View Full Version : Muhabbet kuşu eğitimi
Muhabbet kuşu eğitimi hakkında tecrübesi olan arkadaşlar bizimle paylaşımda bulunursanız seviniriz.
gokcegokce
11-02-2014, 23:59
Her şeyden önce kuşu avucunuza almayı bırakın. Saldığınızda kolayca kafese girmesi için sabırla el yönlendirmeleriyle, asla ele almadan, kafese girme eğitimi verin. Aynı zamanda her gün belli saatlerde fısıltıyla gidip belirli kelimeleri söyleyin. Bu arada elinizi kafese sokun ama asla kuşu yakalamayın. Kuş sizin onu tutmayacağınıza güvenmeli. Artık siz elinizi kafese koyduğunuzda elinizden korkmuyorsa yumuşak hareketlerle parmağınızı ayaklarının altına koymaya çalışın. Parmağınızda bir kaç dakika durmasını sağlayın. Buna da alıştıktan sonra onu parmağınızla dışarıya çıkarabilirsiniz. Kuş eğitimi sabır ve güven işidir. Kolay gelsin...
horanlı.66
12-02-2014, 07:56
gokcegokce'ninde yazdıği gibi muhabbet kuşunu alıştırmak tamamıyle sabır işi, ilk geldiğinde bir iki hafta kafesten çıkartmayın, ani hareket etmeyin, uzaktan yavaş yavaş gelin, elinizi kafesin içine sokun asla kuşu elinize alarak sıkıştırmayin, belli süre geçince kafesi açın yere indiginde önüne yemlerinden biraz atın yesim bu kuşun kendini güvende olmasını sağlar, yavaş yavaş yaklaşın, önceden elinize alıştirmis olduğunuzu düşünerek elinizi yaklaştırın, kafesini yanina koyun içine girsin çıksın, korkutmayip sabırlı olduğunuz müddetce size çok rahat alışır.. Hayırlı olsun
Teşekkür
ederim cevaplarınız için. Eve yeni geldiğinde bir müddet yanına bile
yaklaşmadım ama yemini falan değiştirmek veya suluğu alıp suyu tazelemek için bile kafese yaklaştığımda bağıra çağıra kafes içinde koşturup köşelere kaçıyordu. Artık öyle kaçıp durmuyor, kafese elimi yavaşça soktuğumda parmağıma geliyor ama kısa süre durup tekrar tünekliğe dönüyor. Yavaş yavaş alışıyor yani. Ben zaman zaman yine sizlere sorular soracağım. cevaplarsanız mutlu olurum :)
horanlı.66
12-02-2014, 12:43
ben teşekkür ederim, ne olursa olsun sorun cevaplamaya çalışırız, uzun süre muhabbet baktım, bi çok arkadaşa aldirip alıştırma asamasında yardımcimci oldum, yalnız kafes sizden aşağıda olmasın yani kafa hizanizda olursa çığlık atma olayı bi süre sonra kesilir. Gördüğüm kadariyla kuş daha çok genç, alışmada kolaylik saglar, alınma süresi ne kadar geçti bilmiyorum, ama ele alışma olayı çok güzel, bi süre geçsin kafesi açın çıksın gezsin, ortamda ayna olmasın, ona çok alışıyo sıkıntı olur ilerde. Daha varsa merak ettiğiniz yazarsınız cevap vermekten mutluluk duyarım
Muhabbet kuşlarının konuşmayı öğrenebilmesi için aynı kelimeleri alçak bir ses tonuyla ve uzatarak sürekli tekrar etmek gerektiğini okumuştum, aynı işlemi uyguluyorum. Umarım kısa zamanda konuşmayı öğrenirde mutlu eder beni Çınar'cık.
Mesela isminide öğretmeye çalışıyorum "çınaar" :D
Ne kadar kısa sürede öğrenebilir konuşmayı?
Düzgün konuşması için erkek olması, alışması ve yine konuşması içinde mümkün olduğunca küçük olması gerek. Kendi gözlemim ve duyduğum başka bir ayrıntı; alışan ve konuşan erkek kuşların sonradan eşlenmesi mümkün olmuyor.
Bizim kuşumuz halen beş yaşında, şu ana kadar konuştuğu kelime sayısı 20 yi geçmiştir. Ancak ilk öğrendiklerini tekrar etmezseniz unutuyorlar. Şu an 7-8 kelimede. Çekebildiğim kadarıyla kaydetmiştim bilgisayara. Neredeyse düzgün cümleler kuruyordu. "Nerdeymiş benim canım aşkım" gibi :) Eşim ilgilendiği için onun tarzıyla söylüyordu kelimeleri. İlk başta "canımın içi" diyordu, sonra "canımın dibi" ne döndürdü, şimdide "canımın cibi" diyor. Yani ilgilenirseniz karşılık veriyor. Kimi kuşlar da ne kadar nazik davransanız, ne kadar ilgilenseniz de "yoz" oluyor insanlardaki gibi. Biz elimizdekini denk getirene kadar 3-4 kuş değiştirdik. Allahtan satan arkadaşımızdı da sorun çıkmadı.
loveforlife
19-02-2014, 20:42
Benim Paşa çok ilginç bir kuş gerçekten de... Bana gelen böyle oluyor galiba. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya suyundan diye boşuna dememiş atalar. Yaklaşık 3,5 yaşında ve bize fazlasıyla alışık. Yaklaşık 50 kelimemiz var. Bazen bilinçliymişçesine anlamlı cümleleri ve kelime uydurmaları da... Favori tezahüratımız; "yayaya, şaşaşa, Paşa, Paşaaa....". Kendinin kuş olduğunu unutup; "annejiiim, ablajımmm, kuşlar nasıl yapıyolar?" sorusunu yöneltip kendi kendine "cik, cik, ciiiik!" diye cevap vermesi de cabası. Fincan Hanım'ı çok seviyor. "Hişşşşt, Şincan; onlar senin kardeşin!" diyor. Biz bir şey yerken ona vermezsek yine başlıyor; "hişşşt, cablacım (bu kendi icatlarından, canım ablacığımın kısaltması), Neslihancııım, Erhancım(kardeşim senede 10 gün bizimle ama o yine de çağırıp duruyor kardeşimi), yakışıklııı!"Engelli bir mubişim daha vardı, melek olan. Onu çok seviyordu, yavruymuş gibi bakardı ona Paşa. Hala unutmadı, bazen "can dostum Bıcır!" diyor bazen de melek olan kedim Mercan'ı hatırlayıp onun adını söylüyor... Bizimkine Türkçe yetmedi Lehçe'ye el attı. Kardeşimin eşi Leh. Bizim "cığım" ekinin yerine onlar "ka" ekini getiriyorlar isimlere... Ama bizim Paşa işi apayrı bir boyuta taşıdı: Paşacika, ablacika, annecika, cikcika, Boncuka(papağanımın adı)! Bu kelimelerin hiçbirini bu şekilde öğretmedik işin ilginci. Kanaryamın adı Şeker. Baktım geçen gün gitmiş kafesin üzerinde "yakışıklı Şekerim Şekercika!" deyip duruyor...
İşte böyle bir çocuk bizim Paşa....
470562
sumeyra47
19-02-2014, 21:29
Sevgili loveforlife muhabbet kuşunuza kocaman maşallah. Benim annemin de iki tane muhabbet kuşu vardı senelerdir bir kelime konuşmadılar. Belki de bir iki kelime demiştir de biz anlamadık. Konuştuklarını ilk defa sizden duymuştum.
Sevgili
loveforlife
muhabbet kuşunuza kocaman maşallah. Benim annemin de iki tane muhabbet
kuşu vardı senelerdir bir kelime konuşmadılar. Belki de bir iki kelime
demiştir de biz anlamadık. Konuştuklarını ilk defa sizden
duymuştum.
Sümeyra'cım, duyduğum kadarıyla yalnız olmayan muhabbet kuşları
konuşmuyormuş :)
Loveforlife'ciğim, senin Paşa benden çok konuşuyor anlaşılan:D
Çınar 2 kelime söylese bana yetecek... Öğretebilirsem ne mutlu
bana.
Sn.TCM, yukarıda fotoğrafta gördüğünüz kuştan bahsediyorum, yani yeterince küçük. eve geleli bir ay bile olmadı, alırken 3 haftalık demişti adam. yani eğitebileceğim bir kuş sanırım. Yabanide sayılmaz, ele gelmeye alıştı, dünde kafesin kapısını açık bırakıp yanından uzaklaştığımda kafesten çıktı. Alışacak diye umut ediyorum.
loveforlife
19-02-2014, 21:59
Sümeyra'cım, duyduğum kadarıyla yalnız olmayan muhabbet kuşları konuşmuyormuş :)
Loveforlife'ciğim, senin Paşa benden çok konuşuyor anlaşılan:D Çınar'cığım 2 kelime söylese bana yetecek... Öğretebilirsem ne mutlu bana.
Bu arada Paşa'nın eşi de var Fıstık Hanım... Yani eşi olan kuşların konuşmayı bırakacağı tezine inanmıyorum ben. Sadece ne yaparsa Fıstık'ın da yanında olmasını istiyor. Kafesin kapısı açık olsa bile Fıstık uçmazsa o da uçmak istemiyor örneğin... Ben Paşa'yı ilk aldığımda yemliklere hiç yem koymadım. Elime yem koyarak elden yedirmeye alıştırdım kısa sürede. Sonrasında da devamı geldi zaten...
Şuan tek sorunum, bütün hafta ben kuşa çok nazik ve ılımlı yaklaşmaya çalışıyorum, tam insana alışmaya başlıyorken geliyoruz hafta sonuna. hafta sonu eşim kafesin içinde kocaman elini daldırıp kuşu zoraki dışarı çıkararak sinirlendiriyor, pazartesi sabahı ben parmağımı uzattığım anda, daha evvel ısırmayan kuş ısırıyor:( öyle yapmamak gerektiğini anlatmaya çalışsam da, eşim kuşun o şekilde insana daha kolay alışacağı düşüncesinde:(
Canım Bıdığım, yeğenimin doğduğu zaman hayvan sevgisini aşılamak için almıştım. Ben kendimi bildim bileli evimizde yaşayan hayvanlarımız hep olmuştur. Bıdık şu anda 4 yaşında konuşan ve herkesle anlaşan, sosyal bir kuş. Ona öğrettiğim ilk kelime canııııım oldu, geri kalanlarını neredeyse kendi kendisine öğrendi, en komiği ise kafesini taşımak için elime aldığımda, sallandığı için ayyyy demesi :-) konuşmaya başlayan kuşların zekalarıda hızla gelişmekte olup zamanla daha sosyalleşip, etraflarında olup bitenlere tepki verebiliyorlar. İyi ki varsın mubiş oğlum seni çok seviyorum.
...Sn.TCM, yukarıda fotoğrafta gördüğünüz kuştan bahsediyorum, yani yeterince küçük. eve geleli bir ay bile olmadı, alırken 3 haftalık demişti adam. yani eğitebileceğim bir kuş sanırım. Yabanide sayılmaz, ele gelmeye alıştı, dünde kafesin kapısını açık bırakıp yanından uzaklaştığımda kafesten çıktı. Alışacak diye umut ediyorum.
Eşiniz hariç her şey muhabbet kuşu ile ilgili amacınıza ulaşmak için uygun gibi duruyor. Kolay gelsin...;)
celalim01
20-02-2014, 16:54
Bu arada Paşa'nın eşi de var Fıstık Hanım... Yani eşi olan kuşların konuşmayı bırakacağı tezine inanmıyorum ben. Sadece ne yaparsa Fıstık'ın da yanında olmasını istiyor. Kafesin kapısı açık olsa bile Fıstık uçmazsa o da uçmak istemiyor örneğin... Ben Paşa'yı ilk aldığımda yemliklere hiç yem koymadım. Elime yem koyarak elden yedirmeye alıştırdım kısa sürede. Sonrasında da devamı geldi zaten...
Sayın loveforlife eşi olan kuş konuşmaz lafına inanmamakta haklısınız.O yaygın bir söylenti.yavru iken almadan,eşi varsa konuşturamazsınız derler ama benim kuşumu bir tanıdıktan aldım.Bende önce yaklaşık 2 sahibi oldu eşi de vardı ama ben eşini satıp yerine daha ılımlı bir eş aldım çünkü önceki eşi sorunlu bir kuştu.Bir ay içinde ilk kelimesini söylemeye başladı.Ben aldığımda yaklaşık 3 yaşlarındaydı.Hatta diğer aldığım eşini de kendisi eğitti.Nerede yemek yiyeceğini,neleri yemesi gerektiğini hepsini kavradı.Saatinde çıkar saatinde geri yuvasına girerdi.Aldığınız kuş sıcak kanlı ise alışmada sorun olmaz.
celalim01
20-02-2014, 16:57
Şuan tek sorunum, bütün hafta ben kuşa çok nazik ve ılımlı yaklaşmaya çalışıyorum, tam insana alışmaya başlıyorken geliyoruz hafta sonuna. hafta sonu eşim kafesin içinde kocaman elini daldırıp kuşu zoraki dışarı çıkararak sinirlendiriyor, pazartesi sabahı ben parmağımı uzattığım anda, daha evvel ısırmayan kuş ısırıyor:( öyle yapmamak gerektiğini anlatmaya çalışsam da, eşim kuşun o şekilde insana daha kolay alışacağı düşüncesinde:(
Yanlış düşünüyor maalesef.Benim muhabbetim yanağıma konar öper,elime konar,omuzum da gezer,ayaklarımla oynar, ama elimle tutup sarmaya kalktığımda ise kızardı. Oldukça evcil,alışmış ,hatta bayağı konuşan bir kuş olmasına rağmen kesinlikle elimizle tutmaya itirazı vardı.
Dün Çınar için vitamin aldım. suluğuna 25 cc. eklenmesi gerektiği yazıyor. Suluğu bi temiz yıkayıp, temiz suyla doldurdum ve vitamin ekledim. Gerçekten faydalımıdır?
Kullandınız mı?
Dün Çınar için vitamin aldım. suluğuna 25 cc. eklenmesi gerektiği yazıyor. Suluğu bi temiz yıkayıp, temiz suyla doldurdum ve vitamin ekledim. Gerçekten faydalımıdır?
Kullandınız mı?
Yıllar önce farklı zamanlarda beslediğimiz (çeşit çeşit vitaminler, yemler vs. ile) iki muhabbet kuşumuzu yanlış hatırlamıyorsam boyun kısmında çıkan şişlikler sebebiyle kaybetmiştik. Şu ankini aspur, arada marul yaprağı ve yumurta ile besliyorum. Çok şükür herhangi bir sorunu yok.
Yıllar önce farklı zamanlarda beslediğimiz (çeşit çeşit vitaminler, yemler vs. ile) iki muhabbet kuşumuzu yanlış hatırlamıyorsam boyun kısmında çıkan şişlikler sebebiyle kaybetmiştik. Şu ankini aspur, arada marul yaprağı ve yumurta ile besliyorum. Çok şükür herhangi bir sorunu yok.
Ben her ihtimale karşı, belirtilen ölçünün yarısını eklemiştim suluğa. Yazınızı görür görmez döktüm o suyu. zaten tereddütlüydüm, vazgeçtim. Peki krakerler hakkında bilginiz var mı? ben kafese kraker koyduğum zaman, yem yerine krakere yükleniyor tamamiyle.
471744
tam olarak bundan bahsediyorum.
Ben her ihtimale karşı, belirtilen ölçünün yarısını eklemiştim suluğa. Yazınızı görür görmez döktüm o suyu. zaten tereddütlüydüm, vazgeçtim. Peki krakerler hakkında bilginiz var mı? ben kafese kraker koyduğum zaman, yem yerine krakere yükleniyor tamamiyle.
...
Akvaryum balıkçılığı, kuş, tavuk, bitki üretimi ile babadan uğraşan 25 yıllık tanışlığımız-arkadaşlığımız olan kişi sattığı halde bana tavsiye etmezdi. Üstte belirttiğim gibi yine arkadaşın tavsiyesiyle aspur, marul, yumurta harici bir şey vermiyoruz. Daha önce sürekli dışarıda gezer, bizle beraber yemek masasına gelir ne yersek tadına bakardı. Ekmek dahil unlu gıdaları pek severdi. Ancak birkaç yıldır hanım pek dışarı bırakmıyor :mad: İçeri girmek bilmez oldu, akıllandı zor yakalanıyor, avizelerden aşağıya inmiyor, sürekli oralara pislediği için eşim için temizlemesi de zor oluyor. Bir de sadece dışkı bıraksa iyi, uygun bir yeri buldu mu sürtünüp spermlerini bırakıyordu. Artık binde bir dışarı çıkıyor, denetimli serbestlik var yani ... Yani konuyu şuraya getireceğim. İnsan besinlerinde bile görüyoruz ne hile hurda var. Kim bilir kuşların gösterdiğiniz karışık yemlerini nasıl yapıyorlardır. Benim söylediğim kesin araştırmalara dayanmıyor, işi bilen birinin tecrübelerine ve benim mantığıma göre yazdım.
