PDA

View Full Version : Tohum Takas Etkinliğinden Edindiğimiz Tohumların Ekimi (2013-14)

Sayfalar : 1 2 [3] 4

heyyamola
06-07-2014, 21:26
Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

506907

Resimdeki kabak metrelik kabak değil. Metrelik kabak; 4-7 cm çapında, 70-100 cm boyunda, açık-yeşil renkli meyvelere sahiptir.

limon_sever
06-07-2014, 23:04
Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari...

limon_sever
06-07-2014, 23:15
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım :(
506905

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

506906

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/506907-img_4666.jpg

Sanırım çapraz tozlaşmaya maruz kalmış Spagetti Kabak. Sayın h_dogan'ın ilgili mesajı : http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30117-76.htm#post1299389

Bu sene bende epey spagetti kabak tohumu ektim. Hepside büyüme aşamasındalar. Hepsinin yaprak yapısı ve bitki tipi farklı. Geçen sene çapraz tozlaşma olmaması için uğraşmıştım ama bağladığım ip sonradan açılmış bulmuştum. Sanırım arılar tekrar uğramış. Bu arada çapraz tozlaşmadan çıkan bir bitki çok kuvvetli ve epey kalın gövdeli bir şekilde büyüyor. Hemen meyve oluşumu yapmış. Enteresan bir cins ortaya çıkabilir. Bir kaç yıl gözlemleme yapacağım.

sevoş
07-07-2014, 00:40
sayın limon sever kabaklar çapraz tozlaşmış.çünkü tohumu bilerek ektim zaten üç köktü.Ben kabakların çapraz tozlaştığını bilmiyordum.bundan sonra daha dikkatli ekeceğim.
Galiba uzun kabak bu senede hayal oldu..inşallah tohum takasta bu sene paylaşan olur.

heyyamola
07-07-2014, 01:15
Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari...

Konumunu hiç bozmayıp, yaralı yeri cocopeat, torf gibi steril bir malzemeyle kapatırsanız, sarsılmasına rağmen büyük ihtimalle gelişimini sürdürecektir.

limon_sever
07-07-2014, 09:47
Bahsettiğim çapraz tozlaşma olmuş ve güçlü gelişen Spagetti Kabak... Diğerleri spagetti kabak gibi uzayıp gittiler. Ama her bitki birbirinden farklı.

507321

Köke çok yakın olan dişi çiçek, 2-3 gün içinde açacak gibi görünüyor. Merakla beklemekteyim.

h_dogan
07-07-2014, 17:18
Yerli topan patlıcan (Sn. bahcedenn)

esgül73
07-07-2014, 17:22
Tohum takastan gelen domates,biber ve diğer tohumları bu yıl biz doğrudan paylaşımda bulunacak mıyız?Yoksa 1 yıl geçmesini bekledikten sonra mı paylaşılmaz?Zengarden dan doğal diye aldığım tohumları bizim yaptığımız gibi kendi üretiyor sanmıştım.Çünkü tohum takastan önce oradan sipariş vermiştim.Bundan sonra çevre köyleri daha çok araştırmaya çalışıcam.Çünkü benim amacım eskilerden kalan tohumları çoğaltıp , yaşatmak.Bunları yemek ve çocuklarıma yedirmek.

birnefestoprak
07-07-2014, 20:35
"Bu sene urettigim tohumu seneye paylasirsam sorun olur mu?" mu diyorsunuz yoksa "Dagitmayi planladigim tohumu ancak seneye cogaltip 2015'te paylasabilecegim" mi diyorsunuz?

doğal diye aldığım tohumları

derken neyi kastettiginizi anlamadim. Hibrit tohumu kastediyorsaniz, hangi tohumlari aldiginizi belirtirseniz, hibrit mi atalik mi oldugunuzu anlamaniza yardimci olabiliriz. Kendi uretmese bile tohumlar atalik olabilir.

Tohum takastan gelen domates,biber ve diğer tohumları bu yıl biz doğrudan paylaşımda bulunacak mıyız?Yoksa 1 yıl geçmesini bekledikten sonra mı paylaşılmaz?Zengarden dan doğal diye aldığım tohumları bizim yaptığımız gibi kendi üretiyor sanmıştım.Çünkü tohum takastan önce oradan sipariş vermiştim.Bundan sonra çevre köyleri daha çok araştırmaya çalışıcam.Çünkü benim amacım eskilerden kalan tohumları çoğaltıp , yaşatmak.Bunları yemek ve çocuklarıma yedirmek.

esgül73
07-07-2014, 23:19
Ben bu tohum işine ilk kez 2 yıl önce İnternete yerli tohum diye yazdığımda tanıştığım Engin Bey'den tohum siparişi vererek başladım .Çok güzel domates ve biber yedik.Fakat tohum alamadım.Hatta bu yıl elimde kalan yerli tohumdan gelen tohumları çimlendirdim.Şu an meyvelerini verdiler.Daha sonra ağaçlar net in tohum takas etkinliğine heyecanla katıldım.Domatesin o çiçekteyken başlayan kokusu yok mu,dünyalara bedel...Bu arada Zengarden dan geleneksel tohum başlığı altında da sipariş verdim ki tohumunda kendim de üretebileyim diye.Örnek verecek olursam geleneksel Marsilya çiftlik domatesi,kara orman domatesi,mini süt Mısır gibi.Tohum takastan gelen 21 çeşit tohumun alabildiklerimi (kaç tane olur bilemiyorum çünkü fasulye olmadı 3 çeşit ıspanak seneye tohum verecekmiş v.b.)bu seneki etkinlikte doğrudan paylaşmam gerekir mi?

birnefestoprak
07-07-2014, 23:31
Verdiginiz isimlerle satin aldiginiz domates tohumlarini ekip tekrar tohum alabilirsiniz (sut misiri bilemiyorum; mutlaka yabanci bir adi vardir, adi Turkceye cevrildiyse hangi ceside ait oldugunu anlamak zor). Tohum aldiktan sonra tekrar ektiginizde, aslina uygun meyve verecekler; hibrit degiller.

Ideal olani, elinizden geldigince, etkinlige geri dondurebileceginiz ne kadar tohum varsa dondurmeye calismaniz... Bu sene dongusunu tamamlamayanlari da seneye paylasirsiniz.

Ben bu tohum işine ilk kez 2 yıl önce İnternete yerli tohum diye yazdığımda tanıştığım Engin Bey'den tohum siparişi vererek başladım .Çok güzel domates ve biber yedik.Fakat tohum alamadım.Hatta bu yıl elimde kalan yerli tohumdan gelen tohumları çimlendirdim.Şu an meyvelerini verdiler.Daha sonra ağaçlar net in tohum takas etkinliğine heyecanla katıldım.Domatesin o çiçekteyken başlayan kokusu yok mu,dünyalara bedel...Bu arada Zengarden dan geleneksel tohum başlığı altında da sipariş verdim ki tohumunda kendim de üretebileyim diye.Örnek verecek olursam geleneksel Marsilya çiftlik domatesi,kara orman domatesi,mini süt Mısır gibi.Tohum takastan gelen 21 çeşit tohumun alabildiklerimi (kaç tane olur bilemiyorum çünkü fasulye olmadı 3 çeşit ıspanak seneye tohum verecekmiş v.b.)bu seneki etkinlikte doğrudan paylaşmam gerekir mi?

Seabert74
08-07-2014, 12:55
Bu yıl tohum takas etkinliğine ilk kez katıldım..
Acemiliğim sebebi ile sadece loveforlife'ın paylaşımlarından birkaç secenek istedim..
Kabul etmek gerekirse, cok zorlandım.. Bahçemin olmayısı sebebi ile saksıda yetişecek tohumları tercih ettim.. Acemiliğim ve kısıtlı yerim sebebi ile tohum çimlendirmeyi önce içeride yapmaya başladım...

Şebboylar beni çok yordu, burada anlatmıştım ; http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/4189-12.htm

sonunda biraz büyüdüklerini görebildim :) Ama çiçek için önümüzdeki yılı bekleyeceğim sanırım..

Türkish orange patlıcan mı , yoksa yumurta patlıcan mı emin değilim, şaşırtma sonrası aldıgım saksıda etiketler silinmiş..
Çiçekleri görünmeye başladı, şimdi patlıcanı oluşmuş 1 tane, kiraz kadar henüz :)

Teşekkürler Loveforlife... :)

h_dogan
08-07-2014, 13:04
Turkish Orange patlıcan Sn. Seabert.

limon_sever
08-07-2014, 21:52
Arnavut biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31457.htm#post1204820)
İlk meyveleri kopardım. Tadına daha bakılmadı, yarın muhtemelen bakılacak.
507692

Bahçedeki biberler
15 civarında çeşit var...
507693

Sevgi Durul
08-07-2014, 21:58
Sn. olcim'den, cosmos. Şimdilik değişik iki renk tomurcuklu.

507695

507696

Sn, MeyveliTepe'den, fazelya (arı otu).

507694

Yasin Aksoy
09-07-2014, 10:40
Merhabalar Arkadaşlar;
Bir sorum olacak, paylaşımdan aldığım tohumlardan tohumluk ayırdım. Ancak tohumları alırken süzgüye koydum, suyun altında duruladım ve bir örtünün üstünde kuruttum. Kuruduktan sonra oradan alıp poşetleyip +8 derecedeki buzdolabında saklıyorum.
Tohumları durulamamın ya da yıkamamın bir sakıncası olur mu? Birisi tohum yıkanmaz dedi, önümüzdeki sene diktiğinde yaprağa gider, ürün vermez dedi de bir sizlere danışaayım dedim.
Cevaplandırısanız sevinirim :)
Kolay gelsin ...

resimsel
09-07-2014, 10:51
Tohum takastan gönderilen ve soframıza gelmeye başlayan kimi ürünlerin tadı bir harika.
her katılımcıya sonsuz teşekkürler.
bu fasulyenin tadı nefis.

esgül73
09-07-2014, 14:06
"Bu sene urettigim tohumu seneye paylasirsam sorun olur mu?" mu diyorsunuz yoksa "Dagitmayi planladigim tohumu ancak seneye cogaltip 2015'te paylasabilecegim" mi diyorsunuz?

derken neyi kastettiginizi anlamadim. Hibrit tohumu kastediyorsaniz, hangi tohumlari aldiginizi belirtirseniz, hibrit mi atalik mi oldugunuzu anlamaniza yardimci olabiliriz. Kendi uretmese bile tohumlar atalik olabilir.

Sayın birnefestoprak bu sene ürettiğim (tohum takastan gelen) tohumu seneye paylaşırsam sorun olur mu? Diyorum.Bunu sormadaki amacım tohum takas etkinliğini kendime bir görev edinmeye çalıştığımdan daha kısa sürede başka insanlarla paylaşmak.Bu tohumlar gönderdikleri kişiler tarafından denenmiş olduğu için paylaşmayı düşündüm.Yani yazdığınız 1.soruyu sormak istedim.

h_dogan
09-07-2014, 17:15
Sn esgül73 bu sene aldığınız tohumların evladiyelik olduğuna kanaat getirdiyseniz takasta paylaşabilirsiniz. Yok aldığınız tohumlar farklı farklı bitkiler veriyorsa saflığı az olacağından istenilen özellikleri karşılamayacaktır. Bu yüzden de tohumu yetiştirmek isteyenler hüsrana uğrayacaktır.

Sizin paylaşmak istediğiniz bitkilerin tohumlarını kurallara uygun alırsanız paylaşmamanız için bir sorun yok. 1. yılda da paylaşabilirsiniz.

Örneğin ben geçen sene paylaştığım siyah inci süs biberinde arkadaşlara açılım olacağını belirtip ona göre istekte bulunmalarını söylemiştim. Çünkü siyah inci çapraz tozlanmaya uygun bir biber. Siz de ona göre kararınızı verirsiniz.

Bir de bu kadar kendinizi sıkmanıza gerek yok, ille de her tohumu tekrar paylaşağım diye uğraşırsanız sıkıntıya düşersiniz. Örneğin ben takastan aldığım domates tohumlarından bu sene meyve bile yiyemedim desem yeridir. Düzensiz yağışlar ve benim vaktimin olmaması nedeniyle neredeyse hepsi hastalandı. Hastalıklı bitkilerden de tohum alınması mantıklı değil. Çünkü tohumla taşınabiliyorsa o hastalık takasla beraber bir de hastalığı yayarız.

Çok uzattım gibi, umarım anlatabilmişimdir.

limon_sever
09-07-2014, 22:30
Naturel Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1212201)
İlk dişi çiçek diğer çiçekler gibi ölmüştü. İlk çiçekler neden ölüyor anlamış değilim :) Bunu sabah erkenden tozlaştırmıştım. Yarın bir dişi çiçek daha açacak.
507861

Kara Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1212196)
Sürgününü kırdığım kara kabak molozların orada kendiliğinden meyve tutmuş. Bugün sabah naturel kabağı tozlaştırırken fark ettim. Yapraklara basmayayım derken bir anda karşıma çıktı. Nasıl mutlu oldum anlatamam, sütlü kara kabak tatlısı yapabileceğiz :)
507862

Bu da tohumluk Kara Kabak. Daha kararacakta sonra sararacak.
507863

esgül73
09-07-2014, 23:24
Sn esgül73 bu sene aldığınız tohumların evladiyelik olduğuna kanaat getirdiyseniz takasta paylaşabilirsiniz. Yok aldığınız tohumlar farklı farklı bitkiler veriyorsa saflığı az olacağından istenilen özellikleri karşılamayacaktır. Bu yüzden de tohumu yetiştirmek isteyenler hüsrana uğrayacaktır.

Sizin paylaşmak istediğiniz bitkilerin tohumlarını kurallara uygun alırsanız paylaşmamanız için bir sorun yok. 1. yılda da paylaşabilirsiniz.

Örneğin ben geçen sene paylaştığım siyah inci süs biberinde arkadaşlara açılım olacağını belirtip ona göre istekte bulunmalarını söylemiştim. Çünkü siyah inci çapraz tozlanmaya uygun bir biber. Siz de ona göre kararınızı verirsiniz.

Bir de bu kadar kendinizi sıkmanıza gerek yok, ille de her tohumu tekrar paylaşağım diye uğraşırsanız sıkıntıya düşersiniz. Örneğin ben takastan aldığım domates tohumlarından bu sene meyve bile yiyemedim desem yeridir. Düzensiz yağışlar ve benim vaktimin olmaması nedeniyle neredeyse hepsi hastalandı. Hastalıklı bitkilerden de tohum alınması mantıklı değil. Çünkü tohumla taşınabiliyorsa o hastalık takasla beraber bir de hastalığı yayarız.

Çok uzattım gibi, umarım anlatabilmişimdir.
Sayın h_doğan ,sizin kabakta bahsettiğiniz tozlaşma ile ilgili bilgileri anlamıyorum.Dolayısıyla iyi niyetle çok kişiyle paylaşayım derken yanlış bir işte yapmak istemem.Zaten ömrümde tohum almadım.Nasipse bu yıl ilk kez deneyeceğim.Benim düşüncem iyi niyetimle birlikte daa kısa sürede paylaşımda bulunmaktı.Başka düşüncem olmadı.Zaten sizin de söylediğiniz gibi etkenlerden dolayı daha ben de domates yiyemedim.

yağmur
10-07-2014, 01:04
Bahçeye inerken makineyi götürmeyi unuttuğumdan ilk kez fotoğraflayabildim. Üzerlerinde kaolin olduğundan tozlu görünüyorlar.

MeyveliTepe - Alis Pembe Kiraz

507872

sigacik - Çeşme Pembe Domates

507873

limon_sever - Salkım Domates

507874

MeyveliTepe - San Marzano

507875

MeyveliTepe - Pembe Beefsteak Domates

507876

yağmur
10-07-2014, 01:09
Dikerken işaret koymuştum ama sonra büyüdükçe karıştırdım. Sanıyorum ilk resimdeki daha açık olanlar sayın sigacık'ın yeşil tatlı biberi, diğer koyu renk olansa sayın birnefestoprak'ın gönderdiği Mehmet'in Tatlı Türk biberi.

507878

507879

birnefestoprak
10-07-2014, 03:36
Acik renkli olanlar Mehmet'in Tatlı Türk biberi olmali.

Dikerken işaret koymuştum ama sonra büyüdükçe karıştırdım. Sanıyorum ilk resimdeki daha açık olanlar sayın sigacık'ın yeşil tatlı biberi, diğer koyu renk olansa sayın birnefestoprak'ın gönderdiği Mehmet'in Tatlı Türk biberi.

