View Full Version : asmalıtepe / Bahçe
asmalıtepe
07-05-2014, 09:09
resimler yakında.
Bahçenin bulunduğu şehir neresidir? Kahramanmaraş'ın Âhir Dağı etekleri.
Bahçenin büyüklüğü ne kadardır? 3 dönüm yani 3000 metrekare
Güneş rüzgar,yağış, tuzluluk koşulları nasıldır? Güneşi ve batıdan rüzgarı oldukça boldur. yağış normal
Bahçenin türü (konut,işyeri,yazlık,özel uygulama v.b) özel uygulama bağ ve bahçedir
Bahçenin geçmişi nedir? düzenli,tımarlı bağdır,bahçedir
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Beş yıldır bizim ama bazı acı durumlar nedeniyle ilk yıllar pek uğraşamadık.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? profesyonel yardım aldınız mı? konut için kendi tasarımlarımı kullandım.
Bakımı nasıl yapıyorsunuz? Toprak sürümü,bağ bahçe budamaları,boğaz açmalar gibi ağır işleri erbabına yaptırıyoruz.diğerlerini kendimiz yapıyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk,çardak,sebzelik,havuz) Bahçede bir konut, 50 metrekare bir sebzelik mevcuttur
Bahçe için bir idealiniz bir hayaliniz var mı? Evet var.önce çevresini tellemek, konuta bir ilave salon daha eklemek, birkaç yere süs havuzu,kaya bahçesi,küçük te olsa şelale havuzu yapmak.bazı ağaçları aşılamak,çokça kiraz fidanlar dikmek,bolca çiçek yetiştirmek gibi..
Bahçede bulunan bitkiler listesi:
Bahçede;
15 kök kayısı
12 kök ceviz
12 kök zeytin(fidan)
15 kök elma
50 kök badem
3 kök kiraz
2 kök vişne
1 kök armut
2 kök incir
1 kök menengiç
3 kök yabani alıç
3 kök çam
3 kök çam fidanı
Bağ'da
150 adet asma tiyek(siyah ve çeşitli beyaz üzüm türleri)
ve önümüzdeki hafta fidelerini dikeceğim sebzelik mevcut
Özellikle ilgilenip yetiştirdiğiniz bitki var mı? Bağın asmalarının yabani olanlarını aşılamak
Bahçede su durumu sulama koşulları nasıldır? kuyu suyu su tasarrufu için yağmur sularını biriktirmeyi planlıyorum
Toprak özellikleri: 50 cm den sonra kayalı,taşlı ama verimli sayılır
Kompost yapıyor musunuz? yapmıyorum ama projemde yapmak var
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? olmadı sayılır
Zirai mücadele yapıyor musunuz? bordo bulamacından başka ilaç kullanmadım
Bahçeniz organik mi? Evet organik hiçbir fenni gübreyi de zirai ilacı da bağımda ve bahçemde kullanmadım
Hangi tip gübre kullanıyor sunuz? yanmış keçi gübresi
Bahçenizde fare, manas gibi zararlı var mı? ilk sene eve giren minik farelerim vardı istemeyerek ilaçla imha ettim
Sulamayı nasıl yapıyor sunuz? hortumla direk
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? tam arkamız dağdır
Bitkileriniz soğuk alıyor mu? Batıdan rüzgara açık
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Burasını iyi ki almışım diyorum
Tetanoz aşısı oldunuz mu? maalesef olmadık
Resimlerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Hoş geldiniz...
asmalıtepe
07-05-2014, 10:15
teşekkürler perimar.resimler en kısa vakitte.
asmalıtepe
08-05-2014, 18:35
işte asmalıtepe'den manzaralar...
asmalıtepe
08-05-2014, 19:19
asmalıtepe'yi aldığımız sene hem çevresi hem kendisi çıplak,çorak görünümdeydi.yıllar içinde biraz daha yeşerdi. yeni fotoları henüz çekemedim.
asmalıtepe
08-05-2014, 19:30
asmalıtepe ilimizi tepeden seyrettirir.
asmalıtepe
08-05-2014, 20:04
aldığımızda elmalar meyveden yıkılıyordu.
asmalıtepe
08-05-2014, 20:56
elma çiçekleri ne kadar özel çiçeklerdir..çekim de güzel olunca.
asmalıtepe
09-05-2014, 09:09
Asmalıtepe'de akşam güneşi batışı
Sayın Asmalıtepe, bahçe sayfanız hayırlı olsun
asmalıtepe
09-05-2014, 10:10
teşekkür ederim sonkez size de hayırlıolsun.
Sn. asmalıtepe,
Başlığınızı düzenlemeyi başarmışsınız. Eski fotoğrafları bile çok güzel görünüyor. Umarım yakın zamanda yeni ve sanırım daha yeşil fotoğraflarını da görürüz.
fikreteren
09-05-2014, 12:51
Hayırlı olsun..
asmalıtepe
09-05-2014, 13:04
teşekkürler.bahçenizi çok beğendim kutlarım.
Nilüferce
09-05-2014, 17:16
asmalıtepe bahçeniz(sayfanız) hayırlı herşey gönlünüzce olsun ...
yağışlar sebebiyle bu haftasonu bizde gidemiyoruz çok üzgünüm :((
asmalıtepe
09-05-2014, 20:36
asmalıtepe bahçeniz(sayfanız) hayırlı herşey gönlünüzce olsun ...
yağışlar sebebiyle bu haftasonu bizde gidemiyoruz çok üzgünüm :((
teşekkürler arkadaşım.Aman yağmurlar yağsın da biz bahçelere bir hafta sonra gidebilsek te önemi yok.Çok kurak kaldı bu yıl topraklar,bitkiler...
münevver48
09-05-2014, 23:17
sevgili asmalıtepe, sayfanız hayırlı olsun.şuan sanırım inşaatla uğraşmaktasınız.allah yardımcınız olsun .inşallah evinizi tamamlar sağlıkla ve huzurla oturursunuz.bahçenizde de bolca gönlüzün istediğiniz bitkiyi yetiştirirsiniz.herşey gönlünüzce olsun.sevgiler......
asmalıtepe
10-05-2014, 06:27
sevgili asmalıtepe, sayfanız hayırlı olsun.şuan sanırım inşaatla uğraşmaktasınız.allah yardımcınız olsun .inşallah evinizi tamamlar sağlıkla ve huzurla oturursunuz.bahçenizde de bolca gönlüzün istediğiniz bitkiyi yetiştirirsiniz.herşey gönlünüzce olsun.sevgiler......
Günaydın sn.münevver
Bütün iyi dilek ve dualarınıza amin diyorum hepimiz için.Ve çok çok teşekkürler ediyorum.
fakat şu an inşaat durumunda değiliz. 20.mesajda;yüklediğim görüntülerin eski çekimler olduğunu belirtmiştim. sanırım gözünüzden kaçmış olmalı. Bunlar beş yıl öncenin görüntüleridir.
yeni görüntüleri çekmek için havanın biraz açılmasını, bağın bahçenin de yeşillenmesini bekliyorum desem yeridir.
asmalıtepe
12-05-2014, 19:20
yeşillenme fena değil..ağaçlar,fidanlar,asmalar v.b
asmalıtepe
12-05-2014, 19:41
burada yeşilin her tonunun ve yeşil olan her bitkinin hayranıyım..
asmalıtepe
12-05-2014, 19:56
daha önce yazmıştım bizim buralar hemen hemen 50 derece falan eğimli yüzey. yani bayır.tabiiki bayırlarda yukarıdan bakmak kadar aşağıdan bakmak ta ilginçtir..
dagsa reklam
12-05-2014, 21:06
sayfanız hayırlı olsun.
Hiç istemezdim kumu çimentoyu bu doğaya doldurmayı.Ahşab,doğal taş bir yapı olsun arzu ederdim.yani organik hayatsa tam olmalıydı. Hatta permakültür (sürdürülebilir yaşam) kadar şartlarda yeterliydi.Örneğin kütük ev , çardak çalı çırpı barınak kadar falan..
Bilirsiniz hayallerle gerçekler çok zaman tutmaz.Doğal taş evlerin,ahşap
evlerin maaliyeti çok yüksek sürdürülebilir yaşam şartlarına da henüz zihniyetimiz okey vermez.Tek başına bir kişinin böyle bir fikri de kabul görmez.
sonuç olarak yapay ve inorganik çimento nev'i galip geldi.Hem de ardniyetli bir ustanın azizliğine uğrayınca beş katı beton döktük sanki üstüne on kat çıkacakmışcasına..işte küçük bir dubleks hepsi.
Selam Sayın asmalıtepe; Evinizi konum olarak çok güzel bir yere yapmışınız önü açık manzaralı çok beğendim güle, güle huzur içinde otunun inşallah.
Benim hayalimde şöyle küçük doğal taşlardan **** ahşaptan yapılmış minik bir ev ama şimdilik bu pek mümkün gözükmüyor, siz hayalenizi anlatırken birden sanki benim hislerime tercüman oluyorsunuz sandım:)
asmalıtepe
13-05-2014, 13:34
...
asmalıtepe
13-05-2014, 17:35
Selam Sayın asmalıtepe; Evinizi konum olarak çok güzel bir yere yapmışınız önü açık manzaralı çok beğendim güle, güle huzur içinde otunun inşallah.
Benim hayalimde şöyle küçük doğal taşlardan **** ahşaptan yapılmış minik bir ev ama şimdilik bu pek mümkün gözükmüyor, siz hayalenizi anlatırken birden sanki benim hislerime tercüman oluyorsunuz sandım:)
sn.06Dilek inanın hayaliniz dualaşıyor böyle hayırlı isteklerde. Hele bir de lütuf sahibine
çokca şükredip,verdiğinin kıymetini bilirseniz açıldıkça açılıyor kapılar.
temenni ve iyi dleklerinize teşekkür ederim.Rabbim size çok daha iyilerini nasibetsin inşaAllah. Doğayı,ağaçları,bitkileri,hayvanları sevmek fıtri ve insani özelliklerdir. Daha önemlisi bizleri tefekküre yöneltirler...
asmalıtepe
13-05-2014, 18:08
Yarın gittiğimde;Diktiğim fidelerin durumu sürpriz olabilir. Yağan şiddetli yağmurlarla ya boyunları bükülüp toprağa karışmış ya da dimdik ayakta ve daha canlı olabilirler. Diliyorum ikinci sürpriz ola..neyse çekip sunacağım sizlere de. Ama şu an çekilmiş fotolarımın devamını da görünüz istedim.
asmalıtepe
13-05-2014, 18:17
Bu bahçenin bir süper tat ağacı var: Şekerpare kayısı
Kolları yerlerde.Meyvelerini eğilerek topladığımız,tadı müthiş...
asmalıtepe
13-05-2014, 18:24
Ceviz ağacına ''öte git,, diyen badem..
asmalıtepe
13-05-2014, 18:25
bademi görüntüye girmemiş özür.
asmalıtepe
13-05-2014, 18:37
Hemen kapımın önünü kaplayan sumak ağaçları.. çok ta arsızdırlar. Kendi kendilerine durmadan çoğalırlar.heryerde çıkabilirler karşınıza..
Bizim evin sumak ekşisi buradan.
asmalıtepe
13-05-2014, 19:03
Asmalar aldığımızda daha güçlü daha yoğundu. Son yıllarda bağlarda genellikle organik bağlarda görülen bazı hastalıklardan olsa gerek biraz zayıfladılar, belki birazda yaşlanıyorlar. İnatla fenni gübre ve kimyasal ilaçlamaya izin vermiyorum. Bu konuda eşimle mücadele ediyorum, bağın zararlılarıyla mücadele etmemek için.
asmalıtepe
13-05-2014, 20:08
Bu forum sitenin adı Ağaçlar değil mi...
asmalıtepe
13-05-2014, 20:31
Ağaçlar...Ağaçlar...
asmalıtepe
13-05-2014, 20:42
Ağaçlar..
asmalıtepe
13-05-2014, 21:13
Geçen haftadan önce hazırladığımız sebzelik. Bir kamyon kırmızı toprak,bir traktör yanmış keçi-koyun gübresini karıştırdık, düzenledik. Pazartesi de fideleri dikip geldik.Ama akabinde çok şiddetli yağmurlar yağmıştı.Sonucu yarın göreceğim ve çekeceğim foto.
asmalıtepe
13-05-2014, 21:50
Bu mor ve sarı çiçekler,tek tük laleler de olmasa bizim bahçeler bomboş..
Ha.. pardon mutfak penceremin biraz Begonyaları var yani.
Fakat bundan böyle kim tutar beni...
asmalıtepe
13-05-2014, 21:55
Begonyaları kokteyl yaparak bahçe mutfağının penceresine konuşlandıdım ama biraz güneşleri fazla,zararı olur mu acaba?
asmalıtepe
13-05-2014, 23:02
şimdi ilk işim geçen zamanlardan kalan birçok boş saksılarımı çeşit çeşit çiçeklerle doldurmak istiyorum. Kış gelince nerede tutar nerede bakarım bilmiyorum. kış evimde hiç güneş yok çünki.
YeniGine
13-05-2014, 23:43
Sevgili asmalıtepe merhaba, sayfanız hayrlı, bahçeniz bol mahsüllü ve çiçekli olsun inşallah.
"Fakat bundan böyle kim tutar beni...", "Şimdi ilk işim geçen zamanlardan kalan birçok boş saksılarımı çeşit çeşit çiçeklerle doldurmak istiyorum." demişsiniz. ağaçlar.net sitesindesiniz bundan sonra siz bile sizi tutamayacaksınız.
İlk sayfada fotoğraflarınızda bol bol taşlar gördüm izlerken de kaya bahçesi bile hazır. O taşların aralarına neler dikebilirsiniz neler, saksıya bile ihtiyacınız yok gibi görünüyor.
Aramıza hoşgeldiniz, kolaylıklar diliyorum, rastgelsin inşallah...
asmalıtepe
14-05-2014, 06:27
Sevgili YeniGine yakınlığınıza ilginize çok teşekkür ederim.Sizin bahçeniz de size hayırlı olsun. Evet sizlerin bahçelerindeki güzelliklere bakınca hayran oluyorum. Aklım kalıyor ben de yapabilir miyim acaba diye.Amma velâkin benim doğamın adı rüzgarlı bayır olsa daha yakışırdı.O narin,nadide çiçekler o rüzgara çok dayanamıyor.mesela kapı önünde,resimlerde de görünüyor bir saksı boş durur.Ona kaç kez gül diktim yaşatamadım.Belki ben başaramadım.Bundan sonra sizlerin yardımını alarak geliştirebileceğimi umuyorum.Kayalarım güzeldir bizim buralarda çoktur.düşünüyorum onları değerlendirmeyi.kaya bahçesi,süs havuzu ve duvar yapmada.herzaman güzel fikirlerinizi beklerim saygılar...
asmalıtepe
14-05-2014, 06:55
Birazdan gideceğim Asmalıtep'ye.Fidelerimi çok merak ediyorum.
tarla kuşu
14-05-2014, 08:14
Sayın asmalıtepe, herşey harika görünüyor. Size bol ürünlü, sağlıklı bir sezon diliyorum...
Ne kadar güzel...Emeklerinize sağlık..
asmalıtepe
14-05-2014, 16:12
Teşekkürler Sayın tarla kuşu.İyi dilekleriniz size de dönsün.Sizin becerileriniz de takdire layık.
asmalıtepe
14-05-2014, 16:15
Sağolun sayın sonkez.sizin sayfanızı neden bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
YeniGine
14-05-2014, 23:50
Sevgili YeniGine yakınlığınıza ilginize çok teşekkür ederim.Sizin bahçeniz de size hayırlı olsun. Evet sizlerin bahçelerindeki güzelliklere bakınca hayran oluyorum. Aklım kalıyor ben de yapabilir miyim acaba diye.Amma velâkin benim doğamın adı rüzgarlı bayır olsa daha yakışırdı.O narin,nadide çiçekler o rüzgara çok dayanamıyor.mesela kapı önünde,resimlerde de görünüyor bir saksı boş durur.Ona kaç kez gül diktim yaşatamadım.Belki ben başaramadım.Bundan sonra sizlerin yardımını alarak geliştirebileceğimi umuyorum.Kayalarım güzeldir bizim buralarda çoktur.düşünüyorum onları değerlendirmeyi.kaya bahçesi,süs havuzu ve duvar yapmada.herzaman güzel fikirlerinizi beklerim saygılar...
Sevgili asmalıtepe, ben de teşekkür ediyorum, sağolasın. Sitemizde çok şükür hepimiz birimiz der, hep birlikte yakınızdır. :( Benim kendi bahçem yok ne yazık ki ben tamamen site bahçesi ortak alanda; kıza, sinirlene, zorlana, üzüle birşeyler yapmaya çalışıyorum. Buna da şükür diyorum.
:( Anladım. Sizde de bahçe var fakat sorunlar mevcut. Rüzgâr. Haklısınız büyük sorun. Ama üzülmeyin, sitemizde mutlaka size yardım edecek, önerilerde bulunacak üyelerimiz olacaktır.
Evet işte mesela kayalarınız, süs havuzu, duvar yapımı ve duvarı çiçeklerinizle renklendirmek, yayılan türlerden bitkiler olabilir.
Rastgelsin, gönlünüzce olsun inşallah...
Sağolun sayın sonkez.sizin sayfanızı neden bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Sonkez balkon ve ev...Üyelerin Balkon ve Terasları köşesinde..Ama bende o kadar çok çeşit yok ,onları koyacak yerim kısıtlı malesef....Ama ben onlarla mutluyum...:)
asmalıtepe
16-05-2014, 11:40
5 gün önce diktiğimiz fideler..şimdilik fena görünmüyorlar. ilk buluştuğumda, dikmeden önce yapmam gerekenleri yapacağım.Güya taşını seçmiştik,gübresini ufalamıştık ama iki elden yapılan her iş gibi çok iyi olmamış. onları ayıklayacağım. fidelerin gidişi şimdilik iyi görünüyor ve insanı kamçılıyor. biraz fide daha dikmek niyetindeyim.hayırlısı diyorum.
asmalıtepe
16-05-2014, 15:16
...
heyecanınızı tebrik ediyorum, eksilmesin artsın sayın asmalıtepe
asmalıtepe
16-05-2014, 18:29
Manzarada süper...
Size çok daha güzelini versin Allahım canım. Çok iyi yürekli olduğunuz kanısındayım verecektir size de Rabbim.
sayın asmalıtepe; bahar aylarında bahçede iş çok olur biraz yorar insanı ama yavaş yavaş
ürünler meyve vermeye başladı mı bütün yorgunluk unutulur, hiç bir yaş bahçe için geç
kalınmış değildir, her yaşta ayrı bir güzellik saklı, kolaylıklar dilerim.
asmalıtepe
18-05-2014, 06:16
Dün bağa çıktım. Çıkarken yıllardır istediğim bir sarmaşık türü;Hanımeli tüplüsünden iki adet,bolca gül tüblüsü, yaylada yetişmeyebilir korkusuyla bir tanecik böğürtlen,biraz çilek ve biraz daha sebze fidesi aldım. Ama aldıklarıma hazırlanmış yerler yok. Bir taraftan başladım hatta hanımellerini güneyi.doğusu açık duvar önüne diktim. diğerlerini de bugün dikmeliyim.Yer çok ama rüzgar almayacak güneşi bol yer bulmalıyım ki kışın dondan etkilenmesin.fotoğrafları bugünden sonra ancak yükleyebilirim.
asmalıtepe
18-05-2014, 20:51
Begonyaları kokteyl yaparak bahçe mutfağının penceresine konuşlandıdım ama biraz güneşleri fazla,zararı olur mu acaba?
İyi akşamlar olsun..geçen yıl aldığım begonyaları bir araya getirip tek saksıya almıştım.
Saksı büyük gelişmeleri çok iyi ki kolları sarkarak büyüdü. Yalnız, yapraklarında sararma
ve kuruma oluyor.Alıntılayabilirsem fotoğrafta görülür belki. Begonyaların bu sıkıntısı ne olabilir acaba? yardımlarınızı rica ediyorum.
asmalıtepe
19-05-2014, 07:18
Dün yine yoğun bir gündü: Öyle ki fotoğraf çekmeye fırsatım olamadı.
Biraz fide daha,birkaç gül fidanı,biraz kavun fidesi,yediveren çilek fidesi falan . İyi güzel
aldın da hazırlanmış yer yok henüz.İşte dün de baştan sona yerlerini,topraklarını hazırladık gübreledik çoğunu dikebildik.Cansuyu verdik ve döndük.
Hiç oraya yapmayı düşünmediğim bir yere bir çiçeklik tanzim ettik.Çünki rüzgardan korunaklı tek yer diyebilirim. Üzüm havuzunun yanı. Ama iyi oldu galiba.
Çiçeklik hazırlamamın asıl amacı olan iki, köklü Hanımeli'ni hemen diktim. Yanına iki adet Gül fdanı,biraz Reyhan fidesi..Ama istediğim Güller bunlar olmasa da diktim.Aşısız kırmızı İsparta Gülleri olmalıydı,sanırım bulacağım.
Çilekler için kurumuş bir elma vardı, aslında onu kestirip kiraz dikmeyi düşünüyordum;Şimdilik onun artık gölgeleyemediği kuzeyine yer hazırladık çok güneşli ve iyi oldu. hatta biraz daha dikmeyi düşünüyoruz...Bu yoğunluklar azalırsa fotoğraflayacağım ancak yapacak bir şey yok.
asmalıtepe
20-05-2014, 08:10
söze ne gerek..
asmalıtepe
20-05-2014, 08:13
Yok artık! bu defa da zor zar yüklediğim fotoğraflara sistem izin vermedi. en sona attığım görüntüleri almış. Vazgeçtim Akşam güneşi demeyeceğim gayrı.
Söze hakikaten gerek yok...Resimler her şeyi anlatıyor...Eviniz muhteşem.Hele o balkon tam sefalık yer..
Merhaba Sayın asmalıtepe. Yine bir birinden güzel resimlerle bizi mest ettiniz harikasınız gönlünüze sağlık.
Sizin terası görüncek kendi, kendime bir fincan kahve söyledim akşam güneşi eşliğinde sizden izinsiz müsadeniz olursa.
YORGUNKEN içilen kahve : HAFİFLETİR, yorgunluğunu alır..!
DOSTLARLA içilen kahve : NEŞE'dir..! Kahkahalar KÖPÜKLER üzerinde yüzer..!
O yüzden; yalnız içmeye GÖNLÜM elvermedi..!
İstedim ki : KAHKAHALARIMIZ; birlikte köpükler üzerinde yüzsün..!
Ve bu Kahve tüm ağaç sever dostlarla beraber olsun.
asmalıtepe
22-05-2014, 06:58
Bir haftadan beri fideci, çiçekçi koşuşturarak ; Aldığım ÇİLEK fidelerim, çok sevdiğim HANIMELİ , YASEMEN ve GÜLLERİM.
asmalıtepe
22-05-2014, 07:18
HANIMELİ'ni hemen balkon çevresine dağıttım. İkisini yeni çiçekliğe, ikisini bademlerin gövdesine sarılsın diye bademlerin altına diktim.Bunlardan da çelik alıp bahçençin hertarafına dağıtırım herhalde.
