View Full Version : Tohum Takas Etkinliğinden Edindiğimiz Tohumların Ekimi (2013-14)
Ben tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan domatesleri fide haline getirebildim. Uzun yıllar ekilmeyen yeri işleyerek damlama sulama sistemi ile ekildi. Havaların yağmurlu gitmesi fidelerin dış ortama uyum sağlaması açısından faydalı oldu sanırım.
Ben fideleri ekerken sayı ve rakam ile santranç tahtası gibi numaralandırarak dikmiştim. Ancak evdeki hesap bahçeye uymadı. Bir kısım karışıklıklar oldu. Büyüdükleri zaman ayırt etmeye çalışacağım. Maviş campanulla çiçekleri ile bir çeşit biber de ekmiştim. Biberler daha geç çıktılar. Çan çiçekleri ise çok az ve küçük çıktı. Bir dahaki ekimlerde saksı kenarlarına ekip büyümelerini sağlamaya çalışacağım.
Büyük viollere ekim ve ışığa daha yakın olanlar genelde daha fazla büyüdüler. Küçük viollerden çıkarmakta zorlandım.
Fideler
490532
490535
490536
490537
akçabardak
08-05-2014, 12:10
Marul (Yedi kule)
Sayın h-doğandan, teşekkürler
Biraz gölgede kaldılar ama yine de çok güzeller,
tabi salyangozlardan bize kalırlarsa...
490668
akçabardak
08-05-2014, 12:13
Kıvırcık (Sativa)
Çok teşekkürler Sayın Meyvelitepe
490669
akçabardak
08-05-2014, 12:20
Katmerli kına çiçekleri
Sayın Heyyamoladan gelen tohumlar, Kendilerine teşekkür ederim
Bir kısmını arka bahçeye, bir kısmını da ön bahçeye diktim
merakla çiçeklenmelerini bekliyorum.
490670
akçabardak
08-05-2014, 12:36
Sabah sefaları
Sevgili SDuruldan gelen tohumlar
Çok teşekkür ediyorum.
Bahçeye diktiklerim sarılmaya başladılar bile...
490671
Bunlar da elimde kalan fazla fideleri atmaya kıyamadım
topluca saksıya diktiklerim, onlar da sarılmaya başladılar, hatta
490672
çiçek tomurcukları bile görünmeye başladı...
490673
Bunlar da minik paketin içinden çıkan 5 tane tohumdan ikisini yaşatabildin
ama bunlar da çok ağırdan alıyorlar kendilerini, yaprakları da
alaca alaca oldular ya da cinsleri mi böyle bilemedim...
diğer 3 tanesi de gayet güzel çimlendiler 4 yaprak olduklarında
ayırıp ayrı bir saksıya diktim fakat yaşatamadım :(
yaprakları tırnaklı ve kahverengimsi renkte idiler,
hiç değilse 1 tanesi yaşasaydı :( :(
490674
Yedikule marullar gölge yerde göbek bağlamıyor. Şu halleriye salatada kullanabilirsiniz ya da tohuma bırakabilirsiniz.
akçabardak
08-05-2014, 13:13
Yedikule marullar gölge yerde göbek bağlamıyor. Şu halleriye salatada kullanabilirsiniz ya da tohuma bırakabilirsiniz.
4-5 defa salatada kullandım, 2 ya da 3 kök tohum için bırakırım diğerlerini tüketiriz, aslında bahçede yer olmadığından pet bardaklarda fazla beklediler havaların da ısınmasıyla uzamaya başladılar. Çok sağ olun
heyyamola
08-05-2014, 22:34
4 Mayıs 2014' den
Trinidad Scorpion (Butch T soyu) (Sn. birnefestoprak )
490908
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi (Sn. birnefestoprak )
490909
Urfa Kirazı (Sn. birnefestoprak )
490910
Balık Biber (Sn. bahcedenn )
490912
Biber-salçalık kırmızı (Sn. sevoş )
490913
heyyamola
08-05-2014, 22:47
4 Mayıs 2014' den
Alis' Pembe Kiraz (Sn. MeyveliTepe )
490915
Meyvelitepe Turuncusu (Sn. MeyveliTepe )
490916
limon_sever
09-05-2014, 11:02
Cherokee Purple Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1155227)
491064
Sayın limonsever, maaşallah diyorum.. :)
bahcedenn
10-05-2014, 15:27
Sn. MeyveliTepe'den gelen Perpetual Spinach fideleri. Kalıcı yerlerine alınmaları için yağmurun dinmesi bekleniyor.
491391
Sn. MeyveliTepe'den gelen 2012-2013 etkinliği Salatalık fideleri. Kalıcı yerlerine alınmaları için yağmurun dinmesi bekleniyor.
491392
Sn. MeyveliTepe'den gelen Kök Kereviz fideleri. Kalıcı yerlerine alınmaları için yağmurun dinmesi bekleniyor.
491393
Sn. heyyamola ve Sn. birnefestoprak'tan gelen Şenberber Fasulye fideleri. Kalıcı yerlerine alındılar. Sarılacakları iplerin bağlanması için yağmurun dinmesi bekleniyor.
491394
akçabardak
10-05-2014, 15:34
Tohum takastan
Sayın Bahçeden Black form ve Russian domates
Ve
Sayın heyyamoladan gelen domates tohumları
Kendilerine teşekkür ediyorum
491401
akçabardak
10-05-2014, 15:37
Sevgili Olcimden gelen kozmos tohumlar
Teşekkür ederim
limon_sever
10-05-2014, 19:21
Kamber Biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/32365.htm#post1188255)
Hugelkültür içinde yetişiyor. 6 fidem var. Çatal yapan ilk biber fidesi...
491491
Dolmalık Patlıcan (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31773.htm#post1201206)
491492
Yerli Topan Patlıcan (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1211023)
491493
Edirne Patlıcanı (Edirne Purple Striped Eggplant) (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1208316)
491494
Çikolata Çeri Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1203033)
5 fide var. Üçünde de büyük çiçek tomurcuğu var.
491495
seyyah53
11-05-2014, 21:43
Dostlar, Arkadaslar...
Arilarim icin bahcemde bir deneme yapacagim, elinde ari otu(faselya) tohumundan bir miktar olan varsa bana gonderebilirmi acaba?
Internette arastirdim kilo ile satiliyor fiyati 50 tl civarinda bana cok fazla fiyatida fazla...
Tohum takas etkinligini kacirdigimi biliyorum...Ricami mazur gorun....
Ilgilenen herkese tesekkur ederim...saygilarimla
limon_sever
12-05-2014, 17:25
Costata Romanesco Kabak - Cucurbita Pepo (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1176344)
İlk ektiklerim çimlenmemişti. İkinci sefer ekmiştim. Tek bir tane...
491993
Balkabağı-oval (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153592)
İlk ektiklerim çıkmamıştı. İkinci sefer ekmiştim. Tek bir tane... Yaprakları yarıya kadar tırtıl yemiş. Tırtılı hemen uzaklaştırdım. Şimdilik problem yok gibi. Bu kabağın orjinal ismi Butternut Squash olarak geçiyor.
491994
birnefestoprak
13-05-2014, 03:53
Butternut Squash olduguna emin misiniz? Sn sevoş temsili bir resim de eklemis olabilir (Butternut Squash'a sekil itibariyle benzeyen yerli kabaklar mevcut). Sn sevoş, tohum kaynagini belirtebilirse cok yararli olur.
Balkabağı-oval (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153592)
İlk ektiklerim çıkmamıştı. İkinci sefer ekmiştim. Tek bir tane... Yaprakları yarıya kadar tırtıl yemiş. Tırtılı hemen uzaklaştırdım. Şimdilik problem yok gibi. Bu kabağın orjinal ismi Butternut Squash olarak geçiyor.
491994
limon_sever
13-05-2014, 12:12
Butternut Squash olduguna emin misiniz? Sn sevoş temsili bir resim de eklemis olabilir (Butternut Squash'a sekil itibariyle benzeyen yerli kabaklar mevcut). Sn sevoş, tohum kaynagini belirtebilirse cok yararli olur.
Fotoğraf temsilidir diye yazmıyor, evcini.com'daki ismi Butternut Squash olarak geçiyor...
sayın limon sever sizin eklediğiniz resmin aynısı ben yabancı isimleri bilmem .bilsemde çok çabuk unutuyorum.bunun çok önemli olduğunuda düşünmüyorum.tohum yerli ,üretim verimli,tat harika gerisi teferruat....tohum geleneksel isim geleneksel..
limon_sever
13-05-2014, 17:30
sayın limon sever sizin eklediğiniz resmin aynısı ben yabancı isimleri bilmem .bilsemde çok çabuk unutuyorum.bunun çok önemli olduğunuda düşünmüyorum.tohum yerli ,üretim verimli,tat harika gerisi teferruat....tohum geleneksel isim geleneksel..
Sayın sevoş,
Lütfen beni yanlış anlamayın. Yabancıymış, yerliymiş, pek ilgilenmiyorum.
Geleneksel ismi Oval Balkabağı ama internette pek bilgi bulamadım.
İnternette orjinal ismi ile aramak daha iyi oluyor. Kabakları hasat ettiğimiz zaman, nasıl değerlendireceğimiz hakkında bir çok fikir sahibi olabiliyoruz.
Başlık, Oval Balkabağı(Butternut Squash) olsaydı bir çok bilgiye daha çabuk ulaşırdık.
Örneğin,
Sayın birnefestoprak'ın Early Golden Summer Croockneck kabağını nasıl değerlendireceğimizi bilmiyorum :)
Kızartması mı güzel oluyor, dolması mı, tencere yemeğimi bilemiyorum.
Bu kabak sarı olduğu için ve ördek kafasına benzediği için Türkçe olarak "Ördek Kabağı" diye ismi olabilirdi :)
Nette Ördek Kabağı diye aratsam çok fazla içerikle karşılaşmazdım.
Sayın sevoş,
Ayrıca kabağınızı araştırırken bir çok yerde övgü ile bahsetmişler.
Lezzeti dediğiniz gibi güzelse ve verimi yüksekse ki bir kaç kaynakta gördüm epey fazla, her sene yetiştirebiliriz.
Bu çeşiti paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sağlıcakla...
birnefestoprak
13-05-2014, 18:37
Ben yabanci mi yerli mi olduguyla ilgilendigim icin yurtdisinda bilinen Butternut Squash olmayabilecegini ozellikle soyledim. Butternut Squash, ayni zamanda bir kategori (sekil itibariyle cicek burnuna dogru bogazi darlasan, sapa dogru incelesen; kullanim alani bakimindan da tipik ozellikleri bulunan) olmasina karsin piyasada cok sayida ticari cesidi (en bilinen geleneksel cesit Waltham'dir ve cok sayida da turevi vardir) mevcut. Bazen de isimle kategori birlestirilerek, sadece Butternut Squash adiyla da gecer.
Sonuc: Bu cesit=Butternut Squash degil. Diger bir deyisle, bu isimle anilan yerli bir cesit yok. Sn sevoş'un dagittigi cesit Malatya'ya ait yerli bir cesit. Kendisi tohumunu komsusundan aldigini da belirtmis, bu da cok onemli bir bilgi cunku bizim kulturumuze, gecmisimize, atalarimiza ait birsey, bizim bir degerimiz.
Early Golden Summer Crookneck ise, gecmisi 15. yuzyil oncesine kadar dayanan cok eski bir cesit. Cesit adi ilkin Ingilizce oldugu icin o sekilde dagitimini yaptim. Fransizca olsaydi Fransizca adiyla dagitirdim. Turkce'ye cevirip Ordek Kabagi deseydim bu sefer de zaman icinde yerli oldugu kanisi yerlesecekti ki bu tip takaslarin en onemli noktalarindan birisi kataloglamaya, dokumantasyona, yerli-yabanci tohum ayriminin yapilarak tohum kimliklerinin belirlenmesine ve bitkilerin yetistirme sartlarinin onceden bilinmesine yardimci olmasi. Kisacasi, Ayas Domatesi'ni nasil kirmizi domates diye dagitmiyorsak, burda da ayni mantik gecerli.
Early Golden Summer Crookneck'in kullanim alanini soruyorsaniz kendi fikrimi soyleyeyim: Dokusu bizim bildigimiz kabaga gore farkli, sert degil (zaten yabanci literaturde "squash" ve "zucchini" ayridir ve Turk Mutfagi'nda kullanilani olasi istisnalariyla birlikte "zucchini"dir). Yogurtlu, dereotlu kabak yemeginde kullanilabilir ama kizartma yapilmak istense tavada dagilir. Dolayisiyla, zeytinyaglisini daha cok tavsiye ederim. Dolmasi da yapilabilir ama kabugu, yine bizim kulturumuzdeki kabaktan daha narin ve ince.
Sayın sevoş,
Lütfen beni yanlış anlamayın. Yabancıymış, yerliymiş, pek ilgilenmiyorum.
Geleneksel ismi Oval Balkabağı ama internette pek bilgi bulamadım.
İnternette orjinal ismi ile aramak daha iyi oluyor. Kabakları hasat ettiğimiz zaman, nasıl değerlendireceğimiz hakkında bir çok fikir sahibi olabiliyoruz.
Başlık, Oval Balkabağı(Butternut Squash) olsaydı bir çok bilgiye daha çabuk ulaşırdık.
Örneğin,
Sayın birnefestoprak'ın Early Golden Summer Croockneck kabağını nasıl değerlendireceğimizi bilmiyorum :)
Kızartması mı güzel oluyor, dolması mı, tencere yemeğimi bilemiyorum.
Bu kabak sarı olduğu için ve ördek kafasına benzediği için Türkçe olarak "Ördek Kabağı" diye ismi olabilirdi :)
Nette Ördek Kabağı diye aratsam çok fazla içerikle karşılaşmazdım.
Sayın sevoş,
Ayrıca kabağınızı araştırırken bir çok yerde övgü ile bahsetmişler.
Lezzeti dediğiniz gibi güzelse ve verimi yüksekse ki bir kaç kaynakta gördüm epey fazla, her sene yetiştirebiliriz.
Bu çeşiti paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sağlıcakla...
limon_sever
13-05-2014, 20:15
Ben yabanci mi yerli mi olduguyla ilgilendigim icin yurtdisinda bilinen Butternut Squash olmayabilecegini ozellikle soyledim. Butternut Squash, ayni zamanda bir kategori (sekil itibariyle cicek burnuna dogru bogazi darlasan, sapa dogru incelesen; kullanim alani bakimindan da tipik ozellikleri bulunan) olmasina karsin piyasada cok sayida ticari cesidi (en bilinen geleneksel cesit Waltham'dir ve cok sayida da turevi vardir) mevcut. Bazen de isimle kategori birlestirilerek, sadece Butternut Squash adiyla da gecer.