507878

507879

yağmur
11-07-2014, 22:59
bahcedenn - Costata Romanesco Kabak

508289

bahcedenn - Çıbrıtsa

508290

bahcedenn - Edirne Patlıcanı

508291

Heyyamola - Şenberber Fasulyesi

508292

MeyveliTepe - Limon Domates

508293

h_dogan
12-07-2014, 10:51
Hepsi harika görünüyor. Yalnız kabak fazla büyümüş eğer tohumluk bırakmadıysanız bu kadar büyütmeden toplayın ki daha çok kabak versin.

yağmur
12-07-2014, 23:37
Tohumluk sayın h_doğan. Çok fazla dişi çiçek açmasına rağmen bu sene arıların tamamen yok olması nedeniyle sanırım döllenme olmuyor. Bu ve iki tane daha kabağı da kendim tozlaştırdım. Riske girmemek içinde tohumluk ayırdım.

limon_sever
13-07-2014, 16:37
Arnavut biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-2013-2014-paylasilan-tohumlar/31457.htm#post1204820)
Derisi çatlamaya başlamış...
508648

cetiner
13-07-2014, 20:03
Bahçemdeki domateslerin bir kısmı; malesef dikimden sonra hangisi ne çeşit karıştırdık

cetiner
13-07-2014, 20:07
Sn. MeyveliTepe, bahsettiğiniz sirkeye yumurta kabuğu formulünü domateslere hangi aşamada kullanmamız lazım?

birnefestoprak
13-07-2014, 20:21
Etiketlerini karistirdiginiza gore bu seneki etkinlige katilmak isteseniz, tohumlari nasil dagitacaksiniz?

Bahçemdeki domateslerin bir kısmı; malesef dikimden sonra hangisi ne çeşit karıştırdık

cetiner
13-07-2014, 20:33
Etiketlerini karistirdiginiza gore bu seneki etkinlige katilmak isteseniz, tohumlari nasil dagitacaksiniz?

Domatesler büyüdükçe şekillerinden ayırdetmeyi umuyorum, ve sizlerin yardımlarını tabii;)

MeyveliTepe
13-07-2014, 20:47
En üstteki resim Alis' Pembe Kiraz.

Sirke yumurta kabuğu uygulamasını kalsiyum eksikliğine dair bir emare görürseniz kullanırsanız. Hazırlayıp elinizin altında bulundurabilirsiniz.

limon_sever
13-07-2014, 20:53
520. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/33480-18.htm#post1304350)da tozlaştırdığım Naturel kabakların iki dişi çiçeğide malesef sararıp öldü. Şimdilik dişi çiçek yok.

birnefestoprak
13-07-2014, 21:13
Etiketlemeyi ekim sirasinda yaparsaniz cok iyi olur. Sekil ve renk itibariyle birbirine benzeyen cok domates var. Burdaki dagitimda, oldukca zor da olsa, belki bir sonuca varabiliriz ama siz eger Agaclar.net disindaki dostlarinizla da tohum paylasacaksaniz, bu etiketlemeye lutfen cok dikkat edin.

Simdi siz adini bilmediginiz icin (eger burda hangi ceside ait oldugunu tespit edemediysek) aslinda yabanci menseyli bir domatesi "kirmizi domates" olarak birisine gonderirseniz, ilerleyen zamanlarda o domatesin yerliymis gibi elden ele dolasmasi ihtimali cok yuksek. Bu durum tecrubeyle sabit, ayiklarken akla karayi seciyoruz; karistiktan sonra duzeltmesi cok zor oluyor.

Domatesler büyüdükçe şekillerinden ayırdetmeyi umuyorum, ve sizlerin yardımlarını tabii;)

cetiner
13-07-2014, 21:47
Etiketlemeyi ekim sirasinda yaparsaniz cok iyi olur. Sekil ve renk itibariyle birbirine benzeyen cok domates var. Burdaki dagitimda, oldukca zor da olsa, belki bir sonuca varabiliriz ama siz eger Agaclar.net disindaki dostlarinizla da tohum paylasacaksaniz, bu etiketlemeye lutfen cok dikkat edin.

Simdi siz adini bilmediginiz icin (eger burda hangi ceside ait oldugunu tespit edemediysek) aslinda yabanci menseyli bir domatesi "kirmizi domates" olarak birisine gonderirseniz, ilerleyen zamanlarda o domatesin yerliymis gibi elden ele dolasmasi ihtimali cok yuksek. Bu durum tecrubeyle sabit, ayiklarken akla karayi seciyoruz; karistiktan sonra duzeltmesi cok zor oluyor.

Çok haklısınız, size kesinlikle katılıyorum. Tamamen benim hatam, o bahçemde beş çeşit domates var , ayırt edemeyeceğim Ludmillas red plum ile Christoper Columbus çeşitleri . Önümüzdeki yıllarda daha dikkatli olacağım inşaallah. İlginize teşekkür ederim.

nkutsay
13-07-2014, 21:48
Bu isler de hep tecrube. Ben de tum etiketleri karistirdim. Gidip ozel bitki icin plastik etiket aldim. Sonra da elime ilk gecen guzel yazan kalemle etketledim. Tum etiketler daha fideyken silindi. Artik ne yapmam gerektigini biliyorum ama bu yil tahminlere kaldi.

birnefestoprak
13-07-2014, 21:59
Etiket yuzeyine gore, kursun kalem ya da silinmeyen kalem (ing. permanent marker) kullanabilirsiniz. Eger kursun kalem kullanabilirseniz daha iyi olur; etiketi sonraki sene silmeniz daha kolay olacagi icin, yeniden kullanabilirsiniz. Etiketleri kisa bambu siriklara baglayip, bitkinin onune gomerseniz, silinme ihtimali de ortadan kalkar.

Bu isler de hep tecrube. Ben de tum etiketleri karistirdim. Gidip ozel bitki icin plastik etiket aldim. Sonra da elime ilk gecen guzel yazan kalemle etketledim. Tum etiketler daha fideyken silindi. Artik ne yapmam gerektigini biliyorum ama bu yil tahminlere kaldi.

bahcedenn
13-07-2014, 23:31
Etiket yazma işi çok çetrefilli bir hal aldı son iki yıldır. Ben kolayını değil de en garantili yolu şu şekilde bulabildim.

Her sıranın başına asetatlı kalem ile yazdığım etiketleri yerleştiriyorum. Mevsim itibarı ile çok güneşli ve sıcak olmayan havalarda su da pek temas etmez ise asetatlı kalem ile yazılanlar neredeyse 1 buçuk ay boyunca pek bi silinmeden duruyorlar.

508713

Bu durumu ilk defa bu sene yaşadım. Normalde viyolde yetiştirdiğim fideler doğrudan bahçeye giderlerdi. Bu sene yaptığım bu uygulamaya gerek olmazdı. Bu sene ise nedenini bulamadığım ama klorlu sudan şüphelendiğim bitki gelişimi tamamen stabil hale gelince bu sefer fideleri bardaklara şaşırtmaya karar verdim. Şaşırtma ertesinde etiketi ilk bardağa koydum ve her bardağın ayrıca üzerine asetatlı kalem ile isimlerini yazdım.

508714

Plastik bardak içerisinde gelişen fidenin kalıcı yerine geçme vakti geldiğinde ise normalde üzerine astığım etiketi taşıyamayacağından dolayı 10-15 günlük geçici bir etiketleme işi yapıyorum. Bu aşamada beyaz bir naylon üzerine çeşit adını asetatlı kalem ile yazıp bitkinin gövdesine zımbalıyorum.

508715

Yalnız iyi takip edilmeli. Naylon üzerine yazılan yazı 10-15 gün içerisinde kayboluyor.

508716

bahcedenn
13-07-2014, 23:38
Asetatlı kalem ile yazılan etiketler güneşin altında silindiğinden dolayı her etikete bir yazı hazırlayıp yağmur ve güneşten etkilenmesin diye bir de bant ile kaplama yapıyorum.
508718

Bitki etiketi taşıyacak hale gelince de etiketi bitkinin üzerine asıyorum. Hasata kadar da silinme sorunu yaşamıyorum.
508719

Asetatlı veya desen kalemi ile yazılan etiketler güneşten ve yağmurdan kesinlikle etkileniyorlar. Bunu hesaba katarak etiketlendirme yapmalısınız.

bahcedenn
13-07-2014, 23:52
Sn. MeyveliTepe'den gelen Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach ve salatalıklar, Sn. birnefestoprak'tan gelen Early Golden Summer Crookneck ile Jade Çiftliği'nin taze kabakları. Hepsi bahcedenn...

508720

limon_sever
14-07-2014, 09:37
Ayçekirdeği Çerezlik (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-2013-2014-paylasilan-tohumlar/31611.htm#post1201478)
Bu da bahcedenn :)
508787

Muda
15-07-2014, 04:45
Tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan öncelikli olarak domatesleri vioellere ekmiştim. Hepsini tek tek gelen kartonlara rakam ve harf olarak etiketlerine yazmıştım. Ancak maalesef yerlerine aktarırken bana yardımcı olan arkadaşın da acale etmesi nedeni ile tam olarak hangisi nereye diktim karıştı. Havaların düzensiz gitmesi nedeni ile uzun süre gelişmediler. Diğer tohumlardan da bir kısmını ekme durumum olmadı. Rakım nedeni ile ürün dönemi yetiştiremeyeceğim endişesi ile. Şu anda domateslerde durum çok iyi gidiyor. Hemen hemen hepsinde çiçek var. Bir kısmında ise domatesler oluşmaya başladılar.

509097

509098

509099

509100

Muda
15-07-2014, 04:52
Biber, patlıcan, salatalık, acur, karpuz, vs. çeşitlerden hazır fideler almak zorunda kaldım. Şu anki gelişmeleri çok iyi. Bamyanın bir kısmı çimlendiği halde çimlenmeyen yerlere bamya ekmek durumunda kaldım. Mısırlar da küçük kalacağını düşünürken bir anda büyümeye başladılar.

509101

509102

509103

Muda
15-07-2014, 04:57
Bitkilerin hemen hepsinin aralarına kekik ve fesleğen çeşitlerinden eklemeye çalıştım. Küçük çiçekli kadife çiçeğini de fide haline getiremediğim için ekmedim. Bu bitkiler böcek gelmesini önlemede etkin olduğu tecrübe eden arkadaşlarca ifade edildiği için özellikle diktim. Isparta yöresinde fesleğen dölleme konusunda etkili olduğu düşünüldüğü için özellikle ekiliyormuş. Ben daha çok koku nedeni ile böceklerin gelmesine engel olduğunu düşünüyorum. Yukarıdaki görüntüler 11.07.2014 tarihinde çekmiş olduğum resimler kısa sürede çok değişim meydana geldi.

Muda
15-07-2014, 05:05
Tohum takas etkinliğinden çörek otunun çeşitli renklerinin tohumları geldikten sonra yerli tohum olarak nitelendirilen tohumlar aldım. Herhangibir tozlaşma olmaması için etkinlikten gelen tohumları ekmeden bir kısmını kendim bir kısmını ise arkadaşıma verdim. Bendeki çörekotları çok sulanamayan yere ekilince çok az büyütebildim. Arkadaşıma verdiklerim ise biraz fazla sık olmasına rağmen oldukça güzel gelişmişler. Tohumlar olgunlaşınca bir kısmını etkinlikte kullanmak için isteyeceğim.

509104

509105

509106

509107

limon_sever
15-07-2014, 08:41
506. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/33480-17.htm#post1303246)da bahsettiğim çapraz tozlaşma olmuş Spagetti Kabak beni bir hayli heyecanlandırıyor. Üzerinde şimdiden 6 adet dişi çiçek var. Seneye 3-5 kök yetiştireceğim. Böyle verimli bir çeşiti tesadüf eseri elde etmek hoşuma gitti. Yarın sabah erkenden dişi çiçeklerden birini tozlaştırma yapıp tohumluk ayıracağım.

509123

limon_sever
15-07-2014, 22:40
Deşti Domates (Geç Hasat) (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31509.htm#post1203925)
Kediler tarafından kırılan fidelerden sonra geç diktiğimiz fideleri koruma altına almıştık. Şimdi meyve vermeye başladılar. Kediler ilk diktiğimiz fideleri kırmasaydı şimdi meyvesini çoktan yemiştik. Bu arada bunlar yamaçta. Yamaç kumlu olduğu için çok hızlı geliştiler ve büyük fide oldular. Bunada şükür...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/509235d1405456550-desti_domates.jpg

Bhut Jolokia (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31441.htm#post1149934)
Bhut jolokia biberler meyve tuttu...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/509236d1405456608-bhut_jolokia.jpg

Muda
16-07-2014, 10:06
Paylaşım etkinliğinden gelen tohumlardan çıkan yardımcı olan arkadaşın ekmesi nedeni ile tam olarak ne olduğunu bilemediğim tohumlardan çıkan kabaklar. Biraz daha büyüyünce nasıl olsa tam olarak ayırt edilebilir. Toplam üç kök bir tanesi daha küçük ancak şu an için sağlıklı görünüyorlar. Erkek çiçeklerden sonra bir tane dişi çiçek açtı birisinde. İşi garantiye almak için tozlaşmayı sağlamaya çalıştım. İki erkek çiçek parçalandı. İlginç olan bir tanesinin polenlerini küçük karıncalar tarafından alınmaya çalışılmasıydı.

509281

509282

509283

509284

Bu kabağın birnefestoprak tarafından paylaşılan Early Golden Summer Crookneck olduğunu düşünüyorum. Yaprak yapısı ve dişi çiçeğin sarı ve yapısı nedeni ile benziyor.

Muda
16-07-2014, 10:14
Uzun kabak nedir?

sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.

Arkadaşta olan uzun kabağın fotoğraflarını dün çektim. Yaprak ve çiçek yapısı ile çok kolay ayırt edilebilir. Kabağının büyüklüğü nedeni ile zaten karıştırılma ihtimali hiç bulunmamakta. Bir tane büyümeye başlamış. Daha sonra büyüklüğü hakkında yeniden fotoğraf çekerim.

509285

509286

509287

509288

Andora
16-07-2014, 10:25
Geçtiğimiz hafta yazlığa uğrama şansımız oldu, diyebilirim ki bu sene kavun-karpuz senesi :p

2013 yılında ektiğimiz çok sayıda kavun/karpuz türünden tadı en çok hoşumuza gidenlerden tohum ayırmış idik. Hepimiz için bir çok kayba neden olan fazla yağış nedeni ile daha önceki bir mesajımda da bahsettiğim üzere çok fazla çürüyen tohum oldu, bu kaybın içinde paylaşımdan edindiğim kavun tohumları da var idi.

İlk ekimde tüm kavun/karpuz tohumları çürüyünce 2.kez ekim yapıldı ve geçen seneden ayrılmış olan son tohumlar toprakla buluşturuldu. Sanırım 3 cins karpuz ve 3 cins kavunumuz var. Durumları şimdilik çok iyi. Karpuzların Kaliforniya Kan Karpuzu ve Kongo Karpuzu olma olasılıkları yüksek, kavunlardan biri de Kırkağaç, ilk yıl hevesle çok fazla tür ekmiştim...

Herhalde bu Kırkağaç kavundur
509293

Bunun Kaliforniya Kan Karpuzu olduğunu sanmaktayım.
509294

Bu Kongo olmalı, ancak çok benzer renkte tam yuvarlak olan bir türde mevcut.
509295

Bunu ikisini kestiremedim.
509296

Muda
16-07-2014, 10:29
Afyon mor patlıcan. Ekmeyi düşündüğüm bir türdü. Sağolsun arkadaş ondan da bu yıl ekmiş. Tohum takas etkinliğinde kullanmak için birkaç tanesini tohumluk olarak bırakmasını istedim. Eskisi kadar ekilmese de halen ekimi yapılıyor. Birkaç yıl önce kışlık için aldığım patlıcanların pişirildikten sonra tadı ve görüntüsü muhteşemdi. Patlıcanın kendisinin görüntü olarak pek albenisi yok. Morumsu soluk renkleri var. Arkadaştaki çok güzel renk almış. Başka yerde yetişiyor mu bilemiyorum. Bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

509289

509290

509292

509297

509298

Muda
16-07-2014, 10:43
Bir kısım tohumları ekemeyince mecburen fide olarak satın almak zorunda kaldım. Hibrit olmayan Edirne patlıcanı olma ihtimali var mı. Etkinlikte tohumları kullanılabilir mi. Onlar da çok güzel gelişmeye başladılar. Afyon mor patlıcan ile yaprak yapısı ve çiçeğinde fark var.