Hanımeli'nin ta kendisini bulduğumda eminim de, Yasemenlerim tam doğalı değil sanki kokusu tamam da görüntüsünde aşılı güller gibi bir yapaylık var gibi...
asmalıtepe
22-05-2014, 07:47
Yasemenler henüz dikilmedi. Onların da balkona yakın,suya yakın olması iyi olacaktır ama yer çok yer yok desem yalan değil.
Rüzgarsız yer olmalı, Güller de öyle. Kırmızı ve doğal gül bulduğumu söylemiştim
fakat dikebileceğim yakın bir yer bulmak çok zor görünüyor. Bazı kriterler var ki onları oluşturmak önemli. Kokusunu alabileceğimiz yakınlık, Rüzgarsız v.b
Bu Gülü çokça üretmeyi düşünüyorum. Nesli geçen kum zambakları ve birçok endemik bitkiler gibi...ha gülü daha getiremedim getirir getirmez dikeceğim ve fotoğraflayacağım.
Şimdilik Yasemenlere yer bulmalıyım.
münevver48
22-05-2014, 07:56
sevgili asmalıtepe,fidanlar bahçeye dikilmiş.hadi hayırlı olsun .güle güle büyütün. gözlerimin önüne bir an hanımınelinin büyüyüp nasıl açtığını hayal ettim. inşallah hayalimdekinden çok daha güzel açarlar. yasemen ful yasemeni pervane yasemen değil. güzel kokusu vardır. fakat pervane gibi fazla tırmanıcı değil.çiçekleride çok yoğun açmıyor dalların uçlarında öbekler halinde açıyor.bahçemde benimde var .yasemen türlerini seviyorum.sarısınında iki türü var elinde biri yeni benim gözümde bebek sayılır.birde yıldız yasemenim var. siz artık bu işlere bulaştınız her çeşidinden alıp dikmek istersiniz sonra bahçede yer kalmıyor üst üste sıkıştırıyorsunuz.neyse sonuçda sizn yasemeninizde çok hoş bir tür.güle güle büyütün.sanırım henüz dikilmemiş evinize yakın balkon dikmelerinin yanında çok yakışacağını umuyorum.sevgiler.........
asmalıtepe
22-05-2014, 07:56
Bu SARDUNYA'yı da yeni almıştım.Çok güzeldi canlıydı ne yazık ki evin içinde havasız mı kaldı, ve ya susuzmu kaldı üç günde bu hale geldi. Bitkilerin hepsi değil ama çiçekler sürekli ilgi istiyor, insan istiyor yakınında sanırım. Begonyalarım da aynı kaderde. Bırakıp geliyorsun üç beş gün.. gittiğinde küstüklerini adeta görüyorsun. İşte bizimle çiçekler arasında böyle bir ilişki varla yok arası..Yanlarında olmaya gayret edeceğiz mümkün olduğu kadar.
münevver48
22-05-2014, 08:03
evet evet yanılmamışşım ful yasemeni.bence çimdilik bir saksıya dikebilirsiniz.acaba kışı nasıl geçirir bilmiyorum.bizimkinde sorun yok ama sizinkine birşey diyemicem.onun için bu kışı biraz büyük bir saksıda geçirmesiin uygun olacağını düşünüyorum.karar sizin o bölgede yaşayan arkadaşlardanda inşallah fikirlerini faylaşırlar. sizinde içiniz rahat eder.
münevver48
22-05-2014, 08:04
sevgili asmalıtepe,fidanlar bahçeye dikilmiş.hadi hayırlı olsun .güle güle büyütün. gözlerimin önüne bir an hanımınelinin büyüyüp nasıl açtığını hayal ettim. inşallah hayalimdekinden çok daha güzel açarlar. yasemen ful yasemeni pervane yasemen değil. güzel kokusu vardır. fakat pervane gibi fazla tırmanıcı değil.çiçekleride çok yoğun açmıyor dalların uçlarında öbekler halinde açıyor.bahçemde benimde var .yasemen türlerini seviyorum.sarısınında iki türü var elinde biri yeni benim gözümde bebek sayılır.birde yıldız yasemenim var. siz artık bu işlere bulaştınız her çeşidinden alıp dikmek istersiniz sonra bahçede yer kalmıyor üst üste sıkıştırıyorsunuz.neyse sonuçda sizn yasemeninizde çok hoş bir tür.güle güle büyütün.sanırım henüz dikilmemiş evinize yakın balkon dikmelerinin yanında çok yakışacağını umuyorum.sevgiler.........
asmalıtepe
22-05-2014, 08:52
..Söküp atmaya kıyamadığım, yeni yaptığım çiçekliğimin en baş köşesindeki misafirler..aslında keşke gitmeseler.
asmalıtepe
22-05-2014, 08:59
Çilekleri diktim. Yer seçimimiz iyi oldu ama taşından arındıramadan diktik Acele etmek zorundaydık çünki fidelerde meyve bile oluşmuştu.
asmalıtepe
22-05-2014, 09:06
Ancak bu kadar düzen..bilaher devam edilir.
asmalıtepe
22-05-2014, 09:15
Duvar dibi bulamadık bayırın dibine diktik. Dur bakalım nasıl olacak,büyütebilecek miyiz..
Sayın Asmalıtepe, bahçeniz, eviniz, sayfanız hayırlı olsun, güle güle, sağlıkla uzun bir ömür keyfini sürün bahçenizin. Şimdi sizi yorucu günler bekliyor, yeni bir bahçe kurmak kolay değil, ama aynı zamanda da keyif ve huzur verir insana, ben toprağa dokunmadığım gün kendimi çok huzursuz hissediyorum..
münevver48
22-05-2014, 12:14
Sevgili Münevver hanım hemen görmeniz ve ilginiz beni çok sevindirdi.Çünki engin deneyiminize güzel fikirlerinize çok ihtiyaç duyacaım.
Eveet STARD ALDIK bakalım haydi hayırlısı.
Fakat Münevver hanım geç kalmışım. Bu cümleyi bir de KUTSAL TOPRAKLAR' da kurmuştum.
Hacca niyyet edip Kabe'ye gittiğimde de böyle eseflenmiştim. Niye geç kalmışım bu mukaddes
yola diye. Şimdi de diyorum ki neden daha önce farketmemişim doğanın ve güzelliklerinin değerini..
Şükürler olsun geç te olsa farkettirene değerini bildirene. Geç dediğimde biraz haklıyım
sizin yaşınızı bilmiyorum ama ben kayıtlardaki yaşımdan da iki yaş yaşlıyım. Ve dahi yorgunum. Şimdi bu işler belki başlangıç diye biraz yoruyor beni. Belki rutine dönünce(aman profesyoneller bana kızmasın onların işleri daha yoğundur elbet.Üretmek,yetiştirmek gibi) o vakit sakin sakin daha rahat olabilirim umudundayım.
Sevgili Münevver hanım Aynen ben de görünce biraz FÛL bitkisine benzetmiştim. Neyse gerçek YASEMEN'İ de aramaya devam.. Adana'a ayağım düşse bahçelerde çit bitkisi yapılmış durumda bol var. İlginize yardımınıza yeniden teşekkür ederim canım.Aşağıdaki doğal güzellikler de sizin için olsun.
sevgili asmalıtepe,doğada kendiliğinden açan çiçekleri çok severim.teşekkür ediyorum. sizde beni bu ince davranışınızla sevindirdiniz.galiba sarı kantoran çiçeğine benziyor.öyle ise hiç sökmeyin.ayrıca yaşınız hiç önenli değil gönül yaşınıza bakın siz.hem hiç birşey için geç sayılınmaz bu güzellikleri keşfetmeden gidenlere üzülüyorum ben.siz hiç değilse bunun farkına varmışsınız hemde stard almışsınız kim tutar sizi. heryerde bundan sonra doğayı daha dikkatli gözlemliyorsunuz ben kendimden biliyorum ve bir dal çiçek yetiştiren, bir insan kesinlikle doğadaki çiçeğine, böceğine yeşilin tonlarına taşına ve toprağını öyle bir inceliyorsunuzki,nerde ne yetiştiriliyor hemen biliyorsunuz.yani kısaca çiçek hastalığı bulaşıyor bir kere artık ne yapsanız çaresi yok. tek çaresi yeni çiçekler,çeşitler alıp yetiştirmek, kolleksiyonunuzu zenginleştirerek onları keyifle izlemek nasıl mutlu oluyorsunuz tarif edemem. inşallah kısa zamanda sizde o mutluluğa erişirsiniz.bizlerle güzellikleri paylaşırsınız. ayrıca Allah haccınızı kabül ettin.oralara gidenler öyle anlatılıyor gitmek isteyen herkese Allah nasip etsin diyorum.sevgiler......
asmalıtepe
22-05-2014, 20:06
Sayın Asmalıtepe, bahçeniz, eviniz, sayfanız hayırlı olsun, güle güle, sağlıkla uzun bir ömür keyfini sürün bahçenizin. Şimdi sizi yorucu günler bekliyor, yeni bir bahçe kurmak kolay değil, ama aynı zamanda da keyif ve huzur verir insana, ben toprağa dokunmadığım gün kendimi çok huzursuz hissediyorum..
teşekkür ederim Sn.aheste.bütün güzel dilekleriniz için. Gerçek o ki çok hayırlı bir uğraşı muhakkak. Bir canlıyı bakmak büyütmek,üretmek.. Allahım hayır hanelerimize yazsın.
Keyifli de bir yorgunluk evet. Ben de elimden geldiğince bu yolda birşeyler başarmaya çalışacağım inşAllah.
Ev ve bahçe çok güzel olmuş , tam kartal yuvası dediklerinden.
asmalıtepe
23-05-2014, 08:01
dünya kardeşliği de bu olsa gerek; herkesin birarada kardeş olması.
Ben bunu çiçeklerde de çok sevdim.ne dersiniz?
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 08:11
Bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Çok güzel bir doğanız ve kurulmuş bir altyapı var. Renklendirmek te size kalmış.
Güle güle keyfini sürün.
asmalıtepe
23-05-2014, 08:22
Bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Çok güzel bir doğanız ve kurulmuş bir altyapı var. Renklendirmek te size kalmış.
Güle güle keyfini sürün.
Teşekkür ederim evet bundan sonrası bize kaldı.İmkanlar; Toprak var, su var, güzel hava var. İlgi ve emek gerek. İnşaAllah gerisi gelir.
asmalıtepe
25-05-2014, 07:12
Dün yağmura rağmen üçgünden sonra;Asmalıtepeye çıktım:
Yağmurdan sonraki toprak kokusuyla, ıslanmış asmaların üstünde bolca görünen üzüm çiçekleriyle, baş kaldırmış,toprağın yeni yerleşimcileri fideleri,çiçekleriyle çok güzeldi.Derdinden öldüğüm aşısız kımızı gül fidanını da yerine dikip, yağmurdan dolayı fotoğraflayamadan geldim. Birazdan tekrar çıkacağım.Bugün hava açık.
asmalıtepe
26-05-2014, 07:16
Nihayet artık hiç göremediğim, aşısız kırmızı Gül fidanım diğerlerinin yanında yerini buldu. İki adet açmış gülü taşınma sırasında heder oldu ya inşaAllah çok açacaktır umuyorum bu yıl geçse de gelecek yıl.
Komik aslında onca nadide Güllerin yanında basit bir gül fidanı sözü etmek.
Ama nice asil zambakların yanındaki Kum Zambağı gibi.. bilmiyorum Kum zambağı'nı çoğaltabiliyorlar mı ama ben bu gülü çoğaltmaya çalışacağım...
münevver48
26-05-2014, 07:39
sevgili asmalıtepe, güzel açmış bir çiçek görünce insan şöyle bir koklamak istiyor.gül bunların en başında gelen çiçeklerden.yaklaşıp koklayınca ve kokusunu alamayınca da acaba bu gerçekten gül mü diye soruyorsunuz.her nekadar çiçekleri gösterişlide olsa, ben tercihimi kokulu güllerden yana yapanlardanım.bütün asaletini kokusunda sakladığını düşünüyorum.
ayrıca bahçenizde çok yakışmış.seneye derin bir budama yaparsanız dibinden bolca sürgün verecektir. sizde o sürgünlerden kolayca çoğalta bilirsiniz.birde bunun pembesi vardır.sevgilerimle ...
asmalıtepe
26-05-2014, 08:12
sevgili asmalıtepe, güzel açmış bir çiçek görünce insan şöyle bir koklamak istiyor.gül bunların en başında gelen çiçeklerden.yaklaşıp koklayınca ve kokusunu alamayınca da acaba bu gerçekten gül mü diye soruyorsunuz.her nekadar çiçekleri gösterişlide olsa, ben tercihimi kokulu güllerden yana yapanlardanım.bütün asaletini kokusunda sakladığını düşünüyorum.
ayrıca bahçenizde çok yakışmış.seneye derin bir budama yaparsanız dibinden bolca sürgün verecektir. sizde o sürgünlerden kolayca çoğalta bilirsiniz.birde bunun pembesi vardır.sevgilerimle ...
Sevgili Münevver; Sizin bu yüreklendirici yaklaşımınızı çok sevdim. Gerçekten size çok teşekkür ediyorum. Fikirler örtüşüyor muhakkak.
Hakikaten çok güzeller aşılı güller. çok gösterişli, ve zarifler.Hele renkleri, şekilleri itibarıyla oya gibiler. Emek veren ellerin de çok maarifeti var, ama(cümlenin burasına ''ama,, yazdığım için bağışlayın.) sanki canlı değiller seramikler bana göre.
Ya da bu aşısız ve kokulu olanlar bize çocukluğumuzu gençliğimizi getiriyorlar sanki. İşte ne derseniz.. Siz anladınız onu.
Evet budanması belki şimdiden gerekliydi de korktum yer değişikliği ile zaten şaşalamıştır.
Pembesi de var evet hele sizde en güzelleri var. çok güzel bir bahçeniz var. elllerinize sağlık. Bizimki çıraklık sizlerin yanında. Sürekli yanında olamadığınız, rüzgarların, güneşlerin altında, bol taşlı bir toprakta ne kadar olursa işte.
Olduğu kadar olmadığı kader diyelim..
asmalıtepe
26-05-2014, 08:27
Bugün buzdolabından kullanmak için çıkardığım salatalıkların davul gibi şişmiş olduğunu görünce; bağda bahçede heryere salatalık ekmek dikmek istedim.
Hormonlarla insanlığı yok edecekler.Allah korusun.
asmalıtepe
26-05-2014, 12:19
salatalık diye kavun fidesi yükledim,silme işleminin içinden çıkamadım özür.
Sevgi Durul
26-05-2014, 12:51
Sayın asmalıtepe, üzülmeyiniz. Düzeltmek için birkaç seçenek var.
Düzelt butonuna tıklayınız,
-Mesajdaki yazıları silip, bu fotoğrafla ilgili açıklamayı yazabilirsiniz.
-Fotoğraf yükleye tıklayıp, sil seçeneğinden fotoğrafı silip istediğiniz fotoğrafı yeniden yükleyebilirsiniz.
-Bütün bunlar karmaşık gelirse mesajınızı tümden silip, yeni mesajla istediğiniz fotoğrafı gönderebilirsiniz.
Kolay gelsin. Sevgiler..
asmalıtepe
26-05-2014, 15:59
Sayın SDurul ilgi ve yardımlarınıza teşekkür ederim. Dedim ya teknik anlamda yönlendirmeleri bile bulup okumadığımiçindir. Siz sayfama kadar getirmişsiniz. Sağolun bu ikram oldu. Pratik öğrenme yolu herzaman kolay olur.
sevgilerle...
asmalıtepe
26-05-2014, 19:27
Hanımelim dikerken de çiçekli ve tomurcukluydu da şimdi yerini sevdiğini gösteriyor. Nekadar haklıyım bu bitkiyi de çok sevmekte. Kokusu yanında çiçekleri de çok güzel olanın çok güzel san'atı...
asmalıtepe
26-05-2014, 19:50
Begonyam geçen yıldan. iki saksı olarak almıştım. Beyaz ve kırmızı. Herbirinin birer kolunu alarak daha büyük saksılarda renk karması yapmıştım. yeri genişleyince sanırım çok geliştiler ama yaprakları sararıp kuruyor yer yer. Geçen de sormuştum ama fikir veren olmadı. Ustalardan ricamızdır.
asmalıtepe
26-05-2014, 19:56
Acaba suda bekletme süresi kaç gün ki?
asmalıtepe
26-05-2014, 20:01
Aldığımda açık çiçekleri geçti yeni tomurcukları var.
asmalıtepe
26-05-2014, 20:06
Sarı gül boynunu büküyor neden ki..
münevver48
26-05-2014, 22:36
Sevgili Münevver; Sizin bu yüreklendirici yaklaşımınızı çok sevdim. Gerçekten size çok teşekkür ediyorum. Fikirler örtüşüyor muhakkak.
Hakikaten çok güzeller aşılı güller. çok gösterişli, ve zarifler.Hele renkleri, şekilleri itibarıyla oya gibiler. Emek veren ellerin de çok maarifeti var, ama(cümlenin burasına ''ama,, yazdığım için bağışlayın.) sanki canlı değiller seramikler bana göre.
Ya da bu aşısız ve kokulu olanlar bize çocukluğumuzu gençliğimizi getiriyorlar sanki. İşte ne derseniz.. Siz anladınız onu.
Evet budanması belki şimdiden gerekliydi de korktum yer değişikliği ile zaten şaşalamıştır.
Pembesi de var evet hele sizde en güzelleri var. çok güzel bir bahçeniz var. elllerinize sağlık. Bizimki çıraklık sizlerin yanında. Sürekli yanında olamadığınız, rüzgarların, güneşlerin altında, bol taşlı bir toprakta ne kadar olursa işte.
Olduğu kadar olmadığı kader diyelim..
sevgili asmalıtepe,bahçem için güzel övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.evet bahçemde oldukça kokulu güllerim var.özellikle kokulu olanları yetiştirme gayreti içerisindeyim.mor tonlarındaki pembe, beyaz,turuncu ve bordo bir gülüm var ısparta gülü gibi kokuyor.ha ısparta gülüm de var.bodrum kurak ve çok sıcak.ben de küçük bir beldesinde oturmaktayım.daha sıcak.bu yüzden bahçemde güle çok yer verdim.bazen şartlara göre seçim yapmak zorunda kalıyorsun.bir küpe çiçeği dikiyorum. yaz sıcaklarına kurban gidiyor bakalım bu yıl ne olacak. keşke size daha yakın olsaydım.güllerimden paylaşırdım.genede bir isteğiniz olursa elimden geleni yapmaya çalışırım.
yeni aldığınız güllerde çok güzel.inşallah kokuları azda olsa vardır.yukarıda sardunya diye yazmışsınız galiba begonyadan söz ediyorsunuz.yaprak sararmasından bahsediyorsunuz.hava ve güneş alma durumu nasıl suyumu fazla geliyor acaba. şimdilik iyi akşanlar..;)
YeniGine
26-05-2014, 23:45
Sevgili asmalıtepe; sardunya saksılarının altındaki saksıları al, sudaki sardunyalarını o saksılara dik. Hiç zahmetsizce, kolaylıkla kökleniyorlar.
Rastgelsin inşallah...
Hanımelinin kokusu muhteşem, senin hanımeline de maşallah!..
asmalıtepe
27-05-2014, 07:25
Sevgili asmalıtepe; sardunya saksılarının altındaki saksıları al, sudaki sardunyalarını o saksılara dik. Hiç zahmetsizce, kolaylıkla kökleniyorlar.
Rastgelsin inşallah...
Hanımelinin kokusu muhteşem, senin hanımeline de maşallah!..
Sevgili YeniGine doğrudur Begonya diyeceğime Sardunya telaffuz etmişim. Düzelttim teşekkürler. Bilmiyorum suyu fazla mı verdik ki. Bizim evde bitki çok yaşamaz geçmişte de çok salon çiçeğim zayi olmuştur. Ben sularım, eşim de gidip gelip sular. bu konuda bir türlü koordine olamadık. Bir de geçen kış eve taşıdık yarı açık balkonda tuttuk, cam arkasından evimizin tek güneş aldığı yerde acaba fazla güneşe maaruz mu bıraktık.Ya da yine yerleri mi yetmiyor daha mı genişletsem ki?
minik bahçeme övgüleriniz için de teşekkürler.
asmalıtepe
27-05-2014, 07:43
Artık elime geçeni buraya mı dikerim ki..Yok canıım.
asmalıtepe
27-05-2014, 07:52
Eskiden ''yazlık ev,, derdik. Şimdi yazların çoğunu Asmalıtepe'de geçirdiğim için artık sadece ''Deniz evi,, sıfatında kalmıştır. Asıl mevzuu balkon çiçeğimdi özür dilerim.
asmalıtepe
27-05-2014, 07:56
Haydi bir de sahile doğru yürüyelim.
asmalıtepe
27-05-2014, 08:08
Yolun devamı..
asmalıtepe
27-05-2014, 08:13
İşte ben bunların naçizane jandarmasıyımdır desem yeridir.
asmalıtepe
27-05-2014, 08:26
Olmayan kızım yerine koyup 14 yıl baktığım, büyüttüğüm kızım Çiko.
O' da diğer aleme gitti dört yıl önce.
Sy asmalıtepe herşey çok güzel görünüyor...
asmalıtepe
27-05-2014, 09:44
Sy asmalıtepe herşey çok güzel görünüyor...
Sayın emel262; Güzel bakan güzel görür,güzel gören güzel düşünür. Teşekkürler..
asmalıtepe
27-05-2014, 19:58
Bugün güzel bir doğa gezisi yaptım. Bir arkadaşımın kendi bağına.
Bu bağlar şehrin ilk bağları..neredeyse asırlık bağlar. Asırlık çınarlar, ceviz ağaçları, koca koca incir ağaçları, dut ağaçları..Yeryüzü şekli de ilginçti. Silifke,Anamur taraflarının daha doğrusu Torosların;tabandan akarsular geçen derinmi derin Kanyonları vardır. çok riskli yollarına rağmen, inersiniz bol ormanların içinden tabana, orada sizi muhteşem bir manzara, buz gibi şelale, şelale akan çağlayan akarsu ve üzerine kurulmuş çardaklar, piknik masaları karşılar...
