View Full Version : asmalıtepe / Bahçe
akçabardak
23-03-2015, 15:50
Sevgili Akçabardak işte tam da kaygılandığım noktaya dokundunuz. Renkte hafif açılma hissettim bir diğer konu da biliyorsunuz torf çabuk kuruyor, fazla da sulayamıyorum boya giderler diye..
Ozaman şöyle yapalım eğer elinizde var ise keçi ya da koyun gübresi ben diyeyim bir tatlı kaşığı, siz deyin bir çay kaşığı kadar gübreyi yarım litre suda şerbet yapıp süzerek fısfısla yapraklarına gelmeyecek şekilde köklerine doğru fısfıslayın, yarım litrenin hepsini değil de biraz nemlenecek şekilde fısfıslayın.
Daha sonra torfun üzeri kurudukça normal suyla fısfıslayın ki torf tamamen kurumasın kurursa su çekmiyor.
Boya gidecekler diye endişe etmeyin, onların isteği açık hava bol ışık ve güneş, eğer ışık yetersiz kalırlarsa ozaman boya giderler sevgili arkadaşım.
Sağlıcakla mutlu kalın.
akçabardak
23-03-2015, 20:39
Sevgili Akçabardak öyle yapalım, Cheriler, yerliler biraz daha müsait şaşıtmaya boyları iyi hatta yatmaya niyetli gibiler onları bir an önce şaşırtayım. Red Robinlerle, totemler biraz daha kalsınlar, dediğiniz gibi gübre şerbeti vereyim azca azca.
Neyse sizi biraz da güldüreyim:
Eşimle geçen bağa çıkarken yollardaki tretuar çiçekleri (Belediye peyzajı) çok hoşuma gitti bir gece geleyim de şunlardan sökeyim biraz diye bir espri yapmıştım.
Bu gün de eşim '' Bu kadar çiçekten biraz ver de anneme, annene, kızkardeşlere biraz ikram edeyim,, diyerek yarı ciddi yarı espri yapınca; ben de birden tepki vererek sen ne vakittir birilerine çiçek verme nezaketi öğrendin? Bana 40 yıldır bir dal bile vermedin deyince; Adam gitmiş bana bu gün Lale alıp gelmiş.
Ama nerden biliyor musunuz?
Belediyenin çiçeklendirdiği Tretuarlardan sökmüş:)))
Adamcağızı resmen hırsızlığa teşvik etmişim geçen gün.
Neyse tabii artık onları alıp, teşekkür edip saksılamaktan başka yapacak birşey kalmadı)))
Böylece eşine çiçek verme zevkini tatmış oldu..
Sevgili asmalıtepe mesajınızı okurken kendimi satırlarınıza öyle bir odaklamışım ki merakla arkası ne olacak diye heyecanla hem okuyorum hem gülüyorum hemde ''ama nereden biliyormusunuz'' deyince kendi kendime nereden diye soruyorum :D
Belediyenin çiçeklendirdiği diye okuyunca işte orada koptum, öyle bir kahkaha atmışım ki eşim birden ne oluyor ya deyince kendime geldim :D
E eşiniz ne yapsın ama, siz kulağına su kaçırmışsınız bir kere :D ama lalelerin rengi de çok güzelmiş be arkadaşım ya vallahi değmiş bence, helali hoş olsun 40 yılda bir okadarcık ta oluversin.
Benim eşim de 4 sene önce nasıl olduysa bir saksıda ceylan gözü sardunyası getirmişti, tam evliliğimizin 40. yılıydı.
Sizin mesajınızı okudukça dört sene öncesini hatırladım o anda, acaba bizim kisi nereden getirdi diye düşünmeden edemedim.
Acaba ikinci bir kırkıncı yılımızda eşlerimizden çiçek almak nasip olur mu ki... :D neyse bunlar güzel şeyler, hala gülüyorum... kalın sağlıcakla.
asmalıtepe
23-03-2015, 20:51
Sevgili asmalıtepe mesajınızı okurken kendimi satırlarınıza öyle bir odaklamışım ki merakla arkası ne olacak diye heyecanla hem okuyorum hem gülüyorum hemde ''ama nereden biliyormusunuz'' deyince kendi kendime nereden diye soruyorum :D
Belediyenin çiçeklendirdiği diye okuyunca işte orada koptum, öyle bir kahkaha atmışım ki eşim birden ne oluyor ya deyince kendime geldim :D
E eşiniz ne yapsın ama, siz kulağına su kaçırmışsınız bir kere :D ama lalelerin rengi de çok güzelmiş be arkadaşım ya vallahi değmiş bence, helali hoş olsun 40 yılda bir okadarcık ta oluversin.
Benim eşim de 4 sene önce nasıl olduysa bir saksıda ceylan gözü sardunyası getirmişti, tam evliliğimizin 40. yılıydı.
Sizin mesajınızı okudukça dört sene öncesini hatırladım o anda, acaba bizim kisi nereden getirdi diye düşünmeden edemedim.
Acaba ikinci bir kırkıncı yılımızda eşlerimizden çiçek almak nasip olur mu ki... :D neyse bunlar güzel şeyler, hala gülüyorum... kalın sağlıcakla.
İnanın ki bugün yakın zamandır gülmediğim kadar kendi kendime gülüp duruyorum. Hatta sizin mesajı okurken şu anda koptum.
Adamın ne suçu var hem zaten 40 yıldan beri son on yıl oldu yollara çiçek dikildiğine.. ondan önce nerden söküp getireydi)))
İnşallah alırız tekrar bu jestlerini.. de caddelerin çiçekleri de kel olur iyice.. yok anam yok ben bir daha istemem Allah razı olsun.
asmalıtepe
24-03-2015, 12:22
Ne stresmiş fideler yaa..
Kimi kalk gidelim diyor kimi bırakın yatacağım, kimi susadım diyor kimi istemem..velhasılıkelam çabuk çimlendiler, güzel çimlendiler ama yavaş yavaş nazlanıp duruyorlar.. az kalmıştı bazı cinsler yan yatacaklardı inşallah kurtarmışımdır.
Kurtarmak derken, şaşırtma yapmak ne kadar zevkli bir işlem, nakış işler gibi
resim yapmak gibi..sanat adeta.
Ama ne yordu beni o başka. Yanılmazsam 200 tohum varmış çimlenen.
Çok şükür hiç fire vermedim, hiçbir tanesinin kök bütünlüğünü bozmadım hatta torfunu bile düşürmeden usulcacık yeni yerlerine bırakıp üstünü kapadım.
Tam da şaşırtma evrsinde olduklarını gözlemledim.
Çok güzel köklenmiş ama sağa sola yayılmamışken değişiverdim yerlerini
Şaşırtma ile bir kaç konuda olumlu sonuca vardığımı düşünüyorum:
1. Toplu ekimle çimlendirilen tohum torfta sulama kontrolünden zayıf oluyordu.
Torf çabuk kuruyordu torf kurumasın derken bazı fideler ya fazla sudan ya da sulama fizyolojisinden dolayı yan yatmaya meylediyorlardı.
2. Sık ekimden dolayı kökler birbirine karışabilecekti.
Oysa pet bardaklara alınan fideleri daha derine gömerek gövdeden de köklenebimesini sağlayabileceğiz. Daha önemlisi yan yatmalarını engelledik diyebiliriz.
Ayrıca sulamayı daha kontrollü yapabiliriz
50-60 Cheri fidesini yanmış gübreli, kumlu toprağa
2 Red ROBİN-2 Totem- 1 Zabotek (sanıyorum) yine gübreli kumlu toprağa
Kalanları;
6 Red ROBİN - 7 Totem 1 Zabotek'i içinde bulundukları Torfa bardaklara
şaşırttım.
Gübreli topraktaki bardakları oda ısısına aydınlığa,
Tekrar torfa şaşırttıklarımı kapalı balkona yarı açık alana bıraktım.
Sayın Akçabardak'ın önerisini uygulayıp torfa şaşırttıklarımı gübre şerbeti ile sulamayı düşünüyorum.
Bu akşam belli olur sanırım durumları. Hayırlısı olsun.
Onlar emeğimi inkar etmeyecektirler..Allah'ın yardımıyla.
asmalıtepe
24-03-2015, 12:28
etiketleme falan yok yine..
Yapraklara bakar tesbit ederiz artık.
serdar1984
24-03-2015, 13:13
başarılar dilerim size çok güzel gözüküyorlar :) birde sorum olacak size benim çiçek tohumlarımda çimlenmeye başladı ama serçe parmagı kadar oldular ama solmaya başladılar neden acaba :( bide sanki boya gittiler biraz solanlardan bir kaç tane koparttım köklerinde sıkıntı var beyaz gibi duruyor ne yapmam lazım :( oda içinde duruyorlardı dışarı aldım
akçabardak
24-03-2015, 15:01
Sevgili asmalıtepe ellerinize sağlık, yana yattı yere baktı, susuz kaldı derken kocaman bir yükü indirdiniz sırtınızdan, inanınırmısınız ben de sizin kadar rahatladım, siz elinizden geleni yaptınız, gerisi Allaha kalmış elbette ki emeğinizi inkar etmeyecekler, bu kadar ilgiye, strese tabi ki duyarlı olacaklar... göreceksiniz bir hafta içinde ışıl ışıl dim dik sizi nasıl sevindirecekler. Tekrar emeklerinize sağlık mutlu kalın.
asmalıtepe
24-03-2015, 16:31
başarılar dilerim size çok güzel gözüküyorlar :) birde sorum olacak size benim çiçek tohumlarımda çimlenmeye başladı ama serçe parmagı kadar oldular ama solmaya başladılar neden acaba :( bide sanki boya gittiler biraz solanlardan bir kaç tane koparttım köklerinde sıkıntı var beyaz gibi duruyor ne yapmam lazım :( oda içinde duruyorlardı dışarı aldım
Sayın serdar1984 sayfama hoşgeldiniz.
İnanın ben de en az sizin kadar amatörüm bu işlerde.
Görüyorsunuz ne kadar stres yapmışım, kaygılanmışım ama harıl harıl ilgili sayfalarda bilenlerin tavsiyelerini, bilmeyenlerin deneyimlerini su gibi içtim okuyarak.
Yine de bilmiyorum sonuç önemli bundan sonra.
Size de ilgili sayfaları iyi incelemenizi öneririm. Bir kaç yerde ben de sordum sorunlarımı ama gören olmadı sanırım. Onlara ne demeli herbirimizin sorunlarına aynı gün ayn hafta çözüm yazmaları mümkün değil tabi.
Size link vermeyi bilsem verirdim ama Domates sayfasına girmenizi öneririm.
Fidelerinizi serçe parmak kadar diye tanımlarken boylarını kastediyorsanız, işte benim fidelerin bir kısmı da öyleydi devrilmeden şaşırtma kurnazlığı gösterdim güya ama dur bakalım ne ola.
Yani toprak değişmeseniz bile biraz daha derine gömme avantajı ile kurtarabilirsiniz belki...
selamlar..
asmalıtepe
24-03-2015, 16:34
Sevgili asmalıtepe ellerinize sağlık, yana yattı yere baktı, susuz kaldı derken kocaman bir yükü indirdiniz sırtınızdan, inanınırmısınız ben de sizin kadar rahatladım, siz elinizden geleni yaptınız, gerisi Allaha kalmış elbette ki emeğinizi inkar etmeyecekler, bu kadar ilgiye, strese tabi ki duyarlı olacaklar... göreceksiniz bir hafta içinde ışıl ışıl dim dik sizi nasıl sevindirecekler. Tekrar emeklerinize sağlık mutlu kalın.
Sağolunuz kardeşim sorunumu paylaştınız, ve sizden güç alarak birşeyler yapmaya çalıştım.
İnşallah sonları da iyi gelir. SEVGİLER...
asmalıtepe
27-03-2015, 06:59
Dün Asmalıtepe'de yapılan dikim ve çelikleme çalışmalarının gidişatı kontrol edildi:
Arkadaşımın gönderdiği köklü ve köksüz bitkileri toprakla buluşturmuştuk.
Dün yaptığım son gözlemde hemen hemen hepsinin durumlarının iyi olduğunu ;
Bir tek Arap Yasemin' de bir canlılık emaresi bulamadım sa da yine de son durumu zaman gösterecek.
Gül çeliklerim hepsi de iyi görünüyordu. Haseki küpelisi toprağa tutunduğu gibi büyümüştü, Köklü Güller de ha keza..Yani uzağımdakiler de iyi gidiyor şimdilik.
Altı yıldan beri çok istediğim bir meyve ağacı vardı, bir türlü dikmek kısmet olmamıştı.
Dün çıkarken, iki beyaz dut biri aşılı diğeri aşısız, bir tane de urum dutu siyah
alıp diktik. Dur bakalım bizim bağın sığ toprağında ne kadar gelişebilecekler diye meraktayım.
Bağ hala çok soğuk, acil işlerimizi yapıp kaçıyoruz.
Asma boğaz açma ve budamalarını zaten işçi yaptı.
Sürüm de yağmurların sonunu bekliyor..
Aslında fotoğraflanacak çok şey vardı da hem telaştan, hem soğuktan çekemedim. Artık birdaha çıktığımda...
Çiçekçiden aldığım iki saksı kollu dallı bir sakız Sardunyalarının üst sürgünlerini budadım ki çiçeğe versin gücünü diye..
Kesilen sürgünlerini de çelikledim böyle..
Gittiğim misafirlikten aldığım Yaprak güzeli dikimim.
Bizim apartman girişinde yeni gördüğüm Üçgül fidem..
Onlar da toperlayacaktırlar..
Aynen sebze fidelerim gibi...
asmalıtepe
27-03-2015, 12:19
Arkadaşım sağolsun. Mavişler büyümeye başladılar...
münevver48
27-03-2015, 14:19
sevgili asmalıtepe, mavişlerin maşallah yerlerini sevmiş.inşallah diğer çiçeklerde yüzünüzü güldürür.arap yasemini fidan olarak aldım.çelikten üretmediğim için beklemekten başka yol yok gibi görünüyor.ben saksıya iki yıl önce kokulu sarı yasemin diktim bu yıl sürgün verdi.hemde nasıl birden bir metreyi geçti.birde dal çıkartıyor ki sağından solundan anlatamam. halbuki kaç defa elimi sökmek için attım,her seferinde bir şey beni engelledi.iyi ki içimdeki sesi dinleyip söküp atmamışım.sizde sabırla bekleyin.umudunuzu yitirmeyiniz.çıkmadık canda umut vardır ablacım.bu sene asmalıtepe bereket tepesi olmaya hazırlanıyor gibi geldi bana. maşallal çalışmalara son hız devem ediyorsunuz. sizi böyle görmek çok güzel abla inşallah sağlıkla afiyetle sevdiklerinle tadını çıkarırsınız. sevgiler.
asmalıtepe
27-03-2015, 14:43
sevgili asmalıtepe, mavişlerin maşallah yerlerini sevmiş.inşallah diğer çiçeklerde yüzünüzü güldürür.arap yasemini fidan olarak aldım.çelikten üretmediğim için beklemekten başka yol yok gibi görünüyor.ben saksıya iki yıl önce kokulu sarı yasemin diktim bu yıl sürgün verdi.hemde nasıl birden bir metreyi geçti.birde dal çıkartıyor ki sağından solundan anlatamam. halbuki kaç defa elimi sökmek için attım,her seferinde bir şey beni engelledi.iyi ki içimdeki sesi dinleyip söküp atmamışım.sizde sabırla bekleyin.umudunuzu yitirmeyiniz.çıkmadık canda umut vardır ablacım.bu sene asmalıtepe bereket tepesi olmaya hazırlanıyor gibi geldi bana. maşallal çalışmalara son hız devem ediyorsunuz. sizi böyle görmek çok güzel abla inşallah sağlıkla afiyetle sevdiklerinle tadını çıkarırsınız. sevgiler.
Sevgili Münevver gerçekten bereket tepesi olacak inşallah.
225 adet domates ve biber fidem olmuş,
10 adet Enginar
30 falan Mavi peygamber çiçeim
2 paket sedum
2 paket Fesleğen
2 Paket Ballıca
Roka, tere, maydonozlarım, Dereotu
Gelişmeye devam eden kendim ektiklerim...
Çelikler ve köklü gelen Gül ve çiçeklerim..
Hepsini birden düşünürsem nerelere sığdıracağım diye düşünüyorum.
Bir iki adet sebze adası yapmayı planlıyorum.
Bunca emeklerin fidelerini kimselere de veremem veya atamam, çözüm bulmaya çalışacağım.
Şu bahar çok özletti kendini, yağmurlar dursa hava ısınsa biz de kendimizi bahçelere bağlara atıversek, akşam sabah uğraşsak inşallah.
Siz de güzellikleri açığa çıkarmışsınız. ELLERİNİZE SAĞLIK.
asmalıtepe
28-03-2015, 17:41
Önce müthiş bir fırtına, ara ara çiseleyen yağmur ve verimli sayılacak bir gün:
Sebze adası daha önce bellenmişti. Bu gün de bolca yanmış koyun gübresi yayıldı üstüne ki yağmurlarla toprağa süzülsün diye. Bir kaç gün sonra da toprak tekrar karıştırılacak ve fideleri bekleyecek dört gözle..
Fideler dikilmeden önce de leonardit, Meşe külü, tarım kireci de atılacak karışıma..
Bu sene domateslerde çiçek burnu çürüğü görmemek için gerekeni zamanında yapmak adına uğraşıyoruz.
Üç adet kurumuş kesme çalısı ağaç şeklinde, bir vişne ağacı, bir elma ağacı kesilmeyi bekliyordu onlar kesildi. Yerlerine iki Kiraz, bir dut dikilecek. Ocakları hazırlandı dikim için.
Diğer yandan küçük inşaattan artan epeyce taş vardı, üst bölümdeki bağın altına bir kuru duvar örülmeye başlandı devam edilecek.
asmalıtepe
29-03-2015, 08:42
Uzuun metraj Maydonozlarımın boyları hala bu kadarcık. Ama Maydonoz olmuşlar artık.
Rokalar da öyle, boy vermeseler de minik minik roka olmuşlar.
Acaba şaşırtmakmı gerekti.
Aynen Maydonozlar gibi uzun zaman Laleleri ve diğer soğanlılarımda da çiçekten geçtim boylanma, büyüme ne kadar yavaş değil mi..
akçabardak
29-03-2015, 10:02
Sevgili asmalıtepe maydanozlar ve rokalar çok sağlıklılar ve çok güzel görünüyorlar, şaşırtmaya gerek yok bence. Ben otları çok sevdiğim için o rokalardan şimdi yemeye başlamıştım bile. Biraz irilerini aralarından çekip sabah kahvaltısında yemeye bayılıyorum.
Siz emek verdiniz onlar da size en güzel şekilde emeklerinizin karşılığını vermişler maşallah diyorum.
Soğanlılarınız acaba iklim farkından mı geç kalmışlar bilemiyorum, çünkü bende kırmızı lale vardı aynı lale şimdiki bulunduğum yerde tam bu dönemde açıyorlardı, Ankara'da ise Nisan ayı sonuna doğru açardı, 23 Nisanda çocuklara toplayıp okula götürmeleri için veriyordum oradan kalmış aklımda.
O yüzden vakti saati gelince açacaklardır hiç meraklanmayın, yeşilliklerinizi ağız tadıyla tüketmeniz dileğimle, sevgiler.
asmalıtepe
29-03-2015, 10:19
Sevgili asmalıtepe maydanozlar ve rokalar çok sağlıklılar ve çok güzel görünüyorlar, şaşırtmaya gerek yok bence. Ben otları çok sevdiğim için o rokalardan şimdi yemeye başlamıştım bile. Biraz irilerini aralarından çekip sabah kahvaltısında yemeye bayılıyorum.
Siz emek verdiniz onlar da size en güzel şekilde emeklerinizin karşılığını vermişler maşallah diyorum.
Soğanlılarınız acaba iklim farkından mı geç kalmışlar bilemiyorum, çünkü bende kırmızı lale vardı aynı lale şimdiki bulunduğum yerde tam bu dönemde açıyorlardı, Ankara'da ise Nisan ayı sonuna doğru açardı, 23 Nisanda çocuklara toplayıp okula götürmeleri için veriyordum oradan kalmış aklımda.
O yüzden vakti saati gelince açacaklardır hiç meraklanmayın, yeşilliklerinizi ağız tadıyla tüketmeniz dileğimle, sevgiler.
Sevgili Akçabardak sağolun, teşekkür ederim.
Rokalar çok kısacıklar. Bütün güzellikleriyle Roka oldular da boyları minik. Bağda açık balkondalar hala çok soğuk bizim oralar bir de güneş alamadılar.
Lalelerin de sebebi o sanırım mevsimle ilgili. Dediğiniz gibi açarlar elbet sağlık olsun.
Bunları gözlemlemek çok zevkli. Şimdi bütün dikkatim yanıbaşımda kapalı balkondaki fidelerde..Gidip gelip takibediyorum onun için onlar da geç büyürler bu gidişle..))
Teşekkürler sevgiler...
asmalıtepe
29-03-2015, 10:35
...
Aynen Maydonozlar gibi uzun zaman Laleleri ve diğer soğanlılarımda da çiçekten geçtim boylanma, büyüme ne kadar yavaş değil mi..
Nergislerin toprağında bir sorun var gibi..
Acaba fazla besin yüklemesi mi yaptınız toprağa ?
asmalıtepe
29-03-2015, 15:09
Nergislerin toprağında bir sorun var gibi..
Acaba fazla besin yüklemesi mi yaptınız toprağa ?
Nergis olduklarını da bilmiyordum. Allah razı olsun sizden sayın pria.
Gübreyi fazla mı yükledim acaba... ne yapabilirim şimdi ne önerirsiniz?
Şimdiden teşekkür ediyorum.
1- Fazla azotlu gübre yüklemesi yapmış olabilirsiniz,
2- Fotoda alttaki soğanda mantari hastalık ta olabilir..Parmağınızla eşeleyip soğanı kontrol edin..Yumuşama falan yoksa ya ya çok soğuklarda dondan etkilenmiş veya fazla gübreden sararmış veya saksının en dibi susuz kaldığı için kök uçlarında bir bozulma olmuş olabilir..
Siz en iyisi, saksı toprağınızı birkaç kez bol su vererek yıkayın..İnşallah iştahlanıp huzla büyümeye başlarlar..Bu zamanda bu kadar ninik olmamaları gerekirdi..
Selamlar.
asmalıtepe
29-03-2015, 18:19
1- Fazla azotlu gübre yüklemesi yapmış olabilirsiniz,
2- Fotoda alttaki soğanda mantari hastalık ta olabilir..Parmağınızla eşeleyip soğanı kontrol edin..Yumuşama falan yoksa ya ya çok soğuklarda dondan etkilenmiş veya fazla gübreden sararmış veya saksının en dibi susuz kaldığı için kök uçlarında bir bozulma olmuş olabilir..
Siz en iyisi, saksı toprağınızı birkaç kez bol su vererek yıkayın..İnşallah iştahlanıp huzla büyümeye başlarlar..Bu zamanda bu kadar ninik olmamaları gerekirdi..
Selamlar.
Üç günde bir yaptığım sulama, bu nemli havalarda fazla gelmiş olabilir mi acaba? Ya da açık balkonun şiddetli rüzgarı sebeb olabilir mi sayın Pria ?
Son ihtimal soğanları fazla derine gömmüş olabilir miyim?
Aşırı suluyorsunuz..Haftada hatâ 15 günde bir sulama yeterlidir..Aşırı nemden de kaynaklanıyor olabilir, saksı toprağı nemli değil de çok ıslak, çamur gibiyse soğanlarınız çürüyebilir..
Derin ekilmesinin neden olacağını sanmıyorum..
asmalıtepe
29-03-2015, 20:21
Aşırı suluyorsunuz..Haftada hatâ 15 günde bir sulama yeterlidir..Aşırı nemden de kaynaklanıyor olabilir, saksı toprağı nemli değil de çok ıslak, çamur gibiyse soğanlarınız çürüyebilir..
Derin ekilmesinin neden olacağını sanmıyorum..
Haklısınız ben de aşırı sulamaya ihtimal veriyordum, hem yalnız bunlara değil elime muhtaç tüm fideleri aşırı suluyor olmaktan korkuyordum.
Teşekkür ederim beni uyandırdınız. Bundan böyle mesafeli sulayacağım.
asmalıtepe
29-03-2015, 20:32
Kızlarını görmeye gittiğim evlerin çiçeklerini isteyip alıyorum..))
Ama bu Sakız da başka güzelmiş..Acaba Sakızların da üretimi, hibriti falan mı var.. Çünki benim çiçekçiden aldığımın yaprakları daha yuvarlak hatlı idi.
Ama arkadaşımdan gelenle, bunun yaprakları sanki daha doğal ve keskin formlu geldi bana..
Yani asıl Sakız bunlar olsa gerek.
Aceleden diğer yavru Sardunya'nın yanına ilştirdim inşallah kaybetmem.
asmalıtepe
05-04-2015, 07:28
Üç ay oldu; Buzdolabında katlamaya aldığım 8 adet Akçaağaç yohumundan, 1 tanesi uyanmış çok minik haliyle..
Diğerlerinde bir kıpırtı yok. Usulca tekrar aldığım yere bıraktım.