509300

509301

509302

509303

509304

sevoş
16-07-2014, 11:36
sayın muda'nın resminden anlaşıldı ki bendeki kabak uzun kabak değilmiş.inşallah bu senede uzun kabak tohumu paylaşanlar olur.

Andora
16-07-2014, 15:04
Aşağıdaki fotoğraflar da kavun/karpuz bolluğunu anlatmak için birebir, evin çevresindeki yürüme yoluna düşen bir çekirdek hiç nazlanmadan çimlenmiş birde meyve tutmuş, ama benim favorim üçüzler :D

509328

509326

509327

akçabardak
16-07-2014, 15:28
Tohum takas etkinliğinden.

Sevgili loveforlife'nin göndermiş olduğu tohumlardan

TÜRKİŞH ORANGLE patlıcan
509330

Domates gibi kızardı ama sadece bir tanecik şimdilik.
509331

Yumurta patlıcan
509332

h_dogan
16-07-2014, 16:06
Aswagandha. :)

limon_sever
16-07-2014, 23:47
Sayın bahcedenn,

Kara Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1212196) bitkisinde körpe bir adet kabak var. Sütlü tatlısını yapmayı düşünüyoruz. Acaba ne zaman hasat etmek gerekiyor?

Görselini paylaştığınız kabak bu renkte. Sütlü tatlısını yapmak için bu rengi almasınımı beklemeli miyiz?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/450153d1382915961-kara-kabak-ii.jpg

Göndermiş olduğunuz tohumdan yetiştirdiğim tohuma ayırdığım kabak hala bu rengi almadı.

Körpe olan aşağıdaki gibi...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/507862d1404937571-kara_kabak.jpg

Tohumluk olan...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/507863d1404937571-kara-kabak.jpg

Görselleri daha önce yüklemiştim. Oradan alıntıladım. Kaç gündür soracağım hep unutuyordum. Bugünde unutmuştum ki son anda aklıma geldi :)

Lonicera
17-07-2014, 12:55
Sn siğacik yeşil tatlı biber

Lonicera
17-07-2014, 12:58
Sn MeyveliTepe 'den gelen yabani roka. Toplam 5 kök var ama uzun süredir yapraklarını koparıp koparıp tüketiyoruz. Sıcağa rağmen lezzet ve aromasında hiçbir değişim olmadı.

esgül73
17-07-2014, 17:36
Sayın S_Durul dan gelen çörek otu .Şifa niyetine sabahları suyla içmeyi düşünüyorum.

malbman
17-07-2014, 17:46
Altı ay önce başlığı açıp kaçmışım, bir daha da ne uğramak ne de bir şey :p

İlk mesajlarımda belirttiğim gibi yetiştirme kabinimi yaptım, domatlarımı kabine yerleştirdim ve bir ay kadar gayet sağlıklı bir şekilde yetiştirdim. Fakat bir ayın sonunda (sanırım Şubat sonu gibiydi) iki gün içinde sekiz domat fidem birden öldü. Ne bir hastalık belirtisi vardı ne da zararlı.

O moral bozukluğuyla bir süre hiç birşey yapmadım. Neden sonra Nisan sonu gibi yine aynı tohumları ektim. Tüm tohumlarım gayet güzel çimlendi ve sağlıklı fideler haline geldi. Zamanı gelince artık bahar da gelmiş olduğu için mutfaktaki yerimde her birine bir topraksız sistem hazırlayıp yerlerine yerleştirdim.

Tam bunları güzel güzel büyütürüm diye hayaller kuruyordum ki, bir anda (iki gün içinde) eşim ile birlikte yirmi yıldır oturduğumuz evimizi kiraya verip, bahçeli bir eve taşınma kararı aldık. Yaklaşık birbuçuk ay önce de taşındık.

Tabii ben taşıma şirketindeki arkadaşları hafife aldığımı neden sonra farkettim. Zira yeni eve geldiğimizde sekiz tane domatesimdan yalnızca üç tanesi hayattaydı. Adamlar diğerlerini resmen çiğneyip geçmişler. Sinirlenip bağırmaya başlayınca da arsız arsız "abi domatın kilosu bi lira, alıp geleyim istersen" gibi yılışık bir cevap aldım. Ya öldürmek lazım ya da susmak dedim ve ikinci seçeneği tercih ettim.

Sağ kalanları yeni evlerindeki yeni yerlerine yerleştirdim. Sonuç olarak yalnızca bu gördüğünüz üç tane domatım kaldı. Üçü de çiçeklenmeye başladı. Ama hepsi birden köklenip yerlerde sürüklendiği için hangisinin hangisi olduğunu bilmiyorum. Meyveleri çıkınca hangisinin ne olduğunu göreceğim. Her kökteki ilk iki ya da üç tane meyveyi tohumluk bırakıp, bu yılki paylaşımda hiç değilse onları dağıtmak istiyorum.

Biraz uzattım sanırım ama başlığı açıp altı ay hiçbir şey yazmayışımın nedenini açıklamak istedim.

Sevgilerimle

esgül73
17-07-2014, 17:50
Sayın bahcedenn den black from tula domates,tohumluk ,henüz tadına bakamadım.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=509553&stc=1&d=1405612489

Sayın bahcedenn den black cherry domates,hafif ekşimsi çok güzel.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=509554&stc=1&d=1405612489

Sayın Heyyemola dan deşti domates.Tadı tam hayal ettiğim gibi.Beni çocukluğuma götürdü.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=509555&stc=1&d=1405612489

bahcedenn
17-07-2014, 22:04
Sayın bahcedenn,

Kara Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1212196) bitkisinde körpe bir adet kabak var. Sütlü tatlısını yapmayı düşünüyoruz. Acaba ne zaman hasat etmek gerekiyor?

Görselini paylaştığınız kabak bu renkte. Sütlü tatlısını yapmak için bu rengi almasınımı beklemeli miyiz?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/450153d1382915961-kara-kabak-ii.jpg

Göndermiş olduğunuz tohumdan yetiştirdiğim tohuma ayırdığım kabak hala bu rengi almadı.

Körpe olan aşağıdaki gibi...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/507862d1404937571-kara_kabak.jpg

Tohumluk olan...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/507863d1404937571-kara-kabak.jpg

Görselleri daha önce yüklemiştim. Oradan alıntıladım. Kaç gündür soracağım hep unutuyordum. Bugünde unutmuştum ki son anda aklıma geldi :)

Merhaba Sn. limon_sever,

Tohum Takas sayfasında resimlerini paylaşmış olduğum Kara Kabağın ilk resmi bahcedenn hasat ettiğim tohumluk olan, sizin de şu anda yetiştirdiğiniz çeşit olan kabak.

Diğer resim ise tanıtım sayfasında açıklamasını da yaptığım gibi hem örnek olsun diye hem de tatlısını yaptırmak için tesadüf eseri pazarda bulup ta aldığım kabağın resmi. Yani yetiştirmiş olduğun kabak hiç o görüntüde olmayacak. :)

Ne zaman hasat etmelisiniz? Hasat edeceğiniz kabak tohumluk olarak bırakmış olduğunuz kabak kadar olduktan sonra 1-2 gün daha beklemelisiniz. Şimdiden afiye olsun.

limon_sever
17-07-2014, 22:36
Merhaba Sn. limon_sever,

Tohum Takas sayfasında resimlerini paylaşmış olduğum Kara Kabağın ilk resmi bahcedenn hasat ettiğim tohumluk olan, sizin de şu anda yetiştirdiğiniz çeşit olan kabak.

Diğer resim ise tanıtım sayfasında açıklamasını da yaptığım gibi hem örnek olsun diye hem de tatlısını yaptırmak için tesadüf eseri pazarda bulup ta aldığım kabağın resmi. Yani yetiştirmiş olduğun kabak hiç o görüntüde olmayacak. :)

Ne zaman hasat etmelisiniz? Hasat edeceğiniz kabak tohumluk olarak bırakmış olduğunuz kabak kadar olduktan sonra 1-2 gün daha beklemelisiniz. Şimdiden afiye olsun.

Merhabalar.

Cevap için teşekkür ederim. Ben de tohumluk ayırdığım niye kararmadı diye düşünüyordum öyle :)

Körpesini tatlı yapmak için yarın koparayım o zaman, zira tohumluk kabağın boya geldi, 2-3 gün önce...

yağmur
18-07-2014, 01:01
Tohum için ayırdığımız kabağı ne zaman veya nasıl göründüğünde hasat ediyoruz? Kurutmadan önce kabak tohumlarını yıkamak gerekiyor mu?

yağmur
18-07-2014, 01:21
En öndeki iri olanlar sayın sigacık'ın Çeşme Pembe Domatesleri, alt kısımda oluşan şekil bozukluğu hariç çok verimli ve sağlıklı bir domates. Seneye de dikmeyi düşünüyorum. Diğerleri sayın MeyveliTepe'nin paylaştıklarından. İnce uzun olanlar San Marzanolar ve ufak olanlar Alis Pembe Kiraz(sahurda vazgeçilmezimiz oldu diyebilirim, tadı ekşi değil), en arkada görünen sarı renk ise Limon Domates. Pembe Beefsteaklerde oldukça verimli ama henüz kızarmadılar. Çok sık dikmiş olmama rağmen yarım kilodan fazla görünen meyveleri var ve boyları 2 metreyi geçti.

509609

509610

limon_sever
18-07-2014, 08:46
Cherokee Purple Domates (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31441.htm#post1155227)
Verimli ve iri bir çeşit. Yağmurlardan dolayı çok çiçek kaybı yaşandı. Epey boylandı. Bahçedeki sağlıklı domateslerden 3-5 kökten biri. Seneye daha fazla yetiştireceğim.
509641

Bunu da 3-4 sene önce üyelerimizden Sayın Douglas Fir'den satın almıştım. İri siyah domatesler(Cherokee Purple) veriyor. Lezzetli ve ince kabuklu bir çeşit. Daha ermesine var.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/509640d1405665471-cherokee-purple.jpg

Pembe (beefsteak) (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31441.htm#post1152066)
Yağmurlarda hastalanmıştı. Şimdi toparlanmaya çalışıyor. 4 fideden ikisinde ikişer domates var.
509642

Kara Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1212196)
Körpesi yeteri kadar büyüdü...
509643

Ve sabah hasat ettim. Tatlı olmak için sıraya girdi.
509644

yağmur
18-07-2014, 23:30
Sayın bahcedenn'in paylaştığı Golden Bantam 12 Row Mısır. Tohumlardan yedi tanesi filizlendi. Üç tanesi birer tane mısır verdi. Diğerlerinin boyu hala ufacık. Onlardan ümidi kestim. Bu üç mısırın tanelerinin durumunu çok merak ediyorum ama koçana kenarından bakarken bir tanesini kaybederim diye çekiniyorum. Başka mısır ekmediğimden dolayı eğer tohum alabilirsem paylaşacağım.

509715

509716

Tek kök kalan, sayın MeyveliTepe'nin paylaştığı Kalıcı Ispanak. Pazı ve Boğa Kanı pancardan daha iri ve çabuk büyüyen yapraklarını gördükçe, ıspanaklarımı kesip kesip atan canlıya çok kızıyorum.

509717

limon_sever
18-07-2014, 23:34
Domates ?. (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31509.htm#post1206677)
Eski alışkanlıklardan vazgeçilmiyor işte :)
509718

Limon Domates (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31441.htm#post1189801)
Yağmurlarda sıkıntıya girsede verimli bir çeşit...
509720

Early Golden Summer Crookneck (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31442.htm#post1156428)
Tohumluk kabak olgunlaşmak üzere... Üstten iki kabak vermeye başladı. Tekrar meyve tutumu olacak gibi...
509721

Çekirdeklik Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31509.htm#post1207251)
Tohumluk kabak güzel gelişti.
509722

San Marzano Domates (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31441.htm#post1155236)
2012-2013 etkinliğinden gelmişti. Kalan tohumlardan yetiştirmiştim. Bu sene biraz sıkıntı yaşadı. Ama toparlandı. Meyveler ve bitki geçen seneye göre küçük...
509723

akçabardak
19-07-2014, 13:44
Sayın Bahçeden gelen - Black from Tula domatesi

509764

Tohumları alındı
509765
İnce kabuklu, etli, çekirdek sayısı oldukça az miktarda ve çok lezzetli.
Seneye kısmetse bunlardan ekmeyi düşünüyorum.

Bunlarda diğer çeşitlerim
hepsinin tohumları alındı
509766

Tohumları alınanların, tepsiye dizilip 150 derecede 15 dakika
fırınlandıktan sonra devamı güneşte kurutulacak.
509767

limon_sever
20-07-2014, 10:05
Ronde de Nice Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1213631)
Tohumluk kabak fena gelişmedi. Başka meyvede vermedi. Belki verir ümidiyle bakıyorum arada. Seneye 2-3 kök yetiştirip yemeğini yapmak nasip olur inşallah...
509989

Derya Yıldız
20-07-2014, 14:11
Bu etiketleme işinin bu kadar zor olacağını bende tahmin edememişim. Küçücük ayrıntılar bütünü etkiliyor gerçekten. Benim birde ekstradan taşınma işleri olunca o kadar fideyi kontrollu olarak şaşırtamadım. Zaten 2 dolu bir tavuk ve birde koyun zararı görünce ortalık karıştı. Ama bu etkinlikten tohum almanın değerini bilmek lazım. Pazardan ve memleketten tanıdıklardan aldığım tohumların ürünlerini hiç beğenmedim.

Derya Yıldız
20-07-2014, 14:18
Bu arada karabuğdaylarım tohum verdi. Sayın meyvelitepe bunların kurumasını mı bekleyeceğim yoksa yeşilken alıp kendim mi kurutacağım?

MeyveliTepe
20-07-2014, 14:37
Dalında kurumasını bekleyin, gövde hala yeşil olabilir, sonra elle toplanacak.

akçabardak
21-07-2014, 16:13
Tohum takas etkinliğinden

Sayın Bahçedenn gelen
Black form Russian domatesi

Orta boy, koyu renk, ince kabuklu ve lezzetli.

akçabardak
21-07-2014, 16:28
Arkadaşlar bu domatesi geçen sene Bulgaristan'dan getirmiştim bana çok değişik geldi, türünü bilmiyorum ama oradakiler ona biber domatesi diyorlar, 8-10 kök fide çimlendirebildim ama sadece 3 kök büyütebildim, malum yağmurlar benim rahatsızlıklarım derken...

Tohumunu tohum takasta paylaşsam talep olur mu acaba, tadına henüz bakmadım olgunlaşmalarını bekliyorum.

Tohum takas işine ilk defa katılacağım, becerebilirmiyim bilemiyorum, eğer katılırsam yukarıda fotoğraflarını yüklediğim domates tohumlarını da paylaşırım.

limon_sever
21-07-2014, 21:05
Roma Cherry Domates (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611.htm#post1204573)
Uzun zamandır toplayıp salatamızda keyfini sürüyoruz. Bu salkımın tamamını tohumluk ayırdım.
510282

Bunlarda bugünkü domates ve biber hasatı...
510283

Seabert74
22-07-2014, 07:46
Saksıda yetiştirdiğim turkish orange patlıcan ve yumurta patlıcanın yapraklarında delikler var.. Özellikle yumurta patlıcan henüz yeni çiçek veriyor ama 4 kökün hemen hemen hepsini kaybettim.. 1 tanesi kurtulabilir belki ..

Sorumu aşagıda sordum , ama cevap alamadım.. Bu arada etrafta bol kelebek görüyorum ama, tırtıl bulamadım.. Bir de linkte bahsettiğim beyaz böcek durumu var..

Ne yapmamı önerirsiniz??

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/10683-5.htm#post1307907

Sevgi Durul
23-07-2014, 10:08
Sayın MeyveliTepe,

Fazelya tohuma dönüyor sanırım. Ne zaman ve nasıl tohum alınacağı hakkında hiç bir fikrim yok. Kaşla göz arasında saçılıp tohum alamama olasılığı var mıdır?

510519

510520

esgül73
23-07-2014, 18:04
Bu jalapeno orta acı biberleri sevdim fakat çiğ tüketmek için kabuğu biraz sert.

510586

Ben de turşusunu yaptım.15 gün sonra açacağız.Turşu konusunda pek bir deneyimim yok fakat deneyip göreceğiz.

510587

birnefestoprak
23-07-2014, 18:07
Saplari kesip butun butun mu tursuladiniz yoksa dilimlediniz mi? Resimden secilmiyor.

Bu jalapeno orta acı biberleri sevdim fakat çiğ tüketmek için kabuğu biraz sert.