Teşekkür ederim Sn. TCM, uzun yıllar muhabbet kuşu baktığınız için verdiğiniz bilgiler benim için önemli.
bay tömürcek
23-02-2014, 22:02
Eğitime muhtaç Celi ;) Burdaki tavsiyelere göre eğitmeye çalışıcam :p
471807
471808
471809
Çok şekerr:p yine iyimiş Tömürcekciğim, benim kuş fotoğraf makinasını görür görmez kafesin içinde oradan oraya atıyor kendini:dilli: deli deli kaçışıyor korkudan. Celi uysal duruyor. eğitirsin bence.
bay tömürcek
23-02-2014, 22:10
Çok şekerr:p yine iyimiş Tömürcekciğim, benim kuş fotoğraf makinasını görür görmez kafesin içinde oradan oraya atıyor kendini:dilli: deli deli kaçışıyor korkudan. Celi uysal duruyor. eğitirsin bence.
Yok ablacım okadar korkak değil kafesten çıkınca çok korkuyor elimi sokup üzerine konmasını sağlıyorum 1 2 sn elimde durup sonra atlıyor inşallah alışıcak yavaş yavaş ;)
Teşekkür ederim Sn. TCM, uzun yıllar muhabbet kuşu baktığınız için verdiğiniz bilgiler benim için önemli.
@hira, değer verdiğiniz için teşekkür ederim. Kendi yazdıklarımı okurken "işi bilen birinin tecrübelerine ve benim mantığıma göre yazdım" burada işi bilen kişi ben değilim yanlış anlaşılmasın, bu işin ticaretini de yapan arkadaşımı kastetmiştim.
gokcegokce
25-02-2014, 01:05
471744
Krakerlerin fazlası zarar diye biliyorum ben. Şekerli olduğu için böyle deniliyor. Onun yerine dal darı denen şeylerden ikram edebilirsiniz kuşunuza. Dikkat edin daldarıınn da fazlası ishal yapabiliyormuş.
gokcegokce
25-02-2014, 01:10
Akvaryum balıkçılığı, kuş, tavuk, bitki üretimi ile babadan uğraşan 25 yıllık tanışlığımız-arkadaşlığımız olan kişi sattığı halde bana tavsiye etmezdi. Üstte belirttiğim gibi yine arkadaşın tavsiyesiyle aspur, marul, yumurta harici bir şey vermiyoruz. Daha önce sürekli dışarıda gezer, bizle beraber yemek masasına gelir ne yersek tadına bakardı. Ekmek dahil unlu gıdaları pek severdi. Ancak birkaç yıldır hanım pek dışarı bırakmıyor :mad: İçeri girmek bilmez oldu, akıllandı zor yakalanıyor, avizelerden aşağıya inmiyor, sürekli oralara pislediği için eşim için temizlemesi de zor oluyor. Bir de sadece dışkı bıraksa iyi, uygun bir yeri buldu mu sürtünüp spermlerini bırakıyordu. Artık binde bir dışarı çıkıyor, denetimli serbestlik var yani ... Yani konuyu şuraya getireceğim. İnsan besinlerinde bile görüyoruz ne hile hurda var. Kim bilir kuşların gösterdiğiniz karışık yemlerini nasıl yapıyorlardır. Benim söylediğim kesin araştırmalara dayanmıyor, işi bilen birinin tecrübelerine ve benim mantığıma göre yazdım.
Kuşunuza eş alın bence. Yazıktır, yalnızlık Allah'a mahsus. Üretmek istemiyorsanız yuvalık takmazsınız dişi yumurtlamadığı sürece. Eşi olan kuşlar eşi ile ilgilenir genelde dışarıya pek hevesli olmazlar. Hem de o agresif davranışları geçer. Benim tecrübeme göre eşi olan kuş sahiplerini de ihmal etmiyorlar sanılanın aksine. Evimizdeki dostlarımız bize muhtaçlar, her türlü ihtiyaçlarını karşılamalıyız eğer evimizi açmışsak onlara. Üreme istekleri de bu ihtiyaçların arasındadır. Kuşunuzu yalnızlığa mahkum etmeyin.
gokcegokce
25-02-2014, 01:25
Benim Paşa çok ilginç bir kuş gerçekten de... Bana gelen böyle oluyor galiba. Kır atın yanında duran ya huyundan, ya suyundan diye boşuna dememiş atalar. Yaklaşık 3,5 yaşında ve bize fazlasıyla alışık. Yaklaşık 50 kelimemiz var. Bazen bilinçliymişçesine anlamlı cümleleri ve kelime uydurmaları da... Favori tezahüratımız; "yayaya, şaşaşa, Paşa, Paşaaa....". Kendinin kuş olduğunu unutup; "annejiiim, ablajımmm, kuşlar nasıl yapıyolar?" sorusunu yöneltip kendi kendine "cik, cik, ciiiik!" diye cevap vermesi de cabası. Fincan Hanım'ı çok seviyor. "Hişşşşt, Şincan; onlar senin kardeşin!" diyor. Biz bir şey yerken ona vermezsek yine başlıyor; "hişşşt, cablacım (bu kendi icatlarından, canım ablacığımın kısaltması), Neslihancııım, Erhancım(kardeşim senede 10 gün bizimle ama o yine de çağırıp duruyor kardeşimi), yakışıklııı!"Engelli bir mubişim daha vardı, melek olan. Onu çok seviyordu, yavruymuş gibi bakardı ona Paşa. Hala unutmadı, bazen "can dostum Bıcır!" diyor bazen de melek olan kedim Mercan'ı hatırlayıp onun adını söylüyor... Bizimkine Türkçe yetmedi Lehçe'ye el attı. Kardeşimin eşi Leh. Bizim "cığım" ekinin yerine onlar "ka" ekini getiriyorlar isimlere... Ama bizim Paşa işi apayrı bir boyuta taşıdı: Paşacika, ablacika, annecika, cikcika, Boncuka(papağanımın adı)! Bu kelimelerin hiçbirini bu şekilde öğretmedik işin ilginci. Kanaryamın adı Şeker. Baktım geçen gün gitmiş kafesin üzerinde "yakışıklı Şekerim Şekercika!" deyip duruyor...
İşte böyle bir çocuk bizim Paşa....
470562
Maşallah sevgili Loveforlife benim Fıstığımı hatırladım duygulandım yine. Dumanı kaybettim :( Şimdi de iki mubişim var. Çift oldular tüm gün birbirlerini kaşıyıp duruyorlar. Pek aşıklar :P
https://lh5.googleusercontent.com/-KbPF4HnvqRg/UwMlBCndfXI/AAAAAAAACP4/pe5Cmmp9Hi4/w769-h577-no/2014-02-18+11.16.06.jpg
Mubişlerde konuşma biraz kuşun yeteneğiyle alakalı bence. Bir çok kuşum oldu. Yalnızca bir tanesi yani Fıstık konuştu ama ne konuşma. Yaklaşık 50 kelime bilirdi. Sizin de dediğiniz gibi kendi de uydururdu arada. Esasında mubişlerin konuşması tamamen taklit olayı. Hafızalarında tuttukları sesleri taklit ediyorlar. Zeki kuş hafızaya da çabuk alıyor ve konuşuyor. Kimisi de konuşmayı bırak ötmüyor bile... Benim tecrübelerim böyle. Sevgiler...
Kuşunuza eş alın bence. Yazıktır, yalnızlık Allah'a mahsus. Üretmek istemiyorsanız yuvalık takmazsınız dişi yumurtlamadığı sürece. Eşi olan kuşlar eşi ile ilgilenir genelde dışarıya pek hevesli olmazlar. Hem de o agresif davranışları geçer. Benim tecrübeme göre eşi olan kuş sahiplerini de ihmal etmiyorlar sanılanın aksine. Evimizdeki dostlarımız bize muhtaçlar, her türlü ihtiyaçlarını karşılamalıyız eğer evimizi açmışsak onlara. Üreme istekleri de bu ihtiyaçların arasındadır. Kuşunuzu yalnızlığa mahkum etmeyin.
Epey uğraştık eşlendirmek için, 3-4 farklı kuş getirdik olmadı. Biz eşlendirelim çocuklarımız olsun miniş miniş beklentisiydeydik hep :) Ama yukarılarda da yazdığım gibi sanırım eldek olan kuşlar eşlenme becerisini kaybediyor. Konuştuğum birkaç arkadaş da bunu teyit ettiği için yazıyorum sadece bizim kuşta gördüğüm için değil. İlk getirdiğimiz kuş kendisi gibi eldekti. İkisini dışarı çıkardığımızda omuzlarımızda gezerlerdi. Birlikte dört ay kadar geçirdiler. Dişi yavruluğa girdi çıktı ama kalıcı bir şey olmadı. Aslında onu bırakmasak iyiydi. Kafeste asılı bir şey olmayınca kuş sakin oluyor. Ama ufak bir halka takalım (halen takılı) ona asılıyor, etrafına ağzındakileri kusuyor, sonra onları tekrar yiyor, daha hareketli, telaşlı oluyor. Babamların balkonuna kendiliğinden bir kuş gelmişti. O daha kötüydü bu açıdan; ağzındakileri öyle bir çıkarır sonra yerdi ki kafasında gagasında kururdu ağzından çıkanlar, gören tümöral oluşumlar var sanırdı. Neyse konudan konuya geçtik; dediğiniz gibi yanında eş daha iyi olabilir eşlenmese de dediğiniz gibi ancak bu kez bizim hanım kazan kaldırabilir. Kafese tül taksak dahi etrafı batırıyor. Havada uçuşan tüyleri hafiften hanımın solunumunu zorluyor. Hatta arada kuşu gözden çıkardığı dahi olmuyor değil...
Bende muhabbet kuşu ya da sultan papağanı istiyorum ama eşim hiç haz etmiyor. İkna edersem, alacağım hemen bir kuş.
gokcegokce
25-02-2014, 11:05
Epey uğraştık eşlendirmek için, 3-4 farklı kuş getirdik olmadı. Biz eşlendirelim çocuklarımız olsun miniş miniş beklentisiydeydik hep :) Ama yukarılarda da yazdığım gibi sanırım eldek olan kuşlar eşlenme becerisini kaybediyor. Konuştuğum birkaç arkadaş da bunu teyit ettiği için yazıyorum sadece bizim kuşta gördüğüm için değil. İlk getirdiğimiz kuş kendisi gibi eldekti. İkisini dışarı çıkardığımızda omuzlarımızda gezerlerdi. Birlikte dört ay kadar geçirdiler. Dişi yavruluğa girdi çıktı ama kalıcı bir şey olmadı. Aslında onu bırakmasak iyiydi. Kafeste asılı bir şey olmayınca kuş sakin oluyor. Ama ufak bir halka takalım (halen takılı) ona asılıyor, etrafına ağzındakileri kusuyor, sonra onları tekrar yiyor, daha hareketli, telaşlı oluyor. Babamların balkonuna kendiliğinden bir kuş gelmişti. O daha kötüydü bu açıdan; ağzındakileri öyle bir çıkarır sonra yerdi ki kafasında gagasında kururdu ağzından çıkanlar, gören tümöral oluşumlar var sanırdı. Neyse konudan konuya geçtik; dediğiniz gibi yanında eş daha iyi olabilir eşlenmese de dediğiniz gibi ancak bu kez bizim hanım kazan kaldırabilir. Kafese tül taksak dahi etrafı batırıyor. Havada uçuşan tüyleri hafiften hanımın solunumunu zorluyor. Hatta arada kuşu gözden çıkardığı dahi olmuyor değil...
Sağlık ve isteksizlik söz konusuysa bence zorlamayın eşinizi. Evcil hayvan bakımı tamamen özveri gerektiriyor. Ama geri dönüşü de paha biçilemeyen karşılıksız bir sevgi oluyor. Sevgiler...
Sağlık ve isteksizlik söz konusuysa bence zorlamayın eşinizi. Evcil hayvan bakımı tamamen özveri gerektiriyor. Ama geri dönüşü de paha biçilemeyen karşılıksız bir sevgi oluyor. Sevgiler...
İsteksizlik değil zaman zaman 'sevgi patlaması' :D Yoksa 5-6 yıldır o ilgileniyor zaten. Kuşla konuşmasından bazen çocuklar kıskanıyor "bizi o kadar sevmiyorsun" diye. Sağlık olarak ta 'o kadar çatlak su kaçırmaz' diyelim.
gokcegokce
25-02-2014, 17:29
:) O durum başka tabi. Ben de temizlik konusundan çok şikayetçiyim. Temizlik yaparken hep söyleniyorum kuşlarıma :P Bence eş konusunu bir daha düşünün o zaman. Tek kuş da batırıyor çift kuş da sonuçta :)
horanlı.66
25-02-2014, 17:32
Bende muhabbet kuşu ya da sultan papağanı istiyorum ama eşim hiç haz etmiyor. İkna edersem, alacağım hemen bir kuş.
jojoba ben sakaryada yedi yıl kaldım , eğer muhabbet alacak olursaniz yeni caminin orda akvaryumcu bi haci amca var, ordan alın fiyatları çok uygun çokta kaliteli malzeme var, yeni caminin orda pasajin içinde Rüstem amca....
celalim01
26-02-2014, 18:57
Valla arkadaşlar ben kendim uzun yıllar besledim.En son kuşlarımı bebeğimin alerjisi nedeniyle kuşçuya vermek durumunda kaldım.Kuşlarımı çok beğenmişti kuşçu.Hiç zaman vitamin vermedim.Bunun dışında çok farklı yiyecekler kullandım.O ballı krakerlerden de verdim yediler.Diğer besinleri yemelerine engel olmadı.Yeşillik elbette mutlaka verdi.Günlük hava iyi olduğu zamanlarda dışarıya çıkardım.Kafesinin altını çıkarıp toprak üzerine bıraktım,biraz çimenlerde oynadı,topraklara bulandı.Bu onların gelişmesine faydalı oldu.Hatta şunu söyleyebilirim benim yediğim hemen hemen her şeyi yedirdim.Sağlık sorunu **** başka bir sıkıntı yaşamadım.
celalim01
26-02-2014, 19:11
Düzgün konuşması için erkek olması, alışması ve yine konuşması içinde mümkün olduğunca küçük olması gerek. Kendi gözlemim ve duyduğum başka bir ayrıntı; alışan ve konuşan erkek kuşların sonradan eşlenmesi mümkün olmuyor.
Bizim kuşumuz halen beş yaşında, şu ana kadar konuştuğu kelime sayısı 20 yi geçmiştir. Ancak ilk öğrendiklerini tekrar etmezseniz unutuyorlar. Şu an 7-8 kelimede. Çekebildiğim kadarıyla kaydetmiştim bilgisayara. Neredeyse düzgün cümleler kuruyordu. "Nerdeymiş benim canım aşkım" gibi :) Eşim ilgilendiği için onun tarzıyla söylüyordu kelimeleri. İlk başta "canımın içi" diyordu, sonra "canımın dibi" ne döndürdü, şimdide "canımın cibi" diyor. Yani ilgilenirseniz karşılık veriyor. Kimi kuşlar da ne kadar nazik davransanız, ne kadar ilgilenseniz de "yoz" oluyor insanlardaki gibi. Biz elimizdekini denk getirene kadar 3-4 kuş değiştirdik. Allahtan satan arkadaşımızdı da sorun çıkmadı.
Konuşması için illa yaşının küçük olması gerekmiyor.Kendi kuşuma eş aldım,konuşuyordu.hemde oldukça güzel konuşuyor cümle kuruyordu.Çeşitli farklı sesler ,ziller,oyun sesleri yapmakta idi.Sonraki aldığım eşini de benim diğer kuşum egitti oda bazı şeyleri söylemeye başlamıştı.Ona hiç bir şey alıştırmaya çalışmadık.öbür kuşu taklit ederek kendisi öğrendi.Ama dediğiniz gibi her kuş konuşacak diye bir kaide yok bazıları konuşabiliyor bazıları konuşamıyor.Bu kuşunuza ve sizin ikinizin aranızda meydana gelen sevgiyle alakalıdır.
@celalim01; istisnalar olabilir tabi, ancak ben genel anlamda söyledim ne kadar küçük olursa o kadar iyi diye. Toprağa bırakma taktiği güzelmiş :) Dikkat etmek lazım yine kaşla göz arasında götürmesinler.
gokcegokce
28-02-2014, 12:09
Bugün ölen oğlum Duman'ın yerine Zilli kızıma eş olsun diye yeni aldığım Çaki oğlum elime gelmeye başladı. Ele gelmesi için hiç uğraşmıyordum oysa ki sadece kafesine girmeye alıştırmaya çalışıyordum. Sözün özü bazı şeyleri zorlamayacaksın su akıyor ve yolunu buluyor... Sevgiler.
