PDA

View Full Version : pria / Sitemizin bahçesi

pria
28-01-2014, 14:41
Bahçenin bulunduğu şehir :İstanbul
Bahçenin büyüklüğü :Takriben 5 dekarlık bir alanda net olarak tahmini 1200 metrekare parçalı yeşil alan.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :Iklıman bir iklimimiz var..Semtimizin birçok evi önünde portakal, mandalin, limon ağaçlarını bol meyvalarıyla görmek mümkün.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Site, 118 daireli..

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :Değişen yöneticiler zamanında herkesin kendi zevkine göre, herşeyi ekmeğe çalıştığı bir alan.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? :Sevip saygı duyduğum hanım site yöneticimize yardımcı olmak için bu yıl tüm bahçenin yeniden düzenlenmesini üstlendim..Olanaklarımız sınırlı..Mevcut imkanları değerlendirmeye, aşırı masrafları önlemeye yönelik, düzenli ve sade bir bahçe oluşturma gayretindeyim.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? :Peyzajcılar, 10 milyardan kapıyı açtılar, 6 ay sürer dediler, sanırım tüm alınacak bitki vs. dahil 20 milyarlık harcamayı önlemek ve tasarruf etmek için kendi şahsi, fikir ve deneyimlerimi uygulamağa çalıştım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Üç bahçevanımız var, bitki yetiştirme, bahçe bakımı konularında oldukça deneyimsizler.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?Büyük bir havuz alanımız var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? :Herkesin memnun olacağı, mezbelelik görüntüsünden kurtarılmış sade ve gül ağırlıklı bir bahçe oluşturmak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :Gül, palmiye, limoni servi, zıpçıktı, lale, yer örtücü menekşe vb. birçok bitki türü..

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? :Gül çeşitleri

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :Hepsi birbirinden güzel ve değerli bitkilerimizin.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Genelde hayır.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Hortumla.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :Bahçeyi sil baştan düzenlerken, çim gibi sürekli su ihtiyacı olan türlerden kaçındık bu yıl..

Toprak özellikleri : Killi, kumlu, kırmızı toprak.

Kompost yapıyor musunuz? :Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :Şimdilik yok.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :Çok zorunlu olmadıkça hayır.

Bahçeniz organik mi? :Hayır.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : 18.46 fosfor ağırlıklı taban gübresi ve genelde yanmış çiftlik gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :Birkaç yerde fare var.Hem bayağı da irisinden.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :Azami tasarruflu.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? :Çok ılıman, güneye açık bir alandayız.Arkamızda yüksek bir tepe, soğukları önlüyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :Yaptığım herşeyi tüm komşularımızın beğenmesi, bana iyi ki yapmışım, yapıyorum dedirtiyor.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :40 sene önce, attan düştüğümde, alnımı atın nalı sıyırdığında.

edelvays58
28-01-2014, 14:56
Sn Pria, bu sayfayı açtığınıza çok sevindim. Büyük bir merakla izleyeceğim.
Biz de bu yaza kadar bahçemizi hortumla suluyorduk ama damlama sistemine geçmeyi düşünüyoruz. Görüştüğüm bir tesisatçı 2.800 tl fiyat verdi. Bizim site sizinki kadar büyük değil. 50 hanelik, 5 blok. Ama parçalı alanın ne kadar olduğunu bilmiyorum. Araştırırım. Verilen fiyat bana makul geldi.
Bir soru daha : şimdiye kadar hiç gübre kullanılmamış. Siz neden fosfat 18.46 kullanıyorsunuz?

pria
28-01-2014, 15:10
25 yıl boyunca değişen birçok yöneticinin, kendi zevklerine ve anlayışlarına göre yeşilendirdiği ve genelde bilinçsizce, rastgele ekim ve dikimler yapılan bir site bahçemizde, bu yıl çok sevip saydığım hanım yöneticimizi yalnız bırakmamak ve yardımcı olmak için, ayrıca 20 bin lirayı bulacak peyzaj mühendisliği ücretinden tasarruf yapmak için 10 günden beri 3 bahçevanımızla birlikte, kazma kürek çalıştık..Daha yapacak çok işlerimiz var..Hem onlara rehberlik ediyorum, hem de bilgi ve deneyimlerinin artması için çabalıyorum ve onlarla birlikte işçi gibi çalışıyorum..
İlk fotoğrafı kendi binamın etrafından veriyorum..

Evimin önündeki bu toprak parçasını önce, 30 santim kadar kazdırdım..25 yıl öncesinin inşaat artıklarını temizlettim..Kazılmadan önce toz leonardit ve taban gübresi olan 18x46 (fosfor ağırlıklı) ve yanmış hayvan gübresini saçtım..
Burada hiçbir şey olmaz dedikleri bir alanda neler olabileceğini bu yıl göreceğiz..
Bu alanda, bir önceki yöneticimizin sık sık diktirdiği limoni serviler vardı..İki adet bıraktım..Diğerlerini söktük, attık..Çünkü çok genişledikleri için hırsızlara güzel gizlenme alanı yaratıyorlar..

Yaşlı zakkumu dibinden kesip gençleştirdim.

Tohumdan çıkmış portakal veya mandalin olduğunu sandığım fidanı da bu alana ektim.
Güler Hanımın tavsiye ettiği Edirne'den Özgür beyden satın aldığımız 5 i kokulu, biri sihirbaz, 5 i de kokusuz olan 100 adet gülün 13 adetini buraya diktim..

Yol kenarına da, sıravari olarak yer örtücü menekşelerden ektim.
Fena da olmadı gibi..
Tırmıklanınca çıplak toprağın bile görüntüsü beton seyretmekten iyidir.
Tam merdiven girişindeki daracık yarı gölgeli alana, evimin arkasındaki tam gölge alanda hiç açamayan 3 ortancayı diktim..Ortancaların arka tarafında tamamen gölge olan minik alanı da süsyoncası yumrularını gömdüm..

pria
28-01-2014, 15:15
Bir soru daha : şimdiye kadar hiç gübre kullanılmamış. Siz neden fosfat 18.46 kullanıyorsunuz?

Sayın edelvays58,

Bakçemiz kurulduğundan beri hiç derin kazılmamış, toprak derinlemesine kazılıp havalandırılmamış..
Biz her alanı bel küreğiyle kazdık..
18x46 çok iyi bir taban gübresidir..Çiçeklenmeyi arttıran fosforun derinlerde olması gerekir..Bu gübre üstten verilmez..
Bu fırsatla onu da toprağın derinliklerine gömmüş olduk..Metrekareye 50-60 gram attık..
Leonarditi de killi bünyeyi hafifletsin diye attık..
Artı, bol miktarda hayvan gübresi saçtık..Bahçe 2-3 yıl gübre istemez..

pria
28-01-2014, 15:18
Havalar anormal ılık geçiyor..Ektiğimiz güller 10 günde yeşermeğe başladı..İkinci parti olarak aldığımız 50 gülün bir kısmını toprağa gömmüştük dikim sırası gelene kadar..Dikmek için yerinden çıkardığımızda, 5 günde köklendiklerini hayretler içinde görmüştüm.

edelvays58
28-01-2014, 15:31
Sayın edelvays58,

Bakçemiz kurulduğundan beri hiç derin kazılmamış, toprak derinlemesine kazılıp havalandırılmamış..
Biz her alanı bel küreğiyle kazdık..
18x46 çok iyi bir taban gübresidir..Çiçeklenmeyi arttıran fosforun derinlerde olması gerekir..Bu gübre üstten verilmez..
Bu fırsatla onu da toprağın derinliklerine gömmüş olduk..Metrekareye 50-60 gram attık..
Leonarditi de killi bünyeyi hafifletsin diye attık..
Artı, bol miktarda hayvan gübresi saçtık..Bahçe 2-3 yıl gübre istemez..

Teşekkür ederim Sn Pria.

pria
28-01-2014, 15:42
Bu alan, balkonumdan gördüğüm bir alan..
Bordür taşlarının hemen önüne sıravari (verbena) yer örtücü menekşe, ondan sonra bir sıra 1'er metre aralıklarla 12 adet gül, onların arkasındaki yarı gölgeli alana da 6 adet ortanca diktik..
Tüm fidan çukurlarını 40x40, 50x50 boyutlarda açtırdım..Diplerindeki taş, inşaat pisliği gibi nesneleri temizlettikten sonra bir avuç 18x46 fosforlu gübre, 2-3 kilo yanmış hayvan gübresini toprakla karıştırdıktan sonra fidanları oturttup diktik.
Gülleri, hemen köklerinin üstü toprak üstünde kalacak şekilde sığ diktim ki, rahat rahat alttaki güzel toprakta güzel güzel köklensinler..Dikimden sonra, sulamadan önce de yüzeye bir iki avuç köklenmeyi tahrik için leonardit saçtım..

Tam orta bir yere de, sitemiz yolları yeniden yapılırken çöpe atılmasını engellediğim beton taşları kullanarak bir ufak göbek yaptım ve içine lâle ektim.
Tüm bunları yaparkan, ip, metre kullandım..Simetrik, eşit aralıklı, sırası düzgün, aralılklarının düzgün olmasını sağladım.

(En arkada saksılar içinde köklendirmek üzere diktiğim sardunya çelikleri var)

pria
28-01-2014, 15:47
Bu alanı da güllerle, menekşelerle süsledik ve ortasına yaptığım göbeğe, sitede orada burada rastgele ekili zıpçıktıları çıkararak bir araya toplayıp ektik..

pria
28-01-2014, 15:53
Bu alan ise, sitenin ana girişinde çok gözönünde bir alan..
Bu yüzden oraya biraz daha özen gösterdim..
Havuzun üst kenarları için kullanılan granitlerin artan parçalarını değerlendirerek bir göbek yaptım..İçine yaz çiçekleri ekilecek..Etrafına da sanırım 9 adet gül fidanı diktik..Her çeşitten bir adet..
Kıyılarda, kasımpatılar var..Burada bir mimozamız ve şeftalimiz, erguvan ve leylağımız, ayrıca yaşlı bir zeytinimiz var..
Birkaç adet te ortanca diktik bir kıyıya..
Tabi, menekşesiz olmaz..Ön planda onlar var..

(Bu hale gelmezden önce, burası adeta bitki çöplüğü gibiydi, mezbelelikti adeta)

pria
28-01-2014, 16:46
Sitemizin oldukça geniş havuz bölgesinin oturma bölgesinde yerdeki altıgen beton döşemelerini attırmadım yöneticimize..Onları, çok meyilli olan ve yağmur sularının sel olup aktığı alanlarda teraslama amacıyla kullandım..Yarım ay şeklinde teraslar yaptım..

Taflanları bir kenara topladım..

pria
28-01-2014, 16:51
Burası da benim yan tarafımdaki boşluk..
Bir parçasını hiç ellemedim..Çünkü, çiçeklenmeye çalışan şebboylarım var..Ayrıca verbenaları da kıyamadım söküp başka taraflara aktarmaya..Burayı gelecek yıl düzenliyeceğim kısmetse..
Boş alanı çok derin kazdırdım..Düz bir teras yaptım altıgen taşlardan..
10 adet gül ektim..Üst tarafına yine şebboy ve yaz çiçeklerinden ekeceğim şubat sonu..
Bu alandan 5 adet limoni serviyi çıkardık..Yer açıldı..
Aynı alanda 2 adet begonvili büyüteceğiz..Dipleri kazılıp gübrelendi..

YeniGine
28-01-2014, 23:34
Sayın pria; öncelikle sitenize hayrlı olsun, emeklerinize sağlık...
Ne yalan söyleyeyim az biraz kıskandım, imrendim... Bahçeniz düzenli görünüyor, siz de daha bir düzenleyince şu halde bile gayet güzel görüntüler... Eh bir de bahar gelip de hepsi açmaya başlayınca harika görüntüler alacağız bahçenizden inşallah. Ben de kıskanarak, imrenerek takip edeceğim bahçenizi inşallah.
Emeklerinize sağlık, rastgelsin...

pria
28-01-2014, 23:49
Çok sade, boğuntuya getirmeksizin, düzenli bir bahçe oluşturmaya çabalıyoruz..
Çok tür değil, pratik çeşitleri tercih ediyoruz..
Örneğin güller..
Yeni aldığımız güllerle birlikte bahçemizde takriben 300 gülümüz oldu..Bu bile bahardan kasım ayına kadar görsel şölen demek..Bugüne kadar bahçedeki 200 kadar gülün olağan bakımı bile yapılmamış..Kışın dipleri kazılıp, çanak yapılıp hayvan gübresi bile konulmamış..Budama hataları çok..Güller kartlaşmış..Gençleştiriyoruz tümünü sert budama yaparak..

Site bahçesi düzenlemesinde bazı zorluklar da var..
Hemen her bloğun giriş yollarına aynı türleri ekip dikmeye önem veriyorum..Kimse kimsenin yolu üzerindeki farklı bitkileri görüp kıskanmasın, gözü kalmasın istiyorum..

Adaletli olunca, ayrı gayrı yapmayınca mırın kırın edenlerin sayısı da çok çok azalıyor..

Bir de bunları en az maliyetle yapmanın zorluğu var..
Bahar görüntülerimiz çok daha farklı olacak..

pria
29-01-2014, 00:04
Yaz çiçeklerini pek ekemiyeceğim..Çünkü çok uğraş gerektiren şeyler..Bahçevanların hem bilgisi hem gücü yetmez onların ekim bakımı için..
Tohum takas'tan bana gelen 30 kadar çiçek tohumunu özellikle havuzumuzun ve göze çarpan yerlerin etraflarına minik öbekler halinde serpiştireceğim..
Çok çiçek çok su demek..
Kısacası yaz çiçeklerimiz asgari miktarda olacak..

YeniGine
29-01-2014, 00:04
:( Benim bahçelerim karman çorman oldu. Tabi ki ben de ortak olan olduğu için hep pratik çeşitleri tercih ettim zaten.
Aramızdaki fark siz aldığımız diyorsunuz, ben aldığım diyorum. Ben nacizane dikiyorum, öyle hevesli olup da kıskanan, gözü kalan kimse de olmuyor. Sadece ben kıskanıyorum, benim gözüm kalıyor... :D
Bahar görüntüleriniz kesinlikle harika olacak eminim Sayın pria. (Ben daha çok kıskanacağım.)

pria
29-01-2014, 00:19
Aramızdaki fark siz aldığımız diyorsunuz, ben aldığım diyorum. Ben nacizane dikiyorum,

Site yöneticisi hanımefendi 63 yaşlarında olmasına rağmen çoğu genci cebinden çıkaracak kadar hevesli, tertipli, meraklı, çok dürüst, çok içten, dobra dobra, riyasız, yalansız bir insan..
Ablam gibi sevip sayarım onu..Çok saygıdeğer, tam bir Adana'lı, mert, lafını sakınmaz biri....Kibirsiz, alçakgönüllü..tam bir hanımefendi..
Zaten bu yüzden gönüllü oldum bu işe..Yoksa bana kimse kazma küreği, makası, testereyi aldıramaz elime..
Diyaloğumuz da kolay oluyor tabi ki..
Tartışıp kararlar veriyoruz..
Sonuçta ben ne dersem satın alıveriyor..
Ben de aşırı masraf yaratmamaya çabalıyorum..Daha çok mevcutları onarıp, kullanmaya çabalıyorum..

http://www.agaclar.net/forum/1242219-post265.htm

http://www.agaclar.net/forum/1242237-post271.htm

http://www.agaclar.net/forum/1243330-post314.htm

YeniGine
29-01-2014, 00:51
Ne kadar güzel sizin siteniz şanslı... :( Maalesef benim öyle bir şansım yok.
:) Sayın pria ben daha bir kıskandıkça, ağladıkça belki bana da yardıma gelirsiniz diye de düşünmeye başladım... İnşallaaah diyeyim...

:( Siz benim site bahçemi sayfamı bile görmediniz daha.

Güler
29-01-2014, 07:34
Sayın pria, ellerinize sağlık. Bu sene bahçeniz güzelce oturur, bitkiler yerlerine alışırlar ama seneye eminim ki bahçenizde gururla-göğsünüzü kabarta kabarta dolaşacaksınız. Kimseye söylemeseniz bile içinizden bu güzellikleri ben yaptım - başardım diye sevineceksiniz.

O kadar güzel bir histir ki bahçenin her karış toprağında parmak izinizin bulunması. Evveliyatını bidiğiniz bu alanda meydana getirdiğiniz güzelliklerin başkaları tarafından da beğenilip takdir edilmesi.

Bu yorucu işe gönüllü soyunmanız da takdir edilesi bir hareket, kutlarım sizi.

