Bağlan

View Full Version : Cattleya ve türevi hybridler

Sayfalar : 1 [2] 3

ataman
25-09-2011, 13:44
Açmasını beklemiyordum, gerçekten sürpriz oldu. Uzun bir zamandır bitkileri sulama fırsatım olmamıştı, çiçeği dün farkettim, yaklaşık 2 hafta içinde çiçek kandili gelişip açmış. Gördüğüm kadarıyla bir çiçek kesesi yok. Çiçek açık somon rengi.

BLC Rustic Spots (BL. Richard Mueller x C. Landate)
247848

247849

Dil detayı
247850

247851

nrkrkmz
25-09-2011, 21:41
Sayın Ataman,

Muhteşem ! Ellerinize sağlık...

Ama kıskanmadım dersem yalan olur.. :p

Keyifle büyütün :)

ataman
26-09-2011, 14:54
Keyifle büyütün :)

Teşekkür ederim :)

nılgun_dogan
26-09-2011, 15:11
Gerçekten insan kısmaktan alamıyor kendini maşşallah her zamanki gibi çok güzel güle güle büyütün

Ziya Soner
07-10-2011, 16:30
Gerçekten insan kısmaktan alamıyor kendini maşşallah her zamanki gibi çok güzel güle güle büyütün

Nilgün hanım,CATTLEYA nızı bugün,Fertilizerle birlikte yolladık,YURTİÇİKARGODAN yarın takip edebilirsiniz.BAŞARILAR.
Saygılarımızla

kutay78
11-10-2011, 19:23
Merhabalar...Ben bu güzelliklere bayıldım yaşadığım yerdeki çiçekçilerde bunlardan bulamıyorum.Nasıl bulabilirim cattelyadan.

B.Unver
06-11-2011, 17:29
Öncelikle bütün orkide sevenlere ve doğa düşkünlerine merhabalar.

Yaklaşık 2000 yılından beri birfiil ilgilendiğim Discus balığı ve akvaryumlarıma İstanbula taşındığım için ara verdim.Discus ile birebir geçen maceramda kısaca onun beni götürdüğü heryere gittim, birçok saygıdeğer dostluklarım oldu.Bu formu da discusla ilgilendiğim yıllarımdan bilirim ve yeni üye olmama rağmen takip ederim.Özellikle Orkide bölümünü.Bu türe inanılmaz bir ilgim olduğunu her yerde belirtmeme rağmen kısmet;

İstanbul ve Ziya Soner beyfendiymiş.

Kendisi ile bir telefon konuşmamın ertesi günü muhteşem zevkli bir çiftliğe yolculuk yaptım.

Ziya bey sağolsun beni ve ailemi çiftliğinde çok iyi ağırladı.Çok hoş sohbet ve gerçekten de forumda yazılanlar gibi çok yardım sever bir beyfendi.

Öncelikel şunu söylemeliyim ki Bankacı olmama rağmen Ankara Ün. Ziraat Fakültesi mezunuyum.Bitkilere yatkınlığım ve sınırsız sevgim vardır.Ama orkide özel bir bitki olduğundan başlarda korkmuştum ama okudukça aslında yıllarımı verdiğim Discus bakımı ve üretiminden çok basit şartları var.Şimdi sakın ukalalık yaptığım düşünülmesin ama discus ile ilgisi olmayan lütfen bir üretim, büyütme ve gelişim prosesini incelesin.

Ama elbette acemilik yine acemiliktir.Soner beyden Cattleya ve Cympidium ları almadan yaklaşık 1 ay incelem yaptım.Yerli ve yabancı literatür ve videolu anlatımlar.

Bu işte de "her yiğidin başka bir yoğurt yiğişi vardır" atasözü aklıma geldi.Her bir anlatım ve literatürde ana hatlar olmasa da küçük nüanslar olduğu dikkatimi çekti.

Onun için standart bir yol ve bakım yöntemi izlemek istediğimden (elbette her bir türün kendi özel istekleri kapsamında) bu foruma üye oldum.

Kısacası yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi ümit ederek ve hobi paylaştıkça zevk vereceğini çok iyi bildiğimden bu büyük ve kaliteli forumdayım.

Biliyorum bayağı bir uzun oldu ama ilk mesaj olduğundan kusuruma bakmayın.

Şimdi biraz da fotoğraf ekleyeyeyim.

Ziya Soner beyden aldığım Cattleya lar.(Boyutlarını ayarlayamdığım için linklerini veriyorum)

http://a1111.hizliresim.com/r/6/cqhn.jpg

http://a1111.hizliresim.com/r/6/cqjs.jpg

Cymbidium

http://a1111.hizliresim.com/r/6/cqk4.jpg

Phalaenopsis

http://a1111.hizliresim.com/r/6/cql0.jpg

http://a1111.hizliresim.com/r/6/cqlj.jpg

Hepinize sevgi ve saygılarımla;

nrkrkmz
07-11-2011, 12:40
Güle güle büyütun :-)

B.Unver
09-11-2011, 20:51
İsminizi bulamasam da(kusuruma bakmayın lütfen) çok teşekkür ederim Nrkrkmz hanım:)

Şimdi yeni heves ile baktığım Cattleya, Cymbidium ve Kelebekler in yeni fotoğraflarını ekleyeyim hem de bu 5 günlük bakımlarında neler yaptığımı anlatmaya çalışayım ki tecrübeli arkadaşlarım eğer zamanları olursa doğruları, yanlışları bildirip daha neler yapabileceğimi bana anlatabilirlerse sevinirim.

Bakım olarak dikkat ettiklerim:

1)Gündüz hafif güneş yalayarak yüksek ışıklanma
2)Sıcaklık gündüz 25-27 C aralığı.Gece ise kalorifer olmayan banyoda 18-20 C aralığı
3)Gündüz sıcaklık kaloriferle yükseldiğinde nem oranı %55-65 aralığı.Kalorifer üzerine ıslak havlu, soğuk buhar makinesi+timer ile genelde kalorifer üzerine doğru nemlendirme, tüm saksı altlıklarında su bulundurma.

4)Henüz sulama yapılmadı.Ziya Soner beyden alındıklarında 1 günlük sulandığı söylendiği için.

Tecrübeli arkadaşlarımdan ricam;

1)Kendi yöntemleri neler, yapmış olduğum yanlışlıklar var mı?Nasıl düzelte bilirim?

2)Catleyalarımın ırkları nedir?Bunu internetten araştırdım ancak tama emin değilim ve Ziya Soner beyle uzun bir sohbetimiz olmasına rağmen ben bu soruyu kendisine sormayı unutmuşum:confused::(:rolleyes:

3)Cattleya ların 15 günde bir, Cymbidium ve Kelebeklerin hafta da bir sulanmaları gerekir genel bilgisi dışında su isteklerini nasıl net görebilirim?(Kurşun kaleminden daha etkin bir yöntem var mı?Ben bu yöntemde emin olamıyorum);)

Şimdi de fotoları ekleyeyim.hepinize sevgi ve saygılarımla.Şimdiden teşekkürler.

B.Unver
13-11-2011, 21:07
Ben de bu hastalık discus gibi artarak devam ediyor.Dayanamadım bu Cumartesi bir tane daha cattleya aldım.Zannediyorum mini cattleya da bulursam almaya çalışacağım.
Ben biraz daha fotoğraf ekleyeyim.İlk heves olunca böyle oluyor işte.:):)

Tabi burdaki benim katkım %5 dir o da Ziya beyin serasından çıktıktan sonra öldürmeden gelişimlerine devam ettridiğim için.Eğer seneye aynı zamanda aynı başarıyı yakalayabilirsem o zaman sevincim büyük olacak:)

B.Unver
14-11-2011, 10:39
Nilgün hanım hayatımda Discus ve akvaryumlar geniş bir yer tuttu.20 yıl birebir ilgilendim.Yukarlarda da dediğim gibi discusun beni çektiği bir çok yere gittim.Sınırları aşarak Uzakdoğudan bir çok dostluklar edindim.Discusu ürettim, bir çok forumlarda paylaşımlar yaptım, ilk dernek oluşumunda (akvaristler derneği) yönetimlerinde desteklerim oldu, ilk kez yurtdışında 3 discusum ödül aldı.Bunlar gönül verdiğim hobide beni tatmin eden gelişmeler.

Kendimi discus konusunda hep aşmaya çalıştım.Ama sakın yanlış anlaşılmasın discus konusuna ne kadar dalarsanız bu hobinin dibsiz bir kuyu olduğunu görebilirsiniz.Hiçbir zaman ben bu işi çözdüm diyemiyorsunuz:)

Bunları anlatmamın nedeni "hani zoru seviyorsunuz" dediniz ya gerçekten doğru.Ben gönül verdiğim hobiyi her özelliği ile yaşamalıyım, kafamı dağıtmak istediğimde cidden yoğun olarak bana arkadaş olmalı:):)

Orkide konusunda yeniyim.İlgim yıllardır var, incelemelerim var ama pratik 10 gün:)Ama asıl olan orkide işte yukarda anlattıklarımı diskus gibi bana verebilecek mi.Benim heyecanım bundandır:)

Ziya Soner
14-11-2011, 13:54
Sayın bora zannedersem sizde benim gibi zoru seviyorsunuz discuslar ve orkideler bakımı kimine göre çok zor ama seyride bir okadar güzeller salonumun sağ tarafını discuslar sol köşesini cattleyalar süslüyor inşallah uzun soluklu bir seyir olurlar başarılar.

Sayın Nilgün hanım,Catt leriniz açtımı?

Ziya Soner
15-11-2011, 13:01
Ziya bey sabırsızlıkla bekliyorum daha açmadılar geç kaldılar değilmi.
Hayır,geç kalmadılar.Sizin sözünüzden açmışlar gibi anladım.Gonca dolduruyor olmalılar.

B.Unver
20-11-2011, 19:32
Bakımlarına;

Günlük
Nem: %50-60 nem oranını yakalamak için kalorifer üzerine ıslak havlular,soğuk buhar makinası, saksı altlarına su tabakları

Sıcaklık: Cattleyalar için gece 20C, gündüz 26C sıcaklık.

Işık: Gündüz perdeler tam açık, saat 16:30 dan itibaren salonda 1 adet 2250 lumen(2700 K)+2 adet 950 lumen sarı ışık olmak üzeretoplam 17 saat ışıklandırma.

Havalandırma: günde 3 defa 15 er dakika saat 12, 15 ve 16'da salondaki çiçeklere uzak ve ters taraftaki duvardan hava sürkülasyonu sağlama.

15 günde bir:

Sulama: Kuyu suyu

Gübre: Sıvı gübre ve yanlızca yapraklara.

Su da sıvı gübre de Ziya Soner beyden.

Elimden geldiğince seradan çıktıktan sonraki şartlar ile daha yüksek kontrollu sıcaklık vermeye çalışıyorum.

B.Unver
21-11-2011, 15:01
Nilgün hanım teşekkürler.Sizin cattleya'nızın çiçek renklerini çok merak ediyorum.İnşallah tez zamanda beklentiniz yerine gelir.:)

nesoo
28-11-2011, 17:27
merhaba;
ben cattleya almak istiyorum.nerden bulabilirm **** sipariş verebilirim.. bu konuda biri bana yardımcı olabilir **** adres verebilirsiniz.hediye olarak alıcam.. önemli..
teşekkürler..

nılgun_dogan
28-11-2011, 17:31
Sayın nesoo yazılardanda belli olğu gibi Bora bey ve ben Ziya Soner beyden aldık.Sitede tel ve adresi var.

nesoo
28-11-2011, 17:52
çok teşekkür ediyorum ama sitede herhangi bir contact telefon ya da adres bulamadım.telefon verırsenız çok memnun olucam tekrar teşekkürler :)

nılgun_dogan
28-11-2011, 20:30
Tel

.(0532 484 48 44)

tarumok
29-11-2011, 21:42
çok güzeller.

nılgun_dogan
01-12-2011, 13:36
Ensonunda beklediğim güzeller yüzünü gösterdi sabahın erken saatlerinde çektiğim için tam açmadı benim sabırsızlığım işte Ziya bey çok teşekkürler bu güzellikle beni tanıştırdığınız için.

https://lh3.googleusercontent.com/-uk-q-iNc8hY/Ttdyk5OMf-I/AAAAAAAAAEU/M026wWb-spE/s640/IMG_3160.JPG

http://lh4.googleusercontent.com/-tMlDuvRhENw/TtdyqyEJ8CI/AAAAAAAAAEk/dqUB8avQ4TI/s640/IMG_3158.JPG

http://lh3.googleusercontent.com/-FV6LNRjE1xQ/TtdynYKqr0I/AAAAAAAAAEc/RU6tUhK9g7o/s640/IMG_3159.JPG

B.Unver
03-12-2011, 00:02
Nilgün hanım gözünüz aydın, tebrikler:)Orkidelerle uğraşmak en az diskuslar kadar keyifli değil mi?:):):)

Sitenin orkide konusunda tüm yazılarını okudum.Gerçekten güzel yazılar ve muhteşem fotoğraflar var.Ancak şu anda cattleya konusu fazla rağbet görmüyor gibi.Bu ilgi mi çekti gerçekten.Bu kadar güzel kolleksiyonları olan arkadaşlar ki bazıları gerçekten elit bilgiye sahipler niye yazmıyorlar artık diye sormadan geçemedim.Yoksa bendeki kısmetsizlik mi?:)

Ziya Soner beye bu yazımda da teşekkür etmeden geçemeyeceğim.Bana çiftliğinde ve serasında her gittiğimde yardımcı olması, misafir perverliği ve değerli bilgilerini paylaştığı için.

Bu arada Nur hanımın da o devasa serasını ziyaret ettim geçenlerde.Sağolsun o da zamanını ayırdı, değerli bilgi, tecrübelerini benimle paylaştı ve hoş bir gün geçirmeme yardımcı oldu.Kendisine de buradan çok teşekkür ederim.

Aslında burdan çok merak ettiğim ve yıllarını orkide ile geçirmiş kişilerle de tanışmak, görüşmek ve orkidelerini görüp bilgilerinden yararlanmak isterdim, örneğin en merak ettiğim kişilerden birisi Praecox ve diğer orkide severler.Phalaenopsis bölümü ise oldukça hareketli:)Bu gerçekten iyi.

Her yeni yazımda bahsettiğim gibi yeni heves benim için orkide.Onun için benim kusuruma bakmayın ben biraz daha fotoğraf ekleyeceğim ve gelişmelerini paylaşmaya çalışacağım.

Asya_lotus
03-12-2011, 19:37
Nilgün hanım gözünüz aydın, tebrikler:)Orkidelerle uğraşmak en az diskuslar kadar keyifli değil mi?:):):)

Sitenin orkide konusunda tüm yazılarını okudum.Gerçekten güzel yazılar ve muhteşem fotoğraflar var.Ancak şu anda cattleya konusu fazla rağbet görmüyor gibi.Bu ilgi mi çekti gerçekten.Bu kadar güzel kolleksiyonları olan arkadaşlar ki bazıları gerçekten elit bilgiye sahipler niye yazmıyorlar artık diye sormadan geçemedim.Yoksa bendeki kısmetsizlik mi?:)

Ziya Soner beye bu yazımda da teşekkür etmeden geçemeyeceğim.Bana çiftliğinde ve serasında her gittiğimde yardımcı olması, misafir perverliği ve değerli bilgilerini paylaştığı için.

Bu arada Nur hanımın da o devasa serasını ziyaret ettim geçenlerde.Sağolsun o da zamanını ayırdı, değerli bilgi, tecrübelerini benimle paylaştı ve hoş bir gün geçirmeme yardımcı oldu.Kendisine de buradan çok teşekkür ederim.

Aslında burdan çok merak ettiğim ve yıllarını orkide ile geçirmiş kişilerle de tanışmak, görüşmek ve orkidelerini görüp bilgilerinden yararlanmak isterdim, örneğin en merak ettiğim kişilerden birisi Praecox ve diğer orkide severler.Phalaenopsis bölümü ise oldukça hareketli:)Bu gerçekten iyi.

Her yeni yazımda bahsettiğim gibi yeni heves benim için orkide.Onun için benim kusuruma bakmayın ben biraz daha fotoğraf ekleyeceğim ve gelişmelerini paylaşmaya çalışacağım.

S-n. BoraUnver - cattleya çok çekici görünüyö. Çiçek sapı nasıl başardınız?

nrkrkmz
03-12-2011, 22:54

Sayin Bora bey,

Ziyaretiniz beni de mutlu etti ne zaman isterseniz buyrun gelin:-)

B.Unver
04-12-2011, 22:20
Sayin Bora bey,

Ziyaretiniz beni de mutlu etti ne zaman isterseniz buyrun gelin:-)

Geleceğimden emin olun:):)

S-n. BoraUnver - cattleya çok çekici görünüyö. Çiçek sapı nasıl başardınız?

Bu benim aslında %10 luk başarım bunun %90 lık başarısı hocam Ziya Beye ait.Ancak zaten türün özelliği de diğerlerinden değişik o yüksek sap yaklaşık 35-40 cm lik bir yapraktan ve onu besleyen 7-8 güçlü yüksek yaprakların marifeti.Bir de şuna inanıyorum ki serada da olsa evde de olsa bazıları ışıktan yani cattleyanın yaralanabildiği en etkin ışık dalga boylarından maximum yaralanabiliyor.Yokssa Ziya beyin serasında bakım hepsine aynı.Ben buna inanıyorum.

kısacası;

1-Ziya beyin elindeki Cattleya varyetelerinin özelliği

2-Işık dalga boyundan max. yaralanma ki çiçeklenemeyeve gövde olşumuna etki; 350 nm-560 nm kök gövde rizom yaprak oluşumuna, çiçek oluşumuna izse 640-660nm olarak incelemelerimde bu bilgilere ulaştım.Elbette tek bu değil."UYGUN" Işık, sıcaklık, nem, havalandırma ve gübreleme gibi bir bütün bu.

İtiraf etmeliyim ışık dalga boyunu ölçmek ve 150-200 saksının aynı yoğunlukta almasını sağlamak zor.Ancak evdeki ışıklandırmamda gördüm ki bu sap ışıklanma altında 10 gün içinde çok hızlı uzadı ve üstündeki çiçekler devası boy aldı.Bu diğerlerini yanında başka bir unsur da olabilir.

örneğin Ziya beyden aldığım Cattleyalardan en yükseği ve çiçekleri en büyük olanı bu:

tarumok
05-12-2011, 08:10
tebrikler.Harika görünüyorlar.

Ziya Soner
06-12-2011, 17:44
bana cattleya kekikisi gönderecek bir yardım sever yok mu?

SayınTarumok,
Özeldende yazmışsınız.Cevapladım.
Adres bilgilerinizi bildirin ,yollayacağım.
Saygılarımla

tarumok
07-12-2011, 20:00
Sayın Ziya Soner,
şimdiden çok teşekkür ederim,iyi çalışmalar dilerim.

tarumok
07-12-2011, 22:21
Özellikle lila renkli çiçekler çok güzel görünüyor.Gerçekten muhteşem.

ataman
14-12-2011, 00:19
Bitkiler sonbaharda açtı, Bowringiana olduklarını (çok büyük bir ihtimalle) tahmin ediyorum.

259446

Internette biraz araştırdıktan sonra olası üç cattleya türüne ulaştım, C. bowringiana, C. skinneri ve C. deckeri.

"Orchids of Guatemala" adlı kaynakta (Ames ve Correll, 1953) Cattleya bowringiana şöyle tanımlanıyor:
"This species differs from C. Skinneri chiefly in its more vigorous growth and its larger number of smaller flowers, which appear in the fall instead of late winter and spring. It also differs from that species in the long joint at the base of the leaves and in the swollen base of the stipitate pseudobulb. It differs from C. Deckeri, its nearest relative, mainly in the lip, which has a white blotch on the disk instead of being uniformly colored a deep purple."

Bu tanım baz alındığında, sonbaharda açması nedeniyle C. skinneri seçeneğini elemek gerekiyor. Dilin tamamıyla koyu renk olmaması nedeniyle C. deckeri seçeneği de eleniyor.

Dil detayı
259447

Bowringiana çiçek sayısının fazlalığıyla tanınan bir tür (25 adete varabileceği belirtiliyor). Bununla beraber, yeterli gübre verilmemesi, bitkinin ortama adapte olamaması gibi olumsuz şartlarda bile en az 3-5 arası sayıda çiçek açabilecek kadar da güçlü/arsız olduğu belirtiliyor.

Çiçekleri
259448

Bitkilerin yapısı
259449

Çiçekler geçmeye başladığı zaman dil yapısının şekli değişiyor, kapanmaya başlıyor.
259450

B.Unver
14-12-2011, 09:26
Ataman Bey gerçekten güzeller.Aynı çiçek şeklinde sarı kırmızılarını ve bir saksıda 8 adet çiçek oluşturduğunu internetten görmüştüm.Ancak varyetenin ismini hatırlayamadım şimdi.

