View Full Version : Şans Bambusu (Dracena sanderiana)
benim bambum da sararmaya başladı.
Dracaena Sanderiana 50 cm boyunda bambu'm var yaklaşık 1 seneden beri bakıyorum ama son birkaç aydan beri yaprakları sararıyor ve kuruyor lütfen bana yardım edin ne yapmam gerekir ve sorun ne olabilir.Şimdiden teşekkürler.
Sn veysı bambunuz direk güneş ışığı alıyorsa olumsuz etkilenir bambular yandan ışık ve ısı almayı seviyor ayrıca gölgede hiç ışık almayan bir yerdeyse onuda sevmez aydınlığı sever benimde aynı bambudan bir kök ver benim bambu sürekli pencere nin altındaki peteğin yan tarafında duruyor ve direk suda suyunu yaklaşık 10 günde bir değiştiriyorum öyle sevdiki orayı anlatamam hatta bugün ikiye ayırıp çelik aldım bakalım filiz çıkacakmı yeni çelikten merakla bekleyeceğim... inşallah ikisinide birşey olmaz
bambunun konumu nerededir ?
şuan resimde olduğu gibi ama ilk zamanlar balkona koyup bolca güneş alsın diye sabah bırakıp akşam oturma odama koyuyordum.bir ayadan beri resimdeki konumda.yaprakların sararıp kumasını önlemek için ne yapmam gerekiyor acaba.
şuan resimde olduğu gibi ama ilk zamanlar balkona koyup bolca güneş alsın diye sabah bırakıp akşam oturma odama koyuyordum.bir ayadan beri resimdeki konumda.yaprakların sararıp kumasını önlemek için ne yapmam gerekiyor acaba.
veysi bey bence sararan yapraklarını alın ve pencereye daha yakın mesela sağ köşe olabilir perdeyi de gündüz sağdan az aralarsınız oradan güneşini alır (tabi sizin bileceğiniz bişey) birde sıvı gübre kullanabilirsiniz..
ayrıca baktınız bambu gidici gibi bütün yeşil yaprakları sararıp kuruyor sizde benim gibi çelik alma yöntemini deneyebilirsiniz böylece yeni bir bambunuz olur :) eğer çelik almak isterseniz bambuyu ortadan veya uygun gördüğünüz yerden ( ben alttan bir karış uzunlukta kestim çünkü epeyce uzamıştı) kesin.işleme karar verirseniz yeniden yazarsınız
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.yanlız bi durum var ki bende 2 tane vardı deneme amaçlı birini dediğiniz gibi ortadan ikiye kestim ve kestiğim parçanın dışarıda kalan kısmını mumu yakarak damla damla hava almicak şekilde izole ettim ve suya koydum aradan 1 hafta geçti ve bambum küflenip kurudu.bu konuda biraz tetirginim açıcası acba yapım hatası mı vardı yaptığımın işemin ?
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.yanlız bi durum var ki bende 2 tane vardı deneme amaçlı birini dediğiniz gibi ortadan ikiye kestim ve kestiğim parçanın dışarıda kalan kısmını mumu yakarak damla damla hava almicak şekilde izole ettim ve suya koydum aradan 1 hafta geçti ve bambum küflenip kurudu.bu konuda biraz tetirginim açıcası acba yapım hatası mı vardı yaptığımın işemin ?
bence doğru yapmışsınız bende duran sağlıklı güzelim bambuma aynı işlemi yaptım umarım akıbeti sizinki gibi olmaz :) ben derhal sıvı gübre alıp ikisinide desteklemeyi düşünüyorum sizin bambuya olanı duyunca :o
siz bambunuzu mumlamı izole ettiniz yoksa başka bi madde mi kullandınız.
evet evde bal mumu vs olmadığı için normal mumla izole ettim ama ben kestiğim yerlerin ikisinide izole ettim hiç açık bırakmadım hava alıp çürümesin diye sizdemi iki tarafıda izole ettiniz.