Fotoğrafları inceledim, bir sene sonraki mevsimlikler için renk renk açan çuha çiçeklerini tavsiye ederim. Ama asker gibi sıralı değil, yani bir tane ektikten sonra ikinciyi 30 cm aralıklı değil, sık sık ekmelisiniz.Toplu halde bir ada gibi olduklarında hoş görüntü veriyorlar ve uzun zaman aşırı sıcaklarlar başlayana kadar devam ediyor.

Bahçe girişi veya havuz yakınlarında bir yerde kokulu Abelya çalısı çok güzel olur. Kokusu ile insanları büyüleyen melisa mutlaka olmalı sitelerde diye düşünürüm.

Abelya çok dayanıklı bir çalıdır. Minik çiçekleri çok güzel kokar. Budamaya elverişlidir, alanımız yok diye düşünürseniz istediğiniz kadar küçültebilirsiniiz.

Melisa harika koku salar pek dayanıklı değildir ama her sene yenisini dikersiniz benim gibi.
Ben 3 kökü bir araya saçayağı gibi dikiyorum. Kökünü 2 liradan alıyorum. Bilemediniz 3 liradan alsanız en fazla 10 liraya güzel mis kokulu bir köşe bir grup yapıyorsunuz.

Kusura bakmayın yaaa, bahçe dediklerinde kendimden geçiyorum. Yine başladım şöyle ilaveler böyle bitkiler diye. Eşim de bu huyuma çok kızıyor.
Lütfen kusura bakmayın. Siz yine bildiğiniz gibi devam edin. Çooook güzel olmuş ve daha da olacak.
Kolaylıklar dilerim.

Mini bir not: Hiç nergis görmedim, nasıl olur? En azından birkaç tane derin uzun saksılar ile en güzel alanlarda boy göstermeyecekler mi? Ömer Dede ne der?

pria
29-01-2014, 10:11
Mini bir not: Hiç nergis görmedim, nasıl olur? En azından birkaç tane derin uzun saksılar ile en güzel alanlarda boy göstermeyecekler mi? Ömer Dede ne der?

Benim yaşadığım yer hiç nergissiz olur mu Güler Hanım..
Benim ''erlicheer'' nergislerden 2 yıl önce 3 bahçevanımıza 2'şer adet hediye etmiştim..İkisi beceremediler onları yaşatıp çoğaltmayı..Nereye ektiklerini hatırlayamadıkları için çapa kurbanı olmuşlar..
Diğer bahçevanımız ise onları geçen yıl 4 köke çıkarmış..
Dün gittim fotoğraflarını çektim..13 adet çiçek sapı gördüm..
Ama, ekiş tarzı iyi değil..

Ayrıca, bazı yerlerde değişik nergisler var..Rastgele ekilmişler..Diğer bitkilerle içiçe girmişler..Onları da aynen zıpçıktılar gibi bir araya toplayacağım seneye..Birkaç yerde kümeler yapacağım..Yerleri belirli olsun..kazaya kurban gitmesinler..

pria
29-01-2014, 10:23
:( Siz benim site bahçemi sayfamı bile görmediniz daha.

Çok önceleri sayfanızı ziyaret edip öneride bile bulunmuşum sayın YeniGine..Hatta sayfanızın ilk ziyaretçilerinden biriyim diyebilirim

http://www.agaclar.net/forum/1096088-post3.htm

http://www.agaclar.net/forum/1096210-post4.htm

pria
29-01-2014, 10:40
...ama seneye eminim ki bahçenizde gururla-göğsünüzü kabarta kabarta dolaşacaksınız. Kimseye söylemeseniz bile içinizden bu güzellikleri ben yaptım - başardım diye sevineceksiniz.

O kadar güzel bir histir ki bahçenin her karış toprağında parmak izinizin bulunması. Evveliyatını bidiğiniz bu alanda meydana getirdiğiniz güzelliklerin başkaları tarafından da beğenilip takdir edilmesi.

İşin en güzel yanı da, evden çıkıp bahçeden geçerken kendi el emeklerimi görüp mutlu olmak Güler Hanım..Bu çok güzel bir duygu..Bir de komşuların tebessümlerini görünce insan daha nir mutlu oluyor..

Melisa ve abelyayı sanırım mutlaka alırız..Havuz başına koyduğumuz 5 dev saksımız var..Onlarda çok güzel olur..Lavanta da aldık havuz başı için..

Biz baştan sade bir bahçemiz olsun istedik..İçiçe geçmişlikten kurtaracağız bahçeyi..
Tabi ki, birincil önceliğimiz güller..Ortancalar..
Bizim burası ılıman iklim..Güller hala açıyorlar..

100 adet yeni gülümüz için referans olduğunuz ve çok ucuza almamızı sağladığınız için tekrar teşekkür ediyorum size..
20 adedi ''sihirbaz'' gül idi..
En çok ta onları merak ediyorum..
Saygılar..

Her zaman çekinmeden eleştirilerinizi bekliyorum..
Övmek kolaydır..Eleştirmek zordur..
Sizden övgüden ziyade, yapıcı eleştiriler veya öneriler bekliyorum Güler Hanım..

Güler
29-01-2014, 15:41
Sayın pria, lavantalar da çok güzel oluyor. Körpe yaprakları çoğunluktayken daha da hoş oluyor. Odunumsu gövdeler olmaya başladığında bunlara dikkat edin eğer kontrol etmez budama yapmazsanız görüntü bozuluyor.

Bahçede sarmaşık güllerini sardırabileceğiniz bir duvar, bir direk filan yok mu? Hani bir oturma ünitesi olur, arka kısmı duvardır. Bu duvara tutturacağınız plastik bir kumes teli havasındaki bir şeye veya tahtadan yapılan kare kare bir kafese sardıracağınız gül veya her daim yeşil yapraklı yasemin kokuları ile herkesi mest edebilir. Görselliği de cabası olur.

Bizim bir başlığımız var Bahçede pratik Yöntemler diye oraya hiç baktınız mı, size fikir verebilir.

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/14356-2.htm

pria
29-01-2014, 16:56
Sayın pria, lavantalar da çok güzel oluyor. Körpe yaprakları çoğunluktayken daha da hoş oluyor. Odunumsu gövdeler olmaya başladığında bunlara dikkat edin eğer kontrol etmez budama yapmazsanız görüntü bozuluyor.

Bahçede sarmaşık güllerini sardırabileceğiniz bir duvar, bir direk filan yok mu? Hani bir oturma ünitesi olur, arka kısmı duvardır. Bu duvara tutturacağınız plastik bir kumes teli havasındaki bir şeye veya tahtadan yapılan kare kare bir kafese sardıracağınız gül veya her daim yeşil yapraklı yasemin kokuları ile herkesi mest edebilir. Görselliği de cabası olur.

Bizim bir başlığımız var Bahçede pratik Yöntemler diye oraya hiç baktınız mı, size fikir verebilir.

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/14356-2.htm

İşte tam sizin dediğiniz gibi, benim evin arkasında yazlık oturma köşesi var Güler Hanım..Orada yüksekçe bir betondan yapılmış saksı gibi bir yer var..
Ama oraya ben katmerli, 2-3 renk, 2 veya üç adet begonvil alayım dedim..
Şimdi, çıkıp bahçeye foto çekerken bir hanım komşum sordu ''hayrola'' diye..Ben de oraya begonvil dikeceğim deyince, ''yönetici olmaz derse, parasını biz verelim, nolur dikin, çok güzel olur'' dedi..

can17can üyemizin begonvillerinde gözüm kaldı:

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/31658.htm

O beton bölme oldukça geniş ve derin..2 begonvil diksem, birini oturma alanının yanındaki cevize sardırsam, diğerini de batıya doğru uzanan, 30 metre uzunluğunda, 5 metre yüksekliğindeki istinat duvarına, üsttündeki demir parmaklıklardan sarkıtacağım galvaniz tellere bağlayıp boylu boyunca uzatsam, inanın bizim oranın havası çok değişecek gibi..

(Alttaki çiçeklikte sayın kgursan'dan 2 yıl önce aldığım ithal liliumlar var..Sacayağı gibi kuru dallarla işaretledim yerlerini)

Güler
29-01-2014, 17:16
Burası belli ki oldukça yüksek, peki hava alma durumu nasıl? Kuytu olmasına kuytu da güneş ve havalandırma nasıl? Yeterli derecede toprak var mı, bana çok dar geldi.
Begonvil de olsa gül de olsa daha geniş alan ister toprak için, köklerin sırf aşağıya doğru kayması sizce güzel bir form tutmaya kafi mi? Hadi formu siz verdiniz diyelim yine de nasıl olur fikir yürütemiyorum. Bence o kadar dar bir yerde vantuzlu, duvara yapışan alacalı minik yapraklı hederalar olabilir.

pria
29-01-2014, 17:23
Eni boyu 80x80 Güler Hanım..Derinliği de 1 metreden fazla..
Toprağın tamamını boşalttırıp, iyi toprak+torf+hayvan gübresi+leonardit karışımı bir toprak hazırlarsam 2 begonvil için yeter görüşündeyim..

Günde en az 2-3 saat tam güneş görüyor..Begonviller birkaç sene sonra yukarıya uzandıklarında çok daha fazla güneş alır..
Yer çok havadar..Yazın çoğu gün esinti bitmez..Yazın bu yüzden seviliyor orası..

Güler
29-01-2014, 18:04
Bana hiç 80x80 gibi görünmedi de o yüzden yazdım.
Siz daha iyi bilirsiniz. ;)

Sevgi Durul
29-01-2014, 19:03
Sayın pria, sitenizin bahçesini bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Eğitici, öğretici, kısacası bilgilendiren paylaşımlar gördüğümde, kendi adıma daha çok seviniyorum. Devamını dilerim.

Saygıyla...

sakdag
29-01-2014, 19:20
Sayın Pria, çalışmalarınız ve çabanız takdire şayan gerçekten. İlgiyle takip ediyorum. Kullanacağınız bitkiler özellikle takibimde. Bu yıl bizde apartmanın bahçesi için yaptığımız toplantıda 8 ailesinin 6'sı yaklaşık 100-150 metrekare olan bahçenin komple kaldırım taşı döşenmesini istedi.Bir aile(onlarda soğan-ıspanak ekmek için) ve biz toprak alanda kalsın dedik. İnsanları zor ikna ettik eşimle, en azından kenarlar ve ortada bir miktar alan toprak kalsın diye. Sağıma bakıyorum beton, soluma bakıyorum beton. İçim daralıyor. Orta alan için bizde gül düşündük, kenarlar için birşeylere karar verilmedi henüz.

Tabi kaldırım taşı döşenmesi ile toprak alanlar 20 cm kadar aşağı seviyede kaldı, bir kamyon kadar toprak getirtilecek önce, ondan sonra peyzaja bakılacak.

Size kolaylıklar diliyorum.

pria
29-01-2014, 19:41
Sayın pria, sitenizin bahçesini bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Eğitici, öğretici, kısacası bilgilendiren paylaşımlar gördüğümde, kendi adıma daha çok seviniyorum. Devamını dilerim.

Saygıyla...

Sayın SDurul,

Ben daha önce 1990'lı yıllarda site yöneticiliği yaptım 3 yıl..
Yine bu büyüklükte, 5 dekarlık yeni inşa edilmiş bir sitenin bahçe düzeninin ilk kuruluşunu yaptım..
Çok emek verdim o zaman da..

Yani, minik bir tecrübem var sayılır..Herşeyin en iyisini en doğrusunu en yakışanını yaptığımı iddia edemem ama elimden geldiğince göze, gönüle hoş görünebilecek birşeyler yapmağa çalışıyorum..
Tabi, karar verirken, en başta 3 bahçevanın da gönlünü ve düşüncesini almağa, yöneticimizle tartışarak onun da onayını almağa özen gösteriyorum..

Yine dediğim gibi, sadelik yanlısıyım..
Abur cubur, gelişigüzel ekim dikim yapmamağa çalışıyorum..
Sadelik her zaman güzeldir bence..
Az çeşit olsun ama düzenli bakımlı olsun..

Daha çok şeyler paylaşacağım bu sayfalarda..
Ağaçlar.net'te paylaşılanlardan nasıl ben çok şey öğrendiysem, benim paylaşımlarımdan da mutlaka insanlara birşeyler öğrenir sanırım..
İnsanların, dağdaki çobandan bile öğreneceği çok şey vardır.

Sağolun varolun..

pria
29-01-2014, 19:52
İnsanları zor ikna ettik eşimle, en azından kenarlar ve ortada bir miktar alan toprak kalsın diye. Sağıma bakıyorum beton, soluma bakıyorum beton. İçim daralıyor. Orta alan için bizde gül düşündük, kenarlar için birşeylere karar verilmedi henüz.

.

İstanbul'un en büyük kirlerinden biri bence de betondur sayın sakdag..
Her taraf beton..
İnsan, mis gibi toprağı bile özlüyor..Ben köyde havalar ısınınca, terlikleri bile atar, çıplak ayakla yaparım işimi..Bunun zevki başkadır..
Koca İstanbul'da avuçlarına bir avuç toprak doldurup ufalıyan, bundan keyif alan kaç kişi vardır acaba? İnsanlar toprağı adeta eldivenle tutup alacak neredeyse..O kadar yabancılar yani toprağa..

Gül düşünmeniz isabetli bence de..Eğer niyetiniz kesinleşirse, çok uygun fiyatla satın aldığımız güllerin üreticisi Özgür beyin telefonunu veririm size.. (Ben de Güler Hanım'dan almıştım; sağolsun)

Sağolun varolun..

YeniGine
29-01-2014, 23:38
Maşallah Sayın pria gayet güzel gidiyor bahçeniz. Ama ben kıskanarak, hayıflanarak, imrenerek takip ediyorum. Bu arada tabi ki Sevgili Güler Hanım'ı da kıskandım.
Sayın pria evet bahçemin ilk ziyaretçilerinden olmuşsunuz öncelikle özür diliyorum; ondan sonra da bir daha hiç uğramamışsınız. Bugün gezmişsiniz bahçeyi teşekkür ediyorum, hani bana da yardımcı olur, fikirler verirsiniz inşallah!.. Sevinirim...
Rastgelsin, baharda güzellikler bizi bekliyor olacak inşallah!..

günebakan
30-01-2014, 10:34
Sayın Pria baharda bu bahçeyi görmek lazım eminim harika görünecektir. Kolay gelsin:)

pria
30-01-2014, 13:24
Sanal alemin yalanı dolanı bitmez..
Belki gerek yok ama, bazı insanlar bu sayfaları okurken benim gerçekten bu bahçe düzenlemelerini fiilen, el emeği göz nuruyla yaptığımı kanıtıyla anlayıp görsünler diye geçen hafta pazar günü yapılan site toplantısı tutanağını da buraya koyayım dedim..

Ayrıca, yöneticimize 150 liralık maaş zammını çok görenler oldu; ben orada da tavrımı hemen koydum ve istediğimiz gibi karar çıktı..

YeniGine
31-01-2014, 00:18
Sayın pria, çok ince düşünmüşsünüz... Öncelikle sitemizde, ağaçlar net ailesinde hepimiz biliyoruz ki öncelik sevmektir, el emeği, göz nuru, çaba, gayrettir... Emeklerinize, gönlünüze sağlık...

Güler
31-01-2014, 10:09
Sayın pria, Özgür Bey'den aldığınız sihirbaz güllerinden pembe-beyaz olanı güzel kokuludur. Boya da giderler.
Bordo-sarı çizgili olanları diğerlerine göre daha bodur oluyor, bunları aynı çanağa ikişer ikişer ekmekte fayda var.
Kırmızı-beyaz (alyans) güllerininin görselliği de harikadır, onları daha göz önünde bir yere dikerseniz ilgi çekerler.

pria
31-01-2014, 11:44
Güler Hanım..
Özgür beyden ilk parti 50 adet gül aldık..15 tanesi sihirbaz idi..Ama herhalde karışık veya tek çeşitti..İkinci parti 50 adedi alırken telefonda sordum bunlar kokulu mu, bodur mu, diye..
Bana bu kez sihirbazları 5 adet yapalım, diğer 5 kokulu ve 5 değişik kokusuzdan gönderelim, dedi..
Ben bu yüzden, bahçenin her bölümüne, kimsenin gözü kimsenin gülünde kalmasın diye eşit dağılım yaptım..
Bu yıl hele bir görelim açtıklarını..Gerekirse dediğiniz gibi, gelecek yıl sihirbazları bir araya toplayıp minik öbekler yaparız..Hele bir boylansınlar..
Ha, bu arada şunu da yazayım..Özgür bey, ilk 50 adedi Edirne'den kendisi hazırlayıp gönderdi..İkinci 50 adedi istediğimde Bursa'daydı..Telefonla işçilere talimat verdi..Ama, işçilerin hazırlayıp gönderdiği ikinci parti güller ilk partiye göre daha bir gürbüz, daha bir kemikliydi..Sanki 3 yaşında gibiydiler...