2 aya yaklaşırken Ziya beyden aldığım Cattleyaların son hali:

15 günde bir Ziya beyden aldığım sıvı gübre ve sulama suyu kullanımı, günde 16 saat ışıklandırma, gündüz 22-23C gece 19-18C sıcaklık ve havalandırma ile %50-60 nem olarak bakımlarına devam ediyorum.

tarumok
21-12-2011, 20:02
Ziya Bey 'e teşekkürlerimi borç bilirim.Ziya hocam gönderdiğiniz cattleya yerini aldı şimdi çiçek açma zamanı:)Çok teşekkür ederim.

tarumok
22-12-2011, 10:11
Teşekkür ederim Nilgün Hanım.

ayhat
22-12-2011, 10:43
Bu çiçekten Sakarya da bulabileceğim bir yer yok malesef, Ziya hocam bende yetiştirmek istiyorum lütfen banada neredn edinebileceğim hususunda yardımcı olurmusunuz?

ahmeter
22-12-2011, 12:00
Bu günler en güzel zamanı

ahmeter
22-12-2011, 13:34
Makro çekim

nrkrkmz
24-12-2011, 00:37
Kabuk üstünde de açtı Cattleya...:D

Süha Şendoğan
31-12-2011, 15:48
Ziyaretine gittiğim Ziya beye (Soner) gösterdiği misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür ederim.Kendisini tanımak ve sonsuz bilgilerinden faydalanmak isteyen herkese kapısı açık..

Süha Şendoğan
12-01-2012, 14:22
Cattleya'da çiçek oluşum aşamalarını resimledim. (henüz oluşum tamamlanmadı)
devamı gelecek..

tarumok
12-01-2012, 21:17
Ziya Bey bu güzelliklerin yanında yaşlanmıyornuzdur herhalde;)

tarumok
12-01-2012, 21:19
Düzeltiyorum:)
yaşlanmıyorsunuzdur heralde

nrkrkmz
15-01-2012, 23:52
Keyifle büyütün Cattleya'larınızı Süha bey :)

Süha Şendoğan
16-01-2012, 14:04
Teşekkür ederim Nur hanım,
Size bir söz borcum var, unutmadım..

dünyam1
16-01-2012, 19:25
harika çiçekler her rengin kokusu varmı acaba ,elinizde fazla varsa bende talibim..

B.Unver
22-01-2012, 20:04
Ziya beyden aldığım cattleyalar çiçeklerini döktükten 1 ay sonra diplerden sürgün vermeye başladı.

Diğer yandan 1,5ay önce Ankara ziyaretimde Ataman beyden aldığım cattleya ve türevi orkidelerde aynı ortamda gelişimlerini sürdürmekteler.

Zannediyorum ben orkideye bayağı tutuldum.:)

nrkrkmz
22-01-2012, 21:35
harika çiçekler her rengin kokusu varmı acaba ,elinizde fazla varsa bende talibim..

Hepsinin olmasada çoğu cattleyanın kendine özgü kokusu vardır.

praecox
23-01-2012, 14:26
Sayın B.Unver,

Allah sizi ıslah etsin. Daha ne diyeyim. Bu tutku adama neler yaptırmaz ki?

Nur hanıma sorun bu Catty'ler neler etti (http://www.agaclar.net/forum/orkide/17919.htm)ona neler...
Serasındaki başarılı Orchları, saksı değişimdeki el becerisini sorulara verdiği cevapları duydukça gördükçe... bundan takribi 3 sene önce ilk Catty'imi gönderdiğim o ev hanımından eser yok artık. :)
ya da... Sanırım isim benzerliği var :D

B.Unver
23-01-2012, 20:54
Sayın B.Unver,

Allah sizi ıslah etsin. Daha ne diyeyim. Bu tutku adama neler yaptırmaz ki?

Nur hanıma sorun bu Catty'ler neler etti (http://www.agaclar.net/forum/orkide/17919.htm)ona neler...
Serasındaki başarılı Orchları, saksı değişimdeki el becerisini sorulara verdiği cevapları duydukça gördükçe... bundan takribi 3 sene önce ilk Catty'imi gönderdiğim o ev hanımından eser yok artık. :)
ya da... Sanırım isim benzerliği var :D

http://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gif (http://www.celebrityfashionarchive.com)http://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gif (http://www.celebrityfashionarchive.com)http://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gif (http://www.celebrityfashionarchive.com)http://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gif (http://www.celebrityfashionarchive.com)http://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gif (http://www.celebrityfashionarchive.com)

nrkrkmz
24-01-2012, 01:02
Sizde benim yolumda ilerliyorsunuz.
Hayırlı olsun Bora bey...

praecox
24-01-2012, 20:17
Nur hanım o podestdeki saksınız muhteşem. Özelikle de rengi. :)

Bende de Catty. saydemiriensis açıyor.
Bunu bir serada yıllar önce cılızbir rizom olarak"bulmuştuk" türünü bilemediğimizden beraber bulduğumuz arkadaşın nickine istinaden adlandırmıştım.

tür ismi tavsiyelerinizi bekliyorum :)

265699

nrkrkmz
24-01-2012, 23:48
'Rhynchocattleya TOKYO' (Rhyncholaelia digbyana x Cattleya dupreana) olabilir mi?

praecox
25-01-2012, 00:22
'Rhynchocattleya TOKYO' (Rhyncholaelia digbyana x Cattleya dupreana) olabilir mi?

Sanmam o kadar sophistike bir hybrid olacağını zannetmiyorum.

basit bir iki catt. veya brasovola olmadı laeila ile ikili çapraz.
çok eski bir hybrid olduğundan eminim.

neden mi bu kadar eminim..
sanırım bulduğum yerle alakalı.
orda böylesi sophistike triple bir çapraz beklemiyorum.
ancak olabilir de

bir de sayın yavuz atamanın bana gönderdiği türe de çok benziyor. onunla karıştırmış olamam ancak bu onun devamı olma ihtimali de geriye dönerek mümkün olacağı kanısını uyandırdı bende.

B.Unver
25-01-2012, 08:59
Severim bulmacaları:D

Benim fikrim:

Bl.(L. fidelensis x B.digbyana)
Açıklaması:

Brassovola digbyana '#2'
Also known as Rhyncholaelia digbyana
Is found in Mexico, Belize, Guatemala, Honduras and Costa Rica. This species is from Lenettes
This takes bright light to grow and bloom well. Is a good candidate for mounting. Has stiff leaves. Fragrant
Bl.(L. fidelensis x B.digbyana)

"Light fragrance, beautiful light lavender with a broad notched lip from the digbyana influence.
See above for details on digbyana
The fidelensis is found in Brazil.
This is a cross of two species to form a primary hybrid and came from Lenettes many years ago"
Not:İşimden dolayı şu anda çevirisini yazamadım ama akşam yazacağım.
Kesin bu:D:D:D:D

Süha Şendoğan
26-01-2012, 10:14
Çiçek oluşumunda 2.safha..

Süha Şendoğan
28-01-2012, 12:00
Ve sonuç..

tarumok
28-01-2012, 13:23
Süha Bey,
çok güzeller,sabahları da mis gibi kokar şimdi onlar.

nrkrkmz
29-01-2012, 14:05
LC. SUMMIT VIEW 'PRIMERO'
(C. percivaliana x Lc. Drumbeat)

2 senedir çiçek açmasını beklediğim Cattleya sonunda çiçek açtı.

1. foto

2. foto sabah 11.30
aynı gün
3. foto 17.05

4. 4 gün sonra

Güler
29-01-2012, 15:26
Sevgili Nur, bunları seyrederken ne hissediyorsun? İnan ben fıttırırdım. Bu nasıl bir güzelliktir?
İlk fotoğrafta arkada gördüğüm cymbidıum bile beni delirtir.

Teşekkür ederim.

sakdag
29-01-2012, 15:49
Orkideler , harika çiçekler... Yıllardır hep bir orkidem olsun isterim ama hep bakımlarının zorluğundan bahsederler, bu yüzden bir türlü edinemedim...

Orkideleri seyrederken hep şu şarkı aklıma gelir: ''Seni uzaktan sevmek , aşkların en güzeli.....''

Kaktüs - sukulent sayfalarından başımı kaldırdığımda hemen orkide sayfasındaki güzellikleri izliyorum... Nur Hanım'ın serasında bir arı olup, ondan ona uçuyorum...
Ellerinize sağlık efendim, harikalar....

nrkrkmz
30-01-2012, 08:00
Sevgili Nur, bunları seyrederken ne hissediyorsun? İnan ben fıttırırdım. Bu nasıl bir güzelliktir?
İlk fotoğrafta arkada gördüğüm cymbidıum bile beni delirtir.

Teşekkür ederim.

Güler hanımcığım,

Buyrun beklerim ne zaman isterseniz.

Evet yolum biraz uzun ama size farketmez diye düşünüyorum haftada 2 kere Manyas'a gittiğinizi düşünürsek :):D

nrkrkmz
30-01-2012, 08:04
Orkideler , harika çiçekler... Yıllardır hep bir orkidem olsun isterim ama hep bakımlarının zorluğundan bahsederler, bu yüzden bir türlü edinemedim...

Orkideleri seyrederken hep şu şarkı aklıma gelir: ''Seni uzaktan sevmek , aşkların en güzeli.....''

Kaktüs - sukulent sayfalarından başımı kaldırdığımda hemen orkide sayfasındaki güzellikleri izliyorum... Nur Hanım'ın serasında bir arı olup, ondan ona uçuyorum...
Ellerinize sağlık efendim, harikalar....

Sayın sakdag,

Teşekkür ederim.

Teklifim sizin içinde geçerlidir.
Buyrun beklerim. Bir fincan kahve ikram edeyim.

Siz orkidelerin içinde dolaşın keyif alın. Bende sizin aldığınız keyiften mutlu olayım :)

nrkrkmz
30-01-2012, 09:52
Sevgili Güler hanım ve agaclar. net üyeleri

11-12 Şubat 2012 bana uygun.

Ayrıca toplu gelmenin haricinde herzaman seranın kapıları açıktır sizlere.
Kim isterse buyursun. Başımın üstünde yeri var.

Sadece bana bir haber ulaştırın bütün işler beni bekler.
Şehirde yapmam gereken bir şey olduğunda seraya gidemiyorum Böyle bir güne denk gelmenizi istemem.
Tel: 0530 700 62 22
0532 245 13 64

tarumok
31-01-2012, 10:40
Bu Cattleyanın ismi nedir acaba?Çiçek rengi çok güzelmiş.

tarumok
05-02-2012, 13:23
Nur Hanım,
malesef cattleyanın kartında ismi yazmıyormuş.Sadece bakım bilgileri varmış.
saygılar.

nrkrkmz
05-02-2012, 22:07
Önemli değil.. Teşekkür ederim :)

fzthalil
13-02-2012, 21:06
Sayın B.Unver,
resimlerde gördüğüm üzere orkidelerin masa lambası ile aydınlatılması durumu var. bunu ne için, ne sıklıkta, ne kadar süre ile yapıyorsunuz? ben de böyle birşeye niyetlendim de..

esk nisagül
17-02-2012, 16:08
sayın Bunver ankarada nereden aldınız ve ucretini ögrenebilirmiyim acaba

B.Unver
17-02-2012, 16:10
Sayın B.Unver,
resimlerde gördüğüm üzere orkidelerin masa lambası ile aydınlatılması durumu var. bunu ne için, ne sıklıkta, ne kadar süre ile yapıyorsunuz? ben de böyle birşeye niyetlendim de..

Halil Bey,

Phalaenopsis bölümünde Garo Bey bu soru ile detaylı bilgilendirme yapmış.Ancak ben benim evimdeki kullanım amacını da buraya yazayım.

Kullanılan cattleyalara yanlızca verilen CFL lamba yeterli değil bazı minyatür türler olabildiği raporlansa da asıl gelişim ve çiçeklenme güneş ışığından.Direk öğlen ve yaz güneşi değil elbette.

Benim evimde yaptığım ise mevcut gün ve güneş ışığına (ki evimde bazı bölgeler eksik ve/veya az güneş ışığı almaktadır) ek olarak gün bitmeden öğleden sonra saat 16:45 de başlamak üzere 2700 K renk sıcaklığında ve 2700 Lumen olarak 20-30 cm yakınlıkta az ışık gören bitki yapraklarına takviye yapmak.Çünkü özellikle kışın güneş mevsimsel azdır.

Cattleyalarda diğer bir konu ise gece ve gündüz sıcaklık farkından çok ışık siddeti ve ışıklanma süresinin çiçeklenmeye daha fazla etkili olduğu konusu.Gece gündüz sıcaklık farkı çiçeklenme için minör bir fark olarak nitelendirilirken ışık şiddeti ve ısıklanma süreleri çok önemli olduğu belirtilmekte.Özellikle ışıklnma süresisinin max 16 saat olması ve minimum 8 saat kesintisiz karanlık olması önerilmekte ve ciddi uyarılarda bu min. 8 saatlik karanlığın kesintisiz ve ışık almaksızın olması önerilmekte.

Benim sürekli uyguladığım 16 saat ışıklanma ve 8 saat kesintisiz karanlıktır.

sayın Bunver ankarada nereden aldınız ve ucretini ögrenebilirmiyim acaba

Nisagül Hn,

Benim aldığım Cattleyaların tamamı Ziya Soner bey den ki daha önceki yazdıklarımda hep belirttim.Ancak Nilgün Korkmaz Hn. serasında da hatırı sayılır bir kolleksiyon mevcut.Diğer cattleyalarım ise Ankaradan aldım.Şu anda daha değişik varyeteleri getirmek için uğraşıyorum.Elbette bir evde ve salonda ne kadar olabilecekse:)

B.Unver
17-02-2012, 16:37
Bu arada Nur Korkmaz Hn ismini yanlışlıkla Nilgün diye yazmışım.Kusura bakmayın.İş ortamında 2 dakikada yazmak zorunda kalınca böyle oluyor işte:)

fzthalil
17-02-2012, 21:01
Sayın B. Unver,
Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Garo hocam da cevaplamıştı. Bende cattleya da var ama henüz yavru. Şu anda çiçek derdi yok:) Ona gelişmesi için ışık verecem.

B.Unver
25-02-2012, 20:58
Şubat ayı sonu itibari ile cat lerin son hali.Gözler uyandı ve yeni sürgünler sürmeye başladı.

praecox
25-02-2012, 22:14
İlk bir iki resimdeki filiz renklerini ve rizomun kök boğazındaki lezyon renkleri hiç hoşuma gitmedi.

derhal mantar ilacı yapın.

tarumok
26-02-2012, 08:42
Sayın praecox,
hangi mantar ilacını önerirsiniz ve nasıl uygulama yapılmalı bu ilaç?
saygılarımla

nılgun_dogan
26-02-2012, 12:08
Ziya hocamın emanetine iyi bakamadım heralde 2 yaprağında sorunmu var beni aydınlatırsanız sevinirim.

http://lh6.googleusercontent.com/-bQuoB8Gs4FY/T0oRfpypFWI/AAAAAAAAAIw/kIpDLZ-lt4A/s640/IMG_0549.JPG

http://lh5.googleusercontent.com/-IBb7c43MbD0/T0oRXtxwF9I/AAAAAAAAAIo/NFYD3S-64o8/s640/IMG_0551.JPG

http://lh3.googleusercontent.com/-1kyP7erhBwE/T0oRu5rNi8I/AAAAAAAAAJI/PRLvsndO8r8/s512/IMG_0550.JPG

B.Unver
26-02-2012, 15:15
İlk bir iki resimdeki filiz renklerini ve rizomun kök boğazındaki lezyon renkleri hiç hoşuma gitmedi.

derhal mantar ilacı yapın.

Garo bey aslında kırmızılık olayını size daha önce yüz yüze konuştuğumda da bahsetmiştim.Bu fotoğrafı da aslında onun için koydum.

Aslında elimde mor ırklarda var bu kırmızılık ancak beyaz ırklarda yok.Bu varyeteye hasmıdır bunu aslında tam çözemedim.Aynı ortamda mor varyetelerde var da niçin beyaz varyetelerde yok o da soru işareti.

Buna rağmen zaten rutin mantar önleyici ilaçlama yapacaktım ancak siz de biliyorsunuz ki ev ortamında mancozeb vb mantar ilaçları kullanmam riskli.Ailecek hastaneye taşınmayalım:):)Benim kapalı balkonum da yok.

Bu önleyici ilaçlamayı bir sera ortamında yapmak gerekli benim açımdan ama biraz daha sıcaklar başladığında.Mart sonu Nisan gibi zaten mutlaka hem saksı değiştirecektim hem de mantar önleyici ilaçlama yapacağım.Elbette bu sürede günlük gözlem ile bir ilerleme veya bir kötüleşme olursa acilen ilaçlamaya sera ortamında geçeceğim.

Şu andaki ve bundan sonraki tüm yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

nılgun_dogan
27-02-2012, 11:59
Hocalarımın gözünden kaçmış olabilir diye tekrar yardım isteğimi yeniliyorum.
Saygılar

B.Unver
03-03-2012, 19:33
Yeni bir Cattleya elde edebildim bugün; Cattleya Guatemalensis;

Doğal bir hibrid olarak geçmektedir(C.aurentiaca X C.skinneri)meksika, Guatemala, Honduras ve Nicaragua da bulumaktalar.Epiphyte, alçak dağlık ormanlarda uzun ağaçların tepelerinde bulunmaktalar.Geç kış ya da erken ilkbaharda çiçek açmaktalar.Çiçekler 4-12 lik gruplar halinde 5-7 cm dir.Kontrollu sıcak, cattleyaya has sulama periodu ve gübreleme ile kontrollu güneşli bakım istekleridir.

(En alttaki fotoğraf bir seradan internet ortamından alıntıdır)

praecox
03-03-2012, 20:15
çok güzelmiş...

B.Unver
12-03-2012, 21:52
C.Guatemalensis bu da sarı varyetesi:):)

tarumok
24-03-2012, 22:04
sayın hocam,
alırsak yaşatabilirmiyiz?
jagkustoms | eBay (http://www.ebay.co.uk/sch/jagkustoms/m.html?item=251023281470&viewitem=&sspagename=ADME%3AB%3AEOIBSA%3AUS%3A3160&_trksid=p4340.l2562)

tarumok
04-04-2012, 21:31
Sayın Hocalarım,
cattleya çaprazlamalarında kullanılan bu kodlamalardan ne anlamalıyız?Bu kodların çiçek büyüklükleri ile bir alakası var mı acaba?örneğin blc kodlu bir cattleyanın çiçeği lc kodlununkinden daha mı büyüktür?

a1919
05-04-2012, 07:36
Sayın B.Unver. Kırmızı Cattleya Guatemalensis ben de Bauhaus da görüp almıştım. Çiçekleri geçti artık. Çiçek saplarını kesmeli miyim? Nerden kesmeliyim yardımcı olursanız sevinirim. Cevabı daha önce verildiyse bu sorunun kusura bakmayın lütfen. Teşekkürler

B.Unver
05-04-2012, 08:41
Bu soruya mutlaka cevap verilmiştir ama benim için kusura bakılacak bir konu değil :).Ben cevaplayayım.Zannediyorum yazılan geçmiş bilgilere gereken özen gösterilip, araştırma yapılmadığı için genel hassasiyet bu yönde ki bunu rahatlıkla anlayabiliyorum :) :)

Sorduğunuz sorunun cevabı gayet basit: Yaprağa en yakın yerden ve dipten keskin bir budama makası ile yaprağa zarar vermeyecek mesafeden kesin.Jilet de olabilir ancak eğer eliniz hassas değilse yaprağa zarar verebilirsiniz.

Vazo ömrü için ise en ideal zamanı açtıktan 3-5 gün sonra kesip vazoya da koyabilirsiniz.

praecox
05-04-2012, 10:13
Sayın Hocalarım,
cattleya çaprazlamalarında kullanılan bu kodlamalardan ne anlamalıyız?Bu kodların çiçek büyüklükleri ile bir alakası var mı acaba?örneğin blc kodlu bir cattleyanın çiçeği lc kodlununkinden daha mı büyüktür?

