PDA

View Full Version : fatitoo/Kaktüs ve Sukulentlerim

Sayfalar : [1] 2

fatitoo
18-11-2013, 20:24
Bir zamanlar ben çocukken ortaokul arkadaşımla kaktüs hastalığına yakalanmıştık. Her gördüğümüz kaktüs ten bir dal ister koleksiyonumuzu genişletirdik. Sonra benim eğilimim çiçek açan bitkilere kayınca kaktüs merakım bitti. Şimdi çiçek açan kaktüs ve sukulent merakım tekrar başladı. Bu kaktüs ve sukulentleri geçen hafta Taner Angay dan aldım. İnternet sitesinden tek tek inceledim. Çiçeklerine aşık oldum. Şimdilik alabildiklerim bunlar ilerleyen zamanlarda sayıyı çpğaltacağım inşallah. Buyurun sizlerle de paylaşayım bu güzellikleri.Gerçi daha çok minikler ama gelişimlerini ve o muhteşem çiçeklerini buradan beraber göreceğiz inşallah...

altintasna
18-11-2013, 20:26
Sayfanız hayırlı olsun. =) Bizi ve bu konuyu paylaşımsız bırakmayın. =)

fatitoo
18-11-2013, 20:28
Devam...

altintasna
18-11-2013, 20:33
Sanırım bir kaç çeşit leş kaktüsü türünüz var? Yanılmıyorum değil mi?

fatitoo
18-11-2013, 20:35
Tavaresia barklyi. Bu kaktüsün o kadar güzel ve ilginç bir çiçeği var ki, aşık oldum...
455048

Bunlar da huernia çeşitleri ancak türlerini tam bilmiyorum
455049

455050

455051

fatitoo
18-11-2013, 20:39
Bunlar da benim kocakafa ve iki kafadar ım:) Koca kafa (Gymnocalycium baldianum) geçen yaz sürekli çiçek verdi. Onu çok seviyorum. İki kafadar dan daha birşey göremedim. Yakında onları da ayıracağım zaten...

fatitoo
18-11-2013, 20:43
Sanırım bir kaç çeşit leş kaktüsü türünüz var? Yanılmıyorum değil mi?
Evet. Leş kaktüsü, huernia merakım var:)

altintasna
18-11-2013, 20:45
Hepsi de çok sağlıklı ve mutlu görünüyorlar. =) Umarımda bundan sonra daha da iyi olurlar.
Belki bir gün bu leş kaktüsü türlerinizin çeliklerine talip olabilirim. Aklımdan geçmiyor değil. =)

fatitoo
18-11-2013, 20:49
Hepsi de çok sağlıklı ve mutlu görünüyorlar. =) Umarımda bundan sonra daha da iyi olurlar.
Belki bir gün bu leş kaktüsü türlerinizin çeliklerine talip olabilirim. Aklımdan geçmiyor değil. =)

Neden olmasın? Zevkle paylaşırım. Hele bir büyüsünler...

altintasna
18-11-2013, 22:15
Evet sağlıklı ve mutlu bir şekilde gelişmeleri her şeyden önemli. =) İnşallah sorunsuz ve kayıpsız bir şekilde büyütürsünüz. =)

Bahsettiğiniz ismi google'de arattım ve sitesini buldum. Leş kaktüslerini "sukulentler" başlığı altında satıyorlar.

Kaktüs değil mi bunlar?

fatitoo
19-11-2013, 07:12
Sanırım dikensiz olduklarından sukulent türüne giriyorlar...

emelkmy
19-11-2013, 07:28
:) sabah sabah böyle güzellikler görmek beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. ellerinize sağlık, sayfanız hayırlı olsun...

fatitoo
19-11-2013, 07:50
Bunlar da ofise getirdiğim birkaç kaktüs ve sukulent...İlk resimdekileri sayın sakdağ vermişti...

fatitoo
19-11-2013, 12:37
:) sabah sabah böyle güzellikler görmek beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. ellerinize sağlık, sayfanız hayırlı olsun...

Çok teşekkür ederim, inşallah çiçeklerini de paylaşırım...

fatitoo
20-11-2013, 11:14
5 nolu mesajımdaki ilk resimdeki tavaresia nın yanındaki küçük sürgün çürüdü. Bu sabah yana düşmüş vaziyette buldum. acaba fazla mı su verdim. Korkuyorum diğerini de kaybederim diye. Sulamayı nasıl yapmalıyım. geçen hafta dikerken su vermiştim en son...

sakdag
20-11-2013, 11:30
Merhaba Sayın Fatito, sayfanız hayırlı olsun, kaktüslerle ilgilenen, tanıdık bir ismin daha sayfa açtığını görmek mutluluk verici, çok sevindim. Hoşgeldiniz.

Taveresia fazla sulamaya karşı çok hassas özellikle de havaların soğuk olduğu dönemlerde, hemen çürüme yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda ben de taveresia bitkimi kış sulamalarında kaybettim, çürüme yapacağımı hiç ummadığım için farkettiğimde herşey için çok geçti, içten içe çürüme iyice ilerlemişti. Bitkiyi kaybettim maalesef.

Yandaki bitkinin ucunun çürürme yaparak koptuğundan eminseniz, bitkiyi saksısınıdan çıkarıp iyice inceleyin derim. Anne bitkide de aynı sorun vardır büyük ihtimal.
Bir de şunu sormak istiyorum, Taner bey'den çıplak kök olarak mı temin ettiniz? Eğer saksılama işini kendiniz yaptıysanız ilk 4-5 gün hiç su vermeseydiniz keşke.

Lafı çok uzattım ama sonuç olarak içiniz rahat etmiyecekse, bitkiyi kökünden çıkarıp inceleyin derim. Böyle güzel, ilginç bitkiyi kaybetmek inanın çok üzücü oluyor.

Kopan yavrunun çürük yerlerini kesip, ucunun iyice kurumasını bekleyip dikebilirsiniz. Tabi çok körpe ise büzüşüp o da ölüyor ama denemekte fayda var.

fatitoo
20-11-2013, 12:13
Teşekkür ederim sayın sakdağ,
Bitki açık kök olarak geldi saksılama işlemini ben yaptım. ilk dikimden sonra bolca suladım:( Bilseydim hiç su vermezdim. Bu bitki bir anne ve bir yavru olarak beraber geldi, anne duruyor şükür bilemem ama içten çürüme var mı bakmaya da korkuyorum açıkçası. yavru kökten çürüme yapmış yan yatmıştı. dokunmamla elime gelmesi bir oldu. bir de annede beyaz bitler var sanırım. Kürdanla temizledim inşallah tekrarlamaz. Çok hassas bir tür sanırım. Kopan yavruyu çürük yerin bitiminden kestim hemen toprağa soktum. Toprak kuruydu hafifçe su verdim:( İnşallah tutar...

sonkez
20-11-2013, 12:45
Sayfanız hayırlı olsun...

fatitoo
20-11-2013, 14:08
Sayfanız hayırlı olsun...
Çok teşekkür ederim. Bir kaktüs, sukulent merakı başladı hayırlısı bakalım:)

sonkez
20-11-2013, 16:31
Çok güzel bir merak bence...Ne mutlu size...

fatitoo
20-11-2013, 20:56
Bu Sedum reflexıum sanırım. Yemeğe gittiğim bir restaurant ın bahçesinden almıştım:) Diğerlerinin adını bilmiyorum. Sn.sakdağ ın dağıtımından almıştım.

455583
455584
455585

Bu da sılvestri.Bunu da sevgili sakdağ yollamıştı:)

455586

eceyıldız
21-11-2013, 07:50
Sayfanız hayırlı olsun Sayın Fatito, güzel çiçeklerini de görmeniz temennisiyle aramıza hoş geldiniz.

fatitoo
21-11-2013, 08:48
Sayfanız hayırlı olsun Sayın Fatito, güzel çiçeklerini de görmeniz temennisiyle aramıza hoş geldiniz.
Çok teşekkür ederim. İnşallah çiçeklerini de görürüm:)

fatitoo
01-12-2013, 19:31
Tatilden döndüm. Bana en kötü sürprizi tavaresia barkly yaptı:(
458346
458347

Bu da sanırım can çekişiyor:( Yaşarsa sürpriz olur...
458348

altintasna
01-12-2013, 19:53
Ama niyeee =(((

Kaloriferden mi oldu acaba?
Ya da tatile gitmeden önce çok mu su verdiniz?

eceyıldız
02-12-2013, 08:24
Çok üzüldüm Sevgili Fatito kurtarılacak bir durumu vardır inşallah.

fatitoo
02-12-2013, 09:10
Zaten hassas bir türmüş. Çok ta nazlıydı. Olacağı buydu. Sağlık olsun napalım...

fatitoo
09-12-2013, 09:30
Kaktüs ve sukulentlerime nasıl sulama yapacağımı bilemiyorum. Şu an toprakları tamamen kupkuru. 1 ayda 2 kez azıcık damla damla su verdim. Fazla mı gelir yoksa az mı bilemiyorum. Bilenler yardımcı olabilir mi bana acaba? Bir de salon sabah saat 11.00 e kadar dopdolu güneş alıyor. Güneşe koysam direk zarar görürler mi? Bir yerde bol ışığa ve güneşe ihtiyaç duyarlar diye okumuştum. Bilemedim şimdi...

