View Full Version : Şans Bambusu (Dracena sanderiana)
selam, çiçekçilerde satılan bambular hakkında sormak istiyorum, üstündeki yapraklı kısmından kesilip çoğaltılabildiğini duydum, yanlış yapmak istemem, bana bu konuda detay verebilecek kimse var mı? teşekkürler
Mine Pakkaner
04-05-2006, 17:19
Bambuyu üretmenin en kolay yolu ayırmadır.Dipten gelen sürgünleri ayırırsanız yeni bitkileriniz olur. Ama gövde çelikleri ile de ürer, illa ki tepe çeliği almanız şart değil. Çok kolay köklenir, özel birşey yapmanıza gerek yok. Yeter ki doğru çelik alın.
bu arada bambuyla ilgili cevabınızı okuyamadan dışardan duyduğum bişey yaptım,
yaprklı kısmından kesip suya koydum, sizin demek istediğinizle bağlantılı mı, tam bilemedim..
bu arada bambuyla ilgili cevabınızı okuyamadan dışardan duyduğum bişey yaptım,
yaprklı kısmından kesip suya koydum, sizin demek istediğinizle bağlantılı mı, tam bilemedim..
Köklenme süresi uzarsa merak etmeyin, sonunda kökleniyorlar...
tamam öyle yaparım çok teşekkürler
Arkadaşlar bambu hakkında bilgi istiyorum.Bir fidan aldım şuanda suda duruyor.Boyu 50 cm kadar.Neyapmalıyım nasıl bakmalıyım bilgisi olanlar yardımcı olabilirmi...
düz bambu mu yoksa açılı mı
Mine Pakkaner
25-10-2006, 22:11
Uğur87 hoşgeldiniz.
Sorunuza cevap alabilmek için öncelikle yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtmalısınız. Yeni üyeler için kullanım kılavuzunu mutlaka okuyun. Sorularınıza nasıl cevap alabileceğiniz ile ilgili ip uçlarını orada bulacaksınız.
Daha sonra bu sorunuzu evdeki bitkilerimiz başlığına taşıyacağım .
düz bambu mu yoksa açılı mı
Galiba düz bambu.Yaklaşık 50 cm gövdesi var gövdenin en üzerinden bir filiz vermiş.
Mine Pakkaner
26-10-2006, 10:42
Uğur87, bambu çubuğunuzu hiç birşey yapmadan suda uzun süre tutabilirsiniz veya bir jel (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1526)içine koyabilirsiniz.Ya da saksıya dikebilirsiniz.
Düz veya burgulu olması bakımını etkilemez. Bol sulamalı, aydınlık bir yerde tutmalısınız. Bahçeniz varsa geniş bir alana dikin çünkü kargı gibi büyüyor. Organik maddece zengin topraklara bayılıyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum sanırım yeterli olacak...
Uygulamanının fotoğraflarını buraya eklersiniz değil mi? :)
şimdilik saksıya ekmek istiyorum nasıl bir toprak kullanmalıyım
Size sorulan soruya niye cevap vermiyorsunuz? :)
Size sorulan soruya niye cevap vermiyorsunuz? :)
özürdilerim ****** uygulamaların fotolarını yayınlaya bilirim...
bir arkadaşımda gördüm;yaklaşık 30 tane kadar 10 cm lik bambuydu yuvarlak etrafı kalın tellerle sarılıydı altında su dolu tabak vardı.Çok hoştu, düz ve burgulu karışıktı hazır almış.Belki sizde yapabilirsiniz.Zevke göre değişir.Ben sizdeki bambu bu şekilde yapılabilir mi bilmem ama yapılabilse çok güzel olurdu.
Mine Pakkaner
27-10-2006, 17:10
şimdilik saksıya ekmek istiyorum nasıl bir toprak kullanmalıyım
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146
Başlığına bakınız.
papatyam
10-11-2006, 15:22
evimde 4 adet bambu var geçen kış almıştım suda duruyorlar ikisi düz ikisinin ucu kıvrık düz olanının birtanesi tepesinden sararmaya başladı acaba kesmelimiyim **** ne yapabilirim kurtarma şansım varmı
yarın resminide eklerim ( birde aynı suyun içinde sarmaşık ve başka çiçekte var ondan olabilirmi diycem ama aylardır bu şekildeler )
papatyam
11-11-2006, 09:18
ne yapabilirim bunun için
sürekli suda olması doğru mu? sudan ne kadar besin alabilirler...
papatyam
11-11-2006, 11:03
evet sürekli suda
wholusee
14-11-2006, 05:27
http://img208.imageshack.us/img208/5126/cimg1974za7.jpg
Merhaba arkadaşlar,
Fotoğrafta gördüğünüz bamboo, piramit bamboodan kalan son gövde. Ben bu dalı birkaç ay önce akvaryuma koydum ve görüldüğü gibi gövdeden çıkan üst dal iyice büyüdü ve yavaştan gövde formunu almaya başladı hatta dal bile çıkardı:rolleyes: Ben fotoğrafta işaretlediğim gibi dalı ayırmak istiyorum,
1)Dalı ayırmalımıyım?
2)Ayırmamda bi sakınca yoksa kırmızı olan yerdenmi, mavi olan yerdenmi kesmeliyim?
Şimdiden teşekkürler..
Mine Pakkaner
14-11-2006, 10:26
Kırmızı çizgiden kesmelisiniz.Elinize sağlık.
Yalnız ben hala bu Dracaena sınıfına ait bitkiye halk dilinde Bambu denmesine muhalefetim... :) En azından bu forumda doğrusunu yazsak mı acaba diyorum...? :)
wholusee
14-11-2006, 14:10
Mine hanım çok teşekkür ederim.
Praecox, inanın bilseydim söylerdim. Biraz daha aydınlatmanız mümkün mü acaba sürekeli bambu diyoruz (yani ben diyorum).
Sevgiler..
Mine Pakkaner
17-11-2006, 15:09
... Biraz daha aydınlatmanız mümkün mü acaba sürekeli bambu diyoruz (yani ben diyorum)...
Wholusee, yalnız siz değil, Dracaena sanderiana lara bütün dünya Lucky Bamboo diyor. Yurt dışından bu isimle geldiği için bizde de bambu veya şans bambusu deniyor.
kemalbal
12-12-2006, 11:52
bir sorunum var. ve ilk sizlerle paylaşmak geldi aklıma. luck bamboo olarakta bilenlen bitkilerden aldım bende. fakat içlerinden birisi hastamı oldu ne, bilmiyorum ama ilkbaşta sararma oldu sonraki gün iyice arttı ve şimdi ise fotoğrafını gönderiyorum baş kısım baya sararadı nolcak ne yapmam lazım. ona çok iyi bakıyorum ama,suyunu değiştiriyorum. güneş olduğunda güneşletiyorum. onunula konuşuyorum. ilgimi alakamı eksik etmiyorum. üzüldüm böyle olunca düzelir mi? lütfen yardıım edin bana.ne yapmam lazım?
http://www.resimekle.com/yukle/image/96689.jpeg
fotoğrafların boyutu sayfayı epey bozmuş.. bambu konusunda bir başlık vardı..bu sorun konuşulmuştu orada.
Suda ne kadar besin alabilir bambu.. sonuçta toprakta yetişen bir bitki..yeterince besin alamaz oldu bence suda
kemalbal
12-12-2006, 16:35
tamam ama hep suda yaşayan bir bitki değil midir bu?ben şimdi suda duran bir bitkiyi nasıl bir toprağa ekmeliyim? kaç cm. ? sonra mineralli su besinleri versem düzelir mi?
lerdemir
13-12-2006, 09:37
Merhaba Kemalbal,
Ben de evimde 7-8 tane lucky bamboo yetiştiriyorum.
Bitkiler konusunda teknik veya akademik bir bilgim yok, lakin size tecrübe ettiğimi aktaracağım:
Bu bambuların talimatnamesinde suda muhafaza edileceği yazıyor; dolayısı ile yaklaşık 1,5 metre boyunda 7 tane bambum yaklaşık 1,5 yıldır suda gayet mutlu ve mesut serpildiler, yeni sürgünler verdiler. Yani suda muhafazanın bir sorun teşkil etmediğini tecrübe etmiş bulunmaktayım.
Bir sepet aranjmanından gizlice aldığım bir kısa bambu başını (hani en tepeleri boynuz misali kıvrılıyor ya, işte orayı) da bir süre (3-4 ay) suda tuttuktan sonra torf ve toprak karışımına almıştım. Toprağı görünce birden saçak kökler vermeye çok sayıda yerinden de yeni sürgünler vermeye başladı; sanki doping almış gibi... Bugün-yarın bir fotoğrafını çekip buraya eklerim görmüş de olursunuz. Tek başına harika bir aranjman gibi oldu.
Fakat toprakta geçen 1 yılın sonunda minik minik sinekler türetmeye başladı ve geçen ay toprağını söküp atıp yine cam bir muhafaza içinde suya koydum.
Görsel olarak da şahane bir manzara oldu. Saçak köklerin çok kalınlaştığını ve kalın kök haline geldiğini, yeni sürgünlerin de kendi başlarına toprak ile temas ettikleri yerlerden saçak kök saldıklarını gördüm...
Sizin sararan bambunuza gelince...
Bence bir şekilde üst taraftan hava almaya başladığından dolayı (sanırım tepesindeki macun mahiyetini kaybetmiş ve hava sızdırmıştır) üst kısımdan başlamak üzere sararmaya başlamıştır, şöyle başparmağınız, işaret ve orta parmaklarınızla hafifçe bir sıktığınızda o sararmış kısımların içinin kısmen boşaldığı gibi bir etki görecek olmalısınız.
Şimdi bence yapılması gereken o sararan kısımı sarılığın bitip yeşilliğin başladığı yerin yaklaşık 1cm altından kesip kesim noktasını (en tepedeki açık yara yüzeyi) vakit geçirmeden mum yakıp eriyiriklerini damlatmak suretiyle sıvayıp kapatmaktır.
Ondan sonra da yola devam tabii ki...
Not:Bu bambular direkt ve yoğun güneşte renk açıyor ve bozuluyorlar; o yüzden yarı ışık alacağı ve kaloriferden bir miktar uzak bir noktaya yerleştirmenizde ben fayda görüyorum.
Tabii tüm bu görüşlerimi değerlendirecek ve/veya teyit edecek bir uzman arkadaşımız olursa içim rahat eder.
İyi günlerde yetiştirmeniz dileğiyle.
Levent
kemalbal
17-12-2006, 14:39
sayın levent bey tam bende bambum için bir cevap yazılmış mı diyerek bakmıştım kicevabınızı gördüm. herşey tecrübeyle öğreniliyor. haklısnınz dün fark ettim bambumun,sararan kısmı böyle içi boş gibi olmuş yumuşamış,ve de buruşma olmuş hafiften.
bambumu dediğiniz gibi kesmeyi düşünüyorum fakat, keseceğim yerde yemyeşil bir filiz var. o kestiğim kısmı yine suya koysam ,ya da o filizi ordan çıkarıp suya köklenmesi içn mi bırakmalıyım. çünkü çok sağlıklı gözüküyor ,o yeşil olan filiz.
bambumun sararan kısmın kesip sonra da o yeşil filizi de bu şekilde çıkartsammı?
lerdemir
18-12-2006, 22:42
Yeni sürgününüz daha çok ufak. Sürgünlerin gövdeleri biraz uzadıktan ve hani şöyle biraz ele gelir gibi olduktan sonra en altlarından suya dokundukları yerden kök veriyorlar. Sizin resimde görülen sürgün ise bence henüz o safhaya gelmemiş.
Dolayısı ile ben olsam bütün gövdenin sağlığı için o kıyamadığınız yerden ana gövdeyi keser, hemen üst yarayı mum eriterek kapatır, ve yine de içimde kalmasın diye o taze sürgünü ana gövdeye bağlandığı yerin en dibinden temiz bir falçata ile kesip ayırarak bir çay bardağının dibinde 1 cm suda köklenip köklenmeyeceğini görmeye çalışırdım. Kulağa nasıl geliyor?
Çünkü suda köklenebilecek kadar gövdemsi yapıya kavuşan yeni sürgünler köklense bile ana bambu gövdesi gibi bir form almaları sanırım çoook uzun yıllar gerektiriyor.... Ben yaptım, 2 yıldır gelişmekteler ama uzaktan yakından alakası yok henüz ana gövde ile. O yüzden bence ana gövdeyi kaybetmemek asıl hedef olmalı...
Tabii Mine Hn ve diğer üstadlar ne der, merak ediyorum doğrusu...
Saygılar...
Mine Pakkaner
18-12-2006, 22:52
Aynı sizin dediklerinizi derdim Levent Bey :)
lerdemir
19-12-2006, 11:09
Yüreğime su serptiniz Mine Hn, çok teşekkür ederim.
Zira, sizlerin aksine teknik bilgi sahibi olmadığım için, sadece deneyimli olduğumu düşündüğüm bitkilere ilişkin görüş aktarmaya çalışıyorum, lakin o durumda bile, teknik altyapım olmadığından dolayı, yanlış bir bilgi aktarmış olma ihtimalinden dolayı içimde bir huzursuzluk oluyor.
Varlığınız için teşekkürlerimle...