BLC LC kodlama değil bir kısaltmadır. Brassavola Laelia Cattleya. türlerin baş harfleri alınarak ikili üçlü çaprazların belirtilmesidir. İlk yıllarda çaprazlanırken LC veya BLC gibi eklemeler yapıldı ise de son yıllarda bu öyle karmaşık bir hal aldı ki ya sadece cattleya veya potinara olarak isimlendirilir oldu.
Hangi çaprazın ne büyüklükte çiçek açacağını kompakt mı uzun yapraklı mı olacağı kestirilemez. Bezelyedeki veya mısırdaki çaprazlamalar gibi mendelyev kanunlarını buraya uygulamıya kalkışırsanız çok uğraşırsınız. zira bezelye gibi 5-10 veya mısırdaki gibi takribi 100 tohum değil orkidenin tohum kapsülünden milyonlarca tohum çıkmakta. burda da büyük çiçeklisini ele geçirmek büyük oranda şans işi.

kaldı ki bir diğer etken de; örneğin bir LC çaprazında hangi türün poleni hangi türün stigmatasına konduğu da bir rol oynar. L poleni C stigmatası veya tersi herdaim çok değişik sonuçlar çıkartmaakta.

tarumok
05-04-2012, 10:48
Sayın praecox,
teşekkür ederim değerli bilgileriniz için.

musbet
08-04-2012, 22:08
Selamlar,
izmitte bu güzel orkideden edinmek isteyenler var ise bugün baumaxta bir çok rengi vardı ve fiyatı 35tl idi sanırım.
İlgilenenlere duyurulur...

fzthalil
11-04-2012, 21:04
Sayın Praecox Hocam,
Resimlerini eklediğim yavru cattleya'm biri henüz çok küçük üç adet birşey çıkarıyor. acaba rizom mudur diyorum ama diğer yaprakların yapısına baktığımda onların gibi değil... daha çok boğumlu bir yapısı var. acaba rizom mudur bunlar?

tarumok
12-04-2012, 09:37
Halil Bey,
cattleyanız sürgün veriyor.o sürgünler büyüdükçe yaprak şekline gelecek.

fzthalil
12-04-2012, 11:06
Murat Bey,
teşekkür ederim. öyle boğumlu görünce gözüme farklı gözüktü de:)

nrkrkmz
03-05-2012, 08:54
Mart ortası bilemediniz Nisan'a kadar çiçeklenir deriz Cattleyalar için. Oysa bu sene hala tomurcuklular ve inanılmaz güzellikte çiçek veriyorlar. :D

B.Unver
03-05-2012, 10:04
Ben de dün Nur Hn. serasından çektiğim fotoğrafları ekleyeyim:)

B.Unver
03-05-2012, 10:10
Devam;

SAGEN
03-05-2012, 10:27
2 yıl bekledim ama değdi :)

İlk açtığında beyaz renkliydi, şimdi biraz pembeleşti. Öğlene kadar keskin bir kokusu oluyor, tüm salonu kaplıyor.

Sayın ATAMAN gerçekten bayıldım doğrusu.Allah nazarlardan korusun süper gözüküyor.Renk geçişleri çok güzel. Kokusunuda merak etmedim desem yalan olur...;)

SAGEN
05-05-2012, 18:18
C.Guatemalensis bu da sarı varyetesi:):)

Sayın B:UNVER doğrusu çok harikalar. Her seferinde birbirinden güzel ve alımlı resimler görüyor ve takip ediyorum. Sarı ve kırmızı beni mest etti...

fzthalil
05-05-2012, 19:27
Sayın Praecox Hocam,
Şu sıvı besini cattleya ve diğer orkide türlerinde kullanabilir miyim? değerleri resimde.

B.Unver
06-05-2012, 10:44
Halil bey bu gübrede Üre Azotu var.Orkidelere kullanmayın.Kökleri yakma şansınız yüksek.

B.Unver
06-05-2012, 10:47
"Blc. Hsinying Catherine 'Hakucho'"

Küçük tomurcukları vardı aldığımda şimdi açmaya başladı.

agozce
06-05-2012, 13:04
C.Guatemalensis ve sarı varyetesi:):)

Bunlar bodur dinilen cinslerden mi?

B.Unver
06-05-2012, 18:10
Bunlar bodur dinilen cinslerden mi?

Hayır ne onlar ne de Blc. Hsinying Catherine 'Hakucho' bodur değil.Standart boy cattleyalar.

fzthalil
06-05-2012, 20:04
Halil bey bu gübrede Üre Azotu var.Orkidelere kullanmayın.Kökleri yakma şansınız yüksek.

Teşekkür ederim Bora Bey..

Asya_lotus
06-05-2012, 22:31
Bu da ikincisi,

sn. tarumok, köklerin durumunu kontrol edin; mümkünse, bize onların fotoğrafları gösterin

tarumok
07-05-2012, 11:07
sn. tarumok, köklerin durumunu kontrol edin; mümkünse, bize onların fotoğrafları gösterin

Sn Asya Lotus,
iki cattleyanında kökleri çürümüş vaziyette,yeni kök çıkarması için ne yapılmalı?Sürgünler büyüyor fakat var olan yapraklar,fena halde büzülmüş durumda.Haftada bir daldırma yöntemi ile sulanıyorlar.Acaba fazla ıslak kalmasından kökler çürümüş olabilir mi?

Asya_lotus
07-05-2012, 13:10
Sn Asya Lotus,
iki cattleyanında kökleri çürümüş vaziyette,yeni kök çıkarması için ne yapılmalı?Sürgünler büyüyor fakat var olan yapraklar,fena halde büzülmüş durumda.Haftada bir daldırma yöntemi ile sulanıyorlar.Acaba fazla ıslak kalmasından kökler çürümüş olabilir mi?
Murat-bey, saksıdan çıkarın onları, saksı büyüklüğü bitkilerin kökleri ile uyuşmuyor, amo çıkardıktan sonra bir fotograf yapın, gösterin kökleri

Asya_lotus
08-05-2012, 07:23
s-n.tarumok, Çok sık sulamadan sanırım kökleri çürümeye başladı, bu yüzden kökleri fotoğrafı göstermek istedim. Kökleri gelişimi için daha küçük bir saksıya dikilmesi tevsiye ederim.
Örnek:

http://s44.radikal.ru/i103/1205/6d/91fcbfe6b587.jpg

Geçen yıl bir arkadaşım bana bir tane bulb verdi, hiç bir kök yoktu. Bugünkü bitkinin durumu böyle.

http://s019.radikal.ru/i625/1205/13/e8145929350d.jpg

tarumok
08-05-2012, 13:50
dört adet cattleyanın kökleri.Sanırım tamamı ölmüş.

tarumok
08-05-2012, 13:52
devamı,

tarumok
08-05-2012, 13:57
Çok sık sulamadan sanırım kökleri çürümeye başladı, bu yüzden kökleri fotoğrafı göstermek istedim. Kökleri gelişimi için daha küçük bir saksıya dikilmesi tevsiye ederim.

Sayın Asya lotus,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Hemen dediklerinizi yapacağım.
saygılarımla.

tarumok
09-05-2012, 20:54
Kökler budandı.Yosuna sarıldı.Küçük şeffaf bardaklara altlarına nem tutucu pomza taşları üzerine ağaç kabuğu koyularak,pet şişe içerisine yerleştirildi.Bakalım neler olacak.Sayın Asya lotus,değerli cevaplarınız çok teşekkür eder,saygılarımı sunarım.Paylaşımlarınızın sürmesi dileğiyle,
işte orkidelerin son hali;

fzthalil
09-05-2012, 21:20
Murat Bey,
ayırdınız mı cattleyaları? 2 idi dört olmuşlar:)

tarumok
09-05-2012, 22:47
Halil Bey,
Çürümenin önüne geçemesezsek daha çok artar sayı:).Ama sanırım önlemi aldık.Bakalım hep beraber göreceğiz sonucu.

B.Unver
09-05-2012, 23:01
Murat bey cattleya için çok aşırı sulama yapmışsınız.Haftada bir hem de daldırma ya göre kökler yine de çok kötü sayılmaz.Kurtulma ihtimali benim fikrime göre yüksek.Ancak korkum şimdi mantardan.Önlem alsaydınız keşke.

fzthalil
09-05-2012, 23:06
Murat Bey,
İnşallah önüne geçebilirsiniz. Bora Bey'in de dediği gibi kurtulma ihtimali yüksek bence de...

tarumok
10-05-2012, 08:42
Bora Bey,
köklere permosil(içeriği permanganat)uyguladım mantar için.Sanırım yararlı olmuştur.Sulama haftada bir ve daldırma kesinlikle fazla.Bunu anlamış olduk.Cattleya bakanların dikkatine...

B.Unver
10-05-2012, 09:11
Bora Bey,
köklere permosil(içeriği permanganat)uyguladım mantar için.Sanırım yararlı olmuştur.Sulama haftada bir ve daldırma kesinlikle fazla.Bunu anlamış olduk.Cattleya bakanların dikkatine...

Murat bey beni sakın yanlış anlamayın tamamen bu hobide forum ortamında arkadaş olduğumuz için söyleyeceğim ama cattleya başlığı Sayın Praecox (Garo bey) başta olmak üzere yazılanlar ile bir lebi derya.Yani yabancı literatür incelemenize bile gerek yok genel bakım konusunda.Bunu böyle kötü bir tecrübeyle öğrenmeniz beni üzdü.

Ayrıca permasol ü diskuslarda mantara karşı ve bir seri hastalığa karşı yıllarca uygulamış birisi olarak size net söyleyebilirim ki eğer dozunu ayarlayamazsanız ne olursa olsun dokuyu perişan eder.Dikkat!!!

tarumok
10-05-2012, 10:21
Bora Bey,
Kötü tecrübeler eğitici oluyor demekki,fakat cattleya başlığını tamamen incelerseniz,sulamanın daldırma usulü ile haftada bir yapılması tavsiye edilmiş çoğunlukla.Biz de öyle yaptık.Sonuç ortada.
permasol ü bir tablet 1 litre suda eritip sadece kökleri yıkadım(bekletmeden).sanırım/1400 lük bir karışım oldu(prospektüsünde yazan değer).Umarım kökler zarar görmemiştir.Bu konuda ayrıca bir öneriniz var mı?

B.Unver
10-05-2012, 10:46
Bora Bey,
Kötü tecrübeler eğitici oluyor demekki,fakat cattleya başlığını tamamen incelerseniz,sulamanın daldırma usulü ile haftada bir yapılması tavsiye edilmiş çoğunlukla.Biz de öyle yaptık.Sonuç ortada.
permasol ü bir tablet 1 litre suda eritip sadece kökleri yıkadım(bekletmeden).sanırım/1400 lük bir karışım oldu(prospektüsünde yazan değer).Umarım kökler zarar görmemiştir.Bu konuda ayrıca bir öneriniz var mı?

Sulamanın daldırma usulü ve haftada bir olabilmesi için ortam sıcaklığının min 25-29 C (Erken yaz en erken) olması gerek ki zannediyorum bu tarz sulama daki zaman ve şartları atlamış olabilirsiniz.

Sizin durumunuzda ben olsam sphagnum yosun(özellikle bu yosun başka değil) ve içine toz aktif kömür karışımı ile dikim yapardım.

Bir çok sistemik olan veya olmayan zirai mantar ilacı var.Ancak zannediyorum son kanuna göre tavsiye edemiyorum ulu orta ne kadar Ziraat Müh. diplomam olsa da :)

Garuda
10-05-2012, 10:47
Hava almayan kokler mantarlasir ve sonra curumeye baslar, birakin kokler ozgur kalsin hava alsin.
Bitkiyi illa birseye tutturmak ya da yerlestirmek gerekiyorsa mango koku uzerine guzel olacaktir.

Saygilar

tarumok
10-05-2012, 11:05
Sulamanın daldırma usulü ve haftada bir olabilmesi için ortam sıcaklığının min 25-29 C (Erken yaz en erken) olması gerek ki zannediyorum bu tarz sulama daki zaman ve şartları atlamış olabilirsiniz.

Sizin durumunuzda ben olsam sphagnum yosun(özellikle bu yosun başka değil) ve içine toz aktif kömür karışımı ile dikim yapardım.

Bir çok sistemik olan veya olmayan zirai mantar ilacı var.Ancak zannediyorum son kanuna göre tavsiye edemiyorum ulu orta ne kadar Ziraat Müh. diplomam olsa da :)

Zaten bahsetmiş olduğunuz yosunu kullandım.Aktif kömür tozunu,mantar için mi söylediniz?Kullandığım mantar ilacı zararlı mı yoksa?dozu söylediğim gibi.Ayrıca cattleyaları da sayın Garuda nı söylediği gibi saksı harcında değil de bir ağaç kabuğuna sarıp açık olarak büyütsek olmaz mı?

Garuda
10-05-2012, 11:17
Murat hocam ozunde bildiginiz ama tekrar hatirlatma anlaminda paylastigim linkte topraksiz, saksisiz ne kadar da saglikli olduklarini goreceksiniz.

Dogayi taklit edebilirsek sanirim bitki kayiplarinin onune gecilebilir.
epiphyte78's favorite photos and videos | Flickr (http://www.flickr.com/photos/epiphyte78/favorites/page3/?view=lg)

Saygilar

B.Unver
10-05-2012, 11:20
Zaten bahsetmiş olduğunuz yosunu kullandım.Aktif kömür tozunu,mantar için mi söylediniz?Kullandığım mantar ilacı zararlı mı yoksa?dozu söylediğim gibi.Ayrıca cattleyaları da sayın Garuda nı söylediği gibi saksı harcında değil de bir ağaç kabuğuna sarıp açık olarak büyütsek olmaz mı?

Aktif kömür tozunu mantraı bastırsın diye söyledim ancak sphagnum yosunu karışımında toz ya da küçük granüller olacak.

Permasol beni herzaman ürkütmüştür.Bu kişisel bir çekince.

Ağaç kabuğu+ yosun ile yetiştirme tekniği için ortam nem oranı %60 minimum olması gerekir.Bunu bu dönemlerde sağlayabilirsiniz ancak kaloriferli ortam sağlanması sıkıntı yaratabilir.Bir de ev ortamında fıs fıslama isteyeceğinden evinizin ıslanması yüksek bir oran.Ancak kapalı sistem terrarium veya paladium içinde sıcaklık+ışık şiddeti+nem+havalandırmayı ayarlarsanız bence daha iyi olabilir kabuğa sarma.

tarumok
10-05-2012, 17:58
Bora Bey,
sizin cattleyaların son halini resimleyip buraya koymanız mümkün mü?Ayrıca şu an bakımları ve sulamalarını nasıl yaptığınızdan bahsederseniz memnun olurum.Cattleyaların dinlenmeye nasıl alındığından da bahsederseniz sevinirim.Gübrelemeyi bırakmak ve sulamayı azaltmak dinlenmeye almak mıdır?

B.Unver
10-05-2012, 20:26
Bora Bey,
sizin cattleyaların son halini resimleyip buraya koymanız mümkün mü?Ayrıca şu an bakımları ve sulamalarını nasıl yaptığınızdan bahsederseniz memnun olurum.Cattleyaların dinlenmeye nasıl alındığından da bahsederseniz sevinirim.Gübrelemeyi bırakmak ve sulamayı azaltmak dinlenmeye almak mıdır?

Ziya beyden aldığım catt ler 20-25 günlük dinlenme süresinden sonra tekrar sürgünleri yürümeye başladı.Çiçeklenmeden sonra gübre vermedim ama 15 günde bir dökme sulama yaptım.Köklerin nemli kalması ile ıslak kalması arasında büyük fark vardır.Catt kökleri ıslak kalmayacak ama nemli kalacaklar.Nemli kalmazsa onlara kaktüs muamelesi, ıslak kalırsa sucul bitki muamelesi yapmış olursunuz.

Şu anda yurt dışına gitmeden önce daldırma sulama ve gübrelem yaptım yaklaşık 20 gün oldu tekrar bu pazar yine gübreleme ve daldıma sulama yapacağım.Bu sıcaklık 25 C aşmadığı sürece böyle.Çok sıcaklarda fıs fıslama yapıyorum sabahları.

Salonum Kuzey doğu cephedir sabah 7 den 8 e kadar sonra da 11 den 12:30 kadar güneş alır.Gölgeleme şu ana kadar yapmadım.

İçerde nem için soğuk buhar makinam var.Şu anda nem oranım %62.

Geceleri mutlaka soğutma yapıyorum(pencere açarak)Pencere bazı geceler bu hafta sabaha kadar açık kaldı.Şu anda çok rüzgar olduğu için ve gece sıcaklığı düştüğü için 2-3 saaten sonra pencereyi kapatıyorum.Daha sıcaklarda değişecek.

Fotoğrafları istemişsiniz:

tarumok
10-05-2012, 20:47
Bora Bey,
çok teşekkür ederim.Bu resimleri ve anlatımlarınızı bir çok orkideseverin okuyup bilgilendiğini düşünüyorum.Maşallah çok sağlıklılar.Ortamı sevmişler ve çok ta mutlu görünüyorlar.Kışa güzel çiçek açacaklarına eminim:)

saygılarımla.

fzthalil
10-05-2012, 22:16
Bora Bey,
Sizce bu cattleya'mı ayırmalı mıyım? bazı bulbların etrafında kurumuş kılıfları var onları sıyırsam olur mu? bir de resimde de görülen bir bulbdan iki yaprak çıkması olayı var neden olmuş olabilir, gübreleme hatası mı? şu anda çiçek yok, bana 1 hafta önce geldi ve çiçekleri düşmüş idi. çiçek zarfı da yok, gübreleme yapmalı mıyım? çok soru oldu galiba:D

B.Unver
10-05-2012, 22:31
Bora Bey,
Sizce bu cattleya'mı ayırmalı mıyım? bazı bulbların etrafında kurumuş kılıfları var onları sıyırsam olur mu? bir de resimde de görülen bir bulbdan iki yaprak çıkması olayı var neden olmuş olabilir, gübreleme hatası mı? şu anda çiçek yok, bana 1 hafta önce geldi ve çiçekleri düşmüş idi. çiçek zarfı da yok, gübreleme yapmalı mıyım? çok soru oldu galiba:D

1- Evet ayirabilirsiniz en az 4 yaprak olarak.

2-Onları da mutlaka siyirin.İki nedenden dolayı.Hem o zarflar mantar oluşumuna çanak tutar hem de dipteki gelecek yıl çiçek acacak sürgünler az ışık görür.Yalniz siyirirken dipteki sürgün gözlerine dikkat edin.

3-Bazı turlerde çift yaprak oluşturur.Ancak burda benim görüşüm azot oranı yüksek gübre kullanımı

4-İste burda ture göre dinlenme zamanını bilmeniz gerekir.Ancak genel olarak söyle söyleyebilirim; catt inizde yeni sürgün oluşumu ve/veya kök oluşumu yoksa dinlenmede olma ihtimali yüksek.Bu durumda genel tavsiye edilen yeni sürgün ve kök oluşumlarına kadar gubrelemeyi kesip az sulama.

Bu ne seri ve üst üste soru? Allah'tan bugün zamanım var:):) İnşallah yardımcı olabildim.

Son olarak gördüğüm kadarı ile kullandığınız su kirecli gibi???

fzthalil
10-05-2012, 23:04
1- Evet ayirabilirsiniz en az 4 yaprak olarak.

2-Onları da mutlaka siyirin.İki nedenden dolayı.Hem o zarflar mantar oluşumuna çanak tutar hem de dipteki gelecek yıl çiçek acacak sürgünler az ışık görür.Yalniz siyirirken dipteki sürgün gözlerine dikkat edin.

3-Bazı turlerde çift yaprak oluşturur.Ancak burda benim görüşüm azot oranı yüksek gübre kullanımı

4-İste burda ture göre dinlenme zamanını bilmeniz gerekir.Ancak genel olarak söyle söyleyebilirim; catt inizde yeni sürgün oluşumu ve/veya kök oluşumu yoksa dinlenmede olma ihtimali yüksek.Bu durumda genel tavsiye edilen yeni sürgün ve kök oluşumlarına kadar gubrelemeyi kesip az sulama.

Bu ne seri ve üst üste soru? Allah'tan bugün zamanım var:):) İnşallah yardımcı olabildim.

Son olarak gördüğüm kadarı ile kullandığınız su kirecli gibi???
çok çok teşekkür ederim Bora Bey. dediklerinizi harfiyen uygulayacağım.. sanırım yeni sürgün oluşumu yok gibi. şayet varsa NPK olarak nasıl bir gübre kullanmamı önerirsiniz? soruları biriktirip sormak sizin değerli zamanınızı daha çok çalmamak için:) kireç oranını bilmiyorum Bora Bey. ama suları 2 gün bekletip veriyorum ve ben de haftada bir gün daldırma yapıyordum ki daha da azaltacam inşallah.. kireci yapraklardan mı anladınız?

B.Unver
11-05-2012, 08:43
çok çok teşekkür ederim Bora Bey. dediklerinizi harfiyen uygulayacağım.. sanırım yeni sürgün oluşumu yok gibi. şayet varsa NPK olarak nasıl bir gübre kullanmamı önerirsiniz? soruları biriktirip sormak sizin değerli zamanınızı daha çok çalmamak için:) kireç oranını bilmiyorum Bora Bey. ama suları 2 gün bekletip veriyorum ve ben de haftada bir gün daldırma yapıyordum ki daha da azaltacam inşallah.. kireci yapraklardan mı anladınız?

