View Full Version : gökhan07 chandler ceviz bahçesi / Tokat
Selahattin Yılmaz
23-06-2014, 07:50
Desenize, Bahçeyi ziyarete gelsek ana yemeğimiz menemen olacak :)
Tavukları bahçeye salmıyorsunuzdur umarım, cevize zarar vereceklerini pek tahmin etmiyorum fakat genç körpe filiz uçlarını yemek isteyebilirler.
Tokat'a bir gezi organizasyonuna her zaman varım. Cevizin olgunlaştığı zaman ceviz yemeyede gidelim ama nakliye aracımız az yakan bir araba olsun :)
Selahattin Yılmaz
23-06-2014, 07:54
Gökhan bey merhaba,
Paylaşımlarınızdan çam ağaçları ile de ilgilendiğinizi farkettim. Sizden bir ricam olacak. 5 sene önce tüplü fidan olarak diktiğim Toros sedirlerim bu sene hastalandı. Nedenini bilemiyorum bir bakabilirseniz sevinirim.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta olarak son yıllarda ibrelilerde sürgün dallarının dip kısımlarına yerleşip oradan beslenerek sürgünü kurutan zararlılarda var kuruyan yerlerin veya kurumaya yüz tutmuş sürgünlerin dip kısımlarında galeri bakınız. Yenme, delik, galeri yeada nokta delikler görürseniz sistemik ilaçlamanız lazım.
gökhan07
23-06-2014, 12:48
Hazırlamış olduğunuz enzimin formulü nedir acaba ve nasıl kullanılıyor ? paylaşırsanız bizlerde belki faydalanabiliriz.
Sayın acemi_cevizci, enzim başlığında güzel bilgiler var, oradan yararlanabilirsiniz.
gökhan07
01-07-2014, 20:29
Bu sene yağışların uzun sürmesinden dolayı antraknoz için geç ilaçlama yapabilmiştim.
Bahçede ki fidanlara geç olsa da manep uyguladım fakat çeşit değiştirme aşılarını yenilediğim için sonradan yapılan aşılara manep atmayı unuttum. Antraknoz'a çok hassasmış.
Chandler çeşit değiştirme aşılarının hepsinde mevcut, fernor aşıları gayet sağlıklı görünüyor.
506079
506080
chandler hastalıklara çok dayanıklı olması gerek, bu kadar acele hastalanmaları zaten saglıksız kalem sebepli olabilir mi, bir ihtimal daha saglıksız anaç, bakterial hastalıklı anactan kaleme gecme durumu var. resimlerdeki tam bakterial yanıklık belirtilerinin anlatıldıgı gibi duruyor
gökhan07
01-07-2014, 21:00
chandler hastalıklara çok dayanıklı olması gerek, bu kadar acele hastalanmaları zaten saglıksız kalem sebepli olabilir mi, bir ihtimal daha saglıksız anaç, bakterial hastalıklı anactan kaleme gecme durumu var. resimlerdeki tam bakterial yanıklık belirtilerinin anlatıldıgı gibi duruyor
Sayın karabuz, ilaçlama yapılmazsa maalesef antraknoza hassas, bahçede ki çeşit değiştirilen fernor ağaçlarında hastalık yok.
Eğer onlarda da aynı şekilde hastalık olsaydı söylediğiniz gibi anaçtan geçmiş olma ihtimali vardı.
Kalemlerde problem olacağını düşünmüyorum çünkü aynı kalemlerle küçük çöğürlere dilcikli aşı yaptım ve manep uyguladım.
sayın gökhan07 bu enzimi nasıl hazırladığınızı kısaca paylaşır mısınız?
bu bahsedilen enzim başlığı nerede bir türlü bulamadım?
gökhan07
02-07-2014, 23:25
Sayın obahar, buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm
jinekolog1959
03-07-2014, 13:58
Sn.Gökhan07
Size sayfamdan bir soru yönlendiriyor ve bir ricada bulunuyorum. Katkılarınızı beklerim.
Saygılar
juglandales
16-07-2014, 16:52
Gökhan bey selam,
Bahçemin sınır boyuna diktiğim 5 yaşındaki mavi servilerin tepesini kesip çit oluşturmak istiyorum. Boyları yaklaşık 3 metre oldu. Bunun için uygun bir zaman mıdır.? Dikkat etmem gereken püf noktalar var mıdır.? Şimdiden teşekkür ederim...
gökhan07
17-07-2014, 02:26
Gökhan bey selam,
Bahçemin sınır boyuna diktiğim 5 yaşındaki mavi servilerin tepesini kesip çit oluşturmak istiyorum. Boyları yaklaşık 3 metre oldu. Bunun için uygun bir zaman mıdır.? Dikkat etmem gereken püf noktalar var mıdır.? Şimdiden teşekkür ederim...
Sayın juglandales,
Şekil budaması için ağaçların uyuma zamanında keserseniz daha az strese girerler.
Mart, nisan ayı daha uygun olur.
İlk budamada aşırı budamadan kaçının daha sonraki yıllarda istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.
ahmettugrul55
18-07-2014, 19:48
gökhan bey bu enzimleri su deposuna karıştırıp vermek uygun olur mu?
gökhan07
18-07-2014, 22:08
gökhan bey bu enzimleri su deposuna karıştırıp vermek uygun olur mu?
Ben 1/100 oranında su ile karıştırıp verdim, ölçüyü ayarlarsanız sıkıntı olmaz.
gökhan07
11-08-2014, 21:08
Antalya bademağacı köyünde bulunan ceviz ağaçlarımız dondan etkilenmemişler, bir çoğunun üzerinde ceviz vardı. Rakım: 800-850 m.
512883
gökhan07
12-08-2014, 11:18
Bahçede ceviz haricinde bir çok meyve ağacı da mevcut. Ağaçların bakımlarını babam yapıyor.
512981
512982
Köyün adından da anlaşılacağı gibi köyde çok güzel badem yetişiyor.
512983
Badem yetiştirilebilen yerler cevize bakarak çok daha az, bir badem bahçesi kurmanızı oneririm, Dünya çapında ceviz bahçeleri kurulumu hızla artmakta, 15-20 yıl sonra cevizin fiatı ne olur belli degil, oysaki bademin kısıtlı uretim üyzünden pazarı garantili.
gökhan07
12-08-2014, 13:34
Sayın karabuz ilerleyen yıllarda kapama badem ve ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum.
İklim olarak cevize de çok elverişli, şuan için chandler çeşidi uygun görünüyor.
Araştırdığım 2-3 ceviz çeşidi mevcut eğer onlardan istediğim verimi alırsam, başka bir bahçede o çeşitlerden kurmayı düşünüyorum. ( Çok ince kabuk, ağustos ayında hasat edilebilen, iç oranı % 65-70 olan )
Selahattin Yılmaz
12-08-2014, 13:50
Enzimin sonuç görsellerini de bekliyoruz. Yukarıdakilerden birisi ise de bilelim yani :)
gökhan07
12-08-2014, 13:55
Enzimin sonuç görsellerini de bekliyoruz. Yukarıdakilerden birisi ise de bilelim yani :)
Abicim antalya da uygulayamadım, birde enzim olsa neler olur acaba:)
Bahçede 15-20 çeşit meyve ağacı var, ayrıca 15-20 yaşlarında aşı zamanı tokat'ta olduğum için aşılayamadığım 20 adet aşısız ceviz ağacı da mevcut.
4-5 yıl önce tokat'tan getirip diktiğim kiraz fidanlarının bu sene aşırı verimden dalları kırılmış. Seneye enzimi orada da uygulamayı düşünüyorum.
Sayın acemi_cevizci, enzim başlığında güzel bilgiler var, oradan yararlanabilirsiniz.
merhaba Gökhan bey Enzim başlığını bulamadım linkini yollarmısınız.
teşekkürler
Selahattin Yılmaz
13-08-2014, 10:55
Mikroorganizma kaynaklı uyguladığım tüm gübreler beni sulama ihtiyacından kurtarıyor. 3 günde bir sulama ihtiyacı olan saksıdaki bitkilerime daha önce 4. günde gittiğimde susuzluk şokundan ölmek üzereyken kurtardım. Bayramdan bir hafta önce mikroorganizma uyguladığımda son kez bayramdan 3 gün önce suladım ve bayramdan sonra bir hafta uğrayamadım endişeyle yanına vardığımda canavar gibiydiler. İlginç bir şekilde imdadıma yetişiyor mikroroganizmalar. :)
Bu bilgi yedeğinde bulunsun.
gökhan07
13-08-2014, 13:27
merhaba Gökhan bey Enzim başlığını bulamadım linkini yollarmısınız.
teşekkürler
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm
Dursunbeyli
13-08-2014, 13:34
Mikroorganizma kaynaklı uyguladığım tüm gübreler beni sulama ihtiyacından kurtarıyor. 3 günde bir sulama ihtiyacı olan saksıdaki bitkilerime daha önce 4. günde gittiğimde susuzluk şokundan ölmek üzereyken kurtardım. Bayramdan bir hafta önce mikroorganizma uyguladığımda son kez bayramdan 3 gün önce suladım ve bayramdan sonra bir hafta uğrayamadım endişeyle yanına vardığımda canavar gibiydiler. İlginç bir şekilde imdadıma yetişiyor mikroroganizmalar. :)
Bu bilgi yedeğinde bulunsun.
Selahattin Bey aşı yapma konusunda sizden çok yararlandık teşekkürler. Videolarınızı defalarca izledik hepsi ders gibiydi elinize yüreğinize sağlık.
yalıçapkını
14-08-2014, 00:49
Selahattin hocam sizi yakalamışken kararsız kaldığım iki konuyu size bu sayfada sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim
1.Ocak ayında açık köklü alarak ektiğim chandler cinsi fidanlarım bugün itibariyle 220 cm boydalar yıl sonunda 250-300 cm bulacaklar gibi (3,4,5. gözden tepe vurup en iyi gelişen sürgünü seçip tek gövdeli bir şekilde büyüttüm)
Mart ayında kaç cm den tepe vurmalıyım? (Ben 220 den düşünüyorum)
2. Cevizin kazık kökünün kendini yenileyemediği söylendiği için tohumdan ekip aşılama yapılarak yetiştirilen ceviz ağacının daha sağlıklı olacağı inancı bende hasıl oldu, bu konuda beni biraz aydınlatır mısınız?
kazık kökü yerinde olup da yapılan aşılar en iyisi.ben bu sekılde 30 tane aşı yaptım. su anda 3 yasında kı agacdan daha guzel.kazık kökün sabit kalması en uygun yöntem.ben şimdi bahçe kursam dediğiniz gibi yaparım.
