Bağlan

View Full Version : gökhan07 chandler ceviz bahçesi / Tokat

Sayfalar : [1] 2

gökhan07
07-03-2014, 20:09
Bahçenin bulunduğu şehir: Tokat / Gümenek mevkii

474943

Bahçenin büyüklüğü: 5000 metrekare

Güneş, rüzgar vb koşulları: Gün boyu güneş görüyor ve rüzgar nisan ve mayıs aylarında öncelikle Kuzeydoğu, doğu, bazı zamanlarda da batı ve güneyden etkili olmaktadır.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 7a / 7b

Bahçenin bulunduğu yükseklik: 640 m.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Tarafımdan yapılıyor.

Bahçede bulunanlar: Çardak. ileride de yapılacak sondaj çalışmasıyla su kuyusu açılacak ve su deposu oluşturulacak. Damlama sulama sistemi kurulacak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi: (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
1-Ceviz
2-Kiraz
3-Kayısı
4-Şeftali
5-Erik
6-Armut
7-Ekşi karadut

Selamlar,

Sevdiğim bir abim ceviz bahçesi kurmak istediğini söyledi ve benden yardımcı olmamı istedi. Ben de elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım, bundan sonra da bahçesini bana emanet ettiği için bütün bakımlarıyla ben ilgileneceğim ve gelişmeleri de bu sayfada sizlerle paylaşacağım.

gökhan07
07-03-2014, 20:56
İlk önce toprak analizi yaptırdım ve sonra kepçe ile kuyuları açtırdık. Toprak yüzeyinin 1-1,5 metresi çok taşlı olduğu için çukurlara dolduracağımız toprağı (biraz zaman alsa da ve zahmetli olsa da) eledik ve 1/3 oranında 3 yıllık yanmış koyun gübresiyle karıştırdık ve çukurları doldurduk. Daha sonra çukurlara 30 lt kadar su dökerek 2-3 gün çukurların çökmesini bekledik.

474462

474463

474464

474465

474466

gökhan07
07-03-2014, 20:57
Toprak elendiği zaman gerçekten çok güzel bir hal aldı.

474467

gökhan07
07-03-2014, 21:03
Bahçede ki kurumuş ağaçları kepçe kuyuları kazarken çıkartmıştı ve köklerin bazılarının çürük olduğunu görünce nogall uygulamaya karar verdim.
Toprakta ki azot,fosfor, potasyum oranı düşük olduğu için gerekli gübreleri temin ettik ve humik ve fulvik asit içeren , organik madde oranı da yüksek olan bir gübre daha aldık.
Fidanlar açık köklü olduğu için kök budaması yapıp, nogall uygulaması yaptık ve dikim işlemini gerçekleştirirken fidan çukurlarının altına (köklere temas etmeyecek şekilde,köklerden 20-25 cm altına) ve 10-15 cm yanlarına doğru az miktarda gübre uygulaması yaptık. Fidan dikim işlemini gerçekleştirdikten sonra 3-4 göz üzerinden tepe budaması yapıp sutut ile kapattım ve dikim işleminden 1 hafta sonra bordo bulamacı uygulaması yaptım.

474473

474474

474475

474476

Cemil abi de benimle beraber çok yoruldu. Buradan kendisine tekrar teşekkür ederim.

474477

gökhan07
07-03-2014, 21:06
Dikim işlemini 7x7 olarak gerçekleştirdik. Çeşit olarak chandler ve tozlayıcı olarak Franguette-Fernette ve Ronde de montignac tercih ettim.

Son 40 yılın nisan ve mayıs aylarına ait hakim rüzgar yön bilgilerini edindim ve bu bilgilere dayanarak tozlayıcıların yerlerini belirledim.

474487

gökhan07
07-03-2014, 21:09
Bahçede daha önceden bulanan ceviz ağaçlarına (Nisan -Mayıs aylarında)Oğuzlar 77 ve Howard çeşitleri aşılamayı planlıyorum.

474491

474492

gökhan07
07-03-2014, 21:12
İlerleyen günlerde kök gelişimi için 'em active', 'Vitormone drip plus', 'Disper chlorophyl gs' ve yapraktan 'em5' ile 'emfpe' uygulamayı düşünüyorum.

Lilium
07-03-2014, 23:38
[B]

Sevdiğim bir abim ceviz bahçesi kurmak istediğini söyledi ve benden yardımcı olmamı istedi. Ben de elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım, bundan sonra da bahçesini bana emanet ettiği için bütün bakımlarıyla ben ilgileneceğim

O abine benden selam söyle, sizler gibi bilgili yaptığı işi gönülden yapan doğa sevgisi olan birinin yardımcı olması büyük şans hep bu kadar şanslımıdır,

Bahçenizin hasadını da en yakın zamanda görmenizi görmemizi diliyorum.

Hayırlı uğurlu olsun.

gökhan07
07-03-2014, 23:59
O abine benden selam söyle, sizler gibi bilgili yaptığı işi gönülden yapan doğa sevgisi olan birinin yardımcı olması büyük şans hep bu kadar şanslımıdır,

Bahçenizin hasadını da en yakın zamanda görmenizi görmemizi diliyorum.

Hayırlı uğurlu olsun.

Lilium abim, iyi dileklerin için çok teşekkür ederim.
Biliyorsun, senin fikirlerin ve düşüncelerin benim için çok önemli.
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL, AĞAÇLAR NOKTA NETLE.

popeye42
08-03-2014, 10:10
İlerleyen günlerde kök gelişimi için 'em active', 'Vitormone drip plus', 'Disper chlorophyl gs' ve yapraktan 'em5' ile 'emfpe' uygulamayı düşünüyorum.

Emanet edilen bir bahçeye bu kadar profesyonel ve canla başla baktığınız için sizi tebrik ederim.
2013 mart ayında 1 yaşındaki topraga diktiğim ağaçlarıma dilcikli chandler aşılayacağım,kalemleri lilium dan aldım,ilk defa dilcikli aşı yapacağım tutma oranını yükseltmek için aşı bandından sonra folyo veya streç ambalaj la sarıp nem oranını koumaya faydası olur muKonya karasal iklim 1200 rakım da bahçem.sıcaklık gündüz 10-15 ,gece -1ile5 derece arası tavsiyelerinizi bekliyorum bütün dostlar

gökhan07
08-03-2014, 11:56
Sayın popeye42 teşekkür ederim.
Gece sıcaklıklarının eksi değerlere inmediği bir zaman bence daha uygun.
Aşı bandından sonra folyo ve streç'in çok etkili olacağını düşünmüyorum, aşı yeri, aşı kaleminin 1 gözü ile toprak altında kalmalı ve sürekli nemli olmalı ve dilcikli aşıda anaç ile aşılanacak kalemin aynı kalınlıkta olmasına özen gösterin ayrıca aşıyı yaptıktan sonra kalemin üstünü sutut ile kapatın ki kaleminiz su kaybetmesin. Kalemin toprak üstünde kalan kısmını dilerseniz parafilm ile sarabilirsiniz. ( Bu aşı da anaç ve kalemin kesit yüzeylerinin birbiri ile iyi çakışması gerekiyor)
Sayın popeye42,
Bu sorunuzu ceviz aşısı ile ilgili başlıkta da sorarsanız, üyelerimizde görüşlerini belirtir ve tecrübelerini aktarırlar, daha faydalı olabilir.
Saygılarımla.

gökhan07
09-03-2014, 19:10
Bu gün bahçenin tel örgüsü yapılmaya başlandı.

474947

474948

474949

gökhan07
09-03-2014, 19:14
Kepçenin çıkarttığı, çoğu çürümüş kökler bahçe dışına taşındı.

474950

474951

474952

gökhan07
09-03-2014, 19:21
Cemil abi her zaman ki gibi iş başında.(Gerçekten yorulmak nedir bilmiyor, her bahçeye lazım :))Bahçe kapısı yapıldıktan sonra, kapının tekerleği daha iyi çalışabilmesi için tekerleğin altına beton döküldü.

474953

474954

gökhan07
09-03-2014, 19:26
Bugün de herkes çok çalıştı ve çok yoruldu. ( 7'den, 70'e)
Bahçede ki ve elenen topraktan çıkan taşların büyük bir bölümü taşındı.

474956

474957

474958

gökhan07
09-03-2014, 19:35
Toprakta ki eksik olan organik madde miktarını arttırmak ve 3-4 gün sonra oluşacak olan soğuklardan fidanı korumak için fidanların kök boğazına ve çevresine 3-4 kürek koyun gübresi döküldü. (Tedbir amaçlı )

Bugün bu işlemleri bitirdikten sonra da çok güzel bir yağmur başladı:)

474961

Lilium
09-03-2014, 23:15
Ohooo maşallahınız var herkes çalışıyor bu bahçe bir numara olacak bu gidişle hele motorize ekiplere bayıldım bunların arkasına bir kaz ayağı takın bahçeyi altına üstüne getirmezlerse ne olayım. Canavar bunlar. :)

Fidanlar çite çok yakın ekilmiş gibime geldi, bu arada traktör çalışamaz çapa makinasıyla çalışmak zorundasınız, çitin öbür tarafı tarlaysa fidanları sınırdan uygun ölçülere getirmenizi öneririm yarın başınız ağırır. Tarla değilse bile bir kaç yıl sonra fidanlar büyüdüğünde ilaçlamada hasatta zorlanırsınız, bunu bir uyarı değil bir öneri olarak kabul etmenizi rica ediyorum

475046

Bunu yapmakla iyi yapmışsınız yalnız üzerini de toprakla kapatırsanız daha iyi olur ve bu gübreyi havaların ısınmasıyla birlikte fidanın dibinden almalısınız (çapa makinasıyla toprağa karıştırabilirsiniz) aksi halde fidanları pişirebilir.

475047

fidanların kök boğazına ve çevresine 3-4 kürek koyun gübresi döküldü. (Tedbir amaçlı )

Biliyorsunuzdur ama yinede bir hatırlatayım, Fidan çukurlarının cukur kalmamasına dikkat edin havalar soğudu yağışla birlikte bir don emeklerinizi heba eder.

gökhan07
10-03-2014, 08:59
Sıcakların etkisi ile bahçede bulunan ronde de montignaclardan bir tanesinin gözünün uyandığını gördüm. İnşallah soğuktan zarar görmez.

475102

475103

gökhan07
10-03-2014, 10:17
Ohooo maşallahınız var herkes çalışıyor bu bahçe bir numara olacak bu gidişle hele motorize ekiplere bayıldım bunların arkasına bir kaz ayağı takın bahçeyi altına üstüne getirmezlerse ne olayım. Canavar bunlar. :)

Fidanlar çite çok yakın ekilmiş gibime geldi, bu arada traktör çalışamaz çapa makinasıyla çalışmak zorundasınız, çitin öbür tarafı tarlaysa fidanları sınırdan uygun ölçülere getirmenizi öneririm yarın başınız ağırır. Tarla değilse bile bir kaç yıl sonra fidanlar büyüdüğünde ilaçlamada hasatta zorlanırsınız, bunu bir uyarı değil bir öneri olarak kabul etmenizi rica ediyorum

475046

Bunu yapmakla iyi yapmışsınız yalnız üzerini de toprakla kapatırsanız daha iyi olur ve bu gübreyi havaların ısınmasıyla birlikte fidanın dibinden almalısınız (çapa makinasıyla toprağa karıştırabilirsiniz) aksi halde fidanları pişirebilir.

475047

Biliyorsunuzdur ama yinede bir hatırlatayım, Fidan çukurlarının cukur kalmamasına dikkat edin havalar soğudu yağışla birlikte bir don emeklerinizi heba eder.

Lilium abim,

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim, iyi ki varsın.

Tel örgü ile fidanların arasını çapa motoru ile işlemeyi düşünüyoruz.

Yan bahçe 10 yıl kadar bana ait olacağı için ileriyi de düşünerek sınırdaki hasattan payıma düşeni alabilmek için yakın diktim :)

Daha önce ki vermiş olduğun bilgiler doğrultusunda diğer sınırlardaki fidanlar sınıra 4 metre gibi aralıklarla dikildi.
Lilium abi dediğin gibi don riski geçtikten sonra gübreleri toprağa karıştırıcam.

ermana
10-03-2014, 10:27
gübreyi toprağa koyduğunuz gibi karıştırmalısınız ki gübre yararlığını kaybetmesin.

gökhan07
10-03-2014, 11:00
Sayın ermana,
Gübreyi önümüzde ki 1 haftalık olacak olan soğuklar için tedbir amaçlı koydum. (Fidanlar bu sene ve açık köklü dikildiği için)
10 gün sonra topraga karıştırmayı planlıyorum.
Teşekkür ederim.

ermana
10-03-2014, 11:58
ancak bu on gün içerisinde gübrenizde ki yararlar uçup gidecektir. gübreyi toprağa serdiğinizde bırakın on günü saatlerin önemi vardır. gübreyi toprağa karıştırdığınızda toprak ısısını yükseltmeye devam edecektir. Neden toprak üzerinde bırakmayı illa tercih ettiğinizi anlayamadım. ahır gübresi hiçbir şekilde toprak yüzeyinde bırakılmaz.

gökhan07
10-03-2014, 12:09
Sayın ermana,
Amacım fidanların kök bölgesini, önümüzde ki günlerde oluşacak soğuklardan korumak.
Fidanları dondan koruyabilecek bir öneriniz olursa seve seve uygularım ve memnun olurum.
Fidanların üst aksamını da korumak için 1:1 oranında plastik boya etkili olabilir mi?

Lilium
10-03-2014, 12:49
475168

Buradaki uygulama istenilen amaça göre doğru, kalın bir gübre tabakası olsaydı bende yanlış derdim, eksik tarafı toprakla örtülmemesi mutlaka örtülmeli ve istenilen amacın bitiminde dağıtılmalı ya da toprağa karıştırılmalı.

Fidanların üst aksamını da korumak için 1:1 oranında plastik boya etkili olabilir mi?
Şayet önümüzdeki günlerde don olayı görülüyorsa (ben plastik boya olayını hiç benimseyemedim aklıma yatmıyor) ve üşenmezseniz fidanları gömebildiğiniz kadar toprakla gömünüz şu şekilde.

475165

Don olayı (riski) bittiğinde de aşı yerlerinin altına kadar açınız.

Yan bahçe 10 yıl kadar bana ait olacağı için ileriyi de düşünerek sınırdaki hasattan payıma düşeni alabilmek için yakın diktim

Zeka buna dedir :D

ermana
10-03-2014, 13:32
tokat civarında önümüzde ki 3-4 günde en soğuk -1 ile -2 derace arasında gözüküyor. fidanlar henüz uyanmadığı için bence bu kadar çabaya hiç gerek yok. daha öncede söylediğim gibi ahır gübresi toprak yüzeyinde hiç bir zaman bırakılmaz. toprak ile karıştırıldığı zamanda toprak ısısında 2-3 derecelik bir ısı avantajı yaratacaktır. boya konusunda da uyguluyoruz ancak ne kadar bir avantajı vardır bilemiyorum.

ykaya194
10-03-2014, 14:27
Sayın ermana,
Amacım fidanların kök bölgesini, önümüzde ki günlerde oluşacak soğuklardan korumak.
Fidanları dondan koruyabilecek bir öneriniz olursa seve seve uygularım ve memnun olurum.

Sayın gökhan07,

-Hayvan gübresinin fidanlarda yararlı olabilmesi için gübrenin en uygun verilme zamanı sonbahardır ve hemen toprakla da karıştırılmalı. Nedenine gelince; Hayvan gübresinin ayrışması ve ardından yararlı besinlerin köklere ulaşması uzun zaman alır, dolayısıyla sonbaharda atılan gübre ancak fidanın ihtiyacı olan besin maddeleri ilkbaharda köklere ulaşır ve böylelikle etkili olur.

-Fidanların don olayından etkilenmesi olayı ise, ancak kök bölgesi biraz çukur kalır ve su orada birikir ise aşırı soğuklarda su donar ve kök boğazına zarar verir bunun için fidan dipleri toprak doldurularak tümsek bırakılır bu şekilde su birikmesi önlenir, bunun dışında fidan gövdesi dondan etkilenmez.

- Eğer fidanlarda erken uyanma olmuş ise ancak bu durumda gözler dondan etkilenebilir.

- Fidan gövdesini soğuktan,dondan korumak için boyanır tezine katılmıyorum.
Bir örnek vereyim: Aşı kalemleri buzdolabında saklanır ve aşı zamanı gelince çıkarılarak kullanılır. demek ki dal olsun (ince kalın) gövde olsun soğuktan etkilenmiyor.