Fotoğraf yanıltmıyorsa evet.Yapraklar ve bulb lardaki beyazlık kullandığınız suyun kireç oranının fazla ve sert olduğunu gözlemini edindirdi bana.

Nur Korkmaz Hn ve Garo bey bana Erikli suyu tavsiye etmişti.Yoksa ozmozumu yeniden kuracaktım eve.Aslında şimdi daha hassas türler elimde olduğu için yine de elimin altında bir ozmoz olsun istiyorum.

Onun için kaç saksı bitkiniz var bilmiyorum ama 5 Lt bir erikli alıp bunu kovaya koyup içine de bir akvaryum hava motoru aracılığı ile ya da akvaryum su flitresi (hava alanlar vardır ondan) ile dondürmeniz, sulama da bir kova suyu uzun süre kullanmanız demek daldırma usulü.Tavsiyem sert, tuz oranı fazla sulardan uzak durmanız.

Vejetativ dönemde kullandığım 5+5+5, çiçeklenmede kullandığım 3+6+9.Bu gübreleri Ziya Soner beyden almıştım.

Ancak piyasada 4+6+6 --- 3+5+6 var.

Şimdi gelelim gübre seçiminde dikkat etmeniz gereken küçük nüanslara;

Örneğin aşağıda değerlerini verdiğiniz gübre oranları ve içeriği:

1- 16-4-3 oranında NPK var.Bunu kullandığınızda vegetativ gelişme çok aşırı olabilir.İşte çift yaprak gibi.Uzun vadede kesinlikle çiçek göremezsiniz.

2-İçinde Üre azotu olan gübreler ucuzdur ancak kökler bu tip azotu çok çabuk emdikleri için orkide kökleri uzun dönemde yanar.Artı klor var gübrede orkide için intihar olur:)(Uzun vade kullanım)Bir iki kullanımda reaksiyon vermeyebilir)

3-Sert su kullanıyorsunuz(musluk suyunuzun değerlerini bilmiyorum ama Türkiye nin büyük bir geneli kireçli sert sulardan oluşur).Yani en az 200 TDS değerli bir su olduğunu varsayarsak devamlı tuz köklerde birikiyor.Artı gübre ki yarım doz ya da çeyrek doz kullansanız dahi bu su ile bu değer 350-400-500 TDS çıkar.Ortalamada köklerde biriken tuz oranı min 200 TDS civarı(çünkü en az nemli kalacak saksı içi harç).Bu uzun vadede kökleri çok zorlar.

fzthalil
11-05-2012, 16:44
Fotoğraf yanıltmıyorsa evet.Yapraklar ve bulb lardaki beyazlık kullandığınız suyun kireç oranının fazla ve sert olduğunu gözlemini edindirdi bana.

Nur Korkmaz Hn ve Garo bey bana Erikli suyu tavsiye etmişti.Yoksa ozmozumu yeniden kuracaktım eve.Aslında şimdi daha hassas türler elimde olduğu için yine de elimin altında bir ozmoz olsun istiyorum.

Onun için kaç saksı bitkiniz var bilmiyorum ama 5 Lt bir erikli alıp bunu kovaya koyup içine de bir akvaryum hava motoru aracılığı ile ya da akvaryum su flitresi (hava alanlar vardır ondan) ile dondürmeniz, sulama da bir kova suyu uzun süre kullanmanız demek daldırma usulü.Tavsiyem sert, tuz oranı fazla sulardan uzak durmanız.

Vejetativ dönemde kullandığım 5+5+5, çiçeklenmede kullandığım 3+6+9.Bu gübreleri Ziya Soner beyden almıştım.

Ancak piyasada 4+6+6 --- 3+5+6 var.

Şimdi gelelim gübre seçiminde dikkat etmeniz gereken küçük nüanslara;

Örneğin aşağıda değerlerini verdiğiniz gübre oranları ve içeriği:

1- 16-4-3 oranında NPK var.Bunu kullandığınızda vegetativ gelişme çok aşırı olabilir.İşte çift yaprak gibi.Uzun vadede kesinlikle çiçek göremezsiniz.

2-İçinde Üre azotu olan gübreler ucuzdur ancak kökler bu tip azotu çok çabuk emdikleri için orkide kökleri uzun dönemde yanar.Artı klor var gübrede orkide için intihar olur:)(Uzun vade kullanım)Bir iki kullanımda reaksiyon vermeyebilir)

3-Sert su kullanıyorsunuz(musluk suyunuzun değerlerini bilmiyorum ama Türkiye nin büyük bir geneli kireçli sert sulardan oluşur).Yani en az 200 TDS değerli bir su olduğunu varsayarsak devamlı tuz köklerde birikiyor.Artı gübre ki yarım doz ya da çeyrek doz kullansanız dahi bu su ile bu değer 350-400-500 TDS çıkar.Ortalamada köklerde biriken tuz oranı min 200 TDS civarı(çünkü en az nemli kalacak saksı içi harç).Bu uzun vadede kökleri çok zorlar.

Anladım Bora Bey, teşekkür ederim. şunu anlamadım; 5lt olan suyu kovaya koyduktan sonra kaç defa kullanabilirim? bende 10-15 arası saksı var. hani bir kere hepsini suladıktan sonra aynı suyu tekrar bir sonraki sefer için kullanabilir miyim? motor sulamayı yaparken içinde mi tutacağım? yine çok soru oldu di mi:) o gübreyi kullanmayacam dediğiniz gibi içinde üre azotu var ve N oranı cidden çok fazlaymış... dediğiniz gübreleri de en yakın zamanda Ziya Bey'den isteyecem inşallah.. bir de çiçeklenme dönemini şu şekilde mi anlamalıyım; çiçek tomurcuk ya da zarflarını çıkarmaya başladığı ilk zaman, yoksa ondan önce de belli bir dönem var mı? vejetasyon dönemi de çiçekleri döktüğü andan itibaren başlıyor herhalde..

Garuda
11-05-2012, 18:06
Bora Bey,
çok teşekkür ederim.Bu resimleri ve anlatımlarınızı bir çok orkideseverin okuyup bilgilendiğini düşünüyorum.Maşallah çok sağlıklılar.Ortamı sevmişler ve çok ta mutlu görünüyorlar.Kışa güzel çiçek açacaklarına eminim:)

saygılarımla.

Sayin tarumok ve B.unver lutfen yanlis anlamayiniz..

Sayin tarumok fotograftaki orkidelerin saglikli gorundugune dair kanaati sanirim kendi bitkileri ile kiyaslayinca ortaya cikan bir kanaattir oysa fotograftaki orkideler maalesef saglikli gorunmuyor.
Normal sartlarda orkide harici bitkiler koklerini olabildigince topraga ( saksi harcina ) gomer ve guclu olmaya gayret ederler, oysa fotograftaki orkidelerin bazilari koklerini saksi disinda buyutmeye caba sarfediyor ! hatta saksidan kacmaya calisiyor ! yaniliyormuyum ?
Yenilenen saksi harclari, gubre takviyeleri, ilaclar, kimyasallar vs ile sahip oldugumuz orkidelerin sadece omrunu gecici olarak uzatabiliriz, benim kanaatim budur !
Oysa yasadigim ulke Tayland da orkideler sadece su ve gunes ( nadiren besin takviyesi ) ile yillarca saglikli olarak yasamlarini surduruyor, eger orasi Tayland, Turkiye de o iklimi yaratamiyoruz diyecek isek neden iklim harici butun herseyi deneyerek ve uygulayarak orkidelere can cekistiriyoruz ?

Ozgur kokler, saglikli orkideler dilerim... :)

Saygilar

B.Unver
11-05-2012, 20:54
Sayin tarumok ve B.unver lutfen yanlis anlamayiniz..

Sayin tarumok fotograftaki orkidelerin saglikli gorundugune dair kanaati sanirim kendi bitkileri ile kiyaslayinca ortaya cikan bir kanaattir oysa fotograftaki orkideler maalesef saglikli gorunmuyor.
Normal sartlarda orkide harici bitkiler koklerini olabildigince topraga ( saksi harcina ) gomer ve guclu olmaya gayret ederler, oysa fotograftaki orkidelerin bazilari koklerini saksi disinda buyutmeye caba sarfediyor ! hatta saksidan kacmaya calisiyor ! yaniliyormuyum ?
Yenilenen saksi harclari, gubre takviyeleri, ilaclar, kimyasallar vs ile sahip oldugumuz orkidelerin sadece omrunu gecici olarak uzatabiliriz, benim kanaatim budur !
Oysa yasadigim ulke Tayland da orkideler sadece su ve gunes ( nadiren besin takviyesi ) ile yillarca saglikli olarak yasamlarini surduruyor, eger orasi Tayland, Turkiye de o iklimi yaratamiyoruz diyecek isek neden iklim harici butun herseyi deneyerek ve uygulayarak orkidelere can cekistiriyoruz ?

Ozgur kokler, saglikli orkideler dilerim... :)

Saygilar

Sayın Garuda;

Şu anda Tayland da iseniz yazdığım saat itibari ile orda saat sabaha karşı 3 tür.Mutlaka yatmışsınızdır.Ben yine de şimdi yazayım yarın cevap verirsiniz.

Sağlıklı değil derken; doğal görünümden uzak, saksı içinde kıstası ile söylediyseniz bu görüşe sizin bakış açınızla katılabilirim.Ancak ev ortamında zor derim.Örnekleri seralarda var Türkiye de hatta Nur hn serasında bulunmakta.Ancak size net söyleyebilirm ki cattleya dünya da en çok saksıda yetiştirilen kültüre alınmış orkideler arasındaki türdür.

Ama sağlıklı değil derken; bir hastalığın var olduğunu kast ediyorsanız bu hastalığın ne olduğunu bana söylemelisiniz.Ben bu bakış açısına katılmam.Ben aşağıda bir net fotoğraf daha ekleyeceğim ordan bana söylersiniz.Ancak her catt de ufak tefek lekeler, eski bulb ve yaprakların yıpranıklığı olur.Bu gezdiğim ve 1000 lerce orkide olan Hong Kong seralarında ve satış yerlerinde de vardır, Türkiye de ki seralarda da vardır.

Ayrıca savunduğunuz Tayland da orkideler kökleri serbest olarak yetiştirilir derken bunun büyük bir yüzdeyi ve kültüre alınmışların hepsini kapsamaz.Ben Taylandan bazı fotoğraflrda aşağıya ekliyorum.Bu örnekleri çoğaltırım da.

Ayrıca Tayland Bangok, Pattaya, Malezya Kualalumpur ve Penang, Singapur u defalarca görmüş birisi olarak ordaki iklim ile Türkiyedeki iklimi karıştırmayın.Ha diyorsanız ki niye yapıyorsunuz bunu tek Türkiye de yapmıyoruz Dünya da Türkiyedeki iklimden daha kötü iklimi olan Almanya başta, Fransa, Kanada soğuğunda, İngilterenin az güneş gören ikliminde, Kuzey Avrupa ülkeleri gibi orkideye ters iklim ve az ışıklanma süresi olan ülkelerde orkide sevdalıları vardır.Bahsettiğiniz tartışma da yani doğal ortam tartışması da yeni değildir.:)

Ben daha çok yazarım bu konularda.Hem yıllardır akvaryum konusunda dernekçiliğim, hem yönetim kademesinde görevlerim olmuştur.Form ortamında kaliteli tartışmalara oldukça alışığım ve zevk alırım.İyi ki yazdınız bakın çoktandır bu kadar uzun yazmamıştım:):)

Örnekler Best Thai Orchid den.Ben dedim ya daha onlarca örnek veririm.En sondaki de bendeki catt.

Garuda
11-05-2012, 21:51
Sayın Garuda;

Şu anda Tayland da iseniz yazdığım saat itibari ile orda saat sabaha karşı 3 tür.Mutlaka yatmışsınızdır.Ben yine de şimdi yazayım yarın cevap verirsiniz.

Sağlıklı değil derken; doğal görünümden uzak, saksı içinde kıstası ile söylediyseniz bu görüşe sizin bakış açınızla katılabilirim.Ancak ev ortamında zor derim.Örnekleri seralarda var Türkiye de hatta Nur hn serasında bulunmakta.Ancak size net söyleyebilirm ki cattleya dünya da en çok saksıda yetiştirilen kültüre alınmış orkideler arasındaki türdür.

Ama sağlıklı değil derken; bir hastalığın var olduğunu kast ediyorsanız bu hastalığın ne olduğunu bana söylemelisiniz.Ben bu bakış açısına katılmam.Ben aşağıda bir net fotoğraf daha ekleyeceğim ordan bana söylersiniz.Ancak her catt de ufak tefek lekeler, eski bulb ve yaprakların yıpranıklığı olur.Bu gezdiğim ve 1000 lerce orkide olan Hong Kong seralarında ve satış yerlerinde de vardır, Türkiye de ki seralarda da vardır.

Ayrıca savunduğunuz Tayland da orkideler kökleri serbest olarak yetiştirilir derken bunun büyük bir yüzdeyi ve kültüre alınmışların hepsini kapsamaz.Ben Taylandan bazı fotoğraflrda aşağıya ekliyorum.Bu örnekleri çoğaltırım da.

Ayrıca Tayland Bangok, Pattaya, Malezya Kualalumpur ve Penang, Singapur u defalarca görmüş birisi olarak ordaki iklim ile Türkiyedeki iklimi karıştırmayın.Ha diyorsanız ki niye yapıyorsunuz bunu tek Türkiye de yapmıyoruz Dünya da Türkiyedeki iklimden daha kötü iklimi olan Almanya başta, Fransa, Kanada soğuğunda, İngilterenin az güneş gören ikliminde, Kuzey Avrupa ülkeleri gibi orkideye ters iklim ve az ışıklanma süresi olan ülkelerde orkide sevdalıları vardır.Bahsettiğiniz tartışma da yani doğal ortam tartışması da yeni değildir.:)

Ben daha çok yazarım bu konularda.Hem yıllardır akvaryum konusunda dernekçiliğim, hem yönetim kademesinde görevlerim olmuştur.Form ortamında kaliteli tartışmalara oldukça alışığım ve zevk alırım.İyi ki yazdınız bakın çoktandır bu kadar uzun yazmamıştım:):)

Örnekler Best Thai Orchid den.Ben dedim ya daha onlarca örnek veririm.En sondaki de bendeki catt.

Sayin B.unver saat su an itibari ile 02:53 :)

Ben orkidelerinizin fotograflardaki gorunumleri uzerinden kisisel gorusumu dile getirdim, Turkiye sartlarinda sahip oldugunuz ve fotografladiginiz orkidelerin bircoguna kiyasla daha iyi durumda oldugu kabul edilebilir ya da aksi bir baskasi tarafindan tartisilabilir..

Nasil ki sayin tarumok kendi cicekleri ile sizinkileri bir kiyaslama yaparak saglikli oldugunu yazmistir Takdir edersiniz ki bende yasadigim yer itibari ile fotograflarinizdaki orkideleri kiyasladim, sahsinizda orkidelerinize gosterdiginiz cabanizi kucumsedigimi lutfen dusunmeyiniz ! bu benim haddim degil..

Ifade ettiginiz gibi orkidelerin iklim ( nem ve sicaklik ) ihtiyaci vardir, birincil ihtiyaci bana gore bunlar olan bir bitkinin daha sonraki sirada gelebilecek ihtiyaclarini oncelikli olarak uygulama tekniklerini ben kisisel olarak algilayamiyorum,.
Bana Tayland dan sundugunuz fotograflara ilaveten kokleri acikta yetisen binlerce fotograf sunabileceginizi de biliyorum :)
Benim anlamaya calistigim ve sorguladigim mesele kisaca; onumuzde milyonlarca kokleri disarda yasayan orkide ornekleri varken,orkidelerin neden saksi harclarina hapis edildigidir !

Saygilar

B.Unver
11-05-2012, 22:00
Sayin B.unver saat su an itibari ile 02:53 :)

Ben orkidelerinizin fotograflardaki gorunumleri uzerinden kisisel gorusumu dile getirdim, Turkiye sartlarinda sahip oldugunuz ve fotografladiginiz orkidelerin bircoguna kiyasla daha iyi durumda oldugu kabul edilebilir ya da aksi bir baskasi tarafindan tartisilabilir..

Nasil ki sayin tarumok kendi cicekleri ile sizinkileri bir kiyaslama yaparak saglikli oldugunu yazmistir Takdir edersiniz ki bende yasadigim yer itibari ile fotograflarinizdaki orkideleri kiyasladim, sahsinizda orkidelerinize gosterdiginiz cabanizi kucumsedigimi lutfen dusunmeyiniz ! bu benim haddim degil..

Ifade ettiginiz gibi orkidelerin iklim ( nem ve sicaklik ) ihtiyaci vardir, birincil ihtiyaci bana gore bunlar olan bir bitkinin daha sonraki sirada gelebilecek ihtiyaclarini oncelikli olarak uygulama tekniklerini ben kisisel olarak algilayamiyorum,.
Bana Tayland dan sundugunuz fotograflara ilaveten kokleri acikta yetisen binlerce fotograf sunabileceginizi de biliyorum :)
Benim anlamaya calistigim ve sorguladigim mesele kisaca; onumuzde milyonlarca kokleri disarda yasayan orkide ornekleri varken,orkidelerin neden saksi harclarina hapis edildigidir !

Saygilar

O zaman fikir özgürlüğü bakımından söylemeniz beni rahatsız etmez ancak sağlıklı değildir derken hastalık vardır anlamalarına karşı ben de "yoktur" demeliyim.Bu da benim net fikrim.:)

Neyse uzatmadan akvaryumla ilgilendiğinizi de profilinizden gördüm.Akvaryumla uğraşan herkese saygım vardır.Tayland'da balık ithalatcımız bir abmiz vardır "Kayhan Soner".Tanıyorsanız selamlarımı ve sevgilerimi iletin lütfen.Kendisi bizlere ordayken çok yardımcı olmuştur.Burdaki çok yakın balık ithalatçısı dostumu da yakinen tanır Tamer Ballıcalı.

Saygı ve sevgilerimle;

fzthalil
11-05-2012, 22:08
Bora Bey,
konuşmanız bitmeden araya girmeyeyim dedim, hazır bitmişken benim yine bir iki sorum vardı:D vaktiniz de varsa size zahmet olmazsa...

B.Unver
11-05-2012, 22:12
Bora Bey,
konuşmanız bitmeden araya girmeyeyim dedim, hazır bitmişken benim yine bir iki sorum vardı:D vaktiniz de varsa size zahmet olmazsa...

Vallaha ne demeliyim şaşırdım şimdi:)O değil de eğer moderatör arkadaşımız bu yazışmaları gereksiz görürse o zaman ne diyeceğiz?Hele ki Mod. Garo beyse eyvah eyvah:).Buyrun Halil Bey diyeyim?

Garuda
11-05-2012, 22:18
O zaman fikir özgürlüğü bakımından söylemeniz beni rahatsız etmez ancak sağlıklı değildir derken hastalık vardır anlamalarına karşı ben de "yoktur" demeliyim.Bu da benim net fikrim.:)

Neyse uzatmadan akvaryumla ilgilendiğinizi de profilinizden gördüm.Akvaryumla uğraşan herkese saygım vardır.Tayland'da balık ithalatcımız bir abmiz vardır "Kayhan Soner".Tanıyorsanız selamlarımı ve sevgilerimi iletin lütfen.Kendisi bizlere ordayken çok yardımcı olmuştur.Burdaki çok yakın balık ithalatçısı dostumu da yakinen tanır Tamer Ballıcalı.

Saygı ve sevgilerimle;
Fikrinize saygim var sayin B.unver.

Kayhan abi ile haftada bir gorusuruz, kendisi bana 2 saat kadar uzaklikta olan patum thani de yasiyor, bilirsiniz jatujak markete yaklasik 30-40 dk uzakliktadir.

Sayin Tamer ballicayi akvaryumklubu.org ve digerlerinden cok iyi tanirim, akvaryum hobisine ciddi degerli katkilari olmus kiymetli birisidir, kendisinin bilgilerinden ciddi olarak faydalandigimi belirmek ister burada sizin sahsinizda kendisine tesekkur ederim.
Mutlu aksamlar

B.Unver
11-05-2012, 22:27
Fikrinize saygim var sayin B.unver.

Kayhan abi ile haftada bir gorusuruz, kendisi bana 2 saat kadar uzaklikta olan patum thani de yasiyor, bilirsiniz jatujak markete yaklasik 30-40 dk uzakliktadir.

Sayin Tamer ballicayi akvaryumklubu.org ve digerlerinden cok iyi tanirim, akvaryum hobisine ciddi degerli katkilari olmus kiymetli birisidir, kendisinin bilgilerinden ciddi olarak faydalandigimi belirmek ister burada sizin sahsinizda kendisine tesekkur ederim.
Mutlu aksamlar

Eee o zaman benide tanırsınız Bora Ünver ya da French Angel:):):)

Gerçekten başlıkta konu dışına çok çıktık.Kusura bakmayın.Siz de uygun görürseniz Mod.arkadaş gereksiz gördüklerini zahmet olmazsa silsin.Teşekkürler Sayın Garuda.

