View Full Version : Latin Çiçeği - Nasturtium (Tropaeolum majus)
Gazi Barış
02-07-2013, 21:46
Sn gazi barış bey latinleriniz ne kadar güzeller maşallah. Bende zengardenden tohum almıştım. Fakat ne oldular ne öldüler hesabı yapıyorlar. Elimde 3 kök kaldı ama pek keyifleri yok. Özel bir bakım yapıyor musunuz merak ettim.
Tam olarak benim diyemem, daha çok annemin sayılırlar; ben ancak balkonda saksılarda birşeyler yapmaya çalışıyorum olmayanları köye annemin bahçeye. Tohumlarını komşudan almıştı, önce saksıya sonra yere ekti, bahçeyi sularken diğer çiçeklerle birlikte sulanıyor yoksa ayrıca bir özen sözkonusu değil. Yalnız şunu söyleyebilirim tüm gün güneş görüyorlar, sizinkileri bilmem ama saksıda olmayıpta direk toprakta ekili olmaları da ayrıca bir faktör.
turkankaragoz
03-07-2013, 10:48
Cevabınız için teşekkür ederim Sn gazi barış.Ben evde camın önünde saksıda bakmaya çalışıyorum. Sanırım açık havada olmaları avantaj.
Tekrardan merhaba arkadaşlar
Latin çiçeklerinin,bulunduğum bölgede 4 çeşidi vardı.Birincisi sargıçlı,2.5 metreyi bulan cins.küçük çiçekli.Digeri alçak boylü ve küçük çiçekli.Diğerleri ise uzun ,sargıçlı daha doğrusu ve kısa boylu olmak üzere büyük çiçekli.
dağçiçeği
06-07-2013, 17:27
Sn Sarıgöz resim kalitenizde çiçeklerin güzelliğine güzellik katmış. Ellerinize sağlık.
Bunlarda benim tohumdan çimlendirdiim latinlerim. Latinler geç çimlendiler. Ama hızlı büyüdüler . 17 Günde bu hale geldiler. Renkleri sürpriz olacak bakalım.
bahcedenn
10-05-2014, 15:59
Daha evvel pek sevmediğim bu çiçeğin yapraklarının ve çiçeklerinin yenilebilir olduğunu öğrenince biraz abartarak 3 çeşit olarak ekmeye karar verdim. :)
Tall Trailing Mix.
Bu çeşit bahçeye alınmaya hazır aslında. Fotoğraf güncel değil. Kalıcı yerlerine alınmaları için yağmurun dinmesi bekleniyor.
491411
Naine Boule de Feu.
Bu çeşidin bahçeye alınmaya daha vakti var gibi.
491412
Alaska Gold Dwarf çeşidi ise henüz çimlenmedi. En son ekilen onlar oldu. Tüm Nasturtium çeşitleri benim için biraz başarısız oldu gibi. Çimlenme oranı % 50 lerde gibi. Belki de benim şansıma tohumlar bayat ta çıkmış olabilir. Kalan sağlar bizimdir. Çimlenenlerle idare edeceğiz.
