PDA

View Full Version : Emmazunz / Bahçe

Emmazunz
26-05-2014, 13:12
Herkese merhaba,
Şehirdeki evimizin depreme dayanıksız raporu çıkınca bahçeli bir ev arayışına girdim ve 2012 yılının Aralık ayında kedilerimle birlikte Heybeliada'ya göç ettik.Lise yıllarına kadar Bursa'da bahçeli bir evde büyümüş ancak meslek hayatına atılınca evde bir saksı dahi bulunduramamıştım. Ada'ya taşınmak beni çocukluk günlerimin bahçeli ev hayatına geri götürdü. Anneannemi ve Annemi hep bahçede birşeylerle uğraşırken hatırlarım. Şimdilerde ben de aynı şekilde eve giremiyorum.

Taşındığım evde 20 yıl kimse oturmamış, bu yüzden ağaç ve çok yıllık bazı bitkiler dışında bahçe bir hayli bakımsız kalmış.2012-2013 kışı öyle geçti. Bahar gelince var olan bitkilerin ve toprağın ıslahı için çalıştım. Geçtiğimiz Eylül ayında bahar için hazırlıklara başladım. Hocam 100'den aldığım nergis ve lilium soğanları diktim. Zakkumlara gençleştirme budaması yaptım, yıllardır aynı saksılarda kurumuş kalmış ortanca ve aspidistraları ayırdım ve Nisan ayından itibaren de başta Alibeyköy'deki Belediye fidanlığı olmak üzere çiçek fideleri ve saksı bitkileri ile bu terkedilmiş,üzgün bahçeyi biraz olsun neşelendirmeye çalışıyorum.

Becerebilirsem henüz çok yeni olan bu uğraşımı aşağıda fotoğraflarla sizlerin tavsiye ve eleştirilerinize sunacağım.

Bahçenin bulunduğu şehir :İstanbul

Bahçenin büyüklüğü :700 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :sabah ve ikindi Güneş alıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm?highlight=so%F0u%F0a) yeri :8

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :Konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :Ev ve bahçe uzun yıllar boyu kapalı olduğu için bir hayli bakımsızdı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? :Üç yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? :Tasarım da yapmadım yardım da almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?Yok

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? :Yok

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :Bolca çam,leylak,filbahri,Gül,aspidistra,şakayık,erik,Ac em borusu,hanımeli

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? :Yok

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :Ağaç şakayıklar

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :Evet

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :2 tane Sarnıç var

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :Mümkün oldukça Sarnıç suyu kullanıyorum

Toprak özellikleri :sarı killi toprak

Kompost yapıyor musunuz? :Evet

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :Adaya uygun olmayan pek çok bitkiyi kaybettim.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :Güllerdeki külleme ve pas hastalığı ve Taflanlardaki mantar için Bayfidan ve Antrocol karışımı,Gül haşereleri için
Chrysamed(çok iyi netice aldım),kabuklu ve kabuksuz salyangozların iştahla yedikleri bazı bitkilerin (hoya,ekinezya,çuha)etrafına mavi renkli granül bir ilaç var yağmur sonrası onu kullanıyorum,diğer yerdekileri elle toplayarak ormana bırakıyorum.Çamlardan düşen kara tırtılları da toplayıp uzaklaştırıyorum.
Bahçeniz organik mi? :Az miktarda sebze var,fide ve tohumları Eminönü'nden alıyorum, ilaçlama yapmıyorum.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :Toprağa ekili çiçekler için Koyun gübresi,uzun salınımlı gübreler, saksıdakilere Genta'nın muhtelif sıvı gübreleri.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :Fare var herhalde kedilerin öldürüp bıraktıklarını görüyorum ara sıra.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :Sarnıça bağladığım dalgıç motoru ve hortumla yapıyorum.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? :Bahçenin Güney kısmı dağ, kuzey kısmı deniz. Etraf orman olduğu için ağaçlar rüzgarı ve yağmuru perdeliyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :2 yıl önce vahşi bir kedi ısırdığında olmuştum.

glcn06
26-05-2014, 14:18
eviniz ve sayfanız hayırlı uğurlu olsun. evinizde sağlık ve huzur içinde oturun. Ankara'da doğmuş büyümüş biri olarak hayalim büyük adada yaşayabilmekti. ama benimki sadece bir hayal sadece. sizlere çok imreniyorum.;)

Emmazunz
26-05-2014, 14:20
2012-2013 kışı ön bahçe bu haldeydi.

496475

496476

Emmazunz
26-05-2014, 14:24
Arka bahçe de bu haldeydi.

496484

Emmazunz
26-05-2014, 15:05
2013 Baharında bahçe biraz toparlandı.
496499

496500

496501

496502

496503

Emmazunz
26-05-2014, 15:09
Ön bahçe için seralardan alışveriş yaparken arka bahçedeki doğal bitki örtüsünü bozmamaya çalıştım.

496504

496506

496507

496508

496509

Emmazunz
26-05-2014, 15:14
Ön bahçede çan çiçekleri Nisan ayı başında coştu.
496510

496511

496512

496513

496514

Emmazunz
26-05-2014, 15:16
496515

496516

496517

496518

496519

Emmazunz
26-05-2014, 15:18
496520

496521

pria
26-05-2014, 15:29
Kolay gelsin.

Emmazunz
27-05-2014, 13:28
Arka Bahçeden Detaylar;

Evin denize bakan tarafı oldukça rüzgarlı ve gölgeli.Bu yüzden eskiden kalma birkaç kök gül,şakayık,leylak ve afrika zambakları dışında süs bitkisi bulunmuyor.Kontrollü olarak kır bitkilerine izin veriyorum.Bir de yer yer güneş alan kısımlara çilek,nane,maydanoz,birkaç kök domates ve salatalık diktim.
Evin balkonlarını saran menekşe gülleri yılların ilgisizliğine rağmen direnmiş.Ön taraftaki çiçekli ağaççık ise muşmula. O da bahçenin eski sakinlerinden.

496896

Emmazunz
27-05-2014, 13:42
Arka Bahçeden Detaylar

Kocaman yeşil yapraklar arasında küçük mor çiçekler Ada'nın pek çok yerinde var.İsimlerini burada öğrendim.Yeşil yapraklar acant, mor çiçekler ise vinca imiş.
496897

Bu pembe çiçeklerin adını öğrenemedim.
496898

Kediler ilgi istediklerinde ön bahçede, uyumak ve serinlemek için ise arka bahçedeler.
496899

Emmazunz
27-05-2014, 13:56
Ön Bahçeden Detaylar;

Ön taraf güneye,sık ağaçlı bir yamaca baktığı ve sabah ve ikindi güneşi aldığı için hem korunaklı hem daha aydınlık.Süs bitkilerimin çoğu bu tarafta yer alıyor.

Onbeş metrelik dev çam ağacındaki kuş evi ve peri kapıları
496909

496912

Kediler için muhteliF yerlere koyduğum su kapları
496913

496914

Emmazunz
27-05-2014, 14:03
Bahçemin Dört Ayaklı Çiçekleri;

496915

496916

496917

496918

496919

tarla kuşu
27-05-2014, 21:24
Bahçeniz çok güzel, hele kedicikler muhteşemler.....

Emmazunz
27-10-2014, 13:34
Merhaba arkadaşlar,
Yazın bahçem oldukça renkliydi ama bazı üzücü olaylar sebebiyle yükleme yapamadım.Yaz geçti,üzüntüler de geçti nihayet birkaç fotoğrafla geride kalan güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.

Ada'ya yaz geç geldiği gibi kış da geç geliyor.Her yer yeniden yeşillendi.

letoon
27-10-2014, 13:58
Bahçenize bayıldım. İnsanın içini ısıtan sıcacık bir havası var. Sevgi ve sağlıkla oturmanız dileğiyle...

Emmazunz
05-05-2015, 09:55
Ağır geçen kış mevsiminden Adalar da nasibini aldı.Ağaç ve çalı türleri dışında bütün çiçeklerim donmuştu.Sağlık olsun ne yapalım yeni misafirler ile bahçem yavaş yavaş toparlanıyor

Emmazunz
05-05-2015, 10:36
Yukarıdaki orman gülü ve açelya japonicalar yeni misafirlerden bazıları

Emmazunz
05-05-2015, 10:41
Bu yıl çeşitleri mecburen azaltacağım iki yıldır deneme yanılma yöntemiyle çam ağaçları altında pek fazla bitkinin gelişemediğini öğrenmiş oldum.

