Bağlan

View Full Version : Latin Çiçeği - Nasturtium (Tropaeolum majus)

Sayfalar : 1 [2] 3

Chotanaq
16-04-2009, 20:37
Latinleri dikeli 1 buçuk ay oldu.

Balkonda yetiştiriyorum fakat sürekli bir yerlerinden kırılmalarından bıktım. :(

Hatice Tarhan
16-04-2009, 21:54
arkadaşler yurt dışından getirttiğim latinlerim çıkmadı 2 ay oldu tohumlara bakıyorum ektiğim gibi duruyorlar acaba eskimiydi ve ya çok geçmi çıkıyor herkes çok çöabuk çıktığını söylüyor alanyadan arkadaşler versa tema alanya tema evine getirebilirse çok sevinirim tema nın bahçesinde en çok görmek istediğim çiçekler den biri birde hatmi lerim çıkmadı bilgisi olan varmı teşekkürler

uzman16
23-04-2009, 23:19
Sn. Cennetbahçesi, tohumlarınızın ekim süresi geçmiş yani çimlenme özelliği kaybolmuş olabilir.

Ben de 14 Nisan da normal latin çiçeği ekmiştim henüz bir gelişme yok.

Sarmaşık latinleri ise yeni ektim. Bekliyorum.

nurcanaybay
24-04-2009, 19:39
Sayın Toprak18 teşekkür ederim.

Nurcan Hanım latininizin renkleri harika. Umarım benimkiler de böyle açar.:)

Teşekkür ederim.Ben yazınızı görene kadar sizinkiler de güzelliklerini
çoktan sergilemiştir.
Elimde kalan tohumları ,direk bahçeye ektim ,çok hızlı büyüyen ve
çiçeği için çok beklenmeyen bir bitki.Ben sevdim:)

uzman16
24-04-2009, 20:56
Nurcan Hanım, çiçek renginiz harika. Kaç günde çiçeklendiğini yazar mısınız?

zenfree
24-04-2009, 21:44
Daha önceki sayfalarda 26 Ocak'ta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=79156&postcount=2)ekilen tohumlar, 30 Nisan'da (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=99801&postcount=64)tomurcuklanmıştı. Yaklaşık 3 ayda çiçekleniyorlar demek ki. Bulunduğu şartları da göz ardı etmemek lazım.

limon
24-04-2009, 22:58
Ben de 2 hafta kadar önce sarmaşık türünün tohumlarını ekmiştim. Yeşeren bir şeyler var ama Latinler olduğundan emin değilim.

nurcanaybay
25-04-2009, 09:39
Nurcan Hanım, çiçek renginiz harika. Kaç günde çiçeklendiğini yazar mısınız?

Sn.Uzman ,9 şubatta ektim 20 şubatta çimlenmeye başladı.
Nisan ayının ilk haftasında da tomurcuklar görünmeye başladı.

zenfree
25-04-2009, 16:56
Nurcan Hanım latinlerinizin yeri nasıl? Güneşli mi? Galiba iç mekandalar.

nurcanaybay
27-04-2009, 18:07
Zenfree hanım , tomurcuk görünene dek kapalı balkonda duruyorlardı.Orası sadece sabah güneşi alıyor.Şu an hepsi bahçede duruyorlar.Bir kısmını direk bahçeye ekmiştim.
Kusura bakmayın ,konu çok olunca takip edemediğimden ,yanıtlarım da geç oluyor.

uzman16
29-04-2009, 08:55
14 Nisanda ektiğim normal latin çiçeklerim az sayıda da olsa (3-4 tane) çimlendi ve uzamaya başladı. Boyları çok hızlı uzuyor.15-20 cm. oldular.

Sevgili Arzu Kasapoğlu'nun yolladığı latinlerim ise dün itibariyle çimlenmeye başladı. 7-8 tane oldular. Onları da 20 Nisanda ekmiştim.

Diğer sarmaşık latin tohumlarımı ise 24 Nisan' da yapı marketten alıp ekmiştim. Onları bekliyorum.

Gözlemlerime göre tohumları ekince fazla sulama yapmamalı. Toprak kuruya yakın olunca çimlenme daha çabuk oluyor. Aynı paketten ektiğim tohumlar biraz fazla sulama yaptığım saksıda çimlenmezken çok az suladığım saksıda çimlendiler.

Bu çiçeğin saksıda bol olursa daha dolgun ve gösterişli olacağını düşünüyorum.
65-70 cm'lik iki saksı latin yetiştirmeyi planlıyorum.
Normal ve sarmaşıkları aynı saksıda beraber yetiştireceğim. Umarım sonuç iyi olur.

zenfree
29-04-2009, 22:16
Kolay gelsin Uzman16. Fotograflarını bekliyoruz.:)

celalsungur
01-05-2009, 22:04
Diğer sarmaşık latin tohumlarımı ise 24 Nisan' da yapı marketten alıp ekmiştim. .

Bugün İzmir Karşıyaka'da gördüm bu çiçekleri. Bahçe önünü kaplamış turuncuya boyanmış her yer. Çok güzel bir çiçek, tohumları Koçtaş'tan mı aldın, yarın hemen bulmam lazım.;)

celalsungur
02-05-2009, 13:01
Tohum bulundu, suya konuldu, yarın ekilecek.;)
(Bu sarmaşık türü değil herhalde, boyu 30 cm. yazıyor pakette)

çiçek aşığı
02-05-2009, 17:58
Bunlar da benim Latinlerim. Şimdiye kadar 4 renk çıktı. 5. si sırada. O ne renk çıkacak bilmiyurm. Ben mor bekliyorum.:p Bunları şubat sonu Mart başı gibi ekmiştim. Sabah güneşi alıyorlar.

uzman16
04-05-2009, 13:50
Benim aldığım sarmaşık olmayan türün paketinde de öyle yazıyordu.

Sarmaşık olanınkinde sarı, turuncu ve kırmızı resim var.

Arzu Hanım'ın yolladığını ise bilmiyorum sürpriz. ;)

Benim aldığım pakette yavru ağzı renk çiçekler açar diyor;)

(Sn. Jineop size bu bitkiden tahsis ettiyse de yine de tohum ihtiyacınız olursa yollayabilirim.)

Bu arada ilk çıkanların boyu 20cm. oldu.

Arzu Kasapoğlu
04-05-2009, 14:25
Sevgili uzman16, sanırım benimkiler sarmaşık (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=13248&catid=member&imageuser=17458) :)

uzman16
04-05-2009, 14:39
Harika, turuncu renkliler. Çok sevindim. Tüm balkon beyaz ve pembenin muhtelif tonlarında. Bunlar fark yaratacak. ;)

Sizden gelenlerin bir tanesi 10 cm. oldu.

hozat
04-05-2009, 14:43
Arkadaşlar,

Yeriniz uygun değilse latinin sarmaşığını tercih etmeyin,okadar uzayıp sarıyor ki başa çıkılmıyor.Bodrum,da çit bile yapıyorlar.Dökülen tohumlarıyla çoğalıpyeni sürgünler veriyor.Sarmaşıgın renkleri:açık sarı ,meksika sarısı açık ve koyu kırmızı oluyor,bir arkadaş mor diyor ama çevremde çok bol olmasına rağmen ben mor rengini hiç görmedim

Resim göndermeyi bilmediğim için çeşitli durumlarını anlatamıyorum.metrelerce uzadığını söyleyebilirim.
tohumlarını bir gece suda ıslatark ekin daha çabuk çimleniyor.

Sayın Celal Bey,
Ay sonunda Bodrum,a gideceğim size istediğiniz kadar çelik gönderebilirim bendekiler sarmaşık cinsi.
yaprakları salatada kullanılıyormuş am ben denemedim.

hepinize bol çiçekli günler...

armasis
04-05-2009, 15:16
Yeni taşındığım evimin bahçesinde çok sayıda vardı ama ben LATİN çiçeği olduğunu bilmeden hepsini ot diye temizledim bahçeden şimdi burada görünce yapraklarından tanıdım keşke temizlemeseydim belki düşen tohumlarından çıkar.

hozat
04-05-2009, 15:24
Sevgili arkadaşım,
çiçek açmadıysa tohum dökmemiştir.Profilinde şehir Bodrum yazıyor bende yazın orada oluyorum.Sana hem çelik hemde tohum verebilirim yeniden yetişirler.

jineop
04-05-2009, 15:35
Merhaba Arkadaşlar
Gözüm gibi bakmama ragmen neden benimkiler hızlı büyümüyor olabilirler. Dış ortam da oldukları için olabilir mi? Rüzgar etkiliyor olabilir diye düşünüyorum.Latin çiçeği ile ilgili çok yazılanları okudum ,soğuktan etkilenmiyor diye yazdığı için 10-15 gündür dışarıya aldım hala 3-4 yaprakta kaldılar önerisi olan var mı? Şimdiden teşekkürler

celalsungur
04-05-2009, 15:57
Merhaba Arkadaşlar
Dış ortam da oldukları için olabilir mi? Rüzgar etkiliyor olabilir diye düşünüyorum.
Sevgili Jineop, bencillik gibi olacak ama, benim latini içeri alabilir misiniz.;)

jineop
04-05-2009, 18:49
Sevgili Jineop, bencillik gibi olacak ama, benim latini içeri alabilir misiniz.;)
hepsini aldım zaten:)

hozat
04-05-2009, 18:55
Sevgili Jineop,
kaygılanma bu çiçek sanıldığı kadar kolay değil.Toprağa uyum sağlatıncaya kadar biraz bekliyor.Birkere tutundumu artık tutmayın beni diyor.

Çok su verince çiçeği unutup yaprağa geçiyor,yapraklar okadar büyüyor ki inan asma yaprağı kadar olabiliyor(bunları yaşadım)

jineop
04-05-2009, 19:09
Sevgili Hozat
Benimkiler öyle narin ki çok çabuk çimlendiler,çok çabuk 3-4 yapraklı hale geldiler,saksıya geçirince resmen yavaşladı sanki büyümeleri. Moral verdiğiniz için teşekkür ederim.

Arzu Kasapoğlu
04-05-2009, 19:38
Sizden gelenlerin bir tanesi 10 cm. oldu.

Ben sizden önce ekmiştim, benimkilerde henüz ses yok;)

Koyu yeşil
05-05-2009, 08:21
Sevgili Jineop, ben de hem saksıda hem de bahçede yetiştiriyorum latinleri. Bahçedekiler coştukça coştu aldı başını gitti. Ama saksıdaki 5 kök latin daha minik yapraklı ve yavaş büyüyor. Bence latin saksıda 'yeri dar' diye yavaş büyüyor.

jineop
05-05-2009, 12:01
Sevgili Jineop, ben de hem saksıda hem de bahçede yetiştiriyorum latinleri. Bahçedekiler coştukça coştu aldı başını gitti. Ama saksıdaki 5 kök latin daha minik yapraklı ve yavaş büyüyor. Bence latin saksıda 'yeri dar' diye yavaş büyüyor.
Sevgili Koyu yeşil
4-5 gün önce pakette kalan 10 taneyi de direk dış ortama ektim. Yine yaklaşık 1 hafta önce de 5-6 tohumda yeniden cimlendirme kabına ektim.Onlardan 2 tanesi çıkmaya başladı. Yani yatırımcılar gibi riski azaltmak için her şecenekten biraz uygulaması yapmış oldum..Tohumları ekmek en kolayıda sonrasında beklemek,beklemek,beklemek....Çok zor.

uzman16
05-05-2009, 12:41
Çimlenme oranının düşük olduğunu görüyorum kendi tohumlarımda.