Selahattin Yılmaz
15-08-2014, 08:07
1.Ocak ayında açık köklü alarak ektiğim chandler cinsi fidanlarım bugün itibariyle 220 cm boydalar yıl sonunda 250-300 cm bulacaklar gibi (3,4,5. gözden tepe vurup en iyi gelişen sürgünü seçip tek gövdeli bir şekilde büyüttüm)
Mart ayında kaç cm den tepe vurmalıyım? (Ben 220 den düşünüyorum)
2,20 gayet güzel bir mesafe o yıl kendi haline bırakın 1,20 (1,5 de olabilir)-2,20 arasındaki çıkan dalları taçlandırmak için kullanın
2. Cevizin kazık kökünün kendini yenileyemediği söylendiği için tohumdan ekip aşılama yapılarak yetiştirilen ceviz ağacının daha sağlıklı olacağı inancı bende hasıl oldu, bu konuda beni biraz aydınlatır mısınız?
Kazık kökü kesilen bir bitki kendisi kazık kökün kesilen kısmının kenarından yeniden bir kazık kökü lider olarak çıkartır ama asla kesilen kadar kazık olamaz. Benimde tecrübelerim bu konuda bana bunu söylüyor, özellikle kurak arazilerde bu çok önemli. Ancak burada aşıyı yapacak kişilere çok iş düşüyor.
yalıçapkını
15-08-2014, 11:41
Teşekkürler Hocam...Aşıcı kendim olduğum için o konuda bir sıkıntım olmayacak.
gökhan07
15-08-2014, 21:53
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/477916d1395603454-fotograf0193.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/477918d1395603565-fotograf0195.jpg
Daha önce fotoğrafını paylaştığım chandler olduğu söylenen, 23.03.2014 tarihinde erkek çiçeklerini açan ağacın meyvelerini inceledikten sonra chandler olduğunu gördüm.
gökhan07
18-08-2014, 22:56
Bu sene soğuktan az etkilenmiş bir ağaç.
Bugün 8-10 adet cevizini topladım, hasat zamanı gelmiş ve hatta geçiyor. ( 18. 08. 2014 )
Hafta sonu ağaçta ki diğer cevizleri de toplayacağım.
513966
Selahattin Yılmaz
19-08-2014, 08:29
Bu yıl sanki cevizler erken mi olgunlaştı bana mı öyle geliyor? Çünkü farklı yerden de benzer şekilde duyum aldım.
gökhan07
19-08-2014, 14:19
Bu yıl sanki cevizler erken mi olgunlaştı bana mı öyle geliyor? Çünkü farklı yerden de benzer şekilde duyum aldım.
Bu yıl inceledigim bir çok cevizin içinin olgunlaşmasi için biraz daha zaman var. Bu çeşit sanırım erkenci bir çeşit.
Incelemeye aldığım yine ağustos ayında hasat edilebilen çok ince kabuklu (iki parmak arasında kirilabilen) bir ceviz cesidi daha mevcut.
gökhan07
20-08-2014, 00:18
Selahattin abi, mesajından sonra chandler, fernor vb gibi birçok çeşidi test ettim ve hasatları için en az 1 ay lazım.
Bir çok çeşidin şuan hasadı olabilir ama ticari değeri olması için en az iç oranı 6 gr, içinin bütün çıkması, beyazlık oranı, hasat tarihi ( v.b) gibi konular çok önemli.
(Ağustosun' 1 i gibi test ettiğim cevizler var, hasat edilebilir ama kabuklu ağırlık 8 gr.)
Ceviz severlerle bilgi paylaşmak isterim, cevizi küçük olan ağaçlar evet erken hasat olur ama pazar değeri olmaz.
Cevizin pazar değeri olması için cevizin büyük, iç renginin beyaz, kabuktan bütün çıkması çok önemli. ( vb )
Önemli olan cevizin her yıl verimli olması, kabuğu ince olması ve en önemlisi lezzetli olması çoook önemli. (Bence)
Bence şuan dikilen ceviz bahçelerinde üretilen verimli cevizlerin hiçbirinin lezzetli olmadığını düşünüyorum, bu benim düşüncem.
Şuan birçok kişi benimle aynı fikirde olmayabilir ama ben yinede söyleyeyim, bundan 10-15 yıl sonra insanlar nerede bizim yerli cevizler diyebilir, tıpkı şuan söylenen nerede bizim eski domateslerimiz, nerede çocukluğumuzda yediğimiz meyve ve sebzelerimizin tadı diyebilir.
Erdincoz
20-08-2014, 07:59
@gokhan07 öncelikle mahsülünüzün hayrını görün. Umarın emeklerinizin karşılığını alıyorsunuzdur. Kurban bayramında Tokatta olacağım fikir vermesi açısından müsadeniz olursa bahçenizi ziyaret etmek, sizden fikir almak istiyorum.
gökhan07
20-08-2014, 12:52
@gokhan07 öncelikle mahsülünüzün hayrını görün. Umarın emeklerinizin karşılığını alıyorsunuzdur. Kurban bayramında Tokatta olacağım fikir vermesi açısından müsadeniz olursa bahçenizi ziyaret etmek, sizden fikir almak istiyorum.
Erdinç bey, numaranızı özelden verirseniz bayramda bahçeye gideceğim zaman sizi ararım.
bundan 10-15 yıl sonra insanlar nerede bizim yerli cevizler diyebilir, tıpkı şuan söylenen nerede bizim eski domateslerimiz, nerede çocukluğumuzda yediğimiz meyve ve sebzelerimizin tadı diyebilir.
gercek tatlar unutulmaya mahum sanırım, ben birkaç yıl eskiden oldugu gibi tamamen dogal, eski çeşitlerle domates, sogan üretimi denedim... sonuç tam hüsran, muşteri bu tatları unutmuş, bir domatesi pazardan aldıkatn sonra 1 ay dolapta durabilmesi normal bir şey olmuş, tadının plastik boru tadından ayırabilenecek bir yerinin olmaması normal bir şey olmuş, "ayni tadı kokuyu alamazsın digerlerinden" dedigimde "domates kokarmı kardeşim" diye cevap alınca hiç bir şey demeyip sustuktan sonra, tat konusunu 7-8 inci plana attım malesef :(
gökhan07
20-08-2014, 22:10
gercek tatlar unutulmaya mahum sanırım, ben birkaç yıl eskiden oldugu gibi tamamen dogal, eski çeşitlerle domates, sogan üretimi denedim... sonuç tam hüsran, muşteri bu tatları unutmuş, bir domatesi pazardan aldıkatn sonra 1 ay dolapta durabilmesi normal bir şey olmuş, tadının plastik boru tadından ayırabilenecek bir yerinin olmaması normal bir şey olmuş, "ayni tadı kokuyu alamazsın digerlerinden" dedigimde "domates kokarmı kardeşim" diye cevap alınca hiç bir şey demeyip sustuktan sonra, tat konusunu 7-8 inci plana attım malesef :(
Bence değeri zamanla anlaşılacak ama zaman geçtikçe de elimizde ki değerleri kaybediyoruz.
Ben ceviz ihtiyacımız için kesinlikle yerli çeşitleri tercih ediyorum ve zor bile kırılıyor olsa onlar haricinde ceviz almıyorum. Bence aralarında ki lezzet farkı çok fazla.
ağaç sevdalısı
23-08-2014, 00:53
Gökhan bey tokat tan gelen ufak içi beyaz ve lezzetli bir ceviz var yerli tür
ince kabuklu denebilir o cevizden nasıl edinebiliriz ben de 20 yıl önce tren yolculuklarımda bilecik ten alıp yediğim lezzetli cevizlerden dolayı 3 yıl önce bahçeme 40 bilecik 10 tane de şebin cevizi diktim geçen yıl 120 adet meyva verdiler çok lezzetli idiler ancak chandler cevizlerinin fotoğraflarını gördükçe pişman oluyorum
ağaç sevdalısı
23-08-2014, 01:01
bahçem silivride 6 tür organik domates yetiştiriyoruz hatta pazardan aldığım koyu yeşil çeri domateslerden aldığım tohumlardan 3 yıldır domates yetiştiriyoruz çeri domateslerin kırmızı biraz uzun meme gibi olanlarından çekirdek aldım aynı şekilde verim var
ağaç sevdalısı
23-08-2014, 01:25
horozun şu anki durumu nasıl fotoğraftaki horoz ve tavukların kuluçkasından çıkmış 30 tane civciv var şu anda 3 aylıklar göndermek mümkün olursa size 3 ay sonra denizli kırması bir horoz gönderebilirim
ağaç sevdalısı
23-08-2014, 01:35
forumdaki tüm arkadaşlara selamlar 3 yıldır cevizle ilgili forumları takip ediyorum ancak hiç yazmamıştım oldukça bilgili ve faydalı insanlar olduğunuzu düşünüyorum
ağaç sevdalısı
23-08-2014, 01:38
tavuklar ağaçların diplerini eşelerler köklerini ortaya çıkarırlar
ağaç sevdalısı
23-08-2014, 01:59
hocam aşılarınıza imrendim yakında olsanız ders almak isterdim
gökhan07
24-08-2014, 16:38
Gökhan bey tokat tan gelen ufak içi beyaz ve lezzetli bir ceviz var yerli tür
ince kabuklu denebilir o cevizden nasıl edinebiliriz ben de 20 yıl önce tren yolculuklarımda bilecik ten alıp yediğim lezzetli cevizlerden dolayı 3 yıl önce bahçeme 40 bilecik 10 tane de şebin cevizi diktim geçen yıl 120 adet meyva verdiler çok lezzetli idiler ancak chandler cevizlerinin fotoğraflarını gördükçe pişman oluyorum
Sayın ağaç sevdalısı, bahsettiğiniz ceviz sanırım niksar-güvenli cevizi ama maalesef bu sene ağaçları çok hasar gördü ve bu sene hasat'ı yok.