Lilium
10-03-2014, 16:45
Arkadaşlar sanıyorum buradaki uygulamanın amaçı anlaşılmadı, bakınız burada (http://www.agaclar.net/forum/1257167-post2.htm) ekim de gübre verildiği yazılmış, ekerken toprakla karıştırılır demenin de manası yok bunlar yapılmış zaten,

Bu uygulama biraz daha iyi önlem olsun diye yapılmış, yani şöyle söyleyim gübre toprakla örtülürse ve sıcaklar başlamadan dağıtılır toprak ile karıştırılırsa istenen amaca uygundur sanıyorum gökhan07 arkadaşımızın amacıda bu.

gökhan07
10-03-2014, 17:02
Arkadaşlar sanıyorum buradaki uygulamanın amaçı anlaşılmadı, bakınız burada (http://www.agaclar.net/forum/1257167-post2.htm) ekim de gübre verildiği yazılmış, ekerken toprakla karıştırılır demenin de manası yok bunlar yapılmış zaten,

Bu uygulama biraz daha iyi önlem olsun diye yapılmış, yani şöyle söyleyim gübre toprakla örtülürse ve sıcaklar başlamadan dağıtılır toprak ile karıştırılırsa istenen amaca uygundur sanıyorum gökhan07 arkadaşımızın amacıda bu.

Lilium abi,
Aynen söylediğin gibi, amacım gübreleme değil, sadece tedbir almak. Gübrenin üzerini de en kısa sürede toprakla kapatacağım.
Tekrar teşekkür ederim.

Uysal01
10-03-2014, 19:49
Gökhan bey merhaba,
Kurmaya çalıştığın ceviz bahçeniz hayırlı olsun,uygulamaları ilgiyle izliyorum ve kutluyorum.

gökhan07
10-03-2014, 20:53
Sayın Uysal,
Teşekkür ederim.

gökhan07
10-03-2014, 22:01
Sıcakların etkisi ile bahçede bulunan ronde de montignaclardan bir tanesinin gözünün uyandığını gördüm. İnşallah soğuktan zarar görmez.

475102

475103

Ronde de montignac fidanları tüplü olduğu için ve tüplü fidanın bulunduğu toprağı geç terk ettiğini düşünerek, köklerine zarar vermeden fidanların toprağını dağıttım (aynı zaman da bu fidanlara da nogall uygulaması yaptım) ve fidanın köklerinin uyanmış olduğunu gördüm. ( Havaların sıcak gitmesi ve güneş gören siyah poşetin etkisi ile köklerin uyandığını düşünüyorum, normal şartlarda chandler dan daha geç açması gerekiyor )

Fidanın kökünün yeterince gelişememiş olduğunu gördüm ( Resim çekmeyi unutmuşum) kanaatimce tüplü dikseydim bu sene o toprağının dışına çıkamayacaktı. ( Kök yapısı çok zayıftı ve kazık kök kesildiği gibi duruyordu )
Bu arada tüplü fidanın içinde ki toprak daha kaliteli ve geçirgen olsaydı daha rahat kök yapabilirdi.
Bu yıl son bahar erken donlarından fidan uyumadığı için sürgünleri hep yandı, kuruyan sürgünlerini kesip sutut ile kapattım ( tepe sürgünü tamamen yandı) ve yinede tozlayıcı olarak diktim.
( Belki geçen seneye ait gövde de ki gözlerin patlamasını ümit ederek)

Sıcakların etkisiyle patlayan gözü görünce endişeye kapıldım ( neyse ki tek göz patladı daha patlamayı bekleyen 3-4 göz daha var, havaların tekrar soğuması ile o gözler biraz daha bekleyecek) ama bir taraftan da fidanların o kadar hasar almasına rağmen meristem dokularının canlı olduğunu görünce de sevindim.

cnrtkt
11-03-2014, 10:38
Gökhan Bey bahçeniz hayırlı olsun.Allah utandırmasın.
Çalışmalarınızı yakından takip ediyorum o na göre :)
Fer fidancılıktan Ömer Bey ile görüştüm. Kendilerinden aşısız çöğür temin edemeyeceğimi söyledi. Başka yerleri araştırıyorum bakalım. İnşalah bulurum.
Hayırlı günler.

gökhan07
11-03-2014, 10:49
Caner bey teşekkür ederim.
Bu arada benimde aklımda olsun, bulursam sizi haberdar ederim.
Kolay gelsin.

Selahattin Yılmaz
11-03-2014, 13:40
Güzel çalışma bu başlığı takip etmek şart oldu :)

gökhan07
12-03-2014, 22:23
Selamlar,
Bahçe de çeşit değiştirme aşısı olarak howard ve oğuzlar 77 aşılamayı düşünüyordum fakat oğuzlar 77 çeşidinin bu yıl erken yapraklanması ve erken çiçeklendiğini öğrenince oğuzlar 77 aşılamaktan vazgeçtim.

Onun yerine chandler, az sayıda, 1 ya da 2 adet fernor ( Tahminimce chandler'ı tozlayabilir ve bahçe de fazla tozlayıcı olmasını istemediğimden dolayı) ve howard aşılamayı düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz
13-03-2014, 12:39
Howardın bu yıl yıldızı parladı, chandlere yakın olması ve performansının yüksek rakımda chandlerden daha iyi olması dikkatleri çekiyor. Elinizin altında bitkisi olsun.

gökhan07
13-03-2014, 19:36
Selahattin abi bu sene 4-5 ağaç howard aşılamayı düşünüyorum.

Bu arada dün siparişini verdiğim Advanced Nutrients Piranha ve carboload isimli ürünler bugün elime ulaştı.
(Su kıvamında ve şeffaf, Carboload biraz daha yoğun kıvamlı)
İçeriğinde mikrobiyal bakteri ve mikoriza mantarlarının bir arada olması güzel.
Nisan ayının başında uygulamayı düşünüyorum.

gökhan07
15-03-2014, 18:10
Bugün çeşit değiştirme aşısı yapılacak ağaçlar kesildi ve aşı macunu yerine kullanılacak olan toprak temini yapıldı. Bu toprak eskiden evleri sıvamak için kullanıyormuş ve kullanmadan önce toprağı ıslatıp, çamur haline getirdikten sonra 2 gün bekletip sıvama işlemi yapıyorlarmış.

476254

476255

476256

476257

gökhan07
16-03-2014, 22:03
Selamlar,
Bugün kendi aşıladığım iki tane fernor cevizini bahçeye diktim. Çöğürü tohumdan poşetin içerisinde yetiştirdim. ( 2013 ocak ayında tohumu poşete koydum ve aynı yıl ağustos ayında aşıladım) Bugün poşeti açtığımda kazık kökün poşetin altına yeni ulaştığını gördüm ve köklerle ilgili hiçbir budama işlemi yapmadım. Chandler bahçesinde iki adet fernor fidanı da oldu. Aralarında ki farkları ve gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.

İhsan Kocatürk
17-03-2014, 06:59
Sayın gökhan07, bahçeniz hayırlı olsun,lütfen yaptığınız işleri paylaşmaya devam edin.Sayın Lilium size de ayrıca teşekkürler.Bilmem farkında mısınız ciddi danışmanlık hizmeti veriyosunuz.Bende Malatya'dan sizi takip ediyorum.Sağlık mutluluk ve bol ürünler diliyorum.

ahmettugrul55
17-03-2014, 13:28
2 hafta önce kestiğim cevizlere aşılamak için köye gittim.Fakat ağlamaları devam ettiği için aşılama yapmadan döndüm .bir hafta daha bekleyip göreceğim.hafta sonunu sabırsızlıkla bekliyorum

cnrtkt
17-03-2014, 15:07
Merhaba,
Herkese kolay gelsin.
Bende Mart' ın 2 sinde, birer ikişer dal bırakarak uygun yerlerinden ağaçları kesmiştim.
Haftaya kabuk aşı yapmayı planlıyorum.

gökhan07
17-03-2014, 19:31
Selamlar,
Bahçede 8 adet çeşit değiştirme aşısı yapmayı düşündüğüm ağaçlara howard aşılamaya karar verdim.

Böylelikle bahçede, Chandler, Franguette, Fernette, Ronde de montignac, Fernor ve Howard olmak üzere 6 çeşit ceviz olacak, türler arasında ki farklılıkları da takip edip, sizlerle paylaşacağım.

gökhan07
18-03-2014, 10:43
agaclar.net 10. yılına ithafen yaptığımız şarkımızın son haline
aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

Bir Avuç Toprak (http://www.agaclar.net/forum/1260391-post155.htm)

cnrtkt
18-03-2014, 12:27
Emeği geçen herkesin gönlüne sağlık. Çok beğendim.

gökhan07
19-03-2014, 14:08
Çeşit değiştirme aşısı için kesilen cevizlerin 2 tanesinde ağlama olmadı.
Hepsi tohumdan da yetişmiş olsa aralarında fark olabiliyor, kimisi 3 gün önce, kimisi 3 gün sonra yapraklanabiliyor, ağaca su yürüme zamanları farklı olabiliyor. Ağlama olmayan ağaçları 2-3 gün sonra kesilen yerlerin 1 cm altından tekrar kesip tazelemeyi düşünüyorum.

gökhan07
22-03-2014, 22:02
Ağlama olmayan ve 2-3 gün sonra kesim yerini tazelemeyi düşündüğüm 2 tane ağacın da bugün ağladığını gördüm ve kesime gerek kalmadı.
Önümüzde ki hafta sonu (Ağaçlarda ki ağlama kesilirse) aşılamayı planlıyorum.

gökhan07
23-03-2014, 18:52
Bu gün ceviz çukurlarına (fidan kök bölgesine küçük çanak yaparak) yaklaşık 1'er litre kadar
içerisinde mikoriza mantarları ve mikro organizmalar bulunan piranha, carboload ve flora duo grow ürünlerinden verdim.

10 gün sonra bu işlemi tekrar uygulayacağım.

gökhan07
23-03-2014, 20:43
Bugün Tokat'ın ilçesi niksar da chandler olduğu söylenen cevizlerin yaprak ve erkek çiçeklerinin de açtığını görünce çok şaşırdım.

477916

477917

477918

Bunlar da geçen yıl aşılanmış chandler fidanları

477919

477920

ermana
24-03-2014, 07:42
dün bahçedeydim ve bordo bulamacını uyguladım. bazı fidanların gözlerinde şişmeler olsada uyanma yoktu.( chandler,franguette,fernette)

hdoğan
24-03-2014, 07:52
1050 rakımda henüz şişme bile yok Chandlerlerde.

ömür-uşak
24-03-2014, 08:17
Gökhan çok erken yapraklanma başlamış.Bizde yerli çeşitlerde tomurcuklar kabarmaya yeni başladı.Geçen yıl yaptığımız chandler aşılarında tık yok. Hatta kalem aldım sakladım. Bazılarından direk kalem alıp aşılama yapmak için bıraktım.İnşallah nisan soğukları zarar vermez.Kolay gelsin.

gökhan07
24-03-2014, 08:23
Sanırım bu sene bahar erken geldi. Yakında uyanmalar başlar diye düşünüyorum.

gökhan07
24-03-2014, 08:26
Gökhan çok erken yapraklanma başlamış.Bizde yerli çeşitlerde tomurcuklar kabarmaya yeni başladı.Geçen yıl yaptığımız chandler aşılarında tık yok. Hatta kalem aldım sakladım. Bazılarından direk kalem alıp aşılama yapmak için bıraktım.İnşallah nisan soğukları zarar vermez.Kolay gelsin.

Sayın ömür-uşak sizde uyanma zamanı nisan sonunu buluyor sanırım.
Geçen sene ilk yapraklanma tarihini hatırlıyormusunuz?

gökhan07
24-03-2014, 08:28
1050 rakımda henüz şişme bile yok Chandlerlerde.

Sayın hdoğan niksar'ın rakımı 300-350 civarı belki bunun da etkisi olmuş olabilir.

hdoğan
24-03-2014, 08:56
Sayın hdoğan niksar'ın rakımı 300-350 civarı belki bunun da etkisi olmuş olabilir.

Sayın Gökhan07, doğrudur, bize 5 km mesafede bir köy var ora ile bile aradaki fark gözle görülür bir şekilde. Hatta orda yetişen bazı ağaçlar bizim orda hiç yetişmiyor her kış tamamen kuruyor. örneğin incir.

formullaone
24-03-2014, 17:54

Sayın gökhan07,burada rakım 50 civarı ama henüz hiç uyanma yok ( chandler-franquette-fernette-fernor-ronde de montignac-)

Chandler'ın bu kadar erken açmasına ne sebep olmuş olabilir?

gökhan07
24-03-2014, 18:02
Sayın formullaone,
Tahminimce iklim koşulları, bazen rakımında etkisi az oluyor.
Çok yıllık bitkiler de soğuklama süresi gerekiyor ve yeterli soğuklama süresinden sonra bitki havaların uzun bir süre sıcak geçmesiyle uyanabiliyor diye düşünüyorum.

3-4 yıl önce soğuk katlamaya aldığım servi tohumlarının 1 ay sonra ( 3 derecede, buzdolabında ) patladıklarını gördüm.

gökhan07
24-03-2014, 18:07
Ayrıca fidanlar tüpte ise, bahar ayında dikiliyorsa ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyorsa fidanların kökleri erken uyanıyor, bunu aşısını yaptığım mavi ladin fidanlarında da çok yaşadım.

ömür-uşak
24-03-2014, 21:09
Uşak şebin bilecik yavuz çeşitleri 2013 yılı rakım 950 dişi çiçek 22 nisanda açtı.

gökhan07
24-03-2014, 21:24
Sayın Ömür-uşak,
2013 yılı da sert geçen bir yıl değildi ama bu sene daha sıcak geçti.
Fidancı bir arkadaşım kendi damızlık ağaçlarını gezdirdi.
Bu sıra şebin, bu sıra bilecik, bu sıra chandler,bu sıra tu-1 (Tokat cevizi), bu sıra oğuzlar dedi ve benim anlam veremediğim bu saydığım çeşitlerin kendi içerisinde de kimisinin yapraklanıp kimisinin yapraklanmadığını gördüm.

Lilium
24-03-2014, 23:37
Bugün Tokat'ın ilçesi niksar da chandler olduğu söylenen cevizlerin yaprak ve erkek çiçeklerinin de açtığını görünce çok şaşırdım.

Bunların chandler olduğuna eminmisiniz? Ya da niksar da havalar bizim burdan daha mı sıcak geçiyor.

Bizde yerli çeşitler bile bu kadar olmadı, ilginç doğrusu.

Bizde de bu yıl havalar ılıman gitti fakat chandler de yeni yeni kabarmalar fark edilmeye başladı.

gökhan07
24-03-2014, 23:47
Nail abi, kesinlikle chandler olduğu söyleniyor, bende onların yalancısıyım.(Bende çok şaşırdım ve acaba dedim)
Küçük fidanlar tüplü idi yeni dikildi ve onların anacını ve chandler olduğunu biliyorum ama iddia edilen büyük ağaçlar konusunda benim de tereddütlerim var ama bu yıl meyvelerinden anlaşılır sanıyorum.

ncp1963
25-03-2014, 15:32
Sayın formullaone,
Tahminimce iklim koşulları, bazen rakımında etkisi az oluyor.
Çok yıllık bitkiler de soğuklama süresi gerekiyor ve yeterli soğuklama süresinden sonra bitki havaların uzun bir süre sıcak geçmesiyle uyanabiliyor diye düşünüyorum.

3-4 yıl önce soğuk katlamaya aldığım servi tohumlarının 1 ay sonra ( 3 derecede, buzdolabında ) patladıklarını gördüm.

chandlerin soğuklama ihtiyacı kaç saat??

veya sorumu genişleteyim bilinen çeşitlerin soğuklama ihtiyaçları nedir ?

ykaya194
25-03-2014, 17:46

Chandler için 1800 saat gereksinim olduğunu okumuştum..

gökhan07
25-03-2014, 18:45

Ceviz türleri 400-1500 saat arasında soğuklamaya ithiyaç duyuyorlarmış.
Chandler: 750-800 saat
Pedro: 400-500 saat
Payne:700 saat
Franguette: 1400-1500 saat

Necip bey, genel de fransız çeşitlerinin soğuklama istekleri daha fazla.
( Uyuma 7.2 derece ve altı sıcaklıklar )
Tahminimce fernor ve fernettenin de uyuma süreleri 1300-1400 saat olabilir.

ncp1963
25-03-2014, 19:07

merhaba

gökhan bey çok güzel bir noktaya değindiniz.

soğuklama ihtiyacı kısa olan cinsler soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde sıkıntı yaşarmı ??

a, cinsi diyelim soğuklama ihtiyacı (7 dercenin altında geçen süre) 800 saat olsun bunu soğuk iklim kuşağında bir bölgeye dikelim. bu cins soğuklama ihtiyacını erkenden tamamlayacağı için havaların bir iki hafta sıcak gitmesi durumunda uyanırmı ??

soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler ılıman iklim bölgelerinde ne tür sorunlar yaşar ???

b, cinsi diyelim 1800 saat soğuklamaya ihtiyacı olsun bunu alalım ılıman iklimin hakim olduğu 7 derecenin altında geçen sıcaklık toplamının 1800 saati doldurmayan bölgeye dikelim bu cins ne tepki verir ??

bir kaynakta okumuştum sanırım kaz dağlarında antep fıstığı yetiştiriciliği ile ilgili çalışma yapılmış meyvalar oluşuyormuş ama yeterli dolgunluk ve olgunluğa ulaşamıyormuş. sebep; belirli bir sıcaklığın üzerinde geçmesi gereken zaman yeterli değilmiş yani bizim soğuklamanın tersi durum.

gökhan07
25-03-2014, 19:21
Necip bey, benim fikrim soğuklama ihtiyacı kısa olan cinsler soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde bence sıkıntı yaratır. (Özellikle ilkbahar geç donları) Erken uyanan yerli çeşitlerimizi düşünün ve bunları karasal 800-850 rakımlara dikin, ki bunun zararını gören kişiler de çok, ondan dolayıdır ki herkes geç açan bence (soğuklama isteği uzun) olan çeşitleri tercih ediyor.