Emmazunz
05-05-2015, 10:43
Bitkilerim kıştan etkilendi ama çok şükür kedilerim sağlıklı ve mutlular

Emmazunz
16-05-2015, 12:13
Leylakların hemen ardından açan filbahrinin kokusu özellikle geceleri bahçenin en uzak noktasına ulaşıyor.
Kadrolu kedilerim Pinokyo ve Cazibe bahçenin orman tarafında kış günlerinin acısını çıkarıyorlar.

Emmazunz
27-05-2015, 08:15
Ormanla içiçe geçmiş arka bahçeye kadim bitkiler dışında yeni birşey ilave etmeme kararım devam ediyor.Benden önce bahçeye bakan yaşlı adamcağızdan öğrendiğime göre Sedef çiçekleri buranın en eski sakinleriymiş.Biz de onlara hiç dokunmayıp etrafındaki yabani otları temizleyerek,kuruyan tohum keselerini eşe dosta dağıtarak ve tabi tohumlarını da ormana saçarak bu güzellikleri bize verene şükrümüzü eda ediyoruz.

TCM
27-05-2015, 08:27
Bu yıl çeşitleri mecburen azaltacağım iki yıldır deneme yanılma yöntemiyle çam ağaçları altında pek fazla bitkinin gelişemediğini öğrenmiş oldum.

Ben bu yıl cevizin dibine aubrieta diktim, şimdilik fena gitmiyor, bir kaç ay sonra hala güzelleşmeye devam ederse siz de deneyebilirsiniz. Güneşi çok sevmiyor, cevizin altında olursa çamın altına daha güzel olur.

Emmazunz
01-06-2015, 09:41
Sevgili TCM aubrieta yı deneyeceğim olumlu sonuç alırsam paylaşırım.

Mayıs ayının güzelleri sahneden çekilirken Haziran güzelleri bahçeyi şenlendiriyor artık.Filbahri ve leylaklar döküldü şimdilerde hanımeli, limon ve turunç ağaçlarının çiçek kokularıyla burunlarımız bayram ediyor.Laleler yerini çan çiçeklerine bıraktı.
Alt bahçeye inen merdiveni ihmal etmemek lazımdı,sakız sardunyalar imdada yetişti.
Tüm Ada'yı kedi ve köpekler için su kaplarıyla donatmıştık,martı ve kargalar da istifade ediyordu ama minik kuşlar yere inip kedilere av olmasın diye bahçeye yüksekçe bir suluk koydum.

Emmazunz
15-06-2015, 12:50
Güneş görmeyen duvar dibine ekilmiş gün güzelleri tek tük zayıf çiçekler veriyordu.Sonbaharda hepsini topraktan çıkarıp seyrelttim ve gübreledim karşılığını verdiler Maşaallah.

Emmazunz
15-06-2015, 12:53
Yüksükotu şimdilik iki kök ama gelişmekte olan fidelerim var onları da bahçenin muhtelif yerlerine gruplar halinde dağıtacağım.

Emmazunz
15-06-2015, 12:58
Pasifloram geçen yıldan, peru zambağını takipteydim nihayet Ada'daki çiçekçimiz getirdi.Üç ayrı rengin ikisi saksıda birini toprağa ektim.

umutyolcusu
15-06-2015, 16:40
Harika bir bahçeniz var,ben daha yeniyim,son eklenen peru zambagini favori listeme ekledim.

Emmazunz
23-03-2016, 13:15
Helleborus üçüncü yaşını doldurdu.Yerini sevdi herhalde şubat başından beri çiçekte

Emmazunz
23-03-2016, 13:20
İris hollandicuslar da Şubat ayında bahçemi şenlendiren güzelliklerden

Emmazunz
30-03-2016, 09:33
Evini taşıyan bir arkadaşımın bahçesinden yaprağını beğenip aldığım tek kökü duvar dibine ekmiş sonra da unutmuştum.Kedilerin dallarını kırmasına, salyangozların yapraklarını kemirmesine direnmiş, kendi kendine toprağa tutunmuş, çoğalmış sonradaaaa erken baharda bu şahane çiçekleriyle beni mahcup etmiş olan bu güzelliğin adı,
İris tectorum variegata cruella imiş:eek:

Emmazunz
05-04-2016, 12:50
Eski İstanbul evlerinin bahçelerinde mutlaka ona da bir yer ayrılan ağaç şakayıktan benim bahçeme de iki kök dikilmiş vakti zamanında.Benden başka kimse seyretmese de o kendi yalnızlığından memnun bir şekilde mevsimini yaşıyor.

ahmeter
05-04-2016, 19:41
En nihayet İstanbulda güzel bir bahçe gezdim çam ağaçları bahçenin eskiliğini ortaya çıkarıyor Adalarda iseniz begonvil öneririm başarılar tebrikler
,,,,,Hem kedi hem çiçek zor olmuyormu ,,

Emmazunz
06-04-2016, 08:28
En nihayet İstanbulda güzel bir bahçe gezdim çam ağaçları bahçenin eskiliğini ortaya çıkarıyor Adalarda iseniz begonvil öneririm başarılar tebrikler
,,,,,Hem kedi hem çiçek zor olmuyormu ,,

Evim, Ada'da yerleşim yerlerinin bitip ormanın başladığ noktada. Bunun artıları olduğu kadar olumsuzlukları da var.Çam ağaçları, altında pek bitki barındırmıyor. Denemelerim sonucu pek çok kaybım oldu.İzin verilenler çok yıllık çalı tipi bitkiler; filbahri,leylak,yasemin,aspidistra,acant,şakayık,b egonvil bahçenin gediklileri diğerlerini saksıda tutuyorum. Arasıra birkaç dal kırıp saksıları devirseler de tırtıllar, çam polenleri,çok fazla haşere ve salyangozların verdiği zarar yanında kedilerim melek gibi.

Emmazunz
19-04-2016, 09:25
Ön bahçede sadece hafta sonları imkan bulabildiğim bahar hazırlıklarından toprak ve saksı değişimi,soğanlıların ve fidelerin dikim işleri devam ediyor.

Emmazunz
19-04-2016, 09:28
Arka bahçe ise ormanla birleşmiş gibi.Ara sıra nane ve maydanoz toplamaya indiğimde yürüme yolları ve basamaklar görünmüyor.Olduğu gibi bırakırsam kediler mutlu olacak ancak temmuz-ağustos sıcaklarını düşününce biçtirsem mi diyorum,henüz bir karara varamadım.

tarla kuşu
19-04-2016, 10:09
Pardon, burası CENNET miii??? :))

abk
19-04-2016, 10:47
Harika fotograflar ve harika bir bahçe. Doğanın içinde yaşıyorsunuz. Kedilerde çok güzel.

Jakin
19-04-2016, 13:38
Bahçenizi gezerken bir masalın içinde buldum kendimi.. Mutlulukla yaşayın.. :)

Emmazunz
20-04-2016, 08:33
Kırmızı çiçekli yer açelyası geçen yıldan,beyaz irisi sonbaharda dikmiştim ilk çiçeğini gördüm dün akşam.Kediler gündüz bahçede ama gece ormandan vahşi köpekler indiği için içeri alıyorum.Bu minik beyaz güllere benzer çiçekleri olan sarmaşık kedilere tahsis ettiğim alt katın balkonunu süslüyor.

Emmazunz
20-04-2016, 08:39
Eski heykel ve kabartmalarda sıkça gördüğümüz antik bitki acanthus ya da ayı pençesi ile pembe çiçekli yonca Ada'nın heryerinde olduğu gibi bizim bahçede de kendiliğinden yetişen zahmetsiz güzellikler.

Emmazunz
20-04-2016, 08:54
Ada evlerinin en güzel yanı mutfaktan bahçeye açılan kapılardır.Saksılı bitkilerimin çoğu kolay ulaşılabilir olması açısından daha çok bu bölümde yer alır. Rahmetli annemin yadigarı mili çiçeğim de hemen kapı girişindeki setin üzerinde her an gözümün önündedir.
Kedinin yanındaki yeşil yapraklı saksılar peru zambağı.Onlar da geçen yıldan ve kışı dışarıda geçirdiler.Saksı ve toprak değişimi yaptım sabırsızlıkla çiçekleri bekliyorum.
Az kalsın minik yeşil kurtlar yüzünden haseki küpemin çiçeğini göremeyecektim bu bahar.İlk çıkan çiçek sapındaki tomurcukları içten içe yemişler mecburen ilaç kullandım da yeni yeni toparlanıyor zavallıcık.

abk
20-04-2016, 21:07
Siz bir bahceye degil, gercek bir ormana sahipsiniz. :)

Emmazunz
02-05-2016, 09:17
Çiçeklerim çam ağaçları ile yarışıyor sanki,güneşe ulaşmak için uzadıkça uzadılar.Filbahri üç metreyi geçti,gülleri balkondan daha iyi görebiliyorum.