Söylediğiniz gibi çok lezzetli ve içi beyaz olan bir ceviz.
Horozun bir ara fotoğraflarını ekleyeceğim, tüyleri çıktı durumu gayet iyi.
Bahçeye en son 30 tane 4-6 aylık tavuk diye almıştık ama içerisinde horoz sayısı sanırım fazla. Şuan horoz sayımız fazla, çok teşekkür ederim.
Aşıyı amatörce yapıyorum ve elimden geldiği kadar tecrübe edindiğim bilgileri paylaşıyorum, deneme yanılma yoluyla bir çok şey öğrendim. Biraz ilgi ve uğraşıyla gayet güzel sonuçlar ortaya çıkıyor.
gökhan07
24-08-2014, 16:50
Ağacı 3 yıldır hasta olan bir ceviz ( Ölmek üzere olan bir ağaç )
Elimden geldiği kadarıyla ağaçla ilgilenip düzeltmeye çalışıyorum. Ağaçta ki yaprak sayısı çok az ve olan yaprakları da sarı.
O kadar bakımsızlığa ve hastalığa karşı meyve vermeye çalışıyor. ( Sürgünün 120 cm gerisinde meyve vermiş )
Cevizleri çok lezzetli, içi beyaz, kabuktan bütün çıkıyor ve yan dal verimli bir çeşit fakat kabuğu kalın.
514681
514682
gökhan07
24-08-2014, 17:34
Cevizleri gerçekten çok güzel, bembeyaz.
514684
514685
gökhan07
24-08-2014, 20:19
Daha önce bahsettiğim çok ince kabuklu, iki parmak arasında kırılan cevizin geçen sene ki cevizleri. Ağustos 15-20 gibi hasat oluyor fakat cevizin sahibi eylül 15-20 gibi hasat edebilmiş.
Cevizin yanına geldiğinde hepsinin dökülmüş ve kal olmuş şekilde görmüş. Meyveler geç hasat edilmiş ve güneş altında beklemiş.
Ağaç 40 yaşında ama büyük bir ağaç değil. İlerleyen zamanlarda ağacında fotoğraflarını paylaşacağım. Rakım 770 m.
Geçen sene kabuklu 40-50 kg ceviz hasat etmiş. ( 3 çuval )
Bugün 1 kg cevizini tarttım ve iç randımanını buldum.
Aslında hasattan 10-15 sonra yapılan ölçümler daha sağlıklı sonuç verir.
Cevizin kırılması için çekiç, ceviz kırıcı gibi aletlere ihtiyaç yok. Elle 25 dakikada 1 kg ceviz ayıkladım.
514707
514708
gökhan07
24-08-2014, 20:35
Sezonunda yapılan hasatta meyve ağırlığının 10 gr olduğunu düşünüyorum.
1 kilo olarak tarttığım kabuklu cevizlerin, kabuk ağırlığı 318 gr.
iç ceviz ağırlığı ise 682 gr. geldi.
İç randımanı: % 68
Kabuklu meyve boyu: 3.8 cm
Kabuklu meyve eni : 3 cm
İç meyve yükseklik : 3,1 cm
İç meyve eni :2,6 cm
Kabuk kalınlığını ölçmedim, hangi dallarda meyve verdiğini seneye inceleyeceğim.
Bu sene ki cevizlerinde en ufak acıma olmamış ve çok lezzetli.
Geç hasatından ve güneş altında beklemesinden dolayı meyveler beyaz değil
( Sarı ), sahibi daha önce ki hasatlarda cevizinin beyaz olduğunu söyledi.
514709
gökhan07
24-08-2014, 20:39
Kabuklu ağırlığı
514712
Kabuk ağırlığı
514713
İç ağırlığı
514714
Selahattin Yılmaz
25-08-2014, 12:14
Çalışmaların gayet güzel Gökhan hocam, ilgiyle izliyorum çoğu mühendislere taş çıkartırsın.
Horoz dediniz bende bir resim paylaşayım dedim, olmadı bir ara kart bir horozu budanmış ceviz dallarından elde edeceğimiz odunlarla pişirip yeriz :P
514794
ağaç sevdalısı
25-08-2014, 22:05
bu horozların cinsi nedir
ağaç sevdalısı
25-08-2014, 22:15
teneke kebabı yapılmış bir horoz ve köpeğim fındık
gökhan07
25-08-2014, 23:11
teneke kebabı yapılmış bir horoz ve köpeğim fındık
Sayın ağaç sevdalısı köpeğiniz çok güzelmiş, maaşallah.
Biz de köpek için bahçede kulübe yaptık, sıra köpek bulmaya geldi.
ağaç sevdalısı
26-08-2014, 20:35
Gökhan bey sahibinden.com da ücretsiz sahiplendirilen çok iyi köpekler var. genelde alıpta bakımı zor gelen kişiler iyi bakacağına inandıkları kimselere veriyorlar öneririm
gökhan07
26-08-2014, 22:48
Gökhan bey sahibinden.com da ücretsiz sahiplendirilen çok iyi köpekler var. genelde alıpta bakımı zor gelen kişiler iyi bakacağına inandıkları kimselere veriyorlar öneririm
Sayın ağaç sevdalısı ilk önce köpek barınağına bakmayı düşünüyoruz.
gökhan07
01-09-2014, 19:38
Horoz'un son hali. Tüylerinin bir çoğu çıktı.
515771
gökhan07
01-09-2014, 23:31
Bahçe için aldığımız 8 aylık, kurt, kangal kırması köpeğimiz.
515801
515802
515803
ağaç sevdalısı
05-09-2014, 23:18
güzel köpek. iki iyi cinsin kırması. sürprizler olabilir. bütün köpekleri severim. sevgiyi ayırırlar
ağaç sevdalısı
05-09-2014, 23:19
kuyruğu çıkınca bayağı yakışıklı olur
gökhan07
08-09-2014, 22:13
Deneme amaçlı, farklı zamanlarda farklı aşı çeşitleri yapıyorum.
30 ağustosta yaptığım kalem aşı, 10-15 güne kadar tutup tutmadığı belli olur.
516716
516717
merhaba
gökhan bey kalemler çok yeşil görünüyor kalemlerde bu yılın sürgünlerimi? yoksa buzdolabında saklanan kalemlerdenmi? eğer tutarsa literatüre yeni birşey eklenecek..
Selahattin Yılmaz
09-09-2014, 09:08
Kalemler nem kaybetmezlerse ve mikrobiyolojik bir bulaşmayla birleşim noktalarında bozulma olmazsa tutacağından eminim. Sonuçları birlikte görelim, ama bu şekilde durmuyordur umarım.
gökhan07
09-09-2014, 12:19
merhaba
gökhan bey kalemler çok yeşil görünüyor kalemlerde bu yılın sürgünlerimi? yoksa buzdolabında saklanan kalemlerdenmi? eğer tutarsa literatüre yeni birşey eklenecek..
Necip bey kalemler bu senenin sürgünleri, bunun gibi yaptığım literatürde olmayan farklı denemelerde yapıyorum.
gökhan07
09-09-2014, 12:27
Kalemler nem kaybetmezlerse ve mikrobiyolojik bir bulaşmayla birleşim noktalarında bozulma olmazsa tutacağından eminim. Sonuçları birlikte görelim, ama bu şekilde durmuyordur umarım.
Kalemler nem kaybetmesin diye her zaman yaptığım gibi toprak içerisine aldım.
Tereddüt ettiğim konu ise kalemler arabada 2 gün bekledi ve aşı bıçaklarım aşı sezonu olmadığı için çok keskin değildi.
Mantık olarak tutması gerekiyor, durgun göz aşısı oluyor da, durgun kalem aşısı neden olmasın düşüncesiyle yaptım. ( Havalar sıcak giderse sürebilir veya yaprak sapının düşmesiyle anlaşılır aşının tuttuğu )
Kalemlere mikrobiyolojik bir bulaşma olacağını sanmıyorum, farklı şekillerde kalemlere müdahale ettim.
Daha önceden denenmeyen bir aşı çeşidi olduğunu biliyorum, bakalım zamanla anlaşılır.
Eğer aşılar tutarsa nisan ve mayıs aylarında yapılan ve tutmayan ağaçlara ağustos ayında göz aşısı yapılıyor, göz aşı yerine bu aşı çok daha mantıklı olur ya da aşıyı garanti altına almak için aynı ağaca hem göz, hemde kalem aşı yapılabilir.
lilium hocam.buraya yeni katıldım.Gönende 6 dönüm küçük bir ceviz bahçesi yaptım. bir yaşında, dokuz dönüm daha eklemeyi düşünüyorum.sizin desteklerinize ve bilginize ihtiycım var.
Ayhan bey sitemize hoş geldiniz,
buradan yazmanıza ne gerek var gönen hasanbey arası 1 kilometre gelin buyrun hem bir çayımı içmiş olursun hem tanışırız, ben geleyim diyeceğim nereye geleyim bilmiyorum. Özelden telefonumu yazıyorum.
gökhan07
12-09-2014, 22:47
517230
517231
Üstteki fotoğraflarda yer alan ağacı daha önceden ceviz yetiştiriciliği başlığında paylaşmıştım.
Aşağıdaki fotoğralarda da bu cevizin meyvelerinin yeşil kabuklu halini yumurta ile kıyasladım. ( Yumurtalar orta büyüklüktedir ) Ağacın bulunduğu rakım: 1300 m.
517240
517241
517242
gökhan07
12-09-2014, 22:55
Kabuğu ince, içi beyaz, bütün olarak çıkıyor ve lezzetli yerli bir ceviz.