Bugün ölen oğlum Duman'ın yerine Zilli kızıma eş olsun diye yeni aldığım Çaki oğlum elime gelmeye başladı. Ele gelmesi için hiç uğraşmıyordum oysa ki sadece kafesine girmeye alıştırmaya çalışıyordum. Sözün özü bazı şeyleri zorlamayacaksın su akıyor ve yolunu buluyor... Sevgiler.
Zaman her şeyin ilacı diyorsunuz yani. ;)
Benim kuşum insana çok uzak duruyor, konuşmasını boşverdim de, ele gelse hiç değilse diyorum ama çok yabani bu yaa;( 33 gündür benimle ama hiçbir hareket yok.. Sinirlerim bozuluyor yavaş yavaş.
gokcegokce
28-02-2014, 13:03
Zaman her şeyin ilacı diyorsunuz yani. ;)
Fazla ilgilenmiceksin akışına bırakıcaksın diyorum desek daha doğru olur :)
Benim kuşum insana çok uzak duruyor, konuşmasını boşverdim de, ele gelse hiç değilse diyorum ama çok yabani bu yaa;( 33 gündür benimle ama hiçbir hareket yok.. Sinirlerim bozuluyor yavaş yavaş.
Sevgili Hira ele alıştırma çabanı anlıyorum ama bence sen sesiz bir ortamda s,ş,c,ç gibi harflerin bol olduğu klasik "cici kuş" gibi şeyleri fısıldayarak onunla konuşma alıştırmaları yapsan daha verimli olur gibi geliyor bana. Benim Çaki'yi hiç ele alıştırma gibi bir çabam olmadı yalnızca kafese yanaşır onun kızım Zilli ile olan birbirlerini kaşıma seanslarına hayranlıkla bakar ve oları bir kaç güzel sözle severdim. Bu ara malumun sultanlarım kuluçkada ve tüm ilgim onlarda mubişlerim ikinci planda gibi. Eşim bana arada takılıyor onu da kuşları sevdiğim gibi seviyormuşum :P
:D anlıyorum gocecim. Zaten geldiği günden beri aynen söylediğin gibi yaklaşıyorum, hiçbir şekilde zorlama yok, ürkütme yok. Ha bu ara birde ısırma huyu başladı. Sanki zarar veriyormuşum gibi, kendini savunmaya çalışıyor... Daha da kızıyorum:(
gokcegokce
28-02-2014, 13:33
Daha önce eşinin avucuna almasından söz etmiştin. Devam ediyor mu buna? Eğer öyleyse eğitimini baltalayan konu o olabilir. Dolayısıyla iki ileri bir geri durumundasın. Eşini ikna et. İnternetten yetiştiricilerin ve verterinerlerin yazılarını oku. Öyle eğitilemeyeceğini o davranışla kuşun güveninin sarsıldığını anlat. Yoksa kuş size hiç alışamıcak. Sevgiler...
Ben çamaşırları kışın içerde kurutmak zorundayım çünkü burada genellikle soba yakılıyor.
Çınarın en sevdiği tünekte çamaşırlık:D
Bu şuan ki fotoğrafı. Fotoğraf çok kaliteli değil çünkü telefonla çektim.
gokcegokce
28-02-2014, 13:58
Mubişler Zilli & Çaki - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=3MGIf4UB2TQ&feature=c4-overview&list=UUq212tHMtNZf4x_B33rKZAg)
Maşallah çok güzel ben hala dişi olduğunu düşünüyorum ama dediğiniz gibi fotoğraf net değil. Daha netini eklerseniz net bir şeyler söylemeye çalışırım. Heveslendim ben de bıcırlarımı çektim. Benim video da laptopla çektiğim için yer yer görüntüde sarsıntı ve kaymalar var idare edin artık hem cinsiyet ayrımını da görürsünüz böylece. Mavi kuşum Çaki ve erkek, beyaz kızım Zilli.
Fotoğraf da ekleyeyim
https://lh5.googleusercontent.com/UVmbwDuIEccR8frvRdu-ZPqPFaInHQcDTQj8Jz_mGgM=w769-h577-no
Bu da bizimkinin konuşmaları, birkaç tane daha video vardı onları bulamadım. Olanı kesip düzelttim.
x2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=J0muEg1ulgY&feature=youtu.be)
Dikkatli dinleyince anlaşılıyor sırayla: aşkımsen, bitanem, canımın içi, annecim benim canım, aşkım, annem, annecim benim geldin mi....
İşte benim Çınar'ım.. Daha net bir fotoğraf çekmek için uğrştım ama kafesin dışındayken fotoğraf makinasından daha çok korktuğu için kafesteyken çekmek zorunda kaldım..
473287
Ben erkek olduğu konusunda eminim diyebilirim, çünkü daha öncede muhabbet kuşum olmuştu, burun kısmı yavruyken böyle lila gibi olanlar erkek oluyor ve de kuş büyüdükçe maviye dönüyor iyice. zamanla göreceğiz;)
Benim daha evvel baktığım kuşum 'maya' maalesef ki malasef annem ceyranda bıraktı ve bu zavallıcık astım olarak öldü :(
Evet en sonunda kafes dışındaykende elime gelmeye başladı Çınar'cık :)
öncesinde sadece kafes içindeyken geliyordu ama artık alışıyor bana
sanırım.
Hee bide kafese doğru eğilip şarkı söylediğimde, tünekte bir sağa bi
sola giderek tempo tutuyor :D ciddiyim, dans edercesine hareketler
yapıyor:D
Şarkımızda; mini mini bir kuş donmuştu, pencereme konmuştu:D
TreeKing
08-03-2014, 18:01
Evet en sonunda kafes dışındaykende elime gelmeye başladı Çınar'cık :)
öncesinde sadece kafes içindeyken geliyordu ama artık alışıyor bana
sanırım.
Hee bide kafese doğru eğilip şarkı söylediğimde, tünekte bir sağa bi
sola giderek tempo tutuyor :D ciddiyim, dans edercesine hareketler
yapıyor:D
Şarkımızda; mini mini bir kuş donmuştu, pencereme konmuştu:Dbende bir dişi muhabbet var, eşleri 2 tane olmuş ve ölmüştü 6 ay erkeklerle uğraştırmadım, dişiler kafada ağrıtmıyor bana alışmıştı iyice, kızışma mevsimine gelince ağzımda yaptığım nağmeler bile kuşu etkiliyordu o derece kızışma haline gelmişti, erkek aldık eşleşti tabii, erkek genç, çiftleşemiyor. Ama bizim dişi muhabbet İnci; bizim pabucu dama attı üstüne birde erkekten dolayı kafam ağrıyor hergün, iyi mi yaptım bilemedim. :(
Hodurice
08-03-2014, 18:32
Benim daha evvel baktığım kuşum 'maya' maalesef ki malasef annem ceyranda bıraktı ve bu zavallıcık astım olarak öldü :(
Bu bitki kuşlar için oldukça zehirli, bu yüzden kaybetmiş de olabilirsiniz...
YeniGine
10-03-2014, 23:59
:) Çok güzel sevgili hira; ne bileyim sanki Çınar Hanım gibi de... Valla devamlı tek tek kelimeler ne bileyim işte ilk başlangıçta cici, cikcik dersen konuşur da. :( Benim bir pamuğum vardı bir zamanlar başımı eğe eğe cıx cıx deyiverirdim sonra baktım aynı benim hareketle söylediğimi tekrarladı, sonra sonra da hem kendi ismi, hem de bizlerin ismini bile söylüyordu.
:( Hay Allah aklıma geliverdi şimdi.
Konuşmasını geçtimde
ablalcım, bana yakın olsa yeter. Ben evde akşama kadar yalnızım, bi çiçeklerim. birde kuşum. bana arkadaşlık etse keşke. mesela kahvaltı etsek beraber:) ama öğrenmesi için kolay kelimeleri tekrar etmiyorda değilim:)
Pamuk ne oldu ablacım?
YeniGine
11-03-2014, 00:22
:( Pamuk gagası mantar oldu, birçok kez veterinere götürdüm yok ilaç sürdü, yok gagasını kesti falan işte. Gel zaman git zaman yem de yiyemez oldu. Sonrası :(
Daha sonra zaman geçince çift aldım bu sefer :) canım ya onlar da evdeki civciv gibiydiler uçmak falan yok hep halının üzerinde geziniyorlardı. Sonra kardeşim istedi verdim ama onlar çok yaşlındılar ve ecelleriyle :(
Daha sonra yine bir çift aldım yok yuva falan derken yavruları oldu :) harikaydılar valla. Anne, baba yavrular. Ve taşınmak zorunda kaldık gittim onları kafesleriyle birlikte kuşçuya verdim. Onlardan sonra da dedim bir daha kuş alıp beslemem. Odur budur kuş beslemiyorum.
Kuşlardan sonra balık dedim onu da pek başarabildiğim söylenemez. :D Ondan sonra da civciv evin içinde bir odayı onlara tahsis ettim; aman evde kokudan durulmaz oldu ama olsun civcivleri 2 sene piliç haline getirdikten sonra bahçesi olan komşulara verdim.
Şimdi kumrularla uğraşıyorum, onların üremesi için çabalıyorum, saz ekibim, kedilerim... Yani bunun sonu yok, doğa sevgisi olmalı...
YeniGine
11-03-2014, 00:29
:D Yine bir anım; Pamuktan önce. Yine bir tane muhabbet kuşumuz var yeni, annemler salmışlar gezinmiş ve demişler aman Sema görmesin koyalım kafesine. Tutmaya çalışmışlar kafese koyacaklar ya, bir anda kuşun bütün kuyruğu kalmış annemin elinde kuş civciv görünümlü kuyruk falan yok. Eve gelip de onu öyle görünce ne kadar üzüldüm ne kadar tabi hemen ertesi gün kuşçuya götürdük kuyruğu koptu ne olacak şimdi bu. Kuşçu merak etmeyin tekrar gelir. Ondan sonra da bir kuyruk geldi ki eskisinden çok daha güzeldi gerçekten.
TreeKing
11-03-2014, 18:06
Bunlarda benim kuşlarım, fotograf mekanı kapalı ama olsun :D
horanlı.66
11-03-2014, 18:18
çok güzeller TreeKing, yakın olsanız yavrusundan isterdim :-)
TreeKing
11-03-2014, 18:37
çok güzeller TreeKing, yakın olsanız yavrusundan isterdim :-)Yavru yüzü görebilsem birşeyler yaparız ama çok zor, kuşları bir denk getiremedim, o yönde işler karışık anlatması uzun sürer. Bunlarında büyük ihtimal çiftleşmesi sorunlu olacak ve yavru olmayacak, dişi 2 yaşını geçti erkek ise daha yeni aldım(2 ay önce), 6 aydır eşsiz duruyordu sarı olan dişim; adı "İnci", baya bir alışmıştı bana bu süreçde erkek gelince pabucumuzu dama attı kendileri. Omzuma tek aldığımda erkeğe kaçar direkt. Erkek almayacaktım ama kızışma döneminde gösterdiği tavırlar, sesime bile tahrik olması, o derece kötü ve ilginç birşey yaşadım yani. Ondan dolayı aldım. Ama erkek yavru daha, çiftleşmeyi bilmiyor, gagalaşıyorlar bol bol başka birşey yok. 2. seneyi bekliyoruz belki içgüdüleri onu birşeylere iter, üstteki fotoda yorganın içinden :D
horanlı.66
11-03-2014, 18:47
sıkıntı olmaz TreeKing çünkü önümüz yaz kuşların tam yumurtlama dönemi disi ve erkekler bünyeleri ona göre değişim gösterir, yani çiftlesme durumuna, erkek çok genç değil ceresi çok koyu , biraz zaman ve sabır , gerisi gelir inşallah.
Arkadaşlar benim mubişim galiba bitlendi, çok fazla kaşınıyor zavallım. Özelikle önereceğiniz bir ilaç varmı? Ya da bu durumda ne yapmam gerekiyor?
TreeKing
14-03-2014, 13:06
Arkadaşlar benim mubişim galiba bitlendi, çok fazla kaşınıyor zavallım. Özelikle önereceğiniz bir ilaç varmı? Ya da bu durumda ne yapmam gerekiyor?Kaliteli bir bit spreyi almanız iş görür bence :) Marka öneremem aklıma gelmiyor ama kaliteli olsun, piyasada su niyetine fısfıs olanlardan almayın :D sinek ilacı kutuları gibi olanlar var onlar kaliteli sayılır onlardan alın.
Arkadaşlar benim mubişim galiba bitlendi, çok fazla kaşınıyor zavallım. Özelikle önereceğiniz bir ilaç varmı? Ya da bu durumda ne yapmam gerekiyor?
Tüy değiştiriyordur.
TreeKing, nerden anlayabilirim ki kalitesni?
Adama kaliteli bir ilaç olsun desem zaten verecek olduğu ilacı verip, 2 katı fiyat çeker kaliteli der:D anlayamamki..
Sn. TCM, hiç tüyleri dökülmüyor. Bir tane bile yok yani.
horanlı.66
14-03-2014, 18:37
sayın hira bit olmayabilir , genç olduğu için sık sık tüy değişimine girerler, kafes tabanında tüy yoğunluğu nasıl. Bide fısfıs olarak biyoteknik diye bi marka çok iyi , vitamin ve spreyini kullandım, hasta olduğunda vitamini iki saatte etkisini gösteriyodu, spreyide kuşlarda nasıl bi etkisi oldu hiç anlamadın isin asli, bende çiçeklerimde böceklenme vardı onlarda kullanmıştim :-) sprey tavsiye etmem doğada kuşlar ya su banyosu yaparlar ya da kum banyosu yaparlar bitlerden kurtulmak için...
Sn. horanlı.66, bir tane bile tüy döktüğünü görmedim, ama benim kafam karıştı şimdi. Ne yapacağım anlamadım:)
Kuşlar özellikle de paraketler kuyruklarının üzerinde bulunan bir bezeden gagalaryla yağ alarak sürekli tüylerini yağlarlar. Bu davranışı bitlenme olarak yorumluyor olabilirsiniz. Kuş gerçekten bitlenmişse huzursuz davranışlar gösterir mutsuz olur bu da farkedilir.
Bu güne kadar envai çeşit kuş besledim, yabaniler dahil ev ortamında hiç kuşun bitlendiğine tanık olmadım.
Tabi emin olamayız ama bence kuşu gözlemleyin. Gerçekten üzerinde zararlı varsa huzursuzluk yapacak oyun oynamayacak veya oyun oynarken aniden oyunu bırakıp tüyleriyle uğraşaktır vs. Ondan sonra bir ilaç düşünülebilir.
horanlı.66
14-03-2014, 20:22
sayın hira bit değildir sanırsam, bitlenmis olduğuna dair davranışlarını yazsanız, kafasını kafese tüneğemi sürekli sürtuyo yoksa gagasiyla tüyleri ile uğraşıyo, ikincisi işe tüy değişimi yakındır , alttan çıkacak tüyler üsttekine baskı yapar buda doğal olarak kaşınmaya yol acar. Yok eğer birinci durum varsa yani kafasını sürekli sağa sola sürtuyosa buda belki tüy değişiminin işareti olabilir, ama suda var bi parazit var bu şekilde kaşıntı yapan, aynısı bende olmuştu kuş ölmuyo ama çok kötü oluyo kafası, en son çare kuşçuya vermiştim...
horanlı.66
14-03-2014, 20:25
sayın hira bu arada banyo yapacağı bi şey koyun kafes tabanına , çok derin olmayan plastik bi kap mesela, banyo yaparsa belki düzelir, ama yapacak diye bi şeyde yok tabi, yapmıyo diye üzülmeyin kafeste büyüyüp yetiştiği için banyo yapmayı bilmiyodur, ama yaptık diyelim olduğu ortam sıcak olsunki çabuk kurusun,
Sn. musk,
Sn. horanlı.66
teşekkür ediyorum cevaplarınız için. Biraz beklemek en iyisi şuan galiba.
bay tömürcek
14-03-2014, 22:54
Celi'yi dün akşam evin içine saldım çok sevindi uçtu her yere kondu. Önceden hayatta elletmezdi birazcık alıştı bana buz dolabının üzerine kondu elimi önüne uzattım elime çıktı sonra omzuma koydum yavaşça kanepeye kadar yürüdüm sırtımı kanepeye dayadım kanepeye çıktı omzumdan :) Gene de tam anlamıyla alışmış değil hala korkuyor benden :) Ve konuşmaya bişeyler söylemeye çalışıyor ama daha söyleyebildiğimiz bi kelime yok :)
sayın hira, exobit kullanın koruma amaçlıda kullanılabilen bi ilaçtır yani parazit yoksa bile zararı olmaz. ama doğal olsun diyorsanız banyoluk takın.
