View Full Version : Petunya (Petunia)
Harika resimler bunlar. Ama benim aldığım petunyalar naden resimlerdeki gibi kabarmıyor, sarmaşık halini almıyorlar? Aldığım petunyalarım bodur bodur duruyorlar hala:(
Sizinkiler bodur petunyadır.
Sarkan ve bodur türleri ayrı. Beğendiğiniz fotoğraftakiler sarkan petunya türü.
Bu resimdekileri fidancıdan bu şekilde aldım. Rengi sürpriz olacak:)
Sn Acemi Çiçekçi,
Sizin petunyalar bunlar gibi bodur tür sanırım.
Sn Eylems sizinkiyle aynı sanırım, bir ay önce almıştım, katmerli beyazından bulamadım:(
Katmerli olanları normalinden daha sonra piyasaya çıkıyor. Şimdilerde gezmediğim yapı market yok gibi hiç birisinde katlı petunya satışta değil.
çiçeksever
05-05-2009, 14:51
Katmerli olanları normalinden daha sonra piyasaya çıkıyor. Şimdilerde gezmediğim yapı market yok gibi hiç birisinde katlı petunya satışta değil.
Afyonda bu hafta pazarda vardı.Mor ve beyaz renkli.Bana sarkan cinsi lazımdı.Ondan bulamadım.
acemi çiçekçi
07-05-2009, 10:05
Sn Acemi Çiçekçi,
Sizin petunyalar bunlar gibi bodur tür sanırım.
evet onlar gibi ama nerden bulunur sarkan cinsi. Geçen yıl giresun da aldıklarımda böyleydi, bu yıl silifke deyim yine boduru rastgeldi:(
Geçen yıl giresun da aldıklarımda böyleydi, bu yıl silifke deyim yine boduru rastgeldi:(
Fideleri alırken özellikle türünü soruyorum, sarkan/ bodur ona göre alıyorum. Aldığınız satıcıya sarkan tür istediğinizi söyleyin, aslında sarkan türleri de oluyor çiçekçilerde, dilerim vardır.
Evde işe yaramayan bir kösede bekleyen hasır bir sepet vardı .. Dün aksam is cıkısı seraya ugradım..Cıvıl cıvıl renkli bi dolu petunya fidesi aldım..
Öncesinde de birkac kez buraya ( güya) göz gezdirdim.. Eve geldim..alelacele petunyaları bu sepete diktim..
Sonra kosa kosa evden cıkıp hastaneye yeni dogan yegenimi görmeye gittim..
Simdi de petunya baslıgını yine bir gözden gecireyim. Dikkat etmem gereken gözden kacan bişi olmusmudur diye bakarken , aslında her petunya nın sarkmadıgını, sarkan ve bodur olarak iki türü oldugunu gördüm..
Daha önce görmemişim..
Ben simdi sarkan bi dolu renk petunyanın hayaliyle yasarken, bu bodurlarla ne yapıcam ?:(
Tohumdan yetiştirdiğim petunyalar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=403358&postcount=496) gelişiyorlar.
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=403359&postcount=497) petunyaların da keyifine diyecek yok. Sanırım petunyalar da clematisler gibi çok sıcak hava sevmiyorlar.
Bauhaus'dan aldığım petunya tohumları... Doğrusu ben hiç bu fideleri petunyaya benzetemedim. Daha çok biber fidesine benziyorlar. Siz ne dersiniz bu konuda?
Ben de benzetemedim. Değişik bir varyetesi olabilir mi? Pakette ne yazıyordu?
Zenfree,
Karışık petunya tohumlarının olduğu bir paketti.
Arkadaşlar bendeki petunyaların yaprakları çok cansız ve yumuşak nedendir.
Resimle daha iyi anlaşılır ama susamışlar olabilirler. :D
botanikerdi
12-05-2009, 21:18
meraba arkadaşlar foruma yeni üye oldum geçen seneki petunyaların tohumunu aldım ama çok küçük çıktılar acaba tohumdan nasıl yetiştiriliyor bilen var mı?
botanikerdi
13-05-2009, 08:31
tohumla üretiliyo ama bende ektim tohumları çoğu öldü kalanlarda çok küçük
botanikerdi
13-05-2009, 08:33
benim petunyalarda bu büyüklükte acaba ne olacak bundan sonra bilmiyorum inşallah büyürler
Botanikerdi,
Mevsimlik çiçekler genelde hibrit tohumlardan üretilirler, dolayısıyla çiçekten topladığınız tohumlardan çıkanlar genelde satılanlar kadar gösterişli olmaz.
Not: Büyük-küçük harf ve noktalama işaretleri lütfen :)
ardabora
13-05-2009, 17:31
Arkadaşlar,
Bir tanıdığım bana 5 tür çiçek tohumu yollamıştı kışın,ikisinin ne olduğunu anladım,haseki ve hüsnüyusuf...Diğer üçünü de ektim ama sadece birinin tohumları çıktı,ben petunyaya benzettim,sizce petunya mı bunlar? Çok küçükler ve yavaş büyüyorlar.
Petunyaya benziyorlar ama küçükken hepsi birbirine benziyor=)
Bauhaus'dan aldığım petunya tohumları... Doğrusu ben hiç bu fideleri petunyaya benzetemedim. Daha çok biber fidesine benziyorlar. Siz ne dersiniz bu konuda?
Bende görür görmez bunlar biber değil mi diye düşünmüştüm açıkçası...
Arkadaşlar,
Bir tanıdığım bana 5 tür çiçek tohumu yollamıştı kışın,ikisinin ne olduğunu anladım,haseki ve hüsnüyusuf...Diğer üçünü de ektim ama sadece birinin tohumları çıktı,ben petunyaya benzettim,sizce petunya mı bunlar? Çok küçükler ve yavaş büyüyorlar.
Sorunuzu görünce hemen gidip pencere önündeki yeni çimlenen, aşağı yukarı sizin fotoğraftakilerle aynı büyüklükte olan petunya fideciklerime baktım, çok benziyorlar ama bendekilerin yaprakları incecik, sizinkiler sanki daha etli yapraklı gibi, bilemedim yani. (akşam saati olduğundan net bir fotoğraf çekemedim, yarın resim eklerim kıyas etmeye çalışırız)
Arkadaşlar,
Bendeki petunyalar böyle;
78400
78401
nurcanaybay
14-05-2009, 13:17
Bence de petunya değil , yapraklar etli ve sulu ( nasıl tarifse ) :)
ben petunyaları çiçekçiden saksısıyla birlikte aldım. 1 hafta önce. fazla güneşe maruz kalırsa çiçeği hemen açıp hemen soluyor. ama mutfak balkonuma aldım. orası da sadece sabahtan güneş görüyor ve çiçeği daha uzun kaldı bu sefer. bu arada benim petunyam katmerli mor petunya. yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla da bodur türünden. bana çiçekçi çiçeklerine su değdirmememi, yapraklarınıda fısfıslamamı söyledi. çok fazla da sulamıyorum. şimdi benim sorum,
1- toprağını değiştirmeli miyim? Çiçekçi den aldığım gibi.
2- tohumunu bu açan çiçekten alabilir miyim? alabilirsem nasıl alabilirim ve nasıl muhafaza edebilirim?
şimdiden teşekkür ederim.
Sayın perice, çiçekçi yapraklarına fısfıslamanızı söylemiş, ben su değdirmeden sulamaya çalışıyorum. Genellikle toprağını nemli tutuyorum. Bu mevsim gün aşırı suluyorum. Sıcaklar artınca hergün su veriyorum. Yoksa yapraklar ve çiçekler hemen soluyor.
Tohum alma konusuna gelince ilk sayfalarda fotoğraflara birlikte nasıl alınması gerektiği çok güzel anlatılmış. Sayfaları tararsanız fazlasıyla bilgiye ulaşırsınız.
İzmir'de olup da sarkan petunya almak isteyen var ise eğer, karşıyaka'daki çiçek festivalinde bir sergide var, 2 rengi kaldı mor ve pembe, birer tane de mor beyaz ve kırmızı vardı ama sevgili arkadaşım Turuncuhis el koydu onlara :) Bu arada dikkatime haiz olan bir minik not, sarkan petunyaların çiçekleri biraz daha küçük, bu şekilde ayırt edilebilir...
Petunyaları bende çok seviyorum. Ama katmerli olanlarından bulamadım.
hüsnüyusuf
17-05-2009, 13:38
Millionbells **** Superbells olarak geçen sarkan petunyaların güzelliğine bakar mısınız? Ben bu petunyalardan bulamadım.:( Çok parlak renkleri var.
79131
http://www.baldur-garten.de/produkt/4129/Zaubergl%C3%B6ckchen+%27Carneval%27/detail.jsf
Petunyaları bende çok seviyorum. Ama katmerli olanlarından bulamadım.
Katmerli petunyalar daha yeni yeni piyasaya çıkıyor, yakında rastlarsınız.
Bu sene bir de ufak çiçekli petunya gördüm ilk defa. Önce sarkan çeşit sandım ama satıcının söylediğine göre sarkmıyormuş. Özelliği uzun süre dayanmasıymış. Yaklaşık 11. aya kadar kalır dediler.
Katmerli petunyalar daha yeni yeni piyasaya çıkıyor, yakında rastlarsınız.
Bu sene bir de ufak çiçekli petunya gördüm ilk defa. Önce sarkan çeşit sandım ama satıcının söylediğine göre sarkmıyormuş. Özelliği uzun süre dayanmasıymış. Yaklaşık 11. aya kadar kalır dediler.
Teşekkür ederim sayın Gilan.
Petunyamı sizlerle paylaşmak istedim, itiraf ediyorum kendim yetiştirmedim. İşin kolayına kaçtım. Eşimin kardeşinin işyerinde 10 saksı cevre düzenlemesi için vardı. Gözümün kaldığını görünce saolsun bir saksıyı biz görmeden arabanın bagajına koymuş, nasıl sevindim anlatamam.