İkinci parti güller geldikten sonra, Özgür beyi arayıp teşekkür etmek istedim..Uzun uzun çaldırdım, ama nedense açılmadı telefon..
Ya, işçilere kızdı, ekstra gülleri 4 liradan gönderdikleri için, ya da benden bıktı, 4 liraya 3. parti gül isterim diye.. :(

Güler
01-02-2014, 00:10
Yoo sanmam, Özgür öyle biri değildir. Esasında annesi ve babası bu işlerle uğraşıyordu ve çok da iyi yapıyorlardı işlerini. Oğulları Özgür Bey bu işle uğraşmaya pek de hevesli görünmüyor ama ne yapsın eli mahküm.
Efendi bir çocuk, büyük bir arazi ve çok gül var. Her sene Bulgaristan'dan bilgili bahçıvanlar getirtip, aşı-çelik yaptırıyorlardı.
Biz gidip hem araziyi hem de gülleri görmüştük. Daha sonra gittiğimizde sadece satış kısmını gördük.

Özgür Bey bizim de üyemiz ama bir türlü elindeki güllerin detaylı bir kataloğunu hazırlayıp da basamadı. Birkaç çeşit hazırladı yanılmıyorsam.

Telefonla ulaşamadıysanız e-mail atın.
(Gülleri 4.-liradan mı aldınız pahallı almışsınız) şaka yapıyorum. Evet 3.5 ve 5 lirası arasında satıyorlardı, geçen sene.

pria
01-02-2014, 13:43
Bahçemizde iki adet manolyamız var: Üstteki manolyanın dibi, kazılmamasına rağmen, biraz da derin kazılmış ki, neşesi kaçmış, hafiften sararmış..Artık diplerinin kazılmaması için uyardım bahçevanları..

pria
01-02-2014, 13:45
Sitemizde çok bol olan ortancalarımızdan:

pria
01-02-2014, 13:48
Yer örtücü olarak kullandığımız ve bazı yerlere betonun çirkinliğini gizlemek için yeşil bant olarak kullandığımız, açmaya başlayan mor çiçekli kokulu (ben kokulu olduklarını bilmiyordum) menekşelerimiz:

pria
01-02-2014, 13:52
Misket limonu mu bu acaba ? Bana uzak bloklardan birinde, meraklı bir komşumuzun diktiği, benim bahçe çalışmaları için site bahçesini karış karış gezip, keşif yaptığımda farkettiğim fidanımız:

pria
01-02-2014, 13:55
Bakımsız, kötü budanmış, çalılaşmış, kartlaşan eski güllerimizden bir adet..Alttaki fotoğrafta da yeni diktiğimiz ve hızla köklenip sürmeğe başlayan yeni misafirimiz:

pria
01-02-2014, 13:59
Şebboylarımız.. İlk iki fotoğraftakiler benim evin yanında, geçen yıl ektiklerim..Alttaki iki fotoğrafta olanlar ise, bahçede gelişigüzel ekildikleri için, toprağıyla birlikte alıp aktardığımız ve öbek yaptığımız şebboylar..Biraz sarsıntı geçirdiler muhakkak ki, ama toparlıyorlar..

pria
01-02-2014, 14:02
Bu ya portakal, ya da mandalin olmalı..Sanırım, bir komşumuz balkonda yerken çekirdeklerini atmış aşağıya ve çimlenmiş..Tesadüfen gördüm onu ve benim ön cephemdeki çiçekliğe aktarıverdim onu..Mis gibi kokar çiçekleri..

pria
01-02-2014, 14:04
Adını yanlış söyleyebilirim; Japon gülü olabilir mi ?

pria
01-02-2014, 14:06
Bu alanda tam 35 adet eski ve yeni diktiğimiz gülümüz var..Sitenin ana yolu üzerinde..Açmağa başlayınca, en harika yerlerden biri olacak sanırım..

pria
01-02-2014, 17:17
Bahçemizde bol miktarda var...(Yerli beyaz çiçekli galla)

pria
01-02-2014, 17:19
Kartopu'larımız çiçekleniyor: (Kedilerimizden biri de iyi poz verdi hani)

pria
01-02-2014, 17:26
Sitemizin en ortasında, en değerli bir alanda yıllar önce çocuk bahçesinde çocukları oyun oynarken anneler gölgesinde otursun diye dikilen ligustrumlardan ikisini ağaçlaştırmışlar..Bir de defnemiz var orada..Canımı en çok sıkan ağaçlar..Çiçekleri de kötü kokuyor ligustrumun..
Keşke onların yerine kıyılarda ekili manolyalardan birini veya bir gülibrişim dikseydiler..

pria
01-02-2014, 18:50
Bizim köyde adına ''menekşe'' diyorlar ama, bu çiçeği tanıyan gerçek adını bilen var mıdır acaba ?
Bizim köyde, denize yakın, taşlık, kumlu topraklı, çorak yerlerde bulunur..Çiçekleri çok güzel kokuludur..Balının çok güzel olduğu söylenir..
Çiçekleri açınca tekrar fotoğraf ekleyeceğim buraya..

pria
01-02-2014, 20:46
Çocuk parkımız:

pria
01-02-2014, 20:49
Sitemizin ağaçlarından:

1- Sedir
2- Paşabıyığı

pria
01-02-2014, 21:56
Fidanlarımız:

pria
01-02-2014, 21:59
Açmaya başlayan mimozalarımız..

pria
01-02-2014, 22:03
Havuzbaşı görüntüleri:

pria
01-02-2014, 22:06
Sardunyalarımızdan:

pria
01-02-2014, 22:11
Havuzbaşımızda, yıllardan beri toprağı hiç değiştirilmemiş 4'ü plastik, biri toprak saksımız vardı..Hepsini boşalttırdım..
İçlerindeki toprak beton gibi olmuş, çamurlaşmış..Zor çıkardılar..
Toprak saksıdaki toprakları çıkarırken yatay olarak tam ortadan kırıldı..Son anda çöpe gitmekten kurtardım..
Yarısı kırık üst kısmını toprağa biraz soktum..Kenarlarına bir sıra verbena (menekşe) ektik..
Baharda, ortasına güzel bir yaz çiçeği, en azından büyük bir sardunya çok iyi olur gibime geliyor..
Kısacası, kırık dökük, kesik ne varsa herşeyi değerlendirmeğe gayret ettim..

pria
01-02-2014, 22:14
Beyazımız çok az olmak üzere 3 renk kasımpatımız var.
Onlarıda dağınıklıktan kurtardık..
Biraz da böldük, yeniden çoğalmaları için..Toplu toplu dikimler yaptık belli yerlere..

pria
01-02-2014, 22:17
Geçen yıl dikilen bodur güllerimiz hala yemyeşil: ( Bahçevanlar gündüz sıcakta yapraklarına su tutuyorlar, bu yüzden alttaki eski yapraklarda külleme var)

YeniGine
01-02-2014, 23:47
Site bahçesi güzelleşiyoor; maşallah!..
40 nolu mesajdaki mor menekşeler harika yayılmışlar Sayın Pria, ben bahçeye dikeyim desem bahçe ot içinde 2 ayda bir biçiliyor biçerler gider.
42 nolu mesajınızdaki 'kötü budanmış, çalılaşmış' dediğiniz gül gibi benim güllerim de...
35 adet gülün bulunduğu alan gerçekten çok güzel olacak yazın şimdiden belli.
Kartopular bizim bahçede de mevcut hepsi açtığı zaman çok güzel görünüyorlar.
Kırık küp köşesi de çok güzel olmuş.
Yüreğinize, emeklerinize sağlık...

Güler
02-02-2014, 10:20
Sayın pria 57 numaralı mesajınızdaki kırık saksı içine Lilium Casa Blanca dikmeyi düşünmez misiniz, harika kokar. kgursan'dan temin edebilirsiniz.

Bahçenizde kuytu bir alanda mutlaka Chimonanthus praecox olmalı.
Biliyorum ki siz kokulu çiçeklere aşıksınız, bu çalı çiçeklerinde öyle bir koku var ki değme güllerle yarış edebilir.

Bahçenizin en renksiz zamanı kışın yaydığı koku mutlaka bütün site sakinlerini büyüleyecektir. Minicik çiçekli bir dalı, bir çay bardağı su ile koyduğunuz mekanı öyle güzel kokutacaktır ki siz bile şaşıracaksınız.

Sitemizin E-Dergi bölümünde ocak 2007 sayısına bir bakın

Agaclar.net E-Dergi Ocak 2007 (http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html)

http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html

pria
02-02-2014, 12:15
Önerileriniz benim için çok değerli Güler Hanım..
Hepsini not ediyorum..
Sanırım yönetim de ikna olur, paraya tamah etmezler de alırız tavsiye ettiklerinizi..
Özellikle Chimonanthus çok ilgimi çekti..
Baktım; Büyük Çamlıca fidanlığında mevcut..Bize yakın..

Acelemiz yok..ara ara bizim bahçe aklınıza gelirse ve yeni önerilerde bulunursanız çok sevinirim..Selamlar..

pria
03-02-2014, 13:21
Bütün bloklarımızın giriş kapılarının sağınde ve solunda 70-80 santim genişliğinde boydan boya çiçekliklerimiz var ama maalesef hepsi kuzeye bakıyor ve neredeyse hiç güneş görmüyor..Bu alanlara uygun gölgeye dayanıklı birşeyler ekip dikmeliyiz ama bilemiyorum hangilerinde karar kılsak ?

sevim.K
03-02-2014, 13:56
Hem sunumunuz hem çabalarınız çok güzel sn pria. Kolaylıklar diliyorum. Keyifle çalışmalarınızı izleyeceğiz.

pria
03-02-2014, 16:28
Teşekkür ederim sayın sevim.K..İnşallah bu yıl sitemizin en güzel ve rengarenk baharını hep beraber görebileceğiz.
Gayretimiz ondandır.

gulcingiller
06-02-2014, 21:20
Bahceniz hayirli olsun sayin Pria kolay gelsin. Onumuz bahar eminim cok guzel degisiklikler yapicaksiniz.

pria
06-02-2014, 22:07
Teşekkür ederim sayın gulcingiller..Site bahçemiz aslında çok ta berbat bir durumda değil..Amacımız biraz daha güzellikler katmak..
İnşallah başarılı oluruz; yaptıklarımız tüm komşularca hep beğenilir..
Selamlar.

pria
12-02-2014, 18:04
Dün bahçenin kuytu, sıcak, rüzgara kapalı bir yerinde tohum yastığı hazırlayarak, tohum takas etkinliğinden gönderilen 23-24 çeşit yaz çiçeği tohumlarını ektim..Site bahçesine hediyem olsun..
İstanbul'da havalar bahar gibi..Fakat bu yıl İstanbul'da site bahçelerinde sulamanın kısıtlanabileceğini düşünerek, onları minik kümeler şeklinde sadece havuz başına ekeceğim..Tohumlarını alırız bu yıl bol bol..Gelecek yıl yağışlara bağlı olarak daha da çok yere ekeriz.

Sanıyorum 7-8 günde toprağın üstünde görünmeğe başlarlar..

pria
14-02-2014, 12:50
Bahçenizde kuytu bir alanda mutlaka Chimonanthus praecox olmalı.
Biliyorum ki siz kokulu çiçeklere aşıksınız, bu çalı çiçeklerinde öyle bir koku var ki değme güllerle yarış edebilir.

Bahçenizin en renksiz zamanı kışın yaydığı koku mutlaka bütün site sakinlerini büyüleyecektir. Minicik çiçekli bir dalı, bir çay bardağı su ile koyduğunuz mekanı öyle güzel kokutacaktır ki siz bile şaşıracaksınız.

Sitemizin E-Dergi bölümünde ocak 2007 sayısına bir bakın

Bahsettiğiniz Chimonanthus praecox'dan yöneticimize bahsttim..Hoşuna gitti, alalım, dedi..
Araştırdım internette..Sadece Büyük Çamlıca fidanlığında var görünüyor..
Bugün telefon ettim..Ülkemizde ''Kış Tatlısı'' diye de bilinen bu değerli bitkinin olup olmadığını sordum..
Yok, dediler..
Telefondaki bayan biraz da yeterince bilgili değilmiş gibi geldi bana..
''Chimonanthus praecox'' dedim, ''Kış Tatlısı'' dedim..Hemen anlayamadı bu isimleri..
Elimizde ''kış leylağı'' var dedi..
Bunun bir diğer adı da ''kış leylağı'' olmasın Güler Hanım ?

Çamlıca'ya gitmeden pek anlayamıyacağız var olup olmadığını..

musk
14-02-2014, 13:30
Bahsettiğiniz Chimonanthus praecox'dan yöneticimize bahsttim..Hoşuna gitti, alalım, dedi..
Araştırdım internette..Sadece Büyük Çamlıca fidanlığında var görünüyor..
Bugün telefon ettim..Ülkemizde ''Kış Tatlısı'' diye de bilinen bu değerli bitkinin olup olmadığını sordum..
Yok, dediler..
Telefondaki bayan biraz da yeterince bilgili değilmiş gibi geldi bana..
''Chimonanthus praecox'' dedim, ''Kış Tatlısı'' dedim..Hemen anlayamadı bu isimleri..
Elimizde ''kış leylağı'' var dedi..
Bunun bir diğer adı da ''kış leylağı'' olmasın Güler Hanım ?

Çamlıca'ya gitmeden pek anlayamıyacağız var olup olmadığını..

Sayın Pria, aşağıdaki sitelerde de aradığınız gözüküyor. Bir sormanızda fayda var.

...:: Demir Fidanclk ::... (http://www.demirfidancilik.com/connect.php) yaprağını döken çalılar kısmında
FDAN, FDANCI, FDAN YETTRCL, SAKARYA FDAN (http://www.fidandunyasi.com/bitkilerimiz.htm)

pria
14-02-2014, 16:28
Sağolun sayın musk..
Orayı da arayıp bir sorayım..

Güler
14-02-2014, 17:52
Winter sweet (kış tatlısı), Calycanthus praecox veya Chimonanthus praecox diye anılır. Kış Leylağı olarak hiç duymadım. Demir Fidancılık (Osman Bey) veya Kasımoğlu Fidanlığına da bir sorun.

Minik sarı çiçekli olarak da belirtin lütfen.

pria
14-02-2014, 22:56
Süreki imdadıma yetişiyor ve sayfama sık sık göz gezdiriyorsunuz ya; çok seviniyorum Güler Hanım..

Komşu komşunun külüne muhtaçtır, di mi ?

birtanecik
25-02-2014, 20:26
Sevgili Pria,
Sizleri emeklerinizden dolayı tebrik ediyorum. Başarılar...

pria
26-02-2014, 09:03
Teşekkür ediyorum sayın birtanecik..

Sağolun..

Sakaki
26-02-2014, 09:14
Sn pria,

Bahçe sayfanızda sessizce şöyle bir gezdim :)

Bahçesi olanlardan alışığım ama site bahçesine sizin gibi ilgi ve alaka gösteren pek yok. Zaten bu sayı çok olsaydı insanların sadece sitesini değil, ülkesini de kendi bahçesi gibi göreceğinden, şu an daha mutlu ve huzurlu olurdu bu ülke.
Yaşadığı çevre/ortam ile sizin gibi alakadar olan insanlara çok fazla ihtiyacımız var, hem lokal hem ulusal anlamda :)

Çevrenizin de size layık olması dileklerimle...

pria
26-02-2014, 09:51
Sayın sakaki,

Aslında fotoğraflara bakılınca, site bahçemizde çok çok fazla birşey yaptığımız gözlenmiyor gibi..
Ama, 4 kişinin 15 günlük yoğun emeği var..
Maddi olanaklar biraz daha geniş olsa çok daha güzel, dekoratif şeyler yapılabilirdi ama biz bunlarla yetiniyoruz..

Önemli olan herşeyin düzenli, görüntünün temiz olması..
Sadelik te birinci tercihimiz..

Yaz çiçeklerini de pek fazla yetiştiremiyeceğiz gibi duruyor bu yıl, çünkü susuzluk problemi kapımızda..

Güzel duygular bunlar..
Şimdi, evimden çıkıp çarşıya inerken, bahçenin kendi gayretimle yarattığım görüntüsünü iç huzuruyla seyrederek yürümek bile haz veriyor bana..
Komşularımın memnuniyeti, tebessümleri, iltifatları da hoş şeyler..
İnsan sadece kendisi için değil etrafındaki insanlar içinde çalışmalı..

Ben dobra dobra, açık sözlü, yapmacıksız, dürüst insanları çok severim..
65 yaşlarındaki site yöneticimiz hanımefendi de işte tam böyle bir insan..

Onun gibi bir insana nasıl yardımcı olmayayım..Kadıncağız inanın çırpınıp duruyor güzel şeyler olsun diye..

Selamlar..Herşey gönlünüzce olsun..