Çimleneni de hemen kestiğim kola şişesinin en alt bölümüne alarak pencere kenarına ışığa çıkardım, çok az bir sulama ile..
münevver48
05-04-2015, 22:27
sevgili asmalıtepe yine heyecan dorukta!!! gözün aydın.güle güle büyütürsün akçaağaç fidesini darısı diğer tohumların başına kısa zamanda onlarda filizlenir. lale soğanların ne durumda açan yok mu? benim kırmızılar firesiz açtılar.mor olan sarı çıktı ve biraz kırmızıya göre nazlı açıyor.oysa ikisi de aynı yerde ve saksıdalar. demek ki soğanların türü farklı sizin lale fotoğraflarını da yakında görürüz sevgiler.
asmalıtepe
06-04-2015, 04:10
sevgili asmalıtepe yine heyecan dorukta!!! gözün aydın.güle güle büyütürsün akçaağaç fidesini darısı diğer tohumların başına kısa zamanda onlarda filizlenir. lale soğanların ne durumda açan yok mu? benim kırmızılar firesiz açtılar.mor olan sarı çıktı ve biraz kırmızıya göre nazlı açıyor.oysa ikisi de aynı yerde ve saksıdalar. demek ki soğanların türü farklı sizin lale fotoğraflarını da yakında görürüz sevgiler.
Teşekkür ederim sevgili Münevver48, evet heyecanlar daim de dediğiniz gibi tohumlar soğanlar tekdüze değil gerçekten; 8 tohumdan sadece 1 tanesi canlanmış. Halbuki aynı uygulama ,aynı şartlar, aynı süre.
Soğanlılar da ha keza: Çok yavaşlar. Frezya hiç görünmedi. Kontrol etme fırsatı da olmadı. Şimdi de yine Elbistan'dayız, bütünüyle uzağım yine..
Yağmurları savuşturayım bu seyahat süresinde diye gezmeye çıktım.
Ama Asmalı'ya bir girersem çok iş var inşallah. Toprak işlenmedi bile bağda..bordo bulamacı yaptık üstüne yağmur yağdı.
Olacak hepsi olacak ta belki biraz gecikmeli.
Hepimiz aynı şartlarda, havanın sürprizlerine karşı uğraş vermekteyiz.
Gelecek açık havalar da, bahar geçiyor birden yaz gelecek sanırım ...
asmalıtepe
06-04-2015, 19:04
Bizim buralarda Mentur derler. Kokusu balkonu sardı.
Şebboy mu yoksa?
İki sarı güzel arasında Sıklamen..
Artık hediyeler çiçekten, böcekten, bitkilerden..
münevver48
07-04-2015, 12:53
sevgili asmalıtepe,evet şebboy kokusu gerçekten çok güzeldir.sizinki yalın katlı birde katlısı vardır.farklı renkleri var hepside güzel sizin yerinizde olsam birde katlısını edinirdim.onun da güzelliğini görmeniz adına.bu arada soğanlılar açmaya başlamış. benim laleler geçiyor sizinkilerin çiçeğini henüz göremedik.sıklemenin de ne güzel şirin çiçeklerini açmaya başlamış.bu havalarda bu güzellikler maşallah sevgiler.
asmalıtepe
07-04-2015, 14:42
sevgili asmalıtepe,evet şebboy kokusu gerçekten çok güzeldir.sizinki yalın katlı birde katlısı vardır.farklı renkleri var hepside güzel sizin yerinizde olsam birde katlısını edinirdim.onun da güzelliğini görmeniz adına.bu arada soğanlılar açmaya başlamış. benim laleler geçiyor sizinkilerin çiçeğini henüz göremedik.sıklemenin de ne güzel şirin çiçeklerini açmaya başlamış.bu havalarda bu güzellikler maşallah sevgiler.
Sevgili münevver48; Adının Şebboy olduğunu yeni öğrendim. Bizim buralarda çok olur Mentur derlerdi.
Laleler boy bile uzatamadılar. Bir mesajımda uzunca yazmıştım da sizden kaçmış. Ben de anlamadım.. Asmalıtepe'de üstü kapalı açık balkondalar, güneşi tam görmüyorlar ama şartlar iyi. Yalnız benim diktiklerim değil, Elbistan çiçekçiden dikili aldıklarım da açamadılar. Kimbilir belki beni sevmediler..Açan soğanlılar benim diktiklerim değil, Bir vefalı arkadaşın hediyesidir, Bahçesinden söküp saksılamış..sağolsun.
3-4 günden beri de zaten çok uzaklarındayım, elim ermiyor gözüm görmüyor.
Fideleri merak ediyorum, inşallah bir hafta on günlük susuzluğa dayanırlar diyorum.
Sevgiler..
asmalıtepe
14-04-2015, 20:07
Döndüm. Döndüm de on günlük bir ayrılık, neredeyse onlardan bir kısmını kaybettirecekmiş..
Son nefeslerinde yetiştiklerim var:
Utanıyorum bu vefasızlığımdan..
Susuzluktan, rüzgardan mağdur olanları görünce içim paralandı.
Yoldan gelir gelmez doğruca önce evdeki fidelerime, çiçeklerime koştum.
Neyse ki domates ve biberlerim çok hafiften sararmış ama boy atmışlar.
Önce çabucak, dinlenmiş sularla onları suladım.
Sonra çiçekleri alelacele suya doyurdum ama yapraklarını sermiş olanları vardı
bir kısmı toparladılar. Kekik, Erengülüm, adını hatırlayamadığım bir ikisinin durumu bir iki günde açığa çıkacaktır.
Aslan ağzı çok çabuk kendini bırakıyor zaten, ondan da korkuyorum.
Neyse, bir çoğunu da( sebze fideleri hariç) yanımıza alarak, bu gün de Asmalı'ya çıktık.
Oradaki durum da rüzgara maruz kalarak perişan olanlardan ibaret.
Üstü kapalı balkonda batı rüzgarına açıktaydılar. Biraz siper etmiştim ama yine de hırpalanmışlar.
Rokalarım, Dereotum, Sardunyalarım susuzluğa doğru yol almışlardı.
Hatta Rokalar(dört saksı) ölmek üzreydiler..
Acele acele sularını verdim güneşe bıraktım.. Ve çok üzüldüm çünki bu kış süresince o Rokalara öyle gönül bağlamış emek vermiştim ki.
Aaa bir kaç saat sonra bir de baktım ki boyunlarını kaldırmış dimdik oluvermişler. Çok vefalı bunların hepsi de.
Çok duygulandım adeta ruh halinizi, duygularınızı okuyor bunlar..
Ben şimdi, bu ayrılıktan etkilenmemiş olanlardan paylaşacağım sizlerle:
1. Acer Akçaağacım bir aydan beri Asmalıtepe salonunda güneş alan pencere önünde misafir idi. Ve çıplaktı ilk koyduğumda oraya.
Bakın ne güzel açmış yapraklarını hatta çiçeklerini..
2. Bunlar da kapı önündeki kır çiçeklerimiz..
3. Nihayet tomurcuk veren Lalelerimden ikisi
Kısa günün kÂrı..
münevver48
15-04-2015, 07:46
:):)sevgili asmalıtepe, bence susuzluktan değil sizin hasretiniz den boyunlarını bükmüşler. bir damla su da gönül almaya yetmiş.ne bitkiler bizden ne de biz bitkilerimiz den ayrı kalamıyoruz. işin kötüsü emanet bile edemiyoruz. bu kadar bağlanmışız. bu arda gelişinizle asmalı canlanmış.laleler açmaya başlamış. benimkiler neredeyse bitmek üzere son lalem tomurcukta bekliyorum ne renk açacak diye paketimizin birisinden üç farklı renk çıkınca mutluluğumu tahmin etmişsindir. şimdi sizinkileri merak ediyorum;) inşallah bir daha bu kadar bitkileriniz den ayrı kalmazsınız.sevgiler:):):)
asmalıtepe
15-04-2015, 19:14
:):)sevgili asmalıtepe, bence susuzluktan değil sizin hasretiniz den boyunlarını bükmüşler. bir damla su da gönül almaya yetmiş.ne bitkiler bizden ne de biz bitkilerimiz den ayrı kalamıyoruz. işin kötüsü emanet bile edemiyoruz. bu kadar bağlanmışız. bu arda gelişinizle asmalı canlanmış.laleler açmaya başlamış. benimkiler neredeyse bitmek üzere son lalem tomurcukta bekliyorum ne renk açacak diye paketimizin birisinden üç farklı renk çıkınca mutluluğumu tahmin etmişsindir. şimdi sizinkileri merak ediyorum;) inşallah bir daha bu kadar bitkileriniz den ayrı kalmazsınız.sevgiler:):):)
Sevgili Münevver çok doğru onlar bizim ilgimizden ayrı kalamıyorlar..
Gerçekten büyük bir badire atlattık, bir gün daha gelmeseymişim kesin kuruyacaklardı. Şimdi şükretme zamanı..
Kimseye de emanet edemedim. Ya çok suluyorlar ya yerlerinden oynatıyorlar diye.
Haklısınız onlardan uzun süreli ayrılmamalıyız.
Asmalı'da herşey güzel gidiyor denebilir.
Çiçeklerde çiçeklenme olmaması dışında.
Çok yoğun ot gelişmiş, iş çok. Yarın toprak işlnecek atlı sürümle. Sebze tarhını
iki defa belledik. Yarın da ikinci sebzeliği hazırlayacağız.
İki işçi çağrıldı bazı ağır işler için...
İki ayrı yere biriketle 5-6 basamaklı bir merdiven yapmalıyız.
Bağ toprağı akmasın diye başlanan kuru taş duvar tamamlanacak..
İki yıl önce bu türlü işleri kendim yapabiliyordum. Şimdi ne yazık ki geçmiş ola.
Bu sardunyalar boyuna doğru gidiyor çiçek te vermiyorlar arkadaşım ne yapsam ki?
Bu gün çiçekçime gittim yine ne güzel açmış Sardunyalar rengarenk...
Bende şu an küçüklü büyüklü 15 saksı gibi sardunya var çiçeksiz. Çiçeklileri görünce dayanamadım birkaç yine aldım. Ama çözüm bu değil sanırım. Elimizdekileri açtırmak lazım ama nasıl..
Bugünlerde araştırma perfomansım da düşük ki siteden bakayım.
İşte böyle.. Çiçeklerin hepsini Asmalı'ya taşıdım sabit yerlerine yerleştirdim. İnşallah yerlerini de severler de belki çiçeklenirler.
münevver48
15-04-2015, 21:25
sevgili asmalıtepe,öncelikle adını merak ettiğin yukarıda saksının içindeki minik çalının ismi loropetalum olabilir mi?çok benziyor.http://www.agaclar.net/forum/611082-post1.htm
ayrıca sardunyalar, sera ortamıyla ev ortamı bir olmadığı için biraz daha sabırlı olmalıyız benim sakızlar daha ancak yaprak çıkartmakta havalar soğuk gidiyor güneş yüzünü yeni göstermeye başladı. birde çiçekçiler gübre veriyorlar erken çiçek açtırıp ticaret yapsınlar. birde uzayan demişsin sakızlar mı uzadı?bu normal benim sakızlar bazen 2 metreyi buluyor.biraz güneşimi az görüyorlar acaba ışığa doğru uzuyorsa mutlaka biraz daha fazla güneş görmelerini sağlaman gerekiyor. sevgiler.:)
asmalıtepe
16-04-2015, 18:19
sevgili asmalıtepe,öncelikle adını merak ettiğin yukarıda saksının içindeki minik çalının ismi loropetalum olabilir mi?çok benziyor.http://www.agaclar.net/forum/611082-post1.htm
ayrıca sardunyalar, sera ortamıyla ev ortamı bir olmadığı için biraz daha sabırlı olmalıyız benim sakızlar daha ancak yaprak çıkartmakta havalar soğuk gidiyor güneş yüzünü yeni göstermeye başladı. birde çiçekçiler gübre veriyorlar erken çiçek açtırıp ticaret yapsınlar. birde uzayan demişsin sakızlar mı uzadı?bu normal benim sakızlar bazen 2 metreyi buluyor.biraz güneşimi az görüyorlar acaba ışığa doğru uzuyorsa mutlaka biraz daha fazla güneş görmelerini sağlaman gerekiyor. sevgiler.:)
Teşekkürler bilgilendirmelerinize.. Evet biraz güneşe hasret kaldılar belki ondandır..
Ama bu gün güneşli günlerin başlangıcı.. Harikaydı hava.
Çok özlemiş bitkiler, çiçekler güneşi..
Tabi toprak ta.. Hele yağmurlardan coşmuş çayır çimenler ağaçlar yemyeşildi.
Bir gün aralıkla çıktık çok büyük fark gördük.
Asmaların gözleri patlamış neredeyse minicik yapraklar yumuk yumuk..
Dünden planlanan bütün işler bitti sayılır.
Yarın olmazsa öbür gün soğan sarımsak dikmek istiyorum inşallah.
Sevgili Münevver48 Gönderdiğin bütün güllerim çeliklerim, köklülerim hepsi tuttu.
Şimdi önemli bir aşamadayız, onları asıl yerlerine şaşırtmak ve ya dikmek.
Hasekilerim iki saksıda sağlıklılar..
Bir tek Pasiflora tek çubuk oldukça pasif duruyor.. ama kuruma yok sanırım.
Hepsini bilahere fotoğraflayacağım.
Şimdilik dağınık durumdaki yeni yerleşim yerlerinden bir kaç kare..
Sevgiler..
Çiçeklenemeyen Sardunyalar, çelikten yetişen yavru sardunyalar..
Ve.. şimdilik tesbit ettiğim firelerim. Yine de kurumadıklarından umutluyum.
asmalıtepe
18-04-2015, 08:29
Akçaağaç delisi oldum:
Bir kısmı buzdolabında katlamada, bir tanesi bardakta cotyledon evresinde, bir tanesi hala torfta, bir minik te çelik dikilmişti ama o umutsuz vaka.
Ama öyle bir; ikisi var ki dün Asmalıtepe' de gören hayran oldu.
E haklı insanlar benim gibi onlar da daha önce görmemişler ki böyle bir güzellik.
Yüce Rabbim ne güzellikler yaratıyor..
Ne yapayım nasıl koruyayım nasıl bakayım da büyüteyim diye şaşıp kaldım.
Kınamayın dostlar görgüsüzlük zor iş, neyi görmemişseniz onun fukarasısınız.
En büyük görgüsüzlük te bu güzelliklerin farkında olmamakmış..
Bakın ne güzel kardeş kardeş yanyanalar..
Birini 3 ay önce almıştım.Diğerini de bir ay önce alımış serada bırakmıştım. Havaların ısınmasını beklemiştim yerine getirmek için.
Çınar yapraklı kırmızı: ACER PALMATUM ATROPURPUREUM
Dantela yapraklı( ben koydum adını) ACER PALMATUM DİSSEKTUM garnet
diye geçiyor. Yanlışım var sa lütfen düzeltiniz.
akçabardak
18-04-2015, 15:40
Akçaağaç delisi oldum:
Bir kısmı buzdolabında katlamada, bir tanesi bardakta cotyledon evresinde, bir tanesi hala torfta, bir minik te çelik dikilmişti ama o umutsuz vaka.
Ama öyle bir; ikisi var ki dün Asmalıtepe' de gören hayran oldu.
E haklı insanlar benim gibi onlar da daha önce görmemişler ki böyle bir güzellik.
Yüce Rabbim ne güzellikler yaratıyor..
Ne yapayım nasıl koruyayım nasıl bakayım da büyüteyim diye şaşıp kaldım.
Kınamayın dostlar görgüsüzlük zor iş, neyi görmemişseniz onun fukarasısınız.
En büyük görgüsüzlük te bu güzelliklerin farkında olmamakmış..
Bakın ne güzel kardeş kardeş yanyanalar..
Birini 3 ay önce almıştım.Diğerini de bir ay önce alımış serada bırakmıştım. Havaların ısınmasını beklemiştim yerine getirmek için.
Çınar yapraklı kırmızı: ACER PALMATUM ATROPURPUREUM
Dantela yapraklı( ben koydum adını) ACER PALMATUM DİSSEKTUM garnet
diye geçiyor. Yanlışım var sa lütfen düzeltiniz.
Sevgili asmalıtepe maşallah diyeyim, çok güzeller hele de altta ki iki fotoğraf sanki kocaman ağaç olmuşlar gibi yansımış ekrana, çok hoşuma gitti, güle güle büyütüp kocaman ağaç olduklarını görmek nasip olsun dileklerimle, sevgiyle sağlıkla kalın.
asmalıtepe
19-04-2015, 17:09
Teşekkür ederim sevgili Akçabardak. Büyütmeye çalışacağım. İnşallah başarırım.
Edinmek kadar yaşatabilmek, büyütebilmek te önemli.
Siz ustaların yardımlarına muhtacız artık. Şimdiden teşekkürler..sevgiler...
asmalıtepe
19-04-2015, 18:56
Ne yapalım eldekiler nazlanıyorsa biz de açmış sardunyaları bulur alırız.
Haftalık sera ziyaretlerimin sonuncusunda gördüm bunları da.
Itır dediler çok beğendim hele de kokusunu...
Ama ne hikmetse çiçekli geliyoruz, çiçeksiz kalıyoruz..
Ama birtakım çiçeklendirme formüllerini ben de denemeye karar verdim:
Siyah Pirinçten, Sodaya kadar.. bakalım; ya herro ya merro derler bizde..
Ya tamamen kayıp giderler elimizden ya da çiçekten geçilmez olurlar dermişim.
Bu cesaretin zararını henüz bugün gördüğüm halde yine de aynı yoldayım.
Domates ve biber fidelerim süper sağlıklıyken, Asmalıtepe'ye taşıdım ve direk güneşe bıraktım.
Yarım günlük bir güneş banyosu sonunda maalesef 10-15 fidem boynunu büktü ve gitti.
Üzülmek fayda etmez, olan oldu bir kere.Hemen cam arkası güneşe kaçırdım..
Şu anda Sardunyalar da aynı güneşin altındalar dilerim böyle güzel kalırlar..
YeniGine
19-04-2015, 23:32
Sevgili asmalıtepe Acerlerin çok güzeller, toprağa alacak mısınız bu sene? İnşallah büyürler kocaman ağaç olurlar. Şöyle büyümüş halleri geldi gözümün önüne çok da güzel olacaklar inşallah.
Sardunyalarını, hele şeker pembesi rengini çok sevdim. Bu sene ben daha çok sardunyalarla ilgileneyim diye düşünüyorum, bakalım hayrlısı inşallah.
asmalıtepe
20-04-2015, 07:49
Sevgili asmalıtepe Acerlerin çok güzeller, toprağa alacak mısınız bu sene? İnşallah büyürler kocaman ağaç olurlar. Şöyle büyümüş halleri geldi gözümün önüne çok da güzel olacaklar inşallah.
Sardunyalarını, hele şeker pembesi rengini çok sevdim. Bu sene ben daha çok sardunyalarla ilgileneyim diye düşünüyorum, bakalım hayrlısı inşallah.
Sevgili YeniGine; Teşekkür ederim beğeni ve paylaşımınız için.
Evet ben de hayranım bu ağaca ama bir yere sabitlemeye korkuyorum.
Bizim bağın yumuşak toprağı 40 cm yi geçmiyor ondan sonrası taş kaya.
Bir diğer konu bu ağaç rüzgarı ve aşırı güneşi istemiyormuş.
Bahçede ve ya bağda yarı güneşli ve rüzgara tek korunaklı yer şu an bulundukları yer.
Tabi böyle de ne kadar süre tutulur, büyümeleri engellenir bilmiyorum.
Çok önemli bir konuya parmak bastınız. İnşallah uygun bir yer bulurum.
Tekrar teşekkürler ve sevgiiler...
asmalıtepe
21-04-2015, 14:21
Asmalı'da asıl yerlerine bırakıp geldiğim çiçeklerimin saksıları sularla dolmuştur tabii..
Mübarek bir yağıyor bir yağıyor bardaktan boşanırcasına..
Son gördüğüm hallerinden bir kaç kare..
asmalıtepe
25-04-2015, 17:12
On günden beri emeklerin karşılığından daha fazlası alınıyor:
Gerçekten yok böyle bir lezzet. Kahvaltılarda yeşiller keyfi ve sağlığını bu kadar güzel bilmezdim.
Elinizle biçtiğiniz maydonoz, Roka Tere, Dereotlarını yıkamaya gerek duymadan tüketmek zevki ve tadı bir başka..
En başarılı olduğum ürün veya bitki oldular sanırım.
Maaşallah ne sararma, ne leke ne de başka bir aksilik olmadı.
Bunu çok istekle ve azimle yetiştirmeme bağlıyorum.
Bu gün de Red Robin'leri saksılarına aldım. İnşallah onlar da iyi gelişirler.
akçabardak
25-04-2015, 21:27
On günden beri emeklerin karşılığından daha fazlası alınıyor:
Gerçekten yok böyle bir lezzet. Kahvaltılarda yeşiller keyfi ve sağlığını bu kadar güzel bilmezdim.
Elinizle biçtiğiniz maydonoz, Roka Tere, Dereotlarını yıkamaya gerek duymadan tüketmek zevki ve tadı bir başka..
En başarılı olduğum ürün veya bitki oldular sanırım.
Maaşallah ne sararma, ne leke ne de başka bir aksilik olmadı.
Bunu çok istekle ve azimle yetiştirmeme bağlıyorum.
Bu gün de Red Robin'leri saksılarına aldım. İnşallah onlar da iyi gelişirler.
Sevgili asmalıtepe maşallah, yeşillikleriniz gerçekten çok güzel yetişmişler, o yeşillikleri yıkamaya gerek duymadan tüketmek zevki ve tadı bir başka demişsiniz ya ben yutkuna yutkuna bakakaldım.
Benim arka balkonumda bir masam var o masamın üzerinde her sene mutlaka bu yeşilliklerden olurdu (bu sene yok ayrı konu)
Diyeceğim şu ki ilk baharda orada kahvaltı yapmayı çok severim, yeşilliklerim masamın üzerinde olur, sizin dediğiniz gibi yıkamaya gerek duymadan kahvaltıda o yeşilliklerden koparıp koparıp yemenin zevki gerçekten de bir harika, o yüzden size katılıyorum.
Güle güle iyi günlerde ağız tadıyla tüketin emeklerinizin karşılıklarını.
asmalıtepe
25-04-2015, 23:04
Sevgili asmalıtepe maşallah, yeşillikleriniz gerçekten çok güzel yetişmişler, o yeşillikleri yıkamaya gerek duymadan tüketmek zevki ve tadı bir başka demişsiniz ya ben yutkuna yutkuna bakakaldım.
Benim arka balkonumda bir masam var o masamın üzerinde her sene mutlaka bu yeşilliklerden olurdu (bu sene yok ayrı konu)
Diyeceğim şu ki ilk baharda orada kahvaltı yapmayı çok severim, yeşilliklerim masamın üzerinde olur, sizin dediğiniz gibi yıkamaya gerek duymadan kahvaltıda o yeşilliklerden koparıp koparıp yemenin zevki gerçekten de bir harika, o yüzden size katılıyorum.
Güle güle iyi günlerde ağız tadıyla tüketin emeklerinizin karşılıklarını.
Sağolun sevgili Akçabardak. Beğeniniz ve yorumunuza çok teşekkür ederim.
Yüreklendiriyorsunuz.
Ama soğanlarımda başarı düşük. Bir saksıda iki Lale, çiçeksiz nergisler, ve bir türlü gövdesini çıkaramayan İrisler.. hepsi bu kadar.
Bende donma yok diye sevinirken meğer Çok istediğim Frezyalarım, Şakayıklarım, Çiğdemlerim hep donmuşlar demekki.
Ya da farklı bir sebebten bilemedim. Soğanları çıkardım cılk olmuşlar.
Belki de benim aşırı sulama hastalığım sebeb olmuştur.
Bu gün onlara üzülünce Maydonoz- Rokalarla avuttum kendimi.
asmalıtepe
27-04-2015, 18:58
Çok şüküür..diktiğim soğanlardan nihayet bir çift mor Lale.
Bunlar açabildiğine göre, dilerim başgösterip çıkamayan Süsenler de Nergisler de açar zamanla.
Bu gün ve üç günden beri iş çoktu tabii.
Bir adet sebze adası hazırladık. Keresteyi kestirip montajını kendim yaptım.
Bir bayanın marangozluğu ne kadar olursa o kadar başarabildim.
Ama iç harcını karmak, harmanlamak ve yerine doldurmak eşimin çalışmasıdır.
Sonra çok hoşumuza gitti hiç yoktan, bir sebzelik daha kazanmak. Bir adet daha hazırladım, yerine yerleştirecekken elimizde ne toprak ne coco pet olmadığını düşününce onu seneye bırakmaya karar verdik.
Başka yerde sabit bir çiçeklik veya sebzelik olabilecek bir yer hazırladık.
Şimdi sebze adamıza ne ekip dikeceğimizi düşünmekteyiz.
akçabardak
27-04-2015, 20:07
Sevgili asmalıtepe, lalelerinizin rengi çok güzelmiş, inşallah diğerleri de açarlar. Sebze adanız çok güzel olmuş, gayette güzel yapmışsınız ellerinize sağlık, içine de bol bol sebzeler ekersiniz artık.
Sevgili asmalıtepe hep asmalıya gittim geldim derdiniz ya, asmalıtepe burası mıdır? çok güzel bir yermiş. Güle güle keyifle dadını çıkartmanız dileğimle. Sevgiler
münevver48
27-04-2015, 22:00
sevgili asmatepe maşallah marangozlara taş çıkartırsınız. kadınların eline her iş yakışıyor.:cool: laleler şükür açmış.rengini tahmin edebiliyorum. iki tanede bende çıktı. kardeşlerinin neredeyse soğanlarını sökme zamanı geldi. hasekiler de açınca asmalı tepe pek güzel olacak.şimdilik bu misafirleri sizin bahçenizde açmış sayalım ne dersiniz.;) sevgiler.