510586

Ben de turşusunu yaptım.15 gün sonra açacağız.Turşu konusunda pek bir deneyimim yok fakat deneyip göreceğiz.

510587

esgül73
23-07-2014, 18:20
Saplari kesip butun butun mu tursuladiniz yoksa dilimlediniz mi? Resimden secilmiyor.

İnternetten araştırdım .Saplarını kesip ince ince doğradım.Biz bu turşuyu marketten hazır alıyorduk.Azmin sonucu onu da kendim yapmayı başardım.Umarım güzel olur.

esgül73
23-07-2014, 18:23
Bu arada çörek otu tohumları için acele etmişim.Baktığım tohumlar gibi değilmiş hepsinin içi.Yarısı olgunlaşmamıştı.Ama köklemiş bulunmuştum.Hepsi bu kadar çıktı.İnsanoğlu deneme yanılmayla her yaşta öğreniyor.Seneye daha dikkatli olacağım.

MeyveliTepe
23-07-2014, 19:26
Sayın MeyveliTepe,

Fazelya tohuma dönüyor sanırım. Ne zaman ve nasıl tohum alınacağı hakkında hiç bir fikrim yok. Kaşla göz arasında saçılıp tohum alamama olasılığı var mıdır?

510519

510520

Çiçeklerin kuruyup sararmasını bekleyin, bir miktar bulunduğu yere saçsa da çoğu tohum yuvalarında kalır. Sonra çiçekleri keserek bir kovaya alın. Devamında dövüp savurma işlemi gerekiyor. Tohumlar hafif olduğu için çöpüyle savrulabilir, dikkat. Sonunda biraz çöplü de kalsa önemli değil. Eldiven kullanın elinize batabilir.

Derya Yıldız
24-07-2014, 00:35
Sn Meyvelitepe teşekkür ederim. Hala yeşil ve çiçekli buğdaylarım ama çok az tohum var üstünde:(

limon_sever
27-07-2014, 00:08
Tepeköy ve Şenberber fasulyelerinden bir miktar tohum elde ettim. Kapsülden çıkardığım gibi daneleri tekrar ekebilir miyim?

MeyveliTepe
27-07-2014, 00:31
Tohumlar iyice kurumuş ise ekebilirsiniz.

limon_sever
27-07-2014, 10:49
Tohumlar iyice kurumuş ise ekebilirsiniz.

Evet, tohumlar iyice kurumuş. 10'ar adet ektim. Geriye güz soğuklarına yakalanmadan meyve vermelerini beklemek kaldı.

efor
29-07-2014, 11:33
Benim fasulye,karabuğday ve bazı çiçekler hariç hiçbir şeyi yetiştiremedim. Küçük seraya ektiğim fidelerin hepsine soğuk vurdu. kalanlarda yağmurdan hastalandı.domates ve biber fidelerini ziraattan alıp yetiştirmek zorunda kaldım. onların bile bazıları yağmurdan zarar gördü. ama çok şükür ki yöremizin domatesi manie domatesler sağlıklı olgunlaşmasını bekliyorum.

limon_sever
30-07-2014, 08:09
Etkinlikte paylaşacağım tohumlar...

511198

511199

Taleplerinize eklemek için: Dermason Fasulyesi (http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/35128.htm#post1306854)

oz26
30-07-2014, 17:31
Zinnia. (Sayın SDurul)
511249

Üçüz Çiçeği kalabalıkta yer arıyor kendisine. (Sayın Pria)
511248

Manolyaların son halleri (Sayın Pria)
511247

Bahçede son durum
511246

oz26
30-07-2014, 17:35
Tepeköy Fasulyesi. Geç ekildi, yeni çiçekleniyor. (Sayın MeyveliTepe )
511250

511251

Rosella Purple Domates (Sayın Atılgan)
511252

Jalepenolar bir aksilik olmazsa bu yılki kataloğa girecek.
511254

511253

oz26
30-07-2014, 17:40
Little Fingers Patlıcan. Saksısı küçük olmasına rağmen salkım halinde büyüyorlar. (Sayın bahcedenn)

511255

511256

511257

511258

Turkish Orange Patlıcan (Sayın loveforlife)
511259

oz26
30-07-2014, 17:42
Red Robin Domateslerde kataloğa girmeye aday. Üzerlerinde onbeşerden fazla meyve var. (Sayın Kiraz)

511260

511261

511262

511263

511264

pria
30-07-2014, 19:21
Sayın oz26,

İki yavru manolyanız çok sağlıklı ve emin ellerde..
Sanırım sadece iki kişiden güzel haber alabildim manolya tohumlarıyla ilgili..
Demek ki, çimlendirilebiliyormuş..
Bu yıl inşallah 10 kasımda yine Dolmabahçe Sarayı'na gidip tohum toplamak nasip olur..

cetiner
30-07-2014, 21:09
Bahçemden ilk domates hasatım Ali's Pembe Kiraz

cetiner
30-07-2014, 21:13
Devamı

oz26
30-07-2014, 21:31
Aslında zor değil sayın Pria. Ben sonradan okusamda, forumdaki Manolya (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1991.htm) başlığında gayet güzel anlatılmış. Ekmeden önce okumuş olsaydım firesiz çimledirebilirdim.

İki gün suda beklettğim tohumların beş tanesini soyduktan, kalan beş tanesini soymadan torfa ektim. Üçüncü aya girerken "çok muhtemel, kabuklarını soymuş olduklarım"çimlendiler (http://www.agaclar.net/forum/1259140-post106.htm). Birisini bizim ufaklık kaşla göz arasında çekiverdi. Kalan dört taneden iki tanesi ev içinde, diğer ikisi bahçede. Bahçedekilerin gelişimi daha iyi.

Evdekilerden birisi Çeşme'ye kayınvalideme, diğeri Torosların Eteği'ndeki anneme gidecek bu yaz. Onlar daha şanslı görünüyor.

heyyamola
30-07-2014, 22:10
15 Temmuz 2014' den

Boğa Kanı Kırmızı Pancar (http://www.agaclar.net/forum/1148756-post7.htm) (Sn. MeyveliTepe)

511314

511315

511316

heyyamola
30-07-2014, 22:22
26 Temmuz 2014' den

Urfa Kirazı (http://www.agaclar.net/forum/1161787-post5.htm) (Sn. birnefestoprak)
511317

511318

511319

heyyamola
30-07-2014, 22:46
26 Temmuz 2014' den

Acı Süs Biber (http://www.agaclar.net/forum/1203440-post26.htm) (Sn. bahcedenn)
511320

Mini Yuvarlak Biber (http://www.agaclar.net/forum/1209407-post13.htm) (Sn. sevoş)
511321

Maraş Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1188252-post2.htm) (Sn. üzüm)
511323

Arnavut Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1204820-post10.htm) (Sn. loveforlife)
511324

cetiner
30-07-2014, 22:53
15 Temmuz 2014' den

Boğa Kanı Kırmızı Pancar (http://www.agaclar.net/forum/1148756-post7.htm) (Sn. MeyveliTepe)

511314

511315

511316

Sn.Heyyamola fotoğrafı vardı ama yükleyemedim, sn. MeyveliTepe'nin boğa kanı kırmızı pancar bende de var fakat yaprakları tamamen bordo renginde

heyyamola
30-07-2014, 23:17
27 Temmuz 2014' den

Naturel Kabak (http://www.agaclar.net/forum/1212201-post42.htm) (Sn. bahcedenn)
511325

Lif Kabağı (http://www.agaclar.net/forum/1201205-post17.htm)(Sn. h_dogan)
511326

Susak (http://www.agaclar.net/forum/1153598-post9.htm) (Sn. sevoş)
511327

Mikrop Domates (http://www.agaclar.net/forum/1203107-post4.htm) (Sn. malbman)
511328

Mikropluğu küçüklüğünden... Yakından bakalım.
511329

heyyamola
30-07-2014, 23:51
Sn.Heyyamola fotoğrafı vardı ama yükleyemedim, sn. MeyveliTepe'nin boğa kanı kırmızı pancar bende de var fakat yaprakları tamamen bordo renginde

Yayınladığım fotoğraflar; Zone 6a bölgesinde, 1300 mt rakımda yetişen bitkilerden alınmıştır. İklimsel faktörler ne derece etkilidir, bilemiyorum.

limon_sever
31-07-2014, 13:03
Naturel Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1212201)
Sonunda kabak tutumu gerçekleşti. İlk ve tek olduğu için tohumluk olacak.
511392

limon_sever
31-07-2014, 20:53
26 Temmuz 2014' den

Acı Süs Biber (http://www.agaclar.net/forum/1203440-post26.htm) (Sn. bahcedenn)
511320

Mini Yuvarlak Biber (http://www.agaclar.net/forum/1209407-post13.htm) (Sn. sevoş)
511321

Antep Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) (Sn. SDurul)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/511322d1406752071-dscn1528.jpg

Maraş Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1188252-post2.htm) (Sn. üzüm)
511323

Arnavut Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1204820-post10.htm) (Sn. loveforlife)
511324

Sayın heyyamola,

Antep Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) (Sn. SDurul) görseli karışmış olabilir mi? Geçen seneki etkinlikte paylaştığım Salkım Süs Biberi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31769.htm#post1184078)'ne yapısal olarak çok benziyor...

limon_sever
31-07-2014, 21:41
Çapraz tozlaşma olan Spagetti Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/33480-19.htm#post1306264)'tan 4 meyve hasat ettikten sonra tohumluk ayırmıştım, çok güzel gelişti ve 3-4 kg kadar oldu. Tohumluk bıraktıktan sonra oluşan dişi çiçekler haliyle ölüyor. Ama verimli bir çeşit elde edeceğiz gibi. Etkinlikte paylaşıma açmalımıyım sizce? Yoksa açılım yapıp yapmayacağını 1-2 yıl gözlemleyip ondan sonra mı paylaşmalıyım?

511468

limon_sever
02-08-2014, 23:44
Eee o kadar zahmetlerden sonra biraz da işin pişirme kısmından bahsedelim.

Mangal üstü fasulye yemeği ve kabak kızartması yaptık. Biraz duman altı ve ateşe yakın olmak dezavantaj ama bu eziyete rağmen bu lezzete değer. Ocakta pişen herşey çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim.

Tepeköy ve Şenberber fasulyeleri...

511781

511782

511783

511784

Çekirdeklik kabak ve diğer kabaklar...

511785

akçabardak
03-08-2014, 11:40
Bu sabah hasad ettiklerim

511810

Üstte olanlar kiraz domatesi
alt sırada olanlar yumurta çeri domatesi
kahvaltıda leblebi gibi yenmesi pek lezzetli oluyorlar.
511811

akçabardak
03-08-2014, 15:08
Geçen sene Tohum Takas Etkinliğinden,

Sayın Heyyamolanın köy domatesi.
Cinsini Marmande domatesine benzettiği ama tam emin olamadığını yazmıştı.

heyyamola
03-08-2014, 22:06
Sayın heyyamola,

Antep Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) (Sn. SDurul) görseli karışmış olabilir mi? Geçen seneki etkinlikte paylaştığım Salkım Süs Biberi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31769.htm#post1184078)'ne yapısal olarak çok benziyor...

Uyarınız için teşekkürler. Yükleme sırasında fotoğrafları karıştırmışım. Gerekli düzeltmeyi yaptım.

heyyamola
03-08-2014, 22:36
Antep Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) (Sn.SDurul)
511933

Salkım Süs Biber (http://www.agaclar.net/forum/1184078-post3.htm) (Sn. limon_sever)
511934

15 gün geç şaşırtılan seradaki hali (Salkım Süs Biber)
511935

Çiçek yapısı
511940

birnefestoprak
03-08-2014, 22:48
Bu resim (http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/511933-dscn1781.jpg)de gosterdiginiz cesit, Anteplilerin pul biber yaparken icine kattiklari ve yaglik olarak da kullanilan tatli biber olsa gerek (sanirim Bursa Biberi olarak da geciyor). Esas pul biberlik olan aci biber, sekli dolmalik olan...

Antep Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) (Sn.SDurul)
511933

Sevgi Durul
03-08-2014, 22:48
Sayın heyyamola, ilk fotoğraftaki biber Antep biberi değil. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) ilk fotoğraftaki gibi olacak. O tohumlardan Antep biberinin yanı sıra yetişebilecek biberler ve sebebi burada (http://www.agaclar.net/forum/1192185-post2986.htm) belirtilmişti.

heyyamola
03-08-2014, 22:52
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1188313-post9.htm) (Sn. birnefestoprak)
511941

Kamber Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1188255-post3.htm) (Sn. üzüm)
511942

heyyamola
03-08-2014, 23:34
Sayın heyyamola, ilk fotoğraftaki biber Antep biberi değil. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1206623-post18.htm) ilk fotoğraftaki gibi olacak. O tohumlardan Antep biberinin yanı sıra yetişebilecek biberler ve sebebi burada (http://www.agaclar.net/forum/1192185-post2986.htm) belirtilmişti.

Antep biberiyle seneler önce, Gaziantep'teki bir lokantada yemek servisinin yanında bütün olarak getirilince tanışmıştık. Kalın kabuklu, hem dolmalık biber tipi, hem de çok acı oluşu ilgimizi çekmiş, iyice kızarıp olgunlaşmışından yanımızda getirerek, onun tohumlarından 8-10 kök kadar yetiştirmiştik.

Sizin tanıtım sayfanızda belirttiğiniz gibi hepsi de dolmalık tipinde, yeknesak biberler alamadık. Ben asıl acı mı-tatlı mı, acıysa ne kadar acı? Onu merak ediyorum.

Lonicera
04-08-2014, 09:37
Sn bahcedenn' in paylaştığı Edirne patlıcanı ilk hasadı. Saksı içerisinde 2 kök bitkiden şimdilik 4 adet patlıcan. Üzeri hala çiçek dolu, bundan sonra meyve bağlayan 2 tanesi tohumluk için ayrılacak.

resimsel
04-08-2014, 10:02
Dikkatsizliğimin kurbanı oldum,tohum takastan edindiğim tohumları karıştırmış olmalıyım ki,özellikle domatesler karıştı. kargalarla ortak olma pahasına beklediğim sebzeler, ortaklarımız tarafından talan edilmiş halde buldum.

Sevgi Durul
04-08-2014, 11:07
Sizin tanıtım sayfanızda belirttiğiniz gibi hepsi de dolmalık tipinde, yeknesak biberler alamadık. Ben asıl acı mı-tatlı mı, acıysa ne kadar acı? Onu merak ediyorum.

O tohumlardan büyüyen biberlerin hepsi fotoğrafladığınız biber gibi mi, anlayamadım.

Geçen sene Antep biberleri kızarmadan havalar soğumuş ve biz biberleri yeşilken toplamıştık. Dolayısıyla salçaya katamadık ve onlardan dolma yaptık. Hatırı sayılır derecede acıydı.

Tohum Takas Etkinliğinden edindiğimiz bazı tohumların gelişimi.

Spagetti kabak. Sn. limon_sever.

Sanırım yine olmadı, geçen sene de ektiğim spagetti kabak tohumundan böyle bir sonuç almıştım. Tohumlarda karışıklık söz konusu değil, yüzde yüz eminim. Sanırım çapraz tozlaşma ürünü.

512018

Yaprak yapısı.

512019

Kına. Sn heyyamola, Sn pares.

512020

Aslanağzı. Sn hdogan.

512016

512017

limon_sever
04-08-2014, 11:28
O tohumlardan büyüyen biberlerin hepsi fotoğrafladığınız biber gibi mi, anlayamadım.

Geçen sene Antep biberleri kızarmadan havalar soğumuş ve biz biberleri yeşilken toplamıştık. Dolayısıyla salçaya katamadık ve onlardan dolma yaptık. Hatırı sayılır derecede acıydı.

Tohum Takas Etkinliğinden edindiğimiz bazı tohumların gelişimi.

Spagetti kabak. Sn. limon_sever.

Sanırım yine olmadı, geçen sene de ektiğim spagetti kabak tohumundan böyle bir sonuç almıştım. Tohumlarda karışıklık söz konusu değil, yüzde yüz eminim. Sanırım çapraz tozlaşma ürünü.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/512018d1407142663-kabak.jpg

Yaprak yapısı.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/512019d1407142663-kabak1.jpg

Kına. Sn heyyamola, Sn pares.

512020

Aslanağzı. Sn hdogan.