Sakaki
26-02-2014, 10:11
Sayın sakaki,

Aslında fotoğraflara bakılınca, site bahçemizde çok çok fazla birşey yaptığımız gözlenmiyor gibi..
Ama, 4 kişinin 15 günlük yoğun emeği var..

İlgi ve alaka fotoğrafta kendini belli eden birşey değil ki ona göre yaptım yorumu diyeyim, ilgi ve alakanız cümlelerinizde gizli :)
Sizin de herşey gönlünüzce olsun sn pria.

pria
26-02-2014, 17:06
Üç yıldan beri evimin arkasında çok az güneş gören fakat çok görkemli çiçekler açmaya devam eden sayın kgursan'dan aldığım ithal kokulu liliumlar gözükmeye başladı..( Bunları onun tavsiyesi üzerine yerinden hiç sökmedim..pek çoğalmadılar nedense.)

Fotoyu süper macro ayarına almayı unutmuşum, bu yüzden biraz flu..

pria
26-02-2014, 17:11
Tohum takas etkinliğinde sayın SDurul'dan gelen ve 12-13 gün önce kalıcı olarak yerlerine ektiğim şebboylar..
1. fotodakiler ile 2. fotodaki sağdakiler onunkiler..sol taraftakiler ise henüz adını tam bilmediğim şebboyumsu tohumlar..
Biraz boylandıktan sonra fazlalıkları alıp alıp sitenin diğer köşelerine aktaracağız..

pria
26-02-2014, 17:15
Tohum takas etkinliğinden aldığım hediye çiçek tohumları..
12-13 gün oldu..Çoğu filizlendi.. Kediler köpekler eşelemesin, içinde yuvarlanmasınlar diye gül budama artıklarıyla örtmüştüm üstlerini..Fotoğraf çekerken kaldırdım onları geçici olarak..

pria
26-02-2014, 17:17
Horozibiği çiçeklerini biraz sık dağıtmışım toprağa ama olsun, ayırırız onların fidelerini tek tek..

(Mesajımda ilkönce bu tohumların adını kadife olarak yazmışım, sağolsun, sayın hdoğan'ın uyarısıyla yanlışımı düzelttim)

pria
26-02-2014, 17:19
Yer örtücü menekşelerimiz iyice çiçeklenmeye başladılar:

pria
26-02-2014, 17:20
Bu yıl satın aldığımız 100 adet 11 çeşit gül, dikileli 40 günün geçti gibi ama havalar anormal ılık gittiği için çok yapraklandılar:

h_dogan
26-02-2014, 20:56
Sn. pria 82 nolu mesajdaki kırmızı horozibiği gibi geldi bana kadife olduğuna emin misiniz? :)

pria
26-02-2014, 21:02
Hay Allah, evet evet doğru tabi sayın hdogan..
Sağolun.Nasıl gitti aklım bu kadifeye ?
Kafam yorgun biraz bu günlerde..

h_dogan
26-02-2014, 21:05
Benim gönderdiğim tohumlardan sanırım küçüklüklerini bilirim. :)
Fazla bir bakım isteği yok, çok sularsanız rahatlıkla boyunuzu aşar. Tabi seyreltme de şart yoksa cılız kalırlar.

pria
26-02-2014, 21:08
Çok güzel çiçekler onlar..En başta havuz başı olmak üzere, sanırım 7-8 yere dikeceğiz fidelerini..

h_dogan
26-02-2014, 21:22
Yalnız çok tohum üretiyor sonra başınızı ağrıtabilir her yerde görebilirsiniz haberiniz olsun. :)

pria
26-02-2014, 21:39
Uyarılarınız, yönlendirmeleriniz için çok teşekkürler sayın hdogan..

YeniGine
26-02-2014, 23:31
Sayın pria, maşallah tohumlarınız çok güzel çimlenmişler, şimdiden rast gelsin onları şaşırtmak bir mesele... Yerörtücü menekşeleriniz de çok güzel görünüyorlar... Rastgelsin.

pria
01-03-2014, 17:30
Bir de şu var, adı sanı fazla duyulmuş seralardan ne almaya kalkarsanız kalkın pahallı alırsınız. Belki bitkinin albenisi daha fazladır ama daha pahallıdır.

Evet, çok haklısınız Güler Hanım..

Geçen hafta Chimonantus Proceux bakmaya gitmiştik eşimle, Büyük Çamlıca fidanlığına..

Aradığımızı bulamadık ama..gelmişken birkaç tane camellia alalım dedik ama fiyatlar gerçekten astronomikti..

70-80 santim boyunda kamelyalar 120 lira falandı..biraz ağaçımsı olanlar 300 lira gibi aklımda kaldığı kadarıyla..
Hiçbir şey almadan döndük..

Geçen hafta bizim cumartesi pazarında 65-70 yaşlarında karı koca iki ihtiyarın kamelya, açelya, gardenya sattığını görmüştüm..
Bugün tekrar gittim sabah erkenden..

Sanırım 3 yaşında 50-60 santim boyundaki beyaz, pembe, kırmızı kamelyalardan kendi apartmanımın etrafına dikmek için 4 adet aldım..tanesini 15 liradan..Bir tane de gardenya vardı..onu da 10 liradan aldım..

Toplam 70 lirayı kendi cebimden verdim..anarlar beni dedim..

Derken, bahçevan çocuklarla dikim yerlerini hazırlamaya başladık..

Yöneticimiz hanımefendi geldi hemen yanımıza..

Ardından, 4-5 komşumuz daha indi aşağıya..
Ben komşulara söylemiştim bazı orijinal türlerden bulup ekeceğimi..Hepsi, katkıda bulunuruz diye söz vermişti bana..
Ama yöneticimiz buna izin vermedi..Hemen sordu bana kaç lira ödediğimi ve hemen çıkardı uzattı avucuma 70 lirayı..

Onun da çok hoşuna gitti bu bitkiler..
Şimdi, diğer bloklarda oturanlar bunları görünce kıskanırlar belki, onlar da isterler, dedi..
Ben telefon ettim kamelya satan amcaya hemen kaç tane varsa ayır, bekle biz geleceğiz dedim..

Bizim kamelyaları diktikten sonra akşamüstü gidip 6 adet daha aldık..Haftaya da gardenya alacağız biraz daha..

pria
01-03-2014, 17:34
Gardenyayı beton çiçekliğimize diktim..
İnşallah doğru yapmışımdır..
Önce, tüm toprağı kazıttım ve attırdım bahçenin ücra yerlerine..
Daha sonra yarıdan çoğu torf, kum, yanık gübre ve bir ölçek te toprak + leonardit ilavesiyle güzel bir karışım yapıp, doldurduk çiçekliği ve hayırlısıyla diktik..

Okuduğum kadarıyla, gardenya çok ta fazla güneş görmeyen yerde de olabiliyor ama en önemli husus, sanırım, dikildiği yerde hava esintisinin olması..
Benim diktiğim yerde esinti eksik olmaz yaz kış..

http://azbitki.com/gardenya

arıkuşu
01-03-2014, 18:09
Sayın Pria Gardenyanın gelişimini merakla bekliyorum. Tam gün gölge olan bahçemde yetiştirebilirim sanırım. Esinti zaten var burada. Mordoğan'nın esintisi yaz- kış bitmez. Ellerinize sağlık bol çiçekli günler diliyorum.

pria
01-03-2014, 18:19
Teşekkür ederim sayın arıkuşu..
Ben de sizin gibi merakla izleyeceğim gardenyalarımızı..Hayatımda ilk kez diktim..
Ama, biraz nazlı, müşkülpesent bir bitki gibi..
Asidik ortamı seviyor..
Bu yüzden, bir yerde okuduğuma göre, her üç ayda bir bir bardak koyu demli çaya, bir tatlı kaşığı sirke veya limonsuyu ilave ederek sulayın diye öneriliyor..
Çok dikkatli olmak gerek..

arıkuşu
01-03-2014, 18:35
Ben Gardenyayı salon bitkisi bilirdim. Dış mekan için cesaretlendirdiniz beni. Bakımı tıpkı Ortancaya benziyor. Zorlanmıyacağım sanırım. Ortanca da asitik ortamı seviyor çünkü. Sirkeli suyla yıkadığım sebze sularını, çay artıklarını diplerine dökerim hep. İzliyeceğim sizinkileri..fotoları ve bitki gelişimini paylaşmanızı bekliyorum.

pria
01-03-2014, 20:43
Bu 80-90 santim genişliğinde ve bir metreden fazla derinlikteki beton çiçekliğin içinde 20 seneden beri artık çamurlaşmış, beton gibi olmuş toprağı kazdırıp boşaltırdım..
Daha sonra, bahçedeki iyi topraklarla, leonardit, 18.46 gübre ve hemen hemen üçte bir yanmış hayvan gübresiyle bir karışım yaparak yeniden doldurttum..
Sağ tarafa bir kamelya diktim..Sol tarafına da Güler Hanımın hararetle tavsiye ettiği, kışın tatlı sürprizi chimonantus proceux'u dikeceğim birkaç gün içinde..

Güler
01-03-2014, 22:57
Umarım gardenya konusunda başarı olabilirsiniz. Yerinizde olsam önce bir tane alır onun durumuna göre daha ilerde ilâveler yapardım.
Kamelyalar sorunsuz gelişirler çok müşkülpesent bitki değildirler ama gardenya için aynı şeyi söyleyemiyorum.

YeniGine
01-03-2014, 23:44
:) İşte yine kıskandım... Benim bahçemde kamelya falan yok... :( Ama inşallah değişik bir bitki olarak ve çok istediğim japon gülü Sayın tturt'tan alacağım haziran ayında...
Kolaylıklar diliyorum Sayın pria...

pria
02-03-2014, 00:05
Umarım gardenya konusunda başarı olabilirsiniz. Yerinizde olsam önce bir tane alır onun durumuna göre daha ilerde ilâveler .

Hakikaten zor bir bitki..Sınavı verip veremiyeceğim hiç belli değil Güler Hanım..

Şu sayfadaki soru-cevapların bolluğuna bakınca bayağı bir düşündürüyor insanı:

Gardenya bakımı, yetiştirilmesi | Adan Zye Bitkiler Dünyası (http://azbitki.com/gardenya)

pria
15-03-2014, 15:10
Bugün kendi paramla bir gardenya daha aldım, evime çıkan merdivenlerin yanıbaşına diktim..Günde 3-4 saat güneş gören ve yaz kış esintili bir yer burası..
Toprağını çok derin ve geniş kazdırdım..Yarı yarıya torf, taş parçaları, çok az hayvan gübresi karışımı yaptım..
Önce can suyu verdim..Ardından bir litre suya bir çay kaşığı denizyosunu karıştırıp, kök sisteminin çabucak gelişip yayılması için verdim..
Bakalım, iki gardenyada başarılı bir sınav verebilecek miyim ..

Bu konuda gardenya başlığında sayın musk'un deneyimleri ve verdiği bilgiler çok yararlı olacak gibi..

pria
15-03-2014, 15:29
Bir haftadan beri moralim oldukça bozuk..

İstanbul'a son yağan yağmurlu günlerin birinde, tüm güllerin filizlerinde yaprak biti olduğu için, ben çarşıdayken, bahçevan ilaç atmak istediğini söyledi telefonda..

En eski bahçevan olduğu için atacağı ilacı bilir diye pek önemseyip sorgulamadım telefonda..

Sadece, ilacı ne kadar koyacaksın diye sordum.. Abi, şişenin üstünde 2 kapak yazıyor, dedi..Ben, aman, bir yanlışlık olmasın, falan, dedim..

Neyse, yağmur çiselerken atmışlar ilacı Allah'tan..
Ben siteye dönünce, güllerin üzerinde bembeyaz ilaç kalıntılarını görünce huylandım..

Önce tulumbanın hacmine baktım..10 litrelikti..

Ardından, geçen yıl aldıkları ilaç şişesine baktım..
Üzerine keçe kalemle 2 kapak diye yazmışlar..
Sistemik bir ilaçtı..
Sonra dozlara baktım..
100 litre suya 15 cc. önerilmiş..
Kapağa baktım..göz tahminiyle 40-50 cc. alır, dedim..Bir gün sonra çarşdaki zirai dükkandan ölçek aldım..Doldurdum içine bir kapak su..40-45 cc. geldi..

Bahçevana tekrar sordum, kaç kapak attın diye..Bir kapak koydum tulumbaya, dedi..
Ama, bana telefonda 2 kapak demiştin, desem de, ben yanlış görmüşüm şişenin üstünde 1 kapak yazıyormuş, dedi..
Ben tekrar şişenin üstündeki keçe kalemle yazılana baktım..2'ye benziyordu..Yazının üstüne ilaç sızmış, tam okunmuyordu..

Velhasılı, 10 litre suya eğer 2 kapak koyduysa, normal dozun 5 misli ilaç atılmış oldu güllerin körpecik yapraklarına..
Eğer 1 kapak koyduysa, normal dozun 2-2.5 misli ilaç atılmış oldu..

3-4 günden beri güllerin o körpecik yapraklarında buruşmalar, büzüşmeler, renk değişiklikleri, hafiften kuruma belirtileri var..

İnşallah kurumaz güllerimiz..
Canım çok sıkkın..

İnsanların ciddiyetine güvenmek çok zor ve riskli..Cehaletle uğraşmak çok zor..
Gerçekten neşem kaçıyor güllerin o yapraklarındaki bozulmaları gördükçe..

h_dogan
15-03-2014, 17:51
Hangi ilacı atmış acaba ismi okunabiliyor mu?

pria
15-03-2014, 18:40
Valla, o gün o moral bozukluğu içinde daha çok kullanma dozlarına yoğunlaşmıştım sayın h_dogan..
Adını şu an hatırlayamıyorum..S harfi ile başlıyordu..

Allah'tan ilaç atılırken ve atıldıktan sonra ince ince çiseliyordu hava..
Sanırım ilacın bir kısmı az da olsa yıkanmıştır..
Ya bir de yapraklar kuru iken atılıp yapışsaydı, herhalde tüm yapraklar kavrulurdu..

musk
15-03-2014, 19:02
Sayın Pria,

bende 15 gün kadar evvel güllerime bitlerden dolayı aynı işi yaptım. Belliki ben de biraz fazla kaçırmışım ilacı ve bazı yapraklar sizin dediğiniz gibi hafiften deformasyon gösterdi. Ancak sonraki yapraklar yine normale döndü.
Büyük ihtimal sizinkilerde de bir sorun olmayacaktır ilaçlanan bazı yaprakların biraz şekillerinin bozulması dışında...

pria
15-03-2014, 19:09
Bütün temennim bu sayın musk..

ligustrum
15-03-2014, 21:48
Sayın Pria; Gülleriniz inşallah toparlar..
Daha da iyi olsun diye yapılan müdahalede genellikle ilaçlamalar;
olumsuz sonuçlar zuhur ettiriyor.
Tüm sakinlerin üzüleceği durumları yaşamamak için; İlaçlama olayları teknik bilgi gerektirdiği için, görevli ve bilirkişi ile birlikte azami dikkat ve itina ile yapılması gerektiğini bir daha gösteriyor.
Ama ki; çoğu zaman bu manzara ile karşılaşılıyor.

Hiç ilaçlama yapılmasa ne olurdu? Güllerimiz uğur böceklerini yardıma çağırarak, yaprak bitleri ile baş ederlerdi zaten.

Yoğun ilaç gelmiş bitkileri kurtarmak için, birkaç gün ilaçlama yapar gibi su püskürtmenin, hatta sert bir budamanın işe yarayacağını düşünüyorum.

pria
15-03-2014, 22:03
Sayın ligustrum,

Sizin dediğiniz gibi ilaçlamadan sonra 3-4 gün biz güllere su püskürtmek zorunda kalmadık, çünkü yağmur ince ince yağdı 3-4 gün..
Eğer ilaçlamadan sonra bol güneşli ve daha sıcak günler olsaydı, hasar daha fazla olurdu..
Ben sürekli gözlem yapıyorum şimdilik..
Güllerde derin budama yapmaya olanak verecek uzunlukta filizler yok henüz..

Ben site bahçe işlerine bu yıl el attım..

İlk fırsatta, ilaçlama konusunda bahçevanlara bir kısa deneysel ders vereceğim.

İlaçlamadan sonra, pompayı yıkayıp yıkamadıklarını bile bilmiyorum..
Belki de geçen yıl son olarak evlerde yaptıkları haşere ilaçlamasının ilaç kalıntıları bile vardı pompada..
Ben bu konularda oldukça titiz ve deneyimliyimdir.