B.Unver
11-05-2012, 22:34
Anladım Bora Bey, teşekkür ederim. şunu anlamadım; 5lt olan suyu kovaya koyduktan sonra kaç defa kullanabilirim? bende 10-15 arası saksı var. hani bir kere hepsini suladıktan sonra aynı suyu tekrar bir sonraki sefer için kullanabilir miyim? motor sulamayı yaparken içinde mi tutacağım? yine çok soru oldu di mi:) o gübreyi kullanmayacam dediğiniz gibi içinde üre azotu var ve N oranı cidden çok fazlaymış... dediğiniz gübreleri de en yakın zamanda Ziya Bey'den isteyecem inşallah.. bir de çiçeklenme dönemini şu şekilde mi anlamalıyım; çiçek tomurcuk ya da zarflarını çıkarmaya başladığı ilk zaman, yoksa ondan önce de belli bir dönem var mı? vejetasyon dönemi de çiçekleri döktüğü andan itibaren başlıyor herhalde..

Zannediyorum bundan bahsediyordunuz Halil bey.

15 gün o suyu kullanabilirsiniz eğer gübre kullanmazsanız.10-15 saksı tavsiye ettiğimi uygalamanız için yeterli adet.

Yani sulamayı yaparken sizce motor içinde kalır mı?İlahi Halil bey:D.Çıkartın elbette :)

Bakın çiçek saplarını çıkarma zamanı catt. lerin türüne göre değişir.Ben buna kesin şu dönemdir diyemem.Elinizdeki catt. lerin türüne bağlı.

Aslında hem bu konular da hem de öncekilerde Garo bey çok detay yazdı.Özellikle bu konuda billhassa size cevap yazdığını ben net hatırlıyorum.

fzthalil
11-05-2012, 23:46
Zannediyorum bundan bahsediyordunuz Halil bey.

15 gün o suyu kullanabilirsiniz eğer gübre kullanmazsanız.10-15 saksı tavsiye ettiğimi uygalamanız için yeterli adet.

Yani sulamayı yaparken sizce motor içinde kalır mı?İlahi Halil bey:D.Çıkartın elbette :)

Bakın çiçek saplarını çıkarma zamanı catt. lerin türüne göre değişir.Ben buna kesin şu dönemdir diyemem.Elinizdeki catt. lerin türüne bağlı.

Aslında hem bu konular da hem de öncekilerde Garo bey çok detay yazdı.Özellikle bu konuda billhassa size cevap yazdığını ben net hatırlıyorum.

:D biraz komik olmuş evet:D tamam Bora bey tavsiyelerinize uyacam inşallah. sizden, moderatörden ve diğer üye arkadaşlardan özür diliyorum eski mesajları tekrar okuyacağım..
saygılarımla..

B.Unver
14-05-2012, 20:28
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA (Blc. Haw Yuan Moon x Pot. Free Spirit ) ve "Blc. Hsinying Catherine 'Hakucho'" bahar aylarında açtıkları için tercih ettim.Tek farkı bu minyatür cattleya.

SAGEN
31-05-2012, 09:13
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA (Blc. Haw Yuan Moon x Pot. Free Spirit ) ve "Blc. Hsinying Catherine 'Hakucho'" bahar aylarında açtıkları için tercih ettim.Tek farkı bu minyatür cattleya.

Sayın B.UNVER;
Hani derler ya "her şeyin küçüğü bir başka sevimli oluyor" diye:p, gerçekten gözüme bir ayrı güzel göründüler...

fzthalil
31-05-2012, 18:13
Sayın Bora Bey,
Cattleya'larda hava kökü normal midir? Benim bir cattleya'mda bu oluştu da..

B.Unver
31-05-2012, 19:23
Sayın Bora Bey,
Cattleya'larda hava kökü normal midir? Benim bir cattleya'mda bu oluştu da..

Halil Bey beni bazen deniyor musunuz acaba diye kendime soruyorum.Yani bu kadar yoğun Türkçe, detay ve hatta bazıları teknik bilgi veren başlıkta bu soru?;););)Ki siz en fazla soru soran kişiler arasındasınız çoğunu da birebir bu işten anlayan kişiler cevap verdiler ben hatırlıyorum:)

Şimdi kızmak yok önce siz bana cevap vereceksiniz;)

1-Cattleya Epiphyt midir yoksa terrestrial midir?

2-Kök sistemi Epipyht ise nasıldır?Terrestrial ise nasıldır?

Şimdilik bu iki soru lütfen.

Sorunuz ciddiyse bu başlıkta bu soruların cevapları var yoksa hafif google amcayı çalıştırmak lazım;).Böylece bulacağınız cevaplar ve bunlarla ilgili bağlantılar, direk vereceğim cevaptan daha iyi bir şekilde aklınızda kalmasına yardımcı olacak inanın bana.

Hobide başarı araştırmadan geçer.Bunu rahatlıkla söylüyorum çünkü ilgi duyduğum tüm akvaryum, orkide, fotoğrafçılık ...vb konularda araştırırım ki bunların içinde akvaryum hobisi bana babamdan geçmedir ve başarı=araştırma+tecrübe etme 41 yaşımın 31 senesinde tecrübeyle sabittir.

fzthalil
01-06-2012, 20:18
Boray Bey,
sanırım biz milletçe(kendim de dahil) biraz hazıra konmaya alışmışız... aslında hani google amcayı çalıştırıp baksam da olur du ama ne bileyim ''sordum gitti''ye geldi soru biraz:D aslında sorunun cevabını da biliyormuşum ama nasıl sordum bilemedim.. sorularınıza cevap olarak google amcayı araştırıp ''copy-paste'' de yapabilirim( :) ) ama forumdan edindiğim bilgilerle cevaplayacak olursam;
1- evet cattleya epifittir
2- epifit kök sistemi köklerini ağaçların üzerine tutunarak oluşturan bitkilerin kök sistemidir, umarım doğrudur.. sadece ağaçtan su ve bazı mineralleri alır.. terestrial kök sistemi ise cymbidium gibi toprakta kök oluşturan bitkilerin kök sistemidir..
soruma gelince (tabi düşünmeden sorduğum için..) genelde phal'lerde hava kökü terimi kullanılıyordu hani substrata girmeyenler için. diğer 3 cattleya'mda bu durumu görmediğim için gaflette bulundum ''sordum gitti''. halbuki normalde zaten kökler ağaç kabuğu üzerinde ve havada:) dediklerinize harfiyen katılıyorum, araştırma çok çok önemli.. bir de dediğiniz gibi tecrübe..
bu arada estağfurullah sizi denemek ne haddime benim.. size hala ''hocam'' diyesim geliyor ama siz istemediğiniz için demiyorum:)
Saygılarımla..

B.Unver
01-06-2012, 20:35
Boray Bey,
sanırım biz milletçe(kendim de dahil) biraz hazıra konmaya alışmışız... aslında hani google amcaya çalıştırıp baksam da olur du ama ne bileyim ''sordum gitti''ye geldi soru biraz:D aslında sorunun cevabını da biliyormuşum ama nasıl sordum bilemedim.. sorularınıza cevap olarak google amcayı araştırıp ''copy-paste'' de yapabilirim( :) ) ama forumdan edindiğim bilgilerle cevaplayacak olursam;
1- evet cattleya epifittir
2- epifit kök sistemi köklerini ağaçların üzerine tutunarak oluşturan bitkilerin kök sistemidir, umarım doğrudur.. sadece ağaçtan su ve bazı mineralleri alır.. terestrial kök sistemi ise cymbidium gibi toprakta kök oluşturan bitkilerin kök sistemidir..
soruma gelince (tabi düşünmeden sorduğum için..) genelde phal'lerde hava kökü terimi kullanılıyordu hani substrata girmeyenler için. diğer 3 cattleya'mda bu durumu görmediğim için gaflette bulundum ''sordum gitti''. halbuki normalde zaten kökler ağaç kabuğu üzerinde ve havada:) dediklerinize harfiyen katılıyorum, araştırma çok çok önemli.. bir de dediğiniz gibi tecrübe..
bu arada estağfurullah sizi denemek ne haddime benim.. size hala hocam diyesim geliyor ama siz istemediğiniz için demiyorum:)
Saygılarımla..

Vallaha Halil bey ben ümidimi kesmiştim cevaplardan.Ama şimdi sizi takdir ettim.İşte bu gerçekten.Yılmadan araştırmışsınız.İşte sorunuzun cevabı kendi cevabınzın :) artı;

Cattleya köklerini incelerseniz ki bazı yeni rizomlar saksının dışına taşar ya da saksı dışı dikimlerde köklerin ucu yeşil ama diğer tarafları beyazdır.Bu beyaz bölüm süngerimsi bir yapıya sahip.Yani aslında bir deneme yapsanız o süngerimsi kısmı sıyırdığınızda içinde ince kıl gibi kök bulunmaktadır.İşte bu süngerimsi kısım havadan nemi emer.Islandığı zaman da hafif yeşile döner.Gözün bu yeşili görmesi aslında kloroplastların içinde bulunan klorofilin göze ışık yansımasıdır.Yaprakları da yeşil olarak görme nedenimiz budur.Epifit orkideler ki Phaleonopsis, Cattleya vb. köklerini inceleyin bu böyle.Böylelikle köklerden de photosentez yapıyor diyebiliriz:)

Ama bir Paphiopedilum, Cymbidium, Phragmipedium köklerini inceleyin istedeğiniz kadar sulasanızda kök siyah olarak kalacaktır.Renk değiştirmeyecektir.

fzthalil
01-06-2012, 20:59
Vallaha Halil bey ben ümidimi kesmiştim cevaplardan.Ama şimdi sizi takdir ettim.İşte bu gerçekten.Yılmadan araştırmışsınız.İşte sorunuzun cevabı kendi cevabınzın :) artı;

Cattleya köklerini incelerseniz ki bazı yeni rizomlar saksının dışına taşar ya da saksı dışı dikimlerde köklerin ucu yeşil ama diğer tarafları beyazdır.Bu beyaz bölüm süngerimsi bir yapıya sahip.Yani aslında bir deneme yapsanız o süngerimsi kısmı sıyırdığınızda içinde ince kıl gibi kök bulunmaktadır.İşte bu süngerimsi kısım havadan nemi emer.Islandığı zaman da hafif yeşile döner.Gözün bu yeşili görmesi aslında kloroplastların içinde bulunan klorofilin göze ışık yansımasıdır.Yaprakları da yeşil olarak görme nedenimiz budur.Epifit orkideler ki Phaleonopsis, Cattleya vb. köklerini inceleyin bu böyle.Böylelikle köklerden de photosentez yapıyor diyebiliriz:)

Ama bir Paphiopedilum, Cymbidium, Phragmipedium köklerini inceleyin istedeğiniz kadar sulasanızda kök siyah olarak kalacaktır.Renk değiştirmeyecektir.

Evet Bora Bey bunları dediğim gibi biliyordum aslında ama nasıl sordum bilemedim... bilmeyenler için tekrarlanmış oldu desem avuntu olur mu:D aslında cymbidium köklerine baktım ve hatta oncidium köklerine de baktım dediğiniz ince kıl gibi kök var ama yeşil değiller.. sanırım bu süngerimsi yapılar o ince kıl kökleri uzun süre nemli tutabilmek için. ama klorofile sahip olmadıkları için fotosentez yapamıyorlar:) bilgileriniz için çok teşekkür ederim..

Ludisa Excellence
07-06-2012, 12:20
Sanırım, en sona da ben kaldım!

Ağustos sonu, Sn. Soner gezisinde aldığım catt. nihayet tam 4 ay sonra açacak gibi. :)

Zarflardan biri bu gün yırtılmış. Onu yakından takip eden, 8-10 güne kadar yırtılacak, 2 zarf daha var. Onları da takip eden 3 zarf daha. :)
Ve hızla gelişen bol miktarda sürgün ve yeni zarflar... :)

57134

Bunlar da açmış halleri:)

305570

305571

Her yıl daha farklılar sanki :)
Bitkinin ID si hakkında tam bir fikrim yok yalnız,

Blc. George King "Serendipity" x Blc Sylvia Fry "Bette"

varyeti olduğunu düşünmekteyim, şimdilerde ise diğerlerini ve çok sevdiğim bu melezi donör olarak kullanıp hazırladığım kök ve yaprak eksplantlarını doku kültürün de çalışmaktayım, annelerinin kopyaları bir sürü bitkicik:)

nrkrkmz
08-06-2012, 23:18
Seranın rengi kokusu keyfi Cattleya ... Haziran ortasına yaklaştığımız bu günlerde tek tük te olsa açmaya devam ediyor.

B.Unver
11-06-2012, 10:45
Vallaha yine seranıza gelmek farz oldu Nur hanım.Bu kadar da özendirilmez ki insan:):)Biz de bir tane bile kalmamışken siz de hala açıyor.Helal vallaha!!!

tarumok
13-06-2012, 20:59
Yaklaşık bir ay önce bakıma aldığım,kökleri ölü olup, yosunla sardığım cattleyaların ikisinde kök gelişimi başladı.Sanırım bu yosun çok işe yarıyor.İnşallah devamı gelir.Buyrun resimler

tarumok
13-06-2012, 21:22
Bu da 3 ay önce edindiğim bitki.Çok küçük bir saksıda.Zaten bitki yavru.çiçeklenmesi yaklaşık 3 yıl sürecek.Şu an için gelişimi iyi gibi.Fotoğraftaki görünen sürgün bana geldikten sonra büyüdü.Bitkinin saksı harcı tamamen taştan oluşmakta.Acaba şu durumda bir harç değişimi gerekli midir bilemiyorum.Belki de biraz daha büyümesini beklemeliyim.Sizlerin fikirlerini de almalıyım sanırım:)Bora Bey buyrun.Ayrıca çiçeğini görmek nasip olursa,çiçek en alttaki resim gibi olacak.

nrkrkmz
13-06-2012, 22:55
Vallaha yine seranıza gelmek farz oldu Nur hanım.Bu kadar da özendirilmez ki insan:):)Biz de bir tane bile kalmamışken siz de hala açıyor.Helal vallaha!!!

Sayın Bora Bey,
Seraya ne zaman isterseniz gelebilirsiniz. Tek tük te olsa çiçekler var serada :)
Yeterki gelirken bir haber verin de bende serada olayım :)

SAGEN
14-06-2012, 07:48
Bu da 3 ay önce edindiğim bitki.Çok küçük bir saksıda.Zaten bitki yavru.çiçeklenmesi yaklaşık 3 yıl sürecek.Şu an için gelişimi iyi gibi.Fotoğraftaki görünen sürgün bana geldikten sonra büyüdü.Bitkinin saksı harcı tamamen taştan oluşmakta.Acaba şu durumda bir harç değişimi gerekli midir bilemiyorum.Belki de biraz daha büyümesini beklemeliyim.Sizlerin fikirlerini de almalıyım sanırım:)Bora Bey buyrun.Ayrıca çiçeğini görmek nasip olursa,çiçek en alttaki resim gibi olacak.

Sayın TARUMOK;

İnşallah çiçeklenmesinide görmek nasip olur bizlere. :p

SAYGILARIMLA.

SAGEN
14-06-2012, 08:02
Sayın NRKRKMZ;

Eğer müsadeniz olur ise, bende adresi öğrenip müsait olduğum en kısa zamanda seranızı ziyaret etmek isterim. ;)

SAYGILARIMLA.

nrkrkmz
15-06-2012, 15:17
Sayın SAGEN

Ziyaretiniz bizi memnun eder.

İshaklı köyü Trabzon Cad. No 36
Beykoz- İstanbul
0532 245 13 64

Google mapten Hayal Bahcem Sera, İstanbul diye aratırsanız yol tarifide alabilirsiniz.

Zaman zaman şehir içindeki işlerden dolayı serada olamıyorum gelmeyi düşündüğünüzde haber verirseniz orada olurum.

praecox
17-06-2012, 16:50
Yaklaşık bir ay önce bakıma aldığım,kökleri ölü olup, yosunla sardığım cattleyaların ikisinde kök gelişimi başladı.Sanırım bu yosun çok işe yarıyor.İnşallah devamı gelir.Buyrun resimler

Evet bu yosun: Sphagnum sp. (sadece ve sadece sphagnacea sınıfının ilk ve tek üyesi ve değişik alt türleri sphagnum) yosunun bu tarz bir etkisi var.

Aşırı asidik olduklarından fungal üremelere şans vermeyen bakteryel üremeleri de bastıran sphagnum aşırı su tutup havadar bir substrat olduğundan köklendirmeyi hızlandırır patogenleri bastırır.
Zaten epifith olan Orkideler de asidik ortamları çok severler dolayısı ile adeta bir biri için yaratılmış gibiler.
Başka bir tür yosundan bu özelikleri ASLA bulamazsınız
Ancak orkidenizin altında sphagnumun gelişmesini beklemeyin. sphagnum serin soğuk ortamlarda gelişir. orkideler için fazla soğuk.

fzthalil
17-06-2012, 20:08
Sayın Hocalarım,
Sanırım bu cattleya'mı ayırma vakti geldi ayıracağım fakat nereden nasıl yapsam en iyisi olur bilemiyorum.. şu anda 4 yeni ve anaç 14 olmak üzere toplam 18 rizom var. nasıl bir ayırma metodu kullanayım?

tarumok
17-06-2012, 21:18
Evet bu yosun: Sphagnum sp. (sadece ve sadece sphagnacea sınıfının ilk ve tek üyesi ve değişik alt türleri sphagnum) yosunun bu tarz bir etkisi var.

Aşırı asidik olduklarından fungal üremelere şans vermeyen bakteryel üremeleri de bastıran sphagnum aşırı su tutup havadar bir substrat olduğundan köklendirmeyi hızlandırır patogenleri bastırır.
Zaten epifith olan Orkideler de asidik ortamları çok severler dolayısı ile adeta bir biri için yaratılmış gibiler.
Başka bir tür yosundan bu özelikleri ASLA bulamazsınız
Ancak orkidenizin altında sphagnumun gelişmesini beklemeyin. sphagnum serin soğuk ortamlarda gelişir. orkideler için fazla soğuk.

Sayın praecox,
son cümlenizi anlayamadım.Sphagnum yosunu neden gelişecek?Orkidenin kökleri sphagnumun içinde gelişmesine devam etmeyecek mi?Kökler büyüdükten sonra bu yosundan bitkiyi çıkarıp,ağaç kabuğuna mı almalıyım?Ayrıca cattleya dowiana aurea
için bir yorum yapmanızı istirham edeceğim.Saygılarımla.

fzthalil
17-06-2012, 22:25
Sayın praecox,
son cümlenizi anlayamadım.Sphagnum yosunu neden gelişecek?Orkidenin kökleri sphagnumun içinde gelişmesine devam etmeyecek mi?Kökler büyüdükten sonra bu yosundan bitkiyi çıkarıp,ağaç kabuğuna mı almalıyım?Ayrıca cattleya dowiana aurea

Murat Bey,
Anladığım kadarıyla Praecox Hocam sphagnum'un gelişmesini beklemeyin dedi:) yani yeni sphagnum'lar oluşmasını..

praecox
18-06-2012, 10:02
Sayın praecox,...
...
Ayrıca cattleya dowiana aurea

Bitkinizi tercihan sürgünü iyice gelişip zarf oluşumunu tamamladıktan sora veyahut hemen şimdi, normal bir orkide saksı harcına aktarın. köklere azami dikkat edin. sanırsam hydroponik bir yontemle bakılmış bu catt.lara. siz de her sulamada 400 mikroSiemens i aşmıyacak oranda sıvı gübre ekleyip sulamanızı yapın. harcı değiştirirseniz normal gübreleme yapabilirsiniz.
bitkinizde antraknoz başlangıcı var saksı harcını dikimden önce ilaçlı su ile sulayın ve bitkiyi de üsten yaprak ve rizomları fungal bir ilaçla püskürtün.
bitki bareroot iken de ilaçlı suya sokup kök yaprak ıslanacak şekilde 5- 10 dk ilaçlı suya batırın.

Sn. fzthalil resimlerden bölünme şekli pek seçilemiyor.
bence saksıyı büyütün harcını değiştirin.
yok illa bölecem derseniz de kaç yaprak kaç sürgün var backbulblar ne kadar yapraksızla.
tüm bunları göz önünde bulundurmak gerekir.

Arzu ederseniz bitkinizi Nur hanımın serasına getirin cumartesileri ben genelde orda bölme dikme işlerinde yardımcı oluyorum bitkinizi de ele alırız bu bağlamda.

nrkrkmz
18-06-2012, 10:31
Arzu ederseniz bitkinizi Nur hanımın serasına getirin cumartesileri ben genelde orda bölme dikme işlerinde yardımcı oluyorum bitkinizi de ele alırız bu bağlamda.