İşte bugün gördüğüm bu bağ beni birazcık o kanyon vadilere götürdü sanki: çok yaşlı ağaçlar bir küçük vadinin iki yanına birikmişler en derinden de küçük te olsa kaynaksu akıyor. bağevlerinin içinden de bu kaynak suyu bahçelerde akıyor. Doğal su doğal hayat ve yeşilin her tonu bu suyla coşmuş. yerlerde bitkiler, çiçekler coşmuş.Çok güzeldi çok. İşte isbatı, yarın Asmalıtepe'de dikeceğim onları. Yine bir sarmaşık, papatya, adını hatırlayamadım, şifalı bir ot.
asmalıtepe
27-05-2014, 20:15
açıklamam yukarı mesajdadır
münevver48
27-05-2014, 20:35
sevgili asmalıtepe,gezinizden eli boş dönülmemiş.cezayir menekşesi mor çiçekleri açar. iri açan papatya ve yanılmıyorsam şifalı hatmi çiçeği gibi ebegümecinin yapraklarına da benziyor.emin olamadım. inşallah tutarlar.
asmalıtepe
27-05-2014, 21:18
sevgili asmalıtepe,gezinizden eli boş dönülmemiş.cezayir menekşesi mor çiçekleri açar. iri açan papatya ve yanılmıyorsam şifalı hatmi çiçeği gibi ebegümecinin yapraklarına da benziyor.emin olamadım. inşallah tutarlar.
.Sevgili Münevver hanım evet kısa günün kÂrı iyi oldu. çok güzeller bir de sağ salim dikersem kökleriyle aldım çünki. evet diğeri ebegümeci.Biraz daha yetişeyim de sizlerden de rica edeceğim çiçekler yok değil.Örneğin HASEKİ. Onu da çok beğeniyorum. Şimdilik hayırla kalınız.
asmalıtepe
29-05-2014, 08:01
Herkese günaydınlar..
Önceki gün muhteşem yerlerinden sökerek götürüp diktiğim o güzelim sarmaşıklar, papatyaların hali böyle oldu. Acaba gövdelerinden yukarısını kesmemmi gerekiyor? Yaşamazlarsa çok veballerinde kalacağım Allah korusun. Çok güzel yerdelerdi yazık olur.
asmalıtepe
29-05-2014, 08:10
kolundan kırarak üç beş gün suda bekletip diktim sn. YeniGine'nin önerisi ile.
asmalıtepe
29-05-2014, 08:17
Geçen yıldan mevsimliklerin saksılarının arasında bu üçü kendiliğinden yeşerdi ama nedir bilmiyorum.
asmalıtepe
29-05-2014, 08:49
Güneşle bulutların saklambaç oyununda; Karşı dağların gölgelenişi, slueti...
asmalıtepe
29-05-2014, 08:57
Domates ve biber çiçeleri yolda
asmalıtepe
29-05-2014, 09:15
Ekşi ağaçları çiçeklendi. Sumakları geçen yıl kesmeyip üstünde bırakmıştık, bu sene sumak vermeyeceğini söylediler çok üzülmüştüm. ama hiç te denilen gibi olmadı.Çok şükür.
asmalıtepe
29-05-2014, 16:10
Erkenci üzümler tanelendi, diğerleri hÂla çiçek durumda.
asmalıtepe
29-05-2014, 16:15
Çiçeklerini gözleriyle sevenler gibidir benim de asmalarıma sevgim. Salonda otururken seyrederim asmalarımı..
asmalıtepe
29-05-2014, 16:21
Bunlar da benim doğal sukulendlerim. Bunları da ben çoğaltmayı,açık yerleri örtmeyi deneyeceğim.
asmalıtepe
29-05-2014, 16:27
Doğanın kendigüzelleri diyorum ben bunlara...
asmalıtepe
29-05-2014, 16:39
Canlarım bunlar benim...Mutfağımda biraz el altındalarsa da güzel kalabalıklar. O yüzden biraz yükselttim, hem dalları kolları incinmesin diye.
Gazanyaları dışarı çiçekliğe alacağım.
münevver48
29-05-2014, 17:11
sevgili asmalıtepe,çiçekleriniz yerlerini dikilmişler.hadi hayırlısı olsun.sanırım sarmaşıklarınız yukarıya doğru saran değil de yerde kendi halinde saran bir tür gibi geliyor.bende olmadığı için kesin birşey diyemiyeceğim.fakat çevremde sıkça bunun gibi sarmaşığa raslıyorum.bence sarmaşığıda topraktan 20-25 cm.yukarıdan kesmelisiniz.papatyalarınızın boyu kısa olanların dışında uzunların da üç dört yaprak (boğumdan uç almalısınız)yukarıdan koparmalısınız.başka arkadaşlarında önerilerini olursa onlarıda değerlendirirsiniz.doğal sukuletiniz çok güzel.saksıdaki çiçeklerinizde yıldız çiçeği(dahilla)ya benziyor.ebegümecini dikmedinizmi?aslında pek çok yerde doğal kendiliğinden yetişir. biz yemeğini ıspanak gibi kavururuz.çok da güzel tadı vardır. konuyu nereden nerelere getirtik.yakında yemek tarifide veriyormuşum hiç farkına varmadan.neyse konumuza dönelim,maşallah asmalarınıza pek güzel görünüyor. eh artık bol bol sarma yapıyorsunuzdur.bak yine yemek konusuna geldim.eniyisi ben size sevgilerimi göndererek hoşçakalın diyorum.......
asmalıtepe
29-05-2014, 18:12
sevgili asmalıtepe,çiçekleriniz yerlerini dikilmişler.hadi hayırlısı olsun.sanırım sarmaşıklarınız yukarıya doğru saran değil de yerde kendi halinde saran bir tür gibi geliyor.bende olmadığı için kesin birşey diyemiyeceğim.fakat çevremde sıkça bunun gibi sarmaşığa raslıyorum.bence sarmaşığıda topraktan 20-25 cm.yukarıdan kesmelisiniz.papatyalarınızın boyu kısa olanların dışında uzunların da üç dört yaprak (boğumdan uç almalısınız)yukarıdan koparmalısınız.başka arkadaşlarında önerilerini olursa onlarıda değerlendirirsiniz.doğal sukuletiniz çok güzel.saksıdaki çiçeklerinizde yıldız çiçeği(dahilla)ya benziyor.ebegümecini dikmedinizmi?aslında pek çok yerde doğal kendiliğinden yetişir. biz yemeğini ıspanak gibi kavururuz.çok da güzel tadı vardır. konuyu nereden nerelere getirtik.yakında yemek tarifide veriyormuşum hiç farkına varmadan.neyse konumuza dönelim,maşallah asmalarınıza pek güzel görünüyor. eh artık bol bol sarma yapıyorsunuzdur.bak yine yemek konusuna geldim.eniyisi ben size sevgilerimi göndererek hoşçakalın diyorum.......
Canım münevver hanım. Güzel yorumlarınıza ve yardımlarınıza teşekkürler ediyorum. Siz de olmasanız kimse ilgilenmiyor bu çömezle. Beğenilerini yabana atamam arkadaşlarımızın; Allah sizden de onlardan da razı olsun, sizin nezdinizde; Nacizane sayfamı ziyaret eden, beğen butonuna tıklayan, tıklamayan herkese sonsuz teşekkürler ederim. Yüreklendiriyorsunuz. En önemlisi de bu güzellikleri, bu duyguları birileriyle paylaşabilmek bulunmaz bir nimet. Kendinizi ifade edebilmek çok güzel bir imkan.
Sevgili kardeşim; Evet bağın yaprağından sarmaları. üzümünden pekmezi, pekmez sucuklarını, kurutulmuş üzümlerini falan..(ağzınıza lâyık)
Ha bende sınırda diyabet de olsa, azıcık falan..Gerçi inanır mısınız bu doğal şeker hiç şeker değil sanki; çok bozmuyor metabolizmayı.
yeni dikimleri görmüş ve merak ettiğim sorular cevaplamışsınız teşekkür hemen yarın gidip keseyim. Ebegümecini çok otlu bir yerlere diktim ottan utandım çekmedim foto. Bir ara otları biçmeliyim o vakit çekerim. Aynen.Ebegümecini yemek amaçlı diktim. Ben de Adana da öğrendim bazı bitkilerin yemeklerini.
Sarmaşıkları söktüğüm yerler akan su ayağında ağaç diplerindeydi. Her ne kadar suya yakın diksem de o yerleri bulamaz zavallılar. Ama azimle ölmelerine izin vermeyeceğim Allah'ın izniyle. Ha bu çiçeklikte hepsi bir arada nasıl olurlar ama. köklensinler biraz bir iki yıl sonra rahatlatırım sanırım. Rüzgarsız ve suya yakın olsunlar istedim.
Sukulendlerim:) benim de ilgimi çekti ilk defa gelmişler.Hoşgelmişler..
Birkaç kökünü söküp olmayan taraflara taşımayı düşünüyorum. Doğal çözümler.
Bugün yine marketlere vurdum kendimi,Koçtaş'tan,Migros'tan çiçek tohumu alayım diye ama birkaç hiç tanımadığım çiçek dışında birşey bulamadım yine fidancıdan dolu çıktım. Tohumdan üretmeyi çok isterdim ya, yine bir kaç saksı birşeyler aldım...bu hastalığa yeni düştüm Allah hayır getire...Bir de yazın bir kısmında bizim ev üyelerinin deniz düşkünlüğünden(gerçi benim kadar sevemezler de) Yazlığa gittiğimiz için Asmalıtepe ve çiçeklerim yalnız kalıyorlar.Geçen yıl azdılar komşuya bırakmıştım. bu yıl sabit çiçeklik nasıl kalı bakalım. Gerçi bu sene iş çok sebzelik te var. Artık bir saka falan tutarız dermişim. :)
Kardeşim kafanızı şişirdimse özür.Kalın sağlıcakla.
münevver48
29-05-2014, 20:43
sevgili asmalıtepe papatya da sarmaşık da naz bilmeyen çabuk gelişen çiçeklerdir.benim papatyalarım açmak üzereler.yeterki tutsunlar.sizde diplerini fazla kurutmamaya dikkat edin. suyu seviyorlar.papatyamı balkon gidirinin hemen yanına diktim.böylece su israfınında önüne geçmiş oluyorum.yenni diktiğiniz sardunyam gözüme takıldı.biraz alt yapraklarını budasaydınız,hatta iki çelik bile yapabilirdiniz.her zaman çiçek çeliklerini çok büyük dikmek çeliğin daha çok enerji harcamasına yol açıyor. böylece çelik güçsüz kalıp tutmuyor.
artık bundan sonra çiçek tohumunu ağustos sonu ekebilirsiniz.ilkbaharda erken çiçek açtırmak için örneğin şebboy, haseke küpelisi, hüsnüyusuf, hercail gibi ne çok paylaşımlarımız varmış.birde size yazlığınıza giderken arkanıza dönüp bakmadan gideceğiniz bir önerim var.tabii karar sizin otamatik damlama sistemi kurduruyorsunuz vakti geldimi kendisi suluyor.bende düşünüyordum fakat şuan ertelemek zorunda kaldım. ayrıca rica ediyorum kafa filan şişirdiğiniz de yok rahat olun. bende öyle acemi sayılırım.daha çok öğreneceklerimiz var hep beraber inşallah.
benimde bahçemi gezmişsiniz beğenileriniz için teşekkürler. bahçemi ziyaret edip iki çift güzel söz yazanın eli kolu dert görmesin. bütün yorgunluğunu alıp götürüyor.bizim için mutlu olmak çok kolay.bir saksı yeni çiçek almak ve emeklerin, çiçeklerin beğenilmesi sevgiler çiçekli günler....
asmalıtepe
29-05-2014, 22:32
Sevgili münevver; Bahçeniz bir cennet.Süper ötesi güzel.ellerinize sağlık.Bahçeniz için söylenecek çok övgü var. Ama sizi okumadan önce Rahmetli JİNEOP'u okudum,bahçesini gezdim,sonucu okudum ve moralim enerjim sıfırın altına düştü. Nur içinde olsun.
Bilahere yazışırız. Hayırlı akşamlar.
YeniGine
29-05-2014, 23:40
Sevgili asmalıtepe, sanırım sarmaşık ve papatyalarınız köklü idiler zaten, yeni yerlerine diktikten sonra can suyu verdiniz mi?
Sardunyanızı toprağa dikmişsiniz, hayrlı olsun yalnız bir müddet gölgece bir yerde dursun. Gazanyalarınızı güneş alan bir yere dikin, güneşi severler.
Salonunuzdan asmalarınız gerçekten çok güzel görünüyorlar, maşallah!..
Ellerinize, gönlünüze sağlık...
asmalıtepe
30-05-2014, 07:20
Sevgili asmalıtepe, sanırım sarmaşık ve papatyalarınız köklü idiler zaten, yeni yerlerine diktikten sonra can suyu verdiniz mi?
Sardunyanızı toprağa dikmişsiniz, hayrlı olsun yalnız bir müddet gölgece bir yerde dursun. Gazanyalarınızı güneş alan bir yere dikin, güneşi severler.
Salonunuzdan asmalarınız gerçekten çok güzel görünüyorlar, maşallah!..
Ellerinize, gönlünüze sağlık...
Sevgili YeniGine; Evet çiçekleri köklü diktim cansuyu da verdim ama biraz üstten keseceğim bugün. Gazanyalarım çabuk kapanıyor. Ben de aynı düşündüm dışarı alacağım. Asmalarımı beğenmişsiniz teşekkürler engüzeli size de nasibolsun.
Adalet Yağcı
30-05-2014, 10:29
Sevgili asmalıtepe;
agaclar.net/foruma hoş geldiniz, bahçe başlığınız hayırlı, bahçeniz bereketli olsun.
Yeryüzünde insanı mutlu edecek çok şey var aslında, bunların en güzellerinden biri doğa ile meşgul olmak.
Toprakla bitkilerle barışık olan insanlar acılarını daha rahat atlatırlar.
Bahçeniz gün be gün yeni güzelliklerle dolacak, bir çoğunu deneyerek öğreneceksiniz, sürprizleriniz yanında kayıplarınız da olacak, bunlar için üzülmeyiniz, hepimiz böyle öğreniyoruz.
İlk sayfadan itibaren fotoğraflarınıza baktım, eski yeni fotoğraflarınızda hep aynı tarihi gördüm :)
Fotoğraf makinanızdan tarih bölümünü düzeltir ya da kaldırırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
124 nolu mesajınızdaki uyanan bitkileriniz bodur Dahlia, onları saksı toprakları ile birlikte yere geçirirseniz(bahçe toprağına)daha bol çiçekleneceklerdir.
Her yıl kendiliğinden uyanıp bir önceki yıldan daha fazla çiçeklenirler.
Bahçenize bitki seçerken ortam iklimini göz önünde bulundurunuz, böylece kayıplarınızı azaltmış olursunuz.
Güzel uğraşınızda size kolaylıklar diliyorum.
Yardıma ihtiyacınız olduğunda forumun başlıklarından kolayca faydalanabilirsiniz.
Aklınıza gelececek her bitkinin forumda bir başlığı vardır, bulamazsanız deneyimli arkadaşlarımızdan yardım isteyebilirsiniz, hiç çekinmeyin.
Sevgiyle...
....Kayalarım güzeldir bizim buralarda çoktur.düşünüyorum onları değerlendirmeyi.kaya bahçesi,süs havuzu ve duvar yapmada.herzaman güzel fikirlerinizi beklerim saygılar...
Sevgili asmalıtepe,
Evinizin ve bahçenizin keyfini sağlıkla sürmek nasip olsun. Evinizin etrafındaki kayaları ve taşlık alanları kullanarak, harika düzenlemeler yapacağınızı düşünüyorum. Burada (https://www.google.com.tr/search?q=kaya+bah%C3%A7eleri&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=126IU8_9EZCA7QbHt4CYCA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=624) konuyla ilgili örnekler var, dahasını da internetten ve bu siteden bulabilirsiniz.
Ben de yeniden el atmaya karar verdiğim bahçem için, bu zamanda yetiştirilebilecek bitki arayışına girdim. Bu forumun bir yerlerinde, tesadüfen adresine ulaştığım Eyyup Kucukaslan'ın buradaki (http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2012/12/obrezya-cicegiyer-ortucu-sarkan.html) blogunda okuyup etkilendiğim "Aubrieta-Obrezya" tohumlarını ekmeye karar verdim. Zengarden'dan, "Aubrieta-Obrezya Tüm Çeşitleri"nin (http://www.zengardentr.com/Aubrieta-tohumu,LA_345-2.html#labels=345-2) tohum siparişini verdim ve 2 gün önce de ektim. Bakalım sonuç ne olacak :rolleyes:
Siz de yetiştirilme özelliklerini okuyup, eko sisteminize de uygunsa edinebilirsiniz belki.
Kolaylıklar diliyorum :)
asmalıtepe
30-05-2014, 17:48
Sevgili asmalıtepe,
Evinizin ve bahçenizin keyfini sağlıkla sürmek nasip olsun. Evinizin etrafındaki kayaları ve taşlık alanları kullanarak, harika düzenlemeler yapacağınızı düşünüyorum. Burada (https://www.google.com.tr/search?q=kaya+bah%C3%A7eleri&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=126IU8_9EZCA7QbHt4CYCA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=624) konuyla ilgili örnekler var, dahasını da internetten ve bu siteden bulabilirsiniz.
Ben de yeniden el atmaya karar verdiğim bahçem için, bu zamanda yetiştirilebilecek bitki arayışına girdim. Bu forumun bir yerlerinde, tesadüfen adresine ulaştığım Eyyup Kucukaslan'ın buradaki (http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2012/12/obrezya-cicegiyer-ortucu-sarkan.html) blogunda okuyup etkilendiğim "Aubrieta-Obrezya" tohumlarını ekmeye karar verdim. Zengarden'dan, "Aubrieta-Obrezya Tüm Çeşitleri"nin (http://www.zengardentr.com/Aubrieta-tohumu,LA_345-2.html#labels=345-2) tohum siparişini verdim ve 2 gün önce de ektim. Bakalım sonuç ne olacak :rolleyes:
Siz de yetiştirilme özelliklerini okuyup, eko sisteminize de uygunsa edinebilirsiniz belki.
Kolaylıklar diliyorum :)
Teşekkürler Sn.Peyker. İyi dilekleriniz ve önerileriniz için de teşekkür ederim.
değerlendireceğim. Size de kolay gelsin.
asmalıtepe
30-05-2014, 19:23
Asmalıtepe'yi aldığımdan beridir ağaçlarda deyil ama asmalarda aşılamaya özen gösterdim. Amaç üzüm çeşidi il ilgili olmadı, yabani asmaları ehilleştirmek.
O kadar çok yabanimz var ki hepsini aşılayabilseydik verim en az %30 artardı.
Her yıl 3-5 tane anca aşıladım ve ya işciye aşılattım. Tabi arada bazıları da tutmadı derken şu an daha da birçok yabani asma var. Bu bahar yine 5-6 adet aşıladık. Kapı önünde vardı çok güçlü bir yabanım 4 kolundan 4 çeşide aşıladım.
''Çok yükledin hiçbiri tutmaz,, dediler. Kadere kısmet deyip yaptım, şimdilik üç koldan tutmuş sonra kurumazsa. Henüz filizlenmesi çok küçük, basılmasın diye plastik sepetle kapatıyorum.
tarla kuşu
30-05-2014, 20:25
Çiçeklerinizi, sebzelerinizi güle güle büyütün. ....
asmalıtepe
30-05-2014, 21:00
Gazanyaları dışarı güneşe aldım ama saksılarıyla koyduğum büyük saksıya bir leyland dikmeyi düşünüyorum da geçici olarak Gazanyalara kaide oldu.
asmalıtepe
30-05-2014, 21:07
Tanımıyordum adını söylediler. hatırlıyorsam Adalya dendi.
asmalıtepe
30-05-2014, 21:14
Adını bile bilmediğim çiçeklerle çıktım ortya ama ben bunların tohumlarını alarak üretmeyi düşünüyorum..
münevver48
30-05-2014, 22:16
ahh ..canım maşallah dahlia yıldız çiçeği yeni alınmış. hercail menekşeleri pek severim bakışları mahçup utanıyormuş gibi birde başları öne eğik hepsi bir yöne bakışları çok ilgimi çekmiştir.ellerine sağlık ne güzel yakışmış bahçene.son çiçeğin adını bende bilemedim acaba gerberemi öyle ise çok güzel renkli iri çiçekli papatyaya benzeyen çiçekler açacak sana. sevgiler .......
Sayın asmalıtepe; Beş yılda oldukça fazla mesafe katetmişsiniz. Devamını istediğiniz gibi getirmenizi dilerim. Benim yerim de sizin yere benzer bir şekilde.
Kokulu gülünüz benim eskiden olan ilkbaharda açan daha sonra az da olsa açan kırmızı gibi olan bir gül sanırım. Mayıs gülü dediğimiz Isparta gülü değil. Bir çiçekçide görünce hemen alıp ben de diktim. Eski kokulu olan rengi de güzel olan güllerden biri. Aşılı olmasa da güzel kokulu bir gül. Nedense uzun süredir satıldığını görmüyordum.
Bunlar da benim doğal sukulendlerim. Bunları da ben çoğaltmayı,açık yerleri örtmeyi deneyeceğim.
Sukulent olarak nitelendirdiğiniz bitkileri ben biraz adaçayı ailesinden olduğunu düşünüyorum. Yaprakları tüylü ve çok yıllık. Elinizle sıkıştırınca kokuyor mu?
Asmalıtepe'yi aldığımdan beridir ağaçlarda deyil ama asmalarda aşılamaya özen gösterdim. Amaç üzüm çeşidi il ilgili olmadı, yabani asmaları ehilleştirmek.
O kadar çok yabanimz var ki hepsini aşılayabilseydik verim en az %30 artardı.
Her yıl 3-5 tane anca aşıladım ve ya işciye aşılattım. Tabi arada bazıları da tutmadı derken şu an daha da birçok yabani asma var. Bu bahar yine 5-6 adet aşıladık. Kapı önünde vardı çok güçlü bir yabanım 4 kolundan 4 çeşide aşıladım.
''Çok yükledin hiçbiri tutmaz,, dediler. Kadere kısmet deyip yaptım, şimdilik üç koldan tutmuş sonra kurumazsa. Henüz filizlenmesi çok küçük, basılmasın diye plastik sepetle kapatıyorum.
Benim dağbağda da çok fazla amerikan asma denilen yabani asma bulunmakta. Geçen yıl bir kısmını aşılatmıştım. Bir kısmı tuttu. Tutanlardan en az ikisi çok iyi gelişti. Bu yıl eğer dökmezler ise üzerinde oldukça fazla üzümleri var.
Benim gördüğüm kadarı ile eğer kalemleriniz yaş tutacak gibi görünüyor ise kestiğiniz yabani asma sürgünlerini mümkün olduğu kadar dipten kesin. Sol taraftaki kalemin yarılan kısmı açıkta. Biz geçen yıl kağıtlı koli bandı ile hava almayacak şekilde kapattık. Daha sonra üzerine hava almaması için toprakla örttük. Bu yıl aşılanan ahlatlarda ben naylon ile bağladıktan sonra üzerlerini normal koli bandı ile hava alıp kurumaması için bantladım. Üzerlerine şeffaf naylon yapmıştım. Aşı yapan arkadaş naylon ile kapattığı aşıların bir kısmının naylonlarını ikinci geldiğinde benim açmamasını söylememe rağmen çıkardı. Kalem ve yarık kısımlar naylonların tam uygun olmaması veya açılması ile en güçlü olan ahlat ağacında hava almış. Daha sonra kontrol ettiğimde çoğu kurumuştu. İki tane kalemde biraz canlılık olduğunu görünce onları yeniden hava almayacak şekilde sarmıştım. Yağmurlarla birlikte kalemlerin biri çok güzel patladı.