Kaktüs50
09-12-2013, 12:04
Çiçekleriniz çok güzelmiş inşallah hastalıksız sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz.

fatitoo
09-12-2013, 14:29
Çiçekleriniz çok güzelmiş inşallah hastalıksız sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz.
Çok teşekkür ederim. Öyle olmaları için uğraşıyorum. İnşallah büyütebilirim kazasız belasız, firesiz:)

eceyıldız
09-12-2013, 21:27
Sevgili Fatito, ben uzman değilim ama bana söylenen kaktüs sulamada parmağın rehberin olacak parmağını saksıya batıracaksın toprak kuru ise sulayacaksın sulamanın ölçüsü yok ölçü toprağın geçirgen su tutmayan bir toprak olmasıdır. Bir diğer bilgi de sulama ile ilgili kış boyunca sulanmayacağıdır uykuda olduklarından dolayı, baharda ilk olarak fısfısla sulanarak uyandırılacaklar daha sonra su ihtiyacı duyduklarında sulanacak. Güneş konusuna gelince, bütün kaktüslerin güneş ihtiyacı aynı değildir bazı kaktüsler bütün gün güneş isterken bazıları yarı gölge ister. Bence kaktüslerin sabah güneşi gören bir yerde iseler hiç dokunma. Şunu da tekrar belirteyim ben uzman değilim bende aynı soruları sormuş ve bu cevapları almıştım. Kazasız belasız firesiz yetiştirmen dileği ile...

fatitoo
10-12-2013, 07:07
Çok teşekkür ederim sevgili eceyıldız:)

fatitoo
15-12-2013, 18:38
Kaktüs bakımı bence kışın daha da zor. Güneş ve su yeterli mi, üşüdüler mi, susuz mu kaldılar, acaba güneşe mi alsam, su mu versem, hiç büyümüyorlar... sorular, sorular...Ben de dün üşüdüler mi acaba diyerek kaktüslerimi bol güneş alan salon penceresinin önüne koydum. Sadece bir gün kaldılar, baktım buruşma oldu gibi, hemen eski yerlerine, mutfak penceresine koydm. Ne yapacağımı bilemedim açıkçası ama hiç dokunmayacağım artık burada kalsınlar bakalım ne olacak...

fatitoo
16-12-2013, 07:49
Sanki hiç bir gelişme göstermiyorlar...

fatitoo
16-12-2013, 07:54
Dediğim gibi sulama konusunda çok tereddütüm var. Burada bir mesaj okumuştum, kışın su vermeyin buruşsalar bile... diye sanırım artık su vermeyeceğim...

fatitoo
16-12-2013, 07:58
kaktüs başka bir sevda. tabi benim için çiçek açan bir bitki olması çok önemli. Cuma günü Angay Kaktüs' ten, alıp ta çürüttüğüm türlerden ve daha başka türlerden olmak üzere tekrar sipariş verdim. Gelmelerini heyecanla bekliyorum...

loveforlife
16-12-2013, 10:15
Sevgili fatitoo,

Sukulentlerine çok az su verebilirsin. Ama çiçek görmek istiyorsan kaktüslerini serin yerde tut ve kış boyu hiç sulama. Şu sıralar gelişme göstermemeleri normaldir. Baharda atağa geçecekler, endişelenme. Sardunyayı ayrı bir saksıya al. Kaktüslerle bir arada olmaz, ihtiyaçları farklıdır. Bu arada nasıl bir karışımda dikili olduklarını merak ettim. fazla torf var galiba...

Sevgilerimle..

fatitoo
16-12-2013, 10:50
TEŞEKKÜR EDERİM SEVGİLİ LOVEFORLİFE,
Toprak Angay Kaktüs ten gelen toprak. Ne olduğunu bilmiyorum. Çabuk kuruyan, çay posası gibi bir şey...Sardunyayı da ayıracağım. Teşekkür ederim.

morkaktus
16-12-2013, 16:20
Kaktüsler diplerden çürümeye başlıyorsa, toprağın üstünü 0,5 -1 cm kadar kumla veya lav taşıyla kaplarsanız bu dip çürümesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz. sevdiğiniz türler hassas türler, kışın bakımları gerçekten zor. umarım yeni gelenlerde daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

fatitoo
17-12-2013, 07:32
Çok teşekkür ederim bilgiler için. Çürüte buruştura öğreneceğim bakımlarını sanırım. Tabi sizlerin de sayenizde yaşatacağım inşallah...

fatitoo
17-12-2013, 15:56
Olacağı buydu. Biraz kurusun çürük yerini temizleyip tekrar dikeceğim.

loveforlife
17-12-2013, 16:43
Çürük yerini keskin bir bıçakla keserek temizleyin. Sonra kurutun ve dikin. Benim bu şekilde kurtardıklarım oldu...

astrophytum35
17-12-2013, 17:23
Kesinlikle kurutup beklemeniz lazım mevsim nedeniyle bu köklenme uzan zaman alabilir.
Ayrıca içe doğru çökme olursa kömür tozu kullanın derim.

mmanager
17-12-2013, 18:09
İyi günler üreticiler ticari nedenlerden ötürü kaktüsleri torfa dikiyorlar.Bu da torfun suyu tutma özelliğinden ötürü kök çürümeleri ve bitkiyi kaybetme sonuçlarını doğuruyor.Hazır aldığımız kaktüslerin kökündeki tüm torfu silkeleyerek köklerini mümkün olduğu kadar koparmadan temizledikten sonra yeniden dikmeliyiz.Fazla ayrıntıya bile gerek yok dişli dere kumuyla toprağı karıştırarak dikmek bile yeterli.Eğer varsa fazla suyu emmesi bakımından pomza taşıyla karıştırabiliriz.
Çürüyen bir kaktüsünüzü eğer geç kalmadıysanız çürüyen yere kadar kesip ,kestiğimiz bölgeyi kurutup kabuk bağladıktan sonra dikebiliriz.Benim bir tane kaktüsüm çürümry başlamıştı belki 2-3 ay bir kenarda durdu sonra yeniden diktim şimdi tekrar köklendiğini gördüm.....

hnd76
17-12-2013, 18:33
Sayın fatitoo sanırım kaktüsünüzü adı çok geçen internet satıcısından aldınız. Kendinizi hiç suçlamayın... Ben de ilk defa geçen ay kendisiyle çok tatsız tecrübe edindim. Bana da gönderdiği ürünler sağlıksız ve şu an ölümle pençeleşiyorlar... Mevsimde onları kurtarmamız için yardımcı olmuyor.

fatitoo
17-12-2013, 20:48
Sevgli arkadaşlar,bilgi ve önerilerinize çok teşekkür ederim. Söylediklerinizi uygulayacağım. Sanırım benim sulama şeklimden böyle oldu. Arada bir kaktüslerimi kafalarından tutup hafifçe sallıyorum kökleri sağlamda mı diye anlamak için. Bunu da sallamamla elimde kalması bir oldu. Topraktan kaldırı kaldırmaz su akmaya başladı çürük yerinden. Aklıma hemen belgesellerden hatırladığım şu cümle geldi:"kaktüsler çöldeki nemi çeker bünyelerinde saklarlar. Bir kaktüsü enine ortadan kestiğinizde bir süre sonra kestiğiniz yerde biriken suyu içebilirsiniz..." aynen öyle ortasından su damlamaya başladı. Demekki suyunu çok vermişim dedim:)
sevgili hnd76, ben bu kaktüsü bir marketten almıştım.O alışveriş yaptığımız siteden değil, ancak size şu konuda katılıyorum kışın kaktüs almamak gerek, çünkü sera ortamından çıkan bitkiler bizlere gelince bir bocalama yaşıyorlar, ısı ve ışık farkından dolayı. Kışın kaktüs bakımı zaten zor bir de ortam değişimi olunca iş şansa kalıyor. En iyisi yazın almak. Kışı o alıştıkları seralarında geçirsinler...

astrophytum35
17-12-2013, 20:51
Kesinlikle sayın Hnd aldığınız yerlere çok dikkat etmek lazım ama bazen satankişilerinde elinde olmuyor. Alırken dikkat etmek gerekiyor. aldıktan sonrada yapılması gerekenlerede özen göstermek gerek.

astrophytum35
17-12-2013, 20:53
sayın fatitoo sonra yaptığınız açıklama çok güzel olmuş.

fatitoo
19-12-2013, 10:56
2 ay'dan sonra nihayet diyorum:)

fatitoo
19-12-2013, 12:50
Tropik bir meyveye benzedi:)
Çürük yerini görmeyene kadar kestim ama kuş kadar kaldı. O kadar da güzel koktu ki:) İnşallah tutar...

eceyıldız
19-12-2013, 15:44
İnşallah tutar. Şimdi onu iyice kuruyana kadar bırakın sonra toprağa ekin ben öğle yapmıştım, çok iyi görünüyor yaklaşık 2 ay oldu. hatta ben gömmedim bile sadece toprağın üzerine bıraktım sizinki gibi küçücük kalmıştı yani toprağa gömülemeyecek kadar küçüldü anlayacağınız.

fatitoo
24-12-2013, 18:58
Bu uzantılar, çıkıntılar ne acaba?

sakdag
24-12-2013, 19:13
Yeni filizler geliyor. ;)

fatitoo
24-12-2013, 19:15
Canlarım beniiim:) Demekki halinden memnun. Bugün azıcık su verdim inşallah zarar vermez...

sumeyra47
24-12-2013, 22:06
Sayfanız hayırlı olsun sevgili Fatitoo.. Hepsi çok güzeller, yerlerini sevmişler anlaşılan. Yeni filizler vermeye başlamışlar. Dilerim çiçekli hallerini de görürsünüz.