eyvah eyvah galiba sorunun kaynağını buldum ben sadece suyun üstünde kalan kısmını izole etmiştim :(
eyvah eyvah galiba sorunun kaynağını buldum ben sadece suyun üstünde kalan kısmını izole etmiştim :(
neyse üzülmeyin şimdiki bambu çok sararıp yaprak dökerse boşa gitmesin diye sizde aynı yöntemi denersiniz forumu takip ederseniz bende benim bambudaki gelişmeleri aktarırım resimlerle iyi günler..
fleabattery
02-12-2013, 12:50
Selamlar,
Ben de bugün marketten 2 adet 50 cm. bambu aldım. Acaba uygulamam doğru mu? Sanki içine koyduğum taşlar köklerine zarar verecekmiş gibi bir fikre kapıldım.
Şimdiden teşekkürler.;)
önceki resimde gördüğünüz bambumu toprağa dikersem ölmesi söz konusumu? lütfen beni bilgilendirin
lütfen beni bilgilendirin
Kusura bakmayın uzun süre forum'a girmedim evet suyun içindeydiler yalnız birisi kaybettim anlayamadım sararmaya başladı kesip mumladım her geçen gün biraz daha derken elimde tek kaldı :S Ama bir sürü filiz oldu :)
merhabalar ben yeni bir şans bambusu aldım ama filiz kısmı çok küçük büyümesi için ne yapmalıyım not:filizi küçük olan yeni bambum
neden sessizleştik anlamadım
arkadaşlar yaklaşık 2 yıldır baktığım lucky bambularımın 2 tanesi orta kısımdan sarardı:(....bende sararan bölümlerini kesip attım..diğer kısımlarını tekrar vazoya koydum....vazoya koyduğum bitkinin suyun içinde kalan bölümünü de mumladım...ayrıca bambularımın bulunduğu suyun iinde yosunlaşma ve çok sık köklenme olduğunu da farkettim:(.... bitkiyi dışarı alıp kökleri budama yapsam bitkiye zarar vermiş olurmuyum? teşekkür ederim....
nur.erdoann
31-10-2014, 15:08
Merhabalar :) geçen hafta ikeadan tatlı mı tatlı şans bambuları aldım. Ancak bunlardan bir tanesi üstten sararmaya başladı ve içi boşaldı. Bende biraz forumda gezindim ve galiba derdi hava alması imiş. Sararan kısmı kestim ama sağlıklı iki filizi kaybedecektim. Bende birini gözden çıkardım ikinciye kıyamadım. (Sararma tam da ikinci filizin hizasında sonlanıyor.)Ucunu da mumla kapattım. Ancak bu sarılık yayılmaya devam eder mi yoksa kurtulması için yeterli bi kesim mi olmuş? İşin ehilleri! Bu çömeze bir yol yordam gösterin :) ;)
nur.erdoann
31-10-2014, 15:10
Yakından fotoğraf...
nur.erdoann
31-10-2014, 15:23
Kestiğim üst kısımda kaybetmeyi Göze aldığım filizin üst kısmını yine mumla kapatıp neredeyse çamurumsu bir toprağa koydum. Sizce büyümeyi sürdürür mü?
nur.erdoann
31-10-2014, 15:24
Değişimleri olumlu ya da olumsuz, sizinle tekrar paylaşacağım.
nur.erdoann
03-12-2014, 22:07
merhaba arkadaşlar,
bambumun üst kısmı sararmıştı. (yukarıda yaptığım işlemler var) kestiğim, suyun dışında ucunu mumla kapattım ama yine de hava alan kısmı var demekki yine sararma oluyor. mum yerine başka ne ile kapatabilirim sararmayı durdurmak için?
nur.erdoann
19-04-2015, 17:52
Şans bambumun sararan kısmını keserken o kısımda bulunan ama sağlıklı görünen filizleri suya almıştım. Zaten atılacak olan filizlerim belki köklenir diye bir umut bunu denedim ve evet köklendi😊👍🏻 bende onları bu şekilde dizayn ettim.
nur.erdoann
19-04-2015, 17:53
Kökleri görebilirsiniz.
nur.erdoann
19-04-2015, 17:55
Başka Açıdan;
Ben bambuyu nano akvaryum üzerinde bulunan özel hazneye yerleştirdim. Burada fiziksel ön filitreden geçen su bambuların köklerinden geçtikten sonra akvaryuma geri dökülüyor.