Levent
sevgili arkadaşlar sitenizi bu gün keşvettim,o da dün evde bulunan üç çiçeğimden biri olan bambuyu üç bölüme ayırarak çoğaltmak istediğim ve doğruluğundan emin olmadan bilinçsizce kesmemden dolayı araştırıken oldu.31 yaşında ,antalyada yaşayan ,öğretmen olan, çiçeklerden çok büyük keyif almasına rağmen bunu asla beceremeyen biri olarak bu siteden çok şeyler öğreneceğimi umud ediyorum.kendimden daha fazla bahsetmek isterdim ama hemen açılabilen biri değilim...neyse tanışmamız şimdilik bu kadar olsun diyelim..
uzun bambularda saç gibi uzayan kökleri kesmenin faydası olur mu?
lerdemir
14-01-2007, 21:37
Ben hiç sanmıyorum.
Siz neye faydası olabileceğini düşünüyorsunuz?
Benim uzun bambuların en diplerinde kökler o kadar birbirine girmiş ve uzamış haldeler ki şu an bambuları birbirinden ayırmak sanırım mümkün değil, sanki kırk yıl taranmamış uzun zenci saçı gibiler; lakin bambularım da son derece sağlıklı durumdalar.
Lucky Bamboo
Sonunda bu bitkiye neden Lucky Bamboo denildigini ogrendim. Hep merak etmisimdir. Elimde bulunan kitaplarda bu bitki hakkinda hic bilgi bulamamistim. Artik dayanamayip bu bitkiyi alanlara ne anlama geldigini soracaktimki IKEA'da cicegin satildigi yerde aradigim bilgiyi buldum.
Eski Cin geleneklerine gore guzel bir yasamin 3 ana maddesi varmis: bunlar mutluluk, bolluk ve uzun omurmus. Insanlar bamboo bitkisinin evlerine bu 3 nimeti getirdigine inanirlarmis (belki de hala inaniyorlardir cunku cin marketlerinde bamboo cok satiliyor).
Birde bamboonun sayisi dadegisik seyleri ifade ediyormus:
3 bamboo: mutluluk, uzun omur ve bolluk
6 bamboo: basari ve refah
7 bamboo: saglik
8 bamboo: buyumeyi ebedilestirmek
10 bamboo: tamamlilik ve mukemmellik
21 bamboo: bircok nimet
Bamboolarin bakimi ise soyle:
Ilik ortamlari seven bakimi cok kolay olan bir bitki olarak tanimlaniyor. Haftada bir suyunun degistirilmesi yeterli. Yeni konulan suyun ilik olmasi tavsiye ediliyor. Bamboonuzun sari bir renk almasini istemiyorsaniz direk gunes isigindan koruyun.
Kesinlikle bamboonuzu kesmeyin. Bu onun sariya donusup olmesine yol acar. Cinlilerin inanisina gore bamboonun yapraklarinin kesilmesi gelecek olan sansi ve bereketi engellermis. Illada kesmek istiyorsaniz, kesmek yerine elinizle koparmaniz tavsiye ediliyor.
Merhaba;
Benim evdeki lucky bamboo sanırım biraz sıkıntılı günler geçiriyor güneş direk ışığına maruz kalmadığı halde yaprakları sarardı.Sebebini çözemedim ve resmini sizlere sunuyorum sararan yapraklar için yapabileceğim birşey var mı? Yapraklarını kesmem bana uğursuzluk getirecekmiş :rolleyes: ama benim merak ettiğim bitki için sorun yaratır mı?
http://img11.yukle.tc/images/9061adsiz.JPG (http://www.yukle.tc)
Merhaba,
Benim bir adet bambum var ve tüm gövdesi minicik olduğu halde sapsarı oldu..
Ne yapmam gerek sürekli sudaydı bir şey olmuyordu şimdi ise çok fena...
Uç kısmındaki mumu kontrol etmeni öneririm genelde hava aldığı için sararma oluyor diye biliyorum yanlışsam biri beni düzeltsin.. :p
Bu arada ben sararan yaprakları makasla kestim artık olası felaketi bekliyorum :p
Ben daha da kötüsünü yaptım.
Çürümüş zaten bambum.Çürüyen yerden kestim sonrada suya koydum.
Bakalım ne olacak..
Maalesef bambum sizlere ömür.
Şans diye bir şey kalmadı mı şimdi bende acaba?
antienflamatuar
14-03-2007, 21:42
Üç bambum var resimlerini paylaşmak istedim.
Şimdilik sorunsuz büyüyorlar.
8229
nermin alkan
21-03-2007, 09:18
merhaba ben aldığım lucky bambumun bir tanesini ikiye böldüm. Üst kısmını suya koydum köklensin diye, diğerinin ise üstüne mum eritip damlattım. Duyduğuma göre tepesinden hava alınmaması için bunu yapmak gerekiyormuş. sizce doğrumu yaptığım..? Şİmdilik sağlıklı gözüküyorlar ama...?
antienflamatuar
03-04-2007, 14:06
Lucky Bambuların kesilen kısımları hava alırsa yandan çıkan dallar kuruyor. Bu nedenle mum gerekli ama yeterli mi bilemiyorum.
]Ben de şans bambularımın dibine dere kumu ekledim. Daha sağlıklı gelişmelerini sağlıyormuş kum.
[ATTACH]8839[/ATTACH
Benim bamboo halen sararmaya devam ediyor.. :( Ne yapmalıyım bilemedim o kadar da araştırdım oysa, sizlerin yardımına ihtiyacım var.. :mad: Mine Hanım sesim geliyor mu acaba..?. ;)
Bambular soğuğu hiç sevmez.Ayrıca tepesindek mumlu kısmın zarar görmemesi gerekir. Eğer sararma başladı ise sararan kısmı bitkiden keserek uzaklaştırmalısınız. Geriye kalan kısmın kesik tepesini eritip ılıttığınız bir parça mum ile kapatmalısınız.Ve nem oranı yüksek sıcak bir ortamda bekletmelisiniz. Tüm drecena cinsleri gibi bambuda yoğun nemli ve sıcak ortamlarda gövdesinden çok sayıda filiz verir.Ayrıca gövde sararmasına ramen filiz hala yeşil ise filizi temiz bir bıçakla kesip sararmış kısımlarını ayıkladıktan sonra ıslak torfa ekebilirsiniz. Bu kez bambudan daha çok yuccaya benzeyen büyük yapraklı bir bitki elde edebilirsiniz.
Birde unutmadan söyleyeyim çiçek çoşturan bambu besini çıkarmış. İlgilenenlerin bilgisine;) ;) ;)
Bamboo'mun yaprakları her geçen gün sararıyor :( önereceğiniz bir çözüm var mı?
http://img18.yukle.tc/images/279009042007101-kucuk.jpg (http://www.yukle.tc)
Bamboo'mun son hali bu hergün biraz daha sararıyor yapraklarına spreyle su bile sıkıyorum nemini korusun diye ama fayda etmiyor.. :(
arkadaşlar böle bir durum benim lucky bamboomdada var.günden güne kötüye gidiyor.suyunu bitmeye yakın ekliyorum ama hepsi bir arada duruyor.acaba birbirinden ayırsam mı diye düşünüyorum.2-3 tanesi aynı dediğiniz gibi kurudu tümden bende atmak zorunda kaldım.lütfen yardım edin yoksa kaydeceğim canım çiçeğimi.....
Bizim ofisde de bunlardan var ve aynı sorun onlarda da var.
lerdemir'dediklerini birinde hemen deniyeceğim. sonucuda yazarım....
arkadaşlar bambularımda acil önlemler aldım.yaklaşık 20-25 tane olanlar arasında 4 tanesinde sorun vardı,çıkardım ve lerdemirin dediklerini uyguladım.filizlerinide kesip bir bardağa koydum, bakalım nolacak.ama ben bunların düzenini bozdum,şimdi nasıl toplayacağım merak ediyorum doğrusu.bir fikir verebilir misiniz.nasıl yerleştirebilirim bunları şimdi?geçici olarak böyle kaldılar:)
lerdemir
01-06-2007, 19:51
Elinize sağlık, iyi yapmışsınız fiancee.
Hele bir iyice güçlensinler ondan sonra düzenlemesini yaparsınız. Hatta, yeniden aynı yere yerleştirmek yerine zarif bir kısa vazoya yerleştirirseniz daha da estetik ve sıradışı bir görünüm elde edeceksinizdir.
Benim yaptığım ve de yararlarını müşahede ettiğim üzere bir de püf noktası vermek isterim size.
Yapraklarına da iyi su (tercihen yağmur suyu, olmazsa klima tahliye suyu, o da olmazsa buzdolabının yaptığı kardan eritilmiş su, en olmadı iyi içme suyu) püskürtün hem yaprakların altından hem de üstünden; şenleneceklerdir...
Ben aklıma geldikçe; haftada 3-4 defa fısfıs yapıyorum...
lerdemir
01-06-2007, 19:54
Bizim ofisde de bunlardan var ve aynı sorun onlarda da var.
lerdemir'dediklerini birinde hemen deniyeceğim. sonucuda yazarım....
Serder,
Bir gelişme var mı?
lerdemir
01-06-2007, 19:57
Bamboo'mun yaprakları her geçen gün sararıyor :( önereceğiniz bir çözüm var mı?
EnquiRe,
Forumda bir yerlerde "bitkilerin yaprak uçlarından sararması"na ilişkin bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Sebebi standart idi yanlış hatırlamıyorsam.
Bir bakayım forumu arayayım.
Bu arada bu başlığı okuyuan tüm arkadaşlar da ararsa önce bulan yazsın; ya da bilen... :D
Bambuyu üretmenin en kolay yolu ayırmadır.Dipten gelen sürgünleri ayırırsanız yeni bitkileriniz olur. Ama gövde çelikleri ile de ürer, illa ki tepe çeliği almanız şart değil. Çok kolay köklenir, özel birşey yapmanıza gerek yok. Yeter ki doğru çelik alın.
Merhabalar !
Mine hanım ve Malina bu sayfayı yeni farkettim. Bir bambu çalışması adındaki sayfada görüşlerinizi görmek bizleri mutlu eder. Çünkü onlar benim için çok değerli.
Saygıyla kalın.
öncelikle *** uzun zaman önce foruma üye olmuştum hatırladığım kadarıyla 1 mesajmı ne atmıştım ben bu bambulardan almıştım carrefourdan nasıl yetiştirilio 3 tane aldım biri sarardı sararan kısınmlarını kestim tekra sarardı en sonunda öldü şimdi 2 tane var ama kökleride çoğaldı bunları toprağa ekebilirmiyim ekilirmi saygılar...
lerdemir
08-06-2007, 21:50
eyyub,
Bambular toprağa alınmadan sürekli suda yetiştiriliyor.
İstersen toprağa da alabilirsin gerçi, öyle de bir sıkıntı olmuyor. Ben, bu ikisine ilişkin deneyimlerimi bu başlığın 5.mesajında detaylıca yazmıştım. Yukarıda okuyabilirsin.
Birazdan da o mesajda bahsettiğim bambunun fotoğraflarını da ekleyeceğim.
lerdemir
08-06-2007, 22:18
Cümlelerinin ilk kelimelerini büyük harf ile yazarsan ve de cümlelerinin sonunda da uygun noktalama işaretlerini kullanırsan, neden olmasın? ;) :D
Tabii ki bambunu toprağa alabilirsin; ama toprağını, diğer saksılarınkinden daima daha ıslak tutmanı, hatta çamur gibi tutmanı tavsiye edeceğim ben; tabii bir uzman arkadaşımızdan farklı yönde bir tavsiye gelmez ise...
Çünkü ben öyle çamur gibi sulu tuttum toprağını ve inanılmaz çok sayıda sürgün verdi...
Fotoğrafları birazdan geliyor...
lerdemir
08-06-2007, 22:38
İşte bu görüntüler, tek bir boynuz halinde iken önce uzun süde suda yaşayan, sonrasında da toprağa aldığımda deli gibi köklenip bir sürü yeni sürgün veren, toprakta sineklenme olunca da yeniden suya aldığım tek bir ana gövdeden oluşan bambum :cool:
Seyir zevkinize sunarım :cool: :cool: :cool:
Benim bambum sizinkine benzemiyo üsttekiler gibi düz uzuyo ama üstünde yuvarlak yuvarlak dolanıyo
lerdemir
08-06-2007, 22:46
Benim 5 no.lu mesajımı detaylıca okudun mu eyyub?
Bak, orada "Bir sepet aranjmanından gizlice aldığım bir kısa bambu başını (hani en tepeleri boynuz misali kıvrılıyor ya, işte orayı) da bir süre (3-4 ay) suda tuttuktan sonra torf ve toprak karışımına almıştım." demiştim..
lerdemir
11-07-2007, 08:20
Nereden, nasıl ürüyorlar bilemiyorum ama benim bambularımda bir kez yaprak biti benzeri bir zararlı tecrübesi yaşadım. Sanırım yakınındaki başka bitkilerden bulaşmıştı.
Banyoda bir güzel yıkayarak mekanik mücadele akabinde Mine Hn.'ın tarfilerindeki bir karışımı uygulayınca kurtulmuştum o dertten.
casablanca
25-07-2007, 22:40
Merhaba,
Bana doğum günü hediyesi olarak, yaklaşık 110 cm boyunda 3 tane bambu geldi. Genelde bambularin sararip solmasıyla ilgili konulara değinmişsiniz, rica etsem nasıl yetiştirmem gerektiği konusunda bana yardımcı olur musunuz? Aşağıya bambularımın fotoğrafını da ekledim.
Çok teşekkür ederim.
18475
Merhabalar Cazaplanca !
Umarım isminizi doğru yazmışımdır. Sizden grup adına bir ricam olacak. Önce hepimizin kendimizi küçük küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var oraya bir uğrarsanız sevinirim. Hatta yeni gelen arkadaşlarımızın formu nasıl kullanacakları nasıl resim yükleyecekleri (ben hala beceremem) ve nereye nasıl soru sorarlarsa cevap alabilecekleri bir sayfa bile bulabilirsin. Unutmayınızki bambu grubu her zaman faliyettedir. Yazılanlarımızı bir incelerseniz bunu sizde göreceksiniz ve mutlu olacaksınız biliyorum.