Maniküre pediküre para vermiyoruz biz arkadaşlar. Çınar'cık hepsini evde hallediyor:p ne kadar alıştı bakarmısınız... Ama eşimden kaçıyor.. eee o kadar söyledim, rahat bırak şu kuşu diye:dilli:
TreeKing
20-03-2014, 14:20
Maniküre pediküre para vermiyoruz biz arkadaşlar. Çınar'cık hepsini evde hallediyor:p ne kadar alıştı bakarmısınız... Ama eşimden kaçıyor.. eee o kadar söyledim, rahat bırak şu kuşu diye:dilli:Benimki parmakları geviyordu eskiden, tamamen yara olurdu, koparıp bırakırdı parça parça resmen, sinir merkezleri olduğu için zevk almıyor değildim :D ama sonra acısı oluyordu en alt deriye kadar götürüyordu biraz sadist olmuşum galiba orada; saçmaladım ama durum bu idi :D
horanlı.66
20-03-2014, 17:17
sayın hira kuşunuzun size alışmasına çok sevindim, kafesine bi kalamar kemiği asın isterseniz eğer yoksa kafeste, o gagama işini Öyle giderir hem kalsiyum ihtiyacını halletmiş olur hem gagalar törpülenir...
sayın hira kuşunuzun
size alışmasına çok sevindim, kafesine bi kalamar kemiği asın isterseniz
eğer yoksa kafeste, o gagama işini Öyle giderir hem kalsiyum ihtiyacını
halletmiş olur hem gagalar törpülenir...
Kafesinde kalamar kemiği var Sn. Horanlı
Fakat bu şekilde oyun oynuyor. Bilekliğimi çekiştiriyor, yüzüğümü gagalıyor, Hatta parmaklarımı oynattığımda çıldırıyor resmen:D
horanlı.66
20-03-2014, 21:22
ne kadar güzel sayın hira , ilk aldığınız zamanları hatırlıyorum :-) nasıl alışacak bu kuş diye, işte böyle alışacak . . .
:D Yine bir anım; Pamuktan önce. Yine bir tane muhabbet kuşumuz var yeni, annemler salmışlar gezinmiş ve demişler aman Sema görmesin koyalım kafesine. Tutmaya çalışmışlar kafese koyacaklar ya, bir anda kuşun bütün kuyruğu kalmış annemin elinde kuş civciv görünümlü kuyruk falan yok. Eve gelip de onu öyle görünce ne kadar üzüldüm ne kadar tabi hemen ertesi gün kuşçuya götürdük kuyruğu koptu ne olacak şimdi bu. Kuşçu merak etmeyin tekrar gelir. Ondan sonra da bir kuyruk geldi ki eskisinden çok daha güzeldi gerçekten.
vallahi yeni gine çok güldüm hala kendimi tutamıyorum gülüyorum Allah senide güldürsün
şey tüy dökümünde mi bu bebek? ceresinin üzeri tuhaf görünüyor. umarım mantar değildir.
şey tüy dökümünde mi bu bebek? ceresinin üzeri tuhaf görünüyor. umarım mantar değildir.
Evet iki gündür yoğun bir şekilde tüyleri dökülmeye başladı. Aynı zamanda ishal de oldu. Oysaki yemden başka hiçbir şey yememişti. Neden ishal oldu anlamadım.
üşütmüş olabilir stres olabilir türlü şeylerden kaynaklanabilir ishal. suyuna çay kaşığının ucu ile kahve koyun patates ya da pirinç lapası yedirin.vitamin eksik etmeyin. ishali geçmeyip tüy kabartma durumu olursa antibiyotik başlarsınız. birde ceresinin üstü mantar olabilir emin olamadım ama. bi vazelin sürün kararma olursa tamamen geçene kadar kullanın.
birde tüy dökümü olduğundan vücudu zayıflamıştır en az haftada bir kez mama verin.
Ceresinin üzeri bence mantar değil, tüy değişiminde bu yavrucak.
gokcegokce
27-03-2014, 12:47
işte size çok net fotoğraflar;) cinsiyeti nedir Çınar'cığımın?
475312
475313
475314
he, bu çalışma nedir diye sorarsanız, evini yeniden inşa ediyor :p
Hah şimdi net bir fotoğraf ile daha net bir tahmin yapabilirim sevgili Hira. Evet sen haklısın Çınar erkek. Diğer fotoğraflarında netlik olmadığı için kesin konuşmamaya çalışmıştım çünkü beyazlıklar var gibiydi burun etrafnda. Ama flaştan oluyormuş demek ki. Tüy dökümü için bol bol yulaf öneririm. Hem güzel düzgün ve parlak tüy çıkarır hem de güçten düşmesine engel olur.
:) Teşekkür ederim gokcegokce
Yulaf olayını hiç duymamıştım, kısa zamanda alayım o zaman. Tüy değişimi başladı, aynı zamanda ishal oldu. Birbiriyle bağlantılı sanki. İlaç aldım ishali için, daha iyi gibi şuan.
TreeKing
27-03-2014, 19:44
Yavrular nasıl :D Karşılıklı sevgi ancak bu kadar güzel olabilir ;)
TreeKing
27-03-2014, 20:07
Bu da yeni ortağımız artık bizimle çalışacak :D Ev koruması için, emektar köpeğimizde altta 3-4 sene önceki resim şimdi 12-13 yaşında; insan yaşına göre 60' ı geçkin :( Etkinliğini yitiriyor artık, 10 sene önce benimle futbol oynardı, çok anım oldu bu aslanla :(; adı Minnoş. Yeni arkadaş içinde ad önerinizi bekliyorum ama Karabaş olacak gibi :D
Bu konuyla alakası yok ama burası güncel diye paylaştım.
http://i.hizliresim.com/Kq7zOD.jpg
gokcegokce
29-03-2014, 00:55
:) Teşekkür ederim gokcegokce
Yulaf olayını hiç duymamıştım, kısa zamanda alayım o zaman. Tüy değişimi başladı, aynı zamanda ishal oldu. Birbiriyle bağlantılı sanki. İlaç aldım ishali için, daha iyi gibi şuan.
Geçmiş olsun sevgili Hiracım. Suyunu her gün değiştir kafes hijyenine önem ver. Çabucak iyileşir inşallah. Yulafı yemine karıştırıp verirsin bir çimdik her yemlik için. Parlak parlak güzel yeni tüyler çıkartır. :)
gokcegokce
31-03-2014, 16:52
Beyazlı Zillimin kanatları kesilmişti aldığımda henüz yenileri çıkmadı ama Zilli azimli uçuşlarını ilerletiyor günden güne. Bugün uçamadığı kapının üstüne uçtu kızım sevdiğinin yanına gidemiyordu önceden yalnız kalıyordu. Artık bunu da aştı. Kutlayalım istedim. :)
https://lh3.googleusercontent.com/-yYt6yIuqKt4/Uzl9CLa90WI/AAAAAAAAC3w/79DyAZSFOKU/w769-h577-no/2014-03-31+17.32.38.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-hsrDCfcJRYE/Uzl9ihQqxgI/AAAAAAAAC4U/1gDlcRkLXQ0/w433-h577-no/2014-03-31+17.34.20.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-5sd1KpCl8kk/Uzl9sWI1zCI/AAAAAAAAC4s/wtXARgJbXSk/w433-h577-no/2014-03-31+17.35.57.jpg
Çok tatlılar gokcecim:) o kadar canayakın hayvanlarki, insan gün geçtikçe daha çok bağlanıyor. Zilli'nin kanatları neden kesikti, onu anlamadım?
Çınar'ın ishali geçti sayılır, tüy değişimi devam ediyor. Elime geldiğinde kendisini kaşıttırıyor :) çünkü kendini tüneklere sürte sürte deli olacak kadar kaşınıyor zavallıcık.
gokcegokce
31-03-2014, 19:44
Çok tatlılar gokcecim:) o kadar canayakın hayvanlarki, insan gün geçtikçe daha çok bağlanıyor. Zilli'nin kanatları neden kesikti, onu anlamadım?
Çınar'ın ishali geçti sayılır, tüy değişimi devam ediyor. Elime geldiğinde kendisini kaşıttırıyor :) çünkü kendini tüneklere sürte sürte deli olacak kadar kaşınıyor zavallıcık.
Evet çok sevimli oldukları doğru ama benimkiler çift olduklarından bana canayakın değiller pek. Olsun, canları sağolsun onlar yine de benim bebeklerim. Petshopa birinden gelmiş, hayvana işkence etmişler kanatlarını kesmişler sonra da geri getirmişler. Ben alırken anladım bir terslik olduğunu. Özellikle aldım onu iyileştirmek için. Giderek daha güzel bir kız oluyor maşallah.
Çınarın iyi olduğuna sevindim. Eğer kaşıtmaya başladıysa artık sana oldukça güveniyor demektir. Tebrikler. :)
beyaz-papatya
01-04-2014, 23:08
Merhabalar benimde bir muhabbet kuşum var çok sevimli cok yakın zamanda onu eğitmeye başladım sanırım alışmaya başladı aslında bir video çektim ama yükleyemedim şimdi en kısa zamanda yüklemeye çalışacağım bu arada gökçegökçe ve treeking mubişlerinize bayıldım Allah onlara sağlıklı mutlu uzun ömür nasip etsin sizin yanınızda iyi geceler :)
Az önce fark ettim ki Çınar bugünü banyo günü olarak seçmiş ve suluğunu küvet olarak kullanıyor:D küçük bir kaba ılık su hazırlayıp kafesin dibine koydum fakat kortkuğu için yaklaşmıyor. Yan yan bakıyor ama aşağı inmiyor.
Tüylerini fazla uçamasın dolayısıyla insana daha çabuk alışsın diye keserler. Veya bantla dikkatlice yapıştırılsa da olur. Doğru olmasa da kuşa pek zarar verici işlem değil biraz dikkatli yapılırsa.
gokcegokce
02-04-2014, 16:40
Tüylerini fazla uçamasın dolayısıyla insana daha çabuk alışsın diye keserler. Veya bantla dikkatlice yapıştırılsa da olur. Doğru olmasa da kuşa pek zarar verici işlem değil biraz dikkatli yapılırsa.
Zarar verici değil mi? Kuşların en temel özelliği uçmayı elinden alıyor. Hayvan uçamadığı için sağa sola çarpıyor. Ayrıca diğer kuşlar uçarken o kalıyor diye içine kapanıyor. Sizce bunlar zarar değil mi? İnsan bencilliği ne kötü...
gokcegokce
02-04-2014, 16:42
Az önce fark ettim ki Çınar bugünü banyo günü olarak seçmiş ve suluğunu küvet olarak kullanıyor:D küçük bir kaba ılık su hazırlayıp kafesin dibine koydum fakat kortkuğu için yaklaşmıyor. Yan yan bakıyor ama aşağı inmiyor.
Canım çok amaçlı yemlik-suluk olan askılı büyük kaplardan as kafesine içine su doldur banyoluk olsun. Dışarıya koyulan kaplarla banyo yapmayabiliyorlar. Benim papağanlar çok seviyor banyoyu ben de kafese onlardan astım.
Gokce'cim, bahsettiğin suluğu tam olarak nasıldır bilemiyorum ama birazdan araştıracağım nette.
Ben havalar ısınınca su koymayı düşünüyordum ama bugün televizyon izlerken birde baktım ki, sulukla uğraşıp duruyor. yaklaşıp ne yaptığını anlamaya çalıştım, ıslak bizim tatlış, banyo yapıyor:) öyle tatlıki.
Sanırım tam olarak böyle bişey işimizi görür.
beyaz-papatya
02-04-2014, 22:38
Sanırım tam olarak böyle bişey işimizi görür.
nereden aldınız acaba bunu ben de almak istiyorum da :)
nereden aldınız acaba bunu ben de almak istiyorum da :)
Fotoğraf netten. Bulursam alacağım yarın:)
beyaz-papatya
02-04-2014, 23:01
ben de baktım şimdi nete 11 lira sanırım :)
Fiyatı hakkında bilgim yok fakat mutlaka almam lazım. Sulukta yıkanmaya çalışıyordu bugün:)
gokcegokce
03-04-2014, 01:25
Ben bu banyoluktan almıştım çok çok önce üzeri kapalı olduğundan rahat yıkanamıyorlar hiç kullanamadık desem yeridir. 11 tl de çok pahalı ayrıca. Ben büyük yem konan bildiğin kaptan aldım petshoptan. Hem de 1 tl. İçine yem yerine su koyuyorum. Yem yer gibi gidip canları isteyince gagalarıyla suyu üzerlerine ata ata yıkanıyorlar. İzlemesi de pek zevkli oluyor denk geldiğimde. :)
Girebileceği kadar saklama kabı olabilir, dondurma, kurabiye kabı, cam kase vs vs.
İçine girebilsin iki parmak su olsa yeter.
Zarar verici değil mi? Kuşların en temel özelliği uçmayı elinden alıyor. Hayvan uçamadığı için sağa sola çarpıyor. Ayrıca diğer kuşlar uçarken o kalıyor diye içine kapanıyor. Sizce bunlar zarar değil mi? İnsan bencilliği ne kötü...
Üstte yazdığım gibi, yapılan doğru değil, ancak kuşa teknik olarak zararı olmaz. Bantlama düzgün yapılırsa hiç uçamadığı için sağa sola çarpmaz, zaten süreç üç-beş günlük olmalı, alışacak kuş belli olur. Birden fazla kuşun birini seçip onu kendinize alştırmaya çalışmak zaten zor bir işlem, kuşlar arkadaşları varken sizle niye ilgilensin, kuşa eziyetten başka bir işe yaramaz.
Kuşa 11 tl verip banyo aparatı almadan önce yayvan bir kabın içine su koyarak banyo işini sevip sevmediğine bir bakın. Kimi kuş suyu pek sevmiyor. Boşuna masraf yapmamış olursunuz.
gokcegokce
03-04-2014, 21:50
Üstte yazdığım gibi, yapılan doğru değil, ancak kuşa teknik olarak zararı olmaz. Bantlama düzgün yapılırsa hiç uçamadığı için sağa sola çarpmaz, zaten süreç üç-beş günlük olmalı, alışacak kuş belli olur. Birden fazla kuşun birini seçip onu kendinize alştırmaya çalışmak zaten zor bir işlem, kuşlar arkadaşları varken sizle niye ilgilensin, kuşa eziyetten başka bir işe yaramaz.
Kuşa 11 tl verip banyo aparatı almadan önce yayvan bir kabın içine su koyarak banyo işini sevip sevmediğine bir bakın. Kimi kuş suyu pek sevmiyor. Boşuna masraf yapmamış olursunuz.
Kanat kesme işini ben yapmadım asla da yapmam. Ben yalnızca ölen erkek kuşuma eş almak için petshopa gittiğimde bu kuşu gördüm ve evimi açtım ona. Hatta eşi öldü diye yeni bir arkadaş aldım yanına. Hala korkuyor insanlardan çok tedirgin ama yine de azıcık güvenini kazandım 2dk kadar kalıyor parmakta. Muhabbetler Avusturalyada sürü halinde gezen kuşlar, bu nedenle çift bakmaya gayret ediyorum. Bir de artık eskisi gibi ilgilenemiyorum ve canı sıkılsın istemiyorum kuşun. Kanat kesmek de bantlamak da bana saçma gelen uygulamalar. İnsanların bu yaptıkları bencilce ve kuşu iyice kendilerinden soğutan şeyler. Sahiplenmek demek o hayvana istediğini yaparsın anlamına gelmemeli. En azından bu platformda savunmayalım bu türlü eziyetleri derim. Kuşa zarar vermiyor diyorsunuz ama rahatsızlık veriyor bunu unutuyorsunuz. 1-2 gün sizin ellerinizi bağlasak nasıl hissedersiniz? Onlar bizim can yoldaşımız esirimiz değil. Pek çok kuş baktım evcilleştirmenin tek yolu bol sevgi, başka hiç bir yöntem değil!
Banyo konusuna katılıyorum kimi kuş bayılıyor kimisi de kedi misali hiç sevmiyor. Ama Hira'nın kuşu zaten sevdiğini belli etmiş. Bence yapması gereken kafese extra bir yem kabı takıp içine gün aşırı değiştirmek kaydıyla su koymak. 11tl ile de kuşuna süper bir ziyafet için kaliteli bir yem alır 700-1000gr kadar. Sevgiler...