fatitoo
25-12-2013, 10:09
Sayfanız hayırlı olsun sevgili Fatitoo.. Hepsi çok güzeller, yerlerini sevmişler anlaşılan. Yeni filizler vermeye başlamışlar. Dilerim çiçekli hallerini de görürsünüz.
Ay inşallah. Çok istiyorum ben çürütmeden kendilerini kurtarıp büyümelerini... Çok teşekkür ederim.

sumeyra47
25-12-2013, 10:16
Ben de leş kaktüsü çelik olarak yeni ektim. Umarım sizin leş kaktüsünüz gibi yeni sürgünler verir. Hep hayal ediyorum çiçekli halini. Bu duyguyu yeni başlayanlar çok iyi bilir. Ben de sizin gibi çürütmeden büyütmeyi çok istiyorum.

fatitoo
25-12-2013, 10:28
Şu an takıldığım tek nokta sulama şekli. Su versem mi vermesem mi çok tereddüt ediyorum. Sanki susuz kalınca öleceklermiş gibime geliyor ama bir kaktüsümü sulama yaptığım için çürüttüm o yüzden çok korkuyorum. 20 günde bir azıcık sukulent ve leş kaktüslerime su veriyorum. Kaktüslerime hiç su vermiyorum...Şu kışı bir atlatsak hayırlısıyla balkona çıkartacağım, orada daha iyi oluyorlar, çok fazla güneş almadıkları sürece tabi...

ThErg
26-12-2013, 14:13
hepsi çok güzel

fatitoo
26-12-2013, 14:53
hepsi çok güzel
Çok teşekkür ederim:)

sami ulus
27-12-2013, 09:23
İki tane kaktüs aldım, üç gündür resim ekliyemiyorum, kendi kaktüslerimde var. Bizim internette sorun var galiba hevesim kursağımda kaldı

fatitoo
27-12-2013, 09:49
Aslında sizin bir balkon sayfası açmanız takibiniz açısından çok güzel olur diye düşünüyorum Sayın Sami Ulus:) Orada tüm çiçeklerinizi görebiliriz...

sami ulus
27-12-2013, 09:57
Aslında sizin bir balkon sayfası açmanız takibiniz açısından çok güzel olur diye düşünüyorum Sayın Sami Ulus:) Orada tüm çiçeklerinizi görebiliriz...

Düşünmedim değil ama sadece iki penceremde menekşe var, bir adet mum çiçeği, beş çeşit küçük kaktüs, Balkonumda iki uzun saksıda maydonoz tere karışımına birde kaktüs ekledim, iş yerindede biraz var yani sayfa açacak kadar geniş metaryalim olmadığını düşünüyorum. Ama sizin Mersindeki bahçe, dalıp gidiyorum çok güzel.

fatitoo
27-12-2013, 10:01
Ben 10 saksıyla kaktüs sayfası açtıysam siz bu çeşitlerle hayli hayli açarsınız:)

sami ulus
27-12-2013, 10:03
Ben 10 saksıyla kaktüs sayfası açtıysam siz bu çeşitlerle hayli hayli açarsınız:)

Tamam, galiba böyle bir destek almam lazımmış.

eceyıldız
27-12-2013, 15:38
En kısa zamanda bekliyoruz o zaman Sami Ulus Bey...

sami ulus
09-01-2014, 15:30
Kaktüslerim

eceyıldız
09-01-2014, 16:15
Maydanozlu kaktüs olmuşlar çok güzeller güle güle büyütün.

sami ulus
10-01-2014, 08:58
Şuanki evimde kaktüslerimde gelişme sağlayamadım. Sanki evden eve fark ediyo. 2007 de Urfa Atatürk Barajında lojmandayken kaktüslerim okadar çogaldıki lojmanın bahçesine diktim inanılmaz büyüdüler arka arkaya çiçek açtılar. Hem pencerelerimin dışı hem bahçede kaktüs doldu. Fakat Urfa merkeze gelince hepsini kaybettim. Şimdi uğraşıyorum yukardaki küçük yılan gibiyi iki senedir okadar, maydonozların dışındaki ise üç yıldır okadar büyüdüler, bende üç yavruyu maydonozun içine aldım soğuğa rağmen ölmedi birazda geliştiler umutla gelişmelerini, yazında çiçek açmalarını bekliyorum, çeşitlerimi artırmayı hedefledim. Favori kaktüsüm yılan gibi uzayıp gidenler. Arka sayfada Fatitoo hanımın saat 08'58 olarak eklediği resimlerin sonunda var asıl favorim odur.

eceyıldız
10-01-2014, 09:34
Sanırım bitkiler hava koşullarından çok etkileniyorlar benimde aynı ilde ilçeden ilçeye olan hava deişikliliğinden çok çekti menekşelerim şimdi alışmış olmalarını umud ediyorum. kaktüsler maydanozların içinde sürekli sulanacağından uyumayacaklar ve dinlenemeyecekler bu yüzden gelişimleri istediğiniz gibi olmayabilir.Ama bulunduğunuz iklimde alacağınız oraya alışmış kaktüslerde bu sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum kolay gelsin.

fatitoo
10-01-2014, 12:53
Bendeki beğendiğiniz o türlerden size verebilirim sayın Sami Ulus:) Ama baharı beklememiz gerekiyor:) Ben yazın kaktüslerimi balkona almıştım ve en fazla 3 günde bir su veriyordum normal çiçek gibi davranıyordum yani:) Benim kocakafa tüm yaz bir sürü çiçek verdi:) Su isteği türe göre değişiyor sanırım. Sukulentler kaktüslere göre suyu biraz daha seviyor.

fatitoo
10-01-2014, 13:08
Benim kocakafa:)

Narinkhn
10-01-2014, 13:11
Baya hızlı beğendim:pYazdan kalma sanırım foto ama iki renk açmış gibi:p çıkmış.Çok beğendim.

fatitoo
10-01-2014, 13:37
:) Evet yazdan kalma bir kare. Tek renk ışıktan dolayı öyle görünüyor. Her ay bir çiçek verirdi geçen yaz 3 tur çiçek açtı. Herkes gerçek mi diye dokunuyordu:)

Narinkhn
10-01-2014, 17:58
Bu Şanlıurfa da bu şekilde açmadı sanırım Mersin:confused:Şanlıurfada açan var mı?

fatitoo
11-01-2014, 10:56
Bu Urfa'daki evde, balkonda açtı:) Ben 2 yıldır Urfa dayım. Buradaki çiçeklerimin tümünü Urfa ya geldikten sonra edindim...Yalnız Urfa havası pek çiçeklere uygun değil bence. Bizim lojmanın olduğu bölge aşırı esintili, kışın balkona koymak mümkün değil. Yazın da balkon çok güneş oluyor, Şaşırdım ne yapacağımı...Bir arka balkon bir ön balkon tşımak ta istemiyorum. Bu yüzden çok soğuklar geçene kadar içeride tutuyorum çiçekleri. Nisan gibi balkona alacağım yine. Tabi menekşeler hariç, onlar hep içeride cam kenarında kalacaklar...

fatitoo
21-01-2014, 12:56
Ölmemeleri dışında hiç bir gelişme yok. Buna da şükür...

fatitoo
21-01-2014, 13:02
Bu bücür de parmak kadar boyuyla tepeden sürgün vermiş:)
466038
466039

Bu arkadaşa da kızıp balkona çıkartmıştım. Soğuk vurmuş ve bir tarafı sararmış. üzüldün tekrar içeri aldım. Ama iyi oldu, kendine geldi gibi, dipteki buruşukluğu falan kalmadı:)
466040
466041
466042

fatitoo
21-01-2014, 13:04
Ben artık haftada bir kaktüslerime su vermeye başladım. Aksi durumda özellikle sukulentler buruşmaya başlıyorlardı...

astrophytum35
22-01-2014, 10:35
mAŞALLAH.

fatitoo
27-01-2014, 09:44
mAŞALLAH.

Çok teşekkür ederim.

fatitoo
27-01-2014, 13:51
Hafta sonu Mersindeydim. Mersindeki balkonumuzda yılbaşı çiçeğimiz ve kalancho lar coşmuştu. Yılbaşı çiçeğinin bu türünden Urfa daki evimde de var ancak havalar burada soğuk olduğundan içeride ve henüz tomurcuk falan yok.

eceyıldız
28-01-2014, 08:00
Maşallah gerçekten çoşmuş benimkiler çok ufak tomurcuklandılar ama döktüler tomurcuklarını nedenini anlamadım ki..

fatitoo
28-01-2014, 09:42
Sevgili eceyıldız,
Bizimkiler yaz kış açık balkonda duruyor. fazla güneş almıyorlar. yaz kış güneşten korunaklı ama aydınlıktalar. İskenderun ve Mersin iklimleri çok benziyor. Sizinki dışarıda mı duruyor acaba? İçerideyse o yüzden tomurcuk dökmüş olabilir mi diyorum...