Bu arada siparişim gelirse 4. çeşidi de ekeceğim. :)
Sizinkiler yine iyi Sn. bahcedenn, ben yarım paketten sadece 3 tanesini çimlendirebildim. Tomurcuk yapmaya başladılar. Ben bu çiçeği çok seviyorum. Geçen sene saksıda yetiştirdim, saksıdan uzayıp sarkan turuncu çiçekleri ile güzel olmuştu. Bu sene de hem saksıda hem bahçede istiyorum. Dün kalan yarım paketi bahçeye ektim. Bakalım onların akıbeti nasıl olacak!:confused:
bahcedenn
11-05-2014, 11:39
Sizinkiler yine iyi Sn. bahcedenn, ben yarım paketten sadece 3 tanesini çimlendirebildim. Tomurcuk yapmaya başladılar. Ben bu çiçeği çok seviyorum. Geçen sene saksıda yetiştirdim, saksıdan uzayıp sarkan turuncu çiçekleri ile güzel olmuştu. Bu sene de hem saksıda hem bahçede istiyorum. Dün kalan yarım paketi bahçeye ektim. Bakalım onların akıbeti nasıl olacak!:confused:
Sn. uzman16, benim de ilk ektiklerim % 30 oran ile çimlenince kolayını bir gece evvel ılık suya koymakta buldum. 1 Gece ılık içme suyunda beklettiğim tohumların çimlenme oranı % 70 lere çıktı gibi. Belki de tohumlar bayat olduğundan böyledir. Ilık içme suyu işe yarıyor ama. :)
Bu latin cicegini gecen yil ekmistim ve cok guzel ciceklerim de olmustu. Acaba tohumlarini nasil elde ediyoruz? Bu cicegin tohumlari neredeyse nohut buyuklugunde, sonucta cicek acan kisimlara baktigimda boyle bir tohuma rastlamadim. Acaba hibrit olma sansi var mi cicekler de bile? Simdiden tesekkurler.
bahcedenn
11-05-2014, 15:50
Bu latin cicegini gecen yil ekmistim ve cok guzel ciceklerim de olmustu. Acaba tohumlarini nasil elde ediyoruz? Bu cicegin tohumlari neredeyse nohut buyuklugunde, sonucta cicek acan kisimlara baktigimda boyle bir tohuma rastlamadim. Acaba hibrit olma sansi var mi cicekler de bile? Simdiden tesekkurler.
Sn. Zebra, tohumları bitki üzerinde görebilirsin. Tohumların çiçekli kısımlar ile alakası yok yani.
491736
491735
mavisedir
11-05-2014, 16:02
Ben de bu sene tohumdan latin çiçeği yetiştiriyorum. Çoğu çimlendi tohumların, büyümeye başladılar. Ne kadar zaman sonra çiçek açar ? Paketin üstüne bakmıştım ama unuttum. Dağınık duruşunu toparlamak için bir yönteminiz var mı?
Daha küçük oldukları halde şimdiden dağınık görünüyorlar.
bahcedenn
12-05-2014, 16:16
Bu arada tesadüfen benim için yeni bilgiler öğrendim. Tohumların çimlenme oranlarını yükseltmek için, tohumları deniz yosunu solüsyonu içerisinde ya da ılık su içerisinde 1 gece bekletiniz. Bu işlemin ertesinde ya tohumların yüzeyinde bıçak yardımı ile nazikçe bir çentik atınız ya da küçük bir zımpara yardımı ile tohumun kremsi iç yapısı gözükene kadar tohumun yüzeyini ovalayınız.
karamanmustafa
24-07-2014, 02:02
Merhaba; elinizde latin çiçeği varsa bana yaprağı lazım. Bilimsel bir araştırma için bu bitkinin yaprağını özel bir teknikle incelememiz gerekiyor. Konya da yaşıyorum belki etrafımızda vardır ama kime sorduysak bilmiyor bu çiçeği buralarda maalesef.
murvettuncer
21-09-2014, 16:59
merhaba uzun aradan sonra yazıyorum .sizleri devamlı takip etmekteydim.5 6 gün önce latin çiçeği ektim.bugün itibariyle epey büyüdüler.bu mevsimdeki gelişimini izlemek istiyorum.beraber takip edelim. sevgilerimle...
murvettuncer
21-09-2014, 18:05
---
Laleci_03
21-09-2014, 18:41
Sn. Murvettuncer tohumları nereden aldınız acaba?
murvettuncer
22-09-2014, 12:34
Sayın laleci 03 tohumları koçtaştan aldım.Bir peçeteye sardım ve peçeteyi ıslattım ,poşete koydum buzdolabına kaldırdım,3gün sonra ektiM. 4 günün sonunda çimlendiler. şimdiden kolay gelsin.sevgiler.. MİLLA sizede teşekkür ederim.