Emmazunz
02-05-2016, 09:19
Haseki küpeleri ilaçlanınca çiçekleri bollaştı,geçen sene aldığım tohumlardan yeni bebek hasekilerim oldu bu sene çiçeklenme uzun sürsün diye tohum keselerini koparıyorum.Yağmurdan sonra ağaç açelya da daha bir şenlendi.Ormandaki köpekler geceleri bahçeye dalıp birkaç dal kırsalar da onlara da kıyamıyor elimden geldiğince doyurmaya çalışıyorum.

günebakan
02-05-2016, 12:38
Öncelikle hoşgeldiniz sayın Emmazunz bahçeniz gerçekten harika görünüyor çok dinlendirici bir bahçe herşey harika ellerinize sağlık:)

Emmazunz
02-05-2016, 14:15
Öncelikle hoşgeldiniz sayın Emmazunz bahçeniz gerçekten harika görünüyor çok dinlendirici bir bahçe herşey harika ellerinize sağlık:)

Öyle görünse de maalesef ben dinlenemiyorum sayın Günebakan. Birtek hafta sonlarım var bahçeyle ilgilenmek için bu yüzden en uzun molam yarım saati geçmiyor.

Emmazunz
05-05-2016, 09:12
Bahçede Kampanulla Şenliği,kediler de baş davetli

Emmazunz
10-05-2016, 10:11
Uzun zamandır alçak bahçe demirleri yüzünden yaşadığım sorunları hallettim sonunda.Eskisini bozmadan bir sıra daha yüksek parmaklık sayesinde artık ormandaki köpekler gece bahçeye giremeyecek,kediler de iki sıra arsındaki koridorda güvenle dolaşabilecekler.

Emmazunz
10-05-2016, 10:35
Bu yıl saksılar bollaşınca mutfak kapısı önündeki büyük masayı da onlara tahsis etmek zorunda kaldım şimdilik limon ağacının altındaki küçük masada idare ediyorum. Arasıra tepemdeki dev çam ağacından düşen kozalaklar ve davetsiz misafirler dikkatimi dağıtsa da limon çiçeği kokuları arasında kahve molası OLMAZSA OLMAZLARIMDAN.

Emmazunz
10-05-2016, 10:39
Yalın kat ceylanlar ve kırmızı calibrachoa bu yıl bahçeye katılan güzelliklerden.

Emmazunz
17-05-2016, 09:35
Kim bilir kaç yaşındalar?
Eski sahipleri terk edeli yıllaar olmuş,
Ön bahçenin nazlı güzelleriyle uğraşmaktan, arasıra bir kahve içimi uğradığı arka bahçemin üzgün gülleri.

Emmazunz
06-06-2016, 10:09
Güneş arada bir yüzünü gösterse de, sağnak yağışlar ve bulutlu hava özellikle saksılı bitkilerimi etkiledi ama yavaş yavaş toparlanıyoruz.
Kedilerin arasında yağlı boya işi ne kadar zor olsa da limon ağacının altındaki beyaz masa ve sandalyeleri boyamayı başardım ve kendime bir Mavi Köşe yaptım.Mavi lobelye için mavi çinili saksıyı koçtaşta,mavi beyaz çizgili porselen çay tabaklarını porland da buldum,bir tek mavi çiçekli minderler eksik. Arka bahçedeki acantın gece ve gündüz, çiçekli ve çiçeksiz her hali muhteşem.

Emmazunz
06-06-2016, 10:12
Herkeste var diye sardunya fotosu paylaşmamıştım şimdiye kadar, sanki gücendiler gibi hissettim.Alaca yapraklı ve gül sardunyaları geçen sene Avrupa Çiçekçilikten almıştım,çoğalttım eşe dosta dağıtıyorum.Peru zambakları bütün kışı dışarıda geçirdiler bir şey olmadı.Bodrumda duran ve içinde çimento karılmış paslı el arabasını temizleyip boyamak bir günümü aldı ama onun da benim de yüzüm güldü.

ParlakYıldızlar
06-06-2016, 21:09
Saklı cennetinizde mutluluklar dilerim Mavi köşe ışık oyunları yaratmış tekrar tekrar baktım. Güle güle oturun inşallah.

Emmazunz
13-06-2016, 09:16
Mavi masadaki mavi lobelyanın nedense keyfi kaçınca yerini petunya aldı.Paskalya kaktüsüm uzun zamandır tomurcuktaydı nihayet o da açtı.Bir köşede duran bozuk mor kettle sarı horozibiğine ev sahipliği yapıyor.Tohumdan yetiştirdiğim haseki küpelerini kalıcı yerlerine aldım,saksıdakiler arkadaşlara rezerve ettiklerim.

Emmazunz
13-06-2016, 09:30
Yaz aylarında sürekli mantar olan taflanın yerine diktiğim bu mavi çiçekli çalı yüzümü güldürecek,begonyalarla yaprak güzelleri aynı saksıda şimdilik gayet neşeliler,geçen yılki kışa dayanamadığı için mercansız bahçe olmaz deyip yenisini aldım. Hadi onun da hatırı kalmasın bir ortanca fotosu da benden.

Emmazunz
14-06-2016, 08:51
Arka bahçede kimsenin uğramadığı duvar dibindeki gün güzellerinin bir kısmını saksıya aldım, her güzellik gibi ki onlar da görülmek,iltifat edilmek ister.

Palmiyenin gövdesi sundavillaya fon oldu,sardırabilirsem hoş olacak.

Yılların izini taşıyan yosun tutmuş taş duvarlar,yaz günleri acemborularının gölgelediği serin basamaklarında kahve içtiğim taş merdiven, sanki "fazla süse hacet yok, sadeliğimizdeki derin anlamı keşfetmeye çalış" der gibiydi.
Ben de öyle yaptım.

sevgihoca
14-06-2016, 12:14
Son,merdivenli resim beni benden aldı.Bahçenizin her köşesi eski ve çok da gizemli.Değişik bir doku var.En çok ilgimi çeken bahçelerden biri.Bazen derin bir yanlızlık,bazen de sizin çalışmalarınızla sıcacık,sevimli bir ortam.

Aslında evinizi de merak etmiyor değilim.Mesela yer karoları eski mi?Mutfak dolapları nasıl?Değişmişse önemli değil,evin eski yapısını merak ediyorum sadece.Sevgiler.

Emmazunz
14-06-2016, 13:36
Son,merdivenli resim beni benden aldı.Bahçenizin her köşesi eski ve çok da gizemli.Değişik bir doku var.En çok ilgimi çeken bahçelerden biri.Bazen derin bir yanlızlık,bazen de sizin çalışmalarınızla sıcacık,sevimli bir ortam.

Aslında evinizi de merak etmiyor değilim.Mesela yer karoları eski mi?Mutfak dolapları nasıl?Değişmişse önemli değil,evin eski yapısını merak ediyorum sadece.Sevgiler.

1950 li yıllarda bir Rum usta tarafından yapılmış 2 katlı 10 odalı bir ev.Uzun yıllar kapalı kaldığı için taşındığımda kanalizasyon su ve elektirik tesisatında bir hayli sıkıntı yaşadım.Kırıp dökmeden bu sorunları aştık. Odalar parke, mutfak ve banyonun yer karoları eski,dolaplar da değişmemiş.Ada evleri yazlık olarak tasarlandığı için kışın ısınmak zordur.Pimapen,ısıcam,kalorifer tesisatı gibi orjinalliğini bozacak hiçbir değişiklik yapmadan soba ile ısınmaya çalışıyoruz.Geceleri ahşap aksamı kemiren kurt sesleri,nereden geldiğini kestiremediğimiz tıkırtılar,rüzgarda inleyen çam ağaçları bahçedeki salıncaklı sandalyenin gıcırtısı,ormanda dinmek bilmeyen köpek ulumaları daha bir sürü tuhaf etkiler misafir gelenleri ürkütse de biz alıştık bu gotik atmosfere.Ada'ya şehir suyu çok yıllar sonra gelmiş,su ihtiyacı yağmur sularının biriktirdiği sarnıçlardan karşılanırmış.Bizde biri evin içinde ikisi bahçede üç tane var.Yağmurda sarnıca dolan su sesleri,bahçenin muhtelif yerlerine astığım rüzgar çanları yazlıkçıların çekildiği uzun kış gecelerinde müziğimiz oluyor.Ada yaşamının güzelliği,hüznü anlatmakla bitmez.Ben bir şeyi çok içten isteyince gerçekleştiğine inanırım.Yıllar önce internette gezinirken bir tablo görmüştüm.Bir evin verandasında 8-10 kedi dizilmiş okyanusa bakıyorlardı.O kadar içten böyle bir evim olsa demişim ki şimdi kedilerimin deniz manzarası ve fazladan ormanları da var.

sevgihoca
14-06-2016, 21:56
Düşündüğüm gibi Sevgili Emmazunz,ortam çok güzel ama bazen bana ürkütücü de gelebiliyor.10 odalı olması etkileyici.Her odadaki yaşanmışlık ve terk edilmişlik.O merdivenli resim yabancı dergilerden fırlamış,sanki ortaçağ avrupası havasında.Zevkle oturmanız dileğiyle.Güzel açıklamalarınız için teşekkürler.