TuruncuHis
21-05-2009, 00:29
Mine,
sarkanlar küçük çiçekli diye öyle bir yorum yaptık ama ben yine de emin değilim sarkacağından. Boşu boşuna atlamış olabiliriz o fidelere:D
Olsun; küçük çiçekli Petunya heryerde olmuyor zaten; sarkmazsa da kendi kaybeder:D (yoksa ben mi kaybederim)
kar-topu
21-05-2009, 21:20
Bende de petunyalar var ama sarkan cinsi değil. O cinsi çok aradım ama çiçekçiler de hiç fidesini görmedim.Bu arada çiçekler direk güneş alınca fazla dayanmıyorlar.
Petunyam gayet sağlıklı görünüyor. Ama malesef yapraklarda yapışkanlık başladı.
arkadaşlar bu site daha önce forumda link olarak verilmiş ama ben yine dayanamayıp buraya ekledim. elinde bol miktarda fide olanlar için çok güzel bir tasarım. hemen elimdaki büyük boy bir kovayı bu forma sokacağım.
Bu da benim bugünkü uğraşım
böyle bişey olması beklenemez herhalde
Tebrikler.
Kimbilir, belki dahada güzel olur:)
Renk seçimi görünümde etkili. Siz herhalde renklerini bilmiyorsunuz?
teşekkür ederim. dediğiniz gibi renkleri bilmiyorum. 70-80 tane daha fidem var onların renkleri belirlenince fotoğraflarda görünen diğer mavi kovaya da onları yapacağım.
Tohumdan ürettiğim Petunyam çok fazla , acilen yarın bende bu uygulamayı hayata geçiriyorum . Bilgisini paylaşan arkadaşıma çok teşekkürler , bayıldım doğrusu !
sayın oyaman
delikleri biraz daha küçük yapmanızı öneririm size. lakin dikim yaparken bayağı zor oluyor. ben de bitkilerin altından ve üstünden bir kuşak çekmeyi planlıyorum.
Belki plastik filede kullanılabilir :)
Belki plastik filede kullanılabilir :)
Evet olabilir. Ben 5 cm yaptım size 4 cm yapmanızı öneririm.
İklimsiz
24-05-2009, 21:07
Yahu arkadaşlar, böyle şeyler göstermeyin bana, yapmazsam vallahi çatlarım:dilli:
Uygulama kolay da, minik petunya fideleri nereden bulacağım?
Bulurum herhalde bir çare:cool:
Yahu arkadaşlar, böyle şeyler göstermeyin bana, yapmazsam vallahi çatlarım:dilli:
Petunya yoksa ipek çiçeğide olabilirmi acaba.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=410013&postcount=9
Sanırım hepsiyle yapılabilir.
İklimsiz
24-05-2009, 22:22
Petunya için de geç kalmış sayılmam aslında. Çok çok ağustos-eylül ayında açar.
Geçen yıl sevgili zenfree' nin gönderdiği tohumların petunyaları kışın bile çiçekliydi:)
Herkesin petunyasının çiçeği geçer, düşman çatlatırım:cool:
Vibb tebrik ediyorum. Hayalimi gerçekleştirmişsiniz.:) Bıçakla mı oydunuz? Gelişmelerini merakla bekliyorum.
Sevgili İklimsiz fide göndermemi ister misin? Fidanlıktan bulup gönderebilirim.:)
evet maket bıçağı diye tabir edilen aletle kestim.
Arkadaşlar,
Ben bu uygulamayı 5 litrelik su şişesi ile yaptım.ağız kısmını kesip bodur aslan ağzı diktim.
Delikli kisımlarına daYer minesi ekmiştim çok güzel olmuştu.
Ne varki pilastik şişe saksı kadar dayanıklı olmuyor
Bu uygulamalar 5 lt' lik su şişesinin ağzını kesmeden yapılsa nasıl olur acaba? En kısa sürede denemek istiyorum. Şişenin ağız kısmındaki plastik sapı askı gibi kullanılabilir.
MErhaba Arkadaşlar.
Ben de böyle bir saksı çalışması yaptım, fotoğraflarını yüklemeyi becerdiysem altta göreceksiniz. Büyük iki tane saksım vardı. Eşime onları matkap ile deldirdim. İki hafta kadar önce cam güzeli diktim ben de. Şimdi büyümelerini, saksıyı örtmelerini dört gözle bekliyorum.
İyi Günler hepinize..
Serap
sayın se-rap
ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar.
Çok teşekkürederim. Bence sizinki daha da güzel olacak. Yeni fotoğrafları paylaşırsınız bizimle, sevinirim.
Sevgiler,
Serap.
Arkadaşlar petunyamı beyaz sinek ve yeşil bit sarmış. Üzerinde çok fazla da çiçeği var. İlaçlarsam çiçekleri ölür mü? Bir de ilaç ismi bilen var mı?
Bir sorum daha olacak. Petunyamdan tohum topladım ama tohumlar çok ufak. Bu tohumları nasıl ekmeliyim? Şimdi eksem olur mu? 3 hafta kadar önce saksılardan birinin dibine az miktarda ekmiştim ama çıkmadılar. Yapmam gereken özel birşey var mı? Amma çok soru sormuşum :)
Sevgili Züleyha,
İlaç ismi vermek kolay ama o ilacı sizin o isimle bulmanız kolay olurmu bilmem! Aynı işe yarayan ilaçlar onlarca firma tarafından farklı isimlerle satılıyor, size vereceğim isim yani marka belkide almak istediğiniz ziraat şubelerinde olmıcak fakat aynı işe yarıyacak farklı isimlerde ilaç mutlaka verirler bence bunu bulundğunuz bölgedeki ziraat şublerine sorup onların veriği ilacı kullanmalısınız. Yeşil bit ve beyaz sinek çok sık rastlanılan zararlılar olduğu için bulmanız kolay olur.
Tohum meselesine gelince, bu sene aldığınız tohumlar aynı sene çimlenme gücüne kavuşmayabilir, yani seneye dikmeniz gerekiyor olabilir. Yinede dikicem diyorsanız petunya tohumları çok küçük olduğu için üstü örtülmaz hafifçe toprağa bastırılır ve nemli tutulur.
ardabora
28-05-2009, 00:05
Arkadaşlar,
Ben, sevgili limonun bu mesajını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=134980&postcount=104) görünce,fidelerimin petunya olduğuna karar verdim,çünkü elimdeki tohumlar ve kuru bir kaç tohum kesesi bu resimdekiyle aynı..
Bunlar petunya ise büyük ihtimal bana teyzemin bahçesinden geldiler ve eğer teyzemden geldiyseler resimdeki gibi açacaklar.Dilerim katmerli olanlardan da açar...Petunya yerine başka bir çiçek çıkarsa gidip satın alacağım vallahi..:p
Ardabora fideler kesinlikle petunya.:) Çiçeklenmeleri sanırım temmuz ayını bulur. Bence sen haziran ayını çiçeksiz geçirme bir kaç fide al.;)
ardabora
28-05-2009, 00:19
Haklısınız vallahi,gidip bir kaç kök beyaz ve mor petunya almalı.
Sıklamen-pembe-mor ve beyaz çok yakışırlar.
Öldürücek beni bu "mor ve ötesi" renk hastalığı...:dilli:
Petunyaların aşırı sıcaktan çok etkilendiklerini düşünüyorum. Mayıs ve haziranda en gösterişli dönemleri. Sıcakları ölmeden atlatabilirlerse eylül ve ekim ayında da çok güzel çiçekleniyorlar.
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim petunyalar ( şubat gibi tohumları ekmiştim) kısa ömürlü oldular, çünkü çiçeklenmeleri en sıcak günlere rastladı.
Aslında ağustos ayında ekilen tohumlar daha verimli , kışı geçirebilecekleri uygun bir ortam varsa tohumları ağustos da ekmek daha iyi. Mayıs başında çiçekleniyor böylece daha uzun süre çiçekli kalıyorlar.
feneradasi
30-05-2009, 14:41
Ben geçen sene birkaç uzun dikdörtgen saksıyı dolduracak kadar renk renk petunya fidesi almıştım, bazıları da katmerliydi. Bu sene hiç almam gerekmedi, kış boyunca tohumlarını düşürmüşler her yer petunya doldu, hatta bazılarını sökmek zorunda kaldım.
ama katmerli petunya çıkmadı sanırım, onların tohumdan yetişmesi daha çok özen istiyor olabilir.
506 no'lu mesajımdaki petunyam açtı, rengi beyazmış :dilli:
Bunlar da diğer katmerli ebruliler :) Umarım benim de Feneradası'nın bahsettiği gibi aldığım petunyaların bir sürü tohumu olur, dökülürler, geri çıkarlar...
merhaba meraklı petunyalar çok güzel açmışla renkleride çok güzel eyer fazla tohumu olursa banda yollarmısınız.