Fotoğraflarda sol tarafta yer alan ceviz bir önceki mesajda fotoğrafı olan ağacın cevizi. Diğer ceviz de pazarda önemli yeri olan bir ceviz türü.
Bu ceviz üzerinde önemle duruyorum.
517248
517249
517250
Sebahattin
14-09-2014, 19:56
İç kalitesi çok güzel
Sebahattin
14-09-2014, 19:56
Bu sene soğuktan az etkilenmiş bir ağaç.
Bugün 8-10 adet cevizini topladım, hasat zamanı gelmiş ve hatta geçiyor. ( 18. 08. 2014 )
Hafta sonu ağaçta ki diğer cevizleri de toplayacağım.
513966
İç kalitesi çok güzel
gökhan07
14-09-2014, 20:43
Hocam en son paylaştığım cevizin de iç kalitesi çok güzel, kabuk daha ince ve çok daha büyük.
Kabuklu ağırlığı ortalama 16-18 gr arası, iç randımanı en az % 60 aynı zamanda çok da lezzetli.
İlerleyen zamanlarda daha net bilgi verebilirim.
Fernor için iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
14-09-2014, 22:48
Gökhan Hocam seni çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Ayrı bir tebrikte biraderin dikkatini yoğun işlerine rağmen çekebildiğin için :)
İç kalitesi çok güzel
Sebahattin bey sizleri buralarda görmek ne güzel, gördüğüme sevindim doğrusu, ara vermeyiniz yazışmalara katılınız lütfen.
Sevgili gökhan araştırmalarını aksatma senden güzel bir kaç ceviz çeşiti bekliyoruz.
gökhan07
16-09-2014, 22:55
İki gün önce aşıya bakmaya gittiğimde, kalemin gayet sağlıklı olduğunu ve yaprak sapının düşmek üzere olduğunu gördüm.
Yaşar hocayla konuştuğumda literatürde aynı yılın sürgünlerinden yapılan durgun kalem aşısı olmadığını söyledi, ilerleyen zamanlarda beraber de bakmaya gideceğiz.
517803
Selahattin Yılmaz
17-09-2014, 08:55
Talaşmı kullansaydın acaba?
gökhan07
17-09-2014, 14:56
Talaşmı kullansaydın acaba?
Selahattin hocam, 2 ay sonra toprağı almayı düşünüyorum, toprağı aldıktan sonra aşı yerinin kışın nemli kalmaması için başka bir izalasyon formülü düşünüyorum, aynı zamanda da aşı yerini soğuktan korumak istiyorum.
Aklıma gelen bir kaç fikir var ama üzerinde düşünmem gerekecek. Tutmuş olan ve literatürde olmayan aşıyı iyi korumam gerekecek.
Aşı tek olduğu için bir şansım var. İlerleyen yıllarda bu aşıyı yapacak arkadaşlara da yol gösterici olacak.
Bu aşıyı temmuz 15 ya da ağustos başı yapsaydım aşı bölgesi daha iyi kallus oluşturacaktı ve kışa daha kuvvetli girecekti.
Hava sıcaklıkları eksi derecelere düşmesine yakın kalemlere ve aşı noktasının bazı yerlerine sutut sürmeyi düşünüyorum.
gökhan07
18-09-2014, 21:53
Bunlarda benim 1 yaşında ki kangallarım.
517967
517968
Selahattin Yılmaz
19-09-2014, 10:07
Aşı yerini aynı toprak yaptığımız gibi talaş ile sar talaşın tepesine strech geçir veya kümbet şeklinde yap kuruyunca su geçirmez oluyor.
s.a dostum bende konya da ceviz ekmek istiyorum yardımcı olursan sevinirim...
gökhan07
21-09-2014, 23:14
s.a dostum bende konya da ceviz ekmek istiyorum yardımcı olursan sevinirim...
Sayın konya42
Konya da hatırladığım kadarı ile foruma yazan, ceviz yetiştirecek ya da yetiştiren arkadaşlar vardı.
Ceviz yetiştiriciliği ve ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları başlıklarına da yazarsanız en azından konya da ceviz yetiştirenler size kendi tecrübelerini aktarırlar ve sizin için şuan en önemlisi olan çeşit seçimi hakkında bilgiler verebilirler.
Eğer bulunduğunuz bölgede ceviz bahçeleri varsa gezmenizi tavsiye ederim, bahçe sahiplerinin yorumları da çok önemli.
Ezbere konuşmak istemem ama tahminimce bulunduğunuz rakım için fernor çeşidi uygun olabilir. Siz yinede araştırın. ( Toprak analizini yaptırmayı unutmayın )
Kolay gelsin.
hazerhan
22-09-2014, 08:40
[QUOTE=gökhan07;1318262]Deneme amaçlı, farklı zamanlarda farklı aşı çeşitleri yapıyorum.
eger tutarsa bir ilk olur sitede yayınlarsanız seviniz. kolay gelsin inşallah tutar
gökhan07
22-09-2014, 11:49
[QUOTE=gökhan07;1318262]Deneme amaçlı, farklı zamanlarda farklı aşı çeşitleri yapıyorum.
eger tutarsa bir ilk olur sitede yayınlarsanız seviniz. kolay gelsin inşallah tutar
Sayın hazerhan, ağaca 4 adet kalem taktım ve 4 kalemden bir tanesi tutmadı, diğerleri durgun kalem aşı oldu. Tutmayan kalem kurudu ve yaprak sapı da düşmedi. Diğer tutan 3 kalem yeşil ve yaprak sapları düştü.
Havalar sıcak giderse kalemler sürebilir.
gökhan07
29-09-2014, 22:05
Üzerinde çalıştığım ceviz türünün meyvelerini Chandler ile kıyasladım. Yaklaşık büyüklükleri aynı, ikisinin de içi bütün çıkıyor. Beyazlık oranları aynı. Chandler'in kabuğu daha kalın ve dış kabuk rengi daha koyu.
Üzerinde çalıştığım ceviz türünün iç randımanının ve oranının daha yüksek olduğunu düşünüyorum.
Not: Meyveler bu yılın hasatından.
Soldaki ceviz Chandler, sağdaki ise araştırdığım ceviz.
519325
519326
Chadler diğer cevizlerin yanın da daha düzgün pürüzsüz görünürken bu cinsin yanın da daha pürüzlü kalmış.
Araştırmaya değer buluyorum, verimliliği uyanma dönemleri antraknoza hassaslığı gözlenip takip edilmeli.
musculus
30-09-2014, 20:44
Sağdaki cevizin ŞEBİN olma olasılığı çok yüksek...
Selahattin Yılmaz
01-10-2014, 07:09
Ne varsa memleketimde var :)
gökhan07
14-10-2014, 21:12
Sayın musculus, sanırım şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye sahipsiniz.
Ben amatörce cevizle uğraşıyorum ve gün geçtikçe cevizle ilgili yeni şeyler öğreniyorum.
Şebin cevizinin bu sene ki verimi hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. ( Bir çok yerli türün bu sene soğuktan etkilendiğini ve verimsiz olduğunu duydum ve periodise gösterdiklerini de gördüm, oğuzlar77, maraş 18, kaman1, niksar1 vb.) Bunlar hakkında bilgi ve birikimlerinizden de yararlanmak isterim.
Bu sene chandler cevizinin geçen seneye nazaran verimin çok çok az olduğunu da gördüm.
Not: Şebinkarahisar'a hiç yolum düşmedi.
Saygılarımla.
musculus
15-10-2014, 19:44
Yukarıdaki fotoğraf herşeyi söylüyor. Sayın liliumun dediği gibi kırağıdan çok büyük zarar gördüğü halde 17 yaşındaki yalova 1 cinsinden 45 kg. kuru kabuklu ceviz alabiliyosunuz. Yerli ceviz ekecek arkadaşlara şu tecrübemi aktarabilirim. Şebin ve yalova 1 cinsleri tamamen kırağıdan zarar gördükten sonra yeni çıkan sürgünlerden hiç tahmin edilmeyecek kadar ceviz alabiliyosunuz. Fakat bu durum bilecik cinsinde mümkün olmuyor. Ama eğer kırağı zararı yoksa bilecik diğer iki cinsi rahatlıkla 2 ye katlayabiliyor verim açısından. Mesela 5 yaşındaki bilecik cinsi ceviz ağacı kırağı zararı görmeseydi bu sene rahatlıkla 15 kg. kuru kabuklu ceviz yapabilecekti. Rakamlar çok uçuk gelebilir. Bir başkası bana söylese bana da uçuk gelebilirdi. Bu cevizde geçen yıl 550 adet yan dal vardı. Hepsinde de en az 2 li meyve çiçeği vardı. O da 1100 meyve yapar. 14 gr. gelen bir cevizle 1100 ü çarparsanız 15-16 kg. cevizi elde edibilirsiniz.Bilecik cevizinin yüzde 30 yeni sürgünlerden verim alındığınıda hesaba katmıyorum. Bu anlattıklarım umarım bazı arkadaşlar tarafından alaya alınmaz. Cevizde 2 sefer bordo bulamacı, bol koyun keçi gübresi, özellikle yaprakların döküldüğü dönemde olmak üzere sene de 2 kez sürme ve çapalama, maneb 80, insektisit,kükürt ve kaolin kili kesinlikle yapılması gerekli uygulamalar.
gökhan07
15-10-2014, 21:24
Sayın musculus, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Mesela 5 yaşındaki bilecik cinsi ceviz ağacı kırağı zararı görmeseydi bu sene rahatlıkla 15 kg. kuru kabuklu ceviz yapabilecekti. Rakamlar çok uçuk gelebilir.
Rakamlarda uçuk gelecek fazla bir şey yok, sadece şunu eklemek istiyorum yerli türler yalova olsun bilecik olsun 5 yaş değide altı yaşında daha iyi verime yatıyor bilecik yalovaya göre daha verimli, yalnız bilecikte bir hoşuma gitmeyen bir şey kabuğu ince çuvallamaya depolamaya pek gelmiyor ikinci bir şey işe bazen ağaç üstünde kav çatlaması yaptığında kabuğun aralandığı görülebiliyor buda cevizin saklama koşullarına uzun süre dayanmayacağını gösterir.
gökhan07
15-10-2014, 23:07
Sayın musculus, sağda ki ceviz şebin değil.