Ne zaman isterseniz buyrun başımızın üstünde yeriniz var.

fzthalil
18-06-2012, 11:17
Ne zaman isterseniz buyrun başımızın üstünde yeriniz var.

Keşke gelebilsem:( çalışıyorum ve ancak haftasonları müsait olabiliyorum. şu sıralar söz-nişan işlerim olduğu için o işlerle uğraşıyorum haftasonu da müsait olamıyorum maalsef. çok teşekkür ederim davetiniz için Nur Hanım.. Hocam size de ilginiz için çok teşekkür ederim. sanırım kendim bölmeye çalışacağım.. yavru rizomları da göz önünde bulundurarak 5-5-8 rizomlar olarak olarak ayırsam mı daha iyi olur yoksa 9-9 olarak mı?

praecox
18-06-2012, 11:24
...
Hocam size de ilginiz için çok teşekkür ederim. sanırım kendim bölmeye çalışacağım.. yavru rizomları da göz önünde bulundurarak 5-5-8 rizomlar olarak olarak ayırsam mı daha iyi olur yoksa 9-9 olarak mı?

kaç sürgün var?

eski ilk süren rizomun nerelerde çatalandığına çok dikkat edin. yeni sürgünleri (sanırım sizin tabirinizle yavru rizom)ları saymadan geriye doğru çatalnmıyan bir yere kadar 5 yaprak sayın. rizom yapısını gözümle görmeden kesin bir şey söyliyemem her catt.da değişik yerlerden bölmek ya da hiç bölmemek gerekebilir.
Zaten cumartesiler Nur hanımla da yaptığımız iş bu "bilmeceleri" çözmek karşılıklı fikir alışverişi ile optimal kesim yerlerini belirlemek.

maksat burda sadece bölmekse ona göre çiçek açtırmaksa ona göre... bir yol aranır.

backbulpları da ayrı bir konu. yapraksız pseudo bulpları saymayın onlar ön sürgünlere yapraklılara bir yük.

fzthalil
18-06-2012, 11:46
kaç sürgün var?

eski ilk süren rizomun nerelerde çatalandığına çok dikkat edin. yeni sürgünleri (sanırım sizin tabirinizle yavru rizom)ları saymadan geriye doğru çatalnmıyan bir yere kadar 5 yaprak sayın. rizom yapısını gözümle görmeden kesin bir şey söyliyemem her catt.da değişik yerlerden bölmek ya da hiç bölmemek gerekebilir.
Zaten cumartesiler Nur hanımla da yaptığımız iş bu "bilmeceleri" çözmek karşılıklı fikir alışverişi ile optimal kesim yerlerini belirlemek.

maksat burda sadece bölmekse ona göre çiçek açtırmaksa ona göre... bir yol aranır.

backbulpları da ayrı bir konu. yapraksız pseudo bulpları saymayın onlar ön sürgünlere yapraklılara bir yük.

Yapraksız pseudobulb yok hocam. sanırım ortadaki eski sürgünler gövdece birleşmiş durumda ve dışta kalanlardan bir kaçı ortadakilerden oluşmuş gibiler(umarım anlatabildim). anladım hocam keşke gelebilsem:( maksadım çiçek açması ama işte sanki yeni gelen sürgünlerle baya dolacak gibi saksı.. backbulb da yok hocam. burada da resimler var belki yardımcı olabilir. http://www.agaclar.net/forum/963691-post376.htm

tarumok
18-06-2012, 12:33
bitkinizde antraknoz başlangıcı var saksı harcını dikimden önce ilaçlı su ile sulayın ve bitkiyi de üsten yaprak ve rizomları fungal bir ilaçla püskürtün.
bitki bareroot iken de ilaçlı suya sokup kök yaprak ıslanacak şekilde 5- 10 dk ilaçlı suya batırın.

Sayın praecox,

antraknoz için nasıl bir ilaç kullanmalıyım?herhangi bir mantar ilacı olabilirmi?Aynı ilacı yaprak ve rizonlar için de kullanabilir miyim?

praecox
18-06-2012, 13:54
Sayın praecox,

antraknoz için nasıl bir ilaç kullanmalıyım?herhangi bir mantar ilacı olabilirmi?Aynı ilacı yaprak ve rizonlar için de kullanabilir miyim?

Forumu okuyun!

http://www.agaclar.net/forum/orkide/12716.htm#post371419

tarumok
19-06-2012, 06:24
Forumu okuyun!

http://www.agaclar.net/forum/orkide/12716.htm#post371419
Çok teşekkürler:)

B.Unver
19-06-2012, 14:39

Sayın Torumok,

Gözden kaçırmışım bu mesajınızı.Yeni cattleya nız hayırlı olsun.

Ben öncelikle cattleyanızın yavru olmadığı ve uygun şartta yeni sürgün ki 4. sürgünden çiçek açacağını düşünüyorum.Backbulb olduğu fikrindeyim.

Diğer konu ise Cattleya Dowiana nızda neden tamamen taş harç kullanıldığını biliyor musunuz?Bulacağınız cevap bu türü sağlıklı yetiştirip çiçek açmasını sağlamanız için önemli.Dowiana bir özelliğe sahip:)Araştırın yoksa direk yazmam:):):)

Tekrar hayırlı olsun.Hoş çiçek açıyor ve bol bol çiçeklerini görmeniz dileği ile.....

tarumok
19-06-2012, 19:26
Sayın Torumok,
Diğer konu ise Cattleya Dowiana nızda neden tamamen taş harç kullanıldığını biliyor musunuz?Bulacağınız cevap bu türü sağlıklı yetiştirip çiçek açmasını sağlamanız için önemli.Dowiana bir özelliğe sahip:)Araştırın yoksa direk yazmam:):):)

Tekrar hayırlı olsun.Hoş çiçek açıyor ve bol bol çiçeklerini görmeniz dileği ile.....

Bora Bey,
öncelikle teşekkür ederim ilginiz için.Araştırdım ama malesef bulamadım dowiana nın özelliğini.Bu taş harcın içinden hiç çıkarmamak mı gerekli bitkiyi?Eğer söylediğiniz gibi 4. sürgünden çiçek açarsa benim için büyük sürpriz olacak.Neymiş acaba bu bitkinin özelliği::)

saygılar:)

B.Unver
19-06-2012, 20:50
Bora Bey,
öncelikle teşekkür ederim ilginiz için.Araştırdım ama malesef bulamadım dowiana nın özelliğini.Bu taş harcın içinden hiç çıkarmamak mı gerekli bitkiyi?Eğer söylediğiniz gibi 4. sürgünden çiçek açarsa benim için büyük sürpriz olacak.Neymiş acaba bu bitkinin özelliği::)

saygılar:)

Murat bey,

Aslında böyle türleri nerden bulduğunuzu merak etmiyor değilim.Ebay olabilir büyük ihtimalle ama zor tür seçmişsiniz.Benim de ilgi alanımda bir türdür.Zorları severim.:)
Öncelikle dediğim gibi şartları sağlarsanız 4. yeni ve güçlü gelen yapraktan açacak inancım var benim.Hatta iyi bakarsanız iddia bile edebilirim:)

Bu tür bol güneşli ortam ister iki......(Direk güneş ışığı değil)

Ama asıl dikkat etmeniz gereken ve taş harç içinde olma nedeni;

Köklerin ıslandıktan sonra hızlı kuruma isteği.Yani vıcık vıcık su veya ıslak saksı harcı oluşumunda bu türü asla canlı tutamazsınız.Kök çürümesi ve rizom çürümesi ile başlayıp yeni süren gözleri öldürür.Islak kalması yani vıcık vıcık su ve ıslak saksı harcı ölümcül sonuç doğurur ve bu türü kurtaramazsınız.Kilit noktası bu.Genel cattleyalar arasında bu konuya en hassası bu tür.

Burda dikkat.Islak kalmayacak ama nemli kalacak kökler.Bu da Mart tan çiçeklenme bitene kadarki bölümde.Yani sıcakta ki gelişme döneminde sıcağı seviyor.Çiçekten sonra dinlenme ve soğuklarda sulamaya çok daha dikkat etmeniz gerekir.

Şimdi taş saksı harcını anladınız mı?Yani sulama yaptığınızda köklerin hemen kuruya bilmesine olanak çürümeyi önlemek.Ama dediğim gibi kökler nemli kalacak yani taştan saksı harcı suyu fazla tutmadığı için bu sefer de sıcakta 3-4 günde bir sulama isteyebilir.Bur da siz karar vereceksiniz su ayarına.ortam nemini de %50-60 dan aşağı tutmayın.Bir de tekrar yazağım bol güneş ister parlak aydınlık ortam ama direk dik güneş değil.

praecox
19-06-2012, 21:24
Aslında bitkinin ikinci soyadı çok şey anlatıyor.
auris aerius den türeme.

bu da; şimdi yazayım araştırmayın... :) aerius havadar anlamında... :)

tarumok
19-06-2012, 21:51
Bu paylaşımlarınız çok faydalı oluyor Sayın Bora Bey ve sayın Praecox.
Aslında bu türün zor bir tür olduğunu biliyordum almadan önce,fakat çiçeği beni mest etti diyebilirim.Şu an için bitki halinden memnun diyebilirim.Anlattığınız ortam şartlarını maksimum oranda sağlamaya çalışıyorum.Diğer cattlayalarla aynı zaman diliminde suluyordum.Havalar ısındığı için sulamaya biraz özen göstermeliyim sanırım.Ayrıca bitkinin havadar(hava sirkülasyonunun iyi olduğu)bir ortam istediğini anladım.
Yalnız bir nokta var ki kafamı kurcalıyor.Siz iddia ediyorsunuz bu bitki yeni çıkardığı sürgünden çiçek açacak diye.Fakat aldığım yer,çiçeklenmesi için 25 ila 30 ay civarı bir süreye ihtiyaç olduğu yönünde bilgilendirdi beni.Üstelik bitki çok küçük.Yaprak uzunluğu 12 cm civarı.Bu kadar küçük bir cattleyanın çiçek açacağına gerçekten eminmisiniz?Açarsa eğer sanırım minyatür bir çiçek olur değil mi :)

B.Unver
19-06-2012, 22:13
Murat bey;

36 ay demek var olan 4 yaprağa artı 3 yaprak demek yani 7 yaprak.Artık buna biz anaç diyebiliriz o zaman.

İllaha açacak diye iddia edemem çünkü iddia etmem demek bakım şartlarını da kontrol edebilmem demek.Bu olmaz.Ama ben oyumu %60 oranında açardan yana kullanıyorum.

Ben bir cattleya walkeriana ekleyeyim.Siz demek istediğimi anlayacaksınız:)

tarumok
19-06-2012, 22:46
Anladım:)
Bir resim yetti anlatmanız için.İnşallah açar da o muhteşem çiçeği hep beraber görürüz:)

tarumok
20-06-2012, 18:06
İri ve güzel kokulu çiçekleri ile cattleya sınıfının seçkin bir örneği.Çiçek zarfı oluşturdu.Alttaki resimlerdeki gibi çiçekler açacak.

fzthalil
20-06-2012, 19:57
Murat Bey,
bu yeni gelen catt mi:)

tarumok
20-06-2012, 22:22
Murat Bey,
bu yeni gelen catt mi:)

Valla Halil Bey,ben de karıştırdım:)en son bu mu geldi yoksa önceki miydi?Bitkiler iyice karıştı anlayacağınız:)

fzthalil
20-06-2012, 22:39
Beraber aldığımızsa evet:) maşallah bu kadar kısa sürede çiçek zarfı çıkarması muhteşem:)

tarumok
20-06-2012, 22:45
Açsın da bakalım birde:)

Süha Şendoğan
21-06-2012, 14:29
Sevgili Ziya bey'den aldığım Cattleya rizom devresine girdi.

Ziya Soner
22-06-2012, 15:36
Valla Halil Bey,ben de karıştırdım:)en son bu mu geldi yoksa önceki miydi?Bitkiler iyice karıştı anlayacağınız:)

Sayın Tarumok
Sayın Şendoğan,koyduğu resme Ziya soner den aldığım derken ,keyf le söyliyebiliyorda,siz neden karıştırdım hatırlamıyorum diyebiliyorsunuz?!
Öğretmenim,talebelerim için istiyorum,benden bedel almayın dediğinizi dikkate
alıp ,ücretsiz gönderdiğimiz için mi hatırlamıyorsunuz!!!!!!!!!????????

Ziya Soner
22-06-2012, 15:40
Sayın Tarumok
Bana cevap yazmayın,benim sizin kadar mesajları takip edecek vaktim olmuyor.
Özellikle rica ediyorum.

fzthalil
22-06-2012, 20:01
Sayın Tarumok
Bana cevap yazmayın,benim sizin kadar mesajları takip edecek vaktim olmuyor.
Özellikle rica ediyorum.

Ziya Bey,
Biliyorum Murat Bey'le aranizda ama konunun biraz iç kismini bildigim icin ya da oyle sandigim icin yaziyorum.. Murat Bey'le beraber bir kac orkide aldigimiz oldu ve Murat Bey sizin de dediginiz gibi ogrencileri icin aldi. Ve bildigim kadariyla sizden aldigi catt anac bir bitki. Resimde konustugumuz ise yavru bir catt... Yani konunun sizinle alakasi yok. Ve Murat Bey'in sizin gibi bir hocamiza saygisizligi olamayacagi kanaatindeyim...
Saygilar diliyorum, yanlis bir laf etti isem affola...

nılgun_dogan
23-06-2012, 13:55
Sayın tarumok aranızda ne geçerse geçsin( bundan sonra yazmayı düşünmüyorum ) diyip geçmeyin bizler forumda sizler sayesinde bilgi depoluyoruz sizler bu güzel orkidelere sahipsiniz sorunlar yaşamamak için yahut yaşadığınız sorunları olsun burada paylaşıp bizleride bilgi sahibi ediyorsunuz bir gün bu orkideye sahip olursam bu bilgilerle yola çıkacağım.

fzthalil
23-06-2012, 20:13
Sayın Ziya Soner,
resmini koyduğum cattleya sizin gönderdiğiniz bitki değil.Ayrıca beni sizden istediğime pişma ettiniz diyebilirim.Bedelsiz,öğrenciler için çiçek gönderin demedim.sağolun siz bedelsiz gönderdiniz.Ama ben 90 tl korgo ücreti ödedim.Yani bana yine bir bedelle geldi.Dikkat ettiyseniz cattleya başlığının önceki sayfalarından sizin bitkinizin resmini koydum ve size teşekkürlerimi sundum.Ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyorum.Foruma yazdığım her mesajda mutlaka isminizi mi anmalıyım?Size saygısızlık yapmak istemem.Bitkinizi hemen şimdi iade etmeye hazırım.Lütfen beni,bedelsiz çiçek gönderdim diyerek,ağırlık altında bırakmaya çalışmayın.Sanal ortamda da olsa bu benim ağırıma gider.Size saygı duyuyor ve konunu yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.Merak etmeyin size bir daha mesaj yazmayacağım.Hatta foruma da(forum sadece sizlere hizmet ettiği için) bundan sonra yazmayı düşünmüyorum.

sayın fzthalil,

olayın iç yüzünü bilen ve bildiklerinizi yazan bir hobidaş olarak size çok teşekkür ediyorum.Sağolun ver olun.

Murat Bey,
bugün sizinle telefonda da konuştuk, Nilgün Hanım'ın da dediği gibi bu forumda yazmamak olmaz... şahıslar arasında problem olabilir ama inanın sizin sayenizde farklı tür orkideler görüyoruz ve bilgi ediniyoruz. ayrılıp giderseniz sizin gibi değerli bir üyemizi kaybetme üzüntüsü altında bırakırsınız bizi yapmayın lütfen.. ayrıca şu forumda farklı orkideleri oturup konuşan sayılı kişilerden birisiniz, sizden sonrakileri tecrübelerinizden mahrum etmeyiniz.. ve ben sizin böyle töhmet altında kalacak biri olacağınıza inanmıyorum, olayın iç yüzünü de biliyorum o yüzden ''siz''e hak veriyorum. estağfurullah, ben gerçekleri yazdım Murat Bey...

tarumok
23-06-2012, 20:45
Sevgili Halil Bey,
Burası ortak zevklere sahip bireyleri buluşturan,forum kuralları çerçevesinde bu ortak zevklerle ilgili paylaşımların yapıldığı özgür bir alan.Konuşulması gerekenler sadece ve sadece(bu başlık altında) cattleyadır.Sayın ziya soner'e benimle bir problemi var ise özel mesaj gönderebileceğini ve hatta kendisinde telefonumun bulunduğunu,beni rahatlıkla arayabileceğini hatırlatmak isterim.Buraya bu yazıları yazarak,kime ne anlatmak istediğini de anlamış değilim.Benim tek amacım Orkide paylaşımıdır.Zaten bu çiçek için bu sayfalara yazılar yazmıyormuyuz?Ben gerginlik sevmem.Huzur isterim.Huzurun olmadığı bir yerde benim de işim olmaz.Şuna bakın,cattleya konuşacağımız yerde neler yazmak zorunda kalıyorum.Ben sadece ve sadece orkide konuşmak tartışmak istiyorum.İnanın benim gibi çok sayıda insan bu sayfalara yazılar yazmak istiyor.Fakat bu anlamsız yazışmalar yüzünden ellerindeki o güzide orkideleri ve resimlerini burada paylaşmak istemiyorlar.Bakınız yurt dışı forumlara,herkes sadece ve sadece bitki konuşuyor.Ortak siparişler veriliyor.Bitki takasları yapılıyor.Bunlar malesef burada çok zorlaşıyor.Neyse, sözü fazla uzatmayayım.Şunu anladım ki,ortak zevkler insanları bir noktada birleştiriyormuş lakin gönülleri birleştirmesi çok zormuş.
Ben tüm forum sakinlerine saygılarımı sunuyorum.

nılgun_dogan
23-06-2012, 21:20
Sayın tarumok sizin onda telefonunuzun olması hiç bir şeyi değiştirmez siz arasanızda Ziya beyin anladığım kadarıyla siyaha beyaz dediyse bunu asla kimse değiştiremez

Çok teşekkür ederim gübre olarak haftada bir Ziya beyin cattleya için gönderdiği gübreden fısfıslıyorum doğru gübre olduğunu bildiğimden değil hangi gübre kullanacağımı bilmememden dolayıdır gübre olarak tavsiyeniz varmı tekrar teşekkür ederim

bu mesajım da alınacak ne vardı hiç anlamış değilim ama kendisini arayıp konuşmak istediysemde çok kibar bir şekilde azarlanıp telefonu şuanda misafirlerim var deip yüzüme kapatıcak kadar kendisini üzmüşüm buna rağmen vanda sayfasında özürümü iletmişim karşılığını alamayınca masajımı sildim çeşke o orkideyi almasaydımda bunlarıda yaşamasaydım.

fzthalil
23-06-2012, 22:37
Sevgili Halil Bey,
Burası ortak zevklere sahip bireyleri buluşturan,forum kuralları çerçevesinde bu ortak zevklerle ilgili paylaşımların yapıldığı özgür bir alan.Konuşulması gerekenler sadece ve sadece(bu başlık altında) cattleyadır.Sayın ziya soner'e benimle bir problemi var ise özel mesaj gönderebileceğini ve hatta kendisinde telefonumun bulunduğunu,beni rahatlıkla arayabileceğini hatırlatmak isterim.Buraya bu yazıları yazarak,kime ne anlatmak istediğini de anlamış değilim.Benim tek amacım Orkide paylaşımıdır.Zaten bu çiçek için bu sayfalara yazılar yazmıyormuyuz?Ben gerginlik sevmem.Huzur isterim.Huzurun olmadığı bir yerde benim de işim olmaz.Şuna bakın,cattleya konuşacağımız yerde neler yazmak zorunda kalıyorum.Ben sadece ve sadece orkide konuşmak tartışmak istiyorum.İnanın benim gibi çok sayıda insan bu sayfalara yazılar yazmak istiyor.Fakat bu anlamsız yazışmalar yüzünden ellerindeki o güzide orkideleri ve resimlerini burada paylaşmak istemiyorlar.Bakınız yurt dışı forumlara,herkes sadece ve sadece bitki konuşuyor.Ortak siparişler veriliyor.Bitki takasları yapılıyor.Bunlar malesef burada çok zorlaşıyor.Neyse, sözü fazla uzatmayayım.Şunu anladım ki,ortak zevkler insanları bir noktada birleştiriyormuş lakin gönülleri birleştirmesi çok zormuş.
Ben tüm forum sakinlerine saygılarımı sunuyorum.