İkinci iş olarak, sistemik ilacı değiştirip DESİC gibi bir temas zehiri aldıracağım..
Ben de isterdim uğurböceklerinin bitleri afiyetle yemelerini ama, maalesef konuk olmadılar bizim siteye..Zaten bitler filizleri bu kadar sarmasaydı, filizlerin bu kadar suyunu emip inceltmeseydiler,ufak tefek bitlenmeler olsaydı, zehir kullanmalarına izin vermezdim..Biraz mecbur gibiydik.
Ama..bahçevanların yetersiz bilgileri olabileceğini düşünemedim..
Dozdan, cc'den bile haberleri yok daha..Tulumbalarının kaç litre olduğunu bile bilmiyorlar..

YeniGine
15-03-2014, 23:33
Sayın pria çok üzüldüm, geçmiş olsun; inşallah güllerinize hiçbirşeycik olmasın, az da olsa çiseleyen yağmur imdadınıza yetişmiştir, bununla kalınız inşallah!..
Canınızın ne kadar sıkkın olduğunu tahmin edebiliyorum, ne hayallerle ekiyorsunuz, dikiyorsunuz sonuçta ufacık bir olumsuzluk bile canınızı sıkmaya, sizi üzmeye yetiyor. Bilmem mi!..
Ayrıca, uğur böceklerine gelince; belediyelerin sivrisinekler için yapmış olduğu ilaçlamalar sayesinde uğur böceği, ateş böceği, ağustos böceği, çekirge mi kaldı ki İstanbul'da. Hatta hatta 1999 yılında şimdi oturduğumuz siteye taşındığımızda her yer kertenkele kaynıyordu adım atamıyorduk o kadar yoğundu. O eskidenmiş, özellikle İstanbul için bu canlılar hem hayal, hem de görür isek büyük şans. :mad:
Valla yine sinirlendim, canlıları öldürdük, doğayı yok ettik...

h_dogan
16-03-2014, 20:17
Sn pria Decis demek istediniz herhalde. Bence bitler için Acetamiprid içerikli bir ilaç kullanın yakıcı bir ilaç değil. Decis ve muadilleri de bitler için etkili olabilir ama üzerinde yazan dozda etkili olmayabilir dozajını yükseltmeniz gerekir. Acetamiprid içerikli ilaçta da dozu yükseltiyoruz ama yakıcılığı yok bitkiler için.

Decis deltamethrin içerikli bir ilaç aynı zamanda kurtlara da etki edebilir.

Ben yine de ya dozu abartmışlar diyorum ya da daha önce o pompayla ot ilacı atılıp yıkanmamış sonra da güllere ilaç atılmış olabilir diye düşünüyorum. Tabi inşallah öyle değildir. :)

pria
16-03-2014, 20:34
Benim bildiğim en son ilaçlamayı 8-10 dairenin isteği üzerine hamamböcekleri için yaptılar..Tulumbanın son halini hiç görmedim..Yalnız attıkları ilaç gül yaprakları üzerinde kireç badana gibi izl yapmıştı..O kadar çeşitli ilaç kullandım hiç böyle bir beyaz kaplamayla karşılaşmadım..Sanki kaolin atılmış gibiydi..Hamamböcekleri için atılan ilaçla bozunmuş ta olabilir.

Decis'i Desic olarak yazmanın tek sebebi köyde herkesin böyle telaffuz etmesi yüzünden sayın h_dogan..Benim dilim de onlara uyuveriyor istemsiz olarak..
Beynim şartlanmış bu telaffuza..

İstanbul'da çok çeşitli tarımsal ilaç satan yerler sınırlı ama, Acetamiprid önerinizi dikkate alacağım..
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler..

Adalet Yağcı
17-03-2014, 09:49
Sayın pria;

Site bahçenizi gezmek bu güne nasipmiş, daha önce farkedememiştim :(

Site bahçesi düzenlemek büyük özveriler gerektiriyor, sevgili Yeni Gine de birkaç yıldır didinip duruyor.
Siz yine de şanslısınız, bahçevanlarınız var, giderler yönetim tarafından karşılanıyor.

Yaşadığınız son "gül ilaçlama" konusuna üzüldüm, bahçevan olarak geçinen bu insanların hiç mi bilgisi yok, hiç mi kendilerini geliştirmezler, sonuçta bu meslek onların geçim kapısı.
Ne yazık ki Ülkemizde çoğu işler 'A' dan 'Z' ye böyle yürüyor, işi ehline vermedikçe de düzelecek gibi görünmüyor.

Benim bu olayda dikkatimi çeken, bir mesajınızda "bahçevanlar güneşli günlerde güllerin yapraklarına su püskürtüyor" ifadenizdi.
Bu mevsimde buna neden gerek duyulduğunu anlayamadım, muhtemelen bu nem bitleri çekmiştir, tabii mantar oluşumunu da.

Benim bahçemde yaz sıcağı bazan 40 °C olabiliyor, çiçekleri buruşuyor buna rağmen yapraklara su püskürtmedim hiç.
Belki çok hassas bitkilere uygulanabilir ama güller için gereksiz diye düşünüyorum.
Bununla geçmiş olsun, uçlardaki kuruma devam ederse budama yapmanız kaçınılmaz görünüyor :(

Bunun dışında bahçenizi çok beğendim, zaman içinde değişik, ikliminize uygun bitkilerle daha da güzelleşecektir.
Bir tavsiye de benden gelsin; Solanum Rantonettii (http://www.agaclar.net/forum/1196120-post3779.htm) dikin bir kaç yere, pişman olmazsınız.
Toplantıya gelirken Yeni Gine için çelik getireceğim, isterseniz sizin için de birkaç çelik ayırırım.
Tüm işleriniz için kolaylıklar diliyorum.

pria
17-03-2014, 10:51
Adalet Hanım,

İnsanla uğraşmak kadar zor birşey yoktur herhalde..

Ben 10 seneden beri fırsat buldukça yaptıkları sulamanın yanlışlığını hep söyledim; değişen birşey yok halâ..
Geçenlerde yine rica ettim; ''bakın, dedim bu sulamaya böyle devam ederseniz bu güllerin ne biti ne de küllemesi biter''
Geziyorum ara ara gülleri..Bazılarında şimdiden külleme var..

Önceden yazın güneşin sıcağında gülleri hem sulayıp hem yapraklarını da yıkamaya bayılıyorlardı..Biraz biraz terkettiler bunu yapmayı ama hala iyi sulamadan uzaklar..

Bu ilaçlama hatasından bu yana moralim çok bozuldu, inanın bahçede gezinmeyi bile istemiyorum..görüp üzülmemek için..
İnşallah en az hasarla atlatırız bunu..
Yeni diktiğimiz ortancalara, kamelya fidanlarına bile ilaç sıkmışlar..Ortanca yaprakları pörsümüş, sararmış..Kamelya çiçekleri kavrulmuş..

Önerdiğiniz Solanum Rantonettii çok harika bir bitki..Çok sağolun yardımseverliğiniz için..ileride mümkün olursa ricada bulunabilirim sizden..
Çünkü, yönetimde değişiklik olacak gibi..
Sitemizin yöneticisi hanımefendinin eşi evde tansiyon nedeniyle kaza geçirdi..
Kalp sorunları var..
Yöneticimiz haklı olarak eşi ile daha çok ilgilenebilmek için yönetimi bırakmak zorunda..

Yerine gelen ile uyum sağlar mıyım..aynı candanlıkla siteye katkıda bulunmaya devam etmeyi düşünür müyüm, bilemiyorum..

116 dairenin yüzü daha da gülsün diye kendi stresimi de arttırmak istemiyebilirim..
Nihayetinde benim de fazla kahır çekecek yaşım geçti..

Saygı ve selamlarımla Adalet Hanım..

Adalet Yağcı
17-03-2014, 11:54
Sizi çok iyi anlıyorum sayın pria, gelişimini gün gün izleyip emek verdiğimiz bitkilerimizin hastalanması, özellikle bilinçsiz uygulamalar sonucu olunca, insan, değil başkasını, kendisini bile affedemiyor.

Bahçemde yazmıştım, en sevdiğim Clematisimi budadıktan sonra sürgün vermemesi uykularımı kaçırdı, oturup dua ettim :)
Neyse ki beni daha fazla üzmedi.

Solanum için ne zaman isterseniz çelik hazırlarım size.

Yöneticinizin eşine şifalar diliyorum.
Siz bu işe gönül vermişsiniz, yönetim değişse de siz değişmezsiniz, yine elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum.
Bol şans..!

YeniGine
18-03-2014, 00:32
Öncelikle Sevgili CAN Adalet Hanım, takdirlerinizden dolayı size çok teşekkür ediyorum, sağoluun.
Bugün bir işim dolayısı ile site dışında idim. Akşam üzeri eve gelince; Bismillah
1- Minyatür güllerim için Sevgili CAN Güler Hanım buda, yaprakları azalt dedi ben de bir tanesinin üzerinde goncası var idi kıyamadım, budamadım. :( O gonca gülüm az biraz açmış idi kopartmışlar.
2- Benekli yapraklı lalem site sayfamda paylaşmış idim açtı kıpkırmızı onu sağolsunlar soğanı ile birlikte çıkarıp almış, gitmişler.
3- Çuhalarımdan 3-4 tanesini söküp götürmüşler. Yine komşumun camekân önündeki çuhalarımı kediler eşeleyip söküp atmışlar. :( Tekrar diktim ama olurlar mı olmazlar mı onu da bilemiyorum. :mad:
Sayın pria; siz yine de moralinizi yüksek tutun, kişiler için değil kendim için, kendi zevkim için yapıyorum deyin devam... Bir de sizin bir avantajınız yaptırıyorsunuz, elemanlar var, ben de o da yok, benim bir de uğraşım ortak alan bahçe, yol geçen hanı. :( Ben valla böyle diye diye 4 mü oldu, 5 mi oldu bilemiyorum hem sinirleniyorum, hem kızıyorum, hem üzülüyorum, hem seviniyorum, hem zevk alıyorum kendimce yapıyorum birşeyler.
Ama işin gerçeği bu sene yavaşladım gibi o da en büyük etken sulama sistemimiz. :) Yine de bahçeye bakıp bakıp dur bakayım hele bir mart sonunu görebilelim deyip duruyorum kendi kendime.

pria
18-03-2014, 09:55
Bugün bir işim dolayısı ile site dışında idim. Akşam üzeri eve gelince; Bismillah
1- Minyatür güllerim için Sevgili CAN Güler Hanım buda, yaprakları azalt dedi ben de bir tanesinin üzerinde goncası var idi kıyamadım, budamadım. :( O gonca gülüm az biraz açmış idi kopartmışlar.
2- Benekli yapraklı lalem site sayfamda paylaşmış idim açtı kıpkırmızı onu sağolsunlar soğanı ile birlikte çıkarıp almış, gitmişler.
3- Çuhalarımdan 3-4 tanesini söküp götürmüşler. .

Bizim sitede böylesine zarar ziyan pek olmuyor ama, geçenlerde diktiğim kamelyalardan, benim tam görüş alanım içinde olan birinin çatal dallarından birini kırmışlar..
Sinirlendim, üzüldüm..Herhalde evde vazo için kırdılar diyordum ki..birkaç gün sonra o kırık dalı 3 metre ötede toprağa saplanmış şekilde gördüm..

musk
18-03-2014, 10:18
Bizim sitede böylesine zarar ziyan pek olmuyor ama, geçenlerde diktiğim kamelyalardan, benim tam görüş alanım içinde olan birinin çatal dallarından birini kırmışlar..
Sinirlendim, üzüldüm..Herhalde evde vazo için kırdılar diyordum ki..birkaç gün sonra o kırık dalı 3 metre ötede toprağa saplanmış şekilde gördüm..

Maalesef bizim gibi bitki hastalarının karşılaştığı en zor durum bu olsa gerek. İnsanların çok olduğu yerlerde mutlaka bir şekilde bitkiler bilinçli veya bilinçsiz zarar görüyor. Bizler için de bu kadar emekle bakımını sağladığımız bitkilerin zarar görmesi katlanılmaz oluyor.

Bazıları kimse anlamaz deyip kırıp döküyor. Halbuki bilmiyorlar bizlerin o bitkilerin her dalına, her yaprağına, her gün defalarca baka baka en küçük sürgününe kadar ezberlediğimizi...

pria
18-03-2014, 17:26
Sayın pria; siz yine de moralinizi yüksek tutun, kişiler için değil kendim için, kendi zevkim için yapıyorum deyin devam... .

Ehh..Biraz da öyle oluyor..En azından evime giden yol boylarını, görüş alanlarımı kendi zevklerime göre dolduruyorum bitkilerle..Bakın..bunlar sitenin hiçbir yerinde yok..geçen yıl ektim..bu sene kapalı balkonda kahvemi , çayımıbu güzelliği seyrede seyrede içiyorum, esinti kokularını getiriyor yanlarından geçerken....

pria
18-03-2014, 17:28
Halbuki bilmiyorlar bizlerin o bitkilerin her dalına, her yaprağına, her gün defalarca baka baka en küçük sürgününe kadar ezberlediğimizi...

Aynı fikirdeyim sayın musk..Ben önemsediğim bitkilerin en küçük gelişimlerini bile takip ederim..

YeniGine
18-03-2014, 23:17
Sevgili CAN Güler Hanım (Sayın pria ve Sayın malina kızacaklar bana sayfayı işgalden dolayı sonradan sileriz.) beni çok duygulandırdınız çok teşekkür ediyorum, evet biliyorum verirsiniz sizin gönlünüzün bol olduğunu, paylaşımcı olduğunuzu biliyorum. Çok teşekkür ediyorum, sağolun.
Valla ben bu bahara hepten kayıplarla başladım, bakalım hayrlısı inşallah...
Bugün de bu geldi başıma;
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-62.htm#post1260782

pria
22-04-2014, 18:14
Kamelyalar yerini çok sevmişe benziyor..10 santim kadar filizlendiler çiçekleri geçtikten sonra..

pria
22-04-2014, 18:16
Dün külleme olan güllere TOPAS atıldı akşamüstü..15 gün bir kez daha atılacak..Genelde bu yıl Edirne'den satın aldığımız körpe fidanlarda var külleme..
En çok yorulduğum konu bu..Üç bahçevana en az 4-5 kez söyledim..Sulamayı erken saatlerde yapın ve yapraklarını ıslamamağa çalışın, diye..Ama, uzaktan bakıyorum; halâ bildiklerinden vazgeçmiyorlar..İş çabuk bitsin diye rastgele suluyorlar..

pria
22-04-2014, 18:21
Site bahçemizden kareler:

pria
22-04-2014, 18:24
Sardunya fideleri iyice köklenip gelişmeğe başladılar..Bu yıl 85 kök sardunya çeliği köklendirip her tarafa serpiştirdim..

pria
22-04-2014, 18:27
Bahçemizden kareler ve güller:

pria
22-04-2014, 18:46
Tohum Takas Etkinliği'nden gelen tohumların fideleri tam dikim zamanı..Bugün dördümüz dört saat boyunca onları diktik..Genelde havuzumuzun etrafını tercih ettik..

pria
22-04-2014, 18:49
Yarın şebboy fidelerini dikeceğiz..
İlk resmin sağ tarafındakiler sayın SDurul'dan gelen şebboylar..

Arka plan olarak küme küme dikeceğim onları..Gelecek yılın bahar aylarında site bahçesinin her köşesinden duyulsun kokuları..

pria
22-04-2014, 18:53
İlk zamanlarda gözümü çok korkutan, 2 adet satın aldığım gardenya'ların bu günde sabahları 2 saat kadar güneş alanı çok neşeli..çok gürbüz gelişiyor..Tomurcuklar görünmeğe başladı..
Diğer gardenya yerini şimdilik pek sevmişe benzemiyor..Biraz fazla güneş alan bir yerde..Ama..o da oldukça sağlıklı..

pria
22-04-2014, 19:13
Güler Hanımın tavsiyesi üzerine uzun aramalardan sonra Üsküdar'da Demir Fidancılıktan satın aldığım kış tatlısı (Chimonanthus) :

Güler
22-04-2014, 19:41
Elinize sağlık, hepsini beğendim, ancak lalelerin bulunduğu göbek bence biraz cılız kalmış.
Laleleri daha çoğaltıp, daha sık ekseniz daha güzel görüntü verirlerdi diye düşündüm bir an.

Hepsinin keyifle tadını çıkarın inşallah.

pria
22-04-2014, 20:01
Güler Hanım,

O çiçekliğe ben başka şeyler ekmeyi düşünüyordum..
O ara yöneticimiz Büyükşehir fidanlığından 100 çuval hayvan gübresi alıp gelmişti..