TreeKing
03-04-2014, 23:57
Muhabbet kuşlarını alarak günah işlediğinizin farkındamısınız(bende dahil)? Siz onla iyi bir hayat sürdüğünüzü düşünürsünüz ama asla öyle değildir, bir kuşu bir hayvanı asla içten bilemezsiniz, anlayamazsınız, bunu sonradan öğrendim, elimdeki kuşları teslim etsem yine satılacaklar, bıraksam buralarda yaşayamazlar, mecbur mahkum oldular burada.
Avustralya' ya bırakma imkanım olsa hemen bırakırım, varsınlar yaşabildikleri kadar yaşasınlar ve kendilerince insan gibi ölsünler...Evde besleyebileceğimiz hayvanlar için dini bir kural bu. Ondan dolayı yazdım. Düşünecek olursakda gayet mantıklı, bir tek kedi, insanla yaşayabilirmiş galiba yanlış hatırlamıyorsam, köpekde olmazmış hem ne kadar eğitimli filan olsa temizlik icabı ters bir durum bence de. Genel düşüncem bu sizlerinde bir düşüncesi varmı?
gokcegokce
05-04-2014, 12:40
Kuş beslemek de geçmişten gelen bir gelenek. Ben din bilgini değilim, dinimizde nasıl bahsediliyor bilmiyorum ama Peygamberimizin kedileri sevdiğini ve beslediğini duymuştum. Ama ben evde kedi beslemekten de hazetmiyorum tüyleri her yere yapışıyor. Tenimi kaşındırıyor. Anneannemin bahçeli evi vardı orada beslerdik kedileri. Kuşlarda haftalık temizliği yapıldıktan sonra sıkıntı yok. Ben de zaman zaman acaba işkence mi ediyorum hayvanlarıma diye düşündüğüm oluyor. Ama elimden geldiğince onlara güzel bir hayat sunmaya gayret ediyorum. Yemlerinin içeriğini doğal ortamlarına uygun seçmeye çalışıyorum ve en önemlisi asla tek bakmıyorum. Umarım onlar da benden memnunlardır, yani en azından öyle olduğunu hissediyorum. Sevgiler...
Bunlar da bizim sürü...
https://lh4.googleusercontent.com/--OblAIKm4k0/UyKu3LpuLYI/AAAAAAAACos/hV1faO-nz_0/s577-no/IMG_20140314_091857.jpg
katılıyorum sayın gökçe bende muhabbet ve sultan besliyorum ayrıca birde kedim var
Ay çok tatlı bunlar:) bayıldım maşallah
gokcegokce
05-04-2014, 19:17
katılıyorum sayın gökçe bende muhabbet ve sultan besliyorum ayrıca birde kedim var
:) Çok şirinler maşallah! Muhabbetler ürediler sanırım, bizim sultanlar kuluçkada yavru sevmeyi çok istiyorum inşallah bu kuluçka mutlu sonla biter. Benim bir arkadaşımın evinde de hem muhabbet hem de kedi vardı. Ama malesef kuşu salamıyorlardı ne olur ne olmaz diye :)
:p bende hem kedi hemde kuşlarımı aynı anda salamıyorum tabi. kedimizi bir oda balkona bırakıp ondan sonra salıyorum.yoksa kedimiz kızmama rağmen yakalama çabasına giriyor yaramaz.
Bir muhabbet Nevşehir de soğuk odada unutmuşuz öldü. Birisi uçtu gitti ....
serifekulu
12-04-2014, 16:50
bir muhabbetim var bir de kedi istiyorum ama ailem kedinin doğası gereği avlayacağını düşünüyor, cesaret edemiyorum bu yüzden ikisini aynı ortamda beslemeye.. muhabbet kuşum da 6 aydır bizimle ve cicikuş, maviş, aşkoş, öpücüköpücüköpücük (evet aynen böyle asla tek 1 kez öpücük demez hep 3tane art arda :) ) ve şeri-fe kelimelerini öğrendi; sanıyorum tamamen şerife demeye nefesi yetmiyor önden bi şeri ardından da uzunca feee :) sevgiyle olmayacak şey yok....
Çok güldüm Sayın Serife:) umarım benim kuşumda benim adımı söyler:)
serifekulu
12-04-2014, 17:59
Çok güldüm Sayın Serife:) umarım benim kuşumda benim adımı söyler:)
umarım sayın hira öyle hoşuma gidiyor ki :) 2haftaya kalmadan öğrendi benim adımı :) her fırsatta söyleyin gelişmelerden haberdar olmak isterim
Benim de yıllar önce bir muhabbet kuşum vardı, kendi ismi dahil pek çok kelimeyi ezberlemişti.
Öyle ki kuşun ötüşü, peşpeşe ve rastgele sıraladığı ezber kelimelerden oluşur hale gelmişti..
Annem, ona benim ismimi öğretmeye kafasını taktı ve sonuç:
Hedeflenen isim=> Yasemin
Kuşun ilk söyleyebildiği şekli=> Dakşşş---imin
İlerletmiş hali=> Yakşşşş---imin
Öğrenmiş hali=> Yuşimin :D
Ben daha çok eşimin ismini öğretmeye çalıştım. Bir gün fazlaca ısrar ettim sanırım, eşimin ismini söyler söylemez, kuş cakkk cakk cakk bağırmaya başladı, yeter dercesine
;)
TreeKing
13-04-2014, 00:48
bir muhabbetim var bir de kedi istiyorum ama ailem kedinin doğası gereği avlayacağını düşünüyor, cesaret edemiyorum bu yüzden ikisini aynı ortamda beslemeye.. muhabbet kuşum da 6 aydır bizimle ve cicikuş, maviş, aşkoş, öpücüköpücüköpücük (evet aynen böyle asla tek 1 kez öpücük demez hep 3tane art arda :) ) ve şeri-fe kelimelerini öğrendi; sanıyorum tamamen şerife demeye nefesi yetmiyor önden bi şeri ardından da uzunca feee :) sevgiyle olmayacak şey yok....kedi filan alma bence, direkt kuşunla ilgilen daha çok zevk alırsın bana göre o kuşun kurduğu bağ bir kedinin kurdğu ve kurabileceği bağdan çok daha büyüktür, olursa bir kaza olur kedi değil ya kuş ölür daha çok üzülürsün o zaman...
@TreeKing, bence kediyle kurulabilecek bağ ve karşılığında size verebilecekleri, kuş ile sağlayacaklarınızdan çok daha fazla ve tatmin edici olacaktır.
serifekulu
14-04-2014, 13:50
@TreeKing @TCM ikinize de katılıyorum, şöyle ki kuş eve geldiği zaman 1 hafta hayvana tavır yaptım neden kedi değil de kuş diye onun ne suçu varsa :D ama baktım yavaş yavaş eve alıştı kardeşimin ağzından yem yemeler başladı bu sefer de kıskandım ben daha fazla ilgilenmeye başladım ilgilendikçe de karşılığını aldım, önyargıyla yaklaştığıma pişman oldum hayvanları ayırt etmemek lazım, adımı öğrenerek beni fethetti diyebilirim ama bugün eve kedi gelse kuştan daha fazla ilgilenirim gibi geliyor önceden kedi sahibiydim onun özlemini çekiyorum gibi gibi ;) bendeki kedi sevgisi biraz takıntı boyutunda ;)
smallsmile
15-04-2014, 12:41
foto yüklemeye çalıştım ama olmadı..ceresi lila rengi olan kuşun cinsiyeti nedir acaba..
foto yüklemeye çalıştım ama olmadı..ceresi lila rengi olan kuşun cinsiyeti nedir acaba..
Erkek
Sade ve genelde konuşmayla yaptığım alıştırma çabalarım sonuç verdi ikisi konuşmaya bir kaçıda Boncuk gibi parmağımda gezmeye başladılar. :)
Artık güvenlerini kazandım birde kendi kafeslerini ayırt edip girseler hiç kapatmayacağım. Boncuk ve eşi çok çabuk alıştılar bana. Eşi elimde uyumaya bayılıyor Boncuk da seyahat etmeye :) :)
Kızımla dertleşirken çektim bunu. Çok şeyler anlatıyor bir duysanız :)
483469
Buda Boncuk 'un eşi;
483470
TreeKing
16-04-2014, 16:24
nedense dişi kuşlar el içinde yatmaya alışkın sizde nasıl bilmemde fotodan belli olmaz ama yatıyor gibi, kasma yok kendini :) benim dişi kuşda elimin içinde yatar mesela, durur durur sonra gözlerini kapatır, çok acayip oluyor :D
serifekulu
16-04-2014, 20:51
çok şanslısınız, benimki başını okşatmaz bile, bizim bi öpücüğümüz var, gözlerinden öperim der gibi gelip kirpik kaş öper :D arada da dudak :D ben de kucağıma basıp sevmek isterim ama izin yok :rolleyes:
smallsmile
17-04-2014, 06:32
[QUOTE=hira;12Erkek[/QUOTE]
Tesekkur ederim.aslında bende erkek kus vardi ona es bulmaya calisiyorum bayadir.
Bendeki kusun ceresi lila..disi diye aldığım kuşun ceresi de lila ama daha koyu..
Yani erkek olan acık lila..diğeri biraz daha koyu lila..fark olur mu
Koyu olması dişi olabileceği anlamına gelir mi? Diye tereddütte kaldım
Tesekkur ederim.aslında bende erkek kus vardi ona es bulmaya calisiyorum bayadir.
Bendeki kusun ceresi lila..disi diye aldığım kuşun ceresi de lila ama daha koyu..
Yani erkek olan acık lila..diğeri biraz daha koyu lila..fark olur mu
Koyu olması dişi olabileceği anlamına gelir mi? Diye tereddütte kaldım
Sevgili Fatih'in eklediği fotoğraflara bakalım; yukardaki fotoğrafta görülen kuş dişi, alt fotoğraf ise erkektir.
İki gün evde yalnız kaldığı için Çınar'cık bana küsmüş:) gerçekten öyle, küsmüş.. Elime gelmiyor, ısrarla elimi uzattığımda ise ısırıyor :) Çok şaşıttı beni.
byking483
26-04-2014, 18:11
Merhaba hira sana kusu eline nasil alistirdigini sormak istiyorum.yanitlarsan sevinirim.birde benimde bir muhabbet kusum var ve avizeden indiremiyorum.nasil indiricem lutfen yardim edin cok acilll.
Tesekkurler
@byking483 avizeden indirmen zor. Alıştırmak için ise kuşun ilgileneceği şeyleri (kafesteki ayna gibi) minimuma indirmek lazım ki size rağbet etsin :)
Merhaba hira sana kusu
eline nasil alistirdigini sormak istiyorum.yanitlarsan sevinirim.birde
benimde bir muhabbet kusum var ve avizeden indiremiyorum.nasil indiricem
lutfen yardim edin cok acilll.
Tesekkurler
Avizeden uzaklaştırmak için bir fikrim var aslında, orada görmeye alışık olmadığı herhangi bir nesneyi avizeye geçici olarak tutturursanız avizeye gitmez bence. Çünkü ben kafese kıvırcık yaprağı koyduğumda korkmuş ve kafese gitmemişti kuş.
Ele alıştırmak içinse, ben sık sık kafese sokuyordum elimi, zarar vermeyeceğimden emin olduğunda kaçmaktan vazgeçti, sonrada elime gelmeye başladı zaten. Israrcı olmanız lazım, konunun üzerinde durup, hergün tekrar ederseniz bu işlemi, alışıyor hemen. Sonra kafese yaklaştığınızda kapıyı açmanız için tünekten hemen atlıyor kafesin tellerine:) kapıyı açıncada suratınıza doğru uçup burnunuza konmaya çalışıyor:)
byking483
26-04-2014, 23:34
Kusuma bugun balli ve vitamimli yem aldim boyle bi kalipta dondurma gibi.yemi kafese soktum acayip korktu hayvan ordan oraya kacip durdu bunu avizeye assam ise yararmiki?
Simdiden cok tesekkurler
:D evet işe yarar ama bence onun yerine bir poşet daha iyi olur. avizeye doğru uçtuğunda görür ve geri döner. Tabii misafir geldiğinde poşeti avizede unutmayın:)
byking483
27-04-2014, 07:34
Tesekkurler.dediklerini uygulayacagim.bisey daha sorcam (bu kac oldu ama kizma ben bilmiyom bu isleri).sorum:
Dun avizedeyken agzindan gacirdarmiscasina sesler cikardi boyle uzun uzun.sanirim konusmaya calisiyor.neden olabilir.
Tesekkurler
byking483
27-04-2014, 07:50
Kusumun ceresinin rengi beyazdi kahverengi oldu ve cerenin etle birlesdigi yerden mavilik geliyor cinsiyeti ne olabilir?:confused:
byking483
27-04-2014, 12:27
hira dediğin gibi avizeye poşet taktım üstüne konmadı.konmaya çalışıyor konamıyor kaçıyor ama yerede inmiyor çok inatçı öyle çok uğraştıki konmak için
sonra yoruldu ama gene devam etti kalbi fırlayacak gibi atıyoordu acayip korktum ölecek diye hemen çıkardım poşetleri.avizeden hiç indiremiccem herhealde.avizede dursa bana alışırmı kuş yoksa alışmazmı bana yardım edin.
byking483
27-04-2014, 13:35
2 kez elimden yem yedi sizce bu bir gelismemidir.birde kudum biseylerle ugrastiktan sonra "tiss""tiss"diye sanki tukururmus gibi ses cikariyor nedendir.
Tesekkurler
byking, o tıss sesini hepsi yapıyor:) hapşırır gibi sanki:) poşeti avizeden almazdım ben olsam, yorulup yere konacak çünkü o an.. sadece bir koltuğa oturur yere inmesini beklerdim, yerde durdukça alışır.
byking483
27-04-2014, 22:25
Tamam dedigini yapacagim.
Tesekkurler
byking483
28-04-2014, 17:08
Kusuma elimden yem yedirmeyi basardim ama elime cikmadan yem yem yedi.bu bir gelismemidir.
Yardim ederseniz sevinirim.:confused:
Sayın Hira'nın Çınar'ını ve TCM'nin sabırlı derslerini ilgiyle izledim. Çünkü bir muhabbet kuşu almak istiyordum. Almadan önce ön bilgilendirme yapayım diye arama motorundan araştırırken karşıma bu forum çıkmıştı. Siteye de üye oldum. yalnız son sayfaya geldiğimde sayın Hira'nın nasıl profösyonel olduğunu ve bilgilendirme yapmaya başladığını gördüm. Güzel ilerleme. Sayın arkadaşlardan ben de çok faydalandım. Şimdi anneler günün bitmesini bekliyorum. Ağrı'ya kuşlar o zaman gelecekmiş. İnşaallah alır almaz bir fotosunu yollarım.
bakalım aldığım dersler işe yaramış mı?
Aman hocam estağfirullah:) profesyonellik falan, tuhaf hissettim.
Evet Çınar'cığımla alıştık birbirimize. Herşey tamamdı da, sadece ben
oturduğum yerdeyken uçup yanıma gelmiyordu taa ki düne kadar. Dün
oturduğum koltukta elimi karşıdaki kafese doğru uzatınca uçup geldi, çok mutlu oldum. Ben gidip elimi uzattığımda geliyordu sadece.
Bu arada tüyleri çok fazla dökülmeye ve yerine yenileri farklı çıkmaya başladı. Daha evvel beyaz ağırlıklı olan tüyler sarı çıkmaya başladı:) Ceresinin üzerindeki kısımda düz renk çıkmaya başladı, yavruluktan çıkıyor artık sanırım:)
mandalinleerik
04-05-2014, 22:17
Eğitim şart :)
hayırlısı olsun. yardımlarınızı alırız inşaallah.
byking483
05-05-2014, 21:47
Kusu elime alistiramadim nasi yapcam yaaaaa offff.
Yardim edinn.
horanlı.66
10-05-2014, 18:53
sayın Byking , bu konuyu baştan sona okuyun , sizin gibi alıştımakta zorlanan bi çok arkadaş oldu, önceki mesajlarda ayrıntıli anlattık, bilgi verdik alıştırma konusunu, çokta faydalı oldu, bi bakın derim, saygılarımla...
İşte buna bayılıyor;) o kadar çok kaşınıyor ki zavallıcım:p
Bugün eğitim konusunda bir basamak daha yükseldik... Kafesin kapısı açıktı, Çınar'cıkta kafesin içindeydi oturduğum koltuktan "bıdııık gell" dedim o'da geldi:) beni anlamaya başladı galiba:D
çiçeksever
15-05-2014, 13:32
Bizimkinin adı Çakır Çavuş.Yaklaşık 1 senedir bizimle,isim ararken ben Çakır dedim,oğlum Çavuş. Bizde ikisi de olsun dedik.Cici kuş,babacık ve Çakırrrrr kelimelerini söylüyor.Hele Çakırı uzatarak çok güzel söylüyor.