Sonuc: Bu cesit=Butternut Squash degil. Diger bir deyisle, bu isimle anilan yerli bir cesit yok. Sn sevoş'un dagittigi cesit Malatya'ya ait yerli bir cesit. Kendisi tohumunu komsusundan aldigini da belirtmis, bu da cok onemli bir bilgi cunku bizim kulturumuze, gecmisimize, atalarimiza ait birsey, bizim bir degerimiz.
Early Golden Summer Crookneck ise, gecmisi 15. yuzyil oncesine kadar dayanan cok eski bir cesit. Cesit adi ilkin Ingilizce oldugu icin o sekilde dagitimini yaptim. Fransizca olsaydi Fransizca adiyla dagitirdim. Turkce'ye cevirip Ordek Kabagi deseydim bu sefer de zaman icinde yerli oldugu kanisi yerlesecekti ki bu tip takaslarin en onemli noktalarindan birisi kataloglamaya, dokumantasyona, yerli-yabanci tohum ayriminin yapilarak tohum kimliklerinin belirlenmesine ve bitkilerin yetistirme sartlarinin onceden bilinmesine yardimci olmasi. Kisacasi, Ayas Domatesi'ni nasil kirmizi domates diye dagitmiyorsak, burda da ayni mantik gecerli.
Early Golden Summer Crookneck'in kullanim alanini soruyorsaniz kendi fikrimi soyleyeyim: Dokusu bizim bildigimiz kabaga gore farkli, sert degil (zaten yabanci literaturde "squash" ve "zucchini" ayridir ve Turk Mutfagi'nda kullanilani olasi istisnalariyla birlikte "zucchini"dir). Yogurtlu, dereotlu kabak yemeginde kullanilabilir ama kizartma yapilmak istense tavada dagilir. Dolayisiyla, zeytinyaglisini daha cok tavsiye ederim. Dolmasi da yapilabilir ama kabugu, yine bizim kulturumuzdeki kabaktan daha narin ve ince.
Eksik bilgiler yüzünden beni suçlamanıza anlam veremedim. Yerli veya yabancı oluşuyla ilgilenmeme sebebim tamamen lezzet ve verim ile alakam. Tabi ki bizim kültürümüzün geleneksel ürünüdür. Ben ona bir şey demem, diyemem. Komşudan olduğunu bugün yazmış. Sürekli de paylaşım sayfasını kontrol edemem. Evcini.com'da ünlü bir marketten alındığı yazıyor. Eee ithalatta var günümüzde. Daha öncede dediğim gibi temsili bir foto olduğu belirtilmemiş. Bu durumda ürün fotosunun kendisine ait olduğu algısı ortaya çıkıyor.
Sayın bahcedenn Costata Romanesco Kabak - Cucurbita Pepo (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1176344) tohum başlığında not düşüp "1. ve 2. resim internetten, 3. ve 4. resim ise bahçemdendir." demiştir. Yani foto kendisine ait değilse belirtilmesi lazım. Yine Sayın sevoş, Susak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153598) tohum başlığında şu bilgiye yer vermiş. "Resimler ende mevcut olmadığından internetten edindiklerimi koydum." yani diğer fotolar kendine aitte sadece Susak görselleri yokmuş gibi bir algı oluşturuyor. Bu yazıyı ilk mesajda yazmış olsa idi sorun oluşmayacaktı.
Bu arada Early Golden Summer Crookneck kabağında hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim. Kızartmasını, dolmasını, tencere yemeğini yapabileceğimi düşünüyordum.
Tabi ki Ördek Kabağı veya başka bir isim dememelisiniz. Ben olabilirdi demiştim. Olsaydı iyi olurdu gibi bir şey demedim zaten.
Umarım yanlış anlaşılmamışımdır.
bahcedenn
13-05-2014, 21:06
Sayın sevoş, Susak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153598) tohum başlığında şu bilgiye yer vermiş. "Resimler ende mevcut olmadığından internetten edindiklerimi koydum." yani diğer fotolar kendine aitte sadece Susak görselleri yokmuş gibi bir algı oluşturuyor. Bu yazıyı ilk mesajda yazmış olsa idi sorun oluşmayacaktı.
Sn. limonsever, aslında siz fark etmemişsiniz. Sn. sevoş ilk (http://www.agaclar.net/forum/1176094-post1.htm) mesajında zaten ''Tohumların hepsi yerli diye biliyorum.eşten dostan edinip en az iki yıldan beri ekiyorum ve tohum alıyorum. resimlerde aynı benim yetiştirdiklerim gibi.aynısını arayıp resim ekledim.'' diye paylaşmıştı bu bilgiyi.
Gönderdiğiniz tohumlardan yetiştirdiğim fasulyeler. Çok lezzetli ve verimli. Güzün de bir deneme yapmayı düşünüyorum.
492358
birnefestoprak
13-05-2014, 21:22
Suclamiyorum; yanlis bilgi kalmasin, biz de aslini ogrenelim diye cabaliyorum.
Sn sevoş tanitim sayfasinin en basinda soyle demis:
...resimlerde aynı benim yetiştirdiklerim gibi.aynısını arayıp resim ekledim.
Yani (sanirim genel olarak gorunus itibariyle) ayni benim yetistirdiklerim gibi diyor, temsili resimler oldugunu soyluyor. Mumkun olan yerde de kendi resimlerini koymus. Eger ek bilgi istiyorsaniz, bence en kolay ve saglikli olani ilk elden tohumu gonderene sormak. Sn sevoş'a sorsaniz zaten hemen ne oldugunu soyleyecek, ki hemen cevap vermis, onu diyorum.
Konu ayni noktaya geliyor:) Gecen sene bana da bastan (tohumu istemeden veya bu sene ekmeden once) sorsaydiniz kabakla ilgili hayal kirikligi yasamazdiniz. Hangi amaclar icin kullanabileceginizi soylerdim ama bu da goreli bir kavram. Belki ben dolmalik icin sevmiyorum ama sizin icin iyi sonuc verecek, nerden bilelim. Bir de burdaki (http://www.agaclar.net/forum/1156428-post3.htm) resimden goruyorsunuz, sizce butun meyve dolma icin uygun mu? Sapa dogru incelen kismini nasil dolduracaksiniz? Bence dolmalik olarak kullanacaksaniz, meyvenin cicek burnuna yakin kismini dolmalik olarak, ust tarafini da ayirip zeytinyagli icin kullanabilirsiniz.
Eksik bilgiler yüzünden beni suçlamanıza anlam veremedim. Yerli veya yabancı oluşuyla ilgilenmeme sebebim tamamen lezzet ve verim ile alakam. Tabi ki bizim kültürümüzün geleneksel ürünüdür. Ben ona bir şey demem, diyemem. Komşudan olduğunu bugün yazmış. Sürekli de paylaşım sayfasını kontrol edemem. Evcini.com'da ünlü bir marketten alındığı yazıyor. Eee ithalatta var günümüzde. Daha öncede dediğim gibi temsili bir foto olduğu belirtilmemiş. Bu durumda ürün fotosunun kendisine ait olduğu algısı ortaya çıkıyor.
Sayın bahcedenn Costata Romanesco Kabak - Cucurbita Pepo (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1176344) tohum başlığında not düşüp "1. ve 2. resim internetten, 3. ve 4. resim ise bahçemdendir." demiştir. Yani foto kendisine ait değilse belirtilmesi lazım. Yine Sayın sevoş, Susak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153598) tohum başlığında şu bilgiye yer vermiş. "Resimler ende mevcut olmadığından internetten edindiklerimi koydum." yani diğer fotolar kendine aitte sadece Susak görselleri yokmuş gibi bir algı oluşturuyor. Bu yazıyı ilk mesajda yazmış olsa idi sorun oluşmayacaktı.
Bu arada Early Golden Summer Crookneck kabağında hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim. Kızartmasını, dolmasını, tencere yemeğini yapabileceğimi düşünüyordum.
Tabi ki Ördek Kabağı veya başka bir isim dememelisiniz. Ben olabilirdi demiştim. Olsaydı iyi olurdu gibi bir şey demedim zaten.
Umarım yanlış anlaşılmamışımdır.
seyyah53
13-05-2014, 21:42
Zengarden de tohumu satılıyor. 60 tohum 3.80 Kuruş, kargo 5 TL civarı. 9 TL gibi bir fiyat ödersiniz.
nepeta mussini tohumu, arıotu tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Nepeta-mussini-tohumu-sifali-ve-hos-kokulu-mavi-cicekli-ari-otu,PR-1656.html)
Sizce bu tohum ari otu mu? faselyami?
Sadece pazarlama sayfasinda ari otu yaziyor diye onu ari otu olarakmi kabul etmeliyiz...?
limon_sever
13-05-2014, 21:46
Sadece pazarlama sayfasinda ari otu yaziyor diye onu ari otu olarakmi kabul etmeliyiz...?
O da bir arı otudur...
MeyveliTepe
13-05-2014, 21:49
Resimdeki bitki fazelya değil.
limon_sever
13-05-2014, 21:51
Suclamiyorum; yanlis bilgi kalmasin, biz de aslini ogrenelim diye cabaliyorum.
Sn sevoş tanitim sayfasinin en basinda soyle demis:
Yani (sanirim genel olarak gorunus itibariyle) ayni benim yetistirdiklerim gibi diyor, temsili resimler oldugunu soyluyor. Mumkun olan yerde de kendi resimlerini koymus. Eger ek bilgi istiyorsaniz, bence en kolay ve saglikli olani ilk elden tohumu gonderene sormak. Sn sevoş'a sorsaniz zaten hemen ne oldugunu soyleyecek, ki hemen cevap vermis, onu diyorum.
Konu ayni noktaya geliyor:) Gecen sene bana da bastan (tohumu istemeden veya bu sene ekmeden once) sorsaydiniz kabakla ilgili hayal kirikligi yasamazdiniz. Hangi amaclar icin kullanabileceginizi soylerdim ama bu da goreli bir kavram. Belki ben dolmalik icin sevmiyorum ama sizin icin iyi sonuc verecek, nerden bilelim. Bir de burdaki (http://www.agaclar.net/forum/1156428-post3.htm) resimden goruyorsunuz, sizce butun meyve dolma icin uygun mu? Sapa dogru incelen kismini nasil dolduracaksiniz? Bence dolmalik olarak kullanacaksaniz, meyvenin cicek burnuna yakin kismini dolmalik olarak, ust tarafini da ayirip zeytinyagli icin kullanabilirsiniz.
Bazen aceleci davranıp araştırmak daha iyi oluyor. Bir de mesaj yazarken sanki rahatsız ediyormuşum gibi bir his oluyor. Çok zora kalmadığım sürece mesaj atmıyorum.
Bugün bir tvde enginardan midye tava yapmışlar. Bizimkiler enginar alda yapalım diyolardı. Yani bu kabaktan dolma da olur başka şeyde olur. Bizim millet yaparsa olur :)
birnefestoprak
13-05-2014, 21:55
Genelden yazilinca daha iyi oluyor. Hepimiz ogrenmis oluyoruz.
Bazen aceleci davranıp araştırmak daha iyi oluyor. Bir de mesaj yazarken sanki rahatsız ediyormuşum gibi bir his oluyor. Çok zora kalmadığım sürece mesaj atmıyorum.
Bugün bir tvde enginardan midye tava yapmışlar. Bizimkiler enginar alda yapalım diyolardı. Yani bu kabaktan dolma da olur başka şeyde olur. Bizim millet yaparsa olur :)
seyyah53
13-05-2014, 22:34
O da bir arı otudur...
Belki bir ari otudur belkide degildir...
Kaldiki fazelya olmadigini Sn.Meyvelitepe yazmis...Bende mesajimda parantez icinde belirtmistim...
Bu pazarlanan bitkiden bahcenizde varmi?
Arinin ne derece ragbet gosterip kovana ne derece nektar aktarabildigini hic denedinizmi?
Kisacasi ne demek istiyorum biliyormusunuz Sn.Limonsever...
Sizin onerdiginiz bitkiyi zaten internette 3 snlik bir arama ile bulabiliyoruz...
Yillardir bu forumdayim...Hicbir seyi tecrube etmeden, denemeden, tam olarak bilmeden yazmadim...
akçabardak
14-05-2014, 09:49
S.Duruldan gelen sabah sefaları tohumu.
İlk çiçeklerimizi açtık ;)
Bahçede olanlar
492555
Fazla kalanları atmaya kıyamadıklarım
Saksıda olanlar
492556
limon_sever
14-05-2014, 19:58
Cherokee Purple Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/33480-9.htm#post1281825)
İlk çiçeği büyük çiçeklerden...
492692
Domates ?. (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1206677)
Çok güçlü gelişiyor. Şimdiden bir sürü yan dal çıkardı. Bir kaç yan dalda da tomurcuk oluşumu var... Oturak olduğu için aklıma takıldı, sırığa alabilir miyim acaba?
492693
Deşti Domates (Geç Hasat) (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1203925)
İlk çiçek tomurcukları göründü...
492694
seyyah53
14-05-2014, 20:59
Kendinizden ne kadar emin konuşuyorsunuz... Ben arıcılıkla uğraşıyor olsam 50 TL'ye kıyar 1 kg alırdım. Bu kadar cimri olmayın...
Gelelim sorularınıza...
2 sene önce yetiştirmiştim. Kedileri çok çektiği için sökmüştüm. Muazzam bir arı geliyordu. Ne miktarda nektar alıyorlar bilemiyorum ama üzerinde hoplayıp zıplıyorlardı.
(Bahçede epey çeşit çiçek vs. yetiştirdim. Ama kediler perişan ediyor.)
Bu arada ahududuyada inanılmaz arı geliyor. Nektarı konusunda yine bir fikrim yok. Gözlemlediklerim böyle.
Ayrıca mesajınızın yeri burası değil onu da belirtmek isterim. Sizi buraya alalım (http://www.agaclar.net/forum/newthread.php?do=newthread&f=122)...
Tartismayi bilmek buyuk meziyettir...
Hakaret kelime acizlerinin baslangicidir...
1. fotoğrafta soldaki Sn. Heyyamola'dan gelen Şenberber fasulyesi, sağdaki Sn. Meyvelitepe'den gelen Tepeköy fasulyesi.
2. ve 3. fotoğrafta ise soldaki Tepeköy sağdaki Şenberber. Şenberber 2012-2013 takastan geldiği için tohum fazlaydı. :)
Ben birbirinden ayıramadım, başka yan yana eken var mı acaba?
Bitkiler gayet verimli ben çok da güneş alan bir yere ekmemiştim yoksa çoktan hasat ederdim.
Meyve boyu 25 cm civarı, çiçekler beyaz, tohumlar da beyazdı.
heyyamola
14-05-2014, 22:01
Domates ?. (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1206677)
Çok güçlü gelişiyor. Şimdiden bir sürü yan dal çıkardı. Bir kaç yan dalda da tomurcuk oluşumu var... Oturak olduğu için aklıma takıldı, sırığa alabilir miyim acaba?