Sayın Murat Bey,
evet kesinlikle burada konuşulması gereken şey sadece orkide olmalı. aksi halde hani dedikleri fazlaca sorulan sorularla forum şişiyor ya, öyle yapılan muhabbetle forum şişmiyor(!)... evet ortak siparişler, takaslar bunlar çok güzel şeyler kesinlikle ama bu tür reklam kokan hareketlerin olması beni forum adına çok üzdü ki sizi ne hale soktu siz biliyorsunuz... umarım artık böyle tatsız olaylar yaşanmaz ve sağlıklı forumlar sürdürürüz.. sevgili moderatör'ümüzden ve forum sakinlerinden bu tatsız olaydan ötürü özür dilerim. gerek duyuyorsa sayın moderatör'ümüz mesajlarımı silebilir.
Saygılar...

fzthalil
23-06-2012, 22:40
Sayın tarumok sizin onda telefonunuzun olması hiç bir şeyi değiştirmez siz arasanızda Ziya beyin anladığım kadarıyla siyaha beyaz dediyse bunu asla kimse değiştiremez

Çok teşekkür ederim gübre olarak haftada bir Ziya beyin cattleya için gönderdiği gübreden fısfıslıyorum doğru gübre olduğunu bildiğimden değil hangi gübre kullanacağımı bilmememden dolayıdır gübre olarak tavsiyeniz varmı tekrar teşekkür ederim

bu mesajım da alınacak ne vardı hiç anlamış değilim ama kendisini arayıp konuşmak istediysemde çok kibar bir şekilde azarlanıp telefonu şuanda misafirlerim var deip yüzüme kapatıcak kadar kendisini üzmüşüm buna rağmen vanda sayfasında özürümü iletmişim karşılığını alamayınca masajımı sildim çeşke o orkideyi almasaydımda bunlarıda yaşamasaydım.
Nilgün Hanım,
Size kesinlikle katılıyorum.. inşallah artık böyle olaylarla karşı karşıya gelmeyiz.. huzurlu forumlar ve saygılar diliyorum...

nılgun_dogan
25-06-2012, 00:31
Ziya bey öncelikle formda yazdığım mesajımı dikkate alıp beni arama nezaketinde bulunduğunuz için teşekkür ederim aramızda geçen bu konuyu birbirimize ifade biçimi beni bu alınganlığa itmiştir lakin bu günki daha teferruatlı konuşmamızda kimin nerde yanlış nerde doğru olduğunu açık ve net bir dille hiç bir konuyu yanlış anlaşılmaya meal vermeden birbirimize ifade ettik aramızdaki bu konuyu ikimiz içinde güzel sonlandığı için açıkcası çokta mutlu oldum.
İnşallah bilgi yüklü böyle bir formda böyle tatsız konularla karşılaşmama dileğiyle.

tarumok
25-06-2012, 06:23
Ziya bey öncelikle formda yazdığım mesajımı dikkate alıp beni arama nezaketinde bulunduğunuz için teşekkür ederim aramızda geçen bu konuyu birbirimize ifade biçimi beni bu alınganlığa itmiştir lakin bu günki daha teferruatlı konuşmamızda kimin nerde yanlış nerde doğru olduğunu açık ve net bir dille hiç bir konuyu yanlış anlaşılmaya meal vermeden birbirimize ifade ettik aramızdaki bu konuyu ikimiz içinde güzel sonlandığı için açıkcası çokta mutlu oldum.
İnşallah bilgi yüklü böyle bir formda böyle tatsız konularla karşılaşmama dileğiyle.

Nilgün Hanım,
Ziya Beyle aranızdaki sorunu çözdüğünüze memnun oldum.Kendisini ben de aradım.Biraz konuştuk Fakat çok müsait olmadığını,daha sonra konuşmak istediğini söyledi.İnşallah beni de ararsa,bu yanlış anlaşılmanın çözülebileceğine inanıyorum.

praecox
25-06-2012, 10:18
Şu yanlış anlamaları kendi aranızda halletseniz mi acaba...? diyorum.

Forumu gereksiz şişiriyorsunuz?
Uzun zamandır giremiyordum ancak görüyorum ki değişen pek bir şey yok.

tarumok
25-06-2012, 10:47
Şu yanlış anlamaları kendi aranızda halletseniz mi acaba...? diyorum.

Forumu gereksiz şişiriyorsunuz?
Uzun zamandır giremiyordum ancak görüyorum ki değişen pek bir şey yok.

Sayın praecox,
yukarıdaki mesajımda aynı konudan bahsettim.Uyarınız doğrultusunda da buraya konu dışı esaj yazmayacağım.
saygılar.

B.Unver
27-06-2012, 11:38
Sevgili Ziya bey'den aldığım Cattleya rizom devresine girdi.

Gözünüz aydın Süha bey.Güzel gelişme.İnşallah çiçeklerini tekrar tekrar görürsünüz.

Süha Şendoğan
28-06-2012, 12:44
Gözünüz aydın Süha bey.Güzel gelişme.İnşallah çiçeklerini tekrar tekrar görürsünüz.

Sevgili Bora bey,
Hatırlarsanız bu Cattleya'yı benim için siz beğenmiştiniz, seçimin ne kadar doğru olduğu anlaşıldı.

ahmeter
30-06-2012, 23:28
Cattleyanın güzelliği

praecox
01-07-2012, 20:49
Cattleyanın güzelliği

Cattleya'nın güzeliğinden şüphemiz yok zaten!

türünü hybridini sesceresini ve bakım bilgilerini de paylaşırsanız forum menun olurdu.

Resim ekleyerek forumu kıskandırmak olmuyor öenmli olan PAYLAŞIM ...
bakım şartlarınız nedir? Saksı harcınız? v.s.

Nebatın edebi kısmı bir yana bir de reel bakım bilgileri önemli bu forumda. bunu yapabilecekmisiniz?

nrkrkmz
10-07-2012, 16:49
İlk orkidem olan Trianea bu sene ikinci kez seraya renk kattı. Sera ortamında doğal yaşam koşullarını sağlamaya çalıştığım Cattleyanın saksısını Mayıs ayında değiştirirken 4 ayrı saksıya ayrılmasına rağmen çiçeklenmesini sürdürdü.
Kış aylarında 10-15 günde bir sulama mevsimine göre ayda 1 veya 2 kere gübreleme yapılarak yetişen orkide genellikle kışın 13-22 derece yazın ise 20-33 derece nem oranı kışın %30-%40 yazın ise %60-%70 olan serada.

Ziya Soner
10-07-2012, 20:38
Müthiş bir güzellik.
Ellerinize,gönlünüze sağlık Nur hanım.

nrkrkmz
11-07-2012, 01:07
Teşekkür ederim Ziya bey.

tarumok
27-07-2012, 20:49
Sayın praecox,
cattleyadaki sorun nedir acaba?Yeni büyüyen bulbta sürekli kararma oluşuyor.Antraknoz olabilir mi?Acilen yapmam gereken nedir acaba?Ayrıca yeni sürgünleri yukarı doğru büyümesi için desteklemelimiyiz?
saygılarımla.

B.Unver
29-07-2012, 13:43
Epicattleya Plicaboa.Şu anda açmak üzere.Bu hibridin açmaya başlaması beni sevindirdi çünkü ışık isteği cattleya dan fazla.Bu bulunduğu ortamdaki diğer catleyalarımda ışık sorunumun olmadığını da gösteriyor.Su ve nem isteği catt lerden fazla ancak yine de kontrollu.Bunu Ankaradan Ataman beyden Aralık ayında backbulb olarak aldığım 6-7 cattleyadan birisi.Bu hibridin aynısı ancak daha gelişmişi Nur Hn da daha önce açmıştı.Burda paylaştı mı hatırlamıyorum ancak çiçek rengi ve şekli ilginçtir.

praecox
29-07-2012, 22:30
Sayın praecox,
cattleyadaki sorun nedir acaba?Yeni büyüyen bulbta sürekli kararma oluşuyor.Antraknoz olabilir mi?Acilen yapmam gereken nedir acaba?Ayrıca yeni sürgünleri yukarı doğru büyümesi için desteklemelimiyiz?
saygılarımla.

Tabbii ki antraknoz, özelikle de bu sıcaklarda ve nemde...
Cattleyalarda antraknoz için bu (http://www.agaclar.net/forum/orkide/12716.htm#post371419) başlığı okuyun..

Yapraklar dik değilse ve de sürgünler yukarı doğru dik bir şekilde gelişmiyorsa bu öncelikle ışık sorunudur. Evlerde gün ışığı pencereden girdiğinde sürgünler eğimli bir gelişim gösterir.

tarumok
30-07-2012, 15:50
sayın hocam,
başlıkta belirttiğiniz ilacı bu gün alıp,sis şeklinde sıkma yöntemi ile kararma olan tüm cattleyalara yapraklara ve yaprak-kök birleşimlerine uyguladım.Kararmalar düzelecek mi yoksa,oluşan kararmaları mekanik yöntemle(bir alet yardımı ile) kesip almalımıyım?Bitkileri saksılarından çıkarıp,köklerine de aynı ilaçtan uygulanmalı mı? elimde kalan ilaçlı suyu saklayıp daha sonra kullanabilir miyim?Bu hastalık paph. ve phrag. larda da görülür mü?Çünkü aynı ortamda bulunuyorlar.
saygılarımla.

tarumok
30-07-2012, 17:07
Sayın Hocam,
izninizle bir soru daha sormak istiyorum.Resimdeki cattleyanın sol sürgünü geçen yıl çiçeğini vermiş.Sağdaki bu yıl çiçek verecek.Çiçek zarfı oluşturdu.soldakinin görüntüsü neden girintili çıkıntılı acaba?Artık çiçek vermeyeceği için ömrünü mü doldurdu?yani ölüm sürecine girdiği için mi büzüşmüş durumda?Bütün catt. larda süreç böyle mi işler?yoksa başka bir şeyin belirtisi mi bu durum(örneğin susuzluk)?
saygılarımla.

praecox
30-07-2012, 18:36
Sayın Hocam,
izninizle bir soru daha sormak istiyorum.Resimdeki cattleyanın sol sürgünü geçen yıl çiçeğini vermiş.Sağdaki bu yıl çiçek verecek.Çiçek zarfı oluşturdu.soldakinin görüntüsü neden girintili çıkıntılı acaba?Artık çiçek vermeyeceği için ömrünü mü doldurdu?yani ölüm sürecine girdiği için mi büzüşmüş durumda?Bütün catt. larda süreç böyle mi işler?yoksa başka bir şeyin belirtisi mi bu durum(örneğin susuzluk)?
saygılarımla.

Soldakinin buruşması normal gibi ise de bir sende bu halde buruşmamalı. asıl sorun yeni sürgünde... bu bitki de antraknozdan ve kök çürüğünden olsa gerek ya iyi su çekemiyor ya da iyi sulıyamıyorsunuz. bu tarz akordeon gelişimler phap.larda miltonia oncidium ve benzeri türlerde sıkça görülür bu sulama sorunudur

Saksıdan çıkartın bitkiyi önce bir güzel ilaçlayın kuru zarfları "ki pseudo-bulbları sarar" temizleyin ve en iyisi yakın. kökü bu artan ilaçlı suya sokun 20 dk kadar bekleyin yeni bir saksı harcına ekin harcı ilaçlayın.

aslında bitki için bu bir eziyet ancak bu eziyeti görmezse de ölecek.

bana da 2-3 yıl önce bulaştı ve nerde ise 24 ayrı türümü kurtaramadım. bu mered bir bulaştı mı kolay kolay arındırılıamıyor yeni alımları karantina yöntemi tatbik tafsiyesi sadece bu yüzden ben bir kez sertifikasız bir yerden aldım ve karantinaya almadım ve bulaştı .
sizin için sorun yok nasılsa o türleri yeniden temin edersiniz ve orch popülasyonunuz fazla değil.

Kökleri sökünce resmedin görelim.

tarumok
30-07-2012, 19:54
Soldakinin buruşması normal gibi ise de bir sende bu halde buruşmamalı. asıl sorun yeni sürgünde... bu bitki de antraknozdan ve kök çürüğünden olsa gerek ya iyi su çekemiyor ya da iyi sulıyamıyorsunuz. bu tarz akordeon gelişimler phap.larda miltonia oncidium ve benzeri türlerde sıkça görülür bu sulama sorunudur

Saksıdan çıkartın bitkiyi önce bir güzel ilaçlayın kuru zarfları "ki pseudo-bulbları sarar" temizleyin ve en iyisi yakın. kökü bu artan ilaçlı suya sokun 20 dk kadar bekleyin yeni bir saksı harcına ekin harcı ilaçlayın.

aslında bitki için bu bir eziyet ancak bu eziyeti görmezse de ölecek.

bana da 2-3 yıl önce bulaştı ve nerde ise 24 ayrı türümü kurtaramadım. bu mered bir bulaştı mı kolay kolay arındırılıamıyor yeni alımları karantina yöntemi tatbik tafsiyesi sadece bu yüzden ben bir kez sertifikasız bir yerden aldım ve karantinaya almadım ve bulaştı .
sizin için sorun yok nasılsa o türleri yeniden temin edersiniz ve orch popülasyonunuz fazla değil.

Kökleri sökünce resmedin görelim.

Hocam ilacın oranını nasıl ayarlamalıyım?Beş litre suya bir yemek kaşığı uygun mudur?İlacı tekrar hazırlayıp tüm cattleyalar için(saksıdan çıkarıp ilaçlı suda kökleri 20 dakika bekletme) uygulayacağım.

tarumok
30-07-2012, 20:11
Hocam aynı harcı güzelce ilaçlayıp tekrar kullansam olur mu?şu an için elimde harç yok.Harçlar yeni zaten.Ekstra kömür ilave edebilirim.

agozce
30-07-2012, 21:26
Sn.Praecox bu ilaçları İstanbulda nereden bulabilirim. (ben bulamadım)

praecox
31-07-2012, 09:17
Sn.Praecox bu ilaçları İstanbulda nereden bulabilirim. (ben bulamadım)

nrkrkmz'a danışın ilaç temini zorlaştı muadileri de varsa da reçetesiz satımları durduruldu. tek tük bitkiler için de pek değmiyor.

Nur hanım eminim size yardımcı olur.

tarumok
31-07-2012, 10:49
Hocam kökleri görmek istemiştiniz.Buyrun.

praecox
31-07-2012, 11:34
Hocam kökleri görmek istemiştiniz.Buyrun.

Kökleri parmaklarınızla hafifçe sıkınca içleri dolu mu boş mu?

Ciddi bir sulama ve nem sorununuz var.
Bitki çok kuru görünüyor ve bu aylarda sürmesi gereken asıl kökleri de sanırım bu yüzden sürememiş.

tarumok
31-07-2012, 12:45
Kökleri parmaklarınızla hafifçe sıkınca içleri dolu mu boş mu?

Ciddi bir sulama ve nem sorununuz var.
Bitki çok kuru görünüyor ve bu aylarda sürmesi gereken asıl kökleri de sanırım bu yüzden sürememiş.

Köklerin içi dolu.Haftada bir daldırma yöntemi uyguluyorum şu an için.Sksıdan çıkardıktan 3-4 saat sonra resimlediğim için kökler biraz kuru görünüyor.İlaçlamayı dediğiniz şekilde yaptım ve yeni harca ektim.Sulamayı ne şekilde önerirsiniz?

praecox
31-07-2012, 13:34
Köklerin içi dolu.Haftada bir daldırma yöntemi uyguluyorum şu an için.Sksıdan çıkardıktan 3-4 saat sonra resimlediğim için kökler biraz kuru görünüyor.İlaçlamayı dediğiniz şekilde yaptım ve yeni harca ektim.Sulamayı ne şekilde önerirsiniz?

Türe bağlı olmakla beraber şimdilerde çoktan yeni rizomdan sonra köklenmenin de başlaması lazımdı en öndeki yeni rizomdan hiç kök çıkartmamış.

Fungal bir araz olsa da kök salması gerekir ve köklerde arazı belli eder. hal böyle iken görüntü sulama ve nem sorunu olduğu yönde.
Bu sıcaklarda sulama 2-3 günde bir gerekebilir.
saksı harcına göre haftada bir değil de daha da sık gerekebilir. Bunu da anlamanın en iyi yolu saksının ağırlığını tartmak. Hafif ise kurumuş demektir.
üst harcın kuru olması bir şey ifade etmezalt ıslak kalınca fungal sorunlar baş gösterir. yaz aylarında sabahın erken saatlerinden su püskürtmek de gereklidir. şayett vede özelikle saksı bir terraryumda ya da sera da değilse.

Sonuç: rizomların buruşması yeni kök oluşumunun görülmemesi sulama sorununa göstergedir. öyle ya da böyle bitki bir şekilde susuzluktan düzgün gelişim gösteremiyor hatta eski rizomlarından suyu çekiyor köklerden çekemediğinden olsa gerek.

tarumok
31-07-2012, 16:35
Türe bağlı olmakla beraber şimdilerde çoktan yeni rizomdan sonra köklenmenin de başlaması lazımdı en öndeki yeni rizomdan hiç kök çıkartmamış.

Fungal bir araz olsa da kök salması gerekir ve köklerde arazı belli eder. hal böyle iken görüntü sulama ve nem sorunu olduğu yönde.
Bu sıcaklarda sulama 2-3 günde bir gerekebilir.
saksı harcına göre haftada bir değil de daha da sık gerekebilir. Bunu da anlamanın en iyi yolu saksının ağırlığını tartmak. Hafif ise kurumuş demektir.
üst harcın kuru olması bir şey ifade etmezalt ıslak kalınca fungal sorunlar baş gösterir. yaz aylarında sabahın erken saatlerinden su püskürtmek de gereklidir. şayett vede özelikle saksı bir terraryumda ya da sera da değilse.

Sonuç: rizomların buruşması yeni kök oluşumunun görülmemesi sulama sorununa göstergedir. öyle ya da böyle bitki bir şekilde susuzluktan düzgün gelişim gösteremiyor hatta eski rizomlarından suyu çekiyor köklerden çekemediğinden olsa gerek.
cevaplarınız için teşekkürler.Anladığım kadarıyla büzüşmeler susuzluktan.Bu arada fazla sulayıp bitkiyi boğadabiliriz.Bu ince ayarı ortama,saksı harcına göre çok iyi ayarlamalıyız.Saksıyı tartma yöntemini kullanacağım.Ayrıca bitkiyi şeffaf bir saksıya aldım.Harcı kontrol noktasında daha sağlıklı gözlem yapabileceğimi zannediyorum.çok sağolun

saygılarımla.

B.Unver
05-08-2012, 14:39
Epicattleya Plicaboa.Şu anda açmak üzere.Bu hibridin açmaya başlaması beni sevindirdi çünkü ışık isteği cattleya dan fazla.Bu bulunduğu ortamdaki diğer catleyalarımda ışık sorunumun olmadığını da gösteriyor.Su ve nem isteği catt lerden fazla ancak yine de kontrollu.Bunu Ankaradan Ataman beyden Aralık ayında backbulb olarak aldığım 6-7 cattleyadan birisi.Bu hibridin aynısı ancak daha gelişmişi Nur Hn da daha önce açmıştı.Burda paylaştı mı hatırlamıyorum ancak çiçek rengi ve şekli ilginçtir.

Bugün itibari ile açtı.

B.Unver
26-08-2012, 18:23
Elimdeki diğer bir Cattleya türü Cattleya Bowringiana da açtı.Belki biraz erken ama genelde sonbahara doğru açıyor denmekte.Bunu da 8 ay önce Ataman beyden almıştım.Bu gurubun hepsi genç backbulb lardır.Onun için az çiçeklenme gösteriyorlar.Hem Cattleya Bowringiana hem de bir yukarda paylaştığım Epicattleya Plicaboa aslında çok sayıda çiçek açanlardan.Ancak dediğim gibi genç bitkiler olduklarından açmaları dahi bana yetti:)

praecox
26-08-2012, 18:27
Elimdeki diğer bir Cattleya türü Cattleya Bowringiana da açtı.Belki biraz erken ama genelde sonbahara doğru açıyor denmekte.Bunu da 8 ay önce Ataman beyden almıştım.Bu gurubun hepsi genç backbulb lardır.Onun için az çiçeklenme gösteriyorlar.Hem Caattleya Bowringiana hem de bir yukarda paylaştığım Epicattleya Plicaboa aslında çok sayıda çiçek açanlardan.Ancak dediğim gibi genç bitkiler olduklarından açmaları dahi bana yetti:)

Koku?

B.Unver
26-08-2012, 18:31
Koku?

Hocam vallaha bilgisayarın başından kalkıp sırf senin için şimdi kokladım:):)Hiç koku yok:mad:.Bir de sabah erken koklayayım bakayım :)

B.Unver
19-09-2012, 20:22
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA (Blc. Haw Yuan Moon x Pot. Free Spirit )

Yaklaşık 5 ay önce ilkbaharda açan bu catt. türüm yine açmaya başladı.

Not:Geldiğinde ilk fotoğrafları 391 nolu mesajımdadır.

Süha Şendoğan
20-09-2012, 15:50
Tebrikler Bora bey,
Başarınız daim olsun.