Emmazunz
22-06-2016, 09:30
Bahçeden muhtelif görüntüler

Emmazunz
22-06-2016, 09:36
Çiçekler "biz de varız,biz de varız" diyorlar, O halde;
Yelpaze çiçeği, pasiflora,gül sardunya,sarı zakkum ve zerdeçal arzı endam etsinler bakalım.

duy-gu
22-06-2016, 09:55
Sevgili Emmzunz,
Sayfanız çok güzel... Evinize, bahçenize, kedilerinize, çiçeklerinize bayıldım. Bahçe sanki romanlardaki gibi, gizemli, mistik, huzur verici ama bir yandan da renkli ve sürpizlerle dolu :) Çiçek sevginizin yanı sıra hayvan sevginizde ön plana çıkmış sayfanızda, buna çok sevindim :) sevgiyle kalın...

günebakan
22-06-2016, 11:17
bitkileriniz yine harikalar sevgili Emmazunz ama zerdaçala bayıldım çok güzel görünüyor:)

Emmazunz
11-07-2016, 14:07
Yıllık iznimin bir kısmını bayram tatili ile birleştirince kafamı meşgul eden pek çok işi halletme fırsatım oldu.Balkonlarda boş duran eski,paslı ferforje saksılıklar, ayak yapılıp güzelce zımparalanıp boyanınca bahçede işe yaramaktan mutlu oldular. Günışığının yetersiz olduğu kış aylarında bir köşeye kaldırdığım goblen işlemeyi de bu yaz bitirmeye kararlıyım, eski radyo tiyatrosu kayıtlarını dinleyerek bahçede gergef işlerken kendimi başka bir zamanda hissediyorum.Arka bahçedeki eriklerin son partisi de bu tatilde toplandı,marmelat,komposto,şerbet olup buzdolabının serin cennetine girmeyi beklemekteler.

Emmazunz
11-07-2016, 14:18
Sundavilla,tam adını bilemediğim küpeli çiçek ve kış yaz bahçede duran salon tülü de,kedi Blondi de uzun süre evdeyim diye sanki daha mutlular.....:p

nuaymu
11-07-2016, 19:25
Sundavilla,tam adını bilemediğim küpeli çiçek ve kış yaz bahçede duran salon tülü de,kedi Blondidi de uzun süre evdeyim diye sanki daha mutlular.....:p

O küpeliye bayıldım Sayın Emmazunz, nazar değmesin maşallah.

sevgihoca
11-07-2016, 23:47
Bir an rüyadayım sandım,resimler gene harika.Elişleri,erikler,çiçeklikler,elinize sağlık,hepsi çok güzel görünüyor.Sağlıkla kalın.

Emmazunz
12-07-2016, 08:29
Teşekkürler sayın Nuaymu ve Sevgihoca.

ParlakYıldızlar
12-07-2016, 12:57
Nefis, bayıldım,"kaçip kurtulmak" isteyenler olurda kaçmak kısmını herkes becerir ya ama kurtulmak işte böyle bir bahçede mümkün bana göre.Gülegule yaşayın.

Emmazunz
29-07-2016, 10:34
Köpekler kediler kadar zarif varlıklar olmadığı için bahçeye zarar verir endişesi ile köpek sahiplenme hususunda tereddütlerim vardı ama bir sabah süt kokulu bu minnağı hangi vicdansız anasının koynundan alıp benim bahçeme bırakmışsa artık başka seçeneğim kalmadığı için yıkadık pakladık doyurduk ve bağrımıza bastık. İki haftadır bizimle olan Karabaş gündüz bahçede kedilerle oynuyor ve henüz çiçeklere bir zararı yok.

Emmazunz
29-07-2016, 10:37
Kavurucu sıcaklar çiçekleri hırpalasa da bahçeyi neşelendirmekten vazgeçmiyorlar

Emmazunz
29-08-2016, 09:20
Leyleklerin göç yoluna koyulmadan önce toplanma alanlarından biri de evimin karşısındaki ormanlık alandır.Her yıl toplanmaya başladıklarını gecenin sessizliğinde LÂKLÂKALARINI duyarak anlar ve sabahın erken saatlerinde her ağaçta üçer beşer tünemiş yüzlerce leyleği rahatsız etmemeye özen göstererek sessizce izlerim. Cumartesi günü onlarla hüzünlü bir veda için çıktığım tepede, ağaçlıklar arasından görünen evim bile sanki bu ayrılıştan kederlenmiş gibi geldi bana.

Emmazunz
29-08-2016, 09:27
Leylekler gitti ama yaz devam ediyor.Şimdi güzelliklerini sergileme sırası ağaç hatmilerde.

Emmazunz
29-08-2016, 09:41
Yavru köpeğimiz büyüyor ve oyun niyetine çiçeklere biraz zarar verdi ama büyüyünce geçeceğini umarak bazı önlemler alıyorum.
Zengardenden Haziran ayında aldığım üç tatlı patates fidesini ektiğim kasayı arka bahçede kurumuş bir fidanın dibine koymuştum.Henüz hasat etmedik ama yaprakları ve çiçekleri ile süs bitkisi olarak da çok hoş duruyor.Sürgünlerden kestiğim çelikler suda iki günde kökleniyor bende büyük saksıların dibinde bulduğum her boşluğa dikiyorum böylece kışa kadar yumru vermese bile bir sürü tatlı patates sarmaşığı bahçeyi şenlendirecek.

Emmazunz
29-08-2016, 09:50
Son olarak Eminönündeki çiçekçilerden pek de umutlu olmayarak aldığım küpe ve ilk defa karşılaştığım kıvırcık yapraklı aşk merdiveni ile bu günkü paylaşımları kapatıyorum.

06arif55
08-09-2016, 10:22
Maşallah tek kelimeyle Harika.
Ellerinize sağlık ;)

Emmazunz
26-09-2016, 13:37
Kışın ayak sesleri hafiften hafiften duyulmaya başlasa da şenlik devam ediyor;
selluka,mavikelebek,mavi yaseminler ve diğerleri.....

Emmazunz
26-09-2016, 13:56
Arkadaşım, sevdiğimiz yazar C. Bukowski'nin ismini bir saksıda görüp fotoğraflamış. Ben de ondan ilham alarak ismini G.Orwell'in aynı isimli romanında duyduğum,sonra da Ada'da tanışıp bahçemde oldukça geniş yer verdiğim Aspidistra saksısına adını ve yazarını çiziktiriverdim. Sıcak,soğuk,susuzluk gibi her koşulda inatla hayatta kalmayı beceren,çiçeksiz,cazibesiz ve inatçı Aspidistranın bu tavrına özeniyorum doğrusu.

Emmazunz
26-09-2016, 14:04
Bu fotoğraflar da akşam güneş battıktan sonra orman köpeklerini besleme turumuzdan.Ancak yabani oldukları için fotoğraflamak bir hayli zor,mamayı döküp uzaklaştıktan sonra çıkıyorlar.

dongyul
26-09-2016, 21:49
Sayın Emmazunz; sayfanıza hayran kaldım son kısmını inceleyebildim diğer sayfaları da zamanım oldukça inceleyeceğim satır satır okuyacağım.. Bu güzel sayfa nasıl olur da gözümden kaçtı :(

Öncelikle çiçeklerinize, bahçenize, kedi, köpek, kaplumbağanıza bayıldım çok şirin ve tatlılar...