Hiç koltuk budaması yapmadan, bütün yan dalları çok iyi destekleyip, bağlayarak 50-80 cm kadar yükseltilirse olabilir. İlerleyen dönemde yan dallardan yeni yan dallar çıkacak. Hepsi de meyve oluşturacak, onları da tek-tek destekleyip bağlamak gerekecek. Eğer uğraşabilirseniz çok güzel bir görüntü ortaya çıkabilir.
Hangi dönemde olursa olsun, yapılacak herhangi bir budama işleminin bitki gelişiminde olumsuz etki yapacağını düşünüyorum. (Sararan alt yaprakların alınması hariç)
heyyamola
14-05-2014, 22:35
Soldaki Sn. Heyyamola'dan gelen Şenberber fasulyesi, sağdaki Sn. Meyvelitepe'den gelen Tepeköy fasulyesi.
Ben birbirinden ayıramadım, başka yan yana eken var mı acaba?
Bitkiler gayet verimli ben çok da güneş alan bir yere ekmemiştim yoksa çoktan hasat ederdim.
Meyve boyu 25 cm civarı, çiçekler beyaz, tohumlar da beyazdı.
Ben de her iki çeşidi 11 Mayıs' da direk toprağa ektim. 40 gün sonra ancak karşılaştırma yapabiliriz.
Şenberber fasulyesinin çiçekleri genelde açık-sarı renklidir. Bitki ve meyve yapısı sizin resim ve yorumlarınızla nerdeyse aynı... Sn. MeyveliTepe' nin Tepeköy fasulyesinin tanıtım mesajında ki lezzet ve tüketilmesine yönelik tavsiyeler de, Şenberber fasulyesiyle bire-bir benzerlik gösteriyor.
MeyveliTepe
14-05-2014, 23:00
Her iki fasulye de çalı fasulyesi. Tepeköy fasulyesi köylülerin zamanında Selanik'te ektikleri fasulye olduğu söyleniyor. Köyde bu tohumu hala eken bir kişi vardı, ondan almıştım. Köydeki bir çok aile bu tohumu kaybetmiş, ticari olarak hollanda menşeili helda ekiyorlar. Son zamanlarda başka aileler de kendi yiyecekleri için bu tohumu ekmeye başladılar.
limon_sever
15-05-2014, 22:02
Sap Kereviz - Celery (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1151006)
Kokulu, aromalı bir tadı var. Maydonoza görünüş itibariyle benzerliği var ama tad olarak çok farklı. Yeni yaptığım hugelkültür içinde 2 kök var. 6 kök saksıda var. 71 kök de bir mandal yapmıştım orda var. Sanırım taze olarak tüketmek için epey fazla. Kurutulup kavanozda saklanacaklar...
492996
limon_sever
19-05-2014, 22:59
Ronde de Nice Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1213631)
Sabah bütün kabaklara, domateslere ve patlıcanlara hümik asit uygulaması yaptım...
494280
Merhabalar sevgili dostlar,
Daha önce de yer yer bahsetmişimdir, ben ne yazık ki bahçemin başında her daim bulunamıyorum. 2014 yılı bahçecilikte ailece 2.yılımız. Sürekli gidip gelme ve uzun süre oralarda olma şansı bulamadığım için bu yılda tohumları fidelemek üzere bir akrabamıza emanet ettik. Mart ayının son haftası idi yanlış hatırlamıyorsam, domates, biber ve patlıcan tohumları üretim saksılarına yola çıkmadan hemen önce pürtelaş serpiştirildi ve üzerlerine şeffaf bir naylon atılarak bırakıldı. Bu nedenle herhangi bir etiketleme yapılamadı. Tek tesellim herbir tohum için arkadaşlarımın tanıtım sayfalarındaki ürün resimlerini tohum cinsleri ile birlikte basıp yazlıkta sakladığım için mahsul almaya başladıktan sonra tohumluk bırakılacak bitkileri etiketleyebilim diye düşünmek... Onun dışında kalan fasulye, kavun, karpuz, kabak, salatalık... vs. türleri fidelemeden doğrudan toprağa her ocağa 2-3 tohum gelecek şekilde bıraktılar. Ancak Nisan ayı boyunca yoğun yağmur alan köyde (komşularımız da aynı şeyden yakınıyorlardı) doğrudan toprağa bırakılan bu tohumların çok büyük bölümü ne yazık ki çürümüşler. Tek tük çimlenen fideleri bizimkiler şaşırtarak bir araya toplamışlar, kavun-karpuzlar hiç çimlenememiş, sanırım geçtiğimiz hafta kendi ellerinde olanlardan tekrar ekmişler. Toprağa saçılanlarda da ne yazık ki sadece maydanoz ve bir kaç kıvırcık kendini kurtarabilmiş.
Çiçek tohumlarının da tamamını bahçenin muhtelif yerlerine Nisan sonuna doğru serptim. Geçtiğimiz hafta sonu gitme şansı bulduğumda süs ayçiçeklerinin, kosmosların, kına çiçeklerinin, gül hatmilerin, arı otlarının,kadife çiçeklerinin, zinniaların ve aynı sefaların ve cinsini çıkaramadığım 3 türün çimlendiğini gördüm. Ne yazık ki hepsinin şaşırtılması gerek çünkü çok sıkışıklar. Sadece kına çiçeklerini şaşırtabildim. Çimlenmeyenlerden şebboylara çok yandım, çok istiyordum onları, fakat onların bulunduğu alanda uzun süre su durmuş, tek bir fide bile yok, bu şekilde çimlenmeyen çokça çiçek tohumu da olmuş maalesef, bahar yapmurları benim bahçeye pek yaramadı...
limon_sever
21-05-2014, 18:55
Bamya (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/32944.htm#post1210043)
Hızlı çimlenmişti. Ama 25 günde anca bu hale gelebildi. 35-40 kök var. İlk hali için tıklayınız... (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/33480-8.htm#post1276325)
494933
limon_sever
23-05-2014, 17:21
Çekirdeklik Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1207251)
İlk dişi çiçek göründü.
495592
Kara Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1212196)
İlk dişi çiçek göründü.
495593
Marina Di Chioggia kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1148275)
Ağaç kenarında çıkan mantarlar (http://www.agaclar.net/forum/mantar/6360-6.htm#post1287393)ı doğrayıp bu üç kabağın çevresine döktüm.
495594
domateslerimdeki bu beyaz lekelerin sebebi nedir?
limon_sever
24-05-2014, 18:40
domateslerimdeki bu beyaz lekelerin sebebi nedir?
Fotoğraflardan çok belli değil ama dışarıya alıştırmadan direkt dikim yaptıysanız eğer, gece gündüz farkından dolayı yapraklar üşümüş veya güneş yanığı oluşmuş.
limon_sever
24-05-2014, 18:43
Early Golden Summer Crookneck (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31442.htm#post1156428)
İlk dişi çiçek göründü...
495958
Çok güçlü sürgünler çıkarıyor. İlk çiçeklerini açtı...
495957
Fotoğraflardan çok belli değil ama dışarıya alıştırmadan direkt dikim yaptıysanız eğer, gece gündüz farkından dolayı yapraklar üşümüş veya güneş yanığı oluşmuş.
havalar iyi gidiyordu şaşırtıp balkona aldım
sonradan bir iki haftadır soğudu iyice
acaba tekrar içeri mi alsam?
gerçi çok soğuk yok artık gece en düşük 10 derece
MeyveliTepe
25-05-2014, 07:53
Yerlerine dikin artık, toprakta durumlarını düzeltirler.
heyyamola
27-05-2014, 00:01
18 Mayıs 2014' den
Bir hafta önce ekilen
Tepeköy Fasulyesi (http://www.agaclar.net/forum/1147861-post5.htm) (Sn. MeyveliTepe)
496744
resimsel
27-05-2014, 06:58
tepeköy ve şenberber fasülyeleri
akçabardak
27-05-2014, 12:01
Sevgili SDurulun
sabah sefaları açmaya başladı
akçabardak
27-05-2014, 13:44
Katmerli kına çiçeği (heyyamola)
Katmerli diye istemiştim ama katmerli çıkmadılar,
olsun yine de sayın heyyamolaya teşekkür ederim.
496903
limon_sever
27-05-2014, 15:27
tepeköy ve şenberber fasülyeleri
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/496753d1401166647-fotograf2805.jpg
Sayın resimsel,
Bu orta alana bir şey ektiniz mi? Eğer ekmediyseniz ekin :) Boş kalmasın. Mısır felan ekebilirsiniz. Benim sebze adalarında boş yer yok. Olsa bir şeyler daha ekeceğim :)
Bugün bahçeme gittiğimde Sayın heyyemola dan gelen mini saksı domatesinin üzerinde ilk domatesimi gördüm.İlginç olan diğer domateslerin yanında boyuna bakmadan! domates vermiş olmasıydı.Beni mutlu etti.
heyyamola
27-05-2014, 21:36
Katmerli kına çiçeği (heyyamola)
Katmerli diye istemiştim ama katmerli çıkmadılar,
olsun yine de sayın heyyamolaya teşekkür ederim.
496903
Özellikle katmerli olanlardan (http://www.agaclar.net/forum/1212786-post1009.htm)tohum almıştım. Katmerli olanlar biraz geç açar, sizdekilerin hepsi çiçek açtı mı? Üzüldüm şimdi...
akçabardak
27-05-2014, 22:29
Sayın heyyamola açmayan bir kaç kök daha var inşallah onlarda çıkar, çıkmasa da sorun olmaz sizin elinizde değil ki bu, seneler evvel ben de yetiştirmiştim kırmızı açan gül şeklinde olanlardan vardı ondan aldığım tohumlardan ektiğimde 2-3 tanesi katmerli oluyordu çoğu katmersiz oluyordu ve bu da çok normal bence, lütfen sizde sakın üzülmeyin,siz üzülürseniz ben de üzülürüm. Sevgiler Saygılar dilerim
resimsel
28-05-2014, 06:52
Sayın resimsel,
Bu orta alana bir şey ektiniz mi? Eğer ekmediyseniz ekin :) Boş kalmasın. Mısır felan ekebilirsiniz. Benim sebze adalarında boş yer yok. Olsa bir şeyler daha ekeceğim :)
Sn.limon_sever,orta alanda mısır ekili hatta iki tane ayçiçeği ama henüz çıkmadılar,acaba sayın doğan'ın dediği gibi fesleğenmi eksem.
limon_sever
28-05-2014, 11:41
Sn.limon_sever,orta alanda mısır ekili hatta iki tane ayçiçeği ama henüz çıkmadılar,acaba sayın doğan'ın dediği gibi fesleğenmi eksem.
Benim mısırlarda daha çıkmadı. Sanırım geç çimleniyor.
Bu arada ayçiçeklerim çok boylandılar. 3-4 tanesi yan yattı. 1-2 tanesinin gövdesi yarılmış. Sanırım erken ektiğim için oldu. Galiba mayısın sonu gibi ekmek gerekiyormuş.
İklim açısından şanslı olan arkadaşlarımı çok kıskanıyorum, bazılarımız toprağa yeni geçirirken bazılarımız neredeyse hasata başlayacak ;)
Benimkileri en erken 14 Haziran da görebileceğim. İnşaallah kayıplar daha fazla büyümemiş olur. Balkonda da kumrular yüzünden sıkıntı yaşıyorum, saksıya şaşırttığım fidelerin üzerlerinde eşelenmişler, sağlam kalanları tekrar içeri aldım, biraz daha gürbüzşelene kadar dışarıya koyamayacağım anlaşılan :(
akçabardak
29-05-2014, 12:38
Kozmos
Sevgili olcim'den gelen tohumlar
artık çiçeklenmeye başladılar
olcim'e teşekkürler
resimsel
29-05-2014, 12:47
Tohum paylaşımdan gelen neredeyse tüm tohumlar yerlerine yerleşti,bazıları çiçeklendi bile.
Sevgi Durul
29-05-2014, 22:13
Etkinlikten talep ettiğim on iki çeşit biberden çimlenen biber fidelerim. Gerekli şartları sağlayamadığımdan ve uzun çimlenme süreci sonucu etiketlerinde silinme olmuş. Bu yüzden kimden geldikleri meyve verdiklerinde belli olacak.:(
497637
497638
497640
Sadece yaprak rengi farkı dolayısıyla belirleyebildiğim, Sn. heyyamola'dan. Siyah Süs Biberi.
497639
Sn. birnefestoprak'tan. Ludmilla's Red Plum domates
497641
Sevgi Durul
29-05-2014, 22:25
Sn h dogan'dan,
Aslanağzı,
497642
Horozibiği.
497644
Sn. heyyamola'dan
Hüsnüyusuf,
497643
Karanfil,
497645
Katmerli Kına Çiçeği.
497646
Tohum paylaşımdan gelen neredeyse tüm tohumlar yerlerine yerleşti,bazıları çiçeklendi bile.
Çok çok güzel olmuş Sayın Resimsel.ellerinize sağlık.Afiyetle ve ağız tadıyla yiyin.
resimsel
30-05-2014, 09:54
Sn esgül, sizlerde emek emek ekip yetiştirdiklerinizi sağlıkla ve keyifle yiyin inşallah.
resimsel
30-05-2014, 10:06
Tohum takastan sn.meyvelitepe'den gelen kerevizler.
Soru ve cevaplar için buraya bakabilirsiniz:
Kereviz Yetiştiriciliği (Apium graveolens) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/6172.htm#post1289929)
birçok doğa severi burda görmek ne güzel birşey.
limon_sever
30-05-2014, 19:13
Cherokee Purple Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1155227)
497992
limon_sever
31-05-2014, 19:23
Marina Di Chioggia kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1148275)
İlk dişi çiçek göründü...
498315
Sn. MeyveliTepe'den gelen
Limon domatesten ilk olgunlaşan meyve.
498616
Bunlar da San Marzanolardan..
498620
498621
Bu da sevgili Loveforlife'den gelen Turkish Orange Patlıcan.
Sn. bahcedenn'den gelen cıbrıtsa. Bu nedense diğerlerinden farklı çıktı. Diğerleri arka planda görünen gibi.
limon_sever
01-06-2014, 21:35
Sayın bahcedenn,
Ronde de Nice Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1213631)'tan bir adet yetiştiriyorum. Tanıtım sayfasında fazla yer kaplamadığından bahsetmişiniz. Ama benim yetiştirdiğim sanki fazla değil hiç yer kaplamıyor gibi. Bir karış eninde nerdeyse bitki :) Bu normal bir şey mi yoksa iyi gelişemedi mi ki diye düşünüyorum veya daha zamanı var mı gelişmesi için?
Sn. bahcedenn'den gelen
Altın çilek
498632
Ashwagandha
498633
Pink Vernissage Domates
498634
Sayın Meyveli Tepe den gelen kalıcı ıspanak.Çıkarttığım bahçe planı olmasa pazı mı ıspanak mı ayırt edemeyeceğim.Dış yapraklarından topluyorum.Çoştukça coşuyor.
498755
Sayın Heyyemola dan gelen kırmızı saplı pazı.Bir kök çıktı ama bize yetiyor.