549195
549196
asmalıtepe
28-04-2015, 05:21
Sevgili Akçabardak, Sevgili Münevver48 beğeni ve desteklerinize çok teşekkür ederim.
Asmalı dediğim yer benim bağım ve bahçemdir. Ağaçlar.net'teki kullanıcı adım esin kaynağımdır.
Evet Lalelerim güzelmiş teşekkürler. Ne edelim aza kanaat etmeyen çoğu bulamazmış. Buna da şükür. Bu yıl iki açtırabildimse seneye dört açar herhalde.
Lale ustalarıyla farkımız olmalı. İlk deneyim.
Marangozluğum fena deyildir malzeme ve araç gereç zayıf olunca ancak bu kadar oldu.
Matkabım, şarzlı tornavidam falan vardır ama vidalama yapamadım, tahtalar sert geldi güç istediği için.
Ben de 6 lık çivi uyguladım. Dört beş sene dayanırsa, yenileriz. Maaliyeti çok yüksek değil.
Sevgili Münevver48 kızlarımın anneleri harikalar. Sayfama şeref vermişler. Müthiş bir Haseki şöleni olmuş. Sana da onlara da çok teşekkürler.
Bizler hangi renk olacağız tiyo verseniz ya. İki minik saksıdalar onların geniş bahçe toprağını sevdiklerini de biliyorum en kısa zamanda bahçeye alacağım.
Haseki'nin çiçeklerini organze ve tül gelinlik nişanlık tuvaletlere benzetirim onun için hep pastel renkleri daha bir cezbediyor beni. O nedenle şimdiden söyleyeyim eğer pastel çıkmazlarsa yeniden dileneceğim, Sende olmazsa kimde varsa ondan.
Ah ablam ya hergün her dakika çiçeklerimin yanında olamadığım için onlara daha çok zaman veremiyorum. Bağa gidince herşey bir tarafta asmalar, ağaçlar yer düzenlemeleri,
daha yerdeki otlara hiç müdahele edemedim..yetmiyor zaman ve güç..
Fotoğraf çekmeye bile vakit bulamıyorum. Her giderken bugün sakin çalışacağım diyerek gidiyorum ama olmuyor. Yine de yetişemiyoruz. Yardımcı çalıştırdığımız da olsa da.
Neyse sağlık olsun, bugünün sağlığına da şükrolsun.
Kalın sağlıcakla ve sevgilerimle canlar..
asmalıtepe
28-04-2015, 20:25
Sebze bahçemin arıklaması yapıldı. Bu sene dikim mesafesini daha uzun tuttuk, hem de sıra aralarını daha geniş..
Geçen yıl altı sıralıydı, bu sene 5 sıraya düşürdük. Daha güzel gelişir sebzeler diye umuyorum.
Bir de sebze adamız ve salatalık mı gül mü diksem diye düşündüğüm 4 metre uzunluk, 80 cm genişlikte yeni oluşturulan, kuzeyi duvar güneyi ve batısı açık
yeni yerimiz oldu. Bunlara da dikilirse fazlasıyla yetecek sebzemiz olacak.
Günün en önemli oluşumu da gelen Goji Berileri yerlerine diktik.
Çekimler bilahere...
münevver48
28-04-2015, 23:12
Sevgili Akçabardak, Sevgili Münevver48 beğeni ve desteklerinize çok teşekkür ederim.
Asmalı dediğim yer benim bağım ve bahçemdir. Ağaçlar.net'teki kullanıcı adım esin kaynağımdır.
Evet Lalelerim güzelmiş teşekkürler. Ne edelim aza kanaat etmeyen çoğu bulamazmış. Buna da şükür. Bu yıl iki açtırabildimse seneye dört açar herhalde.
Lale ustalarıyla farkımız olmalı. İlk deneyim.
Marangozluğum fena deyildir malzeme ve araç gereç zayıf olunca ancak bu kadar oldu.
Matkabım, şarzlı tornavidam falan vardır ama vidalama yapamadım, tahtalar sert geldi güç istediği için.
Ben de 6 lık çivi uyguladım. Dört beş sene dayanırsa, yenileriz. Maaliyeti çok yüksek değil.
Sevgili Münevver48 kızlarımın anneleri harikalar. Sayfama şeref vermişler. Müthiş bir Haseki şöleni olmuş. Sana da onlara da çok teşekkürler.
Bizler hangi renk olacağız tiyo verseniz ya. İki minik saksıdalar onların geniş bahçe toprağını sevdiklerini de biliyorum en kısa zamanda bahçeye alacağım.
Haseki'nin çiçeklerini organze ve tül gelinlik nişanlık tuvaletlere benzetirim onun için hep pastel renkleri daha bir cezbediyor beni. O nedenle şimdiden söyleyeyim eğer pastel çıkmazlarsa yeniden dileneceğim, Sende olmazsa kimde varsa ondan.
Ah ablam ya hergün her dakika çiçeklerimin yanında olamadığım için onlara daha çok zaman veremiyorum. Bağa gidince herşey bir tarafta asmalar, ağaçlar yer düzenlemeleri,
daha yerdeki otlara hiç müdahele edemedim..yetmiyor zaman ve güç..
Fotoğraf çekmeye bile vakit bulamıyorum. Her giderken bugün sakin çalışacağım diyerek gidiyorum ama olmuyor. Yine de yetişemiyoruz. Yardımcı çalıştırdığımız da olsa da.
Neyse sağlık olsun, bugünün sağlığına da şükrolsun.
Kalın sağlıcakla ve sevgilerimle canlar..
:)sevgili asmalıtepe, daha çok mürdüm bordo çıkma ihtimali var. ama şansınıza istediğiniz renk de çıkabilir. bahçeden kendiliğinden çıktıları için renk ayırt edemiyorum. ekmek bir türlü nasip olmadı. her rengi ayrı bir güzel. bende sevgili akçabardağın haseki küpelerine bayıldım iki renkli oluşuna. belki bizimkilerde arılar böcekler sayesinde renk değiştirir:rolleyes: sevgiler.:)
asmalıtepe
29-04-2015, 19:35
Bu gün Asmalı' da şöyle sakin, koşuşturmasız bir gün yaşarken yağmurların yarattığı güzellikeri sabitlemek ve sizlerle paylaşmak iştedim.
Fotoğraf aralarında yazmayı bilmiyorum. Ben de hepsini tek makalede anlatıyorum. Hoşgörünüz.
Önce ağaçlarımın bu gün itibarıyla durumları..
Yağmurun coşturduğu herşey gibi otların arasında kalan Badem ağaçlarım çok geliştiler maaşallah.Bir tane bile badem çağlası olmasa da çok güzel yeşiller..
Sonra bolca çiçeklenmiş Elma ağaçlarım, Kirazlarım, Cevizlerim...
Kayısılar çiçeği geçtiler, tepelerde tek tük çeğlalar var. Bu sene de soğuklara yenildiler sanırım onlar.
Yeni dikilen Dutlarım ve on fidan Goji Beri'lerim.
Ve geçen hafta ekilen Soğan ve Sarımsaklarım.
asmalıtepe
29-04-2015, 19:41
...
asmalıtepe
29-04-2015, 19:47
Çektiğim her kareyi paylaşmak istiyorum.
münevver48
30-04-2015, 06:44
sevgili asmalıtepe,maşallah elmaların çiçeklerine bakılırsa hasat bol olacak. goji berilerini güle gül büyüt.çok çalışılmış. üzerine bereket yağmış. inşallah hepsi tutar.sevgiler.
asmalıtepe
30-04-2015, 07:43
sevgili asmalıtepe,maşallah elmaların çiçeklerine bakılırsa hasat bol olacak. goji berilerini güle gül büyüt.çok çalışılmış. üzerine bereket yağmış. inşallah hepsi tutar.sevgiler.
Evet can Elmalar çok iyi tuttu maaşallah. Dökmezse..
Gojileri deneme amaçlı yani daha az sayıda dikmeliydim aslında..
Soğanlılarda yaptığım gibi oldu dilerim sonları onlara benzemez. En çok Frezyaları isterdim ama olmadı.
Ama sözün burasında senin için bazı kareler paylaşıyorum...
Asıl yerlerine geçmeyi bekliyorlar...
Çelikleri dün güneşe aldım, sanırım hergün su isteyecektir bizim bağın rüzgarında ve güneşinde..ne dersiniz?
asmalıtepe
30-04-2015, 07:51
...
asmalıtepe
30-04-2015, 08:02
Sevgili Münevver48, Hani Pasifloren tutmadı gibi demiştim ya yanılmışım minicik filizini gördüm. Biraz daha büyüsün senin için çekeceğim.
Yalnız çeliklerde ortada iki çelik kararmış sanırım onlar fire.. Diğerlerini kaybetmezsem inşallah.
Mavişleri de çekeceğim onlar da iyiler ama yavaşlar..
Fakat benim bir hatta iki hatam var sanıyorum suyu ve gübreyi abartıyorum, topraklarımın asiditesi yüksek olduğundan bitkilerim gelişemiyor...
Bu da özeleştirilerimin sonuncusu olsun..Kendi kusurlarımı görmek ve eleştirmek te üstüme yoktur...:)
münevver48
30-04-2015, 21:04
Sevgili Münevver48, Hani Pasifloren tutmadı gibi demiştim ya yanılmışım minicik filizini gördüm. Biraz daha büyüsün senin için çekeceğim.
Yalnız çeliklerde ortada iki çelik kararmış sanırım onlar fire.. Diğerlerini kaybetmezsem inşallah.
Mavişleri de çekeceğim onlar da iyiler ama yavaşlar..
Fakat benim bir hatta iki hatam var sanıyorum suyu ve gübreyi abartıyorum, topraklarımın asiditesi yüksek olduğundan bitkilerim gelişemiyor...
Bu da özeleştirilerimin sonuncusu olsun..Kendi kusurlarımı görmek ve eleştirmek te üstüme yoktur...:)
:)sevgili asmalıtepe, haseki küpelerini kalıcı yerlerine dikebilirsin. pasifloranın yeşermesine sevindim.benimki açmaya başladı sizinki de bu yıl açar diye umut ediyorum.genelde ilk yıl çiçek açıyorlar. güllerine gelince çok güzel yeşillenmiş. abla bunlar köklü olanlar mı? çeliklerde fire veren olacaktır. çelik olanları bütün gün güneş alacakları yer yerine yarı gölgeli yerde tutmanız daha iyi olur. birde biraz daha rüzgardan korunaklı yer olursa, yeni sürgünleri zarar görmez.sularını şimdilik iki günde bir sula desem ama sizin oranın hava şartlarını bilmiyorum çok rüzgarlı diyorsun sudan çok rüzgar da zarar verir.havalar ısınınca her gün verebilirsin. çok rüzgarlı olduğu için diyorum yinede dipleri çamur gibi olmasın kurumasına izin ver.çeliklerin sürgünlerini görüp de tuttu diye sevinme emim olmak için yaz sonuna kadar beklemelisiniz. ekim kasım gibi kalıcı yerlerine dikebilirsiniz.bu arada tomurcuk yapan bile olur. renklerini gözlemler işaret koyarsan dikerken size kolaylık olur. diğer çiçekleri de merak ediyorum.sakız sardunyaları, pittosporum hani köklü küçük çalı ve yasemin hollanda zambağın amarillis çoban zambağın umarım sizi üzmüyorlardır.aslında hepsi bakımı kolay çiçekler bir kere yerlerine alışsınlar. bence siz sevginizle nerede olduklarının farkına bile vardırmıyorsunuzdur. mavişler bence sizin orada daha güzel olacaklarına inanıyorum soğuklardan hiç etkilenmiyor. çok az güneş yeterli oluyor sıcağı sevmeyen bir çiçek, dilerim çiçeklerinin hiç firesiz yetiştirirsin. sevgi ve selamlar:)...
asmalıtepe
01-05-2015, 06:18
:)sevgili asmalıtepe, haseki küpelerini kalıcı yerlerine dikebilirsin. pasifloranın yeşermesine sevindim.benimki açmaya başladı sizinki de bu yıl açar diye umut ediyorum.genelde ilk yıl çiçek açıyorlar. güllerine gelince çok güzel yeşillenmiş. abla bunlar köklü olanlar mı? çeliklerde fire veren olacaktır. çelik olanları bütün gün güneş alacakları yer yerine yarı gölgeli yerde tutmanız daha iyi olur. birde biraz daha rüzgardan korunaklı yer olursa, yeni sürgünleri zarar görmez.sularını şimdilik iki günde bir sula desem ama sizin oranın hava şartlarını bilmiyorum çok rüzgarlı diyorsun sudan çok rüzgar da zarar verir.havalar ısınınca her gün verebilirsin. çok rüzgarlı olduğu için diyorum yinede dipleri çamur gibi olmasın kurumasına izin ver.çeliklerin sürgünlerini görüp de tuttu diye sevinme emim olmak için yaz sonuna kadar beklemelisiniz. ekim kasım gibi kalıcı yerlerine dikebilirsiniz.bu arada tomurcuk yapan bile olur. renklerini gözlemler işaret koyarsan dikerken size kolaylık olur. diğer çiçekleri de merak ediyorum.sakız sardunyaları, pittosporum hani köklü küçük çalı ve yasemin hollanda zambağın amarillis çoban zambağın umarım sizi üzmüyorlardır.aslında hepsi bakımı kolay çiçekler bir kere yerlerine alışsınlar. bence siz sevginizle nerede olduklarının farkına bile vardırmıyorsunuzdur. mavişler bence sizin orada daha güzel olacaklarına inanıyorum soğuklardan hiç etkilenmiyor. çok az güneş yeterli oluyor sıcağı sevmeyen bir çiçek, dilerim çiçeklerinin hiç firesiz yetiştirirsin. sevgi ve selamlar:)...
Evet canım o canlı yeşilller köklü güller. Onları yeni hazırlanacak çiçekliğe hepsini biraraya dikmeyi düşünüyorum. Hem gözüme yakın olsunlar hem de daha uygun yer olmadığı için.
Hasekileri de oraya. Çelikleri daha yeni çıkardım tam güneşe.Ovakit tekrar yarı güneşli bir yere alayım. Pasifloren'in filizi daha çok minik ona hiç dokunmayayım.
Pittospurum hala saksıda, canlı.
Sakız fideleri o kadar çok ki hangisi nerden gelen bilemiyorum. Siz dediniz hatırladım Çalı Yasemin. İşte onu bir aramam bakmam lazım, sanki bir tek o olmadı sanırım.
İşte sürekli orada kalamayışımızdan dolayı, anlık kontrol etme şansım yok. Şehirdeki evdelerken uykudan uyanınca doğru çiçeklerin başucunda hasıl oluyordum.
Havalar ısınıyor orada kalırsak daha iyi gözlemleyeceğim inşallah.
Hatıralara çok hassasımdır. O güzel hediyeleri yaşatırım inşallah.Sevgiler...
asmalıtepe
03-05-2015, 12:00
Dün biraz dikim yapmaya çalıştım:
Sebzelik hazırlanıp bırakılmıştı. Bir buçuk sırasının domates ve biber fidelerini aynı gün dkmiştim. Çünki dışarıdan alınan Maraş oturak domates fidelerini hemen yerleştirmek gerekliydi.
Maydonoz tohumu için gittiğim Koçtaş'ta çok yoğun kokulu domates fidelerini görünce dayanamadım 9 adet aldım, onu da dün dikeyim derken bir yağmur bir yağmur iliklerime kadar ıslandım.
Geriye kalan yerleri de kendi fidelerimle işleyeceğim ama fidelerim dikime gelecek hale gelirse ve yağmurlar dinerse.
Yağmurlar yeşil aksamına yaradı bitkilerin. Çiçekler açmakta zorlansalar da yeşiller gelişiyorlar...
Geçen yıl dikilen Hanımellerim, Asil gülüm( ben aşısız güllere bu ismi taktım)
Kaya Sarmaşığım, Aşılı Güllerim, Cezayir Menekşem, Reyhanlarım...Gelişiyorlar..
Yağmuru da alınca çok güzeller.
asmalıtepe
03-05-2015, 12:10
...
asmalıtepe
09-05-2015, 20:08
Yoğun geçen günler ve katedilen yollar..
Çok şükür Rabbim'e proğramlayıp hedeflediğim işleri oldukça bitirdim:
Sebzelik dikimi yapıldı, sebze adası dikimi yapıldı..
Sebzelikte sulama işi hortumla yaparken çok zorlandığımdan ve çamurlara battığımdan dolayı, dün ani bir kararla damlama sistemi kurmalıyım diyerek bu sabah malzemeleri alıp çıktım bağa ve bir saat gibi kısa bir sürede bağladım hortumları ve çalıştırdığımda buna da geç kalmışlığımı farkettim.
Meğer ne rahatlıkmış. Kaldı ki benim yaptığım en basit bir sistem. Deposuz falan direk musluğa bağladım. Çok ta güzel oldu. Maşon denen aksamdan azıcık kaçak var onu da yarın düzeltebileceğimi umuyorum.
Gül adası hazırlandı bir kısım güller yerine dikildi, devam edecek.
Red ROBİN ve Totem ve Çeriler saksılara dikildi.
Yeni alınan Papatyalar büyük saksıya alındı.
Salatalık için hazırlanan yer gübrelendi, ıslatıldı yarın sabah dikim yapılacak.
Dkilen Goji Beriler toprağa tutunmuş görünüyorlar..iki güne bir sulanıyorlar.
Kompost devam ediyor, mutfak artıkları ayrılıyor geri dönüşümsüzler sadece çöpe gidiyor. Bu da çok sevindirici.
Atık piller bir şişede biriktiriliyor.
Çiçekler için bir rüzgardan ve direk güneşten koruyucu bir çözüm de bulursam işleri epeyce bertaraf etmiş olacağım.
Şimdilik bugün kapıp kaçabildiğim kareleri paylaşayım devamı yarına gelsin..
Bu işlerin içinde en zoruma giden fotoğraf çekmek desem bana ne dersiniz bilmiyorum.
Önce kendigüzeller, sonra emek verilenler.
YeniGine
09-05-2015, 23:32
Sevgili asmalıtepe dediğiniz gibi yağmurdan sonra bitkiler daha bir canlanmış, yeşiller ne kadar canlı maşallah!..
Güllerinize de maşallah, gayet sağlıklı görünüyorlar. Papatyanız harika olmuş. Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Sevgili Asmalıtepe papatyalar harika görünüyor . Kır çiçekleri çok güzeller .
Soğanlılar konusunda bende , onlarca paket soğanlı aldım . Çok azında hayat belirtisi var . Sonra baktım sayın Telato soğanlı bitkileri çok güzel yetiştiriyor . Kendileri toprağı eledi , kemik tozu , lenordit , vs vs . Onların yetişmesi için çok güzel bir zemin hazırladı . Benim bahçe toprağımda çok fazla taş var ve sadece gübre ( az miktarda) .Yeterli olmadı diye düşünüyorum . Toprak sertti ve sıktı soğanları . Umarım gelecek yıl daha başarılı oluruz .Deneye yanıla öğreniyoruz .
Ben gül fidelerinizi nasıl bir toprağa ektiniz onu sormak istiyorum . Dikenlerini temizleyip mi ektiniz ? Ben kum , toprak ve gübre karışımına ekmiştim . Uzunca bir süre sulamadım .Renkleri kahverengi oldu . Sanırım öldüler .Siz suladınız mı . Sususzluktan mı kaybettim acaba ? . Sevgiler
asmalıtepe
10-05-2015, 08:14
Sevgili Asmalıtepe papatyalar harika görünüyor . Kır çiçekleri çok güzeller .
Soğanlılar konusunda bende , onlarca paket soğanlı aldım . Çok azında hayat belirtisi var . Sonra baktım sayın Telato soğanlı bitkileri çok güzel yetiştiriyor . Kendileri toprağı eledi , kemik tozu , lenordit , vs vs . Onların yetişmesi için çok güzel bir zemin hazırladı . Benim bahçe toprağımda çok fazla taş var ve sadece gübre ( az miktarda) .Yeterli olmadı diye düşünüyorum . Toprak sertti ve sıktı soğanları . Umarım gelecek yıl daha başarılı oluruz .Deneye yanıla öğreniyoruz .
Ben gül fidelerinizi nasıl bir toprağa ektiniz onu sormak istiyorum . Dikenlerini temizleyip mi ektiniz ? Ben kum , toprak ve gübre karışımına ekmiştim . Uzunca bir süre sulamadım .Renkleri kahverengi oldu . Sanırım öldüler .Siz suladınız mı . Sususzluktan mı kaybettim acaba ? . Sevgiler
Sevgili Aleydi; Ben soğanlıları İlçe'de dikmiştim. Orada bulunan bir çiçekçiden aldığım komposta benzer bir doğal toprak ve gübreyle. Fakat aynı çiçekçiden dikilmiş olarak aldığım soğanlılar da açmadılar, hatta gelişmediler.
Ama demiyorum ki suç çiçekçinin. Belki de etkilenmediklerini sandığım soğanlar bir çok arkadaşımızın bitkilerinin zarar gördüğü donlardan nasibini almışlar olabilir.
Çok ilginç bir şey daha; Başgöstermiş olan süsenler de sonradan ıslak ıslak sarardılar kaldılar.
İki siyahımsı mor laleler nasıl oldu da açtılar bilmiyorum. Onlar da açmasalardı bir daha soğanlı dikmeye yemin edecektim.
Evet toprağı taşından arındıramıyoruz okadar çok taşlı ki.
Gübre konusunda rahatım çünki gübremiz çok iyi ve ben çok bol kullanırım belki budur handikap diye de düşünüyorum.
Gül fidelerini diktiğim toprak güneşlenmiş,açık alan toprağıdır. Toprağı doldurduğum zemin sert bir zemindi, çok fazla derine inemedik üstten50-60 cm kadar dolgu toprakla çalıştık. Nereye dikersen dik bizim buraların zemini 40 cm den sonra zaten kayadır.
Toprak ve gübre. Başka birşey katmadım. Hatta gübreyi de sadece çukurlara uyguladım bir de çanak üstlerine. Bolca suladım hatta ikinci gün de suladım. İnşallah iyi giderler.
Sevgili Aleydi Sebze adasına koyduğum karışım çok iyi oldu:
Taşlarından arıttığım toprağa, oldukça fazla koyun gübresi ve iki kalıp kokopet kattım. Ustaların verdiği ölçüsünden az da olsa kokopetin maarifeti olsa gerek o kadar güzel bir karışım oldu ki yumuşacık ve akar bir toprak.
Tam ölçülere uyabilsek kimbilir ne kadar güzel olacak.
Mümkün olsa da bütün dikimlere o toprağı hazırlsak. Hatta hep yükseltilmiş sebze yatakları yapsak. Ben ikinci adanın ahşap aksamımnı da hazırlamıştım ama kaliteli bir toprak ve bolca kokopet iyi bir gübre imkanı oluşmasını beklemek adına şimdilik kenarda tutuyorum.
Gül fidelerini ilk geldiğinde toprak kum gübre karışımı saksılara dikmiştim.
yarı güneşli bir yerde haftalık bazan üçgünlük aralıklarla sulamıştım.
Çelikleri de kum ve az bir gübre karışımına dikmiştim.
Güllerin dikenini falan almadım. Rüzgardan ve soğuklardan, direk yoğun güneşten korunaklı bir yerleri vardı. Ama şimdi çıktılar meydane)) dur bakalım ne olacak sonları. Umudedelim ki iyi olsunlar.
Sevgiler ve selamlar.
Çok güzel görünüyorlar maşallah .Umarım çiçeklendiklerini de görürsünüz .
asmalıtepe
10-05-2015, 17:54
Yetiştirmek için ne çileler çektiğim ordan oraya taşıdığım ve yemeye dahi kıyamadığım Rokalarım çiçek açtı.
Hem de ne çiçek..Pervane Yasemen'e benzemiyor mu?
asmalıtepe
10-05-2015, 18:06
Tomurcuk çoğaldı. Az sabırda çok keramet varmış. Beyaz Sardunyam coştu, diğerleri de start aldı sanırım. Oldukça tomurcuk var.
Itırım iki çiçek verdi.
Ceylan Gözüm açtı ama yaprakları biraz rahatsız mı acaba..
Sakızlar açıyor ama normal Sarduyalarım boyuna doğru uzayıp gidiyor bir de yapraklarda kızarma var anlayamadım nedenini..
asmalıtepe
10-05-2015, 18:15
Yaprak Güzelim, Yoncam, Hediye gelen Cam Güzelim ve diğerler..
asmalıtepe
10-05-2015, 18:22
......
asmalıtepe
11-05-2015, 07:00
Red Robinler, Totemler ve Cheriler saksılarda...
asmalıtepe
11-05-2015, 07:10
Fesleğenler asıl yerlerine gitmeyi bekliyorlar.