Öncelikle bence adada yaşama fikri çok güzel hele ki bir Rum evi olması ayrıca çok hoşuma gitti... Maalesef eski adadaki yaşamdan eser kalmasa da halen hoş ve beni bile cezbediyor....

Geceleri ahşap aksamı kemiren kurt sesleri,nereden geldiğini kestiremediğimiz tıkırtılar,rüzgarda inleyen çam ağaçları bahçedeki salıncaklı sandalyenin gıcırtısı,ormanda dinmek bilmeyen köpek ulumaları daha bir sürü tuhaf etkiler misafir gelenleri ürkütse de biz alıştık bu gotik atmosfere.Ada'ya şehir suyu çok yıllar sonra gelmiş,su ihtiyacı yağmur sularının biriktirdiği sarnıçlardan karşılanırmış.Bizde biri evin içinde ikisi bahçede üç tane var.Yağmurda sarnıca dolan su sesleri,bahçenin muhtelif yerlerine astığım rüzgar çanları yazlıkçıların çekildiği uzun kış gecelerinde müziğimiz oluyor.Ada yaşamının güzelliği,hüznü anlatmakla bitmez.

Bu yazınız ayrıca çok hoşuma gitti, adaya her geldiğimde içimi buruk bir hüzün çöküyor, mutsuz oluyorum ancak prens adalar içinde Heybeli ada en yeşil ada olduğu için çok hoşuma gidiyor mutlu oluyorum... Her ayrıldığımda adadan kendimi kötü hissediyorum... Sarnıç konusuna katılıyorum bende gece yağan yağmurla birlikte sarnıca dolan suyun sesi halen kulaklarımdadır... O su sesi küçüklüğümde gece başımda okunan masal gibi gelirdi anlamadan uykuya dalardım.. Maalesef sarnıçlardan eser kalmadı modern hayat bu tarz şeyleri bizden alıp gitti..

Adalardaki bahçe düzeni mimarisi genelde hep aynı tarzdır hepsi aynı ustanın elinden çıkmış gibi düzenli temiz kendi özünde kibar genelde Rum stilinde...

-Heybeliadaya sık sık geliyorum en sevdiğim mekanlardan biridir...
Bundan sonra etrafa daha dikkatli bakacağım o gizli tatlı bahçenizi görebilmek dileğiyle ^^

Emmazunz
27-09-2016, 08:40
Sevgili Dongyul, sayfam hakkında yazdıklarınız beni mutlu etti,teşekkürler.

hakandaspinar
28-09-2016, 04:44
Sevgili Emmazunz
İnanın çok akıcı ve sürükleyici bir fotoroman tadındaki yazılarınızı, evinizi, bahçenizi, zengin çeşitleriyle çiçeklerinizi ve hayvan dostlarınızı övmeden geçemedim öyle güzel bir hayat istemişsinizki hayallerinizi gerçek edecek bir aşk hissiyle çalışıp emek verip o güzel sonuçları bizlerede ilham olacak şekilde edebi bir dille aktardığınız için size canı gönülden teşekkür ederiz. Keşke sizi rahatsız etmeden o güzel doğadan ve masal tadında evinizden bir nefes alabilsem diye içlenmedim değil :)

thor cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Emmazunz
28-09-2016, 13:29
Hakan kardeşim,filimler ve romanlar hayatın sıkıcı ayrıntılarından arındırılmış kurgulardır.Benim burada paylaştıklarım da öyle.Daha dün akşam orman beslemesi yaparken düştüm bileğim burkuldu yürüyemiyorum.16 Temmuz darbe sabahı kuduz aşısı olmaya Büyükada'ya gitmek zorunda kaldım.Saksılardaki kuru yaprakları temizlerken akrep soktu,evin içindeki sarnıçtan çıkan sümüklü böcekler ve türlü türlü haşerat neredeyse yataklarımıza girecek.Kışın soğuğu,yazın kalabalığı,hergün şehre inmek için sabah akşam iskeleye yürünen uzun yol v.s türlü türlü zorluklarla boğuşmak zorundayım. Yani o güzel manzaraya bakıp gergef işlediğim, bahçede keyif kahvesi yudumladığım anlar sınırlı.İşte o nadir zamanları sizlerle paylaşıyorum.

hakandaspinar
28-09-2016, 13:39
Çok büyük geçmiş olsun neyseki daha kötü bir durum oluşmamış mazallah anlattığınız gibi hayvanlar bazen ne kadar kontrol etsekte zararlı olarak tabir edilmeyi doğaları gereği hak ediyorlar. Umarım kolay bir çözüm bulursunuz bu gibi can sıkan ve vakit alan sorunlarınıza sağlıkla kalın.

yalper
01-10-2016, 00:58
Sayfanızı baştan sona okumak tadına doyum olmayan bir serüven, bu sayfayı daha önce keşfetmemiş olmak belki bir şans.. yazan ve okuyanlar arasında kurulan iletişim ve seçilen kelimeler değerli, naif ve saygı dolu..

Siteyi ziyaret ettikçe yeni şeyler okumayı umacağım sayfalardan biri olacak bundan böyle.. Selam ile..

Emmazunz
11-10-2016, 09:14
Çok renkli,cıvıltılı,kalabalık ve gürültülü,sıcak yaz günlerinde "ah bir sonbahar gelse" deriz her yıl.Muradımıza erdik sonunda; yazlıkçılar şehre göçtü,günübirlikçiler azaldı.Atlar,kediler,köpekler,martılar,kargalarla yani Ada'nın gerçek sakinleri ile baş başayız artık. Yaz bitince işler bitmiyor tabi.Yavaştan yavaştan kış hazırlıklarına başladık.Soba ile ısındığımız için henüz odun almadık ama ormandan kozalak toplamak, yağmurlar başlamadan evin içindeki sarnıçta biriken suyu bahçedeki sarnıçlara aktarmak, köpekler için yaptırdığımız yemlikleri ormana yerleştirmek gibi daha pek vakit alıcı iş için yıllık iznimden ayırdığım beş gün yetmedi bile.

Emmazunz
11-10-2016, 09:18
Ön ve arka bahçe sonbahara has renk tonlarıyla bir başka güzel....

Emmazunz
11-10-2016, 09:33
Kendi haline bıraktığım arka bahçe işte beni böyle mahcup ediyor,
Son fotoğraf ise, ormanda dolaşırken keşfettiğim yaşlı bir adama ait "saklı bahçe"; Rüzgarın savurduğu tohumlarla kendiliğinden yeşeren,zengin evlerinin beğenmeyip çöpe attığı, kırık küpler,yağ tenekeleri içindeki bitkileri, yırtık balıkçı ağları ile yoksul ama büyüleyici bu bahçeyi pek sevdim.

Emmazunz
17-10-2016, 08:21
Köpeğimiz büyüdükçe verdiği zarar da büyüyünce, ekili alanları metal çitle korumaya almak zorunda kaldım:mad:.
Arka bahçede oynayacak fazlasıyla yer var zaten.

Emmazunz
17-10-2016, 08:27
Tüylü telgraf,çilli begonya ve kasımpatım Burgazada'ya karşı.
Muhtemelen yoldan geçen bir çocuğun düşündürdüğü oyuncak rakunu çam ağacına yapıştırdım,herkes sahici sanıyor:eek:

Emmazunz
31-10-2016, 08:40
Saksıları korumaya almak için daha vakit var diye düşünüyordum ama soğuk hava uyarılarını duyunca bir kısmını mutfak penceresi içine transfer ederek böyle bir mini kış bahçesi oluşturdum.:p

Emmazunz
31-10-2016, 08:45
Bahçem kış uykusuna yatmamak için direniyor

Emmazunz
31-10-2016, 08:58
Kediler başına buyruktur,sizin ne hissettiğiniz değil onların ne istedikleri önemlidir.Issız kış geceleri evin bir ucundaki mutfakta ürpererek işimi görürken onlar sıcak soba başında mırıl mırıl uyurlar.Ben de ara sıra yoldan geçen fayton sesleri yalnızlığıma çare olur diye mutfak kapısının camını açık tutarim.Şimdilerde fayton ya da ayak sesi beklememe hacet kalmadı.Artık bir canyoldaşım var.

Emmazunz
11-11-2016, 08:51
Hurma palmiyelerinden düşen kuru dallara "cadı süpürgesi" derim ama arada benim de kullandığım olur.
Lodosta uçuşan yapraklar henüz 5 aylık olan köpeğimiz Reis için yeni bir oyun vesilesi (bakalım kar yağınca ne yapacak).
Bu sene nar boldu toplayıp eşe dosta dağıttık,fotoğraftakiler kuşlar için bırakıldı.

