View Full Version : Muhabbet kuşu eğitimi
Bundan sonra yazın ayda bir bu işlemi tekrar etmeyi düşünüyorum.
Şuan inanılmaz mutlu, çeşit çeşit sesler çıkarıyor:) bıcı bıcı yaparım dalinle mis gibi kokarım diyor:)
Dayanamamış dalinle yıkamış kuşu bu hira galiba :D :D
'Ayda bir yıkarım artık' demişsin ama senin yıkamana gerek yok Çınar zaten yıkanma ihtiyacı duyduğunda kafasını muslukların altına falan sokmaya başlayacak, su bulursa da kendi başına yıkanacak (dalin malin de istemeyecek, huyunu bozma kuşceğizin :D)
Ölsün böcükler :D
TreeKing
30-06-2014, 18:41
abla kuşu leğendemi yıkadın :D böcek için kuşu ve kafesi yıkadıysan buluşturmasan bir süre iyiydi karantina kafesi lazımdı sana :D bu o salıncaklardan nasıl duruyor bizde eskiden öyle vardı hepsinin gevip kopartırlardı. Birde içine rahat girebileceği bir banyoluk alın kuşa kafesin uygun yerine takılacak şekilde kullanacağız zaman ayarlayın, aylık yapacam demişsiniz genel bir banyoyu mu kastettiniz yoksa kuşu sudan tamamen bir ay uzak tutmayı mı düşünüyorsunuz şayet öyleyse kuşa yazık olur yanıyor yavrucaklar zaten. fısfıs ayarlayın soğuk su sıkın ya da 1-2 güne belli saate banyoluk koyun yıkansın kuş kendisi yapar o ılık suya da gerek yok bana göre kendi isteğiyle yaptığı şey kuşa zarar vermez beğenmezse bekler sonra girer onlarda da bir akıl ve zevkleri var sonuçta :D Bu arada köpeklerle arası olan varmı bendeki arkadaş 14 yaşında...
...Bu arada köpeklerle arası olan varmı bendeki arkadaş 14 yaşında... Anlamadım :D
TreeKing
30-06-2014, 18:49
Anlamadım :Dbilgisi oaln icabı :D benim köpek baya yaşlı, guiness rekorlar kitabına filan gireriz belki :D
Köpek derken? Muhabbet kuşunuza mı köpek diyorsunuz yoksa gerçekten bir köpeğiniz var da ondan mı bahsediyorsunuz onu anlamadım :rolleyes:
TreeKing
30-06-2014, 18:59
Köpek derken? Muhabbet kuşunuza mı köpek diyorsunuz yoksa gerçekten bir köpeğiniz var da ondan mı bahsediyorsunuz onu anlamadım :rolleyes:normal bir köpekten :)
Eh ne diyeyim, hakkımızda hayırlısı... :D Benim hayal gücüm yine sınır tanımamış :)))
Eh ne diyeyim, hakkımızda hayırlısı... :D Benim hayal gücüm yine sınır tanımamış :)))
Ama gözlerimden yaş geldi :D
Kuşu dalin'lemedim A_NOMAD merak etme:D ama gerçekten pırıl pırıl oldu. Ayda bir kafesi çamaşır suyuyla yıkarım diyorum. Bit belası ne biçim bir illetmiş:(
abla kuşu leğendemi
yıkadın :D böcek için kuşu ve kafesi yıkadıysan buluşturmasan bir süre
iyiydi karantina kafesi lazımdı sana :D bu o salıncaklardan nasıl
duruyor bizde eskiden öyle vardı hepsinin gevip kopartırlardı. Birde
içine rahat girebileceği bir banyoluk alın kuşa kafesin uygun yerine
takılacak şekilde kullanacağız zaman ayarlayın, aylık yapacam demişsiniz
genel bir banyoyu mu kastettiniz yoksa kuşu sudan tamamen bir ay uzak
tutmayı mı düşünüyorsunuz
Arka plandaki mor renkli plastik tasta yıkadım:) ama napayım başka?
Zaten ayrıca bi kafes bulabilsem hic sorun kalmayacaktı ama yok maalesef. Salıncagı kemire kemire bozdu zaten, iki tarafında plastik çanları vardı ama artık yok:D
Özetle; şuan iyi durumda Çınar'cığım:D pamuk pamuk oldu, kartopu kibin:D
TreeKing
30-06-2014, 22:40
Arka plandaki mor renkli plastik tasta yıkadım:) ama napayım başka?
Zaten ayrıca bi kafes bulabilsem hic sorun kalmayacaktı ama yok maalesef. Salıncagı kemire kemire bozdu zaten, iki tarafında plastik çanları vardı ama artık yok:D
Özetle; şuan iyi durumda Çınar'cığım:D pamuk pamuk oldu, kartopu kibin:Dabla farkettim ondan dedim zaten :D plastiği yemesi stresten olabilir ya da zevkten, kafese dal gibi birşey gerek ben koyacam birşeyler, benim dişi kuşum İnci' de şu an berberliğimi yapıyor omzumda, kafayı taktı bana. :D
Bence bu tamamiyle hobi olarak kemiriyor plastikleri:D hele hele tam o esnada elimi bi uzatırsam fena ısırıyor demekki rahat bırak benki diyor :)Evet saçlarla oynamayı çok seviyorlar:D saç ve tırnak ilgi alanları... hee birde kaşlarımla oynamayı seviyor..
İhvanın hiç böyle ilgileri yok arkadaşlar. Sadece salıverdiğim zaman yerlerdeki laminantları tıkırdatıyor. Hala hiçbirşeyi merak etmiyor. Öylece duruyor çoğu zaman. Hiranın bit olayından korkup, tüm eşyalarını kafesle beraber bulaşık makinesine attım. Suya biraz çamaşır suyu koydum. Tertemiz oldu ama tünekler sizlere ömür. yeni tünek taktım. Gerisi sapasağlam. Onlar yıkanırken 2 saat açık kaldı. Pek birşey yapmadı. Bol bol benden kaçtı. N'apıcam ben bu ilgisiz kuşla?
Kafesi bulaşık makinasına nasıl sığdırdınız. Hem keşke elde yıkasaydınız, sizin için diyorum:)
Ben İhvan'ın ilgisizliğini de (kızmayın ama keyifle) takip ediyorum :)
O da onun karakteri işte...
İhvan yanınızdayken elinizi koltuğa koyun, işaret parmağınızı aşağı yukarı vurmaya başlayın bir süre sonra ilgisini çekecektir sanıyorum. O parmakla çok güzel oynuyorlar ama sıkılmadan uzun süre bunu yapın ilk etapta. Eğer ilgisini bir kez çekebilirseniz daha sonra her parmak hareketinize gelip başını parmakla birlikte indire kaldıra 'cak cak cak' diyerek döne döne oynayacaktır :D
Çınar artık hiç kaşınmıyor arkadaşlar:D
Çınar artık hiç kaşınmıyor arkadaşlar:D
tebrikler..:D
Ben İhvan'ın ilgisizliğini de (kızmayın ama keyifle) takip ediyorum :)
O da onun karakteri işte...
İhvan yanınızdayken elinizi koltuğa koyun, işaret parmağınızı aşağı yukarı vurmaya başlayın bir süre sonra ilgisini çekecektir sanıyorum. O parmakla çok güzel oynuyorlar ama sıkılmadan uzun süre bunu yapın ilk etapta. Eğer ilgisini bir kez çekebilirseniz daha sonra her parmak hareketinize gelip başını parmakla birlikte indire kaldıra 'cak cak cak' diyerek döne döne oynayacaktır :D
Yok kardeş ne kızayım, o da kendi hayatını yaşıyor işte. Özgür bir birey. Memlekette demokrasi var abi ki.
Kafesi bulaşık makinasına nasıl sığdırdınız. Hem keşke elde yıkasaydınız, sizin için diyorum:)
Sadece kafes ve malzemeleri için çalıştırdım makineyi. Dediğim gibi çamaşır suyu kullandım ve bir de elimin dayanmayacağı sıcaklıkta yıkansın istedim. Tüneklerin boyu çekti. Onun dışında bir arıza yok.:cool:
Dediğinizi yaptım. Gıcık oldu. Olsun bu da bir tepkidir. Parmağıma gaga attı.
Harika!!
Siz onu gıcık etmeye arada devam edin bence, oynayacak oynayacak da sadece gururuna yediremiyor, prensiplerini aşması yakındır :D :D
Harika!!
Siz onu gıcık etmeye arada devam edin bence, oynayacak oynayacak da sadece gururuna yediremiyor, prensiplerini aşması yakındır :D :D
siz de harika bir eğitmensiniz.
Estağfurullah, İhvan'ın a-sosyalliğinden kurtulmasına bir faydam olursa ne mutlu bana :)
Estağfurullah, İhvan'ın a-sosyalliğinden kurtulmasına bir faydam olursa ne mutlu bana :)
Bugün o kadar tıkırdattım hiç istifini bozmadı. Gel-gitli benim kuş. Sanatçı takılıyor. Başına bir ressam beresi ağzına bir pipo oturttuk mu tamam.
Aşk acısı mı çekiyordur nedir :D
Netten kuş sesi açıp İhvan'a bi dinletirmisiniz seloş hanım, napacak merak ettim:)
Netten kuş sesi açıp İhvan'a bi dinletirmisiniz seloş hanım, napacak merak ettim:)
Deliriyor, kuşa laf yetiştiriyor. aşk acısı yaşında da deil, daha taş çatlasa 6 aylık filan amma...:o
bi arkadaş aç bırak dedi ama kıyamadım. Ramazan ramazan açlığın ne olduğunu ben bilirim.
TreeKing
02-07-2014, 21:41
Deliriyor, kuşa laf yetiştiriyor. aşk acısı yaşında da deil, daha taş çatlasa 6 aylık filan amma...:okuşu bana gönderin :D cidden merak ettim ve sevgi duydum kuşa diğer muhabbetlerden farklı bir karakter sergiliyor :D
bi arkadaş aç bırak dedi ama kıyamadım. Ramazan ramazan açlığın ne olduğunu ben bilirim.
"Aç bırak" mı? daha neler.. Falakaya da yatırın olsun bitsin:D
kuşu bana gönderin :D cidden merak ettim ve sevgi duydum kuşa diğer muhabbetlerden farklı bir karakter sergiliyor :D
Ben değilim ama kuşum AĞA galiba..Sadece kuş cinslerine iltifat ediyor. Bugün balkona bıraktım, gelen geçen kuşlara cik cik attı. Bana pas verdiği yok. Prensip sahibi kuşum benim. Herhalde kendini bizim sürünün lideri sanıyor. Benim değil kendi istekleri olsun istiyor. Biz Marabayız ya. Yani bir süre sizin yanınıza emanet etmek isterdim ama ayrılmanız zor olur sonra. Şu anda nihayet birşey ilgisini çekti. Halıda yemleniyor. Bilseydim süpürmezdim.
"Aç bırak" mı? daha neler..
Evet sözde aç bırakınca böyle gururlu olmazmış, cana yakın olurmuş. Hayret. Bense sürekli sevebileceği meyve ve kuruyemişleri araştırıyorum. Açlıkla kuş terbiyesi olmamalı. Kuşlar konusunda cahilim ama o kadar da değil.
Salatalık ve kıvırcık için çıldırıyor Çınar:)
Salatalık ve kıvırcık için çıldırıyor Çınar:)
İhvan da karpuz, marul ve fıstığa bayılıyor. Kavunu salatalığı beğenmedi. çekirdeği şöyle bir denedi ama umursamadı. Çerez konusunda pahalı zevkleri var. Asil kuşum benim, herhalde dededen paşa kuşunun torunu.:D
Hira kardeş, gece çınarı nasıl yatırıyorsunuz? mesela kafes örtüsü var mı? İhvanın bir örtüsü var onu örtüyorum. Namaz vakti açıyorum. Namazdan sonra onun odasındaki çekyata kıvrılıp yatıyorum. Ben uyanana kadar asla sesini çıkarmıyor. Ötmüyor.
Hira kardeş, gece çınarı
nasıl yatırıyorsunuz?
:D Herhangi birşey yaptığım yok, olduğu yerde duruyor.. Odanın ışığını kapattığım anda hemen salıncağa çıkıyor, sabahta salıncakta buluyorum onu.
Bu aralar iftardan sonra diğer odaya alıyorum kafesi... Ortalık toz duman olduğundan, hayvancığın ciğerleri de bitecek sigaradan.
Bu aralar iftardan sonra diğer odaya alıyorum kafesi... Ortalık toz duman olduğundan, hayvancığın ciğerleri de bitecek sigaradan.
biz yanında içiyoruz ama hava sıcak, sahura kadar balkon kapımız açık.
TreeKing
03-07-2014, 01:58
sigara içmeseniz yazık ya, madem onunla duygusal bağ kurarsınız onu da bir insan yerine koyarsınız doğası gereği ve olması gereği sigara dumanından uzak tutun, ya siz ayrı için ya da kuşu uzak tutun.
sigara içmeseniz yazık ya, madem onunla duygusal bağ kurarsınız onu da bir insan yerine koyarsınız doğası gereği ve olması gereği sigara dumanından uzak tutun, ya siz ayrı için ya da kuşu uzak tutun.
Haklısınız. Hira hanım yazana kadar hiç düşünmemiştim. Şimdiden sonra dikkat edeceğim. Bu arada biz onu insan yerine koymayı düşünmeden önce, o bizi kuş yerine koyuyor.
İhvan'la iletişimimiz farklı bir boyuta taşındı. Küçük odada öğle uykusuna yatarken onu salıveriyordum. İki gündür ben uyumaya çabalarken o ötüyor. Sanki benden kaçarken bağırmasına benziyor. sanki onu kovalıyıormuşum gibi ötüp, kaçıyor. Bir iki yere konduktan sonra aynı bağırtıyla hooop gelip üstüme konuyor. Kıpırdarsam kaçıyor. Ben kıpırdamadan durunca başlıyor kuşça konuşmaya. Ama öğretmeye çalıştığım hiçbirşey yok. Sadece bağırıp, çığlık atmadan, ilgisiz de durmadan anlatıyor da anlatıyor.
TreeKing
05-07-2014, 21:40
İhvan'la iletişimimiz farklı bir boyuta taşındı. Küçük odada öğle uykusuna yatarken onu salıveriyordum. İki gündür ben uyumaya çabalarken o ötüyor. Sanki benden kaçarken bağırmasına benziyor. sanki onu kovalıyıormuşum gibi ötüp, kaçıyor. Bir iki yere konduktan sonra aynı bağırtıyla hooop gelip üstüme konuyor. Kıpırdarsam kaçıyor. Ben kıpırdamadan durunca başlıyor kuşça konuşmaya. Ama öğretmeye çalıştığım hiçbirşey yok. Sadece bağırıp, çığlık atmadan, ilgisiz de durmadan anlatıyor da anlatıyor.Kuşunuzla aranızdaki sevgi robotik boyutun dışında buna sevinmelisiniz, birşeyler öğretince çok sıradan oluyor asıl onların dilini anlayarak bir iletişim kurmalıyız ki tam bir insan gibi dost olmalarını sağlayalım ;)
Yalnız uyursunuz yanaşıverir kuş altınızda filan kalır ama dikkat edin :D yaptığınız şey kuşun hayatını riske atıyor bence :D
Kuşunuzla aranızdaki sevgi robotik boyutun dışında buna sevinmelisiniz, birşeyler öğretince çok sıradan oluyor asıl onların dilini anlayarak bir iletişim kurmalıyız ki tam bir insan gibi dost olmalarını sağlayalım ;)
Yalnız uyursunuz yanaşıverir kuş altınızda filan kalır ama dikkat edin :D yaptığınız şey kuşun hayatını riske atıyor bence :D
treeking Kardeş endişelenmiyorum çünkü zaten uyutmuyor. Öğle uykuma onun yanında devam edemiyorum iki gündür. ;)
Seloş hanım, elinize bir tutam yem alarak, ele alıştırmaya çalışsanız? konuşturmaya çalışmdan evvel size karşı yakınlaşsa daha güzel olur bence.
Seloş hanım, elinize bir tutam yem alarak, ele alıştırmaya çalışsanız? konuşturmaya çalışmdan evvel size karşı yakınlaşsa daha güzel olur bence.
hiç konuşmayayım mı yem yedirirken?
:) Yok onu demek istemedim. Konuşması için çabalamayın bence şuan, ilk etapta size tamamen alışmasını bekleyin sabırla..
YeniGine
06-07-2014, 00:47
:D Maşallah sanki civciv...
Çınar çok komik bir kuş ama bana öyle geliyor ki yakında İhvan, Çınar'ı sollayıp geçecek ;)
Çınar çok komik bir kuş ama bana öyle geliyor ki yakında İhvan, Çınar'ı sollayıp geçecek ;)
Hah işte biri daha... Eşim gibi kuşları mı yarıştırıyorsunuz?:D
loveforlife
06-07-2014, 11:36
Benimkilere(mubişler ve sultan) buradaki sohbetlerden bahsettim... Paşa çok alem bir kuş! Başladı bıcır bıcır cevap vermeye... "Anneciğim, ablacığım, Neslihancığım... Kuşlar nasıl yapıyolar?"
Kendisinin de bir kuş olduğunu kavrayamayacak hiçbir zaman sanırım!
507113
507114
507115
Hah işte biri daha... Eşim gibi kuşları mı yarıştırıyorsunuz?:D
Maksadım yarıştırmak/kıyaslamak değil asla :(
Yakınımızdaki samimi kuş örneği Çınar, a-sosyal kuş örneği de İhvan olduğu için İhvan'dan geleceğini tahmin ettiğim gelişmenin hızlı olacağını vurgulamak adına yanlış görüntü veren bir kıyaslama cümlesi kurmuş oldum, özür dilerim...
Maksadım yarıştırmak/kıyaslamak değil asla :(
Yakınımızdaki samimi kuş örneği Çınar, a-sosyal kuş örneği de İhvan olduğu için İhvan'dan geleceğini tahmin ettiğim gelişmenin hızlı olacağını vurgulamak adına yanlış görüntü veren bir kıyaslama cümlesi kurmuş oldum, özür dilerim...
Estağfurullah kardeş niyeti anladım da şakalaşayım dedim. Özür ne demek?
Bu sabah gözümüzü 6'da açtık.. Maşalla Çınar başlamış "cakkk cakk cak" dışardan gelen kuş seslerine cevap veriyor, yoluk ama güzel kuşum benim:)
...yoluk ama güzel kuşum benim:)
Neden yoluk? :(
Bu sabah gözümüzü 6'da açtık.. Maşalla Çınar başlamış "cakkk cakk cak" dışardan gelen kuş seslerine cevap veriyor, yoluk ama güzel kuşum benim:)
Kız olsalar çingene diyeceğim ama, erkeğin gevezesine ne denir bilmem. Benimki de öğle güzellik uykumda coşuyor. Bir iki gündür ilk defa tüyleri dökülmeye başladı. Hiç rastlamamıştım. 3-4 tüy gördüm etrafta. Kafesinde hiç yok. Normal midir?
Herhalde çingenenin erkek versiyonu olsa gerek.
...Bir iki gündür ilk defa tüyleri dökülmeye başladı. Hiç rastlamamıştım. 3-4 tüy gördüm etrafta. Kafesinde hiç yok. Normal midir?
Bu sıcakta benim bile tüy dökesim var, bence normaldır :D
Suya soktuğumda yoluk yoluk görünüyordu tüyleri:) çok tatlı bu kuş Yarabbiii.... yakalayıp göbeğini öpesim geliyor:D
Bu sıcakta benim bile tüy dökesim var, bence normaldır :D
Cancağızım burası Ağrı. 2 gündür yağmurlu ve serin.;) Hatta şu sırsda şimşek çakıyor.
Ne desem bilemedim :D
Ancak bildiğim kadarıyla muhabbet kuşlarının aşırı olmamak şartıyla tür dökmeleri normal, endişelenmenizi gerektirecek bir şey olduğunu sanmıyorum...
Şu an sıcaktan ve nemden öyle bunalmış haldeyim ki Ağrı pek cazip geldi :D
Ne desem bilemedim :D
Ancak bildiğim kadarıyla muhabbet kuşlarının aşırı olmamak şartıyla tür dökmeleri normal, endişelenmenizi gerektirecek bir şey olduğunu sanmıyorum...
Şu an sıcaktan ve nemden öyle bunalmış haldeyim ki Ağrı pek cazip geldi :D
Burada hava serin, yağmur çiseliyor. İlginçtir ki, nem yok denecek kadar az. Buyurun misafirimiz olun.
loveforlife
09-07-2014, 20:54
Mubişleriniz için boş bir sprey şişesinin içine su doldurarak onlara fısfıslamanız büyük bir keyif olacaktır. Buna bayılıyorlar. Hele ki bu kavurucu sıcaklarda çok mutlu olurlar...
Bugün, yani 10 temmuz'da bir ilk yaşadık. :eek: İhvan benim çıkardığım melodili ck cık sesini ve ardından adını söyledi. Aynı benim yaptığım gibi. Şöyle önce 7 tane melodili cık, ardından ih van ama ihvanda h,v yok. yani i an i-an diyor. Buna rağmen elime gelmiyor. Küçük odadaki (artık İhvan'ın odası oldu) kırmızı yastığın üzerin konup anlatıyor.
Kıskandım mı ne?:D Maşallah, kısa sürede öğrendi konuşmayı İhvan:)
508032 Şu anda uyukluyor. Bir de Kur'an hatim açıyorum internetten, işte o zaman başlıyor hocayla berber. Hoca susmadan susmuyor.
Kıskandım mı ne?:D Maşallah, kısa sürede öğrendi konuşmayı İhvan:)
Ama bacım, uzaktan seviyor köfte. Yanıma yaklaşmıyor. Ürküyor hala. Ellerimden çok korkuyor. Omzuma çıkıyor hemen. Elimde hiç durmyor. Yem yediriken bile. Sadece sağ elimin işaret parmağına konuyor. avucumun içine boynunu kopacak gibi uzatıyor, ama konmuyor.
Gün boyu arada şekerleme yapıyor. Gece erkenden uyuyor, sabahta uyanıp açıyor çenesini. Aynı kayınvalidem.