20 tane tohum olan saksıda 7 tanesi, 10 tohum olan saksıda 2 tanesi, 8 tane olan saksıda 1 tanesi çimlendi gibi.

Kiraz
05-05-2009, 13:41
Latin çiçeklerini pakette yazıldığı gibi doğrudan bahçeye (yani yerine ektim), şaşırtma yapmadım. Üç hafta kadar çıkmayınca ümidimi yitirmiştim ama havalar ısınmaya başlayınca tek tek çıkmaya başladılar. Yine de havanın pek ısındığı söylenemez, yavaş büyümeleri bundan sanırım.

züleyha
05-05-2009, 14:45
Ben de tohumdan çimlendirebildiğim tek latin çiçeğimi sizlerle paylaşmak istedim. 2 yıldır açtığını görmek nasip olmadı bu çiçeğin. Geçen yıl diktiklerim rüzgardan kırılmışlardı. Bu sene sadece bir tane çimlendirebildim :(

celalsungur
05-05-2009, 14:53
Ama saksıdaki 5 kök latin daha minik yapraklı ve yavaş büyüyor.
Bir evde 4 saksıdan fazlası büyümüyor anacığım.;)
Yakınlarında varsa bir eşin dostun (forumdan), bir tanesini ona ver.

Koyu yeşil
05-05-2009, 14:57
Sevgili Celal Sungur, o kolay, birini bahçeye aktarıveririm. Yakında tohumlar olgunlaşmış olacak. Paket servise başlayacağım ücretsiz paylaşım başlığından. İsteyen arkadaşlara şimdiden duyurulur. 10-15 güne kadar sanırım olgunlaşmış olurlar.

jineop
05-05-2009, 15:06
Sevgili Züleyha
Çok şirinmiş . Maşallah.

züleyha
05-05-2009, 15:10
Teşekkur edrim sevgili Jineop, sizinkilerin yanında sönük kalıyor ama idare eder :)

Mehtaperdem
05-05-2009, 20:39
Benim Latin çiçekleriö çabuk çimlendi bugün ilk çiçeğini açtı:=))))))))) toprağını nemli tutmak lazım .... İsteyene Almanyadan getirdiğim tohumları satabilirim orjinal pakette

Mehtaperdem
05-05-2009, 20:52
Buda resımler Benim Latin çiçekleriö çabuk çimlendi bugün ilk çiçeğini açtı:=))))))))) toprağını nemli tutmak lazım .... İsteyene Almanyadan getirdiğim tohumları satabilirim orjinal pakette

Mehtaperdem
05-05-2009, 20:55
ilk resim 01.Nisan da çekmiştim ikincisi 13.Nisan .. Tohumları ektiğim zaman 15. Mart taydı.... Yarın çiçeği açmış resmini koyacağım....

Chotanaq
07-05-2009, 08:05
Buda resımler

Kesinlikle aldığı güneş yaramış bu çiçeklere. Genelde güneşi iyi alanlar bodur ama geniş yapraklı oluyor önce. Daha sonra geniş yapraklı şekilde uzayıp gidiyor.

Latin çiçekleriyle ilgili bir ipucu mu diyim ne desem; istediğiniz yerinden kesin hatta isterseniz kökten kesin o bu sefer 5-6 yaprak birden veriyor. Çok arsız.

Solgun görünen yaprak varsa acımayın kesin daha iyisi çıkıyor ve kök genişliyor. Benim kökler kesmekten iyice kırmızı oldu odunsu bir görütü var.
:rolleyes:

Koyu yeşil
07-05-2009, 14:28
Arkadaşlar latinler sabah güneşini seviyor, ancak tam gün güneş aldığında yaz sıcakları yaprakları kavuruyor. Öğleden sonra güneş almayacak şekilde yerleştirirseniz tüm yaz çiçek açıyor, hatta kışın dahi. Yoksa, öğlen güneşini alırsa yaz ortası bitki kaybolup, seneye bahar yaklaşırken aynı yerden çıkıyor. İzmir için böyle en azından, deneyimimi paylaşmak istedim.

Chotanaq
07-05-2009, 16:20
Arkadaşlar latinler sabah güneşini seviyor, ancak tam gün güneş aldığında yaz sıcakları yaprakları kavuruyor. Öğleden sonra güneş almayacak şekilde yerleştirirseniz tüm yaz çiçek açıyor, hatta kışın dahi. Yoksa, öğlen güneşini alırsa yaz ortası bitki kaybolup, seneye bahar yaklaşırken aynı yerden çıkıyor. İzmir için böyle en azından, deneyimimi paylaşmak istedim.

Çok doğru söylediniz.
Kesinlikle bunu atladım. Aşırı güneşi sevmiyor nedense. Zaten hemen köşesi kıvrılıp kavrulan yaprağı kesiyorum ben.

Koyu yeşil
07-05-2009, 16:27
Valla aşırı güneşi ben de sevmiyorum, latincikler napsın, zarifçecik dalları var :) Bu arada çiçeklere kıyabilirseniz tadına bakın, çok lezzetliler:) Tabii yapraklar da öyle, bol baharatlı. Salyangozlar yanılmıyor yani :)

Mehtaperdem
07-05-2009, 20:14
Evet cok haklısınız bahçenin en çok güneş alan yerine koymuştum ve saksının içindeydi bu kadar kısa zamanda bu kadar büyümesi benide şaşırttı :) benimkilerininde kökleri pembeleştiler iyice sanırım kırmızı olmaya aday:) Sizinkilerininde resimlerini görelim merak ettim şimdi :) iyi akşamlar
Kesinlikle aldığı güneş yaramış bu çiçeklere. Genelde güneşi iyi alanlar bodur ama geniş yapraklı oluyor önce. Daha sonra geniş yapraklı şekilde uzayıp gidiyor.

Latin çiçekleriyle ilgili bir ipucu mu diyim ne desem; istediğiniz yerinden kesin hatta isterseniz kökten kesin o bu sefer 5-6 yaprak birden veriyor. Çok arsız.

Solgun görünen yaprak varsa acımayın kesin daha iyisi çıkıyor ve kök genişliyor. Benim kökler kesmekten iyice kırmızı oldu odunsu bir görütü var.

Vildan Sönmez
08-05-2009, 17:06
Arkadaşlar Latinlerimin fotoğraflarını paylaşamadım sizle, şimdilik Büyükada'dan bir bahçede gördüğüm latinler. 23 Mart 2009 'da, bütün kışın soğuğunu atlatmışlar,yaprakları asma yaprağı kadar büyüktü.

nevsune
08-05-2009, 18:22
Nasturtium tek yıllık bir bitki ama doğal ortamında çok yıllık olabiliyormuş. İstanbul doğal yayılışı içerisinde bu durumda.

Merak ettim, başka yerlerde de elinde çok yıllık latini olan var mı acaba?

Arzu Kasapoğlu
08-05-2009, 18:47
Benimkiler iki yıl yaşamıştı :)

Chotanaq
08-05-2009, 22:47
Benim latinler güneşten dolayı sık sık kesiyorum yapraklarını o yüzden boylu fakat yapraksızlar.

zenfree
09-05-2009, 17:30
Tohumdan yetiştirdiğim latinleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398463&postcount=274)bu başlığın ilk sayfalarında yazdığı gibi gölge bir konuma astım. Ancak sadece yaprakları büyüyor ve uzun süre geçmesine rağmen hala çiçeklenmediler. Ben de sabah güneşi alan başka bir yere yerleştidim. Bakalım çiçeklenecekler mi?

hozat
09-05-2009, 19:26
Çok su vermeyin suyu aldıkça yaprağa gidip latin çiçeği olduğunu unutuyor.Bana söylediklerinde önce dinlemedim yapraklar avuç içi kadar olunca suyunu azalttım açmaya başladı.
Bol çiçekler saksını doldursun..

celalsungur
09-05-2009, 20:01
İki gün önce bir tanesi vardı, dün akşam baktım altısı da büyümüş.

Chotanaq
13-05-2009, 21:54
Latinlerimin son hali. Fakat sık sık güneşten dolayı solmuşlarını kesiyorum gördüğünüz gibi alt tarafları kel.

Kestiğiniz yerden 5 ten fazla yaprak çıkıyor o da ayrı mesele.

uzman16
15-05-2009, 10:08

Söylediğinizi yaptım, gerçekten de o zayıf dallar kesilen yaprakların yerine çıkan yeni yapraklarla güçlenmeye başladı. ;)

Chotanaq
15-05-2009, 10:36
Söylediğinizi yaptım, gerçekten de o zayıf dallar kesilen yaprakların yerine çıkan yeni yapraklarla güçlenmeye başladı. ;)
İnşallah yakında fotolarını da görürüz :)

Koyu yeşil
15-05-2009, 10:41
Nasturtium tek yıllık bir bitki ama doğal ortamında çok yıllık olabiliyormuş. İstanbul doğal yayılışı içerisinde bu durumda.

Merak ettim, başka yerlerde de elinde çok yıllık latini olan var mı acaba?

Komşumun sabah güneşi gören bahçesideki latinleri bu yıl 2. yazlarına giriyorlar. Kışın da bol çiçek açtılar.

M.Sema
18-05-2009, 11:15
Burada (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26749&c=639) ve burada (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26748&c=639) gözüken latin çiçeği fidelerini; çiçeklerimi aldığım serada 5 TL'ye satıyorlar. İsteyen olursa alıp gönderebilirim.

uzman16
18-05-2009, 11:56
Turuncu olan bu boydaysa ben talibim. Yaklaşık boyutları ne kadar? 40-50 cm. kadar var mı? Çok da hacimli duruyor.

M.Sema
18-05-2009, 12:01
Yok onların fidelerini satıyor. Akşam geçerken sizin için resimlerini çekip gönderirim. Sonra sizi yanıltmış olmayayım. Yaşam koşullarını yakalayabilirseniz zaten çok hızlı boy atıyor.

uzman16
18-05-2009, 12:06
Benim tohumdan yetiştirdiklerim var. Şu an 20 cm. kadarlar. Sizin fotoğraftakiler çok güzelmiş. Beklemeden alayım diye düşündüm. Eğer ufak fideyse sizi yormayayım. Teşekkür ederim. Benimkilerin büyümesini bekleyeyim.

nevsune
18-05-2009, 12:10
Sevgili M.Sema bu kadar kolay çimlenebilen bir çiçek için çok pahalıya almışsınız. Çok güzeller, aman bu sonbahar bol bol tohum toplayın da, çiçekçilere yok yere para vermeyelim:)

Bu arada siz mutfağa meraklısınız, çiçeklerinden sirkesi yapılıyor ve çok lezzetli oluyormuş? 179 no'lu mesajda Zenfree blog adresi yazmış. Bakmakta yarar var.