Aramıza hoş geldiniz. Görüşmek dileği ile.
Sevgili Casablanca, o ne kadar büyük bir resim. 1024x960 ekrana sığmıyor. daha küçüğünü koyman mümkün değil mi. Ayrıca o resimdeki bambu değil. Adı bambuda olsa, kendisi bir drecena. şans bambusu diye ararsan forumda bol bol bilgiye ulaşacaksın.
Arkadaşlar, kendi deneyimimi yazayım.
4 yıl önce içinde küçük küçük şans bambuları olan,altında sünger bulunan bir tas gelmişdi.Kesik tepeleri mumlu ve kenardan küçük sürgünleri vardı.
Bunları çeşitli ortamlara dağıtarak diktim.
-Direk güneş alanlar öldü.
-Suyu sürekli toprak seviyesinin üzerinde olan,benim papirüs diye adlandırdığım ama galiba japon şemsiyesi denilen bitkimin yanına diktiklerim,hala yasıyorlar fakat boyları 25 cm kadar da kaldı.
-Bir başka saksıya 7-8 tanesini beraber ekmiş idim,zaman zaman susuz kaldılar,2 tane ısıtmasız kış geçirdiler buna rağmen müthiş geliştiler,boyları 1 metrenin üstünde.Aydınlık ama güneş almayan bir köşede,duvara yaslanıp duruyorlar idi.
2 hafta önce yersizlikten dolayı bunları feda etmem gerekti,almak iteyen bulamayınca,saksısı ile birlikte bahçeye,duvar dibine koydum.Yaşlı yapraklar 1 gecede önce platin rengini aldı,sonra sarardı.Genç yapraklar direniyor, belki yeni şartlara uyum gösterebilirler.
Şu ana kadar hiçbirine gübre falan vermedim.
Bence;
birbirine yakın dikilmeleri,arasıra susuz bırakılmaları ve kesinlikle direk güneş almayan ama çok aydınlık bir köşede olmaları gerekiyor.
Sararan yaprakları kesmenin bir zararı olmuyor.Bir de galiba kökleri sallamamak lazım .
Faydası olur umuduyla
Pardon,yazımda verdiğim boylar,ana gövdenin uzaması değil tabiiki,ana gövdeler geldikleri günkü gibi 2-3 cm de kaldılar.Boy atanlar,yandan cıkan sürgünler.Her kökte 1 tane olmak üzere.
Bambular ilginç bitkiler gerçekten çok hızlı büyüyorlar. Evimizde bir kaç yıl önce alınmış vazoda yaşayan 2 tane bambu var. Açıkçası güneş görmeyen bir yerdeler ve her gün gittikçe büyüyorlar. Eskiden 3 tanelerdi biri sarardı ve öldü. 1 tanesinin ise yan taraftan çıkan yaprağı koptu. Bu yaprağı direk suya koyunca büyümeye devam etti. Size fotoğrafını yolluyorum :eek:
Bu arada hediye olarak gelen ve büyük bir vazoda yaşam savaşı veren 4 bambu daha var evde :( . Mutfakta güneş alan bir yerde kalmışlar. Bu nedenle yukardan çıkan yaprakları kurumuş. Şimdi odama aldım ve toparlıyor gibi duruyorlar. Mümkün oldukça güneşten uzak tutmakta fayda olduğunu düşünüyorum. :dilli:
21731
Benim bambum da sarardı...daha gölge bir yere alıp suyunu değiştirsem mi?
Penelophe
30-09-2007, 12:42
Aybala, şans bambularının suyunu düzenli olarak 10 günde bir kaliteli su ile değiştirmek gerekiyor. Ne kadar sürede değiştiriyorsun?
Bu bambu masamda duruyordu. Genelde akşamları, suyu eksildiyse bir bardak suyu bölüşüyorduk. Sonra nereden estiyse bir gün, aman yere düşmesin diye masanın gölge solundan güneşli sağına alarak yerini değiştirdim. Ondan sonra böyle sararmaya başladı. Sonra da böyle...
Penelophe
30-09-2007, 13:18
Bence, güneş fazla gelmiş. Yanmalarda ondan kaynaklanıyor sanırım. Ben suyunu düzenli değiştiriyorum, sürekli yeni sürgünler veriyor ve aydınlık fakat gölgede duruyor.
Bence yapılacak ilk iş, kabını temizlemek ve temiz su doldurup bambuları öyle yerleştirmek. Ve aydınlık fakat gölge bir yere almak. İnşallah düzelir. Kolay gelsin.
mehtap051
17-10-2007, 21:56
Bunlarda benim bambularım.Yaprakları dinlenmiş su koymadığım için sararmıştı.artık kireçsiz dinlenmiş su koyuyorum.birde suyunu tamamen değiştirmeden su ekliyorum.su çok kirlenirse tamamen değiştiriyorum.bambularım böylece daha çabuk büyümeye başladı.hatta bir senedir açmayan bambum bu sayede açtı.umarım bu bilgilerin sizlere de faydası olur.
http://img142.imageshack.us/img142/4783/pic0010qx9.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/4245/pic0012zg0.jpg
mehtap051
20-10-2007, 22:58
Bunlarda benim bambularım.Bu çiçekleri çok seviyorum.Ya sizler?Bakımı hakkında da öneriler bekliyorum.
http://img134.imageshack.us/img134/1292/pic0010qx9nw8.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/6454/pic0012zg0yn7.jpg
Merhaba
Benim bugün itibariyle 4 adet bambum oldu. Yaklaşık 50 cm boyunda ucu kıvrık. Yanılmıyorsam ilk etapta bir vazo içinde dibine taşlar sabitleyip suyun içine koymak. Suyu sık değiştirmeme eksildikçe su koymak. Yaklaşık 10-15 günde birde suyu değiştirmek.
Diğer bir konuda bambuyu koyacağım yer. Evim güney cephesine bakıyor güneş alan bir yer yani. Nasıl yapmalıyım. Direkt güneş ışığı zarar verirmi?
Yardımcı olursanız sevinirim.
ALKIM
Merhaba, Aranıza yeni katıldım. Benimde bitkimin sararmasıyla ilgili bir sorunum vardı. Ama Buradan okuduklarım doğrultusunda birşeyler yaptım. En azından artık çeşme suyu kullanmayıp yağmur suyu ile büyütmeye çalışacağım. Gelişmelerden sizleride haberdar ederim.Paylaşımlarınız için teşekkürler.
mehtap051
13-11-2007, 11:12
Bu bambulardan bende de var.Sararmasının nedeni kireçli su olabilir.Çünkü benimkinin sararma nedeni bu idi.Dinlenmiş su koyuyorum.Birde suyunu tamammen değil,bir kısmını değiştirin.Yani hep üstüne ekleyin.Su çok pis olunca suyu değiştirin.Ben bu şekilde yapıyorum.1 senedir yaprak vermeyen bambum yandan sürgün verdi. Bambunun suyu pis ve kireçsiz olursa bir problem olmuyor.
menekşemehtap
13-11-2007, 13:51
Mehtapcığım bambuna bayıldım bende umarım tokatta bulabilir ve alırım.Şans bambusunun bakımı ile ilgili bilgi ararken aşağıdaki yazıyı buldum ve sizlerle paylaşmak istedim.En kısa zamanda bende bambumla aranıza katılırım umarım.
http://www.ciceklerdunyasi.com/site/page.asp?dsy_id=1849
şans bambusu bakımı kolay ve dayanıklı bir bitkidir çubuk şeklinde kafasında burgulu olanları dışı renkli bir Cam vazo da olmalıdır çünkü bambunun suyunu değiştirmemelisiniz hep üstüne ilave ederek bakımını yapınız suyun rengi biraz yeşil olacaktır ama zaten bataklık bitkisidir onun bu ortam çok hoşuna gidecektir 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleye bilirisiniz.güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır kendini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bitkidir.diğer piramit ve değişik dekordaki bambularıda suyunu hep üstüne ilave ederek sulayınız dışındaki süngerden suyunu çekecektir.
Bahsettiğim bambularıma bu gün çiçekçiye gidip çakıl taşı aldım.
Ayrıca çiçekçide de bol miktarda görünce sordum ne yapmam gerektiğini.
Bana çeşme suyu asla kullanmamam gerektiğini ve babuları en alt çizginin hemen üstünden kesip suya koymamı söyledi. Zamanla kesilen kısımların da yine saçaklanırmış.:D
Mine Pakkaner
14-11-2007, 00:37
Başka bir yerden aldığınız yazının kaynağını da belirtmenizi rica ederiz.
Poyraz__2007
24-11-2007, 13:42
Selamlar,
Arkadaşlar bambularınız harika görünüyorlar öncelikle sizleri kutlarım. Benim sizlere bir sorum olacak. Bu bambuların uç kısımları kendiliğindenmi kıvrılıyor yoksa bunun için bir uygulamamı yapılıyor. Benim bambumun boyu yaklaşık 50 cm kadar ve üst kısmındada 2 tane yapraklı bölüm var. Gerçi bu konuyu yanlış bir yerde açmıştım ama sanırım buraya taşınacak ben yinede burada sormak istiyorum. Benim bambunun dip kısmındada kökleri ve 5 6 tanede köklerden daha kalın uçlar var acaba bu uçlar yeni sürgünlermidir. Bilgilerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim. İnşallah yeni sürgünlerdir çünkü bambumun yanına bir kaç tane daha arkadaş istiyorum. Vereceğiniz bilgilerden dolayı şimdiden sizlere teşekkür ediyorum.
arkadaşlar bende bugun 3 adet şans bambusu aldım. hemen internette nasıl bakım yapılacagını arastırırken bazı yazılar buldum. Kötü haberim burda sizin verdiğiniz bilgileri baska siteler birebir yazmış kendi bilgileriymiş gibi. Herneyse bide bi video sitesinde su ünlü olan ordaki bi videoda adam suya koymayın normal bitki topragına dikib diyor daha iyi olurmuş öle diyor. Açıkcası kimin ne dediği belli değil aslında bu konuda bilgisi olan bir arkadasımız bu bambu nedir, nerden gelir, alırken nasıl seçmeliyiz, bakımı nasıl yapılır? gibi konularda tek bi ağızdan cevap verirse forumdaki herkese faydalı olacagını düşünüyorum. Saygılar...
Bazı konularda birden fazla doğru olabiliyor anladığım kadarıyla.
Dolayısı ile herkes kendi uygulama sonucunu "doğru" kabul ediyor ki doğaldır.
Beş yıl önce, ufak bir tasın çevresine dizilmiş, 2 cm boyu geçmeyen 30 civarında şans bambusu hediye olarak gelmişti.
Bunları çok değişik yerlere diktim. Bir kısmı normal saksıda normal çiçek gibi muamele görüp kurudukça sulandığı gibi, bir kısmı da "deliksiz" bidon içerisinde yer alan japon şemsiyelerinin yanına, sürekli suyu içine dikildi.
Tamamı okadar azdılar ki (boyları 1,5 metreyi buldu) geçenlerde çoğunu tanıdıklara dağıttım. Hiç bir tanesi beş yıldır bozulmadı.
Şu anda ben de kalan yeni sürgünleri, topraksız, sade suda yetiştiriyorum ve yakında bitecek süs havuzuna aktaracağım.
Bu da böyle bir doğru:))
Saygılar
aysemelike
24-11-2007, 20:35
arkadaşlar bende bugun 3 adet şans bambusu aldım. ..
Bugün bahçe marketinde alışveriş yaparken bir hanım şans bambularından alıyordu, 5 adet almış, satıcı çift alması gerektiğini söyledi uzak doğulular çift sayıda olduğunda şans getirdiğini söylüyorlarmış... Bence batıl ama satın alan hanım öyle bir tepki verdiki, eşi bile şaşırdı bu nedenle bende sizlere aktarayım dedim...;)
Lucky Bamboo
3 bamboo: mutluluk, uzun omur ve bolluk
6 bamboo: basari ve refah
7 bamboo: saglik
8 bamboo: buyumeyi ebedilestirmek
10 bamboo: tamamlilik ve mukemmellik
21 bamboo: bircok nimet
.
bende burdan okuyup 3 tane tercih etmiştim. Üstelik 3ünü sadece 8 ytl e aldım. Şu anda bi magazada ismini vermem dogru olmaz sanırım. Öğretmenler günü dolayısıyla indirim var ve bambular yeni gelmiş ve cidden sağlıklı tavsiye ederim. Özelden magaza adını isteyen arkadaslara söylerim.
Poyraz__2007
25-11-2007, 12:56
Korhan bak simdi içime kurt düşürdün ben 1 tane satın aldım benim durumum ne olacak???????? Gidip 2 tane dahami alsam :)))))))
Allah emi senin iyiliğini versin güldürdün beni. Allah ta seni güldürür inşallah. Bunlar batıl inanç (doğul desem daha mı uygun olur acaba çin işi, yapon işi ya bu bambular :D) Sen tek yetiştirmek istiyosan gerisini boşver. Ben aslında 3 tane daha hoş durur diye düşündüm yoksa tekde yeterli tabi.
mehtap051
26-11-2007, 10:32
Bende de 3 tane var.Satan kişi bu bambuları tek sayı alacaksınız demişti.Hangisi doğru şimdi?