Bu kadar kolay kurtulmuş olabilirmiyiz böcüklerimizden? hem hiç görünmüyorlar hemde hiç kaşınmıyor çınarcığım.
Bu kadar kolay kurtulmuş olabilirmiyiz böcüklerimizden? hem hiç görünmüyorlar hemde hiç kaşınmıyor çınarcığım.
benim taktiği denesenize. atın herşeyi bulaşık makinesine. Plastik tünek hariç. benim yeni tünek ağaç.
Galiba ve inşallah sorun kalmadı Seloş hanım:)
Bugün sabah kalkınca İhvan'ın odasına gittim. Kafesi açtım. Çıplak ayaklı bir şekilde çekyata uzandım. İhvan geldi,kondu. Ayak baş parmağımla konuşmaya başladı. Ama ne laflar, ne laflar. Tabii ki kuş diliyle. Sadece çık çık i-an anlaşılıyor güç bela. Gerisi yok. Hala elimden ürküyor. Bir de önce acaip derecede ısırıyor ayağımı, sonra başlıyor. şükür benimle ilgilenmeye başladı ama bu ısıra işini ne yaparız bilmem. Isırınca hiç tepki vermiyorum ki, ürkmesin diye ama ayak tabanı ısırılınca çok acıyor. Elimi ısırınca hissetmiyorum bile.:o
İhvan ısırıyor Seloş hanım ama Çınar kopartıyor inanın:D onu bu kadar sinirli bir kuş yapan eşim. Önceden ısırmıyordu. ihvan yakında tırnaklarınızı kemirmeye de başlayacak. Olsun yavaş yavaş alışıyor size.
İhvan ısırıyor Seloş hanım ama Çınar kopartıyor inanın:D onu bu kadar sinirli bir kuş yapan eşim. Önceden ısırmıyordu. ihvan yakında tırnaklarınızı kemirmeye de başlayacak. Olsun yavaş yavaş alışıyor size.
Hira Hanım, bu alışma süreci bayağı uzun geldi bana. Sabırsızlanıyor muyum, neyim?
Ha alıştı, ha alışacak derken hala kaçıyor, ısırıyor. Biraz dediğim dedik galiba, hep kendi istediği olsun istiyor. Ellerimden hala korkuyor. Sadece sağ elimin işaret parmağına konuyor o kadar. Bir de omzuma alıştı ama o da elimi sevmediği için. Azıcık elimle bir şeyler oynatmaya çalışsam soluğu omzumda alıyor.
Bazen hiçbir şekilde sık boğaz etmemek gerekiyor. İki buçuk haftalık birlikteliğimiz süresince sadece elimi uzatıp korkmamasını sağladım. Başkada diğerleriyle salıp uçurdum. Kafesine girmesi için asla elimle yakalamadım. Uzun bir çubuğu tünek gibi kullanıp onunla kafesine taşıdım. Çubuğu görünce üzerine çıkmasını öğretmiştim onu başarıyla öğrendi bütün kuşlar.
Şimdiki geldiğimiz noktaysa bu:
509095
509096
Kanat kuyruk vs hiç bir şey kesmeden de eğitim verilebiliyor kuşlara bunu bir çok kişiye öğretmek lazım aslında. :)
kanat kuyruk kesen mi varmış? Amaç ne acaba? Çok acıklı.
TreeKing
16-07-2014, 23:53
yavru kuşlarda bu kesme durumları kuşun ölümüne sebep olabilir, kanama olsun olmasın bu durum geçerli herkes haberdar olsun.
Az önce Çınar'a birşey olacak diye çok korktum:( kafesin tellerine içerden tutunmuş vaziyette hızlı hızlı nefes alıp veriyordu.. korktugunda yaptıgı gibi... Nedenini anlamadım ama şuan durumu iyi sanki..
TreeKing
26-07-2014, 02:18
Az önce Çınar'a birşey olacak diye çok korktum:( kafesin tellerine içerden tutunmuş vaziyette hızlı hızlı nefes alıp veriyordu.. korktugunda yaptıgı gibi... Nedenini anlamadım ama şuan durumu iyi sanki..şunu söyleyebilirim benim başıma çok sık geldi kuşlar şimdi başka odada öyle oluyormu haberim yok ama aynı odadayken bazı zaman kuşlar birşeyden korkmuş çırpınıyor,delleniyor. Burada cin vs. başka varlıkları ele almak gerektiğini düşünüyorum çünkü birden bire oluyor daha ziyada sabah güneş vaktine gelmeden filan.
Bugün Çınar'cığıma çok cici bi salıncak aldım:) Plastik salıncağını kemire kemire parçaladığı için salıncağı yoktu fakirin:) bilekliklerimle oynamaya bayıldığına göre, bunu da sevecektir:)
akçabardak
26-07-2014, 22:25
Gerçekten çok şık bir salıncakmış sevgili hira, güle güle sallansın Çınar böyle güzel bir salıncakta.
bizimki de pembesi, 3 sağda, 3 solda olmak üzere 6 tane melek figürü var. ihvan meleklerle konuşuyor bu aralar.Alt uçtaki 2 küçük çıngırağı çıngırdatıyor.
Az önce Çınar'a birşey olacak diye çok korktum:( kafesin tellerine içerden tutunmuş vaziyette hızlı hızlı nefes alıp veriyordu.. korktugunda yaptıgı gibi... Nedenini anlamadım ama şuan durumu iyi sanki..
Allah Allah!
Aynısı geçen gece bizim başımıza geldi. Aklımdan aynı treekingin dedikleri geçti de ürktüm. Hemen Fatiha, İhlas, Felak, Nas filan okuyun. Ben öyle yaptım. Zaten bizim İhvan ödlek...
byking483
03-08-2014, 09:46
Merhaba arkadaslar
Dun yeni bir muhabbet kusubaldim ama hic bisey yemedi 2 gun boyunca.nedendir? Birde acayip cok korkuyor yeni geldigindenmidir.
Sorularima cevap alabilirsem sevinrim
horanlı.66
03-08-2014, 10:16
sayın byking Yüksek bi yere kendi halinde bırakın kafesi mutlaka yiyecektir, ilk başlarda ani hareket etmeden bir hafta yemini suyunu değiştirin, Sonrasinda elinizi ani hareket ettirmeden kafesin içine sokup ani hareket etmeden bekletin, ilk başlarda çok korkar ama zamanla alışır, kafesin yeri bulunduğu ortamı tamamıyle göreceği yer olsun, Sonrasinda iki hafta geçince kafesini açın çıksın, kafesin yerini öğrensin ortamda , ortamı tanısın, sonra gezdiği yerlere yem koyun biraz biraz alıssin, birde ortamda hiç ayna olmasın. Şimdilik aklımdaki olanlar bu :-) kolay gelsin, stresli ve sonucunda güzel bi süreç sizi bekliyor....
Yukarıdaki 3 harfliler konusuna cevap verecek kadar cesaretim olmadıgından pas geçtim:)
Çınar bu ara inanılmaz derecede tüy döküyor, havadan? sudan?
Yukarıdaki 3 harfliler konusuna cevap verecek kadar cesaretim olmadıgından pas geçtim:)
Çınar bu ara inanılmaz derecede tüy döküyor, havadan? sudan?
Tüy dökme sezonuna girdik ne yazık ki Hira. :(
Tüy dökme sezonuna girdik ne yazık ki Hira. :(
Normal bi durum demek ki.. Hasta olmadığını anladım ya, tamamdır:) teşekkürler lusoari
Normal bi durum demek ki.. Hasta olmadığını anladım ya, tamamdır:) teşekkürler lusoari
Evet endişelenecek bir durum değil. Şunuda belirtmek isterim mesela kanaryalar eylül ekim gibi tüy dökmeyi tamamen bırakırken, muhabbetler azar azar tüy dökmeye devam edebilirler bu tebeşirli tüy yapısına sahip olan kuşlarda ( muhabbet, kakadu, sultan ) normal karşılanır.
Bol bol sebze meyve vermeye özen gösterirsen yeni tüyleri daha parlak, canlı olur.
İhvan iki gün önce dolma yedi. Çok beğendi, öyle ki tüm korkusuna rağmen benim tabağıma da saldırdı, ellerimi gagaladı. Eşim nihayet dolmanı beğenen biri çıktı deyip, lafı gediğine koydu. Kendisi biber dolmasını hiç sevmez.
Merhaba arkadaslar
Dun yeni bir muhabbet kusubaldim ama hic bisey yemedi 2 gun boyunca.nedendir? Birde acayip cok korkuyor yeni geldigindenmidir.
Sorularima cevap alabilirsem sevinrim
Kardeş, Allah yardımcın olsun. Bu bölümü baştan sona takip et, yardımcı olur. Bu arada adı neydi miniğin?
Belki de rüyasında gündüz olanları görmüştür.
byking483
03-08-2014, 18:38
Herkese tesekkur ediyorum.
Kafesin icine yere yem serpmistim onlardan ayiklamaya basladi kerata:) cok mutluyum su anda yardimlariniz icin tesekkurler.
Bu arada minigimin adi FISTIK :):) Tesekkurler.
Merhaba arkadaşlar tüm mesajları okudum bu cengaverde benim ama cinsiyeti konusunda kesin bilgim yok 45 günlük ele alıştı cinsiyeti bilenler söyleyebilirlermi acaba
Merhaba arkadaşlar tüm mesajları okudum bu cengaverde benim ama cinsiyeti konusunda kesin bilgim yok 45 günlük ele alıştı cinsiyeti bilenler söyleyebilirlermi acaba
Ceresi parlamayan tam net bir foto yüklerseniz daha rahat şekilde yanıtlarım ama şu görüntüye göre dişi kuşunuz. Maşaallah :)
Muhabbet kuşu sahiplerine bizzat çok faydalandığım naçizane bir tavsiyem var, facebookta aramalara muhabbet kuşu yazın, 34bin kadar beğeni almış bir sayfa geliyor önünüze. Sayfa yöneticisi hobi amaçlı üretim yapıyor, sayfa duvarına sorduğunuz soruları gün içinde er geç cevaplıyor. Ben sayesinde 2 kuşumu ölümden kurtardım, yavrular büyüttüm, çok faydasını gördüm hiç cevapsız da kalmadım, bilginize.
Saygılar
Lusoari seni dinledim ve hemen bir dilim salatalık verdim Çınar'cığıma:)
Seloş hanım, Çınar benim yaptığım yemeklerden yiyemez imkanı yok, acı olur yemeklerim:)
byking483
07-08-2014, 19:48
Arkadslar kusum cook korkak nasi yapcaz
Yardim edin lutfen
Kaç aylık olduğunu biliyor musunuz? 2 aylık ve daha büyük kuşları insana alıştırmak çok zordur. Ama kuşunuza karşı sabırlı, azimli ve sevgi dolu iseniz başarabilirsiniz. Şunu okumanızı tavsiye ederim :
https://www.facebook.com/notes/514070741942713/
Buda bizim minik kuşumuz , Vulibi . Henüz 1,5 aylık. 18 gündür bizimle. Evdeki çift kuşlarımız bir senedirki , bir türlü yavru yapmayınca , onları gönderip yavru kuş almaya karar verdik. Daha önceleride yavru kuş diye kuşcular bize 4 - 5 aylık kuşları satmışlar , sonradan öğrendik . Kendimize ne kadar alıştırsakda hep mesafeli oldular , zamanla eş istediler. Eş aldık bu seferde birtürlü yavru yapmadılar.
Bir arkadaşımın kuşları yavrulayınca , tekrar yavru kuş aldık. Anesi yuvadan attığı anda , arkadaşım haber verdi , hemen gidip aldık. İşte aşağıdaki resim Vulibi ' nin annesinden ayrıldığı ilk gün resimleri ..
İlk geldiği gün biraz korktu ama iki gün sonra bize hemen alıştı. Şimdi konuşma antremanlarına başladık. Bakalım ne zaman konuşmaya başlayacak , heyacanla bekliyoruz..
Pek yakışıklı maşallah :)
Artık Vulibi bize çok alıştı , hep omzumuzda , tepemizde dolaşıyor. Sizlere tavsiyem eğer kuş eğitmek istiyorsanız , gagası siyah renkli olanı alın . Annesinden yeni ayrılmış kuşun gaga rengi siyah oluyor . Biz daha öncede kuş eğitmeye kalkıştık. Kuşcular bize 4-5 aylık kuşu yavru diye sattılar , sadece elimize alıştırabildik..
Vulibi artık ,her yaptığımız işi merakla izliyor ..
Temizlik işlerini yaparken bile , bizden ayrılmlyor..
Yemini bazen kavanozun içinde yiyor ,
Ay çok şeker :) çocukların oynadığı top havuzu gibi:) ben Çınar'ımı çok özledim 2 gündür evde yokum ve görmüyorum:(
Evimizde bolca karınca var ve Çınar kafesten çıkar çıkmaz hemen yere konuyor, hepsinin korkulu rüyası oldu. İlk başta yiyor diye düşündüm fakat gagasıyla ezip ezip atıyor karıncaları.
erdemdnmz
20-08-2014, 01:31
Merhabalar, benim kuşu alalı 4 ay oldu sizce gayet normalmi 4 ayda maviş demeyi öğrendi. :D (http://www.turkishmodders.com/)
Bazende kafesin demirlerini eğip dışarı cıkıyor diğer kuşumu çıkarmak için onu çağırıyor **** gagasından tutup çekiyor. (http://www.turkishmodders.com/)
Merhabalar, benim kuşu
alalı 4 ay oldu sizce gayet normalmi 4 ayda maviş demeyi öğrendi.
:D (http://www.turkishmodders.com/)
Bazende kafesin demirlerini eğip dışarı cıkıyor diğer kuşumu çıkarmak
için onu çağırıyor **** gagasından tutup
çekiyor. (http://www.turkishmodders.com/)
Burda bahsettiğiniz şekilde bir kuş düşünemiyorum:) canavar o canavar! kendi haylazlığı yetmiyor, yanındakini de ayartıyor elebaşı:D Kafesin demirini nasıl eğiyor ama onu anlamadım:o
Bizim yaramazda artık değişik sesler çıkarmaya başladı , zannedersem konuşmaya çalışıyor. Evde ençok beni seviyor. Annesi mi zannediyor ne , peşimden ayrılmıyor . Kapıdan çıkarken ne işle meşgul olursa olsun , hemen uçarak kafama konuyor , diğer odalara beraber gidiyoruz .Bu sıcak günlerde kapı , pencere açık , ödüm kopuyor kaçacak diye ...
byking483
26-08-2014, 18:11
*** arkadaslar.
Benim bir kusum var ve adi fistik.onu elime alistirmaya ugrasiyorum ama cok korkuyor.
Bu yuzden onu alistiramiyorum.birde resimden kucuk **** buyuk kac aylik oldugunu
Tahmini olarak solerseniz sevinirim.3 aylik diye aldik ama birde sizin yorumlarinizi dinleyeyim:) lutfen yardimci olun.
Tesekkurler.
*** arkadaslar.
Benim bir kusum var ve adi fistik.onu elime alistirmaya ugrasiyorum ama cok korkuyor.
Bu yuzden onu alistiramiyorum.birde resimden kucuk **** buyuk kac aylik oldugunu
Tahmini olarak solerseniz sevinirim.3 aylik diye aldik ama birde sizin yorumlarinizi dinleyeyim:) lutfen yardimci olun.
Tesekkurler.
Sn Byking, muhabbet kuşunuzun 1 yaşına yakın olduğunu tahmin ediyorum daha büyük değildir ama 5 aylıktan da küçük değil. Yetişkin tüylerini çıkarmış (Yavrulukta burnun dibinden başlayan, baş bölgesindeki yatay çizgilerin kaybolması bu evreyi gösterir), çiftleşme zamanı gelmiş ve çiftleşmeye hazır (burun/cere renginin net bir maviye dönmesi bu evreyi haber verir) yetişkin bir kuş.
Bu beyefendiyi alıştırmak neredeyse imkansız ama kuşun karakterine bağlı olarak kesin olarak imkansız değil. ;)
Uysal bir karakteri varsa, yeni ortam yadırgamasını atlattıktan sonra alışma sürecine girebilir. 3 haftadan uzun süredir sizinle ise ve hala aşırı korku yaşıyor ise hem kendinizin vakit kaybetmemenizi hem de istemeden de olsa kuşu hırpalamamanızı tavsiye ederim.
Bahsettiğim gibi uysal karakterli kuşlar istisna olmak üzere, genel olarak kendinize alıştırmak niyetiyle alacağınız kuşun kesinlikle 1 aylık civarı bir yavru olmasını ayrıca tavsiye ederim. 2 aydan daha büyük kuşlarda alışma sorunu yaşamak kuvvetle muhtemeldir.
Naçizane tecrübelerimi aktardım gerçek bir eksper değilim ;) saygılar.
Arkadaşlar, baştan sona tüm yazılanları okudum. Çünkü 2 gün öncesine kadar hiç aklımda yokken agaclar.net üyeleri bu konuda aklıma girdi ve kafes olayına karşı tepkili olmama rağmen "en azından bir canı kurtarırım, ona keyifli, kısmen özgür bir yaşam sunabilirim" diye bir tane de ben evlat edinmeye karar verdim. Kafesi, yemi, gaga taşı, oyuncağı, vitamini, kumu vs vs derken ihtiyaç olabilecek herşeyin listesini çıkarttım ve dün itibariyle sipariş ettim. Geriye küçük erkeğimi bulmak kaldı :D Sayenizde başlangıcı da bilinçli bir şekilde yapacağım inşallah. Ve umarım en kısa zamanda da benim ufaklığın fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.
Arkadaşlar, baştan sona tüm yazılanları okudum. Çünkü 2 gün öncesine kadar hiç aklımda yokken agaclar.net üyeleri bu konuda aklıma girdi ve kafes olayına karşı tepkili olmama rağmen "en azından bir canı kurtarırım, ona keyifli, kısmen özgür bir yaşam sunabilirim" diye bir tane de ben evlat edinmeye karar verdim. Kafesi, yemi, gaga taşı, oyuncağı, vitamini, kumu vs vs derken ihtiyaç olabilecek herşeyin listesini çıkarttım ve dün itibariyle sipariş ettim. Geriye küçük erkeğimi bulmak kaldı :D Sayenizde başlangıcı da bilinçli bir şekilde yapacağım inşallah. Ve umarım en kısa zamanda da benim ufaklığın fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.
Sn Maya müstakbel minik yavrunuz ve sizin adınıza çok sevindim ;)
Eminönü'ne ulaşım imkanınız varsa, yem olarak petshoplarda kapalı paket satılan markalı yemler yerine, çiçek pazarının içinde herhangi bir dükkandan açık ak darı + sarı darı + kanarya yemi alıp karıştırmanızı önerebilirim. Paket yemlerin içinde renkli renkli vitaminli diye tavsiye edilen! boyalı ekmek parçaları bulunuyor ve boya yedirmeye lüzum olmadığını düşünüyorum kuşlarımıza hem açık yemlerin tazeliğine de güvenebiliyorsunuz.
Ben 3er liralık alıyorum 3 yem cinsinden de buzdolabında cam kavanozda saklıyorum, tek kuşa 3-3buçuk ay rahat rahat yetiyor.
Kendi deneyimlerimden bahis açıyorum sürekli ama bu yönlendirmelerimi ukalalık addetmemenizi rica ediyorum. Çünkü kuş bakmak da çiçek bakmak gibi tecrübesiz iseniz sıkıntılar, hastalıklar, malzeme hataları, boş yere ortaya çıkan masraflar şeklinde geri dönüyor insana, bu canların zaman zaman hırpalanması da cabası. Bizzat yaşadığım sorunları siz hayvan ve bitki sever dostların da yaşamanıza ne gerek var değil mi ama ;)
byking483
27-08-2014, 19:01
Syn suara tesekkurler cevaplarin icin.ama kusum eskisi kadar korkmuyor onu elime alistirmaya calisiyorum.diaari ciktiginda cok mutlu oluyor ve aksam kafeateyken hic durmadan farkli sesler cikariyor sanirim mutlu oluyor.birde bu kusu alistirmak kesinlikle imkansizmidir yoksa bi ihtimal varmidir.varsa nasil bi yontem kullanacagimi soylerseniz mutlu olurum.
Cok tesekurler.
Saygilar.
Syn suara tesekkurler cevaplarin icin.ama kusum eskisi kadar korkmuyor onu elime alistirmaya calisiyorum.diaari ciktiginda cok mutlu oluyor ve aksam kafeateyken hic durmadan farkli sesler cikariyor sanirim mutlu oluyor.birde bu kusu alistirmak kesinlikle imkansizmidir yoksa bi ihtimal varmidir.varsa nasil bi yontem kullanacagimi soylerseniz mutlu olurum.
Cok tesekurler.
Saygilar.
Sn Byking kendiniz alıştırma ile ilgili kuşunuzda bir ışık görüyorsanız çalışmalara devam etmelisiniz. Buraya kopyalıyorum, okuyun faydalı olduğunu göreceksiniz :
- Muhabbet Kuşu Evcilleştirme ve Eğitim -
Muhabbet kuşunuzu eğitmek ve konuşmayı mı öğretmek istiyorsunuz ? O halde aşağıda yazılan metodları denemeye başlayın.
Eğitime Başlama Aşamaları
Kuşunuzu eğitmek için en önemli olan ilk şey onun size güvenini sağlamaktır.Eğitime başlamamış olsanız dahi her zaman yavaş hareket edin ve yumuşak ses tonuyla konusun.Kuşunuza zarar verecek ya da ürkütecek hiç bir şey yapmayın.Özellikle kafesin yanında gürültü yapmayın ve kuşunuzun başının üstüne ani hareketlerden kaçının.Kuşunuz eğer başka insanların elinde alışmadıysa, size güvenmeyecektir. Böylece ilk aşama onun güvenini sağlamak olacaktır.
1. BÖLÜM
Güvenini sağlamak:
Amacımız kuşunuz ve sizin aranızdaki güveni sağlamak. Bu aşama en az 10-15 dk sürmelidir ve size bunu günde 2-3 kez yapmanızı tavsiye derim.