Chotanaq
19-05-2009, 22:44
Benim latin çiçeğimi ben sürekli kesiyorum dallarının kalınlığı kurşun kalemden kalın. Boyu şu anda 25 cm ve çiçek tomurcukları doldu. Yaklaşık 10 tane falan var. :)

M.Sema
20-05-2009, 11:05
Gördüm Sevgili Nevsune, hatta blogdan başka tariflere de baktım. Sonbahar toplantısında getireceğim salatanın içine koyarım bu sirkeden artık.

ardabora
20-05-2009, 18:06
Sevgili zenfree, bu konunun 9. sayfasında ben de sizin gibi latinlerin çiçeklenmemesinden yakınmışım geçen sene ama haziranda pek de güzel çiçek açmışlar,azıcık sabır...Eminim çok güzel açacaklar bir iki haftaya kadar...

zenfree
20-05-2009, 20:37
Sabırla bekliyorum. :) Hala çiçeklenmediler. Ama tomurcuğa benzeyen oluşumlar var.

Chotanaq
20-05-2009, 21:48
Benim latinleri ben sürekli kesiyorum şuncacık boydalar ama 10 tane çiçek tomurcuğu var ;) maaşallah.

uzman16
20-05-2009, 22:07
Bu tek kök mü? Eğer öyleyse çok güzel gelişiyor ki bu durumda ben de hepsini keseyim diye düşünüyorum.

Sarmaşık türü galiba. Çok sağlıklı.

Chotanaq
20-05-2009, 22:18
Bu tek kök mü? Eğer öyleyse çok güzel gelişiyor ki bu durumda ben de hepsini keseyim diye düşünüyorum.

Sarmaşık türü galiba. Çok sağlıklı.

Sarmaşık türü latin çiçeği evet. Bunun tohumundan çok fazla vardı ama o zamanlar çiçekleri tanımadığım için hoş olmayan çiçekleri büyütmeye çalışmışım oysaki latin çiçeğinin özellikle filizlendikten sonraki büyüme dönemi çok eğlenceli.

Bu tek kök. Bir kaç kök vardı akrabalara hediye ettim. Bir kısmını mezarlığa diktim. Bahçede farkı şu oluyor geniş yapraklı ama bodur. Çünkü suyu az alıyor yağış sık olmayan yerlerde. Fakat güneşi çok alıyor.

Evde bunu küçük bir saksıda yetiştiriyorum fakat evcilleştirdim sürekli kesiyorum solmasından korktuğum için hani saksı küçük ya ;)

Hem böylece hızlı bir şekilde kök kalınlaşıyor, kestiğim yerden 5-6 yaprak daha veriyor. Bu şekil bir tane daha vardı onu kökünden kestim az sonra fotoğrafını koyayım bakın. Daha sonra büyüyünce bu haliyle kıyaslarız.

Bu arada bayağı tomurcuğu var bunun.

Seviyorum latin çiçeğini. Bu sağlıklı hali bayağı su götürüyor. Günde 2 su bardağı su tüketiyor gün sonunda kurumuş oluyor.

Chotanaq
22-05-2009, 23:14
Maaşallah çok güzel ve sağlıklılar :)

suzan7
23-05-2009, 17:18
Selam arkadaşlar,
Benim latin çiçeğim 343 teki mesajdaki gibi bir latin .
Yaprakları sitedekilere göre daha küçük.
Henüz hiç tomurcuk vermedi.
Bir derdimi var anlayamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

Mehtaperdem
23-05-2009, 19:33
Selam arkadaşlar,
Benim latin çiçeğim 343 teki mesajdaki gibi bir latin .
Yaprakları sitedekilere göre daha küçük.
Henüz hiç tomurcuk vermedi.
Bir derdimi var anlayamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

bu latin çiçegin çiçeksiz sarmaşık türü size latince ismini bulamadım baktım ama çünkü yaprakları farkli

zenfree
24-05-2009, 00:33
Latinler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417848&postcount=343) nihayet tomurcuklandılar. Güneşe almanın faydası oldu.

Yaprakları diğer latinlere göre biraz farklı gibi.

Mehtaperdem
24-05-2009, 06:40
Latinler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417848&postcount=343) nihayet tomurcuklandılar. Güneşe almanın faydası oldu.

Yaprakları diğer latinlere göre biraz farklı gibi.

Sizinki değişik türden yapraklarıda farklı çiçeği açtıktan sonra öylede resim koyarsaniz sevinirim :)

suzan7
24-05-2009, 12:02
Sayın mehtaperdem,
Latin çiçegimi vilmorin marka çiçekli olan tohumdan almıştım.
Üzerinde çiçeklerinin resimleri varedı.
Benim latinlerim direk güneş almıyor,ondan olabilir mi?

suzan7
24-05-2009, 18:42
Latinimin resmi cinsini tam olarak bilmiyorum.

Chotanaq
24-05-2009, 20:58
ben öyle yiyemem tat alamam ama bence salatayla deneyin hatta size tarif gönderebilirim isterseniz:)

******* bahçeye dikin ne güzel bol bol çiçek açın bende seneye kırmızı olanlarından bahçeye ekecegim bunların birde gece ve gündüz olanı var oda çok güzel değişik ben tohumlarımı almanyadan aldığım için çok fazla seçenek var. Isteyenl arkadaşlarada satabilirim :o Bahçeye ektikten sonra resimlerini koyun görelim olurmu ? size iyi günler bugün bahçe vakti bizde işler beni bekliyordur:)

Bugün bahçeye,

horoz ibiğini, ay çiçeğini, cosmos çiçeğini, latin çiçeğimi (tomurcuklu), birşey küpesiydi adını unuttum maydonoz gibi bir çiçek onu da dışarı diktim, sonra turuncu papatya gibi bir çiçek, akşam kapanıp sabah açıyor. Sonra 2 adet gül.

Sonra bugün limonun saksısını değiştirdim, bambuyu sudan alıp toprağa ektim belki daha güzel olur. Cam güzelinden dal alıp köklendirmiştim onu saksıya ektim. Sonra 3-4 tane kudret narı vardı onlara yer ayarladım.

Yarın latin çiçeğinin fotoğraflarını çekip koyarım.

Biraz daha büyüsünler tarifi alırım teşekkürler. :)

zenfree
25-05-2009, 21:22
Latinlerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428982&postcount=372) nihayet açtılar.:cool::cool:

Chotanaq
25-05-2009, 21:43
Latinlerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428982&postcount=372) nihayet açtılar.:cool::cool:

Çok güzeller benimkiler henüz açmadı bekliyorum. Sanırım herkesinki yakın zamanlarda açıyor bugün birine verdiğim ve 20cm ye ulaşmış bir latinin 4 çiçeği olduğunu gördüm.

Mehtaperdem hanım çok farklı tohumlar ilgimi çekiyor bakalım şu çiçekler bir rayına otursun :)

Chotanaq
27-05-2009, 15:29
Latinlerin güzel bir fotosu, çiçek açmadan 2 hafta önceki hali. Bugün çiçekli halini koyarım inşallah zamanım olursa :rolleyes:

Yanındakiler lupin ve ? birşey küpesi sanırım :rolleyes:

Ülkü
27-05-2009, 18:35
Birşey küpesi Haseki Küpesi olabilir mi?

Chotanaq
27-05-2009, 20:00
Birşey küpesi Haseki Küpesi olabilir mi?

he evet haseki küpesi diyorlar ama bakalım.

Evet Latinlerimin çiçekli halleri (Bugün) :cool:

tolgahann
03-06-2009, 13:00
Benim de latinlerim çiçek açmaya başladılar.Sn.Günüm bu çiçekler size bir yerden tanıdık geliyor mu?:):)

Günüm
03-06-2009, 14:45
Tolgahann ne kadar güzelmiş. Hem çimlendirmiş hem de ne güzel açtırmışsınız. Ellerinize sağlık.

tolgahann
03-06-2009, 15:47
Tolgahann ne kadar güzelmiş. Hem çimlendirmiş hem de ne güzel açtırmışsınız. Ellerinize sağlık.

Teşekkürler.Diğerleri de tomurcukta, açınca onların fotoğraflarını da paylaşırım.

zenfree
05-06-2009, 23:05
Latin çiçeğimin büyüme aşamaları.
12-04-2009 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398463&postcount=274)
09-05-2009 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417848&postcount=343)
24-05-2009 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428982&postcount=372)
25-05-2009 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=430285&postcount=372)

Ve bugün. Çiçekler artmaya başladı. Oldukça dayanıklı çiçekler. İlk açtıklarında turuncu renkteler, sonraki günler renk açılarak sarıya dönüyor sanki.

hozat
05-06-2009, 23:15
Sevgili Zenfree,
Latinleriniz çok sağlıklı görünüyor maşallah diyorum.

Yaprakları da çiçeği kadar güzel,açıklı koyulu.Bu tip yaprak tipini ilk defa gördüm güle güle büyütün.

Çok kaliteli fotoğraf çekiyorsunuz tebrik ederim.

zenfree
05-06-2009, 23:21
Teşekkür ederim.:)
Evet yapraklar çok güzel. Çiçeksiz halde bile çok güzel görünüyorlar. Çiçeklerini solduktan sonra kopartıyorum. Bir kaç tanesini üzerinde bırakayım. Belki tohum alabilirim.

Sebahattin Sargın
05-06-2009, 23:24
Latin tohum verme konusunda sorun çıkartmıyor Sevgili Zenfree, küçük solmuş beyincikler bırakıyor çiçeklerini verdikten sonra ;)

zenfree
05-06-2009, 23:29
Galiba böyle.

Fotograf (http://z.about.com/d/gardening/1/I/y/X/NasturtiumSeeds.jpg)

Sebahattin Sargın
05-06-2009, 23:34
Evet bunlar olgunlaşmamış tohumlar, olgunlaştıktan sonra kendiliğinden düşüyorlar. Uzun süre çimlenme özelliğini kaybetmiyor, benim geçen seneki latinlerimin saksısında kalan tohum bu sene çıkmış Bursaya gelince gördüm...

Fazla ilgi istemeyen güzel bir bitki...

hozat
06-06-2009, 00:37
bunlarda benim latinlerim.Ah bir de görüntüyü bozan şu hortum olmsaydı...