Narinkhn
28-01-2014, 11:23
Bende araya girip hatırlatma yapayım dedim:)Yılbaşı tomurcuklanınca yeri değiştirilmemeliymiş.

sumeyra47
28-01-2014, 14:39
Sevgili fatitoo yıl başı çiçeğinize bayıldım. Benimde 11 tomurcuktan sadece bir tane kaldı. Bu çiçeğin dilinden bir türlü anlayamadım. Sizinki maşallah çok güzel.

fatitoo
28-01-2014, 17:47
Çok teşekkür ederim. İnanın hiçbir özel bakım yapmıyorum. Yazın gölgede durması dışında. Yaklaşık 8-9 yaşında.

eceyıldız
29-01-2014, 09:29
Dışardaydı çok rüzgarlı bir günde içeri aldım zaten ondan sonra döktü tomurcukları... :(

hira
30-01-2014, 01:04
yılbaşı çiçeğinize bayıldımm:) diğer türlerde çok güzel... çiçeklerini görmeniz dileğiyle..

fatitoo
03-02-2014, 09:45
yılbaşı çiçeğinize bayıldımm:) diğer türlerde çok güzel... çiçeklerini görmeniz dileğiyle..Çok teşekkür ederim. Yavaş yavaş hareketlenmeye başladılar:)

fatitoo
03-02-2014, 09:58
Yeni sürgünler vermelerine rağmen gövdede buruşmalar olmaya başladı. Nedeni ne acaba? Sulama rejimi mi yoksa güneş mi yapar böyle? Fikri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum...

Milla
03-02-2014, 10:22
Merhaba,bence bunlar çok susuz kalmışlar.Ben olsam bol bir sulardım altından akana kadar.Bende de var bunlardan yazın çok güzel çiçek açıyorlar.Bir parmak kadar ekmişti bana teyzem.14 ayda acaip çoğaldı.Çok da sağlıklılar.Belki 30 kadar çiçek verdi.

fatitoo
03-02-2014, 10:28
Merhaba,bence bunlar çok susuz kalmışlar.Ben olsam bol bir sulardım altından akana kadar.Bende de var bunlardan yazın çok güzel çiçek açıyorlar.Bir parmak kadar ekmişti bana teyzem.14 ayda acaip çoğaldı.Çok da sağlıklılar.Belki 30 kadar çiçek verdi.
Maşallah. Çürütürüm diye korkumdan sulamıyordum, şu an haftada bir su veriyorum. Daha mı sık su vermeliyim?

Milla
03-02-2014, 10:36
Ben saksısı hafifleyince, doyurana kadar suluyorum.Bazen iki haftada suluyorum bazen de üç haftada.Acaba sizinkiler çok sıcak bir ortamdamı bulunuyor.Benimkiler küçük mutfak balkonunda batıya doğru duruyor.Pencereyi en az 15-20 saat açık tutuyorum.Kıyaslamak gerekirse benimkiler pazardan aldığınız salatalık dirilğinde,sizinkiler de bilirsiniz dolapta bir kaç gün bekleyen salatalık diriliğinde.Sizinkilerde bir sorun olduğu kesin.Yoksa bakımı çok kolay olan kudurgan bir bitki.

fatitoo
03-02-2014, 11:37
Evet aynen benzettiğiniz gibi. Benimkiler sabah 7.00 den itibaren 9.00 a kadar güneş alan mutfak pencere kenarında, içeride. Ortam sıcaklığı da yaklaşık 24-25 derece civarı...Bilemedim. Suyu mu arttırsam diyorum.

fatitoo
03-02-2014, 12:43
Galiba tomurcuklar oluşmuş:)

Milla
03-02-2014, 12:52
Evet tomırcuklanma başlamış gözüküyor.Ne mutlu size.Bende de var bundan beyaz açıyor.Sizinki ne renk açıyor?

fatitoo
03-02-2014, 13:22
Benimki pembe.

Milla
03-02-2014, 14:18
Sevgili Fatitoo,
Huerniaların inşallah kısa zamanda düzelir.Bahar yaklaşıyor.25 gün sonra giriyor.Biz pek hissetmesek de ağaçlar, çiçekler hemen fark ediyorlar.Yardımı olacaktır zamanın.Ben biraz kırmızı bahçe toprağı bulursan eklemeni öneririm.Benimki sade kırmızı toprakta ekili.(Eskiden anneanelerimizin yaptığı gibi.)Bir de günde 3-4 saat temiz hava alsın.Baktın yine olmadı üzülme ben benimkilerden yollarım sana.Benimki kırmızı-siyah arası bir renkte açıyor.

fatitoo
03-02-2014, 18:50
Çok teşekkür ederim:)

fatitoo
09-02-2014, 21:19
Yeni sürgünler vermeye devam ediyoruz. Ancak buruşmalar da devam ediyor, ne yapacağımı bilmiyorum:)

yağmur
09-02-2014, 21:24
Bitkiniz evin içinde kalorifer yanan bir yerde miydi?

fatitoo
09-02-2014, 21:30
Evet sevgili yağmur, ne yapmalıyım?

yağmur
09-02-2014, 21:47
Kesinlikle su vermelisiniz. Kalorifer havayı kurutuyor ve evdeki çiçeklerin suyu çabuk buharlaşıyor.Şu durumda yerini değiştirmeyin. Bir de yeni konumunun ışık-ısı şartlarına ayak uydurmaya çabalamasın.

Not: Saksının altında delikler olduğunu varsayıyorum.

fatitoo
10-02-2014, 07:27
evet saksının altında delikler var. İki haftadır haftada 2-3 defa su veriyorum. yeri de güneş alan cam kenarı ancak güneş buruşturmuştur diye stor perdeyi kapattım. Perde arkası biraz sıcak olabilir...

türkan demirel
11-02-2014, 17:31
Huernialar bir zamanlar benim de favorimdi.

sami ulus
14-02-2014, 13:27
Kaktüsler yavru vermeye başladı. Bunlar işyerimde.

fatitoo
17-02-2014, 12:30
Ofisimde duran bu kaktüsün Cuma günü bir şeyi yoktu. bugün geldiğimde yanlardan bastırılmış gibi yamulmuş, dikenleri de içe çökmüş gibiydi. Susuz mu kaldı acaba?

fatitoo
18-02-2014, 07:33
Daha fazla su vermemi söyleyen arkadaşlara teşekkürler. Suyunu arttırınca buruşmalar düzeldi:)

fatitoo
18-02-2014, 07:36
Yeni yavru vermeye bile başladılar...

fatitoo
18-02-2014, 07:39
Yerlerini değiştirip daha gölge ve serin ama aydınlık bir yere aldım. Sanırım hoşlarına gitti...

fatitoo
18-02-2014, 07:42
En fazla buruşan ve toparlayamadığım bu. Suyunu arttırdım bakalım gelişimi nasıl olacak. Sorun toprakta mı suda mı anlayamadım. Sevdiğim bir tür umarım kaybetmem. Dipdiri olması gerekirken bu halde...

Narinkhn
18-02-2014, 10:11
Sevgili Fatitoo toprağı çok sıkı çamurumsu gibi görünüyor.Yanılıyormuyum?Daha gevşek çakıllı bir toprağa alsanız nasıl olur:)

fatitoo
18-02-2014, 10:36
Evet bahçe toprağı ama şu an cesaret edemiyorum toprak değişimi yapmaya:(

hnd76
18-02-2014, 20:11
Daha fazla su vermemi söyleyen arkadaşlara teşekkürler. Suyunu arttırınca buruşmalar düzeldi:)

Sn. fatitoo; benim de Tacitus Bellusum var. Sizin de yukarıda bahsettiğiniz gibi yaprakları buruşuk. Aldığımda da çok canlı-sağlıklı değildi, dolayısıyla ben de üzerine titriyorum. Suyu daha fazla kaçırırım diye korkudan suyu fazla vermiyorum.
Siz yaklaşık ne sıklıkta su verdiniz? Teşekkür ediyorum...

fatitoo
19-02-2014, 07:18
sevgili hnd76, tacitus bellus suyu diğerlerine göre daha fazla seviyor sanki. Bana ilk geldiğinde kesinlikle bir kış boyu su vermeyin gibi uyarılar aldım. Ancak bizim ev oldukça sıcak neredeyse 24 saat ısıtılıyor hem de fazlasıyla...Sanırım fazla susuz kaldı ve yapraklar buruş buruş oldu. Çürütürüm diye korkumdan su da veremiyordum. Ancak forumdan birkaç arkadaş suyunu arttırmamı çünkü susuz kaldıklarını söyledi. Şu an çok sağlıklı maşallah. Hem de hızla gelişiyor. Ben haftada 2 bilemedin 3 kez saksının altından gelmeyecek kadar su veriyorum. Saksıyı elime alıyorum eğer hafiflemişse ve toprağı kurumuşsa su veriyorum. toprağı zaten çay posası gibi çok süzek bir toprak çabucak kuruyabiliyor. Siz de suyunu yani sulama sayısını arttırın ve gözlemleyin inşallah düzelir. Bir de ev çok sıcak oluyorsa gölge ama aydınlık bir yere almanızı öneririm. Sevgiler...

hnd76
19-02-2014, 09:09
İlginize çok teşekkür ediyorum, tüm tavsiyelerinize uyacağım. Sonuçdan sizi haberdar ederim...

türkan demirel
21-02-2014, 09:42
Sevgili fatitoo, toprak değiştirmek için uygun zaman. Tabi ki sizin bileceğiniz bir şey, ama genelde sukullent bitkileri uyku döneminde toprağı değişmeli. Selamlar.

fatitoo
25-02-2014, 13:31
Teşekkür ederim. Dün itibariyle yeni saksısına aldım. İnşallah tutar. Kökte hafif bir çürüme gördüm yalnız...İyi ki değiştirmişim.

fatitoo
25-02-2014, 13:33
Sanırım ilk 3 fotodaki gymnocalcıum tomurcuk yapmış.:)

fatitoo
12-03-2014, 20:00
Buruşmalarından dolayı toprağını değiştirdim. Dibi çürümeye başlamıştı şu an çok sağlıklı çok şükür. Buruşmalar da düzeldi hatta yeni sürgün verdi:)

fatitoo
12-03-2014, 20:02
Havaların ısınmasıyla atağa geçtiler. eski resimlerine baktım da epey gelişmişler:)

fatitoo
12-03-2014, 20:04
Devam...

fatitoo
12-03-2014, 20:08
Söylediğim gibi, sularını arttırınca gelişmeye başladılar. Saksıları hafifleyince bolca suluyorum...

fatitoo
12-03-2014, 20:10
Oh çıtır çıtır, tazecikler:)

sami ulus
13-03-2014, 08:11
Devam...