1. Adım: Bildiğiniz gibi kuşunuz ellerden korkarlar. İlk olarak kuşunuzun göreceği şekilde ellerinizi kafesin yanına koymaktır. Elinizi o şekilde tutun ve yumuşak ses tonuyla konuşmaya başlayın.Ona korkulacak bir şey olmadığını hissettirin. Zaman geçtikçe ona zarar vermeyeceğinizi anlayacak ve rahatlayacaktır. 3-4 gün bunu tekrarladıktan ve kuşunuz bu harekete alıştıktan sonra 2. adıma geçebilirsiniz. Muhabbet Kuşu Evcilleştirme ve Eğitim
2. Adım: Şimdi kafesin kapağını yavaşça açın ve kuşunuzu korkutmadan elinizi içeri sokun. Başta korkabilir ama alışana kadar hareket ettirmeden elinizi içeride tutun, bir süre sonra rahatlayacaktır.Bunu kuşunuz alışana kadar 4-7 gün yapmaya devam edin.
3. Adım: Bu adımda ise, elinize darı **** yeşillik alarak elinizi kafesin içinde tutmanız.Bir tüneğin yanına elinizi yaklaştırın ve elinize gelmesini bekleyin, bu zamanınızı alabilir ama sabretmeniz gerekir. 3-5 kez denemelisiniz böylece kuşunuz rahatlayacak ve sonunda elinizden yeme yiyecektir.Kuşunuz bu aşamayı tamamlayana kadar diğer aşamaya geçmeyiniz.
2. BÖLÜM
Elde evcilleştirme:
Bu bölümün amacı da, kuşunuzu kafesin dışında elinize alıştırmaktır.10-15 dakikanızı alır ve günde 2 kez yapmanızı tavsiye ederim.
1. Adım: Kafesin içinde parmağınızı bir tünek gibi düz tutun ve üzerine çıkmasını sağlayın.Eğer çıkmıyorsa, ayaklarının altına yaklaştırın ve üstüne atlamasını sağlayın. Ya da yem vererek elinize gelmesini sağlayabilirsiniz.
2. Adım: Kuşu elinize aldıktan sonra yavaşça dışarı doğru çıkartabilirsiniz. Eğer geri kafesin içine atlarsa sıkılmadan bu işlemi tekrarlayın.Bunda da başarılı olamazsanız yem vermeyi deneyebilirsiniz. Kuşunuzu kesinlikle elinizle yakalamayın, bu onun güvenini incitecektir.Eğer problemsiz bir şekilde bu adımı atlatabilirseniz, diğer adıma geçebilirsiniz.
3. Adım: Kuşunuzu dışarı çıkardığınızda ilk yapacağı şey, şaşkınlığından ötürü, kafese geri uçmak olabilir. çünkü o kafese alışmıştı ve orassı onun için güvenl, bir yerdi. Siz bu durumda kafesin üstünde onu bırakın ve etrafı keşfetmesi ve kafesin etrafında dönerek dışarıda olmaya alışması için ona biraz zaman tanıyın. Elinize yine yem alarak uzatın ve elinize gelmesini sağlayın.
3. BÖLÜM
Evcilleştirme tamamlama.
Bu bölümde ise evcilleştirmeyi tamamlamayı anlatacağım.Öncelikle oda da, pencerelerin, havalandırmanın kapalı olmasına, ateş gibi yanıcı ve zarar verici maddelerin olmamasına dikkat edin.Oda temiz ve toplu olmalıdır. Kuşunuzu evcilleştirmeye başlamadan önce odayı özel olarak hazırlayın. Her adım en az 15-20 dk sürmeli ve bu işlem günde 1-2 kez uygulanmalıdır.
1. Adım: Kuşunuzu elinizin üstünde emniyetli, emin bir odaya götürün.Yürüdüğünüzde kafese doğru geri dönerse, elinize tekrar alın ve pes etmeyin.Kuşu, kafesi göremeyeceği şekilde tutun.Elinizle yem ya da biraz meyve verebilirsiniz. Onunla nazikçe konuşun, sevin, okşayın. Eğer bundan hoşnut olmaz ve kaçarsa kaçtığı yerden tekrar alın ve aynı şekilde eğitmeye devam edin.Günde 3-5 kez bu işlemi tekrarlayın.
2. Adım: Şimdi ise eğitime geldi sıra. Bu sefer yemi eğitim için kullanacağız. Parmağınızda olan kuşunuzun, diğer elinizin parmağına adım atmasını sağlayacağız.Ayaklarının altına doğru diğer parmağınızı götürün ve adım atarak öbür parmağınıza atlamasını bekleyin, eğer başarılı olursa ona ödül olarak yem verin ve bu işlemi tekrarlayın. Böylece parmaklarınızın arasında gezmeye alışacaktır.
3. Adım: Artık eğitim sürecinin sonuna geldik. Birbirinize iyice alışana ve tanıyana kadar pratik yapmanızı öneririm. Muhabbet kuşlarının iç güdüsel isteği, her zaman yükseklerde olmaktır böylece kendilerini daha güvende hissederler.Omuzunuza çıkmasını ve ordan elinize gelmesini sağlayın. Bu onun çok hoşuna gidecektir. Güzel şeyler yaptığında ona ödül olarak sevdiği yiyeceklerden verin ve bu işlemi tekrarlayın ki hem öğrensin hem de size daha çok alışsın.
Artık kuşunuz evcilleşti ve ona istediği yere uçmasına izin verebilirsiniz. Evinizin emin olan ve kuşun rahat edebileceği odalara salabilirsiniz. Hatta eğer televizyon izlemek isterseniz, oturma odasına omzunuzda gelmesine izin verebilirsiniz.onu evdekilerle de tanıştırın, korkmasına engel olun. Klima ve benzeri hava sirkulasyonlarını kapatın, pencerelerin açık olmadığına dikkat edin.Birbirinizi daha iyi tanıyın ve muhteşem iki dost olun.. -Ezgi
Tamamıyla Facebook ''Muhabbet Kuşu'' sayfası notlarından alıntıdır.
Sayın Suara,
Öncelikle çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Herhangi bir konuda benden çok daha tecrübeli olan bir insanın tavsiyelerini asla ama asla ukalalık adletmem. Tam tersine yardımlarınızdan mutluluk duyarım.
Yem konusuna gelince, ilk etapta açık yem alamam belki korkusuna, benim ufaklığa Tropical Tropifit sipariş ettim. Ama ufaklığı bulmak sandığımdan daha zor olacak gibi. Bu arada Eminönü'ne gidip tavsiyeleriniz doğrultusunda açık yem alma şansını da bulacağım sanırım.
Ama asıl sorunum sanırım ufaklığı bulmak. En son petshoptan yıllar önce bir pet edindiğimde; gençlik hastalığına yakalanmış bir enik olduğunu öğrendiğim 2. günden sonra hayatımız bir süre için kabusa döndü. Her gün veterinere taşınmamız, 'dayan kızım' diyerek bir taraftan başını okşayıp, bir taraftan göz yaşı döktüğüm, sancılı bir süreçti. Sonuç mutlu oldu ama hayata hasta başladığı için üzerine fazla düşmemden olacak, nurtopu gibi şımarık mı şımarık bir kızım oldu :D
İşte şimdi tam da bu nedenden dolayı, petshoptan uzak durup, üreticiye ulaşmaya çalışıyorum ve konuyla ilgili zamanım elverdikçe bulduğum herşeyi okuyorum :) Ufaklığı bulma konusunda da bana verebilecek tavsiyeleriniz varsa (edinebileceğim yer anlamında), memnuniyetle dikkate alırım :D
Sn Maya işte üretici konusunda malesef yardımcı olamayacağım tanıdığım üretici yok, anne kuşumu Bahçelievlerde bir petshoptan almıştım, yavruydu, ilk günden koynumuzda uyuklamıştı. Yani bu petshopu tavsiye edebilirim ama kefili de olamam açıkçası.
byking483
28-08-2014, 10:36
Sn suara size cok tesekkur ediorum.
Ama kusum oyle bir korkuyorki yanina gittigimde kanatlari tir tir titriyor ama aksam boyle yapmiyor alistirmaya calisayimmi yoksa hic ugrasmayayimmi ?
Ama kusum oyle bir korkuyorki yanina gittigimde kanatlari tir tir titriyor ama aksam boyle yapmiyor alistirmaya calisayimmi yoksa hic ugrasmayayimmi ?
Ben size şunu yapın bunu yapmayın diyemeyeceğim çünkü anladığım, duygusal olarak da bağlısınız bu tatlı kuşa. Onun yerine ben kendim olsam ne yapacağımı söylemeliyim; kesin olarak eğitim için ısrarcı olmazdım. Nitekim profil resmimdeki yavrularımın annesi olan kuşumu bulana kadar, petshoplarca kandırılarak 4 kez damızlık baba kuşları 1 aylık yavru diye aldım, tabi eğitim alıştırmak mümkün olmadı, ilk kuşta hatta çok ısrarcı olmuştum ama şimdi korkudan küçülüp duran gözbebeklerini hatırladıkça vicdan azabı çekiyorum. :( En sonunda yem kırmasını yeni yeni becerebilen bir yavru kuşa denk gelebildim ve farkı şöyle anlatayım, aldığım günün akşamı kazagımın cebinde uzunca bir süre uyudu huzurla. Biz kuşu yavru iken alırsak, henüz yuvadan atlayalı çok zaman olmadığından yavru kuşların tehdit algılayacak, savunma geliştirecek vakitleri olmaz, direkt bizle haşır neşir olarak hayata başlayacaklarından kendilerini bizden biri gibi görürler.
Karar sizin.
Bir öneride bulunabilirim bu arada eğer ortamınız müsaitse kuşunuzun yanına bir dişi alıp kendi yavrularınızı sevebilirsiniz. Alışma diye bir evre olmaz bu durumda direkt elinize doğduklarından 1 - 0 önde başlamış olursunuz.
byking483
28-08-2014, 11:11
Tesekkur ederim cevabiniz icin.
5-10dk once kusumun kafesini kucagima alip ellerimi kafesin yanina koyup onla konustum oda korkmadan beni sakin sakin dinledi.bu bi gelismemidir?
Birde elimden fazla kacmiyor baska nesnelerden elimden 2 kat daha cok kaciyor.
Yorumlariniz icin tesekkurler
Tesekkur ederim cevabiniz icin.
5-10dk once kusumun kafesini kucagima alip ellerimi kafesin yanina koyup onla konustum oda korkmadan beni sakin sakin dinledi.bu bi gelismemidir?
Kuşun tepkilerini görmeden birsey diyemem malesef, ama siz yukarda paylaştığım alıştırma direktiflerini adım adım uygulayın, bıkmayın usanmayın 1 hafta 10 gün sebat edin, o vakit tekrar durum değerlendirmesi yapalım ;)
Bu arada 15 dk nın altında sürelerle iletişime geçmeniz istediğiniz sonucu almanıza yetmeyebilir yetişkin bir kuşta, en az 15 dk iletişim halinde olun ama çok ağır hareket edin. Ufak bir not olsun bu da ;)
Gelişmeleri yazarsanız yine görüş alış verişinde bulunabiliriz sn Byking
byking483
28-08-2014, 11:36
Size cok tesekkur ederim sn suara.
Gelismeleri sizle paylasacagimdan emin olabilirisiniz.
byking483
28-08-2014, 18:38
Merhabalar
Bu gun Kusum ile bir gelisme kaydettik.
Ben bu gun ben disarida iken annem kusu odaya salmis. 2-3 saat dolasmis odanin icinde.
Tabi nede olsa acikmis. Bende eve gelince bunu firsat bilip elimden yem yedirmeye calsitim
Ve basardim cok mutlu oldum.bu gun elim den 2 defa yem yedi.yedikten sonra parmagimi onune
Getirdim ve hic kacmadi.biraz yaklastirdim parmagima 1 adim atti ve geri cekildi.
Yorumlarinizi bekliyorum tesekkurler.
Merhabalar
Bu gun Kusum ile bir gelisme kaydettik.
Ben bu gun ben disarida iken annem kusu odaya salmis. 2-3 saat dolasmis odanin icinde.
Tabi nede olsa acikmis. Bende eve gelince bunu firsat bilip elimden yem yedirmeye calsitim
Ve basardim cok mutlu oldum.bu gun elim den 2 defa yem yedi.yedikten sonra parmagimi onune
Getirdim ve hic kacmadi.biraz yaklastirdim parmagima 1 adim atti ve geri cekildi.
Yorumlarinizi bekliyorum tesekkurler.
Tebrikler tebrikler tebrikler :eek: Bu gerçek bir gelişme! ;)
Minik bir uyarı yapmama izin verin Sn Byking,sırf size alışacak gibi duruyor diye asla bizzat aç bırakmayın kuşu emi? Bu şekilde, açlık çektiğinden size yanaşmak zorunda kalması hem vicdani değil hem de kuşla aranızda sevgi bağı yerine çıkar ilişkisi kurmuş olursunuz ki randıman alamazsınız ;) Ama canı isteyince yesin diye elinize gün içinde sürekli yem alıp ürkütmeden gösterebilirsiniz. Bu; kolay olanı, kafeste duran değil önünde olan yemi yemesini teşvik edecektir, kuşlarımız biraz kolaycı hayvanlardır, misal kafesein dibine 2 gün yem serpin yemliğe çıkmaya tenezzül etmezler yemlerini yerden beklerler ;)
(Bu uyarımın sebebi kimi petshopcular ve kimi internet siteleri aç bırakmayı olması gereken bir yöntemmiş gibi sunuyorlar halbu ki hiç alakası yok)
Ah bir de kendinize güveniyorsanız ( kuşu aç bırakmayacak kadar sık uğraşabilecekseniz) yemlikleri kafesten çıkarın her saat başı 15 dk (kolunuz uyuşana kadar ;) ) boyunca yem tutun elinizde kafesin içinde. Bu da işe yarar kesinlikle.
byking483
28-08-2014, 22:28
Sn suara size cok tesekkur ediyorum.
Kusumu tabikide bilerek ac birakmam ve birakmakda istemem.tavsiyelerinizi uygulayacagim.
Ayrica ben bit sipreyi almistim lazim olur diye ve oldu. Onu kullanmam icin kusu tutmam gerekiyor
Ve avcumuza alinca guveni kiriliyormus ve acayip sekilde issiriyor.ve cooooook hareketli yaramaz.ayrica artik elimden kacmak yerine isirmayi tercih ediyor .onerilerinizi dinlemek isterim.
Yardimci olursaniz sevinirim.
Sn suara size cok tesekkur ediyorum.
Kusumu tabikide bilerek ac birakmam ve birakmakda istemem.tavsiyelerinizi uygulayacagim.
Ayrica ben bit sipreyi almistim lazim olur diye ve oldu. Onu kullanmam icin kusu tutmam gerekiyor
Ve avcumuza alinca guveni kiriliyormus ve acayip sekilde issiriyor.ve cooooook hareketli yaramaz.ayrica artik elimden kacmak yerine isirmayi tercih ediyor .onerilerinizi dinlemek isterim.
Yardimci olursaniz sevinirim.
Bitleri gözünüzle gördünüz mü kafes dibinde? Sadece kaşınıyor diye bit olduğunu düşündüyseniz, yaz ayları kuşların tüy değiştirme aylarıdır, tüye giren kuşlar çok kaşınır hatta karşısında biraz durun siz de kaşınmaya başlarsınız öyle güzel kaşınırlar ;)
Önce bunu netleştirelim devamını ondan sonra konuşalım. ;)
byking483
29-08-2014, 08:25
Bit gormedim sadece kasiniyor .
Ama artik kacmak yeeine elimi issiriyor .
Bunun hakkinda ne dusunuyorsunuz?
Tesekkurler.
byking483
29-08-2014, 13:25
Birde kuscuya sordum bu kus 1 yasinda falanmi diye adam hayir dedi.
Bize 1yasinda kus gelmez dedi.en fazla 6 aylik olur dedi . uani senin kusun
3 aylik dedi.
Kime inaniyim.
byking483
29-08-2014, 14:45
Kusum disarda iken elimden kacmadi
Ayrica yem yerken yemesini bitirip elime cikti ve
Elimi asansor gibi kullanip yukari çikti
Camdan disari yi seyrediyor kerata
Lutfen yorum
Ben yaş konusunda fikrimi yazmıştım Sn Byking bu başlığın amacı eğitim ile ilgili paylaşımlar olmasına rağmen, o sebepten tekrarlamak istemiyorum. Daha önce de önerdiğim gibi, facebook ta ''muhabbet kuşu'' adında 30bin küsur beğenisi olan (başka sayfalarla karışmasın diye belirttim) bir sayfadan bizzat yardım alıyorum gerektikçe. Siz de oraya başvurabilirsiniz.
Eğitim konusuna gelince kafes dışına salmadan kafes içinde tam güven sağladıktan sonra (elinize rahatça kafes içinde iken gelir olduktan sonra) dışarı bıraksanız daha etkili bir geri dönüşü olabilir. ;)
byking483
30-08-2014, 10:00
Dediklerinizi uygylayacagim.
byking483
30-08-2014, 10:36
Kusumu goğsunden sevdim.5dk falan sonra 1adim atti parmagima ve sonraaaaaa parmagima cikti cok mutlu oldum gercekten tavsiyelerinizi uygulayarak basardim.
Size nekadar tesekkur etsem azdir .fotoraflar:
byking483
30-08-2014, 11:19
Birde gagasini gaga tasi yerine altindaki dunege surtuyor neden olabilir?
Sayın Byking, kuşunuz çok sağlıklı gözüküyor ama Sayın Suara 'nında belirttiği gibi maalesef kuşunuz , yetişkin bir kuş .******* 1 yaş civarı vardır.. Kuşculara inanmayın , yıllarca bu işten anlamadığımdan kuşculara inanıp, eğitilme yaşları çoktan geçmiş kuşları eğitmeye kalkıştım , sonu hep hüsran oldu.. Kolay gelsin...
byking483
30-08-2014, 12:53
Sn Lalem teseklurler.
Kuscu cok inkar ediyor bunun 1yasinda bir kus olmadigini ama ben size inaniyorum internettede arastirdim yasi nasil anlasilir diye onlarincda verdigi bilgiye gore bu kus 1 yasa yakin bir kus.
Zaten bir daha kus alirsam o kuscudan almayacagim.
Bu kusu egitme sansim varmi acaba ? Bana gore egitilebilir ama ben pek bilmedigim icin size sorayim.
Yorumlariniz icin tesekkurler.
Sn ,Byking , kuşunuz şimdiye kadar diğer kuşlarla beraber aynı , ortamda yaşamaya alıştığı için size hep mesafeli olacaktır . Sadece elinize alışır ama hep ürkek olacaktır.En ufak harekenizde sizden kaçar .Ötmeye alıştığı içinde konuşmayacaktır. Bence siz ona eş alın,daha mutlu olur. Eğer tek kuş beslemek eğitmek istersenizde onu verip , kuşcularda özellikle gagası siyah olanlardan bulmaya çalışın. Çok kolay eğitiliyor benim 10 yıllık tecrübemdir..
byking483
30-08-2014, 18:08
Sn lalem yorumunuz icin tesekkurler.
Malesef kuscu kusu almam diyor yoksa dun deistirmistim kusu.
Ama bu kus artik elimden kacmiyor elimle yem verdigim zaman
Hemen elime atlayip yemeye basliyor yemesi bitincede ya su icmeye gidiyor ****
Elimde oturup duruyor.kusu veremeyecegimden egitmeye calisiyorum.
Birde konusma kismina gelince bu gun ikindi vakti 1 saat boyuncu konusmaya calisiyormus gibi sesler cikardi ben ona ismini **** cici kus dedikce daha sesli soylemeye basladi bence konusmya caliaiyor
Ama otmuyor garip garip sesler cikariyor *** arkadasimdada var kus oda konusurken ayni o sesleri
Cikariyor.
Tesekkurler
gokcegokce
30-08-2014, 22:28
Ah bu bilgisiz petshop sahipleri. Bilmiyorlar bilmedikleri gibi bir de bilen kuş sahipleriyle de böyle iddialaşıyorlar. Artık internet var açıp araştırıp öğreniyorsun. Bu işi yapıyorsan biraz araştır değil mi? Komik duruma düşüyor en önemlisi de müşteri kaybediyorlar böyle böyle...
byking483
31-08-2014, 09:08
Sn gokcegokce cok dogru soyluyorsun.hic bilmiyor bizim kuscu.
Elime nasil alistirrim dedigimde her zaman elinle yem vercen dyo.
Her gun veriyom elimle yem kus yavru olmiyinca fayda etmiyorki.
Adam sattigi kusun yasini bilmiyor.
byking483
31-08-2014, 18:06
Kusumu kafes disindada elime almayi basardim elimle yem tuttum hemen atlayip yedi.
Egitilebilir mi acaba bu kus?
Kusumu kafes disindada elime almayi basardim elimle yem tuttum hemen atlayip yedi.
Egitilebilir mi acaba bu kus?
Kuşunuz size alışma aşamasında, eğitim derken kuştan beklentiniz nedir? Misal ''Elime omzuma konsun benimle vakit geçirsin haşır neşir olsun'' mu? Veya ''Parmağımı şıklatınca omzuma, öpücük atınca parmağıma çıksın'' gibi spesifik iletişim mi?
Açıkçası ben hiçbir kuşumu ikinci yazdığım türden eğitmeye uğraşmadım çünkü sürekli elimde omzumda vs ilgilendim ve duygusal anlamda daha fazlasına ihtiyaç duymadım, verdiğim komutlara uysa da herhalde havalara uçmam sevinçten, demek istediğim kuşla olan iletişiminiz tercih meselesi, sizin tercihiniz nedir?
byking483
01-09-2014, 11:00
Elime omzuma konmasini benle vakit gecirmesini oyun oynamasini vs istiyorum.
Secimim 1. si.
Bu arada tesekkurler.
gokcegokce
01-09-2014, 18:31
Elime omzuma konmasini benle vakit gecirmesini oyun oynamasini vs istiyorum.
Secimim 1. si.
Bu arada tesekkurler.