(Meyveler bu seneye ait)
musculus
16-10-2014, 09:11
Rakamlarda uçuk gelecek fazla bir şey yok, sadece şunu eklemek istiyorum yerli türler yalova olsun bilecik olsun 5 yaş değide altı yaşında daha iyi verime yatıyor bilecik yalovaya göre daha verimli, yalnız bilecikte bir hoşuma gitmeyen bir şey kabuğu ince çuvallamaya depolamaya pek gelmiyor ikinci bir şey işe bazen ağaç üstünde kav çatlaması yaptığında kabuğun aralandığı görülebiliyor buda cevizin saklama koşullarına uzun süre dayanmayacağını gösterir.
Bilecikin kav çatlaması yaptığı anda kabuğun aralandığının görülmesi kesinlikle doğru. Hatta bu durumda yağmur yağarsa yağmur suyunu içine alıp küflenme bile yapabiliyor. Onun için özellikle bilecik cevizini kav çatlaması yapmadan, cevizin zarı ayrılmaya başladığı anda toplanıp yeşil kabuğundan ayrılması gerektiğini şiddetle tavsiye ederim.Bu da bizim yöreler için ağustos 15-31 arası gibi günlere denk geliyor.
gökhan07
20-10-2014, 20:13
Sayın musculus, araştırmaya aldığım ceviz, söylemlerinize göre şebin cevizi, bende heyecanlanmıştım farklı bir varyete diye, sanırım araştırmama gerek kalmadı.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Anlam veremediğim konu ise tescili yapılan şebin cevizinin anacı neden tokat'ta ya da büyük ihtimalle ben yanlış biliyorum, sanırım benim gördüğüm ağaca şebin çeşidi aşılanmış.
Beni aydınlattığınız için tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Sayın Gökhan07, 30 ağustosta yaptığınız kalem aşılarında son durum nasıl, halen sağlıklı görünüyorlarmı, kurudularmı?
gökhan07
21-10-2014, 11:15
Sayın Gökhan07, 30 ağustosta yaptığınız kalem aşılarında son durum nasıl, halen sağlıklı görünüyorlarmı, kurudularmı?
Sayın hdoğan, kallus oluşumu çok fazla değil ama yara yerlerinde oluşum var.
Dün sabah ve bugün sabah yağan kırağıdan etkilenmiş gibi görünüyorlar.
Bu aşıların tutmasında sıkıntı olmuyor fakat erken gelen sonbahar soğuklarından etkilenmemesi için daha erken tarihte yapılmalı ve aynı yıl içinde sürgün oluşturmalı diye düşünüyorum. ( Kallus oluşumu tamamlanmalı )
Temmuz sonu, ağustos başı gibi yapılabilir.
bu siteye yeni üye oldum 1 yıldır ceviz çeşidi araştırıyorum yer uşak rakım 940 ile 960 arası eğimli 90 dekar tarlam var uşakta karasal iklim yaşanıyor son kırk yıl içinde 1968 de -21 dereceyi görmüş en son 2011 2012 de - 16.5 derece gördü şimdi bu işiden anlayan arkadaşlara sorum olcak ben hangi cins cevizi dikmeliyim chetler cevizini bir kaç kişi uşakta olmaz dediler soğuklardan dolayı bana öneriniz hangi cins olur birde niksar 1 diye bir çeşit çıkmış onun hakkında ne dersiniz
selamlar sevgiler saygılar hepinize
ömür-uşak
31-10-2014, 22:00
bu siteye yeni üye oldum 1 yıldır ceviz çeşidi araştırıyorum yer uşak rakım 940 ile 960 arası eğimli 90 dekar tarlam var uşakta karasal iklim yaşanıyor son kırk yıl içinde 1968 de -21 dereceyi görmüş en son 2011 2012 de - 16.5 derece gördü şimdi bu işiden anlayan arkadaşlara sorum olcak ben hangi cins cevizi dikmeliyim chetler cevizini bir kaç kişi uşakta olmaz dediler soğuklardan dolayı bana öneriniz hangi cins olur birde niksar 1 diye bir çeşit çıkmış onun hakkında ne dersiniz
Uşakta chandler öneriyorlar. Benim bahçenin rakımı 950 çok yakın olmalıyız.Yapağılar köyünde. Tel ile görüşebiliriz 0535 816 63 54. Uşak merkezde duruyorum.
doğaşk60
04-12-2014, 16:32
gökhan bey foruma bugün katıldım diyebilirim ama gerek sayın nail bey in gerek se sizin ve tecrübeli diğer arkadaşların fikirlerini paylaşımlarını epey bi zaman dır takip ediyor ve bundan mutluluk duyuyorum.benim de tokat zile mevkiinde 3 yasında yaklaşık 500 ağaçlık chandler bahçem var bir gün gezeriz inşallah allah rastgetirsin.iyi akşamlar diliyorum.
cevizadam
04-12-2014, 17:38
Üzerinde çalıştığım ceviz türünün meyvelerini Chandler ile kıyasladım. Yaklaşık büyüklükleri aynı, ikisinin de içi bütün çıkıyor. Beyazlık oranları aynı. Chandler'in kabuğu daha kalın ve dış kabuk rengi daha koyu.
Üzerinde çalıştığım ceviz türünün iç randımanının ve oranının daha yüksek olduğunu düşünüyorum.
Not: Meyveler bu yılın hasatından.
Soldaki ceviz Chandler, sağdaki ise araştırdığım ceviz.
519325
519326
Hem iyi bir tüketici hemde yetiştirici adayı olarak bence sağdaki ceviz daha güzel görünüyor. 20tl veririm kilosuna ;)
gökhan07
05-12-2014, 18:43
gökhan bey foruma bugün katıldım diyebilirim ama gerek sayın nail bey in gerek se sizin ve tecrübeli diğer arkadaşların fikirlerini paylaşımlarını epey bi zaman dır takip ediyor ve bundan mutluluk duyuyorum.benim de tokat zile mevkiinde 3 yasında yaklaşık 500 ağaçlık chandler bahçem var bir gün gezeriz inşallah allah rastgetirsin.iyi akşamlar diliyorum.
Sayın doğaşk60,
Havaların iyi olduğu bir zaman bende gezmek isterim, sizi de beklerim.
doğaşk60
05-12-2014, 19:39
İnşallah gökhan bey ben de ayni sekilde müsait bir günde semaverimizi yakar sohbet imizi yapariz 150m2 ev var arazide bitmedi ama veranda bize yetiyor beklerim sayin abim.
doğaşk60
05-12-2014, 19:43
Bu arada fidanlariniz nasil sikinti yoktur inşallah allah rastgetirsin
gökhan07
06-12-2014, 19:31
Fidanlar yaprak döküp, uykuya geçtiler.
Şuan için bir sıkıntı yok.
*** ben pazar ilçesindenim.Bu yıl benim bahçemde bulunan yerli ve şebin bilecik kaman niksar güvenli ve çingene olmak üzere cevizlerin tamamı yandı.Sadece aşıladığım çetnırlar 2. yılı olamasına rağmen ceviz verdiler.Beğenmediğim büyük ağaçlarda çeşit değiştirmeye devam ediyorum.Çetnırlara dölleyici olarak franket(ancak şu an bulabildiğim bu) aşılamayı düşünüyorum bu yeterlimidir.Ayrıca sayın gökhan07 bahsettiginiz aşı yaptığınız bahçe sanırım almus yolu üzerinde balığa gidip gelirken kenarından geçiyomuşuzda haberimiz yokmuş.Denk gelirse yanınıza uğramak isterim doğrusu.SAygılar.
gökhan07
07-12-2014, 18:24
Sayın mesto3,
Chandler'e tozlayıcı olarak fernette ve ronde de montignac ekleyebilirsiniz. Bahçe almus yolu sapağını geçince, niksar yolu üzerinde.
Bahçeye gelmeden önce haber verirseniz daha iyi olur, sürekli bahçede olmuyorum.
Sayın mesto3,
Chandler'e tozlayıcı olarak fernette ve ronde de montignac ekleyebilirsiniz. Bahçe almus yolu sapağını geçince, niksar yolu üzerinde.
Bahçeye gelmeden önce haber verirseniz daha iyi olur, sürekli bahçede olmuyorum.
Cevap yazdığınız için teşekkürler.Bu bahsettiğiniz çeşitlerin kalem temininde yardımcı olursanız sevinirim.3,5 ve 4 dönüm olmak üzere iki parsel ceviz bahçesi oluşturmaya çalışıyorum.Şu an fidan almaya imkanım olmadığından aşısız olarak diktiğim cevizleri aşılayacağım.Mevcut olan büyük ağaçlara öncelikle tozlayıcıları aşılayarak tozlayıcıların hazır olmasını düşünüyorum.Aşı yapmayı fidan yetiştirmeyi seviyorum.
gökhan07
09-12-2014, 13:29
Cevap yazdığınız için teşekkürler.Bu bahsettiğiniz çeşitlerin kalem temininde yardımcı olursanız sevinirim.3,5 ve 4 dönüm olmak üzere iki parsel ceviz bahçesi oluşturmaya çalışıyorum.Şu an fidan almaya imkanım olmadığından aşısız olarak diktiğim cevizleri aşılayacağım.Mevcut olan büyük ağaçlara öncelikle tozlayıcıları aşılayarak tozlayıcıların hazır olmasını düşünüyorum.Aşı yapmayı fidan yetiştirmeyi seviyorum.
Sayın mesto3, şuan için elimde yeterli aşı kalemi mevcut değil ama forumda ki üyelerden, ağaçları yetişmiş ve budama yapan arkadaşlardan kalem temin edebilirsiniz.