Poyraz__2007
26-11-2007, 13:27
Amin inşallah korhan hep beraber gülelim :)))))))))))))) Bu arada Mehtap en iyisini ben yaptım galiba 1 tane aldım. Kendisi çoğalırsa ona göre yorum yapıcam artık. Birde arkadaşlar bu şans bambuları sudamı daha hızlı yeni kök sürgünü veriyor yoksa topraktamı bilen varsa söylesin. Ben benimkini bi kavanoza koydum içine su doldurdum ve birazda torf karışımı toprak attım ama içindeki su baya bi çok. Bu doğru bir davranışmı yoksa bambuma işkencemi yapıyorum. Benii bilgilendirin lütfen.
Aslında pek bilgili sayılmam ama internetten öğrendiklerime göre bir videoda yabancı bir adam sudan çıkarıp torfa ekin daha iyi olur diyordu. Ne kadar doğru bilemem tabi. Birde dibindeki su seviyesi 2.5 ile 7.5cm arasında olacak diye okumuştum bir yerde. Umarım işine yarar. Saygılar...
Ben yaprakları sararan bambumun küçük bir filizini koparıp suya koydum ve yaklaşık 5 günde aşağıdaki gibi mini kökler çıkarmaya başladı.Biraz daha kökleri uzayınca toprağa dikmeyi düşünüyorum.Her yolu deniyorum. Gelişmelerden sizleride haberdar ederim.:rolleyes:
Mine hanım bambularımızın gelişmiş filizlerini aşağıda gösterdiğim çizgiler arasında nemli toprak ile sarsak acaba yine köklenirmi?
Benim bambularımda Mehtap hanımın ki gibi filizlerin oluştuğu yerden çok sayıda küçük kurtçuk kökler çıkarmış ama su seviyesi o kadar yüksek olmadığı için kökler büyüyemiyor.Ve hafif kahverengi bir renkte öylece duruyorlar.
Bunu şu yüzden soruyorum, spreyle suladığım filizlerin bu kısımlarını küçük yapraklar sarıyor.Suyun bu yaprakların içinde biriken yerlerinde bu küçük kökler uzamak için kıvrım kıvrım sıkışık duruyorlar. Nemli bir ortam sağlansa bu filizlerden yeni bambular üretebilirmiyiz.:rolleyes:
Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım fotoğraf makinam yanımda olmadığı için mehtap hanımın fotoğrafından yararlandım.İzinsiz olarak.:o Mehtap hanım kusura bakmayın. En kısa zamanda daha detaylı fotoğraf göndereceğim.
prograssive
26-11-2007, 23:14
Öncelikle herkese selam demek istiyorum yeni katıldım aranıza dün gidip 3 tane lucky bambu denilen kıvrımlı bambulardan aldım eşime hediye olarak fakat hiçbir bilgim yok bunların bakımı hakkında biraz araştırma yaptım ve çakıl taşlarının içine cam kavanoza konulması gerektiğini gölgede kalmasını ve suyunun 15 günde bir değiştirilmesi gerektiğini öğrendim ayrıca denilene göre suyunun sürekli olarak değil uzun aralıklarla değismesi gerekiyormuş bu arada ise eksilen suyun içme suyu olarak eklenmesi gerekiyormuş.Denilenleri yaptım fakat bir gecede yaprakları sapsarı oldu.Sormak istediğim ise şu bu yaprakları kurtarabilirmiyim ve bu bitkinin bakımı için dikkat etmem gereken önemli şeyler nelerdir.Su seviyesini ve çakıl taşı seviyesini nasıl ayarlamalıyım.Dışarda satılan kimyasallardan kullanmak istemiyorum evde kendi yapabileceğim gübre gibi bir şey var mı bu bitki için ve bildiğiniz aklınızda kalan her şeyi mümkünse paylaşırsanız sevinirim bu arada aranjmanını da kendim yaptım ve çok güzel oldu yakında koyarım buraya şimdiden herkese teşekkürler....
Prograssive aramıza hoşgeldin. Sararan yaprakları yeşertmek pek mümkün olmuyor ama ortalarından çıkacak yeni yaprakların iyi bir bakımla yeşil olması mümkün.
Bambular için çakıl taşı ve cam vazo doğru bir tercih. Suyunu çeşme suyu koymamaya dikkat et. Mümkünse.Hazır su veya yağmur suyu kullanıyorum ben.Ve sararan yaprakların ortalarından yeşil yapraklar çıkmaya başladı.Suyu kök kısmının 2 parmak üzerine gelecek şekilde dolduruyorum. Suyu değiştirme aralıkları, hepsini dökmek **** üzerine eklemek pek fark yaratmıyor.Ben yarı gölge bir yerde bakıyorum bambularıma ve arkadaşımdan aldığımdan beri epey gelişme ve kök büyümesi oldu. ****** bunlar benim önerilerim. Ayrıca her gün spreyle yapraklarına aynı sudan sıkıyorum.
Sana kolaylıklar diliyorum. Şans bambuları eşine şans getirir umarım.
nilemir 68 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=178114&postcount=68) nolu yazınızdaki bambu filizinin alttan 4-5 yaprağını soymanızı öneririm.
nilemir 68 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=178114&postcount=68) nolu yazınızdaki bambu filizinin alttan 4-5 yaprağını soymanızı öneririm.
Merhaba,
Önerinizi hemen uyguladım. Yaprağı soyunca altından 1-2 kök çıktı. Minyatür bir bambu görüntüsü oluştu. Sizce bu filiz büyüyüp normal boya ulaşırmı? Merak ettim. Eğer büyürse çok sayıda bambum olacak.
Ben üzerindeyken yaprak çıkarma işini yapıyorum ara ara alt yapraklardan alıyorum. Bu şekilde yeni bir bambu oluşuyor sanki.
Malesef filizler kök salsa da büyümüyor.
Hatta ben o yöntemle çoğaltırım diyordum ama sonuç olumsuz.
Sizin filizleriniz çok büyümüşler.Bu filizi gövde ile birleştiği yerden kesip suya koysak ve yaprak çıkartmaya başladığı yerden de kesip mum damlatsak. Bu yolu denediniz mi?
Peki bu bambuları nasıl üretiyorlar bir fikriniz varmı?
Büyüdü ama 3 senede bu kadar oldu.
Hala gövdeleri zayıf kesip suya koyarsam illaki köklenir ama gövdenin genişleyeceğini hiç sanmıyorum.
Nasıl üretildiklerini hiç bilmiyorum ancak bizim yöntemlerle olduğunu (yani filiz keserek) hiç sanmıyorum.
Anladım. Uzun bir sürede bu hale gelmişler. Bende bizim denediğimiz yöntemlerle olduğunu düşünmüyorum sizin gibi.
Ben çok fazla alakadar oldum bu bitkiyle son günlerde. Her gün, kök çıkmışmı? , suyu bitmişmi? , sararmışmı? diye mutlaka bakıyorum. Bir köşeye bırakıp 1 ay kadar rahat bıraksam iyi olacak. :D
denizakvaryumu
27-11-2007, 14:25
Arkadaşlar bu lucky bamboo ların doğal ortamda çekilmiş resimleri yok mu?
Neticede bunlar su üstünde değil kökleriyle çamurun içinde büyüyor olması lazım.
================================================== =
http://www.gigusa.com/Pots/Bamboo%20Pots/bamboo_pot.htm
bir de şans bambuları kendilerine has saksılar içine konulmazlarsa hem sağlıklı olmuyor hem de şans getirmiyormuş.
İklimsiz
30-11-2007, 21:52
Bugün bir doktor muayenehanesinde gördüğüm lucky bamboo lar oldukça sağlıklıydı ve cam vazosu yarıdan fazlası suyla doluydu. Nasıl bakımını yaptıklarını sordum, arasıra suyu döküp yenisi koyduklarını söyledi. Yapraklara su püskürtüleceğini bilmiyorlarmış. Üstelik klimalı ortamda. Biz üzerine titredikçe, nazladıkça bambularımız sanki alay ediyor bizimle:)
prograssive
03-12-2007, 00:15
benim bambuların iki tanesinin son boğumları sapsarı oldu ve sanki yaşlanıpta yanakları çöken nineler gibi inceldiler bende sararmanın olmadığı boğumdan itibaren birleşme noktasından bıçakla kesip mum damlattım sizce doğru yapmışmıyım birde sormak istediğim birşey var ben uzun cam bir vazo kullanıyorum yaklasık 1/3 üne kadar şu hazır satılan renkli çakıl taşlarından koydum üzerine bambuları yerleştirip vazonun 1/3 ü kadar daha çakıl taşıyla doldurdum sonrada vazonun ağzına 2 parmak kalana kadar içme suyu koydum birde kestiğim kısımlardan bir tanesinde yeşil bir filiz vardı bunu ana gövdeden ayırmadan kesmiştim ve vazoya attım belki filizlenir **** filizlenmese bile gübre olarak kullanabiliriim diye sizce vazo seçimim ve bambuları yerleştirme şeklim doğru mu ayrıca aksamları sureklı klima çalıstırılan gölge bir ortamda tutuyorum her akşamda bir kaç kez aynı su ile sprey şeklinde dıştan ıslatıyorum yorum bekliyorum arkadaşlar
prograssive
05-12-2007, 03:04
cevap gelmemiş ama ben gelişmeleri bildireyim sanırım bambum kurtuldu artık sararma diye birşey kalmadı ayrıca kstiğim boğumlardan birinin üzerinde bulunanbir filizden bahsetmiştim öylesine suyun içine atmıştım sapsarı olan parçada bi parça yeşerme oluştu ve üzerinde bulunan filiz kısmının yapraklarıda nasıl tarif edeyim yemyeşil oldu bana ilginç vede sevindirici geldisimdi kök salmasını umuyorum eğer olursa onada başka bir saksı ayarlayıp direk suyun içinde büyütücem bakalım ne olacak birde şu çiçek coşturan ilaçlarından kullanan var mı bambular için olanından etkisini merak ediyorum **** evde yapabileceğim bir solüsyon falan var mı büyümelerini hızlandırmak için
mehtap051
05-12-2007, 12:14
Nilemir bambumun resmini kullanmana hiç kızmadım.Hatta sevindim.İnşallah cevap veren olurda bir çözüm buluruz kurtçuk köklerimiz için.
Prograssive bambunu doğru yerden keşmişsin demekki.Problemin üstesinden gelmeyi başarmışsın. Benim bambularım ise ne yazıkki gün geçtikçe sararmaya başladı.1-2 gündür hızlı bir şekilde sararıyorlar. :(
çiçeksever
06-12-2007, 13:58
Bambu almak isteyen arkadaşlar!
Tansaşta 1,5 YTL yürürlükte olan insertte.Ben geçen sene 3 YTL ye almıştım.
prograssive
07-12-2007, 01:54
sanırım kurtardım bambuları ilk defa bugün suyunu değiştirmeyi düşünüyorum ama 15 gündür su eklememiş olmama rağmen hiç su eksiltmediler sadece suyun rengi değişti ama diğer arkadaşların bambunun bataklık bitkisi olduüu ve pis suyu sevdiği konusundaki düşünceleride kafamı kurcalıyor çünkü kestiğim parçalarıda içine atmıştım öylesine parçalar ana gövdeden bir boğum ve üzerinde bir yapraklı uzamış sürgün şeklinde ben besin olarak kullanılsınlar amacıyla attım suya iki ucu da mumlanmamış üstelik ve iki ucuda suyun direk olarak içinde ve yaprakları yemyeşil şu anda acaba hiç ellemesem mi sularına diye düşünüyorum en azından bir süre daha
Evet tansaştaki bambunun fiyatı çok iyi fakat boylarının çok ufak olduğunu duydum ben 1 metrelik bambuyu carefourdan 3.5 almıştım sanırım benim ki daha mantıklı halen satılıyor mu bilmiyorum carefour a yolunuz düşerse bi bakın bence.
Tansaştaki bambu fiyatını görünce bende bu hafta sonu gidip almaya karar verdim. Bahsedildiği gibi boyları küçük falan değil. 1 metre den küçük olan hiç yok. Çok fazla miktarda ve gayet sağlıklılar. Daha önce çiçekçiden 45 cm lerini 3,65 ytl ye almıştım. 1 metre üzerindekiler için bu fiyat gerçekten çok iyi. Bulmuşken 15 tane aldım. Ablama hediye ettim. Çok güzel bir arajman hazırladık. Fotoğrafını eklerim bir gün. Haber veren arkadaşa teşekkürler.:rolleyes:
_Acemi~Bonsai_
21-01-2008, 11:53
Basligi görünce dayanamadim,bende resimlerimi paylasmak istedim:p
http://img301.imageshack.us/img301/7649/20194679ce6.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/6218/66135141tc3.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/4913/38944724xp5.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/1599/20443931fm5.jpg
http://img142.imageshack.us/img142/7066/49784794gc2.jpg
http://img247.imageshack.us/img247/5072/22993468ef2.jpg
Arkadaşlar
Ben bu şanslıdan bir tane alıp akvaryumda gözlemleme şansı yakaladım.
İlk geldiğinde kumun üzerine bırakıp neredeyse gövdenin tamamını 60'cm yüksekliğindeki akvaryuma soktum. Dışarıda sadece yaprakların olduğu sürgün kısmı kaldı. Kökler önce diğer su bitkileri gibi davrandı. Sarardı ve koptu. Sonra yeni kökler(saçaklar) çıktı ve kuma saplandılar. Bundan sonra eski sürgünde 2-3 yapraklık bir gelişme ve 3-4 cm boyunda yeni bir sürgün gelişti.
Benim amacım hızlı büyüdüğü şeklindeki duyuma istianden akvaryumdaki nitratı azaltmasıydı. Ancak o kadarda hızlı büyümediği ortaya çıktı. Yaklaşık 3-4 aydır akvaryumun içinde ciddi bir gelişme göstermiyor ama sararma çürüme de yok açıkçası.