Biberler ve kalan fideler yer kalmadığı için yeni yerleşkelerini bekliyorlar.
münevver48
11-05-2015, 08:28
......
sevgili asmalıtepe, bu şirin gibi görünen yonca kılıklı bitkiler bahçende çoğalmasına izin verme. benimde gözüme ilk başlarda pek şirin görünmüşlerdi şimdi önüne geçemiyorum. işte bunların kökünü çapayla kazayım derken kollarımı mahvediyorum. o kadar hızlı çoğalıyorlar ki anlamıyorum. her yıl yok ediyorum ama daha çok baş gösteriyorlar. aslında bir ara okumuştum yabani bitkiler bölümündeydi galiba ismi de bir garip istersen araştırabilirsin. daha yorumum bitmedi.şimdilik hoş çakal sevgiler.
asmalıtepe
11-05-2015, 20:30
Bu normal sardunyalar çiçeklenmeyi falan bıraktı ve kızıllaşan yapraklarıyla sadece boy atıyorlar.
Tohumdan fideye Ballıcam dayavaş sayılır..
Mavi bodur Peygamber çiçeklerim de tohumdan fide halindeler.
akçabardak
11-05-2015, 20:53
Bu normal sardunyalar çiçeklenmeyi falan bıraktı ve kızıllaşan yapraklarıyla sadece boy atıyorlar.
Tohumdan fideye Ballıcam dayavaş sayılır..
Mavi bodur Peygamber çiçeklerim de tohumdan fide halindeler.
Sevgili asmalıtepe sardunyaların yaprakları yeni dikildiğinde güneşten önce alt yaprakları sararır dökülür, ondan sonraki yapraklar ise bitki güneşte olduğu için kızarırlar yerlerine alışıp adapte olduktan sonra yeni çıkan yapraklar eski halini alırlar.
Boylanmasına gelince onu bilemedim işte, diyorum ki...çelik dikilirken biraz boylu muydu? acaba, siz şimdi ona kıyamazsınız ben olsam biraz aşağıdan kırardım dallansın diye :)
Çiçeklenmesi için ben sardunya için sıvı gübre veriyordum, bir de bir kaç yerde okumuştum saçıkıbrıs (demir sülfat) veriyorlarmış.
Ballıcaları yavaş yavaş irilerinden seçip şaşırtabilirsiniz, çabuk tutuyorlar ve çiçeklenmeye başlıyorlar.
Peygamber çiçeklerini de şaşırtabilirsiniz. Kolay gelsin, sevgiler.
asmalıtepe
11-05-2015, 21:35
Sevgili asmalıtepe sardunyaların yaprakları yeni dikildiğinde güneşten önce alt yaprakları sararır dökülür, ondan sonraki yapraklar ise bitki güneşte olduğu için kızarırlar yerlerine alışıp adapte olduktan sonra yeni çıkan yapraklar eski halini alırlar.
Boylanmasına gelince onu bilemedim işte, diyorum ki...çelik dikilirken biraz boylu muydu? acaba, siz şimdi ona kıyamazsınız ben olsam biraz aşağıdan kırardım dallansın diye :)
Çiçeklenmesi için ben sardunya için sıvı gübre veriyordum, bir de bir kaç yerde okumuştum saçıkıbrıs (demir sülfat) veriyorlarmış.
Ballıcaları yavaş yavaş irilerinden seçip şaşırtabilirsiniz, çabuk tutuyorlar ve çiçeklenmeye başlıyorlar.
Peygamber çiçeklerini de şaşırtabilirsiniz. Kolay gelsin, sevgiler.
Sorun çözülmüş, sevindim.
Sevgili Akçabardak, Sardunyalar yeni değil. Bir- iki yıllık oldular. Geçen yıllar çiçeklilerdi.
Haklısınız budanması gerekti. Budamıştım ama boydan almamıştım.
Hemen şaşırtayım o vakit. Teşekkür ederim. Sevgiler...
asmalıtepe
12-05-2015, 06:13
Bu kadifeler de ne güzel çimlenirmiş..
Ya bu ömrü bir kaç günlük Lalem'in elimde kalan son karesi ne güzel...
münevver48
12-05-2015, 08:19
:) sevgili asmalıtepe, yarım kalan mesajım için özür dileyerek başlamak istiyorum. ablacım belli ki bahçede işler yoğun. güllerin çok güzel atağa geçmiş.bu sene kesin çiçek açacaklardır. neredeyse çelik alınıp dikileli bir buçuk iki yıl oluyor.goncalar belki biraz küçük de olsa renkleriyle tanışmış olursunuz.sarmaşıkların ikisini bir yere koymuştum umarım karışmamışlardır. istediğinizden diğer fidanlar da çok sağlıklı, ben de yeni peygamber çiçeğinin tohumundan ekmiştim. çok çabuk filizlendi,biraz sonra bahçeye şaşırtmak için inmeyi düşünüyorum. pasifloron da gelişmiş yavaşça kalıcı yerine alabilirsin . mavişin de gelişmesi güzel ablası;) havalar ısındıkça suyunu her gün ver, suyu sever.birde abla sardunyaların toprağa sıfır olan yerinde, kökte kararma oluyor bu sardunyanın sonu demek. benim başıma çok geldi. dediğiniz gibi yapraklarda kızıllık ve toprağa yakın gövde de büzüşmeyle birlikte bastırınca yumuşama ve kararma oluyor. iyice bir kontrol etmeni tavsiye ederim. inşallah benim bahsettiğim hastalıktan (kök çürümesi) değildir aşırı sudan zarar görüyor.birde sıkı topraktan hoşlanmıyor bu sardunyalar. benim bahçe toprağım da biraz sıkı bu da su tutan bir toprak oluyor. bende susuz kaldılar diye her gün su veriyordum. sonrası kayıplar olunca canın sıkılıyor.öyle bir durum varsa tepe çeliklerin sağlıklı yerlerinden buda ve yeni çelik üretebilirsin. değilse de aynı işlemi yaparak sevgili akçabardak arkadaşımın dediği gibi boyuna uzamasını durdurup enine doğru büyümesini teşvik edebilirsin. sana kolay gelsin demekten başka bir şey gelmiyor ablam elimden keşke yakın olsaydık da sana bir yardımım dokunabilseydi. sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum.
hoşça kal:)
asmalıtepe
12-05-2015, 16:02
:) sevgili asmalıtepe, yarım kalan mesajım için özür dileyerek başlamak istiyorum. ablacım belli ki bahçede işler yoğun. güllerin çok güzel atağa geçmiş.bu sene kesin çiçek açacaklardır. neredeyse çelik alınıp dikileli bir buçuk iki yıl oluyor.goncalar belki biraz küçük de olsa renkleriyle tanışmış olursunuz.sarmaşıkların ikisini bir yere koymuştum umarım karışmamışlardır. istediğinizden diğer fidanlar da çok sağlıklı, ben de yeni peygamber çiçeğinin tohumundan ekmiştim. çok çabuk filizlendi,biraz sonra bahçeye şaşırtmak için inmeyi düşünüyorum. pasifloron da gelişmiş yavaşça kalıcı yerine alabilirsin . mavişin de gelişmesi güzel ablası;) havalar ısındıkça suyunu her gün ver, suyu sever.birde abla sardunyaların toprağa sıfır olan yerinde, kökte kararma oluyor bu sardunyanın sonu demek. benim başıma çok geldi. dediğiniz gibi yapraklarda kızıllık ve toprağa yakın gövde de büzüşmeyle birlikte bastırınca yumuşama ve kararma oluyor. iyice bir kontrol etmeni tavsiye ederim. inşallah benim bahsettiğim hastalıktan (kök çürümesi) değildir aşırı sudan zarar görüyor.birde sıkı topraktan hoşlanmıyor bu sardunyalar. benim bahçe toprağım da biraz sıkı bu da su tutan bir toprak oluyor. bende susuz kaldılar diye her gün su veriyordum. sonrası kayıplar olunca canın sıkılıyor.öyle bir durum varsa tepe çeliklerin sağlıklı yerlerinden buda ve yeni çelik üretebilirsin. değilse de aynı işlemi yaparak sevgili akçabardak arkadaşımın dediği gibi boyuna uzamasını durdurup enine doğru büyümesini teşvik edebilirsin. sana kolay gelsin demekten başka bir şey gelmiyor ablam elimden keşke yakın olsaydık da sana bir yardımım dokunabilseydi. sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum.
hoşça kal:)
Sevgili Münevver yakın ilgi ve alakana, bilgilendiren yönlendirmelere çok teşekkür ederim.
Evet güllerin yeri de kendileri de çok iyi oldu. Bir sarmaşık hala saksıda bekliyor, acaba orada bıraksam gelişir mi.. Saksı büyük. saksıyı koyacağım yerde istiyorum da bu sarmaşığı ama orada toprak zayıf ve taşlık olduğundan saksıyla bıraksam çok mu kısıtlanır gelişimi ki?
Hasekilerim de hala saksıda ve yerlerini düşünüyorum. Güllere başka şey katmak istemiyorum ama yer sorunu da yaşıyorum.
Hasekilerim tomurcukta ablacım. Aslında lohusa kediye verdğim önem gibi birşey bu bir an önce asıl toprağına geçirmem gerek.
Pasifloren de öyle. Onları seven yetiştiren ve benimle de paylaşan anneleri gibi çok vefalı çıktılar, hiçbiri beni reddetmedi sen de onlar da sağolsunlar.
Sardunyaların köklerine hiç dikkat etmedim hemen bakarım.
Boyları da acaba cinslerinden midir..
Çok çok teşekkürler ve sevgiler.
asmalıtepe
12-05-2015, 17:02
Evet negatif bir başlık oldu.
An itibarıyla Kahramanmaraş' ta tuufani bir dolu yağıyor. Sisten ve yağıştan beş metre ötesi görünmüyor.
Asmalı'dan indiğime iki saat oldu. Ortalık sütlimandı.
Şimdi orada neler oldu acaba..Çiçekteki ağaçlar, açık yerdeki saksılar, yeni ektiğim maydonoz tohumları, bugün diktiğim salatalık fideleri ve daha aklıma gelmeyenler...
Ama ben son gördüğüm hallerinden bir kaç kare kaçırmıştım.
Bir haftalık Domates ve biberlerim ve onlar için kurduğum basit damlama sulama sistemi
Sebze Adasına diktiklerim
Basitce yığdığım kompostum
Ve bugün satınalıp götürdüğüm Erkenci Kiraz ağacım.
asmalıtepe
14-05-2015, 14:52
Hem de ne vurgun. Dolu vurgunu...
Vurmuş, kırmış geçmiş.
Şok olmak denen bu sanırım.
Asmalı' da eve bağın içinden geçerek iniyorum, ellerim dolu ve yorgun olmaktan sanırım asmalara hiç dikkat etmiyorum. Kapı önündeki çiçeklerimin ve Acerlerimin olduğu yere indiğimde bir de ne göreyim adeta bir keçi sürüsü girmiş hepsini kemirmiş, yaprakları saksıların dibine dökülmüş, boyunları kırılmış, tomurcuklar kopup düşmüş yerlere, Akçaağaçların hiç yaprağı kalmamacasına hatta o narin dal uçları kırılıp dökülmüş..Velhasıl burası haşat.
Aklıma hiç dolu gelmiyor. Düşünüyorum acaba davar falan mı girmiş diye..
SN. İsmail kuzucu'ya kardeşinin koyduğu teşhisi ben kendime çoktan koymuştum da bugün iyice teşhisimi tesbit ettim.
Kapıyı açtım eve girdiğim anda jeton düştü, eyvah sebzelerim diyerek balkona koştum. Balkondan tepeden baktığım Domates ve biber fidelerim yok!
Yerlerinde yeller esiyor. Boyunlarından kırıp kırıp atmış.
Sebze adası da ha keza.. Ah bir de ne göreyim asmaların üstünde ne filiz ne yaprak ne de salkım salkım çiçekler herşey toprağın yüzünde.
İşte böyleee.. Sıfıra sıfır elde var sıfır diye buna denir herhalde ya yok yok evin içinde tuttuğum saksılardaki ve bardaklardaki fideler ve bir kaç bir şey iyi.
Unuttuğum bir hasar mıntıkası da yeni diktiğim Güller. Hepsinin yaprakları ve ince dalları yerdeler...
Her yaşananın bir ilki olurmuş ben de bugünü ilk kez yaşadım.
Dolu afetini duyardık ama nebatata uzak olduğumdan bire bir görmemiştim.
Allahım hektar hektar ürün sahiplerinin yardımcısı olsun. Zormuş. Bizlere de kimseye de beterini vermesin bunu da bir daha göstermesin.
Emeğe üzülmemek mümkün değil ama o masum bitkileri öyle görmek kahretti bugün beni. Sanki gözlerime bakıyor ağlıyorlardı.
Dolu yağarken yanlarında olsam ellerimi karşı koyardım herhalde..
Elimizden bir şey gelemezdi elbet...Kısmet böyleymiş demekten başka.
münevver48
14-05-2015, 21:21
:(sevgili asmalıtepe, çok geçmiş olsun. nasıl üzüldüm bilemezsin.onca emeğine mi yoksa heba olan bitkilerine mi? çok güzel anlatmışsın ablacım biz üç tane fidan için nasılda canımız yanıyor.oysa tarlalar dolusu ürününü kaybeden çiftçimiz ne yapsın birde bu onun geçim kaynağı ise, ama olan olmuş önüne geçemiyoruz.o tufan buralardan hışım gibi geçti demek sizlere gelene kadar şiddeti artı. bende fırtınalı yağmur yağarken koştum balkona baktım beni bile atacak korktum girdim eve, bir saat kadar sürdü.ne gök gürültüsü ne yağmur anlatamam. elimden dua etmekten başka bir şey gelmedi o an. büyüklerimiz,yaz yağmuru biraz tehlikeli olur derler. gerçekten öyle oldu. geride kalan sağlar bizimdir deyip yine işe koyulmaktan başka çaremiz yok. telafisi olmayan kayıplar vermesin yaradanım. sevgilerimle selamlar...
Cok gecmis olsun, herseyden once sağlığımız yerinde olsun. Uzulmeyin diyecegim ama insan tutamiyor kendini. Onlarin boynu kırılınca bizim de kalbimiz kırılıyor. Ama elden gelen yok. Gidenin yerine yenisi gelir. Hayatin kanunu iste. Dermansiz dertlerden Allah korusun hepimizi. Sevgiyle kalin...
YeniGine
14-05-2015, 23:12
:( Offf sevgili asmalıtepe geçmiş olsun, inanın ne kadar çok üzüldüğünüzü hepimiz çok iyi anlıyoruz. İnsan verdiği emeğe mi üzülsün, giden bitkilere o güzelliklere mi üzülsün? Neyse olan olmuş artık canınız sağolsun. :(
akçabardak
14-05-2015, 23:43
Sevgili asmalıtepe inanın sizin kadar ben de çok üzüldüm, arkadaşların dediklerine ben de katılıyorum, üzülmeyin diyeceğim ama elimizde değil, ağaçlar çalılar zamanla kendilerini toparlarlar ama sebzeler için verilen onca emeğe yazık oldu, aylardır uğraş bir kaç dakikada yok oldu, çok üzüldüm çok diyecek bir şeyler bulamıyorum...
asmalıtepe
15-05-2015, 03:15
Sevgili Münevver48, sevgili Samur, sevgili Yenigine ve sevgili Akçabardak; Üzüntümü paylaşarak, verdiğiniz tesellilere candan yürekten teşekkür ederim.
Haklısınız Allahım daha büyük sıkıntılardan korusun hepimizi...
Artık yapabildiğimizce sil baştan yapacağız, yapmaya çalışacağız değil mi..sizlerin bir çoğu da donlardan aynı sonuca katlanmıştı.
Tabi biz insanoğlu kırıldığımız yerden kopmaya hazırız, aciziz birazcık ta olsa.
Dün o anda çok etkilendim. Hemen hemen ağır işleri bitirmiştim. Sadece bir Kiraz fidanını toprakla bulşturacaktım ve artık evin içine bakmalıydım, çünki misafirlerim gelecekti. Minik torunlarım oğlum gelinim... ve onlara ürettiklerimi, yaptıklarımı gösterip övünecektim. Hem de artık dinlenme vakti gelmişti az bi rahat edecek, arkadaşlarımı kabul edecektim falan...
Neyse artık yapacak bir şey var: Onarmak, onarmaya çalışmak.
Artık dışarıdan fideler alınır yeniden dikilir, çiçeklerin kalanları budanarak düzenlenir..Kalanlar da kendini onarır inşallah. Hatta daha dün Akçaağaçları güneşten koruma tentesi yapmak için jüt almıştım, keşke bir kaç gün önce davransam o tente ile onlar doludan korunurdu belki diyeceğim de yok olacağa çare yok keşkeler faydasız.
Tekrar teşekkürler ve sevgiler...
asmalıtepe
18-05-2015, 07:52
Çiçekler, güller, Kırmızı yapraklı Akçaağaçlar...
asmalıtepe
18-05-2015, 07:56
....
asmalıtepe
18-05-2015, 08:01
Bir varmış bir yoklar.
Ömer Bey
18-05-2015, 08:16
Çok geçmiş olsun sayın asmalıtepe.
münevver48
18-05-2015, 11:50
sevgili asmalıtepe, olan oldu. budan sonra üzülmenin ne kadar faydası olur bilemem. sardunyalar güler için hiç üzülme, kökleri nasıl olsa sağlam bu kırılan dallar dökülen yaprakların yerine daha gür ve güzelleri gelecektir. sadece biraz geç çiçek açarlar. ama sebze fideleri için küçük olduklarından dolayı bir şey diyemiyorum. ama siz yinede bir şansınızı deneyin derim.fidelerin yağmurdan filiz verecek uçları toprakla kapanmış gibi görünüyor.fidelerin üzerine gelen toprakları küçük bir sopa yardımıyla açtırın ve birazda su verin. belki tekrar gözlerinin filizlenme şansı olabilir. olmazsa da bu yıl böyle kış dan nasibimizi aldık inşallah yazı güzel geçiririz. benim biraz sıcaklardan da korkum var. inşallah kayıpsız bir sezon geçiririz. hepimiz için dileğim. kendine iyi bak ,fazla yorulma bak torun geliyormuş. birazda onunla ilgilenirsin babaannesi sevgilerimle selamlar....
Geçmiş olsun. Umarım bitkileriniz çabuk toparlar.
asmalıtepe
18-05-2015, 20:55
sevgili asmalıtepe, olan oldu. budan sonra üzülmenin ne kadar faydası olur bilemem. sardunyalar güler için hiç üzülme, kökleri nasıl olsa sağlam bu kırılan dallar dökülen yaprakların yerine daha gür ve güzelleri gelecektir. sadece biraz geç çiçek açarlar. ama sebze fideleri için küçük olduklarından dolayı bir şey diyemiyorum. ama siz yinede bir şansınızı deneyin derim.fidelerin yağmurdan filiz verecek uçları toprakla kapanmış gibi görünüyor.fidelerin üzerine gelen toprakları küçük bir sopa yardımıyla açtırın ve birazda su verin. belki tekrar gözlerinin filizlenme şansı olabilir. olmazsa da bu yıl böyle kış dan nasibimizi aldık inşallah yazı güzel geçiririz. benim biraz sıcaklardan da korkum var. inşallah kayıpsız bir sezon geçiririz. hepimiz için dileğim. kendine iyi bak ,fazla yorulma bak torun geliyormuş. birazda onunla ilgilenirsin babaannesi sevgilerimle selamlar....
Sevgili Münevver48; Evet hüznü biraz attım üzerimden. Zaman herşeyin ilacı..
Çiçekleri derince budamayı düşünüyorum, güller de sanırım kendini tazeler, Fideleri de bir hafta bekleyip sürgün vermezlerse yenilemeyi düşünüyorum. Ne diyelim hayırlısı olsun artık.
Evet canlarım yanımdalar. İki torunum ve oğlum, gelinim.
Darısı sana olsun bunlar insanı çok mutlu ediyorlar çok şükür. Yarın da uğurluyorum tabi ayrılık hüznü düşse de kalbe yeter ki canları sağolsun..
Yarından sonra Asmalı'da onarımları başlatırım inşallah.
Sevgiler..
YeniGine
18-05-2015, 23:18
Sevgili asmalıtepe :( tekrar geçmiş olsun. Hemen sardunyalar dikkatimi çekti kırılan dalları ve uzun boylu dallar var onları kısaltıp elde kalanları toprağa dikiverirseniz hem daha gürleşecek, hem de sardunyalarınız çoğalacaktır.
Rastgelsin.
asmalıtepe
22-05-2015, 21:48
Zor zar tekrar filizlenen domateste bile erken çiçek olmuş.
Yaprakları kalmamış olsa da dört koldan çiçeklenmeyi biz de çözdük artık :)
Ama sır gibi tutmayalım da çiçek açtıramıyorum, beni sevmiyorlar falan diye hayıflananlara bir yardımımız dokunsun değil mi..
20 gün önce bir besin takviyesi yani çiçek açtıran vermiştim çiçeklilere.
Doludan hemen önce tomurcuk yoğunluğu vardı çiçeklerimde..
Sevinmiştim benim çiçeklerim de açacak diye ama dolu öyle bir vurdu ki boynunu, yapraklarını ve dahi tomurcuklarını.. işte geriye kalanlar....
Sevgili Asmalıtepe umarım en kısa zamanda bitkiler kendini toparlar . Önce can sağılığı . Dediğiniz gibi bizde de bu yıl donlardan çok kayıplar yaşandı . Keşke yakın olsakta elimizdekileri paylaşsak . Bende sebzeleri erken ekince etrafımdaki büyükler uyardılar . ( Dolu fırtına olabilir erken ) diye . Sürekli hava durumunu takip ediyorum . Yine de tehlike geçmiş değil . Bizim buralarda da her yıl bir iki kere dolu vurur . Geçmiş olsun ,yeni sürgünlerle yüzünüz gülsün .
asmalıtepe
23-05-2015, 08:08
Sevgili Asmalıtepe umarım en kısa zamanda bitkiler kendini toparlar . Önce can sağılığı . Dediğiniz gibi bizde de bu yıl donlardan çok kayıplar yaşandı . Keşke yakın olsakta elimizdekileri paylaşsak . Bende sebzeleri erken ekince etrafımdaki büyükler uyardılar . ( Dolu fırtına olabilir erken ) diye . Sürekli hava durumunu takip ediyorum . Yine de tehlike geçmiş değil . Bizim buralarda da her yıl bir iki kere dolu vurur . Geçmiş olsun ,yeni sürgünlerle yüzünüz gülsün .
Sevgili Aleydi ''aynen,, diye bir moda sözcük var ya..işte aynen diyorum çok haklısınız sağlık olsun. Canlar sağ oldukça herşey yerine gelecektir.
Çok incesiniz paylaşımcı duygularınıza teşekkür ederim. Sizin de iklim konusunda sıkıntılarınız oluyor e sert iklim..Sizdeki doğa sevgisi, bitki sevgisi yumuşatacaktır şartlarınızı.
Sebzeleri çevremde benden önce ekenler oldu da dolu aksattı. Neyse ki saksılardaki domateslerimiz var ya belki onları yeriz :)
asmalıtepe
23-05-2015, 10:47
Üstatların tohumdan üretimi yanında komik te olsa bizim de başta sebzeler olmak üzere; Mydonoz, tere roka, fesleğenler, Mavi bodur peygamber çiçeğim, üç aydan beri kotiledon durumundaki karışık sedumlarım ve son olarak Ballıcam...
Çiçek açmaya başlamış.
asmalıtepe
24-05-2015, 19:57
Verimliden kasıt maddi değil, zaman ve iş adına değerlendirilen bir gündü.
On adet dikilmiş Salatalık fidesine on adet ekleme yapıldı.
Önce dikilenler üçüncü gününde dolu da yemişlerdi, zor zar kurtuldukları şu günlerde çiçeğe ve meyveye geçmiş olanlar var boylarına bakmadan...Hem de sulama yapılmaması gerekken suya ihtiyaçları var nasıl su vermem..ilk çiçekleri dökerler zahir yapacak birşey yok.
Ve yeni yapılan Salatalık tarhı..
asmalıtepe
24-05-2015, 20:17
Ballıcalar şaşırtıldı. Biraz gecikti çünki çiçek açmışlardı hem de bal kokulu ama çok sıkışıktılar..Fotolarını dikim krizini aşsınlar öyle çekeyim dedim.
Mavi bodur Peygamber çiçeklerini de şaşırttım.
Akçalar'ın yerini değiştirdim, güneşten kurtuldular. Balkon altı güneşi az rüzgarı az ama havadar.. Bir de gerekirse daha daha büyük çöp kovalarına alırım, çünki bahçeye dikemeyeceğim bu şartlarda. Ama iyi olacaklarından umutluyum.
Budayıp düzenlediğim diğer çiçekleri de güneşten kurtarmıştım jüt örtü ile. İnşallah iyileşecekler..
Kadifeleri de şaşırttım. Birsürü kadifem olacak..
Geçen yıl güneş öldürmüştü Ortancalarımı, tekrar dirildiler.
İşte bu da benim favorim Kokulu kırmızı Gülüm. Doludan önce o kadar tomurcuk vardı ki kala kala biricik bu kalmış. Öyle güzel kokuyor ki..
asmalıtepe
26-05-2015, 12:35
''Yıkılan güreşe doymazmış,, derler ya..Ben de bir türlü yeniden almaktan vazgeçemiyorum.. belki bir gün yaşatmayı geliştirmeyi açtırmayı öğrenirim umuduyla. Tam yoluna koydum açtırmayı da başardım derkeen.. hiç olazsa bir dolu yağıveriyor olanlar oluyor ve ben yine karar alıyorum daha seralara uğramam bir dal çiçek almam diyorum. Tabi iş öyle değil, içindeki dürtü seni yerinde, kararında bırakmıyor.
Yine seraya gittim şöyle bir bakmak için güya.