Laleci_03
22-09-2014, 12:44
Teşekkürler sağ olun bende heveslendim latin çiçeği yetiştirmeye gidebilirsem alırım :rolleyes:
murvettuncer
22-09-2014, 18:48
inşallah çiçek açarlar
Laleci_03
23-09-2014, 17:04
Veee 2 günün sonunda yoğun çabalarımla babamı ikna ettim ve bende Koçtaş'tan latin çiçeği tohumlarımı aldım ve ektim ;) İnşallah çiçeklerini de görürüm.
murvettuncer
25-09-2014, 18:48
Hayırlı olsun arkadaşım. benimkiler 15 cm oldular bile. Çok çabuk büyüyorlar.ÇİÇEKLENMELERİ DİLEĞİYLE....
Laleci_03
25-09-2014, 20:06
Sağ olun Sn. Murvettuncer:rolleyes: İnşallah çiçeklerini görürüz ama benimkiler henüz çimlenmedi, bekleyeceğim artık :rolleyes:
murvettuncer
30-09-2014, 08:23
Laleci latinlerden ne haber.benimkiler açacak nerdeyse.....
Laleci_03
30-09-2014, 12:45
Benimkiler daha dün çimlendiler bugünde biraz daha gelişmişler o kadar :( Sizin latinlerin fotoğrafını çekseydiniz de görseydik Murvettuncer :rolleyes:
Latin çiçeğinin bir de bu rengi varmış.
Tropaeolum azureum
535260
Şimdi bunun tohumu aranmaz mı:confused:
Nasturtium Salmon Baby de böyle bir güzellikmiş.
535261
O da çok güzel,
Asıl aradığım bu - Tropaeolum speciosum ama henüz tohum bulamadım.
535264
.
Kırmızıyı da buldum ve gece saat 3 civarı satın aldım.
Canlı bitki Pahalı oluyor, tohum daha bir keyifli.
Bir milimetre bile olmayan bir tohumdan devasa bir bitkiniz oluyor.
Tohumlar için ülke sınırları diye bir şey yok gibi 🍒
gökhan Arslan
04-02-2015, 12:08
Yaklaşık 2 haftalık latinler 😊
Nasturtium speciosissim'un tohumlarını suya koyuyorum bu gece.
Yarın tüm diğer renklerle birlikte ekeceğim.
Yetişmesini en çok istediğim türlerden biri..
6-12 haftada çimlenecek yazıyor.
539054
Talimatlara şimdi baktım, soğukta ekilecekmiş.
Ekip buzdolabın sebzelik kısmında bekletebilirim, 15 derece.
Başarırım umarım.
gökhan Arslan
18-03-2015, 19:32
Büyümeye devam ediyorlar ( yaklaşık 2 aylıklar )
Laleci_03
21-03-2015, 21:22
Yaklaşık 4–5 aylık latinlerim, henüz çiçek açmadılar. En sondaki ise yeni, balkondaki saksıya öylesine ekmiştim hemen çimlendi ;)
erhan242
25-03-2015, 10:50
selamlar, ben de yeni üye oldum :) amatör çicekciyim balkon çapında çalışmalarım var :) geçen sene ekmiştim latin çiceklerimi , bu hafta başında açtılar, açmaya devam ediyorlar.
araştırdığım kadarıyla hem çok şifalı , hem de yemeklerde kullanılan bir bitkiymiş. kıyabilirsem bu güzelliğe salata yapmayı düşünüyorum. lor peyniri doldurup içlerine yenilebiliyormuş. hatta yapraklarından dolma falan yapılıyormuş...
birgaripyolcu
28-03-2015, 22:23
arkadaşlar marketlerdeki plastik peynir-yağ kaplarına tohumlarını ekerek kalorifer peteğinin üstünde (altına karton parçası koyarak) rahat çimlendiriyorum.