Akvaryum direk güneş ışığı almıyor. Akvaryum suyundan beslendikleri için oluşacak muhtemel yosunlarla besin için rekabet ettiklerinden akvaryum camları neredeyse hiç yosun yapmıyor. Yaklaşık yaz sonundan beri sistem bu şekilde çalışıyor.
Vicia Ervilia
10-09-2015, 01:35
Uzun zamandır giremedim foruma... İstemeydi nişandı derken aylar oldu sanırım... Başka şehirde olduğum için çiçeklerim ne durumda hiç bilemiyorum. Umarım hala yaşıyorlardır...
İsteme gecesi yaklaşık bir hafta önce özel isteğim üzerine iki tane şans bambusu geldi sevdiğimden. Antalya'nın suyu kireçli. Çok da sıcak bir memleket gerçekten. Bilmediğimden 2 gün önce çeşme suyuna koydum. Hem de ağzına kadar dolu bir şişe suyun içine. Allahtan direkt güneş almayan yere koymayı akıl etmişim o telaşla. Bugün araştırmaya vakit buldum. Hemen suyunu azalttım ve içme suyu ile değiştirdim. Biri sarardı diğeri hala iyi durumda. İyi durumda olanın filizleri vardı ve üstünde koyu yeşil bir tabakası vardı. (mum dediğiniz yer sanırım.) diğer sararanın mumlu bir kısmı yok. alttan yumuşayan kısmı kestim sadece. Komple sararmış halde ama kesebilecek başka yer yok ne yazık ki. Ayrıca daha gölge bir yere aldım. Yarın evde kullandığımız mumla üstünü kapatsam, kurtarabilir miyim onu? Bir de uzun yol gelecekler benle birlikte ankaraya. 10 saat falan susuz kalsa birşey olur mu? Orkidelerimle birlikte otobüste ayağımın altına alacağım. suyu dökülür diye çekiniyorum.
Ayrıca ikisinin de hiç kökü yok... Anlamadım ...
Nagehan17
24-03-2016, 11:25
Ben de yeni katıldım aranıza. :D Bambu hakkında bir soru da benden olacak sanırım. Yeni yeni üst kısmı sararmaya başladı ne yapacağimi bilemedim ve kendimi buraya attım . Sizce ne yapmam gerek kesmelimiyim yoksa kesmemelimiyim? Dip kısmından da yeni bir filiz çıkmış.
Nagehan17
25-03-2016, 14:38
Daha önceden de ben bu soruyu sormuştum ama cevap gelmedi lütfen yardımcı olur musunuz fotoğrafta yükleyemiyorum neden bilmiyorum hata veriyor. Bambu çiçeğim hakkında bir soru sormuştum üst kısmı sarardi ne yapmam lazım kesmelimiyim yoksa tam tersi mi? Kökten bir filiz atmış acaba ondan mı sararma oldu diye düşünüyorum bilmem doğru mu ? Gün geçtikçe kötüleşiyor çok mutsuzum :(
papatya367
01-01-2017, 12:45
Şans bambularım aldığımda üstleri küçücüktü şimdi boyuma geldi :p
selamlar, özel bir gün dolayısıyla dağıtılan karanfil dalını bambumun vazosuna koydum pzt işyerime geldiğimde sararmış yapraklar, bulanık su ve kötü kokuyla karşılaştım. Suyunu değiştirdim taşlarını ayırıp tek başına başka vazoya koymama rağmen hala bambumun suyu çok kötü kokuyor. Hastalanmış galiba ne yapmam gerekir?
hicran ankara
26-05-2017, 15:12
Merhabalar arkadaslar şans bambusunu tohumdan uretmek mumkunmu nasil yapilabilir?
Yeni aldığım bambumu eve gelir gelmez yanlışlıkla kırdım kırılan kısmı toprağa ana gövdeye suya koydum her ikiside çok güzel gelişti topraktaki iki yerden yaprak attı ve güzel büyüyor
jokerkan
09-01-2018, 07:29
Merhabalar arkadaslar şans bambusunu tohumdan uretmek mumkunmu nasil yapilabilir?