Selamlar
Sn. Lerdemir, Ben aynen sizin dediginiz gibi bambunun sararmış yerinden 1 cm daha ilerisinden kesip mumla kapladım. Lakin mum konusunda biraz tereddüte düştüm. Marketlerde satılan renkli mumlardan aldım.. Onu eritip bambunun kestigim yerini kapladım fakat, hazır aldıgımdaki gibi degil. Benim mumum çok yumuşak kaldı sanki.. Mum konusunda biraz daha ayrıntılı bilgi yazabilirseniz çok makbule geçer.
Teşekkürlerimle
Çimen
Arkadaşlar merhaba;
5 adet şans bambusu satın aldım. Bunlar uzun ve üstleri sipiral şekilde. Sipiral olan kısımlarda bazı yapraklarda patladı. Bambum yaklaşık 70-80 cm boyunda. Sorum; bambunun boyu artarmı. Çiçekçim o sipiral yapa yapa uzar dedi doğrumu? Üst kısımdaki yaprakları kesmelimiyim? ve bambumu çoğaltmak için ne yapmalıyım? Şimdiden çok teşekkürler.
denizakvaryumu
12-02-2008, 10:07
Spiral yaparak ne yazık ki uzamaz.Size bunu söyleyen çiçekçiden bir daha alışveriş yaparken dikkatli olun :)
Altı düz-ortası spiral-uzayan üstü ise altı gibi düz olmayan bir şekil alır.
Bu nedenle spiral bambulara karşıyım, hiç bir estetik tarafı yok :)
Bildiğim kadarıyla, spiral kısımlar forcing (zorlama) yoluyla bu formu alıyorlar. Gerisi denizakvaryumu nun dediği gibi, düz çıkar.
Bendekiler, uzunca bir süre sade suda bekledikten sonra kökten bol bol yavru verdiler, buralardan ayırdım, rahat çoğalıyorlar.
kalokagathie
14-02-2008, 13:40
merhaba, annemin şans bambusu var, dekoretif bir şekilde bir tabağa oturtulmuş ve 2 ufak kat şeklinde duruyor..alt kısmında bir sünger var ve sürekli ıslak duruyor; ancak 3 tanesi tamamen sarardı. Ne yapmalıyız? su dışında birşey vermemiz gerekir mi?:(
beerrffiinn
24-02-2008, 20:17
3 adet yeni şans bambusu aldım. Vazonun içine de taşlar yerleştirdim. Ama bilmediğim ve öğrenmek istediğim; bambularımın kökleri taşların içinde mi olmalı yoksa üzerinde mi durmalılar(gömülmeden)
bilgi verebilir misiniz lütfen;)
karamella
24-02-2008, 20:18
Arkadaşlar merhaba, siteye yeni katıldım o da evdeki bambularım sayesinde oldu.Aranızda olmaktan çok mutluyum. Bakımını aynen sitede belirtilen gibi yapıyorum. 4 tanelerdi 1 saat önceye kadar :( Birisi sarardı, hatta filizin hemen altına kadar sarıydı, biraz çürüme oldu karardı ve eğilme oldu. Ben de kestim ve suya koydum. Umarım yaşar... Sizce neden olmuş olabilir bu sararma? Yardımcı olursanız sevinirim.
beerrffiinn
24-02-2008, 20:19
Benim geçen sene İKEA'dan aldığım 2 düz 2 burgulu bambum var. 2 tanesi alttan yeni sürgün verdi. 1 tanesi de sanki üstten hafif sasrarıyor. Akşama resimlerini eklerim. Bilmeden 4 tane almışım. Sayıyı tututurdum :) :dilli:
İkea da bambular çok ucuz ve çok çabuk ölüyorlar. çünkü yurtdışından gelmiyor yerli oldukları için de ömürleri çok ama çok az oluyor. Bence bir çiçekciden yurtdışından gelenlerden alsanız daha ii olur. Nacizane fikrim :))
beerrffiinn
24-02-2008, 20:26
Arkadaşlar
Ben bu şanslıdan bir tane alıp akvaryumda gözlemleme şansı yakaladım.
İlk geldiğinde kumun üzerine bırakıp neredeyse gövdenin tamamını 60'cm yüksekliğindeki akvaryuma soktum. Dışarıda sadece yaprakların olduğu sürgün kısmı kaldı. Kökler önce diğer su bitkileri gibi davrandı. Sarardı ve koptu. Sonra yeni kökler(saçaklar) çıktı ve kuma saplandılar. Bundan sonra eski sürgünde 2-3 yapraklık bir gelişme ve 3-4 cm boyunda yeni bir sürgün gelişti.
Benim amacım hızlı büyüdüğü şeklindeki duyuma istianden akvaryumdaki nitratı azaltmasıydı. Ancak o kadarda hızlı büyümediği ortaya çıktı. Yaklaşık 3-4 aydır akvaryumun içinde ciddi bir gelişme göstermiyor ama sararma çürüme de yok açıkçası.
Selamlar
bende bir filizimi akvaryuma atmayı planlıyorum ama ama balıklarımla ne gibi bir ilişki kurarlar bilemediğim için korkuyorum :( bu konuda bilgin varsa benimle paylaşabilir misin lütfen...
çiçeksever
05-03-2008, 13:49
Bu çiçeğim vazoda su içindeydi.Sararmaya başlayınca toprağa diktim.Acaba kurtarabilirmiyim.
eylüllüm
15-03-2008, 16:39
Merhaba,iki tane bambum var,bir tanesi kıvrık olan bölümüne kadar sarardı. Kökü de çürür gibi oldu,ne yapmam gerekiyor? :(Acele cevap alabilir miyim?
eylüllüm
15-03-2008, 18:33
Çürüyen yerinden kesersem bambumu kurtarabilir miyim? :(
lerdemir
15-03-2008, 22:43
Evet kurtarabilirsiniz.
Sarılığın bitip koyu yeşil rengin hakim olduğu noktadan kesip, varsaaşı macunu ile yoksa da üzerine mum damlatarak açık yara yerini ivedilikle kapatırsanız turp gibi sağlıklı yaşamına devam eder bambunuz.
Kesilen yerin hava almayacak şekilde kapatılması önemli olan husustur.
Benim de bambularımdan birinde benzer bir sorun baş gösterdi. Ondaki uygulamamı fotoğraflayayım, buraya eklerim...
Ama bunun öncesinde şu yazılara (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=58805&postcount=25) bakarsanız yönlendirici olabilir sanırım...
eylüllüm
16-03-2008, 14:23
Bambum kökten itibaren kıvrık bölümüne kadar sarardı,o kadar mı keseceğim yani :eek: :(
İklimsiz
16-03-2008, 14:33
Evet, keseceksiniz.
eylüllüm
16-03-2008, 14:37
Peki kestiğim bambuya yapmam gereken nedir?
İklimsiz
16-03-2008, 14:43
Keseceğiniz bambunun sararan alt kısmını mı soruyorsunuz, yoksa sağlıklı üst kısmını mı? Resimleme imkanınız yok mu?
İklimsiz
16-03-2008, 14:48
Keseceğiniz ve kurtaracağınız sağlıklı üst kısmı tekrar suya koyun.
Bauhaus'ta bambu besini bakıyordum. İki farklı markanın vardı. İçeriklerine baktığımda, birisi 5-5-5'lik gübreyken, diğerinin içeriği %1 aminoasitler + %1.5 mineraller şeklinde yazılmış.
Birbirlerinden oldukça farklılar. Bambunun hangisine ihtiyacı olur? Yoksa besine hiç mi gerek yok, suyunu düzenli değiştirmek yeterli mi?
blue6205
04-04-2008, 14:38
Merhabalar benim bambunun birinin sararan üst bölümünü kesip atmıştım. Bambum yeşil olarak yaşamaya devam ediyor bir dal uzamıştı 4-5 yaprağı yeşil ama yaprakların tam ortasında büyümenin devam ettiği yerde kurumuş hiç uzamıyor mevcut haliyle duruyor nasıl büyütebiliriz.
dilekagaci
04-04-2008, 21:38
herkese selamlar,
yeni üye oldum sizlere danışmak istedigim konu, şanş bambularıyla ilgili, forumda okudugum kadarıyla herhangi bir gübre , besin takviyesi bilgisine ulaşamadım.
cicek costuran ismiyle satılan bitki besinler arasında bambular için üretilmiş bir sıvı gübre oldugunu gördüm
http://www.botanika.com.tr/bitkibesinleri.html
aranızda kullanan var mı? ne önerirsiniz...
devamlı böyle sadece içme suyuyla yaşaması bana pek mantiklı gelmiyor, ama topraga dikmeyi de bilmiyorum ayrıca nemli bir uzak dogu asya ülkesi olmadıgımız için yaşamaz gibi geliyor...öncelikle bu bitki sıvı besininden kullananınız var mı? varsa gözlemleri nelerdir?
saygılar
tekrardan herkese merhaba.. ben ilk kaydolduğumda tek bambum vardı.. 1 tane daha aldım kısa bir süre sonra.. şimdi ilkinin sürgünü 12 cmde takılı, sonradan aldığımın 2 sürgünü 15-18cm ve 2 tane nokta halinde yaprakımsılar var ama bilmiyorum onlar büyürmü:) taşınmamızdan etkilenmezler umarım güneşe koymamaya çok dikkat ediyorum sararmasınlar diye ama yaprakları hafif hafif üstlerinden sararmaya başladı:( zaten taşıyıcılar vazoyu kırmış köklerinden birazı kopmuş %95 civarı sarı kök kalanıda yeşil ve karışık..
bambularım adam olur mu?
bulursam düzgün 3-4 tane daha almayı planlıyorum.. ev düzene girip internet bağlandığında resim eklemeye çalışacağım..
saygılar
selin
Merhaba;
İşten ayrıldığım için ofisimde duran bambularımı (lucky bambu) ve orkidemi eve getirdim...Lucky bambular 3 tane ve 2 yıldır suda mutlu mutlu yaşıyorlardı arada bir sularını değiştirdim aydınlık bir yere koydum yeni filizler bile verdiler
ama eve getirince fark ettim ki bir tanesi kökten başlayarak sararmış, sarılık daha yapraklara ulaşmamış ama dip çok sarı diğerlerinde de kökten renk açılması söz konusu halbuki yaprakları çok sağlıklı gözüküyor...Ölüyorlar mı, kurtarabilir miyim?
Vazoda hediye edilen çiçeklerin suyuna efervesan aspirin atılır ya bambulara da iyi gelir mi?
Ben de merak ettim şimdi cevabını sizinle birlikte bekliyorum
Şans bambunuzu kurtarablirsiniz. Gerekli cevapların hepsi aşağıdaki başlıkta. Başlığa ulaşmak için üzerine tıklayın.
* Şans Bambusu (Dracena sanderiana) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3362&highlight=lucky)
Teşekkür ederim.
Bütün mailleri okudum ama sanırım benim bambular başka bir dertten müzdarip, sararma köklerden başladı tepedeki yapraklar hala çok canlı, maillerde tam olarak böyle bir vaka görmedim, fotoğraflara da baktım.
Benim evdeki şans bambularıma da böyle olduğunda sararmanın bittiği yere kadar sapını kestim, boyları kısaldı ama hatta uzun kısımları yok oldu haliyle kıvrık kısımlarını suya gelecek şekilde yine vazosuna koyup bekledim,yaklaşık 2-3 aydır bu şekilde ve oldukça sağlıklı gözüküyorlar.
Biraz konuyu irdelediğimde şans bambularının sık sık suyunun değişmesi gerektiğini farkettim.Yani ben biraz ihmal etmişim.Sık diyorsam da her gün değil ama en azından haftada bir eski suyu boşaltıp yeni su koymak gerekiyor..Sanırım sizin sararmalarda benim dediğim sebepten başlamış.
Şu an bende de yeni yaprak oluşumları var :) Ümidinizi kaybetmeyin.
En kısa zamanda resmini eklemeye çalışacağım..
Çok teşekkürler ben de kesmeyi deneyeyim, kökleri gidince nasıl yaşamaya devam ediyorlar acaba ama başka yolu da yokmuş gibi gözüküyor, sararmış yerlerin artık bir faydaları kalmadığı kesin.
Kökleri gidince nasıl yaşıyorlar sorumu geri alıyorum....Annem benden daha soğukkanlı olduğu için kökleri o kesti ve soruma cevaben güldü...Ben çiçek konusunda gerçekten yeniymişim...:)
nadivac61
08-08-2008, 10:33
aspirin için bitkilere zehir olarak veriliyor diye duymuştum..doğrumu acaba???
aspirin
Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında;
1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve
0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın.
(B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )
Bu yukarıda verdiğim tarifi, hastalığı atlatmaya çalışan bitkilerinizin yanı sıra, hasta olmayan bitkilerinize de ayda bir kez uygulayabilirsiniz.
FUNGİSİT ETKİLİ REÇETELER
Mantari bitki hastalıklarına karşı kullanılır.
ASPİRİN
Tohumları aspirin eritilmiş suya koyup bir miktar bekletebilirsiniz, sonra ekersiniz. Aspirinin icindeki salisilik asitin fungusit etkisi var bir miktar da bitki aktivatörü olarak çalışıyor. (Yani, ekeceğiniz tohumları, bu karışımda bir miktar bekleterek daha kolay çimlenmelerini de sağlayabilirsiniz)
Teşekkür ederim, burda verilen örneklere baktım çiçekler şans bambusu değildi, durumu anlattığım bir arkadaşım yaprakları sararan bambusuna aspirin vermeyi denediğini ve bunun köklerde de sararma başlattığını tecrübe etmiş. Zannediyorum bambular biraz daha farklı tepki veriyor, ben sararan kökleri kestim, aspirin eklemeden bekleyeceğim biraz.