Ama bu Yaprak güzellerinin aranjelerini çok beğeniyordum ya, görünce olanlar oldu işte.
asmalıtepe
30-05-2015, 18:26
Bugün de fena sayılmazdı. Oldukça verimli geçti, çok yol alındı sayılır:
Kalan fideler yerlerine dikildi, Bir kısmı arkadaşlara dağıtıldı ve elde kalan son onbeş biber fidesi. Onları da bir yerlere dikerim sanıyorum.
Domates ve biberler, Gojiler , güller çapalandı.
Yeni alınan 7-8 çilek fidesi saksılara dikildi.
Pudra Karanfil saksılandı.
Elde bulunan Hüsn-ü Yusuf tohumu, Yer Açelyası ve Katmerli Haseki Küpelisi tohumları torfa ekildi.
Yerini bulamayan Naneler kaldı. Onlar da uygun yere dikilmeyi yarına kadar bekleyecekler...
Ama Sardunyalarım çiçeklenmiş
Hasekim açmaya devam ediyor
Menturum(Şebboy) leylak leylak açıyor..
asmalıtepe
02-06-2015, 19:40
Eskilerle yeniler bir arada ve pembenin tonları...
Hele şu pastel pembeyi çok beğeniyorum.
Bir de şu yeni öğrendiğim çiçek coşturanı...
Ah bir de makro çekimi güzel yapan bir cihazım olsa değmeyin keyfine bu işin dermişim.
asmalıtepe
03-06-2015, 15:17
Tomurcuklar açıyor, yeniden tomurcuklar oluyor, ummadığım çiçekler çiçekleniyor.
Sardunya Ceylanım
Sardunya Itırım
Haseki Küpelim
Tohumdan Allicyum yani bal kokulu Ballıcam
Ölmek üzereyken geri dönen Küpelim
münevver48
03-06-2015, 18:07
:):)sevgili asmalıtepe, pembelerin hepsi birbirinden güzel. son karedeki küpeli desen harika. bir başka güzel.benim ki kurudu. klasik renkli olanla yetiniyorum. pazardan farklı renklerine dokundum, almak için son anda fikir değiştirip mor ortanca aldım:rolleyes:. ama küpelinin yeri bir başka şimdi olmadık rengi de yok. birde açmışlar ki kat kat gel beni al der gibi. haseki gördüm sanki hiç mi pastel renkli çıkmadı? her şeye rağmen çiçekler güzünüzü güldürdüğüne çok sevindim.
havalar bu sene çok yanıltıcı oldu. sizin orası nasıl? sanırım yeni bir yağmur geliyor. kara bulutlar gökyüzünü kapattı:(. korkuyorum çiçeklerime ağaçlarıma zarar gelecek diye.inşallah hafif atlatırız. bir yandan da seviniyorum sulama derdi yok diye, bir yeden de burnuma hastalık kokuyor. bit , mantar, pas ne ararsan olur. şimdiden fıs fıs şişelerine az miktarda ilaç hazır bekliyor:mad: sevgi ve selamlarımla hoşça kal:):)
asmalıtepe
03-06-2015, 19:08
:):)sevgili asmalıtepe, pembelerin hepsi birbirinden güzel. son karedeki küpeli desen harika. bir başka güzel.benim ki kurudu. klasik renkli olanla yetiniyorum. pazardan farklı renklerine dokundum, almak için son anda fikir değiştirip mor ortanca aldım:rolleyes:. ama küpelinin yeri bir başka şimdi olmadık rengi de yok. birde açmışlar ki kat kat gel beni al der gibi. haseki gördüm sanki hiç mi pastel renkli çıkmadı? her şeye rağmen çiçekler güzünüzü güldürdüğüne çok sevindim.
havalar bu sene çok yanıltıcı oldu. sizin orası nasıl? sanırım yeni bir yağmur geliyor. kara bulutlar gökyüzünü kapattı:(. korkuyorum çiçeklerime ağaçlarıma zarar gelecek diye.inşallah hafif atlatırız. bir yandan da seviniyorum sulama derdi yok diye, bir yeden de burnuma hastalık kokuyor. bit , mantar, pas ne ararsan olur. şimdiden fıs fıs şişelerine az miktarda ilaç hazır bekliyor:mad: sevgi ve selamlarımla hoşça kal:):)
sevgili Münevver evet çiçekler enerji tazeliyorlar bana.. benim de gidenlerim oldu. Son aldığım iki küpeliden biri çom kaldı saksıda..Küpeliye ben de akıl erdiremez oldum. Ben bir yöntem denemeye başladım.Çiçeklerin yerlerini deneyeceğim.. Kimini alacalı güneşe kimini tam gölgeye falan sabitledim.
Akşam güneşine bıraktıklarım şimdilik iyi gidiyor..Sardunyalar bile uzun süreli direk güneşi sevmiyorlar. Üstü kapalı akşam güneşi en iyi sonuç veriyor.
Hasekilerimi gördün mü ne yoğun tomurcuktalar.. Onun sabit yerini de bulamadım henüz bahçede..düşünmedeyim.
Üç dönümlük toprakta yer bulamamak komik biliyorum da biraz yakınımda olsunlar istiyorum.
Havaları hiç deme..sebzeleri geliştirmeyecek kadar bahar giderken, çiçekleri yakacak kadar güneş, gülleri bitlendirecek kadar da nemli..karman corman vesselam.
Doludan sonra toparlanamayan Güllerim bu kez de bitlendilerdi. Geçen hafta Arap sabunu ve acı biber solüsyonu yaptım. Kısmen yok ettim sonra da tazyikli su tuttum arındılar şimdilik.
Evet canım senin bir de sulama sıkıntın var Allah yardımcın olsun..Sevgiler.
Yagmur143
04-06-2015, 11:56
Sevgili asmalıtepe ablam, ne iyi etmişsinizde almışsınız bu yaprak güzellerini... Gerçekten çok güzeller... Ben de son günlerde yine bir kaç çiçeğimi kaybedince kendime ceza verdim. İki haftadır pazara bile gitmiyorum, çiçekleri görünce dayanamam alırım diye...
Pembe rengin her tonunu çok seven biri olarak pembeli köşeye bayıldım. Yalnız ortadaki pembe güzelin ne olduğunu bilemedim...
Güle güle büyütün tüm çiçeklerinizi, asmalı'nız size her zaman mutluluk ve huzur getirir inşallah...sevgiler.
asmalıtepe
04-06-2015, 19:13
Sevgili asmalıtepe ablam, ne iyi etmişsinizde almışsınız bu yaprak güzellerini... Gerçekten çok güzeller... Ben de son günlerde yine bir kaç çiçeğimi kaybedince kendime ceza verdim. İki haftadır pazara bile gitmiyorum, çiçekleri görünce dayanamam alırım diye...
Pembe rengin her tonunu çok seven biri olarak pembeli köşeye bayıldım. Yalnız ortadaki pembe güzelin ne olduğunu bilemedim...
Güle güle büyütün tüm çiçeklerinizi, asmalı'nız size her zaman mutluluk ve huzur getirir inşallah...sevgiler.
Sevgili Yağmur143; Hoşgelmişsiniz Asmalı'ya sefalar getirmişsiniz ne kadar memnun oldum teşekkür ederim.
Evet bu Yaprak Güzellerini hepsi biraradayken daha çok seviyorum. Aslında tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorken görünce dayanamadım. Aynen senin gibi ben de bir ara karar alıyorum yeter! diyorum bir de bakıyorum seralardayım. Beynim gitmiyor kalbim götürüyor ne yapayım.
Alıyorum da ilk hallerini koruyamıyorum nedense..Saksı değişiminden sonra keyfimiz kaçıveriyor ve ben çok üzülüyorum.
Ortadaki pembe katlı cam güzeli. Ben de en çok soldaki pastel pembe olan Sardunya'yı çok sevdim. Makinam yakın çekimi kötü yapıyor onun güzelliğini de verememiş.
Bütün iyi dilekleriniz için teşekkürler..Herşeyin en güzeli sizin de olsun. sevgiler...
YeniGine
04-06-2015, 23:22
Sevgili asmalıtepe, makro çekimlerde makineyi çok mu yaklaştırıyorsunuz bitkinize?..
asmalıtepe
05-06-2015, 08:03
Sevgili asmalıtepe, makro çekimlerde makineyi çok mu yaklaştırıyorsunuz bitkinize?..
Evet aynen öyle sevgili YeniGine.Hata oymuş demek? yeniden deneyecem..
yardımına teşekkür ederim. Teknoloji özürlü olunca...
asmalıtepe
06-06-2015, 07:33
Üç ay gibi olmuştur bu Sedumları ektiğime..
Su falan da dertleri değil ama mıy mıy mıy ediyorlar.
Bildiğim kadarıyla bunlar hep böyleymiş.
Bir de çelik ve yapraktan büyütmeye çalıştığım Sardunyacıklar..
Köklendiklerini, şaşırtırken tesbit ettim ama nedense hiç boylanamıyorlar ve filiz vermiyorlar.
Besin eksikleri olmadığından da eminim, Çünki yanmış keçi ve büyükbaş gübreli topraktalar.
asmalıtepe
06-06-2015, 22:37
Bu rengine hayranken bir saksıdan sonra, bir saksı daha bu renk çıktı..
Daha güzeli çeliklerin çoğu bu renk sanırım.
Kadife bordo Sakızla Ceylanın yanyana hali de güzel ve diğerleri...
akçabardak
06-06-2015, 22:52
Sevgili asmalıtepe maşallah, sakızın ceylanın ve sardunyanın renkleri çok güzelmiş, sakız gerçekten kadife gibi bayıldım renklerine.
Güle güle büyütün miniklerinizi.
asmalıtepe
06-06-2015, 23:00
Sevgili asmalıtepe maşallah, sakızın ceylanın ve sardunyanın renkleri çok güzelmiş, sakız gerçekten kadife gibi bayıldım renklerine.
Güle güle büyütün miniklerinizi.
Teşekkür ederim sevgili Akçabardak. Daha güzelleri sizde çok maaşallah.
Ben de çok seviyorum bu renkleri. Sizlerdeki güzelleri göre göre biz de uymaya çalışıyoruz.
sevgi ve selamlar..
YeniGine
06-06-2015, 23:26
Sevgili asmalıtepe sakız çeliklerine maşallah, bir sürü sakız sardunyan olacak inşallah. Diğerlerinin de renkleri gerçekten çok güzelmiş, alacalı pembeye mi desem, beyaza mı desem bayıldım maşallah maşallah!.. Emeklerine, gönlüne sağlık...
asmalıtepe
07-06-2015, 07:46
Sevgili asmalıtepe sakız çeliklerine maşallah, bir sürü sakız sardunyan olacak inşallah. Diğerlerinin de renkleri gerçekten çok güzelmiş, alacalı pembeye mi desem, beyaza mı desem bayıldım maşallah maşallah!.. Emeklerine, gönlüne sağlık...
Çok teşekkürler sevgili YeniGine. Gelişsinler de benim gibi sevenlere bordo çelik göndereyim inşallah.
Makro çekimde önerinizi denedim sanırım sonuç iyi biraz daha iyi oldu. Sevgiler...
Sevgili Asmalıtepe sardunyalarınız çok güzeller maşallah. Diğer pembelerde. küpelinin rengi de çok güzel. Ben sardunyaları çok seviyorum. Çelikten çok kolay yetişiyorlar. Sık sık çelik alıp çoğaltıyorum. O yoğun hali çok güzel oluyor.
Bu yıl direk bahçeye de ektim.Bizikiler açma hazırlığındalar. Geçen yıl katmerli pembe almıştım gül gibi açan bir tür. Ne yazık ki ölmüştü. Şimdi seraları dolaşıp ondan bulmaya çalışacam. Pembe gül gibi harika bir görüntüsü var.
Ne kadar çok olsa da çiçeğe doymuyoruz:).Yaprak güzeli 2 tane almıştım birini kaybettim. Çok serine gelemiyorlar galiba. Rüzgarlı bir hava da dışarıda bırakmıştım. Hemen yapraklarını saldı. Sonra da ne yaptıysam düzeltemedim, kurudu. Güle güle büyütün hepsini.
asmalıtepe
07-06-2015, 18:42
Sevgili Asmalıtepe sardunyalarınız çok güzeller maşallah. Diğer pembelerde. küpelinin rengi de çok güzel. Ben sardunyaları çok seviyorum. Çelikten çok kolay yetişiyorlar. Sık sık çelik alıp çoğaltıyorum. O yoğun hali çok güzel oluyor.
Bu yıl direk bahçeye de ektim.Bizikiler açma hazırlığındalar. Geçen yıl katmerli pembe almıştım gül gibi açan bir tür. Ne yazık ki ölmüştü. Şimdi seraları dolaşıp ondan bulmaya çalışacam. Pembe gül gibi harika bir görüntüsü var.
Ne kadar çok olsa da çiçeğe doymuyoruz:).Yaprak güzeli 2 tane almıştım birini kaybettim. Çok serine gelemiyorlar galiba. Rüzgarlı bir hava da dışarıda bırakmıştım. Hemen yapraklarını saldı. Sonra da ne yaptıysam düzeltemedim, kurudu. Güle güle büyütün hepsini.
Sevgili aleydi hoşgeldiniz, çok teşekkür ederim heyecanımı paylaşmanız beni mutlu etti. Nihayet biraz çiçeklendik..
Gerçekten bu nasıl bir bağımlılık bizimkisi. Bir ayağımız çiçekçilerde gözlerimiz evdekilerde ellerimiz toprakta derken hayatın diğer yanlarını adeta bir tarafa bıraktık bu heyecan ve mutluluk herşeyi bastırıyor..
Sabah ilk iş vatandaşlık görevimi ilk oy atan(kendi sandığımda) olarak sevinçle Asmalı'ya çıktım: Saat 08:30. O saattan beri ektim diktim , çapaladım, gübreledim ve geldim.
Gelirken de sizlere çamsakızı çoban armağanı birşeyler getirdim. Buyrunuz..
Sevgiler ve selamlar...
münevver48
08-06-2015, 14:50
sevgili asmalıtepe, hanımelinin burnumu uzatsam kokusunu duyacak gibiyim. sakız ve diğer sardunyalarınada maşallah. yalnız sedumların altındaki yapraktan mı üretiyorsun yoksa çelik mi? merak ettim. sanki yaprak gibi geldi. alttaki dal sardunya çeliklerin saksılarına da bir avuç kadar keçi gübresi koyarsan, sana dua ederler. bitlerle aranız nasıl biraz baş ettiniz mi? sevgiler.
asmalıtepe
09-06-2015, 21:14
sevgili asmalıtepe, hanımelinin burnumu uzatsam kokusunu duyacak gibiyim. sakız ve diğer sardunyalarınada maşallah. yalnız sedumların altındaki yapraktan mı üretiyorsun yoksa çelik mi? merak ettim. sanki yaprak gibi geldi. alttaki dal sardunya çeliklerin saksılarına da bir avuç kadar keçi gübresi koyarsan, sana dua ederler. bitlerle aranız nasıl biraz baş ettiniz mi? sevgiler.
Özür dilerim mesajını cevaplamakta geciktim çünki iki günden beri Asmalıdaydım. Orada sabahladık.
Hanımelleri güzel oldu iyi gidiyorlar, yanlarına ikişer kök daha aldım diktim ki bu tarh sade hanımeli olsun diye..Beklesem iki seneye yayılırdı belki ya sabredemedim. Bu yeniler sanki farklı bir cins gibi duruyorlar. Ama beyaz sarı olduğunu söylediler..
Allah razı olsun Sedumların artık gübreye ihtiyaç duyduklarını nedense düşünemedim. Çok küçük oldukları ve asıl yaprakları da çıkmadığından şaşırtmayı düşünmedim ama dediğin gibi oldukları yerde gübre verilirdi.
Hemen vereceğim sağol canım.
Sardunyaların sadece dikdörtgen saksıdakiler yapraktan diğerleri çelikten..Ama biraz yavaşlar. Gübreli topraktalar ayrıca.
Neyse, bak gene ne geliyor sana...Bunlar ne kadar mahcublar annesi başları hep yerde ama bolca çiçeklendiler, tohum kapsülü vermeye başladılar..
Ben de utangaç yüzlerini görmek için elime alıp kendime baktırıyorum onları.
Sevgiler ve selamlar..
asmalıtepe
10-06-2015, 08:50
Bu yöntemi çok tuttum: Taştan arındırılmış toprak, toprağı yumuşatan Hindistan cevizi torfu ve bol gübre ile çok ideal sebze yatağı oluyormuş.
Şu an bir sandığım daha var seneye onu da işleyeceğim inşallah.
Fideler daha canlı ve gelişmiş.
asmalıtepe
10-06-2015, 09:03
Sebze tarhındaki domates ve biber fideleri doludan sonra bir türlü düzene giremediler.. dolunun vurduklarının yerine dışarıdan fide alıp dikmiştim az da olsa. Cins farklarından mı nedir kimi gelişti kimi cılız ve cüce kaldı. Biberler de hala çabalıyorlar kiminde meyve kiminde çiçek...
Ben de damlamayı topladım, belki su az geldi diyerek..
akçabardak
10-06-2015, 10:53
Sevgili asmalıtepe domateslerinizin maşallahı var, yükseltilmiş sebze tarhında olanların durumları çok çok iyi, diğerlerinin durumları da bence çok iyi ne de olsa doludan yara aldılar buna rağmen gayet iyiler onlar da arkadan yetişmiş olurlar, kısmetten ziyadesi yokmuş buna da şükür.
Damlamaları keşke kaldırmasaydınız ama siz daha iyi bilirsiniz. Ağız tadıyla tüketmek nasip olsun dileğimle, ellerinize sağlık, bereketi bol olsun inşallah. Sevgiler.
Sayın asmalıtepe, haseki küpeleriniz çok güzel.:)
asmalıtepe
10-06-2015, 13:09
Sevgili asmalıtepe domateslerinizin maşallahı var, yükseltilmiş sebze tarhında olanların durumları çok çok iyi, diğerlerinin durumları da bence çok iyi ne de olsa doludan yara aldılar buna rağmen gayet iyiler onlar da arkadan yetişmiş olurlar, kısmetten ziyadesi yokmuş buna da şükür.
Damlamaları keşke kaldırmasaydınız ama siz daha iyi bilirsiniz. Ağız tadıyla tüketmek nasip olsun dileğimle, ellerinize sağlık, bereketi bol olsun inşallah. Sevgiler.
Sevgili Akçabardak teşekkür ederim evet fena değiller sadece anca Eylül'de yeriz diyorum:) olsun Allah kısmet etsin hayırlısıyla..
Estağfurullah sizlerden iyi bilemem de işte yetiştirmeye çalışıyorum kendimi..
Damlama benim mizacımı biraz yordu. Sabır işi. Bir de gelişimde gecikme görünce çareler arıyorum..Bol sulama ile kalsiyum eksikliğinin falan önüne geçmeye çalışıyorum. İçinden çıkamadığım bir diğer konu domateslerin bir kısmı çiçekte bir kısmı çiçeksiz, bir iki tanesi de meyvede ama sulamada ne edeceğimi bilemiyorum. ha fideleri ayrı uygulamaya tutmak ta bana zor geliyor..yorgunum yorgun.
Bak salatalıklarım fena değil.. hepsinde meyve var. İki cins fide almışım bilmeden..
asmalıtepe
10-06-2015, 14:12
Bir kaç fidede oluşan meyveler..
asmalıtepe
10-06-2015, 18:26
Üç kutuya Hüsn-ü Yusuf, bir yer açelyası, bir Haseki ekmiştim.Hüsn-ü Yusuf'un bir tanesi böyle diğerlerinde tık yok.
asmalıtepe
10-06-2015, 18:35
Bakınca onlara dinleniyorum diye kendime en yakın yerdeler..
Şu bordo gülüm, sarı gülüm, yavru ağzı gülüm ve diğerleri..
asmalıtepe
10-06-2015, 18:43
...
asmalıtepe
10-06-2015, 18:53
...
YeniGine
10-06-2015, 23:34
Maşallah maşallah sevgili asmalıtepe çiçekler, sebzeler gelişiyorlar, güzelleşiyorlar, çoğalıyorlar. Çok güzeller. Emeklerinize sağlık...
Makineyi biraz daha uzaklaştırın sevgili asmalıtepe. Rastgelsiin...
asmalıtepe
13-06-2015, 07:57
...
asmalıtepe
16-06-2015, 14:32
Bu Sakızım daha eski olanı ve siyaha çalan bir tonu var , artı gül formunda..
Sakızları çok seviyorum.
münevver48
16-06-2015, 14:34
sevgili asmalıtepe, maşallah, maşallah, onca dolu vurduktan sonra böyle güzel sebzeler çiçekler çok sağlıklı görünüyor. haseki küpesinin rengine bayıldım benim en favorilerimin arasında olan çıkmış. inşallah pudra pembesi de çıkar. gaye sağlıklı görünüyor abla bitlenmiş gibi gelmedi bana dediğim gibi kolay kolay hasta olmuyor. bit böcek de barınmıyor. sardunyalar çok güzel açmış. güllerini merak ettim yok mu daha tomurcuk kokulu mor pembe açmadılar mı? abla eminim dolu yüzünden geciktiler. sağlık olsun nasıl olsa açacaklar. sebzelerini de sevdiklerinle afiyetle tüketirsin inşallah. sevgiler.
not:son karedekiler çok güzel bayıldım ben bu siyah bordo karışımı sakız sardunyana
asmalıtepe
16-06-2015, 14:53
sevgili asmalıtepe, maşallah, maşallah, onca dolu vurduktan sonra böyle güzel sebzeler çiçekler çok sağlıklı görünüyor. haseki küpesinin rengine bayıldım benim en favorilerimin arasında olan çıkmış. inşallah pudra pembesi de çıkar. gaye sağlıklı görünüyor abla bitlenmiş gibi gelmedi bana dediğim gibi kolay kolay hasta olmuyor. bit böcek de barınmıyor. sardunyalar çok güzel açmış. güllerini merak ettim yok mu daha tomurcuk kokulu mor pembe açmadılar mı? abla eminim dolu yüzünden geciktiler. sağlık olsun nasıl olsa açacaklar. sebzelerini de sevdiklerinle afiyetle tüketirsin inşallah. sevgiler.
Hoşgeldin ablam biryere gitme yaa. İyi ki geldin.
Anlatayım sıkmazsam: Güller yeni yerlerinde iyi sayılırlar. iki günde bir suluyorum orada olsam hergün sulayacağım da. Bunlar köklü gelenlerdi.
Hatta pembe sarmaşık iki gül açtı.
Çelikleri hiç sorma umutsuz vaka sanırım. Orada hatamı da biliyorum direk güneşe çıkarmıştım hem de yerinden oynatmak kötü gelmiştir.
Pasiflorenim yavaş yavaş sarılacak yer arıyor.
Hasekilerin durumu bir gün de değişti ben de anlamadım. Gittim ki hafif yana yatmış gibi ve bir dalında sararma ve siyah lekelenmeler çiçeklerin saplarında da siyahımsı kahverengi mini mini bit görünümleri gördüm sanki.
Ama seninle konuştuktan sonra acaba gübreden mi dedim.Aldığım yanmış gübrede leonardit katkısı var. Ona bağlayarak hemen toprağını değiştim itinayla. İnşallah toparlar ne diyeyim. Sevgiler ve selamlar..
münevver48
16-06-2015, 15:29
Hoşgeldin ablam biryere gitme yaa. İyi ki geldin.
Anlatayım sıkmazsam: Güller yeni yerlerinde iyi sayılırlar. iki günde bir suluyorum orada olsam hergün sulayacağım da. Bunlar köklü gelenlerdi.
Hatta pembe sarmaşık iki gül açtı.
Çelikleri hiç sorma umutsuz vaka sanırım. Orada hatamı da biliyorum direk güneşe çıkarmıştım hem de yerinden oynatmak kötü gelmiştir.
Pasiflorenim yavaş yavaş sarılacak yer arıyor.
Hasekilerin durumu bir gün de değişti ben de anlamadım. Gittim ki hafif yana yatmış gibi ve bir dalında sararma ve siyah lekelenmeler çiçeklerin saplarında da siyahımsı kahverengi mini mini bit görünümleri gördüm sanki.
Ama seninle konuştuktan sonra acaba gübreden mi dedim.Aldığım yanmış gübrede leonardit katkısı var. Ona bağlayarak hemen toprağını değiştim itinayla. İnşallah toparlar ne diyeyim. Sevgiler ve selamlar..