Soğuklama süresi uzun olan ağaçlar ise kış şartlarında bu soğuklama süresini tamamlamadan açacakları için gelişimleri yavaş, dirençsiz ve bunun gibi sorunlarla karşılaşabilirler kanaatindeyim.

Size yine tohumlardan örnek vermek istiyorum. Soğuk katlamaya ihtiyacı olan tohumlar eğer soğuk katlama ihtiyaçları karşılanmadan dikilirlerse çimlenme oranları oldukça düşük oluyor ve az sayıda çimlenen tohumlar da isteksiz bir büyüme gösteriyorlar. (Bunlar benim gözlemlerim)

ykaya194
25-03-2014, 19:53

Bu rakamlarda bir yanlışlık olmalı.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ :

İklim İstekleri :
Cevizin 800-1800 saat soğuklama ihtiyacı ile dünya üzerinde en çok yayıldığı verimli olduğu yerler karasal iklim kuşağı içinde yeralan ülkeler olmuştur. Ceviz minimum –25oC ver maksimum +38oC’ye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir.
Soğuklama ihtiyacı; cevizin düzenli bir yapraklanma buna bağlı olarak da sürgün gelişimi ve meyve veriminde bulunabilmesi için her yıl kış dinlenme devresinde belirli bir soğuğa maruz kalması lazımdır. Bu süre ceviz çeşitleri vetiplerine göre değişmektedir.
Cevizlerin soğuklama ihtiyacı, Yalova Araştırma Enstütüsü’nde yapılan denemelere göre 900-2000 saat arasında değişiklik gösterir.
2000 saatin üzerinde soğuklama ihtiyacına sahip yörelerimizde, soğuklar genellikle geç ilkbahar günlerine kadar devam ettiği için soğuklama ihtiyacını tamamlayan bitkinin uyanması ve soğuktan zarar görmesi mümkün değildir. Geçit bölgelerimizde geç donların görüldüğü yıllarda, zararlanma olabilir. Böyle yerlerde de geç uyanan Şebin ver Bilecik çeşitlerini dikmek suretiyle zararlanmalar önlenebilir. Karasal iklim kuşağı içinde, soğuklama ihtiyacına uygun ekolojilerde, sağlıklı bir gelişme, verimli bir ürün istihsali gösteren ceviz ağaçları bu genel sınırlama içinde bol güneş alabilen, soğuk ve şiddetli rüzgarlara kapalı, serin geçen ver hafif hava akımı olan dere vadilerinin oluşturduğu özel ekolojileri daha çok severler.

ykaya194
25-03-2014, 20:00
http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/8_11_2008_22_50_23_bitki_soguklama_ihtiyac.pdf

Bitkilerde soğuklama hesabı linkte görebilirsiniz

gökhan07
25-03-2014, 20:03
Sayın ykaya194,
Soğuklama sürelerini aldığım siteler yabancı kaynaklı siteler.
Belki de sizin verdiğiniz bilgiler daha doğrudur.
Detaylı bir şekilde araştırmak lazım.

gökhan07
25-03-2014, 20:18
Sayın ykaya194 vermiş olduğunuz adresin 11 sayfasında ceviz için soğuklama saati 400-1550 görünüyor.

ykaya194
25-03-2014, 20:19
Sayın ykaya194,
Soğuklama sürelerini aldığım siteler yabancı kaynaklı siteler.
Belki de sizin verdiğiniz bilgiler daha doğrudur.
Detaylı bir şekilde araştırmak lazım.

70 nolu sayfadaki linkte.Soğuklama hesabında farklı yöntemlerin kullanıldığı yazıyor. Farklı yöntemler kullanıldığında farklı sonuç çıkabilir. chandler de 750-800 saat olup bunun tozlayıcısının 1400-1500 saat olması doğrumudur. Dolayısıyla doğrusunu araştırmak gerekir. Kaldıki veriler Yalova Araştırma Enstitüsü verileri.

gökhan07
25-03-2014, 20:34
Sayın ykaya194
Tozlayıcısı 15-20 gün önce uyuyup, 15-20 gün sonra yapraklanıyorsa neden olmasın.

gökhan07
25-03-2014, 21:10
478533

ykaya194
25-03-2014, 21:12
Sayın ykaya194
Tozlayıcısı 15-20 gün önce uyuyup, 15-20 gün sonra yapraklanıyorsa neden olmasın.

Cevizde (bitkilerde) ihtiyacım olan soğuklama sürem doldu, hadi uyanayım diye bir durum yoktur. Meyvesinin verimli ve içi dolgun olabilmesi için 7,2 derecenin altında minimum - maksimum aralığında zamana ihtiyaç vardır. Dolayısıyla yaprak dökme ve yapraklanma ile alakası olmamalı.Öyle olsaydı pedro erkenden uyanırdı.

gökhan07
25-03-2014, 21:18
Sayın ykaya, Cevizde (bitkilerde) ihtiyacım olan soğuklama sürem doldu, hadi uyanayım diye bir durum yoktur, evet aynen öyle. Zaten bende soğuklama süresini tamamlayan bitki tamam doldu süre diyerek kış ortasında açar demedim.

Necip bey'in sorusun da, diyelim ki soğuklama ihtiyacını tamamladı ve havalar sıcak gitmeye başladı gibisinden sormuş.

gökhan07
25-03-2014, 21:35
Sayın ykaya194,
Bir ara Ramazan TOPAK beyle konuştuğumda pedro'nun, chandler'dan erken uyuduğunu ve geç uyandığını söyledi.
Sizinde böyle bir tecrübeniz var mı?

gökhan07
30-03-2014, 22:49
3-4 gün önce Tokat'ın ilçesi niksar da baktığım ceviz çeşitlerinde yerli çeşitlerin uyandığını, howard çeşidinin chandler'den daha önce açtığını ve howard çeşidi ile midland çeşidinin yapraklandığını gördüm, tahminen aynı zamanlar da açmışlar. Chandler'de gözler yeni yeni uyanmaya başlamış.
Fernor, fernette, franguette'de henüz bir hareketlilik yok.

gökhan07
02-04-2014, 21:51
Yarın bahçe de bulunan 8 ağaca aşı yapmayı planlıyorum.
Howard'ın bu sene chandlerden daha erken uyandığını görünce 2 ya da 3 ağaç howard aşılamaya karar verdim. Diğerlerine yapacağım çeşide henüz karar veremedim.
Sanırım chandler ve fernor olacak.

cnrtkt
03-04-2014, 12:52
Yarın bahçe de bulunan 8 ağaca aşı yapmayı planlıyorum.
Howard'ın bu sene chandlerden daha erken uyandığını görünce 2 ya da 3 ağaç howard aşılamaya karar verdim. Diğerlerine yapacağım çeşide henüz karar veremedim.
Sanırım chandler ve fernor olacak.

Güzel güzel, siz aşı yapın ben de kopya çekiyim :)
Pazar günü aşı yapıcam ben de.

gökhan07
03-04-2014, 20:55
Bugün bahçede ki aşıların bir kısmını bitirdim. Aşıya geç başladığım için bir kısmı yarına kaldı.

480529

480530

Lilium
03-04-2014, 22:59
İçindeki malzeme inşallah gübre değildir, resimde öyle gibi duruyor.

gökhan07
03-04-2014, 23:08
İçindeki malzeme inşallah gübre değildir, resimde öyle gibi duruyor.

Nail abi içerisinde 5/1 oranında yanmış koyun gübresi var.
Toprağı biraz yumuşatsın ve alttaki patlayan gözlerin rahat çıkması için kullandım.

Lilium
03-04-2014, 23:52
Oran fazla değilmiş ama hiç koymasaydın daha iyi yapardın, gübreye hiç gerek yok, kum ya da kumlu toprak olabilirdi, olmuş artık hayırlısı olsun.

gökhan07
04-04-2014, 07:15
Nail abi toprağı yine eleyip koydum, gerçi toprak biraz kumlu ama yinede çok az gübre ekleyeyim dedim, abicim haklısın fotoğrafta sanki sadece gübre ya da gübresi çokmuş gibi görünüyor. Geçen sene de böyle yapmıştım.
Aşıların etrafını karton ile sardım, yazın serin, kışın sıcak tutuyor.
Yapım aşamalarını da paylaşacağım.

ibas06
04-04-2014, 15:54
Ne gerek var Bunlara Sutut sür gitsin artık böyle aşı sistemi kalmadı halen eski sistemleri kullanıyoruz alışkanlıklarımızdan vazgeçmek lazım
bir iki tane için uyguladın düşün ki bizim gibi binlerce ağacın varsa nasıl yapacaksın ?

gökhan07
04-04-2014, 22:40
Sayın ibas06,
Bir, iki ağaç değil bir bahçede 100 tane aşıladığım da oldu hiç üşenmeden bu sistemle yaptım.
Arasında en fazla 2 dakika oynar. Aşı yapmak benim için büyük zevk.
Sutut veya macunla yaptığım aşılarda oldu ve çoğu sağlıksız gelişme gösterdi ve kimisi pendula formuna bile girdi.

gökhan07
04-04-2014, 22:52
Geçen yıl yaptığım macunlu aşı. Topraklı aşılar kadar iyi gelişmiyor ya da ben yanlış yapıyorum. Bunun gibi bir çok örnek gösterebilirim. Sürgünü 10 cm.
Tabi ki macunla ya da sututla yapılıp daha iyi gelişim gösterenlerde var ama topraklılar kadar iyi gelişmediği kesin.

[ATTACH]480777[ATTACH]

ömür-uşak
05-04-2014, 20:41
Geçen yıl yaptığım macunlu aşı. Topraklı aşılar kadar iyi gelişmiyor ya da ben yanlış yapıyorum. Bunun gibi bir çok örnek gösterebilirim. Sürgünü 10 cm.
Tabi ki macunla ya da sututla yapılıp daha iyi gelişim gösterenlerde var ama topraklılar kadar iyi gelişmediği kesin.

[ATTACH]480777[ATTACH]

Gökhan kardeş kolay gelsin. Aşı macunu sıcakta erime yapıyor ve aşı kalrmi ile anac arasına girip kaynama az oluyor.Aşı kalemi ile anacın birleşme yerlerinin üstünü araya sutut girmesin diye çok hafif çamur yapılıp üstüne sutut sürülürse çok güzel oluyor. Sutut erimiyor donuyor ama macun eriyor.Geçen yıl aşı ustası çamur yapalım dedi ben sutut kullanalım dedim.7-8 kafada çamur 200den fazla kafada sutut kullandık.Gelişmeleri aynı oldu.Sadece çamurlular 10 gün önce uyandı. Çamur veya toprak kullanıldığında devamlı takip edilmeli. Çamurda kuruma olmamalı devamlı nemlendirilmeli.Çok sulanıp çürütülmemeli.Sutut ile yapılıp kalem beyaz badana boyası ile boyandığında devamlı takibe gerek kalmıyor.Hani tembel işi.Bahçeye sık gidemeyenler için.

gökhan07
05-04-2014, 23:56
Sayın ömür-uşak, ben yaşadığım tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedim.
Bence sutut veya aşı macununun birçok dezavantajı var.

Aşı doğru yapılmışsa kallus oluşturacak yere sutut'un gireceğini sanmıyorum ve aşı macunu da hava sıcaklığı artmadan ( aşı macununun erime kıvamına gelmeden) aşı kallus oluşturuyor.

gökhan07
06-04-2014, 13:57
Bu sene yaptığım aşılar mayıs başı gibi kendilerini belli ederler.
Şansımızdan da havalar sıcak geçiyor, havaların sıcak olması aşı tutma oranını artırır ve kallus oluşumunu hızlandırır.

ncp1963
06-04-2014, 16:38
Bu sene yaptığım aşılar mayıs başı gibi kendilerini belli ederler.
Şansımızdan da havalar sıcak geçiyor, havaların sıcak olması aşı tutma oranını artırır ve kallus oluşumunu hızlandırır.

merhabalar

aşı yapan arkadaşlardan mümkün ise adım adım resimlerini bekliyoruz..

gökhan07
06-04-2014, 17:54
Aşıların yapım aşamaları.

( Aşılar 70-80 cm civarında yapıldı.)

Aşı malzemeleri

481124

Daha öncede kesilen ağaç, tekrar yüzeysel kesildi.

481125

Ağaçta kabuk kaldırma işlemi.

481126

Kalemin kesit yüzeyleri.

481127

481128

gökhan07
06-04-2014, 18:04
Kalem 3 tane tel çivi ile anaca sabitlendi.

481131

481132

Yara yerleri 3 gün önceden hazırlanıp macun kıvamına getirilen çamur ile kapatıldı.

481133

481134

Kalemlerin uçlarına sutut sürülerek, karton kutu içerisine alındı.

481135

gökhan07
06-04-2014, 18:09
Son olarak 5/1 oranında gübre ve toprak ile karton kutuların içleri dolduruldu.

481137

481138

481139

gökhan07
06-04-2014, 18:14
Aşılar bu sayfaya ait olan bahçe de yapıldığı için bu sayfada paylaşmak istedim.

ahmettugrul55
06-04-2014, 21:26
bu hafta görev yatığım köye ceviz aşıcısı geldi.buroşürü kartvizi v.b herşeyi ile köy köy dolaşan bir emekli öğretmen.bende meslektaşımı aşı yaparken görmek için telefon açıp aşı yaparken buldum.
ona dediğim için yazıyorum.
hataları:
1.ağaçları kesip hemen aşı yaptı.ağlamaları alttan kesikler ve kalemi taktığında ki kalemin denk geldiği kesiti uzun bırakarak tahliye ettiği söyledi
2. kalemler oldukçe kalındı ama çivi çakmadan direk kalkan kabuk altına yerleştirdi.kesimi gökan beyin kesimi gibi idi.
3.ne macun ne su tut nede çamur sürdü
4.poşetle sardı. poşet geçirip toprak doldurdu.su yu sonra toprak kurursa 1 bardak koncağini söydi.sututla kalem tepelerini kapadı.
farklı olarak sunu gördüm.
kabuğu kaldırınca ucu 1 cm kadar olan keskin bir spatula ile kabuk altındaki odun dokoyu 1- 2 mm yontu.aşı tutarsa kaynama dişa doğru deği içe doğru olacağını söyledi.mantıklı geldi

gökhan07
08-04-2014, 22:26
Bahçede bulunan ve sağlıksız olan bir ağaca da 15-20 cm den aşı yaptım.
Üst kısmı kuruydu. Tutması zor bir aşı.

481943

481944

Aynı şekilde karton içerisine alınıp, toprak eklendi.

gökhan07
09-04-2014, 20:40
Yarın fosfor, iz element ve mikoriza mantarları içeren gübreyi tekrar uygulayacağım.
Amacım güçlü kök yapısı oluşturmak, 10 gün sonra da azot, fosfor, potasyumlu ve iz elementli dengeli bir gübre ile ağaçları büyütmek. Bu sene açık köklü olarak dikilen fidanları 1.90-200 cm ye ulaştırmak ve seneye tepe budaması yapıp taçlandırmak,
yani bir sene kazanmak.

ömür-uşak
09-04-2014, 20:58
Bahçede bulunan ve sağlıksız olan bir ağaca da 15-20 cm den aşı yaptım.
Üst kısmı kuruydu. Tutması zor bir aşı.

481943

481944

Aynı şekilde karton içerisine alınıp, toprak eklendi.
Aşı kalemlerin güzel değil ve uyanma başlamış. Ayrıca uç sürgünleri kullanmışsın.Sürgünün uç kısmı ve dip kısmı kesilip kalem olarak ortası kullanılacak inşallah tutar.

gökhan07
09-04-2014, 21:20
Aşı kalemlerin güzel değil ve uyanma başlamış. Ayrıca uç sürgünleri kullanmışsın.Sürgünün uç kısmı ve dip kısmı kesilip kalem olarak ortası kullanılacak inşallah tutar.