YeniGine
31-05-2014, 00:15
Sevgili YeniGine; Evet çiçekleri köklü diktim cansuyu da verdim ama biraz üstten keseceğim bugün. Gazanyalarım çabuk kapanıyor. Ben de aynı düşündüm dışarı alacağım. Asmalarımı beğenmişsiniz teşekkürler engüzeli size de nasibolsun.
Sevgili asmalıtepe gazanyalara ben 'Devlet memuru, sabah 08.00 akşam 17.00' derim hep. Güneş gördükçe açarlar, güneş yok ise kapanırlar.
Teşekkür ediyorum, inşallah en güzelleri hepimize olsun.
asmalıtepe
31-05-2014, 06:38
Sayın Muda; Beş yılda çiçekte değil de ağaçlar, fidanlar, asmalarda mesafe katettik sayılır.
Biliyorsunuz onların yıllık bakımları da oldukça önemli. Daha bu baharda 8-10 adet Zeytin fidanı diktik. Aldığımızda minnacık olan ağaçlarımız oldukça büyüdüler. Aşıladığımız asmalarımız çocukluktan çıktılar onlardan da çekeceğim foto..Yani tabiiki yerimizde saymadık sayılır. Eksiğimiz sebzeler, çiçeklerdi onlara yeni girdik hayırlısı olsun.
Sukulendler derken çok benzettim.Esprisine isim verdim. yok Adaçayı değil. sert yapraklı yer örtücü bir bitki.
Son aşım üstü toprakla örtülüydü yeni açtım evet kalem girişleri açıkta kaldı, hemen bantlıyacağım. yabani sürgünleri de daha dipten keseceğim. Nebileyim ben tuttu umudundayım. Bizim bu yerlerde, en arsız bitkilerdir asmalar, bademler kendiliğinden çıkp büyüyüp gidiyorlar..
Sn.Muda ben sizin sayfanızı bulamadım. gezmek isterdim.
ilginize, yardımlarınıza teşekkür ederim.
Sayın asmalıtepe; atalarımızın bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur sözü boşuna söylenmemiş. Ben de sizin gibi bizzat bu sözün doğruluğunu yaşayarak görüyorum. Arazinizde zeytin fidanlarının yaşaması iklimin benim bulunduğum yerden çok güzel olduğunun göstergesi. Komşum İzmir'den gelirken iki üç tane zeytin fidanı getirmiş. Bana göre yaşamaları biraz zor bizim bulunduğumuz bölgede.
Aşı ne kadar tutarsa tutsun aslı olduğu için aşısız çıkan sürgünleri hiç bir şey kalmayıncaya kadar temizlemek gerekiyor. Ben bağ makası ile dipten 0 gibi kesmeye çalışıyorum tamamını. Ona rağmen yeniden çıkabiliyorlar. Tabi gördüğüm zaman hemen kesiyorum. Burada aşılanan yer toprak ile tamamen kapatılıyor. Aşı yapılan yer toprak seviyesinin altından oluyor. Aşı tuttuktan sonra ilkbaharda aşılanan yeri kapatılan bant boğazı açılarak alınıyor. Bu arada aşılı kalemden de kökler çıkmış oluyor. O kökler de kesiliyor. Kesilmez ise aşı yapmanın bir anlamı kalmıyor. Kalem kendi kökünden değil yabani asmadan beslenmesi gerekiyor. Yoksa bir süre sonra kuruyabiliyormuş aşı. Yağmurlar yağmaya başlayınca aşılar çok güzel tuttu. Tabi hepsi değil. Aşılı olanları da sularsanız aşı daha güzel oluyor.
Kaktüs ve sukulent sayfam dışında sayfa açamadım daha. Benim aldığım yer sizinki gibi dağ eski bağlardan. Geçen sene ilkbahardan bu yana oldukça fazla ilerleme kaydettik. En azından ağaçlar ve asmalar çok fazla gelişme gösterdiler. Yeni asmalar diktim. Bakımlarını yapıp yetiştirebilirsem çok iyi olacak. Damlama sulama sistemi döşemeye çalışıyorum. Eğimli arazide başka türlü sulamak çok zor. Tavsiye ederim. Biraz daha gelişme olduğu zaman yapabilirsem eklemeyi düşünüyorum.
asmalıtepe
31-05-2014, 07:39
Sn.Muda çok güzel. Sizin dağ dediğiniz yeriniz de Bağ olacak, bahçe olacaktır.Hayırlı olsun.
Dediğiniz gibi bakımla doğru orantılı. Yalnız merakımı bağışlayın gelişmiş asmalarda sulama yapmayız biz. Sizin asmalar hepsi yeni dikim o vakit. Asmalar çabuk büyürler kolay gelsin. Zeytin' e gelince; O, Kur'an da suresi olan kutsal bir bitlkidir. Ondan umutsuzluk göstermemeliyiz.Bilirsiniz Zeytin ağacı kesilmediği sürece yıllarca yaşayan bir bitkidir. Ne kadar yüksek rakım da olsa yeriniz yeter ki bakımını yapın umutla takibedin. Sulamayı da zeytin çok sever diye biliyorum. Dikim yılında.
Ben geçen yıl diktiğim fidanlarımdan zeytin yedim. Ve bu başka bir lezzetti. Siz de yersiniz dilerim..hayırla kalın.
Sayın asmalıtepe;
Sevmeyen biri üstüne para verseler almaz bakmaz. İlk alacağım zaman nefes nefese kaldım. Hala daha zor inip çıkmak. Bir kısım setler var. O kısımlarda çoğunlukla ağaçlar. Rakım 1247 ile 1293 metre arası. 300 civarı eski asma var. Bu bölgede yetişen ağaçlardan hemen hemen hepsi var. Fındık dahil. Ancak çok bakımsız kalmış. Olmayanları da ben birer ikişer deneme amaçlı dikmeye çalışıyorum. Yer büyük 16 dönüm olunca ne yaparsanız çok fazla göze gözükmüyor. Ancak gelişme fazla. Geçen yıl budayabildiğimiz budatabildiğim kadar ağaçlardan budamalar yaptık. Asmaları gençleştirme amaçlı budatmaya çalıştım. Su vermeye çalıştım. Kısmen tel sistemine geçirmeye çalışıyorum. Geçen yıldan bu zamana arada çok fazla fark var. Bu yıl 280 tane aşılı asma diktim. 150 tane de amerikan dediğimiz yabani asma. Neden amerikan anacı dediklerini de anlamıyorum. En eski bağlar Anadoluda yetişmiş durumda. Benim yerde bile yaklaşık beş çeşit amerikan asma var.
Bir kısım ağaçlar da aşılandı. Gelecek yıl muhtemelen çok daha güzel olacak.
Yer büyük ve zor işlenen olunca zaman ile olacak. İlk defa bu yıl bir yeri işleyerek delikli damlama sulama ile sebze yeri yaptık. Siz de damlama su ile suluyormuşsunuz bahçenizi. Çileklerden ben ürün almaya başladım. Çok olmasa da. Zeytin ağacını komşum deniyor. O başarılı olursa belki ben de dikerim. Hünnap iğdesinin rakımı 800 metre olarak okumuştum. Benden biraz daha yüksekte komşumun küçük bir çelikten büyüttüğünü görünce ben de aşılısını aldım diktim. Denemeden bir şey olmuyor.
Bu arada bende de badem ve asma çoğunlukta. Burada bademlere erik, kayısı, zerdali, şeftali aşılanıyor. Özellikle şeftalinin yetişmesine çok şaşırdım. Sizin iklim çok daha iyi sanırım. Şeftali aşılarsanız muhtemelen ürün alırsınız. Ben bu yıl şeftali de deneyeceğim.
Elmalarınız sanırım yerli türler. Ben de de çeşitli yerel yazlık elma türleri var. Muhtemelen çekirdekten de aynı elma çıkıyor. Dip sürgünleri fazla oluyor.
İnsanın kendi yetiştirdiği ürünü yemesi çok daha başka oluyor.
Komşumdan aldığım su ile ağaçların bir kısmı ile asmaların hemen hemen hepsini geçen yıl sulamaya çalıştım. Bu yıl inanılmaz fark var. Dikmiş olduğum 5 tane tüplü asma, ceviz, ahududu, dikensiz böğürtlen gibi bir kısım fidanları ise kaybettim. Bir kısmı ise tuttu. Bu yıl çok daha iyiler. Asmaları ağustos ayının 15 ine kadar sulayabilirsiniz. Daha sonra kesinlikle sulama yapılmaması gerekiyor. Sulama durumunda arkadaşımda olduğu gibi asma kendini kışa hazırlayamayıp sürgün vermeye devam ediyor. Kışın da donarak ölüyor. Asma köklerini derinlere gönderince susuzluğa dayanıklı. Ancak zaman zaman sulayabilirseniz çok daha güzel ve sağlıklı oluyor.
asmalıtepe
01-06-2014, 19:45
Selam sn. Muda; Evet bunlar zevkli ama yoğun uğraşılar. Yeriniz çok yüksekmiş yolu da patikadır. Araçlar çokça yıpranıyor ama menzil güzel. Biz kendi kendine oluşan yabani asmaları aşılıyoruz, dışarıdan almıyoruz. Ve asmalara hiç su vermiyoruz. Onun için üzümlerimizin şekeri çok yüksek olur ya. Hem de suyunuz da komşudan alınıyorsa zordur işiniz. Damlamayı bir ara ağaçlara yapmaya çalıştıksa da şimdi direk hortumdan suluyoruz. Fakat bu yıl vaktinde hiç yağış düşmedi bakalım ne olacak.
Bademleri aşılamak bana uymuyor. Ha bu yıl onlar da nasibini aldı kasırgadan ve yandılar. Bizim buralarda bu yıl bir tane meyve,badem ,ceviz yok. Hersene elmalar, kayısılar yıkılırdı meyveden,bademler acı veya tatlı çok olurdu. ne yapalım kısmet. Zamansız esen fırtına ve donun sonucu bu.
Şeftali ağacı ömürsüz diyorlar gerçekten iki şeftali iki vişne birkaç elma kurudu bizde. Elmalar geçen yıllarda çok oluyordu çok şekerli, küçük sarı bir elmadır.Şekerliliğinden dolayı yenmiyor fazla.
Biz en güzel üzümleri değerlendiriyoruz. işliyoruz, tüketiyoruz. Artık yalnızca kiraz dikeceğim bundan böyle...Bir de ceviz.
Hhepimize kolay gelsin.
asmalıtepe
02-06-2014, 22:53
Diktiğim (sebze hariç) herşeyi haftasonu gidip gördüğümde hissettiğim duygunun adıdır konu başlığım:
zor bulduğum kırmızı kokulu gülümden tutun da, her yerde yetşebilen mazbut gazanyalar , kökleriyle diktiğim papatyalar, çilekler.. hepsinin boynunu giyotinle düşürmüş adeta rüzgar. Rüzgar mı ,fazla su mu, susuzluk mu, güneş mi ben de anlamadım... Dün bırakıp geldim. Geldiğimden beridir sayfama girmek bile canım istemiyor. Yarın ola hayrola gideceğim bakalım.
YeniGine
02-06-2014, 23:12
:( Çok üzüldüm sevgili asmalıtepe. Ne diyeyim, inşallah toparlayabilirsiniz.
Yeni dikilen sebze ve fidanlar o bölgeye alışabilmeleri, kök salabilmeleri için zamana ihtiyaç duyuyorlar. Benim diktiğim etkinlikten gelen domates tohumları güneş karşısında arada cam ve laminet parke naylonu arkasından gördüğü güneşe rağmen dış ortama hemen uyum sağlayamadılar. Birkaç gün de balkonda gölgede bekletmiştim. Aslında en az bir hafta on gün dış ortama alıştırmam gerekiyordu. Havalar yağmurlu giderken toprağı da hazırlayınca damlama sulamalarını çekerek fideleri dikmiştik. Şu anda aradan geçen zamana rağmen yeni yeni kendilerine gelmeye başladılar. O kadar zaman sulama, yapraktan gübre, çapalama yaparak yeni yeni düzeldiler. Tabi bir kısım kayıplarımız oldu. Sizin toprak da bendeki gibi suyu geçirgen sanırım. Rüzgar da olunca olan su hemen buharlaşıyor. Bitkiyi susuz bırakıyor. Burada bir arkadaş iki güne bir bitkileri suluyor. Çok nadir üç güne bir suluyormuş. Taşlı toprak nemi tuttuğunu söyleseler de dün yağan yağmurdan sonra bugün gittiğimde çok az yerde ıslaklık kalmıştı. Su tut denilen kimyasalları kullanmak istemiyorum ben de. Odun külünün de su tutma özelliği olduğu söyleniyor. Toprağı da iyileştiriyor. Aynı şekilde gübrenin de faydası oluyor. Ne yaparsak yapalım belirli zamanlarda su vermemiz gerekiyor. Geçen yıl su sıkıntısı çektim. Bu yıl da sonradan yağan yağmurlar çok faydalı oluyor. Ona rağmen zaman zaman fideleri suluyorum. Ümitsizliğe kapılmayın. Arkadaşım pet bardaklara diktiği tohumları sera gibi naylonlu bir yerde büyüttü. Daha sonra bir süre üzerleri açık olarak fideler durdu. Bardaktaki toprak fazla olunca diktiği fideler rahat bir şekilde tuttu. Benim fidelerden daha küçük iken şu anda bendeki fidelerin nerede ise iki katı büyüklüğe ulaştılar. Emekli olunca hemen her gün onlarla ilgilenebiliyor. Büyük viole veya pet bardaklara dikildiği zaman toprağını bozmadan aktarabilirsek çok iyi gelişebiliyorlar.
asmalıtepe
03-06-2014, 06:22
Yeni dikilen sebze ve fidanlar o bölgeye alışabilmeleri, kök salabilmeleri için zamana ihtiyaç duyuyorlar. Benim diktiğim etkinlikten gelen domates tohumları güneş karşısında arada cam ve laminet parke arkasından gördüğü güneşe rağmen dış ortama hemen uyum sağlayamadılar. Birkaç gün de balkonda gölgede bekletmiştim. Aslında en az bir hafta on gün dış ortama alıştırmam gerekiyordu. Havalar yağmurlu giderken toprağı da hazırlayınca damlama sulamalarını çekerek fideleri dikmiştik. Şu anda aradan geçen zamana rağmen yeni yeni kendilerine gelmeye başladılar. O kadar zaman sulama, yapraktan gübre, çapalama yaparak yeni yeni düzeldiler. Tabi bir kısım kayıplarımız oldu. Sizin toprak da bendeki gibi suyu geçirgen sanırım. Rüzgar da olunca olan su hemen buharlaşıyor. Bitkiyi susuz bırakıyor. Burada bir arkadaş iki güne bir bitkileri suluyor. Çok nadir üç güne bir suluyormuş. Taşlı toprak nemi tuttuğunu söyleseler de dün yağan yağmurdan sonra bugün gittiğimde çok az yerde ıslaklık kalmıştı. Su tut denilen kimyasalları kullanmak istemiyorum ben de. Odun külünün de su tutma özelliği olduğu söyleniyor. Toprağı da iyileştiriyor. Aynı şekilde gübrenin de faydası oluyor. Ne yaparsak yapalım belirli zamanlarda su vermemiz gerekiyor. Geçen yıl su sıkıntısı çektim. Bu yıl da sonradan yağan yağmurlar çok faydalı oluyor. Ona rağmen zaman zaman fideleri suluyorum. Ümitsizliğe kapılmayın. Arkadaşım pet bardaklara diktiği tohumları sera gibi naylonlu bir yerde büyüttü. Daha sonra bir süre üzerleri açık olarak fideler durdu. Bardaktaki toprak fazla olunca diktiği fideler rahat bir şekilde tuttu. Benim fidelerden daha küçük iken şu anda bendeki fidelerin nerede ise iki katı büyüklüğe ulaştılar. Emekli olunca hemen her gün onlarla ilgilenebiliyor. Büyük viole veya pet bardaklara dikildiği zaman toprağını bozmadan aktarabilirsek çok iyi gelişebiliyorlar.
Fikirlerinize katılıyorum. Ben de biraz öyle düşünmüştüm,şimdi tam olarak toprağın geçirgen, rüzgarın kurutucu etken olmasını daha iyi anladım. Dediğiniz gibi köklerin toprağa tutunabilme süresi ile de ilgilidir sanırım. Teşekkür ederim sn. Muda
Taşlıbahçe
03-06-2014, 07:12
Geçmiş olsun sayın Asmalıtepe; solmuşlar mı, kopmuşlar mı tam anlayamadım(?). Bugün veya en yakın zamanda umarım iyi haberleri yazarsınız...
münevver48
03-06-2014, 07:57
sevgili asmalıtepe, çiçekleriniz için çok üzüldüm. sevgili muda'nın dediği gibi olduğunu düşünüyorum. şiddetli rüzgar hemen yaprakları kurutuyor. önemli olan gövde ve köklerinde kuruma yoksa, siz sulamaya devam edin.inşallah yeşerecekler.umudunuzu kesmeyin. pes etmek yok.en kötüsü kurusalar bile biz yine yeşertiriz asmalı tepeyi.azimli ve kararlıyız.kayıplarımız olacak.bu şekilde tecrübe ediniyoruz.bir dahaki diktiklerimizi daha dikkatli korumamız gerektiğini böylece öğreniyoruz. bakın size kendi deneyimlerimden birşeyler yazayım.belki bir faydası olur.diktiğim fidanlar sizin bahsettiğiniz gibi oluyorlardı.hem rüzgar hem kavurucu güneş aşırı sıcakğın zarar vermiş olduğunu tahmin ettim. bende her diktiğim fidana bir gölgelik yaptım.nasılmı gülersin bana gazeteden şapka yaptım. her iki uçlarına sopalarla toprağa batırarak tutturdum. ama sulaması zor oldu. hemen başka çareler aradım. çalı çırpı fakat yapraklı çalı çırpı her fidanın dibine sokuşturdum.kayınvalideme anlattım.onun önerisini uyguladım.kuru otlatdan biraz üzerine koy. kenarlarınıda taşla bastır, hem güneşe hemde dibi çabuk kurumaz dedi. ne varsa yaşlılarda var.çok faydasını gördüm. sizde deneyebilirsiniz. sevgiler selamlar.........
asmalıtepe
03-06-2014, 09:01
Geçmiş olsun sayın Asmalıtepe; solmuşlar mı, kopmuşlar mı tam anlayamadım(?). Bugün veya en yakın zamanda umarım iyi haberleri yazarsınız...
Solmuşlar adeta kurumuş gibi bittabii boyunları düşmüş. Bu bir günlük sulama mesafesinde. Onun için fazla su ihtimaline de yer verdim. Bugün çıkmayı düşünüyorum umarım bana bir sürpriz yaparlar iki gün aradan sonra. Maaşallah sizin dağlarda tohumdan yetiştirdiklerinizi okuyunca bizimkisi oldukça başarışızlızlık. Umut kesilmez iyi olur inşaAllah.
Selam Çok kıymetli Asmalıtepe; Çok üzüldüm geçmiş olsun:( Malesef böyle olumsuzluklar oluyor
Bende çeri dometes tohumu ekmiştim evdeki saksıya çok güzel gelişmişlerdi hergün gördükçe çok hoşuma gidiyordu,geçen hafta artık bunları bahçeye götürme vakti geldi diye düşündüm sabah işe giderken saksıyı balkona güneşe karşı yerleştirip işe gittim.
Akşam geldiğimde, balkona çıktığımda birde ne göreyim hepsi sanki yanmışlardı bütün çeri fidanlarımı malesef kaybettim meğer güneşe yavaş, yavaş adetpte olmaları gerekirmiş ben sabahtan akşama kadar güneşe bıraktığım için hepsini güneş çarpmış.
asmalıtepe
03-06-2014, 09:34
sevgili asmalıtepe, çiçekleriniz için çok üzüldüm. sevgili muda'nın dediği gibi olduğunu düşünüyorum. şiddetli rüzgar hemen yaprakları kurutuyor. önemli olan gövde ve köklerinde kuruma yoksa, siz sulamaya devam edin.inşallah yeşerecekler.umudunuzu kesmeyin. pes etmek yok.en kötüsü kurusalar bile biz yine yeşertiriz asmalı tepeyi.azimli ve kararlıyız.kayıplarımız olacak.bu şekilde tecrübe ediniyoruz.bir dahaki diktiklerimizi daha dikkatli korumamız gerektiğini böylece öğreniyoruz. bakın size kendi deneyimlerimden birşeyler yazayım.belki bir faydası olur.diktiğim fidanlar sizin bahsettiğiniz gibi oluyorlardı.hem rüzgar hem kavurucu güneş aşırı sıcakğın zarar vermiş olduğunu tahmin ettim. bende her diktiğim fidana bir gölgelik yaptım.nasılmı gülersin bana gazeteden şapka yaptım. her iki uçlarına sopalarla toprağa batırarak tutturdum. ama sulaması zor oldu. hemen başka çareler aradım. çalı çırpı fakat yapraklı çalı çırpı her fidanın dibine sokuşturdum.kayınvalideme anlattım.onun önerisini uyguladım.kuru otlatdan biraz üzerine koy. kenarlarınıda taşla bastır, hem güneşe hemde dibi çabuk kurumaz dedi. ne varsa yaşlılarda var.çok faydasını gördüm. sizde deneyebilirsiniz. sevgiler selamlar.........
Sevgili Münevver; Sizleri de üzmüş oldum kusura bakmayın. Bilmiyorum ben de şaşırdım. Gülün çukurunu açan işçi, kökte bir yumru oluşmuştu onu koparıp attı. nekadar yapma etme dedimse dinletemedim. Bir de kuyunun dibine bolca koyun gübresi toprak ve su koydu bu malçın içine dikti. o an zaten moralim bozuldu. Sadece kazı yapsın diye çağırmıştım bu adamlar bilmeden biz biliriz derler. Neyse gülün yaprakları hergün biraz dah soldu, ben de budadım. diğer papatyalar da öyle. Köklü diktim ama sanki çelik dikmişim gibi cansız düştüler. Onları da iyice kısalttım. Velhasılı kelam onlar gibi benim de keyfim kaçtı. Evet rüzgar, susuzluk, güneş ve ya aşırı su.Bakalım ne olacak.. Bir de benim büyük sözlerim: İsteyip te başaramadığım hiç bir şey olamaz Allah'ın izniyle derim. Hayırlısı bakalım. Elbet düzelirler.
Sebzeler fena değildiler. ilk çapa yaptık. toprakları adeta beton olmuştu.suyunu da verdik. Henüz çiçeklenme yoktu belki çapa da su da erken olmuştur ama fidelerin o kadar kuru bir toprakta kalmasına dayanamadım.