Görevlilerden ''bakın, ben sizden 100 çuval gübre aldım bana 2-3 paket ücretsiz lale vereceksiniz'' diyerek aldığı lalelerle geldiğini görünce hadi dedim, yerleri belli olsun diye oraya ektim..
Bahçede dağınık olarak ekili laleleri de söküp seneye orayı daha da sık lalelerle donatacağız..

pria
22-04-2014, 20:06
İki yıl önce sayın kgursan'dan aldığım 4 adet kokulu ithal lilium'larda bu yıl bir dengesizlik var..
İkisinin boyları neredeyse bir metre oldu, diğerleri 40-50 santim..Sanırım ana soğanlar bölünmüş, 2'şer 3'er yavru soğana bölünmüşler..

pria
22-04-2014, 20:13
Daha bol fotoğraf çekmesine çekeceğim de, her yer tıklım tıklım otomobil dolu..
Fotoğraflarda bitkden çok otomobiller görünecek, yer kaplayacak diye özellikle uzak çekim yapmak istemiyorum..
Otomobil çılgınlığı var adeta bu ülkede :(

pria
04-05-2014, 11:14
Site bahçemizde yaklaşık 300 adet gül var..Bunların 100 adedini bu yıl Güler Hanımın tavsiyesi üzerine Edirne'den Özgür beyden satın alıp diktik..

İlk çiçeklerini görmeğe başladık..

Sihirbaz güller de güzel ama bu kadife gülün gösterişliliğini ve kokusunu herhalde hiçbir güle değişmem..
O kadar güzel ki..kokusu öylesine güzel ki..

Güler
04-05-2014, 15:43
Sayın pria, bu sihirbaz gülünün pembe-beyazlısı var. Onun da hoş bir kokusu var. Gerçi yukarıdaki kadife gibi olanı kadar değil.

pria
18-05-2014, 21:58
Bu yıl site bahçemize kazandırdığımız sihirbaz (abrakadabra) güllerimiz henüz tam gelişmeseler de çiçeklerini veriyorlar..
Seneye çok daha güzel ve çok çiçekler verecekler tabi.

pria
18-05-2014, 22:01
Kokulu ve kokusuz diktiğimiz diğer güller:

pria
18-05-2014, 22:03
Devam: (son fotoğraftaki gül de sihirbaz gül)

pria
18-05-2014, 22:12
Yine devam:

pria
18-05-2014, 22:15
Biraz daha:

YeniGine
18-05-2014, 23:36
Sayın pria sizi kutlarım, maşallah güzelliklere imza atıyorsunuz. Gülleriniz çok güzel olmuşlar. Filizler, fideler, tohumlar, tomurcuklar, sardunyalar çok daha güzel olacak site bahçeniz inşallah.
Ve görün bakın sizin sayenizde çoğu kişi onun şekli, bunun rengi, şunun kokusu, bunun adı ne diye diye çiçek, bitki, doğayı sevmeye başlayacaklar.
Ellerinize, gönlünüze sağlık.

pria
18-05-2014, 23:43
Yok yok sayın YeniGine..o kadar da çok takdir ve iltifat beklentisinde değilim ben..

Geçenlerde site yöneticimizle sohbet ederken bana ne dedi biliyor musunuz ''bu insanlara yaranamayız bizler..bak göreceksin, yarın biri çıkar bu gül niye kokmuyor, niye başka renklerden yok, şu rengi neden almadınız, falanca yere çok gül dikmişsiniz, şu çiçekleri ekmeseniz olmaz mıydı..ben nedense bu çiçekleri pek beğenmedim, bu kadar çok çiçek fazla değil mi, bunlara su mu yeter falan diyecekler''

İş yapmak zordur ama laf ebeliği yapmak nedense daha kolay gelir insanlara..

YeniGine
19-05-2014, 00:08
Sayın pria tabi ki biz sevdiğimiz, gönül verdiğimiz için emek sarfediyoruz, uğraşıyoruz, çabalıyoruz.
Ama olsun mutlaka çok özür dileyerek kendini bilmez çatlak sesler çıkacaktır, ama yine de sonuçta sayenizde çiçekseverler çoğalacaktır. Zira ben bunu yaşadım, yaşıyorum.
Valla çoğu komşum yine tabi ki kendi bahçeleri içersinde (Ne hikmetse kimsenin bana yardım etmeye niyeti yok, çiçeklerime göz koyanlar çok) valla beni geçenler var.

asmalıtepe
20-05-2014, 08:54
Kutlarım sizi çok emek çok özveri, çok sevgi...Bu güzellikler sizin güzel ellerinizden, gönlünüzden Allah'ın tecelliyatıdır O'na şükür, size teşekkür edelim.

sonkez
20-05-2014, 09:27
Harika...Çabalarınızın karşılığını almışsınız.Emeklerinize sağlık..

Güler
20-05-2014, 21:27
Ellerinize sağlık, boşverin milletin ne diyeceğini, siz en güzelini yaptınız.
Gül yapraklarında biraz sorun var gibi. Bazı goncaları da çekirge kemirmiş gibi, sanırım birer hafta ara ile ilaçlamanız gerekiyor.

pria
21-05-2014, 00:37
Gülleri doğru sulamaya bir türlü alıştıramadım Güler Hanım..

Yapraklar ıslanıyor hep..İki kez külleme ilacı attırdım..Yeni çıkan filizlerde külleme yok gibi ama eski yapraklar özürlü biraz..

Kendini bilen komşular genelde çok memnun güllerden..Çok güzel renkler ve çeşitlermiş gerçekten..

pria
24-05-2014, 19:32
Bugün de biraz fotoğraf çektim..

Bu yıl diktiğimiz güller:

pria
24-05-2014, 19:36
Bu yıl diktiğimiz güllerden:

pria
24-05-2014, 19:39
Bu yıl dikilenlere devam:

pria
24-05-2014, 19:42
Yine:

pria
24-05-2014, 19:46
Bu yıl diktiğimiz sihirbaz güller:

pria
24-05-2014, 19:49
En ilginç sihirbaz güller bunlar..Aynı dalda hem sarı hem beyaz..Çok ilginç..
Alttakinde ise biri ebruli, diğeri mor..

pria
24-05-2014, 19:55
Eski güllerimizden:

Milla
24-05-2014, 19:57
Sağolun Sayın Pria,
Biz sizi merak ettik şükür iyi haberinizi aldık.Şimdide siz bizi rahatlatma ve kötü düşüncelerden uzaklastırmak için bu güzellikleri bizimle paylaşıyorsunuz.Emeğinize sağlık.

pria
24-05-2014, 20:04
Ortancalarımızdan birkaç tanesi..(Sitede 30 kökten fazla var)

pria
24-05-2014, 20:08
Galalarımız..Sitede 100 kök vardır..Bu yıl onları ya sıravari ya da kümeler halinde topladık..

Diğer sarı renkli çiçekleri de ekili oldukları gölge yerden çıkarıp, ayırdım ve çocuk parkı etrafına sıravari diktim:

http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088-10.htm#post1287831

pria
24-05-2014, 20:13
Toplu görüntüler: (İlk fotoğraf tesadüfen çok harika olmuş..Oyun oynayan çocuk sanki çiçeği yakalamış gibi)

pria
24-05-2014, 20:17
Devam:

pria
24-05-2014, 20:20
Yaz çiçeklerinden:

pria
24-05-2014, 20:24
Eskiden dikilmiş 20 kök kadar sardunyamız var..Bu yıl da 90 kök kadar diktik..Onlar da hızla gelişiyorlar..Bu yıl 3-4 renk daha kazandık sardunyalarda..İleride çekerim onları da..

pria
24-05-2014, 20:28
Şebboylar..Bunlar gelecek yıl açacaklar güya ama, nedense bazıları minik minik açtılar şimdiden..Sitenin her tarafına sanırım 300 kök şebboy ekmişimdir..Seneye bahar şenliği olacaklar kokularıyla..( İlk fotoğrafın sağındakiler sayın SDurul'un şebboyları)

pria
24-05-2014, 20:40
Bu yıl Amerika'dan bu site vesilesiyle tanıdığım harika bir dostumun armağanı dahlia'lar.. geçici olarak site bahçesine ekmek zorunda kaldım:
Henüz 21 günlük..
Bu iki nadir galatasaraylı tür böyle açacaklar kısmet olursa:

http://www.agaclar.net/forum/1279121-post751.htm

pria
24-05-2014, 20:45
İki gardenyamın ikisi de çok sağlıklı..İlkinin yapraklarını farkında olmadan salyangozlara yedirdim biraz..6 tane salyangoz buldum 5-6 gün önce..
Diğerinde tomurcuklar şişiyor..
Alttaki iki fotoyu bu akşam son olarak hava kararırken çektim..Mecbur kaldım flaş kullanmaya..Renkler biraz tuhaf çıktı..

pria
24-05-2014, 20:50
Bu genci bu yıl aldılar siteye..
Akşam çöpünü götürürken bana takıldı ''Adnan abi..hep çiçekleri çekiyorsun'' diye..
Ben de ''gel Hasan seni de çekeyim'' dedim..

Geldi yanıma..
Gülün yanına çömelip gözlerini bana dikti..

''Hasan bana bakma, kokla gülü ben çekerim'' dedim..
Ve..oldu işte..

Yüzünde tebessüm eksik değildir, severim..

h_dogan
25-05-2014, 21:14
Site sayenizde renklenmiş, güllerin rengi çok güzel.

Güllerinizde külleme var, düzenli ilaçlama yapmazsanız hastalıktan kurtulamazsınız.

Güler
25-05-2014, 22:23
Güller daima benim favorim olmuştur.

Aslında sihirbaz (abrakadabra) güllerini pek sevmiyorum, hele bazıları daha ilerleyen senelerde bu görünümü kaybediyor.

İçlerinde pembe-beyazlısı hafif kokulu olanı daha güzel ama o da bir arada çok açıyor. Güller bir arada topluca açıyorsa o makbul değildir. Makbul olanı uzun saplı ve tek açanıdır.
Tabi bu söylediklerim sarmaşık güllerini kapsamıyor.

Bu arada Gardenyanıza hayran kaldım, maşallah.

Yağmurlar o kadar aralıksız yağdı ki bu sene, benim de güllerimin çoğunda külleme ve karaleke hastalığı oldu. 14 günde bir ilaçlamam gerekirken neredeyse haftada bir ilaçlar oldum, şimdi şimdi yeni çıkan yaprakları ile toparlamaya çalışıyor.

Bu aralar da yapraklarından besin vermem gerekiyor.

Siz de küllemeyi önleyince yaprak besinini bir deneyin. Ama önce hastalığı gidermeniz gerekir, hasta bitkiye gübre vermeyin.

YeniGine
25-05-2014, 23:33
Sayın pria emeklerinize, ellerinize sağlık site bahçeniz maşallah gün geçtikçe çiçeklenip, güzelleşiyor.
Merak ettim 159 nolu mesajınızdaki son iki karedekiler hüsnüyusuf mu acaba? Sonra 160 nolu mesajınızdaki 4. karedeki çiçekler nedir?
Kolaylıklar diliyorum, rastgelsin inşallah!..

pria
26-05-2014, 11:05
Site sayenizde renklenmiş, güllerin rengi çok güzel.

Güllerinizde külleme var, düzenli ilaçlama yapmazsanız hastalıktan kurtulamazsınız.

Teşekkür ederim sayın h_dogan,

Çeşit güller olması gerçekten güzel oluyor..
Ama, içlerinde o mor ve çok kokulu kadife bir harika..Bütün bahçe keşke o güllerle donatılsaymış fiyesi geliyor insanın..

Külleme sorununda artık ''pes'' dedim ben..
Çünkü, sulama işini gelişigüzel yapmakta ısrar ediyorlar..
Geçende son olarak gizlice yanlarına gittim ve ''siz bu sıcakta böyle suyla yıkarsanız gülleri kesinlikle kurtulamazsınız küllemeden'' dedim..
Artık söylemem herhalde..

pria
26-05-2014, 11:11
Aslında sihirbaz (abrakadabra) güllerini pek sevmiyorum, hele bazıları daha ilerleyen senelerde bu görünümü kaybediyor.

Bu arada Gardenyanıza hayran kaldım, maşallah.

Geçenlerde karşı komşulardan biriyle güller üzerine konuşuyorduk..
Onun ilgi ve beğenisini de sihirbaz güller çekmiş..Bayılıyorum böyle ebruli oluşlarına, dedi..
Yani Güler Hanım, herkesin beğenisi farklı oluyor..
Ben de pek sevemedim bunları..O mor kadife kokulu gülümüz var ya..Tek favorim o..

http://www.agaclar.net/forum/1279359-post1752.htm

Gardenya zor iş dediler hep ama sanırım onları büyütmeyi başaracağım gibi duruyor..

pria
26-05-2014, 11:13
Merak ettim 159 nolu mesajınızdaki son iki karedekiler hüsnüyusuf mu acaba? Sonra 160 nolu mesajınızdaki 4. karedeki çiçekler nedir?
!..

O bahsettiğiniz çiçekler karanfilgillerden hüsnüyusuf sayın YeniGine..Güzel çiçekler..

Güler
26-05-2014, 11:28
Sayın pria, koyu kırmızı kadife gül ki kokusu da muhteşem. Hani o eski zamanın güllerini andırır kokusu beni de büyülüyor. Onların şarmaşık türünü sardırdım güllü kameriyeye. Bütün sezon boyunca da açıyor. Onların altında çay içmenin sohbet etmenin keyfi de bambaşka oluyor.

Benimkiler artık yavaş yavaş ihtiyarlamaya başladılar, dile kolay 15 seneyi geçti. Gövdeleri dallıktan çıkıp ağaççık oldu sanki.
Allah nasip ederse önümüzdeki sene diplerine yeni sarmaşıkları ekip, onları sardırdıkça eskilerine yol vereceğim.

Onlar da benim favori güllerim arasında, ancak İtalya'dan getirttiğim güllerin çiçek ebatları çok iri, neden bizim burada yetiştirilenler o kadar iri olamıyor veya bir iki günde hemen açılıp dökülüyor?

Somom renkli bir iki gülüm var ki bu mevsimde açtıklarında koskocaman çiçekleri ile bir yemek tabağını kaplıyor.

Geçen senelerde çok çelik yapıyordum 400 adet gül çeliği hazırlayıp beşer onar gönderdiğim olmuştur arkadaşlara ama artık biraz üşenir oldum, yapamıyorum.

Evet, Gardenya'daki başarınızı kıskanıyorum desem.....;)

pria
26-05-2014, 13:30
Sayın pria, koyu kırmızı kadife gül ki kokusu da muhteşem. Hani o eski zamanın güllerini andırır kokusu beni de büyülüyor.

Gerçekten de öyle Güler Hanım..
İnsana ''gül dediğin budur işte'' dedirtiyorlar..İri, mor, muhteşem kokulu:

http://www.agaclar.net/forum/1279359-post1752.htm

Seneye gül alırız yine herhalde ama özellkle bundan alırız gibi.

Güler
26-05-2014, 13:39
Sarmaşık türünü de İstanbul'da Riviera Gül Fidanlığında (Kumkapı) bulabilirsiniz ama orada fiyatlar Özgür Bey'e nazaran bayağı pahallı.

Varsa bir çardağınız, sarıcı türünü tavsiye ederim. :D

(Kışkırtıcılığın da böylesi görülmemiştir....;) )

pria
07-06-2014, 18:22
Benim yan tarafımda olan bu iki parçalı alanın iki merdiven çıkışından biri iptal edildi ve demir parmaklıkla kapatıldı..
Daha sonra o ortadaki beton merdiveni kırdıralım dediler..Ben karşı çıktım..Sağda solda bulunan saksılı bitkileri getrelim basamaklara dizelim dedim..Hoşlarına gitti bu fikir..Betonu kırmaktan vazgeçtiler ve bu akşam eve gelince baktım, bahçevanlar saksıları dizmişler..Saksıların toprak oluşu daha bir doğallık kattı..Tabi, bu saksılara ileride daha güzel bitkiler ekip saksılardan sarkmalarını da görüntülerim ilerde inşallah..
Çok büyük beş saksı daha var..onları da gelecek baharda ekip öndeki beton boşluğa dizeceğim..

pria
07-06-2014, 19:32
Gardenya, dahlia ve şebboylarla ilgili son paylaşımlarım:

http://www.agaclar.net/forum/1293293-post1993.htm

http://www.agaclar.net/forum/1293291-post353.htm

http://www.agaclar.net/forum/1293284-post768.htm

http://www.agaclar.net/forum/1293277-post343.htm

pria
10-06-2014, 13:19
En az ilgilendiğim ve ihmal ettiğim gardenyam da nihayet açan bir tomurcuk gördüm bugün..
Sayın musk uyarmasaydı birkaç gün farkına varmayacaktım belki de...

http://www.agaclar.net/forum/1294232-post1997.htm

pria
25-06-2014, 14:11
Sayın kgursan'dan satın alıp site bahçesine hediye ettiğim muhteşem görünümlü ve kokulu liliumlar:

pria
25-06-2014, 14:14
Şimdilik her iki gardenyamda da başarılı olmuş gibiyim..
İkisinde de ikinci çiçekleri gördük..daha tomurcuklar var..

pria
25-06-2014, 14:18
Akşam safalarımız hızla gelişiyor:

pria
30-06-2014, 16:51
Sitede 40 kök kadar ortancamız var sanırım:

pria
30-06-2014, 16:56
Benim binanın önünde 10 yıl kadar önce 15 yaşlarında bir oya ağacı vardı..Bahçevanların oyanın huyunu bilmemeleri ve gelişigüzel sıcakta, gündüz yapraklarını da suyla yıkamalarından dolayı her tarafı külleme olmuştu..
Biz yokken o zamanın yöneticisi kestirip attırmıştı o güzelim ağacı..