Ormancı_ali06
19-12-2014, 16:03
Kardeşim bahçende yaptığın çalışmaları gördükçe çok keyif alıyorum. Benim de Tokat/Zile de 1650 Adetlik Chandler-Franguette ceviz bahçem var 2013 yılında dikimlerini yaptım. Ama ne yazıkki Ankarada ikamet ettiğim zaman fidanların gelişim sürecini takip etme konusunda sıkıntı çekiyorum. Tek tesellim senin gibi kendini işine vermiş arkadaşlarımın çalışmalarını çekmiş oldukları fotoğraflardan takip etmek. Ben Orman Mühendisiyim ve Ankarada Orman ve Su İşleri bakanlığında çalışıyorum. Fırsat buldukça memlekete gelip bahçede fidanlarımla ilgileniyorum. Bi ara gelip seninle de tanışmak isterim. Tabi senin de iş yoğunluğunun olmadığı bir zamanda...
Ali Rıza UĞURELLİ
Orman Mühendisi
gökhan07
23-12-2014, 11:46
Kardeşim bahçende yaptığın çalışmaları gördükçe çok keyif alıyorum. Benim de Tokat/Zile de 1650 Adetlik Chandler-Franguette ceviz bahçem var 2013 yılında dikimlerini yaptım. Ama ne yazıkki Ankarada ikamet ettiğim zaman fidanların gelişim sürecini takip etme konusunda sıkıntı çekiyorum. Tek tesellim senin gibi kendini işine vermiş arkadaşlarımın çalışmalarını çekmiş oldukları fotoğraflardan takip etmek. Ben Orman Mühendisiyim ve Ankarada Orman ve Su İşleri bakanlığında çalışıyorum. Fırsat buldukça memlekete gelip bahçede fidanlarımla ilgileniyorum. Bi ara gelip seninle de tanışmak isterim. Tabi senin de iş yoğunluğunun olmadığı bir zamanda...
Ali Rıza UĞURELLİ
Orman Mühendisi
Ali bey, her zaman beklerim, buyurun gelin.
patara67
23-12-2014, 15:08
Sayın Gökhan07
benim Ankara /Ayaş/ Oltan'da 13 dönüm Oğuzlar 77 ceviz bahçem var. Sizden ricam şu; Ben ağaçları 2013 baharında diktim ve 2014 mart ayındaki soğuklardan etkilendi ancak mayısta 3 ncü gözlerden sürgün verdi. şimdi sizin chandler çeşitleriniz sonbahar geç donlarından etkileniyor mu hasatı Ekim ayının ortasına kadar sarkıyor mu ve ben ilkbahar donlarından korunmak için ne yapabilirim. rakım 850 m.
gökhan07
23-12-2014, 16:29
Sayın Gökhan07
benim Ankara /Ayaş/ Oltan'da 13 dönüm Oğuzlar 77 ceviz bahçem var. Sizden ricam şu; Ben ağaçları 2013 baharında diktim ve 2014 mart ayındaki soğuklardan etkilendi ancak mayısta 3 ncü gözlerden sürgün verdi. şimdi sizin chandler çeşitleriniz sonbahar geç donlarından etkileniyor mu hasatı Ekim ayının ortasına kadar sarkıyor mu ve ben ilkbahar donlarından korunmak için ne yapabilirim. rakım 850 m.
Sayın patara67, bu yıl bir çok çeşit 2014 mart ayında ki soğuklardan etkilendi.
Bahçe bu yıl sonbahar ve ilkbahar erken donlarından etkilenmedi fakat başka bahçeler de bulunan chandler çeşidi azda olsa 30 martta yaşanan dondan etkilendiler.
Bahçenin hasadı için daha zaman var.
Ceviz konusu o kadar karışık ki, bir çok yabancı çeşit mevcut fakat bu çeşitler hakkında henüz bilgi sahibi değiliz.
Biz bu çeşitler hakkında bilgi sahibi olmadan eminim ki bu çeşitlerin üzerine bir o kadar daha yabancı çeşit eklenecek.
Chandler çeşidi verimli fakat çoğu bölgeler de içini doldurmadığını duyuyorum.
Yandal verime sahip çeşit'in fazla meyveye yatma özelliğinden dolayı da içini doldurmadığını düşünüyorum.
Ayrıca kabuğu ince olduğu söylense de ben kabuğunun kalın olduğunu düşünüyorum ve chandler'in kabuk oluşturmak içinde çok enerji sarf ettiğini düşünüyorum. İçini doldurmak için belki de enerjisi yetmiyor.
Bu konular hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz. Bizim güzel yerli bir çeşide ihtiyacımız var.
Aslında konu çok uzun, fırsat buldukça yazacağım.
Saygılarımla.
patara67
23-12-2014, 18:40
Sayın Gökhan07
Dediğiniz doğru çünkü bende chandler çeşitlerini soruyorum herkes farklı söylüyor bence arazinin durumuna, rakımına, bölgenin hava durumuna göre değişiyor. Örneğin bizim orada chandler cevizi diken var diyor ki mart ayındaki dondan etkilendi ve bu sene meyve vermedi bir başkası var o da geçen sene sonbahar donlarından ağaçların uç dalları tümden kurudu ve baharda çok budamak zorunda kaldık. ben size şu notlarımı göndermek istiyorum dondan korunma ile ilgili bu konuda ne yapabiliriz acaba bunlar doğrumu?
1. Bu gün 23 Aralık 2014 Salı. Kaç zamandır bahar geç donlarından ceviz ağaçlarını nasıl korunabileceğini araştırmakla geçiriyorum topladığım bilgiler;
a. Sulama mühendisi bir arkadaş; bahçeyi süreceksin ot olmayacak ve dondan birkaç gün önce toprağı sulayacaksın ve don esnasında da devam edeceksin bunun için yeterli suyun olması lazım çünkü mini springler saatte en az 40 lt su harcar. sulama esnasında suyun 1gr nın donması sonucunda 80 cal ısı açığa çıkar ve ortam nemli olduğundan don koşulları azalır ve hava sıcaklığı 2-3 derece artar. En güzeli ve en sağlamı ağaçların üstüne özel soğuktan donmayan spring koymak ve don süresince ve ertesi gün don çözülene kadar ağaçları sulamak bu işlem sırasında ağaçların tüm aksamının sulanması gerekiyor don altında kalan kısım sıcaklığını 0 derecede tutuyor ve ağacı koruyor bunu için arkadaş suyun yetmez dedi çünkü bizim orada kuyu 68 m biz 25 m den suyu alıyoruz havuzumuz var ama 25 tonluk zaten bahçenin 1 saatlik su ihtiyacı en az 25 ton.
b. Köyümüzdeki çiftçilere yardım etsin maksadıyla Ayaş ilçe Tarım Müdürlüğünden bir arkadaş; ben Ziraat fakültesindeki hocalarla görüşeyim bir de Ayaş’taki Ziraat çiftliğindekiler bu konuda ne yapıyor onlarla görüşeyim dedi bana geri dönecek o zaman sonuçlarını buraya yazarım.
c. Oğuzlardan birisi; diğer yerli çeşitlerle Oğuzlar cevizi aşağı yukarı aynı tarihte tomurcuklanıyor Oğuzlar cevizi burada normalde Nisan 5’i gibi uyanıyor ve Eylül’ün ilk haftasında hasat ediliyor yani sonbahar erken donlarına yakalanmıyor ancak ilkbahar geç donları etkileyebiliyor. Diğer çeşitlerden Fernor cevizi iyi değil chandler ise geç hasat ediliyor ve sonbahar donlarına denk geliyor. Don kırağı örtüsünü yapan bir kişi vardı pek faydasını görmemiş.
d. İskilip’ten ceviz bahçesi olan bir abi; bu sene oğuzlar cevizi dona yakalandı ve hiç ceviz alamadım ben 5 yıldır bahçemde chandler yetiştirmiştim baktım durumu iyi şimdi ağaçları ona çeviriyorum aşılama yapıyorum ve yeni diktiğim cevizleri de chandler yaptım ben ağaçların altına yazdan tezek koyuyorum ve onları yakıyorum ancak yararı oluyor mu bilemedim. Bir keresinde ağacın etrafını 1,5 m kazdım ve karla doldurdum sonra üstünü toprakla örttüm ancak diğer ağaçlarla beraber açtılar yani hiçbir işe yaramadı. Ağaçların üstünden sulamaya kalksan suyun yetmez ve salkım salkım buz oluşur onları ne yapacaksın dalları kırar. Ağaçların suyunu Ağustosta keseceksin dedi.
e. Ayaş Oltan’da ceviz bahçesi ile ilgilenen köyden birisi; burada 31 dönüm chandler ceviz bahçesi var 2014 Martında soğuk onları etkiledi biz de bu sene chandlerdan ceviz alamadık ancak geçen sene Ekim ayının 2 de hava sıcaklığı -4 derece olmuştu ondan bir iki gün önce hasat yaptık ve meyve aldık.
f. Çorum’da 40 dönüm ceviz bahçesi olan ve ceviz fidanı yapan birisi; benim ceviz fidanlığım var onları sonbaharda don olurken üstten sulama yaptım ve ertesi güne kadar devam ettirdim ağaçlara bir şey olmadı ancak 40 dönüm bahçem var oraya bir şey yapamadım çünkü alan büyük ve su yetersiz. Ancak ağaçlara kaolin (gün tozu) uygulamasını şubat ayından itibaren yaz ve kış uygulayabilirsin hem güneş yanıklığından korur hem de soğuktan donda 2 derece artırır bunu ziraatçi hocalarla da görüştük ve aynı fikirde birleştik. Daha sonra iyi bir plastik boya ile boyayabilirsin o da ağaçları koruyor en iyisi her ikisini de beraber yapmak ilk önce kaolin sonra sonbaharda plastik boya. Ayrıca şubatta yapacağın bordo bulamacı ağaçların uyanmasını birkaç gün geciktiriyor sonbaharda kasım aralık gibi ve Şubat ayında bordo bulamacı yap. Ağaç antifirizi de ağaçların donmasına etki ediyor. Ağaçların arasına yonca dikersen yonca çok su ister ve ağaçlara da nem yaparsın ceviz ağaçları da nemden dolayı hastalanabilir ona dikkat et dedi. ben de kendi kendime yonca yerine o zaman korunga dikerim dedim. Onun cevizler cahandler çeşitmiş ve mart donlarına yakalanmadı ve sonbaharda da soğuğa yakalanırsa yalnızca uçlardan 5 cm donar ancak bahardaki donlarda tüm meyve gider dedi. sen bu şekilde ağaçları büyütmeye devam et eğer ilerde sorun yaşarsan chandler çeşidine geçersin. Ben de o zaman denemek maksadıyla birkaç adet bahçeye chandler çeşidi dikeyim bakalım o nasıl olacak. Don ve kırağı örtüsünü sordum bana ağaçlar küçükken faydalı olabilir dedi.
gökhan07
23-12-2014, 22:01
Sayın patara67, size söylenen tavsiyeler ne derece etkili olur bilemem ve büyük bahçelerde büyük maliyetler gerektirir.