498756
Sayın Bahçedenn den gelen pazı ve çıbrıka.Bu arada çıbrıkanın diğer adının zahter olduğunu okudum.Zengarden dan zahter almıştım.Kokuları aynı ama yaprak şekilleri farklıydı.
498757
Buda mutfağım geldikleri hali.
498758
akçabardak
02-06-2014, 12:26
Sevgili esgül73 çıbrika çok güzel görünüyor tek kök müdür? merak ettim
Çıbrıkanın resmi
Bana gelen tohumları hafif aralıklarla ektim.Zannedersem pek fire vermedi çünkü baya sık oldular.Sadece hayvan gübresi verdim.Tek kök değil sanırım hepsi ayrı ayrı kökler.
bahcedenn
02-06-2014, 14:24
Sn. bahcedenn'den gelen cıbrıtsa. Bu nedense diğerlerinden farklı çıktı. Diğerleri arka planda görünen gibi.
Resimden anladığım kadarı ile bitkiniz çiçeklenmeye başlamış ve tohuma kalkıyor. Umarım diğerlerinde bu durum erkenden oluşmaz. Bu bitki için önemli olan çiçek açmadan evvel bitkinin yapraklarının kurutulmasıdır.
bahcedenn
02-06-2014, 14:40
Sayın bahcedenn,
Ronde de Nice Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1213631)'tan bir adet yetiştiriyorum. Tanıtım sayfasında fazla yer kaplamadığından bahsetmişiniz. Ama benim yetiştirdiğim sanki fazla değil hiç yer kaplamıyor gibi. Bir karış eninde nerdeyse bitki :) Bu normal bir şey mi yoksa iyi gelişemedi mi ki diye düşünüyorum veya daha zamanı var mı gelişmesi için?
Bitkinin fazla yer kaplamadığı doğrudur. Ama dediğiniz mesafe de gerçekten çok azmış. Bilmiyorum acaba bitki mi gelişemedi acaba. Normalde sıralı ekimlerde her bitki arası 45-60 cm, her sıra arası ise 90-120 cm olmalıdır diye tavsiye ediliyor. Umarım güzel hasadın olur.
Yasin Aksoy
02-06-2014, 15:18
Arakdaşlar bir sorum var domateslerle ilgili; Örneğin sarısalkım domatesimin üzerinde 50 tane çiçek avrdı, tek kök ve 3 gövedede ancak çiçeklerinin çoğunu dökmüş, bu süreç normal midir? topu topu 10 tane çiçek kalmış, 12li çiçekli dalda 2-3 tane anca domates tutuyor. Budama mı yapmalıyım alt sürgünlerden acaba? Cevaplandırırsanız sevinirim.
Not: Mini kiraz domatesler seneye yerini kesinlikle hak etti şimdiden :)
Yalnız sadece fotoğrafını çektiğim çiçek açıyor diğerlerinde tomurcuk yok yaprakları da daha açık renkli.
Resimden anladığım kadarı ile bitkiniz çiçeklenmeye başlamış ve tohuma kalkıyor. Umarım diğerlerinde bu durum erkenden oluşmaz. Bu bitki için önemli olan çiçek açmadan evvel bitkinin yapraklarının kurutulmasıdır.
Hava çok dengesiz bence o yüzden bendeki domateslerde de çiçek tutumu zayıf.
Arakdaşlar bir sorum var domateslerle ilgili; Örneğin sarısalkım domatesimin üzerinde 50 tane çiçek avrdı, tek kök ve 3 gövedede ancak çiçeklerinin çoğunu dökmüş, bu süreç normal midir? topu topu 10 tane çiçek kalmış, 12li çiçekli dalda 2-3 tane anca domates tutuyor. Budama mı yapmalıyım alt sürgünlerden acaba? Cevaplandırırsanız sevinirim.
Not: Mini kiraz domatesler seneye yerini kesinlikle hak etti şimdiden :)
bahcedenn
02-06-2014, 15:56
Yalnız sadece fotoğrafını çektiğim çiçek açıyor diğerlerinde tomurcuk yok yaprakları da daha açık renkli.
Tohum sadece tek bir bitkiden alındı. Bahçede de bu aileye mensup Çıbrıkadan başka hiçbir bitki yoktu. Zaten Çıbrıkadan başka bir bitki yetiştirilmez de. :) Ne olmuşsa benden önce olmuş. :)
Sayın sigacık'ın paylaştığı çeşme pembe domates sırık mı oturak mı, bilen var mı acaba?
birnefestoprak
03-06-2014, 03:42
Bildigim kadariyla oturak.
Sayın sigacık'ın paylaştığı çeşme pembe domates sırık mı oturak mı, bilen var mı acaba?
limon_sever
03-06-2014, 20:45
Çekirdeklik Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1207251)
Erkek çiçek 5 gün önce açmış ve kapanmıştı. Dün açmamış bu dişi çiçeğe, kapanmış erkek çiçek ile tozlaştırma yaptım. Tozlaşıp tozlaşmadığını bilmiyorum. Bahçede ilk kabak çiçekleri bunlar. Şansa kaldı. Bu arada yaprak iriliğinden de bahsedeyim, diğer kabakların iki katı genişliğinde yaprakları var.
499304
Early Golden Summer Crookneck (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31442.htm#post1156428)
Şimdilik bir sıkıntı yok. Güzel gelişiyor.
499305
İlk çiçek salkımlarında epey çiçek var. 2.3. ve 4. salkımlar oluştu. Ama onların tomurcuk sayısı yarı yarıya. Şimdiden kocaman bir bitki oldu.
499306
Yasin Aksoy
04-06-2014, 10:21
Gerçekten domateslerim yağmurun etkisiyle görüntü itibariyle hayıtı andırmaya başladı. :)
40 cm arayla diktiydim aralarına biber de serpiştirdiydim, gömüldüler gittiler :)
Çeşme pembe domtes sanırım yarı sırık, bendeki gelişimleri bu şekilde ...
Çeşme pembeyi sormamın sebebi; sırık olan domateslerin hepsi koltuk alma denilen kısımları yeni bir dal şeklinde büyüyüp gelişirken, çeşme pembenin koltuk alınacak kısımları direk çiçekli olarak uzamıştı bende dokunmamıştım hiçbirine. Boy olarak sırık olanlarla aynı durumda.
Lonicera
05-06-2014, 15:11
Son bir haftadır şiddetli yağan yağmur ve dolu nedeniyle güç bela çimlendirip şaşırttığım pek çok bitkiyi henüz fide aşamasında yitirdim. Artık bahçe ve saksılarda geriye neler kaldı bilemiyorum. Yarın yağmur yok gibi görünüyor, gidip son hallerine bakacağım. Umarım üç beş birşey kalmıştır da en azından onlardan tohum elde edip bu yıl tohum takasa yollayabilirim.:(
heyyamola
06-06-2014, 00:48
1 Haziran 2014' den
Chocolate Habanero Biber (http://www.agaclar.net/forum/1184529-post10.htm) (Sn. bahcedenn)
499954
Yabani Roka - Wild Rocket (http://www.agaclar.net/forum/1147820-post4.htm) (Sn. MeyveliTepe)
499955
heyyamola
06-06-2014, 01:19
1 Haziran 2014' den
Su Kabağı (Sn. sevoş)
499960
Su Kabağı (Sn. h_dogan)
499961
Lif Kabağı (Sn. h_dogan)
499962
Spagetti Kabak (Sn. MeyveliTepe)
499963
Sayın Meyvelitepe den gelen kalıcı ıspanakları dün toplayıp pişirdim çok lezzetliydi
Sn Meyvelitepe:Kıvırcık salata (green star)
Sn: birnefestoprak / pepperoncini biber
Sn: meyvelitepe / san marzano domates
Sn: bahçeden / ırak domatesi
Spagetti kabak mantari hastalıklara hassas. Dikkat etmek lazım ama verimi iyi.
Lif kabağı ise uzun bir vejetasyon dönemi ve sıcaklık istiyor. Su kabağı için sorun yok. Lif kabağı için havalar biraz serin gidiyor.
1 Haziran 2014' den
Su Kabağı (Sn. sevoş)
499960
Su Kabağı (Sn. h_dogan)
499961
Lif Kabağı (Sn. h_dogan)
499962
Spagetti Kabak (Sn. MeyveliTepe)
499963
MeyveliTepe
06-06-2014, 11:09
1 Haziran 2014' den
Chocolate Habanero Biber (http://www.agaclar.net/forum/1184529-post10.htm) (Sn. bahcedenn)
Yabani Roka - Wild Rocket (http://www.agaclar.net/forum/1147820-post4.htm) (Sn. MeyveliTepe)
Yabani roka tohumu alıp ektiğini yazan bir tek siz oldunuz. Başka kimse ekmedi mi? Çok güzel bir bitkidir, aroması normal rokadan daha güçlüdür. Hiç yaprak koparıp salatada denediniz mi?
Lonicera
06-06-2014, 12:02
Yabani roka tohumu alıp ektiğini yazan bir tek siz oldunuz. Başka kimse ekmedi mi? Çok güzel bir bitkidir, aroması normal rokadan daha güçlüdür. Hiç yaprak koparıp salatada denediniz mi?
Hiç olmaz mı, dolu ve yağmurdan çok etkilenmeyen bir kaç bitkiden biri. Neredeyse 1 aydır sürekli yapraklarını koparıp tüketiyoruz. Gevrekliği ve aroması mükemmel. 2-3 kök sarı sarı çiçek açmış. Nasip olursa tohumlarını da göreceğiz.
bahcedenn
06-06-2014, 12:48
Sezon başında en öncelikli olanlardandı. Bahçenin yeni tımarladığım kısmına ektim. Aklımda dereotu, maydanoz, roka vb. ürünleri bi yerde yetiştirmek vardı. Fakat yeni bir yer olduğu için rokalar çimlenene kadar yabani otlar rokaların çıkışını baskıladılar. Sonra nasıl olmuşsa unutmuşum yeniden ekmeyi. 3 gün önce yeniden aklıma gelince (şansa bırakmamak için) bu sefer saksıya ektim. Sabırsızlıkla bekliyorum çimlenip büyümelerini.
Tadını merak ediyorum demeyeceğim. Ne kadar güzel olduğunu evvelki yazdan biliyorum. :)
limon_sever
06-06-2014, 18:15
Erkek ve dişi çiçek yarın açacak. Bu sefer tozlaşma sıkıntısı yaşamayacak gibiyiz. İlk dişi çiçek hala belirsiz. Havalar bir iyi bir kötü gidince gelişmeler yavaş. 2-3 gün içinde yaa büyüyecek ya da ölecek.
500100
2-3 dişi çiçek var. Ama ortalıkta erkek çiçek yok. Bu yarın açacak. Artık çekirdeklik kabağın erkek çiçeği ile tozlaştırılacak.
500101
İlk dişi çiçek gelişmeye devam ediyor. 3-4 gün içinde bir aksilik olmazsa açacak.
500102
limon_sever
07-06-2014, 12:01
Salkım Süs Biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31769.htm#post1184078)
Bizimkisi yine iş başında, bir sürü tomurcuk oluşturmuş. Bu sene bakım iyi olunca geçen seneki bitki (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890-27.htm#post1173882)ye göre daha güzel gelişti.
500342
Jalapeno Biber (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1203024)
Bahçede iki kök var. İkisi de çiçek açtılar. İki ayrı 30 litrelik saksıda da birer kök var. Saksıdakilerden bir tanesi 50 cm boyuna ulaştı. Çift çatal bile oldu. Tomurcuklar çiçek açma aşamasındalar. Onlar meyve verince paylaşacağım.
500343
Arnavut biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31457.htm#post1204820)
Üç kök var.(Bir tanede aynı bardaktan şaşırtmıştım. Ama o pek büyümüyor. Onunla dört kök.) Gelişimi yavaş ilerliyor.
500344
Not: Diğer çeşit biber ve domatesler kağıtta düzenli bir şekilde yazılıydı. Kağıdı kaybedince hatırlayabildiklerimi fotoğraflayıp yayınlıyorum.
sap kerevizlerimin terasta olanlarını bu gün yapraklarından kestim.
yeniden tazelensinler diye. boyları biraz kısa oldu sıcaklardan,
azbirazda yapraklarında sararanlar var ama hiç birini telef etmek yok.:D
nohutlu yemeğini yapacağım.
bahçemdekilerde büyüyorlardı gidince onlarıda biçeceğim.
paylaşımcı arkadaşlara teşekkür ederim.
limon_sever
07-06-2014, 17:29
Şimdilik 7 meyve göze çarpıyor.
500398
Black Prince Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1191331)
İki çiçek meyve bağladı. Çok fazla çiçek var. Hepsi meyve olursa güçlü desteklemek lazım.
500399
Roma Cherry Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1204573)
İlk salkımdaki çiçekler tozlaşmadı sanırım. Ama çiçeklerde dökülmedi. Belki ilerde meyve bağlarlar. Bunlar ikinci salkımdakiler. Şimdiden bir çok salkımı var.
500400
limon_sever
08-06-2014, 13:25
Ayaş Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1211967)
Diğer çeşitlere göre daha geç çiçek açtı.
500615
Sayın SDurul ve olcim'den gelen cosmoslar.
500762
500763
Araya sepiştirilmiş halde Sayın SDurul'dan gelen zinnialar ve loveforlife'ın kadifeleri.
500764
Üçüz çiçeği sn. pria'dan.
500765
500767
Loveforlife'ın kadifeleri apartman girişinin bir tarafını kapladı.
500772
500773
Sayın bahcedenn'in gönderdiği Sivas Koyulhisar Domates. Diğerlerine oranla çok daha hızlı gelişti.
500776
500777
500778
500779
500780
Tohum takasdan gelen kalıcı ıspanak ve pazılarım çok büyüdü.Sebzelerin dış yapraklarından alıp kullanıyorum.Zaten 5-6 kök olan sebzeleri hiç köklemedim.Sorum şu bu sebzelerden nasıl tohum alacağım?
birnefestoprak
11-06-2014, 19:16
Tohuma kacmasini beklemeniz gerek. Once ciceklenecekler, sonra tohum baslarini olusturacaklar. Yerlerinden sokup baska yere dikmenize gerek yok. Ozellikle havalar isindikca olduklari yerde tohuma kacarlar. Sansliysaniz (kalici ispanak "gercek" ispanak degil ama bu durum onda da soz konusu olabilir), hepsi disi bitkidir ve hepsinden tohum alabilirsiniz.
Tohum takasdan gelen kalıcı ıspanak ve pazılarım çok büyüdü.Sebzelerin dış yapraklarından alıp kullanıyorum.Zaten 5-6 kök olan sebzeleri hiç köklemedim.Sorum şu bu sebzelerden nasıl tohum alacağım?
MeyveliTepe
11-06-2014, 19:39
Bu sene şayet çok erken ekmediniz ise muhtemelen seneye bu zamanlar tohuma kalkmış olacaklar.