Laleci_03
11-04-2015, 15:43
Tomurcuk gördüm sanki :D :D Çok mutluyuuum :D
gökhan Arslan
14-04-2015, 13:47
Tohumdan çiçeğe yaklaşık üç ay sürdü. Karışık renk almış olsam da tümü turuncu çıkacak gibi :D
Laleci_03
14-04-2015, 14:43
Gözün aydın Gökhan ağabeyim çok güzel açmış, ben de sabırla bekliyorum, tomurcuklar günden güne olgunlaşıyor ;)
gökhan Arslan
14-04-2015, 15:07
Teşekkür ederim laleci kardeşim :)) senin latinin tomurcukları 10 güne kalmaz patlar sen de sürersin sefasını :)
Laleci_03
14-04-2015, 15:09
10 gün nasıl geçecek şimdi :D
Neyse yapacak bir şey yok bekleyeceğim :D
özlemsoylu
14-04-2015, 15:46
Yaklaşık 2 haftalık latinler 😊
tohumları direk saksıya mı dikdiniz ?
gökhan Arslan
14-04-2015, 16:02
tohumları direk saksıya mı dikdiniz ?
Evet sayın özlem soylu hic bir ön uygulama da yapmadım ektim suladım tamamdır ;)
gökhan Arslan
16-04-2015, 11:27
Nihayet 8 saksı latinlerden biri farklı renk çıktı :D bu arada kırılan dallar olursa ekebilirsiniz çok çabuk kökleniyor ;)
gökhan Arslan
17-04-2015, 12:07
Klasik turuncu latine benzese de sonuçta farklı bir renk daha açtı :D
gökhan Arslan
19-04-2015, 22:12
Çiçeklenme hızla devam ediyor ;)
filolog13
19-04-2015, 22:17
çok güzel bir çiçek ama nazık gibi duruyor
gökhan Arslan
19-04-2015, 22:24
çok güzel bir çiçek ama nazık gibi duruyor
Evet sayın filolog13 bu çiçekle tanışmak gerçekten iyi oldu :)
Laleci_03
25-04-2015, 19:57
Teşekkür ederim laleci kardeşim :)) senin latinin tomurcukları 10 güne kalmaz patlar sen de sürersin sefasını :)
Bu mesajdan tam da 10 gün sonra Latin'lerim ilk çiçeklerini açmaya başladı :D Gerçekten çok güzel bir çiçek ya, hafif de kokusu var sanki ;) Şansıma 2 tohumdan biri sarı diğeri turuncu renkli çıktı :D
gökhan Arslan
26-04-2015, 21:26
Demek tutturduk Sayın Laleci :)
Laleci_03
26-04-2015, 21:39
Tam isabet Gökhan ağabeyim, tecrübe konuşmuş demek ki :D
gökhan Arslan
27-04-2015, 17:04
En güzel zamanları :)
Laleci_03
27-04-2015, 17:13
Vaaayy! Bu ne güzellik ya hu? :eek:
Bir saksı mutluluk işte... :D
gökhan Arslan
27-04-2015, 17:16
Sevgili laleci aynen öyle bir saksı dolusu mutluluk :)
Laleci_03
09-05-2015, 14:53
Sarı latinler coşma yolunda :D Turunculara kıyasla çiçek ömürleri daha uzun sanki :rolleyes:
Lonicera
21-05-2015, 16:49
Krem ve sarı rengi de ekmiştim. Sadece bunlar çıkmış.
Resulgur
22-09-2015, 13:39
Sadece kök ve dalları kaldı bulunduğumuz yerde kış aylarında -30 ları görüyor . Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım. Bahara kadar yaşar mı bu çiçek ?
Çiçeğimizi kaybettik maalesef ..
Binbirçeşit
27-02-2016, 09:14
Sayın mücevher çalısı önermişti latin çiçegini ve hemen bulup aldım.1hafta önce diktigim 5 tohumdan 5ide filizlendi.☺büyüme aşamalarınıda tek tek paylaşıcam..