Çilekler de adeta toprağa çekildiler dikerken üstünde çiçeği meyvesi vardı, şimdi sanki kendileri de yok..Bunlar ben mi sevmedi acaba Münevver hanım.
Şaka şaka sizi gülümsetmek istedim. Ama bazı elden bitkilerin iyi olduğunu da biliriz. Teşekkür ederim canım ilginize, yardımınıza ihtiyacımız olacak bu gidişle.. ha bizim oralarda net yok. Gelince görüşürüz canım.
asmalıtepe
03-06-2014, 09:45
Selam Çok kıymetli Asmalıtepe; Çok üzüldüm geçmiş olsun:( Malesef böyle olumsuzluklar oluyor
Bende çeri dometes tohumu ekmiştim evdeki saksıya çok güzel gelişmişlerdi hergün gördükçe çok hoşuma gidiyordu,geçen hafta artık bunları bahçeye götürme vakti geldi diye düşündüm sabah işe giderken saksıyı balkona güneşe karşı yerleştirip işe gittim.
Akşam geldiğimde, balkona çıktığımda birde ne göreyim hepsi sanki yanmışlardı bütün çeri fidanlarımı malesef kaybettim meğer güneşe yavaş, yavaş adetpte olmaları gerekirmiş ben sabahtan akşama kadar güneşe bıraktığım için hepsini güneş çarpmış.
Ah benim ilk hoşgeldin diyenlerimden biri; sn.06Dilek arkadaşım.Siz de hoşgeldiniz ne iyi ettiniz. Sizin de benim moral seviyemde olduğunuzu okudum. Evet kuzum ümit çok yüksekteyken aşağıya düşüş bu herhalde. ya ençok o yerinden sökülüp,koparılıp getirdiklerimin vebali korkutur beni. Sizin çerilere de yazık olmuş. Canınız sağolsun siz halledersiniz d benim gibi acemilerin zor işi. Artık hayırlısı...
Taşlıbahçe
03-06-2014, 12:29
Solmuşlar adeta kurumuş gibi bittabii boyunları düşmüş. Bu bir günlük sulama mesafesinde. Onun için fazla su ihtimaline de yer verdim. Bugün çıkmayı düşünüyorum umarım bana bir sürpriz yaparlar iki gün aradan sonra. Maaşallah sizin dağlarda tohumdan yetiştirdiklerinizi okuyunca bizimkisi oldukça başarışızlızlık. Umut kesilmez iyi olur inşaAllah.
Estağfurullah sayın Asmalıtepe. Bizimkilerin son hallerini bilmiyorum. Tohumdan yetiştirdiğim ve henüz çok küçüklerken dışarıya alıştırdığım fideleri 2 mayısta dikmiştim toprağa ki bir daha ne bakan oldu, ne de sulayan.
İki kez niyetlendim gitmeye, yağmur yağınca vazgeçtim. Aklım orda, ben burda...
Haftaya gider görürüm artık tekrar yağmur yağmazsa...
Umarım sizinkiler de toparlarlar kendilerini ki örnekleri çoktur, merak etmeyin :)
asmalıtepe
03-06-2014, 19:30
Estağfurullah sayın Asmalıtepe. Bizimkilerin son hallerini bilmiyorum. Tohumdan yetiştirdiğim ve henüz çok küçüklerken dışarıya alıştırdığım fideleri 2 mayısta dikmiştim toprağa ki bir daha ne bakan oldu, ne de sulayan.
İki kez niyetlendim gitmeye, yağmur yağınca vazgeçtim. Aklım orda, ben burda...
Haftaya gider görürüm artık tekrar yağmur yağmazsa...
Umarım sizinkiler de toparlarlar kendilerini ki örnekleri çoktur, merak etmeyin :)
Sn.Taşlıbahçe işte onun için sizinki büyük başarı diyorum ya. Uzak mesafe hiç işlenmemiş toprak. Ama mesafe olayı daha önemli: Bakın 5km yola iki günden beri bir türlü çıkamadım. Sizin yerleşik gitmeniz bu açıdan çok iyi olacaktır.
Bir de hep değinmek istedim unuttum. Taşlıbahçe içinde akan dereniz çok güzel. Gerçi o parçayı sonradan eklediniz ya. Çok güzel birşey, geçmişten kalma bir değer kaynaktan gelen akan su. Onu siz çok güzel değerlendireceksiniz mutlaka. Mesela bir fikir, minik bir baraja, büyük bir gölete, veya bir havuza akıtıp ondan sonra kullanabilirsiniz. hem görsel olarak hem de daha bol kullanabilirsiniz. Bir de deniz görüyorsunuz çok güzel. Dağlarınız yemyeşil bunlar önemli özelliklerdir. Gerisini bu şevkle siz en güzel şekilde oluşturacaksınızdır Allah kolaylık versin.
münevver48
03-06-2014, 22:37
sevgili asmalıtepe, inşallah gitmişsinizdir ve bitkilerinizin güzel haberleriyle dönmüşünüzdür.sizin ve bitkilerin keyfi yerindedir. ufak tefek fireler varsada da üzülmeyin.telafiisi yapılır.sevgiler.
asmalıtepe
03-06-2014, 22:57
sevgili asmalıtepe, inşallah gitmişsinizdir ve bitkilerinizin güzel haberleriyle dönmüşünüzdür.sizin ve bitkilerin keyfi yerindedir. ufak tefek fireler varsada da üzülmeyin.telafiisi yapılır.sevgiler.
Sevgili münevver maalesef gidemedim. Biraz geciktim oldu olacak sabah erken gideyim de sulama saatına uygun olsun istedim. Biliyorsunuz orayı çok seviyorum gitmişken uzun süre kalmalıyım da. Bazan gece de kalıyoruz yalnız gitmezsem. Amaa.. orayı en çok yalnızken yaşıyorum. O uhrevi sessizlikte kuşlarınbülbüllerin sesini dinlemek sadece doğayı duymak başka birşey işte..
Ne diyelim sağlık olsun, düzelirler elbet. Siz dostların destekleriyle biraz rahatladım. Bakarız yarın. Ben şimdi sizin bahçeyi bir ziyaret eder biraz daha iyi olurum. iyi geceler size.
asmalıtepe
04-06-2014, 18:42
Dğişen birşeyler olmuş tabii. Yıldızların, Gazanyaların bir günde boynu düşen çiçeklerinin yerine hemen yenileri açmiş . Çiçeklerinin ömrü o kadar kısa olamazdı sanırım. Ama tomurcuğu olmayan güllerin içler acıtan hali şekil A'da görüldüğü gibi...
asmalıtepe
04-06-2014, 18:56
Transfer ettiğim güzelim gül ağacım böyle oldu. Baktım ki yapraklar soldu, keserek gücünü harcamasını önledim kendimce..doğru yanlış bilmiyorum.
asmalıtepe
04-06-2014, 18:58
Bunlar da köklü dikilen Papatyaların akibeti.
asmalıtepe
04-06-2014, 19:03
Güller böyle oldu..
asmalıtepe
04-06-2014, 19:13
Yüz güldürenler de var çok şükür:
Domateslerden biberden bazıları çiçek vermiş.
Çilekler azıcık ta olsa kendini bulmuş gibi.
asmalıtepe
04-06-2014, 19:16
Çileklerin dibinde su göllenenleri daha iyi..
asmalıtepe
04-06-2014, 19:32
Güneşe günaydın ve güle güle diyen Gazanyaların bir kısmı ve Hercai Menekşeler epeyce alışmış görünüyorlar rüzgara..
asmalıtepe
04-06-2014, 19:42
Şu dört ayrı çeşit'e aşıladığım yabani asmamın dört kolu da tutmuş gibi.
iki kolda yapraklar meydana çıkmış.
asmalıtepe
04-06-2014, 19:54
İki yıl önce aşılamıştım bu sene üstünde üzüm çiçekleri var. O da kapı önünde.
münevver48
04-06-2014, 21:10
sevgili asmalıtepe,herşey yolunda görünüyor.gülleriniz sağlıklı görünüyor. budamakla iyi etmişsiniz.kısa sürede kendini toparlar .açmakta olan güllerinizin,geçen çiçeğini 2,3 yaprak altan kesin.yani uç budaması yapın. böylece yeni filiz sürgünleri oluşarak tekrar çiçek açmasını teşvik etmiş olursunuz.diğer bitkileriniz özellikle hercail menekşesi çok güzelmiş.yıldızların ömrü galiba kısa .benimde farklı bir türü açmiştı. üç gün içinde birazda bugün esen şiddetli fırtına soldurmuş. bahçede ne varsa yerle bir oldu. ağaçlarda meyva lar hep döküldü.çiçeklerimin dalları kırıldı hele sakızlarım çiçeklerini döktü.senin anlıcan bugun bende biraz üzüldüm. sağlık olsun kökünden kurumadıkça toparlanırlar diyerek kendimi teselli ediyorum.sevgiler ....
YeniGine
04-06-2014, 23:27
Sevgili asmalıtepe maşallah maşallah renkleniyoruz, güzelleşiyoruz. Zamanla daha da güzelleşecek inşallah.
ağaçlar.net çok şey öğretiyor; ama okuyarak, ama sorarak... Benim ilk öğrendiklerimden birisi geçen çiçekleri bitkinin üzerinde bırakma.
Rastgelsin inşallah!..
Taşlıbahçe
05-06-2014, 07:25
Her şey yolunda görünüyor :)
asmalıtepe
05-06-2014, 07:45
sevgili asmalıtepe,herşey yolunda görünüyor.gülleriniz sağlıklı görünüyor. budamakla iyi etmişsiniz.kısa sürede kendini toparlar .açmakta olan güllerinizin,geçen çiçeğini 2,3 yaprak altan kesin.yani uç budaması yapın. böylece yeni filiz sürgünleri oluşarak tekrar çiçek açmasını teşvik etmiş olursunuz.diğer bitkileriniz özellikle hercail menekşesi çok güzelmiş.yıldızların ömrü galiba kısa .benimde farklı bir türü açmiştı. üç gün içinde birazda bugün esen şiddetli fırtına soldurmuş. bahçede ne varsa yerle bir oldu. ağaçlarda meyva lar hep döküldü.çiçeklerimin dalları kırıldı hele sakızlarım çiçeklerini döktü.senin anlıcan bugun bende biraz üzüldüm. sağlık olsun kökünden kurumadıkça toparlanırlar diyerek kendimi teselli ediyorum.sevgiler ....
Sevgili Münevver48; Evet fena değil gibiler, Yıldızlar saksıda olduğundan, eve almıştım onlar toparlamışlar. Yeni düzenlenen çiçekliği suçluyorum biraz. Sert bir zemindi orası bizden önce yol açmak için greyderle kazınıp, kaya kütlesine yakın topraksız hale gelmiş gbiydi. Biz biraz toprakladık ya acaba yetersiz mi diye de düşünüyorum. Bir de süzgeçle yağmurlama suladım belki bunu da yapmamam gerekti. Çünki oraya bıraktığım saksılı güller, yasminler de bozuldu. Onları da içeriye alayım bir süre diyorum. Neyse bir hal olacaktır.
Sizinkilere çok üzüldüm demek fırtına oldu. Bu havaların böyle geleceği belliydi, Kış kışlığını yapmadı öfkesi içinde kaldı derim ben. İşte baharda yazda gösterecek. Toparlarlar dilerim. Biraz da nazardan dır:) Şaka değil hangi güzellik ve ya olgu ve ya canlı olur sa olsun; Beğeniyle de olsa bir enerjiye maaruz kalıyor. E bu enerji sayısını düşün. Hele sizin ve sizinki gibi bahçelerin seli, fırtınası çook olur. Geçer inşaAllah.
asmalıtepe
05-06-2014, 07:50
Sevgili asmalıtepe maşallah maşallah renkleniyoruz, güzelleşiyoruz. Zamanla daha da güzelleşecek inşallah.
ağaçlar.net çok şey öğretiyor; ama okuyarak, ama sorarak... Benim ilk öğrendiklerimden birisi geçen çiçekleri bitkinin üzerinde bırakma.
Rastgelsin inşallah!..
Teşekkürler YeniGine. Geçen çiçekleri kesmek için sizlerle görüşmeyi bekledim:
Bu bir iki günlük çiçeklerden tohum almak mümkün mü dür? Siz ustalardan yardım ricamdır.
asmalıtepe
05-06-2014, 07:53
Her şey yolunda görünüyor :)
Acemiler çabuk korkarmış. Eh fena değiller Sn.Taşlıbahçe.
asmalıtepe
05-06-2014, 08:11
Bir yıllık aşılılarımdan bazı genç asmalarım.
asmalıtepe
05-06-2014, 08:26
Bu bahar diktiğimiz fidanlar, geçen yıl dikilenleri solladı. Çünki; Bu bahar biraz daha çok suladık. Bir diğer konu daha geniş ve derin çukurlar açıldı. Çiçekleri çok yoğun, geçen yılın fidanlarından 500 gr. zeytin yemiştik bu sene 5kg. umuyorum.
YeniGine
06-06-2014, 00:41
Teşekkürler YeniGine. Geçen çiçekleri kesmek için sizlerle görüşmeyi bekledim:
Bu bir iki günlük çiçeklerden tohum almak mümkün mü dür? Siz ustalardan yardım ricamdır.
Sevgili asmalıtepe; yani benim de öyle çok bilgimden, bildiğimden değil sitemizden öğrendiklerim. Tohum almayı düşünmüyor isek geçen çiçeği koparacağız. Ve yine nacizane sen de bu sene tohum almayı düşünme, bitkilerin henüz bebe tohuma bırakıp yorma onları.
İnşallah büyüsünler, kuvvetlensinler o zaman tohum alabilesin.
asmalıtepe
06-06-2014, 06:44
Sevgili YeniGine, teşekkür ederim cevabınızı bekliyordum. Bu konularda(çiçek) hiç birşey bilmiyorum böyle böyle öğreneceğiz.
Bir sayfada okumuştum bel ağrısından şikayetinizi. İyileştiniz mi merak ettim çok geçmiş olsun. Hala sürüyorsa;Benim de size tavsiyelerim olabilir. İnşaAllah geçmiştir. Sevgilerle.
asmalıtepe
06-06-2014, 17:06
Tufan dan kurtulan bir elma çiçeğinin meyveye dönüşmüş hali.
Bu sene tam da çiçeklenme evresinde; Don ve kasırgaya uğrayan meyva ağaçlarımızda tek tük rastlanan meyve..Geçen yıl yiyemeyince nasıl tüketeceğimizi düşündüğümüz, bir kısmını sirke yaptığımız dolu dolu elmalar nerede..
asmalıtepe
06-06-2014, 17:13
Geçen yıl mumla çırayla arasan bu sene elma bulamayacağımızı söyleseler asla inanmazdık.
asmalıtepe
06-06-2014, 19:16
Badem ağaçları don ve kasırgada çiçekte idiler. Yandı çiçekler ve yapraklar. Sonra kezbilendiler. Yarın ilaçlama var.
asmalıtepe
06-06-2014, 19:29
Az bir soğan yeşilken yemek için.
asmalıtepe
06-06-2014, 19:48
Boyaların ne büyük zehir olduğunu bir kere daha deneyimlemek keşke bu güzelim asmamla olmasaydı.
Bu Asma çok büyük ve güçlüyü. Ev boyanırken az da olsa sıçramalara maaruz kalmıştı. Baktım uyanamadı yarısından kestim. Şimdi yavaş yavaş dirilişini görüyorum çok şükür. Darısı kırmızı gülüme..
asmalıtepe
07-06-2014, 23:01
Bugün yine bahçeleri, çiçekçileri talan ettim. Bu hastalık fena bulaştı. Her gidişte bu son olsun diyorum, sözümü tutamıyorum.
Toprak-su müd. diye eski bir kurum binası var evimin yakınında, bakımlı bir bahçesi vardı. Binası atıl durumdaydı ama şimdi ''Yabancılar Sağlık Kurumu,, diye bir birime çeviriyorken büyük bir tadilat var hem binada hem bahçede. Duydum ki bahçe bozuluyormuş biraz birşeyler alabildim. Birkaç çeşit köklü çiçek. Tabii yine mağdur etmezsem. Diktim hepsini yarınki çekimlerde yükleyeceğim.
Sonra da çiçekçiye uğradım yol üzerimde. Bakın ben de ne aldım.
Sardunyamın saksısını değiştim. Bu çiçeğin rengini çok sevdim.
asmalıtepe
07-06-2014, 23:09
Bu ağaç menengiş bitkisinin ağacı.Fakat hiç meyvesini görmedik daha.
Antep fıstığına aşılanırmış genelde. Sıra gelirse deneyeceğiz. Ama bu ağacın benim için bir önemi daha var. Köpeğim onun altında uyuyor. Ebedii..
asmalıtepe
07-06-2014, 23:22
Makinam yakın çekimlerde netlik kaybediyor. Maalesef en güzel çiçekleri bile yakınlaştırınca bulanık yapıyor.
s.serdar
07-06-2014, 23:33
Makinam yakın çekimlerde netlik kaybediyor. Maalesef en güzel çiçekleri bile yakınlaştırınca bulanık yapıyor.
Her digital fotoğraf makinesine makro çekim (yakın çekim) özelliği olması gerekir. Makinenizin ayar düğmesi üzerinde laleye benzer çiçek ikonu olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var.
asmalıtepe
08-06-2014, 07:42
O kadarını da biliyorum artık. Makro çekim ayarı ile sanki daha bozuluyor. Ama makinanın çözünürlüğü düşük. 2.0 mega pixels .Bu nedenden olabilir.
Taşlıbahçe
08-06-2014, 09:05
Bu ağaç menengiş bitkisinin ağacı.Fakat hiç meyvesini görmedik daha.
Antep fıstığına aşılanırmış genelde. Sıra gelirse deneyeceğiz. Ama bu ağacın benim için bir önemi daha var. Köpeğim onun altında uyuyor. Ebedii..
Sayın Asmalıtepe, menengiç ağacınız muhtemelen erkek. O yüzden meyvesini göremiyorsunuzdur. Civarda başka menengiçler de var mı?
O kadarını da biliyorum artık. Makro çekim ayarı ile sanki daha bozuluyor. Ama makinanın çözünürlüğü düşük. 2.0 mega pixels .Bu nedenden olabilir.
Makro çekim ayarına getirdiğiniz zaman ekrandaki kare içine netleştirmek istediğiniz yeri getirin ve deklanşöre yarım basın. Ancak o zaman görüntü netleşecek, sonra çekim yapabilirsiniz. Çözünürlük düşük de olsa önceki yakın çekimlerinizde bu yarım basmayı yapmadığınız için arka planlar hep daha net çıkmış, asıl çekmek istediğiniz ise flu.
münevver48
08-06-2014, 13:21
Bugün yine bahçeleri, çiçekçileri talan ettim. Bu hastalık fena bulaştı. Her gidişte bu son olsun diyorum, sözümü tutamıyorum.
Toprak-su müd. diye eski bir kurum binası var evimin yakınında, bakımlı bir bahçesi vardı. Binası atıl durumdaydı ama şimdi ''Yabancılar Sağlık Kurumu,, diye bir birime çeviriyorken büyük bir tadilat var hem binada hem bahçede. Duydum ki bahçe bozuluyormuş biraz birşeyler alabildim. Birkaç çeşit köklü çiçek. Tabii yine mağdur etmezsem. Diktim hepsini yarınki çekimlerde yükleyeceğim.
Sonra da çiçekçiye uğradım yol üzerimde. Bakın ben de ne aldım.
Sardunyamın saksısını değiştim. Bu çiçeğin rengini çok sevdim.
sevgili asmalıtepe, çok geçmişler olsun. canım hastalığın daha başındasın.bunun sancıları krizleri var:mad:.en kötüsü aşırmaları var:o gittiğin yerden çiçek, saksı eli boş dönmüyorsun fren desen tutmuyor. kimse seni durduramıyor.sen kendine söz geçiremiyorsun. artık sen bir çiçekkolik oluyorsun.sadece paralarını çiçeklere harcamak istiyorsun.:dilli:
biliyorsundur bu yıl muğla büyük şehir oldu. şuan öyle bir söylenti var ki beni çok üzüyor.suyun tonajı 6tl olacak diye 30 martan buyana hiç su sayaçları okunmadı. eğer bu söylenenler doğrulanırsa çiçeklerim kurur ölür gider.buna insanın bütçesi dayanırmı? şimdi bile tonajı 3 tl ye zorlanırken artık eşime ben yemek su istemem yeterki çiçeklerim susuzluktan kurumasın diyorum. eşim bana gülüyor.inşallah söylenenler doğru değildir.neyse sardunyan çok güzelmiş.sanki rengi turuncu ile kırmızı arası çok hoş. ceylanında öyle,asmalarınlın maşallah ama ben elmanın tadını merak ettim.sanki yeşil yaz elmesı gibi, hani biraz mayhoş ekşimsi biraz tatlı fakat yerken mavrumsu bir tadı var gibi geldi. inşallah seneye daha bereketli ürün alırsınız.sevgilerimle
asmalıtepe
08-06-2014, 17:57
Sn. Taşlıbahçe; Sınır komşularım kardeşlerimdir. Onlarda yok menengiç ağacı, uzak larda olup olmadığını bilmiyoruz. Ama aldığımızdan beri komşulardan gelen işciler hep fıstığa aşılayın dediler.Demekki başka kimsede yok gibi.. bir de yeri alt sınırda olduğundan ilgisiz kaldı biraz.
asmalıtepe
08-06-2014, 17:59
Makro çekim ayarına getirdiğiniz zaman ekrandaki kare içine netleştirmek istediğiniz yeri getirin ve deklanşöre yarım basın. Ancak o zaman görüntü netleşecek, sonra çekim yapabilirsiniz. Çözünürlük düşük de olsa önceki yakın çekimlerinizde bu yarım basmayı yapmadığınız için arka planlar hep daha net çıkmış, asıl çekmek istediğiniz ise flu.
Yardımınıza teşekkürler. Denerim.
asmalıtepe
08-06-2014, 18:43
sevgili asmalıtepe, çok geçmişler olsun. canım hastalığın daha başındasın.bunun sancıları krizleri var:mad:.en kötüsü aşırmaları var:o gittiğin yerden çiçek, saksı eli boş dönmüyorsun fren desen tutmuyor. kimse seni durduramıyor.sen kendine söz geçiremiyorsun. artık sen bir çiçekkolik oluyorsun.sadece paralarını çiçeklere harcamak istiyorsun.:dilli:
biliyorsundur bu yıl muğla büyük şehir oldu. şuan öyle bir söylenti var ki beni çok üzüyor.suyun tonajı 6tl olacak diye 30 martan buyana hiç su sayaçları okunmadı. eğer bu söylenenler doğrulanırsa çiçeklerim kurur ölür gider.buna insanın bütçesi dayanırmı? şimdi bile tonajı 3 tl ye zorlanırken artık eşime ben yemek su istemem yeterki çiçeklerim susuzluktan kurumasın diyorum. eşim bana gülüyor.inşallah söylenenler doğru değildir.neyse sardunyan çok güzelmiş.sanki rengi turuncu ile kırmızı arası çok hoş. ceylanında öyle,asmalarınlın maşallah ama ben elmanın tadını merak ettim.sanki yeşil yaz elmesı gibi, hani biraz mayhoş ekşimsi biraz tatlı fakat yerken mavrumsu bir tadı var gibi geldi. inşallah seneye daha bereketli ürün alırsınız.sevgilerimle
Sevgili Münevver48; Sen çok yaşa.Çok güldüm ve aynen diyorum.