Sayın ömür-uşak kalemin üst kısmı uyanmadı ama uyanmak üzere diyelim üst kısmı buz dolabında bu hale geldi ve tepesi kesik olmayan kalemler benim en çok tercih ettiğim kalemler, (yeter ki gözler arasında mesafe olsun, kesim için, kalemi hazırlamak için ) aşıların büyük bir kısmı böyle.

Eğer aşılar tutarsa neden bu tür kalemleri tercih ettiğimin sebebini sizinle paylaşırım. Aşı kalemlerinin dip ve üst kısımlarının kesilmesinde ki amaç su kaybından dolayı taze dokuyu ortaya çıkartmaktır. Kalemin tepe kısmı kesilmemişse buna gerek yoktur.
Aşı konusunda paylaşılan bilgiler çok güzel ama sanırım öğrenmemiz gereken ve öğreneceğimiz daha çok bilgi var.

ahmettugrul55
09-04-2014, 22:50
Gökhan bey
sebebini bizimlede paylaşırın..inşaalah tutarlar

gökhan07
09-04-2014, 23:01
Sayın ahmettugrul55, bu aşının tutması çok zor diye bir çok kişiden duydum.
Eğer tutarsa paylaşırım.

ncp1963
10-04-2014, 06:39
Sayın ahmettugrul55, bu aşıların tutması çok zor diye bir çok kişiden duydum.
Eğer tutarsa paylaşırım.

gökhan bey merhabalar.

bu aşının aşı kaleminden değil, anaçtan dolayı tutmama riski daha yüksek gibi duruyor.

gökhan07
10-04-2014, 11:30
Necip bey aynen dediğiniz gibi. Tutma ihtimali çok düşük, zaten aşının bulunduğu resme de yazdım. Hem ağaç sağlıksız hemde aşı çok aşağıda.

gökhan07
10-04-2014, 20:59
Bugün fidanlara fosfor, iz element ve mikoriza mantarları bulunan gübrelerden verdim.
Chandler fidanlarında gözlerin harekete geçtiğini gördüm.(1 hafta-10 güne sürmeye başlarlar) Franguette, fernette, fernor ve ronde lerde henüz bir hareketlilik yok.

gökhan07
11-04-2014, 20:14
Bugün Niksar da Selahattin YILMAZ hocamla beraber aşı yaptık.

Çivili ve çivisiz kabuk aşı.

482594

482595

Çivili, çamurlu ve karton içerisine alınacak aşı.

ncp1963
11-04-2014, 21:22
Bugün Niksar da Selahattin YILMAZ hocamla beraber aşı yaptık.

Çivili ve çivisiz kabuk aşı.

Çivili, çamurlu ve karton içerisine alınacak aşı.

selahattin hocayı bir an önce gönderin daha kırşehire gelecek :) kendisini dört gözle bekliyoruz..

gökhan07
12-04-2014, 19:35
Bugün npk ve iz element içeren kükürt kaplamalı bir gübre ile toz leonardit uygulaması yaptım.

482766

482767

gökhan07
13-04-2014, 20:11
Bahçe yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor. Bugün kaz ayağı çekildi.

482977

gökhan07
13-04-2014, 22:13
Fidanlar uyanmaya başladı.

483021

483022

tethys54
14-04-2014, 01:54
hayırlı olsun bahçeniz, Allah bol kazançlar verir inşallah... Yeni üyeyim ben de siteye, geçen sene 220, bu sene de 220 tane chandler diktik Sakarya da, kullanıcıların bilgi birikimlerinden yararlanacağımızı umuyorum.

gökhan07
14-04-2014, 09:34
Teşekkür ederim sayın tethys54
Forumda herkes bilgi paylaşımına açık, sizin içinde faydalı olacağına inanıyorum.
Sizinde bahçeniz hayırlı olsun.

gökhan07
14-04-2014, 21:55
[QUOTE=gökhan07;1268948]Sayın ömür-uşak kalemin üst kısmı uyanmadı ama uyanmak üzere diyelim üst kısmı buz dolabında bu hale geldi ve tepesi kesik olmayan kalemler benim en çok tercih ettiğim kalemler, (yeter ki gözler arasında mesafe olsun, kesim için, kalemi hazırlamak için ) aşıların büyük bir kısmı böyle.

Howard kalemlerini aldığımda gözlerde şişme yoktu, buzdolabında 1-1,5 ayın sonunda nemli ortamda gözlerde hafif uyanmalar başladı. ( uyanma derken gözler hafif şişti ) Tahminimce buzdolabında 4 derece de uyuma sürelerini doldurup bunun da etkisiyle hafiften gözlerde kabarma oldu.

gökhan07
14-04-2014, 22:07
merhaba

gökhan bey çok güzel bir noktaya değindiniz.

soğuklama ihtiyacı kısa olan cinsler soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde sıkıntı yaşarmı ??

a, cinsi diyelim soğuklama ihtiyacı (7 dercenin altında geçen süre) 800 saat olsun bunu soğuk iklim kuşağında bir bölgeye dikelim. bu cins soğuklama ihtiyacını erkenden tamamlayacağı için havaların bir iki hafta sıcak gitmesi durumunda uyanırmı ??

soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler ılıman iklim bölgelerinde ne tür sorunlar yaşar ???

b, cinsi diyelim 1800 saat soğuklamaya ihtiyacı olsun bunu alalım ılıman iklimin hakim olduğu 7 derecenin altında geçen sıcaklık toplamının 1800 saati doldurmayan bölgeye dikelim bu cins ne tepki verir ??

bir kaynakta okumuştum sanırım kaz dağlarında antep fıstığı yetiştiriciliği ile ilgili çalışma yapılmış meyvalar oluşuyormuş ama yeterli dolgunluk ve olgunluğa ulaşamıyormuş. sebep; belirli bir sıcaklığın üzerinde geçmesi gereken zaman yeterli değilmiş yani bizim soğuklamanın tersi durum.

Uzun zamandır cevizlerin uyuma saatleri üzerine düşünürken bana ilginç gelen bir şeyi paylaşmak istiyorum.

Aşılamak için aldığım kalemleri her zaman ki gibi buzdolabında nemli bezin arasında bekletip daha sonra o kalemleri aşılamaktan vazgeçtim ve buz dolabından çıkarttım, 2-3 gün sonra ( belki dışarı ısının etkisiyle belkide buzdolabında oldu ) kalemlerin patladığını gördüm.

Tahminimce soğuklama saatini tamamlayan kalem sıcakların etkisiyle patlama eğilimi gösteriyor.

Belki de kalemleri buzdolabında saklayıp (100 adet kalem dolaba koyarak) belirli sürelerde 4-5 tanesini dışarı alıp sıcakta bekleterek soğuklama ihtiyacı olan saatleri de bulabiliriz.

gökhan07
16-04-2014, 23:19
Ceviz çeşitlerinin soğuklama saatleri iyi tespit edilirse, bölge, yükseklik ve iklim koşullarına göre hangi çeşit ceviz dikileceğine daha iyi karar verilebilir.

gökhan07
21-04-2014, 22:07
Bahçede yaptığım aşıların gözleri yavaş yavaş şişmeye başladı.
Sıcakların etkisi ile kallus oluşumu hızlı oldu. 1 hafta-10 güne kadar sanırım tutan aşılar belli olur.

Kursatates
23-04-2014, 22:21
allah emeğinizi boşa vermesin çok güzel bir emek sarfetmişsiniz umarım herşey gönlünüzce olur çok güzel görünüyorlar maşallah..

gökhan07
23-04-2014, 22:41
allah emeğinizi boşa vermesin çok güzel bir emek sarfetmişsiniz umarım herşey gönlünüzce olur çok güzel görünüyorlar maşallah..

Teşekkür ederim Sayın Kursatates.
Allah size de gönlünüzce versin, Sizinde bahçeniz hayırlı, uğurlu olsun.

gökhan07
29-04-2014, 19:56
Fidanlar büyümeye başladı.

İlk fotoğrafta ki üstteki göz kesilerek 2 dallı olarak bırakıldı.

487610

487611

gökhan07
29-04-2014, 20:09
487622

487624

gökhan07
29-04-2014, 21:02
Fernette 2-3 cm kadar sürdü, franguette de gözler şişmeye başladı.

gökhan07
29-04-2014, 21:19
Aşılar patlamaya başladı.
Gördüğüm kadarı ile tutmayan aşı yok.
3 ağaca howard aşılamıştım fakat 30-31 mart soğuklarından önce açtığını ve soğuktan yandığını gördüm , ayrıca bakteriyel yanıklığa çok hassas.
Howard aşılarını (Tutan aşıları) tekrar chandler olarak aşılamayı düşünüyorum.

487655

487656

gökhan07
29-04-2014, 21:39
Tekrar chandler olarak aşılanacak howard aşıları.

487681

487685

cnrtkt
30-04-2014, 09:25
Hay maşşallah, aşılar harika görünüyolar.
Bereketli olurlar inşallah.

gökhan07
30-04-2014, 10:26
Hay maşşallah, aşılar harika görünüyolar.
Bereketli olurlar inşallah.

Teşekkür ederim.
Sizinde aşılarınız güzel görünüyor.

gökhan07
06-05-2014, 10:04
Bu sene yaptığım aşılar sırasıyla patlıyor.
Bu sene sırasıyla ilk howard, chandler, fernor, ronde de montignac aşıları patladı.

Howard'dan 2-3 gün sonra chandler, 5-6 gün sonra fernor ve fernordan 5-6 gün sonra da ronde de montignac patladı.

ermana
06-05-2014, 11:24
benim ilk aşı denemem sanırım hüsran oldu.
ama yanlışlarımı biliyorum en azından tecrübe oldu :)

gökhan07
06-05-2014, 11:32
Sayın ermana,
En önemlisi tecrübe zaten. Fotoğraflarını ve yapım aşamalarını paylaşırsanız üzerinde daha ayrıntılı konuşabiliriz. Bazen gözden kaçan küçük noktalar olabiliyor.

ahmettugrul55
06-05-2014, 11:54
benimaşıda 3.yılım :)geçen yıla kadar çok hayal kırıklıkları yaşadım.sonunda bu yılk ki ceviz aşılarım da şaşma yok gibi :)aşıda en önemli tecrübem:aşıyı hep martta alışmıştım.cevizleri nisan ilk haftasına kadar bekleyip yaptım. bu yıl ondan randımanlı oldu.
ceviz acı suyu akması önemini de ayrıca belirtmekte fayda var.
ama bu kuralı bile göz ardı edip yerinde kesilen ağaca hemen aşı yapan bir ceviz aşısı ustası ile de tanıştım.3 gün aşı yapmasına yardımcı oldum.çok merak ediyordum tutarlar mı? diye .şu an aşıları uyandı.bakalım aşılar dönecek mi sürecek mi.ondanda; zor da kalınca aşıyı hemen ağacı kesip yapmanın püf noktalarını aldım:)

ermana
06-05-2014, 12:10
bir hafta daha bekleyerek aşı noktasını sökeceğim ve ozaman sökerken fotoğraflayarak paylaşırım. yaptığım 2 yanlış var. ağacı kestim 2 hafta ağlamasını bekledim ağlama dindi bir kez daha 4-5 cm altından kesim yaptım ancak yine ağlamaya başlamasına rağmen haftaya bahçeye gidemeyebileceğim için inatla aşıyı ağlayan ağaca yaptım. bir diğer hatamda aşı macunu ile aşıların tam olarak hava almayacak şekilde kapatamadığım inancındayım. haftaya 3 gün yıllık iznimden aldım artık şu damla sulamayı tam olarak bitirmek istiyorum ozaman bol bol fotoğraflar çekerek paylaşacağım. böyle akşamları gidip gelmek ile ancak biraz biraz iş yapıyorum fotoğraflamalara zaman kalmıyor. eşime çektirdim ancak o da daha çok fidanları bulanık yapıp börtü böcek sanatına girmiş :)

Selahattin Yılmaz
06-05-2014, 12:37
Gökhan hocam güzel bir aşı macunu geliştirmemiz gerekiyor sutut yerine.

gökhan07
06-05-2014, 12:58
Gökhan hocam güzel bir aşı macunu geliştirmemiz gerekiyor sutut yerine.

Selahattin hocam gerçekten çok güzel olur ve çok işe yarar.
Bende aşılarda ( yapım aşamalarında )azda olsa sıvı gübre takviyesi yaptım. İşe yaradı mı bilmiyorum ama aşılar tuttu. Sıvı olarak hazırladığım solüsyonun etkisi ne? Bir kaç sene daha deneyip, karar vermek gerek.

gökhan07
06-05-2014, 15:17
benimaşıda 3.yılım :)geçen yıla kadar çok hayal kırıklıkları yaşadım.sonunda bu yılk ki ceviz aşılarım da şaşma yok gibi :)aşıda en önemli tecrübem:aşıyı hep martta alışmıştım.cevizleri nisan ilk haftasına kadar bekleyip yaptım. bu yıl ondan randımanlı oldu.
ceviz acı suyu akması önemini de ayrıca belirtmekte fayda var.
ama bu kuralı bile göz ardı edip yerinde kesilen ağaca hemen aşı yapan bir ceviz aşısı ustası ile de tanıştım.3 gün aşı yapmasına yardımcı oldum.çok merak ediyordum tutarlar mı? diye .şu an aşıları uyandı.bakalım aşılar dönecek mi sürecek mi.ondanda; zor da kalınca aşıyı hemen ağacı kesip yapmanın püf noktalarını aldım:)

Sayın ahmettuğrul,

Siz espiri olarak söylediniz sanırım ama zor da kalınca ( bekleme süresi mümkün değilse ) ağaç kesildikten sonrada aşı yapmanın püf noktaları var. Yani ağaçta ağlama kesilmeden, tabi ne kadar başarılı olur bilemem.

gökhan07
06-05-2014, 15:21
bir hafta daha bekleyerek aşı noktasını sökeceğim ve ozaman sökerken fotoğraflayarak paylaşırım. yaptığım 2 yanlış var. ağacı kestim 2 hafta ağlamasını bekledim ağlama dindi bir kez daha 4-5 cm altından kesim yaptım ancak yine ağlamaya başlamasına rağmen haftaya bahçeye gidemeyebileceğim için inatla aşıyı ağlayan ağaca yaptım. bir diğer hatamda aşı macunu ile aşıların tam olarak hava almayacak şekilde kapatamadığım inancındayım. haftaya 3 gün yıllık iznimden aldım artık şu damla sulamayı tam olarak bitirmek istiyorum ozaman bol bol fotoğraflar çekerek paylaşacağım. böyle akşamları gidip gelmek ile ancak biraz biraz iş yapıyorum fotoğraflamalara zaman kalmıyor. eşime çektirdim ancak o da daha çok fidanları bulanık yapıp börtü böcek sanatına girmiş :)

Sayın ermana eğer kalem bulabilirseniz ve aşılarınızın tutmadığından eminseniz, aşılarınızı hemen yenileyebilirsiniz daha vakit var.

Aşı yerini sutut veya macunla kapatmayın. Eğer bulabilirseniz benim kullandığım gibi bir toprak kullanın. Daha öncede aşı başlığında bahsetmiştim, eğer aşı macununu aşı yerine kullanacaksanız acı suyun akması için mutlaka 2-3 mm gibi bir boşluk bırakın.

ahmettugrul55
06-05-2014, 20:40
sn. gökhan07
eğer aşı macununu aşı yerine kullanacaksanız acı suyun akması için mutlaka 2-3 mm gibi bir boşluk bırakın.
bu boşluk kalemin çift taraflı kabuğu kestiğimiz boşluk mu?
ben ise acı su akma durumunda; yapılan kesiğin kalem girecek kadar değil de acı suyun tahliyesi için 5cm daha fazla kesilmesi yönünde olacak.bu fazla kesiği de aşıyı sararken kesinlikle kapamamak.böylece ağlama alttan tahliyesi olacaktır.

gökhan07
06-05-2014, 22:14
sn. gökhan07
eğer aşı macununu aşı yerine kullanacaksanız acı suyun akması için mutlaka 2-3 mm gibi bir boşluk bırakın.
bu boşluk kalemin çift taraflı kabuğu kestiğimiz boşluk mu?
ben ise acı su akma durumunda; yapılan kesiğin kalem girecek kadar değil de acı suyun tahliyesi için 5cm daha fazla kesilmesi yönünde olacak.bu fazla kesiği de aşıyı sararken kesinlikle kapamamak.böylece ağlama alttan tahliyesi olacaktır.