Bildigim kadarıyla onları özel bir yontemle büküyorlar, dogal olarak satıldığı sekliyle yok dogada.
Begonvil04
02-02-2018, 16:12
Ben de 3 adet bambum için çoğaltma işlemi yapmak istedim ve yapraklı kısımları aldım😊 Sonuç gayet başarılı oldu, ilerleyen aşamaları da paylaşabilirim umarım.
Begonvil04
02-02-2018, 16:14
Bunu da ekleyeyim
merenwen
28-04-2018, 11:11
Şans bambumun yaprak uçları sarardı. Direk güneş ışığı görmüyor. Nasıl düzelir? Üstte normal yeşil yapraklar da var onların ucu sarı değil. Alttakiler sıkıntı yalnızca.
Lale Teyze
29-04-2018, 18:09
672136
Dokunmaya korkuyorum.
merenwen
30-04-2018, 15:03
uçları sararanlara herhangi bir müdahalede bulunmayı düşünüyor musunuz?
Merhaba,
3 adet şans bambum var ve boyları 1,5-2 metre arasında değişiyor. Son 6 yılda, su içinde kalan bölümden yeni dallar ürettikçe mumlama yaparak kestim ve ayırdığım yeni dalları yeni vazolarda köklendirdim.
Ana bambularda, bir kaç ayda bir su değişikliği ve temizlik yapıyorum. Son temizlik sırasında diken diken oluşumlar farkettim. Bunun dışında genel bir sorun görünmüyor. Bu dikenlerin bir anlamı var mıdır?
evandevan5
24-07-2019, 16:44
Şans bambumun yaprak uçları sarardı. Direk güneş ışığı görmüyor. Nasıl düzelir? Üstte normal yeşil yapraklar da var onların ucu sarı değil. Alttakiler sıkıntı yalnızca.
şans bambuları tohumdan üremiyorlar malesef :(
kaç tane tohum ektim çıks
Şans bambum yaklaşık 3-4 yıldır bende. Anlayamadığım bir şekilde yaprakları sararmaya başladı ve bir kök uzamıyor kesinlikle. Neden olabilir? Ne yapabilirim? Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler
Dogasever kişi
12-05-2020, 16:31
Bana şans bambusu tohumu lazım nerden bulabilirim arkadaşlar
Dogasever kişi
12-05-2020, 16:32
Nasıl geliştirdin banada lazım şans bambusu arıyorum
tropikalist
12-05-2020, 19:33
Maalesef şans bambusunun tohumu yok fide arıyorsanız genelde çoğu çiçekçide sarılıyor arada Migros gibi AVM’lere gelebiliyor Koçtaş mesela takip etmek lazım...
İyi günler...
evandevan5
14-05-2020, 09:52
sans bambusu tohumu aldım ektim ama çıkmadı 3 hafta da çimleniyormuş ama malesef olmadı.
evandevan5
14-05-2020, 09:53
Maalesef şans bambusunun tohumu yok fide arıyorsanız genelde çoğu çiçekçide sarılıyor arada Migros gibi AVM’lere gelebiliyor Koçtaş mesela takip etmek lazım...
İyi günler...
ben internetten satın aldım gitti gidiyordan birisi gönderdi.
tropikalist
14-05-2020, 11:30
ben internetten satın aldım gitti gidiyordan birisi gönderdi.
tohum mu gönderdi çimlenmez bence ama deneyin biz de öğrenmiş oluruz
iyi günler dilerim...
coskun8553
25-11-2020, 11:29
Sanş bambularında sararmalar var ancak sararan kısımların arasında yeşil kısımlar da var. Bitkilerde yumuşama yok. Neden kaynaklanıyor olabilir ?