Evet canım bu hastalıkta her bişey var: doymazlık var, hesapsızlık var, günahkarlık var( yerinden masum çiçeği köküyle hunharca çekip almak) e doğruya doğru bugün mesajınızı okumadan 15 dak. önce apartmana girerken hergün öünden geçtiğim çiçeklikte bir sardunya gözüme çarptı. Ah yaprakları sürmeli sürmeli dayanamadım minik bir kol aldım. Tabii etraf boş. O zaman elbette aşırma oldu balgibi. Allahım affetsin. Gerçi çocukluğumdan kadınlar arasında çalınan çiçeklerin çok iyi geliştiğini konuştuklarını da hiç unutmam. Bakalım deneyeceğiz. :)
Savrukluk hesapsızlık sınırları zorluyor tabii ki: Bugünlerde çiçekçilere fidecilere finanse ediyoruz elde avuçtakini. Haydi ziyanı yok bu güzellikler de değer de; Yarın birgün kar kış gelirse ne olacak bunlar.
Bu gün tam gün asmalıdaydım dün gibi, ve bir ben bir de çiçeklerim fidelerim, asmalarım, ağaçlarım ve kuşlarım... Sarı bülbüllerim, Arap Bülbüllerim, bizim oraların kadrolu Atmacalarım, serçelerim kırlangıçlarım..börtülerim böceklerim...Hele dün bir böceğin kendisinin 5-6 katı büyüklüğünde bir kedi dışkısını yuvarlaya yuvarlaya taşıyışını ilk kez şaşkınlıkla izledim. Rahat beş dakika taşıdı, yer beğenemedi en sonunda bir minik taşı yerinden itekleyip o taşın yerine koydu hazinesini. Olamaz böyle bir şey! Bu kadar küçük bir böcek(1 cm falan) neredyse bir pinpon topu kadar yükü arka ayaklarıyla ittire ittire çok ta süratli taşıdı. Yani ben oralarda bazan hayretlerimi yenemiyorum.
Bülbüller ayrı bir hayrete şayan. Birkaç kişi oturmuş muhabbet ediyorsunuz, sanki sohbete katılırcasına ötüşüyorlar..ama tv sesini sevmiyorlar.
İşte böyle canım biz doğayı boş bakarak sevmiyoruz değil mi..Ağaçsever, çiçeksever,hayvansever doğayı doğaçlama severiz...
Elma dediniz de bizim elmalar çok tatlı ortaboy, sarı yaz elmasıdır. Geçen yıl dağıtabildiğimizi dağıttık birazını da sirke yapmıştım. Bugün onları da yokladım,hiç ekşimiyor sirkesi bile tatlı gibi. Amin Allah bereket versin şükrolsun.
asmalıtepe
08-06-2014, 18:55
Sevgili Münevver48; Sen çok yaşa.Çok güldüm ve aynen diyorum.
Evet canım bu hastalıkta her bişey var: doymazlık var, hesapsızlık var, günahkarlık var( yerinden masum çiçeği köküyle hunharca çekip almak) e doğruya doğru bugün mesajınızı okumadan 15 dak. önce apartmana girerken hergün öünden geçtiğim çiçeklikte bir sardunya gözüme çarptı. Ah yaprakları sürmeli sürmeli dayanamadım minik bir kol aldım. Tabii etraf boş. O zaman elbette aşırma oldu balgibi. Allahım affetsin. Gerçi çocukluğumdan kadınlar arasında çalınan çiçeklerin çok iyi geliştiğini konuştuklarını da hiç unutmam. Bakalım deneyeceğiz. :)
Savrukluk hesapsızlık sınırları zorluyor tabii ki: Bugünlerde çiçekçilere fidecilere finanse ediyoruz elde avuçtakini. Haydi ziyanı yok bu güzellikler de değer de; Yarın birgün kar kış gelirse ne olacak bunlar.
Bu gün tam gün asmalıdaydım dün gibi, ve bir ben bir de çiçeklerim fidelerim, asmalarım, ağaçlarım ve kuşlarım... Sarı bülbüllerim, Arap Bülbüllerim, bizim oraların kadrolu Atmacalarım, serçelerim kırlangıçlarım..börtülerim böceklerim...Hele dün bir böceğin kendisinin 5-6 katı büyüklüğünde bir kedi dışkısını yuvarlaya yuvarlaya taşıyışını ilk kez şaşkınlıkla izledim. Rahat beş dakika taşıdı, yer beğenemedi en sonunda bir minik taşı yerinden itekleyip o taşın yerine koydu hazinesini. Olamaz böyle bir şey! Bu kadar küçük bir böcek(1 cm falan) neredyse bir pinpon topu kadar yükü arka ayaklarıyla ittire ittire çok ta süratli taşıdı. Yani ben oralarda bazan hayretlerimi yenemiyorum.
Bülbüller ayrı bir hayrete şayan. Birkaç kişi oturmuş muhabbet ediyorsunuz, sanki sohbete katılırcasına ötüşüyorlar..ama tv sesini sevmiyorlar.
İşte böyle canım biz doğayı boş bakarak sevmiyoruz değil mi..Ağaçsever, çiçeksever,hayvansever doğayı doğaçlama severiz...
Elma dediniz de bizim elmalar çok tatlı ortaboy, sarı yaz elmasıdır. Geçen yıl dağıtabildiğimizi dağıttık birazını da sirke yapmıştım. Bugün onları da yokladım,hiç ekşimiyor sirkesi bile tatlı gibi. Amin Allah bereket versin şükrolsun.
Sevgili Münevver48; Su faturaları diyordunuz merak ettim eviniz müstakil ve daimi eviniz se kuyu seçeneğini hiç düşünmez misiniz? Yoksa su çıkması mı zor. Tabii ki haklısınız su faturaları iki katına çıkarsa hepimiz için zor. Biz de suyu kuyusu olan ve tüm mıntıkaya satan birinden şehir suyu fiyatına alıyoruz. İlk alırken de depozito 5-6 bin verdik.
münevver48
08-06-2014, 21:01
Sevgili Münevver48; Su faturaları diyordunuz merak ettim eviniz müstakil ve daimi eviniz se kuyu seçeneğini hiç düşünmez misiniz? Yoksa su çıkması mı zor. Tabii ki haklısınız su faturaları iki katına çıkarsa hepimiz için zor. Biz de suyu kuyusu olan ve tüm mıntıkaya satan birinden şehir suyu fiyatına alıyoruz. İlk alırken de depozito 5-6 bin verdik.
sevgili asmalıtepe,kuyu kazdırmayı düşündük.fakat önünüze bir yığın güçlük çıkarıyorlar.birde bizim buralarda her kazdığın yerde su çıkmayabiliyor. yeraltı su kaynakları yeterli değil.sizin anlayacağınız şebeke suyuna mecburuz.hani önceki gibi olsa yaz aylarında biraz fatura kabarık geliyor ama o güzelliğe değdiğini düşünüyorsun.şu an bir sürünceme içindeyiz.neyse bekleyip göreceğiz.sizin hastalık fene,hızlı ilerleyen türden baksanıza aşırmaya çoktan başlamışsınız:o:.allahım tüm çiçek aşıranları af etsin:(:.allah insanın yüzüne yüz karasını vurmazmış.ama işte çiçekler tutarak bizim yüzümüze karaları vuruyor:o.bence çiçek aşırmanın bir günahı yoktur. biz onların nesillerini sürdürmelerine çoğalmalarına vesile oluyoruz.bakıyoruz seviyoruz. değer veriyoruz.sevgilerimle saygılar:):)
Taşlıbahçe
08-06-2014, 23:00
Sn. Taşlıbahçe; Sınır komşularım kardeşlerimdir. Onlarda yok menengiç ağacı, uzak larda olup olmadığını bilmiyoruz. Ama aldığımızdan beri komşulardan gelen işciler hep fıstığa aşılayın dediler.Demekki başka kimsede yok gibi.. bir de yeri alt sınırda olduğundan ilgisiz kaldı biraz.
Civar bölgede yoksa tozlaşma olmadığından çiçeklerini döküyor, meyve yapmıyor olabilir, yani ağacınız bu durumda dişi de olabilir.
Çiçeklerinin (bildiğimiz çiçeklerden farklı, gösterişsiz, yeşil, kızıl, kahve renklerde olurlar) fotoğrafını gönderirseniz ve merak ediyorsanız erkek mi dişi mi söyleyebilirim. Gerçi zamanı geçti şimdi; seneye artık.
Aşı için anaç ağacın erkek veya dişi oluşu fark etmez ama yalnızca dişi kalem değil, erkek kalem de aşılamalısınız veya erkek ağacı ayrı bir fidan olarak dikmelisiniz. Önerim ayrı fidan olarak dikmenizdir çünkü tozlaşma rüzgarla olduğundan erkek ağaçtan dişi ağaca polenlerin dağılımı ve her yanına ulaşması daha kolay olur. Ayrıca miktar olarak ta tek bir dalın açtığı çiçekle bir ağacınki kıyaslanamaz.
Dikkat edilecek bir nokta da arazinizin ağacın çiçek açtığı sırada belirgin bir rüzgar yönü var mı? Eğer varsa bunu da dikkate alarak erkek ağacınızı dişiye göre konumlandırmanız iyi olur.
Son bir nokta. Ağacınız gerçekten menengiç mi? birbirine benzeyen farklı türler var. Yakın bir yaprak fotoğrafı gönderirseniz bakarım. Bunu öğrenmek istememin nedeni farklı türlerin farklı çiçeklenme zamanlarının olması. Bu da erkek fidanınızın anacını seçmede belirleyici olabilir.
Kolaygelsin, hoşçakalın :)
asmalıtepe
09-06-2014, 08:36
Civar bölgede yoksa tozlaşma olmadığından çiçeklerini döküyor, meyve yapmıyor olabilir, yani ağacınız bu durumda dişi de olabilir.
Çiçeklerinin (bildiğimiz çiçeklerden farklı, gösterişsiz, yeşil, kızıl, kahve renklerde olurlar) fotoğrafını gönderirseniz ve merak ediyorsanız erkek mi dişi mi söyleyebilirim. Gerçi zamanı geçti şimdi; seneye artık.
Aşı için anaç ağacın erkek veya dişi oluşu fark etmez ama yalnızca dişi kalem değil, erkek kalem de aşılamalısınız veya erkek ağacı ayrı bir fidan olarak dikmelisiniz. Önerim ayrı fidan olarak dikmenizdir çünkü tozlaşma rüzgarla olduğundan erkek ağaçtan dişi ağaca polenlerin dağılımı ve her yanına ulaşması daha kolay olur. Ayrıca miktar olarak ta tek bir dalın açtığı çiçekle bir ağacınki kıyaslanamaz.
Dikkat edilecek bir nokta da arazinizin ağacın çiçek açtığı sırada belirgin bir rüzgar yönü var mı? Eğer varsa bunu da dikkate alarak erkek ağacınızı dişiye göre konumlandırmanız iyi olur.
Son bir nokta. Ağacınız gerçekten menengiç mi? birbirine benzeyen farklı türler var. Yakın bir yaprak fotoğrafı gönderirseniz bakarım. Bunu öğrenmek istememin nedeni farklı türlerin farklı çiçeklenme zamanlarının olması. Bu da erkek fidanınızın anacını seçmede belirleyici olabilir.
Kolaygelsin, hoşçakalın :)
Sn. Taşlıbahçe zavallı menengiç ağacını bir defa budamadık bile. Dediğiniz gibi; Bu sene budamanın da aşılamanın da, tozlaşmasının da vakti geçti. Yaprağını çekeceğim yakında. Yardım ve önerilerinizi alarak gelecek yıl el uzatalım o ağaca.
Yeni dikmek kadar dikilene bakmak ta önemlidir tabii ki.
Bizim ağaçların hepsi budama konusunda bakımsızlar. Henüz birbilene budatmadık, eşim boyunun uzandığı kadar keser tabiri caizse. Ben de kestirmemek için mücadele ederim:) Ama bu sonbaharda bir profesyonel budakçıya budatacağım. Allah izin verir se..
Teşekkürler..size de kolay gelsin.
asmalıtepe
09-06-2014, 18:13
Dağılan kurum bahçesinden köklü aldıklarımı dün diktim ama ne olduklarını bilmiyorum tanıyanlar isimlerini bana da söyler se sevinirim.
asmalıtepe
09-06-2014, 18:21
Biraz zambak yapraklarına benzettim. Soğanlı bir bitki.
asmalıtepe
09-06-2014, 18:31
Fesleğen'i de oldum olası çok severim. Geçen yıl da almıştım, güneşi sevmezmiş suyu çok istermiş bilemedim kurumuştu.
Yenilen güreşe doymazmış gene aldım iki saksı. Biri tohumlu gibi,diğeri genç.
münevver48
09-06-2014, 21:32
sevgili asmalıtepe torununuz dünyaya gelmiş. hoş gelmiş.sağlıklı uzun ömürlü olur inşallah.allah analı babalı babaanneli annaaneli dedelı büyütsün. vatana millete hayırlı olur.sevgilerimle
Taşlıbahçe
09-06-2014, 21:45
Sn. Taşlıbahçe zavallı menengiç ağacını bir defa budamadık bile. Dediğiniz gibi; Bu sene budamanın da aşılamanın da, tozlaşmasının da vakti geçti. Yaprağını çekeceğim yakında. Yardım ve önerilerinizi alarak gelecek yıl el uzatalım o ağaca.
Yeni dikmek kadar dikilene bakmak ta önemlidir tabii ki.
Bizim ağaçların hepsi budama konusunda bakımsızlar. Henüz birbilene budatmadık, eşim boyunun uzandığı kadar keser tabiri caizse. Ben de kestirmemek için mücadele ederim:) Ama bu sonbaharda bir profesyonel budakçıya budatacağım. Allah izin verir se..
Teşekkürler..size de kolay gelsin.
Sayın Asmalıtepe, torununuz dünyaya hoş gelmiş... Allah uzun ömürler versin, inşallah size çeker, sizin gibi taşı toprağı seven, değerini bilen bir insan olur...
Menengiç ağacınız ise bence zavallı değil, hatta hiç budanmadığı için şanslı sayarım :)
Tohumdan yetişen, budanmaya alışmayan ağaçların bence budanmaya ihtiyaçları da yok; onlar dalını, yaprağını gayet bilerek, güzelce uzatıyorlar, her hareketlerini tam olması gerektiği gibi yapıyorlar.
Meyve toplamak için boyunu kısa tutmaya çalışmak ise ayrı konu; tabii ki böyle bir amaç için amaca uygun budamalar yapılabilir ancak budamaya harcanacak zaman ile boydan dolayı hasatta uzayacak süreyi de bir karşılaştırmak belki yararlı olur düşüncesindeyim...
Hoşçakalın, sevgiler, saygılar...
asmalıtepe
09-06-2014, 22:23
Sevgili Münevver48; Çok teşekkür ederim bütün dualarınız size de dönsün. Siz de göresiniz o güzelliği ve lütfu inşaAllah.
asmalıtepe
09-06-2014, 22:39
Sayın Asmalıtepe, torununuz dünyaya hoş gelmiş... Allah uzun ömürler versin, inşallah size çeker, sizin gibi taşı toprağı seven, değerini bilen bir insan olur...
Menengiç ağacınız ise bence zavallı değil, hatta hiç budanmadığı için şanslı sayarım :)
Tohumdan yetişen, budanmaya alışmayan ağaçların bence budanmaya ihtiyaçları da yok; onlar dalını, yaprağını gayet bilerek, güzelce uzatıyorlar, her hareketlerini tam olması gerektiği gibi yapıyorlar.
Meyve toplamak için boyunu kısa tutmaya çalışmak ise ayrı konu; tabii ki böyle bir amaç için amaca uygun budamalar yapılabilir ancak budamaya harcanacak zaman ile boydan dolayı hasatta uzayacak süreyi de bir karşılaştırmak belki yararlı olur düşüncesindeyim...
Hoşçakalın, sevgiler, saygılar...
Sevgili Taşlıbahçe çok sağolun,teşekkür ederim şimdilik çok uzak ta olsa bu mutluluğu, torun sahibi olmayı sizler de yaşarsınız inşaAllah.
Ağaçların budanma zorunluluğu olmamasına çok sevindim. Çünki bu bende müthiş rahatsızlık yaratıyordu..Zor zar büyümüşler,gözlerime dolan o güzel yeşil enerjiyi kes kes at. Çok üzülüyordum. Özür dileyerek soracağım: Kuzum siz ziraat mühendisi misiniz?
Gerçi nice mühendisler var ağaçtan daldan anlamayan ya. Doğrusu mesleğinizi de merak ettim.
Yani şimdi ağaçlarımı budamam şart değil mi? Meyvelenmek için budanma ihtiyaçları yok öyle mi. Allah sizden razı olsun annenize, yavrunuza,eşinize bağışlasın. Birgün gelsin torunlarınız olsun. Kalın sağlıcakla..
Bugün saat 09.45 gibi; Allahım bana çiçeklerin en güzelinden bir tane daha vermiş.
Bir oğlumuz, bir torunum daha dünyaya gelmiş çok şükür.
Onlar uzaklarda, çook uzaklardalar ama kalbimin atışı kadar yakınımdalar.
Mert ve Emir. Onlar benim en değerli fidancıklarım. Allahım onları da, herkesin evlatlarını da anneli babalı sağlıklı sıhhatli büyütsün. İnşaALLAH.
Hayırlı uğurlu olsun. Allah analı babalı, nineli dedeli büyütmeyi nasip etsin.
Yerli yazlık elmalar da sanırım amasya elması gibi bir yıl verip ikinci yıl vermiyorlar. Geçen yıl bende elma olanlarda bu yıl hiç yok. Çok güzel sürgün veriyorlar. Geçen yıl olmayanlarda ise bir kısım var. Tabi bu işte elma, armut çiçeklerini yiyen bakla zınıların katkı payı var mı bilemiyorum. İki yıldır oldukça fazla zarar veriyorlar.
Bu yıl en iyi olan asmalar. Eğer üzümleri de salkımları kadar olursa çok güzel bir yıl olacak.
Benim aldığım yer uzun yıllar boyunca budanmamış. Aşılı olanların altından bir kısım aşısızlar çıkmış. Tabi belirli bir süre sonra aşılı kısmı kurutuyor. Bademe aşılanan erik altından ondan daha güçlü bir şekilde badem çıkmış. Bir kısım bademler çok kötü durumda. Tabi çoğunluk ağaçların hepsi için geçerli gibi. Geçen yıl öncelikli olarak asmaları budattırdım. Gençleştirme budatması yaptırdım. Bir kısım ağaçları kendim budadım. Budadığım ağaçlar ve asmalar biraz gübre ve su ile çok daha güzel oldular. Geçen yılki formlarının çok ötesindeler. Hala daha budanacak ağaçlar var. Benim öncelikle yaptığım kuru ve görebildiğim fazlalıkları alıyorum. Belki bir profesyonel kadar değil. Biraz fazla uzun sürüyor. Ancak ağaç daha canlı oluyor. Geçtiğimiz yıl meyve vermeyen ağaçlarda meyve var. Budananlar budanmayan ağaçlara göre çok fazla fark var.
Geçtiğimiz yıl yerel elmaların dip sürgünlerini biraz temizleyip budamıştık. Bu yıl yerlerini değiştiremeyince onlar çok sağlıklı oldular. En kalın ve yeri müsait olanı bırakıp diğerlerinin yerlerini değiştirmem gerekecek.
asmalıtepe
10-06-2014, 06:55
Yerli yazlık elmalar da sanırım amasya elması gibi bir yıl verip ikinci yıl vermiyorlar. Geçen yıl bende elma olanlarda bu yıl hiç yok. Çok güzel sürgün veriyorlar. Geçen yıl olmayanlarda ise bir kısım var. Tabi bu işte elma, armut çiçeklerini yiyen bakla zınıların katkı payı var mı bilemiyorum. İki yıldır oldukça fazla zarar veriyorlar.
Bu yıl en iyi olan asmalar. Eğer üzümleri de salkımları kadar olursa çok güzel bir yıl olacak.
Benim aldığım yer uzun yıllar boyunca budanmamış. Aşılı olanların altından bir kısım aşısızlar çıkmış. Tabi belirli bir süre sonra aşılı kısmı kurutuyor. Bademe aşılanan erik altından ondan daha güçlü bir şekilde badem çıkmış. Bir kısım bademler çok kötü durumda. Tabi çoğunluk ağaçların hepsi için geçerli gibi. Geçen yıl öncelikli olarak asmaları budattırdım. Gençleştirme budatması yaptırdım. Bir kısım ağaçları kendim budadım. Budadığım ağaçlar ve asmalar biraz gübre ve su ile çok daha güzel oldular. Geçen yılki formlarının çok ötesindeler. Hala daha budanacak ağaçlar var. Benim öncelikle yaptığım kuru ve görebildiğim fazlalıkları alıyorum. Belki bir profesyonel kadar değil. Biraz fazla uzun sürüyor. Ancak ağaç daha canlı oluyor. Geçtiğimiz yıl meyve vermeyen ağaçlarda meyve var. Budananlar budanmayan ağaçlara göre çok fazla fark var.
Geçtiğimiz yıl yerel elmaların dip sürgünlerini biraz temizleyip budamıştık. Bu yıl yerlerini değiştiremeyince onlar çok sağlıklı oldular. En kalın ve yeri müsait olanı bırakıp diğerlerinin yerlerini değiştirmem gerekecek.
Sn.Muda; Hayır dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim. Olmayanlara da nasibetsin.
Elmalar hakikaten bir yıl güçlü bir yıl zayıf ve ya hiç olmadı bu seneki gibi. Ben don yakmasına bağlıyordum ya belki bu yıl yok yılıdır.Ama diğer meyveler de de ürün yok. Bir diğer konu aldığımızda çok yoğun dal yaprak salan bütün ağaçlarım zayıfladı. ben bilinçsiz budama ile ilgili olduğunu sanıyorum. Hatta önüne çilek diktiğim küçük elma ağacım kurumaya gidiyor. Kurumaya giden ağaçları döndürebilmek mümkünmü dür acaba.
Toprak analizi yaptırmayı da düşünüyorum artık sağolsun Ağaçlar.net.
Tabii ki araları çalı gibi birbirine karışırsa yer yer seyreltilir.