84222

tolgahann
10-06-2009, 17:24
Bunlarda yeni açanlar.Kırmızının rengi çok güzel.:cool:

jineop
13-06-2009, 20:05
Merhaba Dostlar,
Benim turuncu olarak başlayan latin çok güzel gelişti önce turuncu açtı sonra aynı agaçta sarı içinde turuncu çizgler olan şimdi de koyu turuncu -kırmızıya yakın yine aynı ağaçta ... Bakalım diğerleri nasıl olacak :)
Celal Abi neler kaçırdığına bak:D

suzan7
13-06-2009, 21:25
Selam arkadaşlar,
Bernim latinlerim hale n çiçek açmadı.Deli olacağım vallahi.
Sorunun ne olduğunuda anlamadım.Şimdi sabah güneşi alan bir yere yerleştirdim.Alt yaprakları bazen kuruyor, koparıyorum.Sıvı gübre veriyorum, bir tık yok.Lütfen bilenler bir bilgi verirse sevinirim.

jineop
14-06-2009, 00:12
Sevgili Suzan,
Bol humuslu toprak ,bol su. Kolay gelsin.

ardabora
14-06-2009, 12:47
Yahu bu bitkiler ne kadar acayip. Ekersin dikersin,sularsın,çimlensin diye beklersin,tepelerinden ayrılmazsın.

Kimi çimlenmez,kimi kurur,kimi yerini beğenmez...

Minik bir kaya bahçesi yapmıştım geçen ay,içine de bahçeden toprak doldurmuştum. Baktım kayanın kenarında bir şey toprağı delmeye çalışıyor. Dibini eşeleyince bir latin fidesiyle karşılaştım ama toprağı delmeye çalırken neredeyse 15 cm. kadar bir gövde yapmış toprağın dibinde,çıkıcam diye uğraşıyor.;) Hemen alıp korunaklı yere diktim tek kök latini..

SOMON (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=248168&postcount=257) ve KIRMIZI (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=286885&postcount=259) renkte latinlerim vardı geçen yıl,acaba hangisinden bu tohum?

İnşallah somon rengidir, sn.Sebahattin Sargın tohum istemişti ama yollayamamıştım.

suzan7
14-06-2009, 13:51
Çok teşekür ederim jineop,
Ses,m, bir duyan oldu sonunda.
Ama ben şuna kanaat getirdim, vilmorin marka tohumlarda bir sakatlık var,
aldığım vilmorin marka çan sarmaşıgı tohumunu çimlenmedi, sarkan begonya çimlenmedi,
latin den bir tasne çimlendi o da çiçek vermedi,
bence bu markada bir oyun var.

jineop
14-06-2009, 15:09
Sevgili Suzan,
Mart başında 1kısım gübre,1kısım kum ,bir kısım humuslu toprağı karıştırmıştım.Bu karışıma vilmorin karışık tohumlulardan 10 tane toprağın hemen 1cm altına ekmiştim. 6 tanesi büyüdü sonradan 1 tanesi kurudu.Havalar soğuk olduğu için üzeri kapalkı bir kutuya ekmiştim. Filizler görünene kadar kapağı kapalı tuttum. Ara da nemini kontrol ettim.Filizlenmeleri çabuk ilerlemeleri yavaş olsa da 5 tane sağlıklı karışık renkli latinim oldu.Kalan 5tohumu hevesle yaklaşık 1 ay önce sağa sola ektim onlardan sadece 1tanesi büyüyor,diğerleri yok.O yüzden seneye 15taneyi yine önce kapaklı ve mart ayında ekeceğim. Sevgiler

celalsungur
15-06-2009, 09:55
Merhaba Dostlar,
Benim turuncu olarak başlayan latin çok güzel gelişti önce turuncu açtı sonra aynı agaçta sarı içinde turuncu çizgler olan şimdi de koyu turuncu -kırmızıya yakın yine aynı ağaçta ... Bakalım diğerleri nasıl olacak :)
Celal Abi neler kaçırdığına bak:D
Çok güzelmiş.;)

tolgahann
17-06-2009, 22:44
Arkadaşlar gerçekten çok üzgünüm.Latin çiçeklerimin,frezyalarımın ve hemorcallislerimin olduğu köşeye ben evde yokken sokakta beslediğim köpekler girmiş.Latinlerimin 2 tanesini frezyalarımın hepsini.Hemorcalisleriminde birkaçını koparmışlar,üstlerine yatmışlar.Evden çok aceleyle ayrılmıştım.Komşularımı da tembihlemiştim ama görememişler.Gerçekten çok üzgünüm. Yarın resim eklemeye çalışacağım umarım birşeyler sağlam kalmıştır.Onca emeğim gitti.:(:(:(

TuruncuHis
17-06-2009, 23:27
Köpeğim, güvercinler, kumrular, solucan derken ben de az çekmedim. "Ekosisteme hayır" diyesi geliyor insanın :)
Tüm canlıları birarada yaşatmayı başaramıyoruz bir türlü değil mi sayın tolgahann?

tolgahann
18-06-2009, 10:41
Haklısınız Sn.TuruncuHis evet katılıyorum.Normalde bahçe kapısını kapatıyorum, içeri giremiyorlar.Ancak hastaneden çağırdılar.Ben de neyi nasıl bıraktığımı bilemeden evden çıktım.:( Döndüğüm de geceydi,göremedim.Dünde bu sürprizle karşılaştım.:(

suzan7
18-06-2009, 17:45
Vilmorin marka latinim.Son hali bu yeni çıkan yapraklar giderek küçülüyor.Altlaındaki yapraklar kurumaya başladı.Sıvı gübre vermeme rağmen hiç bir gelişme olmuyor.Aksine dahada kötüye gidiyor.Acaba gözünün içine baktıgım için naz mı yapıyor.

celalsungur
18-06-2009, 22:35
Vilmorin marka latinim.Son hali bu yeni çıkan yapraklar giderek küçülüyor.Altlaındaki yapraklar kurumaya başladı.Sıvı gübre vermeme rağmen hiç bir gelişme olmuyor.Aksine dahada kötüye gidiyor.Acaba gözünün içine baktıgım için naz mı yapıyor.Benimkiler de aynı durumda. Humik asiti fazla kaçırdığım için öyle oldular sanmıştım.

manolya
23-06-2009, 07:54
Yeni çimlenen latinlerim. Ekim için biraz geçmi kaldım acaba, bu yıl çiçeklenir mi?

88957

88958

uzman16
13-07-2009, 10:46
Bence çiçeklenir. Ben ilk ektiklerim bozulunca 3 hafta önce tekrar ektim. Fena değiller. Açmalarını umuyorum.

Gülüm
13-07-2009, 11:08
İlk fotoğraf yüklemem.
92428
Ama nedense hiç tohum vermiyor.
92429

jineop
13-07-2009, 13:04
Sevgili Suzan7
1-Saksınız küçük olmalı,
2-Güneşi direk alıyor alabilir
Bir de bu bitki toprak değiştirimesinden çok hoşlanmıyor.Kesinlikle gölge seviyor ama ışıklı olacak. Yerleri daha geniş olsun diye saksı değiştirdiklerim de önce sizinki gibi oldular,sadece gölgeye aldım ve şu an çiçekten üstleri görülmüyor. Hatta içimden bu sene daha açmayacaklarını düşünmüştüm.Sevgiyle kalın.

jineop
13-07-2009, 13:07
Sevgili Zenfree,
Latinleriniz çok güzel.Sevgiyle kalın.

uzman16
12-08-2009, 13:24
Haziran sonu gibi ektiğim latinlerimde hala çiçek yok. Bırakın çiçeği halen boyu 10cm. bile olmayanlar var. Geçen hafta dayanamayıp, saksısı küçük olabilir düşüncesiyle, birkaç kökü ayırıp başka saksıya aldım. Vitamin verdim. Bugün biraz daha geliştiklerini gördüm. Yaz bitecek neredeyse benim latinler hala büyümekle uğraşıyorlar. :rolleyes:

Gülüm
12-08-2009, 22:00
Haziran sonu gibi ektiğim latinlerimde hala çiçek yok. Bırakın çiçeği halen boyu 10cm. bile olmayanlar var. Geçen hafta dayanamayıp, saksısı küçük olabilir düşüncesiyle, birkaç kökü ayırıp başka saksıya aldım. Vitamin verdim. Bugün biraz daha geliştiklerini gördüm. Yaz bitecek neredeyse benim latinler hala büyümekle uğraşıyorlar. :rolleyes:

Sanırım bahar aylarında dallanıp yaprak veriyor, yaz sıcaklarında gelişimi yavaşlayıp büyümüyor, sadece çiçek dökmeye başlıyor. Ama genede fazla üzülmeyin. Benim de 10 cm boyundaki latinim dün bana sürpriz yapıp kırımızı çiçek açmış. Üzerinde sadece 4 yaprağı var üstelik.

uzman16
13-09-2009, 10:19
Tüm yaz gözünün içine bakıp çiçek vermesini beklediğim latin çiçeklerim sonunda tomurcuklandı. Yaz bitti benimki hala açmaya uğraşıyor. :rolleyes:

Adalı
12-10-2009, 11:17
İki sezondur latin yetiştiriyorum. Hem kendi gözlemlerim, hem de yukarıda yazılanlardan çıkardığım sonuç Latinler'in çok sıcağa gelemediği, ancak ölmeyip serinleyen hava ile hızla kendilerini topladıkları. Erken bahar aylarında ektiğim Latin'ler Haziran ortasına kadar hızlı bir şekilde büyüyor, sıcaklarla birlikte duruyor, hatta çoğu yaprağı soluyor. Ama Eylül ortasından itibaren tekrar azıyorlar. 3-4 haftada 2 metreye kadar uzayan yeni dallar var! Bir kısmı haziranda bıraktıkları noktadan devam etti. Bir kısmında ise dallar tamamen kuruduğu için kökten tazeledi.

Sarmaşık modelleri bir yere tutunabildiği zaman daha hızlı büyüyorlar.

Bu haliyle yazlık yerde çit kaplamak için uygun değiller. Ama yaz dışında çok güzeller. Önümüzdeki sezon için yaz boyunca çiçekli bir sarmaşıkla karıştırmayı düşünüyorum. Aynı çit üzerinde farklı sezonlarda aktif iki sarmaşığın mücadelesini izleyeceğiz.

uzman16
12-10-2009, 15:09
Tohumdan yetiştirdiğim Latin çiçeğim coştukça coştu. Yazın hiç büyümeyen o yapraklar kocaman oldular. Üzerinde 7-8 tane tomurcuk var. İlk çiçeğini açtı. Narçiçeği renginde harika bir görüntüsü var. Çok mutluyum. :p
Dün çektiğim fotoğraflar:

107653

Duvara monte sepetten sarkıyor ve sepeti doldurduğu için de çok hoş görünüyor.

107654

Gülüm
05-11-2009, 12:29
Gözlemlediğim kadar latin çiçekleri ilk zamanlarda açan çiçekleri yoz oluyor. Güçlendikçe tohum vermeye başlıyor. Aynı kabak gibi.

yaylaboztaş
19-11-2009, 01:08
Çok teşekür ederim jineop,
Ses,m, bir duyan oldu sonunda.
Ama ben şuna kanaat getirdim, vilmorin marka tohumlarda bir sakatlık var,
aldığım vilmorin marka çan sarmaşıgı tohumunu çimlenmedi, sarkan begonya çimlenmedi,
latin den bir tasne çimlendi o da çiçek vermedi,
bence bu markada bir oyun var.