SAGEN
21-09-2012, 08:56
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA (Blc. Haw Yuan Moon x Pot. Free Spirit )

Yaklaşık 5 ay önce ilkbaharda açan bu catt. türüm yine açmaya başladı.

Not:Geldiğinde ilk fotoğrafları 391 nolu mesajımdadır.

Bora bey izninizle bir şey sormak isterim.
391 nolu resimde sanki catt. yaprakları daha dik ve gür gibi görüyorum. ama son resimde biraz seyrek yapraklı ve dağınık gibi geldi. Bir sorun veya ortama alışmayla ilgili bir sorunmu yaşadı.

Saygılarımla.

B.Unver
21-09-2012, 09:10
Bora bey izninizle bir şey sormak isterim.
391 nolu resimde sanki catt. yaprakları daha dik ve gür gibi görüyorum. ama son resimde biraz seyrek yapraklı ve dağınık gibi geldi. Bir sorun veya ortama alışmayla ilgili bir sorunmu yaşadı.

Saygılarımla.

Hayır hiçbir sıkıntı olmadı.Olsa idi 6 ay içinde ikinci kez çiçek açmazdı :)

2 resim arasında karşılaştırmada bir tek şeyi ve bence önemli olanı gözden kaçırmışsınız.Saksı değişimini :) Çünkü saksı değişiminde daha geniş bir saksıya alındı.Onun için gözünüze seyrek ve dağınık gelebilir çünkü dar şeffaf saksıdan daha geniş bir saksıya dikilmişti.

Bir de elbette fotoğrafın çekildiği açı ve ışık farkı da olabilir.

SAGEN
21-09-2012, 09:30
Hayır hiçbir sıkıntı olmadı.Olsa idi 6 ay içinde ikinci kez çiçek açmazdı :)

2 resim arasında karşılaştırmada bir tek şeyi ve bence önemli olanı gözden kaçırmışsınız.Saksı değişimini :) Çünkü saksı değişiminde daha geniş bir saksıya alındı.Onun için gözünüze seyrek ve dağınık gelebilir çünkü dar şeffaf saksıdan daha geniş bir saksıya dikilmişti.

Bir de elbette fotoğrafın çekildiği açı ve ışık farkı da olabilir.

Bora bey saksı değişimini farketmemek mümkün değil tabikide farkettim. Ama doğrudur daha büyük saksıda göz yanılması normal, katılıyorum. Besleme konusunda çiçeklenmesi için standartların dışında bir yol varmıdır izlediğiniz.

B.Unver
21-09-2012, 09:46
Ben tüm orkidelerimi haftada önce 50 ms lik bir su ile yıkama yapmak şartı ile sular sonra da 4/1-4/2 (orkidenin türüne göre) oranında gübrelerim(Yaz ayları uygulaması).Bu.Başka hiçbir uyguladığım değişik yöntem yok.Yani haftalık gübreleme.

Bazı catt. ler yılda iki kere de açabiliyor.Çaprazlamasından dolayı.Evimdeki her catt. böyle 6 ayda açacak diye bir konu yok yani :)

SAGEN
21-09-2012, 09:55
Ben tüm orkidelerimi haftada önce 50 ms lik bir su ile yıkama yapmak şartı ile sular sonra da 4/1-4/2 (orkidenin türüne göre) oranında gübrelerim(Yaz ayları uygulaması).Bu.Başka hiçbir uyguladığım değişik yöntem yok.Yani haftalık gübreleme.

Bazı catt. ler yılda iki kere de açabiliyor.Çaprazlamasından dolayı.Evimdeki her catt. böyle 6 ayda açacak diye bir konu yok yani :)

Bora bey 3 soru.

Sulamada daldırma yöntemini hiç mi kullanmıyorsunuz? Kullanmıyorsunuz özel bir nedeni varmı?
Birde, fertilizer olarak hazır satılan bir ürünmü yoksa özel yapım bir ürünmü kullanıyorsunuz? NPK oranı nedir?
Son olarak kışın uyguladığınız gübreleme ne sıklıkta ve NPK değerlerinde bir değişikliğe gidiyormusunuz?

Umarım sorularla sıkmıyorumdur. Engin bilgilerinizden faydalanmak ve bilgime bilgi eklemek amacıyla.

Saygılarımla.

B.Unver
21-09-2012, 10:20
Bora bey 3 soru.

Sulamada daldırma yöntemini hiç mi kullanmıyorsunuz? Kullanmıyorsunuz özel bir nedeni varmı?
Birde, fertilizer olarak hazır satılan bir ürünmü yoksa özel yapım bir ürünmü kullanıyorsunuz? NPK oranı nedir?
Son olarak kışın uyguladığınız gübreleme ne sıklıkta ve NPK değerlerinde bir değişikliğe gidiyormusunuz?

Umarım sorularla sıkmıyorumdur. Engin bilgilerinizden faydalanmak ve bilgime bilgi eklemek amacıyla.

Saygılarımla.

Daldırma yöntemi yazın 15 günde bir kışın ayda bir olarak ancak diğer yöntem yıkama yazın haftalık kışın 15 günde bir.Gübreleme fısfılama olarak saksı dibine haftalık ve ayda bir daldırma.

Bu benim yaklaşık Ziya beyden ve Nur hanımdan aldığım catt ler ki 1 yıldır, Ankaradan aldıklarım ve yurtdışından getirdiklerim ki 6 aydır aynıdır.

Ama bende değişik türler de var.örneğin Ghost gibi, Bulbophylum lar gibi, Pragmipedium pearcei var.ecuadorense gibi ve hatta elimdeki değişik Phragmipedium ile paphiopedilum arasında su istekleri değişiktir.Bunlara da ayrı uygulama.Bunlar yüksek nem ve ıslaklık ister bunalara ayrı yöntemler uyguluyorum.

Yani kısaca nabza göre şerbet :)Sulama ve bakımda genelleme yapamam.Gübre istekleri bile değişiklik gösterir oransal olarak.

NPK hazır.Ben hazırlamıyorum.Gübre hazırlaması ayrı bir bilgi birikimi ve kimya bilgisi ister.NPK genelde 5-5-5 kullanıyorum.Hayır değişikliğe gitmiyorum.

SAGEN
21-09-2012, 14:18
Bora bey bir süre önce öğrendiğim bir şeyin doğruluğunu sorgulamak isterim. Catleyaların öğlene kadar koktuğunu okudum bu doğrumu?

B.Unver
21-09-2012, 14:56
Çoğu türü için evet ve oldukça güzel bir kokudur.

nrkrkmz
21-09-2012, 16:00
Çoğu türü için evet ve oldukça güzel bir kokudur.

Buna bir ilave yapmak isterim.
Tüm gün kokarlar sabahları daha yoğundur koku :)

SAGEN
21-09-2012, 21:24
Buna bir ilave yapmak isterim.
Tüm gün kokarlar sabahları daha yoğundur koku :)

Sayın NRKRKMZ;

Sanırım okuduğum yazıda da anlatılmak istenen buydu ama yetersiz anlatılmış. Yazılan yazıda benim okuduğum öğlene kadar koktuğuydu. Benide şaşırtan bu bağlamda tam burasıydı. Sanki öğlene kadar kokuyor daha sonra kokusu kesiliyor gibi.
Ama şu anda yazdığınızdan çok net anladım. Sürekli koku var ancak öğlene kadar daha yoğun ve keskin sanırım.
Peki bu bağlamda merak ettim siz, Bora bey veya sayın Praecox dan öğrenmek isterim. Bu kokunun sabahları bu denli yoğun olup sonra etkisini kaybetmesinin nedeni nedir?
Gerçi bu konuda Ziya Hocamında engin bilgisinden faydalanmak isterim...

Saygılarımla.

B.Unver
21-09-2012, 21:43
Sayın NRKRKMZ;

Sanırım okuduğum yazıda da anlatılmak istenen buydu ama yetersiz anlatılmış. Yazılan yazıda benim okuduğum öğlene kadar koktuğuydu. Benide şaşırtan bu bağlamda tam burasıydı. Sanki öğlene kadar kokuyor daha sonra kokusu kesiliyor gibi.
Ama şu anda yazdığınızdan çok net anladım. Sürekli koku var ancak öğlene kadar daha yoğun ve keskin sanırım.
Peki bu bağlamda merak ettim siz, Bora bey veya sayın Praecox dan öğrenmek isterim. Bu kokunun sabahları bu denli yoğun olup sonra etkisini kaybetmesinin nedeni nedir?
Gerçi bu konuda Ziya Hocamında engin bilgisinden faydalanmak isterim...

Saygılarımla.

Ben sıramı savayım.Gerçi daha teknik cevaplar mutlaka gelecektir ama ben bundan 1 yıl önce bir araştırma yapmıştım.

Evde ilk Ziya beyden aldığım (hazır zarflıydılar) açmaya başladıklarında biz sabah eşimle erken evden çıkıyorduk ancak kayınvalidem o zaman için bizde misafirdi ve evde tüm gün kalıyordu.

Bir gün akşam eve geldiğimde; Bora senin çiçeklerin sabahları harika kokuyor dedi.İnanmamıştım çünkü akşam hava kararınca geldiğimizde koku olmuyordu :)

O zamanki araştırmama göre sabah ışığı ile koku saldıkları ve polinatörlerini çağırdıklarını öğrendim :) Yani sabah ilk ışıklar kokuyu tetikliyor.Yine Nur hn serası gibi ışıklanmayı dengeli ve gün batana kadar alan durumlarda azalsa da koku devam ediyor.Ancak çok ilginçtir kokan catt. nizi 30-40 dakika karanlığa alın koku gidiyor:)Enteresan değil mi?:):)

praecox
21-09-2012, 22:16
Sayın NRKRKMZ;

...

Sanki öğlene kadar kokuyor daha sonra kokusu kesiliyor gibi.
...

Saygılarımla.

Bora beyin deneyimlerinden ve/veya deneyinden yola çıkarak bu phenomene iki olasılık veya varsayım sunabilirim zira hiç bitkiyi karanlığa koyup koklamak aklımdan geçmemişti.

1. Çiçek photonların enerjisi sayesinde koku salıyor.
2. kokunun öğlene doğru kesilme sebebi kokuyu oluşturan etherik yağların deposunun salgılama sonucu bitmesi.

Orchidelerden destilation ( her türlüsü, kuru su buharı alçak basınç v.d.) sayesinde maseration v.s. ile parfümü kokusu elde edilemiyor. Gülün kekiğin anasonu kekiğin v.s. etherik yağları elde edilebilir. ama orchidelerde bu mümkün değil. Dolayısı ile akla gelen bu kokuyu oluşturan etherik yağların terpenoidlerin aldhytlerin v.s. gibi kimyasaların toplamda sentezi çiçek tarafında kısıtlı ve ancak photonların etkisinde salınmakta.

Bu akademik bir araştırma sonucu değildir sadece diğer bir dizi bilgi birikime dayanarak aklileştirme sonucu ulaştığımı ( ama yanlış ama doğru) bir axiomdur veya tezdir.

saygılarımla

B.Unver
21-09-2012, 22:22
Hocam deney değil.Şans eseri.:)

Cattleri evde sularken ki ben yer olmadığındna evde banyoda sularım.Son cat durulsun diye banyoda bıraktığımda unutmuşum.Hanım da ışığı kapatmış.Olay bu.Sabah suladığımdan güzelim kokan catt. kokmaz oldu:)

Yani kafama elma düşmüş gibi birşey :):)

SAGEN
22-09-2012, 10:40
Bora beyin deneyimlerinden ve/veya deneyinden yola çıkarak bu phenomene iki olasılık veya varsayım sunabilirim zira hiç bitkiyi karanlığa koyup koklamak aklımdan geçmemişti.

1. Çiçek photonların enerjisi sayesinde koku salıyor.
2. kokunun öğlene doğru kesilme sebebi kokuyu oluşturan etherik yağların deposunun salgılama sonucu bitmesi.

Orchidelerden destilation ( her türlüsü, kuru su buharı alçak basınç v.d.) sayesinde maseration v.s. ile parfümü kokusu elde edilemiyor. Gülün kekiğin anasonu kekiğin v.s. etherik yağları elde edilebilir. ama orchidelerde bu mümkün değil. Dolayısı ile akla gelen bu kokuyu oluşturan etherik yağların terpenoidlerin aldhytlerin v.s. gibi kimyasaların toplamda sentezi çiçek tarafında kısıtlı ve ancak photonların etkisinde salınmakta.

Bu akademik bir araştırma sonucu değildir sadece diğer bir dizi bilgi birikime dayanarak aklileştirme sonucu ulaştığımı ( ama yanlış ama doğru) bir axiomdur veya tezdir.

saygılarımla

Sayın PRAECOX;

cevap için teşekkürler öncelikle. O zaman şunu diyebiliriz özetle yanılıyorsam düzeltin lütfen. Kokunun oluşma kaynağı tamamen ışık ve ışık sonucunda çiçeğin ortaya çıkarmış olduğğu enerjidir diyebiliriz.
Şöyle bir soru aklıma geliyor hemen akabinde. Gündüz karanlıkta tutup gece suni aydınlatma yoluyla buişlemi tam tersine yani gece kokmasını sağlamak mümkün olabilir mi? Acaba suni aydınlatma yeterli olabilir mi? Tabi bu arada yeterli illumınation, kelvin, lüx ve lümen gibi değerlerin uygun ortamda sağlanması koşulu ile.

Saygılarımla.

SAGEN
22-09-2012, 10:43
Hocam deney değil.Şans eseri.:)

Cattleri evde sularken ki ben yer olmadığındna evde banyoda sularım.Son cat durulsun diye banyoda bıraktığımda unutmuşum.Hanım da ışığı kapatmış.Olay bu.Sabah suladığımdan güzelim kokan catt. kokmaz oldu:)

Yani kafama elma düşmüş gibi birşey :):)

Bora bey ilginç ama bir o kadar da hoş bir tespit olmuş. Bu arada "kokmaz oldu" derken o günden sonra hiçmi kokmadı ya da kokmuyor.

B.Unver
22-09-2012, 17:42
Ertesi sabah yine kokmaya başlıyor.Bak bir dene istersen bu kış catt. in açtığı zaman :)

B.Unver
22-09-2012, 19:01
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA tam açtı.Onunla beraber demirbaş açanlarla bir kokteyl yapayım dedim :) Beğenilerinize ;

SAGEN
22-09-2012, 19:55
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA tam açtı.Onunla beraber demirbaş açanlarla bir kokteyl yapayım dedim :) Beğenilerinize ;

Çok güzeller gerçekten nazar değmesin. Bu arada en sağda duran yukarıya uzamış tek çiçekli olanın cinsi nedir acaba. Çok güzel çok naif bir tür.

B.Unver
22-09-2012, 20:14
Çok güzeller gerçekten nazar değmesin. Bu arada en sağda duran yukarıya uzamış tek çiçekli olanın cinsi nedir acaba. Çok güzel çok naif bir tür.

Paphiopedilum Pinocchio .Sen sormadan ben söyleyeyim Nur Hn serasından aldım binbir rica :)

praecox
22-09-2012, 20:18
Sayın PRAECOX;

cevap için teşekkürler öncelikle. O zaman şunu diyebiliriz özetle yanılıyorsam düzeltin lütfen. Kokunun oluşma kaynağı tamamen ışık ve ışık sonucunda çiçeğin ortaya çıkarmış olduğğu enerjidir diyebiliriz.
Şöyle bir soru aklıma geliyor hemen akabinde. Gündüz karanlıkta tutup gece suni aydınlatma yoluyla buişlemi tam tersine yani gece kokmasını sağlamak mümkün olabilir mi? Acaba suni aydınlatma yeterli olabilir mi? Tabi bu arada yeterli illumınation, kelvin, lüx ve lümen gibi değerlerin uygun ortamda sağlanması koşulu ile.

Saygılarımla.

Gece koku salmasını sağlamak adına bu deneyin bu kadar eziyetin, çabanın sebebi ne? Akşam misafirleri mi etkilemek? yoksa mesai bitimi çiçeği yeterince koklıyabilmek için. Vardiyada iken ben menundum sabah kokmasından :D :)

SAGEN
23-09-2012, 10:52
Gece koku salmasını sağlamak adına bu deneyin bu kadar eziyetin, çabanın sebebi ne? Akşam misafirleri mi etkilemek? yoksa mesai bitimi çiçeği yeterince koklıyabilmek için. Vardiyada iken ben menundum sabah kokmasından :D :)

Sayın PRAECOX;

Öncelikle ortada bir deney, eziyet ve çaba yok onu nereden çıkardınız bunuda anlamış değilim. Lütfen yazılanlara farklı manalar yüklemeyiniz. Ben bir deney yaptığımı söylemedim yazımda. Sadece konu dikkatimi çekti ve merakımı gidermek hususunda sizin, Bora beyin ve Nur Hanımın fikirlerinizi almak düşüncesi ile sorulmuş bir sorudur. Sadece soru...!
Ayrıca değil misafir etkilemek, kendi zevkim için bile canlılara ömrü hayatımda hiç bir şekilde eziyet etmedim ve etmemde. Bu yapıda bir insan değilim bunu bilmenizi isterim.

Bu arada yazdıklarımıda size bir tavır olarak almayın lütfen sadece yanlış anlaşılma varsa onu düzeltmek istedim.

Saygılarımla.

farpali
05-10-2012, 19:50
Merhaba,

Bu caanım orkidem çokk uzaklardan aynı saksıdaki formunda kök ve yapraklı formuyla bana hediye ,yaklaşık üç ay önce geldi.Bir adet yaprak verdi... Yeri,ışığı,karışımı ve saksısı uygun ancak yapraklarında buruşma var son 1.5 aydır:(.Bu güzelliği kurtarmam, yaşatıp büyütmem için desteklerinizi bekliyorum ki yavrularını paylaşalım inşallah.

tarumok
05-10-2012, 19:57
Sayın farpali,
benim izlenimlerim,
sulama fazla,Lütfen kökleri resimleyin.Ayrıca saksıya, derin ekilmiş bitki.Kökleri görmek gerekli.

farpali
05-10-2012, 20:36
Sayın farpali,
benim izlenimlerim,
sulama fazla,Lütfen kökleri resimleyin.Ayrıca saksıya, derin ekilmiş bitki.Kökleri görmek gerekli.

Son hali bitkimin,umarım kurtarırım:(

tarumok
05-10-2012, 20:57
Kökleri parmaklarınızla sıkarak içlerinin boşalıp boşalmadığına bakın.Eğer kökler sağlamsa,yeni bir harca dikim yapın.Saksının boyutu küçük olsun.Altında mutlaka delikler olsun.Bitkiyi çok derin ekmeyin.Hava alabilsin.Lütfen köklerin durumunu kontrol edip yazın.

farpali
05-10-2012, 21:12
Kökleri parmaklarınızla sıkarak içlerinin boşalıp boşalmadığına bakın.Eğer kökler sağlamsa,yeni bir harca dikim yapın.Saksının boyutu küçük olsun.Altında mutlaka delikler olsun.Bitkiyi çok derin ekmeyin.Hava alabilsin.Lütfen köklerin durumunu kontrol edip yazın.

Kontrol ettim, köklerin bir kısmı boş bir kısmı dolu. Yüz buldum bir sorum daha olacak , yapı marketlerde satılan phaleneopolis lerden farklımı sulama şekli george king in?

tarumok
05-10-2012, 21:20
O boş kökleri steril bir makasla kesip,kökleri mantara karşı ilaçlamanız gerekiyor.Sulama şekli,hava sıcaklığına ,ortam nemine,harcın karışımına vb. etkenlere göre değişir.Cattleya kesinlikle phallerden daha zor bir bitki.Sulama ve nem dengesine çok dikkat etmek gerekiyor.

farpali
05-10-2012, 21:52
O boş kökleri steril bir makasla kesip,kökleri mantara karşı ilaçlamanız gerekiyor.Sulama şekli,hava sıcaklığına ,ortam nemine,harcın karışımına vb. etkenlere göre değişir.Cattleya kesinlikle phallerden daha zor bir bitki.Sulama ve nem dengesine çok dikkat etmek gerekiyor.

Tamam ,uğraşıcam ama değer.Çooook teşekkür ederim desteğiniz için.

fzthalil
07-10-2012, 01:20
Sayın Farpali,
önceki başlıkta da dediğim gibi catt'larda sulama daha az yapılmalı ve bitki su içinde bırakılmamalı. harcın kurumasına da izin verilmeden nemli tutulmalı ama ıslak olmamalı..
geçmiş olsun..

farpali
07-10-2012, 02:13
Sayın Farpali,
önceki başlıkta da dediğim gibi catt'larda sulama daha az yapılmalı ve bitki su içinde bırakılmamalı. harcın kurumasına da izin verilmeden nemli tutulmalı ama ıslak olmamalı..
geçmiş olsun..

Çok teşekkür ederim Sayın fzthall.