Sayın sevim4, tohumdan yetiştirmek için biraz geç sanırım, benim 1-1,5 ay önce ektiğim tohumlar ancak 2 cm boya ulaşabildiler, bu sene çiçeklendiklerini görebileceğimden şüpheye düştüğüm için seradan birkaç kök petunya alıp diktim. Seracıya da petunya tohumlarının çok yavaş büyüdüğününden dert yandım, O'da şu an çiçek açmış olarak sattıkları petunyaları ekim ayında ekip bütün kışı ısıtılmış seralarda geçirdikten sonra satışa çıkardıklarını söyledi.
callypso
08-06-2009, 15:07
petunya mevsimlik bitki sayılır,ama bizim balkonda bir petunya var...geçen sene açıyordu, kışı balkonda geçirdi, bu sene baharda annem onu budamış, yeni topraga dikmiş ve petunya eskisinden daha iyi olmuş, masal gibi oldu,değil ?:D
petunya mevsimlik bitki sayılır,ama bizim balkonda bir petunya var...geçen sene açıyordu, kışı balkonda geçirdi, bu sene baharda annem onu budamış, yeni topraga dikmiş ve petunya eskisinden daha iyi olmuş, masal gibi oldu,değil ?:D
Demek ki bu masaldan alınacak hisse neymiş; eskiyen petunyalarınızı atmayınız, kırpıp kırpıp yeniden dikiniz:)
sevğili manolya valahi çok güldürdünüz beni kırpılacak petunya yokki kırpalım siz işallah kıyısından köşesinden yollarsaniz bize kırptıklarimızı atmayız ozaman.
Sevgili callypso ya katılıyorum, benimde geçen yazdan kalma petunyalarım kışı geçirdiler balkonda ama hep dal budak kaldılar, yanlardan yeni sürgünler vermeye başlamıştı, bende budadım, yanı kırptım. Şimdi çiçek bile açtılar.
zeplin34
11-06-2009, 13:25
petunya'mın çiçekleri diri gibi ama yaprakları soldu. onu kaybediyormuyum acaba. balkonda ve direkt güneş almıyor. ne yapmam lazım acaba
85741
zeplin34
12-06-2009, 15:56
beni duyan yok galiba
Sn; Zeplin34,
Ben sizi şimdi duydum, Petunyalarınızda ilk göze çarpan şey, sanki susuz kalmış gibiler, çokça susuz kalırlarsa, su verseniz bile ölen hücreler kendini yenilemiyor, belki bir hastalıkta olabilir ama anlayabilmek için fotoğraf biraz daha net olsa daha iyi olur.
beni duyan yok galiba
Havalar ısındıkça petunyalarda bu tür bozulmalar oluyor. Bendeki de kurumak üzere. Bir çözüm bulamadım. Önceki sayfalara bakarsanız bu tür durumlarla ilgili yazıları ve fotografları görebilirsiniz.
Derin budamak bazen çözüm olabiliyor.
zeplin34
12-06-2009, 23:00
ilginize çok teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar, ben de yaklaşık 50 tane kadar sarkan petunyayı uzun sakıslara balkon için diktirdim seracıda bekliyorlar şu an,forumun hepsini okudum epey yararlı bilgi var ancak bakımları ile ilgili tam somut bilgiler yok, açıkcası uzun süreli ve 1 metreye ulaşan sarkıklıkta çiçekler hayal ediyorum yaklaşık toplamda12 metrelik balkonları süsleyecek bu çiçekler. Daha eve aldırmadan çiçekleri bakımını araştırmaya başladım. Petunya bakımı hakkında kesin bilgi veren kitap var mıdır acaba?
Ayrıca bilimsel olrak bakıldığında petunyalar nasıl tür toprak ister, tam istedikleri koşullar nelerdir?
Toprak ölçümü yapabileceğimiz bir alet var mıdır ki eksik olan mineral vitaminleri ekleyelim. Toprağın ıslaklığını ölçmek için bir alet var mıdır? Deep stick diye birşey gördüm damlama sulama için bu ürünü kullanan var mı acaba, evden uzak kalındığında çiçekleri sulama işi de zor çünkü.
celalsungur
15-06-2009, 16:08
petunya'mın çiçekleri diri gibi ama yaprakları soldu. onu kaybediyormuyum acaba. balkonda ve direkt güneş almıyor. ne yapmam lazım acaba
85741
Yaprakların altında bit böcek var mı?
celalsungur
15-06-2009, 16:14
Petunya çelikten çoğalmaz ki... Petunya tohumdan yetişir, mevsimliktir. Bu sene 400-500 YKR den alın bir kökünü. Kuruyan çiçeklerin tohumlarını toplarsınız ve seneye kendiniz tohumdan yetiştirirsiniz. Benim tohumlarım çimlendiler bile... Kolay gelsin...
Tohum ve çelikle üretilir. Tohumları nisan-mayıs aylarında bahçedeki adi yastıklara kül veya kumla karıştırılarak serpme olarak ekilir. Çıkan fidecikler 3-4 yapraklı olunca, bir defa şaşırtılır. Kuvvetleşen fideler haziranda korbeylere (göbeklere) veyahut kordonlara (yan tarhlara) 30-40 cm. aralıklarla dikilir. Çelikle üretmede, ağustosta yeşil çelikler kesilir. Tahta kasalara kum-funda toprağı karışığı doldurulduktan sonra çelikler buraya köklendirilmek üzere dikilir. Bu kasalarda köklenen çelikler ilkbahara kadar kışın ılık bir yerde (seralarda) saklanır. İlkbaharda nisan-mayısta havalar ısınınca, fideler bahçedeki yerlerine dikilir. Petunyalar aynı zamanda balkonları süslemede de tahta sandık veya beton çiçeklikler içerisinde yetiştirilir.
Herkese tekrar selam, ingilizce kaynakları okuyorum petunyalarla ilgili ve şu ana kadar okuduklarımdan burdaki kronik sorunlardan olan yaprak ve çiçeklerin yapış yapış olması hadisesi ile ilgili olarak, toprak üzerinin 5-7 cm yüksekliğinde "mulch" işlemine tabii tutulması gerektiği yazılıyor. Bu işlem de saman gibi birşeyin toprak üzerine serpilmesi işlemiymiş.
Bunu uygulayan var mı acaba? Sonuçlarını alan var mı?
Güneşlenme süresi ve rüzgarla ilgili olarak da yine ingilizce kaynaklardan edindiğim bilgi şu ki normal rüzgardan çok etkilenmedikleri ve güneş ışığını en az 6 saat boyunca direk olarak almaları gerektiği yönünde. Somut olarak edinebildiğmi bilgiler bunlar.
Sevgili Unalsel, Petunya yetiştirmek için bu kadar bilimsel bilgiye gerek varmıdır bilmiyorum ama, pratikte ben petunyaları çok kolay yetişen bitkiler sınıfına koydum, geçen sene temmuzun ortasında tohumdan ektim neredeyse bütün kışı çiçekli geçirdiler diyebilirm balkonda, kışın sadece yaprakların çoğunu döktüler yinede tek tük çiçek vermekden geri durmadılar, bahar başlangıcında yeni sürgünler verip, şimdi taze yapraklarla doldular, bilimsel hiçbir bilgim olmaksızın petunyadan yana benim hiç sıkıntım olmuyor, yaprakların yapış yapış olması petunyanın yapısında var zaten, o bir hastalık değil kanımca.
merhaba petunya severler,
Bende petunyalara bayılırım. Annem renk renk eker saksılara balkonda mis gibi kokarlar, kocaman kocaman çiçekleri olur. Hatta geçen hafta anneme gittiğimde gene balkonda mis gibi petunyaları görünce kendi evime gelir gelmez hemen seraya gidip petunya ve uzun saksı aldım. Eve gelir gelmez de ektim 1 hafta oluyor işte uzun bir saksıya 5 tane petunya fidesi ektim. üzerlerinde 1 er adet çiçekleri vardı ama şimdi o çiçekleri soldu ve düştü gerçi açmayı bekleyen tomurcukları var daha üzerinde bakalım inşallah kocaman kocaman açarlarda ilk denememde hevesim kursağımda kalmaz. Çünkü nekadar dikkat etmiş olsamda fideler sanki çok sağlıklı değillerdi çiçekleri küçüktü. Umarım benim petunyalarım da sizlerin ki gibi sağlıklı ve kocaman olurlar. petunyalarımın gelişimini sizlerle paylaşmaya ve sizin deneyimlerinizle onları istediğim gibi büyüteceğimi düşünüyorum.
çiğdem11
20-06-2009, 20:48
Merhaba
Ben de petunyalarımdan çelik alıp başka saksıya diktim umarım tutar..
Mesajım sevilmeyerek silinmiş sanırım resmi büyük olunca, avrupai tarzda petunya yetiştimek için biraz bilimsel olmaya gerek var diye düşünüyorum sevgili powered, eyllül sonuna kadar her daim canlı petunyalar elde etmeyi amaçlıyorum yoğun bir bakımla. Bu konuda en iyi kaynaklar hala ingilizce kaynaklar maalesef, geçen türkçe kitaplara baktım içlerinde benim bildiklerimden fazlası yok çok azı var, hiçbir bilimsel veri yok, yeteri kadar vs gibi somutluktan uzak çok bilgi var içlerinde sanırırm genelde çiçek yetiştirmeyi seven insanların yazmış olduğu kitaplar bunlar. Bu bir kaç hafta içinde petunya konusunda epey bir bilimsel kaynağa eişceğimi ve bu işin optimum noktasını bulacağımı düşünüyorum bakalım hayırlısı.
88872
88873
88874
88875
88876
bunlarda benim petunyalarım saolsun arkadaşım yollamış teşekkür ederim burdan ona
celalsungur
22-06-2009, 22:10
Bu bir kaç hafta içinde petunya konusunda epey bir bilimsel kaynağa eişceğimi ve bu işin optimum noktasını bulacağımı düşünüyorum bakalım hayırlısı.
Bekliyoruz.;)
Merhabalar, Petunyaların gelişimi için gerekli toprak ph oranı 6-7.2 arası verilmekte ama veriler genelde en uygun değerinin 6.5 'a yaklaştırılması gerektiğini söylüyor. Toprak ph ölçümü için aşağıdaki linkletki alet kullanılabilir. Petunyaların diğer istekleriyle ilgili teknik verileri burda paylaşmaya devam edip en sonra hepsini derleyeceğim.
http://www.e-tartes.com/urun_detay.aspx?kat=566&urn=3880&lang=tr-TR
zeplin34
24-06-2009, 15:04
ikinci defa petunya aldım ama aynı akibete uğruyorum sanırım. bunlarıda kaybedeceğiz gibi,bunlarda giderse katmerlisini alacağım.:)
zeplin34
24-06-2009, 16:29
şaka bir yana bu gerçek. ya ben beceriksizim veya çok sıcak havalarda problem yaşıyorlar.