Üzümlerde bu sene ürün güzel. Sürücülerin sürekli ''tek dala bırakın daha güçlü olur,,tavsiyelerinin altında işlerini kolaylaştırma çabaları olduğunu sanırdım. Bu sene kesin öyle olduğunu anladım. İki üç gözlü 1-2 kol daha bıraktırdık. Üzümler iyi eğer besleye de bilirse. Tabii ki asmalarda budama şart ama biz sulama ve gübreleme yapmadık hiç. Kardeşim bundan 4-5 yıl önce gübreletmişti bağını ot baskını oluyor, üzümü de neredeyse olmuyor... anlamak mümkün değil. Hepimize kolay gelsin.
Melih Bakırlıoğlu
10-06-2014, 07:39
Gözünüz aydın. Sağlık, sıhhat içinde analı babalı büyüsün. :)
asmalıtepe
10-06-2014, 08:03
Gözünüz aydın. Sağlık, sıhhat içinde analı babalı büyüsün. :)
Teşekkür ederim. Allah razı olsun herkesten..
Taşlıbahçe
10-06-2014, 10:10
Sevgili Taşlıbahçe çok sağolun,teşekkür ederim şimdilik çok uzak ta olsa bu mutluluğu, torun sahibi olmayı sizler de yaşarsınız inşaAllah.
Ağaçların budanma zorunluluğu olmamasına çok sevindim. Çünki bu bende müthiş rahatsızlık yaratıyordu..Zor zar büyümüşler,gözlerime dolan o güzel yeşil enerjiyi kes kes at. Çok üzülüyordum. Özür dileyerek soracağım: Kuzum siz ziraat mühendisi misiniz?
Gerçi nice mühendisler var ağaçtan daldan anlamayan ya. Doğrusu mesleğinizi de merak ettim.
Yani şimdi ağaçlarımı budamam şart değil mi? Meyvelenmek için budanma ihtiyaçları yok öyle mi. Allah sizden razı olsun annenize, yavrunuza,eşinize bağışlasın. Birgün gelsin torunlarınız olsun. Kalın sağlıcakla..
Yukarıda yazdığım "Tohumdan yetişen, budanmaya alışmayan ağaçların bence budanmaya ihtiyaçları da yok; onlar dalını, yaprağını gayet bilerek, güzelce uzatıyorlar, her hareketlerini tam olması gerektiği gibi yapıyorlar." bu bilgi tohumdan yetişen ve budanmaya alıştırılmayan her ağaç için geçerli.
Nihayetinde ağaçlar insanlardan önce de, budanmadan meyve veriyor ve tüm dünyayı kaplıyorlardı. Gerek kolay meyve toplamak için bodurlaştırmak, gerek meyve verimini arttırmak, gerek ışık almasını, havalanmasını sağlamak için yapılan budamalar amaca hizmet ederler ama burada asıl amacın ne olduğu önemli.
Benim kendi amacım uzun ömürlü, mümkün olduğunca verimli, sağlıklı ve mutlu ağaçlarla birlikte yaşamak. Biraz edebiyat gibi görünse de gözlemlerim ve araştırmalarım bunun gayet mümkün olduğunu gösteriyor.
Diğer taraftan ağaçların yapıları budama veya aşılama nedeniyle bir kez bozuldu mu budanma ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Bu durumda da o ağacın kendine özgü dallanma yapısını bilerek, yabani formlarını inceleyerek ona özgü olan yapıya yönelik budamalarla bu işi azaltmak en uygunu.
Hastalıklı, kuru dallar gibi durumlarda veya çoğunlukla budamalardan kaynaklanan ve dengesiz gelişip üst üste binen veya gereğinden fazla yoğunlaşmış dallarda bir doktorun müdahalesi gibi o problemlere yönelik budamalar ise ayrı konu. Yapılmaları yararlı.
Aslında burada birkaç cümleyle özetlemeye çalıştığım bu konu derin derya bir konu. Bir ara bu konuyla ilgili bir yazı kaleme alırım. Geçmiş deneyimlerle birlikte Taşlıbahçe'den örnekler de bir çoğalsın ilk fırsatta...
Bu arada ziraat mühendisi değilim; 2 hafta daha görsel sanatlar öğretmeniyim; bazı iş kolları için "alaylı" kavramı varsa da mühendislik için duymadım; bir deneme olarak "alaylı ziraat mühendisi" olmaya adayım desem belki doğru olur :)
asmalıtepe
10-06-2014, 11:04
Yukarıda yazdığım "Tohumdan yetişen, budanmaya alışmayan ağaçların bence budanmaya ihtiyaçları da yok; onlar dalını, yaprağını gayet bilerek, güzelce uzatıyorlar, her hareketlerini tam olması gerektiği gibi yapıyorlar." bu bilgi tohumdan yetişen ve budanmaya alıştırılmayan her ağaç için geçerli.
Nihayetinde ağaçlar insanlardan önce de, budanmadan meyve veriyor ve tüm dünyayı kaplıyorlardı. Gerek kolay meyve toplamak için bodurlaştırmak, gerek meyve verimini arttırmak, gerek ışık almasını, havalanmasını sağlamak için yapılan budamalar amaca hizmet ederler ama burada asıl amacın ne olduğu önemli.
Benim kendi amacım uzun ömürlü, mümkün olduğunca verimli, sağlıklı ve mutlu ağaçlarla birlikte yaşamak. Biraz edebiyat gibi görünse de gözlemlerim ve araştırmalarım bunun gayet mümkün olduğunu gösteriyor.
Diğer taraftan ağaçların yapıları budama veya aşılama nedeniyle bir kez bozuldu mu budanma ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Bu durumda da o ağacın kendine özgü dallanma yapısını bilerek, yabani formlarını inceleyerek ona özgü olan yapıya yönelik budamalarla bu işi azaltmak en uygunu.
Hastalıklı, kuru dallar gibi durumlarda veya çoğunlukla budamalardan kaynaklanan ve dengesiz gelişip üst üste binen veya gereğinden fazla yoğunlaşmış dallarda bir doktorun müdahalesi gibi o problemlere yönelik budamalar ise ayrı konu. Yapılmaları yararlı.
Aslında burada birkaç cümleyle özetlemeye çalıştığım bu konu derin derya bir konu. Bir ara bu konuyla ilgili bir yazı kaleme alırım. Geçmiş deneyimlerle birlikte Taşlıbahçe'den örnekler de bir çoğalsın ilk fırsatta...
Bu arada ziraat mühendisi değilim; 2 hafta daha görsel sanatlar öğretmeniyim; bazı iş kolları için "alaylı" kavramı varsa da mühendislik için duymadım; bir deneme olarak "alaylı ziraat mühendisi" olmaya adayım desem belki doğru olur :)
Sn.Taşlıbahçe; Budama konusunda sizin deneyimlerinizle savunduklarınız, benim bir bayanın anca bilceği kadar ve kendi görüşlerim zaten örtüşüyor:
Ben bunu sadece ağaçlar üzerinde savunmuyorum; Her konuda, insan sağlığında, insan ilişkilerinde, sosyal yaşamda, aile hayatında çiçekte, böcekte herşeyde; Doğallık bozulur sa denge bozulur.
Bugün modern tıbbın bile sağlıkta birçok yanılgıları var veya yapacağım derken yıkıntıları olmuyor mu.. Güya tedavi eden antibiyotiklerin en basit örnekle barsak florasını bozduğunu ve bu arızayı en doğal gıda Kefirin onardığını hepimiz biliyoruz.
Ben size katılıyorum,ağaçları aşılarken, budarken hele de ilaçlarken nasıl doğal gücünü yok ettiğimiz aşikar. Tabii ki gereği kadar,asgari uygulamalar kaçınılmaz.
Evet bence de siz bir ziraat uzmanı olma yolundasınız. Görsel Sanatlar derken bizim mesleki günümüzün Resim-iş öğretmenliğimi dir? Hele karakalem desen çalışmalarınızdan biraz tahmin etmiştim. Hayırlısı olsun seçtiğiniz yeni meslek ve uğraşı daha da kutsala hizmettir.'' Elinizde bir fidan var sa onu toprağa dikiniz,, diyen bir peygamberin ümmetiyiz....hayırlarla kalınız.
Taşlıbahçe
10-06-2014, 12:07
Sn.Taşlıbahçe; Budama konusunda sizin deneyimlerinizle savunduklarınız, benim bir bayanın anca bilceği kadar ve kendi görüşlerim zaten örtüşüyor:
Ben bunu sadece ağaçlar üzerinde savunmuyorum; Her konuda, insan sağlığında, insan ilişkilerinde, sosyal yaşamda, aile hayatında çiçekte, böcekte herşeyde; Doğallık bozulur sa denge bozulur.
Bugün modern tıbbın bile sağlıkta birçok yanılgıları var veya yapacağım derken yıkıntıları olmuyor mu.. Güya tedavi eden antibiyotiklerin en basit örnekle barsak florasını bozduğunu ve bu arızayı en doğal gıda Kefirin onardığını hepimiz biliyoruz.
Ben size katılıyorum,ağaçları aşılarken, budarken hele de ilaçlarken nasıl doğal gücünü yok ettiğimiz aşikar. Tabii ki gereği kadar,asgari uygulamalar kaçınılmaz.
Evet bence de siz bir ziraat uzmanı olma yolundasınız. Görsel Sanatlar derken bizim mesleki günümüzün Resim-iş öğretmenliğimi dir? Hele karakalem desen çalışmalarınızdan biraz tahmin etmiştim. Hayırlısı olsun seçtiğiniz yeni meslek ve uğraşı daha da kutsala hizmettir.'' Elinizde bir fidan var sa onu toprağa dikiniz,, diyen bir peygamberin ümmetiyiz....hayırlarla kalınız.
Teşekkürler Sayın Asmalıtepe, yazdıklarınıza katılıyorum.
Yeni bir çağa girdik, giriyoruz. Bildiklerimizi bir kez daha değiştirmek zorunda kalacağız gibi görünüyor; bildiklerimiz değiştiğinde de insan yaşamına, kültürüne, tekniğine dair ne varsa, büyük, küçük, aşağıda, yukarıda ne varsa değişiyor. Hayırlısı...
Gözünü para hırsı, koltuk hırsı ve ne türlü hırs varsa o hırsın bürüdüğü insanların doğayı talanları da bitmek ve değişmek zorunda; yaraları sarmak lazım.
Bunların yanında iyi niyetimizle, sırf öyle söylendiği için öyle yaptığımız doğrularımız da değişiyor. Doğanın muazzam dengesi en iyi öğretmenimiz.
Kültürümüz, inançlarımız çok zengin. Yolundan gideceğimiz, bize feyz verecek ve doğaya, aslında kendi doğamıza yaklaştıracak nice güzel öğreti, söylenmiş güzel sözler, örnek davranışlar var; şanslıyız.
Tüm bu değerleri ve zenginlikleri hırslar ve modern mantık yürütmeler ve türlü "öyle gerekiyor"lar yüzünden görmezden gelmek, görsek de lafta bırakmak ne acı.
Siz, biz, bizim gibi kendi kabuğunda, karınca kararınca bunları fark eden, etme yolunda olanlar sanıyorum çok şanslıyız, çok mutluyuz ve bir o kadar da acılıyız. En azından ben kendi adıma bu duygu ve hislerin bir karması olarak yaşıyorum.
Daldan dala atladım biraz, kusura bakmayın, sevgiler, saygılar...
Bu arada, mesleğe başladığımızda Resim-iş idi, sonrasında, belki 6, 7 sene oldu kapsamı değişerek Görsel Sanatlar oldu.
Bugün saat 09.45 gibi; Allahım bana çiçeklerin en güzelinden bir tane daha vermiş.
Bir oğlumuz, bir torunum daha dünyaya gelmiş çok şükür.
Onlar uzaklarda, çook uzaklardalar ama kalbimin atışı kadar yakınımdalar.
Mert ve Emir. Onlar benim en değerli fidancıklarım. Allahım onları da, herkesin evlatlarını da anneli babalı sağlıklı sıhhatli büyütsün. İnşaALLAH.
Merhaba Çok değerli asmalıtepe; bugün yine senin sayfalarında gezdim dikkkatlice adım, adım gezerkende dikkatli davrandım hiç bir bitkiye,ağaca, çiçeğe zarar vermeyim diye.
Asma aşıların çok hoşuma gitti ne güzelde gelişmişler bende bu yıl 1 tana ince kabuk badem, 1 tande yaz armudu aşısı yaptırdım şimdilik tutmuş gözüküyorlar inaşşalh meyve verdikleri günüde görrüz.
Ayrıca yeni dünyaya gelmiş olan torununuzuda güle, güle sağlık, huzur ve mutluluk içinde büyütün.
Allah anasına, babasına bağışlasın bahtı açık olsun.
Müsadeniz olursa buda benden dünya tatlısı torununuza dünya hoş geldin hediyesi.
asmalıtepe
10-06-2014, 14:30
Teşekkürler Sayın Asmalıtepe, yazdıklarınıza katılıyorum.
Yeni bir çağa girdik, giriyoruz. Bildiklerimizi bir kez daha değiştirmek zorunda kalacağız gibi görünüyor; bildiklerimiz değiştiğinde de insan yaşamına, kültürüne, tekniğine dair ne varsa, büyük, küçük, aşağıda, yukarıda ne varsa değişiyor. Hayırlısı...
Gözünü para hırsı, koltuk hırsı ve ne türlü hırs varsa o hırsın bürüdüğü insanların doğayı talanları da bitmek ve değişmek zorunda; yaraları sarmak lazım.
Bunların yanında iyi niyetimizle, sırf öyle söylendiği için öyle yaptığımız doğrularımız da değişiyor. Doğanın muazzam dengesi en iyi öğretmenimiz.
Kültürümüz, inançlarımız çok zengin. Yolundan gideceğimiz, bize feyz verecek ve doğaya, aslında kendi doğamıza yaklaştıracak nice güzel öğreti, söylenmiş güzel sözler, örnek davranışlar var; şanslıyız.
Tüm bu değerleri ve zenginlikleri hırslar ve modern mantık yürütmeler ve türlü "öyle gerekiyor"lar yüzünden görmezden gelmek, görsek de lafta bırakmak ne acı.
Siz, biz, bizim gibi kendi kabuğunda, karınca kararınca bunları fark eden, etme yolunda olanlar sanıyorum çok şanslıyız, çok mutluyuz ve bir o kadar da acılıyız. En azından ben kendi adıma bu duygu ve hislerin bir karması olarak yaşıyorum.
Daldan dala atladım biraz, kusura bakmayın, sevgiler, saygılar...
Bu arada, mesleğe başladığımızda Resim-iş idi, sonrasında, belki 6, 7 sene oldu kapsamı değişerek Görsel Sanatlar oldu.
Haklısınız. Zaman bizleri çarkına almış gidiyor bakalım, Doğayı da dengeyi de..hayırlı gelsin gelen zaman. Bizler değil de siz gençler ve bebeler için en çok gerek güzellikler, güzel zamanlar.
asmalıtepe
10-06-2014, 14:49
Merhaba Çok değerli asmalıtepe; bugün yine senin sayfalarında gezdim dikkkatlice adım, adım gezerkende dikkatli davrandım hiç bir bitkiye,ağaca, çiçeğe zarar vermeyim diye.
Asma aşıların çok hoşuma gitti ne güzelde gelişmişler bende bu yıl 1 tana ince kabuk badem, 1 tande yaz armudu aşısı yaptırdım şimdilik tutmuş gözüküyorlar inaşşalh meyve verdikleri günüde görrüz.
Ayrıca yeni dünyaya gelmiş olan torununuzuda güle, güle sağlık, huzur ve mutluluk içinde büyütün.
Allah anasına, babasına bağışlasın bahtı açık olsun.
Müsadeniz olursa buda benden dünya tatlısı torununuza dünya hoş geldin hediyesi.
Canım.Ne kadar incesiniz.İyi dileklerinizi de hediyenizi de aldım öptüm başıma koydum.
Çok teşekkür ederim herşey için.
Demek bahçemi gezdiniz. adını bilmediğim sadece yaprak olan çiçeklerimin ne olduğunu biliyor musunuz acaba?
Asma aşılarını çok iyi yapmışsınız. Yaban tiyekleriniz var sa değerlendirmek gerek. Yabanların yaprağını bile kullanamıyorsunuz. Neden potansiyel, üzüm veren hale getirmeyelim. Çabuk gelişiyorlar. O dallarından sarkan salkımları asmanın dibine oturup yersiniz birgün inşaAllah. İnce kabuk badem, yaz armudu.. onları da yiyin inşaAllah.
Torun bebelerden video geldi biraz önce. 4 yaşındaki ağabey dün gelene biberon emziriyordu. Beni bugünlerde böyle sevindiren Allahım'a binlerce şükrediyorum.Olmayanlara da tattırsın bu mutluluğu sizlere de...
asmalıtepe
12-06-2014, 08:50
Çekim; Fideler dikilmeden önceki tarh görünümüdür.
Yeniden yükleme nedeni o değildir.
Tarhın baş tarafında; Kayısıların üstünde, çamların altında görünen küçük ağaçlar yığını asıl konu.
Bu birbirine girmiş küçük küçük ağaçların biri badem, biri ayva, ikisi de alıç.
Hiç birinden vazgeçemeyince böyle karmakarışık büyüyorlar diyemeyeceğim;Büyümüyorlar, duruyorlar.
Aslında gözden çıkarmayı asla istemediğim ALIÇ.
Bu bağın içinde hiç olsun bir Alıç Ağacı büyümeli.
Ama bu kalabalık arasında büyümüyor. Yanındaki sıkıştıranları da kesemiyorum.
Bakalım ne olacak...
asmalıtepe
15-06-2014, 23:12
Domateslerden sırık cinsi ;kırılmış gibi yatmışlardı sırığa bağlanma vaktidir diyerek sırıklara bağladım. Bütün fidelerde çiçeklenme başlamış, acı biberler meyveye dönmüş.
asmalıtepe
15-06-2014, 23:20
Bir kısmı çiçekte, bir kaçında meyve var.
asmalıtepe
15-06-2014, 23:35
Hiç olmazsa yolumun üstündeki çiçekçiden almadan geçer miyim. Fakat aldığım çiçeklerin adını bile bilmiyorum ve sayfamda soruyorum cevap alamıyorum. Acaba yanlış mı anlaşılıyorum ki..
asmalıtepe
15-06-2014, 23:44
.....
YeniGine
15-06-2014, 23:48
Sevgili asmalıtepe ben genelde ortak alanda gidebilecek bitkileri tercih ettiğim için pek isimlerini bilemiyorum ve tanıyamıyorum. :( İlk iki çiçek yorum yapmayayım, 3.-4. karedekiler küpeli, 5. karedeki çiçeğiniz verbana-yer minesi almışsınız. Hayrlı olsun, bol bol çiçeklerini görün inşallah!..
YeniGine
15-06-2014, 23:58
.....
Yok Dahlia-yıldız çiçeği değil. Ben de pek tanımıyorum amaa sanki ekinezya diyorlar; olabilir mi dedim.
Fakat hiç şüphen olmasın tanıyan, emin olan üyelerimiz mutlaka sana cevap verecektir...
asmalıtepe
15-06-2014, 23:58
Sevgili asmalıtepe ben genelde ortak alanda gidebilecek bitkileri tercih ettiğim için pek isimlerini bilemiyorum ve tanıyamıyorum. :( İlk iki çiçek yorum yapmayayım, 3.-4. karedekiler küpeli, 5. karedeki çiçeğiniz verbana-yer minesi almışsınız. Hayrlı olsun, bol bol çiçeklerini görün inşallah!..
Sevgili YeniGine teşekkür ederim ilginize. İlk karedeki çiçeği çok araştırdım bulamadım nettte. Çiçekçi de bilmiyordu ismini ve bir adetti zaten. Elbet bir bilen çıkar. Sevgiyle kalın.
YeniGine
16-06-2014, 00:05
Sevgili asmalıtepe; bir de böyle bir konu başlığımız var sitede. Umarım yardımcı olacaktır size...
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/20110-153.htm
asmalıtepe
16-06-2014, 07:20
Ben bu yıldızları çok sevdim. Oldukça makul bir çiçek, gölge güneş demiyor, susuzluğa sabırlı, Çiçeklenmesi bol, çiçekleri ömürlü. Çiçekleri de bir başka güzel.
sanki tüllerle el yapımı gibi...
münevver48
16-06-2014, 08:23
sevgili asmalıtepe, günaydın. bu sabah ilk senin bahçeni gezdim .maşallah domatesler biberler ne güzel, emekleriniz size bereketini vermeye başlamış.ağız tadıyla sağlıkla yemeleri nasip olur.her geçen gün bahçeniz,çiçekleriniz daha bir güzelleşiyor.dahliyalarınız pek güzel açmışlar. galiba asmalıtepe ailesinin yeni üyeleri farkında olmadan çoğalıyor. ilk çiçeğiniz pentas (beşiz) çiçeği güle güle büyütün. güzel bir çiçek üstelik farklı renkleride var.belki pentas kolleksiyonunu katarak zenginleştirmek istersin.bahçeye dikildiğinde çok güzel büyüyor.bende dikmek istiyorum. her renginden ah!ahhh!... bu doyumsuzluklarım ne zaman bitecek bilmiyorum.sevgilerimle selemlar....
asmalıtepe
16-06-2014, 09:08
Günaydın günaydın güzel kardeşim; Vefal dostlar her zaman vefalıdır. İlk uğrayanlar yine gezmiş bahçemi sağ olun varolun.
Ya hiç demeyin ne olacak bu bizim halimiz..her aldığımda yaptığımda yeter diyorum ama kararlar sözler hep çiziliyor. Şimdi tohumdan yetiştirmeye merak saldım Zengaver'i keşfettim..bu hiç iyi olmadı benim elim biraz delidir takıldığıma sararım dönüp dönüp.
Ama sitede aramızda tohum alışverişi olamıyormu ki, Ağaçlar nette olup ticariden tohummu getirteceğiz? bilmediğimden soruyorum. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.Yoksa bu iş böyle nereye kadar.
Tohumdan yetiştirmek çok başkaymış hakikaten. Sanki bir terapi. İlk kez maydonozla başladım 15 gün önce. Maydonoz biraz yavaş olduğundan henüz anlamamıştım. 5 gün önce bir reyhan tohumu alıp iki üç cm lik bir strafor içine ekmiş, asmaların önüne bırakmıştım.Evvel gün bir baktım ki bir kızıl karınca sürüsü girmiş tohumları yağmalıyorlar. Öyle bir heyecanla çekiyorlar ki hem güldüm hem üzüldüm. standı kaldırıvermişim kaçırmak için bir de baktım altından iki de akrep yavrusu fırladı, sulandığı için serinlemek istemişler sanırım.Neyse kaçırıp biraz yükseğe seramiklerin üstüne aldım.
Suladım, gözlerinin içine bakıyorum. Bu kadar hengamenin içinde akşam üzeri başlarını topraktan çıkardıklarını gördüm, aklım çıktı var mı böyle birşey bu ilgiye itimama bu kdar çabuk cevap veren başka birşey varmı? Bence yok kardeşim. Ben bu işe bayıldım!