Taşındık, yerleştik, tatil bile yaptık.. geçen sürede bambularım çok daha iyi hale geldiler:)
ilk aldığım bambunun ucundaki mumu kardeşim açtığından, sürgün olan yere kadar sararmıştı.. sürgünü temiz bıçakla kesip ayrı bir bardağa suya koymuştum, kısa süre önce de küçük bir saksıya bol bol sulamak şartı ile aktardım:) kesik yarayada mum damlatıp komple vazonun yerini değiştirdim. şuan ilkinde 3 ufak sürgünüm var ki biri kestiğim ve mum damlattığım yaranın arasından fırladı:)
2. aldığım bambuda ise 1 sürgün uzadı baya, 2 noktacık olan sürgünde uzamaya başladı tersten çıkmışlar, kıvrılıp büyümelerini sürdürüyorlar.. 1 noktacık ise halen öylece sakin sakin beklemekte..
resimleri de hemen aşağıda:)
http://img159.imageshack.us/img159/6088/clipboard01in9.jpg
http://img238.imageshack.us/img238/6980/clipboard02ra7.jpg
http://img234.imageshack.us/img234/3122/clipboard03gk2.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/656/clipboard04yw5.jpg
http://img238.imageshack.us/img238/3076/clipboard05yt1.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/8184/clipboard07kr0.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/8431/clipboard06en0.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/6139/clipboard08hi6.jpg
yazmayı unuttum, burada bilgilerini aktaran herkese kocaman teşekkürlerimi iletiyorum:)
Bunlar benim bambuslarim. Aldigim zaman tek sürgünleri vardi ve kücücüklerdi 2 senede costular bakalim daha ne kadar uzayacaklar. :p
http://img353.imageshack.us/img353/7073/cimg3799ev8.jpg
bende 2006 yılında almıştım 1 adet bikaç hafta önce gövdesi sararmaya başladı yazın kaloriferin yakınında duyodu annem kombiyi yakınca sıcaktan sanırım üst kısmından(burgulu olan yer) saradı bende sararmanın bittiği yerden kesip açık yeri mumla kapattım içme suyu var vazosunda camın yakınında duruyor(kaloriferden uzak) ama direk güneş ışıgı almıyor... odamın sıcaklıgı 20 derece civarı... kestikten 1 hafta sonra yine sararma oldu aynı yerden... kökünün hemen yanındanda yeni sürgünü var sürgünü kesip ayırsam mı? sürgünün ana gövdeden çıktıgı yerin biraz altındada uzayan kök var sürgünü ayırsam o kök ana gövdede kalıcak... ne yapmalıyım? resimlerinide veriyorum
http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_201087189.JPG (www.resimupload.com/ds201087189_b.html)
http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_918702967.JPG (www.resimupload.com/ds918702967_b2.html)
http://pic1.resimupload.com/r2/thumb_139160486.JPG (www.resimupload.com/ds139160486_b3.html)
biraz önceki linklerde resimler ufak çıkmış umarım şimdi büyük görünürler...
http://www.resimupload.com/ds201087189_b.html
http://www.resimupload.com/ds918702967_b2.html
http://www.resimupload.com/ds139160486_b3.html
İkinci boğumdan kesip kestiğiniz yere mum dökün. Yani sararan yeri kesip attığınızda problem ortadan kalkar :) Çok güzel benimkiler de aynen yavrulamış ;) Güle güle büyütelim...
kesip mum damlattım daha sıcak bir odaya camın biraz uzağına koydum umarım yine sararmaz... saha öncede kesip mum damlatmıştım ama yine sararmıştı nedeni ne olabilir ki?
ne yazıkki benim şans bambularımın da başına burdaki arkadaşların çoğunun bahsettiği problemler geldi.Yani sararma,3 adet bambum vardı,önce biri sarardı ve neyazıkki bikaç günde tamamen sarararak kurudu ve atmak zorunda kaldım.:( Atarken çok üzüldüm ama ve elimden birşey gelmediği için kendime kızdım.
Kaldı 2 tane,ama bunlardan biri yine tepe sürgünü altından sararmaya başladı.Burdaki mesajların çoğunu okudum,benzer problemler ve öneriler var.Yalnız birşey dikkatimi çekti,benim bambular direkt güneş ışığı görmüyor,kalorifer yakınında da değil,(aksine biraz serin olmasından endişelendiğim biryerde)ve suyunu sık değiştirdiğim bir vazoda duruyor.Tepesine dediğiniz gibi parmağımda hafifçe bastırdım fakat bir göçme olmuyor. Acaba sararan yerin budamasını yapmalımıyım yinede?
yine sararmaya başladı nerde hata yapıyorum acaba :((((
Aydınlık hatta yarı aydınlık yerleri seviyorlar, direkt güneş kesinlikle çürütüyor, ayrıca dinlenmiş su vererek de sararmanın önüne geçebilirsiniz.
evet ışık konusuna katılıyorum,çünkü benimkilerin sararmaya başlaması yerini değiştirmemden sonra oldu.Şimdi tekrar eski yerine aldım ama henüz bir iyiye doğru değişim yok.Üstelik sararma çapraz bir şekilde devam ediyor,ama çaprazın öbür yarısı yeşil,dolayısıyla ne yapacağımı bilemedim :(
ben kesiyorum o sararıyor offf yaaa :(
ben hiçbir işlem yapmadım o sararan kısma,hiçbir değişiklik de olmadı,ve 1 ayı geçti...bitkimin mücadelesine hayran kaldım,galip gelen de o oldu sanırım :D
ama ****** takipteyim,heran ona destek vermek için gözlemliyorum sürekli:rolleyes:
Benim bambum sarardı.Sararan kısmı kestim.Oraya mum damlattım ama yine sararıyor.Ne yapmam lazım?
denizakvaryumu
26-12-2008, 23:10
Bambuların sararması bir şeylerin yanlış yapıldığına işarettir.
Yani ille de olayı muma bağlamamak lazım.
En fazla yapılan yanlışlık su olayı...Kesinlikle klorsuz su olacak ve kesinlikle çeşmeden olmayacak.Damacana su kullanın.
altinediz
30-12-2008, 01:45
Önceleri bende sadece adının bambu(bamboo) olduunu bildiğim, gerçek isminin ne olduğu konusundaki araştırmalarımında bir netice vermediği bu bitkinin Dracena sanderiana olduğunu öğrenmek gerçekten çok güzel.
Geçen sene bende 2 tane vardı. Sonra b,re düştü ve sonrasında ise o tek kalanda ölmüştü. geçen gün tekrar devamlı alışveriş yaptığım çiçekcide küçük bir kalabalık arajman halinde gördüğüm sanderiana'ları almayı çok istedim fakat bakımından korkup tekrar öldürme endişesi ile almaktan vazgeçmiştim. Bugün ilgili forum içerisindeki tüm yazıları okuyarak aslında o kadarda endişe etmemem gerektiğine ve hemen gidip almaya karar vardim. Tabi saatin farkına varar bu işlemi yaklaşık en az 8 saatcik daha ertelemek zorunda olduğumu anladım:)
Kıscası Dracena sanderiana (Şans Bambusu), (Lucky bamboo) hakkında forumda okuduğum tüm mesajlar doğrultusunda bilgi sahibi olarak yeniden bir girişim yapmak en doğrusu olarak görüyorum. Umarım sonu hüsran olmaz.
Ama olsada durmak, yılmak yok. Yola devam. :p
dilekagaci
03-02-2009, 15:20
danışmak istedigim sanş bambularının kökleri budanır mı? alındıgından beri ki 4 sene falan oluyor vazonun içinde jel toprak + su içinde durmaktalar...jelini değiştirmem lazım ancak feci şekilde kök salmış hatta vazodan çıkmıyor...çıkarıp köklerini budasam uçlarından birşey olur mu? kökleri kesen var mı aranızda...tavsiyelerinizi beekliyorum...
içlerinden bir taneside üstünden sararmaya başladı :(
ben bundan yaklaşık olarak 5 ay önce almış olduğum bambu bitkisi birden alttan yukarı doğru sararmaya başladı. bende bu durum üzerine sararan kök çevresi ve üst kısmını yeşil kısma kadar boğumlardan kopardım ve tekrar yine suyun içine koydum ( suyu yeni değiştirdim yalnız ben bambu suyunun içine her değiştirdikçe üre gübresi atarım). fakat sararma durmadı aşağıdan yukarı doğru devam ediyor. şimdi de sararma spiral olan kıvrımlı olan bölgede.
peki bu durumda ne gibi bir yol izlemeliyim?
not: sararan kısmın içi boş **** yumuşamış görünümde.
sürekli sararan ,ben kestikçe daha da sararan , ne istedigini bilmedigim kaprisli bir bambuyla basım dertte.Yazılanları tek tek okuyarak uyguladım,yerini degiştirdim ,suyunu damacanadan aldım halada alıyorum, kestigim yerleri mumla sıvadım ama hala sararıyor..
yaklaşık 60 cm olan bambu şimdi ki haliyle 20 cm kaldı.Bu seferde sararırsa komle kırıp atıcam o olacak..Yapılabilecek bir şeyler daha varsa yardımcı olun bana yoksa yakında bambuyu parça parça hale getiricem..
İklimsiz
19-02-2009, 22:03
Bambunuzun bulunduğu ortam güneş alıyor mu?
Az da olsa güneş ışığıyla temasta zamanla sararma meydana geliyor.
Sararan kısmı kesme ve mumlama yaptığınızı yazıyorsunuz. Mümkün olan en gölge yere alın.
Benim yaklaşık 3 yıldır hiç uzamayan bir şans bambum var, neredeyse aldığım günkü gibi duruyor. 20 cm ya var, ya yok ama ben halinden memnunum :) En azından ölmüyor.
Aldığım yıl birkaç kere suyuna çok çok seyrek miktarda sıvı gübre katmayı denedim, 1 gün içerisinde yaprak sarartarak tepki verdi her defasında. Çeşme suyu koymayı denediğimde yine yaprakları sarardı.
Sadece damacana suyla besleniyor garibim, pek mineral ve besin almıyor haliyle. Ben de ne halin varsa gör dedim, kendi haline, bol ışıklı bir yere bıraktım, 2-2,5 yıldır bıraktığım gibi duruyor ;)
danışmak istedigim sanş bambularının kökleri budanır mı? alındıgından beri ki 4 sene falan oluyor vazonun içinde jel toprak + su içinde durmaktalar...jelini değiştirmem lazım ancak feci şekilde kök salmış hatta vazodan çıkmıyor...çıkarıp köklerini budasam uçlarından birşey olur mu? kökleri kesen var mı aranızda...tavsiyelerinizi beekliyorum...
içlerinden bir taneside üstünden sararmaya başladı :(
merhaba, şans bambularının kökleri zaman zaman budanır,hatta ben daha bugün benimkilerin köklerini elime bir makas alıp bir güzel kısalttım....
direk ışık almayan aydınlık bir yerde tutuyorum ( pencere önü ) her gün suyunu değişiyorum ve sadece köklerinin suda kalmasına özen gösteriyorum...
ışık ile...
Bu arada benim iki bambuma da sadece dinlenmiş, ılık ama içilebilen artezyen suyu veriyorum...hiç damacana suyu kullanmadım şimdilik pek şikayeti yok görünüyorlar....çünkü köklere yakın bölgelerden yeni filizler vermeye ve onları uzatmaya devam ediyorlar...
Sararan kısmı kesme ve mumlama yaptığınızı yazıyorsunuz. Mümkün olan en gölge yere alın.[/QUOTE]
Zaten çok fazla guneş almayan bir yerdeydi, orada sararma yapmaya başlayınca ışık olan ama güneş ısınlarını direk almayan bir yere koymuştum.Az evvel baktıgımda gene kestigim yerden bir santım kadar içeri sarardıgını gördüm.Bu sefer sararmayla birlikte büzüşme gibi bir belirtide var.Birazda böyle beklesin bakalım gerçi umutsuzum ama....
sistemci
07-04-2009, 09:23
Evde baktığım birkaç salon bambum var ufak 50-55 cm boylarında.Bunları nasıl çoğaltabilrim.