Fatitoo hanım alttan üç tane uzun olanlar türkce leş kaktüsü diye isimlendirilen kaktüsmü. Hiç çiçek açtırdınızmı bu kaktüse. Varsa geçmişte çiçek açmış hali yayınlarmısınız.

fatitoo
13-03-2014, 09:59
Evet Sayın Sami Ulus, leş kaktüsü deniyor. Bendekileri yazın dikmiştim henüz çiçeklerini göremedim. Havalar ısınınca balkona alacağım orada gelişimleri ve çiçeklenmeleri hızlanıyor.Zaten yazın çiçek açıyorlarmış.

fatitoo
13-03-2014, 15:09
Sayın can17can dan bugün gelen kaktüslerim:)İlk işim daha geniş bir saksıya almak olacak ancak büyükçe ve yuvarlak bir saksıya aranjman yapmak düşüncem de var, şöyle hepsi bir arada olsun. Buna uygun toprak saksıyı maalesef nereden bulacağımı henüz bilemiyorum. Urfa'da maalesef zor bu tür şeyler bulmak...

fatitoo
13-03-2014, 15:11
Bunlar da ofisimde duran ve heyecanla açmalarını beklediğim kaktüslerim...

fatitoo
18-03-2014, 13:17
Taç giyme törenimiz başlamıştır:)

fatitoo
21-03-2014, 17:42
Şimdiki yeni merakım kaktüs aranjmanı yapmak. İnternetten birkaç örnek gördüm bayıldım. Urfa da buna uygun saksı bulmam zor oldu ama sordum soruşturdum üşenmedim gittim aldım. Saksı 30 cm. çapında, aslında bir güveç:)İstediğim gibi değildi ama yine de idare eder. Yeni aldığım kaktüsleri de içine yerleştirdim ama halen eksiklikler var. Mesela sukulent ve sedumlarla daha da canlandırmak istiyorum. Bakalım yavaş yavaş istediğim modeldeki gibi yapmaya çalışacağım.

fatitoo
21-03-2014, 17:44
Buda benim örnek aldığım aranjman...

fatitoo
25-03-2014, 12:19
Bahar geldi, şenlendik...

-Esin-
25-03-2014, 14:15
Harika olmuş kaktüsünüz! Nasıl da güzel, iki kafadar taçlarını giymişler. Ağız, göz falan çizesim geldi bakınca;)

-Esin-
25-03-2014, 14:30
Heheh:D
478410

cansuyu_yagmur
25-03-2014, 14:31
çok şekerlerr :))

musbet
25-03-2014, 17:53
Pembiş pembiş çok güzel açmış kaktüsünüz... Darısı bizimkilerin başına.

fatitoo
26-03-2014, 07:14
Heheh:D
478410
Harikasınız! Zaten onların adı iki kafadarlar çiçek açınca da süslü kızlar gibi oldular:)

fatitoo
26-03-2014, 07:39
Pembiş pembiş çok güzel açmış kaktüsünüz... Darısı bizimkilerin başına.
Bu mevsim tüm çiçekler gibi kaktüslerin de sevdiği kıvamda. ben kaktüslerimi yazın balkona alıyorum. Sıcak havayı seviyorlar. tabi direk güneşte kalmadıkları taktirde...

fatitoo
27-03-2014, 12:23
Aranjmanımı oluşturdum nihayet ancak henüz küçük oldukları için dağınık ve biçimsiz görünüyorlar. Büyüdükçe daha iyi form vereceğimi düşünüyorum. Sevgili Sakdağ'a teşekkürlerimle...

fatitoo
07-04-2014, 10:09
Mersin de yaz kış balkonda duran, kafasına göre çiçek açan, (sonbahar geçişi ve ilk baharda) sokaktan geçenlerin "Aaaa ne güzel çiçek" diyerek baktığı:) yaklaşık 10 yaşındaki yılan kaktüsümüz:)

sami ulus
08-04-2014, 15:42
Maşallah maşallah maşallah. Bu kaktüsler ne kadar güzel çiçek açıyor. darısı bu sene benimkilere

fatitoo
09-04-2014, 07:20
Teşekkürler sayın Sami Ulus. Kaktüs çiçek açma mevsimi başladı:) Sizinkiler de açabilir...

mmanager
09-04-2014, 08:09
Mersin de yaz kış balkonda duran, kafasına göre çiçek açan, (sonbahar geçişi ve ilk baharda) sokaktan geçenlerin "Aaaa ne güzel çiçek" diyerek baktığı:) yaklaşık 10 yaşındaki yılan kaktüsümüz:)

Bu çiçeği atlas çiçeğiyle tozlaştırmayla sanırım çaprazlamışlar ortaya güzel bir cins ortaya çıkmış.Bakın sizdeki fuşya rengiymiş bu rengi ben pek görmedim kimsede turuncu gibi kırmızısını görmüştüm çoğunlukla. çÇaprazlama sonucu aporocactus+epiphyllum =aporophyllum olmuş.Hem atlas gibi güzel ve gösterişli çiçekleri var hem de aporocactüs gibi dayanıklı.Henüz pek kimsede yok neyse buluruz inşallah...

fatitoo
09-04-2014, 08:27
Bu çiçeği atlas çiçeğiyle tozlaştırmayla sanırım çaprazlamışlar ortaya güzel bir cins ortaya çıkmış.Bakın sizdeki fuşya rengiymiş bu rengi ben pek görmedim kimsede turuncu gibi kırmızısını görmüştüm çoğunlukla. çÇaprazlama sonucu aporocactus+epiphyllum =aporophyllum olmuş.Hem atlas gibi güzel ve gösterişli çiçekleri var hem de aporocactüs gibi dayanıklı.Henüz pek kimsede yok neyse buluruz inşallah...

Evet, ben bunu bizim Ayvageidiği yaylasındayken bir evin önünde kocaman bir yağ tenekesinin içinde ve üzeri pespembe çiçekli halde görmüştüm ilk. Aaaa kaktüs çiçek mi açarmış ya bu ne ilginç, ne güzel bir şey deyip bir kaç dal almıştım. çok geçmedi benimki de o tenekedeki kadar çoğaldı ve yılda iki kere çiçek açtı. Kaç defa ayırıp yedekledim. Tazeledim. yaklaşık 10-14 yıldır bizimle ve sürekli balkondaki o köşede duruyor. Sarkıcı olduğu için mecburen köşeye koyduk. üst kat komşumuza da vermiştik onunki de aynen bizimki gibi coşmuş, kabına sığmaz ve üstü çiçek dolu olmuş. İsterseniz Mersin'e gittiğimde size birkaç dal yollayabilirim...

fatitoo
09-04-2014, 08:46
Hafta sonu Mersindeydim. Mersindeki balkonumuzda yılbaşı çiçeğimiz ve kalancho lar coşmuştu. Yılbaşı çiçeğinin bu türünden Urfa daki evimde de var ancak havalar burada soğuk olduğundan içeride ve henüz tomurcuk falan yok.

Bakınız Sayın mmanager, bu zincir çiçeği (82 nolu mesaj, 3. sayfa) nin çiçekleri ile birebir aynı bu kaktüsün çiçekleri. İlginç...İkisi de balkonda duruyor ama biri bir uçta diğeri diğer uçta:)

fatitoo
09-04-2014, 20:55
Bugün aranjmanımla uğraştım. Toprağa öylesine bıraktığım echeverialar ve sedum lar (yanlış söylemiyorsam) yavru vermiş gibi görünüyor:)

fatitoo
09-04-2014, 21:03
Aranjmanımın saksısını boyamak geldi içimden akşam akşam. Beyaz beyaz ferah olsun dedim, kahverengidense beyaz iyidir diye...Boyadım ama öylede çok beyaz ve çok boş geldi gözüme ne yapsam diye düşündüm oje ile çiçek resimleri çizmeye karar verdim. Şimdilik bir bölümüne deneme amaçlı çizdim. Sanırım hoş oldu, hareket geldi, beğendim:)

yağmur
09-04-2014, 22:08
Saksı süper olmuş, benimde beyaza boyayıp gözüme çok boş gelen bir kaç saksım vardı, fikrinizi çalacağım sanırım. Yalnız Sally Hansen'ı saksıya kullanamam yok hayatta olmaz :D

fatitoo
10-04-2014, 07:24
:D Ay alemsiniz Sevgili yağmur...Teşekkür ederim. Evet sade olmasındansa böyle cicili biçili olması daha hoş bence de...Çok ta eğlenceliydi boyamak...