Kullanmasanız bile büyüyen dış yaprakları dipten koparın. Bitmeyen yeşil yaprağınız olacak.
limon_sever
11-06-2014, 19:49
Jalapeno Biber (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1203024)
Saksıdaki jalapeno biberler soldaki 50 cm ve sağdaki 25 cm. Sağdaki bir kazaya kurban gidince kısa kaldı.
Bu kadar boylanmasının sırrı; bir müddet gölge ve kapalı yerde durdurup bitkinin boylanmasını sağlıyorum.
Bitki ne kadar büyükse, o kadar biber demek! (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1293-16.htm#post1017779)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/501441d1402508439-jalapeno_biber.jpg
İkiside tomurcukta...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/501442d1402508439-jalapeno-biber.jpg
Oturak Sn . Yagmur
Saygilar
Bu benim defterimde aldığım notlara göre sayın heyyemola dan gelen çekirdeklik kabak.Bir yanlışım varsa (dışarıdan bakınca anlıyorsanız)düzeltirseniz sevinirim.Bir de ben kabakta erkek dişi çiçek tozlaşması olayını bilmiyorum.Eğer bu çekirdeklik kabaksa tohum için daha büyümesini beklemeli miyim?
heyyamola
12-06-2014, 23:45
Bu benim defterimde aldığım notlara göre sayın heyyemola dan gelen çekirdeklik kabak.Bir yanlışım varsa (dışarıdan bakınca anlıyorsanız)düzeltirseniz sevinirim.Bir de ben kabakta erkek dişi çiçek tozlaşması olayını bilmiyorum.Eğer bu çekirdeklik kabaksa tohum için daha büyümesini beklemeli miyim?
Çekirdeklik kabağa pek benzemiyor. (Sanki balkabağı gibi) Çekirdeklik kabağın yaprakları diğer çeşitlere göre daha büyük, meyveleri yeşil rengin değişik tonlarında oluşur. Tohum alınabilecek olgunluğa ulaştığı, meyve sapının kurumaya yüz tutmasıyla anlaşılabilir.
İlk tohumu Red Robinden aldım ama sadece bir bitki olduğu için doğal olarak az tohum çıktı.
Bu da Sn. loveforlife'den gelen Turkish Orange patlıcan.
limon_sever
14-06-2014, 09:31
Peynir Biberi (Gül Biber) (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153599)
Boyuna posuna bakmadan bir sürü bir tomurcuk oluşturmuş. Bir tane de meyveye dönmüş.
501951
Yağmurlar pek yaramadı. 2 kök yetiştiriyorum. Diğer kökte 3 kabak var ama yağmurlardan dolayı pek büyümeye hevesli değiller.
501952
Yağmurlardan etkilenen diğer kabağımız çekirdeklik kabak, çiçek püsküllerini düşürünce 2 kabakta büyümekte zorlanıyor. Ne yapsam bilemedim. Koparmayı düşünüyorum. Kökeni durdurabilirler.
501953
İlk çiçek sapındaki çiçekler meyveye döndü. Adanın batısına dikmiştim ama güneye doğru yönleniyorlar. Haliyle biraz uğraştırıyor. İstediğim gibi olmadı. Tadından memnun kalırsam seneye güney kısma dikeceğim.
501954
limon_sever
15-06-2014, 07:41
İlk dişi çiçek yarın açacak sanırım. Ama diğer kabaklarda yaşadığımız sıkıntı bu kabakta da oldu. Çapraz tozlaşmaya fırsat vermeden sabah erkenden tozlaştırmak istiyordum ama erkek çiçek yok. Mecbur ben çapraz tozlaştıracam. Sürgünün 1 metre ilerisinde yeni bir dişi çiçek oluşumu gördüm, inşallah yeni dişi çiçekte normal tozlaştırma yapabilirim.
502131
Kara Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1212196)
Bu 3. dişi çiçek, diğer 2 çiçek açamadan sararıp öldü. Bunun biraz yaşama azmi var gibi...
502132
Ve ilk hasatı gerçekleştirdim. Biraz daha büyümelimiydi bilemedim. Ama kartlaşma kriteri olabilir diye düşünüp, üzerinde bir kaç kabarık çıkınca hasat ettim.
502133
"Ektiğim" tohumlardan kırmızı yıldız çadırı, coreopsis grandiflora, bordo gülhatmi ve yumurta patlıcanı çimlendiremedim. Deşti domates uzun süren yağışlar nedeniyle çürüdü. Glayöl ve haseki küpesi şu an hasarlı durumda.. Geri kalanlardan sonra tekrar kesin bilgi veririm; defterime bakmam lazım aklımda sadece bunlar kalmış :o Sonunda birkaç resim de ben yükleyeyim dedim:
Sn loveforlife'dan Sabah Sefası İpomea :
502481
Sn Kiraz'dan Hıyar :
502480
Sn Atilgan'dan Wautoma Salatalık (maalesef sadece bir tane çimlendirebildim) :
502476
Sn bahcedenn'den Yerli Topan Patlıcan :
502478
limon_sever
16-06-2014, 15:26
"Ektiğim" tohumlardan kırmızı yıldız çadırı, coreopsis grandiflora, bordo gülhatmi ve yumurta patlıcanı çimlendiremedim. Deşti domates uzun süren yağışlar nedeniyle çürüdü. Glayöl ve haseki küpesi şu an hasarlı durumda.. Geri kalanlardan sonra tekrar kesin bilgi veririm; defterime bakmam lazım aklımda sadece bunlar kalmış :o Sonunda birkaç resim de ben yükleyeyim dedim:
Sn limon_sever'den Spagetti Kabak :
502479
Sn loveforlife'dan Sabah Sefası İpomea :
502481
Sn Kiraz'dan Hıyar :
502480
Sn Atilgan'dan Wautoma Salatalık (maalesef sadece bir tane çimlendirebildim) :
502476
Sn bahcedenn'den Yerli Topan Patlıcan :
502478
Sayın haru,
Yüklediğiniz fotoğraftaki kabak, spagetti kabak değil, yemeklik kabak. Fotoğraflarda bir karışıklık mı oldu acaba?
Evet başlığı kontrol ettim şimdi de gerçekten etiketler karışmış.. Spagetti kabaklarım 2 kök ve daha küçükler şimdilik.. Onların fotoğrafları bir dahakine koyarım inşallah, bildirdiğiniz için teşekkür ederim ;)
limon_sever
16-06-2014, 15:46
Evet başlığı kontrol ettim şimdi de gerçekten etiketler karışmış.. Spagetti kabaklarım 2 kök ve daha küçükler şimdilik.. Onların fotoğrafları bir dahakine koyarım inşallah, bildirdiğiniz için teşekkür ederim ;)
Eklediğiniz yemeklik kabak hibrit bir çeşit mi yoksa eskiden beri yetiştirdiğiniz bir çeşit mi?
Amcamlar buna benzer hibrit yemeklik bir kabağı, 4 sene ıslah ettikten sonra verim aldıkları bir kabak haline dönüştürdüler.
limon_sever
16-06-2014, 19:23
Bu domates inanılmaz derecede ilgimi çekmeye başladı. Durmadan yeni sürgünler çıkarıyor ve hepsi de çok güçlü gelişip tekrar sürgünler çıkarıyor. Bu döngü sürekli devam ediyor. İlk salkımlar 10'lu çiçek oluşturdu. Şuan göründüğü gibi 5 tanesi domatese döndü. Diğer çiçeklerde dönmek üzere. Bu arada diğer salkımlarda 6-7 adet çiçek var.
502562
Hava şartlarından biraz geç kaldığım bahçem
limon_sever
17-06-2014, 06:05
Early Golden Summer Crookneck kabaktan bir adet hasat etmiştik. Dün kızartmasını denedik. Güzel bir tadı vardı. Dağılma vs. olmadı. Bizimkiler kabağı doğrarken fos olduğunu ve tencere yemeği olmayacağını söylediler. Ama kızarttıktan sonra yemeği olabilir dediler. Diğer hasatlardan tencere yemeği denemeyi düşünüyoruz.
Bu arada sabahın ilk ışıkları ile tozlaştırma yaptım. Ortada ne börtü böcek ne de başka bir canlı vardı. :) Şu ana kadar sadece 2 kabağı normal tozlaştırabildim. Bunları tohumluk bırakacağım.
Bu kabağın özel bir yeri var. Eski komşumuzun bahçesinde yetişirdi. Tadını çok sevdiğimiz bir kabaktı. Tekrar kavuşmak güzel bir duygu.
502716
Bahçeden hasat ettiğim yemeklik kabakla birlikte pişirilmiş. Akşam karnım tok olduğundan yiyemedim. Bugün tadına bakmayı düşünüyorum. Ama lezzeti karışacağı için sonraki hasatları beklemek daha uygun olacaktır.
502717
Sn: heyyamola'dan gelen şenberber fasulyesi;
son derece verimli, aldı başını gidiyor diyebilirim, bu gidişle boyu 5 metreyi bulacak herhalde
Sn: pria'dan gelen çilli fasulye;
oturak bir çeşit, verimi çok güzel bahçemdeki en hızlı gelişen cins oldu
resimsel
18-06-2014, 08:14
Sn.pares,sizin fasulyeler büyümüşler, bizim şenberber fasülyeleri şimdiden 3 m oldular ama henüz çiçek açtılar,peki bunları nasıl tutacağız fikriniz varmı?:))
limon_sever
18-06-2014, 08:19
Ronde de Nice Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1213631)
İlk dişi çiçek göründü. Bu arada bitki en olarak iki karış oldu. Fazla yer kaplamıyor.
502953
Kandil (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31442.htm#post1191609)
Bahçede bir çok biber çeşiti yetiştirdim ama ilk defa dolma biber yetiştiriyorum. Verimini merak ettiğim bir biber çeşiti.
502954
Kamber Biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/32365.htm#post1188255)
Bu biber yapısı itibariyle Sayın sevoş'un etkinlikte paylaştığı Peynir Biberi(Gül Biberi)'ne çok benziyor.
502955
Sn.pares,sizin fasulyeler büyümüşler, bizim şenberber fasülyeleri şimdiden 3 m oldular ama henüz çiçek açtılar,peki bunları nasıl tutacağız fikriniz varmı?:))
Merdivenle sanırım :)
Sıcak hava ve benim gibi fazla ilgilemezseniz boyu 3m'de kalır. :D
Bu arada ben sadece 2 kez topladım sonra da tohuma bıraktım.
Sn. pria'dan gelen çilliyi ise hiç toplamadan tohuma bıraktım hatta tohumlarını da çıkardım. :) 5 tohum gelmişti şimdi 200 oldu herhalde. Güz ekimi yapacağım tabi ekebilirsem.
Sıcak hava ve benim gibi fazla ilgilemezseniz boyu 3m'de kalır. :D
Bu arada ben sadece 2 kez topladım sonra da tohuma bıraktım.
Sn. pria'dan gelen çilliyi ise hiç toplamadan tohuma bıraktım hatta tohumlarını da çıkardım. :) 5 tohum gelmişti şimdi 200 oldu herhalde. Güz ekimi yapacağım tabi ekebilirsem.
Güz ekimi derken hangi tarihi kastediyorsunuz ? bende tohuma bırakmak istiyorum ama bir kez toplarım herhalde :)
15 ağustostan sonra ekmeyi düşünüyorum ancak o zaman biraz serinlemeye başlar havalar. Sizin ora için bir şey diyemem. :)
Güz ekimi derken hangi tarihi kastediyorsunuz ? bende tohuma bırakmak istiyorum ama bir kez toplarım herhalde :)
15 ağustostan sonra ekmeyi düşünüyorum ancak o zaman biraz serinlemeye başlar havalar. Sizin ora için bir şey diyemem. :)
Bizim burda 15 Ağustos'tan sonrası için kış başlar derler, yani ben güz ekimi yapamayacağım
heyyamola
18-06-2014, 14:06
210 cm yüksekdikten sonra, yatay olarak gerdirilen ip üzerine sardırarak yönlendirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta; 2-3 günde bir sürgün büyüme uçlarını düzenli şekilde ipe sardırıp, yoluna düz devam etmesini sağlamak... Aksi halde geriye kıvrılıp, birbiri üstüne dolanır ve verimi düşer. (Bende ki uzama rekoru 7 metre)
Yaprak koltuklarından yeni sürgünler çıkaracaktır. Onları da ihmal etmeyip, önceki sürgünlerin yaprak, tomurcuk ve meyvelerini koruyup gözeterek, boş kısımlarına sardırırsanız, sizi hiç ürünsüz bırakmazlar.
210 cm yüksekdikten sonra, yatay olarak gerdirilen ip üzerine sardırarak yönlendirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta; 2-3 günde bir sürgün büyüme uçlarını düzenli şekilde ipe sardırıp, yoluna düz devam etmesini sağlamak... Aksi halde geriye kıvrılıp, birbiri üstüne dolanır ve verimi düşer. (Bende ki uzama rekoru 7 metre)
Yaprak koltuklarından yeni sürgünler çıkaracaktır. Onları da ihmal etmeyip, önceki sürgünlerin yaprak, tomurcuk ve meyvelerini koruyup gözeterek, boş kısımlarına sardırırsanız, sizi hiç ürünsüz bırakmazlar.
Eve gittiğim gibi tavsiyeleriniz doğrultusunda yönlendirme işlemini yapacağım, çok teşekkür ederim
birgaripyolcu'dan gelen katlı hatmi
503193
503194
503195
pares'ten gelen kına çiçeği
503196
503197
503198
siyah inci biber
503203
meyvelitepe'den alis pembe kiraz domatesi
503204
503206
SDurul ve loveforlive'den gelen haseki küpesi
503205
Kgursan'dan satın alınan lisiantus fideleri
503207
Diğer gelen birçok çiçek tohumlarını çimlendiremedim.
limon_sever
19-06-2014, 20:01
Şenberber Fasülyesi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1193960)
Çok verimli bir çeşit. Geçen sene 5-6 kökten bir tabak kadar yemeğini yapmıştık. Çok güzel tadı vardı. Biraz da tohumluk bırakmıştım. Bu seneki etkinlikten gelen tohumlar daha verimli gibi. Geçen senenin tohumlarından yetişenlerde 2-3 meyve varken bu seneki etkinlikten gelenlerde 7-8 meyve oluşumu var.
503467
Tepeköy Fasülyesi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1147861)
Çok güçlü gelişiyor. Yoğun bir çiçek oluşumu var. Şenberber fasülyesine göre geriden geliyor. Buna rağmen ilk meyve salkımlarında 2-3 meyve oluşumu var. Şimdilik güzel gidiyor. Ama bugünkü fırtınada fasulye sırıklarını yıkılmış buldum. İnşallah pek bir sıkıntı yoktur.
503468
limon_sever
19-06-2014, 20:10
Roma Cherry Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611.htm#post1204573)
Güzel geliştiği için hiç koltuk alması yapmadım. Epey verimli bir çeşit. Bütün salkımlar dolu dolu.