512016

512017

Spagetti kabak tohumu ben de bu sene 3. senesi. Her sene çapraz toşlaşma olmasın diye kendim tozlaştırıp yetiştiriyordum. Geçen sene çapraz tozlaşma olmaması için yine kendim tozlaştırmıştım ama bağladığım ip sonradan açılmış bulmuştum. Sanırım arılar tekrar uğramış. Ben de bir sürü kök var. Hepsi birbirinden farklı. Hiç tohumda yok. Etkinlikte paylaşan olursa artık talep edeceğim. Bu sene uyguladığım çift bağlama yöntemini seneye de uygulayacağım, çapraz tozlaşma olmasısı için daha fazla önlem almayı da düşünüyorum.

h_dogan
04-08-2014, 14:40
Sn. Loveforlife'den gelen Arnavut biberi. Tadını bilmiyorum eşime baktıracağım artık. :D

heyyamola
04-08-2014, 21:08

Bazı kökler dolmalık tipte, koyu yeşil, acı biberler verirken, bazıları da yine koyu yeşil renkli, çarlistona benzer yapıda, hafif acı veya tatlı ürünler vermişti. Asıl Antep biberi olan dolmalık tiptekiler de, Gaziantep'te yediğimiz kadar acı değildiler. (Zannedersem bölgemizde yetişme süresi boyunca maruz kaldıkları sıcaklık toplamının, Gaziantep'teki değerin altında kalmasından)

heyyamola
04-08-2014, 22:07
3 Ağustos 2014' den

Naturel Kabak (http://www.agaclar.net/forum/1212201-post42.htm) (Sn. bahcedenn)
512117

Ronde de Nice Kabak (http://www.agaclar.net/forum/1213631-post49.htm) (Sn bahcedenn)
512118

512119

limon_sever
04-08-2014, 22:33
Naturel Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1212201)
Taze haldeyken pişirmeyi isterdik ama zaman ne gösterir bakacağız. Belki 3-4 meyve ilerde büyür. Tohumluk büyümeye başladı...
512126

Çekirdeklik Kabak (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31509.htm#post1207251)
Beneksiz ve açık yeşil kabaktan tohumluk bırakmıştım. Şuan tohumları muhtemelen olgunlaşmak üzere. 1 hafta öncede daha koyu yeşil ve benekli olanından tohumluk bıraktım. Bu diğerine göre daha lezzetli. Ama ikisi de diğer kabaklardan daha lezzetli.
512127

heyyamola
04-08-2014, 22:48
3 Ağustos 2014' den

Sn. bahcedenn' den 5 çeşit domates

Black Krim Domates (http://www.agaclar.net/forum/1178892-post8.htm)
512122

Black Russian Domates (http://www.agaclar.net/forum/1193377-post15.htm)
512123

Black From Tula Domates (http://www.agaclar.net/forum/1198228-post18.htm)
512124

Ayaş Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1211967-post40.htm)
512128

Yellow Brandyvine Domates (http://www.agaclar.net/forum/1156227-post4.htm)
512129

birnefestoprak
04-08-2014, 22:57
Sn heyyamola,
Ilkin Sn Asiye'den gelen bu tohum, oturak mi yoksa sirik olarak mi gelisti? Bir de kac gunde hasada geldi?

3 Ağustos 2014' den

Sn. bahcedenn' den 5 çeşit domates

Ayaş Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1211967-post40.htm)

heyyamola
04-08-2014, 23:10
3 Ağustos 2014' den

Sn. MeyveliTepe' nin paylaştıklarından

MeyveliTepe Turuncusu Domates (http://www.agaclar.net/forum/1152221-post14.htm)
512131

Cherokee Purple Domates (http://www.agaclar.net/forum/1155227-post15.htm)
512132

512133

Limon Domates (http://www.agaclar.net/forum/1189801-post19.htm)
512134

512137

MeyveliTepe
04-08-2014, 23:20
Sn heyyamola,
Ilkin Sn Asiye'den gelen bu tohum, oturak mi yoksa sirik olarak mi gelisti? Bir de kac gunde hasada geldi?

Domatesler oturak.

heyyamola
04-08-2014, 23:25
Sn heyyamola,

İlk olarak 2 sene önce oturak olarak olumsuz şartlarda yetiştirmiş, kayda değer sonuç alamamıştım. Bu sene 4-5 gövdeli, desteklenerek yarı-oturak gibi, yükseltilmiş yataklarda yetişiyor. Bakalım nasıl olacak.

birnefestoprak
05-08-2014, 00:21
Cok ilginc. Esas bilinen cesit bence de oturak fakat yari sirik-sirik olarak gelisim gosteren bir baska kultivarin daha bulundugunu tahmin ediyorum.

İlk olarak 2 sene önce oturak olarak olumsuz şartlarda yetiştirmiş, kayda değer sonuç alamamıştım. Bu sene 4-5 gövdeli, desteklenerek yarı-oturak gibi, yükseltilmiş yataklarda yetişiyor. Bakalım nasıl olacak.

Muda
05-08-2014, 00:40
Daha önce çektiğim resimler. Yeni gönderebiliyorum.

512155

512156

512157

512158

512159

Muda
05-08-2014, 00:49
Fideler dikim sırasında karışsa da yeşil iken bile bir kısmı belli oluyor.

512164

512165

512166

512167

512168

Muda
05-08-2014, 00:58
Yeni yeni kızarmaya başlayanlar. Domatesleri görenler tohum istemeye başladı. Umarım yeteri kadar olgunlaşıp dağıtabilirim.

512173

512174

limon_sever
05-08-2014, 11:09
Ayaş domatesi bizde de yarı sırık olarak gelişti. Tamamen açık pembeleşen meyveyi bayram sabahı koparıp bir ısırık aldım, acıydı. Sanırım tamamen kızarmasını beklemek gerekiyor. Daha önce yediğim bir çok çeşit domateste(yarısı kızarmış yarısı yeşil) hiç acılık yoktu. Bu yönü biraz kötü.

Lonicera
07-08-2014, 12:44
Sn. bahcedenn' den parmak patlıcan. Çok sevimli bir görüntüsü var. Tohumluk olarak bırakacağım.

limon_sever
08-08-2014, 14:14
Soldaki Kandil (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31442.htm#post1191609) ve sağdaki Hasanköy Dolma Biberi/KONYA

Sayın birnefestoprak'ın paylaştığı Kandil, paylaşım mesajındaki ürün görselinin rengine göre daha açık yeşil ve sarıya daha yakın 4 kök bitkide de aynı meyveler verdi.

Hasanköy Dolma Biberi/KONYA ise kendine has yapısı ve daha koyu meyveler verdi. Tohumluk ayıramadım. Yeni çiçekler açtı. Tohumluk bırakmayı düşünüyorum ama tohumları olgunlaştırır mı bilmiyorum, bir de 4. boğumda çiçekler...

512512

limon_sever
08-08-2014, 14:21
Salkım Süs Biberi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31769.htm#post1184078)
Geçen seneki etkinlikte paylaşmıştım. Komşumuzla bayramda görüşmüştük. Kısa bir sohbette biberin kökekinin Sille'ye ait olduğunu öğrendim. Biberin en az bin yaşında olduğundan bahsedermiş dedesi. Eski Rumlar tarafından yetiştirildiğini ve tohumun sadece kendilerinde olduğundan bahsetti. Başka kimsede bu tohum yokmuş. Komşumuzda bahçesini satmış ve şehir merkezine yerleşmiş. Yani neslini ben ve etkinlikte talep edenler tarafından devam ettirileceğini söyleyebilirim.
512513

limon_sever
08-08-2014, 14:24
Deşti Domates(Geç Hasat) (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31509.htm#post1203925)
İlk kızaranlar tohumluk olacaklar. Bir kaç gün sonra koparacağım.
512514

resimsel
08-08-2014, 15:18
Ben, paylaşımdan edindiğim tohumları karıştırmış olmama ramen şikayetci değilim çünki; neredeyse bütün sebzeler çıktılar ve hepsi çok güzel.
Kargalardan arta kalanları toplamak ve tadına bakmak, ikramda bulunmak harika bir duygu.

limon_sever
09-08-2014, 17:16
Ayaş Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1211967)
İri çiçekten oluşan meyve, normal görünüşünden biraz farklı meyve oluşturdu... Tadı, bayramda tattığım domatese göre katbekat güzeldi. Tamamen kırmızı koparmak gerekiyormuş... Bu meyveden tohumluk ayırdım.
512630

heyyamola
09-08-2014, 21:12
3 Ağustos 2014' den

Anatohum projesi kapsamında sn. birnefestoprak'tan gelen

Ayla (http://www.agaclar.net/forum/1210147-post3.htm)
512645

512646

512647

birnefestoprak
09-08-2014, 21:36
Meyve tutumu nasil oldu Sn heyyamola?

3 Ağustos 2014' den

Anatohum projesi kapsamında sn. birnefestoprak'tan gelen

Ayla (http://www.agaclar.net/forum/1210147-post3.htm)

heyyamola
09-08-2014, 21:39
3 Ağustos 2014' den

Yerli Yayla Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1192000-post9.htm) (Sn. h_dogan)
512648

Mini Kiraz Domates (http://www.agaclar.net/forum/1191993-post8.htm) (Sn. h_dogan)
512652

Roma Cherry Domates (http://www.agaclar.net/forum/1204573-post27.htm) (Sn. bahcedenn)
512653

Alis' Pembe Kiraz (http://www.agaclar.net/forum/1190526-post20.htm) (Sn. MeyveliTepe)
512654

Christopher Columbus Domates (http://www.agaclar.net/forum/1202175-post24.htm) (Sn. bahcedenn)
512655

heyyamola
09-08-2014, 21:58
Meyve tutumu nasil oldu Sn heyyamola?

Sera içinde, 2-3 gövdeli, sırık tarzında yetişiyor. İlk parti bir tane meyve tuttu. Yeni-yeni ikinci parti çiçeklerini açıyor. Vegetatif gelişimi çok güçlü seyrediyor. Açık alanda mukayese amacıyla, deşti tarzında yetiştirmeyi planladığım ikinci bitkiyi maalesef kaybettim.

heyyamola
09-08-2014, 22:16
3 Ağustos 2014' den

Sarı Salkım Domates (http://www.agaclar.net/forum/1186150-post4.htm) (Sn. limon_sever)
512657

512658

Sarı Salkım Domates (http://www.agaclar.net/forum/1198767-post19.htm) (Sn. bahcedenn)
512659

heyyamola
09-08-2014, 22:40
3 Ağustos 2014' den

Sn. bahcedenn' den

Pink Vernissage Domates (http://www.agaclar.net/forum/1213151-post47.htm)
512670

Principe Borghese Domates (http://www.agaclar.net/forum/1155799-post3.htm)
512671

Nineveh Domates (http://www.agaclar.net/forum/1212355-post44.htm)
512672

heyyamola
09-08-2014, 22:50
3 Ağustos 2014' den

Sn. üzüm' den

Hafize Baliç Pembe Domates (http://www.agaclar.net/forum/1188258-post4.htm)
512673

heyyamola
09-08-2014, 23:06
3 Ağustos 2014' den

Sn. hberbul' dan

Kız Gözü Çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1176384-post9.htm)
512675

512676

512677

birnefestoprak
10-08-2014, 00:22
Sn bahcedenn'in yetistirdigi bitkilerden birinde (http://www.agaclar.net/forum/1311827-post641.htm) de buna benzer bir sonuc cikmisti (sizin de kaynaginiz Sn bahcedenn ama tohumun ilk cikis noktasi Sn Asiye, ona da tohum daha once 2 nesil yetistiregelen bir aileden geliyor).

Meyve sekli itibariyle sizin gosterdiginiz resim, esas Ayas degil diye dusunuyorum. Ya onun bir baska kultivari, ya da ilk kaynagindan cikista tohumda karisiklik oldu. Ayas'a ait baska bir cesit de olabilir. Bitki, oturak mi sirik mi?

Ayaş Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611-2.htm#post1211967)
İri çiçekten oluşan meyve, normal görünüşünden biraz farklı meyve oluşturdu... Tadı, bayramda tattığım domatese göre katbekat güzeldi. Tamamen kırmızı koparmak gerekiyormuş... Bu meyveden tohumluk ayırdım.
512630

limon_sever
10-08-2014, 00:31
Sn bahcedenn'in yetistirdigi bitkilerden birinde (http://www.agaclar.net/forum/1311827-post641.htm) de buna benzer bir sonuc cikmisti (sizin de kaynaginiz Sn bahcedenn ama tohumun ilk cikis noktasi Sn Asiye, ona da tohum daha once 2 nesil yetistiregelen bir aileden geliyor).

Meyve sekli itibariyle sizin gosterdiginiz resim, esas Ayas degil diye dusunuyorum. Ya onun bir baska kultivari, ya da ilk kaynagindan cikista tohumda karisiklik oldu. Ayas'a ait baska bir cesit de olabilir. Bitki, oturak mi sirik mi?

Bayramda kopardığım meyveler paylaşım sayfasındaki meyvelerle birebir benzerlik gösteriyordu. Bu iri çiçekten oluşan meyve. Normal çiçekten oluşan meyvede var. Yarın unutmazsam fotosunu çekerim. Yarı sırık gelişti.

Bir ara sırf bu tip çiçekten oluşan meyvelerden tohumluk ayırıyordum. Tekrar bu tip meyvelerden tohum ayırmaya başladım. Bir çeşit hastalık diye hatırımda kalmış ama bana göre normal çiçekten oluşan meyvelere göre daha lezzetli oluyorlar.

birnefestoprak
10-08-2014, 01:01
Yari siriksa, Ayas Domatesi deyince anladigimiz cesit degil. Ayas Domatesi, oturak bir cesit ama bu resmini gosterdiginiz cesit, Ayas'tan sekil itibariyle sapmis bir mutasyon urunu de olabilir. Normalde meyvelerin, farkli ciceklerin birlesmesiyle olussalar bile (bu bir hastalik degil), kivircik olmamasi gerek; meyveler duz kabuklu ve ustlerden hafif basik yuvarlak olmali. Mumkun olursa, hasat edeceginiz meyvelerin birinin enine kesidini alip resmini cekebilir misiniz?

Bayramda kopardığım meyveler paylaşım sayfasındaki meyvelerle birebir benzerlik gösteriyordu. Bu iri çiçekten oluşan meyve. Normal çiçekten oluşan meyvede var. Yarın unutmazsam fotosunu çekerim. Yarı sırık gelişti.

Bir ara sırf bu tip çiçekten oluşan meyvelerden tohumluk ayırıyordum. Tekrar bu tip meyvelerden tohum ayırmaya başladım. Bir çeşit hastalık diye hatırımda kalmış ama bana göre normal çiçekten oluşan meyvelere göre daha lezzetli oluyorlar.

limon_sever
10-08-2014, 10:49
Dediğiniz gibi diğer meyveler düz kabuklu ve üstten biraz basık. Öndeki meyve kızarmaya başlamış. Hasat ettiğim zaman 2-3 açıdan fotosunu çeker ve eklerim.
512693

Yari siriksa, Ayas Domatesi deyince anladigimiz cesit degil. Ayas Domatesi, oturak bir cesit ama bu resmini gosterdiginiz cesit, Ayas'tan sekil itibariyle sapmis bir mutasyon urunu de olabilir. Normalde meyvelerin, farkli ciceklerin birlesmesiyle olussalar bile (bu bir hastalik degil), kivircik olmamasi gerek; meyveler duz kabuklu ve ustlerden hafif basik yuvarlak olmali. Mumkun olursa, hasat edeceginiz meyvelerin birinin enine kesidini alip resmini cekebilir misiniz?