Sevgili latin severler

Ben çiçek tohumunu yaşlı bir teyzenin balkonundaki çiçeklerden isteyip aldım.
büyük bir sevgiyle paylaştı benimle, sağolsun, gerçekten çok coşkulu bir
çiçek, sıcakla arası yok ama ilkbaharda bir deli kız.
Bütün yazılanları tek tek inceleyemedim, tekrara düşersem bağışlayın, yaprak-
larından salata yapılıyor.küçük bir parça yaprağının tadına baktım, çiçek halini
tercih ederim.

Sevgi Durul
22-02-2010, 23:13
23 şubatta ektiğim latinlerimden iki tanesi çimlendi. Bakalım ne renk açacak. Şimdilik ev içerisindeler, ne zaman dışarı almalıyım?

Hhatice
22-02-2010, 23:39
daha dışarı alma alsanda güneş varken al ama gece içeri al

deniz90
04-03-2010, 22:50
Bende ilk defa bu sene deneyeceğim latin çiçeğini. Bauhaustan Vilmorin marka aldım. Umarım içinde latin tohumları vardır çünkü geçen sene petunya diye aldığım tohumlar başka bir çiçek çıktı.

Çimlendirmeyi nasıl yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Birde şaşırtma yapmalı mıyım? Şimdiden teşekkürler...

Sevgi Durul
29-03-2010, 09:40
23 şubatta ektiğim latinlerimden iki tanesi çimlendi. Bakalım ne renk açacak. Şimdilik ev içerisindeler, ne zaman dışarı almalıyım?

Latin çiçeklerim maalesef yaşamadılar. Acele edip erken ekmemin cezasını çekiyorum. Çok istiyordum latin çiçeğim olmasını, inşallah marketlere gelir de alırım.

uzman16
29-03-2010, 16:53
Neden bilmiyorum ama paketlerde latinleri ekerken üç taneyi birarada ekmemiz belirtiliyor. Tohumların eski olma ihtimali de olabilir ama çimlenme oranlarının düşük olduğunu geçen seneki gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim. Çok sulamamak gerekli zira çok sulayınca tohumlar çürüyor. Bu sene de tohumlarını ektim, çok azı çimlemdi. Boyları şu an bir karış.
Bir de geçenlerde sevgili Buket Aknar bahçesinden toplayıp köklü verdi, onlar da iyi durumdalar. Çok güneş sevmiyor. Sabah ya da öğleden sonra alacağı güneş yeterli. Geçen sene denemedim ama bu sene salatasını yapacağım.
Bu linkte (http://www.gourmet.com/recipes/2000s/2004/08/babygreens)güzel bir salata görüntüsü var. Sirke yapımı da bu başlıkta anlatılmıştı galiba.
Bu çiçeği çok seviyorum.

132732

acemifüsun
29-03-2010, 19:48
Latin tohumlarını ben de çimlendiremedim:(

nevsune
09-04-2010, 18:25
Latin tohumlarını ben de çimlendiremedim:(

Latin tohumları kolay çimlenirler. Ben 2 yıldır ektiğim tohumlardan gayet iyi sonuç alıyorum. Geçen yıl evin içinde 1 haftada çimlenmişlerdi. Bu yıl balkonda denedim. Hem geç ektim hem de Ankara'da hava birkaç gündür kış soğuklarında, bu yüzden biraz daha geç çıkıyorlar. Havayı yumuşak gördüler mi görünmeye başlıyorlar.

Siz çok sulayıp çürütüyor musunuz acaba?

Sevgi Durul
09-04-2010, 18:28
Sayın nevsune, sanırım benimkiler çok sulamaktan çürüdü.

Adalet Yağcı
09-04-2010, 19:10
Benim lobelya saksılarının toprağına diktğim latinler çimlendi, ancak yaprak rengi alacalı, bu normal midir?

Çimlenme dış ortamda 8 günde gerçekleşti, çok da çabuk büyüyorlar.
Lobelyalarla aynı yerde kalmasını istiyorum, mor ve turuncu harika olacak.

uzman16
09-04-2010, 22:05
Eğer alaca yapraklı latin diktiyseniz normaldir.
Bakın bunların (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=430285&postcount=326) alacalı yaprakları var.

Adalet Yağcı
09-04-2010, 22:36
Sevgili Uzman16, çok teşekkürler.
Bunca yıldır ilk defa latin çiçeği yetiştiriyorum, demek alacalı yapraklısı da varmış.
İlk çıkan yapraklar normaldi, sonradan çıkanlar böyle alacalı oldular.

uzman16
09-04-2010, 22:42
Adalet Hanım alacalı yapraklılar benim bildiğim bodur türler. Bodurlarda düz yeşil yapraklılar da oluyor. Sarmaşık olanlar daha çok düz yeşil yapraklılar. Onların alacalı yapraklısını görmedim. Ancak aşırı güneş istemiyor. Yarı gölgede çok iyi gelişiyor. Tabii bunlar benim acemice geçen seneki gözlemlerim.
Ben bu çiçeği çok seviyorum. Kırmızı bodurundan da aldım, turuncu sarı sarmaşık olanından da. Güle güle büyütün.

Adalet Yağcı
09-04-2010, 23:07
Demek ki, lobelya ile çok iyi anlaşacak, lobelya da yarı gölgeden hoşlanıyor.
Bir aya kalmaz saksıda renk cümbüşü başlar.

acemifüsun
09-04-2010, 23:24
Latin tohumları kolay çimlenirler. Ben 2 yıldır ektiğim tohumlardan gayet iyi sonuç alıyorum. Geçen yıl evin içinde 1 haftada çimlenmişlerdi. Bu yıl balkonda denedim. Hem geç ektim hem de Ankara'da hava birkaç gündür kış soğuklarında, bu yüzden biraz daha geç çıkıyorlar. Havayı yumuşak gördüler mi görünmeye başlıyorlar.

Siz çok sulayıp çürütüyor musunuz acaba?

Sevgili nevsune hanım fazla sulamaktan çürütmüş olabilirim, ümidimi tümüyle kesmişken; gazabımdan kurtulan bir tohumcuk çok geç de olsa çimlendi,bir haftada dört yapraklı oldu:)

acemifüsun
29-04-2010, 00:07
Bunlar da latin güzelleri:)

Adalet Yağcı
29-04-2010, 16:45
Benim de latin güzelim var artık, lobelya ile iyi anlaştılar :)

malbman
29-04-2010, 17:04
Arkadaşlar, Latin'in yaprağı değil çiçekleri yenir. Salataya konanlar da onlardır. Yapraklarının hiç tadı tuzu olmaz.

Kipa'larda her yıl "Yenen Çiçek" adıyla bir pakette 35-40 adet çiçek 5-6 TL arası satışa çıkar. Dediğim gibi, yapraklarını yemeyin.

Fatoş
11-05-2010, 14:13
Latin çiçekleri kokuyor mu? Benim latinlerin nergis ve gül karışımı çok hoş bir kokusu var, kokunun dışarıdan geldiğini düşünerek içeri aldım, aynı koku içerisini sardı...
143276
143277

uzman16
11-05-2010, 14:52
Latin çiçekleri kokuyor mu? Benim latinlerin nergis ve gül karışımı çok hoş bir kokusu var, kokunun dışarıdan geldiğini düşünerek içeri aldım, aynı koku içerisini sardı...
143276
143277

Evet, hafif ve hoş bir kokusu var.

bloodflower
25-05-2010, 02:47
7 gün önce 1 cm. derinliğe ektiğim latin çiçekleri şimdilik 7/10 çimlendi. Resmin ortasında bulunan latin çiçeğimin tohumu da gözüküyor. Yakından çekmeye çalıştım; 2. ve 3. resimlerde.

acemifüsun
25-05-2010, 15:48
143276
143277

Sevgili Fatoş hanım latinleriniz çoşmuş, ellerinize sağlık:) Benimki bir iki açtıktan sonra son günlerde hiç açmaz oldu. Siz latinlere özel bir bakım uyguluyor musunuz?

Fatoş
25-05-2010, 18:11
Teşekkür ederim Füsun hanım, latinlerimin üstü hala çiçek dolu yanlız bazı yaprakların da sararmalar oldu ben yokken birkaç gün sulamamış çocuklar herhalde ondan oldu. Özel birşey yapmadım,suyu çok sevdiğini anladım, fazla güneşi de sevmiyor,toprağı ise torf, biraz büyük baş hayvan gübresi ve bahçe toprağı karışık. Arada da aklıma gelirse çay suyu veriyorum.

bloodflower
29-05-2010, 02:02
Selamlar,

25-05-2010 tarihinde resimlerini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=644991&postcount=385) koyduğum latin çiçeklerimin büyüme hızına bakarsak diğer bitkilere göre orman oldular. :D Ancak hala 10'da 7 başarı.

Saygılar.

bloodflower
04-06-2010, 15:17
Yeni yerlerine geçen Latin çiçeklerimin son hali:

Hhatice
04-06-2010, 15:19
Benim de bir tane çimlenmiş .Buna da şükür :)

zeynep dila
04-06-2010, 17:07
Biz bu çiçeğe altıncık diyoruz. Demek orjinal adı latin çiçeğiymiş. Ben de geçen yıldan topladığım tohumları mart onbeşten sonra bahçede saksıda çimledim. Nihayet bugün renkleri belirmeye başladı. Biri tamamen kırmızı, diğerleri turuncu olacak gibi görünüyor.

FIRUZAN
17-06-2010, 11:56
Formda gezerken bu bölüme girmiştim ve latinleri gördüm. Serada vardı ancak halleri pek iç açıcı değildi ama dayanamadım aldım.Kuru çiçeklerden tohum alabilir miyim sizce , ne yapmalıyım canlanmaları için çünkü aldığım yerde açık havada güneş altındaydılar.Teşekkürler

sarigoz
12-07-2010, 18:39
Onceden yazmistim,ektim diye..simdi ise fotolarini,soz verdigim gibi yukluyorumhttp://img697.imageshack.us/img697/7240/latincc.jpg

sarigoz
12-07-2010, 18:41
Bu da oteki cesidi
http://img692.imageshack.us/img692/3241/lati3.jpg

sarigoz
12-07-2010, 18:42
Zeynep Dilanin dedigi gibi,bizim yorede de LATIN cicegine Altincik diyoruz..

sebnem34
15-04-2011, 16:49
arkadaşlar, bir sitede görüp aldım tohumları ve yaklaşık 2 gün önce çimlendi. Yaprakları beyaz lekeli ve mix renk yazıyor bakalım. Ama dikkatimi çeken dediğiniz kadar kolay çimlenmedi. 5 gün kaloriför üzerinde bekledi ancak canı istediği ve ben umudu kesince çimlendi:o Şimdi 1 cm oldular ufacıklar ama ben yeri değişmesin yazmışlar unutup küçük viyole ektim ne yapayım şimdi ki süreç ne olacak? Bir de bu sene çiçek görmek istesem çok mu erken...:cool:

Kiraz
15-04-2011, 16:59
arkadaşlar, bir sitede görüp aldım tohumları ve yaklaşık 2 gün önce çimlendi. Yaprakları beyaz lekeli ve mix renk yazıyor bakalım. Ama dikkatimi çeken dediğiniz kadar kolay çimlenmedi. 5 gün kaloriför üzerinde bekledi ancak canı istediği ve ben umudu kesince çimlendi:o Şimdi 1 cm oldular ufacıklar ama ben yeri değişmesin yazmışlar unutup küçük viyole ektim ne yapayım şimdi ki süreç ne olacak? Bir de bu sene çiçek görmek istesem çok mu erken...:cool:

Toprağını hiç dağıtmadan viyolden çıkarıp, gerçek yerine dikebilirsiniz. Bu sene çiçek açar, İstanbul'da dışarıda kışın donuyor, her sene yeniden ekmek gerekiyor.