Ben köpek beslerken de bu farkında olmadığımız vefayı keşfetmiştim...
İşte sevgili Münevver ne yapacağız bu gidişle diyorum. Tabii ki para meselesi de önemli, yer meselesi de..Ama bu işlere başlayanların en yenisiyim belki ama çok çok güzel bunlar. Yeni aldığım o minik çiçekliler de küpeli de minyatür bir bitkimi acaba diyorum çok küçükler. küpeli çok çiçek veriyor dal yaprak az ve büyümüyor. Bir de aşılı güllerim de bir türlü toparlayamıyorlar nedendir ki? Çiçeklerin isimlerini bilemediğim için bakımlarını da okuyamıyorm ama zamanla çözeceğiz inşallah...
münevver48
16-06-2014, 21:26
sevgili asmalıtepe,benimde tohumdan üretim denemelerim oldu.ben zengarden'den tohum aldım.bazıları çıkarken bazıları hiç çıkmadı.çok emek istiyor.çıkartabildiklerimde bir süre sonra kurudular. maliyeti deseniz,hiç sormayın.bir haseke küpelisini çimlendiremedim.artık hevesim kaçtı.yani tohumlara da güvenim kalmadı.şimdilik kendi bahçemdeki çiçeklerin tohumlarını alıp ekmekteyim. hatta bazen hiç ekmeden kendileri çıkıyor ve çok güzel çiçekler açıyor. bahçemdeki hazeranlar, latinler,aslanağzı aster gibi bunları birkere ektinmi kendiliğinden çıkıyorlar.ağaçlar net. de tohum takas diye bir başlık var.galiba oradan ücretsiz tohum gönderiliyor. ben henüz böyle bir talebde bulunmadım.ama düşünmüyorda değilim.tam olarak koşulları bilemicem.sevgili asmalıtepe bana göre en güzeli gidicen seraya gözünün beğendiği çiçeği alıp gelicen.hem serada gezmek benim çok hoşuma gidiyor.bak tohumlarla uğraşırken tehlikeli misafirlerle karşılaşmışsınız. allah korusun hemdeiki tane benim bahçemde de çok oluyordu. her sene ilaçlama yapıyoruz.eskisi kadar sık olmasalarda hala görüyoruz.küpelilerin minyetür olduğunu sanmıyorum. aynı küpeliden benim balkonumda var.çok hoş açışları var.aşırı sıcaklardan korumak gerekiyor.gölge ve havadar yerleri seviyorlar. çiçekleri rüzgarda sallanacak kadar havadar olmalıymış.güllerinize gelince eminim bu yıl ilk yılları oldukları için yerlerine alışmaları için sizin biraz sabırlı olmanız gerekiyor.önümüzdeki yıllarda sizin yüzünüzü güldüreceklerdir.sevgilerimle
asmalıtepe
19-06-2014, 14:51
Dört koldan aşıladığım; Her kolu farklı bir cins üzüm verecek olan asmam.Bütün özen ve itimamla korumam altında...Tahta parçalarından çit yaparak, Gül saksısını da başına bıraktım ki yakınından geçilmesin, zarar görmesin diye.. Şimdilik oldukça hızlı büyüyor. Günlük su verip çapa yapıyorum...Umuyorum gelecek yıl ergin bir asma olacaktır.
asmalıtepe
19-06-2014, 14:58
Daha önce fideden dikmiştim birkaç kök çok güzel geliştiler. Cesaret aldım ama fide bulamadım, tohum aldım. Daha önce anlattığım üzre toprağı biraz ince oldu ama bir haftalık gelişimi bu..Bakalım ne vakit şaşırtabileceğiz.
asmalıtepe
19-06-2014, 15:04
Birkaç çeşit biber dikmiştim de fidecinin önerisiyle hatırladım: Zeytinyağlıdolmaların olmazsa olmazı Gaziantep acı biberidir.
Çok abartıp fazla almışım. Çok ta miniklerdi köklensin, büyüsünler de öyle dikeyim asıl yerlerine diyerek geçici bir çözüm buldum.
asmalıtepe
19-06-2014, 15:08
10 cm lik boyuna da bakmıyor, küpelerin biri düşmeden birini takınıyor..
asmalıtepe
19-06-2014, 15:14
Menengiç Ağacı'nın yapraklarını çektim ama bir de yabancı bir oluşum gördüm dal ucunda..
asmalıtepe
19-06-2014, 15:27
Çok mahcubum hem elmalardan hem sizlerden:
Ben bağın çok uzaklarına yani bayırın en altına biraz nadiren inerim. Çok yoruyor beni diye..Ve ben birşey bilirim: Kendi elimle yapmadığım, kendim görüp tesbit etmediğim herşey birazcık yarımdır.
Gözümün görüp elimin erdiği ağaçlarımda ürün olmadığını biliyordum da; Yuvarlak ifadeler yanıltmış beni. Bayırın alt sınıra yakın iki ağaçta vurgun artığı biraz meyva olmuş, olanların yarısı da dibine dökülmüş. Neyse şükür diyelim.
asmalıtepe
19-06-2014, 15:34
Salatalıklar yolda: Yere değmesinler diyerek astım ama bizim rüzgarlı bayırda nasıl taşır meyvesini bilemem..
asmalıtepe
19-06-2014, 15:41
Böğürtlen fidem çiçekten meyveye dönmüş..
asmalıtepe
19-06-2014, 15:52
Maydonoz ekmiştim 15 gün oldu. Kıpırtı yok sayılır. Toprağını mı beğenmedi, yerinimi bilmiyorum yoksa daha vakit varmıdır ki..
Tekrar köy tohumu almıştım. Bu defa büyük saksıda ve torfta ekmeyi düşünüyorum bu yaz yiyelim diye...
münevver48
19-06-2014, 16:57
Maydonoz ekmiştim 15 gün oldu. Kıpırtı yok sayılır. Toprağını mı beğenmedi, yerinimi bilmiyorum yoksa daha vakit varmıdır ki..
Tekrar köy tohumu almıştım. Bu defa büyük saksıda ve torfta ekmeyi düşünüyorum bu yaz yiyelim diye...
sevgili asmalıtepe,herşey çok güzel gidiyor gibi görünüyor. maydonozların zamana ihtiyacı var. siz isterseniz üzerini örtün,nemini çabuk kaybetmesin.böylece çıkışını hızlandırmış olursunuz. birde gölgede iyi çimleniyer. yani direk güneşse ektiğiniz yer tohumların üzerine güneşten korumalısınız. yazın biraz zor oluyor.
asmalıtepe
19-06-2014, 17:41
sevgili asmalıtepe,herşey çok güzel gidiyor gibi görünüyor. maydonozların zamana ihtiyacı var. siz isterseniz üzerini örtün,nemini çabuk kaybetmesin.böylece çıkışını hızlandırmış olursunuz. birde gölgede iyi çimleniyer. yani direk güneşse ektiğiniz yer tohumların üzerine güneşten korumalısınız. yazın biraz zor oluyor.
Teşekkür ederim sevgili Münevver; Evet fena değil durumlar. üç günden beri Asmalıtepe'de idim.Yanında yakınında olunca daha iyi oluyor bakım. Çiçeklerim, fidelerim çok iyi bilhassa. Yasemenlerim üç dört saksıda çok güzel çiçek verdiler.Bu gece yukarıdan salona indim ki hatta yukarılara kadar çıkmıştı kokusu, müthiş bir koku sarmış evin içini... Bunlar çok güzeller. Maydonoz tam güneşte. Acaba hergün su mu ister? bir de toprak sert geliyor olabilir diye düşünüyorum. Bir daha torfa ekmeyi düşünüyorum..
münevver48
19-06-2014, 21:33
sevgili asmalıtepe ,maydonozlarınızın bolca sulayın üzerinede çalı çırpı atın.çalı çırpı üzerine işe yaramaz çuval gibi birşeylerle örtün .toprak nemini böylece kaybetmemiş ve sertelmemiş olacak.inşallah çıkartırsın maydonozları hevesin kırılsın istemiyorum.sana bol maydonozlu günler.sevgiler..........
asmalıtepe
24-06-2014, 07:41
Dikilen sebze fidelerinden ilk hasadımız acı kıl biber oldu. Kaplumbağaların kızarmadan kaptığı çilekleri saymazsak.
Bu acı ama, tatlı biberleri dün gelirayak topladım. Makinama yeni pil takınca ancak evde fotoğraflayabildim.
Ha fotoğrafladıktan sonra ne mi yaptım: Bu biberlerden lezzetine doyulmaz bir salata yaptım ve yedik. Bu psikolojik bir etki biraz da. Kendi ürettiğin biberin acısı da bir güzelmiş.
münevver48
24-06-2014, 10:34
sevgili asmalıtepe,insanın kendi ürettiği acı biberde olsa tadı bir başka tatlı acı oluyor ne hikmetse. sevgiler.
asmalıtepe
24-06-2014, 14:32
Ağacınız menengiç. Menengiç ve diğer yakın türlere göre daha erken çiçeklenen bir tür var (P. atlantica), o mu değil mi merak etmiştim. Eğer o olsaydı tozlaşma amacıyla dikeceğiniz diğer fıstık ağacınızın da aynı türe aşılanması gerekirdi, ama değil.
Menengicin üzerindeki oluşum fotoğrafta net değil ancak muhtemelen bir tür akarın neden olduğu bir oluşumdur. En iyisi kesip atın; bir de içi sarı-kırmızı renklerde akar dolu eğri büğrü kapsüller görebilirsiniz, ara sıra rastlıyorum, bir zararlarını görmedim ama emin de değilim.
Tesbitinize göre direk fıstık aşılayabilir miyim ve ya önce menengiç tozlaşmasını mı sağlamalıyız sn. Taşlıbahçe?
Yabancı oluşum da fazla görünmüyor evet bir-ikitane falan. Önerinizi uygulayacağım teşekkür ederim.
Bir diğer öğrenmemiz gereken Ceviz fidanlarının durumu. Meyve tutanları oluyordu geçen yıllarda, bazılarında ise hiç görmedim ceviz. Bunların durumu ne ola ki ?
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler..
Taşlıbahçe
24-06-2014, 21:32
Tesbitinize göre direk fıstık aşılayabilir miyim ve ya önce menengiç tozlaşmasını mı sağlamalıyız sn. Taşlıbahçe?
Yabancı oluşum da fazla görünmüyor evet bir-ikitane falan. Önerinizi uygulayacağım teşekkür ederim.
Bir diğer öğrenmemiz gereken Ceviz fidanlarının durumu. Meyve tutanları oluyordu geçen yıllarda, bazılarında ise hiç görmedim ceviz. Bunların durumu ne ola ki ?
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler..
Merhaba Sayın Asmalıtepe
Aşılayabilirsiniz, konuyla ilgili daha önceki mesajımda da dediğim gibi bir de erkek lazım, o fidanı da temin edip yakına, tozlaşma zamanında belirli bir hakim rüzgar varsa onu da dikkat ederek dikersiniz.
Cevizler gibi pek çok meyve için geçerli nedenler varsa da (beslenmeden kaynaklı dinlenme, bir yıl az, bir yıl çok, belki yok vb, ısı, su, tozlaşma...) cevizlere özel belki daha başka bir nedeni vardır.
Ağaçlar net'in cevizlerle ilgili bölümüne bir göz atarsanız veya orada sorununuzu iletirseniz ceviz konusunda uzman arkadaşlar daha sağlıklı yanıtlayabilir...
YeniGine
24-06-2014, 23:22
Dikilen sebze fidelerinden ilk hasadımız acı kıl biber oldu. Kaplumbağaların kızarmadan kaptığı çilekleri saymazsak.
Bu acı ama, tatlı biberleri dün gelirayak topladım. Makinama yeni pil takınca ancak evde fotoğraflayabildim.
Ha fotoğrafladıktan sonra ne mi yaptım: Bu biberlerden lezzetine doyulmaz bir salata yaptım ve yedik. Bu psikolojik bir etki biraz da. Kendi ürettiğin biberin acısı da bir güzelmiş.
Sevgili asmalıtepe maşallah maşallah, hasatınıza bayıldım. Ben hem mutlu oluyorum hem de çok seviyorum bu hasat fotoğraflarına.
Afiyet olsun. Bol olsun, daim olsun inşallah...
asmalıtepe
25-06-2014, 06:16
Merhaba Sayın Asmalıtepe
Aşılayabilirsiniz, konuyla ilgili daha önceki mesajımda da dediğim gibi bir de erkek lazım, o fidanı da temin edip yakına, tozlaşma zamanında belirli bir hakim rüzgar varsa onu da dikkat ederek dikersiniz.
Cevizler gibi pek çok meyve için geçerli nedenler varsa da (beslenmeden kaynaklı dinlenme, bir yıl az, bir yıl çok, belki yok vb, ısı, su, tozlaşma...) cevizlere özel belki daha başka bir nedeni vardır.
Ağaçlar net'in cevizlerle ilgili bölümüne bir göz atarsanız veya orada sorununuzu iletirseniz ceviz konusunda uzman arkadaşlar daha sağlıklı yanıtlayabilir...
Sn. taşlıbahçe; Bu sıralar algı karmaşası yaşıyorum ben biraz ondandır özür dilerim.
Şimdi menengiç'e tozlaşma sağlamadan direk fıstık çeliği aşılayamaz mıyım? Bu noktada sıkıntım. Teşekkür ederim.
asmalıtepe
25-06-2014, 06:23
Sevgili asmalıtepe maşallah maşallah, hasatınıza bayıldım. Ben hem mutlu oluyorum hem de çok seviyorum bu hasat fotoğraflarına.
Afiyet olsun. Bol olsun, daim olsun inşallah...
Sevgili yenigine evet hasatı da çok güzel,bakımı da.. çok keyifli ve ruhu doyurucu çalışmalar bunlar..Tabii ortaklar da var. Benim de patlıcanların yapraklarını delik deşik eden bir fail var. Bazan büyük bir kertenkele geziniyor sebzelerin içinde. Ondan şüpheleniyorsm da bilemiyorum. Sizin de sümüklüböceklerle başınız dertteymiş.hem de tek tek toplayacak kadar. Kolay gelsin inşallah çözersiniz.Sevgiler..
Taşlıbahçe
25-06-2014, 16:36
Sn. taşlıbahçe; Bu sıralar algı karmaşası yaşıyorum ben biraz ondandır özür dilerim.
Şimdi menengiç'e tozlaşma sağlamadan direk fıstık çeliği aşılayamaz mıyım? Bu noktada sıkıntım. Teşekkür ederim.
Estağfurullah Sayın Asmalıtepe; karıştırmadan özet geçeyim:
Fıstık ta, menengiç de erkeği dişisi ayrı ağaçlar.
Menengicinize dişi bir fıstık ağacından kalem alıp aşı yapabilirsiniz ancak etrafınızda erkek bir fıstık ağacı yoksa ürün alamazsınız. Bu yüzden bir de erkek fidan temin edip yakınına dikmelisiniz ki tozlaşma olsun, ürün olsun.
Tam tersi de olabilir. Erkek ağaçtan kalem alıp aşılarsanız, yakınına dişi bir fidan diker, ürünü de ondan alırsınız.
Veya aynı ağaca hem erkek hem de dişi fıstıklardan alınmış kalemleri aşılarsınız, daha kısa zamanda ürün alırsınız ama pek tavsiye etmem.
Bu arada, bir erkek fidan uygun bir konumdaysa 10 küsur dişi ağacı rahatlıkla tozlayabilir. Bizim arazinin bir üzerinde bir de altında iki erkek, aralarında da 21 dişi fıstık var. Hepsi meyve tutuyor. Tozlaşmayı sağlayan rüzgar ise iki yönden de estiğinden problem olmuyor.
asmalıtepe
26-06-2014, 14:26
Estağfurullah Sayın Asmalıtepe; karıştırmadan özet geçeyim:
Fıstık ta, menengiç de erkeği dişisi ayrı ağaçlar.
Menengicinize dişi bir fıstık ağacından kalem alıp aşı yapabilirsiniz ancak etrafınızda erkek bir fıstık ağacı yoksa ürün alamazsınız. Bu yüzden bir de erkek fidan temin edip yakınına dikmelisiniz ki tozlaşma olsun, ürün olsun.
Tam tersi de olabilir. Erkek ağaçtan kalem alıp aşılarsanız, yakınına dişi bir fidan diker, ürünü de ondan alırsınız.
Veya aynı ağaca hem erkek hem de dişi fıstıklardan alınmış kalemleri aşılarsınız, daha kısa zamanda ürün alırsınız ama pek tavsiye etmem.
Bu arada, bir erkek fidan uygun bir konumdaysa 10 küsur dişi ağacı rahatlıkla tozlayabilir. Bizim arazinin bir üzerinde bir de altında iki erkek, aralarında da 21 dişi fıstık var. Hepsi meyve tutuyor. Tozlaşmayı sağlayan rüzgar ise iki yönden de estiğinden problem olmuyor.
Çok teşekkürler sn.taşlıbahçe inanın şimdi daha iyi anladım Allah razı olsun. Bu doğrultuda menengiçi fıstığa dönüştürmeye çalışırız önümüzdeki baharda inşallah.
Buğday araştırmamı da yaparak sizi bilgilendireceğim hatta numune bile gönderebilirim.
Hayırla kalın..Selvi bebe'ye sevgiler..
Taşlıbahçe
26-06-2014, 16:38
Çok teşekkürler sn.taşlıbahçe inanın şimdi daha iyi anladım Allah razı olsun. Bu doğrultuda menengiçi fıstığa dönüştürmeye çalışırız önümüzdeki baharda inşallah.
Buğday araştırmamı da yaparak sizi bilgilendireceğim hatta numune bile gönderebilirim.
Hayırla kalın..Selvi bebe'ye sevgiler..
Teşekkürler Sayın Asmalıtepe, selvi yanımda, sevgilerinizi öperek ilettim şimdi :)
Taşlıbahçe'den iki gün önce çekilmiş buğday fotoğrafları geldi, aşağıdaki gibi, kara kılçık denmesinin nedeni de görünüyor, kılçıklar kapkara... Fotoğrafları izniniz olmadan sizin sayfaya ekliyorum; kusurabakmayın :)
Bu arada diğer fidelerin keyfi de yerinde. Ziyarete giden arkadaş sulamış, ben de koşturma içindeyim, hafta sonu gidiyoruz artık...
504924
504925
asmalıtepe
27-06-2014, 18:22
Teşekkürler Sayın Asmalıtepe, selvi yanımda, sevgilerinizi öperek ilettim şimdi :)
Taşlıbahçe'den iki gün önce çekilmiş buğday fotoğrafları geldi, aşağıdaki gibi, kara kılçık denmesinin nedeni de görünüyor, kılçıklar kapkara... Fotoğrafları izniniz olmadan sizin sayfaya ekliyorum; kusurabakmayın :)
Bu arada diğer fidelerin keyfi de yerinde. Ziyarete giden arkadaş sulamış, ben de koşturma içindeyim, hafta sonu gidiyoruz artık...
504924
504925
Selam Sn.taşlıbahçe; Bu güzellikleri sayfamda görmek çok güzel. Harika olmuş buğdaylar ve işte şimdi beni taa 8-10 yaş çocukluğuma götürdünüz: Evet bu tamamı değil ara ara siyah kılçıklar..evet evet onları çok iyi hatırladım. İyi ki görmemi sağladınız. İşte onlar; Adının Karakılçık olduğunu bilmediğim ama çok iyi hatırladığım bizim buğday başaklarımız. Karakılçık adını sadece buğday alınınca duyardım. Ama başaklarla tanışıklığım çook eskidir.
Şimdi geriye kaldı türünün tükenip tükenmediğini araştırıp, öğrenmek..
Demek Cici Selvicik yanınızda..Ben de öperim onu ve annesini.
Fidelerden de çekimlerinizi yükleyebilrsiniz memnun olurum. Ben bloğunuzdan her ne kadar takibetsem de arkadaşlarımız da görsünler emeklerinizin verilerini.
Gidişiniz başladı demek artık. Gidiniz kardeşim oralar hayatın ta kendisi. Ben birkaç gündür bağdaydım gelmek canım istemedi. Yarın tekrar giderim..Çekiyor insanı doğa kendine..başka bir dünya sanki.
Şimdi de bloğunuza bakacağım hoşçakalın..Selam ve sevgiler..
birnefestoprak
27-06-2014, 18:50
Sizin yorenizin bir de Yoksul Yemez bugdayi vardir. Cok guzel, tombul tombul bir bugday... "Yoksul yemez, misafire yedirir" gibi bir anlami mi var, biliyor musunuz? Bizde adettendir, insanlar normalde yemedikleri gorece daha pahali (sadece parasal anlamda degil) yiyecekleri misafire verirler memnun etmek icin. Isminin bununla bir ilgisi olabilir mi?
Selam Sn.taşlıbahçe; Bu güzellikleri sayfamda görmek çok güzel. Harika olmuş buğdaylar ve işte şimdi beni taa 8-10 yaş çocukluğuma götürdünüz: Evet bu tamamı değil ara ara siyah kılçıklar..evet evet onları çok iyi hatırladım. İyi ki görmemi sağladınız. İşte onlar; Adının Karakılçık olduğunu bilmediğim ama çok iyi hatırladığım bizim buğday başaklarımız. Karakılçık adını sadece buğday alınınca duyardım. Ama başaklarla tanışıklığım çook eskidir.
Şimdi geriye kaldı türünün tükenip tükenmediğini araştırıp, öğrenmek..
Demek Cici Selvicik yanınızda..Ben de öperim onu ve annesini.
Fidelerden de çekimlerinizi yükleyebilrsiniz memnun olurum. Ben bloğunuzdan her ne kadar takibetsem de arkadaşlarımız da görsünler emeklerinizin verilerini.
Gidişiniz başladı demek artık. Gidiniz kardeşim oralar hayatın ta kendisi. Ben birkaç gündür bağdaydım gelmek canım istemedi. Yarın tekrar giderim..Çekiyor insanı doğa kendine..başka bir dünya sanki.
Şimdi de bloğunuza bakacağım hoşçakalın..Selam ve sevgiler..
asmalıtepe
27-06-2014, 19:06
Sizin yorenizin bir de Yoksul Yemez bugdayi vardir. Cok guzel, tombul tombul bir bugday... "Yoksul yemez, misafire yedirir" gibi bir anlami mi var, biliyor musunuz? Bizde adettendir, insanlar normalde yemedikleri gorece daha pahali (sadece parasal anlamda degil) yiyecekleri misafire verirler memnun etmek icin. Isminin bununla bir ilgisi olabilir mi?
Hoşgeldiniz sn.birnefestoprak ; sorduğunuz ismi hiç duymadım. Büyüklerden de hiç duymamıştım. Belki bir başka ismi de vardır. Arasaya gittiğimde onu da sizin için sorayım. İsmin iması düşündüğünüz gibidir doğrudur sanırım... Hayırla kalınız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.