:):)sevgili asmalıtepe, hiç sıkılır mıyım? kaç gündür giremiyorum siteye, asıl o zaman sıkılıyordum. tekrar bir arada olmak beni çok mutlu ediyor. o pembe sarmaşık benim çıldıran sarmaşık gülüm. fotoğrafını eklediğin ise ısparta gülü çok güzel koku vardır. fidanlar küçük olduğu için çiçeklerde küçük açacaklar ama ilerleyen yıllarda kocaman goncaları olacaktır. çelikler keşke sabit yerlerinde dursaydı ama olan olmuş. belki içlerinden tutan olabilir. aslında bu kadar fire vermemesi gerekiyordu. çeliklerin dalları iyice kararmışsa kurumuş demektir. ama bazen üstten kuruyup alttan sürgün de verebiliyor. en zor günlerini yaşıyorlar. kuruyanlar kurumayanlar bundan sonra kendisini iyice belli edecektir. hasekiler için gübre konusunda bir şey diyemiyorum. her konuştuğumuzda belirtiyorum. yanmış çiftlik gübresinden başka gübre kullanmıyorum diye ablacım. tabi sizi de anlıyorum. elinizin altında her zaman gübre bulmak kolay olmuyordur. yalnız haseki küpesi üsten yapraklardan hastalansa bile kalıcı oldukları için (rizomlu) yapraklar kurur seneye aynı yerden tekrar sürgün verecektir. bu arada siz olgunlaşan tohumları alın kapsüllerin sararmaya başladıysa koparıp kapsülün kurumasını ve içinden siyah çörek otuna benzeyen tohumlarını saklayabilirsin **** direk şimdi toprağa eke bilirsin. seneye bolca hasekin olur.sevgiler:):).
asmalıtepe
16-06-2015, 18:26
:):)sevgili asmalıtepe, hiç sıkılır mıyım? kaç gündür giremiyorum siteye, asıl o zaman sıkılıyordum. tekrar bir arada olmak beni çok mutlu ediyor. o pembe sarmaşık benim çıldıran sarmaşık gülüm. fotoğrafını eklediğin ise ısparta gülü çok güzel koku vardır. fidanlar küçük olduğu için çiçeklerde küçük açacaklar ama ilerleyen yıllarda kocaman goncaları olacaktır. çelikler keşke sabit yerlerinde dursaydı ama olan olmuş. belki içlerinden tutan olabilir. aslında bu kadar fire vermemesi gerekiyordu. çeliklerin dalları iyice kararmışsa kurumuş demektir. ama bazen üstten kuruyup alttan sürgün de verebiliyor. en zor günlerini yaşıyorlar. kuruyanlar kurumayanlar bundan sonra kendisini iyice belli edecektir. hasekiler için gübre konusunda bir şey diyemiyorum. her konuştuğumuzda belirtiyorum. yanmış çiftlik gübresinden başka gübre kullanmıyorum diye ablacım. tabi sizi de anlıyorum. elinizin altında her zaman gübre bulmak kolay olmuyordur. yalnız haseki küpesi üsten yapraklardan hastalansa bile kalıcı oldukları için (rizomlu) yapraklar kurur seneye aynı yerden tekrar sürgün verecektir. bu arada siz olgunlaşan tohumları alın kapsüllerin sararmaya başladıysa koparıp kapsülün kurumasını ve içinden siyah çörek otuna benzeyen tohumlarını saklayabilirsin **** direk şimdi toprağa eke bilirsin. seneye bolca hasekin olur.sevgiler:):).
Yok o kadar kötü değil hem de bir saksım daha var ya.. tamam yanmış gübreyi torbayla çiçekçiden almıştım idareten. Sonbaharda traktörle alınıyor o bitmişti. Mecburen çiçekler için tekrar çiçekçiden alıyorum ilk torbalardan tam gübre çıkmıştı ama son aldıklarım hileli çıktı leonardit daha ucuz ya katmışlar.
Hatta yüzüne vurdum satıcının kabul etti onun da besin olduğunu söyledi . Tamam besin ama sonuçta onun fazlası minik çiçeklere zararlıdır.
Ben de çabukça toprağını değiştim, rahatlarsa tahminimde yanılmamış olacağm.
asmalıtepe
20-06-2015, 19:56
Bu günün koşuşturmaları arasında kapıp kaçabildiğim bir kaç kare...
Başka telaşlarla gözünün içine bakılmazsa çiçekler coşuyorlarmış.
asmalıtepe
20-06-2015, 20:02
Onlar da küsmesin..
münevver48
20-06-2015, 20:12
sevgili asmalıtepe, sardunyalar coşmuş. hepsi çok güzel, Eeeee! olmasın mı onca yol gidip geliyorsunuz artık çiçekleriyle de sizi ödüllendiriyorlar. kim bilir bu çiçekleri gördükçe nasıl mutlu oluyorsun dur ablacım. sevgiler.
asmalıtepe
20-06-2015, 20:42
Ablam gerçekten çok yoruluyorum, işte bunlara bakınca dinleniyorum.
İki günden beri yine bir inşaat zımbırtısı çıkardım. Su basmanını geçen sonbaharda yaptırıp bırakmıştım. Niyetim yine sonbaharda devam edecektim: Salona 30 mkare bir ilave. Aradaki pencere açılıp salona katılacaktı. Ama asmalar sebzeler çimento tozu yemesin harç olmasın diye sonbaharı bekleyecektim, bekleyemedim.
Nitekim haç ta yedik, çimento tozunu da. Lakin çok ihtiyaç olmaya başlamıştı. Çocuklar geldiğinde falan daha rahat ettirmek için.
Haa bize yetiyordu aslında...Domates saksıları ve bazı hassas bitkilerle beraber yaşayıp gidiyorduk aynı ortamda..ama bir de evin diğer sakinleri oldu birden bire..
3-4 ay önce bizim açık pencereden eve girip çoğalmıştı. Sevdik, sevindik ama bir ay önce topladı çocuklarını ve taşındı gitti..Çok üzülmüştüm çünki bebişlerini sokakta kaybedeceğinden korkuyordum.
Aa..dün bir de baktım gelmişler hem de hep beraber. Ana , üç kız bir erkek yavru.
Okadar sevindim ki neye o kadar sevindiğimi ayıramadım. Minikleri özlediğimden mi yoksa başlarına birşey gelmeden hala yaşıyor olmalarından mı bilmem.
Ama beni yadırgıyor yerlerinden çıkmıyorlar..İki günden beri ortalık yerlere peynirler atarak çıkardım ortaya yavaş yavaş.. Erkek olan siyah çizgili çok tırsak zorla çıksa da kendisine bakmamdan bile korkup kaçıveriyor.
Ama bakın ne kadar tatlı değiller mi ?
asmalıtepe
20-06-2015, 22:02
Aşkolsun arkadaşlar minik kızlarımı nasıl görmezsiniz..
münevver48
20-06-2015, 22:45
ablacım,şimdi gördüm. çok tatlılar çok hadi gözün aydın.hele son karede ki sevimli mi sevimli bir bakışı var. bahçeye zarar vermedikten sonra asmalının bekçisi olurlar. ekmek elden su gölden misali gül gibi geçinirler asmalıda,bu arada inşat işi yorucudur.Allah yardımcın olsun.sevgiler.
Herkes köpeklerden korkar ben kedilerden:). Ablamın oğlu üniversitede okuyor İzmir de. Sokakta yavru bir kedi bulmuş. Evine almış,bakıyor. Geçenlerde hasta oldu veterinere götürmüş.O yaşta sahiplenip onunla ilgileniyor. Şimdi tatil veterinere uyuturup otobüsle Eskişehir'e getirdi. (Ablama, kedi gidene kadar size gelemem, sen gel) dedim:). Gelen giden oluyor, gitmemek mümkün değil. Ayaklarımı masanın demirlerine koyup oturuyorum. Gözüm sürekli nerede diye kedicikte. Bir anda masanın demirine fırladı. Ben sandalyeden fırladım:). İlk defa bir kediye bu kadar yakınım:). Normalde kedi olan bir eve giremem. Bu bile benim için bir adım sevgili Asmalıtepe. Kedileri seviyorum, uzaktan:).Sizinkilerde çok tatlılar. Bir canlıyı sahiplenmek ona bakmak, çok güzel. İnşaat için kolay gelsin. Sevgiler.
YeniGine
20-06-2015, 23:26
:) Minikler çok güzeller sevgili asmalıtepe; ikisi, özellikle bir tanesi iyice anneye benzemiş diğerleri de babaya sanırım. Çok sevimliler, artık kedileriniz de var. :) Güle güle büyüsünler inşallah.
asmalıtepe
21-06-2015, 05:52
Sevgili Münevver, sevgili Aleydi, sevgili YeniGine; Teşekkür ederim beğeni ve yorumlarınız beni de kızlarımı da mutlu etti.))
Çok haklısınız korkmakta sevgili Aleydi. Dün öyle birşey oldu ki inanmazsınız.
Bu günlerde Asmalı'ya hergün gitmek durumundayım. Kapıyı açıyorum ki parkta oynayan çocuklar gibi finkatıyorlar evin içinde..Kimi çekyatların tepesinde kimi tezgahların üzerinde. Ama ben içeri adımımı atar atmaz ok gibi fırlayıp merdiven altına gizleniyorlar.
Bir tanesi kaçmakta biraz ağırdı sanırım şunu bir yakalayıp seveyim dedim ve tuttum.
Senmisin bunu yapan o minik haliyle bir mücadele verip kurtulmaya çalışıyor ki şaşarsın. Bir saliselik zamanda iki parmağım üstüne dişlerini bir geçirdi ve resmen kanadı yarası.Ve tabi elimden kurtulup girdi yerine...
Ben ondört yıl Amerikan Terier cinsi bir köpek büyüttüm; Bir gün ne bir yemeğe sundu ne bir asilik veya can yakması olmadı.
Ama kedilerde bu olabiliyor demek ki. Ha kendini korudu kurtulmaya çalıştı o da haklı olabilir ama biraz da boşa dememişler kediler nankördür diye.
Bir de kardeşim dünyaları önüne yığsan yine tezgahlara çıkıyor kapıp kapıştırıyor.
Herşeye rağmen hepsi de çok maasum çok sevimliler.
Sevgiler..
Geçmiş olsun sevgili Asmalıtepe. Pek kucağa alıp sevdirmekten hoşlanmıyorlar. Bir tek yiğenime seviriyor kendini.
Acaip oyucular, o halleri çok güzel. Babam biraz oynadı onunla. Üzerine örtüyü atıyor. Örtüyü çekiştiriyor.Sonra örünün altında bebek gibi yatıyor:). Yavaş yavaş ısınmaya başlıyorum. Hem bu sitede ki arkadaşlarımın hemen hemen hepsinin kedisi var. Bu da etkili oldu benim için.
Galiba çocukken hırçın bir kediyle karşı karşıya kalmıştık. Üzerime atlamıştı. O yüzden bende fobi oluştu. Ablamda hiç istemiyordu. Şimdi kucağına alıp seviyor. Benimde geçer inşallah.
Onları sahiplenerek çok iyi yapmışsınız. Allah razı olsun sizden. Hem çok sevimliler. Onlar bizim için de terapi. O oyuncu halleri, bizi neşelendiriyor, içimizdeki karamsarlığı, defresifliği gideriyor.
asmalıtepe
21-06-2015, 20:03
Geçmiş olsun sevgili Asmalıtepe. Pek kucağa alıp sevdirmekten hoşlanmıyorlar. Bir tek yiğenime seviriyor kendini.
Acaip oyucular, o halleri çok güzel. Babam biraz oynadı onunla. Üzerine örtüyü atıyor. Örtüyü çekiştiriyor.Sonra örünün altında bebek gibi yatıyor:). Yavaş yavaş ısınmaya başlıyorum. Hem bu sitede ki arkadaşlarımın hemen hemen hepsinin kedisi var. Bu da etkili oldu benim için.
Galiba çocukken hırçın bir kediyle karşı karşıya kalmıştık. Üzerime atlamıştı. O yüzden bende fobi oluştu. Ablamda hiç istemiyordu. Şimdi kucağına alıp seviyor. Benimde geçer inşallah.
Onları sahiplenerek çok iyi yapmışsınız. Allah razı olsun sizden. Hem çok sevimliler. Onlar bizim için de terapi. O oyuncu halleri, bizi neşelendiriyor, içimizdeki karamsarlığı, defresifliği gideriyor.
Sevgili Aleydi ah.. yaramı deştiniz. Bu gün gittim ki ne göreyim: Yine toplayıp götürmüş salak anneleri. Hakaret etmek zorunda bıraktı beni..Çok sevinmiştim bakımlarını tamamen üstlenmekti niyetim. Hatta ayıp söylemek gidip gıdalarını falan da aldım hazırladım. Çünki çok zayıftılar hele anneleri kuru kemik kalmıştı..onları şişmanlatmaya azmetmiştim ama yine yaptı yapacağını hayvan.
Ya bir de eve girip çıktığı yer çok zor ve çok sakat. Bu nasıl taşınıyor anlamıyorum.
Çok bozuldum, üzüldüm ve kendisini bekledim belki yemek yemeye gelir diye, kendisi de hiç uğramadı bugün.
Bu hayvan sevgisi de böyle birşey işte bir de onları merak edip üzülüyorsun bunca telaş arasında.
Canım kusura bakmayın yine duygu selimi sayfaya yığdım, size aktardım.
Alışırsanız bana hakvereceksiniz. Hayvanlar kendine çok bağlıyor insanı. Vakit bulunca dağlarda taşlarda aramayı düşünüyorum onları..
Sizin de eviniz müsait edinin onlardan mutlaka..Gerçi köpek sevgisini biliyorsunuz siz.
şimdilik sevgiler..
asmalıtepe
22-06-2015, 22:16
Pasifloren bitkisi çok hoşgörülü güneşe rüzgara hiç aldırmıyor...
Ve ne kadar zarif bir bitki, hele bir de o güzelim çiçekleriyle ne kadar güzel olacaktır.
Bodrum'lu güllerim tek tek açıyorlar boylarına bakmadan..
Benim yerli gülüm bitlerinden kurtulduktan sonra yavaş yavaş toparlandı ve tek tük açmaya başladı.
Bitlerinden nasıl mı kurtuldular; Önce Arap sabunlu ev ilacı, sonra tazyikli suyla yıkama ve en son savaşçı kim biliyor musunuz..Şu siyah benekli kırmızı tatlı uğurböcekleri.
Cana can gibi yetişmişler..
Ve küllerinden doğan Ortancam.
asmalıtepe
22-06-2015, 22:19
...
mazda_ozan
23-06-2015, 10:00
Güzel bir bahçe yapmışsınız inanın bakmaya yoruldum :)
münevver48
23-06-2015, 10:56
:)sevgili asmalıtepe, her şeyden önce külleri den doğan ortanca için ne kadar sevindim bilemezsin. çiçeklerini de görürsün.
:) maşallah! pasifloran almış başını gidiyor.sanki pembe gülün sarmaşık olandan mı çıkmış bilemedim. turuncu sarmaşık gülle yan yana olan. diğer kırmızı olanı seçemedim.iyice hepsi açınca ayrıntılı olarak bilgi verirsin. bakalım hangi güller tutmuş ablacım.çelikler ne alemde bunların köklü olanların açtığını tahmin ediyorum. haaa! ortancaya dikkat et. en azından dinlenmiş su verirsen daha sağlıklı olacağını düşünüyorum:):).sevgiler...
asmalıtepe
23-06-2015, 15:57
:)sevgili asmalıtepe, her şeyden önce külleri den doğan ortanca için ne kadar sevindim bilemezsin. çiçeklerini de görürsün.
:) maşallah! pasifloran almış başını gidiyor.sanki pembe gülün sarmaşık olandan mı çıkmış bilemedim. turuncu sarmaşık gülle yan yana olan. diğer kırmızı olanı seçemedim.iyice hepsi açınca ayrıntılı olarak bilgi verirsin. bakalım hangi güller tutmuş ablacım.çelikler ne alemde bunların köklü olanların açtığını tahmin ediyorum. haaa! ortancaya dikkat et. en azından dinlenmiş su verirsen daha sağlıklı olacağını düşünüyorum:):).sevgiler...
Sevgili Münevver, Ortanca benim tahsis ettiğim bitki hastanesinde. Diğer rahatsızlananlar da orada toparlandılar. Balkonun altında güneşi ve rüzgarı hafif. Çok iyi geliyor orası hatta dolunun vurduğu Akçalar da orada ve şu an iyileştiler. Ama bağda onlara korunaklı sabit yer düşünüyorum hala bulamadım.
Güller elbette köklü gelenler. Daha önce de yazmıştım. Üç tanesi açtı hepi de pembe.
Papatyaların yanındaki benim ilk diktiğim kırmızı gülüm. Baharda çokça tomucuk vardı açmalarını bekliyordum dört gözle.. Tam o arada önce dolu sonra bitler ve kırmızı örümcekler öyle bir vurdu ki tomurcuklar adeta yok oldular yaprakları da hastalandı.Biraz budadım sonra Arap sabunu yaptım baktım başedilmiyor bol ve tazyikli su tuttum, şimdi de uğur böcekleri uğur getirdi bitleri yendiler gibi..
Bak sana bir hayrete düşürecek haber. Meğer Hasekim de bitlenmişmiş. Dün yakın gözlüğü ile dikkatli inceleyerek tesbit ettim ve hemen budadım, temize çıktı sayılır.
Pasiflore hızlı büyüyecek saksıda tutmayı da düşünüyorum ne dersin?
Maviş te hep mi bu kadar yavaştır yoksa bende mi nazlı anlayamadım.Sağlıklı ama bir arpa boyu uzamıyorlar.
münevver48
23-06-2015, 16:56
sevgili asmalıtepe,güllerin üç de aynı pembe mi toksa fark var mı? çünkü kokulular genelde pembe ve tonları, pasifloran uygun yerin varsa bahçeye kaldıra bilirsin. fakat gelecek bahara artık. maviş de yolunda gitmeyen bir şey var o zaman çok mu karanlık ışık yetersiz kalıyor demek güneş almayan veya çok az sabah güneşi alan terde değil mi? benimkiler çiçeklenmeye başladı.saksıyı iyice doldurmasını bekliyorum pozlarını paylaşmak için.akçaların da toparlanmasına sevindim. Hııım! bak sen ablam birde bitkilerine hastane kurmuş. hadi bakalım kolay gelsin.
asmalıtepe
23-06-2015, 17:10
sevgili asmalıtepe,güllerin üç de aynı pembe mi toksa fark var mı? çünkü kokulular genelde pembe ve tonları, pasifloran uygun yerin varsa bahçeye kaldıra bilirsin. fakat gelecek bahara artık. maviş de yolunda gitmeyen bir şey var o zaman çok mu karanlık ışık yetersiz kalıyor demek güneş almayan veya çok az sabah güneşi alan terde değil mi? benimkiler çiçeklenmeye başladı.saksıyı iyice doldurmasını bekliyorum pozlarını paylaşmak için.akçaların da toparlanmasına sevindim. Hııım! bak sen ablam birde bitkilerine hastane kurmuş. hadi bakalım kolay gelsin.
Pembe gül sanırım iki çeşit ikisi sarmaşık pembe bir tanesi kokulu Isparta'ya benziyor..
Mavişim korunaklı bir yerde akşam güneşi alıyor. O kadar narin ki ortalara çıkarmaya korkuyorum desem yeri var. Yarın son pozunu paylaşırım.
Pasifloren'i sarılabileceği ve rüzgar almayacağı bir yer için bekletsem de, acaba kışın eve getirebilmek adına saksıda mı bıraksam diyorum.
asmalıtepe
25-06-2015, 06:51
Kadifeler iyi geliştiler ve Domates aralarına dikildiler. Henüz çiçek yok..
Hüsn-ü Yusuf iki kapta çimlendiler, şaşırtmak için büyümeleri bekleniyor.
Haseki ve Yer Açelyası ekilen saksılara kediler girip devirdikleri için maalesef onlar yok oldu.
Mavi Peygamber çiçekleri ve Ballıcalar böyle oldu.
Şebboylar tohum kapsüllerini uzatmıştı. Dün itibarıyla alındı, açıldı ekildi.
asmalıtepe
25-06-2015, 17:20
Ceylanım yaprak vermeyi unuttu, sürekli çiçeğe çalışıyor maaşallah.
Sakızlarım da ha keza..
asmalıtepe
25-06-2015, 17:56
.....
asmalıtepe
26-06-2015, 20:19
Domates ve salatalıkları biberleri çektiğime çok olmuştu. Yeni halleri yakında..
asmalıtepe
01-07-2015, 21:20
0n günden beri süregelen inşaat işi, Hele de bitkilerimin yanında yakınında hatta tepesinde devam ederken beni de yordu artık:
Ahşap sebze adasındaki domateslerime hep sıva sıçratmışlar, Tam salatalıkların üzerinde yapılan örme, tabla, sıva işlemlerinde zarar görmesinler diye üstlerine önden açık sera oluşturduğum halde, bir de ne göreyim duvarlara atılan harç kadar harçta salatalık seramın arka tarafına donuvermiş.
Donmuş harcı sökeceğim derken köklerin ve ya gövdelerin bir kısmı zedelendi.
iki saat uğraşıdan sonra harcı hatta beton parçalarını uzaklaştırdım onlardan.
Savaştan çıkmış gibi olmuşlar. Çok üzüldüm onlar için. Bu şartlar altında meyveleri büyümüş çiçekleri açmaya devam etmiş.
Neyse sözün kısası bol çimentolu harcı ellerimle avuçlayıp avuçlayıp atarak onları kurtarmaya çalıştım..İnşallah kurtarabildim.
İnşaat mahalline yakın olan diğerlerinden saksı domates biberlerin de üstünü jütle çadırlamıştım iyi ki..
Red robin, totem ve çerilerin durumları iyi. Sadece bulunduğumuz yerin yayla olması nedeniyledir geciktiler..Dünden beri mikro çiçek oluşumları başlamış durumda. Hepsinde de çiçeklenme var. Biraz rüzgarla araları hoş değil ben de domates sırıklarıyla sabitledim.
münevver48
01-07-2015, 21:32
sevgili asmalıtepe, bende ablam nerelerde diyordum. meğer çok yoğunsun. inşaat işi hele tadilatla uğraşmanın zorluklarını bilirim. Allah yardımcın olsun. domatesler körpecik elinize gelecek ne güzel. ağız tadıyla yemek nasip olur inşallah. sevgilerimle kolaylıklar diliyorum.
asmalıtepe
02-07-2015, 04:01
sevgili asmalıtepe, bende ablam nerelerde diyordum. meğer çok yoğunsun. inşaat işi hele tadilatla uğraşmanın zorluklarını bilirim. Allah yardımcın olsun. domatesler körpecik elinize gelecek ne güzel. ağız tadıyla yemek nasip olur inşallah. sevgilerimle kolaylıklar diliyorum.
Teşekkürler canım gerçekten tadilat işi daha zormuş. Yeni yapılan salon kısmı ile eski salon arasındaki duvar açılınca ne kadar çimento kireç tozu varsa evin her yanına dağıldı çöktü.Her şey berbat oldu. Ama sağlık olsun tabii. Hallolur nasılsa.
Tek kaygım yoğun bakımdaki salatalıklarım. Şimdi saatleri sayıyorum gidip onları görmek için. İnşallah kurtulmuşturlar..Haber veririm. Sevgiler.
asmalıtepe
03-07-2015, 14:00
Domates ve biberler oldukça yavaş. Kimileri çiçekte kimileri tek tük meyvede.
Kimileri de hala beklemede.
Sebze adasındakiler çok iyi giderken birden harç yağmuruna tutulduklarından mı nedir çiçeklerinde kuruma var. İnşallah toparlayacaklardır Salatalıklar gibi..
Evet Salatalıkların betonunu söktüm, altından bir kg kadar salatalık topladım.
Biraz sulak yetiştiğinden(duvar sulanırken günde iki kez o da sulandı. Hem de ne sulanma) susu susu bir salatalık olmuş ama o da toparlayacaktır.
asmalıtepe
03-07-2015, 14:05
...
asmalıtepe
03-07-2015, 17:41
Güllerle hanımeli yanyana olursa beni çocukluğuma götürür hep..
Tabii ki bütün çiçekler güzeldir.
Rabbim ağız tadıyla yemek nasip etsin InsaAllah
Taşlıbahçe
04-07-2015, 14:08
...
Merhaba Asmalıtepe; bahçeniz coşkulu görünüyor, maşallah. Ama bu coşku sebze adalarında problem olabilir. Çok fazla domates var, dal budak sardığında toplaması oldukça güç olacağa benzer. Bitkileri sökmeyeceğinizi bildiğim için tavsiyem en azından orta sıradakileri tek gövdeye düşürüp sırığa almanız. Çeşitler oturak sanırım ama fark etmez bu durumda. Sevgiler, saygılar...
asmalıtepe
04-07-2015, 21:52
Merhaba Asmalıtepe; bahçeniz coşkulu görünüyor, maşallah. Ama bu coşku sebze adalarında problem olabilir. Çok fazla domates var, dal budak sardığında toplaması oldukça güç olacağa benzer. Bitkileri sökmeyeceğinizi bildiğim için tavsiyem en azından orta sıradakileri tek gövdeye düşürüp sırığa almanız. Çeşitler oturak sanırım ama fark etmez bu durumda. Sevgiler, saygılar...
Hoş geldiniz sayın Taşlıbahçe
Evet sebze adasına fazla fide diktim de ayrıca yaprak ve dal budama da yapamadım yoğunluktan.
Alakasız yoğunluklarımda yarın son gün. Yarından sonra bitkilerime, bilhassa domateslere eğileceğim bütün dikkatimle.
Önerdiğiniz üzre gövde kısıtlaması da, alt dallarda budama da yapacağım ve sırığa da alayım.
Katkılarınız için teşekkür ediyorum. Sevgiler...
asmalıtepe
04-07-2015, 22:24
Cheri ve Red Robinler'i , Totemler'i ektiğime altı aya yaklaştı.
İki hafta önceye kadar camdan güneş altındalardı. Yani kapalı ortamda.
Çiçek gecikince; cheri tohumlarını bir avm den çok uyguna aldığımı hatırladım ve ürün vermeyeceğinden şüphe etmiştim. Fakat diğerlerinden emindim de neden geciktiler diye düşünüp dururken, Açık havaya çıkarmaya, rüzgarın olumsuz etkileyeceğinden korksam da karar verdim.