Andora
13-08-2014, 08:05
Sn. heyyamola' dan katmerli gül hatmi ve bordo gül hatmi...
Her ikisinden de 2 adet fide çiçek verdi, diğer hatmi fideleri sanırım bu yıl açmayacaklar...
513179
513180

Sn. olcim' den cosmos, dağıtıma yetecek kadar tohum toplamayı başarırsam paylaşımda yer alacak inşallah...
513182
513183

Bahçeye ancak 2-3 haftada bir gidebilmek canımı sıkıyor :(

Andora
13-08-2014, 08:23
Bu da benim sınır/mekan tanımayan karpuzlarımın yeni çılgınlığı :D
İlerlemekte kararlı olan karpuzun önüne bamya çıkınca, karpuz çareyi bamyanın üzerinden yola devam etmekte bulmuş, bu da yetmemiş bir de meyvesini bamya fidesine asmış, meyve şu anda yerden yaklaşık yarım metre yukarıda büyüyor...
513188

Kavunlar hakkında bir sorunumuz var, kavunlarda görüntü mükemmel ancak tat sıfır, bölgemiz yağış almaya devam ediyor, fazla su kavunlarda tat kaybına neden olabilir mi? Şu ana kadar tohumunu ayırmaya değecek tek bir kavun yiyemedik...

akçabardak
13-08-2014, 13:30
Geçen sene etkinlikten
Türkiş Orangle Patlıcan
Sevgili loveforlife

513214

513215

Yeşilken toplayıp bir defa yemeğini yaptım çok hafif rahatsız etmeyecek
kadar acısı vardı, tuzlu suya koymak aklıma gelmedi.
513218

Tohumlarını etkinlikte paylaşacağım inşallah.

akçabardak
13-08-2014, 13:44
Yumurta süs Patlıcanı
Sevgili loveforlife

513217

513216

Tohum Takasta paylaşmak için sadece 3 tanecik bırakabildim

h_dogan
13-08-2014, 13:52
O üç tanecik patlıcandan inanmayacağınız kadar tohum çıkacak merak etmeyin. Tohumu bol bir çeşit, ben de birkaç tane tohumluk ayırdım, geçen seneden de baya tohum var elimde.

h_dogan
13-08-2014, 13:57
Kavunlar hakkında bir sorunumuz var, kavunlarda görüntü mükemmel ancak tat sıfır, bölgemiz yağış almaya devam ediyor, fazla su kavunlarda tat kaybına neden olabilir mi?

Kesinlikle fazla sulama ya da yağışın fazla olması, yeteri kadar güneşlenme olmaması durumunda tadı yavan kalır. Bir de erken toplarsanız yine yeteri kadar tat alamazsınız. Bazı çeşitlerin rengi yeteri kadar olgun görünse de tam olgunlaşmış olmuyor. Siz kavunları topladıktan sonra mümkünse hemen kesip tüketmeyin, bir hafta kadar odada bekletin ondan sonra tüketin. Tabi kabuğu bir hafta dayanabilirse.

akçabardak
13-08-2014, 13:59
8-10 tane yeşilken kopardım ama içlerini daha açmadım bir kaç tane daha büyüyor biriktirip reçelini deneyeceğim, o yüzen ne kadar tohum çıkacağını kestiremedim, ozaman talepte bulunanlara yetri kadar tohum çıkacak öyleyse Sayın h_doğan.

h_dogan
13-08-2014, 14:05
Evet yeteri kadar tohumumuz var Sn. akçabardak. Size aşırı talep gelirse kalanları ben tamamlarım.

akçabardak
13-08-2014, 14:28
Yedikule Marul
(Sayın h_doğandan)

513219

513220

513221
Tohum takas için ayırdığım, seneye inşallah daha çok ayırırım.

birnefestoprak
13-08-2014, 17:21
Kavunlar hakkında bir sorunumuz var, kavunlarda görüntü mükemmel ancak tat sıfır, bölgemiz yağış almaya devam ediyor, fazla su kavunlarda tat kaybına neden olabilir mi? Şu ana kadar tohumunu ayırmaya değecek tek bir kavun yiyemedik...

Evet, cok su, tat kaybina neden olabilir fakat tohumlar olgunlasmissa, tekrar ekmenizde bir sorun yok. Kavunlarin tatli olmamasi demek, simdi o kavunlardan aldiginiz tohumlari seneye ektiginizde, tatli olmayan kavunlar elde edeceksiniz demek degil.

Andora
14-08-2014, 07:13
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim, bir sonraki yıl da kavunlar tatsız olur diye tereddüt ettiğim için tohum almamıştım şu ana kadar, bir de tatsız kavun tohumları paylaşmak istemediğim için tabi ;)

yağmur
15-08-2014, 14:44
Sayın bahcedenn'in paylaştığı Costata Romanesco Kabak'tan haziran ayının sonuna doğru (şurada paylaştığım) (http://www.agaclar.net/forum/1305092-post525.htm)tohumluk ayırmıştım. Şu an dışı turuncu çizgili bir hal aldı acaba koparıp tohumlarını almalı mıyım? Ya da beklemeli miyim?

limon_sever
15-08-2014, 15:42
Sayın bahcedenn'in paylaştığı Costata Romanesco Kabak'tan haziran ayının sonuna doğru (şurada paylaştığım) (http://www.agaclar.net/forum/1305092-post525.htm)tohumluk ayırmıştım. Şu an dışı turuncu çizgili bir hal aldı acaba koparıp tohumlarını almalı mıyım? Ya da beklemeli miyim?

Tohumları olgunlaşmamış olabilir. Bitkinin ölmesini bekleyin.

limon_sever
15-08-2014, 18:52
Sayın birnefestoprak'ın isteği üzerine detaylı görseller...
513588

513589

513590

513591

513592

limon_sever
15-08-2014, 18:58
Diğer bitkide dişi çiçek oluşumu gördüm. Duruma göre yeşilinden yemek yapmayı deneriz veya kızartırız.
Tohumluk kabağın son hali...
513593

birnefestoprak
15-08-2014, 20:54
Tesekkurler. Bu meyve, hem sekil olarak hem de meyve kesiti bakimindan genel anlamda bilinen Ayas'a uyuyor (verdiginiz linkteki Sn bahcedenn'in resmindeki meyve icin de ayni sey gecerli).

Genel olarak, tipik Ayas'in meyveleri orta boy sinifina giriyor. Cogu 200-300 gr agirliginda, kimi meyveler olmali. Cok dolgun ve etli oldugu icin, meyve eni cok buyuk olmasa da (genelde 7-8 cm), gorece agir cekiyor. Ankara'da cogu manavda Ayas olarak satilan cok buyuk meyveye sahip cesit de aslinda Ayas degil, onu da belirteyim.

513588

513589

513590

513591

513592

Muda
16-08-2014, 23:01
513588

513589

513590

513591

513592

Benim hatırladığım ayaş domatesi Ankara'da satılmaya başladığı zaman satılan domatesler içerisinde en güzel ve iri domates idi. Satıcılar özenle dizer, aynı sizin kestiğiniz gibi limon keser gibi ikiye keserek içerisinin son derece güzel görüntüsünü ortaya çıkarırlardı. Kaç gram olduklarını hatırlamıyorum. Sizin yetiştirdiğiniz sanki biraz küçük gibi. Benim yetiştirdiğim domatesler de çok fazla büyümediler sanki. Gelecek yıl biraz daha iyi ve iri yetiştirmeye çalışacağım. Önemli olan tohumlarının alınabilmesi. Daha iyi bir bakımla büyük domatesler yetişebiliyor aynı tohumla.

limon_sever
17-08-2014, 08:48
Benim hatırladığım ayaş domatesi Ankara'da satılmaya başladığı zaman satılan domatesler içerisinde en güzel ve iri domates idi. Satıcılar özenle dizer, aynı sizin kestiğiniz gibi limon keser gibi ikiye keserek içerisinin son derece güzel görüntüsünü ortaya çıkarırlardı. Kaç gram olduklarını hatırlamıyorum. Sizin yetiştirdiğiniz sanki biraz küçük gibi. Benim yetiştirdiğim domatesler de çok fazla büyümediler sanki. Gelecek yıl biraz daha iyi ve iri yetiştirmeye çalışacağım. Önemli olan tohumlarının alınabilmesi. Daha iyi bir bakımla büyük domatesler yetişebiliyor aynı tohumla.

Bu domates 200-300 gram arasındaydı. İri çiçekten yetişen domateste 400-500 gr arasında gidip geldi. Hassas terazi olmadığı için 100'er gr tartan normal terazide ölçtüm :)

Belki daha iri olabilirlerdi ama bu seneki hava şartları nedeniyle birçok domateste hastalık var. Ayaşta etkilendi. En çok pembe de sıkıntı var. Şimdi ana gövdeden yeni sürgünler çıkarıyor. Onlardan ümitliyim.

cetiner
17-08-2014, 17:01
İlk iki fotoğraf cristopher columbus'a benziyor mu ?

cetiner
17-08-2014, 17:06
Bunların tohumu Çanakkale'den gelmişti

cetiner
17-08-2014, 17:10
San Marzano

cetiner
17-08-2014, 19:06
San Marzano'ların tadına henüz bakmadık , daha ilk hasadımız ama Ali's pembeler bir harika

birnefestoprak
17-08-2014, 19:53
Benziyor, evet. Yetistirdiginiz domateslerin listesini yazarsaniz, daha cok yardimci olabiliriz. Yanilmiyorsam, daha once Christopher Columbus'la birlikte birkac baska sosluk cesit daha gondermistim; bunlarin arasinda meyve sekli bakimindan birbirine benzeyenler var (Sn bahcedenn'den aldiysaniz, Christopher Columbus olma ihtimali yuksek). Eger oysa, cok kaliteli bir cesit.

İlk iki fotoğraf cristopher columbus'a benziyor mu ?

cetiner
17-08-2014, 21:09
Benziyor, evet. Yetistirdiginiz domateslerin listesini yazarsaniz, daha cok yardimci olabiliriz. Yanilmiyorsam, daha once Christopher Columbus'la birlikte birkac baska sosluk cesit daha gondermistim; bunlarin arasinda meyve sekli bakimindan birbirine benzeyenler var (Sn bahcedenn'den aldiysaniz, Christopher Columbus olma ihtimali yuksek). Eger oysa, cok kaliteli bir cesit.

Doğrudur, Sn. Bahcedenn Cristopher Columbus tohumları göndermişti. Sizden de Ludmillas Red Plum tohumları ekmiştim

birnefestoprak
17-08-2014, 22:21
Christopher Columbus'un meyveleri biraz daha siskin, enli oluyor.

Doğrudur, Sn. Bahcedenn Cristopher Columbus tohumları göndermişti. Sizden de Ludmillas Red Plum tohumları ekmiştim

h_dogan
18-08-2014, 17:19
Sn. limon_sever'den gelen salkım süs biberi. Tek bitki kaldı. Bakım yapamadım bitkilere bu sene.

Seabert74
19-08-2014, 07:13
Sedef çiçeği tohumlarım çimlendi, şaşırttım ama bir türlü büyümediler.. Büyükçe bir saksıya şaşırtmıştım, yanına patlıcan fidelerini de şaşırttım, patlıcan büyüdü, sedefler öldü..

Acaba patlıcanla birlikte büyüyemelerini engelleyecek bir durum mu var bilmediğim, yoksa ben mi beceremedim, ne dersiniz??

birnefestoprak
19-08-2014, 07:29
Iri derken ornegin kac gr'i kastediyorsunuz? Gectigimiz sene 600-700 gr ceken ve Ayas olarak satilan domatesler gordum. Bu, Ayas icin fazla gibi geliyor.

Lonicera
19-08-2014, 14:12
Sn pria' dan gelen tesbih ağacı tohumunu saksıya ekmiştim. Toplamda 4 kök bitkinin gelişimi gayet güzel gidince ayırmaya gerek duymadım. Sonbaharda tek tek saksılayacağım.

h_dogan
19-08-2014, 15:39
Sn. bahcedenn'den gelen Edirne patlıcanı
514029

Sn. birnefestoprak'tan gelen Manisa alacalı patlıcan
514030

h_dogan
19-08-2014, 15:48
Sn. birnefestoprak'tan gelen Mehmet'in tatlı Türk biberi

pria
19-08-2014, 19:13
Sn pria' dan gelen tesbih ağacı tohumunu saksıya ekmiştim. Toplamda 4 kök bitkinin gelişimi gayet güzel gidince ayırmaya gerek duymadım. Sonbaharda tek tek saksılayacağım.

Tebrikler sayın Lonicera..
2 yıl takas şenliğine tesbih ağacı tohumu verdim..İlk defa başarılı bir sonuç görmemi sağladınız..
Bir de şu geçen yıl dağıttığım ''Çıplak Ada kavunu''nu bir görebilsem..

h_dogan
19-08-2014, 20:14
Bu takasta tohum alanların çoğu ortalıkta görünmüyor. Yetiştirdiler mi yetiştirmediler mi o da meçhul. Birkaç değişik fotoğraf görsek güzel olacak. Fotoğraf yükleyenler hep aynı.

malbman
20-08-2014, 07:12
Bu yıl ev taşıma, bunun yanısıra büyüklerin birkaç sağlık sorunu nedeniyle bundan önceki mesajımda da belirttiğim gibi, yalnızca üç kök domatesim kalmıştı.

Onlarla teselli bulur, en azından alacağım bir kaç tane meyveyi, bu yılın etkinliğinde dağıtılmak üzere tohumluk olarak ayırma planları yaparken, domateslerimin üçü de birkaç gün içinde üzerlerindeki onlarca çiçeği döküp bir hafta içinde tamamen öldü.

Tabii bende bütün yelkenler suya indi. O moral bozukluğu ile ne yapacağımı düşünürken, birkaç tane tohum ektiğim ama uzun zaman çimlenme olmadığı için umudu kesip bir kenara kaldırdığım bir saksıda üç tane filiz gördüm. Saksının üzerinde yazdığına göre tohumlar sayın heyyamola'nın dağıttığı küçük kabak tohumlarıymış Nasıl sevindiğimi anlatamam. Flizler biraz büyüyüp fide olunca, yeni evimin bahçesinin bir kenarında üç tane küçük çukur açıp fidelerimi yerleştirdim.

İşte bunlar onlar. Bir tanesi öldü, bir tanesi küçük kaldı ama sonuncusu muhteşem bir şekilde gelişiyor.
514071
514072

Bunlar da büyük olanın üzerindeki tomurcuklar.
514073
514074
Umarım mevsim sonuna kadar hiç değilse birkaç tane süs kabağı olgunlaşır da, etkinliğe gönderecek birkaç tane tohumum olur.

Bende durumlar böyledir efendim, arz ederim :p:p

malbman
20-08-2014, 07:16
Tebrikler sayın Lonicera..
2 yıl takas şenliğine tesbih ağacı tohumu verdim..İlk defa başarılı bir sonuç görmemi sağladınız..
Bir de şu geçen yıl dağıttığım ''Çıplak Ada kavunu''nu bir görebilsem..

Sayın pria, bu yıl, geçen yıl yaptığım yetiştirme kabininde yalnızca kavuna yönelik bir çalışma yapmayı planlıyorum. Yetiştirmeye çalışacağım dört kök kavun içinde iki tane yerel çeşidin yanında sizin çıplak ada kavunu ve sevgili Lonicera'nın birkaç yıl önce gönderdiği ve tohum sandığımın dibinde unuttuğum "mezelik" :p:p kavun var. Umarım çıplak ada kavunu da dahil olmak üzere dört çeşidi de yetiştirir, gelecek döneme bolca tohum elde ederim. Böylece siz de kavununuzu görürsünüz.

Andora
20-08-2014, 12:18
Bugün annemle telefonda görüşürken benim son ziyaretimden bu yana yaklaşık 20 adet kavunu, yenmeye değer miktarda şeker ihtiva etmediği için atmak zorunda kaldıklarını öğrenmek beni çok üzdü. Her ne kadar sn. birnefestoprak aşırı yağış nedeni ile tadı bozulan bu kavunlardan alınacak tohumların seneye uygun şartlarda normal meyve vereceğini söyleyerek beni bir nebze rahatlattıysa da paylaşıma katmak konusunda hevesim tamamen kaçtı.

Bu yıl ki yoğun yağışlar çok şeye neden oldu ve olmaya da devam ediyor. Son yağış, komşu bahçelerdeki tüm domateslerin bir anda sanki kavrulmuş gibi bir görüntü alarak telef olmalarına neden olmuş. Geçen yıl da benzer bir hadise yaşanmıştı. Köyde bu duruma " bağsıra" diyorlar. Benim domatesler ise hayata tutunma mücadelesine şimdilik devam ediyorlarmış.

h_dogan
20-08-2014, 13:59
Bunlar da büyük olanın üzerindeki tomurcuklar.
514073
514074
Umarım mevsim sonuna kadar hiç değilse birkaç tane süs kabağı olgunlaşır da, etkinliğe gönderecek birkaç tane tohumum olur.

Bunlar erkek çiçek dişi çiçekler için erken gibi görünüyor. Bitkinin biraz daha büyümesi lazım.

birnefestoprak
20-08-2014, 16:38
Bu yıl ki yoğun yağışlar çok şeye neden oldu ve olmaya da devam ediyor. Son yağış, komşu bahçelerdeki tüm domateslerin bir anda sanki kavrulmuş gibi bir görüntü alarak telef olmalarına neden olmuş. Geçen yıl da benzer bir hadise yaşanmıştı. Köyde bu duruma " bağsıra" diyorlar. Benim domatesler ise hayata tutunma mücadelesine şimdilik devam ediyorlarmış.