Merhaba şans bambum yavru verdi köke yakın yerden ve koku de baya var yavrunun ancak ayirirsam ve ana bambuyu mumlarsam suyun içinde hava alır mı çürür mu nasıl ayırmak gerekir anayı da kaybetmek istemiyorum. Böyle kalsa sıkıntı olur mu teşekkürler simdiden. Fotoğrafı bambu başlığında mevcut buraya tekrar yükleyemedim
Mesut Temiz
23-04-2021, 23:41
Merhaba şans bambum yavru verdi köke yakın yerden ve koku de baya var yavrunun ancak ayirirsam ve ana bambuyu mumlarsam suyun içinde hava alır mı çürür mu nasıl ayırmak gerekir anayı da kaybetmek istemiyorum. Böyle kalsa sıkıntı olur mu teşekkürler simdiden. Fotoğrafı bambu başlığında mevcut buraya tekrar yükleyemedim
O şekilde ayırmadan gayet iyi büyüyebilir... Aynı kapta büyütecekseniz zaten ayırmaya hiç gerek yok, çünkü sonuçta kökleri yine birbirine karışacak... Ayırmak isterseniz bence biraz daha büyümesini bekleyin... Ayırma işlemini de temiz ve keskin bir bıçakla (tırtıklı bir bıçak daha uygun olabilir, çünkü oldukça sert oluyor bu bitkinin gövdesi) ana gövdeye birleştiği yerden keserek yapıyoruz... Bence kesik yer suda kalacağı için mumlamaya hiç gerek yok... Aynı suya hemen koyabilirsiniz...
O şekilde ayırmadan gayet iyi büyüyebilir... Aynı kapta büyütecekseniz zaten ayırmaya hiç gerek yok, çünkü sonuçta kökleri yine birbirine karışacak... Ayırmak isterseniz bence biraz daha büyümesini bekleyin... Ayırma işlemini de temiz ve keskin bir bıçakla (tırtıklı bir bıçak daha uygun olabilir, çünkü oldukça sert oluyor bu bitkinin gövdesi) ana gövdeye birleştiği yerden keserek yapıyoruz... Bence kesik yer suda kalacağı için mumlamaya hiç gerek yok... Aynı suya hemen koyabilirsiniz... teşekkür ederim çok iyi aciklamissiniz sağolun.
evandevan5
30-04-2021, 14:51
benim bambum da boyuna yakın yerden kurumaya başlamışlamıştı yaptıklarım şunlar.;
boyuna yakın yerden kestim. kesilen yerleri mumladım . daha sonra boğum yerlerine orkide yaprak çıkartan kremi almıştım onu sürdüm. yaprak epey büyüdü. suyun içine birazcık toprak döktüm ki bataklık hissi oluşup kolay kök versin diye.
benim bambum da boyuna yakın yerden kurumaya başlamışlamıştı yaptıklarım şunlar.;
boyuna yakın yerden kestim. kesilen yerleri mumladım . daha sonra boğum yerlerine orkide yaprak çıkartan kremi almıştım onu sürdüm. yaprak epey büyüdü. suyun içine birazcık toprak döktüm ki bataklık hissi oluşup kolay kök versin diye.
Teşekkürler sağolun
Kevser12
18-06-2021, 00:54
Yeni aldığım bambumu eve gelir gelmez yanlışlıkla kırdım kırılan kısmı toprağa ana gövdeye suya koydum her ikiside çok güzel gelişti topraktaki iki yerden yaprak attı ve güzel büyüyor
Bugün a 101e gelen şans bambusundan aldım ve küçük oğlum 3 parçaya bölmüş ana gövdeyi düzelterek suya koydum yine köklenir mi acaba ya
tropikalist
24-06-2021, 12:05
kırılan kısımlarda tepe kısmı yani sürgün çıkacak kısmı mumla mühürleyin kırılan açık kalan alanı hava almasın alt tarafa ise dokunmayın zamanla yeni kökler çıkaracaktır :)
evandevan5
27-01-2023, 15:51
kırılan kısımlarda tepe kısmı yani sürgün çıkacak kısmı mumla mühürleyin kırılan açık kalan alanı hava almasın alt tarafa ise dokunmayın zamanla yeni kökler çıkaracaktır :)
benim şans bambu da 3 yerinden yaprak verdi. Bende bugün en büyük enerji alan yaprak dalını kesip suya koydum.
Kestiğim yeri de mumladım evde mumladıklarım epey büyüdü.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.