Bu yıl bahçe düzenlerken onun derindeki kökleri sanırım biraz yüzeyde kaldığı için aradan onca yıl geçmesine rağmen canlı kalan köklerinden çok güzel sürgünler verdi bu yıl..

İnşallah onu gelecek sonbaharda uygun bir yere aktararak büyümesini sağlayacağım.

pria
30-06-2014, 16:58
Sardunyalarımız minicik çeliklerden 6 ayda bu hale geldiler..Seneye havuz başını fır dolay iki sıra sardunya donatacağım..Güllerden iyi yönü, kanaatkar olmaları, susuzluğa dayanmaları ve sürekli çiçeklenmeleri..

pria
30-06-2014, 17:01
Tohum Takas'tan gelen katmerli kınalar:

pria
30-06-2014, 17:02
Tohum takas'tan:

pria
30-06-2014, 17:04
Üç adet Mandevilla (sundevilla) diktik hurma ağaçlarının yarı gölgeli kısımlarına..Sarılsınlar hurmalara..

pria
30-06-2014, 17:07
Bu bitkiyi yöneticimiz çok beğenip almış; adını hatırlayamadı, ben de bilmiyorum..
Tanıyan olup ta yazarsanız sevinirim..
Çok güzel, narin, mavi çiçekli..Tohum bağlamaya da başlamış..Tohum Takas'a gönderebilirim.

pria
30-06-2014, 17:14
Muhtelif yerlere serpiştirdiğimiz üçüz çiçekleri.

pria
30-06-2014, 17:21
Balkonuma değil de çok bol güneş alan ve kuytu olan bahçe köşesine ektiğim sümbülteberim..
İri soğan bir tanecik..
Bu tam ''teber'' değil de ''tembe'' denecek bir bitki..
Sanırım ekeli 4 ay oldu..
Öyle yavaş çıkıp gelişiyor ki..Hala çiçek sapı yok..

Ayrıca, 12 tane de yavru vardı ayrı ayrı ektiğim..Ana soğan çıkmasına rağmen onlar çıkmamışlardı..ben de onlardan ümidi kesmiştim, herhalde çürüdüler diyerek..
Geçenlerde, bahçevanlar, otları alıp, toprağı karıştırırken yavrular çıkmış meydana..Tabi, bahçevanın haberi yok onların çiçek olduğundan..Allah'tan çapayı derin vurmamış, bazılarının yapraklarını kesmiş..bazılarını da ben eşeleyip ortaya çıkardım ve çubuklar sokarak korumaya aldım onları..

pria
30-06-2014, 17:45
20 gün önce, yağmurlardan sonra toprağın tavı kaçmadan ot temizliği yapılması gerekiyordu..
Ama nedense 3 bahçevan bunu söyletmeden kendiliklerinden akıl edip yapmıyor ve savsaklıyordu..
En son dayanamadım; benim binanın etrafını onlara örnek olacak şekilde 30 derece öğlen sıcağında tek başıma kazıp, otlarını söktüm ve tırmıkladım..

Yönetici, perişan halimi görünce geldi yanıma..''size yardıma gelen olmadı mı ?'' diye sordu..Ben de ''bana yardımlarını istemem, bir sürü yer var, benim yaptığımı görerek diğer yerleri yapsınlar'' dedim..
Aslında canım da sıkılmıyor değildi onlara..
Yöneticimiz de benim tek başıma o sıcakta harıl harıl çalışmamdan ve bahçevanların arazi olmasından biraz utanır gibiydi..

O arada yöneticimize yardımcı olsun ve biraz da korku versin diye '' Bakın hocam..eğer üç bahçevandan sıkılıp iş yapmak zor gelen varsa, söyleyin onlara birinizi işten çıkarırım.'' deyin ve benim ayda 500 liraya sitenin tüm bahçe işlerini yapacağımı söyleyin, dedim..

Ardından da ekledim; ''söyleyin onlara, insanlar SOMA'da 1000-1200 lira için ölmeye iniyorlar kömür ocağına, Şişecam işçileri 1500 derece fırın karşısında asgari ücretle çalışıyor'' diye hatırlatın onlara..

Benim nasıl gaddar ve gözükara çalıştığımı bildikleri için bu gözdağı çok etkili oldu..10 gün kadar bahçevanlar buruk buruk baktılar bana, bazen selam vermemek için arkalarını döndüler ama çok işe yaradı bu olay..
Bu sözlerin ardından, gelişigüzel yaptıkları işleri düzelttiler, hiç söyletmeden yapar oldular işleri..
Küskünlüğümüz yok..
Ben gittim yanlarına açık açık konuştum..
İçlerinden belki yine kızıyorlardır belki ama, eski dost günlerimize tekrar döndük..
Aramız yine çok iyi..
Kabullendiler bazı şeyleri.

Ama ben yöneticiye takılıyorum yine de '' bunlar beni bir yerde sıkıştırıp dövmesinler'' diye..
Hem de onların yanında.
İnsan çalıştırmak çok zor..hele haylazlığı alışkanlık haline getirenleri çok çok zor..

Yöneticimiz benim bu dobra dobralığımı çok seviyor..''Sizinle konuştuğum kadar kimseyle açık açık konuşup dertleşemiyorum; insanlar iki yüzlü..bana başka bahçevana başka konuşurlar'' diyor..

Bazı şeyler maalesef elini taşın altına koymadan başarılamıyor..

YeniGine
30-06-2014, 23:25
Sayın pria, maşallah emeklerinizin karşılığını almaya başlamışsınız, güzellikler görünmeye başlamış.
Benim de tarlalarım hep ot içinde ne kadar yolarsam yolayım maalesef baş edemiyorum. Sizin şansınız çok şükür ki bahçevanlarınız varmış.
ellerinize, emeklerinize sağlık...

pria
01-07-2014, 00:22
Sağolun sayın YeniGine..

Bazen biraz geriliyorum, huzurum kaçıyor, strese girip belki de kendimi de riske ediyorum ama sonucun güzel oluşuyla rahatlıyor insan..

Bahçevanlarımızın olması güzel ama üç cahil, eli gözü gönlü yatkın olmayan bahçevana laf anlatmak, tarif etmek te çok zor..
Deveye hendek atlatmak gibi..

Yani olsa bir türlü olmasa bir türlü..

Valla bulmuşlar benim gibi fedakar ''enayiyi,'' gücendirmesinler, küstürmesinler, pişman etmesinler, yeter..

YeniGine
01-07-2014, 00:29
Estağfurullah Sayın pria bulmuşlar sizin gibi fedakarı, çalışanı gücendirmesinler, küstürmesinler en önemlisi de dediğiniz gibi pişman etmesinler.
En önemlisi daha önce de demiştim sayenizde sitede çoğu kişi çiçek, böcek, doğa aşkına imrenecekler, sevecekler ve inanın onlar da birşeyler yapmak isteyecekler.
:) Benim bu sene iki komşum benden daha çok çiçeksever oldular.

pria
01-07-2014, 00:43
En önemlisi daha önce de demiştim sayenizde sitede çoğu kişi çiçek, böcek, doğa aşkına imrenecekler, sevecekler ve inanın onlar da birşeyler yapmak isteyecekler.
.

Valla bahçenin çok güzelleştiğini öven de çok ama birçok kişi bu durumun daire fiyatlarını 20-30 bin lira artırmasıyla daha çok ilgileniyorlar gibi :))

''Ben de birşeyler yapabilir miyim'' diye düşünen insanlar olacağını ve bulabileceğimi hiç sanmıyorum..Çünkü, yapılanları seyretmek çok daha kolay..

Ben bu işe başlamadan önce sitenin peyzajında yardımcı olacağını söyleyen bir peyzajcı komşunun, yanıma gelip te bir ''kolay gelsin'' dediğine tanık olmadım..

Neyse..yorulup, bıkana kadar devam diyorum şimdilik..İşten yorulmak değil benimki..İnsanlar yormasın yeter...gönül yorgunluğu olmasın.

pria
08-11-2014, 17:12
Bugün köyden siteye hediye olsun diye getirdiğim 150 adet lâleyi iki noktaya ektik..

pria
08-11-2014, 17:14
Bu üçüz çiçeklerimiz çok beğeniliyor..Uzun süre de çiçekli kalıyor..Seneye bunları kümeler halinde her tarafa serpiştireceğim.

pria
08-11-2014, 17:17
Fazlaca güneş gören iki gardenyamızdan biri fazla gelişmedi..İlk fırsatta onu da kısmi güneş alan, esintili bir noktaya aktaracağım..
Diğer gardenyamız bu yıl ektiğim halinin 3 misli kadar olup, çok güzel boylanıp dallandı..

pria
08-11-2014, 17:19
Akşam sefalarımız da uzun süre süsledi bahçemizi..fakat çok arsızlar..

pria
08-11-2014, 17:20
Güllerimiz son yağan yağmurlarla coştular, uzun filizler yaptılar..Durmaksızın açıyorlar..Seneye daha bir dallanacaklar ve çok daha güzel fotolarını ekliyeceğim kısmet olursa..

lilpar76
11-11-2014, 19:14
Sayın pria, sihirbaz gülleriniz, callalarınız çok güzeller, özellikle gardenyanızın böyle sağlıklı gelişmesine sizin adınıza şok sevindim.
Site bahşenize yerörtücü olarak kullandığınız yabani menekşeleriniz(biz ona deli benövşe diyoruz)ve yanılmıyorsam, "kuzu kulağı" başlığı altında bahsettiyiniz bitki (aynen, kuzu kulağı diyoruz) beni şocukluğuma götürdü. Mart sonu, nisan başı kibi yamaçlarda, ormanların güneş gören alanlarında biterler, yabani menekşelerin koyu mor rengi, sizde olan uçuk mavi renginden hemen sonra çiçekler(ona da, akıllı benövşe diyoruz).
Yabani menekşelerden benim bahçemde de var, üç yıl önce memleketten getirttim, ama çok az artım gösterdiler. Bol humuslu, geçirgen toprak istiyorlar deye düşünüyorum.

pria
18-01-2015, 18:14
http://www.agaclar.net/forum/1348872-post83.htm

samur
18-01-2015, 19:54
Sn pria bahcedeki gardenya donlardan sonra nasil oldu en cok ona uzuldum.Ben de gardenyami kaybetmek uzereyim de😞

pria
18-01-2015, 20:10
Sn pria bahcedeki gardenya donlardan sonra nasil oldu en cok ona uzuldum.Ben de gardenyami kaybetmek uzereyim de

Bahçemizde bol miktarda bulunan melisa'ları kontrol ettim bugün..Tırnağımla kabuklarını sıyırdım..Koflaşmış ve yumuşamış kabuklar..içleri kahverengine dönüyor..Sanırım kaybedeceğiz onları..
Bahçevanlara melisaları da aynen sardunyaları budadıkları gibi budamalarını söyledim..

Ama, çok ilginçtir ki, çok korktuğum halde gardenyaların iri olanı çok gürbüz ve sağlıklı onca don olayından sonra..
Yapraklarında ve sürgünlerde hiçbir bozulma, kavrulma yok..
Fırsat bulursam yarın fotosunu yüklerim sayın samur..

pria
18-01-2015, 20:27
Bahçemizde ılıman havalarda iyice yapraklanıp neredeyse çiçek açmaya hazırlanan gala'larımız soğuklardan hepsi kavruldu..100 kökten fazla galamız var..Temizledik diplerine kadar, baharda yeniden canlanacaklar..

150 kök kadar sardunyamızın hepsi kavruldu şiddetli donlarda..
Fakat çoğunun dip kısımları canlı..
Koflaşan, çürüyen kısımlarını temizledik..İnşallah baharla birlikte yeniden sürecekler..

samur
18-01-2015, 20:54
Gardenyaya sevindim.Bu arada emeginize saglik bahce zamanla guzellesiyor, baharda şenlenir yine

Adalet Yağcı
23-01-2015, 21:33
Merhaba sayın pria, her ne kadar site bahçesi olsa da ben sizin bahçeniz olarak algılıyorum bu başlığı :)

Son ziyaretimden bu yana güllerin çok iyi gelişip güzelleştiklerini gördüm, epeyce de çeşit yapmışsınız.
Aslında bahçe gerçekten bahçe olmaya başladı, bu sene çok daha gözalıcı olacağı kesin.

Yüksek ya da bodur dahlialar bahçeleri görkemli hale getiriyorlar, tıpkı güller gibi.
Bakımları kolay tüm sezonu çiçekli geçiriyorlar, aklınızda olsun, hem de çok yıllıklar.

187 nolu mesajınızda sorduğunuz bitkinin adı; Agaç menekşesi yani Duranta Erecta
Daha çok ılıman iklim bitkisidir, uzun süreli donlara dayanamaz.

pria
23-01-2015, 23:21
Güzel sözleriniz, dilekleriniz için teşekkür ederim Adalet Hanım..

En çok neye üzülüyorum biliyor musunuz ?
Meteorolojiden sert bir kışın geleceğini duyduğum halde bahçedeki sardunyalardan bol bol çelik kesip kalorifer dairelerinin olduğu yerlere torf içinde muhafaza edebilir ve baharın ilk günlerinde bunları bahçeye tekrar dikebilirdik..

Bunu nasıl akıl edemedim diye kızıyorum kendime..
Gerçi çoğu sardunyanın dip kısımlarında canlı kısımlar var ama, yine de büyük kaybımız var gibi..

YeniGine
23-01-2015, 23:29
Sayın pria aynı şeyi ben de düşünüp üzülüyorum, ama bence bizler don olayı yaşayabileceğimizi çok da kestiremedik, aldandık diye düşünüyorum. Ama bu da bizlere iyi bir ders oldu. Zararları ile birlikte yaşayarak öğrendik. :(

Sayın pria üçüz çiçekleri tohumdan ekildiği sene çiçekleniyorlar mı?

Adalet Yağcı
24-01-2015, 09:21
En çok neye üzülüyorum biliyor musunuz ?
.

Üzülmeyin, ne olmuşsa olmuş artık.
Hem sakız sardunyalar hariç, ceylanlar ve top sardunyalar derin budamalardan rahatsız olmuyorlar, budama gibi düşünün bunu da.

Benim terasımda, 12 uzun ve büyük saksıda pek çok sardunyam vardı.
Kasım sonlarında hepsini de tahta bir kerevetin üzerine dizip, havalı naylonla üzerini sarıyordum.
Böylece uzun süreli donlardan bile korunuyorlardı.

Son birkaç senedir o mevsimde şehir dışında olduğum için koruyamadım ve hepsini kaybettim, birkaç top sardunya kendini zor kurtardı.

Sardunyaları tohumdan yetiştirmek de çok kolay, çok çabuk gelişiyor, aynı yıl da çiçekleniyorlar.
Bir paket sardunya tohumu alsanız gani sardunyanız olur.

pria
24-01-2015, 09:33
Sayın pria üçüz çiçekleri tohumdan ekildiği sene çiçekleniyorlar mı?

Sanki bir yerlerde okumuştum; üçüz çüçekleri ertesi yıl diplerinden yeniden filizleniyor diye..
Bu yüzden bu yıl onları kökleriyle söktürmedim, dibe yakın bir yerden budattım..
Ben de emin değilim, bakalım baharda diplerinden filizlenecekler mi ?

oguzhan43
24-01-2015, 19:53
menekşe ve sümbül kombinasyonu şık durur bu alanda.Kolay gelsin.

Kiraz
24-01-2015, 22:28
Sanki bir yerlerde okumuştum; üçüz çüçekleri ertesi yıl diplerinden yeniden filizleniyor diye..
Bu yüzden bu yıl onları kökleriyle söktürmedim, dibe yakın bir yerden budattım..
Ben de emin değilim, bakalım baharda diplerinden filizlenecekler mi ?

Sn. Pria, üçüz çiçeklerinin dökülen tohumları sonraki sene çimleniyor, kökten yeni sürgün verdiğini hiç duymadım (belki ılıman yerlerde ikinci sene veriyordur), bakalım sizin denemeniz ne olacak? Dökülen tohumlar bereketli ama benim gibi salyangozu bol olan bahçelerde hiç kalmayabilir, salyangozlar yeni çimlenenleri çok seviyor, sağ bırakmıyorlar.

pria
24-01-2015, 22:32
Köklerden yeni filizler vermeseler bile birçok tohum döküldüğü için baharda bol bol yeni fideler oluşur sayın Kiraz..
Ayrıca ne olur ne olmaz diye bol tohum yopladık..
Salyangoz derdi bizde de var..

