorum.Gerçekten çok güzel görünüyorlar.Biz nasıl açtıracağız bu cattleyaları doğrusu bilemedim:(İmrenmemek elde değil.Tebrikler.
Yaklaşık 1 yıl önce Ziya beyden aldığım Catt.ler.Hepsi ev ortamında ve aynı renk dağılımı ile büyüklükte tekrar açtılar.
Bu tarz mesajları oldum olası sevmiyorum. Düşman çatlatan cinsten yani... :)
Sayın B.Unver sadece resim eklemekle olmuyor nasıl baktığınızı nerde durduklarını ne sıklıkla sulama, gübreleme yaptığınızı da eklerseniz ben de tatmin olabiliridm. :D
Yapraklar çiçeklerin duruşu saksıdaki konumu v.s. itibarı ile Cattleyalarınız süperler.
Tebrikler.
Sayın B.Unver sadece resim eklemekle olmuyor nasıl baktığınızı nerde durduklarını ne sıklıkla sulama, gübreleme yaptığınızı da eklerseniz ben de tatmin olabiliridm.
Kesinlikle katılıyorum.Sadece resim eklemekle olmuyor değil mi:)
Gerçekten biz acemiler için çok gerekli bu bilgiler.Örneğin,
ne zaman zarfa durdular?Ziya bey'den aldıkatan sonra hiç saksı ve harç değişimi yaptınız mı?Gübrelemeyi yapraktan mı yoksa kökten mi yapıyorsunuz?Ne tür bir gübre kullanıyorsunuz(n-p-k)?Gece gündüz sıcaklık farkı ne kadar?Bu mevsimde bile geceleri pencereyi açıyormusunuz?Salonunuzdaki kaloriferr peteklerini açıyormusunuz?Saondaki nem oranı nedir ve nasıl ayarlıyorsunuz?Arka tarafta buhar makinası görüyorum.Bunun fayda oranı nedir?Edinmelimiyiz bir adet?Soru çok.Katlanabilirseniz:)
saygılarımla.
ne zaman zarfa durdular?Ziya bey'den aldıkatan sonra hiç saksı ve harç değişimi yaptınız mı?Gübrelemeyi yapraktan mı yoksa kökten mi yapıyorsunuz?Ne tür bir gübre kullanıyorsunuz(n-p-k)?Gece gündüz sıcaklık farkı ne kadar?Bu mevsimde bile geceleri pencereyi açıyormusunuz?Salonunuzdaki kaloriferr peteklerini açıyormusunuz?Saondaki nem oranı nedir ve nasıl ayarlıyorsunuz?Arka tarafta buhar makinası görüyorum.Bunun fayda oranı nedir?Edinmelimiyiz bir adet?Soru çok.Katlanabilirseniz:)
saygılarımla.
Sayin tarumok acikcasi bu sorunlarin aynisi bende resimi gördükten sonra sormak istedim:)) yalniz bu mesaji (http://www.agaclar.net/forum/1077995-post519.htm) okuduktan sonra sesimi cikaramadim, bu basligi bastan sonra kadar okuyayim artik dedim:p.....
İncii hanım,
aradan bir yıl geçmiş.Bora bey bu işin ev ortamında nasıl başarıldığını bize anlatacaktır.Ben başlığı sürekli hatmediyorum.Ama kafamda hala çok soru var.Yavaş yavaş öğreneceğiz artık.Diğer orkidelerim açıyor ama cattleya çok nazlı:)
Bu tarz mesajları oldum olası sevmiyorum. Düşman çatlatan cinsten yani... :)
Sayın B.Unver sadece resim eklemekle olmuyor nasıl baktığınızı nerde durduklarını ne sıklıkla sulama, gübreleme yaptığınızı da eklerseniz ben de tatmin olabiliridm. :D
Yapraklar çiçeklerin duruşu saksıdaki konumu v.s. itibarı ile Cattleyalarınız süperler.
Tebrikler.
saygılarımla.
Murat Bey Garo hocam bana takılıyor.Onun benim yazacaklarıma ne ihtiyacı var ne de yazacaklarım burda geçmişte yazılanlardan değişik.
Sihirli ya da gizemli hiçbirşey yapmadım.Sakladığım da bir konu yok.
Hep yazdım yine yazayım.
1-Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı 5 C
2-NPK yıl boyu 5-5-5 + Superthrive olarak 4 Lt bir damla
3-Nem oranı %50
4-Ev ortamında güneş almasına dikkat etme.Bu direk olan 11-14 saatlari arasına dikkat ederek.
5-Kışın ev ortamı 18-22 C de 15 günde bir Yazın 25+ derecelerde haftada ve bazen saksı büyüklüğne göre 3 günde bir sulama.
İşte tüm yaptığım bu.Ancak disiplinli ve süreklilik arz ederk.
Murat Bey siz bu yazılanları ezberlemiş olmanız gerekir.Yani en az milyonkere yazıldı.Eğer yine de açtıramıyorsanız burdaki sorun sizin disiplinsiz uyguladığınız bakım prosedüründendir diyebilirm ki bundan artık eminim.Başka türlü çok çok hassas olmayan bir orkideyi açtıramamayı ben başka bir türlü yorumlayamıyorum.
Açık yazdıysam kusuruma bakmayın.Çünkü artık bir nevi burda arkadaş/dost gibi de olduk.Sorun saptanamazsa çözüm bulunamaz.Onun için dost açık söyler.Dolambaçlı yol izlemez:)
Bora Bey,
yazdığınız her kelimeyi dikkatlice okudum.Biliyorum.Bi çok şeyi biliyorum.Bilmediklerim varsa da öğrenmeye çalışıyorum.Siz biraz da bu işin içindesiniz.Sorunlarınız olursa yüz yüze danışacağınız bir çok üstad var(Garo bey,Ziya bey,Nur hanım).Bazen diyorum keşke İstanbul'a yakın olsam da yüz yüze yapılan sera sohbetlerine katılabilsem.Daha çok nemalansam sizlerden.Mazur görün,ancak buradan sorabiliyorum.
Yazdığınız 5 maddeyi de uygulamaya çalışıyorum.Zarflı olan bir catt'ın zarfı kurudu.Neden kurudu anlayamadım.Sulamayı 15 günde bire indirdim.60 adet farklı cinste orkide(20 adedi cattleya) aynı yerde,doğu salon penceresinde duruyor.Gece 15 derece,gündüz 21 derece sıcaklık,Nem yüzde 40-60 arası(nem tabakları yardımıyla) bakımlarına devam ediyorum.Evet bazen disiplinsiz uygulamalar oluyor.Ama sürekli değil.Bakalım bu kadar istiyorum çiçeklerini görmeyi,herhalde bana yanıt vereceklerdir:)
İnanın siz buraya resim ekleyince sanki kendi çiçeğim açmış gibi mutlu oluyorum.Dost/arkadaş olarak sıfatlamalarınız için ayrıca saygılarımı iletiyorum.Umarım dostluklar daim olur.Uyarılarınızı dikkate alacağım.Saygılarımı sunuyorum.
catteleyanın çiçekleri dökülünce sap kısmını ne yapmalı ,18 sayfayı defalarca okudum ama bulamadım ,yardımcı olursanız çoooook mutlu olacağım
nılgun_dogan
16-01-2013, 22:55
Ben dezanfekte edilmiş bir keski ile kesip tarçınlamıştım.
tam olarak nerden kesmiştiniz ,zarfın üstündenmi
nılgun_dogan
16-01-2013, 23:07
Zarfıda kesmiştim aynı zarftan birdaha çiçeklenmiyor diye biliyorum sayın praecox bu konuda en kesin cevabı verir acele etmeyin ondan cevap bekleyin.
birtancan
26-01-2013, 15:49
Dün aldığım Cattleya'mın bir sürgününün kırık olduğunu bugün farkettim acaba sonradan köklenip ayrı bitki olur mu? Halen bir bağlantı var gibi görünüyor, tamamen ayırmadım.
zencefil cicegi
26-01-2013, 22:49
Bugün aldigim kokusuyla beni mest eden cattleyam
inanilmaz yogun bir kokusu var.