Sabırlı olun ve çok sevin, ilgilenenin. Yaşı biraz büyük ama ben yine de sizi karşılıksız bırakmayacağına inanıyorum. Çünkü elinize gelmesi size güvendiğini gösteriyor. Onun güvenini sarsıcak hareketlerden kaçının ve bir kaç kelimeyi belirleyip ona yaklaşarak fısıldayın. Sizi dinlediğini kafasını size yaklaştırarak hissettirir zaten. Böyle başının yanını yani kulağını ağzınıza doğru belirgin şekilde uzatır duymak için. 1,5 ay kadar sabırla uğraşırsanız söylediklerinizi tekrar etmeye başlar kanımca. Size kolay gelsin.
gokcegokce
01-09-2014, 18:36
Petshoplardan ben de çok çektiğim için yazmıştım yukarıdaki gönderiyi. Geçen Kırklareli'nde merkezi bir yerdeki petshopta bir sultan papağanı gördüm. Sultanların tam tersi yaşlandıkça gagaları siyahlaşır. Muhabbetlerde ise çok yavruysa siyahtır. Satıcı benimle iddialaştı ve sultanın 3 aylık olduğunu söyledi. Ama bence o sultan 3 yaşından küçük değildi. Ayrıca ayakları da iyice pullanmıştı yaşlılıktan. Bilmesek neyse... Yeni kuş alacaklar önce internetten bir araştırsınlar ya da üreticiden almak en mantıklısı. Hem petshopta canlı hayvan ticaretine de engel olmuş oluruz böylece.
Sabırlı olun ve çok sevin, ilgilenenin. Yaşı biraz büyük ama ben yine de sizi karşılıksız bırakmayacağına inanıyorum. Çünkü elinize gelmesi size güvendiğini gösteriyor. Onun güvenini sarsıcak hareketlerden kaçının ve bir kaç kelimeyi belirleyip ona yaklaşarak fısıldayın. Sizi dinlediğini kafasını size yaklaştırarak hissettirir zaten. Böyle başının yanını yani kulağını ağzınıza doğru belirgin şekilde uzatır duymak için. 1,5 ay kadar sabırla uğraşırsanız söylediklerinizi tekrar etmeye başlar kanımca. Size kolay gelsin.
Sn gokcegokce'ye katılıyorum. Sadece sabır, zaten siz çocuk kalbinizle saf sevginizle onu yola getirdiniz belki de kim bilir ;) Yoksa çok ender bir durum yetişkin bir kuşun ele alışması..
byking483
01-09-2014, 23:28
Sn suara ve gokce gokce sizlere cok tesekkur ediyorum.
Kusum elime bayaği alisti onu kafes disina cikarirken parmagimi kapinin oraya koyuyorum direkt atliyor parmagima sonra eger onu kaciracak bi dur yapmazsam (omzuma koymaya calisirken)ya da cani gezmek istemezse hep parmagimda duruyor bu olaylar bu sabah oldu.birde eger sabah kafes disina cikarsa girdiginde aksama kadar hic durmadan bi seyler diyor biz konustukca daha sesli ve daha cok diyor.
Herkese tesekkurler.
Kaç zamandır ortalıklarda yoktuk, bizi özlemişsinizdir diye geldik bugün:) Şu surata bakarmısınız ya, çok tatlı bu deli kuş:) ya da ben çok seviyorum da ondan öyle geliyor...
Bir sorum olacak; Çınar'ın ceresi neden masmavi olmuyor? merak ediyorum..
Sayın hira, gerçekten çok tatlıymış Çınar ;) Peki dişi olma ihtimali var mı? :rolleyes:
Sayın hira, gerçekten çok tatlıymış Çınar ;) Peki dişi olma ihtimali var mı? :rolleyes:
Dişi olduğunu sanmıyorum. Zaten burada bir çok arkadaşta erkek dedi... Ama neden mavi değil o cere anlamadım:)
Sayın hira, belki aşağıdaki linkte bahsi geçen albino kısmındaki açıklama sizi ilgilendiriyordur ;)
Muhabbet kuşu türleri, ırkları, çeşitleri | Muhabbetkusum.com (http://muhabbetkusum.com/genel-bilgiler/muhabbet-kusu-turleri-irklari-cesitleri/)
Sevgili Hira muhabbet kuşlarında cere rengi geç yerine oturuyor merak etmeyin 1 yaşından itibaren olgunluğa girmesiyle dahada mavi olacak. :)
Bana Çınar dişi gibi geldi burnu beyaz görünüyor fotoğrafta, gerçekte de beyaz ise dişidir, buz mavi parlaklık varsa da dişidir, bir de kahverengi burun da tam bir hanımefendi olduğunu gösterir bunlardan hiçbiri değilse aslanlar gibi erkektir ;)
http://imgim.com/20140918_095926-1.jpg
arkadaslar bu kusum icin 1.5 aylik dedi aldigim yer. Cok uysal bir hayvan. Gagasinda siyahlik var. Parmaga gelmeye 2 gunde alisti ama saldigim zaman klimadan asagi inmiyor ne yapmaliyim? ve sizce kac aylik bu kus?
Sn Hakkian ben de kuşçunuz gibi, kuşun 45 günlük, en fazla 50 günlük olduğunu düşünüyorum.
Kafes içinde elinizde uzunca vakit geçirin, kuş elinize çıksın, parmaklarınızla oynayabilir yani bir şekilde en az 15 - 20 dk vakit geçirin, iki üç gün kafes dışına salmadan bunu yapın, sonra saldığınızda onu ürkütecek hareketlerden kaçının, üzerinizde durmasına imkan verin. Size zorluğu en fazla kolunuz uyuşabilir ama sonuç alacağınızı tahmin ediyorum ;)
Saygılar
cevabiniz icin cok tesekkur ederim. biryere kondugunda parmagimi uzatarak tekrar parmagima alabiliyorum fakat bu sekilde zorlamak istemiyorum. kendisi gelsin istiyorum. hicbir zaman kusu avuclayarak almadim. guvenini kazandigimi dusunuyorum 1 haftadir. cinsiyeti hakkinda bir bilgim yok sizce erkek mi?
selenza2
21-09-2014, 12:56
Merhaba arkadaşlar,
Bende hayvanlara özelliklede kuşlara meraklı olduğum için bir muhabbet kuşu aldım. Adını bücürük koydum. İlk aldığımızdan beri neşesi gayet yerinde ötüyor,kafesinde ordan oraya atlıyor. Bende oyuncu olmasını bilip ona en güzelinden oyuncaklar aldım,astım. Ama bana gelmiyor,elimi ısırıyor,tek sorunumuz o;) Bende kuşumu eğitmeye karar verdim banada taktikler verir misiniz nasıl eğitebilirim ?ne yaparak eğitebilirim? Söyler misiniz acaba?
Kafese ayna koyduysanız o nedenle size gelmiyordur.
Arkadaşlar çok çok üzgünüm , kaç gündür içim acıyor kuşum kaçtı , maalesef. Biranlık dalgınlığımla , kuşumun kafes dışında olduğunu unutup , balkona hava almaya çıktım ,bana çok alışkın olduğu için oda peşime balkona çıkmış hiç farketmedim. Sonra telefonum çalınca içeri koştum , balkon kapısınıda örttüm , oda dışarda kamış .Ben durumu farkedince, Panikle aramaya başladım. Bir baktım karşı komşunun terasına konmuş , koşarak komşuma gittim. O arada tekrar başka tarafa uçmuş ,bütün mahalleyi aradık taradık yok. Zavallıcık ne oldu öldümü kaldımı, birimi yakaladı hiç bilmiyorum. Çocuklarım nasıl üzüldü anlatamam. Sizlerle paylaşmak istedim , siz kuşseverler daha iyi anlarsınız beni....
byking483
24-09-2014, 18:15
Sn lalem seni cok iyi anladim gecmis olsun.inan bende senin kadar cok uzuldum
selenza2
24-09-2014, 18:47
Arkadaşlar çok çok üzgünüm , kaç gündür içim acıyor kuşum kaçtı , maalesef. Biranlık dalgınlığımla , kuşumun kafes dışında olduğunu unutup , balkona hava almaya çıktım ,bana çok alışkın olduğu için oda peşime balkona çıkmış hiç farketmedim. Sonra telefonum çalınca içeri koştum , balkon kapısınıda örttüm , oda dışarda kamış .Ben durumu farkedince, Panikle aramaya başladım. Bir baktım karşı komşunun terasına konmuş , koşarak komşuma gittim. O arada tekrar başka tarafa uçmuş ,bütün mahalleyi aradık taradık yok. Zavallıcık ne oldu öldümü kaldımı, birimi yakaladı hiç bilmiyorum. Çocuklarım nasıl üzüldü anlatamam. Sizlerle paylaşmak istedim , siz kuşseverler daha iyi anlarsınız beni....
Lalem ,üzülmeyiniz derim. Çünkü muhabbet kuşları insana yakın kuşlardır.hele ki size çok alışıksa.... Yani demek istediğim eninde sonunda gelir . Çünkü bir akrabamın muhabbet kuşu kaçmıştı3-4 gün sonra geri döndü. Ümidinizi kesmeyin muhabbet kuşunuz birgün karşınızda olabilir :rolleyes:
selenza2
24-09-2014, 18:49
Evet ayna koydum. Aynasını çok seviyor . Bu nedenle mi acaba?
Evet ayna koydum. Aynasını çok seviyor . Bu nedenle mi acaba?
Aynayı alırsanız sorun kalmaz:) aynadaki aksini görünce başka bir kuş var zannediyorlar:D
loveforlife
24-09-2014, 20:44
Sevgili Lalem,
İnan çok üzüldüm... Yıllar önce ben de bir kuşumu benzer şekilde kaçırmıştım. O zamanlar çalışıyordum. Evde hep benim kafamda gezerdi oğlum. Dışarı çıkarken ise annemin omzuna atlardı. Annem o günlerde rahatsızlığı nedeniyle hastanede yatıyordu. Bir gece önce annemle telefonda konuştu "anneciğim" diye diye. Neyse o sabah kalktım, işe gitmeye hazırlandım. Şirket aracı vardı bende. Çıktım aracım bagajını açtım, iş seyahatim için hazırladığım valizi bagaja koydum ve bagajı kapattım. Tam o anda "cik" diyerek havalandı kafamdan. "Paşa" diye seslenerek koştum peşinden, ileriye kondu, oradan başka bir yere... Hemen terasa çıkıp kafesini koydum belki geri döner diye. Çok gözyaşı dökmüştüm. Hep inşallah bir eve gitmiştir diye dua ettim. En azından güvende olmasını diledim. Şükür ki daha sonra aldığım Paşa, (kaçanın adı da Paşa idi) onun yokluğunu hissettirmedi bize hiçbir zaman. Umarım çocuklara yaşadığı üzüntüyü unutturacak başka bir cana sahip olursunuz en kısa zamanda ya da bir mucize olur da dönüverir ufaklık yuvasına...
İstisnalar haricinde kaçıpta geri dönen kuş olmaz bence. Bende aynı şekilde çatıya koymuştum kafesi ama dönmemişti:( Hava alması için bahçeye çıkarmış eşim, o esnada kafesin altı çıkmıştı maalesef:(
Bugün 10 gün oldu kuşumuz kaçalı , rüyalarıma giriyor hiç aklımdan çıkmıyor..
Yeniden yavru kuş almak istiyorum. Kaçan kuşumuzun şu anda yumurtadan çıkmış kardeşleri var ama yine kaçırırım falan, birşey olurda yine çok üzülürüm diye tereddüt ediyorum doğrusu. Ne dersiniz arkadaşlar ?
Yeniden yavru kuş almak istiyorum. Kaçan kuşumuzun şu anda yumurtadan çıkmış kardeşleri var ama yine kaçırırım falan, birşey olurda yine çok üzülürüm diye tereddüt ediyorum doğrusu. Ne dersiniz arkadaşlar ?
Geçmiş olsun öncelikle :( alacağınız yeni yavruya daha temkinli yaklaşıp el üstünde tutacak, riske atmayacak kadar hassasiyet sahibi biri olduğunuz çok açık, ben yeni bir yavru almanız destekliyorum hatta özellikle bir petshoptan esir gibi yaşayan bir yavruyu kurtarabilirsiniz ;)
selenza2
25-09-2014, 17:10
aynayı alırsanız sorun kalmaz
Peki öyleyse hira,kaldırayım aynayı. Aynayla değil benle ilgilensin:D
selenza2
25-09-2014, 17:13
Sn. Lalem 10 Günden sonra gelmez diye düşünüyorum. Umarım kuşunuz güvenli bir yer bulmuştur. Bence siz o minik yavrulara bakın.daha dikkatli olursunuz ,aynı acıyı yaşamazsınız
selenza2
25-09-2014, 17:16
İstisnalar haricinde kaçıpta geri dönen kuş olmaz bence. Bende aynı şekilde çatıya koymuştum kafesi ama dönmemişti:( Hava alması için bahçeye çıkarmış eşim, o esnada kafesin altı çıkmıştı maalesef:(
Sn. Hira, Bende öyle düşünüyordum ama bizim komşunun kuşu kaçtı 3-4 gün sonra geri döndü. Bazen muhabbet kuşları geri dönebiliyorlar ama nadiren maalesef.:o
selenza2
25-09-2014, 17:19
Sevgili Lalem,
İnan çok üzüldüm... Yıllar önce ben de bir kuşumu benzer şekilde kaçırmıştım. O zamanlar çalışıyordum. Evde hep benim kafamda gezerdi oğlum. Dışarı çıkarken ise annemin omzuna atlardı. Annem o günlerde rahatsızlığı nedeniyle hastanede yatıyordu. Bir gece önce annemle telefonda konuştu "anneciğim" diye diye. Neyse o sabah kalktım, işe gitmeye hazırlandım. Şirket aracı vardı bende. Çıktım aracım bagajını açtım, iş seyahatim için hazırladığım valizi bagaja koydum ve bagajı kapattım. Tam o anda "cik" diyerek havalandı kafamdan. "Paşa" diye seslenerek koştum peşinden, ileriye kondu, oradan başka bir yere... Hemen terasa çıkıp kafesini koydum belki geri döner diye. Çok gözyaşı dökmüştüm. Hep inşallah bir eve gitmiştir diye dua ettim. En azından güvende olmasını diledim. Şükür ki daha sonra aldığım Paşa, (kaçanın adı da Paşa idi) onun yokluğunu hissettirmedi bize hiçbir zaman. Umarım çocuklara yaşadığı üzüntüyü unutturacak başka bir cana sahip olursunuz en kısa zamanda ya da bir mucize olur da dönüverir ufaklık yuvasına...
Sn.lovelerlife sizin hikayenizde oldukça üzücü. İnanın çok üzüldüm.çoğu kişi küçük bir dikkatsizlikle bu kuşları ellerinden kaçırıyorlar. Maalesefde çoğu gelmiyor. Yeni paşanızı bol bol sevin
selenza2
26-09-2014, 12:43
Sn.hira ,muhabbet kuşumuzda gelişme başladı. Aynayı aldım birazda olsa elime geliyor .ama çoğu zaman gelmiyor,elimi ısırıyor. :( dahada gelişmesi için ne yapmalıyım acaba ?
selenza2
27-09-2014, 14:07
Kuşlarınız çok tatlı benimkide bunlar gibi tatlı maşallah :-)
Sn.hira ,muhabbet
kuşumuzda gelişme başladı. Aynayı aldım birazda olsa elime geliyor .ama
çoğu zaman gelmiyor,elimi ısırıyor. :( dahada gelişmesi için ne
yapmalıyım acaba ?
Bende sıfırdan başladım Selenza, 1. sayfadan başlayarak okursan herşey yazıldı bu konuda:) Adım adım aktardım olan biteni.. Hatta bitlenen kuşcağızımın banyolu fotoğrafları bile var :) geri dön biraz.
Muhabbet kuşları kafeste en çok nelere ihtiyaç duyar diyerek arama yaptığımda, olmazsa olmazlardan biri de kuş kumu çıktı.. Mutlaka bulunmalıymış kafeste.. haberiniz olsun.. ben hemen aldım bi tane.. sadece 2.5 lira
ayşegül bal
01-10-2014, 19:56
benim de birbirinden geveze iki bıcırığım var =)
tanıştırmak isterdim sizlerle fotoğraf nasıl eklenir bilmiyorum ama =)
benim de birbirinden geveze iki bıcırığım var =)
tanıştırmak isterdim sizlerle fotoğraf nasıl eklenir bilmiyorum ama =)
Buradan (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm) yardım alabilirsiniz :)
ayşegül bal
01-10-2014, 21:01
bu da benim bıcır'ım...
ayşegül bal
01-10-2014, 21:10
ilk başta yalnızdı sonra arkadaş aldım artık daha mutluuu =) ama onun fotoğrafları diğer bilgisayarımda kalmış...:o
ayşegül bal
03-10-2014, 12:34
Vee kayin valideme emanet ettigim bicirimi da tipki ciceklerim gibi kaybettim... Bu yaz tatili benim icin cok kotu sonlandi. Ciceklerimi emanet ettigim ailede aile ici problemler yasanmis ve evi terk etmek zorunda kalmislar. Tabi ciceklerimi de... Urfanin sicaginda iki ay boyunca su suzluktan solup gitmisler... Yasadigini sandigim bicir'im da kayin validemdeydi. Dun geldigimde emen kafesin yanina gittim ve onun da öldügünü ve bana haber vermediklerini ogrendim :-( coook ama cok uzgunum ne kadar agladimmm ve kizdim kendime bilemezsiniz. Keske hic tatile gitmeseydimm :-(
selenza2
09-10-2014, 14:40
Bende sıfırdan başladım Selenza, 1. sayfadan başlayarak okursan herşey yazıldı bu konuda:) Adım adım aktardım olan biteni.. Hatta bitlenen kuşcağızımın banyolu fotoğrafları bile var :) geri dön biraz.
İşte benimde bu kadar zamanım yok. Sayfaya bile zar zor girebiliyorum daha girme fırsatını şimdi yakaladım.nasıl tüm sayfaları okuyabilirim ki.... ama 1.sayfayı okudum öğrendim birkaç şey:D tavsiyeniz için saolun vaktim olmadığı için fazla dolanamıyorum sitede:o
selenza2
09-10-2014, 14:45
Muhabbet kuşları kafeste en çok nelere ihtiyaç duyar diyerek arama yaptığımda, olmazsa olmazlardan biri de kuş kumu çıktı.. Mutlaka bulunmalıymış kafeste.. haberiniz olsun.. ben hemen aldım bi tane.. sadece 2.5 lira
Peki öyleyse,madem olması gerken bir ihtiyaç alalım bakalım.fiyatıda uygun. Başka böyle kafes,kuş için gerekli bir malzeme var mı acaba hira ? Böyle malzemeler satan bir pet shop tanıyorum oda uzakta... zaten oraları dolaşmaya gidecektim hazır gitmişken kuş kumuda alıyım,diğer gerekli malzemeleri de....söyler misin başka bildiğin varsa?????
selenza2
09-10-2014, 14:49
ilk başta yalnızdı sonra arkadaş aldım artık daha mutluuu =) ama onun fotoğrafları diğer bilgisayarımda kalmış...:o
Çok tatllılar bitkinizde kuşunuz kadar güzel;)
ayşegül bal
09-10-2014, 17:26
sevgili selenza ne bitkim kaldı ne de kuşum =(
Geçen Cuma, film izlerken 3 aylık Blue' nun 'aşkım, aşkım' diye bana seslendiğini fark ettim :eek: O heyecanla sesini videoya alınca anlaşıldı ki, sadece 'aşkım' demiyor, bir de 'aşkım öpücük' diyordu :D Dün de adını söylemeye başladı :D Maşallah benim oğluma, birden dili çözüldü sanki :rolleyes:
selenza2
16-10-2014, 19:48
sevgili selenza ne bitkim kaldı ne de kuşum =(
Bende üzüldüm ayşegül. Tatile gittiğinize bin pişman olmuşsuzdur şimdi :( Olsun üzülmeyin bicirin yanına aldığınız kuş yaşıyorsa onuda bicir yerine seversiniz artık. Çok üzüldüm inanki :(
selenza2
16-10-2014, 19:51
Geçen Cuma, film izlerken 3 aylık Blue' nun 'aşkım, aşkım' diye bana seslendiğini fark ettim :eek: O heyecanla sesini videoya alınca anlaşıldı ki, sadece 'aşkım' demiyor, bir de 'aşkım öpücük' diyordu :D Dün de adını söylemeye başladı :D Maşallah benim oğluma, birden dili çözüldü sanki :rolleyes:
Bu harika birşey maya. Benim kuşumda keşke seninki gibi olsa :mad: benim kuşum 1kelime Bile diyemiyor işi gücü ötmek. Sırf konuşsun diye 1 Saatimi ona güzel sözcükler söyleyerek geçiriyorum,yok olmuyor.neyse darısı bizim kuşa olsun maya :) :D
Aslında konuşup konuşmaması pek de umurumda değildi Sevgili Selenza2. Ama ben de her fırsatta onunla konuşuyorum. Bazen hırçınlaşıp gagalamaya başlıyor (gün içerisinde uzun süre onu yalnız bırakıyor olmamdan olabilir) ve öyle zamanlarda uzun uzun konuşmam onu sakinleştiriyor. Zaten başını hafifçe yana eğip gözlerini ağız hareketlerime odakladığında artık anlıyorum ki öğrenme seansımız başlamış oluyor :D Aşkım, öpücük, Blue kelimelerinin ardından şimdi 'annecim' üzerine çalışıyor. Bazen net, bazen değil ;) Sabah ben çıkarken arkamdan 'Blue' diye sesleniyordu :D
Merhaba,
Benim de iki erkek muhabbet bir çift de sultan papağanım var. Evde serbest dolaşıyorlar, kafese koynuyorum. Çok tatlılar ama Lily (dişi sultan) kabus gibi bir kuş.