Demek ki ihtiyaçları açık hava, direk güneş hatta az rüzgarmış. Bizde az rüzgar yok tabii o kadar çok ki ben de jütle çadırladım.
O kadar sevdiler ki yerlerini birden tomurcuğa ve çiçeğe geçtiler.
İyi gidiyor iyiler inşallah destek çubukları taşıyamayacak domateslerimizi..
Taşlıbahçe
04-07-2015, 22:36
Cheri ve Red Robinler'i , Totemler'i ektiğime altı aya yaklaştı.
İki hafta önceye kadar camdan güneş altındalardı. Yani kapalı ortamda.
Çiçek gecikince; cheri tohumlarını bir avm den çok uyguna aldığımı hatırladım ve ürün vermeyeceğinden şüphe etmiştim. Fakat diğerlerinden emindim de neden geciktiler diye düşünüp dururken, Açık havaya çıkarmaya, rüzgarın olumsuz etkileyeceğinden korksam da karar verdim.
Demek ki ihtiyaçları açık hava, direk güneş hatta az rüzgarmış. Bizde az rüzgar yok tabii o kadar çok ki ben de jütle çadırladım.
O kadar sevdiler ki yerlerini birden tomurcuğa ve çiçeğe geçtiler.
İyi gidiyor iyiler inşallah destek çubukları taşıyamayacak domateslerimizi..
Domates yetiştiriciliğiyle ilgili bölümde bu konuyu açmıştınız; yanıt vermiştim o zaman, dışarıya çıkarılmaları iyi olmuş; iyi olmalarına sevindim :)
asmalıtepe
05-07-2015, 06:00
Bazan düşünürüm; Neden hiç bir işini kimselere güvenmezsin, en basitinden en ağırına her sorumluluğu, her işlevi bizzat kendin yaparsın diye...
Ve böyle küçük örneklerle kafam dank eder.
Ağaçlara çanak açarken yakınlarında olacak diye rica ettiğim eşim Enginarım'ı toprakla beraber çapalamış.
Elimde kalan son fideyi de yere upuzun yatırmış.
Bir gün sonra aklıma geldi, aklıma gelen başıma gelmiş.
Ne kadar da heveslenmiş azmetmiştim hiç olsun bu son Mohigan'ı yaşatacağım diye...Olmadı.
asmalıtepe
05-07-2015, 06:36
Ben bunların bu bebek hallerini de çok seviyorum.
Seramik çiçeklere benziyorlar. Hem de o kadar vefalılar ki bir minik yapraktan hiç olsun aynı yaprak uzayıp gidiyor yine seni kırmıyorlar.
münevver48
05-07-2015, 22:21
Bazan düşünürüm; Neden hiç bir işini kimselere güvenmezsin, en basitinden en ağırına her sorumluluğu, her işlevi bizzat kendin yaparsın diye...
Ve böyle küçük örneklerle kafam dank eder.
Ağaçlara çanak açarken yakınlarında olacak diye rica ettiğim eşim Enginarım'ı toprakla beraber çapalamış.
Elimde kalan son fideyi de yere upuzun yatırmış.
Bir gün sonra aklıma geldi, aklıma gelen başıma gelmiş.
Ne kadar da heveslenmiş azmetmiştim hiç olsun bu son Mohigan'ı yaşatacağım diye...Olmadı.
:)sevgili asmalıtepe,enginarların için üzüldüm. olan olmuş hem eşiniz bu güne kadar enginar bitkisi mi görmüş. belki yabani ot diye söküvermiştir. birde enginarlar bu mevsimde yaprakları toprakla beraber kurur.sadece göbek çıkarttığı enginarın sopası uzar kalır. sizinkiler fidan olduğu için henüz öyle bir sopa oluşmamışır. ilk yağmurlarla o sopanın dibinden tekrar yapraklar filizlenir. yani belkide eşiniz dokunmamıştır. neyse canın sağ olsun en iyisi anaç bitkinin köklerini ayırarak dikmek iyi sonuç verir. ve dikildiği yıl genelde enginarın oluştuğunu görülür.sevgiler
asmalıtepe
08-07-2015, 06:43
Uyku çiçeği diye hatırlıyorum. Latince ismini de bilmek isterdim ki bakımını öğrenmek için. Nihayet gelmiş ben de kaçırmadım.
Bir de Çingene Şalvarı'na vurgunum. O da bir gün olur inşallah.
münevver48
08-07-2015, 08:18
Uyku çiçeği diye hatırlıyorum. Latince ismini de bilmek isterdim ki bakımını öğrenmek için. Nihayet gelmiş ben de kaçırmadım.
Bir de Çingene Şalvarı'na vurgunum. O da bir gün olur inşallah.
:):)sevgili asmalıtepe,uyku çiçeğinizi(oxalis sp.)güle güle büyütün. yeşilin arasında mor kırmızı yapraklılar ayrı bir görsellik sunuyor.
ablacım, çingene şalvarı da olacak inşallah havalar bir serinlesin:):) sevgiler...
asmalıtepe
08-07-2015, 22:24
:):)sevgili asmalıtepe,uyku çiçeğinizi(oxalis sp.)güle güle büyütün. yeşilin arasında mor kırmızı yapraklılar ayrı bir görsellik sunuyor.
ablacım, çingene şalvarı da olacak inşallah havalar bir serinlesin:):) sevgiler...
Teşekkürler canım, dur bakalım ne kadar yaşatabileceğim. Biraz hassas bir bitkiye benziyor. Latince adını da öğrendim sayende..
Bugün için özür dilerim şarzımı evde bırakmışım, tam günü tlf.suz kaldım.
Sardunyaların tohum vermesi diye sormuştum neyse şimdi sitede bakarım artık.. sevgiler.
Bak kim gelmiş..
münevver48
08-07-2015, 23:15
sevgili asmalıtepe, mavişin benim beyaz renklisi gibi ben ona (beyzoş diyorum) bir tanecik çiçek açmış. ama dallarının ucu çiçek dolu gibi duruyor. seneye biraz daha büyür. eşim de ben de mavişi keyifle seyrediyoruz. çok seviyoruz maviş gözlüm diyorum buna da.
ablacım tahmin ettim.ama yinede sana ulaşmaya çalıştım. ulaşamadım. soruna gelince, kuruyan sardunya çiçeklerinin dibinden koparıyorsun. dikkat edersen, iyice solan çiçeklerin dalları zaten kurumaya yüz tutmuştur. kolayca koparılır. ama ben bekletmiyorum. ha birde yanılmıyorsam sakızlar tohum yapıyor mu gibi bir soru anladım. sakızların şimdiye kadar tohumlarına rastlamadım. ama diğer sardunyaların tohumu oluyor. hatta kendiliğinden filizlenen bile olmuştu. sanırım doğru anlamış doğru cevap yazmışımdır.aklına takılan olursa yine görüşürüz. sevgiler.
asmalıtepe
09-07-2015, 08:16
Asmalıda olmadığım o gün yine yıkmış yapmış mübarek.
Ağaçlarda ne varsa yerlerde, çiçekler öylesine..
En çok üzüldüğüm de şu bir dal domates oldu.
Nasıl da bir umut meyve salmış büyütmüş ama ne yazık ki bir deli rüzgar gelip o kalınlaşmış gövdesini kırıp atmış.
Bunun gibi bir kaç tane...Çekmeye elim varmadı da aradan biraz süre geçince, şokunu atlatınca fotğraflayabildim.
Yeni aldığım Kaloncha da aynı darbeyi almış. Üstünde çiçek bırakmamış..
Çelikten gelişen adını bilmediğim mum çiçeğine benzeyen bebeklerin hem yaprağı yanmış hem boynunu kırmış atmış.
Allah beterinden saklasın yapacak birşey yok...
Her daim rüzgarlı olan bu bayırda en büyük sorun sa çiçeklerin,bitkilerin üst topraklarının saatler içinde bile kuruması...
Saksıların altının sudan batak olması bile bitkilerin susuzluktan yerlere yatmasına engel olamıyor.
Günaşırı sulama bile yetersiz gelecek gibi..
Herşeyi de kapalı alanlara alamam ki.
YeniGine
10-07-2015, 00:09
:( Nasıl üzüldüğünüzü tahmin edebiliyorum sevgili asmalıtepe; ben de çok üzüldüm; ne de güzel büyümüş domatesler emeğe mi, merakla bekleyip gözlerinin içine bakıyoruz, ziyan olmasına mı?.. :( Geçmiş olsun.
http://www.bizimevinbahcesi.com/yazi/ruzgarla-bogusmak/
Şöyle de bir şey buldum ama; ne kadar çözümdür...
asmalıtepe
10-07-2015, 05:23
:( Nasıl üzüldüğünüzü tahmin edebiliyorum sevgili asmalıtepe; ben de çok üzüldüm; ne de güzel büyümüş domatesler emeğe mi, merakla bekleyip gözlerinin içine bakıyoruz, ziyan olmasına mı?.. :( Geçmiş olsun.
Rüzgarla boğuşmak « Bizim Evin Bahçesi (http://www.bizimevinbahcesi.com/yazi/ruzgarla-bogusmak/)
Şöyle de bir şey buldum ama; ne kadar çözümdür...
Sevgili YeniGine emeğimden çok can damarından kopmuş hali çok üzdü beni.
Çok teşekkür ederim. Verdiğiniz çare çözüm öneren siteyi sık kullanılanlarıma ekledim. Sevgiler...
asmalıtepe
11-07-2015, 17:47
Dün; Sebzelikte bir adet kızarmış Domates, 1 kg kadar Salatalık, bir avuç biber ve iki üç kg da rüzgarla dökülmüş Kayısı toplayınca çok mutlu olarak sizlerle hemen paylaşmak istedim. Bir de ne olsun makinayı evde bırakmışım. Çekemedim maalesef...
Bana çok ilginç geldi birçok Domatesten bir tanesinin kızarmış olması.
Tabii hemen tadına baktım. Eh fena değil...verene şükrolsun.
Salatalıklar çok sulandığından olsa gerek biraz susu..iyi ki acımadılar bu kadar sudan.
Biberler de çok ince kıl biber çıktı. Geçen yıl da aynı olmuştu. Şöyle güzel orta büyük bir biber çıkmadı şansıma.
Bu gün onlardan uzakta dinlenmedeyim. Bir kaç gün öncenin çekimleriyle sayfamı renklendireyim içim açılsın...
Şu Yaprak Güzellerinin birarada duruşlarına,
Badem ağacı fonlu çiçeklerimin hepsine,
Çin Karanfillerine, Nar çiçeklerine ve diğerlerine hayranım şimdiden özledim sabahı iple çekeceğim.
asmalıtepe
11-07-2015, 17:52
....
asmalıtepe
23-07-2015, 16:19
Domatesler çoğalıyor gelişiyor, kızarıyor.
Çeriler çiçeklendi, sebze adasındakiler meyvelendi kızarıyor.. Saksıdakiler yavaş..
Salatalıklar az da olsa meyvelenmeye devam ediyor.
asmalıtepe
23-07-2015, 16:23
...
Sevgili Asmalıtepe , tüm olumsuzlara rağmen (don,fırtına, dolu vb).Son görüntülerle bizim de içimiz açıldı. Sardunyalar, yaprak güzelleri, sebzeler, hepsi çok güzel görünüyor. Emeğinize sağlık.
asmalıtepe
24-07-2015, 09:08
Sevgili Asmalıtepe , tüm olumsuzlara rağmen (don,fırtına, dolu vb).Son görüntülerle bizim de içimiz açıldı. Sardunyalar, yaprak güzelleri, sebzeler, hepsi çok güzel görünüyor. Emeğinize sağlık.
Sağolun sevgili Aleydi ilginiz ve beğeniniz için çok sevindim. Haklısınız kış ve baharın azizliklerini atlattık çok şükür.
Sulamaya doymuyorlar bu kez de kavurucu sıcaklar ve rüzgarın olumsuz etkilerini saymazsak rahatladık sayılır. Tek sorun sürekli yakınında olamamam nedeniyle günlük sulama yapamamak.
Sizin bahçenizin içinde yaşıyor olmanız büyük bir nimet, Allahım güle güle tadını aldırsın hepimize...
münevver48
27-07-2015, 23:03
sevgili asmalıtepe, maşallah torunlarınız pek sevimliler.ohhh serinlemişler. bu gidişle asmalıya birde havuz yapma ihtiyaç olmuş gibi babannesi ne dersin? domatesler salatalıklar da pek lezzetli görünüyor. küçük beyde pek bir keyifli afiyetle yemekte. Allah tekrar kavuşmanızı nasip etsin ablacım. sevgiler.
asmalıtepe
29-07-2015, 20:31
Altı aydan beri ne emek verdik, hergün gözlerinin içine baktım, yağmur yağdı rüzgar esti dolu vurdu derken daha yeni yeni kendine geldiler derkeen bir de baktım ki ne göreyim; Sapasağlam görünüyorlarken zor zar kızarır kızarmaz popolarından damgayı yiyorlar...Kocaman bir çiçek burnu çürüğü.
Zaten kızarmamak için öyle bir direniyorlarki,adeta başlarına geleceği bilir gibi...
Utanmıyorlar manasında bir başlık attımsa da çok üzülüyorum bu hallerine.
Hele hasta meyveleri koparıp atmak var ya kahrediyor insanı.
Onlar da çok emek verdi bu güne gelmek için çünki. Acıyorum hallerine...
Dün sabah erkenden yaprak seyreltme yaptım. Yere yakın yapraklarını kopardım sonra onların hepsini sırığa aldım, yerden ayırdım ve boğaz doldurma yaptım. Dilerim faydasını görürler.
Kalsiyum adına bundan böyle müdahele etme şansım yok sanırım.
Tarih tekerrürden ibaretmiş. Geçen yılı yaşıyoruz. Tek umudum geçen yıl olduğu gibi ikinci devre ürünler sağlama döner inşallah.
YeniGine
29-07-2015, 23:16
Sevgili asmalıtepe; verilen emekler boşa gitmesin, dediğiniz gibi ikinci devre ürünleriniz sağlam olurlar inşallah!..
asmalıtepe
30-07-2015, 20:43
Sevgili asmalıtepe; verilen emekler boşa gitmesin, dediğiniz gibi ikinci devre ürünleriniz sağlam olurlar inşallah!..
Verilen emekler ilk mesajda da yazdığım gibi ikinci önem sırasında kalıyorlar aslında.
Ben de diğer Ağaçlar.net 'çiler gibi duygusal bir bağ kuruyorum yetiştirdiklerimle aramda kesinlikle.
Onların birdenbire çürümesi üzüyor beni.
Şöyle güzel görünürken...
Bir alttaki karede de Red Robinler kızarmaya hazırlanıyorlar..
Aralarında bir saksı da böyle garip bir bıyık salıyor...Bıyıklarda bir minik oluşum var ama anlayamadım.
asmalıtepe
30-07-2015, 20:46
...
YeniGine
30-07-2015, 23:14
Sevgili asmalıtepe, herhalde çeri ile red robin aynı domates çeşiti değil. Şimdi sizin bahçenizde görünce acaba mı dedim. Eğer öyle ise, komşumun bahçesine red rubin diye gittim çeri domates fideleri aldım ki benim istediğim domatesler sizin domatesleriniz gibi olandandı. :( Ve yine yanılmıyorsam benim şahsi tarlamda 2 kök red robin var gibiii...
Ve o bıyıklı oluşum daha önce de birkaç üyemizin sayfasında gördüm yanılmıyorsam zararlı birşeydi. Ama tabi nerede, hangi sayfada gördüm hatırlayamıyorum. İsterseniz bu bitki nedir başlığında bir sorun derim.
O bıyık gibi görünen şeyler sanırım verem otu denen illet :(
Tez vakitte uzak bir yere götürüp yakın bence ve yakınındaki bitkileri (fotoğrafta görünmüyor ama eğer yakınında başka bitkiler varsa) karantinaya alın derim...
Sevgi Durul
30-07-2015, 23:22
O saksıdaki verem otu (http://www.agaclar.net/forum/yabanci-otlarla-mucadele/20869.htm).
Sevgili asmalıtepe, hemen imha ediniz.:)
asmalıtepe
31-07-2015, 21:44
O bıyık gibi görünen şeyler sanırım verem otu denen illet :(
Tez vakitte uzak bir yere götürüp yakın bence ve yakınındaki bitkileri (fotoğrafta görünmüyor ama eğer yakınında başka bitkiler varsa) karantinaya alın derim...
Sayın A_NOMAD, Sevgili SDurul ilginize sevindim.
Bu ot dediğiniz oluşum direk Red Robin'in gövdesinden ve dokusundan gelişmiş.
Yine de yarın bir daha kontrol edeceğim, yanlış görmüş olabilir miyim diye...
Ama yönlendirmeleriniz doğrultusunda hemen imha ederim. Teşekkür ederim.
asmalıtepe
31-07-2015, 21:56
Evet kesinlikle ben yanlış görmüşümdür. İgili sayfada resmi görünce topraktan köklenmiş olduğundan eminim . Bu gece sabah olmayacak ilk iş gidip duruma el koymaya çalışacağım.
Ben bunu daha önce de paylaştığımı sanıyordum demek ki paylaşmamışım.
İlgilenenlere teşekkür ederim tekrar ama çok ta korktum şu an. İnşallah tek saksıyla sınırlı kalmıştır diye dua ediyorum.
...
Sizin saksıları sanırım küsküt otu sarmış asalak bir bitkidir, görüldüğü yerde derhal temizlenmelidir. bitkilerin öz suyu ile beslenirler.
Temizlenmediği taktirde bulunduğu ortamı tamamen işgal eder ve tohumlarını bırakırlar.
zira böyle bir domates ne gördüm ne duydum.
asmalıtepe
31-07-2015, 22:07
Sizin saksıları sanırım küsküt otu sarmış asalak bir bitkidir, görüldüğü yerde derhal temizlenmelidir. bitkilerin öz suyu ile beslenirler.
Temizlenmediği taktirde bulunduğu ortamı tamamen işgal eder ve tohumlarını bırakırlar.
zira böyle bir domates ne gördüm ne duydum.
Sayın sinbas herşeyin bir ilki vardır. Küsküt'ün sardığı ilk domates te benim caanım Red Robinim oldu demekki. Öyle de bir sağlıklı görünüyor ki şimdi onu nasıl yok etmeli ama etmeli tabii.
Teşekkürler...
Değer verdiğim bir çiçekte çıkmıştı. Elimde olmadığı için ben itina ile temizledim. Hiç kök sarılıcı bir şey bırakmadım. Ancak yeniden çıktı. Ben yeniden temizledim. O çıkmaya devam etti. Yanında başka bitki bulundurmamaya ve sürekli olarak temizlemeye devam ediyorum derseniz sıkıntı olmaz. Saksıda olduğu için domatesinizi rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar özellikle yabani otlarda çıkmış ise kökünden sökün. Kurusun yakın. Hemen tohumlarını çıkarıyor. Konukçusu olduğu bitkinin içinden yeniden çıkıyor. Ben bu durumda o bitkiden elimde az miktarda var ise ayrı yerde bulundurup başka bitkilere atlamaması için temizlemeye çalışıyorum. Kol ile sarıldığı yerde ise alttan filiz gelme durumu olabilirse bulunduğu yerin altından kesip imha ediyorum. Ökse otu gibi ne kadar temizlenirse temizlensin yeniden çıkıyor.
asmalıtepe
31-07-2015, 23:54
Değer verdiğim bir çiçekte çıkmıştı. Elimde olmadığı için ben itina ile temizledim. Hiç kök sarılıcı bir şey bırakmadım. Ancak yeniden çıktı. Ben yeniden temizledim. O çıkmaya devam etti. Yanında başka bitki bulundurmamaya ve sürekli olarak temizlemeye devam ediyorum derseniz sıkıntı olmaz. Saksıda olduğu için domatesinizi rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar özellikle yabani otlarda çıkmış ise kökünden sökün. Kurusun yakın. Hemen tohumlarını çıkarıyor. Konukçusu olduğu bitkinin içinden yeniden çıkıyor. Ben bu durumda o bitkiden elimde az miktarda var ise ayrı yerde bulundurup başka bitkilere atlamaması için temizlemeye çalışıyorum. Kol ile sarıldığı yerde ise alttan filiz gelme durumu olabilirse bulunduğu yerin altından kesip imha ediyorum. Ökse otu gibi ne kadar temizlenirse temizlensin yeniden çıkıyor.
Sayın Muda ben de saksıyı ücra bir alana götürüp boşaltıp, dökülen topraktan sadece domatesi alarak diğerlerini yakmayı düşünüyorum. Toprak yanmayacağına göre onu da mazotla falan ıslatıp derine gömmeyi gibi..
Diğer saksılara geçmediyse çözebilirim sanıyorum.
Sayın Muda ben de saksıyı ücra bir alana götürüp boşaltıp, dökülen topraktan sadece domatesi alarak diğerlerini yakmayı düşünüyorum. Toprak yanmayacağına göre onu da mazotla falan ıslatıp derine gömmeyi gibi..
Diğer saksılara geçmediyse çözebilirim sanıyorum.
Sakın ha mazotu falan karıştırmayın yazık.
Sayın @asmalıtepe;
Şüpheli toprağınızı siyah bir poşete doldurup ağzını sıkıca kapatın,güneşin altına bırakın arada bir poşeti alt üst yapın bu yazı öyle geçirsin hiç bir sorun kalmaz. Yeni sezonda veya kışın güzelce havalandırdıktan sonra tertemiz kullanırsınız.
kolay gelsin.
asmalıtepe
01-08-2015, 20:38
Bu lanet asalak bitki hiç te kökte ve ya toprakta falan değil direk asıl bitkinin dalında yaprağında gövdesinde konuşlanıyor ve gelişiyormuş demek ki.
Çünki toprakta ne bir olşum ne bir ot olmadığı için hiç görememişim.
Ayrıca daha önce bu cins domates yetiştirmemiştim. Acaba cinsinden dolayı mı böyle iplikcikler diye düşünmeden edemedim. Ve tek saksıda görmüştüm meğer çeriler de de yerleşmiş, diğer Red R. lerde de...
Ykınında bulunan Çin karanfiline de atlamış.
Ama diğer domateslerde o kadar çok minik domates vardı ki; Canım yana yana hepsini imha ettim.
Mekanik savaşa güvenemedim ya diğerlerine, aşağıdaki domateslere ve ya bağa sıçrar diye korktum.
Hepsini kökledim poşete hapsedip şehir çöplüğüne gönderdim uzaklarda ve metan gazında yansınlar diyerek...
Kökleri ve topraklarını da saksılarıyla karantinaya aldım ama onları da yok edeceğim.
Çok üzüldüm nasıl da güzeldiler. Neyse şimdilik sebze adasındaki çeriler temiz görünüyorlar. Saksılar üç beş tane kaldı onca saksıdan..
Nasıl geldi, nereden geldi ki bu? Gerçi bu yıl çok çeşitli yanmış gübre kullandım. Büyükbaş gübresi de, çiçekçi gübresi, çeşitli topraklar falan filan..
Ne yapalım sorunsuzluzluk kısmette yokmuş. Bir iki sayfa önceye döndüm de öyle de sağlıklı görünüyorlardı ki...
Bütün mesele tanımadığım cins olmaları, ilk kez yetiştirmem sanırım.
Kendi farklılıklarımıdır acaba diye düşünmüşümdür..
Yakın gözlüğü olmayınca da zaten herşey yolunda görünüyordu:))....
İnşallah devam etmez..
YeniGine
01-08-2015, 23:11
:( Çok şükür ki imha edildi sevgili asmalıtepe, geçmiş olsun.
asmalıtepe
02-08-2015, 06:18
:( Çok şükür ki imha edildi sevgili asmalıtepe, geçmiş olsun.
İnşallah kurtulmuşuzdur sevgili YeniGine. teşekkürler...
asmalıtepe
05-08-2015, 18:21
Minicik bir kahvaltı tabağımda minicik çeri domateslerim...Çay kaşığıyla boyutlarını belirttim. Kirazdan küçükler. Koparmasam biraz daha büyürlerdi sanıyorum Çeriler..
Bu sağ kurtulanlar sebze adasındakiler. Gerçi birkaç saksıda elde var sa da, henüz çok yeşiller. Üç adet te Red robin kaldı işte.
asmalıtepe
05-08-2015, 18:37
Her ne kadar evi genişletmek olsada yapılış amacı; İyi de bir sera görevi görecek bizim yeni salon.
Çiçeklerim çok hoşlandılar yeni yerlerinden. Batı güneşini bolca camdan alıyorlar, güneyden de tamamen açık üç metrelik bir pencereden bol oksijen.
Hem de sanki bahçede gibi arılarla kelebeklerle neşeleniyorlar.
Bir de batı penceresini bir güneşlikle kapatıp camdan odaklanarak gelen direk güneş ışığını biraz kırmak kaldı. Ama yine de çok hoşnutlar hallerinden.
Maaşallah diyeyim de benim nazarım değiyor biraz sanıyorum.
Sevgi Durul
05-08-2015, 20:39
Sevgili asmalıtepe, bitkiler güzel de fotoğraf kalitesinde gözle görülür netleşme var.:) Söylemeden geçemedim.:)
Ellerinize sağlık. Sevgiler...
asmalıtepe
05-08-2015, 21:28
Sevgili asmalıtepe, bitkiler güzel de fotoğraf kalitesinde gözle görülür netleşme var.:) Söylemeden geçemedim.:)
Ellerinize sağlık. Sevgiler...