Emmazunz
11-11-2016, 08:55
Bu sene odunların taşınıp dizilmesi işini adam tutmayıp kendim yapacağım dedim.

Aliyye
12-11-2016, 18:57
Sevgili Emmazunz,bahçenizi hayranlıkla izlerken nedense sizi bir şair olarak düşündüm.Beni bu düşünceye iten şiir gibi bir bahçeye sahip olmanız mıydı bilemiyorum ama bildiğim bir şey var ki ruhunuzun incelikleri bahçeye çok yansımıştı.

Dilerim ömür boyu güzellikler içinde yaşarsınız.

prıtt
12-11-2016, 19:47
Bahçeniz ve eviniz gercekten çok güzel. Baştan sona zevkle okudum. Sağlıklı ve huzurlu yaşamanız dileğiyle.

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Emmazunz
14-11-2016, 06:37
Sevgili Aliyye ve Prıtt güzel yorumlarınız için teşekkürler. Fransız düşünür Michel Foucault' nun şu tespitini günlük yaşantımda ilke edinmişimdir;

"Neden her kişi kendi hayatını bir sanat yapıtına dönüştürmesin? neden şu ev ya da lamba bir sanat yapıtı olsun da benim hayatım olmasın?"

Bahçede çalışırken, okunmuş gazeteleri katlarken,odun dizerken, hayvanların mama ve su kaplarını düzenler ya da sosyal medyada yorum yaparken, hep ayni saikle yaptığım işi en uygun,en güzel şekilde yerine getirmeye çabaladığım,beni hiç kimsenin görüp duymadığı anlarda,soğukta sıcakta,yağmurda fırtınada,hayatı yaşanmaya ve mücadele etmeye değer bulup bahşedilmiş bu armağanı neşe ve ciddiyetle kabul ettiğim için bu sayfada yazdıklarım da bazı arkadaşlarca beğenilmiş olabilir.

mutlu_inan
14-11-2016, 09:24
Bahçe işleriyle uğraşanlar için tetanoz aşısı önemli, yalnız kedi ısırdığında kuduz a karşı bir aşı yapmış olmaları muhtemeldir siz tekrardan tetaniz aşısı olun zararı olmaz

Emmazunz
14-11-2016, 10:07
Bahçe işleriyle uğraşanlar için tetanoz aşısı önemli, yalnız kedi ısırdığında kuduz a karşı bir aşı yapmış olmaları muhtemeldir siz tekrardan tetaniz aşısı olun zararı olmaz
Isırılıp tırmalanmasam da düzenli olarak tetanoz aşısı oluyorum.Yine de uyardığınız için teşekkür ederim.

Emmazunz
16-01-2017, 10:07
Önceden alınan tedbirlerle; saksıları içeri taşıyıp dışarda kalanları sarıp sarmalayarak, borular donmasın diye suları açık bırakıp bolca kedi köpek maması stoklayarak mevsimin ilk karını kazasız belasız atlattık.(iki gün işe gidemediğimi saymazsak)

Emmazunz
27-03-2017, 09:06
Uzun bir aradan sonra kış uykusundan yavaş yavaş uyanan bahçemden ve Ada'dan herkese merhaba.

Ormanla içi içe geçmiş yabanıl haliyle beni yormadan dinlendiren arka bahçem bu sene de çiçek açan erik ağaçlarıyla bahara merhaba derken, ön bahçem de kışı kar altında geçiren hercai menekşeler,çuha çiçekleri,bergenya ve helleborus ile renklenmeye başladı.

Emmazunz
27-03-2017, 09:13
Taş merdiveni süsleyen sedum,arka balkonu saran sarmaşık gül ve bir Balkan geleneği olan Martanitsa bebekleri.

Emmazunz
27-03-2017, 09:28
Bir At Masalı

Bir varmış bir yokmuş.Adanın birinde yaz boyu çalışıp yorulan atları faytoncular kış olunca serbest bırakmış çünkü artık pek müşteri yokmuş. Hep kuru saman ve yeşil ot yemekten bıkan atlar değişiklik olsun diye adanın pazarına gitmişler.Tezgahlardaki rengarenk yiyeceklere; havuçlara,elmalara,salatalık ve marullara imrenerek bakmışlar ama pazarcılar bir lokma bir şey vermedikleri gibi teyzeleri korkuttukları için öfkeyle kovalamışlar. Onlar da üzgün üzgün ahırlarına dönerken bir de ne görseler beğenirsiniz?

dongyul
27-03-2017, 10:19
Sayın Emmazunz; sabah sabah görünce çok hoşuma gitti mutlu oldum.... Ellerinize sağlık eminim atların çok hoşuna gitmiştir ^_^ iyi ki sizin gibi merhametli insanlar var...

Emmazunz
04-04-2017, 10:23
Bakımlı bahçeler güzeldir de, kendi halindeki kırlar bana daha estetik ve büyüleyici gelir hep.Ev kedisi olmayı şiddetle reddeden Beşir ve ormanlarımızın olmazsa olmazı kargalarımız da öyle.
Ada'nın güneye bakan kısmında vakti zamanında kesme çiçek yetiştirilirmiş bu irisler o zamanlardan kalma. Çocukluğumuzda mezarlıklarda gördüğümüz bu çiçeği mezarlık zambağı olarak bilirdik ve dokunmaktan,koklamaktan ürkerdik sanki altlarında yatan ölüler kızar gibi gelirdi. Okul yıllarında Van Gogh'un tablosuyla sevmeye başladığım irisler bahçemde de bolca var ve artık ürkmeden koklayabiliyorum.

Emmazunz
04-04-2017, 10:50
Muskariler, bir duvarın dibinde bitmiş vinca,adını bilmediğim beyaz yıldız şeklindeki çiçekler,papatyalar hatta ölmüş atların kemikleri hepsi çok büyüleyici.

g.c.
04-04-2017, 11:02
Ne güzel bahçe, ne güzel yaşanmışlıklar, ne güzel insanlar...

Ağaçlar.nette ki arkadaşları(abileri/ablalaları) klonlama şansımız olsa keşke.

Bahçenize ziyaret edince aklımdan geçen bunlar oldu.

Emmazunz
17-04-2017, 08:38
Lale, pek tercih etmediğim bir çiçekti.Bu yıl ilk defa ektiğim soğanlar erken baharda renk kattı bahçeme, hele Osmanlı lalelerinin zarafetine bayıldım.Seneye bu türü arttırmayı düşünüyorum.

Emmazunz
17-04-2017, 08:57
El değmemiş güzellikler,
Rüzgarla savrulan tohumları her yıl arka bahçenin değişik köşelerini renklendiren sedef çiçekleri,
Artık koklamaktan ürkmediğim mezarlık zambakları,

Emmazunz
17-04-2017, 10:01
Kedum Palmeri

Emmazunz
24-04-2017, 12:56
Filbahri,yasemin ve güller sırasını beklesin, şimdi leylak zamanı.Bu kadar zahmetsiz bir güzellik keşke daha uzun kalsa bahçelerimizde....

Emmazunz
24-04-2017, 13:21
iris tectorum cruella

Geçen yıl bir duvarın dibinde bana sürpriz yapan iris tectorum cruelladan ayırdığım kökler yeni yerlerinden hoşnut görünüyorlar

sardunya18
24-04-2017, 14:05
Gerçekten büyüleyici ,masalsı ,ve harika !!!Fotoğraf çekimlerinizde ayrı bir güzel emeklerinize sağlık

Emmazunz
25-04-2017, 06:36
İnsan yaşlandıkça hafızanın derinliklerindeki hatıralar hiç beklemediği anlarda; bir renk,bir şiir,bir tekerleme,bir şarkı olarak çıkıveriyor karşısına.İlkokuldayken seyrettiğim Türkân Şoray'lı "Bir Dağ Masalı" filminin çocuk şarkısı "orda bir köy var uzakta" da zaman zaman hatırıma geliverir. Erken inen kış akşamları iskeleden evime yürürken "orda bir ev var uzakta" ya da ormanda dolanırken "orda bir ağaç var uzakta" gibi sözleri o ana uyarlayarak söyler dururum tıpkı dün akşam sokak lambasının ışığında bahçemdeki Osmanlı lâleleri ile hasbıhâl ederken Kartal sahilindeki ışıklara gözüm takıldığında hemencecik dudaklarımdan dökülüverdiği gibi;
ordaaaa bir şehir var uzaktaaaaa
o şehiiiiir bizim şehrimizdiiiiir
yatmasak da, kalkmasak da
o şehiiiiir bizim şehrimizdir.

ahmeter
25-04-2017, 07:51
Günaydın

Emmazunz
26-04-2017, 08:33
Bu kış şakayıklar adamakıllı üşüdü.Bol çiçek vermesi için kışın hafif geçtiği yıllarda dağlardan kar getirip toprağını örttüklerini okumuştum bir yerde, doğruymuş.