Kuşumun adını İhvan koyduk. Daha çok küçük ve ürkek. Sanırım tatilde daha fazla evde kalıp, daha fazla ilgilenince daha çok yol alacağız.;) Nasııl? Sevimli değil mi? Erkek mi acaba? Kız olsa da farketmez.
Merhaba hira sana kusu eline nasil alistirdigini sormak istiyorum.yanitlarsan sevinirim.birde benimde bir muhabbet kusum var ve avizeden indiremiyorum.nasil indiricem lutfen yardim edin cok acilll.
Tesekkurler
Allahtan avize sevmediğim için evime taktırmadım. :cool:
YeniGine
16-05-2014, 00:18
Sevgili seloş, İhvan Bey maşallah çok güzel. Çok anlamam ama İhvan Bey pek de küçükmüş gibi gelmedi bana o artık abi olmuş.
loveforlife
16-05-2014, 08:07
Kuşumun adını İhvan koyduk.
Kuşlarınıza isim koyarken c-ç-s-ş harflerinin daha çok olduğu isimleri (paşa, boncuk, çakıl, çiçek, şeker, çıtır vb) tercih edin. Bu harflere daha duyarlı oluyorlar ve daha kolay öğreniyorlar...
Sevgili seloş, İhvan Bey maşallah çok güzel. Çok anlamam ama İhvan Bey pek de küçükmüş gibi gelmedi bana o artık abi olmuş.
Saygıdeğer YeniGine satın aldığım petshoptan 4 aylık olduğunu, Ağrı'da daha küçüğünü bulamayacağımı söylediler. Sizce ne kadarlık?
@seloş, kuşunuz erkek.
Teşekkürler Usta. Tecrübenize saygım sonsuz.
Kuşlarınıza isim koyarken c-ç-s-ş harflerinin daha çok olduğu isimleri (paşa, boncuk, çakıl, çiçek, şeker, çıtır vb) tercih edin. Bu harflere daha duyarlı oluyorlar ve daha kolay öğreniyorlar...
İlk adı Çakıl idi. Ama sonra eşim İhvan olmasını istedi. Hayvanlardan ürker kendisi. Uzaktan sever ama kesinlikle elleyemez. Aralarında bir bağ oluşsun diye onun istediği ismi verdim. Kısaca söylemek gerekirse iki erkeği birbirlerine alıştırmamın kolay olmasını istediğim için bazı tavizler şart. Şimdi eşim kafesin yanına kadar gidip, hişt İhvan ne haber diyor. İhvan ondan, o ihvandan korkuyor. ;)
İki gündür kendi bilgisayarından ona kuş sesi dinletiyor. Kırkımızdan sonra farklı tecrübelere başladık.
YeniGine
16-05-2014, 22:54
Saygıdeğer YeniGine satın aldığım petshoptan 4 aylık olduğunu, Ağrı'da daha küçüğünü bulamayacağımı söylediler. Sizce ne kadarlık?
Sevgili seloş; çok fazla bir bilgim yok seneler önce muhabbet kuşu baktığım için az biraz biliyorum. Mesela başlarının üzerindeki çizgiler yavrularda tam tepesinde, yaşlı kuşlarda ise geriye doğru olur.
İkincisi de ayakları yavrularda daha pembiş, yaşlılarda daha koyu renk olur diye biliyorum.
Zaten hemen üst yorumda sevgili hira'nın kuşu henüz yavru genç karşılaştırma yapabilirsiniz.
gokcegokce
19-05-2014, 21:14
Kuşumun adını İhvan koyduk. Daha çok küçük ve ürkek. Sanırım tatilde daha fazla evde kalıp, daha fazla ilgilenince daha çok yol alacağız.;) Nasııl? Sevimli değil mi? Erkek mi acaba? Kız olsa da farketmez.
Kuşunuz kesinlikle erkek ve yavru. İyi arkadaş olursunuz umarım.
gokcegokce
19-05-2014, 21:15
Bugün eğitim konusunda bir basamak daha yükseldik... Kafesin kapısı açıktı, Çınar'cıkta kafesin içindeydi oturduğum koltuktan "bıdııık gell" dedim o'da geldi:) beni anlamaya başladı galiba:D
Sevgili Hira, ilk zamanlarınızı hatırlıyorum da epey yol almışsınız tebrikler!
:) Evet gokcegokce, şuan sadece sofraya gelmesini ve tabaktan birşeyler tırtıklamasını istiyorum:D haa birde bir iki kelimede olsa birşeyler söylemesini... Belki yanlış olabilir ama geçen gün kanatlarını ve kuyruğunun ucunu yıkadım, çok kirliydi çünkü... ama zoraki yıkadım diye küsmedi neyseki.
gokcegokce
19-05-2014, 21:30
Bizim Fıstık ekmek kırığını çok severdi rahmetli. Iykk diye bir ötüşü vardı onu yapardı kırık için softa gördüğünde. :P Babam da parmağını hafif ıslatır ekmek kırığına banar ve ona uzatırdı. Serbest olduğunda dalardı sofraya affı yoktu. :) Şimdi sultanların dişisi öyle bizim. Meraklı mı meraklı hele bizi çekirdek yerken görmesin :)
Benim kuşum patates salatası bile yiyor:D
Sayın Hira kuşunuzun durumu nasıl gidiyor? merak ediyorum çünkü bizim İhvan'da tık yok.
Sayın Hira kuşunuzun durumu nasıl gidiyor? merak ediyorum çünkü bizim İhvan'da tık yok.
Bir kaç gün için anneme gitmiştim, giderken kafesin kapısını açık bıraktım sıkılmasın diye ama döndüğümde paskalya kaktüsünü tırtıkladığını gördüm ama durumu iyi:D
;) benimki de orkidemi tırtıklıyor canıııım. Benim merak ettiğim, öğrenme süreci.
Bir kaç gün için anneme gitmiştim, giderken kafesin kapısını açık bıraktım sıkılmasın diye ama döndüğümde paskalya kaktüsünü tırtıkladığını gördüm ama durumu iyi:D
Riskli bir davranış olmuş bence. Çıkamayacağı bir yere sıkışır, başka odaya gider kafese geri dönemez ilk aklıma gelenler...:(
;) benimki de orkidemi tırtıklıyor canıııım. Benim merak ettiğim, öğrenme süreci.
Son günlerde çok yoğun olduğumdan konunun üzerine düşmedim, dolayısıyla bildiklerinin üstüne birşey öğrenmedi:)
Riskli bir davranış olmuş
bence. Çıkamayacağı bir yere sıkışır, başka odaya gider kafese geri
dönemez ilk aklıma gelenler...:(
Bulunduğu odanın kapısını kapalı bıraktım ama biryere sıkışacağıda hiç aklıma gelmedi doğrusu.. Birşey de olmadı neyseki.. Bir daha salık bırakmayacağım, çiçekleri yiyip zehirlenecek yoksa.
İzmir - Ödemiş ten bu taraflara yakın olan veya yakın zamanda işi düşecek olan varsa 5 yaşındaki erkek, eldek, konuşan muhabbet kuşumuzu verebiliriz.
Muhabbet kuşunuzdan neden vazgeçtiniz Sn. TCM
@hira, kuş bizimle yaklaşık beş yıldır birlikte. Hanımda hafiften muhtemel tüylere bağlı alerjik öksürük olmaya başladı. Sürekli çırpınırken tüm evi batırıyor yaramaz. Eş istediği için (öyle tahmin ediyoruz) sürekli ağzındakini bir yerlere çıkarıyor, biriktiriyor sonra onları tekrar yiyor. Bakımını daha çok eşim yaptığı için son sözü o söyledi :) Birkaç kez dişi getirdik yanına anlaşamadılar (genel kanaat eldek kuşların üremede başarısız olduğu) Kuşumuzu beraber çalıştığım bir arkadaşa vermiştim iki ay kadar önce ki onda da erkek vardı. Birlikte evi dağıtmışlar, car car milleti uyutmamışlar sabahlara kadar. Kayınvalide ben bakarım demişti ancak hanım geri döndüğünü duyunca dayanamadı "yaylaya götüreyim ben onu" dedi.
Yavaş yavaş eşimin sözüne geleceğim sanırım. Bunu söylemek istemesem de, eşimin dediği gibi bizim kuş "salak" sanırım. Hiç birşey ilgisini çekmiyor. Benimle oynamıyor. Çıkınca kafese girmek istemiyor. Ama kafes dışında gidip bir yere takılıp orada kalıyor, hiç cesareti yok. Çevresini keşfetmeye çalışmıyor. Kafese koymak istediğimde direniş gösterip uçup, kaçıyor o kadar. Ellemesem akşama kadar aç biilaç bir köşede duruyor. Konuşmaya çaloşıyorum, ilgileniyorum, hiç pas vermiyor. Ayyy! Ne kadar şikayet ettim.
Bizimle aynı zamanda 3 arkadaş daha imrenip kuş aldılar. onlarınki daha küçük olmasına rağmen acaip girişken. Sanırım çocuklarını yarıştıran anneler gibi eşim kuşları karşılaştırıyor. Moralimi bozdu.
No'lcak bu kuşun hali?
İzmir - Ödemiş ten bu taraflara yakın olan veya yakın zamanda işi düşecek olan varsa 5 yaşındaki erkek, eldek, konuşan muhabbet kuşumuzu verebiliriz.
5 yaş zaten yaşlı anlamına gelmiyor mu sayın TCM? Yoksa duygusallıktan ötürü öldüğüne şahit olmamak için elden çıkarıyor olmayasınız? Diğerleri ikincil sebepler olmasın sakın?:rolleyes:
Seloş hanım hakaret etmeyin İhvan'a :) Biraz daha sabredin ve neyi yanlış yapıyoruz diye bir gözden qeçirin?
Dün eşimin ablası mesaj attı, kuşları ölmüş, çok üzgün olduğunu söyledi.. bende olsam çok üzülürdüm.
5 yaş zaten yaşlı anlamına gelmiyor mu sayın TCM? Yoksa duygusallıktan ötürü öldüğüne şahit olmamak için elden çıkarıyor olmayasınız? Diğerleri ikincil sebepler olmasın sakın?:rolleyes:
Ortalama 10 yıl yaşadığını düşünürsek ömrünün baharında daha. :)
Aniden sabrım taştı sanırım. Ölürse tabii ki üzülürüm. Eşim de bunu geri verip başka alalım deyince, panik yaptım. Ne olursa olsun, ne yaparsa yapsın o kuş benim. Geri filan vermem.
Bugün İhvanıma camdan bakmayı öğrettim. Biraz ilgilenmiş gibi gözükse de, bir süre sonra bir köşe bulup orada uyuklamaya başladı. Adını uykucu koymalıymışım.;)
500328
Perdeyi örtün yine de kuş dışarıdayken. Cama yapışıp telef olmasın.
Şimdi düşündümde, hayvan camdan baksa ne görecekki? ağaç yok, doğa yok.. Bende olsam uykum gelir uyurdum napacam :)
Bizde şuan bu hallerdeyiz, akrobasiye başladı Çınar:D Elimin boyası için kusura bakmayın, çıkmıyor:)
gokcegokce
09-06-2014, 13:35
Sevgili Seloş öncelikle size kuşunuza bir tünek-oyun istasyonu yapmanızı öneririm. Renkli oyuncakları, boncukları iplikleri doğal dalları ağaçları kullanabilirsiniz. Salıncakları, parlak ve renkli nesneleri, ses çıkaran zilleri çıngırakları çok severler muhabbetler. Tırmanmak, oynamak onların doğasında var. Sıkıntısını atması için ona oyun alanı oluşturmalısınız. Uyuklaması mevsim geçişinden oluyor olabilir. Havalar Ağrıda daha serindir, üşüyor da olabilir. Ona biraz zaman verin ve sabırla konuşmaya ilgilenmeye devam edin. Karşılığını koşulsuz sevgisiyle fazlasıyla verecektir eminim.
Sevgili Hira, seninle gurur duyuyorum. Çınar'la geldiğiniz nokta çok güzel, sabrının mükafatı resmen. Allah bozmasın inşallah. Evde hatta odada yoksan açık bırakmanı hem evin düzeni için hem de mubişin sağlığı için ben de önermiyorum. Kablo mablo da kemirip elektrik akımına kapılabilir Allah korusun.
Şimdi gelelim bizimkilerin hallerine. Tüy dökümünü kazasız belasız atlatıyoruz inşallah. Pamuk gibi olduk. Zilli yeni kanat tüyleriyle uçuşunu iyice geliştirdi. Ama bu ara iyice agresifleşmeye başladı. Ergen oluyor, kızgınlık evresinde. Zavallı Çaki onu sakinleştirmeye çalışsa da dayağı hep o yiyor. :) Eşim Çaki'nin kadın dırdırından kanser olacağı görüşünde. :) Espri tabi. :P Haftasonu onlara güzel bir yuvalık almayı planlıyorum. Kalamar kemiği de yumurtlama döneminde mineral desteği sağlaması açısından önemli. İnşallah güzel yavruları da olur. Gelişmeleri buraya ekleyeceğim inşallah. Sevgiler...
Teşekkür ederim gokce'cim:) son günlerde kanki olduk Çınar'la:) hafta sonu eşim benden önce uyanıp oturma odasına geçmiş, ben odaya gelene dek tepkisiz ve hareketsizce duran Çınarcık, ben odaya girer girmez kafesin tellerine attı kendini, kapıyı aç diye yalvarırcasına kafasını eğmiş bana bakıyor:D eşim hayretle anlatıyor olayı bana:) seni ve beni ayırt edebiliyor diyor:D şuan kafamda Çınar:D
gokcegokce
09-06-2014, 14:51
Teşekkür ederim gokce'cim:) son günlerde kanki olduk Çınar'la:) hafta sonu eşim benden önce uyanıp oturma odasına geçmiş, ben odaya gelene dek tepkisiz ve hareketsizce duran Çınarcık, ben odaya girer girmez kafesin tellerine attı kendini, kapıyı aç diye yalvarırcasına kafasını eğmiş bana bakıyor:D eşim hayretle anlatıyor olayı bana:) seni ve beni ayırt edebiliyor diyor:D şuan kafamda Çınar:D
Kıskançlık sezdim sanki. Evet kesinlikle ayırt ediyorlar. Benim neye kızdığımı dahi bilirler ama yapmaktan geri durmazlar. Şişt sesine şartlandırdım, şişt deyince kızdığımı anlarlar. Ama eşimi az gördüklerinden onu da özlüyorlar. O eve gelince ayrı neşeli oluyorlar. Ne de olsa biz de onların sürülerindeniz. :)
Bugün ilk defa çevresiyle ilgilenip, keşfetmeye çalıştı. Odaya boncuklu gece lambasını (ki çok zevksiz bişey, hiç kullanmadığım için dolaba kaldırmıştım) getirdim. onunla biraz oyalandı. Oysaki dün aldığım, çıngıraklı, boncuklu tünekten çok ürkmüştü. Bugün tüneğe de alışmış gördüm. Okul 2 gün tatil olunca bana bayağı alışmıştı, Bugün yalnız bırakıp gidince, geri gelip kafesini açınca uçtu, bana hiç pas vermedi. Okul tatilinde iyice alışacak gibi.
İhvana boncuklu, çıngıraklı tünek, kalamar kemiği, kuş kumu, ve TCMnin önermemesine rağmen kraker aldım. Krakere dokunmadı bile, tüneğe bugün anca alışmıştı. Arkadaşların anladığına göre bu kuş çok korkutulmuş. Güvenmesi o yüzden zaman alırmış ve bu yüzden korkakmış. Oysa ki aldığımda küçüktü. Ama demek ki insanla kötü bir tecrübesi olmuş. Haa! Bu arada bu gece odamızda yatırdık, belki üşüyordur diye. Gece uykusunda konuşuyordu, kendi diliyle.
Bende kraker alıyorum, çok seviyor çünkü. Vitaminde ekliyorum suyuna. Belki iyi belki kötü ama faydalı oluyor bence.
evde yapılan mamaları merak ediyorum arkadaşlar, yanılmıyorsam yumurta falan koyuluyor içine, nasıl yapılır? Küçüktüm ama hatırlıyorum sanki, bir komşumuz petibör bisküvi ve haşlanmış yumurta sarısını ezerek hazırlıyordu sanki?
Muhabbet kuşlarını alarak günah işlediğinizin farkındamısınız(bende dahil)? Siz onla iyi bir hayat sürdüğünüzü düşünürsünüz ama asla öyle değildir, bir kuşu bir hayvanı asla içten bilemezsiniz, anlayamazsınız, bunu sonradan öğrendim, elimdeki kuşları teslim etsem yine satılacaklar, bıraksam buralarda yaşayamazlar, mecbur mahkum oldular burada.
