View Full Version : Cupressus sempervirens (Akdeniz Servisi)
AKDENİZ SERVİ (Cupressus sempervirens):D
Kuzey yarıkürenin ılıman iklimlerinde yetişir. Akdeniz ülkelerinde çok yaygındır. Anadolu da yer yer doğal servi ormanlarına rastlanır.
Dünyada 20 kadar çeşidi olan servi yavaş büyümekle beraber zaman içinde 30-35 metre boylanabilir. Parlak ve gösterişli kozalakları dikkat çeker. Pulsu yapraklarının taze yeşil rengi yaşlandıkça siyaha yakın bir ton alır. Servi form olarak piramit veya dar sütun şeklinde büyür.
İKLİM-TOPRAK
Ilıman iklim bitkisi olan servi fazla soğuk ve şiddetli rüzgarlardan etkilenir. Tam güneş alan yerleri sever. Servi fidanları drenajı iyi, organik maddelerce zengin topraklara dikilir. İlk yıllarda sağlamca desteklenmelidir.
KULLANIM ALANLARI
Çit şeklinde veya tek başına vurgu ağacı olarak dikilebilir. Yaprak döken ağaçların arasına dikilirse hoş bir kontrast meydana getirir.:p
bomporus
27-06-2007, 18:09
istanbul anadolu yakasında bir bahçenin içinde bulunan 100 'e yakın,duvar diplerinde bulunan ve açık bir arazide 1.5 m aralıklarla dikilmiş 2 m boyunda, cupressus' ların bakımını yapıyorum.Arazi güneşi cok fazla alıyor, Toprağı hafif killi bir toprak, bitkilerin bakımına başladığım zaman yaklaşık 10 tane bitkide alt dalarında kuruma vardı bende kuru dalları budadım,ve herbitkinin dip toprağına 3 kürek dere kumu ve bir corba kaşığı şeker gübre verdikten sonra bolca suladım cünki toprak susuzdu, iki hafta sonra alt yapraklarda tekrar kuruma oldu bunun sebebi kimi ağaçlara şeker gübreyi iki kaşık vermem olabilirmi,veya toprak havalanmasının fazla olması,.. yani sorum şudurki bu cupressuslar hangi sebeplerden kuruya bilir beni güneşinizle aydınlatın lütfen;)
Sayın bomporus büyük ihtimalle bunun sebebi susuzluk ama gübreninde etkisi olabilir.Bu sıcaklarda bol su vermeniz yararlı olacaktır.Ayrıca bu mevsimde cupresuslara yaprak kurdu gelebiliyor.Kuruyan dalların içine bakın içi boşmu
Bomporus Merhaba !
Şeker gübreyi nasıl verdiniz konuyu biraz daha açarmısınız ? Suda eriterekmi verdiniz yoksa direk toprağamı karıştırdınız merak ettim. Susuzluktan elbette olabilir ancak yaprak dökmez diye bilinen bu bitkiler aslında yaprağını bize göstermeden döküyorlar fakat toplu kurumalarla değil.
Bolu beyinin bahsettiği zararlıya bitkilerimde ben de zaman zaman raslıyorum. Ne yapacağımızıda doğrusu pek bilmiyoruz.
Saygıyla.
ibreli olarak gecen agaçlar cok suyu sevmezler eger asırı sulama yaparsanız kök curumesine neden olursunuz ve türkiyenin hava kosullarına cok ayak uyduramayan agac türleri olması sorunları beraberinde getirmektedir.hava sirkülasyonun cok ii olmaması ya da bitkide hastalık olabilir
Odanata Merhaba !
Bilgileriniz için teşekkürler. Gerçekten sevmiyorlar. Ancak neme hiç hayır demiyorlar. Amacım sakın yanlış anlamayın sizi düzeltmek falan değil. Daha çok paylaşırsak bir yerlere varırız düşüncesi ile yazıyorum.