503470
Çikolata Çeri Domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1203033)
Güzel gelişiyor ama meyve salkımları 50-60 cm'de oluştu. Tadını merak ettiğim bir domates çeşidi.
503471
Tozlaşma başarılı olmuş. Verimli bir çeşide benziyor. 3 yaprak bir meyve oluşturuyor.
503472
Tozlaşma başarılı olunca gelişmeye başladı. Çapraz toşlaştırdığım için çekirdekleri çıtlatılacak.
503473
Not: Bugünkü fırtınada(1 saat boyunca hızı saatte 80-100 km) bütün kabakları ve fasulyeleri perişan, çoğu yıkılmış bir şekilde buldum. Bu sene tam anlamıyla sebzeler ve meyveler çok kötü. Allah sonunu hayır etsin.
Sayın pria'nın gönderdiği manolyalardan iki tanesi saksı içinde bahçeye indi.
503548
503549
Sevgi Durul
20-06-2014, 14:55
Çimlenmesinden umudu kestiğim tohumlar birer ikişer çimleniyor. Bu saatten sonra meyve verirler mi bakalım?
Sayın MeyveliTepe'den ve sayın limon_ sever'den talep ettiğim, iki çeşit kabak tohumu vardı. Yağmur, sel, çamur her şey birbirine karıştı. Meyve alabilirsem kimlikleri belli olacak.
503633
503634
Sayın MeyveliTepe'den, kalıcı ıspanak.
503632
Sayın heyyamola'dan Hint yağı bitkisi.
503636
Sayın MeyveliTepe'den san marzano domates.
503635
Sn. MeyveliTepe'den gelen San Marzano'lar. Hastalığa bayağı dayanıklı çıktı diğer domateslere göre.
Ali's pembe kiraz (Sn. MeyveliTepe)
Alphonso cherry (Sn. bahcedenn)
MeyveliTepe
20-06-2014, 17:12
Ali's pembe kiraz (Sn. MeyveliTepe)
Bu çeşidi dalında bekletmeyin. Pembe bir çeşit olduğu için kıpkırmızı olmaz. Tamamen pembeleşeni hemen toplayın.
Tohumlarını alacağım diye bekletiyorum aslında. Bu sene domateslerin çoğundan tohum alamayacağım. Çoğu mildiyöye yakalandı.
MeyveliTepe
21-06-2014, 08:26
Geçmiş olsun. Bu yıl iklim tersine döndü. Bizde de senelerdir görmediğim şeyleri bu sene gördüm. Bir kaç domateste hastalık gördüm. Diktiğim fidelerin yarısını danaburnu kesti, yedeklerden kullandım, yine kesti. 10-12 kök diktiğim bir-iki çeşitte şimdilik iki kök kurtardım.
MeyveliTepe
21-06-2014, 08:29
Mildiyöde %0,5 potasyum bikarbonat çok işe yarıyor, hemen durduruyor, mantarı da öldürüyor.
limon_sever
21-06-2014, 11:43
Kırmızı Salata (Red Salad Bowl) (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1206237)
Bu sefer tohum oluşturmaya niyetli...
503797
Bhut Jolokia (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1149934)
Tomurcuklar oluşmaya başladı...
503798
Biberler büyümeye başladı...
503799
Bahçede 6 kök var. Doğru düzgün kabak büyütemediler ve de bir türlü tohumluk bırakamıyorum. Tohumlukların çiçek kısmı düşüyor hep. Düşüncede kabaklar pek büyümüyor. Bu tohumluk kabağında çiçek kısmı düştü ama biraz büyüyor gibi sanki.
503800
Sarı Armut(Sn. bahcedenn)
503970
San Marzano(Sn. Meyvelitepe)
503971
503972
doludan kurtulmayı başaran cengaver :)
Sarı Salkım domates (Sn. limon_sever)
503973
Siyah cherry domates (Sn. h_dogan)
503974
Siyah cherry
503975
Bunlar da siyah cherrynin meyveleri
Yellow Brandywine (Sn. bahcedenn)
503979
Patates yapraklı kendileri
503976
çiçek de açtı, bakalım meyveleri nasıl olacak.
Alphonso Cherry (Sn. bahcedenn)
503977
Bu diğerlerine göre küçük kaldı ama tomurcukları şimdiden gözüktü
Costata Romanesco Kabak(Sn bahcedenn)
503978
nedense daha hiç dişi çiçek vermedi. hep erkek hep erkek :(
Bunlar da balkondan saksıdakiler
Mikrop Domates (Sn.malbman)
503980
503981
oldukça bereketli bir tür,bir salkımdan 18-20ye kadar domates veriyor
Mor Meksika Biberi (Sn. loveforlife)
503982
503983
Bhut Jolokia (Sn. MeyveliTepe)
503984
Tiny Tim-Mini Saksı Domatesi (Sn. heyyamola)
503985
503986
Bunlar da oldukça verimli gibi, bir sürü çiçek açtılar.
503987
Domateslerin iki tanesinde böyle lekeler var nedendir acaba?
Buradan da tekrar bu etkinlikte emeği ve katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.Sayenizde kendi sebze-meyvelerimizi yetiştirip gönül rahatlığıyla yeme imkanına eriştik.
Maalesef Tuta absoluta.
Peki ne şekilde karşı koymalıyım buna?
Bir haftadır misafirim olduğu için siteyle ve bahçemle ilgilenememiştim.İşte orman gibi olmuş son durumu.Bu bölgede 3 salatalık ve 2 kabak var.Seneye kabak ve salatalıkları yan yana dikmeyeceğim.
504152
Sayın Heyyemola sanırım sizden gelen çekirdeklik kabak bu olsa gerek.Tohum açıklamanızdaki resimlere uyuyor.
504153
Bunlar Sayın Bahçedennin paylaştığı jalapeno biberlerim.Tohumluk için ilk 2 tanesini ayırmam acaba yeter mi?
504154
Sayın SDurul un Çörek otu çiçekleri.Görünce inanamadım 2 günde böyle olmuşlar.Çok güzeller.
504155
Sayın Bahçedenn den gelen çıbrıkalar.Tohuma kaçmadıkları için kesmek için daha bekliyorum.
504156
heyyamola
23-06-2014, 02:40
Sayın Heyyemola sanırım sizden gelen çekirdeklik kabak bu olsa gerek.Tohum açıklamanızdaki resimlere uyuyor.
504153
Evet, uyuyor. Devamlı yağış, aşırı nemden pek hoşlanmaz. Sere-serpe gelişebileceği, havadar geniş alan ister. Bu dönemde mildiyö, ilerleyen zamanlarda külleme'ye yakalanabilir. Gündönümünden sonra daha iyi meyve tutacaktır.
Şenberber fasulyesi çok hızlı gelişiyor ve son derece verimli,
Delfin veya Laser kullanabilirsiniz.
Peki ne şekilde karşı koymalıyım buna?
limon_sever
23-06-2014, 11:18
Sabah erkenden hasat ettiğim kabaklar...
504195
Sonunda tohumluk kabak büyümeye başladı...
504194
Sn. bahcedenn'den gelen altın çilek.
limon_sever
24-06-2014, 19:39
Diğer dişi çiçek sararıp öldü. Bitkide yağmurdan sonra biraz hastalık var. Bu gidişle tohumluk olmayacak gibi. Bu 5 günde güzel gelişti. 5 gün önceki hali için tıklayınız... (http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/503473d1403201049-marina_di_chioggia.jpg)
504499
bahcedenn
25-06-2014, 14:27
504652
Sn. heyyamola'nın meşhur Şenberber fasulyesi, Sn. MeyveliTepe'nin evvelki sene gönderdiği salatalık ve Jade Çiftliği'nin tohumu Brezilya Topraksızlar Hareketi'nden gelen taze torpil gibi kabacıkları.... Hasat tek tük başladı.
birnefestoprak
25-06-2014, 18:37
Resimdeki kabagi, bir Latin ulkesinde kurulmus cati bahcelerinde cekilmis resimlerde gordugumu cok net hatirliyorum. Ana vatani Brezilya mi?
504652
Sn. heyyamola'nın meşhur Şenberber fasulyesi, Sn. MeyveliTepe'nin evvelki sene gönderdiği salatalık ve Jade Çiftliği'nin tohumu Brezilya Topraksızlar Hareketi'nden gelen taze torpil gibi kabacıkları.... Hasat tek tük başladı.
limon_sever
25-06-2014, 19:56
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31442.htm#post1188313)
Bunu tohumluk bırakacağım. Diğer bir köktede biberler oluşmaya başlamış. Hatırladığım kadarıyla 6 kök vardı.
504712
Şenberber ve Tepeköy fasulyelerini topladım. Bir pişirimlik kadar var. Şimdilik beklemedeler.
Bende de tepekoy ve senberber var. Bazi meyveler 10 cm i gecti. Nasil tohumluk birakmak lazim. Simdi mi sezon sonu mu. 4-5 meyve yeter dersek en alttakileri birakip digerlerini hasat etsek olur mu.
birnefestoprak
25-06-2014, 20:52
Tohum kapsulleri dalinda kuruyana kadar bekleyin. 4-5 tane yetmez. Her kapsulde 10 ve ustunde tohum olacak. Kac kok ektiniz bilmiyorum ama 250-300 tohum alacak sekilde tohumluk birakirsaniz iyi olur. Bitkinin alt dallarindan, ust dallarindan, degisik gorunumlu kapsullerinden karisik toplayin ki genetik cesitlilik sonraki seneye daha iyi aktarilsin.
Bende de tepekoy ve senberber var. Bazi meyveler 10 cm i gecti. Nasil tohumluk birakmak lazim. Simdi mi sezon sonu mu. 4-5 meyve yeter dersek en alttakileri birakip digerlerini hasat etsek olur mu.
Tesekkurler. Simdi mi sezon sonu mu?
:)) 5 er kok var. Ekilebilir topragim toplamda 8 metrekare. 10 kusur tur var. Insallah dediginiz miktarlarda uretim de nasip olur bir zaman :))
bahcedenn
25-06-2014, 22:26
Resimdeki kabagi, bir Latin ulkesinde kurulmus cati bahcelerinde cekilmis resimlerde gordugumu cok net hatirliyorum. Ana vatani Brezilya mi?
Anavatanı Brezilya mı değil mi bilmiyorum. Sadece Brezilya'dan Topraksızlar Hareketi (MST) 'nden geldiğini biliyorum. Kol atmayan, lezzetli ve verimli bir çeşitmiş.
birnefestoprak
26-06-2014, 08:13
Benim izledigim kural, bir cesit eger nadirse ilk mevsimde, degerlendirme icin kullanilacak butun kapsulleri tohumluk ayirmak. Senberber icin soyunu kaybetme sorunu simdi pek yok ama yine de onumuzdeki sene ekeceginiz tohum sayisinin en az 3 katini saklayin derim.
Genel olarak fasulyede yemeklik icin de bence bitkinin ilk verdigi fasulyeleri toplayin cunku siz topladikca vermeye devam edecek. Ilk fasulyelerin tohuma donmesini beklerseniz yemek icin yeterli verimi almaniz gecikebilir.
Tesekkurler. Simdi mi sezon sonu mu?
:)) 5 er kok var. Ekilebilir topragim toplamda 8 metrekare. 10 kusur tur var. Insallah dediginiz miktarlarda uretim de nasip olur bir zaman :))
Ben de fazla tohum almak için 1-2 kez topladıktan sonra bıraktım. Çünkü aşırı sıcakta fasülye pek meyve tutmuyor. Sıcaklık yaklaşık 40 derece Adana'da.
Şu anda tohumlar olgunlaştı. Üzerinde yeşil meyveler de var ama onları da toplamıyorum.
Sevgi Durul
26-06-2014, 09:32
Sayın heyyamola'dan, karanfil.
504835
Sayın h_dogan'dan, yıldız çadırı. Epey zamandan beri çimleniyor, fakat ölüyorlardı. Bu son çimlenenler daha iyi gelişti.
504836
Biz artık yıldız çadırını ekmiyoruz o kadar çok çıkıyor ki her tarafta yakında yabancı ot diye ot sıkacağım. :D
limon_sever
26-06-2014, 11:05
Sabahki hasattan görüntüler...
- Şenberber ve Tepeköy fasulyeleri(dünkülerle 1 kg eder sanırım.)
- Çekirdeklik kabak
- Peynir biberi, Kamber biberi, Acı pul biberi
- Çengelköy salatalığı
- Yemek kabağı
504870
limon_sever
26-06-2014, 19:59
Bitkide başka kabak yok. Sürgün kısmıda bir tuhaflaştı. Bunu olgunlaştırsa yeter. Seneye 3-5 kök yetiştirmem lazım. 2 kök daha var. Ama birinin sürgününü yer değiştirirken kırdım. Diğeri şimdilik uzamakla meşgul. Meyvesi daha yok.
504957
Bu bitkiden 3 meyve hasat ettim. 4.yü tohumluk bıraktım. Diğer kök hastalandı. Uğur böceklerini doğal mücadele için bıraktım. Bakalım düzelecek mi?
504958
Bu bitki çok güzel gelişiyordu ki dün yere yatmış bir şekilde buldum. Geçen sene dev kabaktaki sorun bunda da oldu. Adaya ekmemekte fayda var sanırım.
504959
Kandil (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31442.htm#post1191609)
4 kökten ikisinde meyve oluşumu var. Diğer iki kök çiçekte.
504960
limon_sever
26-06-2014, 20:05
Peynir Biberi (Gül Biber) (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31565.htm#post1153599)
Bitkiler biraz küçük. Çiçek verimi güzel ama meyveye dönme az. İlk hasatı sabah yapmıştık. Etli ve tadı mükemmel.
504961
Peynir biberine göre daha boylu. Çiçekleri az ve meyveye hepsi döndü. Tad olarak peynir biberiyle benzerliği var.
504962
Tepeköy Fasulyesi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31441.htm#post1147861)
Çok verimli ve uzun meyveleri var. 10 civarında meyveyi tohumluk bıraktım.
504963
Şenberber Fasulyesi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1193960)
Tepeköy fasulyesi gibi çok verimli ve uzun meyveleri var. 10 civarında meyveyi tohumluk bıraktım.
504964
Dün akşam şenberber fasulyesini pişirdim, benden tam not aldı, geri kalan fasulyelerin hepsini tohuma bırakacağım, Tepeköy fasülyesi şenberber'e göre biraz daha geriden geliyor, sanıyorum haftaya onunda tadına bakarız
limon_sever
27-06-2014, 09:45
Bu sabahki hasattan görüntüler :)
- Şenberber ve Tepeköy fasulyeleri (Tepeköy ağırlıkta.)
- Çekirdeklik kabak (6 kök olunca 1-2 günde 1 adet hasat ediliyor.)