Bir sey sormak istiyorum deneyimli arkadaslarima
saksisi cok dar acaba simdi baska bir saksiya alsammi sizce?
Sayın zencefil çiçeği,
bitkinizin adı IWANAGARRA APPLE BLOSSEM.Çok kokulu çiçekleriyle ünlü bir tür.Saksısını şu an için değiştirmeyin.Çiçeklerinin geçmesini bekleyin.Zaten rizom sayısı fazla.Saksısını değiştirirken bitkiyi bölebilirsiniz.Bu arada kokusu elma kokusuna mı benziyor:)
Sevgili zencefil cicegi, cattleyanizi sabah sabah görünce icim acildi, baktikca da bayildim:)).
Bu bitkinin ustasi degilim ama sakin saksisini degistirmeyin, bu kadar cicegi böyle dar saksida cikardigina göre, kendi halinden memnun gibi görünüyor cicekleri gecene kadarda kala bilir diye düsünüyorum. Ciceklerinizin keyfini cikarin, Sevgiler
serkan_istanbul
27-01-2013, 09:38
cinsleri konusunda yardımcı olur musunuz?
Bir yanlışlık olmamışsa benim de aynı bitkiden var üzerinde ithal cambria ekrana baktığımda yaprakları daha ince olan sağda olan, diğeride sanırım ithal cattleya yazıyor ilksen hanım sevgilerimle.
zencefil cicegi
27-01-2013, 10:22
Sayın zencefil çiçeği,
bitkinizin adı IWANAGARRA APPLE BLOSSEM.Çok kokulu çiçekleriyle ünlü bir tür.Saksısını şu an için değiştirmeyin.Çiçeklerinin geçmesini bekleyin.Zaten rizom sayısı fazla.Saksısını değiştirirken bitkiyi bölebilirsiniz.Bu arada kokusu elma kokusuna mı benziyor:)
Merhaba
Evet inanilmaz derecede güzel kokuyor.
Elma kokusu degilde daha cok akasya kokusuna benzettim ben
ama akasya kokusundan biraz daha yumusak tatli bir koku.
Bölme konusunda cok tedirginim korkuyorum zarar vermekten
ilerde kocaman saksiya alsamda hep birlikte mutlu mesut yasasalar olmazmi :D
Cok tesekkür ederim verdiginiz bilgiler icin.
Sevgili zencefil cicegi, cattleyanizi sabah sabah görünce icim acildi, baktikca da bayildim).
Bu bitkinin ustasi degilim ama sakin saksisini degistirmeyin, bu kadar cicegi böyle dar saksida cikardigina göre, kendi halinden memnun gibi görünüyor cicekleri gecene kadarda kala bilir diye düsünüyorum. Ciceklerinizin keyfini cikarin, Sevgiler
Sevgili inci, sormayin bende yataktan kalktim kalkali gelip gidip bakip kokluyorum
tam orkide görmemisi haline geldim :D onlara bakmaya doyamiyorum.
Güzel sözleriniz ve fikirlerinizi paylasmaniz beni mutlu etti.Tesekkürler,sevgiler
Geçen sene Aralık ayında Ankaradan aldığı Catt.Türünü unuttum....Garo hocam yardııııımmmmmmmmmmmmmm:)
Çiçeğin yakın plan resmi lazım B.Unver bey.
Savas1907
15-02-2013, 12:09
Merhabalar yakın tarihte internet üzerinden sipariş ettiğim cinsini bilmediğim Cattleyamdaki siyahlık ne olabilir? Sizden gelecek cevap üzerine satıcı ile temasa geçeceğim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.http://img837.imageshack.us/img837/2026/imagewmu.jpg
:)Resim görürsek sanırım yorum yapabiliriz
fzthalil
15-02-2013, 13:03
Merhabalar yakın tarihte internet üzerinden sipariş ettiğim cinsini bilmediğim Cattleyamdaki siyahlık ne olabilir? Sizden gelecek cevap üzerine satıcı ile temasa geçeceğim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.http://img837.imageshack.us/img837/2026/imagewmu.jpg
bir rizomun üstünden yeni bir rizom mu çıkmış yoksa göz yanılsaması mı:)
Savas1907
15-02-2013, 18:09
Üstadların cevaplarını bekliyorum.
Saygılar,sevgiler.
sar-dunya
01-06-2013, 20:55
Merhaba,
10 gün önce aldığım cattleyamı sabah güneşi alan bir pencere önüne yerleştirdim. Şehir dışında olduğum geçen hafta sonu ilk resimdeki gibi yanıklar oldu. Güneş yanığına benzettim ama aynı cephede bir dendrobium ve üç phalaenopsis duruyor ve gelişiyorlar.
Hafta içinde -daha gölge bir yere aldığım halde- yanıklar ilerledi, yapraklardan biri düştü. Bugün saksısını boşaltıp baktığımda köklerinin çürümüş olduğunu gördüm. Bitki -suyu çok iyi tutan- bir sphagnum parçası üzerinde oturuyordu, kökleri ise ağaç kabuğu ve taşlı bir karışıma uzanıyordu.
Üçüncü resimde görüldüğü üzere bu yılın büyümesi başlamadı henüz.
Uzun lafın kısası, bu bitkiyi tekrar köklendirmek için bir öneriniz var mı? Ağaç kabuğuna diksem idare eder mi? Şimdilik bir torbada duruyor kendisi. Tarçından başka bir ilaç almadı.
sar-dunya
17-07-2013, 18:06
Bir buçuk ay sonra aynı orkide aşağıdaki duruma geldi. Önümüzdeki bir yıl içinde çiçek açmaz diye tahmin ediyorum, göreceğiz.
Şeffaf bir saksının içine ağaç kabuğu koydum, bitkinin gövdesini sphagnum ile sardım, gördüğünüz üzere saksının tamamı dolu değil; bitkinin de bir saksılık kökü yok, önceki halinden gördüğünüz üzere :p Kurudukça suluyorum. Sanırım kendini kurtardı.
Bir buçuk ay sonra aynı orkide aşağıdaki duruma geldi. Önümüzdeki bir yıl içinde çiçek açmaz diye tahmin ediyorum, göreceğiz.
Şeffaf bir saksının içine ağaç kabuğu koydum, bitkinin gövdesini sphagnum ile sardım, gördüğünüz üzere saksının tamamı dolu değil; bitkinin de bir saksılık kökü yok, önceki halinden gördüğünüz üzere :p Kurudukça suluyorum. Sanırım kendini kurtardı.
Birinci resimde kök ve filiz ikinci resimde ise iki filiz göründüğüne göre bitkiniz yeniden büyüme sürecine girmiş. Tebrik ederim.
bayan orkide
27-07-2013, 17:48
Bugün aldigim kokusuyla beni mest eden cattleyam
inanilmaz yogun bir kokusu var.
Bir sey sormak istiyorum deneyimli arkadaslarima
saksisi cok dar acaba simdi baska bir saksiya alsammi sizce?
*** afadersiniz cattleyanız çok güzel kokusu kim bilir nasıl çok isterdim koklamak neyse size bir sorum var lürfen söylermisiniz cattleyanızı nereden aldınız acaba ***.
ŞENOL-NİL
28-07-2013, 22:34
* afadersiniz cattleyanız çok güzel kokusu kim bilir nasıl çok isterdim koklamak neyse size bir sorum var lürfen söylermisiniz cattleyanızı nereden aldınız acaba ***.