Binbirçeşit
19-03-2016, 06:03
Geçen süre zarfında latinlerim bukadar yol katetti.inşallah çiçeklendiği zaman da fotolar atmak nasip olur...
Resulgur
28-03-2017, 21:58
Bu yıl da yetiştirmeyi düşünüyorum . Karışık renkli latin çiçeği tohumunun paketini 3.5 tl aldım. Çimlendirme aşamalarını buradan paylaşırım.
Bende bim den aldım bugün fakat bahçede mi saksıda mı yetişireceğimi şaşırdım.Bahçe çok güneşli açık alan acaba sorun olur mu?Ankara'dayım gerçi ama sebzelerin yanına bir bölge ayırdım çiçekler için olmadı oraya ekeyim diyorum tohumları.Sizce fideleyip mi dikeyim yoksa direk tohumları olduğu yere mi ekeyim?Tavsiyelerinizi bekliyorum.Sebze bahçelerinde arı çekici olarak kullanılıyor galiba oyüzden de istiyorum açıkçası.
Bu arada tesadüfen benim için yeni bilgiler öğrendim. Tohumların çimlenme oranlarını yükseltmek için, tohumları deniz yosunu solüsyonu içerisinde ya da ılık su içerisinde 1 gece bekletiniz. Bu işlemin ertesinde ya tohumların yüzeyinde bıçak yardımı ile nazikçe bir çentik atınız ya da küçük bir zımpara yardımı ile tohumun kremsi iç yapısı gözükene kadar tohumun yüzeyini ovalayınız.
Latin çiçeğinde nedense çok başarılı bir şekilde çimlenme olmuyordu. Tek tük bitki oluşumu oluyordu. Bu yıl bu gibi bazı sert kabuklu tohumları ılık suda bekletip zımpara ile kabuğunu inceltmeyi düşünüyordum. Sn. bahcedenn'in yazdıkları ile doğru düşündüğüm ortaya çıktı. Çimlendirmeyi düşünen arkadaşlarımız da aynı yöntemi kullanırlarsa sonuç daha iyi olur.
Resulgur
30-03-2018, 19:51
Satın aldığım latin çiçeği tohumlarını ,
669442
Kağıt havlu arasında extra bir işlem yapmadan çimlendirip
669443
Küçük kaplara alındıktan sonra kalıcı yerlerine diktik ve bol çiçekli bir yıl geçirdik.
669444
Bu da düşen tohumlardan kendiliğinden çimlenen :cool:
669445
Merhaba,
10 gün önce diktiğim tohumlarım pek güzel çimlendi ve büyüdüler. Şimdi onları büyük saksıya geçirmek istiyorum. Çimlenme sürecinde salon camının içinde oda sıcaklığında günde 2-3 saat direkt güneş alan bir yerde tuttum onları. Ancak büyük saksıya geçtikten sonra acaba camın dışına mı koymam gerekir? Çiçeklenmeleri için içeride mi yoksa dışarıda mı olmaları daha iyidir? Bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim, güzel çiçeklerini görmeyi çok arzu ediyorum bu minik yeşil cimcimelerin 🙏🏻💕 Şimdiden çok teşekkürler...
Dutlubahçe
21-04-2018, 22:14
Merhaba,
10 gün önce diktiğim tohumlarım pek güzel çimlendi ve büyüdüler. Şimdi onları büyük saksıya geçirmek istiyorum. Çimlenme sürecinde salon camının içinde oda sıcaklığında günde 2-3 saat direkt güneş alan bir yerde tuttum onları. Ancak büyük saksıya geçtikten sonra acaba camın dışına mı koymam gerekir? Çiçeklenmeleri için içeride mi yoksa dışarıda mı olmaları daha iyidir? Bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim, güzel çiçeklerini görmeyi çok arzu ediyorum bu minik yeşil cimcimelerin 🙏🏻💕 Şimdiden çok teşekkürler...