Gülbeşeker
24-04-2011, 22:05
tohumları sıcak yerdemi çimlendirmek gerekiyor 15 20 gün önce balkondaki saksıların içine dikmiştim hala çıkmadılar bu yamurlarda çürümüş olabilirmi ilk defa dikeceğim tecrübeli arkadaşlardan tavsiyeler bekliyorum

zenfree
30-04-2011, 21:35
Tohumdan yetiştirdiğim latinler, gazanyalarla aynı saksıda. Batıya bakan bir yerde. Rüzgar da alıyor. Gelişmelerinin yavaş olduğunu düşünüyorum. Ya da güneşli havaları bekliyor.

günebakan
30-04-2011, 21:46
Bunlarda benim tohumdan yetiştirdiğim latinler inşallah çiçeklerini görürüm:)

207578

CEBECİ
03-05-2011, 13:47
Sayın Günebakan, latinler ne kadar güzel gelişmiş, çiçeklerini de görmek dileğiyle..

zenfree
03-05-2011, 16:23
Maşallah saksıyı doldurmuş. Ne zaman ekmiştin?

günebakan
03-05-2011, 16:48
Teşekkür ederim arkadaşlar 2. ayda ekmiştim Zenfree elimdeki bütün latin tohumlarını aynı saksıya ektim çok güzel çimlendiler umarım çiçeklerini de görürüm:)

zenfree
03-05-2011, 21:27
Bol çiçeklenecekler bence.:) Peki şaşırtmadın mı?

günebakan
03-05-2011, 21:31
Hayır şaşırtmadım böyle yoğun olsun istedim bir sorun da yok gibi:)

Vildan Sönmez
03-05-2011, 21:43
Az kalmış sevgili güne bakan, yakında açarlar.
Benimkileri biliyorsun.

günebakan
03-05-2011, 21:57
İnşallah Vildan hanım'cığım dört gözle bekliyorum:)

hozat
03-05-2011, 22:45
En sevdiğim çiçeklerden biridir "latin"
Nazlanmaz, uğraştırmaz, bir kere ektin mi kendi kendine çoğalır.

Kendine yer buldu mu, alır başını gider.

208730

Sınırları zorlar tellerden dışarı çıkmaya çalışır

208731

En olmadık yerde, kuru toprakta bile kendine yaşam alanı seçer.

208732

Bir kusuru vardır: Çok su verirseniz çiçeği kesip yaprak güzeli olur.Üç günde bire razıdır kendisi.

sarigoz
04-05-2011, 16:36
Bende cok seviyorum bu cicegi.Bu gun ektim ve aynen hozat arkadasima katiliyorum.Hic nazlanmaz.Ve de cok guzel cicekler acar..Gerek bodur,gerekse sarmasik olarak...

papalina1
04-06-2011, 18:19
Latin çiçeğinin faydalarından bahsediliyor, çiçeğinden sirke ve yaprağından salata yapılıyormuş. Deneyen oldu mu acaba? Temkinli olmak gerekir mi, herhangi bir yan etkisi, zararı var mıdır?

bettyycim
21-06-2011, 14:50
Her yaz balkonumun favori çiçeği olan Latinler (Nasturtium, Tropaeollum) açmaya başladılar, bir çok cins ektim ama henüz 2 si çiçeklendi ;) diğerlerini de sabırsılıkla bekliyorum :D

Kiraz
23-06-2011, 10:23
Sebze bahçesinin bir adasının kenarına, çileklerin arasına latin çiçeği ektim. Çiçekleri çok ama yaprakları da çok, çiçekleri örtüyor. Cumartesi günü hazırlayacağım masada kullanacağım.

virtue way
04-07-2011, 22:30
ben de nasturtium tohumu ektim, filizlenmelerinin yedinci günü bugün. acaba galiba fazla yakınlar birbirlerine.. ayırmam gerekir mi? sizce çok mu yakınlar birbirlerine? yardımcı olursanız sevinirim..

memet
27-12-2011, 18:20
Bütün yaz yaşasam mı ölsem mi dedi. Kış gelince coştu

selis
22-03-2012, 18:49
O kadar çok tohumdan dağıta dağıta bana 6 tane kalmış.. Onlar da çimlendiler.. ;)

kelebek çalısı
22-03-2012, 19:46
Nasturtium 'golden gleam' tohumlarımı bu hafta toprağa ekeceğim. Bana bu konuda tavsiyeniz olabilir mi arkadaşlar?

Gün boyunca güneş alan bir ortam mı seçeyim, yoksa yarı gölge mi daha iyi, ya da sabah güneşi mi seviyor, akşam güneşi mi?

Tohumları direkt olarak toprağa ekeceğim için kalıcı yerlerini nasıl belirleyeceğimi bilemedim bir türlü.

serkan_istanbul
22-03-2012, 20:09
Ben asla tam güneş alan yere koymam geçen sene denedim. Sabah güneşi alan bol aydınlık bir yere koydum bu yıl. Geçen yıl fazla güneşte kavruldular.

kelebek çalısı
28-03-2012, 21:50
Ben asla tam güneş alan yere koymam geçen sene denedim. Sabah güneşi alan bol aydınlık bir yere koydum bu yıl. Geçen yıl fazla güneşte kavruldular.

Öneriniz için teşekkür ediyorum. Bu doğrultuda, günün belirli saatlerinde güneş alan, yarı gölge bir yer seçip tohumların ekimini yaptım. İstanbul' un güneşinde kavrulan latinler, kimbilir burada ne yaparlardı. :)

FatihBahce
06-04-2012, 15:16
Ben de tohumunu dün ektim. Bakalım nasıl olacak?

kelebek çalısı
17-04-2012, 00:21
Latinlerden beş adet çimlendi. Zaten tohumların geri kalanının çimlenme yapmayacağını tahmin etmiştim. Ufak ve içi dolu olmayan tohumlardı.

Neyse ki latin çiçeğinin bir güzel yanı şu ki, bir kere ek ve gerisini kendi halletsin. Her yıl dibine dökülecek olan tohumlardan yeni latinler elde edebilir, veya bu tohumları toplayıp farklı yerlere ekip, çiçeğinin güzel renklerini bahçenin farklı köşelerine, saksılara taşıyabilirim.

ayseldeniz
18-04-2012, 10:11
Fırtınadan çimlenen tohumlarım altüst olmuş .Topladık inşallah gelişmeye devam eder.

kelebek çalısı
18-04-2012, 11:03
5 litrelik veya boyutunu kendiniz de belirleyebilirsiniz pet şişeyi ortadan ikiye kesip, bitkinin üzerine kapatarak, yeni çimlenmiş bitkiye koruma amaçlı bir ufak sera ortamı oluşturabilirsiniz. Kapağını açık bırakıyorum, bitki tamamen havasız kalmıyor böylece. Havaların akıbeti belli olana kadar işe yarayacaktır.

ayseldeniz
19-04-2012, 11:17
Sabah kontrol ettim .Neyse fazla zarar görmemiş.Fidanları ayakta görünce sevindim.Tavsiyenize teşekkür ederim sayın kelebek çalısı iyi fikir.

selis
03-05-2012, 08:53
Önce saksıya diktim, sonra bahçenin güneş gören yerine, yaprakları hafiften yandı.. Dün de gölgeye aldım.. Herkesinki çiçek açtı benimkiler geziyor :D

Sûz-i Dilârâ
03-05-2012, 19:10
Beş latin tohumundan beşini de önce küflendirdim sonra da çürüttüm. :( Beşte sıfır.

kelebek çalısı
03-05-2012, 19:28
Tohumların kalitesinde mi bir sorun vardı acaba? Kolay kolay küflenip, çürümez diye düşünüyorum. Tohumların daha küçük ve hafif gibi olanları benim ektiğim yerlerde çürüyüp kaldı, çimlenemediler bile. Dolgun olanlarda sorun olmadı.

Sûz-i Dilârâ
03-05-2012, 19:43
Hepsi gayet dolgun tohumlardı, sorun bende sanırım fazla nemli kaldılar. Son zamanlarda dikkat ediyorum çiçek topraklarında kurtlar oluşmaya başladı. Latin tohumlarım da kurtlanmışlardı. Sulamayı azaltıp çiçek topraklarının biraz kurumasını sağlayacağım.

gilan
03-05-2012, 20:20
Sevgili Sûz-i Dilârâ,

Eğer daha önce görmediyseniz şu başlığa kesinlikle göz atın. Zeki Beyin tecrübeleri, tohumdan bitki yetiştirmeyle ilgili eşsiz bir kaynak:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

aukesen
03-05-2012, 21:30
benim latin çiçeği tüm balkonu ve tüm diğer bitkileri dolaştı yerinden oynatamıyorum ama her yerde muhteşem çiçekleri ile göz kırpıyor ayrıca yukarı doğru yükselme eğiliminde bakalım ne olacak

gilan
03-05-2012, 22:42
Sevgili aukesen, o zaman fotoğraf isteriz biz. :)

hocam100
08-05-2012, 21:09
Ben de bu yıl bir arkadaştan aldığım fideyi ektim gerçekten hiç nazlanmadan çiçek verdi hem de güzel kokuyor.

ardabora
09-05-2012, 21:12
Ben de geçen yıl, yaz sonunda tek bir sarmaşık latin tohumu ekmiştim saksıya. Kışın sürekli ev içinde durdu.

Bahar başında bahçeye çıkardım ama nereye dikeceğime karar veremediğim için saksıda kaldı garibim. Şimdi de üzeri çiçek dolu, bahçeye aktarsam köklerine zarar vermeden, gelişmesinde bir problem olur mu acaba?

İlk resim geçen yıl ekim ayından,ikincisini geçen gün çektim.

gilan
10-05-2012, 01:02
Ben önceki sene aynı durumdayken bahçeye aktarmıştım, hiç memnun olmamıştı ama köklerine zarar vermediğimi söyleyemem. Aksine bayağı hırpalamıştım zavallıyı. Toprağı dağıtılmazsa ve de akşam üstü saatlerde aktarılırsa bence çok zarar görmez.

selis
10-05-2012, 07:13
Ardabora benimkiler de bayağı gezdi, hırpalandı sonunda tomurcuklanmış..
Köklerine zarar vereceğinizi tahmin etmiyorum. Ama sizinkinin gelişimi güzel, çiçek de açıyor.. Öyle kalsın ne zararı var? :)

ardabora
10-05-2012, 23:29
Saksısını bir görseniz...Su bardağından bira daha büyük bir saksı...Küçük geliyor yani..Bahçeye geçirsem daha da coşar belki...

kelebek çalısı
11-05-2012, 00:21
Saksısını bir görseniz...Su bardağından bira daha büyük bir saksı...Küçük geliyor yani..Bahçeye geçirsem daha da coşar belki...