Neyse siz konuşmadan bahsedince ben de benim bıcırlardan örnek vermek istedim. Muhabbetlerim (Cici ve Boni) çok konuşkanlar. pencerelerini açmamı istediklerinde bana ''Cici penecere aç'' diyorlar ben açınca da ''Teşekkür cici'' diyorlar. Kesinlikle hayvanlar çok zeki ve öğrenme kapasiteleri çok yüksek. Daha bir çok şey konuşuyoruz onlarla gün içinde :))
Yaaaa, sizinkiler konuşmayı geçmiş, karşılıklı muhabbete başlamış maşallah ;)
Benim oğlum da eve geldiği andan beri tüm gün serbest ve artık gece uyumak için bile kafesine girmeyi reddediyor. O da haklı tabii. Gün içerisinde sıkılmasın diye her yere oyuncaklı sarkan tünekler, ayrıca bir de oyun parkı ve yanına beslenme alanı yaptım :D Artık odayı kafesi gibi görüyor, başka odalara yoklama amaçlı uçuyor ama genelde konmadan odasına geri dönüyor :D Evde uzun süreli yalnızlıkları olmasa tamamen mutlu, biraz da şımarık bir eleman olduğunu söyleyebilirim (ben yokken de radyosu var gerçi ;) ) Ama yine de soğuk günlerde ne yapacağız sorusu hala canımı sıkıyor :( Çünkü özgür kuşumun kafes üstüne aldığım polar battaniye ya da sıcak su torbaları bir işime yaramayacak bu durumda maalesef :(
fotoğraf yükleyemiyorum...
Merhaba Sn. fatsalı, öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Fotoğraf yükleme sorununuzla ilgili burayı (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm) tıklayarak yeterli yardımı alabilirsiniz.
Ayrıca forum kullanma kılavuzumuzu (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/) okumanızı ve burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) kendinizi tanıtmanızı da öneririm ;)
Saygılar...
capsaicin
22-10-2014, 10:02
Kesin konuşmamakla beraber ben erkeğe benzettim.
İlk fotoğraflarda dişi gibi ama son 2 fotoğrafta erkek gibi :D Biraz daha bekleyin isterseniz emin olmak için ;)
selenza2
02-11-2014, 11:04
Aslında konuşup konuşmaması pek de umurumda değildi Sevgili Selenza2. Ama ben de her fırsatta onunla konuşuyorum. Bazen hırçınlaşıp gagalamaya başlıyor (gün içerisinde uzun süre onu yalnız bırakıyor olmamdan olabilir) ve öyle zamanlarda uzun uzun konuşmam onu sakinleştiriyor. Zaten başını hafifçe yana eğip gözlerini ağız hareketlerime odakladığında artık anlıyorum ki öğrenme seansımız başlamış oluyor :D Aşkım, öpücük, Blue kelimelerinin ardından şimdi 'annecim' üzerine çalışıyor. Bazen net, bazen değil ;) Sabah ben çıkarken arkamdan 'Blue' diye sesleniyordu :D
Nihayet bende bir kelime öğretebildim ! Çalışa çalışa kuşuma "cici" demeyi öğretebildim nihayet.;) arkamdan bana "cici"diye sesleniyor. Pek gelişmiş bir kelime değil ama olsun yakında bende sizin gibi kelimeler öğreteceğim.:rolleyes: hırçınlık konusu bizde çok oluyor, :o oda dışarı çıkarmadığımızda,maalesef.
selenza2
02-11-2014, 11:08
Merhaba,
Benim de iki erkek muhabbet bir çift de sultan papağanım var. Evde serbest dolaşıyorlar, kafese koynuyorum. Çok tatlılar ama Lily (dişi sultan) kabus gibi bir kuş.
Neyse siz konuşmadan bahsedince ben de benim bıcırlardan örnek vermek istedim. Muhabbetlerim (Cici ve Boni) çok konuşkanlar. pencerelerini açmamı istediklerinde bana ''Cici penecere aç'' diyorlar ben açınca da ''Teşekkür cici'' diyorlar. Kesinlikle hayvanlar çok zeki ve öğrenme kapasiteleri çok yüksek. Daha bir çok şey konuşuyoruz onlarla gün içinde :))
Maşallah :) kuşlarınızda epey bir kelime biliyormuş. Benimki yalnızca "cici" diyebiliyor,onuda zorla öğretebildim kuşuma. Sizin kuşlar yakında emir verir size :p ve yine darısı bizim başımıza olsun,bizde güzelce dertleşebiliriz inşallah :)
Eşimin ablası da muhabbet kuşu besliyor, geçen gün bana videosunu yollamış öylesine, öterken çeşit çeşit sesler çıkarttığını farkedip dikkatle kulak verdiğimde 'aşkımm' dediğni duydum:rolleyes: Allahım yarabbim nasıl kıskandım anlatamam:o Hemen Çınar'ı aldım karşıma..
Bak Çınar! milletin kuşları hemencecik kpnuşmayı öğreniyor ama sen tek bir harf bile telafuz etmedin bugüne dek.. Lütfen hal ve hareketlerine bi çekidüzen ver:dilli::o:p
Güldürdünüz beni Sayın Hira :D
Sanırım en zoru ilk kelime Sayın Selenza2. Benimkine, maşallah Allah çene vermiş :D Dün sabah 'Şımarık Blue' diye uyandırdı beni :eek: Şu anda da 'gel gel' diyor :D Bazı kelimeler sürekli tekrarladıkları, bazıları ise anlık taklit ;) Ama ne olursa olsun, her an kesinlikle çok haylaz, sevimli, şımarık bir şey :p
Kaç gündür Çınar'a birşeyler ögretmeye çalışıyorum ama nafile :) Bu zamana kadar konuşmadıysa konuşmaz diyorlar doğrumu acaba? neredeyse 1 yaşında olacak.
Günlerdir Çınar'a "aşkımm, öpücük" diyip duruyorum, Öğrenmeyi istemiyormu ne :) hala cik, hala cik :) haa sinirlenirse... Cak cakk caakk :D
Ayyy o cak cak'lar hiç gitmiyor zaten Sayın Hira! Blue da beni o şekilde azarlama hususunda çok pervasız :D Benim oğlan da konuşmasıyla herkese maskot oldu bu arada. Ama sanırım bazen nazara geliyor (ben nazara inanırım :( ) Şu anda da hasta :( Onu keyifsiz ve hasta görünce içim parçalanıyor gerçekten. Bir de bu aralar işe gideceğim zaman gitmeyeyim diye bana yapışıyor, onu atlatıp odadan çıkmam 10-15 dk yı buluyor. Her sabah, 'bir kuş bu kadarsa, "gitme" diye eteğine yapışan çocukları olan çalışan annelere Allah yardım etsin' diye dua ederek evden çıkar oldum :o
Ben anladım Çınar'ın neden konuşmadığını..
Hemen hergün karşısında dişlerimi sıkarak, Datlı guşummm canım guşumm.. Datlı datlı datlı datlıı, benim guşum çok datlııı.. Diyerek şarkı söylüyorum ama anlamıyor ki söylediklerimi :)
selenza2
15-01-2015, 16:23
Eşimin ablası da muhabbet kuşu besliyor, geçen gün bana videosunu yollamış öylesine, öterken çeşit çeşit sesler çıkarttığını farkedip dikkatle kulak verdiğimde 'aşkımm' dediğni duydum:rolleyes: Allahım yarabbim nasıl kıskandım anlatamam:o Hemen Çınar'ı aldım karşıma..
Bak Çınar! milletin kuşları hemencecik kpnuşmayı öğreniyor ama sen tek bir harf bile telafuz etmedin bugüne dek.. Lütfen hal ve hareketlerine bi çekidüzen ver:dilli::o:p
:) umarım çınarınız çok yakında konuşur :D ah benimkide bir konuşabilse ...
selenza2
15-01-2015, 16:25
Güldürdünüz beni Sayın Hira :D
Sanırım en zoru ilk kelime Sayın Selenza2. Benimkine, maşallah Allah çene vermiş :D Dün sabah 'Şımarık Blue' diye uyandırdı beni :eek: Şu anda da 'gel gel' diyor :D Bazı kelimeler sürekli tekrarladıkları, bazıları ise anlık taklit ;) Ama ne olursa olsun, her an kesinlikle çok haylaz, sevimli, şımarık bir şey :p
kıskanmaya başlıyorum :o bizim bücürük ne zaman yeni kelime öğrenecek?
Evet, sanırım Blue bu konuşma konusunda çok özel bir kuş. Biraz önce saydım, sürekli tekrar ettiği kelimelerin sayısı 24' ü bulmuş; bir de anlık söyledikleri var :eek: Tabii şimdi keyfi daha çok yerinde, bir de küçük kardeşi Green var, o da dün "meraba" diyordu :D Anlaşılan büyük abi iyi bir öğretmen, çünkü Green ile hiç ilgilenmişliğim yok ve 3 haftada Blue' yu taklit ederek konuşmaya başladı :cool: Oğullarıma maşallah diyorum ve sizinkilerin de bir an önce muhabbete başlamalarını diliyorum :rolleyes:
Ben severken dişlerimi sıka sıka konuştuğumdan anlamıyor ve öğrenemiyor gariban :) 'Çınar yavrusu Çınar yavrusu' diyerek sevdim demin :D dişleri sıkarak tabi... Telefonda muhabbet kuşu sesi var da, bu aşırı ilgi ondan kaynaklanıyor :D
Aysel Yavuz
16-01-2015, 14:16
Sevgili Hira bizde 6-7 aydır ancak 'cici kuş' ve 'Kuşum' demeyi öğretebildik. Doğrusunu isterseniz pek üstüne düşmedik ama şimdilik sadece 2 kelimemiz var. Ha birde dikkat çekmek için bize 'şşşşşşştttt' diye sesleniyor :)
Hira abla Çınar'ın ceresi ışıktan mi kahve rengi çıktı?
Hira abla Çınar'ın ceresi ışıktan mi kahve rengi çıktı?
Hayır Fatih, ceresi kahverengine dönüştü :) Çok nadir görülen bir durummuş, Çınar'ın cinsiyeti değişmiş :) Sevgili lusoari öyle diyor.
Açıkçası cinsiyeti değişmedi abla aslında da Gökçe ablamın dediği gibi disiydi. İlk eklediğin fotoğrafta da aynı yorumu yapmıştım. Neyse ki güzel bir kız olacak maşallah :) :)
Ben severken dişlerimi sıka sıka konuştuğumdan anlamıyor ve öğrenemiyor gariban :) 'Çınar yavrusu Çınar yavrusu' diyerek sevdim demin :D dişleri sıkarak tabi... Telefonda muhabbet kuşu sesi var da, bu aşırı ilgi ondan kaynaklanıyor :D
Burada bir arkadaş muhabbet kuşu yetiştiriyor. Hemen hemen her yetiştirdiği kuş konuşuyormuş. Bir arkadaşıma ikinci defa olarak bekleyerek aldık. Kuşları ve yavrularını insandan korkmadan yetiştirdiği için kuşu alan arkadaşım fazla ilgilenemese de muhtemelen istediği gibi olacak.
Bu güne kadar ürettiği kuşların hemen hemen hepsinin konuştuğu muhabbet kuşu yetiştirenden öğrendiklerim.
Muhabbet kuşu tek olmalı. Sizin muhabbet kuşu sesini ona hiç dinletmemeniz lazım. Aslını taklit edecek çünkü. İnsanı taklit etmesi gerekiyor.
Erkek kuşlar genelde konuşuyorlar. Dişi kuş ne kadar konuşur bilemiyorum.
Kendisini oyalayabileceği hiç bir şey kafes içinde bırakmayın. Ayna, salıncak vs.
Yavru kuşu aldığınız ilk bir hafta yerine alışması için hiç dokunmamak gerekiyor. Daha sonra her akşam veya sabah belirli saatte o gün tüketebileceği kadar yemi elinizle verin. İnsan elinden bu şekilde korkmaması gerekiyor. Daha sonra elinizde yedirerek insana alışmasını sağlıyorsunuz. İnsana alışan da insanın söylediklerini zaman içinde taklit etmeye başlıyor.
Burada bir arkadaş muhabbet kuşu yetiştiriyor. Hemen hemen her yetiştirdiği kuş konuşuyormuş. Bir arkadaşıma ikinci defa olarak bekleyerek aldık. Kuşları ve yavrularını insandan korkmadan yetiştirdiği için kuşu alan arkadaşım fazla ilgilenemese de muhtemelen istediği gibi olacak.
Bu güne kadar ürettiği kuşların hemen hemen hepsinin konuştuğu muhabbet kuşu yetiştirenden öğrendiklerim.
Muhabbet kuşu tek olmalı. Sizin muhabbet kuşu sesini ona hiç dinletmemeniz lazım. Aslını taklit edecek çünkü. İnsanı taklit etmesi gerekiyor.
Erkek kuşlar genelde konuşuyorlar. Dişi kuş ne kadar konuşur bilemiyorum.
Kendisini oyalayabileceği hiç bir şey kafes içinde bırakmayın. Ayna, salıncak vs.
Yavru kuşu aldığınız ilk bir hafta yerine alışması için hiç dokunmamak gerekiyor. Daha sonra her akşam veya sabah belirli saatte o gün tüketebileceği kadar yemi elinizle verin. İnsan elinden bu şekilde korkmaması gerekiyor. Daha sonra elinizde yedirerek insana alışmasını sağlıyorsunuz. İnsana alışan da insanın söylediklerini zaman içinde taklit etmeye başlıyor.
Bazan kafes içinde çok sıkılıyor, oyun oynamak istiyor ve ben ilgilenmek istemediğimde muhabbet kuşu sesi açıyorum açıkcası.. İigisini çekiyor tabii. Kafeste ara ara çok bunalıyor, içerideki tek oyuncagı hatta yatagı bile salıncagı oluyor. tünekte bile olsa gece ışığı kapattığımda doğruca salıncaga yol alıyor. Korkması için şuan hiçbir neden yok, ilk başlarda eşim çok ürkütmüş olsa da, son zamanlarda hiç yaklaşmıyor... Gel gelelim bizim kuş o zamanlardan bi öfke biriktirdi.. müthiş bir ısırma kabiliyeti var ;)
yapacak bişey yok. Konuşmayacaksa konuşmayacak.. İsterim ama konuşmasını... Teşekkür ederim. Profil fotoğrafınız çok hoş olmuş.
Radyo açmanız bana göre daha mantıklı. İsterseniz konuşmasını istediğiniz cümleleri bilgisayar mp 4 gibi bir alete kaydedip dinletin. Ancak muhabbet sesi duyunca aslını öğrenecektir.
Arkadaşıma aldığımız kuş şu anda zorla onunla iletişim kurmaya çalışıyormuş. İlgilenmediği zaman küstüğünü söyledi. Allerjisi olduğu için hem hapşırıyor bir yandan da kendi üzerine daha az gelmesini sağlamaya çalışıyormuş.
Tesadüfen sedum fotoğrafı çekerken gölgemin de olması hoşuma gitmişti. Uzun süredir profil fotoğrafı eklemeyi düşünüyordum. Kendi gölgemin sanki çiçeği kokluyormuş gibi görünmesi nedeni ile ekledim. Fotoğrafı çevirerek eklediğimde doğal olmadı gibi geldi bana. Yeniden orjinal haline döndürdüm.
Fotoğrafın büyük hali.
http://www.agaclar.net/forum/1209891-post16.htm
gokcegokce
21-01-2015, 12:16
Hayır Fatih, ceresi kahverengine dönüştü :) Çok nadir görülen bir durummuş, Çınar'ın cinsiyeti değişmiş :) Sevgili lusoari öyle diyor.
Hiracım cinsiyet değişmesi gibi bir durum değil cere renginin değişmesi. Dişi kuşlarda cere renginin kahverengi olması kızgınlık dönemine girmiş demektir. Yani sadece Çınar artık ergen bir dişi kuş olmuş. Yanına bir damat alır yuva da eklersen belki güzel yavruları olur. Sinirli oluşu, sizi gagalaması da bu içgüdüsü nedeniyle. Sevgiler...
Uu bu fena :) Ama biz, daha doğrusu ben Çınar'ın tek olmasını istiyorum gökce'cik.. Napacağız şimdi :)
gokcegokce
21-01-2015, 12:29
Uu bu fena :) Ama biz, daha doğrusu ben Çınar'ın tek olmasını istiyorum gökce'cik.. Napacağız şimdi :)
Yani yanına eş almak tabi bir tercih meselesi. Olacağı şu ki Çınar belki kızgınlık yumurtası yapabilir tek başıma ama yumurta bir erkek kuş tarafından döllenmediği için boştur. Dişi kuş üstüne yatar efor sarfeder yani boşuna. Yumurtayı kafesten alınca hayal kırıklığı yaşayabilir belki de hiç umursamaz. Bizim Paşa (dişi sultan) eşi olduğu halde bakmıyor mesela yumurtasına. Kuştan kuşa değişiyor bu durum. Ama zaten kızgınlık yumurtasını da her kuş yapmaz. Bekle bakalım biraz daha zaman ne gösterecek...
Peki.. Siz doğrusunu biliyorsunuz, dinlemekten başka çare yok :) Şu günlerde çok tüy döküyor, normalmi bu durum?
Hiç konmadığı, uçmadığı yerlere uçuyor. Tabloların arkasına, soba borusuna (ki çok korkuyordu borulardan) yerlere, koltuklara.. huy degistirdi resmen :)
gokcegokce
21-01-2015, 12:50
Estağfurullah ben sadece uzun yıllardır muhabbet kuşu beslediğim için yaşadığım deneyimleri aktarmaya çalışıyorum. Elbette benim de bilmediğim ya da yanlış bildiğim durumlar olabilir. Ergenlik tüyleri çıktığı için tüy dökmesi normal. Tüm bebeklik tüylerinden kurtuluyor şu an. Yenileri çıkacaktır merak etme. İnsanların ergenleri nasıl böyle moda tabiriyle atarlı oluyorsa hayvanlar da bu zor dönemde biraz sinirli olup huy değişimleri yaşıyorlar. Sadece sabırlı olup onu daha çok sevmelisin bence. Konuşmaması da dişi olmasından. Yaradılıştan dolayı erkek kuşlar dişileri etkilemek için değişik sesleri kolay çıkarıyorlar. Dişilerin böyle bir problemi yok ben seçilmem seçerim diyor ve ötmüyorlar. :) Sevgiler...
Zaten
şu günlerde çok ilgileniyorum çünkü kafeste hiç ama hiç durmak
istemiyor. Başımda, omzumda, yerlerde, hatta mutfakta dolaşıp duruyor.
Zaman geçtikçe daha da çok sevmeye başladım :) Teşekkürler gökce :) Konuşmazsa da napalım, öyle severiz bizde onu.. Konuşması için üzerine düşüp bunalıma sokmamaya çalışıyorum zaten.
gokcegokce
21-01-2015, 13:13
Bizim rahmetli Fıstık annemin koltuk döşemesini dokumasının sırasıyla yolup yolup atardı stresten. Kız aldık da kurtulduk dedoş bile olmuştu benim miniğim. O da ayrı bir zevk doğrusu. İlerde düşünürsen yanına bir eş al bence. Bir şey değil ne demek bilgi paylaştıka çoğalırmış. Tükiye'de kanatlılar hakkında biz besleyenlerden başka bilgi sahibi olan yok malesef. Geçen Paşam hasta oldu ama nasıl kanatlar düştü, baş eğik önde hiç hali yok uçamıyor en sevdiği şeyi yeme yemeyi bile beceremiyordu. Bir veterineri aradım ben pek anlamam dedi. :( Sıcak tutmamı vitamin vermemi söyledi. Ben de de odanın sıcaklığını yükselttim bir de kafesin etrafını polar battaniye ile sardım. En sevdiği yemeği dal darıyı verdim biraz didikledi. Neyse ki bir kaç güne toparladı. Ödüm patladı ama kaybedicem diye. İnsan alışınca onlarsız yapamıyor.
En kötüsü zaten hasta oldukları zaman :( Yüreğim sızlıyor keyifsiz, mutsuz, hasta hallerini görünce... En iyi ilaç aşırı sevgi gösterisi oluyor :D Sanki hiç sevmiyormuşum gibi ;)
byking483
26-03-2015, 11:04
Bu forumu ve özellikle sizleri çok seviyorum ya :)
Sizin sayenizde kuşların nasıl egitilecegini öğrendim ve kendi kusumu eğitim.(kendime alistirdim).
Artik yanımdan ayrılmıyor ve benle oyunlar oynuyor.
(Çok yaramaz :) ).
Ben telefon oynarken sanki bende oyniyacagim dermis gibi geliyor telefonun üstüne konuyor ayaklarıyla karıştırıyor orayı burayı yaramaz :) (düzgünce bi oyun oynatmadi :) )
Tabi bunların hepsi sizin sayenizde hepinize tekrardan çok tesekkur ediyorum.
İyiki varsiniz :)
muhabbet kuşu eğitiminden kasıt size alışıp , elinize konması kaçmaması vs. ise , kendi tecrübemi paylaşayım. Edindiğiniz muhabbet kuşu yavru ise 1 gün içinde alıştırabilirsiniz. kuşunuzu odanın içinde kafesten çıkarıp serbest kalmasını sağlayın. yorgunluktan uçamayacak kadar peşinden takip edip parmağınızla ona dokunup kulaklarını okşayın, parmağınızı kuşun göğüs hizasına dayayıp parmağınıza çıkmasına teşvik edin. dinlenmeyi parmağınızda yapmasına müsade edin. bu şekilde bir kaç saat içinde alıştırabilirsiniz.
not: muhabbet kuşları kulaklarının kaşınmasından çok keyif alırlar. elinizde her tuttuğunuzda kulaklarını hafifçe okşayın.
celalim01
30-03-2015, 19:41
Merhaba ,uzun zaman sonra kızımın isteği nedeniyle alerjik rahatsızlığım olmasına rağmen tekrar muhabbet kuşu edindim. Uzun yıllar önce tek değil bir dişi ve bir erkek muhabbet kuşuna sahiptim.
Kitaplarda söylenenlerin ,kuş besleyenlerin söylediklerinin aksine benim kuşlarım bir tanıdıktan almıştım. Aldığımda 3 yaşında olan ve yanında dişisi olan erkek kuşum kısa zamanda bana alıştı ,bir müddet sonra sesler çıkarmaya başladı.
Çok uzun zaman geçmeden ilk olarak babacık sesini çıkardı. Sonrasında çeşitli kelimeler ve cümleler kurmaya başladı. Benim olduğum yerde başka kimseyle ilgilenmez hatta benimle başkasının ilgilenmesine dayanamaz aşırı kıskanırdı. Uzun yıllar birlikte olduğum konuşmayı öğrettiğim erkek muhabbetim yaşaması gereken yaştan daha fazla zaman yaşadı ve öleceği gün hiç benimle konuşmadan ,kenara çekilip sessizce öldü..