Acı su tahliyesi için 2-3 mm yeterli daha fazlası hava ile fazla temastan dolayı sağlıklı olmayabilir. Acı su genelde kabuktan değil ağacın özünden gelir. Bahsettiğim 2-3 mm boşluğu aşıların yapım aşamalarında fotoğrafını çekmiştim.
( sizlere örnek olsun diye ) 95. mesajın 3.fotoğrafı.

Ben sutut ya da aşı macunu kullanmadığım için boşlukta bırakmıyorum.

labtek
07-05-2014, 08:17
sayın gokhan07
Büyük agaclarda aşı yaparken su tahlıyesını yanlış yapıyorsunuz.dedıgınız gıbı kesımı fazla yaparsanız aşı kalemı hava alır ve tutma oranı düşük olur.ben aşıyı yaptıktan sonra aşının yarım metre altından ceşıtlı yerlerıne 3-4 tane 4-5 cm tahliye yeri açıyorum.su tahlıyesı gayet guzel bır sekılde buralardan oluyor. ve aşı tutma oranı gayet yüksek.bu sene 13 tane 6 yasında ki yerli cevızlere aşı yaptım.bır agaca 3 kalem yaptım .nerdeyse hepsı tuttu.ılerde su tahlıye yerlerı kendını kapatıyor.bergama da nisan ın 7-8 ınde 40 tane dilcikli aşı yaptım. %90 sını tutu.aşının hava almaması ve paraflim ile tamamen sarınca aşının tutma oranı gayet yüksek oluyor.aşı tutma yonunden problem yok. yeterki aşı cubuklarını guzel saklamalı.keten çuvallara nemlı bır sekılde sarıp topragın 10 cm altında cok guzel saklaması oluyor.aşı kalemlerınde kambıyum olsumu dahi cok guzel gözleniyor.

gökhan07
07-05-2014, 11:00
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/481138d1396800368-asi-yapim-022.jpg

Sayın labtek daha önce yapmış olduğum aşıların fotoğraflarına daha dikkatli bakmış olsaydınız söylediğiniz şekilde yapmış olduğumu zaten görürdünüz.
( Ağacın sağ alt tarafta ki çapraz kesime dikkat edin )

Sayın labtek büyük ağaçlara yaptığınız aşıların fotoğraflarını paylaşırmısınız.

labtek
07-05-2014, 11:16
hafta sonu cekımlerı yapıp fotalarım.su tahlıye yerını tam goremıyorum sızın agaclarda.ben sadece bılgı amaclı yazmıstım.kendı denemelerım.

gökhan07
07-05-2014, 11:52
hafta sonu cekımlerı yapıp fotalarım.su tahlıye yerını tam goremıyorum sızın agaclarda.ben sadece bılgı amaclı yazmıstım.kendı denemelerım.

Sayın labtek ağacın sağ alt tarafına dikkatli bakarsanız kesik yer belli, zaten oradan ağlamada olmuş.

Aslında merak ettiğim aşılarınızı ne kadar yüksekten yaptığınız.

Selahattin Yılmaz
07-05-2014, 13:11
Arkadaşlar Aşılama konusunda aşı yapma yeri ve kesik atma yeri (Sadece kesildiğinde ağacın acı suyunu tahliye için gereklidir ağaç ağlamazsa gerek yoktur) ideal yükseklik kişiden kişiye ve ağaçtan ağaca değişir. Teknik bir gözle bakmak gereklidir ki ideal taçlandırma, ertesi yıl tutmayan aşıyı tekrarlama, hayvanların verebileceği zararlar gibi, ağacın var olan taç yüksekliği, bahçe sahibinin istediği taçlandırma mesafesi, aşıya vereceğiniz taçlandırma yüksekliği gibi faktörlerle değişebilir. Bu durumda ben şunu yaptım oldu demek sadece belli metotlara bağlı kılar ki bu da bir kişinin bildiği metodu tüm memlekete yanlış uygulamak demektir. Burada teknik bakışı bizim yaklaşımımızı belirleyecektir ve yerel ezber bilen klasik aşıcıların durumuna düşülür.

Aşının onlarca metodu var ve tek metoda mahkum insanlar hep akıl karışıklığı yaratıyorlar oysa aşıcı aşıyı tüm faktörlere en iyi tutacak, aşı sahibini memnun edecek, ağaca en ideal durumu ortaya koyacak, verimi en iyi planlayacak, tutma oranını yüksek düzeyde tutacak şekilde işi teknik zekasıyla yorumlayabilecek donanıma sahip olmalıdır. Ayrıca Gökhan hocamında farkettiği gibi ilerleyen yıllarda howardın yanlış aşı olduğunu yerine chandler aşılanması gerektiğini anlayabileceği şekilde bahçe sahibinin menfaatine aşıladığı ağacın yanlış olduğunu anlayacak, iklimsel, yetiştiricilik açısından ve çeşidin oraya uyumu gibi konularda yorumlama yapacak teknik yetiştiricilik bilgisine de sahip olmalıdır.

Zaman oluyorki ezbere aşı yapan insnaların yüzünden aşılama zamanını beklediğim yerlerde acele ettirmelerinden ve ağacını aşılatacak insanların paniklemelerine sebep oluyorlar. Ne çekiyorsak işi bilmeyen ezbercilerden çekiyoruz, bazende buralardaki mesajlardan yararlanıp aşı yaptığını sanan (bilenleri arkadaşları tenzih ediyorum) insanların kestiği ağaçlarla sahada karşılaşıyorum onların yarattığı yıkım daha acı oluyor. Düşününki bahçesinde yapılan yanlış fidan dikimi ve yanlış yapılan aşılar yüzünden dördüncü defa ceviz aşısı yaptığım kişilere rastladım.

Belki on yıldır profesyonel aşı yapıyorsam da hala öğrendiğim yeni yeni püf noktaları oluyor. Aşıyı yeni öğrenen arkadaşlardan ricam bu işi uzmanların diline bırakmaları, zira buradaki mesajlarınızı yaptığınız yanlış olan şeyleri de sorgulamanız nedeniyle insanların okumasına ve belleğine yerleşmesine neden olunduğunu düşünüyorum. Gerekirse bir aşı atölyesi kurup bu işi eğitimli ve sistemli hale getirelim.

Selahattin Yılmaz
07-05-2014, 13:11
Aşı yeri için http://ceviz.info/wp-content/uploads/2014/04/20140408-114853.jpg ideal yükseklik örneği.

Bu arada Gökhan hocamın affına sığınarak ve aşıya meraklı arkadaşlarım için bazı uyarılar yapmak istiyorum zira bazı konuların işin uzmanında ve tadında kalması gerekiyor zira bu işi heyecanlı yapmak çok tehlikeli.

Şöyle ki; kalem aşılarını yaparken çoğu zaman oldukça yaşlı ağaçları kesiyoruz, icabında motorlu hızarlarla çalışıyoruz, zaten tehlikede bunların kullanımından geliyor. Bu aletler özel eğitim alınması gerekli aletler.

Elbette aşıya meraklıların heyecanını anlıyorum ama motorlu hızar olsun, aşı çakıları olsun bunların kullanımı, aşırı keskinlikleri ve güç kullanımlarından dolayı son derece tehlikeler içeriyor. Ben şahsen bu işin cerrahisi ve ilk yardım tedbirleri ile de çalışmalar yapıyorum ama bu işi bilenlerin dışında özendirecek, görsellikleri dışında insanları cesaretlendirecek şekilde sorgulamak gerçekten ileride bir takım insanları eğitimsiz ve bilinçsizce o keskin aletlerle yüz yüze bırakmak anlamına getiriyor zira eminimki heyecanla bu konuları uzmanlıkları dışında anlatanlar derin bir el kesiğinde neler yapılabileceğini bilmiyordur ya da Allah korusun motorlu testerenin verebileceği zararı.

Kaldı ki bu aşıların çoğu kuş uçmaz kervan geçmez arazilerde yapılıyor böyle bir sorunla karşılaşan kişiler orada çok ciddi sorunlarla karşılaşabilirler.

Gökhan hocamı tanıyorum aşıda gerçekten uzmanlaşmış ve kendini aşmış tedbirli ve tecrübeli ancak diğer arkadaşlar bu konuda dikkatli olmalılar. Aşılama konusunda benim önerim özellikle sayıca çok ve yaşlı ağaçların aşılanmasında uzman kişilerden hizmet alımı yapmak olacaktır.

labtek
07-05-2014, 14:28
sayın selahattın hocam .buradakı anlatımlarımızla hiçbir zaman işin ebabana toz kondurmak degıl.7 sene önce amatörce başladıgımız aşı ve aşılama işini ,daha bılınclı hale getirmeye calısıyoruz.kendımıze yetecek kadar.(yettıgınede ınanıyorum).bölge zaman ve buralarda saklama koşullarını , bilgi olarak paylasmaya calıstık.zannedersem bılgı kirliliği olarak algılandı.

ömür-uşak
12-05-2014, 22:32
Gökhan kardeşim 99 nolu mesajdaki aşı tuttumu merak ettim.Kalemler biraz zayıftı birde anaç kurumak üzereydi.Geçen yıl aşı macunuyla yaptığın aşının zannedersem sıcakta aşı macunu eriyip kalemle anaç arasına girmiş.Kaynama az olmuş.Gelişmesi çok zayıf.Kırmızı olan aşıdan bahsettim.Paylaştıkça aşıda baya mesafe alacağa benziyoruz.Birde ben hiç kesilmemiş acı suyu akmamış 14 yaşındaki ağaca kalem sığacak kadar açıp çivili kabuk aşısı yaptım.Sutut ile kapattım.Hemen uyanmaya başladılar.Nedeni ağacı hiç yaralamadığımızdan olabilir veya ağacın suyu çok olduğundan uyanmışta olabilir.Bahçende başarılar diliyorum.

gökhan07
12-05-2014, 22:43
Sayın ömür-uşak bahsettiğiniz aşı ve sırasında ki cevizleri howard aşılamıştım ama howard yerine chandlerin daha doğru olacağını düşünerek o sırada ki aşıları tekrar aşılayıp chandlere çevirdim daha önce de sayfamda yazmıştım. 15-20 gün sonra belli olur. Bu konuyu ceviz yetiştiriciliği sayfasında da yazdım. Howard kalemlerinde problem yoktu ve aşılar tutmuştu.

Aşının tuttuğunu gözler patlarken de anlamak mümkün. Anlamak için biraz tecrübe yeterli.

Bu konuyu daha önce ceviz aşısı başlığında yazmıştım. Acı suyu akmamış ağaçlara sutut ile yapılan aşılarda aşı 1 hafta içerisinde patlar ve 4-5 cm olduktan sonra kurumaya başlar.

Nedeni ise kalemin acı suyun etkisiyle patlamasıdır, en ufak kallus oluşumu yoktur.
Bu aşınız tutmamıştır.

gökhan07
15-05-2014, 21:18
Bu gün tokat'ta hava sıcaklığı 36-37 derecelere çıktı.
4-5 tane fidanın bazı yapraklarının tamamen kuruduğunu farkettim.
Dilcikli olarak aşıladığım çöğürler kısa zamanda gayet iyi gelişim göstermiş. ( 2-3 günde bir bahçeye uğruyorum )

Çeşit değiştirme aşılarının ise bazılarının boyları 30 cm kadar uzamış ve 10-12 gün önce tekrar aşıladığım chandler aşılarının da gözleri şişmeye başlamış.
En kısa zamanda fotoğraflarını paylaşacağım.

gökhan07
16-05-2014, 18:36
1 ay önce yaptığım dilcikli ingiliz aşıları. Kazık kökü içinde olan çöğürlere aşıladım.

493173

493174

493175

gökhan07
16-05-2014, 18:39
Çeşit değiştirme aşısı ( Ronde de montignac )

493177

gökhan07
16-05-2014, 18:47
Sağlıksız olan ağaca 10 cm'den yapılan aşı.
Gözleri şişmeye başladı.

493188

493189

gökhan07
16-05-2014, 18:50
Çeşit değiştirme aşıları ( Fernor )

493190

493191

Dişi çiçekler de kendilerini gösterdiler.

493192

493193

493194

gökhan07
16-05-2014, 18:52
Fernor aşılarının devamı.

493195

493196

gökhan07
16-05-2014, 21:18
5. sayfada paylaştığım dilcikli aşıların gelişimleri çok hızlı ve bahçeye gittiğimde daha çok büyüdüklerini görüyorum.

Yavaş yavaş topraklarını almaya başladım ve kallus oluşumları tamamlanmış.

Lilium
17-05-2014, 01:09
Çeşit değiştirme aşıları ( Fernor )

493317

Sevgili gökhan eline koluna sağlık,

Bu işi bilinçli ve ne yapmak nasıl bir sonucu ne yaparak alabilirimi düşünerek uygulanan bir uygulama, almak istediğin sonuç doğrultusunda çok güzel bir uygulama yapmışsın ve istediğin sonucu almışsın tebrik ederim.

Ben uygulamanda yaptıkların anlayabiliyorum o nedenle yazmayacağım hep balık yemeyi öğrettik birazda balık tutmayı öğrenelim fikir jimlastiği yapalım düşünelim burada yapılanın ne ve ne amaçla yapıldığını bulmaya çalışalım.

hdoğan
17-05-2014, 20:12
[QUOTE=gökhan07;1284410]Çeşit değiştirme aşıları ( Fernor )

Sayın Gökhan07, Büyük ağaçlarda kalemlerin tamamı tutar ve bu yılı atlatırsa önümüzdeki baharda hepsini bırakacakmısınız, **** nasıl şekil vermeyi düşünüyorsunuz?

gökhan07
19-05-2014, 13:05
[QUOTE=gökhan07;1284410]Çeşit değiştirme aşıları ( Fernor )

Sayın Göksah07, Büyük ağaçlarda kalemlerin tamamı tutar ve bu yılı atlatırsa önümüzdeki baharda hepsini bırakacakmısınız, **** nasıl şekil vermeyi düşünüyorsunuz?

Sayın hdoğan,
Şuan için tutmayan kalem yok, genellikle 2 kalem kullandım, ağaçlar ince olsaydı bahar da tek kaleme düşürürdüm fakat kesilen yeri kapatması acısından 2 kalemi de bırakmayı düşünüyorum.

Ayrıca farklı açılardan büyüyen sürgün sayısı da fazla olacağından yan dal olarak şekillendirme daha güzel ve kolay olabilir.

gökhan07
19-05-2014, 20:50
Sayın hdoğan,
Geçen yıl yaptığım yarma aşı, anaç ince olduğu için tek kaleme düşürüldü.

494190

gökhan07
22-05-2014, 22:05
Geçen hafta sayın cnrtkt ile bahçeye gittiğimizde dişi çiçek oluşumuna benzer bir yapı görmüştük fakat emin olamamıştık. Bugün bahçeye fidanlara ve aşılara bakmaya gittiğimde ronde de montignac'ın dişi çiçek açtığını gördüm. Eğer tozlanırsa bu yıl meyvesini de görürüz. İnşallah seneye erkek çiçeği de üzerinde olur.

Süren iki kalem üzerinde 1'er tane dişi çiçek var.

495308

495309

formullaone
23-05-2014, 00:19
Sayın Gökhan07, bendeki Ronde'lerde hiç dişi çiçek yok. Sizinkilerde neden var acaba ? Ya bendekiler Ronde değil, ya da sizdekiler :))

Lilium
23-05-2014, 00:38
Benimkinde de yok, olacakmı diye gözlemledim, eminim, dişi ve erkek çiçek görülmedi, bilgilerinize.

Gökhancığım senin artık iyi bir makro makineye ihtiyacın var :)

karabuz
23-05-2014, 06:53
Fernor filizlerinde yoğun kırmızı renk görünüyor her zaman, aşılardaki "ronde" bnzer kırmızı renkte, birde biraz erken uyanmıl galiba. bir kontrol etmekte fayda var.

saygılar

gökhan07
23-05-2014, 10:06
Sayın Gökhan07, bendeki Ronde'lerde hiç dişi çiçek yok. Sizinkilerde neden var acaba ? Ya bendekiler Ronde değil, ya da sizdekiler :))

Sayın formullaone ikiside rondedir inşaallah.
Mesajımda da belirttim genetik olarak yaşlı ağaçtan alınırsa kalemler dişi çiçeği erken görünür.
Kalemler yıllarını cevize adamış, cevizle ilgili birçok araştırma yapmış ve kitap yazmış bir abimden geldi. Ben ronde olduğundan eminim.

Ayrıca chandler, fernor gibi 2 çiçek yok, ronde de her kalemde sadece 1 çiçek var.

gökhan07
23-05-2014, 10:10
Benimkinde de yok, olacakmı diye gözlemledim, eminim, dişi ve erkek çiçek görülmedi, bilgilerinize.

Gökhancığım senin artık iyi bir makro makineye ihtiyacın var :)

Nail abi bende ki 3 yaşlılarda da yok, sende ki ronde emin olabilirsin. sanırım fidanın önce kendini biraz daha geliştirmesi gerekiyor.