Bence de hemen bahçeye alın, zaten yeterince güçlü ve kuvvetli. Adaptasyon sorunu yaşamayacaktır. Bitkiniz daha da coşsun, çiçeklensin, mutlu olsun.

nightwolf34006
13-05-2012, 21:47
Herkese merhaba,
Ben de gecen hafta 5 tane latin cicegi tohumu ektim,6 tane filiz cikti.Su an torfun icindeler halen.Cicek yetistirme konusunda acemiyim,ilk ektigim tohum diyebilirim.Bir kac sorum olacak yardimci olabilirseniz cok sevinirim:
Torf da toprak mi sayiliyor yoksa filizlendikten ve iyice koklendikten sonra bitkiyi toprak veya toprak karisimina mi aktarmam gerekiyor?
Bitki besini (sivi gubre) kullanmam gerekiyor mu?Gerekiyorsa kullanim sikligi ve miktari ne olmali?
Her bir filizi ayri bir saksiya mi almam gerekiyor?
Bir de baska bir saksida 3 tane meksika biberi tohumu vardi henuz cimlenmedi onlar,herhalde uzerine koydugum torf tabakasi cok kalin geldi.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.

serkan_istanbul
14-05-2012, 05:37
Ben de geçen yıl, yaz sonunda tek bir sarmaşık latin tohumu ekmiştim saksıya. Kışın sürekli ev içinde durdu.

Bahar başında bahçeye çıkardım ama nereye dikeceğime karar veremediğim için saksıda kaldı garibim. Şimdi de üzeri çiçek dolu, bahçeye aktarsam köklerine zarar vermeden, gelişmesinde bir problem olur mu acaba?

İlk resim geçen yıl ekim ayından,ikincisini geçen gün çektim.

Bence sorun olmaz. Saksıyı dikkatlice önce altını kesin, ekmek istediğiniz yeri tam saksıya göre hazırlayın. Sonra yantarafınıda kesin ama bitkiyi çıkartmayın saksıdan
şimdi sıra geldi hazırladığınız yere yerleştirmeye, saksıyla birlikte oturtup saksıyı yavasca çıkartın. zaten saksı kesik olduğundan kolayca çıkar ben bu şekilde yapmıştım. kolay gelsin.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 16:23
Yeniden latin tohumu alıp ektim, paketten 25 tane çıktı, ne toprak ne saksı yetişiyor :) ben de pet bardaklara ikişer tane ekip kalanları saksıların diplerine gömdüm. Özenmezsem kesin çıkarlar :)

gultar
19-05-2012, 20:36
Her yıl bahçemde dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkar. Bu yıl yurtdışından bir paket tohum geldi belki farklı renktedir diye umutlanıp karışık olarak tohumları serptim. Bunlardan başka renk çıkmadı. Farklı rengini gören var mı?

selis
19-05-2012, 21:01
Sn. Gultar ne kadar güzeller.. Turuncudan başka bir renk görmemiştim..

Fotoğraf çekerken ışık rengini değiştirmiş olabilir mi diye soruyorum.. İkinci ve son fotoğraftaki kırmızılar farklı mı?

Burdaki çok güzelmiş.. http://www.strangewonderfulthings.com/236.htm

agozce
20-05-2012, 01:24
Bana epey tohum lazım, elma bahçesine ekeceğim. Tohum nerede satılıyor, bilen var mı?

serkan_istanbul
20-05-2012, 10:05
Bana epey tohum lazım, elma bahçesine ekeceğim. Tohum nerede satılıyor, bilen var mı?

Bauhausta görmüştüm. bayrampaşadaki.

gultar
20-05-2012, 11:00
Sn. Gultar ne kadar güzeller.. Turuncudan başka bir renk görmemiştim..

Fotoğraf çekerken ışık rengini değiştirmiş olabilir mi diye soruyorum.. İkinci ve son fotoğraftaki kırmızılar farklı mı?

Burdaki çok güzelmiş.. Tropaeolum tricolor/tricolorum - The Bolivian Nasturtium (http://www.strangewonderfulthings.com/236.htm)

Çok teşekkür ederim Sn. selis, Evet ikisi farklı Son fotoğraftaki bordoya yakın bir kırmızı. Diğeri daha portakal.

gultar
20-05-2012, 11:07

Sevgili agozce, epey tohum öyle paketle biraz pahalıya malolur. Sonbaharda avuç avuç kapıdan geçenlere dağıtıyorum. Bu yılın tohumlarını size gönderebilirim.
Ya da bir paket alın şimdi ekin seneye çıkan tohumları dağınık olarak ekerseniz iki yılda büyük bir bahçe latin olur.

Koçtaş ta ve diğer yapımarketlerde bulabilirsiniz.

papatya73
20-05-2012, 12:25
ben de netten siparişle latin tohumu almıştım. 10 tane tohum çıktı ama hiç çimlenen yok, saksısında semiz, kedi tırnağı çıktı ne ararsan var latinden ses yok. Üzgünüm ama umutla bekliyorum bakalım. Gerçi çok oldu ama bir umut bekiyorum. Latinler uğur böceği çekiyormuş diye istemişdim. Uğur böceklerim de yaprak bitlerini yiyecekdi söz de. yaprak sinekleri ile başım dertte de. Ev yapımı ilaçdan sabunlu su, pelin otu denedim olmadı, nemezal denedim olmadı en son kimyasal kullanıcam sanırım.

agozce
20-05-2012, 12:28
Serkan bey teşekür ederim.

Gülsen hanım teşekür ederim, yapı marketlerde bakıyorum ama hiç rastlamadım. Yine bakarım, siz yinede tohumları atmayın :). Teşekürler.

sakdag
22-05-2012, 09:05
1,5 ay önce tohumunu ektiğim latinim, inanılmaz güzel gelişiyor, çiçeğini yakında görürüm her halde...

298878

selis
22-05-2012, 09:48
5 tane var.. Hepsi aynı.. :(

Sevgi Durul
23-05-2012, 21:24
Havalar ısınmayınca çimlenmeler gecikti. Dün fark ettim. Yaprağı farklı gibi ama bu bir Latin Çiçeği. Ya da değilse, bu mesajı buradan sileyim.

299648

kelebek çalısı
23-05-2012, 21:54
1,5 ay önce tohumunu ektiğim latinim, inanılmaz güzel gelişiyor, çiçeğini yakında görürüm her halde...

Benim latin çiçekleri de bir kaç yaprak önde sanırım sizden. İnce bir bambu sırığı ardına destek yaptım. Rüzgarda yere yatmasın diyerek.

Güle güle büyütün.

ayseldeniz
24-05-2012, 07:57
Sevgili sakdag latin çiçeğiniz büyümüş.Havalar biraz iyi gitse daha da gelişir.Benimkiler sizdekilerin nerdeyse iki katı kadar büyük ama daha çiçek yok.Güneşi biraz görseler belki açacak.Havaların böyle olması sadece küpelilerime iyi geldi.İyi günler.

loveforlife
26-05-2012, 11:45
Latinlerim çok güzel gelişiyordu ama yapraklarında kötü bir şeyler oluyor gördüğüm kadarıyla. Bunun sebebi ne olabilir. Ne yapmalıyım?

ayseldeniz
28-05-2012, 09:04
Sevgili loveforlife bende de oluştu böyle yapraklar .Hemen o yaprakları kopardım.Şimdi yok.Ben de anlamadım neden oluyor.Bilen birilerinden yardım lütfen.

ayseldeniz
28-05-2012, 10:15
Ayrıca dün farkettim dört tane tomurcuğu var.Merakla bekliyorum çiçeğini.

Sûz-i Dilârâ
01-06-2012, 22:46
Yeniden latin tohumu alıp ektim, paketten 25 tane çıktı, ne toprak ne saksı yetişiyor :) ben de pet bardaklara ikişer tane ekip kalanları saksıların diplerine gömdüm. Özenmezsem kesin çıkarlar :)

Dediğim çıktı ve neredeyse kayıpsız 20'yi aşkın latin tohumu çimlendi:rolleyes: Toprak ve pet bardak bitince rastgele saksıların diplerine de gömmüştüm onlar da çıktılar:cool:

aukesen
02-06-2012, 20:48
Sevgili aukesen, o zaman fotoğraf isteriz biz. :)

benim latin çiçeği balkonun heryerinde ve tohum bağlamaya başladılar artık

kelebek çalısı
03-06-2012, 22:25
'Golden gleam' ilk çiçeğini açtı. Sarı renkli olan bu türü ilk kez yetiştiriyorum. Beğendim :p güzelmiş.

Lonicera
04-06-2012, 07:37
Gerçekten güzelmiş, kimbilir belki tadı da güzeldir. Geçen hafta Kipa' da küçük bir paket halinde satıştaydı. Yaklaşık 25-30 adet çiçek 4.99 TL. Aşağıdaki linkte yenilebilir çiçekler bölümünde.

Burada (http://www.erust.com.tr/tr/urunler.html)

ayseldeniz
04-06-2012, 11:14
ilk çiçeğini bu sabah gördüm.Yenmesi ilginç geldi.Yaprakları çok keskin kokulu.Yapraklarıda yenebilir diye okumuştum.Pek beğenmedim.

kelebek çalısı
04-06-2012, 12:29
Epey baharatlı gelmiş olması gerek, tere tadı gibi. Yaprağı da, çiçeği de yenilebiliyor.

hocam100
14-06-2012, 10:40
Benim latin çiçekleri adeta coştu.

Sûz-i Dilârâ
17-06-2012, 08:00
En son loveforlife'in latin yapraklarındaki gibi bir durum benim latinlerimde de oldu. Buna sebep minik bir tırtıl arkadaşlar, bir ara bütün bitkilerimde çok yoğundu. Sellukalarım, kasımpatılarım, cam güzelim, asterlerim, frezyalarım ... kafayı yemek üzereydim.
Sonra Mine Hanım'ın "hastalıklı yaprağı hemen uzaklaştırın" diye bir mesajını hatırladım ve acımadan yenen yaprakları koparıp attım. Tamamen kurtulamadım, tek tük oluyor yine ama hemen yaprağı koparıp atıyorum. Bütün balkonu kurutacaktı yaramaz. ;)

Latinlerimin son durumları, uzun bir sapın ucunda havada uçan halı, killim hissi veren yapraklarına bayıldım. İnsanın oturup meditasyon yapası geliyor;)

sakdag
17-06-2012, 08:37
Benim latinimin yapraklarında da bozulma başladı 3-4 gündür. Aşırı sıcaklardan olduğunu düşünmüştüm, bu yaprakları koparmalıyım sanırım...