Ben hafta sonu ziya sonerin serasından aldım çok memnun kaldım benimle çok ilgilendiler kendisine teşekkür ediyorum
Ludisa Excellence
03-08-2013, 21:40
Cattlaya orkideciklerim.:))
http://www.agaclar.net/forum/1186833-post273.htm
Cattlaya orkideciklerim.:))
http://www.agaclar.net/forum/1186833-post273.htm
Sayın LUDİSA EXCELLENCE;
Öncelikle merhaba. Çalışmalarınızı takip etmekteyim. Daha öncede bu konu üzerine hatırlarsanız http://www.agaclar.net/forum/orkide/27653.htm isimli açmış olduğunuz konuda yazışmıştık. Ancak sizden bir gelişme alamadım. Bu konu hakkında bilgi verebilirmisinz. Benimde çoğaltmayla ilgili düşüncelerim ve merakım var.
SAYGILARIMLA.
Ludisa Excellence
19-08-2013, 21:00
Merhaba Sagen,
Sorunun ne olduğunu tam anlamadım açıkçası. :)) Yalnız, o başlıkta yazıştığımız zamanlar özelinize kullanmanız gereken kimyasalın kataloğunu yollamıştım iletilmemiş, tekrar yolladım ama sanırım yine iletilmemiş. Bir kezdaha yolluyorum o halde. :))
Saygılarımla.
cörekotu
03-10-2013, 11:08
Artik bir beyaz birde lila cattleya almak sart oldu.
DİSKUS53
11-11-2013, 20:43
tarumok bey murat beymiydi hatırladığım kadarı ile en son ki cattleya muhteşem sizdemi o şuan
DİSKUS53
11-11-2013, 20:47
tarumak bey sizmi açtırdınız resimdeki cattleyayı
DİSKUS53
11-11-2013, 21:15
tarumok bey elinizde cattleya varmı almak istiyorum resimdeki cattleyadan varsa çok iyi olur
sar-dunya
15-11-2013, 07:24
Ekteki fotoda görüldüğü üzere öldürmek üzere olduğum Cattleya zarfsız tomurcuk yaptı. Tomurcukları sarartıp karartmazsam açacaklar sanırım :dilli: Yeni pseudobulb'lar çok büyümedi. Saksı harcı gevşek olduğu için sert kablo ile bitkiyi sabitledim.
- Şeffaf saksıda yosunlanma sıkıntı, çok düşük dozda benzalkonyum klorür kullandım.
- Bitkiyi, büyümesini umduğum doğrultuda saksıya yerleştirmiştim ama öyle olmadı. Büyüme sırasında saksının yönünü değiştirmemden olsa gerek, yapraklar kıvır kıvır oldu. Yeni yapraklar, eskilerine göre oldukça kalın.
- Şeffaf saksıda yosunlanma sıkıntı, çok düşük dozda benzalkonyum klorür kullandım.
Neden şeffaf saksı?
Neden benzalkonyum-Chlorid.?
sar-dunya
15-11-2013, 11:06
Kendi saksısı yanlarından kırılmıştı, elimde şeffaf saksı vardı, temiz ve altı çok delikli saksı olarak. Bir avantajı, harcı üstten eşelemeden nemlilik miktarı konusunda fikir vermesi oldu. İlk cattleyam olması nedeniyle de kendimce temkinli davrandım.
Benzalkonyum klorürü elimde mevcut olması nedeniyle kullandım. Konunun uzmanı değilim, sadece denedim ve benim durumumda başarılı oldu diyebiliyorum. Benzer bir içeriğe sahip olduğundan dolayı physan için internette gördüğüm gibi bir dozajda kullandım. Bu saksıdaki yosunlanmayı biraz giderdi, diğer bir cattleya saksısındaki çürüklü kokuyu da kesti. (Her ne kadar başka faktörler etkili olduysa da diğer saksının durumunu bir başarı hikayesi olarak paylaşamıyorum. :dilli:)
Neden şeffaf saksı?
Neden benzalkonyum-Chlorid.?
Başlık hareketlensin:)
Blc tianan gold.Buyrun.
sar-dunya
20-12-2013, 08:09
Merhaba,
Haziran başında öldüreyazdığım cattleya sonunda 8 cm çapındaki çiçeklerini açtı. :D Koku yok sanırım, fakat yanardöner bir parlaklığı var. Çiçeğin rengi de ampul ışığında üç aşağı beş yukarı ekteki gibi.
Yılda bir açan bir bitki olduğundan kendimce temkinli davrandım, saksının yerini yönünü değiştirmedim fakat bunun ikinci resimdeki gibi bir yan etkisi oldu. Tek yöne büyüdüler, bir noktadan sonra sulamak için kıpırdattığımda çok sallanmaya başladılar.
Sera ortamında üstten güneş aldıkları için problem olmuyordur ancak (çiçeklenme veya büyüme zamanında) pencere kenarında saksının yönünü değiştirmek cattleyalar için iyi bir pratik midir?
Ludisa Excellence
11-01-2014, 15:12
Bakıp, büyüttüğüm, çiçeklendirdiğim güzelim Cattleyam; şimdi akşam yemeği için çok sevgili hocama armağan olmak üzere hazırlandı. *-*
464218
Ziya Soner
11-01-2014, 16:37
Bakıp, büyüttüğüm, çiçeklendirdiğim güzelim Cattleyam; şimdi akşam yemeği için çok sevgili hocama armağan olmak üzere hazırlandı. *-*
464218
Sayın Ludisa
Akşam yemeği için ,Hocanız ne şanslı!!!
L.C. BREEN'S ANN JENNY.Çok büyük ve güzel kokulu çiçekler.Dün ilk çiçek,Bu gün ikinci çiçek açtı.Çiçek oluşum aşamalarını tek tek ekliyorum.İyi seyirler.Buyrun.
ilksenozturk
20-03-2014, 06:44
yaklaşık 2 yıldır bende ve çiçek zarfı da bir yıldan uzun bir süredir üstünde
sanırım vazgeçti, açmayacak :(
sizdeki bitkilerin daha seyrek olarak saksıda olduğunu görüyorum, benimkisinin ise maşallahı var. ayırmamı tavsiye eder misiniz?
ilksenozturk
20-03-2014, 06:48
bu cattleyam ise saksıda o kadar çok gür bir hale gemişti
yeni gelen bulbları çok küçük kalıyor, gelişemiyordu,
eski yaprakları ise yaşlanmış gibi buruşuyordu
ikiye bölüp diktim
yorum yapmak için erken ama şuan sıkıntısı yok gibi.
aynı şekilde o da minnacık zarflar veriyor ama kurutuyor o zarfları.
tavsiye edebileceğiniz bir yöntem var mıdır?
cinsini öğrenebilir miyim?
sar-dunya
20-03-2014, 08:16
Ayırmak veya saksı değişimi mantıklı olabilir, yeni pseudobulb'lar saksının dışında çıkacakmış gibi görünüyor. İki yıldır aynı saksıdaysa harcı da eskimiştir zaten...
Bu konuda çok deneyimli değilim ama birçok yerde ayırma veya saksı değişimi için büyüme döngüsünün belli bir noktasının beklenmesi gerektiği, başka zamanlarda bu işlemin büyümeyi aksatacağı yazıyor.
Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla sizin bitkilerin yaprakları biraz koyu renkli gibi geldi bana. Işık az geliyor olabilir mi?
yaklaşık 2 yıldır bende ve çiçek zarfı da bir yıldan uzun bir süredir üstünde
sanırım vazgeçti, açmayacak :(
sizdeki bitkilerin daha seyrek olarak saksıda olduğunu görüyorum, benimkisinin ise maşallahı var. ayırmamı tavsiye eder misiniz?
ilksenozturk
21-03-2014, 06:16
Ayırmak veya saksı değişimi mantıklı olabilir, yeni pseudobulb'lar saksının dışında çıkacakmış gibi görünüyor. İki yıldır aynı saksıdaysa harcı da eskimiştir zaten...
Bu konuda çok deneyimli değilim ama birçok yerde ayırma veya saksı değişimi için büyüme döngüsünün belli bir noktasının beklenmesi gerektiği, başka zamanlarda bu işlemin büyümeyi aksatacağı yazıyor.
Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla sizin bitkilerin yaprakları biraz koyu renkli gibi geldi bana. Işık az geliyor olabilir mi?
sanırım gördüğünüz yaprak rengi çekim ile alakalı.
ayırmayı tavsiye ediyorsunuz. teşekkür ederim
Gül-bahar
01-06-2014, 14:11
Nur Hanım'dan (nrkrkmz) edindiğim cattleyam açtı, kokusu da güzel. Bu vesileyle Nur Hanım'a teşekkür ederim.
Nur Hanım'dan (nrkrkmz) edindiğim cattleyam açtı, kokusu da güzel. Bu vesileyle Nur Hanım'a teşekkür ederim.
Maşallah Sayın Gül-bahar, çok güzel çiçeklenmiş ve rengi de enfes.
Gül-bahar
21-06-2014, 16:58
Maşallah Sayın Gül-bahar, çok güzel çiçeklenmiş ve rengi de enfes.
Sağolun sevgili Milla, evet kendine has zerafeti var.
Ludisa Excellence
19-10-2014, 19:15
Ve mevsimlerden Cattleya, evde baktığım, mantar meşesi kabukta asılı olanlardan Lc. Cariad's Mini Quinee 'Angel Kiss' bugün sessiz sedasız açmış. *-*
521815
açalı aslında tam 1 ay oldu. bu uzun süre çiçekte kalıyor ve hala çiçekli.
yoğun limon kokusu ve (bir şey daha) ? var. :)
Ludisa Excellence
25-11-2014, 19:10
Cyclamen renkli Cattleya, praecox'un anısına.
Molly Tacco
527611
sar-dunya
14-12-2014, 12:54
Resimdeki bitkiyi alalı bir yılı geçti ama bir miktar acemilikten dolayı ilk çiçek açışı. Son bir yılda iki yeni pseudobulb yaptı. :D
Bu resimle ilgili dikkat çekmek istediğim nokta saksısı. Litrelik dik dondurma kapları pencere önüme tam sığıyor, aynı boy başka bir dondurma kabıyla daldırma usulü sulamak da oldukça kolay. Tek dezavantajı, güneşte çabuk çürümesi. 1.5 yıldan daha fazla dayanmaz sanırım.
Yaklaşık bir yıl sonra tekrar merhaba.Bu yılın ilk cattleyası.Çok büyük ve müthiş kokulu çiçekleri var.Sarı kırmızı renk yoğunluğuyla sanırım galatasaraylılara göz kırpıyor.Şu ana kadar gördüğüm en büyük çiçekli cattleya.22 cm genişliği var.İki adet çiçeği var.İlki pazar günü ikincisi bu sabah açtı.Çiçek oluşum aşamlarını resimledim.Gerçekten muhteşem bir çiçek.Bu kadar güzel olabileceğini tahmin etmemiştim.Resimler her ne kadar güzelliğini gösterse de anlatmaya yetmez.İlerleyen aşamaları da resimleyip başlığa ekleyeceğim.Buyrun.
Ludisa Excellence
24-12-2014, 21:29
Buradan (http://www.agaclar.net/forum/335616-post133.htm) 6 sene geçmiş, Aralığın 24'ü hiç şaşmaz. *-*
http://www.agaclar.net/forum/335616-post133.htm
530496
Ludisa Excellence
26-12-2014, 16:08
Bugün beni mutlu eden bir diğer güzel, Cattleya Pastoral.
praecox Hocamın anısına.
530628
Ludisa Excellence
27-01-2015, 23:52
Bu da buradakinin (http://www.agaclar.net/forum/1342636-post600.htm) açmış hali oluyor. Bu arada sanırım başlığa pek ilgi yok gibi :(
http://www.agaclar.net/forum/1342636-post600.htm
534915
sar-dunya
28-01-2015, 09:00
Bana da bazen kendimiz çalıp kendimiz oynuyormuşuz gibi geliyor :dilli: ancak cattleya (veya phalaenopsis harici orkide) sahibi olanlar sanırım çok kısıtlı bir kitle. Belki de daha bilinçli olduklarından aramadan yazmıyorlardır? :D
Yapı marketlerde ara sıra bulunabilen dendrobium veya cambria'lar ile ilgili birşey yazan bile pek yok.
Bu da buradakinin (http://www.agaclar.net/forum/1342636-post600.htm) açmış hali oluyor. Bu arada sanırım başlığa pek ilgi yok gibi :(
Sevgili Arkadaşlarım sayfaları takip ediyoruz etmesine de; bu bitkilerden bulup yetiştirmek bulunduğumuz şehirlerde çok zor. :(
Şahsen ben Balıkesir'deki bütün çiçekçileri gezmiş biri olarak phal dışında orkide satana rastlamadım. Bir kere farklı bir cinsi (cymbidium) gördüm o da fahiş bir fiyatta idi.
Mesela ilk hedefim de mini phaller var, sonra catleya veya vanda neden olmasın. O çok konuşulan kokusunu çok merak etmekteyim.
Siz yine de paylaşımlara devam edin, ilgiyle takip ediyoruz.
Elbet bir gün benim de böyle farklı orkidelerim olacak... Bilgi biriktiriyorum şimdilik. ;)
ceyda-tuna
23-05-2015, 21:32
Bana da bazen kendimiz çalıp kendimiz oynuyormuşuz gibi geliyor :dilli: ancak cattleya (veya phalaenopsis harici orkide) sahibi olanlar sanırım çok kısıtlı bir kitle. Belki de daha bilinçli olduklarından aramadan yazmıyorlardır? :D
Yapı marketlerde ara sıra bulunabilen dendrobium veya cambria'lar ile ilgili birşey yazan bile pek yok.
Merhabalar,Orkideleri bende çok seviyorum toplamda dokuz orkidem var.Sayfanizi sürekli takip ediyorum.Bende bir catleya sahibi olmak istiyorum.Telefonla iki kişiye ulaştım fiyatlar çok geldi ama henüz vazgecmedim. Bu konuyla ilgili tavsiyelerine varsa sevinirim.
aliegerci
26-05-2015, 16:42
Merhabalar herkese,
Bende Orkide tutkunuyum. Evimde Phal, Cymbidium ve Vanda orkidelerim var. Hemen hemen hepsini çiçekcilerden ölmek üzere iken aldım. Malesef Cattleya satışını çiçekciler yapmadığı için hatta böyle bir tür orkidenin varlığını bilmedikleri için alma şansım olmadı. Bir kişi ile telefon ile iletişime geçtim ancak fiyatı beni aşıyor. Umarım bi gün alabileceğimiz fiyatlara düşer.
aliegerci
17-06-2015, 09:42
Bu gün Ankara Bauhaus (kentpark avm nin arkası) ithal Cattleya 23.50 tl ve dendrobium 26.50 tl. aldım. Çok fazla yok ellerinde. Ankara'da meraklılarına arayanlara duyurulur.
sar-dunya
04-11-2015, 19:41
Bir buçuk yıl önce aldığım bitki, yapraklardaki güneş yanıklarına rağmen ilk defa çiçek açtı. Çiçek sapı anlamadığım bir nedenle zarfın içinde bir s yaptı. Sabah çiçekleri bir miktar kokuluydu, tahminen gün içinde daha yoğun kokuyordur.
Merhaba cok cesitli cattleya turleri elimizde mevcut. facebook'ta Cambahçe sayfamizi takip edebilirsiniz. Cattleyalarimiz actikca oradan satisa sunuyoruz. Ayrica cambahce@gmail.com'dan iletisime gecebilirsiniz.
sar-dunya
10-11-2015, 19:49
Ben "ne olur ne olmaz" diye tomurcuklar zarfın içinde biraz büyüdükten sonra zarfın ucunu kestim ancak yine de böyle bir durum oldu.
Geçen yıl ben de kırdım, önceki yıl da ikisini çürüttüm. Bir yıl büyümesini bekleyip yaşaması tatsız bir an.