Diğer bütün bitkilerde olduğu gibi PETUNYA için de geçerli olan kural : Önce iyi bir KÖK SİSTEMİ geliştirmektir. Bunun için Fideyi diktiğiniz toprak geçirgen olmalı (Mil, torf, orman toprağı vb.) Suyu verdiğiniz zaman fazlası akıp gitmeli (Drenaj) . Bunu sağladığınız zaman Kök sistemi kolay gelişir ve sorun yaşanmaz. Kök sisteminin gelişmesi toprak üstü organların gelişmesini sağlar. Sürgün- filiz verir ve beklenen çiçekler de beraberinde gelir.
zeplin34
25-06-2009, 08:09
evet buna dikkat etmemiştim doğrusu.benim saksıdaki toprak suyu çok tutuyor.yeni toprak hazırlamam gerek sanırım. çok teşekkürler
ardabora
26-06-2009, 00:53
Benim petunya fideleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=432083&postcount=567) bu boya ulaştılar, ama sn. kgursan bu yazısını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=451538&postcount=600) görünce neden yavaş büyüdüklerini anladım sanırım,toprağı çok sert galiba. Boyları 5-6 cm. oldu,kalıcı yerlerine diksem fideleri kaybederim diye korkuyorum, gözüme küçük görünüyorlar.
İkinci resimdekileri sevgili zenfree'nin önerisi üzerine petunyasız kalmayayım diye satın almıştım.;)
Mor olan neden resimlerde mavi gibi çıkıyor anlamıyorum ama beyaz olanlardan biri dayanıksız çıktı, kaybettim.
Bu saksının toprağı torf ağırlıklı gübreli bir toprak.
Gelişimleri iyi gibi,pek fazla zafiyet olmadı ama tüm gün sürekli güneş altındalar, sağolsun yağmur da yağmıyor...Sularken alt yapraklarını çürüttüğümü farkedince, resim çektikten sonra diplerine renkli taşlardan koydum, bakalım işe mi yarayacak yoksa daha da mı beter olacak...
Bunlar da benim petunyalarım. Sürekli güneş alıyor, rüzgara karşı direniyorlar. Torf toprağa 3 kök ektim, geçen seneden tohum alamadım, kendiliğinden çıkan da olmadı.
89715
Sevgili bennur, bunların hepsi 3 kökten mi çıktı? Harika görünüyorlar. Terasında 2 saksı daha var gibi aklımda kalmış. Maşallah diyeyim...
Sevgili maki01, evet 3 kök, dikkatle bakarsanız, renk farkından da anlaşılıyor. Evet böyle bir saksım daha var, ayrıca duvar askılarından da çok güzel sarktılar, ancak bu yıl bu iki renkten başka ekmedim, sonra pişman oldum ama:((
Ben tohumları ekmekte çok geç kaldım. Yeni filizlendi. Yüzlerce var herhalde. Seyreltmeye çalışıyorum ama çok minikler. Daha önce hiç yetiştirmediğim için bir uzun saksıya 15-20 fide ekerim gibi düşünmüştüm. Fotoğraflardan anladığım kadarıyla 50 santimlik bir saksıya en fazla 5 kök ekilebilir.
Teşekkürler bennur, açıklama için...
berhaba arkadaşlar sevgili bennur petunyalar çok güzel görünüyor sayın benur ordan petunya tohumu alıp bana gönderirmisin?
begonvil 14
01-07-2009, 08:45
Sevgili Bennur ilk defa bu kadar güzel gelişmiş petunya görüyorum. Ellerinize sağlık. Maşallah. Allah nazarlardan korusun.
Bunlar da benim ilk defa yetiştirdiğim petunyalarım. Geçenki yağmurda çiçekleri parçalanmıştı ama galiba yağmur suyu iyi gelmiş, coştular.
(Mor olanın rengi mavi çıkıyor)
Herkese merhaba,
Geçen hafta gittiğim seradan aldığım petunyaları ve hercai menekşeleri dikmek için aynı seradan saksıda almıştım.Seradaki adama toprakta istiyorum diyince ben burda dikeyim sizin için dedi bende kabul ettim. Keşke etmez olsaydım. :mad:Adam çiçekleri dikerken ben ormandan emekliyim falan diye geçmişinide anlattı ama .... malesef kullandığı toprak çok kötüymüş. daha 3 hafta oldu ama menekşelerimi tamamen bit sardı.hatta topraklarından solucan çıktı.
Petunyalarımın üzerlerinde birertane çiçekleri vardı onlar kurudu. Şu an üzerlerinde 3 er 4 er tomurcuk var ve sağlıklarında bir problem yok gibi ama toprağını hafifçe karıştırdığımda içinde küçük küçük beyaz böcekler gördüm. Sizce ne yapmalıyım ? Petunyalarıma bişey olamadan toprağını mı değiştirsem ne olur bana akıl verin petunyalarımı kaybetmek istemiyorum.:confused::(
berhaba arkadaşlar sevgili bennur petunyalar çok güzel görünüyor sayın benur ordan petunya tohumu alıp bana gönderirmisin?
Tabii ki alırım, biraz daha tohum yapsınlar, biriktiririm. Haber veririm, adresinizi yazarsınız. Amam sadece pembenin iki tonu var;)sevgiyle kalın
Sevgili Bennur ilk defa bu kadar güzel gelişmiş petunya görüyorum. Ellerinize sağlık. Maşallah. Allah nazarlardan korusun.
Sağolunuz, aşırı rüzgara ve güneşe bağışıklık kazandılar:D Teşekkürler, sevgiyle kalın
bende pempe istiyorum zaten çok teşekküler.
Petunyalarıma yardım etmeyecek misiniz ? Bana yalvarır gibiler. Hatta düz beyaz renkli petunyam mor renkli petunyanın yanındaydı şimdi bir dalda hem beyaz hemde mor ama en dışında beyaz renkli çizgi olacak şekilde açmışlar. Ölmelerini istemiyorum. Lütfen bir akıl verin
sayın seyyaah sulamanız doğrumu yani sulama saatleri ve günleri bide
ona bakın bi deneyin
bende pempe istiyorum zaten çok teşekküler.
Tamam Sevgili Sevim, bu sabah tohum toplamak için terasa çıktım, oldukça fazla tohum var;) ama öyle bir rüzgar vardı ki, tohumlarda, poşetimde uçtu gtti, ilk fırsatta senin için toplıyacagım. Bu arada suyu seven bir çiçek, güneş battıktan sonra, muntazam suluyorum. Güneşi seviyorlar.
90465
90466
Bunlar da duvara astıklarım, şimdi daha da sarkmış durumdalar.
çok teşekkürederim ellerine salık dört közle beklicem.
Sevgili Sevim4, bana özelden adresinizi yollarsanız tohumlarınızı size iletirim. Artık oradaki hava şartlarına göre mart-nisan başı gibi ekersiniz. Sevgiyle kalın
Olura belki kışa kadar çiçeklerini görebilirim. Bunlara (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452405&postcount=602) hiç benzemese de benim fidelerim de aşağıda. İncecik bir gövdeden çıkan yapraklar. Sanki sarmaşık gibi. Boyu uzuyor, eni gelişmiyor. 7-8 yaprak olanları var. Şaşırtsam gövde gelişimleri düzelir mi?
Sevgiler...
90713
sevgili bennur petunya tohumlarım henüz gelmedi.
zeplin34
11-07-2009, 20:02
arkadaşlar!
petunya yetiştirmekte beceriksizim galiba.3.petunyam 92148da sizlere ömür.ama yılmadım bir tane daha 2 saat önce aldım92149.güneş fazla almıyor. suyunu eksik etmiyorum daha ne yapayım,onun için önerilerinizi bekliyorum. malum bu günler istanbulda hava çok sıcak.acaba etkisi olur mu? 4.denemeye devam inşallah hüsran yaşamam.
sevgili bennur petunya tohumlarım henüz gelmedi.
Sevgili Sevim tohumlarınız hazır, sadece göndermek için acele etmedim, çünkü bu yıl için ekim zamanı geçti, martta ekebilirsiniz ancak. Ama p.tesi kargoya veririm, sizi de haberdar ederim. Sevgiyle kalın
sevgili benur hanım birkez daha teşekkür ederim duyarlılınıza ve nazik davranışınıza ben bir kaç gün yoktum mesajınızı henüz gördüm tekrar teşekkürler
ardabora
14-07-2009, 22:40
Merhaba,
Benim, büyüdüklerinde bunlar gibi açacaklar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=432083&postcount=567) deyip de bu hale gelen (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452405&postcount=602) petunya fidelerini bırakıp izine gittim.,Eve döndüğümde beni çok farklı bir renkte karşıladılar. Ben de onları sepete geçirdim.
Şaşkınım,hem üzüldüm hem sevindim.
Bir posta daha petunya fidem var,sanırım onlar teyzemden aldıklarım..Dilerim yine bana sürpriz yapmazlar...
sevgili ardabora bune güzellik böyle nazar deymesin bende isterim kırmızı katmerlinin tohumundan mümkünse eyer.
artık yaz ortasına ulaştık sanırım, bu saatten sonra tohum dikmek olmak herhalde, seneye bende petunya ekmek istiyorum. çiçekleri bol ve sanırım uzun süre dayanıyor. seneye Allah nasip ederse ne zaman tohumları ekmeliyim acaba?