309715

Sûz-i Dilârâ
17-06-2012, 08:42
Bendekilerin bu kadar yoğunlaşmasına izin vermedim, toplu iğne başından az büyük olmuşlardı. Acımayın koparın, bütün bitkileri sarıyor sonra. Bir de kontrol edebilir misiniz siyah küçük noktalar var mı yaprakların sağında solunda? Sanırım yumurtluyorlar da...

sakdag
17-06-2012, 08:48
Evet küçük siyah noktacıklarda var... :(

Hastalıklı yaprakların hepsini kestim şimdi, tepedekiler kaldı. Onlarda da minik minik oluşumlar var ama onları da alırsam hiç yaprağı kalmayacak...

Bu arada yaprakları tere otunun kokusuna benziyor hatta ondan 1-2 doz daha kokulu. Latin yaprağı yiyebileceğimi hiç sanmıyorum. ;)

hira
19-06-2012, 08:27
yazık olmuş...ben olsam bu güzellikteki canlıyı ot bile olsa temizlemezdim o bahçeden:)

hira
19-06-2012, 08:29
yazık olmuş..ben olsam bu güzellikteki canlıyı temizlemezdim o bahçeden:) ot bile olsa:)

Sûz-i Dilârâ
30-06-2012, 07:09
Büyümeye devam. :) Ne zaman çiçek göreceğim acep:confused:

Sûz-i Dilârâ
30-06-2012, 07:09
sakdag, latinlerinde son durum nedir?

FatihBahce
30-06-2012, 08:15
Büyümeye devam. :) Ne zaman çiçek göreceğim acep:confused:

Bence daha çok güneş alan yere koyun ve çiçek coşturan sıvı gübre verin. Bendekilerden direkt güneş görenler açtı yarı gölgede kalanlar henüz açmadı.

sakdag
30-06-2012, 08:53
sakdag, latinlerinde son durum nedir?

Hastalıklı yapraklar hala var ama onları da koparırsam iyice kel kalacak. Bir tane de çiçeğimiz varmış bu arada.

313818

Sevgi Durul
08-07-2012, 17:54
Bu da benim Latin Çiçeğim.

316621

kelebek çalısı
08-07-2012, 18:15
Değişik tatlar ve aromaları mutfağında kullanmaktan hoşlananlar, yeni lezzet deneyimlerine açık olanlar, eğer bahçenizde yeterince bol latin çiçeğiniz varsa, henüz yeşil iken toplayacağınız tohumlarından kapari turşusu benzeri bir turşu yapabilirsiniz.

Ben kapari turşusunu severim. Eğer yeterli derecede tohum oluşumu gözlemlersem latin tohumlarından turşuyu denemekten çekinmem. Küçük bir kavanoz çıksa keşke ne güzel olur.

Latinler de hem göze hem mideye hitap ediyor doğrusu ;).

Tohumcu Nılgun
15-12-2012, 03:14
Anavatani Latin Amerika'daki serin And Daglari bolgesidir. Bodur ve tirmanici turleri vardir. Bodur olanlar 40cm civarinda, tirmanici turleri metrelerce uzayabilir. Turune gore tek veya cok yilliktir. Gosterisli bir bitki olmasi sebebiyle sus bitkisi olarak dunyada kullanimi yayginlasmistir. Genellikle her toprakta yetisebilen bu bitki dahacok yari golge alanlardan hoslanir. Turlerine gore yaprak renkleri koyu veya acik yesildir. En yaygin turleri yalin kat acanlari olsada, katmerli olanlarida mevcuttur. Turuncu, kirmizi, sari, krem ve bordoya yakin renkte cicekleri vardir. Korpe cicek tomurcuklarindan ve taze yesil tohumlarindan tursu yapilir. Yapraklari, cicekleri, tomurcuklari salata olarak tuketilir. Istah veren, idrar sokturen bu bitki icerigindeki C vitamini nedeni ile daha sik cocuklarda gorulen Skorbut hastaliginda kullanilir.
Mevsim: Yaz Temmuz 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.

s-bilge
03-04-2013, 13:17
benim latinler de buradalar. koyu renk yapraklı olanlar kırmızı, diğerleri sarılıcı karışık renkli.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/384206d1364797629-907302_10151502927034326_2117264034_n.jpg

serkan_istanbul
03-04-2013, 18:34
Buarada latin çiçekleri yenebiliyor hem yaprakları hemde çiçekleri. Salataya katabilirsiniz. Roka tere arası tadı var. çiçekleride tatlımsı daha önce yazmıştım ama tekrar belirtmek istedim.

pomodoro
05-04-2013, 08:57
Ben bir türlü tohumdan yetiştiremiyorum bu güzel çiçeği. Bir püf noktası var mıdır?

adacık
05-04-2013, 10:16
Benimde tohumların çimlenmedi. Kontrol ettiğimde içlerinin boşalmış olduğunu gördüm. Sanırım tohum bayattı.

s-bilge
05-04-2013, 10:30
ben tohumları suda beklettikten sonra ektim. bazıları suyun üzerinde yüzüyordu, bekletince suya battı. 7*7 lik saksılara ikişer tohum ektim. firesiz çıktılar.

s-bilge
05-04-2013, 10:38
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm
bu forumlarda tohumdan üretimle ilgili ayrıntılı bilgiler var. göz atmak isteyebilirsiniz.

serkan_istanbul
05-04-2013, 11:13
Latin çiçeklerim benimde var özellikle ekim yapmadım geçen seneki latinlerin tohumlarından kendileri çıkmışlar. Tohum bayatsa çıkmıyor.

mügem
05-04-2013, 12:29
Bunlar da benim latinlerim.Katmerli diye alıp ektim.Bakalım nasıl açacak?
385789

zebra
29-05-2013, 19:58
Merhaba arkadaslar,

Orta boy bir saksi gelisimi icin yeterli midir acaba? Saksinin ebati yaklasik 20*20cm. Tecrubeli arkadaslarin cevabini bekliyorum.

s-bilge
30-05-2013, 08:39
latinlerim yavaş gelişiyorlar
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/407406d1369075022-2013-05-20-15.34.01.jpg

sarigoz
20-06-2013, 10:29
Merhabalar Altıncık veya Latin çiçeği severler..
Bu yılki Altıncık çiçeklerim sonunda açtı..şimdilil bunu ekliyorum...

sarigoz
20-06-2013, 10:34
Digerleri..

zebra
20-06-2013, 11:55
Digerleri..

Guzel fotograflar:cool:. Bakimini nasil yapiyorsunuz acaba? Ne kadar gune bir su veriyorsunuz, topragi devamli nemli mi tutuyorsunuz? Ayrica gunesi seven bir cicek mi? Bende de 2 tane var biri toprakta digeri saksida, daha cicek acmadilar:o.

s-bilge
20-06-2013, 14:56
benimkiler sabah güneşi alıyor öğlene kadar. iki tür ekmiştim biri tomurcukta şu anda. suyu seviyor. gübreyi sevmiyormuş.

zebra
20-06-2013, 16:45
Bugun yabanci bir siteden ogrendigim kadariyla, eger latininiz herhangi bir nedenle kirilirsa, yaklasik 8cm uzunlugundaki dali humuslu topraga gomup, ustune plastik gecirirseniz, bir haftaya kadar koklenir deniyor. Baya faydali bilgi, hatta kirilmasa bile yaz basi, bitkiyi tohumla ugrasmadan cogaltmaya yarayabilecek bir bilgi. Seneye deneyecegim insallah.

sarigoz
20-06-2013, 19:34
Sayin zebra,acikca yazayim,ozel bir bakim yapmiyorum.Cok az keci gubresi komposto suyu yapmistim.Hepsi bu.Ayrica,saksida da var.Lakin bildigimiz bahce topragi..Bolca yagmur suyu aldi o yuzden de sulama yapmadim ayrica.Dunden beri yakici bir gunes var.Yari gun gunes aliyor,yari gun de golgede.Derdim ,salyangoz veya karincalar.Yapraklarini,maalesef,kitiy kitiy yemekteler...delik desik icindeler.Ciceklere zarar gelmedi tek..Ekte saksıdakı Altıncık çiçeği

aheste
20-06-2013, 22:40
Merhabalar Altıncık veya Latin çiçeği severler..
Bu yılki Altıncık çiçeklerim sonunda açtı..şimdilil bunu ekliyorum...

Fotoğraflarınız ve çekimleriniz süper, bayılıyorum fotoğraflarınıza, ellerinize sağlık. Bu sene bende iki kök dikmiştim ama çok çabuk gelip geçtiler, ayrıca yaprakları dediğiniz gibi delik deşik olmuştu. Sevgiler...

sarigoz
21-06-2013, 10:16
Sayin aheste,tesekkur ediyorum..Bol ve deliksiz yapraklar ve guzel cicekler dilegi ile..

Melih Bakırlıoğlu
21-06-2013, 12:16
Bir yerde okumuştum, latin çiçeğini toplayıp yeşil salatanın üstüne koyup yiyorlarmış. :) Tadını merak etmedim desem, yalan olur. Tohumu içinde yakıcı acı tabirini kullanmıştı, blog sahibi. :) Ben acı yiyemem ama, eşim ve oğlum çok sever. :) Tadıp fikirlerinizi söylermisiniz?

sarigoz
21-06-2013, 12:41
Tadini bilmiyorum,(emin degilim) Ingilterede onlardan ilac yapiliyormus.Bazilari ise yemeklerin uzerine de konulurmus sus olarak,ve belki de yeniliyordur.
Ekte son fotografladigim bahcenin utangac kizlari..

Melih Bakırlıoğlu
21-06-2013, 13:22
Renkleri çok güzel, acaba içini çökelekleyiptemi yesek. Çökeleklemedenmi yesek. Sunumu çok güzel olurdu herhalde, rengarenk. :)

Gazi Barış
02-07-2013, 18:03
Bu sene ilk kez ekimini yaptığımız Latin Çiçekleri, yenedebiliyormuşlar tadına baktım çok kötü değil ama yememeyi tercih ederim.

422599

422600

422601

Sudenur
02-07-2013, 18:24
Yaprak tadı tere-roka arası, çiçeği hafif aromalı, görselliği güzel ama dağınık formu nedeniyle tek başına ekilmeli. İlk çimlendiği ve çiçeklendiği vakit çok hoşuma gitmişti ama sıcak geçen bir kaç sonrası dağınık bir form alınca ve yakınına diktiğim kirli kızlarımın üzerlerine doğru yayılınca iki kökünü söküp tek bıraktım. :rolleyes:

Gazi Barış
02-07-2013, 18:32
Sarmaşık gibi uzuyorlar fakat, fazla sarılıcı değiller. El yordamıyla sardırılmasalar karpuz gibi yayılıp gidecekler.

turkankaragoz
02-07-2013, 18:41
Sn gazi barış bey latinleriniz ne kadar güzeller maşallah. Bende zengardenden tohum almıştım. Fakat ne oldular ne öldüler hesabı yapıyorlar. Elimde 3 kök kaldı ama pek keyifleri yok. Özel bir bakım yapıyor musunuz merak ettim.