Sayın Sar-dunya çiçek sapının zarftan çıkamayıp şeklinin bozulması benim de başıma geldi. Bazen çiçek zarfları iç içe geçmiş olarak iki tane oluyor bu nedenle yahut çiçek zarfının çiçeğin çıkamayacağı sağlamlıkta olması nedeniyle çiçek sapı çıkamamış ve zarfın içinde kıvrım kıvrım olmuştu. Düzeltmeye çalışırken kırılmıştı. Bu sene bazı cattleya orkidelerimde bu duruma düşmemek için çiçek zarflarını ortalarından kestim. Her hangi bir kaynaktan yararlanmadım ancak uygulamanın bazı durumlarda doğru olduğunu düşünüyorum.
Cattleya bulmuşken alayım derken biraz abarttım sanırım, üç renk birden aldım.
Beyazı böyle
585626
Kokusunu alamadım.
Çiçek açtıkça hepsıni paylaşacağım.
Adlarını bilen varsa yazabilir mi ğ
Sürpriz:)
585628
Bunun pembe beyaz açacağını sanıyordum.
Tam sürpriz oldu :)
Aklım pembe beyaz Catlleya'da kalmıştı.
585690
Öğlen arası gidip aldım.
"Allah beni ıslah etsin" diyorum ya bazen, rol :)
Lütfen Allah beni ıslah etmesin, bu şekilde çok mutluyum:)
Bunun kokusu bir harika.
Bittim.
Bu arada tanesini 25 liradan aldım o yüzden pek bi neşeliyim.
Yurtdışından getirtsem kargosu bile kaç kat olur hem de gümrükte takılırdı :)
Benol Hazaroğlu
17-11-2015, 13:14
Son eklediğine hasta oldum. Çok güzel. Bende bir tane sipariş verdim Facedeki gruptan Cambria cinsi.
Çiçek ömrünün değişken ve aslında diğer orkidelere nazaran kısa olduğunu gördüm.
Hala çiçekli ama artık kokmuyor.
586572
:)
Ziya Soner
27-11-2015, 09:30
Çiçek ömrünün değişken ve aslında diğer orkidelere nazaran kısa olduğunu gördüm.
Hala çiçekli ama artık kokmuyor.
586572
:)
Sabahları kokar öğlene kadar,öğleden sonra kokuyu keser.Ertesi sabah tekrar kokar.Koyu renk olan türlerinde koku daha fazladır.
...Koyu renk olan türlerinde koku daha fazladır.
Kesinlikle, koyu mor olanın kuruyan çiçekleri bile hala kokuyor :)
586851
Atmaya kıyamıyorum, ara ara kokluyorum.:rolleyes:
Ludisa Excellence
03-12-2015, 20:29
Forumun klasiği Miskçiyanın mirası -Cattleya 'Molly Tacco' mevsimi :)
587627
orkide-filizi
05-02-2016, 16:17
İyi günler, yeni aldığım bir cattleyam var. Sitede çok araştırdım fakat bilgiler çok bölük pörçük olduğu için aradığım şeyin cevabını bulamadım. Çiçeklenme dönemi geçmiş orkidelerin sulanmalarına son verilmesi sadece fısfıs yapılması gerektiğiyle ilgili bilgiler okudum. Acaba doğru mu? Bakım hakkında ipuçları verirseniz çok sevinirim
sar-dunya
06-02-2016, 06:42
Merhaba,
Çiçeklenme dönemi geçtikten sonra Cattleyaların çoğu dinlenme dönemine girer. Bu dönemde bitki daha az su ve besine ihtiyaç duyar -hatta gübrelemeyin diyebilirim-. Dinlenme dönemini dikkate almamak, bitki kayıplarının yanı sıra çürük kökler veya pas geçilen bir çiçeklenme sezonu ile sonuçlanabilir.
Bu belirttiğim kuru ve gübresiz ortam, büyüme dönemindekine göre daha kuru bir ortam; saksının kaktüs saksısı gibi kurumaması gerekiyor. Örneğin, gelişme döneminde haftada bir daldırma usulü suladığım bir bitkiyi on günde bir çok kısa bir daldırma ile veya üstten suluyorum.
Dinlenme döneminin süresi bitkiden bitkiye değişir. Belirgin bir filizlenme görene kadar normal sulamaya geçmiyorum. Yabancı forumlarda "köklenme görene kadar" gibi ifadeler de var ama doğruluğunu bilmiyorum.
Bu kadar girizgahtan sonra sorunuzun cevabına gelirsem diyeceğim şu; saksıyı daha az suyla homojen ıslatabilmek için için fısfıs bir çözüm ama şart değil. Üstten azar azar su vermek veya su dolu bir kaba kısı bir süre daldırıp çıkarmak gibi alternatif çözümler de var.
Bakım hakkında ipucu olarak diyebileceğim bir şey daha var, o da ışık konusu. Cattleya ışık ister ancak çok sıcak+ışık iyi gelmez. Bendeki bitkiler mart ve eylülde günün büyük bir zamanında doğrudan ışık alıyor. Mart-nisan aylarında pencere önü serinken bitki çok iyi büyüyor ancak eylül sıcaklıklarıyla bitkiyi aynı noktada bırakırsam yaprakların rengi kaçabiliyor veya yanma olabiliyor.
Buna ek olarak daha önce yazılara bir daha göz atmanızı tavsiye ederim. Örneğin şu * (http://www.agaclar.net/forum/273024-post13.htm) * (http://www.agaclar.net/forum/turkiye-ve-dunyada-orkide/9851.htm) yazıları ve çevresindeki cevapları incelemenizi tavsiye ediyorum, ideal bakım şartları konusunda bir fikir verecektir. Öte yandan ev şartlarımda o kadar detaya dikkat edemiyorum neticede bir amatör profesyonel farkı var :D
İyi günler, yeni aldığım bir cattleyam var. Sitede çok araştırdım fakat bilgiler çok bölük pörçük olduğu için aradığım şeyin cevabını bulamadım. Çiçeklenme dönemi geçmiş orkidelerin sulanmalarına son verilmesi sadece fısfıs yapılması gerektiğiyle ilgili bilgiler okudum. Acaba doğru mu? Bakım hakkında ipuçları verirseniz çok sevinirim
Ludisa Excellence
08-02-2016, 19:26
Yazmayayım dediysem de,
Aradığınız şeyin cevabını, bakım hakkındaki ip uçlarını Cattleya nızın ID si söyleyecek.
ID yoksa geri kalan her şey faraziye, no id bitkiyi en az bir kaç sezon gözlemleyip tecrübe edinmeniz gerekecek.
edelvays58
10-02-2016, 16:39
Ocak ayında gittiğim bir bir ülkede Cattleya orkideleri gördüm ağaçların gövdelerinde ve açmış haldeydiler. İnanılmaz güzel kokuyorlardı ve bir kaç bulb alabildim ve geri döner dönmez orkide toprağı ve odun kömürü karışımına diktim..Sık sık fısfısladm ve altta neler oluyor diye saksılardan bir tanesindeki bulbı çıkartıp baktım. Çok sevindirici bir şey gördüm:iki tane 1 cm boyunda kök oluşmuş. Şimdi ne olacak acaba?
Bu çok sevindirici bir haber edelvays58 :) zaman içinde yeni bulblar oluşturacaklar ve çiçek açacaklar demektir. :)
edelvays58
11-02-2016, 11:27
Yaşasınnn..Teşekkür ederim sevgili lusoari...İnan çok sevindim..Üstelik yoğun kokuluydular kokladığımda..
Benim sadece 1 tane sarı renkli cattleyam var görmüşsündür resimlerini görseli muhteşem ama kokusu çok hafif :( değişik türlerinden bulursam bir iki tane mutlaka edineceğim, taktım kafaya. :D
edelvays58
11-02-2016, 17:29
Ben iki farklı yerden aldım. Sanırım aynı renkler...Belki ışıktan dolayı renk tonlarında farklılık olabilir..Gerçekten güzel orkideler...
Ludisa Excellence
19-02-2016, 22:51
Cattleya 2016 sezonundan iki örnek..