Emmazunz
26-04-2017, 08:41
İris t.c çiçekleri dörtlemiş.

Emmazunz
26-04-2017, 08:42
Günbatımında euphorbia mili

Emmazunz
10-05-2017, 08:36
Geçen yıl eBay dan tohumunu çimlendirdiğim nora barlow cinsi haseki küpesi yavaş yavaş ilk çiçeklerini göstermeye başladı.Yer açelyası da yağmurdan çok hoşlanmışa benziyor.

günebakan
10-05-2017, 10:32
Haseki küpesi harika görünyor çok beğendim sevgili Emmazunz:)

Emmazunz
10-05-2017, 11:26
Ben de çok beğendim sayın Günebakan.Bu cinsin çiçek sapları çok güçlü.Son yağmur ve doluda yerli hasekiler epey hırpalandı ama barlowlar maşallah dimdik ayaktalar.Bu sene aynı türden ve farklı türlerde pek çok haseki küpesi tohumu çimlendiriyorum. Şimdiye kadar yaz boyu küçük saksılarda tutup sonbaharda bahçeye ekmiştim.Bu sene fideleri büyük saksılara guruplar halinde ekmeyi düşünüyorum.Böylece dilediğim yerde konumlandırma imkanım olacak.

Emmazunz
12-05-2017, 08:57
Haseki küpeleri güneşi gördükçe daha bir güzelleştiler sanki, ikinci yılında çiçeklenen irisleri iyi ki filbahriye yakın dikmişim, baksanıza nasıl harika bir fon olmuş.

Emmazunz
12-05-2017, 09:03
Bahçede yer kalmayınca kütüphaneye yerleştirdiğim kalanşolar kitaplarla birlikte bir başka güzel göründü gözüme,ormandan topladığım yabani sarımsak çiçekleri de öyle....

Emmazunz
06-06-2017, 10:03
Günbatımında mutfak önü

günebakan
06-06-2017, 12:04
Bahçenin görüntülür yine harika sevgili Emmazunz ağaç küpelisinin görüntüsüne bayıldım:) doya doya seyredin

Emmazunz
12-06-2017, 10:29
Arka bahçede ufak çapta olsa da sebze yetiştirme heveslerim öldürmeye kıyamadığım envai çeşit haşerat yüzünden hep üzüntüyle sonuçlanırdı.Bu sene kullanmadığım balkonlardan birinde saksı ve kasalar içine ektim fesleğen,kıvırcık,mor reyhan,kırmızı damarlı kuzu kulağı,fasulye,maydanoz ve bezelye tohumlarımı.Sonuç bana göre oldukça memnuniyet verici:p

651201

Sebze balkonunda bir kaç çeşit haseki küpesi tohumuna da bir köşe ayırmıştım.Nazlı nazlı büyüyorlar.

651203
651202

Emmazunz
15-09-2017, 10:05
Üç aydır birşey paylaşmadığımı görünce sayfamı biraz hareketlendirmek gerekti.Bu yaz, okumaya, el işlerine daha fazla zaman ayırabilmek için bahçeye yeni ilave yapmadım. Zakkumlar, begonviller, sardunyalar bahçenin daimi güzellikleri. Lisiantuslardan fire verdim ama yine de kalanlar onlariçin ayırdığım köşeyi doldurdu.

Emmazunz
15-09-2017, 10:16
Yetiştirilmesi o kadar zahmetli kaprisli Lisiler ve hiçbir emek istemeyen her yıl vakti geldiğinde adeta bir sihir gibi yıldız misali dizilmiş tomurcuklarıyla gece vakti ışıl ışıl bir gökyüzünü anımsatan mürver çiçeği

Emmazunz
24-10-2017, 11:13
Begonvillerin neredeyse kar düşene kadar çiçeklerini koruduğu, meleklerin borusu, gül sardunyam ve non stop abultionum bahçemi renklendirmeye devam etse de bizler yazlıkçıların da şehre dönmesiyle kış psikolojisine bürünüp ev içinde dafa fazla vakit geçirir olduk.

Emmazunz
30-10-2017, 13:33
Bu kış çetin geçecekmiş, ani bir sürprizle karşılaşmamak için Kasımı beklemeden odunları istifledim. Yağmur bastırmadan saksıları içeri taşıma işini de hallettim.Bekliyoruz bakalım, kış gelsin safa gelsin.

Emmazunz
05-04-2018, 15:06
Bizim buralara da bahar geldi gelmesine ama dolap içlerine kadar her yeri sarıya boyayan polenler yüzünden henüz saksılarımı dışarı çıkarıp bahçeyi düzenlemeye başlayamasam da ormanda dolaşırken saksısız,gübresiz,budanıp çapalanmadan, kendiliğinden hayranlık uyandıran güzellikleri ile mevsime merhaba diyen vincalar,katırtırnakları,ericalar,irisler ve cistusların köklerine yapışık yaşayıp bu mevsim kısa bir süreliğine yeryüzünde arz-ı endam eden yer narlarını gördükçe dayanamayıp fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim.

Emmazunz
05-04-2018, 15:13
Karabaşotu ya da kelebek lavantası ve yer narları

Emmazunz
20-04-2018, 10:36
Siz hiç yabani elma çiçeğini kokladınız mı?

Ben dün akşam kokladım. Yıllardır altında kedilere mama verdiğim bu ağacın çiçeğini koklamak Henry David Thoreau’nun mini risalesinde “çiçekleri pembeyle içiçe geçmiş beyaz rengi ve nefis kokularıyla dikkati çekerler” cümlesini okuduktan sonra nasip oldu ve insanın, doğadaki pek çok güzellik, incelik ve harikanın farkına varmadan öylece yaşayıp göçmesinin ne kadar hazin bir kayıp olduğunu düşündüm.

Emmazunz
18-05-2018, 11:09
Haseki küpelerim açtığında tüm bahçeyi çeşit çeşit donatasım gelirdi.Bu hevesimi gerçekleştirme yolunda ilk adımı atmış bulunuyorum. Plant World Seeds e sipariş ettiğim 11 çeşit Aquelegia tohumundan yeni fideler elde etmeyi başarabilirsem seneye bu sayfa daha da renklenecek İnşaallah.

esemeral
18-05-2018, 14:55
Sayın Emmazunz bahçenize sanatsal görüntülere ince nazik kişiliğinize hayat bakışınıza bitki ve hayvanlar da dahil tüm doğaya karşı tavır ve davranışınıza emeğinize yüreğinize sağlık.

Allah masalsı evinizde sağlık huzur ve mutlulukla uzuun yıllar nasip etsin İnşallah. Allah bana da nasip etsin böyle bir ev ve yaşamı diye cani gönülden istemekteyim. Bakarsınız sizdeki gibi benimde çok istediğim olur.

Bol çiçekli (kedileriniz, reis,atlarda dahil ) ve paylaşımlı huzurlu günler dilerim.

Emmazunz
18-05-2018, 15:32
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim sayın Esmeral. Aynısını ben de sizin için diliyorum.

ahmeter
18-05-2018, 18:06
Beğene basıp gitmeyeceğim güzel .güzel ,hevesli ,meraklı olmanız güzel ada güzel çiçekler güzel birde Begonvil olsa süper güzel kolay gelsin

Emmazunz
18-05-2018, 19:03
Sayın Ahmet Er, begonvillerim de var ama çam ağaçları altında oldukları için geç açıyorlar sonbahara doğru. Bir de Adada her evde begonvil var kanıksamışım herhalde ihmal editorum paylaşmayı.

Emmazunz
21-05-2018, 11:15
Campanulalarımın ada vapuruna merhaba deyişini fotoğraflamaya çalışırken tüylü bir yaratık da kareye girmeyi başarmış.

Emmazunz
21-05-2018, 11:24
Balkondan bahçeye bakış.

Emmazunz
21-05-2018, 11:45
İki bilmece,
Hangi sundavilla her gün bir adadan diğerine merhaba der?
Bahçedeki pembeler ile ormandakiler yarışsa sizce kim kazanır?

Emmazunz
21-06-2018, 09:25
Civanperçemini tohumdan yetiştirmeyi başaramayınca baharda zengarden dan aldığım fidelerle muradıma erdim.