Daha sonra çocuğum doğduğunda alerjik bir bünyesi olması nedeniyle elimde bulunan diğer muhabbet kuşlarını elimden çıkardım. Sonrasında benimde alerji olmam neticesinde bir daha da kuş almadım. Taki 2 gün öncesine kadar.
Benim kız teyzesinden muhabbet istemiş onlarda 2 adet getirdi. Tabi bir müddet bakacağım. Hem benim hem de çocuğumun alerjik durumu etkilenirse tekrar kuşları vermem gerekecek.
Eşli kuşlar konuşmaz ,eğitilme diye bir şey asal yok ,yavru olmadan alınan kuş eğitilmez diye de bir şey yok arkadaşlar . Bu olay sizinle kuşun arasında meydana gelen bir iletişim ve sevgiye bağlıdır.
Ben 3 yaşındaki bir kuşu eğitebilmiş ve konuşturabilmiş isem (Benim eğittiğim kuş daha sonra dişi kuşu eğiterek ona bir çok şeyi öğretti. Azda olsa dişide bir kaç kelime konuştu.) Elinizde ki kuşun hırçınlığı ,doğal yapısı uygun olup olmadığı kuşun eğitiminde önemlidir.
Her kuşu konuşturamayız diye düşünüyorum. Kuşun yatkın olması ve insanla diyaloğu önemlidir. Bazı kuşlar eğitime uygun bazıları ise eğitime uygun değildir. Uyuşturucu aramak için eğitilen köpekleri ele alırsak her köpeği eğitmeye çalışmıyorlar o nedenle.
Bakalım önümüzdeki zaman bize neler gösterecek. Çaba göstermeye başlayacağız. Şuan yeni yerlerine alışma durumundalar. Pek dokunmuyorum. Şimdilik kendi hallerindeler. Arada yanlarına gidip onlarla konuşuyorum.
Bendede bir tane muhabbet kuşu var yeni aldım. petshopdan aldığım kuşu kafesten çıkarma ürker alışmaz demişti aldığım arkadaş :) ilk aldığım günden beri dışarda kafesinin kapağı açık girip çıkıyor başımın üstünde yer yaptı kendine geliyor saçları düzeltip üstüne tünüyor hiç beklemediğim kadar çabuk alıştı ev haline özgürlükte hoşuna gitti gibi :) hanım arada kafese kapatıyor iş yaparken bundan doalyıdır sanırım hanımla pek arası yok kaçıyor ondan :) beslediğimiz evcile sevgiyi biraz orantılı vermek lazım sonrasında kendi gelip sevidiriyor kendini. Sultan papağanlarım vardı onlarda gelir kendi kafalarını kaşıtırlardı :) ilgi gösterip sabır ettikden sonra büyük yol alınabilir. hangi tarzda eğitmek istiyorsak artık.
Mahmut Sakarya
27-04-2016, 11:49
Kaç aylık olduğunu bilmiyorum ama yavru bir muhabbet kuşu aldım 1 hafta oldu ötmüyor çok sinirli dokunmaya kalkınca elini parçalıyor kanatıyor lütfen yardımcı olabilirmisiniz
pinarkkry
10-11-2016, 13:20
Merhaba,
Forumun bitkilerle ilgili kısımlarını takip ediyordum ama hayvanlar bölümüne dikkat etmemişim. İyi bir hayvansever olduğumu düşünüyorum. Tüm hayvanları çok seviyorum ve onlar için bir şeyler yapmak, onların mutlu olduğunu hissetmek paha biçilmez.
6 yıldır fotoğraftaki dişi muhabbet kuşunu besliyorum. İsmi Pino.
Aldığımda 40 günlüktü. Dişi olmasına rağmen 5-6 kelime konuşabiliyor ve konuşması çok net.
6 yıldır benim en yakın arkadaşım oldu. Bekarken almıştım. 4 yıl yalnız yaşadığım için, bana çok bağlı ve yabancılarla iletişim kurmayı sevmiyor. 2 yıldır eşime alışamadı. :) Eşim odadayken kafesinden dışarı çıkmak istemiyor, onun üzerine konmuyor, hatta onu sevmediğini tavırlarından çok hissettiriyor. Eşime ne kadar soğuksa bana karşı bir o kadar sıcak davranıyor. Sesimi tanıyor, beni görünce kafesin içinde çıldırırcasına hareketler gösteriyor. Akşam işten dönüp onun bu sevgisini görmek çok mutlu ediyor beni.
1 yaşındayken, ben işteyken sıkılmasın diye yanına eş getirdim. Ancak kesinlikle istemedi. Erkek kuşu gagaladı sürekli. Daha sonra alışsın diye ara ara tanıdıklarımın muhabbet kuşlarını getirdim. Kafeslerini yan yana koyup, birbirlerine alışmalarını istedim ama yok. Yanına başka bir kuş istemiyor kesinlikle.
Pino'yu sosyalleştirebilmem önerileriniz var mı?
...Pino'yu sosyalleştirebilmem önerileriniz var mı?
Böyle gelmiş böyle gider..
Can çıkar huy çıkmaz..
Eldekleşmiş kuşların eşleşmesi neredeyse imkansız.
Muhabbet kuşu üretip satan bir kardeşimiz vardı, Kendime bir kaç farklı zamanda beslemek için kuş aldım. Aynı insanlardaki gibi nasıl başlarsa öyle gidiyor muhabbetler. Mümkünse yavru kuşları dikkatli gözlemleyip, davranışlarına göre almalı. Hafiften eli yaklaştırdınızda fazla ürkmüyor ısırmıyorsa gelecek vadeder.
pinarkkry
11-11-2016, 08:21
Böyle gelmiş böyle gider..
Can çıkar huy çıkmaz..
Eldekleşmiş kuşların eşleşmesi neredeyse imkansız.
Muhabbet kuşu üretip satan bir kardeşimiz vardı, Kendime bir kaç farklı zamanda beslemek için kuş aldım. Aynı insanlardaki gibi nasıl başlarsa öyle gidiyor muhabbetler. Mümkünse yavru kuşları dikkatli gözlemleyip, davranışlarına göre almalı. Hafiften eli yaklaştırdınızda fazla ürkmüyor ısırmıyorsa gelecek vadeder.
Teşekkürler cevabınız için. Ben de öyle tahmin ediyordum. Napalım artık benim kızım da böyle, biraz cadı :)
lilpar76
23-10-2017, 10:06
Dün bir muhabbet kuşu da ben aldım. Henuz çok küçük, satıcının söylediğine göre bir aylıkmış ve erkekmiş. Bilemiyorum belki de dişi kuşmuş ben erkek isteyince satmak için hile de yapmış olabilir. Ama sizlerden öğrendiğim bilgilerden yola çıkarak ben de erkek ola bileceği kanaatındağım, çünki çere kısmı mor ve de burun deşikleri de tam mor renk beyaz halka yok kibi.
İnşallah öyledir, özellikle cinsiyyeti kolay anlaşılsın diye baş kısmıını yakından çektim. Ama çok hareketsiz bir kuş, saatlerce durduğu yerden terpendiği yok.
lilpar76
27-10-2017, 12:14
Maşallah, kuşuma. Çok şirin ve sakin bir kuş, geldiği günden evdeki herkesin elinden yem yiyor. Demek olar ki, yalnız elimizden besleniyor. Dün akşam kafesinden çıkardım, odanın kapısını örtmesem neredeyse tüm evi gezecekti. Henuz uçamıyor, elime çıkmasını sağladım kafesine öyle koydum. Arada kuş sesi de çıkariyor, ağzıyla birşeyler söylermiş kibi qarip sesler de. O gelenden evin havası deyişmiş kibi, herkesin gözü onda. Bir de konuşturmağı başarsam çok mutlu olurum ya.
@ lilpar76, satıcı haklı gibi duruyor, yani kuş hem erkek hem de daha küçük gibi. Konuşturmak için karşısına geçip aynı kelimeleri söyleyeceksiniz :)
Sayın TCM'nin görüşü doğru :) Henüz gaga koyuluğu duruyor, çok küçük, yeme yeni düşmüş.
Kuru yem yemesini/kırışını gözlemleyiniz, bir süre yeşillik tarzı gıdalar vermeyiniz ki kursağı iyice annesinin ağzından verdiğinden sonra mamaya alışsın.
Kafes düzeniniz çok sağlıksız, şimdilik aşağı kısma karşılıklı 2 tünek, tünek başlarına suluk ve mama kabı ilk olması gerekenler. Asla ve asla "ayna" ve benzeri yansıtıcı aksesuar (çan gibi) koymayınız.
Erkek ve yavru muhabbet kuşu eğitimi hem kolay hem de aceleye getirilmemesi gereken bir süreç. Önce doğru kafes, doğru kafes aksesuarları, doğru yaklaşım.
Çıkardığı kıtır kıtır (geviş getirme gibi) sesler normal, henüz konuşma daha doğrusu "tekrarlama" için erken.
Odada güvenlik önlemleri son derece titizlikle alınmalı. Kafese geri sokmak için kesinlikle zorlanmamalı. Bir süre sonra girmek istemeyecek, tek olduğundan aile olarak benimseyeceği sizlerle olmak için kafes tellerine asılacak, sürekli sağa sola hareket edecektir.
Kafes kullanmayan biri olarak çok çok özenli, dikkatli olmanızı öneririm.
Kolay gelsin, saygılarımla.
Not: Mubişler ayrı ve muhteşem bir dünya. Ne yazsam az. kafes düzeni ve eğitim için bile sayfalarca makale yazmıştım.
lilpar76
02-11-2017, 13:53
Teşekkürler, sayın TCM.
Çok mutlu oldum:)
lilpar76
02-11-2017, 14:14
Teşekkürler, sayın cockpit.
İlginizden dolayı ve kıymetli bilgilerinizi paylaştığınız için çok minnettarım.
Kuşlar konusunda çok acemiyim ,doğrudur. Yüklediğim resim eve getirdiğimizde hemen çektiğimdi. Ertesi gün kafesini kendi aklımla doğru mu yaptım, yanlış mı, yaptım bilmiyorum, bir düzene sokmuştum. İlk işim plastik tünekleri kafesten kaldırmak oldu. Yerine bahçedeki ayva ağacından kurumuş iki dal yerleştirdim. Kafesin tabanına da alttan katlanmış kumaş üzerine de hergün değiştirdiğim ekmek kağıtı serdim. Maalesef, suluk ve yem kabını detiştirmem mümkün değil , çünki kafese bitişikler.
Şimdilik, onun da bizim de keyfimiz yerinde çok şükür, ister yemeği olsun, ister de evdekilere alışması konusunda olsun, hiç bir sıkıntımız yok.
Kapattığımız WEB sitemizde hazırlayıp paylaştığım bir makalemi burada da paylaşayım :) Dilerim bazı fikirler edinilebilir.
"""""
Önce "Kafes Nedir?" sorusunu yanıtlamaya çalışalım ….
Bence 2 yönlü bir bakış gerekiyor.
İnsanlar için çoğu kez; dostluğunu paylaşmak istedikleri canlıları muhafaza edecekleri, dekoratif, evin kullanımını ve ebeveynin huzurunu bozmayacak , ucuz bir aksesuar.
Ya kuşlarımız için……..
Gözlerini açtıkları karanlık , pis kokulu tahta kutudan sonra görüp görecekleri ilk ve hemen hemen tek geniş alan.
Burada ömrünün tümünü geçirecek, pisliklerle dolu zeminde bulabildiği tohumları kırmasını öğrenecek, ince tellere tutunup suluğa, yeme, meyve/sebzeye ulaşmaya çalışacak, tünekler üzerinde tutunmaya, temizlenmeye, güvenli bir köşe belirleyip uyumaya çalışacak, kısacık mesafede kanat çırparak hem gelişmesine hem hareketsizliğe çare arayacak, yem yiyecek, dışkılayacak, dışkılarının olduğu yerlere basacak, hastalanacak, kuytu yer arayacak, gezecek, oynayacak, eşiyle tanışacak, çiftleşecek, yuva hazırlayacak, yumurtlayacak, yavrularına bakacak…….ve daha nice yaşam mücadelesi böylece sürüp gidecek.
En ufak sessizliğinde , kabarmasında panikleyip, o en acı olayda bazen yıllarca gözyaşlarımıza hakim olamadığımız dostlarımızın TEK sığınakları , bizler içinse yalnızca 2. plandaki bir aksesuar bu KAFES.
Dilerim onlar için bu kadar yaşamsal değer taşıyan bir evi seçerken daha çok özen gösterilmesi gerektiğini biraz olsun vurgulayabilmişimdir.
Daha mubişimiz yeni evine kavuşmadan hazırlayalım kafesimizi isterseniz:
*Satın aldığımız mümkün olduğunca büyük ve kullanışlı kafesimizi , yemlik ve suluğumuzu, meyve ve sebzeliklerimizi; geldiği ortamdaki toz, örümcek ağı, böcek pislikleri gibi kirlerden arındıralım.
*Islak bakım yapmışsak iyice kurumasını bekledikten ve hatta parazit spreyleri ile hijyeni sağladıktan sonra, kafesi evirip çevirmek kolay olsun diye tüneklerle başlayalım. Sağlıklı ağaç dallarından oluşturmak için aşağıdaki bilgilere bakınız . Hiçbir şekilde tırnak bakımı için bazı petshoplarca önerilen kumlu, kaplamalı tüneklerden kullanmayınız, ayak problemleri oluşturmaktadır.
Kafesimizi olabildiğince büyük seçtiğimiz için 3 (salıncağımız varsa 2) adet tünek koyabiliriz. Tünekler KESİNLİKLE kafesin uzun kenarları arasına yani enlemesine olmalıdır. Bunun nedeni kafes içinde uzunluk olarak daha çok hareket alanı sağlanmasıdır.
Ayrıca tüm aksesuarlar yerleştirildikten sonraki kafes dizaynında kalacak alan; kuşun bir tüneğe tutunarak , hiçbir şeye değmeden kanat çalışması yapmasına izin verecek şekilde olmalıdır. Kuşların boyutu ve davranışları dikkate alınarak küçük oynamalarla şekil değişikliği yapılabilmelidir.
Plastik tüneklerde çoğu kez bir taraf açıktır ve yuvarlak değildir. Bu tip tünekler takılırken mutlaka bombeli tarafın tam yukarıya bakacak biçimde konumlandırılması gerekir.
Tüneklerden biri; yemlikler kısa kenarda iseler, kolayca ulaşabilecekleri ama kuyruğunu sürtmesine yol açacak kadar çok yakın olmayan konumda takılmalıdır. Diğer tünek de aynı hizaya, karşı kenara, yüzünü kafes içine döndüğünde kuyruğu kafes tellerine değmeyecek uzaklığa takılır. Yemlikler çok aşağıda ise bu diğer tünek biraz daha yükseğe yerleştirilir. Yemlikler uzun kenara yerleşik ise tünekler, kuşların kolayca ulaşabilecekleri ama gene kısa yanlardan yeterince uzak şekilde yerleştirilir.
Salıncak yerine 3. tünek düşünülüyorsa kafesin tam ortasına denk düşecek biçimde, diğer tüneklerle aynı yönde, kuşun boyutuna göre dik duruşta kafes tavanına gagası ile rahatça uzanabileceği yere yerleştirilir.
Hem salıncak hem de 3. tünek de konulabilir, kafesimizi büyük ve uygun şekilli almıştık çünkü. Kuşlar en yüksek konumda rahat ettiklerinden ve uyuduklarından, tahta tüneği olan salıncak (yuvarlak plastik veya aynalı önermiyorum) tam ortaya tepeye sabitlenir. Kafes tellerinin ve taşıma kulpunun durumuna göre çok hafif yana kayabilir. Salıncağın sallanması, kuşun atlaması sırasında herhangi bir yere değmemesine dikkat edilmelidir. Salıncağın hemen birkaç cm. aşağısına ancak tam altına gelmeyecek konuma 3. tünek de konulabilir. Bu durumda ise salıncakta oturan kuşun dışkısının bu tüneğe gelmemesine özen gösterilmelidir.
*Sabit yemliklerimizi takalım ve gelelim suluğa. Geniş ağızlı suluklar; kabuk vs ile çabuk kirlenmekte ayrıca yatay teller arasına takılmak zorunda kalındığından, uygun tipte daha küçük ağızlı suluk kullanılmalıdır. 1 adet suluk yeter, 2. suluk hem su içme oranının belirlenmesini hem de vitamin / ilaç takibini ve kullanımını güçleştirir. Hijyen açısından en üst tünek başına yakın, mutlaka yukarıdan aşağı olan teller arasına yerleştirilir. Su içmesini zorlaştıracak, akrobatik hareket yapmasını gerektiren yerlere konulmaz. Alt tüneklere yakın yere konulmak isteniyorsa, yemliklere yakın olmayan tüneğe ve yukarıdan dışkı, ek besin vs. düşmeyecek yere gene yukarıdan aşağıya olan teller arasına takılabilir.
* Ek yemlik (kuşkumu vs.için), sebzelik, meyvelik, mürekkep balığı kemiği, mineral/enerji bloklar; kafesin kolayca erişilebilecek üst kısımlarına, mümkünse tünek başları yakınına takılabilir. Bunların konumlandırma şeklini; kolay erişim, kolay bakım, hijyen dikkate alınarak sizler belirlemelisiniz. Mürekkep balığı kemikleri kimi zaman asılacak aparatları olmadığından çok ince matkap ucu ile delinerek kınnap (uçurtma ipi) , paslanmaz çamaşır mandalı, paslanmaz muhabbet kuşu meyve/sebze kıskaçı ya da plastik sebze/meyve kafes askıları ile asılabilirler.
*Sıradakiler oyuncak ve diğer aksesuarımız. Büyük kafes seçmiştik ya o nedenle kafesimizde yer var daha. İşte uygun kafes önermemin nedeni :) Aşırı büyük merdivene, halata, halkalara gerek yok , yeri geldiğinde birkaç minik çan, boncuk da yeterli olabilir. Çok sıkışık düzenlemelerde; aşağı-yukarı iniş-çıkışları zorlaşmakta, panik durumunda yaralanmalar yaşanmaktadır.
Mesela salıncaktaki bir çan çok hoşlarına gider. İstediğiniz aksesuarı; hareket kabiliyetini, gerekli beslenme / içme gereçlerinin kullanımını kısıtlanmayacak, arasında sıkışmasına neden olmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Satılan bazı bol ve ince iplikli oyuncaklar son derece tehlikeli olabilir. Onun yerine nalburlarda satılan kalın halatlardan yararlanılabilir.
*Kafes tabanına; dışkı, yem yeme, kusma gibi olguların rahatlıkla kontrolü için beyaz kağıt havlu, teksir kağıdı, yazısız ambalaj kağıdı, bunlar mümkün olmuyorsa siyah beyaz gazete kağıdı serilmelidir. Peçete, kağıt mendil, tuvalet kağıdı gibi materyalleri; çok ince ve suda kolayca eriyebildiklerinden; dışkı emilimi, suluk sızması, yeşillikler, kusma, dışkı örneği alınabilmesi/takibi ve benzeri nedenlerden önermiyorum. Tabii ki kafes taban ızgarası takılmalıdır. Bu ızgara; çok küçük yavruların ve yerde bulunması gereken hasta kuşların dışında mutlaka kullanılmalıdır. Dışkı yemelerini, ayak ve bedenlerinin pisliğe bulaşmasını, kirlenmiş yemleri tüketmelerini, tabana serilen kağıtları kemirmelerini vs. önleyecektir. Tabana koyabileceğiniz (yukarıdan dışkı düşmeyecek yere) daldarı, meyve tabağı vs. için de hijyen sağlayacaktır.
Uygun büyüklükte "Kafes" nedir?
Taban ölçüleri 45 x 40 cm.den küçük olmayan, yüksekliği ise 50-60 cm civarında, en az 2 kapılı (kapının en az biri kısa kenarda bulunmalı ve çok aşağıda olmamalıdır, bir ana kapının dışında kısa kenarlarda karşılıklı 2 kapısı olanlar hem yuva hem de banyo takılması için idealdir), üst kısmı mümkünse düz veya tek bombeli, prinç (paslanmaz, kemirilmez) telli, kafes alt sürgüsü ve taban ızgarası olan, en az iki yanı enine telli, arası çok fazla mesafeli ve yumuşak telli olmayan özelliktekiler. Sık sık karşılaştığımız sorunlardan biri "enine" telli kafes bulamamaktır. 4 yanı enine kafes bazı aksesuarların yerleştirilmesindeki zorluklar nedeniyle kolay bulunamamaktadır. "Enine" önerisinin nedenlerinden bazılarını belirtelim; salıncak ya da tavandan atladıklarında rahatlıkla tutunma sağlanması, içten takma yemliklerin kolayca tutturulması, tüneklerin istenilen yüksekliğe uyarlanması, yavruların yuvadan iniş çıkışlarında gagalarını takarak daha tehlikesiz tırmanmalarına yaraması.... Bu enine telli kenarların; aksesuarlar için ön ve arka yüzlerde, yavrular için yan yüzlerde olması daha uygundur.
Uygun ağaç dalları nelerdir?
Reçinesiz, orta kısmında öz bulunmayan, acı olmayan, genelde meyve ağacı dallarından yapılmalıdır. Ancak dalların çok yumuşak türlerden seçilmesi kolayca kemirilmesine yol açar , kısa sürede yenilemek gerekebilir. Kabuklarını soyup soymamak size kalmış. Soymazsanız kemirme dolayısıyla içreinde parazit birikimi yaşanabilir, soyarsanız bazı türler sert olduğundan kemirme için kullanılmayabilir. Dal üzerinde aşırı ince ya da aşırı kalın bölge olmaksınız farklı kalınlıkların bulunması bacak ve ayak yapısı ile tırnakları için daha sağlıklıdır. Dalları bulur bulmaz takmayın. Çıkıntı ve dal ayrımlarını maket bıçağı, kıl testeresi yardımıyla düzeltin. Kıymık, diken vs. asla bulunmamalıdır. Sıcak suda bekletin ki hem içinde bulunabilecek parazitler ölsün hem de toz vs. temizlensin. İyice kurutun (Soba, ocak vs. ile ani kurutma ağacı çatlatır, çok uzun zaman alsa da doğal kurumaya bırakın. Ayrıca kabuklarını istemiyorsanız kuru iken çok daha iyi soyulmaktadır, sonra yıkarsınız).