- Yemek kabağı (Sebze bahçesinde bir adet var. Bu, cocopeatte yetişen iki kökten birinden hasat edildi. Cocopeatten şu ana kadar 3 meyve hasat edildi.)
505042
Lonicera
27-06-2014, 17:26
Şiddetli yağmur ve doludan sonra elde avuçta kalan 3-5 bitki var. Domates, salatalık ve çiçeklerin pek çoğu telef olmuş. Sözüm ona etkinlikten gelen tohumları yetiştirip ben de dağıtıma katkıda bulunacaktım. Artık bu yıl tohum etkinliğinde sizlerden talebim karşılığında gelen tohumların dağıtımından ziyade yerli türlere ve çok nadir bitkilerin tohumlarını elde etmek için çaba sarfedeceğim.
Resimler yaklaşık 15 gün öncesine ait. Resim kalitesi için kusura bakmayın.
Sırasıyla
1.resim Sn.limon_sever salkım süs biberi
2.resim Sn.Meyvelitepe sap kereviz
3.resim Sn Meyvelitepe yabani roka
4.resim Sn Meyvelitepe kalıcı ıspanak
5.resim Sn siğacik yeşil tatlı biber
birnefestoprak
27-06-2014, 17:29
Bu konuyu ogrencilerinize sorabildiniz mi acaba?
Ayağımdaki kırık sadece evden işe gitmeme izin veriyor. :) Ama öğrencilerime soracağım. Onlar her türlü çeşidini bilirler. Ben halk eğitimde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursu öğretmeniyim ve öğrencilerim hep çiftci. :) O yüzden çabuk cevap gelir diye tahmin ediyorum.
Lonicera
27-06-2014, 17:35
Sn heyyamola' dan Yer Lahanası (Kohlbari) sıcaklar yüzünden bir türlü düzgün baş oluşturamadı ama tohum vermeyi ihmal etmedi.
limon_sever
27-06-2014, 18:37
5 adet meyveyi hasat ettim. Çok verimli bir çeşit. Sürekli çiçek açıyor. Fotoğrafların devamı için tıklayınız... (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/17214-3.htm#post1300155)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/505157d1403886652-jalapeno_biber.jpg
Yeşil Tatlı Biber (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/32231.htm#post1183016)
Şimdilik geriden geliyor. Boylu bir biber, çok meyve oluşturabilir.
505162
Arnavut biberi (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31457.htm#post1204820)
Erken çiçek açmasına rağmen, geç meyveye döndü.
505163
limon_sever
29-06-2014, 11:40
Naturel Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31611-2.htm#post1212201)
İlk dişi çiçek göründü. Biraz nazlı büyüyor. Yağmurlardan sonra hiç bir hastalık belirtisi yok. Bu yönü hoşuma gitti.
505504
Sevgi Durul
29-06-2014, 20:15
İlk kalıcı ıspanak hasadı.
505662
Lonicera
30-06-2014, 15:24
Sn.limon_sever' in salkım süs biberleri umduğumdan daha iri ve sevimliler.
Lonicera
30-06-2014, 15:26
Sn.h_dogan' dan gelen selluka yeni yeni kırmızı örümcek saldırısını atlatıp kendine geliyor.
Lonicera
30-06-2014, 15:32
Sn.bahcedenn' den gelen Yerli Siyah İnce Uzun Patlıcan sürekli çiçek açıyor ama bir türlü meyve bağlayamadı. Hava azıcık serinlese işlem tamam olacak ama neyse ya sabır.
Bahçedeki salatalık ve kabakların ilk tohumluk olanları eşim tarafından o kadar tembihine rağmen koparıldı.Neyseki bunlar tohum takastan değildi derken eşim 8-10 adet olan taze fasulyeleri koparıp gelmiş.Tohum işi gerçekten zormuş arkadaşlar.Zaten bu yıl yağmurlardan özellikle domatesler boya gitti sebze yok denecek kadar az.3 gündür havalar 40 derece fasulyeler kavruldu.Neyse kalan sağlara gözüm gibi bakıyorum.
bahcedenn
30-06-2014, 22:53
Boğa Kanı Kırmızı Pancar - Bull's Blood Beetroot yapraklarında bulunan bu lekelenmeler tolu yağışından sonra belirdi. Bu lekelenmeler acaba sadece tolunun zedelediği yapraklar mıdır ya da daha çok yağışlı ve soğuk kış aylarında (gerçi şu an yazın ortası olmasına rağmen) yaprakların dolu veya sağanak yağışlardan zarar görmesi durumunda, yaprakların yaralanma noktalarından bitkiye giren Pseudomonas syrilgae bakterisi midir yoksa tesadüfen o zamana denk gelen başka bir hastalık mıdır?
MeyveliTepe
01-07-2014, 08:07
Yeni gelen yapraklar iyi ise mikrobik bir durum olmamalı.
Mildiyöye daha çok benziyor Pseudomonas syringae daha çok benek şeklinde olur sonra lekeler birleşir. Mildiyöde haşlanmış, yanmış gibi semptom oluşur.
birnefestoprak
01-07-2014, 09:21
En alttaki yaprak, digerlerinden farkli gozukuyor. Yaprak alti oldugu icin mi acaba?
akçabardak
01-07-2014, 12:10
Arkadaşlar benim de sıkça rastladığım bu tür olaylardan birisi, en sık gördüğüm bitkiler ıspanak, pazı, roka pancar gibi. genelde en alt yapraklardan başlayarak yukarılara kadar çıkıyor, yalnız ben çok dikkatli inceleme yaptığımda o lekelerin içinde minik minik kurtçuklar var, yaprağın içindekiyle besleniyorlar, aynı turunçgillerde ki gibi, gördüğüm an o yaprakları toplayıp imha ediyorum.
Domates fidelerim hastalandı :(
limon_sever
02-07-2014, 11:26
Domates fidelerim hastalandı :(
Bu seneki yağmurlardan kaynaklı benim de bütün domateslerde sıkıntı var.
limon_sever
02-07-2014, 11:28
Sabahın ilk ışıkları ile tozlaştırma yapıp, tohumluk bıraktım. İlk dişi çiçek ölmüştü, diğer kabaklarda olduğu gibi...
Bir kök olduğu için tohumluğa öncelik tanıdım. Bundan sonra 1-2 kabak verse yeter.
506378
Ben de sebze adama ektigim tum domatesleri kaybettim. Sapasaglam fideler teker teker 2 gun içinde solup öldüler. Bizim kayiplarin yağmurla ilgisi yok. Diger yerlerdeki domatesler sağlam. aynı adadaki çiçek, fasulye ve patlıcanlar da sağlam. toprakta bir hastalık var sanırım. Ya dazararli ama bulamadim. Kokler de sorunlu gorunmuyordu. Sadece kok bogazinin uzerinde koklenme istegi ve kabarciklar vardi.
Ben de sebze adama ektigim tum domatesleri kaybettim. Sapasaglam fideler teker teker 2 gun içinde solup öldüler. Bizim kayiplarin yağmurla ilgisi yok. Diger yerlerdeki domatesler sağlam. aynı adadaki çiçek, fasulye ve patlıcanlar da sağlam. toprakta bir hastalık var sanırım. Ya dazararli ama bulamadim. Kokler de sorunlu gorunmuyordu. Sadece kok bogazinin uzerinde koklenme istegi ve kabarciklar vardi.
Bahçenin başka yerinde ekili olanlarda henüz bir sorun yok ama üzerine titrediğim fidelerden her gün bir iki kayıp veriyorum umarım öbürlerine bir şey olmaz
Bu seneki yağmurlardan kaynaklı benim de bütün domateslerde sıkıntı var.
Burada da çok yağmur yağdı şimdi ise oldukça sıcak, umarım ondandır kalanlara bir şey olmaz takas tan gelenlerin tohumlarını alamadan kaybetmek istemem ama bazı cinslerin birer fidesi kaldı :(
resimsel
02-07-2014, 13:09
Sıcakların başladığını bitkiler henüz keşfettiler.
resimsel
02-07-2014, 13:13
Ben, iki ay birer defa sıvı gübre yapıp verdim şimdilik bir hasar yok gibi. Daha önce dolu nedeniyle yerle bir olmuşlardı ama şimdi baya bir toparlandılar.
Sayın MeyveliTepe'den gelen Kalıcı Ispanaklarımı bir zararlı 3 kök kalana kadar toprağın hemen üzerinden kesip attı. İşin ilginci her iki yanına diktiğim pazı ve boğa kanı pancara dokunmadı. Birazını bahçenin ayrı bir köşesine dikmiştim oradakilerinde hepsini kesti. Umarım kalanlar tohum verir.
birnefestoprak
02-07-2014, 17:18
Kabarcik mi vardi? Ne kadar suluyordunuz?
Yagmursuzsa toprak kurudukca 2-3 gunde bir suluyordum. Ayni yere araliklarla biri oldukce 10 kadar fide diktim. Biri haric hepsi soldu gitti. Bir gun saglam gorunen fide ertesi gun tamamiyle soluyordu.
MeyveliTepe
02-07-2014, 17:33
Solan fidelerin köklerini topraktan çıkarıp konrol ettiniz mi?
Aslinda kokleri cok incelemedim. Kendimi kadi lokmasi gibi birseye sartlayip toparagi kazip zararli aradim. Ama bulamadim. Koklere ustun koru baktigimda normal gorunduler bana.
birnefestoprak
02-07-2014, 19:07
Kokler, oksijensiz kalmis olabilir.
Yagmursuzsa toprak kurudukca 2-3 gunde bir suluyordum. Ayni yere araliklarla biri oldukce 10 kadar fide diktim. Biri haric hepsi soldu gitti. Bir gun saglam gorunen fide ertesi gun tamamiyle soluyordu.
Bu topraktan mi kaynaklanir. 2 bucuk metrekarelik yukseltilmis sebze yatagindalar. Hic ayni gunde 2 fide solmadi hep bir kac gun arayla teker teker gittiler.
MeyveliTepe
02-07-2014, 21:09
Yükseltilmiş yastıkta oksijensiz kalma olasılığı çok düşük. Danaburnu gibi bir zararlı kökleri kesti ise bu kadar hızlı bir solma durumu olur. Kış hafif geçtiği için bu yıl danaburnu zararı önceki yıllara göre çok fazla oldu.
Fotoğraf yükleseniz Sn. nkutsay daha iyi olmaz mı?
Cekmedim maalesef. Zaten mayis sonu ile haziran basi arasi bir donemde oldular. Su an adada 1 domates 2 patlican 6 fasulye 2 kadife var. Umarim onlara bir sey olmaz.
Suni gübre vermediniz değil mi?
Hic kullanmadim. Hatta en son sonbahar sebzeleri icin keci gubresi kullanmistim. Kadi lokmalari da bonusu olmustu.
Çökertenden başka bir şey gelmiyor aklıma.
Cokerteni okudum. Olabilir gibi geldi bana. Kalan son domatesi de bir gun devrilmis buldum. Ama solmamisti. Ellemedim. Yasamina oyle devam ediyor. simdi cicekte.
birnefestoprak
02-07-2014, 23:07
Su tutup iletmeyen bir malzeme karisimda yuksek oranda kullanilmissa (ornegin kil orani fazlaysa) ve karisima fazlaca su girmisse, malzeme balciklasabiliyor.
Yükseltilmiş yastıkta oksijensiz kalma olasılığı çok düşük. Danaburnu gibi bir zararlı kökleri kesti ise bu kadar hızlı bir solma durumu olur. Kış hafif geçtiği için bu yıl danaburnu zararı önceki yıllara göre çok fazla oldu.
Bunlar 2013 sezonunda zengaden'dan satın aldığım çalı tipi kabak ve akdeniz tipi top kabaklardan 2013 sezon sonu ayırdığım tohumlardan bu yıl yetişen kabaklarımız.
506501 506502
Durum şu ki çalı tipi kabakta yer yer top kabağa özenmeler, top kabakta ise diğerine heves edip uzamalar gözlemliyorum. Bu durum iki türün arasında önceki sezon çapraz döllenme olduğu anlamına mı geliyor ?
506503 506504
8 kök kabaktan 2-3 kökü orjinal hali ile meyve veriyor, diğer köklerde bahsettiğim form değişiklikleri var. Fakat enteresan olan bir şey de var ki komşu bahçe sahipleri de bahçelerindeki sakız kızartma kabaklarının bazı köklerinin tombul meyve vermelerinden şikayet ediyorlardı. Onların bahçesinde tek tip kabak var ve bizim oralarda bahçeler birbirine yakın mesafede değil...
Bu yılki tohum takas etkinliğinde paylaşmak istediğim, oldukça bereketli hasat veren ve lezzetli bu iki kabak cinsinden bu yıl alacağım tohumların talep edenleri hayal kırıklığına uğratmasından endişeliyim. Sadece orijinal hali ile meyve veren 2 kökü işaretledim. Tohumlukları onlardan ayırmayı planlıyorum. Bu durum kabakların genel huyu mudur ?
limon_sever
03-07-2014, 10:40
Bunlar 2013 sezonunda zengaden'dan satın aldığım çalı tipi kabak ve akdeniz tipi top kabaklardan 2013 sezon sonu ayırdığım tohumlardan bu yıl yetişen kabaklarımız.
506501 506502
Durum şu ki çalı tipi kabakta yer yer top kabağa özenmeler, top kabakta ise diğerine heves edip uzamalar gözlemliyorum. Bu durum iki türün arasında önceki sezon çapraz döllenme olduğu anlamına mı geliyor ?
506503 506504
8 kök kabaktan 2-3 kökü orjinal hali ile meyve veriyor, diğer köklerde bahsettiğim form değişiklikleri var. Fakat enteresan olan bir şey de var ki komşu bahçe sahipleri de bahçelerindeki sakız kızartma kabaklarının bazı köklerinin tombul meyve vermelerinden şikayet ediyorlardı. Onların bahçesinde tek tip kabak var ve bizim oralarda bahçeler birbirine yakın mesafede değil...
Bu yılki tohum takas etkinliğinde paylaşmak istediğim, oldukça bereketli hasat veren ve lezzetli bu iki kabak cinsinden bu yıl alacağım tohumların talep edenleri hayal kırıklığına uğratmasından endişeliyim. Sadece orijinal hali ile meyve veren 2 kökü işaretledim. Tohumlukları onlardan ayırmayı planlıyorum. Bu durum kabakların genel huyu mudur ?
Bunun önüne geçmek için 3-4 gün sabahın 5'inde manuel tozlaştırma yaptım :) Tohumlukları, arıların tozlaştırmasına fırsat vermeden tozlaştırmak gerekiyor. Elinizle tozlaştırıp iple bağlayınız.
Örnek: 454. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/33480-16.htm#post1301584)
Sn. limon sever, keşke mümkün olabilse... Ben İstanbul'da, bahçe Tekirdağ'da...