Oğuzlar cevizi güzel bir çeşit fakat erken yapraklanıyor, sonbahar donlarından etkilenmese de ilkbahar donlarından etkileniyor. Bu sene Tokat'ta oğuzlar 77 çeşidinde meyve olmadı.
Maalesef ülkemizde ceviz hakkında yeterli araştırma yapılmıyor.
Türkiye şartlarına uygun geç yapraklanan ve erken hasat edilebilen çeşitlere ihtiyacımız var.
Ayrıca ceviz hakkında verilen bilgi çok az nedense ya da söylenmeyen ayrıntıları da fazla.
Ceviz hakkında bir çok konuda düşünüyor ve uygulama yapıyorum. İlerleyen zamanlar da bu bilgileri de paylaşacağım.
Paylaştığım insanlar daha önceden evet bende düşünmüştüm bunu ( Düşünmese bile ) ya da öyle şey olmaz dedikleri için ve şuan emin olmadığım konuları paylaşmak istemiyorum.
İlerleyen zamanlar da paylaşacağım.
Şuan için sadece şunu söyleyebilirim, yerli çeşitlerimizin kıymetini bilelim.
patara67
24-12-2014, 22:06
Sayın Gökhan07
Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Sağ olun.
gökhan07
29-12-2014, 13:22
Aynı yıl içerisinde yapılan çift aşı ve amacını sizlerle paylaşmak istedim. İkinci kez aşı yapılan altlık bölge ve iklim özelliklerine göre fernor, franguette, chandler, balkal, vb. gibi geç yapraklanan çeşitlerde olabilir.
Bu aşılama sistemi farklı meyve ağaçlarının geç açması içinde uygulanabilir düşüncesindeyim.
Ceviz Aşısına Farklı Bir Yaklaşım - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=feVr76xQLWE)
Selahattin Yılmaz
29-12-2014, 22:22
Araştırmacı cevizcilik derim ben buna.
Çalışmalarından dolayı kutlarım, güzel bir uygulama, sonuçlarını merakla bekliyoruz,
Tek başına enstitü buna derim.
Sizin videonuzu izledikten sonra şu Ceviz Yetiştiriciliği "İbrahim Balkal" Part2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=lHwrQMoQW08) baktım bir yaşından oniki yaşına kadar olan bahçelerde çekimler yapılmış revaçta olan 7x3.5 - 8x4 bahçeleri merak ediyordum dört yaşından sonra 8x4 bahçe göremedim
gökhan07
29-12-2014, 23:42
Nail abi eğer bu çalışmamda başarılı olursam ortaya koymamız gereken önemli nokta, ülkemiz de bulunan yabancı çeşitler mi daha kaliteli yoksa yerli türlerimiz mi daha kaliteli.
Bu araştırmanın önemini belki şuan anlamıyoruz ama eğer düşündüğüm gerçekleşirse ( Olacağına inanıyorum ) Türkiye çok çok önemli aşamalar kaydeder.
Kendimize yetecek kaliteli cevizleri yetiştirdikten sonra tüm Dünya'ya ceviz ihracatı yapabiliriz düşüncesindeyim.
Eğer düşündüklerimi gerçekleştirebilirsem, bu konunun üzerine söyleyecek çok konu olur.
İki yıllık bir takip olabilirliği konusunda bir şeyler gösterir, verim konusundaysa büyük ağaçlara aşılandığında 4 ya da 5 ci yıl bir şeyler belli olmaya başlar,
İnşallah emeğin zayi olmaz, Tekrar kutlarım, başarın başarımızdır.
"Bu araştırmanın önemini belki şuan anlamıyoruz"
Araştırmaların uygulanaların hepsi önemlidir ama kıymet bilinirse,
Biri bir şeyler yapmaya ortaya çıkarmaya çalışır biri bıyık altından güler, Biz nedense hep hazırı severiz, araştırana bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışana biz deli gözüyle bakarız. :)
gökhan07
30-12-2014, 00:29
Abicim şuan ne yazacağımı bilmiyorum, adeta benim içimi okuyorsun, benim bu çalışmadan bir çıkarım yok ama daha önce ki yazılarımda da yazmıştım, belki de birileri çıkıp ben zaten bunları daha önce düşünmüştüm ya da vb. şeyler söyleyebilir, bunlar benim için bir anlam ifade
etmiyor. ( Eğer bunu söyleyen kişi olursa, benimde söyleyecek çok şeyim olur )
Şuan için bilinmez ama belki de bu aşı metodunu sahiplenmek isteyen bir çok insan çıkabilir ama bu yayınladığım tarihten önce tescil etmesi önemli.
( Eğer gerçekleşirse ) Ortaya koyduğum konu aslında o kadar önemli ki şuan için belki de hayal gibi.
Selahattin Yılmaz
30-12-2014, 07:42
Benim aklıma gelmişti :p
Sevgili Gökhan07 nin tezi işlerlik kazanırsa aşı kadar ceviz çöğürü tercihide önem kazanacak hatta Türkiyede ceviz yetiştiricilerinin çöğür tercihi tümüyle değişir. Aşı ihtiyacı bitmez belki ama çöğür tercihinde bir devrim olur.
06doğaci
30-12-2014, 08:38
Merhaba sayın Gökhan07, ben bu teze katılmıyorum. Eğer sizin dediğiniz gibi olsaydı yerli çeşit çöğürlere aşılanan chandlerlar erken uyanması gerekmezmiydi ? İnşallah sizler haklı çıkarsınız.
gökhan07
30-12-2014, 12:47
Merhaba sayın Gökhan07, ben bu teze katılmıyorum. Eğer sizin dediğiniz gibi olsaydı yerli çeşit çöğürlere aşılanan chandlerlar erken uyanması gerekmezmiydi ? İnşallah sizler haklı çıkarsınız.
Yerli çeşitlere aşılanan yabancı çeşitlerin uyuma istekleri daha fazla olduğu için uyanmıyor ve bünyesine su almıyor. Bünyesine su almayan bir yabancı çeşidin üzerine yapılan aşıda da geç açar mantığıyla yaptığım bir çalışma.
Umarım başarabilirim, kazanan bizler oluruz.
gökhan07
30-12-2014, 12:50
Benim aklıma gelmişti :p
Sevgili Gökhan07 nin tezi işlerlik kazanırsa aşı kadar ceviz çöğürü tercihide önem kazanacak hatta Türkiyede ceviz yetiştiricilerinin çöğür tercihi tümüyle değişir. Aşı ihtiyacı bitmez belki ama çöğür tercihinde bir devrim olur.
Kesinlikle katılıyorum, eğer düşündüğüm gerçekleşirse, Ronde de montignac çeşidini doku kültürü ile üretip, altlık olarak rahatlıkla kullanabiliriz.
06doğaci
31-12-2014, 08:19
Sayın Gökhan07 yapmış olduğunuz çalışmalar takdire şayan siz alışılmışın dışında yeni şeyler deniyorsunuz. Mutlaka bu çalışmalarınızın karşılığını bir gün alacağınıza inancım tam. Yaptığınız işlerde kolaylıklar ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
ykaya194
05-01-2015, 15:41
Şuan için bilinmez ama belki de bu aşı metodunu sahiplenmek isteyen bir çok insan çıkabilir ama bu yayınladığım tarihten önce tescil etmesi önemli.
( Eğer gerçekleşirse ) Ortaya koyduğum konu aslında o kadar önemli ki şuan için belki de hayal gibi.
Araştırmak, deneyip sonucunu görmek güzel bir uğraş ve umarım sonuç düşündüğünüz gibi olur.
Benim tereddütte kaldığım bazı hususlar şöyle; Ağaçların uyanmasına etki eden faktörleri sıralarsak. En önemli olanı bence genetik yapısı, diğer etkenler ise havaların mevsim itibari ile ılık veya sert geçmesi , toprak yapısı geçirgen veya sıkı oluşu gibi. Örneğin; Bahçemin bulunduğu bölgede 2014 kışı çok ılık geçti ve geçirgen toprak (gevşek) yapıya sahip bahçelerde aynı cins (chandler) fidanlar benimkilerden bir hafta önce uyandılar. Alttaki resimde görüldüğü gibi bahçemdeki chandler fidan 21 nisanda henüz yeni sürgün vermeye başladı ve 28 nisan - 5 mayıs arasında da dişi çiçek açtı. Ben bu durumu şuna yorumluyorum; Havaların ısınmasına müteakip geçirgen yani gevşek yapıya sahip topraklar sıkı olana göre daha çabuk ısınarak ağacın uyanmasına sebebiyet veriyor olabilir.
Eğer uyanma sebebi yalnızca ağaca su yürüme faktörüne bağlı olsaydı ki benim fidanlar çok daha erken uyanmış olacaktı. Oysa mevsim ılık geçtiği halde erken uyanmayıp tamda zamanında uyanmış olması ası üstündeki kısmın genetik yapısının çok önemli olduğunun gerekçesi de olabilir.
531544
gökhan07
15-01-2015, 18:08
Sayın ykaya194, tabi ki toprak yapısının, bitki beslenmesinin vb. konular çok önemli.