"Bagsira"nin resmi var mi acaba? Bir hastaligin yerel adini ogrenmek (belki de sandigimizdan geneldir) guzel olurdu.

h_dogan
20-08-2014, 16:47
Sn. Andora'nın tarif ettiğine göre bu hastalık Phythopthora infestans- domates mildiyösü.

birnefestoprak
20-08-2014, 17:14
Turkcede halk dilinde "yaniklik" olarak gecmiyor mu bu (ing. late blight)? Aslinda hastaliklarin yoresel isimleri icin terimler sozlugu olusturabilsek cok iyi olurdu.

Sn. Andora'nın tarif ettiğine göre bu hastalık Phythopthora infestans- domates mildiyösü.

Andora
20-08-2014, 18:09
Merhabalar,
Bahsettiğim durumun bir fotoğrafı ne yazık ki şu an elimde mevcut değil. Bu hadise yağmurla birlikte gelişen bir durum. Sıradan gibi görünen bir yağmur yağıyor, yağmur kesildikten bir kaç saat sonra bitkilerin yapraklarında sanki uzun zaman susuz kalmışlar gibi tabiri caiz ise pörsüme oluyor , ertesi gün ise bitkileri güneşten kavrulmuş gibi sararıp kurumaya başlamış olarak buluveriyorsunuz ve geri dönüşü olmuyor. Köylü buna bağsıra yağdı ya da bağsıra vurdu diyor. Eğer durumu yağmurun hemen ardından fark ederlerse bitkileri temiz su ile bolca yıkayarak kurtarmaya çalışıyorlar. Fakat enteresan olan bu bağsıralı yağmur damlaları her fideye denk gelmemiş olabiliyor. Geçen yıl ki durumda bizim domateslerin bazı kökleri kavrulurken bazı kökler daha az hasar almıştı. Bu, bu yıl yaşanan 2. bağsıra yağmuru oldu. İlkinde karşımızdaki bahçenin tüm çitlerini kaplamış metrelerce uzunluktaki zümrüt gibi asması tamamen kavruldu. Üzerinde tek yaprak kalmadı. O yağmurda bizim yeni diktiğimiz küçük asma fidanları da tamamen sarardı ama yaprak kaybı olmadı. Sonuncusunda ise karşı iki bahçenin domateslerinde tek canlı fide kalmamış, bizimkiler onlardan biraz daha şanslıymış.

Nasıl, korku filmi tadında değil mi?

birnefestoprak
20-08-2014, 23:02
Sn. birnefestoprak'tan gelen Manisa alacalı patlıcan
514030

Sn h_dogan,
Verim nasil oldu?

h_dogan
21-08-2014, 07:10
Sn. birnefestoprak ilk başta pek bakamadım bitkiler zayıf kaldı. Şimdi ise bitki iyi gelişti Nasıl bir performans göstereceği bundan sonra belli olur. Karşılaştırmak için Edirne patlıcanı ile yanyana ektim . Edirne patlıcanının rengi daha koyu ve Manisa patlıcanından daha kısa görünüyor şimdilik. Bitki yapıları ise benziyor.

h_dogan
21-08-2014, 07:13
Yanıklık diye de kullanıyorlar ama bölgelere göre isim değişiyor. Yanıklık, kara leke, kara şimşek gibi terimler de duydum. Bazen karışıklık meydana geliyor. Kara leke dediklerinde antraknoz, alternaria ve mildiyöyü de söylüyor olabilirler. Onun için yöresel isimler pek sağlıklı değil.

Turkcede halk dilinde "yaniklik" olarak gecmiyor mu bu (ing. late blight)? Aslinda hastaliklarin yoresel isimleri icin terimler sozlugu olusturabilsek cok iyi olurdu.

limon_sever
21-08-2014, 12:07
Bhut Jolokia (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31441.htm#post1149934)
Biberler kızarmaya başladı...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/514307d1408614873-bhut_jolokia.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/514308d1408614873-bhut-jolokia.jpg

Çekirdeklik kabağın bitkisi ölünce hasat ettim. Kocaman kabaktan bu kadar çekirdek çıktı. 1 kilo kabak çekirdeği için sanırım bunun gibi 4-5 tane lazım. Çiftçilerin işi epey zor gibi.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/514317d1408616110-cekirdeklik_kabak.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/514318d1408616110-kabak_cekirdegi.jpg

Jalapeno Biber (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31611.htm#post1203024)
Jalapeno biberlerden ilk saksıdaki bitki meyve vermeye ara vermişti. Ama tekrardan tomurcuklar oluşturmaya başladı...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/514309d1408615067-jalapeno.jpg

malbman
21-08-2014, 14:11
Evet sayın h_doğan, hepsi erkek çiçek. Ama en azından bitkinin sağlıklı olduğunun işareti diye avunuyorum. Biraz daha büyüyünce eminim birkaç tane süs kabağı verecektir bana :)

pria
21-08-2014, 14:33
Merhabalar,
Bahsettiğim durumun bir fotoğrafı ne yazık ki şu an elimde mevcut değil. Bu hadise yağmurla birlikte gelişen bir durum. Sıradan gibi görünen bir yağmur yağıyor, yağmur kesildikten bir kaç saat sonra bitkilerin yapraklarında sanki uzun zaman susuz kalmışlar gibi tabiri caiz ise pörsüme oluyor , ertesi gün ise bitkileri güneşten kavrulmuş gibi sararıp kurumaya başlamış olarak buluveriyorsunuz ve geri dönüşü olmuyor. Köylü buna bağsıra yağdı ya da bağsıra vurdu diyor. Eğer durumu yağmurun hemen ardından fark ederlerse bitkileri temiz su ile bolca yıkayarak kurtarmaya çalışıyorlar. Fakat enteresan olan bu bağsıralı yağmur damlaları her fideye denk gelmemiş olabiliyor. Geçen yıl ki durumda bizim domateslerin bazı kökleri kavrulurken bazı kökler daha az hasar almıştı. Bu, bu yıl yaşanan 2. bağsıra yağmuru oldu. İlkinde karşımızdaki bahçenin tüm çitlerini kaplamış metrelerce uzunluktaki zümrüt gibi asması tamamen kavruldu. Üzerinde tek yaprak kalmadı. O yağmurda bizim yeni diktiğimiz küçük asma fidanları da tamamen sarardı ama yaprak kaybı olmadı. Sonuncusunda ise karşı iki bahçenin domateslerinde tek canlı fide kalmamış, bizimkiler onlardan biraz daha şanslıymış.

Nasıl, korku filmi tadında değil mi?

Bizim ilçede bu yıl geç yağan yağmurlar nedeniyle domates, kavun karpuzda mildiyöden çok büyük hasar var..Fare istilası ise cabası:

Domatesi önce hastalık, şimdi de fareler... (http://www.bigazete.com.tr/bi-koy/domatesi-once-hastalik-simdi-de-fareler-h5076.html)

Muda
22-08-2014, 23:48
Iri derken ornegin kac gr'i kastediyorsunuz? Gectigimiz sene 600-700 gr ceken ve Ayas olarak satilan domatesler gordum. Bu, Ayas icin fazla gibi geliyor.

Ben o kadar büyüğünü hatırlamıyorum. Aradan çok uzun zaman geçti. Satılan domatesler içinde belirli bir dönemde Ayaş olarak satılanlar diğer domateslerden büyük ve dolgun renkleri güzel, özellikle ortadan ikiye keserek satarlardı.

Domatesleri fide olarak yetiştirirken dikmeme yardım eden arkadaş nedeni ile büyük çoğunluğu karıştı. Ben pembe domates olduğunu düşünürken aşağıda resmi bulunan tek domatesi Ayaş domatesine benzettim. Çapı 10 cm. Ağırlığını tartamadım. Ancak hatırladığım gibi avucumu dolduruyor. Söylediğiniz gibi ağır değil sanırım. En fazla üç tanesi 1 kğ gelebilir.

http://www.agaclar.net/forum/1211967-post40.htm

514458

Getirirken alt kısmı ezilmiş. Gece çekimi olduğu için lamba renkleri doğal hali gibi gösteremiyor.

Alis pembe kiraz domateslerin içinde.

514459

Ortadan kesilmiş halleri.

514460

514461

Muda
22-08-2014, 23:59
18.08.2014 tarihinde hasat edilenler.

514462

514463

514464

514465

Muda
23-08-2014, 00:05
514466

514467

http://www.agaclar.net/forum/1213151-post47.htm
Pink Vernissage Domates
514468

http://www.agaclar.net/forum/1208095-post33.htm
Sarı Armut Cherry Domates
514470

limon_sever
24-08-2014, 12:33
Arnavut Biberi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31457.htm#post1204820)
Tohumluk biber kızardı...
514622

limon_sever
24-08-2014, 21:25
Sn. limon_sever'den gelen salkım süs biberi. Tek bitki kaldı. Bakım yapamadım bitkilere bu sene.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/513948d1408375147-ssus2.jpg

Sayın h_dogan,

Salkım Süs Biberi'ni etkinlikte paylaşmayı düşünüyor musunuz? Bu sene verimini merak ettiğim için tohumluk ayırmadım. Eğer paylaşabilirseniz memnun olurum. Aksi bir durum olursa seneye ya nasip...

Şimdi bahçedeki bitki ikinci sefer çiçeklenme aşamasında...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/514715d1408907962-salkim_sus_biberi.jpg

Atilgan
24-08-2014, 22:25
Teşekkürler sayın Mevyelitepe

Atilgan
24-08-2014, 22:28
Teşekkürler sayın Heyyamola

Atilgan
24-08-2014, 22:33
Teşekkürler sayın Birnefestoprak

Atilgan
24-08-2014, 22:35
Teşekkürler sayın Bahçedenn

Atilgan
24-08-2014, 22:44
Bir hasat resmide benden

birnefestoprak
24-08-2014, 23:44
Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir.

Soldaki Kandil (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31442.htm#post1191609) ve sağdaki Hasanköy Dolma Biberi/KONYA

Sayın birnefestoprak'ın paylaştığı Kandil, paylaşım mesajındaki ürün görselinin rengine göre daha açık yeşil ve sarıya daha yakın 4 kök bitkide de aynı meyveler verdi.

birnefestoprak
25-08-2014, 00:03
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...

Salkım Süs Biberi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31769.htm#post1184078)
Geçen seneki etkinlikte paylaşmıştım. Komşumuzla bayramda görüşmüştük. Kısa bir sohbette biberin kökekinin Sille'ye ait olduğunu öğrendim. Biberin en az bin yaşında olduğundan bahsedermiş dedesi. Eski Rumlar tarafından yetiştirildiğini ve tohumun sadece kendilerinde olduğundan bahsetti. Başka kimsede bu tohum yokmuş. Komşumuzda bahçesini satmış ve şehir merkezine yerleşmiş. Yani neslini ben ve etkinlikte talep edenler tarafından devam ettirileceğini söyleyebilirim.

limon_sever
25-08-2014, 11:11
Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir.

Yeni oluşan biberlerde küçük kaldılar ve bir sıkıntı var gibi, büyümediler. Sebebini anlamadım.

limon_sever
25-08-2014, 11:20
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...

Komşumuza bir daha rastlarsam detaylı bir bilgi almayı umuyorum. Sille'de dünyanın en eski manastırlarından Ak Manastır var. Dediğiniz gibi bu manastır bu biberin yayılmasına vesile olmuş olabilir.

sevoş
27-08-2014, 15:35
Tohum takastan gelen jalepeno biberlerin hasadı.

515207

birnefestoprak
29-08-2014, 06:08
http://www.agaclar.net/forum/1315884-post2.htm

Biberde oldugu gibi, domateste de en erken 17. yuzyil sonuna kadar gidebiliyoruz. Burda da domatesin Anadolu iclerine dogru yayilmasinin zaman aldigini tahmin ederim. Burdur'a gelisi de en iyi ihtimalle 18. yuzyil olsa gerek...

birnefestoprak
29-08-2014, 08:43
Sn Muda,

Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu.

Arkadaşta olan uzun kabağın fotoğraflarını dün çektim. Yaprak ve çiçek yapısı ile çok kolay ayırt edilebilir. Kabağının büyüklüğü nedeni ile zaten karıştırılma ihtimali hiç bulunmamakta. Bir tane büyümeye başlamış. Daha sonra büyüklüğü hakkında yeniden fotoğraf çekerim.

509285

509286

509287

509288

Muda
29-08-2014, 08:58
Sn Muda,

Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu.

Uzun kabak geleneksel olarak taze ve kurutmalık olarak kullanılan bir çeşit. Boyu bir metreyi biraz geçenleri olduğu gibi daha küçükleri de var. Güçlü bir askıya alma sistemi olursa çok güzel gelişiyor. Kökeni hakkında bilen olduğunu sanmıyorum. O kadar eski bir çeşit. Eskiden beri kışın kurutmalık olarak yazın da taze olarak kullanılıyor. Bizde çeşitli yemekleri yapılıyor. Taze ince kısımları kurutularak veya taze olarak dolma yapılıyor. Yemeği yapılıyor. Kurutularak kışın da yeniyor. Şimdi derin donduruculara da konuluyor.

Bu çeşit Türkiye'nin değişik yerlerinde de biliniyor gördüğüm kadarı ile. En iyi tarafı hiçbir kabak çeşidi ile karışmaması.

Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri (http://lezzetler.com/uzun-kabak-yemegi-afyon-vt41033)

Uzun Kabak Dolması | Tarifler (http://www.kemalpasatatlisi.com/2010/08/uzun-kabak-dolmasi/)

h_dogan
29-08-2014, 09:47
Tek bitki var ve bitki küçük kaldı. Ben de üzerindeki meyveleri topladım. Bir daha çiçek açıp meyve tuttuğunda hepsini bırakıp tohum almaya çalışırım. Alabilirsem elbette paylaşırım.

Sayın h_dogan,

Salkım Süs Biberi'ni etkinlikte paylaşmayı düşünüyor musunuz? Bu sene verimini merak ettiğim için tohumluk ayırmadım. Eğer paylaşabilirseniz memnun olurum. Aksi bir durum olursa seneye ya nasip...

turkanatalay
30-08-2014, 09:33
Uzun kabak geleneksel olarak taze ve kurutmalık olarak kullanılan bir çeşit. Boyu bir metreyi biraz geçenleri olduğu gibi daha küçükleri de var. Güçlü bir askıya alma sistemi olursa çok güzel gelişiyor. Kökeni hakkında bilen olduğunu sanmıyorum. O kadar eski bir çeşit. Eskiden beri kışın kurutmalık olarak yazın da taze olarak kullanılıyor. Bizde çeşitli yemekleri yapılıyor. Taze ince kısımları kurutularak veya taze olarak dolma yapılıyor. Yemeği yapılıyor. Kurutularak kışın da yeniyor. Şimdi derin donduruculara da konuluyor.

Bu çeşit Türkiye'nin değişik yerlerinde de biliniyor gördüğüm kadarı ile. En iyi tarafı hiçbir kabak çeşidi ile karışmaması.

Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri (http://lezzetler.com/uzun-kabak-yemegi-afyon-vt41033)

Uzun Kabak Dolması | Tarifler (http://www.kemalpasatatlisi.com/2010/08/uzun-kabak-dolmasi/)

Sayın Muda,
Hepsi çok güzel gerçekten. Emeğinize sağlık. Özel mesaj kutunuz dolu bu arada. Mesaj gönderemiyorum. Alan açabilirseniz memnun olurum. Selamlar

Muda
30-08-2014, 19:28
Sayın Muda,
Hepsi çok güzel gerçekten. Emeğinize sağlık. Özel mesaj kutunuz dolu bu arada. Mesaj gönderemiyorum. Alan açabilirseniz memnun olurum. Selamlar

Sayın Turkanatalay;
Beğenmenize sevindim.
Özel mesaj kutusundan bir miktar sildim.
İyi akşamlar.

oz26
31-08-2014, 00:02
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi. Sayın birnefestoprak'ın gönderdiği tohumlardan. Verimli, etli ve çok lezzetli bir çeşit. Kesinlikle tavsiye ederim.