Seabert74
10-04-2014, 07:39
Arajman ayrı güzel, saksı ise harika.. Ellerinize saglık, çok güzel olmus

fatitoo
10-04-2014, 08:35
Çok teşekkür ederim sevgili seabert74:)

ngr33
10-04-2014, 09:32
Ellerinize sağlık sevgili fatitoo saksınız harika olmuş..bende gidip oje stoğu yapcam galiba ;)
sayenizde kaktüs sevgisi de başlayacak bende hadi hayırlısı..;)

fatitoo
10-04-2014, 09:40
Çok teşekkür ederim. Evin mutfağı bana ait oldu, çiçeklerim orayı çok seviyor. Yemek yerken de bahçedeymişiz hissi veriyor az da olsa. Ama artık mutfakta saksılarımı koyacağım yer kalmıyor yavaş yavaş, ne yapacağım bilmiyorum. Balkona da çıkartamıyorum çok rüzgar alıyor bizim muhit. Bir kısmı da ofisimin balkonunda:) İlk başta bir iki menekşe ile başlamıştım, şimdi kaktüs, sukulent, kalancho, milii, ful, sardunya, melek borozanı, domates, biber, şebboy v.s. her çeşitten var neredeyse, dolayısıyla yer de kalmadı. Sanırım yavaştan yavaştan Mersin'e götürüp kardeşime emanet edeceğim bazılarını...

mmanager
11-04-2014, 07:59
Evet, ben bunu bizim Ayvageidiği yaylasındayken bir evin önünde kocaman bir yağ tenekesinin içinde ve üzeri pespembe çiçekli halde görmüştüm ilk. Aaaa kaktüs çiçek mi açarmış ya bu ne ilginç, ne güzel bir şey deyip bir kaç dal almıştım. çok geçmedi benimki de o tenekedeki kadar çoğaldı ve yılda iki kere çiçek açtı. Kaç defa ayırıp yedekledim. Tazeledim. yaklaşık 10-14 yıldır bizimle ve sürekli balkondaki o köşede duruyor. Sarkıcı olduğu için mecburen köşeye koyduk. üst kat komşumuza da vermiştik onunki de aynen bizimki gibi coşmuş, kabına sığmaz ve üstü çiçek dolu olmuş. İsterseniz Mersin'e gittiğimde size birkaç dal yollayabilirim...

Olabilir çok sevinirim.Gideceğiniz zaman adresmi yollayayım gönderirsiniz.Aslında bu ayın 29 unda Mersin e geleceğim ama siz yoksunuz o zaman da değil mi.Neyse size ne zaman uygun olursa artık....

mmanager
11-04-2014, 08:09
Bakınız Sayın mmanager, bu zincir çiçeği (82 nolu mesaj, 3. sayfa) nin çiçekleri ile birebir aynı bu kaktüsün çiçekleri. İlginç...İkisi de balkonda duruyor ama biri bir uçta diğeri diğer uçta:)

Evet söylediğiniz gibi çiçek yapıları aynı .Zaten atlas çiçeğiyle zincir çiçeği dediğiniz yani yılbaşı çiçeği aynı sınıftandır yani epiphyllum dur .Demekki o yüzden çaprazlanabilmişler...

fatitoo
22-04-2014, 12:45
Eve sığdıramayıp ofise getirdiğim bazı kaktüs ve sukulentlerim. Bazısı daha 3 aylık bile değil. Küçük oldukları için de pek biçimsizler:) Şimdi yeni zevkim olan aranjman yapmanın ikincisine bu ufaklıklarla devam edeceğim. Hepsini bir saksıda toparlamak istiyorum. Henüz dikemediğim ve çok beğendiğim 3 baş kadar kaynana topuzum var, aranjman için bekletiyorum...

fatitoo
22-04-2014, 12:49
Sedum refleksıum u uzun balkon saksısına almayı düşünüyorum sanırım yayılıcı bir tür, pek çok yan sürgün ve uzantılar verdi.

fatitoo
22-04-2014, 12:51
İki kafadar çiçeklerini açtılar da soldular bile. Bir ay önce sabırsızlıkla tomurcukların açılmasını bekliyordum oysa ki...

fatitoo
22-04-2014, 12:53
Şimdi de aynı heyecanla benim kocakafanın (gymnocalcıum baldanıum) tomurcuklarının açılmasını beklemedeyim:)

fatitoo
22-04-2014, 12:58
Bu yavrucağımın da 2 ay kadar önce ortası yanlardan içe doğru çökmeye başlamıştı. dayanamayıp tepesini kestim, içinden kıpkırmızı kist gibi bir şey çıktı. O kısmı bıçakla oydum ve öylece bıraktım. yarası biraz kapandı. Ofiste görenler "Aaa buna n'olmuş?" diye sorduklarında ofis arkadaşım: "Fatma onu ameliyat etti, kanser olmuştu kötü huylu bir uru vardı, onu aldı" diyor ve gülüyoruz:)

h_dogan
22-04-2014, 14:09
Maşallah o kocakafanın yaşı kaç?

fatitoo
22-04-2014, 14:25
:) Sanırım 3-4 yaşında...

yağmur
22-04-2014, 16:29
Gymnocalycium'un çiçeklerine bayılıyorum. Sizdeki maşallah bi sürü çiçekle geliyor.

fatitoo
22-04-2014, 17:24
Evet sevgili yağmur, on taneden az çiçek vermiyor maşallah.Geçen yaz biri soldu diğeri açtı, sürekli çiçekliydi...

fatitoo
05-05-2014, 15:39
Mersin dönüşü bana sürpriz yaptı:)

fatitoo
05-05-2014, 15:41
Foto.sunu Çekmelere doyamadım:)

fatitoo
05-05-2014, 15:44
Hafta sonu Mersindeydim. Yemeğe gittiğim bir tanıdığımızın restaurantından bu sedum palmeri ve opuntıa vulgaris leri aldım.Urfada inşallah opuntıa yı yetiştirebilirim.

-Esin-
05-05-2014, 16:58
O dediğiniz fotoğraf çekmeye doyamama bana da sık sık oluyor :D Çok güzelmiş çiçeği, saten gibi parlak parlak :)

fatitoo
05-05-2014, 19:09
Evet ya harika, seyretmeye doyamıyorum:)Bir haftaya kadar diğer tomurcuk ta açarsa tam şenlik olur...

sakdag
05-05-2014, 19:12
Opuntiaların dalları çok körpe görünüyor Sevgili Fatito. Kartlarından alsaydınız daha iyi olacakmış sanki.

fatitoo
05-05-2014, 19:30
Evet ama kartları çok büyüktü. Hatta bunlar o kadar körpeydi ki dallar yarıdan çıtır çıtır kırıldılar. Tutmazsa Mersinde çok nasıl olsa özellikle Tarsus tarafında. Biz dikenli incir deriz, harika meyveleri olur. Yine kopartırım bu defa kartından:)

fatitoo
05-05-2014, 19:32
Kaktüslerimde yavaş ta olsa gelişme var...

fatitoo
05-05-2014, 19:34
...

yağmur
05-05-2014, 23:30
#173 nolu mesajın ilk karesindeki matruşka bebeklerine benziyor :)

fatitoo
06-05-2014, 07:24
Aynen:) Işığın derecesine göre incelip kalınlaşmış zavallım. Ama yeni çıkanlardan biri inşallah tomurcuktur.

GuneSunar
06-05-2014, 12:59
Yılbaşı çiçeği içerdemi bakılmalı yoksa dışarda mı?
İçerdeyken sorun yoktu, balkona çıkarmıştım uç kısmı çürümeye döndü, onu kestim hemen içeri aldım.
Sulaması ne şekilde yapılmalı birde?

fatitoo
06-05-2014, 15:30
Mersindeki yılbaşımız yaz kış balkonda ama gölgede duruyor. Sanırım 8-9 yaşında var. Urfa dakini kışın dışarı alamadım çok soğuktu, yazın da balkona alamıyorum güneş hemencecik yakıveriyor. Ben mecburen içerde tutuyorum, ancak içerde de çiçek açtıramadım. Balkonum gölge olsa balkonda da çok güzel büyür. Fazla güneşte yaprakları kızarıyor, yanıyor...
ben kurudukça su veriyorum, çok sık sulamıyorum...

edacan
07-05-2014, 07:21
ben kışın ensoğuk zamanlarında içeride cam üzerinde tuttum.daha sonra erken ilkbaharda serin zamanlarda balkona bıraktım suyunu çok azalltım içeri tekrar aldığımda (nisan ortaları) sulamayı artırdım.hemen tomurcuklandı.yılbaşı çiçeklerinin çiçeklenmeden önce serin bir yerde az suya ihtiyacı oluyormuş. ne derece doğrudur bilmiyorum ama birkaç değişik yerde bunu duyunca uyguladım.

-Esin-
07-05-2014, 09:40
Sn. Eda Ayaz, bu sayfa fatitoo'nun kişisel sayfası olduğu için bitkilerinizi ya o bitkiye ait forumda açılmış başlıkta ya da kendiniz adınıza bir sayfa açıp orada paylaşmalısınız. Sevgili fatitoo ne der bilmiyorum ama sizi kırmama adına kibar davranıp rahatsızlık belirtmiyor olabilir, ben forum kuralını bir hatırlatmak istedim.