Bu fikir kafama takıldı ve denemek istedim, 2 yıl içerisinde net bir şeyler söyleyebilirim.
Bazen 3-5 günün bile önemi çok fazla. ( Geç uyanması )
Mayıs ayında azda olsa fikir yürütebilirim. ( Kesin sonuç olmasa da)
akcabardak
09-02-2015, 16:46
kitap gibi başlık olmuş. tebrikler. bereketli hasatlar olsun.
gökhan07
09-02-2015, 18:25
Ronde üzerine yapılan yerli çeşit'in aşıları tuttu fakat benim için üzücü olan, bu sezonda yaşanan soğuklardan ötürü tutan gözlerin hepsi etkilenmiş ve yanmış. ( - 16 derecede )
Çalışmanın sonuçlarını paylaşmak için sanırım daha fazla zamana ihtiyacım olacak.
acemi_cevizci
03-03-2015, 23:08
Cevizler ve bahçede ki diğer bitkiler için hazırladığım enzim ve laktik asit bakterileri hazır. 10 gün daha dinlendirip kullanmayı düşünüyorum.
504147
Kusura bakmayın belki sorum için biraz geç kaldım ama hazırladığınız enzimleri nasıl kullandınız oranı nasıl ayarladınız anlatırmısınız.Selahattin Yılmaz Hocamın #179 mesajında tarifini verdiği formulü siz uyguladınız.Uygulamadan memnunmusunuz damlama sulamada sıkıntıları oldumu kullanımdan edindiğiniz tecrübeler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.800 kg güvercin gübresi aldım ve yaz boyunca Yılmaz Hocamın verdiği tarifi ve enzimleri kullanmak istiyorum..
gökhan07
09-03-2015, 12:15
Sayın acemi_cevizci yaptığım enzimleri 100/1 oranın da kullandım. Ağaçları diktikten 6 ay sonra anlam veremediğim bir şekilde toprak tekrar çöktü ve bu fidan gelişimini olumsuz bir şekilde etkiledi.
Sulama elle yapılıyor, ama uygulayacağınız gübreyi daha önceden süzerseniz, damlama da sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Gübreyle ilgili şunları söyleyebilirim, domates ve biberler çok lezzetli oldu. ( Hazırlayacağınız gübreyi bahçede oturacağınız yerden uzakta hazırlayın, kokusu açısından )
Sayın gökhan07 bir miktar aşı kalemi bulduk.Kalemleri ince hızar talaşına çuval içine yerleştirerek buz dolabında bekletiyoruz sizce bu uygunmudur.İkincisi ise kesmediğim birkaç sürgün daha var onları sizin yaptığınız gibi toprağa tamamen gömme usulü ile ince fidanlara şimdi aşı yapsam uygunmudur yoksa bu kesmedigim sürgünleride keserek saklayayımmı.Tek endişem saklama koşulları uygun olmayıpta kalemleri kaybetmek.Kesmediğim sürgünleri öylece bekletsem onlarda yeşillenecek bana öneriniz ne olur.
gökhan07
11-03-2015, 08:42
Sayın metos3, Ben aşı kalemlerini geçen sene ıslak bir beze sardıktan sonra, streç film ile sarıp buzdolabına koydum, şimdiye kadar da hiçbir sıkıntı yaşamadım. 1 hafta sonra diğer aşı kalemlerini de kesin.
( Buzdolabın da kalemlerinizi 1-2 gün sonra ve ara ara buz tutup tutmadığını da kontrol edin, her ne kadar buzlukta olmasa da bazen buz tutuyor kalemler )
Aşı için acele etmeyin, eğer kalemleri iyi muhafaza ederseniz, en güzel aşı zamanı nisan sonu ve mayıs başıdır.
Sanırım genel olarak yapılan hata şu, kalemler çok erken tarihlerde alınıyor ve bundan dolayı kalemleri muhafaza etmek zor oluyor. Kalem alırken iklim şartlarını ve koşullarını da takip etmek gerekir.
( Bu sene kullanmayı düşündüğüm aşı kalemlerimi henüz almadım )
Bahçe için aldığımız 8 aylık, kurt, kangal kırması köpeğimiz.
515801
515802
515803
Köpeğiniz çok güzelmiş. Belçika Kurdu ile mi melezlendi
gökhan07
12-03-2015, 17:07
Teşekkür ederim, anne ve babasını bilmiyoruz, 6 aylıkken alınmıştı ama tavukları yediği için başka bir yere vermek zorunda kaldık. Verildiği yerde güzel korumalık yaptığını duydum.
karakuzu_m
01-04-2015, 22:57
Gökhan bey merhabalar. Aşı için acele etmeyin nisan sonu gibi uygun demişsiniz. O zaman aşılanacak ağaçların kesimini ne zaman yapmak lazım. Ağaçlar ile kalemin uyuşması da önemli midir?
gökhan07
01-04-2015, 23:00
Sayın karakuzu m, nisan başında ağaçlarınızı kesin. Ağaçlarla kalemlerin uyuşması derken sanırım gövdesi ince ağaca kalın kalem takmaktan bahsediyorsunuz anladığım kadarı ile.
Ağaca göre kalem seçimi önemlidir.
karakuzu_m
01-04-2015, 23:05
Tamam Gökhan bey geçen haftadan kesip de ağlaması bitmediği için aşılamadığım ağaları nisan sonunda aşılayım en iyisi. Ağaç ile kalem uyuşmasından kastım, uyanma zamanları. Kalemi muhafaza ettikten sonra farketmez mi ağacı ne durumda olduğu?
idris şenol
02-04-2015, 01:22
çok bilinçli hareket ediyorsunuz
Nogal kullanmanız çok iyi
nogal fiyat bilgisini ve kullanmı anlatırmısınız
gökhan07
02-04-2015, 12:15
Nogal sanırım 250 tl civarındaydı. Nogal su ile sulandırarak fidan kökleri o suya batırılıp dikiliyor.
Gökhan bey iyi günler.Koyulhisardan arıyorum.Tokata geldiğimde görüşmek istiyorum.Mümkünse tel nosu verirmisiniz.teşekkürler.
gökhan07
07-04-2015, 10:18
Özelinize mesaj attım.
karakuzu_m
04-05-2015, 20:46
Gökhan bey merhaba. Haftasonu aşıları bakmak için gittim. Patlayanlar da var patlamak üzere olanlar da. Tutup tutmadıkları ile ilgili karar veremedim. Bazıları gün dönümünden sonra belli olur diyor. Bu doğru mu? Fotoğrafarını buraya atmaya çalışacağım.
Gökhan bey
Sonbahar erken don zararı oldu mu hiç.
Chandler yerine fernor dikimi için görüşleriniz ?
karakuzu_m
07-05-2015, 23:10
Gökhan bey fotoğrafları ceviz aşısı başlığına ekledim zamanınız olursa oradan bakabilir misiniz?
gökhan07
13-05-2015, 23:15
Gökhan bey
Sonbahar erken don zararı oldu mu hiç.
Chandler yerine fernor dikimi için görüşleriniz ?
Kesinlikle Fernor'u tercih ederim.
musculus
16-05-2015, 19:49
% 50 bile yağ oranı olmayan fernor için umarım ilerde pazar sorunu yaşamazsınız.
formullaone
16-05-2015, 21:31
% 50 bile yağ oranı olmayan fernor için umarım ilerde pazar sorunu yaşamazsınız.
Sayın musculus, Fernor çeşidinin aroması gayet güzel ve oldukça lezzetli. Ben yağ oranında bir eksiklik farketmedim. İçi de piyasadaki bir çok çeşide göre daha açık sarı. Kuruyemişçilerin iç olarak ilk tercihleri arasında Fernor, Franquette ve Fernette gibi çeşitlerin olduğunu da biliyorum.
Mükemmel çeşit diye bir şey olmadığına göre, o çeşit şöyle bu çeşit böyle demek biraz havada kalıyor. Çok meşhur olan Chandler çeşidinde de iç meyve büzüşme sorunu var. Ya da Pedro çeşidi irili ufaklı yaptığı için kalibrasyona gelmiyor vs..
Özellikle test ettiğim için iyi biliyorum, dışarıdan gelen cevizlerde kesinlikle ülkemizde yetişen cevizlerin aroması ve beyazlığı yok. Ülkemizde yetişen bir Chandler, Kaliforniyadan gelen bir chandlerdan çok daha lezzetli. İsterseniz deneyin.
musculus
17-05-2015, 14:11
Yabancı çeşitlerden bir oturuşta yarım kilo 1 kilo yersiniz. Yerli çeşitlerde ise 2-3 tane yedinizmi tıkar sizi. Demek istediğim buydu. Ama herkesin zevki.
formullaone
17-05-2015, 18:40
Yabancı çeşitlerden bir oturuşta yarım kilo 1 kilo yersiniz.
Daha iyi ya, daha çok satarız ;)
gökhan07
20-05-2015, 00:56
Yabancı çeşitlerden bir oturuşta yarım kilo 1 kilo yersiniz. Yerli çeşitlerde ise 2-3 tane yedinizmi tıkar sizi. Demek istediğim buydu. Ama herkesin zevki.
Kesinlikle size katılıyorum. Ben chandler ve fernor arasında ki tercihimi söyledim.
Fernor kesinlikle Chandler den çok daha lezzetli ve daha artısı olan bir tür.
bursaranger
15-11-2015, 01:21
Cam macunu.suyla inceltip asi macunu gibi surebilirsiniz.
Futurist
03-01-2016, 23:40
Kesinlikle katılıyorum, eğer düşündüğüm gerçekleşirse, Ronde de montignac çeşidini doku kültürü ile üretip, altlık olarak rahatlıkla kullanabiliriz.
Bu çeşitin doku kültürü ile üretilmesiyle ilgili bir çalışma yaptınız mı? Şu anda bazı ceviz çeşitlerini doku kültürü ile üretebilmekteyim, bu konuda sizinle çalışmak isterim. Saygılar...
merhabalar,formu bugün keşfetim.:)
tokatta bir bahçem var chandler.Gökhan bey iletişime geçmek istiyorum mümkün mü
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.