Catt ssp.
596490
Cattleya gaskelliana alba
596491
Beraberliğimiz bayağı eski sensiz olmuyor
sar-dunya
10-04-2016, 09:06
Cattleya sezonu daha bitmedi :)
İki yıl önce küçük boyda aldığım bitki, üç pseudobulb yaptıktan sonra dün ilk çiçeklerini açtı. Üç çiçek birbirine yakın olduğu için çiçekler tam açılmayacak gibi.
Çiçekler, bitkinin büyüklüğüne kıyasla oldukça iriler; öndeki çiçeğin petallerinin arası şu yarı açılmış haliyle 12 cm kadar.
Havalar ısınıyor senin solacağını biliyorum tekrar seneye görüşmek üzere
3 sene sonra Sophronitis Purpurata ilk defa çiçek açıyor. Müthiş bir kokusu olduğunu söylüyorlar, meraktan çatlamak üzereyim.
Laelia purpurata, şimdilerde Cattleya purpurata galiba, kısa bir dönem de Sopronitis denmiş.
Bir kaç gün önce açtı, "var tipo". Değil müthiş bir koku, neredeyse hiç kokusu yok :)
615309
615310
615311
3 sene sonra Sophronitis Purpurata ilk defa çiçek açıyor. Müthiş bir kokusu olduğunu söylüyorlar, meraktan çatlamak üzereyim.
Çürümeye başlamış meyve gibi yoğun tatlı bir kokusu vardı benimkinin ama kesinlikle beklediğim kadar kuvvetli değildi.
sar-dunya
08-10-2016, 18:10
Başlığı biraz canlandıralım, zira sezon başladı :D
Aşağıdaki fotoğraftaki saksı ve bir yıl önce gönderdiğim şu fotoğraftaki (http://www.agaclar.net/forum/1418152-post607.htm) saksı aynı ancak çiçeklerin yapısı ve deseni ilginç şekilde farklı.
Bu yaz daha serin ortamda kaldı, o nedenle daha erken çiçek açmış olabilir.
Herkese merhabalar.Sezon açılmış:D
Senenin ilk cattleyası ile aranızdayım.1,5 yıldır çiçeğini beklediğim cattleya sonunda güzel yüzünün gösterdi ve muhteşem güzelliği ve inanılmaz ve dayanılmaz yoğun kokusu ile ortamı şenlendirdi.Bu kadar yoğun parfüm kokulu daha öncegörmediğim bir güzellik.Cattleya orkidelerin kraliçesi olmayı gerçekten hak ediyor.Gün gün çiçek oluşumu.Buyrun.İyi seyirler...
Gül Batur
07-11-2016, 11:55
Nisan ayı başından Eylül ayı sonuna kadar kuzeye bakan balkonumda, sabah akşam azar azar güneş alan cattleyamı yaz boyunca haftada iki kere daldırma usulu ile suladım. Yaz sonunda salona aldım. Güneye bakan cama yakın bir sehpanın üzerinde, ikindi güneşi alıyordu. Güneşi sevdiğine iyice kanaat getirdim.... Herkese bol çiçekli günler....
Tebrik eder başarılar dilerim
Gül Batur
16-11-2016, 12:02
Sn.Ahmeter çok teşekkürler, sizin yanınızda biz çırak sayılırız :)
Hoş geldin
Bu sene ilk açan cattleyam diğer renkleri bekliyorum
Charlaux
29-11-2016, 19:54
Hoş geldin
Bu sene ilk açan cattleyam diğer renkleri bekliyorum
Sn ahmeter ne kadar güzel bir çiçek;kar tanesi gibi. Her ne kadar böyle ne güzel diye baksamda cattleyalara bulaşmayacağım sanırım. Sırf phalaenopsiler bile ömrümü tüketiyor :D
Size yazacak çok şey var ancak bilgisayar ekran ışığı gözlarime dokunuyor kısa kesmeye mecburum GOOGLE Saim Ergin cattleya yazıp bakarmısınız
Hoşça kal
Charlaux
01-12-2016, 10:47
Size yazacak çok şey var ancak bilgisayar ekran ışığı gözlarime dokunuyor kısa kesmeye mecburum GOOGLE Saim Ergin cattleya yazıp bakarmısınız
Hoşça kal
Sn.ahmeter,
Saniyorum bana dediniz ama sirf phalaenopsislere yogunlastigim icin bulasmiyorum cattleyalara :) Ama gercekten gozlerim sayenizde guzel cattleyalara doyuyor.
Cattleyam
Seni koklayabilirmiyim
Sayın Ahmeter
En son eklemiş olduğunuz güzelin seceresini alabilirmiyiz rica etsem
Sayın Ahmeter
En son eklemiş olduğunuz güzelin seceresini alabilirmiyiz rica etsem
Torunlarımın ismini karıştırıyorum siz biliyorsanız memnun olurum
Şimdiğe kadar yetiştirdiğim cattleyalar Google Saim Ergin Cattleya görseller
iyi günler
Torunlarımın ismini karıştırıyorum siz biliyorsanız memnun olurum
Şimdiğe kadar yetiştirdiğim cattleyalar Google Saim Ergin Cattleya görseller
iyi günler
İnanın bende bilmiyorum.Ama araştırmalarım devam ediyor...
Cattleya
Kokusu serayı sardı
sar-dunya
11-12-2016, 08:02
Bu yılın farklı desenli ikinci saksısı; geçen yıllarda düz renk taçyapraklı çiçekler veren saksılardan bu yıl böyle desenli çiçekler çıkıyor. Şans eseri yaşadığım bu durumun nasıl tekrarlanabileceğini bilen varsa lütfen anlatsın; her yıl böyle bir küçük sürpriz güzel bir şey.
Resmin dışındaki diğer üç çiçekle bir olunca birkaç metre öteden buram buram kokusu da geliyor.
Cattleyam
Beni seni sevdim seveli dağlara düştüm
Cattleya mı bilemedim, çiçekleri daha ufak, rengi de alışılmadık
636634
Çok tereddüt yaşadım ama buna karar verdim.
Günaydın
Benim tahminim CATTLEYA LAELİİNAE
Demirhindi
30-03-2017, 13:01
Sayın Ahmeter bu nasıl bir aşk hanımınız çiçekleri kıskanmıyormu
Beraber yetiştiriyoruz ve yarım asrı geçti
Sezonunda çiçeklenmesi için şimdiden özen gösteriyor bakımını yapıyoruz
Hakan2424
08-10-2017, 19:28
Merhabalar
Siteye beni tanıştıran bu güzelliklere nasıl ulaşabilecegimi hala bulamadım. Güzel kokulu bir adet edinip bakmak istiyorum yardımcı olabilecek varmı acaba.
Hakan2424
08-10-2017, 19:29
Telefondan dolayı yazım hatalarım için özür dilerim.
Herkese merhabalar.2017 SEZONUNUN İLK KRALİÇESİ.Renk tonu ve kokusunu anlatmaya gerek yok sanırım.Emin olunuz resimler anlatamıyor.Kelimeler ise zaten kifayetsiz kalıyor.Buyrun.İyi seyirler ....
Hakan2424
12-10-2017, 22:13
Çok güzel maşallah ama ben bir türlü bulamıyorum nerden aldınız acaba
Çok güzel maşallah ama ben bir türlü bulamıyorum nerden aldınız acaba
Teşekkür ederim.Yurt dışı kaynaklı bitkidir.