Aslında makine iyi ama benim beceriksizliğimden kaynaklanıyor sanırım:)
En kısa zaman da makro çekimi öğreneceğim hatta bugün:)

gökhan07
23-05-2014, 10:19
Fernor filizlerinde yoğun kırmızı renk görünüyor her zaman, aşılardaki "ronde" bnzer kırmızı renkte, birde biraz erken uyanmıl galiba. bir kontrol etmekte fayda var.

saygılar

Sayın karabuz,
Aşıların kırmızı renkte oluşu aşının kallusunun güzel oluştuğunu gösteriyor, besin aldığını ve besin topladığını gösteriyor. Yani çeşit özelliği değil, bu kırmızılığı her çeşitte görebilirsiniz.

Hatta bir mesajımda aşılar gayet güzel ve sağlıklı, tıpkı aşağıdaki fotoğrafta gözüken güller gibi yazmıştım, belki okuyanlar ne alaka demiştir, büyüme zamanı ağaçların ve bitkilerin çoğu (eğer sağlıklıysa ) kırmızı renk alır.

Ronde bu sene aşılandığı için erken ya da geç diye bir şey söylemek yanlış olur.
Bu aşıyı yapma zamanıyla ilgili, Eğer aşıyı bugün yapsaydım, 1 ay sonra patlardı.

Ayrıca şunu da tekrar söyleyeyim daha önce de yazmıştım aynı zamanda yapılan aşılarda önce howard sonra sırası ile chandler, fernor ve en sonda ronde aşısı sürdü.

formullaone
23-05-2014, 13:04

saygılar

Evet sayın karabuz, ronde çeşidi de kırmızı uçlu oluyor ve fernor'dan 10-12 gün sonra uyanıyor. Doğada ronde dışında uyanmayan ağaç ve çiçek kalmıyor. En son ronde açıyor.

gökhan07
23-05-2014, 13:52
Evet sayın karabuz, ronde çeşidi de kırmızı uçlu oluyor ve fernor'dan 10-12 gün sonra uyanıyor. Doğada ronde dışında uyanmayan ağaç ve çiçek kalmıyor. En son ronde açıyor.

Şuan için fernor aşıları 50-60 cm, Ronde aşısı 20-30 cm.

ykaya194
23-05-2014, 14:16

saygılar

Ceviz fidanlarındaki taze sürgünler daima kırmızıya çalan bir renkte olur.Yaz aylarında fidanların su ihtiyacı olup olmadığını anlamak için filiz uçlarındaki rengine bakarız. Koyu yeşil ise mutlaka sulamak gerekir. Kahverengiye çalan renkte ise gelişimi iyi ve henüz su ihtiyacı yok demektir.

gökhan07
24-05-2014, 21:11
10 cm' den yapılan aşı patlamak üzere.

[ATTACH]496057[/ATTACH

gökhan07
24-05-2014, 21:19
Bugün fidanlara destek için bambu çubukları yerleştirildi.

496068

496074

gökhan07
25-05-2014, 20:52
Bu sene kene çok olduğu için bahçeye yapılan tavuk kümesi.

496290

gökhan07
25-05-2014, 20:53
Ceviz yapraklarından ve meyve kabuklarından yaptığım enzim.

496291

karabuz
25-05-2014, 22:43
Sayın karabuz,
Aşıların kırmızı renkte oluşu aşının kallusunun güzel oluştuğunu gösteriyor, besin aldığını ve besin topladığını gösteriyor. Yani çeşit özelliği değil, bu kırmızılığı her çeşitte görebilirsiniz.

Hatta bir mesajımda aşılar gayet güzel ve sağlıklı, tıpkı aşağıdaki fotoğrafta gözüken güller gibi yazmıştım, belki okuyanlar ne alaka demiştir, büyüme zamanı ağaçların ve bitkilerin çoğu (eğer sağlıklıysa ) kırmızı renk alır.

Ronde bu sene aşılandığı için erken ya da geç diye bir şey söylemek yanlış olur.
Bu aşıyı yapma zamanıyla ilgili, Eğer aşıyı bugün yapsaydım, 1 ay sonra patlardı.

Ayrıca şunu da tekrar söyleyeyim daha önce de yazmıştım aynı zamanda yapılan aşılarda önce howard sonra sırası ile chandler, fernor ve en sonda ronde aşısı sürdü.

saglikli gelişen aşıda, fidanda hafiften kızarma görülür demiştiniz dikkatimi çekmişti gerçekten, sonra araştırdım yabancı sayfalar da ayni şekilde aşının tutmasını kırmızımsı renkle anlaşılır diyorlar, ona lafım yok ,dikkatimi çeken fernorun fidan olarak dikildiginde kırmızı (resmen kırmızı) filiz vermesi . bu yıl Nail abiden birkaç fernor , ronde, fernette, franquette , chandler aldım , burada satış yapan bir fidancıdan da 5şer fidan aldım. her yerin fernoru resmen kırmızı, ronde daha "soluk" .
ronde o kadar geç uyandı ki kurumuş sanmaya başladım bir ara bizim iklimde 12-15 maista tomurcuklar patladı, şu an sürgünler daha 3-4sm.

enteresandırkı burada chandler nietine 3 fidancidan fidan aldım hiç biri gerçekine benzemiyor :D , Nail abininkiler dişi ciçekten dökülüyorlar buradan aldıklarımda 0-sıfır dişi çiçek :D , hatta birisi şebin vermiş chandler nietine ,onu tanıması kolay, sarımsı dar uzun yapraklı :D .yan dal verimini testetmiş te olduk bu sene filiz verdi şebin - 31 mart sabahı kıraa vurdu ... 50 fidanda 10 ar yan dal patladı , hepsini braktım bir tek dişi çiçek açmadı :(

yoksa şebin de mi şebin degil :D

gökhan07
25-05-2014, 22:51
Sayın karabuz,
Fernor fidanın daha kırmızı renkte mi hiç dikkat etmedim,( Bundan sonra fernor fidanlarına daha dikkatli bakıcam ) tutan aşılarda hepsi kırmızı renkte geliyor. Benim tahminim fidanın sağlıklı oluşu ile alakalı bir durum olabilir.

Patlayan aşılara baksanız hangisinin fernor olduğunu çok zor ayırt edersiniz.
Evet böyle şeyler çok duyuyorum, en güzeli güvendiğiniz yerden fidan almak.

Lilium
25-05-2014, 23:56
bu yıl Nail abiden birkaç fernor , ronde, fernette, franquette , chandler aldım ,

Benden aldıkların chandler küçük olanlarda pedroydu, diğerlerini bursadan getirtmiştim biliyorsun.

Nail abininkiler dişi ciçekten dökülüyorlar buradan aldıklarımda 0-sıfır dişi çiçek

Chandler fidanı küçükken hatta aşıladığın gözde bile meyvasını gösterir fakat ya dozlanamama etkisiyle ya besleyememe etkisiyle meyvayı atabilir bu gayet doğaldır.

karabuz
26-05-2014, 07:35
Chandler fidanı küçükken hatta aşıladığın gözde bile meyvasını gösterir fakat ya dozlanamama etkisiyle ya besleyememe etkisiyle meyvayı atabilir bu gayet doğaldır.

evet kesin dökülür ciçekler, şu günler acıyorlar, hiç bir agacta çiçek kalmadi tozlayıcı olsun. iklim degişikliği tek aklıma gelen sebep bu kadar geç uyanmalararına.

gökhan07
27-05-2014, 20:27
10cm' den yapılan aşı patladı ve rengi kırmızı geliyor, ilerleyen zamanlarda daha da net anlaşılır.

497024

497025

gökhan07
28-05-2014, 22:17
Yaptığım enzim için melas gönderen selahattin hocama teşekkür ederim.
Ayrıca benimle paylaştığı gübre şerbeti içinde ayrıca kendisine teşekkür ederim.

Tavuk gübresi şerbetini en kısa zamanda yapıp uygulayacağım.
Formülünü selahattin hocaya soralım kendisi versin. Söz büyüğündür.

Selahattin Yılmaz
29-05-2014, 07:44
Gizli bir formülüm yok forumda tartışması devam eden gübrelerin başlıkları, mikrobiyoloji ve toprak başlığı, enzim başlığı ve özelden bana gelen geri dönüş ve tecrübelerle hazırlattığım bir kısmını forumda da yayınladığım bir gübre formülü bu, ancak etkileri mükemmel oluyor ben şimdilik ekonomik olsun diye sirke ve ekşimiş yoğurt kattırıyorum ama bakteriyel gübrelerden varile bir su bardağı konduğu zaman oluyor sana atom bombası. Bursa'da şimdilik çiftçi eğitimlerinde enzimle birlikte bunun yapılışıyla birlikte eğitimler veriyorum, geliştikçe bana sonuçlar ulaştıkça, tecrübeler paylaşıldıkça gelişiyor ve sonuçları yaygın oluyor. (Geçmişte etkisinden dolayı ticari sürümünü çıkartmaya çalışanlar oldu ama zar zor ikna ettim üreticinin öz malı olsunda borçlar ödensin maliyetler düşsün diye)

Formülümüz şöyle:

Malzemeler
1-100 litrelik varil
2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg (Tavuk, güvercin, bıldırcın vs bulunabildiği kadar bedava olanı eskimiş yeni farketmez)
3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci ya da odun sobalarından biriktirilerek)
4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval
4-Fosforlu bir gübre 2 avuç dolusu,
5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli)

Hazırlanışı
Kanatlı gübresini bir çuvala fosforlu gübreyi ve odun külünü diğer çuvala koyuyoruz (çuval süzme kolaylığı sağlasın ve damlama borularımızı tıkamasın diye ön süzme işlemi sağlıyor). Üzerine sirke ve ekşimiş yoğurt döküyoruz ve varili suyla dolduruyoruz. Gübrenin yeni verilmeye başlandığı bahar aylarında 10-15 gün, yaz günlerinde 8-10 gün bekliyoruz ve her gün mümkünse karıştırıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken şey gübre koyu ayran kıvamında siyah ya da yeşile yakın bir renege geldiğinde hazır olmuş oluyor bu kıvama gelmedi zamanda oluyor ancak koku aşırı arttığında da hazır demektir. Oluşan gübre rahatsız edici bir koku yaydığından ev ve iskan yerlerinden uzak bir yerde hazırlanması ve ağzı kapalı olmasında fayda vardır.

Kullanımı:
Oluşan gübrenin suyunu dekara ilk verişte 5-10 kg sonraki verişlerde 1-5 kg oranıyla başlarda yüksek doz sonra düşük doz oranıyla verilirse çok gfüzel oluyor ancak her zaman yüksek dozda verilmesi aşırı koku nedeniyle sineklenme yapabiliyor o nedenle sonraki dozlar düşük olmalı. Damlamadan her sulamada düşük doz olatakta veriyoruz. Yapraktan püskürtülecekse 100 litre suya 1 kg iyice süzülmüş halde veriyoruz.

Gökhan hocam buraya yazdığımda daha açıklayarak yazdım biraz daha metinsel olarak gelişti sen burdan yararlan :).

Neyi niçin katıyoruz:

1-100 litrelik varil: üretim ortamı
2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg: Kanatlı gübreleri zaten sulandırılıp verildiğinde oldukça etkili ancak ticari işletmelerden elde edilen gübreler antibiyotiklerle ilaçlı olduğundan gübremizde fermente olduktan sonra verildiğinde hem daha etkili hale geliyor hemde fermantasyonla ilaç falan kalmıyor
3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci, ya da odun sobalarından biriktirilerek): Potasyum ve iz elemen kaynağı, odun külü içindeki elementler normalde bitkinin alabileceği formda değildir ancak bakterilerin bu elementlere yaptığı işlemler sizi şaşırtabilir.
4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval: Süzme gerçekten bir dert bu nedenle ön süzme işlemi sizi daha temiz tutacak sonraki işlemlerinizi azaltacaktır
4-Fosforlu bir gübre:genelde DAP ya da süperfosfat kattırıyorum bunun yerine daha doğal olsun diye kemik unu da doğal fosfor kaynağı olarak kullanılabilir, odun külü içindeki düşük fosfor oranını takviye için ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çiçek ve meyve oranını oldukça artırıyor.
5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli): Mikroorganizmalar benim gizli askerlerim onları ulaşamadığım yerlere ulaşmaları için gönderdiğimde gözüm arkada kalmıyor yaramaz her durumu düzeltiyor, şahsi hatalarımı tolere ediyor ve kontrol edemediğim çok faktörü kontrol etmemi sağlıyor ve her şeyden önemlisi gittikleri her yeri organikleştiriyor ya da doğallaştırıyorlar ve o ortama canlılık sağlıyorlar.

Not: Doğal, organik ya da permakültür yetiştiricilik yapanlar gübreyi hazırladıklarında ayrı bir varilde ya da bu gübreyi hazırladığımız varile çevrede hızlı büyüyen yeşil otlardan katılıp sulandırıldığında bu otların suyla muhataplığından dolayı organik azot da elde etmiş olacaklarından azot ihtiyacını bu yolla karşılayabilirler. Ayrı varilde hazırlanan ot iki günde azotunu syya veriyor bu azotlu su 1/10 veya 1/100 oranında sulandırılarak kullanılabilir.

gökhan07
31-05-2014, 23:02
Bugün tarifini selahattin hocam'ın verdiği gübreyi yaptım. ( 120 lt varil içine )
Çuvalın birine 10 kg güvercin ve tavuk gübresi koydum.
498429

İkinci çuvala ise 5 kg odun külü ve yarım kilo fosfor gübresi ekledim.
498430

Daha sonra 1 litre sirke ve yarım litre melas ekleyip, su ile doldurdum.

498431

Karıştırması kolay olsun diye her iki çuvalı da bir oduna bağladım.
Yarın 1 kg da ekşimiş yoğurt ekleyeceğim.
Ayrıca pirinç suyu ve sütten oluşturduğum laktik asitte eklemeyi düşünüyorum.
498432

498434

gökhan07
31-05-2014, 23:35
10 cm'den yapılan aşının son hali, aşının tuttuğu kırmızı renginden anlaşılıyor.
Altta ki göz de patlamış.

498438

Chandler olarak değiştirilen aşılardan. ( Fernor aşıları kadar kırmızı )

498439

Bugün yarım saat kadar fındık büyüklüğünde ara ara erik büyüklüğünde dolu yağdı.

498440

ncp1963
01-06-2014, 06:45
umarım bir zarar yoktur, geçmiş olsun.

aşılarda harika görünüyor.

gökhan07
01-06-2014, 11:10
umarım bir zarar yoktur, geçmiş olsun.

aşılarda harika görünüyor.

Necip bey, teşekkür ederim.
Her hangi bir zarar yok.

gökhan07
01-06-2014, 20:48
Bahçenin üst sırasın da bulunan fernor aşıları.

498615

gökhan07
01-06-2014, 20:56
Üst sırada 5 adet fernor, onun bir alt sırasında ise 4 ağaç chandler, bir ağaç ronde de montignac aşıladım.

Chandler aşıları daha geç aşılandığı için sürgünleri daha küçük.

gökhan07
01-06-2014, 21:57
Bugün kene, gübre ve yumurtaları için 7 tane köy tavuğu, 1 tane de horoz aldık.

498635

498638

Kümesin horozu, aldığımız yerde biraz strese girmiş. ( Tüyleri dökülmüş, böyle durduğuna bakmayın çok sert bir horoz, ligorin cinsi )
Yeni yerlerini çok sevdiler, ilerleyen zamanlar da sayılarını arttırmayı düşünüyoruz.

498639

498640

barba1981
01-06-2014, 22:34
Bu tavuk ve horozlar ağaçların yeni sürgünlerini didiklemezler mi?

gökhan07
01-06-2014, 22:43
Bu tavuk ve horozlar ağaçların yeni sürgünlerini didiklemezler mi?

Sayın barba1981, tavuklar yiyecekleri otların kokusunu alıyorlar ve cevizi sevmiyorlar.
Sanmıyorum ama en fazla 1 ya da 2 kez tadına bakarlar diye düşünüyorum.

barba1981
01-06-2014, 22:45
Sayın barba1981, tavuklar yiyecekleri otların kokusunu alıyorlar ve cevizi sevmiyorlar.
Peki cevizlerin arasında bulunan arıcan97 cins kestane kabakları nı severler mi?))

gökhan07
01-06-2014, 22:50
Peki cevizlerin arasında bulunan arıcan97 cins kestane kabakları nı severler mi?))

Hiç denemedim :) Yaprağı acı olmayan bitkileri yiyorlar sanırım.
Tahminimce severler:)

hdoğan
02-06-2014, 07:42
[QUOTE=gökhan07;1291005]Bugün kene, gübre ve yumurtaları için 7 tane köy tavuğu, 1 tane de horoz aldık.