Salon bambusu dediğiniz, şans bambusu mu?
sistemci
08-04-2009, 21:44
galiba ufak bi vazoda su içinde bakıyorum
prensess
23-04-2009, 20:23
Şans bambularım bana yeni yıl armağanı olarak gelmişti ve ilk geldiklerinde çok sağlıklı görünüyorlardı.;) Bir hafta içinde sararmalar ve bambu kayıplarım oldu.Çiçekçiye sorduğumda musluk suyu değil hazır içme suyu ya da kaynatılmış su kullanmam gerektiğini söyledi.Bambuların pek çoğu zaten ölmüştü bu arada:( Kalanları diğerlerinden ayırdım ve onları IKEA dan aldığım küçük kare vazonun içine küçük akvaryum taşlarıyla destekleyerek yerleştirdim.Çok da güzel oldu.Çok şükür kalanlar çok sağlıklı ve 4 aydır büyüyorlar.Yapraklarını siliyorum genelde.Sanırım arada fısfıslasam daha çok hoşlarına gidecek:p
perilimerili
06-05-2009, 14:43
İkea'dan yandan yaprak çıkartmış düz bir tane almıştım bir kaç sene önce.. İki haftada bir içme suyuyla suyunu değiştirerek pek güzel baktım, ikinci bir yaprak bile çıkarmıştı başka bir yerden. Yakın zamanda sararma oldu ve üst kısmından kestim bitkiyi kurtarmak için tamamiyle içgüdüsel bir durumdu. Daha kuvvetli olan yaprak filizlerini bir çay bardağına oturttum, gövde de eski yerinde devam etti. Bu başlıktan haberim olmadığı için tepesi kesik olan yerden açık kaldı ama 1 haftadır hem yaprak kısım minik boynuzlar verdi hem gövde yandan minik bir boynuz uzattı. Şimdilik işler iyi gidiyor ama mum olayını yine de deneyeceğim, **** şekersiz sakız :)
Crocus Şen
16-05-2009, 15:35
Merhaba Arkadaşlar;
Teyzemde yaklaşık 2 yıldır duran bambusunu dün görünce çok üzüldüm,Köklerini iyice yıkamama rağmen yosunlaşmış,helezon yerlerinden yeni kök oluşumları başlamış,hatta yaprakların arasından da kök çıkartmış..:(birkaç fotoğrafını çektim umarım bana yardımcı olursunuz..Acaba helezon kısımlarından kesip yeniden suya mı koysam,aynı zamanda dip kısımlarındaki köklerin yenilenmesi içinde kessem ilerde aralardan yaprak çıkartır mı?
Crocus Şen
16-05-2009, 15:37
Ayrıca tepe ksıımlarından yeni yapraklar çıkmamış,kurumuş:(
arkadaslar yeni üye oldum bişey sormak istiyorum bambunun kök tarafından yeni bir tane daha çıkııyor şu an 5 cm kadar ne yapmam gerekiyor ne zman nasıl ayırmalıyım ayırırsam kururmu bişe olmasını istmiyorum lüften cvplayın :S:S:S:S
İyi günler. Ben forum sakinlerine birşey sormak istiyorum. Ben bambumu yanlışlıkla güneşte unuttum. Akşam serinliğinde dışarı çıkarmıştım ama sonra sabah unutum okuldan döndüğümde ise yapraklar gitmiş, sararmış halde buldum. Bende bunun üzerine yapraklarını kestim ama sadece yapraklarını gövedeye bağlı olan yerlerine kadar. Forumda okudum merak ettim ve onu tamamen suyun içine koydum. Dallarının bulunduğu yerlerden kök salsın diye. Acba bambum yaşamaya devam eder mi böle bi sonuçta?
85282
85283
85284
İşte size bahsettiğim bambum. Ufak olan kısımda üst kısmı sararmış idi bende kafadan kestim sararması durdu. sonra forumda okuduğum kadarı ile uç kısmındaki mum yüzünden oluyormuş. Ama ben hiç bişe yapmadan sararması durdu. Kesmek işe yaradı galiba. O ufak kısımda şimdi ufak beyaz bir uzantı çıktı ve büyüyor. Büyük kısımda ise üst orta kısmındaki yeni sürgü yaprak onun gelişmesinde birşey olurmu onu da kesmem gerekli mi acaba.
Merhabalar öncelikle,
Günlerdir bambularım için araştırmadayım ve bu sırada sitenizle tanıştım ve çok sevdim :p Forumu okudum ama sorularıma cevap bulamadım çoğu arkadaşın bambuları sararmış bu konu hk epey bilgilendim sayenizde teşekkürler.
3 tane lucky bambum var ( asıl adının dracena olduğunu da öğrenmiş oldum )
Spiral şeklindeler ve ben onlara taşlı bir vazomda bakıyorum.Yaklaşık 1,5 ay önce aldım ve o zamandan bu yana filizleri uzadı .Siz filizlere sürgün mü diyorsunuz onu tam anlayamadım ?
1- Benim sorum bambularımda birer tane tepelerinde filiz var ama ben bu filizlerin farklı yerlerden çıkmasını istiyorum ne yapmam gerekiyor ?
2- Mumlamayı bildiğimiz normal mumla da yapabilir miyiz ???
Ne olur cevap yazın merakla bekleyeceğim,teşekkürler...
benim bambularım kısacık ve üstünde filizleri var.. uzamalarını istiyorum ama olmuyor.. ne yapmam gerekiyor acaba?
herkese iyigünler forumunuzu hep takip ediyordum ancak daha bugün üye oldum
benim bir tane küçük bi bambum var ama hakikaten baya küçük çünkü köklerden çürümeye başlayıp gövdenin neredeyse heryerini kapladığı için kesmek zorunda kaldım.şu an ortaparmağımdan birazcık daha uzun güdük bir bambum kaldı:D bitkinin üst kısmındaki yeri mumladım içme suyu verdim ve doğrudan güneş ışığından uzak tutuyorum.bambumun gövdesi sarı ..ama bir yerden filizi var (en üstte) var ve yaprakları yeşil ..sizce yaşama şansı var mı?..teskkür ederim şimdiden:cool:
in search
13-10-2009, 03:15
Merhaba aranıza yeni katilan doğa sevenlerdenim bende..
Benimde 2 Bambum var biri üstten sararınca ve yumuşamaya başlayınca onu bi güzel budadım ve minyatür hale getirdim onca zamandır hiç büyümedi ne yazık ki fakat, mumladıgım yerin altından hemen filizlendi ve yaprak verdi..
Diğer büyük olan bambu da belirttiğim yerden neden garip bişeyler var ne oldugunu da tam anlayamadım sankin oradan köklenmek istercesine duruyor ??
Tam o bölgeden kessem tekrar köklenirmi suda ve yeni bir Bambu elde edebilirmiyim?
Resimde belirttigm yerler..
Birde minyatür Bambumu toprağa ekmek istiyorum ,topraga ektigimde ne gibi bir değişim veya yaşam mücadelesi olacakdır,köklerine ait bir resim ve topraga olan ekimi onca kök ile nasıl yapılmalı?
Bu arada biraz evvel topraga ekmiş bulunmaktayım, umarım sudan cıkan balığa dönmez:p
roseskin
26-10-2009, 12:14
bambumun yapraklarında sararma oldu. sararma için birtakım besinlerde aldım 2 haftadır kullanıyorum ancak hala geçmedi. ne yapabilirim
karaselvi
26-11-2009, 21:15
Arkadaşlar sadece çeşme suyunda **** içme suyunda hiç bir besin bulunmaz banbunuz belki yıllarca buna dayanacaktır ama sonunda besinsizlikten ölecek sararacak besin arayışı için ordan burdan kökler salacak bu gayet normal. Benim tavsiyem önceki mesajlardada geçtiği gibi toprağa dikmek. Toprak özellikleri önceki mesajlarda yazılmış. sadece suda tutmak çok mantıksız bence. Bitkiniz dayanıklı olduğu için ona acı çektirmeyin.
Şans getirip getirmedikleri tartışılır ama kendileri çok şanssız bu bambuların;genelde çürütülüyorlar....:(
Sevgi Durul
19-01-2010, 20:50
Lucky bambularım ve daha önceden sararıp ölen bambudan aldığım minik sağlam filiz. Toprağa dikmiştim, kaç kere atmaya niyetlendim. İyi ki atmamışım epey büyüdü.
Filizinizi toprağa mı diktiniz? Hımmm.. Benimki kaç aydır suda duruyor ama hiç bir gelişme yok... Alt yapraklarını kopardım ben, üstü yapraklı bırakıp, bilmiyorum tamamen kelleştirdim, benzesin şans bambusuna diye sanki ama :( Hani orjinali öyle ya ... Şimdi pek bi çelimsiz duruyor, pişman da olmadım değil... Ama toprağa dikmedim ben... İlle de atalarına benzetecem ya :D
benimde bir bambum var ama sürgün vermiyor ne yapmalıyım?
bilgekuzey
26-07-2010, 15:13
Vuuu Siteye girmeyeli 3 sene olmuş...
İlk Hepinizden özür diliyorum ( uğrayamadığım için )
İkinci ; Başım fena halde belada. İş yerimde 15 adet uzun Bildiğiniz Bambu yetiştirmeye çalışıyorum ama her defasında bambular sararıyor sonra ölüyor. Sanırım ben bir şeyleri yanlış yapıyorum.
İlk bir kaç hatamdan bahsedeyim ; Benim bambuların boyları 2 metreye yakın yani uzun bambular. Koyacak pek fazla yer olmadığı için güneşi bolca alan Kocaman camların bulunduğu yerin önüne koya biliyorum. Günde 2-3 lt su veriyoruz ( tamam arada unutmuyor değiliz ) toprağı devamlı nemli kalıyor su püskürtüyoruz hatta onlarla konuşuyoruz... ama genede ölüyorlar. Benim yaptığım hata nedir ? Bilen var mı? Bu arada Sadece Çiçeklerden,dogadan bahsetmek ne kadar güzel bir duyguymuş..
Gülistan
13-01-2011, 13:12
Selam,
Bende sitenin uzun süredir takipçilerindenim. Zaman zaman bilgi alma için burdaki bilgilerden faydalanmaya çalışıyorum. Ancak benim de evdeki bambumla sorunum var ve yardıma ihtiyacım var. Benim suda 3 adet bambum var 3 farklı boyda. En uzun olanı alttan sararmaya başladı. Yaklaşık 8 aydır bakıyorum 1,5 sene önce aldığım bambumla aynı suda ama onda bir değişiklik yok. Pek çok mesajı okudum ama çoğunda üstten sararmalar var ve kesip mumlanması gerektiği yazıyor. Ancak benim bambum alttan sararıyor ve ne yapacağımı bilemiyorum doğrusu.Önerilerinize çok ihtiyacım var...
Batuhan Yılmaz
26-01-2011, 09:40
Arkadaşlar şu banbuların ucundaki mum gibi yeşel şey nedir birde bu bitki örneğim 1 metrelik bir bambu olsun 10'ar cmlik olarak keserek nasıl üretiriz bir yöntem duydum delip mum damlatılıyomuş nasıl yapılır alıntı yapıp yollarsanız **** mesaj atarsanız sevinirim ağaç dostu :D
cansuyum784
18-04-2011, 07:28
bundan bir ay kadar önce iki bambu aldım..suda yetiştiriyorum,ikisininde uçtan vermiş olduğu yapraklar var,ama bir tanesi bambunun ana gövdesi uç kısmından yaklaşık 5 cm kadar yeri sarardı..kesmeyi düşündüm ama verdiği yapraklarda o kısımda..ne yapacağıma karar vermek için nette gezinirken sitenizi keşfettim..bana yardımcı olurmusunuz:(
harakiri
24-10-2011, 21:10
Herkese merhaba,
Geçen hafta bir düz dırasena edindim ve 30cm'lik uzun ince vazoya koydum. Alır almaz kısa bir araştırma yapıp suyunu içme suyu ile değiştirdim.
Benim birinci sorum teknik olacak,
Bu dırasenalar yumuşak suyu (muhtemelen) mu yoksa sert suyu mu sever? Ona göre 1,5lt haftalık içme suyu edineceğim.
İkinci sorum,
Su değişimi konusunda muhtelif beyanlar var. Haftada bir, 10 günde bir ve 15 günde bir diyenler var.
Sizce hangisi en doğrusudur? Haftada bir mi 2 haftada bir mi su değişimi yapmalıyım?
Son olarak suyun tümünümü yoksa büyük bölümünü mü değiştirmeliyim?
Şimdiden teşekkürler,
Selamlar.
harakiri
25-10-2011, 13:06
Sorumu kendim cevaplayayım.
Kök su içinde kalacak ve suyu 7-10 günde bir değiştireceğiz. (En iyisi haftada bir.)
Kullandığımız suyun klorsuz ve florürsüz olmasına dikkat edelim. Şişe sulardaki florür değerlerinin 0'a yakın olup olmadığına bakalım.
Su sertliğiyle ilgili bir bilgi yok ama muhtemelen yumuşak su seviyordur.
benim iki tane bambum var biri çok güzel büyüdü ama öteki geldiği gün nasılsa hala aynı. aynı. ikiside aynı vazonun içinde. herşeyleri aynı. ama biri hiç büyümedi ne yapabilirim
cantilever
30-06-2012, 15:49
Merhaba,
Bendeki bambular. Uzun olanın boyu 1 metre. 3 yıldır bende. ilk 1 yılda hç günş ışığı almamasına rağmen büyüdü. İş yerinde idi ve hiç pencere yoktu sadece gündüz floresan lambası ışığı aldı o kadar. Şimdi aydınlık odada ama direk ışık almıyor biraz daha yavaş büyüyor.
Bendekilerin cinsi sanırım genelde IKEA da **** Bauhaus da satılanlardan biraz farklı. Ben bunları Suudi Arabistan'dan almıştım. Üşenmeden gelirken getirdim. Bunlarda göreceğiniz gibi kesik yok yanı o macunlu kısım yer almıyor. Direk saptan uzuyorlar. İkinci resimdeki en küçük olanı bugün saksıya dikip ne olacağını görmek istiyorum. Eve her gelen bambunun birini almak istiyor. Saksıya ekersem çoğalır gelene dağıtırım diye düşündüm. Tabii vakit alacak. Bakalım nasıl büyüyecek.
Son resimlerdeki örgülü olanı da akvaryum için almıştım. Betta balığım yuva olarak kullanıyordu yaklaşık 3 yıldır. Neredeyse hiç büyümedi ve sarardı. En son bir dalı resimde görüldüğü gibi tamamen sarardı. Ben de akvaryumdan çıkarmaya karar verdim. Su seviyesi çok yüksek oluyor akvaryumda aceba ondan mı diye şüphelendim. Az su ve gölgeye aldım.