Hazır dallar; kafesin uzun kenarları arasına yani enlemesine alınacak ölçüden 2cm. daha fazla boyda kesilir. Her iki uçta, 1 cm.yi geçmeyecek şekilde maket bıçağı vb. ile , kafes teli kalınlığında oyuk açılır. Bu hesaplama ve oyuk açma işlemi çok iyi planlanmalıdır. Fazla uzunluk tellerin esnemesine, geniş oyuk tüneğin sallanmasına, derin oyuk ise tüneğin düşmesine yol açar. Ancak kısa kalan bir dalı da değerlendirebilirsiniz.
Petshoplarda, hayvan pazarlarında satılan plastik tünek başlarını kullanmak isterseniz, ayrı hesaplama yapmanız ve tünek başlarını ince eğe ile oyuk içine uygun şekilde inceltmeniz gerekecektir. Bu tünek başlıklarının mümkün olduğunca büyük ve dalın içeri fazla girecek tipte olmasına özen gösterilir. Ayrıca, paslanmaz kelebek vida ve somunlar ile de başlık yapılabilir.
Mubişler için bazı sağlıklı ağaç türleri
• Akçaağaç (Acer spp.)
• Kızılağaç (Alnus spp.)
• Dişbudak (Fraxinus excelsior)
• Titrek kavak (Populus tremula)
• Fındık (Corylus avellana)
• Söğüt (Salix spp.)
• Ihlamur (Tilia spp.)
• Meyve ağaçları
• Doğu Kayını (Fagus orientalis)
• Kavak (Populus spp.)
• Çınar (Platanus spp.)
• Kuş Üvezi (Sorbus aucuparia
*Varsa kafes tülümüzü de geçirip, koruduğu alanın içinde / dışında kalan gereçleri inceleyelim.
Ve son olarak da arkamıza yaslanıp , kuş/kuşlar içinde olsa idi ne yapardı? Neler hatalı olabilir? Neler eksik/fazla? gibi sorulara yanıt arayalım.
Gerçi pek çok şey düşündüğümüz gibi gerçekleşmeyecektir ancak çok az değişiklikle, kuşları aşırı rahatsız etmeden önüne geçmiş olacağız.
Saygılarımla
Hazırlayan: Erhan Aksoy
""""""""""
Açıkçası yukarıdaki özelliklere sahip kafesleri, "üretim yaptığım zamanlar hariç" son yıllarda beslediğim tüm tek kuşlarım için özenle sadece 1-4 gün aralığı için hazırlıyorum. Alışınca zaten kafeste kalmayı hiç sevmediklerinden ev içinde gereken güvenlik ve hijyen önlemleri alınarak birlikte yaşıyoruz. Evin içinde kafanızdan hızla uçarak geçen bir canlının da olması çok güzel bir duygu. Fotoğrafta 04.Mayıs.2009 doğumlu Fıstık'ımız ve evin içinde ona özel hazırlanan bölgelerden yalnızca biri yer almakta :)
Saygılarımla
kargasaray
15-11-2017, 14:36
Merhabalar, uzun yıllardır muhabbet kuşu besliyorum. Çok şanslıydım ki tüm minik arkadaşlarımla aram hep iyiydi.
Son minik arkadaşımı kaybedince gelen yeni minik Maviş de beni çok sevdi, adeta sahiplendi, elimden yer, avucumda oyunlar oynar, kucağımdan inmez oldu. Sakin ve oyuncu bir hayvandı.
Ancak aradan 5-6 ay geçince Maviş benden kaçmaya ve evdeki diğer kişilere sevgi gösterilerinde bulunmaya başladı. Beni sadece odadan dışarı kaçmak, varsa elimdekileri yemek gibi kendi amacına yardımcı olacağım zaman kullanıyor, yoksa yanıma yaklaşmaya hiç niyeti yok. Yaramazlıkları da arttı, ısırmaları başladı, eşyaları kemirmeleri, düz duvara tımanmaları, odadan kaçmaları.
Yaklaşık 3-4 aydır bu durumdayız; zorlamıyorum, bekliyorum sakince. Ama evdeki herkesle aşk yaşarken, bana vebalıyım gibi davranması beni üzüyor. Bilen varsa bana yardımcı olabilir mi? Ne yapılabilirim?
...............
Ancak aradan 5-6 ay geçince Maviş benden kaçmaya ve evdeki diğer kişilere sevgi gösterilerinde bulunmaya başladı. Beni sadece odadan dışarı kaçmak, varsa elimdekileri yemek gibi kendi amacına yardımcı olacağım zaman kullanıyor, yoksa yanıma yaklaşmaya hiç niyeti yok. Yaramazlıkları da arttı, ısırmaları başladı, eşyaları kemirmeleri, düz duvara tımanmaları, odadan kaçmaları. ..............
Merhaba, mubişinizin çok net bir yüz fotosunu (net alın çizgileri, cere vs.) eklemeniz mümkün mü? Çok küçükken aldınız ise (1-2 aylık) bu süreçte ergenliğe adım atmış olmalı ve belirttiğiniz davranışları genelde ergen dişi davranışları olarak değerlendirebiliriz. Daha sağlıklı yorum yapılabilmesi için önce foto lütfen..
Saygılar
kargasaray
16-11-2017, 13:33
Sayın cockpit,
İlginize çok teşekkür ederim. Eklemeyi başardıysam linkte sevimli suratın birkaç ay önceki (beni sevdiği) dönemlere ait resimlerini görebilirsiniz. Umarım fikir verir.
Ve yine umarım barışmamızın bir yolu vardır.
Tekrar çok teşekkür ederim.
https://photos.app.goo.gl/R8uduqoOx6BqdTQz2
kargasaray
16-11-2017, 13:53
Sayın cockpit,
Buradan da görebilirsiniz.
Maşallah yetişkin hanım kızımıza :) Belirtiğim gibi bu dönemlerde normal davranışlar.
Yalnız; fazlaca serbest dolaşım hakkı tanıyorsanız ve evdekilerle haşır neşir ise o ayna ve yuvarlak yansıtıcı şeyi? hemen çıkarmalısınız. "Ayna" çok zararlı davranışlara, odaklanmaya ve içe kapanmaya itici bir aksesuar. Ancak dikkat ediniz, çıkarmanızdan sonra birkaç gün yüksek sesle ve aşırı kafes içi hareketlilik ile tepki gösterebilir. Kendini kaşıttırıyor ve okşatıyorsa sırt/bel bölgesine dokunmayın, cere dediğimiz burun deliklerinin etrafındaki renkli bölgede koyulaşma/kızarma/buruşma görebilirsiniz. Bazı hastalıklar dışında kızgınlık dönemi belirtisidir :)
Özellikle dikkat edilmesi gereken bazı noktalardan yalnızca birine değinip yıllar önce yaptığım bir çeviriyi de paylaşayım. Yazıların fazlalığı gözünüzü korkutmasın , bu doğal süreç hakkında mutlaka bilgilenilmeli.
Saygılar
Kronik yumurtlama;
cockatieller, lovebird ve muhabbetkuşlarında görülen çok ortak bir problemdir, papağanlar, Avustralya papağanları, amazonlar ve Afrika grilerini de kapsayan diğer evcil kuşlarda da görülür. Bu problem, dokuz ay civarından (*) birkaç yaşına kadar görülebilir. En çok rastlanılan yaş aralığı, bir yıldan 3 yıla kadardır.
Bir yumurtayı oluşturma ve yumurtlama süreci, doğanın inanılmaz bir başarısıdır. Bir kuş, birkaç günden birkaç haftaya kadar ortam koşullarına karşı koyarak yaşama dayanabilen bu muhafaza kabını J oluşturmak için çeşitli protein ve minerallerden faydalanır. Bu kabın içinde yaşam için zorunlu fonksiyonların hepsi yer alır — yeme, içme, uyuma, atık düzenleme, nefes alma, büyüme ve gelişme ve diğerleri. Bu en azı diyecek kadar insanı hayrete düşüren bir olgu!
Bir yumurtanın üretim ve yumurtlanma süreci, birçok faktör tarafından uyarılmaktadır. Beslenme koşullarının uygunluğu, günışığının uzunluğu, çiftleşme/eşleşme davranışları, yağış miktarı, yuva yapma/kapma yarışı ve birçok diğer faktör yumurtlama için dişileri uyarabilir. Yumurtlama için bir yumurtanın döllenmesi zorunlu değildir. Aslında, bir ihtiyaç duyulmaz.
Bir yumurta kabuğu, öncelikle kalsiyumdan yapılır. Kalsiyum, kuşun vücudundaki kalsiyum depolarından gelir. Kemikler ve kaslar, bir yumurta kabuğu için gereken kalsiyumun neredeyse hepsini sağlar. Kabuk ihtiyaçlarını oluşturmakta kullanılarak harcanan kalsiyumdan dolayı vücudun uygun şekilde iş görmeye devam edebilmesi için bunun yerine koyulması zorunludur. Kalsiyum, kas işlevleri ve kuvvetli kemiklerin oluşturulmasında öncelikli bir gereksinimdir. Kronik yumurtalama halinde, kalsiyum depoları tüketilir ve vücut uygun şekilde iş göremez. Bu durum “hipokalsemi” kanda kalsiyum miktarının azalmış olması hali olarak bilinir. Hipokalsemiyle ilişkilendirilen yumurtalamada en çok bilinen problem yumurta tıkanıklığıdır. Düşük düzeydeki kalsiyum yüzünden rahim kasları işlev bozukluğu gösterir ve yumurtayı dışarı çıkaramaz. Hipokalsemi aynı zamanda felç benzeri davranışlara ve kırılgan kemiklere sebep olabilir.
Yumurtlama çevrimindeki kuşlar, daha uzun bir dönem boyunca dışkılarını tutmaya başlayacaklardır. Bu davranış, yuvayı temiz tutmaya ve gazdan/kötü kokudan uzak tutmaya yöneliktir. Çoğunlukla kuş; büyük, gevşek, kötü kokulu, soluk renkli dışkılayacaktır. Koku, bakterilerin ve mantar/mayaların varlığı yüzündendir. Birçok sağlık problemine neden olabileceğinden aşırı yumurtayı engellemek çok önemlidir.
Sağlık tabanlı problemleri engellemekte en önemli faktör, beslenmedir. Kuşun, tam ve dengeli beslendiğinden emin olmak kesinlikle hayatidir. Hiçbir diyet, formülize edilmiş veya tohum kaynaklı diyetlerden daha iyi veya komplike değildir. Doğru oranlardaki yemler/besinler bütün gerekli besinleri sağlar. Yalnızca tohumla beslenme, aşırı yumurtalamanın yaratacağı problemlerin önlenmesinde çok yetersizdir. Tohumlarda hiçbir kalsiyum yoktur, neredeyse fosfor da bulunmaz, hiçbir A vitamini ve D vitamini de bulunmaz ki bunların tümü de kalsiyum emilimi ve kullanımı için gereklidir. Tohumlar, gerekli amino asitler açısından (Protein) da eksiktir ve proteinin yumurtanın içinde (yumurta sarısı, albümin, ve ceninle ilgili zarlar) kullanımından dolayı oluşan yetersizliği karşılayamazlar.
Kronik yumurtlama tedavisinde ilk adım, kuşun tam bir diyetle beslenmesidir. Dengeli beslenmede olan bir kuş, kronik yumurtlama nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinden çok az etkilenir. Sonraki adım, veteriner hekim gözetiminde, kan sayımı, kültürler ve gerekli tüm tedavilerin de içinde yer aldığı komple bir kontroldür. Hekim bu tetkiklerde; dışkıda bakteriyel veya mantar hastalıkları, yetersiz beslenme, stres ve kalsiyum eksikliğinin klinik işaretlerini arayacaktır. Sonraki adım, kuşun, gün içinde yararlandığı ışığın miktarını azaltmaktır. Günde maksimum 10 saatlik bir gün ışığı sağlanmalıdır. Bu, yumurta üretimine yol açacak olan hormon düzeyi artışını engellemeye yardım edecektir.
Kuş, günaşırı olmak kaydıyla ortalama 5 veya 6 yumurta yumurtlayacaktır. Kuş, yumurtladığında kafeste bırakmalısınız. O yumurtayı alırsanız, daha çok yumurtanın üretimi için uyarılmış olacaktır. (***)
Sonuç olarak, üreme için uyarıcı davranışta bulunmasını sağlayacak her şey çıkarılmalıdır. Karanlık, ayakkabı kutuları, çantalar, dolap, çekmece benzeri sınırlandırılmış/kuytu yerler, bir yuva olarak kullanılabilir. Böyle yerlere ulaşıp kullanmasına da engel olunmalıdır. Kuş; özellikle üreme döneminde sırtından, arkasından okşanmamalıdır. Uygunsuz bir yere oturmasının ve yumurtlamasının önlenmesi için kafesin altındaki ızgaralar çıkarılmamalıdır.
Dişiler; nadiren, fırsat buldukça kendilerini tatmin etmek için favori bir oyuncak veya tüneği seçebilirler (**). Bu tür davranışa yol açan aksesuar çıkarılmalıdır. Kuşun çevresi ve oyun alışkanlıklarında da başka değişiklikler ve düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir.
Bir erkek kuş, kronik yumurtlama olayı için çözüm değildir. Eş; yalnızca, problemi sürdürecek, onu çözmeyecektir. Kuş; sahibine daha az yakınlık gösterebilir, diğer kuşa bağlanabilir, üremek isteyebilir, sahip olunan bu güzel evcil hayvanın dostluğu kaybedilebilir.
Sorumlu sahipler olan bizler, aşırı yumurtalamasını engellemeye çalışmalıyız.
Önleme; kuşlarımızın bu uyarıcılardan uzak tutulması ve dengeli/sağlıklı beslenmeyle kontrol edilmeleri yoluyla başarılabilir. Bu zorunluluklar, kronik yumurtlamayla ortaya çıkacak ikincil hastalık risklerinin azaltılması için de çok kritiktir.
Özetle, diyetini iyileştir ve geliştir, ışıktan yararlanma dönemini azalt, yumurtaları kafeste bırak, probleme katkıda bulunan cinsel uyarıcı objeleri kaldır ve fiziksel kontrol, belirti ve tedaviler için hekime danış.
Çevirenin Notları: Yapılan bu çevirinin özellikle son kısmında bulunan bilgilendirmelerden de anlaşılacağı gibi kızgınlık yumurtasına ilişkin olgu tek bakılan dişi kuşlar için çok önemli yer tutmaktadır. Evet, mubişlere tek bakılmamalıdır ancak tek bakılmak zorunda olunan dişi kuşlar için de bu öneriler, bilgilendirmeler özenle dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
(*) Çok iyi bakım ve beslenme sağlanmış , ortamı yumurtlama için tetikleyici rol oynayan dişilerde 4-5 aya kadar indiği görülmüştür.
(**) Bir arkadaşımızın, aynı kafesi paylaşan 2 dişi kuşunun davranışlarına ait videosunu izlemiştik.
(***) Bu konuda yumurtanın alınması gerektiği yönünde de görüşlere rastlanılmaktadır.
Çeviri: Erhan Aksoy
Kaynak: Talk Budgies Forums (http://www.talkbudgies.com/showthread.php?t=13902)
kargasaray
17-11-2017, 05:58
Sayın Cockpit,
Bilgiler için çok teşekkür ederim.
Fotoğraflar ile sizi yanıltmış olmak istemem, gagasının üstü lila-mavi. Biz kendisini erkek sanıyor ve ona göre sesleniyorduk :) Dişiyse bizi kandırmış kerata.
Eğer dişi olduğu için bana bu şekilde davranıyor ise, geçer diye düşünerek sabretmeye devam.
Yok kendisi erkek ise ve böyle davranmaya karar verdiyse de yine yapabileceğim bir şey yok anladığım kadarıyla.
Kafesteki aynadan ayrılmıyor, çıkartarak onu zorlar mıyım, kararsız kaldım. Çoğu kuş gibi çok seviyor. Evde bulduğu tüm yansıtıcı yüzeylerin peşinde koşuyor, aynaların pencerelerin önünden ayrılmıyor.
Sabırla kendisini izin verdiği yakınlıkta sevmeye devam edeceğim.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim.
Sayın "kargasaray"
Bazı fotolarda , farklı ışık değerlerinde yanıltma görülebilir. Burun delikleri etrafı beyaz ise ve cerenin diğer kısımları "erkek mavisi" dediğimiz parlaklıkta değil de soluk/açık mavi ise dişi olarak düşünmek gerekir.
Verdiğim linklerden dişi ve erkek mubiş cere renklerini kıyaslayabilirsiniz. Tabii erkek demek için de önce mutasyonunu belirlemelisiniz (ki oldukça derinlere dalmanız gerekebilir). Çünkü mutasyonlara göre erkek kuşlarda cere renkleri farklılık göstermektedir.
Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana :)
Saygılar
Dişi muhabbet kuşu cere renkleri (http://www.birds-online.de/allgemein/geschlecht-weibchen_en.htm)
Erkek mubişlere ait cere renkleri (http://www.birds-online.de/allgemein/geschlecht-maennchen_en.htm)
Mubiş mutasyon ve renk çeşitleri için (https://www.cutelittlebirdiesaviary.com/budgie-mutation-and-color-guide.html)
Konu başlığı "eğitim" iken farklı içerik gibi görülse de aslında çok ilgisi olan ve hastalıklara da yol açabilen bir konudan bahsetmek istiyorum. Bir daha düşünün :)
Ayna , ASLA! Neden mi?
Pek çok kaynakta , sıkça sorulan sorularda belirtilmesine, pek çok mesaja konu olmasına ve kesinlikle önerilmemesine rağmen hala gündeme gelen bu konudaki tüm bilgileri, görüşleri, gözlemleri, yaşanılan olumsuzlukları bütünleştirerek paylaşmak istedim.
Gelişmeleri gözönüne aldığımda; ilk başlarda özellikle tek bakılan kuşların (genelde erkek kuşlar), bakıcıların yeterli sürelerle ilgi göstermemeleri nedeniyle kafeslerindeki yalnızlıklarının azaltılması, konuşmasının sağlanması (??) gibi yanlış düşüncelerle ayna, plastik kuş vs. konulmaya başlandığını, günümüzde bu davranışdaki hatanın farkına varılmasına rağmen ticari amaçlarla hala teşvik edildiğini düşünüyorum.
Eğer yalnızca bu düşüncelerle ayna koymayı düşünüyorsanız , gerçekten sizin için doğru evcil mi mubişlerimiz, bir düşününüz.
Bir çok muhabbet kuşu, etrafında diğer muhabbet kuşlarına ihtiyaç duyan sosyal kuşlar olsa da tek başlarına yetiştirilmektedirler.
Bu tek kuşların birçoğunun kafesinde oyuncak olarak plastik kuşlar veya küçücük aynalar bulunmaktadır. Mubişlerimiz kendi görüntülerinin yansımasında, kendilerini tanıma yetisine sahip değildirler ve bunu başka bir kuş olarak algılarlar. Artık bu aksesuarlar tehlikeli olarak bildirmiş ve hayvan haklarına aykırı bulmuştur. Bence bu iki aksesuarın dışında, kafese bağımlı olmadan serbest dolaşan ve yaşantımızı/evimizi paylaşan kuşlarımızı da dikkate alarak yaşam alanındaki ayna ve benzeri yansıtıcı eşya, aynalı salıncak, aynalı banyo, minik yansıtıcılı toplar, oyuncak kuş, parlak çan ve ziller, kapı/pencere ve vitrin camları, cdler,cep telefonu, cam/kristal avizeler, mikrodalga fırın camları ve benzeri gereçleri de zararlı olarak nitelendirebiliriz. Bu saydıklarım abartı olarak görülmemelidir. Kuşlarımız ev içindeki bu tür gereçlerin yerlerini çok kolay bulmakta, hatırlamaktadırlar. Türlü akrobatik hareketlerle en ufak görüntü yansımalarına yakınlaşmak istediklerinden önlem almak gerekmektedir.
Yukarıda saydığım gereçlerin tümünü “Ayna” ismi altında değerlendirerek neden uzak tutmamız gerektiğine bakalım.
En büyük zarar “Nesneye Kusma” sonucu ortaya çıkan “Kursak İltihabı”dır.
Özellikle tek tutulan erkek muhabbet kuşları başlarını aşağı yukarı sallayıp , aynaları beslemeye yönelirler. Kendi görüntülerini, potansiyel bir eş olarak görür ve iltifat / kur düşüncesi ile yiyeceğini ona verdiğini düşünür. Ama aynadaki yansıması, yiyeceği almayacaktır, bundan dolayı kuş da kustuğunu yutar, daha çok beslenerek yeniden “Eşine” besin verecek, yeniden yutacak ve böyle sürüp gidecektir.
Düşünebileceğiniz gibi, kursak mukozası, bir andan sonra ağrı vermeye başlar, veterinerler,bunun bir kursak tahrişine neden olduğunu belirtmektedirler. Kuşlar hastalanır ve acı çeker, gereksinimleri olan besinlerinin bir kısmını bu nedenle kusarlar. Normal olarak doğada bize veya evcil hayvanlarımıza zarar vermeyecek olan bakteriler ve diğer mikroplar bulunmaktadır. Ama bir kuşun kursak mukozası iltihaplandıktan sonra, bu mikroplar harekete geçerler. Sonuç, bakteriler veya mantarların neden olduğu kursak hastalığıdır.
Diğer olumsuzlukları da maddeler halinde sıralarsak:
*Aynayı sahibine karşı koruma içgüdüsü ile ısırma, hırçınlaşma
*Eğitim ve evcilleştirme çabalarını yanıtsız bırakma, alışmama
*Çevreye, sahibine ilgisizlik, kafes dışına çıkmak istememe
*Eş beğenmeme, eş, olması durumunda eşine ilgisizlik, eşler arası kıskançlık
*Kusma sonucu karşılık alınmaması nedeniyle stres
*İleri düzey kelime ezberleyememe şikayetleri (aslında bu durum yani konuşma ya da konuşmama sağlığını etkilemez, hiç gerekli de değildir ama tek kuşlar, diğer mubişlerin seslerini genelde bilmediklerinden ve sahiplerinin kullandığı kelimeleri iletişim aracı olarak tanıdıklarından aynalara tekrarlamaktadırlar)
Ne yapmalıyız?