Avustralya' ya bırakma imkanım olsa hemen bırakırım, varsınlar yaşabildikleri kadar yaşasınlar ve kendilerince insan gibi ölsünler...Evde besleyebileceğimiz hayvanlar için dini bir kural bu. Ondan dolayı yazdım. Düşünecek olursak da gayet mantıklı, bir tek kedi, insanla yaşayabilirmiş galiba yanlış hatırlamıyorsam, köpekde olmazmış hem ne kadar eğitimli filan olsa temizlik icabı ters bir durum bence de. Genel düşüncem bu sizlerinde bir düşüncesi varmı?
Onlara güzel bir hayat sunmaya çalışıyor, arkadaş oluyoruz. Benim çocuğum yok. Özel hayatım dilediğimce ama işten eve gelince evde beni karşılayan bir canlı olması fikri hoşuma gidiyor. Köpeğin evde beslenmemesi konusunda kesin kural olduğunu biliyorum. Bahçede beslenmesi konusunda yasak yok. Kedi onaylanmış ve özendirilmiş dinimizde, ama eşim gibi hayvanlardan tırsan biri asla kediye razı edilemeyince kuşta karar kıldık. Şimdi de arkadaşlık etmeye çalışıyorum. Bunun günahı varsa Allahcc affetsin.
evde yapılan mamaları merak ediyorum arkadaşlar, yanılmıyorsam yumurta falan koyuluyor içine, nasıl yapılır? Küçüktüm ama hatırlıyorum sanki, bir komşumuz petibör bisküvi ve haşlanmış yumurta sarısını ezerek hazırlıyordu sanki?
Yumurta yedirmek bana çok itici geliyor. Hani kendi cinsinden bir yavru adayını kuşa yedirmek gibi geliyor. Sizce abartıyor muyum?
Abla ben netten bir tarifi uyguluyorum şöyle:
Ortaboy havuç, bir yumurta, bebe bisküvisi, irmik ve bazen de ceviz-fındık eziyorum.
Haşlanmış yumurtayı, havucu rendeliyorum. Bisküvileri de eziyorum(10 tane) hepsini karıştırıp üstüne 1-2 tatlı kaşığı irmik ekliyorum. Bunu ben bütün kuşlarıma veriyorum. Çok seviyorlar. Nedendir bilinmez ama çok lezzetli olduğunu düşünüyorum. Bazen başka sebze de eklediklerini okumuştum. Tek kuş için miktar ve oranlar azalacaktır tabi ki. :)
Teşekkür ederim Fatih'cim, denemek istiyorum, farklı birşeyler yesin hayvan, yazık yani hep yem hep kıvırcık olmasın:) he salatalıkta yiyor bu deli:) çok tatlı yahu vallahi çok seviyorum.
Onlara güzel bir hayat
sunmaya çalışıyor, arkadaş oluyoruz. Benim çocuğum yok. Özel hayatım
dilediğimce ama işten eve gelince evde beni karşılayan bir canlı olması
fikri hoşuma gidiyor.
Benimde çocugum yok, etrafa bi göz gezdirdiğimde konuşup komşuluk edecek kafa dengi biri de yok. Tek arkadaşım Çınar.. Günahı varmı bilmem onu hapsetmenin ama ben ona iyi bir arkadaş olduğumu düşünüyorum.
Beyaz un ve şeker beslenme seçenekleri olarak bence yapılacak en büyük yanlışlıklardan. Üstelik bunlara bisküvi gibi yapay katkılar da eklenerek yapılan bombaları yiyoruz. Hayvanlar için durum nasıldır bilmiyorum ancak aklıma geldiği için uyarı yapmak istiyorum, özellikle bu iki beyazdan (beyaz un ve şeker [hatta bunlara pirincide ekleyebiliriz]) uzak durun. Glisemik endeksi daha düşük (yani vücuttaki şekeri nispeten daha iyi dengeleyen) sindirim sistemine faydalı (sindirimi kolay olduğu, çalıştırdığı için kanserden korur) kepek, tam buğday gibi esmer unları ve bulguru tercih edelim. Şekerin hele ki yapay şekerin zaten neye faydası var. Çayı dahi şekersiz içmeye çalışın. İnsanoğlu nelere alışıyor, iki-üç gün sabredin, bakmışsınız dördüncü günde çayın gerçek tadını almışsınız. İlk alkol alan birinin "yav kardeşim yıllardır niye içmemişim ben bunu" dediğini duydunuz mu, veya ilk nefes sigarasını çektikten sonra "ciğerlerim bayram etti be" diyeni. Herkes bi yüzünü buruşturur ve söylenir "nasıl içerler bunu anlamadım" diye. İnsanoğlu işte, nelere alışmıyor ki...
Nerden nereye geldim :o
Kuşlara yumurtanın hem sarı hem de beyazının oldukça faydası var. Üstte bir arkadaşın yazısını okuyunca aklıma geldi, bu işi yapan arkadaşım yumurta ve irmiği sürekli kullanırdı.
gokcegokce
10-06-2014, 11:15
Yumurta maması bebek bisküvisi, havuç ve haşlanmış yumurta'dan yapılıyor. Hepsini rondodan bir güzel geçiriyoruz hatta yumurta kabuğunu da ekliyoruz. Özellikle yavru kuşlar bu mama ile beslenir. Anne baba da buna benzer bir kusmuk ile beslerler yavruları. Benim kuşlar bir türlü yemiyorlar. Zaten havuç da yediremiyorum. :(
gokcegokce
10-06-2014, 11:18
İhvana boncuklu, çıngıraklı tünek, kalamar kemiği, kuş kumu, ve TCMnin önermemesine rağmen kraker aldım. Krakere dokunmadı bile, tüneğe bugün anca alışmıştı. Arkadaşların anladığına göre bu kuş çok korkutulmuş. Güvenmesi o yüzden zaman alırmış ve bu yüzden korkakmış. Oysa ki aldığımda küçüktü. Ama demek ki insanla kötü bir tecrübesi olmuş. Haa! Bu arada bu gece odamızda yatırdık, belki üşüyordur diye. Gece uykusunda konuşuyordu, kendi diliyle.
Dediğiniz gibi pek iyi anıları yok sanırım insan cinsi ile zamanla sizin sevginizle güven inşa eder. Gündüz evde yalnız kalması can sıkıntısı yaratıyor olabilir o nedenle durgundur. Oyuncaklarına zamanla alışır zaten. Bir ay kadar ona alışma süresi tanıyın eminim pişman etmez sizi. Sevgiler...
irmiğim yoktu aldım şimdi geldim. yiyecekmi merak ediyorum, yapacağım bugün kısmet olursa.
Benimde çocugum yok, etrafa bi göz gezdirdiğimde konuşup komşuluk edecek kafa dengi biri de yok. Tek arkadaşım Çınar.. Günahı varmı bilmem onu hapsetmenin ama ben ona iyi bir arkadaş olduğumu düşünüyorum.
Bence insan ve hayvan dostlukları değerlidir. Şah-ı Nakşıbend hazretleri sokak köpeklerinin uyuz yaralarını tedavi eder, onları sular ve doyururmuş. Hz.Peygamberin kedisini uyandırmamak için eteğini kestiği anlatılıp, durur. Yine Hz. Peygamber vefat edince devesinin yemek,içmekten kesildiği söylenir. Kafesi hapis değil de yatacak, beslenecek, su içecek bir oda-mutfak olarak düşünüyorum. İyice terbiye edilmiş bir kuş zamanla kafesin kapısı açıkken oraya girer ve ihtiyacını görür. Ah bir de dışkılama ihtiyaçlarını kafesle sınırlandırabilsek ne güzel olacak.:p
yeşilperest
10-06-2014, 21:07
Arkadaşımız seloşa katılmamak mümkün değil. Bende yalnız yaşıyorum. Haliyle evde biraz ses aradığı oluyor insanin bazen. Bende annemlerdeki kuşumuz paşayı kendi evime getirdim. yemini suyunu ne kadar eksik etmesemde az ilgilenebildim, kafesin kapısı bazen iki gün açılmadığı oldu. İlk başlarda biraz az konuşmaya başladı bazı kelimeleri unuttu. Baya pişman oldum. İlk fırsatta kuşcağızı gerçek evine yolladım. Annemin omzuna ne kadar heyecanla kondu görmeliydiniz.
Arkadaşımız seloşa katılmamak mümkün değil. Bende yalnız yaşıyorum. Haliyle evde biraz ses aradığı oluyor insanin bazen. Bende annemlerdeki kuşumuz paşayı kendi evime getirdim. yemini suyunu ne kadar eksik etmesemde az ilgilenebildim, kafesin kapısı bazen iki gün açılmadığı oldu. İlk başlarda biraz az konuşmaya başladı bazı kelimeleri unuttu. Baya pişman oldum. İlk fırsatta kuşcağızı gerçek evine yolladım. Annemin omzuna ne kadar heyecanla kondu görmeliydiniz.
Yeni bir sürü oluşturmalıydınız, Paşayı sürüsündencayırmak onu üzmüş. Kendinize kuş alıp, sıfırdan başlayın.:cool:
gokcegokce
10-06-2014, 22:43
Ne güzel benim gibi düşünen bir çok kuşçu tanıyorum burası sayesinde. :) Evin kapısına gelip anahtarı çevrimeye başladığımda başlarlar ötüşmeye. Onlarsız ev bomboş. Çocuğum olduğunda bile onlardan vazgeçmek istemiyorum Allah izin verirse. Sevgili Hira gibi ben de insan dostlar edinme konusunda seçiciyim. Ama kuşlarım benim arkadaşım. Evimin işini ertelerim onların yemini suyunu değiştirmeyi, kafeslerini temizlemeyi ertelemem.
Dün İhvan'la gezmeye gittik. Eşim işleri için Ankara'ya gitmişti. Öğretmen arkadaşlarla pijama partisi yapmaya karar verdik. Yolda her her her şeye bakmaya çalışıyordu. Bir tatlıydı ki, görmeliydiniz. Merak ve korkuyla karışık kocaman açılmış gözlerle etrafa bakıyor, arabalardan tırsıyor, çamlıktan geçerken kuşların seslerine öterek cevap veriyordu. Hava güzel olsaydı biraz daha eğlenirdim ama hafif yağmur çiseliyordu.
Seloş hanım, bizde Çınar'la perşembe günü anneme geldik. Hatta diyebilirimki, elimde kafesle otobüse binerek 26 kilometrelik yola geldim:o napayım ama 4-5 gün burada kalacaktım, hayvancık napsın evde...
Deli olduğumu düşünseler ne olcak ki? Hem ayrıca deliyim evet:o:dilli:
fakat bugun biraz canım sıkıldı... Çınar'ın tüylerinin arasında mini minizerrecik kadar bir kırmızı böcek gördüm, bit olabilirmi bilir kişiler yardım ederseniz musmutlu olurum:cool:
Vallahi ihvan bayağı sıkıldı bir kaç gündür. Eşimin işleri uzayınca görümceme gittim ben de.Minibüste millet sürekli İhvan'a baktı. Bayağı sevimli buluyorlardı. Başkasının evinde pek çıkaramıyorum, malum ortalığa dışkılıyor. Herkes kaldıramayabiliyor. Günde yarım saat çıkardım. bugün eve geldim, salıverince kısa bir çılgınlık yaşadı.
TreeKing
18-06-2014, 17:27
o böcek yaprak biti tarzı birşey olabilir, yaptığınız yolculukta dışardan filan yapışmıştır aldıysanız sorun olmaz bulaşıcı birşey değildir, zaten o böcekde ağaçlarda benim sık gördüğüm yeşil yaprak bitlerinin ayrı bir türü olsa gerek.
o böcek bulaşıcı birşey değildir
Bulaşıcı bir böcekmiş hemde çok fena, az evvel baktığımda tüylerinin arasında 3-4 tane gördüm:( kafeste hatta salıncağında bile gördüm:( ben ne yapacağım şimdi:(
TreeKing
21-06-2014, 20:41
Bulaşıcı bir böcekmiş hemde çok fena, az evvel baktığımda tüylerinin arasında 3-4 tane gördüm:( kafeste hatta salıncağında bile gördüm:( ben ne yapacağım şimdi:(ilk önce kuşu böcekten kurtarın sprey filan ne kullanılacaksa; veteriner belki bilir. Başka bir kafese alın kuşunuzu ya da onun gibi birşeye kafesi teli fialn ykıayın dezenfekte edin, yuvası filan varsa çıkarın dezenfekte edin ve bir süre takmayın. 1. önceliğiniz veteriner olsun, onlar bilirmi bilmem ama petshopcularda çok cahil ne yazıkki genel itibari, 2. seçenek o yoksa nette google araştırın muhabbet kuşu zararlıları ya da muhabbet kuşumda kırmızı bit-böcek var diye yazın yardımcı olacak birşeyler çıkar belki önünüze, bulursanız birşeyler yine buraya yazın.
Hira Abla, kuşu aldığın kuşçuya bir danış ya da bir veterinere gitmeni öneririm abla. Uzman bir kişi görsün.
Kuşu eşim aldı. Nereden aldı bilmiyorum, öğrenirim ama bunun ne faydası olacakki? adam bir ilaç vermeye kalkacak, bense zarar vereceğinden korktugum icin ilaç kullanmak istemiyorum. Sanırım çaresiz ilaca yöneleceğim:( Veteriner en doğrusu sanırım. Çok çok üzülürüm birşey olursa..
bu ilacı aldım arkadaşlar. aldığım dükkanda en kalitelisi buydu. bugun evde değilim ama yarın uygulayacağım.
TreeKing
22-06-2014, 17:23
bu ilacı aldım arkadaşlar. aldığım dükkanda en kalitelisi buydu. bugun evde değilim ama yarın uygulayacağım.evet abla doğrudur en kalitelisi pisayada bu. Ben uyguladım sıkıntı çekmedim yalnız kafesi bir dezenfekte edin...o böceklerin olabileceği ya da türeyebileceği yerlere darbe vurursun.ondan sonra tellere filan sık kuş olmadan, suyu ve yemi sonra koyarsın kuşa da iyice sık, tüylerin arasını açıp sıkmaya çalış mümkünse ama birşeyle gözüne gitmesine engel ol,bez filan olur başını gözünü kapa yani ters gelebilir arkadaşa ama zarar olmasın. :)
Sitede kuslarla ilgili yazilanlari okuyunca kuslara olan sevgiden baya etkilendim.Yalniz kuslarla ilgili bölümde kanarya bolumu muhabbet kusu kadar aktif degil.Bundan 5-6 ay oncesinde bir kus edinmeye karar verdim.Yazin yazlikta kisin da apartman dairesinde bakacagim bir kus.Daha once 2 kez muhabbet kusum olmustu.Adi ugurlu idi.Hatta esimle o zaman nisanliydik.Ya ugurlu ya ben derdi.Ona olan sevgimi kiskanirdi yani.Neyse pet soptan harz roller oldugunu soyledigi bir kanarya aldik.Kafesiyle beraber 200 tl odedik.Basta cok guzel otuyordu.Sonra babamin bir arkadasi evde tuyunun cocuklarima ve bana zararli olacagini soyledi.Pasa erkek ve aldigimizda 8 aylikti.Cok guzel turuncu bir rengi vardi.Esimin is yerine gonderdim.Bir sure sonra esim otmez oldugunu soyledi.Hemen eve getir dedim.3 ay oldu hala kesik ince bir ses cikariyor.Name atmayi birakin otmuyor bile.Sitede yazilan her seyi denedim ama olmadi.Muhabbet kusu alsam mi diye dusunuyorum ama cesaret edemiyorum.Sanirim ikisi yan yana olmaz.Bide ben bahceye filan indigimde yanimda gotureyim benle birlikte dolassin diyordum.Kanarya hassas bir kusmus cereyanda falan kalmamasi lazim.Ne yapacagimi sasirdim
TreeKing
23-06-2014, 00:54
Sitede kuslarla ilgili yazilanlari okuyunca kuslara olan sevgiden baya etkilendim.Yalniz kuslarla ilgili bölümde kanarya bolumu muhabbet kusu kadar aktif degil.Bundan 5-6 ay oncesinde bir kus edinmeye karar verdim.Yazin yazlikta kisin da apartman dairesinde bakacagim bir kus.Daha once 2 kez muhabbet kusum olmustu.Adi ugurlu idi.Hatta esimle o zaman nisanliydik.Ya ugurlu ya ben derdi.Ona olan sevgimi kiskanirdi yani.Neyse pet soptan harz roller oldugunu soyledigi bir kanarya aldik.Kafesiyle beraber 200 tl odedik.Basta cok guzel otuyordu.Sonra babamin bir arkadasi evde tuyunun cocuklarima ve bana zararli olacagini soyledi.Pasa erkek ve aldigimizda 8 aylikti.Cok guzel turuncu bir rengi vardi.Esimin is yerine gonderdim.Bir sure sonra esim otmez oldugunu soyledi.Hemen eve getir dedim.3 ay oldu hala kesik ince bir ses cikariyor.Name atmayi birakin otmuyor bile.Sitede yazilan her seyi denedim ama olmadi.Muhabbet kusu alsam mi diye dusunuyorum ama cesaret edemiyorum.Sanirim ikisi yan yana olmaz.Bide ben bahceye filan indigimde yanimda gotureyim benle birlikte dolassin diyordum.Kanarya hassas bir kusmus cereyanda falan kalmamasi lazim.Ne yapacagimi sasirdimşimdi siz kuş için mi birşey yapmak istiyorsunuz yoksa kendiniz içinmi :) bunu bir düşünün muhabbete gerek yok bunu düşünüyorsanız ilk başta almayacaktınız kanarya direkt muhabbet alacaktınız, kanarya için önerim eşleştirme yapmanızdır ama nasıl olur bilmiyorum yani eş bulun kuşa.