Hakan2424
18-10-2017, 22:29
Hala nasıl böyle bir bitkiye sahip olabilecegim hakkında bir yardımcı bulamadım
Hakan2424
03-12-2017, 13:16
Sonunda 2 tana cattleya buldum
Hakan2424
03-12-2017, 13:21
Şimdi bakım zamanı galiba
ceromaya
28-03-2018, 17:26
Yıllardır açmıyordu nihayet sürpriz yaptı🙏🏻
hecaterstrova
28-03-2018, 23:14
Çok özel bir tür ve bulamıyorum ,nasıl temin edebilirim :(
Gül Batur
11-11-2018, 21:03
Cattleya güzelliği.
orkide-filizi
16-12-2018, 11:15
685209
Benim cattleyam 3 senedir bende fakat hiçbir şekilde çiçek açmıyor. Herhangi bir hastalığı olduğunu sanmıyorum. Yeni çıkan bulbları hep çok sağlıklı oluyor fakat hiçbir şekilde çiçek zarı vermiyor. Nedendir acaba?
evandevan5
24-10-2019, 13:49
değişik renkte catleya orkideler var.
benim aradığım miltonia ondibium vanda orkide cinsi.
Orkide aşkı ,,cattleya sevgisi
Foruma üye arkadaşlardan cattleya orkide satın almak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
nilufers
03-02-2022, 18:19
Foruma üye arkadaşlardan cattleya orkide satın almak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba,
bildigim kadariyla sayin Ziya Soner beyin ciftliginde cok cesit var, arastirabilirsiniz
selamlar
Şimdi bizim bu Cattleya orkidelerini satın alabileceğimiz Ziya Hocam dışında bir kaynak yok mu? Yurt dışından getirmekte pek mümkün değil anladığım kadarı ile(kargo/gümrük sıkıntıları yüzünden). :( Elinde olan arkadaşlarda artık foruma pek yazmıyorlar. :o
Yetiştiriyorum cymbidium ve epidentrum
Cymbidium bu sezonun ilk çiçeği açtı
evandevan5
16-11-2023, 14:34
hayırlı olsun. bende de cimbidyum var ama hiç çiçek açmadı. hepten ölmesin diye dışarda bakıyoruz balkonda. onun için eyüpten kalktım gittim sancaktepe yoluna. nerdeyse istanbul dışı biryer.
birtutamyesil
17-11-2023, 21:12
Yetiştiriyorum cymbidium ve epidentrum
Ahmet bey bitkilerinizi satıyor musunuz? Bütçeme uyarsa bir cattleya edinmek istiyorum. Özel mesaj atmaya çalıştım fakat gönderemedim. Eğer satış yapıyorsanız bana Cattleya edinmemde yardımcı olabilir misiniz?
Meralı olmanız memnuniyet verici ,ançak yetiştirilmesi zor bitkiler ,sera şartlarını istiyorlar ısı nem ışık
Satiş yapmıyorum elimde koleksiyon için var ,bu günlerde ıthal gelir marketlerde satılır geçen sene fiatları 1000 lıra civarında idi CYMBİDİUM bakmak en kolayı iyi günler
Isının 5 derecenin altına düşmesiyle seraya aldık ,hepsi çiçek sürgünü vermiş
evandevan5
20-11-2023, 11:55
ahmet er bey mesaj attım ama ulaşmadı galiba catleya bitkisinden elinizde fazla varsa 1 tane de ben alabilir miyim.
Satış yapılaçak cattleyam yok iyi günler
evandevan5
21-11-2023, 14:53
Satış yapılaçak cattleyam yok iyi günler
Bende size kahve bitkilerimden gönderebilirim
iyi akşamlar
Bu yaz çiçeklerin bakımında yaşımızın ilerlemesi ,havaların sıçaklığı ,suyun azalmasından zorlandık
Yanlız CYMBİDİUM VE BEGONVİLE KALAÇAĞIZ SELAMLAR
iyi akşamlar
Bu yaz çiçeklerin bakımında yaşımızın ilerlemesi ,havaların sıçaklığı ,suyun azalmasından zorlandık
Yanlız CYMBİDİUM VE BEGONVİLE KALAÇAĞIZ SELAMLAR
Merakımdan bir soru sormak istiyorum. Cattleyalarınızı ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Cattleya çiçek açmak durumunda Tanışabiliriz ,,hangi okul , bende merak ediyorum Selamlar kaç yaşındasınız ,ne bitkileriniz var
evandevan5
25-11-2023, 17:46
Cattleya çiçek açmak durumunda Tanışabiliriz ,,hangi okul , bende merak ediyorum Selamlar kaç yaşındasınız ,ne bitkileriniz var
Bende kahve bitkileri var bakıyorum yeni yaprak veriyorlar.
Isı değişimi nedeniyle bir sıkıntı yaşamaz isem 2-3 ay içerisinde açacağını düşünüyorum. Çiçek zarfını çıkarmış, zarf uzuyor umarım beni üzmez çiçek açar. Bakımı hakkında bilgi vermem gerekirse forumdaki gibi bakıyorum. Ama dinlenme döneminde ayda bir 20-20-20 NPK gübrelemesi yaparken, sürgün ve çiçek döneminde 15 günde bir veya iki sulamada bir gübreleme yapıyorum. Pencere kenarında bol ışık alan bir yerde tutuyorum.
Bu cattleya orkidesinin yeni verdiği rizomunun gövdesinde ve çiçek zarfında kararmalar, sararmalar ortaya çıktı bunun için ne yapılabilir? Bitki bölünerek çoğaltıldığı için çok az kökü var. Ve kökler tuzlu susbtratın içinde uzun süre yaşadığı için yanmış durumda. Ne yapılabilir?
729913
729914
729915
729916
Kararma çok artmış durumda yeni bulb büyük ihtimalle kararan yerden kopacak:( Bulb koptuktan sonra bitkiyi yaşatabilme şansım olur mu? (çok az kökü var) bulb kopunca kopan yaprağın yeşil kısmından doku kültürü ile kültüre alınabilecek bir kısım var. İsteyen olursa doku kültürü denemesi için yollayabilirim. (Başarılı olursa bende bir kavanoz alırım artık;))
Evet... bir yanlış bakım örneği, yukarıdaki fotoğraflarda gördüğünüz orkidenin son hali budur. Yapabileceğim bir şey var mı bitki için? Yoksa ölmüş kabul edebilir miyiz?
730076
decodeco
13-05-2024, 12:39
Minyatür cattleyalarım yeni sürgün vermeye başladılar ama bölünebilme aşamasına gelmeleri zaman alır tahminen. Diğer cattleyalardan ise (serada fotoğrafladıklarımdan) ne yazık ki elimde yok Cvjećara Sarajevo (https://najljepsicvijet.com/cvjecara-sarajevo/) Zaten onlar gerçekten büyük bitkiler, evde (cam önünde vs.) muhafaza etmek çok zor olabilir, sera ortamına daha uygunlar bence.
Bu cattleya orkidesi kısa sayılabilecek bir süredir bende, türü "C. Prism Palette 'Mischief' AM/AOS". Miki orchid firmasının bir ürünü. Bu firmanın ürettiği orkideler genellikle yosun vb. içerisinde geliyor galiba. Bendeki orkidede şu anda yosun içerisinde dibinde de kil bilyesi gibi bir şey var, bu orkidenin saksı harcını değiştirmeli miyim? Umarın haziran ayı saksı harcı değiştirmek için geç değildir:rolleyes: Birde daha önceki bitkimde de olduğu gibi yaprağında lekeler var, ayrıca bir yaprağında yaprağın en ucundan başlayan bir kararma/ kuruma var. Kuruma en eski bulb ın en ucundan başladı. Ne yapabilirim, ne yapmalıyım? Bu kuruma ne olabilir ve neden olur...
Bitki yeni bulb verdi. Haftada bir suluyorum yaz geldiği için sulamayı arttıracağım. Bir hafta gübreli su veriyorum sonraki hafta sadece su ile suluyorum.
730408
730409
Şu durumda kuruyan yaprağı kesip aktif karbonlamak kuruma için iyi bir çözüm gibi görünüyor. Lekeler hakkındaki gizem hâlâ sürüyor bir önceki cattleya orkidemde de vardı (yine aynı firmanın ürünü). Birde bu orkidenin birkaç bulbında daha yaprak uçları kesilmiş. Acaba satıcı veya firma bitkinin hastalıklı olduğunu biliyor ancak satabilmek için yaprakları kesip yolluyor olabilirler mi?Aslında kuruma değil daha çok kararma gibi kararan yerlerde toz gibi bir oluşum oluyor.