2 hafta önceki ziyaretimde türünün gereği gibi meyve veren 1 kök çalı ve 1 kök top kabağa işaret koydum, babama da " bu işaretli olanlarda fazla gelişmiş meyvelere denk gelirsen dokunma tohumluk olsunlar" dedim. Elimden gelebilen maalesef sınırlı oluyor. Tanıtımlara başladığımız zaman bu durumu not olarak belirtmeyi düşünüyorum. En azından talep edecek arkadaşlarım durumun farkında olarak talepte bulunabilirler.
bahcedenn
03-07-2014, 14:46
Sn. limon sever, keşke mümkün olabilse... Ben İstanbul'da, bahçe Tekirdağ'da...
2 hafta önceki ziyaretimde türünün gereği gibi meyve veren 1 kök çalı ve 1 kök top kabağa işaret koydum, babama da " bu işaretli olanlarda fazla gelişmiş meyvelere denk gelirsen dokunma tohumluk olsunlar" dedim. Elimden gelebilen maalesef sınırlı oluyor. Tanıtımlara başladığımız zaman bu durumu not olarak belirtmeyi düşünüyorum. En azından talep edecek arkadaşlarım durumun farkında olarak talepte bulunabilirler.
Sizin tohumluk almak için işaret koyduğunuz kabaklar şu anda türünün gereği gibi meyve veriyor olabilirler. Demek ki geçen sezonda çapraz tozlaşmamışlar. Fakat bu dönem içerisinde çapraz tozlaşma olmuşsa sizin tohumluklarda gene sıkıntı olabilir.
İşte ben de bu yüzden iki tür için de çapraz tozlaşmaya maruz kalmış olabileceğine dair dikkat çekici bir not koyup, arkadaşlarımızın bunu dikkate alarak talepte bulunmalarını belirterek paylaşım yapmayı düşünüyorum.
Sebze ile pek arası olmayan ben bile bu kabakları lezzetli bulup yediğim için paylaşmayı istiyorum.
bahcedenn
03-07-2014, 16:02
İşte ben de bu yüzden iki tür için de çapraz tozlaşmaya maruz kalmış olabileceğine dair dikkat çekici bir not koyup, arkadaşlarımızın bunu dikkate alarak talepte bulunmalarını belirterek paylaşım yapmayı düşünüyorum.
Sebze ile pek arası olmayan ben bile bu kabakları lezzetli bulup yediğim için paylaşmayı istiyorum.
Siz beni sanırım yanlış anladınız. Siz demişsiniz ya türünün gereği gibi meyve veren 1 kök çalı ve 1 kök top kabağa işaret koydum, babama da bu işaretli olanlarda fazla gelişmiş meyvelere denk gelirsen dokunma tohumluk olsunlar diye. Artık bu aşamada fazla gelişmiş meyvelere denk geldiğinizde iş işten geçmiş oluyor demek istedim. Yapmanız gereken ise Sn. limonsever'in dediği gibi türünün gereği gibi meyve veren kabaklara daha çiçekteyken elle tozlama yapmanız ve bu işi garanti altına almanız. Hayırlı hasatlar dilerim.
birnefestoprak
03-07-2014, 18:08
Zengarden, yabanci tohumlarinin tamamini yurtdisindan aliyor (yurtdisindan tohum alan baska bir Turk sirketinden de aliyor olabilir :)). Sonucta sizin ektiginiz tohumlar yurtdisindan, onemli bir kismi da Amerika'dan, geliyor (sayfalarindaki urun resimleri de yabanci sitelerden, kibar deyimle, kopyalanmistir).
Zengarden'in, tohumlari kendisi cogaltmadigi icin, musterilerine tek tek ayri paketlerde tohum satmasi demek, tohumlarin toptan satisini yapan bir yabanci sirketten aliyor olmasi demek. Toptan tohum satisi yapanlar 2'ye ayriliyor (Zengarden, tohumlarini bunlarin herhangi birisinden aliyor olabilir) :
1) Arazisi, ciftligi olup kataloglarindaki tohumun bir kismini kendi ureten, bir kismini sozlesmeyle kendi uretici ciftcilerine urettiren sirketler (uretici olup sattigi tohumun %50'sinden fazlasini kendi ureten sirket de cok azdir bu arada)
2) Sadece tohum ticareti yapan sirketler ki bunlar uretim yapmazlar; Zengarden'in yaptigi gibi ureticiden alip tohum satarlar (Zengarden, tohumlari bunlardan da aliyor olabilir).
Kategori1'e giren sirketler, tohum cesitlerini (sizin kabaginizi ele alalim) sozlesmeyle ciftcilere urettirirken, capraz tozlasma riskini ortadan kaldirmak icin, her ciftciye ayni turden 1-2 cesit urettirirler ve izolasyon mesafesi sarti kosarlar. Her cesit donumlerce ekilecegi icin de capraz tozlasma sansi cok cok azdir. Ornegin tohum sirketinin katalogunda 12 cesit kabak varsa, sirket 5 ayri ciftciye 2'ser cesit kabak urettirir, kalan 2'sini de kendi uretim sahasinda uretir.
Sozun ozu, sizin elde ettiginiz sonuclarin fizyolojik olma sansi cok yuksek (o kabaklardan topladiginiz tohumlari seneye ektiginizde, aslina uygun meyveler elde etme sansiniz da). Ben derim ki, sizin ve komsularinizin kabaklarindaki sekil degisikligi, cesitli cevresel kosullardan, bu sene mevsimlerde gorulen anormalliklerden kaynaklanmistir.
506501 506502
506503 506504
Sn. bahcedenn, sizi kesinlikle yanlış anlamadım. Yazılı mesajların en çekindiğim tarafı bu aslında. Kelimeler duygumuzu karşımızdaki kişiye tam olarak aktarmamıza kifayet edemiyor bazen. Siz ve limon sever arkadışımızın dediklerinin tamamen doğru olduğunu biliyorum. Benim ifade etmeye çalıştığım bahçeye devamlı gidip gelme ve uzun süre kalma imkanım olmadığı için elle tozlamayı becerebileceğimi düşünmediğimden uyarı notu koyarak paylaşmak niyeti taşıdığımdı. Çünkü geçen sezon hazırlıksız yakalanarak çok az tohum paylaşabildiğimden bu sezon bunu telafi ederek elimdeki herşeyden paylaşabilmeyi çok arzu ediyorum. Hiçbir tohum zayi olsun istemiyorum, telaşım ve endişem bu yüzdendir. Son gidişimde gazanya tohumlarını rüzgar uçurmadan toplamak için sarfettiğim eforu görseydiniz eminim halime çok gülerdiniz. Yoksa uyarınıza asla alınganlık göstermiş değilim, böyle hissettirdiysem siz kusura bakmayın, aksine formdaki arkadaşlarımın ilgisi ve önerileri her zaman beni mutlu eder. Bol hasatlar hepimizin olsun.
Sn. birnefestoprak, bölgemiz bu sene çok fazla yağış aldı, öyleki toprak suya doymaktan ziyade suya boğuldu. Kabaklardaki büyüme hızı dudak uçuklatan cinstendi. Hasatın çoğunu ziyan olmasın diye lokantalara götürüp dağıttı babam, yemekle tükenecek gibi değildi durum. Sanırım dağıtım işi halen devam ediyor, annem isyanda, kabak konservesi yapmış geçen gün:p
birnefestoprak
04-07-2014, 08:52
Bu arada Sn bahcedenn ve Sn limon_sever'in tozlasmayla ilgili onerilerine katiliyorum. Elle tozlayamasaniz bile farkli cesitleri aralarina zaman farki koyarak ekebilirsiniz.
Sn. birnefestoprak, bölgemiz bu sene çok fazla yağış aldı, öyleki toprak suya doymaktan ziyade suya boğuldu. Kabaklardaki büyüme hızı dudak uçuklatan cinstendi. Hasatın çoğunu ziyan olmasın diye lokantalara götürüp dağıttı babam, yemekle tükenecek gibi değildi durum. Sanırım dağıtım işi halen devam ediyor, annem isyanda, kabak konservesi yapmış geçen gün:p
limon_sever
04-07-2014, 10:45
Sayın heyyamola,
Çekirdeklik Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1207251)'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.
Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım.
Şenberber ve Tepeköy fasulyelerinin son hali. :)
506877
Şenberber
506878
Tepeköy
506879
birnefestoprak
04-07-2014, 19:51
Su mesajda aciklamaya calismistim: http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm. O keselerin degisik boylari oluyor. Dali sarmak yerine, buyukce bir keseyle cicekleri sararsaniz, takip cikartirken cicek saplari kirilmaz (kese, resimdekinden daha buyuk olursa iyi olur). Bir de el yerine pille calisan dis fircalarindan da kullanabilirsiniz. Fircayi cicege hafifce degdirip calistirirsaniz o da polenlerin dagilmasinda cok etkili oluyor.
Aslinda, domatesler kendine tozlasirlar ve sartlarin uygun olmasi halinde kendi kendilerine meyve yaparlar; dolayisiyla elle yapilan islem, bitkinin meyve tutmasina yardimci olmaktan, cicekleri keselemek de domateslerde capraz tozlasma olasiligi dusuk olsa da elinizdeki cok nadir bir cesidin her ihtimale karsin safligini korumaktan ibaret.
Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım.
Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.
birnefestoprak
04-07-2014, 21:20
Alis Pembe Kiraz, Sn MeyveliTepe'nin bir hibrit domates cesidinden nesiller boyu islah edip stabil hale getirdigi bir cesit. Turkiye'de amator islah, cok az gorulen birsey; bu bakimdan cok degerli oldugunu dusunuyorum ama tohumunu alip paylasmanizda bana gore bir sakinca yok, endise etmeyin (hibritlesme olduysa bile bir sekilde anlasilir).
Dogada capraz tozlasma olmasaydi, bugun yeryuzunde bilinen 5000 civarinda (tahminime gore 750-1000 civarinda sadece Turkiye'nin kendine has cesidi var ve cogu yeryuzu istatistiklerine girmemis durumda) geleneksel domates cesidi var. Eger, capraz tozlasma olmasaydi, bu kadar cok cesitlilik olmazdi. Bu anlamda, capraz tozlasma kotu birsey degil.
Benim bu konuyla ilgili tek endisem, cok nadir olan cesitlerin devamliliginin saglanabilmesi cunku Turkiye'nin biyolojik cesitliliginin korunmasi konusu cok ihmal edilmis durumda. Burdaki etkinlikte yerli olup dagitilan tohumlarin cogunun ne yazik ki ticari uretimi yok; bazen bu tohumlarin uretimi, bir aileyle, bazen de bir tek kisiyle sinirli. Son cikan yasalarla birlikte mahalle statusu kazanan cok sayida koy var. Ozellikle koy alanlari daraldikca, bazi cok ozel geleneksel cesitlerin devami tehlikeye giriyor. Ornegin Manisa-Sarigol'un meshur Emcelli Biberi'nin uretim alani, yetistirildigi koyun mahalle yapilmasiyla birlikte cok ciddi anlamda daralmis durumda. Emcelli'ye giderseniz, tozlasmayla ilgili herhangi bir onlem almadiklarini gorursunuz cunku zaten koyde (simdi mahalle) belki de tek yetistirilen biber budur. Siz ev yetistiricisi olarak, bir mevsimde farkli cesitleri gorece cok daha kucuk bir bahcede yetistirdiginiz icin, sizin sartlarinizda hibritlesme olasiligi cok daha fazla oluyor. Burdaki tohum etkinliginin ana amaci da, eger koydeki uretim alani toptan biterse, hic olmazsa ulkenin farkli yerlerindeki insanlar eliyle biyolojik cesitliligi devam ettirme sansini yakalamak.
Burda dagitilan yabanci cesitlerin cogunun devamliligi yurtdisindaki yaygin ve uzun yillardir yapilan takaslarla, ticari uretimle saglanmis durumda. Bu bakimdan, ozellikle yerli cesitlerde cesit ozelliklerinin bozulmamis olmasina, imkanlar el verdigince, dikkat etmek gerekiyor.
Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım :(
506905
Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .
506906
506907
Beyaz renkli olan spagetti kabak.
birnefestoprak
05-07-2014, 07:55
Uzun kabak nedir?
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım :(
506905
Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .
506906
506907
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.
sayın h dogan spagetti kabaktan bir tane pişirdim sakız kabağı gibi.içi lif lif olmamış.acaba daha çok olgunlaşınca mı liflenecek?
MeyveliTepe
05-07-2014, 13:00
Spagetti kabağı bal kabağı gibi olgunlaşmaya bırakıp Ekim-Kasım gibi hasat etmek gerek.
Uzun kabak nedir?
Bizim buralarda olan kışlık olarak kurutularak saklanabilen bir metre civarında uzayan bir kabak çeşidi. Taze yemeği de yapılıyor. Başka bölgelerde de olduğunu yeni öğrendim. Oldukça verimli bir çeşit. Askı sistemi olursa düz bir şekilde büyüyor. Tohumların çimlenmesi biraz zor. Komşumda diktiği tohumlardan çok azı çimlenmiş durumda. Tohumları gübre içinde bir veya iki gün vücut sıcaklığında bekletip daha sonra ekiyorlarmış eskiden. O zaman çimlenme oranı çok yükseliyormuş. Arkadaşıma temin ettiğim tohumları kuluçka makinasında bekleterek ekmişti.
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.
Uzun kabak boyu bir metre civarında olur. Kalınlığı da dip tarafı normal kabaktan daha kalın olabilir. Sap kısmına doğru incelir.
Komşumun diktiği uzun kabak büyümeye başladı. Unutmaz isem resmini çeker eklerim. Yaprak yapısından tahmin edersiniz.
limon_sever
05-07-2014, 23:28
Sayın heyyamola,
Çekirdeklik Kabak (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31509.htm#post1207251)'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.
Bahsettiğim lezzeti hoşumuza giden soldaki kabak, sağdakinden tohumluk bırakmıştık. Şimdi epey gelişti.
507054
heyyamola
06-07-2014, 21:05
Sayın heyyamola,
Kabak için fazla fark etmiyor. Ben fasulye ve kabaktan bir kök tohumluk bırakıp, o kökten hiç yemeklik hasat yapmıyorum.
Lezzetli bulduğunuz kabak sadece bir kök olduğu için, Temmuz sonuna kadar yemeklik olarak hasat edip, daha sonra oluşan meyveleri tohumluk bırakabilirsiniz. Ekim sonuna kadar tohumluk meyveyi olgunlaştıracaktır.
20 Temmuz - 20 Ağustos arası biraz durgunlaşan bitki, sonrasında tekrar atağa geçecektir. Bu dönemde külleme' ye hassastır. Ben toz kükürt serpeleyerek tedbir alıyorum.
heyyamola
06-07-2014, 21:11
Bahsettiğim lezzeti hoşumuza giden soldaki kabak, sağdakinden tohumluk bırakmıştık. Şimdi epey gelişti.
507054
Benim de gözlemlediğim kadarıyla; Meyvedeki yeşil rengin koyulaşması, lezzet artışıyla doğru orantılı..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.