Kiraz
25-01-2015, 18:09
Ben ilk ektiğim sene bolca çiçek aldım, bolca tohum dağıttım. Sonraki seneler artan salyangozlarla hiç yetiştiremedim. Geçen sene paylaşımdan aldığım tohumları, askılı saksıya ekmiştim, oraya da ulaştılar. Son kalan tek fideye gözüm gibi baktım ama bahçeye dikince o da gitti:(

Güler
26-01-2015, 12:51
Kış tatlısının sizi memnun etmesine sevindim. Bahçemde iki kök var ikisinde de çiçekler mevcut ve çok güzel kokuyorlar.

Eeee şimdi yine aklınızı karıştırayım da başka güzel bir çalı ile sizi kışkırtayım.... şu an bahçede mis gibi limonî bir kokusu ile kış hanımelisi Lonicera fragrantissima o kadar güzel kokular saçıyor ki, her fırsatta bahçeye çıkıp doya doya içime çekiyorum.

Mutlaka site bahçesine ekmelisiniz, o da benim olmazsa olmazlarımdandır. :D

pria
05-02-2015, 16:22
Baharı andıran bugün, ben ve yöneticimiz, eşlerimizle birlikte hem bir temiz hava aldık, hem de Kurtköy'deki İBB Ağaç AŞ'den 50 çuval büyükbaş hayvan gübresi (çuvalı 5 lira), 10 adet Erica (piren çalısı) tanesini 5 liradan , 5 adet biberiyeyi tanesi 7 liradan ve bir adet te 7 liradan lavanta aldık..

Oldukça güzel ve bol çeşitler var fidanlıkta..

Güler
05-02-2015, 16:38
Oh oh maşallah.... aldığınız bitkilerin ekileceği yerler bellidir mutlaka ama ben yine de bir iki satır yazayım istedim.

Biberiyeleri 30 - 40 cm ara ile sıra şeklinde ekerseniz budandığında çok güzel çit oluyor. Çiçeklenme zamanı mavi çiçeklerine çok arı gelir haberiniz olsun. Taze sürgünlerinden minnacık bir dalı sıcak suya atarak demlediğinizde elinizdeki kupa ile hem bahçeyi dolaşmak hem de biberiyeli çayı içmek çok keyifli oluyor.

Erikaları ben toplu dikimde seviyorum, yayılarak güzel bir çalı öbeğini göstermeleri hoş görüntü sağlıyor.

Lavantanın türü ne? Kimisinin yaprak şekli başka türlü parçalıdır, kimisinin söğüt yaprağı şeklindedir. Ama her ikisinin de çiçeklerini mutlaka toplayıp kurutun. Sıra sıra ekseniz de olur, toplu göbek şeklinde de ama her türünde de budamayı ihmal etmeyin gövde kalınlaşıp da uzadığında görüntü bozuluyor.
Eminim ki hepsi bahçenize daha da güzellik katacak.

Bu arada Lonicera fragrantissima'yı araştırdınız mı? Tam da mevsimi, mutlaka bir koklayın derim.

YeniGine
05-02-2015, 23:54
Maşallah maşallah sayın pria. Ne kadar güzel site yöneticisi ile birlikte gidip gübreler, çiçekler almışsınız. Benim öyle bir şansım yok. Dün üçgen tarlamda mor renkli çiğdemim tomurcuklanmıştı, çok sevindim tabi. Bugün bakayım açmış mı acaba diye yanına gittim ki tomurcuk sapından kopmuş öylece yatıyor. :( Maalesef açamadı.
Şimdi aldığınız gübreleri nerelere, nasıl kullanacaksınız?
Rastgelsin inşallah!..

pria
05-02-2015, 23:59
Önümüzdeki hafta yine kar yağışı var galiba sayın YeniGine..
Dipleri canlı olan sardunyalarımızın, hassas bitkilerin ve güllerin diplerine vereceğiz gübreyi..
Melisa ve begonvillerin dipleri yeşil gibi..inşallah kurtulurlar bu badireden.

pria
06-02-2015, 00:02
Biberiyeleri 30 - 40 cm ara ile sıra şeklinde ekerseniz budandığında çok güzel çit oluyor.

Erikaları ben toplu dikimde seviyorum, yayılarak güzel bir çalı öbeğini göstermeleri hoş görüntü sağlıyor.

Lavantanın türü ne? Kimisinin yaprak şekli başka türlü parçalıdır, kimisinin söğüt yaprağı şeklindedir.

Biberiyeleri geniş bahçeye serpiştirdik, arzu eden minik dallar kırıp çayını yapabilsin diye ileride..

Erikaları havuz başına çok güneş alan bir yere çizgi halinde toplu diktik..
Lavantamız, diğer lavantalarımızın aksine farklı bir çeşit olsun istedik, bu aldığımız parçalı iri yapraklı olanı..

pria
11-04-2015, 17:26
Geçen yıl sitenin her tarafına gerek tek olarak gerek kümeler şeklinde sanırım en az 300-400 kök şebboy dikmiştim..Bunların içinde sayın SDurul'dan gelenler de var..
Baharla birlikte mis gibi kokularıyla ortalığı cennetten bir köşeye çevirdiler adeta..
Kalıcı olmaları çok iyi..
Çiçekler geçince belli bir seviyeden kestiriyorum bahçevanlara..tekrar yeni filizler verip gelecek yıla hazırlanıyorlar..

pria
11-04-2015, 17:29
Bu yıl oldukça sert kış olduğu halde bu gardenyamız hiç etkilenmedi, büyüdü, gelişti..Çiçek tomurcuklarını hazırlamaya başladı bugünlerde..

pria
11-04-2015, 17:33
Sayın kgursan'dan aldığım ve site bahçesine hediye ettiğim oriental lilium'lar yine çok keyifli sürüyorlar..Bu yıl bazılarında birkaç kardeş te var köklerinde..

pria
11-04-2015, 17:36
Geçen yıl sitemize kazandırdığım 10 adet kadar kamelyamız var..Yavaş gelişiyorlar ama çiçek yönünden çok cömertler..

pria
11-04-2015, 17:44
Geçen ve bu yıl köydeki fidanlığımda ekili lalelerimden sitemiz bahçesine 300 adetten fazla hediye ettim..
İki yıldan beri site bahçesini baştan başa elden geçirdik..Ben günlerce fiilen elimde çapa, kazma, kürekle çalıştım..Bahçevanların verimliliğini arttırdık, daha olumlu bir moda girmelerini sağladım..
Site bahçesine çok büyük katkılarım oldu, çok bitkiler kazandırdım..
Ardımda birçok hatıra bıraktım..

Artık İstanbul'dan Çanakkale merkeze göçmeyi düşünüyoruz..Evi satılığa çıkardım ama, ablam gibi sevdiğim ve ailecek çok sıkı dost olduğumuz site yöneticimiz Yurdanur hanımefendi, dua ediyor ev satılmasın diye :))

İnşallah duası kabul olmaz..

11 yıldan beri İstanbul'dayız..Gezeceğimiz, göreceğimiz, tadacağımız pek bir özelliği kalmadı sayılır..
Yeter artık..sıkıyor artık bizi İstanbul..

Çanakkale boğazı çok daha güzel..
İlk işim zaten minik bir sandal almak ve istavrit çaparisine çıkmak olacak..Özledim balık tutmayı..

YeniGine
12-04-2015, 00:00
:) Sitenizin bahçesi sayenizde gerçekten çok güzel oldu Sayın Pria. Emeklerinize, gönlünüze sağlık. Geçen sene vermiş olduğunuz emeğin meyvelerini, karşılığını o güzelim çiçeklerle almışsınız ve daha da alacağınızı umuyorum. Çok güzel hatıralar bırakıyorsunuz, gönlünüze göre olsun inşallah...

pria
12-04-2015, 00:37
:) Sitenizin bahçesi sayenizde gerçekten çok güzel oldu Sayın Pria. Emeklerinize, gönlünüze sağlık. Geçen sene vermiş olduğunuz emeğin meyvelerini, karşılığını o güzelim çiçeklerle almışsınız ve daha da alacağınızı umuyorum. Çok güzel hatıralar bırakıyorsunuz, gönlünüze göre olsun inşallah...

Hepimizin inşallah sevgili YeniGine..
Sağolun.

Güler
12-04-2015, 07:42
Sayın pria, gönlünüz nerede rahat olacaksa, nerede mutlu olacaksanız Allah hayırlısını nasip etsin demek düşer bizlere. Ama eminim ki komşularınız haklı olarak üzülüyorlardır sizi kaybetmekten.

Desenize artık pria/sitemizin bahçesi'ndeki güzelleri takip edemeyeceğiz.... üzüldüm.
İnşallah Çanakkale'yi paylaşırsınız bizlerle. Çapari ile yakaladıklarınızı da paylaşmayı unutmayın ama.

Ne tuhaf, biz de İstanbulluyuz sözüm ona. Önceleri 15-20 gün için geldiğimiz köyde, şimdilerde 7-8 ay geçirir olduk. Hele Oğuz da emekli olduktan sonra iyice tası-tarağı attık köye sanki. İstanbul'u hem çok seviyoruz, eş-dostu özlüyoruz ama orada da sıkılır olduk sanki. Çocuklar-torunlar burnumuzda tüttüğünde koşup geliyoruz ama aklımız köyde , bitkilerde, çiçeklerde kalıyor.
Geçen gün Oğuz'a " ben köyün kızı değilim ama istersen öldüğümüzde buradaki mezarlığa gömülelim, Emirgân'daki bizim aile mezarlığımızda da yer kalmadı, burada baban kocaman yer ayırmış ama kendilerine buraya gelmek nasip olmadı, biz kendimize ayıralım mı?" dedim.
Burası köy yeri, İstanbul'daki mezarlar gibi sağa sola taşınıp da AVM yapılmaz yerlerine diye de düşünüyorum hani.

pria
12-04-2015, 09:00
Gerçekçi olmak gerekirse, maalesef artık bizler hayatlarımızın son dönemeçlerine giren insanlar olarak ''mezarlık muhabbeti'' yapacak konumlara geldik sayılır Güler Hanımcığım..
Ben de eşime takılırım hep ''bizim köyün mezarlığı kasvetli, Lapseki'de kayınpederimin yanlarında şöyle boğaz manzaralı bir yer ayarlarsın bana'' diye..

Biz eşimle her 10 yılda bir tebdil-i mekan eylemeyi pek severiz, İstanbul'da 11 yıl oldu, ikimiz de sıkıldık artık..Ama sanırım Çanakkale merkez son durağımız olacak..Çanakkale'nin tam karşısında Kilitbahir'i bile düşünüyorum daha sakin olur diye..Entel yeğenim şiddetle öneriyor Kilitbahir'i..''Oaraya git Adnan enişte, al bir bahçeli ev'' diyor..Ama orada da doğalgaz yok sanırım..Eşimi ikna etmem zor, bıktı soba yakmaktan çünkü ömrü boyunca..

Bizim bu kararı almamızın sebebi, birinci olarak ikisi de kalp hastası olan bacanağım ve büyük baldızımın geçen yıl temelli olarak Lapseki'ye göçmeleri..Kayınvalide zaten yaşlı..Onun bütün sorunlarıyla onlar uğraşıyorlar..Bizim pek katkımız olmuyor..Ayrıca benim anamın da 90 yaşında olduğu ve her ay köye gidip gözetmek zorunda oluşum yorucu olmaya başladı..Hani artık ihtiyarların yakınlarında durmak çok daha iyi olacak gibi..Bu arada birçok akraba, çocukluk, gençlik arkadaşlarımıza biraz daha yakın olmak hayatlarımıza yeni renkler katar diye düşünüyoruz..Yoksa İstanbul'da kalmaya devam edersek, cenazemizin kalkışı bile acıklı olur..Geçenlerde, kanser nedeniyle sık sık görüştüğümüz Naciye hanım vefat etti..Hafta içi olduğu için sitede yapılan cenaze törenine 10-15 kişi katıldı..Koydular arabaya, götürdüler Çorlu'ya..Kadıncağıza çok üzüldüm; daha 3-5 ay önce lale vs. ekerken benim yanıma gelir, sevinir, gözleri ışıldardı..Lalelerin açtığını bile göremeden gitti kadıncağız..

İstanbul bazı açılardan bakılınca çok kötü bir yer..Acımasız..soğuk..

Ben boş durmam Güler Hanım..Çanakkale'de yapmayı tasarladığım çok güzel şeyler var..Mutlaka minik bir bahçe edinirim orada da..
Hani sitede falan oturursak zaten dayanamam, yine elimden geldiğince renk katmaya çabalarım..Aylaklığı sevemedim hiç..İlla birşeyler üretirim..

Yeter ki, gönül üzüntülerimiz olmasın..olsa da az olsun..
Ama, siz de biliyorsunuz ki, benim gönül üzüntülerim de fazla olduğu halde yıkılmam merak etmeyin..

Bu arada, her ikinize de selam ve saygılarımı sunar, annesini yitiren eşinize başsağlığı dilerim..

pria
05-06-2015, 20:50
Büyük bir ihtimalle en geç bir iki ay içinde Çanakkale'ye göçeceğiz..Bugün, hadi dedim ineyim bahçeye bol bol fotoğraflıyayım da hatıra olsun..

pria
05-06-2015, 21:11
devam

pria
05-06-2015, 21:18
devam...

pria
05-06-2015, 21:23
devam:

pria
05-06-2015, 21:27
Devam.

pria
05-06-2015, 21:39
.devam...

pria
05-06-2015, 21:43
Devam

pria
05-06-2015, 21:46
Devam..

pria
05-06-2015, 21:49
Devam...

Güler
06-06-2015, 00:01
Fotoğraflar çok güzel, emekleriniz hiç boşa gitmemiş.
Demek Çanakkale'li olmayı bayağı benimsemişsiniz, hayırlısı olsun. Merkezde mi oturacaksınız yoksa köylerinden birine mi yerleşiyorsunuz?
Oradan da paylaşımlarınızı bekleriz.

YeniGine
06-06-2015, 00:13
Sayın pria, emeklerinizin karşılığını çok güzel almışsınız, tam da zevkini çıkaracağınız zaman (ki bu güzellikler daha da güzelleşip harika olacaklar) bırakıp gideceksiniz. :( Tabi nasip, kısmet.
Sevgili Güler Hanım'ın da dediği gibi emekleriniz boşa gitmemiş. Herşey gönlünüzce, oradan da paylaşımlarınızı bekleriz...

pria
06-06-2015, 18:30
Devamı

pria
06-06-2015, 18:36
Devam........

(Melisa'larımız dondan çok etkilendi ama onları en dipten budadım ve kurtardık)

pria
06-06-2015, 19:23
Sayın pria, emeklerinizin karşılığını çok güzel almışsınız, tam da zevkini çıkaracağınız zaman (ki bu güzellikler daha da güzelleşip harika olacaklar) bırakıp gideceksiniz. :( Tabi nasip, kısmet.
Sevgili Güler Hanım'ın da dediği gibi emekleriniz boşa gitmemiş. Herşey gönlünüzce, oradan da paylaşımlarınızı bekleriz...

Valla, helal hoş olsun; 5 dekarlık site alanında elimin değmediği bir toprak parçası yok gibi..Resmen amele gibi günlerce karşılıksız çalıştım..
Birşeyler yapmağa, güzellikler kazandırmaya çabaladım bahçeye..Birçok değişik bitkiyle süslemeye çalıştım..Tabi, maddi olanaklara göre..

Tümü, anı olarak kalacak..Ben de ara ara bu sayfaya girip burada geçen yıllarımızı yadederim..

pria
26-06-2015, 13:11
Geçen yıl 2 gardenya satın alıp, hatıram olsun diye dikmiştim site bahçesine..
Biri bol güneşli olduğu için yerini pek sevmedi ve gelişmedi..Onu çok büyük saksıya aktarıp, havuz başında günde bir-iki saat güneş alan esintili bir yere aldık..
Diğeri ise, benim dairenin arkasındaki, saat 10-12 aralığında güneş gören ve sürekli esintili olan çiçekliği çok sevdi..
Bu yıl bir haftadan beri kocaman kocaman çiçekler açıyor..Tomurcuk dolu üstü..Kokusu da sanki güzelleşti ve yoğunlaştı..
Tek tük yaprak sararmaları var ama önemli değil..Kabahat bende..8-9 aydan beri limon tuzu eritip sulamadım..Ondandır..

Sayın kgursan'dan aldığım kokulu lilium'lar da çiçek açmaya hazırlanıyor aynı çiçeklikte..