Doku_Kültürcü
08-06-2024, 22:45
Şu durumda kuruyan yaprağı kesip aktif karbonlamak kuruma için iyi bir çözüm gibi görünüyor. Lekeler hakkındaki gizem hâlâ sürüyor bir önceki cattleya orkidemde de vardı (yine aynı firmanın ürünü). Birde bu orkidenin birkaç bulbında daha yaprak uçları kesilmiş. Acaba satıcı veya firma bitkinin hastalıklı olduğunu biliyor ancak satabilmek için yaprakları kesip yolluyor olabilirler mi?Aslında kuruma değil daha çok kararma gibi kararan yerlerde toz gibi bir oluşum oluyor.
Taiwan'lı Miki Orchid, her ne kadar karantina koşulları uyguluyorsa da hastalıklı bitki ile karşılaşma durumunuz sıfır değil. Satıcıların sitelerinde virüs belirtili bitki bile sattıklarını gördüm. "Perde deseninden geçen güneş ışığının yanığı" diye satışa koymuşlardı. Virüs hastalıklarının klasik anlamda bir tedavisi yok. Düdüklü tencereye yerleştirip yarım saat pişirerek bitkiyi imha etmeniz gerekiyor (yapmışlığım vardır). Mantar ve bakteri hastalıklarının ise tedavi şansı var. Mantar hastalıkları için, zirai ilaç bayiinden alabileceğiniz sistemik bir fungisit kullanmanız iyi olur. Bakteri için ise, "Sefotaksim Sodyum flakon" (litreye 0,5-1 gram) ilave edip bitkiye püskürterek sonuç alabilirsiniz. Sefotaksim sodyum ya sağlık ocağındaki hekim tarafından ya da veteriner tarafından reçete edilmesi gerekiyor.
Kolay gelsin...
Taiwan'lı Miki Orchid, her ne kadar karantina koşulları uyguluyorsa da hastalıklı bitki ile karşılaşma durumunuz sıfır değil. Satıcıların sitelerinde virüs belirtili bitki bile sattıklarını gördüm. "Perde deseninden geçen güneş ışığının yanığı" diye satışa koymuşlardı. Virüs hastalıklarının klasik anlamda bir tedavisi yok. Düdüklü tencereye yerleştirip yarım saat pişirerek bitkiyi imha etmeniz gerekiyor (yapmışlığım vardır). Mantar ve bakteri hastalıklarının ise tedavi şansı var. Mantar hastalıkları için, zirai ilaç bayiinden alabileceğiniz sistemik bir fungisit kullanmanız iyi olur. Bakteri için ise, "Sefotaksim Sodyum flakon" (litreye 0,5-1 gram) ilave edip bitkiye püskürterek sonuç alabilirsiniz. Sefotaksim sodyum ya sağlık ocağındaki hekim tarafından ya da veteriner tarafından reçete edilmesi gerekiyor.
Kolay gelsin...
Hocam sadece 1 tane cattleya orkidem var yanında birkaç phalenopsis var virüs phal. lere bulaşırmı? Eğer virüs ise bildiğim kadarı ile bitki yaşamaya devam edebiliyor... Dursun bir zararı yok.:rolleyes:
Doku_Kültürcü
09-06-2024, 14:59
Hocam sadece 1 tane cattleya orkidem var yanında birkaç phalenopsis var virüs phal. lere bulaşırmı? Eğer virüs ise bildiğim kadarı ile bitki yaşamaya devam edebiliyor... Dursun bir zararı yok.:rolleyes:
1. Bu, virüs belirtisi gibi gözükmüyor. Patojen mantar enfeksiyonu gibi görünüyor. Sistemik bir fungisitle ilaçlayın. Bitkiye gübre vermeyi de ihmal etmeyin.
2. Virüs hakkında yanlış biliyorsunuz. Bitkiniz zayıfsa bitkiyi öldürür. Daha da kötüsü, sağlam bitkileriniz için enfeksiyon kaynağı oluşturur. Farkında olmadan sağlıklı bitkilerinize de taşırsınız...
Bendeki phalaenopsisde, Oncidium halkalı leke virüsü (Oncidium ring spot virus) vardı. Bu virüs, Tütütün Mozayik Virüsü ile benzer gen yapısına sahip ve aşırı derecede dayanıklı. Bitki ayırmadan hemen hemen bütün bitkilere bulaşabiliyor. Pratikte tedavisi yok. Teoride, bitki doku kültürü teknikleriyle ve Ribavirin gibi antiviral kimyasal ilavesiyle yok edilebiliyor ama çooook pahalı ve zaman alıcı bir yöntem. Ribavirin'in fiyatı geçen sene 4000-5000TL civarındaydı....
1. Bu, virüs belirtisi gibi gözükmüyor. Patojen mantar enfeksiyonu gibi görünüyor. Sistemik bir fungisitle ilaçlayın. Bitkiye gübre vermeyi de ihmal etmeyin.
Fungisit olarak mancozep yerine penncozep kullanılabilir mi? İçerikleri aynı %80 mancozep içeriyorlar, mancozep yerine aynı içerikli diye satın almıştım. Bu iş için uygun bir fungisit mi dir?
Bitkilerimi sularken gördüm bir phalenopsisin de yaprağında benzer bir morarma başlamış...
Saksı değişimi yapıp mı ilaçlamalıyım yoksa hiç dokunmayayım mı?
Doku_Kültürcü
09-06-2024, 20:39
Fungisit olarak mancozep yerine penncozep kullanılabilir mi? İçerikleri aynı %80 mancozep içeriyorlar, mancozep yerine aynı içerikli diye satın almıştım. Bu iş için uygun bir fungisit mi dir?
Bitkilerimi sularken gördüm bir phalenopsisin de yaprağında benzer bir morarma başlamış...
Saksı değişimi yapıp mı ilaçlamalıyım yoksa hiç dokunmayayım mı?
Penncozep ya da mancozep olmaz. Çünkü kontak etkili fungisitler bunlar. Sistemik bir fungisitle ilaçlamanız gerekiyor. Sistemik fungisit bitkinin yapısına dahil olur ve her tarafına yayılır. Prothiconazole ya da Prothiconazole + Azoxstrobin aktif maddesi içeren tarım ilaçlarından birini kullanın.
Penncozep ya da mancozep olmaz. Çünkü kontak etkili fungisitler bunlar. Sistemik bir fungisitle ilaçlamanız gerekiyor. Sistemik fungisit bitkinin yapısına dahil olur ve her tarafına yayılır. Prothiconazole ya da Prothiconazole + Azoxstrobin aktif maddesi içeren tarım ilaçlarından birini kullanın.
Hocam kusura bakmayın etken madde önerinizi görmemiştim:( Tarım ilaçları satan bir yerden EGEİ diye bir ilaç aldım etken madde olarak %70 Thiophanate-methyl içeriyor. kara leke küllenme vb. için ruhsatlandırılmış. Umarım yanlış bir etken madde kullanmamışımdır. Önerilen dozda hem yapraklara püskürttüm hem de kökten sulama yolu ile verdim. Başka bir tavsiyeniz var mıdır? Yaptıklarım uygun mudur?
Doku_Kültürcü
12-06-2024, 21:49
Hocam kusura bakmayın etken madde önerinizi görmemiştim:( Tarım ilaçları satan bir yerden EGEİ diye bir ilaç aldım etken madde olarak %70 Thiophanate-methyl içeriyor. kara leke küllenme vb. için ruhsatlandırılmış. Umarım yanlış bir etken madde kullanmamışımdır. Önerilen dozda hem yapraklara püskürttüm hem de kökten sulama yolu ile verdim. Başka bir tavsiyeniz var mıdır? Yaptıklarım uygun mudur?
Thiophanate-methyl yasaklandı diye biliyordum. Kullanın, iş görür.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.