Fideleriniz yeterli ışık almadıkları için çok aşırı uzamışlar. Zaten latin çiçeği de bahçe bitkisidir. Bir an önce dışarı çıkarmanız iyi olur diye düşünüyorum.
İlk günler çok fazla güneşe maruz kalmamaları iyi olur.
Resulgur
03-05-2018, 11:56
Şimdiye kadar tek renk -turuncu- yetiştirdiğimiz latin çiçeğinden sonra 2. bir rengimiz daha oldu. 2 yıl aradan sonra benim için büyük bir sürpriz ;)
672573
672574
Karışık çiçek tohumlarından çimlenen Latin
694388
Gerisi kına çiçeği çıktı
its_just_a_ride
02-06-2019, 23:51
Karışık çiçek tohumlarından çimlenen Latin
694388
Gerisi kına çiçeği çıktı
Dike giden sarmaşık varyetesi bu muhtemelen. Yarı gölge yere alabilirseniz bir süre daha yaşar. Bu vakitlere açık güneşte pek latin çiçeği kalmaz artık. Tohuma kaçtılar.
Dike giden sarmaşık varyetesi bu muhtemelen. Yarı gölge yere alabilirseniz bir süre daha yaşar. Bu vakitlere açık güneşte pek latin çiçeği kalmaz artık. Tohuma kaçtılar.
Sabah güneşi alıyor, 11 de güneşimiz yan cepheye geçiyor..
Bir de bu saksı onun tek başına kullandığı bir yer değil.
Şu anda kına çiçekleri dışında burada bir salatalık veya acır var .
Yani bu şekilde yaşamaya alışmalı :)
694441
Dayanacağına inanıyorum.
its_just_a_ride
03-06-2019, 13:20
Sabah güneşi alıyor, 11 de güneşimiz yan cepheye geçiyor..
Bir de bu saksı onun tek başına kullandığı bir ter değil.
Şu anda kına çiçekleri dışında burada bir salatalık veya acır var .
Yani bu şekilde yaşamaya alışmalı :)
694441
Dayanacağına inanıyorum.
:)
O zaman gayet mutlu mesut yaşar. Fazla tohumunuz yoksa çelikle güzel çoğalıyor latin çiçeği. Seranızda çoğaltıp gelecek sezona hazırlayabilirsiniz. Kolay gelsin.
Şükufezar
01-06-2020, 00:23
Merhabalar. Benim Latin çiçeklerim tohum tutmuyor ne yazık ki. Çiçekler solunca çiçek sapları da kuruyor. Sorun ne olabilir. Birkaç yıl önce yetiştirdiğimde çok azı tohum tutmuştu.
altugtur
19-01-2021, 21:04
Ben internetten domates e ve parlıcangillerde zararlıları uzak tuttuğunu okudum domates fidelerinin yanına dikmek için sipariş ediyorum, konuyu bilen var mıdır?
Saygılar Altuğ Dayıoğlu
its_just_a_ride
21-01-2021, 11:44
Ben internetten domates e ve parlıcangillerde zararlıları uzak tuttuğunu okudum domates fidelerinin yanına dikmek için sipariş ediyorum, konuyu bilen var mıdır?
Saygılar Altuğ Dayıoğlu
Kadife çiçeğinden daha iyi sonuç alırsınız. İkisini karışık ekin/dikin.
Bunlarda benim tohumdan çimlendirdiim latinlerim. Latinler geç çimlendiler. Ama hızlı büyüdüler . 17 Günde bu hale geldiler. Renkleri sürpriz olacak bakalım.
merhaba ben 2022 yılından latin çiçeği sevdasına şimdilerde düşmüş biriyim daha çok yapacağım yemekye kullanmak istiyorum çiçeği sayın @wortex konyada mısınız hala eğer öyleyse latinler hala hayatta mı
aysequll6138
01-05-2023, 01:35
Latinlerimi daha önce yükleyememiştim.Umarım şimdi olmuştur.:rolleyes:
Cok güzelmiş benimkide böyle olur inşallah
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.