314023
314024
314025
314026
314027
Bambu gibi suda yetişebilen başka hangi bitkiler var?
ben bugun şans bambumun suyuna sıvı besin koydum bir miktar.henüz kökleri yok yeni başladı çıkarmaya.bi sorun olur mu? :(
ekremtuna
31-01-2013, 22:24
Arkadaşlar merhaba benim bir sorum olcaktı. Bu şans bambularının fidancılardaki perakende ve toptan fiyatları ne kadardır??
:oSayın SDurul
2 ci resimdeki yeşil vazonuzla beni sabah sabah 30 sene gerilere attınız . :o
:)
O '' Otuz Sene Geri '' buraya yazdığınıza göre, anlatılmaya ve dinlemeye değer.
Merhaba arkadaşlar. benim de bambım var. 2 tane filizi var çok mutluyum. anncak bütün kış boyunca toplam 2 yaprak çıkardılar. ne yapmalıyım.
korkmazay
16-04-2013, 00:13
Şu ana kadar gayet güzel olarak büyüyen bambularımda yuvarlak içine aldığım tepeden sararma başladı, neyi yanlış yaptım merak ediyorum. önerilerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler....:(:(:(
size tavsiyem saramanın bittiği yerden kesip; mumla hava almayacak şekilde kapatmanızdır. ben size bir şey sormak istiyorum filizlerinin büyümesi için yaptığınız bir şey varmı? filizler ne kadar zamanda büyüyor teşekkür ederim
korkmazay
23-04-2013, 19:18
size tavsiyem saramanın bittiği yerden kesip; mumla hava almayacak şekilde kapatmanızdır. ben size bir şey sormak istiyorum filizlerinin büyümesi için yaptığınız bir şey varmı? filizler ne kadar zamanda büyüyor teşekkür ederim
Sayın berkay...cevap icin tesekkurler. Filizleri buyutmek icin hicbir caba ozel bir sey uygulamadım. Evim fazla gunes almiyor hatta. bazen gunduzleri bile lambaları yakmak zorunda kaliyoruz Sadece hafta sonlari gunese cikarip yapraklarinı bolca sularım. fisfisla atarim....bu duruma gelmeleri iki yili gecmistir. Saygilarimla.....
ben de ikeadan 3 tane şans bambusu almıştım 2 tanesi böyle sarardı. nedendir anlamadım. sarı kısımları kesince bu sefer alt tarafı bir müddet sonra çürümeye başlıyor. mum eritip kaplamayı denemem gerekecek güzel bir fikir :)
teşekkür ederim sayın korkmazay
Salonda sadece sabah gunesi goren pencerenin dibinde suda buyuttugum sans bambusunu banyoya aldim.Ogleden sonra apartman boslugundan isik geliyor sadece.Bakalim nasil grlisecek..umarim havadaki nem ona iyi gelir :)Benim gibi yspan var mi acaba?
dağçiçeği
15-05-2013, 19:08
Şans bambusu ile ilgili gözlemlediğim bir şey varsa o da toprakta suda olduklarından daha mutlu oldukları. Aldığım bambuların boyu epey uzun olunca saksı bulmak ta zor oldu. Bende yağ tenekesinden saksı yaptım. Toprağını da bahçe toprağı ve odun külünü karıştırıp hazırladım. Saksının en üst kısmını da yosunla kapladım . Bunu yapmamdaki amaç nemi korumaktı. Odun külü karıştırdığım için toprak epey bir geçirgen hal aldı. Bu durumda toprağın su kaybı fazla oluyordu. Yosun bunu azalttı.
Merhabalar yeni çıkan sürgünleri ne yapabilirim? Bir de bunlar bambunun en uç kısımda çıkan yaprak şeklinde ki gibi mi büyür?http://i41.tinypic.com/2n69o2h.jpg Bilgilendirirseniz sevinirim.
bir zaman sonra gövde haline gelecektir. Bu filiz veren yerler suyun içerisindemiydi? yoksa dışındamı nasıl bir işlem uyguladınız filiz vermesi için lütfen söyleyin teşekkürler
merhabalar sizce bambumu saksıya dikmelimiyim bu zaman uygunmudur bambunun altı suda iken hava almıyordu simdi toprakta hava alırmı ne tür bir toprak gerekir söylermisiniz lütfen
Oyun Hamuru
27-06-2013, 23:13
Merhaba arkadaşlar. Babamın çalıştığı yerde birisi işten ayrılmış. Geriye iki adet şans bambusu ve barış çiçeği kalmış.
Şans bambuları resimde göründüğü gibi. Geldiğinde su seviyesi kökün altındaydı. Kökler siyahlaşmış ve yaprak uçları sararmaya başlamıştı.
Vazosunu temizledim. Altına taşları koyup üstüne suyu doldurdum. Bir iki çay kaşığı kadar da bitki besini koydum.
1-Sararmalar bu şekilde geçer mi?
2-Başka bir öneriniz var mı bu konuda?
3-Suda mı kalsınlar? Toprağa mı alayım? Su veya toprak fark etmez mi?
4-Çoğaltma işlemini nasıl yapabilirim? Şu durumda mı yapmalıyım yoksa daha sonra mı?
forumu okursanız bazı sorularınızın vevabını bulabilirsiniz
mandalinleerik
28-06-2013, 15:37
Eski iş yerimdeki bambuları saksıya dikip su içinde bırakmıştık, çok güzel oldular hatta renkleri koyu yeşile döndü ve epey büyüdüler. Bunu evde deneyenler ise bambularının aşırı büyüdüklerini söylediler.
Eski iş yerimdeki bambuları saksıya dikip su içinde bırakmıştık, çok güzel oldular hatta renkleri koyu yeşile döndü ve epey büyüdüler. Bunu evde deneyenler ise bambularının aşırı büyüdüklerini söylediler. saksiya dikip su icinde biraktik derken nasil yaptiniz tam anlayamadim? Topraga dikip saksi tabaginda su
mu biraktiniz acaba? benim bambularda yavas buyuyor bana gore..suda buyuyorlar ama cok iyi bir gelismeleri yok :(
mandalinleerik
28-06-2013, 21:10
saksiya dikip su icinde biraktik derken nasil yaptiniz tam anlayamadim? Topraga dikip saksi tabaginda su
mu biraktiniz acaba? benim bambularda yavas buyuyor bana gore..suda buyuyorlar ama cok iyi bir gelismeleri yok :(
Haklısınız kısa yoldan anlatmaya çalışmışım. Bambuyu geçirgen bir toprağa dikiyoruz. Diktiğimiz saksının altına da derin bir saksı altlığı kullanıyoruz. Biz saksı altlığı olarak deliksiz bir saksı kullandık ve sürekli su var içinde.
Yani şöyle düşünün iki saksı var biri deliksiz ve büyük diğeri ise bambuyu diktiğimiz saksı. Diktiğimiz saksıyı diğer büyük ve deliksiz saksının içine oturtuyoruz ve diktiğimiz saksıyı sürekli suluyoruz yani toprak hep yaş, balçık gibi.
turkankaragoz
28-06-2013, 21:44
Sn mandalinerik bende deliksiz bir saksıda toprağa dikip sürekli sulu bırakıyorum. Uzun saplarını kavrım yerlerine kadar kesmiş ve köklendirmiştim daha öncesinde resimlerini aşağıda ekliyorum. Toprağa köklendirerek dikip sürekli nemli tutmayı tavsiye ederim. Keyifleri yerine geldi diye düşünüyorum.
turkankaragoz
28-06-2013, 21:47
421592421593
Haklısınız kısa yoldan anlatmaya çalışmışım. Bambuyu geçirgen bir toprağa dikiyoruz. Diktiğimiz saksının altına da derin bir saksı altlığı kullanıyoruz. Biz saksı altlığı olarak deliksiz bir saksı kullandık ve sürekli su var içinde.
Yani şöyle düşünün iki saksı var biri deliksiz ve büyük diğeri ise bambuyu diktiğimiz saksı. Diktiğimiz saksıyı diğer büyük ve deliksiz saksının içine oturtuyoruz ve diktiğimiz saksıyı sürekli suluyoruz yani toprak hep yaş, balçık gibi. evet peki kokleri curumuyo mu boyle? Difenbahyalar curuyo mesela topragi islak kalirsa buna hicbir sey
olmuyo mu?
mandalinleerik
28-06-2013, 22:17
evet peki kokleri curumuyo mu boyle? Difenbahyalar curuyo mesela topragi islak kalirsa buna hicbir sey
olmuyo mu?
Bizdekiler bir kaç senedir toprağa dikili ve her hangi bir çürüme olmadı.
turkankaragoz
28-06-2013, 22:19
Yaprak7 difenbahya bir su bitkisi değil şans bambusu sadece suyun içinde bile yıllarca yaşıyor.
Cok tesekkurler arkadaslar o zaman ben de toprakta deniycem bitkiyi bakalim..bana daha guzel gelisecek gibi geliyor. Ama simdi buna uygun bir saksi bulmam gerekecek
Bende sadece torf var olur mu?
mandalinleerik
28-06-2013, 23:31
Bende sadece torf var olur mu?
Farklı bir cevap gelebilir fakat bence olur. Konuyu baştan bir inceleyin deneyen çıkmıştır muhakkak.
turkankaragoz
28-06-2013, 23:33
Boyu uzunsa kesip suda köklendirin. Aydınlık olması yeter güneş üzerine gelsin istemiyor zaten. Güneş vuruyorsa üzerine oda etkilemiş olabilir. Köklendirdikten sonra toprağa dikersiniz. Torfada dikebilirsiniz benimkilerde torfta. Kolay gelsin.
Oyun Hamuru
29-06-2013, 14:21
Arkadaşlar bambularımı çoğaltmak için nereden kesmeliyim ve mumu suya giren kısma mı yoksa dışarıda kalan kısıma mı damlatmalıyım?
0 olacak şekilde filizlerin dibinden kesmelisiniz suda kalan kısma mum damltmanıza gerek yok çünkü suda hava alamaz
turkankaragoz
01-07-2013, 12:18
Bende kıvrımların altından kesip suda köklendirdim. Fakat böldüğüm gövde parçaları çürüdü. İsterseniz üzerindeki kıvrımlardan kesin vazoda kalan saplarında üzerlerine mum damlatın belki o saplardan yeni filizler verir. Bol şanslar.
Oyun Hamuru
02-07-2013, 17:29
Bende kıvrımların altından kesip suda köklendirdim. Fakat böldüğüm gövde parçaları çürüdü. İsterseniz üzerindeki kıvrımlardan kesin vazoda kalan saplarında üzerlerine mum damlatın belki o saplardan yeni filizler verir. Bol şanslar.
Sen böyle diyince olduğu gibi bırakasım geldi :D
toprak olarak sadece torf var olur mu?
turkankaragoz
19-07-2013, 17:22
Ben torfa diktim zaten Sn berkay yukarıda ki yorumlarda da yazıyor olabileceği okumadınız herhalde. 232 msj
sudamı daha hızlı büyür topraktamı
mandalinleerik
20-07-2013, 12:15
sudamı daha hızlı büyür topraktamı
Bambuların doğal ortamlarında nasıl şartlarda yaşadığını araştırırsanız bu bilgiye daha kolay ulaşabilirsiniz bence.
Ama bana kalırsa toprakta suyuna ve ışığına dikkat ederek en güzel şekilde gelişeceği kanısındayım.
mandalinleerik
20-07-2013, 12:17
Bu arada bazı bambu türleri çok seyrek çiçek verirmiş, bu her 100 yılda bir ya da daha seyrek olabilirmiş.
çiçeğinide araştıracağım merak ettim şimdi
mandalinleerik
21-07-2013, 14:50
çiçeğinide araştıracağım merak ettim şimdi
Bende merak ettim araştırdım ama bulamadım.
Bambumun yaprakları saramaya başladı ne yapmalıyım yardım edin
Merhaba benimde dort aydir bambularim var migrostan begenip almistim.oturma oadama camin karsisi kapinin kenarina koymustum.ayni zamanda orkidelerim var.bunca zamandir orkidelerime o kadar takmistim ki kafayi onlari bugun farkettim.ve farkettimki bazi cicekler ustne dusmeyince cosuyor.ilk suyuna koydugum gunden beri suyunu bir kere degistirdim.daha sonra suyu azaldikca ustune beklemis su ilave ettim.yalnzca bir kere orkidelerime verdigim cicek costuran su karisimindan bi kahve fincani kadar eklemistim.cok guzeller hic sararma olmadigi gibi hem uzadilar hemde yapraklari uzadi.bugun farkettimki suyu icinde yeni yavrular vermis.onlarla ilgili ne yapacagimi bilmiyorum.afyonda ortam kurak ve kuru oldugu icin cicekler suyun icinde mutulular acikcasi topraga tasimayi dusunmuyorum.yavulari ne yapmali azicik daha uzayip mi kessem bilemedim?
merhabalar yeni bir bambu aldım bakım önerileriniz nelerdir?
ozgurikiz
24-11-2013, 14:41
merhabalar iyi günler.bu bambuları bugun bir marketten aldım.ama evde internetten anladığım kadarıyla herşeyde olduğu gibi bambuların binbir türlüsü varmış ve kocaman bir dünya imiş .ama yetiştirmeyi ve üretmeyi seviyorum.şimdi bu bambuların cinsi hakkında ve saksıda nasıl yetiştireceğim hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.herkese iyi günler.. şimdiden çok teşkkürler..
Dracaena Sanderiana 50 cm boyunda bambu'm var yaklaşık 1 seneden beri bakıyorum ama son birkaç aydan beri yaprakları sararıyor ve kuruyor lütfen bana yardım edin ne yapmam gerekir ve sorun ne olabilir.Şimdiden teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.