Az evvel Çınar'ı ve kafesini ilaçladım ama korkuyorum ilaç zarar verecek diye. Yemini suyunu gaga taşını kafes dışına aldım, yemliklerin köşelerine saklanmıştı bitler:( gıcık oldum onları görünce, cinlerim tepeme fırladı! Kafesi deli gibi ilaçladım. Çınar'ın yüzünü kapattım, her ne kadar tepinip didinip dursada yüzüne ilaç gelmedi eminim:D güzelce ilaçladım.
gokcegokce
23-06-2014, 10:43
Az evvel Çınar'ı ve kafesini ilaçladım ama korkuyorum ilaç zarar verecek diye. Yemini suyunu gaga taşını kafes dışına aldım, yemliklerin köşelerine saklanmıştı bitler:( gıcık oldum onları görünce, cinlerim tepeme fırladı! Kafesi deli gibi ilaçladım. Çınar'ın yüzünü kapattım, her ne kadar tepinip didinip dursada yüzüne ilaç gelmedi eminim:D güzelce ilaçladım.
Dış parazit fena, asalaklar kuşu güçten düşürebilir hemen önlem almalı. O spreyden ben de kullanıyorum zaman zaman bir şey olmuyor merak etme. Daha önceki yorumlarda da denmiş zaten ama ben tecrübe ettiğimi söyleyeyim yine de. Kuşun gaga kısmına değil de sırt kanat kısmına uygula. Solunumunu kötü etkilememesi açısından. Zaten spreyi sıktıktan sonra kuş ister istemez tüylerini düzeltmeye başlıyor. İlacı gagasıyla her yerine yayıyor. Bir de kafese de uygulamak önemli. Kafesi temizledikten sonra yem ve sularını koymadan spreyi sık iyice kafesin her yerine. Ayrıca önleyici tedbir olarak banyo suyuna bir kaç damla elma sirkesi damlatmak hem iç hem de dış parazit için işe yarıyormuş. Ayrıca tüylerini parlatıyor kuşlarımızın. Sultan Papağanı besleyenlerden öğrendim bu bilgiyi ve ben hem muhabbetlerime hem de sultanlarıma uyguluyorum arada içme sularına da damlatıyorum hatta. Allah'a şükür dış parazit sorunu yaşamıyorum bu yöntemlerin her ikisini de uygulayarak. Kolay gelsin...
Sağol gokcecim yaa, nerden geldi bu bit belası anlamadım. Pasaklı falan degilim he, güzel bakarım Çınarcıgıma..
neden oldu bilmiyorum. Geçen gece karanlıkta ışığı açtım, Çınar'cığa bi bakayım ne yapıyor diye bir yaklaştımki ne görem! Bit kaynıyor kafes.. İnşallah kurtulacağız, teşekkürler canım.
Bit konusu bu başlıkta değil diye bize "cıss" yapmazlar umarım:) İlgili başlığa yazdığımda cevap gelmiyor. Arkadaşların alışık olduğu başlıkta daha kolay cevaplanıyor.
gokcegokce
23-06-2014, 11:09
Sağol gokcecim yaa, nerden geldi bu bit belası anlamadım. Pasaklı falan degilim he, güzel bakarım Çınarcıgıma..
neden oldu bilmiyorum. Geçen gece karanlıkta ışığı açtım, Çınar'cığa bi bakayım ne yapıyor diye bir yaklaştımki ne görem! Bit kaynıyor kafes.. İnşallah kurtulacağız, teşekkürler canım.
Öyle hissetme sakın nereden geldiğini hiç bilemezsin. Benim Zilli de mantar olduğunda senin gibi düşünmüştüm. Kendisini suçluyor insan hep. Ama veterinere sordum her yerden bulaşmış olabilir temizlikle ilgisi yok demişti. Önemi olan şimdiden sonrası Çınarcık annesinin çabalarıyla kurtulacak eskisi gibi tertemiz olacak inşallah. Parazitten kurtulunca da ayda bir spreyi uygula, elma sirkesini de yabana atma derim. Kolay gelsin Hiracım, sevgiler...
TreeKing
23-06-2014, 11:33
hira abla ilaçlamadan önce kafesi parçalayıp her parçasını ayrı ayrı yıkayıp dezenfekte ettinmi, ilaçlamayı da sonra yapardın keşke böyle yapsaydın sıcak su da her türlü temizleyici sabun,pril filan olabilir süngerler temizlerdim iyice, böyle daha kesin sonuç alırdın umarım gene de bir sorun çıkmaz ilaç tam etki koyar.
hira abla ilaçlamadan önce
kafesi parçalayıp her parçasını ayrı ayrı yıkayıp dezenfekte ettinmi,
ilaçlamayı da sonra yapardın keşke böyle yapsaydın sıcak su da her türlü
temizleyici sabun,pril filan olabilir süngerler temizlerdim iyice,
böyle daha kesin sonuç alırdın umarım gene de bir sorun çıkmaz ilaç tam
etki koyar.
Kafesi yıkadım, tünekleri yemlikleri fırçaladım hatta. Bakalım ne olcak, sağol kardeşim.
şimdi siz kuş için mi birşey yapmak istiyorsunuz yoksa kendiniz içinmi :) bunu bir düşünün muhabbete gerek yok bunu düşünüyorsanız ilk başta almayacaktınız kanarya direkt muhabbet alacaktınız, kanarya için önerim eşleştirme yapmanızdır ama nasıl olur bilmiyorum yani eş bulun kuşa.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Güzel bir konuya değinmişsiniz kuş için mi kendiniz için mi diye.Ağaçlar net bana bitkiler başta olmak üzere pek çok konuda yardımcı oldu.Ama kanarya konusunda aynı ilgi ve paylaşımı bulamadım.Aldığım cevaplar dahilinde öğrendiğim her yolu Paşa için denedim.Aldığımda turuncu olan rengi şimdi sarıya döndü.Bide muhabbet kuşu ile sahibi arasında olan bağın kanarya ile arasında oluşmadığını gördüm.Çünkü muhabbet kuşunu konuşturmak için çabaladıkça aranızda bir bağ oluşuyor.Aynı ilişki konuştuğu için papağanlarda da gözleniyor.Ama kanaryalar cereyandan etkilenen siz yanına gidip konuşsanızda onun için pek fark etmeyen bir kuş.Güneşlensin diye biraz dişarı çıkardım.Banyosunu verdim.Yumurta haşlasım.Haşhaş verdim.Özel yemlerden aldım.Pet şopların da işi satana kadar .Sattıktan sonra bi de arkamızdan konuşmuş.Şimdi burası ufak yer geri götürüp yardım da isteyemiyorum.Kuştan kesik kesik sesler geldikçe başarısız oldum diye canım sıkılıyor.
Bugün İhvan sanırım bana küstü. Aylardır, aldığımdan beri ilk defa banyo yaptırdım. O dakikadan beri gıkı çıkmıyor, kafesten de dışrı çıkmak için çabalamıyor. ama çoook kirliydi. Biti de okuyunca ürktüm. Banyo yapmak da onu ürküttü. Bu kuşla aramda güveni sağlayamadım gitti. Bir de banyo yapınca tamam olduk.
Kafesten çıkardım(zoraki). Uçtu. Pencereye yakın güneş alan bir sandalyeye tünedi. Tek tek tüylerini kabartıp, güneşleniyor.Bana hala pas vermiyor. Resmen arkasını döndü.
Keşke ısrarcı davranmasaydınız Seloş hanım, su koysanız belki banyo yapardı kendi kendine
gokcegokce
24-06-2014, 19:25
Bugün İhvan sanırım bana küstü. Aylardır, aldığımdan beri ilk defa banyo yaptırdım. O dakikadan beri gıkı çıkmıyor, kafesten de dışrı çıkmak için çabalamıyor. ama çoook kirliydi. Biti de okuyunca ürktüm. Banyo yapmak da onu ürküttü. Bu kuşla aramda güveni sağlayamadım gitti. Bir de banyo yapınca tamam olduk.
Güvenini sarsmışsınız kuşunuzun. Yakın davranın ama elinize fazla almayın derim zamanla kızgınlığı geçer fazla küs kalmaz merak etmeyin.
Keşke ısrarcı davranmasaydınız Seloş hanım, su koysanız belki banyo yapardı kendi kendine
şişe kapağındaki suya atladığını görünce sevinir zannedip. yıkadım. Yanılmışım.:(
Güvenini sarsmışsınız kuşunuzun. Yakın davranın ama elinize fazla almayın derim zamanla kızgınlığı geçer fazla küs kalmaz merak etmeyin.
şu anda uykusunda konuşuyor yine. Herhalde gün içinde yaşadıkları rüyasına girdi garibin. Fazla uğraşmadım ama kuş banyosuna bir kez batırmam yetti.:(
Sabah normal gibiydi. Kafesten çıkmak istiyordu. Aynanın önüne koyup, işe geldim. durumu iyi.
Çınar halen çok kaşınıyor:( dün gece baktığımda kafeste hala bitler vardı. İlaçlayalı beş gün oldu, tekrar ilaçlasam nasıl olur?
gokcegokce
27-06-2014, 16:11
Çınar halen çok kaşınıyor:( dün gece baktığımda kafeste hala bitler vardı. İlaçlayalı beş gün oldu, tekrar ilaçlasam nasıl olur?
Hala varsa ilaçlamaya devam. Öncesinde çamaşır suyu ile kafesi iyice temizle canım. Biraz kokusu geçince kuşu içine koy da etkilenmesin. İnşallah geçer ama biraz seni uğraştırcak gibi. Kolay gelsin.
biraz
seni uğraştırcak gibi.
uğraşmak hiç ama hiç problem değil gökcecim ama zamanlama o kadar kötü olduki tamda şu günlerde bir üst daireye taşınma çabalarındayım, ilgilenemiyorum çok kötü oldu. çoğalmalarından korkuyorum.
Sevgili Hira nasıl olduda gözümden kaçtı anlamadım! Bu sorunu sadece Çınar'ı ilaçlamakla çözemezsin, benim sana tavsiyem önce Çınar'a güzel bir banyo yaptır, ondan sonra güzelce ilaçla ama Sayın Gökçe'nin de dediği gibi kafesi sıcak suyun içine biraz çamaşır suyu koyarak ( eğer elinde varsa birazda alkol katarsan daha iyi olur ) fırça ve sünger yardımı ile iyice her köşesini yıka, hatta bir leğenin içinde 5 dakika kadar sıcak sulu çamaşır suyu karışımının içinde bırak ondan sonra normal sabun ve sıcak suyla yıka kuruduktan sonra kafesede biraz bit ilacından sıkarsan iyi olur. ( kafesi dezenfekte ederken içindeki yemlikleri, tünekleri, aksesuarlarıda yıkamayı unutma )
uğraşmak hiç ama hiç problem değil gökcecim ama zamanlama o kadar kötü olduki tamda şu günlerde bir üst daireye taşınma çabalarındayım, ilgilenemiyorum çok kötü oldu. çoğalmalarından korkuyorum.
Kolay gelsin.
lusoari, çok teşekkür ederim. Hepsini anladım fakat iki tane sorum olacak; Çınar'ı saf su ile mi yıkayacağım? yani şampuan falan kullanacakmıyım? bide yıkadıktan sonra Çınar'ı ilaçlayacakmıyım?
TreeKing
29-06-2014, 02:40
lusoari, çok teşekkür ederim. Hepsini anladım fakat iki tane sorum olacak; Çınar'ı saf su ile mi yıkayacağım? yani şampuan falan kullanacakmıyım? bide yıkadıktan sonra Çınar'ı ilaçlayacakmıyım?abla kuşumu öldürecen :D şampuan filan götürür kuşu, bizim gibi de değilki gözüme şampuan kaçtı deyip geçiştirsin :) saf suya filan gerek yok bence normal su idare eder ama o böceklere engel olurmu bilemiyorum yinede bir yıka sonra kurulansın sonra ilaçla iyice, kafesle teması kes tedavi olana kadar, hatta karantina niyetine böyle bir kafes alabilirsin.
lusoari, çok teşekkür ederim. Hepsini anladım fakat iki tane sorum olacak; Çınar'ı saf su ile mi yıkayacağım? yani şampuan falan kullanacakmıyım? bide yıkadıktan sonra Çınar'ı ilaçlayacakmıyım?
Treeking'in de dediği gibi şampuana gerek yok sadece normal musluk suyu ile yıkaman yeterli olacaktır bildiğim kadarıyla İstanbul'da çok sıcak bu sene, hem Çınar'da serinlemiş olur. ( Ben kuşları normalde kafesin altını çıkartıp duşun altına koyuyorum sonrada suyu çok hafif ısıtıp duşu üstüne tutuyorum, muhabbet kuşları yıkanmayı pek sevmiyor biraz kaçmak istiyebilir ama merak etme bu onu rahatlatır ve serinletir ) Bu arada cereyanda bırakmamaya özen göster zaten beş dakikada kurur tüyleri eski halini alır, sonra da rahatlıkla kendisini bit ilacı ile ilaçlayabilirsiniz. ( Deterjanı sadece kafesin kendisini yıkamak için kullanabilirsin, hayvanlarda sakın deneme bu onlarda alerjiye neden olabileceği gibi, deri hastalıklarınıda peşinden getirebilir aman dikkat)
Sormak istediğin sorular olursa, seve seve cevaplarım biliyorsun ablacığım. ;)
TreeKing
29-06-2014, 09:47
camsiller bittikten sonra iyice temizleyip soğuk su koyup kuşlara fısfıs yaparak serinletebilirsiniz, kuşta eğer yıkanma isteği varsa ıslak marul koyup anlarsınız :D özel küçük kaplar yıkanması için ideal ben erittim filan kafeste asılı duracak şekilde ayarladım. benim dişinin yıkanması çok hoş :)
Arkadaşlar tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim ama inanmayacaksınız, Çınar bugün kendi kendine banyo yaptı:) suluğa girme çabalarını görünce minik bir kahvaltı tabağına ılık su hazırlayıp kafese koydum ve kendi kendine yıkandı:) şuan tüylerini kabartıyor, kurutma aşamasında:) bu yeterli olur değilmi? artık benim yıkamama gerek varmı?
Bu çok güzel bir haber eğer iyice yıkandıysa gerek yok.
Demek ki zavallı sıcaktan ve bitlerden ne kadar bunaldı ki banyo yapmaya karar vermiş. Seni gidi akıllı kuş seni. :D
TreeKing
29-06-2014, 18:02
su koymak her zaman sorun olursa banyoluk için spreyle serinletebilirsiniz. :)
Seni gidi akıllı kuş seni. :D
Gerçektende çok akıllı :) O kadar da tatlıki, bitli olmasına rağmen yakalayıp öpesim geliyor:) yarın kafesi komple çamaşır suyuna daldıracağım. Gülmeyin ama ben daha evvel Çınar'ı yıkadığımda sadece kuyruk ve kanatlarının ucunu şampuanlamıştım:D güzel güzel Dove kokmuştu ama:D
Konuşuyor gibi sesler çıkarıyor şu günlerde.. Bi konuşabilse "Allah cezanı versin hira, senin yüzünden bitlendim" derdi sanırım:D
Ev taşıma olaylarım gündemde olduğundan, hiç zaman ayıramıyorum zavallıma.
Çınarı yıkadım sonunda arkadaşlar:)
Yemlikteki yemleri ve kafesin tülünü çöpe atarak işleme başladım. Tüm kafesi ve aksesuarları çamaşır suyu
ekledigim kaynar derecedeki suyla yıkayıp deli gibi duruladım. Umarım böcülerimizden kurtuluruz:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.