Sevgili SDurul evet nihayet belledim desem yeridir:
Makro ayarda çok yakından çekilir sanıyordum oysa normal mesafeden çekince daha iyi oldu.
Tabii ki yardımlarınızın payı büyük. Teşekkürler, sevgiler...
asmalıtepe
06-08-2015, 06:24
Domateslerde ilk defa çokça hasad ettik. Çeşitleri; Maraş oturak ve sırık cins.
Ama ben oturakları da sırığa aldıktan sonra daha iyileştiler çok şükür.
Çürük sırıklarda oluyor genelde tek tük..İlk mahsülden sonra daha iyi olacaklar umudum.
Elmaların erken yetenleri çok çabuk geçiyor, süngerleşiyor.
Toplamakta gecikince hepsi dibine inmiş rüzgarın da etkisiyle.
Bunların tadı hem ttlı hem mayhoş. Aslında güzel bir cins te yiyen yok..
Gelene gidene dağıtarak tüketmeye çalışıyorum.
münevver48
06-08-2015, 08:21
:)sevgili asmalıtepe, çiçeklerinizin rüzgardan kurtulmalarına pek sevindim. yeni yerlerinde güle güle büyüsünler maşallah pek bir güzelleşmişler.yorulup zahmet çektiğine değmiş abla;) elmalar olmaya başlamış bunlar yaz elması her halde değerlendirme imkanın yok mu? reçel marmelat yapma gibi, domateslerde tam kahvaltılık afiyetle tüketin ablacım sevgiler....
asmalıtepe
06-08-2015, 12:50
:)sevgili asmalıtepe, çiçeklerinizin rüzgardan kurtulmalarına pek sevindim. yeni yerlerinde güle güle büyüsünler maşallah pek bir güzelleşmişler.yorulup zahmet çektiğine değmiş abla;) elmalar olmaya başlamış bunlar yaz elması her halde değerlendirme imkanın yok mu? reçel marmelat yapma gibi, domateslerde tam kahvaltılık afiyetle tüketin ablacım sevgiler....
Sevgili kardeşim gerçek o ki bilinçaltıma çiçeklere yaz için de kış için de korunaklı güneşi bol, hatta aşağı eve taşımaktan kurtulabileceğim bir mekan yerleştirmişim demek ki diyorum. Çok iyi olacak çiçeklerim için. Dışarıdaki bitkilerim de Allah'a emanet artık.
Pasif Loren kocaman
oldu maaşallah güneşe ve açık havaya bayılıyor.
Maviş ne kadar gelişti gördün mü bilmem.
Elmalar yaz elması doğru. Üç dört ağaç varlar ama tüketemiyoruz. Geçen yıllarda kuruttum komposto için..bir kez bile yapmadım hala durur.
Sevgiler..
sardunya18
06-08-2015, 18:52
Maşallah ne güzel çiçekleriniz var.Sağlıkla büyütün.
akçabardak
08-10-2015, 19:49
Sevgili Asmalıtepe nerelerde kaldınız, uzun zamandır buralarda yoksunuz merak ettim, umarım iyisinizdir. Sevgilerimle
asmalıtepe
27-10-2015, 17:34
Sevgili Asmalıtepe nerelerde kaldınız, uzun zamandır buralarda yoksunuz merak ettim, umarım iyisinizdir. Sevgilerimle
Sevgili Akçabardak; Çok gecikmiş olsam da (özelden haberleşmiş olmamızdan dolayıdır ki) Mesajınızı askıda bırakmaktan çok mahcubum. Bir de Sardunya18'di yanlış hatırlamıyorsam ismini onu da cevapsız bırakmaktan mahcubum.
Sizin gibi Sevgili Münevver ve başka başlıkta merak ettiklerini okuduğum bazı arkadaşlara da teşekkürlerimi bildirmek istedim.
Size de yazdığım gibi yolunda olmayan bir durum yok çok şükür.
Hep buralardaydım... ve dahi onların yanında...Bağda, bahçede bitkilerimle mutlu mesut. Onlar da çok mutlulardı bence.
Bağımızda bu sene dolu vurgunundan dolayı üzüm yok denecek kadar azdı.
Pekmeze falan giremedik. Ağaçların da verimi ha keza.Elmalar bile cürümsüz cürümsüzdü. Biraz ceviz, biraz badem..
Ama hiç ilaçlama yapmadığım ağaçlarıma önümüzdeki yıl için organik ilaçlar araştıracağım.
Ama iyi olan birileri var ki onlar da sonradan, sıcak ve rüzgardan kurtulduktan sonra rahatladılar. Çiçeklerim.
asmalıtepe
27-10-2015, 17:56
Çiçekler iyi demiştim gerçek öyle..Yaz boyu açamayan ve iflah olmayan Yermineleri yaşama dönüp çiçeklenmeye başladılar.
Epeydir yoktunuz gözümüz aradı sizi.Yeniden hoş geldiniz güzel görüntülerle sevgili Asmalıtepe.
asmalıtepe
27-10-2015, 18:40
Epeydir yoktunuz gözümüz aradı sizi.Yeniden hoş geldiniz güzel görüntülerle sevgili Asmalıtepe.
Sağolun sevgili aleydi. Güzellikler sizin bahçede maaşallah. İlginize teşekkür ediyorum. Bundan sonrakiler de sizin için olsun.
asmalıtepe
27-10-2015, 18:49
Çiçeklerim tekrar uyandılar...yeniden tomurcuklandılar..Aylardır açamayan tomurcuk karanfilim açtı ve diğerleri de tomurcuklandı. Sardunyalar, Begonyalar çiçek çiçek oldular sera ortamında gibi...
asmalıtepe
27-10-2015, 19:00
Begonyalar budandıktan sonra tazelendi, çiçekleri irileşti yaprakları parladı.
İpek çiçeğim bolca çiçeklendi, Paşa Çadırı.. yaprakları çok büyüttü ve çoğalttı.
asmalıtepe
27-10-2015, 19:07
Bir önceki mesajda yüklemeyi unutmuşum..
asmalıtepe
27-10-2015, 19:19
Domates ve biberleri, salatalıkları son kez hasad ettik ve turşulukları turşu yaptık...Hatta elma bile atıldı turşulara.
Köklenmeyen domatesler ise hala meyve veriyor tek tük te olsa. Kızarmakta zorlanıyorlar tabii onları da tekrar bir pette işleyeceğim.
Unutulmuş bir asma vefası ile yenen bir salkım üzüm...müthiş bir lezzetti.
asmalıtepe
27-10-2015, 19:34
Maviş yeni yeni gelişmeye yüz tuttu. Ve hala çiçeklenmeyi sürdürüyor.
Hasekiler rüzgarı ve güneşi sevmediler, odaya aldığımdan beri yeşerip geliştiler.
Pasifloren güneşte ve dışarıda kaldı hep ama çok iyi gelişiyor..Devrilip ana dalı kırılmasaydı şu an iki metre olmuştu.
asmalıtepe
27-10-2015, 19:53
Bu güzeller yere yurda sığmaz oldular maaşallah. Taşıyabilme şansım kalmadı. Kış için eve getirmeyi düşünüyordum ama kamyonet falan kiralamalıyım herhalde kırılmadan gidebilmeleri için.
Neden bu kadar azmanlaştılar anlamadım. Saksılarını büyütmüştüm sanırım ondan oldu bir de acaip su içiyor bunlar. Koca bir leğenle su koydum altına saksının inşallah kök çürümezler.
sevgihoca
27-10-2015, 20:11
Ay,ay demekten kendimi alamadım Asmalıtepe.Bugünkü görüntüler harika.Maşallah.Böyle bırakıp gidicek misiniz çiçeklerinizi?Gerçi getir götür zor işler.Bizim bağımız Dereli'de.Sizin bağ maceralarınızı iki kere gözden geçirdim.Bu önümüzdeki sene biz de bir düzen oluşturmaya çalışacağız.Bu konuda sizden fikir almak isterim.Yardımcı olursanız sevinirim.Sevgiler.
asmalıtepe
27-10-2015, 20:19
Her yaprağı bile çiçek çiçek açarken, birdebire bitlendi. Büyük bir mücadele sonrası kurtuldu ve bu gün böyle. Sevincinden olsa gerek,çiçek bile verdi.
Bir de bu Kalonche fazla sulanmaktan ölmek üzereyken dallarını yapraklarını koparıp aynı saksının toprağına dikmiştim. Bit kadardı yapraklar ama büyümeye başladılar.
Bu Sedum bir türlü gelişmezken, saksısını büyütüp havadar bir yerde tuttuğumdan beri böyle gürleşti. Baharda onlara yirmilere böleceğim onu da...
Ful Yasemenlerim iyiler ama bu sene çiçek yapmadılar. Onları da budamayı düşünüyorum bahara inşallah.
İşte böylee... Yolunda gitmeyen birşeyler yok çok şükür. Dış mekanlardaki çiçeklerim, Akçaağaçlarım, sarmaşıklarım Güllerim ve diğerleri de başka bahara inşallah.
asmalıtepe
27-10-2015, 20:24
Son mesajın fotoğraflarını yükleyemeden atmışım düzeltiyorum.
asmalıtepe
27-10-2015, 20:50
Ay,ay demekten kendimi alamadım Asmalıtepe.Bugünkü görüntüler harika.Maşallah.Böyle bırakıp gidicek misiniz çiçeklerinizi?Gerçi getir götür zor işler.Bizim bağımız Dereli'de.Sizin bağ maceralarınızı iki kere gözden geçirdim.Bu önümüzdeki sene biz de bir düzen oluşturmaya çalışacağız.Bu konuda sizden fikir almak isterim.Yardımcı olursanız sevinirim.Sevgiler.
Öncelikle siz hoşgelmişsiniz sevgili Sevgihocam. Evet hem meslekdaş hem hemşehri hatta hem de bağ mahallelisi olarak hoşgelmişsiniz.
Bu hoşgeldinizi sayfanızda yapacaktım siz benden hızlı çıktınız, daha doğrusu sosyal. Yine de sayfanızda ziyaret borcumdur.
Dereli derken, yukarıdasınız her halde. Yoksa Alıçsekisi'nde mi?
Benim yerim tepeye doğru şehri görüyoruz. Bir başlarsanız çabuk gelişiyor. Hayırlı olsun. Yardımcı olmak ne demek başla göz üstüne. Bildiğimiz kadar...
sevgihoca
27-10-2015, 21:58
Evet ,bağımız Alıçsekisi'nin üst tarafında.Geçen yıl aldık,içindeki evi tadilatla uğraşıyoruz şuan.Ben de ufak tefek bir şeyler yetiştireyim istiyorum.Biraz çiçek dikeyim diyorum ama rüzgarımız malum.O yüzden biraz endişeliyim.Sayfanıza uğramanıza sevindim.Böylece tanışma imkanımız oldu.Meslektaşmışız da.Ben Türk Telekom Ortaokulundan bu yıl emekli oldum.İnşallah daha detaylı konuşuruz.Sevgiler.
YeniGine
27-10-2015, 22:23
Sevgili Asmalıtepe; merhaba, hoşgelmişsiniz. Çok şükür çiçeklerinizle birlikte herşey yolunda imiş sevindim, merak ettik sizi.
Maşallah, bitkileriniz ne kadar güzel olmuşlar, sonbahar yaramış hepsine. Ve sanırım hepsini içeri almışsınız. Emeklerinize, gönlünüze sağlık...
asmalıtepe
27-10-2015, 22:33
Evet ,bağımız Alıçsekisi'nin üst tarafında.Geçen yıl aldık,içindeki evi tadilatla uğraşıyoruz şuan.Ben de ufak tefek bir şeyler yetiştireyim istiyorum.Biraz çiçek dikeyim diyorum ama rüzgarımız malum.O yüzden biraz endişeliyim.Sayfanıza uğramanıza sevindim.Böylece tanışma imkanımız oldu.Meslektaşmışız da.Ben Türk Telekom Ortaokulundan bu yıl emekli oldum.İnşallah daha detaylı konuşuruz.Sevgiler.
Ben de Fatih ilköğretim'den emekli oldum. Bizim tepe de sizin doğunuza düşer.
Rüzgarımız bol evet. Dışarı da çiçekler çok perişan oluyor. Sebzeleri bile kırıp atıyor. Dolayısıyla hava da aşırı kuruyunca bitki ne yapsın.
İki tane Akçaağaç almıştım dikebileceğim korunaklı bir yer bulamadım kocaman bağda. Çünki öyle bir rüzgar ki iğne deliğinden sızıyor.
Ama işte cebelleşerek birşeyler oluşturmaya çalışıyoruz. Siz bana göre gençsinizdir daha iyi başarırsınız. Görüşürüz...iyi geceler.
asmalıtepe
27-10-2015, 22:44
Sevgili Asmalıtepe; merhaba, hoşgelmişsiniz. Çok şükür çiçeklerinizle birlikte herşey yolunda imiş sevindim, merak ettik sizi.
Maşallah, bitkileriniz ne kadar güzel olmuşlar, sonbahar yaramış hepsine. Ve sanırım hepsini içeri almışsınız. Emeklerinize, gönlünüze sağlık...
Siz de hoşgeldiniz sevgili YeniGine. Beni merak ettiğinizi okumuştum.Sağolun.
İyi evet çiçekler. Ama yine kış geliyor yine ne olacak kaygısı. Taşımak artık zor. çünki sayı çok..ne yerim var ne de taşıyacak gücüm ne olacak bilmiyorum.
Büyük ihtimal yerlerinde bırakıp sera ortamı ile haftada veya onbeşte bir sulamaya çıkarım diyorum. Sizce de doğru olur mu? Ve ya bazılarını hiç sulamamalımıyım acaba..
Gönül onlardan ayrı kalmak istemese de çaresizim.Sevgiler.
akçabardak
27-10-2015, 22:44
Sevgili Akçabardak; Çok gecikmiş olsam da (özelden haberleşmiş olmamızdan dolayıdır ki) Mesajınızı askıda bırakmaktan çok mahcubum. Bir de Sardunya18'di yanlış hatırlamıyorsam ismini onu da cevapsız bırakmaktan mahcubum.
Sizin gibi Sevgili Münevver ve başka başlıkta merak ettiklerini okuduğum bazı arkadaşlara da teşekkürlerimi bildirmek istedim.
Size de yazdığım gibi yolunda olmayan bir durum yok çok şükür.
Hep buralardaydım... ve dahi onların yanında...Bağda, bahçede bitkilerimle mutlu mesut. Onlar da çok mutlulardı bence.
Bağımızda bu sene dolu vurgunundan dolayı üzüm yok denecek kadar azdı.
Pekmeze falan giremedik. Ağaçların da verimi ha keza.Elmalar bile cürümsüz cürümsüzdü. Biraz ceviz, biraz badem..
Ama hiç ilaçlama yapmadığım ağaçlarıma önümüzdeki yıl için organik ilaçlar araştıracağım.
Ama iyi olan birileri var ki onlar da sonradan, sıcak ve rüzgardan kurtulduktan sonra rahatladılar. Çiçeklerim.
Sevgili asmalıtepe, bu sitede o kadar bir bütün olmuşuz ki birimizden biri biraz uzak kalınca gözlerimiz haliyle arar oluyor adeta. Ben de o yüzden nerelerdesiniz diye yazmıştım.
Dediğiniz gibi özelden iletişim kurunca biraz rahatladım doğrusu. Yaz başında bir taraftan kuvvetli rüzgar, diğer taraftan şiddetli yağmur ve dolu derken, verilen onca emeğe hepimiz üzüldük ama sağlık olsun demekten başka elimizden bir şey gelmedi.
Ama şimdi görüyorum ki o sıkıntılar, fırtınalar sanki hiç olmamış gibi, her şey çok güzel olmuş, bitkileriniz kendilerini yeniden toparlamışlar, pırıl pırıl olmuşlar, görünce çok mutlu oldum.
Haliyle bazı kayıplarımız olacak, biliyorsunuz ben geçtiğimiz kış soğuklardan ne kayıplar verdiğimi, ama alışıyoruz ve her şey geride kalıyor ve unutuluyor, şimdi tekrardan önümüzde ki bahara hazırlıklar başlayacak, yeniden tohum ekeceğiz, yeniden fideler yetiştireceğiz, bu uğraş bu şekilde gittiği yere kadar gidecek.
Bitkileriniz uzun bir zamandan sonra hepsi de çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar, ellerinize emeklerinize sağlık. Sevgilerimle
asmalıtepe
27-10-2015, 23:09
Sevgili asmalıtepe, bu sitede o kadar bir bütün olmuşuz ki birimizden biri biraz uzak kalınca gözlerimiz haliyle arar oluyor adeta. Ben de o yüzden nerelerdesiniz diye yazmıştım.
Dediğiniz gibi özelden iletişim kurunca biraz rahatladım doğrusu. Yaz başında bir taraftan kuvvetli rüzgar, diğer taraftan şiddetli yağmur ve dolu derken, verilen onca emeğe hepimiz üzüldük ama sağlık olsun demekten başka elimizden bir şey gelmedi.
Ama şimdi görüyorum ki o sıkıntılar, fırtınalar sanki hiç olmamış gibi, her şey çok güzel olmuş, bitkileriniz kendilerini yeniden toparlamışlar, pırıl pırıl olmuşlar, görünce çok mutlu oldum.
Haliyle bazı kayıplarımız olacak, biliyorsunuz ben geçtiğimiz kış soğuklardan ne kayıplar verdiğimi, ama alışıyoruz ve her şey geride kalıyor ve unutuluyor, şimdi tekrardan önümüzde ki bahara hazırlıklar başlayacak, yeniden tohum ekeceğiz, yeniden fideler yetiştireceğiz, bu uğraş bu şekilde gittiği yere kadar gidecek.
Bitkileriniz uzun bir zamandan sonra hepsi de çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar, ellerinize emeklerinize sağlık. Sevgilerimle
Selam arkadaşım evet ben de özlemişim sizleri. Ya işte insan psikolojisi bazan tevilden tevile girebiliyor. Ama çok şükür kalmıyor üstümüzde, sıyrılıp çıkabiliyoruz kötümserlikten,karamsarlıktan. Yok kaydadeğer bir sorun olmadı çok şükür. Veren de Allah vermeyen de, verdiğine bin şükür ne yapalım.
Biz kimiz ki..KÛn fe ye KûN.. ''Ol,, der ve olur.
Biz aciz kullarının bir tohumun çimlenmesine sevinçten havalara sıçrayıp biz oldurduk sanmamız cehlimiz ama vesile olmamız çok güzel.
Sizin bahçenin hazanını izlerken onu düşündüm: Baharı iple çektik, ne zorlu kışlardan sonra uyanışlarına kavuştuk,sevindik sonra sıcaklarla onlarla biz de kavrulduk ve yeniden uykuya geçtiler.. Ama zaman akıp geçiyor Hayırlarla geçsin yurda millete hayırlar getirsin baharlar...Yeniden uyanacaklar,Biz yine sevinçle karşılayacağız onları. Yeter ki sağlık versin. sevgiler...
Ayazkızı
29-10-2015, 22:00
Bağınızı/bahçenizi 2. gezişim. Bolluğunuz bereketli olsun.
asmalıtepe
30-10-2015, 05:46
Bağınızı/bahçenizi 2. gezişim. Bolluğunuz bereketli olsun.
Sağolunuz, teveccühünüz sevgili Ayazkızı.
celalim01
31-10-2015, 17:33
Begonyalar saksılarını büyüttükçe daha güzelleşiyorlar.
münevver48
03-11-2015, 08:14
:)sevgili asmalıtepe, tekrar bir arada olmak çok güzel. maşallah çiçekler coşmuş.hepsi harika ellerine sağlık. benim beyaz mavişim de şimdilerde tekrar çiçeklenmeye başladı. konuştuğumuz gibi çok fırsatım olmadı.bir takım kış hazırlıkları (boya izolasyon) saksı değişimi iş bitmiyor. fırsat buldukça buralardayım. sevgi ve selamlar:):).
Ablacım ben biraz araştırdım sardunya konusunu. Şubat ayında da budama yapılıyormuş. Martta yeni çelikler ekilip süper sonuçlar alınıyormuş. Şimdi çiçekli , çok güzeller. Budamayı Şubata mı bıraksak:).Çiçek açarken kıyamadım:). Yaprak güzelleri harika maşallah emeğine sağlık sevgilerimle.
asmalıtepe
04-11-2015, 11:34
Ablacım ben biraz araştırdım sardunya konusunu. Şubat ayında da budama yapılıyormuş. Martta yeni çelikler ekilip süper sonuçlar alınıyormuş. Şimdi çiçekli , çok güzeller. Budamayı Şubata mı bıraksak:).Çiçek açarken kıyamadım:). Yaprak güzelleri harika maşallah emeğine sağlık sevgilerimle.
Sevgili aleydi doğru söylüyorsun, ben de öyle düşünüyordum. Budadığımız zaman hem çelikleri güzel zamanda dikme hemde ana bitkinin gelişimi baharda daha canlı olur en önemlisi dikilecek çeliklerin yanında olmalıyım diye düşündüm.
Yaprak güzellerini mecburen budamıştım taşıyabilmek için. Birsürü çelik var elimde onları bile dikince nerede tutacağımı düşünüyorum.
Yakınlarımda olsanız da alıp büyütseydiniz keşke. Pazar günü Asmalı'da komşularım ve birkaç arkadaşım gelmişti. Onlara da verdim birer ikişer.
Çoğalsınlar da kimlerin eliyle çoğalır sa çoğalsın, yaşasınlar. Felsefe bu bende.
Canım sardunyalar konusunda yardım çabalarına çok teşekkür ederim. Sevgiyle kal.
sevgihoca
05-11-2015, 21:07
Sevgili Asmalıtepe,çiçeklerinizin hepsini dağıtmayın,bana da bırakın.Şu an İstanbul'dayım,gelince görüşürüz.
Sevgili asmalı tepe bahçenizi üye olmadan öncede gezmiştim.Boş buldugum zamanlarda sayfanızı bol bol gezdim.Maşallah çok yol aldınız çiçekler senin kadar benide yüzümü güldürdü.Sardunyaları bende çok seviyorum beni hiç üzmüyorlar.Çok vefalılar.Emeginize yüreginize saglık saygılar.Hocam.
sevgihoca
30-11-2015, 21:29
Seni arıyorum Begony,mesaj yazdım ulaşamıyorum.Cevap bekliyorum.
asmalıtepe
01-12-2015, 07:38
Sevgili asmalı tepe bahçenizi üye olmadan öncede gezmiştim.Boş buldugum zamanlarda sayfanızı bol bol gezdim.Maşallah çok yol aldınız çiçekler senin kadar benide yüzümü güldürdü.Sardunyaları bende çok seviyorum beni hiç üzmüyorlar.Çok vefalılar.Emeginize yüreginize saglık saygılar.Hocam.
Sevgili begony sayfamı bol bol gezdiğini biliyorum. Ben de senin sayfanı aradım hep ama adres bulamadım. Aynı şehirde olduğumuz için de merak edip durdum kimsin, hangi bahçe veya balkonun sahibisin diye..
İlgine teşekkür ederim. selamlar..
sevgili asmalıtepe bahçeni baştan sona gezdim.çok beğendim ,Allah kolaylık versin.bende çiçeklere fazlasıyla düşkünüm.50 saksı kadar var.kuruyan olursa sanki evden biri ölmüş gibi üzülüyorum.
şeker tabağı çiçeğinin tohumunu nerden temin etiniz,ben hazır paket aldım 2 yıl gözüm gibi baktım .ama çiçek açınca ne göreyim,beyaz papatya.çok üzüldüm.size tekrardan kolay gelsin.sevgiler
sevgihoca
01-12-2015, 23:17
Sevgili Sevoş,şeker tabağı dediğiniz çiçek hangisi acaba?Adı da çok hoşmuş.Sevgiler.
asmalıtepe
02-12-2015, 07:34
Sevgili Sevoş,şeker tabağı dediğiniz çiçek hangisi acaba?Adı da çok hoşmuş.Sevgiler.
sevgihocam 15.sayfa, 447. mesaj'ın son üç karesi Şeker Tabağı görüntüleridir.
Seradan almıştım maalesef yaşatamadım.
asmalıtepe
02-12-2015, 07:44
sevgili asmalıtepe bahçeni baştan sona gezdim.çok beğendim ,Allah kolaylık versin.bende çiçeklere fazlasıyla düşkünüm.50 saksı kadar var.kuruyan olursa sanki evden biri ölmüş gibi üzülüyorum.
şeker tabağı çiçeğinin tohumunu nerden temin etiniz,ben hazır paket aldım 2 yıl gözüm gibi baktım .ama çiçek açınca ne göreyim,beyaz papatya.çok üzüldüm.size tekrardan kolay gelsin.sevgiler
Teşekkür ederim ilginize sevgili sevoş. Kuruyanlar için hepimiz duygusala bağlıyoruz ama Allah korusun o kadar da değil.
Tabii maarifet olan onları kurutmamaksa da; Kuruyanlar da olabiliyor.
Şeker Tabağı'nı tohumdan üretmedim,çiçekçiden almıştım bizim rüzgarımıza dayanamadı. İçeriye veya korunaklı yere almaya fırsat kalmadan gidiverdi..
Selam..
sevgihoca
02-12-2015, 20:54
sevgihocam 15.sayfa, 447. mesaj'ın son üç karesi Şeker Tabağı görüntüleridir.
Seradan almıştım maalesef yaşatamadım.
Teşekkür ederim Asmalıtepe,öğrenmiş oldum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.