Bunlar da bizim petunyalar;)
Kendi saksısı ile Adana Praktiker'den aldık, çok ucuzdu. Sonra saksısıyla beraber sarkaçlara yerleştiridk. Güneş gören sarkaçtaki coşmuş durumda ama gölgede kalan çiçek açmadı. Onu da güneşe taşıdık, canlanıyor yavaştan..
96807
96808
96809
Bu da gölgede kalıp açamayan:
96810
Nariel, petunyalarınız çok güzelmiş, çok hoş renkleri var. Ben de sarkan petunya istiyorum ama artık seneye kısmetse.
Teşekkürler..
Üzerlerinde tohum göremedim. Tohum tutmuyor mu bu cins acaba? Alırken etiketinde "yerli petunya" yazıyordu.
Ekmekte çok geç kaldığım petunyalarım çiçek verecek gibi. Umarım aşırı sıcaklar nedeniyle çiçeklerini göremeden kurumazlar.
97014
97015
Temmuz ayında tatile gitmeden önce petunyalarımın resmini çekmiştim. İyiki de çekmişim. Şu an hiçbiri yok. Geldiğimde hepsi kurumuştu ve beyaz sineklerle kaplıydı:(((
Harika hepsi, çok güzel ve yoğun çiçekli. Kafam çok karışık petunya konusunda. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452859&postcount=603)fotodaki petunyalar sadece 3 kökmüş. Benim petunya bu kadar yoğun çiçek vermiyor. Tür olarak ne önerirsiniz? İkinci sorum ise orta büyüklükteki bir saksıya kaç kök ekilmeli?
İki çiçeği yanyana görünce bile seviniyorum :)
99520
füsunANK
24-08-2009, 17:42
Sn. vibb, uygulamanın sonucunu merak ettim. Bilgiler ve fotoğraflar için teşekkürler.
" Benim petunya bu kadar yoğun çiçek vermiyor. Tür olarak ne önerirsiniz? İkinci sorum ise orta büyüklükteki bir saksıya kaç kök ekilmeli?"
Sn Maki01,
Diktiğim petunyalar her yerde kolayca bulunabilenlerden. İki senedir petunya yetiştiriyorum. Saksılarda kırmızı, beyaz ve mor renkleri kullanıyorum. Petunyalarımı balkonum neredeyse bütün gün güneş aldığı için hem sabah hem akşam suluyorum.
Ben orta büyüklükdeki bir saksıya karşılıklı 8 tane petunya fidesi dikiyorum. Büyüdüklerinde gür görünsünler diye. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
sayın füsunANK
3 saksım vardı onun gibi harikaydılar. tatil dönüşü epey bir bozulmuş olarak buldum onları. ankaranın kuru havasına uzun süre dayanamadılar. fotoğraf makinem arızalı olduğundan uzun zamandır foto çekemedim.
Teşekkürler sayın deniz90, suyu çok sevdiklerini ben de farkettim. Hatta yapış yapış olmalarının nedeninin su eksikliği olduğunu düşünmeye başladım. Bu durumdaki bir saksımı fazla sulayınca yapışkanlık gitti.
102762Ben de bu yıl ilk defa diktim, ama çoğunu kaybettim, umarım seneye daha tecrübeli olacağım çünkü bu siteyi keşfettim.
petunya tohumlarını şimdi ektim. bu mevsimde çıkma şansları varmı.
102812
Ben de tohum aldım, seneye olacak mı bakalım?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7977&d=1173444623
Herkese selam, geçen yaz fide olarak aldığım petunyalardan anladım ki iyi petunya yetiştirmek için tür çok önemli. Çünkü benim bazı petunyalarım sağlıklı şekilde çiçek verdiler iken bazı türleri erken kaybettim. Hatta bir türü daha yeni söktüm ama onun da sarkıcılığı çok iyi değildi.
Sarkan petunya için özellikle aşağıdaki linkteki türü çok beğendim bunu Türkiye'de bulabilir miyiz acaba? Ya da hangi tür iyidir bundan başka, yurtdışından da tohumları getirtebiliriz. Sanırım iyi tür seçimi ile burada yaşanan birçok sorunun da önüne geçilmiş olacaktır.
http://www.seeds.thompson-morgan.com/plants1/product/p87420/1.html
Petunya tohumu siparişi için bir başlık açtım aşağıda, en güzel tohumu tespit edip onu kullanırsak iyi sonuçlar alabiliriz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18123
aemermer
31-12-2009, 20:03
bende bundan almak için sipariş verdim mayısa kadar inşallah bozulmazlar. çok güzel görünüyor. eskiden balık hastasıydım şimdi bitkilere sardım hey yaa nedir bendeki bu heves anlamıyorum ki :)
denizakvaryumu
17-02-2010, 13:34
Arkadaşlar uzun sarkan petunya isteyenler
http://urun.gittigidiyor.com/Petunya-Easy-Wave-Tam-1-10-m-Sarkan-3-RENK-224_W0QQidZZ24436339
linke bir göz atsın, sarkan petunyalar muhteşem gözüküyor.
siniroluyorum
17-02-2010, 15:09
Sn maki01 sanırım sizinki petunya değil tütün çiçeği...
Sayın siniroluyorum,
Anadolu Tohum tarafından ithal edilen petunya tohumlarından yetiştirmiştim. O nedenle tütün çiçeği olması imkansız, kokusu da yok. Tütün çiçeği hiç yetiştirmedim.
suuperisi
24-02-2010, 12:24
Merhabalar arkadaşlar,
http://zengardentr.com/
Ben bu siteden sipariş verdim ertesi gün elime ulaştı.
Gayet özenli paketlenmiş ve ayrıntılı ekim kılavuzlarıda içindeydi.
Ayrıca ekstradan hediye tohumlarda yolladılar.
Bugün ekmeye niyetliyim, inşallah başarılı olurum.
bakalım hayırlısı :)
suuperisi
24-02-2010, 12:29
Kendi sitesinde ödeme işlemleri paypal.com a yönlendiriyor.
Bilmeyenler için karışık gelebilir.
O yüzden http://dukkanlar.gittigidiyor.com/ZengardeN_Ev_ve_Bahce/
bu linkide yolluyorum.Hem türkçe hemde ödeme adımları çok daha kolay.
Bugün şansımı denedim ve seraya gittim. Bir ihtimal sarkan petunya fidesi bulup alırım diye düşündüm. Bulamadım tabi. Normal petunyaları daha yeni şaşırtıyorlardı. Sarkanlardan ise hiç haber yok. Sardunyalarında boyu 5cm kadar olmuştu. Artık alışveriş işi Nisan'a kaldı.
gayealtinel
08-03-2010, 16:27
Ektiğim petunya tohumlarım minik yapraklar halinde çıktı. Ama son 2 haftadır hiçbir büyüme gelişme yok. Oldudukları gibi duruyorlar. Adanada, içeride ve cam kenarında duruyorlar. Acaba dışarı balkona mı alsam? ya da üzerlerini poşetle mi kapatsam ?
Ektiğim petunya tohumlarım minik yapraklar halinde çıktı. Ama son 2 haftadır hiçbir büyüme gelişme yok. Oldudukları gibi duruyorlar. Adanada, içeride ve cam kenarında duruyorlar. Acaba dışarı balkona mı alsam? ya da üzerlerini poşetle mi kapatsam ?
Benim de aynı şekilde büyüme yok fazla bi.
gayealtinel
17-03-2010, 21:58
dışarı koydum belki hareketlenirler. aslında yeşil yeşil,çok sağlıklı gözüküyorlar. neden gelişemediklerini anlayamadım..
Ben çıkanları da kaybettim, çok zayıf idiler kendilerini kurtaramadılar.
Zengarden tohumları da var bakalım onlar ne olacak.
gayealtinel
29-03-2010, 12:31
benimkilerde gelişmediler. sadece 3-4 tanesinin yaprakları büyümeye başladı.. o kadar tohumdan 3-4 tane .. başarısız bir uygulam oldu benim ki.. gelecek sene gene denerim artık.
çiğdem11
30-03-2010, 10:23
Merhaba arkadaşlar,
Ben sabırsızlanıp dün Karşıyaka daki seralardan birine gittim minicik minicik bisürürü petunya aldım, akşam gelip saksılara diktim hepsini. Diktiğim tohumlarda minicik onlarda gelişirse bu yaz bir sürü petunyam olacak :))
kar-topu
30-03-2010, 22:57
Benimkiler de yeni yeni çimlenmeye başladı bakalım ne olacak.
Dün aldığım Mor ve beyaz petunyam
bilmediğim bir nedenden ötürü telefonumdaki resimleri bilgisayara yükleyemiyorum, yoksa balkonumdaki yerinde beğeninize sunacaktım yeni çiçeklerimi..
tecrübeli arkadaşlarıma sormak istiyorum; sadece 1saat sabah güneşi bu petunyaya yeter mi, yoksa hergün mutlaka güneşe çıkartmam mı gerekir?(bahçeye indirmekten bahsediyorum, yeni yerini değiştirerek)
Merhaba arkadaşlar
bugun gittigidiyor.com dan aldığım petunya tohumları elime ulaştı.yalnız nasıl yetişrceğimi tam bilemiyorum tohumların içinden klavuz çıktı fakat farklı yetiştirme turleri var umarım tohumdan yetiştireceğim için geç kalmamışımdır.ayrıyeten tohumluk aldım 45 li viyol tohum yetiştirme saksısı aldım bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı
tecrübeli arkadaşlarıma sormak istiyorum; sadece 1saat sabah güneşi bu petunyaya yeter mi, yoksa hergün mutlaka güneşe çıkartmam mı gerekir?(bahçeye indirmekten bahsediyorum, yeni yerini değiştirerek)
Petunyalar normal gelişmelerini göstermek için günde en az 6 saat güneş isterler. Ancak, henüz yeni fideler rüzgar v.s. gibi olumsuz dış etkenlere maruz kalacak ise kök sistemleri iyice gelişene kadar kontrollü olarak içerde tutma seçeneği de düşünülebilir.
bugun gittigidiyor.com dan aldığım petunya tohumları elime ulaştı.yalnız nasıl yetişrceğimi tam bilemiyorum tohumların içinden klavuz çıktı fakat farklı yetiştirme turleri var umarım tohumdan yetiştireceğim için geç kalmamışımdır.ayrıyeten tohumluk aldım 45 li viyol tohum yetiştirme saksısı aldım bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı
Oradaki talimat gayet açık, karanlık nokta nedir?