Emmazunz
21-06-2018, 09:33
İlaç kullanmaya kıyamadığımdan hostalarımı mahveden salyangozlardan kurtulmak için bu yıl saksının etrafına bakır telden bir file geçirdim galiba da başarılı oldum onca yağmura rağmen hostalarım sapasağlam.

Emmazunz
21-06-2018, 09:54
Hazeranlar da tohumdan yetiştirmeyi bir türlü beceremediklerimden.Oysa Bursa'nın havasından mı, toprağından mı annemin bahçesinde her yıl kendiliğinden o kadar güzel açarlardı ki. Adadaki çiçekçi nasılsa bu sene Yalova'dan birkaç kök getirmiş görünce nasıl mutlu oldum ve tabi hepsini ben aldım, alırken de tembihledim "sakın bir daha getirme, tek bende olsun!" . Arasıra böyle kıskançlıklar yaparım mesela baskısı kalmayan ya da zor bulunan çok sevdiğim bazı kitapları da tesadüfen kitapçı raflarında veya sahaf tezgahlarında gördüğümde ne kadar varsa hepsini alırım başkaları almasın diye. Konu çiçek veya kitap olunca belki hoşgörülebilir bu huyum, ne dersiniz?

Emmazunz
25-06-2018, 10:20
Hazeranlar coştu

esemeral
25-06-2018, 13:03
Çok sevince insan bazen küçük kıskançlıklar yapabiliyor.:)

Fakat paylaşmanın tadı da bir başka olur hani.Hazeranlarınız da sevginizi karşılıksız bırakmamış yani.

Bu arada civanperçemi çiçeği bildiğimiz şifalı olan bitki değil sanırım. Bu çiçeği ilk sizde gördüm. Çok güzel bir çiçek başka adı var mı acaba? Nette hep sarı çiçekli şifalı olan türü çıkıyor.

Bol çiçekli günler dilerim.

Sevgi Durul
25-06-2018, 13:25
Hazeranlar da tohumdan yetiştirmeyi bir türlü beceremediklerimden.Oysa Bursa'nın havasından mı, toprağından mı annemin bahçesinde her yıl kendiliğinden o kadar güzel açarlardı ki. Adadaki çiçekçi nasılsa bu sene Yalova'dan birkaç kök getirmiş görünce nasıl mutlu oldum ve tabi hepsini ben aldım, alırken de tembihledim "sakın bir daha getirme, tek bende olsun!" . Arasıra böyle kıskançlıklar yaparım mesela baskısı kalmayan ya da zor bulunan çok sevdiğim bazı kitapları da tesadüfen kitapçı raflarında veya sahaf tezgahlarında gördüğümde ne kadar varsa hepsini alırım başkaları almasın diye. Konu çiçek veya kitap olunca belki hoşgörülebilir bu huyum, ne dersiniz?

Kıyafet olsa anlardım, konu kitap ve çiçek olunca sizi anlayamadım maalesef. :) ;) :(

Aksine ben; Güzel, okunası bir kitabın herkes tarafından okunup anlaşılmasını isterim. Çiçekler için de öyle, bendekinden herkesin olsun, kötülüklerle dolu dünyada, bir parça herkes mutlu olsun. :)

Emmazunz
26-06-2018, 08:16
Kıyafet olsa anlardım, konu kitap ve çiçek olunca sizi anlayamadım maalesef. :) ;) :(

Aksine ben; Güzel, okunası bir kitabın herkes tarafından okunup anlaşılmasını isterim. Çiçekler için de öyle, bendekinden herkesin olsun, kötülüklerle dolu dünyada, bir parça herkes mutlu olsun. :)

Sayın S.Durul beni tanımadığınız için anlayamamanız normal.İnsanların önemsediği şeyler farklı olabilir. Ben de kıyafetlerini kıskananları anlayamıyorum.Kaldı ki, dostlarımla paylaştığım kitap ve çiçekler kıskandıklarımdan fazladır.Ama hatırası olan, ruh dunyamda etki bırakmış eser ve nesneler başkalarında olursa kıymetinde eksilme olacakmış gibi hisseder ve sakınırım onları.

Sevgi Durul
26-06-2018, 12:53
Sayın Emmazunz, saygı duyarım. Mesajımı yanlış anlamayınız lütfen. Elbette ki dostlarınızla paylaşıyorsunuzdur, ben sadece kendi düşüncemi yazdım. Bu arada kıyafet konusunda hemfikiriz. Yaş ve yaşanmışlıklar törpülüyor insanı.:)

Bu arada, daha önce yazmış mıydım bilemiyorum ama bahçeniz ve görüntüleriniz çok güzel, çocukluğumu hatırlatıyor. Emeklerinize sağlık.:)

Emmazunz
23-10-2018, 11:03
Bir yaza daha veda ederken bahçemden;

Emmazunz
23-10-2018, 11:07
Üçüncü yılında sellukam aldı başını gitti en güzel çiçeklerini çatıda martılara seyrettirdi, ancak balkon seviyesindekileri fotoğraflayabildim.

Emmazunz
19-11-2018, 08:52
Yaza veda faslı uzadı

Emmazunz
19-11-2018, 09:00
Abutilonun iki farklı türü

Emmazunz
27-02-2019, 13:32
Helleborusum dördüncü yaşında kendiliğinden dökülen tohumlarından dünyaya merhaba diyen bir sürü bebek hb ile bu sezon güzel bir sürpriz yaptı.

hakandaspinar
27-02-2019, 14:09
Doganin mucizelerine sahit olmak guzel bir yasamin belirtisi :) keske menim olsa ;)

AkisSoftware
27-02-2019, 14:41
Harika bitkiler. Tebrikler. İnsan huzurla doluyor.

derin35
27-02-2019, 14:53
Fotoğraflarınızdan içim açıldı. Şahaneler. Bu mevsimde saksılarımın kenarlarında beliren her tür yeşillik benim için heyecan sebebidir. Acaba sürpriz ne? Beklemek bile güzel.

Emmazunz
23-03-2019, 19:04
Bergenya ve sedum palmeriler bahçenin zahmetsiz güzellikleri.

Emmazunz
23-03-2019, 19:13
Geçen sene yol kenarından bahçeye taşıdığım menekşeler o kadar yayıldı ki şaştım kaldım689629

çiçek_böcek
26-03-2019, 10:03
Sayın Emmazunz; öncelikle size çok teşekkür etmek isterim böyle güzel görüntüleri bizimle paylaştığınız için ellerinize sağlık. Bahçenizde gezerken o kadar mutlu oldum ki kendimi bir masalın içinde hissettim inanın. Kusursuz bir bahçeniz var ve çok zevklisiniz. Bahçenizde sağlıklı ve huzurlu uzun yıllar geçirmenizi dilerim.

Emmazunz
27-03-2019, 09:04
Teşekkür ederim sayın çiçek böcek.

Emmazunz
06-05-2019, 11:48
Laleleri bu sene saksıda yetiştirdim, değişik bir tür ceylan sardunya Zengarden'dan ve görenlerin "sahici mi?" sorularına muhatap medinilla...

Emmazunz
07-06-2019, 16:17
salpiglosis, söğüt begonyalar,petunya ve sardunyalar ön bahçeyi süslerken kimse görmüyor diye bodruma inen merdiveni gücendirmek olmazdı, onu da süsledik🤗

Emmazunz
29-06-2019, 11:34
Kalanşonun iki değişik türü lucky bell ve dorothy bahçenin yeni üyelerinden,bakalım kalıcı olabilecekler mi.

Emmazunz
22-10-2019, 09:39
Uzun bir aradan sonra bir kaç kare ile merhaba diyelim forum arkadaşlarımıza

Muda
08-12-2019, 21:25
Arka Bahçeden Detaylar

Bu pembe çiçeklerin adını öğrenemedim.
496898

Sn. Emmazunz;

Pembe çiçeklerin adı http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/28005.htm

Emmazunz
16-06-2020, 08:55
virüs tehditi altında sessiz bir baharın ardından yaz neşemiz daim olsun temennisiyle bahçemden manzaralar

Emmazunz
16-06-2020, 09:03
Bahçem 2020

Emmazunz
16-06-2020, 09:12
Lupin bu yıl bahçeye yeni katıldı, tohum ve fide denemelerim sonuç vermeyince seradan aldığım bu yetişkin lupinlerin birini toprağa birini saksıya ektim.

Emmazunz
16-06-2020, 09:22
Lupin