Saygıyla.
nem konusunda cok bir bilgim yok hem yanlıs oldugumun konuda duzeltirsenizde sevinirim sonucta yalnış bilgide vermiş olabilir fakat bu tarz bitkiler genelde ithal geldiği için bitkinin geliş süreside cok önemli oluyor bu tarz durumlarda bitkide yanmaya neden olabiliyor ve bitkinin kökünün tasa gelmesi **** duvara değiyor olması sık dikilmiş olmalarıda drenajının iyi yapılamamıs olması da etkenler arasında verdiğiniz bilgi içinde tesekkür ederim
Gerçekten çok güzel, sevdiğim bir iğneli türü. Genellikle ağaçlandırma yaptığımda bu türü tercih ediyorum.Ekildiği ilk yıllar bakımını dikkatli yaparsanız (sulama,gübreleme,rüzgara için destekleme) çok güzel bir ağaca sahip olursunuz...
saygılar
Merhaba
Oldukça güzel ağaçlar olup yanlarından geçerken gelen muhteşem kokularına karşın çoğu kişinin bahçesinde veya parklarda görmek neredeyse imkansız. Genellikle piramit şeklinde olanları değil de dalları yanlara sarkanları kullanılıyor ve dikiliyor.
İzmir'de yoğun bir şekilde mezarlıklarda görebilmek mümkün. Mezarlıklar dışında Akdeniz selvisini nadir olarak kalabilmiş Bornova(Ooze venu'ye giderken ki sokakta sol tarafta) ve Buca'daki Levanten köşklerinin bahçeslerinde simetrik ve planlı olarak dikilmiş halde görebilmek mümkün. Onun dışında Urla ve Çeşme Yıldızburnun'daki eski Levanten evlerinde de oldukça yaşlı olanları da var. Ayrıca Bodrum'da Manastır Otelin bahçesin 2 adet çok büyük ve yaşlı Akdeniz Selvileri de var.
Merak ettiğim şey peysajlarda ve dikimlerde neden bu kadar az kullanıldıkları?
Bunu merak edip çevremdekilere sorduğumda çoğu kişi mezarlıkları hatırllattığını söyledi. Ben böyle düşünmüyorum.
Sizce kulanılmama sebepleri neler?
Teşekkürler =)
çok tutulmayan bir tür ayrıca alternatifi bol ve yaygın o yüzden pek kllanılmıyor ülkemizde güney kısımlarımızda belirgin olarak gözlemlenir ayrıca bu ağacı çok kolay ve ucuza temin edebilirsiniz:)
biomahmut
19-04-2011, 23:44
Okulumuzun bahçesine dikmek istiyoruz fakat iklim isteklerini detaylı bilmiyorum. 1200m rakımlı, akdeniz-karasal iklim arasında geçiş bölgesi olan bir yerde yetiştirebilir miyiz?
Emre Kuzu
18-05-2011, 17:51
Adanada yetişir sorun olmaz.
Merhaba trabzon da yaşıyorum zamanında koctas tan almış olduğum akdeniz selvisi tohumu küçük tuplere 100 adet tohum diktim bunların 5 tanesi filizlendi ve toprağa dikimini yaptım şuanda yaklaşık 2.5 - 3 metre boy attı bahçemde duvar kenarına araların da 1 metre mesafeye le diktim sorum sizden isteğim bunun bakımını nasıl yaparım daha uzamasını istemiyorum ve gövdeye doğru kalinlasmasini ve dallarını çit şeklinde bahçeyi kapatacak şekilde düzenlemek istiyorum neler yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim
Sayın ulac61, selvinin uzamasını istemiyorsanız,üstten kesmelisiniz,3m.ye ulaştığına göre onlar kendilerini kurtarmış sayılırlar,fazla bakım ıstemezler,sıcaklarda arasıra sularsanız yeterli olur.
Selvi resimlerini çektim tepeden düz mu çapraz mi kesmem gerekiyor ve dallarına herhangi bir budama yapmam gerekiyormu duvar dibinde çit gibi kullanmak istiyorum belki ilerde şekil li budama yapabilirim
http://i684.photobucket.com/albums/vv206/alfonso61/Mobile%20Uploads/20170824_185036.jpg
Resim ekleyemiyorum yardımcı olurmusunuz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.