Petunyanın değişik cinsleri var mı. Ben sarkan cinsini çok beğendim. Nerede bulabilirim,tohum olarak mı almam gerekiyor. yardımcı olursanız sevinirim
Bilgi için teşekkürler unalsel
Birçok cinsleri var, sarkanlar balkonlar için çok uygun. Tohumdan yetiştirilebilir, deneyebilirsiniz.
Fide alıp yetiştirmek daha sağlıklı ancak.
Benol Hazaroğlu
06-04-2010, 22:36
zengardenden alıp diktiğim sarkan petunya tohumlarım 25 gündür çimlenmedi sabırla bekliyorum bende petunya mağdurlarındanım her sene inatla bahçeye ve saksılara diktiğim hiçbir petunyam yaşamadı inatla devam ediyorum yapışkanlık başlıyor ve ölüyorlar
tüm yazılanları okudum bir mevsimi hastalanmadan geçirenler lütfen paylaşsın
25 günde çimlenmesi gerekirdi. Tohumları gömmemeniz, nemli ve sıcak bir ortamda tutmanız lazım.
Benol Hazaroğlu
07-04-2010, 18:52
aynen öyle yaptım koçtaştan aldığım torfa diktim fısfısla su veriyorum camdan güneş alan kaloriferi olmayan bir yerde eve cam kenarına mı alsam hiç hareket yok
Kaloriferi olmayan bir yerde ise sıcaklık büyük ihtimalle yetmiyordur. 20-22 derece civarı bir sıcaklık istiyor çimlenmek için.
Benol Hazaroğlu
09-04-2010, 17:40
Kaloriferi olmayan bir yerde ise sıcaklık büyük ihtimalle yetmiyordur. 20-22 derece civarı bir sıcaklık istiyor çimlenmek için.
teşekkür ederim gilan hemen içeri aldım
19. sayfada ki kova. Bu yıl kendi yetişdirdiklerimi bekleyemedim. Bugün fide aldım ve diktim.
sayın Vibb, kova uygulamasının ileride petunyalar geliştikçe yeni görünümlerini de yollayın lütfen.
sayın benol hazarolu, benim de bir aydır çimlendiremediğim petunya tohumlarım var, hala pencere önünde beklemedeler. bir gelişme olursa paylaşır mısınız? ben ümidi kesmeye başladım doğrusu.
Benol Hazaroğlu
18-04-2010, 09:05
memnuniyetle şu anda istanbuldayım bende gelişmesi nasıl oldu merak içindeyim 1 hafta sonra inşallah
cigdemozkan
18-04-2010, 18:42
Bende bu uygulamayı yapmak istiyorum. Moloz çuvallarından denedim ama sulayınca sorun oluyor sularla birlikte topraklarımda dökülüyor...Sanırım aynı şey sizin kovanızda da oluyordur.. Acaba petunyalar gelişince sorun düzelir mi?
ekleyemedim fotoğrafını bu adresten bakabilirsiniz
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15717&page=2&highlight=cigdemozkan
kar-topu
18-04-2010, 22:25
Sevgili hüzün resim eklemeyi bilmiyorum zaten fotoğraf makinem de bozuk ama sitede bir arkadaş yapmıştı ordan gördüm ben de bir saksıya yanlarından önce kalemle çizip üç tane kesici bir aletle daire açtım dairelere çiçekçiden aldığım camgüzellerini yerleştirdim ilk başta saksı boş gibi görünüyor ama geliştikçe bütün saksıyı dolduruyor , çok güzel renk cümbüşü oluyor.Saksı fikrini de yine forumda görüp yaptım.Hazır satılanı pahalıydı çünkü:) Aynı uygulamayı sardunyalar için de yapıyorlar. Umarım yardımcı olmuşumdur.
teşekkürler kar-topu büüyünce resimlerini bekliyoruz
konuyu yanıtla bölümünden fotoğraf yükleyi tıklayıp resimleri yüklüyor ve mesajınızı yazıyor önce isterseniz önizleme yapıyor sonra da gönderiyorsunuz,
kolay gelsin.
saksi uygulamasi gercekten cok hos
bunlarda benim petunyalarimdan
safakaspi
25-04-2010, 15:32
İyi Günler,
Geçen sene tesadüfen petunya yetiştirdim. Ve petunyayı çoook sevdim. Bu senede balkonuma petunya alayım dedim ama hala hiç bir yerde fide bulamıyorum...
İstanbul'da yakın zamanda petunya fidesi satın alan varsa bana adres bilgisi verir mi?
Mine Hanım'ın petunya yetiştirmekle ilgili verdiği bilgiler bu başlığın ilk mesajına eklendi. İlgilenenler bir baksın derim.
Benol Hazaroğlu
27-04-2010, 16:10
sayın safakaspi
bu gun bir yasa giderken tesadufen göztepe benzinlikden caddeye olan yolun sol tarafında bir çiçekçi de harika sarkan saksıda petunyalar vardı Trabzona getiremeyecegim için fiat sormadım sakızlara 8.50 dedi muşamba uzun saksılarda çok guzel cam guzelleri ve daha bir çok çiçek var bilgilerinize
Benol Hazaroğlu
29-04-2010, 17:27
sevgili Kevser
döndüm vr zengardenden aldığım sarkan petunya tohumları 2 aya yakın 1 tane çimlenmiş oraya yazacağım birsürü çiçek tohumu almıştım hepsi hüsran bir tek karanfilde hareket var
sevgiler
Zengarden'dan ben de pek çok tohum aldım. Bence çimlenme yüzdeleri genel olarak çok çok iyi. Çimlenen fidelerin pek çoğunu kendi hatalarımla öldürdüm, o ayrı.
Zengarden'ın tohumları genel olarak taze oluyor. Ama bu seneki tecrübelerimden söyleyebilirim ki tohumdan bitki yetiştirmek çok zor bir iş, zamanla tecrübe kazanılıyor.
Siz çimlenme şartlarına tam olarak uydunuz mu? Bol nemli ama asla çok ıslak olmayan iyi bir torf, gece gündüz 20-24 derece civarı sıcaklık gibi?
Busene ilk kez petunya edindim akşam oluca balkonda çok çok güzel kokuyorlar seneye tohumdan çoğaltmayı deneyebilirim.
teşekkür ederim sayın benol hazarolu. benimkilerin hiç biri çimlenmedi. hala bir ümit diye bekliyorum fakat olacağı da yok aslında. benimki thompson & morgan idi. aynı markanın başka çiçek tohumlarını da almıştım, onlarda sorun yok. çok verimli oldular fakat katmerli petunya olmadı. aldığım yapı markete sorun hakkında bilgi verdim. firmaya iletmelerinin iyi olacağını düşündüğümü söyledim. bir başka markanınkini denedim onlar çimlendi hatta şaşırttım bile. belki sadece bu markanın katmerli petunyasına özgü bir şeydir. ayrıca 50 kuruşa katmersiz fideleri fidanlıklarda bulmak mümkün. tıkır tıkır da açıyorlar.
petunyaların çimlenmemesine üzüldüm bende
bende tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum 3 haftada tohumlarım çimlendi bir paketin hepsini aynı yere attım 30 tane kadarı çimlenmiş ama yavaş büyüyorlar ve cılızlar gelişimleri geç mi oluyor anlamadım.Toprak olarakta kumlu toprak birde hayvan gübresi getirmişti babam sanırım keçi ondan karıştırdım o kadar
Benol Hazaroğlu
30-04-2010, 19:11
sevgili gilan
petunya tohumunda istenilen herşeye uydum maalesef bu çiçek beni sevmiyor hersene bahçeme diktim saksılara diktim katlısını sarkanını katsızını yok yaşatmadım bir süre sonra bozuldular inatla devam ediyorum çünkü yaz çiçeği olarak muhteşemler
iyi günler
acemifüsun
30-04-2010, 19:16
Sevgili Mine Hanımın bu başlığın ilk sayfasında petunya ile ilgili verdiği bilgiler var, sizlerde okuyun isterseniz:)
Bu seneye kadar ben de hiç keyifli petunyalar yaşatamadım. Mine Hanım petunyada ani ölümlerinin nedeninin genelde rizoktonya (kök boğazı çürüklüğü) olduğunu söylüyor. Bunun için de oksijenli su solüsyonu öneriyor. Bu sene bunu deneyeceğim.
acemifüsun
30-04-2010, 22:39
Bu başlığı yaklaşık bir yıldır defalarca okudum, petunya yetiştirmeyi çok istememe rağmen cesaret edemedim. Mine Hanımın bu bilgilerinden sonra petunya fidelerini artık alıp, deneyebilirim.
Ayrıca budamanın petunyanın ömrünü uzattığı belirtiliyor.
19. sayfada ki kova. Bu yıl kendi yetişdirdiklerimi bekleyemedim. Bugün fide aldım ve diktim.
Elinize sağlık. Yalnız sizin fideler sarkan tür değiller, internetteki fotoğraflardakiler neredeyse 1-1,5 metre sarkan türler. Sizinkiler de eminim çok güzel olacaklar. Saksı ağırlığı nasıl oldu? Asmak için sağlam yer ayarlamak gerek sanırım.