Mümkünse ayna ve yansıtıcı aksesuarla hiç tanıştırılmamalıdır. Kafesinin yerleştirildiği konumdan da görülmemesi sağlanmalıdır.
Uzun süre var olan aynanın çıkarılması veya engellenmesi de eşini kaybetme ve yalnızlık duygusuna neden olmakta, ayrı bir stres yaratmaktadır ancak çıkarılmamasının vereceği zararlarla karşılaştırıldığında karar “çıkarma/engelleme” olmalıdır. Ancak tekrar belirtmekte yarar var, çıkarıldığında mutlaka şaşıracaklar ve geçici de olsa stres yaşayacaklardır. Özellikle serbest kuşlar için ilk aşamada ulaşamayacakları, kusma hareketini yaparken çok zorlanacakları bir konuma alınarak daha sonra da çıkarılması daha uygundur. Serbest uçuş olanağı tanınan kuşların tepkileri, 2 gün kadar sürekli bu nesneyi arayıp çok yüksek sesle bağırıp çağırmak hatta dolap, vitrin, raf içlerine girerek eşelerler . Kafese bağımlı kuşlar ise tellere asılır, yemliklere girer, tabandan kaçmaya uğraşır, sürekli öteler vs. Bu durumlarda (vakanın ağırlığına göre 1-3 gün) hiçbir şekilde duygusallık göstererek geriye takmamak önemlidir. İlgi odakları, aşağıda belirttiğim şekilde mutlaka başka yöne çekilmelidir. Ağır stres yaşamaları , tüy yolmaları engellenmelidir.
Aşırı ilgi, başka aksesuar konulması, kafes dışında serbest dolaşım sağlanarak ilgi odağının değiştirilmesi, dış oyun parkı düzenlenmesi ile yalnızlığının yaratacağı olumsuzluklar en aza indirgenebilir. Serbest dolaşım zamanlarında aynaya yönelme sözkonusu ise; bu gereçlerin bulunduğu yerlerde (oda, banyo, mutfak) tek başına bulunması önlenmeli, herhangi bir yansıtıcı nesneye yöneleceğini hissettiğinizde veya yöneldiği anda başka bir konuya odaklanmasını sağlamalısınız. Bazı yansıtıcı gereçler sürekli örtülmeli, ayna bulunan ortama girmesi gerekiyor ise geçici olarak önüne engel konulmalıdır. Ne yapılırsa yapılsın gidip bulurlar ama kısa sürede müdahale edilirse kur yapacak, kusacak kadar konsantre olamazlar.
Tüm bu uygulamalar çerçevesinde mutlaka çok uzun süre gözlemlenmeli, davranış değişiklikleri doğru yorumlanmalı ve uygun bir yöntem belirlenmelidir.
En güzel ve en uygun çözüm tabii ki "kendi seçeceği bir eş"tir.
muhabbetkusu.org için hazırlayan: Erhan Aksoy
lilpar76
08-12-2017, 13:22
Çok şükür, şimdilik her şey yolunda kibi. Kuşumuzun keyfi de sağlığı da çok iyi. Son zamanlar kafesinde hiç durmuyor, gece uyuması için zor sokuyoruz kafese ışıkları söndürmegince kafesin duvarlarını gemiriyor yemlikten darısını götürüp sağa sola atıyor. En çok akşamlar aile bir arada olduğunda neşesi yerinde oluyor, mutfakta olduğundan dolayı tüm günü benimle geçiyor, evde en çok sevdiyi de oğlum. O evdeyken omuzundan inmiyor, yemek yediginde qaqasını uzatıp götürmege çalışıyor, yüzünün tüylerini dimdikliyor. Bir haftadır biz salonda olarken sesimize ora uçup geliyor, bir de konuşsaydı harika olurdu. Yaklaşık iki aydır bizimle, zannımca konuşsaydı bu güne kadar konuşurdu. Ha bir de o kendi dilinde söylendiginde onu anlıyormuş kibi müdahile edersek önce uzunca dinliyor sonra aqresifleşmiş kibi sesini yükseltir ve sürekli aynı tarzda konuşuyor.
..........gece uyuması için zor sokuyoruz kafese ışıkları söndürmegince kafesin duvarlarını gemiriyor yemlikten darısını götürüp sağa sola atıyor. ........................ konuşurdu. Ha bir de o kendi dilinde söylendiginde onu anlıyormuş kibi müdahile edersek önce uzunca dinliyor sonra aqresifleşmiş kibi sesini yükseltir ve sürekli aynı tarzda konuşuyor.
Maşallah :)
Kafesinin; dışarı çıkmak için debelenerek yemleri dağıttığı yüzü arka tarafa getirilmeli yani kafesin sizlerle en çok temas sağladığı yan kenarında aksesuar ve yemlik vs. olmamalıdır. Takabilirseniz o yüze minik bir tünek yerleştirirseniz (gerçi gene rahat durmaz ama) daha iyi olur.
Konuşma konusunda da ayrı mesajda bilgilendireyim.
Umarım bu başlığı ansiklopedi haline getirdiğim için kızan olmaz :)
Saygılar
Konuşacak mı?
Muhabbet kuşları, çok sayıda sözcük ve sözcük grupları öğrenebilir. Erkek ve dişi muhabbet kuşlarının ses tonları arasında fark olduğunu da bilmeliyiz. Erkekler çok farklı sesler çıkarabilmektedir, dişiler ise yüksek tonda cıvıltı şeklinde sese sahiptirler. Bu nedenle erkek muhabbet kuşları çok iyi konuşabilmektedirler. Bazı papağan türlerinin dişileri konuşmazlar ama çoğu türlerde, erkekler ve dişiler eşit olarak güzel konuşabilmektedirler. Bir kuş konuşmayı öğrenmeye başladığında çoğunlukla, mırıldanarak dilin tonlamalarını taklit eder. Kuşunuzun konuşmaya çalıştığını düşünüyorsanız bu girişimlerini övmelisiniz. Erkek muhabbet kuşu, çok sayıda yüksek ve/veya daha alçak sesler çıkardığında konuşmayı deniyor olabilir ve bu şekilde konuşmayı öğrenecektir. İlk başlarda neler olduğunu anlamak zordur, muhabbet kuşları çoğunlukla sakin oldukları ve dinlendikleri sürelerde lisan öğrenmektedirler.
Çoğunlukla üzerinde fikir birliğine varılan konu; konuşma isteklerinin, bizim, onlara öğretmeye çalıştığımız sözcükleri tekrarlamak değil, bizim ne dediğimizi anlama çalışmaları ve karşı tepki göstermeleri olduğudur.
Onun şu anda konuşuyor olması da mümkündür ama siz anlayamıyor olabilirsiniz. Birçok muhabbet kuşunun, insan kulakları için algılaması zor olan çok tiz ve hızlı bir sesi vardır. Yakından dikkatlice dinleyin (veya dinlemesi için tanıdığınız bir çocuktan yardım isteyin).
Muhabbet kuşları sosyal kuşlardır ve papağanların, insan konuşmasını taklit etme isteklerinin nedeni, doğal ortamlarında diğer sürü üyelerinden grup dilini öğrenmelerindendir. Evlerimizde yaşayan bir papağan türü için ise sürünün anlamı, insanlar ve diğer evcil hayvanlardır yani bizlerin ve/veya diğer evcillerin çıkardığı sesler onlar için öğrenmek zorunda oldukları dil niteliği taşımaktadır. Yuvadan yeni yeme düşmüş, yem kırmayı öğrenmiş yavruların daha kolay öğrenmelerinin nedeni de artık ortamlarını paylaşan ve konuşanların yalnızca insanlar olmasındandır. Çok küçük olmaları ve başka kuş seslerini duymuyor olmaları , bizleri sürü üyesi olarak görmelerini sağlar. Artık bunu bildiğimize göre de şu sorunun da yanıtını öğrenmiş oluyoruz “Kuşum hiç ötmüyor, sesi çıkmadan oturuyor” Neden ötsün ki? Kiminle iletişim kuracak?.
Ay olarak daha büyük kuşlar, önceden bulundukları ortamlarda başka kuşlardan doğal sesleri ve dolayısıyla iletişimi öğrendiklerinden, konuşma olarak nitelendirdiğimiz iletişim biçimine uyum sağlamaları uzun zaman almakta hatta çok daha büyük kuşlarda imkansız hale gelmektedir. Aynı uyum zorlukları, çok uzun süre yalnızca insanlarla yaşayan kuşların başka kuşlarla karşılaşmalarında, eşleştirilme girişimlerinde de ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak; çok küçükken diğer kuşlardan ayrılarak eğitilmeye başlanan kuşlar, pek çok şeyi bizden öğrenirler ve bunlardan biri de konuşmadır.
Konuşturma Teknikleri
Kuşunuza konuşmayı öğretmenin en etkili yolu tabii ki onunla konuşmaktır. Onunla, sözcükleri yeni öğrenmeye başlayan bir çocukmuş gibi sabırla ancak bıktırmadan konuşun. Belirli olgu, davranış ve nesneleri adlandırın. Sürekli olarak; yanına geldiğinizde "Merhaba" , uzaklaşırken "Hoşça kal", yem/yeşillik/meyve vb. uzattığınızda "Teşekkür ederim" şeklinde. Evdeki diğer insanların ve herhangi bir diğer evcil hayvanın isimlerini de kullanabilirsiniz.
Ayrıca kuşunuzun davranışları ile söylemeye çalıştıklarına da karşılık vermelisiniz. Muhabbet kuşunuz, kafesten çıkmak istediğinde, acıkmışsa bu davranışı hakkında da konuşabilirsiniz. Örneğin dışarı çıkmak istediğinde “gel” , “çıkar beni” gibi kelimeleri tekrarlayabilirsiniz. Davranışlarını anladığınızı belli etmelisiniz. Gerçekten de henüz konuşmayan veya konuşmayacak olan bir kuş da bu sözlerinizle ne yapmak istediğinizi anlayacak ve ona göre tepki gösterecektir. Tabii ki kuşunuzun tepkilerini ve beden dilini çok iyi anlamanız şarttır. Konuşmayı öğretmek için davranışlarını gözlemlemek ilişkinizin gelişmesinde yapılması gereken ilk davranıştır.
Konuşma Eğitimi Seansları
1. Muhabbet kuşunuzu aldığınızda 2-3 gün süre ile ortama alışması için izin verin. Bir kez alıştığında, konuşma eğitimine başlayabilirsiniz. En iyi zamanlar, sabah kahvaltı öncesi ve akşamüstleri, akşam yemeği sıralarıdır.
2. Kafese yaklaşarak başlayın ve yakınında olmanızdan korkup heyecanlanmayacağı kadar bir süre yanında durun.
3. Bu aşama tamamladığında, söylemesini istediğiniz kelimeyi öğrenmesi için tekrarlamaya başlayın. En iyisi; asla bezginlik, kızgınlık ifadeleri taşımayan aynı alçak ve tatlı bir tonda (bağırmadan) tekrarlamaktır. Kısa bir sözcük grubu seçin ve birçok kez tekrarlayın. Bu süreci belli bir düzenle, kendi başına söylemeye başlayıncaya kadar, birkaç gün tekrarlayın. Bir veya iki sözcükle başlayıp onun öğrenebileceği daha uzun cümlelere geçin.
4. Bunu günde 15-20 dakika tekrarlayın ve önceden bilmelisiniz ki öğrendikten sonra "sus" deseniz de susmayacaktır. Sizin bu kadar sık tekrarlamadığınız kelimeleri de dağarcığına ekleyecektir. Çünkü artık onun için sesle iletişim kurmak "konuşmak"tır.
Muhabbet kuşları çocuk şarkılarını ve şarkı söyleyen insanları severler. Herhangi bir kaynaktan .mp3 formatında uygun müzikler edinebilir ve ona dinletebilirsiniz. Ancak, aynı sözcükleri kaydederek tekrar tekrar dinletme şeklindeki eğitim uygun değildir. Muhabbet kuşları kolayca sıkılabilir ve tekrarlayan sesler strese neden olabilir, bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Muhabbet kuşlarının, onları eğiten insana yakın olmaya ihtiyaç duydukları ve çoğunlukla ses titreşimi, dudak ve dil hareketlerinden konuşma öğrendikleri deneyimlerle belirlenmiştir. Kullandığınız kelimeleri bazen uzatarak söylediğiniz takdirde her iki şekli ile de (canım, canııııııııım gibi) tekrarlayabilir, bu konuda da dikkatli olunmalıdır.
Muhabbet kuşu, genelde üç aylık oluncaya kadar konuşmaya çalışmayacaktır, dinleyecektir. Tabii bu ilginizin, birlikteliğiniz, alışkanlığının, tek olmasının, dışarıda özgürce dolaştığı sürenin uzunluğuna bağlı olarak da değişecektir. Örneğin benim kuşlarımın net kelimelerle konuşmaya başlamaları 2.5 ay civarında olmaktadır. İki veya üç ay esnasında kısa cümleler, mesela “Aşkım”, “Cici kuş”, “Benim tatlı kuşum" gibi aşamalı olarak uzatılan kelimelerle başlanmalıdır. Birçok mükemmel konuşan kuş bile, öğretilenlerin hızı, şekli ve yoğunluğuna bağlı olarak konuşurken saçmalayabilir, şaşırabilir ve biz bu kelime ve cümleleri "Cicikuş benim tatlı aşkım kuşum tatlı cicikuş" şeklindeki kulağa hoş gelmeyen, dağınık kelimeler olarak duyarız. Uygun şekilde konuşma eğitimi verilen kuşlar ise öğrendikleri kelimelerin yerlerini uygun bir şekilde değiştirerek cümleler oluşturabilirler. Mesela “benim Yumoş’um çok güzel” ve “Kıymetli tatlı bir kuşum” şeklinde cümleler öğrenen kuşum şimdi “Benim Yumoş’um çok kıymetli çok tatlı bir kuş” da demektedir.
Eğitime devam etmeden önce önemli bir konu daha var. Evinizde başka muhabbet kuşlarınız varsa, eğitmeye çalıştığınız kuşun kafesinin (dışarıda dolaşıyorsa erişim alanının), diğer kuşların görüş ve ses açısından kesinlikle uzağında bulunduğundan emin olmalısınız. Bu, insan lisanını konuşmayı öğrenmeye çalışan ve aynı anda birbirlerini duyabilen kuşlar için çok önemlidir. İçgüdüleri nedeniyle uzaklaşma ve odaklanamama sorunu yaşanacaktır.
Başka bir makalemde “Mubiş eğitiminde bayan faktörü” başlığımda da belirttiğim gibi eğiticinin bayan olması daha kısa sürede, daha içtenlikle ve daha fazla kelime ve cümle öğrenmesini sağlayacaktır. Aynı ortamdaki erkek eğitmenlere nazaran bayanların öğretmeye çalıştıklarına daha yatkındırlar. Yumoş, şu anda pek çok kelime ve cümle kurmakta ve insanannesi ile gerçekten de karşılıklı uzun uzun sohbet etmektedir.
Evet ! Kuşunuzu dinleyin ve onu mutlaka onaylayın:
Kuşunuz konuştuğunda dinleyin ve ona güzel şeyler söyleyerek cesaretlendirin. Bir muhabbet kuşunun, çoğunlukla, çok hafif, alçak bir sesi vardır ama konuştuğu zaman değer biçilemez. Konuştuğunda çok dikkatli dinleyin, kendisini anladığınızı bilmesine izin verin. Onu anlamasanız bile, güzel konuştuğunu söyleyin ona ve ailenizin diğer üyeleriyle ne demeye çalıştığını tartışın. Onlar, haklarında konuşulmasını ve ilgi odağı olmayı severler, hele söylediklerinin sizlerce anlaşıldığını bilmesi onlar için büyük mutluluktur. Başka bir eğitim tekniği, iki insanın kafese yakın bir konumda birbirleriyle kesin ve net kelimeleri vurgulayıp konuşmalarıdır. Muhabbet kuşunuzun, neleri kaptığını söylenenleri anlamak için ne kadar kararlı ve meraklı olduğunu gördüğünüzde şaşıracaksınız. Söylediklerini anlamadığınızda doğru şekilde karşılık vermeniz için o da tekrarlayabilir, sizin söylediklerinizi değiştirerek gerçekten anladığınız ve dinlediğiniz konusunda sizi tartacaktır. Tabii bazen söylediklerini anlayamamak da olası bir durum. Sevdiği oyuncaklarla kuşunuzla birlikte oynayın, bu, dostluğunuzu daha da pekiştirecektir.
Konuşma konusunda istekli olduklarının belirtilerinden bazıları şunlardır:
• Konuşmaya başladığınızda size yaklaşarak hareket etmeden dinlerler, (beden dilinden korku ve tedirginlik nedeniyle olmadığını belirleyecek kadar tanımalısınız) dikkat kesilirler, ilgilerini başka nesnelere odaklamazlar.
• Elinize alışkın iseler parmağınızda hareketsiz durarak gözlerini ağzınıza dikerler, dudak ve dil hareketlerinizi takip ederler.
• Bazen gözlerini kapatarak da konuşmanızı dinleyebilirler.
• Henüz söylemeye başlamamış olsa da bildiği bir kelimeyi veya cümleyi tekrarlıyorsanız ya da susmuş iseniz dudağınıza hafif gaga veya ayak dokunuşu ile konuşmanızı veya başka kelimeye geçmenizi isteyebilirler.
İpuçları:
• Erkek muhabbet kuşları, dişilerden daha konuşkandır, bundan dolayı, bir erkek kuşa konuşmayı öğretme yönünden daha çok şansa sahip olacaksınız.
• Çok zaman ve aşırı sabır ister. Kimi zaman başaramayacağını düşünülebilirsiniz ama eğitimi sürdürün, sonunda konuşabilir.
• Büyük bir yüzde ile tekrarladıkları kelimelerdeki ses tonları , öğrendikleri kişinin ya da kaynağın ses tonuna yakın hatta aynı olacaktır. Bu nedenle ilk günlerde ne söylediğini anlayabilmenin bir diğer yolu da öğrenme kaynaklarını da dikkate almaktır. Kapı zili, çan sesi, kedi veya başka hayvan sesleri hatta elektrikli süpürge vb. seslerini de taklit edebilirler.
• Muhabbet kuşları, D, T ve B gibi sert sesleri taklit etmekte daha başarılıdır. C, Ç,Ş de yatkın oldukları harflerdendir.
• Öncelikle tek kelimeyi öğretmeye çalışın, sonra cümlelere geçebilirsiniz.
• Her canlının farklı özelliklere ve yetenekler sahip olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Bir kuş için 2-3 kelime söylemek onun için çok büyük bir başarı sayılabilir, zorlamayın veya aşırı beklenti içine girmeyin.
• Çok küçükken konuşturulma eğitimine alınan kuşlar; yukarıda açıklamaya çalıştığım nedenlerden ötürü doğal ötme seslerini çok nadiren çıkaracaklar, iletişimi insan sesleri ile konuşma olarak kabulleneceklerinden çoğu zamanlarını konuşarak geçireceklerdir.
• Konuşma çabalarını, yalnızca sakin zamanlarında ya da siz onunla konuşurken değil, kestirdiklerinde hatta başlarını kanatlarının arasına sokarak derin uykularında bıcırdamalarından, garip gelebilecek seslerden de anlayabilirsiniz.
• Gaga hareketleri ile konuşmalarını beklemeyin, seslerini alt gagaları altında yer alan yarıktan çıkarırlar, karından konuştukları izlenimi edinilir.
Uyarı: Asla herhangi bir neden için muhabbet kuşunuzu avuçlamayın. Sizden nefret edecektir.
Ve ihtiyacınız olanlar:
• Çok zaman ve sabır
• Beden dilini anlama
• Tabii ki doğru yerden alınmış doğru bir mubiş
Sık sorulan bazı sorular hakkında açıklama:
*Pek çok üyemiz konuşan kuşlarının , eş alındığında kendilerinden uzaklaşıp konuşmayı unutup unutmayacağını sorar. Konuşma dediğimiz şey, kendi türünden canlılarla iletişim yokluğu yaşayan mubişlerimiz bizimle iletişim kurma çabaları. Yeni ve kendi türünden eş seçmesi sağlandığında ona yönelecektir. Ancak bu durum, o ana kadar iletişim yöntemi olarak bildiği konuşmayı unutması anlamı taşımaz. Tabii bundan sonra yalnızca ötüşlere yanıt vermeye çaşılacaktır ama gene bildiği kelimeleri tekrarlar hatta eşinin de tekrarlamasını sağlayabilir. Unutmaması, tekrarlamaya (konuşmaya) devam etmesi için; bu kuşun gelişimi, evcilleşmesi, ayı, sahibi ile olan iletişimi ve birlikte olduğu süre, cinsiyeti gibi kriterler çok önemlidir. Bencillik etmeyiniz. Tek sorun bu ise sorun sizdedir.
*Piyasada; "konuşturucu" , "güzel ötüş" ve benzeri isimlerde yemler satıldığı, bunların yararı olup olmadığı sorulmakta hatta bazı kişilerce yararından bahsedilerek , kullanılması gerektiğinin önerildiği görülmekte. Yukarıda yaptığımız açıklamalar çerçevesinde hala inanıyor musunuz?
Hazırlayan: Erhan Aksoy
Saygılarımla
Tarih : 08,12,2017 Not: Bu makalemi hazırladığımda bizimle olan Yumoş'umuzu sevgiyle anıyoruz.
Şu anki mubiş oğlumuz Fıstık yaklaşık 9 yıldır bizlerle. Kesinlikle abartısız öğrendiği ikiyüz civarı kelime ile bizim tekrarlamadığımız biçimde yanyana anlamlı biçimde 5-6 kelimeden oluşan cümleler kurabilmekte, eşimle ayrı, benimle ve oğlumla ayrı kelimeler ile muhabbet etmektedir. Kanadındaki tümörler nedeniyle uçamayıp kendini parmak üzerinde oda oda dolaştırsa da çenesi durmuyor :)
YUMOŞ ve FISTIK
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.