Kümesin horozu, aldığımız yerde biraz strese girmiş. ( Tüyleri dökülmüş, böyle durduğuna bakmayın çok sert bir horoz, ligorin cinsi )
Yeni yerlerini çok sevdiler, ilerleyen zamanlar da sayılarını arttırmayı düşünüyoruz.

Aslında karizmatik horoza benziyor ama tüylerinin dökülmesi az bir şey karizmasını çizmiş:) Ayrıca tavukların ceviz fidanı ile hiç işi olmaz.

ermana
02-06-2014, 09:07
benim bahçemde ki tavuklarda ceviz ile hiç ilgilenmiyorlar. gönül rahatlığı ile tavuklarınızı cevizlerin yanına salabilirsiniz.

ncp1963
02-06-2014, 11:56
horoz evlenmiş ondan bu halde, bekarkenki hali böyle değildir bunun :)

karabuz
03-06-2014, 11:34
.

Kullanımı:
Oluşan gübrenin suyunu dekara ilk verişte 5-10 kg sonraki verişlerde 1-5 kg oranıyla başlarda yüksek doz sonra düşük doz oranıyla verilirse çok gfüzel oluyor ancak her zaman yüksek dozda verilmesi aşırı koku nedeniyle sineklenme yapabiliyor o nedenle sonraki dozlar düşük olmalı. Damlamadan her sulamada düşük doz olatakta veriyoruz. Yapraktan püskürtülecekse 100 litre suya 1 kg iyice süzülmüş halde veriyoruz.

Not: Doğal, organik ya da permakültür yetiştiricilik yapanlar gübreyi hazırladıklarında ayrı bir varilde ya da bu gübreyi hazırladığımız varile çevrede hızlı büyüyen yeşil otlardan katılıp sulandırıldığında bu otların suyla muhataplığından dolayı organik azot da elde etmiş olacaklarından azot ihtiyacını bu yolla karşılayabilirler. Ayrı varilde hazırlanan ot iki günde azotunu syya veriyor bu azotlu su 1/10 veya 1/100 oranında sulandırılarak kullanılabilir.

Hocam birkaç sorum olacak izninizle

1. doğal azot elde etmek amaçlı en uygun yoncadır diye düşünüyorum en fazla azot iceren yeşil yonca sanırım, dogrumudur

2. yapılışından sonra kaç zamanımız var kulanabilmek için, yani fazlacana hazırlanıp beklese olur mu, yoksa hazırlayıp hemen mi kullanıyoruz.

3.fermenteyi hızlandırma ve bakteri miktarını artırmak amaclı az miktar "maya" bildigimiz ekmek mayası ve "arpa" eklersek nasıl olur (bizim burada yasal olarak herkezin rakı uretme hakkı var 30 litre yıllık ve dogal meyva fermentesını hızlandırsın ve fermente tam olsun diye arpa ekliyor dedeler çok fark oluyor.

4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ?

çok teşekürler paylaşımlarınız için

bu başlık altında paylaşıldığından burada sordum Gökhanın affına sıgınarak.

Selahattin Yılmaz
03-06-2014, 12:06
Sevgili karabuz:

1. doğal azot elde etmek amaçlı en uygun yoncadır diye düşünüyorum en fazla azot iceren yeşil yonca sanırım, dogrumudur

Yanlıştır. Yonca köklerindeki nodozite bakterileri aracılığı ile toprağa azot bağlar o ayrı bir olay. Bizim yaptığımız herhangi bir otu suda bekletip içindeki organik azotun suya geçmesini sağlamak, ot olarak farketmiyor.

2. yapılışından sonra kaç zamanımız var kulanabilmek için, yani fazlacana hazırlanıp beklese olur mu, yoksa hazırlayıp hemen mi kullanıyoruz.

Bu gübreyi hazırlayanlar hep aynı soruyu soruyor. Uzun süre beklemişinde sorun olmuyor ama içerisinde azotda eksilmeler, çökelmeler ve hatta bakteri ölümleri olacağından etkisi azalacaktır hazırladığınız gübreye bekleme süresi olarak 1 ay öngörüde bulunabiliyorum belki bu bile çok.

3.fermenteyi hızlandırma ve bakteri miktarını artırmak amaclı az miktar "maya" bildigimiz ekmek mayası ve "arpa" eklersek nasıl olur (bizim burada yasal olarak herkezin rakı uretme hakkı var 30 litre yıllık ve dogal meyva fermentesını hızlandırsın ve fermente tam olsun diye arpa ekliyor dedeler çok fark oluyor.

Gübre içerisine katacağınız her türlü fermente ürün maya, peynir altı suyu, şarap, bira, kombu çayı, kefir vs artı bir değer katacaktır. Ancak bunlar fermenteyi hızlandırmaz sadece içerikteki faydalı canlı sayısını artırır fermenteyi artırmak için içerisine melas, pekmez, meyve suyu gibi bakterilerin hızlı çoğalabildiği ortamlar katmak gereklidir.

4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ?

Bu doğal gübre enzim değil maalesef ancak enzimde ayrı yapılırsa katılabilir çünki repellent yani kaçırıcı etki ve humik asit etkisinden dolayı süper bir durum yaratacaktır.

Yinede oluşan sıvıyı sulama suyuyla en az bire on sulandırmak gereklidir daha az sulandırmanız aşırı koku, sineklenme ve belkide fitotoksititte oluşturabilecektir, ben ideal sulandırmayı 1/10-1/100 oranında gayet güzel yakalıyorum.

karabuz
03-06-2014, 13:11

Bu doğal gübre enzim değil maalesef ancak enzimde ayrı yapılırsa katılabilir çünki repellent yani kaçırıcı etki ve humik asit etkisinden dolayı süper bir durum yaratacaktır.

Yinede oluşan sıvıyı sulama suyuyla en az bire on sulandırmak gereklidir daha az sulandırmanız aşırı koku, sineklenme ve belkide fitotoksititte oluşturabilecektir, ben ideal sulandırmayı 1/10-1/100 oranında gayet güzel yakalıyorum.

Sulandırmayı 1/50 şeklinde yaptık örnegin , gübrenin katısını ayırıp yalnız suyü vermek yerine tüm karışımı bir tanker suyla karıştırıp hepsini fidanların köküne salma sulama şeklinde versek bir faydası olur mu, yoksa faydalı ne vasa zaten suyuna cıkmışmıdır.

enzım yapılımını ögrenebilecegimiz yer önerirmisiniz
(sonuncusuna yüzsüzlük derler bizde :D )

saygılar

gökhan07
03-06-2014, 20:02
Sulandırmayı 1/50 şeklinde yaptık örnegin , gübrenin katısını ayırıp yalnız suyü vermek yerine tüm karışımı bir tanker suyla karıştırıp hepsini fidanların köküne salma sulama şeklinde versek bir faydası olur mu, yoksa faydalı ne vasa zaten suyuna cıkmışmıdır.

saygılar

Değerli kardeşim,
Gübre içerisinde ki besinlerin hepsi suya karışıyor.
Ayrıca deneme amaçlı odun külünü, yarısı su dolu pet şişeye atıp 24 saat bekletirsen açık sarı renkte oluşan potasyumu görebilirsin. ( Hafif yağlı bir sıvı )

Ayrıca bu sıvıyı cilasız ahşaplarınızın ömrünü uzatmak içinde kullanabilirsiniz.
( Uygulandığı ağaçların damar yapılarını da ortaya çıkartarak hoş bir görünüm verir, cilalama işleminden önce de kullanılabilir )

Enzim ile ilgili bilgi için, enzim başlığına bakabilirsin.

Selahattin Yılmaz
04-06-2014, 07:23

saygılar

Salma sulama yapıldığında elbette süzmeye gerek yok zaten çuval ile ön süzme yapmış oluruz, kaldı ki hiç çuvala bile koymayabilirsiniz. Süzmede amaç iğrenç kokan ancak meyve ve sebzelere inanılmaz bir lezzet veren bu gübreyle bizimde kokmamamız için olabildiğince az muhatap olmak. Zaten gübreyi bir defa yapsanız dediklerime geleceksiniz.

Enzim konusunda ise kanımca bir enzim toplantısı veya Enzim yapım atölyesi ile bu sorunu aşarız veya irtibatta kalırsak zaman zaman Bulgaristan'a geliyorum yerinde gösteririm :D

karabuz
04-06-2014, 08:23
Enzim konusunda ise kanımca bir enzim toplantısı veya Enzim yapım atölyesi ile bu sorunu aşarız veya irtibatta kalırsak zaman zaman Bulgaristan'a geliyorum yerinde gösteririm :D

Süper olur :)

gökhan07
04-06-2014, 20:55
Uzun zamandır manep atmak için yağmurların kesilmesini bekliyordum.
Nihayet bugün ilaçlamayı gerçekleştirebildim.

499579

gökhan07
04-06-2014, 22:14
Bu gün bahçede ilaçlama yaparken 3 tane fidanın antraknoz ve bakteriyel yanıklıktan oldukça etkilendiğini gördüm,

En kısa zaman da bu fidanları söküp yenisini dikmeyi düşünüyorum.
Diğer fidanlar şuan için sağlıklı görünüyor.

barba1981
05-06-2014, 01:46
Merhabalar,dün bahçemi incelediğimde bazı fidanların yapraklarında kahverengi nokta nokta çil çil lekeler olduğunu fark ettim.Bu bir hastalık belirtisi midir?Yoksa element eksikliği ya da fazlalığı mıdır?Yapılması gereken işlem nedir?

gökhan07
05-06-2014, 14:35
Merhabalar,dün bahçemi incelediğimde bazı fidanların yapraklarında kahverengi nokta nokta çil çil lekeler olduğunu fark ettim.Bu bir hastalık belirtisi midir?Yoksa element eksikliği ya da fazlalığı mıdır?Yapılması gereken işlem nedir?

Sayın barba1981, fotoğraflarını çekip ceviz hastalıkları sayfasında paylaşırsanız daha yararlı olur.

gökhan07
07-06-2014, 01:20
Bu ağaç ölü uğraşma, bu aşı tutmaz dedikleri ağaca 10 cm'den yapılan aşı.
Gayet sağlıklı büyüyor ve anaç da sağlıklı. Ben aşıyı yaparken aşının tutacağından emindim.

Aşıyı yaptıktan sonra da yüzde yüz tutacak diye de paylaşmıştım.
Ne yaptığını, nasıl yapacağını ve püf noktaları bilinirse olmaz diye bir şey yok.

500295

500296

Lilium
07-06-2014, 15:49
Bu ağaç ölü uğraşma, bu aşı tutmaz

Eline sağlık sevgili gökhan07, idealistlik budur işte, emin olduğun fakat deneyimin olmadığı için alçak gönüllülükle cevap verip, inandığın yolda çalışıp başarıya ulaşmak, cevap çok güzel , bir kez daha kutlarım.

Başarıyı yakalayamayabilirdin ama mutlaka bir şeyler yakalardın. Sen ne dediğimi anladın.

Hiçbir deneyimi tecrübesi olmayanlar gibi ahkam kesmek yerine başarıp da göstermek.
O kişilere iyi cevap olmuş, anlarlar mııı, hiç sanmıyorum.

ahmettugrul55
07-06-2014, 20:32
tebrik ederim Gökhan bey,
artık aşılarınızda karton kullanma sebebinizi açıklama zamanı geldi sanırım:))))

gökhan07
07-06-2014, 21:19
tebrik ederim Gökhan bey,
artık aşılarınızda karton kullanma sebebinizi açıklama zamanı geldi sanırım:))))

Ahmet bey, karton uygulaması kolay ve sağlam. ( Toprak sağa,sola dağılmıyor ve doğal bir malzeme )
Aşı yerini yazın serin kışın ise sıcak tutuyor. Aşı sulandığı zaman karton da suyu emdiği için aşı kalemine ihtiyacı olan nem'i sağlıyor.

Ayrıca bir püf nokta daha paylaşmak istiyorum, aşı yeri her zaman oksijen ister, çamur ve karton kullanmam da ki amaçlardan biri de bu.

gökhan07
07-06-2014, 22:29
Ceviz hastalıkları başlığında hikaye hoşuma gittiği için çömlekçi ustası hikayesini paylaşmıştım.
( İşin püf noktası )
Anladığım kadarıyla hikaye çok ta beğenilmemiş ama ne hikmetse insanlar da hep püf noktaları soruyor ve istiyorlar :)

ahmettugrul55
07-06-2014, 23:05
Gökhan bey,
ben bu sene de bayağı çömlek kırdım :((((((
artık seneye

gökhan07
07-06-2014, 23:11
Gökhan bey,
ben bu sene de bayağı çömlek kırdım :((((((
artık seneye

Bu sene geçti ama püf noktalarını sizinle elimden geldiğince paylaştım.
Sağlık olsun, seneye daha güzel olur inşallah.
Bundan sonrasının daha iyi olacağından eminim ve bildiğiniz gibi her zaman desteğe hazırım.

ömür-uşak
08-06-2014, 08:41
Ceviz hastalıkları başlığında hikaye hoşuma gittiği için çömlekçi ustası hikayesini paylaşmıştım.
( İşin püf noktası )
Anladığım kadarıyla hikaye çok ta beğenilmemiş ama ne hikmetse insanlar da hep püf noktaları soruyor ve istiyorlar :)

Sayfandaki horozun evlenmesi 9 beyeni almış.Çömlekçi tutmamış.Mesela ben zamanlaması manidar olduğu için beğenmedim.Yoksa güzel hikaye.Aslında o hikayenin yerine arkadaşlar lütfen birbirimizi kırmayalım, güzel paylaşımlarımıza devam edelim gibi ortam yumuşatıcı bir kaç kelime olsaydı sanırım 15 beğenen olurdu.Kolay gelsin.

gökhan07
08-06-2014, 14:03
Sayfandaki horozun evlenmesi 9 beyeni almış.Çömlekçi tutmamış.Mesela ben zamanlaması manidar olduğu için beğenmedim.Yoksa güzel hikaye.Aslında o hikayenin yerine arkadaşlar lütfen birbirimizi kırmayalım, güzel paylaşımlarımıza devam edelim gibi ortam yumuşatıcı bir kaç kelime olsaydı sanırım 15 beğenen olurdu.Kolay gelsin.

Sayın ömür uşak, bu konuyu uzatmaya gerek yok, ben düşünemedim belki ama siz de konuya ilk mesajınız da 2X2=4 gibi şeyler yazmasaydınız keşke.

Aslında aldığım beğeni sayısı da benim için önemli değil ya da hikayeyi paylaşırken bu hikayeyi paylaşayım da beğeni alayım diye bir düşüncem hiç bir zaman olmadı.

Benim mesajım da konu dağılıp farklı yerlere gidebilirdi, şayet doğru anlayıp ya da doğru anlaşılabilseydi.
Dediğim gibi ben bilgiye taraflı bakmam.Keşke bana söylediğinizi keşke siz düşünüp yazsaydınız.

Ayrıca hikayeyi tam yerinde anlattığımı düşünüyorum.

Püf nokta evet, sayın Lilium'un söylediği de bir püf nokta, Sayın ncp1963'ünde söylediği de bir püf nokta.
Benim için bu konu burada kapanmıştır.

gökhan07
08-06-2014, 21:26
Bugün antraknoz ve bakteriyel yanıklıktan oldukça zarar gören 3 tane fidanı söktüm.
En kısa zamanda yenilemeyi düşünüyorum.

500676

500677

juglandales
10-06-2014, 11:17
Gökhan bey merhaba,
Paylaşımlarınızdan çam ağaçları ile de ilgilendiğinizi farkettim. Sizden bir ricam olacak. 5 sene önce tüplü fidan olarak diktiğim Toros sedirlerim bu sene hastalandı. Nedenini bilemiyorum bir bakabilirseniz sevinirim.

gökhan07
10-06-2014, 12:03
Gökhan bey merhaba,
Paylaşımlarınızdan çam ağaçları ile de ilgilendiğinizi farkettim. Sizden bir ricam olacak. 5 sene önce tüplü fidan olarak diktiğim Toros sedirlerim bu sene hastalandı. Nedenini bilemiyorum bir bakabilirseniz sevinirim.

Sayın juglandales, ağacın sulaması hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Yanlış görmüyor isem Sphaeropsis ellisii mantarının etkisi ile doku bozulması ve uç yanıklığı hastalığı var.

Su konusunda ya az sulanmıştır ya da çok. Bu hastalık geneldi ibreliler strese girdiği zaman görülür.

Susuzluk, dengesiz besleme ( Fazla azot ), dolu vb.

Sadece kuruyan uçları temizleyerek yakınız. Derin kesimler yapmayın.
Bu zararın ağacın üst kısımlarında çok olduğunu düşünmüyorum. Hastalık genelde alt kısımlarda yoğun olarak görülür.