Ben de sarkan türlerle böyle bir uygulama yapmak istiyorum. Aşamaları paylaşırım.
Elinize sağlık. Yalnız sizin fideler sarkan tür değiller, internetteki fotoğraflardakiler neredeyse 1-1,5 metre sarkan türler. Sizinkiler de eminim çok güzel olacaklar. Saksı ağırlığı nasıl oldu? Asmak için sağlam yer ayarlamak gerek sanırım.
Ben de sarkan türlerle böyle bir uygulama yapmak istiyorum. Aşamaları paylaşırım.
Haklısınız sarkan türlerle daha güzel olur ancak,sarkan türlerin fidelerine çok para istiyorlar. malum kovada 30 tane fide var. çiçekler doğaları gereği yukarı doğru dönüyorlar böylelikle saksıyı bir şekilde kaplıyor. Bu da iyi bir görüntü sağlıyor bence. Saksı bayağı ağır oldu ben de asmak yerine balkon demirinin üzerinde köşeye sabitledim.
Dikimden 14 gün sonraki hali
acemifüsun
01-05-2010, 22:40
Sn. vibb ne kadar güzel olmuş, ellerinize sağlık:) İleriki günlerde kova hiç gözükmeyecek, adeta petunya topu oluşacak:)
Bu see balkonda seferberlik ilan ettim ve bir kaç çeşit çiçeği tohumda ektim. Uzu saksılarımdan birine petunya tohumu ektim. Ancak gerekli şartları sağlamadığımda olsa gerek uzun zaman hiç görünmediler. Halbuki diğer çiçekler hemen çıkıverdi.
Şimdi başlarını çıkarmışlar ama resmen bit büyüklüğündeler ve 15-20 gündür de ilerleme sağlayamıyoruz:( NE yapmam lazım???
Sn. vibb ne kadar güzel olmuş, ellerinize sağlık:) İleriki günlerde kova hiç gözükmeyecek, adeta petunya topu oluşacak:)
Tek temennim o zaten
cigdemozkan
01-05-2010, 23:28
Benim tohumlardan da bişey çıkmadı ben de 25-30 gün beklemiştim. Umudu kesip tohumları ektiğim toprafı fide ektiğim saksının toprağına karıştırdım ve gidip bir sürü petunya fidesi aldım:)) Şiddetle tavsiye ederim petunya sahibi olmak için en enkin yol:))
kova harika olmuş, daha da olacak
tohumdan çimlendirmek zordur belki de petunyayı. en kestirmesi çiğdemozkan arkadaşın dediği gibi bir sürü fideyi alıp gelmek :D
kova harika olmuş, daha da olacak
tohumdan çimlendirmek zordur belki de petunyayı. en kestirmesi çiğdemozkan arkadaşın dediği gibi bir sürü fideyi alıp gelmek :D
Tabi fideler ucuzsa eğer.Ben bu fikri uygulamaya koyayım dedim. Petunya satan 3 yer buldum en ucuzunun fiyatı çimdik kadar fideler 4 liraydı..Bana en az 25 fide lazım olduğu için yutkunup kaldım...Petunyaların ucuzlamasını bekliyorum burada. Diktiğim tohum , saksı hala boş boş gözüme bakıyor :(
cigdemozkan
02-05-2010, 22:05
Çok pahallıymış..İstanbulda tenesini 50 kuruştan aldım ben. Bu şartlarda tohumdan yetiştirmek daha mantıklı ama tohumdan yetiştirmekte çok kolay olmasa gerek.. Petunya tohumlarımla birlikte ektiğim bütün tohumlar büyüdü yerlerine bile aldım ama petunyalarım çıkmadı..
Ben bu hafta içi fidanlığa gideceğim bir sorayım tohumdan yetiştirenlere. Ona göre size yazarım
Mutlaka bir uygulama yanlışlığı yapmışızdır ( tohumlar cürüktü demek işime gelmiyor,kandırılma içgüdüsü ) .Sevgili ciğdemözkan harika olur .Benim gibi bilmeyenler de petunya tohumlarına nasıl bir işlem yapmaları gerektiğini öğrenirler.
benim tohumlarım çok güzel çıktılar ama son zamanlarda hiç büyümüyorlar bit kadarlar resmen ne yapmam gerekiyor 30 kadar fide görünmüştü şimdi en fazla 15 tane felan kalmıştır ama çok ufaklar büyümüyorlar
Petunyalara bakarmısınız.?
sayın ümit79, çiğdemozkanın da dediği gibi İstanbulda tanesi 50 kuruş. buradan sipariş etme imkanınız varsa çok uygun fiyata gelir. isterseniz sizin için yarın gidip konuşabilirim oraya bir kasa gönderip gönderemeyeceklerini. eğer konuşmamı isterseniz bana pm den ulaşabilirsiniz.
petunya bahçesi de harika görünüyor sevgili Ülkü. teşekkürler :)
Bu yıl ilk kez saksılara Petunya diktim. Petunyaların bu kadar güzel koktuğunu bilmiyordum, gerçi hepsi kokmuyor ama,
her sabah kalktığım da ilk olarak mis kokulu çiçeklerini koklayarak güne başlıyorum.
vibb gönlüne göre olmuş gibi tebrikler.. ve daha da arttıkça göz kamaştırıcı olacak :)
ozbey hepsi çok şeker de o katmerlinin güzelliği ne öyle, pes doğrusu. çingene eteği gibi fırıl fırıl harika :D
güle güle büyütün ;)
vibb gönlüne göre olmuş gibi tebrikler.. ve daha da arttıkça göz kamaştırıcı olacak :)
ozbey hepsi çok şeker de o katmerlinin güzelliği ne öyle, pes doğrusu. çingene eteği gibi fırıl fırıl harika :D
güle güle büyütün ;)
Sevgili Kevser teşekkür ederim. Haklısınız çingene eteğine benziyor.
Sevgi Durul
07-05-2010, 22:26
Ben de ilk defa petunya yetiştiriyorum. Çiçeğinin rengini bilmeden aldım, şansıma katmerli çıktı. Mis gibi kokusu var. Fakat yapraklarında yapışkanlık başladı. Bol su ile yapraklarını yıkadım. Biraz düzelmiş gibi görünüyor.
142357
Sevgili SDurul, yapışkanlığa karşı bir insektisit kullanmanız gerekir. Ya da ev yapımı tariflerden birini deneyebilirsiniz.
Petunya dünyasına hoş geldiniz. :)
Güzel ama nazlı bir çiçek...
Sevgi Durul
07-05-2010, 23:42
Sevgili SDurul, yapışkanlığa karşı bir insektisit kullanmanız gerekir. Ya da ev yapımı tariflerden birini deneyebilirsiniz.
Petunya dünyasına hoş geldiniz. :)
Güzel ama nazlı bir çiçek...
Sevgili gilan, insektisit derken, sinek ilacı gibi birşey mi?
Bitkiler için olan böcek ilaçlarını kastediyorum. :)
Sitede daha önce sayın fmt79 "yazlık yağ" adıyla satılan bir ilaç önermişti.
Benol Hazaroğlu
11-05-2010, 21:01
zengardenden aldığım kaplamlı sarkan pembe yangın tohumlrından bir tane bile çıkmadı
yetiştiren var mı arkadaşlar
Ferda Ülkümen
11-05-2010, 21:16
Benim aldıklarım çimlendi ama daha çok minikler.
yaşasın tohumdan yetiştirdiğim petunyalarım büyüyor fındık kadar oldular.Nasılda mutlu oluyor insan
Sevgili Vibb saksı uygulamanız harika olmuş.Tebrikler saksının daha sonraki evrelerini de görmek isteriz sevgilerimle.
vibb,bennur... sizlere baktıkça imreniyorum:) nasıl 3 kök koca saksıyı doldurur çok şaşırdım.bunlarda benim ilk petunyalarım
Boynumuzun tutulmasını istemiyorsanız fotoğrafı çevirdikten sonra yükleyebilirsiniz:)
zengardenden aldığım kaplamlı sarkan pembe yangın tohumlrından bir tane bile çıkmadı
yetiştiren var mı arkadaşlar
Zengarden'in kaplamalı tohumlarından pembe ve beyaz petunya tohumları, çimlendi, kocaman oldular. Nasıl bir düzenleme yapacağıma karar veremediğim için hala yetiştirme saksısında bekliyorlar:)
143781
Sevgi Durul
13-05-2010, 09:54
Sevgili Maki, göndermiş olduğunuz petunya tohumlarından tam ümidi kesmişken, üç tane minik petunya topraktan başını çıkardı. Sizce ne zaman şaşırtmalı? Teşekkürler...
Sevgili SDurul,
Tüm tohumlarda olduğu gibi petunyaları da 4. yapraktan sonra şaşırtabiliriz. Çok narin oldukları için dokunmaya çekindim , bugüne geldiler. En kısa sürede yerlerine alacağım.
Benol Hazaroğlu
13-05-2010, 16:51
sevgili maki
petunyalarınız sarkan cins mi benim kaplamalı sarkanlardan 1 tane bile çıkmadı
Wave (http://www.zengardentr.com/index.php?do=catalog/product&pid=1033) ve Easy Wave serisi (http://www.zengardentr.com/index.php?do=catalog/product&pid=1029) kaplamalı, sarkan cins sayın Benol Hazarolu.
Benol Hazaroğlu
13-05-2010, 22:27
sayın maki01
büyümelerini dikkatle takip edeceğim. lütfen resimleyin.
melikesarı
14-05-2010, 22:32
Oyun parkımızın yanınında bi çiçeklik oluşturmya çalışıyoruz dolgun bi görüntü vermesi için petunyaları ne kadar sıklıkla ekmemizi önerirsiniz?