Bitkinize gelince, bu yılbaşı kaktüsüyle çok sık karıştırılan ve ona çok benzeyen paskalya kaktüsü (Rhipsalidopsis gaertneri). Açma zamanı da nisan-mayıs ayları, yani tam zamanında açmış. Paskalyayı soğuk bir yerde tutuyorsanız diğer tüm sukulent ve kaktüsler gibi çok az sulanması gerekir. Daha sıcak bir yerde doğal olarak sulamayı arttırmalısınız. Yarı gölge ortam bitkisidir. Yer değiştirmekten hoşlanmaz, hele üstü tomurcukluyken yer değiştirirseniz tomurcuklarını dökebilir. Çiçek açma zamanı su isteği normal zamanlara göre artar ama aşırı sulayıp kök çürümesi yaratmamaya özen gösterilmelidir.

edacan
08-05-2014, 10:59
sayın Esin benimki tamamen acemilikten .bir başkasının sayfasına ekleme yapma işi yani.
ben bunun yanlış olduğunu yeni öğrendim.

fatitoo
09-05-2014, 08:42
Bence sorun yoktu sevgili Eda Ayaz:)üzülmeyin...

fatitoo
09-05-2014, 08:45
Çiçeklerini çok sevdiğim opuntıa. İnşallah tutturmayı başarmışımdır. Biraz sarardı ama bilmiyorum, belki bi sürpriz yapar ablasına...

h_dogan
09-05-2014, 09:42
Ben de Opuntia brasiliensis'i diktiğimde ilk başta sararma oldu ama sonra tutunca geri yeşile dönüp filiz çıkarmaya başladı.

fatitoo
09-05-2014, 09:48
İnşallah öyle olur. Sulamasını nasıl yapmıştınız?

Narinkhn
09-05-2014, 15:07
Çok şirin görünüyor üstte çıkan yapraklar tıpkı tırnak gibi...Sevmekte sonuna kadar haklısınız..

h_dogan
11-05-2014, 20:17
Toprağı kurudukça suluyorum. Saksılar küçük olduğu için birkaç günde toprağı kuruyor. Yazın her gün sularım herhalde. :)

türkan demirel
19-05-2014, 13:57
Huernialarınıza baktım, yeni fotoğrafları yok mu?

fatitoo
23-05-2014, 18:22
Sormayın Türkan Hanım, huernialar benim evi sevmedi ya da Urfa havası yaramadı. Bir türlü düzen tutturup sağlıklı olarak büyütemiyorum. Her zaman buruş buruşlar. Ne yapayım nasıl yapayım bilmiyorum. Evim çok güneş alıyor sıcak mı geliyor, gölgeye mi alayım bilemedim.Ama direk güneşe maruz kalmıyorlar. Bir ara salonun kuytu bir köşesine almıştım kararması, pörsümüş salatalık gibi hali kalmamıştı. Ama orada da ince uzun uzayıp durdu.Tekrar ışığa aldım.Işıklı yerde de kararıyor, morarıyor bir tuhaf oluyor.Anlamadım gitti. Biraz tavsiyeye ihtiyacım var açıkçası...

fatitoo
23-05-2014, 18:23
Elimde kalan bunlar:(

fatitoo
23-05-2014, 18:25
Ben bunlara ne yapayım?...

türkan demirel
24-05-2014, 08:48
Sayın Fatitoo
kötü de görünmüyorlar. Urfa'nın iklimi de uygun bence. Sıcağı severler, tül arkası ışıklı ortam uygundur. Yaz sonu saksılarınız dolacaktır yeni sürgünlerle. Bol çiçekli günler dilerim.

fatitoo
24-05-2014, 20:06
İnşallah Türkan hanımcığım...

fatitoo
26-05-2014, 12:26
Delosperma gölge ve serin yeri sevdi sanırım...
496450

Aranjmanımdan da kaktüsleri çıkarttım. Sukulent ve sedumlarla su istekleri farklı olduğu için uyuşmaları zor olabilir diye düşündüm...yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyorum ama henüz yeni tutup filiz veren bebekler var. Biraz daha bekleyeceğim sanırım...

fatitoo
26-05-2014, 20:46
Büyüyün artık:)

fatitoo
26-05-2014, 20:48
Buruşmamız düzeldi, derdimiz susuzlukmuş...

loveforlife
26-05-2014, 20:50
Delosperma gölge ve serin yeri sevdi sanırım...
496450

Aranjmanımdan da kaktüsleri çıkarttım. Sukulent ve sedumlarla su istekleri farklı olduğu için uyuşmaları zor olabilir diye düşündüm...yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyorum ama henüz yeni tutup filiz veren bebekler var. Biraz daha bekleyeceğim sanırım...

Bence opuntiayı da oradan ayırmalısın... Güvece sukulent takviyesi lazım... ;)

sakdag
26-05-2014, 20:51
Sevgili Fatitoo, gönderiğiniz yılan kaktüsün dalında bir tane de tohum kesesi varmış, içi tohum dolu. Nasıl sevindim anlatamam, yeni farkettim. Çok iyi gizlenmiş. Hemen ektim tohumları.;)

fatitoo
26-05-2014, 21:02
Bence opuntiayı da oradan ayırmalısın... Güvece sukulent takviyesi lazım... ;)

Evet, opuntıa yı ve arkasına saklanan leş kaktüsünü de ayıracağım ancak saksım kalmadı. Saksı alıp ilk fırsatta ayıracağım...Aranjmanım boş kaldı, takviye lazım acilen:)

fatitoo
26-05-2014, 21:04
Sevgili Fatitoo, gönderiğiniz yılan kaktüsün dalında bir tane de tohum kesesi varmış, içi tohum dolu. Nasıl sevindim anlatamam, yeni farkettim. Çok iyi gizlenmiş. Hemen ektim tohumları.;)

Aaa çok sevindim, ne kadar güzel bir sürpriz olmuş:) Ben çiçekler kuruyunca tutup tutup çekip atıyordum, hiç içlerine bakmak aklıma gelmemişti bu güne kadar:) Bakarım artık...

fatitoo
27-05-2014, 12:23
Bu silvestris 6-7 aydır aynı duruyor. Ne uzuyor ne kısalıyor, sanki donmuş, bitkisel hayatta...Uçlarını koparttım dün, belki kendine gelir, gövdeden sürgün verir diye...Güneş yanığı mı oldu ne, derisinin üstü sanki kabuk bağlamış gibi...

fatitoo
27-05-2014, 12:25
En azından yaşadıklarına dair bir işaret var. Büyüyorlar yavaş ta olsa...

fatitoo
27-05-2014, 12:26
Bu da ameliyat ettiğim kuzu. Yarası kapanıyor, sanırım oradan bir yavru bile verecek...

fatitoo
27-05-2014, 12:27
Ve son genel görünüm...

fatitoo
28-05-2014, 15:47
Canım...

fatitoo
28-05-2014, 17:07
...

fatitoo
30-05-2014, 16:09
Sararmaya başlayan aranjmanımdaki bir kaktüsümün köküne bakmak istedim, kök çürümesi olabilir diye. Bir de ne göreyim!Gövdesi birkaç yerden delinmiş, içi su dolmuş. O kısmı kırdım. İçinden bu iğrenç böcekler çıktı. Bu böcekleri bir kez toprakta dolaşırken de görmüştüm. Şimdi korkuyorum. Aranjmanımdaki diğer katüslere de musallat olmuş mudur? Bunlardan nasıl kurtulurum...

A_NOMAD
30-05-2014, 16:48
Geçmiş olsun.
Bildiğim kadarıyla bu tesbih böcekleri bitkilere zarar vermez.
Kaktüsünüze bu hasarı veren başka bir şey olmalı, bu böcekler de açığa çıkan dokudan ve açılan kapılardan nemalanmışlardır ancak...

fatitoo
30-05-2014, 20:13
Aa, inşallah öyledir.Aranjmanımı hpten kaybedeveğim diye çok korktum. Belki de fazla sulamadan kaybettim kaktüsü.Teşekkür ederim...

-Esin-
30-05-2014, 20:34
Sevgili fatito, bu böcekler bazen bitki gövdesinde delikler açıp yarada oluşan mantarları yiyorlar. Kaktüsünüzde de böyle olduğunu düşündüm ben sizin tarifinize göre. Belki siz de çok sulamış olabilirsiniz ve çürümeye yüz tutan kaktüs gövdesi daha yumuşak olduğu için bu böcekler de tabiri caizse son darbeyi vurmuş olabilir. Bence siz onlardan bir an önce kurtulmaya bakın. Toprakta yumurtaları ve larvaları da mutlaka vardır, bir insektisitle iki-üç kez ilaçlayarak kökünü kazımanız lazım.

fatitoo
31-05-2014, 10:04
Çok üzüldüm ya. Nerden geldiler acaba:(

fatitoo
02-06-2014, 13:13
Şu an için tek çiçekli kaktüsüm. Ama seyretmeye doyamıyorum.

eoe1234
02-06-2014, 14:55
Sayın fatitoo belki tohum oluşur çoğaltırsınız inşallah.

fatitoo
02-06-2014, 17:23
İnşallah, ne güzel olur...

fatitoo
02-06-2014, 17:25
Silvestri dışarıyı çok sevdi. Sürekli yavru veriyor. Diğer resimdeki silvestrinin de tepesi kopmuştu. Yeni kırmızı kafalar geliyor:)

fatitoo
02-06-2014, 17:26
Delosperma. Çiçeğinin açmış halini hiç göremiyorum:)

fatitoo
02-06-2014, 17:27
Sedum palmeri ye bayılıyorum. Hem kendisi hem çiçekleri muhteşem:)

fatitoo
02-06-2014, 17:29
Aranjmanımdan kaktüsleri çıkarttım, sukulentler ekledim.Şu an çok biçimsiz, darmadağınık görünüyo. İnşallah büyüdüklerinde daha derli toplu bir aranjman olacak...

fatitoo
02-06-2014, 17:31
Artık mutfakta saksı koyacak yer kalmadı. Birazını balkona taşıdım. Balkon da fazla güneşli gerçi ama en uç, nispeten daha gölge yerine koydum saksıları...

fatitoo
02-06-2014, 17:32
Sukulent sayılır mı bilmem ama tek gecelik gelinimin maşallahı var:)

fatitoo
04-06-2014, 19:46
Bugün yeni aranjman yaptım:) Ben oval bir saksı alıyordum ancak markette sadece tek kasiyer çalışıyordu ve benim de bekleyecek vaktim yoktu.Bırakmak zorunda kaldım. Başka bir yerden bu saksıyı aldım...

loveforlife
04-06-2014, 22:56
Bugün yeni aranjman yaptım:) Ben oval bir saksı alıyordum ancak markette sadece tek kasiyer çalışıyordu ve benim de bekleyecek vaktim yoktu.Bırakmak zorunda kaldım. Başka bir yerden bu saksıyı aldım...