Mantar ilacı olarak koruma amaçlı captan, benomyl, pomarsol forte ve kökten sumiriz ya da pomarsol forte gibi ilaçlar kullanabilirsiniz. Hastalığın genellikle tedavisinde bakır ilaçları etkili.
Dormansi süresinde de bordo bulamacı uygulamanızı tavsiye ederim.

juglandales
10-06-2014, 12:59
Sayın juglandales, ağacın sulaması hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Yanlış görmüyor isem Sphaeropsis ellisii mantarının etkisi ile doku bozulması ve uç yanıklığı hastalığı var.

Su konusunda ya az sulanmıştır ya da çok. Bu hastalık geneldi ibreliler strese girdiği zaman görülür.

Susuzluk, dengesiz besleme ( Fazla azot ), dolu vb.

Sadece kuruyan uçları temizleyerek yakınız. Derin kesimler yapmayın.
Bu zararın ağacın üst kısımlarında çok olduğunu düşünmüyorum. Hastalık genelde alt kısımlarda yoğun olarak görülür.

Mantar ilacı olarak Mancozeb terkibi mantar ilaçları kullanabilirsiniz. Hastalığın genellikle tedavisinde bakır ilaçları etkili.
Dormansi süresinde de bordo bulamacı uygulamanızı tavsiye ederim.

Gökhan bey ilginiz için teşekkür ederim.

İlkönce şunu belirtiyim ; toprağımda kil ve kireç oranı yüksek.

Ağaçlara geçen yaz sonundan beri hiç su vermedim. Kışın gerekli su ihtiyacını karşıladığını düşünüyorum. Hastalık en son yağan aşırı yağışlardan önce oluştuğu için fazla sudan da strese girmiş olamaz.

Yalnız mart sonunda cevizlere 18-46 verirken bunların dibinede çapa derinliğinde üçer avuç bu gübreden verdim. !!!

Bordo bulamacının çam ağaçlarına uygulanabilirliğini bilmiyordum. Yaklaşık 250 tane mavi servi (çelikle üretilmiş), fıstık, toros sedirim var. En iyi gelişim gösterenler fıstık çamları oldu. 4 tane himaleya sedirim var fakat gelişimleri çok zayıf. Himelaya'ların asidik toprakları sevdiğini daha sonradan öğrendim. Bundan sonra onlarada bordo bulamacı uygulayacağım.

Önümüzdeki hafta cevizlere (maneb + yaprak gübresi + iç kurdu ) ilaçlaması yaparken bunlarada aynı karışımı uygulasam olur mu.?

Elimde Pomarsol var onu uygulayabilirim. Bir de Aliette var kullansam faydalı olurmu.?

gökhan07
10-06-2014, 15:32
Gökhan bey ilginiz için teşekkür ederim.

İlkönce şunu belirtiyim ; toprağımda kil ve kireç oranı yüksek.

Ağaçlara geçen yaz sonundan beri hiç su vermedim. Kışın gerekli su ihtiyacını karşıladığını düşünüyorum. Hastalık en son yağan aşırı yağışlardan önce oluştuğu için fazla sudan da strese girmiş olamaz.

Yalnız mart sonunda cevizlere 18-46 verirken bunların dibinede çapa derinliğinde üçer avuç bu gübreden verdim. !!!

Bordo bulamacının çam ağaçlarına uygulanabilirliğini bilmiyordum. Yaklaşık 250 tane mavi servi (çelikle üretilmiş), fıstık, toros sedirim var. En iyi gelişim gösterenler fıstık çamları oldu. 4 tane himaleya sedirim var fakat gelişimleri çok zayıf. Himelaya'ların asidik toprakları sevdiğini daha sonradan öğrendim. Bundan sonra onlarada bordo bulamacı uygulayacağım.

Önümüzdeki hafta cevizlere (maneb + yaprak gübresi + iç kurdu ) ilaçlaması yaparken bunlarada aynı karışımı uygulasam olur mu.?

Elimde Pomarsol var onu uygulayabilirim. Bir de Aliette var kullansam faydalı olurmu.?

sayın juglandales,
İbreli ağaçlarınız geçen sene sonbahar da dahi hasta olmuş olabilir, daha doğrusu virüsü almış olabilir.
İbreliler de mantar hastalığı hemen kendisini göstermeyebilir. Genellikle havaların ısınması ve yağışlar ile zararları görünmeye başlar.

Gübre olarak ibreli gübreleri satılıyor tavsiyem onlardan kullanmanız.
Ne az su nede çok su sevmezler, diğer ağaçlarda olduğu gibi.
Çam ağaçları suyu sevmez diye bir görüş vardır ve bu yanlıştır.

İbreli çeşitlere hastalık geldikten sonra tedavisi gerçekten çok zordur. Hastalıklarının çoğu ölüme götürür. Kurtulanlar ise çok erkek tedavi edilenlerdir.

Yaprak gübresi az olmak şartı ile verebilirsiniz ve koruma olarak captan, benomyl, pomarsol forte' yapraktan dönüşümlü olarak her yıl uygulamanızı öneririm, eğer hastalık çok ağır bir hal almışsa bordo bulamacı atın.

( Servi ve fıstık çamları ilk yıllarında hızlı büyürler ve ibrelilerin çok büyük bir kısmı güneş sever )

cnrtkt
10-06-2014, 16:45
Canlı çit için ben de arazimin etrafını servi ile çevirmeyi düşünüyorum.
Yalnız, fazla uzamasına izin vermem doğru olmaz komşu tarlalara gölge yapmamalı.
300-350 metre kadar var arazinin çevresi.
Bayaa bi servi fidanı ihtiyacım olabilir. Tohumdanda olabilir tabi.
Yalnız hayvanların girmesini tam olarak engelleyemeyecegini düşünüyorum.

Dün de aklıma söğüt mü diksem yoksa diye geldi.
Heryerde var söğüt dalı. Sık mesafeyle toprağa saplasam bile köklenir.
İlerde de, 2-2,50 metreden kestimmiydi duvar gibi olur :)

gökhan07
10-06-2014, 19:38
Canlı çit için ben de arazimin etrafını servi ile çevirmeyi düşünüyorum.
Yalnız, fazla uzamasına izin vermem doğru olmaz komşu tarlalara gölge yapmamalı.
300-350 metre kadar var arazinin çevresi.
Bayaa bi servi fidanı ihtiyacım olabilir. Tohumdanda olabilir tabi.
Yalnız hayvanların girmesini tam olarak engelleyemeyecegini düşünüyorum.

Dün de aklıma söğüt mü diksem yoksa diye geldi.
Heryerde var söğüt dalı. Sık mesafeyle toprağa saplasam bile köklenir.
İlerde de, 2-2,50 metreden kestimmiydi duvar gibi olur :)

Söğütte olur ancak budaması daha zor olabilir ve daha şekilsiz olabilir. ( Denemek lazım )

cnrtkt
11-06-2014, 06:57
Bak hocam ne buldum.
Sepet gibi ördürecekler bana araziyi :)

http://organikoop.com/sogut-surgununden-cit-yapimi

(Bu sayfa da baya ilginçmiş, hoşuma gitti.)

gökhan07
11-06-2014, 12:22
Bak hocam ne buldum.
Sepet gibi ördürecekler bana araziyi :)

http://organikoop.com/sogut-surgununden-cit-yapimi

(Bu sayfa da baya ilginçmiş, hoşuma gitti.)

Gerçekten çok güzelmiş. Biraz zaman istiyor sanırım ama görsel olarak harika.
Bu örgü şeklinin biraz daha değişiğini evde yetiştirilen benjamin de görmüştüm.

gökhan07
12-06-2014, 21:47
Bu gün hazırlamış olduğum tavuk gübresi şerbetini fidanlara verdim.
5 lt suya 250 ml olarak uyguladım. 15-20 gün sonra tekrar uygulamayı düşünüyorum.

gökhan07
14-06-2014, 20:26
Bahçe, yağış ve sıcakların etkisiyle çok otlandığı için tekrar kaz ayağı çekildi

502008

ve su için çalışmalar başladı.

502011

502012

gokselcetin
15-06-2014, 20:20
Hayırlı uğurlu olsun Gökhan hocam, bunu öğrendiğime çok sevindim. Bundan sonra iş epey bir kolaylar.

gökhan07
15-06-2014, 20:44
Hayırlı uğurlu olsun Gökhan hocam, bunu öğrendiğime çok sevindim. Bundan sonra iş epey bir kolaylar.

Göksel hocam teşekkür ederim, 12 metre boru çakıldı ama henüz suya ulaşamadık.
Hafta içi 4 metre daha boru eklenip su aramaya devam edilecek.

gokselcetin
15-06-2014, 20:47
Çok dipte olacağını hiç sanmıyordum. Umarım masraf daha fazla artmaz. Kolay gelsin.

cnrtkt
16-06-2014, 07:45
Allah kolaylık versin.
Hocam 12 metre inip tam suyun ağzında bırakmışlar sanki, o bölge için :)

İmkanlar zorlanarak, suyu bulduktan sonra enaz 5-6 metre daha inmek, kurak dönemlerde derine inen taban suyunun elimizden kaçmasını önleyebilir düşüncesindeyim.

Hocam aklıma takılan bişey var; bahçenin üst başına değilde neden, alt başına çakıyoruz sondajı?
Yanılıyor olabilirim ama, tahminime göre sizin bahçenin alt başı ile üst başı arası kot farkı 1,50 - 2 metre gibi.

gökhan07
16-06-2014, 19:36
Allah kolaylık versin.
Hocam 12 metre inip tam suyun ağzında bırakmışlar sanki, o bölge için :)

İmkanlar zorlanarak, suyu bulduktan sonra enaz 5-6 metre daha inmek, kurak dönemlerde derine inen taban suyunun elimizden kaçmasını önleyebilir düşüncesindeyim.

Hocam aklıma takılan bişey var; bahçenin üst başına değilde neden, alt başına çakıyoruz sondajı?
Yanılıyor olabilirim ama, tahminime göre sizin bahçenin alt başı ile üst başı arası kot farkı 1,50 - 2 metre gibi.

Tarlanın alt tarafı ırmağa daha yakın onun için orayı tercih ettik. İnşallah en kısa zamanda suyu buluruz.

gökhan07
16-06-2014, 19:38
Bugün, Yaşar AKÇA hoca ile beraber aşılara bakmaya gittik.

502564

batık
17-06-2014, 01:03
kolay gelsin.Yaşar hocayı yakalamışken kendi bulduğu eski adı akça olan niksar-1 çeşidi hakkında bilgi aldınız mı? bahçenizde var mı?kendisi sitesinden bu çeşidin bu seneki dondan etkilenmiyen tek yerli çeşit olduğunu söylemekte.

gökhan07
17-06-2014, 07:35
kolay gelsin.Yaşar hocayı yakalamışken kendi bulduğu eski adı akça olan niksar-1 çeşidi hakkında bilgi aldınız mı? bahçenizde var mı?kendisi sitesinden bu çeşidin bu seneki dondan etkilenmiyen tek yerli çeşit olduğunu söylemekte.

Sayın batık, bugün kendisine sorarım. Bilgi alınca paylaşırım.

batık
17-06-2014, 17:34
kendileri Niksar-1 çeşidini hangi rakım,bölgeye önermekte ve verimleri nedir?bunları sorabilirseniz sevinirim.

gökhan07
17-06-2014, 20:56
Sayın batık, bugün yaşar hoca ile bir kaç bahçe gezdik.
Niksar 1'in bu sene soğuktan etkilenmediğini ve franguetten sonra açtığını söyledi.
Yaşar hocayla konuştuğumuz çok konu olduğu için niksar 1 üzerinde çok fazla konuşamadık.

gökhan07
17-06-2014, 20:59
Yaşar AKÇA hocanın kampüste yaptığı aşılar.

502892

502893

gökhan07
17-06-2014, 21:07
Yaşar hocanın tescil aşamasında olan, bir, iki yaşlı sürgünlerde ceviz veren çeşidi.

502894

502895

gökhan07
17-06-2014, 21:40
Bahçe de su için yapılan çalışma nihayet sonuç verdi ve bugün suya kavuştuk:)

gökhan07
17-06-2014, 23:21
Daha önce ceviz yetiştiriciliği başlığında paylaşmış olduğum bir-iki yaşlı dallarda meyve veren ve tescil ettirmeyi düşündüğüm cevize yaşar hoca ile bakmaya gittik, ( Hasat zamanında ceviz kalitesine bakarak ) yaşar hoca cevizin tescil aşamasında yardımcı olacağını söyledi.

( Yaşar hoca bu sene geç açan ve verimli olan çeşitler de ceviz olduğunu belirtti )

Şuan için bir şey söylemek erken ama hastalıklara karşı dayanıklı bir tür olduğu gözüküyor. Antraknoz, bakteriyal yanıklık vb. hastalık belirtileri şuan için yok. ( Yıllık bakımları yapılmayan ve hiç bir ilaç kullanılmayan bir ağaç )

Bu sene ceviz kalitesi, hasat zamanı ve yaprak dökme zamanlarını takip edeceğim.
15 gün önce bu cevizden 8-10 adet aşıladım.

502911

Lilium
17-06-2014, 23:25

Hayırlı olsun, suyu bulduğuna sevindim, yetecek miktardaysa keyfine de doyum olmaz.

gökhan07
17-06-2014, 23:28
Nail abi teşekkür ederim, tokat su konusunda şanslı illerden, yeteceğini düşünüyoruz.

Lilium
17-06-2014, 23:30
Şuan için bir şey söylemek erken ama hastalıklara karşı dayanıklı bir tür olduğu gözüküyor. Antraknoz, bakteriyal yanıklık vb. hastalık belirtileri şuan için yok. ( Yıllık bakımları yapılmayan ve hiç bir ilaç kullanılmayan bir ağaç )

Hiç bir bakım ve ilaç kullanılmayıp hastalık belirtisi de göstermemişse ve üstelik bu yıl da göstermemişse hastalıklara dayanıklı bir çeşit olacağının işaretidir,

gökhan07
17-06-2014, 23:34
Hiç bir bakım ve ilaç kullanılmayıp hastalık belirtisi de göstermemişse ve üstelik bu yıl da göstermemişse hastalıklara dayanıklı bir çeşit olacağının işaretidir,

Cevizin geç yapraklandığı kesin, şuan için hastalıklara dayanıklı görünüyor, iç ceviz kalitesi güzelse ve erken hasat edilip, erken yaprak dökerse çok güzel bir çeşit olur düşüncesindeyim.

gokselcetin
17-06-2014, 23:52
Nasıl sevindim anlatamam. Hayırlı olsun.

gökhan07
17-06-2014, 23:59
Nasıl sevindim anlatamam. Hayırlı olsun.

Göksel hocam teşekkür ederim.

gökhan07
22-06-2014, 21:06
Bugün 33 tavuk daha aldık bahçede ki tavuk sayısı 41'e çıktı.
Hem kene için hemde yumurta açısından daha iyi oldu.

504117

formullaone
22-06-2014, 21:26

504117

Maşallah çok çalışkan görünüyorlar ;)

gökhan07
22-06-2014, 22:46
Maşallah çok çalışkan görünüyorlar ;)

Bahçede bir tane böcek bırakmıyorlar. Bir çok zararlıyı yiyorlar.

gökhan07
22-06-2014, 23:20
Cevizler ve bahçede ki diğer bitkiler için hazırladığım enzim ve laktik asit bakterileri hazır. 10 gün daha dinlendirip kullanmayı düşünüyorum.

504147

Lilium
22-06-2014, 23:37

Desenize, Bahçeyi ziyarete gelsek ana yemeğimiz menemen olacak :)

Tavukları bahçeye salmıyorsunuzdur umarım, cevize zarar vereceklerini pek tahmin etmiyorum fakat genç körpe filiz uçlarını yemek isteyebilirler.

gökhan07
22-06-2014, 23:46
Desenize, Bahçeyi ziyarete gelsek ana yemeğimiz menemen olacak :)

Tavukları bahçeye salmıyorsunuzdur umarım, cevize zarar vereceklerini pek tahmin etmiyorum fakat genç körpe filiz uçlarını yemek isteyebilirler.

Günlük salıyoruz:) Cevizi sevmiyorlar sanırım tadına bile bakmadılar, sanırım kokusunu alıyorlar.

Menemen de olur, tokat kebabı da olur.
Her zaman beklerim.

acemi_cevizci
23-06-2014, 07:32
Cevizler ve bahçede ki diğer bitkiler için hazırladığım enzim ve laktik asit bakterileri hazır. 10 gün daha dinlendirip kullanmayı düşünüyorum.

504147

Hazırlamış olduğunuz enzimin formulü nedir acaba ve nasıl kullanılıyor ? paylaşırsanız bizlerde belki faydalanabiliriz.