515587

cetiner
31-08-2014, 15:48
Sn. MeyveliTepe'den gelen sırık pembe domatesler, ilk kez hasat ettik

cetiner
31-08-2014, 15:51
Çanakkale domateslerimiz ve bahçemizin diğer güzelleri

cetiner
31-08-2014, 15:58
Biberlerimiz

heyyamola
04-09-2014, 00:48
Ayla (Anatohum projesi kapsamında Sn. birnefestoprak' tan gelen)

23 Ağustos 2014' den
515999

28 Ağustos 2014' den
516000

28 Ağustos 2014' den
516001

1 Eylül 2014' den
516002

1 Eylül 2014' den

Sera içinde, 3 gövdeli sırık tarzında yetişen bitki, 3 metre boylandı. Üzerinde şimdilik 22 adet meyvesi var.
516003

Andora
04-09-2014, 09:12
Geçtiğimiz hafta sonu yazlığa gittiğimde bahçemde fotoğrafladığım bağsıra hasarına örnekler...

516013

Bunlar 2014 yılı tohum paylaşımında sayın pares 'ten edindiğim kına çiçekleri idi.

516014

Şimdi ise sanki o alana hiçbir şey ekilmemiş gibi çorak bir görüntü mevcut ve yukarıdaki gibi bir iki kuru gövde kalmış.

516015

Bu da domateslerdeki hasar...

birnefestoprak
04-09-2014, 19:31
En alttan bir onceki resimdeki meyve rengine bayildim; Ayla, tam olarak pembe diyebilecegim bir cesit. Bazen pembe olarak gelen cesitleri yetistirdigimde, ozellikle epidermis renginin farkli alasimlara (genelde acik kirmizinin ve turuncunun tonlari) oldugunu gozlemliyorum.

Sanirim pembe domates denince lezzet citasinin cok yukseldigi dusunuldugu icin, rengi pembe olmasa bile domatesi bu sekilde adlandirma egilimi de artiyor. Pembe domatesler icinde lezzet ve cozunmus kati endeksi bakimindan cok kaliteli olanlari olsa da, butun pembe domatesler cok lezzetlidir diye bir sart bence yok. Rengi kirmizi olup cogu pembe domatesten daha lezzetli olan cesit sayisi oldukca fazla. Amator islahla gunumuze aktarilmis geleneksel tohumlarin ozelligi zaten burdan geliyor. Mutfagi guclu olan kulturlerde, lezzet-verim ikilisi birbirine paralel gidecek sekilde on plana cikiyor; eger mutfak kulturunuzde yemeklerde domatesten sos yapmak, zeytinyagli salatasini yapmak gelenek halindeyse, bu yemeklerin tadini bozacak cesidi devam ettirmezsiniz. Simdi burda dagitilan herhangi bir domates cesidi eger on yillar/yuz yildan fazla suredir yetistiregeliyorsa ve biz ayni tohumu ekip tadina baktiktan sonra tadini begenmediysek, bizim kullanim alanimizda da bir hata olabilecegini goz onunde bulundurmamiz gerek.

Belki soz konusu cesidin ciktigi ilk bahcenin sahibi, dalindan koparip yemiyordu da salca yapiyordu; salcasi da cok lezzetli oluyordu. Iste sirf bu yuzden bile tohum hikayeleri cok onemlidir ve kuliner geleneklerin, insanligin hafizasindaki yansimalaridir. Adam Bulgaristan'da dogdugu topraklarda salcasini yapmak icin yetistirdigi tohumu savas ciktiktan sonra birakmamis; sarip sarmalamis, vatanini mecburen terkederken yaninda getirmis. Nasil geride biraksin? Yetistirince ateste kaynayan salcanin kokusunu, salcayi yapan anasini, vatanini hatirlayacak.

Ayla (Anatohum projesi kapsamında Sn. birnefestoprak' tan gelen)

23 Ağustos 2014' den
515999

28 Ağustos 2014' den
516000

28 Ağustos 2014' den
516001

1 Eylül 2014' den
516002

1 Eylül 2014' den

Sera içinde, 3 gövdeli sırık tarzında yetişen bitki, 3 metre boylandı. Üzerinde şimdilik 22 adet meyvesi var.
516003

akçabardak
04-09-2014, 20:05
Pepperoncini

Geçen seneki etkinlikten
Sayın birnefestoprak, kendisine teşekkür ederim.
516144

birnefestoprak
04-09-2014, 20:26
Aciligi nasil oldu?

Pepperoncini

Geçen seneki etkinlikten
Sayın birnefestoprak, kendisine teşekkür ederim.
516144

akçabardak
04-09-2014, 20:54
Aciligi nasil oldu?

Sayın birnefestoprak, başından beri ben bu biberi çok acı olarak düşünüyordum fakat bir ısırık ısırdım hiç bir acılık anlayamadım, ancak üçüncü ısırıkta çok az bir acılık var, ağızda çok az tatlı bir acılık bırakıyor, ben çok beğendim.
Sizin sayfanızda tekrar bir göz attığımda sizde fazla acı olmadığını belirtmişsiniz.

birnefestoprak
04-09-2014, 20:57
Dogru, cok hafif bir acisi olacak. Tursusunu tavsiye ederim. Tursu yapildiktan sonra da aciligi iyice belirsizlesiyor. Daha aci bir biberle birlikte ayni kavanozda tursusunu kurarsaniz o da guzel olur.

Sayın birnefestoprak, başından beri ben bu biberi çok acı olarak düşünüyordum fakat bir ısırık ısırdım hiç bir acılık anlayamadım, ancak üçüncü ısırıkta çok az bir acılık var, ağızda çok az tatlı bir acılık bırakıyor, ben çok beğendim.
Sizin sayfanızda tekrar bir göz attığımda sizde fazla acı olmadığını belirtmişsiniz.

oz26
05-09-2014, 13:26
Dogru, cok hafif bir acisi olacak. Tursusunu tavsiye ederim. Tursu yapildiktan sonra da aciligi iyice belirsizlesiyor. Daha aci bir biberle birlikte ayni kavanozda tursusunu kurarsaniz o da guzel olur.

Turşusu için önerebileceğiniz özel bir tarif var mıdır?

birnefestoprak
05-09-2014, 17:25
Kimi tariflerde tuz cok oluyor onun icin ben cozeltiyi suyla seyrelterek, damak tadima gore ayarliyorum. Genelde kucuk kavanozlarda (500-600 ml arasi) yaptigim icin, olcuyu kendinize gore degistirebilirsiniz. Asagidaki olcuyle basliyorum; tuz olcusunu ayarladiktan sonra, genelde biraz daha sirke ilave ederek devam ediyorum:

- 500 ml ilik su (musluk suyu degil)
- 1 corba kasigi kadar kaya tuzu
- 50 ml kadar sirke
- 1-2 cay kasigi kadar seker

Sonra sunlari ekliyorum:
- Nohut
- Dilimlenmis sarimsak

Turşusu için önerebileceğiniz özel bir tarif var mıdır?

OSMAN45
11-09-2014, 09:32
Merhaba,

Bu başlığın ilk sayfasında paylaştığım gibi, denemesini yaptığım tohumdan fide yetiştirme çalışması fiyasko ile sonuçlandıktan sonra, çekinerek, fazla zaman ayıramadan, acemilikten ve bu yılın dengesiz hava durumundan dolayı paylaşılan tohumlardan yeteri kadar verim alamadım.

Bu etkinliği düzenleyen ve emeği geçen, tohumlarını paylaşan tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ettikten sonra fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.

1- Tohum çimlendirmede Zeki Yağlı beyin benzer yöntemini kullandım.
2- 3- Çimlenme oluştuktan sonra onlar için bizzat yaptığım küçük serada akşamları kapağını kapatıp güneşli günlerde biraz hava almalarını sağlamak için dışarıya taşıdım. Bu arada küçük seranın içine büyükçe bir beton parçasını koyarak gündüz aldığı ısıyı gece vermesini sağlamaya çalıştım.
4-5 Sadece paylaşımdan aldığım tohumlar için biri yeni iki adet sebze adası hazırladım.

OSMAN45
11-09-2014, 10:09
Devam,

1-Roma cherry çok az verim verdi.
2-Umarım bu aldıklarımdan daha fazla tohum alabilirim ve paylaşabilirim. Ancak bu yıl için ümitli değilim. Belki 2016 ya.

OSMAN45
11-09-2014, 12:26
Devam,

Kardeş bitkilerdir dedim ancak erkek kardeş Fransız kadife çiçeği baskın çıktı.

Ancak kadife gerçekten abiliğini:D gösterdi ve diğer adadaki verimsizliği ile komşu bahçelerin tümünde oluşan hastalıkları önledi. O adadan hala verim alıyorum.

Bu çiçek gerçekten çok yararlı. Meyve bahçesindeki nematodları da sanırım halletti. Çünkü meyve bahçesinin neredeyse her tarafına tohumlarını atmıştım.

Diğer fotoğrafları yükleyemiyorum. Ters foto. lar için de kusura bakmayın. Bu yeni bilgisayara hala alışamadım.

cavcilar
11-09-2014, 16:00
üzeri streçli ne kadar kalması gerekiyor?

OSMAN45
11-09-2014, 17:49
üzeri streçli ne kadar kalması gerekiyor?

Streç in yararı nemin muhafazasıdır. En hassas döneminde dışarıdan gelecek sigara dumanı gibi zararlı gaz ve sıvıların tohuma zarar vermesini de engeller. Ben çimlenme tamamlandıktan sonra ve uzamaya başladığı sırada zaman zaman açtım ve havalandırdım. Doğal olarak streçe değmesi pek iyi netice vermez.

malbman
12-09-2014, 10:51
687 nolu mesajımdaki kabağım nihayet bir kaç tane meyveyi yaşatmaya karar verdi sanırım. Daha önce yaklaşık on tane kadar meyve parmak ucu kadar büyüyüp ertesi gün kuruyup ölmüştü. 8-10 tane küçüğün yanında en büyükleri olan bu ikisi ise daha kararlı bir şekilde ilerliyor gibi. Umarım diğer küçükler de bunlar kadar dirençli çıkar da hiç değilse bunların tohumlarını paylaşabilirim gelecek seneye.

517137

517138

Son birkaç gündür yapraklar bu hale geldi. domatesteki külleme benzeri bir hastalık mıdır bu, bilen arkadaşlar bir yardım edebilirse önlem alayım. Daha önce hiç kabak yetiştirmediğim için ezbere bir iş yapmak istemiyorum.

517139

517140

517141

h_dogan
12-09-2014, 16:17
Ta kendisi. :)
Kabakgillerde külleme hastalığı.

OSMAN45
14-09-2014, 17:42
1- Verimi bu görülen miktarın biraz daha fazlası olan AYAŞ domatesini seneye fazlalaştırarak paylaşacağım.

2-Geçen hafta aldığım hasat ancak bu kadar. Yemeğe mi, tohum almayamı yetişir sizce.

3-Ben de çok verim alamadığım paylaşılan tohumlar yerine çocuklarımın US den getirdiği paketinde Heirloom olduğunu yazan ve bu yıl tohumları daha fazla olduğu için yüksek verim aldığım bu domateslerin tohumlarını topladım. Bana biraz değişik geldi. Büyüklükleri standart değil, 5 li, 6 lı taneler şeklinde salkımlı ve tohum keseleri farklı olan bir cins. Başlık açıp paylaşıma sunacağım.

Bazı fotoları hala yükleyemiyorum.

OSMAN45
14-09-2014, 17:52
Devam,

US den gelen tohumların fotolarını da yükleyebildim.

Biber çimlendirmeyi hiç beceremediğim için bunlar da çimlenmedi. Her ikisinden de biraz daha tohum kaldı. Dolapta uygun şartlarda saklıyorum. Seneye tekrar deneyeceğim.

birnefestoprak
14-09-2014, 18:57
Bunu yayinladiginiz cok iyi oldu. Renee's Garden Seeds kucuk, kaliteli tohumlar satan bir sirket (hibrit tohum da satarlar). Sahibi, Avrupali seflerle ve yetistiricilerle surekli irtibatta olan, kuliner degeri yuksek olan tohumlari arastirip bulan birisi (sahibi kadin olan tohum sirketi azdir).

Chadwick's Cherries (niye cogul kullanildigini anlamadim; esasen Chadwick Cherry olarak gecer) denen cesit, Kuzey Amerika'da organik bahceciligin/tarimin onculugunu yapmis efsanevi isimlerden birisi olan Alan Chadwick tarafindan gelistirilmistir. Cesidin diger adi Camp Joy (sirket katalogunda ikisini ayirmislar fakat ayni olmalari lazim diye biliyorum). Hasat edilip ertesi sene ekildiginde aslina uygun bitkiler/meyveler veren tohumlari satan sirketler, genelde, gelistirilen cesit 50 yildan eskiyse, "heirloom" diyorlar fakat tekrar belirmekte yarar var; Chadwick Cherry, aile yadigari degil, bir yetistirici tarafindan gelistirilmis, kendine tozlasan bir cesit.

Rica etsem, tohum paketinin arka yuzunun de resmini ekleyebilir misiniz? Boylece, kucuk yetistiriciye tohum satisi yapan (paketlerde genelde bitki turune gore 15-25 tane tohum olur) bir sirketin tohum paketinin nasil olmasi gerektigini gorelim.

Devam,

US den gelen tohumların fotolarını da yükleyebildim.

Biber çimlendirmeyi hiç beceremediğim için bunlar da çimlenmedi. Her ikisinden de biraz daha tohum kaldı. Dolapta uygun şartlarda saklıyorum. Seneye tekrar deneyeceğim.

OSMAN45
14-09-2014, 20:15
Rica etsem, tohum paketinin arka yuzunun de resmini ekleyebilir misiniz? Boylece, kucuk yetistiriciye tohum satisi yapan (paketlerde genelde bitki turune gore 15-25 tane tohum olur) bir sirketin tohum paketinin nasil olmasi gerektigini gorelim.

Tohum paketleri Türkiye deki tohum paketleri büyüklüğünde. Yarın bahçemin bulunduğu evime gideceğim. Arka yüzlerini de fotoğraflar sonra paylaşırım.

Coskun4216
18-09-2014, 19:21
517956
Evvelki sene tohum takas ile Meyveli tepe den gelen ıspanaklar isimleri gibi kalıcı oldular.
517957
Saksıda ve bahçede güzel geliştiler. Üsttekiler aşağıdakilerin yavruları,
517953
Bahçeye ekilen on tohumdan, iz bırakarak ilerleyen düşmanlarından kurtularak hayatta kalan üç kafadar

Resmini koymayalım, yeni filiz ve fidanları canlı canlı mideye indirenleri sevmesek de, tavuklar gördükleri an temizliyorlar.
İki sene öncesi köye giden köylü güzeli çilli hanım kabuklu olanlarını da yere çalıp hallediyordu.
517954 517958
Kafadarlar kışı atlatınca serpildiler boylandılar. Nüfusları az olunca bir defalık kavurması oldu.
Malzeme kuzu değil de geç hasat edildiği için fil kulağı gibilerden olunca haliyle biraz kart idi. Tadı kuzu kulağı diye satılan hemcinsleri gibi olmasa da güzeldi.

Sağlıcakla kalınız.

malbman
19-09-2014, 09:30
Bu da Sayın bahcedenn'in paylaştığı "Tiger Eye Mix Sunflower" süs ayçiçeği. Daha önce fide halini paylaştığımı sanıyordum fakat başlığı baştan sona kontrol ettiğim zaman bunu sadece düşündüğümü ama eyleme geçirmediğimi farkettim :p:p

Umarım havalar bir müddet daha iyi gider de, hiç değilse tohum bağlayacak kadar zaman kazanır bu güzel minik ve benim de paylaşacak birkaç tane tohumum olur.

malbman
19-09-2014, 09:54
Bunlar da sayın heyyamola'nın paylaştığı süs kabakları. Umarım bunlar da sonuna kadar bu sağlıklı hallerini korur ve tohum almamı sağlar.

Bu ilk meyve
517979

Bunlar da abilerine yetişmeye çalışıyor :p
517980
517981
517982
517983

nkutsay
19-09-2014, 18:17
Bu da bizim tiger eye. Bahcede semirdi. 2 m :))

Coskun4216
20-09-2014, 17:40
Heyyamola dan gelen İldiler başlangıçta yavaş gelişme gösterdi.
Hatta bunlar burayı sevmediler olmayacak gibi derken, sıcaklar azalınca hızla tüm adayı örümcek ağı gibi sarmaya başladı.

518104
518105
518106

Rengi için yetiştirilebilir. Şekeri fazla, tatlı domates sevenler için tavsiye ederiz.
Bazı çeşitler gibi aşırı yağmurlarda çatlama, yarılma olmadı. Bu özellik siyah çeride de olsa ne hoş olur.

518107
518108
Seneye hane halkı talep ederse , komşularını sıkıştırmayacağı bir yer seçilerek bir iki kök ekilir nasipse.