Aloeyi ayrı bir saksıya alman daha iyi olacaktır. Çok hızlı gelişen bir tür olduğu için orada mutlu olmayacaktır. Ben olsam echeveria glaucayı da o saksıda kullanmam...

fatitoo
05-06-2014, 06:44
Aloeyi ayrı bir saksıya alman daha iyi olacaktır. Çok hızlı gelişen bir tür olduğu için orada mutlu olmayacaktır. Ben olsam echeveria glaucayı da o saksıda kullanmam...

:(Peki sayın ustam...O uzun yeşil olanı çıkarttım bu sabah. Yerine stapelia koydum.Uygun mu bilmem. Aloe yi ayırayım tamam.Echeveria gluca ya baktım, çok dip yavru veren bir tür, haklısınız, saksım dar. Peki neleri aranjman yapmam uygun olur?:(

loveforlife
05-06-2014, 08:10
:(Peki sayın ustam...O uzun yeşil olanı çıkarttım bu sabah. Yerine stapelia koydum.Uygun mu bilmem. Aloe yi ayırayım tamam.Echeveria gluca ya baktım, çok dip yavru veren bir tür, haklısınız, saksım dar. Peki neleri aranjman yapmam uygun olur?:(

Ustalık kim, ben kim Sevgili Fatitoo! Ben de araştırıyorum, örneklere bakıyorum sürekli. Bir de neyin neye ihtiyacı var onlara dikkat ediyorum. Ayrıca boylarının uzamasına, bulundukları yere yayılmalarına, sarkmalarına, ihtiyaçları olan ışığa ve suya da dikkat etmek gerekiyor. Mesela stapelialar güneşi sevmiyor, ama diğerleri güneş istiyor! Yani aranjmana onu eklemen de doğru değil bence. Hem echeveria o kadarcık yerde nasıl büyüyecek? Dip yavru veren diyorsunuz da, o yavruyu verebilmesi için önce yanlara doğru genişler... Bak; geçen yıl o kadar minikken diktiğim echeveria glauca, şimdi ne durumda? İçinde bulunduğu saksı senin saksıdan geniş. Ben geniş ve sığ saksılarda daha mutlu olduklarını düşünüyorum.
499749

Umarım fikir verebilmişimdir...

fatitoo
05-06-2014, 10:23
Evet teşekkür ederim sevgili loveforlife. Biraz daha düşüneyim ben...

yağmur
05-06-2014, 12:14
Sararmaya başlayan aranjmanımdaki bir kaktüsümün köküne bakmak istedim, kök çürümesi olabilir diye. Bir de ne göreyim!Gövdesi birkaç yerden delinmiş, içi su dolmuş. O kısmı kırdım. İçinden bu iğrenç böcekler çıktı. Bu böcekleri bir kez toprakta dolaşırken de görmüştüm. Şimdi korkuyorum. Aranjmanımdaki diğer katüslere de musallat olmuş mudur? Bunlardan nasıl kurtulurum...

Benim balkonumdaki saksılarda onlarcası var. Özellikle sardunya saksılarında. Gözlemlediğim kadarıyla;

1- Sürekli dolaşarak toprağı havalandırıyorlar,
2- Çürümeye başlayan ne varsa hemen yok ediyorlar.

Sağlıklı çiçeklerime bir zarar verdiklerini gözlemlemedim. Benim başımın en büyük belası yaprak bitlerini bebekleriymiş gibi çiçeklerimin tazecik sürgünlerine taşıyan karıncalar :mad:

fatitoo
05-06-2014, 17:33
Aranjmanımın yeni hali. İnşallah bu defa becermişimdir...

türkan demirel
14-06-2014, 12:51
Çok güzel bir arajman.

fatitoo
14-06-2014, 15:27
Çok teşekkür ederim. İnşallah bir arada mutlu olurlar...

fatitoo
14-06-2014, 16:03
Yeniler...

türkan demirel
01-07-2014, 12:14
Crassula muskosa çok güzel gelişmiş. Ellerinize sağlık.

fatitoo
01-07-2014, 14:58
Çok teşekkür ederim. Çok güzel gelişti evet. Ben çok seviyorum. aranjmanlarda da çok gösterişli duruyor.Her daim yemyeşil.

fatitoo
19-07-2014, 15:10
Sayfadaki eski resimlerine baktım da 1 ayda epey gelişmişler. Bu sıcak havalar özellikle kaktüslere çok yaradı:)

fatitoo
19-07-2014, 15:12
Ama hiç gelişmeyen kaktüslerim de yok değil...Leş kaktüsümü dışarıya, balkona aldım. ben Mersinden döndüğümde ev arkadaşım sağolsun fazla su verip çürütmüştü birkaç kaktüsüsmü. Leş kaktüsü de onlardan biriydi. Çürümüş yerini kesip tekrar diktim dua ederek:)Tutmuş çok şükür, üstüne birde yavru verdi. Ben tomurcuk diye heyecanlanmıştım ama buna da şükür...
En alttaki kaktüsümde hastalandı mı bilemedim. Lekeler oluşmuş...Hiç gelişme göstermiyor. Onuda balkona alacağım sanırım...

fatitoo
19-07-2014, 15:20
Ben yokken çürüyen kaktüslerimden biri de rubita heliosa ne yazıkki. Yavrularını tekrar diktim inşallah tutarlar. Şimdilik iyi gibiler, dikeli birkaç gün oldu...

fatitoo
19-07-2014, 15:21
Çiçek açmayan kaktüsleri pek sevmiyorum ama bu başka:) Yapısı ve görüntüsü çok hoş. Sürekli de çoğalıyor...

fatitoo
19-07-2014, 15:23
Dokuz doğurmak diye buna denir. Tam 9 yavrumuz var:)

fatitoo
19-07-2014, 15:25
...

fatitoo
19-07-2014, 15:29
en alt iki resimdeki Opuntia da ben yokken çürüyenlerden. Onun da yavrularını kurtarıp diktim, yavrular bile yavru verdi, sanırım onlar da tuttular...

fatitoo
19-07-2014, 15:33
Stapelia lar balkonda gölgede kendilerine geldiler şükür...

fatitoo
19-07-2014, 15:36
Kuşlarla başım dertte. Çiçeklere her su vermeye balkona çıktığımda sylvestri nin yavrularını yerlerden topluyorum. Bu sabah ta bir dalını kırmış yaramazlar. Rüzgar gülü aradım ama bulamadım bi yerde. Belki işe yarar...

fatitoo
19-07-2014, 15:39
...

fatitoo
20-07-2014, 14:13
Delosperma yı çok sevdim. Yaprak yapısı yılan derisine benziyor.

fatitoo
26-08-2014, 18:49
Güzelleştiler. Sıcak hava bir tek bunlara yaradı. Hiç ummadığım leş kaktüsünde bile tomurcuk var:)

litoriachloris
02-09-2014, 12:51
Sayfanızı baştan sona dolaştım sayın fatitoo. Çok güzel bitkileriniz var.

Hastalıklardan çok çekmişsiniz sanırım. Yaşadığınız şehir, dışarıda kaktüs ve sukulent yetiştirmek için biçilmiş kaftan :) Bence çok soğuk kış günleri ki 1 ayı geçmez bitkileri içeri alıp kalan zamanın tamamında dışarıda bırakmanız yerinde olur. Göreceksiniz ki hem daha bol çiçek açacaklar hem de daha az hastalanacaklar.

fatitoo
02-09-2014, 14:45
Çok teşekkür ederim, evet kayıplar verdim. Öğreniyorum ama:)

fatitoo
17-09-2014, 17:38
Tam 32 yavrumuz var:)
517863

Bununda tepesini kestim. Yavulayacak sanırım:)
517864

fatitoo
26-09-2014, 21:30
Şu an tek çiçekli kaktüsüm bu gymnocalcıum. Oda son çiçeklerini açtı.Gymno çiçeklerine bayılyorum.

fatitoo
26-09-2014, 21:33
Yavaş yavaş menekşelerden kaktüs ve sukulentlere kayıyor ilgim:) Yeni yeni çoğaltmaya çalışıyorum türleri...Bana bunun için çelik yollayan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum:)

fatitoo
26-09-2014, 21:37
Hiç büyümüyorlar. Urfada çiçek beslemek çok zormuş.İklim hiç uygun değil. Ne yapacağımı şaşırdım:(