Bu şekilde düzenlemeye çalıştım. Şaşırtırken , kökler gerçekten şaşırdı ve zedelendi biraz. Gelişmelerini yayınlamaya calışacağım sevgili Benal Hazarolu.
144473
Benol Hazaroğlu
16-05-2010, 21:31
sayın maki1o
çok orjinal olmuş petunya sepetiniz kıskandım doğrusu benimkiler neden çıkmadı diye. fide satın almak başka ben bugün gittim katlı katsız her renginden 5er tane aldım. ama tohumdan bir bitki yetiştirmenin zevki çok başka. kaç marka aldım bu sene hiçbiri çimlenmedi.
en verimli petunya tohumunu bulmam lazım.
Benol Hazaroğlu
16-05-2010, 22:10
yapışkanlığa çözüm bulan arkadaş var mı?
yapışkanlığa çözüm bulan arkadaş var mı?
Yapışkanlıktan kastınız nedir ?
Sarkan tel saksıların içinde durmasını kastediyorsanız otsu bir malzeme ile tel saksı içine bir çeşit astarlama yapılıyor.Yabancı sitelerde görmüştüm.
Benol Hazaroğlu
19-05-2010, 08:19
sayın ümit79
PETUNYA YAPRAKLARINDA YAPIŞKANLIK aldıktan bir müddet sonra yaprakları şekerli gibi yapışkanlaşıor bu bitkinini ölmesinin başlangıcı oluyor. her mevsim bu son daha almam diyorum.sonra dayanamıor yine alıyorum. 3o tane katlı katsız aldım oksijenli su püskürttüm çok hafif yapışkanlık var. biraz güzelliklerini seyredeyim ölmesinler istiyorum.
acemifüsun
19-05-2010, 09:05
Sevgili Benol Hazarolu bu konuda Petunya başlığının ilk sayfasında Mine Hanımın verdiği önemli bilgiler var.
Bu yapışkanliğin nedeni susuzluk da olabilir. Geçen sene bol bol sulayarak yapışkanlıktan kurtulmuştum.
Benol Hazaroğlu
20-05-2010, 16:52
Mine hanımın yazılarını okudum. ağaçlar net sabah açılıyor gece 12 ye kadar başındayım. kaçırdıklarımı okuyorum. sarımsaklı biberli karışımı.oksijenli suyu, neemazeli tatbik ediorum. bakalım bu sene kurtarabilecekmiyim onları . oğlum anne kalk artık başından diyor.
Bahçeye ne olduğunu hatırlamadığım, karışık ektiğim tohumların arasında petunyaya benzer bitkiler çıkmış.. Dış yaprakları kokulu mu bunların.. Benimkiler kokuyor..
acemifüsun
21-05-2010, 10:08
Bunlarda benim fide olarak aldığım petunyalar:)
Lonicera
27-05-2010, 18:19
Tohumdan yetiştirdiğim petunyalar sürekli çiçekleniyorlar. Tohum paketinde farklı renkte olanlar da vardı, ancak onlar çimlenmemişler.
Her ne kadar baş aşağı dikilse de petunyalar yukarıya doğru uzuyor.
147468
Benol Hazaroğlu
28-05-2010, 11:31
sarkan cins değiller. yinede tohumdan yetişebildikleri için manşallah demek lazım. benim zengarden den aldıklarımdan en sonunda 2 tane çimlendi 3 yaprak oldu bekliyorum.
Benol Hazaroğlu
28-05-2010, 11:34
bu sene yapışkanlık mücadelesi daha yoğun
Benol Hazaroğlu
28-05-2010, 11:37
bir tane daha
kar-topu
30-05-2010, 19:46
Benim petunyalarda da yapışkanlık başladı.
Sürekli ilaçlamak gerek değilse birden çiçeği öldürüyor. Geçen sene kocaman, bir saksıda 4 kök petunyam yapışkan yüzünden gitti.
Sırf bu yapışkan illetinden Petunyalara bulaşmadım bu sene..
Geçen sene petunyalara verdiğim mücadeleyi başka çiçeklere verseydim envai çeşit çiçeklerim olmuştu..
Bunlarda benim petunyalarım :) tohum veriyorlarmı?
148417
148421
gülyabani
02-06-2010, 15:08
Bunlarda benden beyaz ve mor olanlar çok güzel kokuyorlar pembe ve ebrulilerde koku alamıyorum ben.
Bunlarda benim petunyalarım :) tohum veriyorlarmı?
148417
148421
Sayın ankara,çiçekleriniz çok güzeller.Tohum için biraz daha zaman var gibi görünüyor.Eğer hiç tohumunu görmediyseniz şöyle anlatabilirim.Çiçek solduktan sonra eğer uygunsa tohum oluşturacak.Bu da minik su damlası biçimindeki bir kapsülün içinde,çok sayıda,küçük,siyah nokta kadar tohumlar.Zaten gördüğünüz zaman da anlarsınız.Hatta yapraklarına da yapışabilir dağılıp.Forumun sayfalarından birinde de resmi vardı.Umarım tohum verirler,tohumdan yetiştirmenin zevki bambaşka.Sevgilerle...=)
Sayın gülyabani sizin de petunyalarınız çok güzelller.=) Buradaki paylaşılan her resme baktıkça içim açılıyor.Ben de en kısa zamanda petunyalarımın resmini paylaşacağım.Sevgilerle...
petunyayı ilk tohumdan çimlendirme çalışmam elde var sıfırla sonuçlanmıştı. diğer marka ile denedim, kırmızı beyaz katmerli olması gereken tohumlar katmersiz ve lila açtılar. son derece de küçük çiçekleri var. hiç biri çimlenmeyen markayı aldığım yere bilgi verme amaçlı gittiğimde "çimlendirmeyi bilmiyorsunuzdur" gibi açılımlarda bulunmaları sebebiyle bu sefer bir geri dönüş yapmadım. tohumdan büyütüp çiçeklerini gördüğüm onca bitkim var, şu petunyada bir türlü başarı sağlayamadım. fidanlıktan aldığım renk renk fideler de olmasaydı petunyasız kalacakmışım bu yaz..
gülyabani
03-06-2010, 11:43
Petunyalarım açtıkça açıyo seyrine doyamıyorum işi abartıp bir kaç saksı daha oluştursam mı diye düşünüyorum balkona çıktığımda kokuları beni mest ediyor. Hem zahmetsiz hem seyri dinlencesi çok hoş bir çiçek renk cümbüşü ayrıca.
acropora
03-06-2010, 14:52
Benimde en kolay tohumdan çimlendirdiğim ve açtırdığım çiçeğim petunyalar. Sadece hibrit sarkan türünde başarısız oldum. Tüm acemiliğime ve ilk denemelerime bile dayandılar. Ben büyük marketlerde satılan tohumlardan daha iyi sonuç aldım, internet üzerinden de satış yapan bir iki firmadan ise aldığım tohumlarda çimlenme oranları çok iyi olmadı. Bazılarını ise hiç çimlendiremedim.
Petunyalardaki tek sıkıntım susuzluğa hiç gelememeleri, çok sık sulamak zorunda kalıyorum. Adana çok sıcak geldiği için bahçenin nisbeten gölge olan kısımlarında daha iyi gelişiyorlar.
Sayın ankara,çiçekleriniz çok güzeller.Tohum için biraz daha zaman var gibi görünüyor.Eğer hiç tohumunu görmediyseniz şöyle anlatabilirim.Çiçek solduktan sonra eğer uygunsa tohum oluşturacak.Bu da minik su damlası biçimindeki bir kapsülün içinde,çok sayıda,küçük,siyah nokta kadar tohumlar.Zaten gördüğünüz zaman da anlarsınız.Hatta yapraklarına da yapışabilir dağılıp.Forumun sayfalarından birinde de resmi vardı.Umarım tohum verirler,tohumdan yetiştirmenin zevki bambaşka.Sevgilerle...=)
sn.DilSe teşekkür ederim cevabınız için.İnşallah görürüm tohumlarını.Dediğiniz gibi tohumdan çiçek yetiştirmenin zevki başka ben ilk defa bu yıl yatiştiriyorum her gelişmeleri beni heyecanlandırıyor :)
Benol Hazaroğlu
08-06-2010, 18:38
zengardenden aldığım sarkan petunyalar en nihayet 3 tanesi çimlendi yaşatmaya çalışıyorum.başarırsam iftaharla sunacağım.
Şevki Çelik
08-06-2010, 18:47
foruma yeni katıldım çok haklısınız petunyalarım gerçekten çok çabuk öldü ben mi yetiştiremiyorum acaba
melikesarı
08-06-2010, 22:07
Bugün ilk defa petunyalarımın tohumunu aldım onları cam bardakda güneş alan pencerenin önüne koydum. Kurudukdan sonra buzdolbındamı saklıcam bilemiyorum :(
Sayın melikesarı nem almaması gerek diye biliyorum ben.Buzdolabı pek uygun olmaz sanırım.Ben küçük cam ya da plastik şişelerde(ilaç şişesi mesela),ağzı kapalı,nem almayacağı bir yerde saklıyorum.Bir sorun olmadı şimdiye kadar.Tabii önce kurutmak mantıklı olur küflenmemesi için.Belki pamuklu bir kese içinde saklamak daha uygun olabilir.Forumun bir yerinde okumuştum.
Sevgilerle...=)
Sarkan petunya tohumu diye satın aldığımız Easy Wave serisi gerçekten sarkıyormuş. Delik yaratarak sarkan görünümü vermem gerekmiyormuş. Yaşatabildiğim fideleri büyük bir saksıda dağınık ekince, görünüm hoş olmadı. Hepsini normal diksem sarkan dolu dolu petunyam olacakmış:)
Petunyamanın son durumu :)
151866
Tohumdan bu sene yetiştirdiğim petunyalar.:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.